A biztonságos karbantartás foglalkozásegészségügye

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A biztonságos karbantartás foglalkozásegészségügye"

Átírás

1 Országos Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Intézet Foglalkozás-egészségügyi Fórum A biztonságos karbantartás foglalkozásegészségügye A karbantartás munkabiztonsági kockázatai Dr. Bánné Koncz Zsuzsa Budapest,

2 EURÓPAI KAMPÁNY A BIZTONSÁGOS KARBANTARTÁSRÓL ÚJ RENDSZER: KÉT ÉVES KAMPÁNYOK KOCKÁZATÉRTÉKELÉS KARBANTARTÁS

3 Munka-definíció: A kampány céljára a karbantartás meghatározása: dolgozni valamin azért, hogy azt használható és biztonságos állapotban tartsuk, és megóvjuk a leromlástól vagy elromlástól.

4 A valami lehet munkahely,

5 munkaeszköz,

6 közlekedési/szállító eszköz stb.

7 A karbantartás meghatározása A karbantartás a használatban lévő tárgyi eszköz folyamatos, zavartalan, biztonságos üzemeltetését szolgáló javítási, karbantartási tevékenység, ideértve a tervszerű megelőző karbantartást, a hosszabb időszakonként, de rendszeresen visszatérő nagyjavítást, és mindazon javítási, karbantartási tevékenységet, amelyet a rendeltetésszerű használat érdekében el kell végezni, amely a folyamatos elhasználódás rendszeres helyreállítását eredményezi [a számvitelről szóló évi C. törvény 3. (4) bekezdésének 9. pontja].

8 A karbantartás típusai: megelőző (proaktív) karbantartás célja, hogy a karbantartás tárgya működőképes maradjon; általában a gyártó utasításainak megfelelően tervezik és ütemezik; helyreállító (reaktív) karbantartás valamely eszköz javítással való működőképessé tétele; be nem ütemezett és nem megtervezett feladat, amelyhez a megelőző karbantartáshoz képest rendszerint nagyobb veszélyek és kockázatok társulnak.

9 Nem csak a javítási és ellenőrzési munka! A folyamat már azelőtt megkezdődik, hogy a karbantartó munkavállaló belépne a munkahelyre, a tervezési szakaszban, és egészen addig tart, míg el nem távolítják a karbantartásra figyelmeztető feliratokat, és vissza nem térnek a normál munkafolyamatokhoz.

10 A karbantartási tevékenységek az alábbiakat foglalhatják magukban: ellenőrzés vizsgálat mérésjavítás felújítás hibakeresés szervizelés csere beállítás javítás alkatrészcsere

11 Karbantartás Segíti a munkahelyek biztonságos és hatékony működését Minden munkahelyet érint, az összes iparágban A rendszeres karbantartás hiányában a munkahelyen: A munkaeszközök, gépek katasztrofális állapotig romolhatnak le Munkahelyi betegségek, súlyos sérülések vagy halálesetek is történhetnek

12 DE: Maga a karbantartás is lehet kockázatos! Európai statisztikai adatok: Munkahelyen: a végzetes balesetek 10-15%-a az összes baleset 15-20%-a a karbantartáshoz kapcsolódik.

13 Bizonyos ágazatokban a balesetek több, mint 50%-a a karbantartáshoz kapcsolódik (villamosság, gáz- és vízellátás). A kockázati tényezők okozta expozíció veszélye 2-3-szor magasabb, mint a többi munkaerőnél. Foglalkozási betegségek: 8-10-szeres arány. Munkával összefüggő balesetek: 2,7-szer gyakoribb. Maradandó munkaképtelenség karbantartóknál 1%/év.

14 Munkabalesetek és foglalkozási megbetegedések A karbantartás elmaradása miatt (pl. elcsúszás, elbotlás, elesés), A karbantartás rossz minősége miatt(pl.: fokozott ólomfelszívódás, mérgezés).

15 Az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos karbantartás öt alapszabálya A karbantartási folyamat strukturált megközelítésben öt lépésre/alapszabályra (OHSA szerint) bontható: 1. Tervezés 2. A munkaterület biztonságossá tétele 3. Megfelelő eszközök használata 4. Terv szerinti munkavégzés 5. Végső ellenőrzések elvégzése

16 1. TERVEZÉS Információgyűjtés felelős és hozzáértő személyektől és a műszaki dokumentációkból. Megfelelő szakember biztosítása. Több személy esetén vezető; mindenkinek pontos utasítások. A karbantartással kapcsolatos kockázatok felmérése, és a megfelelő óvintézkedések megtétele.

17 2. BIZTONSÁG Áramtalanítás. Mozgó vagy elmozdulható elemek rögzítése. Veszélyzóna lezárása. Illetéktelen beavatkozás (pl. indítás) kizárása.

18 3. MEGFELELŐ ESZKÖZÖK Megfelelő szerszámok. Megfelelő megközelítés (pl. teleszkópos munkaállások). Megfelelő EVE. Megfelelő munkamódszerek (pl. beszállásos munka, több személy).

19 4. TERV SZERINTI MUNKA Kövessük a tervet ne improvizáljunk, még időnyomás esetén sem. Ellenőrizzük, hogy a karbantartás befejeztével a gép/berendezés stb. biztonságos és üzemkész állapotban van-e?

20 5. VÉGSŐ ELLENŐRZÉS A munka végén ellenőrizzük, hogy annak tárgya biztonságos-e, és hogy minden szerszámot, anyagot és hulladékot eltávolítottunk-e? A munka befejezését és a terület átadását dokumentáljuk (aláírás).

21 Az európai Egészséges Munkahelyek kampány a biztonságos karbantartásról ( ) szeretné felhívni a figyelmet: a karbantartás fontosságára, a nem megfelelően végzett karbantartás veszélyeire. A kampány főbb célkitűzései: a figyelem felhívása a karbantartással kapcsolatos kockázatokra és a karbantartás biztonságos elvégzésének szükségességére, a biztonságos karbantartás végrehajtására vonatkozó jogszabályi és egyéb kötelezettségekre, és ezzel a munkabalesetek és foglalkozási megbetegedések számának csökkentése.

22 Lényeges dátumok: Kampány kezdete: április 28. a munkahelyi biztonság és egészségvédelem világnapján Munkahelyi biztonság és egészségvédelem európai hete: októbere és októbere Helyes Gyakorlat díjak díjkiosztó eseménye: április 28. Kampányzáró esemény: novembere

23 EURÓPAI KAMPÁNY A BIZTONSÁGOS KARBANTARTÁSRÓL A kampány több mint 30 országra terjed ki. Tagállamként Magyarország, pontosabban a munkavédelmi hatóság is részt vesz a kampányban. A munkavédelmi hatóság október augusztus 31. között országos célvizsgálat keretében vizsgálja a karbantartási folyamatok egészséget nem veszélyeztető és biztonságos feltételeinek teljesülését. A munkamódszer alapkoncepciója: a karbantartás, mint munkaköri tevékenység során, a munkavállalók biztonságát, egészségét, munkavégző képességét kedvezőt-lenül befolyásoló veszélyforrásokból eredő hatások ne jelentsenek egészségkárosító és/vagy baleseti kockázatot.

24 EURÓPAI KAMPÁNY A BIZTONSÁGOS KARBANTARTÁSRÓL A célvizsgálathoz kiadott módszertani útmutató általános iránymutatást a ad a feladat tárgyát jelentő karbantartásról, a karbantartás fajtáiról, a karbantartással, illetve javítással járó tevékenységekről. A módszertani anyag kitér az egyes karbantartással járó tevékenységek legjellemzőbb munkabiztonsági és munkaegészségügyi veszélyforrásaira és nem megfelelő megelőzés esetén a veszélyforrásokkal kapcsolatos baleseti veszélyhelyzetekre és egészségkárosító hatásokra.

25 Egyes karbantartáshoz kapcsolódó tevékenységek legjellemzőbb veszélyforrásai Tevékenység és kódszáma (1-10) Kiemelt (vizsgálandó) munkaegészségügyi veszélyforrások és azok egészségkárosító hatásai Kiemelt (vizsgálandó) munkabiztonsági veszélyforrások Hegesztés (külön megjelölés nélkül, bármely), forrasztás Kódszám: 2. Finompor, fémfüstök (fémoxidok), gázok: nyálkahártya irritáció; krónikus légzőszervi betegségek; vese-és idegrendszeri károsodás; mérgezések (pl. ólom), öntőláz. munkaeszköz villamos áramköri tárgyak hőmérséklete robbanás helyszükséglet szintkülönbség bizt. jelzések szintkülönbség Csiszolás, polírozás, köszörülés Kódszám: 4. zaj: halláskárosodás; rezgés: érrendszeri panaszok (Raynaud szindróma); környéki idegrendszeri ártalom (felső végtagi polyneuropathia); csont-ízületi rendszer károsodás por: bőr-és nyálkahártya irritáció; krónikus légzőszervi betegségek munkaeszköz villamos áramköri becsípődés csúszós felületek ráindítás bizt. jelzések

26 EURÓPAI KAMPÁNY A BIZTONSÁGOS KARBANTARTÁSRÓL A célvizsgálati időszak első 5 hetének (2010. október 27.-december 01.) ellenőrzési tapasztalatai Ellenőrzött munkáltatók száma: 323 Az ellenőrzött karbantartási tevékenységet végző munkavállalók száma: 1276 fő A felügyelők az ellenőrzött munkáltatók 84,7%-ánál tapasztaltak valamilyen munkavédelmi szabálytalanságot. Az ellenőrzött karbantartási tevékenységet végző munkavállalók 68,6 %-ánál állapították meg a felügyelők a szabálytalan körülmények közötti foglalkoztatást.

27 EURÓPAI KAMPÁNY A BIZTONSÁGOS KARBANTARTÁSRÓL A karbantartási munka szervezése, irányítása A munkáltatók 58,70%-a készített egységes és átfogó megelőzési stratégiát a karbantartási folyamatokra. A munkáltatók 89,10%-a elvégezte a munkahely, a munkaeszközök, a felszerelések és a berendezések rendszeres és folyamatos műszaki karbantartását.

28 EURÓPAI KAMPÁNY A BIZTONSÁGOS KARBANTARTÁSRÓL A karbantartás személyi feltételei A karbantartást végző munkavállalók általában jól képzettek, szakmunkások. Az összes ellenőrzött karbantartási tevékenységet végző munkavállaló 1,7%-a előzetes-, 5,5%-a időszakos munkaköri orvosi alkalmassági vizsgálatok hiányában végezte munkáját. munkavállalók munkavédelmi oktatása, tájékoztatása a tapasztalatok szerint a munkáltatók túlnyomó részénél (87,87%) a jogszabályi előírásoknak megfelelően megtörtént, és ezeket dokumentáltak is.

29 EURÓPAI KAMPÁNY A BIZTONSÁGOS KARBANTARTÁSRÓL A kockázatértékelés és a kockázatértékelésen alapuló egyes, kiemelt megelőző intézkedések A karbantartási tevékenységet végző munkáltatók 21,5%-ánál a kockázatelemzés az ellenőrzött karbantartással járó tevékenységek kockázataira nem terjedt ki (KKV!) A vegyi expozícióval érintett munkáltatók 27,6%-a a kockázatértékelés során a külön jogszabályok által megadott szempontokat nem vette figyelembe A zajexpozícióval járó karbantartási tevékenységet végző munkáltatók 26,5 %-a a kockázatértékelés során a külön jogszabály szerinti előírásokat nem vette figyelembe. munkáltatók valamennyi határérték feletti zajexpozícióban foglalkoztatott munkavállalónál biztosították a megfelelő hallásvédelmet (hallásvédő eszköz), azonban a felső beavatkozási határérték feletti expozícióban dolgozók 7,2%-a nem viselte ezt az egyéni védőeszközt.

30 EURÓPAI KAMPÁNY A BIZTONSÁGOS KARBANTARTÁSRÓL A munkahelyek biztonsága A biztonsági és egészségvédelmi jelzések kihelyezése csaknem mindenütt megtörtént teljes körűen (99,60%). A karbantartó üzemek padozata általában (97,44%) megfelelő kialakítású volt. Az illetéktelen vagy jogosulatlan hozzáférést, bekapcsolást megfelelően gátolták (99,87%). Az építőipari tevékenységet folytató munkáltatók a 2 m feletti munkaszinteken néhány kivételtől eltekintve rendelkeztek a személyek és tárgyak leesés elleni védelmével (80,66%), az építési területek körülhatárolásáról azonban nem minden munkáltató gondoskodott.

31 EURÓPAI KAMPÁNY A BIZTONSÁGOS KARBANTARTÁSRÓL Megfelelő munkaeszközök A karbantartás során alkalmazott munkaeszközökön védőberendezések 90,67%-a megfelelő volt. Áramütés elleni védelem: az alapvédelem (közvetlen érintés elleni védelem) a munkáltatók 95,49%-ánál volt kialakítva, amely rendben működött. A hibavédelem (közvetett érintés elleni védelem) a karbantartást végző munkáltatók 99,56%-nál ki volt alakítva és megfelelően működött. A kiegészítő védelem a munkáltatók 96,18%-nál volt megfelelően kialakítva. A gázhegesztő és -hevítő, valamint lángvágó készüléket visszaáramlás, visszaégés és visszacsapás ellen védő biztonsági szerelvénnyel (gázpalackhoz, palacktelephez, illetve ellátó vezetékhez) 98,74%-os arányban csatlakoztatták. a karbantartás során alkalmazott emelőgépek (pl. targoncák, daruk, járműemelők, mozgó munkaállványok, személyemelők, stb.) műszakonkénti vizsgálati körébe tartozó biztonsági berendezései 93,10%-ban megfelelően működtek.

32 EURÓPAI KAMPÁNY A BIZTONSÁGOS KARBANTARTÁSRÓL Egyéni védőeszközök juttatása A karbantartással járó tevékenységet végző munkavállalók számára a tevékenységnek, illetve az expozíciónak megfelelő védelmet nyújtó egyéni védőeszközök nem voltak teljes körűen biztosítva. A munkáltatók a munkavállalók 0,4 %-ának egyáltalán nem, 11,8 %- uknak pedig nem mindegyik kockázati tényező ellen biztosították a megfelelő egyéni védőeszközt. A karbantartási tevékenységet végző munkáltatók 10%-a elmulasztotta szabályozni írásban az egyéni védőeszközök juttatásának rendjét. Az egyéni védőeszközök juttatását szabályozó dokumentum az ellenőrzött karbantartási tevékenységet végző munkáltatók 22,8%-ánál nem, vagy nem teljes körűen tért ki a karbantartással járó tevékenység során biztosítandó egyéni védőeszközökre.

33 EURÓPAI KAMPÁNY A BIZTONSÁGOS KARBANTARTÁSRÓL Ellenőrzések elvégzése A munkáltatók 82,11%-a elvégezte az olyan - munkavédelmi szempontból korábban üzembe helyezett - munkaeszköz, technológia újbóli üzembe helyezését, amelyen teljes szétszereléssel együtt járó javítási munkafolyamatot végeztek A biztonságos műszaki állapot megőrzése érdekében időszakos biztonsági felülvizsgálat alá vonta a munkáltatók 96,94%-a a veszélyes munkaeszközt, továbbá azokat a munkaeszközöket, amelynek időszakos biztonsági felülvizsgálatát jogszabály, szabvány, vagy a rendeltetésszerű és biztonságos üzemeltetésre, használatra vonatkozó dokumentáció előírta. A villamos kéziszerszámok ellenőrző felülvizsgálatát a munkáltatók többsége (90,28%) általában elvégeztette, de esetenként az éves ciklust meghosszabbították. Az emelőgépek időszakos (műszakonkénti, szerkezeti, fő, időszakos biztonsági felülvizsgálatát) vizsgálatait az előírt időszakonként a vizsgált munkáltatók mindössze 0,26%-a nem végezte el.

34 EURÓPAI KAMPÁNY A BIZTONSÁGOS KARBANTARTÁSRÓL Összegzés A célvizsgálat során ellenőrzött munkáltatók jelentős része nem tisztázta megfelelően a karbantartási tevékenységgel járó baleseti veszélyforrásokat és expozíciós körülményeket. A KKV munkáltatók jobbára nem rendelkeznek megfelelő munkavédelmi ismeretekkel, képzettséggel, illetve szolgáltatóval, akik közreműködnek az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkafeltételek kialakításában, az egészségkárosodások, munkabalesetek megelőzésében Javítani kell a KKV munkáltatóinak munkavédelmi ismereteit, és törekedni kell arra, hogy felismerjék a munkavédelmi helyzet javítására a megelőzésbe fektetett források gazdasági hasznosságát.

35 EURÓPAI KAMPÁNY A BIZTONSÁGOS KARBANTARTÁSRÓL Az ellenőrzések eredményeként hozott intézkedések: 283 hiányosság megszüntetését előíró határozat 139 felfüggesztő határozat, 53 foglalkoztatást megtiltó határozat, 1 munkavédelmi bírság, összesen Ft értékben, 6 szabálysértési bírság, összesen Ft értékben, 13 helyszíni bírság, összesen Ft értékben 2 szabálysértési figyelmeztetés.

36 EURÓPAI KAMPÁNY A BIZTONSÁGOS KARBANTARTÁSRÓL Pozitív példák A műanyag és fém alkatrész gyártását végző cég munkahelyén a munkavállaló viseli a számára biztosított szem- és hallásvédő eszközt. A háttérben a táblán vezetik a karbantartási ütemtervet. A karbantartásra váró esztergagépet üzemen kívül helyezték, melyről a gépen elhelyezett felirat is tanúskodik.

37 Pozitív példák Az Édesipari Kft. az általános gépkarbantartási során a javított berendezés villamos főkapcsolóját a felelős karbantartó a nevére szóló (fényképes) speciális lakatolással zárja le. A lakatoláshoz más szakterület (pl. a higiénés takarító, gépbeállító, stb.) is csatlakozhat saját eszközével. A munka befejeztével a felelős karbantartó veszi le utoljára a sajátját, majd indíthatja a berendezést. Amennyiben a javításra-karbantartásra szoruló berendezés nem telepített, vagy nem villamos üzemű, akkor annak indítókulcsát egy speciális, feltűnő színű, lakatolható dobozba helyezik el. A doboz kialakítása több szakmai lakat elhelyezését teszi lehetővé. A doboz és benne az indítókulcs a karbantartás befejezéséig az illetéktelen számára hozzáférhetetlen, biztos helyen marad.

38 EURÓPAI KAMPÁNY A BIZTONSÁGOS KARBANTARTÁSRÓL Negatív példák Egy szállítmányozással foglalkozó Kft. telephelyén a tehergépkocsik karbantartását végezték. Az ehhez használt emelőgép (krokodilemelő) megfelelő műszaki állapotú volt, azonban a tartóbakok nyilvántartása hiányzott, felülvizsgálatukat nem végezték el, teherbírásukat nem jelölték. A javításhoz használt gázhegesztő berendezésről hiányzott a visszacsapásgátló biztonsági szerelvény. Sem a gázhegesztő, sem az ívhegesztő berendezés időszakos ellenőrzését nem végezték el. A munkavállalók mindegyike részt vett előzetes munkaköri alkalmassági vizsgálaton, azonban öt fő karbantartó időszakos munkaköri orvosi alkalmassági véleménye lejárt.

39 EURÓPAI KAMPÁNY A BIZTONSÁGOS KARBANTARTÁSRÓL Negatív példák Műszerész műhelyben lévő, az ellenőrzéskor nem használt forrasztópáka fogantyújának műanyag burkolata törött volt, a burkolatot szigetelőszalaggal rögzítették.

40 Köszönöm a figyelmüket!

Az anyagot készítette: Fekete István munkavédelmi szakmérnök. Soronics Krisztina munkahigiéne és kémiai biztonsági szakértő

Az anyagot készítette: Fekete István munkavédelmi szakmérnök. Soronics Krisztina munkahigiéne és kémiai biztonsági szakértő Az anyagot készítette: Fekete István munkavédelmi szakmérnök Soronics Krisztina munkahigiéne és kémiai biztonsági szakértő Lektorálta: Hegedüs László munkavédelmi szakmérnök Ingyenes kiadvány! 2 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Az anyagot készítette:

Az anyagot készítette: Az anyagot készítette: Fekete István munkavédelmi szakmérnök Soronics Krisztina munkahigiéne és kémiai biztonsági szakértő Lektorálta: Hegedüs László munkavédelmi szakmérnök Ingyenes kiadvány! 2 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Munkavédelem az Európai Unióban

Munkavédelem az Európai Unióban Munkavédelem az Európai Unióban Bevezetés 2 Visszatekintés a kezdetektõl máig 3 A felelõsség megosztása 8 Irányelvek 10 Intézmények 15 Új trendek az Európai Unióban 17 A jogharmonizáció eddigi eredményei

Részletesebben

HIVATALOS ÉRTESÍTÕ. 17. szám. A M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y M E L L É K L E T E 2012. április 21., szombat. Tar ta lom je gyzék. I.

HIVATALOS ÉRTESÍTÕ. 17. szám. A M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y M E L L É K L E T E 2012. április 21., szombat. Tar ta lom je gyzék. I. HIVATALOS ÉRTESÍTÕ A M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y M E L L É K L E T E 2012. április 21., szombat 17. szám Tar ta lom je gyzék I. Utasítások 15/2012. (IV. 21.) BM utasítás a munkavédelem egyes ágazati feladatainak

Részletesebben

18/2007. (V. 10.) SZMM rendelet. egyes miniszteri rendeleteknek az egységes munkavédelmi hatóság megszervezésével kapcsolatos módosításáról

18/2007. (V. 10.) SZMM rendelet. egyes miniszteri rendeleteknek az egységes munkavédelmi hatóság megszervezésével kapcsolatos módosításáról 18/2007. (V. 10.) SZMM rendelet egyes miniszteri rendeleteknek az egységes munkavédelmi hatóság megszervezésével kapcsolatos módosításáról A szociális és munkaügyi miniszter feladat- és hatásköréről szóló

Részletesebben

A munkabaleseti jegyzőkönyv kitöltési útmutatója

A munkabaleseti jegyzőkönyv kitöltési útmutatója M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2013. évi 212. szám 85045 3. melléklet a 63/2013. (XII. 17.) NGM rendelethez 5. számú melléklet az 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelethez A munkabaleseti jegyzőkönyv kitöltési útmutatója

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 2010. évi 33. szám 10075

MAGYAR KÖZLÖNY 2010. évi 33. szám 10075 MAGYAR KÖZLÖNY 2010. évi 33. szám 10075 A szociális és munkaügyi miniszter 5/2010. (III. 9.) SZMM rendelete a munkavédelemrõl szóló 1993. évi XCIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló

Részletesebben

14/2004. (IV. 19.) FMM rendelet A MUNKAESZKÖZÖK ÉS HASZNÁLATUK BIZTONSÁGI ÉS EGÉSZSÉGÜGYI KÖVETELMÉNYEINEK MINIMÁLIS SZINTJÉRŐL

14/2004. (IV. 19.) FMM rendelet A MUNKAESZKÖZÖK ÉS HASZNÁLATUK BIZTONSÁGI ÉS EGÉSZSÉGÜGYI KÖVETELMÉNYEINEK MINIMÁLIS SZINTJÉRŐL 14/2004. (IV. 19.) FMM rendelet A MUNKAESZKÖZÖK ÉS HASZNÁLATUK BIZTONSÁGI ÉS EGÉSZSÉGÜGYI KÖVETELMÉNYEINEK MINIMÁLIS SZINTJÉRŐL (2004.11.01.-i állapot) A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény

Részletesebben

(a 98/24/EK irányelv 3., 4., 5. és 6. cikke, valamint a II. mellékletének 1. része) Európai Bizottság

(a 98/24/EK irányelv 3., 4., 5. és 6. cikke, valamint a II. mellékletének 1. része) Európai Bizottság NEM KÖTELEZŐ ÉRVÉNYŰ GYAKORLATI ÚTMUTATÁS A MUNKÁJUK SORÁN VEGYI ANYAGOKKAL KAPCSOLATOS KOCKÁZATOKNAK KITETT MUNKAVÁLLALÓK EGÉSZSÉGÉNEK ÉS BIZTONSÁGÁNAK VÉDELMÉHEZ (a 98/24/EK irányelv 3., 4., 5. és 6.

Részletesebben

A. Veszélyes anyaggal/keverékkel végzett tevékenység

A. Veszélyes anyaggal/keverékkel végzett tevékenység 1. számú melléklet: Az egyes munkahelyi kóroki tényezőkkel kapcsolatos legfontosabb speciális jogszabályi rendelkezések (külön jogszabályokban meghatározott szempontok) a kockázatbecsléssel/kockázatértékeléssel

Részletesebben

VÁLLAKOZÁSI SZERZŐDÉS ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI. Tartalomjegyzék SADE MAGYARORSZÁG MÉLYÉPÍTŐ KFT. Beruházó

VÁLLAKOZÁSI SZERZŐDÉS ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI. Tartalomjegyzék SADE MAGYARORSZÁG MÉLYÉPÍTŐ KFT. Beruházó VÁLLAKOZÁSI SZERZŐDÉS ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI Tartalomjegyzék 1. FEJEZET SZERZŐDŐ FELEK - MEGHATÁROZÁSOK... 2 2. FEJEZET A SZERZŐDÉS TÁRGYA... 2 3. FEJEZET KIVITELEZÉS... 3 4. FEJEZET A MEGRENDELŐ

Részletesebben

219/2011. (X. 20.) Korm. rendelet a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről

219/2011. (X. 20.) Korm. rendelet a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről OptiJus Opten Kft. I. 219/2011. (X. 20.) Korm. rendelet 219/2011. (X. 20.) Korm. rendelet a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről A 2012.1.1. óta hatályos szöveg Tartalomjegyzék

Részletesebben

T É N Y E K Európai Munkavédelmi Ügynökség

T É N Y E K Európai Munkavédelmi Ügynökség 33 T É N Y E K Európai Munkavédelmi Ügynökség Bevezetés a munka során használt veszélyes anyagok témakörébe Bevezetés A veszélyes anyagok számos munkahelyen megtalálhatók. Egy az utóbbi időben készült

Részletesebben

2011. évi CXXVIII. törvény a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról

2011. évi CXXVIII. törvény a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó 2011. évi CXXVIII. törvény a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról 1 Az Országgyűlés, a lakosság biztonságának és biztonságérzetének

Részletesebben

A Magyar Bányászati és Földtani Hivatal tájékoztatója

A Magyar Bányászati és Földtani Hivatal tájékoztatója A Magyar Bányászati és Földtani Hivatal tájékoztatója egyes gázipari engedélyesek műszaki-biztonsági irányítási rendszerének követelményeiről, jóváhagyásáról és felügyeletéről A Magyar Bányászati és Földtani

Részletesebben

45/2013. (X. 14.) NGM rendeletel módosított, 11/2003. (IX. 12.) FMM rendelet az ipari alpintechnikai tevékenység biztonsági szabályzatáról

45/2013. (X. 14.) NGM rendeletel módosított, 11/2003. (IX. 12.) FMM rendelet az ipari alpintechnikai tevékenység biztonsági szabályzatáról 45/2013. (X. 14.) NGM rendeletel módosított, 11/2003. (IX. 12.) FMM rendelet az ipari alpintechnikai tevékenység biztonsági szabályzatáról (A 45/2013. (X. 14.) NGM rendelet módosításait piros színnel lettek

Részletesebben

JELENTÉS. 13052 2013. július

JELENTÉS. 13052 2013. július JELENTÉS Nagyigmánd Nagyközség Önkormányzata belső kontrollrendszerének kialakítása, valamint egyes kontrolltevékenységek és a belső ellenőrzés működése ellenőrzéséről 13052 2013. július Állami Számvevőszék

Részletesebben

113/1998. (VI. 10.) Korm. rendelet. A felvonók és a mozgólépcsők építésügyi hatósági

113/1998. (VI. 10.) Korm. rendelet. A felvonók és a mozgólépcsők építésügyi hatósági 113/1998. (VI. 10.) Korm. rendelet a felvonók és a mozgólépcsők építésügyi hatósági engedélyezéséről, üzemeltetéséről, ellenőrzéséről és az ellenőrökről A Kormány - az épített környezet alakításáról és

Részletesebben

26/2000. (IX. 30.) EüM rendelet. a foglalkozási eredetű rákkeltő anyagok elleni védekezésről és az általuk okozott egészségkárosodások megelőzéséről

26/2000. (IX. 30.) EüM rendelet. a foglalkozási eredetű rákkeltő anyagok elleni védekezésről és az általuk okozott egészségkárosodások megelőzéséről 26/2000. (IX. 30.) EüM rendelet a foglalkozási eredetű rákkeltő anyagok elleni védekezésről és az általuk okozott egészségkárosodások megelőzéséről A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (a továbbiakban:

Részletesebben

11/2003. (IX. 12.) FMM rendelet AZ IPARI ALPINTECHNIKAI TEVÉKENYSÉG BIZTONSÁGI SZABÁLYZATÁRÓL

11/2003. (IX. 12.) FMM rendelet AZ IPARI ALPINTECHNIKAI TEVÉKENYSÉG BIZTONSÁGI SZABÁLYZATÁRÓL 11/2003. (IX. 12.) FMM rendelet AZ IPARI ALPINTECHNIKAI TEVÉKENYSÉG BIZTONSÁGI SZABÁLYZATÁRÓL (2004.01.01.-i állapot) A munkavédelemről szóló 1993. évi XC I. törvény, (a továbbiakban: Mvt.) 15. -ának a)

Részletesebben

191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet. az építőipari kivitelezési tevékenységről

191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet. az építőipari kivitelezési tevékenységről 1. oldal 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet az építőipari kivitelezési tevékenységről A Kormány az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. (1) bekezdés f), i),

Részletesebben

A minőségirányítási rendszer követelményei az ISO 9001 szerint

A minőségirányítási rendszer követelményei az ISO 9001 szerint A minőségirányítási rendszer követelményei az ISO 9001 szerint Az ISO 9001-es szabvány 4. fejezete: általános követelménye, hogy a szervezetnek meg kell határoznia, milyen folyamatokra van szükség a minőségirányítási

Részletesebben

4/2002. (II. 20.) SzCsM-EüM együttes rendelet

4/2002. (II. 20.) SzCsM-EüM együttes rendelet A jogszabály mai napon hatályos állapota 4/2002. (II. 20.) SzCsM-EüM együttes rendelet az építési munkahelyeken és az építési folyamatok során megvalósítandó minimális munkavédelmi követelményekről A munkavédelemrő

Részletesebben

SZ-NK-20 SZABÁLYZAT A KANIZSAI DOROTTYA KÓRHÁZ FOLYAMATBA ÉPÍTETT ELŐZETES ÉS UTÓLAGOS VEZETŐI ELLENŐRZÉS RENDSZERÉNEK SZABÁLYZATA

SZ-NK-20 SZABÁLYZAT A KANIZSAI DOROTTYA KÓRHÁZ FOLYAMATBA ÉPÍTETT ELŐZETES ÉS UTÓLAGOS VEZETŐI ELLENŐRZÉS RENDSZERÉNEK SZABÁLYZATA Kanizsai Dorottya Kórház 8800 Nagykanizsa, Szekeres J. u. 2-8. Tel.: 06-93/502-000, T.fax: 06-93/502-064 SZ-NK-20 SZABÁLYZAT A KANIZSAI DOROTTYA KÓRHÁZ FOLYAMATBA ÉPÍTETT ELŐZETES ÉS UTÓLAGOS VEZETŐI ELLENŐRZÉS

Részletesebben

Berendezések környezeti minősítése és ennek fenntartása üzemelő atomerőművekben

Berendezések környezeti minősítése és ennek fenntartása üzemelő atomerőművekben Országos Atomenergia Hivatal 4.13. sz. útmutató Berendezések környezeti minősítése és ennek fenntartása üzemelő atomerőművekben Verzió száma: 2. 2007. március Kiadta: Dr. Rónaky József, az OAH főigazgatója

Részletesebben

4/2002. (II. 20.) SzCsM-EüM együttes rendelet

4/2002. (II. 20.) SzCsM-EüM együttes rendelet 4/2002. (II. 20.) SzCsM-EüM együttes rendelet AZ ÉPÍTÉSI MUNKAHELYEKEN ÉS AZ ÉPÍTÉSI FOLYAMATOK SORÁN MEGVALÓSÍTANDÓ MINIMÁLIS MUNKAVÉDELMI KÖVETELMÉNYEKRŐL (2004.05.01.-i állapot) A munkavédelemről szóló

Részletesebben

ÚTMUTATÓ A VENDÉGLÁTÁS ÉS ÉTKEZTETÉS JÓ HIGIÉNIAI GYAKORLATÁHOZ

ÚTMUTATÓ A VENDÉGLÁTÁS ÉS ÉTKEZTETÉS JÓ HIGIÉNIAI GYAKORLATÁHOZ ÚTMUTATÓ A VENDÉGLÁTÁS ÉS ÉTKEZTETÉS JÓ HIGIÉNIAI GYAKORLATÁHOZ 1. kiadás Budapest 2012 ÚTMUTATÓ A VENDÉGLÁTÁS ÉS ÉTKEZTETÉS JÓ HIGIÉNIAI GYAKORLATÁHOZ Ez az útmutató a MgSzH koordinációjával, a hazai,

Részletesebben

A létrák biztonságos használatának követelményei

A létrák biztonságos használatának követelményei PTE Munkavédelmi Szabályzat 18. számú melléklete A létrák biztonságos használatának követelményei A Pécsi Tudományegyetemen (továbbiakban: Egyetem) a létrák biztonságos használatának szabályozása érdekében

Részletesebben

A Teljes körű Hatékony Karbantartási rendszer megvalósítása

A Teljes körű Hatékony Karbantartási rendszer megvalósítása A Teljes körű Hatékony Karbantartási rendszer megvalósítása LUKÁCS GÁBOR 1 1 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar, Master of Business Administration szakirányú

Részletesebben

VIZSGÁLATI SZEMPONTOK AZ EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁS KERETÉBEN HASZNÁLT ÉLES VAGY HEGYES MUNKAESZKÖZÖK ÁLTAL OKOZOTT

VIZSGÁLATI SZEMPONTOK AZ EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁS KERETÉBEN HASZNÁLT ÉLES VAGY HEGYES MUNKAESZKÖZÖK ÁLTAL OKOZOTT VIZSGÁLATI SZEMPONTOK AZ EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁS KERETÉBEN HASZNÁLT ÉLES VAGY HEGYES MUNKAESZKÖZÖK ÁLTAL OKOZOTT SÉRÜLÉSEK ÉS FERTŐZÉSEK KOCKÁZATÁVAL JÁRÓ TEVÉKENYSÉGEK CÉLVIZSGÁLATÁHOZ I. Kockázatértékelés:

Részletesebben