Nehéz kérdések a védőoltások biztonsága kapcsán

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Nehéz kérdések a védőoltások biztonsága kapcsán"

Átírás

1 Ferenci Tamás szeptember 12.

2 Tartalom 1 Kérdésfelvetés 2 A biztonságosság vizsgálatának módszerei Experimentális vizsgálatok Obszervációs vizsgálatok 3 Tényleg betegebbek vagyunk?

3 Tartalom 1 Kérdésfelvetés 2 A biztonságosság vizsgálatának módszerei Experimentális vizsgálatok Obszervációs vizsgálatok 3 Tényleg betegebbek vagyunk?

4 A védőoltásokról általában A védőoltások célja valamely betegség elleni specifikus és lehetőleg tartós védettség (immunitás) kialakítása Háttér: immunrendszer mesterséges indukciója XV.-XVI. századi Kínában már gyakorolták (varioláció) Jenner, 1796: himlőoltás

5 A védőoltásokról általában A védőoltások célja valamely betegség elleni specifikus és lehetőleg tartós védettség (immunitás) kialakítása Háttér: immunrendszer mesterséges indukciója XV.-XVI. századi Kínában már gyakorolták (varioláció) Jenner, 1796: himlőoltás

6 A védőoltásokról általában A védőoltások célja valamely betegség elleni specifikus és lehetőleg tartós védettség (immunitás) kialakítása Háttér: immunrendszer mesterséges indukciója XV.-XVI. századi Kínában már gyakorolták (varioláció) Jenner, 1796: himlőoltás

7 A védőoltásokról általában A védőoltások célja valamely betegség elleni specifikus és lehetőleg tartós védettség (immunitás) kialakítása Háttér: immunrendszer mesterséges indukciója XV.-XVI. századi Kínában már gyakorolták (varioláció) Jenner, 1796: himlőoltás

8 Ellenérzés a védőoltásokkal szemben Szinte az oltásokkal egyidős... Fő okok (manapság és hazánkban) véleményem szerint: Ellenérzéssel mindennel szemben amire az állam kötelez Ismerethiány (félelem az ismeretlentől) Bizalomvesztés (Tapasztalatok hiánya a járványokról)

9 Ellenérzés a védőoltásokkal szemben Szinte az oltásokkal egyidős... Fő okok (manapság és hazánkban) véleményem szerint: Ellenérzéssel mindennel szemben amire az állam kötelez Ismerethiány (félelem az ismeretlentől) Bizalomvesztés (Tapasztalatok hiánya a járványokról)

10 Ellenérzés a védőoltásokkal szemben Szinte az oltásokkal egyidős... Fő okok (manapság és hazánkban) véleményem szerint: Ellenérzéssel mindennel szemben amire az állam kötelez Ismerethiány (félelem az ismeretlentől) Bizalomvesztés (Tapasztalatok hiánya a járványokról)

11 Ellenérzés a védőoltásokkal szemben Szinte az oltásokkal egyidős... Fő okok (manapság és hazánkban) véleményem szerint: Ellenérzéssel mindennel szemben amire az állam kötelez Ismerethiány (félelem az ismeretlentől) Bizalomvesztés (Tapasztalatok hiánya a járványokról)

12 Ellenérzés a védőoltásokkal szemben Szinte az oltásokkal egyidős... Fő okok (manapság és hazánkban) véleményem szerint: Ellenérzéssel mindennel szemben amire az állam kötelez Ismerethiány (félelem az ismeretlentől) Bizalomvesztés (Tapasztalatok hiánya a járványokról)

13 Ellenérzés a védőoltásokkal szemben Szinte az oltásokkal egyidős... Fő okok (manapság és hazánkban) véleményem szerint: Ellenérzéssel mindennel szemben amire az állam kötelez Ismerethiány (félelem az ismeretlentől) Bizalomvesztés (Tapasztalatok hiánya a járványokról)

14 Kritikus kérdések Hatásos? Biztonságos? Megfelelő minőségű? (Költséghatékony?) (Indokolt/szükséges?)

15 Mostani témánk Reálisan nézve a biztonság ügye az, ami leginkább valódi kérdés Milyen mellékhatásokat okoznak a védőoltások? Milyen arányban? Milyen súlyosakat? Tipikus védőoltás-ellenes hozzáállás: egyre betegebbek a gyerekek (értsd: egyre többet oltunk és amiatt) Hogyan lehet ezt tényszerűen vizsgálni? Tényleg egyre betegebbek vagyunk? (Ha igen, és nem az oltásoktól, akkor mitől?)

16 Mostani témánk Reálisan nézve a biztonság ügye az, ami leginkább valódi kérdés Milyen mellékhatásokat okoznak a védőoltások? Milyen arányban? Milyen súlyosakat? Tipikus védőoltás-ellenes hozzáállás: egyre betegebbek a gyerekek (értsd: egyre többet oltunk és amiatt) Hogyan lehet ezt tényszerűen vizsgálni? Tényleg egyre betegebbek vagyunk? (Ha igen, és nem az oltásoktól, akkor mitől?)

17 Mostani témánk Reálisan nézve a biztonság ügye az, ami leginkább valódi kérdés Milyen mellékhatásokat okoznak a védőoltások? Milyen arányban? Milyen súlyosakat? Tipikus védőoltás-ellenes hozzáállás: egyre betegebbek a gyerekek (értsd: egyre többet oltunk és amiatt) Hogyan lehet ezt tényszerűen vizsgálni? Tényleg egyre betegebbek vagyunk? (Ha igen, és nem az oltásoktól, akkor mitől?)

18 Mostani témánk Reálisan nézve a biztonság ügye az, ami leginkább valódi kérdés Milyen mellékhatásokat okoznak a védőoltások? Milyen arányban? Milyen súlyosakat? Tipikus védőoltás-ellenes hozzáállás: egyre betegebbek a gyerekek (értsd: egyre többet oltunk és amiatt) Hogyan lehet ezt tényszerűen vizsgálni? Tényleg egyre betegebbek vagyunk? (Ha igen, és nem az oltásoktól, akkor mitől?)

19 Mostani témánk Reálisan nézve a biztonság ügye az, ami leginkább valódi kérdés Milyen mellékhatásokat okoznak a védőoltások? Milyen arányban? Milyen súlyosakat? Tipikus védőoltás-ellenes hozzáállás: egyre betegebbek a gyerekek (értsd: egyre többet oltunk és amiatt) Hogyan lehet ezt tényszerűen vizsgálni? Tényleg egyre betegebbek vagyunk? (Ha igen, és nem az oltásoktól, akkor mitől?)

20 Tartalom 1 Kérdésfelvetés 2 A biztonságosság vizsgálatának módszerei Experimentális vizsgálatok Obszervációs vizsgálatok 3 Tényleg betegebbek vagyunk?

21 Experimentális vizsgálatok Tartalom 1 Kérdésfelvetés 2 A biztonságosság vizsgálatának módszerei Experimentális vizsgálatok Obszervációs vizsgálatok 3 Tényleg betegebbek vagyunk?

22 Experimentális vizsgálatok Az experimentális vizsgálatok alapgondolata Olyan vizsgálat, ahol mi irányítjuk az expozíciót ( szándékosan elvégzett teszt ) Tipikusan a gyógyszertörzskönyvezés során kerül sor rá Általában randomizált kontrollált vizsgálatot végeznek (ez a legmagasabb bizonyítóerejű)

23 Experimentális vizsgálatok Az experimentális vizsgálatok alapgondolata Olyan vizsgálat, ahol mi irányítjuk az expozíciót ( szándékosan elvégzett teszt ) Tipikusan a gyógyszertörzskönyvezés során kerül sor rá Általában randomizált kontrollált vizsgálatot végeznek (ez a legmagasabb bizonyítóerejű)

24 Experimentális vizsgálatok Az experimentális vizsgálatok alapgondolata Olyan vizsgálat, ahol mi irányítjuk az expozíciót ( szándékosan elvégzett teszt ) Tipikusan a gyógyszertörzskönyvezés során kerül sor rá Általában randomizált kontrollált vizsgálatot végeznek (ez a legmagasabb bizonyítóerejű)

25 Experimentális vizsgálatok Randomizált kontrollált vizsgálat (RCT) alapjai Két csoportot képezünk: kap oltást (kezelt) és nem kap (kontroll) A jelentkezőket véletlenszerűen soroljuk be homogenitás: csak az oltás kapásának tényében térnek el! A kontroll is kap placebot, sem ők, sem az orvosok nem tudják, hogy ki melyik csoportban van stb. védekezés a torzítások ellen Emiatt a legmagasabb a bizonyítóereje (nem érzékeny a korreláció nem implikál kauzalitást problémára) Azaz: a csoportok között talált különbség, ha van ilyen, valóban az oltás miatt lesz

26 Experimentális vizsgálatok Randomizált kontrollált vizsgálat (RCT) alapjai Két csoportot képezünk: kap oltást (kezelt) és nem kap (kontroll) A jelentkezőket véletlenszerűen soroljuk be homogenitás: csak az oltás kapásának tényében térnek el! A kontroll is kap placebot, sem ők, sem az orvosok nem tudják, hogy ki melyik csoportban van stb. védekezés a torzítások ellen Emiatt a legmagasabb a bizonyítóereje (nem érzékeny a korreláció nem implikál kauzalitást problémára) Azaz: a csoportok között talált különbség, ha van ilyen, valóban az oltás miatt lesz

27 Experimentális vizsgálatok Randomizált kontrollált vizsgálat (RCT) alapjai Két csoportot képezünk: kap oltást (kezelt) és nem kap (kontroll) A jelentkezőket véletlenszerűen soroljuk be homogenitás: csak az oltás kapásának tényében térnek el! A kontroll is kap placebot, sem ők, sem az orvosok nem tudják, hogy ki melyik csoportban van stb. védekezés a torzítások ellen Emiatt a legmagasabb a bizonyítóereje (nem érzékeny a korreláció nem implikál kauzalitást problémára) Azaz: a csoportok között talált különbség, ha van ilyen, valóban az oltás miatt lesz

28 Experimentális vizsgálatok Randomizált kontrollált vizsgálat (RCT) alapjai Két csoportot képezünk: kap oltást (kezelt) és nem kap (kontroll) A jelentkezőket véletlenszerűen soroljuk be homogenitás: csak az oltás kapásának tényében térnek el! A kontroll is kap placebot, sem ők, sem az orvosok nem tudják, hogy ki melyik csoportban van stb. védekezés a torzítások ellen Emiatt a legmagasabb a bizonyítóereje (nem érzékeny a korreláció nem implikál kauzalitást problémára) Azaz: a csoportok között talált különbség, ha van ilyen, valóban az oltás miatt lesz

29 Experimentális vizsgálatok Randomizált kontrollált vizsgálat (RCT) alapjai Két csoportot képezünk: kap oltást (kezelt) és nem kap (kontroll) A jelentkezőket véletlenszerűen soroljuk be homogenitás: csak az oltás kapásának tényében térnek el! A kontroll is kap placebot, sem ők, sem az orvosok nem tudják, hogy ki melyik csoportban van stb. védekezés a torzítások ellen Emiatt a legmagasabb a bizonyítóereje (nem érzékeny a korreláció nem implikál kauzalitást problémára) Azaz: a csoportok között talált különbség, ha van ilyen, valóban az oltás miatt lesz

30 Experimentális vizsgálatok Egy példa RCT eredményére

31 Experimentális vizsgálatok Az RCT-k hátrányai A legfontosabb probléma: nehéz kivitelezés Pénzben, időben, szervezésben A gyógyszerbiztonságra is kihat! (Túl sok tesztelés sem jó?)

32 Experimentális vizsgálatok Az RCT-k hátrányai A legfontosabb probléma: nehéz kivitelezés Pénzben, időben, szervezésben A gyógyszerbiztonságra is kihat! (Túl sok tesztelés sem jó?)

33 Experimentális vizsgálatok Az RCT-k hátrányai A legfontosabb probléma: nehéz kivitelezés Pénzben, időben, szervezésben A gyógyszerbiztonságra is kihat! (Túl sok tesztelés sem jó?)

34 Experimentális vizsgálatok Amit az RCT-vel sem úszunk meg: kimutathatóság De: a különbséget terheli a mintavételi ingadozás (mintavételi hiba) Azaz felmerül a statisztikai erő problémája Kis hatáshoz nagy minta kell, nagy hatáshoz elég a kis minta is

35 Experimentális vizsgálatok Amit az RCT-vel sem úszunk meg: kimutathatóság De: a különbséget terheli a mintavételi ingadozás (mintavételi hiba) Azaz felmerül a statisztikai erő problémája Kis hatáshoz nagy minta kell, nagy hatáshoz elég a kis minta is

36 Experimentális vizsgálatok Amit az RCT-vel sem úszunk meg: kimutathatóság De: a különbséget terheli a mintavételi ingadozás (mintavételi hiba) Azaz felmerül a statisztikai erő problémája Kis hatáshoz nagy minta kell, nagy hatáshoz elég a kis minta is

37 Experimentális vizsgálatok A statisztika erő problémája A kontrollcsoportban 10% egy mellékhatás aránya: Szükséges mintanagyság Ha=0,05L n

38 Experimentális vizsgálatok A statisztika erő problémája A kontrollcsoportban 10% egy mellékhatás aránya: Szükséges mintanagyság Ha=0,05L n

39 Experimentális vizsgálatok A statisztika erő problémája A kontrollcsoportban 10% egy mellékhatás aránya: Szükséges mintanagyság Ha=0,05L n

40 Experimentális vizsgálatok Amit az RCT-vel sem úszunk meg: követési idő Meddig gyűjtsük a mellékhatásokat? 1 napig? 1 hétig? 1 hónapig? 1 évig? Egyrészt hosszabb idő több technikai nehézséggel jár másrészt tipikusan a mintanagyság-igényt is növeli Muszáj egy ésszerű határt húzni (Az előbbi példában 42 napig tartott a követés)

41 Experimentális vizsgálatok Amit az RCT-vel sem úszunk meg: követési idő Meddig gyűjtsük a mellékhatásokat? 1 napig? 1 hétig? 1 hónapig? 1 évig? Egyrészt hosszabb idő több technikai nehézséggel jár másrészt tipikusan a mintanagyság-igényt is növeli Muszáj egy ésszerű határt húzni (Az előbbi példában 42 napig tartott a követés)

42 Experimentális vizsgálatok Amit az RCT-vel sem úszunk meg: követési idő Meddig gyűjtsük a mellékhatásokat? 1 napig? 1 hétig? 1 hónapig? 1 évig? Egyrészt hosszabb idő több technikai nehézséggel jár másrészt tipikusan a mintanagyság-igényt is növeli Muszáj egy ésszerű határt húzni (Az előbbi példában 42 napig tartott a követés)

43 Experimentális vizsgálatok Amit az RCT-vel sem úszunk meg: követési idő Meddig gyűjtsük a mellékhatásokat? 1 napig? 1 hétig? 1 hónapig? 1 évig? Egyrészt hosszabb idő több technikai nehézséggel jár másrészt tipikusan a mintanagyság-igényt is növeli Muszáj egy ésszerű határt húzni (Az előbbi példában 42 napig tartott a követés)

44 Experimentális vizsgálatok Amit az RCT-vel sem úszunk meg: követési idő Meddig gyűjtsük a mellékhatásokat? 1 napig? 1 hétig? 1 hónapig? 1 évig? Egyrészt hosszabb idő több technikai nehézséggel jár másrészt tipikusan a mintanagyság-igényt is növeli Muszáj egy ésszerű határt húzni (Az előbbi példában 42 napig tartott a követés)

45 Obszervációs vizsgálatok Tartalom 1 Kérdésfelvetés 2 A biztonságosság vizsgálatának módszerei Experimentális vizsgálatok Obszervációs vizsgálatok 3 Tényleg betegebbek vagyunk?

46 Obszervációs vizsgálatok Az obszervációs vizsgálatok alapgondolata Szükség van nagyobb mintanagyságra, és hosszabb követésre Reálisan csak obszervációval oldható meg, bevezetés után (Adott esetben, például pont az oltásoknál, segíthetnek a historikus tapasztalatok is) Hagyjuk, hogy az emberek maguktól oltsák (vagy ne oltsák, ahol mód van rá) magukat, mi csak megnézzük mi sül ki belőle

47 Obszervációs vizsgálatok Az obszervációs vizsgálatok alapgondolata Szükség van nagyobb mintanagyságra, és hosszabb követésre Reálisan csak obszervációval oldható meg, bevezetés után (Adott esetben, például pont az oltásoknál, segíthetnek a historikus tapasztalatok is) Hagyjuk, hogy az emberek maguktól oltsák (vagy ne oltsák, ahol mód van rá) magukat, mi csak megnézzük mi sül ki belőle

48 Obszervációs vizsgálatok Az obszervációs vizsgálatok alapgondolata Szükség van nagyobb mintanagyságra, és hosszabb követésre Reálisan csak obszervációval oldható meg, bevezetés után (Adott esetben, például pont az oltásoknál, segíthetnek a historikus tapasztalatok is) Hagyjuk, hogy az emberek maguktól oltsák (vagy ne oltsák, ahol mód van rá) magukat, mi csak megnézzük mi sül ki belőle

49 Obszervációs vizsgálatok Az obszervációs vizsgálatok alapgondolata Szükség van nagyobb mintanagyságra, és hosszabb követésre Reálisan csak obszervációval oldható meg, bevezetés után (Adott esetben, például pont az oltásoknál, segíthetnek a historikus tapasztalatok is) Hagyjuk, hogy az emberek maguktól oltsák (vagy ne oltsák, ahol mód van rá) magukat, mi csak megnézzük mi sül ki belőle

50 Obszervációs vizsgálatok Oltottak és oltatlanok összehasonlítása? Az első kézenfekvő ötlet: fogjunk egy sor oltatlan, és egy sor oltott gyereket (figyelem: döntés, és nem sorsolás eredménye, hogy ki milyen!) és hasonlítsuk össze a vizsgált betegség arányát Két komolysági szinten is el lehet végezni (de a komolyabbal is van baj)

51 Obszervációs vizsgálatok Oltottak és oltatlanok összehasonlítása? Az első kézenfekvő ötlet: fogjunk egy sor oltatlan, és egy sor oltott gyereket (figyelem: döntés, és nem sorsolás eredménye, hogy ki milyen!) és hasonlítsuk össze a vizsgált betegség arányát Két komolysági szinten is el lehet végezni (de a komolyabbal is van baj)

52 Obszervációs vizsgálatok Ami vicc

53 Obszervációs vizsgálatok Ami vicc

54 Obszervációs vizsgálatok És ami egy fokkal komolyabb Forrás: Schmitz R, Poethko-Müller C, Reiter S, Schlaud M. Vaccination status and health in children and adolescents: findings of the German Health Interview and Examination Survey for Children and Adolescents (KiGGS). Dtsch Arztebl Int Feb;108(7): doi: /arztebl

55 Obszervációs vizsgálatok Mi a közös baj? Confounding: a csoportok nem csak az oltás tényében különböztek! Innentől kezdve nem tudhatjuk, hogy a különbséget ha van is mi okozza: az oltás, az egyéb eltérések a csoportok között, vagy ezek keveréke...? A helyzet javítható megfelelő kísérleti elrendezéssel (retrospektív kohorsz, case-control stb.), de teljesen nem küszöbölhető ki

56 Obszervációs vizsgálatok Mi a közös baj? Confounding: a csoportok nem csak az oltás tényében különböztek! Innentől kezdve nem tudhatjuk, hogy a különbséget ha van is mi okozza: az oltás, az egyéb eltérések a csoportok között, vagy ezek keveréke...? A helyzet javítható megfelelő kísérleti elrendezéssel (retrospektív kohorsz, case-control stb.), de teljesen nem küszöbölhető ki

57 Obszervációs vizsgálatok Mi a közös baj? Confounding: a csoportok nem csak az oltás tényében különböztek! Innentől kezdve nem tudhatjuk, hogy a különbséget ha van is mi okozza: az oltás, az egyéb eltérések a csoportok között, vagy ezek keveréke...? A helyzet javítható megfelelő kísérleti elrendezéssel (retrospektív kohorsz, case-control stb.), de teljesen nem küszöbölhető ki

58 Obszervációs vizsgálatok Oltatlanok számának problémája A másik baj az oltatlanok száma Már fent is zűrös, de mi van ott, ahol kötelező rendszer működik? Az egyetlen járható út: posztmarketing vizsgálat (farmakovigilancia, fázis-iv )

59 Obszervációs vizsgálatok Oltatlanok számának problémája A másik baj az oltatlanok száma Már fent is zűrös, de mi van ott, ahol kötelező rendszer működik? Az egyetlen járható út: posztmarketing vizsgálat (farmakovigilancia, fázis-iv )

60 Obszervációs vizsgálatok Oltatlanok számának problémája A másik baj az oltatlanok száma Már fent is zűrös, de mi van ott, ahol kötelező rendszer működik? Az egyetlen járható út: posztmarketing vizsgálat (farmakovigilancia, fázis-iv )

61 Obszervációs vizsgálatok Posztmarketing eredmények

62 Obszervációs vizsgálatok A posztmarketing vizsgálat baja Mivel nincs összehasonlítási alap, csak időbeli asszociációt tud vizsgálni De: ez is tehető statisztikailag precízzé! Első ötlet: csoportosul-e a mellékhatás az oltás beadása után? Második ötlet: nézzük a baseline kockázattól (a mellékhatás background rate-jétől) való eltérést a vakcina beadása után! Ez alkalmas gyanú felvetésére is

63 Obszervációs vizsgálatok A posztmarketing vizsgálat baja Mivel nincs összehasonlítási alap, csak időbeli asszociációt tud vizsgálni De: ez is tehető statisztikailag precízzé! Első ötlet: csoportosul-e a mellékhatás az oltás beadása után? Második ötlet: nézzük a baseline kockázattól (a mellékhatás background rate-jétől) való eltérést a vakcina beadása után! Ez alkalmas gyanú felvetésére is

64 Obszervációs vizsgálatok A posztmarketing vizsgálat baja Mivel nincs összehasonlítási alap, csak időbeli asszociációt tud vizsgálni De: ez is tehető statisztikailag precízzé! Első ötlet: csoportosul-e a mellékhatás az oltás beadása után? Második ötlet: nézzük a baseline kockázattól (a mellékhatás background rate-jétől) való eltérést a vakcina beadása után! Ez alkalmas gyanú felvetésére is

65 Obszervációs vizsgálatok A posztmarketing vizsgálat baja Mivel nincs összehasonlítási alap, csak időbeli asszociációt tud vizsgálni De: ez is tehető statisztikailag precízzé! Első ötlet: csoportosul-e a mellékhatás az oltás beadása után? Második ötlet: nézzük a baseline kockázattól (a mellékhatás background rate-jétől) való eltérést a vakcina beadása után! Ez alkalmas gyanú felvetésére is

66 Obszervációs vizsgálatok A posztmarketing vizsgálat baja Mivel nincs összehasonlítási alap, csak időbeli asszociációt tud vizsgálni De: ez is tehető statisztikailag precízzé! Első ötlet: csoportosul-e a mellékhatás az oltás beadása után? Második ötlet: nézzük a baseline kockázattól (a mellékhatás background rate-jétől) való eltérést a vakcina beadása után! Ez alkalmas gyanú felvetésére is

67 Obszervációs vizsgálatok Az időbeli asszociáció megragadása Forrás: Weibel RE, Caserta V, Benor DE, Evans G. Acute encephalopathy followed by permanent brain injury or death associated with further attenuated measles vaccines: a review of claims submitted to the National Vaccine Injury Compensation Program. Pediatrics Mar;101(3 Pt 1):383-7.

68 Obszervációs vizsgálatok Az időbeli asszociáció megragadása Forrás: Barlow WE, Davis RL, Glasser JW et al. The risk of seizures after receipt of whole-cell pertussis or measles, mumps, and rubella vaccine.n Engl J Med Aug 30;345(9):

69 Obszervációs vizsgálatok Összefoglalva Törzskönyvezés során kiszűrhetőek egy bizonyos foknál drasztikusabb (hamarabb jelentkező és/vagy nagyobb arányú) mellékhatások A posztmarketing vizsgálat az időbeli asszociáció alapján tud működni Konkrét gyanú vizsgálható megfigyeléses vizsgálattal (ehhez jellemzően gyanú kell, mindent mindennel lehetetlen és statisztikailag sincs értelme összehasonlítani) (Bradford Hill kritériumok)

70 Obszervációs vizsgálatok Összefoglalva Törzskönyvezés során kiszűrhetőek egy bizonyos foknál drasztikusabb (hamarabb jelentkező és/vagy nagyobb arányú) mellékhatások A posztmarketing vizsgálat az időbeli asszociáció alapján tud működni Konkrét gyanú vizsgálható megfigyeléses vizsgálattal (ehhez jellemzően gyanú kell, mindent mindennel lehetetlen és statisztikailag sincs értelme összehasonlítani) (Bradford Hill kritériumok)

71 Obszervációs vizsgálatok Összefoglalva Törzskönyvezés során kiszűrhetőek egy bizonyos foknál drasztikusabb (hamarabb jelentkező és/vagy nagyobb arányú) mellékhatások A posztmarketing vizsgálat az időbeli asszociáció alapján tud működni Konkrét gyanú vizsgálható megfigyeléses vizsgálattal (ehhez jellemzően gyanú kell, mindent mindennel lehetetlen és statisztikailag sincs értelme összehasonlítani) (Bradford Hill kritériumok)

72 Obszervációs vizsgálatok Összefoglalva Törzskönyvezés során kiszűrhetőek egy bizonyos foknál drasztikusabb (hamarabb jelentkező és/vagy nagyobb arányú) mellékhatások A posztmarketing vizsgálat az időbeli asszociáció alapján tud működni Konkrét gyanú vizsgálható megfigyeléses vizsgálattal (ehhez jellemzően gyanú kell, mindent mindennel lehetetlen és statisztikailag sincs értelme összehasonlítani) (Bradford Hill kritériumok)

73 Tartalom 1 Kérdésfelvetés 2 A biztonságosság vizsgálatának módszerei Experimentális vizsgálatok Obszervációs vizsgálatok 3 Tényleg betegebbek vagyunk?

74 Mit értünk egyáltalán ez alatt? Az egyik legalapvetőbb védőoltás-ellenes toposz: mostanában nagyon betegek vagyunk (mi más miatt, minthogy mostanában nagyon sokat oltunk, nyilván) Ez persze abszurd ( korreláció nem implikál kauzalitást ), ezzel az erővel ők okozzák a betegségeket (mostanában ők is aktívabbak) De ettől még: mi az igazság ebben...? Kézenfekvő elvárás, hogy a jóléttel a morbiditás/mortalitás csökkenjen Egy idő után feltűnt, hogy a helyzet nem is olyan egyszerű

75 Mit értünk egyáltalán ez alatt? Az egyik legalapvetőbb védőoltás-ellenes toposz: mostanában nagyon betegek vagyunk (mi más miatt, minthogy mostanában nagyon sokat oltunk, nyilván) Ez persze abszurd ( korreláció nem implikál kauzalitást ), ezzel az erővel ők okozzák a betegségeket (mostanában ők is aktívabbak) De ettől még: mi az igazság ebben...? Kézenfekvő elvárás, hogy a jóléttel a morbiditás/mortalitás csökkenjen Egy idő után feltűnt, hogy a helyzet nem is olyan egyszerű

76 Mit értünk egyáltalán ez alatt? Az egyik legalapvetőbb védőoltás-ellenes toposz: mostanában nagyon betegek vagyunk (mi más miatt, minthogy mostanában nagyon sokat oltunk, nyilván) Ez persze abszurd ( korreláció nem implikál kauzalitást ), ezzel az erővel ők okozzák a betegségeket (mostanában ők is aktívabbak) De ettől még: mi az igazság ebben...? Kézenfekvő elvárás, hogy a jóléttel a morbiditás/mortalitás csökkenjen Egy idő után feltűnt, hogy a helyzet nem is olyan egyszerű

77 Mit értünk egyáltalán ez alatt? Az egyik legalapvetőbb védőoltás-ellenes toposz: mostanában nagyon betegek vagyunk (mi más miatt, minthogy mostanában nagyon sokat oltunk, nyilván) Ez persze abszurd ( korreláció nem implikál kauzalitást ), ezzel az erővel ők okozzák a betegségeket (mostanában ők is aktívabbak) De ettől még: mi az igazság ebben...? Kézenfekvő elvárás, hogy a jóléttel a morbiditás/mortalitás csökkenjen Egy idő után feltűnt, hogy a helyzet nem is olyan egyszerű

78 Mit értünk egyáltalán ez alatt? Az egyik legalapvetőbb védőoltás-ellenes toposz: mostanában nagyon betegek vagyunk (mi más miatt, minthogy mostanában nagyon sokat oltunk, nyilván) Ez persze abszurd ( korreláció nem implikál kauzalitást ), ezzel az erővel ők okozzák a betegségeket (mostanában ők is aktívabbak) De ettől még: mi az igazság ebben...? Kézenfekvő elvárás, hogy a jóléttel a morbiditás/mortalitás csökkenjen Egy idő után feltűnt, hogy a helyzet nem is olyan egyszerű

79 Jólét és egészség: mortalitás A mortalitásra valóban teljesül az elvárás: GDP és gyermekhalandóság kapcsolata a WHO Európai Régió országaiban Csecsemőhalandóság [1 / 1000 élveszületés] GDP [ezer USD per capita] Forrás: WHO-HFA DB

80 Jólét és egészség: mortalitás A mortalitásra valóban teljesül az elvárás: GDP és gyermekhalandóság kapcsolata (log-log ábrán) a WHO Európai Régió országaiban Csecsemőhalandóság [1 / 1000 élveszületés] GDP [ezer USD per capita] Forrás: WHO-HFA DB

81 Jólét és egészség: mortalitás A mortalitásra valóban teljesül az elvárás: GDP és születéskor várható élettartam kapcsolata a WHO Európai Régió országaiban Születéskor várható élettartam [év] GDP [ezer USD per capita] Forrás: WHO-HFA DB

82 Jólét és egészség: mortalitás A mortalitásra valóban teljesül az elvárás: GDP és születéskor várható élettartam kapcsolata (log-log ábrán) a WHO Európai Régió országaiban Születéskor várható élettartam [év] GDP [ezer USD per capita] Forrás: WHO-HFA DB

83 Jólét és egészség: morbiditás A morbiditásnál viszont bonyolultabb a helyzet: GDP és tuberkulózis kapcsolata a WHO Európai Régió országaiban TB incidencia [1 / 100 ezer] GDP [ezer USD per capita] Forrás: WHO-HFA DB

84 Jólét és egészség: morbiditás A morbiditásnál viszont bonyolultabb a helyzet: GDP és tuberkulózis kapcsolata (log-log ábrán) a WHO Európai Régió országaiban TB incidencia [1 / 100 ezer] GDP [ezer USD per capita] Forrás: WHO-HFA DB

85 Jólét és egészség: morbiditás A morbiditásnál viszont bonyolultabb a helyzet: GDP és rák kapcsolata a WHO Európai Régió országaiban Rák incidencia [1 / 100 ezer] GDP [ezer USD per capita] Forrás: WHO-HFA DB

86 Jólét és egészség: morbiditás A morbiditásnál viszont bonyolultabb a helyzet: GDP és rák kapcsolata (log-log ábrán) a WHO Európai Régió országaiban Rák incidencia [1 / 100 ezer] GDP [ezer USD per capita] Forrás: WHO-HFA DB

87 Civilizáció betegség Ez elvezet a civilizációs betegség fogalmához!

88 Civilizációs betegségek: okok? 1 Bármilyen furcsa, de bizonyos betegségekből jó, ha több van

89 Amiből jó lehet, ha több van (a) Szváziföld haláloki megoszlása (b) USA haláloki megoszlása Forrás: WHO NCD Country Profile, 2011

90 Civilizációs betegségek: okok? 1 Bármilyen furcsa, de bizonyos betegségekből jó, ha több van Ilyen a rák is (egy pontig)! 2 Életmód-változás hatásai

91 Civilizációs betegségek: okok? 1 Bármilyen furcsa, de bizonyos betegségekből jó, ha több van Ilyen a rák is (egy pontig)! 2 Életmód-változás hatásai

92 Életmód-változás hatásai GDP és rák kapcsolata a WHO Európai Régió alacsony GDP-jű országaiban Városi népesség aránya és rák kapcsolata a WHO Európai Régió alacsony GDP-jű országaiban Belarus Belarus Bulgaria Bulgaria Rák incidencia [1 / 100 ezer] Serbia Ukraine Armenia Republic of Moldova Bosnia and Herzegovina Georgia Albania Azerbaijan Kyrgyzstan Romania Kazakhsta Rák incidencia [1 / 100 ezer] Kyrgyzstan Serbia Ukraine Romania Armenia Republic of Moldova Bosnia and Herzegovina Kazakhstan Georgia Albania Azerbaijan Uzbekistan Turkmenistan Uzbekistan Turkmenistan GDP [ezer USD per capita] Forrás: WHO-HFA DB (a) GDP és rák Városi népesség aránya [%] Forrás: WHO-HFA DB (b) Urbanizáció és rák

93 Civilizációs betegségek: okok? 1 Bármilyen furcsa, de bizonyos betegségekből jó, ha több van Ilyen a rák is (egy pontig)! 2 Életmód-változás hatásai Fizikai terhelés, táplálkozás (urbanizáció!)... 3 De van, amit ezek sem magyaráznak!

94 Civilizációs betegségek: okok? 1 Bármilyen furcsa, de bizonyos betegségekből jó, ha több van Ilyen a rák is (egy pontig)! 2 Életmód-változás hatásai Fizikai terhelés, táplálkozás (urbanizáció!)... 3 De van, amit ezek sem magyaráznak!

95 Ami bonyolultabb... Forrás: TEDDY Study Group. The Environmental Determinants of Diabetes in the Young (TEDDY) Study. Ann N Y Acad Sci Dec;1150:1-13. doi: /annals

96 Civilizációs betegségek: okok? 1 Bármilyen furcsa, de bizonyos betegségekből jó, ha több van Ilyen a rák is (egy pontig)! 2 Életmód-változás hatásai Fizikai terhelés, táplálkozás (urbanizáció!)... 3 De van, amit ezek sem magyaráznak! A legnagyobb kérdés: egyes gyermekkori krónikus betegségek

97 Egyes gyerekkori krónikus betegségek Az eddigi magyarázatok nem igazán működnek Környezeti tényező? (Vakcina?) Más szóba jön?

98 Egyes gyerekkori krónikus betegségek Az eddigi magyarázatok nem igazán működnek Környezeti tényező? (Vakcina?) Más szóba jön?

99 Egyes gyerekkori krónikus betegségek Az eddigi magyarázatok nem igazán működnek Környezeti tényező? (Vakcina?) Más szóba jön?

100 A gyermekek változó jellemzői Hiába ugyanolyanok a körülmények, a gyermekek összetétele változik! A két legfontosabb tényező: 1 Egyre későbbi szülés 2 Egyre több (perinatálisan) megmentett gyermek

101 A gyermekek változó jellemzői Hiába ugyanolyanok a körülmények, a gyermekek összetétele változik! A két legfontosabb tényező: 1 Egyre későbbi szülés 2 Egyre több (perinatálisan) megmentett gyermek

102 A gyermekek változó jellemzői Hiába ugyanolyanok a körülmények, a gyermekek összetétele változik! A két legfontosabb tényező: 1 Egyre későbbi szülés 2 Egyre több (perinatálisan) megmentett gyermek

103 A gyermekek változó jellemzői Hiába ugyanolyanok a körülmények, a gyermekek összetétele változik! A két legfontosabb tényező: 1 Egyre későbbi szülés 2 Egyre több (perinatálisan) megmentett gyermek

104 A gyermekkori rák példája Forrás: Johnson KJ, Carozza SE, Chow EJ et al. Parental age and risk of childhood cancer: a pooled analysis. Epidemiology Jul;20(4): doi: /EDE.0b013e3181a5a332.

105 Miközben... Forrás: KSH. Gyermekvállalás és gyermeknevelés

106 Tanulság Önmagában a betegségek trendjeiből nagyon nehezen vonható le következtetés Igyekezzünk a jelenségek mélyére nézni! (Gondoljuk meg, hogy epidemiológusnak megyünk-e... )

107 Tanulság Önmagában a betegségek trendjeiből nagyon nehezen vonható le következtetés Igyekezzünk a jelenségek mélyére nézni! (Gondoljuk meg, hogy epidemiológusnak megyünk-e... )

108 Tanulság Önmagában a betegségek trendjeiből nagyon nehezen vonható le következtetés Igyekezzünk a jelenségek mélyére nézni! (Gondoljuk meg, hogy epidemiológusnak megyünk-e... )

109 Köszönöm a figyelmet!

Nehéz kérdések a védőoltások biztonsága kapcsán

Nehéz kérdések a védőoltások biztonsága kapcsán Ferenci Tamás vedooltas@medstat.hu http://vedooltas.blog.hu 2013. szeptember 12. Tartalom 1 Kérdésfelvetés 2 A biztonságosság vizsgálatának módszerei Experimentális vizsgálatok Obszervációs vizsgálatok

Részletesebben

2. A biztonságosság vizsgálatának módszerei 2 2.1. Experimentális vizsgálatok... 2 2.2. Obszervációs vizsgálatok... 4

2. A biztonságosság vizsgálatának módszerei 2 2.1. Experimentális vizsgálatok... 2 2.2. Obszervációs vizsgálatok... 4 Tartalom Tartalomjegyzék 1. Kérdésfelvetés 1 2. A biztonságosság vizsgálatának módszerei 2 2.1. Experimentális vizsgálatok............................... 2 2.2. Obszervációs vizsgálatok................................

Részletesebben

A évi demográfiai adatok értékelése. Dr. Valek Andrea Országos Gyermekegészségügyi Intézet

A évi demográfiai adatok értékelése. Dr. Valek Andrea Országos Gyermekegészségügyi Intézet A 212. évi demográfiai adatok értékelése Dr. Valek Andrea Országos Gyermekegészségügyi Intézet Tartalom Népesség száma, megoszlása Élveszületések Magzati veszteségek Születés körüli halálozás Csecsemőhalálozás

Részletesebben

A védőoltások rövid áttekintése A védőoltások hatásossága A védőoltások biztonságossága Az alkalmazás szempontjai. Védőoltások

A védőoltások rövid áttekintése A védőoltások hatásossága A védőoltások biztonságossága Az alkalmazás szempontjai. Védőoltások Ferenci Tamás vedooltas@medstat.hu http://vedooltas.blog.hu 2015. március 24. Tartalomjegyzék 1 A védőoltások rövid áttekintése 2 A védőoltások hatásossága 3 A védőoltások biztonságossága 4 Az alkalmazás

Részletesebben

Védőoltások és emberek

Védőoltások és emberek Ferenci Tamás vedooltas@medstat.hu http://vedooltas.blog.hu 2016. április 24. Tartalom 1 Bevezetés Az immunitás fogalma Immunitás mesterséges indukciója 2 Hatásosság, biztonság Hatásosság Biztonság 3 Egyéb

Részletesebben

A confounding megoldásai: megfigyelés és kísérlet

A confounding megoldásai: megfigyelés és kísérlet A confounding megoldásai: megfigyelés és kísérlet Ferenci Tamás tamas.ferenci@medstat.hu 2018. szeptember 24. Ferenci Tamás tamas.ferenci@medstat.hu A confounding megoldásai: megfigyelés és kísérlet 2018.

Részletesebben

A védőoltások rövid áttekintése A védőoltások hatásossága A védőoltások biztonságossága Az alkalmazás szempontjai. Védőoltások

A védőoltások rövid áttekintése A védőoltások hatásossága A védőoltások biztonságossága Az alkalmazás szempontjai. Védőoltások Ferenci Tamás vedooltas@medstat.hu http://vedooltas.blog.hu 2015. március 24. Tartalomjegyzék 1 A védőoltások rövid áttekintése 2 A védőoltások hatásossága 3 A védőoltások biztonságossága 4 Az alkalmazás

Részletesebben

Nagyon-nagyon hosszan (és angolul): Stanley A. Plotkin, Walter Orenstein, Paul A. Offit (szerk.). Vaccines. Elsevier-Saunders, 2013.

Nagyon-nagyon hosszan (és angolul): Stanley A. Plotkin, Walter Orenstein, Paul A. Offit (szerk.). Vaccines. Elsevier-Saunders, 2013. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 1. A védőoltások rövid áttekintése 1 2. A védőoltások hatásossága 4 3. A védőoltások biztonságossága 7 4. Az alkalmazás szempontjai 8 1. A védőoltások rövid áttekintése

Részletesebben

Megfigyeléses vizsgálatok

Megfigyeléses vizsgálatok Megfigyeléses vizsgálatok Ferenci Tamás tamas.ferenci@medstat.hu 2018. május 16. A megfigyeléses vizsgálatok alaptípusai Egyedi adatok alapján Kohorsz: Az expozíció szerinti csoportok később eltérnek-e

Részletesebben

A confounding problémája

A confounding problémája A confounding problémája Ferenci Tamás tamas.ferenci@medstat.hu 2018. október 4. A confounding problémája Naiv gondolat arra, hogy hogyan vizsgáljuk a kérdéseket: több rákos van a távvezeték közelében

Részletesebben

Érvek, ellenérvek és kommunikáció a védőoltásokról folyó vitákban

Érvek, ellenérvek és kommunikáció a védőoltásokról folyó vitákban Érvek, ellenérvek és kommunikáció a védőoltásokról folyó vitákban Ferenci Tamás vedooltas.blog.hu / vedooltas@medstat.hu Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének XIX. Őszi Konferenciája Budapest, 2013.

Részletesebben

A confounding problémája

A confounding problémája A confounding problémája Ferenci Tamás tamas.ferenci@medstat.hu 2018. október 4. Ferenci Tamás tamas.ferenci@medstat.hu A confounding problémája 2018. október 4. 1 / 21 A confounding problémája Naiv gondolat

Részletesebben

A confounding problémája

A confounding problémája Ferenci Tamás tamas.ferenci@medstat.hu 2018. október 4. Ferenci Tamás tamas.ferenci@medstat.hu A confounding problémája 2018. október 4. 1 / 21 Naiv gondolat arra, hogy hogyan vizsgáljuk a kérdéseket:

Részletesebben

Átoltottság és védőoltással megelőzhető fertőző betegségek

Átoltottság és védőoltással megelőzhető fertőző betegségek Átoltottság és védőoltással megelőzhető fertőző betegségek Módszertan, eredmények, távlatok Ferenci Tamás vedooltas@medstat.hu http://vedooltas.blog.hu 2014. szeptember 26. Tartalom 1 Átoltottság szerepe:

Részletesebben

1. Átoltottság szerepe: a nyájimmunitás egy egyszerű modellje

1. Átoltottság szerepe: a nyájimmunitás egy egyszerű modellje Tartalom Tartalomjegyzék 1. Átoltottság szerepe: a nyájimmunitás egy egyszerű modellje 1 2. Átoltottság és kérdései 3 2.1. Az átoltottság mérése................................. 3 2.2. Eredmények.......................................

Részletesebben

Szelektív és univerzális oltási stratégiák

Szelektív és univerzális oltási stratégiák A közösségi immunitás paradoxonai avagy amikor a vakcináció többet árt(hat) mint használ Ferenci Tamás vedooltas@medstat.hu http://vedooltas.blog.hu 2015. március 19. Tartalom 1 Általános megfontolások

Részletesebben

Átoltottság és védőoltással megelőzhető fertőző betegségek

Átoltottság és védőoltással megelőzhető fertőző betegségek Átoltottság és védőoltással megelőzhető fertőző betegségek Módszertan, eredmények, távlatok Ferenci Tamás vedooltas@medstat.hu http://vedooltas.blog.hu 2014. szeptember 26. Tartalom 1 Átoltottság szerepe:

Részletesebben

Gyermekegészségügyi indikátorok, morbiditás, gyermekbalesetek

Gyermekegészségügyi indikátorok, morbiditás, gyermekbalesetek Gyermekegészségügyi indikátorok, morbiditás, gyermekbalesetek Dr. Páll Gabriella Országos Gyermekegészségügyi Intézet Budapest, 2011. február 6. Vázlat Intikátorokról általában Morbiditási adatforrások

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGESEN ÉS A FOGYATÉKOSSÁG NÉLKÜL LEÉLT ÉVEK VÁRHATÓ SZÁMA MAGYARORSZÁGON

AZ EGÉSZSÉGESEN ÉS A FOGYATÉKOSSÁG NÉLKÜL LEÉLT ÉVEK VÁRHATÓ SZÁMA MAGYARORSZÁGON AZ EGÉSZSÉGESEN ÉS A FOGYATÉKOSSÁG NÉLKÜL LEÉLT ÉVEK VÁRHATÓ SZÁMA MAGYARORSZÁGON DR. PAKSY ANDRÁS A lakosság egészségi állapotát jellemző morbiditási és mortalitási mutatók közül a halandósági tábla alapján

Részletesebben

Méhnyakrák megelőzés - beszéljük meg!

Méhnyakrák megelőzés - beszéljük meg! Méhnyakrák megelőzés - beszéljük meg! Dr. Ács Nándor Semmelweis Egyetem II.sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Az előadás a GlaxoSmithKline Kft. felkérésére készült A méhnyakrák gyakori betegség Világszerte:

Részletesebben

Az empirikus orvosi kutatások alapgondolata és a kauzalitás

Az empirikus orvosi kutatások alapgondolata és a kauzalitás Az empirikus orvosi kutatások alapgondolata és a kauzalitás Ferenci Tamás tamas.ferenci@medstat.hu 2017. október 22. Az orvosi kutatások egy általános sémája felé Az orvostudomány egy jelentős része egész

Részletesebben

Ismerni életmentô, oltani ajánlott!

Ismerni életmentô, oltani ajánlott! Ismerni életmentô, oltani ajánlott! Széleskörû védelem a meningococcus betegség ellen Már 2 hónapos kortól Minden korosztálynak. A meningococcus baktérium leggyakoribb, betegséget okozó típusai ellen.

Részletesebben

MIKOR OLTSUK AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓKAT: MORBILLI ELLENANYAG-SZŰRŐVIZSGÁLATOK ÉRTÉKELÉSE

MIKOR OLTSUK AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓKAT: MORBILLI ELLENANYAG-SZŰRŐVIZSGÁLATOK ÉRTÉKELÉSE MIKOR OLTSUK AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓKAT: MORBILLI ELLENANYAG-SZŰRŐVIZSGÁLATOK ÉRTÉKELÉSE C Terhes Gabriella, Nagy Kamilla, Sárvári Károly Péter, Urbán Edit SZTE ÁOK Klinikai Mikrobiológiai Diagnosztikai

Részletesebben

Gyógyszerbiztonság a klinikai farmakológus szemszögéből

Gyógyszerbiztonság a klinikai farmakológus szemszögéből Gyógyszerbiztonság a klinikai farmakológus szemszögéből Prof. dr. Kovács Péter Debreceni Egyetem Klinikai Központ, Belgyógyászati Intézet, Klinikai Farmakológiai Részleg BIZONYÍTÉKON ALAPULÓ ORVOSLÁS (EBM=

Részletesebben

Védőoltások a gyakorlatban: hatások, mellékhatások, döntések I.

Védőoltások a gyakorlatban: hatások, mellékhatások, döntések I. OTSZONLINE.HU Védőoltások a gyakorlatban: hatások, mellékhatások, döntések I. DR. FERENCI TAMÁS PhD A védőoltások a betegségek kezelése helyett azok megelőzését célul kitűző szemlélet legfontosabb eszközei

Részletesebben

Miért betegebbek a szegény gyerekek?

Miért betegebbek a szegény gyerekek? KÖNYVEKRÕL, FOLYÓIRATOKRÓL MURAKÖZY BALÁZS Miért betegebbek a szegény gyerekek? Anne Case, Darren Lubotsky és Christina Paxson: Economic status and health in childhood: the origins of the gradient. American

Részletesebben

Regionális logisztika a GlaxoSmithKline CH gyakorlatában november 11. MLBKT 17.Kongresszus Balatonalmádi Nagy Lívia logisztikai igazgató

Regionális logisztika a GlaxoSmithKline CH gyakorlatában november 11. MLBKT 17.Kongresszus Balatonalmádi Nagy Lívia logisztikai igazgató Regionális logisztika a GlaxoSmithKline CH gyakorlatában 2009. november 11. MLBKT 17.Kongresszus Balatonalmádi Nagy Lívia logisztikai igazgató Miről lesz szó? A GSK-ról röviden A logisztikai átszervezés

Részletesebben

Epidemiológia II. Epidemiológiai vizsgálatok

Epidemiológia II. Epidemiológiai vizsgálatok Epidemiológia II. Epidemiológiai vizsgálatok Epidemiológiai vizsgálatok A szakirodalomban elsősorban analitikus, illetve experimentális vizsgálatokat találunk, melyek okokozati összefüggést keresnek Különböző

Részletesebben

EPIDEMIOLÓGIA I. Alapfogalmak

EPIDEMIOLÓGIA I. Alapfogalmak EPIDEMIOLÓGIA I. Alapfogalmak TANULJON EPIDEMIOLÓGIÁT! mert része a curriculumnak mert szüksége lesz rá a bármilyen tárgyú TDK munkában, szakdolgozat és rektori pályázat írásában mert szüksége lesz rá

Részletesebben

Környezeti epidemiológia II. Honnan tudjuk, hogy mikor ártalmas a környezet?

Környezeti epidemiológia II. Honnan tudjuk, hogy mikor ártalmas a környezet? Környezeti epidemiológia II. Honnan tudjuk, hogy mikor ártalmas a környezet? Müller Ágnes szakoktató, kari külügyi és nemzetközi program koordinátor Az előadás anyaga a KSOHIA projekt alapján készült Rachal

Részletesebben

Védőoltással megelőzhető fertőző betegségek epidemiológiai helyzete Magyarországon

Védőoltással megelőzhető fertőző betegségek epidemiológiai helyzete Magyarországon Fodor József Iskolaegészségügyi Társaság továbbképző konferenciája,,védőoltási helyzetkép napjainkban: újdonságok, tények, kérdések Védőoltással megelőzhető fertőző betegségek epidemiológiai helyzete Magyarországon

Részletesebben

Tartalomjegyzék I. RÉSZ: KÍSÉRLETEK MEGTERVEZÉSE

Tartalomjegyzék I. RÉSZ: KÍSÉRLETEK MEGTERVEZÉSE Tartalomjegyzék 5 Tartalomjegyzék Előszó I. RÉSZ: KÍSÉRLETEK MEGTERVEZÉSE 1. fejezet: Kontrollált kísérletek 21 1. A Salk-oltás kipróbálása 21 2. A porta-cava sönt 25 3. Történeti kontrollok 27 4. Összefoglalás

Részletesebben

Közvélemény-kutatás a védőoltások megítéléséről. 2011. január 3-9. Készült 1000 fő telefonos megkérdezésével, országos reprezentatív mintán

Közvélemény-kutatás a védőoltások megítéléséről. 2011. január 3-9. Készült 1000 fő telefonos megkérdezésével, országos reprezentatív mintán Közvélemény-kutatás a védőoltások megítéléséről 011. január -9. Készült 00 fő telefonos megkérdezésével, országos reprezentatív mintán Minden korcsoport fontosnak tartja a méhnyakrák elleni védekezést.

Részletesebben

Védőoltások és védőoltás-ellenesek

Védőoltások és védőoltás-ellenesek Tények, hazugságok, teendők Ferenci Tamás vedooltas@medstat.hu http://vedooltas.blog.hu 2013. február 19. Tartalom 1 Pár szóban a védőoltásokról Az immunitás fogalma Immunitás mesterséges indukciója Mit

Részletesebben

Függetlenségvizsgálat, Illeszkedésvizsgálat

Függetlenségvizsgálat, Illeszkedésvizsgálat Varga Beatrix, Horváthné Csolák Erika Függetlenségvizsgálat, Illeszkedésvizsgálat 4. előadás Üzleti statisztika A sokaság/minta több ismérv szerinti vizsgálata A statisztikai elemzés egyik ontos eladata

Részletesebben

DEMIN XIV. MAGYOTT PV Mcs. Farmakovigilancia

DEMIN XIV. MAGYOTT PV Mcs. Farmakovigilancia DEMIN XIV. 2014. május m 23. MAGYOTT PV Mcs Dr. Stankovics Lívia & Bagladi Zsófia Farmakovigilancia MIÉRT JELENTSÜNK? DHPC Egészségügyi szakembereknek szóló fontos Gyógyszerbiztonsági információról szóló

Részletesebben

A védőoltásokról. Infekciókontroll képzés szakdolgozóknak. HBMKHNSzSz Dr. Kohut Zsuzsa Járványügyi osztályvezető

A védőoltásokról. Infekciókontroll képzés szakdolgozóknak. HBMKHNSzSz Dr. Kohut Zsuzsa Járványügyi osztályvezető A védőoltásokról Infekciókontroll képzés szakdolgozóknak HBMKHNSzSz Dr. Kohut Zsuzsa Járványügyi osztályvezető 2012.10.24-25. Céljaink a vakcináció során: egyéni védelem biztosítása, az átoltottság fenntartása,

Részletesebben

Ólom a mérgező elem II.

Ólom a mérgező elem II. Ólom a mérgező elem II. Müller Ágnes szakoktató, kari külügyi és nemzetközi program koordinátor az előadás anyaga a KSOHIA projekt alapján készült 1 Megelőzési szintek Elsődleges Másodlagos Harmadlagos

Részletesebben

Egészségértés: Híd a jobb egészséghez

Egészségértés: Híd a jobb egészséghez Egészségértés: Híd a jobb egészséghez Mi az egészségértés? Az egészségértés (Health Literacy) az emberek alapvető egészségügyi információkhoz való hozzáférési, feldolgozási és megértési képessége. Ez a

Részletesebben

Modellpontok képzése és használata

Modellpontok képzése és használata Modellpontok képzése és használata Dr. Kovács Erzsébet egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem A jogosultságszerzés modellezése szekció 2015.05.28. MIDAS_HU Workshop: Modellpontok képzése 1 Szakmai kihívás

Részletesebben

Karrier gyermekvállalás előtt és után. Cukrowska-Torzewska Ewa, Lovász Anna, Szabó-Morvai Ágnes Szirák November

Karrier gyermekvállalás előtt és után. Cukrowska-Torzewska Ewa, Lovász Anna, Szabó-Morvai Ágnes Szirák November Karrier gyermekvállalás előtt és után Cukrowska-Torzewska Ewa, Lovász Anna, Szabó-Morvai Ágnes Szirák November 9. 2018 Motiváció Korábbi kutatások (Davies Pierre 2005, Lundberg-Rose 2000): Anyasági bérhátrány,

Részletesebben

Klímaváltozás és klímaadaptáció helyi léptékben Egy kutatási projekt tapasztalatai a hazai társadalmi-gazdasági folyamatok modellezésében

Klímaváltozás és klímaadaptáció helyi léptékben Egy kutatási projekt tapasztalatai a hazai társadalmi-gazdasági folyamatok modellezésében Király Gábor Czirfusz Márton Koós Bálint Tagai Gergő Uzzoli Annamária: Klímaváltozás és klímaadaptáció helyi léptékben Egy kutatási projekt tapasztalatai a hazai társadalmi-gazdasági folyamatok modellezésében

Részletesebben

Szisztematikus elemzés 1. Szisztematikus elemzés -2. Az evidenciákon alapuló klinikai vizsgálattípusok

Szisztematikus elemzés 1. Szisztematikus elemzés -2. Az evidenciákon alapuló klinikai vizsgálattípusok A tudományos tények, bizonyítékok típusai Az evidenciákon alapuló klinikai vizsgálattípusok 2009. November. 9. Minőségi kategóriák I. II-1. II-2. II-3. III. IV. Tudományos bizonyítékok Erős tudományos

Részletesebben

Prenatalis diagnosztika lehetőségei mikor, hogyan, miért? Dr. Almássy Zsuzsanna Heim Pál Kórház, Budapest Toxikológia és Anyagcsere Osztály

Prenatalis diagnosztika lehetőségei mikor, hogyan, miért? Dr. Almássy Zsuzsanna Heim Pál Kórház, Budapest Toxikológia és Anyagcsere Osztály Prenatalis diagnosztika lehetőségei mikor, hogyan, miért? Dr. Almássy Zsuzsanna Heim Pál Kórház, Budapest Toxikológia és Anyagcsere Osztály Definíció A prenatális diagnosztika a klinikai genetika azon

Részletesebben

A humán papillomavírus (HPV) elleni vakcináció bevezetése 2014-ben

A humán papillomavírus (HPV) elleni vakcináció bevezetése 2014-ben Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat A humán papillomavírus (HPV) elleni vakcináció bevezetése 2014-ben Országos Tisztifőorvosi Hivatal 2014. június 25. 1 A humán papillomavírus Fehérjeburokból

Részletesebben

Magyarorszï ½gï ½rt Kulturï ½lis Egyesï ½let

Magyarorszï ½gï ½rt Kulturï ½lis Egyesï ½let H1N1 Mivel hivatásomból és munkakörömbõl fakadóan (gyermekgyógyász, immunológus, Orsz. Gyermekegészségügyi Intézet) módomban állt az elmúlt hetekben az újabb szakmai információkat elsõ kézbõl megkapni,

Részletesebben

Statisztikai csalások és paradoxonok. Matematikai statisztika Gazdaságinformatikus MSc november 26. 1/31

Statisztikai csalások és paradoxonok. Matematikai statisztika Gazdaságinformatikus MSc november 26. 1/31 Matematikai statisztika Gazdaságinformatikus MSc 11. előadás 2018. november 26. 1/31 A tojást rakó kutya - a könyv Hans Peter Beck-Bernholdt, Hans-Hermann Dubben: A tojást rakó kutya c. könyve alapján

Részletesebben

Védőoltások a gyakorlatban: hatások, mellékhatások, döntések I.

Védőoltások a gyakorlatban: hatások, mellékhatások, döntések I. OTSZONLINE.HU Védőoltások a gyakorlatban: hatások, mellékhatások, döntések I. DR. FERENCI TAMÁS PhD A védőoltások a betegségek kezelése helyett azok megelőzését célul kitűző szemlélet legfontosabb eszközei

Részletesebben

Az első teljesítményértékelési jelentés ( )

Az első teljesítményértékelési jelentés ( ) Az első teljesítményértékelési jelentés (2013-2015) Gyenes Péter gyenes.peter@aeek.hu mertek.aeek.hu META ülés. 2017.05.31. Rendszermodelltől a jelentésig Végső célok Köztes célok Egyéb területek További

Részletesebben

Statisztikai alapfogalmak a klinikai kutatásban. Molnár Zsolt PTE, AITI

Statisztikai alapfogalmak a klinikai kutatásban. Molnár Zsolt PTE, AITI Statisztikai alapfogalmak a klinikai kutatásban Molnár Zsolt PTE, AITI Bevezetés Research vs. Science Kutatás Tudomány Szerkezeti háttér hiánya Önkéntesek (lelkes kisebbség) Beosztottak (parancsot teljesítő

Részletesebben

Ha nem akarsz mellé-nyúl-ni, használj Nobivac Myxo-RHD-t! MSDay-MOM park, 2013.02.21. dr. Schweickhardt Eszter

Ha nem akarsz mellé-nyúl-ni, használj Nobivac Myxo-RHD-t! MSDay-MOM park, 2013.02.21. dr. Schweickhardt Eszter Ha nem akarsz mellé-nyúl-ni, használj Nobivac Myxo-RHD-t! MSDay-MOM park, 2013.02.21. dr. Schweickhardt Eszter Áttekintés Miért éppen a nyuszik? Védekezés módja Vakcina jellemzői Vakcina működése Ráfertőzési

Részletesebben

A krónikus veseelégtelenség kardio-metabolikus kockázata

A krónikus veseelégtelenség kardio-metabolikus kockázata A krónikus veseelégtelenség kardio-metabolikus kockázata Dr. Kiss István Fıv. Önk. Szent Imre Kórház, Belgyógyászati Mátrix Intézet, Nephrologia-Hypertonia Profil 1 2 SZÍV ÉS ÉRRENDSZERI KOCKÁZAT ÉS BETEGSÉG

Részletesebben

NMHH tájékoztatás A WRC-12 Rádiótávközlési Világértekezlet hatása a digitális műsorszórás jövőjére

NMHH tájékoztatás A WRC-12 Rádiótávközlési Világértekezlet hatása a digitális műsorszórás jövőjére Dr. Pados László Frekvencia és Azonosítógazdálkodási Főosztályvezető-helyettes 2012. május 15. NMHH tájékoztatás A WRC-12 Rádiótávközlési Világértekezlet hatása a digitális műsorszórás jövőjére Röviden

Részletesebben

Képzés és első gyermekvállalás kölcsönhatásai. európai összehasonlítás

Képzés és első gyermekvállalás kölcsönhatásai. európai összehasonlítás Helyzetkép 50 éves a Népességtudományi Kutatóintézet konferencia Budapest, 2014 január 20 Képzés és első gyermekvállalás kölcsönhatásai európai összehasonlítás Cornelia Mureşan Babes-Bolyai Tudományegyetem,

Részletesebben

A gyakorlati tapasztalat megváltoztathatja az oltóanyagok ajánlását (FSME-Immun)

A gyakorlati tapasztalat megváltoztathatja az oltóanyagok ajánlását (FSME-Immun) A gyakorlati tapasztalat megváltoztathatja az oltóanyagok ajánlását (FSME-Immun) Dr. Jelenik Zsuzsanna Kávészünet 2012. május 11. Siófok 1 FSME-Immun Bevezetés 1976., magyarországi bevezetés 1991. Folyamatos

Részletesebben

A Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram

A Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram A Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram Eredmények és aktualitások MRK Nemzetközi Bizottság 2015. szeptember 25. Dobos Gábor Témakörök 1. A program főbb sajátosságai 2. A program eredményei 3. Tapasztalatok

Részletesebben

Kérdések és válaszok a kanyaróról az Európában zajló kanyarójárvány kapcsán (készült 2010. július 27-én)

Kérdések és válaszok a kanyaróról az Európában zajló kanyarójárvány kapcsán (készült 2010. július 27-én) Kérdések és válaszok a kanyaróról az Európában zajló kanyarójárvány kapcsán (készült 2010. július 27-én) Kanyarójárvány Európában Mi a kanyaró (morbilli)? Előfordul-e Magyarországon a kanyaró? Milyen az

Részletesebben

A szepszis hatékony kezelésének kulcsa = SBO

A szepszis hatékony kezelésének kulcsa = SBO A szepszis hatékony kezelésének kulcsa = SBO Völgyes Barbara 1, Tóth Ágota 1, Ludwig Endre 2 Bajcsy-Zs. Kh. 1 - Szt. István, Szt. László Kh. 2 - Budapest XV. Magyar Sürgősségi Orvostani Kongresszus, MSOTKE

Részletesebben

Rhinitis allergica elterjedésének vizsgálata hazánk gyermekpopulációjában 1999-2007 között

Rhinitis allergica elterjedésének vizsgálata hazánk gyermekpopulációjában 1999-2007 között Rhinitis allergica elterjedésének vizsgálata hazánk gyermekpopulációjában 1999-2007 között Ovárdics Andrea Alapismereti és Szakmódszertani Intézet, Kecskeméti Főiskola Tanítóképző Főiskolai Kar Összefoglalás:

Részletesebben

Az egészségügyi és gazdasági indikátorok összefüggéseinek vizsgálata Magyarországon

Az egészségügyi és gazdasági indikátorok összefüggéseinek vizsgálata Magyarországon Az egészségügyi és gazdasági indikátorok összefüggéseinek vizsgálata Magyarországon Készítette: Bakos Izabella Mária SZIE-GTK Enyedi György RTDI PhD-hallgató Kutatási téma Az egészségügyi állapot (lakosság

Részletesebben

24 ÓRA ALATT MINDENT MEGVÁLTOZTATHAT!

24 ÓRA ALATT MINDENT MEGVÁLTOZTATHAT! A meningococcus B okozta gennyes agyhártyagyulladás és vérmérgezés 24 ÓRA ALATT MINDENT MEGVÁLTOZTATHAT! Védje meg gyermekét a MENINGOCOCCUS B okozta betegség súlyos szövődményeitől! MI AZ AGYHÁRTYAGYULLADÁS

Részletesebben

I. melléklet. Tudományos következtetések és a forgalomba hozatali engedély(ek) feltételeit érintő módosítások indoklása

I. melléklet. Tudományos következtetések és a forgalomba hozatali engedély(ek) feltételeit érintő módosítások indoklása I. melléklet Tudományos következtetések és a forgalomba hozatali engedély(ek) feltételeit érintő módosítások indoklása 1 Tudományos következtetések Figyelembe véve a Farmakovigilancia Kockázatértékelő

Részletesebben

A 2012. évi demográfiai adatok gyermekgyógyászati vonatkozása Dr. Valek Andrea Országos Gyermekegészségügyi Intézet

A 2012. évi demográfiai adatok gyermekgyógyászati vonatkozása Dr. Valek Andrea Országos Gyermekegészségügyi Intézet A 1. évi demográfiai adatok gyermekgyógyászati vonatkozása Dr. Valek Andrea Országos Gyermekegészségügyi Intézet A népegészségügy célja a betegségek megelőzése, az egészség megőrzése, az egészségi állapot

Részletesebben

Biomatematika 13. Varianciaanaĺızis (ANOVA)

Biomatematika 13. Varianciaanaĺızis (ANOVA) Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar Biomatematikai és Számítástechnikai Tanszék Biomatematika 13. Varianciaanaĺızis (ANOVA) Fodor János Copyright c Fodor.Janos@aotk.szie.hu Last Revision Date:

Részletesebben

A JAPÁN LAKOSSÁG UTAZÁSI SZOKÁSAI

A JAPÁN LAKOSSÁG UTAZÁSI SZOKÁSAI A JAPÁN LAKOSSÁG UTAZÁSI SZOKÁSAI KISS KORNÉLIA MAGYAR TURIZMUS ZRT. ADATFORRÁSAINK Másodlagos adatok? UN World Tourism Organization (UNWTO)? Japan National Tourist Organization? European Travel Commission?

Részletesebben

Környezeti koktél I. Müller Ágnes szakoktató, kari külügyi és nemzetközi program koordinátor az előadás anyaga a KSOHIA projekt alapján készült Témák a palackozott víz (ásványvíz) biztonságosabb a gyermekek

Részletesebben

FELHŐTLEN GYERMEKKOR

FELHŐTLEN GYERMEKKOR FELHŐTLEN GYERMEKKOR A kutatás háttere Gyermekekkel, gyermekvédelemmel kapcsolatban felnőttektől (nem csak gyermekesektől). 2000 fős reprezentatív kérdőíves kutatás a 18 éves és idősebb magyarországi lakosságra

Részletesebben

Áruforgalom tervezése. 1. óra A gazdasági statisztika alapjai Alapfogalmak, viszonyszámok

Áruforgalom tervezése. 1. óra A gazdasági statisztika alapjai Alapfogalmak, viszonyszámok Áruforgalom tervezése 1. óra A gazdasági statisztika alapjai Alapfogalmak, viszonyszámok Alapvető gazdasági számítások 1. Egy vállalkozás tevékenysége nagyon összetett. Szükség van arra, hogy ismerjük

Részletesebben

Evidenciákon alapuló D vitamin pótlás? Dr. Kovács Ákos gyermekorvos

Evidenciákon alapuló D vitamin pótlás? Dr. Kovács Ákos gyermekorvos Evidenciákon alapuló D vitamin pótlás? Dr. Kovács Ákos gyermekorvos Bizonyítékokra Alapozott Orvoslás A klinikai döntéshozatal egy formája, melynek során az elérhetőlegjobb tudományos bizonyítékok ismeretében,

Részletesebben

A klinikai vizsgálatokról. Dr Kriván Gergely

A klinikai vizsgálatokról. Dr Kriván Gergely A klinikai vizsgálatokról Dr Kriván Gergely Mi a klinikai vizsgálat? Olyan emberen végzett orvostudományi kutatás, amely egy vagy több vizsgálati készítmény klinikai, farmakológiai, illetőleg más farmakodinámiás

Részletesebben

A nő mint főbevásárló

A nő mint főbevásárló A nő mint főbevásárló Csillag-Vella Rita, GfK Médiapiac 2016 1 Glamour napok a budapesti Aréna plázában akkora a tömeg, hogy ma (szombat) délután a 2800 férőhelyes parkolóban elfogytak a helyek. (Pénzcentrum.hu)

Részletesebben

A társadalmi depriváció területi vetületei Európában és Magyarországon

A társadalmi depriváció területi vetületei Európában és Magyarországon A társadalmi depriváció területi vetületei Európában és Magyarországon Kovács Katalin MTA, 2014. november 20. AZ MTA RKK 30. évfordulójára A magas munkanélküliséggel sújtott NUTS-3 régiók Európa 4 ország-csoportjában

Részletesebben

A stresszteli életesemények és a gyermekkori depresszió kapcsolatának vizsgálata populációs és klinikai mintán

A stresszteli életesemények és a gyermekkori depresszió kapcsolatának vizsgálata populációs és klinikai mintán A stresszteli életesemények és a gyermekkori depresszió kapcsolatának vizsgálata populációs és klinikai mintán Doktori értekezés tézisei Dr. Mayer László Semmelweis Egyetem Mentális Egészségtudományok

Részletesebben

Személyi díjszabások Név: Alföld Kábel Kft. Pénznem: HUF

Személyi díjszabások Név: Alföld Kábel Kft. Pénznem: HUF Személyi díjszabások Név: Alföld Kábel Kft. Pénznem: HUF Név Típus Díjszabás Díjszabás ÁFA-val Afghanistan FIX 70.000 88.900 Afghanistan MOB 70.000 88.900 Albania FIX 35.000 44.450 Albania Mobile MOB 89.000

Részletesebben

Adatok statisztikai értékelésének főbb lehetőségei

Adatok statisztikai értékelésének főbb lehetőségei Adatok statisztikai értékelésének főbb lehetőségei 1. a. Egy- vagy kétváltozós eset b. Többváltozós eset 2. a. Becslési problémák, hipotézis vizsgálat b. Mintázatelemzés 3. Szint: a. Egyedi b. Populáció

Részletesebben

Kettőnél több csoport vizsgálata. Makara B. Gábor

Kettőnél több csoport vizsgálata. Makara B. Gábor Kettőnél több csoport vizsgálata Makara B. Gábor Három gyógytápszer elemzéséből az alábbi energia tartalom adatok származtak (kilokalória/adag egységben) Három gyógytápszer elemzésébô A B C 30 5 00 10

Részletesebben

Városi közlekedés fenntarthatósága

Városi közlekedés fenntarthatósága Városi közlekedés fenntarthatósága Rossen Tkatchenko PhD hallgató 2017.01.21. Budapesti Corvinus Egyetem A munkám témája a személyes városi mobilitás Hipotéziseim a következők: Az autóvásárlók túlnyomó

Részletesebben

A 2015/2016. évi influenza szezon összefoglaló értékelése

A 2015/2016. évi influenza szezon összefoglaló értékelése A 05/06. évi influenza szezon összefoglaló értékelése Az influenza figyelőszolgálat 05. 0. hetétől 06. 0. hetéig működött. A résztvevő orvosok hetente jelentették az adott héten orvoshoz forduló betegek

Részletesebben

Röst Gergely (Bolyai Intézet) járványok és matematika December 7, 2011 1 / 30

Röst Gergely (Bolyai Intézet) járványok és matematika December 7, 2011 1 / 30 Röst Gergely (Bolyai Intézet) járványok és matematika December 7, 2011 1 / 30 Tartalom 1 Történelmi járványok 2 Milyen kérdésekre adhat választ a matematika? 3 Influenzajárvány az iskolában - miért ér

Részletesebben

Sta t ti t s i zt z i t k i a 3. előadás

Sta t ti t s i zt z i t k i a 3. előadás Statisztika 3. előadás Statisztika fogalma Gyakorlati tevékenység Adatok összessége Módszertan A statisztika, mint gyakorlati tevékenység a tömegesen előforduló jelenségek egyedeire vonatkozó információk

Részletesebben

EPIDEMIOLÓGIAI ALAPFOGALMAK ÉS STANDARDIZÁLÁS

EPIDEMIOLÓGIAI ALAPFOGALMAK ÉS STANDARDIZÁLÁS EPIDEMIOLÓGIAI ALAPFOGALMAK ÉS STANDARDIZÁLÁS TANULJON EPIDEMIOLÓGIÁT! mert része a curriculumnak mert szüksége lesz rá a bármilyen tárgyú TDK munkában, szakdolgozat és rektori pályázat írásában mert szüksége

Részletesebben

Miért volt szükséges ez a vizsgálat?

Miért volt szükséges ez a vizsgálat? CARMELINA: A linagliptin hatása a kardiovaszkuláris egészségre és a veseműködésre kardiovaszkuláris kockázattal rendelkező, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél Ez egy 2-es típusú diabéteszben

Részletesebben

A magyar felnőtt lakosság tej- és tejtermék-fogyasztása

A magyar felnőtt lakosság tej- és tejtermék-fogyasztása A magyar felnőtt lakosság tej- és tejtermék-fogyasztása Összefoglaló Ajánlások a felnőttek tej- és tejtermék-fogyasztására A felnőtt lakosság tej- és tejtermék-fogyasztása A tej és tejtermékekből származó

Részletesebben

EARTH IS ROUND, SKY IS BLUE, AND VACCINES WORK AZAZ A FÖLD KEREK, AZ ÉG KÉK, A VAKCINÁK MŰKÖDNEK (HILLARY CLINTON)

EARTH IS ROUND, SKY IS BLUE, AND VACCINES WORK AZAZ A FÖLD KEREK, AZ ÉG KÉK, A VAKCINÁK MŰKÖDNEK (HILLARY CLINTON) EARTH IS ROUND, SKY IS BLUE, AND VACCINES WORK AZAZ A FÖLD KEREK, AZ ÉG KÉK, A VAKCINÁK MŰKÖDNEK (HILLARY CLINTON) A VAKCINÁK FONTOSSÁGA ÉS TUDOMÁNYOS HÁTTERE I. HARC A FERTŐZÉSEK ELLEN A SZERENCSÉS KIVÁLASZTOTTAK

Részletesebben

Google Analytics. Miért fontos egy kisebb cég esetén is? Hogyan értsük meg a fontos összefüggéseket? Vajda Éva iwebma Analitikus Marketing

Google Analytics. Miért fontos egy kisebb cég esetén is? Hogyan értsük meg a fontos összefüggéseket? Vajda Éva iwebma Analitikus Marketing Google Analytics Miért fontos egy kisebb cég esetén is? Hogyan értsük meg a fontos összefüggéseket? Vajda Éva iwebma Analitikus Marketing Analytics nélkül Ha tudjuk használni az Analyticset - előnyök Valós

Részletesebben

A rosszindulatú daganatos halálozás változása 1975 és 2001 között Magyarországon

A rosszindulatú daganatos halálozás változása 1975 és 2001 között Magyarországon A rosszindulatú daganatos halálozás változása és között Eredeti közlemény Gaudi István 1,2, Kásler Miklós 2 1 MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézete, Budapest 2 Országos Onkológiai Intézet,

Részletesebben

Khi-négyzet eloszlás. Statisztika II., 3. alkalom

Khi-négyzet eloszlás. Statisztika II., 3. alkalom Khi-négyzet eloszlás Statisztika II., 3. alkalom A khi négyzet eloszlást (Pearson) leggyakrabban kategorikus adatok elemzésére használjuk. N darab standard normális eloszlású változó négyzetes összegeként

Részletesebben

A használati minta és az újdonság

A használati minta és az újdonság A használati minta és az újdonság A találmány természete abban rejlik, hogy új Az újdonság alatt általában világviszonylatban vett újdonságot értünk A szabadalmi jog az újdonságot úgy határozza meg, hogy

Részletesebben

Egészség: a betegség vagy fogyatékosság hiánya, a szervezet funkcionális- és anyagcsere hatékonysága

Egészség: a betegség vagy fogyatékosság hiánya, a szervezet funkcionális- és anyagcsere hatékonysága Egészség: a betegség vagy fogyatékosság hiánya, a szervezet funkcionális- és anyagcsere hatékonysága Kincses (2003): Az egészség az egyén biológiai működése, valamint a kora és neme szerint elérhető és/vagy

Részletesebben

Miért akarnak otthon szülni a várandósok?

Miért akarnak otthon szülni a várandósok? Hol szüljünk a XXI. században: Kórházban, Születésházban, Otthon? Interdiszciplináris fórum Budapest, 2011. január 28. Miért akarnak otthon szülni a várandósok? Szebik Imre Orvosok a Szabad és Biztonságos

Részletesebben

VÁROS- ÉS INGATLANGAZDASÁGTAN

VÁROS- ÉS INGATLANGAZDASÁGTAN VÁROS- ÉS INGATLANGAZDASÁGTAN Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék az

Részletesebben

Kabos: Statisztika II. ROC elemzések 10.1. Szenzitivitás és specificitás a jelfeldolgozás. és ilyenkor riaszt. Máskor nem.

Kabos: Statisztika II. ROC elemzések 10.1. Szenzitivitás és specificitás a jelfeldolgozás. és ilyenkor riaszt. Máskor nem. Kabos: Statisztika II. ROC elemzések 10.1 ROC elemzések Szenzitivitás és specificitás a jelfeldolgozás szóhasználatával A riasztóberendezés érzékeli, ha támadás jön, és ilyenkor riaszt. Máskor nem. TruePositiveAlarm:

Részletesebben

A 2007. évi hőhullám expozíció, egészségi hatás és módosító tényezők összefüggésének kistérségi modellezése

A 2007. évi hőhullám expozíció, egészségi hatás és módosító tényezők összefüggésének kistérségi modellezése A 2007. évi hőhullám expozíció, egészségi hatás és módosító tényezők összefüggésének kistérségi modellezése Páldy Anna 1, Juhász Attila 2, Bobvos János 1, Nagy Csilla 2 1 Országos Környzetegészségügyi

Részletesebben

Túlélés elemzés október 27.

Túlélés elemzés október 27. Túlélés elemzés 2017. október 27. Néhány példa Egy adott betegség diagnózisától kezdve mennyi ideje van hátra a páciensnek? Tipikusan mennyi ideig élhet túl? Bizonyos ráktípus esetén mennyi idő telik el

Részletesebben

A Salk-oltás tesztelése

A Salk-oltás tesztelése A Salk-oltás tesztelése Statisztikai ellenőrzés és hallgatólagos tudás Gólem BME Filozófia és Tudománytörtényet Tanszék Egyesült Államok, 1955. április 12. A Salk vakcina működik! A polio vakcina 'Biztonságos,

Részletesebben

Magyarország népesedésföldrajza

Magyarország népesedésföldrajza Magyarország népesedésföldrajza Magyarország népességváltozásának hosszú távú trendjei A demográfiai átmenet stációi Magyarországon Magyarországon a demográfiai átmenet kezdetét 1880-ra teszik 1885-ig

Részletesebben

A STRATÉGIAALKOTÁS FOLYAMATA

A STRATÉGIAALKOTÁS FOLYAMATA BUDAPESTI CORVINUS EGYETEM VÁLLALATGAZDASÁGTAN INTÉZET VERSENYKÉPESSÉG KUTATÓ KÖZPONT Szabó Zsolt Roland: A STRATÉGIAALKOTÁS FOLYAMATA VERSENYBEN A VILÁGGAL 2004 2006 GAZDASÁGI VERSENYKÉPESSÉGÜNK VÁLLALATI

Részletesebben

Epidemiológiai vizsgálatok és szűrővizsgálatok

Epidemiológiai vizsgálatok és szűrővizsgálatok Epidemiológiai vizsgálatok és szűrővizsgálatok EPIDEMIOLÓGIAI VIZSGÁLATOK A szakirodalomban elsősorban analitikus, illetve experimentális vizsgálatokat találunk, melyek okokozati összefüggést keresnek

Részletesebben

Agrippal Kockázatkezelési terv

Agrippal Kockázatkezelési terv Agrippal Kockázatkezeli terv A kockázatkezeli tervben szereplő tevékenységek összefoglalása Hatóanyag Influenza vírus felszíni antigének: A/H3N2, A/H1N1 B törzsekből származó hemagglutinin neuraminidáz,

Részletesebben

A 0 64 éves férfiak és nők cerebrovascularis betegségek okozta halálozásának relatív kockázata Magyarországon az EU 15

A 0 64 éves férfiak és nők cerebrovascularis betegségek okozta halálozásának relatív kockázata Magyarországon az EU 15 A hipertónia, mint kiemelt kardiovaszkuláris rizikófaktor befolyásoló tényezőinek és ellátásának vizsgálata az alapellátásban Dr. Sándor János, Szabó Edit, Vincze Ferenc Debreceni Egyetem OEC Megelőző

Részletesebben