TÁPIÓ MENTI TEKERGÉS. Kerékpáros túraajánlatok családi kirándulásokhoz

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TÁPIÓ MENTI TEKERGÉS. Kerékpáros túraajánlatok családi kirándulásokhoz"

Átírás

1 1 TÁPIÓ MENTI TEKERGÉS Kerékpáros túraajánlatok családi kirándulásokhoz

2 2 3 Útravaló Kiadja: Tápió-vidéki Többcélú Kistérségi Társulás Nagykáta, Dózsa György út 19/G Tel.: 06-29/ Írta és szerkesztette: Előd Réka, Patkós Gábor Szakmailag ellenőrizte: Vidra Tamás Fotók: Antalicz Csaba, Gócsa Mihály, Patkós Gábor, Tóth Anett A Tápió-vidék egy tenyérnyi terület Magyarország középső részén, a Gödöllőidombság és az Alföld találkozásánál. Füzetünk a vidék keleti térségébe vezet bennünket, itt barangolunk. A mocsarak, nedves rétek és a szikes puszták vidéke ez. Néhány éve az itt élő emberek felismerték, hogy olyan természeti kincsek birtokosai, amelyek az ország más területén élők számára is élményt nyújthatnak. Összefogtunk, és bemutatóhelyeket, tanösvényeket hoztunk létre, programokat, bemutatókat szervezünk, kiadványokat adunk közre. Ez a füzet új lehetőséget kínál a látogatóknak: családoknak, hobbikerékpárosoknak való kerékpáros túraútvonalakat mutat be. A túraútvonalakat úgy találtuk ki, hogy mindig vasúttal megközelíthető helyszínről indulhassanak (ezért van az, hogy Újszilvásról nem indul túra, csak átmegy rajta). Ezzel azt szeretnék elősegíteni, hogy minél többen válasszák a kombinált közlekedést, hisz a mi legfontosabb célunk, hogy a szép, tiszta és békés környezetünket megőrizhessük. A túrázáshoz kapcsolódó szolgáltatókat (szerviz, kölcsönző, étterem, szállás stb.) a füzet végén, összegyűjtve soroltuk fel. A túrák nagy része a Tápió Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzeten vezet keresztül. Azt kérjük Öntől, hogy se növényt, se állatot ne bántson, szemetet ne hagyjon maga után! Térségünk tanösvényeit, programjait bemutató kiadványok Farmoson, a Vízparti Élet Házában szerezhetők be, ahol lehetőség van kerékpárkölcsönzésre és szakvezetés igénylésére is. Kellemes kerekezést és izgalmas felfedezőkalandokat kívánunk! A füzet borítóján lévő festmények Rékasi Tiborné munkái. Köszönjük! A Hajt-A Csapat területének legfontosabb természeti értékeit bemutató kiadvány az Európai Unió társfinanszírozásával készült, a Nemzeti Fejlesztési Terv AVOP LEADER+ program keretében, a HAJT-A CSAPAT Akciócsoport Harmóniában a természettel című helyi vidékfejlesztési terve alapján. A kiadvány a Patkós Stúdió gondozásában jelent meg 2007-ben, környezetbarát újrapapíron.

3 4 5 Farmos, a gólyafôváros Településünk a határában elterülő óriási mocsárvidéken élő madárnak köszönheti ezt a megtisztelő nevet. Gólyán kívül persze még ezernyi más gyönyörű madárés növényfaj él a környékünkön. Ezek bemutatására eddig csak gyalogos túrázóknak ajánlottuk a Hajta-túra és a benne foglalt három tanösvény (Sóvirág, Nőszirom és Kékbegy) bejárását. Most azonban két, kerékpárral is bejárható útvonallal bővül a kínálat. Aki ezen utakon végigmegy, madármegfigyelő toronyból kémlelheti a madárvilágot, pallósoron belopakodhat a nádas zárt világába, tikkadtan szavalhat Petőfi-verseket a szikeseken, vagy gyermeki lelkesedéssel gyönyörködhet a kékperjés láprétek és löszgyepek védett növényritkaságaiban. Minden kerékpáros túra indulási pontja a település központjában (a víztorony tövében) álló, ún. Matolcsy-kúria. Ebben működik a Vízparti Élet Háza nevű természetvédelmi oktatóközpont, mely gazdag kiállítási anyaggal, előadásokkal, szakvezetéssel várja látogatóit. A központról bővebb információ a kiadvány 31. oldalán olvasható. A polgármesteri hivatal kertjében látható a világháborús hősök emlékműve. Kicsiny római katolikus templomunk a Zrínyi utcában áll.

4 6 7 Bivalyos túra Indulás és érkezés: Farmos, Vízparti Élet Háza A túra hossza: kb. 12,5 km kerékpárral, pluszlehetőség a Nőszirom, a Kékbegy és a Sóvirág tanösvény bejárása gyalogosan. A környékkel kapcsolatos előtanulmányként érdemes először megtekinteni a kiállítást a Vízparti Élet Házában. Innen a víztorony felé indulunk és elérjük a 311-es főutat, melyen balra fordulunk, az útkereszteződésben egyenesen megyünk. A Zrínyi úton, majd a Kossuth úton tekerünk tovább. Farmos szélső házait elhagyva kb. 1,8 km megtétele után egy hídhoz érkezünk. A híd előtt bal oldalon áll a farmosi vadászház, ahol előzetes bejelentkezés esetén megpihenhetünk és megnézhetjük a LEADER-pályázatból megvalósított áramtermelő szélkereket. (Információ: Török Pál, 06-20/ ) A híd túloldalán egy hodály található, a közelében általában birkák legelésznek. A híd körüli mocsaras részben pedig bivalyok dagonyáznak. Utunkat a hídtól 150 méterre balra fordulva a kanyarodó földúton folytatjuk. A szikesek világa ez, illatos réten haladunk keresztül. Feltűnik a Nagy-nádas, távolabbra tekintve a madármegfigyelő tornyot is észrevesszük. Kb. 1 km megtétele után egy gátra érünk, ahol sorompó zárja el az utat, de ez kerékpárral kikerülhető. Mindkét oldalon nádas vesz körül bennünket, hallhatjuk a nádirigó hangját, a levegőben barna rétihéják köröznek. Érdemes leszállni a kerékpárról és sétálni a madármegfigyelő toronyig (kb. 6-7 perces séta). A toronytól haladjunk egyenesen tovább, míg egy földút keresztezi utunkat. Ezen forduljunk jobbra. Kb. 700 méter megtétele után balra, egy nádfeldolgozó üzem mellett megyünk el, majd hamarosan kiérünk a Farmost Nagykátával öszszekötő műútra (311-es, a nagy forgalom miatt fokozott figyelem szükséges). Balra kanyarodva áthaladunk a vasúti átjárón és Göbölyjárásra érkezünk. 1,6 km megtétele után jobb oldalon egy parkoló tűnik elénk, ami a Nőszirom tanösvény kezdete. Érdemes itt is megpihenni és megnézni a tanösvényt (kb. 15 perc), amelynek legszebb része az út túloldalán található láprét.

5 8 9 A 311-es úton tovább, Farmos felé kb. 1,5 km-t kell megtenni, majd balra egy földútra kanyarodunk. Óvatosan keljünk át a vasúti átjárón! Egy hídhoz érünk, ahol egy kapu állja utunkat. A kis kapu bal oldalon nyitható. A kerítésen belül letehetjük a kerékpárokat és a hodályt megkerülve induljunk el a Kékbegy tanösvényen. A nádasban megbúvó 200 méteres pallósor igazi csodavilágba vezet bennünket. A Duna Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság a területen madárgyűrűző állomást működtet, ezért időszakonként a tanösvény látogatása korlátozott. (Információ: Vidra Tamás, 06-30/ ) Visszatérünk a 311-es útra és Farmos felé indulva 1,2 km után elérjük a vasúti átjárót, majd a második utcán (Rákóczi út) balra kanyarodunk. Kb. 500 méterre, balra egy óriási fűzfa tövében leljük a Sóvirág tanösvény bejáratát, amit kb. 20 perc alatt kényelmesen sétálva megnézhetünk. A víztorony felé tartva kb. 500 méter megtételével elérjük túránk kiindulási pontját. Rekettyés túra Indulás és érkezés: Farmos, Vízparti Élet Háza A túra hossza: kb. 12,5 km A Vízparti Élet Háza kiállításának megtekintése után a víztorony irányába haladva elérjük a vidék egyik legforgalmasabb útját (311-es). Kanyarodjunk balra, majd a polgármesteri hivatalnál jobbra. A Jászberényi úton futó kerékpárúton kb. 3,8 km-t haladunk. A kerékpárút végénél jobbra egy elhagyott kocsma, balra egy zoknit gyártó üzem található. További kb. 1,1 km után jobb oldalon feltűnik egy földút, ami egy érdekes, bokros területre vezet. A rét a félgömb alakú rekettyefüzekről kapta a nevét: Rekettyés. Ez az egykori kiterjedt farmosi lápvilág egyik utolsó emléke. Az úton rétek, bokrok között 800 métert haladva egyszer csak egy nyiladékon megyünk keresztül. Jobb oldalon egy magasles áll, amit szinte már teljesen benőttek a futónövények. Innen tárul elénk a vidék egyik legszebb része. A szántók közé ékelődött kicsiny rét sok csodát rejt, érdemes megállni, nézelődni, pihenni. A csodák egész évben a szemünk elé tárulnak: tavasztól őszig nyílnak itt a mező virágai: májusban a védett mocsári kosborok világítanak, nyáron a szibériai nőszirom borítja kékbe a legelőt, ősszel kékperjés láprétben gyönyörködhetünk. Télen a fehérbe borult füzek látványa feledhetetlen. Kb. 600 méter után egy tanya mellett elhaladva jobbra fordulunk a dűlőúton. A szántók között 850 métert teszünk meg, majd ismét jobbra kanyarodunk. Újabb 850 méter után érjük el a Jászberényi utat. Balra fordulva visszakerekezünk kiindulóállomásunkra.

6 10 11 Tápiószele egy falu kúriákkal Ez a település azzal tűnik ki a sorból, hogy a történelem eseményeinek szerencsés alakulása folytán az országban itt található a legtöbb épen maradt nemesi kúria. Közülük is kiemelkedik a Blaskovich Kúriamúzeum, mely az ország egyetlen olyan köznemesi kúriája, mely berendezéseit sértetlenül megőrizte a háborúk alatt. A ma is látható kiállítási tárgyakat, festményeket, gyűjteményeket az egykori műgyűjtő tulajdonos Blaskovich család tagjai gyűjtötték össze. A múzeumkertben pihenőhely, egy madárvédelmi mintakert és egy botanikai sétaösvény is várja a bringásokat. Információ a 30. oldalon. A Szelényi-kúriában működik az Agrobotanikai Intézet. Az intézet egy génbank: 700 hazai kultúrnövény génállományát őrzi. A kastély kertje pedig egy csodálatos arborétum, ami előzetes bejelentéssel látogatható. (Információ: 06-53/ ) A 311-es út és a Tápió találkozásánál áll a Néprajzi Ház. Ebben a nádfedeles zsellérházban az 1900-as évek eleji paraszti életmód és mesterségek tárgyi emlékei láthatók. A helyi kovács műhelyének teljes felszerelése mellett kötélgyártó-, cipész-, bognár-, szűcs- és kalaposszerszámok tekinthetők meg. Innen indul a Fehér gólya tanösvény. Információ a 30. oldalon.

7 12 13 Látogatás a gyurgyalagokhoz Indulás és érkezés: Tápiószele, Blaskovich Múzeum A túra hossza: kb. 12,5 km A múzeumtól jobbra kell elindulni. Kb. 300 méter után elérjük a Jászberényi utat, azon jobbra fordulunk, és kb. 1,2 km után a vasúti átjáróhoz érünk. Innen hatalmas, fehér- és szürkenyárakkal szegélyezett valaha szebb napokat megélt aszfaltozott úton haladunk. Az út mindkét oldalán legelők, rétek terülnek el. Ezek az Agrobotanikai Intézet körüli gyepek, melyek a Nagy-ér mentén Tápiógyörgyéig húzódnak. Utunk egy ligetes, erdős részhez érkezett. Ráfordulunk a jobb oldalon nyíló első dűlőútra. Eddig 2,5 km-t tettünk meg a vasúttól. Ez a Kisteleki út, ami Tápiógyörgyére vezet. A homokos út száraz nyarakon nehezen járható, azonban a fejünk felett összeérő lombkorona, mint egy kellemes erdei ösvény, vezet bennünket. Régen az út mentén szőlők és kiskertek voltak, présházakkal. Ezekből ma már alig látni valamit. Kb. 2 km után ritkulnak az út menti fák, a látóhatár kinyílik. Jobbra feltűnik egy hatalmas tölgy, a környék egyik legszebb fája. Balról egy dűlő csatlakozik utunkhoz. Ezen kell métert megtenni, majd balra fordulva a ligetes, erdős rész mögött megleljük az elhagyott homokbányát, ami a Tápió-vidék egyik legjelentősebb gyurgyalagés partifecsketelepének ad otthont. Csendben figyeljük meg a csodálatos madarakat, amint szájukban szitakötővel, ágvégekre ülve pihennek. Fedezékből gyönyörű fotókat készíthetünk. Ha szerencsénk van, hallhatjuk az örvös galambok búgó hangját és láthatunk búbosbankákat is. Utunk legizgalmasabb állomása után viszszatérünk a Kisteleki útra. Esős időben nehezen járható útszakasz következik, majd kb. 1,2 km után elérjük Tápiógyörgye első házát. Bal oldalon található a nemrégiben szépen felújított zsidótemető. Majd elérjük a falu első utcáját (Nap utca) és egy kis gáton kerekezünk tovább. Bal oldalon egy nagy mélyedés látható, ami tavaszonként és esős időben megtelik vízzel, és rengeteg madár keres itt táplálékot. Száraz időben viszont tehenek legelésznek benne; ősszel virágba borul, sziki őszirózsa nyílik itt nagy tömegben. A kis gát végén jobbra fordulunk. A temető mellett kerekezünk kb. 150 métert, és elérünk egy szép ligetes parkolóhoz a Táncsics úton. (Balra indulva érdemes egy kis kitérőt tenni a falu központjába, ahol fagyizhatunk, sétálhatunk, ebédelhetünk is.) A parkoló után jobbra fordulva indulunk vissza Tápiószele irányába. (A parkoló mellett található egy autószerelő műhely, ahol kerékpár-szervizeléssel és -kölcsönzéssel is foglalkoznak. Információ: 06-20/ ) Innen kb. 6 km megtételével érünk majd vissza kiindulási pontunkhoz. Elhagyva Györgye házait, legelők tűnnek fel, gémeskutak idézik a múltat, hisz itt hajdan hatalmas gulyák legelésztek. A vasúton áthaladva már szántók között vezet utunk. Feltűnnek Tápiószele első házai. Jobb oldalon a második utca a Múzeum út, ahol túránk a Blaskovich Múzeumnál kezdődött.

8 14 15 Illike túra Indulás és érkezés: Tápiószele, Néprajzi Ház A túra hossza: kb. 12,5 km A Néprajzi Ház utcájában elindulunk, és a következő ház után a kerítés mentén a Tápió-gátra megyünk. Követjük a Fehér gólya tanösvény nyomvonalát. A tanösvény táblái a Néprajzi Ház udvarán vannak kiállítva. Kb. 1,2 km után jobb oldalon feltűnik egy bokros, fás rész. Ha itt lemegyünk a gátról a kerékpárunkat tolni kell a szántás mellett 450 métert, elérkezünk a tanösvény utolsó állomásához, a horgásztóhoz. Itt megpihenhetünk az árnyas fák alatt, majd utunkat a horgásztótól elvezető földúton folytatva 200 méter után elérjük a Só utat. Ezen balra fordulunk és elhagyjuk Tápiószelét. Utunk szántók között halad, de bal oldalon fel-feltűnik az Illike folyása. Kb. 2,5 km után mindkét oldalon füzes-nyaras vegyes erdő tárul elénk. Megérkeztünk utunk legszebb részéhez. Az elkövetkező 500 métert érdemes sétálva megtenni. Valamikor, az erőteljes emberi tájhasználat kialakulása előtt, ilyen lehetett a Tápió menti táj. Ez a terület a Gyeprejáró, ahol régen állatokat legeltettek. A kút körüli gyepek nedves időben tóvá változnak. A száraz időben megfigyelhető centiméteres kiemelkedések az ún. szikpadkák. Tavasszal a kamilla, majd a bárányparéj virít, gyakran birkák is legelésznek a gyepeken. Az Illike-hídnál jobbra be lehet sétálni egy keveset a patak mentén, nagyon szép. A híd után kb. 300 méterre, balra egy földút indul, ezen megyünk tovább. Innen már látszik a tápiógyörgyei templomtorony. Utunkat szikes gyepek és szántók szegélyezik. Követjük a kezdetben kanyargós utat, majd 2,2 km megtétele után elérünk egy kis tölgyerdőt, amit a vasútvonal kettévág. Néhány éve még ez az erdő adott otthont a Tápióvidék egyik legnagyobb vetésivarjú-telepének, de mára a varjak sajnos elköltöztek. Mielőtt a vasutat elérnénk, balra kanyarodva a Tápióhoz érünk. Ismét balra fordulva, a patak mentén indulunk vissza Tápiószelére. Kb. 5,1 km-es út áll előttünk a kezdőpontig. A vidék egyik legérdekesebb részén járunk. A Tápió szinte kanyonszerű medret vágott a földbe, mélyen alattunk kanyarog. A meredek partoldalak parti fecskéknek és gyurgyalagoknak is otthont adnak, de ha szerencsénk van, még jégmadarat is láthatunk. Kb. 3 km megtétele után balra az Illike ágazik ki a Tápióból. Sajnos ezt ma már csak egy betongyűrű jelzi. Ismét feltűnik a túra kezdetén látott bokros, fás rész, és a patakot követve visszaérünk utunk kiindulópontjához, a Néprajzi Házhoz.

9 16 17

10 18 19 Tápiógyörgye, a virágos falu Erre a településre bárhonnan is érkezik a vendég, mindenhol virágágyások szegélyezik útját, színes köszöntő- és információs táblák fogadják. A falu szívében pedig egy teljesen felújított településközpontot talál, ahol van mód pihenésre, vásárlásra, étkezésre. A templom mögötti idős park fái a hatalmas Györgyey kastélyt rejtik, mely ma szociális intézmény. A park látogatása engedélyhez kötött. Meleg nyári napokon azonban nem szabad kihagyni a strandot, ahol a medencék mellett aszfaltozott futball- és kosárlabdapálya, valamint homokfocipálya is várja a vendégeket. Ugyancsak itt található a Fülemüle madárvédelmi és botanikai tanösvény, ami az aktív fajvédelem eszközeivel ismertet meg. Tápió-vidéki kirándulásunkhoz akár a szállásunkat is megtalálhatjuk a strand területén lévő kempingben vagy kőházakban, melyek egyben a Bíbicfészek Erdei Iskola szálláshelyei is. Kifogástalan étkezési és szálláslehetőség a faluközpontban található Györgyey Kastély étterem és panzió. Ez egy kerékpárosbarát szolgáltatóhely, tehát biztosítják a kerékpárok biztonságos tárolását és segítenek a túrázóknak. (Információ: 06-53/ ) A Béke út és a Batthyány út sarkán áll a Falumúzeum. Udvarán előzetes bejelentkezés esetén meg lehet kóstolni a szabadtéri kemencében sült lángost és friss kenyeret. Az épület egyik felében néprajzi gyűjtemény, a másik részében a környék természeti értékeit bemutató kiállítás látható. Előzetes bejelentkezéssel látogatható. (Információ: polgármesteri hivatal, Póczné Fehér Mária, 06-53/ , Dömök Erika, 06-30/ ) Ha kerékpárjainkat átmenetileg pihentetni szeretnénk, akkor bérelt lovas kocsival is kilátogathatunk a horgásztóhoz, ahol a madármegfigyelő torony és a falu határának élőhelyeit bejáró Bíbic tanösvény kezdőállomása áll. A tanösvény gyalog, kerékpárral és lovas kocsival is bejárható, hossza 5,2 km. A település életének egyik kiemelkedő látványossága az augusztusi gulyaáthajtás, amikor a Duna Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szürke marháit a falu főutcáján hajtják át a Gulya-gyep legelőire.

11 20 21 Cigányhalom túra Indulás és érkezés: Tápiógyörgye, Falumúzeum A túra hossza: kb. 23 km (néhány száz méter nehezen kerékpározható szakasszal) Ezután az első dűlőúton balra térünk, szemben körülbelül 800 méterre egy erdőt látunk. Az erdőnél ismét balra kanyarodunk, és az utat követve 2,3 km-t teszünk meg a Cigányhalomig. A Falumúzeum elől indulunk a Béke utat kísérő kerékpárúton, majd az út végén (hossza kb. 500 m) jobbra fordulunk a Tápió-híd felé. A híd után Újszilvás felé kanyarodunk, és ezen az úton hagyjuk el a falut. A vasúti kereszteződéstől kb. 2,1 km-re, az út mellett álló keresztnél elérjük a Sóutat. Ezen balra fordulunk és kb. 1,1 km után az Illike hídjához érkezünk. Nagy fűzfa vigyázza az utat, fölötte gyakran egerészölyv köröz, fészkét óvja a betolakodóktól. Szikes puszták és szántók váltják egymást, időnként hallani a mezei pacsirták hangját. A szikkadt gyepeken lepkék libbennek. Kb. 2,1 km megtétele után elérjük az Újszászra vezető műutat. Jobbra indulunk, de csak kb. 570 métert kell megtenni rajta. Rákanyarodunk az első jobbra térő dűlőútra. Ez egy jól járható, sokat használt földút. Kezdetben szántók között haladunk, majd föltűnnek a szikesek. 1,1 km után elérünk egy romos tanyához. Ennek a túrának ez az egyik legszebb része, a szikes tavak világa. Természetesen ezek a medrek, melyek egész Újszilvásig húzódnak, csak csapadékos tavaszokon telnek meg vízzel, nyáron kiszáradnak. További 2,4 km-t teszünk meg, és balra elhagyunk egy másik tanyát (Banai-tanya). A Cigányhalom egy közel öt méter magas, úgynevezett kunhalom. Ezeket főként a népvándorlás korában építették. A nagyobbak lakódombok lehettek, másokat temetkezési helyként vagy tájékozódási pontként használtak. Ma is ez a környék legmagasabb pontja. Másszunk fel rá és vegyük szemügyre a távolban feltűnő falvakat. Ősszel réti őszirózsa borítja a mezőket, liláskékbe öltöztetve a tájat. A háborítatlan kunhalmokon ősi löszgyepi növények maradtak fenn, ilyen az igen ritka taréjos búzafű. Utunk legnehezebb 750 méter hosszú szakasza következik a műútig. Az utolsó méteres szakaszon érdemes inkább tolni a bringát. A műutat egy lakott, de már elég romos tanya mellett érjük el a megyehatár táblánál. Balra kanyarodva induljunk vissza Tápiógyörgye felé. 2,3 km után elérjük a Pokoltanya nevű helyet. Itt egy vendégszerető család él, előzetes bejelentkezés esetén (információ: Dóra Mariann, 06-70/ , Dóra Béláné Irénke, 06-20/ ) meg lehet pihenni az udvarukban. Lehetőség van lovagolni, sokféle állatot simogatni. A Pokoltanyát elhagyva 2,5 km megtétele után előbb a vasúti átjárót érjük el, majd a faluba viszszaérve 1,8 km a távolság a malomig. A Tápió-híd után kezdődik a Béke úti kerékpárút, ami visszavezet bennünket kiindulási pontunkhoz.

12 22 23 Bíbic tanösvény Indulás és érkezés: Tápiógyörgye, Falumúzeum A túra hossza: kb. 6,6 km A Falumúzeum elől a Béke úti kerékpárúton (hossza kb. 500 m) indulunk, majd az út végén balra fordulunk a Dózsa György útra. Hamarosan feltűnik a téglagyár régi kéménye és a temető. A temető mellett haladjunk néhány száz métert, szinte a téglagyár kapujáig, az út itt azonban kicsit balra kanyarodik és a gyár mellett folytatódik. A kerítés után jobb oldalon meglátjuk a horgásztavat és a madármegfigyelő tornyot. Itt kezdődik a Bíbic tanösvény, ami 5,2 km hosszú és gyalogosan (3 óra), kerékpárral (1,5 óra), vagy ha a faluban előzetesen gondoskodtunk róla, lovas kocsival is bejárható (1,5 óra). Olvassuk el a táblákat, menjünk fel a toronyba és kémleljük a gazdag madárvilágot. Kis szerencsével vörösgémet, barna rétihéját és rengeteg vízimadarat láthatunk. Hallhatjuk a nádirigók jellegzetes énekét és a guvat malacvisításhoz hasonló hangját. A torony után kövessük a tanösvény nyilakkal jelzett útvonalát. Eltávolodunk a tótól, egy kis réten haladunk keresztül. Hamarosan elérünk egy jól járható dűlőutat, amin jobbra fordulunk. Kb. 700 méter megtétele után érjük el a tanösvény 2. állomását, ami a szántók élővilágát ismerteti. A tanösvény itt jobbra kanyarodva folytatódik, de kerékpárral érdemesebb a dűlőúton maradni. Ezen kb. 800 méter után jobbra fordulunk és meglátjuk a 3. állomás tábláját. Segítségével a szikes puszták életébe kapunk betekintést. Ezen az úton haladva elérjük a Tápió gátját. Jobbra indulunk és elérjük a 4. állomást: a vízfolyások élővilágának megismerése következik. A gáton futó út bevezet Tápiógyörgyére. A faluba beérve az 5. állomás a településeken az emberekkel együtt élő állatokról szól. Utunkat egyenesen folytatva a kerékpárúton visszaérünk a kiindulóponthoz.

13 24 25 Tápió-gáton a pusztába Indulás és érkezés: Tápiógyörgye, Falumúzeum A túra hossza: kb. 15 km Végigmegyünk a Béke úti kerékpárúton (körülbelül 500 méter), majd egyenesen haladunk tovább a Béke úton. Újabb 500 méter megtétele után elérjük a Tápiót. Bal oldalon egy gátőrház áll, ítt egyenesen folytatjuk utunkat a gáton. A gáton kb. 2,5 km-t teszünk meg, amikor elérjük a Gulya-hidat. Megérkeztünk a pusztába. A szikes legelőkön nyáron szürkemarha-gulya legel, felidézve a kétszáz évvel ezelőtti táj hangulatát. Balra nézve tiszta időben jól látható a Mátra vonulata. A hídtól 1,3 kmre fut Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyék határa. Menjünk még 2,5 km-t a puszták között, mert ha szerencsénk van, rengeteg madarat láthatunk. Fel-felszállnak a kis- és nagykócsagok, megpillanthatunk nagygodákat, fehér és fekete gólyákat. Előttünk néha sárga billegetők lebbennek fel az útról, valamint hallhatjuk az egerészölyvek és a bíbicek jellegzetes hangját. Amikor ismét egy hídhoz érünk, már jól láthatók Újszász házai és a templom tornya. Pihenjünk egy kicsit, majd induljunk el vissza a gáton! A Gulya-hídnál térjünk le balra egy földútra. Vizenyős, nádas szakaszokon is átkelve, 1,1 km után elérjük a vasutat, ahol jobbra fordul utunk. Kb. 450 méterre van a vasúti átjáró, ahol jobbra indulva rátérünk az Újszász Tápiógyörgye műútra. Tápiógyörgyére visszaérve, 1,8 km után a malomhoz érünk, majd a Tápió-hídon átkelve ismét a kerékpárúton vagyunk, amin a túra elején elindultunk.

14 26 27 Újszilvás a pálinkás A település talán díjnyertes pálinkáiról a leginkább nevezetes, de emellett érdekesség még az itt látható komlóültetvények végtelen sora is. A község Magyarország egyetlen komlótermesztő vidékének központja. A katolikus templom közelében, az ún. Bolyhos-tanyán pálinkafőző látványüzem működik. Előzetes bejelentkezéssel, a pálinkakészítés folyamatának megtekintése mellett, természetesen meg is lehet kóstolni a kistérség legfinomabb ágyaspálinkáit. A község életének kiemelkedő eseménye az Ágyaspálinka- és komlófesztivál, valamint a június utolsó hétvégéjén megrendezett nemzetközi Devils motorostalálkozó, mely több ezer látogatót vonz a településre. (A rendezvények pontos időpontja a honlapon található.) A Klub Szilvás Lovastanyán egész évben lehetőség van lovaglásra. Ugyanitt szeptember elején lovasnapot és fogathajtóversenyt rendeznek. A falu külterülete természeti kincsekben gazdag: északon szép szikes gyepek terülnek el, melyekhez kisebb-nagyobb szikes tómedrek csatlakoznak. Utóbbiak közül legjelentősebb a Nagyhalmi-tó és a Szakajtó-szék, melyek csapadékos években megtelnek vízzel és gazdag madárvilágnak adnak otthont. A falutól délkeletre terül el a Gólyajárás nevű legelő tavaszától lesz látogatható az újszilvási tanösvény. A tanösvényről és a látnivalókról a polgármesteri hivatalban adnak felvilágosítást. (Tel.: 06-53/ )

15 28 29 Túra a Sóúton A Tápió Közalapítvány ajánlata Indulás és érkezés: Tápiószele, Néprajzi Ház A túra hossza: kb. 15 km A Néprajzi Háztól a kis utcában továbbhaladva kb. 500 méter után elérjük a Sóútat (Szolnoki út), amin balra indulunk. A Sóúton szállították a középkorban a Kárpátokban kibányászott sót Budára. Most mi is megteszünk rajta 1300 métert, amikor balra föltűnik egy fás, bokros rész, a tápiószelei horgásztó. Érdemes kis kitérőt tenni és körbejárni a tavat, ami a Tápió egyik régi, levágott kanyarulata. A kitérő után a Sóúton szántók között folytatjuk utunkat, balra az Illike folyása látszik. 2,5 km után jobbra egy gémeskút tűnik föl, bal oldalon és szemben jobb oldalon füzes-nyaras vegyes erdő szegélyezi az utat. Megérkeztünk utunk legszebb részéhez. Az elkövetkező 500 métert érdemes sétálva megtenni. Hallgassuk a tájat, és képzeljük el, hogy valamikor ilyen lehetett az egész Tápió mente. Ezt a területet Gyeprejárónak hívják. A kút körüli gyepek nedves időben tóvá változnak. Itt-ott szikpadkák emelkednek ki, változatossá téve a növénytakarót. Az Illike-hidat elérve jobbra sétálhatunk a patak mentén egy keveset. A híd után ismét szántók között haladunk, de jobbra még jól látható az Illike kanyargós medre. 1,2 km után érjük el a Tápiógyörgyét Újszilvással összekötő kis forgalmú utat. Jobbra kanyarodunk, ismét szép részhez érkezünk, megint csak az Illike hídján hajtunk át. Érdemes kicsit megállni, körülnézni a vidék egyik legszebb részén. Továbbhaladva mindkét oldalon szikes tavak medrei tűnnek fel. Beérünk Újszilvásra, majd az első úton jobbra fordulunk. A bal oldalon nyárfaültetvény, a jobb oldalon elegyes erdő látható. Érdemes elgondolkozni, hogy melyik milyen élőhely lehet? Kellemes, jól kerékpározható aszfaltúton haladunk 5,5 km-t és elérjük a 311-es számú utat. Jobbra fordulunk és néhány száz méter után visszaérünk Tápiószelére. Az út bal oldalán hamarosan feltűnnek a Népkert idős fái, ahol a termetes faóriások alatt esetleg pihenhetünk, vagy néhány száz méter után visszaérünk kiindulóállomásunkra. Vízparti Élet Háza Természetvédelmi Oktatóközpont Farmos, Árpád u. 2/A Az oktatóközpontot 2006-ban hozta létre a Tápió Közalapítvány azzal a céllal, hogy a Tápió-vidék természeti értékeit, élőhelyeit, jellegzetes növény- és állatvilágát egy helyen mutassa be az érdeklődőknek. A ház nagytermében látható állandó kiállítás a Gödöllői-dombvidék erdőitől, a homokbuckákon és vizenyős réteken át egészen a farmosi szikesekig, mocsarakig kalauzol végig egy óriási terepasztal mentén. Hat hatalmas akváriumban a Tápió jellemző halfajai, csigái és a hazánkba behurcolt idegen halfajok élőben is megtekinthetők. Egy másik szobában egy nem mindennapi kiállítás keretében megismerkedhetünk a tiszta vizet veszélyeztető tényezőkkel, a szennyvízkezelés módszereivel és történetével is. A kis kiállítóteremben időszakos fotókiállítások tekinthetők meg, valamint lehetőség van diaképes előadásokra, a terepi kirándulások során begyűjtött anyagok vizsgálatára és különböző kézműves-foglalkozások (origami, gyöngyfűzés, raffiázás stb.) megrendezésére is. A kiállítás mellett a környék bővelkedik természeti látnivalókban, tanösvényekben, védett területekben, ahová kisebb kirándulások és hosszabb túrák is szervezhetők szakember vezetésével. Emellett egyéb terepi programok (madárgyűrűzés, halászati bemutató, lovas kocsis kirándulás íjászat) is választhatóak. Az alapítvány vállalja egész napos programok megszervezését is, kirándulócsoportok számára tetszés szerint összeállított programelemekkel. További szolgáltatásainkról, nyitva tartásunkról, aktuális árainkról és a környék egyéb látnivalóiról, programlehetőségeiről a honlapon tájékozódhat. További elérhetőségeink: Tápió Közalapítvány Tel.: 06-30/ kozalap@tapiovidek.hu Szeretettel várjuk Farmoson!

16 30 31 Ne hagyjuk ki! Kerékpárbolt és -szerviz: Vízparti Élet Háza a Matolcsy-kúriában 2765 Farmos, Árpád u. 2/A (a víztorony tövében) Információ: Antalicz Csaba 06-30/ kozalap@tapiovidek.hu Blaskovich Múzeum 2766 Tápiószele, Múzeum út 13. Információ: 06-53/ blaskovichmuzeum@pmmi.hu Néprajzi Ház 2766 Tápiószele, Ceglédi út 5. Gondnok: Nyitrai Pál, 06-53/ Információ: Blaskovich Múzeum 06-53/ Strand és Bíbicfészek Erdei Iskola 2767 Tápiógyörgye, Katona József u erdei.iskola@fre .hu, tapio@t-online.hu Információ: Dömök Erika 06-30/ Falumúzeum és Tájház 2767 Tápiógyörgye, Béke út 2. Információ: Dömök Erika 06-30/ Lovaskocsi-bérlés Információ: Dömök Erika 06-30/ Bozsó kerékpárszaküzlet és -szerviz 2766 Tápiószele, Bartók Béla u. 12. Tel.: 06-20/ info@bozsokerekpar.hu Kerékpárkölcsönzés és -szerviz 2767 Tápiógyörgye Táncsics Mihály út 60/A Tel.: 06-20/ Kóré cukrászda 2766 Tápiószele, Bartók B. u. 24/C Tel.: 06-53/ Kerékpárkölcsönzés Vízparti Élet Háza 2765 Farmos, Árpád u. 2/A Tel.: 06-30/ Motorkerékpárés kerékpárszerelő mester Zsinór József 2768 Újszilvás, Alkotmány út 148. Tel.: 06-70/ Szálláshelyek és éttermek: Klub Szilvás Lovastanya szállás és lovaglás Tel.: 06-30/ Javasolt pihenôhelyek: Vízparti Élet Háza, Farmos Blaskovich Kúriamúzeum, Tápiószele Néprajzi Ház, Tápiószele Népkert, Tápiószele Falumúzeum és Tájház, Tápiógyörgye Györgyey Kastély étterem és panzió, Tápiógyörgye Strand és kemping, Tápiógyörgye Pokoltanya, Tápiógyörgye, az Újszászi úton Bolyhos-tanya, Újszilvás A kiadványban szereplő túraútvonalak és további kerékpározható túraútvonalak letölthetők a oldalról, melyet a kerékpározás legelhivatottabb helyi képviselője, Rékasi Tibor hozott létre. Köszönet neki az útvonalak felméréséért, a hasznos tanácsokért! Fehér Akác vendéglő 2766 Tápiószele Blaskovich testvérek tere 1. Tel.: 06-53/ Trafó étterem 2766 Tápiószele, Györgyei út 14. Tel.: 06-30/ Sárközy-kúria és vendégház 2766 Tápiószele, Rákóczi u. 13. Tel.: 06-30/ ; Férőhely: 2 fő+4 fő Saldona Hotel 2766 Tápiószele, Bartók B. u. 18. Tel.: 06-53/ Viczián-villa szállás 2766 Tápiószele, Vörösmarty u. 19. Tel.: 06-53/ Györgyey Kastély étterem és panzió 2767 Tápiógyörgye, Táncsics Mihály út 2. Tel.: 06-53/ tapiokisker@t-online.hu Önkormányzati konyha és étterem Előzetes bejelentkezés alapján Tápiógyörgye Tel.: 06-53/ Önkormányzati konyha és étterem Farmos Előzetes bejelentkezés alapján Tel.: 06-53/ Club Pizzeria 2768 Újszilvás, Szent István u. 4. (A művelődési házban) Tel.: 06-53/

17 32

Kösiszeg - Kunhalom Kerékpáros Körtúra

Kösiszeg - Kunhalom Kerékpáros Körtúra Kösiszeg - Kunhalom Kerékpáros Körtúra Túraútvonal leírás 0 km. Hajdúszoboszló, Bocskai u. 12. A túra kiindulási pontja a hajdúszoboszlói Bocskai István Múzeum. Nyitva tartás: hétfő kivételével naponta

Részletesebben

Köszöntünk a Szent László teljesítménytúrán!

Köszöntünk a Szent László teljesítménytúrán! Köszöntünk a Szent László teljesítménytúrán! A teljesítménytúra távjai: 34,3 km, illetve 15,6 km. A távokhoz rendelt szintidők 10 óra, illetve 6 óra. Az ellenőrzőpontok 6 km/h sebességre nyitnak és az

Részletesebben

Szeretettel köszöntünk a Mátra teljesítménytúrán!

Szeretettel köszöntünk a Mátra teljesítménytúrán! Szeretettel köszöntünk a Mátra teljesítménytúrán! A túra távja 39,1 km, amit 11 óra alatt kell teljesíteni. Figyelem! Az ellenőrzőpontok 6 km/h sebességre nyitnak! Ezt vedd figyelembe, ha gyorsabban akarsz

Részletesebben

Natúrpark a Tápió-vidéken. A Tápió Közalapítvány és a térség nagy projektje

Natúrpark a Tápió-vidéken. A Tápió Közalapítvány és a térség nagy projektje Natúrpark a Tápió-vidéken A Tápió Közalapítvány és a térség nagy projektje Natúrparkok Magyarországon: 2004 óta 9 natúrparkot jegyeztek be Számos újabb kezdeményezés országszerte 2020-ig számuk kb. 20-ra

Részletesebben

Útvonalvezető (15 km ) Itt a jelzések jobbra felkanyarodnak a dombtetőre mi azonban egyenesen haladunk tovább!!!

Útvonalvezető (15 km ) Itt a jelzések jobbra felkanyarodnak a dombtetőre mi azonban egyenesen haladunk tovább!!! Útvonalvezető (15 km ) A kastély kapuján kilépve egyenesen haladunk és 100m után elérjük az OKT kék, a Cserehát turistája piros jelzését. Jobbra fordulunk és a római katolikus templom felé haladunk. A

Részletesebben

FÓTI-SOMLYÓ 30 TELJESÍTMÉNYTÚRA IGAZOLÓFÜZETE

FÓTI-SOMLYÓ 30 TELJESÍTMÉNYTÚRA IGAZOLÓFÜZETE FÓTI-SOMLYÓ 30 TELJESÍTMÉNYTÚRA IGAZOLÓFÜZETE Rendezők: Útvonalkövetők Klubja Teljesítménytúrázók Társasága Gödöllő Fóti-Somlyó Alsógöd, 2011. december 30. - 1 - Tisztelt Sporttárs! Szeretettel üdvözlünk

Részletesebben

Tolnai Hegyhát 35/30/25 teljesítménytúra Kedves Túratárs!

Tolnai Hegyhát 35/30/25 teljesítménytúra Kedves Túratárs! TÁJAK KOROK MÚZEUMOK EGYESÜLET KURD KÖZSÉG POLGÁRMESTERI HIVATALA VÖLGYSÉG TURISTA EGYESÜLET Tolnai Hegyhát 35/30/25 teljesítménytúra Kedves Túratárs! Örömmel üdvözöljük a Tolnai Hegyhát 35 elnevezésű

Részletesebben

Tolnai Hegyhát 35/30/25 teljesítménytúra Kedves Túratárs!

Tolnai Hegyhát 35/30/25 teljesítménytúra Kedves Túratárs! TÁJAK KOROK MÚZEUMOK EGYESÜLET KURD KÖZSÉG POLGÁRMESTERI HIVATALA VÖLGYSÉG TURISTA EGYESÜLET Tolnai Hegyhát 35/30/25 teljesítménytúra Kedves Túratárs! Örömmel üdvözöljük a Tolnai Hegyhát 25 elnevezésű

Részletesebben

A Felsővadászi Diáksport Egyesület Rendezvénye VII. M A G A S H E G Y teljesítménytúra. Útvonalvezető, igazoló füzet 2014.szeptember 27.

A Felsővadászi Diáksport Egyesület Rendezvénye VII. M A G A S H E G Y teljesítménytúra. Útvonalvezető, igazoló füzet 2014.szeptember 27. Név :.. Rajtszám : Indulási idő :.. Táv:.. Érkezési idő: Irota, Görög Katolikus Templom Nyésta,Római Katolikus Templom Gagybátor, Ref.Templom Szanticska,Völgy út 38. A Felsővadászi Diáksport Egyesület

Részletesebben

Balatonszőlősi kirándulások. Balatonszőlősről induló gyalogos kirándulási lehetőségek, fotótúra- pontok és ajánlott túra- útvonalak

Balatonszőlősi kirándulások. Balatonszőlősről induló gyalogos kirándulási lehetőségek, fotótúra- pontok és ajánlott túra- útvonalak Balatonszőlősi kirándulások Balatonszőlősről induló gyalogos kirándulási lehetőségek, fotótúra- pontok és ajánlott túra- útvonalak 1. útvonal A falu nyugati végén, a 2. számú fotótúra- ponttól indulunk.

Részletesebben

www.nagyszeksosto.morahalom.hu www.erdeiiskola.morahalom.hu

www.nagyszeksosto.morahalom.hu www.erdeiiskola.morahalom.hu www.nagyszeksosto.morahalom.hu www.erdeiiskola.morahalom.hu Kedves Vendégeink! Idén nyolc színes túrával várjuk az aktívan kikapcsolódni vágyókat Mórahalmon és környékén. Fedezze fel velünk a Homokhátság

Részletesebben

ANP osztálykirándulásos ajánlatai Barlang túrák Hucul programok Kúria Oktatóközpont Tanösvények Faluséták és kultúrtörténeti helyszínek

ANP osztálykirándulásos ajánlatai Barlang túrák Hucul programok Kúria Oktatóközpont Tanösvények Faluséták és kultúrtörténeti helyszínek ANP osztálykirándulásos ajánlatai Barlang túrák Hucul programok Kúria Oktatóközpont Tanösvények Faluséták és kultúrtörténeti helyszínek Baradla-barlang, aggteleki rövidtúra 700Ft/fő A túra hossza: 1 km

Részletesebben

UGOD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK Települési Értéktár Bizottsága Ugod, Kossuth Lajos u. 32. JEGYZŐKÖNYV

UGOD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK Települési Értéktár Bizottsága Ugod, Kossuth Lajos u. 32. JEGYZŐKÖNYV Szám: 523-2/2016. UGOD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK Települési Értéktár Bizottsága Ugod, Kossuth Lajos u. 32. JEGYZŐKÖNYV Készült: Ugod Község Önkormányzatának Települési Értéktár Bizottsága 2016. december

Részletesebben

Zalaegerszegi TV torony és kilátó Babosdöbréte Dobronhegy Kandikó - Kis-hegy - Bödei-hegy - ZSIMBA-HEGY - KÁVÁSI KULCSOSHÁZ

Zalaegerszegi TV torony és kilátó Babosdöbréte Dobronhegy Kandikó - Kis-hegy - Bödei-hegy - ZSIMBA-HEGY - KÁVÁSI KULCSOSHÁZ Zalaegerszegi TV torony és kilátó Babosdöbréte Dobronhegy Kandikó - Kis-hegy - Bödei-hegy - ZSIMBA-HEGY - KÁVÁSI KULCSOSHÁZ Zalaegerszegi TV torony és kilátó Babosdöbréte Dobronhegy Kandikó Jelzése: piros

Részletesebben

FÜLÖP. Elhelyezkedés. Földrajz, természeti adottságok. Történelem. Terület: 55,87 km 2 Lakosság: 1793 fő Polgármester: Hutóczki Péter

FÜLÖP. Elhelyezkedés. Földrajz, természeti adottságok. Történelem. Terület: 55,87 km 2 Lakosság: 1793 fő Polgármester: Hutóczki Péter FÜLÖP Terület: 55,87 km 2 Lakosság: 1793 fő Polgármester: Hutóczki Péter Elérhetőség: Fülöp Község Önkormányzata 4266 Fülöp, Arany J. u. 19. Tel./Fax: 52/208-490 Fülöp község címere Elhelyezkedés Fülöp

Részletesebben

Fülemülék éjszakája 2013

Fülemülék éjszakája 2013 Fülemülék éjszakája 2013 Az elkövetkező hetek kora esti és éjszakai óráiban hangzik fel országszerte, még a belvárosi bokrosokban is a világ egyik legszebb hangú madarának, a fülemülének az éneke. Ezért

Részletesebben

Lombkorona tanösvény - Pannonhalma

Lombkorona tanösvény - Pannonhalma 1. oldal (összes: 6) A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. 2. oldal (összes: 6) saját kivitelezésében elkészült Lombkorona tanösvénye olyan hihetetlenül népszerű kirándulóhely lett, amire még a legmerészebb álmunkban

Részletesebben

Németh László emléktúra Hűvösvölgy Normafa Péterhegy

Németh László emléktúra Hűvösvölgy Normafa Péterhegy Rajtszám Indulási idő Érkezési idő 1. ellenőrző pont 2. ellenőrző pont 3. ellenőrző pont 4. ellenőrző Németh László emléktúra Hűvösvölgy Normafa Péterhegy Fazekas-hegy 5. ellenőrző pont Adyliget Feketefej

Részletesebben

Kedvezményes kirándulások a Hortobágyi Nemzeti Parkban

Kedvezményes kirándulások a Hortobágyi Nemzeti Parkban Kedvezményes kirándulások a Hortobágyi Nemzeti Parkban (kizárólag óvodás és iskolai csoportoknak, iskolai tanévben) 2019. május - június, szeptember - október Hortobágy, hazánk varázslatos szépségű tája,

Részletesebben

Németh László emléktúra Hűvösvölgy Normafa Péterhegy

Németh László emléktúra Hűvösvölgy Normafa Péterhegy Rajtszám Indulási idő Érkezési idő 1. ellenőrző pont 2. ellenőrző pont 3. ellenőrző pont 4. ellenőrző Németh László emléktúra Hűvösvölgy Normafa Péterhegy Fazekas-hegy 5. ellenőrző pont Adyliget Feketefej

Részletesebben

Tolnai Hegyhát 40/30/25/15 teljesítménytúra Kedves Túratárs!

Tolnai Hegyhát 40/30/25/15 teljesítménytúra Kedves Túratárs! TÁJAK KOROK MÚZEUMOK EGYESÜLET és KURD KÖZSÉG POLGÁRMESTERI HIVATALA Tolnai Hegyhát 40/30/25/15 teljesítménytúra Kedves Túratárs! Örömmel üdvözöljük a Tájak Korok Múzeumok Egyesület ( TKME ) és Kurd község

Részletesebben

Osli-Hany madarai március 10. 9:00. Szikes tavak madarai március 10. 9:00. Osli-Hany madarai március 24. 9:00

Osli-Hany madarai március 10. 9:00. Szikes tavak madarai március 10. 9:00. Osli-Hany madarai március 24. 9:00 Hóvirágos túra a hédervári Vadaskerti-erdőben Egykoron a Szigetköz magasabb ártéri szintjeit a tölgy-kőris-szil ligeterdők uralták. A keményfás ligeterdő az otthona számos jól ismert lágyszárú növényfajnak

Részletesebben

1. melléklet az Ugod Község Települési Értéktár Bizottságának Szervezeti és Működési Szabályzatához. Javaslat a

1. melléklet az Ugod Község Települési Értéktár Bizottságának Szervezeti és Működési Szabályzatához. Javaslat a 1. melléklet az Ugod Község Települési Értéktár Bizottságának Szervezeti és Működési Szabályzatához UGOD KÖZSÉG POLGÁRMESTERE RÉSZÉRE! Javaslat a Szárhegyi kilátó hely- és erdőismereti tanösvény [nemzeti

Részletesebben

Gyalogolni jó! A TÚRAÚTVONAL LEÍRÁSA

Gyalogolni jó! A TÚRAÚTVONAL LEÍRÁSA Gyalogolni jó! -írta riportregénye címéül Móricz Zsigmond. Van ebben a címben valami rendkívüli, egy olyan gondolat, ami már-már a néző és látó ember életszemléletét is tükrözi. Mert ő, Móricz Zsigmond

Részletesebben

7285 Törökkoppány, Kossuth L. u. 66. Email: munkaszervezet@koppanyvolgye.t-online.hu Tel.: 84-377-542

7285 Törökkoppány, Kossuth L. u. 66. Email: munkaszervezet@koppanyvolgye.t-online.hu Tel.: 84-377-542 Tisztelt Olvasó! Ön a LEADER Hírlevelét nyitotta meg képernyőjén. A LEADER Hírlevél megjelentetésével Egyesületünk legfőbb célja, hogy a Koppányvölgye Helyi Akciócsoport tervezési területén lévő 56 település

Részletesebben

RÉGI TEMPLOMOK NYOMÁBAN ---------- 5. ----------

RÉGI TEMPLOMOK NYOMÁBAN ---------- 5. ---------- RÉGI TEMPLOMOK NYOMÁBAN ---------- 5. ---------- Monostorapáti, 2015.11.29. A túra fontosabb adatai (35* km) Túránk főbb pontjai / 35* km Jelzés Táv (km) Szint (m) Ep. Nyitva Monostorapáti, Vén Platán

Részletesebben

Látogatóbarát (családbarát) szempontok érvényesítése bemutatóhelyek tervezésekor. Patkós Gábor patkosstudio.hu

Látogatóbarát (családbarát) szempontok érvényesítése bemutatóhelyek tervezésekor. Patkós Gábor patkosstudio.hu Látogatóbarát (családbarát) szempontok érvényesítése bemutatóhelyek tervezésekor Patkós Gábor patkosstudio.hu Mitől látogatóbarát? A megérkezés alapfeltételei (parkolók, mosdók, pihenőhelyek..) Információs

Részletesebben

Pákozd-Sukoró Arborétum és Erdészeti Erdei Iskola

Pákozd-Sukoró Arborétum és Erdészeti Erdei Iskola Pákozd-Sukoró Arborétum és Erdészeti Erdei Iskola A Velencei-hegység legdélebbi nyúlványának oldalában, a Velencei-tó egyik legszebb táján elterülő arborétum 96 hektáros terültén több mint 250 féle fa-

Részletesebben

KÖRNYEZETI NEVELÉS ÉS ÖKOTURISZTIKAI KIÁLLÍTÁS LENGYEL-ANNAFÜRDŐ 2012. MÁJUS 12-13. MEGHÍVÓ

KÖRNYEZETI NEVELÉS ÉS ÖKOTURISZTIKAI KIÁLLÍTÁS LENGYEL-ANNAFÜRDŐ 2012. MÁJUS 12-13. MEGHÍVÓ KÖRNYEZETI NEVELÉS ÉS ÖKOTURISZTIKAI KIÁLLÍTÁS LENGYEL-ANNAFÜRDŐ 2012. MÁJUS 12-13. MEGHÍVÓ Szeretettel meghívjuk a 2012. május 12-13-án (szombat-vasárnap) Lengyel-Annafürdőn (Tolna megye) megrendezésre

Részletesebben

Atúrát a 115. számú és a 121. számú főút

Atúrát a 115. számú és a 121. számú főút er Steyer tú ra Kiindulópont Budapesttől:..... 420 km Túratáv:................... 154 km Ebbôl murvás út:.............. 0 km Összes emelkedés:.......... 1000 m Túraidô:.................... 15 óra Tájékozódás:...............

Részletesebben

Önkormányzati törzsvagyon (forgalomképtelen és korlátozottan forgalomképes vagyon) Üzleti vagyon

Önkormányzati törzsvagyon (forgalomképtelen és korlátozottan forgalomképes vagyon) Üzleti vagyon 2. melléklet az önkormányzat ingatlan vagyonáról Önkormányzati törzsvagyon (forgalomképtelen és korlátozottan forgalomképes vagyon) Üzleti vagyon I. Forgalomképtelen önkormányzati vagyon 2014. december

Részletesebben

Ökoturisztikai programok Tápiógyörgyén

Ökoturisztikai programok Tápiógyörgyén Ökoturisztikai programok Tápiógyörgyén Kiadja: Tápiógyörgye Önkormányzata Tel.: 06-53/383-001, www.tapiogyorgye.hu Szöveg: Patkós Réka & Török Vince Fotó: Patkós Gábor Szakmailag ellenőrizte: Ökonzult

Részletesebben

Helyszínek, szállások megközelíthetősége

Helyszínek, szállások megközelíthetősége Helyszínek, szállások megközelíthetősége A PTE Bölcsészettudományi Kar (Ifjúság úti Campus, 7624 Pécs, Ifjúság útja 6. GPS-koordináták: 46.076124, 18.207806) A regisztráció, tagozati ülések, eredményhirdetés,

Részletesebben

Szent Benedek Zarándoklat. Útleírás

Szent Benedek Zarándoklat. Útleírás Szent Benedek Zarándoklat Útleírás Pannonhalma-Bakonyszentlászló Az út az apátság kapujánál kezdődik. Lemegyünk jobbra a lépcsőn, majd egy meredek úton elindulunk lefelé. Nemsokára lesz egy elágazás, ahol

Részletesebben

Település Táv. (km) Útirány Össz táv. Öreg-tó Club Hotel (recepció) Indulj az 1-es számú főút felé 1,48 Úny 41,93 Únyon 0,07 0,07 0,42 42,35

Település Táv. (km) Útirány Össz táv. Öreg-tó Club Hotel (recepció) Indulj az 1-es számú főút felé 1,48 Úny 41,93 Únyon 0,07 0,07 0,42 42,35 Tatán Tarjánban Szomoron Dunazug 202 ITINER (TEL.: +3630 393 27 17) Az első ellenőrzőpontig (Dág) 0,23 kerékpárút (a főúttal párhuzamos) 0,3 1,99 (balra tarts a buszmegállónál) 35,86 1,2 (kerékpárút vége)

Részletesebben

Látvány elemek koncepció terve

Látvány elemek koncepció terve Látvány elemek koncepció terve A A Modern Városok Program keretében megvalósuló Pangea Ökocentrum (Sóstói Többfunkciós Oktatási Központ) Építési Kivitelezési Tervdokumentációjához Építtető: Nyíregyházi

Részletesebben

PÖRBÖLY. egyéb.140.7319

PÖRBÖLY. egyéb.140.7319 PÖRBÖLY 1. A település területére vonatkozó információk: Teljes terület 1111.1208 Ebből szántó 597.8635 gazdasági erdő..362.5254 védett terület 362.5254 ipari hasznosítású..10.0000 terület egyéb.140.7319

Részletesebben

SIMONTORNYA TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK 2015. ÉVI MÓDOSÍTÁSA

SIMONTORNYA TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK 2015. ÉVI MÓDOSÍTÁSA K O K A S É S T Á R S A T E R V E Z Õ K F T. ÉPÍTÉSZ ÉS TELEPÜLÉSTERVEZÕ IRODA Tel/Fax: (72) 324-326 Iroda: 7624 Pécs, Budai Nagy A. u. 1. Levélcím: 7627 Pécs, Havihegyi út 66. E-mail: kokas@minicomp.hu

Részletesebben

A Via Margaritarum útleírása Sóly-Veszprém-Pápakovácsi

A Via Margaritarum útleírása Sóly-Veszprém-Pápakovácsi Jelzés Útvonal: Sóly-Litér Nehézség Úttípus Sóly 207 0,00 Gy A vasúti sínek keresztezése után rögtön jobbra ráfordulunk egy ra, szántóföldek között haladunk. Jelzésre nem sok helyen volt mód, de az út

Részletesebben

Dudlesz túraúthálózat- és élménypark fejlesztési projekt

Dudlesz túraúthálózat- és élménypark fejlesztési projekt Dudlesz túraúthálózat- és élménypark fejlesztési projekt A NyDOP-2009-2.1.1./C.D.E pályázati program keretén belüli Dudlesz túraúthálózat- és élménypark fejlesztési projekt címen lehetőség nyílik a soproni

Részletesebben

Tavaszi tőzike túra , 10:00-12:00. Szerről-szerre Szalafőn , 10:00-13:00. Csörgőalma oltónap , 10:00-15:00

Tavaszi tőzike túra , 10:00-12:00. Szerről-szerre Szalafőn , 10:00-13:00. Csörgőalma oltónap , 10:00-15:00 Tavaszi tőzike túra 2019-03-02, 10:00-12:00 Körmend - Horvátnádalja - Dobogó-erdő Találkozási pont: Horvátnádalja, Dobogó-erdő EOV : 461 285; 186 850 Szerről-szerre Szalafőn 2019-03-16, 10:00-13:00 Gyalogtúránk

Részletesebben

SZÁLKA. Ebből szántó 198,3 ha gazdasági erdő 1082 ha (összes erdő) védett terület 933 ha (NATURA 2000 az erdőből) ipari hasznosítású - terület

SZÁLKA. Ebből szántó 198,3 ha gazdasági erdő 1082 ha (összes erdő) védett terület 933 ha (NATURA 2000 az erdőből) ipari hasznosítású - terület SZÁLKA 1. A település területére vonatkozó információk: Teljes terület 1707,6 ha Ebből szántó 198,3 ha gazdasági erdő 1082 ha (összes erdő) védett terület 933 ha (NATURA 2000 az erdőből) ipari hasznosítású

Részletesebben

Bringával a LEADER fejlesztések nyomában (3. rész)

Bringával a LEADER fejlesztések nyomában (3. rész) Bringával a LEADER fejlesztések nyomában (3. rész) 2010. augusztus 30-ára terveztük bringatúránk alsó-szigetközi részét, ám az időjárás közbeszólt: az eső úgy esett, hogy két napig el sem állt. Kénytelenek

Részletesebben

Európai Madármegfigyelő Napok - 2013. október 5-6.

Európai Madármegfigyelő Napok - 2013. október 5-6. Európai Madármegfigyelő Napok - 2013. október 5-6. Az MME idén is meghirdeti az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) elnevezésű országos programját október első hétvégéjén. A rendezvény amellett, hogy európai

Részletesebben

Budapest GuestRooms B&B. Budapest GuestRooms Danube Serviced Apartments. Budapest GuestRooms B&B

Budapest GuestRooms B&B. Budapest GuestRooms Danube Serviced Apartments. Budapest GuestRooms B&B Budapest GuestRooms B&B Budapest GuestRooms Danube Serviced Apartments Budapest GuestRooms B&B Vendégházunk a Palotanegyed egy felújított, klasszikus épületében helyezkedik el a város szívében, ahonnét

Részletesebben

Nagyvisnyó Sporttábor

Nagyvisnyó Sporttábor Nagyvisnyó Sporttábor Augusztus 17. Indulás: I. csoport 9.00 II. csoport 10.30 Tisza tavi hajókirándulás-poroszló Közös túra a Dédesi várromhoz 5 600 m (oda-vissza) kb. 2,5 óra Augusztus 18. A túra hossza:

Részletesebben

ERDEI SULI (DÖMÖS) Készítette:Etzl Regina Herczku Bianka

ERDEI SULI (DÖMÖS) Készítette:Etzl Regina Herczku Bianka ERDEI SULI (DÖMÖS) Készítette:Etzl Regina Herczku Bianka SZÁLLÁS Szolgáltatások: 18 db meleg vizes tusoló, 18 db WC, mosdók főzési lehetőség, mosogatók áram-csatlakozók (220 V) szabadtéri tűzrakóhely,

Részletesebben

Tápió-vidéki programajánló

Tápió-vidéki programajánló Tápió-vidéki programajánló A Tápió-vidék tanösvényei Elôszó Tisztelt Olvasó! Budapesttôl alig 40 km-re fekvô Tápió-vidék a Közép-Magyarországi Régió legizgalmasabb, de ugyanakkor legkevésbé felfedezett

Részletesebben

Fényképek a házról Fényképek a nyílt napról SZÁZADOS-UDVAR VENDÉGHÁZ Cserhátszentiván, Kossuth u. 64. A Százados-udvar vendégház Cserhátszentivánban, falusias környezetben kínál családok, szűkebb

Részletesebben

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság TÚZOK TUSA I. forduló FELADATLAP

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság TÚZOK TUSA I. forduló FELADATLAP Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság TÚZOK TUSA 2016 I. forduló FELADATLAP Kedves Versenyzők! Szeretettel köszöntünk benneteket az idei Túzok Tusa I. fordulójában, mely hagyománnyá vált verseny elnevezését

Részletesebben

Egy hosszú hétvégét töltöttünk el Gyulán a Corso Hotelben. Gyula nagyon szép,

Egy hosszú hétvégét töltöttünk el Gyulán a Corso Hotelben. Gyula nagyon szép, Gyulai emlék Egy hosszú hétvégét töltöttünk el Gyulán a Corso Hotelben. Gyula nagyon szép, tiszta és turistákkal teli kisváros. Gyönyörűek a belváros szökőkútjai, a vár körüli sétány, ahol a nyári melegben

Részletesebben

Zöldturizmus Szekció. Natúrparkok - Zöldutak - Geoparkok. Básthy Béla, elnök Magyar Natúrpark Szövetség. Budapest, Kossuth Klub, 2014.04.25.

Zöldturizmus Szekció. Natúrparkok - Zöldutak - Geoparkok. Básthy Béla, elnök Magyar Natúrpark Szövetség. Budapest, Kossuth Klub, 2014.04.25. Básthy Béla, elnök Magyar Natúrpark Szövetség Budapest, Kossuth Klub, 2014.04.25. Zöldturizmus MTZrt.: UNWTO szerint az ökoturizmus a turizmus minden olyan formája, amelyben a turista fő motivációja a

Részletesebben

Évenként ismétlődő fontosabb rendezvények

Évenként ismétlődő fontosabb rendezvények Évenként ismétlődő fontosabb rendezvények Mesterségek Művészete Nap Minden év május 1. 5300 Karcag, Dózsa Gy. Inf.: 59/503-224, 59/503-403 (A térség kézművesei mutatják be termékeiket, kirakodóvásárral

Részletesebben

TANÖSVÉNYEK A DÉL-ALFÖLDÖN

TANÖSVÉNYEK A DÉL-ALFÖLDÖN TANÖSVÉNYEK A DÉL-ALFÖLDÖN 1. A tanösvény elnevezése Tisza hullámtéri tanösvény elhelyezkedése Algyő (Csongrád útvonal állomások / táblák száma egyéb megjegyzés információ 1 km, hossza, kb. 1-9 állomás:

Részletesebben

Szeretettel köszöntünk a Mátra teljesítménytúrán!

Szeretettel köszöntünk a Mátra teljesítménytúrán! Szeretettel köszöntünk a Mátra teljesítménytúrán! A túra távja 59,1 km, amit - 6:00 indulási idővel- 16 óra alatt kell teljesíteni. 6-8:00 ig saját idő terhére lehet indulni! A cél 22:00-kor bezár Mátrakeresztesre

Részletesebben

PUSZTAMAGYARÓD TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV 1 PUSZTAMAGYARÓD TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV. Szerkezeti terv elfogadva a 51/2009. (VI.30.) sz.

PUSZTAMAGYARÓD TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV 1 PUSZTAMAGYARÓD TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV. Szerkezeti terv elfogadva a 51/2009. (VI.30.) sz. PUSZTAMAGYARÓD TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV 1 PUSZTAMAGYARÓD TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV Szerkezeti terv elfogadva a 51/2009. (VI.30.) sz. határozattal Szabályozási terv és Helyi Építési Szabályzat jóváhagyva a

Részletesebben

Az Albertirsa város forgalmi rendjéről szóló 21/2011. (VIII.29.) önkormányzati rendelet 1. sz. melléklete helyébe, e rendelet 1. sz. melléklete lép.

Az Albertirsa város forgalmi rendjéről szóló 21/2011. (VIII.29.) önkormányzati rendelet 1. sz. melléklete helyébe, e rendelet 1. sz. melléklete lép. Albertirsa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2011. (XI.02.) rendelete az Albertirsa város forgalmi rendjéről szóló 21/2011.(VIII.29.) önkormányzati rendelet módosításáról Albertirsa Város Önkormányzatának

Részletesebben

ELLENŐRZŐPONTOK IGAZOLÁSA. 1. ep., Segítő szűz-forrás 2. ep., Ipolyszög, parkoló 3. ep., Kecske-domb

ELLENŐRZŐPONTOK IGAZOLÁSA. 1. ep., Segítő szűz-forrás 2. ep., Ipolyszög, parkoló 3. ep., Kecske-domb ELLENŐRŐONTO IGAOLÁA 1. ep., egítő szűz-forrás 2. ep., Ipolyszög, parkoló 3. ep., ecske-domb 4. ep., Csesztve, élelmiszerbolt 5. ep., zente, pihenőpark 6. ep., Mohora, Mikszáth- Mauks-emlékpark 7. ep.,

Részletesebben

Miért pont Megyer? Tapolca Sümeg. Megyeri sonka

Miért pont Megyer? Tapolca Sümeg. Megyeri sonka Miért pont Megyer? Megyeri sonka Mondhatnánk azt is, hogy csak, de ez túl cinikus lenne és mi nem vagyunk ilyenek. Azt is mondhatnánk még, hogy azért, mert itt Neked jó és punktum, aminek jelentôs valóság

Részletesebben

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság programjai 2016. március

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság programjai 2016. március Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság programjai 2016. március március 4. március 12. CSILLAGDAI ESTÉK Hortobágy-Mátán található Fecskeház erdei iskola fényszennyezés-mentes környezetben áll, így kiválóan

Részletesebben

SEFAG Zrt októberi Programterv

SEFAG Zrt októberi Programterv SEFAG Zrt. 2018. októberi Programterv 2018. október : Erdők Hete országos rendezvénysorozat Általános iskolások részére erdőgazdálkodással, természetismerettel, megújuló energiaforrásokkal, fenntartható

Részletesebben

A Via Margaritarum zarándokút alapútjának teljes útleírása

A Via Margaritarum zarándokút alapútjának teljes útleírása Margitsziget, Palatinus Strand buszmegálló (26-os busz) A Via Margaritarum zarándokút alapútjának teljes útleírása Össztáv Jelzés Útvonal: Budapest-Csobánka Nehézség Úttípus nincs (Budapest-Mátraverebély/Szentkút)

Részletesebben

MENEDÉK. Me nedék a Borszék feletti Bükk-havason HELY

MENEDÉK. Me nedék a Borszék feletti Bükk-havason HELY A HELY A Keleti-Kárpátok havasainak a Gyergyói-, a Besztercei-, és a Kelemen-havasok ölelésében levő Borszék immár jó két évszázada Erdély egyik legszebb és méltán híres Európa szerte híres települése.

Részletesebben

Hédervár. Örökségvédelmi hatástanulmány. Régészeti munkarész. Készítette: Archeo-Art Bt. 2015. november

Hédervár. Örökségvédelmi hatástanulmány. Régészeti munkarész. Készítette: Archeo-Art Bt. 2015. november Hédervár Örökségvédelmi hatástanulmány Régészeti munkarész Készítette: Archeo-Art Bt. 2015. november I. Vizsgálat Hédervár TRT felülvizsgálat 2015., Régészeti munkarész Bevezetés A jelenlegi hatástanulmány

Részletesebben

Permanens IVV Vándorlás Vinye -35. Név: Lakcím: Egyesület: Időpont:

Permanens IVV Vándorlás Vinye -35. Név: Lakcím: Egyesület: Időpont: Név: Lakcím: Egyesület: Időpont: Permanens IVV Vándorlás Vinye -35 Kapcsolat: Orbán Imre 8523 Egyházaskesző Kossuth utca 7. Telefon: 06/70/942-4410 E-mail: bakonyturistaja@googlemail.com Hernády Endre:

Részletesebben

Hármashatár-hegyi kilátópont

Hármashatár-hegyi kilátópont 2016. áprilisától látogatható a Hármashatár-hegy legmagasabb pontján épült új kilátó. A fából készült szerkezet 8 méter magas, és tökéletes panoráma nyílik róla Budapestre. Csatapunk ezúttal a gömb alakot

Részletesebben

Határok nélküli partnerség című konferencia

Határok nélküli partnerség című konferencia 31/2010 KTE KÖZLEKEDÉSTUDOMÁNYI EGYESÜLET 1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 6-8. 1372 Budapest, Pf. 451. Telefon/Fax: 353-2005, 353-0562 (Rend. 31/2009) Határok nélküli partnerség című konferencia A régiók

Részletesebben

2014 Bogács- Eger. Bogácson kirándultunk!

2014 Bogács- Eger. Bogácson kirándultunk! 2014 Bogács- Eger Bogácson kirándultunk! Bogácson kirándultunk! A Csanádpalotai lakásotthon gyermekeivel lehetőségünk volt a múlt héten egy háromnapos kirándulásra. A kirándulás úti célja az észak magyarországi

Részletesebben

Kirándulás a Felvidéken 2016 Határtalanul program

Kirándulás a Felvidéken 2016 Határtalanul program Kirándulás a Felvidéken 2016 Határtalanul program Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Határtalanul programjának keretében a Vecsési Halmi Telepi Általános Iskola harmincegy

Részletesebben

4. Sülysápi Futónap május 9. Versenykiírás

4. Sülysápi Futónap május 9. Versenykiírás Versenykiírás A verseny célja: Az egészséges életmód, a rendszeres sportolás ezen belül a hosszútávfutás-népszerűsítése, valamint versenyzési lehetőség biztosítása az amatőr és profi futók számára. Rendező:

Részletesebben

A kultúra és nyugalom völgye.

A kultúra és nyugalom völgye. Vereb A kultúra és nyugalom völgye. Vereb község Fejér megyében fekszik a Velencei-tótól 15 km-re, északra. Lakosainak száma 829 fő. Kicsi település, vendégszeretete annál nagyobb. Látogasson el hozzánk

Részletesebben

Az év múzeuma 2010 pályázat

Az év múzeuma 2010 pályázat "Ahhoz, hogy el tudjuk helyezni magunkat a világmindenség óriási körforgásában - ebben az időtlen, végtelen folyamatban - ismernünk kell múltunkat, személyes gyökereinket, valamint történelmünket is. Ismernünk

Részletesebben

Györköny szálláshelyek

Györköny szálláshelyek Györköny szálláshelyek Gellérthegyi Lak Györköny-Pincefalu központjában helyezkedik el egy új építésű présház, mely külsőségeiben hagyományos présház jellegű, viszont belső kialakítása lehetővé teszi vendégek

Részletesebben

ITINER (TEL.: ) Az első ellenőrzőpontig, Bázakerettyéig

ITINER (TEL.: ) Az első ellenőrzőpontig, Bázakerettyéig Nagykanizsán Nagyaknizsán ITINER (TEL.: +3630 393 27 17) Az első ellenőrzőpontig, Bázakerettyéig Menj ki a főútra 0,08 0,08 0,02 0,1 0,31 Nagykanizsa 0,41 0,75 Nagykanizsa Kelet 1,16 0,27 Menj fel a járdára

Részletesebben

Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat Köznevelési, Kulturális, Közművelődési, Rendezvényszervezési, Ifjúsági és Sport Bizottsága

Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat Köznevelési, Kulturális, Közművelődési, Rendezvényszervezési, Ifjúsági és Sport Bizottsága Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat Köznevelési, Kulturális, Közművelődési, Rendezvényszervezési, Ifjúsági és Sport Bizottsága környezeti nevelés a PESTÚJHELYI ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN Ócsai tájvédelmi

Részletesebben

Fedezd fel és ismerd meg Patca titkait! Falunéző séta 2014.07.07.

Fedezd fel és ismerd meg Patca titkait! Falunéző séta 2014.07.07. Fedezd fel és ismerd meg Patca titkait! 2014.07.07. Minden feladatot ki kell tölteni! Üresen nem hagyunk semmit! Szükséges eszközök: toll, ceruza, vonalzó, színes ceruzák Hát, akkor jó munkát kívánok!

Részletesebben

HATÁRTALANUL - FELVIDÉKI TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS

HATÁRTALANUL - FELVIDÉKI TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS HATÁRTALANUL - FELVIDÉKI TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS Krasznahorka, 2017. május 8-12. A kirándulásunk előkészítő szakaszában a hetedikesek megismerkedtek a Felvidék történelmével, jeles személyiségeivel, népművészeti

Részletesebben

Turisztikai programcsomag ajánlat általános és középiskolák, cserkészcsapatoknak számára

Turisztikai programcsomag ajánlat általános és középiskolák, cserkészcsapatoknak számára Turisztikai programcsomag ajánlat általános és középiskolák, cserkészcsapatoknak számára Átlagos csoportlétszám: 15 30 fő esetén. Célmeghatározás: Ismerkedés Magyarország egyik leghíresebb iskolavárosával,

Részletesebben

GÁL FERENC FŐISKOLA MEZŐTÚR SZÁLLÁSLEHETŐSÉGEK

GÁL FERENC FŐISKOLA MEZŐTÚR SZÁLLÁSLEHETŐSÉGEK GÁL FERENC FŐISKOLA MEZŐTÚR SZÁLLÁSLEHETŐSÉGEK Kollégiumi szálláslehetőség Cím: 5400 Mezőtúr, Petőfi tér 1. (volt főiskola kollégiuma) tel: 06-56-551-000 Szobák és árak: Földszint: 2 db 4 fős szoba (külön

Részletesebben

Eötvös gyakorlósok Tokaji teszt - je

Eötvös gyakorlósok Tokaji teszt - je Eötvös gyakorlósok Tokaji teszt - je Mielőtt bárki is véletlenül arra gondolna, hogy a címben szereplő program a méltán világhírű tokaji borok iskolai programba illesztett kóstolásával függne össze, akkor

Részletesebben

Csopak épített környezetének értékkatasztere

Csopak épített környezetének értékkatasztere HE ép 1 Csákányhegyi kilátó 050/2 Leírás: A Csopak települését északról határoló Csákány-hegy, valamint a parkerdő mindig is kedvelt kirándulóhely volt az itt élők és az üdülő vendégek körében, a Balaton

Részletesebben

Velence Fészek Nyár 2015.06.18-21-ig - Program

Velence Fészek Nyár 2015.06.18-21-ig - Program Velence Fészek Nyár 2015.06.18-21-ig - Program Kedves Résztvevők! A programok úgy vannak kialakítva, hogy a babakocsival is bejárhatóak az útvonalak, illetve a délelőtti programokból van lehetőség visszatérni

Részletesebben

Kérdőív. Adatgyűjtés a táborhely minősítéshez és hazai vízi turizmus fejlesztéséhez

Kérdőív. Adatgyűjtés a táborhely minősítéshez és hazai vízi turizmus fejlesztéséhez Kérdőív Adatgyűjtés a táborhely minősítéshez és hazai vízi turizmus fejlesztéséhez A kérdőív kitöltése maximum 15 percet vesz igénybe, kérem, hogy segítse a munkámat! A VÁLASZOKAT BÁRMILYEN MÓDOD JELÖLHETI,

Részletesebben

Falumúzeum. Az 1883-ban épült tanítói lakás ma Falumúzeum, amely egy hitelesen berendezett parasztháznak ad otthont.

Falumúzeum. Az 1883-ban épült tanítói lakás ma Falumúzeum, amely egy hitelesen berendezett parasztháznak ad otthont. Falumúzeum Az 1883-ban épült tanítói lakás ma Falumúzeum, amely egy hitelesen berendezett parasztháznak ad otthont. A népi használati tárgyak, bútorok és egyéb kellékek bemutatása fontos lehet azoknak,

Részletesebben

TÁPIÓGYÖRGYEI PÁLYÁZATOK

TÁPIÓGYÖRGYEI PÁLYÁZATOK A LEADER+ PROGRAM KERETÉBEN TELEPÜLÉSÜNKÖN MEGVALÓSULÓ NYERTES PÁLYÁZATAINK: TÁPIÓGYÖRGYEI PÁLYÁZATOK Címe: Tápiógyörgye képekben Pályázó: Tápiógyörgye Községi Óvoda Összköltség: 1 115 000 Ft Támogatás:

Részletesebben

Kerékpárral a Tisza-tó körül

Kerékpárral a Tisza-tó körül Kerékpárral a Tisza-tó körül A Menetszél 2016-os második túrája a Tisza-tó körül vezetett. Egy nap, 65km, ebből 58 km gáton, kerékpárúton, kerékpárosbarát autóúton és 7 km életveszély közepette. Egy nemzeti

Részletesebben

Nagyrécse-Galambok kerékpártúra

Nagyrécse-Galambok kerékpártúra Nagyrécse-Galambok kerékpártúra Túra hossza: 39 km Nehézsége: Könnyű Terep: Dombvidék A kerékpártúra Nagyrécsén a Kossuth u és a Petőfi u találkozásánál kezdődik (1). Innen a Kossuth úton a falut északi

Részletesebben

Tel.: 06-70/426-7686. Fatemplom Fesztivál Magyarföld 2015. július 17-19. További információk: Honlap: www.magyarfold-falu.hu, www.kalakazenebolt.

Tel.: 06-70/426-7686. Fatemplom Fesztivál Magyarföld 2015. július 17-19. További információk: Honlap: www.magyarfold-falu.hu, www.kalakazenebolt. Őrállók kézműves és katonai hagyományőrző táborok és vándortábor az Őrségben és az Őrvidéken Időpontok: 2015. július 1-5. 2015. július 14-19. 2015. július 27-31. 2015. augusztus 10-14. Információ: Őrállók

Részletesebben

KULTURÁLIS ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY RÉGÉSZETI SZAKTERÜLETI RÉSZ BALATONAKALI (VESZPRÉM MEGYE)

KULTURÁLIS ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY RÉGÉSZETI SZAKTERÜLETI RÉSZ BALATONAKALI (VESZPRÉM MEGYE) KULTURÁLIS ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY RÉGÉSZETI SZAKTERÜLETI RÉSZ BALATONAKALI (VESZPRÉM MEGYE) Készült: Balatonakali község településrendezési tervéhez Készítette: Pintér László régész Laczkó Dezső

Részletesebben

BRM 600 CPC - Itiner (tel.: ) Az első ellenőrzőpontig, Kékestető

BRM 600 CPC - Itiner (tel.: ) Az első ellenőrzőpontig, Kékestető Nagykőrös Cegléd Kecskemét Nagyköőrös BRM 600 CPC - Itiner (tel.: +36 30 393 2717) Az első ellenőrzőpontig, Kékestető 0,15 Cegléd 16,25 0,13 Kerékpárút vége 16,38 Tovább egyenesen a főúton Indulj el a

Részletesebben

Gúta - Kolárovo. Gúta - Kolárovo. 0,95 a főút kanyarodik 24,8 0,7 a főút kanyarodik 26,8

Gúta - Kolárovo. Gúta - Kolárovo. 0,95 a főút kanyarodik 24,8 0,7 a főút kanyarodik 26,8 Itiner: BRM200 - Au bord du Danube Tel.:+36 30 393 2717 A RAJT ÉS AZ 1. ELLENŐRZŐPONT (Gúta) KÖZÖTT Gúta - Kolárovo 0,02 Bufet Topogó 26,02 Komárom Komarno Gúta- Kolárovo Start Komárom Indulj el a főút

Részletesebben

Térképek az Andalgótól indulva

Térképek az Andalgótól indulva Térképek az Andalgótól indulva Tartalomjegyzék: Kőszegi vár 01, Írott-kő kilátó 02, Óház kilátó 03, Hétforrás 04, Csónakázó-tó 05, Kendig-hegy 06, Kálvária 07, Hétforrás melletti laktanya 08, Koronaőrző

Részletesebben

Ismétlő kérdések 1. Tájfutó elméleti ismeretek. Ismétlő kérdések 3. Ismétlő kérdések 2. Ismétlő kérdések 4. Ismétlő kérdések 5.

Ismétlő kérdések 1. Tájfutó elméleti ismeretek. Ismétlő kérdések 3. Ismétlő kérdések 2. Ismétlő kérdések 4. Ismétlő kérdések 5. Ismétlő kérdések. Mire utal a térképen a sárga szín? Tájfutó elméleti ismeretek. foglalkozás Nyílt területre, fák nélkül Homokos talajra Lankás, dombos vidékre Ismétlő kérdések. Ha egyenesen haladunk az

Részletesebben

Újszilvás Község Önkormányzata LEADER Szilvafás Újszilvásért Újszilvás 1 622 520 Ft. Pándi-meggy gyümölcsfák. Tápiósági tábor infrastrukturális

Újszilvás Község Önkormányzata LEADER Szilvafás Újszilvásért Újszilvás 1 622 520 Ft. Pándi-meggy gyümölcsfák. Tápiósági tábor infrastrukturális CÉLTERÜLET: 1001529 NEM LHH HAJT-A CSAPAT AKCIÓCSOPORT ARCULATÁNAK FEJLESZTÉSE Község Önkormányzata Szilvafás ért 1 622 520 Ft ért Alapítvány Alma-sokk 1 600 200 Ft Pánd Község Önkormányzata Pándi-meggy

Részletesebben

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság programjai 2016. június

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság programjai 2016. június Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság programjai 2016. június június 3. BEMUTATKOZIK A HORTOBÁGYI NEMZETI PARK TISZAKÜRTÖN Helyszín: Tiszakürt Az év végi osztálykirándulásokhoz alkalmazkodva, bemutatkozik

Részletesebben

KONFERENCIA - TRÉNING

KONFERENCIA - TRÉNING SZÁLLÁS www.abbazia-nemesnep.hu KONFERENCIA - TRÉNING ABBÁZIA COUNTRY CLUB KAPCSOLAT: Fraller Ágnes sales manager www.abbazia-nemesnep.hu konferencia@abbazia-nemesnep.hu Club Dobogómajor 8372 Cserszegtomaj,

Részletesebben

Sóly - Gyártelep. 14km - Gy1 15:36, Gy2 17:24. 1. nézői pont. 2-3. nézői pont. 4. nézői pont. 6. nézői pont. 7. nézői pont. 5.

Sóly - Gyártelep. 14km - Gy1 15:36, Gy2 17:24. 1. nézői pont. 2-3. nézői pont. 4. nézői pont. 6. nézői pont. 7. nézői pont. 5. www.veszpremrallye.net www.larocosport.com Sóly - Gyártelep 14km - Gy1 15:36, Gy2 17:24 1. nézői pont 2-3. nézői pont 4. nézői pont 6. nézői pont 5. nézői pont 7. nézői pont RAJT CÉL GPS koordináták: É47

Részletesebben

MEGHÍVÓ ÉS TÚRA LEÍRÁS TELJESÍTMÉNYTÚRA. A 6. próba!

MEGHÍVÓ ÉS TÚRA LEÍRÁS TELJESÍTMÉNYTÚRA. A 6. próba! Magyar Turizmus Zártkörűen Működő Részvénytársaság Tisza-tavi Regionális Turisztikai Projekt Iroda 5350 Tiszafüred, Kossuth tér 1. Tel./Fax: (06-59) 351-753 E-mail: rmitiszato@hungarytourism.hu www.tisza-to-info.hu

Részletesebben

Lakcím:. Születési év:.. Egyesületi tagság: Teljesítés módja:..

Lakcím:. Születési év:.. Egyesületi tagság: Teljesítés módja:.. CSEPEL HALÁSZTELEK: SZ.SZENTMIKLÓS: SZIGETHALOM: TÖKÖL: SZIGETCSÉP: SZ.SZENTMÁRTON: SZIGETÚJFALU: RÁCKEVE: SZIGETBECSE: MAKÁD: Név: Lakcím:. Születési év:.. Egyesületi tagság: Teljesítés módja:.. Túrázás

Részletesebben