TÁPIÓ MENTI TEKERGÉS. Kerékpáros túraajánlatok családi kirándulásokhoz

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TÁPIÓ MENTI TEKERGÉS. Kerékpáros túraajánlatok családi kirándulásokhoz"

Átírás

1 1 TÁPIÓ MENTI TEKERGÉS Kerékpáros túraajánlatok családi kirándulásokhoz

2 2 3 Útravaló Kiadja: Tápió-vidéki Többcélú Kistérségi Társulás Nagykáta, Dózsa György út 19/G Tel.: 06-29/ Írta és szerkesztette: Előd Réka, Patkós Gábor Szakmailag ellenőrizte: Vidra Tamás Fotók: Antalicz Csaba, Gócsa Mihály, Patkós Gábor, Tóth Anett A Tápió-vidék egy tenyérnyi terület Magyarország középső részén, a Gödöllőidombság és az Alföld találkozásánál. Füzetünk a vidék keleti térségébe vezet bennünket, itt barangolunk. A mocsarak, nedves rétek és a szikes puszták vidéke ez. Néhány éve az itt élő emberek felismerték, hogy olyan természeti kincsek birtokosai, amelyek az ország más területén élők számára is élményt nyújthatnak. Összefogtunk, és bemutatóhelyeket, tanösvényeket hoztunk létre, programokat, bemutatókat szervezünk, kiadványokat adunk közre. Ez a füzet új lehetőséget kínál a látogatóknak: családoknak, hobbikerékpárosoknak való kerékpáros túraútvonalakat mutat be. A túraútvonalakat úgy találtuk ki, hogy mindig vasúttal megközelíthető helyszínről indulhassanak (ezért van az, hogy Újszilvásról nem indul túra, csak átmegy rajta). Ezzel azt szeretnék elősegíteni, hogy minél többen válasszák a kombinált közlekedést, hisz a mi legfontosabb célunk, hogy a szép, tiszta és békés környezetünket megőrizhessük. A túrázáshoz kapcsolódó szolgáltatókat (szerviz, kölcsönző, étterem, szállás stb.) a füzet végén, összegyűjtve soroltuk fel. A túrák nagy része a Tápió Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzeten vezet keresztül. Azt kérjük Öntől, hogy se növényt, se állatot ne bántson, szemetet ne hagyjon maga után! Térségünk tanösvényeit, programjait bemutató kiadványok Farmoson, a Vízparti Élet Házában szerezhetők be, ahol lehetőség van kerékpárkölcsönzésre és szakvezetés igénylésére is. Kellemes kerekezést és izgalmas felfedezőkalandokat kívánunk! A füzet borítóján lévő festmények Rékasi Tiborné munkái. Köszönjük! A Hajt-A Csapat területének legfontosabb természeti értékeit bemutató kiadvány az Európai Unió társfinanszírozásával készült, a Nemzeti Fejlesztési Terv AVOP LEADER+ program keretében, a HAJT-A CSAPAT Akciócsoport Harmóniában a természettel című helyi vidékfejlesztési terve alapján. A kiadvány a Patkós Stúdió gondozásában jelent meg 2007-ben, környezetbarát újrapapíron.

3 4 5 Farmos, a gólyafôváros Településünk a határában elterülő óriási mocsárvidéken élő madárnak köszönheti ezt a megtisztelő nevet. Gólyán kívül persze még ezernyi más gyönyörű madárés növényfaj él a környékünkön. Ezek bemutatására eddig csak gyalogos túrázóknak ajánlottuk a Hajta-túra és a benne foglalt három tanösvény (Sóvirág, Nőszirom és Kékbegy) bejárását. Most azonban két, kerékpárral is bejárható útvonallal bővül a kínálat. Aki ezen utakon végigmegy, madármegfigyelő toronyból kémlelheti a madárvilágot, pallósoron belopakodhat a nádas zárt világába, tikkadtan szavalhat Petőfi-verseket a szikeseken, vagy gyermeki lelkesedéssel gyönyörködhet a kékperjés láprétek és löszgyepek védett növényritkaságaiban. Minden kerékpáros túra indulási pontja a település központjában (a víztorony tövében) álló, ún. Matolcsy-kúria. Ebben működik a Vízparti Élet Háza nevű természetvédelmi oktatóközpont, mely gazdag kiállítási anyaggal, előadásokkal, szakvezetéssel várja látogatóit. A központról bővebb információ a kiadvány 31. oldalán olvasható. A polgármesteri hivatal kertjében látható a világháborús hősök emlékműve. Kicsiny római katolikus templomunk a Zrínyi utcában áll.

4 6 7 Bivalyos túra Indulás és érkezés: Farmos, Vízparti Élet Háza A túra hossza: kb. 12,5 km kerékpárral, pluszlehetőség a Nőszirom, a Kékbegy és a Sóvirág tanösvény bejárása gyalogosan. A környékkel kapcsolatos előtanulmányként érdemes először megtekinteni a kiállítást a Vízparti Élet Házában. Innen a víztorony felé indulunk és elérjük a 311-es főutat, melyen balra fordulunk, az útkereszteződésben egyenesen megyünk. A Zrínyi úton, majd a Kossuth úton tekerünk tovább. Farmos szélső házait elhagyva kb. 1,8 km megtétele után egy hídhoz érkezünk. A híd előtt bal oldalon áll a farmosi vadászház, ahol előzetes bejelentkezés esetén megpihenhetünk és megnézhetjük a LEADER-pályázatból megvalósított áramtermelő szélkereket. (Információ: Török Pál, 06-20/ ) A híd túloldalán egy hodály található, a közelében általában birkák legelésznek. A híd körüli mocsaras részben pedig bivalyok dagonyáznak. Utunkat a hídtól 150 méterre balra fordulva a kanyarodó földúton folytatjuk. A szikesek világa ez, illatos réten haladunk keresztül. Feltűnik a Nagy-nádas, távolabbra tekintve a madármegfigyelő tornyot is észrevesszük. Kb. 1 km megtétele után egy gátra érünk, ahol sorompó zárja el az utat, de ez kerékpárral kikerülhető. Mindkét oldalon nádas vesz körül bennünket, hallhatjuk a nádirigó hangját, a levegőben barna rétihéják köröznek. Érdemes leszállni a kerékpárról és sétálni a madármegfigyelő toronyig (kb. 6-7 perces séta). A toronytól haladjunk egyenesen tovább, míg egy földút keresztezi utunkat. Ezen forduljunk jobbra. Kb. 700 méter megtétele után balra, egy nádfeldolgozó üzem mellett megyünk el, majd hamarosan kiérünk a Farmost Nagykátával öszszekötő műútra (311-es, a nagy forgalom miatt fokozott figyelem szükséges). Balra kanyarodva áthaladunk a vasúti átjárón és Göbölyjárásra érkezünk. 1,6 km megtétele után jobb oldalon egy parkoló tűnik elénk, ami a Nőszirom tanösvény kezdete. Érdemes itt is megpihenni és megnézni a tanösvényt (kb. 15 perc), amelynek legszebb része az út túloldalán található láprét.

5 8 9 A 311-es úton tovább, Farmos felé kb. 1,5 km-t kell megtenni, majd balra egy földútra kanyarodunk. Óvatosan keljünk át a vasúti átjárón! Egy hídhoz érünk, ahol egy kapu állja utunkat. A kis kapu bal oldalon nyitható. A kerítésen belül letehetjük a kerékpárokat és a hodályt megkerülve induljunk el a Kékbegy tanösvényen. A nádasban megbúvó 200 méteres pallósor igazi csodavilágba vezet bennünket. A Duna Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság a területen madárgyűrűző állomást működtet, ezért időszakonként a tanösvény látogatása korlátozott. (Információ: Vidra Tamás, 06-30/ ) Visszatérünk a 311-es útra és Farmos felé indulva 1,2 km után elérjük a vasúti átjárót, majd a második utcán (Rákóczi út) balra kanyarodunk. Kb. 500 méterre, balra egy óriási fűzfa tövében leljük a Sóvirág tanösvény bejáratát, amit kb. 20 perc alatt kényelmesen sétálva megnézhetünk. A víztorony felé tartva kb. 500 méter megtételével elérjük túránk kiindulási pontját. Rekettyés túra Indulás és érkezés: Farmos, Vízparti Élet Háza A túra hossza: kb. 12,5 km A Vízparti Élet Háza kiállításának megtekintése után a víztorony irányába haladva elérjük a vidék egyik legforgalmasabb útját (311-es). Kanyarodjunk balra, majd a polgármesteri hivatalnál jobbra. A Jászberényi úton futó kerékpárúton kb. 3,8 km-t haladunk. A kerékpárút végénél jobbra egy elhagyott kocsma, balra egy zoknit gyártó üzem található. További kb. 1,1 km után jobb oldalon feltűnik egy földút, ami egy érdekes, bokros területre vezet. A rét a félgömb alakú rekettyefüzekről kapta a nevét: Rekettyés. Ez az egykori kiterjedt farmosi lápvilág egyik utolsó emléke. Az úton rétek, bokrok között 800 métert haladva egyszer csak egy nyiladékon megyünk keresztül. Jobb oldalon egy magasles áll, amit szinte már teljesen benőttek a futónövények. Innen tárul elénk a vidék egyik legszebb része. A szántók közé ékelődött kicsiny rét sok csodát rejt, érdemes megállni, nézelődni, pihenni. A csodák egész évben a szemünk elé tárulnak: tavasztól őszig nyílnak itt a mező virágai: májusban a védett mocsári kosborok világítanak, nyáron a szibériai nőszirom borítja kékbe a legelőt, ősszel kékperjés láprétben gyönyörködhetünk. Télen a fehérbe borult füzek látványa feledhetetlen. Kb. 600 méter után egy tanya mellett elhaladva jobbra fordulunk a dűlőúton. A szántók között 850 métert teszünk meg, majd ismét jobbra kanyarodunk. Újabb 850 méter után érjük el a Jászberényi utat. Balra fordulva visszakerekezünk kiindulóállomásunkra.

6 10 11 Tápiószele egy falu kúriákkal Ez a település azzal tűnik ki a sorból, hogy a történelem eseményeinek szerencsés alakulása folytán az országban itt található a legtöbb épen maradt nemesi kúria. Közülük is kiemelkedik a Blaskovich Kúriamúzeum, mely az ország egyetlen olyan köznemesi kúriája, mely berendezéseit sértetlenül megőrizte a háborúk alatt. A ma is látható kiállítási tárgyakat, festményeket, gyűjteményeket az egykori műgyűjtő tulajdonos Blaskovich család tagjai gyűjtötték össze. A múzeumkertben pihenőhely, egy madárvédelmi mintakert és egy botanikai sétaösvény is várja a bringásokat. Információ a 30. oldalon. A Szelényi-kúriában működik az Agrobotanikai Intézet. Az intézet egy génbank: 700 hazai kultúrnövény génállományát őrzi. A kastély kertje pedig egy csodálatos arborétum, ami előzetes bejelentéssel látogatható. (Információ: 06-53/ ) A 311-es út és a Tápió találkozásánál áll a Néprajzi Ház. Ebben a nádfedeles zsellérházban az 1900-as évek eleji paraszti életmód és mesterségek tárgyi emlékei láthatók. A helyi kovács műhelyének teljes felszerelése mellett kötélgyártó-, cipész-, bognár-, szűcs- és kalaposszerszámok tekinthetők meg. Innen indul a Fehér gólya tanösvény. Információ a 30. oldalon.

7 12 13 Látogatás a gyurgyalagokhoz Indulás és érkezés: Tápiószele, Blaskovich Múzeum A túra hossza: kb. 12,5 km A múzeumtól jobbra kell elindulni. Kb. 300 méter után elérjük a Jászberényi utat, azon jobbra fordulunk, és kb. 1,2 km után a vasúti átjáróhoz érünk. Innen hatalmas, fehér- és szürkenyárakkal szegélyezett valaha szebb napokat megélt aszfaltozott úton haladunk. Az út mindkét oldalán legelők, rétek terülnek el. Ezek az Agrobotanikai Intézet körüli gyepek, melyek a Nagy-ér mentén Tápiógyörgyéig húzódnak. Utunk egy ligetes, erdős részhez érkezett. Ráfordulunk a jobb oldalon nyíló első dűlőútra. Eddig 2,5 km-t tettünk meg a vasúttól. Ez a Kisteleki út, ami Tápiógyörgyére vezet. A homokos út száraz nyarakon nehezen járható, azonban a fejünk felett összeérő lombkorona, mint egy kellemes erdei ösvény, vezet bennünket. Régen az út mentén szőlők és kiskertek voltak, présházakkal. Ezekből ma már alig látni valamit. Kb. 2 km után ritkulnak az út menti fák, a látóhatár kinyílik. Jobbra feltűnik egy hatalmas tölgy, a környék egyik legszebb fája. Balról egy dűlő csatlakozik utunkhoz. Ezen kell métert megtenni, majd balra fordulva a ligetes, erdős rész mögött megleljük az elhagyott homokbányát, ami a Tápió-vidék egyik legjelentősebb gyurgyalagés partifecsketelepének ad otthont. Csendben figyeljük meg a csodálatos madarakat, amint szájukban szitakötővel, ágvégekre ülve pihennek. Fedezékből gyönyörű fotókat készíthetünk. Ha szerencsénk van, hallhatjuk az örvös galambok búgó hangját és láthatunk búbosbankákat is. Utunk legizgalmasabb állomása után viszszatérünk a Kisteleki útra. Esős időben nehezen járható útszakasz következik, majd kb. 1,2 km után elérjük Tápiógyörgye első házát. Bal oldalon található a nemrégiben szépen felújított zsidótemető. Majd elérjük a falu első utcáját (Nap utca) és egy kis gáton kerekezünk tovább. Bal oldalon egy nagy mélyedés látható, ami tavaszonként és esős időben megtelik vízzel, és rengeteg madár keres itt táplálékot. Száraz időben viszont tehenek legelésznek benne; ősszel virágba borul, sziki őszirózsa nyílik itt nagy tömegben. A kis gát végén jobbra fordulunk. A temető mellett kerekezünk kb. 150 métert, és elérünk egy szép ligetes parkolóhoz a Táncsics úton. (Balra indulva érdemes egy kis kitérőt tenni a falu központjába, ahol fagyizhatunk, sétálhatunk, ebédelhetünk is.) A parkoló után jobbra fordulva indulunk vissza Tápiószele irányába. (A parkoló mellett található egy autószerelő műhely, ahol kerékpár-szervizeléssel és -kölcsönzéssel is foglalkoznak. Információ: 06-20/ ) Innen kb. 6 km megtételével érünk majd vissza kiindulási pontunkhoz. Elhagyva Györgye házait, legelők tűnnek fel, gémeskutak idézik a múltat, hisz itt hajdan hatalmas gulyák legelésztek. A vasúton áthaladva már szántók között vezet utunk. Feltűnnek Tápiószele első házai. Jobb oldalon a második utca a Múzeum út, ahol túránk a Blaskovich Múzeumnál kezdődött.

8 14 15 Illike túra Indulás és érkezés: Tápiószele, Néprajzi Ház A túra hossza: kb. 12,5 km A Néprajzi Ház utcájában elindulunk, és a következő ház után a kerítés mentén a Tápió-gátra megyünk. Követjük a Fehér gólya tanösvény nyomvonalát. A tanösvény táblái a Néprajzi Ház udvarán vannak kiállítva. Kb. 1,2 km után jobb oldalon feltűnik egy bokros, fás rész. Ha itt lemegyünk a gátról a kerékpárunkat tolni kell a szántás mellett 450 métert, elérkezünk a tanösvény utolsó állomásához, a horgásztóhoz. Itt megpihenhetünk az árnyas fák alatt, majd utunkat a horgásztótól elvezető földúton folytatva 200 méter után elérjük a Só utat. Ezen balra fordulunk és elhagyjuk Tápiószelét. Utunk szántók között halad, de bal oldalon fel-feltűnik az Illike folyása. Kb. 2,5 km után mindkét oldalon füzes-nyaras vegyes erdő tárul elénk. Megérkeztünk utunk legszebb részéhez. Az elkövetkező 500 métert érdemes sétálva megtenni. Valamikor, az erőteljes emberi tájhasználat kialakulása előtt, ilyen lehetett a Tápió menti táj. Ez a terület a Gyeprejáró, ahol régen állatokat legeltettek. A kút körüli gyepek nedves időben tóvá változnak. A száraz időben megfigyelhető centiméteres kiemelkedések az ún. szikpadkák. Tavasszal a kamilla, majd a bárányparéj virít, gyakran birkák is legelésznek a gyepeken. Az Illike-hídnál jobbra be lehet sétálni egy keveset a patak mentén, nagyon szép. A híd után kb. 300 méterre, balra egy földút indul, ezen megyünk tovább. Innen már látszik a tápiógyörgyei templomtorony. Utunkat szikes gyepek és szántók szegélyezik. Követjük a kezdetben kanyargós utat, majd 2,2 km megtétele után elérünk egy kis tölgyerdőt, amit a vasútvonal kettévág. Néhány éve még ez az erdő adott otthont a Tápióvidék egyik legnagyobb vetésivarjú-telepének, de mára a varjak sajnos elköltöztek. Mielőtt a vasutat elérnénk, balra kanyarodva a Tápióhoz érünk. Ismét balra fordulva, a patak mentén indulunk vissza Tápiószelére. Kb. 5,1 km-es út áll előttünk a kezdőpontig. A vidék egyik legérdekesebb részén járunk. A Tápió szinte kanyonszerű medret vágott a földbe, mélyen alattunk kanyarog. A meredek partoldalak parti fecskéknek és gyurgyalagoknak is otthont adnak, de ha szerencsénk van, még jégmadarat is láthatunk. Kb. 3 km megtétele után balra az Illike ágazik ki a Tápióból. Sajnos ezt ma már csak egy betongyűrű jelzi. Ismét feltűnik a túra kezdetén látott bokros, fás rész, és a patakot követve visszaérünk utunk kiindulópontjához, a Néprajzi Házhoz.

9 16 17

10 18 19 Tápiógyörgye, a virágos falu Erre a településre bárhonnan is érkezik a vendég, mindenhol virágágyások szegélyezik útját, színes köszöntő- és információs táblák fogadják. A falu szívében pedig egy teljesen felújított településközpontot talál, ahol van mód pihenésre, vásárlásra, étkezésre. A templom mögötti idős park fái a hatalmas Györgyey kastélyt rejtik, mely ma szociális intézmény. A park látogatása engedélyhez kötött. Meleg nyári napokon azonban nem szabad kihagyni a strandot, ahol a medencék mellett aszfaltozott futball- és kosárlabdapálya, valamint homokfocipálya is várja a vendégeket. Ugyancsak itt található a Fülemüle madárvédelmi és botanikai tanösvény, ami az aktív fajvédelem eszközeivel ismertet meg. Tápió-vidéki kirándulásunkhoz akár a szállásunkat is megtalálhatjuk a strand területén lévő kempingben vagy kőházakban, melyek egyben a Bíbicfészek Erdei Iskola szálláshelyei is. Kifogástalan étkezési és szálláslehetőség a faluközpontban található Györgyey Kastély étterem és panzió. Ez egy kerékpárosbarát szolgáltatóhely, tehát biztosítják a kerékpárok biztonságos tárolását és segítenek a túrázóknak. (Információ: 06-53/ ) A Béke út és a Batthyány út sarkán áll a Falumúzeum. Udvarán előzetes bejelentkezés esetén meg lehet kóstolni a szabadtéri kemencében sült lángost és friss kenyeret. Az épület egyik felében néprajzi gyűjtemény, a másik részében a környék természeti értékeit bemutató kiállítás látható. Előzetes bejelentkezéssel látogatható. (Információ: polgármesteri hivatal, Póczné Fehér Mária, 06-53/ , Dömök Erika, 06-30/ ) Ha kerékpárjainkat átmenetileg pihentetni szeretnénk, akkor bérelt lovas kocsival is kilátogathatunk a horgásztóhoz, ahol a madármegfigyelő torony és a falu határának élőhelyeit bejáró Bíbic tanösvény kezdőállomása áll. A tanösvény gyalog, kerékpárral és lovas kocsival is bejárható, hossza 5,2 km. A település életének egyik kiemelkedő látványossága az augusztusi gulyaáthajtás, amikor a Duna Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szürke marháit a falu főutcáján hajtják át a Gulya-gyep legelőire.

11 20 21 Cigányhalom túra Indulás és érkezés: Tápiógyörgye, Falumúzeum A túra hossza: kb. 23 km (néhány száz méter nehezen kerékpározható szakasszal) Ezután az első dűlőúton balra térünk, szemben körülbelül 800 méterre egy erdőt látunk. Az erdőnél ismét balra kanyarodunk, és az utat követve 2,3 km-t teszünk meg a Cigányhalomig. A Falumúzeum elől indulunk a Béke utat kísérő kerékpárúton, majd az út végén (hossza kb. 500 m) jobbra fordulunk a Tápió-híd felé. A híd után Újszilvás felé kanyarodunk, és ezen az úton hagyjuk el a falut. A vasúti kereszteződéstől kb. 2,1 km-re, az út mellett álló keresztnél elérjük a Sóutat. Ezen balra fordulunk és kb. 1,1 km után az Illike hídjához érkezünk. Nagy fűzfa vigyázza az utat, fölötte gyakran egerészölyv köröz, fészkét óvja a betolakodóktól. Szikes puszták és szántók váltják egymást, időnként hallani a mezei pacsirták hangját. A szikkadt gyepeken lepkék libbennek. Kb. 2,1 km megtétele után elérjük az Újszászra vezető műutat. Jobbra indulunk, de csak kb. 570 métert kell megtenni rajta. Rákanyarodunk az első jobbra térő dűlőútra. Ez egy jól járható, sokat használt földút. Kezdetben szántók között haladunk, majd föltűnnek a szikesek. 1,1 km után elérünk egy romos tanyához. Ennek a túrának ez az egyik legszebb része, a szikes tavak világa. Természetesen ezek a medrek, melyek egész Újszilvásig húzódnak, csak csapadékos tavaszokon telnek meg vízzel, nyáron kiszáradnak. További 2,4 km-t teszünk meg, és balra elhagyunk egy másik tanyát (Banai-tanya). A Cigányhalom egy közel öt méter magas, úgynevezett kunhalom. Ezeket főként a népvándorlás korában építették. A nagyobbak lakódombok lehettek, másokat temetkezési helyként vagy tájékozódási pontként használtak. Ma is ez a környék legmagasabb pontja. Másszunk fel rá és vegyük szemügyre a távolban feltűnő falvakat. Ősszel réti őszirózsa borítja a mezőket, liláskékbe öltöztetve a tájat. A háborítatlan kunhalmokon ősi löszgyepi növények maradtak fenn, ilyen az igen ritka taréjos búzafű. Utunk legnehezebb 750 méter hosszú szakasza következik a műútig. Az utolsó méteres szakaszon érdemes inkább tolni a bringát. A műutat egy lakott, de már elég romos tanya mellett érjük el a megyehatár táblánál. Balra kanyarodva induljunk vissza Tápiógyörgye felé. 2,3 km után elérjük a Pokoltanya nevű helyet. Itt egy vendégszerető család él, előzetes bejelentkezés esetén (információ: Dóra Mariann, 06-70/ , Dóra Béláné Irénke, 06-20/ ) meg lehet pihenni az udvarukban. Lehetőség van lovagolni, sokféle állatot simogatni. A Pokoltanyát elhagyva 2,5 km megtétele után előbb a vasúti átjárót érjük el, majd a faluba viszszaérve 1,8 km a távolság a malomig. A Tápió-híd után kezdődik a Béke úti kerékpárút, ami visszavezet bennünket kiindulási pontunkhoz.

12 22 23 Bíbic tanösvény Indulás és érkezés: Tápiógyörgye, Falumúzeum A túra hossza: kb. 6,6 km A Falumúzeum elől a Béke úti kerékpárúton (hossza kb. 500 m) indulunk, majd az út végén balra fordulunk a Dózsa György útra. Hamarosan feltűnik a téglagyár régi kéménye és a temető. A temető mellett haladjunk néhány száz métert, szinte a téglagyár kapujáig, az út itt azonban kicsit balra kanyarodik és a gyár mellett folytatódik. A kerítés után jobb oldalon meglátjuk a horgásztavat és a madármegfigyelő tornyot. Itt kezdődik a Bíbic tanösvény, ami 5,2 km hosszú és gyalogosan (3 óra), kerékpárral (1,5 óra), vagy ha a faluban előzetesen gondoskodtunk róla, lovas kocsival is bejárható (1,5 óra). Olvassuk el a táblákat, menjünk fel a toronyba és kémleljük a gazdag madárvilágot. Kis szerencsével vörösgémet, barna rétihéját és rengeteg vízimadarat láthatunk. Hallhatjuk a nádirigók jellegzetes énekét és a guvat malacvisításhoz hasonló hangját. A torony után kövessük a tanösvény nyilakkal jelzett útvonalát. Eltávolodunk a tótól, egy kis réten haladunk keresztül. Hamarosan elérünk egy jól járható dűlőutat, amin jobbra fordulunk. Kb. 700 méter megtétele után érjük el a tanösvény 2. állomását, ami a szántók élővilágát ismerteti. A tanösvény itt jobbra kanyarodva folytatódik, de kerékpárral érdemesebb a dűlőúton maradni. Ezen kb. 800 méter után jobbra fordulunk és meglátjuk a 3. állomás tábláját. Segítségével a szikes puszták életébe kapunk betekintést. Ezen az úton haladva elérjük a Tápió gátját. Jobbra indulunk és elérjük a 4. állomást: a vízfolyások élővilágának megismerése következik. A gáton futó út bevezet Tápiógyörgyére. A faluba beérve az 5. állomás a településeken az emberekkel együtt élő állatokról szól. Utunkat egyenesen folytatva a kerékpárúton visszaérünk a kiindulóponthoz.

13 24 25 Tápió-gáton a pusztába Indulás és érkezés: Tápiógyörgye, Falumúzeum A túra hossza: kb. 15 km Végigmegyünk a Béke úti kerékpárúton (körülbelül 500 méter), majd egyenesen haladunk tovább a Béke úton. Újabb 500 méter megtétele után elérjük a Tápiót. Bal oldalon egy gátőrház áll, ítt egyenesen folytatjuk utunkat a gáton. A gáton kb. 2,5 km-t teszünk meg, amikor elérjük a Gulya-hidat. Megérkeztünk a pusztába. A szikes legelőkön nyáron szürkemarha-gulya legel, felidézve a kétszáz évvel ezelőtti táj hangulatát. Balra nézve tiszta időben jól látható a Mátra vonulata. A hídtól 1,3 kmre fut Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyék határa. Menjünk még 2,5 km-t a puszták között, mert ha szerencsénk van, rengeteg madarat láthatunk. Fel-felszállnak a kis- és nagykócsagok, megpillanthatunk nagygodákat, fehér és fekete gólyákat. Előttünk néha sárga billegetők lebbennek fel az útról, valamint hallhatjuk az egerészölyvek és a bíbicek jellegzetes hangját. Amikor ismét egy hídhoz érünk, már jól láthatók Újszász házai és a templom tornya. Pihenjünk egy kicsit, majd induljunk el vissza a gáton! A Gulya-hídnál térjünk le balra egy földútra. Vizenyős, nádas szakaszokon is átkelve, 1,1 km után elérjük a vasutat, ahol jobbra fordul utunk. Kb. 450 méterre van a vasúti átjáró, ahol jobbra indulva rátérünk az Újszász Tápiógyörgye műútra. Tápiógyörgyére visszaérve, 1,8 km után a malomhoz érünk, majd a Tápió-hídon átkelve ismét a kerékpárúton vagyunk, amin a túra elején elindultunk.

14 26 27 Újszilvás a pálinkás A település talán díjnyertes pálinkáiról a leginkább nevezetes, de emellett érdekesség még az itt látható komlóültetvények végtelen sora is. A község Magyarország egyetlen komlótermesztő vidékének központja. A katolikus templom közelében, az ún. Bolyhos-tanyán pálinkafőző látványüzem működik. Előzetes bejelentkezéssel, a pálinkakészítés folyamatának megtekintése mellett, természetesen meg is lehet kóstolni a kistérség legfinomabb ágyaspálinkáit. A község életének kiemelkedő eseménye az Ágyaspálinka- és komlófesztivál, valamint a június utolsó hétvégéjén megrendezett nemzetközi Devils motorostalálkozó, mely több ezer látogatót vonz a településre. (A rendezvények pontos időpontja a honlapon található.) A Klub Szilvás Lovastanyán egész évben lehetőség van lovaglásra. Ugyanitt szeptember elején lovasnapot és fogathajtóversenyt rendeznek. A falu külterülete természeti kincsekben gazdag: északon szép szikes gyepek terülnek el, melyekhez kisebb-nagyobb szikes tómedrek csatlakoznak. Utóbbiak közül legjelentősebb a Nagyhalmi-tó és a Szakajtó-szék, melyek csapadékos években megtelnek vízzel és gazdag madárvilágnak adnak otthont. A falutól délkeletre terül el a Gólyajárás nevű legelő tavaszától lesz látogatható az újszilvási tanösvény. A tanösvényről és a látnivalókról a polgármesteri hivatalban adnak felvilágosítást. (Tel.: 06-53/ )

15 28 29 Túra a Sóúton A Tápió Közalapítvány ajánlata Indulás és érkezés: Tápiószele, Néprajzi Ház A túra hossza: kb. 15 km A Néprajzi Háztól a kis utcában továbbhaladva kb. 500 méter után elérjük a Sóútat (Szolnoki út), amin balra indulunk. A Sóúton szállították a középkorban a Kárpátokban kibányászott sót Budára. Most mi is megteszünk rajta 1300 métert, amikor balra föltűnik egy fás, bokros rész, a tápiószelei horgásztó. Érdemes kis kitérőt tenni és körbejárni a tavat, ami a Tápió egyik régi, levágott kanyarulata. A kitérő után a Sóúton szántók között folytatjuk utunkat, balra az Illike folyása látszik. 2,5 km után jobbra egy gémeskút tűnik föl, bal oldalon és szemben jobb oldalon füzes-nyaras vegyes erdő szegélyezi az utat. Megérkeztünk utunk legszebb részéhez. Az elkövetkező 500 métert érdemes sétálva megtenni. Hallgassuk a tájat, és képzeljük el, hogy valamikor ilyen lehetett az egész Tápió mente. Ezt a területet Gyeprejárónak hívják. A kút körüli gyepek nedves időben tóvá változnak. Itt-ott szikpadkák emelkednek ki, változatossá téve a növénytakarót. Az Illike-hidat elérve jobbra sétálhatunk a patak mentén egy keveset. A híd után ismét szántók között haladunk, de jobbra még jól látható az Illike kanyargós medre. 1,2 km után érjük el a Tápiógyörgyét Újszilvással összekötő kis forgalmú utat. Jobbra kanyarodunk, ismét szép részhez érkezünk, megint csak az Illike hídján hajtunk át. Érdemes kicsit megállni, körülnézni a vidék egyik legszebb részén. Továbbhaladva mindkét oldalon szikes tavak medrei tűnnek fel. Beérünk Újszilvásra, majd az első úton jobbra fordulunk. A bal oldalon nyárfaültetvény, a jobb oldalon elegyes erdő látható. Érdemes elgondolkozni, hogy melyik milyen élőhely lehet? Kellemes, jól kerékpározható aszfaltúton haladunk 5,5 km-t és elérjük a 311-es számú utat. Jobbra fordulunk és néhány száz méter után visszaérünk Tápiószelére. Az út bal oldalán hamarosan feltűnnek a Népkert idős fái, ahol a termetes faóriások alatt esetleg pihenhetünk, vagy néhány száz méter után visszaérünk kiindulóállomásunkra. Vízparti Élet Háza Természetvédelmi Oktatóközpont Farmos, Árpád u. 2/A Az oktatóközpontot 2006-ban hozta létre a Tápió Közalapítvány azzal a céllal, hogy a Tápió-vidék természeti értékeit, élőhelyeit, jellegzetes növény- és állatvilágát egy helyen mutassa be az érdeklődőknek. A ház nagytermében látható állandó kiállítás a Gödöllői-dombvidék erdőitől, a homokbuckákon és vizenyős réteken át egészen a farmosi szikesekig, mocsarakig kalauzol végig egy óriási terepasztal mentén. Hat hatalmas akváriumban a Tápió jellemző halfajai, csigái és a hazánkba behurcolt idegen halfajok élőben is megtekinthetők. Egy másik szobában egy nem mindennapi kiállítás keretében megismerkedhetünk a tiszta vizet veszélyeztető tényezőkkel, a szennyvízkezelés módszereivel és történetével is. A kis kiállítóteremben időszakos fotókiállítások tekinthetők meg, valamint lehetőség van diaképes előadásokra, a terepi kirándulások során begyűjtött anyagok vizsgálatára és különböző kézműves-foglalkozások (origami, gyöngyfűzés, raffiázás stb.) megrendezésére is. A kiállítás mellett a környék bővelkedik természeti látnivalókban, tanösvényekben, védett területekben, ahová kisebb kirándulások és hosszabb túrák is szervezhetők szakember vezetésével. Emellett egyéb terepi programok (madárgyűrűzés, halászati bemutató, lovas kocsis kirándulás íjászat) is választhatóak. Az alapítvány vállalja egész napos programok megszervezését is, kirándulócsoportok számára tetszés szerint összeállított programelemekkel. További szolgáltatásainkról, nyitva tartásunkról, aktuális árainkról és a környék egyéb látnivalóiról, programlehetőségeiről a honlapon tájékozódhat. További elérhetőségeink: Tápió Közalapítvány Tel.: 06-30/ Szeretettel várjuk Farmoson!

16 30 31 Ne hagyjuk ki! Kerékpárbolt és -szerviz: Vízparti Élet Háza a Matolcsy-kúriában 2765 Farmos, Árpád u. 2/A (a víztorony tövében) Információ: Antalicz Csaba 06-30/ Blaskovich Múzeum 2766 Tápiószele, Múzeum út 13. Információ: 06-53/ Néprajzi Ház 2766 Tápiószele, Ceglédi út 5. Gondnok: Nyitrai Pál, 06-53/ Információ: Blaskovich Múzeum 06-53/ Strand és Bíbicfészek Erdei Iskola 2767 Tápiógyörgye, Katona József u Információ: Dömök Erika 06-30/ Falumúzeum és Tájház 2767 Tápiógyörgye, Béke út 2. Információ: Dömök Erika 06-30/ Lovaskocsi-bérlés Információ: Dömök Erika 06-30/ Bozsó kerékpárszaküzlet és -szerviz 2766 Tápiószele, Bartók Béla u. 12. Tel.: 06-20/ Kerékpárkölcsönzés és -szerviz 2767 Tápiógyörgye Táncsics Mihály út 60/A Tel.: 06-20/ Kóré cukrászda 2766 Tápiószele, Bartók B. u. 24/C Tel.: 06-53/ Kerékpárkölcsönzés Vízparti Élet Háza 2765 Farmos, Árpád u. 2/A Tel.: 06-30/ Motorkerékpárés kerékpárszerelő mester Zsinór József 2768 Újszilvás, Alkotmány út 148. Tel.: 06-70/ Szálláshelyek és éttermek: Klub Szilvás Lovastanya szállás és lovaglás Tel.: 06-30/ Javasolt pihenôhelyek: Vízparti Élet Háza, Farmos Blaskovich Kúriamúzeum, Tápiószele Néprajzi Ház, Tápiószele Népkert, Tápiószele Falumúzeum és Tájház, Tápiógyörgye Györgyey Kastély étterem és panzió, Tápiógyörgye Strand és kemping, Tápiógyörgye Pokoltanya, Tápiógyörgye, az Újszászi úton Bolyhos-tanya, Újszilvás A kiadványban szereplő túraútvonalak és további kerékpározható túraútvonalak letölthetők a oldalról, melyet a kerékpározás legelhivatottabb helyi képviselője, Rékasi Tibor hozott létre. Köszönet neki az útvonalak felméréséért, a hasznos tanácsokért! Fehér Akác vendéglő 2766 Tápiószele Blaskovich testvérek tere 1. Tel.: 06-53/ Trafó étterem 2766 Tápiószele, Györgyei út 14. Tel.: 06-30/ Sárközy-kúria és vendégház 2766 Tápiószele, Rákóczi u. 13. Tel.: 06-30/ ; Férőhely: 2 fő+4 fő Saldona Hotel 2766 Tápiószele, Bartók B. u. 18. Tel.: 06-53/ Viczián-villa szállás 2766 Tápiószele, Vörösmarty u. 19. Tel.: 06-53/ Györgyey Kastély étterem és panzió 2767 Tápiógyörgye, Táncsics Mihály út 2. Tel.: 06-53/ Önkormányzati konyha és étterem Előzetes bejelentkezés alapján Tápiógyörgye Tel.: 06-53/ Önkormányzati konyha és étterem Farmos Előzetes bejelentkezés alapján Tel.: 06-53/ Club Pizzeria 2768 Újszilvás, Szent István u. 4. (A művelődési házban) Tel.: 06-53/

17 32

Vendégváró Tápió-vidék

Vendégváró Tápió-vidék ELÕSZÓ A Budapesttõl alig 40 km-re fekvõ Tápió-vidék a közép-magyarországi régió legizgalmasabb, de ugyanakkor legkevésbé felfedezett tájai közé tartozik. A fõ közlekedési útvonalakból kiesve a Gödöllõi-dombság

Részletesebben

AUTÓS KIRÁNDULÁSOK. 1. túra: Külső-Somogy felfedezése

AUTÓS KIRÁNDULÁSOK. 1. túra: Külső-Somogy felfedezése AUTÓS KIRÁNDULÁSOK 1. túra: Külső-Somogy felfedezése Kaposvár Gölle Igal Andocs Karád Rádpuszta Látrány Balatonboglár Szőlőskislak Szőlősgyörök Lengyeltóti Buzsák Lengyeltóti Somogyvár Somogyvámos Somogyvár

Részletesebben

Tanösvények és bemutatóhelyek a Tápió-vidéken. Útikalauz kirándulások, erdei iskolai programok szervezéséhez

Tanösvények és bemutatóhelyek a Tápió-vidéken. Útikalauz kirándulások, erdei iskolai programok szervezéséhez Tanösvények és bemutatóhelyek a Tápió-vidéken Útikalauz kirándulások, erdei iskolai programok szervezéséhez Elôszó Vízparti Élet Háza Természetvédelmi Oktatóközpont Farmos, Árpád u. 2/A; Tel.: 30/336-8029

Részletesebben

Nagykáta. Hajt-a csapat a Tápió-vidéken

Nagykáta. Hajt-a csapat a Tápió-vidéken Nagykáta Hajt-a csapat a Tápió-vidéken 1 Elnöki köszöntõ Polgármesteri köszöntõ A Tápió-vidék a közép-magyarországi régió legizgalmasabb, ugyanakkor legkevésbé felfedezett tájai közé tartozik, a természetbúvárok,

Részletesebben

Államtitkári köszöntő

Államtitkári köszöntő Nagykáta Államtitkári köszöntő Hazánk európai uniós tagsága állandó viták kereszttüzében áll. A két szélsôség álláspontja egyszerû: egyfelôl az uniós tagság csodaszer a felemelkedéshez, másfelôl a tagság

Részletesebben

Tápió-vidéki programajánló

Tápió-vidéki programajánló 2011 Tápió-vidéki programajánló a Tápió-vidék térképe K u lt u r á l i s f o ly ó i r at a z i n t e r n e t e n. Friss hírek, beharangozók, beszámolók, riportok a Tápió-vidék településeinek eseményeiről,

Részletesebben

I A M Â N I N A R O U K R A J S K J A V E S L O V A T H R H E I R R T E Ö S S L O V É N

I A M Â N I N A R O U K R A J S K J A V E S L O V A T H R H E I R R T E Ö S S L O V É N Nemzeti parkok N I A M Â N I N A U K R A J R O O i CRNA GORA S K SRBIJA V E S L O A S K V A T H R H C E I R R T E Ö S I S L O V É N J A 3 Útbaigazító És befejezésül néhány kérés. A látogatás során tartsák

Részletesebben

Zalai élmények két keréken

Zalai élmények két keréken Zalai élmények két keréken Kerékpáros túraajánlatok www.zalabringa.hu 2 Tisztelt Kerékpározók! Kedves Vendégeink! Zala megye természeti adottságai ideális terepet kínálnak ahhoz, hogy két keréken fedezzük

Részletesebben

AUTÓS TÚRÁK Gépkocsi és rövid gyalogséta kombinálásával sok szép helyet fölkereshetünk D-Zalában.

AUTÓS TÚRÁK Gépkocsi és rövid gyalogséta kombinálásával sok szép helyet fölkereshetünk D-Zalában. Tisztelt Érdeklődő! Az alábbi túrajánlatokat, mint érdekességet tesszük közzé. Az abban szereplő turistajelzések, árak és más adatok az idők folyamán változtak. Ennek ellenére sok érdekes és hasznos információt

Részletesebben

TANÖSVÉNYEK A KÖZÉP-DUNA-VÖLGYI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELİSÉG ILLETÉKESSÉGI TERÜLETÉN

TANÖSVÉNYEK A KÖZÉP-DUNA-VÖLGYI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELİSÉG ILLETÉKESSÉGI TERÜLETÉN TANÖSVÉNYEK A KÖZÉP-DUNA-VÖLGYI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELİSÉG ILLETÉKESSÉGI TERÜLETÉN 1 Rövid ismertetés a települések neve szerint, ABC-sorrendben A Apaj Réce tanösvény Az

Részletesebben

Az igazolófüzet tartalma

Az igazolófüzet tartalma Sorszám: Az igazolófüzet tartalma Bevezető gondolatok 3 A Rákóczi jelvényszerző túramozgalom a Mátrában 6 Túraleírás 7 A Rákóczi turistaút adatai 13 Igazolások teljesítésének módja 14 Igazolólap 15 Észrevételek

Részletesebben

Badacsony Régiós Buszjárat. Élményállomások a Badacsony Régióban

Badacsony Régiós Buszjárat. Élményállomások a Badacsony Régióban Élményállomások a Badacsony Régióban Kialudt vulkánok kúpjai, fügét érlelő klíma, zamatos borokat termő hegyoldalak, hűs erdők, susogó nádasok, hullámzó Balaton. Mindez és még sok élmény várja Vendégeinket

Részletesebben

Szakmai záróbeszámoló az OTKA T/F 042771. számú kutatási pályázathoz a 2003-2007 között elvégzett munkáról

Szakmai záróbeszámoló az OTKA T/F 042771. számú kutatási pályázathoz a 2003-2007 között elvégzett munkáról Szakmai záróbeszámoló az OTKA T/F 042771. számú kutatási pályázathoz a 2003-2007 között elvégzett munkáról Készült az OTKA IRODA részére 1093 BUDAPEST Czuczor u. 10. Téma: AZ IDEGENFORGALOM FEJLESZTÉSÉNEK

Részletesebben

Farmos. Hajt-a csapat a Tápió-vidéken

Farmos. Hajt-a csapat a Tápió-vidéken Farmos Hajt-a csapat a Tápió-vidéken 1 Elnöki köszöntõ Polgármesteri köszöntõ A Tápió-vidék a közép-magyarországi régió legizgalmasabb, ugyanakkor legkevésbé felfedezett tájai közé tartozik, a természetbúvárok,

Részletesebben

Budapest. Közép-Dunavidék. Kistérségei

Budapest. Közép-Dunavidék. Kistérségei Budapest Közép-Dunavidék Kistérségei www.itthon.hu Itthon otthon van Erdő Etyek-Budai borvidék Kunsági borvidék Nemzeti Park Régióhatár Autópálya Vasút Komp Tourinform Iroda Kastély Vár Várrom Múzeum Gyógy/termál/wellness

Részletesebben

kis-balaton TájeGyséG

kis-balaton TájeGyséG bfnk konyv-ok_layout 1 2013.06.18. 11:57 Page 100 kis-balaton TájeGyséG Kalandszerető gyerekkorunk kedvenc olvasmányai, Fekete István Tüskevár és Téli berek c. könyvei egy különös vízi világot tártak elénk.

Részletesebben

Őrségi Nemzeti Park Turisztikai programajánló 2011

Őrségi Nemzeti Park Turisztikai programajánló 2011 Őrségi Nemzeti Park Turisztikai programajánló 2011 Köszöntő Kedves Látogató! Szeretettel köszöntjük az Őrségi Nemzeti Parkban! A jó levegő, a páratlan tájharmóniával fűszerezett csend, a természeti és

Részletesebben

dél-balaton TájeGyséG

dél-balaton TájeGyséG dél-balaton TájeGyséG Könyvünkben e kifejezés alatt vontuk össze a tó déli partvidékén fekvő, természeti és kultúrtörténeti értékekben gazdag, részben turistautakkal is érintett helyszíneket. Jobb híján

Részletesebben

Szolnoki Evangélikus Gyülekezetért Alapítvány 5000 Szolnok Verseghy park 1. ÉDENKE(RT) projekt. Édenke(rt) projekt. Információs CD

Szolnoki Evangélikus Gyülekezetért Alapítvány 5000 Szolnok Verseghy park 1. ÉDENKE(RT) projekt. Édenke(rt) projekt. Információs CD Édenke(rt) projekt Információs CD Jász-Nagykun-Szolnok megyei települések természetvédelmi és turisztikai lehetőségeiről általános és középiskolák számára 2010 Abádszalók Tiszafüredtől délnyugatra, 25

Részletesebben

tartalom Balaton...7 BADACSONYI BORVIDÉK...11 A természet közelében...15 Kulturális kalandok...21 Aktivitás...25

tartalom Balaton...7 BADACSONYI BORVIDÉK...11 A természet közelében...15 Kulturális kalandok...21 Aktivitás...25 tartalom Balaton...7 BADACSONYI BORVIDÉK...11 A természet közelében...15 Kulturális kalandok...21 Aktivitás...25 településeink BADACSONYTOMAJ, BADACSONYÖRS, BADACSONY BADACSONYTÖRDEMIC, BADACSONYLÁBDIHEGY

Részletesebben

A Via Margaritarum útleírása Oroszlány-Veszprém-Pápakovácsi

A Via Margaritarum útleírása Oroszlány-Veszprém-Pápakovácsi Jelzés Útvonal: Oroszlány-Mór Nehézség Úttípus Zarándokszállás (Oroszlány 2840 Haraszthegyi út 11.) 0,0 P, Gy A zardándokszállásról kilépve balra fordulunk a Haraszthegyi úton és elmegyünk a főútig. járda

Részletesebben

ökoturisztikai programajánló Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

ökoturisztikai programajánló Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai programajánló Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság 2011 ÜDVÖZLÖM! É n a széncinege vagyok, az Önök útikalauza. Fénylő szénfekete fejem és a rajta lévő fehér arcfolt összetéveszthetetlenné

Részletesebben

PUSZTAI BARANGOLÁSOK

PUSZTAI BARANGOLÁSOK kigyo_layout 1 2010.03.10. 6:08 Page 1 PUSZTAI BARANGOLÁSOK A Pannon régió pusztáinak természeti és kulturális értékei A Kék vércse védelme a Pannon régióban című LIFE Nature projekt területeinek bemutatása

Részletesebben

Legyen Neked is Pincéd! Térségi kalauz. Látnivalók, programok, szállások és vendéglátás. a Monori Pincefalu. környezetében

Legyen Neked is Pincéd! Térségi kalauz. Látnivalók, programok, szállások és vendéglátás. a Monori Pincefalu. környezetében Legyen Neked is Pincéd! Térségi kalauz Látnivalók, programok, szállások és vendéglátás a Monori Pincefalu környezetében Legyen Neked is pincéd! Kiadta: Keress minket az interneten: www.monoriborut.hu www.legyennekedispinced.hu

Részletesebben

Tekerj A Sereggel! - TAS. Itt a tavasz, vár a Balaton. Általános információk

Tekerj A Sereggel! - TAS. Itt a tavasz, vár a Balaton. Általános információk Tekerj A Sereggel! - TAS Itt a tavasz, vár a Balaton Negyedik kör, ez már-már hagyomány. Idén május 9-10-én tekerjük körbe újra Közép-Európa legnagyobb tavát. Immáron klasszikus táv, kellemes, de teljesíthető

Részletesebben

Tekerj A Sereggel! - TAS. Itt a tavasz, vár a Balaton. Általános információk

Tekerj A Sereggel! - TAS. Itt a tavasz, vár a Balaton. Általános információk Tekerj A Sereggel! - TAS Itt a tavasz, vár a Balaton Negyedik kör, ez már-már hagyomány. Idén május 9-10-én tekerjük körbe újra Közép-Európa legnagyobb tavát. Immáron klasszikus táv, kellemes, de teljesíthető

Részletesebben

Kalandra várja az Ipoly völgye!

Kalandra várja az Ipoly völgye! Kalandra várja az Ipoly völgye! www.sugarkankalin.hu Tagjaink a dejtári Tájház tornácán A kerékpártúrázók hosszú sora Madárgyûrûzés a Csadó-tanyán A gombatúra egyik szépsége A "Sugárkankalin Turisztikai

Részletesebben

Debrecen könnyen megközelíthető

Debrecen könnyen megközelíthető Ha keresel egy helyet, ahol egyszerre élvezheted a város látnivalóit, a természet nyugalmát, a múzeumok érdekességeit és a kerékpáros túrák izgalmát, akkor Debrecen a te helyed! Itt két keréken tekerve

Részletesebben

Kedves Vendégünk! kulturális programok, rendezvények. szálláshely. aktív turizmus, túra. gasztronómia, étterem. fürdő, medence. kerékpáros turizmus

Kedves Vendégünk! kulturális programok, rendezvények. szálláshely. aktív turizmus, túra. gasztronómia, étterem. fürdő, medence. kerékpáros turizmus kulturális programok, rendezvények Kedves Vendégünk! szálláshely aktív turizmus, túra gasztronómia, étterem fürdő, medence kerékpáros turizmus lovassport horgászat hagyományőrzés természetismeret helyi

Részletesebben

HAJT-A Csapat Egyesület

HAJT-A Csapat Egyesület HAJT-A Csapat Egyesület Bénye Farmos Gomba Káva Kóka Mende Monor Monorierdô Nagykáta Nyáregyháza Pánd Péteri Pilis Sülysáp Szentlôrinckáta Szentmártonkáta Tápióbicske Tápiógyörgye Tápióság Tápiószecsô

Részletesebben