Római jog levelező II. Kötelmi jog I.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Római jog levelező II. Kötelmi jog I."

Átírás

1 Római jog levelező II. Kötelmi jog I.

2 a kötelem fogalma A kötelem (obligatio) meghatározott személyek között fennálló, a magánautonómián alapuló azon jogviszony, melynél fogva az egyik fél a másiktól szolgáltatást követelhet. a szolgáltatás követelésére jogosult fél: hitelező (creditor) a szolgáltatásra kötelezett: adós (debitor) a kötelmi viszony a hitelező szemszögéből nézve követelés (nomen) az adósi oldalról szemlélve pedig tartozás (debitum) ezek ellenkező előjelű, de azonos értelmű kifejezések (A monotónia elkerülése végett mind a jogalkotás, mind az elmélet váltakozva használja a kétféle beszédmódot.)

3 a kötelemlétesítő tények Kötelemlétesítő (kötelemfakasztó) tényeknek, más szóval a kötelmek tényalapjának (jogalapjának: causa obligationis) nevezzük azokat a tényállásokat, melyek joghatásaként kötelem keletkezik. Ezek a tények a kötelmek forrásai. A kötelemfakasztó tények két máig alapvető osztályát már Gaius felismerte, amidőn Institutioiban azt mondja, minden kötelem vagy szerződésből (ex contractu), vagy pedig jogellenes cselekedetből (ex delicto) keletkezik. Gaius később hármas felosztást alkalmazva a fentiek mellé már a kötelmek forrásainak egy további csoportját, a variae causarum figuraet is felsorolta, (értvén ezalatt azokat a változatos tényállásokat, melyek sem a szerződések, sem a jogellenes cselekmények közé nem sorolhatók, de amelyekhez joghatásként a jogalkotó akaratából mégis kötelmi viszony fűződik)

4 a kötelemlétesítő tények (2) Végül Justinianus négy csoportba osztotta a kötelemlétesítő tényeket: a szerződés (contractus) és a jogellenes cselekmény (maleficium, delictum) mellé felvette a variae causae osztályából kikülönített quasi-contractusok, vagyis a szerződés-szerű tények quasi-delictumok), azaz a delictum-szerű tények csoportjait. - A quasi-contractusok olyan tényállások, melyekből olyan kötelmek keletkeznek, amelyek egyik vagy másik szerződéses kötelemhez hasonlóak vagy éppen azokkal egyezőek, anélkül azonban, hogy a felek valójában szerződést kötöttek volna. - Hasonló a helyzet az ún. quasi-delictumokkal, melyekből delictualis jellegű kötelem keletkezik annak ellenére, hogy esetükben valóságos delictumról nem lehet szó, hiszen valamennyinél hiányzik az elkövetői vétkesség (dolus).

5 a kötelem fogalma (2) a kötelem fogalmi elemei a) az adós és a hitelező, mint a kötelem személyei b) a szolgáltatás, mint a kötelem tárgya c) a szolgáltatás jogi kikényszeríthetősége, vagyis a szankció

6 I. a kötelem személyei A kötelemhez minimálisan két személy szükséges, akik viszonya azonban különbözőképpen alakulhat: a) A legegyszerűbb eset az, amidőn csak egy szolgáltatás szerepel a kötelemben s a felek közül az egyik csak hitelező, anélkül hogy a másiknak valamivel tartoznék, a másik pedig csak adós, anélkül hogy a maga részéről valamit követelhetne. (obligationes unilaterales Ezek az ún. egyoldalú kötelmek), C D b) A kötelmek egy másik csoportjában ugyancsak egyetlen olyan szolgáltatás van, mely az ügylet lényegét is meghatározza. Erre a szolgáltatásra az adós ingyenesen, ellenszolgáltatás nélkül vállalkozik. Bizonyos körülmények között azonban követelheti meghatározott ellenigényei kielégítését, nevezetesen költekezései és kára megtérítését - ESETLEGESEN egy- ill. kétoldalú kötelmek: egyenlőtlenül kétoldalú kötelmek (obligationes bilaterales inaequales = aszinallagmatikus kötelmek). C D

7 a kötelem személyei (2) c) A gazdasági forgalom legfontosabb ügyleteiben azonban két egyenrangú szolgáltatás áll egymással szemben, melyeket a felek kölcsönösen, az ellenszolgáltatásra tekintettel vállalnak. Mindkét fél szükségképpen adós és hitelező is egy személyben; pl. az eladó adós az árura, hitelező a vételárra, a vevő viszont adós a vételárra, hitelező az árura vonatkozóan. Ezek az ún. egyenlően kétoldalú ( visszterhes, viszonos ) (obligationes bilaterales aequales = szinallagmatikus) kötelmek Közéjük tartozik az adásvétel, a bérlet, a munkaszerződés, a vállalkozás, a társaság és a véletlen közösség, a névtelen reálszerződések által létrehozott kötelmi viszony. C D

8 többalanyúság Valamennyi kötelemféleségnél előállhat az az eset, hogy az egyik vagy mindkét oldalon több személy áll a kötelemben = többalanyú kötelmek. (A többalanyúság a dologi jogviszonyokban többnyire, mint közös tulajdon condominium - jelenik meg, ahol a tulajdonosi pozícióban szerepel több személy, mint társtulajdonos.) A jelenséggel a kötelmeknél is találkozunk, melyeknél azonban az alanyi többség mindkét oldalon, a jogosult oldala mellett a kötelezett oldalán is mutatkozhat. 1. Olyankor, amidőn egyazon kötelemben a hitelezői vagy adósi, esetleg mindkét pozícióban több személy áll, ezek egymás közötti viszonya rendszerint az, hogy köztük a követelés illetőleg tartozás megoszlik: mindegyik hitelező csak a neki járó részt követelheti, ill. mindegyik adós csak a ráeső résszel tartozik (többalanyú osztott kötelmek: obligatio plurium pro parte rata).

9 obligatio plurium pro parte rata D1 D2 3 D C

10 halmozás 2. A másik lehetőség, amikor egyszerűen több kötelem egymás melletti keletkezéséről van szó. Ez a halmozás (cumulatio ) esete. Ilyen kumulatív tartozás áll fenn a közösen elkövetett delictum (pl. furtum, damnum iniuria datum, iniuria) esetében, ahol a poenalis kereset mindegyikük ellen külön-külön, vagyis összességében nézve kumulatíve indítható. Hasonlóképpen cumulatio az is, ha valaki ugyanazt a dolgot egymás után többeknek adja el, mivel az egyik vevő részére történt teljesítéssel nem szűnik meg a többi felé fennálló kötelezettség. 1 D 2 D D3 C

11 egyetemlegesség 3. A több alany viszonya lehet egyetemleges is, ami azt jelenti, hogy a több hitelező mindegyike az egész szolgáltatás követelésére van jogosítva, illetőleg a több adós mindegyike az egész szolgáltatás teljesítésére van kötelezve, de az egyik hitelező javára vagy az egyik adós által eszközölt teljesítés a kötelmet mindegyikre nézve megszünteti. 1 D 2 D D3 C D C1 C2 C3

12 az adósi (passzív) egyetemlegesség A passzív egyetemlegesség célja mindenkor az, hogy nagyobb biztonságot nyújtson a hitelezőnek azáltal, hogy a teljesítést bármelyik adóstól követelheti. A klasszikus jogban azonban az egyetemlegesség hitelbiztosító ereje a correalitas esetében csupán abban állt, hogy a hitelező az adóstársak közül kiválaszthatta azt, akitől a követelés behajtását a leginkább remélhette. A kiválasztás (electio), pontosabban a perbeli litis contestatio ilyenkor a correalitas megszűnését, és a többi adós szabadulását eredményezte, függetlenül a per eredményétől. A nem ügyleti egyetemlegességnél (solidaritas) csupán a hitelező materiális kielégítése mentesítette a többi adóstársat, vagyis az első per teljes vagy részletes eredménytelensége esetén továbbra is perelhette az adóstársakat.

13 II. a kötelem tárgya A kötelem tárgyának a szolgáltatást nevezzük, ami nem más, mint az a magatartás, melyet az adósnak a hitelező érdekében tanúsítania kell. A szolgáltatásként szóba jöhető magatartások annyira változatosak, hogy számbavételük úgyszólván lehetetlen. Mindenek előtt a szerződésekből eredő kötelmeknél van ez így, egyenes következményeként a felek magánautonómiájának. A keresetformulák szóhasználatát követve a rómaiak a kötelem lehetséges tárgyait DARE, FACERE, PRAESTARE szavakkal írták körül.

14 praestare-szolgáltatások A praestare szolgáltatás általános értelemben helytállást, felelősséget jelent amiatt, hogy valaki a tőle elvárt magatartást nem tanúsítja (eredetileg: praes stare, azaz kezesként felelni). Ez a szolgáltatás-féleség kétféle módon jelentkezik. 1. Az esetek egy részében mint a kötelem eredeti tárgya szerepel, vagyis a kötelem eleve felelősségként jön létre, (elsődleges praestare kötelem) - az adós egy általa elkövetett delictumért (pl. lopás, rongálás) tartozik helytállni, vagy - hogy az adós ezt a felelősséget, mely őt különben nem terhelné, szerződéssel maga vállalta (mint pl. a kezes, [ma: a biztosító]). 2. Más esetekben a praestare a kötelem eredeti tárgya helyébe lép mint másodlagos szolgáltatás, ti. olyankor, amidőn az adós az őt terhelő dare vagy facere szolgáltatást neki felróható okból nem teljesíti (a szerződésszegés esete).

15 specifikus és generikus szolgáltatás Ezen megkülönböztetésnek olyan kötelmeknél van jelentősége, melyekben az adós dolog szolgáltatására van kötelezve. A. Specifikus a szolgáltatás (egyúttal a kötelem obligatio speciei), ha a kötelem keletkezésekor határozottan meg vannak jelölve azok a dolgok, amelyekkel (s csak azokkal) az adós kötelezettségét teljesítheti ill. teljesítenie kell. (pl. Stichus rabszolga, fundus Cornelianus, meghatározott bútordarab stb.). Az individuálisan megjelölt dolog helyett a hitelező más dolgot nem köteles elfogadni, ill. az adós más dolgot nem tartozik szolgáltatni. Jelentősége: ha a dolog utóbb az adósnak felróható okból elpusztul, a szolgáltatás lehetetlenné válásáért felelősséggel (kártérítéssel) tartozik, ha viszont a lehetetlenülés neki fel nem róható, szabadul a kötelem alól.

16 specifikus és generikus szolgáltatás (2) B. Generikus, fajta szerint meghatározott a szolgáltatás (s a kötelem obligatio generis), ha a szolgáltatandó dolog nem egyedileg, hanem fajilag van meghatározva, más szóval, az adósnak a dolgok bizonyos köréből (genus) kell meghatározott mennyiséget szolgáltatnia (pl. száz mérő búza, tíz amphora bor, száz db. tojás, stb.). Természetesen, a generikus kötelezettség lerovása is a genusba tartozó speciesekkel történik, melyek kiválasztása ellenkező kikötés híján az adóst illeti, aki azonban kétség esetén legalább középminőségű egyedeket tartozik szolgáltatni.

17 generikus szolgáltatás A generikus kötelem tárgyai legtöbbször helyettesíthető dolgok, de!! lehet helyettesíthetetlen dolgokkal is generikusan tartozni (pl. az örökös a hagyatéki képgyűjteményből egy képet köteles a hagyományosnak kiadni, vagy az eladó egy férfirabszolgát szolgáltatni) Nota bene!! Megfordítva, helyettesíthető dolog is lehet specifikus kötelem tárgya (pl. öt zsák búza letétbe helyezése, nyomtatott könyv egy példányának haszonkölcsönbe adása).

18 generikus szolgáltatás (2) A generikus kötelem sajátossága, hogy ennél a szolgáltatás lehetetlenülése általában nem következhet be: az adós mindaddig tartozik, míg az illető dologfaj teljesen ki nem vész, ami persze ritkán adódik elő. Genus perire non potest A leggyakrabban előforduló generikus szolgáltatás a pénztartozás, melynek generikus jellege még fokozott is: ti. ha az a pénznem, melyben a pénztartozást kirótták, utóbb megváltozik (azaz mint genus kivész), a tartozást az új pénznemben kell leróni, vagyis a pénztartozás lehetetlenülése elvileg kizárt.

19 zártfajú kötelmek Kivételes esetekben a generikus kötelem is lehetetlenülhet, ami az ún. zártfajú kötelmek esetében fordulhat elő, ahol az a genus, melyből az adósnak teljesítenie kell, a dolgok egy szűkebb körét foglalja magában. 1. ez a helyzet olyankor, amidőn helyettesíthetetlen dolgokkal tartozik valaki generikusan (pl. a nyájamból tartozom 10 db. juhot szolgáltatni), 2. ha helyettesíthető dolog is a generikus kötelem tárgya, de a genus szorosan körül van határolva (pl. eladok neked 5 amphorányi saját termésű X évjáratú falernumi bort).

20 alternatio = obligatio alternativa VAGY! A kötelem tárgyát szerződésükben a felek úgy is meghatározhatják, hogy az adós többféle szolgáltatással tartozik ugyan, de olymódon, hogy közülük az adós bármelyiket választhatja, s annak teljesítésével a kötelem valamennyi szolgáltatásra nézve megszűnik. A hitelező választási jogát külön ki kell kötni! Vagylagosan a legkülönbözőbb szolgáltatások kapcsolhatók egybe. Ha az egyik szolgáltatás utóbb lehetetlenné válik, a kötelem a megmaradtra koncentrálódik. Ha azonban a választás joga a hitelezőt illette és a lehetetlenülés az adósnak felróható, a hitelező választhatja a lehetetlenült szolgáltatás miatti kártérítést is.

21 facultas alternativa A vagylagos szolgáltatástól megkülönböztetjük a felváltó szolgáltatást. Itt csak egy szolgáltatás van a kötelemben, de az adósnak joga van azt a szerződés, vagy VAGY HA NEM! jogszabály külön felhatalmazása alapján egy MÁSIK szolgáltatással felváltani. A felváltó szolgáltatás tehát az ADÓS egyoldalú hatalmassága. A jogszabályon (törvényen) alapuló fő esetek: az elkövető noxaba adása hatalomalatti delictuma esetén, feléntúli sérelemnél az ügyleti vételár kiegészítése a piaci árra. A kétféle szolgáltatás különbsége a perben is megmutatkozik: - alternativ obligationál, ha a választás joga az adóst illeti, a hitelező vagylagosan perel, - facultas alternativa esetén viszont csak a főszolgáltatást követelheti a hitelező.

22 III. a kötelem szankciója A kötelem szankciója abban áll, hogy ha az adós a felvállalt vagy a reá kirótt szolgáltatást önként nem teljesíti, a hitelező keresete alapján elmarasztalják a hitelezőt ért érdeksérelem pénzbeli egyenértékének ill. ellentételezésének megfizetésére. Az adósi felelősség érvényesítésére a hitelezőnek a megfelelő IN PERSONAM ACTIO áll rendelkezésére. A kötelmi kereseteknek közös jellemzője, hogy itt a jogosult számára az esetleges per alperesének személye eleve, már a kötelem keletkezése pillanatában adott, szemben a dologi keresetekkel, ahol az in rem actio alperesét csak egy jövőben bekövetkező jogsértő cselekmény fogja kijelölni.

23 a kötelem szankciója (2) Eltérő sajátosságaik alapján az in personam actiók két alapvető csoportja különböztethető meg, ti. a poenalis actioké és a rei persecutoria actioké. 1. Az actiones poenales olyan kötelmi keresetek, melyekkel a sértett, mint hitelező a tettestől, mint adóstól keresetenként eltérő módon megállapított büntetéspénz (poena) megfizetését követelheti szolgáltatásként. Ilyen keresetek keletkeznek a magándelictumokból és egyes delictum-szerű tényállásokból. 2. Ezzel szemben a valamennyi nem delictualis kötelemből keletkező, s a kötelmi keresetek többségét jelentő actiones rei persecutoriae útján a hitelező a neki járó szolgáltatás elmaradása miatt elszenvedett érdeksérelme pénzbeli egyenértékét követeli az adóstól.

24 a kötelem szankciója (3) Az érdeksérelem eltérő felszámítási módja alapján a rei persecutoria kereseteknek további két alfaja áll elő: a) Az actiones stricti iuris esetében csupán a szorosan vett pertárgyérték jön figyelembe, b) az actiones bonae fideinél a hitelező vagyonát ért mindazon hátrány, melyet a hitelező a teljesítés kimaradása folytán elszenvedett.

25 a kötelmek nem teljesülése A kötelem, akár szerződésből keletkezett, akár más jogalapból, a teljesítéssel éri el célját, amivel azután létjogosultsága is megszűnik. Előfordulhat azonban, hogy a kötelem lebonyolítása során zavaró tényezők állnak elő, melyek a teljesítési eredmény beállta elé akadályokat gördítenek. Ezek az akadályok állhatnak - a felek magatartásában (tevésében, mulasztásában) vagy - a felektől független objektív tényben (véletlen baleset). Hozzájuk a jogrend kötelemmódosító vagy kötelemszüntető hatást fűz. Mind a felek magatartásából, mind pedig a tőlük függetlenül beálló lebonyolítási zavarok jelentkezhetnek akár az adós, akár a hitelező oldalán.

26 lebonyolítási zavarok Adósi oldal nem teljesítés Hitelezői oldal nem kellő teljesítés késedelem lehetetlenülés felróható K nem felróható késedelem K kellékhiányos teljesítés hibás teljesítés K

27 adósi oldal 1. Az adósi oldalon jelentkező lebonyolítási zavar megnyilvánulhat: a) mint nem teljesítés, mely lehet aa) utólagos lehetetlenülés, vagyis a kötelmi szolgáltatás végleges nemteljesítése, mely ha az adósnak felróható, kártérítést von maga után, ha pedig nem felróható, az adós szabadulását eredményezi a kötelem alól; bb) adóskésedelem, azaz a kötelmi szolgáltatás ideiglenes nemteljesítése, mely felróhatóság esetén az adósi felelősség megszigorodását és a késedelemmel okozott kár megtérítését vonja maga után; b) mint nem kellő teljesítés, mely ismét lehet aa) kellékhiányos teljesítés, melyért az adós objektív alapon (vétkességére tekintet nélkül) jog- és kellékszavatossággal tartozik, bb) hibás teljesítés, melyért szintén kártérítéssel tartozik.

28 lebonyolítási zavarok Adósi oldal nem teljesítés Hitelezői oldal nem kellő teljesítés késedelem lehetetlenülés felróható K nem felróható késedelem K kellékhiányos teljesítés hibás teljesítés K

29 hitelezői oldal 2. A hitelező oldalán jelentkező lebonyolítási zavar a hitelező-késedelem, mely általában nem kötelemszegés (a hitelező ui. jogosítva van, nem pedig kötelezve), hanem az adósi teljesítésnél való közreműködés elmulasztása. Ennek legfontosabb következménye az adósi felelősség enyhülése, míg a szolgáltatás hitelezőnek felróható lehetetlenülése az adós kötelem alóli szabadulását idézi elő. A későbbiekben a nem teljesítés három fő esetéről lesz szó: a) a lehetetlenülésről, b) az adóskésedelemről, és c) a hitelezőkésedelemről. A nem kellő teljesítés kérdései az egyes kötelmeknél kerülnek megtárgyalásra.

30 lebonyolítási zavarok Adósi oldal nem teljesítés Hitelezői oldal nem kellő teljesítés késedelem lehetetlenülés felróható K nem felróható késedelem K kellékhiányos teljesítés hibás teljesítés K

31 a kártérítés, mint a kötelemszegés szankciója A felróható kötelemszegés alapvető szankciója, hogy az adós tartozik azt a KÁRt megtéríteni, amit a kötelemszegés a hitelezőnek okozott. a KÁR fogalma általános megfogalmazásban a kár (damnum) nem más, mint az a vagyoni hátrány, melyet valaki egy károsító tény (ún. kár-ok) következményeként elszenvedett (deminutio patrimonii)

32 a kár összetevői A károsult vagyonában bekövetkezett teljes kárnak két összetevője van: a) damnum emergens (valóságos, ténylegesen felmerülő, pozitív kár), vagyis a károsult meglevő vagyonának csökkenése azáltal, hogy abból egy vagyontárgy (dolog vagy más aktívum) teljesen kiesett vagy értékében megfogyatkozott (a ház összedőlt, leégett, a rabszolga meghalt vagy megrokkant, a munkaeszköz, használati tárgy tönkrement, a követelést az egyetemes hitelezőtárs elengedte, stb.); b) lucrum cessans ( elmaradt haszon ), azaz a károsító tény következtében elmaradt vagyonnövekedés, mely - akár oly módon jelentkezik, hogy egy már folyó jövedelem esik ki (pl. a bérház leégése miatt a házbérjövedelem, bérmunkásnál a baleset, testi sértés miatt a munkabér), - akár úgy, hogy a jövőben elvárható jövedelem marad el (pl. a meg nem fizetett vételár után az eladó által szedhető kamat).

33 a kár összetevői (2) A károkozásnál elvben mindkét kárféleség együtt fordul elő, de lehetséges, hogy a kár a) csupán damnum emergensként mutatkozik (pl. a kölcsönkapott ékszert a haszonkölcsönbe vevő elvesztette), b) vagy egyedül lucrum cessansként (pl. a vállalt határidőre a lakóház nem épült fel, a pénztartozást az adós késve fizette meg).

34 kárviselés és kártérítés Általános jogelv, hogy a vagyonban bekövetkezett kár a vagyon alanyát terheli ( casum sentit dominus ), hacsak a jogrend nem teszi lehetővé, hogy kárának megtérítését a károsult mástól, ti. a károkozótól követelhesse. a kárviselés = a bekövetkezett kár kényszerű elszenvedése és a kártérítés = a kárkövetkezmények áthárítása másra tehát egymást kizáró, egyszersmind egymást kiegészítő fogalmak. Egymással kötelmi viszonyban álló vagyonalanyokra vonatkoztatva ez azt jelenti, hogy kártérítéssel a szolgáltatásért felelős adós tartozik, a kárveszélyt pedig a hitelező viseli olyankor, amidőn az adóstól kártérítést nem követelhet.

35 pénzbeli kártérítés A római jogban egyrészt a természetbeni restitutio nehézségei, másrészt a formuláris perbeli condemnatio pecuniaria követelmény miatt a kártérítés normális módja a pénzbeli kártérítés Ennek keretében olyankor, amidőn a kár egy dolog elpusztításában, megrongálódásában vagy elvonásában áll, a kártérítés terjedelmét befolyásolja a dologérték megállapításának a módja.

36 a kárösszeg kiszámítása a) Minimumként és többnyire itt a rendes forgalmi érték (verum rei pretium), azaz a dolog piaci ára jön figyelembe. b) Minthogy azonban a kár mértékét a károsult interesseje vagyis objektíve megokolt, igazolt és ellenőrizhető, de mégis személyes viszonyai szabják meg, a károkozónak a dologkár esetében is meg kell térítenie azt a rendkívüli értéket (interesse érték), melyet a károsultnak az adott dologhoz fűződő individuális érdeke határoz meg. Ilyen interesse értékkel bír pl. a vak ember kutyája, a négyes-fogatba tartozó ló, a zárt készletbe tartozó egyedi darab, az a rabszolga, akire örökség nyílt meg, stb. c) Nem jön figyelembe ellenben az ún. előszereteti érték (pretium affectionis), vagyis az a szubjektív többletérték, melyet a károsult a dolognak pusztán erkölcsi vagy érzelmi okokból tulajdonít. (pl. hogy a kedvenc rabszolgája, lova pusztult el, a tönkretett dolog emléktárgy volt)

37 kárkötelem Ahhoz, hogy valaki más kárának megtérítésére legyen kötelezve (kár áthárítása - kártérítés), három tényálláselem megléte szükséges: 1. valamely kártérítési jogalap (tényalap: causa) fennforgása, 2. az okozatosság, vagyis az a követelmény, hogy a káreredmény azzal az eseménnyel, melyért a kártérítésre kötelezett felelős, okozati összefüggésben álljon, 3. a károkozó személyében a károkozás felróhatósága, vagyis többnyire a károkozó szubjektív vétkessége, ritkábban a vétlen károkozó terhére az objektív kár-ok beszámíthatósága

38 I. kártérítési jogalap - Róma A római jogbeli kártérítési causak a modern felfogástól eltérést mutatnak: a) az elsődleges kártérítési kötelmek körében a magánjogi tilos cselekmények, mint delictumok (ill. quasidelictumok) nem szorosan vett kártérítésre, hanem a kárösszeget egyszer el nem érő, másszor azt meghaladó poena fizetésére kötelezték a károkozót, s ezek a delictualis kötelmek csak a továbbélés során alakultak át valódi kártérítési kötelmekké. a szerződéssel előre felvállalt kártérítési kötelezettség pedig alig ismert (pl. kártérítési kötbér) b) ezért a kártérítés fő esete a másodlagos kártérítési kötelem, különösen -a bonae fidei szerződéssel vállalt kötelezettség felróható megszegése, ill. -a jogellenes birtoklásból eredő károk megtérítésére való igény.

39 II. a kártevés okozatossága A kárnak, mint eredménynek azzal az eseménnyel, mint okkal (kár-ok), melyért a kártérítésre kötelezett felelős, összefüggésben kell lennie. Nyilvánvaló, hogy egy adott kár-ok valamennyi okozatát nem lehet jogi szempontból figyelembe venni, hanem a károsító tény következményeiért való felelősséget egyes meghatározott következményekre kell korlátozni. Jogi szempontból csak a releváns okozati összefüggést lehet a károkozónak beszámítani, vagyis azt, melynél az általános élettapasztalat szerint a kár bekövetkezte egy adott kár-okkal elegendő módon meg van magyarázva; Egy kár-oknak relevánssá minősítése az officium iudicis körébe tartozik, vagyis bírói mérlegelés kérdése.

40 III. a felróhatóság fogalma A kárkötelem harmadik tényálláseleme a felróhatóság Felróhatóságon azt értjük, hogy a jogrend a szolgáltatás elmaradását az adósnak beszámítja, s azért felelőssé teszi - terhére írja a kárt. A kötelem eredeti tárgyának nem teljesítéséért (lehetetlenülésért vagy késedelemért) az adós akkor tartozik felelősséggel (kártérítéssel), ha a nemteljesítés neki felróható, ellenkező esetben vagy szabadul a kötelem alól (a lehetetlenülésnél), vagy benne marad ugyan, de nem tartozik felelősséggel (a késedelemnél) DE!! Ugyanígy az elkövetett delictumokért is csak akkor felel valaki, ha az elkövetés neki felróható.

41 felróhatóság - vétkesség Szabályként a nemteljesítés az adósnak akkor róható fel, ha azt az adós vétkes magatartása idézte elő (szubjektív felróhatóság) némely esetben felel azonban vétlensége esetén is, tehát olyankor, amidőn a nemteljesítés véletlen esemény (casus) következményeként állott elő (objektív felróhatóság) Vétkességen általános értelemben az embernek a saját cselek-ményével való olyan pszichikai kapcsolatát értjük, mely rosszalló társadalmi értékítélet alá esik. A kötelmi viszonyokban a vétkesség, mint az adós vétkessége jelenik meg, s attól függően, hogy az adósnak milyen képzete van kötelemsértő magatartásáról, súlyossága szerint a vétkességnek különböző fokozatait különböztetjük meg:

42 dolus a) Szándékosság (dolus): a tudatos jogsértés, a vétkesség legsúlyosabb alakzata, mely akkor forog fenn, ha az adósnak megvolt a képzete magatartása kötelességsértő voltáról, de ez a képzet nemhogy visszatartotta volna, hanem egyenesen motiválta cselekedetét (dolus directus egyenes szándék) pl. az eladott rabszolgát tudatosan megmérgezte, agyonhajszolta, megölte, felszabadította, gyógyítását tudatosan mellőzte vagy ha belátta tettei következményeit, de közömbös volt magatartása eredményével szemben (dolus eventualis eshetőleges szándék) pl. a felvállalt munkát akaratlagosan nem végezte el. A szándékosságnak nincsenek fokozatai

43 culpa b) Gondatlanság (culpa): az a vétkességi alakzat, amidőn az adósnak vagy egyáltalán hiányzott magatartása kötelességsértő voltának képzete, vagy ha megvolt, azt magától elhárította, remélve az eredmény be nem következtét. Megnyilvánulási módja szerint a gondatlanság megjelenhet mint culpa in faciendo, figyelmetlen, nem eléggé körültekintő cselekedet (ún. kommisszív culpa) pl. a bérelt igásállatot a bérlő túlterheli. culpa in non faciendo, a köteles magatartás elmulasztása (ún. omisszív culpa), pl. a felügyelet, őrizet elhanyagolása.

44 a culpa fokozatai Eltérően a dolustól, a gondatlanságnak, a kötelességsértés súlya szerint, különböző fokozatai vannak: a) súlyos gondatlanság (culpa lata, culpa magna): figyelmen kívül hagyása annak az enyhébben mért gondosságnak, melyet még a közönséges ember is tanúsítani szokott, s melyet tőle is el lehet várni ( non intelligere quod omnes intelligunt ). b) enyhe gondatlanság (culpa levis): elhanyagolása annak a nagyfokú gondosságnak (diligentia), amelyet a gondos ember (a jó gazda, a jó és gondos családfő, bonus et diligens paterfamilias) szokott ügyeire fordítani.

45 a culpa fokozatai (2) c) Az enyhe gondatlanságot néha (a kései jogban) nem a diligens paterfamilias abszolút mértékével mérjük, hanem az illető adósra vonatkoztatott RELATÍV mértékkel. Ez a culpa (levis) in concreto: annak a gondosságnak az elmulasztása, melyet az illető adós a saját ügyeiben szokott tanúsítani ( diligentia quam in suis rebus adhibere solet ). Ez a gondatlanság tehát súlyosabb (s az elvárható gondosság egyszersmind csekélyebb) mint a jó családfőé, (ha ti. az adós a saját ügyeiben is kevésbé gondos), a culpa lata szintjére azonban nem szállhat le.

46 casus - objektív felróhatóság Az a káresemény, amely a jó gazda gondosságával sem volt elhárítható, a véletlen baleset (casus) fogalma alá esik. Ennek két fokozata van: a) alsó baleset (casus minor): olyan káresemény, mely egyfelől a legnagyobb gondossággal sem előzhető meg, ill. hárítható el, másfelől viszont nem is oly elemi erejű, hogy ellene a védekezés ne lenne elképzelhető. A leggyakrabban előforduló esetei: a közönséges lopás, a rabszolga szökése, az ingók elkallódása, elvesztése, törése, rongálódása, a rozsdásodás, molyrágás, vadkár, stb.

47 casus (2) b) erőhatalom (casus maior, vis maior): olyan károsító esemény, melyről teljességgel bizonyos, hogy a vele szembeni védekezés eleve lehetetlen, illetőleg eredménytelen ( casus cui resisti non potest ). Az erőhatalom előállhat, mint ellenállhatatlan természeti erők eredménye (pl. földrengés, hajótörés, villámcsapás, árvíz, jégverés, aszály, sáskajárás, rabszolga természetes halála, állatok kimúlása), vagy elháríthatatlan emberi tevékenység következményeként (pl. ellenség, rablók, kalózok károkozásai).

48 a felróhatóság az egyes kötelmi viszonyokban A felróhatóság kérdése eltérő módon merül fel a delictualis és a contractualis kötelmek esetében. 1. A delictualis kötelmeknél nem a kötelemszegésnek, hanem már magának a kötelem létesítő ténynek egyik eleme az elkövető vétkessége, éspedig általában annak legsúlyosabb alakzata, a dolus. Ez alól csupán a damnum iniuria datum jelent kivételt, melynél a delictum a kommiszszív culpa esetén is megvalósul, továbbá a quasi-delictumok, ahol a felelősség objektív alapokon nyugszik. Mindezekben az esetekben a szolgáltatás a bíró által kiszabott poena, melynél a lehetetlenülés nem jöhet szóba, meg nem fizetése pedig végrehajtást von maga után.

49 a felróhatóság az egyes kötelmi viszonyokban (2) 2. A szolgáltatásért való felelősség és a szolgáltatás nemteljesítésének felróhatósága problémaként csupán a contractualis (ill. szabályaikban az ezekhez igazodó quasi-contractualis) kötelmeknél jelentkezik. A felróhatóság ezeken belül is egymástól gyökeresen eltérő alapokon nyugszik attól függően, hogy - stricti iuris vagy - bonae fidei kötelemről van-e szó. A. a stricti iuris kötelmeknél, melyek a szerződések és a szerződésszerű-tények egy viszonylag szűk, bár jelentős csoportjából fakadnak, a nemteljesítés felróhatóságát tárgyi, objektív körülmények határozzák meg, függetlenül az adós szubjektív vétkességétől.

50 a vétkesség szerepe B. A contractualis és quasicontractualis kötelmek zömét kite- vő bonae fidei obligatiokban ellenben általános elvként érvényesül, hogy a felróhatóság alapja az adós szubjektív vétkessége, és csak kivételesen jut szóhoz az objektív alapú felelősség (felelősség a casusért: a custodia-felelősségnél és az adóskésedelemnél). De a bonae fidei kötelmeken belül is a kötelemszegés felróhatósága a különböző adóskategóriák szerint eltérő módon van szabályozva, s ennek megfelelően az adósi felelősségnek is több fokozata különböztethető meg:

51 felelősség - áttekintés

52 culpa levis a) Alapeset a rendes felelősség: ez nem más mint az adós omnis culpa-ért, azaz mindenfajta vétkességért (dolus, culpa lata, culpa levis) való felelőssége. E mérce szerint felel valamennyi ÉRDEKELT ADÓS, tehát - egyfelől az, akinek a másik féltől ellenszolgáltatás jár (mindkét fél a szinallagmatikus kötelmekben, továbbá az elzálogosító és a záloghitelező), - másfelől, aki egyedül érdekelt a kötelemből (pl. a letevő, a haszonkölcsönbe vevő). Tőlük a forgalom elvárja, hogy a kötelem teljesítése érdekében kifejtsék mindazt a gondosságot (diligentia), melyet egy gondos ember (a diligens paterfamilias) az adott helyzetben tanúsítana. A szakismeretet feltételező facere-kötelmekben culpaként jön figyelembe az elvállalt feladat ellátásához szükséges hozzáértés hiánya, az imperitia.

53 felelősség - áttekintés

54 culpa in concreto Néhány tartós, bizalmi jellegű kötelmi viszonyban (ahol az adós személyét valamely különös szempont alapján választották meg), az adós csak (?) a diligentia quam suis-t tartozik tanúsítani a hitelező érdekében, vagyis csupán culpa in concreto ért felel, így: 1. a társaság ügyében eljáró socius, 2. a gyámolt érdekében ténykedő tutor, 3. a női szabadvagyont kezelő férj, 4. a más ügyét ingyenesen ellátó mandatarius. Ezek eredetileg egyedül dolusért feleltek, s felelősségüket később fokozták egy szigorúbb mértékre (talán Justinianus).

55 custodia b) A rendes felelősség esetleges kísérője a fokozott (custodia-) felelősség, vagyis az adós felelőssége az omnis culpa mértékén túlmenően az alsó balesetért (casus minor). E mérce szerint felelnek azok az érdekelt adósok, akik a hitelező dolgát a kötelmi viszony (vagy külön felvállalás) alapján kizárólagos őrizetükben (custodia : vagyis birtokban ill. bírlalatban) tartják. Custodia-felelősök az ún. érdekelt őrző adósok: aa) pusztán a kötelmi viszonyból kifolyólag az eladó az eladott, de még át nem adott áru, a bérlő a bérelt dolog, a munkavállaló az átvett munkaeszköz, a vállalkozó az átalakítandó dolog, a záloghitelező a zálogtárgy, a haszonkölcsönbe vevő az átvett dolog tekintetében. (egyéb kötelezettségeik körüli felelősségük omnis culpara szorítkozik),

56 custodia (2) bb) külön felvállalás alapján custodia-felelős a hajós, a vendéglős, a fogadós az utastól, vendégektől átvett (recipiált) dolgokért. A custodia -kötelezett felelőssége objektív (tárgyi) alapú, azaz a vétkesség nem kerül mérlegelésre, s a dolog elvesztése esetén az adós csak a vis maior bizonyításával mentheti ki (exkulpálhatja) magát. Justinianus ezt a felelősségi alakzatot is vétkességi alapra helyezte azzal, hogy az őrizetben lévő dolog alsó baleset folytán történt elvesztését is a custodia-kötelezett adós vétkességének (culpa levissima) tudta be, akit ezért a jó gazda gondosságán túlmenő exactissima diligentiaval terhelt meg, ti. a diligentissimus paterfamilias gondosságával.

57 felelősség - áttekintés

58 dolus - culpa lata c) Kivételes felelősségi alakzat az enyhe felelősség lényege, hogy az adósnak csupán a dolus (és a justinianusi jogban a culpa lata) róható fel kötelemszegésnél. Ilyen mérték szerint felel a klasszikus jogban valamennyi INGYENADÓS, vagyis az, akinek a szerződésből haszna nincs, mert az kizárólag a másik fél érdekében jött létre, ahol tehát ingyen (szívességből) teljesít, pl. a letéteményes, ajándékozó. Történeti okokból (kivételesen) egyedül dolusért felel a precarista és az agrimensor. Az enyhe felelősség fő alkalmazási esete az, hogy bármely adós felelőssége erre a mértékre száll le a hitelező késedelme esetén.

59 felelősség - áttekintés

60 lebonyolítási zavarok Adósi oldal nem teljesítés Hitelezői oldal nem kellő teljesítés késedelem lehetetlenülés felróható K nem felróható késedelem K kellékhiányos teljesítés hibás teljesítés K

61 a szolgáltatás lehetetlenülése Az eredeti lehetetlenségtől különbözik a lehetetlenülés, vagyis a szolgáltatás utólagos lehetetlenné válása. Ez csak specifikus szolgáltatásoknál jöhet szóba, tehát többnyire ott, ahol a kötelem tárgya egyedileg megjelölt dolog, vagy személyesen végzendő facere (pl. munka). Generikus kötelem általában nem tud lehetetlenülni ( genus perire non potest ), erre csupán a zártfajú kötelmeknél van lehetőség, ha az adós helyettesíthetetlen dolgok zárt köréből ha saját termésű helyettesíthető dolgokból köteles egy meghatározott mennyiséget szolgáltatni. Sohasem lehetetlenül a pénztartozás, még ha annak teljesítése az adós számára szubjektív okokból (fizetőképtelenség, csőd miatt) nem is lehetséges.

62 lehetetlenülés A lehetetlenülés oka lehet a) fizikai jellegű, amidőn közbejött természeti akadály zárja ki a szolgáltatást (pl. az ígért rabszolga meghal, a személyesen teljesítendő munkát felvállaló megrokkan, a haszonkölcsönbe adott szerszám eltörik). b) gyakorlati lehetetlenülés, amely a fizikai lehetetlenüléssel azonos hatályú, amikor is a fizikai lehetőség a szolgáltatásra ugyan fennáll, de a józan életfelfogás szerint azzal már nem lehet számolni (pl. az eladott gyűrű a vízbe esett, vagy ismeretlen tettes ellopta). c) jogi lehetetlenülés, ha a szolgáltatásnak utólag valamilyen elháríthatatlan jogi akadálya keletkezik (pl. az eladott telek locus religiosus-szá válik, kisajátítják, az ígért rabszolgát gazdája felszabadítja, vagy az jutalomként nyeri el szabadságát).

63 a lehetetlenülés következményei a) Ha a lehetetlenülést az adósnak fel nem róható körülmény okozta az adós szabadul kötelezettsége alól. b) Ha a lehetetlenülés oka az adósnak felróható a kötelem kártérítésbe fordul át = az adós tartozik a hitelezőnek a teljesítés elmaradásából eredő teljes kárát megtéríteni, vagyis olyan értéket tartozik a hitelezőnek nyújtani, amekkora értéket utóbbinak a szerződés teljesítése jelentett volna.

64 az adóskésedelem Az adóskésedelem (mora debitoris, mora solvendi) beáll, ha az adós a /még lehetséges és /lejárt (esedékes) tartozását a /hitelező felhívására /neki felróható okból nem teljesíti. Tényállásának elemei ezek szerint: a) A szolgáltatás teljesítése a késedelembe esés időpontjában még lehetséges legyen. Ellenkező esetben a nemteljesítésre nem az adóskésedelem, hanem az utólagos lehetetlenülés szabályát kell alkalmazni. Az adóskésedelem és a lehetetlenülés tehát egymást kizárja!! b) A szolgáltatásnak lejártnak (esedékesnek) kell lennie, vagyis olyannak, hogy teljesítése az adóstól már követelhető. Lejárat előtt a még nem teljesítő adós nem debitor in mora és nem is ejthető késedelembe a hitelező által.

65 az adóskésedelem (2) c) Az adós késedelembe eséséhez szabálykent szükséges, akár volt időtűzés, akár nem, hogy őt a hitelező megintse, vagyis felhívja az esedékes tartozás teljesítésére. d) Szubjektíve szükséges, hogy a késedelmet az adósnak felróható tény idézze elő ( per debitorem steterit quominus solverit ) A felróhatóság elvei azonosak azokkal, amelyek a lehetetlenülésnél érvényesülnek; így pl. a letéteményes, a megbízott csupán szándékos vagy súlyosan gondatlan magatartásuk esetén esnek késedelembe.

66 az adóskésedelem következménye Az adóskésedelem hatása kettős: a) Bármilyen is volt korábban az adós felelősségének a mértéke, a késedelembe eséstől fogva az adós felelőssége megszigorodik: felel a specifikus szolgáltatás erőhatalom okozta lehetetlenülésért is. E felelősség alól az adós csak azzal tudja kimenteni magát, ha bizonyítja, hogy a vis maior okozta lehetetlenülés a hitelezőnél is bekövetkezett volna. b) Az adós tartozik megtéríteni azokat a károkat, melyek a hitelezőt a késedelemből kifolyólag érték (késedelmi kártérítés). Ennek keretében ki kell adnia a gyümölcsöket, pénztartozás után késedelmi kamatokat kell fizetnie. Meg kell térítenie a késedelemmel kapcsolatos nem közvetlen károkat is, így pl. olyanokat, melyek a hitelezőt zálogjoga vagy a neki járó kötbér elvesztése folytán érték.

67 felelősség - áttekintés

68 a hitelezőkésedelem Hitelezőkésedelemről (mora creditoris), más kifejezéssel, átvételi késedelemről (mora accipiendi) van szó, ha a hitelező a kötelemszerű időben és helyen felajánlott szolgáltatást nem veszi át vagy visszautasítja (elfogadási késedelem), illetőleg a teljesítéshez szükséges közreműködését megtagadja (közreműködési késedelem).

69 a hitelezőkésedelem tényállása 1. A hitelező késedelembe eséséhez szükséges, hogy a szolgáltatást az adós a hitelezőnek felajánlja (reál-oblatio, verbál-oblatio), melynek a hitelező, vagy ha cselekvőképtelen, törvényes képviselője részére tett nyilatkozattal kell történnie. Kivételesen nincsen szükség oblatiora, ha szerződésükben a felek a teljesítésre, vagy annál a hitelezi közreműködésre határozott időt állapítottak meg, és a hitelező a szolgáltatás átvételét előre megtagadta vagy a határidőn belül a cselekményt nem vitte véghez. 2. Amennyiben a felajánlás kötelemszerű volt, a hitelező késedelembe eséséhez elegendő, ha a teljesítés elmaradására ő adott okot, vagyis rajta múlt, hogy az adós nem tudott teljesíteni ( per creditorem steterit quo minus solvatur ) A hitelezőkésedelem tehát akkor is bekövetkezik, ha a hitelező teljesen vétlen az átvétel elmaradásában (pl. abban betegség, erőszak, rossz idő akadályozta meg) 3. A hitelező a nem kötelemszerű (pl. a nem alkalmas időben vagy helyen, illetőleg nem alkalmas személy által eszközölt) szolgáltatást azonban visszautasíthatja, anélkül hogy késedelembe esnék. Hasonlóképpen kizárja a hitelezőkésedelmet a szolgáltatás adósnak felróható lehetetlenülése. Végeredményben tehát az adós szolgáltatási képessége feltétele a hitelezőkésedelemnek.

70 a hitelezőkésedelem következményei Ellentétben az adósnak felróható lehetetlenüléssel és az adóskésedelemmel, a hitelező olyan magatartása, mely a kötelem teljesedésbe menetelét akadályozza, nem minősül kötelemszegésnek. Ha a hitelező a teljesítés véghezvitelét megakadályozza, ezzel nem az adósnak okoz kárt, hanem önmagának. 1. Bármilyen volt is az adós felelősségének mértéke a specifikus szolgáltatás lehetetlenné válásáért a hitelező késedelembe esését megelőzően, ettől fogva enyhe felelősséggel tartozik, azaz csupán dolusért és culpa lataért felel. 2. Pénztartozás esetén az adósnak jogában áll a teljesítésre felajánlott és át nem vett pénzt lezárva és lepecsételve letétbe helyezni. 3. Az adós követelheti azoknak a kiadásainak a megtérítését, melyeket a dologra fordított, hasonlóképpen a hitelezőkésedelem folytán őt ért károk megtérítését is.

71 a kötelmek biztosítékai általában A kötelem teljesítése függ egyrészt az adós szubjektív fizetőkészségétől, másrészt a fizetőképességétől. Általános forgalmi érdek, hogy a hitelező biztonsága mindkét irányban meg legyen erősítve.

72 a kötelmek biztosítékai általában (2) A. Az adós teljesítéstől való vonakodása esetére, teljesítőkészségének fokozására a római jog igen változatos eszköztárral rendelkezett. Az ősi jogban ezt szolgálta a kötelezettségvállalás esküvel való megerősítése, melynek azonban csupán morális jelentősége volt. Valamelyest ezt a célt szolgálta a kötelezettség megszigorítása egy utólagos stipulatióba foglalás, vagy utólagos tartozás-elismerés segítségével. Az adósi teljesítőkészség növeléséről a felek azonban már előzetesen, a szerződés megkötése alkalmával is gondoskodhattak, foglaló (arrha) adásával, vagy kötbér (poena conventionalis) kikötésével.

73 a kötelmek biztosítékai általában (3) B. Az adós teljesítésképtelensége (fizetésképtelensége) felől fenyegető veszély csökkentésére két alapvető eszköz szolgál: a) a dologi biztosíték, vagyis a zálogjog, mely azzal növeli a hitelező biztonságát, hogy az a neki zálogként átadott vagy zálogul lekötött vagyontárgyat, bárki tulajdonában legyen is, a teljesítés kimaradása esetén rövid úton eladhatja és a vételárból magát kielégítheti; b) az ún. személyi biztosítékok, melyek azzal nyújtják a nagyobb biztonságot a hitelezőnek, hogy az adós tartozásának teljesítéséért elsősorban felelős adósi vagyont (az ún. fedezeti alapot) további vagyontömeggel, ti. egyrészt /az egyetemleges adóstársak, másrészt /az adós mellé beállított járulékos adós, a kezes vagyonával megnövelik. Az adós fizetésképtelensége elleni biztosítékok természetesen elsősorban a hitelező érdekét szolgálják, de közvetve az adósi érdeket is, hiszen az adós nélkülük nem juthatna hitelhez, tehát kizárná magát a vagyoni forgalomból.

74 a kötelem megszűnése A kötelem megszűnik ha a hitelező megkapja, ami neki az adóstól jár, vagyis ha a kötelezettséget teljesítik. Egyébként is megszűnik a kötelezettség ha az adós valamiféle más okból megszabadul kötelezettségétől. A kötelem megszűnésére vezető okok járhatnak erősebb és gyengébb hatással: a. Vannak olyan megszűnési okok, mikor egyes esetekben az adós a jog erejénél fogva ipso iure szabadul, úgy hogy a bíró minden további nélkül az obligatiot megszűntnek kell, hogy tekintse. Ezen megszűnési okok általában a ius civile alapján hatnak, vagyis fennforgásuk esetén az alperes egyszerűen tagadhatja az intentioban megfogalmazott kötelezettséget.

75 a kötelem megszűnése (2) b. Más esetekben az obligatio fennmarad, de azáltal válik erőtlenné, hogy a praetor a hitelező keresetét denegálja (nem ismeri el), vagy gyakrabban a civiljogilag megálló intentioval szemben exceptiot ad. Ezért nevezzük ez ebbe a csoportba tartozó megszűnési okokat per exceptionem (ope exceptionis) okoknak. Ezek mindig a ius honorarium alapján hatnak.

76 a kötelem megszűnése (3) A kötelem normális megszűnési módja, hogy megvalósul az amiért létrehozták, eléri célját, az adós teljesít. Maga a megvalósult szolgáltatás azonban a római jognak csak egy fejlettebb szakaszában szüntette meg minden további nélkül a kötelmet. A formák uralta ősi jog a hitelező materiális kielégítését még nem tartotta elegendőnek a kötelem feloldására. Ahogy csak precíz formák betartásával jöhetett létre egy ügylet, úgy is szűnhetett csak meg. Az egyes szerződéses formáknak megvolt az ellenaktusa. Így a nexumnak a nexi liberatio vagy solutio per aes et libram, mely a nexum formaságai között (5 tanú, mérlegtartó, előbb tényleges majd színleges lemérés, ünnepélyes feloldó formula elmondása) ment végbe. A stipulationak az acceptilatio volt az ellenügylete - ugyanolyan kérdésfelelet formában ment végbe, mint a stipulatio. imaginaria solutio

77 novatio Az egyik legfontosabb esete és speciális formája a kötelem-megszűnésnek a novatio (újítás). Az újítás nem más, mint egy fennálló kötelemnek a megszüntetése azáltal, hogy az obligatio tartalmát a felek új kötelem tárgyává teszik azzal a szándékkal, hogy az a régit felváltsa. Vagyis az új kötelem tartalma, tárgya ugyanaz marad, mint a régié volt, de egy új elemnek a felvételével a régi kötelem egy újabbá alakul át. Az újító ügylet csak stipulatio lehet, kétoldalú ügyletnél két stipulatio. (vagy adott esetben dotis dictio)

78 novatio (2) Az új elem a kötelemben állhat: a. a szolgáltatás tartalmában más feltételek, más teljesítési idő, teljesítés helye, a teljesítés formája b. a kötelem személyeiben - a hitelezői oldalon: delegatio nominis (az adós ugyanazt ígéri egy új hitelezőnek, amivel a réginek tartozott) - az adósi oldalon: tartozásátvállalás, mely során rendszerint az új adós ugyanazt ígéri teljesíteni a hitelezőnek, amivel a régi adós tartozott (ez történhet a régi adós akaratából, de annak tudtán kívül, sőt akarata ellenére is) c. a novatio állhat továbbá a tartozás causájának a megváltozásában: egy adásvételből származó kötelezettséget átalakíthattak stipulatios kötelezettséggé. Ez a hitelező számára azzal az előnnyel járt, hogy a kötelezettség tartalma így a ius strictum szerint lett megállapítva, s így egy esetleges perben már nem kellett az ex fide bona bizonytalanságára alapítani a követelést.

79 novatio (3) A novatio hatása, hogy a korábbi kötelem ipso iure megszűnik. A régi obligatióval együtt megszűnik az ahhoz kapcsolódó kezesség, zálog, más mellékegyezmények, a kamatfizetés megszakad. Mivel azonban az új kötelem tartalma ugyanaz, mint ami a régié volt, a régiből eredő kifogások az új kötelem perbe vitelekor is felhozhatók. A novatio kötelem-megszüntető hatása olyan erős volt, hogy a régi kötelem akkor is megszűnt, ha az új kötelem valami oknál fogva érvénytelen volt!!

80 delegatio - utalványozás Justinianus felfogása szerint a novatio egyik esete a delegatio, az amikor a felek személyében áll be változás - vagyis a kötelem más személyre való átruházása esetén akár az adósi, akár a hitelezői oldalon. A delegatio azonban csak részben függ össze a novatioval. A delegationak a fejlettebb jogban több megjelenési formája volt. A régi római jog nem ismerte el annak lehetőségét, hogy a kötelmet átruházzák -a mancipatio, in iure cessio, traditio alkalmatlanok voltak ilyen nem testi dolgok, jogok és kötelezettségek átruházására.

81 delegatio activa H2 A H1 H2 A H1

82 delegatio passiva A2 H A1 A 2 H A 1

Római jog IX. A kárkötelem 2. - lehetetlenülés és késedelem

Római jog IX. A kárkötelem 2. - lehetetlenülés és késedelem Római jog IX. A kárkötelem 2. - lehetetlenülés és késedelem felróhatós{g - vétkesség Szab{lyként a nem-teljesítés az adósnak akkor róható fel, ha azt az adós vétkes magatart{sa idézte elő (SZUBJEKTÍV FEL-

Részletesebben

Római jog IX. 2011.03.06. felróhatós{g - vétkesség. A kárkötelem 2. - lehetetlenülés és késedelem. dolus. culpa. a culpa fokozatai

Római jog IX. 2011.03.06. felróhatós{g - vétkesség. A kárkötelem 2. - lehetetlenülés és késedelem. dolus. culpa. a culpa fokozatai Római jog IX. A kárkötelem 2. - lehetetlenülés és késedelem felróhatós{g - vétkesség Szab{lyként a nem-teljesítés az adósnak akkor róható fel, ha azt az adós vétkes magatart{sa idézte elő (SZUBJEKTÍV FEL-

Részletesebben

Római jog IX. A kárkötelem 2. - lehetetlenülés és késedelem

Római jog IX. A kárkötelem 2. - lehetetlenülés és késedelem Római jog IX. A kárkötelem 2. - lehetetlenülés és késedelem felróhatós{g Szab{lyként a nem-teljesítés az adósnak akkor róható fel, ha azt az adós vétkes magatart{sa idézte elő (SZUBJEKTÍV FEL- RÓHATÓS[G)

Részletesebben

Ptk. rendszere: Kötelmek szerződések általános egyes szerződések teljesítésének különös szabályai. Pénztartozás teljesítése kötelem és szerződés

Ptk. rendszere: Kötelmek szerződések általános egyes szerződések teljesítésének különös szabályai. Pénztartozás teljesítése kötelem és szerződés Ptk. rendszere: Kötelmek szerződések általános egyes szerződések teljesítésének különös szabályai. Pénztartozás teljesítése kötelem és szerződés esetén. A kötelem tárgya: a szolgáltatás mint magatartás.

Részletesebben

Római jog levelező II.

Római jog levelező II. Római jog levelező II. a kötelem fogalma A kötelem (obligatio) meghatározott személyek között fennálló, a magánautonómián alapuló azon jogviszony, melynél fogva az egyik fél a másiktól szolgáltatást követelhet.

Részletesebben

SZERZŐDÉSSZEGÉS. Publikációk Tájékoztató Anyagok 2006. december 18. A TELJESÍTÉS MEGTAGA- DÁSA JOGOSULT KÉSEDELME KÖTELEZETT KÉSEDELME MIKOR ÁLL FENN?

SZERZŐDÉSSZEGÉS. Publikációk Tájékoztató Anyagok 2006. december 18. A TELJESÍTÉS MEGTAGA- DÁSA JOGOSULT KÉSEDELME KÖTELEZETT KÉSEDELME MIKOR ÁLL FENN? SZERZŐDÉSSZEGÉS MIKOR ÁLL FENN? A kötelezett késedelembe esik, ha A szerződésben megállapított / a szolgáltatás rendeltetéséből kétségtelenül megállapítható teljesítési idő eredménytelenül eltelt más esetekben,

Részletesebben

Római jog IX felróhatós{g. A kárkötelem 2. - lehetetlenülés és késedelem. a felróhatós{g az egyes kötelmi viszonyokban (2)

Római jog IX felróhatós{g. A kárkötelem 2. - lehetetlenülés és késedelem. a felróhatós{g az egyes kötelmi viszonyokban (2) Római jog IX. A kárkötelem 2. - lehetetlenülés és késedelem felróhatós{g Szab{lyként a nem-teljesítés az adósnak akkor róható fel, ha azt az adós vétkes magatart{sa idézte elő (SZUBJEKTÍV FEL- RÓHATÓS[G)

Részletesebben

KÖTELMI JOG Hatodik Könyv. A kötelmek keletkezhetnek. Kik között jön létre a kötelem? KÖTELEM ELÉVÜL. A kötelmi jogviszony jellegzetességei:

KÖTELMI JOG Hatodik Könyv. A kötelmek keletkezhetnek. Kik között jön létre a kötelem? KÖTELEM ELÉVÜL. A kötelmi jogviszony jellegzetességei: KÖTELMI JOG Hatodik Könyv Kötelem: kötelezettség a szolgáltatás teljesítésére és jogosultság a szolgáltatás teljesítésének követelésére. MIRE IRÁNYULHAT? valamely dolog adására, tevékenységre, tevékenységtől

Részletesebben

BUDAPESTI MÛSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS SZERVEZÉSI TANSZÉK. Vagyonjog dologi jog + kötelmi jog

BUDAPESTI MÛSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS SZERVEZÉSI TANSZÉK. Vagyonjog dologi jog + kötelmi jog ÉPÍTÉSI JOG BUDAPESTI MÛSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS SZERVEZÉSI TANSZÉK DR. LŐRINCZ ÉVA SZERZŐDÉSJOGI ALAPISMERETEK A KÖTELMI JOG statikus Vagyonjog dologi

Részletesebben

Vezető tisztségviselő felelőssége. Csehi Zoltán

Vezető tisztségviselő felelőssége. Csehi Zoltán Vezető tisztségviselő felelőssége Csehi Zoltán 2014.5.13. 1 Vezető tisztségviselő felelőssége Nem csak társasági jogi kérdés! A kódex vonatkozó normáit együtt kell alkalmazni! Munkajogi szabályok! 2 2

Részletesebben

A szó jelentése szerteágazó, még jogi értelemben is

A szó jelentése szerteágazó, még jogi értelemben is A szó jelentése szerteágazó, még jogi értelemben is Polgári jogi felelősség Tágabb értelemben hasonlítható a kénytetőséghez, a jogilag szoríthatósághoz (Grosschmid) Szűkebb értelemben: jogellenesen (kivételesen

Részletesebben

Római jog XVIII. Konszenzuálszerződések (2)

Római jog XVIII. Konszenzuálszerződések (2) Római jog XVIII. Konszenzuálszerződések (2) a dologbérlet (locatio conductio rei) I. A bérleti szerződésben a bérbeadó (locator rei) egy elhasználhatatlan dolog időleges használatának, s ha a dolog gyümölcsöző,

Részletesebben

A kötelmi jog közös szabályai II. A kötelem teljesítése

A kötelmi jog közös szabályai II. A kötelem teljesítése A kötelmi jog közös szabályai II. A kötelem teljesítése A KÖTELEM TELJESÍTÉSE 6:34. [A teljesítés általános szabálya] A szolgáltatást a kötelem tartalmának megfelelően kell teljesíteni. A teljesítés fogalma

Részletesebben

A gazdasági élet szerződései A szerződések általános szabályai. 1. A kötelem és a szerződés fogalmi kérdései

A gazdasági élet szerződései A szerződések általános szabályai. 1. A kötelem és a szerződés fogalmi kérdései 1 A gazdasági élet szerződései A szerződések általános szabályai 1. A kötelem és a szerződés fogalmi kérdései Az áruk, szolgáltatások iránti igényt a gazdaság szereplői érdekeiknek megfelelően, azok által

Részletesebben

HÍRLEVÉL. A szerződésszegési szabályok változása. az új Ptk.-ban. I. rész 2014 / 2

HÍRLEVÉL. A szerződésszegési szabályok változása. az új Ptk.-ban. I. rész 2014 / 2 HÍRLEVÉL A szerződésszegési szabályok változása az új Ptk.-ban 2014 / 2 I. rész A 2014. március 15-én hatályba lépett új Ptk., a 2013. évi V. törvény, amely sok tekintetben megváltoztatta a korábbi Ptk.,

Részletesebben

16. gyakorlat. Kötelmi jog

16. gyakorlat. Kötelmi jog 16. gyakorlat Kötelmi jog 1. jogeset Egy filius familias tartozott Titiusnak. Tartozása biztosítására kezest adott. Titius végrendeletében a filius familiast örökösévé nevezte. Amikor meghalt, a pater

Részletesebben

Dr. Kenderes Andrea okt. 6.

Dr. Kenderes Andrea okt. 6. Dr. Kenderes Andrea 2012. okt. 6. Facere szerződések alaptípusai Eredmény kötelem- vállalkozási szerződés Gondossági kötelem- megbízási szerződés Vállalkozási szerződés: Ptk. 389. 401. Megbízás: Ptk. 474.

Részletesebben

Fábián Ferenc. Előadásvázlatok a kötelmi jog általános része köréből

Fábián Ferenc. Előadásvázlatok a kötelmi jog általános része köréből Fábián Ferenc Előadásvázlatok a kötelmi jog általános része köréből P a t r o c i n i u m - k i a d v á n y B e t h l e n - s o r o z a t Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Polgári

Részletesebben

HARMADIK SZEMÉLY RÉSZÉRŐL FELAJÁNLOTT TELJESÍTÉS

HARMADIK SZEMÉLY RÉSZÉRŐL FELAJÁNLOTT TELJESÍTÉS 1. ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK HARMADIK SZEMÉLY RÉSZÉRŐL FELAJÁNLOTT TELJESÍTÉS A törvény lehetővé teszi azt, hogy meghatározott feltételek fennállása esetén a kötelezett helyett - szerződéses jogviszonyban nem

Részletesebben

Üzleti reggeli 2014. 06. 27. Új Ptk. - változások az üzleti életben

Üzleti reggeli 2014. 06. 27. Új Ptk. - változások az üzleti életben Üzleti reggeli 2014. 06. 27. Új Ptk. - változások az üzleti életben Dr. Kovács László Email: kovacs.laszlo@gtk.szie.hu Főbb témakörök 1. Röviden a Ptk. szerkezetéről 2. Átállási határidők - a régiről az

Részletesebben

VIS MAIOR - SZABÁLYZAT

VIS MAIOR - SZABÁLYZAT VIS MAIOR - SZABÁLYZAT 1.) Hatáskör 1.1. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) hagyományosan látja el a vis maior hivatkozások érvényesítésének igazolására irányuló tevékenységét. A vis maior igazolások

Részletesebben

2013. évi V. törvény VI. könyv XXIV. fejezet

2013. évi V. törvény VI. könyv XXIV. fejezet 2013. évi V. törvény VI. könyv XXIV. fejezet Hibás teljesítés 1. A hibás teljesítés általános szabályai 6:157. [Hibás teljesítés] (1) A kötelezett hibásan teljesít, ha a szolgáltatás a teljesítés időpontjában

Részletesebben

Önvezető autók üzemeltetése során felmerülő felelősségi kérdések

Önvezető autók üzemeltetése során felmerülő felelősségi kérdések Önvezető autók üzemeltetése során felmerülő felelősségi kérdések Közlekedési balesetek és a közlekedő ember című szeminárium Budapest, 2017. október 14. 1 Önvezető autók autonóm járművek 11/2017. (IV.12.)

Részletesebben

Ha nem fizet a vevő Szerződéses biztosítékok

Ha nem fizet a vevő Szerződéses biztosítékok Ha nem fizet a vevő Szerződéses biztosítékok Előadó: Dr. Ditrói-Tóth Zsuzsa Ügyvéd, adótanácsadó Budapest, 2013. szeptember 17. Az előadás képei letölthetőek: www.adko.hu Előadások engedményezés jótállás

Részletesebben

BÉRLETI SZERZŐDÉS. Eszköz neve, típusa Mennyiség Gyártási szám

BÉRLETI SZERZŐDÉS. Eszköz neve, típusa Mennyiség Gyártási szám Szerződés száma: BÉRLETI SZERZŐDÉS A szerződő Felek: Bérbe adó: Cím: Adószám: Cégbejegyzés száma: Telefon/fax: a továbbiakban Bérbe adó valamint, valamint Bérlő: Cím: Posta cím: Számlavezető

Részletesebben

Ha nem fizet a vevő Szerződéses biztosítékok

Ha nem fizet a vevő Szerződéses biztosítékok Ha nem fizet a vevő Szerződéses biztosítékok Előadó: Dr. Ditrói-Tóth Zsuzsa Ügyvéd, adótanácsadó Budapest, 2013. június 17. Az előadás képei letölthetőek: www.adko.hu Előadások engedményezés jótállás

Részletesebben

2014. Kereskedelmi szerződések joga 1. Bevezetés A legfontosabb változások áttekintése 1

2014. Kereskedelmi szerződések joga 1. Bevezetés A legfontosabb változások áttekintése 1 Kereskedelmi szerződések sek joga 1. MSC 2014 Az új Polgári Törvénykönyv a szerződések jogát érintő legfontosabb változásai. Kötelmi jogi alapok dr. Verebics János, PhD egyetemi 1 Bevezetés A legfontosabb

Részletesebben

KÖTELMI JOG Hatodik Könyv

KÖTELMI JOG Hatodik Könyv KÖTELMI JOG Hatodik Könyv Kötelem: kötelezettség a szolgáltatás teljesítésére és jogosultság a szolgáltatás teljesítésének követelésére. MIRE IRÁNYULHAT? valamely dolog adására, tevékenységre, tevékenységtől

Részletesebben

Civilisztika II. elővizsga kérdéssor. Első előadás (Korlátolt dologi jogok)

Civilisztika II. elővizsga kérdéssor. Első előadás (Korlátolt dologi jogok) Civilisztika II. elővizsga kérdéssor Első előadás 09. 07. (Korlátolt dologi jogok) 1. Mik azok a korlátolt dologi jogok; hogyan viszonyulnak a többi dologi joghoz? 2. Hogyan jöhet létre és kit illet meg

Részletesebben

16. gyakorlat jogeset

16. gyakorlat jogeset 1. jogeset 16. gyakorlat Kötelmi jog Egy filius familias tartozott Titiusnak. Tartozása biztosítására kezest adott. Titius végrendeletében a filius familiast örökösévé nevezte. Amikor meghalt, a pater

Részletesebben

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola. A főiskola hallgatóinak fegyelmi és kártérítési felelősségéről szóló szabályzata

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola. A főiskola hallgatóinak fegyelmi és kártérítési felelősségéről szóló szabályzata Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola A főiskola hallgatóinak fegyelmi és kártérítési felelősségéről szóló szabályzata A Szervezeti és működési szabályzat melléklete 2012. szeptember T A R T A L O M J E G

Részletesebben

legfeljebb 4 havi illetmény legfeljebb 4 havi ellátmány (külszolgálat alatt) 1. táblázat: Kártérítés mértéke a Ktv. és a Kttv.

legfeljebb 4 havi illetmény legfeljebb 4 havi ellátmány (külszolgálat alatt) 1. táblázat: Kártérítés mértéke a Ktv. és a Kttv. Táblázatok, folyamatábra Ktv. szabályai szerint Kttv. szabályai szerint (hatályos) gondatlan elkövetés 3 havi illetmény 3 havi ellátmány (külszolgálat alatt) legfeljebb 4 havi illetmény legfeljebb 4 havi

Részletesebben

9/2017. (XI.20.) MÜK szabályzata az ügyvédi felelősségbiztosítás évenként számított legalacsonyabb összegéről és követelményeiről 1

9/2017. (XI.20.) MÜK szabályzata az ügyvédi felelősségbiztosítás évenként számított legalacsonyabb összegéről és követelményeiről 1 9/2017. (XI.20.) MÜK szabályzata az ügyvédi felelősségbiztosítás évenként számított legalacsonyabb összegéről és követelményeiről 1 A Magyar Ügyvédi Kamara teljes ülése az ügyvédi tevékenységről szóló

Részletesebben

Mobiltelefon Használati és Elszámolási Szabályzat

Mobiltelefon Használati és Elszámolási Szabályzat ... (társaság neve)... (adószám) Mobiltelefon Használati és Elszámolási Szabályzat Érvényes:... -tól Érvénybe helyezte:... Tartalomjegyzék 1. A mobiltelefon használati szabályzat célja...3 2. Társaság

Részletesebben

Kártérítési jog. Kártérítési felelősség. Ptk. 339. Szerződésen kívüli károkozás. Kár. Felelősség feltételei- Szerződésszegésnél

Kártérítési jog. Kártérítési felelősség. Ptk. 339. Szerződésen kívüli károkozás. Kár. Felelősség feltételei- Szerződésszegésnél Kártérítési felelősség Kártérítési jog Dr. Kenderes Andrea Ptk. 339. -361. Kontraktuális Szerződésszegés Deliktuális Szerződésen kívüli károkozás Lényegében azonosak Ptk. 339. Aki másnak jogellenesen kárt

Részletesebben

A DELIKTUÁLIS (KÁRTÉRÍTÉSI) FELELŐSSÉG SZABÁLYAI AZ ÚJ PTK.-BAN

A DELIKTUÁLIS (KÁRTÉRÍTÉSI) FELELŐSSÉG SZABÁLYAI AZ ÚJ PTK.-BAN A DELIKTUÁLIS (KÁRTÉRÍTÉSI) FELELŐSSÉG SZABÁLYAI AZ ÚJ PTK.-BAN ELŐADÓ: DR. KOVÁCS ZSOLT XXIII. ALTENBURGER GYULA SZIMPÓZIUM BALATONVILÁGOS, 2013. MÁJUS 31. A KONTRAKTUÁLIS ÉS A DELIKTUÁLIS FELELŐSSÉG

Részletesebben

Jogi alapismeretek nov. 30.

Jogi alapismeretek nov. 30. Jogi alapismeretek 2017. nov. 30. I. Jogi felelősség II. A jog interdiszciplináris megközelítése I. Jogi felelősség Polgári jogi felelősség Ptk. 6:1. [A kötelem] (1) A kötelem kötelezettség a szolgáltatás

Részletesebben

Speciális felelősségi alakzatok. Dr. Fazekas Judit egyetemi tanár tanév I. félév

Speciális felelősségi alakzatok. Dr. Fazekas Judit egyetemi tanár tanév I. félév Speciális felelősségi alakzatok Dr. Fazekas Judit egyetemi tanár 2016-17. tanév I. félév Speciális felelősségi alakzatok Fokozott veszéllyel járó tevékenységért való felelősség Ptk. 6:535. - 6:539. Felelősség

Részletesebben

Új Polgári Törvénykönyv. Hatodik könyv XX. Cím A hitel- és számlaszerződések

Új Polgári Törvénykönyv. Hatodik könyv XX. Cím A hitel- és számlaszerződések Új Polgári Törvénykönyv Hatodik könyv XX. Cím A hitel- és számlaszerződések XX. Cím A hitel- és számlaszerződések hitelszerződés kölcsönszerződés betétszerződés folyószámla-szerződés fizetésiszámla-szerződés

Részletesebben

Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között

Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között DEBRECENI EGÉSZSÉGÜGYI MINŐSÉGÜGYI NAPOK () 2016. május 26-28. Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között A TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAM KIADVÁNYA Debreceni Akadémiai Bizottság Székháza (Debrecen, Thomas

Részletesebben

Római jog XI. A kötelmek biztosítékai (2)

Római jog XI. A kötelmek biztosítékai (2) Római jog XI. A kötelmek biztosítékai (2) a zálogjog tartalma A zálogjog funkciója kettős: a követelés biztosítása, a követelés kielégítése. Ennek megfelelően alakulnak a záloghitelező jogai: a) a zálogtárgy

Részletesebben

dr. Zavodnyik József június 14.

dr. Zavodnyik József június 14. dr. Zavodnyik József 2016. június 14. 2014/104/EU irányelv a tagállamok és az Európai Unió versenyjogi rendelkezéseinek megsértésén alapuló, nemzeti jog szerinti kártérítési keresetekre irányadó egyes

Részletesebben

Az új Munka Törvénykönyve. Dr. Varga Katalin Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds

Az új Munka Törvénykönyve. Dr. Varga Katalin Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds Az új Munka Törvénykönyve Dr. Varga Katalin Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds TARTALOM I. A kárfelelősség szabályai Munkáltatói kárfelelősség Munkavállalói kárfelelőség II. Atipikus munkaviszonyok

Részletesebben

S Z E G E D I Í T É L Ő T Á B L A

S Z E G E D I Í T É L Ő T Á B L A S Z E G E D I Í T É L Ő T Á B L A P O L G Á R I K O L L É G I U M KOLLÉGIUMVEZETŐ: DR. KEMENES ISTVÁN 6721 Szeged, Sóhordó u. 5. Telefon: 62/568-512 6701 Szeged Pf. 1192 Fax: 62/568-513 Szegedi Ítélőtábla

Részletesebben

A megtámadható szerződések

A megtámadható szerződések A megtámadható szerződések Szolgáltatás-ellenszolgáltatás közötti feltűnő nagy értékkülönbség a szerződés megkötésének időpontjában, anélkül, hogy az egyik felet az ajándékozás szándéka vezetné; Tévedés:

Részletesebben

ALANYVÁLTOZÁSRA IRÁNYULÓ SZERZŐDÉSEK; BIZTOSÍTÉKI SZERZŐDÉSEK; HITEL- ÉS SZÁMLASZERZŐDÉSEK

ALANYVÁLTOZÁSRA IRÁNYULÓ SZERZŐDÉSEK; BIZTOSÍTÉKI SZERZŐDÉSEK; HITEL- ÉS SZÁMLASZERZŐDÉSEK ALANYVÁLTOZÁSRA IRÁNYULÓ SZERZŐDÉSEK; BIZTOSÍTÉKI SZERZŐDÉSEK; HITEL- ÉS SZÁMLASZERZŐDÉSEK DR. GÁRDOS PÉTER HVG-ORAC SZERZŐDÉSEK AZ ÚJ PTK. ALAPJÁN BUDAPEST 2014. NOVEMBER 25. SZERZŐDÉSEK AZ ÚJ PTK. ALAPJÁN

Részletesebben

Magyar joganyagok - 9/2017. (XI. 20.) MÜK szabályzat - az ügyvédi felelősségbiztosít 2. oldal 3. Az ügyvédi tevékenység gyakorlása keretében kiegészít

Magyar joganyagok - 9/2017. (XI. 20.) MÜK szabályzat - az ügyvédi felelősségbiztosít 2. oldal 3. Az ügyvédi tevékenység gyakorlása keretében kiegészít Magyar joganyagok - 9/2017. (XI. 20.) MÜK szabályzat - az ügyvédi felelősségbiztosít 1. oldal 9/2017. (XI. 20.) MÜK szabályzat az ügyvédi felelősségbiztosítás évenként számított legalacsonyabb összegéről

Részletesebben

Egyes szerződések. Villamosmérnök szak DE TTK. Debrecen, 2010. március 23.

Egyes szerződések. Villamosmérnök szak DE TTK. Debrecen, 2010. március 23. Egyes szerződések Villamosmérnök szak DE TTK Debrecen, 2010. március 23. Fogalma: az egyik fél, az eladó köteles az általa eladott dolog tulajdonjogát a másik szerződő félre, a vevőre átruházni és a dolgot

Részletesebben

Polgári jog. Személyek joga évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről Dr. Szekeres Diána Ph.D évi V. törvény (Új Ptk.)

Polgári jog. Személyek joga évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről Dr. Szekeres Diána Ph.D évi V. törvény (Új Ptk.) Polgári jog Személyek joga 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről Dr. Szekeres Diána Ph.D. 2013. évi V. törvény (Új Ptk.) I. Könyv Bevezető rendelkezések II. Könyv Az ember mint jogalany III. IV.

Részletesebben

AZ UTÓBBI IDŐSZAK TÖRVÉNYI VÁLTOZÁSAI: PTK., MT.

AZ UTÓBBI IDŐSZAK TÖRVÉNYI VÁLTOZÁSAI: PTK., MT. AZ UTÓBBI IDŐSZAK TÖRVÉNYI VÁLTOZÁSAI: PTK., MT. AZ ÚJ POLGÁRI TÖRVÉNYKÖNYV JELLEMZŐI A GAZDASÁGI JOG KÓDEXE Kódex jelleg erősítése A társasági jog, a nonprofit szektor jogának beemelése a törvénybe, modern

Részletesebben

UNION-Casco Alapbiztosítás feltételei

UNION-Casco Alapbiztosítás feltételei UNION-Casco Alapbiztosítás feltételei Az UNION Biztosító Zrt. a biztosítási díj megfizetése ellenében a kockázatviselés időtartama alatt a jelen biztosítási feltételekben rögzített esetekben és mértékben

Részletesebben

Értelmező rendelkezések

Értelmező rendelkezések 2009. évi LXII. törvény a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról 1 Hatályos: 2013.10.01-2013.12.31 Az Országgyűlés a károsultak fokozott védelme, a gépjárművel okozott károk következtében a biztosítottakkal

Részletesebben

2009. évi LXII. törvény

2009. évi LXII. törvény 2009. évi LXII. törvény a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról Az Országgyűlés a károsultak fokozott védelme, a gépjárművel okozott károk következtében a biztosítottakkal szemben támasztott megalapozott

Részletesebben

Egységes szerkezetben a június 29. napjáig hatályba lépett módosításokkal.

Egységes szerkezetben a június 29. napjáig hatályba lépett módosításokkal. 9/2017. (XI. 20.) MÜK szabályzata az ügyvédi felelősségbiztosítás évenként számított legalacsonyabb összegéről és követelményeiről 1 A Magyar Ügyvédi Kamara teljes ülése az ügyvédi tevékenységről szóló

Részletesebben

AKTUÁLIS VÁLTOZÁSOK A MUNKAJOG TERÜLETÉN

AKTUÁLIS VÁLTOZÁSOK A MUNKAJOG TERÜLETÉN AKTUÁLIS VÁLTOZÁSOK A MUNKAJOG TERÜLETÉN ÚJ PTK SZERKEZETE 2013. évi V. törvény,nyolc könyv, 44%-a új, 33%-a módosításra került diszpozitivitás alapelve, imperatív szabályok 2013. évi CLXXVII. törvényt

Részletesebben

38. A KÖTELEZETT ÉS A JOGOSULT KÉSEDELME, A TELJESÍTÉS LEHETETLENNÉ

38. A KÖTELEZETT ÉS A JOGOSULT KÉSEDELME, A TELJESÍTÉS LEHETETLENNÉ BH 2009. 80. A gyógyszer előírás nélküli alkalmazása esetén bekövetkezett egészségkárosodás miatt keletkezett károkért az állam csak akkor felel, ha a termékfelelősségről szóló 1993. évi X. törvény szerinti

Részletesebben

Vagyonőr vállalkozások felelősségbiztosítási feltételei (VFF) Hatályos: 2015. szeptember 25. Nysz.: 17950

Vagyonőr vállalkozások felelősségbiztosítási feltételei (VFF) Hatályos: 2015. szeptember 25. Nysz.: 17950 Vagyonőr vállalkozások felelősségbiztosítási feltételei (VFF) Hatályos: 2015. szeptember 25. Nysz.: 17950 2 Tartalomjegyzék Általános felelősségbiztosítási szerződési feltételek (ÁFSZ)... 3 I. Biztosított....

Részletesebben

ítéletet: A másodfokú bíróság az elsőfokú bíróság ítéletét megváltoztatja és a felperes keresetét elutasítja.

ítéletet: A másodfokú bíróság az elsőfokú bíróság ítéletét megváltoztatja és a felperes keresetét elutasítja. . M A Kaposvári Törvényszék, mint másodfokú bíróság A Kaposvári Törvényszék, mint másodfokú bíróság dr. Csuka Zoltán ügyvéd (7400 Kaposvár, Csokonai u. 2.) által képviselt szám alatti ) felperesnek - Klincsik

Részletesebben

Törvényi engedmény és késedelmi kamat

Törvényi engedmény és késedelmi kamat Törvényi engedmény és késedelmi kamat LESZKOVEN LÁSZLÓ * 1. A dolgozat témája közelmúltban látott napvilágot a Győri Ítélőtábla Pf. IV.20.110/2009/10. számú ítélete. 1 A tényállás témánk szempontjából

Részletesebben

Üzletszabályzat a garanciák vállalásának rendjéről

Üzletszabályzat a garanciák vállalásának rendjéről A Lakiteleki Takarékszövetkezet 013/2014. számú saját szabályzata Üzletszabályzat a garanciák vállalásának rendjéről Hatálybalépés időpontja: 2014. október 16. Tartalomjegyzék 1. Az Üzletszabályzat tárgya,

Részletesebben

SZERZŐDÉSI JOG ÁLTALÁNOS RÉSZ II.

SZERZŐDÉSI JOG ÁLTALÁNOS RÉSZ II. SZERZŐDÉSI JOG ÁLTALÁNOS RÉSZ II. I. Szerződéskötés II. A szerződés hatálya és érvényessége/érvénytelensége III. Szerződési mellékkikötések: megerősítés és biztosítás IV. A szerződés módosítása és megszűnése

Részletesebben

B/20 A KIMENTŐ FELELŐSSÉGI RENDSZER KIMENTŐ OKOK A SZERZŐDÉSEN KÍVÜLI FELELŐSSÉG KÖRÉBEN

B/20 A KIMENTŐ FELELŐSSÉGI RENDSZER KIMENTŐ OKOK A SZERZŐDÉSEN KÍVÜLI FELELŐSSÉG KÖRÉBEN KIMENTŐ FELELŐSSÉGI RENDSZER A felelősség beálltához a károsultnak (felperes) kell bizonyítania: a kárt (ideértve általában annak mértékét is - kivéve általános kártérítés 359. ), a károkozó magatartását,

Részletesebben

1959. évi IV. törvény. a Polgári Törvénykönyvről. (a szavatosságra vonatkozó szabályok) A teljesítés 277.

1959. évi IV. törvény. a Polgári Törvénykönyvről. (a szavatosságra vonatkozó szabályok) A teljesítés 277. 1959. évi IV. törvény a Polgári Törvénykönyvről (a szavatosságra vonatkozó szabályok) A teljesítés 277. (1) A szerződéseket tartalmuknak megfelelően, a megszabott helyen és időben, a megállapított mennyiség,

Részletesebben

Római jog XII. A kötelem megszűnése, megújítása, átruházása

Római jog XII. A kötelem megszűnése, megújítása, átruházása Római jog XII. A kötelem megszűnése, megújítása, átruházása a teljesítés A teljesítés, mint a kötelemmegszűnés felek által privilegizált formája ipso iure megszünteti a kötelmet, ha a teljesítés megfelel

Részletesebben

Biztosítéki konstrukciók megítélése hitelkockázati fedezetként történő elismerhetőség szempontjából ( közvetett-közvetlen biztosítékok)

Biztosítéki konstrukciók megítélése hitelkockázati fedezetként történő elismerhetőség szempontjából ( közvetett-közvetlen biztosítékok) Biztosítéki konstrukciók megítélése hitelkockázati fedezetként történő elismerhetőség szempontjából ( közvetett-közvetlen biztosítékok) I. TÉNYÁLLÁS A Bank állásfoglalás iránti kérelmében foglalt tényállás

Részletesebben

Az államok nemzetközi. Komanovics Adrienne, 2012

Az államok nemzetközi. Komanovics Adrienne, 2012 Az államok nemzetközi felelőssége Komanovics Adrienne, 2012 1 (1) A nemzetközi felelősség jogának fejlődése (2) A nemzetközi felelősség forrásai és a kodifikáció (3) A nemzetközi jogsértés (4) Az állam

Részletesebben

Kellékszavatosság Termékszavatosság Jótállás Kártérítés Jogszavatosság Hibás teljesítés különös szabályai

Kellékszavatosság Termékszavatosság Jótállás Kártérítés Jogszavatosság Hibás teljesítés különös szabályai 2014. november 17. Általános szabályok Fogalma Hibás teljesítési vélelem Jogkövetkezmények Kellékszavatosság Termékszavatosság Jótállás Kártérítés Jogszavatosság Hibás teljesítés különös szabályai A kötelezett

Részletesebben

ÉRVÉNYTELENSÉG MEGTÁMADÁSI OKOK

ÉRVÉNYTELENSÉG MEGTÁMADÁSI OKOK ÉRVÉNYTELENSÉG DR. BARZÓ TÍMEA PHD EGYETEMI DOCENS, ÜGYVÉD EGÉSZSÉGÜGYI SZAKJOGÁSZ MISKOLCI EGYETEM ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR POLGÁRI JOGI TANSZÉK 2014. 1 ALAPVETÉSEK FELEK CÉLJA: Kölcsönös és egybehangzó

Részletesebben

Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás Biztosítási Feltételek

Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás Biztosítási Feltételek Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás Biztosítási Feltételek A biztosítótársaságra vonatkozó adatok H-1082 Budapest, Baross u. 1. H-1461 Bp., Pf. 131. Telefon: (+36-1) 486-4200 Cégjegyzékszám: 01-10-041566

Részletesebben

Mi szabályozza az utasok légiközlekedés során felmerült kártérítési igényeit?

Mi szabályozza az utasok légiközlekedés során felmerült kártérítési igényeit? Mi szabályozza az utasok légiközlekedés során felmerült kártérítési igényeit? A Montrealban 1999. május 28-án kelt Egyezmény tartalmazza a nemzetközi légi fuvarozásra vonatkozó szabályozás egységes elveit;

Részletesebben

b)6 Magyarország területén rendezett gépjárműversenyen (edzésen) részt vevő gépjárművekre kötött felelősségbiztosítási szerződésekre;

b)6 Magyarország területén rendezett gépjárműversenyen (edzésen) részt vevő gépjárművekre kötött felelősségbiztosítási szerződésekre; 2009. évi LXII. törvény a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról1 Az Országgyűlés a károsultak fokozott védelme, a gépjárművel okozott károk következtében a biztosítottakkal szemben támasztott megalapozott

Részletesebben

Római jog levelező II. Kötelmi jog I.

Római jog levelező II. Kötelmi jog I. Római jog levelező II. Kötelmi jog I. a kötelem fogalma A kötelem (obligatio) meghat{rozott személyek között fenn{lló, a mag{nautonómi{n alapuló azon jogviszony, melynél fogva az egyik fél a m{siktól szolg{ltat{st

Részletesebben

PTK-1959. IV.törvény XLI. fejezet - A fuvarozás. 1959. évi IV. törvény. a Polgári Törvénykönyvről

PTK-1959. IV.törvény XLI. fejezet - A fuvarozás. 1959. évi IV. törvény. a Polgári Törvénykönyvről PTK-1959. IV.törvény XLI. fejezet - A fuvarozás 1959. évi IV. törvény a Polgári Törvénykönyvről [Egységes szerkezetben a Ptk. hatálybalépéséről és végrehajtásáról szóló 1960. évi 11. törvényerejű rendelettel

Részletesebben

ATLASZ KOMPÁNIA BIZTONSÁGI ÖV CSOPORTOSBALESET- ÉS BETEGSÉGBIZTOSÍTÁSI SZERZŐDÉS ÁLTALÁNOS FELTÉTELEI (MJK: KOMP-ÁLT 001-2016)

ATLASZ KOMPÁNIA BIZTONSÁGI ÖV CSOPORTOSBALESET- ÉS BETEGSÉGBIZTOSÍTÁSI SZERZŐDÉS ÁLTALÁNOS FELTÉTELEI (MJK: KOMP-ÁLT 001-2016) Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe Atlasz Kompánia- Biztonsági Öv ATLASZ KOMPÁNIA BIZTONSÁGI ÖV CSOPORTOSBALESET- ÉS BETEGSÉGBIZTOSÍTÁSI SZERZŐDÉS ÁLTALÁNOS FELTÉTELEI (MJK: KOMP-ÁLT 001-2016)

Részletesebben

http://gyorugyved.hu Kártérítés vagy kártalanítás?

http://gyorugyved.hu Kártérítés vagy kártalanítás? http://gyorugyved.hu Kártérítés vagy kártalanítás? Habár hangzásra nagyon hasonlítanak, valójában két alapjaiban eltérő jogintézményről van szó. Alapvetően a kártalanítást a kártérítéstől a jogellenesség

Részletesebben

AZ UTÓBBI IDŐSZAK TÖRVÉNYI VÁLTOZÁSAI ÚJ PTK, MT

AZ UTÓBBI IDŐSZAK TÖRVÉNYI VÁLTOZÁSAI ÚJ PTK, MT AZ UTÓBBI IDŐSZAK TÖRVÉNYI VÁLTOZÁSAI ÚJ PTK, MT ÚJ PTK SZERKEZETE 2013. évi V. törvény,nyolc könyv, 44%-a új, 33%-a módosításra került diszpozitivitás alapelve, imperatív szabályok 2013. évi CLXXVII.

Részletesebben

Az egészségügyi tevékenység végzésének speciális jogi formái I. A működési engedélyhez nem kötött jogi lehetőségek 1

Az egészségügyi tevékenység végzésének speciális jogi formái I. A működési engedélyhez nem kötött jogi lehetőségek 1 Az egészségügyi tevékenység végzésének speciális jogi formái I. A működési engedélyhez nem kötött jogi lehetőségek 1 Az a körülmény, hogy az egészségügyi szolgáltató és az egészségügyi dolgozó között,

Részletesebben

I. (ŐSZI) FÉLÉV A TÉTELEK

I. (ŐSZI) FÉLÉV A TÉTELEK POLGÁRI JOG ZÁRÓVIZSGA TÉTELSOR 2017-2018. I. (ŐSZI) FÉLÉV A TÉTELEK 1. A polgári jog fogalma, tárgya, helye és összefüggései a jogrendszerben. 2. A magánjog története Nyugat-Európában és Magyarországon

Részletesebben

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem. Hallgatói Hangszerkölcsönzési Szabályzata. (a továbbiakban: a Szabályzat )

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem. Hallgatói Hangszerkölcsönzési Szabályzata. (a továbbiakban: a Szabályzat ) A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Hallgatói Hangszerkölcsönzési Szabályzata (a továbbiakban: a Szabályzat ) 1. (1) Az Egyetemen működő tanulmányi és művészeti élet feltételeinek minél magasabb szintű

Részletesebben

Mit fedez a felelősségbiztosítás? (különös tekintettel az építési beruházásokra) A közbeszerzés és a biztosítás kérdései November 7.

Mit fedez a felelősségbiztosítás? (különös tekintettel az építési beruházásokra) A közbeszerzés és a biztosítás kérdései November 7. Mit fedez a felelősségbiztosítás? (különös tekintettel az építési beruházásokra) A közbeszerzés és a biztosítás kérdései 2018. November 7. Felelősségbiztosítás Építési beruházás esetén az ajánlattevő köteles

Részletesebben

POLGÁRI KOLLÉGIUM TÁBLABÍRÓSÁGI FÜZETEK III. VÁLOGATÁS A MÁSODFOKÚ JOGGYAKORLATBÓL. 2004. január 1-től 2004. július 31-ig. Belső használatra!

POLGÁRI KOLLÉGIUM TÁBLABÍRÓSÁGI FÜZETEK III. VÁLOGATÁS A MÁSODFOKÚ JOGGYAKORLATBÓL. 2004. január 1-től 2004. július 31-ig. Belső használatra! S Z E G E D I Í T É L Ő T Á B L A POLGÁRI KOLLÉGIUM TÁBLABÍRÓSÁGI FÜZETEK III. VÁLOGATÁS A MÁSODFOKÚ JOGGYAKORLATBÓL 2004. január 1-től 2004. július 31-ig. Belső használatra! - 2 - KOLLÉGIUMI AJÁNLÁSOK

Részletesebben

Nemzetközi adásvétel. A Bécsi Vételi Egyezmény

Nemzetközi adásvétel. A Bécsi Vételi Egyezmény Nemzetközi adásvétel A Bécsi Vételi Egyezmény Előzmények 1929: Ernst Rabel német professzor veti fel szükségességét A munka a Hágai Nemzetközi Magánjogi Konferencia keretében indult meg 1964: HNMK elfogad

Részletesebben

1959. évi IV. törvény a Magyar Köztársaság Polgári Törvénykönyvéről 1

1959. évi IV. törvény a Magyar Köztársaság Polgári Törvénykönyvéről 1 OptiJus Opten Kft. I. 1959. évi IV. törvény 1959. évi IV. törvény a Magyar Köztársaság Polgári Törvénykönyvéről 1 A 2012.1.1. és 2012.3.31. között hatályos szöveg Tartalomjegyzék XLI. Fejezet A fuvarozás

Részletesebben

Jogi alapismeretek III. Dr.Illés Katalin november 9. ELTE IK Oktatás- és Médiainformatikai Tanszék

Jogi alapismeretek III. Dr.Illés Katalin november 9. ELTE IK Oktatás- és Médiainformatikai Tanszék Jogi alapismeretek III. Dr.Illés Katalin 2012. november 9. ELTE IK Oktatás- és Médiainformatikai Tanszék Számonkérés A számonkérés formája: írásbeli dolgozat Rendelkezésre álló idő: igény szerint, kb.

Részletesebben

Szállítmányozási és fuvarozási szerződés

Szállítmányozási és fuvarozási szerződés Szállítmányozási és fuvarozási szerződés Készítette: Unyatyinszki Csaba 2014.07.11. 1 Szállítmányozói tevékenység A szállítmányozás nem pusztán a dolgok egyik helyről a másikra történő eljuttatását jelenti,

Részletesebben

ÜZLETI JOG II. 6. előad. sszegés

ÜZLETI JOG II. 6. előad. sszegés ÜZLETI JOG II. 6. előad adás A teljesítés s (folytatás) A szerződésszeg sszegés 1 Áttekintés: I. A TELJESÍTÉS I.1 A teljesítés módja A.) A teljesítés elvi főszabálya B.) A teljesítés egyéb lényegi kérdései

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. Előszó 11. 1992. évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvéről 13

TARTALOMJEGYZÉK. Előszó 11. 1992. évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvéről 13 Tartalomjegyzék 3 TARTALOMJEGYZÉK Előszó 11 1992. évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvéről 13 ELSŐ RÉSZ BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK 13 A) A törvény hatálya 13 1. A törvény tárgyi hatálya 14 2. A törvény területi

Részletesebben

1959. évi IV. törvény. a Polgári Törvénykönyvről. (a szavatosságra és a jótállásra vonatkozó szabályok) A jótállás 248.

1959. évi IV. törvény. a Polgári Törvénykönyvről. (a szavatosságra és a jótállásra vonatkozó szabályok) A jótállás 248. 1959. évi IV. törvény a Polgári Törvénykönyvről (a szavatosságra és a jótállásra vonatkozó szabályok) A jótállás 248. (1) Aki a szerződés hibátlan teljesítéséért szerződés vagy jogszabály alapján jótállásra

Részletesebben

KORLÁTOLT DOLOGI JOGOK

KORLÁTOLT DOLOGI JOGOK HASZNÁLATI JOGOK KORLÁTOLT DOLOGI JOGOK Használati jogok Személyes szolgalmak Telki szolgalmak Értékjogok Pl: zálogjog FÖLDHASZNÁLAT Főszabály aedificium solo cedit elve az épület osztja a fődolog jogi

Részletesebben

HATODIK KÖNYV Szerződések általános szabályai

HATODIK KÖNYV Szerződések általános szabályai HATODIK KÖNYV Szerződések általános szabályai ÖTÖDIK KÖNYV: DOLOGI JOG- KORLÁTOLT DOLOGI JOGOK Célja, hogy a zálogjog segítse a hitelfelvételt: hatékony biztosítékot nyújt a hitelező számára, és megfelelő

Részletesebben

A fuvarozási szerződés

A fuvarozási szerződés További jogszabályok, adattárak, infók: www.stampede.hu XXXVIII. Fejezet (38.) A fuvarozási szerződés 6:257. [Fuvarozási szerződés] Fuvarozási szerződés alapján a fuvarozó a küldemény rendeltetési helyére

Részletesebben

Lakásbiztosítás. Biztosítási termékismertető. Milyen típusú biztosításról van szó?

Lakásbiztosítás. Biztosítási termékismertető. Milyen típusú biztosításról van szó? Lakásbiztosítás Biztosítási termékismertető A társaság: Wáberer Hungária Zrt. A termék: Panoráma Családi Otthonbiztosítás Garzon csomag Ez az ismertető rövid áttekintést ad Önnek a megkötni kívánt biztosítás

Részletesebben

Magyar Ügyvédek Biztosító és Segélyező Egyesületének 1.sz. ügyvédi felelősségbiztosítási feltétele (biztosítási feltételek) 1996.

Magyar Ügyvédek Biztosító és Segélyező Egyesületének 1.sz. ügyvédi felelősségbiztosítási feltétele (biztosítási feltételek) 1996. Magyar Ügyvédek Biztosító és Segélyező Egyesületének 1.sz. ügyvédi felelősségbiztosítási feltétele (biztosítási feltételek) 1996. április 1-től 2 1. SZ.MELLÉKLET A MAGYAR ÜGYVÉDEK BIZTOSÍTÓ ÉS SEGÉLYEZŐ

Részletesebben

Gépkocsi Használati Szabályzat

Gépkocsi Használati Szabályzat ... (társaság neve)... (adószám) Gépkocsi Használati Szabályzat Érvényes:... -tól Érvénybe helyezte:... Tartalomjegyzék 1. A gépkocsi használati szabályzat célja...3 2. Társaság bemutatása...3 3. Jelen

Részletesebben

ATLASZ KÖNYVELŐK FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSÁNAK SZABÁLYZATA (MJK: KÖNYVELŐIFEL 001-2015) KÖNYVELŐIFEL 001-2015 Érvényes: 2015. január 01-től 1/16

ATLASZ KÖNYVELŐK FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSÁNAK SZABÁLYZATA (MJK: KÖNYVELŐIFEL 001-2015) KÖNYVELŐIFEL 001-2015 Érvényes: 2015. január 01-től 1/16 ATLASZ KÖNYVELŐK FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSÁNAK SZABÁLYZATA (MJK: KÖNYVELŐIFEL 001-2015) KÖNYVELŐIFEL 001-2015 Érvényes: 2015. január 01-től 1/16 ATLASZ KÖNYVELŐK FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSÁNAK SZABÁLYZATA 1. BEVEZETÉS

Részletesebben

A biztosító mint hitelező és mint adós. Dr. Csőke Andrea

A biztosító mint hitelező és mint adós. Dr. Csőke Andrea A biztosító mint hitelező és mint adós Dr. Csőke Andrea A biztosító mint hitelező A csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló 1991. évi XLIX. törvény (Cstv.) - Magyarországon + anyagi jogi szabályok

Részletesebben

A RÉSZVÉNY-ELŐÁLLÍTÁS ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI KÉRDÉSEI

A RÉSZVÉNY-ELŐÁLLÍTÁS ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI KÉRDÉSEI A RÉSZVÉNY-ELŐÁLLÍTÁS ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI KÉRDÉSEI A RÉSZVÉNY-ELŐÁLLÍTÁS JOGI KÉRDÉSEI ÉS AZ ÚJ PTK. RÉSZVÉNYEKRE VONATKOZÓ ÚJ RENDELKEZÉSEI DR. TOMORI ERIKA CODEX NAPOK 2014 VÁLTOZIK-E AZ ÉRTÉKPAPÍR

Részletesebben

JOG ÉS KÖZGAZDASÁGTAN

JOG ÉS KÖZGAZDASÁGTAN JOG ÉS KÖZGAZDASÁGTAN JOG ÉS KÖZGAZDASÁGTAN Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TátK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi

Részletesebben

Tájékoztató fizetési késedelemmel rendelkező adósok részére

Tájékoztató fizetési késedelemmel rendelkező adósok részére Tájékoztató fizetési késedelemmel rendelkező adósok részére Alapvető fogalmak: Adós Az a természetes személy, természetes személy vállalkozó, jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezet,

Részletesebben

GB398 JELŰ E-CASCO BIZTOSÍTÁSI FELTÉTELEK ÉS ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓ

GB398 JELŰ E-CASCO BIZTOSÍTÁSI FELTÉTELEK ÉS ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓ Az OTP Csoport partnere GB398 JELŰ E-CASCO BIZTOSÍTÁSI FELTÉTELEK ÉS ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓ Groupama Biztosító Zrt. 1146 Budapest, Erzsébet királyné útja 1/C Nyomtatványszám: 13050/2 Hatályos 2016. január 1-jétől

Részletesebben