Minden, amit tudnunk kell mielőtt WEBLAPSZERKESZTŐHÖZ fordulunk!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Minden, amit tudnunk kell mielőtt WEBLAPSZERKESZTŐHÖZ fordulunk!"

Átírás

1 Programozótól ügyfeleknek Minden, amit tudnunk kell mielőtt WEBLAPSZERKESZTŐHÖZ fordulunk!...avagy weblapot rendelők kézikönyve huba & ferencz D E S I G N & M A R K E T I N G készítette: Héjja Huba - Ferencz

2 huba & ferencz D E S I G N & M A R K E T I N G

3 A szerzőről... Meggyőződésem, hogy egy gondosan elkészített weblap segít jobb fényben feltüntetni egy vállalkozást. Erre minden bizonnyal szükség van, hiszen a mai üzleti életre jellemző intenzív verseny mellett egy vállalkozó sem engedheti meg magának, hogy e-marketingje alul maradjon a konkurenseihez képest. Jelen lenni a világhálón, kapcsolatot tartani a potenciális illetve a már meglévő kliensekkel, online kampányokat kivitelezni mind olyan tevékenység, melyek nem csak a nagy vállalatok feladatai közé tartoznak! Héjja Huba vagyok, üdvözlöm Önt! Közel 5 éve foglalkozom egyedi, sablonmentes weblapok fejlesztésével, digitális és nyomtatott reklámanyagok szerkesztésével. Hiszem, hogy mindig van helye a fejlődésnek ebben a szakmában, ezért igyekszem folyamatosan képezni magam. Célom, olyan weblapok és marketing tervek kivitelezése, melyek az Ön vállalkozását magasabb szintre emelik, növelik az Ön eladásait és mindig egy lépéssel a konkurensei előtt tartják!

4 Előszó Miért írtam meg ezt a dokumentumot? Eddigi pályafutásom során, az esetek túlnyomó többségében olyan kliensekkel találkoztam, akik nem látták át teljes mértékben az online jelenlétből fakadó pozitívumokat, negatívumokat, feladatokat és kötelességeket. Leggyakoribb tévhitek közé az tartozott, hogy a kliens azt gondolta, miután megrendeli tőlem a weblapot, én hazamegyek, kattogtatok párat a számítógépemen és az így megszületett eredményért olyan árat kérek cserébe, amit ő nem tart indokoltnak. Ezen kívül még előfordult olyan is, hogy a kliens rám bízta weblapja szövegének megírását, mondván, hogy neki nincs ideje erre, és én úgyis tudok inspirálódni a konkurensei oldalairól. Persze, hogy volt szerencsém olyan ügyféllel is dolgozni, aki maximálisan tudta, hogy milyen erőforrásokra van szükség egy egyedi weblap elkészítésére, és soha semmilyen részletben nem volt fennakadás. Célom ezzel az írással tehát nem más, mint egy olyan kézikönyv szerkesztése, mely elolvasása után potenciális klienseimmel még gördülékenyebben tudok majd közreműködni.

5 Előszó Kinek ajánlom ezt a dokumentumot? Örvendenék, ha ezt a dokumentumot minél több olyan személy olvasná, aki a közeljövőben weblapot szeretne rendelni. Ennek ellenére azok képernyőjén is jó helyen van, akik csak kíváncsiak a benne írottakra. Az olvasó felkészültségi szintjétől függetlenül remélem, hogy mindenkinek akad benne valami hasznos információ. Weblapszerkesztők számára talán nem nyújt túl sok újat, de előfordulhat, hogy még ők is találnának benne néhány megfontolandó megoldást. Jogi nyilatkozat A dokumentumban szereplő képek, illusztrációk és szöveg mind a szerző tulajdonát képezik. Bármilyen jellegű felhasználásuk engedélyezett a forrás pontos feltüntetésének feltételével.

6 Tartalom I. Általános fogalmak 1.1 Mi a weblap? Miért van vállalkozásunknak szüksége rá? Milyen költségekkel jár az elkészítése? Miért vannak 100 eurós ajánlatok a piacon? Milyen típusú weblapok léteznek? 11 II. Rendelési tudnivalók 2.1 Hogyan forduljunk weblapszerkesztőhöz? Melyek az elkészítés szakaszai? Kész a weblapunk - hogyan tovább? Nézettség, látogatottság, hatékonyság Milyen hibák elkövetését kerüljük? 18 III. Összefoglaló 3.1 Összefoglaló 19

7 I. Általános fogalmak 1.1 Mi a weblap? Nyilván erre a kérdésre tucatnyi választ lehetne adni, hiszen mást jelent egy gyereknek, mást egy felnőttnek, mást egy vállalkozónak és mást egy weblapszerkesztőnek. A szerkesztő megszámolhatatlanul sok, összefüggő kódok és programozási megoldások egyvelegét látja benne, mely a képek és az illusztrációk segítségével életre kel és szolgálja a látogatót. Egy gyerek talán csak annyit észlel, hogy egy lehetőség, ahol játszani lehet. A felnőtt már nyilván ennél többet sejt, hiszen az is előfordulhat, hogy munkája során számtalan weblapról kell információkat begyűjtsön, talán onnan vásárol elektronikai cikkeket, olvassa a friss híreket. A vállalkozó számára viszont mindez csak egy eszköz, mely úgy viselkedik, mint még egy alkalmazott.

8 Általános fogalmak 1.2 Miért van vállalkozásunknak szüksége rá? A mai kor egyik legmarkánsabb jellemzője a világháló abszolút hódítása. A fejlettebb államokban már óriási százalékban vannak hozzácsatolva a háztartások az internethez. Noha Romániában emberből egyelőre csak 320 használja az internetet, mert a vidéken élő populáció életstílusába még nem integrálódott ez a szolgáltatás, a tendencia mégis növekvőben van. Már a mai, de a jövő generációja még inkább olyan életvitelt fog folytatni, melyből az internet nem hiányozhat. Ha mellé vesszük az "okos telefonok" térhódítását, beláthatjuk, hogy a 21. századi ember folyamatosan internet közelben akar lenni. Miért van ez? A mai életstílus nagyon felgyorsult. Az emberek az információhoz azonnal hozzá akarnak jutni. Sok esetben már a barátokkal való kommunikációt is interneten keresztül bonyolítják le, nem beszélve egyes termékek vásárlásáról. Egyre szélesedik azon tevékenységek köre, melyeket a világhálón lehet megtenni. Ilyen körülmények között, nem jelen lenni azon, egy akkora hiányosságot jelent, mely sorozatos lehetőségek kihagyását jelentheti vállalkozásunk számára. Ha van weblapunk és kellőképp foglalkozunk vele, akkor célközönségünk folyamatosan informálódik rólunk, tudja mi történik a vállalkozásunkkal, akár vásárol is az online platformunkon keresztül, de ami a legfontosabb, nem felejt el bennünket.

9 Általános fogalmak 1.3 Milyen költségekkel jár az elkészítése? A weblap egyik elengedhetetlen kelléke a domain név. Ez nem más, mint jövőbeli weblapunk hivatkozási címe, pl. Ez a szolgáltatás általában harmadik fél bevonásával jön létre, és költségeit a weblap tulajdonosa állja. Az írás pillanatában ez a szolgáltatás kb. 40 euróba kerül, amennyiben a domain név végződése ".ro", és egyszeri kifizetést igényel. A másik elengedhetetlen kellék a tárhely (hosting) és ennek lefoglalása. Ezt a szolgáltatást általában csomagban értékesítik az előzővel (domain névvel), és ára a megrendelt tárhely méretétől függ (pl. havi 2 euró/3000 MB tárhely). Éves periódusokra szokás rendelni és költsége szintén a weblap tulajdonosát terheli. A weblap elkészítésének árát nem lehet vonalzóval mérni. Függ a vizuális kivitelezéstől, a technikai megoldásoktól, a beépített modulok sokaságától, tudástárától. Szolgáltatásról lévén szó, az ár a kivitelezőtől függ. Az én esetemben az ár csak egy részletekre kiterjedő konzultációs szakasz végén deríthető ki pontosan. Ennek ellenére van néhány irányelv, mely mentén meg lehet ítélni egy weblap súlyát, ebből eredendően az ára is bepozicionálható. Esküvői zenészek, fotósok, szépségiparban dolgozó személyek bére csak egy példa arra, hogy a szolgáltatások ára ma már nem a legalsó szinten helyezkedik el. Egy komplex, minőségi weblap akár 3 hétnél is hosszabb idő alatt készülhet el, tehát be kell látnunk, hogy egy weblap nem olcsó, de annál hasznosabb, ha jól van elkészítve.

10 Általános fogalmak 1.4 Miért vannak 100 eurós ajánlatok a piacon? Az informatika népszerű a fiatalabb generációk körében, ezért találkozhatunk olyan vállalkozó szellemű személyekkel, akik kiegészítő jövedelem reményében elvállalják a weblapunk elkészítését. Nincs kizárva, hogy jó munkát is végezhetnek, de az ilyen üzletkötésnek sok hátulütője lehet. Az elsők között említhető, hogy általában nem tudnak számlát adni az elvégzett munkáért, így nem könnyítik vállalkozásunk adóterheit, sőt zsebből kell őket kifizetni. Egy másik aspektus lehet, hogy előre legyártott sablon rendszerek segítségével készítik el egyedinek vallott weblapunkat. Ez elsőre talán nem is annyira szembetűnő, de előfordulhat, hogy találkozunk majd hasonló kinézetű, szerkezetű weblapokkal. Előfordulhat az is, hogy megrendelőként szeretnénk, ha weblapunk kis, apró beépített modulokkal (online szavazó, eseménynaptár, online kérdőív) legyen felruházva, de a szomszéd srác ezt nem tudja már vállalni vagy csak olyan kivitelezésben, mely nem passzol a weblap külalakjával, formájával, stílusával. Ez azért fordulhat elő, mert a sablonrendszerek nem nyújtanak egyediséget, testre szabhatóságot. Megemlíthetjük azt is, hogy amennyiben a szomszéd fiú idővel munkába áll, szakmát vált vagy akár elköltözik, már nehézkesen tudnánk vele felvenni a kapcsolatot, nehézkesen tudnánk átalakításokat végeztetni idővel elavuló honlapunkon. Végül, de nem utolsó sorban azzal is számolnunk kell, hogy ha az illető személynek ez nem foglalkozása, hivatása, akkor szakmai fejlődése idővel a tetőpontra hág és nem fog tudni nekünk újabb és újabb megoldásokat, fejlesztési lehetőségeket, trendeket, kivitelezéseket ajánlani, és így weblapunk megragad egy adott minőségi szinten, melyet utólag csak plusz kiadás árán tudunk javítani.

11 Általános fogalmak 1.5 Milyen típusú weblapok léteznek? A következő lista csak a teljesség igénye nélkül mutatja be a weblapok lehetséges típusait, hiszen számuknak csak a képzelet szab határt. a. Bemutató szájt A maga egyszerűségében azt a célt szolgálja, hogy egy rendezvényt, eseményt, esetleg személyt bemutasson. Tartalma szűk, nem frissülő, képanyaga limitált. Célja, hogy egy jól meghatározható célközönség elérje és információt gyűjtsön róla. Példaként elképzelhető egy tíz éves érettségi találkozó alkalmával létrehozott oldal, ahol a helyszínről, szállásról, étkezésről és a rendezvény programjáról lehet tájékozódni. Részvételünket visszajelezhetjük és pár képet is megnézhetünk a régi emlékekből. Egy ilyen jellegű oldal képezi a ranglista alját és pont ezért az ára is szerény. b. Portfólió szájt Akár egy többször ismétlődő esemény, akár egy művész saját weboldalaként képzeljük el, szerkezetileg már összetettebb, hiszen tartalma akár havonta frissülhet. Hasonló oldalakon már beépített modul is megjelenhet (kép alatti szavazó), de arra is lehetőséget kell adni, hogy a weblap tulajdonosa akár saját maga is frissíthesse portfólióját. c. Miniportál Legyen szó egy politikusról, egy ifjúsági vagy civil szervezetről vagy csak egy helyi érdekeltségű hetilap weblapjáról, ebben az esetben már akár napi rendszerességgel frissülhet a tartalom hírek, cikkek, fotó albumok, videók formájában. Ebben az esetben az adminisztrációs felület már elengedhetetlen, mely komoly, precíz kivitelezést igényel. A beépített modulok száma

12 Általános fogalmak megnövekszik és szerkezete utólagos bővítésre minél alkalmasabb kell legyen. A keresőmotor optimalizálás (SEO) ez esetben már követelmény, és még az olvasókkal való online kapcsolattartás is beépíthető. d. Webshop (e-commerce szájt) Egy vállalkozás nem csak hagyományos módon értékesítheti termékeit. Egy online áruház számtalan előnyöket tartalmaz, ugyanakkor kivitelezése meglehetősen sok odafigyelést, tesztelést igényel, hiszen élesben már nincs helye a hibának. Mérnöki pontossággal megszerkesztett adatbázist kell hozzárendelni, és az ügyfelekkel való kapcsolattartás itt már minimum követelmény. Az adminisztrációs felületet akár napi rendszerességgel igénybe kell venni, hiszen a készletek paraméterei akár naponta módosulhatnak. A romániai piacot figyelembe véve akár a többnyelvű oldal szerkesztését is fontolóra lehet venni, ugyanakkor a keresőmotor optimalizálás itt is követelményként említhető meg. Online fizetési lehetőség beépítésével válhat még teljesebbé a kép, tehát beláthatjuk, hogy ez a kategória már sokkal magasabb színvonalat képvisel, mint az előtte lévők. A lista valójában nem áll meg itt, hiszen, amint már említettem, a képzelet dönti csak el, hogy milyen célra használjuk weblapunkat, milyen modulokat építünk bele, akarjuk-e, hogy Mobile verziója is legyen, netalán Flash animációkkal díszítjük, RSS hírcsatornát építünk bele, stb.

13 II. Rendelési tudnivalók 2.1 Hogyan forduljunk weblapszerkesztőhöz? Akár közeli ismerősünk az illető személy, akár csak rátaláltunk a telefonszámára (névjegykártyáról, internetről, üzleti partnereinktől), mikor felhívjuk, sose ezzel kezdjük: - Szia, szeretnék egy weblapot! Mennyibe kerül? Erre nyilván nem is tudna helyben válaszolni, meg egy sor olyan kérdést tenne fel, melyek csak meghosszabbítanák a telefonbeszélgetést, többnyire eredmény nélkül. Sokkal hatékonyabb, ha első lépésként összegezzük gondolatainkat, elképzeléseinket. Papírra vetünk minden olyan apró részletet, amelyeket szeretnénk, ha weboldalunk tudna. Csak ezt követően vegyük fel a kapcsolatot egy weblapszerkesztővel és kérjünk tőle egy időpontot, amikor személyesen is el tudjuk mondani a lejegyzetteket, meg tudjuk vitatni a részleteket és végül, de nem utolsó sorban megközelítő árajánlatot is kapunk!

14 Rendelési tudnivalók 2.2 Melyek az elkészítés szakaszai? Egy weblap elkészítése elég jól behatárolható lépések egymás utániságát jelenti: a. Konzultációs szakasz Ebben a stádiumban beszélik meg a felek a részleteket. Itt kell tisztázni, hogy a weblap miként fog kinézni, milyen formája lesz, milyen színkombinációt kell a programozó használjon. Továbbá azt is tisztázni kell, hogy a tartalma mi lesz, statikus-e vagy dinamikus, rendszeresen frissülő, szükség lesz-e adminisztrációs felületre vagy a frissítés a weblapszerkesztő további munkáját képezi majd. Egyeztetni kell azt is, hogy milyen beépített modulokat kíván a tulajdonos a lapján, hány nyelven legyen megtekinthető a weblap, stb. Az elkészítés határidejét és árát is ebben a szakaszban kell tisztázni. b. Kiegészítő szolgáltatások lefoglalása Érdemes a domain nevet (www.weblapcime.ro) és a tárhelyet időben lefoglalni. Ez megkönnyítheti a projekt folyamán fellépő időszakos beszámolók megmutatását, de mindezek ellenére ez a szakasz csúszhat hátrább a sorrendben. c. A design kivitelezésének szakasza A kezdeti, konzultációs szakaszban megbeszéltek alapján a weblapszerkesztő elkészíti a jövőbeli weblap külalakjának tervét, terveit. Ezt először csak egy képszerkesztő programban teszi, majd utólag, ha a kliens is meg van vele elégedve, megprogramozza. d. A háttérszerkezet felépítése Itt készül el a háttéradatbázis, amennyiben a projekt megköveteli. Ugyanakkor tartalommal is feltöltődik az oldal, megíródnak a beépített modulok, feltöltődnek a képek és videók.

15 Rendelési tudnivalók e. Tesztelési szakasz A weblapszerkesztő feltölti a valós szerverre a kész munkát, és elkezdődik a tesztelés. Ez azt jelenti, hogy pár külső személy, akár barátok is, néhányszor fellátogatnak az oldalra, navigálnak rajta és elmondják esetleges észrevételeiket. f. Átadási szakasz A weblap elkészült, a szerkesztő átnyújtja a kész munkát és megkapja érte a megbeszélt pénzösszeget. Miért fontos, hogy a konzultációs szakaszban minden részletet többször átgondolva, de annál magabiztosabban tisztázzunk? A konzultációs szakasz végéig semmi tettlegesség nem történik, csak beszélgetések, egyeztetések. Ha egy későbbi stádiumban szeretnénk változtatni egy bizonyos aspektusán az oldalnak (pl. más formai felépítés tetszik meg vagy rájövünk, hogy felhasználói fiók rendszert szeretnénk), akkor előfordulhat, hogy a weblapszerkesztő egészen vissza kell lépjen az első mozzanatokig, ami kárba veszett időt és pénzt jelent, mind számunka, mind a kivitelező számára egyaránt.

16 Rendelési tudnivalók 2.3 Kész van a weblapunk - hogyan tovább? Ebben a fázisban sem szabad karba tett kézzel hátra dőlni, és azt hinni, hogy ezzel megtettünk minden tőlünk telhetőt. A weblapunk reklámra szorul, melyet két fő ágon tehetünk meg: a. online b. offline. A. Online weblappromoválás A közösségi oldalak (social network) népszerűsége soha nem látott méreteket ölt. Nagyszerű lehetőséget nyújtanak arra, hogy vállalkozásunk termékeit, szolgáltatásait, programjait eljuttassuk számtalan emberhez. Ugyanakkor léteznek rendszeresen látogatott szakmai fórumok, blogok, ahol reklámunk helye biztos látogatókra talál. Hírportálok, újságok, civil szervezetek honlapjai jó alternatívák arra, hogy reklámunkat elhelyezzék az oldalaikon. B. Offline (hagyományos) weblappromoválás Vállalkozásunk számtalan hagyományos, nyomtatott formában képes önreklámozásra. Névjegykártyáink már hordozhatják weblapunk címét. Támogathatunk olyan látogatott rendezvényeket, ahol cserébe a plakátokon, szórólapokon weblapunk címe szerepelni fog. A katalógusok, prospektusok, noteszek, bannerek mind-mind olyan eszközök, melyek tökéletesen megfelelnek weblapunk és ezáltal cégünk reklámozására. A lehetőségek nyilván ennél szélesebb skálán mozognak. Képzeletünk, kreativitásunk szab csak határt annak, hogy milyen eszközök segítségével reklámozzuk magunkat.

17 Rendelési tudnivalók 2.4 Nézettség, látogatottság, hatékonyság Nem is gondolnánk, hogy mennyi statisztikai adathoz tudunk hozzáférni weblapunkkal kapcsolatban. Egyedi látogatók száma, látogatások száma, megnézett oldalak száma, eltöltött idő honlapunkon, csak néhány olyan adat, mely hasznos feedback lehet számunkra. Ugyanakkor segíthet megítélni azt is, hogy még mennyi promoválásra van szükségünk, ahhoz hogy weblapunk elérje a kívánt nézettséget. Legyünk merészek, és fektessünk abba, hogy weblapunk egy népszerű oldal legyen. Egy gondosan elkészített weblap, nézettség nélkül nagyon keveset ér. Sajnos, a legtöbb weblaptulajdonos a weblapszerkesztőre neheztel, amiért honlapja nem elég látogatott, vagy nem kap elég pozitív visszajelzést(megrendelést, t) róla. Ajánlott havonta egyszer konzultálni weblapszerkesztőnkkel, kérni, hogy készítsen nézettségi diagramokat, statisztikákat, kimutatásokat, és ezek alapján kidolgozni olyan promoválási metódusokat, mely a végén egy látogatott honlapot eredményez.

18 Rendelési tudnivalók 2.5 Milyen hibák elkövetését kerüljük? Számtalan olyan weblapot találhatunk a piacon, amely több nyelven való megtekintést tesz lehetővé (pl. román, magyar, angol). Annak ellenére, hogy a főoldal általában elkészül több nyelven, már a tartalmi oldalak elmaradnak ettől a gyakorlattól, ami negatív benyomást kelthet még a hazai látogatók körében is, nem beszélve a külföldiekről. Ha nem tudjuk garantálni a teljes tartalom állandó fordítását, akkor gondolkodjunk el szükségszerűségén. A hiányos tartalom ugyancsak bizalmatlanságot kelt a látogatóban, ezért mindig figyeljünk oda arra, hogy weblapunk ne adjon utalást olyan tartalomra, ami nem szerepel az adatbázisunkban. Ha egy weblap tartalma nem frissül, idővel a látogatók elpártolnak az olvasásától, így nehéz lesz később újra odacsalogatni őket. Figyeljünk oda arra, hogy olvasóink mindig friss hírekhez, tartalomhoz, képekhez jussanak hozzá, ezáltal motiválva őket az újabb és újabb látogatásra. Lehetőleg próbáljuk úgy összeállítani a weblapunkat, hogy minimális interaktivitás legyen benne. A túlzottan passzív oldalak hamar untatják a látogatókat, hiszen ma már a weblapok többsége intenzíven tartja a kapcsolatot az olvasókkal. Ne essünk tévedésbe: a kizárólag Flash-ben (animációs program) elkészített weblapok lehet, hogy nagyon érdekesek vizuálisan, de ronthatják a felhasználói élményt!

19 III. Összefoglaló 3.1 Összefoglaló Az olvasottak alapján kijelenthetjük, hogy egy weblap elkészítése érdekében mind a megrendelő, mind a kivitelező sok időt és energiát kell befektessen, ámbár ha komoly stratégia mentén készül az illető weblap, akkor a hosszútávú hozama mindenkit elégedetté tesz. Sose hátráljunk meg a kihívásoktól! Mindig tartsuk szem előtt az újat, a modernet. Még lehet hagyományos módon üzletelni, de miért ne használjuk ki az online üzletelést is, ha lehetőség adódik rá? Keressük meg azt a weblapszerkesztőt, akivel úgy érezzük, hogy hosszú távon együtt tudunk dolgozni és közös munkánk gyümölcseként szerezzünk még több követőt, érdeklődőt, vásárlót!

Tartalom. marketing. Kisokos

Tartalom. marketing. Kisokos Tartalom marketing Kisokos 1 3 Előszó 4 Szerzők 5 Bevezető 8 Mi az a tartalommarketing? 12 Mire használható és mire nem? 17 Milyen a jó tartalommarketing? 19 Kinek ajánlott? 23 Ki készítse a tartalmat?

Részletesebben

WEBFEJLESZTÉSI IRÁNYELVEK

WEBFEJLESZTÉSI IRÁNYELVEK K R E A T Í V K O M M U N I K Á C I Ó S Ü G Y N Ö K S É G WEBFEJLESZTÉSI IRÁNYELVEK Fingerprint Reklámügynökség» Webfejlesztési Irányelvek 2011» Áttekintés Áttekintés Jelen dokumentum ahhoz kíván segítséget

Részletesebben

1 Bevezetés... 2. 3 Kiemelt referenciáink... 8 AlkotóPortál Develor Bástya könyvesbolt HTMIK Mobicom, grafikai tervezés

1 Bevezetés... 2. 3 Kiemelt referenciáink... 8 AlkotóPortál Develor Bástya könyvesbolt HTMIK Mobicom, grafikai tervezés 1 Tartalom 1 Bevezetés...... 2 2 A Yohhanan Graphics bemutatása....... 3 Szolgáltatásaink Online Marketing Arculatok kialakítása Statikus honlapok készítése Dinamikus honlapok készítése Animációk kivitelezése

Részletesebben

AdWords kalauz - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

AdWords kalauz - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - AdWords kalauz - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Hogyan hozzuk ki a maximumot A Google AdWords rendszerből www.magyarmilliomos.hu 1 Bevezető A Google AdWords az egyike a ma

Részletesebben

AZ ÉV HONLAPJA PÁLYÁZAT SZEREPE A HAZAI ONLINE MARKETING KULTÚRA FEJLŐDÉSÉBEN

AZ ÉV HONLAPJA PÁLYÁZAT SZEREPE A HAZAI ONLINE MARKETING KULTÚRA FEJLŐDÉSÉBEN BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK Nappali Tagozat Nemzetközi marketing szakirány AZ ÉV HONLAPJA PÁLYÁZAT SZEREPE A HAZAI ONLINE MARKETING KULTÚRA

Részletesebben

Bevezetés a forgalmazás szakterületére

Bevezetés a forgalmazás szakterületére Modul 3: Forgalmazás Bevezetés a forgalmazás szakterületére Dr. Natalie Dimitriadis TARTALOM 2 MODUL 3 FORGALMAZÁS 1. Bevezetés a forgalmazás szakterületére 4.oldal 2. Áruforgalmazási módszerek 6.oldal

Részletesebben

A CMS RENDSZEREK MAGYARORSZÁGI JÖVŐJE,

A CMS RENDSZEREK MAGYARORSZÁGI JÖVŐJE, BGF KKFK Elektronikus Könyvtár Az elektronikus könyvtár teljes szövegű dokumentumokat tartalmaz biztosítva a szabad Információ-hozzáférést. A szerzői és egyéb jogok a dokumentum szerzőjét/tulajdonosát

Részletesebben

A KÖZÖSSÉGI MARKETING ALAPJAI

A KÖZÖSSÉGI MARKETING ALAPJAI A KÖZÖSSÉGI MARKETING ALAPJAI Tartalomjegyzék WEB 2.0 2 MILYEN MEGJELENÉSI LEHETŐSÉGEK VANNAK? 3 A KÖZÖSSÉGI OLDALAK, MINT HATÉKONY WEBMARKETING ESZKÖZÖK 4 FACEBOOK 6 MI IS AZ A FACEBOOK? 6 MIÉRT FONTOS

Részletesebben

Bevezetés. Legyen célja a weboldallal! Értékes tartalom nélkül nehéz!

Bevezetés. Legyen célja a weboldallal! Értékes tartalom nélkül nehéz! Bevezetés A vállalkozók, amikor webes megjelenésre szánják el magukat, alapvetően két típusba sorolhatók. Az egyik típusnak fogalma sincs az egészről, elképzelni sem tudja, hogy minek kellene szerepelnie

Részletesebben

Debreceni Egyetem Informatika Kar AZ E-MAIL MARKETING

Debreceni Egyetem Informatika Kar AZ E-MAIL MARKETING Debreceni Egyetem Informatika Kar AZ E-MAIL MARKETING Témavezető: Dr. Erdey László Egyetemi docens Készítette: Bauch Réka Gazdaságinformatika Debrecen 2009 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 Bevezetés...4

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. o 1. fejezet: Önkéntesek a szervezetben o 4. o 2. fejezet: Az önkéntesekre vonatkozó szervezeti irányelvek. o 6. fejezet: Képzés o 24

TARTALOMJEGYZÉK. o 1. fejezet: Önkéntesek a szervezetben o 4. o 2. fejezet: Az önkéntesekre vonatkozó szervezeti irányelvek. o 6. fejezet: Képzés o 24 2 TARTALOMJEGYZÉK Bevezető o 1. fejezet: Önkéntesek a szervezetben o 4 o 2. fejezet: Az önkéntesekre vonatkozó szervezeti irányelvek és az önkéntes szerződés o 8 o 3. fejezet: Önkéntesek toborzása o 12

Részletesebben

MODERN ÜZLETI TUDOMÁNYOK FŐISKOLÁJA

MODERN ÜZLETI TUDOMÁNYOK FŐISKOLÁJA MODERN ÜZLETI TUDOMÁNYOK FŐISKOLÁJA E-kereskedelem, a Vatera.hu példáján (Egy sikeres online aukciós oldal bemutatása) Dr. Géró Imre PhD Főiskolai tanár Vad Viktória Nappali tagozat Kereskedelem és marketing

Részletesebben

VASVÁRI PÁL KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLA SZEGED SZAKDOLGOZAT. Online Marketing KÉSZÍTETTE: Mester Gábor. Szak: Gazdasági informatikus I. Év: 2008.

VASVÁRI PÁL KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLA SZEGED SZAKDOLGOZAT. Online Marketing KÉSZÍTETTE: Mester Gábor. Szak: Gazdasági informatikus I. Év: 2008. VASVÁRI PÁL KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLA SZEGED SZAKDOLGOZAT Online Marketing KÉSZÍTETTE: Név: Mester Gábor Szak: Gazdasági informatikus I. Év: 2008. Tartalomjegyzék 1. BEVEZETÉS... 3 2. AZ INTERNET, MINT

Részletesebben

Keresõoptimalizálás Avagy hogyan használjuk ki a legjobb ingyenes reklámfelületet, a keresõket

Keresõoptimalizálás Avagy hogyan használjuk ki a legjobb ingyenes reklámfelületet, a keresõket Keresõoptimalizálás Avagy hogyan használjuk ki a legjobb ingyenes reklámfelületet, a keresõket A Google neve mára gyakorlatilag összeforrott az internetes kereséssel, ha valamilyen információra van szükségünk,

Részletesebben

Debreceni Egyetem Informatika Kar. Keresőmarketing és weblap optimalizálás. Témavezető: Készítette:

Debreceni Egyetem Informatika Kar. Keresőmarketing és weblap optimalizálás. Témavezető: Készítette: Debreceni Egyetem Informatika Kar Keresőmarketing és weblap optimalizálás Témavezető: Dr. Rutkovszky Edéné Egyetemi tanársegéd Készítette: Cselényi Dávid Informatika tanár szak Debrecen 2008 1 Bevezetés...

Részletesebben

ELEKTRONIKUS KERESKEDELEM A GYAKORLATBAN E-COMMERCE IN PRACTICE

ELEKTRONIKUS KERESKEDELEM A GYAKORLATBAN E-COMMERCE IN PRACTICE Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Agrárgazdasági és Vidékfejlesztési Kar Gazdasági- és Agrárinformatikai Tanszék Tanszékvezető: Dr. Herdon Miklós TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI DOLGOZAT ELEKTRONIKUS KERESKEDELEM

Részletesebben

WWW.VIRAGUTAZO.HU. Facebook kisokos. Amit egy virágüzletnek a Facebooktól tudni érdemes NAGY JUCÓ (VIRÁGUTAZÓ) 2015.

WWW.VIRAGUTAZO.HU. Facebook kisokos. Amit egy virágüzletnek a Facebooktól tudni érdemes NAGY JUCÓ (VIRÁGUTAZÓ) 2015. WWW.VIRAGUTAZO.HU Facebook kisokos Amit egy virágüzletnek a Facebooktól tudni érdemes NAGY JUCÓ (VIRÁGUTAZÓ) 2015. A kiadvány Nagy Jucó (Nagy Judit e.v) szellemi tulajdona. Terjesztése, internetes közzététele,

Részletesebben

Hogyan érj el több érdeklődőt és hogyan érd el, hogy TŐLED vásároljanak?

Hogyan érj el több érdeklődőt és hogyan érd el, hogy TŐLED vásároljanak? HÍRLEVÉL TITKOK 1. Hogyan érj el több érdeklődőt és hogyan érd el, hogy TŐLED Ismerd meg az automatizált és célzott email marketing hatékonyságát és érj el látványos növekedést az értékesítésben! Égerházi

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT DOMJÁN ZSÓFIA

SZAKDOLGOZAT DOMJÁN ZSÓFIA SZAKDOLGOZAT DOMJÁN ZSÓFIA 2010 BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK NAPPALI tagozat MARKETINGKOMMUNIKÁCIÓ szakirány A KÖZÖSSÉGI MÉDIA TÉRNYERÉSE AZ ONLINE MARKETINGKOMMUNIKÁCIÓBAN

Részletesebben

EDUTUS FŐISKOLA. TARTALOMMARKETING avagy, hogyan legyünk e-llenállhatatlanok

EDUTUS FŐISKOLA. TARTALOMMARKETING avagy, hogyan legyünk e-llenállhatatlanok EDUTUS FŐISKOLA TARTALOMMARKETING avagy, hogyan legyünk e-llenállhatatlanok Konzulens: Damjanovich Nebojsa Készítette: Pásztor Krisztina Konzulens titulusa: Vendégoktató Szakirány: Online marketing 2013

Részletesebben

INFORMATIKA ÉS INTERNET

INFORMATIKA ÉS INTERNET a sikeres újbudai kisvállalkozásokért 9. füzet INFORMATIKA ÉS INTERNET Informatika és internet 2 Tisztelt újbudai vállalkozók! Magyarország fejlődésének talán legfontosabb motorját a hazai tulajdonú kis-

Részletesebben

Összegző tanulmány. Egy átfogó sportkommunikációs honlap szakmai elvárásrendszere

Összegző tanulmány. Egy átfogó sportkommunikációs honlap szakmai elvárásrendszere Összegző tanulmány a TÁMOP 6.1.2/11/2-2012-0002 kódszámú A fizikai aktivitás és a sport magyarországi dimenzióinak feltárása c. projekt keretében végzett kutatás eredményeiről "Innovatív és kreatív kommunikációs,

Részletesebben

A keresőmarketing és jövője - Online reklám Magyarországon

A keresőmarketing és jövője - Online reklám Magyarországon 2 Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Főiskolai Kar Nemzetközi Kommunikáció Szak Levelező tagozat Reklám szakirány A keresőmarketing és jövője - Online reklám Magyarországon Budapest, 2007. Készítette:

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT. Bátyi Gábor

SZAKDOLGOZAT. Bátyi Gábor 1 SZAKDOLGOZAT Bátyi Gábor 2011 2 Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskolai Kar Kereskedelem és marketing a Facebook-on Konzulens: Brávácz Ibolya Adjunktus

Részletesebben

Hogyan válassz tárhely szolgáltatást?

Hogyan válassz tárhely szolgáltatást? Hogyan válassz tárhely szolgáltatást? Tartalomjegyzék és kerüld el a leggyakoribb hibákat Bevezető...2 Bármire is szeretnéd használni, annál többre is lehet!...2 Ingyenes tárhely szolgáltatások...3 7 érv

Részletesebben

Kisvállalkozások marketingje és kommunikációja

Kisvállalkozások marketingje és kommunikációja A KIADVÁNY A VÁLLAKOZÓI AKADÉMIA CÍMŰ RENDEZVÉNYSOROZAT TAPASZTALATAI ALAPJÁN KÉSZÜLT. Kisvállalkozások marketingje és kommunikációja Az elvektől az eszközökig Miért szükséges a marketing? Hogyan készíthetünk

Részletesebben

SZAKDOLOGOZAT. Készítette: Milei Dániel

SZAKDOLOGOZAT. Készítette: Milei Dániel SZAKDOLOGOZAT Készítette: Milei Dániel 2012 Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR Nemzetközi Gazdálkodás szak 2006/2007 tagozat Külgazdasági Vállalkozás szakirány Az e-commerce, mint

Részletesebben

Szakdolgozat. Széll Kornél. Műszaki informatikai szak, hálózati technológiák szakirány, levelező tagozat

Szakdolgozat. Széll Kornél. Műszaki informatikai szak, hálózati technológiák szakirány, levelező tagozat Szakdolgozat Széll Kornél Műszaki informatikai szak, hálózati technológiák szakirány, levelező tagozat Kecskeméti Főiskola Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Kar Kecskemét 2007 1. Bevezetés Az

Részletesebben

Perfect Match Tökéletes párosítás a minőségi mobilitások eszközei. Útmutató a tanulói mobilitások sikeres lebonyolításához

Perfect Match Tökéletes párosítás a minőségi mobilitások eszközei. Útmutató a tanulói mobilitások sikeres lebonyolításához Perfect Match Tökéletes párosítás a minőségi mobilitások eszközei Útmutató a tanulói mobilitások sikeres lebonyolításához 1 Tartalomjegyzék: 1. Bevezetés 1.1. Szakkifejezések, terminológiák 1.2. Az útmutató

Részletesebben

MUNKAANYAG. Varga Gábor. Közösségi hálózatok II. A követelménymodul megnevezése: Távközlési szaktevékenységek

MUNKAANYAG. Varga Gábor. Közösségi hálózatok II. A követelménymodul megnevezése: Távközlési szaktevékenységek Varga Gábor Közösségi hálózatok II. A követelménymodul megnevezése: Távközlési szaktevékenységek A követelménymodul száma: 0909-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-031-50 KÖZÖSSÉGI HÁLÓZATOK

Részletesebben