Szürke kérdések. Újraélesztés

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szürke kérdések. Újraélesztés"

Átírás

1 Szürke kérdések Újraélesztés 1. Mi az első teendő convuldáló beteg észlelésekor? 2. Mi a mellkaskompresszió indikációja? 3. Mely mozgás(ok) nem a keringés jele(i)? 4. Mit kell tenni, ha BLS közben 12-es légzésszámú betegnek a carotis communis pulzusa nem tapintható? 5. Mi a teendő, ha újraélesztés közben betege köhög, és vizsgálatakor carotis nem tapintható? 6. A légzés vagy a keringés vizsgálatának nagyobb a jelentősége? 7. Milyen szempontokat kell figyelembe venni kihűlt beteg újraélesztése során? 8. Milyen fajta lélegeztetési mód a Ruben ballon-szelep-maszkkal végzett respiráltatás? 9. Mi a különbség a defibrilláció és a cardioversio között? 10. Endotrachealis intubatio során miért kerüljük az egyenes (Foregger) lapoc használatát? Vér és keringési rendszer 11. Milyen vitaminok játszanak szerepet a véralvadás folyamatában? 12. Mi a következménye a lép megnagyobbodásának? 13. Hogyan változik a májcirrhosisos beteg véralvadása? Mi az oka? 14. Mi(k) az aorta első ága(i)? 15. Melyik az egyetlen beavatkozás, mely meggyógyítja a tüdőödémát? 16. Mi a különbség a pótütés és az extraütés között? 17. Milyen dózisban kell (érdemes) adagolni a szívtranszplantáción átesett betegének az Atropint-t? 18. Milyen dózisban kell (érdemes) adagolni a szívtranszplantáción átesett betegének a Tonogen-t? 19. A szív mely anatómiai területe nem képes spontán ingerképzésre? 20. Milyen mechanizmusok eredményezik a vénás visszaáramlást? 21. Hogyan szállítjuk a mélyvénás alszártrombózisos beteget? Miért? 22. Hogyan szállítjuk az artéria elzáródásban szenvedő beteget? Miért? 23. Miért tilos szívizom-infarktusos betegnek intramuscularis injekciót adni? 24. Acut coronaria syndroma esetén elsőkén miért repolarizációs zavart észlelünk? 25. Miért ájulnak el az iskolai ünnepségeken a nebulók? Mi a teendő? Miért nem járnak így a díszőrséget álló katonák? 26. Milyen szakorvosok szoktak akut miokardiális infarktusos beteget kezelni? 27. Milyen embóliák okozhatóak a helyszíni ellátás szövődményeként? 28. Mi a pulzusdeficit? 29. Igaz-e, hogy tüdőödémás beteget csak endotrachealis intubáció céljából lehet lefektetni? 30. Mit nevezünk szívbajsejt -eknek? Mikor és honnan ürülnek? 31. Kalcium csatorna vagy béta receptor blokkolóval kezelné SVPT-s betegét? 32. Mi a különbség az arrhythmia és a dysrhythmia között? 33. Hogyan készülhet tíz kábel segítségével 12 elvezetéses EKG?

2 34. Melyik EKG kábel hibájára utal, ha az I-es elvezetés értékelhető, a II-es és III-as azonban nem? 35. A kis- vagy a nagyvérkörben áramlik nagyobb mennyiségű vér percenként? 36. Vezethet-e az anaemia nehézlégzéshez? 37. Mi(k) a teendő(k) mellkasi fájdalommal járó kórkép miatt végzendő thrombolysis megkezdése előtt? 38. Miért lett a vérnyomás(mérés) rövidítése RR? 39. Miért nem károsítja az ABO vércsoport-rendszer inkompatibilitása az édesanya magzatát? 40. Miért és mikor képes az Rh (D) vércsoport-rendszer inkompatibilitása károsítani a magzatot? 41. Mit nevezünk artériás középnyomásnak? Mit mérünk vele? Hogyan tudjuk meghatározni? 42. Mi lehet a betegsége annak a férfinak, aki borotválkozás közben váratlanul összeesik? 43. Mi lehet a betegsége annak a gyereknek, aki kötélmászás közben eszméletvesztés következtében visszaesik a talajra? 44. Mi lehet a betegsége annak a nőnek, aki nehéz bevásárlószatyor egyik kézben történő cipelése közben váratlanul összeesik? Ez a jelenség nem jelentkezik akkor, amikor másik kezében viszi a szatyrot, miért? 45. Ellátás közben derül ki, hogy a mentőállomáson maradt a PEEP szelep. Hogyan tudna PEEP szelep nélkül PEEP hatást elérni a helyszínen? 46. Mi lehet a baja annak a betegnek, aki ülve várja a mentőt, és kilégzés végén felfújja a pofazacskóját? 47. Mit jelent a beteg pacemaker könyvében olvasható VVI rövidítés? 48. Alkalmas-e a pacemaker tachycardia kezelésére? 49. Standard EKG vizsgálat során hogyan lehet megállapítani, hogy a pacemaker-es beteg ingerlő elektródája melyik szívüregben helyezkedik el? 50. Szisztoléban vagy diasztoléban található a praesystole időszaka? 51. Mit nevezünk Erb pontnak? 52. Hol az S4-galopp punktum maximuma pitvarfibrilláló betegnél? 53. Milyen esetben látható az EKG-n U hullám? 54. Mit nevezünk T a hullámnak? 55. Milyen kórfolyamatra jellemző a J hullám? Kiről nevezték el? 56. Mi okoz pr-szakasz elevációt? 57. Mikor alakulhat ki pr-szakasz depresszió? 58. Hogyan diagnosztizálható a Wenckebach tipusú SA block a 12 elvezetéses EKG-n? Légzési rendszer 59. Hogyan kell előkészülni a gégeödémás beteg intubációjához? 60. Mely betegségek járnak haemoptoe-val? 61. Mi a különbség a bradypnoe és a hypoventillatio között? 62. Mi a különbség az apnoe és az apneusia között? 63. Hogyan lélegeztethető a betege 8 Hgmm-es PEEP-el? 64. Miért kevesebb napjainkban az epiglottitis-es beteg gyermek? 65. Miért nem esnek össze az alveolusok a kilégzés végén? 66. Mekkora a légutak porccal határolt területének térfogata? 67. Mi a különbség a trachea elágazásánál a bal és a jobb főhörgő morfológiájában?

3 68. Hogyan változik a reziduális volumen (maradék levegő) emphysemas betegekben? 69. Hogyan változik a funkcionális reziduális kapacitás (FRC) kisvérköri pangásban? 70. Hogyan változik a funkcionális reziduális kapacitás (FRC) athma bronchiale esetén? 71. Hogyan változtatja a funkcionális reziduális kapacitást a PEEP? 72. Melyik két légzésfunkciós paraméter alapján lehetséges az obstruktív és restriktív légúti betegségek elkülönítése? 73. Férfi vagy női betegen észlelhető jobban a pleuralis fluidum pectoralfremitus vizsgálattal? 74. Férfi vagy női betegen észlelhető jobban az infiltratum fluidum pectoralfremitus vizsgálattal? 75. Mi látható a mellkas RTG felvételen, mikor a tüdő felett crepitatio hallható? 76. Mi hallható a tüdő felett, ha a mellkas RTG felvételen infiltratum ábrázolódik? 77. Melyik fizikális vizsgálat diagnosztikus értékű PTX esetében? 78. Milyen kórképek állhatnak a mediastinalis tumor syndroma hátterében? 79. Mi a Horner tünetegyüttes? 80. Mekkora a nyomás a légutakban (A normál légköri nyomást a konvenciónak megfelelően tekintsük 0-nak!) a. a belégzés végén? b. a kilégzés elején? c. a kilégzés végén? 81. Miért fontos a titrált oxigénadagolás krónikus obstruktív tüdőbeteg esetén? Emésztő szervrendszer 82. Mi a következménye annak, ha az epehólyag-kő elzárja a ductus cysticust (epehólyag vezeték)? Mi annak, ha a ductus choledochust (közös epevezeték)? 83. Hol találkozhatunk portalis keringéssel? Mi a definíciója? 84. Gyomornyálkahártya atrófiás betege miért lesz anaemias? 85. Szénsavas vagy szénsav-mentes ásványvízzel kínálja megkeményedett hasú betegét? 86. Miért hatékonyabb a végbélkúp (és a rektális oldat) a szájon keresztül beadott tablettánál? 87. Milyen esetben jelez a beteg nyomásérzékenységet a bal oldali McBurney pontnak megfelelő területen? 88. Hogyan végezhető a has palpatioja csiklandós betegen? 89. Milyen betegségre gondol, ha egy beteg számtalan hasüregi műtéten esett át, de hasi fájdalma minden esetben visszatér? 90. Honnan kapta a nevét a duodenum? 91. Lehet-e epekövessége a cholecystectomia-n átesett betegének? 92. Miért található a dekompenzált májcirrhosisos beteg bőrén testszerte suffusio? 93. Mi a caput medusae? Milyen betegségre utal a hasfalon hosszanti irányban lefutó vénatágulat? 94. Mire utalhat a makacs, nem csillapodó csuklás? Kiválasztó szervrendszer 95. Hogyan különíthető el egymástól az anuria és a retentio urinae? 96. Honnan tudja a vese, hogy mik azok a (káros) anyagok, melyeket ki kell választania?

4 97. Jobb oldali alhasi fájdalom esetén általában milyen kórképre gondol elsőként? Mire gondol vesetranszplantáción átesett beteg esetében? 98. Miért javasoljuk a veseköves betegnek, hogy igyon sört? 99. Miért észlelünk szinte mindig enuresist (bevizelést) az erősen ittas (részeg) embereknél? Idegrendszer 100. Hogyan lehet hypoglicaemias betegnek neurológiai gócjele? 101. Hogyan lehet hypoxias betegnek neurológiai gócjele? 102. Hogyan nevezzük, amikor a betegnek mindkét felső végtagja lebénult? 103. Mik azok a liberációs jelek? 104. Mik a meningealis izgalmi jelek? 105. Mit nevezünk Jendrassik féle műfogásnak? 106. A láz mely szakaszában jelentkezik a lázgörcs? 107. Hogyan szüntethető meg a Parkinson kórban szenvedő beteg mozgás-iniciációs zavara ( letapadása )? 108. Meg tud-e fogni egy Parkinson szindrómában szenvedő beteg egy teli pohár vizet anélkül, hogy kilöttyentené? Endokrinológia 109. Mi volt a szakmája Cushingnak? Mi az összefüggése a róla elnevezett kórképpel? 110. Miért görbe az idős hölgyek háta? 111. Hol termelődik az ADH? Hol termelődik a vasopressin? 112. Honnan kapta a nevét az inzulin? Melyik másik hormont nevezhették volna el még így? 113. Nem kezelt cukorbetegnek milyen a cukorszintje a vérében? És a sejtjeiben? 114. Hypoglicaemia alkalmával milyen a beteg cukorszintje a vérében? És a sejtjeiben? 115. Milyen endokrin betegségre jellemző, hogy a beteg nekimegy az ajtófélfának? Miért? 116. Mi(k) az insulin adásának javallata(i)? 117. Honnan kapta a nevét a cukorbetegség (diabetes mellitus)? 118. Hol (melyik testtájékon) keresné hyperthyreosisos betegének kóroki tényezőjét? Hogyan döntheti el? Szülészet-nőgyógyászat Egyéb 119. Mire kell különös gondot fordítani harántfekvésű terhesség helyszíni szülésvezetése közben? 120. Mit jelent a magzat állása medencevégű hosszfekvés esetén? 121. Melyik Leopold vizsgálatnál kell hátat fordítani a várandós nőnek? 122. Milyen kötést alkalmazna a külső női nemi szervek sérülésének ellátásakor? 123. Hideg vagy meleg vízzel mossa ki a savat ivott beteg gyomrát? 124. Mi okozhat szén-monoxid mérgezést nyáron? 125. Mi az a légdugó jelenség? 126. Mely betegség(ek) esetében van a mentő-gépkocsi vezetőjének kezében a beteg élete?

5 127. Mi a különbség a kontrollálható és a kontrollálhatatlan vérvesztés ellátása között? 128. Szomszédja a következő problémákkal keresi fel: háziorvosa MR vizsgálatra utalta. Fél attól, hogy mivel már sok röntgenfelvételt készítettek róla az idén, túl nagy lesz a sugárterhelés. Mit mond Neki? Mit tesz, ha a szomszéd segítséget kér a vizsgálatra juttatásában, mivel a tavalyi csípőprotézis beültetése óta nehezen bír járni? 129. Vajon miért visel sok popsztár napszemüveget? A kérdés megválaszolásakor a rosszindulat szóljon Önből! 130. Mire utalhat, ha fiatalok napszemüveget viselnek a disco-ban? 131. Használják-e terápiás céllal a hypothermiát? 132. Melyik a mentőszolgálatnál rendszeresített legerősebb antiallergiás hatású készítmény? 133. Miért bújnak egymáshoz a pingvinek? 134. Hogyan értékeli, ha betege PSS=12-t jelez? 135. Mit jelent, hogy APGAR=12? 136. Lehet-e a GCS értéke 2? 137. Mely kórképekre jellemző, hogy betege nagypárnán alszik? 138. Létezik-e a mentőautón tablettás fájdalomcsillapító gyógyszer? 139. Trauma esetén mi a mentőápoló kezében lévő leghatásosabb fájdalomcsillapító? 140. Bullosus emphysemas betegének adna Nitralgin-t? 141. Mi az Unterberger-Fukuda vizsgálat? 142. Mi az OMÜ felvétel? 143. Milyen eset(ek)ben észlelünk exophthalmust? És enophthalmust? 144. Mikor használ a szemész fonendoszkópot? 145. Mit nevezünk mitralis facies -nek? 146. Hol találkozhatunk a crepitatio fogalmával? 147. Mi a köze az indiánoknak a neuro-musculatis junkcióhoz? 148. Miért nevezzük hypochondernek a képzelt beteget? 149. Mi a köze a triage-nak az almafához? 150. Gyakorlaton csoporttársa a fonendoszkóp fülébe helyezése közben eszméletét veszti. Mire gondol, mi okozhatta?

INTENZÍV TERÁPIA Egyetemi jegyzet

INTENZÍV TERÁPIA Egyetemi jegyzet INTENZÍV TERÁPIA Egyetemi jegyzet Összeállította: Dr. Molnár Zsolt Pécsi Tudományegyetem Orvostudományi és Egészségtudományi Centrum Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet Pécs, 2004 1 Előszó A

Részletesebben

A MUNKAHELYI ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS ÉS BALESETVÉDELEM KÉZIKÖNYVE

A MUNKAHELYI ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS ÉS BALESETVÉDELEM KÉZIKÖNYVE A MUNKAHELYI ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS ÉS BALESETVÉDELEM KÉZIKÖNYVE Pécs, 2014. A munkahelyi elsősegélynyújtás és balesetvédelem kézikönyve Szerkesztette: Dr. Betlehem József Szerzők: Bánfai Bálint Dr. Betlehem

Részletesebben

Mit tegyünk, ha. -Sorozat- Sürgős esetek. (Sürgős belgyógyászati kórképek)

Mit tegyünk, ha. -Sorozat- Sürgős esetek. (Sürgős belgyógyászati kórképek) -sorozat- Rosszullétek SZTE-ÁOK Magatartástudományi Intézet Szeged Mit tegyünk, ha -Sorozat- Sürgős esetek () A Mit tegyünk, ha sorozat füzetei elsősorban a laikus társadalom tájékoztatása céljából készültek!

Részletesebben

ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS Egészségügyi szakdolgozók számára

ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS Egészségügyi szakdolgozók számára TOVÁBBKÉPZÉSI FÜZETEK ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS Egészségügyi szakdolgozók számára 3. RÉSZ ROSSZULLÉTEK 2 TOVÁBBKÉPZÉSI FÜZETEK A tananyag szerzői: Erdélyi Gábor Hornyák István Horváth Károlyné Mátrai István dr.

Részletesebben

AZ IDŐSELLÁTÁS KLINIKAI ÉS KISKLINIKAI ALAPISMERETEI

AZ IDŐSELLÁTÁS KLINIKAI ÉS KISKLINIKAI ALAPISMERETEI 0 A KERINGÉSI- ÉS A VÉRKÉPZŐ RENDSZER BETEGSÉGEI ESETFELVETÉS-MUNKAHELYZET Magyarországon a halálozások több mint a fele a keringési betegségeknek tulajdonítható, melyek közül a legfőbb halálok a koszorúér-betegség

Részletesebben

MUNKAANYAG. Somogyi Bernadett. Klinikai ismeretek I. Keringés, vérképzési. rendszer betegségei és speciális ápolási.

MUNKAANYAG. Somogyi Bernadett. Klinikai ismeretek I. Keringés, vérképzési. rendszer betegségei és speciális ápolási. Somogyi Bernadett Klinikai ismeretek I. Keringés, vérképzési rendszer betegségei és speciális ápolási gondozási igényei A követelménymodul megnevezése: A sajátos szükségletek felmérésének feladatai az

Részletesebben

MUNKAANYAG. Tyahur Szilvia. A szív- és érrendszeri betegségek csoportosítása, kialakulásukban szerepet játszó életmódbeli

MUNKAANYAG. Tyahur Szilvia. A szív- és érrendszeri betegségek csoportosítása, kialakulásukban szerepet játszó életmódbeli Tyahur Szilvia A szív- és érrendszeri betegségek csoportosítása, kialakulásukban szerepet játszó életmódbeli hibák, a megelőzés lehetőségei A követelménymodul megnevezése: Egészségmegőrzés - egészségfejlesztés

Részletesebben

KARDIOLÓGIA BETEGTÁJÉKOZTATÓ. A szívelégtelenség megelõzése és kezelése

KARDIOLÓGIA BETEGTÁJÉKOZTATÓ. A szívelégtelenség megelõzése és kezelése KARDIOLÓGIA BETEGTÁJÉKOZTATÓ Fulladok, dagad a bokám A szívelégtelenség megelõzése és kezelése Mi a szívelégtelenség? Kiknél fordul elô? A szívelégtelenség a szív, legtöbbször a szívizom olyan megbetegedése,

Részletesebben

ÁPOLÁS Idősgondozó MODULFÜZET

ÁPOLÁS Idősgondozó MODULFÜZET TÜRR ISTVÁN KÉPZŐ ÉS KUTATÓ INTÉZET ÁPOLÁS Idősgondozó MODULFÜZET Miskolc, 2011 EGYÉNI TANULÁST TÁMOGATÓ TANANYAG Készítette Mgr. Kiss Andrea Mgr. Góra Terézia Projekt koordinátor Juga Aliz Szakmai koordinátor

Részletesebben

ELŐADÁS ABSZTRAKTOK AZ EGÉSZSÉGKOCKÁZAT ALAKULÁSA A NAPOZÁSSAL KAPCSOLATBAN

ELŐADÁS ABSZTRAKTOK AZ EGÉSZSÉGKOCKÁZAT ALAKULÁSA A NAPOZÁSSAL KAPCSOLATBAN ELŐADÁS ABSZTRAKTOK AZ EGÉSZSÉGKOCKÁZAT ALAKULÁSA A NAPOZÁSSAL KAPCSOLATBAN (referátum) Szabó A. 1 1 Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekklinika, Budapest GYERMEKKORI SHOCK ÁLLAPOTOK Túri S. 1 1 SZTE Gyermekgyógyászati

Részletesebben

Magyar Belgyógyász Társaság Dél-magyarországi Decentrum 44. Tudományos Ülés és Továbbképzés Kiskunhalas, Bibó István Gimnázium 2013. április 25-27.

Magyar Belgyógyász Társaság Dél-magyarországi Decentrum 44. Tudományos Ülés és Továbbképzés Kiskunhalas, Bibó István Gimnázium 2013. április 25-27. Magyar Belgyógyász Társaság Dél-magyarországi Decentrum 44. Tudományos Ülés és Továbbképzés Kiskunhalas, Bibó István Gimnázium 2013. április 25-27. ESETBEMUTATÁS és POSZTER absztraktok I. panel: Mellkasi

Részletesebben

3.BETEGTÁJÉKOZTATÓ. Dr. Czuriga István Szívelégtenség. gyakorlati tanácsok

3.BETEGTÁJÉKOZTATÓ. Dr. Czuriga István Szívelégtenség. gyakorlati tanácsok 3.BETEGTÁJÉKOZTATÓ Dr. Czuriga István Szívelégtenség gyakorlati tanácsok Bevezetés A szívelégtelenség gyakori betegség, a felnőtt lakosság kb. 2-3%-át sujtja, idős korban azonban az előfordulása eléheti

Részletesebben

ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS Egészségügyi szakdolgozók számára

ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS Egészségügyi szakdolgozók számára TOVÁBBKÉPZÉSI FÜZETEK ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS Egészségügyi szakdolgozók számára 1. RÉSZ ALAPFOGALMAK 2 TOVÁBBKÉPZÉSI FÜZETEK A tananyag szerzői: Erdélyi Gábor Hornyák István Horváth Károlyné Mártai István dr.

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja 3. szám EGÉSZSÉGÜGYI KÖZLÖNY 1249 TARTALOMJEGYZÉK Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja a cerebrovascularis betegségekről Készítette: a Magyar Stroke Társaság Vezetősége I. Alapvető megfontolások

Részletesebben

Kutya Betegség Lexikon Tartalomjegyzék

Kutya Betegség Lexikon Tartalomjegyzék 1 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 Bevezető... 3 A kutyák leggyakoribb betegségei szervek, szervrendszerek szerint.... 4 1. Fülbetegségek... 5 2. Szembetegségek... 7 3. A fogak és a szájüreg betegségei...

Részletesebben

ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS Egészségügyi szakdolgozók számára

ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS Egészségügyi szakdolgozók számára TOVÁBBKÉPZÉSI FÜZETEK ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS Egészségügyi szakdolgozók számára II. RÉSZ SÉRÜLÉSEK 2 TOVÁBBKÉPZÉSI FÜZETEK A tananyag szerzői: Erdélyi Gábor Hornyák István Horváth Károlyné Mátrai István dr.

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve a cerebrovascularis betegségek ellátásáról

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve a cerebrovascularis betegségek ellátásáról Az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve a cerebrovascularis betegségek ellátásáról A Magyar Stroke Társaság és a Neurológiai Szakmai Kollégium szakmai irányelve, 2010 Készítette: A Magyar Stroke

Részletesebben

Csecsemő és kisgyermek elsősegélynyújtási segédanyag szülők részére 2014 Összeállította: Horváth Katalin Andrea

Csecsemő és kisgyermek elsősegélynyújtási segédanyag szülők részére 2014 Összeállította: Horváth Katalin Andrea Csecsemő és kisgyermek elsősegélynyújtási segédanyag szülők részére 2014 Összeállította: Horváth Katalin Andrea Tartalom Gondolkodás és tevékenység a helyszínen...3 Tájékozódás a baleset helyszínén...3

Részletesebben

15. fejezet. A vérkeringés rendszerének károsodásai

15. fejezet. A vérkeringés rendszerének károsodásai 15. fejezet A vérkeringés rendszerének károsodásai Jánosi András Berényi István Folyovich András Juhász Ferenc Lengyel Mária Morvai Veronika Veress Gábor Általános rész A vérkeringés rendszerének állapota

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2503-06 Mentés-mentéstechnika követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2503-06 Mentés-mentéstechnika követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Kollégáját első alkalommal osztották be a MICU-ra (mobil intenzív ellátó egység) szolgálatba. Mivel ez az első szolgálata, segítséget kér Öntől. Magyarázza el kollégájának a MICU egység működésének

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A MÉLYVÉNA TROMBÓZIS TÜNETEIRŐL ÉS KEZELÉSÉRŐL

TÁJÉKOZTATÓ A MÉLYVÉNA TROMBÓZIS TÜNETEIRŐL ÉS KEZELÉSÉRŐL TÁJÉKOZTATÓ A MÉLYVÉNA TROMBÓZIS TÜNETEIRŐL ÉS KEZELÉSÉRŐL 2011 Előszó Tisztelt Érdeklődő! Tisztelt Hölgyem/Uram! A következő oldalakon a mélyvéna trombózis (MVT) és szövődményei, a tüdőembólia, illetve

Részletesebben

MUNKAANYAG. Maurer Miklósné. A leggyakoribb gyermekbetegségek, tünetei, kezelése, az elsősegélynyújtás, balesetek

MUNKAANYAG. Maurer Miklósné. A leggyakoribb gyermekbetegségek, tünetei, kezelése, az elsősegélynyújtás, balesetek Maurer Miklósné A leggyakoribb gyermekbetegségek, tünetei, kezelése, az elsősegélynyújtás, balesetek (törések, égések, csípések) és ellátásuk A követelménymodul megnevezése: Általános pedagógiai asszisztensi

Részletesebben

Telefonon jön a segítség

Telefonon jön a segítség II. évfolyam 10. szám, 2002. október www.misszio.hu Misszió Világ regionális egészségvédelmi havilap Telefonon jön a segítség Vasárnap 24 órás ügyeleti szolgálatban voltam a Misszió Egészségügyi Központban.

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK, ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS A HARCTÉRI ÉLETMENTŐ KATONÁK RÉSZÉRE

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK, ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS A HARCTÉRI ÉLETMENTŐ KATONÁK RÉSZÉRE Nyt. szám: Eü 118/404. sz. példány EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK, ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS A HARCTÉRI ÉLETMENTŐ KATONÁK RÉSZÉRE SEGÉDLET MAGYAR HONVÉDSÉG EGÉSZSÉGÜGYI KÖZPONT EGÉSZSÉGÜGYI FŐNÖKSÉGI KIADVÁNYA 2013

Részletesebben

MUNKAANYAG. Somogyi Bernadett. Klinikai ismeretek IV. Emésztőrendszer. betegségei és speciális ápolási és. gondozási igényei

MUNKAANYAG. Somogyi Bernadett. Klinikai ismeretek IV. Emésztőrendszer. betegségei és speciális ápolási és. gondozási igényei Somogyi Bernadett Klinikai ismeretek IV. Emésztőrendszer betegségei és speciális ápolási és gondozási igényei A követelménymodul megnevezése: A sajátos szükségletek felmérésének feladatai az idősellátásban

Részletesebben

Az ST elevációval járó akut myocardiális infarctus diagnosztikája és kezelése

Az ST elevációval járó akut myocardiális infarctus diagnosztikája és kezelése Az ST elevációval járó akut myocardiális infarctus diagnosztikája és kezelése Finanszírozási protokoll háttéranyaga Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértıi és Szakmai Ellenırzési

Részletesebben

Kézreflexológia Kézikönyv gyógyítóknak és öngyógyítóknak

Kézreflexológia Kézikönyv gyógyítóknak és öngyógyítóknak Dr. Palágyi Jolanda Kézreflexológia Kézikönyv gyógyítóknak és öngyógyítóknak 4. kiadás Tartalom A szerző előszava / 5 A reflexterápia alapjai / 7 A homeosztázis / 7 Mi a reflexterápia? / 8 A láb és a kéz

Részletesebben

ú j r a é l e s z t é s

ú j r a é l e s z t é s ú j r a é l e s z t é s RESUSCITATIO HUNGARICA A MAGYAR RESUSCITATIÓS TÁRSASÁG LAPJA Journal of the Hungarian Resuscitation Council (HuRC) Fõszerkesztõ / Editor in Chief: Dr. Diószeghy Csaba A szerkesztőség

Részletesebben