Szürke kérdések. Újraélesztés

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szürke kérdések. Újraélesztés"

Átírás

1 Szürke kérdések Újraélesztés 1. Mi az első teendő convuldáló beteg észlelésekor? 2. Mi a mellkaskompresszió indikációja? 3. Mely mozgás(ok) nem a keringés jele(i)? 4. Mit kell tenni, ha BLS közben 12-es légzésszámú betegnek a carotis communis pulzusa nem tapintható? 5. Mi a teendő, ha újraélesztés közben betege köhög, és vizsgálatakor carotis nem tapintható? 6. A légzés vagy a keringés vizsgálatának nagyobb a jelentősége? 7. Milyen szempontokat kell figyelembe venni kihűlt beteg újraélesztése során? 8. Milyen fajta lélegeztetési mód a Ruben ballon-szelep-maszkkal végzett respiráltatás? 9. Mi a különbség a defibrilláció és a cardioversio között? 10. Endotrachealis intubatio során miért kerüljük az egyenes (Foregger) lapoc használatát? Vér és keringési rendszer 11. Milyen vitaminok játszanak szerepet a véralvadás folyamatában? 12. Mi a következménye a lép megnagyobbodásának? 13. Hogyan változik a májcirrhosisos beteg véralvadása? Mi az oka? 14. Mi(k) az aorta első ága(i)? 15. Melyik az egyetlen beavatkozás, mely meggyógyítja a tüdőödémát? 16. Mi a különbség a pótütés és az extraütés között? 17. Milyen dózisban kell (érdemes) adagolni a szívtranszplantáción átesett betegének az Atropint-t? 18. Milyen dózisban kell (érdemes) adagolni a szívtranszplantáción átesett betegének a Tonogen-t? 19. A szív mely anatómiai területe nem képes spontán ingerképzésre? 20. Milyen mechanizmusok eredményezik a vénás visszaáramlást? 21. Hogyan szállítjuk a mélyvénás alszártrombózisos beteget? Miért? 22. Hogyan szállítjuk az artéria elzáródásban szenvedő beteget? Miért? 23. Miért tilos szívizom-infarktusos betegnek intramuscularis injekciót adni? 24. Acut coronaria syndroma esetén elsőkén miért repolarizációs zavart észlelünk? 25. Miért ájulnak el az iskolai ünnepségeken a nebulók? Mi a teendő? Miért nem járnak így a díszőrséget álló katonák? 26. Milyen szakorvosok szoktak akut miokardiális infarktusos beteget kezelni? 27. Milyen embóliák okozhatóak a helyszíni ellátás szövődményeként? 28. Mi a pulzusdeficit? 29. Igaz-e, hogy tüdőödémás beteget csak endotrachealis intubáció céljából lehet lefektetni? 30. Mit nevezünk szívbajsejt -eknek? Mikor és honnan ürülnek? 31. Kalcium csatorna vagy béta receptor blokkolóval kezelné SVPT-s betegét? 32. Mi a különbség az arrhythmia és a dysrhythmia között? 33. Hogyan készülhet tíz kábel segítségével 12 elvezetéses EKG?

2 34. Melyik EKG kábel hibájára utal, ha az I-es elvezetés értékelhető, a II-es és III-as azonban nem? 35. A kis- vagy a nagyvérkörben áramlik nagyobb mennyiségű vér percenként? 36. Vezethet-e az anaemia nehézlégzéshez? 37. Mi(k) a teendő(k) mellkasi fájdalommal járó kórkép miatt végzendő thrombolysis megkezdése előtt? 38. Miért lett a vérnyomás(mérés) rövidítése RR? 39. Miért nem károsítja az ABO vércsoport-rendszer inkompatibilitása az édesanya magzatát? 40. Miért és mikor képes az Rh (D) vércsoport-rendszer inkompatibilitása károsítani a magzatot? 41. Mit nevezünk artériás középnyomásnak? Mit mérünk vele? Hogyan tudjuk meghatározni? 42. Mi lehet a betegsége annak a férfinak, aki borotválkozás közben váratlanul összeesik? 43. Mi lehet a betegsége annak a gyereknek, aki kötélmászás közben eszméletvesztés következtében visszaesik a talajra? 44. Mi lehet a betegsége annak a nőnek, aki nehéz bevásárlószatyor egyik kézben történő cipelése közben váratlanul összeesik? Ez a jelenség nem jelentkezik akkor, amikor másik kezében viszi a szatyrot, miért? 45. Ellátás közben derül ki, hogy a mentőállomáson maradt a PEEP szelep. Hogyan tudna PEEP szelep nélkül PEEP hatást elérni a helyszínen? 46. Mi lehet a baja annak a betegnek, aki ülve várja a mentőt, és kilégzés végén felfújja a pofazacskóját? 47. Mit jelent a beteg pacemaker könyvében olvasható VVI rövidítés? 48. Alkalmas-e a pacemaker tachycardia kezelésére? 49. Standard EKG vizsgálat során hogyan lehet megállapítani, hogy a pacemaker-es beteg ingerlő elektródája melyik szívüregben helyezkedik el? 50. Szisztoléban vagy diasztoléban található a praesystole időszaka? 51. Mit nevezünk Erb pontnak? 52. Hol az S4-galopp punktum maximuma pitvarfibrilláló betegnél? 53. Milyen esetben látható az EKG-n U hullám? 54. Mit nevezünk T a hullámnak? 55. Milyen kórfolyamatra jellemző a J hullám? Kiről nevezték el? 56. Mi okoz pr-szakasz elevációt? 57. Mikor alakulhat ki pr-szakasz depresszió? 58. Hogyan diagnosztizálható a Wenckebach tipusú SA block a 12 elvezetéses EKG-n? Légzési rendszer 59. Hogyan kell előkészülni a gégeödémás beteg intubációjához? 60. Mely betegségek járnak haemoptoe-val? 61. Mi a különbség a bradypnoe és a hypoventillatio között? 62. Mi a különbség az apnoe és az apneusia között? 63. Hogyan lélegeztethető a betege 8 Hgmm-es PEEP-el? 64. Miért kevesebb napjainkban az epiglottitis-es beteg gyermek? 65. Miért nem esnek össze az alveolusok a kilégzés végén? 66. Mekkora a légutak porccal határolt területének térfogata? 67. Mi a különbség a trachea elágazásánál a bal és a jobb főhörgő morfológiájában?

3 68. Hogyan változik a reziduális volumen (maradék levegő) emphysemas betegekben? 69. Hogyan változik a funkcionális reziduális kapacitás (FRC) kisvérköri pangásban? 70. Hogyan változik a funkcionális reziduális kapacitás (FRC) athma bronchiale esetén? 71. Hogyan változtatja a funkcionális reziduális kapacitást a PEEP? 72. Melyik két légzésfunkciós paraméter alapján lehetséges az obstruktív és restriktív légúti betegségek elkülönítése? 73. Férfi vagy női betegen észlelhető jobban a pleuralis fluidum pectoralfremitus vizsgálattal? 74. Férfi vagy női betegen észlelhető jobban az infiltratum fluidum pectoralfremitus vizsgálattal? 75. Mi látható a mellkas RTG felvételen, mikor a tüdő felett crepitatio hallható? 76. Mi hallható a tüdő felett, ha a mellkas RTG felvételen infiltratum ábrázolódik? 77. Melyik fizikális vizsgálat diagnosztikus értékű PTX esetében? 78. Milyen kórképek állhatnak a mediastinalis tumor syndroma hátterében? 79. Mi a Horner tünetegyüttes? 80. Mekkora a nyomás a légutakban (A normál légköri nyomást a konvenciónak megfelelően tekintsük 0-nak!) a. a belégzés végén? b. a kilégzés elején? c. a kilégzés végén? 81. Miért fontos a titrált oxigénadagolás krónikus obstruktív tüdőbeteg esetén? Emésztő szervrendszer 82. Mi a következménye annak, ha az epehólyag-kő elzárja a ductus cysticust (epehólyag vezeték)? Mi annak, ha a ductus choledochust (közös epevezeték)? 83. Hol találkozhatunk portalis keringéssel? Mi a definíciója? 84. Gyomornyálkahártya atrófiás betege miért lesz anaemias? 85. Szénsavas vagy szénsav-mentes ásványvízzel kínálja megkeményedett hasú betegét? 86. Miért hatékonyabb a végbélkúp (és a rektális oldat) a szájon keresztül beadott tablettánál? 87. Milyen esetben jelez a beteg nyomásérzékenységet a bal oldali McBurney pontnak megfelelő területen? 88. Hogyan végezhető a has palpatioja csiklandós betegen? 89. Milyen betegségre gondol, ha egy beteg számtalan hasüregi műtéten esett át, de hasi fájdalma minden esetben visszatér? 90. Honnan kapta a nevét a duodenum? 91. Lehet-e epekövessége a cholecystectomia-n átesett betegének? 92. Miért található a dekompenzált májcirrhosisos beteg bőrén testszerte suffusio? 93. Mi a caput medusae? Milyen betegségre utal a hasfalon hosszanti irányban lefutó vénatágulat? 94. Mire utalhat a makacs, nem csillapodó csuklás? Kiválasztó szervrendszer 95. Hogyan különíthető el egymástól az anuria és a retentio urinae? 96. Honnan tudja a vese, hogy mik azok a (káros) anyagok, melyeket ki kell választania?

4 97. Jobb oldali alhasi fájdalom esetén általában milyen kórképre gondol elsőként? Mire gondol vesetranszplantáción átesett beteg esetében? 98. Miért javasoljuk a veseköves betegnek, hogy igyon sört? 99. Miért észlelünk szinte mindig enuresist (bevizelést) az erősen ittas (részeg) embereknél? Idegrendszer 100. Hogyan lehet hypoglicaemias betegnek neurológiai gócjele? 101. Hogyan lehet hypoxias betegnek neurológiai gócjele? 102. Hogyan nevezzük, amikor a betegnek mindkét felső végtagja lebénult? 103. Mik azok a liberációs jelek? 104. Mik a meningealis izgalmi jelek? 105. Mit nevezünk Jendrassik féle műfogásnak? 106. A láz mely szakaszában jelentkezik a lázgörcs? 107. Hogyan szüntethető meg a Parkinson kórban szenvedő beteg mozgás-iniciációs zavara ( letapadása )? 108. Meg tud-e fogni egy Parkinson szindrómában szenvedő beteg egy teli pohár vizet anélkül, hogy kilöttyentené? Endokrinológia 109. Mi volt a szakmája Cushingnak? Mi az összefüggése a róla elnevezett kórképpel? 110. Miért görbe az idős hölgyek háta? 111. Hol termelődik az ADH? Hol termelődik a vasopressin? 112. Honnan kapta a nevét az inzulin? Melyik másik hormont nevezhették volna el még így? 113. Nem kezelt cukorbetegnek milyen a cukorszintje a vérében? És a sejtjeiben? 114. Hypoglicaemia alkalmával milyen a beteg cukorszintje a vérében? És a sejtjeiben? 115. Milyen endokrin betegségre jellemző, hogy a beteg nekimegy az ajtófélfának? Miért? 116. Mi(k) az insulin adásának javallata(i)? 117. Honnan kapta a nevét a cukorbetegség (diabetes mellitus)? 118. Hol (melyik testtájékon) keresné hyperthyreosisos betegének kóroki tényezőjét? Hogyan döntheti el? Szülészet-nőgyógyászat Egyéb 119. Mire kell különös gondot fordítani harántfekvésű terhesség helyszíni szülésvezetése közben? 120. Mit jelent a magzat állása medencevégű hosszfekvés esetén? 121. Melyik Leopold vizsgálatnál kell hátat fordítani a várandós nőnek? 122. Milyen kötést alkalmazna a külső női nemi szervek sérülésének ellátásakor? 123. Hideg vagy meleg vízzel mossa ki a savat ivott beteg gyomrát? 124. Mi okozhat szén-monoxid mérgezést nyáron? 125. Mi az a légdugó jelenség? 126. Mely betegség(ek) esetében van a mentő-gépkocsi vezetőjének kezében a beteg élete?

5 127. Mi a különbség a kontrollálható és a kontrollálhatatlan vérvesztés ellátása között? 128. Szomszédja a következő problémákkal keresi fel: háziorvosa MR vizsgálatra utalta. Fél attól, hogy mivel már sok röntgenfelvételt készítettek róla az idén, túl nagy lesz a sugárterhelés. Mit mond Neki? Mit tesz, ha a szomszéd segítséget kér a vizsgálatra juttatásában, mivel a tavalyi csípőprotézis beültetése óta nehezen bír járni? 129. Vajon miért visel sok popsztár napszemüveget? A kérdés megválaszolásakor a rosszindulat szóljon Önből! 130. Mire utalhat, ha fiatalok napszemüveget viselnek a disco-ban? 131. Használják-e terápiás céllal a hypothermiát? 132. Melyik a mentőszolgálatnál rendszeresített legerősebb antiallergiás hatású készítmény? 133. Miért bújnak egymáshoz a pingvinek? 134. Hogyan értékeli, ha betege PSS=12-t jelez? 135. Mit jelent, hogy APGAR=12? 136. Lehet-e a GCS értéke 2? 137. Mely kórképekre jellemző, hogy betege nagypárnán alszik? 138. Létezik-e a mentőautón tablettás fájdalomcsillapító gyógyszer? 139. Trauma esetén mi a mentőápoló kezében lévő leghatásosabb fájdalomcsillapító? 140. Bullosus emphysemas betegének adna Nitralgin-t? 141. Mi az Unterberger-Fukuda vizsgálat? 142. Mi az OMÜ felvétel? 143. Milyen eset(ek)ben észlelünk exophthalmust? És enophthalmust? 144. Mikor használ a szemész fonendoszkópot? 145. Mit nevezünk mitralis facies -nek? 146. Hol találkozhatunk a crepitatio fogalmával? 147. Mi a köze az indiánoknak a neuro-musculatis junkcióhoz? 148. Miért nevezzük hypochondernek a képzelt beteget? 149. Mi a köze a triage-nak az almafához? 150. Gyakorlaton csoporttársa a fonendoszkóp fülébe helyezése közben eszméletét veszti. Mire gondol, mi okozhatta?

5.4. kompetencia tábla

5.4. kompetencia tábla 5.4. kompetencia tábla Légutak Lélegeztetés Betegellátás ALAP MÁ 5.2 MÁ 5.5 MT MO Átjárható légutat biztosítani eszköz nélkül Pharingeális eszközöket alkalmazni Supraglotticus eszközöket alkalmazni Endotrachealis

Részletesebben

Engedélyszám: 6195-11/2009-0003EGP Verziószám: 1.

Engedélyszám: 6195-11/2009-0003EGP Verziószám: 1. 1. feladat Új dolgozó kollégájának magyarázza el a beteg felvétel rendjét a sürgősségi osztályon, a triage kategória jelentőségét, megállapításának módját, mutassa be az első állapot felmérés során alkalmazható

Részletesebben

Egeszsegiigyi, Szochilis es Csah'idiigyi Miniszterium FELADATLAP. Nev:. Vizsgat szervezo Intezet neve: Pontszam:. Elert eredmeny:.

Egeszsegiigyi, Szochilis es Csah'idiigyi Miniszterium FELADATLAP. Nev:. Vizsgat szervezo Intezet neve: Pontszam:. Elert eredmeny:. Egeszsegiigyi, Szochilis es Csah'idiigyi Miniszterium FELADATLAP Nev:. Vizsgat szervezo Intezet neve: Pontszam:. Elert eredmeny:. Maximalisan adhat6 pontszam: 1. irja Ie, milyen korkepre gondol es mit

Részletesebben

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra A cukorbetegség (diabetes mellitus) a szénhidrátanyagcsere zavara, amely a vérben, illetve a testnedvekben megemelkedett cukorszinttel és kóros anyagcseretermékekkel

Részletesebben

2. Az R1. 2. számú melléklete az 1. melléklet szerint módosul. b) 2. pontjában a 120 szövegrész helyébe a 132 szöveg,

2. Az R1. 2. számú melléklete az 1. melléklet szerint módosul. b) 2. pontjában a 120 szövegrész helyébe a 132 szöveg, 36/2017. (XII. 27.) EMMI rendelet az egészségügyi szakellátás társadalombiztosítási finanszírozásának egyes kérdéseiről szóló 9/1993. (IV. 2.) NM rendelet és az Egészségbiztosítási Alap terhére finanszírozható

Részletesebben

Alapfokú elsősegélynyújtás. www.szegedizoltan.hu

Alapfokú elsősegélynyújtás. www.szegedizoltan.hu Alapfokú elsősegélynyújtás www.szegedizoltan.hu 1997. évi CLIV. törvény 5. (3)e, Mindenkinek kötelessége - a tőle elvárható módon - segítséget nyújtani és a tudomása szerint arra illetékes egészségügyi

Részletesebben

Alapszintű újraélesztés PBLS

Alapszintű újraélesztés PBLS ERC újraélesztési irányelv 2005 Gyermekek és csecsemők újraélesztése Szentirmai Csaba Magyar Reanimatios Társaság SE I. Gyermekklinika Alapszintű újraélesztés PBLS 1 1. Biztosítsa a segélynyújtó és a beteg

Részletesebben

Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek

Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek Dr Élő György Miért szükséges ismeretek ezek? Tudni kell a funkció károsodás okát, ismerni a beteg általános állapotát, hogy testi, szellemi és lelki állapotának

Részletesebben

PTX. Mellűri folyadékgyülem. Thoracocentesis

PTX. Mellűri folyadékgyülem. Thoracocentesis A sürgősségi diagnosztika és terápia alapjai a kisállat- Dr. Németh Tibor Ph.D tanszékvezető egyetemi docens Szent István Egyetem, ÁOTK Sebészeti és Szemészeti Tanszék és Klinika Sürgősségi esetek a kisállat-

Részletesebben

Elsősegély - Alapok. Dr. Rosta Máté

Elsősegély - Alapok. Dr. Rosta Máté Elsősegély - Alapok Dr. Rosta Máté Mentési Lánc Korai segélyhívás Korai BLS Korai Defibrilláció Korai Emeltszintű ellátás Mindenek előtt!!! Halott hősök nem mentenek életet! Saját biztonságunk a legfőbb.

Részletesebben

Johannita Segítő Szolgálat

Johannita Segítő Szolgálat Alapszintű elsősegély értékelő lap Neme: a) nő Életkora: b) férfi Csoportja: 1) Volt már elsősegélynyújtó képzésen? a) ha igen, milyen keretek közt és mikor:........ b) nem 2) Röviden indokolja meg, miért

Részletesebben

Hypoxia oxigénhiány. Definíció és alapfogalmak

Hypoxia oxigénhiány. Definíció és alapfogalmak Hypoxia oxigénhiány Rácz Olivér és Dombrovský Péter Miskolci Egyetem, Egészségügyi Kar Šafárik Egyetem, Orvosi Kar hypoxmisk 1 Definíció és alapfogalmak Hypoxia szöveti oxigénhiány Hypoxémia alacsony O

Részletesebben

Forgalmi, teljesítmény és költség adatok (2009.01-2009.12)

Forgalmi, teljesítmény és költség adatok (2009.01-2009.12) 2010.02.01 Felsővezetői Tájékoztató 1/10. o Kapacitás adatok Orvos létszám Felnőtt kardiológia 29,00 29,00 0,0% 29,00 29,00 Felnőtt szívsebészet 16,32 15,88-2,7% 15,75 14,00 Összevont gyermek ellátás 19,21

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Légzőszervi szakápoló szakképesítés. 2440-06 Légzőszervi szakápolás modul. 1. vizsgafeladat. 2011. november 10.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Légzőszervi szakápoló szakképesítés. 2440-06 Légzőszervi szakápolás modul. 1. vizsgafeladat. 2011. november 10. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

Mélyvénás trombózis és tüdőembólia

Mélyvénás trombózis és tüdőembólia Mélyvénás trombózis és tüdőembólia dr. Sirák András családorvos Velence Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszék Tanszékvezető: dr. Kalabay László egyetemi tanár Sirák MVT és PE 1 MVT gyakori betegség Legtöbbször

Részletesebben

Elsősegélynyújtás. Nagy Ferenc, dr. Erőss Attila

Elsősegélynyújtás. Nagy Ferenc, dr. Erőss Attila Elsősegélynyújtás Nagy Ferenc, dr. Erőss Attila Elsősegélynyújtó Tanfolyam Mentőápoló Tanfolyam 3. előadás 2011. október 19. Elsősegélynyújtás Betegek / sérültek számára nyújtott azonnali ellátás, amíg

Részletesebben

Mellékpajzsmirigy Hyperparathyreosis. 2006/2007 Prof. Dr. Uray Éva DE OEC AITT

Mellékpajzsmirigy Hyperparathyreosis. 2006/2007 Prof. Dr. Uray Éva DE OEC AITT Mellékpajzsmirigy Hyperparathyreosis 2006/2007 Prof. Dr. Uray Éva DE OEC AITT 1 A calcium homeostasis szabályozó mechanizmusa szabályozó mechanizmusa Parathormon A mellékpajzsmirigy hormonja Elősegíti

Részletesebben

A mellkas fizikális vizsgálata

A mellkas fizikális vizsgálata A mellkas fizikális vizsgálata Vizsgálómódszerek Inspectio = megtekintés Palpatio = tapintás Percussio = kopogtatás Auscultatio = hallgatózás Inspectio Mellkas alakja Mellkas kitérése Jellemző eltérések

Részletesebben

Az újraélesztés aktualitásai Belgyógyászati kötelező szintentartó tanfolyam Székesfehérvár, 2014 március 28.

Az újraélesztés aktualitásai Belgyógyászati kötelező szintentartó tanfolyam Székesfehérvár, 2014 március 28. Az újraélesztés aktualitásai Belgyógyászati kötelező szintentartó tanfolyam Székesfehérvár, 2014 március 28. Pápai Imre Vezető mentőtiszt Országos Mentőszolgálat KDR-Fejér megye Európában minden 45. másodpercben

Részletesebben

2334-06 Intenzív ellátást igénylő betegek megfigyelése, monitorizálása követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2334-06 Intenzív ellátást igénylő betegek megfigyelése, monitorizálása követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat A mentőegység által 45 éves keringési rendszer megbetegedésében szenvedő, kritikus állapotú férfi beteg érkezik az intenzív osztályra. Tanítsa meg a pályakezdő ápolótársának milyen eszköz nélküli

Részletesebben

Engedélyszám: 10023-1/2011-EAHUF. 2479-10 Állapotfelmérés követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 10023-1/2011-EAHUF. 2479-10 Állapotfelmérés követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Ön a sürgősségi osztályra érkezik egy súlyos traumás beteggel mentőgépkocsi ápolójaként. Adja át a beteget a sürgősségi szakápolónak! Az átadás során az alábbi szempontok alapján tájékoztassa

Részletesebben

Az újszülöttek ellátása Széll András

Az újszülöttek ellátása Széll András Az újszülöttek ellátása Széll András Peter Cerny Alapítvány Az újszülöttellátás célja A cardiorespiratoricus adaptatio elősegítése Az adaptatiót zavaró tényezők kiküszöbölése A megzavart adaptatio élettani

Részletesebben

A Debreceni EOEC ÁOK, a Pécsi TE ÁOK, a Semmelweis Egyetem ÁOK, és a Szegedi TE ÁOK által összeállított anyagok alapján, és jóváhagyásukkal

A Debreceni EOEC ÁOK, a Pécsi TE ÁOK, a Semmelweis Egyetem ÁOK, és a Szegedi TE ÁOK által összeállított anyagok alapján, és jóváhagyásukkal ORVOSI DIPLOMÁHOZ KÖTHETŐ KOMPETENCIÁK (Az egyetemek által megjelölt, a gyakorlati leckekönyvben felsorolt azon készségek alapján, amelyeket a végezte megjelöléssel illettek, és amelyekre az oktató megtanította

Részletesebben

Fáj a szívem. azaz: a mellkasi fájdalom. Dr. Horváth Erszébet MELLKASI FÁJDALOM. Légzőszervi Váz-izom Gastrointestinalis Egyéb Idiopathiás

Fáj a szívem. azaz: a mellkasi fájdalom. Dr. Horváth Erszébet MELLKASI FÁJDALOM. Légzőszervi Váz-izom Gastrointestinalis Egyéb Idiopathiás Fáj a szívem azaz: a mellkasi fájdalom Dr. Horváth Erszébet Functionalis Organicus Cardialis Extracardialis Légzőszervi Váz-izom Gastrointestinalis Egyéb Idiopathiás 1 Functionalis -pszichés -izomláz/megerőltetés

Részletesebben

Sav-bázis egyensúly. Dr. Miseta Attila

Sav-bázis egyensúly. Dr. Miseta Attila Sav-bázis egyensúly Dr. Miseta Attila A szervezet és a ph A ph egyensúly szorosan kontrollált A vérben a referencia tartomány: ph = 7.35 7.45 (35-45 nmol/l) < 6.8 vagy > 8.0 halálozáshoz vezet Acidózis

Részletesebben

Újraélesztés AED (félautomata defibrillátor) használatával gyermek és felnőttkorban. www.szegedizoltan.hu

Újraélesztés AED (félautomata defibrillátor) használatával gyermek és felnőttkorban. www.szegedizoltan.hu Újraélesztés AED (félautomata defibrillátor) használatával gyermek és felnőttkorban www.szegedizoltan.hu 1997. évi CLIV. törvény 5. (3)e, Mindenkinek kötelessége - a tőle elvárható módon - segítséget nyújtani

Részletesebben

III. melléklet. Az Alkalmazási előírás és a Betegtájékoztató vonatkozó fejezeteiben szükséges módosítások

III. melléklet. Az Alkalmazási előírás és a Betegtájékoztató vonatkozó fejezeteiben szükséges módosítások III. melléklet Az Alkalmazási előírás és a Betegtájékoztató vonatkozó fejezeteiben szükséges módosítások Megjegyzés: Ezen alkalmazási előírás, betegtájékoztató és cimkeszöveg a referál eljárás eredményeként

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2503-06 Mentés-mentéstechnika követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2503-06 Mentés-mentéstechnika követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Kollégáját első alkalommal osztották be a MICU-ra (mobil intenzív ellátó egység) szolgálatba. Mivel ez az első szolgálata, segítséget kér Öntől. Magyarázza el kollégájának a MICU egység működésének

Részletesebben

Veleszületett szívbetegség az élveszületettek kb. 8 -énél fordul elő.

Veleszületett szívbetegség az élveszületettek kb. 8 -énél fordul elő. A congenitalis vitiumok Veleszületett szívbetegség az élveszületettek kb. 8 -énél fordul elő. Kialakulásukban örökletes tulajdonságok és környezeti tényezők játszhatnak szerepet. terhesség alatti fertőzések,

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2438-06 Angiológia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2438-06 Angiológia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Munkahelyére kardiológiai és angiológiai szakasszisztens tanulók érkeznek. Az a feladatuk, hogy az arteriosclerosis témáját dolgozzák fel megadott szempontok szerint. Segítséget kérnek Öntől.

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15.

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. M E G O L D Ó L A P írásbeli vizsga egészségügyi alapmodul természetgyógyászati képzéshez 2000. február 23. 2 TÁJÉKOZTATÓ az

Részletesebben

JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli verseny befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Központi

Részletesebben

Újraélesztés idegentest aspiráció gyanúja esetén, vízalámerülés. Dr. Pál Csilla MRE Bethesda Gyermekkórház AITO

Újraélesztés idegentest aspiráció gyanúja esetén, vízalámerülés. Dr. Pál Csilla MRE Bethesda Gyermekkórház AITO Újraélesztés idegentest aspiráció gyanúja esetén, vízalámerülés Dr. Pál Csilla MRE Bethesda Gyermekkórház AITO Vázlat Elsősegély idegentest aspirációja esetén Légúti idegentest emelt szintű ellátása Vízalámerülés

Részletesebben

Akut pankreatitisz. 1. Személyes adatok OPR BETEGSZÁM Név:.. Születési dátum:. TAJ szám:.. KÓRHÁZ. mennyiség (cigaretta/nap): mióta (év):

Akut pankreatitisz. 1. Személyes adatok OPR BETEGSZÁM Név:.. Születési dátum:. TAJ szám:.. KÓRHÁZ. mennyiség (cigaretta/nap): mióta (év): FORM-A A kérdőívet FELVÉTELKOR kell kitölteni! A beteg vizsgálatát és statuszának rögzítését FELVÉTELKOR kell elvégezni! A kötelező laborparamétereket a FELVÉTELKOR levett vérből kell elvégezni! A képalkotó

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat november 9.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat november 9. Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

A lépések 1. Shock. A lépések 3. A lépések 2. Gyermek reanimáció. Köszönöm megtisztelő figyelmüket 2012.03.03.

A lépések 1. Shock. A lépések 3. A lépések 2. Gyermek reanimáció. Köszönöm megtisztelő figyelmüket 2012.03.03. Miért fontos? Reanimáció Újraélesztés Dr Sirák András Családorvos, mentőorvos Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszék Tanszékvezető: Dr Kalabay László egyetemi tanár 1 Alapfogalmak Eszköz nélküli újraélesztés

Részletesebben

1. Sorold fel a túlélési lánc elemeit! 2 pont. 2. Sorold fel a klinikai halál jeleit! 7 pont

1. Sorold fel a túlélési lánc elemeit! 2 pont. 2. Sorold fel a klinikai halál jeleit! 7 pont ÍRÁSBELI MEGOLDÓ ÚJRAÉLESZTÉS TÉMAKÖRBŐL A csprt Név:.. Osztály:... 1. Srld fel a túlélési lánc elemeit! 2 pnt ( Helyes válasznként 0,5 pnt adható!) 1. Gyrs és szakszerű segélyhívás 2. Alapszintű elsősegély-nyújtási

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat május 22.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat május 22. Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Dr. Páva Hanna A minősítő beosztása: főigazgató-helyettes

Részletesebben

EKG ESETEK 1. ESET 14 éves szuka belga juhász kutya. Testtömege 40kg. Hirtelen kialakult súlyos általános állapot romlás, elesettség, dyspnoe. Súlyos tachyarrhythmia, pulzusdeficit. Szívfrekvencia 230-250/perc

Részletesebben

Collapsus, eszméletlen beteg, epilepsiás roham, zavartság, hypoglikémia

Collapsus, eszméletlen beteg, epilepsiás roham, zavartság, hypoglikémia Collapsus, eszméletlen beteg, epilepsiás roham, zavartság, hypoglikémia Dr. Sirák András Családorvos, mentőorvos Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszék Tanszékvezető: dr. Kalabay László egyetemi tanár

Részletesebben

GYERMEK-TÜDŐGYÓGYÁSZAT

GYERMEK-TÜDŐGYÓGYÁSZAT GYERMEK-TÜDŐGYÓGYÁSZAT I. 1. Légutak és a tüdő fejlődése 2. Légzőrendszer élettani működése 3. Újszülöttkori légzészavarok 4. Bronchopulmonalis dysplasia 5. A gége veleszületett és szerzett rendellenességei

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

SÚLYOS SÉRÜLT ELLÁTÁSA BOGNÁR PÉTER

SÚLYOS SÉRÜLT ELLÁTÁSA BOGNÁR PÉTER SÚLYOS SÉRÜLT ELLÁTÁSA BOGNÁR PÉTER Első teendők a helyszínen Biztonságos-e a helyszín? Mi volt a baleseti mechanizmus? Hány sérült van? Szükség van-e kárhelyparancsnokra, kárhelyparancsnoki teendők ellátására?

Részletesebben

Árlista. Belgyógyászat Belgyógyászati vizsgálat. Bőrgyógyászati kontrollvizsgálat

Árlista. Belgyógyászat Belgyógyászati vizsgálat. Bőrgyógyászati kontrollvizsgálat Árlista Szolgáltatás Belgyógyászat Belgyógyászati vizsgálat Belgyógyászati kontrollvizsgálat Belgyógyászati vizsgálat arteriográfiával Szakorvosi leletmegbeszélés Injekció beadás Vérvétel (ha egyéb szolgáltatásnak

Részletesebben

Nagyító alatt a szélütés - a stroke

Nagyító alatt a szélütés - a stroke Nagyító alatt a szélütés - a stroke A WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint 2020-ra a szívbetegségek és a stroke lesznek világszerte a vezetõ okok úgy a halálozás, mint a rokkantság területén. Az elõrejelzések

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

Eszméletvesztés diagnózisa a távolból

Eszméletvesztés diagnózisa a távolból Eszméletvesztés diagnózisa a távolból Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Fülöp Eszter A syncope hirtelen jelentkező, átmeneti jellegű eszméletvesztés, amely során a beteg elveszti a posturalis

Részletesebben

Árlista. Szolgáltatás Belgyógyászat Belgyógyászati vizsgálat. Bőrgyógyászati kontrollvizsgálat

Árlista. Szolgáltatás Belgyógyászat Belgyógyászati vizsgálat. Bőrgyógyászati kontrollvizsgálat Árlista Szolgáltatás Belgyógyászat Belgyógyászati vizsgálat Belgyógyászati kontrollvizsgálat Belgyógyászati vizsgálat arteriográfiával Szakorvosi leletmegbeszélés Injekció beadás Vérvétel (ha egyéb szolgáltatásnak

Részletesebben

Ápolás és betegellátás alapszak Mentőtiszt szakirány Záróvizsga tételsor 2015-től

Ápolás és betegellátás alapszak Mentőtiszt szakirány Záróvizsga tételsor 2015-től Ápolás és betegellátás alapszak Mentőtiszt szakirány Záróvizsga tételsor 2015-től 1. A sürgős ellátást igénylő kórképek jellemzői, diagnózis az oxiológiában, a beteg veszélyeztetettségének megítélése Anyagcsere

Részletesebben

HELYI TANTERV ÁPOLÓ SZAKKÉPESÍTÉS-RÁÉPÜLÉSHEZ. Készült a 2013. 03. 22. napon közzétett szakképzési kerettanterv alapján.

HELYI TANTERV ÁPOLÓ SZAKKÉPESÍTÉS-RÁÉPÜLÉSHEZ. Készült a 2013. 03. 22. napon közzétett szakképzési kerettanterv alapján. HELYI TANTERV ÁPOLÓ 55 723 01 SZAKKÉPESÍTÉS-RÁÉPÜLÉSHEZ Készült a 2013. 03. 22. napon közzétett szakképzési kerettanterv alapján. SZVK-t kiadó rendelet:.eem RENDELET Érvényesség kezdete: 2013.09.01. Utoljára

Részletesebben

Beszámoló háziorvosi tevékenységről 2018.

Beszámoló háziorvosi tevékenységről 2018. Beszámoló háziorvosi tevékenységről 2018. A 2017. évben bevezetett EESZT (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) projekt kiteljesedőben van, nagy hasznát vesszük. Nagyon jól használható a lelet érkeztető

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű! Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató M E G O L D Ó L A

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Radiográfus szakképesítés. 2425-06 Klinikum a képalkotásban modul. 1. vizsgafeladat. 2012. június 13.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Radiográfus szakképesítés. 2425-06 Klinikum a képalkotásban modul. 1. vizsgafeladat. 2012. június 13. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az interaktív vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Anamnézis - Kórelőzmény

Anamnézis - Kórelőzmény Anamnézis - Kórelőzmény 2016 Ifél év Prof. Dr. Szabó András egyetemi tanár Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekklinika A beteg kikérdezése a betegség előzményinek,okainak feltárása céljából A jó anamnézis

Részletesebben

Alapfokú elsősegélynyújtás betegszállítóknak. www.szegedizoltan.hu

Alapfokú elsősegélynyújtás betegszállítóknak. www.szegedizoltan.hu Alapfokú elsősegélynyújtás betegszállítóknak www.szegedizoltan.hu Állapot felmérés Biztonság!!! Rángatózik igen fejvédelme nem Van-e erős külső vérzés csillapítani (a vérzés súlyossága? Esetleges rejtett

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál A cukorbetegség A cukorbetegség - diabetes mellitus A cukorbetegség élethossziglan tartó, jelen tudásunk szerint nem gyógyítható betegség, amelyben a szervezet nem tudja a táplálékból nyert szõlõcukrot

Részletesebben

az a folyamat, amikor egy élőlény a szerves anyagok átalakításához oxigént vesz fel, illetve az átalakításkor keletkező szén-dioxidot leadja.

az a folyamat, amikor egy élőlény a szerves anyagok átalakításához oxigént vesz fel, illetve az átalakításkor keletkező szén-dioxidot leadja. Légzés az a folyamat, amikor egy élőlény a szerves anyagok átalakításához oxigént vesz fel, illetve az átalakításkor keletkező szén-dioxidot leadja. Az életet biztosító, egymással szorosan összefüggő két

Részletesebben

2367-06 Vizsgálatok-terápiás eljárások követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2367-06 Vizsgálatok-terápiás eljárások követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Betegének vércukorszint ellenőrzést rendeltek el. Tájékoztassa a beteget a vércukorteszt elvégzéséről! - a vércukorszint mérésének módja, menete - az ápolásetika fontossága az eljárásban tájékozott

Részletesebben

A helyi érzéstelenítés szövődményei. Semmelweis Egyetem, Budapest Szájsebészeti és Fogászati Klinika

A helyi érzéstelenítés szövődményei. Semmelweis Egyetem, Budapest Szájsebészeti és Fogászati Klinika A helyi érzéstelenítés szövődményei Semmelweis Egyetem, Budapest Szájsebészeti és Fogászati Klinika A helyi érzéstelenítés szövődményeinek okai Általános szövődmények: az érzéstelenítés anyaga Helyi szövődmények:

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat október 09.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat október 09. Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

A mellkasi betegségek diagnosztikus lehetőségei. Dr. Miheller Pál Semmelweis Egyetem, II.sz. Belgyógyászati Klinika

A mellkasi betegségek diagnosztikus lehetőségei. Dr. Miheller Pál Semmelweis Egyetem, II.sz. Belgyógyászati Klinika A mellkasi betegségek diagnosztikus lehetőségei Dr. Miheller Pál Semmelweis Egyetem, II.sz. Belgyógyászati Klinika Fizikálsi status inspectio, palpatio, percussio, auscultatio Funkcionális vizsgálatok

Részletesebben

Keringés. Kaposvári Péter

Keringés. Kaposvári Péter Keringés Kaposvári Péter Ohm törvény Q= ΔP Q= ΔP Ohm törvény Aorta Nagy artériák Kis artériák Arteriolák Nyomás Kapillárisok Venulák Kis vénák Nagyvénák Véna cava Tüdő artériák Arteriolák Kapillárisok

Részletesebben

A keringés legfontosabb akut betegségei (Dr. Zentay Attila, Dr. Berente Ágnes)

A keringés legfontosabb akut betegségei (Dr. Zentay Attila, Dr. Berente Ágnes) 5. C A keringés legfontosabb akut betegségei 1 A keringés legfontosabb akut betegségei (Dr. Zentay Attila, Dr. Berente Ágnes) Heveny balszívfél elégtelenség (HBSZE, asthma cardiale, tüdő ödéma)) Erről

Részletesebben

Vérnyomásmérés, elektrokardiográfia. A testhelyzet, a légzés, a munkavégzés hatása a keringési rendszerre.

Vérnyomásmérés, elektrokardiográfia. A testhelyzet, a légzés, a munkavégzés hatása a keringési rendszerre. Vérnyomásmérés, elektrokardiográfia A testhelyzet, a légzés, a munkavégzés hatása a keringési rendszerre. Állati Struktúra és Funkció II. gyakorlat A mérést és kiértékelést végezték:............ Gyakorlatvezető:...

Részletesebben

ÚJRAÉLESZTÉS. CSMEK Hódmezővásárhely- Makó SBO Magyar Resuscitatios Társaság ALS, EPLS Dr. Lóczi Gerda 2015.09.19

ÚJRAÉLESZTÉS. CSMEK Hódmezővásárhely- Makó SBO Magyar Resuscitatios Társaság ALS, EPLS Dr. Lóczi Gerda 2015.09.19 ÚJRAÉLESZTÉS CSMEK Hódmezővásárhely- Makó SBO Magyar Resuscitatios Társaság ALS, EPLS Dr. Lóczi Gerda 2015.09.19 Hogyan kell jól újraéleszteni? VÁLASZ: Úgy, hogy el se kezdjük. kórházon belüli keringésmegállás

Részletesebben

Név: Születési név: Születési hely: Születési dátum: Anyja neve: Lakcím:

Név: Születési név: Születési hely: Születési dátum: Anyja neve: Lakcím: Név: Születési név: Születési hely: Születési dátum: Anyja neve: Lakcím: Az 54 723 01 1000 00 00 azonosító számú, 3 éves Ápoló megnevezésű szakképesítés területi szakmai gyakorlat követelményei Teljesítendő

Részletesebben

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR az OkTaTÓaNyag a magyar DiabeTes Társaság vezetôsége megbízásából, a sanofi TámOgaTásával készült készítette a magyar DiabeTes Társaság edukációs

Részletesebben

Az anamnézis felvétel sajátosságai tüdıbetegségek esetén

Az anamnézis felvétel sajátosságai tüdıbetegségek esetén Az anamnézis felvétel sajátosságai tüdıbetegségek esetén Dr. Szőcs Gabriella, Dr. Szabó Zoltán DE OEC Belgyógyászati Intézet Anamnézis Jelen panaszok Családi anamnézis Elızı betegségek Foglalkozás Szociális

Részletesebben

Vadászati állattan, anatómia, élettan és etológia

Vadászati állattan, anatómia, élettan és etológia Vadászati állattan, anatómia, élettan és etológia VI. Előadás A légző-szervrendszer. Dr. Katona Krisztián, SZIE VMI Légző-szervrendszer O 2 szállítása a testbe, CO 2 elszállítása onnan Hőszabályozás (lihegés

Részletesebben

Tantárgyprogram. 1. Mintatantervi információk. 2. Tartalmi és félévi feldolgozásra vonatkozó információk

Tantárgyprogram. 1. Mintatantervi információk. 2. Tartalmi és félévi feldolgozásra vonatkozó információk Intézet: Széchenyi István Egyetem Petz Lajos Egészségügyi és Szociális Intézet Félév: 2012/13/1 Tagozat: levelező 1. Mintatantervi információk Tantárgy megnevezés: Belgyógyászati geritáriai és seb.szakáptan.ter.gyak

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló, Csecsemő- és gyermekápoló, Gyakorló ápoló szakképesítés. 3715-10 Betegmegfigyelés/Monitorozás modul

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló, Csecsemő- és gyermekápoló, Gyakorló ápoló szakképesítés. 3715-10 Betegmegfigyelés/Monitorozás modul Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

A légzés élettana I.

A légzés élettana I. A légzés élettana I. 25. Légzésmechanika 1: A tüdő és a mellkas statikus mechanikája. 26. Légzésmechanika 2: ventiláció prof. Sáry Gyula Domoki Ferenc 1 A légzés fő fázisai ventiláció ventiláció alveoláris

Részletesebben

Nocturia napjaink betegsége Dr. Siller György

Nocturia napjaink betegsége Dr. Siller György Szegedi úti akadémia 2017 Nocturia napjaink betegsége Dr. Siller György Nocturia Életminőséget jelentősen rontja Életkilátásokat is befolyásolhatja Férfiakat és nőket egyaránt érinti Rendszeres témája

Részletesebben

Légzés: az oxigén transzport útvonala

Légzés: az oxigén transzport útvonala Légzés: az oxigén transzport útvonala Áramlás alveolusokba (légcsere) vérbe Külső v. tüdőlégzés Diffúzió szövetekhez (keringés) Gáztranszport a vérben sejtekhez Belső v. szöveti légzés A széndioxid eltávolítása

Részletesebben

A magzat növekedésbeli eltérései. A várandós nő tüdő, gastrointestinalis, máj és neurológiai kórképei

A magzat növekedésbeli eltérései. A várandós nő tüdő, gastrointestinalis, máj és neurológiai kórképei A magzat növekedésbeli eltérései. A várandós nő tüdő, gastrointestinalis, máj és neurológiai kórképei Prof. Dr. Rigó János egyetemi tanár, igazgató Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar I. Sz.

Részletesebben

Új kísérőirat szövegezés Kivonatok a PRAC szignálokkal kapcsolatos ajánlásaiból

Új kísérőirat szövegezés Kivonatok a PRAC szignálokkal kapcsolatos ajánlásaiból 25 January 2018 EMA/PRAC/35603/2018 Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) Új kísérőirat szövegezés Kivonatok a PRAC szignálokkal kapcsolatos ajánlásaiból A PRAC 2018. január 8-11-i ülésén

Részletesebben

Az okok egy jelentős része visszafordíthatatlan, a gyors beavatkozás sem segíthet: szívinfarktus ritmuszavarok elektrolit zavar oxigén ellátás zavara

Az okok egy jelentős része visszafordíthatatlan, a gyors beavatkozás sem segíthet: szívinfarktus ritmuszavarok elektrolit zavar oxigén ellátás zavara MIÉRT??? A hirtelen szívmegállás egy azonnali életveszélyt jelentő kórkép, amely gyors és szakszerű beavatkozások hiányában sőt ezek mellett is halálhoz vezethet. Az okok egy jelentős része visszafordíthatatlan,

Részletesebben

Protokoll. Protokoll a gépi lélegeztetésről tőrténő leszoktatásról. Ellenőrizte: SZTE ÁOK AITI Intenzív Terápiás Kerekasztal

Protokoll. Protokoll a gépi lélegeztetésről tőrténő leszoktatásról. Ellenőrizte: SZTE ÁOK AITI Intenzív Terápiás Kerekasztal . A DOKUMENTUM CÉLJA Az intenzív osztályokon ápolt betegek lélegeztetési idejének optimalizálása. 2. A DOKUMENTUM HATÁLYA Szegedi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet valamennyi

Részletesebben

Transztelefonikus EKG a klinikai gyakorlatban. Dr. Szabados Eszter Ph.D. Med. habil. Pécsi Tudományegyetem

Transztelefonikus EKG a klinikai gyakorlatban. Dr. Szabados Eszter Ph.D. Med. habil. Pécsi Tudományegyetem Transztelefonikus EKG a klinikai gyakorlatban Dr. Szabados Eszter Ph.D. Med. habil. Pécsi Tudományegyetem BEVEZETÉS Telemedicina (minden biológiai jel elektronikusan a betegtől kp-i ellenőrző egységhez

Részletesebben

Mellkasi szindrómák fizikális eltérései

Mellkasi szindrómák fizikális eltérései Mellkasi szindrómák fizikális eltérései Infiltratio Pneumonia Embolia pulmonum Atelectasia Pleuralis folyadékgy kgyülem Pneumothorax Mediastinalis tumor Infiltrátum tum okok Exsudatum,, tumor, vér v r

Részletesebben

Reanimáció Újraélesztés Sürgős esetek

Reanimáció Újraélesztés Sürgős esetek Reanimáció Újraélesztés Sürgős esetek Dr. Sirák András Családorvos, mentőorvos Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszék Tanszékvezető: Dr. Kalabay László egyetemi tanár Sirák Reanimáció 1 Miért fontos?

Részletesebben

Doma Szóda 1/5 Verziószám: 1 Készült: 2009.november 10. BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK REACH

Doma Szóda 1/5 Verziószám: 1 Készült: 2009.november 10. BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK REACH Doma Szóda 1/5 Verziószám: 1 BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK REACH 1. Az anyag/ készítmény és a vállalat /vállalkozás azonosítása A készítmény megnevezése: Mosószóda (Nátrium-karbonát ) A készítmény felhasználási

Részletesebben

LÉGZŐRENDSZER. Meixner Katalin

LÉGZŐRENDSZER. Meixner Katalin LÉGZŐRENDSZER Meixner Katalin Légzőrendszer részei - cavum nasi, orrmelléküregek - larynx - trachea - bronchi - pulmo Anatómiai áttekintés A légzés élettana Külső légzés: - O2- CO2 transzport - alveolusokban

Részletesebben

III. melléklet. Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató vonatkozó fejezeteinek módosításai. Megjegyzés:

III. melléklet. Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató vonatkozó fejezeteinek módosításai. Megjegyzés: III. melléklet Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató vonatkozó fejezeteinek módosításai Megjegyzés: Az alkalmazási előírás, a címke és a betegtájékoztató a referál eljárás eredménye. Lehetséges,

Részletesebben

Anisocoria. Anisocoria

Anisocoria. Anisocoria Anisocoria Orvosa anisocoriát állapít meg. Ebben az esetben a jobb és a bal szem pupillája nem azonos nagyságú. Kisfokú anisocoria, azaz a pupillák méretének különbözősége, fiziológiás. Előfordul, hogy

Részletesebben

Billenőasztal teszt szerepe az ismeretlen eredetű syncope diagnosztikájában. Dr. Pántlik Róbert Dr. Balogh Gábor Dr.

Billenőasztal teszt szerepe az ismeretlen eredetű syncope diagnosztikájában. Dr. Pántlik Róbert Dr. Balogh Gábor Dr. Billenőasztal teszt szerepe az ismeretlen eredetű syncope diagnosztikájában Dr. Pántlik Róbert Dr. Balogh Gábor Dr. Domokos Gabriella Syncope: hirtelen jelentkező, eszméletvesztés, amely során a beteg

Részletesebben

Akut koronária szindróma. Dr.Becker Dávid Ph.D

Akut koronária szindróma. Dr.Becker Dávid Ph.D Akut koronária szindróma Dr.Becker Dávid Ph.D KARDIOLÓGIA NAPJA 2012 2 napja visszatérő mellkasi fájdalmak 2 Mi látható az EKG-n? 1. normál variáns 2. ST depressio avl, V5-6 3. ST eleváció III, avf 4.

Részletesebben

Kezelés típusai. Ingerlő: Rövid idejű Erős Manipulatív. Gátló Hosszú idejű Gyenge Kevés manipuláció. Szúrás mélysége: Pont helye határozza meg

Kezelés típusai. Ingerlő: Rövid idejű Erős Manipulatív. Gátló Hosszú idejű Gyenge Kevés manipuláció. Szúrás mélysége: Pont helye határozza meg Meridián 4-8 Repetíció Kezelés típusai Ingerlő: Rövid idejű Erős Manipulatív Gátló Hosszú idejű Gyenge Kevés manipuláció Szúrás mélysége: Pont helye határozza meg Tüdő meridián Forráspont: 1. Tonizáló

Részletesebben

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Röviden a szívinfarktusról

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Röviden a szívinfarktusról 1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037 Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél Röviden a szívinfarktusról Teendők szívinfarktus esetén Kiadó: Gönc Város Önkormányzata

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2479-06 Állapotfelmérés követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2479-06 Állapotfelmérés követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Ön a sürgősségi osztályra érkezik egy súlyosan sérült traumás beteggel. Adja át a beteget a triage ápolónak! Az átadás során az alábbi szempontok alapján tájékoztassa az ápolót: - a súlyos sérülést

Részletesebben

217 00 00 00 Elsõsegélynyújtás

217 00 00 00 Elsõsegélynyújtás 1. oldal 1. 100775 217 00 00 00 Elsõsegélynyújtás Az elsõsegély célja... az élet megmentése, megakadályozni a további egészségkárosodást, a tanácsadás, illetve elõsegíteni a gyógyulást. a kórházi ellátás

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű! Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat október 04.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat október 04. Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Dr. Páva Hanna A minősítő beosztása: főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

Az agyi infarktus (más néven iszkémiás stroke) kialakulásának két fő közvetlen oka van:

Az agyi infarktus (más néven iszkémiás stroke) kialakulásának két fő közvetlen oka van: Szívvel a stroke ellen! - Háttéranyag Az agyi érkatasztrófa (szélütés) okai Tünetei bár hasonlóak, mégis két jól elkülöníthető oka van: az agyi infarktus, melynek hátterében az agyat ellátó ér elzáródása

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben