Debrecen város történeti kronológiája

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Debrecen város történeti kronológiája"

Átírás

1 Debrecen város történeti kronológiája Gazdag István 1933 január 1. A.Borsod-Miskolci és István Gózmalom RT igazgatósága felmond az összes tisztviselónek és az igazgatóknak. január 6. A Bocskay FC 4:3 arányú gyózelmet arat az Észak-bajor válogatott felett Würzburgban. január 7. A Csokonai Színház bemutatja Hunyady Sándor színmúvét, az Erdélyi kastélyt Kardos Géza rendezésében. A fóbb szerepeket Kardos Géza, Thuróczy Gyula, Rajz Ferenc, Zilahy Pál játssza. január 8. A debreceni filharmonikusok hangversenyén közremúködik Takács Alice hegedúmúvésznó és Nagyné Mándi Margit énekesnó. Vásáry István polgármester a Debrecen hasábjain kifejti véleményét az ország gazdasági válságának megoldási lehetóségeiról. január 9. Csürös Ferenc tanácsnok közmunkák elrendelését sürgeti a magyar városok országos kongresszusán. január 10. A Tisza István Tudományos Társaság felolvasó-ülésén Perjéssy Miklós táblai tanácselnök a vallás védelméról, Kardos Albert irodalomtörténész Az ember tragédiájáról tart elóadást. január 15. Debrecenben lakás van nyilvántartva. Felmondólevelet kapnak a város bérházaiban lakók, akiknek lakbérhátralékuk van. Colette France párizsi hegedúmúvész ad hangversenyt Engel István zongoramúvésszel a Zenekedvelók Köre rendezésében. január 16. Langer Lya debreceni származású, Olaszországban éló iparmúvésznó Debrecenbe látogat. január 22. Szathmáry Irma, debreceni rajzolómúvész nyolcvan rajzát (arckép gyújteményt) állítja ki a Déri Múzeumban. A megnyitón jelen van br. Vay László fóispán. január 23. Terranova olasz ifjúsági vezér a fasizmusról tart elóadást a Déri Múzeumban.

2 január 24. Bolttúz a Csapó utca 100. sz. alatt. Két üzlet porig ég, a lakások nem károsodnak. január 28. Rácz Mihály akadémiai r. tanárt a kormányzó m. kir. gazdasági fótanácsossá nevezi ki. január 29. A Nemzeti Egység Párt zászlót bont Debrecenben. Beszédet mond Gömbös Gyula miniszterelnök és gr. Bethlen István országgyúlési képviseló. január. Debrecen városa elbocsátja azokat a nói alkalmazottait, akiknek a férjük közalkalmazott. Az SZDP debreceni vezetése elmozdítja állásából Holló János párttitkárt. Höchtl Margit, városi zeneiskolai tanárt, zongoramúvészt Hóman Bálint miniszter kinevezi - Dolmányi Ernó javaslatára - az évi budapesti nemzetközi Liszt verseny zsúrijébe. Lindenberger János apostoli kormányzó a tanyavilág nyomorának enyhítésére létrehozza a szegények kamaráját, amely fogadja az adományokat. Domenco Mazzocchi, Debrecen Magyarország elóórse címú cikkét közli a római Tevere nevú újság. A lillafüredi nemzetközi bridgeversenyen Debrecen csapata (Kreiker (Kettesy) Aladár, Benedek Lajos, Nagy Géza és Ungár Pál) második helyezést ér el. Debrecen városa az adóvégrehajtások gondjainak orvoslását kéri a kormánytól. Gr. Bethlen István, Györki Imre február 1. Németh László tart elóadást A 20. század vezérjelenségei címmel az Ady Társaság irodalmi estjén a Déri Múzeumban. Debreczeni János mérnök - a Kollégium volt diákja - tart elóadást a magyar kultúráról a cardiffi Nemzeti Múzeumban. február 2. Vásáry István elnöklete alatt több vidéki polgármester tanácskozik Debrecenben a vidéki városok gondjairól. február 5. Sor kerül a debreceni egyetem díszudvarának betetózésére, mivel sikerült a szükséges pénzt megszerezni. Baja Mihály költó-papot és Ecsedi István múzeumigazgatót a nagykórösi Arany János Társaság tagjául választja. A Csokonai Színházban kerül sor a magyar-finn tornászest megrendezésére, amelyen részt vesz Savolainen Heikki világbajnok és a teljes magyar mezóny.

3 február 8. A miniszterelnök ígéretének megfelelóen minisztériumi tisztviselók érkeznek Debrecenbe az adópanaszok kivizsgálására. A Debreceni Trió nagysikerú hangversenyt tart Debrecenben (Galánffy Lajos zongora, Buza Gábor hegedú; és Erdész Mihály cselló). Bolgár újságírók érkeznek a bolgár-magyar kapcsolatok erósítése céljából Debrecenbe. Debrecenben olyan személy van akinek nincs biztosítva megélhetése. február 12. A debreceni katolikus férfiak naggyúlést tartanak lelki életük megerósítése céljából. Debrecen városa visszaköveteli a kormánytól a transzferalapba befizetett pengót. A Déri Múzeumban nyílik meg az Ady Társaság képzómúvészeti kiállítása Berki Irma, Félegyházi László, Káplár Miklós, Medgyessy Ferenc és Vadász Endre alkotásaiból. február 12. Debrecen városa a miniszterelnök támogatását kéri súlyos gazdasági gondjainak megoldásához. február 15. Debrecenbe érkezik Tracy Barret Kittredge, a Rockefeller alapítvány fótitkára. Meglátogatja az egyetemet. február 16. Vásáry István polgármester a város eredményesebb sporttevékenység érdekében sportegyesületek összevonását tervezi. Bánlaky Géza, a Magyar Gyógyfürdók igazgatója több munkatársával Debrecenbe érkezik a strandfürdó tanulmányozására. február 17. Debrecenben rohamosan terjed az influenza. Bezárják az óvodákat és az elemi iskolákat. február 19. A Debrecen címú újság interjút közöl Hüttl Tivadar sebész professzorral a rákbetegségról. Február 21. Timár Ila - a debreceniek kedvenc színésznóje - a szegedi színházban Marcel Journettel - a párizsi Opera baritonistájával - együtt szerepel a Toscaban. február 23. Debrecen városa törvényhatósági bizottsága úgy dönt, hogy ezentúl a város csak annyi kifizetést eszközöl amennyi rendelkezésre áll a házipénztárban. február 25. Hankiss János egyetemi tanár a párizsi akadémián tart elóadást. Megbízást kapa Nemzetközi Irodalomtörténeti Bizottságtól, hogy készítsen jelentést a modern irodalom tudományos kutatásának szervezéséról.

4 Építómunkások küldöttsége keresi fel a polgármestert, kérve, hogy segítse óket munkához juttatni. Br. Madarassy Beck Gyula a Cobden elóadás sorozatában elóadást tart a Déri Múzeumban Európa sorsa címmel. február 26. Debrecenben zajlik az országos páros bridge verseny az Újságíró Klub Arany Bikában lévó helyiségében. február 27. A debreceni presbitérium állást foglal Töreky törvényszéki elnöknek a Szent Jobbal kapcsolatos nyilatkozatáról és a határozatot megküldi valamennyi magyar protestáns presbitériumnak. február. Szöllós Ármin, a debreceni Vásárpénztár vezérigazgatója Milánóban tanulmányozza az export lehetóségeket. március 1. Bertók Lajos a Piacz utca 4. sz. alatt tudományos antikváriumot nyit. Baltazár Dezsó tiszántúli református püspök elóadást tart a Pro Palesztina Szövetségben a zsidókérdésról. Véleménye szerint A zsidó vallás a reménység vallása." Imrédy Béla pénzügyminiszter a képviselóházban bejelenti a debreceni második mélyfúrás állami támogatását ( P.) március 3. A Tisza István Egyetem Népszerú Fóiskolai Tanfolyamán bevezetik a rajzoktatást. A foglalkozásokat Petry Béla okl. grafikusmúvész vezeti. március 4. Debrecenben alakul meg az ország elsó vízicserkész csapata 53 fóvel. Vezetóje Fornet Béláné nagyasszony. március 4-5. A Soli Deo Glória Diákszövetség fóiskolai és középiskolai konferenciáját Debrecenben tartja. Elóadást tart Ravasz László dunamelléki református püspök. március 5. A Debrecen címú újság beszámol Kreiker (Kettesy) Aladár professzor - a világon elóször alkalmazott - szemmútétjéról amellyel gyógyítani tudja a szaruhártya fekélyt. A városi tanács szerint Debrecenben 213 egyesület múködik. A Máv Filharmonikusok Zenekara Ábrányi Emil karnagy vezetésével III. bérleti hangversenyét tartja. Közremúködik Szabó Lujza, az Operaház múvésze és Jakabú Magda zongoramúvész. március 5. Több mint ötven tanító keresi fel Baltazár Dezsó református püspököt segítségét kérve, hogy a hónapok óta elmaradt fizetésüket megkaphassák.

5 március 10. Egyhangúlag fogadja el a bölcsészeti kar Berényi Dénes tanársegéd magántanári próbaelóadását. március 11. A Máv fútóház munkásai állásukban való meghagyásukért könyörögnek az üzletigazgatónak. március 12. A Debrecen-Nyíregyháza városközi kard és tórvívó verseny szünetében ünneplik meg Ferenczy Pál vívómester debreceni múködésének 10. évfordulóját. Karl János, a katolikus reálgimnázium igazgatója tart elóadást a városháza közgyúlési termében Korunk pedagógiai kérdései címmel. március 17. Szedlár Vilmos szobafestó szervezi Debrecenben, Hajdú és Bihar megyékben a horogkeresztes mozgalmat. március 19. Országos hölgyfodrász versenyt rendeznek az Angol királynó termeiben. Hadházy Zsigmond ny. fóispán a Debrecen hasábjain Nyílt Levélben tárja fel Hegedús Lórándnak a Takarékpénztárak és Bankok Egyesülete elnökének a Tiszántúl mezógazdaságának súlyos helyzetét és kéri segítségét a gondok megoldásában. március Veszedelmes hóvihar dühöng Debrecenben. Kitépte az 1760 körül ültetett líciumot, csak a tuskója maradt, épületeket rongált meg, a vonatok késnek, egy ember megfagyott. március 24. Az Országos Protestáns Diákszövetség konferenciája a Kollégium dísztermében megkezdi munkáját. Elóadást tart Hilscher Rezsó egyetemi tanár Gazdasági, szociális tényezók és az egyház címmel. március 25. Praznovszky Iván, a magyar békedelegáció volt fótitkára, majd párizsi nagykövet tart elóadást a Déri Múzeumban a Kis entente viszonya Magyarországhoz címmel. március A Debreceni Tornaegylet megnyeri az évi országos II. osztályú összetett szerbajnokságot és az évi országos vidéki I. osztályú összetett szerbajnokságot. Magyarország vidéki legjobb tornásza címet Rácz Miklós DTE tornásza nyeri. március 26. Horogkeresztesek tüntetést kísérelnek meg a debreceni Ipartestület közgyúlése ellen. A rendórség eltávolítja óket. március Stampar A., a zágrábi egyetem tanára, a Népszövetség fóconsiliariusa az orvosegyesület szervezésében a bór és nemibeteg klinikán vidéki közegészségügyi problémák címmel tart elóadást.

6 március 29. Györki Imre az országgyúlésen interpellációt nyújt be a debreceni közkórház állapota miatt. A belügyminiszter ígéri a debreceni állapotok kivizsgálását. március 30. Szily Kálmán államtitkár látogatást tesz az egyetem bölcsészeti karának kísérleti lélektani intézetében. A Tisza István Tudományegyetem Tanácsa közgyúlésén Vásáry Istvánt, Debrecen polgármesterét az államtudományok honoris causa doktorrá avatja. március. Debrecenben közel fiatal rúgja a labdát. A DEAC atlétáinak edzését Hadházi Dezsó testnevelési tanár és Vadas Iván, a MASZ szakoktatója vezeti. A nói torna és atlétikai edzéseket Balogh Sándorné Falusy Margit testneveló tanár vezeti. április 2. Féja Géza író tart elóadást a Bethlen Gábor Körben Új magyar kultúrpolitika címmel. április 5. Poon Tuck Ming világjáró kínai diák Debrecenbe érkezik és meglátogatja a Déri Múzeumot. április 6. Debrecen város közigazgatási bizottsága megállapítja, hogy a debreceni rendórség elégtelen munkáját nem kis részben magyarázza a létszám hiány, az elégtelen költségvetés és a minimális technikai felszereltség. április 9. Az Országos Középiskolai Tanáregyesület Modern Nyelvi Szakosztálya Debrecenben tartja III. vándorgyúlését. Vadász Endre képeiból kiállítás nyílik a Déri Múzeumban. április 12. Kesztyús Lajos akadémiai tanár a debreceni kis-és középgazdaságok jövedelmezóségét elemzi elóadásában. Berthold László, a finnországi sajtószindikátus elnöke Debrecenbe látogat az idegenforgalom fellendítése érdekében. április 14. Az Arany Bika RT vállalja a Vigadó épület renoválását és modernizálását. április 16. Debrecenbe érkezik a Magyar Revíziós Liga meghívására Ben Rilley, az angol parlament középeurópai bizottságának elóadója. Debrecen város tanácsának közgyúlése megalakítja az Idegenforgalmi Bizottságot. Ügyvezetó megbízást kap Kuthy Sándor. április 18. Erdélyból érkezik Debrecenbe H. R. Mackintosh, a skót református egyház feje és prédikál a Nagytemplomban.

7 április 19. Debrecen város törvényhatósági közgyúlésén br. Vay László fóispán és Vásáry István polgármester kijelentik, hogy az egyetemet sem csonkítani, sem megszüntetni nem lehet. április 22. A Debrecen címú újság beszámol Fornet Béla professzornak a gyermekkori cukorbetegséget gyógyító munkájáról. április Hóman Bálint kultuszminiszter és Szily Kálmán államtitkár meglátogatja a debreceni egyetemet. április 25. A Magyar Amatórfényképészek Országos Szövetségének debreceni csoportja Gyórben elnyeri a Pekár vándordíjat. Egyéni aranydíjat kapott Czabán Márton és Hajós Pál. Neuber Ede egyetemi tanár és Vásáry István polgármester tartanak elóadást Debrecen egészségügyi helyzetéról. április 26. Kétszáz tagú nóküldöttség keresi fel Baltazár Dezsó református püspököt az egyetem csonkítatlan fennmaradását követelve. április 29. Széll László pallagi gazdasági akadémia tanára egyetemi és fóiskolai hallgatóknak a Luther Szövetségben A magyar mezógazdasági kultúra címmel tart elóadást. április 30. Karl János kegyesrendi reálgimnáziumi igazgató Egyház és múvelódés címmel tart elóadást a piarista gimnáziumban. április. Debrecenben könyvet elsósorban papok, orvosok, katonatisztek és tanárok vásárolnak. Csökken az ügyvédek, a mérnökök és a tisztviselók vásárlása. Aszódi Miklós hajdúszoboszlói orvos és Zilahy Zoltán debreceni polgári iskolai fizikatanár fotócellán alapuló röntgent készítettek a rák és a tüdószúrés leküzdésére. A belügyminisztérium munkatársai a helyszínen tanulmányozzák az ínségakciók lebonyolítását. május 1. Túz pusztít a Gödény testvérek hortobágyi bérgazdaságában. 16 munkáscsalád hajléka elpusztul. Baltazár Dezsó református püspök Budapesten, a Szilágyi Dezsó téri templomban prédikál. Elítéli a bolsevizmust és a fasizmust egyaránt. A Nemzeti Egységpárt debreceni intézóbizottsága a debreceni egyetem csorbítatlan fenntartása mellett foglal állást. május 4. A Debreceni Orvosegyesület XIX. tudományos ülését tartja a Belklinikán. Elóadást tart Kelemen István, bemutatót Nagy Erzsébet, Alföldy Zoltán és Bókay Zoltán.

8 május 5. A református konvent kimondja: a debreceni egyetem létesítése a magyar reformátusság fóiskoláinak feláldozása árán történt és szerzódések folytán nem csonkítható. május 6. Pávay Vajna fógeológus Debrecenbe érkezik, hogy kijelölje a második mélyfúrás helyét. A Csokonai Színház közönsége lelkesen köszönti a 75 éves Zilahy Gyulát 55 éves múvészi jubileuma alkalmából. A Debreceni Újságíró egyesület felállítja az Újságíró Akadémiát. Elsó elóadó Kovács Andor ny. r. egyetemi tanár. május 7. Pálfy József festómúvész kiállítása a Déri Múzeumban. május 8. A Máv Filharmonikus Zenekar 10 éves jubiláris elóadásán fellép Székelyhídi Ferenc, az Operaház múvésze. május 9. Debrecen város közgyúlése állást foglal a debreceni egyetem integritása mellett. Nizsalovszky Endre professzor Az érdekkutató jogtudomány címú székfoglaló elóadását tartja a Tisza István Tudományos Társaságban. május 10. A Dóczi-intézet tanítóképzó intézete egyházzenei hangversenyt rendez a Kistemplomban. május 11. A Debreczen címú. lap nyílt levélben fordul a belügyminiszterhez kérve, hogy egyenló elbánásban legyen része a többi lappal együtt, papírkiutalásban. május 14. Halasi Fischer Ödön, a Cobden országos elnöke Szabadkereslcedelem, vagy gazdasági anarchia címmel tart elóadást a Déri Múzeumban. Debrecen bridge csapata nyeri Budapesten a vidéki bajnokságot (Nagy Géza, Kovács Aladár, Vecsey Andor, Ungár Pál, Gyömörey József). Baltazár Dezsó református püspök egész napos látogatást tesz a Homokertben és a Kerekestelepen. A Libakert lakossága 95 %-a a tagosítás ellen nyilatkozik. Holland újságíró küldöttség érkezik Debrecenbe. A városi népfürdó, két medencéjével - hóforrás vízzel megtöltve megnyílik. Belépójegy: 20 fillér. Debrecen város kintlévósége hét millió pengó. május 16. A Debreceni Elsó Takarékpénztár választmánya elnökévé választja Baltazár Dezsó református püspököt. Bánhidy Antal sportrepüló és Bisits Tibor repülógépeiken Debrecenbe érkeznek.

9 május Az Apolló moziban bemutatásra kerül a Vatikánról készített film. május 18. A Tiszántúli Református Egyházkerület közgyúlésén br. Vay László fóispánt ünnepélyesen beiktatják az egyházkerület fógondnoki tisztébe. (530 szavazatból 516-ot br. Vay László szerzett meg). A Református Kollégium hós tanárainak és diákjainak Medgyessy Ferenc által elkészített emléktábláját ünnepélyesen helyezik el a Kollégium falában. Hegymegi Kiss Pál ügyvédet egyházkerületi világi tanácsbírói tisztre a közgyúlés megválasztja. május 19. Vitéz Igmándy Hegyessy Géza testórezredes A vitézi rend hivatása és a vitézi élet címmel tart elóadást a Déri Múzeumban. május 21. Vitéz Bajcsy-Zsilinszky Endre országgyúlési képviseló aktuális társadalmi kérdésekról tart elóadást az egyetemi hallgatók Bethlen Gábor Körében. május 24. Benedek László professzor elóadást tart a balatoni orvosi hét keretében Balatonfüreden. május 25. A debreceni városi tanács népkonyháján naponta ember étkezik. május 25. Az Arany Bika RT kezelésében lévó nagyerdei Vigadót teljesen felújítva bocsátják a vendégek rendelkezésére. május 26. A rendórségi palotát hosszas tárgyalás után a város átengedi az államnak. május 27. Ünnepség keretében leplezik le Nagy Sándor József Arany János, Csokonai Vitéz Mihály és Kölcsey Ferenc bronz relifjeit a Kollégium falában. Beszédet mond Baltazár Dezsó református püspök. F. Llewellyn Jones angol képviseló, a Középeurópai Bizottság elnöke Debrecenbe látogat. május 28. A Hósök Emlékünnepélyén kerül sor lord Rothermere által Debrecennek ajándékozott, Emile Guillaume alkotásának, a Magyar Fájdalom szobrának leleplezésére. Lindenberger János apostoli kormányzó kéthetes római zarándokútjából hazaérkezik.

10 május. Sorozatos sikereket aratnak a DTE nótornászai a fóvárosban. A csapatot Kulcsár Izabella és Schmidt Gyula testnevelési tanárok vezetik. A vidéki egyetemek átszervezésével kapcsolatban felvetódik, hogy a soproni evangélikus teológiai fakultást a debreceni egyetemhez csatolj ák. Budapest fópolgármestere a Szépmúvészeti Múzeum számára megvásárolja Gáborjáni Szabó Kálmán Erkély címú festményét. Nagyszabású cigányrazziát tartanak Debrecenben a rendórség és a csendórség. A nem debreceni lakosú cigányokat kitoloncolják a városból. Michel Lhéritier, a Történettudományi Bizottság fótitkára több napot tölt Debrecenben. Az egyetemen tartott elóadásában a történeti régiók szerepét vizsgálta. június 2. A Debreczen címú újság - a debreceni plébániára hivatkozva - cáfolja a több fóvárosi lapban megjelent hírt, miszerint Debrecenben önálló katolikus püspökséget szerveznek. június 3. A debreceni református fógimnázium tornavizsgáján kiemelkedó gyakorlatot mutatnak be: Mogyorossy Gyózó, Batiz Gyula, Both György és László, Szabó Miklós, Vermes László, Hajdú Gyula és mások. Testneveló tanár vitéz Váry Sándor. A Budapesten megrendezett nemzetközi újságíró kongresszus kilenc tagja Debrecenbe látogat. Baltazár Dezsó református püspök Szabolcsbáka községben kijelenti, hogy elítéli a külföldön folyó zsidó üldözést. június 4. A fóvárosi vizsla kiállításon a debreceni Vadásztársulat négy elsó és két második díjat nyer. Megalakul Debrecenben a Credo egyesület debreceni szervezete. A fogadalmat 487 fó teszi le Zadravecz István püspök kezébe. A Debrecen címú lap javasolja a város vezetésének, hogy a kulturális élet fellendítése érdekében szervezze meg a Csokonai Hetet. június 11. Megnyílik a nagyerdei Csónakázó tó. Hadházy Zsigmond ny. fóispán kezdeményezi a magyar gazdák országos szövetsége megalakítását. A tiszántúli állattenyésztók hortobágyi kiállításán több ezren vesznek részt.

11 A debreceni iparos naggyúlés kimondja csatlakozását az Iparos blokkhoz. június Herczeg Ferenc Debrecenbe látogat és több rendezvényen részt vesz. A Vöröskereszt matinéján egyik múvéból olvas fel, megnyitja a Debreceni Sportnapot. június 12. Debrecenbe érkezik Giorgio Garavini olasz egyetemi tanár és Majonetti államtitkár nagyobb arányú szarvasmarha vásárlás elókészítésére. június 13. Megalakul a Csokonai Kör irodalmi szakosztálya - elnök Oláh Gábor - és az általános kulturális és tudományos szakosztály Sz. Kun Béla elnöklete alatt. Balogh Gyula, a debreceni egyetem gazdasági hivatalának igazgatója elóadást tart az Orvosi Továbbképzési Központi Bizottsága meghívására A kórházi költségvetés felépítése és betartása címmel. június 14. A debreceni egyetemen múködó Testvérképzó Intézete 14 hallgatója eredményes vizsgát tesz. június 17. Debrecenból elindul az elsó motoros vonat Miskolcra. A menetidó két órával rövidebb mint a személyvonaté. Az Egyetemi Tanács doktorrá fogadja az elsó bolgár hallgatót, Boiklieff Dimo bölcsészt. június 18. A Debreceni Kasinó száz éves jubileumát üli. Alakuló ülését tartja a Nemzeti Egység Párt. Elnöke br. Vay László fóispán. Eiselsberg bécsi professzor Hüttl Tivadar professzor vendégeként elóadást tart a debreceni sebészeti klinikán. Ussety Béla képviseló, a Labdarugószövetség elnöke és Kenyeres Árpád fótitkár Debrecenbe látogat. június 21. Debreceni felsóházi tagok - Tóth Lajos egyetemi tanár és Vásáry József gazdálkodó - a debreceni társadalom gazdasági gondjairól beszélnek a felsó házban. június 22. Pongor József almolnár vezetésével az István-gózmalom munkásainak küldöttsége kéri a fóispánt a malom bezárásának megakadályozására. június 25. Több mint 600 miskolci lakos Hadobay Sándor polgármester vezetésével megkoszorúzza a Magyar Fájdalom szobrát. június 30. A magyar városi mérnökök egy csoportja Debrecenbe érkezik tanulmányútra.

12 június. Az Actio Catholica országos vezetósége felkéri Kovács Sándor debreceni káplánt, a Katolikus Figyeló szerkesztójét tartson elóadást rendezvényén. A Magyar Játékszín Társulat - Bársony Aladár vezetésével - Debrecenben vendégszerepel. július 3. Az országos dalosversenyen a népdalcsoportban a Debreceni Helyivasút dalárdája, a Harmónia dalárda elsó díjat nyer. július 9. Böszörményi Zoltán horogkeresztes vezér Debrecenbe látogat. Az üdvözlésére kivonult egyenruhás horogkereszteseket a rendórség elzárásra ítéli. július 11. A túzoltóság hamis riasztásra kivonul a városházi túz eloltására. Mivel nem volt túz, elvonultak. július 12. A debreceni ítélótáblán Visky Sándor tanácselnök büntetótanácsa megkezdi Reichmann Vilmos szesznagykereskedó és társai kihágási ügyének tárgyalását. A kirótt pénzbüntetés pengó. július 15. A DEAC pályán elkezdódik a Debrecen-Nagyvárad városok közötti teniszmérkózés. Fóvédnök Vásáry István polgármester. Nagyvárad csapata 10:1-re nyer. július 16. Fornet Béla egyetemi tanár, a Belklinika igazgatója nyilatkozik a debreceni gyógyvíz hasznosságáról. Megalakul a DMTE ökölvívó szakosztálya Palotás Mihály vezetésével. A Bocskai labdarúgócsapat pengóért eladja játékosát, Móré Jánost a Ferencváros csapatának. július 28. Megalakul Debrecenben a Therápia Egészségvédelmi Egyesület. Célja az egészségügyi ellátás kiszélesítése. július. Szirius, ismert jós 3 hét alatt debreceninek jövendölt. augusztus 3-4. Nemzetközi úszóverseny Debrecenben. A DEAC nyeri a pontversenyt és a vízilabda mérkózést. augusztus 4. Háromszáz svájci cserkész látogat Debrecenbe. A lakosság szeretettel fogadja a fiatalokat. auguszus 5. Erdélyból református lelkészek és tanítók nagy csoportja látogat Debrecenbe. augusztus 7. Gusztáv Adolf svéd királyi herceg és felesége, Sybilla hercegnó Debrecenbe érkezik, másnap elutazik a Hortobágyra. augusztus 18. A református püspöki hivatal szerint a református hívók száma Debrecenben fölé emelkedett.

13 augusztus Nyolcvan német diák látogat Debrecenbe. Megtekintik a város nevezetességeit és továbbutaznak a Hortobágyra. augusztus 27. Felgyullad a villany a Tégláskertben. augusztus 28. Az Országos Református Lelkész Egyesület ismét Baltazár Dezsó püspököt választja elnökének. augusztus 31. Bánhidy Antal Gerle 13 repülógépével Debrecenból Helsinkibe érkezett, innen tovább repül Londonba, hogy átadja lord Rothermerének, a Magyar Aero Szövetség emlékplakettjét. Gr. Széchényi Károly Debrecenben, a Nagyerdón a Csónakázó tótól északra létre akarja hozni az ország elsó kempingjét. A terv nem kerül megvalósításra. A debreceni piarista gimnázium tanulóinak létszáma 683 fó. Debrecenben a rákban meghaltak száma meghaladja a tuberkulózisban elhunytak számát. Búzatárolási gondok jelentkeznek Debrecenben a bó termés miatt. Ifj. Kovács János debreceni festómúvész százméteres körkép festését tervezi a Hortobágyról. Rendórt állítanak a Nemzetór utcában lévó horogkeresztes pártház elé a rendszeres rendbontás miatt. Benedek László, egyetemi tanár fajegészségügyi és emberbaráti célból javasolja a sterilizáció bevezetését Magyarországon. szeptember 1. A kultuszminiszter tudományos ösztöndíját kapja a bécsi (Bartha László, Kulin László), a berlini Kollégium Hugaricumba (Szilágyi János, Örössy Pál Zoltán, Jéki Gyula), Franciaországba Mendöl Tibor, Angliába Farkas Pál, belföldre Barna Béla, Szép Jenó és Kuthy Sándor. szeptember 3. Megnyílik az I. Tiszántúli Ipari Vásár (Kollégiumi sátorváros, Arany Bika helyiségei, Kereskedó Társulat díszterme, Csizmadia szín.) Megnyitót mond Téry államtitkár. A Tiszántúli Sütók Szövetsége évi közgyúlését az Ipartestület dísztermében tartja. A Debreceni Kereskedó Társulat által meghirdetett kirakatversenyben 41 cég 75 kirakata indul. Gyóztesek: Horváth Gábor hentesmester, Klein Miksa kerékgyártó és Tóth Gyula. szeptember 5. Debrecen város törvényhatósági bizottsága feliratban kéri a kormányt, hogy vegye figyelembe a gazdák adóztatásánál a terményárak jelentós csökkenését.

14 szeptember 7. A debreceni törvényszék 3 millió pengó helyett pengó kártérítést ítél meg a debreceni hóforrás telektulajdonosainak. szeptember 12. A Városi Takarékpénztár pengóért árverésen megveszi a Margit fürdót. szeptember 13. Az Országos Orvosszövetség debreceni csoportja zártkörú értekezletet tart az orvosi díjszabások megállapítása ügyében a Sebészeti Klinikán. szeptember 15. Hüttl Tivadar egyetemi tanár vezette Orvosegylet megtiltja tagjainak a Therápia egyesületben való múködést. Debrecenbe érkezik Bicsérdy Béla, a nyerskoszt fogyasztás apostola. szeptember 20. Debrecenbe érkezik Moore ezredes, Nagy Emil volt igazságügyi miniszter társaságában és elóadást tart a vármegyeházán a trianoni békeszerzódésról. Guggenbühl Adolf svájci író és lapkiadó Debrecenbe érkezik és megismerkedik a város nevezetességeivel. szeptember 23. A Magyar Tornászszövetség fóvárosi atlétikai versenyén Tóth (DTE) az összetetben a második, rúdugrásban az elsó. szeptember 24. A Nemzeti Néppárt zászlóbontó gyúlése Debrecenben. Grieger Miklós országgyúlési képviseló mond beszédet. szeptember 26. Baranyi János zongoramúvészt megválasztják a debreceni zeneiskola igazgatójának. szeptember 30. A Csokonai Színház Hauptmann Naplemente címú darabjával kezdi az évadot. Az Egyetértés fuvószenekara tíz éves jubileumát ünnepli. szeptember. Megjelenik Oláh Gábor Panoráma címú könyve. Deák Ilona rágalmazásért feljelenti a szerzót és kéri a mú lefoglalását. A Szociáldemokrata Párt Erdei Istvánt küldi be titkárnak a debreceni szervezetbe. A. W. Hahn és J. A. Moynihan amerikai orvosok Kreiker (Kettesy) professzor mellett dolgoznak. Szúk tantermek, zsúfolt osztályok a Füvészkert utcai iskolában. Egy 5 méteres szobába gyermek van bezsúfolva. A városi rendórkapitányság felülvizsgálja a Debrecenben, Hajdú és Bihar megyében futó 600 személyautó múszaki állapotát. A Debreceni Ipartestületnek tagja van, a segédek száma megközelíti az ezret, a tanoncok száma

15 Nagyarányú szaharin csempészetet leplez le a debreceni pénzügyórség, 1 q. szaharint koboznak el. Hussz Richárd egyetemi tanár elóadást tart Rómában nemzetközi nyelvész kongresszuson. Képviseli az egyetemet a Pápánál, a Ducénél és Róma helytartójánál. A debreceni egyetem orvosi fakultására 68 keresztény és 37 izraelita fiatal jelentkezik. A badacsonyi szólósgazdák Debrecenben, Vár utca 2. sz. alatt borkimérést nyitnak. október 1. Aszmann Ferenc debreceni fotómúvész ezüst érmet nyer a luzerni nemzetközi fotókiállításon. A debreceni unitárius gyülekezet meleg ünneplésben részesíti Józan Miklós püspöki vikáriust 40 éves szolgálata után. október 2. Kreiker (Kettesy) Aladár egyetemi tanár elóadást tart Budapesten, az un. Kis Akadémia elóadás keretében. október 4. A Tiszántúli Ipari Vásár fóbizottsága Radó Rezsó kamarai fótitkár vezetésével ülést tart. A vásár tiszta jövedelme 1300 pengó. október 5. Debrecen polgármestere felhívja a város alkalmazottaiból azt a 240 fót akinek nem magyaros hangzású a neve, hogy sürgósen magyarosítsák. Debrecen közigazgatási bizottsága a nagy adóhátralék miatt kimondja az anyagi felelósséget a városi adóhivatal vezetóire. október 6. Debrecen városa pengót fordít az ínség leküzdésére a tél folyamán (munkabér P., népkonyha P., gyermekek napközi otthona P., szellemi ínségmunka P.) október 10. Versényi Tibor kincstári fótanácsos tart elóadást a gazdasági válság megoldásáról rendezett ankéton. október 13. Niels Bukh az ollernpi dán testnevelési igazgató 29 fós csapatával Debrecenbe látogat és bemutatót tart. október 14. A Magyar Marhatenyésztók Országos Egyesülete Debrecenben tartja közgyúlését. Elóadást tart Jármy Menyhért és br. Vay László fóispán. október 15. Hubay Jenó és neje Debrecenbe érkezik, tiszteletükre hangversenyt rendeznek. Fellép Zathureczky Ede hegedúmúvész, Huszka Rózsi operaénekes, Herz Ottó és Pállos Marcell zongoramúvészek és a MÁV Filharmonikus Zenekar Ábrányi Emil dirigálásával.

16 október 17. Weiss István, az OTI vezérigazgatója Debrecenbe érkezik a helyi intézmény megtekintésére. október 18. Balkónyi Ede félszázados orvosi múködésének tiszteletére rendezett ünnepségen Hüttl Tivadar egyetemi tanár, az Orvos Szövetség elnöke mond beszédet. október 19. Hankiss János egyetemi tanár elóadást tart a Külügyi Társaságban A kultúrdiplomácia alapvetése címmel. október 20. Irodalmi est a Faluszemináriumban a KIE székházban. Közremúködik: Juhász Géza irodalomtörténész, Gulyás Pál író, Székács Sámuel elóadómúvész, Nagy Tibor és Kiss Tamás. október 21. Orsós Ferenc egyetemi tanár, orvoskari dékán visszautasítja Lenhossék Mihály fóvárosi professzor Est címú újságban megjelent a debreceni orvoskart lejárató nyilatkozatát. A rodostói Rákóczi-ház avatására elutazik br. Vay László fóispán és neje; Vásáry István polgármester. Ravasz László református püspök Debrecenbe érkezik a Bethlen Gábor Szövetség debreceni kulturünnepélyére. október 22. A Revíziós Liga népgyúlést tart az Arany Bika dísztermében. Beszédet mond vitéz Bessenyei Lajos fóigazgató. Nagy daruvonulás Debrecen felett. Kb méter magasban darucsapat (egy csapatban darab is van) vonult át Debrecen légterében 11 órától délután 15 óráig. október 25. Vértes Aliz, a debreceni nói felsókereskedelmi iskola végzett növendéke az országos tehetségkutató versenyen elsó díjat nyer francia nyelvból és francia kereskedelmi levelezésból. október 26. Ságy Lajos rendórfótanácsost, a debreceni kapitányság vezetójét Budapestre helyezik. Utóda Lám Dezsó fókapitány helyettes. október 28. Az egyetemi ifjúság tiltakozik az egyetem leépítése ellen, memorandumokat átnyújtják a város és a református egyház vezetóinek. október 29. Baktay Ervin, indiai-tibeti kutató elóadást tart Debrecenben, a Vígszínház moziban. A Debreceni Gazdasági Egyesület tiltakozik az ellen, hogy a Hortobágyot telepítésre használják. október 30. A debreceni egyetem tanácsa tiltakozik az egyetem legcsekélyebb mértékú csonkítása ellen.

17 október. Egyre több - az általános leépítés következtében az üres lakás Debrecenben. Debrecenben 6566 rádióelófizetót tartanak számon. november 4. A Tisza István Tudományegyetem doktorrá avatja Baktay Ervint. Albrecht fóherceg Debrecenbe érkezik ifj. Magos György vezérigazgatónál ebédel, majd részt vesz a Hortobágyon rendezendó vadászaton. november 5. Az Arany Bika kistermében gyújteményes kiállítás nyílik magyar festómúvészek remekeiból. A kiállítók között van: Barabás Miklós, Deák-Ébner Lajos, Edvi-Illés Aladár, Ferenczy Károly, Kézdi- Kovács László, Markó Károly és mások. A kiállítás rendezóje Sándor János. A' Tiszántúli Mezógazdasági Kamara rendkívüli közgyúlése sürgeti a mezógazdaság talpraállítását. november 9. A debreceni Credo Egyesület (A város katolikus férfiait tömöríti) tart gyúlést a piarista gimnáziumban. Felszólal Kovács Sándor káplán a Katolikus Figyeló fószerkesztóje, Lindenberger János apostoli kormányzó, Schmiedt Béla nyírmadai plébános. november 11. Alváry Lórinc operaénekes a szólistája a 12-én, a Zenekedvelók Köre által rendezett hangversenynek. A Kereskedó Társulat dísztermében kertészeti kiállítás nyílik. Megnyitja Steinfeld István földbirtokos, gazdasági fótanácsos. Arany érmet nyer Gulyás István, ezüst érmet Farkas Gyula, bronz érmet Veszprémy Sándor. november 12. Egyházi vezetók felhívással fordulnak Debrecen lakosságához, hogy nyújtsanak segítséget a nélkülözóknek a tél átvészeléséhez. A Debrecen címú újság munkatársa Sz. Rácz Imre, Nyireö István egyetemi könyvtárigazgató segítségével bemutatja az egyetemi könyvtárat. november 13. Louis Déan, a bécsi francia intézet igazgatója meglátogatja a debreceni egyetemet. november A Tisza István Tudományegyetem orvoskarán, a belklinikán zsidó hallgatókat inzultálnak, de botrányos jelenetek játszódnak le az élettani intézetben is.

18 november 15. Br. Vay László fóispán adja át Vásáry István polgármesternek az Országos Testnevelési Tanács aranyérmét. Zöld József polgármester helyettest ezüst éremmel tüntetik ki. november 19. A Debreceni Evangélikus Egyház fennállásának ötvenéves jubileumát ünnepli. Köszöntót mond Geduly Henrik püspök. Az ország tornavezérei Debrecenben. Gr. Teleki Sándor a MOTESZ elnöke, Tóth István alelnök, a vidéki bizottság elnöke, Soós Géza a MOTESZ fótitkára a budapesti tornászvilágbajnokság elókészületeiról tanácskoznak. november 21. Ünnepélyes keretek között avatja fel Baltazár Dezsó református püspök az elsó magyar református diakonusképzó intézetet. november 22. A Tiszántúli Református Egyházkerület közgyúlésén nagy vita alakul ki a Kollégium új szervezeti szabályzatáról. november 23. A Debreceni Orvos Egyesület elóadóestjét a gyermek klinikán rendezik meg.elóadást tart Bókay János egyetemi tanár Orvos és zene címmel. Több zenei betét hangzik el jeles közremúködóktól. Milleker Rezsó egyetemi tanár elóadást tart a székelyekról a városházán. november 24. Cseszkó Gyula debreceni orvos ösztöndíjjal Holland- Jávára kerül orvosnak, itt labdarugó csapatot is szervez. A japánok betörésekor kivégzik feleségével együtt. november 25. Ginó Cucchetú olasz író Debrecenbe érkezik és elóadást tart a Déri Múzeumban a revízió kérdéséról. R. Kiss István egyetemi tanár, prorektor vezeti a kultuszminiszter elé az egyetemi ifjúság küldöttségét, amely memorandumban követeli az idegen állampolgárok munkavállalási jogának visszavonását, a bevándorlás szigorú ellenórzését és a numerus clausus törvények megfeleló alkalmazását. november 26. Jatzkó Cia, a Csokonai Színház szubrettje elnyeri a Légrády ösztöndíjat, amelyet a vidéki tehetségek számára alapítottak, november 27.-december 4. A Tisza István Tudományegyetemen diákzavargások miatt szünetel a tanítás. november 28. A Takarékpénztárak és Bankok Egyesületének Tiszántúli Körzete közgyúlésén Baltazár Dezsó püspököt választja díszelnöknek, elnök Versényi Tibor.

19 november 29. Debrecen város közgyúlése a költségvetési tárgyaláson elutasítja a városi tisztviselók újabb fizetésleszállítási tervét. Egyetemi hallgatók kis csoportja röpcédulákkal a zsidóság általános bojkottjára hív fel. november 30. A városi közgyúlésen Hegymegi Kiss Pál felveti, hogy le kell szállítania képviselók fizetését. november. A Keleti Újság címú kolozsvári lap elismeróen ír Vásáry Istvánról és Debrecen jelenlegi állapotáról. december 1. Debrecen város közgyúlésén vita alakul ki a menekültek debreceni elhelyezése, támogatása ügyében. Nagy Lajos szociáldemokrata képviseló szerint jobb lett volna, ha Kolozsváry Borcsa Kolozsváron marad. december 2. Ma kezdódik a debreceni katolikusság 8 napos missziója. Elóadók: Zadravecz István római.katolikus püspök, Roznik Rajnér és Unyi Bernárdin ferences atyák. Vaszary János festómúvész elóadást tart a Déri Múzeumban Európai múvészet és nemzetiség címmel. december 3.~Vaszary János és B. Kokas Klári gyújteményes kiállítás nyílik a Déri Múzeumban. Országos baromfi kiállítás nyílik az Arany Bika dísztermében 106 kiállítóval. december 7. Kuthy Sándor elóadást tart Rómában, a Falconieri palotában Debrecenról. Auer Pál a Kollégium dísztermében tart elóadást a Népszövetségról és a dunai tervekról. december 8. Felavatják a Nemzeti Bank új székházát. Tervezóje Borsos József. december 10. Gr. Dégenfeld Pál újabb, ezúttal 95 darab pénz és régiséggyújteményt ad a Déri Múzeumnak. Debrecenbe érkezik gr. Bánffy Miklós vezetésével az erdélyi írók küldöttsége, tagjai: br. Kemény János, Kós Károly, Tompa László, Ligeti Ernó és Kovács László. Felolvasó ülésüket a Déri Múzeumban tartják. december Hetvenkét olasz katona holttestét emelik ki az ideiglenes debreceni sírból és szállítják el Olaszországba december 22. Vásáry István kapja az idei Nemzeti Sport sportdíját.

20 1934. január 1. Megalakul Debrecenben a Tiszántúli Gazdák Értékesító Egyesülete. január 5. Debrecen város közigazgatási bizottságában vita alakul ki a Dunántúl elnéptelenedéséról. Debrecenbe érkezik Vécsey Zoltán felvidéki író, A síró város címú regény szerzóje. Elóadást tart a felvidéki magyarság sorsáról, a csehek által végzett népszámlálásról. január 6. Az egyetem rektora feloszlatja az egyetemi hallgatók, un. 30-as bizottságát, amely a numerus clausus érvényre juttatásáért küzdött. A debreceni Dohánygyárban külön telepen állítják eló a 95 %-os nikotint. A termék iránt külföldról érdeklódnek. január 7. A IX. cserkészkerület közgyúlést tart Debrecenben. január 7-8. Veres Péter parasztíró elóadást tart a Margitfürdói Munkás Otthonban Az egyén és a közösség viszonya címmel. A magántisztviselóknek a parasztirodalomról értekezik. január 8. Megalakul a Tiszántúli Ipari Kiállítás és Árumintavásár vásártanácsa. Elnök Sesztina Lajos. január 9. A második debreceni mélyfúrásból gáz és 65 fokos melegvíz tör fel. Egyesül a Magyar Amatórfényképészek Országos Szövetségének debreceni csoportja és a debreceni Foto Klub. január 10. Súlyos rendzavarások a debreceni egyetemen, a rendórség a rend helyreállítása céljából - a rektor kérésére - bevonul az egyetem központi épületébe. A rektor az un. 30-as bizottság tagjait örökre kizárta a debreceni egyetemról. január 14. A Fúszerkereskedók Országos Egyesületének fóvárosi székházában Bóde Gyula debreceni hentes mester 300 terítékes vacsora keretében mutatja be húskészítményeit. Vadász Endre festményeiból és rézkarcaiból nyílik kiállítás a Déri múzeumban. Baltazár Dezsó református püspök elóadást tart a Református Kollégiumban A protestántizmus és a békerevízió címmel. január 17. Debrecenbe érkezik Bóhm Ferenc miniszteri tanácsos, hogy megtárgyalja a város vezetóivel Debrecen vízellátásának kérdéseit.

4025 Debrecen Piac u. 41. Lukács Györgyné. 4150 Püspökladány IV. Béla u. 5. Kiss János 54/ 453-127 4100 Berettyóújfalu Kossuth u. 6.

4025 Debrecen Piac u. 41. Lukács Györgyné. 4150 Püspökladány IV. Béla u. 5. Kiss János 54/ 453-127 4100 Berettyóújfalu Kossuth u. 6. Hajdú Bihar Megyei Ernyőszervezetek Szervezet neve Ir. Szám Település Cím Képviselő Telefon E-mail cím A Zöldkereszt Munkavállalóinak Érdekvédelmi 4025 Debrecen Piac u. 41. Lukács Györgyné Az Oltalom Kősziklája

Részletesebben

KUTATÁSI JELENTÉS I.

KUTATÁSI JELENTÉS I. Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Takács Attila dandártábornok parancsnok Honvédség és Társadalom Baráti Kör Egyesület Debrceni szervezete Polyák András elnök KUTATÁSI JELENTÉS I. a Debreceni

Részletesebben

A kötetben szereplő tanulmányok szerzői

A kötetben szereplő tanulmányok szerzői A kötetben szereplő tanulmányok szerzői Dr. Barzó Tímea, egyetemi docens, Miskolci Egyetem, Államés Jogtudományi Kar, Polgári Jogi Tanszék, Miskolc Dr. Barta Judit, egyetemi docens, Miskolci Egyetem, Állam-

Részletesebben

Mozgalomból örökség - nemzetközi konferencia Kolozsváron

Mozgalomból örökség - nemzetközi konferencia Kolozsváron Mozgalomból örökség - nemzetközi konferencia Kolozsváron 2016. 11. 10. NOVEMBER 17., CSÜTÖRTÖK A BBTE AULA MAGNA, FARKAS (KOGALNICEANU) UTCA 11. sz. II. Emelet 14.00 - Regisztráció 15.00-15.30 Köszöntések

Részletesebben

Országos művészeti versenyek 1-3. helyezései ( ) - forrás: OH

Országos művészeti versenyek 1-3. helyezései ( ) - forrás: OH Országos művészeti versenyek 1-3. helyezései (2006-2014) - forrás: OH 1. Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola 230 2. Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola 83 3. Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola

Részletesebben

KÉPESSÉGFEJLESZTÉS ALAPÚ TEHETSÉGGONDOZÁS

KÉPESSÉGFEJLESZTÉS ALAPÚ TEHETSÉGGONDOZÁS KÉPESSÉGFEJLESZTÉS ALAPÚ TEHETSÉGGONDOZÁS Szolgáltató intézmény neve és pontos címe: Oktatási Hivatal Budapest DEBRECENI PEDAGÓGIAI OKTATÁSI KÖZPONT 4029 Debrecen, Monti ezredes u. 7. Kapcsolattartó személy

Részletesebben

MAGYARORSZÁG LEVÉLTÁRAI. Szerkesztette: BLAZOVICH LÁSZLÓ MÜLLER VERONIKA

MAGYARORSZÁG LEVÉLTÁRAI. Szerkesztette: BLAZOVICH LÁSZLÓ MÜLLER VERONIKA MAGYARORSZÁG LEVÉLTÁRAI Szerkesztette: BLAZOVICH LÁSZLÓ MÜLLER VERONIKA Budapest - Szeged 1996 TARTALOM TARTALOM 5 Bevezető (Blazovich László Müller Veronika) 9 KÖZLEVÉLTÁRAK 27 ÁLTALÁNOS LEVÉLTÁRAK 27

Részletesebben

ERDÉLYI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET

ERDÉLYI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET ERDÉLYI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET Az Erdélyi Református Egyházkerület 2006. december 8 án, Kolozsváron tartott Tisztújító Közgyűlésének eredményei Pap Géza 118 Molnár János 5 Kiss Jenő 1 Kató Béla 1 PÜSPÖK

Részletesebben

Eötvös József Koszorú

Eötvös József Koszorú Eötvös József Koszorú (1993-2011) 2011 Báldi Tamás, a földtudományok doktora, Fésüs László, az állatorvos-tudomány doktora Józan Péter, az orvostudomány doktora Lantos Béla, a műszaki tudományok doktora

Részletesebben

Diákhitel Központ Zrt.

Diákhitel Központ Zrt. Diákhitel Központ Zrt. Éves kiadvány Statisztikai melléklet 2005/2006. tanév Statisztikai adatok az egyes intézményekben tanult, törlesztésre kötelezett ügyfelekről Budapest, 2006. augusztus 31. TARTALOM:

Részletesebben

HAJDÚ-BIHAR MEGYEI PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLAT

HAJDÚ-BIHAR MEGYEI PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLAT Pályaválasztási Nyílt Napok Hajdú-Bihar Megyében Abigél Alapfokú Művészeti Iskola, Szakközépiskola, Szakgimnázium, Gimnázium és Kollégium Berettyóújfalui SzC Arany János Gimnáziuma, Egészségügyi és Közgazdasági

Részletesebben

A Magyar Műszaki Értelmiség Napja

A Magyar Műszaki Értelmiség Napja A Magyar Műszaki Értelmiség Napja Ünnepségsorozat 2012. június 4-7. 1 Budapest 2006. január 5. 2 3 A nyilatkozat aláírói Magyar Tudományos Akadémia Magyar Mérnökakadémia Magyar Mérnök Kamara Budapesti

Részletesebben

Fővárosi helyi védelemmel érintett építészeti örökség

Fővárosi helyi védelemmel érintett építészeti örökség 2. sz. függelék Fővárosi helyi védelemmel érintett építészeti örökség 1. Építmények Cím Helyrajzi szám Védelem tárgya 8.1.1. Alföldi utca 20. lásd: Fiumei út 19/A, B 8.1.2. Baross utca 11. lásd: Üllői

Részletesebben

2017. október 5. Konferencia helyszíne: Korona Hotel (4400 Nyíregyháza, Dózsa György út 1.) 11.00 13.00 Érkezés, regisztráció, szállás elfoglalása 12.30 14.00 Ebéd 14.00 15.00 A Vándorgyűlés megnyitója

Részletesebben

HATÁROZATOK TÁRA. A Közgyűlés egyhangúlag megszavazta Török Márkot, az SZTE HÖK elnökét a Közgyűlés levezető elnökének.

HATÁROZATOK TÁRA. A Közgyűlés egyhangúlag megszavazta Török Márkot, az SZTE HÖK elnökét a Közgyűlés levezető elnökének. Határozat száma 71/2016. 72/2016. 73/2016. 74/2016. 75/2016. Előterjesztő Gulyás Tibor Határozat tartalma A Közgyűlés egyhangúlag megszavazta Török Márkot, az SZTE HÖK elnökét a Közgyűlés levezető elnökének.

Részletesebben

Zala Megyei Diáksport Szövetség 2014/2015. TANÉVI ORSZÁGOS DÖNTŐ V-VI. KORCSOPORT - FIÚ ZALAEGERSZEG 2015.01.31-02.01.

Zala Megyei Diáksport Szövetség 2014/2015. TANÉVI ORSZÁGOS DÖNTŐ V-VI. KORCSOPORT - FIÚ ZALAEGERSZEG 2015.01.31-02.01. Zala Megyei Diáksport Szövetség 2014/2015. TANÉVI ORSZÁGOS DÖNTŐ V-VI. KORCSOPORT - FIÚ ZALAEGERSZEG 2015.01.31-02.01. 1 RÉSZTVEVŐ CSAPATOK Ssz. Megye: Iskola: Település: 1 Baranya 2 Bács-Kiskun Pécsi

Részletesebben

FÉRFI KÉZILABDA DÖNTŐ A NŐI KÉZILABDA DÖNTŐ A

FÉRFI KÉZILABDA DÖNTŐ A NŐI KÉZILABDA DÖNTŐ A MAGYAR EGYETEMI-FŐISKOLAI ORSZÁGOS BAJNOKSÁG FÉRFI KÉZILABDA DÖNTŐ A KUPÁÉRT NŐI KÉZILABDA DÖNTŐ A KUPÁÉRT Széchenyi István Egyetem Győr 2018. június 4-5. A BAJNOKSÁG DÖNTŐJÉT A MAGYAR EGYETEMI-FŐISKOLAI

Részletesebben

Beszámoló a debreceni Magyar Finn Baráti Kör 2009. évi tevékenységéről

Beszámoló a debreceni Magyar Finn Baráti Kör 2009. évi tevékenységéről Beszámoló a debreceni Magyar Finn Baráti Kör 2009. évi tevékenységéről A Kör programjai: Január 21. Vezetőségi ülés. Tájékoztató a debreceni tiszteletbeli konzulátus alapításáról. Személyi javaslatok a

Részletesebben

A MAGYAR VÁROSOK SZÖVETSÉGÉNEK SZERVEI

A MAGYAR VÁROSOK SZÖVETSÉGÉNEK SZERVEI A MAGYAR VÁROSOK SZÖVETSÉGÉNEK SZERVEI 1. Dr. Toller László polgármester 7621 Pécs, Széchenyi tér 1. Tel: 72/ 533-807 Fax: 72/ 212-049 E-mail: tollerl@ph.pecs.hu 2. Társelnök: Dr. Magyar Levente polgármester

Részletesebben

K I V O N A T a Köznevelési, Tudományos és Kulturális Bizottság 2014. április 14-én tartott soron következő ülésének jegyzőkönyvéből

K I V O N A T a Köznevelési, Tudományos és Kulturális Bizottság 2014. április 14-én tartott soron következő ülésének jegyzőkönyvéből Kaposvár Megyei Jogú Város Közgyűlésének Köznevelési, Tudományos és Kulturális Bizottsága K I V O N A T a Köznevelési, Tudományos és Kulturális Bizottság 2014. április 14-én tartott soron következő ülésének

Részletesebben

5. RÉSZTVEVŐ CSAPATOK

5. RÉSZTVEVŐ CSAPATOK 5. RÉSZTVEVŐ CSAPATOK Ssz. Megye Iskola Település Pécsi SZC Zsolnay Vilmos Szakgimnáziuma és 1. Baranya Pécs Szakközépiskolája 2. Bács-Kiskun Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium Kiskunfélegyháza 3.

Részletesebben

III. Országos TDK Szakkonferencia Debrecen, 1958. május 3-4.

III. Országos TDK Szakkonferencia Debrecen, 1958. május 3-4. III. Országos TDK Szakkonferencia Debrecen, 1958. május 3-4. Szemelvények az előadáskivonatokból III. Országos TDK Szakkonferencia Debrecen, 1958. május 3. - 4. A kongresszus résztvevőinek egy csoportja

Részletesebben

HONORIS CAUSA PRO SCIENTIA ARANYÉRMESEK

HONORIS CAUSA PRO SCIENTIA ARANYÉRMESEK HONORIS CAUSA PRO SCIENTIA ARANYÉRMESEK 1989 2017 2017 Lovász László elnök Csépe Valéria kutatóprofesszor MTA Természettudományi Kutatóközpont Cziráki Szabina titkár Országos Tudományos Diákköri Tanács

Részletesebben

BUDAY-EMLÉKÉV 2017 a Buday Árpád és fia, Buday György tiszteletére rendezendő konferencia programja

BUDAY-EMLÉKÉV 2017 a Buday Árpád és fia, Buday György tiszteletére rendezendő konferencia programja Az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék és Régészeti Tanszék szervezésében BUDAY-EMLÉKÉV 2017 a Buday Árpád és

Részletesebben

2012. évi támogatások

2012. évi támogatások 2012. évi támogatások Sorsz. Támogatás kedvezményezettjének a neve Támogatás összege (Ft) Támogatás célja Támogatási program megvalósíátásnak helye 1. 150. sz. Galamb és Kisállattenyésztő Egyesület 50

Részletesebben

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti látogatóit alapításának 17. évfordulója alkalmából

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti látogatóit alapításának 17. évfordulója alkalmából A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti látogatóit alapításának 17. évfordulója alkalmából Visszapillantó 2015. november 14 Visszapillantó 2015. november 14 A Debreceni Főnix

Részletesebben

Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokság Futsal Döntő

Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokság Futsal Döntő Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokság Futsal Döntő Budapest, 2012. árpilis 12-13. Támogatók: A játékosok, szervezők és a kilátogató nézők ellátását biztosítja Támogatók: Médiapartnereink: 2 A MAGYAR

Részletesebben

Tanyasi iskolák Hajdúszoboszlón

Tanyasi iskolák Hajdúszoboszlón Tanyasi iskolák Hajdúszoboszlón Hajdúszoboszló területét tekintve az ország 17. legnagyobb városa: 238,7 km 2 (41505 kat. hold). Lakosok száma szerint az ország 52. legnagyobb városa: 23 220 fő. Népsűrűség:

Részletesebben

körzetszám Óvoda megnevezése, címe Debrecen

körzetszám Óvoda megnevezése, címe Debrecen 1. melléklet a.../2014.(...) önkormányzati rendelethez A.) Óvodák5. melléklet a 23/2013. (IV.25.) önkormányzati rendelethez körzetszám Óvoda megnevezése, címe Debrecen 1. Mesekert Óvoda, Körtefa u. 3.

Részletesebben

III. Magyarországi egyetemi és főiskolai karok népszerűségi mutatói

III. Magyarországi egyetemi és főiskolai karok népszerűségi mutatói FELSŐOKTATÁSI JELENTKEZÉSEK 2010 75 III. Magyarországi egyetemi és főiskolai karok népszerűségi mutatói A felsőoktatási intézményekbe jelentkezők száma, 2010. 3 (első helyes jelentkezések) 4 Eötvös Loránd

Részletesebben

Magyar Cserkészszövetség Hungarian Scout Association

Magyar Cserkészszövetség Hungarian Scout Association Budapest, 2011. február 18. Magyar Cserkészszövetség Hungarian Scout Association Országos Igazoló Bizottság Cím/Address: H 1025 Budapest, Tömörkény u. 3/a. Levélcím/Letters: H 1255 Budapest, Pf.: 192 Tisztelt

Részletesebben

A felsőoktatási intézmények. Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Vitéz János Tanárképző Központ

A felsőoktatási intézmények. Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Vitéz János Tanárképző Központ A felsőoktatási intézmények KAZINCZY FERENC SZÉP MAGYAR BESZÉD VERSENYÉNEK 44. országos döntője scientia et f idelitate Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Vitéz János

Részletesebben

Péterfi Gábor. Bölcsészettudományi Kar, Politikaelmélet speciális képzés József Attila Tudományegyetem

Péterfi Gábor. Bölcsészettudományi Kar, Politikaelmélet speciális képzés József Attila Tudományegyetem Péterfi Gábor MUNKAHELYEK 2013 - Evangélikus Pedagógiai Intézet, történelem tantárgygondozó 2000 - Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium, középiskolai tanár, tanított szaktárgyak:

Részletesebben

AKIKET NEM HORDOTT TENYERÉN A SORS. MAGYAR KULTÚRA ALAPÍTVÁNY CORVIN TEREM I. ker. Szentháromság tér 6. magyar- romani nyelven

AKIKET NEM HORDOTT TENYERÉN A SORS. MAGYAR KULTÚRA ALAPÍTVÁNY CORVIN TEREM I. ker. Szentháromság tér 6. magyar- romani nyelven XX. NEMZETKÖZI JUBILEUMI TUDOMÁNYOS KONFERENCIA AKIKET NEM HORDOTT TENYERÉN A SORS R ÉS ZLETES P RO GRAMTERVEZET IDŐ : 2010. október 26-27. HELYSZÍN: MAGYAR KULTÚRA ALAPÍTVÁNY CORVIN TEREM I. ker. Szentháromság

Részletesebben

0630/ telefonszáma: Írásbeli vizsga szervező intézmény 6 évfolyamos gimnáziumi vizsgatípusra

0630/ telefonszáma: Írásbeli vizsga szervező intézmény 6 évfolyamos gimnáziumi vizsgatípusra Vizsgahely keresési eredmények 2018.11.16. 9:18 17 feladatellátási hely 14 intézményben 031107 Svetits Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium Intézmény címe: 4024 Debrecen, Szent Anna

Részletesebben

Kodály Zoltán portréját Papp György grafikusmûvész készítette

Kodály Zoltán portréját Papp György grafikusmûvész készítette Kodály Zoltán portréját Papp György grafikusmûvész készítette Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Szeged Városi Kórusegyesület tisztelettel meghívja Önt Kodály Zoltán születésének 135. és halálának

Részletesebben

KÖRZETLEÍRÓ LISTA. Közterület neve jellege Kapubejárat tartomány Intervallum típusa

KÖRZETLEÍRÓ LISTA. Közterület neve jellege Kapubejárat tartomány Intervallum típusa Lapszám: 1 001. szavazókör, a Ve. 78. -a szerint a települési szintû lakóhellyel rendelkezö választópolgárok szavazására kijelölt szavazókör is Azonosító: 14-085-001-4, Cím: Napközi otthon, Bajcsy Zs.

Részletesebben

Háziorvosi körzetek leírása. 1. számú háziorvosi körzet

Háziorvosi körzetek leírása. 1. számú háziorvosi körzet 1. melléklet a 12/2015. (III. 31.) önkormányzati rendelethez Háziorvosi körzetek leírása 1. számú háziorvosi körzet Baczoni István utca Bethlen Gábor utca Blaha Lujza utca Búzavirág utca Csíktarcsa utca

Részletesebben

KÖSZÖNTŐ. Örömmel köszöntöm a Magyar Egyetemi és Főiskolai Országos Bajnokság futsal-döntőjének csapatait, sportolókat és vezetőiket.

KÖSZÖNTŐ. Örömmel köszöntöm a Magyar Egyetemi és Főiskolai Országos Bajnokság futsal-döntőjének csapatait, sportolókat és vezetőiket. MAGYAR EGYETEMI-FŐISKOLAI ORSZÁGOS BAJNOKSÁG NŐI FUTSAL DÖNTŐ A KUPÁÉRT FÉRFI FUTSAL DÖNTŐ A KUPÁÉRT Széchenyi István Egyetem Győr 2009. március 9-10. KÖSZÖNTŐ Örömmel köszöntöm a Magyar Egyetemi és Főiskolai

Részletesebben

2006/2007. TANÉVI TORNA ORSZÁGOS ELŐDÖNTŐ Pápa, március

2006/2007. TANÉVI TORNA ORSZÁGOS ELŐDÖNTŐ Pápa, március Országos Elődöntő I-II. korcsoport B kategória leány Csapatbajnokság Csapat neve: Ugrás Gerenda Talaj Össz pont Helyezés Batthyány Kázmér Ált. Iskola Siklós 47,8 46,9 47,15 141,85 I. Köztársaság Téri Ált.

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 340/2001. (XII.17.) számú. h a t á r o z a t a

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 340/2001. (XII.17.) számú. h a t á r o z a t a NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 340/2001. (XII.17.) számú h a t á r o z a t a a 2002. évben Nyíregyházán megrendezésre kerülő jelentősebb rendezvények támogatásáról A Közgyűlés 1.) az 1. számú

Részletesebben

A kolozsvári egyetem tanárai és a sport

A kolozsvári egyetem tanárai és a sport Killyéni András A kolozsvári egyetem tanárai és a sport Az első világháború előtti kolozsvári sportélet fejlődését kétségtelenül meghatározták az akkori sportvezetők: arisztokraták, köznemesek, később

Részletesebben

NŐI KÉZILABDA DÖNTŐ A FÉRFI KÉZILABDA DÖNTŐ A

NŐI KÉZILABDA DÖNTŐ A FÉRFI KÉZILABDA DÖNTŐ A MAGYAR EGYETEMI-FŐISKOLAI ORSZÁGOS BAJNOKSÁG NŐI KÉZILABDA DÖNTŐ A KUPÁÉRT FÉRFI KÉZILABDA DÖNTŐ A KUPÁÉRT Széchenyi István Egyetem Győr 2015. május 18-19. 1 A BAJNOKSÁG DÖNTŐJÉT A MAGYAR EGYETEMI-FŐISKOLAI

Részletesebben

Programfüzet. Vizsoly Község Önkormányzatának és Egyházközségeinek hivatalos programja

Programfüzet. Vizsoly Község Önkormányzatának és Egyházközségeinek hivatalos programja Programfüzet Vizsoly Község Önkormányzatának és Egyházközségeinek hivatalos programja Augusztus 8. péntek Futóverseny Göncről Vizsolyba 10.00 Szenczi Molnár Albert nyomában futóverseny Gönc és Vizsoly

Részletesebben

SZÍNEK, EVEK, ÁLLOMÁSOK

SZÍNEK, EVEK, ÁLLOMÁSOK SZÍNEK, EVEK, ÁLLOMÁSOK In memóriám Kaffka Margit NAP KIADÓ TARTALOM CSAK A SZÓT MEGTALÁLJAM" Kaffka Margit: Önéletrajz (In: Az Érdekes Újság Dekameronja, II. k. Bp., 1912) 7 Karlka Margit levelei Nemestóthy

Részletesebben

Descendants of Urbanus Benedek

Descendants of Urbanus Benedek Descendants of Urbanus Benedek 1 1 Urbanus Benedek 1430 -... 2 Name Benedek... 3 János Benedek... 3 Péter Benedekfi... 2 Antal Benedek... 3 Balázs Benedek... 4 János Benedek... 5 Balázs Benedek... 6 Mihaly

Részletesebben

2011. október 23-i hatállyal. kinevezte. dandártábornokká SIPOSS ERNŐ PÉTER

2011. október 23-i hatállyal. kinevezte. dandártábornokká SIPOSS ERNŐ PÉTER A Magyar Köztársaság Elnöke - a honvédelmi miniszter előterjesztésére -, felelős beosztásában huzamos időn át végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréséül 2011. október 23-i hatállyal kinevezte dandártábornokká

Részletesebben

Nevelést-oktatást végző pedagógusok végzettsége

Nevelést-oktatást végző pedagógusok végzettsége tanító 19 fő Nevelést-oktatást végző pedagógusok végzettsége Munkakör Iskolai végzettség Intézmény neve általános iskolai tanító angol nyelv társadalomtudományi és gazdasági szakfordító Diploma szerzési

Részletesebben

ALAPÍTÓ TAGJAI (1998. október 29.)

ALAPÍTÓ TAGJAI (1998. október 29.) Puskás Tivadar Híradó Bajtársi Egyesület ALAPÍTÓ TAGJAI (1998. október 29.) 1. Béres Ferenc Elhunyt 2. Fecske Jenő Elhunyt 3. Fekete Álmos Elhunyt 4. Fogarassy Pál 5. Fóti Mária 6. Hidasi György 7. Hirling

Részletesebben

Monor város évi I. féléves programtervezete

Monor város évi I. féléves programtervezete Rendezvény időpontja: 2018. január 8. 2018. január 12. 18:00 Rendezvény megnevezése: megnyitója Magócsi Ildikó fotóművész Újévi operett 2018. január 13. Jégvirágtól Borvirágig forralt boros túra 2018.

Részletesebben

A NEMZETI SZALON KIÁLLÍTÁSAI,

A NEMZETI SZALON KIÁLLÍTÁSAI, A NEMZETI SZALON KIÁLLÍTÁSAI, 1951 1960 Helye: Budapest, V., Erzsébet tér (1946 1952: Sztálin tér, 1953 1989: Engels tér) 1951-től: a Kiállítási Intézmények - Műcsarnok intézménye 1960: az épületet lebontják

Részletesebben

ORSZÁGOS DÖNTŐ SORSOLÁS CSOPORT BEOSZTÁSOKRA. Komárom, Szőnyi Bozsik József Általános Iskola december 23.

ORSZÁGOS DÖNTŐ SORSOLÁS CSOPORT BEOSZTÁSOKRA. Komárom, Szőnyi Bozsik József Általános Iskola december 23. ORSZÁGOS DÖNTŐ SORSOLÁS CSOPORT BEOSZTÁSOKRA Komárom, Szőnyi Bozsik József Általános Iskola 2013. december 23. 1 2013/2014. TANÉVI KISPÁLYÁS FLOORBALL DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS DÖNTŐ Komárom Városi Sportcsarnok,

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. A konferenciáról készült ismertető elérhető az alábbi honlapcímen: www.bathorimuzeum.hu/közérdekű információk/pályázatok

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. A konferenciáról készült ismertető elérhető az alábbi honlapcímen: www.bathorimuzeum.hu/közérdekű információk/pályázatok Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága 1388 Budapest Pf. 82 Pályázati azonosító: 3508/01085. SZAKMAI BESZÁMOLÓ A Magyar Nemzeti Múzeum 3508/01085. számú pályázati azonosítóval jelölt pályázata 290.000,-

Részletesebben

Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokság Futsal Döntő

Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokság Futsal Döntő Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokság Futsal Döntő ELTE Savaria Egyetemi Központ Szombathely, 2017. május 16-17. Fővédnökök: Prof. Dr. Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi Főiskolai Sportszövetség elnöke

Részletesebben

Név Iskola Felkészítő tanár össz. 2. Bolla Róbert Pápai Református Kollégium Gimnáziuma Fekete Pál Péter

Név Iskola Felkészítő tanár össz. 2. Bolla Róbert Pápai Református Kollégium Gimnáziuma Fekete Pál Péter 9. osztályosok Név Iskola Felkészítő tanár 1. 2. 3. 4. össz. 1. Szolnoki Lénárd Dóczy Gedeon Református Gimnázium, Debrecen Tófalusi Péter 6 20 20 20 66 2. Bolla Róbert Pápai Református Kollégium Gimnáziuma

Részletesebben

DEBRECENI NYÁRI EGYETEM

DEBRECENI NYÁRI EGYETEM DEBRECENI NYÁRI EGYETEM Az anyanyelvi kultúra megőrzése idegennyelvi környezetben Grundtvig felnőtt tanulói műhely 2010. OKTÓBER 14 24. Október 14. csütörtök 12.00-14.00 Ebéd (Cívis Étterem) 14.00-16.00

Részletesebben

Tárgy: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés bizottságai elnökeinek és tagjainak megválasztása

Tárgy: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés bizottságai elnökeinek és tagjainak megválasztása Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Közgyűlésétől, Miskolc 116/2006. (XI. 9.) Kgy. számú határozat Tárgy: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés bizottságai elnökeinek és tagjainak megválasztása A

Részletesebben

MVMSZ tagok nyilvántartása 2013

MVMSZ tagok nyilvántartása 2013 MVMSZ tagok nyilvántartása 2013 Jogelőd neve Szervezet neve, székhelye Képviselő Csatlakozás időpontja 1. Bács-Kiskun megye Bács-Kiskun Megyei ok Katona József 6000 Kecskemét, Bethlen krt. 1. Türr István

Részletesebben

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti Vendégeit alapításának 14. évfordulója alkalmából

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti Vendégeit alapításának 14. évfordulója alkalmából A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti Vendégeit alapításának 14. évfordulója alkalmából Tájékoztató az Alapítvány elmúlt éves munkájáról 2012. novemberében a 13. születésnap alkalmából

Részletesebben

Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ, Zsinagóga, Baja, Munkácsy M. u. 9. Eötvös József Főiskola, Baja, Szegedi út 2.

Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ, Zsinagóga, Baja, Munkácsy M. u. 9. Eötvös József Főiskola, Baja, Szegedi út 2. Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ, Zsinagóga, Baja, Munkácsy M. u. 9. Eötvös József Főiskola, Baja, Szegedi út 2. A konferencia harminchárom előadója a következő intézmények oktatója vagy

Részletesebben

ORTOPÉD OSZTÁLYOK VEZETŐI ÉS ELÉRHETŐSÉGEIK

ORTOPÉD OSZTÁLYOK VEZETŐI ÉS ELÉRHETŐSÉGEIK 1 ORTOPÉD OSZTÁLYOK VEZETŐI ÉS ELÉRHETŐSÉGEIK..EGYETEMEK. Prof. Dr. Szendrői Miklós egyetemi tanár Semmelweis Egyetem 1111 Budapest, XI., Karolina út 27. Tel.: +36-1-4666611 (Kp), +36-1-4666059 (közv),

Részletesebben

Budapesti Erımő Rt. és Sportegyesület

Budapesti Erımő Rt. és Sportegyesület Rendezı: Budapesti Erımő Rt. és Sportegyesület Nıi egyéni Hely. Név Csapat Teli/1. Tar./1. Teli/2. Tar./2. Teli Tarolás Összesen 1 Balogh Mária TITÁSZ I. 179 48 151 44 330 92 422 2 Kelemen Gáborné BERT

Részletesebben

HAJDÚ-BIHAR MEGYÉBEN ILLETÉKESSÉGGEL RENDELKEZŐ TERÜLETI ÁLLAMIGAZGATÁSI SZERVEK

HAJDÚ-BIHAR MEGYÉBEN ILLETÉKESSÉGGEL RENDELKEZŐ TERÜLETI ÁLLAMIGAZGATÁSI SZERVEK HAJDÚ-BIHAR MEGYÉBEN ILLETÉKESSÉGGEL RENDELKEZŐ TERÜLETI ÁLLAMIGAZGATÁSI SZERVEK 1. 4024 Debrecen, Piac u. 54. Kormánymegbízott: Rácz Róbert Telefon: :(+36 52) 504-102 E-mail: hivatal@hbmkh.hu Főigazgató:

Részletesebben

38. Nemzetközi Rajkai Emlékverseny Debrecen október 10.

38. Nemzetközi Rajkai Emlékverseny Debrecen október 10. 4 km női abszolút Hely Rajtsz. Név Szév Klub Egyetem Idő 1 770 Rakonczai Beáta 1977 NyVSC 0 16:41 2 750 Liene Puke 1988 0 Debreceni Egyetem 16:57 3 700 Hajdú Anna 1993 DSC-SI 0 17:10 4 533 Varga Krisztina

Részletesebben

Egyéni pontverseny végeredmény

Egyéni pontverseny végeredmény Egyéni verseny végeredmény Leány mini 11 év Diákranglista esítő Diákranglista 500 méter Csepel K. Tata Öböl K. 1 22 Magyar Testgyakorlók Köre Lukácsovics Enikő (2006.06.09) Bocskai-István Ált. Isk. 12

Részletesebben

Tiszaszentmárton község Önkormányzat Képviselı Testületének Településfejlesztési- Foglalkoztatás ügyi Beruházás felügyelıi Bizottsági ülésének

Tiszaszentmárton község Önkormányzat Képviselı Testületének Településfejlesztési- Foglalkoztatás ügyi Beruházás felügyelıi Bizottsági ülésének Tiszaszentmárton község Önkormányzat Képviselı Testületének Településfejlesztési- Foglalkoztatás ügyi Beruházás felügyelıi Bizottsági ülésének a) jegyzıkönyve b) határozata : 9/2013 Napirendi pontok: 1.

Részletesebben

FÉRFI KÉZILABDA DÖNTŐ A NŐI KÉZILABDA DÖNTŐ A

FÉRFI KÉZILABDA DÖNTŐ A NŐI KÉZILABDA DÖNTŐ A MAGYAR EGYETEMI-FŐISKOLAI ORSZÁGOS BAJNOKSÁG FÉRFI KÉZILABDA DÖNTŐ A KUPÁÉRT NŐI KÉZILABDA DÖNTŐ A KUPÁÉRT Széchenyi István Egyetem Győr 2019. MÁJUS 28-29. A BAJNOKSÁG DÖNTŐJÉT A MAGYAR EGYETEMI-FŐISKOLAI

Részletesebben

J e l e n t é s. a lejárt határidejű testületi határozatok végrehajtásáról, az önkormányzat két ülése közötti időszak fontosabb eseményeiről

J e l e n t é s. a lejárt határidejű testületi határozatok végrehajtásáról, az önkormányzat két ülése közötti időszak fontosabb eseményeiről Püspökladány Város Polgármesterétől 4150 Püspökladány, Bocskai u. 2. J e l e n t é s a lejárt határidejű testületi határozatok végrehajtásáról, az önkormányzat két ülése közötti időszak fontosabb eseményeiről

Részletesebben

MVMSZ tagok nyilvántartása. Státusz Szervezet neve, székhelye Képviselő MVMSZ közgyűlés résztvevők Bács-Kiskun megye

MVMSZ tagok nyilvántartása. Státusz Szervezet neve, székhelye Képviselő MVMSZ közgyűlés résztvevők Bács-Kiskun megye MVMSZ tagok nyilvántartása Státusz Szervezet neve, székhelye Képviselő MVMSZ közgyűlés résztvevők Bács-Kiskun megye 1. megyei hatókörű városi Katona József Múzeum 6000 Kecskemét, Bethlen krt. 1. 2. területi,

Részletesebben

Tanítványok kiemelkedő versenyeredményei

Tanítványok kiemelkedő versenyeredményei Tanítványok kiemelkedő versenyeredményei Európai Uniós Természettudományos Diákolimpia (EUSO) Megszerveztem a magyar csapat részvételét, 2008-ban megfigyelő voltam a versenyen. 2009-től a fizikus csapattagok

Részletesebben

Téma: Az írástudók felelőssége

Téma: Az írástudók felelőssége Téma: Az írástudók felelőssége 2002. november 21 Meghívott vendégünk: Fábián Gyula író, a Szabad Föld főszerkesztője Bevezető előadásának címe: A sajtó hatalma 2002. december 20 Meghívott vendégünk: Gyurkovics

Részletesebben

Ideiglenes forgalomkorlátozás a 46. Virágkarnevál idején

Ideiglenes forgalomkorlátozás a 46. Virágkarnevál idején Ideiglenes forgalomkorlátozás a 46. Virágkarnevál idején A közlekedőknek forgalomkorlátozásra kell számítaniuk Debrecenben 2015. augusztus 19- én és 20-án, a 46. Virágkarnevál miatt. A karneváli menet

Részletesebben

Támogató neve Támogatott neve, címe Támogatás célja Támogatás összege Egyéb. Váci Szimfonikus Zenekar közös műsora

Támogató neve Támogatott neve, címe Támogatás célja Támogatás összege Egyéb. Váci Szimfonikus Zenekar közös műsora Polgármesteri Iroda Támogatási szerződések nyilvánosságra hozatala Támogató neve Támogatott neve, címe Támogatás célja Támogatás összege Egyéb Csekovszky Árpád Művészeti Közalapítvány Erdős Renée Ház Muzeális

Részletesebben

IV. Korcsoport Fiú Csapateredmények a 4 legjobb csapattaggal

IV. Korcsoport Fiú Csapateredmények a 4 legjobb csapattaggal Ráckeve, Ady Endre Gimnázium Egyéni absz. helyezési összeg: 89 Csapat pozició: 1 1 3 1011 NOVÁK Levente 2003 00:13:06.420 2 8 1010 MIKOLA Bálint 2003 00:14:32.410 3 37 1009 KUKOVECZ Ákos 2003 00:15:51.647

Részletesebben

tűzött, (/ízen át." Felelős kiadó : Molnár Béla szds Jászberényi Nyomda 300

tűzött, (/ízen át. Felelős kiadó : Molnár Béla szds Jászberényi Nyomda 300 tűzött, (/ízen át." Felelős kiadó : Molnár Béla szds. 60-901 Jászberényi Nyomda 300 SO órától SAS TENGERALATTJÁRÓ 1939-ben a háború kitörésének napjaiban lejátszódó drámai történet, egy lengyel tengeralattjáró

Részletesebben

Zemplén Térségi katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség 2010. évben végzett tevékenysége:

Zemplén Térségi katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség 2010. évben végzett tevékenysége: Zemplén Térségi katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség 2010. évben végzett tevékenysége: 2010. január 14. a Sátoraljaújhelyi Városvédő és Szépítő Egyesülettel, az Eötvös József Klubbal közösen megemlékezést

Részletesebben

Monori Kossuth Lajos Óvoda (2200 Monor, Kossuth Lajos utca 37.) felvételi körzete:

Monori Kossuth Lajos Óvoda (2200 Monor, Kossuth Lajos utca 37.) felvételi körzete: Monori Kossuth Lajos Óvoda (2200 Monor, Kossuth Lajos utca 37.) felvételi körzete: 1. Acsádi utca 2. Ady Endre utca páratlan oldala (vasút és a Kossuth Lajos utca közötti szakasz) 3. Arany János utca 4.

Részletesebben

Orbán Balázs Sátor Programjavaslatok - tervezet

Orbán Balázs Sátor Programjavaslatok - tervezet XXVIII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor 2017. Orbán Balázs Sátor Programjavaslatok - tervezet 1 JÚLIUS 19. SZERDA 10.30 12.00 A Kárpát-medencei magyarság jövője Közép- és hosszú távú demográfiai

Részletesebben

Magyarország sorsfordító esztendői:

Magyarország sorsfordító esztendői: MEGHÍVÓ A VERITAS Történetkutató Intézet és a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár a Kállay-kormány megalakulásának 75. és Kállay Miklós halálának 50. évfordulóján tisztelettel meghívja a Magyarország

Részletesebben

3 kötet. 6 nagy doboz (14 cm), 94 doboz, 91 kötet, 6 csomó. 5 nagy doboz (14 cm), 67 doboz, 60 kötet

3 kötet. 6 nagy doboz (14 cm), 94 doboz, 91 kötet, 6 csomó. 5 nagy doboz (14 cm), 67 doboz, 60 kötet Levéltári jelzet Iratfajta Évkör Iratmennyiség Doboz, kötet, iratcsomó 1 nagy doboz (36 cm), 4 nagy doboz (31 cm ), 2 nagy doboz (26 cm), 1 nagy doboz Egyházközség Könyvtára (19 cm), 3 nagy doboz (17 és

Részletesebben

Trianon és a magyar felsőoktatás

Trianon és a magyar felsőoktatás MEGHÍVÓ A VERITAS Történetkutató Intézet, a Magyar Felsőoktatási Levéltári Szövetség, az Eötvös József Collegium tisztelettel meghívja a Trianon és a magyar felsőoktatás című konferenciára. Helyszín: Eötvös

Részletesebben

Pesterzsébeti Ifjúsági és Gyermekönkormányzat munkaterve a 2014-2015-ös tanévre

Pesterzsébeti Ifjúsági és Gyermekönkormányzat munkaterve a 2014-2015-ös tanévre Pesterzsébeti Ifjúsági és Gyermekönkormányzat munkaterve a 2014-2015-ös tanévre Készítette: apigyö képviselő-testülete és Oláhné Horváth Ildikó apigyö patronálója Pesterzsébeti Ifjúsági és Gyermekönkormányzat

Részletesebben

TANÉVNYITÓ 2014. Nagy József

TANÉVNYITÓ 2014. Nagy József TANÉVNYITÓ 2014 Nagy József PROGRAM M E G H Í V Ó HIMNUSZ A NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SZENÁTUSA ÉS AZ ERDŐMÉRNÖKI KAR TANÁCSA PROF. DR. FARAGÓ SÁNDOR REKTOR TANÉVNYITÓ ÜNNEPI BESZÉDE PROF. DR. LAKATOS

Részletesebben

Sárospataki Gyűjtemények mindenkinek TÁMOP 3.2.8.B-12/1-2012-0001. Múzeumi nap 4 tematikája

Sárospataki Gyűjtemények mindenkinek TÁMOP 3.2.8.B-12/1-2012-0001. Múzeumi nap 4 tematikája Múzeumi nap 4 tematikája Múzeumi nap helye és ideje: Sárospatak, 2013. április 26. Címe: Résztvevők: Szakirodalom: Segédanyag: Oktatási, nevelési célok: Föl a hazáért és szabadságért A Túrkevei Kaszap

Részletesebben

9.00 a Széchenyi emléktáblánál (Hősök tere 7.) néma koszorúzás egy szál virággal

9.00 a Széchenyi emléktáblánál (Hősök tere 7.) néma koszorúzás egy szál virággal KOSZORÚZÁSOK ÉS MEGEMLÉKEZÉSEK OKTÓBER 19-én pénteken 9.30 a Romek emlékoszlopnál (Szentpéteri kapu) Közreműködnek a Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói 10.30 Ünnepi műsor a Miskolci Egyetemen 12.00

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 79. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 79. szám MAGYAR KÖZLÖNY 79. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2018. június 5., kedd Tartalomjegyzék 8/2018. (VI. 5.) OGY határozat Az Interparlamentáris Unió Magyar Nemzeti Csoportjának megalakításáról 3982 9/2018.

Részletesebben

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZLÖNYE

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZLÖNYE XX. évfolyam külön szám 2010. április 7. JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZLÖNYE A JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI KÖZGYŰLÉS HIVATALOS LAPJA TARTALOM K Ö Z L E M É N Y A JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI

Részletesebben

Kelenföldi. Barokk Esték. 20. évad. J.S.Bach. Kelenföldi Református Templom Budapest Xl. kerület, Október 23. utca 5.

Kelenföldi. Barokk Esték. 20. évad. J.S.Bach. Kelenföldi Református Templom Budapest Xl. kerület, Október 23. utca 5. Kelenföldi Barokk Esték 20. évad 2019 Kelenföldi Református Templom Budapest Xl. kerület, Október 23. utca 5. J.S.Bach Balog Endre csellómûvész Ábrahám Márta hegedûmûvész Ábrahám Consort Ella István orgonamûvész

Részletesebben

Jogászképzés Pécsett a 20. században

Jogászképzés Pécsett a 20. században Jogászképzés Pécsett a 20. században Dr. Schmelczer-Pohánka Éva osztályvezető, főkönyvtáros Pécsi Egyetemi Könyvtár Történeti Gyűjtemények Osztálya Történelmi előzmények A középkori pécsi egyetem (1367)

Részletesebben

A kolozsvári Ferencz József Tudományegyetem Orvosi Karának tanszékvezetői

A kolozsvári Ferencz József Tudományegyetem Orvosi Karának tanszékvezetői A MAGYAR TUDOMÁNYTÖRTÉNETI INTÉZET TUDOMÁNYOS KÖZLEMÉNYEI 92. Gazda István A kolozsvári Ferencz József Tudományegyetem Orvosi Karának tanszékvezetői 1872 1919, 1940 1944 Könyvfejezet Százhuszonöt éve nyílt

Részletesebben

Nemzetközi Nyári Akadémiája

Nemzetközi Nyári Akadémiája Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája Debrecen, 2014. július 18-27. Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája Fővédnök: Prof. Dr. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora A Debreceni Egyetem

Részletesebben

Az MLSZ Elnökségének augusztus 27-i határozatai

Az MLSZ Elnökségének augusztus 27-i határozatai 20. szám HIVATALOS ÉRTESÍTŐ Budapest, 2009. szeptember 10. Iktatószám: /2009 Az MLSZ Elnökségének 2009. augusztus 27-i határozatai 149/2009. számú határozat Az MLSZ Elnöksége úgy határozott, hogy a Fegyelmi

Részletesebben

TELEKOM LABDARÚGÓ DIÁKOLIMPIA

TELEKOM LABDARÚGÓ DIÁKOLIMPIA TELEKOM LABDARÚGÓ DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS DÖNTŐ LEÁNY V-VI. KORCSOPORT 1 TELEKOM LABDARÚGÓ DIÁKOLIMPIA 2013/2014. TANÉVI TELEKOM LABDARÚGÓ DIÁKOLIMPIA AZ ORSZÁGOS DÖNTŐ VÉGEREDMÉNYE LEÁNY V-VI. KORCSOPORT

Részletesebben

Jegyzőkönyv készült a Kulturális, Egyházügyi és Nemzetiségi Bizottság október 24-én órakor megtartott rendes üléséről

Jegyzőkönyv készült a Kulturális, Egyházügyi és Nemzetiségi Bizottság október 24-én órakor megtartott rendes üléséről Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzatának Kulturális, Egyházügyi és Nemzetiségi Bizottsága Jegyzőkönyv készült a Kulturális, Egyházügyi és Nemzetiségi Bizottság 2018. október 24-én 12.00

Részletesebben

Maroslele Község Polgármesterétől

Maroslele Község Polgármesterétől Maroslele Község Polgármesterétől 6921 Maroslele, Szabadság tér 1. Tel/Fax: 62/256 033 E-mail: marosleleph@vnet.hu Maroslele Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Maroslele Tárgy: Polgármesteri tájékoztató

Részletesebben

Vállalkozás, kultúra, polgárosodás

Vállalkozás, kultúra, polgárosodás 2011/11/04 Page 1 of 5 [1]Az Országos Széchényi Könyvtár és az MTA OSZK Res libraria Hungariae Kutatócsoport 19. századi műhelye címmel közös kiállítást rendez Heckenast Gusztáv (1811 1878) születésének

Részletesebben

Arany János emlékhelyek régiónkban

Arany János emlékhelyek régiónkban Arany János emlékhelyek régiónkban Arany János már életében a nemzet költője lett. Életműve máig élő és ható, meghatározó része a magyar irodalomnak, ezzel együtt a magyar köztudatnak is. Így hát természetes,

Részletesebben

A felsőoktatásban működő szakkollégiumok támogatása (A pályázat kódja: NTP-SZKOLL-12) Érvényes, befogadott pályázatok listája

A felsőoktatásban működő szakkollégiumok támogatása (A pályázat kódja: NTP-SZKOLL-12) Érvényes, befogadott pályázatok listája Pályázati kategória kódja Pályázati azonosító Pályázó neve Székhely Település Székhely Megye Projekt címe Igényelt támogatás összege - 0001 ELTE Bibó István Bibó István Tehetséggondozó Tevékenysége - 0002

Részletesebben

A ZSOLTÁR A RÉGI MAGYAR IRODALOMBAN Tudományos konferencia Csurgó, 2007. május 24 26. A konferenciát rendezi a Magyar Tudományos Akadémia Irodalomtudományi Intézetének Reneszánsz Osztálya és a Károli Gáspár

Részletesebben

INTÉZMÉNY NEVE HELYSZÍN TEVÉKENYSÉG egészségügyi terület

INTÉZMÉNY NEVE HELYSZÍN TEVÉKENYSÉG egészségügyi terület egészségügyi terület Magyar Rákellenes Liga i Alapszervezete rendezvények szervezési feladatainak segítése, havi hírlevelek kihordása az alapszervezeti tagok részére, kézműves foglalkozások Magyar Vöröskereszt

Részletesebben