Julie Garwood Három rózsa

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Julie Garwood Három rózsa"

Átírás

1 Julie Garwood Három rózsa

2 Julie Garwood nagyszerű művéből, A két rózsából megismert Clayborne családdal találkozhatnak az olvasók az írónő újabb könyvében. A három kisregény a három fivér kalandjait meséli el. Halvány rózsa A legfiatalabb és talán legkonokabb Clayborne fiú, Travis Rose mama kérésére elvállalja egy fiatal bostoni lány, Emily Finnegan kíséretét. Emily egy súlyos csalódás után úgy dönt, hogy kezébe veszi a sorsát, és Montanába indul, hogy a csupán levelekből ismert O'Toole felesége legyen. Arra azonban nem számít, hogy beleszeret kísérőjébe, és ezzel ismét feje tetejére állítja az életét. Fehér rózsa A csendes és mindig segítőkész Douglas Clayborne-t egy apró üzleti ügy viszi Isabel Grant farmjára. Amikor azonban rájön, hogy a szülés előtt álló asszony nagy veszélyben van, nem hagyja magára. Az erős akaratú nőt nem könnyű meggyőznie arról, hogy szüksége van a férfi segítségére, ám Douglast nem olyan fából faragták, aki könnyen feladja. Isabelt sikerül ugyan megvédenie a banditáktól, a szívét azonban már nem tudja megóvni rabul ejti a szépasszony. Vörös rózsa A zárkózott Adam Clayborne az egykori rabszolga megrögzött agglegényként él imádott könyvei között, és elégedett a sorsával. Egy napon a farmra érkezik a menyasszonya, az ellenállhatatlan Genevieve, aki a rá leselkedő veszedelmek közepette is azon van, hogy megtanítsa Adamnek: csak akkor lehet igazán szabad, ha megnyitja a szívét, és megtanul bízni az emberekben.

3 E l ő s z ó Réges-régen élt egy rendkívüli család a Clayborne família, melyet a vérnél sokkal erősebb kötelék tartott össze. A fiúk New York utcáin találkoztak egymással még gyerekkorukban. Adam, a szökött rabszolga, Douglas, a zsebtolvaj, a bandita Cole és Travis, a szélhámos. Összefogtak, és egymást védték a város utcáin kóborló, náluk idősebbekből álló bandákkal szemben. Amikor a fennhatóságuk alá tartozó sikátorban egy elhagyott leánycsecsemőt találtak, megfogadták, hogy jobb életet biztosítanak számára, és Nyugatra indultak. Végül Montana hegyei között telepedtek le, és az elfoglalt földet Rosehillnek nevezték el. A kamaszodó fiúk számára egyedül Adam anyjának, Rose-nak a levelei nyújtottak útmutatást. Rose fia társait a neki írt őszinte sorokból ismerhette meg, mert a fiúk leveleikben megosztották vele félelmeiket, reményeiket és álmaikat. Az asszony cserébe megadta nekik azt, amelyben korábban sohasem volt részük: a feltétel nélküli anyai szeretet és elfogadást. Idővel mindannyian Rose mamának hívták Adam édesanyját. Rose húsz hosszú év után csatlakozott hozzájuk, és végre elégedetten élt fiaival és lányával. Megérkezése egyszerre adott okot az ünneplésre és az ijedelemre. Egy szem lánya már férjhez ment egy nagyszerű férfihoz, és első gyermeküket várták, fiai pedig tiszteletre méltó, erős férfiakká váltak, akik a maguk módján jól boldogultak az életben. Rose mama azonban nem igazán volt elégedett velük, mivel úgy találta, a fiúk megrögzött agglegények lettek, akiknek nagyon is megfelel az asszony nélküli élet. Hitt abban, hogy az Isten megsegíti azokat, akik önmagukon segítenek, ezért úgy döntött, csak egy dolgot tehet: közbelép, mielőtt késő lenne.

4 H a l v á n y r ó z s a Rózsák évada Szerelmi osztályrészünk nem télidőn sorsolták. A rózsák évada volt ez. S mi szaggattuk csak a rózsát Thomas Hood ( ) (Gyárfás Endre fordítása)

5 E l s ő f e j e z e t A Rosehill farm, Montana-völgy, 1880 Travis Clayborne komolyan fontolóra vette, hogy embert öljön. A legifjabb fivér éppen csak hazatért a déli hegyekben tett útjáról, és úgy tervezte, egy éjszakát marad, majd folytatja a vadászatot. Zsákmánya mindeddig megelőzte egy lépéssel, és kisiklott a karmai közül. Már azt hitte, sikerült csapdába ejtenie a szurdok közelében, de az ördögfajzat valahogy ismét kámforrá vált. Travis vonakodva ismerte be, hogy kénytelen kalapot emelni az ismeretlen előtt, amiért így túljárt az eszén. Talán még gratulálna is neki, hogy életben van. Azután lelőné. Úgy döntött, amint meglátja a gazembert, nyomban elintézi. Az ellenséget Daniel Ryannek hívták, és a bűn, amelyet elkövetett, megbocsáthatatlan volt egy anyját szerető fiú szemében. Ryan arra vetemedett, hogy kihasználta egy kedves, naiv, aranyszívű öreg hölgy hiszékenységét, és mivel ez a hölgy Travis Rose mamája volt, a férfi úgy érezte, hogy a gyors halál szinte jótétemény lenne a gazember számára. Most mindenesetre arról próbálta meggyőzni magát, hogy az igazság az ő oldalán áll. Aznap este megvárta, míg anyjuk lefekszik, hogy fivéreivel nyugodtan megvitathassa a szörnyű tettet. Mind a négyen kiültek a verandára, csizmás lábukat a korláton nyugtatták, és szemüket lehunyták. Harrison, a sógoruk abban a pillanatban megjelent, amint Rose mama felment az emeletre. Éppen meg akarta jegyezni, milyen elégedettnek tűnnek mindannyian, amikor Travis bejelentette szándékát. Harrison levetette magát a Douglas melletti székre, kinyújtotta hosszú lábát, majd könyörögni kezdett a többieknek, hogy beszéljenek Travis fejével. Azzal érvelt, hogy a törvénynek kell elbánnia a tolvajjal, és mint minden ember ebben az országban, jogosult arra, hogy bíróság előtt védje meg magát. Ha bűnösnek bizonyul, rács mögé fog kerülni, de nem szabad csak úgy hidegvérrel megölni. A fivérek azonban oda sem figyeltek Harrison papolására. Sógoruk foglalkozására nézve ügyvéd volt, így természetesnek vették, hogy a vérében van a vitatkozhatnék, és minden apróságba beleköt. Valahol még kedvesnek is találták, hogy ennyire hisz az igazságszolgáltatásban. Kishúguk férjét igazán jóravaló embernek tartották, de mivel Skóciából származott, szerintük nem érthette, hogy a vadonban más törvények uralkodnak. Talán egy tökéletes világban az ártatlan védelmet élvez, és a bűnösök elnyerik méltó büntetésüket, csakhogy ők történetesen nem tökéletes világban éltek, hanem Montanában. Mellesleg van a törvénynek olyan embere, aki ártalmatlan siklóra vadászna, amikor a vadon tele van csörgőkígyóval, amelyek csak arra várnak, hogy lecsaphassanak? Harrison nem volt hajlandó meghajolni a fivérek érvei előtt. Megdöbbentette, hogy Travis továbbra is üldözni akarja anyjuk megrablóját. Emlékeztette sógorát, hogy mint leendő ügyvédnek, kötelessége tiszteletre méltóan viselkedni, valamint azt javasolta, hogy olvassa el újra Platón Köztársaság című

6 munkáját. Travist azonban nem tudta eltántorítani az általa szent küldetésnek tartott üldözéstől. Egy fiúnak az anyjával szembeni kötelessége az első jelentette ki előrehajolva, hogy Harrison szemébe tudjon nézni. Ámen mormolta Douglas. Nyilvánvaló, hogy Rose mamát becsapták folytatta Travis. A fickó maga kérte, hogy Rose mama mutassa meg neki a tájolót, az arany tokjával együtt, nem? Bárcsak meg se említette volna! vetette közbe Adam. De megtette, és kész szögezte le Douglas. Fogadni mernék, hogy a fickó csak azután akarta látni a tájolót, hogy a mama elárulta, a tokja aranyból van. Már akkor tudta, hogy el fogja lopni jegyezte meg Cole. Okos dolog volt tőle hagyni, hogy a tömeg szétválassza őket mondta Adam. Rose mama azt mesélte, hogy ez a Ryan nevű fickó majdnem kétméteres, jól megtermett férfi emlékeztette őket Douglas. A jól megtermett valószínűleg azt jelenti, hogy izmosabb az átlagnál. Különös, hogy ekkora darab embert csak úgy elsodor a tömeg. Még szép, hogy el akarta lopni. Az ég szerelmére, Douglas, nem feltételezheted kezdte Harrison, de Travis közbevágott. Senki sem úszhatja meg szárazon, ha kihasználja az anyánkat. Egyértelmű, hogy valamelyik fiának kell kiköszörülnie a csorbát. Biztosan megértesz minket, Harrison, hiszen neked is volt anyád, nem? Arra azért nem vennék mérget dörmögte Cole, csak hogy bosszantsa sógorát. Harrisonnak azonban most nem volt kedve tengelyt akasztani vele. Az érvelésed alapvetően hibás jelentette ki. Megvárta, míg a gúnyos horkantások elhalnak, csak azután mutatott rá, hogy Travis terve nem más, mint előre megfontolt szándékkal elkövetett emberölés. Cole nagyot nevetett, és Douglas háta mögött átnyúlva megcsapkodta sógora hátát, amiért ilyen vicceset mondott. Aztán azt javasolta neki, inkább azon kezdjen gondolkodni, hogyan szabadítja ki a börtönből Travist, ha öccsüket letartóztatnák, amiért eleget tett fiúi kötelességének. Azt is felvette, hogy Travis egyszerűen hurcolja ide, Montanába a bűnöst, és hagyja fivéreire a megbüntetését. Majd ők beleeresztenek néhány golyót. Harrison közel járt ahhoz, hogy beismerje vereségét. Belátta, hogy a fivérekkel nem lehet értelmesen beszélni. Csak az nyugtatta meg valamelyest, hogy a szíve mélyén tudta, egyikük sem lenne képes hidegvérrel megölni valakit, bármekkora élvezettel beszélnek is róla. Honnan tudod, hogy egy Daniel Ryan nevű embert keresel? szólalt meg újra. Ki is találhatta ezt a nevet, mint ahogy arról is hazudhatott, hogy texasi. Az nem valószínű rázta meg a fejét Cole. Még azelőtt beszélt Rose mamának magáról, hogy ő mesélt volna a nekünk szánt ajándékokról. Szerencse, hogy a többi meglepetésre már nem került sor. Akkor talán az én zsebórámat is elemelte volna jegyezte meg Douglas.

7 Lefogadom, hogy az én térképemre is rátette volna a kezét vetette közbe Adam. Az én bőrkötéses könyveimről nem is beszélve tette hozzá Travis. A tolvaj texasi, az biztos szögezte le Adam. Elárulta a kiejtése. Úgy van emlékezett vissza Douglas is. Rose mama még mondta, hogy olyan Milyennek is találta, Travis? Elbűvölőnek válaszolta öccse homlokráncolva. Sose kedveltem a Daniel vagy a Ryan nevet jelentette ki komoran Cole. Ha jobban meggondolom, a texasiakért sem voltam soha oda. Nem lehet megbízni bennük. Harrison az égnek emelte tekintetét. Te soha nem szerettél senkit és semmit emlékeztette sógorát. Tégy meg egy szívességet, és addig ne szólalj meg, amíg fel nem megyek. Ha veled beszélek, mindig elfelejtem, hogy én tulajdonképpen egy józan gondolkodású, megfontolt ember vagyok. Cole nevetett. Te ragaszkodtál ahhoz, hogy visszaköltözz a feleségeddel Rosehillbe. Én idetartozom, tetszik vagy sem. Mary Rose-nak szüksége van az anyjára a szülés előtti időszakban. Én pedig nem fogom egyedül hagyni Blue Belle-ben, miközben városról városra járok Burns bíróval. Mellesleg, ha még egyszer azt mondod neki, hogy úgy totyog, mint egy kacsa, leütlek. Megértetted? Mostanában egy kicsit érzékeny, és semmi szükség rá, hogy te is emlékeztesd rá, mekkora a Rendben, nem fogjuk piszkálni vágott közbe Cole. Hiszen egyre csinosabb, nem? Mindig is csinos volt jegyezte meg Adam. Igen, de most, hogy az unokaöcsémet hordja, még sokkal szebb. El ne merd árulni neki, hogy ezt mondtam, mert akkor egy perc nyugtom sem lesz ezentúl. A kishúgom szívesen gyötör, valahányszor csak alkalma adódik, bár őszintén szólva, fogalmam sincs, miért. Cole meglátta a Harrison szemében felvillanó különös fényt, és tudta, hogy sógora mindjárt mond valami bosszantót. Mivel nem volt kedve hadakozni vele, inkább visszatért a valamennyiüket izgató problémához, mi szerint, hogyan kapják el az aljas, tolvaj siklót, aki Texasból egészen Montanáig kúszott. Travis, holnap indulsz? Igen. Hogyan döntöttétek el, hogy éppen te mész Daniel Ryan után? kérdezte Harrison. Ha, tegyük fel, valóban ő lopta el a tájolót, nem Cole-nak kellene őt üldözőbe vennie? Elvégre az ő ajándéka lett volna. Cole most nem mehet sehova magyarázta Adam. Addig meg kell húznia magát, míg az öreg Shamus Harrington meg nem nyugszik tette hozzá Douglas.

8 Mit csináltál, Cole? kérdezte Harrison, már előre félve a választól. Megvédte magát mondta Adam. Az egyik Harrington fiú azt hitte, gyorsabb, mint Cole, és kierőszakolt egy pisztolypárbajt. És mi történt? érdeklődött Harrison. Én győztem vigyorodott el Cole. Ez nyilvánvaló csattan fel Harrison. Megölted? Nem, csak majdnem ismerte be a forrófejű fivér. Igazán különös, hogy belém kötött tette hozzá. Lester összeállt valami bandával, amelyik idevetődött Blue Belle-be, és azt rebesgetik, hogy jövő szombaton ki akarják rabolni a hammondi bankot. Tényleg furcsa, hogy kikezdett veled értett egyet testvérével Douglas. Olyan peckesen jár-kél az újdonsült barátai előtt, mint valami kiskakas. Talán imponálni akar nekik. Azt hallottam, ők piszkálták fel a fiút, hogy párbajozzon veled mondta Adam. Dooley szerint úgy viselkedtek, mint akik pontosan tudják, ki vagy, Cole. Dooley túl sokat lebzsel a barátja, Ghost körül jegyezte meg Cole. Egy szavukat se hidd el, Adam! A fickók biztos hallották már a híredet vélte Douglas. Szerintem csak a bajt keresték vonta meg a vállát Cole. Mellesleg mindenki tudja, hogy Harrington fiai sötétek, mint az éjszaka. Igen, de az öreg Shamus nem felejt figyelmeztette öccsét Douglas. A hegyi emberek nem hagyják annyiban, ha meglőnek valakit az övéik közül, és mivel van még öt másik fia, jobb lesz, ha most jó ideig a hátadon hordod a szemed. Én mindig vigyázok kérkedett Cole. Most, hogy jobban belegondolok, akár én is megkereshetném azt a Ryan nevű fickót, Travis. Neked enélkül is van elég Nem, te itt maradsz! vágott közbe öccse. Különben is, már mindent pontosan elterveztem. Így igaz helyeselt Douglas. Nem is két legyet, hanem mindjárt hármat üt egy csapásra. Travis bólintott. Elviszem a papírjaimat a Wellington és Smithhez, hogy minden rendben legyen, amikor megkezdem náluk a gyakornokoskodást szeptemberben, és mivel Hammond csak egy ugrásra van Pritchardtól, elintézem azt a dolgot, amit Rose mama bízott rám, aztán átmegyek River s Bendbe, lelövöm Ryant, elhozom a születésnapi ajándékot Hammondból, és még időben visszaérek az ünnepségre. Tartozol tíz dollárral Rose mama ajándékára emlékeztette Cole Harrisont. Mit vettünk neki? Egy különleges varrógépet felelte Douglas. Felcsillant a szeme, amikor meglátta a katalógusban, amit Adam adott neki. Természetesen a legdrágább modellt választottuk ki, mert a legjobbat érdemli. Harrison biccentett.

9 Golden Crest és River s Bend nem az ellenkező irányban van? Nagyjából mondta Cole. Ezért is gondoltam, hogy mégis nekem kellene Ryan után mennem, Travis. Ezzel megtakarítanék neked egy Te csak húzd meg magad itthon! vágott közbe megint az ifjabb testvér. Harrison egyetértett vele, és újabb ötlettel állt elő. Biztosan kapnál Pritchardban is varrógépet, és akkor többnapi lovaglást is megspórolhatnál magadnak. Kapni kapna jegyezte meg Cole. De Ryant nem Pritchardban látták. Tegnap indult River s Bendbe. Honnan tudod? érdeklődött Harrison. Itt is, ott is elejtettük, hogy szóljanak, ha látják mondta Adam. Milyen kár, hogy előbb azt a szívességet kell teljesítened, Travis! Mire River s Bendbe érsz, Ryan valószínűleg odébbáll. Már mindent kifundáltam felelte Travis. Egynapi kemény lovaglás kell, hogy elvigyem azt az Emily Finnegant a vőlegényéhez Golden Crestbe, aztán ha elég száraz az idő, átvágok a vízmosáson, és már másnap délután River s Bendben lehetek. Csak szeretnéd mondta Adam. Hisz már egy hónapja majd minden nap esik. Az a vízmosás most árad. Legalább három napodba telik, hogy megkerüld. Ki az az Emily Finnegan? érdeklődött Harrison. Ő a szívesség Rose mamának felelte Travis. Harrison a fogát csikorgatta. A fivérekből kiszedni valamit ugyancsak fáradtságos és embert próbáló feladat volt, azonban őt kemény fából faragták, nem adta fel egykönnyen. A Clayborne testvérek mindent megtettek, hogy lényegtelen, oda nem tartozó részletekkel zavarba hozzák. Tették mindezt szándékosan pusztán azért, hogy ahogy Cole szokta mondani leszoktassák a szaglászásról, ami az ő értelmezésükben annyit jelentett, hogy Harrison ne kérdőjelezze meg az indokaikat és az erkölcseiket. A fivérek közül hárman vállvetve dolgoztak eme szent célon, és még mindig azt hitték, hogy makacsságban felülmúlhatják sógorukat. Egyedül Adam látta be, hogy esélyük sincs. Senki sem lehet konokabb egy skótnál, s mivel Harrison a skót Felföldön született és nevelkedett, e téren nem vehették fel vele a versenyt. Mi az a szívesség? faggatta tovább Travist. Rose mama a múlt héten együtt vacsorázott Cohenékkel, és ők mesélték neki egy nőről, aki Pritchardban ragadt. A kísérője feldobta a talpát, és hiába próbált másik embert szerezni, aki Golden Crestbe kíséri, nem sikerült neki. Miért nem megy érte az a férfi, aki el akarja venni? Én is ezt kérdeztem Rose mamától, de ő azt mondta, hogy az nem lenne illendő. A pap Golden Crestben vár rá, és Miss Emily Finnegannek kell megoldania, hogyan jut el oda. Rose mama felajánlotta

10 neki a segítségemet. Biztosan azt hitte, hogy Hammond Golden Crest mellett van vélte Douglas. Miért nem kísérheti el valaki Hammondból? értetlenkedett Harrison. Elég nagy az a város, biztosan találna valakit, aki vállalkozna a feladatra. Az emberek meglehetősen babonásak Pritchardban magyarázta Cole. Ez meg mit akar jelenteni? nézett rá Harrison. Azt, hogy félnek Miss Emilytől. Úgy tűnik, Emily kisasszony elfogyasztott már néhány kísérőt az út során jegyezte meg Douglas. Mégis hányat? firtatta Harrison. Túl sokat ahhoz, hogy számon lehessen tartani mondta Cole kissé túlozva. A hírek szerint ketten is meghaltak. Travis, jobb lenne, ha vinnél magaddal valami kabalát biccentett öccse felé. Odaadnám a szerencsét hozó tájolómat, de nincs nálam, és mindez amiatt az alattomos csúszómászó Harrison gyorsan közbevágott, mielőtt Cole még jobban belelovallta volna magát. Honnan tudod, Cole, hogy szerencsét hozna-e a tájoló vagy sem? Hiszen még sohasem láttad. Rose mama választotta nekem, nem? Ettől lesz szerencsét hozó. Ugyanolyan babonás vagy, mint a pritchardiak morogta Harrison. Travis, gondolod, hogy nehézségeid lesznek ezzel a Mis Emilyvel? Nem válaszolta Travis. Én nem vagyok babonás, ezért a felét sem hiszem el a pletykáknak. Ugyan, mi baj lehet azzal a nővel? M á s o d i k f e j e z e t A nővel csak baj volt maga volt a két lábon járó sorscsapás. Még ki sem értek a városból, Travist már megütötték, megrúgták, megbökték, sőt lőttek is rá, de nem ám a pritchardi polgárok. Nem, maga Miss Emily Finnegan akarta ily módon megnyuvasztani, és bár a nő megesküdött imádott anyja sírjára, hogy az egész csak szörnyű félreértés volt, Travis nem hitt neki. Miért is hitt volna? Megbízható forrásból tudta barátai, Cohenék mondták, hogy Miss Emily édesanyja még él, és most valószínűleg boldogan dzsiggel Mr. Fineggannel bostoni otthonukban afeletti örömében, hogy sikerült rásózni hálátlan leányukat valami szegény, gyanútlan idegenre a távoli Golden Crestben. Amúgy Emily Finnegan kétségkívül helyes kis teremtés volt. Ébenfekete haja lágy hullámokban keretezte arcát, mogyorószín szeme pedig az egyik percben barnán, a másikban pedig aranylón csillant meg. A szája is határozottan vonzó volt, egészen addig, míg ki nem nyitotta. Travis szomorúan tapasztalta, hogy a hölgy többet beszél, mint hallgat. A nőnek mindenről volt véleménye, és ezt nyomban meg is akarta osztani Travisszel, mondván, hogy szeretné elkerülni a további félreértéseket.

11 Nem volt éppenséggel egy nagyképű okostojás, de az biztos, hogy nagyon közel járt hozzá. Travis már a megismerkedésük utáni ötödik fájdalmas percben kialakította eme véleményét. Olsen, a szállodatulajdonos azt javasolta, hogy a postakocsi állomás előtt találkozzon a nővel. Travis már messziről meglátta, amint ott áll a lovak kikötésére szolgáló oszlopnál egyik kezében egy fekete esernyővel, a másikban egy pár fehér kesztyűvel. Legalább hat nyeregtáska sorakozott előtte szép rendben a gyalogjárón mindenképpen túl sok ahhoz, hogy a lovak felvigyék a hegyre. Miss Finnegan tetőtől talpig fel volt öltözve fehérbe. Travis először azt hitte, hogy a lánynak nem volt ideje átöltözni a vasárnapi mise után, de aztán eszébe jutott, hogy csütörtök van. Megismerkedésük nem volt éppen szerencsésnek mondható. A lány háttal állt neki, kihúzott derékkal és felvetett fejjel, mereven, és az utca túloldalán zajló felbolydulást figyelte. Bár kora délelőtt volt még, Lou kocsmája előtt elég nagy tömeg gyűlt össze, jókora zsivajt csapva. Talán ezért nem hallotta Emily, hogy valaki mögéje lép. Travis elkövette azt a hibát, hogy könnyedén megérintette a lány vállát. Így akarta felhívni magára a figyelmet. Gondolta, ha Emily megfordul, majd megbillenti a kalapját, és bemutatkozik neki. A lány ekkor lőtt rá. Olyan gyorsan történt a dolog, hogy Travis alig tudott félreugrani. Az apró pisztoly, amely a kesztyű alatt rejtőzött, azonnal elsült, ahogy Emily megfordult. A golyó pontosan Travis hasába fúródott volna, de ő szerencsére észrevette, ahogy a fegyvercső megcsillan, és szemvillanás alatt oldalt ugrott. Meglehetősen biztos volt benne, hogy a fegyver csak egylövetű, de nem akart kockáztatni. Villámgyorsan megragadta és megcsavarta a lány csuklóját, hogy a pisztoly csöve az égre mutasson. Csak ezután lépett közelebb, hogy alaposan megmondja a véleményét az elvetemült nőszemélynek. Ekkor a lány hatalmasat ütött rá az esernyőjével, a következő pillanatban pedig térden rúgta. Travis tudta, hogy az ágyéka volt a cél, és a nőnek, miután elsőre elvétette, volt mersze másodszor is próbálkozni. Travis ekkor jutott arra a következtetésre, hogy Miss Emily Finnegan nem normális. Engedje el a karomat, maga pernahajder! Pernahajder? Az meg mi a csuda? A lánynak halvány fogalma sem volt róla. Annyira meglepte a kérdés, hogy kis híján vállat vont feleletképpen. Rendben, azt nem tudja, mi is az a pernahajder, de azt nagyon is jól tudja, hogy Barbara, a nővére ezt a szót szokta használni, valahányszor el akarta bátortalanítani egyik-másik túlbuzgó hódolóját. Márpedig ami bevált furfangos nővérének, az neki is be fog válni, fogadkozott útközben idefelé Emily. Elég, ha annyit tud, hogy ez egy sértés mondta. Most pedig engedjen el! Csak akkor engedem el, ha megígéri, hogy nem próbál megölni. Én vagyok a kísérő, aki Golden Crestbe viszi tette hozzá homlokát ráncolva. Vagyis voltam, amíg rám nem lőtt. Ezek után egyedül kell oda eljutnia, hölgyem, és ha még egyszer belém rúg, én esküszöm, hogy

12 A lány közbevágott, mielőtt még Travis befejezhette volna azzal, hogy belevágja a vizesárokba. Ön lenne Mr. Clayborne? Az nem lehet dadogta rémülten. Ön nem nem is olyan öreg. Olyan fiatal sem vagyok! csattan fel a férfi. Travis Clayborne-nak hívnak tette hozzá, de mivel térde még mindig sajgott az iménti rúgástól, a kalapját már nem billentette meg. Adja ide a pisztolyát! Emily nem vitatkozott. Egyszerűen a férfi tenyerébe tette a fegyvert, majd komor ábrázattal bámult fel rá. Nem kért bocsánatot. Ez nyomban feltűnt Travisnek. Esküszöm, egy hétig sántítani fogok. Mi van a cipője orrában? Vas? A lány ragyogó mosolyt villantott rá, és egek, a szája sarkában bájos gödröcske jelent meg. Ha Travis nem döntötte volna már el korábban, hogy ki nem állhatja ezt a nőszemélyt, akkor most kénytelen lett volna elismerni, hogy Emily nem csupán egy csinos fehércseléd annál sokkal több. A fenébe, gyönyörű teremtés volt! A férfinak úgy kellett figyelmeztetnie magát, hogy a bolond nő épp az imént próbálta megölni. Micsoda ostobaság! mondta Emily. Természetesen nincs vas a cipőmben. Sajnálom, hogy megrúgtam, de ön lopózott a hátam mögé. Semmi ilyet nem tettem. Ha ön mondja próbált békülékenyebb hangot megütni a lány. Ugye csak viccelt azzal, hogy meggondolta magát? Biztos nem lenne képes magára hagyni egy tehetetlen hölgyet a bajban, vagy igen? A kis hölgynek még humora is van, gondolta Travis, amint a lány rezzenéstelen arccal kiejtette a száján a tehetetlen szót az ő sípcsontja meg még mindig sajog. Az ördögbe is, Travisnek a fájdalom ellenére nevetni támadt kedve. Persze, alig várja, hogy megszabaduljon a nőtől, de azért valamivel már jobb a kedve. Mr. Clayborne túlságosan is sokat gondolkozik a válaszon, vélte Emily. A gondolattól, hogy ismét magára hagyják a semmi közepén, kilelte a hideg. Halkan felsóhajtott, és úgy döntött, hogy itt már csak egyetlen dolgot tehet. Isten bocsássa meg neki, de most kacérkodnia kell ezzel a semmirekellővel. Újabb sóhajjal elővette hasznavehetetlen, rózsaszín és fehér legyezőjét, amelyet egy egész vagyonért vett St. Louisban. Kecses csuklómozdulattal, melyet órákig gyakorolt a vonaton idefelé, kinyitotta, és az arca elé tartotta. Szándékosan bújt mögéje, mert nem akarta, hogy a férfi lássa pirulását. Zavarban volt, hiszen olyasmire készült, amit nevetséges dolognak tartott. Nem csupán kacérkodni készült, hanem félénknek is akart látszani. Gyorsan mély levegőt vett, nehogy felnyögjön, aztán szempillájával verdesni kezdett úgy, ahogy nővérétől látta. Barbara mindig nagyon félénknek látszott, Emily azonban meg volt győződve róla, hogy ő inkább úgy fest, mint valami idióta. Az biztos, hogy annak érezte magát. Hamar rájött, hogy gyakorlatias, földhöz ragadt énje próbálja visszavenni fölötte az uralmat, ezért gyökerében eltiporta a próbálkozást. Szilárdan eltökélte, hogy megváltozik. Nem adhatja fel mindjárt az

13 elején, bármennyire ostobán érzi is magát. Travis egy hosszú percig némán figyelte, mit művel a lány a szempilláival. Kétségtelen, hogy nem normális, döntötte el, és hirtelen megsajnálta. Tény, hogy nem idevaló ünnepi ruhájában, mintha csak valami társas összejövetelre igyekezne, közben itt áll a szenny és mocsok közepén egy Pritchard nevű kisvárosban, és kétségbeesetten igyekszik helyesen viselkedni. Szinte fájdalmas még látni is. Tudta, hogy a lány miben mesterkedik, és kedve támadt megviccelni egy kicsit. Talán jó lenne, ha felkeresné Morganstern dokit, hölgyem, mielőtt bárhova is elindulna. Ő minden bizonnyal tudna segíteni a szemrángásán. Nem akarok tapintatlan lenni, de nagyon kellemetlen lehet ez magának. A lány összecsukta a legyezőt, és nagyot sóhajtott. Ön vagy olyan ostoba, mint a tök, Mr. Clayborne, vagy még mindig nem csinálom tökéletesen. Mit? A kacérkodást, uram. Az imént kacérkodni próbáltam önnel. Őszintesége lefegyverezte a férfit. Miért akart kacérkodni velem? Hogy miért? Természetesen azért, hogy azt tegye, amit én akarok. Nem voltam valami jó benne, ugye? Travis nem is válaszolt erre a nevetséges kérdésre. Abbamaradt a szemrángása mondta vontatottan, csak hogy bosszantsa a lányt. Nem is volt szemrángásom motyogta Emily. Semmi baja a szememnek, köszönöm szépen. Csak gyakoroltam önön, ennyi az egész. Elindulhatnánk végre Mrs. Clayborne-ért? Ideje lenne útra kelnünk. Nagyon remélem, hogy a felesége kellemesebb, mint ön, uram. Kérem, ne bámuljon így rám. Még sötétedés előtt szeretnék Golden Crestbe érni. Nincs semmiféle Mrs. Clayborne. Jaj, az úgy nem lesz jó! Volna szíves valami olyasmit mondani, aminek értelme is van hajolt közelebb hozzá a Travis. Emily hátrébb lépett. A férfi túlságosan jóképű volt. Az a gyönyörű zöld szempár! Nyomban feltűnt neki, amikor az imént veszekedett vele, és feltette azokat a durva kérdéseket. Azt is észrevette, hogy mennyire erős és férfias a fickó. Travis Clayborne magas volt és karcsú, de vállán és karján csak úgy dagadtak az izmok. Lejjebb már nem mert nézni, nehogy a férfi azt higgye, ismét meg akarja rúgni, de biztos volt benne, hogy a lába is ugyanilyen izmos. Kétségtelen, hogy rendkívül vonzó a fickó. A nők valószínűleg bolondulnak utána. Az ostobák képtelenek ellenállni egy ilyen gyönyörű zöld szempárnak. A mosolya is meglehetősen felkavaró. Hiszen csak egy röpke másodpercre mosolygott rá, és neki máris hevesebben kezdett dobogni a szíve. Nyilván már nők százainak törte össze a szívét, és Emily nem óhajtott a következő áldozat lenni. Ő már

14 egyszer fájdalmas leckét kapott a sorstól. Köszöni szépen, az elég is volt neki. Miss Finnegan hirtelen olyan ábrándos tekintettel bámult rá, hogy Travis elképzelni sem tudta, mi ütött belé. Azt kérdeztem, hogy miért kellene házasnak lennem ahhoz, hogy elkísérjem magát Golden Crestbe? Mert nem lenne ildomos, hogy egyedül lovagoljak az erdőben egy ilyen jóképű férfival. Mit gondolnának az emberek? Ugyan kit érdekel? Nem ismer itt senkit, vagy igen? Nem, de majd megismernek, amikor Mr. O'Toole felesége leszek. Ha Golden Crest csak egynapi lovaglásra van ide, akkor valószínűleg idejárok majd bevásárolni. Bizonyára megérti a fenntartásaimat, uram. Ügyelnem kell a látszatra. A férfi megrántotta a vállát. Ha nem jön velem, akkor teljesítettem is az ígéretemet, hogy felajánlom magának a szolgálataimat. Viszontlátásra, hölgyem. Ezzel sarkon fordult, hogy elmenjen. A lány megrémült. Várjon! kiáltott fel, és a férfi után vetette magát. Csak nem akar itt hagyni egyedül? Egy úriember soha nem hagyna egyedül egy kiszolgáltatott hölgyet Azt hiszem, én nem vagyok úriember szólt vissza Travis anélkül, hogy lassított volna. Az pedig egészen biztos, hogy maga nem kiszolgáltatott hölgy. Emily megragadta a férfi karját, és lábát megvetve próbálta megállítani, ám hamarosan azt kellett tapasztalnia, hogy a durva fickó szó szerint maga után vonszolja. De igenis kiszolgáltatott vagyok, és kegyetlen dolog öntől, hogy ezt nem ismeri el. Az imént még jóképű voltam, most meg már kegyetlen? Lehet mindkettő egyszerre. Travis hirtelen megállt, és szembefordult a lánnyal. Tudta, hogy nem hagyhatja itt, Pritchardban, különben nem kerülhet többé Rose mama szeme elé. Ugyanakkor belátta, valamiféle egyezségre kell jutnia a lánnyal, ha el akarja vinni Golden Crestbe, és közben a józan eszét is meg akarja őrizni. Nem bóknak szántam jelentette ki Emily elvörösödve, és Travis kénytelen volt elismerni magában, hogy a pirulás nagyon jól áll neki. Mit? Azt, hogy jóképű. Szerintem Randolph Smythe is jóképű volt, aztán mégis kiderült róla, hogy alávaló gazember. Meg ne kérdezd! mondta magának Travis. Nem akarja tudni, ki az a Randolph Smythe? Nem. Emily azért elárulta.

15 Ő az a férfi, akihez hozzá kellett volna mennem. Ez már felkeltette Travis érdeklődését. De nem ment hozzá. Nem, pedig már készen álltam rá. Mennyire készen? A lány még jobban elpirult. Akkor most elvisz Golden Crestbe vagy sem? Travis nem hagyta, hogy Emily másra terelje a szót, most, amikor végre kezdett érdekessé válni a beszélgetés. Mennyire készen? ismételte meg. Az oltár előtt vártam rá. De nem jött el. Cserbenhagyta? Ez igazán kegyetlen dolog volt tőle próbált kedveskedni Travis. El sem tudom képzelni, miért gondolta meg magát az utolsó percben. Travis nem mondott igazat. Meglehetősen biztos volt benne, hogy tudja, miért oldott kereket a jó öreg Randolph. Egyszerűen megjött az esze. Travis kíváncsi lett volna rá, vajon őt is megpróbálta-e lelőni a lány. Ennyi éppen elég, hogy egy férfi világgá fusson. Ezek szerint nem volt esküvő jegyezte meg, mivel semmi okosabb nem jutott eszébe. A lány olyan őszinte reménykedéssel nézett rá, hogy gyanította, ennél azért több együttérzésre számít. Megpróbálta magából kihozni a legjobbat. Vannak férfiak, akiket megrémít a gondolat, hogy egy nő mellett kelljen leélniük az egész életüket. Valószínűleg Randolph is közéjük tartozik. Nem tartozik közéjük. Nézze, hölgyem, próbálok kedves lenni. Tudja, hogy miért nem jött el Randolph a templomba? Mert rálőtt, ugye? Nem lőttem rá. Igazából nem is akarom tudni, rendben? Elég annyi, hogy nem volt esküvő. Ó, de volt esküvő. Nem említettem volna, hogy a nővérem sem jelent meg a templomban? Csak viccel, ugye? Nem, komolyan beszélek. A nővére és Randolph Igen, már férj és feleség. Travis megdöbbent. Milyen családból származik maga? A saját testvére árulta el? Soha nem álltunk igazán közel egymáshoz biztosította Emily a férfit.

16 Úgy látom, nem nagyon keserítette el a dolog sandított Travis a lányra, és megcsóválta a fejét. Maga sem értette, miért bosszantja ennyire a történet. Nem is ismeri ezt a Randolph Smythe-t, mégis legszívesebb jól behúzott volna neki egyet, amiért ilyen kegyetlen volt Emilyhez. Bár ha jobban belegondol, Emily Finnegant sem ismeri. Mi a fenéért törődik vele? A lány meglátta a férfi szemében megcsillanó részvétet, és haragos pillantást vetett rá. Nehogy sajnálni merjen, Mr. Clayborne, érti? Nagyon úgy festett, mint aki ismét bele akar rúgni. Travisből azonnal elpárolgott minden sajnálat. Valószínűleg a maga hibája volt. Ha puszta tekintettel ölni lehetne, Travisnek már hozhatták is volna a koporsót. A férfi ennek ellenére sem vonta vissza kijelentését, sőt rábólintott, hogy jelezze, nagyon is komolyan gondolta, amit mondott. És miben hibáztam volna? kérdezte a lány, és összefonta a karját maga előtt. Eközben véletlenül megbökte esernyőjével Travist. Mivel a férfi az imént durva dolgokat mondott neki, ezért nem kért bocsánatot. Travis azt hitte, a lány szándékosan bökte meg. Elkapta az esernyőt, és a táskák tetejére hajította. Csak ezután válaszolt. Egy alkalmatlan és gátlástalan gazembert választott. Abban hibás. Már rá kellett volna jönnie, milyen szerencsés, hogy megszabadult tőle. A férfi ezzel jóvátette iménti durvaságát Emily szemében. A lány megértette, hogy Travis nem akart durva lenni, amikor őt hibáztatta, csak őszintén kimondta, amit gondolt. Ráadásul igaza volt: valóban rosszul választott. Akkor most elvisz Golden Crestbe, vagy sem? Mi történt a házaspárral, akik eddig kísérték? Melyikkel? Hogy-hogy melyikkel? csodálkozott Travis. Többen is voltak? Igen, hárman. Három ember vagy három házaspár? Három házaspár. Emily hirtelen lesütötte a tekintetét, és szemmel láthatóan kényelmetlenül érezte magát. A téma nyilván fájdalmas számára. Ekkor Travisnek eszébe ötlött, hogy Cole mondott valamit a pritchardi emberek babonás mivoltáról, és arról, hogy félnek Emily Finnegantől. Már sajnálta, hogy nem figyelt jobban. Azonban késő már ezen bánkódnia. Mégis meg kell tudnia a részleteket, mielőtt bárhova is elindulna a nővel. Már csak a saját biztonsága érdekében is. Szóval hat darab kísérőt fogyasztott el eddig? Ez egy nagyon hosszú út, Mr. Clayborne. Mi történt az első házaspárral?

17 Johnsonékkal? Igen, velük hagyta rá Travis, csak hogy a lány folytassa. Mi lett velük? Az elég tragikus volt. Travis pontosan valami ilyesmitől tartott. Fogadni mertem volna, hogy az volt. Mit csinált velük? Semmit húzta ki magát sértődötten Emily. Megbetegedtek a vonaton. Szerintem valami romlott dolgot ettek. Több utas is rosszul lett tette hozzá. Johnsonék Chicagóban maradtak. Mostanra már biztosan meggyógyultak. Mi történt a második párral? Porterékre gondol? Az is elég tragikus volt ismerte el a lány. Ők is megbetegedtek. Tudja, a hallal nagyon kell vigyázni A hallal? Igen, halat ettek. Biztos romlott volt az is. Én figyelmeztettem Mr. Portert, de nem hallgatott rám. Megette. És? St. Louisban levették a vonatról őt is meg a feleségét is. A romlott hal akár végzetes is lehet jegyezte meg Travis. Így igaz bólintott hevesen Emily. Szegény Mr. Porter meg is halt. És Mrs. Porter? Szerinte mindenki hibás, a férjét kivéve. Még engem is káromolni kezdett. El tudja ezt képzelni? Pedig én figyelmeztettem a férjét, hogy ne egyen a halból, de ő csak azért is belakmározott. Akkor miért magát hibáztatja az asszony? Mert Johnsonék is megbetegedtek. Nem hitte el, hogy az étel volt romlott. Szerinte én betegítek meg mindenkit. De nem kell aggódnia, uram. Ne egyen halat, és akkor biztosan nem lesz semmi baja. A harmadik házaspár is halat evett? Nem rázta meg a fejét a lány. De az is elég Tragikus volt? Igen, tragikus bólintott Emily. Honnan tudta? Talán hallotta, mi történt Mr. Hanesszel? Nem, csak ráhibáztam. Mi történt Hanesszel? Lelőtték. Tudtam, hogy már mást is lepuffantott. Nem én lőttem le! kiáltott fel a lány. Miből gondolja, hogy képes lennék ilyen szörnyűségre? Engem is megpróbált lelőni emlékeztette Travis. Az véletlen volt. Rendben, akkor véletlenül lőtte le Mr. Hanest, igaz? próbált viccelődni a férfi.

18 Nem. Kártyázott valakivel, aztán az egyikük, már nem emlékszem, melyik, csalással vádolta a másikat. Verekedni kezdtek, és Mr. Hanes kapott egy golyót. Nem volt komoly a sérülése, és a másik ugyanolyan könnyen megsérülhetett volna, mert egymásra lövöldöztek mint a vademberek. Tönkrement a legjobb kalapom, amikor Mrs. Hanesszel együtt megpróbáltunk a szék alá bújni, nehogy minket is eltaláljon egy eltévedt golyó. Aztán mi történt? A kalauz bekötözte Mr. Hanes karját, aztán Emerson Pointnál a feleségével együtt a városi doktorra bízta őket. És onnan egyedül utazott idáig? Igen. Golden Crestbe is elmennék egyedül, ha tudnám az utat. A szállodatulajdonos szerint vezetőre van szükségem, ezért kerestem valakit, aki elkísér. És akkor ön felajánlotta a szolgálatait. Elvisz Golden Crestbe, ugye? Rendben, elviszem. Ó, köszönöm, Mr. Clayborne suttogta Emily. Megszorította a férfi kezét, és hálásan rámosolygott. Nem fogja megbánni. Hívjon csak Travisnek. Rendben. Nagyra értékelem, kedves Travis, hogy elkísér engem. Nem vagyok kedves. Ahogy én látom a dolgot, nincs más választásom, és minél hamarabb útnak indulunk, annál hamarabb megszabadulok magától. Emily erre elengedte Travis kezét, és a csomagjai felé fordult. Ha nem jutott volna eszembe az imént, hogy elhatároztam, soha többé nem leszek nyílt és őszinte, akkor most azt mondanám, hogy önnél durvább és barátságtalanabb embert még nem láttam. Ha nem tévedek, eddig valahányszor csak kinyitotta a száját, mindig nyílt és őszinte volt. Igen, de csak most jutott eszembe, hogy ne legyek az. Ezt most inkább ne magyarázza meg morogta Travis. Várjon itt, amíg elmegyek a lovakért. Jut eszembe, Emily, a hegyre csak két táskát hozhat. A többiért O'Toole-nak kell eljönnie. Itt hagyhatja a szállodában. Olsen majd vigyáz rájuk, hogy el ne lopják. Szó sem lehet róla kiáltotta Emily, hogy Travis meghallja, mivel a goromba fickó már jó messze járt. Minden táskámat magammal viszem, köszönöm szépen. Nem hozza, de azért szívesen. A lány fogát csikorgatta elkeseredésében. Nézte, ahogy a férfi könnyed, laza léptekkel távolodik tőle. Figyelte, hogyan jár a lába, a karja minden lépésnél, és kénytelen volt elismerni, hogy roppant vonzónak találja a barbár fickót. Figyelemre méltó férfi, az biztos. Milyen kár, hogy olyan fafejű! Sóhajtva kényszerítette magát, hogy másfelé nézzen. Elvégre nemsokára Mr. O'Toole-hoz megy feleségül. Nem illik, hogy észrevegye a fess férfiakat maga körül.

19 Nem ő volt a könnyűvérű lány a családban, hanem Barbara. Emilyt mindig is megbízhatónak és gyakorlatiasnak tartották. Mint egy öreg, de kényelmes házipapucs, gondolta némi keserűséggel. De ez már a múlté többé nem lesz sem megbízható, sem gyakorlatias. Travis már az utca túloldalán járt, amikor a lány kiáltása utolérte. Travis, figyelmeztetnem kell, hogy egyáltalán nem vagyok megbízható. Nem is gondoltam, hogy az lenne kiáltott vissza a férfi. Ráadásul egy csepp józan ész sem szorult magába. Emily elégedetten elmosolyodott, mire Travis döbbenten torpant meg. Azt mondja, nincs egy csepp józan eszem sem? Az ég szerelmére, hiszen valósággal fellelkesítette a nőt a megjegyzése. Nem tűnt fel neki, hogy ezt sértésnek szánta? Nem, ez nem is sértés. Csupán a nyers igazságot mondta ki. Emily! Igen? O'Toole tudja, hogy egy őrült nőt készül feleségül venni? H a r m a d i k f e j e z e t Emily komolyan megsértődött. Haragos pillantását és jeges hallgatását Travis rendkívül mulatságosnak találta, mégsem mert nevetni rajta, sőt még egy apró mosolyt sem kockáztatott meg. Tudta jól, ha a lány rájönne, hogy milyen jól szórakozik rajta, vége-hossza nem lenne a lamentálásnak. Emily egészen délutánig nem szólt egy szót sem. Ekkor megálltak, hogy pihentessék a lovakat. Legalábbis Travis ezzel magyarázta a megállás okát, és a lány el is hitte ezt a hazugságot. Valójában a férfi azért állt meg, hogy Emily pihenhessen egy kicsit. A lány szemmel láthatóan nem volt egy nagy lovas, és ahogy a hátsójával a nyerget verdeste, az nyilván nem lehetett kellemes. Fájdalmas arckifejezése is erről árulkodott. Szegényke alig tudott egyenesen állni, amikor végre sikerült leszállnia a lóról. Nem engedte Travisnek, hogy segítsen, és egyáltalán nem találta mulatságosnak a férfi megjátszott kétségbeesését. Mivel jókora utat megtettek már a meredek hegyi ösvényen, a levegő sokkal hűvösebbé vált. Travis vette a fáradságot, és tüzet rakott, hogy a lány felmelegedhessen. Csendben fogyasztották el kevéske ebédjüket, majd amikor a férfi kezdte azt hinni, hogy mégsem lesz ez út olyan katasztrofális, a lány megszólalt, és mindent tönkretett. Ugye szándékosan tette, Travis? Vallja be, kérjen bocsánatot, és akkor talán meg is bocsátok önnek.

20 Semmit sem tettem szándékosan. Én mondtam, hogy vesse át a jobb lábát a ló túloldalára, emlékszik? Maga ragaszkodott ahhoz, hogy oldalt üljön a nyeregben. Honnan tudhattam volna, hogy még soha nem lovagolt így? Délen a hölgyek mind így ülnek a nyeregben jelentette ki a lány. Travist meglegyintette a fejfájás előszele. De maga nem Délről jött, igaz? Bostoni, ha nem tévedek. Mit számít az, hogy hova valósi vagyok? A déli hölgyek a legkifinomultabbak. Ezt mindenki tudja, ezért határoztam el, hogy én is déli leszek. Travis lüktető fájdalmat érzett a fejében. Nem döntheti el csak úgy, hogy mostantól déli lesz. Dehogynem. Bármi lehetek, ami csak akarok. Miért pont déli? kérdezte Travis jobb meggyőződése ellenére. Mivel a déli nők enyhén vontatott kiejtését nagyon nőiesnek és dallamosnak tartják. Komolyan tanulmányoztam a kérdést, és biztosíthatom, hogy tudom, mit beszélek. Magam is tökélyre fejlesztettem a beszédjüket. Akarja hallani, amint Nem, Emily, egyáltalán nem szeretném hallani, és nem minden déli nő lovagol oldalt a nyeregben. A lány olyan pillantást vetett rá, hogy Travis nyomban megbánta, amiért nem ejtette a lovaglás témáját. A legtöbb déli nő igenis így ül a nyeregben szögezte le. És az, hogy még soha nem lovagoltam így, nem jelenti azt, hogy ne sikerülhetett volna. Meg tudtam volna csinálni, ha ön nem avatkozik közbe. Szándékosan dobott fel úgy arra a lóra, hogy majdnem átestem a másik oldalára, igaz? Nyakamat is szeghettem volna. Travis nem volt hajlandó magát hibáztatni a lány ügyetlenségéért. Én csak felsegítettem. Honnan tudhattam volna, hogy nem áll meg odafönt? Fáj még a válla? Nem, és igazán hálás vagyok, amiért kimasszírozta belőle a fájdalmat. De nézze meg az új ruhámat! Tiszta sár az egész, köszönöm szépen. Mit fog rólam Clifford O'Toole gondolni? A kesztyűjén egy hatalmas, golyó ütötte lyuk tátong. Szerintem azt fogja először észrevenni. Mellesleg, ha szereti, akkor nem érdekli, hogy milyen ruha van magán. A lány előbb beleharapott az almájába, csak aztán döntötte el, hogy tisztázza a helyzetet. Nem szeret. Hogyan is szerethetne? Még sohasem találkoztunk. Travis lehunyta a szemét. Úgy tűnt, Emilyvel beszélgetni legalább olyan nehéz, mint megnyerni egy vitát bátyjával, Cole-lal szemben azaz reménytelen. Egy olyan férfihoz akar hozzámenni, akit nem is ismer? Nem furcsa ez egy kicsit? Nem igazán. Nem hallott még a postán rendelt menyasszony intézményéről? És maga egy ilyen menyasszony lenne? Olyasmi kertelt a lány, mert az igazat nem akarózott bevallania. Mr. O'Toole és én leveleztünk,

Ötven egész esztendővel a csokoládés uzsonna után kezdődik Magdaléna két életének tulajdonképpeni története... *****

Ötven egész esztendővel a csokoládés uzsonna után kezdődik Magdaléna két életének tulajdonképpeni története... ***** Ötven egész esztendővel a csokoládés uzsonna után kezdődik Magdaléna két életének tulajdonképpeni története... ***** Ezüst gyertyatartók fénye mellet egy fiatal férfi hajol íróasztala fölé. Az arca márványfehér,

Részletesebben

A Feldegg-kúria teraszán 1914 nyár elején két ifjú hölgy üldögélt. Élvezték az elsõ meleg napsugarakat, és közben kézimunkáztak. Bárcsak tudnám, mi

A Feldegg-kúria teraszán 1914 nyár elején két ifjú hölgy üldögélt. Élvezték az elsõ meleg napsugarakat, és közben kézimunkáztak. Bárcsak tudnám, mi I. A Feldegg-kúria teraszán 1914 nyár elején két ifjú hölgy üldögélt. Élvezték az elsõ meleg napsugarakat, és közben kézimunkáztak. Bárcsak tudnám, mi értelme ennek az unalmas hímzésnek! A mamának már

Részletesebben

Bányai Tamás. A Jóság völgye

Bányai Tamás. A Jóság völgye Bányai Tamás A Jóság völgye - Nem sikerült - suttogta Ria alig hallhatóan. - Azt hiszem senkinek sem fog sikerülni. Gézu értetlenül és csodálkozva nézett rá. A kötés alatt mintha kikerekedett volna egy

Részletesebben

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido-történet gyerekeknek Richard Moon és Chas Fleischman tollából Vass Anikó és Erszény Krisztián fordításában Előszó Ezt a történetet közel huszonöt

Részletesebben

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Kislányként sok álmom volt. Embereknek szerettem volna segíteni, különösen idős, magányos embereknek. Arrol

Részletesebben

SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI. az idôvonaton MÓRA KÖNYVKIADÓ

SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI. az idôvonaton MÓRA KÖNYVKIADÓ SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI az idôvonaton MÓRA KÖNYVKIADÓ A Móra Könyvkiadó a Szepes Mária Alapítvány támogatója. Az alapítvány célja az író teljes életmûvének gondozása, még kiadatlan írásainak megjelentetése,

Részletesebben

A mi fánk. "Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap,

A mi fánk. Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap, A mi fánk "Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap, Ha nem lennének fák és madarak." (Horváth Imre) 2013.04.30. 1-2. óra Magyar nyelv és

Részletesebben

Pierre Anthon aznap hagyta ott az iskolát, amikor rájött, hogy semmit sem érdemes csinálni, ha egyszer amúgy sincs értelme semminek.

Pierre Anthon aznap hagyta ott az iskolát, amikor rájött, hogy semmit sem érdemes csinálni, ha egyszer amúgy sincs értelme semminek. 8 II Pierre Anthon aznap hagyta ott az iskolát, amikor rájött, hogy semmit sem érdemes csinálni, ha egyszer amúgy sincs értelme semminek. Mi, többiek maradtunk. Bár a tanárok igyekeztek gyorsan eltüntetni

Részletesebben

Örökkévaló 8. Rész. Gerilla! Tiszperger József. Publio Kiadó. Minden jog fenntartva!

Örökkévaló 8. Rész. Gerilla! Tiszperger József. Publio Kiadó. Minden jog fenntartva! Örökkévaló 8. Rész Gerilla! Tiszperger József Publio Kiadó 2013 Minden jog fenntartva! Dani és kis csapata kaptak némi fegyvert, megkapták az utasításokat, beültek a buszba, és visszamentek oda, ahonnan

Részletesebben

Sokféleképpen belefoghatnék ebbe a történetbe. Ábrándosabb lelkületű olvasóim, akik nem közömbösek régmúlt csaták és elporladt hősök iránt, bizonyára nem vennék zokon, ha úgy kezdeném: régesrég, azokban

Részletesebben

A döntés meghozatalában, miszerint egy lélekgyermeket vesz magához, Bonaria számára a legnagyobb problémát természetesen nem az emberek kíváncsisága,

A döntés meghozatalában, miszerint egy lélekgyermeket vesz magához, Bonaria számára a legnagyobb problémát természetesen nem az emberek kíváncsisága, A döntés meghozatalában, miszerint egy lélekgyermeket vesz magához, Bonaria számára a legnagyobb problémát természetesen nem az emberek kíváncsisága, sokkal inkább a házába befogadott kislány kezdeti viselkedése

Részletesebben

Csaplár Vilmos KURVA VAGYOK

Csaplár Vilmos KURVA VAGYOK Csaplár Vilmos KURVA VAGYOK Csaplár Vilmos Kurva vagyok (Karriertörténet) Regény 2011 Fapadoskonyv.hu Kft. Csaplár Vilmos 1. Elvárok mindenféle ajándékot férfiaktól, de a tudat, hogy nem vagyok rászorulva,

Részletesebben

Én Istenem! Miért hagytál el engem?

Én Istenem! Miért hagytál el engem? Édes Illat Én Istenem! Miért hagytál el engem? Sóhajtotta Jézus, miközben a fakereszten felfüggesztve, vércseppek csöpögtek végig a testén. És akkor, nem lélegzett többet. Nem, te voltál minden reményem!

Részletesebben

Szeretet volt minden kincsünk

Szeretet volt minden kincsünk Szeretet volt minden kincsünk Azt mondják, mindenkinek meg van írva a sorskönyvében az élete. Mindenkinek ki van jelölve z út, mint a kerti ösvény, szélekkel, jelekkel, hogy ne lehessen letérni róla. Van

Részletesebben

George Varga: Az öregember és a farkas (részlet)

George Varga: Az öregember és a farkas (részlet) Angyalka élményei B. Kis János, Orosz T. Csaba, Gwendoline Welsh, Poczai Péter, George Varga, J. Simon Aranka 2013 Publio kiadó Minden jog fenntartva Szerkesztette: Publio Kiadó Kft. George Varga: Az öregember

Részletesebben

A szenvede ly hatalma

A szenvede ly hatalma Előhang Leonard Kastner mostanában egyre többször gondolt ar ra, hogy vissza kéne vonulnia. Miért is ne? Az időzítés tökéletes lenne. Annyi pénzt keresett már, amiről régebben álmodni sem mert volna, ráadásul

Részletesebben

Szeretetettel ajánlom műveimet mindenkinek olvasásra, szórakozásra, vagy csupán elmélkedésre. Joli néni

Szeretetettel ajánlom műveimet mindenkinek olvasásra, szórakozásra, vagy csupán elmélkedésre. Joli néni BRÁTÁN ERZSÉBET HÉTKÖZNAPI CSODÁK NOVELLAGYŰJTEMÉNY ELŐSZÓ Kedves olvasóim! Az alábbi novelláim a valóság és a fantázia összefonódásából születtek. Számtalanszor elmegyünk apróságok felett, pedig az élet

Részletesebben

Spanyolországi beszámoló

Spanyolországi beszámoló Spanyolországi beszámoló Rettentően vártam már hogy végre eljöjjön a nap, hogy Spanyolországba utazzunk, mivel ez lett volna az első utam, amit repülővel tettem volna meg, ami már magában elég ok a nagy

Részletesebben

FARKAS KATALIN. Félvér Tigris. Derna krónikák 1.

FARKAS KATALIN. Félvér Tigris. Derna krónikák 1. FARKAS KATALIN Félvér Tigris Derna krónikák 1. 1. Meglepetés A mai napom is ugyanúgy kezdődött, mint minden hétköznapom. Kicsit morcosan keltem fel, unottan ettem meg a reggelit, lassan öltöztem fel és

Részletesebben

Buddha pedig azt mondta a tanítványainak:

Buddha pedig azt mondta a tanítványainak: Buddha egy fa alatt ült, és a tanítványainak magyarázott. Odament hozzá egy férfi, és beleköpött az arcába. Buddha megtörölte az arcát, és visszakérdezett: - És most?akarsz még mondani valamit? A férfi

Részletesebben

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés V i c z i á n Á k o s Halálos haszonszerzés Nem is emlékszem, hogy mikor aludtam ilyen jót, igaz nem volt több hat óránál, de ennyit ritkán alszom. Nyújtózkodtam egy hatalmasat, majd felkeltem az ágyból,

Részletesebben

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András Joachim Meyer A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Bot Fordította: Berki András A botról Az ötödik, és egyben utolsó fejezete ennek a könyvnek, amiben elmagyarázom és röviden

Részletesebben

Andersen meséi AZ ÖREG UTCAI LÁMPÁS

Andersen meséi AZ ÖREG UTCAI LÁMPÁS Andersen meséi AZ ÖREG UTCAI LÁMPÁS Hallottad-e már az öreg utcai lámpás történetét? Igaz, nem éppen vidám história, de azért egyszer végighallgathatod. Volt egyszer egy jóravaló, öreg utcai lámpás, aki

Részletesebben

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett 16 Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett mást is felfedezni vélt. Dühöt, talán. Kétségbeesést.

Részletesebben

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Forrás: Gyurcsó István Alapítvány Füzetek 14., Dunaszerdahely, 1999

Részletesebben

Legyen, BELÉPŐ ??? !!! JULIE FISON

Legyen, BELÉPŐ ??? !!! JULIE FISON Legyen, BELÉPŐ???!!! ahogy akarod! ÁLOM vagy VALÓSÁG JULIE FISON Elsô fejezet Ahogy leszálltam a buszról, már tudtam, hogy nagy hír vár rám. Nagyon nagy. Elindultam a folyosón a barátnôim felé, remegve

Részletesebben

Csillag-csoport 10 parancsolata

Csillag-csoport 10 parancsolata Csillag-csoport 10 parancsolata 1. Nagyon jól érezd magad mindig, mert ilyen hely nem lesz több a világon. (Panka) 2. Próbálj meg normálisan viselkedni, hogy ne legyenek rád dühösek. (Vince) 3. Kitartóan

Részletesebben

LEE CHILD 10 RÖGÖS ÚT

LEE CHILD 10 RÖGÖS ÚT 1. fejezet Jack Reacher egy dupla feketét rendelt, csokireszelék és cukor nélkül, nem porceláncsészében, hanem mûanyag pohárban, és még mielõtt kihozták volna a kávét az asztalához, végignézte, ahogy egy

Részletesebben

mondott, és nem kimondott gondolataival. Még senki sem tudta így elmondani ezeket, akár burkoltan is, bizony ezek a dalok gyakran kimondják azt,

mondott, és nem kimondott gondolataival. Még senki sem tudta így elmondani ezeket, akár burkoltan is, bizony ezek a dalok gyakran kimondják azt, II. fejezet [...] Legyél az esernyőm, Óvj a széltől, és ha mégis elázom, Te legyél az égen a Nap, Te melegíts át, ha néha fázom! Én meg olyan leszek hozzád, mint a gazdájához a véreb Amikor először láttam

Részletesebben

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG)

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy Igen? Kérlek, ne zavarj, imádkozom. De te megszólítottál! Én, Téged megszólítottalak? Biztos, hogy nem! Csak imádkozom:

Részletesebben

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve Kiss Ottó A nagypapa távcsöve ITT VANNAK A NAGYIÉK Itt vannak a nagyiék, megjöttek! Két hétre. Fogalmam sincs, hogy mit lehet majd velük addig csinálni. 3 A NAGYPAPA UGYANOLYAN A nagypapa ugyanolyan, mint

Részletesebben

HÁLA KOPOGTATÁS. 1. Egészség

HÁLA KOPOGTATÁS. 1. Egészség HÁLA KOPOGTATÁS 1. Egészség Annak ellenére, hogy nem vagyok annyira egészséges, mint szeretném, teljesen és mélységesen szeretem és elfogadom a testemet így is. Annak ellenére, hogy fizikailag nem vagyok

Részletesebben

- E szerint elégedett vagy? - Több, - boldog. Boldog! Milyen különösen hangzott ez a szó, ebben a dohosszagú, szegényes, díván nélküli odúban.

- E szerint elégedett vagy? - Több, - boldog. Boldog! Milyen különösen hangzott ez a szó, ebben a dohosszagú, szegényes, díván nélküli odúban. A SZERELEMRŐL Tavaly, június elején abban a kisvárosban voltam, ahol születtem. A városban most is az a sajátságos csend, mintha halottak közt járnék. Két hét alatt beteltem vele, kivágytam belőle, akárhová,

Részletesebben

Claire Kenneth. Randevú Rómában

Claire Kenneth. Randevú Rómában Claire Kenneth Randevú Rómában CLAIRE KENNETH Randevú Rómában Regény 2010 Fapadoskonyv.hu Kft. honlap: www.fapadoskonyv.hu e-mail: info@fapadoskonyv.hu A könyv az alábbi kiadás alapján készült: Claire

Részletesebben

A boldogság benned van

A boldogság benned van Halász Emese A boldogság benned van 50 lépés a boldogság felé Előszó Kedves Olvasó! Levelem hozzád, azzal kezdeném, hogy el kell mondanom pár dolgot Neked! Nagyszerű híreim vannak ugyanis. Képzeld, a boldogság

Részletesebben

Tinta Nász. Keszi Bálint. Publio kiadó. Minden jog fenntartva! A szöveget lektorálta: Somogyi Gyula. A borítót szerkesztette: Keszi Dániel

Tinta Nász. Keszi Bálint. Publio kiadó. Minden jog fenntartva! A szöveget lektorálta: Somogyi Gyula. A borítót szerkesztette: Keszi Dániel Tinta Nász Keszi Bálint 2015 Publio kiadó Minden jog fenntartva! A szöveget lektorálta: Somogyi Gyula A borítót szerkesztette: Keszi Dániel Barcsi Lilla Szilviának, egyetlen igaz szerelmemnek. Epilógus

Részletesebben

Gyerekekre alkalmazta: Anthony A. Lee Illusztrálta: Rex John Irvine Fordította: Maryam Frazer Channának.

Gyerekekre alkalmazta: Anthony A. Lee Illusztrálta: Rex John Irvine Fordította: Maryam Frazer Channának. Gyerekekre alkalmazta: Anthony A. Lee Illusztrálta: Rex John Irvine Fordította: Maryam Frazer Channának. 1 2 Nagyon régen, mielőtt megszülettél, 'Abdu'lBahá ellátogatott Amerikába. Az utazás alatt Amerikában

Részletesebben

VERASZTÓ ANTAL AKIKKEL AZ ÉLET TÖRTÉNIK

VERASZTÓ ANTAL AKIKKEL AZ ÉLET TÖRTÉNIK VERASZTÓ ANTAL AKIKKEL AZ ÉLET TÖRTÉNIK A következő történet szereplői közül példaként egy olyan helybéli embert állíthatunk, akit a neve miatt mindenki Bokor Mihálynak szólított, és akiről semmi rosszat

Részletesebben

Szerintem vannak csodák

Szerintem vannak csodák Brjeska Dóra Szerintem vannak csodák De neked is tenned kell értük 2015 Bevezetés Ajánlom ezt a könyvet valakinek, aki már egy másik, sokkal békésebb helyről vigyáz ránk és segít nekünk. Így kezdődik egy

Részletesebben

A BARÁT. Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta.

A BARÁT. Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta. Bódi Zsolt Publio Kiadó 2012 Minden jog fenntartva! A BARÁT Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta. Szüleimnek, testvéreimnek,

Részletesebben

Lázár Éva AJÁNDÉK. regény

Lázár Éva AJÁNDÉK. regény Lázár Éva AJÁNDÉK regény Az élet furcsa játéka, a beletörődés és a küzdelem. A belső és külső lélek harca. A féltés, a halál, a megértés, a szeretet és az elfogadás játéka. Egy lány lelki tusája, a család

Részletesebben

ALEA, az eszkimó lány. Regény

ALEA, az eszkimó lány. Regény ANAUTA ALEA, az eszkimó lány Regény 2011 Előszó Amit ebben a könyvben elmondok, az nem kitalálás. Nagy részét apámtól, Jorgkétől hallottam gyerekkoromban. Viharos téli estéken sokszor kértem, hogy meséljen

Részletesebben

Egy jó nyaralás csodákra képes Mire emlékezünk, és miért? (Katarina Loefflerova története alapján)

Egy jó nyaralás csodákra képes Mire emlékezünk, és miért? (Katarina Loefflerova története alapján) Egy jó nyaralás csodákra képes Mire emlékezünk, és miért? (Katarina Loefflerova története alapján) http://centropastudent.org/?typ=sprache&flang=hu&movid=6&nid=43&q=m Óravázlat Korcsoport: 11-12. évfolyam

Részletesebben

Lily Tiffin: A bűnjel

Lily Tiffin: A bűnjel Lily Tiffin: A bűnjel Lily Tiffin A bűnjel (Részlet) Regény (Részlet) Lomart Kiadó A digitális kiadás a 2008-ban meg jelent ISBN 978-963-9632-15-8 számú kiadás változtatás nélküli másolata. A digitális

Részletesebben

Azonnal megkezdődtek a bejelentkezések. És szinte kizárólag férfiak hívtak.

Azonnal megkezdődtek a bejelentkezések. És szinte kizárólag férfiak hívtak. A NAPI BETEVŐ A Férfiak a díványomon egy váratlan utazás története, amely történetesen a férfiak erotikus gondolkodásába vezetett. Amit ott megtanultam pácienseim vágyairól és viselkedéséről a szex és

Részletesebben

Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva

Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva Olcsó krumpli Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva ment ajtót nyitni. Nagy örömére, az édesanyja állt az ajtó előtt. Anyukám, de jó, hogy jössz. Alig állok a lábamon, olyan álmos vagyok. Kislányom! Csak

Részletesebben

Károlyi Pályázat. Kémia. Írta: Elefánti Barbara 10. A

Károlyi Pályázat. Kémia. Írta: Elefánti Barbara 10. A Károlyi Pályázat Kémia Írta: Elefánti Barbara 10. A 2007. november 3. Tartalomjegyzék 2. oldal: Tartalomjegyzék 3. oldal: Bevezetés 4. oldal: Emil Fischer élete és munkássága 5.-7. oldal: Beszélgetés Emil

Részletesebben

E D V I N Írta Korcsmáros András

E D V I N Írta Korcsmáros András E D V I N Írta Korcsmáros András A színen a Fiú, aki egy padon ül, majd előveszi a telefonját. Szia! Én vagy az, Dávid! Most hallasz? Nem? Na és most? Nagyszerű! Minden rendben. Nem, nincs baj. Éppen ebédszünetem

Részletesebben

útja a szabadság felé

útja a szabadság felé Szandra útja a szabadság felé Szandra útja a szabadság felé Szandra egy teljesen hétköznapi erdélyi kisvárosban nőtt fel. A családi házuk két kis szobából és egy nappali-konyhából állt. Két húga volt és

Részletesebben

garmadát. Abban sem volt nagy köszönet, ahogy cseperedtem, mert, ami rosszat elképzelhet az ember, azt én mind véghezvittem: a macska talpára

garmadát. Abban sem volt nagy köszönet, ahogy cseperedtem, mert, ami rosszat elképzelhet az ember, azt én mind véghezvittem: a macska talpára Mire megvirrad... Julis! Julis! Asszony! Csak nem hagy békén, s én áldozatként, hogy szabaduljak tőle, elvonulok, mint a nagyokosok, tollat veszek a kezembe, azzal ámítom őnagyságát, hogy úr lettem, ahogy

Részletesebben

Talabér Gergő Ugrani muszály...

Talabér Gergő Ugrani muszály... Talabér Gergő Ugrani muszály... Épp az ablak előtt álltam, amikor a harang tizenkettőt ütött. Figyeltem a sürgő-forgó város kavalkádját. Emberek siettek a dolguk után a főtér macskakövein botladozva. Némelyek

Részletesebben

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem jelenthetett komolyabb problémát az, hogy megértesse

Részletesebben

Már a tanítóképző utolsó évét jártam, mikor meglegyintett úgyszólván az első komoly szerelem. Ez a

Már a tanítóképző utolsó évét jártam, mikor meglegyintett úgyszólván az első komoly szerelem. Ez a V Barna legény. Te szegény, te szép. Dús hajad egy leány álma. Elvesztettem az eszem s szemem könnyet hullat, mint estalkonyatkor az ég. Ó, miféle babona űzi tekintetem utánad? Végigkísérlek a fasoron,

Részletesebben

NEGYEDÓRA AZ OLTÁRISZENTSÉG ELÔTT

NEGYEDÓRA AZ OLTÁRISZENTSÉG ELÔTT NEGYEDÓRA AZ OLTÁRISZENTSÉG ELÔTT Szent Claret Mária Antal (1807 1870) gondolatai alapján Szeretett gyermekem! Látogass meg engem gyakran az Oltáriszentségben! Nem szükséges hosszasan maradnod és sokat

Részletesebben

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com Korrektúra: Egri Anikó 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 3 Az összefogás döbbenetes ereje... 4 Depressziós helyett bajnok... 6 Na

Részletesebben

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait.

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait. Göncölszekér M ári szólt asszonyához Pista, te csak maradj az ágyban, próbálj meg aludni. Ez a szegény lánygyerek folyton köhög. Nem hagy téged aludni. Nem tudsz pihenni. Lehet, hogy a komámnak lesz igaza.

Részletesebben

Megbánás nélkül (No regrets)

Megbánás nélkül (No regrets) Stargate SG1- Megbánás nélkül (No Regrets) Kategória: Stargate SG1 Romantika Rövid ismertető: Bárcsak a Jég foglyai néhány perccel tovább tartott volna... Írta: Alli Snow Web: http://www.samandjack.net/fanfics/viewstory.php?sid=1251

Részletesebben

II. János Pál vetélkedő

II. János Pál vetélkedő II. János Pál vetélkedő Hittan forduló Szent Benedek Gimnázium, Budapest 1 Hittan verseny keretében az utcán végigsétálva embereket kérdeztünk meg arról, hogy mi a véleményük a papokról. Több embert megkérdezvén

Részletesebben

Mindig a holnapra mosolygok, Elvágyom onnan, ahol bolygok, Úgy vágytam ide s most már szállnék. Óh, én bolond, bús, beteg árnyék.

Mindig a holnapra mosolygok, Elvágyom onnan, ahol bolygok, Úgy vágytam ide s most már szállnék. Óh, én bolond, bús, beteg árnyék. Mindig a holnapra mosolygok, Elvágyom onnan, ahol bolygok, Úgy vágytam ide s most már szállnék. Óh, én bolond, bús, beteg árnyék. Ady Endre Utálok hajnalban kikelni az ágyamból. Nagy bögre kávé nélkül

Részletesebben

Annus szobalányként dolgozott,

Annus szobalányként dolgozott, Annus döntése Annus szobalányként dolgozott, akkor már majdnem 10 éve, amikor az asszonya váratlan ajánlattal állt elő. Kedves Annuskám, tudja mennyire szeretjük magát, a férjem és én is. Családtagnak

Részletesebben

Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik

Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik Több éves gyakorlattal fejlesztették tökélyre kifinomult praktikáik egész arzenálját. Kódszavaik tárháza régi, legendássá vált esetekből épült fel, ám legtöbbször

Részletesebben

a viszonyuk. És a lány nem is hozta rendbe a dolgokat, mielőtt az apja oly hirtelen elment. Visszatekintve már látta, hogy nagyon sok a hasonlóság

a viszonyuk. És a lány nem is hozta rendbe a dolgokat, mielőtt az apja oly hirtelen elment. Visszatekintve már látta, hogy nagyon sok a hasonlóság ELSŐ FEJEZET Nem így kellett volna történnie. Addie Folsom úgy képzelte, a középiskola után hat évvel tehetősen és egy jó kocsi volánjánál ülve tér majd haza. Ehelyett behúzott nyakkal és egy közel háromszázezer

Részletesebben

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1.

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1. Bói Anna Konfliktus? K könyvecskék sorozat 1. Tartalom: Üdvözölöm a kedves Olvasót! Nem lehetne konfliktusok nélkül élni? Lehet konfliktusokkal jól élni? Akkor miért rossz mégis annyira? Megoldás K Összegzés

Részletesebben

REFORMÁCIÓ. Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország

REFORMÁCIÓ. Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország REFORMÁCIÓ Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország Szolgál: Johannes Wöhr apostol info: www.nagykovetseg.com www.fegyvertar.com www.km-null.de Felhasználási feltételek: A blogon található tartalmak

Részletesebben

Kezdetben volt egy darab fehér papír. A Nagy Művészé volt, aki arról volt híres, hogy tökéletes képeket rajzolt, és rajzolás közben sosem követett el

Kezdetben volt egy darab fehér papír. A Nagy Művészé volt, aki arról volt híres, hogy tökéletes képeket rajzolt, és rajzolás közben sosem követett el Egy igaz történet Kezdetben volt egy darab fehér papír. A Nagy Művészé volt, aki arról volt híres, hogy tökéletes képeket rajzolt, és rajzolás közben sosem követett el hibát. Egy napon a Művész hozzálátott,

Részletesebben

Helle Helle Rödby Puttgarden (regényrészlet)

Helle Helle Rödby Puttgarden (regényrészlet) Észak hírnökei 4023 Helle Helle Rödby Puttgarden (regényrészlet) Az Opera szálló Hamburg külterületén, egy építkezés mellett állt. Jóval éjfél után érkeztünk meg, útközben többször is megálltunk, hogy

Részletesebben

Miért nem hív?! Hisz elkérte a számod, és megígérte

Miért nem hív?! Hisz elkérte a számod, és megígérte Miért nem hív?! Hisz elkérte a számod, és megígérte Miért nem hív?! 10/2. Képzeld el ezt a szituációt: Megismerkedtél egy nagyon vonzó pasival. Úgy érezted magad vele, mintha már ezer éve ismernétek egymást.

Részletesebben

XIV. Őszi bánat, csendes, szelíd virág Úgy körülölelted szívem. Kicsiny királyok. Minden virágod, mintha mosolyogna nekem.

XIV. Őszi bánat, csendes, szelíd virág Úgy körülölelted szívem. Kicsiny királyok. Minden virágod, mintha mosolyogna nekem. XIV Őszi bánat, csendes, szelíd virág Úgy körülölelted szívem. Kicsiny királyok. Minden virágod, mintha mosolyogna nekem. Az ősz, a szív: véres két árny. Sokat jártam az emberek között, ifjú vagyok, csendes

Részletesebben

DOMSZKY ZOLTÁN. 69 nap alatt Magyarország körül

DOMSZKY ZOLTÁN. 69 nap alatt Magyarország körül DOMSZKY ZOLTÁN 69 nap alatt Magyarország körül Előzmények Sajnos nem olyan régtől túrázom talán úgy 10 éve kezdtem, de nagyon megszerettem, és belekóstoltam a teljesítménytúrázás műfajába is. Nagyon lelkes

Részletesebben

Egy férfi otthon bemegy a zuhanyzóba, miután a felesége éppen végzett a tusolással, amikor valaki csenget.

Egy férfi otthon bemegy a zuhanyzóba, miután a felesége éppen végzett a tusolással, amikor valaki csenget. 5 PERCES MENEDZSMENT TANFOLYAM 1. lecke Egy férfi otthon bemegy a zuhanyzóba, miután a felesége éppen végzett a tusolással, amikor valaki csenget. A feleség gyorsan maga köré csavar egy törölközőt, és

Részletesebben

Pivárcsi István SzalámI avagy SzeSztIlalom

Pivárcsi István SzalámI avagy SzeSztIlalom Pivárcsi István Szalámi avagy szesztilalom Pivárcsi István Szalámi avagy szesztilalom Diákok és tanárok aranyköpései 2007 2010 2011 Fapadoskonyv.hu Kft. Pivárcsi István Az igazgató beszédet tart A hányingere

Részletesebben

Amint ment, mendegélt egy nagy királyi városon keresztül, meglátta a folyosóról a király a nagy betűket s leküldte inasát, hogy nézné meg, mi van

Amint ment, mendegélt egy nagy királyi városon keresztül, meglátta a folyosóról a király a nagy betűket s leküldte inasát, hogy nézné meg, mi van Százat egy ütéssel Egyszer volt, hol nem volt, volt a világon egy mesterlegény, kinek se égen, se földön nem volt egyebe egy rongyos garasánál. Elindult ő vándorolni. A mint ment, mendegélt hegyen völgyön

Részletesebben

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET gyerekeknek Ferrádi Hádi, a kis versenyautó Ismersz olyan meséket, amiben versenyautók vagy sportkocsik szerepelnek? Ismered például Villám McQueent?

Részletesebben

[Erdélyi Magyar Adatbank]

[Erdélyi Magyar Adatbank] KÉSEI DOLGOK [Vákát oldal] Amikor hosszú évekkel később e munka írója találkozott néhány férfiúval, kik ott bent, ám kint is meséltek neki e régi időkről, amidőn ő még nem járt a szigeten első dolga volt

Részletesebben

A gyűrűn látszott, hogy soká hordhatták és sokat dolgozott az, aki viselte, mert kopott volt, de gyűrű volt. Az anyós nagylelkűségére

A gyűrűn látszott, hogy soká hordhatták és sokat dolgozott az, aki viselte, mert kopott volt, de gyűrű volt. Az anyós nagylelkűségére A gyűrű kora A jobb keze gyűrűsujján lévő karikagyűrűt nézegette. A házassági évfordulójuk közeledett. Hányadik is? Ki kell számolnia. Ha 52-ben házasodtak és most 2011-et írunk, akkor ez az 59. Nem kerek

Részletesebben

Aztán eljött a nap, amikor már nem kapta a segélyt, csak valami járuléknak nevezett, nevetségesen kicsi összeget

Aztán eljött a nap, amikor már nem kapta a segélyt, csak valami járuléknak nevezett, nevetségesen kicsi összeget Kovács Gabriella Hát ennyi volt... Hát ennyi volt érezte, hogy itt az út vége. Tehetetlenül, fáradtan feküdt a hideg kövön a fagyos szélben és nem akart többé engedelmeskedni a teste. Már nem érzett fájdalmat

Részletesebben

A fölkelő nap legendája

A fölkelő nap legendája Prof. Dr. Tapolyai Mihály A fölkelő nap legendája Máréfalvi barátaimnak mestereim egyikéről Dr. Szalay Károly pszichiáter emlékére Dr. Szalay Károly pszichiáter élete (1894-1973) Régen mesternek hívtuk

Részletesebben

Szita Szilvia - www.magyarora.com 2004. II. Biztatás, bátorítás

Szita Szilvia - www.magyarora.com 2004. II. Biztatás, bátorítás I Biztatás, bátorítás I Biztatás, bátorítás Beszédpanelek és mintadialógusok - Ne izgulj, menni / sikerülni fog! - Ne butáskodj, menni / sikerülni fog! - Ne hülyéskedj, menni / sikerülni fog! - Ne félj,

Részletesebben

Kishegyi Nóra: de tudom, hogy van szeretet!

Kishegyi Nóra: de tudom, hogy van szeretet! Kishegyi Nóra: de tudom, hogy van szeretet! Mivel sem az én szüleim, sem férjem szülei nem álltak olyan jól anyagilag, hogy támogatni tudtak volna új otthonunk megteremtésében, esküvőnk után vidékre kötöztünk

Részletesebben

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt Petőcz András Idegenek Harminc perccel a háború előtt Peut-être à cause des ombres sur son visage, il avait l air de rire. (Camus) Megyünk anyámmal haza, a plébániára. Szeretek az anyámmal kézen fogva

Részletesebben

Michael Peinkofer. 1. kötet. A griff bűvöletében. Scolar

Michael Peinkofer. 1. kötet. A griff bűvöletében. Scolar Michael Peinkofer 1. kötet A griff bűvöletében Scolar E lőhang Több száz évvel ezelőtt, régi, sötét korokban A felhőkön átszűrődő sápadt holdfényben az emberi szem alig tudta kivenni a kőrakások gyűrűjét.

Részletesebben

Szép karácsony szép zöld fája

Szép karácsony szép zöld fája Móra Ferenc Szép karácsony szép zöld fája Illusztrációk: Szabó Enikő Nyolcéves voltam, a harmadik elemibe jártam, és először léptem a közszereplés terére. A közszereplés tere az öreg templomunk volt. Úri

Részletesebben

Önmeghaladás, életcélok, jóllét

Önmeghaladás, életcélok, jóllét PÁL FERENC Önmeghaladás, életcélok, jóllét A lélektani és spirituális dimenziók összefüggései Néhány alkalommal találkoztam Gyökössy Bandi bácsival. Többek között, amikor a papnevelõ intézetbe jártam,

Részletesebben

A SZÁZEGYEDIK ASSZONY

A SZÁZEGYEDIK ASSZONY A SZÁZEGYEDIK ASSZONY (Egy kis tréfa) 1883 Sok tarkabarka dolgot írt meg hajdan a pajkos tollú Boccaccio. Veronai, florenci asszonyok segítették benne. Amennyi rossz fát azok a tuzre tettek, annak a hamujában

Részletesebben

B. Kiss Andrea S.O.S. ELVÁLTAM!

B. Kiss Andrea S.O.S. ELVÁLTAM! B. Kiss Andrea S.O.S. ELVÁLTAM! Első levél 1999. január 21. Kedves Barátném! Nagyon szégyellem, hogy ilyen régen írtam már neked, pedig annyi minden történt velem az utóbbi másfél évben. Gondoltam, éppen

Részletesebben

5 perc frontális Csomagolópapír, 1.sz. mell.

5 perc frontális Csomagolópapír, 1.sz. mell. Tantárgy: szövegértés,- szövegalkotás Időkeret:2x45 perc Korosztály: 1. évfolyam Az óra célja: testtudat fejlesztése, térérzékelés tudatosítása, sajátmozgásérzék ápolása, figyelem tartósságának megteremtése,

Részletesebben

Miért tanulod a nyelvtant?

Miért tanulod a nyelvtant? Szilágyi N. Sándor Mi kell a beszédhez? Miért tanulod a nyelvtant? Nyelvtani kiskalauz (Részletek a szerző Ne lógasd a nyelved hiába! c. kötetéből, Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége, 2000) 2. rész Térjünk

Részletesebben

Szentendrei emlék BALLAI LÁSZLÓ COPYRIGHT 2002, BALLAI LÁSZLÓ, MINDEN JOG FENNTARTVA.

Szentendrei emlék BALLAI LÁSZLÓ COPYRIGHT 2002, BALLAI LÁSZLÓ, MINDEN JOG FENNTARTVA. BALLAI LÁSZLÓ Szentendrei emlék COPYRIGHT 2002, BALLAI LÁSZLÓ, MINDEN JOG FENNTARTVA. MEGJELENT AZ EZREDVÉG IRODALMI, MŰVÉSZETI ÉS TÁRSADALOMKRITIKAI FOLYÓIRAT XIV ÉVFOLYAM, 6-7. (2004. JÚNIUS-JÚLIUSI)

Részletesebben

Galambos Gábor, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kar főigazgatója (2001 March 01, Thursday) - Munkatársunktól

Galambos Gábor, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kar főigazgatója (2001 March 01, Thursday) - Munkatársunktól Galambos Gábor, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kar főigazgatója (2001 March 01, Thursday) - Munkatársunktól Amióta én vagyok a fõigazgató, kell, hogy látsszon az, hogy nagyobb rend van. Ez szép lassan

Részletesebben

Helyi emberek kellenek a vezetésbe

Helyi emberek kellenek a vezetésbe Varga László Helyi emberek kellenek a vezetésbe Ön szerint minek köszönhető, hogy az hetvenes-nyolvanas években egy sokszínű és pezsgő kulturális élet tudott létrejönni Kecskeméten? Milyen szerepe volt

Részletesebben

Hogy azt válasszam, akit szeretnék, és azt kapjam, akit megérdemlek

Hogy azt válasszam, akit szeretnék, és azt kapjam, akit megérdemlek 32 Hogy azt válasszam, akit szeretnék, és azt kapjam, akit megérdemlek Kisnémet Mónika Nincs kockázat a szerelemben, és ezt te is meg fogod tanulni. Az emberek évezredek óta keresik és megtalálják egymást.

Részletesebben

Prológus. Hová rejtőzhetek? Találhatok menedéket? Visszafordulhatok? Van még vissza?

Prológus. Hová rejtőzhetek? Találhatok menedéket? Visszafordulhatok? Van még vissza? Prológus Újabb lövés dördült el a lombkorona fölött. A hajtók kiáltozása sokkal kivehetőbbé vált. A vére a fülében lüktetett, miközben a tüdeje égett a levegőtől, amely szaporán és jegesen járta át légzőszerveit.

Részletesebben

jor ge bucay 20 lépés eló re Töténetek, melyekbôl az életet tanultam

jor ge bucay 20 lépés eló re Töténetek, melyekbôl az életet tanultam jor ge bucay 20 lépés eló re Töténetek, melyekbôl az életet tanultam 5. LÉPÉS H ALLGASS MEG MÁSOKAT A személyes tökéletesedés felé vezetô út következô lépése, amelyet egyszerûen így is megfogalmazhatnánk:

Részletesebben

Gegus Ida: LILIOM KIRÁLYKISASSZONY

Gegus Ida: LILIOM KIRÁLYKISASSZONY Gegus Ida: LILIOM KIRÁLYKISASSZONY Volt egyszer a világon egy király, akit a népe nagyon szeretett. Csak egy búsította az ország népét. A király hallani sem akarta, amikor arról beszéltek neki, hogy ültessen

Részletesebben

SZŰNJ MEG, VARÁZS GOBBY FEHÉR GYULA

SZŰNJ MEG, VARÁZS GOBBY FEHÉR GYULA SZŰNJ MEG, VARÁZS GOBBY FEHÉR GYULA Pósa János egyetemista akkor ismerte meg Bucskó Ilonát, mikor az a fenekébe szúrt. János már lefeküdt a paraván mögött levő keskeny ágyra, nadrágját engedelmesen letolta

Részletesebben

Akárki volt, Te voltál!

Akárki volt, Te voltál! Mindenkinek annyi baja van, az annyi bajnak annyi baja van, hogy annyi baj legyen. A. E. Bizottság: Vaníliaálomkeksz Előszövegelés De sok gyerekfilmet meg kellett néznem a gyerekeimmel! Micsoda időpocsékolás

Részletesebben

Pataky Zsófia vagyok, 14 éves. A legnagyobb gyerek a családban. Két testvérem van.

Pataky Zsófia vagyok, 14 éves. A legnagyobb gyerek a családban. Két testvérem van. A gyermekek Pataky Zsófia vagyok, 14 éves. A legnagyobb gyerek a családban. Két testvérem van. Pontosan 6 évvel ezelőtt, karácsonykor (amikor én 8 éves voltam a húgom pedig 5) kaptam a világ legszebb ajándékát.

Részletesebben

Így ismerkedj az Everness Fesztiválon! Randi kalauz társkeresőknek

Így ismerkedj az Everness Fesztiválon! Randi kalauz társkeresőknek Így ismerkedj az Everness Fesztiválon! Randi kalauz társkeresőknek Az egyedülállók legtöbbször arra panaszkodnak, hogy nincs hol ismerkedni. Éppen ezért, ha már úgy adódott, hogy most épp társat keresel,

Részletesebben

Oltár az ismeretlen istennek

Oltár az ismeretlen istennek 1 Textus: Ap.Csel. 17, 16-23. Bevezetés: 1. ATHÉN: Pál korában ünnepelte fennállásának 1000 éves évfordulóját. A demokrácia miatt roppant büszke volt. Még a rómaiak is meghagyták a függetlenségét. A kultúra

Részletesebben

SZKB103_10. Konfliktusok a közösségben

SZKB103_10. Konfliktusok a közösségben SZKB103_10 Konfliktusok a közösségben tanulói konfliktusok a közösségben 3. évfolyam 103 Diákmelléklet D1 Tornai József: Ki tud tovább lefelé lógni? Kora tavasz köszöntött ránk meleg esővel, s mi a kunyhót

Részletesebben