A POLGÁRI ÖSSZEFOGÁS KÖRMENDÉRT KIADVÁNYA

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A POLGÁRI ÖSSZEFOGÁS KÖRMENDÉRT KIADVÁNYA"

Átírás

1 Körmendi Fórum A POLGÁRI ÖSSZEFOGÁS KÖRMENDÉRT KIADVÁNYA Fontos döntések elõtt Tisztelt Olvasó! Városunk idén ünnepli IV. Béla városi kiváltságlevél adományozásának 765. évfordulóját. Hogy Körmend megkaphatta a városi megtisztelő címet, az nem csak az akkori hivatalnokokon múlott, sokkal inkább az itt lakókon: a körmendieken, akik a valóban nehéz helyzetekben mindig össze tudtak tartani, akiket nem lehetett megosztani ideológiai szólamokkal, akik inkább hittek egymásban, mint az idegeneknek. Ma olyan helyzetbe került az ország, a város, amikor ismét szükség van a körmendieknek erre a különleges, nagyszerű képességére. A globális gazdasági válság nem kerülte el városunkat sem, dacára az elmúlt évek töretlen gazdasági fejlődésének, fejlesztésének. Tetézte a bajt, hogy a kormány nem tudott megfelelő, hatékony válaszokat adni korunk e rendkívüli történésére, tetteivel, döntéseivel még inkább kiszolgáltatott helyzetbe hozta az országot, így városunk lakóit is. Az önkormányzati ciklus utolsó költségvetései készülnek a következőhónapokban: az utolsó lélegzetvétel az utolsó hossz elõtt, az utolsó döntéssorozat a nyilvánvaló politikai fordulat előtt. Körmendnek magának kell megtalálnia a kiutat, magának kell gondoskodnia városlakói jelenéről és jövőjéről. Hogy milyen tartalékokkal, új ötletekkel, tervekkel fog neki ennek a munkának a Polgári Összefogás Körmendért választási szövetség, erről olvashatnak a következő oldalakon.

2 2 Körmendi Fórum Polgári összefogás: hûséggel a városért A Polgári Összefogás Körmendért választási szövetség a es helyhatósági választások előtt köttetett, a Fidesz, az MDF helyi szervezete, a Körmendi Polgári Kör, a Nyugdíjas Polgári Egyesület és a Polgári Körmendért Egyesület részvételével. A szervezetek megegyeztek abban, hogy Bebes István országgyűlési képviselőt állítják polgármesterjelöltnek. A szövetség zászlóbontásakor az együttműködő szervezetek kinyilvánították, hogy a város érdekeit a pártérdekek elé helyezik. Munkájukban a szakmaiságot, az átláthatóságot kívánták követni. Olyan közéletet képzeltek el, amelyben mindenki hangot adhat véleményének, tanácsaival, javaslataival segíti az önkormányzat munkáját. A szövetség tagjai akkor a város szebbé tételét, a kastély és a park hasznosítását, a Rába-part rendezését, az ipari park kialakítását tűzték ki célul. A szövetség jelöltjei az önkormányzati választásokon elsöprő győzelmet arattak, a 19 városi képviselőből 11 a Polgári Összefogás Körmendért jelöltje volt. A ciklusban a fentiek szellemében kezdték meg és folytatták munkájukat. A maguk elé tűzött célok megvalósításához azonban nem elegendő négy esztendő, ezért a következő helyhatósági választások előtt szövetségüket megerősítették. Ezt a megállapodást a Fidesz Magyar Polgári Szövetség, az MDF, a KDNP körmendi szervezetei, a Nyugdíjas Polgári Egyesület, a Polgári Összefogás Körmendért Egyesület, a Kisgazda Polgári Egyesület és a Körmendi Polgári Kör írta alá. Az együttműködés fő céljai az előző ciklusban megkezdett városépítő, városfejlesztő tevékenység folytatása, Körmend értékeinek megőrzése, s lehetőségeinek legjobb kihasználása szerepelt. Az együttműködés továbbra is nyitott a polgári értékeket magukénak valló pártok, civil szervezetek, személyek felé, s minél szélesebb körű összefogással szeretné megvalósítani céljait. hirdette a szövetség. A 2006-os önkormányzati választásokon a Polgári Összefogás Körmendért ismét szép eredményt ért el: a 18 képviselői helyből 11-et szerzett meg. A szövetség képviselői bár időközben objektív okok miatt néhányuk kicserélődött a kezdeti listáról az elmúlt nyolc esztendőben ugyanazon értékek mentén, változatlan hűséggel szolgálták a várost.

3 Körmendi Fórum 3 Az ajtóm nyitva áll a körmendiek elõtt Beszélgetés Bebes István polgármesterrel az önkormányzati ciklus finisében Az önkormányzati ciklus utolsó költségvetésének áll neki a képviselő-testület, rendkívüli gazdasági és politikai helyzetben. Milyen szempontok vezérlik a döntéshozókat? A város stabil gazdasági alapokon áll, melyet az elmúlt két ciklusban sikerült elérnünk és megszilárdítanunk. Ennek ellenére sem könnyű a helyzetünk, hiszen a gazdasági világválság szakértő elemzők szerint a kormányzat hurráoptimizmusával szemben még nem érte el mélypontját, és a kilábalás várhatóan tovább tart, mint azt gondolták. A kedvezőtlen folyamatok természetesen Körmendet sem kerülhették el, ezt érzik az itt élők és megérzi az önkormányzat is, mely ráadásul politikai ellenszélben, ha tetszik, magára hagyatva kell megküzdjön e kihívással. A kormány teljes mértékben kiszolgáltatja döntéseivel nem csak a lakosságot, akikkel az elmúlt évek hibás gazdaságpolitikai döntéseit fizetteti meg, hanem az önkormányzatot is, amikor megvonja tőle a pénzügyi források nagy részét: az MSZPkabinet 120 milliárd forintot tervez elvonni az önkormányzatoktól. Gondolkodás nélkül teheti ezt a nagyobb részt ellenzéki vezetésű városokkal, hiszen politikai tőkét kovácsolhat az önkormányzatok vergődéséből, azok vezetőire hárítva a felelősséget. Ennek az újabb rossz és átgondolatlan döntésnek meglesznek a következményei az olyan településeken, ahol a vismajor helyzetekre nincsenek felkészülve. Körmend e téren is igyekezett különbözni a többi várostól. A városvezetés az elmúlt években következetesen végigvitte gazdasági programját: az ipari park teljes infrastruktúrával várja a további befektetőket, s folyamatos tárgyalásokat folytatunk azért, hogy elősegítsük további

4 4 Körmendi Fórum munkaadók letelepedését, de azt is el kell mondanom, hogy ebben nem könnyű eredményt elérni a mai viszonyok között. A város intézményrendszere viszont jól működik, az átszervezéseknek köszönhetően gazdaságosan és hatékonyan szolgálja a városlakókat. A városi közmű infrastruktúra csaknem teljes egészében megújult, ahol tennivalónk van, ott aktuális pályázataink jelentik a megoldást. Megteremtettük az alapjait és gondos előkészítés után start előtt áll a város hosszú távú felemelkedését és fejlődését biztosító kastélyprogram. Az, hogy ennyi időnek kellett eltelnie mindehhez, kiválóan bizonyítja a kormányzat és az általa működtetett államapparátus impotenciáját: lomha, a gazdasági környezetre reagálni nem tudó, mérhetetlen bürokratizmussal és párthűség-szemlélettel terhelt hivatalok hátráltatják a projektet. A következő, újonnan felálló kormányzat idején pedig sokkal jobbak az esélyeink e téren is. A politikai fordulat nem éri felkészületlenül a várost, hiszen Körmenden immár a második ciklust zárja sikerrel a nagyobb részt Polgári Összefogás Körmendért választási szövetség képviselői által alkotott képviselő-testület. helyére az időközi választásokon új, választási szövetségünkön kívül érkező képviselő került a testületbe. Új képviselőtársunk reményem szerint friss szemmel tekint képviselői feladataira, ötleteivel, konstruktív munkájával a város épülését szolgálja, akárcsak elődje. Mindezek figyelembevételével fog neki a testület a következő évi költségvetés elkészítésének. Összefoglalva: egy mindenkit érzékenyen érintő, rendkívül kényes gazdasági és politikai közegben, kihasználva a város stabil gazdasági alapjait, megteremtjük a lehetőségét Körmend hosszú távú és fenntartható fejlődésének, hogy az új és számunkra kedvezőbb politikai légkörben startra készek legyünk. Mindehhez soha nem látott mértékben számítunk a város lakosságának támogatására: olyan helyzet ez, amikor valóban félre kell tennünk minden személyes, vagy más érdeket, vélt, vagy akár valós sérelmeket is, mindannyiunk boldogulása érdekében. Nem félek: az a Körmend, melyet én ismerek, melyben polgármesteri hitem és bizalmam fekszik, képes erre. Véghez tudja vinni, hogy míg másutt Képviselőink kiegyensúlyozott politizálást folytattak ezen idő alatt, melynek központjában a városért való tenni akarás, és a munka állt, s ezt a szemléletet folytatjuk ezután is. A közelmúltban egy sajnálatos esemény miatt búcsút kellett vennünk régi társunktól, Tóth Imrétől, s egymást okolják a kialakult helyzetért, s egymásra mutogatva bűnösöket neveznek meg, addig itt minden mást félretéve, egymást erősítve dolgozunk a közös felemelkedésért. Erről szól a következő esztendő.

5 Körmendi Fórum 5 Visszatekintve az elmúlt egy, másfél esztendőre, ez nem is olyan esélytelen. Nincs okunk szégyenkezni. Már önmagában az óriási eredménynek számít az önkormányzatokat is súlyosan érintő kormányzati megszorítások tükrében, hogy működési hiány nélkül tudtuk a város intézményeit fenntartani, feladatainkat ellátni az elmúlt évben, s ez a célunk idén is. Nem értük azonban be ennyivel, pályázatok sokaságának segítségével igyekeztünk tovább fejleszteni a város infrastruktúráját. Ennek köszönhetően jelenleg is tart a csatornahálózat kiépítése, a városi utak burkolatának felújítása, támogatást nyújtottunk be a panelházak energiatakarékossá és esztétikusabbá tételéhez is, melyet a jövőben is folytatni kívánunk. Megkezdődött a vasútállomás épületének felújítása, megindult az építkezés a Szociális Szolgáltató és Információs Központ területén a fogyatékosok nappali ellátásának bővítése érdekében, megújítottuk a Mátyás király utcai Bölcsődét. Elkészíttettük a Rábán aluli városrész szennyvízhálózatának terveit, elkezdődött a Rákóczi út, Mátyás király utca és Nefelejcs utca közötti szakaszán a kerékpárút kiépítésének közbeszerzési eljárása, a kiépítés tavaszra várható. Elengedhetetlen, hogy ennek folytatásaként felújítsuk a Nefelejcs utcától Horvátnádaljáig terjedő szakaszt is, itt a tervezésre nyertünk támogatást. A szűkös forrásokból fordítottunk járdafelújításokra is. Képes-e jövőre az önkormányzat folytatni mindezt? Bár újabb brutális megszorításokra készül a kormányzat az önkormányzati szférában, és a működés területén emiatt nehézségeink lehetnek, a fejlesztésekkel nem állhatunk le. Egyrészt, mert több olyan nagy projektünk van, ami a kétfordulós pályázati rendszer sajátosságának köszönhetően az első fordulóban sikerrel szerepelt, de további előkészítő munkálatokat kellett elvégezni a második fordulón való sikeres szerepléshez. Ezeknek a feladatoknak a teljesítése a végéhez közeledik, így hamarosan végleges döntés születhet a Szabadság tér funkcióbővítő megújítása, vagy a Környezet és Energia Operatív Program keretében a város egészét érintő, az ivóvíz minőségét javító, valamint Alsóberki, Felsőberki, és Horvátnádalja csatornahálózatának kiépítésével kapcsolatos beruházásokról. Ugyanezt mondhatom el a dr. Batthyányné Coreth Mária Óvodával kapcsolatban, míg a Várkert vízháztartásának pótlására a magyar szlovén Interreg program keretében benyújtott pályázatunk támogatást nyert, jelenleg a jogerős építési engedélyek beszerzése folyik. Bízom benne, hogy a Batthyány-kastély fejlesztésének első ütemét (Kapuprojektek) év végére kedvezően bírálják el. Haladnunk kell a megkezdett úton azért is, mert a város jövője az értékeire alapozott fejlesztésekben van, melynek kiemelt területe a turizmus. Az említett beruházások melyek önerejét

6 6 Körmendi Fórum korábban a képviselő-testület megteremtette egymásra épülve teszik elérhetővé, hogy lehetőségeinkből kézzel fogható valóság váljon. Mindezt erősítik azok a magánbefektetések (vasútfejlesztés, termálberuházás), amik a város elérhetőségét, vagy épp turisztikai vonzerejét növelik. A Kapuprojekt költségvetését kisebbre kellett szabni a nem támogatható, üzleti jellegű elemek miatt. Adódott ebből némi félreértés Igen, hiszen nem arról van szó, hogy a kastélyprogramtól pénzt vontak el! A Kapuprojekt a kastély hasznosítására kidolgozott komplex program első eleme. Lényege, hogy közösségi tereket újítunk fel, s nyitunk meg kapukat a nagyközönség előtt: nyugatról a színházterem átalakításával, északról, a Narancsház felől pedig egyfajta előkert kialakításával tesszük turisztikai szempontból is vonzóvá a kastélyt. A nem támogatható eleme a Kapuprojektnek a kávéház. A Kapuprojekt azonban csak egy eleme annak az önkormányzati, hosszú távú fejlesztési tervnek, melyhez a városnak megvan a saját ereje is. Sajnálatos, hogy törekvéseinket az állam nem támogatja kellő mértékben. Évek óta csak apró lépéseket tehetünk kastély-ügyben, mert minduntalan falakba ütközünk. Az állam nem jó gazdája a kastélynak, nekünk mégsem segít a megmentésében, hasznosításában. Interpellációt nyújtott be a közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszterhez Rombolás vidéken címmel. Ismét a zalalövői vasút védelmében emelt szót. Miért fontos ez Körmend számára? Évek óta küzdünk különböző fórumokon azért, hogy ez a vonal megmaradjon. Felelősséggel tartozunk azokért, akiknek nincs más lehetősége a közlekedésre, mint ez a vonal. Nem csak a mai állapotot kell figyelembe vennünk: ha a zalalövő vasút megszűnik, megszűnik a vasúti összeköttetés is az Őrséggel. Bezárul egy kapu a későbbi potenciális fejlesztések előtt. Többször ígéretet is kaptunk arra, hogy nem számolják fel, később kiderült, ez csak választási fogás volt. Most ismét az önkormányzatokra akarják hárítani a felelősséget, velük akarják kimondatni a rossz hírt. Anyagi okokra hivatkoznak, hogy ne kelljen elismerni: tudatosan építették le a vasutat, rossz infrastruktúrával, rossz menetrenddel és más módszerekkel riasztották el az utasokat, hogy most lehessen mire hivatkozni. A kormány ahogy azt már megszoktuk tőle széttárja a karját, s a régiókhoz löki a problémát: oldják meg azok a vasúti közlekedést, csakhogy a régióknak nincs pénzügyi forrása erre a feladatra. Körmend számára fontos ez vonal, ezért tárgyalásokat kezdtünk a GYSEV Zrt.-vel, hogy közösen találjunk megoldást az üzemeltetésre. Miként képzeli a városlakók bevonását az önkormányzati munkába? Ahogy eddig is, ezután is bizonyos napokon nyitva áll az ajtóm a körmendiek előtt: jöjjenek, mondják el a véleményüket, elképzeléseiket, kritikáikat. Folytassunk intenzív párbeszédet, hiszen ezekből születnek majd a jó döntések. Körmend polgármestere eddig sem volt rejtve az emberek elől, de a mostani rendkívüli helyzetben igyekszem még többet a városlakók rendelkezésére állni. Polgármesteri fogadóóra havonta kétszer van, ami előzőleg mindig meghirdetésre kerül. Ezenkívül a címen is elérhető vagyok. Kollégáim dolgoznak azon, hogy megteremtsék a feltételeit az internetes online beszélgetésnek, vagy válaszadás lehetőségének, amint ez realizálódik, közzétesszük az elérhetőségeket.

7 terveznek a képviselők Körmendi Fórum 7 Az önkormányzati ciklus utolsó költségvetésének tervezésekor arra kértük a bizottsági elnököket, képviselőket, összegezzék az elmúlt év történéseit és számoljanak be a hátralévő időre tervezett munkájukról. Dr. Szabó Barna: azonnali segítséget tudjunk nyújtani Még nagyobb szükség lesz a biztonságos ellátórendszerre Melyek voltak az elmúlt év legfontosabb történései egészségügyi, szociális téren? Több nagy lépést is tettünk a szociális gondoskodás területén. A körmendi kistérséghez tartozó településektől a városi intézmények átvállalták a térségi feladatellátást a házi segítségnyújtásban, a családsegítésben, illetve a gyermekjóléti szolgáltatásban. Ennek következtében az új rendszer hatékonyabban, megbízhatóbban működtethető. A Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Program keretében Körmend Város Önkormányzata közel 60 millió forintot nyert a Szociális Szolgáltató és Információs Központ Fogyatékosok Nappali Intézménye férőhelyeinek 30 férőhellyel történő bővítésére: a jelenlegi 24 férőhelyes. Az önrésszel együtt 66 millió forintból a bővítés elkezdődött. A támogatási szerződés értelmében az átadás ideje április 30. A bővített intézmény létrehozásával ismételten térségi feladatokat is szeretnénk ellátni, hiszen a kistelepüléseken a fogyatékkal élők nappali ellátása jelenleg nem megoldott. Önkormányzati ingatlanok biztosításával és egy Körmendről elszármazott magánszemély adományából megtervezésre került egy 30 férőhelyes idősek otthona. Az otthon megépítésével kapcsolatos feladatokat az önkormányzat tulajdonában lévő Körmendi Idősekért Nonprofit Kft. végzi. Az elmúlt évben sikerült bővíteni a jelzőrendszeres házi segítségnyújtáshoz szükséges készülékek számát pályázati forrás segítségével. Az egészségügyben az alapellátást továbbra is valamennyi körzetben és területen vállalkozó orvosok végzik az önkormányzattal kötött megállapodás alapján területi ellátási kötelezettséggel. A háziorvosi rendelők akadálymentesítése az elmúlt évben megvalósult. Szakellátás területén a Dr. Batthyány-Strattmann László Kórház Egészségügyi Kft. biztosítja a járó- és fekvőbetegellátást Körmenden. Az egyre szűkülő megreformált egészségügyi finanszírozás nehézségeket okoz a szolgáltatónak, de a kórház biztonságosan működik, az önkormányzatnak pedig a működéshez semmilyen pénzügyi forrást nem kellett biztosítania. A fejlesztések terén pályázatok önrészének biztosításánál az önkormányzat is részt vállalt. Természetesen a kórház önállóan is pályázott, amelynek keretében különböző fejlesztéseket így például a sürgősségi ellátás területén gép- és műszerbeszerzéseket hajtott végre. Mire elegendő a hátralévő egy esztendő? A legfontosabb mindkét területen a meglévő ellátások, szolgáltatások további működtetése, illetve biztosítása. A megkezdett fejlesztéseket folytatni, illetve befejezni kell. A pályázatok adta lehetőségek kihasználásával a meglévő ellátásokat kell fejleszteni, különös tekintettel a Körmend, Kossuth L. u. 26. szám alatt lévő Idősek Gondozási Központja épületének felújítására. Mik a hosszabb távú elképzelései szakterületén, ha erre lehetőséget kap a választóktól? Olyan szociális ellátórendszer létrehozása, amely a Körmenden és kistérségében élők részére biztosítja mindazon szociális alapszolgáltatásokat és szakellátásokat, amely az emberek adott élethelyzetében azonnal és helyben segítséget, és támogatást tud nyújtani. Ettől már nem állunk messze, főleg Körmend vonatkozásában, de ehhez még az elkezdett korábban felsorolt fejlesztéseket be kell fejezni és működtetni. Az egészségügy területén továbbra is azt szeretném, ha a kórházunk a jelenlegi formában működhetne, amelyhez azonban elengedhetetlen a megfelelő szintű központi finanszírozás. Milyen tervekkel lát neki a ciklus utolsó költségvetésének, mint az egészségügyi-szociális bizottság elnöke? Ismerve a 2010 évre a kormány által benyújtott költségvetést, nem lesz könnyű helyzetben az önkormányzat. Az elmúlt években is a szükséges, ésszerű racionalizáló intézkedéseket az önkormányzat meghozta, de a szociális ellátások területét ez nem érinthette, és nem érintheti a jövőben sem. Elsődlegesen azért, mert egyre többen lesznek olyanok, akik pénzbeli támogatásra, vagy szociális szolgáltatás igénybevételére lesznek jogosultak, rászorultak. Arra kell törekednünk, hogy ezen igényeket mind teljesebb körben ki tudjuk elégíteni, és ehhez a meglévő ellátórendszert biztonságosan tudjuk működtetni. Képviselõi tájékoztató: dr. Unger Károly képviselő (2. vk.), dr. Szabó Barna képviselő (8. vk.) és Bebes István: október 27. (kedd) óra, biofűtőmű tárgyalóterme

8 terveznek a képviselők 8 Körmendi Fórum Jusson amire kell, adósság nélkül A megszorítások ellehetetlenítik az önkormányzatot Melyek voltak körzetében az elmúlt év legfontosabb történései? Jelenleg több utcában is folyik a szennyvízhálózat kiépítése, mint például a Bercsényi, Kis, Honvéd, Béke utcákban, ami a mai gazdasági helyzetben szerintem nagy szónak mondható. A Mátyás király utcai Óvoda és Bölcsőde intézményében 15,4 millió forintos támogatási összegből, és közel négy millió forint saját forrásból a bölcsődei részben sor került a lapostető hő- és vízszigetelésére, homlokzati nyílászáróinak cseréjére, homlokzati falak hőszigetelésére, mozgáskorlátozott rámpa építésére, valamint eszközbeszerzésekre. Nem csak ez a példa igazolja, hogy bár szigorú gazdálkodást várunk el az intézményeinktől, működésük körülményeire a lehetőségek keretein belül nagy gondot fordítunk. Milyen feladatokat lát maga előtt a hátralévő egy esztendőben, és mik a hosszabb távú elképzelései a körzetet illetően, ha erre lehetőséget kap a választóktól? A szennyvízhálózat kiépítését követően a jövő évben meg kell csinálnunk az úthálózat felújításának tervezési feladatait, majd pedig pályázati források bevonásával a következő években fel is kell újítanunk az utak burkolatát. Tervezés alatt van a járdafelújítási programunk folytatása is, itt is van teendő a körzetemben. A panelprogram folytatásának támogatásáról döntést hozott az önkormányzat, kereteit a jövő évi költségvetés tervezésekor állapítjuk meg. Szorgalmazni fogom a pályázat feltételeinek megismertetését a körzetem lakóközösségeiben. Teszem ezt azért, hogy reálisan fel tudják mérni, milyen előnyöket és egyben milyen kötelezettségeket jelent számukra, s megismerjék azt is, hogy milyen összegben és hogy tudja segíteni őket az önkormányzat. Végül: milyen tervekkel lát neki a ciklus utolsó költségvetésének, mint a pénzügyi bizottság elnöke? Nehéz kérdés! Fontosnak tartom, hogy tovább szépüljön környezetünk, megújuljon a Szabadság tér, lehetőségünk legyen a Batthyány-kastély projekt elkezdésére, befejezzük a csatornahálózat felújítását, karbantartsuk útjainkat, járdáinkat, és még sorolhatnám. Meg kell azonban teremtenünk a különböző pályázatok önerejét, és mindezeket úgy, hogy ne adósodjon el a város. Természetesen az ember arra törekszik, hogy jusson a civil szervezeteknek, tudjuk támogatni a kultúrát és a sportegyesületeket, hisz ezek is fontos részei a város életének. Ez azonban nem lesz egyszerű! Jelenlegi kormányunk tovább akarja szűkíteni az önkormányzati normatívákat. A média értesülései szerint, ez akár 30 százalékos is lehet. Ez lehetetlen helyzetbe hozná az amúgy is mostohagyermekként kezelt helyi igazgatást, az önkormányzatok képtelenné válnának ellátni kötelező feladataikat. De ne menjünk ennyire előre, várjuk meg a jövő évi központi költségvetés végleges formáját, és utána világosabban látjuk saját lehetőségeinket. Képviselõi tájékoztató: Faragó Gábor képviselő (7.vk.) és Bebes István: november 4. (szerda) óra, ÖNO (Körmend, Kossuth u. 26.)

9 terveznek a képviselők Körmendi Fórum 9 Minden elérhetõ pénzt megszerezni a városnak A környezetvédelemre is hangsúlyt fektetünk A legizgalmasabb történések helyszíne most az 1-es számú körzet Igen, az év elején örömteli esemény érte a várost, mely jelentős fejlődést eredményez Körmend életében. A Szabadság tér felújítására pályázatot nyújtott be a város Körmend belvárosának komplex funkcióbővítő megújítása címmel. A Regionális Fejlesztési Tanács támogatta a fejlesztési elképzeléseket, s a projekt kivitelezéséhez 540 millió forint támogatást nyújt a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében, mely maximális támogatási összeget jelent. Sok olyan fejlesztés van melyeknek előkészítő munkáit részben vagy egészben elvégeztük, s hamarosan a megvalósításukat is megkezdhetjük. Milyen feladatai lesznek még ebben az önkormányzati ciklusban? A ciklus elején a Polgári Összefogás Körmendért célul tűzte ki a belváros csatornázását egy előre meghatározott rend szerint, melyhez pályázaton elnyerhető támogatást is igénybe kívánt venni. Véleményem szerint a szennyvízhálózat kiépítését környezetvédelmi szempontok miatt is vállalnia kell az önkormányzatnak, hiszen a 21. században nem tűrhető tovább a Rába és más vízfolyások szennyvízzel való terhelése. Vállaltam, hogy a város lehetőségeihez mérten támogatom a Rábán aluli rész szennyvízhálózatának kiépítését: a tervek elkészültek, jelenleg a kivitelezéshez szükséges pályázati pénz megszerzése a feladat. A Rába partján Nepomuki Szent János szobra tekint a vándorokra, melyet 1774-ben emelt a Batthyány család. A szobor és a védőépület az évek során meglehetősen rossz állapotba került. Úgy gondolom, hogy a városnak meg kell vizsgálni a helyreállítás lehetőségeit. Hosszabb távon mit szeretne elérni a körzetében, ha erre lehetőséget kap a választóktól? A nehéz gazdasági helyzet ellenére szeretnénk jelentős fejlesztéseket, ahogy eddig, úgy ezután is igyekszünk minden elérhető pályázati pénzt megszerezni a városnak. Idén is hozzájárulunk a panelprogrammal érintett társasházak felújításához 66 millió forint összegben, mely kivitelezési munkálatait legnagyobb örömömre körmendi vállalkozóknak sikerült elnyerni. A program egyik nyertese az Olcsai tér és a Batthyány utca sarkán lévő 25 lakásos társasház. Ez és a Heizig ház megújulása azért is öröm számomra, mert a lakóközösség kezdeményezésére jelentős önkormányzati támogatással valósulhat meg a felújítás. Körmend jelentős turisztikai fejlesztéseket kíván megvalósítani, melyben kiemelt szerepet szán a Batthyány-kastélynak és a Várkertnek. Ennek érdekében a város saját költségén megvalósíthatósági tanulmányt készíttetett, mely tartalmazza a Várkerttel kapcsolatos elképzeléseket is. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, a Fertő-Hanság és Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság 2009 nyarán lemondott a Várkert kezelői jogáról, lehetővé téve, hogy az MNV Zrt. döntését követően az Önkormányzat kapja meg majd. A testület, bizonyítva szándékai komolyságát, elkészíttette azt a tanulmánytervet is, ami a Várkert faállományának megőrzéséhez, az eredeti környezet helyreállításához szükséges munkálatokat tárja fel részletesen. Legsürgetőbb feladat a Várkert vízutánpótlásának helyreállítása, mely megakadályozza a növényzet gyökérzetének további pusztulását. Első lépésként a magyar-szlovén Interreg program keretében nyertünk támogatást a Várkertben levő feladatok elvégzésére. Kezd kibontakozni az a koncepció, amelyet az önkormányzat épített fel, s a turizmus erőteljes felfuttatását szolgálja. A Vida József utca felújítása mellett a Szabadság tér rehabilitációját, a kastély átalakítását és a Várkertet érintő turisztikai látványosságok kialakítását célzó projektek szervesen egymásra épülnek. Ha megvalósulnak, akkor együttesen járulhatnak hozzá Körmend turisztikai fejlődéséhez. Mit vár a ciklus utolsó költségvetésétől? Működési hiány nélkül terveztük a költségvetést 2009-ben is, és úgy tűnik az első félév adatainak ismeretében, hogy sikerül is teljesítenünk, úgyhogy a kiadási és bevételi oldal teljesen egyensúlyban marad. Ezt azonban csak úgy tudtuk elérni, hogy az előző években felelősségteljes szigorú gazdálkodást folytattunk. A 2010-es év még nehezebb helyzet elé állít bennünket: mint az ismeretes, az önkormányzatok jövő évi költségvetését 4,7 százalékkal kurtítja meg a kormány. A nehéz körülmények ellenére azonban nem lehet más a cél, mint a hitel nélküli költségvetés megalkotása. Képviselõi tájékoztató: Tóth Gábor képviselő (1.vk.) és Bebes István: október 21. (szerda) 18 óra Halászcsárda

10 10 Körmendi Fórum Ne csak a kosárlabdáról ismerjék Körmendet! Civilek értékelték az önkormányzat munkáját Az élet különbözõ színtereirõl kérdeztünk városlakókat: õk miként látják városunkat, miként ítélik meg az önkormányzat munkáját, mivel elégedettek és min változtatnának. Csima Árpádné hosszú évekig vezette az OTP helyi fiókját. Mint kívülálló úgy látja, az elmúlt években jó irányban haladt a város, a költségvetést sikerült minden évben egyensúlyban tartani, s ami elismerésre méltó: nullszaldósra kihozni. Ritka manapság az ilyen település. Azt hiszem azonban, a kormányzati megszorítások miatt a körmendi önkormányzat is kénytelen lesz visszavenni a költségekből fejezi ki aggodalmát a nyugalmazott bankszakember. Pedig az emberek egyre szegényebbek és elesettebbek lesznek a gazdasági válság miatt, s valószínűleg egyre nagyobb számban szorulnak majd az önkormányzat anyagi és szociális gondoskodására. Remélem, futja majd erre a célra is a városnak. Úgy látom, a képviselő-testület mindent megtesz azért, hogy a város bevételeiből minden területnek és városi intézménynek jusson, de a források egyre szűkülnek, s a pénzügyi elemzők szerint csak azután következik a feketeleves. Bízom benne, hogy a polgári összefogás képviselői ebből a rendkívül nehéz helyzetből is találnak kivezető utat, s ahogy eddig is, lelkiismeretesen, becsülettel dolgoznak a város, a városlakók boldogulásáért, és új munkahelyeket is tudnak teremteni. Csima Árpádné szerint egyetlen kritika érheti a városvezetést, mégpedig, hogy a csatornázás után nem azonnal állnak neki az utak rendbetételének, de úgy tudom, hogy ennek objektív szakmai okai vannak. Mindent összevetve, pozitív véleményem van a polgári összefogás elmúlt évekbeli munkájáról. Dr. Kristóf László ismert sportszakember, a nyugdíjas polgári egyesület egyik legaktívabb tagja azt mondja, neki a kormányzattal, nem a helyi politikával van gondja. Ugyan több évtizedet szentelt életéből a sportnak, s a körmendi kosárlabda egyik megalapozója volt, ma inkább távol marad az ezzel kapcsolatos vitáktól. Mindamel-

11 Körmendi Fórum 11 lett megjegyzi: azt mélységesen elítéli, hogy sok olyan távozott a kosárlabda mellől, aki valaha élt-halt e sportért. Mindazonáltal az sem jó, hogy Körmend csak a kosárlabdáról ismerszik meg. Az ország másik felében csak a kosárlabda jut eszébe az embereknek városunkról mondja Kristóf László, miért nem a Batthyányiakról, a csodaszép kastélyról, vagy Körmend más értékeiről? Hogy ez megváltozzék, abban sokat segíthet az önkormányzat által elindított kastélyprogram, de sajnos a kormányhivatalok miatt annyit csúszik a hasznosítás, hogy még azok is elveszítik a hitüket, akik nagyon mellette állnak. Ez nem a képviselő-testület hibája. Kristóf László egyetért azzal a törekvéssel, hogy az önkormányzat városrészenként építi meg a csatornahálózatot, s azután újítja fel az utakat. Így volt ez eddig mindenhol, s reméli, saját lakóterületén, a Hunyadi út és a kórház közötti szakaszon is ezt a munkamódszert követi az önkormányzat. Ha a csatornázás befejeződik és az utakat is rendbe teszik, valóban szép, rendezett lesz a város. Én támogatom a polgári összefogás képviselőit, ahogy mindenkit, aki Körmendért tesz valamit szögezi le végül a sportember. Joó György Attila teherfuvarozó, építőanyag-kereskedő jövőre ünnepli vállalkozása alapításának 20. évfordulóját. Örömre azonban akkor lenne igazán oka, ha vállalkozóbarátabb lenne a kormányzat. A helyiekkel én elégedett vagyok: segítőkészek a vállalkozás ügyeiben, s én ugyanúgy viszonyulok hozzájuk, s ezt nem azért mondom, mert elfogult vagyok, hiszen azt vallom, az építő kritika az, ami tovább viszi a dolgokat fejti ki a vállalkozó. Ha jobboldali lenne a kormány, egy szavam sem lenne: akkoriban sokkal több házat vittünk mint ma. Megfojtják a vállalkozót a számtalan adóval. Jó lenne, ha az illetékes miniszter foglalkozna például azzal, hogy miért van az, hogy nekem, helyi vállalkozónak, aki helyben fizetem az adókat, ugyanúgy autópálya-matricát kell vennem, mint annak a szlovák kamionosnak, aki átszáguld az országon, tönkreteszi az utakat és még csak nem is itt tankol. Nonszensz: nekem, aki 10 kilométert teszek meg Rádócig, matricát kell vásárolnom. Pedig a helyi kereskedelmet mindenütt segítik, környezetvédelmi szempontból is fontos, hogy a helyi terméket helyben adják el csak a kormányunknak nem fontos. Visszatérve a polgári összefogás képviselőire: szerintem jól végzik a dolgukat, de bizonyos ügyekben nagyon megköti a kezüket a kormány. Abban bízom, hogy a következő ciklusban kormányváltás lesz, s akkor ők is helyzetbe kerülnek. Akkor még többet tehetnek a városért. Képviselõi fogadóórák Tóth Gábor képviselő (1.vk) és Bebes István polgármester: október 21. (szerda) 18 óra Halászcsárda dr. Unger Károly képviselő (2. vk.), dr. Szabó Barna képviselő (8. vk.) és Bebes István: október 27. (kedd) óra, biofűtőmű tárgyalóterme Geosics László képviselő (3. vk.): október 30. (péntek) Batthyányné Coreth Mária Óvoda, óra Czvitkovics Gyula alpolgármester (4. vk.): november 3. (kedd) óra klubkönyvtár, Dobó tér Szabó Ferenc képviselő (6. vk.): november 3. (kedd) 18. óra ÖNO (Körmend, Kossuth u. 26.) Faragó Gábor képviselő (7.vk) és Bebes István: november 4. (szerda) óra, ÖNO (Körmend, Kossuth u. 26.) Dr. Fehér Tamás képviselő (5. vk.) és Czvitkovics Gyula alpolgármester: november 4. (szerda) óra Mátyáskert Csák Tamás képviselő (10. vk.): november 11. (szerda) Horvátnádalja, kultúrház óra; Felsőberki, italbolt, óra

Körmend város önkormányzati programja 2010-2014.

Körmend város önkormányzati programja 2010-2014. Körmend város önkormányzati programja 2010-2014. TARTALOM 1. A PROGRAMALKOTÁS TÖRVÉNYI HÁTTERE ÉS TÁRSADALMI-GAZDASÁGI KÖRNYEZETE...3 2. A PROGRAM CÉLJAI... 5 Az ipari park kínálta lehetőségek kiaknázása

Részletesebben

5-6-7-8. A budapesti utazás kiállításon is kínálják magukat. Végre befagyott a Balaton (Gyarmati László felvétele) 14-24. oldal

5-6-7-8. A budapesti utazás kiállításon is kínálják magukat. Végre befagyott a Balaton (Gyarmati László felvétele) 14-24. oldal B A L A T O N I XIX. ÉVFOLYAM 2. SZÁM 2012 FEBRUÁR ÁRA 150 Ft A RÉGIÓ BALATON-DÍJAS HAVI MAGAZINJA 3 Interjú a Veszprém megyei Közgyûlés elnökével 5-6-7-8 Polgármesteri összegzések 11 Világos mégis csatlakozik

Részletesebben

Cselekvési irányok 2010-2014

Cselekvési irányok 2010-2014 Cselekvési irányok 2010-2014 Programfuzet_148x210_20100809.indd 5 2010.08.10. 15:00 Programfuzet_148x210_20100809.indd 6 2010.08.10. 15:00 Cselekvési irányok 2010-2014 Tisztelt Tatabányai Választópolgárok!

Részletesebben

ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁS 2010.

ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁS 2010. ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁS 2010. A MARTONVÁSÁRI, POLGÁRI ÖSSZEFOGÁS ELŐZETES PROGRAMTERVEZETE mottó: Nem a háztetők, a falak, a hidak, vagy a csatornák azok, amelyek a várost magát megteremtik, hanem hogy

Részletesebben

Gondolatok a könyvtárban ÍRÁSUNK A 10. OLDALON

Gondolatok a könyvtárban ÍRÁSUNK A 10. OLDALON FEJER www.fejerlap.hu LAP2007. Az önkormányzat számára is évről évre visz- 2 szatérő ünnep a végzősök útra bocsátása, a ballagás. A közgyűlés elnökének köszöntőjét lapunkban olvashatják. 10 Együttes ülést

Részletesebben

Olvasóinkhoz. A jövõ óvodája napjainkban. 12 milliós TÁMOPtámogatás 2010. SZEPTEMBER ASZÓD VÁROS KÖZÉLETI HAVILAPJA. Kisebbségi képviselõ-jelöltek

Olvasóinkhoz. A jövõ óvodája napjainkban. 12 milliós TÁMOPtámogatás 2010. SZEPTEMBER ASZÓD VÁROS KÖZÉLETI HAVILAPJA. Kisebbségi képviselõ-jelöltek ingyenes kiadvány i ASZÓD VÁROS KÖZÉLETI HAVILAPJA A jövõ óvodája napjainkban Lezárult a TÁMOP pályázati program alapszakasza Augusztus 31-én lezárult a Városi Óvoda Szivárvány tagintézményében a TÁMOP-forrásból

Részletesebben

Megkezdi működését az ipari park. Lokálpatrióta hetilap Alapítva 1992

Megkezdi működését az ipari park. Lokálpatrióta hetilap Alapítva 1992 XV. évf. 34. szám 2006. szeptember 21. Terjesztői ára: 75 Ft Megkezdi működését az ipari park Lokálpatrióta hetilap Alapítva 1992 Új munkahelyek, beruházások Szeptember 19-én, kedden délelőtt Gödöllő szempontjából

Részletesebben

Ezennel a nyilvánosság elé tárjuk a következő négy évre szóló terveinket.

Ezennel a nyilvánosság elé tárjuk a következő négy évre szóló terveinket. Éljen a városunk! A Magyar Szocialista Párt Szombathelyi Szervezete, a szombathelyi Szabadelvű Társas Kör Egyesület, valamint szombathelyi civil szervezetek programja 2010 2014 Bevezető Szombathely egy

Részletesebben

Pannónia kincsei. Heves megye

Pannónia kincsei. Heves megye Pannónia kincsei Heves megye kiadvány 2015 2 Heves megye magazin 2015 Heves megyében értik az idők szavát Kedves Olvasó! A szőlőművelésnek és a borkészítésnek nagy hagyományai vannak A turisták és a befektetők

Részletesebben

EGRI MAGAZIN. a média eger Nonprofit kft. ingyenes kiadványa 2012. március 5. évfolyam 3. szám

EGRI MAGAZIN. a média eger Nonprofit kft. ingyenes kiadványa 2012. március 5. évfolyam 3. szám EGRI MAGAZIN a média eger Nonprofit kft. ingyenes kiadványa 2012. március 5. évfolyam 3. szám Átadták a felújított kapukat Díszőrség kiíséretében adták át februárban az Egri Vár felújított főbejáratát,

Részletesebben

BÁTONYTERENYE VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 2015-2019. KÖZÖTTI CIKLUSRA SZÓLÓ

BÁTONYTERENYE VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 2015-2019. KÖZÖTTI CIKLUSRA SZÓLÓ BÁTONYTERENYE VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 2015-2019. KÖZÖTTI CIKLUSRA SZÓLÓ GAZDASÁGI PROGRAMJA Jóváhagyta Bátonyterenye Város Önkormányzata Képviselő-testülete a 47/2015.(V.06.)Öh.sz. határozatával. Bevezető

Részletesebben

A 2010. október 3-i önkormányzati választásokon induló jelöltek

A 2010. október 3-i önkormányzati választásokon induló jelöltek 2010. / VÁLASZTÁSI KÜLÖNSZÁM A 2010. október 3-i önkormányzati választásokon induló jelöltek Polgármesterjelöltek: Képviselôjelöltek: Pénzes Gábor Bodnár Ferenc Brandhuber Ádám Feigel Tamás Gátas Ernô

Részletesebben

DOMBOLDAL A polgári összefogás lapja

DOMBOLDAL A polgári összefogás lapja DOMBOLDAL A polgári összefogás lapja 2014. szeptember Feladatok és fejlesztések az előttünk álló öt évben Beszélgetés Dr. Láng Zsolt polgármesterrel 2 DOMBOLDAL - a polgári összefogás lapja Felelősséggel

Részletesebben

2014-2019 KOTHENCZ JÁNOS POLGÁRMESTERJELÖLT VÁROSPOLITIKAI PROGRAMJA SZEGED JÖVŐJÉÉRT SZEGED, AHOGYAN MI SZERETNÉNK!

2014-2019 KOTHENCZ JÁNOS POLGÁRMESTERJELÖLT VÁROSPOLITIKAI PROGRAMJA SZEGED JÖVŐJÉÉRT SZEGED, AHOGYAN MI SZERETNÉNK! KOTHENCZ JÁNOS POLGÁRMESTERJELÖLT VÁROSPOLITIKAI PROGRAMJA SZEGED JÖVŐJÉÉRT SZEGED, AHOGYAN MI SZERETNÉNK! SZOCIÁLPOLITIKÁRÓL... GAZDASÁGPOLITIKÁRÓL... PANELREKONSTRUKCIÓRÓL... KULTÚRAFEJLESZTÉSRŐL...

Részletesebben

55 év. A Városi Könyvtár megalapításának 55. évfordulójáról szólunk lapunk 10. oldalán. XVIII. évfolyam 36. szám 2006. november 2.

55 év. A Városi Könyvtár megalapításának 55. évfordulójáról szólunk lapunk 10. oldalán. XVIII. évfolyam 36. szám 2006. november 2. XVIII. évfolyam 36. szám 2006. november 2. Q Megjelenik: 21.000 példányban 55 év A Városi Könyvtár megalapításának 55. évfordulójáról szólunk lapunk 10. oldalán Krónika 2 október 25. EGY TONNÁVAL KEVESEBB

Részletesebben

Folytatjuk az óbudai közösségépítést

Folytatjuk az óbudai közösségépítést Szeptember 21-én ünnepélyesen is átadták az Esernyőst, az Óbudai Kulturális Központ legújabb intézményét, mely a Fő téren várja naprakész kulturális és turisztikai ajánlásokkal az érdeklődőket. Az emberek

Részletesebben

Programok minden korosztálynak

Programok minden korosztálynak TATABÁNYA Ismét lesz Tavaszi Fesztivál Tatabányán Programok minden korosztálynak A Vértes Agorájában tartott sajtótájékoztatót a házigazda a közreműködő szervezetek képviselőivel a Tatabányai Tavaszi Fesztiválról

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V 4/2014 nyílt Tárnok Nagyközség Önkormányzatának Közmeghallgatás 2014. május 6. J E G Y Z Ő K Ö N Y V JEGYZŐKÖNYV Készült: Tárnok Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. május 6-án 17.00 órai

Részletesebben

KÖZÉLET GAZDASÁG ÉLHETÔ TELEPÜLÉSEK KÖRNYEZETVÉDELEM PÁLYÁZATOK EURÓPAI UNIÓ

KÖZÉLET GAZDASÁG ÉLHETÔ TELEPÜLÉSEK KÖRNYEZETVÉDELEM PÁLYÁZATOK EURÓPAI UNIÓ KÖZÉLET GAZDASÁG ÉLHETÔ TELEPÜLÉSEK KÖRNYEZETVÉDELEM PÁLYÁZATOK EURÓPAI UNIÓ Ajánlatunk a 7. oldalon ÖSSZEFÉRHETETLEN TISZTSÉGEK MERRE TOVÁBB, POLGÁRMESTEREK? (Információink a 3. oldalon) KÖZÉLET Nem az

Részletesebben

Tárgy: Az Önkormányzat 2014-2019. évi gazdasági-ciklusprogramjának jóváhagyása. ELŐTERJESZTÉS

Tárgy: Az Önkormányzat 2014-2019. évi gazdasági-ciklusprogramjának jóváhagyása. ELŐTERJESZTÉS Iktatószám: 4/ /2015. Tárgy: Az Önkormányzat 2014-2019. évi gazdasági-ciklusprogramjának jóváhagyása. ELŐTERJESZTÉS Balatonudvari Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. április 30-i rendes nyílt

Részletesebben

2006. szeptember Ára: 160 Ft XII. évfolyam 9. szám. Köszöntjük a szépkorúakat az Idõsek M E G H Í V Ó

2006. szeptember Ára: 160 Ft XII. évfolyam 9. szám. Köszöntjük a szépkorúakat az Idõsek M E G H Í V Ó 2006. szeptember Ára: 160 Ft XII. évfolyam 9. szám Vörösmarty Mihály: SZÓZAT - részlet - Ez a föld, melyen annyiszor Apáid vére folyt; Ez, melyhez minden szent nevet Egy ezredév csatolt. Itt küzdtenek

Részletesebben

Honlap ajánló: https://www.valasztas.hu/hu/onkval2010/index.html

Honlap ajánló: https://www.valasztas.hu/hu/onkval2010/index.html A VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÖZÉRDEKŰ LAPJA 2010. SZEPTEMBER - VÁLASZTÁSI SZÁM TÁJÉKOZTATÓ a 2010. évi helyi ÖNkormányzati képviselők és polgármesterek választásával kapcsolatos tudnivalókról A Magyar Köztársaság

Részletesebben

ÚJ ÉV, ÚJ FORMA. 3Ajánló REGIO REGIA A KÖZÉP-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ ÜZLETI MAGAZINJA

ÚJ ÉV, ÚJ FORMA. 3Ajánló REGIO REGIA A KÖZÉP-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ ÜZLETI MAGAZINJA REGIO REGIA A KÖZÉP-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ ÜZLETI MAGAZINJA online: www.regioregia.hu/magazin Felelős kiadó: Cseh Teréz, a KEM-Bridge Net ügyvezetője Főszerkesztő: Veér Károly - veerkaroly@kembridge.hu Főmunkatárs:

Részletesebben

XVI. évfolyam, 5. szám 94 MILLIÓ FORINTOT NYERT AZ ÖNKORMÁNYZAT EURÓPAI UNIÓS PÁLYÁZATON. Oktatásfejlesztés

XVI. évfolyam, 5. szám 94 MILLIÓ FORINTOT NYERT AZ ÖNKORMÁNYZAT EURÓPAI UNIÓS PÁLYÁZATON. Oktatásfejlesztés KULTÚRA Galéria nyílt a Fő utcában Új kulturális térrel gyarapodott a kerület, február végén nyitotta meg kapuit a Fő utca 38. szám alatt található Artissimo Galéria. A tervek szerint a képzőművészet mellett

Részletesebben

Már első ciklusában zászlajára tűzte a gyógyfürdő megépítését Ulbert Sándor, aki

Már első ciklusában zászlajára tűzte a gyógyfürdő megépítését Ulbert Sándor, aki Már első ciklusában zászlajára tűzte a gyógyfürdő megépítését Ulbert Sándor, aki 2004 óta képviselője a kettes választókörzetnek. Egy megvalósult álom fogalmaz a gyógyászati központról a városatya, akit

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült: Ajka város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2013. október 29-én 9.00 órakor megtartott üléséről

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült: Ajka város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2013. október 29-én 9.00 órakor megtartott üléséről Ügyszám: 1/8-16/2013. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Ajka város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2013. október 29-én 9.00 órakor megtartott üléséről Ülés helye: Jelen vannak: Ajkai Közös Önkormányzati

Részletesebben

Helyszín: Marcali Közös Önkormányzati Hivatal (8700 Marcali, Rákóczi u. 11., emeleti nagyterem)

Helyszín: Marcali Közös Önkormányzati Hivatal (8700 Marcali, Rákóczi u. 11., emeleti nagyterem) J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: a Marcali Városi Önkormányzat nagytermében 2015. január 22-én megtartott soron következő nyilvános képviselő-testületi ülésen. Helyszín: Marcali Közös Önkormányzati Hivatal

Részletesebben

EGRI MAGAZIN. a média eger Nonprofit kft. ingyenes kiadványa 2012. január 5. évfolyam 1. szám

EGRI MAGAZIN. a média eger Nonprofit kft. ingyenes kiadványa 2012. január 5. évfolyam 1. szám EGRI MAGAZIN a média eger Nonprofit kft. ingyenes kiadványa 2012. január 5. évfolyam 1. szám Átveszi a város a színházakat Megegyezés született Eger és a Heves Megyei Önkormányzat között, ezt a szándékot

Részletesebben

ÚJPESTI NAPLÓ. Jön vagy megy? INGYENES! MEGJELENIK MINDEN MÁSODIK PÉNTEKEN! 2009. március 13., III. évf., 5. szám

ÚJPESTI NAPLÓ. Jön vagy megy? INGYENES! MEGJELENIK MINDEN MÁSODIK PÉNTEKEN! 2009. március 13., III. évf., 5. szám INGYENES! MEGJELENIK MINDEN MÁSODIK PÉNTEKEN! 2009. március 13., III. évf., 5. szám ÚJPESTI NAPLÓ ÚJPEST ÖNKORMÁNYZATÁNAK HIVATALOS LAPJA www.ujpest.hu Jön vagy megy? Húsz évet nyert Újpest. Húsz évet

Részletesebben

2010. augusztus 23. Dunaföldvár

2010. augusztus 23. Dunaföldvár XIV. évfolyam 9. szám, 2010. szeptember 195 Ft KÖZÉLETI LAP Alapkõletétel 2010. augusztus 23. Dunaföldvár Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetének beszéde a Pannonia

Részletesebben