Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download ""

Átírás

1

2 zsolnai Lily terhes

3 1992

4 Bess, először

5

6

7 Serge lakását látjuk: nem túl tágas, mindenféle kacattal és rengeteg bútorral berendezett, sötét kis hely; a fal omladozik, a festék mintája már nem kivehető. A legkülönfélébb poszterek és képek vannak a falon, mindenféle stílusú (a szocreáltól a szecesszióig) kislámpák adják a fényt, s a szanaszét szórt kacatoktól a konyha nem nagyon különböztethető meg az egyetlen szobától, melynek egyik falát furcsa, fémből készült, kb. 1 m 2 felületű fiókok telítik. Serge a dolgozósarokban, a számítógép előtt ül. (A képernyő üres.) Koszos, elhasznált atlétatrikót visel, gyanús boxeralsót. Borostás, haja rendezetlen, szemei karikásak. Úgy néz ki, mintha legalább négy-öt napja nem aludt volna. Rágyújt, a száját látjuk, ahogyan mélyet szív a cigarettából. A monitor körül hatalmas rendetlenség, papírhalmazok és -tartók, kiürítetlen hamutartók, többnapos kávéspoharak, megszáradt péksütemény. Kis tükör, rajta néhány szem finom fehér por, mellette használt injekciós tű. Serge balján egy üveges ajtó áll a levegőben, ez választja le a nappalit a dolgozószobától. Az üvegen rengeteg ragasztós cetli, a legkülönbözőbb feliratokkal (versidézetekkel, üzenetekkel, telefonszámokkal). A jobb oldalon egy régi, viharvert karosszék áll, benne levetett alsónadrágok és zoknik. Serge hátradől a székén, behunyt szemmel kifújja a füstöt. Megdörgöli a szemét, majd kinyitja, és a képernyőre néz. A képernyőn a képernyővédő fut, rajta a következő felirat látható: Lily terhes. Serge, mintha káprázna a szeme, hirtelen felegyenesedik, és felteszi nyakában lógó olvasószemüvegét. Reagál a feliratra. Serge iszik a kávéjából, miközben Bess kígyózik be a háta mögött (nehezen fér el). Nem vesznek tudomást egymásról. Bess előkelő mozdulattal megigazítja ruháját, majd leül a fotelbe, aminek leesnek a karfái és összecsuklik. Bess sikít, majd elhelyezkedik a fotel roncsain, ismét megigazítja a ruháját, a haját és megnyugodva rágyújt Serge cigarettájából. Serge az arcunkba fújja a füstöt, mélyen a szemünkbe néz, miközben a hangját halljuk. Nagyon halványan elmosolyodik.

8 Épp három hete, hogy leszoktam a dohányzásról. Azt hittem, végre kipróbálhatom magam, de sokkal könnyebb volt, mint sem gondoltam volna. Sőt, igazából azt kell, mondjam: semmilyen sem volt. Serge arca áttűnik egy zsúfolt utcaképbe. Tipikus belvárosi, péntek esti káoszt látunk. Serge az egyetlen mozdulatlan alak: az autóút közepén áll, és cseppet sem törődik azzal, hogy akadályozza a forgalmat. Grunge-öltözéket visel, haja művészien kócos. Nem éreztem semmiféle jelét vágyakozásnak, nemhogy elvonásnak. Talán a nosztalgia, az előbukkant néhány pillanatra tudod, ahogyan a szádba áramlik a hűs füst... Serge lábától néhány centiméternyire hangos csikorgással megáll egy autó. A vezető melletti ablak lebukik, s Bess (igen csinos, estélyre sminkelt nő) hajol ki rajta. Serge mosolyogva folytatja a beszédet, s gavallérosan Bess arcához hajol. S persze a mély és hosszú lélegzetvétel, amint a méreg mélyen s hosszan beléd suhan, mint egy csók, egy igen különleges csók, és... (Bess-hez) Ne haragudj, hogy megszólítalak, de igazán rokonszenves vagy nekem. Nem csókolnál meg? Bess zavarba jön, lesüti a szemét, sóhajt, majd visszanéz Serge-re. bess Nem. A Bess kocsija mögötti autók türelmetlenül dudálnak, ahogy Serge tovább forszírozza a nőt, az ablakra támaszkodva. Miközben beszél, Bess kinyitja a másik ajtót. Nem haragszol, vagy nem csókolsz meg? Bess kedvesen válaszol és int Serge-nek, hogy üljön be.

9 bess Egyik sem. Serge, miközben nagyon lassan megkerüli az autót, beszél. Csak akkor ül be, amikor mindent elmondott. Ebben az évben rengeteg dologról szoktam le. Eh, a káros szenvedélyek: közismert élethelyzet. Serge becsukja az ajtót, a kamera felemelkedik. A forgalom megindul.

10 Családi háttér

11

12

13 Serge kényelmetlenül elegáns, egy munkaközvetítő irodában ül. Az asztal másik oldalán kissé halvány alak; hangja szintetikus, opálos, meghatározhatatlan színű fényt áraszt magából. Serge feszengve védi magát az el nem hangzott vádak ellen. lény lény lény lény Fiatal, lázadó alkatú férfi, kissé rendezetlen megjelenés, papírjai nem nagyon vannak, dokumentumszerűen semmihez sem ért, egzisztencia kilátástalan, két szabálysértés, kilenc munkahely. Anyja munkanélküli, apja kamionsofőr. Tehergépkocsi-vezető! Apja tehergépkocsi-vezető. Bátyját két éve halálra ítélték, sorozatos gyilkosságok vádjával. Elmebetegségére való tekintettel felmentették az ítélet végrehajtása alól. A bátyám volt az egyetlen... Két év konzervatórium, elbocsátás. Három év gimnázium, elbocsátás. Másfél év egyéb középiskolákban, mindenhonnan elbocsátva. Én másképp emlékszem. Ez rám nem tartozik. Nem hiszem, hogy egykönnyen munkát talál. Nem is áll szándékomban dolgozni. Vagyis azt akarom csinálni, ami kedvemre való. Aktuálisan. Miért olyan nagy baj ez? Serge feláll, indulni készül. Az Anya állítja meg: mintha üvegfalba ütközne. anya Ki mondta, hogy baj? Serge az Anya forrását keresi, bizonytalanul topog a nagy, üres teremben. Végre meglát egy alakot: hunyorogva próbálja kivenni az arcát, de az alak hátfényben áll.

14 Anya? Közelebb lép az alakhoz. Egy középkorú asszony az, megfakult, egyszerű ruhában. Valaha szép lehetett. Serge hátrafordul, a Lénynek magyaráz. Anya mindig ezt mondta. Az Anya Serge-hez lép, meleg mosollyal megsimogatja az arcát. Serge hangján beszél: Semmi sem lesz belőled, fiam. Serge szorosan megöleli. Lassan felnéz az Anya válla fölött, aki kihull a karjaiból.

15

16 Tisztázatlan viszonyok

17

18

19 A háttér hálószobává változik. Az ablakok tökéletesen elfedve sötét függönyökkel, mindenütt füstölők, üvegcsék, injekciós tűk. Egy kicsi asztalon kopott, antik kávéskancsó, körülötte használt kávéscsészék. Serge (még mindig öltönyben) az asztalkához lép, megállapítja, hogy a kancsó üres. Vízért indul. Marco, aki eddig békésen aludt az ágyban felébred a zörgésre. Serge bosszankodva ránéz, majd elmosolyodik. Marco visszabújik a takaró alá. Serge a fürdőszobába megy, meggyújtja a kád és a mosdó szélére tapasztott gyertyákat, majd atlétára és alsónadrágra vetkőzik. Ruháit lehajigálja maga köré. A lehajtott WCülőkén elszórt három szál cigaretta közül elvesz egyet, így a megmaradt két szál keresztet formáz. Rágyújt egy gyertyáról. Viharos tengert látunk, rajta egy törékeny vitorlással. Villámok csapkodnak, zuhog az eső. A hajó fedélzetén a tengerész Serge próbálja megtartani az egyensúlyát. A hajó nagyon dülöngél és Serge egyszerre csúszni kezd a korlát felé. Elesik, átbukik a korláton és tehetetlenül ordítva a tengerbe zuhan. A kancsót látjuk a mosdóban, ahogy kizubog belőle a forró víz. Serge rémült arccal nézi, majd lassan észhez tér. Megmasszírozza a homlokát, elzárja a vizet és a kancsóval visszamegy a szobába. Serge bekapcsolja a szoba közepén heverő magnót és az asztalkához lép, hogy kávét készítsen. Marco hirtelen felül. marco Mit csináljunk ma? Serge egykedvűen tölti a vizet, majd kötelességtudóan az ágyhoz viszi a két csészét. Közben:

20 Semmit. Nem szoktunk csinálni semmit, ami nem adja magát azonnal. Miért tennénk ma másképp? Marco a kávé felé nyúl. marco Mert ma... Serge hirtelen visszahúzza a csészét. Szorongva kérdezi: Mi van ma? Marco feltérdel, kiveszi a csészét Serge kezéből. Unottan: marco Mit tudom én! Iszik. Ma van ma és kész. Serge meggyújt egy cigarettát és odaadja Marco-nak, majd visszamegy a fürdőszobába. Fogat mos, közben halkan a tükörhöz beszél. Hát ez az. Mindennap ez van. Ezek mennek. Csinálj egy kávét, aztán idd meg, mielőtt megissza más. Kiköpi a fogkrémet, majd kissé hátrafordulva bekiabál a szobába. Átjáróházban élünk. Észrevetted? Marco visszakiabál, közben Serge kiöblíti a száját. marco Persze, hogy észrevettem. Túlságosan zseniálisak vagyunk a világnak. Serge kiköp. Mindenki a közelünkben akar lenni. De hát miért baj ez?

21 A tükörben megjelenik az Anya arca. anya Ki mondta, hogy baj? Serge megmerevedik, szeme könnybe lábad. Én. Marco megjelenik a fürdőszobaajtóban. Én csak veled akarok lenni. marco Mi tart vissza? Serge kissé zavarba jön attól, hogy Marco hallotta az utolsó mondatát. Elhúzódik, mielőtt Marco hozzáérhetne. Figyeld meg, amint hozzád bújok, azonnal csöngetni fognak. Marco vállat von. marco Hát ne bújj hozzám. Visszamegy a szobába. Halljuk, amint bekapcsolja a tévét. A zene közben tovább szól. Serge mélyen belenéz a tükörbe (az Anya arca már eltűnt), mélyet lélegzik, majd Marco után megy. Megáll a szoba közepén, a tévé és az ismét az ágyon ülő Marco között. Menjünk el innen. Marco nyűgösen ránéz. marco Nem lehet. Azonnal visszahozna a rendőrség. Kiskorúak vagyunk.

22 Igazságszolgáltatás

23

24

25 Serge dolgozósarka: Bess ugyanabban a pózban ül a szétesett fotelban, mint az első képben, Serge hátradől a székén. A képernyő ki van kapcsolva. Miért van az, Bess elővesz egy rúzst és egy kis tükröt. Kirúzsozza magát. hogy a törvény pont azokat az embereket tartja vissza, akik tudnának mit kezdeni magukkal meg egymással? Bess a száját nézegeti, majd visszaejti a rúzst a retikülbe, és púdert vesz elő. Miközben púderoz, mintegy mellékesen megemlíti: bess Kirúgott a pasim. Egy szőke muff miatt. Most tudtam meg. Serge ránéz, gyengéden megfogja a térdét. Szeretném, ha néha megcsonkíthatnék rokonszenves testeket. Bess kedvesen rámosolyog, és tovább piperéz. Nem fájna nekik, mert szeretettel csinálnám. Bess visszaejti a púdert és a tükröt, a retikült a háta mögé rakja és az ölébe teszi a kezét. Mélyen belenéz Serge szemébe. bess Persze. Megigazítja a haját, a háta mögé nyúl a retikülért. Túl jó voltam neki. Feláll és arrébb tolja Serge-t, székestül, hogy kiférjen. Fognék egy nagy, antik kést, és énekelnék, miközben kiszabadítanám a vért a bőr alatt forrongó erekből.

26 Bess Serge fölé hajol, s rúzstalan csókot lehel a homlokára, majd határozottan kimegy. Serge a felsőtestével utána fordul, s egyre hangosabban folytatja, hogy Bess akkor is hallja, amikor már kiment. Aztán persze bekötözném őket, nehogy komolyabb bajuk essék. De persze akkor jönne a RENDŐRSÉG, és lecsuknának azért, mert kielégítettem az esztétikai szükségleteimet. A romantikáról nem is beszélve. Ismét a hálószobát látjuk. Sötét van, valószínűleg éjszaka. Az egyetlen fényforrás a tévé, melyet Marco néz hipnotikusan. Serge mellette alszik. Marco elgondolkodva beszél a tévéhez: marco Már azért is lecsukhatnának minket, mert egy ágyban alszunk. Habár lehet, hogy jobb volna, mint a megjegyzéseket hallgatni naphosszat. Minden olyan értelmetlen. Serge anélkül, hogy kinyitná a szemét, félálomban mormolja: Hát persze. Különben nem csinálnánk.

27

28 Erotika

29

30

31 Még mindig Serge felsőtestét látjuk, ahogyan az oldalára fordulva alszik. A háttér kivilágosodik. A szoba kissé megváltozott: az ablakokon csipkefüggöny, mindenhol rend és tisztaság. A kamera végigköveti a szobát, és mire visszatér az ágyhoz, Lilyt látjuk csipkehálóingben, amint az alvó Serge mellett ül, a körmét reszeli (újságpapír fölött) és közben telefonál. lily Minden áldott reggel. Minden áldott nap. Ugyanazok a viharvert gondolatfoszlányok. De hát miért? Bess kiskosztümben vonul a reggeli utcán. Megáll, egy kirakatban megnézi magát, megigazít valamit a ruháján. A tükörképéhez beszél: bess Persze nem látszik rajtam; mitől is látszana? Szép vagyok, sikeres, isteni szeretők, faunok rajongnak körül. Még pénzem is van. Lily abbahagyja a körömreszelést, és miközben beszél, ellenőrzi, hogy Serge alszik-e. Sokkal halkabban folytatja: lily Férjhez mentem, mert azt hittem, hogy ez az út vezet a tökéletes különbözőséghez. Hogy pont én megyek férjhez! És pont őhozzá. Bess a kirakat-tükörben meglát egy fiatal, szőke bombázót (abszolút miniben), aki kényeskedve nyávog a mobiltelefonjába. bess Nem értem. Bess megfordul, végigméri a nőt, és félhangosan folytatja: Nem hiszem, hogy beleszeretett egy közönséges kis picsába. A nő észreveszi, beint és arrébmegy. Lily reggelit készít a konyhában. Uborkát szeletel, majd leereszti a kést.

32 lily Mindenki elámult, még a férjem is. Azt hitte a szerencsétlen, hogy mindezt azért tettem, mert ő olyan vonzó. Kuncogva folytatja a szeletelést. Bess egy jósda mellett halad el. A feliratokat olvassa: bess Jóslás, bájitalkészítés, horoszkóp, szelleműzés, átokelhárítás... Meg kéne átkoznom... Továbbmegy. Nem, azt azért mégsem... És ha átoksújtottan kapom vissza? Mit kezdek vele? Lily tálcára rakja az ételt és a kávét. lily Aztán észrevétlen minden nap hétköznappá lett. Másfél év alatt hervadtam el. Kihullott belőlem az erotika. Bess egy presszó kerhelyisége mellett megy el. Az egyik asztalnál Marco ül, és nekünk háttal egy másik fiú. A kép Marco-n marad, amint épp Serge fényképét mutatja a fiúnak. marco Ma fogom elhagyni. Nem, mintha nem szeretném. De túl gyámoltalanok vagyunk még ehhez. Percek alatt megölnénk egymást akkor meg mi értelme? A fiú (továbbra is háttal) visszaadja a fényképet. Marco szórakozottan elveszi, s miközben tovább beszél, lassan négy darabra tépi. Még egyikünk sem sérült. Nem tudjuk, hogyan éljük túl. Lily tálcával a kezében bemegy a szobába. lily Huszonhét éves vagyok. Nem szültem gyereket. Nem is áll szándékomban.

33 Megáll az ágy mellett, hosszan nézi Serge arcát. Az csak megnehezítené. Marco az asztalra könyököl, egészen közel hajolva a fiúhoz. marco Szabad belehalni a szerelembe? Lily leteszi a tálcát az ágyra, leül Serge mellé és megérinti a férfi nyakát. lily Minek? Ha ölhetünk.

34 Specialitások

35

36

37 Serge egy csendes kis téren üldögél, újságot olvas. Mögötte kedves kis kápolna. Szép, napfényes délután van, a téren néhány kutya futkároz. Serge farmert, sportos inget és bőrmellényt visel, mellette pőrén három szál vörös rózsa. Bess áll meg előtte, lezser, de elegáns. Serge felnéz és elmosolyodik. Bess, határozottan és kedvesen: bess A hirdető? Serge leteszi az újságot, feláll és átnyújtja a rózsákat. Igen. Bess biccent és belékarol. Ön bizonyára... Elindulnak, mögöttük a kápolna ajtakán egy pap lép ki és kíséri őket a tekintetével. A kamera a párt követi, de a kép középpontjában folyton látjuk a papot. bess bess Pontosan. Nem találkoztunk mi már valahol? Nem tudom. Egyszer már mindenkivel találkoztunk, tudta? Persze. Ezt nevezik öröklétnek. A pap keresztet vet. Szükséges beszélnünk előtte? Bess megáll, szembefordul Serge-zsel és megsimítja a fejét. bess Azt hiszem, nem. Mindketten tudjuk, miért vagyunk itt. Akkor jó. A kápolna ajtaja hangtalanul becsukódik.

38 Marco Lilyvel szeretkezik a hálószobában. marco A kannibalizmus nem perverzió, s nem is beteges cselekedet. Rajtam sokszor úrrá lesz a vágy, hogy egyenek belőlem. Hogy olyan hétköznapi dolog legyek, mint egy pizza vagy egy korsó sör. Fenntartások nélkül fordulnának felém. Leplezetlenül szemlélnének, s ha tetszem: hamm! Lily harapdálni kezdi. lily marco lily Ha étel lennél, az étlapon a különlegességek rovatba sorolnának be, és csak nagyon kevés vendég tudna megfizetni. De miért ne lehetnék teljesen egyszerű? Mert az akarsz lenni. Serge és Bess bemennek egy étterembe. Az étterem teljesen üres, sem vendéget, sem személyzetet nem látni. Én tulajdonképpen nem is akarok magával kefélni. Serge odavezeti Bess-t egy gazdagon megterített, gyertyafényes asztalhoz, alátolja a széket. bess Isteni. Akkor hívjon meg vacsorázni. Serge leül. bess Tudja, már nem vonz az ön neme. Meg tudom érteni. Én manapság kizárólag tenyészbikákkal... Bess előveszi a cigarettatárcáját és rágyújt. Sajnos, egyre nehezebb hozzájuk jutni. Az emberekben új igényszintek alakulnak ki. Pontosabban: elterjed az igényesség, mint szociális jelenség.

39 bess Hát, ettől talán jobban beleillünk majd a képbe. Bár valószínűbb, hogy minél divatosabb igényesnek lenni, annál igénytelenebbnek fogunk tűnni. Persze, ez az igényesség felsőbb szintje lesz. Marco (mint pincér) megáll az asztal mellett, és néma alázattal átnyújt egy étlapot Bess-nek. Serge közben hosszan nézi a fiút. Marco különös mosollyal Serge-nek is ad egy étlapot. Serge visszafordul Bess-hez. Mit szeretne enni? Valami különlegeset? Marco az asztal mellett áll és magában mosolyog.

40 Férfiak

41

42

43 Serge, a dolgozósarokban. Hallucinogén hatása alatt áll, erősen izzad, alsó ajka lefittyed, szemei a távolba merednek. Lassan elfordítja a fejét. A képbe bekúszik Serge, tiszta atlétában és alsóban, nyakában az olvasószemüveggel, ezúttal borotváltan, amint a hálószobai asztalkánál ül Sergio-val (valójában ő Serge 16 évesen), aki Serge-zsel azonos ruhában van, az olvasószemüveget kivéve. Sergio feje fölött jól láthatóan egy falióra lóg a falon, hangosan ketyeg. Sört isznak. sergio sergio De akkor miből fogok élni? Abból, hogy én vagyok a világ közepe. Én? A belőtt Serge a számítógép előtt: Én. A tiszta Serge és Sergio. Serge épp iszik. sergio sergio sergio És az jól fizet? Mindenesetre ellát lehetőségekkel; olyan lehetőségekkel, amilyeneket mások nem kapnak. Mint például? Olyan munkákat kapok, amikhez nem, hogy képesítésem nincs, de bevallottan el sem tudom őket végezni, mert nem értek hozzájuk. Mégis, ösztönösen engem választanak a jól képzett munkaerő helyett, pusztán azért, mert nem hiszik el, hogy nem tudom megcsinálni. S mivel ők hisznek bennem, én képessé válok akármire. De ez ellenkezik minden eddig elfogadott törvénnyel! Úgy érted, ha valaki most komolyan nem hiszi el, hogy nem tu-

44 dom megjavítani a kocsimat, akkor megjavítom, anélkül, hogy tudnám, mit csinálok? Pontosan erről van szó. Hiszen én vagyok a világ közepe. A belőtt Serge illumináltan vigyorog. sergio Akkor nekem most szerencsém van. A tiszta Serge és Sergio. Bizony. Nagy szerencséd. A belőtt Serge a másik irányba fordul. A képbe beúszik a Lény: lény A rendszer csak abban az esetben működik kifogástalanul, ha elfogadjuk és betartjuk a szabályokat. A renitenseket el kell különíteni, s a rendszeren kívül helyezni őket. A természet rendje nem tűrheti a kívülállókat. A körök mindig bezárulnak. Be kell zárulniuk. Nem lehetnek kivételek! A belőtt Serge nagyokat pislog, hogy elűzze a látomást. Marco-t látjuk, amint egy csempefal előtt áll meztelenül, szemérmét kezével takarja. A padlón körös-körül különböző méretű és fajú halak vívják haláltusájukat. marco Három hete hagytam el. Még mindig nem hevertem ki teljesen. Igaz, azóta csak nőkkel folytatok viszonyokat de ez egyáltalán nem azért van, mert megundorodtam a férfiaktól, szó sincs róla! Csak ez túl szép volt. Az emlék nem törhet össze. Sergio az asztalkánál, egyedül. A két sörösüveggel játszik. sergio Még sohasem voltam férfival, kicsit félek is a dologtól. Pedig azt mondják, nem fáj. Eddig kétszer voltam szerelmes.

45 Először, azt hiszem, a bátyámba. Belemosolyog a kamerába: Tudják, a bátyám nagyon szép. Marco, ugyanabban a pózban. marco Kár volt megismerkednem vele. Szörnyűek ezek a férfiak. A belőtt Serge, maga elé motyog: Szörnyűek ezek a férfiak. Marco, ugyanabban a pózban. marco A nők is szörnyűek. Amint túllépnek a harmincon, azt hiszik, vén banyákká változtak és soha többé nem hajlandóak törődni magukkal. Ápolatlanokká, igénytelenekké lesznek és csodálkoznak, hogy ember nem keféli meg őket. Ráadásul a szociológusok erre kitalálják, hogy a péniszirigység népbetegség. Hát most őszintén ki lehet irigy Elveszi a kezét, mutatja: erre? Sergio az asztalkánál. Iszik. sergio A bátyámmal igazán sohasem jöttem össze bár azt hiszem, neki aztán nem lett volna kifogása ez ellen A tiszta Serge bejön a képbe, két újabb sörrel. de hát az embernek sajnos vannak szülei. A belőtt Serge arca fájdalmasan megrándul. A tiszta Serge és Sergio. Serge kinyitja a söröket.

46 Másodszorra hát Annie Lennox-ba szerettem bele. Ő legalább bármikor szeretgethető, és a korlátolt barmok egyáltalán nem veszik észre, Sergio az egyik üres üveget simogatja. hogy az orruk előtt bálványimádás folyik. Megcsókolja az üveget. A tiszta Serge, feltűnően vidáman: Aztán, amikor már nem voltak szüleim... A tiszta Serge és Sergio összenéznek, majd ránéznek a belőtt Serge-re. A belőtt Serge hangosan felnevet. Hirtelen rengeteg vér fröccsen az arcába. Marco obszcén módon a péniszét mutogatja. Közben: marco Szörnyű, de egyszerűen képtelen vagyok zavarba jönni. Lehet, hogy emiatt vagyok alkalmatlan a haza szolgálatára? Tudomásom szerint más bajom nincs. Márpedig amiről nem tudok, az nem is létezik. Sergio az asztalkánál, a tiszta Serge-nek: sergio Azért remélem, van még esélyem. Egyenesen a kamerába: A bátyám még ma is nagyon szép, tudják? Lily a konyhában. Mosogat, sorra töri össze a tányérokat. Sír. lily Miért nem végzik már ki?

47 Marco a csempepadlón fekszik, magzatpózban. Nagyon nyugodt. A halak már nem mozognak. A csempék közötti résekből virágok nőnek, lehetetlenül gyorsan. marco Néha magamról sem tudok. Olyankor valószínűleg megáll az idő. Mostanában azt próbálom megfejteni, hogy hogyan és mitől indul újra, amikor magamhoz térek. Most például, azt hiszem, nem vagyok magamnál. A szín virágos rétté változik Marco körül, a csempék és a halak eltűnnek. Homályosan rémlik, hogy amit éppen most művelek, az botrányos. De nem tehetek róla. Kívül vagyok a világon. És eszemben sincs visszatérni.

48 Magányosok Klubja

49

50

51 Bess egy ajtóra mutat, amelyen a Magányosok Klubja felirat függ. A pénztáros Lily-hez, aki sötét köpenyt visel, s van egy kis hasa: bess Drágám, a Magányosok Klubjába jöttem. Jó helyen járok? Lily mogorva és elgyötört: lily bess lily Hogyne. Az ajtón túl kizárólag igen magányos személyek találhatók. Úgy érti, hogy aki idejön, az már magányos is marad? Persze, miért, mire számított? Agresszíven mutogat a feliratra: Ez a Magányosok Klubja, nem pedig a Ragasztott Szívek Társkereső Iroda. Na mi lesz, bemegy, vagy nem? Kedves, mintha mi sem történt volna: bess Nos, azt hiszem, igen, érdekel. Adjon egy jegyet. Pénzt ad Lily-nek, az elveszi, visszaad, majd Bess kezébe nyom egy jegyet és megnyom egy csengőt. Kisvártatva az ajtó halk kattanással kinyílik. Bess bekukkant, majd belép. Gazdagon berendezett, viktoriánus szalonba megy be, ahol minden ülő- és fekvőalkalmatosságon fürdőruhás emberek napoznak (bár ablakot és természetes fényt sehol sem látni), teljes csendben. Bess lassan körülsétálja a bútorokat, végigmustrálja az embereket. Aki észreveszi, az sértődötten elfordul vagy testhelyzetet változtat. Bess egy idő után láthatóan megunja, és arrébb löki a szőke bombázót (anélkül, hogy felismerné), aki egy kanapén terpeszkedik, és a karját kenegeti napolajjal. Bess beszorítja magát a karfához, rágyújt, mélyet sóhajtva kifújja a füstöt, majd hirtelen teljes erőből sikít egyet.

52 A napozók összeráncolják a homlokukat és befogják a fülüket. Gyilkos tekinteteket vetnek Bess-re. Lily ront be a szobába, idegesen: lily Csak nem történt valami baj? Az Anya (a napozók egyike, akit csak most ismerünk fel), kinyitja a szemét, és körbenéz: anya Ki mondta, hogy baj? Bess kissé zavartan elmosolyodik, majd int Lilynek: bess Nem, dehogy. Csak bemutatkoztam, drága. Az Anya felhúzza a szemöldökét, majd becsukja a szemét. Lily dühösen távozik. Bess ülve mustrálja tovább a többieket. Azok észre sem veszik. Az ajtó kattan, Bess felnéz. Serge lép be, szakadt térdnadrágban, kinyúlt pólóban. Dohányzik. Bess észrevétlenül megigazítja a szoknyáját. Serge körülnéz, megakad a szeme Bess-en, határozott mozdulattal odalép hozzá, megfogja a kezét, felállítja, majd mélyen a szemébe néz: Ne haragudj, hogy megszólítalak, de igazán rokonszenves vagy nekem, nem csókolnál meg? Megérinti Bess tarkóját, és szenvedélyesen megcsókolja. Némán táncolni kezdenek, közben időről időre megcsókolják egymást. Az egyik kanapén Sergio ül, előtte a bátyja, Silvaine áll, neki háttal. Sergio keze lassan elindul Silvaine combja felé.

53 Bess és Serge az ajtó felé táncolnak. Az ajtóban Lily áll és ökölbe szorult kézzel nézi a táncolókat. Sergio keze feljebb csúszik Silvaine combján. Silvaine élvezi. Serge benyúl Bess szoknyája alá. Sergio arcát látjuk, amint áhítattal néz fel Silvaine-re. A háttér fürdőszobává változik: Sergio a kád szélén ül. Silvaine fogkrémet nyom egy fogkefére. Sergio keze a lába közé nyúl. Silvaine hirtelen megfordul. Serge letépi Bess-ről a blúzt. Silvaine megfogja Sergio kezét, ami már behatolt az úszónadrágjába, és lassan, de határozottan kihúzza és Sergio ölébe teszi, majd mosni kezdi Sergio fogát. sergio Anyáék? Hogy vannak? Serge a meztelen Bess-en fekszik, a nyelvével ingerli a melleit. silvaine sergio Meghaltak. Megölted őket? Silvaine megint leszedi magáról Sergio kezét, és mosolyogva mossa tovább Sergio fogát. silvaine sergio Nem. Elvitte őket az ördög. ÉLJEN A VÉRFERTŐZÉS! Serge kirántja maga alól Bess-t és teljes erejéből ellöki. Az arcába temeti a kezét. Közben Sergio hangját halljuk: ÉLJEN A VÉRFERTŐZÉS! ÉLJEN A VÉRFERTŐZÉS!

54 Silvaine leguggol Sergio elé. Sergio megcsókolja Silvaine-t.

55

56 Kezelés

57

58

59 Serge a dolgozósarokban telefonál. Józan. Isteni, egyszerűen varázslatos. Bátyuska bassza öcsikét. Vagy fordítva. Ez tetszik nekem. De komolyan! Lily a hálószobában ül, csipkés hálóingben. Sír, az arcán folyik a szemfesték. Kiabál a telefonba: lily Nem jössz haza? Nem jössz haza? Nem jössz haza? Serge eltartja a hallgatót, onnan halljuk: Akkor elhagylak, te szemét strici! Serge megfog egy ollót és elvágja a telefonzsinórt. A kagylóra néz és gúnyolódik: Ó, nem! Serge zajt hall az üveges ajtó mögül. Felemelkedik, átnéz az üvegen. Marco áll a másik oldalon, kórházi köntösben, beesett arccal. Mosolyog, de nem néz Serge-re. A háttér (fal, tele képekkel, cetlikkel) színei hirtelen összemosódnak, mintha sokféle festéket öntöttek volna össze. A színek lassan kavarognak. marco Jól nézel ki. Gyere ide. Marco erőtlenül megkerüli az ajtót, majd az oldalának támaszkodik. marco Megpróbáltam normálisan élni. Kórházba kerültem. Megszöktem. Visszavittek. Újra megszöktem. Rámtaláltak. Öngyilkos lettem.

60 Serge lassan feláll, kezében az ollóval. Visszahoztak. Megőrültem. Elengedtek. Serge végigsimítja Marco nyakát az olló élével, majd levágja róla a köntöst. Közben: Zavart és céltalan az élet, amelybe most belépsz. Vibrálni kezd a fény. Értelmét csak századok múlva fejtik meg. marco A lét érzékelhetősége mindennél többet ér. Serge és Marco egymás vállára borulnak, a karjaik a testük mellett lógnak. Sergio és az Anya hangját halljuk. sergio anya ÉLJEN A VÉRFERTŐZÉS! Ki mondta, hogy baj?

61

62 Gyermekáldás

63

64

65 A kápolna előtti téren egy bűbájos kislány áll, kezében félig széttépett baba. Toporzékol, és közben hisztérikusan sikít: kislány MAMA! MAMA! MAMA! Serge kijön a kápolnából, fekete öltönyt visel, fekete inggel. Úgy magyaráz, mint egy műsorvezető a Beyond ből. kislány Tehát, mint már mondottam volt, ebben az évben meglehetősen sok dologról szoktam le. Például a nőkről. Mindenféle területen. MAMA! MAMA! MAMA! Ez azért bonyolultabb eljárást igényelt, mint elhagyni a cigarettát: először is be kellett szereznem a szükséges eszközöket, amelyek elengedhetetlenek a koncoláshoz. Serge a Kislány felé indul, de nem ránéz, hanem folytatja a narratálást. No meg a későbbi boncoláshoz. kislány MAMA! MAMA! MAMA! Serge megáll, háta mögött a kápolna, előtte a Kislány. A kislányhoz fordul: Gyere csak ide, kislány! Milyen anyád van neked? A Kislány egy pillanatig sem hagyja abba a sikoltozást, miközben odamegy Serge-hez. Megáll előtte és teljes erőből a lába közé rúg. kislány MAMA! MAMA! MAMA! Serge nem reagál. A kamerához fordul: Szörnyűek ezek a nők.

66 Aztán a szakadatlanul hisztériázó kislányhoz: Adj, király, katonát! A Kislány a fejét rázza, közben üvölt: kislány MAMA! MAMA! MAMA! Akkor szakítok! Serge megfogja a Kislány nyakát, és egyetlen mozdulattal letépi a fejét. A Kislány feje elrepül a játszótér felett, áthalad a kápolna keresztje előtt. Serge verítékben úszva felébred a székén a dolgozósarokban. Marco az asztalkánál ül, dohányzik. Serge-nek: marco Rólam is leszoktál. Serge lassan megnyugszik, feláll, nyújtózkodik. Közben: Rossz szokásommá lettél. Nem hibáztathatsz. Kimegy a szobából. Bess és Serge az étteremben ülnek. A vacsora maradványai fölött beszélgetnek. A gyertya a felére csökkent. bess Félek a szokatlan dolgoktól. Az emberek mégis folyton szokatlan dolgokat mondanak nekem. Például, hogy Olyan szokatlanul viselkedtél, meg ilyeneket. Marco az asztalkánál. marco Szeretnék átlépni azon a vonalon, amin túl nem látszom többé. Ha én visszanézek, látom, ami mögöttem van, de a mö-

67 göttesek nem látnak engem. Azt hiszem, úgy hívják ezt, hogy eseményhorizont. Lassan feláll, követi a visszatérő Serge-t a szemével, közben: Néha azt sem tudom, hol vagyok. Olyankor megállni látszik az idő. Az óra megáll Marco mögött a falon. Marco a kamera felé indul, elhalad a mozdulatlanná merevedett Serge mellett. Amikor oldalról látjuk, hirtelen, mintha egy láthatatlan ajtón lépne át, eltűnik a szemünk elől.

68 Lily terhes

69

70

71 Az éttermet látjuk, új nézőpontból. Innen (Serge és Bess asztala mellől az étterem hatalmas kirakata a háttér. Este van, a kirakat forgalmas útra néz. Az autók mozgása olyan gyors, hogy fényszóróikkal hosszú, színes csíkokat húznak a levegőbe. Serge és Bess pezsgőznek. Lily lép oda az asztalhoz, a hasából ítélve a nyolcadik-kilencedik hónapban lehet. Az arca elgyötört, a haja ápolatlan. lily Terhes vagyok. Serge nem vesz róla tudomást. Cseveg: A feleségem mindig azt mondta, hogy nem akar gyereket. Lily, kicsit hangosabban: lily Terhes vagyok. Bess iszik, láthatólag ő sem veszi észre Lily-t. Nem is baj, vannak emberek, akiket nem kell reprodukálni. Lily elkapja Serge gallérját és felrántja. lily Nem érted? TERHES VAGYOK! Bess meglepetésében majdnem megfullad a pezsgőtől. bess Gyereket akar nevelni? Ebben a világban? Serge némán küzd Lily-vel, majd lekever neki egy hatalmas pofont. Lily elesik. Serge torkát köszörülve megigazítja a gallérját és visszaül a helyére. Kortyol. Ön szerint nem vagyok rá alkalmas?

72 Bess döbbenten néz Serge-re, a földön fekvő Lily-re, majd újra Serge-re. Elrakja a cigarettatárcát. bess Elegem van a döntésképtelen férfiakból. Marco odalép Bess széke mögé, és ahogy az föláll, kihúzza alóla a széket. Bess Marco mellé lép, végigméri, ahogy az a helyére rakja a széket. bess Ne haragudj, de igazán rokonszenves vagy nekem, nem csókolnál meg? Lily a földön fetreng és a hasát fogja. Nyöszörög: lily Terhes vagyok. Marco belenéz Bess szemébe, komolyan: marco Nem. Bess idegesen elmosolyodik, és sietősen távozik. Serge rágyújt és Lily-hez fordul. Halkan: Vetesd el, baszd meg, vetesd el! Serge visszafordul az asztalhoz, a szája elé kapja a kezét és felzokog. Lily felnyög, döbbenten a lába közé nyúl. Ömleni kezd belőle a vér. Rángatózik a fájdalomtól. A vértócsa egyre nagyobb lesz, mígnem beborítja az egész képet. Benne egy galaxis tűnik fel, lassan forog, egyre közelebbről látjuk. Serge megtörli a szemét, felnéz. Silvaine ül az asztalánál, kibomlott kényszerzubbonyban, kórházi, hátul kötős köpenyben. Serge felé nyújtja a kezét:

Isten hozta őrnagy úr!

Isten hozta őrnagy úr! Isten hozta őrnagy úr! Filmrészlet szöveges átirat Napsütéses idő van, a házak előtt egy négytagú tűzoltózenekar vidám indulót játszik. A zenészek barna egyenruhában vannak, fejükön tűzoltósisak. A zenekart

Részletesebben

Andrea Gabi Jutka Eszti Fredi Ates Peti

Andrea Gabi Jutka Eszti Fredi Ates Peti Cziczó Attila: ANDREA életjáték szereplők: Andrea Gabi Jutka Eszti Fredi Ates Peti 1. JELENET - ANDREA SZOBÁJA Andrea ül elkeseredetten a tükör előtt. Néha közelebb hajol, vizsgálgatja arcának hibáit.

Részletesebben

Az élet napos oldala

Az élet napos oldala Az élet napos oldala írta Mercz Tamás E-mail: mercz_tomi@hotmail.com Első rész Minden kicsiben kezdődik el A fűnyíró idegesítő berregő motorhangja teljesen betölti szobám zegzugait. Zúg a rikítóan kék

Részletesebben

Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY

Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY Néha fel kell adnunk az elveinket, hogy megélhessük az álmainkat Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY - részlet - Szakmai konzultáns: dr. Almási Krisztina Borító és tördelés: White Noise Team ISBN 978-963-12-4568-4

Részletesebben

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt Petőcz András Idegenek Harminc perccel a háború előtt Peut-être à cause des ombres sur son visage, il avait l air de rire. (Camus) Megyünk anyámmal haza, a plébániára. Szeretek az anyámmal kézen fogva

Részletesebben

HA CSAK A HUZAT HIBÁDZIK FARKAS FERENC KÁRPITOS

HA CSAK A HUZAT HIBÁDZIK FARKAS FERENC KÁRPITOS pám körbevitt a mûhelyekbe, bemutatott a szomszédos üzletekben. Ma maximum akkor jön be valaki új, ha kell neki egy csavarhúzó vagy fogó. De akkor sem biztos, hogy bemutatkozik H CSK HUZT HIBÁDZIK KS NC

Részletesebben

Boldog új évet! (Happy New Year!)

Boldog új évet! (Happy New Year!) Boldog új évet! (Happy New Year!) KÜLSŐ - KÜLVÁROSI NÉPTELEN KISUTCA SZILVESZTER ÉJJEL Sötétség, nagy hideg. Az év utolsó napjának zaja ide már nem jut el. A házak fala kopott, részben lemállott róluk

Részletesebben

Bányai Tamás. A Jóság völgye

Bányai Tamás. A Jóság völgye Bányai Tamás A Jóság völgye - Nem sikerült - suttogta Ria alig hallhatóan. - Azt hiszem senkinek sem fog sikerülni. Gézu értetlenül és csodálkozva nézett rá. A kötés alatt mintha kikerekedett volna egy

Részletesebben

Horváth Szabolcs. Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET

Horváth Szabolcs. Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET Horváth Szabolcs Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET Lenni Egy kis tréning sosem árthat meg, Így egy rossz papíron nevezlek, Téged, kit oly nagyon kedvellek, S el nem engedlek. De látod, így néz ki szobám,

Részletesebben

E D V I N Írta Korcsmáros András

E D V I N Írta Korcsmáros András E D V I N Írta Korcsmáros András A színen a Fiú, aki egy padon ül, majd előveszi a telefonját. Szia! Én vagy az, Dávid! Most hallasz? Nem? Na és most? Nagyszerű! Minden rendben. Nem, nincs baj. Éppen ebédszünetem

Részletesebben

Csillag-csoport 10 parancsolata

Csillag-csoport 10 parancsolata Csillag-csoport 10 parancsolata 1. Nagyon jól érezd magad mindig, mert ilyen hely nem lesz több a világon. (Panka) 2. Próbálj meg normálisan viselkedni, hogy ne legyenek rád dühösek. (Vince) 3. Kitartóan

Részletesebben

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés V i c z i á n Á k o s Halálos haszonszerzés Nem is emlékszem, hogy mikor aludtam ilyen jót, igaz nem volt több hat óránál, de ennyit ritkán alszom. Nyújtózkodtam egy hatalmasat, majd felkeltem az ágyból,

Részletesebben

1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút

1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút 1 1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút És lőn abban az időben, hogy Abimélek és Pikhól annak hadvezére megszólíták Ábrahámot mondván: Az Isten van te veled mindenben, a mit cselekszel. Mostan azért

Részletesebben

Bereményi Géza: Eldorádó Részletek egy készülő film forgatókönyvéből

Bereményi Géza: Eldorádó Részletek egy készülő film forgatókönyvéből Bereményi Géza: Eldorádó Részletek egy készülő film forgatókönyvéből HÁZ UDVARA, PIAC NAPPAL A Gyerek a földszintes ház udvarán megy rövidnadrágban, magasszárú cipőben. Köhög. Szomszédasszonyokkal találkozik,

Részletesebben

Jusztin a szobába lép, sürgősen és kíváncsian, körülnéz, három lépést tesz előre, aztán megáll és csodálkozik.

Jusztin a szobába lép, sürgősen és kíváncsian, körülnéz, három lépést tesz előre, aztán megáll és csodálkozik. Jusztin a szobába lép, sürgősen és kíváncsian, körülnéz, három lépést tesz előre, aztán megáll és csodálkozik. Mi az? Kit keres? kérdi Csiba. Az asztal mellől feláll, és kezét fölemeli. Jusztin mereven

Részletesebben

Cecelia Ahern: Bennem élsz

Cecelia Ahern: Bennem élsz Cecelia Ahern: Bennem élsz Cecelia Ahern Bennem élsz (Részlet) Fordította Hussami Péter A fordítás alapjául szolgáló mű Cecelia Ahern: Thanks for the Memories (London: HarperCollins, 2008) (Részlet) Athenaeum

Részletesebben

Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva

Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva Olcsó krumpli Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva ment ajtót nyitni. Nagy örömére, az édesanyja állt az ajtó előtt. Anyukám, de jó, hogy jössz. Alig állok a lábamon, olyan álmos vagyok. Kislányom! Csak

Részletesebben

Kutasi Heléna. Szerelmeskalandos. avagy a boldogságra várni kell. Borító: Ráth Márton www.facebook.com/rathmartonsalon

Kutasi Heléna. Szerelmeskalandos. avagy a boldogságra várni kell. Borító: Ráth Márton www.facebook.com/rathmartonsalon Kutasi Heléna Szerelmeskalandos avagy a boldogságra várni kell Borító: Ráth Márton www.facebook.com/rathmartonsalon Amikor először megláttam őt, azonnal tudtam, nem lesz mindennapi történet. Biztos többen

Részletesebben

Hallani akarom a robbanás zaját. Én nem a szememmel, az ujjaimmal látok. Amit megérintek, rögtön a testembe hatol, és mielőtt megtudnám,

Hallani akarom a robbanás zaját. Én nem a szememmel, az ujjaimmal látok. Amit megérintek, rögtön a testembe hatol, és mielőtt megtudnám, Ott vess ki! Hallani akarom a robbanás zaját. Én nem a szememmel, az ujjaimmal látok. Amit megérintek, rögtön a testembe hatol, és mielőtt megtudnám, mi az, felrobban az idegek pályáin. Szépek a rózsák,

Részletesebben

Harmadik lecke. a szekrény mellett. a tükör előtt. az ablak alatt. a trikó és az alsónadrág között. a fehérnemű között

Harmadik lecke. a szekrény mellett. a tükör előtt. az ablak alatt. a trikó és az alsónadrág között. a fehérnemű között Harmadik lecke - Hol a koffer? - A szekrény mellett. - Melyik szekrény mellett? - A nagy barna mellett. - Hol? - Ott, a tükör előtt. - Aha, tényleg. És az a nagy táska? - Kint, az ablak alatt. - Cipő.

Részletesebben

ÚJ LAKÁSBAN. Kedves Csilla!

ÚJ LAKÁSBAN. Kedves Csilla! ÚJ LAKÁSBAN Kedves Csilla! Képzeld el! Új lakásban lakom! Ez a legszebb ház a környéken! Egy mesés társasházban, gyönyörű lakásban élek! Képzeld el! Van benne egy csendes hálószoba, világos nappali szoba,

Részletesebben

1. fejezet. Dorset, 2010 Egy évvel késõbb

1. fejezet. Dorset, 2010 Egy évvel késõbb 1. fejezet Dorset, 2010 Egy évvel késõbb A napok egyre rövidebbek. A fûre hullott almákat megcsipkedték a varjak. Viszem be a fát, és rálépek az egyik puha gyümölcsre; szétnyomódik a lábam alatt. November

Részletesebben

Eresszen! Legyen olyan kedves, Lang úr. Most szépen elalszik még két órácskára, aztán mikor már világos lesz, elmehet sétálni.

Eresszen! Legyen olyan kedves, Lang úr. Most szépen elalszik még két órácskára, aztán mikor már világos lesz, elmehet sétálni. Amikor Konrad Lang felébredt, sötét volt. Idegen ágyban feküdt. Keskeny volt és magas, Elisabeth nem feküdt mellette. Fel akart kelni, de nem tudott. Az ágy két oldalán rács volt. Hé! kiáltotta. Majd hangosabban.

Részletesebben

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó 1. Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó barátnak nem. A motort nem állította le, halk zúgása

Részletesebben

A tárgyeset. hal könyvek hörcsög hó

A tárgyeset. hal könyvek hörcsög hó A tárgyeset 1 ) Kezdjük egy gyakorlattal! Ha ismeri a novellát, válaszoljon a kérdésekre! Mit szeret Bariton János? Mit szeret Gizella? Mit szeretnek az ikrek? kávé macska kutya fagylalt hal könyvek hörcsög

Részletesebben

Spiró György: Kémjelentés

Spiró György: Kémjelentés Spiró György: Kémjelentés Spiró György Kémjelentés Novellák (Részlet) (Részlet) MAGVETŐ Magvető Könyvkiadó és Kereskedelmi KFT. www.magveto.hu ISBN 978-963-14-2939-8 Spiró György, 2011 Kocsiút éjjel Vacsora

Részletesebben

Létezés a végtelenben. Pásztor Magdolna. Publio kiadó. Minden jog fenntartva!

Létezés a végtelenben. Pásztor Magdolna. Publio kiadó. Minden jog fenntartva! Létezés a végtelenben Pásztor Magdolna 2014 Publio kiadó Minden jog fenntartva! ÉJELI FOHÁSZ Üres, üres vagyok, a messzeségbe rohanok. Látok egy utat, ami arany, látom a fákat, ami ezüst. Látom a holdat,

Részletesebben

konyhába, beletörlöm a kezem abba a nedves törülközőbe, amelyik ott lóg a vízcsap fölött, a szegen. A kályhán már felforrt a víz a fazékban, előhúzom

konyhába, beletörlöm a kezem abba a nedves törülközőbe, amelyik ott lóg a vízcsap fölött, a szegen. A kályhán már felforrt a víz a fazékban, előhúzom NAGYTAKARÍTÁS Én csak egy szegény asszony vagyok. Asszonyiságom utolsó éveit számlálgatom már, a fejemen tincsekké duzzadtak a fehér hajszálak, az arcomon, a szám körül megszaporodtak a ráncok, lekúsznak

Részletesebben

ERDŐS VERONIKA Ha rád nézek, megy a hasam

ERDŐS VERONIKA Ha rád nézek, megy a hasam ERDŐS VERONIKA Ha rád nézek, megy a hasam Szerelmes versfüzér 1. Nyolcvan sor a fáról, amire rádőlnél Ha most rádőlsz arra a fára, Ki fog dőlni és pont telibe talál- Na. Én állok a fa másik oldalán Pont

Részletesebben

T. Ágoston László A főnyeremény

T. Ágoston László A főnyeremény T. Ágoston László A főnyeremény Gondosan bezárta az ajtót, zsebre vágta a kulcsot és egy széllel bélelt, kopott nyári nadrágban, hasonlóképp elnyűtt pólóban, és mezítlábas papucsban lecsoszogott a földszintre

Részletesebben

Föléhajolt, melle előrelendült, illat szállt fel a hasa mentén, Darius fölemelte kissé a fejét, hogy lássa a köldökét: parányi kagyló, felül

Föléhajolt, melle előrelendült, illat szállt fel a hasa mentén, Darius fölemelte kissé a fejét, hogy lássa a köldökét: parányi kagyló, felül 1 Föléhajolt, melle előrelendült, illat szállt fel a hasa mentén, Darius fölemelte kissé a fejét, hogy lássa a köldökét: parányi kagyló, felül karimával; örült a látványnak, de ez csak az első fejezet,

Részletesebben

Aztán eljött a nap, amikor már nem kapta a segélyt, csak valami járuléknak nevezett, nevetségesen kicsi összeget

Aztán eljött a nap, amikor már nem kapta a segélyt, csak valami járuléknak nevezett, nevetségesen kicsi összeget Kovács Gabriella Hát ennyi volt... Hát ennyi volt érezte, hogy itt az út vége. Tehetetlenül, fáradtan feküdt a hideg kövön a fagyos szélben és nem akart többé engedelmeskedni a teste. Már nem érzett fájdalmat

Részletesebben

HÁLA KOPOGTATÁS. 1. Egészség

HÁLA KOPOGTATÁS. 1. Egészség HÁLA KOPOGTATÁS 1. Egészség Annak ellenére, hogy nem vagyok annyira egészséges, mint szeretném, teljesen és mélységesen szeretem és elfogadom a testemet így is. Annak ellenére, hogy fizikailag nem vagyok

Részletesebben

5 perc frontális Csomagolópapír, 1.sz. mell.

5 perc frontális Csomagolópapír, 1.sz. mell. Tantárgy: szövegértés,- szövegalkotás Időkeret:2x45 perc Korosztály: 1. évfolyam Az óra célja: testtudat fejlesztése, térérzékelés tudatosítása, sajátmozgásérzék ápolása, figyelem tartósságának megteremtése,

Részletesebben

Egy férfi otthon bemegy a zuhanyzóba, miután a felesége éppen végzett a tusolással, amikor valaki csenget.

Egy férfi otthon bemegy a zuhanyzóba, miután a felesége éppen végzett a tusolással, amikor valaki csenget. 5 PERCES MENEDZSMENT TANFOLYAM 1. lecke Egy férfi otthon bemegy a zuhanyzóba, miután a felesége éppen végzett a tusolással, amikor valaki csenget. A feleség gyorsan maga köré csavar egy törölközőt, és

Részletesebben

- Innen nem lehet csak úgy leszállni - Miről beszél ez a nő? Mi az, hogy nem szállhatok le?! kiáltok rá a férfire. A pánik kezd hatalmába keríteni,

- Innen nem lehet csak úgy leszállni - Miről beszél ez a nő? Mi az, hogy nem szállhatok le?! kiáltok rá a férfire. A pánik kezd hatalmába keríteni, A következő megálló - Jó, majd visszahívlak. Szia! Elrakom a telefonom a kabátom zsebébe még szól a jelzőcsengő, mikor felugrok a metróra. Megigazítom a ruhámat, majd önkéntelenül is körbepillantok a kocsiban:

Részletesebben

SZERELMES ÜZEMMÉRNÖK LÓDENBEN SZUROVY ATTILA ÓSZERES

SZERELMES ÜZEMMÉRNÖK LÓDENBEN SZUROVY ATTILA ÓSZERES festményeket pedig kevés kivétellel mindig megsiratom. De csapodár fajta az ószeres, szerelmes lesz néhány tárgyba, de aztán eladja, utána meg kesereg, miért tette. SZERELMES ÜZEMMÉRNÖK LÓDENBEN SZUROVY

Részletesebben

Kata. Megvagyok mondja. Kimegyünk? Á, jó itt.

Kata. Megvagyok mondja. Kimegyünk? Á, jó itt. Kata Az egyik budapesti aluljáró, metróbejárat előtt találkozunk, azt mondta, itt szokta napjainak nagy részét tölteni. Mocsok van, bűz és minden tele hajléktalanokkal. Alszanak dobozokon, koszos rongyokon,

Részletesebben

MagyarOK 1.: munkalapok 8

MagyarOK 1.: munkalapok 8 1. Kire igaz az állítás? Jelölje be, kire igaz az állítás! Megoldásait hasonlítsa össze a partnerével! 1. Harmincnégy éves. az apa a nagymama a nagynéni az anya a nagypapa a nagybácsi a fiú a kutya 2.

Részletesebben

Térey János. Asztalizene. (Az eddigiek. Jön Henrik, szétnéz: egyetlen szabad asztal van, megcélozza)

Térey János. Asztalizene. (Az eddigiek. Jön Henrik, szétnéz: egyetlen szabad asztal van, megcélozza) Térey János Asztalizene Színmű három tételben részlet 10 36 (Az eddigiek. Jön Henrik, szétnéz: egyetlen szabad asztal van, megcélozza) (magában) Állandó ítéletidő Útban Pestre, Beugrottam ide. Drága hely,

Részletesebben

Benedek Elek: JÉGORSZÁG KIRÁLYA

Benedek Elek: JÉGORSZÁG KIRÁLYA Benedek Elek: JÉGORSZÁG KIRÁLYA Volt egyszer egy szegény ember. Ennek a szegény embernek annyi fia volt, mint a rosta lika, még eggyel több. Éjjel-nappal búslakodott szegény, hogy mit csináljon ezzel a

Részletesebben

DÖRNYEI KÁLMÁN: BANKI MESÉK 13-15. FEJEZET

DÖRNYEI KÁLMÁN: BANKI MESÉK 13-15. FEJEZET DÖRNYEI KÁLMÁN: BANKI MESÉK 13-15. FEJEZET 13. Ha megnyerte, nehogy vigye! Egyre kevésbé tudok a küldetésemre koncentrálni. Lehet, hogy az illuzionista megsejtette, hogy a nyomában vagyok, és mindenféle

Részletesebben

TÁRSAS JÁTÉK 2. ÉVAD 1. EPIZÓD A BALESET. Írta: Vészits Andrea. Vezeto író: Vészits Andrea. Dalit Kahan karakterei alapján. 8.

TÁRSAS JÁTÉK 2. ÉVAD 1. EPIZÓD A BALESET. Írta: Vészits Andrea. Vezeto író: Vészits Andrea. Dalit Kahan karakterei alapján. 8. TÁRSAS JÁTÉK 2. ÉVAD 1. EPIZÓD A BALESET Írta: Vészits Andrea Vezeto író: Vészits Andrea Dalit Kahan karakterei alapján 8. változat 2013. április 18. Pre-clearance Shooting Draft HBO Holding Zrt. H: 1026

Részletesebben

T.Ágoston László A lovak állva álmodnak

T.Ágoston László A lovak állva álmodnak T.Ágoston László A lovak állva álmodnak Alszol, öreg? fordult a férje felé az asszony. Megigazította feje alatt a kispárnát, és lélekben felkészült a nagy beszélgetésre. Nem, nem alszom. Jár az agyam,

Részletesebben

Kiss Ottó. Csillagszedő Márió. Versek gyerekhangra Paulovkin Boglárka rajzaival

Kiss Ottó. Csillagszedő Márió. Versek gyerekhangra Paulovkin Boglárka rajzaival Kiss Ottó Csillagszedő Márió Versek gyerekhangra Paulovkin Boglárka rajzaival Az ember jóból és rosszból van összegyúrva. Fehérből meg feketéből. Ezért van az, ha rajtakapsz valami rossz dolgon, mindig

Részletesebben

VIASZKVIRÁG. Bohózat egy felvonásban. Történik: egy magyar faluban valamikor a két háború között.

VIASZKVIRÁG. Bohózat egy felvonásban. Történik: egy magyar faluban valamikor a két háború között. Személyek: Péter, középkorú parasztgazda Mári, a felesége Bíró, idősebb parasztgazda Kisbíró, fiatalabb parasztgazda Török Rezső VIASZKVIRÁG Bohózat egy felvonásban Történik: egy magyar faluban valamikor

Részletesebben

Anita Wekker KÖNNYEZŐ CIPRUS

Anita Wekker KÖNNYEZŐ CIPRUS Anita Wekker KÖNNYEZŐ CIPRUS Regény Felém lép, én hátrálok, és már a szikla szélén állok. A föld egyszer csak szétfolyik a talpam alatt, térdre rogyok. Próbálok megkapaszkodni egy bokorban, egy fűcsomóban,

Részletesebben

Palotai Boris. Hetedik év

Palotai Boris. Hetedik év Palotai Boris Hetedik év Palotai Boris Hetedik év Regény 2011 Fapadoskonyv.hu Kft. Palotai Boris jogutódja Milyen sovány a mérnök úr! Most is mérnök urazta, hogy a két combja közt ringott, s melle szétlapult

Részletesebben

Harmadik lecke. a szekrény mellett. a tükör előtt. az ablak alatt. a trikó és az alsónadrág között. a fehérnemű között. a vaku meg a film mellett

Harmadik lecke. a szekrény mellett. a tükör előtt. az ablak alatt. a trikó és az alsónadrág között. a fehérnemű között. a vaku meg a film mellett Harmadik lecke - Hol a koffer? -A szekrény mellett. - Melyik szekrény mellett? - A nagy barna mellett. -Hol? - Ott, a tükör előtt. - Aha, tényleg. És az a nagy táska? - Kint, az ablak alatt. - Cipő. Zokni,

Részletesebben

Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik

Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik Több éves gyakorlattal fejlesztették tökélyre kifinomult praktikáik egész arzenálját. Kódszavaik tárháza régi, legendássá vált esetekből épült fel, ám legtöbbször

Részletesebben

... Talyigán vetett ágy. hózz mosni, takarftaxri, én meg ideástam e mögé a dög taliga mögé és

... Talyigán vetett ágy. hózz mosni, takarftaxri, én meg ideástam e mögé a dög taliga mögé és Németh István Talyigán vetett ágy Háti itt van a tavasz is megint. A tavasz mindig eljön, meg a: nyár is, meg a tél is, ha várják, ha nem. Az ember szerencséje em jđn el soha. Hiába várják, hiába futnak

Részletesebben

A BARÁT. Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta.

A BARÁT. Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta. Bódi Zsolt Publio Kiadó 2012 Minden jog fenntartva! A BARÁT Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta. Szüleimnek, testvéreimnek,

Részletesebben

EZÜSTHARANG. A KÉK DUNA OTTHON lakóinak híradója 2011. szeptember Földanya, Kisasszony, Őszelő. Szent Mihály hava. 25. szám

EZÜSTHARANG. A KÉK DUNA OTTHON lakóinak híradója 2011. szeptember Földanya, Kisasszony, Őszelő. Szent Mihály hava. 25. szám A barátság legszebb aktusa az, Midőn barátunkat hibáira figyelmessé tesszük. ( Berzsenyi Dániel )) EZÜSTHARANG A KÉK DUNA OTTHON lakóinak híradója 2011. szeptember Földanya, Kisasszony, Őszelő. Szent Mihály

Részletesebben

A TÜDŐ SARKÁBAN REKEDT ROSSZ LEVEGŐ

A TÜDŐ SARKÁBAN REKEDT ROSSZ LEVEGŐ A TÜDŐ SARKÁBAN REKEDT ROSSZ LEVEGŐ SZŰTS ZOLTÁN A nepperek mohón esznek, szó nélkül. Ha tehetnék, lélegezni is alig lélegeznének. Időnként az orrukon kifújják a levegőt a falatoknál, halkan, nehogy észrevegyék

Részletesebben

És bizony: Ha az emberek nincsenek valami hatalmas és kemény kontroll alatt, felfalják egymást. Ez nem igaz.

És bizony: Ha az emberek nincsenek valami hatalmas és kemény kontroll alatt, felfalják egymást. Ez nem igaz. Van egy hamis adat. Íme: Az igazság fáj. Hídvégi Róbert Ez nem igaz. Persze van egy dolog, ami miatt igaznak tűnik. De nem az. Hogyan is használható? 1. Amitől jól érzed magad, abban igazság van 2. Ha

Részletesebben

Teremtés utazói. Hunor Publio Kiadó 2012 Minden jog fenntartva! 1. fejezet

Teremtés utazói. Hunor Publio Kiadó 2012 Minden jog fenntartva! 1. fejezet Teremtés utazói Hunor Publio Kiadó 2012 Minden jog fenntartva! 1. fejezet - Képzeljük el, hogy az időnek nincs eleje és vége, végtelen folyamként halad önmagába visszatérve. Elméleti síkon lehetséges,

Részletesebben

TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4

TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4 TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4 ŐRZÖM AZ ÁLMODAT 5 AZ IGAZ SZERETET 5 MA EGY VERSEM KAPCSÁN 6 BIZONY! 7 A HÁRSFAILLATÚ ESTÉKEN 7 A MI VERSÜNK

Részletesebben

Tizennegyedik lecke. nálam

Tizennegyedik lecke. nálam Tizennegyedik lecke Vendégségben Péter: Szeretettel üdvözöllek benneteket nálam. A kabátokat itt hagyhatjátok az előszobában. Juszuf: Köszönjük szépen. Ezt a kis bort neked hoztuk. Le kell venni a cipőt?

Részletesebben

Szülői útmutató az első 10 napra

Szülői útmutató az első 10 napra Szülői útmutató az első 10 napra 1. Hogyan tartsuk a babát? Bármennyire is törékenynek és sebezhetőnek érezzük újszülöttünket, ne féljünk hozzáérni! Kutatások bizonyítják, hogy azok a babák, akiket naponta

Részletesebben

Miért tanulod a nyelvtant?

Miért tanulod a nyelvtant? Szilágyi N. Sándor Mi kell a beszédhez? Miért tanulod a nyelvtant? Nyelvtani kiskalauz (Részletek a szerző Ne lógasd a nyelved hiába! c. kötetéből, Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége, 2000) 2. rész Térjünk

Részletesebben

Tizenötödik lecke. ágyad nagyapam családja. felesége, nagyapam. kislánya nagynénem

Tizenötödik lecke. ágyad nagyapam családja. felesége, nagyapam. kislánya nagynénem Tizenötödik lecke Családi kép Te, Gergely, mindig meg akarom kérdezni, csak elfelejtem: kik vannak azon a nagy képen az ágyad fölött? Ja, azok, azon a régi képen? Az az apai nagyapám családja, még a háború

Részletesebben

A Cseppnyi Önbizalom kútja

A Cseppnyi Önbizalom kútja Bertóti Johanna A Cseppnyi Önbizalom kútja Szereplők: Fodor testvérek (kertészlegények) Bodor Magnólia, tündér Kuruzs Ló Utolsó Sárkány Kurta Farkú Malac Félénk Tigris 1 1. jelenet Kert. Csukott szirmú

Részletesebben

Ennek a könyvnek a gazdája:

Ennek a könyvnek a gazdája: A Könyvmolyképzőnél eddig megjelent Szigge-könyvek: Kedvencünk, Szigge Csütörtök van? Akkor Szigge! Gyerünk, Szigge! Ennek a könyvnek a gazdája:...... Lin Hallberg & Margareta Nordqvist Vár minket Szigge!

Részletesebben

"Soha nem érzem, hogy itt a plafon" - Interjú Bánsági Ildikóval

Soha nem érzem, hogy itt a plafon - Interjú Bánsági Ildikóval "Soha nem érzem, hogy itt a plafon" - Interjú Bánsági Ildikóval 2014. augusztus 26. kedd, 07:00 "Mindig büszke voltam, ha valami újra hívtak. Soha nem érzem, hogy itt a plafon, hanem inkább azt, hogy szeretnék

Részletesebben

Egy visszautasíthatatlan ajánlat. A film alatt végig a nagy gengszterfilmekre, különösképp a Keresztapára hajazó zene szól lágyan a háttérben.

Egy visszautasíthatatlan ajánlat. A film alatt végig a nagy gengszterfilmekre, különösképp a Keresztapára hajazó zene szól lágyan a háttérben. Egy visszautasíthatatlan ajánlat A film alatt végig a nagy gengszterfilmekre, különösképp a Keresztapára hajazó zene szól lágyan a háttérben. Egy függönyökkel árnyékolt, tágas szobában járunk. A képen

Részletesebben

Szerintem vannak csodák

Szerintem vannak csodák Brjeska Dóra Szerintem vannak csodák De neked is tenned kell értük 2015 Bevezetés Ajánlom ezt a könyvet valakinek, aki már egy másik, sokkal békésebb helyről vigyáz ránk és segít nekünk. Így kezdődik egy

Részletesebben

Jarabin Kinga. Kedves Olívia!

Jarabin Kinga. Kedves Olívia! Jarabin Kinga Kedves Olívia! Kedves Olívia! Mire levelem megérkezik hozzád, már biztosan újra nyugodt leszek és békés, de most pipa vagyok, haragos és mérges! Már megint hadat üzent nekem az a makacs és

Részletesebben

Diana Soto. Nézz fel a Holdra

Diana Soto. Nézz fel a Holdra Diana Soto Nézz fel a Holdra A harcos Nevető szellő, kuncogó orkán. Megtördelt búzaszál a forgószél útján. Jaj és kiáltás, öröm és szenvedés. Bősz hadon egy csendes felkelés. Ilyen egy nő. Titkot rejt

Részletesebben

LEE CHILD 10 RÖGÖS ÚT

LEE CHILD 10 RÖGÖS ÚT 1. fejezet Jack Reacher egy dupla feketét rendelt, csokireszelék és cukor nélkül, nem porceláncsészében, hanem mûanyag pohárban, és még mielõtt kihozták volna a kávét az asztalához, végignézte, ahogy egy

Részletesebben

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido-történet gyerekeknek Richard Moon és Chas Fleischman tollából Vass Anikó és Erszény Krisztián fordításában Előszó Ezt a történetet közel huszonöt

Részletesebben

Feldmár András ÉLETUNALOM, ÉLETTÉR, ÉLETKEDV

Feldmár András ÉLETUNALOM, ÉLETTÉR, ÉLETKEDV Feldmár András ÉLETUNALOM, ÉLETTÉR, ÉLETKEDV A kötet gondozásában közremûködött a Feldmár Intézet. A Feldmár Intézet szellemi mûhely, amely a filozófia, az etika és az interperszonális fenomenológia eszközeivel

Részletesebben

válni a helyzet. Kész csoda, hogy ilyen sokáig maradt. Alig ha nem arra az ideje indulni -érzésre várt, amely néhány évenként rendre a hatalmába

válni a helyzet. Kész csoda, hogy ilyen sokáig maradt. Alig ha nem arra az ideje indulni -érzésre várt, amely néhány évenként rendre a hatalmába 2. fejezet Huszonnégy órányi utazás után finoman szólva jólesett feküdnie. A háta hónapok, de talán régebb óta fájt maga sem igazán tudta, mióta. A Kongói Demokratikus Köztársaság Bukavu nevű településén

Részletesebben

Első szín (Osztályterem, a diákok ülnek, dr Wieser a hitoktató vezetésével folyik az óra) Rövid, de velős! Durva bűn a lopás?

Első szín (Osztályterem, a diákok ülnek, dr Wieser a hitoktató vezetésével folyik az óra) Rövid, de velős! Durva bűn a lopás? DRÁMAJÁTÉK TINIKNEK Vári Lili: A KULCS A történet egy vallási középiskolában játszódik. Szereplők: Tanár dr Wieser Tanár Brown Diákok: Jim, Larry, Jeff, Tom és Matthew Első szín (Osztályterem, a diákok

Részletesebben

Ötven egész esztendővel a csokoládés uzsonna után kezdődik Magdaléna két életének tulajdonképpeni története... *****

Ötven egész esztendővel a csokoládés uzsonna után kezdődik Magdaléna két életének tulajdonképpeni története... ***** Ötven egész esztendővel a csokoládés uzsonna után kezdődik Magdaléna két életének tulajdonképpeni története... ***** Ezüst gyertyatartók fénye mellet egy fiatal férfi hajol íróasztala fölé. Az arca márványfehér,

Részletesebben

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem jelenthetett komolyabb problémát az, hogy megértesse

Részletesebben

humorpakk10.txt 2 nő beszélget

humorpakk10.txt 2 nő beszélget 2 nő beszélget humorpakk10.txt 1. Szia! 2. Szia! 1. Mi van? 2. Zűr. 1. Veled? 2. Nem. 1. Hanem? 2. Hallgatsz? 1. Hallgatok. 2. Esküdj! 1. Esküszöm! 2. Válnak. 1. Kik? 2. Olgáék. 1. Ok? 2. Rájött. 1. Olga?

Részletesebben

A BOHÓCCIPÕS CSODACIPÉSZ MOLNÁR ERNÕ CIPÉSZ

A BOHÓCCIPÕS CSODACIPÉSZ MOLNÁR ERNÕ CIPÉSZ Vállalok javítást is, amit fõleg a környékbeli idõsek szoktak kérni. Igyekszem olcsón dolgozni, de a kisseb munkákért még így sincs szívem pénzt kérni A BOHÓCCIPÕS CSODACIPÉSZ MOLÁ EÕ CIPÉSZ A MÚLÓ IDÕ

Részletesebben

A Feldegg-kúria teraszán 1914 nyár elején két ifjú hölgy üldögélt. Élvezték az elsõ meleg napsugarakat, és közben kézimunkáztak. Bárcsak tudnám, mi

A Feldegg-kúria teraszán 1914 nyár elején két ifjú hölgy üldögélt. Élvezték az elsõ meleg napsugarakat, és közben kézimunkáztak. Bárcsak tudnám, mi I. A Feldegg-kúria teraszán 1914 nyár elején két ifjú hölgy üldögélt. Élvezték az elsõ meleg napsugarakat, és közben kézimunkáztak. Bárcsak tudnám, mi értelme ennek az unalmas hímzésnek! A mamának már

Részletesebben

Mennybõl az Angyal... 2010.02.04. Utolsó frissítés 2013.02.04.

Mennybõl az Angyal... 2010.02.04. Utolsó frissítés 2013.02.04. Mennybõl az Angyal... 2010.02.04. Utolsó frissítés 2013.02.04. Mennybõl az Angyal, lejött hozzátok Abban a pillanatban szólalt meg ez a dal a cédé lejátszómon, amikor belekezdtem ebbe az írásba az angyalokról.

Részletesebben

Bata Mária BIBLIAÓRÁK 7. RÉSZ BÁBEL ÉS ÁBRAHÁM

Bata Mária BIBLIAÓRÁK 7. RÉSZ BÁBEL ÉS ÁBRAHÁM Bata Mária BIBLIAÓRÁK 7. RÉSZ BÁBEL ÉS ÁBRAHÁM 2. www.ujteremtes.hu Bábel és Ábrahám története Az egész földnek egy nyelve és egyféle beszéde volt. 1Móz. 11:1 El tudod-e képzelni milyen lenne az, ha mindenki

Részletesebben

Mi az, hogy reméled? Nem t om, nincs túl nagy praxisom, még sohasem fogyasztottak el erdei manók. Pedig anyám sokszor mondta, hogy vigyen el a manó,

Mi az, hogy reméled? Nem t om, nincs túl nagy praxisom, még sohasem fogyasztottak el erdei manók. Pedig anyám sokszor mondta, hogy vigyen el a manó, Manó úr Hát, ha éppen tudni akarod, arról a magas hegyről származom mondta, mielőtt bármit is kérdezhettem volna. Hogy miért jöttem le erre az alacsonyabb hegyre? folytatta, még mindig kérdés nélkül nos,

Részletesebben

tünk nagyon megromlott, anya hangja megkomolyodott, arcán ráncok jelentek meg, az addig idilli családi életünk apa halálával a semmibe veszett, és

tünk nagyon megromlott, anya hangja megkomolyodott, arcán ráncok jelentek meg, az addig idilli családi életünk apa halálával a semmibe veszett, és Negyedik fejezet Az a nap, az a szörnyű nap volt az utolsó napom az óvodában. Soha többé nem láttam a kedves szőke óvónénit és a szivárvány minden színében pompázó játékhegyeket sem. Apát sem. Sőt, anyát

Részletesebben

mondott, és nem kimondott gondolataival. Még senki sem tudta így elmondani ezeket, akár burkoltan is, bizony ezek a dalok gyakran kimondják azt,

mondott, és nem kimondott gondolataival. Még senki sem tudta így elmondani ezeket, akár burkoltan is, bizony ezek a dalok gyakran kimondják azt, II. fejezet [...] Legyél az esernyőm, Óvj a széltől, és ha mégis elázom, Te legyél az égen a Nap, Te melegíts át, ha néha fázom! Én meg olyan leszek hozzád, mint a gazdájához a véreb Amikor először láttam

Részletesebben

Csaplár Vilmos KURVA VAGYOK

Csaplár Vilmos KURVA VAGYOK Csaplár Vilmos KURVA VAGYOK Csaplár Vilmos Kurva vagyok (Karriertörténet) Regény 2011 Fapadoskonyv.hu Kft. Csaplár Vilmos 1. Elvárok mindenféle ajándékot férfiaktól, de a tudat, hogy nem vagyok rászorulva,

Részletesebben

A királykisasszony cipője

A királykisasszony cipője A királykisasszony cipője Színpadra alkalmazta: Steinwender József Szereplők: Királykisasszony Mészáros Csizmadia Szobalány Kisbíró Herceg koldus ruhában Hajdúk Napszámosok (férfiak, nők) Hercegek, királyfik

Részletesebben

ZIGÓTA MEGPRÓBÁLJA BEMUTATNI A CSALÁDJÁT. A nevem Vigóta. Befenyő Vigóta. Pöfe vagyok és nagyfogú, de ev a könyv nem rólam fól, hanem a faládomról.

ZIGÓTA MEGPRÓBÁLJA BEMUTATNI A CSALÁDJÁT. A nevem Vigóta. Befenyő Vigóta. Pöfe vagyok és nagyfogú, de ev a könyv nem rólam fól, hanem a faládomról. ZIGÓTA MEGPRÓBÁLJA BEMUTATNI A CSALÁDJÁT A nevem Vigóta. Befenyő Vigóta. Pöfe vagyok és nagyfogú, de ev a könyv nem rólam fól, hanem a faládomról. 3 ZIGÓTA MEGPRÓBÁLJA BEMUTATNI A CSALÁDJÁT Ő av apukám,

Részletesebben

A melléknevek képzése

A melléknevek képzése A melléknevek képzése 1 ) Helyezkedjen el kényelmesen, először mesélni fogunk... Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer a magyar nyelv, benne sok szóval, kifejezéssel és szabállyal, amelyeket persze

Részletesebben

Szia Ferikém! Készítek neked egy leírást mert bánt, hogy nem sikerült személyesen megoldani a youtube problémát. Bízom benne, hogy segít majd.

Szia Ferikém! Készítek neked egy leírást mert bánt, hogy nem sikerült személyesen megoldani a youtube problémát. Bízom benne, hogy segít majd. Szia Ferikém! Készítek neked egy leírást mert bánt, hogy nem sikerült személyesen megoldani a youtube problémát. Bízom benne, hogy segít majd. Első lépés: Töltsd le a programot innen: http://download.vessoft.com/files/fyds/freeyoutubedownoad.exe

Részletesebben

Juhász Bence. A nagy litikamu

Juhász Bence. A nagy litikamu Juhász Bence A nagy P litikamu Parlamentből a Parlamentbe Viszontválaszra megadom a szót képviselő úrnak. Köszönöm Elnök úr, Tisztelt Országgyűlés, Tisztelt Ház. Amint az előző felszólalásomban is ismertettem

Részletesebben

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk!

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Sokszor nagyon kevés dolgon múlik, hogy egy kapcsolat miképpen alakul. Ugyanazzal az energiával lehet építeni és rombolni is. A lényeg a szándék, illetve

Részletesebben

- De nem, a film szemmel láthatólag megtette a magáét. - Először nálunk, aztán meg itt. A buta nyugatiak azt hitték, hogy elég, ha egy francia

- De nem, a film szemmel láthatólag megtette a magáét. - Először nálunk, aztán meg itt. A buta nyugatiak azt hitték, hogy elég, ha egy francia dem az árnyékot, az árnyékot, amely a megperzselődéstől véd. Belebújok, bele az árnyékba, újra felfedezem őt a képeimen. Az én nyelvemen szólítom meg. A szemeimből Ő néz rám. A fejemben van. A véremben

Részletesebben

A mi fánk. "Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap,

A mi fánk. Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap, A mi fánk "Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap, Ha nem lennének fák és madarak." (Horváth Imre) 2013.04.30. 1-2. óra Magyar nyelv és

Részletesebben

- Haza jöttem. mondta hajnal derűsen. Mária ránézett és valami. - A dékán is keresett. próbálta a beszélgetést a megkezdett

- Haza jöttem. mondta hajnal derűsen. Mária ránézett és valami. - A dékán is keresett. próbálta a beszélgetést a megkezdett 6. fejezet Az eső - Hova tűntél? kérdezte Mária mikor belépett a kapun. - Haza jöttem. mondta hajnal derűsen. Mária ránézett és valami furcsa érzés töltötte el. - A dékán is keresett. próbálta a beszélgetést

Részletesebben

a Madách Könyvkiadó főszerkesztőjéhez

a Madách Könyvkiadó főszerkesztőjéhez A fekete özvegy levele a Madách Könyvkiadó főszerkesztőjéhez Tisztelt Főszerkesztő Úr! Karácsony szent ünnepére megvásároltam az Ön beosztottjának, Grendel Lajos úrnak, leendő férjem egykori barátjának

Részletesebben

5 perces menedzsment tanfolyam. Egy férfi otthon bemegy a zuhanyzóba, miután a felesége éppen végzett a tusolással, amikor valaki csenget.

5 perces menedzsment tanfolyam. Egy férfi otthon bemegy a zuhanyzóba, miután a felesége éppen végzett a tusolással, amikor valaki csenget. 1 www.tudastaranyagok.wordpress.com 5 perces menedzsment tanfolyam 1. lecke Egy férfi otthon bemegy a zuhanyzóba, miután a felesége éppen végzett a tusolással, amikor valaki csenget. A feleség gyorsan

Részletesebben

Dénes Viktor: De akkor miért harcolunk?

Dénes Viktor: De akkor miért harcolunk? Dénes Viktor: De akkor miért harcolunk? 2013. február 6., 11:00 Sorozatunkban a Színház- és Filmművészeti Egyetemen ebben az évadban végzősöket, Novák Eszter és Selmeczi György zenés szakirányú osztályának

Részletesebben

Szita Szilvia - www.magyarora.com 2004. II. Biztatás, bátorítás

Szita Szilvia - www.magyarora.com 2004. II. Biztatás, bátorítás I Biztatás, bátorítás I Biztatás, bátorítás Beszédpanelek és mintadialógusok - Ne izgulj, menni / sikerülni fog! - Ne butáskodj, menni / sikerülni fog! - Ne hülyéskedj, menni / sikerülni fog! - Ne félj,

Részletesebben

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve Kiss Ottó A nagypapa távcsöve ITT VANNAK A NAGYIÉK Itt vannak a nagyiék, megjöttek! Két hétre. Fogalmam sincs, hogy mit lehet majd velük addig csinálni. 3 A NAGYPAPA UGYANOLYAN A nagypapa ugyanolyan, mint

Részletesebben

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András Joachim Meyer A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Bot Fordította: Berki András A botról Az ötödik, és egyben utolsó fejezete ennek a könyvnek, amiben elmagyarázom és röviden

Részletesebben

GÖRGETEG. Székely mesejáték.

GÖRGETEG. Székely mesejáték. GÖRGETEG. Székely mesejáték. SZOLGÁLÓ (a nyitott ajtóban vázákat törölget, körülötte is tele a föld leszedett virágcserepekkel. Énekli): Likas a kalapom teteje, kiláccik a hajam belőlle. Eléggé sajnálom

Részletesebben