UNIX / Linux rendszeradminisztráció. III. előadás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "UNIX / Linux rendszeradminisztráció. III. előadás"

Átírás

1 UNIX / Linux rendszeradminisztráció III. előadás

2 Mai program: Hálózati fájlrendszer Fájlrenszerek általában NFS koncepció NFS kliens NFS szerver DNS és BIND Előzmények, kialakulás Felépítése, működése A BIND üzemeltetése Magyarországi szabályozás (.hu TLD-re) Speciális alkalmazási lehetőségek Webszerver (Apache) Több-process szerverek Teljesítmény vs. biztonság Konfiguráció és virtuális hosztok Alkalmazások HTTP fölött

3 Hálózati fájlrendszer Unix fájlrendszerek egyetlen jegyzék struktúrába szerelhetők be. Ötlet: az egyik gép egy jegyzékét egy vagy több másik gépen mint fájlrendszert használjuk. Haszna: homedirectory, program directory-k, diskless rendszerek

4 NFS kliens Sun RPC rendszeren működik, portmapper kell hozzá. Minden NFS szolgáltatás RPC-n működik. A mount utasítással a rendszergazda mount-olhatja (-t nfs kapcsolóval) Az fstab-ba beírható, akár user opcióval is :/home /home nfs soft,bg,nosuid,nodev 0 0

5 NFS kommunikáció Eredetileg: UDP, változó portokon Ma van lehetőség TCP-re is Gondot jelent a zárolási mechanizmusok megvalósítása. Pl flock() nem támogatott. Nem titkosított.

6 NFS szerver Szintén RPC szolgáltatásként fut. Egyetlen konfiguráció az /etc/exports fájl Szabályozza, melyik jegyzéket, mely állomásokról, milyen opciókkal lehet mount-olni /home/share /home ekrazit(ro,no_root_squash) *(rw,root_squash)

7 Mai program: Hálózati fájlrendszer Fájlrenszerek általában NFS koncepció NFS kliens NFS szerver DNS és BIND Előzmények, kialakulás Felépítése, működése A BIND üzemeltetése Magyarországi szabályozás (.hu TLD-re) Speciális alkalmazási lehetőségek Webszerver (Apache) Több-process szerverek Teljesítmény vs. biztonság Konfiguráció és virtuális hosztok Alkalmazások HTTP fölött

8 Név és címfeloldás története ARPANET ('70-es évek): néhány száz hoszt, HOSTS.TXT fájl a névfeloldó Közopnti karbantaró: SRI-NIC A TCP/IP bevezetésével robbanás- szerűen növekszik a hosztok száma Problémák: Forgalom és terhelés: karbantartás és terjesztés Névütközések: egyetlen névtér Konzisztencia: gyorsabban változik, mint terjed Igény a fejlesztésre...

9 A DNS születése Paul Mockapetris feladata egy új rendszer kidolgozása. A DNS specifikációja (1984-től kezdve): RFC 882, 883: első specifikáció RFC 1034, 1035: mai szabvány RFC 1535, 1536, 1537: a DNS biztonsági, implementációs és adminisztrációs problémáit világítják meg. További RFC-k, ujabb funkciók, forrásrekord típusok, stb. (extensible standard)

10 A DNS szerepe ma Az Internet egyeduralkodó név- és címfeloldó rendszere Bármilyen interneten használható (itt van konkurenciája pl. NIS, LDAP) A legfontosabb háttérszolgáltatás Igen sok szolgáltatás veszi igénybe, felhasználó közvetlenül ritkán Elosztott, redundáns kiszolgálású adatbázis.

11 Implementációja JEEVES volt az első névszerver Mockapetris írta. BIND, a ma legelterjedtebb névszerver (Berkeley Internet Name Domain) Eredetileg Kevin Dunlap írta a 4.3BSD-hez Ma Paul Vixie a maintainere Fejlesztését az ISC felügyeli. Portolták a legtöbb OS-re Számos névszerver implementáció létezik.

12 Mai program: Hálózati fájlrendszer Fájlrenszerek általában NFS koncepció NFS kliens NFS szerver DNS és BIND Előzmények, kialakulás Felépítése, működése A BIND üzemeltetése Magyarországi szabályozás (.hu TLD-re) Speciális alkalmazási lehetőségek Webszerver (Apache) Több-process szerverek Teljesítmény vs. biztonság Konfiguráció és virtuális hosztok Alkalmazások HTTP fölött

13 A Domain Névtér Objektum típusa: csomópont (node) A csomópont, névvel ellátott attributum halmaz. Az attributumok típussal és értékkel rendelkező entitások. A forrásrekord (Resource Record) egy atributumot ír le. Hierarchikus felépítésű, van gyökere Domainnek a névtér tetszőleges alfáját nevezzük.

14 A Domain Névtér Szülő-gyermek kapcsolatok láncai. Gyökerét a. nevű csomópont szimbolizálja. Magassága korlátozott, nem lehet több 127-nél! Minden domain a gyökérben található névvel azonosítható. A testvér (azonos szülővel rendelkező) csomópontok neveinek egyedinek kell lenni!

15 Domain nevek Minden csomópontnak van neve. Nem több mind 63 karakter. (spec. karakterek kizárva, ma már lehet UTF) Domain nevét a gyökercsomópontjának nevétől kezdve a hierarchiában fölfelé haladva értelmezzül. Elválasztó karakter a.. A csomóponttól a gyölkérig vezető teljes útvonal egyérteműen azonosítja a domaint. Abszolút domain név: FQDN Relatív domain neveket is lehet megadni.

16 Példa. hu de org com index uni-miskolc szkp iit gold www hwvg hwbn zeus odin www arrkis

17 Domain színtek A domain szintje a gyökértől való távolsága A gyökér gyermekei a elsőszintű domainek (TLD top level domain) A TLD-k gyermekei a másodszintű domainek (SLD second level domain) Stb.

18 Forrásrekordok (RR) A csomópontok attributumait tartalmazzák. Hálózattípus szerint osztályokba soroljuk: internet osztály, minden TCP/IP hálózat Chaosnet, nagyon régi Hesiod, MIT Ultrix világa Lehetne több is...

19 Az Internet domain névtere Kötött TLD-k:.com kereskedelmi célú szervezetek (sgi.com).edu USA oktatási intézmények (berkeley.edu).gov USA kormányhivatalok (nasa.gov).mil USA hadsereg intézményei (navy.mil).net Hálózatüzemeltetők (internic.net).org nem kereskedelmi szervezetek (isc.org).int nemzetközi szervezetek (nato.int) ISO 3166 szabványos 2 karakteres országkódok. Alsóbb szintű domainek kiadásáról a fölötte lévő domain tulajdonosa rendelkezik. Az országok TLD-i az adott ország tulajdonában állnak.

20 Domain delegálás Delegálás: azon intézkedés melyet követően a delegált domain kezelése egy szervezet hatáskörébe kerül. A delegált domain alatti domainek létrehozása, esetleg delegálása a kezelő szervezet joga és felelőssége. Pl..hu delegálva van Magyarországnak uni-miskolc.hu delegálva van a Miskolci Egyetemnek (SzKP) iit.uni-miskolc.hu delegálva van az Ált. Inf. Tsz.-nek.

21 Névszerverek A DNS üzemeltetését, adatainak tárolását, kérések megválaszolását, névszerverek látják el. A névszerver teljes infomációval rendelkezik a domain névtér egy részéről. Ezt hívjuk zónának (zone). A zóna a névszerver fennhatósága alatt áll (authority). Egy névszerver fennhatósága alatt több zóna is lehet.

22 Zónák A zóna egy domain azon infomációinak összessége, melyet az adott domainben nem delegáltak. Egy zónának több névszervere lehet, melyek fennhatósága alatt áll. Zóna delegálás útján kerül egy vagy több névszerver fennhatósága alá. A delegálás a szülő zónában adható meg, egy domainhez névszerver hozzárendelésével.

23 Névszerver típusok A specifikáció két típusát különbözteti meg a névszervereknek: master: elsődleges névszerver, a zóna adatok karbantartásának helye. Minden zónához csak 1 ilyen tartozhat. slave: másodlagos névszerver, lemásolja a zónaadatokat (zone-transfer) az elsődleges névszerverről és abból dolgozik. Tetszőleges számú tartozhat egy zónához. A zóna szempontjából egyenértékűek. Mindkét típus fennhatósága a zónának. Nem feltétel, hogy a fennhatóságot viselő névszerverek a zónába tartozzanak.

24 Adattár data backend A névszerver hátterében minden zónához tarozik egy adattár, ami tartalmazza a zóna adatait. Lehet: File DBMS LDAP CVS repository Stb. Másodlagos névszervereknél nem szükséges a perzisztens tárolás.

25 Névfeloldók A DNS kliensei. Általában könyvtári függvények. Feladatuk: Kérések továbbítása a névszerverhet Válaszok értelmezése Információk visszaadása a kérdező alkalmazásnak Önálló keresést a DNS-ben a feloldó általában nem végez.

26 Rezolúció - feloldás A kérésre adandó válasz előállításának folyamata. Névszerverek végzik, mivel a feloldók korlázotott képeségei erre nem alkalmasak. Az algoritmus egyszerű fa-bejárás a gyökértől kezdve, azon az ágon amely közelebb visz a keresett név zónájának fennhatóságához (authoritative name server).

27 Gyökér névszerverek Azon névszerverek melyek zónája a gyökér csomópontban kezdődik. Bejegyzései többnyire csak delegálások, így csak a TLD-k tartoznak a fennhatósága alá. Jelenleg 13 db működik a világ különböző pontjain. [A-K].ROOT-SERVERS.NET Az F szerver összesen 25 node-os klaszter, terhelésmegosztással.

28 Feloldó algoritmusok Rekurzív: a feloldást végző névszerver rendre lekérdezéseket küld, előbb a gyökér névszervernek, majd a következő zóna fennhatóságoknak egészen a keresés céljáig. A válasz ilyenkor hiteles (authoritative). ábra Iteratív: minden megkérdezett névszerver csak a saját adataiból dolgozik és a lehető legjobb választ adja, ami a keresést előre viszi. A válasz nem biztos, hogy hiteles, ilyenkor (non-authoritative). ábra

29 Címfeloldás (reverse DNS) A címek nevekre történő leképzése is a DNS feladata. Erre az in-addr.arpa. Domaint használja, mely alatt 4 szinten csomopont hierarchiája van. A leveleketn PTR rekord lehet, ami a címhez társított névre mutat. A közbenső csomópontokban csak delegálás van. Pl címhez tartozó nevet a in-addr.arpa. csomópont PTR rekordja tartalmaza.

30 Cache-elés A lekérdezés gyorsítását segíti az eredmények ideiglenes tárolása. A névszerver minden válaszrekordot (RR) eltárol, és ujabb lekérdezéskor előbb a gyorsítótárban keres. (non-authoritative) A gyorsítótárban nem lehetnek élhetnek a végtelenségig. Minden RR-nek van TTL értéke. (time-to-live) Van negative-caching is.

31 Forrásrekordok felépítése Minden RR 4 db mezőből áll, a mezőket whitespace választja el: [<name>] [<ttl>] [<class>] <type> <data> name: a csomópont neve ttl: az RR ttl értéke class: az RR osztálya (IN, CH, HS, stb) type: az RR típusa data: az RR adatai A következőkben az IN osztály főbb RR típusait tekintjük át.

32 Főbb RR típusok SOA fennhatóság kezdete, adatai Zóna master névszerverének neve Zónafelelős címe Replikációs adatok Serial verziószám; szig.mon.növ.!!! Refresh a másolat frissítése percben Retry sikertelen xfer utánni várakozás Expire zónaadatok lejáratai ideje TTL negatív cache TTL

33 Főbb RR típusok NS névszerver rekord, adata a névhez tartozó névszerver neve vagy címe. A címrekord, a névhez rendel címet. MX a domain MTA-it adja meg. Precedencia és név vagy cím adatokat tartalmaz. CNAME a név egy alias, ami az adatmezőben lévő másik domain névre mutat.

34 Főbb RR típusok HINFO hoszt információ, két sztringet tartalmaz, az hw ill. Sw -ről. TXT szabad szövegmező AAAA a névhez IPv6 címet rendel A6 a névhez IPv6 címet rendel. PTR revdns pointer rekord, domain nevet társít az in-addr.arpa címhez.

35 Mai program: Hálózati fájlrendszer Fájlrenszerek általában NFS koncepció NFS kliens NFS szerver DNS és BIND Előzmények, kialakulás Felépítése, működése A BIND üzemeltetése Magyarországi szabályozás (.hu TLD-re) Speciális alkalmazási lehetőségek Webszerver (Apache) Több-process szerverek Teljesítmény vs. biztonság Konfiguráció és virtuális hosztok Alkalmazások HTTP fölött

36 A BIND üzemeltetése Letöltés, fordítás, telepítés a szokásos. Konfigurációja egyszerű, két fajta fájlból áll named.conf: szerver konfiguráció Zóna fájlok: zónainformációk Az üzemeltetés mottója: If you put junk in it, you will get junk from it! Minden fájl szövegfájl.

37 Szerver konfiguráció Konfigurációs fájl parancsok: Acl name { [!] IP IP_pref aclname list ; }; Options { [ directory path; ] [ named-xfer path; ] [ notify yes_no; ] [ recursion yes_no; ] [ forwarders { ip; [ip;[...]] }; ] [ allow-query { acl }; ] [ allow-transfer { acl }; ]

38 Szerver konfiguráció Zone domain [ (in hs ch) ] { type master slave stub; [ masters { ip; [ip;[...]] }; ] [ file path; ] [ allow-update { acl }; ] [ allow-query { acl }; ] [ allow-transfer { acl }; ] }; Zone. [ (in hs ch) ] { type hint; [ file path; ] };

39 Zóna fájl Zóna fájl: Forrásrekordok Kommentárok (; kezdettel a sor végéig) - origó a zóna kezdete $TTL forrásrekordok alapértelmezett ttl értéke $ORIGIN origó átállítása

40 Ellenőrző eszközök Névszerverek működésének ellenőrzésére rendelkezésre álló eszközök: Nslookup: parancssori kliens (elavult) Host: egyszerű kliens Dig: mindent tudó DNS böngésző Domain regisztrációkor hasznos még a whois ami a RIPE adatbázist kérdezi le.

41 Mai program: Hálózati fájlrendszer Fájlrenszerek általában NFS koncepció NFS kliens NFS szerver DNS és BIND Előzmények, kialakulás Felépítése, működése A BIND üzemeltetése Magyarországi szabályozás (.hu TLD-re) Speciális alkalmazási lehetőségek Webszerver (Apache) Több-process szerverek Teljesítmény vs. biztonság Konfiguráció és virtuális hosztok Alkalmazások HTTP fölött

42 Magyar DNS szabályok A.hu TLD alá domain neveket kiosztani a Magyar állam joga. Jogait az ISZT kht gyakorolja, a technikai üzemeltetést a NIIFI végzi. Regisztrációt Franchiese keretében regisztrátor cégek (ISZT tagok) végezhetnek. Tőlük igényelhető. Árakra vonatkozó irányelveket az ISZT, tarifákat a regisztrátor szab meg.

43 Magyar DNS szabályok Regisztráció menete: Domain név ellenőrzése, hogy szabad-e Üzembe kell állítani min. 2 db névszervert (különböző halózatokon) mint zóna hatóságot Technikai ellenőrzés Regisztrációs kérelem benyújtása, annak díjának megfizetése és üzemeltetési szerződés aláírása. A regisztráció kétféle lehet: Prioritásos: jogi személyhez, talalmányhoz, stb. Nem prioritásos: 2 hetes nyilvános meghirdetés

44 Magyar DNS szabályok Ide vonatkozó jogszabályok: Ptk. ISZT domain üzemeltetési szabályzat Regisztrátorral kötött szerződés Információk: ISZT Kht :

45 Mai program: Hálózati fájlrendszer Fájlrenszerek általában NFS koncepció NFS kliens NFS szerver DNS és BIND Előzmények, kialakulás Felépítése, működése A BIND üzemeltetése Magyarországi szabályozás (.hu TLD-re) Speciális alkalmazási lehetőségek Webszerver (Apache) Több-process szerverek Teljesítmény vs. biztonság Konfiguráció és virtuális hosztok Alkalmazások HTTP fölött

46 Speciális alkalmazások A DNS-be TXT RR-ként tetszőleges információk felvihetők Címtár szolgáltatás Spam terjesztők elleni védekezésként létrehoztak feketelistákat. Ezek publikálásának egyik módja a DNS. Terhelésmegosztás Dinamikusan generált RR-ekkel.

47 Mai program: Hálózati fájlrendszer Fájlrenszerek általában NFS koncepció NFS kliens NFS szerver DNS és BIND Előzmények, kialakulás Felépítése, működése A BIND üzemeltetése Magyarországi szabályozás (.hu TLD-re) Speciális alkalmazási lehetőségek Webszerver (Apache) Több-process szerverek Teljesítmény vs. biztonság Konfiguráció és virtuális hosztok Alkalmazások HTTP fölött

48 Az Apache webszerver Az Internet legelterjedtebb webszervere. OSS, fejlesztője az ASF Apache Software Foundation. Projekt neve: httpd Használatos verziók: 1.3.x és 2.x Jellemzői: Jól skálázható Bővíthető Jól portolható Könnyen kezelhető

49 HTTP/1.0 kommunikáció Kliens tcp kapcsolatot kezdeményez a szerverrel (syn, ack, syn+ack) Kliens HTTP request -et küld a szervernek Szerver feldolgozza a kérést Szerver HTTP response választ kült a kliensnek Szerver tcp-reset csomaggal bontja a kapcsolatot.

50 Több-processz szerverek Alap kliens/szerver modell szerint egy szerver egyszerre egyetlen klienst szolgál ki. Előnye: egyszerű megvalósítás Igény több kliens párhuzamos kiszolgálására: Worker processz modell (ábra) A szülő fogadja a kapcsolatot, de továbbadja egy gyermek processznek (worker) A szülő kész fogadni a következő kapcsolatot A gyermek kommunikál a klienssel és kiszolgálja a kéréseit, majd megszünik. Hátrány: fork() időigényes

51 Spare Server koncepció Van mindig készenlétben korlátozott számú tétlen gyermek processz (SpareServer). A szülő csak a gyermek processzek megfelelő számáról gondoskodik. A Spare szerverek mindegyike kapcsolatra vár. Az OS ilyenkor a legrégebben várakozónak diszponálja az új kapcsolatot. Ettől a spare-ből worker lesz. A worker kiszolgálja a kliens és megszűnik.

52 Server reuse További teljesítmény növelés érhető el, ha a worker nem szűnik meg a processz, hanem Spare szerverré alakul. Így kevesebb processzt kell létrehozni ugyanannyi kérés kiszolgálásához.

53 Keepalive - HTTP/1.1 A HTTP/1.1 szabvány lehetőséget ad arra, hogy ne a HTTP response után a TCP kapcsolat megmaradjon és azon a kliens ujabb HTTP request-et küldjön. Ez a keepalive tulajdonság. A kliens a TCP kapcsolat első HTTP request-jében jelzi ha ilyet kér. A HTTP response után bármelyik fél bonthatja a kapcsolatot.

54 Mai program: Hálózati fájlrendszer Fájlrenszerek általában NFS koncepció NFS kliens NFS szerver DNS és BIND Előzmények, kialakulás Felépítése, működése A BIND üzemeltetése Magyarországi szabályozás (.hu TLD-re) Speciális alkalmazási lehetőségek Webszerver (Apache) Több-process szerverek Teljesítmény vs. biztonság Konfiguráció és virtuális hosztok Alkalmazások HTTP fölött

55 Teljesítmény vs. biztonság A worker processz modell, a server reuse és a keepalive mind más-más biztonsági problémákat vetnek fel. Worker: Probléma: Minden kapcsolat égy új processz -> végtelen ciklusban egy kliens DoS-t okozhat a processztábla betöltésével. Megoldás: Azonos címről érkező kapcsolatok számának maximálása (DDoS-t nem oldja meg) Worker processzek számának globális maximálása

56 Teljesítmény vs. biztonság Server reuse: Probléma: Gyakori programozói hiba a memory leakage, aminek oka nem biztos, hogy a szoftverben van, lehet a függvénykönyvtárakban is. Megoldás: Worker processzek bizonyos request szám utánni megszüntetése. A szülő pedig minél egyszerűbb, hogy csökkentse a hiba lehetőségét.

57 Teljesítmény vs. biztonság Keepalive: Probléma: Rosszindulatú kliens nyitva tarthatja a TCP kapcsolatokat tétlenül -> DoS, DDoS Rosszindulatú kliens igen nagy időbeli sűrűsséggel küldhet request-eket. Megoldás: Kapcsolat timeout Egy kapcsolatra jutó request-et korlátozása

58 Mai program: Hálózati fájlrendszer Fájlrenszerek általában NFS koncepció NFS kliens NFS szerver DNS és BIND Előzmények, kialakulás Felépítése, működése A BIND üzemeltetése Magyarországi szabályozás (.hu TLD-re) Speciális alkalmazási lehetőségek Webszerver (Apache) Több-process szerverek Teljesítmény vs. biztonság Konfiguráció és virtuális hosztok Alkalmazások HTTP fölött

59 Apache konfiguráció Konfigurációs fájlok: httpd.conf fő konfig fájl srm.conf erőforrások beállítása access.conf hozzáférés szabályozás Ma már csak a httpd.conf használatos a virtuális hosztok elterjedése miatt. A konfigurációnak 3 szakasza van: Szerver processzek konfigurációja Globális vagy default szerver erőforrás és hozzáférés konfigurációja Virtuális hosztok konfigurációja

60 Processz kezelés beállításai Szerver típus: folyamatos, igény szerinti Munkajegyzékek, állapotfájlok Limitek, keepalive, spare szerverek Interfészek, portok Dinamikus (DSO) modulok betöltése Privilégium szeparáció felhasználó neve és csoportja

61 Defaul szerver konfiguráció Szerver név, adminisztrátor Dokumentumok gyökere Jegyzék és URL szintű hozzáférés szabályozás Modulokhoz kötődő beállítások Felhasználói hozzáférés szabályozás fájlneve Index fájlnevek Fájltípusok kezelői Hibaüzenetek lapjai Naplózás beállításai Proxy beállítások

62 Virtuális hosztok Egy webszerver nemcsak egy webhely kiszogálására alkalmas. Ugyanazon címre mutathat több domain név is. Ilyenkor virtuális hosztokat hozunk létre, melyeket ugyanaz a szerver szolgál ki, ugyanazon a címen, csak más néven megszólítva. Igen elterjedt technika. (több webhely mint szerver hoszt)

63 Egy példa <VirtualHost [2001:738:6001:500:2e0:7dff:fe97:e757]: :80> ServerName msdn.iit.uni-miskolc.hu ServerAdmin ServerAlias msdn ServerAlias msdn.iit DocumentRoot /home/staff/wagner/public_html/msdn/ <Directory "/home/staff/wagner/public_html/msdn/"> Options FollowSymLinks AllowOverride None Order allow,deny Allow from all </Directory> ErrorLog /var/log/apache/msdn.iit-errorlog CustomLog /var/log/apache/msdn.iit-accesslog common </VirtualHost>

64 Mai program: Hálózati fájlrendszer Fájlrenszerek általában NFS koncepció NFS kliens NFS szerver DNS és BIND Előzmények, kialakulás Felépítése, működése A BIND üzemeltetése Magyarországi szabályozás (.hu TLD-re) Speciális alkalmazási lehetőségek Webszerver (Apache) Több-process szerverek Teljesítmény vs. biztonság Konfiguráció és virtuális hosztok Alkalmazások HTTP fölött

65 Alkalmazások HTTP fölött A webszerver nem csak html lapok kiszolgálására alkalmas: Egyes URL-ekhez köthető program, ami az arra az URLre érkező kérést kezeli és választ generál ra dinamikusan (CGI). Igy komplex alkalmazások is megvalósíthatók. Vannak erre specializálódott fejlesztőeszközök pl. PHP. Az ilyet webalkalmazásnak hívjuk. A HTTP-be beágyazható más protokoll is. Pl. SOAP, ami távoli szoftver objektumok elérését teszi lehetővé programok számára. Ezt hívjuk webszolgáltatásnak (WS - WebService).

Az Internet DNS Elv és konfiguráció 1. Az Internet DNS Elv és konfiguráció

Az Internet DNS Elv és konfiguráció 1. Az Internet DNS Elv és konfiguráció Az Internet DNS Elv és konfiguráció 1 Az Internet DNS Elv és konfiguráció Pásztor Miklós MTA SZTAKI/ASZI (pasztor@sztaki.hu) Lektorálta: Kiss Gábor, Martos Balázs Az Interneten használt osztott név adatbázis,

Részletesebben

Az Internet ökoszisztémája és evolúciója. Rétvári Gábor, Heszberger Zalán

Az Internet ökoszisztémája és evolúciója. Rétvári Gábor, Heszberger Zalán Az Internet ökoszisztémája és evolúciója Rétvári Gábor, Heszberger Zalán Tartalom Domain Name System alapvető jellemzői DNS feladata Domain nevek szerkezete Architektúra, alapvető működés DNS rendszer

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT - 1 - ÓBUDAI EGYETEM. Neumann János Informatikai kar Alba Regia Egyetemi Központ

SZAKDOLGOZAT - 1 - ÓBUDAI EGYETEM. Neumann János Informatikai kar Alba Regia Egyetemi Központ - 1 - ÓBUDAI EGYETEM Neumann János Informatikai kar Alba Regia Egyetemi Központ SZAKDOLGOZAT OE-NIK Hallgató neve: Berencsi Gergő Zsolt 2010. Törzskönyvi száma: T 000123/FI38878/S-N - 2 - - 3 - I. Tartalomjegyzék

Részletesebben

Az "Internet" napjainkban nem egy technológia a sok közül, hanem önálló életre kelt, a társadalmat befolyásoló eszköz.

Az Internet napjainkban nem egy technológia a sok közül, hanem önálló életre kelt, a társadalmat befolyásoló eszköz. 8. Internet Az "Internet" napjainkban nem egy technológia a sok közül, hanem önálló életre kelt, a társadalmat befolyásoló eszköz. A technológiai cél: egymástól eltérő fizikai architectúrájú hálózatok

Részletesebben

Az "Internet" napjainkban nem egy technológia a sok közül, hanem önálló életre kelt, a társadalmat befolyásoló eszköz.

Az Internet napjainkban nem egy technológia a sok közül, hanem önálló életre kelt, a társadalmat befolyásoló eszköz. 8. Internet Az "Internet" napjainkban nem egy technológia a sok közül, hanem önálló életre kelt, a társadalmat befolyásoló eszköz. A technológiai cél: egymástól eltérő fizikai architectúrájú hálózatok

Részletesebben

Windows hálózati adminisztráció

Windows hálózati adminisztráció Windows hálózati adminisztráció Göcs László mérnöktanár KF-GAMF Informatika Tanszék 2014-15. tanév tavaszi félév Elérhetőség E-mail: gocs.laszlo@gamf.kefo.hu Személyes konzultáció: 4. épület (Informatika

Részletesebben

-58.1.2.Regisztráció...24 8.1.3.A kezdő felület...25 8.1.4.Domainek...26 8.1.5.Beállítások...28 8.1.6.Jelszó módosítása...28 8.1.7.

-58.1.2.Regisztráció...24 8.1.3.A kezdő felület...25 8.1.4.Domainek...26 8.1.5.Beállítások...28 8.1.6.Jelszó módosítása...28 8.1.7. -1- -2- -3- -4-1. Tartalomjegyzék 1.Tartalomjegyzék...4 2.Bevezetés...7 3.A probléma elemzése, specifikáció kidolgozása...8 3.1.A DNS azaz a Domain Name System (Domain Név Rendszer) működése...8 3.2.A

Részletesebben

KözHáló3 Sulinet Program keretében az Intézményi végpontok számára nyújtott. Internet. szolgáltatások ismertetése

KözHáló3 Sulinet Program keretében az Intézményi végpontok számára nyújtott. Internet. szolgáltatások ismertetése A KözHáló3 Sulinet Program keretében az Intézményi végpontok számára nyújtott Internet szolgáltatások ismertetése 2009. december 31. V3.0 DÁTUM: 12/31/2009 1/24 TARTALOM 1. Sulinet induló szolgáltatási

Részletesebben

AST_v3\ 7. Az alkalmazási réteg A DNS

AST_v3\ 7. Az alkalmazási réteg A DNS AST_v3\ 7. Az alkalmazási réteg Az alkalmazási réteg alatt elhelyezkedő rétegek a felhasználó számára láthatatlan, érzékelhetetlen módon végzik a dolgukat, így a felhasználó már csak az általa az alkalmazási

Részletesebben

DNS forward-ok és reverse-ek hozzáadása...23 4.3.1. DNS forward hozzáadása...23 4.3.2. DNS reverse hozzáadása...24 4.4. Debian Linux 3.

DNS forward-ok és reverse-ek hozzáadása...23 4.3.1. DNS forward hozzáadása...23 4.3.2. DNS reverse hozzáadása...24 4.4. Debian Linux 3. TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés:...3 2. Fizikai megvalósítás...4 3. Hardware és software követelmények...10 3.1. Debian Linux 3.0 stable...10 3.1.1. Hardware követelmény:...10 3.1.2. Software díjak:...10

Részletesebben

HÁLÓZATI ALKALMAZÁSOK

HÁLÓZATI ALKALMAZÁSOK HÁLÓZATI ALKALMAZÁSOK 2014.Május 6. Dr. Simon Vilmos docens BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék svilmos@hit.bme.hu A tartalomból Hálózati alkalmazások Alkalmazásprotokollok Infrastrukturális

Részletesebben

Operációs rendszerek Számítógépes hálózatok

Operációs rendszerek Számítógépes hálózatok Operációs rendszerek Számítógépes hálózatok Microsoft Windows Server 2003 és 2008 hálózatok kezelése Készítette: Csatlós István 2011-ben 1 Fő tartalomjegyzék OS alapismeretek: Hálózati alapok: TCP/IP &

Részletesebben

Sulinet Expressz informatikai és informatika alapú továbbképzések. Linux rendszergazda alap

Sulinet Expressz informatikai és informatika alapú továbbképzések. Linux rendszergazda alap Sulinet Expressz informatikai és informatika alapú továbbképzések Linux rendszergazda alap Pallagi László Lektorálta: Sándor Antal Sulinet Expressz, 2003.11.01. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 Bevezetés...

Részletesebben

Debreceni Egyetem Informatikai Kar A WINDOWS SERVER 2003 HÁLÓZATI MEGOLDÁSAI

Debreceni Egyetem Informatikai Kar A WINDOWS SERVER 2003 HÁLÓZATI MEGOLDÁSAI Debreceni Egyetem Informatikai Kar A WINDOWS SERVER 2003 HÁLÓZATI MEGOLDÁSAI Témavezető: Dr. Krausz Tamás Számítástechnikai munkatárs Készítette: Lakatos Csaba Programozó matematikus Debrecen 2006 Tartalomjegyzék

Részletesebben

INFORMATIKA I. Ismertesse a következõ fogalmak jelentését: Digitális, Bináris! Mit jelent a Handshake jelpár fogalom? Adjon egy példát!

INFORMATIKA I. Ismertesse a következõ fogalmak jelentését: Digitális, Bináris! Mit jelent a Handshake jelpár fogalom? Adjon egy példát! INFORMATIKA I. 1. Ismertesse a következõ fogalmak jelentését: Digitális, Bináris! Digitális=diszkrét értékeket tároló, számjegyvezérlésű Bináris=kettes számrendszert alkalmazó 2. Mit jelent a Handshake

Részletesebben

halo_archi Documentation

halo_archi Documentation halo_archi Documentation Release 1.0 Varsanyi Peter January 15, 2013 CONTENTS 1 Halozati architekturak 3 1.1 A hálózati programozás alapjai..................................... 3 1.2 Hálózati és elosztott

Részletesebben

Forrás: http://www.doksi.hu. Nagy Gusztáv. Web programozás I. 0.7. verzió. 2008. szeptember

Forrás: http://www.doksi.hu. Nagy Gusztáv. Web programozás I. 0.7. verzió. 2008. szeptember Nagy Gusztáv Web programozás I. 0.7. verzió 2008. szeptember 2. oldal Web programozás I. (0.7. verzió) Jogi nyilatkozat Nevezd meg! - Ne add el! 2.5 Magyarország A következőket teheted a művel: szabadon

Részletesebben

Széchenyi István Egyetem Távközlési Tanszék

Széchenyi István Egyetem Távközlési Tanszék Széchenyi István Egyetem Távközlési Tanszék Hálózati operációs rendszerek III. jegyzet 2008.12.06. 1 Windows Server 2003 Történeti áttekintése Az alapok: A Microsoft 1980-ban kezdett operációsrendszert

Részletesebben

Xpandrive virtuális storage rendszer

Xpandrive virtuális storage rendszer Enterprise Xpandrive virtuális storage rendszer felhasználói kézikönyv Bevezető 4 Architektúra 5 Kernel komponensek 6 Felhasználói módú komponensek 6 Háttértár megoldás Felhasználói módú háttérfolyamat

Részletesebben

Verzió kontroll. Borbás Éva

Verzió kontroll. Borbás Éva Verzió kontroll Változat Módosítva Módosítás leírása Szerző 1.0 2004.03.21 Első kiadás Bedő Sándor 2.0 2005.05.11 Pontosítások, bővítések Borbás Éva 3.0 2006.05.01 Automatizált LDAP adatbázis- inicializálás,

Részletesebben

Verzió kontroll. Változat Módosítás

Verzió kontroll. Változat Módosítás Verzió kontroll Változat Módosítás Módosítás leírása Szerző dátuma 1.0 2004.03.21 Első kiadás Bedő Sándor 2.0 2005.05.11 Pontosítások, bővítések Borbás Éva 3.0 2006.05.01 Automatizált LDAP adatbázis- inicializálás,

Részletesebben

Hálózati architektúrák laborgyakorlat

Hálózati architektúrák laborgyakorlat Hálózati architektúrák laborgyakorlat 8. hét Dr. Orosz Péter, Skopkó Tamás 2012. szeptember Domain Name System Mire való? IP címek helyett könnyen megjegyezhető nevek használata. (Pl. a böngésző címsorában)

Részletesebben

1. Az OSI referenciamodell és a TCP/IP

1. Az OSI referenciamodell és a TCP/IP 1. Az OSI referenciamodell és a TCP/IP Az ISO/OSI modell - A számítógép hálózatok - a megvalósításuk bonyolultsága miatt - rétegekre osztódnak. - Több világcég megalkotta a saját elképzelései alapján a

Részletesebben

7. Az alkalmazási réteg

7. Az alkalmazási réteg 7. Az alkalmazási réteg A bevezető'jellegű részek után elérkeztünk az alkalmazások fejezetéhez. Az alkalmazási réteg alatt található egyéb rétegek a megbízható szállítási szolgálatot biztosítják, de a

Részletesebben

Mérési útmutató a Hálózati protokollok vizsgálata lehallgatással (HIT1) című méréshez

Mérési útmutató a Hálózati protokollok vizsgálata lehallgatással (HIT1) című méréshez Mérési útmutató a Hálózati protokollok vizsgálata lehallgatással (HIT1) című méréshez 2007. október 3. BME, CrySys Adatbiztonság Laboratórium 1 Tartalomjegyzék 1. Elméleti összefoglaló 3 1.1. Protokollok..........................................

Részletesebben

Domain Name System (DNS)

Domain Name System (DNS) Domain Name System (DNS) hierarchikus adatbázis-rendszer domainek vagy tartományok úgynevezett zónákra vannak elosztva független adminisztrátorok felelősek a domain-nevekhez tartozó IP-címek nyújtása (forward

Részletesebben

Számítógépek, számítógép rendszerek

Számítógépek, számítógép rendszerek Számítógépek, számítógép rendszerek 4. A hálózatok, az Internet Dr. Vadász Dénes Miskolc, 2005. február TARTALOM TARTALOM... a 4. Hálózatok, az Internet... 1 4.1 Az Internet története 1 4.1.1. Az ARPANet

Részletesebben

HÁLÓZATI ALKALMAZÁSOK

HÁLÓZATI ALKALMAZÁSOK HÁLÓZATI ALKALMAZÁSOK 2013.Május 7. Dr. Simon Vilmos adjunktus BME Hálózati Rendszerek és svilmos@hit.bme.hu A tartalomból Alkalmazásprotokollok Infrastrukturális szolgáltatások Névfeloldási szolgáltatás

Részletesebben

Hálózati Alkalmazások

Hálózati Alkalmazások Hálózati Alkalmazások Karanjit S. Siyan: Inside TCP/IP Third Edition Chapter 13, 1997 Fordította: Kismődi Tamás, dr Lencse Gábor A TCP/IP felett működő hálózati alkalmazások magukban foglalják az OSI 5.,

Részletesebben

Kiegészítés a Számítógép-hálózatok jegyzethez a 2. ZH témakörében. v0.8.8.3, 2015. 03. 29. Internet Protocol

Kiegészítés a Számítógép-hálózatok jegyzethez a 2. ZH témakörében. v0.8.8.3, 2015. 03. 29. Internet Protocol Kiegészítés a Számítógép-hálózatok jegyzethez a 2. ZH témakörében v0.8.8.3, 2015. 03. 29. Az osztálymentes címzés Miért van rá szükség? Problémák: Internet Protocol 1. Az osztály alapú címzés (classful

Részletesebben