UNIX / Linux rendszeradminisztráció. III. előadás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "UNIX / Linux rendszeradminisztráció. III. előadás"

Átírás

1 UNIX / Linux rendszeradminisztráció III. előadás

2 Mai program: Hálózati fájlrendszer Fájlrenszerek általában NFS koncepció NFS kliens NFS szerver DNS és BIND Előzmények, kialakulás Felépítése, működése A BIND üzemeltetése Magyarországi szabályozás (.hu TLD-re) Speciális alkalmazási lehetőségek Webszerver (Apache) Több-process szerverek Teljesítmény vs. biztonság Konfiguráció és virtuális hosztok Alkalmazások HTTP fölött

3 Hálózati fájlrendszer Unix fájlrendszerek egyetlen jegyzék struktúrába szerelhetők be. Ötlet: az egyik gép egy jegyzékét egy vagy több másik gépen mint fájlrendszert használjuk. Haszna: homedirectory, program directory-k, diskless rendszerek

4 NFS kliens Sun RPC rendszeren működik, portmapper kell hozzá. Minden NFS szolgáltatás RPC-n működik. A mount utasítással a rendszergazda mount-olhatja (-t nfs kapcsolóval) Az fstab-ba beírható, akár user opcióval is :/home /home nfs soft,bg,nosuid,nodev 0 0

5 NFS kommunikáció Eredetileg: UDP, változó portokon Ma van lehetőség TCP-re is Gondot jelent a zárolási mechanizmusok megvalósítása. Pl flock() nem támogatott. Nem titkosított.

6 NFS szerver Szintén RPC szolgáltatásként fut. Egyetlen konfiguráció az /etc/exports fájl Szabályozza, melyik jegyzéket, mely állomásokról, milyen opciókkal lehet mount-olni /home/share /home ekrazit(ro,no_root_squash) *(rw,root_squash)

7 Mai program: Hálózati fájlrendszer Fájlrenszerek általában NFS koncepció NFS kliens NFS szerver DNS és BIND Előzmények, kialakulás Felépítése, működése A BIND üzemeltetése Magyarországi szabályozás (.hu TLD-re) Speciális alkalmazási lehetőségek Webszerver (Apache) Több-process szerverek Teljesítmény vs. biztonság Konfiguráció és virtuális hosztok Alkalmazások HTTP fölött

8 Név és címfeloldás története ARPANET ('70-es évek): néhány száz hoszt, HOSTS.TXT fájl a névfeloldó Közopnti karbantaró: SRI-NIC A TCP/IP bevezetésével robbanás- szerűen növekszik a hosztok száma Problémák: Forgalom és terhelés: karbantartás és terjesztés Névütközések: egyetlen névtér Konzisztencia: gyorsabban változik, mint terjed Igény a fejlesztésre...

9 A DNS születése Paul Mockapetris feladata egy új rendszer kidolgozása. A DNS specifikációja (1984-től kezdve): RFC 882, 883: első specifikáció RFC 1034, 1035: mai szabvány RFC 1535, 1536, 1537: a DNS biztonsági, implementációs és adminisztrációs problémáit világítják meg. További RFC-k, ujabb funkciók, forrásrekord típusok, stb. (extensible standard)

10 A DNS szerepe ma Az Internet egyeduralkodó név- és címfeloldó rendszere Bármilyen interneten használható (itt van konkurenciája pl. NIS, LDAP) A legfontosabb háttérszolgáltatás Igen sok szolgáltatás veszi igénybe, felhasználó közvetlenül ritkán Elosztott, redundáns kiszolgálású adatbázis.

11 Implementációja JEEVES volt az első névszerver Mockapetris írta. BIND, a ma legelterjedtebb névszerver (Berkeley Internet Name Domain) Eredetileg Kevin Dunlap írta a 4.3BSD-hez Ma Paul Vixie a maintainere Fejlesztését az ISC felügyeli. Portolták a legtöbb OS-re Számos névszerver implementáció létezik.

12 Mai program: Hálózati fájlrendszer Fájlrenszerek általában NFS koncepció NFS kliens NFS szerver DNS és BIND Előzmények, kialakulás Felépítése, működése A BIND üzemeltetése Magyarországi szabályozás (.hu TLD-re) Speciális alkalmazási lehetőségek Webszerver (Apache) Több-process szerverek Teljesítmény vs. biztonság Konfiguráció és virtuális hosztok Alkalmazások HTTP fölött

13 A Domain Névtér Objektum típusa: csomópont (node) A csomópont, névvel ellátott attributum halmaz. Az attributumok típussal és értékkel rendelkező entitások. A forrásrekord (Resource Record) egy atributumot ír le. Hierarchikus felépítésű, van gyökere Domainnek a névtér tetszőleges alfáját nevezzük.

14 A Domain Névtér Szülő-gyermek kapcsolatok láncai. Gyökerét a. nevű csomópont szimbolizálja. Magassága korlátozott, nem lehet több 127-nél! Minden domain a gyökérben található névvel azonosítható. A testvér (azonos szülővel rendelkező) csomópontok neveinek egyedinek kell lenni!

15 Domain nevek Minden csomópontnak van neve. Nem több mind 63 karakter. (spec. karakterek kizárva, ma már lehet UTF) Domain nevét a gyökercsomópontjának nevétől kezdve a hierarchiában fölfelé haladva értelmezzül. Elválasztó karakter a.. A csomóponttól a gyölkérig vezető teljes útvonal egyérteműen azonosítja a domaint. Abszolút domain név: FQDN Relatív domain neveket is lehet megadni.

16 Példa. hu de org com index uni-miskolc szkp iit gold www hwvg hwbn zeus odin www arrkis

17 Domain színtek A domain szintje a gyökértől való távolsága A gyökér gyermekei a elsőszintű domainek (TLD top level domain) A TLD-k gyermekei a másodszintű domainek (SLD second level domain) Stb.

18 Forrásrekordok (RR) A csomópontok attributumait tartalmazzák. Hálózattípus szerint osztályokba soroljuk: internet osztály, minden TCP/IP hálózat Chaosnet, nagyon régi Hesiod, MIT Ultrix világa Lehetne több is...

19 Az Internet domain névtere Kötött TLD-k:.com kereskedelmi célú szervezetek (sgi.com).edu USA oktatási intézmények (berkeley.edu).gov USA kormányhivatalok (nasa.gov).mil USA hadsereg intézményei (navy.mil).net Hálózatüzemeltetők (internic.net).org nem kereskedelmi szervezetek (isc.org).int nemzetközi szervezetek (nato.int) ISO 3166 szabványos 2 karakteres országkódok. Alsóbb szintű domainek kiadásáról a fölötte lévő domain tulajdonosa rendelkezik. Az országok TLD-i az adott ország tulajdonában állnak.

20 Domain delegálás Delegálás: azon intézkedés melyet követően a delegált domain kezelése egy szervezet hatáskörébe kerül. A delegált domain alatti domainek létrehozása, esetleg delegálása a kezelő szervezet joga és felelőssége. Pl..hu delegálva van Magyarországnak uni-miskolc.hu delegálva van a Miskolci Egyetemnek (SzKP) iit.uni-miskolc.hu delegálva van az Ált. Inf. Tsz.-nek.

21 Névszerverek A DNS üzemeltetését, adatainak tárolását, kérések megválaszolását, névszerverek látják el. A névszerver teljes infomációval rendelkezik a domain névtér egy részéről. Ezt hívjuk zónának (zone). A zóna a névszerver fennhatósága alatt áll (authority). Egy névszerver fennhatósága alatt több zóna is lehet.

22 Zónák A zóna egy domain azon infomációinak összessége, melyet az adott domainben nem delegáltak. Egy zónának több névszervere lehet, melyek fennhatósága alatt áll. Zóna delegálás útján kerül egy vagy több névszerver fennhatósága alá. A delegálás a szülő zónában adható meg, egy domainhez névszerver hozzárendelésével.

23 Névszerver típusok A specifikáció két típusát különbözteti meg a névszervereknek: master: elsődleges névszerver, a zóna adatok karbantartásának helye. Minden zónához csak 1 ilyen tartozhat. slave: másodlagos névszerver, lemásolja a zónaadatokat (zone-transfer) az elsődleges névszerverről és abból dolgozik. Tetszőleges számú tartozhat egy zónához. A zóna szempontjából egyenértékűek. Mindkét típus fennhatósága a zónának. Nem feltétel, hogy a fennhatóságot viselő névszerverek a zónába tartozzanak.

24 Adattár data backend A névszerver hátterében minden zónához tarozik egy adattár, ami tartalmazza a zóna adatait. Lehet: File DBMS LDAP CVS repository Stb. Másodlagos névszervereknél nem szükséges a perzisztens tárolás.

25 Névfeloldók A DNS kliensei. Általában könyvtári függvények. Feladatuk: Kérések továbbítása a névszerverhet Válaszok értelmezése Információk visszaadása a kérdező alkalmazásnak Önálló keresést a DNS-ben a feloldó általában nem végez.

26 Rezolúció - feloldás A kérésre adandó válasz előállításának folyamata. Névszerverek végzik, mivel a feloldók korlázotott képeségei erre nem alkalmasak. Az algoritmus egyszerű fa-bejárás a gyökértől kezdve, azon az ágon amely közelebb visz a keresett név zónájának fennhatóságához (authoritative name server).

27 Gyökér névszerverek Azon névszerverek melyek zónája a gyökér csomópontban kezdődik. Bejegyzései többnyire csak delegálások, így csak a TLD-k tartoznak a fennhatósága alá. Jelenleg 13 db működik a világ különböző pontjain. [A-K].ROOT-SERVERS.NET Az F szerver összesen 25 node-os klaszter, terhelésmegosztással.

28 Feloldó algoritmusok Rekurzív: a feloldást végző névszerver rendre lekérdezéseket küld, előbb a gyökér névszervernek, majd a következő zóna fennhatóságoknak egészen a keresés céljáig. A válasz ilyenkor hiteles (authoritative). ábra Iteratív: minden megkérdezett névszerver csak a saját adataiból dolgozik és a lehető legjobb választ adja, ami a keresést előre viszi. A válasz nem biztos, hogy hiteles, ilyenkor (non-authoritative). ábra

29 Címfeloldás (reverse DNS) A címek nevekre történő leképzése is a DNS feladata. Erre az in-addr.arpa. Domaint használja, mely alatt 4 szinten csomopont hierarchiája van. A leveleketn PTR rekord lehet, ami a címhez társított névre mutat. A közbenső csomópontokban csak delegálás van. Pl címhez tartozó nevet a in-addr.arpa. csomópont PTR rekordja tartalmaza.

30 Cache-elés A lekérdezés gyorsítását segíti az eredmények ideiglenes tárolása. A névszerver minden válaszrekordot (RR) eltárol, és ujabb lekérdezéskor előbb a gyorsítótárban keres. (non-authoritative) A gyorsítótárban nem lehetnek élhetnek a végtelenségig. Minden RR-nek van TTL értéke. (time-to-live) Van negative-caching is.

31 Forrásrekordok felépítése Minden RR 4 db mezőből áll, a mezőket whitespace választja el: [<name>] [<ttl>] [<class>] <type> <data> name: a csomópont neve ttl: az RR ttl értéke class: az RR osztálya (IN, CH, HS, stb) type: az RR típusa data: az RR adatai A következőkben az IN osztály főbb RR típusait tekintjük át.

32 Főbb RR típusok SOA fennhatóság kezdete, adatai Zóna master névszerverének neve Zónafelelős címe Replikációs adatok Serial verziószám; szig.mon.növ.!!! Refresh a másolat frissítése percben Retry sikertelen xfer utánni várakozás Expire zónaadatok lejáratai ideje TTL negatív cache TTL

33 Főbb RR típusok NS névszerver rekord, adata a névhez tartozó névszerver neve vagy címe. A címrekord, a névhez rendel címet. MX a domain MTA-it adja meg. Precedencia és név vagy cím adatokat tartalmaz. CNAME a név egy alias, ami az adatmezőben lévő másik domain névre mutat.

34 Főbb RR típusok HINFO hoszt információ, két sztringet tartalmaz, az hw ill. Sw -ről. TXT szabad szövegmező AAAA a névhez IPv6 címet rendel A6 a névhez IPv6 címet rendel. PTR revdns pointer rekord, domain nevet társít az in-addr.arpa címhez.

35 Mai program: Hálózati fájlrendszer Fájlrenszerek általában NFS koncepció NFS kliens NFS szerver DNS és BIND Előzmények, kialakulás Felépítése, működése A BIND üzemeltetése Magyarországi szabályozás (.hu TLD-re) Speciális alkalmazási lehetőségek Webszerver (Apache) Több-process szerverek Teljesítmény vs. biztonság Konfiguráció és virtuális hosztok Alkalmazások HTTP fölött

36 A BIND üzemeltetése Letöltés, fordítás, telepítés a szokásos. Konfigurációja egyszerű, két fajta fájlból áll named.conf: szerver konfiguráció Zóna fájlok: zónainformációk Az üzemeltetés mottója: If you put junk in it, you will get junk from it! Minden fájl szövegfájl.

37 Szerver konfiguráció Konfigurációs fájl parancsok: Acl name { [!] IP IP_pref aclname list ; }; Options { [ directory path; ] [ named-xfer path; ] [ notify yes_no; ] [ recursion yes_no; ] [ forwarders { ip; [ip;[...]] }; ] [ allow-query { acl }; ] [ allow-transfer { acl }; ]

38 Szerver konfiguráció Zone domain [ (in hs ch) ] { type master slave stub; [ masters { ip; [ip;[...]] }; ] [ file path; ] [ allow-update { acl }; ] [ allow-query { acl }; ] [ allow-transfer { acl }; ] }; Zone. [ (in hs ch) ] { type hint; [ file path; ] };

39 Zóna fájl Zóna fájl: Forrásrekordok Kommentárok (; kezdettel a sor végéig) - origó a zóna kezdete $TTL forrásrekordok alapértelmezett ttl értéke $ORIGIN origó átállítása

40 Ellenőrző eszközök Névszerverek működésének ellenőrzésére rendelkezésre álló eszközök: Nslookup: parancssori kliens (elavult) Host: egyszerű kliens Dig: mindent tudó DNS böngésző Domain regisztrációkor hasznos még a whois ami a RIPE adatbázist kérdezi le.

41 Mai program: Hálózati fájlrendszer Fájlrenszerek általában NFS koncepció NFS kliens NFS szerver DNS és BIND Előzmények, kialakulás Felépítése, működése A BIND üzemeltetése Magyarországi szabályozás (.hu TLD-re) Speciális alkalmazási lehetőségek Webszerver (Apache) Több-process szerverek Teljesítmény vs. biztonság Konfiguráció és virtuális hosztok Alkalmazások HTTP fölött

42 Magyar DNS szabályok A.hu TLD alá domain neveket kiosztani a Magyar állam joga. Jogait az ISZT kht gyakorolja, a technikai üzemeltetést a NIIFI végzi. Regisztrációt Franchiese keretében regisztrátor cégek (ISZT tagok) végezhetnek. Tőlük igényelhető. Árakra vonatkozó irányelveket az ISZT, tarifákat a regisztrátor szab meg.

43 Magyar DNS szabályok Regisztráció menete: Domain név ellenőrzése, hogy szabad-e Üzembe kell állítani min. 2 db névszervert (különböző halózatokon) mint zóna hatóságot Technikai ellenőrzés Regisztrációs kérelem benyújtása, annak díjának megfizetése és üzemeltetési szerződés aláírása. A regisztráció kétféle lehet: Prioritásos: jogi személyhez, talalmányhoz, stb. Nem prioritásos: 2 hetes nyilvános meghirdetés

44 Magyar DNS szabályok Ide vonatkozó jogszabályok: Ptk. ISZT domain üzemeltetési szabályzat Regisztrátorral kötött szerződés Információk: ISZT Kht :

45 Mai program: Hálózati fájlrendszer Fájlrenszerek általában NFS koncepció NFS kliens NFS szerver DNS és BIND Előzmények, kialakulás Felépítése, működése A BIND üzemeltetése Magyarországi szabályozás (.hu TLD-re) Speciális alkalmazási lehetőségek Webszerver (Apache) Több-process szerverek Teljesítmény vs. biztonság Konfiguráció és virtuális hosztok Alkalmazások HTTP fölött

46 Speciális alkalmazások A DNS-be TXT RR-ként tetszőleges információk felvihetők Címtár szolgáltatás Spam terjesztők elleni védekezésként létrehoztak feketelistákat. Ezek publikálásának egyik módja a DNS. Terhelésmegosztás Dinamikusan generált RR-ekkel.

47 Mai program: Hálózati fájlrendszer Fájlrenszerek általában NFS koncepció NFS kliens NFS szerver DNS és BIND Előzmények, kialakulás Felépítése, működése A BIND üzemeltetése Magyarországi szabályozás (.hu TLD-re) Speciális alkalmazási lehetőségek Webszerver (Apache) Több-process szerverek Teljesítmény vs. biztonság Konfiguráció és virtuális hosztok Alkalmazások HTTP fölött

48 Az Apache webszerver Az Internet legelterjedtebb webszervere. OSS, fejlesztője az ASF Apache Software Foundation. Projekt neve: httpd Használatos verziók: 1.3.x és 2.x Jellemzői: Jól skálázható Bővíthető Jól portolható Könnyen kezelhető

49 HTTP/1.0 kommunikáció Kliens tcp kapcsolatot kezdeményez a szerverrel (syn, ack, syn+ack) Kliens HTTP request -et küld a szervernek Szerver feldolgozza a kérést Szerver HTTP response választ kült a kliensnek Szerver tcp-reset csomaggal bontja a kapcsolatot.

50 Több-processz szerverek Alap kliens/szerver modell szerint egy szerver egyszerre egyetlen klienst szolgál ki. Előnye: egyszerű megvalósítás Igény több kliens párhuzamos kiszolgálására: Worker processz modell (ábra) A szülő fogadja a kapcsolatot, de továbbadja egy gyermek processznek (worker) A szülő kész fogadni a következő kapcsolatot A gyermek kommunikál a klienssel és kiszolgálja a kéréseit, majd megszünik. Hátrány: fork() időigényes

51 Spare Server koncepció Van mindig készenlétben korlátozott számú tétlen gyermek processz (SpareServer). A szülő csak a gyermek processzek megfelelő számáról gondoskodik. A Spare szerverek mindegyike kapcsolatra vár. Az OS ilyenkor a legrégebben várakozónak diszponálja az új kapcsolatot. Ettől a spare-ből worker lesz. A worker kiszolgálja a kliens és megszűnik.

52 Server reuse További teljesítmény növelés érhető el, ha a worker nem szűnik meg a processz, hanem Spare szerverré alakul. Így kevesebb processzt kell létrehozni ugyanannyi kérés kiszolgálásához.

53 Keepalive - HTTP/1.1 A HTTP/1.1 szabvány lehetőséget ad arra, hogy ne a HTTP response után a TCP kapcsolat megmaradjon és azon a kliens ujabb HTTP request-et küldjön. Ez a keepalive tulajdonság. A kliens a TCP kapcsolat első HTTP request-jében jelzi ha ilyet kér. A HTTP response után bármelyik fél bonthatja a kapcsolatot.

54 Mai program: Hálózati fájlrendszer Fájlrenszerek általában NFS koncepció NFS kliens NFS szerver DNS és BIND Előzmények, kialakulás Felépítése, működése A BIND üzemeltetése Magyarországi szabályozás (.hu TLD-re) Speciális alkalmazási lehetőségek Webszerver (Apache) Több-process szerverek Teljesítmény vs. biztonság Konfiguráció és virtuális hosztok Alkalmazások HTTP fölött

55 Teljesítmény vs. biztonság A worker processz modell, a server reuse és a keepalive mind más-más biztonsági problémákat vetnek fel. Worker: Probléma: Minden kapcsolat égy új processz -> végtelen ciklusban egy kliens DoS-t okozhat a processztábla betöltésével. Megoldás: Azonos címről érkező kapcsolatok számának maximálása (DDoS-t nem oldja meg) Worker processzek számának globális maximálása

56 Teljesítmény vs. biztonság Server reuse: Probléma: Gyakori programozói hiba a memory leakage, aminek oka nem biztos, hogy a szoftverben van, lehet a függvénykönyvtárakban is. Megoldás: Worker processzek bizonyos request szám utánni megszüntetése. A szülő pedig minél egyszerűbb, hogy csökkentse a hiba lehetőségét.

57 Teljesítmény vs. biztonság Keepalive: Probléma: Rosszindulatú kliens nyitva tarthatja a TCP kapcsolatokat tétlenül -> DoS, DDoS Rosszindulatú kliens igen nagy időbeli sűrűsséggel küldhet request-eket. Megoldás: Kapcsolat timeout Egy kapcsolatra jutó request-et korlátozása

58 Mai program: Hálózati fájlrendszer Fájlrenszerek általában NFS koncepció NFS kliens NFS szerver DNS és BIND Előzmények, kialakulás Felépítése, működése A BIND üzemeltetése Magyarországi szabályozás (.hu TLD-re) Speciális alkalmazási lehetőségek Webszerver (Apache) Több-process szerverek Teljesítmény vs. biztonság Konfiguráció és virtuális hosztok Alkalmazások HTTP fölött

59 Apache konfiguráció Konfigurációs fájlok: httpd.conf fő konfig fájl srm.conf erőforrások beállítása access.conf hozzáférés szabályozás Ma már csak a httpd.conf használatos a virtuális hosztok elterjedése miatt. A konfigurációnak 3 szakasza van: Szerver processzek konfigurációja Globális vagy default szerver erőforrás és hozzáférés konfigurációja Virtuális hosztok konfigurációja

60 Processz kezelés beállításai Szerver típus: folyamatos, igény szerinti Munkajegyzékek, állapotfájlok Limitek, keepalive, spare szerverek Interfészek, portok Dinamikus (DSO) modulok betöltése Privilégium szeparáció felhasználó neve és csoportja

61 Defaul szerver konfiguráció Szerver név, adminisztrátor Dokumentumok gyökere Jegyzék és URL szintű hozzáférés szabályozás Modulokhoz kötődő beállítások Felhasználói hozzáférés szabályozás fájlneve Index fájlnevek Fájltípusok kezelői Hibaüzenetek lapjai Naplózás beállításai Proxy beállítások

62 Virtuális hosztok Egy webszerver nemcsak egy webhely kiszogálására alkalmas. Ugyanazon címre mutathat több domain név is. Ilyenkor virtuális hosztokat hozunk létre, melyeket ugyanaz a szerver szolgál ki, ugyanazon a címen, csak más néven megszólítva. Igen elterjedt technika. (több webhely mint szerver hoszt)

63 Egy példa <VirtualHost [2001:738:6001:500:2e0:7dff:fe97:e757]: :80> ServerName msdn.iit.uni-miskolc.hu ServerAdmin ServerAlias msdn ServerAlias msdn.iit DocumentRoot /home/staff/wagner/public_html/msdn/ <Directory "/home/staff/wagner/public_html/msdn/"> Options FollowSymLinks AllowOverride None Order allow,deny Allow from all </Directory> ErrorLog /var/log/apache/msdn.iit-errorlog CustomLog /var/log/apache/msdn.iit-accesslog common </VirtualHost>

64 Mai program: Hálózati fájlrendszer Fájlrenszerek általában NFS koncepció NFS kliens NFS szerver DNS és BIND Előzmények, kialakulás Felépítése, működése A BIND üzemeltetése Magyarországi szabályozás (.hu TLD-re) Speciális alkalmazási lehetőségek Webszerver (Apache) Több-process szerverek Teljesítmény vs. biztonság Konfiguráció és virtuális hosztok Alkalmazások HTTP fölött

65 Alkalmazások HTTP fölött A webszerver nem csak html lapok kiszolgálására alkalmas: Egyes URL-ekhez köthető program, ami az arra az URLre érkező kérést kezeli és választ generál ra dinamikusan (CGI). Igy komplex alkalmazások is megvalósíthatók. Vannak erre specializálódott fejlesztőeszközök pl. PHP. Az ilyet webalkalmazásnak hívjuk. A HTTP-be beágyazható más protokoll is. Pl. SOAP, ami távoli szoftver objektumok elérését teszi lehetővé programok számára. Ezt hívjuk webszolgáltatásnak (WS - WebService).

Névfeloldás hosts, nsswitch, DNS

Névfeloldás hosts, nsswitch, DNS Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/hosts_fájl http://tldp.fsf.hu/howto/nis-howto-hu/nisplus.html https://hu.wikipedia.org/wiki/domain_name_system https://hu.wikipedia.org/wiki/dns-rekordt%c3%adpusok_list%c3%a1ja

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT ÓBUDAI EGYETEM. Neumann János Informatikai kar Alba Regia Egyetemi Központ

SZAKDOLGOZAT ÓBUDAI EGYETEM. Neumann János Informatikai kar Alba Regia Egyetemi Központ ÓBUDAI EGYETEM Neumann János Informatikai kar Alba Regia Egyetemi Központ SZAKDOLGOZAT OE-NIK Hallgató neve: Berencsi Gergő Zsolt 2010. Törzskönyvi száma: T 000123/FI38878/S-N Tartalomjegyzék Tartalmi

Részletesebben

Hálózati architektúrák laborgyakorlat

Hálózati architektúrák laborgyakorlat Hálózati architektúrák laborgyakorlat 8. hét Dr. Orosz Péter, Skopkó Tamás 2012. szeptember Domain Name System Mire való? IP címek helyett könnyen megjegyezhető nevek használata. (Pl. a böngésző címsorában)

Részletesebben

Domain Name System (DNS)

Domain Name System (DNS) Domain Name System (DNS) hierarchikus adatbázis-rendszer domainek vagy tartományok úgynevezett zónákra vannak elosztva független adminisztrátorok felelősek a domain-nevekhez tartozó IP-címek nyújtása (forward

Részletesebben

LINUX BIND. Forrás:

LINUX BIND. Forrás: Forrás: http://szit.hu/doku.php?id=oktatas:linux:dns_szerver:elm%c3%a9let http://szit.hu/doku.php?id=oktatas:linux:dns_szerver:bind9 Mi a DNS? A DNS az IP cím és tartománynév összerendelések feloldására

Részletesebben

Transzport Réteg. Transzport réteg protokollok

Transzport Réteg. Transzport réteg protokollok Transzport Réteg VI / 1 Transzport réteg protokollok UDP - User Datagram Protocol RFC 768 Összeköttetés mentes, nem megbízható transzport réteg protokoll. TCP - Transmisson Control Protocol RFC 793 Összeköttetés

Részletesebben

DNS. DNS elmélet és szerverkonfiguráció. Összeállította: Sallai András. Terjesztés csak csak engedéllyel. Copyright 2006 v.2

DNS. DNS elmélet és szerverkonfiguráció. Összeállította: Sallai András. Terjesztés csak csak engedéllyel. Copyright 2006 v.2 DNS DNS elmélet és szerverkonfiguráció Összeállította: Sallai András Terjesztés csak csak engedéllyel. Copyright 2006 v.2 Tartalom DNS elmélete Bind9 konfiguráció Domain Name System Osztott név adatbázis

Részletesebben

Hálózati architektúrák és Protokollok GI - 9. Kocsis Gergely

Hálózati architektúrák és Protokollok GI - 9. Kocsis Gergely Hálózati architektúrák és Protokollok GI - 9 Kocsis Gergely 2016.11.28. IP, MAC, ARP A B csomópontból az A-ba küldünk egy datagramot. Mik lesznek az Ethernet keretben található forrás és a cél címek (MAC

Részletesebben

Miért jó ez: A Xampp csomag előnyös tulajdonságai: rendkívül jól felszerelt naprakész telepíteni-és frissíteni gyerekjáték.

Miért jó ez: A Xampp csomag előnyös tulajdonságai: rendkívül jól felszerelt naprakész telepíteni-és frissíteni gyerekjáték. Ez a leírás a xampp.org oldalon található Windows-ra telepíthető csomagjához készült. A doksi segítségével lokális fejlesztéshez (localhoston 127.0.0.1) új domaint hozhatunk létre. Miért jó ez: hasonló

Részletesebben

DNS hamisítás szerepe, működése, védekezés. Benda Szabolcs G-5S5A Peller Nándor G-5i10 Sőregi Gábor G-5S5A

DNS hamisítás szerepe, működése, védekezés. Benda Szabolcs G-5S5A Peller Nándor G-5i10 Sőregi Gábor G-5S5A DNS hamisítás szerepe, működése, védekezés Benda Szabolcs G-5S5A Peller Nándor G-5i10 Sőregi Gábor G-5S5A Bevezetés Az interneten levő hálózati eszközök, számítógépek mindegyikének egyedi azonosítója,

Részletesebben

Elosztott rendszerek

Elosztott rendszerek Elosztott rendszerek NGM_IN005_1 Elnevezési rendszerek Névhasználat Entitások egyértelm! azonosítása kontextusra nézve egyedi (unique) nevek név feloldás név szolgáltatás Inhomogén elemekb"l álló rendszerek

Részletesebben

DNS és IPv6. Pásztor Miklós. 2012. május, Budapest ISZT, PPKE. Pásztor Miklós (ISZT, PPKE) DNS és IPv6 2012. május, Budapest 1 / 21

DNS és IPv6. Pásztor Miklós. 2012. május, Budapest ISZT, PPKE. Pásztor Miklós (ISZT, PPKE) DNS és IPv6 2012. május, Budapest 1 / 21 DNS és IPv6 Pásztor Miklós ISZT, PPKE 2012. május, Budapest Pásztor Miklós (ISZT, PPKE) DNS és IPv6 2012. május, Budapest 1 / 21 Miről lesz szó? 1 Amikor az IPv6 a DNS üzenetek tárgya 2 Amikor az IPv6

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT - 1 - ÓBUDAI EGYETEM. Neumann János Informatikai kar Alba Regia Egyetemi Központ

SZAKDOLGOZAT - 1 - ÓBUDAI EGYETEM. Neumann János Informatikai kar Alba Regia Egyetemi Központ - 1 - ÓBUDAI EGYETEM Neumann János Informatikai kar Alba Regia Egyetemi Központ SZAKDOLGOZAT OE-NIK Hallgató neve: Berencsi Gergő Zsolt 2010. Törzskönyvi száma: T 000123/FI38878/S-N - 2 - - 3 - I. Tartalomjegyzék

Részletesebben

Windows hálózati adminisztráció

Windows hálózati adminisztráció Windows hálózati adminisztráció Tantárgykódok: MIN6E0IN 4. Göcs László mérnöktanár KF-GAMF Informatika Tanszék 2016-17. tanév tavaszi félév NAT (Network Address and Port Translation) NAT (Network Address

Részletesebben

Hálózati adminisztráció Linux (Ubuntu 9.04) 9. gyakorlat

Hálózati adminisztráció Linux (Ubuntu 9.04) 9. gyakorlat Hálózati adminisztráció Linux (Ubuntu 9.04) 9. gyakorlat Johanyák Zsolt Csaba 1 1. DNS szerver telepítése és beállítása Az alábbi beállításokat a szerver virtuális gépen kell végrehajtani. A DNS kiszolgáló

Részletesebben

VIII. Mérés SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR TÁVKÖZLÉSI TANSZÉK

VIII. Mérés SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR TÁVKÖZLÉSI TANSZÉK Mérési utasítás IPv6 A Távközlés-informatika laborban natív IPv6 rendszer áll rendelkezésre. Először az ún. állapotmentes automatikus címhozzárendelést (SLAAC, stateless address autoconfiguration) vizsgáljuk

Részletesebben

A NÉGY BŰVÖS HÁRMAS WWW FTP SQL PHP. BRKK::Békéscsaba Linux rendszergazda képzés 2008

A NÉGY BŰVÖS HÁRMAS WWW FTP SQL PHP. BRKK::Békéscsaba Linux rendszergazda képzés 2008 A NÉGY BŰVÖS HÁRMAS WWW FTP SQL PHP BRKK::Békéscsaba Linux rendszergazda képzés 2008 Beszerzés Bő a választék, mi most a PRO-FTP Apache PHP5 MYSQL Postgree SQL rendszereket telepítjük Telepítés Hmmm mondjuk

Részletesebben

ENUM technológia. Széchenyi István Egyetem

ENUM technológia. Széchenyi István Egyetem technológia Széchenyi István Egyetem Témakörök Az általános ismertetése A domain név rendszer (DNS) áttekintése műszaki megoldás adatok adminisztrálása Biztonsági kérdések Kapcsolódó szabványok 2 1 Az

Részletesebben

LOGalyze Telepítési és Frissítési Dokumentáció Verzió 3.0

LOGalyze Telepítési és Frissítési Dokumentáció Verzió 3.0 LOGalyze Telepítési és Frissítési Dokumentáció Verzió 3.0 Dokumentum verzió: 3.0/1 Utolsó módosítás: 2009. március 5. 2 LOGalyze Telepítési és Frissítési Dokumentáció LOGalyze 3.0 Telepítési és Frissítési

Részletesebben

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. 3. óra. Kocsis Gergely, Kelenföldi Szilárd

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. 3. óra. Kocsis Gergely, Kelenföldi Szilárd Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása 3. óra Kocsis Gergely, Kelenföldi Szilárd 2015.03.05. Routing Route tábla kiratása: route PRINT Route tábla Illesztéses algoritmus:

Részletesebben

Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat.

Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat. Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat. A mai internet elődjét a 60-as években az Egyesült Államok hadseregének megbízásából fejlesztették ki, és ARPANet-nek keresztelték. Kifejlesztésének

Részletesebben

Fábián Zoltán Hálózatok elmélet

Fábián Zoltán Hálózatok elmélet Fábián Zoltán Hálózatok elmélet Control Panel Hálózatok TCP/IP Speciális Tulajdonságok DNS fül FQDN = Fully Qualified Domain Name Kezelője: ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers Kijelölt

Részletesebben

ELTE, IK, Információs Rendszerek Tanszék

ELTE, IK, Információs Rendszerek Tanszék ELTE, IK, Információs Rendszerek Tanszék (Készült Ács Zoltán diái alapján) Hálózati forgalom elemzés Különböző célok miatt szükség lehet a hálózati forgalom megfigyelésére egy adott alhálózaton: szoftverek

Részletesebben

Elnevezési rendszerek. A névtér elosztása (2) 4. előadás. A névfeloldás implementálása (1) A névfeloldás implementálása (2)

Elnevezési rendszerek. A névtér elosztása (2) 4. előadás. A névfeloldás implementálása (1) A névfeloldás implementálása (2) 6. előadás A névtér elosztása (1) Elnevezési rendszerek 2. rész A DNS-névtér felosztása (három rétegre), amely az interneten keresztül elérhető állományokat is tartalmaz. A névtér elosztása (2) A névfeloldás

Részletesebben

DNS és IPv6. Jákó András jako.andras@eik.bme.hu BME TIO

DNS és IPv6. Jákó András jako.andras@eik.bme.hu BME TIO DNS és IPv6 Jákó András jako.andras@eik.bme.hu BME TIO Agenda IPv6 információ a DNS-ben DNS használata IPv6 felett Networkshop 2009. DNS és IPv6 2 Forward DNS bejegyzések domain név IP cím AAAA resource

Részletesebben

Alapfogalmak, WWW, HTTP

Alapfogalmak, WWW, HTTP Alapfogalmak, WWW, HTTP WEB technológiák Dr. Tóth Zsolt Miskolci Egyetem 2015 Dr. Tóth Zsolt (Miskolci Egyetem) Alapfogalmak, WWW, HTTP 2015 1 / 34 Tartalomjegyzék Hálózati Alapfogalmak Internet 1 Hálózati

Részletesebben

Alap protokollok. NetBT: NetBIOS over TCP/IP: Name, Datagram és Session szolgáltatás.

Alap protokollok. NetBT: NetBIOS over TCP/IP: Name, Datagram és Session szolgáltatás. Alap protokollok NetBT: NetBIOS over TCP/IP: Name, Datagram és Session szolgáltatás. SMB: NetBT fölötti főleg fájl- és nyomtató megosztás, de named pipes, mailslots, egyebek is. CIFS:ugyanaz mint az SMB,

Részletesebben

UNIX / Linux rendszeradminisztráció III. előadás

UNIX / Linux rendszeradminisztráció III. előadás UNIX / Linux rendszeradminisztráció III. előadás Elektronikus levelezés Alapfogalmak Levelezés hagyományosan: levél írás, fejléc(?), boríték, címzés, feladás, továbbítás, kézbesítés Levelezés elektronikusan:

Részletesebben

A NÉGY BŰVÖS HÁRMAS WWW FTP SQL PHP. BRKK::Békéscsaba Linux rendszergazda képzés 2008

A NÉGY BŰVÖS HÁRMAS WWW FTP SQL PHP. BRKK::Békéscsaba Linux rendszergazda képzés 2008 A NÉGY BŰVÖS HÁRMAS WWW FTP SQL PHP BRKK::Békéscsaba Linux rendszergazda képzés 2008 Beszerzés Bő a választék, mi most a PURE-FTP Apache PHP5 MYSQL Postgree SQL rendszereket telepítjük Telepítés Hmmm mondjuk

Részletesebben

Szalai Ferenc szferi@gluon.hu. http://www.gluon.hu

Szalai Ferenc szferi@gluon.hu. http://www.gluon.hu Amit mindig is tudni akartál az LDAP-ról, de sosem merted megkérdezni Szalai Ferenc szferi@gluon.hu Bevezető Mi szösz az az LDAP? OpenLDAP szerver adatbázis felépítése szerver beállítása Mire jó az LDAP

Részletesebben

Hálózati architektúrák és Protokollok MI 7,8. Kocsis Gergely

Hálózati architektúrák és Protokollok MI 7,8. Kocsis Gergely Hálózati architektúrák és Protokollok MI 7,8 Kocsis Gergely 2013.04.17. 2013.04.24. HTTP HyperText Transfer Protocol (HyperText Markup Language) HTTPS: A HTTP és a szállítási rétegbeli TCP közé titkosítást

Részletesebben

Hálózati architektúrák és Protokollok PTI - 7. Kocsis Gergely

Hálózati architektúrák és Protokollok PTI - 7. Kocsis Gergely Hálózati architektúrák és Protokollok PTI - 7 Kocsis Gergely 2018.04.25. Szállítási réteg 5 4 3>= 4 5 TCP Transmission Control Protocol UDP User Datagram Protocol nyalábolás/nyalábbontás adatintegritás

Részletesebben

Hálózati operációs rendszerek II.

Hálózati operációs rendszerek II. Hálózati operációs rendszerek II. Novell Netware 5.1 Web-es felügyelet, DNS/DHCP szerver, mentési alrendszer 1 Web-es felügyelet Netware Web Manager HTTPS protokollon keresztül pl.: https://fs1.xy.hu:2200

Részletesebben

Windows hálózati adminisztráció segédlet a gyakorlati órákhoz

Windows hálózati adminisztráció segédlet a gyakorlati órákhoz Windows hálózati adminisztráció segédlet a gyakorlati órákhoz Szerver oldal: Kliens oldal: 4. Tartományvezérlő és a DNS 1. A belső hálózat konfigurálása Hozzuk létre a virtuális belső hálózatunkat. INTERNET

Részletesebben

Hálózati architektúrák és Protokollok GI - 9. Kocsis Gergely

Hálózati architektúrák és Protokollok GI - 9. Kocsis Gergely Hálózati architektúrák és Protokollok GI - 9 Kocsis Gergely 2015.11.20. Az alkalmazási réteg protokolljai Milyen alkalmazási rétegbeli protokollokat ismerünk? File átvitel: FTP TFTP Névfeloldás DNS IRC

Részletesebben

SAMBA. Forrás: Lajber Zoltán: SAMBA alapok dia, SZIE

SAMBA. Forrás: Lajber Zoltán: SAMBA alapok dia, SZIE Forrás: Lajber Zoltán: SAMBA alapok dia, SZIE https://www.samba.org Mi a SAMBA? Windows "Fájl és nyomtatómegosztás", illetve a "Microsoft Networks Kliens" szolgáltatásokat tartalmazó szoftvercsomag. NETBIOS

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok Felhasználói réteg DNS, , http, P2P

Számítógépes Hálózatok Felhasználói réteg DNS,  , http, P2P Számítógépes Hálózatok 2007 13. Felhasználói réteg DNS, email, http, P2P 1 Felhasználói réteg Domain Name System Példák a felhasználói rétegre: E-Mail WWW Content Delivery Networks Peer-to-Peer-Networks

Részletesebben

Felhasználói réteg. Számítógépes Hálózatok Domain Name System (DNS) DNS. Domain Name System

Felhasználói réteg. Számítógépes Hálózatok Domain Name System (DNS) DNS. Domain Name System Felhasználói réteg Domain Name System Számítógépes Hálózatok 2007 13. Felhasználói réteg DNS, email, http, P2P Példák a felhasználói rétegre: E-Mail WWW Content Delivery Networks Peer-to-Peer-Networks

Részletesebben

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. 4. óra. Kocsis Gergely, Supák Zoltán

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. 4. óra. Kocsis Gergely, Supák Zoltán Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása 4. óra Kocsis Gergely, Supák Zoltán 2016.03.09. DNS DNS erőforrás rekordok Forward lookup zone: A: (Address) IP címhez

Részletesebben

Számítógépes hálózatok

Számítógépes hálózatok Számítógépes hálózatok Harmadik gyakorlat forgalomszűrés, DNS, HTTP forgalom elemzés Előadó: Ács Zoltán Hálózati forgalom elemzése 1/3 Különböző célok miatt szükség lehet a hálózati forgalom megfigyelésére

Részletesebben

Segédlet a Hálózati architektúrák és protokollok laborgyakorlathoz v0.6

Segédlet a Hálózati architektúrák és protokollok laborgyakorlathoz v0.6 Segédlet a Hálózati architektúrák és protokollok laborgyakorlathoz v0.6 Bevezetés A laborgyakorlaton alkalmazott operációs rendszer: Linux Disztribúció: Knoppix Linux Live 6.x (DVD változat) Linux parancsok:

Részletesebben

Rétegezett architektúra HTTP. A hálózatfejlesztés motorját a hálózati alkalmazások képezik. TCP/IP protokoll készlet

Rétegezett architektúra HTTP. A hálózatfejlesztés motorját a hálózati alkalmazások képezik. TCP/IP protokoll készlet HTTP Hálózat Rétegezett architektúra felhasználók Alkalmazási Web, e-mail, file transfer,... Szállítási Internet Hálózat-elérési Végponttól végpontig terjedő átvitel, Megbízható átvitel, sorrendbe állítás,

Részletesebben

Kiszolgálók üzemeltetése. Iványi Péter

Kiszolgálók üzemeltetése. Iványi Péter Kiszolgálók üzemeltetése Iványi Péter HTTP FTP (File Transzfer Protokoll) Információ csere két gép között, TCP/IP-t használva Nemt úl könnyű, egyszerűbb módszer kellett az információ megosztásra Kiegészítés:

Részletesebben

Hálózat Dynamic Host Configuration Protocol

Hálózat Dynamic Host Configuration Protocol IBM Systems - iseries Hálózat Dynamic Host Configuration Protocol V5R4 IBM Systems - iseries Hálózat Dynamic Host Configuration Protocol V5R4 Megjegyzés Mielőtt a jelen leírást és a vonatkozó terméket

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT - 1 - ÓBUDAI EGYETEM. Neumann János Informatikai kar Alba Regia Egyetemi Központ

SZAKDOLGOZAT - 1 - ÓBUDAI EGYETEM. Neumann János Informatikai kar Alba Regia Egyetemi Központ - 1 - ÓBUDAI EGYETEM Neumann János Informatikai kar Alba Regia Egyetemi Központ SZAKDOLGOZAT OE-NIK Hallgató neve: Berencsi Gergő Zsolt 2010. Törzskönyvi száma: T 000123/FI38878/S-N - 2 - - 3 - I. Tartalomjegyzék

Részletesebben

Linux hálózati adminisztráció

Linux hálózati adminisztráció Linux hálózati adminisztráció Tantárgykód: MIN7K0IN-T Göcs László főiskolai tanársegéd Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar Informatika Tanszék 3. 2018-19. tanév 1. félév Kiselőadások

Részletesebben

A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP. Webmail (levelező)

A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP. Webmail (levelező) A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP Bejelentkezés Explorer (böngésző) Webmail (levelező) 2003 wi-3 1 wi-3 2 Hálózatok

Részletesebben

IP fejléc UDP fejléc Transaction ID Call (0) RPC version (2) Program number Version number Procedure number. Credentials. Verifier

IP fejléc UDP fejléc Transaction ID Call (0) RPC version (2) Program number Version number Procedure number. Credentials. Verifier lab TCP/IP alkalmazások Távközlési és Médiainformatikai Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem TCP hivatkozási modell, összes protokoll 2 1 lab Remote Procedure Call Távközlési és Médiainformatikai

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉP HÁLÓZATOK BEADANDÓ ESSZÉ. A Windows névfeloldási szolgáltatásai

SZÁMÍTÓGÉP HÁLÓZATOK BEADANDÓ ESSZÉ. A Windows névfeloldási szolgáltatásai SZÁMÍTÓGÉP HÁLÓZATOK BEADANDÓ ESSZÉ A Windows névfeloldási szolgáltatásai Jaszper Ildikó jaszper.ildiko@stud.u-szeged.hu Jaszper.Ildiko@posta.hu Budapest, 2007. május 19. - 1 - TARTALOMJEGYZÉK 1. Névfeloldás...

Részletesebben

SQUID. Forrás:

SQUID. Forrás: Forrás: http://www.squid-cache.org/ http://www.szabilinux.hu/squid/ http://www.lok.hu Mi a Squid? Proxy: kliens kérést továbbít. Lehet transzparens átlátszó proxy Cache: átmeneti tároló, gyorsítás céljából

Részletesebben

Elnevezési rendszerek. 7. előadás

Elnevezési rendszerek. 7. előadás Elnevezési rendszerek 7. előadás Nevek, azonosítók és címek Nevek erőforrások megosztása, entitások egyértelmű azonosítása, helyek megjelölése, stb. Nevek feloldása névszolgáltató rendszer Kapcsolódási

Részletesebben

Magic xpi 4.0 vadonatúj Architektúrája Gigaspaces alapokon

Magic xpi 4.0 vadonatúj Architektúrája Gigaspaces alapokon Magic xpi 4.0 vadonatúj Architektúrája Gigaspaces alapokon Mi az IMDG? Nem memóriában futó relációs adatbázis NoSQL hagyományos relációs adatbázis Más fajta adat tárolás Az összes adat RAM-ban van, osztott

Részletesebben

SC Kérdés. SC Kérdés. SC Kérdés

SC Kérdés. SC Kérdés. SC Kérdés Melyik Windows Vista verzióról lehet melyik Windows 7 verzióra helyben frissíteni? Windows Vista Business -> Windows 7 Professional Windows Vista Business -> Windows 7 Home Premium Windows Vista Ultimate

Részletesebben

AST_v3\ 7. Az alkalmazási réteg A DNS

AST_v3\ 7. Az alkalmazási réteg A DNS AST_v3\ 7. Az alkalmazási réteg Az alkalmazási réteg alatt elhelyezkedő rétegek a felhasználó számára láthatatlan, érzékelhetetlen módon végzik a dolgukat, így a felhasználó már csak az általa az alkalmazási

Részletesebben

NIIF Központi Elosztott Szolgáltatói Platform

NIIF Központi Elosztott Szolgáltatói Platform NIIF Központi Elosztott Szolgáltatói Platform Bajnok Kristóf kristof.bajnok@sztaki.hu MTA-SZTAKI ITAK 2004. április 7. MTA Sztaki / ITAK 1 A helyzet 2002-ben Az NIIF központi szolgáltatásait a helka.iif.hu

Részletesebben

Az ENUM technológia. - oktatási anyag - Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Informatikai Központ Verzió: 1.0 Dátum: 2005.12.22.

Az ENUM technológia. - oktatási anyag - Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Informatikai Központ Verzió: 1.0 Dátum: 2005.12.22. Az ENUM technológia - oktatási anyag - Készítette: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Informatikai Központ Verzió: 1.0 Dátum: 2005.12.22. Tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK 1 BEVEZETŐ... 3 2

Részletesebben

Az Internet ökoszisztémája és evolúciója. Rétvári Gábor, Heszberger Zalán

Az Internet ökoszisztémája és evolúciója. Rétvári Gábor, Heszberger Zalán Az Internet ökoszisztémája és evolúciója Rétvári Gábor, Heszberger Zalán Tartalom Domain Name System alapvető jellemzői DNS feladata Domain nevek szerkezete Architektúra, alapvető működés DNS rendszer

Részletesebben

Léteznek nagyon jó integrált szoftver termékek a feladatra. Ezek többnyire drágák, és az üzemeltetésük sem túl egyszerű.

Léteznek nagyon jó integrált szoftver termékek a feladatra. Ezek többnyire drágák, és az üzemeltetésük sem túl egyszerű. 12. Felügyeleti eszközök Néhány számítógép és szerver felügyeletét viszonylag egyszerű ellátni. Ha sok munkaállomásunk (esetleg több ezer), vagy több szerverünk van, akkor a felügyeleti eszközök nélkül

Részletesebben

JAVA webes alkalmazások

JAVA webes alkalmazások JAVA webes alkalmazások Java Enterprise Edition a JEE-t egy specifikáció definiálja, ami de facto szabványnak tekinthető, egy ennek megfelelő Java EE alkalmazásszerver kezeli a telepített komponensek tranzakcióit,

Részletesebben

IP fejléc UDP fejléc Transaction ID Call (0) RPC version (2) Program number Version number Procedure number

IP fejléc UDP fejléc Transaction ID Call (0) RPC version (2) Program number Version number Procedure number lab TCP/IP alkalmazások Távközlési és Médiainformatikai Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem TCP hivatkozási modell, összes protokoll 2 lab Remote Procedure Call Távközlési és Médiainformatikai

Részletesebben

Kérdés Kép Válasz HIBAS Válasz HELYES Válasz HIBAS Válasz HIBAS Kérdés Kép Válasz HIBAS Válasz HELYES Válasz HIBAS Válasz HIBAS Kérdés Kép Válasz

Kérdés Kép Válasz HIBAS Válasz HELYES Válasz HIBAS Válasz HIBAS Kérdés Kép Válasz HIBAS Válasz HELYES Válasz HIBAS Válasz HIBAS Kérdés Kép Válasz Mire kell odafigyelni egy frissítendő/migrálandó Windows esetén? Léteznie kell egy frissítést végző felhasználónak. A frissítendő/migrálandó rendszer naprakész legyen, a legfrissebb javítások és szerviz

Részletesebben

IPv6 alapok, az első lépések. Kunszt Árpád <arpad.kunszt@andrews.hu> Andrews IT Engineering Kft.

IPv6 alapok, az első lépések. Kunszt Árpád <arpad.kunszt@andrews.hu> Andrews IT Engineering Kft. IPv6 alapok az első lépések Kunszt Árpád Andrews IT Engineering Kft. Bemutatkozás Kunszt Árpád Andrews IT Engineering Kft. arpad.kunszt@andrews.hu Miről lesz szó? Körkép IPv6

Részletesebben

Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt

Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt segédlet A Szilipet programok az adatok tárolásához Firebird adatbázis szervert használnak. Hálózatos

Részletesebben

Az Internet DNS Elv és konfiguráció 1. Az Internet DNS Elv és konfiguráció

Az Internet DNS Elv és konfiguráció 1. Az Internet DNS Elv és konfiguráció Az Internet DNS Elv és konfiguráció 1 Az Internet DNS Elv és konfiguráció Pásztor Miklós MTA SZTAKI/ASZI (pasztor@sztaki.hu) Lektorálta: Kiss Gábor, Martos Balázs Az Interneten használt osztott név adatbázis,

Részletesebben

Apache, MySQL, PHP/Perl NetWare-n

Apache, MySQL, PHP/Perl NetWare-n Apache, MySQL, PHP/Perl NetWare-n www.novell.hu termékleírás Bevezető Az alábbi dokumentumban szeretnénk segítséget adni a NetWare 6, az Apache, a MySQL* és a PHP/Perl (továbbiakban NetWare AMP) környezet

Részletesebben

Tűzfalak működése és összehasonlításuk

Tűzfalak működése és összehasonlításuk Tűzfalak működése és összehasonlításuk Készítette Sári Zoltán YF5D3E Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar 1 1. Bevezetés A tűzfalak fejlődése a számítógépes hálózatok evolúciójával párhuzamosan,

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok 2008

Számítógépes Hálózatok 2008 Számítógépes Hálózatok 2008 13. Felhasználói réteg DNS, email, http, P2P 1 Felhasználói réteg Domain Name System Példák a felhasználói rétegre: E-Mail WWW Content Delivery Networks Peer-to-Peer-Networks

Részletesebben

Department of Software Engineering

Department of Software Engineering Tavasz 2017 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Department of Software Engineering Számítógép-hálózatok 4. gyakorlat Wireshark, DNS Jánki Zoltán Richárd S z e g e d i T u d o m á

Részletesebben

INTERNET. internetwork röviden Internet /hálózatok hálózata/ 2010/2011. őszi félév

INTERNET. internetwork röviden Internet /hálózatok hálózata/ 2010/2011. őszi félév INTERNET A hatvanas években katonai megrendelésre hozták létre: ARPAnet @ (ARPA= Advanced Research Agency) A rendszer alapelve: minden gép kapcsolatot teremthet egy másik géppel az összekötő vezetékrendszer

Részletesebben

Nyíregyházi Egyetem Matematika és Informatika Intézete. Fájl rendszer

Nyíregyházi Egyetem Matematika és Informatika Intézete. Fájl rendszer 1 Fájl rendszer Terminológia Fájl és könyvtár (mappa) koncepció Elérési módok Fájlattribútumok Fájlműveletek ----------------------------------------- Könyvtár szerkezet -----------------------------------------

Részletesebben

G Data MasterAdmin 9 0 _ 09 _ 3 1 0 2 _ 2 0 2 0 # r_ e p a P ch e T 1

G Data MasterAdmin 9 0 _ 09 _ 3 1 0 2 _ 2 0 2 0 # r_ e p a P ch e T 1 G Data MasterAdmin TechPaper_#0202_2013_09_09 1 Tartalomjegyzék G Data MasterAdmin... 3 Milyen célja van a G Data MasterAdmin-nak?... 3 Hogyan kell telepíteni a G Data MasterAdmin-t?... 4 Hogyan kell aktiválni

Részletesebben

Virtualizációs Technológiák Operációs rendszer szintű virtualizáció Konténerek Forrás, BME-VIK Virtualizációs technológiák

Virtualizációs Technológiák Operációs rendszer szintű virtualizáció Konténerek Forrás, BME-VIK Virtualizációs technológiák Virtualizációs Technológiák Operációs rendszer szintű virtualizáció Konténerek Forrás, BME-VIK Virtualizációs technológiák https://www.vik.bme.hu/kepzes/targyak/vimiav89/ Koncepció Ha megfelel, hogy azonos

Részletesebben

Könyvtári címkéző munkahely

Könyvtári címkéző munkahely Könyvtári címkéző munkahely Tartalomjegyzék A RENDSZER HARDVER ELEMEI...3 1 RFID CÍMKÉK... 3 2 RFID ASZTALI OLVASÓ... 3 A RENDSZER SZOFTVER ELEMEI... 4 1 KÖNYV CÍMKÉZŐ MUNKAÁLLOMÁS... 4 2 A PC- S SZOFTVEREK

Részletesebben

Hálózati architektúrák és Protokollok GI - 8. Kocsis Gergely

Hálózati architektúrák és Protokollok GI - 8. Kocsis Gergely Hálózati architektúrák és Protokollok GI - 8 Kocsis Gergely 2017.05.15. Szállítási réteg 5 4 3>= 4 5 TCP Transmission Control Protocol UDP User Datagram Protocol nyalábolás/nyalábbontás adatintegritás

Részletesebben

IPv6 bevezetés a Műegyetem hálózatán. Jákó András

IPv6 bevezetés a Műegyetem hálózatán. Jákó András IPv6 bevezetés a Műegyetem hálózatán Jákó András jako.andras@eik.bme.hu gondoltuk, talán ez a jövő ha tényleg ez, akkor érdemes időben belekezdeni érdekelt az IPv6 már akkor is papírunk van róla, hogy

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok 2011

Számítógépes Hálózatok 2011 Számítógépes Hálózatok 2011 10. Hálózati réteg IP címzés, IPv6, ARP, DNS, Circuit Switching, Packet Switching 1 IPv4-Header (RFC 791) Version: 4 = IPv4 IHL: fejléc hossz 32 bites szavakban (>5) Type of

Részletesebben

PHP. Adatbázisok gyakorlat

PHP. Adatbázisok gyakorlat PHP Adatbázisok gyakorlat Mi a PHP? A PHP (PHP: Hypertext Preprocessor) egy nyílt forráskódú, számítógépes szkriptnyelv, legfőbb felhasználási területe a dinamikus weboldalak készítése. A PHP-kódunk általában

Részletesebben

NETinv. Új generációs informatikai és kommunikációs megoldások

NETinv. Új generációs informatikai és kommunikációs megoldások Új generációs informatikai és kommunikációs megoldások NETinv távközlési hálózatok informatikai hálózatok kutatás és fejlesztés gazdaságos üzemeltetés NETinv 1.4.2 Távközlési szolgáltatók és nagyvállatok

Részletesebben

SPF és spamszűrés. Kadlecsik József KFKI RMKI <kadlec@sunserv.kfki.hu>

SPF és spamszűrés. Kadlecsik József KFKI RMKI <kadlec@sunserv.kfki.hu> SPF és spamszűrés Kadlecsik József KFKI RMKI Tartalom Az elektronikus levelezés működés Spammer technikák Mi az SPF és miért okoz több kárt, mint hasznot? Elektronikus levelezés

Részletesebben

Hálózati Architektúrák és Protokollok GI BSc. 10. laborgyakorlat

Hálózati Architektúrák és Protokollok GI BSc. 10. laborgyakorlat Hálózati Architektúrák és Protokollok GI BSc. 10. laborgyakorlat Erdős András (demonstrátor) Debreceni Egyetem - Informatikai Kar Informatikai Rendszerek és Hálózatok Tanszék 2016 9/20/2016 9:41 PM 1 Transzport

Részletesebben

1/13. RL osztály Hálózati alapismeretek I. gyakorlat c. tantárgy Osztályozóvizsga tematika

1/13. RL osztály Hálózati alapismeretek I. gyakorlat c. tantárgy Osztályozóvizsga tematika 1/13. RL osztály Hálózati alapismeretek I. gyakorlat c. tantárgy Osztályozóvizsga tematika A vizsga leírása: A vizsga anyaga a Cisco Routing and Switching Bevezetés a hálózatok világába (1)és a Cisco R&S:

Részletesebben

fájl-szerver (file server) Az a számítógép a hálózatban, amelyen a távoli felhasználók (kliensek) adatállományait tárolják.

fájl-szerver (file server) Az a számítógép a hálózatban, amelyen a távoli felhasználók (kliensek) adatállományait tárolják. I n t e r n e t k i f e j e z é s e k adat (data) Valamilyen különleges célból, gyakran speciális alakban elıkészített információ. Számítógépen tárolható és feldolgozható számok és betők. adatbázis (database)

Részletesebben

IBM i. Hálózatkezelés DHCP 7.1

IBM i. Hálózatkezelés DHCP 7.1 IBM i Hálózatkezelés DHCP 7.1 IBM i Hálózatkezelés DHCP 7.1 Megjegyzés A kiadvány és a tárgyalt termék használatba vétele előtt olvassa el a Nyilatkozatok, oldalszám: 57 szakasz tájékoztatását. Ez a kiadás

Részletesebben

UNIX: fájlrendszerek

UNIX: fájlrendszerek UNIX: fájlrendszerek kiegészítő fóliák az előadásokhoz Mészáros Tamás http://home.mit.bme.hu/~meszaros/ Budapesti Műszaki Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék 1 Alapfogalmak Fájl (állomány,

Részletesebben

Hálózati beállítások Készítette: Jámbor Zoltán 2016

Hálózati beállítások Készítette: Jámbor Zoltán 2016 Hálózati beállítások Miről lesz szó? Hálózati csatoló(k) IP paramétereinek beállítása, törlése, módosítása. IP paraméterek ellenőrzése. Hálózati szolgáltatások ellenőrzése Aktuális IP paraméterek lekérdezése

Részletesebben

Automatikus infrastruktúra menedzsment és alkalmazástelepítés

Automatikus infrastruktúra menedzsment és alkalmazástelepítés Intelligens rendszerfelügyelet Automatikus infrastruktúra menedzsment és alkalmazástelepítés Szatmári Zoltán Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Részletesebben

III. Felzárkóztató mérés SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR TÁVKÖZLÉSI TANSZÉK

III. Felzárkóztató mérés SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR TÁVKÖZLÉSI TANSZÉK Mérési utasítás ARP, ICMP és DHCP protokollok vizsgálata Ezen a mérésen a hallgatók az ARP, az ICMP és a DHCP protokollok működését tanulmányozzák az előző mérésen megismert Wireshark segítségével. A mérés

Részletesebben

Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver

Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver A hardver és a felhasználó közötti kapcsolat Szoftverek csoportosítása Számítógép működtetéséhez szükséges szoftverek Operációs rendszerek Üzemeltetési segédprogramok

Részletesebben

IP anycast. Jákó András BME TIO

IP anycast. Jákó András BME TIO IP anycast Jákó András jako.andras@eik.bme.hu BME TIO Tematika Mi az IP anycast? Hogy működik? Mire használható? Alkalmazási példa Networkshop 2011. IP anycast 2 IP...cast IP csomagtovábbítási módok a

Részletesebben

OCSP Stapling. Az SSL kapcsolatok sebességének növelése Apache, IIS és NginX szerverek esetén 1(10)

OCSP Stapling. Az SSL kapcsolatok sebességének növelése Apache, IIS és NginX szerverek esetén 1(10) OCSP Stapling Az SSL kapcsolatok sebességének növelése Apache, IIS és NginX szerverek esetén 1(10) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. OCSP Stapling támogatással rendelkező webszerverek...

Részletesebben

Apache http szerver telepítése és konfigurálása... 2 C:\Apache\conf\httpd.conf fájl beállításai... 7 C:\Apache\conf\extra\httpd-vhosts.

Apache http szerver telepítése és konfigurálása... 2 C:\Apache\conf\httpd.conf fájl beállításai... 7 C:\Apache\conf\extra\httpd-vhosts. Apache http szerver telepítése és konfigurálása... 2 C:\Apache\conf\httpd.conf fájl beállításai... 7 C:\Apache\conf\extra\httpd-vhosts.conf beállításai... 11 C:\Windows\system32\driver\etc\hosts fájl beállításai...

Részletesebben

JNDI - alapok. Java Naming and Directory Interface

JNDI - alapok. Java Naming and Directory Interface JNDI - alapok Java Naming and Directory Interface Naming Service Naming service: nevek hozzárendelése objektumokhoz, elérési lehetőség (objektumok/szolgáltatások lokalizálása), információk központosított

Részletesebben

Utolsó módosítás:

Utolsó módosítás: Utolsó módosítás: 2015. 04. 27. 1 2 3 4 5 Grid: lásd pl. Ian Foster. What is the Grid? A Three Point Checklist, July 20, 2002. URL: http://www-fp.mcs.anl.gov/~foster/articles/whatisthegrid.pdf 6 Forrás:

Részletesebben

COMET webalkalmazás fejlesztés. Tóth Ádám Jasmin Media Group

COMET webalkalmazás fejlesztés. Tóth Ádám Jasmin Media Group COMET webalkalmazás fejlesztés Tóth Ádám Jasmin Media Group Az előadás tartalmából Alapproblémák, fundamentális kérdések Az eseményvezérelt architektúra alapjai HTTP-streaming megoldások AJAX Polling COMET

Részletesebben

Non-stop hozzáférés az üzleti információkhoz bárhol, bármikor és bármilyen eszközzel

Non-stop hozzáférés az üzleti információkhoz bárhol, bármikor és bármilyen eszközzel Non-stop hozzáférés az üzleti információkhoz bárhol, bármikor és bármilyen eszközzel The Power to Change A NetWare 6 üzleti előnyeinek áttekintése NetWare 6: Az operációs rendszer szerepe a Hálózati szolgáltatásokban

Részletesebben

A webhelyhez kötődő szoftverek architektúrája

A webhelyhez kötődő szoftverek architektúrája A webhelyhez kötődő szoftverek architektúrája A webhelyhez kötődő szoftverek architektúrája...1 A kliens-szerver funkcionalitások megoszlása...1 A böngésző mint web kliens...1 Web szerver (kiszolgáló)

Részletesebben

LINUX LDAP címtár. Mi a címtár?

LINUX LDAP címtár. Mi a címtár? Forrás: https://wiki.hup.hu/index.php/ldap http://tldp.fsf.hu/howto/ldap-howto-hu/ Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Micskei Zoltán: Címtárak Kezelése, 2012. https://hu.wikipedia.org/wiki/c%c3%admt%c3%a1rszolg%c3%a1ltat%c3%a1sok

Részletesebben

Számítógépes hálózatok

Számítógépes hálózatok Számítógépes hálózatok 3.gyakorlat Harmadik gyakorlat forgalomszűrés, DNS, HTTP forgalom elemzés Laki Sándor Hálózati forgalom elemzése 1/3 Különböző célok miatt szükség lehet a hálózati forgalom megfigyelésére

Részletesebben

Postfilter I. Spamszűrési módszerek és eljárások. Kadlecsik József KFKI RMKI <kadlec@sunserv.kfki.hu>

Postfilter I. Spamszűrési módszerek és eljárások. Kadlecsik József KFKI RMKI <kadlec@sunserv.kfki.hu> Postfilter I. Spamszűrési módszerek és eljárások Kadlecsik József KFKI RMKI Tartalom Az elektronikus levelezés működés Spammer technikák Védekezési- és spamszűrési módszerek 2007.04.25

Részletesebben