2. Ismertesd a régi és az új stílusú népdalok jellemzőit! Mondj rá példát! Énekeld el a Kelj fel, juhász, ne aludjál című éneket.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "2. Ismertesd a régi és az új stílusú népdalok jellemzőit! Mondj rá példát! Énekeld el a Kelj fel, juhász, ne aludjál című éneket."

Átírás

1 Ének-zene tételek 5. osztály 1. Sorold fel az ábécés hangokat, ritmusokat, szünetjeleket, Módosítójeleket és a C-dúr hangsort! Énekeld el az Este van már csillag van az égen című éneket! 2. Ismertesd a régi és az új stílusú népdalok jellemzőit! Mondj rá példát! Énekeld el a Kelj fel, juhász, ne aludjál című éneket. 3. Ismertesd a duda, a citera, a tekerő, és a cimbalom és a népi zenekar jellemzőit! Nincs Szentesen olyan asszony kezdetű ének éneklése. 4. Az ókor és a középkor zenéje. Énekeld el a Kövecses út mellett című népdalt! 5. A reneszánsz és a barokk kor zenéje. Énekeld el az Ungarescát magyar táncot! 6. Ismertesd Johann Sebastian Bach életét! Énekeld el Bach G-dúr Menüettjét szolmizálva! 7. Ismertesd Friedrich Handel életét! Énekeld el a Jertek, jertek című éneket! 8. Ismertesd Tinódi Lantos Sebestyén életét, munkásságát és hangszerét a lantot. Énekeld el az Eger vár viadaljáról szóló éneket! 9. Ismertesd Haydn, Mozart és Beethoven életét! Énekeld el Haydn Szerenádját és Beethoven IX. szimfóniájának IV. tételét az Örömódát - Európa himnuszát.

2 KIDOLGOZOTT TÉTELEK 1. Sorold fel az ábécés hangokat, a C-dúr hangsort, módosítójeleket, ritmusokat, szünetjeleket! Énekeld el az Este van már csillag van az égen című éneket! ZENEI ÁBÉCÉS HANGOK, C-DÚR HANGSOR: MÓDOSÍTÓ JELEK: BÉ: - fél hanggal leszállítja a hangot - esz végződést kap az ABC-s hang, kivétel a H hang, mert abból nem Hesz lesz, hanem Bé. - a végződést kap a szolmizációs hang KERESZT: - fél hanggal felemeli a hangot - isz végződést kap az ABC-s hang - i végződést kap a szolmizációs hang FELOLDÓJEL: - feloldja a módosító jelek hatását, semlegesíti a bé és a kereszt hatását.

3 RITMUSOK: SZÜNET JELEK:

4 2. Ismertesd a régi és az új stílusú népdalok jellemzőit, mondj rá példát! Énekeld el a Kelj fel juhász, ne aludjál kezdetű éneket! A népdalok jellemzői: új stílus régi stílus 1. szerkezet: ABBA, ABBA AAAA, ABCD 2. hangnem: dúr, moll pentaton A hangnemet a dal utolsó hangja dönti el. Ha a dal dó-ra zár, akkor a hangneme dúr, ha lá-ra zár. akkor a hangneme moll. Ha dalból hiányzik a fá és a ti hangok, akkor a hangneme pentaton. 3. előadásmód: tempo giusto-feszesen parlando-elbeszélve moderato-mérsékelten rubato-szabadon 4. ritmus: Mind a két népdaltípusnál lehet a ritmus azonos vagy eltérő. 5. szótagszám: Soronként megszámoljuk. Pl.: Megrakják a tüzet 5, 5, 6, stílus: Ha a népdalnak az első és utolsó sora megegyezi a népdal új stílusú, ha nem egyezik meg a stílusa régi. Példa: Által mennék Kelj fel, juhász, ne aludjál 1. szerkezet: AABA 1. szerkezet: AABC 2. hangnem: C-dúr 2. hangnem: lá-pentaton 3. előadásmód: tánclépés 3. előadásmód: parlando 4. ritmus: eltérő 4. ritmus: eltérő 5. szótagszám: 18,18,14,18, 5. szótagszám:8, 8, 8, 8 6. stílus: új 6. stílus: régi

5 3. Ismertesd a duda és a citera, a tekerő, cimbalom és a népi zenekar jellemzőit! Énekeld el a Nincs Szentesen olyan asszony kezdetű népdalt. A duda állatbőrből készült többszólamú fúvós hangszer. A kontra síp állandó dó hangot, a kettős síp állandó dó-szót és a dallamsíp a dallamot szólaltatja meg. A hangszer Ázsiából származik, de Európa- szerte elterjedt. Magyarországon Mátyás király korában már ismert volt. A hangszer játékosai többnyire pásztorok voltak. Az 1900-as évekig falusi lakodalmak, farsangi mulatságok kedvelt hangszere volt. A citera Közép-Európában ismert húros, pengetős hangszer. Húrjainak száma 14 és 41 között van. Hazánkban a legelterjedtebb hangszer. A tekerő (forgólant, nyenyere) húros hangszer. Hazánkban a francia vándormuzsikusok kedveltették meg a parasztsággal. A lakodalmakban a tekerős a klarinétossal társulva játszott. Ma már csak Szentes és Csongrád körzetében használják. A cimbalom trapéz formájú, két faütővel megszólaltatott húros hangszer. Perzsiából származik, a 15. században került Európába. Hazánkban a 16. században terjedt el. A népi és cigányzenekarok jellemző hangszere. A népi zenekar múltja 200 évre tekint vissza hazánkban. Ezeknek az állandó együtteseknek a magját a hegedű, a brácsa, a cimbalom és a bőgő alkotja. Gyakran csatlakozik hozzájuk a klarinét.

6 4. Az ókor és a középkor zenéje. Énekeld el a Kövecses út mellett című népdalt! Vázlat: 1. Őskor 2. Ókor 3. Középkor: építészeti stílus gregorián ének énekmondók. trubadúr dallamok. 1. ŐSKOR Az első zenei megnyilvánulások a barlangrajzok és a régészeti leletek domborművek, freskók. Az ókori kultúrák művészetében nagy szerepe volt a zenének. I.e. 3. évezredtől 476-ig tart. Közös tevékenységek, ahol énekelhettek az emberek: mágikus szertartások, munkavégzés, varázslás, ringatók, siratók. A környezet tárgyaiból megszülettek a mai hangszerek ősei. pl.: fúvós, ütős hangszerek. 2. ÓKOR: Ideje: i.e. 3. évezredtől 476-ig tart. A dallamokat már hangszerekkel kísérték, a zenéjüket a ábécé betűivel jegyezték le. Az ókori kultúrák művészetében nagy szerepe volt a zenének. A zene jelen volt a vallási szertartásokon, drámai előadásokon és az olimpiákon. Pindarosz, akinek a neve Kr. e. 5. századból maradt fent, korának híres dalnoka és lantosa volt. A zenei élettel kapcsolatos leletek: Pannóniában, a mai Dunántúlon már a Római Birodalom előtti időkből is kerültek elő zenei élettel

7 kapcsolatos jánoshidai avar kori kettős síp. Az aquincumi víziorgona (a mai Óbuda területén) a rómaiak fejlet zenekultúrájáról tanúskodik. KÖZÉPKOR: Ideje 476-tól a Római Birodalom bukásától a 15. sz. közepéig tart. A középkorban kialakult építészeti stílus a román stílus, melynek jellemzője a vastag, tömör falak, kis ablakok. A gregorián ének, amely ősi, latin nyelvű, egyszólamú, római katolikus, hangszerkíséret nélküli, egyházi ének. Elnevezését I. Gergely pápáról kapta, aki elrendelte a miseénekek összegyűjtését, rendszerezését, ő rendszerezte a gregorián dallamokat. Énekmondók: húros hangszer kíséretében énekeltek a mindennapi élet eseményeiről és hőstettekről. A trubadúrdallamok jellemzője, egyszólamú, általában hangszerkíséretes ének. Az énekek szövege a szerző anyanyelvén íródott. Az énekek témája változatos, mesét, románcot szerelmi történetet mesélnek el vagy a természet szépségét ábrázolják. Az énekek szerzői lovagok, nemesek, akik nemcsak szívük hölgyének kegyeit keresték, hanem részt vettek a keresztes hadjáratokban is. A trubadúrok középkori francia költők, dalszerző lovagok, de találunk köztük királyokat, vándordiákokat is. Nevüket a francia trouver (truvé) találni, kitalálni szóból származtatják. A késő középkorban kialakult a többszólamúság. a hangjegyírás és a szolmizáció.

8 5. A reneszánsz és a barokk kor zenéje. Énekeld el az Ungarescát Magyar táncot! Vázlat: 1. Reneszánsz zene korszaka. 2. A reneszánsz kor képviselői. 3. A reneszánsz kor műfajai. 4. Mátyás király udvara. 5. A barokk zene jellemzője. 6. A barokk zene képviselői. 7. A barokk zene énekes és hangszeres műfajai. 1. A reneszánsz zene korszaka: kb A reneszánsz művészetben az ókori művészet ideáljai születnek újjá, hirdetve az ember nagyságát és az életörömöt. 2. A reneszánsz kor képviselői: Képzőművészetben ez az időszak Michelangelo, Raffaelo, Botticelli és Leonardo da Vinci működésének kora. A század a hangszerkíséret nélküli (a capella) kórusművészet kora. A kórusművek polifon (kánonszerű indítás, imitáció, a szólamok egyenrangúak) és homofon ( egyszerre énekli a kórus az azonos ritmusú szöveget, a fő dallamot akkordszerűen alátámasztják) szerkesztésűek. A korszak zenei képviselői: Lassus, Josquin des Prés,Palestrina. 3. A reneszánsz kor műfajai: mise, motetta, madrigál, sanzon. A mise és a motetta vallási, a madrigál és a sanzon világi zene. 4. Európa egyik leghíresebb kulturközpontja Mátyás király udvara. Kitűnő énekkar működött, virágzott a hangszeres zene, az orgona- és lantjáték. Külföldről építészeket,

9 tudósokat, művészeket, muzsikusokat hívott meg. 5. A barokk zene ideje: Kialakulását elősegítette a feudalizmus megerősödése és az ellenreformáció. A barokk zene jellemzője a gazdag díszítettség, csillogó hangzás, magas fokú hangszertechnika jellemezte. Gyakoriak a zenében ellentétpárok: gyors-lassú, halk-hangos, kevés hangszer-sok hangszer. Jellegzetes zenekari hangzásként a vonóskar mellett megszólal egy-egy fúvós hangszer. Kiemelkedő szerepe van a csembalónak. 6. A kor legnagyobb mesterei Németországban Johann Sebastian Bach és Georg Friedrich Handel, Angliában Purcell, Olaszországban Antonio Vivaldi. 7. Párhuzamosan fejlődtek az énekes műfajok (opera, oratórium, kantáta) és a hangszeres műfajok(versenymű, szvit, fúga) Énekes műfajok:az operát színészek, színpadon, jelmezekben adják elő, az oratóriumot hangversenytermekben vagy templomokban Az opera és az oratórium nagyobb terjedelmű, szólóhangokra, ének- és zenekarra írt drámai műfaj. A kantáta rövidebb terjedelmű, szólók és kórusok váltakozásából álló zenekari kíséretes darab. Hangszeres műfajok: Versenymű (concerto) szólóhangszerre és zenekarra írt többtételes mű. Szvit: tánctételek sorozata. A fúga (futás, futam) egytémájú többszólamú darab.

10 6. Ismertesd Johann Sebastian Bach életét! Énekeld el Bach G-dúr menüettjét! Johann Sebastian Bach (1685 Eisenach-1750 Lipcse) Vázlat: 1. Bach a barokk kor legnagyobb mestere 3. Családja 4. Iskolája 5. A lipcsei Tamás-templom karnagya 6. Feladata 7. Élete vége 8. Sírhelye 9. Művei 1. A barokk kor legnagyobb mestere, udvari és templomi orgonistaként, majd karmesterként és zeneszerzőként vált ismertté. 2 Apja, Johann Ambrosius a város szolgálatában, mint muzsikus tevékenykedett, a városi muzsikuscéh megbízásából a városi toronyzene és a templomi muzsikálás szolgálatain túlmenően az ő feladata volt, hogy a felnövekvő nemzedékből jeles zenészeket neveljen. Nem az ő hibája volt, hogy épp a saját fia zenei nevelésében nem tudott sokáig részt venni - korai halála akadályozta meg ebben. A tizedik évét alig betöltött, gyermek Johann Sebastian és testvére, Jakob idősebb bátyjukhoz, Johann Christoph Bach-hoz került, Ohrdurf városába, ahol bátyja városi orgonista volt. Johann Sebastian öt évig élt itt, ezalatt az idő alatt megtanulta a korabeli orgonajáték fontosabb technikai fogásait. Hegedűn és csembalón is játszott. Bátyja viseli gondját, taníttatja. - Első feleségét (Mária Barbara) fiatalon elvesztette, ebből a házasságából született 3 fiú.így másodszor is megnősült. Felesége (Anna Magdaléne) ebből a házasságából született 2 fiú. Fiai lassan felnőnek, zenészekké válnak, közülük Wilhelm Friedemann

11 és Philip Emmanuel lesz a legnevesebb márciusában felvételt nyert a lüneburgi gimnáziumba mint ösztöndíjas. Bach nem fejezte be gimnáziumot, nem tartotta fontosnak, hogy egyetemre menjen ezt később nagyon megbánta, számos esetben érezte a hátrányait. - Bach szorgalmáról és érdeklődéséről tanúskodik, hogy éjszakánként holdfénynél másolja azokat a kottákat, amikhez hozzájutott éves korától haláláig a lipcsei Tamás-templom és iskola karnagya volt. 5. Feladata volt az iskola fiú kórusát zenére oktatni, felkészíteni a szertartáson való éneklésre és minden egyházi ünnepre új művet kellett komponálni. 6.Élete végén megvakul, egy sikertelen szemműtét utáni nyári napon visszanyeri látását, ekkor folytatni kezdi a teljes életművet megkoronázó Hármasfúgát, ám nem tudja végig vezetni a szólamokat. Agyvérzést kap és tíz napig tartó szenvedés után meghal. 7.Sírjának helyét ötven év múlva elfelejtették, 1894-ben nagy valószínűséggel sikerült azonosítani a lipcsei János-templom udvarában egy sírt, amelyben a csontok vizsgálata után feltehető, hogy a zeneszerző maradványait rejti. De az utókornak az általa lejegyzett művei révén ennél sokkal több maradt belőle. 8. Művei: C-dúr prelúdium és fúga G-dúr menüett h-moll zenekari szvit Karácsonyi oratórium Parasztkantáta korál dallamok.

12 7. Ismertesd Georg Friedrich Handel életét és a zenei szakkifejezéseket! Énekeld el Bach: Parasztkantátáját! Vázlat: 1. Handel élete 2. Handel művei 3. Zenei szakkifejezések 1. Handel élete: - Handel (1685. Halle London) - Szülei jogásznak szánták, de ő a zenéhez vonzódott. - Bach kortársa, német zeneszerző - A zenetörténet legnagyobb oratóriumszerzője. - Gyermekkorában a királyi kórusban énekelt. - Ifjúkorában csembaló- és orgonaművészként sokat utazott. - Bejárta egész Itáliát, ott ismerkedett meg az opera műfajával, később maga is sok operát írt. - Élete legnagyobb részét Angliában töltötte, ahol siker és hírnév övezte, Londonban az új operaház igazgatója. - Orgonahangoló a Westminsteri Apátságban, itt is temették el. A sírján ez áll, leghíresebb művének kottarészlete: Én tudom, hogy Megváltóm él. Bár származása szerint német zeneszerző, az angolok nagy tisztelettel sajátjuknak tekintik ben a Tüzijáték szvitjével békekötést üdvözöl, az osztrák örökösödési háborút lezáró aacheni békét. Tüzijáték a Temzén, melyet György király rendezett. A zenekar létszáma elérte a 100 főt. 2. Handel művei: Júdás Makkabeus Vízizene Messiás - Hallelujah kórus

13 Saul 3. Zenei szakkifejezések: dinamika (hangerő) forte: hangosan, erősen jele: f piano: halkan, jele: p allegro: gyorsan lento: lassan tempo: időmérték 8. Tinódi Lantos Sebestyén munkássága, a históriás ének és a lant. Énekeld el az Eger vár viadaljáról szóló éneket! 1. Tinódi Lantos Sebestyén élete, munkássága 2. Históriás ének 3. A lant 1. Tinódi Lantos Sebestyén élete, munkássága - Kb ben született Tinódon, innen kapta a nevét is. - Tudott latinul és értett a kottaíráshoz. - Fiatalon a vitézi pályát választotta, Török Bálint udvarában szolgált. - Valószínű, hogy ütközetben megsérült, így nem tudott seregben tovább harcolni. - Énekeiben a török elleni küzdelemről, magyarok vitézségeiről szólt. - Ő volt az első hírmondó, krónikás az országban. - Eger vár ostromáról írta az Eger vár viadaljáról való ének című 600 verssszakos históriás énekét, melynek záró szakasza 115 strófából áll, 4 dallam járul a 600 versszakhoz. - Históriás énekeinek gyűjteményes kiadása 1554-ben jelent meg Kolozsváron Cronica címmel. - Ez az első épen maradt nyomtatott kottáskönyvünk. 2. Históriás ének: - A történelmi eseményeket hitelesen közlő 16. századi ének. - Több versszakos elbeszélő költemény, mely a végvári vitézek törökök elleni küzdelmeiről szól. 3. Lant - Fából készült, körte alakú, húros, pengetős hangszer. - Közép-Ázsiából származó hangszeren a középkor óta hangnyílás, rozetta található.

14 - Húrjainak száma Ismertesd Haydn, Mozart és Beethoven életét! Énekeld el Haydn Szerenádját és Beethoven IX. szimfóniájának IV. tételét az Örömódát - Európa himnuszát. Vázlat: 1. A bécsi klasszicizmus ideje, képviselői, új műfajai és a klasszikus zene jellemzői. 2. Joseph Haydn. 3. Wolfgang Amadeus Mozart. 4. Ludwig van Beethoven. 1. A bécsi klasszikus zene kb ig tartott. A kor kiváló egyéniségei: Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven. Működésük legnagyobb részt Bécshez kötődött. Innen származik a stílus elnevezés is. Haydn új műfajokat hozott létre, amelyeket Mozart és Beethoven továbbfejlesztett. Kialakult a szonáta, a vonósnégyes és a szimfónia. Két zeneszerzőnek volt hosszabb-rövidebb ideig tartó magyarországi kapcsolata. Haydn közel 30 évig Kismartonban (ma Eisenstadt) és Eszterházán (ma Fertőd) az Esterházy hercegek szolgálatában állt. Beethoven a budai Várszínházban zongorázott és ifjúkorában többször megfordult Martonvásáron a Brunszvik-kastélyban. A művészek a világos, egyszerű, arányos szerkezeteket kedvelték. A klasszikus zene dallamközpontú, a zeneszerzők egyszerű harmóniákra, változatos és tagolt ritmikára törekedtek.

15 2. Joseph Haydn (1732. Rohrau Bécs). Édesapja zenekedvelő bognármester. Egyik iskolamester rokona volt az első mestere, aki énekelni, hegedülni és zongorázni tanítja. A bécsi Szent István-dóm gyermekkarában énekelt, de amikor változni (mutálni) kezdett a hangja kitették a kórusból, nyomorba került. Közel 30 évig Kismartonban és Eszterházán saját zenekart, operatársulatot vezetett ben Angliába ment, megismerte Handel oratóriumait től élete végéig Bécsben élt. Művei: 12 opera, 4 oratórium, 104 szimfónia, versenyművek, vonósnégyesek, zongoraszonáta, egyéb kamarazenei művek Tanult énekének címe: Szerenád 3. Wolfgang Amadeus Mozart (1756. Salzburg Bécs) Édesapja hegedűs, zeneszerző, pedagógus volt. Mozart négyéves korától tanult hegedülni és zongorázni. Hatévesen hangversenykörútra indult édesapjával. -17 évesen a salzburgi érseki zenekar hangversenymestere lett től Bécsben élt. Életkörülményei megromlottak, de feszített munkatempóban dolgozott tovább. 35 éves korában halt meg. Művei: zongoraszonáták, vonósnégyesek, 21 divertimento, szerenádok, versenyművek, 47 szimfónia, operák. Pl.: Szöktetés a szerájból, Varázsfuvola, Figaro házassága. Utolsó művének címe: Requiem=gyászmise. Tanult énekének címe: Vágyódás a tavasz után, Varázsfuvola: Bűvöscsengettyű 4. Ludwig van Beethoven (1770. Bonn Bécs) Apja, nagyapja muzsikus volt a bonni választófejedelemnél. Nyolcévesen Kölnben orgonált, 12 évesen helyettesítette orgonatanárát. 17 évesen elindult Bécsbe, hogy Mozartnál tanuljon, de édesanyja betegsége miatt vissza kellett fordulnia Bonnba. Egy ideig Haydn tanítványa volt. Zongoraművészként lett ismert. Baráti kapcsolatba került a Brunszvik családdal ben súlyos fülbetegséget kapott, majd 1819-ben teljesen elvesztette hallását. Zárkózottan, magányosan, csak a zenének élt

16 Művei: 9 szimfónia, zongoraszonáták, egy opera, melynek címe: Fidélio, Hegedűverseny, Missa Solemnis. Tanult énekének címe: A tarisznyás fiú dala

ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK KÖZÉPSZINTEN ÉNEK-ZENE TANTÁRGYBÓL

ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK KÖZÉPSZINTEN ÉNEK-ZENE TANTÁRGYBÓL ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK KÖZÉPSZINTEN ÉNEK-ZENE TANTÁRGYBÓL REPRODUKÁLÁS I. ÉNEKLÉS A helyes hangzóformálás - A pontos szövegejtés és ritmus - Az intonációs biztonság - A stílusnak megfelelő, kifejező előadás

Részletesebben

ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ÉNEK-ZENE TANTÁRGYBÓL

ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ÉNEK-ZENE TANTÁRGYBÓL ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ÉNEK-ZENE TANTÁRGYBÓL 2014 REPRODUKÁLÁS I. ÉNEKLÉS A helyes hangzóformálás - A pontos szövegejtés és ritmus - Az intonációs biztonság - A stílusnak megfelelő, kifejező előadás Huszonnégy

Részletesebben

2. Zenefelismerés és a részletekkel kapcsolatos kérdések

2. Zenefelismerés és a részletekkel kapcsolatos kérdések Ének-zene 2012/13 1. Zenetörténet 1.Népzene: - 20 magyar népdal, valamint két más nemzetiségű népdal előadása emlékezetből - A régi és az új stílusú népdalok jellemzőnek ismerete - A népdalelemzés szempontjai:

Részletesebben

A vizsgafeladat ismertetése: Valamely zenetörténeti kor vagy zeneszerző munkásságának rövid ismertetése, összefoglalása

A vizsgafeladat ismertetése: Valamely zenetörténeti kor vagy zeneszerző munkásságának rövid ismertetése, összefoglalása A vizsgafeladat ismertetése: Valamely zenetörténeti kor vagy zeneszerző munkásságának rövid ismertetése, összefoglalása A feladatsor első részében található 1-20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni,

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Ének-zene középszint 0611 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 16. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM I. ZENEFELISMERÉS (24 pont) A feladatsor megoldására

Részletesebben

AZ ÉNEK - ZENE ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI

AZ ÉNEK - ZENE ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI AZ ÉNEK - ZENE ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI A vizsga formája Középszinten: gyakorlat és szóbeli és írásbeli Emelt szinten: gyakorlat és szóbeli és írásbeli Az ének-zene érettségi vizsga célja

Részletesebben

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Ének-zene középszint 0912 É RETTSÉGI VIZSGA 2011. október 27. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM I. ÖSSZETEVŐ ZENEFELISMERÉS A feladatsor

Részletesebben

Osztályozóvizsga anyaga Ének-zene tantárgyból. 9. évfolyam

Osztályozóvizsga anyaga Ének-zene tantárgyból. 9. évfolyam Osztályozóvizsga anyaga Ének-zene tantárgyból 9. évfolyam 4-5 mű éneklése tiszta intonációval a következő kategóriák mindegyikéből: gregorián, reneszánsz, barokk, bécsi klasszikus Magyar népzene és történeti

Részletesebben

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Ének-zene középszint 1012 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 17. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM I. ÖSSZETEVŐ ZENEFELISMERÉS A

Részletesebben

ÉNEK-ZENE ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI

ÉNEK-ZENE ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI ÉNEK-ZENE ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI A vizsga részei Írásbeli vizsga: 120 perc I Zenefelismerés 20 perc II. Zenetörténeti szövegalkotás, Általános zenei alapismeretek, Dallamátírás. 100 perc

Részletesebben

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Ének-zene középszint 0811 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 27. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM I. ÖSSZETEVŐ ZENEFELISMERÉS A

Részletesebben

9. évfolyam. Éves óraszám 36 óra. Zenei reprodukció Éneklés

9. évfolyam. Éves óraszám 36 óra. Zenei reprodukció Éneklés 9. évfolyam Éves óraszám 36 óra Tematikai egység/ Zenei reprodukció Éneklés 14 óra A tematikai egység nevelési-fejlesztési A felső tagozatban megismert népzenei és műzenei szemelvények elsajátítása során

Részletesebben

A) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. A 15. 16. 17. 18. 19. A

A) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. A 15. 16. 17. 18. 19. A A) Népdalok 1. Szól a fügemadár 2. Győri kanász a dombon 3. Béreslegény 4. Megrakják a tüzet 5. Tavaszi szél vizet áraszt 6. Az árgyélus kismadár 7. Hull a szilva a fáról 8. Komáromi kisleány 9. Elesett

Részletesebben

ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Ének-zene középszint 1713 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 18. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA I. ÖSSZETEVŐ ZENEFELISMERÉS A feladatsor megoldására

Részletesebben

ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Ének-zene középszint 1812 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 16. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA I. ÖSSZETEVŐ ZENEFELISMERÉS A feladatsor megoldására

Részletesebben

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Ének-zene középszint 1011 É RETTSÉGI VIZSGA 2010. október 28. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM I. ÖSSZETEVŐ ZENEFELISMERÉS A feladatsor

Részletesebben

Bajai III. Béla Gimnázium Középszintű érettségi témakörök. Ének-zene

Bajai III. Béla Gimnázium Középszintű érettségi témakörök. Ének-zene Középszintű érettségi témakörök Ének-zene A szóbeli tételsor tartalmi jellemzői A tételsor jellemzői A tétel három altételből áll ( A", B", C"). A vizsgázónak mindhárom altételből kell húznia egyet. Az

Részletesebben

TANMENETJAVASLAT AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁK 5. OSZTÁLYA RÉSZÉRE. Óraszám: 37/év 1/hét

TANMENETJAVASLAT AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁK 5. OSZTÁLYA RÉSZÉRE. Óraszám: 37/év 1/hét TANMENETJAVASLAT AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁK 5. OSZTÁLYA RÉSZÉRE Óraszám: 37/év 1/hét Témakör Óraszám Zenei reprodukció I. 19 óra Zenei reprodukció II. Generatív (önállóan és/vagy csoportosan alkotó), zenei tevékenység

Részletesebben

Ének-zene 5. osztály

Ének-zene 5. osztály Ének-zene 5. osztály A zenei ABC A vonalrendszerben a dó helyének megfelelően változhat a szolmizációs hangok helye. Ezzel szemben a zenei ABC a hangok magasságát és állandó helyét jelöli a vonalrendszerben.

Részletesebben

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 18. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. I. Zenefelismerés. Időtartam: 30 perc OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 18. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. I. Zenefelismerés. Időtartam: 30 perc OKTATÁSI MINISZTÉRIUM ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 18. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA I. Zenefelismerés Időtartam: 0 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Ének-zene középszint írásbeli vizsga

Részletesebben

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Ének-zene középszint 1111 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 25. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA I. ÖSSZETEVŐ ZENEFELISMERÉS A

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 16. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 16. 14:00 I. ZENEFELISMERÉS Időtartam: 0 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

Részletesebben

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Ének-zene emelt szint 0911 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 30. ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM DALLAMDIKTÁLÁS I. ÖSSZETEVŐ

Részletesebben

M E N N E R B E R N Á T

M E N N E R B E R N Á T M E N N E R B E R N Á T A hegedűs és zeneszerző életpályája A 19. század elejétől Tata udvari és templomi zenei életének támogatója gróf Esterházy II. Miklós (1775 1856) megbízta 1806. szeptember 14.-ével

Részletesebben

Tiszta intonáció. Játék Év eleji ismétlés Játék a ritmussal (Tk. 5. oldal) Metrumérzék. Ritmusértékek. Kodály Zoltán: Mátrai képek vonatkozó egysége

Tiszta intonáció. Játék Év eleji ismétlés Játék a ritmussal (Tk. 5. oldal) Metrumérzék. Ritmusértékek. Kodály Zoltán: Mátrai képek vonatkozó egysége TANMENETJAVASLAT 6. ÉVFOLYAM ÉVES ÓRASZÁM: 37 Óraszám Óra anyaga Zenehallgatás Készségfejlesztés Tevékenységi formák Kapcsolódások 1. Év eleji ismétlés Szabadon válogatva Éneklési készség fejlesztése Népzenegyűjtés

Részletesebben

Óravázlat Összeállította: MILBIK LÁSZLÓ

Óravázlat Összeállította: MILBIK LÁSZLÓ Óravázlat Összeállította: MILBIK LÁSZLÓ Tantárgy: Ének-zene (7. osztály) Témakör: A romantikus zene korszaka Tananyag: Liszt Ferenc: Hajnalozó c. műve 1.Énekes köszönés tábláról; tanár: Jó napot kívánok!

Részletesebben

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Ének-zene középszint 0812 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. november 3. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM I. ÖSSZETEVŐ ZENEFELISMERÉS

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 29. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. október 29. 14:00 I. Zenefelismerés Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. október 25. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2005. október 25., 14:00 I. Zenefelismerés Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Ének-zene

Részletesebben

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Ének-zene középszint 1212 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 21. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM I. ÖSSZETEVŐ ZENEFELISMERÉS A feladatsor

Részletesebben

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Ének-zene középszint 0621 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 15. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM I. ZENEFELISMERÉS A feladatsor

Részletesebben

TANMENET ÉNEK -ZENE. 9. osztály

TANMENET ÉNEK -ZENE. 9. osztály TANMENET ÉNEK -ZENE 9. osztály KIRÁLY KATALIN: ÉNEK ZENE 9. MOZAIK KIADÓ TANMENETJAVASLAT Óra I. Előkészítés, bevezetés 1. Az általános iskolában tanult népdalok, műdalok Visszaemlékezés: zenetörténeti

Részletesebben

TANMENETJAVASLAT 6. ÉVFOLYAM ÉVES ÓRASZÁM:

TANMENETJAVASLAT 6. ÉVFOLYAM ÉVES ÓRASZÁM: TANMENETJAVASLAT 6. ÉVFOLYAM ÉVES ÓRASZÁM: 74 Óraszám Óra anyaga Zenehallgatás Készségfejlesztés Tevékenységi formák Kapcsolódások 1. Év eleji ismétlés Szabadon válogatva Éneklési készség fejlesztése Népzenegyűjtés

Részletesebben

Azonosító jel: ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október :00. I. Dallamdiktálás Zenefelismerés. Időtartam: 60 perc

Azonosító jel: ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október :00. I. Dallamdiktálás Zenefelismerés. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 010. október 8. ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 010. október 8. 14:00 I. Dallamdiktálás Zenefelismerés Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Részletesebben

A) A vizsgafeladat megnevezése: Szolfézs (az adott szakképesítés és a szakmairánynak megfelelő kerettanterv alapján)

A) A vizsgafeladat megnevezése: Szolfézs (az adott szakképesítés és a szakmairánynak megfelelő kerettanterv alapján) A vizsgafeladat ismertetése: A) A vizsgafeladat megnevezése: Szolfézs (az adott szakképesítés és a szakmairánynak megfelelő kerettanterv alapján) A vizsgafeladat ismertetése: Lapról olvasás, kamaraéneklés,

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. november. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. november. 14:00 I. Zenefelismerés Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Művészeti Kar Zenepedagógia

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Művészeti Kar Zenepedagógia SYLLABUS I. Intézmény neve Kar Szak Tantárgy megnevezése Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Művészeti Kar Zenepedagógia Zeneirodalom A tantárgy típusa DF DD DS DC X II. Tantárgy felépítése (heti óraszám)

Részletesebben

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Ének-zene középszint 1312 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 21. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA I. ÖSSZETEVŐ ZENEFELISMERÉS A feladatsor

Részletesebben

A) A vizsgafeladat megnevezése: Szolfézs (az adott szakképesítés és a szakmairánynak megfelelő kerettanterv alapján)

A) A vizsgafeladat megnevezése: Szolfézs (az adott szakképesítés és a szakmairánynak megfelelő kerettanterv alapján) A vizsgafeladat ismertetése: A) A vizsgafeladat megnevezése: Szolfézs (az adott szakképesítés és a szakmairánynak megfelelő kerettanterv alapján) A vizsgafeladat ismertetése: Lapról olvasás, kamaraéneklés,

Részletesebben

TANMENET ÉNEK 9. osztály Nat 2012 Heti 1 óra

TANMENET ÉNEK 9. osztály Nat 2012 Heti 1 óra TANMENET ÉNEK 9. osztály Nat 2012 Heti 1 óra MOZAIK KIADÓ SZEGED, 2014 I. Előkészítés, bevezetés 1. Az általános iskolában tanult népdalok, műdalok II. Magyar népzene 2. MENYASSZONY- BÚCSÚZÓ... (Kalevala

Részletesebben

A vizsgafeladat ismertetése: Lapról olvasás, kamaraéneklés, zongora (hangszer) kíséretes éneklés, partitúrajáték

A vizsgafeladat ismertetése: Lapról olvasás, kamaraéneklés, zongora (hangszer) kíséretes éneklés, partitúrajáték Az A) vizsgafeladat megnevezése: Szolfézs - Zenész alapok (szolfézs, zenetörténet) modul, (az adott szakképesítés és a szakmairánynak megfelelő kerettanterv alapján) A vizsgafeladat ismertetése: Lapról

Részletesebben

KLASSZIKUS ZENÉSZ ISMERETEK

KLASSZIKUS ZENÉSZ ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. KLASSZIKUS ZENÉSZ ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 17. 8:00 I. Időtartam: 90 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Ének-zene emelt szint 0912 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 17. ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM DALLAMDIKTÁLÁS I. ÖSSZETEVŐ

Részletesebben

MUNKAANYAG. Homoky Viktor. Zenetörténet VII. - Bécsi klasszicizmus I. A követelménymodul megnevezése: Zenész alapmodul

MUNKAANYAG. Homoky Viktor. Zenetörténet VII. - Bécsi klasszicizmus I. A követelménymodul megnevezése: Zenész alapmodul Homoky Viktor Zenetörténet VII. - Bécsi klasszicizmus I. A követelménymodul megnevezése: Zenész alapmodul A követelménymodul száma: 1436-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-015-50 ZENETÖRTÉNET

Részletesebben

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK. Ének-zene

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK. Ének-zene SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK Ének-zene 1. tétel A bolhási kertek alatt Ut queant laxis Fejtse ki a dallamhoz tartozó zenetörténeti vonatkozásokat! 2. tétel A nagy bécsi kaszárnyára Moniot d Arras: Nyári

Részletesebben

A tankönyvben található zenei szemelvények, gyakorlatok alkalmasak a kerettanterv által biztosított 10%-os szabad órakeret kitöltésére is.

A tankönyvben található zenei szemelvények, gyakorlatok alkalmasak a kerettanterv által biztosított 10%-os szabad órakeret kitöltésére is. Helyi tanterv az EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet. 2. sz. melléklet 2.2.12. A) változatához Ének-zene az általános iskolák 5-8. évfolyama számára Kerettantervi megfelelés Jelen helyi

Részletesebben

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 18. ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. I. Dallamdiktálás. Időtartam: 40 perc OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 18. ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. I. Dallamdiktálás. Időtartam: 40 perc OKTATÁSI MINISZTÉRIUM ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 18. ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA I. Dallamdiktálás Időtartam: 40 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Ének-zene emelt szint írásbeli vizsga

Részletesebben

3. A barokk kor tanítása az iskolában. Johann Sebastian Bach és Georg Friedrich Händel művészetének közvetítése a különböző iskolatípusokban.

3. A barokk kor tanítása az iskolában. Johann Sebastian Bach és Georg Friedrich Händel művészetének közvetítése a különböző iskolatípusokban. Ének-zene tanár MA 2 féléves levelező rövidített képzés záróvizsga tételek (A) A tételekhez lehetőség szerint zenei anyagot is mutassanak be, amit szabadon választhatnak. A vizsgán használhatják a megtanult

Részletesebben

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Ének-zene középszint 1211 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 29. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA I. ÖSSZETEVŐ ZENEFELISMERÉS A

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... É RETTSÉGI VIZSGA 2006. október 25. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. október 25. 14:00 I. ZENEFELISMERÉS Időtartam: 0 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

T a n m e n e t Ének-zene 5. osztály 2016/2017. tanév

T a n m e n e t Ének-zene 5. osztály 2016/2017. tanév Kecskeméti Corvin Mátyás Általános Iskola Kertvárosi Általános Iskolája T a n m e n e t Ének-zene 5. osztály 2016/2017. tanév Mozaik Kiadó Muzsikáló nagyvilág Ének-zene 5. tankönyve alapján Kecskeméti

Részletesebben

Művészetek Ének-zene. 11. évfolyam

Művészetek Ének-zene. 11. évfolyam Művészetek Ének-zene A Művészetek - Ének-zene szabadon választható tantárgy belépési követelményei: Hallásvizsgálat: 10 nép- illetve műdal átélt, élményszerű tiszta előadása emlékezetből, a dalokat másmás

Részletesebben

5. évfolyam. Mozaik kiadó alapján. 5. évfolyam 1 37. Zenei befogadás Befogadói kompetenciák fejlesztése. Zenei befogadás Zenehallgatás. Össz.

5. évfolyam. Mozaik kiadó alapján. 5. évfolyam 1 37. Zenei befogadás Befogadói kompetenciák fejlesztése. Zenei befogadás Zenehallgatás. Össz. 5. évfolyam Mozaik kiadó alapján A tantárgy heti óraszáma A tantárgy éves óraszáma 5. évfolyam 1 37 Tematikai egység címe Zenei reprodukció Éneklés Zenei reprodukció Generatív (önállóan és/vagy csoportosan

Részletesebben

8. évfolyam. 8. évfolyam 1 37. Zenei befogadás Befogadói kompetenciák fejlesztése. Zenei befogadás Zenehallgatás. Össz. óraszám:

8. évfolyam. 8. évfolyam 1 37. Zenei befogadás Befogadói kompetenciák fejlesztése. Zenei befogadás Zenehallgatás. Össz. óraszám: 8. évfolyam A tantárgy heti óraszáma A tantárgy éves óraszáma 8. évfolyam 1 37 Tematikai egység címe Zenei reprodukció Éneklés Zenei reprodukció Generatív (önállóan és/vagy csoportosan alkotó), kreatív

Részletesebben

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Ének-zene középszint 0911 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 30. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM I. ÖSSZETEVŐ ZENEFELISMERÉS

Részletesebben

Rápli Györgyi Szabó Katalin Énekeskönyv 5 6 7. Az ének-zenei nevelés megújulásának lehetősége

Rápli Györgyi Szabó Katalin Énekeskönyv 5 6 7. Az ének-zenei nevelés megújulásának lehetősége Rápli Györgyi Szabó Katalin Énekeskönyv 5 6 7 Az ének-zenei nevelés megújulásának lehetősége Hitvallás "Mit kellene tenni? Az iskolában úgy tanítani az éneket és zenét, hogy ne gyötrelem, hanem gyönyörűség

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 27. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. október 27. 14:00 I. Zenefelismerés Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Ének-zene középszint 0801 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 25. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM I. ÖSSZETEVŐ ZENEFELISMERÉS A

Részletesebben

ZENEISMERET /Szolfézs, Zeneelmélet, Zenetörténet/

ZENEISMERET /Szolfézs, Zeneelmélet, Zenetörténet/ TANMENET ZENEISMERET /Szolfézs, Zeneelmélet, Zenetörténet/ ALAPFOK A TAGOZAT 5. osztály ÉVES ÓRASZÁM: 74 HETI ÓRASZÁM: 2 Dátum: Halásztelek, 2017. szept. 01.. SZAKTANÁR MUNKAKÖZÖSSÉG VEZETŐ INTÉZMÉNY IGAZGATÓ

Részletesebben

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Ének-zene középszint 1112 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 16. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM I. ÖSSZETEVŐ ZENEFELISMERÉS A feladatsor

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 17. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 17. 14:00 I. Zenefelismerés Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Az ének-zene tantárgy szakközépiskolai helyi tanterve

Az ének-zene tantárgy szakközépiskolai helyi tanterve Helyi tanterv a szakközépiskola 9-10. é Mohácsi Radnóti Miklós Szakképző Iskola és Kollégium Az ének-zene tantárgy szakközépiskolai helyi tanterve Készült a 2/2008 (II. 08.) OM rendelettel módosított 17/2004.

Részletesebben

C.) SZABADON VÁLASZTHATÓ TÁRGYAK

C.) SZABADON VÁLASZTHATÓ TÁRGYAK C.) SZABADON VÁLASZTHATÓ TÁRGYAK Barokk zeneirodalom Tantárgy kódja EZ 3301 1. A tantárgy általános célja hasznosítani tud. Egyegy mű elemzésével járuljon hozzá a zeneművek esztétikai birtokbavételéhez.

Részletesebben

TANMENETJAVASLAT 5. ÉVFOLYAM ÉVES ÓRASZÁM:

TANMENETJAVASLAT 5. ÉVFOLYAM ÉVES ÓRASZÁM: TANMENETJAVASLAT 5. ÉVFOLYAM ÉVES ÓRASZÁM: 37 Óraszám Óra anyaga Zenehallgatás Készségfejlesztés Tevékenységi formák Kapcsolódások 1. Év eleji ismétlés Játsszatok, énekeljetek! (Tk. 4. oldal) Játék 2.

Részletesebben

Ének-zene 6. osztály

Ének-zene 6. osztály Ének-zene 6. osztály Magyar történeti énekek A históriás ének A XVI. század első felében a török elfoglalta Magyarország nagy részét. További terjeszkedése ellen bontakoztak ki a végvári küzdelmek. Ebben

Részletesebben

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Ének-zene középszint 1412 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 15. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA I. ÖSSZETEVŐ ZENEFELISMERÉS A feladatsor

Részletesebben

ÉNEK-ZENE. 5 8. évfolyam

ÉNEK-ZENE. 5 8. évfolyam ÉNEK-ZENE 5 8. évfolyam Célok és feladatok A zenei nevelés célja: muzsikáló közösség és zeneszerető/értő közönségnevelés. Ehhez fontos a zenei műveltség megalapozása, a nemzeti és egyetemes zenekultúra

Részletesebben

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Ének-zene emelt szint 0612 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. november 7. ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM I. DALLAMDIKTÁLÁS 1. Egyszólamú

Részletesebben

TANMENETJAVASLAT AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁK 6. OSZTÁLYA RÉSZÉRE. Óraszám: 37/év 1/hét

TANMENETJAVASLAT AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁK 6. OSZTÁLYA RÉSZÉRE. Óraszám: 37/év 1/hét TANMENETJAVASLAT AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁK 6. OSZTÁLYA RÉSZÉRE Óraszám: 37/év 1/hét Témakör Óraszám Zenei reprodukció I. 19 óra Zenei reprodukció II. Generatív (önállóan és/vagy csoportosan alkotó), zenei tevékenység

Részletesebben

ÉNEK-ZENE. A továbbhaladás feltételei évfolyamonként: 7. évf (hat osztályos) Éneklés

ÉNEK-ZENE. A továbbhaladás feltételei évfolyamonként: 7. évf (hat osztályos) Éneklés ÉNEK-ZENE osztályozó vizsga írásbeli szóbeli időtartam 45 p. 10 p. aránya az értékelésnél 60% 40% A vizsga értékelése jeles (5) 80%-tól jó (4) 60%-tól közepes (3) 45%-tól elégséges(2) javító vizsga írásbeli

Részletesebben

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

ÉNEK-ZENE JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Ének-zene középszint 1311 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 16. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA I. ÖSSZETEVŐ ZENEFELISMERÉS A feladatsor

Részletesebben

MŰVELTSÉGTERÜLET TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜLI OKTATÁSA

MŰVELTSÉGTERÜLET TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜLI OKTATÁSA Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola 6800 Hódmezővásárhely, Szent István tér 2. Telefon/fax: 62 241-381 E-mail: lisztiskola@lisztferenc.hodtav.hu MŰVELTSÉGTERÜLET TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜLI OKTATÁSA

Részletesebben

SZÓRAKOZTATÓ ZENÉSZ ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

SZÓRAKOZTATÓ ZENÉSZ ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Szórakoztató zenész ismeretek középszint 1711 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. SZÓRAKOZTATÓ ZENÉSZ ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató

Részletesebben

SZOLFÉZS-ZENEELMÉLET KATEGÓRIA

SZOLFÉZS-ZENEELMÉLET KATEGÓRIA SZOLFÉZS-ZENEELMÉLET KATEGÓRIA A versenyzők előre elkészített kártyákat húznak az alábbi feladatokból: LAPRÓLOLVASÁSI KÉSZSÉGET MÉRŐ FELADAT: I. korcsoport Egyszólamú tonális dallam lapról éneklése max.

Részletesebben

ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Ének-zene középszint 1811 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 17. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA I. ÖSSZETEVŐ ZENEFELISMERÉS A feladatsor megoldására

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 16. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 16. 14:00 I. Zenefelismerés Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Ének-zene

Részletesebben

KLASSZIKUS ZENÉSZ ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

KLASSZIKUS ZENÉSZ ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Klasszikus zenész ismeretek emelt szint 1713 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. KLASSZIKUS ZENÉSZ ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató

Részletesebben

SZENT GELLÉRT FESZTIVÁL SZEGED

SZENT GELLÉRT FESZTIVÁL SZEGED SZENT GELLÉRT FESZTIVÁL SZEGED 2015. szeptember 21 27. NEMZETKÖZI KOMOLYZENEI FESZTIVÁL www.szentgellertfesztival.hu 2015. SZEPTEMBER 21. (HÉTFŐ) ZENE ÉS TUDOMÁNY ELŐADÁSOK 17 00 Gál Ferenc Főiskola Klebelsberg

Részletesebben

A MAGYAR NÉPZENE ALAPJAI

A MAGYAR NÉPZENE ALAPJAI A magyar népzene alapjai emelt szint 0802 É RETTSÉGI VIZSGA 2010. október 28. A MAGYAR NÉPZENE ALAPJAI EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

SZÓRAKOZTATÓ ZENÉSZ ISMERETEK ÁGAZATON KÍVÜLI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK KÖZÉPSZINTEN

SZÓRAKOZTATÓ ZENÉSZ ISMERETEK ÁGAZATON KÍVÜLI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK KÖZÉPSZINTEN SZÓRAKOZTATÓ ZENÉSZ ISMERETEK ÁGAZATON KÍVÜLI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK KÖZÉPSZINTEN A szórakoztató zenész ágazaton kívüli szakmai érettségi vizsgatárgy részletes

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 201. október 25. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 201. október 25. 14:00 I. Zenefelismerés Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

JÁNOSI EGYÜTTES. Rondo all Ongarese HAYDN ÉS A MAGYAR ZENEI HAGYOMÁNY. Közreműködnek. Bíró Ágnes hegedű Mali Emese zongora

JÁNOSI EGYÜTTES. Rondo all Ongarese HAYDN ÉS A MAGYAR ZENEI HAGYOMÁNY. Közreműködnek. Bíró Ágnes hegedű Mali Emese zongora JÁNOSI EGYÜTTES HAYDN ÉS A MAGYAR ZENEI HAGYOMÁNY Jánosi András hegedű Danhauser Zoltán hegedű Túri András brácsa, kontra Kiss Csaba cselló, bőgő Közreműködnek Bíró Ágnes hegedű Mali Emese zongora Szerkesztette:

Részletesebben

Bükki Művészeti Napok Barokk Fesztivál 2016

Bükki Művészeti Napok Barokk Fesztivál 2016 Bükki Művészeti Napok Barokk Fesztivál 2016 Ebben az évben harmadszor rendeztük meg ezt a fesztivált 2016. június 30. július 3. között, aminek programja kiválóan illeszkedik Egerhez, a szép barokk városhoz

Részletesebben

Azonosító jel: ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA november 7. 14:00. I. Dallamdiktálás. Időtartam: 40 perc

Azonosító jel: ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA november 7. 14:00. I. Dallamdiktálás. Időtartam: 40 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 007. november 7. ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 007. november 7. 14:00 I. Dallamdiktálás Időtartam: 40 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

KILENCEDIK, ÁTDOLGOZOTT KIADÁS

KILENCEDIK, ÁTDOLGOZOTT KIADÁS MUZSIKÁLÓ NAGYVILÁG Király Katalin Ének-zene 5. osztály KILENCEDIK, ÁTDOLGOZOTT KIADÁS Mozaik Kiadó Szeged, 2013 A magyar népzene Népzenei hagyományunk történelmünk során alakult ki, állandóan változott,

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 21. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 21. 14:00 I. Zenefelismerés Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Ének-zene

Részletesebben

A vizsgafeladat ismertetése: Lapról olvasás, kamaraéneklés, zongora (hangszer) kíséretes éneklés, partitúrajáték

A vizsgafeladat ismertetése: Lapról olvasás, kamaraéneklés, zongora (hangszer) kíséretes éneklés, partitúrajáték Az A) vizsgafeladat megnevezése: Szolfézs - Zenész alapok (szolfézs, zenetörténet) modul, (az adott szakképesítés és a szakmairánynak megfelelő kerettanterv alapján) A vizsgafeladat ismertetése: Lapról

Részletesebben

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Művészeti Kar Zenepedagógia

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Művészeti Kar Zenepedagógia SYLLABUS I. Intézmény neve Kar Szak Tantárgy megnevezése Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Művészeti Kar Zenepedagógia Zenetörténet A tantárgy típusa DF DD DS DC x II. Tantárgy felépítése (heti óraszám)

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 27. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 27. 14:00 I. Zenefelismerés Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Azonosító jel: ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA november 3. 14:00. I. Dallamdiktálás Zenefelismerés. Időtartam: 60 perc

Azonosító jel: ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA november 3. 14:00. I. Dallamdiktálás Zenefelismerés. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. november 3. ÉNEK-ZENE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. november 3. 14:00 I. Dallamdiktálás Zenefelismerés Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

Mesterkurzusok. ének - hegedű furulya/fuvola csembaló - kamarazene historikus táncok

Mesterkurzusok. ének - hegedű furulya/fuvola csembaló - kamarazene historikus táncok 30. RÉGI ZENEI NAPOK ESZTERHÁZA/Fertőd 2014. június 21-28. Mesterkurzusok ének - hegedű furulya/fuvola csembaló - kamarazene historikus táncok A 30. Régi Zenei Napok rendezvénysorozatára a Filharmónia

Részletesebben

TANMENET ÉNEK-ZENE 5. OSZTÁLY

TANMENET ÉNEK-ZENE 5. OSZTÁLY TNMENET ÉNEK-ZENE 5. OSZTÁLY KÉSZÍTETTE: LOVREK KÁROLY TNÁR 1 TNMENET HETI 2 ÓR ÉVI 72 ÓR Óraszám I. Ünnepek, Ünnepélyek 1-2. SZENT ISTVÁN MILLENNIUMI ÉNEKE István Király 4. osztályban tanult zenei elemek

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 25. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 25. 14:00 I. Zenefelismerés Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

EGYHÁZZENÉSZ ISMERETEK

EGYHÁZZENÉSZ ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 15. EGYHÁZZENÉSZ ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 15. 8:00 I. Időtartam: 80 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA írásbeli

Részletesebben

ZENETÖRTÉNET-ZENEIRODALOM

ZENETÖRTÉNET-ZENEIRODALOM ZENETÖRTÉNET-ZENEIRODALOM A kötelezően választható tárgyak A szolfézs tárgy a 4. évfolyamig szerepel a kötelezően tanított tárgyak között, így iskolánkban a tanulók elméleti és gyakorlati tárgyak közül

Részletesebben

MELLÉKLETEK AZ ELSŐ MODULHOZ

MELLÉKLETEK AZ ELSŐ MODULHOZ MELLÉKLETEK AZ ELSŐ MODULHOZ Címer fotója SZAKÁLY Ferenc. Lantos és krónikás. Tinódi.[on-line].[idézve 2012-02-14], Elérhető: http://www.tankonyvtar.hu/historia-1981-02/historia-1981-02-lantos Lant képe

Részletesebben

VIII. ORSZÁGOS RÁCZ ALADÁR CIMBALOMVERSENY ÉS V. ORSZÁGOS CSEMBALÓVERSENY

VIII. ORSZÁGOS RÁCZ ALADÁR CIMBALOMVERSENY ÉS V. ORSZÁGOS CSEMBALÓVERSENY VIII. ORSZÁGOS RÁCZ ALADÁR CIMBALOMVERSENY ÉS V. ORSZÁGOS CSEMBALÓVERSENY A verseny időpontja: 2015. március 12. Rendező: Budapest XVI. Kerületi Rácz Aladár Zene-, Tánc-, Képző- és Iparművészeti Alapfokú

Részletesebben

ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október :00. I. Zenefelismerés. Időtartam: 20 perc OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október :00. I. Zenefelismerés. Időtartam: 20 perc OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 0. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. október 0. 14:00 I. Zenefelismerés Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 27. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október :00. I. Zenefelismerés. Időtartam: 20 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 27. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október :00. I. Zenefelismerés. Időtartam: 20 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 27. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. október 27. 14:00 I. Zenefelismerés Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Ének-zene tantárgyból

Ének-zene tantárgyból Közép szintű gyakorlati vizsga tételsora és értékelési útmutató Ének-zene tantárgyból 2008. Összeállította: Tóth Mária szaktanár Lovassy László Gimnázium Veszprém Ének-zene gyakorlati vizsga A tételsor

Részletesebben