Pannon Art Projekt!Wow

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Pannon Art Projekt!Wow"

Átírás

1 Pannon Art Projekt!Wow Olyan, mintha most látnád először A pályázati anyag készítői: Szövetség '39 Baróthy Anna / formatervező, szobrász Bozsó Melinda / üvegtervező Kolozsvári Csenge / installációtervező Nextlab Szakál Péter / interakció tervező Szakál Tamás / médiaművész Kangyal András / interakció tervező Geppetto Bauer Polla / építész Elek Márton / formatervező Kucsera Péter / designstratégia

2 Koncepció Legtöbbször nem vagyunk tudatában annak, hogy cselekedeteink milyen mértékben befolyásolják nem csak a saját életünket, de bármilyen jelenséget. És nem vagyunk tudatában annak sem, hogy a természeti jelenségek milyen mértékben vesznek körül minket, és befolyásolnak bennünket. Ez egy folyamatosan változó, kölcsönhatásokon alapuló rendszer, melynek eredményei kiszámíthatatlanok. A hő, a fény, a hangok, illatok nyomtalanul alakulnak át vagy "vesznek el". Sok jelenség érzékszerveinkkel vagy nem észlelhető vagy legalábbis láthatatlan formában van jelen. Bizonyos határok közt érzékeljük ugyan az ingereket, természetük, jelentőségük, azonban, észrevétlen marad számunkra. Pályázatunk egy központi programra épül, melynek vezérfonala a környezetünkben zajló folyamatok, elsősorban különböző hullámjelenségek sajátos szemszögből való láttatása, érzékelhetővé tétele, tudatosítása. Projektjeink nem csak megfigyelésre, de felfedezésre is ösztönöznek, a rácsodálkozás élményével ajándékoznak meg. Tudatosítják, hogy egyéni cselekedeteink vagy puszta jelenlétünk is lényeges változásokat okozhatnak környezetünkben. Javasolt installációk: Tükörcsepp Munker Szélforgó Víznyom Hangmoha Napreflektor Hullámlugas Légvirág

3 1. Tükörcsepp megfigyelés / időjárás / környezet / változás / tükröződés / vízcsepp Projektleírás A Tükörcseppek változatos alakú, plasztikus tócsák. A felvetés a hétköznapok rutinszerű eseményeiből való kiszakadást célozza meg. A parkba belesimuló objektumok a megfigyelés, rácsodálkozás, megpihenés helyei. A földből kiemelkedő, plasztikus, tükröző felületű cseppek, leginkább a felettük lévő légtér eseményeit gyűjtik össze. Egy szokatlan nézőpontból újra észrevehetünk régóta elhanyagolt jelenségeket, megfigyelhetjük az időjárással összefüggő légköri változásokat egyetlen óriási vízcsepp felületén. Az objektumok funkcionális szerepet is betöltenek. Az aktuális időjárás megfigyelésén túl előrejelzést is kaphatunk a közelükben. Az üreges szerkezetű objektumok belsejében barométer és hangszórók helyezkednek el. A barométer adatokat gyűjt a levegő páratartalmából, ami alapján, egy egyszerű hozzárendelés szerint a tócsák belsejéből a várható időjárásra utaló hangokat hallhatunk kiszűrődni.

4 Helyszín A cseppek bárhol elhelyezkedhetnek a park területén. A legszerencsésebb, ha frekventáltabb, sétálásra alkalmas kerti szakaszokra telepítjük, az épület körülbelül 60 méteres körzetében. Műszaki paraméterek A cseppek körülbelül 10m x 10 m befoglaló formájú amorf objektumok. Felépítésük: szerelt vagy hegesztett fémváz, rajta szénszálas erősítésű, szerelhető, UV-stabil műgyanta burkolat. A műgyantaburkolat egyedileg épített sablonformán készül. A külső tükröző felület a már összeépített műgyantaburkolatra épül rá, kasírozott, ragasztott, vékony fémlemezburkolat, utólagos magasfényű polírral felületkezelve. Az energiaellátást biztosító napelem vagy napelemek a forma tetején találhatóak. A beltérben elhelyezett műszerek egy szerelőnyíláson érhetőek el. A cseppek szétszerelhetőek és áttelepíthetőek. Az objektumba 5-5 db 50 W teljesítményű hangszórót helyezünk el, a belső fémvázra rögzítve. A karbantartás egyszerű, három havonta szükséges tisztítás és műszaki karbantartás. A telepítés kisebb mértékű földmunkát is igényel. A műtárgyak fém vázszerkezete alapozással rögzül a talajhoz. A csapadékelvezetést célszerű megoldani a tárgyak 2 m-es környezetében. A beépítést helyszíni összeszerelés előzi meg. A szereléshez szükséges állványzatot és emelő szerkezeteket az építtető biztosítja..energiafelhasználás Az installáció, felépítését követően, nem igényel további telepített energiát. Méretezett napelemen keresztül csak a napfény energiáját használja, alakítja át hanggá, működteti a barométert, a hangszórókat, ha szükséges egy kisméretű adatrögzítőt. Megvalósításban résztvevő partnerek Mad-werk Kft. (lakatos munkák) Határ-T Plusz Kft. (fémmunkák) Mes Kft. (elektronika)

5 2. Munker természet / napsugárzás / feltöltődés / megújulás / energia / árny / fény Projektleírás A munka a szabadban felfrissít, a változatosság, a rugalmasabb környezet hatékonyabbá teszi a munkát. Egyes munkafázisok közösségben, kisebb csoportokban jobb teljesítménnyel végezhetők, időnként viszont a magányos elvonulásra is szükségünk lehet. Olyan rugalmas, kültéri munkaállomásokat terveztünk, melyek energiaellátása teljes mértékben napenergiával történik. Lehetőséget adnak, hogy a dolgozók kis csoportban vagy akár egyedül kimehessenek a munkahelyüket övező kertbe számítógéppel dolgozni, csoportos megbeszéléseket tartani. Mivel napenergiát használunk, ezek az állomások csak megfelelő napsugárzás hatására töltődnek, intenzív használat után pedig lemerülnek, ezzel is inspirálják a dolgozókat a pár óránkénti továbbköltözésre egy másik állomáshoz, vagy akár visszatérésre a belső irodai terekbe. A néhány óránkénti pár perces séták jó hatással vannak a munka hatékonyságára, és a közös munkafázisoknak csoporterősítő szerepe is van. Aki használja a napelem által előállított elektromos áramot, a saját bőrén tapasztalhatja, mennyi energiát használ munkája során, s az mennyi idő alatt fedezhető egy megújuló energiaforrás segítségével. A munkaállomások különböző méretekben készülnek, 3 főstől 7 fős méretig, így alaprajzban a cég felépítési struktúráját is tükrözik. A munkaállomásokhoz egy, a kerten végighullámzó ösvény vezet, minden helyszínnél jelzőfény mutatja a tárolt energiamennyiség pillanatnyi állapotát. Esténként a fények erőssége kirajzolja a napi energiafelhasználás mennyiségét, a merülőben lévő akkumulátorok fénye fokozatosan halványul.

6 Helyszín Az épületet körülölelő kertben kap helyet. Műszaki paraméterek Beépített napelem rögzítése, mérés utáni elhelyezése, előzetes energiamérleg készítése. Napelem szükséges kiegészítő berendezései: akkumulátor, inverter. 130 Wattos GHT-2 napelem 48V NBA Akkumulátorbank Banner 230A 12V 800 ciklus Napelemes akkutöltő: Tarom 440/48V töltő Inverter:1db Steca XPC V Inverter valódi teljesítmény: 2200 W 30percig, folyamatos: 1600W Energiafelhasználás A munkaállomás elektromos energiát használ egy akkumulátor töltéséhez, melyre laptopok köthetők, illetve egy jelzőfényt működtet. Az elektromos energiát 2 db 130 Watt teljesítményű GHT-2 napcella állítja elő, és beépített akkumulátor tárolja. Megvalósításban résztvevő partnerek Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék Moreno Kft. (asztalosmunkák) Geo-Montan Kft.

7 3. Szélforgók áramlás / nézőpont / szél / forgás / irány / mozgás Projektleírás Klasszikus szélkakas-elven működő, szabadtéri installáció. Tömegszerű megjelenésével több nézőpontú, gazdag vizuális és térélményt okoz. Méretei alkalmassá teszik arra, hogy a területen mozgó emberek közvetlenül is felfedezhessék: bolyongásra ösztönöz és nem csak a látható de a hallható és tapintható ingerekre is felhívja a figyelmet. Az installáció megjelenésében emlékeztet a rajokban élő és mozgó élőlényekre, például halrajra vagy tömegesen repülő madarakra. Ezek irányváltoztatásaira jellemző, hogy egy pontból (a vezérállattól) kiindulva, hullámszerűen jönnek létre. Az információ átadása szomszédos egyedek közt történik. Az installáció hangsúlyozni kívánja az összetartozás élményét, az egymás általi, jó értelemben vett befolyásoltságot, a sodrás, sodródás hangulatát. A Szélforgók csavarodó, függőleges és vízszintes felülettel egyaránt rendelkező, lapszerű elemek. Ezek, egyrészt az oszlop tengelye mentén, másrészt saját tengelyük körül forognak. Így már gyenge légmozgás hatására is mozgásba lendülnek. A lap oldalai különböző színre festhetőek, így a mozgás, forgás révén állandóan változó fény- és színhatást keltenek. Az installáció tömegének kialakítása mind oldalirányból, mind felülről nézve hullámos és az irányváltoztatások is hullámszerűen következnek be. Az installáció akkor tud jól működni, ha tömeget képes megjeleníteni. Minden egyes szélforgónak saját tartóoszlopa van. Az oszlopok különböző magasságúak, emiatt jön létre oldalnézetben a hullámszerű tömegforma. A legalacsonyabb oszlop is magasabb, mint egy ember, így az installáció képes magába fogadni felfedezőjét.

8 Helyszín Az installáció előnye, hogy jól telepíthető. Tájolását tekintve úgy helyezendő el, hogy egyes részei alkalmasak legyenek az uralkodó szélirányból jövő légmozgásokat fogadni, más részeit viszont kevésbé vagy csak ritkán érje a szél. Ezzel biztosítható a tömeg hullámszerű mozgása. Olyan helyszínre érdemes telepíteni, ahol biztosítható az épületből való rálátás és a könnyű megközelíthetőség is, pl. az épület bejáratához vezető út mellé vagy az átrium mögötti kertrészre. Műszaki paraméterek Az oszlopok magassága 2-3,5 m között változó. Anyaguk 3 cm átmérőjű, felületkezelt acélcső, tetején csapágyas kialakítással. A cső földbe süllyesztett betonalapba van rögzítve. A szélkakasok anyaga festett alumínium, felületük egyenként kb. 0,2 m2. Egyensúlyi pontjuknál zárt tokban további két csapágy biztosítja a forma saját tengelye körüli forgását. Az elemek helyszíni rögzítése földmunkát és betonozást igényel. Energiafelhasználás Az installáció, felépítése után nem igényel további hozzáadott energiát. Működését, változásait a szél iránya és ereje valamint a napfény befolyásolja. Megvalósításban résztvevő partnerek Mad-werk Kft. (lakatosmunkák) Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Áramlástan Tanszék

9 4. Víznyom hullámzás / lépés / vízfelszín / nyomás / interferencia Projektleírás A bevezető fő gyalogos útvonal mentén helyezkedik el az épület nyugati szárnyához csatlakozó mesterséges tó. A medence vízfelszínén apró, úszó objektumok helyezkednek el, melyek a vízfelület és annak közelében elhaladó emberek érzékeny kapcsolatára hívják fel a figyelmet egy egyszerű interakcióval. A járda burkolatába eltérő felületi mintázattal rendelkező lépőkövek vannak beépítve. Ezek alatt lépésérzékeny légzsákok helyezkednek el, melyekből a nyomás hatására kiáramlik a levegő. Ez aktivizálja az úszó jeladókat, melyek ritmikus hullámzást generálnak a vízfelszínen. A burkolaton végighaladó emberek, ezáltal, akarva-akaratlanul interferáló hullámjelenséget generálnak a medencében.

10 Helyszín Az épületbe vezető sétány és a mellette lévő medence. Műszaki paraméterek A járda lépőkövei alá 80 db lépésérzékeny légzsák kerül beépítésre. A burkolati járófelület nyomás hatására kis mennyiségű sűrített levegőt állít elő a 6mm átmérőjű, flexibilis, poliamid csőrendszerben. A flexibilis csövek rozsdamentes csatlakozókkal vannak ellátva. A levegő csőrendszerben történő utánpótlásához szükséges 1db csendes kompresszor is. Energiafelhasználás A hullámzást a kőre lépő ember mozgásenergiája és testének súlya együttesen eredményezi. Egyedüli energiabetáplálást a rendszer hetenkénti, sűrített levegővel való automata utántöltése igényel, amit egy 100 W-os kompresszor 10 perces működése biztosít. Megvalósításban résztvevő partnerek Hidromatic Kft. (hullámgenerátor fejlesztés) Pneumat Kft. (pneumatikus elemek fejlesztése és gyártása) Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék

11 5. Hangmoha hang / látható / frekvencia / fűtőszál / termokromatikus Projektleírás A recepciós pult mögötti falfelületen a környező térben tartózkodó emberek által keltett hangokat jelenítjük meg. A hangok forrásának helyétől, a hangok intenzitásától és a hangmagasságtól függően folyamatosan változó mintázat rajzolódik ki a teljes falfelületen. A három paraméter szerint változó mintázat az emberi jelenléttel szorosan összefügg, az azt megjelenítő analóg kijelzőként, dinamikus képként foghatjuk fel. A megjelenítés technikája lehetővé teszi, hogy a hangesemények képei emlékszerűen megmaradjanak, késleltetve múljanak el a hang megszűnése után. A megérkezés terét olyan mikrofonokkal figyeljük, melyek a jelenlévő emberek hangkeltéseit (nem az elhangzott szavakat) fogják fel. Ezeket megszűrve skálázható jelet kapunk, amit a hangok intenzitása és frekvenciája (hangmagasság) is változtat. A falfelület minden egyes pontja megfelel a várótér egyegy pontjának. A falfelületre vékony fűtőszálakat hordunk fel amelyek az adott megjelenítési helyeken vonalasan helyezkednek el. A fűtőszálakat vékony vakolattal borítjuk, és a falfelületet termokromatikus pigmentekkel kevert festékkel (termofesték) vonjuk be. Amint valaki megszólal a várótérben, a mikrofon érzékeli a hangját és a beszélő helyének megfelelő ponton a falon bekapcsolja a megfelelő fűtőszálat. A fűtőszál felmelegíti a falat a fűtőszál vonalában. Ennek hatására a termofesték elszíneződik. Amint a beszéd megszűnik, a fűtőszál kikapcsol, de a fal lassabban hűl le, ezért egy ideig még látszik, hogy az adott helyen hangesemény történt. Ezzel a megjelenítési módszerrel megszűnik a kijelzőkre jellemző pixelesség, tükröződés vagy fényforrás jelleg. A fal hagyományos, festett felületnek tűnik, de a mintázat tetszőlegesen vezérelhető, így állandóan változó, mozgásban lévő, murális képzőművészeti alkotást kapunk.

12 Helyszín A bejárati recepció mögötti dekorációs falfelület. Műszaki paraméterek A teljes falfelület 9 x 2,3 m, azaz 20,4 m2. A fűtőszálak 1,5 mm átmérőjűek. A fűtőszálak rögzítése vékony vakolással történik. A termofesték 30 Cº feletti hőmérsékleten aktivizálódik. Energiafelhasználás A fűtőszálak átlagos használat esetén 0,6 kwh-ot fogyasztanak. Megvalósításban résztvevő partnerek H.W. SANDS CO RP. (termokromatikus pigmentek technológia)

13 6. Napreflektor fény / visszaverődés / szórás / interferencia / terjedés Projektleírás Az átrium területén mozgatható tükröket helyezünk el, amelyek segítségével napsugarak fénynyalábjait az üvegfelületeken elhelyezett mintázaton keresztül a közösségi terek különböző felületeire irányítjuk. Az üvegen tehát egy perforált mintázaton küldjük át a fényt és így struktúrák jelennek meg a közlekedők felületein. Ez a minta a nap mozgásával és a tükrök mozgatásával együtt lassan vándorol. Egy egyszerű rendszer mozgatja a tükröket úgy, hogy - a nap járását figyelembe véve - mindig a kompozíciónak megfelelő területen tartja a motívumot. A fénycsóvák irányításakor és a fényeket fogadó, üvegre ragasztott fóliák elhelyezésénél, az ebből kivágott minták méretének, fényáteresztő képességének kalibrálásakor nagy hangsúlyt fektetünk a vakító vagy bármely más, zavaró hatás elkerülésére.

14 Helyszín A projekt a kertben területén, a fólia átrium üvegfelületén és vetített tartalom pedig a közösségi terek különböző felületein található Műszaki paraméterek A vezérlést fényszenzorok kiértékeléséből nyert adatok alapján mikrokontrollerek végzik. Központi vezérlés nincs, minden egység saját adatai alapján pozicionálja tükrét. A készülékekbe az áram földben vezetett vezetéken jut el az épületben elhelyezett tápegységből. A fóliacsík vastagsága 50 cm, anyaga tükröződő kristályfólia. Tükörmodulok mérete: 30 x 20 x 15 sm Energiafelhasználás A tükrök áramfelvétele minimális. Csupán a vezérlő elektronika és a kis teljesítményű szervó motorok használnak áramot Megvalósításban résztvevő partnerek Hidromatic Kft. (robottechnika, elektronika) Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék

15 7. Hullámlugas mennyezet / mozgás / légáramlás / hullám / rezgés Projektleírás Az átrium mennyezetén elhelyezkedő, tükröződő és dinamikusan mozgó plasztikus felület. A mennyezetről merőlegesen lelógó, transzparens üvegcsövekből és az azokhoz csatlakoztatott, tükröződő felületű korongokból áll. Sajátos, téri megfogalmazását jelenti a hagyományos muráliáknak, kilép a mennyezet síkjából és kilép a statikusságból. A különböző hosszúságú üvegcsövek sűrűsödő-ritkuló rendszerben töltik ki a rendelkezésre álló területet, és alsó síkjuk egy hullámfelületet képez. Ettől eltérő hullámzású felület alakítható ki a korongok síkjából. A korongok a legkisebb légmozgásra megmozdulnak. A statikus és a dinamikus hullámfelület kontrasztja állandó vizuális ingerrel látja el a közösségi térben tartózkodókat. Ez, azonban, egy lassan és kis amplitúdóval változó inger, ami inkább pihentető, mint izgató hatású. A mennyezetre festett színes mintázat az üvegcsövek mögött csak a merőleges nézőpontokból fedi fel magát, így folyamatosan kíváncsisággal tölti el a nézőt, teljes feltérképezése aktív jelenlétet igényel. Az átriumba hatoló természetes fényt a fémkorongok a mennyezet és a plasztika felületére verik vissza, így az installáció környezetében gazdag fényjáték alakul ki. Alulról nézve a felület lassan hullámzó víz hatását kelti. Sötétedés után a plasztika az álmennyezet eredetileg is betervezett LEDvilágításával, vagy az álmennyezet fölé elhelyezett lámpákkal kelthető életre. Az installáció formailag élő és változó struktúra képzetét kelti, oldja és kiegészíti a közösségi tér statikus és tiszta üvegfelületekkel határolt, szigorú rendszerét.

16 Helyszín Az installáció jól telepíthető az átrium mennyezetének bármely részére. Műszaki paraméterek A meglévő álmennyezeti rendszerbe építendő be. Az üvegcsövek 20 mm átmérőjű, 2 mm falvastagságú, üvegtechnikai eljárással készített elemek. Az álmennyezetbe a kialakított peremüknél fogva, rugalmasan rögzíthetőek. A vékony fém vagy műanyag szálak a csövek felső végéhez csatlakoznak. A fémkorongok szintén minimális vastagságúak, szem előtt tartva az alaktartóságot. A teljes rendszer négyzetméterenkénti összsúlya nem haladja meg a 30 kg-ot. Megvilágítás igénye esetén a megfelelő helyeken elektromos kiállás szükséges. Energiafelhasználás Az elhelyezés után az installáció nem igényel az épület általános világításán túli energiát. Az álmennyezet fölé energiatakarékos fénycsöves megvilágítást javaslunk. Megvalósításban résztvevő partnerek Pataki Attila üvegtechnikus mester (üvegtechnika) Mad-werk Kft. (lakatosmunkák) Alfa-Ber Kft. (álmennyezeti elemek kialakítása)

17 8. Légvirág levegő / reaktív / felület / változó / légmozgás / jelenlét Projektleírás Ezzel az installációval az auditórium szellőzésének a jelenlévők létszámával összhangba hozását valósítjuk meg úgy, hogy közben egy időben változó, dinamikus szobrot (fali dekorációt) képezünk. Az auditórium falára az ülőhelyek számával egyező mennyiségű szellőző lyukat helyezünk, melyek egyesével vezérelve nyithatóak, így a mögöttük lévő (az épület gépészete által eleve hűtött-fűtött) térből a nyitott szelepek számával arányos mennyiségben végezhető a terem friss levegő ellátása. Az egyes szelepeket virágszerűen szétnyíló szirmok adják, melyek összecsukott (zárt) állapotban a háttérpanel színével egyezően észrevétlenek. Mivel a mennyezetre szerelt digitális kamera képének elemzéséből tudjuk, hogy hányan vannak a teremben, a megfelelő számú szelep (virágszirmok) nyitásával biztosítja a rendszer az automatikus szellőzést. A virágszirmok nyílásával életre kel a fali dekoráció, azok belső színes felületei a kinyílást követően láthatóvá válnak. Az egyes virágszirmok nyitott állapotát előfeszített rugók biztosítják. A nyitáshoz az egyes virágszirmokhoz kapcsolódó nyítómotor a rugó ellenében kiengedi a szirmokat, így biztosítva szabad áramlást az adott keresztmetszetben a levegőnek. A fali dekoráció nem egy statikus murália, hanem a teremben jelenlévők számával vezérelt mozgó, valóban lélegző "élőlény".

18 Helyszín Az auditórium pályázati felületként kijelölt fala, igény szerint bevonva a mennyezeti részt is. Műszaki paraméterek Auditórium falánál légtechnikai csatlakozási lehetőség, 50 cm falmélység a gépészet és a látszó falfelület között. Súly: kb. 20 kg/m2 Energia igény: 80 x 10 Watt időszakos energiaigény Fal installáció mérete: 3 x 5m = 15 m2 Energiafelhasználás Az épületbe amúgy is betervezett légtechnikai elemeken felül az egyes virágok mozgatásához szükséges villanymotorok fogyasztása nagyjából (a mozgások számától függően) egy energiatakarékos izzó fogyasztásával egyezik meg. Gyengeáramot igényel. Megvalósításban résztvevő partnerek Pneumat Kft. (robottechnika, elektronika, pneumatika) Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Épületgépészeti Tanszék Moreno Kft. (asztalosipari kivitelezés) Béflex Kft. (műanyagipari kivitelezés)

19 Referenciák A Szövetség '39 és a Nextlab tagjai rendszeresen dolgoznak közös projekteken, erre a pályázatra pedig a hasonló profillal rendelkező Geppetto Design Studio kreatív részlege a Geppetto Labor is társult hozzájuk. Mindhárom csapatnak többéves tapasztalata van a komplex művészeti, építészeti, formatervezési feladatok megoldásában. Megoldásaik az anyagokhoz és technológiákhoz való sajátos, kreatív hozzáállást tanúsítanak. Nem csak a tervezésben, de a gyártás, kivitelezésben is jártasak, széleskörű kivitelezői kapcsolatrendszerrel és projektvezetési gyakorlattal rendelkeznek.

20 Szövetség '39 szovetseg39.blogspot.com A Szövetség '39 művészeti műhely, mint gondolatgyűjtő bázis, körülbelül 2004 óta létezik. Állandó tagjai mellett az adott projekt jellegének megfelelöen toboroz a legkülönfélébb műfajokban tevékenykedő alkotókat. Fő profilja az építészeti, formatervezési és installációs területeken való művészeti tervezés. Széleskörű tapasztalattal rendelkezik az anyagok és gyártási technológiák tekintetében. Lbs_mmv Világító mennyezeti plasztika / tervezés és kivitelezés Művészetek Palotája / VIP terem / Budapest / Zoboki, Demeter és Társai Építésziroda / 2004 A mennyezeti plasztika egy 12 m2 méretű, az álmennyezeti rendszerbe illeszkedő felület cmes modulokból épült össze. Minden egyes modulon raszter mentén üvegből készült "csillók" és nagyobb üveghólyagok helyezkednek el. A megvilágítást fénycsövek biztosítják Magyar Formatervezési Díj, Különdíj 2006 BIO 20, Ljubljana, Honorable Mentioned Üvegszemek Falba épített, ragasztott üvegtömbök / tervezés és kivitelezés Városi Sportcsarnok / Szombathely / Építész Stúdió Kft. / 2004 A sportcsarnok falába közel 80 db, nagyméretű, ragasztott, csiszolt üvegtömb került beépítésre, melyek bevezetik a természetes fényt a belső térbe. A tömbök belsejében tükröződő formák vannak, ezek teszik érdekessé a közeli nézőpontokat.

21 Nextlab A Nextlab egy 2004-ben alakult alkotóközösség amely az új technológiák és a művészet határmezsgyéjén dolgozik a legkülönbözőbb területekről érkező szakemberekkel, művészekkel, tervezőkkel. 1575,42 MHz Szatelit-vezérelt kinetikus szobor Tervezés / kivitelezés / 2005 A térben elhelyezett 6 darab, egymáshoz illesztett modulból álló objektum minden eleme szomszédos társától függetlenül mozog. Minden modul végpontja egyben a soron következő modul kezdőpontja. A elemek folyamatos és lassú mozgása pillanatról pillanatra változtatja az installáció képét. A GPS rendszer 24 műholdja 6 különböző pályán kering a Föld körül. Az objektum minden modulja egy-egy ilyen orbitot reprezentál és egy, az installáció felett elhelyezett vevőből nyert adatok alapján az orbitális pályákat követve mozog.

22 Szövetség '39 + Nextlab Homo lumens_mmvii Kinetikus világító üveghomlokzat / művészeti terv / vezérléstervezés / kivitelezés Lánchíd 19 Design Hotel / Budapest / építész tervezők ifj. Benczúr László és Sugár Péter / 2007 A 200 m2-es üveghomlokzat mozgásával, színének és fényének változásaival az épület környezetéből vett, egyidejű időjárási adatokra reagál. Mechanikáját és világítását saját fejlesztésű szoftver irányítja. Az üveglamellák homokfújt és festett mintázattal rendelkeznek, melyek nappal az árnyékolási funkciót elégítik ki, éjjel pedig vetítőfelületként szolgálnak a világítás számára. A homlokzat a szálloda marketingje számára jól kommunikálható, egyedi és emblematikus elemekkel rendelkezik. Díjak, elismerések: 2007 Magyar Formatervezési Díj 2007 DesignBoom, Bright Led (Dél-Korea), 3. hely lanchid19.blogspot.com

23 V45 Zajszintre reagáló, világító, homlokzati üvegpanelek / tervezés / kivitelezés Átrium Park irodaház / Budapest / Wing Tervező Rt. / 2007 Az üveg függönyfalon és az irodák ablakaiban 155 db világító üvegpanel helyezkedik el, melyek mindegyike saját, keretbe rejtett LED világítással rendelkezik. Az üvegpanelek felületi kiképzésének segítségével keltettünk olyan hatást, mintha a LED-ek a felületen lennének. Ezzel a projekt költséghatékonyabb lett. A panelek sötétedés után kezdenek világítani. Fényüket saját fejlesztésű szoftver vezérli, annak megfelelően, hogy mekkora a gépjárműforgalom az épület előtt. v45-atriumpark.blogspot.com AER Szélmozgásra reagáló homlokzati mintázat / tervezés / mintadarab kivitelezés / A terv sajátos megoldását adja a felületi mintaképzésnek. Alkalmas bármilyen, raszterizált mintázat létrehozására azzal a többlettel, hogy a raszterpontok plasztikusak, tehát nagyobb felületen hordozzák a színt, illetve különböző nézőpontokból más-más vizuális képet adnak. Ezen felül, az egyes raszterpontokhoz csatlakoztatott, levélszerű toldalék alkalmassá teszi arra, hogy a szélmozgást lekövető, dinamikus felület jöjjön létre. Előnye a környezettudatosság, hiszen hozzáadott energia nélkül hoz létre állandóan változó vizuális élményt.

24 Geppetto geppetto.hu A Geppetto Labor a Geppetto Design Studio fejlesztő - kutató részlege. Feladata a belsőépítészetben felhasználható különleges technológiák, anyagok és formatanulmányok készítése, tesztelése és gyakorlatba ültetésének előkészítése. Air1 Elektrosztatikus átlátszó hangfal / 2006 Formatervezési nívódíj / technológiai különdíj Nemzetközi kiállítások A Geppetto Labor állandó résztvevője a legrangosabb nemzetközi formatervezői kiállításoknak, formaterveiket neves nemzetközi cégek veszik gyártásba. London / 100% Design / 2003 Milano / Salone Satellite / 2006 / 2005 / 2004 Tokyo / Lifestyle tendence / 2007 New York / Design society annual exhibition / 2008 Művészeti konzultáció A Geppetto Labor hazai úttörője az intelligens anyagok építészeti projektekben való felhasználásának. Több építésziroda, (Medveczky és Gothard, FL építésziroda, Arkitektor) reklámügynökség (Leo Burnett, Grey) valamint művészeti társulás (Nextlab) veszi igénybe konzultációs szolgáltatását.

25 Tervezés A Geppetto iroda 13 éve készít egyedi bútorterveket és belsőépítészeti terveket, melyek kivitelezési projektmenedzsmentjét is elvégzi. A kivitelezésben saját asztalos műhelye és kialakult beszállítói és alvállalkozói háttér segíti. A problémamentes munkát az iroda kivitelezés orientált gondolkodása és sokrétű szakmai felkészültsége teszi lehetővé. Nagyobb projektmenedzselési és kivitelezési munkák: BL Yachtclub 153 luxusapartmanjának teljes bútorozása Ghana resources amerikai bányavállalat Accra-i irodaházának belsőépítészeti tervezése Park Inn Sárvár szálloda közösségi tereinek kivitelezése évente kb. 20 luxus lakás és ház (Bp, Bécs, London, Párizs) belsőépítészeti tervezése és kivitelezése

Kedves Olvasó! TARTALOMJEGYZÉK. Egyre népszerûbb a fenntartható építészet és a környezettudatos

Kedves Olvasó! TARTALOMJEGYZÉK. Egyre népszerûbb a fenntartható építészet és a környezettudatos TARTALOMJEGYZÉK Épületgenetikai szakkiállítás 2 Épületautomatikai rendszerek másként 3 Solaraction 4 Foton ablak és ajtó 5 Komfort rádióhullámokkal 6-7 Mire kell odafigyelünk Õsszel? 8 20 éves a Stiebel

Részletesebben

Megújuló energiaforrások napjainkban

Megújuló energiaforrások napjainkban Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Nagy László Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium, 5340 Kunhegyes, Kossuth L. u. 15-17. OM azonosító: 036056 Megújuló energiaforrások napjainkban Innováció, project Készítette:

Részletesebben

Bölcsőde és óvoda energiatakarékos átalakítása megújuló-energia hasznosításával

Bölcsőde és óvoda energiatakarékos átalakítása megújuló-energia hasznosításával Bölcsőde és óvoda energiatakarékos átalakítása megújuló-energia hasznosításával Bölcsőde és Óvoda, mint középület energiatakarékos átalakítása és megújuló energiahasznosítási technológiája 1.1. Közintézmények

Részletesebben

Beruházások 4-19 Szakértői rovatok 20-30 Rekonstrukciók 31-41 PRO ARCHITECTURE ÁRKÁD ÉPÍTÉSZETI-ÉPÍTOIPARI MAGAZIN. 2015/2. www.proarchitecture.

Beruházások 4-19 Szakértői rovatok 20-30 Rekonstrukciók 31-41 PRO ARCHITECTURE ÁRKÁD ÉPÍTÉSZETI-ÉPÍTOIPARI MAGAZIN. 2015/2. www.proarchitecture. Beruházások 4-19 Szakértői rovatok 20-30 Rekonstrukciók 31-41 PRO ARCHITECTURE ÁRKÁD ÉPÍTÉSZETI-ÉPÍTOIPARI MAGAZIN 2015/2. www.proarchitecture.hu Anna Grand Hotel**** Wine & Vital, a balatonfüredi Anna

Részletesebben

A NAPENERGIA. Fogalma. Története. Vágvölgyi Gusztáv

A NAPENERGIA. Fogalma. Története. Vágvölgyi Gusztáv A NAPENERGIA Vágvölgyi Gusztáv Fogalma A Napban lejátszódó magfúziós folyamatok során keletkező energia. Ennek az energiának egy része 3,8 x 10 26 J s -1 sugárzási teljesítménnyel szétsugárzódik a Napot

Részletesebben

MARKÓ BALÁZS GONDOLATVÁZLATOK EGY LAKÓÉPÜLET MEGSZÜLETÉSÉHEZ

MARKÓ BALÁZS GONDOLATVÁZLATOK EGY LAKÓÉPÜLET MEGSZÜLETÉSÉHEZ MARKÓ BALÁZS GONDOLATVÁZLATOK EGY LAKÓÉPÜLET MEGSZÜLETÉSÉHEZ GONDOLATVÁZLATOK EGY LAKÓÉPÜLET MEGSZÜLETÉSÉHEZ MARKÓ BALÁZS ÉPÍTÉSZ TÉM A V E Z E T Ő: DR. BACHMAN ZOLTÁN DL A KOSSUTH - DÍJAS ÉPÍTÉS Z EGYETEMITANÁR

Részletesebben

A megújuló energiaforrások alkalmazási lehetőségei egyéni és közösségi szinten

A megújuló energiaforrások alkalmazási lehetőségei egyéni és közösségi szinten Ökorégió Alapítvány A Fenntartható Fejlõdésért A megújuló energiaforrások alkalmazási lehetőségei egyéni és közösségi szinten Kiadta: Ökorégió Ala pít vány, 8977 Dötk, Fõ u. 39. Tel./fax: 83/376-178 E-mail:

Részletesebben

Belsõépítészet, biztonságtechnika. 2009. december

Belsõépítészet, biztonságtechnika. 2009. december Belsõépítészet, biztonságtechnika 2009. december Sunwood kültéri faburkolatok Alapanyag: Előnyei: hőkezelt kőrisfa nem reped, nem vetemedik kiemelkedő tartósság, kemény felület többfelé profillal kapható

Részletesebben

Építőipari ismeretek

Építőipari ismeretek Nyugat-magyarországi Egyetem Dőry István, Hantos Zoltán, Karácsonyi Zsolt, Lonsták Nóra, Szabó Péter Építőipari ismeretek Műszaki metaadatbázis alapú fenntartható e-learning és tudástár létrehozása TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0067

Részletesebben

VII. A NAPENERGIA HASZNOSÍTÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI HÓDMEZŐVÁSÁRHELY TÉRSÉGÉBEN

VII. A NAPENERGIA HASZNOSÍTÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI HÓDMEZŐVÁSÁRHELY TÉRSÉGÉBEN VII. A NAPENERGIA HASZNOSÍTÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI HÓDMEZŐVÁSÁRHELY TÉRSÉGÉBEN 1. BEVEZETÉS Mint ismeretes, az életminőség szubjektív kategória, azonban a szubjektum (egyén) általános törekvése, igénye a viszonylagos

Részletesebben

szakinfo építészet online kiadásunk: szakinfo-epiteszet@europe.com www.szakinfo-epiteszet.hu ENERGIATUDATOS ÉPÜLETEK, INTELLIGENS OTTHONOK

szakinfo építészet online kiadásunk: szakinfo-epiteszet@europe.com www.szakinfo-epiteszet.hu ENERGIATUDATOS ÉPÜLETEK, INTELLIGENS OTTHONOK szakinfo építészet ENERGIATUDATOS ÉPÜLETEK, INTELLIGENS OTTHONOK 2011. október online kiadásunk: szakinfo-epiteszet@europe.com A pelletgyártás specialistája Minden, ami a pelletgyártáshoz kell! Friedli

Részletesebben

Technical Kft. Budapest legnagyobb kandalló bemutatóterme

Technical Kft. Budapest legnagyobb kandalló bemutatóterme 2009. március április Energiatakarékos és passzív házak Technical Kft. Budapest legnagyobb kandalló bemutatóterme 1103 Budapest, Kőér u. 16. Tel: 06 (1) 260-2290, Mobil: 06/20 341-1217, 06/20 9342-911,

Részletesebben

Környezetvédelmi koncepció ÖKO-TALPACSKA A HARSÁNYLEJTŐN

Környezetvédelmi koncepció ÖKO-TALPACSKA A HARSÁNYLEJTŐN Környezetvédelmi koncepció ÖKO-TALPACSKA A HARSÁNYLEJTŐN Környezetvédelmi koncepció ÖKO-TALPACSKA A HARSÁNYLEJTŐN Célkitűzés: Mintaértékűen minimalizált ökológiai lábnyommal építeni és élni. A pályamunkánk

Részletesebben

TDK dolgozat AZ EMBERI MOZGÁS ENERGIAHASZNOSÍTÁSA PIEZOELEKTROMOS ELVEN

TDK dolgozat AZ EMBERI MOZGÁS ENERGIAHASZNOSÍTÁSA PIEZOELEKTROMOS ELVEN BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR Gép- és Terméktervezés Tanszék TDK dolgozat AZ EMBERI MOZGÁS ENERGIAHASZNOSÍTÁSA PIEZOELEKTROMOS ELVEN Készítette: Csortán Beáta (K3RDPE)

Részletesebben

EÖTVÖS LÓRÁND TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR KÖRNYEZETTUDOMÁNYI ISKOLA NAPENERGIA HASZNOSÍTHATÓSÁGÁNAK ÁTTEKINTÉSE CSALÁDI HÁZAKBAN

EÖTVÖS LÓRÁND TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR KÖRNYEZETTUDOMÁNYI ISKOLA NAPENERGIA HASZNOSÍTHATÓSÁGÁNAK ÁTTEKINTÉSE CSALÁDI HÁZAKBAN EÖTVÖS LÓRÁND TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR KÖRNYEZETTUDOMÁNYI ISKOLA NAPENERGIA HASZNOSÍTHATÓSÁGÁNAK ÁTTEKINTÉSE CSALÁDI HÁZAKBAN SZAKDOLGOZAT Készítette: Salló Andrea V. biológia-környezettan

Részletesebben

Shape RAGYOGÓ ENERGIAFORRÁS A PROFILOK SZÁRNYAKAT ADNAK A GIROKOPTERNEK A SAJTOLT LÁMPAOSZLOPOK ÉLETEKET MENTENEK A KISMÉRETŰ PROFILOK SPANYOL MESTERE

Shape RAGYOGÓ ENERGIAFORRÁS A PROFILOK SZÁRNYAKAT ADNAK A GIROKOPTERNEK A SAJTOLT LÁMPAOSZLOPOK ÉLETEKET MENTENEK A KISMÉRETŰ PROFILOK SPANYOL MESTERE Shape A Sapa vállalatcsoport magazinja # 2 2007 A PROFILOK SZÁRNYAKAT ADNAK A GIROKOPTERNEK A SAJTOLT LÁMPAOSZLOPOK ÉLETEKET MENTENEK A KISMÉRETŰ PROFILOK SPANYOL MESTERE RAGYOGÓ ENERGIAFORRÁS A napelemek

Részletesebben

Benapozásvizsgálat, passzív napenergia-felhasználás

Benapozásvizsgálat, passzív napenergia-felhasználás Benapozásvizsgálat, passzív napenergia-felhasználás A kedvező benapozás megteremtésének célkitűzése különösen indokolt, mert a civilizált országok lakossága napi életének 80-90 százalékát napfénytől elzárt

Részletesebben

proarchitecture çrk d 2015/1.

proarchitecture çrk d 2015/1. proarchitecture çrk d 2015/1. hirdetes çrkçd tartalom çrkçd ARGO-HUNGARY KFT. 1103 Budapest, X. ker. Gyömrői út 76-80. Bejárat: 1105 Budapest, X. ker. Vaspálya u. 53. Irodai telefon: +36-1-431-8554 Fax:

Részletesebben

ÉPÍTÉSZET SZERKEZETEK. w w w. t e r v l a p. h u. Ára: 890 Ft

ÉPÍTÉSZET SZERKEZETEK. w w w. t e r v l a p. h u. Ára: 890 Ft ÉPÍTÉSZET ÚJDONSÁGOK RÉSZLETEK SZERKEZETEK Ára: 890 Ft w w w. t e r v l a p. h u A szentély kutatása, a kutatás szentélye / Kreatív brit ráncfelvarrás / Campus zöldbe csavarva / Téma: ipari dizájn / Díjazott

Részletesebben

Megújuló természetes anyagokból tartós hőszigetelés télen, nyáron!

Megújuló természetes anyagokból tartós hőszigetelés télen, nyáron! Medencefűtések Pedelec kerékpárok Nanotechnológia Díszkert a nappaliban Zajvédő falak Műgyanta padlók Paplanok, paplan töltetek Magyarországon: 388 Ft Szlovákiában: 2,29 EUR Szerbiában: 214 Din Romániában:

Részletesebben

Dr. Hajnóczi Péter és Eltér István beköszöntője. Kelenföld Bikás park Újbuda központ Móricz Zsigmond körtér

Dr. Hajnóczi Péter és Eltér István beköszöntője. Kelenföld Bikás park Újbuda központ Móricz Zsigmond körtér 2014. szeptember építész közlöny műhely magyar építész kamara 235 M4 metró, Budapest Fotó: Bujnovszky Tamás Dr. Hajnóczi Péter és Eltér István beköszöntője Az M4-es metró tervezéséről Kelenföld Bikás park

Részletesebben

Készítette: MENGYÁN TAMÁS

Készítette: MENGYÁN TAMÁS A NYÁRI NAPENERGIA ÁLTAL SZOLGÁLTATOTT HŐMENNYISÉG HOSSZÚ IDŐTARTAMÚ TÁROLÁSA ÉS FELHASZNÁLÁSA Készítette: MENGYÁN TAMÁS KÖRNYEZETTAN BSC PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM, Környezettudományi Intézet 2010. június

Részletesebben

Innovációs Pályázat Kutatásfejlesztés Teljesen önellátó üvegház létesítése, megújuló energia rendszer kialakításával

Innovációs Pályázat Kutatásfejlesztés Teljesen önellátó üvegház létesítése, megújuló energia rendszer kialakításával Innovációs Pályázat Kutatásfejlesztés Teljesen önellátó üvegház létesítése, megújuló energia rendszer kialakításával 1. Innováció célja, leírása 1.1 Innováció célja, A mai világban nagy hangsúlyt kellene

Részletesebben

SZÍNPAD. Elôadómûvészetek technikája. VII. évfolyam 3. szám 2011. szeptember

SZÍNPAD. Elôadómûvészetek technikája. VII. évfolyam 3. szám 2011. szeptember VII. évfolyam 3. szám 2011. szeptember 945 Ft T A R T A L O M 4 PIAC FELÉ FÉLÚTON (Dr. Venczel Sándor) Bemutatjuk 5 A MOM A MOM Kulturális Központ és Gesztenyéskert funkcióbôvítô fejlesztése 2011 nyarára

Részletesebben

Cím: Otthoni lakószoba hangszóró elhelyezkedésének akusztikai tervezése számítógépes szimulációval

Cím: Otthoni lakószoba hangszóró elhelyezkedésének akusztikai tervezése számítógépes szimulációval Cím: Otthoni lakószoba hangszóró elhelyezkedésének akusztikai tervezése számítógépes szimulációval Kálmán József Rádiórendszerek szakirány, főiskolai képzés kalmanjoc@freemail.hu belső konzulens: Dr. Wersényi

Részletesebben

2 0 1 5 / 1 / j a n u á r / f e b r u á r w w w. t e r v l a p. h u. Ára: 890 Ft A FÉNY FOGLALATA HERMAN HERTZBERGER ÜZENETE

2 0 1 5 / 1 / j a n u á r / f e b r u á r w w w. t e r v l a p. h u. Ára: 890 Ft A FÉNY FOGLALATA HERMAN HERTZBERGER ÜZENETE A FÉNY FOGLALATA HERMAN HERTZBERGER ÜZENETE KÖNYVTÁR MINT KULTÚRPALOTA FÉNY A FÖLD ALATT EMLÉKEZET ÉS INVENCIÓ FÉNNYEL ÁTTÖRT BETONHÉJ AZ IDÕKAPU ELÕTT ÉS MÖGÖTT A HIT ÉS A KÖZÖSSÉG EREJE INTROVERTÁLT

Részletesebben

SZENT ISTVÁN EGYETEM ENERGETIKAI CÉLÚ SZÉLMÉRŐRENDSZER KIALAKÍTÁSA. Doktori (Ph.D.) értekezés. Schrempf Norbert. Gödöllő 2007.

SZENT ISTVÁN EGYETEM ENERGETIKAI CÉLÚ SZÉLMÉRŐRENDSZER KIALAKÍTÁSA. Doktori (Ph.D.) értekezés. Schrempf Norbert. Gödöllő 2007. SZENT ISTVÁN EGYETEM ENERGETIKAI CÉLÚ SZÉLMÉRŐRENDSZER KIALAKÍTÁSA Doktori (Ph.D.) értekezés Schrempf Norbert Gödöllő 2007. A doktori iskola Megnevezése: Műszaki Tudományi Doktori Iskola Tudományága: Agrárműszaki

Részletesebben

PASSZÍVHÁZAK TERVEZÉSÉNEK ALAPJAI

PASSZÍVHÁZAK TERVEZÉSÉNEK ALAPJAI Debreczy Zoltán PASSZÍVHÁZAK TERVEZÉSÉNEK ALAPJAI Energetikai-mûszaki szemléletû segédlet passzívháztervezôknek, -építôknek és -használóknak Készült a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium megbízásából

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT. A napenergia mint megújuló energiaforrás alkalmazhatósága. konkrét családi házra

SZAKDOLGOZAT. A napenergia mint megújuló energiaforrás alkalmazhatósága. konkrét családi házra Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Kőolaj és Földgáz Intézet Gázmérnöki Intézeti Tanszék SZAKDOLGOZAT A napenergia mint megújuló energiaforrás alkalmazhatósága konkrét családi házra Készítette:

Részletesebben

T A R T A L O M. Díszlettervezés. Vetítéstechnika. Színpadtechnika. 44 SZÍNPADI FÜGGÖNYRENDSZEREK (Matthias Stelzl)

T A R T A L O M. Díszlettervezés. Vetítéstechnika. Színpadtechnika. 44 SZÍNPADI FÜGGÖNYRENDSZEREK (Matthias Stelzl) T A R T A L O M 4 TUDÁS ÉLMÉNY KÖZÖSSÉG ALKOTÁS (Szente Béla) Agora-program Csabagyöngye Kulturális Központ 5 BÉKÉSCSABA GYÖNGYE AGORA-PROJEKT (Belanka Csaba István) Több mint 2 milliárd forintból épült

Részletesebben