Pannon Art Projekt!Wow

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Pannon Art Projekt!Wow"

Átírás

1 Pannon Art Projekt!Wow Olyan, mintha most látnád először A pályázati anyag készítői: Szövetség '39 Baróthy Anna / formatervező, szobrász Bozsó Melinda / üvegtervező Kolozsvári Csenge / installációtervező Nextlab Szakál Péter / interakció tervező Szakál Tamás / médiaművész Kangyal András / interakció tervező Geppetto Bauer Polla / építész Elek Márton / formatervező Kucsera Péter / designstratégia

2 Koncepció Legtöbbször nem vagyunk tudatában annak, hogy cselekedeteink milyen mértékben befolyásolják nem csak a saját életünket, de bármilyen jelenséget. És nem vagyunk tudatában annak sem, hogy a természeti jelenségek milyen mértékben vesznek körül minket, és befolyásolnak bennünket. Ez egy folyamatosan változó, kölcsönhatásokon alapuló rendszer, melynek eredményei kiszámíthatatlanok. A hő, a fény, a hangok, illatok nyomtalanul alakulnak át vagy "vesznek el". Sok jelenség érzékszerveinkkel vagy nem észlelhető vagy legalábbis láthatatlan formában van jelen. Bizonyos határok közt érzékeljük ugyan az ingereket, természetük, jelentőségük, azonban, észrevétlen marad számunkra. Pályázatunk egy központi programra épül, melynek vezérfonala a környezetünkben zajló folyamatok, elsősorban különböző hullámjelenségek sajátos szemszögből való láttatása, érzékelhetővé tétele, tudatosítása. Projektjeink nem csak megfigyelésre, de felfedezésre is ösztönöznek, a rácsodálkozás élményével ajándékoznak meg. Tudatosítják, hogy egyéni cselekedeteink vagy puszta jelenlétünk is lényeges változásokat okozhatnak környezetünkben. Javasolt installációk: Tükörcsepp Munker Szélforgó Víznyom Hangmoha Napreflektor Hullámlugas Légvirág

3 1. Tükörcsepp megfigyelés / időjárás / környezet / változás / tükröződés / vízcsepp Projektleírás A Tükörcseppek változatos alakú, plasztikus tócsák. A felvetés a hétköznapok rutinszerű eseményeiből való kiszakadást célozza meg. A parkba belesimuló objektumok a megfigyelés, rácsodálkozás, megpihenés helyei. A földből kiemelkedő, plasztikus, tükröző felületű cseppek, leginkább a felettük lévő légtér eseményeit gyűjtik össze. Egy szokatlan nézőpontból újra észrevehetünk régóta elhanyagolt jelenségeket, megfigyelhetjük az időjárással összefüggő légköri változásokat egyetlen óriási vízcsepp felületén. Az objektumok funkcionális szerepet is betöltenek. Az aktuális időjárás megfigyelésén túl előrejelzést is kaphatunk a közelükben. Az üreges szerkezetű objektumok belsejében barométer és hangszórók helyezkednek el. A barométer adatokat gyűjt a levegő páratartalmából, ami alapján, egy egyszerű hozzárendelés szerint a tócsák belsejéből a várható időjárásra utaló hangokat hallhatunk kiszűrődni.

4 Helyszín A cseppek bárhol elhelyezkedhetnek a park területén. A legszerencsésebb, ha frekventáltabb, sétálásra alkalmas kerti szakaszokra telepítjük, az épület körülbelül 60 méteres körzetében. Műszaki paraméterek A cseppek körülbelül 10m x 10 m befoglaló formájú amorf objektumok. Felépítésük: szerelt vagy hegesztett fémváz, rajta szénszálas erősítésű, szerelhető, UV-stabil műgyanta burkolat. A műgyantaburkolat egyedileg épített sablonformán készül. A külső tükröző felület a már összeépített műgyantaburkolatra épül rá, kasírozott, ragasztott, vékony fémlemezburkolat, utólagos magasfényű polírral felületkezelve. Az energiaellátást biztosító napelem vagy napelemek a forma tetején találhatóak. A beltérben elhelyezett műszerek egy szerelőnyíláson érhetőek el. A cseppek szétszerelhetőek és áttelepíthetőek. Az objektumba 5-5 db 50 W teljesítményű hangszórót helyezünk el, a belső fémvázra rögzítve. A karbantartás egyszerű, három havonta szükséges tisztítás és műszaki karbantartás. A telepítés kisebb mértékű földmunkát is igényel. A műtárgyak fém vázszerkezete alapozással rögzül a talajhoz. A csapadékelvezetést célszerű megoldani a tárgyak 2 m-es környezetében. A beépítést helyszíni összeszerelés előzi meg. A szereléshez szükséges állványzatot és emelő szerkezeteket az építtető biztosítja..energiafelhasználás Az installáció, felépítését követően, nem igényel további telepített energiát. Méretezett napelemen keresztül csak a napfény energiáját használja, alakítja át hanggá, működteti a barométert, a hangszórókat, ha szükséges egy kisméretű adatrögzítőt. Megvalósításban résztvevő partnerek Mad-werk Kft. (lakatos munkák) Határ-T Plusz Kft. (fémmunkák) Mes Kft. (elektronika)

5 2. Munker természet / napsugárzás / feltöltődés / megújulás / energia / árny / fény Projektleírás A munka a szabadban felfrissít, a változatosság, a rugalmasabb környezet hatékonyabbá teszi a munkát. Egyes munkafázisok közösségben, kisebb csoportokban jobb teljesítménnyel végezhetők, időnként viszont a magányos elvonulásra is szükségünk lehet. Olyan rugalmas, kültéri munkaállomásokat terveztünk, melyek energiaellátása teljes mértékben napenergiával történik. Lehetőséget adnak, hogy a dolgozók kis csoportban vagy akár egyedül kimehessenek a munkahelyüket övező kertbe számítógéppel dolgozni, csoportos megbeszéléseket tartani. Mivel napenergiát használunk, ezek az állomások csak megfelelő napsugárzás hatására töltődnek, intenzív használat után pedig lemerülnek, ezzel is inspirálják a dolgozókat a pár óránkénti továbbköltözésre egy másik állomáshoz, vagy akár visszatérésre a belső irodai terekbe. A néhány óránkénti pár perces séták jó hatással vannak a munka hatékonyságára, és a közös munkafázisoknak csoporterősítő szerepe is van. Aki használja a napelem által előállított elektromos áramot, a saját bőrén tapasztalhatja, mennyi energiát használ munkája során, s az mennyi idő alatt fedezhető egy megújuló energiaforrás segítségével. A munkaállomások különböző méretekben készülnek, 3 főstől 7 fős méretig, így alaprajzban a cég felépítési struktúráját is tükrözik. A munkaállomásokhoz egy, a kerten végighullámzó ösvény vezet, minden helyszínnél jelzőfény mutatja a tárolt energiamennyiség pillanatnyi állapotát. Esténként a fények erőssége kirajzolja a napi energiafelhasználás mennyiségét, a merülőben lévő akkumulátorok fénye fokozatosan halványul.

6 Helyszín Az épületet körülölelő kertben kap helyet. Műszaki paraméterek Beépített napelem rögzítése, mérés utáni elhelyezése, előzetes energiamérleg készítése. Napelem szükséges kiegészítő berendezései: akkumulátor, inverter. 130 Wattos GHT-2 napelem 48V NBA Akkumulátorbank Banner 230A 12V 800 ciklus Napelemes akkutöltő: Tarom 440/48V töltő Inverter:1db Steca XPC V Inverter valódi teljesítmény: 2200 W 30percig, folyamatos: 1600W Energiafelhasználás A munkaállomás elektromos energiát használ egy akkumulátor töltéséhez, melyre laptopok köthetők, illetve egy jelzőfényt működtet. Az elektromos energiát 2 db 130 Watt teljesítményű GHT-2 napcella állítja elő, és beépített akkumulátor tárolja. Megvalósításban résztvevő partnerek Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék Moreno Kft. (asztalosmunkák) Geo-Montan Kft.

7 3. Szélforgók áramlás / nézőpont / szél / forgás / irány / mozgás Projektleírás Klasszikus szélkakas-elven működő, szabadtéri installáció. Tömegszerű megjelenésével több nézőpontú, gazdag vizuális és térélményt okoz. Méretei alkalmassá teszik arra, hogy a területen mozgó emberek közvetlenül is felfedezhessék: bolyongásra ösztönöz és nem csak a látható de a hallható és tapintható ingerekre is felhívja a figyelmet. Az installáció megjelenésében emlékeztet a rajokban élő és mozgó élőlényekre, például halrajra vagy tömegesen repülő madarakra. Ezek irányváltoztatásaira jellemző, hogy egy pontból (a vezérállattól) kiindulva, hullámszerűen jönnek létre. Az információ átadása szomszédos egyedek közt történik. Az installáció hangsúlyozni kívánja az összetartozás élményét, az egymás általi, jó értelemben vett befolyásoltságot, a sodrás, sodródás hangulatát. A Szélforgók csavarodó, függőleges és vízszintes felülettel egyaránt rendelkező, lapszerű elemek. Ezek, egyrészt az oszlop tengelye mentén, másrészt saját tengelyük körül forognak. Így már gyenge légmozgás hatására is mozgásba lendülnek. A lap oldalai különböző színre festhetőek, így a mozgás, forgás révén állandóan változó fény- és színhatást keltenek. Az installáció tömegének kialakítása mind oldalirányból, mind felülről nézve hullámos és az irányváltoztatások is hullámszerűen következnek be. Az installáció akkor tud jól működni, ha tömeget képes megjeleníteni. Minden egyes szélforgónak saját tartóoszlopa van. Az oszlopok különböző magasságúak, emiatt jön létre oldalnézetben a hullámszerű tömegforma. A legalacsonyabb oszlop is magasabb, mint egy ember, így az installáció képes magába fogadni felfedezőjét.

8 Helyszín Az installáció előnye, hogy jól telepíthető. Tájolását tekintve úgy helyezendő el, hogy egyes részei alkalmasak legyenek az uralkodó szélirányból jövő légmozgásokat fogadni, más részeit viszont kevésbé vagy csak ritkán érje a szél. Ezzel biztosítható a tömeg hullámszerű mozgása. Olyan helyszínre érdemes telepíteni, ahol biztosítható az épületből való rálátás és a könnyű megközelíthetőség is, pl. az épület bejáratához vezető út mellé vagy az átrium mögötti kertrészre. Műszaki paraméterek Az oszlopok magassága 2-3,5 m között változó. Anyaguk 3 cm átmérőjű, felületkezelt acélcső, tetején csapágyas kialakítással. A cső földbe süllyesztett betonalapba van rögzítve. A szélkakasok anyaga festett alumínium, felületük egyenként kb. 0,2 m2. Egyensúlyi pontjuknál zárt tokban további két csapágy biztosítja a forma saját tengelye körüli forgását. Az elemek helyszíni rögzítése földmunkát és betonozást igényel. Energiafelhasználás Az installáció, felépítése után nem igényel további hozzáadott energiát. Működését, változásait a szél iránya és ereje valamint a napfény befolyásolja. Megvalósításban résztvevő partnerek Mad-werk Kft. (lakatosmunkák) Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Áramlástan Tanszék

9 4. Víznyom hullámzás / lépés / vízfelszín / nyomás / interferencia Projektleírás A bevezető fő gyalogos útvonal mentén helyezkedik el az épület nyugati szárnyához csatlakozó mesterséges tó. A medence vízfelszínén apró, úszó objektumok helyezkednek el, melyek a vízfelület és annak közelében elhaladó emberek érzékeny kapcsolatára hívják fel a figyelmet egy egyszerű interakcióval. A járda burkolatába eltérő felületi mintázattal rendelkező lépőkövek vannak beépítve. Ezek alatt lépésérzékeny légzsákok helyezkednek el, melyekből a nyomás hatására kiáramlik a levegő. Ez aktivizálja az úszó jeladókat, melyek ritmikus hullámzást generálnak a vízfelszínen. A burkolaton végighaladó emberek, ezáltal, akarva-akaratlanul interferáló hullámjelenséget generálnak a medencében.

10 Helyszín Az épületbe vezető sétány és a mellette lévő medence. Műszaki paraméterek A járda lépőkövei alá 80 db lépésérzékeny légzsák kerül beépítésre. A burkolati járófelület nyomás hatására kis mennyiségű sűrített levegőt állít elő a 6mm átmérőjű, flexibilis, poliamid csőrendszerben. A flexibilis csövek rozsdamentes csatlakozókkal vannak ellátva. A levegő csőrendszerben történő utánpótlásához szükséges 1db csendes kompresszor is. Energiafelhasználás A hullámzást a kőre lépő ember mozgásenergiája és testének súlya együttesen eredményezi. Egyedüli energiabetáplálást a rendszer hetenkénti, sűrített levegővel való automata utántöltése igényel, amit egy 100 W-os kompresszor 10 perces működése biztosít. Megvalósításban résztvevő partnerek Hidromatic Kft. (hullámgenerátor fejlesztés) Pneumat Kft. (pneumatikus elemek fejlesztése és gyártása) Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék

11 5. Hangmoha hang / látható / frekvencia / fűtőszál / termokromatikus Projektleírás A recepciós pult mögötti falfelületen a környező térben tartózkodó emberek által keltett hangokat jelenítjük meg. A hangok forrásának helyétől, a hangok intenzitásától és a hangmagasságtól függően folyamatosan változó mintázat rajzolódik ki a teljes falfelületen. A három paraméter szerint változó mintázat az emberi jelenléttel szorosan összefügg, az azt megjelenítő analóg kijelzőként, dinamikus képként foghatjuk fel. A megjelenítés technikája lehetővé teszi, hogy a hangesemények képei emlékszerűen megmaradjanak, késleltetve múljanak el a hang megszűnése után. A megérkezés terét olyan mikrofonokkal figyeljük, melyek a jelenlévő emberek hangkeltéseit (nem az elhangzott szavakat) fogják fel. Ezeket megszűrve skálázható jelet kapunk, amit a hangok intenzitása és frekvenciája (hangmagasság) is változtat. A falfelület minden egyes pontja megfelel a várótér egyegy pontjának. A falfelületre vékony fűtőszálakat hordunk fel amelyek az adott megjelenítési helyeken vonalasan helyezkednek el. A fűtőszálakat vékony vakolattal borítjuk, és a falfelületet termokromatikus pigmentekkel kevert festékkel (termofesték) vonjuk be. Amint valaki megszólal a várótérben, a mikrofon érzékeli a hangját és a beszélő helyének megfelelő ponton a falon bekapcsolja a megfelelő fűtőszálat. A fűtőszál felmelegíti a falat a fűtőszál vonalában. Ennek hatására a termofesték elszíneződik. Amint a beszéd megszűnik, a fűtőszál kikapcsol, de a fal lassabban hűl le, ezért egy ideig még látszik, hogy az adott helyen hangesemény történt. Ezzel a megjelenítési módszerrel megszűnik a kijelzőkre jellemző pixelesség, tükröződés vagy fényforrás jelleg. A fal hagyományos, festett felületnek tűnik, de a mintázat tetszőlegesen vezérelhető, így állandóan változó, mozgásban lévő, murális képzőművészeti alkotást kapunk.

12 Helyszín A bejárati recepció mögötti dekorációs falfelület. Műszaki paraméterek A teljes falfelület 9 x 2,3 m, azaz 20,4 m2. A fűtőszálak 1,5 mm átmérőjűek. A fűtőszálak rögzítése vékony vakolással történik. A termofesték 30 Cº feletti hőmérsékleten aktivizálódik. Energiafelhasználás A fűtőszálak átlagos használat esetén 0,6 kwh-ot fogyasztanak. Megvalósításban résztvevő partnerek H.W. SANDS CO RP. (termokromatikus pigmentek technológia)

13 6. Napreflektor fény / visszaverődés / szórás / interferencia / terjedés Projektleírás Az átrium területén mozgatható tükröket helyezünk el, amelyek segítségével napsugarak fénynyalábjait az üvegfelületeken elhelyezett mintázaton keresztül a közösségi terek különböző felületeire irányítjuk. Az üvegen tehát egy perforált mintázaton küldjük át a fényt és így struktúrák jelennek meg a közlekedők felületein. Ez a minta a nap mozgásával és a tükrök mozgatásával együtt lassan vándorol. Egy egyszerű rendszer mozgatja a tükröket úgy, hogy - a nap járását figyelembe véve - mindig a kompozíciónak megfelelő területen tartja a motívumot. A fénycsóvák irányításakor és a fényeket fogadó, üvegre ragasztott fóliák elhelyezésénél, az ebből kivágott minták méretének, fényáteresztő képességének kalibrálásakor nagy hangsúlyt fektetünk a vakító vagy bármely más, zavaró hatás elkerülésére.

14 Helyszín A projekt a kertben területén, a fólia átrium üvegfelületén és vetített tartalom pedig a közösségi terek különböző felületein található Műszaki paraméterek A vezérlést fényszenzorok kiértékeléséből nyert adatok alapján mikrokontrollerek végzik. Központi vezérlés nincs, minden egység saját adatai alapján pozicionálja tükrét. A készülékekbe az áram földben vezetett vezetéken jut el az épületben elhelyezett tápegységből. A fóliacsík vastagsága 50 cm, anyaga tükröződő kristályfólia. Tükörmodulok mérete: 30 x 20 x 15 sm Energiafelhasználás A tükrök áramfelvétele minimális. Csupán a vezérlő elektronika és a kis teljesítményű szervó motorok használnak áramot Megvalósításban résztvevő partnerek Hidromatic Kft. (robottechnika, elektronika) Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék

15 7. Hullámlugas mennyezet / mozgás / légáramlás / hullám / rezgés Projektleírás Az átrium mennyezetén elhelyezkedő, tükröződő és dinamikusan mozgó plasztikus felület. A mennyezetről merőlegesen lelógó, transzparens üvegcsövekből és az azokhoz csatlakoztatott, tükröződő felületű korongokból áll. Sajátos, téri megfogalmazását jelenti a hagyományos muráliáknak, kilép a mennyezet síkjából és kilép a statikusságból. A különböző hosszúságú üvegcsövek sűrűsödő-ritkuló rendszerben töltik ki a rendelkezésre álló területet, és alsó síkjuk egy hullámfelületet képez. Ettől eltérő hullámzású felület alakítható ki a korongok síkjából. A korongok a legkisebb légmozgásra megmozdulnak. A statikus és a dinamikus hullámfelület kontrasztja állandó vizuális ingerrel látja el a közösségi térben tartózkodókat. Ez, azonban, egy lassan és kis amplitúdóval változó inger, ami inkább pihentető, mint izgató hatású. A mennyezetre festett színes mintázat az üvegcsövek mögött csak a merőleges nézőpontokból fedi fel magát, így folyamatosan kíváncsisággal tölti el a nézőt, teljes feltérképezése aktív jelenlétet igényel. Az átriumba hatoló természetes fényt a fémkorongok a mennyezet és a plasztika felületére verik vissza, így az installáció környezetében gazdag fényjáték alakul ki. Alulról nézve a felület lassan hullámzó víz hatását kelti. Sötétedés után a plasztika az álmennyezet eredetileg is betervezett LEDvilágításával, vagy az álmennyezet fölé elhelyezett lámpákkal kelthető életre. Az installáció formailag élő és változó struktúra képzetét kelti, oldja és kiegészíti a közösségi tér statikus és tiszta üvegfelületekkel határolt, szigorú rendszerét.

16 Helyszín Az installáció jól telepíthető az átrium mennyezetének bármely részére. Műszaki paraméterek A meglévő álmennyezeti rendszerbe építendő be. Az üvegcsövek 20 mm átmérőjű, 2 mm falvastagságú, üvegtechnikai eljárással készített elemek. Az álmennyezetbe a kialakított peremüknél fogva, rugalmasan rögzíthetőek. A vékony fém vagy műanyag szálak a csövek felső végéhez csatlakoznak. A fémkorongok szintén minimális vastagságúak, szem előtt tartva az alaktartóságot. A teljes rendszer négyzetméterenkénti összsúlya nem haladja meg a 30 kg-ot. Megvilágítás igénye esetén a megfelelő helyeken elektromos kiállás szükséges. Energiafelhasználás Az elhelyezés után az installáció nem igényel az épület általános világításán túli energiát. Az álmennyezet fölé energiatakarékos fénycsöves megvilágítást javaslunk. Megvalósításban résztvevő partnerek Pataki Attila üvegtechnikus mester (üvegtechnika) Mad-werk Kft. (lakatosmunkák) Alfa-Ber Kft. (álmennyezeti elemek kialakítása)

17 8. Légvirág levegő / reaktív / felület / változó / légmozgás / jelenlét Projektleírás Ezzel az installációval az auditórium szellőzésének a jelenlévők létszámával összhangba hozását valósítjuk meg úgy, hogy közben egy időben változó, dinamikus szobrot (fali dekorációt) képezünk. Az auditórium falára az ülőhelyek számával egyező mennyiségű szellőző lyukat helyezünk, melyek egyesével vezérelve nyithatóak, így a mögöttük lévő (az épület gépészete által eleve hűtött-fűtött) térből a nyitott szelepek számával arányos mennyiségben végezhető a terem friss levegő ellátása. Az egyes szelepeket virágszerűen szétnyíló szirmok adják, melyek összecsukott (zárt) állapotban a háttérpanel színével egyezően észrevétlenek. Mivel a mennyezetre szerelt digitális kamera képének elemzéséből tudjuk, hogy hányan vannak a teremben, a megfelelő számú szelep (virágszirmok) nyitásával biztosítja a rendszer az automatikus szellőzést. A virágszirmok nyílásával életre kel a fali dekoráció, azok belső színes felületei a kinyílást követően láthatóvá válnak. Az egyes virágszirmok nyitott állapotát előfeszített rugók biztosítják. A nyitáshoz az egyes virágszirmokhoz kapcsolódó nyítómotor a rugó ellenében kiengedi a szirmokat, így biztosítva szabad áramlást az adott keresztmetszetben a levegőnek. A fali dekoráció nem egy statikus murália, hanem a teremben jelenlévők számával vezérelt mozgó, valóban lélegző "élőlény".

18 Helyszín Az auditórium pályázati felületként kijelölt fala, igény szerint bevonva a mennyezeti részt is. Műszaki paraméterek Auditórium falánál légtechnikai csatlakozási lehetőség, 50 cm falmélység a gépészet és a látszó falfelület között. Súly: kb. 20 kg/m2 Energia igény: 80 x 10 Watt időszakos energiaigény Fal installáció mérete: 3 x 5m = 15 m2 Energiafelhasználás Az épületbe amúgy is betervezett légtechnikai elemeken felül az egyes virágok mozgatásához szükséges villanymotorok fogyasztása nagyjából (a mozgások számától függően) egy energiatakarékos izzó fogyasztásával egyezik meg. Gyengeáramot igényel. Megvalósításban résztvevő partnerek Pneumat Kft. (robottechnika, elektronika, pneumatika) Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Épületgépészeti Tanszék Moreno Kft. (asztalosipari kivitelezés) Béflex Kft. (műanyagipari kivitelezés)

19 Referenciák A Szövetség '39 és a Nextlab tagjai rendszeresen dolgoznak közös projekteken, erre a pályázatra pedig a hasonló profillal rendelkező Geppetto Design Studio kreatív részlege a Geppetto Labor is társult hozzájuk. Mindhárom csapatnak többéves tapasztalata van a komplex művészeti, építészeti, formatervezési feladatok megoldásában. Megoldásaik az anyagokhoz és technológiákhoz való sajátos, kreatív hozzáállást tanúsítanak. Nem csak a tervezésben, de a gyártás, kivitelezésben is jártasak, széleskörű kivitelezői kapcsolatrendszerrel és projektvezetési gyakorlattal rendelkeznek.

20 Szövetség '39 szovetseg39.blogspot.com A Szövetség '39 művészeti műhely, mint gondolatgyűjtő bázis, körülbelül 2004 óta létezik. Állandó tagjai mellett az adott projekt jellegének megfelelöen toboroz a legkülönfélébb műfajokban tevékenykedő alkotókat. Fő profilja az építészeti, formatervezési és installációs területeken való művészeti tervezés. Széleskörű tapasztalattal rendelkezik az anyagok és gyártási technológiák tekintetében. Lbs_mmv Világító mennyezeti plasztika / tervezés és kivitelezés Művészetek Palotája / VIP terem / Budapest / Zoboki, Demeter és Társai Építésziroda / 2004 A mennyezeti plasztika egy 12 m2 méretű, az álmennyezeti rendszerbe illeszkedő felület cmes modulokból épült össze. Minden egyes modulon raszter mentén üvegből készült "csillók" és nagyobb üveghólyagok helyezkednek el. A megvilágítást fénycsövek biztosítják Magyar Formatervezési Díj, Különdíj 2006 BIO 20, Ljubljana, Honorable Mentioned Üvegszemek Falba épített, ragasztott üvegtömbök / tervezés és kivitelezés Városi Sportcsarnok / Szombathely / Építész Stúdió Kft. / 2004 A sportcsarnok falába közel 80 db, nagyméretű, ragasztott, csiszolt üvegtömb került beépítésre, melyek bevezetik a természetes fényt a belső térbe. A tömbök belsejében tükröződő formák vannak, ezek teszik érdekessé a közeli nézőpontokat.

21 Nextlab A Nextlab egy 2004-ben alakult alkotóközösség amely az új technológiák és a művészet határmezsgyéjén dolgozik a legkülönbözőbb területekről érkező szakemberekkel, művészekkel, tervezőkkel. 1575,42 MHz Szatelit-vezérelt kinetikus szobor Tervezés / kivitelezés / 2005 A térben elhelyezett 6 darab, egymáshoz illesztett modulból álló objektum minden eleme szomszédos társától függetlenül mozog. Minden modul végpontja egyben a soron következő modul kezdőpontja. A elemek folyamatos és lassú mozgása pillanatról pillanatra változtatja az installáció képét. A GPS rendszer 24 műholdja 6 különböző pályán kering a Föld körül. Az objektum minden modulja egy-egy ilyen orbitot reprezentál és egy, az installáció felett elhelyezett vevőből nyert adatok alapján az orbitális pályákat követve mozog.

22 Szövetség '39 + Nextlab Homo lumens_mmvii Kinetikus világító üveghomlokzat / művészeti terv / vezérléstervezés / kivitelezés Lánchíd 19 Design Hotel / Budapest / építész tervezők ifj. Benczúr László és Sugár Péter / 2007 A 200 m2-es üveghomlokzat mozgásával, színének és fényének változásaival az épület környezetéből vett, egyidejű időjárási adatokra reagál. Mechanikáját és világítását saját fejlesztésű szoftver irányítja. Az üveglamellák homokfújt és festett mintázattal rendelkeznek, melyek nappal az árnyékolási funkciót elégítik ki, éjjel pedig vetítőfelületként szolgálnak a világítás számára. A homlokzat a szálloda marketingje számára jól kommunikálható, egyedi és emblematikus elemekkel rendelkezik. Díjak, elismerések: 2007 Magyar Formatervezési Díj 2007 DesignBoom, Bright Led (Dél-Korea), 3. hely lanchid19.blogspot.com

23 V45 Zajszintre reagáló, világító, homlokzati üvegpanelek / tervezés / kivitelezés Átrium Park irodaház / Budapest / Wing Tervező Rt. / 2007 Az üveg függönyfalon és az irodák ablakaiban 155 db világító üvegpanel helyezkedik el, melyek mindegyike saját, keretbe rejtett LED világítással rendelkezik. Az üvegpanelek felületi kiképzésének segítségével keltettünk olyan hatást, mintha a LED-ek a felületen lennének. Ezzel a projekt költséghatékonyabb lett. A panelek sötétedés után kezdenek világítani. Fényüket saját fejlesztésű szoftver vezérli, annak megfelelően, hogy mekkora a gépjárműforgalom az épület előtt. v45-atriumpark.blogspot.com AER Szélmozgásra reagáló homlokzati mintázat / tervezés / mintadarab kivitelezés / A terv sajátos megoldását adja a felületi mintaképzésnek. Alkalmas bármilyen, raszterizált mintázat létrehozására azzal a többlettel, hogy a raszterpontok plasztikusak, tehát nagyobb felületen hordozzák a színt, illetve különböző nézőpontokból más-más vizuális képet adnak. Ezen felül, az egyes raszterpontokhoz csatlakoztatott, levélszerű toldalék alkalmassá teszi arra, hogy a szélmozgást lekövető, dinamikus felület jöjjön létre. Előnye a környezettudatosság, hiszen hozzáadott energia nélkül hoz létre állandóan változó vizuális élményt.

24 Geppetto geppetto.hu A Geppetto Labor a Geppetto Design Studio fejlesztő - kutató részlege. Feladata a belsőépítészetben felhasználható különleges technológiák, anyagok és formatanulmányok készítése, tesztelése és gyakorlatba ültetésének előkészítése. Air1 Elektrosztatikus átlátszó hangfal / 2006 Formatervezési nívódíj / technológiai különdíj Nemzetközi kiállítások A Geppetto Labor állandó résztvevője a legrangosabb nemzetközi formatervezői kiállításoknak, formaterveiket neves nemzetközi cégek veszik gyártásba. London / 100% Design / 2003 Milano / Salone Satellite / 2006 / 2005 / 2004 Tokyo / Lifestyle tendence / 2007 New York / Design society annual exhibition / 2008 Művészeti konzultáció A Geppetto Labor hazai úttörője az intelligens anyagok építészeti projektekben való felhasználásának. Több építésziroda, (Medveczky és Gothard, FL építésziroda, Arkitektor) reklámügynökség (Leo Burnett, Grey) valamint művészeti társulás (Nextlab) veszi igénybe konzultációs szolgáltatását.

25 Tervezés A Geppetto iroda 13 éve készít egyedi bútorterveket és belsőépítészeti terveket, melyek kivitelezési projektmenedzsmentjét is elvégzi. A kivitelezésben saját asztalos műhelye és kialakult beszállítói és alvállalkozói háttér segíti. A problémamentes munkát az iroda kivitelezés orientált gondolkodása és sokrétű szakmai felkészültsége teszi lehetővé. Nagyobb projektmenedzselési és kivitelezési munkák: BL Yachtclub 153 luxusapartmanjának teljes bútorozása Ghana resources amerikai bányavállalat Accra-i irodaházának belsőépítészeti tervezése Park Inn Sárvár szálloda közösségi tereinek kivitelezése évente kb. 20 luxus lakás és ház (Bp, Bécs, London, Párizs) belsőépítészeti tervezése és kivitelezése

LED LIGHTING NAPELEMES TERMÉKEK

LED LIGHTING NAPELEMES TERMÉKEK LED LIGHTING NAPELEMES TERMÉKEK NAPELEMES TERMÉKEK NAPELEMES KÜLTÉRI LÁMPA (LION-SOLAR-SL-9W -WY2) Oszlopra szerelhető, széles világítási szögű napelemes kültéri világítás, amely 3-4 m magasságba felszerelve

Részletesebben

Kerti világítástechnika

Kerti világítástechnika Technoconsult Kft. Kerti világítástechnika Az In-Lite BV holland vállalat a 1999-től aktív szereplője a kerti világítástechnikai piacnak. Az utóbbi évek innovatív mérnöki fejlesztéseinek köszönhetően megbízható,

Részletesebben

DESIGN? ÁRNYÉKOLÁS 2018-ban? GONDOLKOZZ ÉS TERVEZZ RENDSZERBEN! Innovatív koncepció a letisztult, modern otthonok tervezéséhez

DESIGN? ÁRNYÉKOLÁS 2018-ban? GONDOLKOZZ ÉS TERVEZZ RENDSZERBEN! Innovatív koncepció a letisztult, modern otthonok tervezéséhez DESIGN? ÁRNYÉKOLÁS 2018-ban? GONDOLKOZZ ÉS TERVEZZ RENDSZERBEN! Innovatív koncepció a letisztult, modern otthonok tervezéséhez Így alkothatunk egységes megjelenést otthonunkban! HOMLOKZAT BURKOLAT újépítésű

Részletesebben

4,5m PININFARINA FORMAVILÁGA

4,5m PININFARINA FORMAVILÁGA PININFARINA FORMAVILÁGA MINDANNYIUNK ÁLTAL ELFOGADOTT TÉNY, HOGY HASZNÁLATI TÁRGYAINK ÍGY A VÁROSKÉPET ALKOTÓ MINDEN EGYES ÉPÍTÉSZETI ELEM TERVEZÉSE ESETÉN NAGY HANGSÚLYT KELL HELYEZNI A FUNKCIÓ ÉS A FORMA

Részletesebben

Az érzô lámpa. Újdonság a Sarlamtól

Az érzô lámpa. Újdonság a Sarlamtól Az érzô lámpa Újdonság a Sarlamtól HAGYJA MAGÁT ELVARÁZSOLNI EGY MEGLEPÔ ÚJDONSÁGGAL Az automata világítási rendszerek tapasztalatait felhasználva a Sarlam egy új megoldást kínál ügyfeleinek. Az RF technológiának

Részletesebben

Koncepció, műszaki leírás

Koncepció, műszaki leírás Koncepció, műszaki leírás Helyszín, adottságok: A tervezési helyszínről kilátó nélkül is megfelelő panoráma nyílik mind a Velencei-tóra, mind a Velencei-hegység, Nadap irányába. A tó felöl nézve a Bence-hegy

Részletesebben

Tartalomjegyzék LED hátterek 3 LED gyűrűvilágítók LED sötét látóterű (árnyék) megvilágítók 5 LED mátrix reflektor megvilágítók

Tartalomjegyzék LED hátterek 3 LED gyűrűvilágítók LED sötét látóterű (árnyék) megvilágítók 5 LED mátrix reflektor megvilágítók 1 Tartalomjegyzék LED hátterek 3 LED gyűrűvilágítók 4 LED sötét látóterű (árnyék) megvilágítók 5 LED mátrix reflektor megvilágítók 6 HEAD LUXEON LED vezérelhető reflektorok 7 LUXEON LED 1W-os, 3W-os, 5W-os

Részletesebben

Építőipari Kivitelezés Megújuló Energia, BIPV System Tervezés, gyártás és kivitelezés Inteligens Office rendszerek. FSD GROUP FSD INDUSTRY Kft

Építőipari Kivitelezés Megújuló Energia, BIPV System Tervezés, gyártás és kivitelezés Inteligens Office rendszerek. FSD GROUP FSD INDUSTRY Kft Építőipari Kivitelezés Megújuló Energia, BIPV System Tervezés, gyártás és kivitelezés Inteligens Office rendszerek FSD GROUP FSD INDUSTRY Kft FSD Group FSD Industry FSD Innopark Csoport Profil Háttér Tevékenységek

Részletesebben

Egy építőipari vállalkozás harca a fenntartható épületekért. VELUX Magyarország Kft./2010.11.03.

Egy építőipari vállalkozás harca a fenntartható épületekért. VELUX Magyarország Kft./2010.11.03. Egy építőipari vállalkozás harca a fenntartható épületekért 1 VELUX Magyarország Kft./2010.11.03. 1 Fenntarthatóság építés építészet fejlődés közösség épület termékek fogyasztás FENNTARTHATÓ életmód VELUX

Részletesebben

Kötöttség. munkavégzés helye állandó. munkaállomás személyhez kötött. Informatika. sok számítógép nagy helyigény adattárolás, adatcsere lassú

Kötöttség. munkavégzés helye állandó. munkaállomás személyhez kötött. Informatika. sok számítógép nagy helyigény adattárolás, adatcsere lassú Problémák Megoldás Következmények Koncepció Kötöttség Mobil Kocka Mobilitás Véleményünk szerint a jövő irodájában nem az alaprajzi struktúra, vagy építészeti megoldások fejlődése hoz majd jelentős változást.

Részletesebben

Változtassa a napfényt LED-fénnyé

Változtassa a napfényt LED-fénnyé PHILIPS mygarden Falilámpa Dusk antracitszürke LED Változtassa a napfényt LED-fénnyé Gyűjtse be a napenergiát a Philips mygarden Dusk fali lámpával. A nagy kapacitású napelem és a hatékony LED-ek együtt

Részletesebben

Benapozásvédelmi eszközök komplex jellemzése

Benapozásvédelmi eszközök komplex jellemzése Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építészmérnöki Kar, Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék, 1111 Budapest, Műegyetem rkp. 3. K.II.31. Benapozásvédelmi eszközök komplex jellemzése

Részletesebben

KNAUF tolóajtó-rendszer

KNAUF tolóajtó-rendszer KNAUF tolóajtó-rendszer Tartalom Oldal 1. Változatos ajtószélesség és -magasság 3 2. Gyors és egyszerû szerelés 3 3. A szerelés lépései 4 4. A Knauf tolóajtó-rendszer elônyei 6 5. Tartozékok és kiegészítõk

Részletesebben

MART BEMUTATÓTEREM koncepció terv. mart

MART BEMUTATÓTEREM koncepció terv. mart MART BEMUTATÓTEREM koncepció terv MART BEMUTATÓTEREM -KONCEPCIÓTERV A Mart épületgépészeti cég sokrétű piaci megjelenése /szanitertechnika, légtechnika, ipari technológia/ többfunkciós bemutatási felületeket

Részletesebben

Radosza Attila képzőművészeti pályázati tervdokumentáció Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskolai Kar Tanszálló

Radosza Attila képzőművészeti pályázati tervdokumentáció Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskolai Kar Tanszálló Radosza Attila képzőművészeti pályázati tervdokumentáció Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskolai Kar Tanszálló B./C m ű l e í r á s A tanszálló olyan oktatási hely, amelyben

Részletesebben

2.9.1. TABLETTÁK ÉS KAPSZULÁK SZÉTESÉSE

2.9.1. TABLETTÁK ÉS KAPSZULÁK SZÉTESÉSE 2.9.1 Tabletták és kapszulák szétesése Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.3-1 01/2009:20901 2.9.1. TABLETTÁK ÉS KAPSZULÁK SZÉTESÉSE A szétesésvizsgálattal azt határozzuk meg, hogy az alábbiakban leírt kísérleti körülmények

Részletesebben

Világítástechnika. mesterfokon. Csak világosan! Webs Világítástechnikai Kft.

Világítástechnika. mesterfokon. Csak világosan! Webs Világítástechnikai Kft. Világítástechnika mesterfokon Csak világosan! Webs Világítástechnikai Kft. Egyedi igényekre szabott tervezés 2 A Webs Világítástechnikai Kft. komplex és egyedi megoldásokat kínál a kül-, és beltéri díszvilágítás,

Részletesebben

Képzeljen el egy világító falat, ami érintéssel irányítható, akár egy tablet!

Képzeljen el egy világító falat, ami érintéssel irányítható, akár egy tablet! Képzeljen el egy világító falat, ami érintéssel irányítható, akár egy tablet! A természetes hangulatvilágítást kínál a falak, a padló és más felszínek kivilágításával. Az egyedi technológia olyan interaktív

Részletesebben

I. Mobiltöltő állomás (beltéri egység, több féle méretben, 5 rekeszes mobiltöltő állomás: magyar termék):

I. Mobiltöltő állomás (beltéri egység, több féle méretben, 5 rekeszes mobiltöltő állomás: magyar termék): I. Mobiltöltő állomás (beltéri egység, több féle méretben, magyar termék): 5 rekeszes mobiltöltő állomás: Egyedi gyártású kis rekeszes mobiltelefon töltő (1/5-ös) Falra szerelhető. - Magasság: 720 mm -

Részletesebben

Az alternatív energiák fizikai alapjai. Horváth Ákos ELTE Atomfizikai Tanszék

Az alternatív energiák fizikai alapjai. Horváth Ákos ELTE Atomfizikai Tanszék Az alternatív energiák fizikai alapjai Horváth Ákos ELTE Atomfizikai Tanszék Az energia felhasználása Hétköznapi energiafelhasználás: autók meghajtása, háztartási eszközök működtetése, fűtés ipari méretű

Részletesebben

TARTÁLY ÁTLAGHŐMÉRSÉKLET TÁVADÓ BENYÚLÓ ÉRZÉKELŐVEL

TARTÁLY ÁTLAGHŐMÉRSÉKLET TÁVADÓ BENYÚLÓ ÉRZÉKELŐVEL MŰSZERKÖNYV TARTÁLY ÁTLAGHŐMÉRSÉKLET TÁVADÓ BENYÚLÓ ÉRZÉKELŐVEL Típusszám: 80-0-00 - Gyártási szám: Gyártás kelte: A műszerkönyvön és a terméken levő gyártási számnak azonosnak kell lennie! A változtatás

Részletesebben

Laminar-Flow függőleges áramlású-kabin Típus: RVK A termékvédelemhez

Laminar-Flow függőleges áramlású-kabin Típus: RVK A termékvédelemhez Laminar-Flow függőleges áramlású-kabin Típus: RVK A termékvédelemhez Az RVK típusú moduláris egységgel nagyméretű tisztaterek alakíthatók ki. Felszerelhető a mennyezetre vagy üreges acélprofil lábakra.

Részletesebben

MUKI_PIX. aktív, világító térburkolat és köztéri műalkotás. Szövetség 39 Művészeti Bázis Koncepció és műszaki tartalom

MUKI_PIX. aktív, világító térburkolat és köztéri műalkotás. Szövetség 39 Művészeti Bázis Koncepció és műszaki tartalom MUKI_PIX aktív, világító térburkolat és köztéri műalkotás Szövetség 39 Művészeti Bázis Koncepció és műszaki tartalom 2013 a tervezett műalkotás leírása A MUKI_PIX terülő művészeti rendszer a köztéri műalkotások

Részletesebben

Áttörés a szolár-technológiában a Konarka-val?

Áttörés a szolár-technológiában a Konarka-val? A Konarka Power Plastic egy olyan fotovoltaikus anyag, amely képes akár a beltéri, akár a kültéri fényből elektromos egyenáramot előállítani. Az így termelt energia azonnal hasznosítható, tárolható későbbi

Részletesebben

A napelemek környezeti hatásai

A napelemek környezeti hatásai A napelemek környezeti hatásai különös tekintettel az energiatermelő zsindelyekre Készítette: Bathó Vivien Környezettudományi szak Amiről szó lesz Témaválasztás indoklása Magyarország tetőire (400 km 2

Részletesebben

Cégünk vállalja a projekttel kapcsolatos műszaki szaktanácsadást.

Cégünk vállalja a projekttel kapcsolatos műszaki szaktanácsadást. ELoNYÖK Mozgó korona: a lámpatestek karbantartása a talajszinten elvégezhető, nagy magasságú, speciális emelőkocsit a munkálatok nem igényelnek. A fényforrások cseréje a forgalom jeletősebb zavarása nélkül

Részletesebben

METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK és MEGFIGYELÉSEK

METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK és MEGFIGYELÉSEK METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK és MEGFIGYELÉSEK Földtudomány BSc Mészáros Róbert Eötvös Loránd Tudományegyetem Meteorológiai Tanszék MIÉRT MÉRÜNK? A meteorológiai mérések célja: 1. A légkör pillanatnyi állapotának

Részletesebben

MARKÓ BALÁZS GONDOLATVÁZLATOK EGY LAKÓÉPÜLET MEGSZÜLETÉSÉHEZ TÉZISEK

MARKÓ BALÁZS GONDOLATVÁZLATOK EGY LAKÓÉPÜLET MEGSZÜLETÉSÉHEZ TÉZISEK MARKÓ BALÁZS GONDOLATVÁZLATOK EGY LAKÓÉPÜLET MEGSZÜLETÉSÉHEZ TÉZISEK AZ ÉPÍTÉS RÍTUSÁRÓL AZ ÉPÍTÉS AZ ANYAG HASZNÁLATÁBAN MEGTALÁLT ÉLVEZET. AZ ANYAG ÉS TECHNOLÓGIA SZÉPSÉGE ABBAN REJLIK, HOGY MINDEN ÉPÜLETNÉL

Részletesebben

A jelen fényforrása a LED

A jelen fényforrása a LED Termékkatalógus 2009 A jelen fényforrása a Shuji Nakamura, aki vezető szerepet játszott a kék fényt kibocsátó anyagok kifejlesztésében most visszatért. Nakamura a kilencvenes években szerzett hírnevet

Részletesebben

FLEXIO HARMONIKAFALAK

FLEXIO HARMONIKAFALAK FLEXIO HARMONIKAFALAK Határtalan rugalmasság A mobilfal nem új találmány; mondhatni az Espero-val együtt fejlődött. A terek időleges felosztását, leválasztását teszi lehetővé, méghozzá megfelelő hangszigeteléssel.

Részletesebben

SNAIGĖ STANDART LÁTVÁNY HŰTŐK CD , CD , CD , CD

SNAIGĖ STANDART LÁTVÁNY HŰTŐK CD , CD , CD , CD SNAIGĖ STANDART LÁTVÁNY HŰTŐK CD290-1004, CD350-1003, CD350-1004, CD350-1013 Álló hűtők CD350 és CD290 kiváló választás kis üzletekbe, bárokba, kávézókba, hotelekbe. Tágas hűtők, melyek nem igényelnek

Részletesebben

oszlopok és korlátok 08 / 2018 / mmcite.com

oszlopok és korlátok 08 / 2018 / mmcite.com oszlopok és korlátok bard Az utcabútorok legegyszerűbb eleme is megérdemel egy érdekes formát. A lágyan modellezett záróelem, melyet láthatóan az állatvilág inspirált, nemcsak egy egyszerű dekoráció, a

Részletesebben

oszlopok és korlátok 04 / 2017 / mmcite.com

oszlopok és korlátok 04 / 2017 / mmcite.com oszlopok és korlátok bard Az utcabútorok legegyszerűbb eleme is megérdemel egy érdekes formát. A lágyan modellezett záróelem, melyet láthatóan az állatvilág inspirált, nemcsak egy egyszerű dekoráció,

Részletesebben

Szárítás kemence Futura

Szárítás kemence Futura Szárítás kemence Futura Futura, a nemzetközi innovációs díjat Futura egy univerzális szárító gép, fa és egyéb biomassza-alapanyag. Egyesíti az innovatív technikai megoldások alapján, 19-26 szabadalmazott

Részletesebben

AIRPOL PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok. Airpol PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok

AIRPOL PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok. Airpol PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok Airpol PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok Az Airpol PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok változtatható sebességű meghajtással rendelkeznek 50-100%-ig. Ha a sűrített levegő fogyasztás kevesebb,

Részletesebben

A SUN POWER KIT TELEPÍTÉSÉNEK LEÍRÁSA. Leírás telepítő szakemberek részére!

A SUN POWER KIT TELEPÍTÉSÉNEK LEÍRÁSA. Leírás telepítő szakemberek részére! A SUN POWER KIT TELEPÍTÉSÉNEK LEÍRÁSA Leírás telepítő szakemberek részére! ÁLTALÁNOS LEÍRÁS A Sun Power berendezés a 24 V-os Telcoma automatizációk mozgatására lett tervezve, szükségtelenné téve a 230

Részletesebben

VETÍTÉSI TECHNOLÓGIÁK

VETÍTÉSI TECHNOLÓGIÁK 2 2011 BEMUTATÓ ÉS TERVEZÉSI SEGÉDLET VETÍTÉSI TECHNOLÓGIÁK VETÍTÉSI TECHNOLÓGIÁK BEVEZETŐ 1 2 VIGYÁZZ HOVÁ LÉPSZ! 3MULTIMÉDIA-PADLÓ KITERJESZTETT VALÓSÁG DIGITÁLIS TÜKÖR EMBER A KÉPBEN - KÉP AZ EMBERBEN

Részletesebben

MB 45 Alumínium ablak

MB 45 Alumínium ablak MB 45 Alumínium ablak Az MB-45 elnevezésű ablak a legkorszerűbb technológiára épülő, hőszigetelést nem igénylő alumínium rendszerű ablakok egyik kiemelkedő tagja. Egyaránt felhasználható kültéri és beltéri

Részletesebben

Sokoldalú, új stílus L31 L31. Az egyetlen olyan tartalékvilágítási lámpatest, amely 3-féle stílust valósít meg

Sokoldalú, új stílus L31 L31. Az egyetlen olyan tartalékvilágítási lámpatest, amely 3-féle stílust valósít meg L31 L31 egyedi táplálású tartalékvilágítási lámpatestek Sokoldalú, új stílus Az egyetlen olyan tartalékvilágítási lámpatest, amely 3-féle stílust valósít meg 6610 02 > Új stílus, mely szakít az unalmas,

Részletesebben

KOMPAKT FÉNYCSŐ - HALOGÉN IZZÓ - LED

KOMPAKT FÉNYCSŐ - HALOGÉN IZZÓ - LED TERMÉK KTLÓGUS (NGYKERESKEDELEM) KOMPKT FÉNYCSŐ - HLOGÉN IZZÓ - LED www.megerizoldneklenni.hu Importőr és forgalmazó: Encase Kft., e-mail: info@encase.hu, (+36 30 39 45 456 Cikkszám CFL-5-2U-27-5 4897029960226

Részletesebben

ELSÕ BETON. Környezetvédelmi aknák. 1991 óta az építõipar szolgálatában

ELSÕ BETON. Környezetvédelmi aknák. 1991 óta az építõipar szolgálatában 6728 Szeged, Dorozsmai út 5-7. Környezetvédelmi aknák 6728 Szeged, Dorozsmai út 5-7. Az Elsõ Beton Kft. 1991 óta gyárt különbözõ típusú vasbeton aknákat. A megrendelõi igényeknek megfelelõen ezen termékcsaládba

Részletesebben

Kitzinger Zsolt Áramtermelés nap- és szélenergiával Felhasználási területek Tetszőleges céllal felhasználható elektromos áram előállítása Tanyavillamosítás, hétvégi házak villamosítása Egyedi vízellátás

Részletesebben

megoldások világításvezérlési Széles körű Irodák Iroda Természetes fény nélküli helyiségekbe Technikai helyiség Galéria Raktár Folyosó Mosdók

megoldások világításvezérlési Széles körű Irodák Iroda Természetes fény nélküli helyiségekbe Technikai helyiség Galéria Raktár Folyosó Mosdók Program Mosaic TM világításvezérlés Széles körű világításvezérlési megoldások Költséghatékony működésre tervezve Irodák Természetes fény nélküli helyiségekbe ECO 1 Megoldások Automatikus fel- és lekapcsolás

Részletesebben

72-74. Képernyő. monitor

72-74. Képernyő. monitor 72-74 Képernyő monitor Monitorok. A monitorok szöveg és grafika megjelenítésére alkalmas kimeneti (output) eszközök. A képet képpontok (pixel) alkotják. Általános jellemzők (LCD) Képátló Képarány Felbontás

Részletesebben

VTZ. Nagy teljesítmény, amelyhez kiváló energiahatékonyság társul FORDULATSZÁM SZABÁLYOZOTT TETŐVENTILÁTOROK NYOMÁSÉRZÉKELŐVEL

VTZ. Nagy teljesítmény, amelyhez kiváló energiahatékonyság társul FORDULATSZÁM SZABÁLYOZOTT TETŐVENTILÁTOROK NYOMÁSÉRZÉKELŐVEL VTZ FORDULATSZÁM SZABÁLYOZOTT TETŐVENTILÁTOROK NYOMÁSÉRZÉKELŐVEL Nagy teljesítmény, amelyhez kiváló energiahatékonyság társul 6 típusváltozat: max. légszállítás 5 m 3 /h-tól 7 m 3 /h-ig, nyomásérték akár

Részletesebben

Társasházas lakásépítés Komáromban

Társasházas lakásépítés Komáromban Társasházas lakásépítés Komáromban Laktanya köz, 2x24 lakásos társasház Beruházó, értékesítő, kivitelező: WF Építőipari KFT. Tel: 34/341-768 Web: www.wfkft.hu Tartalomjegyzék I. Általános tájékoztató...3

Részletesebben

SW közvilágítási rendszer. Innovatív megoldások az SW-től

SW közvilágítási rendszer. Innovatív megoldások az SW-től SW közvilágítási rendszer Innovatív megoldások az SW-től SW közvilágítási rendszer A magyarországi közvilágítási piac fontos és meghatározó szereplőjeként határoztuk el a közvilágítási rendszer komplett

Részletesebben

Egyrétegû üvegfalak kötött mûszaki tartalommal készletrõl

Egyrétegû üvegfalak kötött mûszaki tartalommal készletrõl Egyrétegû üvegfalak kötött mûszaki tartalommal készletrõl DEKO FG Fast Egyrétegû üvegfalak kötött mûszaki tartalommal készletrõl A FAST rendszer ugyanazon az ötleten és filozófián alapszik, melyet a DEKO

Részletesebben

J A G A S T R A D A. A Low-H 2 O technológia néhány jellemző tulajdonsága:

J A G A S T R A D A. A Low-H 2 O technológia néhány jellemző tulajdonsága: J A G A S T R A D A A sima előlap és az erős felső rács vízszintes vonalai adják a STRADA szemet gyönyörködtető megjelenését. A robosztus, egyszerű és mégis elegáns burkolat a Low-H 2 O technológiát takarja.

Részletesebben

MŰSZAKI DOKUMENTÁCIÓ Költségvetés kiíró szövegek

MŰSZAKI DOKUMENTÁCIÓ Költségvetés kiíró szövegek MŰSZAKI DOKUMENTÁCIÓ Költségvetés kiíró szövegek ACO felülvilágítás 2 A. - Kupolák 1.1 Fix kupola, Gfk lábazat, vízszigetelés csatlakozás kialakítás nélkül tört "K"/ egyenes "R" kivitelû, hõszigetelt üvegszál-erõsítésû

Részletesebben

E1/50. 4W lm LALB4W LAL4W LALD4W. VILÁGÍTÁSTECHNIKA - VILÁGÍTÓ- ÉS LÁMPATESTEK LED asztali világítótestek. 5 steps. LED asztali világítótestek

E1/50. 4W lm LALB4W LAL4W LALD4W. VILÁGÍTÁSTECHNIKA - VILÁGÍTÓ- ÉS LÁMPATESTEK LED asztali világítótestek. 5 steps. LED asztali világítótestek VILÁGÍTÁSTEHNIKA - VILÁGÍTÓ- ÉS LÁMPATESTEK A LAL4W asztali világítótest család tagjai között megtalálható az egyszerű asztali világítótest (LAL4W), dátum / idő / hőmérséklet kijelzővel, beállítható ébresztéssel

Részletesebben

NAPELEMEK KÖRNYEZETI SZEMPONTÚ VIZSGÁLATA AZ ÉLETCIKLUS ELEMZÉS SEGÍTSÉGÉVEL. Darvas Katalin

NAPELEMEK KÖRNYEZETI SZEMPONTÚ VIZSGÁLATA AZ ÉLETCIKLUS ELEMZÉS SEGÍTSÉGÉVEL. Darvas Katalin NAPELEMEK KÖRNYEZETI SZEMPONTÚ VIZSGÁLATA AZ ÉLETCIKLUS ELEMZÉS SEGÍTSÉGÉVEL Darvas Katalin AZ ÉLETCIKLUS ELEMZÉS Egy termék, folyamat vagy szolgáltatás környezetre gyakorolt hatásainak vizsgálatára használt

Részletesebben

OXYGEN SMD KFT. specialista

OXYGEN SMD KFT. specialista OXYGEN SMD KFT. a specialista Bemutatkozás Az OXYGEN SMD Kft. egy LED-es világítástechnikával foglalkozó, gyártó, fejlesztő és forgalmazó vállalat, mely 100%-ig magyar tulajdonban van. Vezetőségünk több

Részletesebben

Müszaki könyv: Silók feletti porátadóhoz

Müszaki könyv: Silók feletti porátadóhoz Müszaki könyv Silók feletti porátadó Tervezö és kivitelezö: ENTRA-SYS Kft. Szeged Rigó u 29 Villeroy & Boch Magyarország Rt Padlóportöltö rendszer Oldal: 1 Müszaki könyv Silók feletti porátadóhoz 1. Müszaki

Részletesebben

MŰSZAKI ADATLAP GM TS sorozat

MŰSZAKI ADATLAP GM TS sorozat GM KRESZ LED GM TRAFFIC SIGN MŰSZAKI ADATLAP GM TS sorozat Termék gyártó szervezet : GM LED Line csoport GM Üvegezők Boltja Kft H, 1224, Budapest, Bartók Béla Út 31 info@gmledline.hu Általános jellemzők:

Részletesebben

E1/47 E1/0. VILÁGÍTÁSTECHNIKA - VILÁGÍTÓ- ÉS LÁMPATESTEK LED hajólámpa, műanyag házas. Kézzel nyitható védett fali lámpatest ( hajólámpa )

E1/47 E1/0. VILÁGÍTÁSTECHNIKA - VILÁGÍTÓ- ÉS LÁMPATESTEK LED hajólámpa, műanyag házas. Kézzel nyitható védett fali lámpatest ( hajólámpa ) E1/47 hajólámpa, műanyag házas >100.000 0 54 Ta -20..+50 C D MON 0 420 lm 4.000 K 15 11 70 A MON 100 840 lm 4.000 K 215 142 70 A MKN 0 420 lm 4.000 K 150 70 A MKN 100 840 lm 4.000 K 188 80 A MOS8N 8 0

Részletesebben

DIGITÁLIS KIJELZŐK ÉRINTŐKÉPERNYŐS KOMMUNIKÁCIÓS MEGOLDÁSOK TERMÉKKATALÓGUS

DIGITÁLIS KIJELZŐK ÉRINTŐKÉPERNYŐS KOMMUNIKÁCIÓS MEGOLDÁSOK TERMÉKKATALÓGUS DIGITÁLIS KIJELZŐK ÉRINTŐKÉPERNYŐS KOMMUNIKÁCIÓS MEGOLDÁSOK TERMÉKKATALÓGUS 1 TARTALOMJEGYZÉK MONITOROK 3 INFORMÁCIÓS OSZLOPOK * 4 FALRA SZERELHETŐ MONITOROK HAZÁNKBAN* 5 KIRAKATI MONITOROK 6 MEGÁLLÍTÓTÁBLÁK

Részletesebben

FLAP hajlékonyszárnyú nyílóajtó Szerelési utasítása

FLAP hajlékonyszárnyú nyílóajtó Szerelési utasítása FLAP hajlékonyszárnyú nyílóajtó Szerelési utasítása Verzió: 02/2002 Dátum: 2002. október Fordította: Dvorák László -2 1. ábra. Kézi mûködtetésû flap Rögzítse az (A) helyezõ fülekkel szerelt (igény esetén

Részletesebben

tető CupaClad Átszellőztetett terméspala homlokzatburkolati rendszer TERMÉSPALA

tető CupaClad Átszellőztetett terméspala homlokzatburkolati rendszer TERMÉSPALA tető CupaClad Átszellőztetett terméspala homlokzatburkolati rendszer TERMÉSPALA CupaClad átszellőztetett homlokzatburkolati rendszer 2 TETŐ HORN TERMÉSPALA FORGALMAZÓ ÉS TÉGLÁNY KIVITELEZŐ FEDÉSEK KFT.

Részletesebben

NAPELEMES RENDSZEREK

NAPELEMES RENDSZEREK NAPELEMES RENDSZEREK Napelemes rendszerek A napelemes rendszereknek alapvetően két fajtája van. A hálózatba visszatápláló (On- Grid) és a szigetüzemű (Off-Grid) rendszerek. A hálózatba visszatápláló rendszert

Részletesebben

Termékinformáció VELUX INTEGRA CVP lapos tetős felülvilágító

Termékinformáció VELUX INTEGRA CVP lapos tetős felülvilágító 2.0 változat 2015.11.13. Termékinformáció VELUX INTEGRA lapos tetős felülvilágító Termékjellemzők Elektromos felülvilágító lapos tetőkhöz Vezérlőegység vagy távirányító Tokba rejtett ablakmozgató motor

Részletesebben

4. Pneumatikus útszelepek működése

4. Pneumatikus útszelepek működése 4. Pneumatikus útszelepek működése Elektromos, direkt vezérlésű szelepek működése A közvetlen, vagy direkt vezérlésű útszelepek szerkezeti kialakításuk szerint - jellemzően - ülékes szelepek, ahol a szeleptányér

Részletesebben

AutoSafe System. Procontrol AutoSafe. elektronikus széfek termékcsaládja. PROCONTROL ELECTRONICS LTD www.procontrol.hu. 1. oldal, összesen: 6

AutoSafe System. Procontrol AutoSafe. elektronikus széfek termékcsaládja. PROCONTROL ELECTRONICS LTD www.procontrol.hu. 1. oldal, összesen: 6 Procontrol AutoSafe elektronikus széfek termékcsaládja 1. oldal, összesen: 6 AutoSafe 30 elektronikus széf Felépítés A széf 30 átlátszó ajtóval zárt 220 x 220 x 220 mm-es rekeszt tartalmaz. Az ajtók 6

Részletesebben

OPCIÓ. *Multivalvola rendszer speciális alumínium bordákkal készül és nincs az oldalán drapéria/vászonszél. Az árak az ÁFA-t nem tartalmazzák!

OPCIÓ. *Multivalvola rendszer speciális alumínium bordákkal készül és nincs az oldalán drapéria/vászonszél. Az árak az ÁFA-t nem tartalmazzák! BALLUN KFT. 2092 Budakeszi, Budaörsi út 11. ballun@t-online.hu www.ballun.hu Tel: 06-23/535-830 Fax: 06-23/535-849 1 Általános szállítási feltételek Ezek az olasz gyártmányú napernyők, páratlan kivitelű,

Részletesebben

TELEPÍTÉS ELŐTTI ÚTMUTATÓ CALEO PADLÓ-, FAL- ÉS MENNYEZETFŰTÉSI RENDSZEREKHEZ

TELEPÍTÉS ELŐTTI ÚTMUTATÓ CALEO PADLÓ-, FAL- ÉS MENNYEZETFŰTÉSI RENDSZEREKHEZ 1. TELEPÍTÉS ELŐTTI ÚTMUTATÓ CALEO PADLÓ-, FAL- ÉS MENNYEZETFŰTÉSI RENDSZEREKHEZ Kérjük válassza ki az Önnél kivitelezésre kerülő fűtésrendszer(ek) típusát és figyelmesen olvassa el az arra vonatkozó részt

Részletesebben

Perifériáknak nevezzük a számítógép központi egységéhez kívülről csatlakozó eszközöket, melyek az adatok ki- vagy bevitelét, illetve megjelenítését

Perifériáknak nevezzük a számítógép központi egységéhez kívülről csatlakozó eszközöket, melyek az adatok ki- vagy bevitelét, illetve megjelenítését Perifériák monitor Perifériáknak nevezzük a számítógép központi egységéhez kívülről csatlakozó eszközöket, melyek az adatok ki- vagy bevitelét, illetve megjelenítését szolgálják. Segít kapcsolatot teremteni

Részletesebben

SW KÖZVILÁGÍTÁSI RENDSZER. Innovatív megoldások az SW-től

SW KÖZVILÁGÍTÁSI RENDSZER. Innovatív megoldások az SW-től SW KÖZVILÁGÍTÁSI RENDSZER Innovatív megoldások az SW-től KÖZVILÁGÍTÁSI RENDSZER A magyarországi közvilágítási piac fontos és meghatározó szereplőjeként határoztuk el a közvilágítási rendszer komplett kidolgozását,

Részletesebben

Szilárd testek rugalmassága

Szilárd testek rugalmassága Fizika villamosmérnököknek Szilárd testek rugalmassága Dr. Giczi Ferenc Széchenyi István Egyetem, Fizika és Kémia Tanszék Győr, Egyetem tér 1. 1 Deformálható testek (A merev test idealizált határeset.)

Részletesebben

aresa led lensoflex THE GREEN LIGHT

aresa led lensoflex THE GREEN LIGHT aresa led lensoflex THE GREEN LIGHT aresa led lensoflex SZ A VILÁGÍTÓTEST JELLEMZŐ I LED MODULOK HASZNÁLATA AZ OPTIMÁLIS VILÁGÍTÁSÉRT Ennél a típusnál a LED-ek egy síkban helyezkednek el, és különböző

Részletesebben

Projektfeladatok 2014, tavaszi félév

Projektfeladatok 2014, tavaszi félév Projektfeladatok 2014, tavaszi félév Gyakorlatok Félév menete: 1. gyakorlat: feladat kiválasztása 2-12. gyakorlat: konzultációs rendszeres beszámoló a munka aktuális állásáról (kötelező) 13-14. gyakorlat:

Részletesebben

J A G A K N O C K O N W O O D

J A G A K N O C K O N W O O D J A G A K N O C K O N W O O D Kivételes, formabontó, konfrontáló. A KNOCKONWOOD a legelső fűtőtest fából. A gyönyörűen kivitelezett, egyszerű, mégis elegáns, tartós burkolat a legjobb minőségű furnérból

Részletesebben

RADAROS SEBESSÉGMÉRÉS - tulajdonságok

RADAROS SEBESSÉGMÉRÉS - tulajdonságok RADAROS SEBESSÉGMÉRÉS - tulajdonságok A ber endezés elő tt el ha ladó gépj ár művek sebes ségét egyir ányú mér ésr e a lkalm as ún. Doppler - radar méri, mely a kib ocsátott és visszaverődött h ul lámok

Részletesebben

KOMMUNIKÁCIÓ 2013.09.27. NEM VERBÁLIS. Karl Erik Rosengren (Lund) : Az építészeti kommunikáció a tervezéssel kezdődik:

KOMMUNIKÁCIÓ 2013.09.27. NEM VERBÁLIS. Karl Erik Rosengren (Lund) : Az építészeti kommunikáció a tervezéssel kezdődik: Az építészet szerepe a vizuális kommunikáció fejlődésében 2. VERBÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ VESZPRÉMI PANNON EGYETEM 2013 ŐSZI SZEMESZTER NEM VERBÁLIS VIZUÁLIS Karl Erik Rosengren (Lund) : a nem verbális kommunikáció

Részletesebben

Műszaki leírás Napelemes rendszer telepítése Itt-Hon Nyírparasznyán Egyesület, Közösségi Házába (4822 Nyírparasznya, Rákóczi u. 110. Hrsz.: 245.) épületvillamossági kiviteli tervéhez Előzmények: Megbízó:

Részletesebben

Folyadékok és gázok mechanikája

Folyadékok és gázok mechanikája Folyadékok és gázok mechanikája Hidrosztatikai nyomás A folyadékok és gázok közös tulajdonsága, hogy alakjukat szabadon változtatják. Hidrosztatika: nyugvó folyadékok mechanikája Nyomás: Egy pontban a

Részletesebben

Színes kültéri. Reklámtábla installáció

Színes kültéri. Reklámtábla installáció Színes kültéri LED Reklámtábla installáció JU-JO Engineering Bt LED Specialista www.illur.hu Email: illur@illur.hu Tartalom Áttekintés Technikai leírás Tulajdonságok Rendszer csatlakozások Szerkezeti rajz

Részletesebben

A napenergia alapjai

A napenergia alapjai A napenergia alapjai Magyarország energia mérlege sötét Ahonnan származik Forrás: Kardos labor 3 A légkör felső határára és a Föld felszínére érkező sugárzás spektruma Nem csak az a spektrum tud energiát

Részletesebben

Trimo EcoSolutions Trimo EcoSolar PV Integrált fotovoltaikus rendszer

Trimo EcoSolutions Trimo EcoSolar PV Integrált fotovoltaikus rendszer Trimo EcoSolutions Trimo EcoSolar PV Integrált fotovoltaikus rendszer Környezetbarát Esztétikus Könnyű Takarékos Időtálló Trimo EcoSolutions Trimo EcoSolar PV Innovatív gondolkodásmód, folyamatos fejlesztés,

Részletesebben

A zöldépítés legfrissebb gyakorlata Aktívház-elmélet a gyakorlatban - Geometria irodaház vagy Vision Towers?

A zöldépítés legfrissebb gyakorlata Aktívház-elmélet a gyakorlatban - Geometria irodaház vagy Vision Towers? A zöldépítés legfrissebb gyakorlata Aktívház-elmélet a gyakorlatban - Geometria irodaház vagy Vision Towers? Green Talk XXL 2014 / HuGBC konferencia 2014. november 4. Gunther Zsolt Nemzetközi Aktívház

Részletesebben

J A G A S A N I P A N E L, S A N I L O U V R E

J A G A S A N I P A N E L, S A N I L O U V R E J A G A S A N I P A N E L, S A N I L O U V R E Az ARLI Magyarország Kft. által képviselt, 1962-ben alapított belga JAGA cég formatervezői a fűtőtestek kidolgozásakor klasszikus formaelemekből táplálkozó

Részletesebben

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Építészmérnöki Kar. Világítástechnika. Mesterséges világítás. Szabó Gergely

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Építészmérnöki Kar. Világítástechnika. Mesterséges világítás. Szabó Gergely Építészmérnöki Kar Világítástechnika Mesterséges világítás Szabó Gergely Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék Világítástechnika Mesterséges világítás 2 1 Felkészülést segítő szakirodalom: Majoros

Részletesebben

Épületgépészeti rendszerek benchmarking -ja

Épületgépészeti rendszerek benchmarking -ja Épületgépészeti rendszerek benchmarking -ja Dr. Magyar Zoltán BME Épületenergetika és Épületgépészeti Tanszék 2013. november 22. Épületgépészeti rendszerek felülvizsgálata folyamatos monitoring és adatgyűjtés

Részletesebben

-rovarháló rendszerek-

-rovarháló rendszerek- -rovarháló rendszerek- ROVARHÁLÓ AJTÓ Ahol nem csak a rovarvédelem, hanem a küllem is fontos! Típusai: A rolós ajtó akkor praktikus, ha nincsen hely csapó-, vagy tolóajtó elhelyezésére. Ebben az esetben

Részletesebben

FELÜLVILÁGÍTÓ RENDSZER MAGASTETŐHÖZ TWF/TLF FÉNYCSATORNA

FELÜLVILÁGÍTÓ RENDSZER MAGASTETŐHÖZ TWF/TLF FÉNYCSATORNA MAGASTETŐHÖZ TWF/TLF FÉNYCSATORNA Lehetővé teszi a természetes fény bejutását kis méretű, elzárt terekbe. 15 -től 60 -os hajlásszögű tetőbe építhető be. Profilos (TWF) vagy sík (TLF) tetőfedő anyaghoz

Részletesebben

Szeretettel köszönti Önöket a

Szeretettel köszönti Önöket a Szeretettel köszönti Önöket a A tevékenységi köre - Tűzgátló- és egyéb technikai fém nyílászárók fejlesztése, gyártása - Tűzgátló üvegek gyártása (EI30, EI60, EI90) - Voest Alpine típusú szerkezetek gyártása

Részletesebben

Korszerű födémszerkezetek a Közép-Európai építési piacon - hosszúpados, előfeszített, extrudált üreges födémpallók

Korszerű födémszerkezetek a Közép-Európai építési piacon - hosszúpados, előfeszített, extrudált üreges födémpallók 1 Fejes István, ügyvezető igazgató, MaHill ITD Ipari Fejlesztő Kft. Korszerű födémszerkezetek a Közép-Európai építési piacon - hosszúpados, előfeszített, extrudált üreges födémpallók 1. Piaci igény A közép-európai

Részletesebben

MediSOLAR napelem és napkollektor rendszer

MediSOLAR napelem és napkollektor rendszer MediSOLAR napelem és napkollektor rendszer Érvényes: 2014. február 1-től. A gyártó a műszaki változás jogát fenntartja. A nyomdai hibákból eredő károkért felelősséget nem vállalunk. Miért használjunk NAPENERGIÁT?

Részletesebben

SOLART-SYSTEM KFT. Napenergiás berendezések tervezése és kivitelezése. 1112 Budapest XI. Gulyás u. 20 Telefon: 2461783 Telefax: 2461783

SOLART-SYSTEM KFT. Napenergiás berendezések tervezése és kivitelezése. 1112 Budapest XI. Gulyás u. 20 Telefon: 2461783 Telefax: 2461783 30 ÉV Napenergiás berendezések tervezése és kivitelezése Több napelem, több energia Csak egyszer kell megvenni, utána a villany ingyen van! 1m 2 jóminőségű napelem egy évben akár 150 kwh villamos energiát

Részletesebben

u. 11. fsz. Műszaki ellenőr: ÉMI Nonprofit Kft Szentendre, Dózsa Gy.u.26

u. 11. fsz. Műszaki ellenőr: ÉMI Nonprofit Kft Szentendre, Dózsa Gy.u.26 A BÉKÉS MEGYEI KORMÁNYHIVATAL ÉPÜLETEINEK ENERGETIKAI FEJLESZTÉSE KEHOP-5.2.2/16-2016-00010 BÉKÉS MEGYEI KORMÁNYHIVAT ÁM ALATTI ÉPÜLETEINEK ÁTADÓ ÜNNEPSÉGE TAL GYULAI JÁRÁSI HIVATAL ADY ENDRE U. 8. VA

Részletesebben

(PV) Fotovillamos rendszerek Védelmi-és kapcsolási elemek tervezése

(PV) Fotovillamos rendszerek Védelmi-és kapcsolási elemek tervezése (PV) Fotovillamos rendszerek Védelmi-és kapcsolási elemek tervezése M E E 60. Vándorgyűlés és Konferencia A1 Szekció: - Új utakon az energiatermelés Darvas István Kft. 30kWp teljesítményű PV - fotovillamos

Részletesebben

Bicskei Oroszlán Patika Bt 22076423-2-07

Bicskei Oroszlán Patika Bt 22076423-2-07 MVM Partner - a vállalkozások energiatudatosságáért pályázat 2. rész A pályázó által megvalósított, energiahatékonyságot növelő beruházás és/vagy fejlesztés bemutatása A napelem a Napból érkező sugarak

Részletesebben

Magyar Fejlesztési Intézet Korcsmáros Attila

Magyar Fejlesztési Intézet Korcsmáros Attila Magyar Fejlesztési Intézet Korcsmáros Attila Hogyan működik? A falazat anyaga perforált síklemez, felületén elnyeli a napsugárzást. A lemezeken lévő perforációkon keresztül a beáramló levegő felmelegszik.

Részletesebben

ÉPÜLETEK ZAJVÉDELME Épületek rendeltetésszerű használatához tartozó követelmények Szerkezeti állékonyság Klímakomfort (hő- és páravédelem, frisslevegő, ) Természetes és mesterséges megvilágítás zajvédelem

Részletesebben

Forgalmazó: Termékkatalógus DSC Hungária Kft Budapest, Füvészkert u. 3. Telefon:

Forgalmazó: Termékkatalógus DSC Hungária Kft Budapest, Füvészkert u. 3. Telefon: Termékkatalógus ALEAN termékek a DSC Hungária Kft. kínálatában Örömmel értesítjük Partnereinket, hogy 2017-től a DSC Hungária Kft. az ALEAN márka kizárólagos magyarországi forgalmazója. Az infrasorompókra

Részletesebben

A választott helyszín

A választott helyszín A választott helyszín - jó megközelítés - jó parkolási lehetőség - nagy, osztatlan nyílászárók világos - kertkapcsolat - jól variálható tér - nagyvonalú alapterület 600 nm - 10 nm/fő + tárgyaló, konyha,

Részletesebben

A Merkbau Kft. bemutatja. Kosárlabda csarnok Pannonhalma című projektjét Építészeti Nívódíj nyertese középület kategóriában

A Merkbau Kft. bemutatja. Kosárlabda csarnok Pannonhalma című projektjét Építészeti Nívódíj nyertese középület kategóriában A Merkbau Kft. bemutatja Kosárlabda csarnok Pannonhalma című projektjét Építészeti Nívódíj 2017. nyertese középület kategóriában A kosárlabdacsarnok a meglévő gimnázium melletti Hospodár kertben, Világörökségi

Részletesebben

HDS 9/16-4 ST Gas. Melegvizes magasnyomású mosó. Speciális flíz (gázfűtésű) Vízhűtéses 4 pólusú elektromotor (olajfűtésű)

HDS 9/16-4 ST Gas. Melegvizes magasnyomású mosó. Speciális flíz (gázfűtésű) Vízhűtéses 4 pólusú elektromotor (olajfűtésű) Melegvizes magasnyomású mosó 1 Vízhűtéses 4 pólusú elektromotor (olajfűtésű) 3 Speciális flíz (gázfűtésű) Hosszú élettartam. Jobb hatásfok Az új fejlesztésű felszíni égő egyenletes gázkiáramlást tesz lehetővé.

Részletesebben

07június. háztartási gépek

07június. háztartási gépek 07június háztartási gépek egy átlagos nap a Fagor világában... első az egészséged Új massalud család, Hygienizer kezelés és antibakteriális programok A Fagor új massalud típusú hűtőszekrényeit az egészségesen

Részletesebben

SZELLŐZTETŐ- RENDSZER. A ventilátor 50%-os fordulaton történő működtetése 70%-os energiafelhasználás. csökkenést eredményez. SZELLŐZTETŐ- RENDSZER

SZELLŐZTETŐ- RENDSZER. A ventilátor 50%-os fordulaton történő működtetése 70%-os energiafelhasználás. csökkenést eredményez. SZELLŐZTETŐ- RENDSZER HALK MŰKÖDÉSŰ CSŐVENTILÁTOROK TD-SILENT ECOWATT sorozat TD-SILENT ECOWATT - ÉS 1 KÖZÖTTI TÍPUSOK ENERGIA- HATÉKONY TD-SILENT ECOWATT - 1 ÉS TÍPUSOK ENERGIA- HATÉKONY SZELLŐZTETŐ- RENDSZER SZELLŐZTETŐ-

Részletesebben

RESIDENT OTTHONI KLÍMA

RESIDENT OTTHONI KLÍMA RESIDENT OTTHONI KLÍMA Toshiba fix fordulatos flexi készülék, otthoni alkalmazásra. Elegáns, kompakt fali készülék, harmonikusan illeszkedik bármilyen stílusú otthonba. Nagy teljesítményű, precíz, nagyon

Részletesebben