Egyetemi doktori (Ph.D.) értekezés tézisei

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Egyetemi doktori (Ph.D.) értekezés tézisei"

Átírás

1 Egyetemi doktori (Ph.D.) értekezés tézisei A BORFOGYASZTÁS TRENDJE A HAZAI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A TOKAJ-HEGYALJAI ÉS A VILLÁNY-SIKLÓSI BORVIDÉK TERMÉKEIRE Törökné Kiss Klára Ágnes Témavezető: Prof. Dr. Nagy János DEBRECENI EGYETEM Kerpely Kálmán Doktori Iskola Debrecen, 2016

2 1. A DOKTORI ÉRTEKEZÉS ELŐZMÉNYEI ÉS CÉLKITŰZÉSEI A borágazattal 2008-ban kezdtem el foglalkozni, amikor úgy döntöttem, mint borkedvelő, hogy agrármérnökként a diplomamunkámat borfogyasztási szokások felméréséről fogom írni. Az elmúlt több mint 7 év alatt számos borásszal találkoztam, több borászatot látogattam meg és sok borbemutatón vettem részt, és mindeközben kialakult bennem az a kép, hogy a borok értékesítésében számos nehézségbe, akadályba ütköznek a borászattal foglalkozók. Ez indított arra, hogy a későbbiek folyamán a megfelelő elméleti háttértanulmányok feldolgozása mellett megvizsgáljam marketing szemszögből a magyar borászatokat, ezen belül a Tokaji és Villányi borvidékek borászatainak közvetlen értékesítését és az ezzel kapcsolatos motivációjukat. Közelebbi kötődésem a témához, hogy családommal, barátaimmal gyakran látogattuk Magyarország borvidékeit, leginkább a Tokaj-hegyaljai és az Egri borvidéket, mint két, Debrecenhez legközelebb eső borvidéket. Doktoranduszi státuszom alatt borkedvelőként az utóbbi években bejártam Magyarország borvidékeit és ezalatt az idő alatt több publikációm jelent meg a témával kapcsolatosan. Disszertációm a Tokaji-, és Villányi borvidéket helyezi a középpontba, az itt készített boroknak a borfogyasztási trendjét és piaci helyzetét vizsgálom. A TÉMA JELENTŐSÉGE, AKTUALITÁSA A bort Magyarországon mindig is a hazai történelem, a kultúra és a gazdaság egyik meghatározó elemének tartották. Az elmúlt évtizedben a magyar bor hírneve, piaci pozíciója csökkent (Gaál- Párdányi, 2006). Tudományosan, a bor szőlőmust vagy a cefre alkoholos erjedése útján nyert szeszes ital. A bor török eredetű szó, szürkés-fehérest jelent. Az emberek kb éve ismerik a bort (Mercz-Kádár, 1998). Kutatásokkal bizonyított, hogy i.e körül a Kaukázus környékén élő népek már termelték az apró szemű ligeti szőlőt, majd ebből nemesítették ki a kerti szőlőt, így ezt tekintjük a szőlőtermesztés őshazájának. Azonban a borkészítés, mint technológia az ókori egyiptomiak nevéhez fűződik. Az európai szőlő-és bortermelés kialakulását pedig az ókori görög és római kereskedők segítették elő. Az európai kultúrában Noét tartják az első bortermelőnek (Paska, 1999). A bor az emberiség történelmével egyidős és az egyes kultúrákban nagyon fontos szerepet tölt be napjainkban is.

3 A világ szőlő- és bortermelése, borkereskedelme és borfogyasztása az elmúlt évtizedekben gyökeresen átalakult, így ez a változás Magyarországra is hatással volt től az Európai Uniós csatlakozás okozta változásokhoz is alkalmazkodnia kellett. Magyarország már a honfoglalás előtt is kedvelt bortermelő vidék volt Európában. Hazánkat több évszázadon keresztül a bor hazájaként ismerték Európában (Laposa Dékány, 2001), nem véletlen, mivel 1875-ig a filoxéra vírus megjelenéséig a Magyarország Európa bortermelő nagyhatalma volt Franciaországgal, Portugáliával, Olaszországgal és Spanyolországgal együtt (Ambrus Csoma Somlósi, 2003). Országunk méretéhez és elhelyezkedéséhez képest egyedülálló bor választékkal dicsekedhetünk, megtalálhatóak borvidékeinken a friss gyümölcsös, a testes, a különleges ízvilágú és a világhírű édes borok is. Az elmúlt évszázadokban a bor hazánkban történelemmé és a kultúra részévé vált. A borvidékek termelőinek pedig mindezek mellett megélhetést biztosít. Élettani hatásai miatt - melyek a tudomány által bizonyítottak a mindennapi életben a kiegyensúlyozott, egészséges életmód részévé vált. A magyar bor helyzete az elmúlt években sokat vitatott kérdés lett, aminek számos oka volt, többek között a rendszerváltás során a bor termelése és értékesítése mind hazánkban, mind a nemzetközi piacokon válsághelyzetbe került. (Molnár, 2007) A régi TSz-ekből a rendszerváltás után a nagyborászatok mellett azonnal megjelentek a kis, családi pincészetek, melyek a minőségre törekedtek, a bortermelés hagyományaira, valamint az új technológiák, fajták alkalmazására összpontosítottak, mely kezdeményezésnek első eredményei a 90-es évek közepén jelentek meg, de mindeközben az élelmiszerkereskedelem koncentrálódása miatt a termékek értékesítése egyre nehezebbé vált. Ennek következtében egyre több borászat kezdte el feléleszteni a közvetlen értékesítés hagyományait, illetve ennek új formáit (Györe, 2014). Magyarország tájegységei különleges ökológiai adottságokkal rendelkeznek, amelyek a fehérborok termelésének kedveznek inkább, így a Tokaji borvidék hírnevét a fehérborok, a Villányi borvidék hírnevét pedig elsősorban vörösborai alapozták meg. Ezeken a tájakon a saját termelésű bor több évszázados hagyomány, a szíves vendéglátás szimbóluma. A tokaji és a villányi bortermelők felismerték a minőségi bortermelés jelentőségét a mennyiségi bortermeléssel szemben, és mind emellett egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a saját marketing tevékenységükre is.

4 A KUTATÁS CÉLJA 1.2. A kutatás célja A disszertáció célja, hogy egy általános helyzetképen nyújtson a magyar borpiac helyzetéről, borfogyasztási szokásairól. A közvetlen célom a tokaji- és villányi borok piacának bemutatása, valamint a hipotézisekben megfogalmazottak megerősítése illetve cáfolása. A dolgozat közvetett célja, hogy a tudományos módszerek hatékonysága az elméleti és gyakorlati alkalmazásban újabb bizonyítást nyerjen. Ismereteim szerint a vizsgált két borvidékkel kapcsolatban még nem történt ilyen tudományos jellegű kutatás, amely marketing megközelítésből együttesen vizsgálta a fent említett két borvidéket. A disszertáció célkitűzései: Elsődleges célom a disszertációmmal, hogy a borvásárlók, -fogyasztók jellemzőit megismerjem és hogy kategorizáljam őket jellemzőik alapján illetve, hogy egy jövőbeni újabb bormarketing stratégia alapjait körvonalazzam a vizsgált borvidékek számára. Másodlagos célom, hogy a Tokaji és a Villányi borvidék marketing sajátosságait feltárjam. Kutatómunkám során felmérésre került a fogyasztói és a termelői oldal egyaránt Magyarország területén. A szakirodalmak feltárása során bemutatásra kerül a világ és Magyarország borpiaci helyzete is. A kutatómunka két fő részre bontható, egyrészt a fogyasztói oldalt vizsgáltam kérdőíves felméréssel, másrészt a termelői oldalt mélyinterjú formájában. A dolgozatomban tehát a fent említett két borvidék borainak borfogyasztási szokásait és marketing sajátosságait kívánom bemutatni A kutatás hipotézisei A kutatást megelőzően a szakirodalmi feldolgozásra és személyes ismereteimre alapozva a következő hipotéziseket állítottam fel a borfogyasztói szokásokkal és a közvetlen értékesítéssel kapcsolatban. Összesen 9 hipotézist állítottam fel, melyek között található módszertani, területi összevonhatóságra vonatkozó, fogyasztói illetve vásárló vonatkozású illetve kifejezetten a borkereskedelemre vonatkozó feltevés.

5 H1 A Tokaji és a Villányi borok vásárlása és fogyasztása is összefüggésben van a korral, a nemmel, a jövedelemmel, a végzettséggel. H2 A Tokaji és a Villányi borok vásárlásnál is az ár befolyásolja leginkább a vásárlót. A magasabb jövedelmű fogyasztók nagyobb arányban vásárolnak bort közvetlenül a termelőtől, mint az alacsonyabb jövedelmű fogyasztók. H3 A fogyasztói mintákban összefüggéseket találtam az általam vizsgált két borvidék (Tokajhegyaljai, Villány-Siklósi) között, a borok vásárlására és fogyasztására vonatkoztatva. H4 A tokaji és a villányi pincészetek más marketingstratégiát alkalmaznak. A tokaji hatékonyabbnak bizonyul, mint a Villányban alkalmazottak. H5 Eltérő borkereskedelmi szerkezet és értékesítési csatornapolitika szerkezet alakult ki Tokaj- Hegyalján, illetve Villányban a vizsgált borok piacára vonatkozóan. Tokaj jobban koncentrál a borexportra, mint Villány. H6 Marketing szempontból, mint a lakossági mind a termelői mélyinterjúk eredményeit összehasonlítva a tokaji és villányi borvidéket különbségek illetve hasonlóságok egyaránt észlelhetőek. H7 A lakossági felmérés során a megkérdezett borfogyasztó nők jobban kedvelik az édesebb ízvilágú borokat. H8 A lakossági felmérés során megkérdezettek nagyobb százaléka elsőként az aszút említi a tokaji borok közül. H9 A közvetlen értékesítés szerepe a kisméretű borászatok számára nagyobb fontosságú, mint a nagyobb méretű borászatoknak. A disszertáció célja, hogy egy általános helyzetképen nyújtson a magyar borpiac helyzetéről, borfogyasztási szokásokról. A közvetlen célom a tokaji- és villányi borok piacának bemutatása, valamint a hipotézisekben megfogalmazottak megerősítése illetve cáfolása. A dolgozat közvetett célja, hogy a tudományos módszerek hatékonysága az elméleti és gyakorlati alkalmazásban újabb bizonyítást nyerjen. Ismereteim szerint a vizsgált két borvidékkel kapcsolatban még nem történt ilyen tudományos jellegű kutatás, amely marketing megközelítésből együttesen vizsgálta a fent említett két borvidéket. Kutatómunkám során felmérésre került a fogyasztói és a termelői oldal egyaránt Magyarország területén. A szakirodalmak feltárása során bemutatásra kerül a világ és Magyarország borpiaci helyzete is. A kutatómunka két fő részre bontható, egyrészt a fogyasztói oldalt vizsgáltam kérdőíves felméréssel, másrészt a termelői oldalt mélyinterjú formájában. A dolgozatomban tehát a fent említett két borvidék borainak marketing sajátosságait kívánom bemutatni.

6 A szakirodalom feldolgozása, feltárása alapján elérendő célok: 1.célkitűzés: A világ és Magyarország borágazatának rövid áttekintése 2.célkitűzés: Bormarketing szakirodalmi áttekintése A primer kutatás alapján elérendő célok: 1.célkitűzés: Általánosságban vett magyar borfogyasztók főbb jellemzőinek meghatározása 2.célkitűzés: Tokaji és Villányi bortermelők és borfogyasztók főbb jellemzőinek meghatározása 1. ELŐZMÉNYEK ÉS AZ ALKALMAZOTT MÓDSZEREK A borágazattal 2008-ban kezdtem el foglalkozni, amikor úgy döntöttem, mint borkedvelő, hogy agrármérnökként a diplomamunkámat borfogyasztási szokások felméréséről fogom írni. Az elmúlt több mint 7 év alatt számos borásszal találkoztam, több borászatot látogattam meg és sok borbemutatón vettem részt, és mindeközben kialakult bennem az a kép, hogy a borok értékesítésében számos nehézségbe, akadályba ütköznek a borászattal foglalkozók. Ez indított arra, hogy a későbbiek folyamán a megfelelő elméleti háttértanulmányok feldolgozása mellett megvizsgáljam marketing szemszögből a magyar borászatokat, ezen belül a Tokaji és Villányi borvidékek borászatainak közvetlen értékesítését és az ezzel kapcsolatos motivációjukat.

7 1. táblázat: Kérdőíves felmérések módszertani jellemzése Forrás: Saját kutatás, 2013 Kérdőíves felmérések módszertani jellemzése Szempontok Anyaggyűjtés módszere Kérdezőbiztosok alkalmazása Kutatás területe Lakossági kutatás 100% személyes kérdőíves megkérdezés 20% kérdezőbiztos, 80% saját magam általi Budapest, Észak-alföldi régió megyeszékhelyei, Baranya megye (Villány) Kutatás célja Kutatás időpontjai Kutatások helyszínei Megkérdezettek köre Kiválasztás módja Kérdések száma Értékelhető kérdőívek száma Értékelhetetlen kérdőívek száma Kiértékelés eszköze Átlagos kérdezési időtartam a tokaji és villányi borokra vonatkozó borfogyasztási szokások felmérése nyár debreceni, szolnoki, nyíregyházi, budapesti hipermarketek; forgalmasabb közterületek; egyetemek 18 éven felüliek véletlenszerű 35 db 500 db 0 db MS Excel és SPSS 15 perc A lakossági kutatás alkalmával a mintavételi technikák közül a véletlen mintavételi technikákat alkalmaztam, bárki belekerülhetett a mintába. A kérdőívben használtam nyitott és eldöntendő kérdéstípust, kombinációs táblákat, több válaszlehetőségű kérdéseket. Több esetben rangsorolást is kértem, illetve 1-től 5-ig terjedő skálán kellett értékelni bizonyos megállapításokat a válaszadóknak. A kutatásaim során, bár véletlen mintavételi eljárást alkalmaztam, elsősorban olyan területeken kérdeztem, ahol a borvásárlások gyakorisága a szakirodalmak alapján nagyobb. Erre azért volt szükség, mert így jóval kevesebb lett a kutatási cél szempontjából irreleváns kérdőív. Jóval rövidebb idő alatt és költséghatékonyabban tudtam így elvégezni a felméréseket.

8 A kor esetén a fiatal és a év közötti korosztály felülreprezentált volt, a évesek reprezentálása közel jónak mondható. Alul reprezentáltságról a 60 év felettieknél beszélhetünk. A végzettség és a jövedelem alapján is megtörtént a súlyozás, de ebben az esetben is, a mintába kerülése esélye a nagy minta elemszám miatt - igen nagynak mondható. Elsőként a belföldi minta területek összevonhatóságát vizsgáltam. Az egyik hipotézisem az volt, hogy a Budapesten felmért válaszok nagyban különböznek majd a vidéki adatoktól. A bizonyítás módszeréül a páronkénti t-próbát alkalmaztam. A mintavételi technikákat két alapvető csoportba lehet sorolni. Az egyik a nem véletlen, a másik a véletlen mintavételi technikák. Előbbibe tartozik az önkényes, az elbírálásos, a kvótás és a hólabda mintavétel. Utóbbiba az egyszerű véletlen, a szisztematikus, a rétegzett, a csoportos és az egyéb mintavételi technikák (Malhotra, 2001; Csapó-Kárpáti, 2003). Alkalmazott módszerek a saját kutatás során a fogyasztó oldal vizsgálatakor: - Megoszlási viszonyszámok - Átlagszámítások, középértékek, szórás - Megbízhatóság elemzése - Páronkénti t-próba elemzés - Pearson féle Khi-négyzet próba - Mann-Whitney próba A kutatások során a statisztikai elemzéseket három meghatározó program, illetve szoftver segítségével végeztem. Az alkalmazott programok: MS Excel, SPSS (Statistical Package for Social Sciences). Magyarországon a legelterjedtebb operációs rendszer a Microsoft Soft (MS) Windows. A rendszerhez tartoznak különböző programcsomagok. Az Office csomagban találhatjuk a MS Excel táblázatkezelő szoftvert. A program statisztikai elemzésekre is képes és viszonylag könnyű a kezelő felülete. A program talán legkiemelkedőbb tulajdonsága, hogy az eredmények prezentálását kiválóan el lehet végezni, tetszetős munkát lehet készíteni. Az SPSS több mint egy évtizede fejlődő program. Az SPSS az adatokat egy táblázatban tárolja. Az adattábla mellett az SPSS másik fontos része az Output ablak. Ebben a kimenetben jelenik meg a statisztikai próbák és eljárások végeredménye, minden szöveges üzenet (Ketskeméty- Izsó, 2005). A szekunder adatok feldolgozását a Microsoft Excel 2010 szoftverprogram segítségével végeztem. A primer kutatás keretében végzett kvantitatív kutatások során ellenőrzött kérdőívek

9 adatainak rögzítése és feldolgozása az SPSS illetve az MS Excel szoftverprogramok használatával történt. Mindkét forrásból származó különböző statisztikai adatok feldolgozásakor az egyszerű statisztikai mutatók kiszámítása mellett két- és többváltozós módszerek alkalmazására is szükségem volt. A megoszlási viszonyszámok alkalmazása a különböző adatok összetételének elemzését, azaz a gyakorisági eloszlások jellemzését tette elsősorban lehetővé. A kereszttáblák készítésénél a viszonyszámok mellett átlagszámítást, szóródási, valamint függetlenség vizsgálatokat (Khi 2 -próba, szignifikancia vizsgálatok) végeztem 5%-os hibahatár (p=5%) mellett a különböző változók egymáshoz való viszonyának feltárására. Amikor az összefüggésről bebizonyosodott, hogy statisztikailag szignifikáns (p 5%), akkor általában érdekessé vált a kapcsolat erőssége. 2. ANYAG ÉS MÓDSZER A kutatási téma részletes megismerése céljából adatgyűjtést végeztem a marketingkutatás két nemzetközileg elismert adatgyűjtési módszerének a szekunder és a primer kutatásnak alkalmazásával A szekunder kutatás A szekunder vizsgálatok a hazai borászatra jellemző adatok, valamint különféle hazai és külföldi szakirodalmak megismerésére és feldolgozására irányultak, kiemelt figyelmet fordítva a bortermelés, a borvásárlás, a borfogyasztás tendenciáinak, valamint a bormarketing tevékenység alakulásának vizsgálatára. Az elemzések elkészítéséhez szükséges adatok forrásait a nyomtatott és elektronikus adatbázisok adták. A szekunder adatok fontosabb nyomtatott információforrásait a különböző szakkönyvek, szakfolyóiratok, statisztikai kiadványok, tanulmányok, konferencia-kiadványok, jogszabályok, ágazat-specifikus szabályozások, egyéb tájékoztató kiadványok, heti és napilapok jelentették. Az elektronikus vagy számítógépes adatforrások az Internet alapú adatbázisok közül kerültek ki A primer kutatás A primer adatok megszerzéséhez a kvalitatív (minőségi) és a kvantitatív (mennyiségi) kutatás módszereit is alkalmaztam, mivel együttes használatuk révén lehet leginkább eredmény es egyvizsgálat. A kvalitatív kutatás strukturálatlan, feltáró jellegű módszer, amely kis mintán alapul és a probléma természetének megértését szolgálja (Malhotra, 2002). Ezzel a kutatással elsősorban

10 a Miért?, Hogyan? kérdésekre adott válaszokkal sikerült jobban megismernem és megértenem a piaci szereplők tevékenységét és cselekedeteiknek indítékait. A kvantitatív kutatás általában nagyszámú megkérdezésen alapul, számszerűsíti a különböző kérdésekre ( Mit?, Mennyit?, Hányszor?, Hol?, Mikor? ) adott válaszokat, amelyeket matematikai-statisztikai módszerekkel elemez. Mélyinterjú felmérések módszertana Az alkalmazott mélyinterjús vizsgálatok módszertana Bortermelők, borászatok A saját kutatás része volt a mélyinterjús felmérés, amelyek vázlatát a. disszertációhoz csatolt mellékletben mutatom be. A mélyinterjú során egy előre elkészített vázlat alapján kérdezi ki a válaszadót a kérdezőbiztos. A személyes megkérdezés alkalmat nyújt arra, hogy mélységi információkhoz jussunk, illetve, hogy a kérdező megértse a rendszereket és az összefüggéseket (Wyss, 1991). A magyar borászatokat először , majd telefonos egyeztetés után kerestem fel személyesen először 2012 nyarán. Több esetben volt elutasító a felkeresés, mégis sikerült olyan cégeket felkeresni, akik szívesen tettek eleget felkérésemnek. Az alkalmazott módszer a mélyinterjú volt. Az így kapott eredmények jobban csoportosíthatók voltak, és alkalmassá váltak modellek elkészítésére. A modellek a lehetséges irányokat és kapcsolatokat mutatják. A mélyinterjú a kvalitatív adatgyűjtés módszere. A módszer egy strukturálatlan, közvetlen, személyes interjú, amelyben egy magasan képzett kérdező beszélget egyetlen megkérdezettel, azzal a céllal, hogy feltárjon motivációit, nézeteit, attitűdjét és érzéseit egy adott kérdéssel kapcsolatban. Egy mélyinterjú fél és egy óra közötti időtartam lehet. A saját kutatás során a mélyinterjú vázlatának elkészítése után szakmai címlisták alapján jutottam el a megkérdezett termelőkhöz. Az összes lehetséges pincészettel felvettem a kapcsolatot, elsősorban -en és telefonon. Ahonnan pozitív visszajelzést kaptam, azokat a borászatokat sorra fel is kerestem Tokaj-Hegyalján és Villányban egyaránt. A kapott információkat MS Excel táblázatba töltöttem fel, majd elemeztem. Az adatgyűjtés Az adatgyűjtés telefonon történő előzetes egyeztetés(ek) után személyesen, személyenként előre összeállított mélyinterjú vázlat segítségével név nélkül és önkéntes alapon, szóbeli megkérdezéssel történt. A pincészetekkel folytatott interjúk átlag 60 percesek voltak.

11 Az alkalmazott mélyinterjú vázlatok A négyszemközti interjúkészítést féligstrukturált interjúvázlat segítette, amely vezérfonala előre megfogalmazott elsődleges és másodlagos, nyitott kérdéseket tartalmazott (Lehota, 2001). A mélyinterjúk féligstrukturált jellege biztosította azt, hogy az interjúalanyokkal a témaköröket jobban, szabadabban, mélyebben részletezhettem. A termelői interjúvázlatok kiterjedtek a vállalkozások rövid bemutatására, részletesen foglalkoztak a pincészetek, vendéglátóhelyek marketing tevékenységével, vizsgálták a megkérdezettek borturizmussal, a fogyasztói és vásárlói igényekkel kapcsolatos ismeretét, jövőbeli elképzeléseit. A kutatás során a tokaji és villányi borokra vonatkozó borfogyasztási szokásokat, a termelők marketingstratégiáit, a borkereskedelem jellemzőt vizsgálom. Az alkalmazott módszerek tudományos jellege lehetővé teszi a releváns következtetések és újszerű eredmények közlését. A 3 éves kutatómunkám során olyan információk és adatok gyűltek össze, amelyek alapján egy elvi modellt lehetett felállítani. A szükséges információkhoz piackutatással, kérdőíves és mélyinterjús megkérdezések segítségével, valamint a szekunder szakirodalmak felhasználásával jutottam hozzá. A modell bemutatja a Tokaj és Villány sajátos borpiaci szereplőinek lehetséges kapcsolódási pontjait, illetve azt, hogy milyen úton juthat el a termék a végső fogyasztóhoz. A doktori tanulmányokat megelőzően is foglalkoztam a témával (szekunder és primer kutatás) Kérdőíves felmérések módszertana Az adatgyűjtés Az adatgyűjtés kérdőívek segítségével név nélkül és önkéntes alapon történt. A lakossági felmérés lebonyolítása során az ún. face to face interjúk (Scipione, 1994) módszere került alkalmazásra. Ennek során a kérdezőbiztos személyesen jelen van a kérdőív kitöltésénél, ugyanakkor a megkérdezett maga is beírhatta a kérdőívbe az egyes válaszokat, ha igényelte ezt a lehetőséget. A kérdőívek begyűjtését postai úton, illetve személyesen végeztem. A kutatások során alkalmazott kérdőívek fontosabb jellemzői: A lakossági kérdőív a borfogyasztási és -vásárlási szokások, a borvidékek és borok ismerete, megítélése témakörökre épül. A kérdőívek véglegesítése előtt 30 darab kérdőív előzetes próbakérdezésen vett részt. Mely után nem történt érdemi változás a kérdőívekben. A kutatásnál kérdőívek biztosították a feldolgozást, számszerűsíthetőséget, következtetések levonását. A kettő, három vagy több válaszlehetőségeket kínáló kérdések mellett minősítő,

12 fontossági skálák is alkalmazásra kerültek (Kotler, 1998). A lakossági kérdőívben néhány borra, borvidékkel kapcsolatos asszociáció feltárására vonatkozott még néhány nyitott kérdés. A kérdőívek értékelhetőségét vizsgálva elmondható, hogy a lakossági megkérdezés esetén az 500 kérdőív értékelhetőség 100%-os volt. A megkérdezések mintavételének jellemzői A ben lebonyolított regionális fogyasztói szóbeli megkérdezés keretében 500 személy került kiválasztásra. Az alapsokaságból a mintába a Észak-alföldi régió településein (városokban és községekben), Baranya megyében (Pécs, Villány városában) és Budapesten élő felnőtt, 18 év és a feletti magyar állampolgárok kerülhettek be. A megkérdezések 5 városban/: Debrecen, Nyíregyháza, Szolnok, Villány Budapesten történtek. Az egyszerű véletlen mintavétel alkalmazása során a kiválasztott településeken az ún. véletlen séta (random walking) módszerrel minden ötödik emberrel töltettük ki a kérdőívet. A felmérés során a minta nem és megye szerint jól tükrözte az alapsokaságot, azonban életkor szerint a 18-25, és a éves korosztály nagyobb, még ezzel párhuzamosan a 60 év és a feletti korosztály kisebb arányban került a mintába. Nem Férfi Nők Össz. 2. táblázat: Életkor és nem szerinti megoszlás Forrás: Saját kutatás, KSH (2014) Életkor Település típusa év 25év 35év 45év 60év felett Összesen fő fő fő fő fő fő % Város Község Összesen Város Község Összesen Város Község Összesen

13 A kvalitatív kutatás módszere A minőségi kutatás módszerei közül az egyéni mélyinterjút alkalmazva termelői mélyinterjút készítettem. Személyes beszélgetéseket folytattam a Tokaji és Villányi borvidéken borászattal foglalkozó termelőkkel, ezáltal sikerült jobban megismernem a marketing tevékenységüket, a borturizmussal, a borfogyasztói és vásárlói szokásokkal kapcsolatos véleményüket A kvantitatív kutatás módszere A kutatási munkám legjelentősebb részét fogyasztói megkérdezés jelentette. Egy, a két vizsgált borvidékre egy regionális lakossági megkérdezést is lefolytattam az Észak-alföldi régió, Baranya-megye és Budapest lakosainak körében. A lakosság körében végzett felmérés során vizsgáltam az Észak-alföldi régióra, Budapestre és Baranya-megyére jellemző borfogyasztási és -vásárlási szokásokat, a borválasztást befolyásoló tényezıket, a régió fontosabb borainak és borvidékeinek lakossági ismeretét és megítélését, valamint a különböző fogyasztói csoportok közös jellemzőit. A regionális fogyasztói szóbeli megkérdezéskeretében év és a feletti személy került kiválasztásra a vizsgált térségekben. A megkérdezések egyszerű véletlen mintavétel alkalmazása során az ún. véletlen séta (random walking) módszerrel és a születésnapi kulcs alkalmazásával történtek. Az adatok feldolgozása az SPSS for Windows 7.0 és az Excel szoftverprogramok használatával történt. Az adatok feldolgozásakor az egyszerű statisztikai mutatók kiszámítása mellett két- és többváltozós módszerek alkalmazására is szükség volt. Ennek során a különbözőviszonyszámok mellett alkalmaztam a Fishbein-modellt, átlagszámítást, szóródási, valamint szignifikancia vizsgálatokat is. 4. EREDMÉNYEK 4.1. A mélyinterjúk legfőbb jellemzői A hazai borászatokat kettősség jellemzi, amely a Tokaji és a Villányi borvidéken egyaránt megmutatkozik. Egyrészről vannak tőkeerős borászati vállalatok, pincészetek. A Tokaji borvidéken Sauska Pincészet Tokaj, Szepsy István Pincészete, Tokaj Kereskedőház, a Villányi borvidéken a Csányi Pincészet, Sauska Pincészet Villány, Tiffán Ede és Zsolt Pincészete, és a Vylyan említhető, amelyek a minőségi termelés irányába haladnak, emellett a marketingre kellő pénzt és hangsúlyt tudnak helyezni. Mellettük sorakoznak fel a komoly hagyományokkal,

14 nagyobb birtoktesttel rendelkező magántermelők, családi gazdaságok. Ezek a csúcsborászok a borászatból kívánják megélhetésüket fedezni. Ilyen tradicionális tokaji családi pincészet pl. Kiss István Családi Pincészete (Fitomark), Árvay Családi Pincészet, Erzsébet Pince, villányiak közül legismertebb a Bock-, Gere-, Polgár-, Wunderlich Pincészet. Mindkét borvidéken a nagy és a közepes méretűnek mondható pincészetek mellett számos olyan termelő van, aki a borászatot csak másodlagos jövedelemforrásnak tekinti. Ezek a gazdák saját fogyasztásuk kielégítésén túl eladásra is termelnek. Boraik minősége igen változatos, nagy hányaduk a bort nem palackozza, emellett sokan csak hobbi szinten foglalkoznak termeléssel és kizárólag saját, és a család fogyasztását fedezik a bortermeléssel. Ezek a termelők nem képezték a kutatásom részét, így a disszertáció további fejezeteiben sem kerülnek megemlítésre. A Tokaji és a Villányi borvidéken az elismert nagyobb vagy közepes pincészetek segíthetik leginkább a borvidék arculatát kialakítani. A fent említett nagy és közepes pincészeteknél a bor megnevezése a legfontosabb marketing elem. A termelők/pincészetek a borok származáshely megnevezésénél legtöbbször a borvidéket, a települést vagy a terület megnevezését használják. (Villányban pl.: Fekete-hegy, Ördög-árok, Kopár, stb..) Mindkét vizsgált borvidéken elterjedt, de mégis Villányban használják a legtöbben, hogy a családi névvel fémjelzik a borokat, ezáltal személyesen garantálják termékeik minőségét a fogyasztó számára (pl.: Vida Cuvée, Bock Cuvée,). Manapság a fantázianévvel ellátott borok is egyre elterjedtebbek a piacon, ez Tokaji termelőkre nem jellemző. A termékfejlesztésre vonatkozóan a megkérdezettek válaszából az a konzekvencia vonható le, hogy a villányi termelők kísérletező kedve jóval nagyobb, mint a tokajiaké. A tokaji borvidéken kevesebb a kísérletező kedvű termelő,így kevés a termékfejlesztés. Az érlelés tekintetében a vizsgált térségekben a villányi borvidéken a vörösborokhoz ajánlott barrique hordó az elterjedt, addig a tokaji borvidéken a gönci hordó. Mindkét borvidék megkérdezett termelőit megkérdezve elmondható, hogy az egyre gyorsuló műszaki fejlődés a jellemző. A mélyinterjúkat összegezve elmondható, hogy mindkét borvidéken nagy jelentőséget tulajdonítanak a turizmusnak. Mindkét esetben az emberek egyik legfőbb megélhetési forrása, kiváló munkahelyteremtő. A turizmus mindkét vizsgált borvidéken virágzik, köszönhetően borvidékek hírnevének, melyet minıségi borainak és a borvidéket körülvevő természeti környezetnek köszönhet. Villányban és Tokajban is gyalogosan végigjárhatók a pincék.

15 Egy fontos különbséget véltem felfedezni, hogy míg Villányban sok helyen, kulturált környezetben meg lehet szállni, addig Tokajban jóval kevesebb az elfogadható szálláshely. Mindkét borvidéken a pincészetek, termelők egyéni, illetve csoportos borkóstolási lehetőség mellett számos egyéb szolgáltatással várják a borvidékre látogatókat pl: szállással, étkezéssel, kirándulási lehetőségekkel. A termelők szerint a vendégek jó minıségő borokat és kellemes hangulatú borkóstoló programokat várnak el. Egyik megkérdezett sem említette, hogy a turisták a boron kívül a szolgáltatásokat minél magasabb szinten kívánják igénybe venni. A turizmus fejlesztése kapcsán mindkét borvidék termelői kiemelték a színes borúti programok fontosságát, a marketing tevékenység javítását, illetve a még több szálláshely létrehozását. A vizsgálatba bevont pincészetek csupán harmada tudja azt biztosítani, hogy a honlapról vásárolni is tudjon a fogyasztó, érdeklődő. Mindkét oldal sok erősséget tudott felsorolni, a gyengeségek között a közös a tőkehiány. A borvidékek a boraikat elsősorban a borkereskedőkön keresztül juttatják be az üzletekbe. Mindkét borvidék jelentősebb termelőinek borait megtalálhatjuk az ország legtöbb borszaküzletében. Ezekben az üzletekben a termékekhez magas áron lehet hozzájutni. Villányban jellemzőbb inkább, hogy van olyan pincészet, aki saját borszaküzlettel rendelkezik. Mindkét borvidéknek az egyik legfontosabb elosztási csatornája a HORECA rendszer, mely számukra presztízsnövelő hatással is van. A borexportjukra jellemző, hogy a legtöbb esetben csak a közepes árkategóriájú termékeket viszik ki a piacra, nem a kitűnő minőségű különlegességeket, ez általában a nagytermelőkre jellemző. Ellenben ezzel a családi borászatok exportpiacra a kiváló minőségű boraikat juttatják ki, így annak árát megkérve. Legfontosabb exportpiacai a vizsgált borvidékeknek legfőképp az EU tagállamai: Szlovákia, Németország, Csehország, Lengyelország, de szállítanak az Egyesült Államokba, Egyesült Királyságba, Japánba és Kínába is (ezutóbbiak leginkább a tokajiakra jellemző). A borturizmus mindkét borvidéken jelentős. Mely segíti a borvidék borainak népszerűsítését és értékesítését, imázsalkotó hatással rendelkezik. Egyelőre nincs összehangolt marketing koncepció hazánkban a borok értékesítésére, minden termelő és értékesítő más-más stratégiát követ. A szőlősgazdák és bortermelők egyedül ugyanakkor nem képesek termékeiket megfelelő, messzire ható marketingeszközökkel felruházni. Magyarországon a Hegyközségek Tanácsai nyújtanak szakmai segítséget a tagoknak, de ez ma nem terjed ki a marketingmunkára. A jelenlegi 22 magyar borvidéknek nincs külön marketingese, akik képesek lennének egységes szakmai keretet, s benne egységes arculatot, értékesítés-támogatást adni a saját borvidéküknek. A külföldieknek Magyarországról az első tényezők között jut eszébe a tokaji aszú. Ezeket a termékeket a kormányzatnak is

16 kiemelten menedzselnie kell, hiszen az országimázs egyik meghatározó része lehet (Piskóti, 2002) A lakossági felmérés lényegi eredményei A lakosság fontosabb jellemzői: 3. táblázat: A minta demográfiai jellemzői Forrás: Saját kutatás, 2014 és KSH, 2014 népszámlálási adatokból saját számítás (területi statisztika a 18 év feletti korosztályra vonatkozóan) A minta adatai a KSH adatok a Ismérvek vizsgált területekre vizsgált területekre Reprezentáltság vonatkozóan vonatkozóan Kor szerinti összetétel és megoszlás Nemek aránya Lakhely szerinti megoszlás évesek 46 % évesek 27 % évesek 13 % évesek 10 % 60 év felettiek 4 % Nők 57 % Férfiak 43 % Budapest 13 % Észak-alf. régió 50 % Baranya-megye 37 % 15 % felül 20 % közel felül 12 % jó 37 % jó 16 % alul 55 % 45 % közel jó 54 % alul 36 % közel jó 10 % felül Legmagasabb iskolai végzettség szerinti megoszlás Felsőfokú 27 % Min. érettségi 55 % 8 általános 18% 33 % 32 % 30 % alul felül alul Az 500 darab kitöltött lakossági kérdőív feldolgozását követően a minta évi népszámlálási adataival összevetve a megoszlás azonosnak mondható. A fontosabb háttérváltozókat a disszertációban a 4.2. pontban mutatom be, ebből látható, hogy a megkérdezettek 43%-a férfi volt, a 57%-a pedig nő. Az életkor szerinti megoszlást tekintve a minta jól reprezentálja az adott régiók felnőtt lakosságát. A minta adataiból kiderül, hogy a megkérdezettek közel fele, 46 %-a év

17 közötti, 27%-a 26-30év közötti, 13%-a 31-45év közötti, 10%-a év közötti és 4%-a 60 év feletti volt. A minta iskolai végzettség szerinti megoszlásából tapasztalható, hogy a felsőfokú végzettek 27%-ot illetve a középfokú vagy alapfokú végzettséggel rendelkezők 73%-ot tettek ki. A lakhely szerinti megoszlást tekintve a megkérdezettek 13%-a Budapesti, 37% Baranya megye, 50%-a Észak-alföldi régióban lakik. A minta 55%-a a tokaji aszút jelölte be kedvenc borának, 15% az Egri bikavért, 30% pedig egyéb borfajtát (pl.: villányi, balatoni, merlot, stb.). Utóbbi összetételét tekintve nagyon heterogén volt, ezért kategorizálni azokat már nem lehetett. Mindössze 4 % azok aránya, akik nem tudtak megnevezni, vagy nincs kedvenc boruk. A válaszadók közül azok kerültek be a mintába, akik szoktak borokat vásárolni. A tokaji borok vásárlása a minta közel 50%-ánál évente egy-két alkalommal történik, 24%-uk negyedévente veszi a legkedveltebb borfajtát. A megkérdezettek saját fogyasztás céljából a tokaji borokból átlagosan 4-5 palackkal vesznek évente, villányiból kevesebbszer. Ha ajándéknak szánják a bort, akkor szinte ugyanazokat az eredményeket kapjuk, de az átlagok valamivel kisebbek a saját fogyasztáshoz viszonyítva. A tokajiak esetén az átlag 4-5 palack/év, villányi esetén 2-4 palack/év, tokaji aszú esetén 3 palack/év, és borkülönlegességek esetén 2 palack/év. Akik nem vásárolnak borkülönlegességeket, azoknál a nem vásárlás elsődleges oka anyagi jellegű. A nem vásárlók egy része azért nem veszi, mert még nem kóstolta, vagy nem szereti a borfajtát. Szilveszterre; 6% Esküvőre; 2% Egyéb ajándékozás céljából; 8% Karácsonyra; 21% Névnapra; 28% Születésnapra; 35% 1. ábra: Milyen alkalomra vásárolnak legtöbbször bort a megkérdezettek Forrás: Saját kutatás, 2014

18 A válaszadók 35%-a születésnapra, 28%-a névnapra, 21%-a karácsonyra vásárol bort. Leggyakrabban 45%-a otthon isznak tokaji borkülönlegességet a válaszadók. A minta 37%-a elsősorban vendégségben, 18%-a pedig vendéglátó egységben fogyaszt bort. Kisbolt, diszkont áruház 12% Benzinkút 1% Termelőtől 9% Internet 3% Borszaküzle t 15% ABC 11% Bevásárlóköz pont 49% 2. ábra: A borvásárlás leggyakoribb helyei Forrás: Saját kutatás, 2014 A borok közel 49%-a bevásárlóközpontokban és hipermarketekben kerül értékesítésre. A válaszadók 12%-a kisboltban, diszkontokban (pl.: Profi, Penny Market), 11%-a az ABC áruházakban (pl.: Coop, CBA), 15%-a a borszaküzletekben vásárolja a borokat. Mindössze csak 9% a termelőknél eladott mennyiség. A borvásárlási folyamat során kiderült a kérdőíves felmérésből, hogy fontos szerepet játszik a befolyásolás a választásnál. A korábbi tapasztalat nagymértékben befolyásolja a döntést szinte minden válaszadónál. Az mintát tekintve fontos tényező még a válaszadó párja, a barátok és a szülők Ft 23% Ft felett 4% 2000 Ft alatt 3% Ft 12% Ft 28% Ft 30% 3. ábra: Megkérdezettek átlagosan évente mennyit költenek borra? Forrás: Saját kutatás, 2014

19 A megkérdezettek 28%-a évi 10 és 20 ezer forint, 30%-a 5 és 10 ezer forint, 23%-a 20 és 50 ezer forint között költ borokra. Mindössze 4% 50 ezer forintnál is többet szán borvásárlásra. Összesen 15% pedig 5000 forint alatt vásárol évente bort. Az éves átlagos borköltés közel forint volt a mintában. A válaszadók 40%-a nem szokott borvidékre kirándulni borkóstolási szándékkal. 31% évente egyszer, míg 25% évente néhányszor tesz kirándulást ezeken a borvidékeken. Mindössze 4% jár legalább havonta, azaz rendszeresen. A minta 64%-a válaszolt úgy, hogy szívesen vásárolna a lakóhelyén található borszaküzletben. A válaszadók 73%-a nem vett részt tanulmányai során szőlőről, borról, borkultúráról tartott előadáson. 27%-ban voltak azok, akik valamilyen formában találkoztak már ilyen információval, illetve tananyaggal. 34% egyáltalán nem ismeri az aszúkészítés folyamatát. 29% teljes mértékben tisztában van vele, míg 37% válaszolta, hogy vannak nagyjából ismeri, de a teljes eljárást azonban nem. Megkérdezésre került a kedvenc pincészet is. A válaszadók 32%-ának van kedvenc pincészete, míg 38%-nak csak valamilyen kedvenc bortípusa van. Összesen csak 10% tudott kedvenc borászt is megnevezni. A kérdőívben megkérdezésre került, hogy milyen szempontok alapján vásárolnak borokat. Ennél a kérdéskörnél elmondható, hogy saját célra vásárláskor a szempontok sorrendje: korábbi tapasztalat (32%), ár (36%) és minőség (14%). Ajándékozás esetén a sorrend: ár (42%), külső (14%), minőség (22%), korábbi tapasztalat (14%), egyéb (8%). Azonban az elméletben elköltött pénzösszeg a borokra vonatkozóan jóval nagyobb, mint a tényleges költés. A leggyakrabban előforduló elem (módusz) és a középső elem (medián) értéke Villányi és Tokaji boroknál egyaránt Ft. A válaszadók elsősorban a barátoktól szerzik be a boros információkat. majd a család, rokonság, és az Internet irányából tájékozódik. Csupán 10%-uk érdeklődik borszakboltokban. A megkérdezettek 65%-a kizárólag magyar bort vesz, 35%-a időnként vásárol külföldi bort is. A kereszttáblák készítésénél a viszonyszámok mellett átlagszámítást, szóródási, valamint függetlenség vizsgálatokat (Khi 2 -próba, szignifikancia vizsgálatok) végeztem 5%-os hibahatár (p=5%) mellett a különböző változók egymáshoz való viszonyának feltárására. Amikor az összefüggésről bebizonyosodott, hogy statisztikailag szignifikáns (p 5%), akkor általában érdekessé vált a kapcsolat erőssége.

20 4.táblázat:Nemek szerinti kereszttábla elemzések Pearson féle Khi-négyzet próba alapján a tokaji és villányi borvidék boraira vonatkozóan (amiben nincs eltérés) Forrás: Saját kutatás, 2014 Változók Pearson féle Khi-négyzetre vonatkozó p érték (0,05-nél nagyobb, azaz nincs szignifikáns különbség) Aszú borok ismerete 0,816 Esküvőre vásárolnak bort 0,83 Vendégségben fogyaszt bort 0,573 Hiper-,,szupermarketben vásárol bort 0,753 Borászati szaklapot olvas 0,744 ABC-ben vásárol bort 0,296 Borszaküzletben vásárol bort 0,21 Termelőtől vásárol bort 0,285 Interneten vásárol bort 0,83 Barátok véleménye befolyásolja 0,245 Látogat-e borvidékre borvásárlás miatt 0,098 Kedvenc pincészete van-e 0,769 Vendéglátóhelyen fogyaszt bort 0, AZ ÉRTEKEZÉS HIPOTÉZISEINEK ÉRTÉKELÉSE A disszertáció hipotéziseinek értékelése A megfogalmazott hipotézisek vizsgálata a következő eredményekkel zárult: A szakirodalom alapján felállított 9 hipotézis közül kettőt nem, hetet sikerült igazolni a felmérés statisztikai módszerekkel történt kiértékelése során a tokaji és villányi borvidékekre vonatkozóan.

21 5.táblázat: Hipotézisek eredményei Forrás: Saját kutatás, 2014 Hipotézis Hipotézis tartalma Igazolva/elvetve H1 H2 H3 H4 H5 H6 H7 H8 H9 A Tokaji és a Villányi borok vásárlása és fogyasztása is összefüggésben van a korral, a nemmel, a jövedelemmel, a végzettséggel. A Tokaji és a Villányi borok vásárlásnál is az ár befolyásolja leginkább a vásárlót. A magasabb jövedelmű fogyasztók nagyobb arányban vásárolnak bort közvetlenül a termelőtől, mint az alacsonyabb jövedelmű fogyasztók. A fogyasztói mintákban összefüggéseket találtam az általam vizsgált két borvidék között, a borok vásárlására és fogyasztására vonatkoztatva. A tokaji és a villányi pincészetek más marketingstratégiát alkalmaznak. A tokaji hatékonyabbnak bizonyul, mint a Villányban alkalmazottak. Eltérő borkereskedelmi szerkezet és értékesítési csatornapolitika szerkezet alakult ki Tokaj-Hegyalján, illetve Villányban a vizsgált borok piacára vonatkozóan. Tokaj jobban koncentrál a borexportra, mint Villány Marketing szempontból, mint a lakossági mind a termelői mélyinterjúk eredményeit összehasonlítva a tokaji és villányi borvidéket különbségek illetve hasonlóságok egyaránt észlelhetőek. A lakossági felmérés során a megkérdezett borfogyasztó nők jobban kedvelik az édesebb ízvilágú borokat. A lakossági felmérés során megkérdezettek nagyobb százaléka elsőként az aszút említi a tokaji borok közül. A közvetlen értékesítés szerepe a kisméretű borászatok számára nagyobb fontosságú, mint a nagyobb méretű borászatoknak. Igazolva Igazolva Igazolva Elvetve Elvetve Igazolva Igazolva Igazolva Igazolva

22 6. ÚJ TUDOMÁNYOS EREDMÉNYEK 1. A disszertáció egy jól áttekinthető magyar-, elsősorban tokaji- és villányi borpiaci helyzetképet vázol fel. 2. A Tokaji és a Villányi borvidékre látogató turisták borfogyasztói és borvásárlási jellemzőit vizsgáló megkérdezés során 2 szegmentum került meghatározásra: a Borkedvelő baráti társaságok, a Borbarát üzletemberek. A csoportok jellemzőik alapján jól mutatják a két borvidék borfogyasztóinak körét. 3. Megtörtént a Tokaji- és a Villányi borvidék összehasonlítása marketing szempontból. Ennek során a vizsgált borvidékek közötti különbségek, hasonlóságok és az ezekben rejlő lehetőségek kerültek elemzésre, melyeket bemutattam a disszertáció 4.1. fejezetében. A mélyinterjúk és a lakossági kérdőíves megkérdezések eredményeit használtam fel az összehasonlításhoz. 4. Az Észak-alföldi régió, Budapest és Baranya-megye lakosságának borfogyasztási- és borvásárlási szokásainak felmérése és elemzése megtörtént. A lakosságot 7 szegmentumra osztottam: Édesbort kedvelők, Szokásukhoz ragaszkodó fiatalok, Utazó borkedvelők, Borbarát üzletemberek, Modern vásárlók, Borszerető baráti társaságok és Termelő előnyben részesítők. 5. A Tokaji- és a Villányi borvidéken igyekeztem egy lehetséges marketingstratégiát körvonalazni, mely segítéségre lehet a borágazat számára. A legfontosabb a fent említett stratégiában a minőség, az eredetvédelem és a kommunikáció. 6. A vizsgált térségek borvásárlói a tokaji- és villányi borok fogyasztási szokásaira vonatkozóan egyben kezelhetők. 7. Kutatásaim igazolták, hogy a megkérdezett borfogyasztók nehezen tudnak eligazodni manapság a borkínálatban, és hogy borvásárlásaik helyszíne elsősorban a hipermarketekben történik. 8. A tokaji- és villányi borok vásárlása és fogyasztása a megkérdezettek körében összefüggésben van a korral, nemmel, jövedelemmel, végzettséggel. 9. Nincs túlzott eltérés a borkereskedelmi szerkezet és az értékesítési csatornapolitikaszerkezet között a Tokaj-hegyaljai és a Villány-Siklósi borvidék piacára vonatkozóan. 10. A tokaji- és a villányi exportpiacok összetétele heterogén és minden egyes pincészet kapcsolatrendszeréhez igazodó, azonban a exportpiacokon való jelenlét nem párosul marketingtámogatással. A többfelé irányuló exportpiac egy-egy vállalat erőforrásainak felemésztését eredményezi, mely a hatékonyság rovására megy.

23 7. AZ EREDMÉNYEK GYAKORLATI HASZNOSÍTHATÓSÁGA 1. A lakossági kérdőíves felmérésből kiderül, hogy a fogyasztók nehezen igazodnak el a borkínálatban. 2. Az ár árintervallum formájában jelenik meg, amely a család havi nettó összjövedelmével van korrelációban. A fogyasztók kedvelik az édesborokat, de nem szeretik a túlzottan édes bort. A szükségletüket a forintos áron már elérhető borok már kielégítik. 3. Egyre többen kedvelik a vörösborokat, egyre több a Villányi borokat kedvelő is. A tokaji borsor tagjai közül az aszú a legismertebb. Azonban fogyasztása ritka az ára miatt. 4. A már kóstolt bor pozitív elégedettségi érzete befolyással van, és döntő borvásárláskor. 5. A lakosság fogyasztói halmaza jól elkülöníthető célcsoportokra osztható. Az ún. szegmensspecifikus marketing-mixek kidolgozása elvégezhető, amely nagyban javítja a hatékonyságot is. 6. A turizmusfejlesztések nagyban segítenék a helyben, termelőnél történő fogyasztást, ezáltal népszerűsítve azt. Az ilyen típusú beruházások növelnék a helyben eladást. A helyi eladást segíti a helyi turizmus-stratégia megléte és megvalósítása. 7. Az exportpiacok összetétele Tokaj-Hegyalján és Villányi borvidéken heterogén, a pincészetek kapcsolatrendszeréhez igazodik. Az értékesítési csatorna-politika újragondolása nagyban segítené hogy a borászatok magasabb jövedelmezőséget érjenek el. Szükséges a vizsgált borvidékek borainak értékesítési csatornáinak értékorientált szabályozása. 8. Időszerű lenne újra egy egységes (akár borvidéki) közösségi marketingkoncepció létrehozása. Borvidéki szinten új marketing információs rendszer kiépítése segítéségül lenne a piackutatásoknak egy tudatosabb stratégia mentén való kidolgozása és működtetése. 9. Mégtöbb borkultúrával foglalkozó tantárgy bevezetése a felsőoktatásba, mely elősegítené a kulturált borfogyasztást már a fiatalok körében is. Összességében elmondható tehát, hogy nagyon sok a teendő a tudatos marketingstratégiák kidolgozása irányába, ez nagymértékben meghatározná a sajátos piac jövőjét. Összefogásra mindenképpen szükség van mindkét borvidéken, Tokaj-Hegyalján és Villány-Siklósi borvidéken is.

24 8. ÖSSZEFOGLALÁS A bor egy olyan nemes ital, amelyet egyes nemzetek büszkén fogyasztanak és készítenek. A szőlőművelésnek és borkészítésnek hagyományai vannak. A magyar borászat nincs rossz helyzetben. Kiváló szakembereink vannak és a természeti adottságaink is megfelelőek. Magyarország legfontosabb borvidéke a Tokaj-hegyaljai. Több külföldi versenytársa is van a Tokaji boroknak. Nagy mennyiségben nem tudjuk előállítani, de a hazai piac kielégítése mellett, exportra is termelünk. A rendszerváltás előtti néhány évtizedben a Tokaji márka elvesztette hitelét. Az elmúlt évek alkalmasak voltak arra, hogy néhány borászat kiváló marketingmunkájának köszönhetően, ismét egy fejlődési pályára álltak a magyar borok. A doktori kutatómunka során felmértem a borokra vonatkozó fogyasztói szokásokat, és vizsgáltam a termelői oldal marketingstratégiáját. A kutatások helyszínei Magyarországon voltak. A fogyasztói kutatás kapcsán elvégeztem a faktorelemzést. A kutatómunka során kérdőíves és online piackutatást is alkalmaztam, illetve mélyinterjús megkérdezések jutottam információkhoz. A kutatásom célja a Tokaji és a Villányi borvidék borfogyasztói szokásainak és marketing sajátosságainak feltárása volt. Feltérképeztem a borászattal foglalkozók marketing tevékenységét, a borturizmussal, a borfogyasztói és vásárlási szokásokkal kapcsolatos véleményét. Valamint megismertem a bormarketing témában jártas szakemberek nézőpontját a hazai, Tokaji és Villányi borvidék marketing tevékenységének jelenlegi helyzetét és jövőbeni kilátását. További célul tűztem ki a fővárosunk Budapest, az Észak-alföldi régió, és Baranyamegye borfogyasztási szokásainak és vásárlási szokásainak megismerése. Céljaim eléréséhez szekunder adatgyűjtést kiegészítettem termelői mélyinterjúkkal és egy 500fős lakossági megkérdezéssel. Az adatokat statisztikai elemzések segítségével értékeltem. Kutatásom során tapasztaltam, hogy egyre inkább növekszik azoknak a termelőknek száma, akik tevékenységükben korszerű marketing ismeretekre támaszkodnak a vizsgált borvidékeken. A lakosok körében végzett felmérés eredményei bebizonyították, hogy a minőségi borok iránti kereslet magas hazánkban. A kérdőíves megkérdezésekből kiderült, hogy minőségi vörös és fehérborokat ugyanannyian kedvelik. A borokat átlagosan 1-2 alkalommal fogyasztják a megkérdezettek. Borértékesítés szempontjából a vásárlóknál a hiper-, szupermarketek, valamint a közvetlen termelőtől történő értékesítés dominál. Bor kiválasztásakor pedig nagy befolyást jelent a vásárlóknál az eredet és az évjárat. A Tokaji és a Villányi borvidéken különböző bormarketing szinteken, kissé eltérő módon folyik marketing tevékenység. A borvidéki marketing mindkét borvidéken jól működik, de mindkét borvidéken gondot okos az

25 információáramlás illetve a tőkehiány. Szintén mindkét borvidékre jellemző, hogy a tehetősebb termelők megpróbálnak saját marketinggel előrébb jutni a piacon.

26 9. TÉZISFÜZET HIVATKOZÁSAI AMBRUS L. CSOMA ZS. SOMLÓSI L. (2003): A magyar bor útja A kezdetektől napjainkig. B. K. L. Kiadó, Szombathely, p. CSAPÓ ZS. KÁRPÁTI L. (2003): Marketing és kereskedelem, Campus Kiadó, Debrecen, 106. p GAÁL B. PÁRDÁNYI M. (2006): Bormarketing- A magyar borok marketingje, Alfadat- Press Kft., Tatabánya KETSKEMÉTY L. IZSÓ L. (2005): Bevezetés az SPSS programrendszerébe, ELTE Eötvös Kiadó, Budapest, 459.p. KOTLER, P. (2002): Marketingmenedzsment, KJK Kerszöv Jogi és Üzleti Kiadó Kft., Budapest, 875.p. LAPOSA J. DÉKÁNY T. (2001): Villány borvidékek ékessége. Villány Város Önkormányzata, Villány, 6.p. LEHOTA J. (2001): Marketingkutatás az agrárgazdaságban, Mezőgazda Kiadó, Budapest, 233.p. MALHOTRA, N. K. (2001): Marketingkutatás, Műszaki Könyvkiadó, Budapest. 904.p. MERCZ Á.- KÁDÁR GY. (1998): Borászati kislexikon, Mezőgazda Kiadó, Budapest, 36. p. PASKA GY. (1999): Bacchus tölt poharat -A szőlő és a bor, Pro Pannonia Kiadói Alapítvány, Pécs, 177. p. PISKÓTI I. (2002): Tokaji bormarketing stratégiája a Tokaj-hegyaljai borvidék közösségi marketingkoncepciója, Miskolci Egyetem Marketing Intézet AMC megbízásából készült tanulmány, Miskolc, 68.p. WYSS W(1991): Marktforschung von A-Z Eine Einführung aus der Praxis, für die Praxis, DemoSCOPE Kiadó, Svájc, 588. p.

27 10. MEGJELENT PUBLIKÁCIÓK

28

Dr. Piskóti István Marketing Intézet. Marketing 2.

Dr. Piskóti István Marketing Intézet. Marketing 2. Kutatni kell kutatni jó! - avagy a MIR és a marketingkutatás módszerei Dr. Piskóti István Marketing Intézet Marketing 2. Marketing-menedzsment A marketing összes feladatát és aktivitásait összefoglalóan,

Részletesebben

2010 őszi piackutatás eredményei PartyBor

2010 őszi piackutatás eredményei PartyBor 2010 őszi piackutatás eredményei PartyBor A kutatás célja A felmérés kérdéskörei: Kik vettek részt a rendezvényeken? Hogyan alakulnak borfogyasztási szokásaik? Milyen gyakran fogyasztanak bort? Hol fogyasztanak

Részletesebben

Piackutatás eredménye. Bor és szarvasgomba kóstolóház és élményprogram című pályázathoz

Piackutatás eredménye. Bor és szarvasgomba kóstolóház és élményprogram című pályázathoz Piackutatás eredménye Bor és szarvasgomba kóstolóház és élményprogram című pályázathoz "Nem mezőgazdasági tevékenységek elindításának támogatása - Mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációja, mikrovállalkozás

Részletesebben

A FÖDRAJZI HELYHEZ KAPCSOLÓDÓ ÉS A HAGYOMÁNYOS MAGYAR TERMÉKEK LEHETSÉGES SZEREPE AZ ÉLELMISZERFOGYASZTÓI MAGATARTÁSBAN

A FÖDRAJZI HELYHEZ KAPCSOLÓDÓ ÉS A HAGYOMÁNYOS MAGYAR TERMÉKEK LEHETSÉGES SZEREPE AZ ÉLELMISZERFOGYASZTÓI MAGATARTÁSBAN Szent István Egyetem Gödöllő Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Gazdálkodás és Szervezéstudományok Doktori Iskola A FÖDRAJZI HELYHEZ KAPCSOLÓDÓ ÉS A HAGYOMÁNYOS MAGYAR TERMÉKEK LEHETSÉGES SZEREPE AZ

Részletesebben

Borturisztikai kínálat megalapozását célzó fogyasztói igényfelmérés Survey on consumer needs of wine tourism

Borturisztikai kínálat megalapozását célzó fogyasztói igényfelmérés Survey on consumer needs of wine tourism Tóth Éva 1 Gellért Edit 2 Tarsoly Róbert 3 Dénes Miklós 4 Borturisztikai kínálat megalapozását célzó fogyasztói igényfelmérés Survey on consumer needs of wine tourism te@georgikon.hu 1 Pannon Egyetem Georgikon

Részletesebben

Zempléni gyümölcsalapú kézműves élelmiszerek fogyasztói magtartásának vizsgálata a nők körében

Zempléni gyümölcsalapú kézműves élelmiszerek fogyasztói magtartásának vizsgálata a nők körében Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar XXXII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Közgazdaságtudományi Szekció Fogyasztói magatartás 1. Zempléni gyümölcsalapú kézműves élelmiszerek fogyasztói magtartásának

Részletesebben

Fogyasztói szokások az étrendkiegészítők. élelmiszer-biztonság szempontjából

Fogyasztói szokások az étrendkiegészítők. élelmiszer-biztonság szempontjából Fogyasztói szokások az étrendkiegészítők körében az élelmiszer-biztonság szempontjából Németh Nikolett Szent István Egyetem Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola Bükfürdő, 2016. április 7-8.

Részletesebben

K Ö R N Y E Z E T É S P I A C E L E M Z É S A M A R K E T I N G K U T A T Á S M Ó D S Z E R E I

K Ö R N Y E Z E T É S P I A C E L E M Z É S A M A R K E T I N G K U T A T Á S M Ó D S Z E R E I K Ö R N Y E Z E T É S P I A C E L E M Z É S A M A R K E T I N G K U TAT Á S M Ó D S Z E R E I MARKETING GYAKO RL AT 2. ISMÉTLŐ KÉRDÉSEK Milyen követelményeket állíthatunk az információkkal szemben? Mi

Részletesebben

Agrárgazdasági Kutató Intézet Piac-árinformációs Szolgálat. Borpiaci információk. II. évfolyam / 22. szám 2004. november 23. 45-46.

Agrárgazdasági Kutató Intézet Piac-árinformációs Szolgálat. Borpiaci információk. II. évfolyam / 22. szám 2004. november 23. 45-46. A K I Borpiaci információk II. évfolyam / 22. szám 24. november 23. 45- Bor piaci jelentés 1-4. táblázat, 1-3. ábra: Belföldi értékesítési-árak és mennyiségi adatok 2-5. oldal 5. táblázat: Fogyasztói árak

Részletesebben

Babes-Bolyai Egyetem. Összefoglaló jelentés. Vállalati innovációirányítási rendszer bevezetésére irányuló képzés a versenyképes cégekért 2016/06/06

Babes-Bolyai Egyetem. Összefoglaló jelentés. Vállalati innovációirányítási rendszer bevezetésére irányuló képzés a versenyképes cégekért 2016/06/06 Babes-Bolyai Egyetem Összefoglaló jelentés Vállalati innovációirányítási rendszer bevezetésére irányuló képzés a versenyképes cégekért 2016/06/06 Project N : 2015-1-HU01-KA202-13551 Összefoglaló jelentés

Részletesebben

Dr. Nagy Zita Barbara igazgatóhelyettes KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért november 15.

Dr. Nagy Zita Barbara igazgatóhelyettes KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért november 15. Dr. Nagy Zita Barbara igazgatóhelyettes KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért 2018. november 15. PÉNZ a boldogság bitorlója? A jövedelemegyenlőtlenség természetes határa A boldog ember gondolata a

Részletesebben

A turizmus, borturizmus az alapköve a borvidék stratégiájának is, melynek szellemében készült el a borvidéki honlap:

A turizmus, borturizmus az alapköve a borvidék stratégiájának is, melynek szellemében készült el a borvidéki honlap: A Balaton-felvidék a Balaton-környéki borvidékek közül eddig eléggé ismeretlen volt a borkedvelő közönség körében. Néhány bor, néhány pincészet ugyan fel-felbukkan a fővárosi borszaküzletekben, éttermekben

Részletesebben

Alba Radar. 15. hullám. Karácsonyi készülődés Székesfehérváron

Alba Radar. 15. hullám. Karácsonyi készülődés Székesfehérváron Alba Radar Lakossági közvélemény-kutatási program Székesfehérváron 15. hullám Karácsonyi készülődés Székesfehérváron 2012. december 23. Készítette: Domokos Tamás tdomokos@echomail.hu Echo Innovációs Műhely

Részletesebben

EFOP Fenntartható, intelligens és befogadó regionális és városi modellek

EFOP Fenntartható, intelligens és befogadó regionális és városi modellek Fenntartható, intelligens és befogadó regionális és városi A BALATON RÉGIÓ IMÁZSA ÉS A HELYI IDENTITÁS VIZSGÁLATA BANÁSZ ZSUZSANNA, EGY. ADJUNKTUS LŐRINCZ KATALIN, INTÉZETIGAZGATÓ EGY. DOCENS LANG LETÍCIA

Részletesebben

A Közösségi Bormarketing Program kidolgozásának szakmai háttere, avagy egy összefogás eredménye

A Közösségi Bormarketing Program kidolgozásának szakmai háttere, avagy egy összefogás eredménye A Közösségi Bormarketing Program kidolgozásának szakmai háttere, avagy egy összefogás eredménye Reich László (CMC jelölt) Budapest, 2008. március 18. Tartalom Előzmények A közösségi bormarketing program

Részletesebben

Az ország-eredet imázs jelentősége a magyar borpiacon

Az ország-eredet imázs jelentősége a magyar borpiacon Zárójelentés: a 48570 számú, ''A marketingeszközök nyújtotta lehetőségek a hazai borpiac védelmében, az EU csatlakozást követően. A magyar termelők piaci orientációja, és erősítésének lehetőségei. A kultúrált

Részletesebben

S atisztika 2. előadás

S atisztika 2. előadás Statisztika 2. előadás 4. lépés Terepmunka vagy adatgyűjtés Kutatási módszerek osztályozása Kutatási módszer Feltáró kutatás Következtető kutatás Leíró kutatás Ok-okozati kutatás Keresztmetszeti kutatás

Részletesebben

Borturizmus és a szılı bor ágazat helyzete Magyarországon és a Zalai borvidéken. Zalai Borút Egyesület

Borturizmus és a szılı bor ágazat helyzete Magyarországon és a Zalai borvidéken. Zalai Borút Egyesület Borturizmus és a szılı bor ágazat helyzete Magyarországon és a Zalai borvidéken Mi a borút? A borút definíciója: olyan összetett turisztikai termék, mely sajátos egyedi kínálattal rendelkezik, szervezett

Részletesebben

KÖFOP VEKOP A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés

KÖFOP VEKOP A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés KÖFOP-2.1.2-VEKOP-15-2016-00001 A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés A Jó Állam Véleményfelmérés bemutatása Demeter Endre Nemzeti Közszolgálati Egyetem JÓ ÁLLAM VÉLEMÉNYFELMÉRÉS CÉLJAI Hiányzó

Részletesebben

A lakossági jelzáloghitelek fogyasztói megítélése

A lakossági jelzáloghitelek fogyasztói megítélése Kaposvári Egyetem, Gazdaságtudományi Kar Marketing és Kereskedelem Tanszék A lakossági jelzáloghitelek fogyasztói megítélése Konzulensek: Dr. Szente Viktória Böröndi-Fülöp Nikoletta Abai-Nagy Zoltán III.

Részletesebben

S atisztika 1. előadás

S atisztika 1. előadás Statisztika 1. előadás A kutatás hatlépcsős folyamata 1. lépés: Problémameghatározás 2. lépés: A probléma megközelítésének kidolgozása 3. lépés: A kutatási terv meghatározása 4. lépés: Terepmunka vagy

Részletesebben

A TÁRKI ADATFELVÉTELEINEK DOKUMENTUMAI. Omnibusz 2003/08. A kutatás dokumentációja. Teljes kötet

A TÁRKI ADATFELVÉTELEINEK DOKUMENTUMAI. Omnibusz 2003/08. A kutatás dokumentációja. Teljes kötet A TÁRKI ADATFELVÉTELEINEK DOKUMENTUMAI Omnibusz 2003/08 A kutatás dokumentációja Teljes kötet 2003 Tartalom BEVEZETÉS... 4 A MINTA... 6 AZ ADATFELVÉTEL FŐBB ADATAI... 8 TÁBLÁK A SÚLYVÁLTOZÓ KÉSZÍTÉSÉHEZ...

Részletesebben

A társadalomkutatás módszerei I. Outline. A mintaválasztás A mintaválasztás célja. Notes. Notes. Notes. 13. hét. Daróczi Gergely. 2011. december 8.

A társadalomkutatás módszerei I. Outline. A mintaválasztás A mintaválasztás célja. Notes. Notes. Notes. 13. hét. Daróczi Gergely. 2011. december 8. A társadalomkutatás módszerei I. 13. hét Daróczi Gergely Budapesti Corvinus Egyetem 2011. december 8. Outline 1 célja 2 Alapfogalmak 3 Mintavételi eljárások 4 További fogalmak 5 Mintavételi hiba számítása

Részletesebben

Alba Radar. 28. hullám

Alba Radar. 28. hullám Alba Radar Lakossági közvélemény-kutatási program Székesfehérváron 28. hullám Civil szervezetek megítélése Székesfehérváron 2015. november 6. Készítette: Bokros Hajnalka bokros.hajnalka@echomail.hu www.echoinn.hu

Részletesebben

Tevékenység: Lakossági igényfelmérés szolgáltatás eredményeinek a hasznosítása. Dokumentum: Tanácsadói dokumentum ÁROP-1.A.

Tevékenység: Lakossági igényfelmérés szolgáltatás eredményeinek a hasznosítása. Dokumentum: Tanácsadói dokumentum ÁROP-1.A. Tevékenység: Lakossági igényfelmérés szolgáltatás eredményeinek a hasznosítása Dokumentum: Tanácsadói dokumentum ÁROP-1.A.5-2013-2013-0102 Államreform Operatív Program keretében megvalósuló Szervezetfejlesztés

Részletesebben

Kérdőív értékelés 76% 1. ábra

Kérdőív értékelés 76% 1. ábra Kérdőív értékelés Az adatfelmérést a Petőfi Sándor Művelődési Sportház és Könyvtár olvasói töltötték ki 0- ben. Önkéntesen ember töltötte ki a kérdőívet teljes anonimitás mellett. A kérdőív célcsoportja

Részletesebben

A Hungarikumok jelene és jövője területi aspektusból

A Hungarikumok jelene és jövője területi aspektusból Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet A Hungarikumok jelene és jövője területi aspektusból Készítette: Némediné Dr. Kollár Kitti, adjunktus Gödöllő, 2014.

Részletesebben

Burgonyavásárlási- és fogyasztási szokások Magyarországon egy Pannon egyetemi felmérés tükrében

Burgonyavásárlási- és fogyasztási szokások Magyarországon egy Pannon egyetemi felmérés tükrében Burgonyavásárlási- és fogyasztási szokások Magyarországon egy Pannon egyetemi felmérés tükrében Dr. Csák Máté, Hegedűsné Dr. Baranyai Nóra Pannon Egyetem Georgikon Kar A vizsgálat céljai Alapvetően két

Részletesebben

E-Shopping Report 2011 Internetes vásárlási trendek Magyarországon

E-Shopping Report 2011 Internetes vásárlási trendek Magyarországon Internetes vásárlási trendek Magyarországon Kutatási ismertető 2011. augusztus KutatóCentrum 1024 Budapest, Margit krt. 5/b Tel.:+36 (1) 373 09 36. Fax: +36 (1) 373 09 54. Eredmények, 2011 Az elmúlt egy

Részletesebben

A beruházások döntés-előkészítésének folyamata a magyar feldolgozóipari vállalatoknál

A beruházások döntés-előkészítésének folyamata a magyar feldolgozóipari vállalatoknál A beruházások döntés-előkészítésének folyamata a magyar feldolgozóipari vállalatoknál Szűcsné Markovics Klára egyetemi tanársegéd Miskolci Egyetem, Gazdálkodástani Intézet vgtklara@uni-miskolc.hu Tudományos

Részletesebben

Az aktív turisztika helye és szerepe a magyarországi turisztikai márkák kialakításában, különös tekintettel a vízi turizmusra

Az aktív turisztika helye és szerepe a magyarországi turisztikai márkák kialakításában, különös tekintettel a vízi turizmusra Az aktív turisztika helye és szerepe a magyarországi turisztikai márkák kialakításában, különös tekintettel a vízi turizmusra 1 2 Turizmus, stratégiai keretek Desztináció alapú megközelítés 3 Aktív turizmus

Részletesebben

PIACKUTATÁS (MARKETINGKUTATÁS)

PIACKUTATÁS (MARKETINGKUTATÁS) PIACKUTATÁS (MARKETINGKUTATÁS). FŐBB PONTOK A kutatási terv fogalmának meghatározása, a különböző kutatási módszerek osztályozása, a feltáró és a következtető kutatási módszerek közötti különbségtétel

Részletesebben

Vélemények az állampolgárok saját. anyagi és az ország gazdasági. helyzetérôl, a jövôbeli kilátásokról

Vélemények az állampolgárok saját. anyagi és az ország gazdasági. helyzetérôl, a jövôbeli kilátásokról Közép-európai közvélemény: Vélemények az állampolgárok saját anyagi és az ország gazdasági helyzetérôl, a jövôbeli kilátásokról A Central European Opinion Research Group (CEORG) havi rendszeres közvéleménykutatása

Részletesebben

Dr. Kozma Gábor rektor, Gál Ferenc Főiskola. Dr. Thékes István ERASMUS koordinátor, Gál Ferenc Főiskola

Dr. Kozma Gábor rektor, Gál Ferenc Főiskola. Dr. Thékes István ERASMUS koordinátor, Gál Ferenc Főiskola Dr. Kozma Gábor rektor, Gál Ferenc Főiskola Dr. Thékes István ERASMUS koordinátor, Gál Ferenc Főiskola Az oktatói részvétel hatása az ERASMUS+ mobilitási program eredményességére, a nemzetköziesítésre

Részletesebben

A magyar lakosság természetjárással kapcsolatos attitûdjei

A magyar lakosság természetjárással kapcsolatos attitûdjei Magyar Turizmus Zrt. A magyar lakosság természetjárással kapcsolatos attitûdjei Tanulmány 2006. 2007 www.itthon.hu Minden jog fenntartva. A Magyar Turizmus Zrt. jelen tanulmánya szerzői jog hatálya alá

Részletesebben

A VHF Szociális munka szakon végzettek véleménye a szakon folyó képzésről és a munkaerő-piaci kilátások, 2016.

A VHF Szociális munka szakon végzettek véleménye a szakon folyó képzésről és a munkaerő-piaci kilátások, 2016. A VHF Szociális munka szakon végzettek véleménye a szakon folyó képzésről és a munkaerő-piaci kilátások, 06. / A felmérés célja és módszere 06 júniusában a záróvizsgán részt vett szociális munka szakos

Részletesebben

A prezentáció felépítése. Gyermek a tájban

A prezentáció felépítése. Gyermek a tájban Gyermek a tájban A gyermekkori utazási élmények hatása a Balatonnal mint turisztikai desztinációval kapcsolatos preferenciákra és attitűdökre Kiss Kornélia - Bogáromi Eszter - Michalkó Gábor// Budapesti

Részletesebben

Alba Radar. 20. hullám

Alba Radar. 20. hullám Alba Radar Lakossági közvélemény-kutatási program Székesfehérváron 20. hullám Adományosztási hajlandóság a Fehérváriak körében - ÁROP 1.1.14-2012-2012-0009 projekt keretén belül - 2013. december 17. Készítette:

Részletesebben

Output menedzsment felmérés. Tartalomjegyzék

Output menedzsment felmérés. Tartalomjegyzék Összefoglaló Output menedzsment felmérés 2009.11.12. Alerant Zrt. Tartalomjegyzék 1. A kutatásról... 3 2. A célcsoport meghatározása... 3 2.1 Célszervezetek... 3 2.2 Célszemélyek... 3 3. Eredmények...

Részletesebben

A SZARVASGOMBÁK TERMESZTÉSE ÉS FOGYASZTÓI MEGÍTÉLÉSÜK

A SZARVASGOMBÁK TERMESZTÉSE ÉS FOGYASZTÓI MEGÍTÉLÉSÜK Kaposvári Egyetem Kari Tudományos Diákköri Konferencia A SZARVASGOMBÁK TERMESZTÉSE ÉS FOGYASZTÓI MEGÍTÉLÉSÜK Gulyás Viktor Gazdaság és Vidékfejlesztő Agrármérnök szak Marketing szakirány 3. évfolyam Konzulensek:

Részletesebben

A VHF Szociális munka szakon végzettek véleménye a szakon folyó képzésről és a munkaerő-piaci kilátások, január

A VHF Szociális munka szakon végzettek véleménye a szakon folyó képzésről és a munkaerő-piaci kilátások, január A VHF Szociális munka szakon végzettek véleménye a szakon folyó képzésről és a munkaerő-piaci kilátások, 09. január / A felmérés célja és módszere 09. januárjában a záróvizsgán részt vett szociális munka

Részletesebben

A TOKAJI BORVIDÉK BORKÜLÖNLEGESSÉGEINEK MARKETING SZEMPONTÚ ELEMZÉSE

A TOKAJI BORVIDÉK BORKÜLÖNLEGESSÉGEINEK MARKETING SZEMPONTÚ ELEMZÉSE DEBRECENI EGYETEM AGRÁR- ÉS MŰSZAKI TUDOMÁNYOK CENTRUMA AGRÁRGAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI KAR VÁLLALATGAZDASÁGTANI ÉS MARKETING TANSZÉK INTERDISZCIPLINÁRIS TÁRSADALOM- ÉS AGRÁRTUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA

Részletesebben

MÉRLEG ÉS KIHÍVÁSOK IX. NEMZETKÖZI TUDOMÁNYOS KONFERENCIA

MÉRLEG ÉS KIHÍVÁSOK IX. NEMZETKÖZI TUDOMÁNYOS KONFERENCIA Társadalmi Innovációk generálása Borsod-Abaúj-Zemplén megyében TÁMOP-4.2.1.D-15/1/KONV-2015-0009 MÉRLEG ÉS KIHÍVÁSOK IX. NEMZETKÖZI TUDOMÁNYOS KONFERENCIA TERMÉKEK ÉS SZOLGÁLTATÁSOK PIACI POTENCIÁLJÁNAK

Részletesebben

ZÖLDTURIZMUS ÉVE 2007.

ZÖLDTURIZMUS ÉVE 2007. ZÖLDTURIZMUS ÉVE 2007. Kiss Kornélia kutatási csoportvezető Magyar Turizmus Zrt. Budapest, 2007. március m 13. A kampányévet megalapozó kutatások A magyar lakosság utazási szokásai, 2000-től évente A KVVM

Részletesebben

Lakossági elégedettségmérés. Budakalász Város Önkormányzatánál

Lakossági elégedettségmérés. Budakalász Város Önkormányzatánál Lakossági elégedettségmérés Budakalász Város Önkormányzatánál 2017.11.14. TARTALOM A kutatás célja 3 A lakossági elégedettségmérés módszertana 4 Demográfia 5 A felmérés kérdései és a válaszlehetőségek

Részletesebben

A közösségszervezés szerepe a vidéki gazdasági társulások létrejöttében

A közösségszervezés szerepe a vidéki gazdasági társulások létrejöttében A közösségszervezés szerepe a vidéki gazdasági társulások létrejöttében A Erdélyben Ilyés Ferenc 6. szekció: Közösségvezérelt helyi fejlesztés, agrár- és vidékfejlesztés Az előadás során érintett témák

Részletesebben

DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉS A PANNON EGYETEMEN 2010-2012-BEN ABSZOLUTÓRIUMOT SZERZETT HALLGATÓK VIZSGÁLATA

DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉS A PANNON EGYETEMEN 2010-2012-BEN ABSZOLUTÓRIUMOT SZERZETT HALLGATÓK VIZSGÁLATA DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉS A PANNON EGYETEMEN 2010-2012-BEN ABSZOLUTÓRIUMOT SZERZETT HALLGATÓK A MÓDSZERTAN Telefonos megkérdezés központilag előírt kérdőív alapján Adatfelvétel ideje: 2013. November 20014.

Részletesebben

A társadalomkutatás módszerei I.

A társadalomkutatás módszerei I. A társadalomkutatás módszerei I. 13. hét Daróczi Gergely Budapesti Corvinus Egyetem 2011. december 8. Outline 1 A mintaválasztás célja 2 Alapfogalmak 3 Mintavételi eljárások 4 További fogalmak 5 Mintavételi

Részletesebben

TÁRKI ADATFELVÉTELI ÉS ADATBANK OSZTÁLYA. Változás SPSS állomány neve: Budapest, 2002.

TÁRKI ADATFELVÉTELI ÉS ADATBANK OSZTÁLYA. Változás SPSS állomány neve: Budapest, 2002. TÁRKI ADATFELVÉTELI ÉS ADATBANK OSZTÁLYA Változás 2002 SPSS állomány neve: F54 Budapest, 2002. Változás 2002 2 Tartalomjegyzék BEVEZETÉS... 3 A SÚLYOZATLAN MINTA ÖSSZEHASONLÍTÁSA ISMERT DEMOGRÁFIAI ELOSZLÁSOKKAL...

Részletesebben

TÁRKI ADATFELVÉTELI ÉS ADATBANK OSZTÁLYA OMNIBUSZ 2003/2. SPSS állomány neve: Budapest, február

TÁRKI ADATFELVÉTELI ÉS ADATBANK OSZTÁLYA OMNIBUSZ 2003/2. SPSS állomány neve: Budapest, február TÁRKI ADATFELVÉTELI ÉS ADATBANK OSZTÁLYA SPSS állomány neve: F63 Budapest, 2003. február 2 Tartalomjegyzék BEVEZETÉS...3 A SÚLYOZATLAN MINTA ÖSSZEHASONLÍTÁSA ISMERT DEMOGRÁFIAI ELOSZLÁSOKKAL...4 Nem szerinti

Részletesebben

A BORÁSZAT, MINT TURISZTIKAI LEHETŐSÉG A RÉGIÓ SZÁMÁRA. Győrffy Zoltán bormarketing szakértő VinOliva pr & communication

A BORÁSZAT, MINT TURISZTIKAI LEHETŐSÉG A RÉGIÓ SZÁMÁRA. Győrffy Zoltán bormarketing szakértő VinOliva pr & communication A BORÁSZAT, MINT TURISZTIKAI LEHETŐSÉG A RÉGIÓ SZÁMÁRA Győrffy Zoltán bormarketing szakértő VinOliva pr & communication BOR, TURIZMUS, VÁLLALKOZÁS BOR, TURIZMUS, VÁLLALKOZÁS BOR A bor helyzete ma a világban

Részletesebben

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 A pedagógusképzés diplomásainak munkaerő piaci helyzete Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. által végzett, Diplomás pályakövetés 2009 2010 kutatási

Részletesebben

Online kérd íves felmérés a Gazdálkodás olvasóinak és szerz inek körében

Online kérd íves felmérés a Gazdálkodás olvasóinak és szerz inek körében 389 V ITA Online kérd íves felmérés a Gazdálkodás olvasóinak és szerz inek körében FEHÉR ANDRÁS SZABÓ G. GÁBOR SZAKÁLY ZOLTÁN Kulcsszavak: elégedettség, vélemények, olvasók, szerz k, Gazdálkodás. ÖSSZEFOGLALÓ

Részletesebben

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 A jogi és igazgatási képzési terület diplomásainak munkaerő piaci helyzete Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. által végzett, Diplomás pályakövetés

Részletesebben

A szenior korosztály utazási szokásai

A szenior korosztály utazási szokásai A szenior korosztály utazási szokásai A Magyar Turizmus Rt. megbízásából 2004-ben lebonyolított, a magyar lakosság utazási szokásait vizsgáló kutatás 1 adataiból elemzés készült a szenior korosztály, azaz

Részletesebben

A marketing tevékenység megszervezése a sepsiszentgyörgyi kis- és közepes vállalatok keretében

A marketing tevékenység megszervezése a sepsiszentgyörgyi kis- és közepes vállalatok keretében 531 JEGYZETLAPOK Domokos Ernő Krájnik Izabella A marketing tevékenység megszervezése a sepsiszentgyörgyi kis- és közepes vállalatok keretében A kolozsvári Babeş Bolyai Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi

Részletesebben

AZ INTERNET SZEREPE A FELSŐOKTATÁSI BEISKOLÁZÁSI MARKETINGBEN, ILLETVE AZ INTÉZMÉNYVÁLASZTÁSI FOLYAMATBAN

AZ INTERNET SZEREPE A FELSŐOKTATÁSI BEISKOLÁZÁSI MARKETINGBEN, ILLETVE AZ INTÉZMÉNYVÁLASZTÁSI FOLYAMATBAN AZ INTERNET SZEREPE A FELSŐOKTATÁSI BEISKOLÁZÁSI MARKETINGBEN, ILLETVE AZ INTÉZMÉNYVÁLASZTÁSI FOLYAMATBAN Bányai Edit, PhD Dudás Katalin, PhD III. Felsőoktatási Marketing Konferencia, Pécs, 2010. október

Részletesebben

Alba Radar. 24. hullám

Alba Radar. 24. hullám Alba Radar Lakossági közvélemény-kutatási program Székesfehérváron 24. hullám Seuso-kiállítással kapcsolatos vélemények 2014. november 12. Készítette: Macher Judit macher.judit@echomail.hu www.echoinn.hu

Részletesebben

A HÓNAP KÜLDŐORSZÁGA LENGYELORSZÁG

A HÓNAP KÜLDŐORSZÁGA LENGYELORSZÁG A HÓNAP KÜLDŐORSZÁGA LENGYELORSZÁG Kiss Kornélia Magyar Turizmus Zrt. Budapest, 2007. február 27. Felhasznált források UN WORLD TOURISM ORGANIZATION OECD, CIA FACTBOOK INTERNET WORLD STATS EUROPEAN TRAVEL

Részletesebben

AZ ÉTKEZÉSI TOJÁS FOGYASZTÓI ÉS VÁSÁRLÓI

AZ ÉTKEZÉSI TOJÁS FOGYASZTÓI ÉS VÁSÁRLÓI DEBRECENI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR XXXII. ORSZÁGOS TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI KONFERENCIA AGRÁRTUDOMÁNYI SZEKCIÓ Hódmezővásárhely-Szeged, 2015. április 8-10. AZ ÉTKEZÉSI TOJÁS FOGYASZTÓI ÉS VÁSÁRLÓI MAGATARTÁSÁNAK

Részletesebben

HARSÁNYI DÁVID 1 GÁLNÉ CZÉKUS ILDIKÓ 2. Szezonális különbségek a borfogyasztási szokásokban

HARSÁNYI DÁVID 1 GÁLNÉ CZÉKUS ILDIKÓ 2. Szezonális különbségek a borfogyasztási szokásokban HARSÁNYI DÁVID 1 GÁLNÉ CZÉKUS ILDIKÓ 2 Szezonális különbségek a borfogyasztási szokásokban Bevezetés Hazánk borpiaca jelentős fejlődésen ment keresztül a rendszerváltás óta. A változás folyamatos, a piac

Részletesebben

TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0002 Tantárgyi program (rövidített)

TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0002 Tantárgyi program (rövidített) TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0002 Tantárgyi program (rövidített) Szakkollégiumi műhely megnevezése: Meghirdetés féléve: Tantárgy/kurzus megnevezése: BGF GKZ Szakkollégiuma 2011/2012. tanév II. félév SZAKKOLLÉGIUM

Részletesebben

Élelmiszervásárlási trendek

Élelmiszervásárlási trendek Élelmiszervásárlási trendek Magyarországon és a régióban Nemzeti Agrárgazdasági Kamara: Élelmiszeripari Körkép 2017 Csillag-Vella Rita GfK 1 Kiskereskedelmi trendek a napi fogyasztási cikkek piacán 2 GfK

Részletesebben

AZ OKTATÁS VÁROSKARAKTERT ALAKÍTÓ SZEREPE A MAI MAGYARORSZÁGON KOLTAI ZOLTÁN, PTE KPVK

AZ OKTATÁS VÁROSKARAKTERT ALAKÍTÓ SZEREPE A MAI MAGYARORSZÁGON KOLTAI ZOLTÁN, PTE KPVK AZ OKTATÁS VÁROSKARAKTERT ALAKÍTÓ SZEREPE A MAI MAGYARORSZÁGON KOLTAI ZOLTÁN, PTE KPVK Felsőoktatási kihívások Alkalmazkodás stratégiai partnerségben 12. Nemzeti és nemzetközi lifelong learning konferencia

Részletesebben

Internethasználat a magyar kis- és középvállalkozások körében

Internethasználat a magyar kis- és középvállalkozások körében Internethasználat a magyar kis- és középvállalkozások körében Budapest, 2017. február Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet olyan nonprofit kutatóműhely, amely elsősorban alkalmazott közgazdasági

Részletesebben

A telefonnal való ellátottság kapcsolata a rádió és televízió műsorszórás használatával a 14 éves és idősebb lakosság körében

A telefonnal való ellátottság kapcsolata a rádió és televízió műsorszórás használatával a 14 éves és idősebb lakosság körében A telefonnal való ellátottság kapcsolata a rádió és televízió műsorszórás használatával a 14 éves és idősebb lakosság körében Kiegészítő elemzés A rádió és televízió műsorszórás használatára a 14 éves

Részletesebben

NÉPESSÉGTUDOMÁNYI KUTATÓ INTÉZET

NÉPESSÉGTUDOMÁNYI KUTATÓ INTÉZET NKI KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL NÉPESSÉGTUDOMÁNYI KUTATÓ INTÉZET CSALÁDI EGYÜTTÉLÉS A kutatás dokumentációja 2003 Tartalom Bevezetés 3 A minta 4 Az adatfelvétel főbb adatai..5 Az adatbázis súlyozása.8

Részletesebben

Magyarország első borturisztikai applikációja

Magyarország első borturisztikai applikációja Magyarország első borturisztikai applikációja Mi a Kóstolom? Átfogó borturisztikai (webalapú) mobilalkalmazás, amely összeköti a fogyasztókat a Budapesthez és a 22 hazai borvidékhez kapcsolódó borászatokkal,

Részletesebben

TURISZTIKAI TERMÉKEK. a magyar lakosság étkezési és alkoholfogyasztási szokásait, és Magyarország gasztronómiai imázsa 2005-ben

TURISZTIKAI TERMÉKEK. a magyar lakosság étkezési és alkoholfogyasztási szokásait, és Magyarország gasztronómiai imázsa 2005-ben A magyar lakosság étkezési és alkoholfogyasztási szokásai és Magyarország gasztronómiai imázsa 2005-ben A Magyar Turizmus Rt. megbízásából készítette a M.Á.S.T. Piac- és Közvéleménykutató Társaság A magyar

Részletesebben

AZ ONLINE ÉRTÉKESÍTÉS MEGJELENÉSÉNEK LEHETŐSÉGE A BAHART-NÁL

AZ ONLINE ÉRTÉKESÍTÉS MEGJELENÉSÉNEK LEHETŐSÉGE A BAHART-NÁL AZ ONLINE ÉRTÉKESÍTÉS MEGJELENÉSÉNEK LEHETŐSÉGE A BAHART-NÁL O L Á H P É T E R KÁROLY - D R. ERDÉLY I ÉVA - D R. SZALÓK C S I L L A - PA P P ÉVA MARIANNA Célkitűzések A turizmus számos terültén jól működő

Részletesebben

ÉLMÉNYÍGÉRETEK, ÉLMÉNYKÉPZETEK ÉS MEGVALÓSULÁSUK A TISZAI VÍZPARTI TURIZMUSBAN

ÉLMÉNYÍGÉRETEK, ÉLMÉNYKÉPZETEK ÉS MEGVALÓSULÁSUK A TISZAI VÍZPARTI TURIZMUSBAN ÉLMÉNYÍGÉRETEK, ÉLMÉNYKÉPZETEK ÉS MEGVALÓSULÁSUK A TISZAI VÍZPARTI TURIZMUSBAN 2010-2016 Dr. Kóródi Márta - Kalmárné Rimóczi Csilla Neumann János Egyetem Gazdálkodási Kar Turizmus-Vendéglátás Tanszék Szolnok

Részletesebben

Témaválasztás, kutatási kérdések, kutatásmódszertan

Témaválasztás, kutatási kérdések, kutatásmódszertan Témaválasztás, kutatási kérdések, kutatásmódszertan Dr. Dernóczy-Polyák Adrienn PhD egyetemi adjunktus, MMT dernoczy@sze.hu A projekt címe: Széchenyi István Egyetem minőségi kutatói utánpótlás nevelésének

Részletesebben

ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉKRŐL - ÁBRÁK -

ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉKRŐL - ÁBRÁK - LAKOSSÁGI VÉLEMÉNYEK AZ ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉKRŐL 201. április - ÁBRÁK - MÓDSZERTANI ÁTTEKINTÉS A kutatást végezte: Ipsos Zrt. Mintanagyság: 1000 fő Mintavétel módja: személyes kérdezés, kérdezőbiztosok által,

Részletesebben

Érettségi témakörök Középszintű, szóbeli érettségi vizsgához

Érettségi témakörök Középszintű, szóbeli érettségi vizsgához Érettségi témakörök Középszintű, szóbeli érettségi vizsgához Tantárgy megnevezése: Turisztikai ismeretek- ágazati szakmai tantárgy Osztály megnevezése: 12.AB Tanév: 2016/2017 TURISZTIKA ISMERETEK ÁGAZATI

Részletesebben

Kosztyán Zsolt Tibor Diplomás pályakövetés intézményi on- line kutatás a Pannon Egyetemen, 2014

Kosztyán Zsolt Tibor Diplomás pályakövetés intézményi on- line kutatás a Pannon Egyetemen, 2014 2014.??.??. Kosztyán Zsolt Tibor Diplomás pályakövetés intézményi on- line kutatás a Pannon Egyetemen, 2014 A projekt célkitűzései Hallgatói érdeklődés felkeltése a tudományos pálya iránt, főleg az MTMI

Részletesebben

FELMÉRÉSI TERV. 1.) Felmérési terv célja:

FELMÉRÉSI TERV. 1.) Felmérési terv célja: FELMÉRÉSI TERV 1.) Felmérési terv célja: 2.) Felmérés folyamata: 3.) Felmérés módszertanának meghatározása 4.) Kérdőív tervezésének fázisai, tesztelésének módja 5.) Interjúk előkészítésének módja 6.) Adatgyűjtés

Részletesebben

TÁRKI ADATFELVÉTELI ÉS ADATBANK OSZTÁLYA OMNIBUSZ 2002/10. SPSS állomány neve: Budapest, október

TÁRKI ADATFELVÉTELI ÉS ADATBANK OSZTÁLYA OMNIBUSZ 2002/10. SPSS állomány neve: Budapest, október TÁRKI ADATFELVÉTELI ÉS ADATBANK OSZTÁLYA OMNIBUSZ 2002/10 SPSS állomány neve: F56 Budapest, 2002. október OMNIBUSZ 2002/10 2 Tartalomjegyzék BEVEZETÉS...3 A SÚLYOZATLAN MINTA ÖSSZEHASONLÍTÁSA ISMERT DEMOGRÁFIAI

Részletesebben

TÁRKI ADATFELVÉTELI ÉS ADATBANK OSZTÁLYA. Inflációs várakozás 2002/8. SPSS állomány neve: Budapest, augusztus

TÁRKI ADATFELVÉTELI ÉS ADATBANK OSZTÁLYA. Inflációs várakozás 2002/8. SPSS állomány neve: Budapest, augusztus TÁRKI ADATFELVÉTELI ÉS ADATBANK OSZTÁLYA Inflációs várakozás 2002/8 SPSS állomány neve: F53 Budapest, 2002. augusztus Inflációs várakozás 2002/8 2 Tartalomjegyzék BEVEZETÉS... 3 AZ INFLÁCIÓS VÁRAKOZÁS

Részletesebben

Alba Radar. 22. hullám. Nyaralási tervek

Alba Radar. 22. hullám. Nyaralási tervek Alba Radar Lakossági közvélemény-kutatási program Székesfehérváron 22. hullám Nyaralási tervek 201. július 03. Készítette: Bokros Hajnalka bokros.hajnalka@echomail.hu www.echoinn.hu 1 A kutatás háttere

Részletesebben

Alba Radar. 26. hullám

Alba Radar. 26. hullám Alba Radar Lakossági közvélemény-kutatási program Székesfehérváron 26. hullám Az elmúlt év értékelése és a jövőre vonatkozó lakossági várakozások 205. január 3. Készítette: Bokros Hajnalka bokros.hajnalka@echomail.hu

Részletesebben

Összességében hogyan értékeli az igénybe vett szolgáltatás minőségét?

Összességében hogyan értékeli az igénybe vett szolgáltatás minőségét? Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. 2016. évi fogyasztói vizsgálat eredményei Elosztói szolgáltatások és vállalat specifikus kérdések ÉSZAKI és DÉLI régió A hat magyarországi földgázelosztó társaság fogyasztói

Részletesebben

Hogyan kerülnek haza a vállalati adatok?

Hogyan kerülnek haza a vállalati adatok? Hogyan kerülnek haza a vállalati adatok? G Data-felmérés G Data. A biztonság németül. Munkahely és magánélet kapcsolata A 18 75 éves internetezők 56%-a rendelkezik teljes munkaidős vagy részmunkaidős állással.

Részletesebben

A stroke betegek rehabilitációja során felmerülő nehézségek elemzése ápolói szemszögből

A stroke betegek rehabilitációja során felmerülő nehézségek elemzése ápolói szemszögből ORFMMT XXXII. Vándorgyűlése Miskolc, 2013.08.29-2013.08.31 A stroke betegek rehabilitációja során felmerülő nehézségek elemzése ápolói szemszögből T E N K S Z A B I N A D R. U R B Á N E D I N A Kutatás

Részletesebben

Az adatszolgáltatás technológiájának/algoritmusának vizsgálata, minőségi ajánlások

Az adatszolgáltatás technológiájának/algoritmusának vizsgálata, minőségi ajánlások Az adatszolgáltatás technológiájának/algoritmusának vizsgálata, minőségi ajánlások A dokumentum a TÁMOP 5.4.1. számú kiemelt projekt keretében, a Magyar Addiktológiai Társaság megbízásából készült. Készítette:

Részletesebben

Jelentés a NKE évi nyílt napi rendezvényein kitöltött kérdőívek alapján

Jelentés a NKE évi nyílt napi rendezvényein kitöltött kérdőívek alapján Jelentés a NKE 2017. évi nyílt napi rendezvényein kitöltött kérdőívek alapján 2017. év január hónapban, - a hagyományokhoz híven- a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) ismét megtartotta a Nyílt Napok rendezvénysorozatát.

Részletesebben

Miben fejlődne szívesen?

Miben fejlődne szívesen? Miben fejlődne szívesen? Tartalomelemzés Szegedi Eszter 2011. január A vizsgálat egy nagyobb kutatás keretében történt, melynek címe: A TANÁRI KOMEPETENCIÁK ÉS A TANÍTÁS EREDMÉNYESSÉGE A kutatás három

Részletesebben

Albert József Diplomás pályakövetés intézményi on-line kutatás a Pannon Egyetemen, 2013

Albert József Diplomás pályakövetés intézményi on-line kutatás a Pannon Egyetemen, 2013 Albert József Diplomás pályakövetés intézményi on-line kutatás a Pannon Egyetemen, 2013 2014.04.15. Felsőoktatási együttműködés a Projekt megvalósulása: 2013.04.15-2015.04.14 Főkedvezményezett : Pannon

Részletesebben

E-Shopping Report 2012 Internetes vásárlási trendek Magyarországon

E-Shopping Report 2012 Internetes vásárlási trendek Magyarországon Internetes vásárlási trendek Magyarországon Kutatási ismertető 2012. augusztus KutatóCentrum 1036 Budapest, Lajos u. 103. Tel.:+36 (1) 373 09 36. Fax: +36 (1) 373 09 54. Az e-vásárlást kipróbálók, az online

Részletesebben

Mintavételi eljárások

Mintavételi eljárások Mintavételi eljárások Daróczi Gergely, PPKE BTK 2008. X.6. Óravázlat A mintavétel célja Alapfogalmak Alapsokaság, mintavételi keret, megfigyelési egység, mintavételi egység... Nem valószínűségi mintavételezési

Részletesebben

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 Az agrártudományi terület diplomásainak munkaerő piaci helyzete Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. által végzett, Diplomás pályakövetés 2009

Részletesebben

Helyettesítő termékek a tej esetében

Helyettesítő termékek a tej esetében Helyettesítő termékek a tej esetében Pavelka Vivien III. évfolyam, Pénzügy számvitel szak Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Kar Konzulens: Dr. Borbély Csaba egyetemi docens Böröndi-Fülöp Nikoletta egyetemi

Részletesebben

A KÉPZÉSI TERV FELÉPÍTÉSE

A KÉPZÉSI TERV FELÉPÍTÉSE A KÉPZÉSI TERV FELÉPÍTÉSE A képzési terv három lapból áll: címoldal; tantárgyak ütemezése; szigorlati tárgyak és nyelvtudás. 1. A címoldal tartalmazza - az intézmény nevét; - a doktori iskola nevét; -

Részletesebben

Alba Radar. 18. hullám. Az iskolai közösségi szolgálat megítélése

Alba Radar. 18. hullám. Az iskolai közösségi szolgálat megítélése Alba Radar Lakossági közvélemény-kutatási program Székesfehérváron 18. hullám Az iskolai közösségi szolgálat megítélése - ÁROP 1.1.14-2012-2012-0009 projekt keretén belül - 2013. június 17. Készítette:

Részletesebben

Ipsos Public Affairs new PPT template Nobody s Unpredictable

Ipsos Public Affairs new PPT template Nobody s Unpredictable Vélemények A munka törvénykönyvének módosításáról 2011. szeptember Nobody s Unpredictable Módszertani áttekintés A kutatást végezte: Ipsos Média-, Vélemény és Piackutató Zrt. Mintanagyság: 800 fő Mintavétel

Részletesebben

Kkv-beruházások: kitarthat még a cégek lendülete

Kkv-beruházások: kitarthat még a cégek lendülete Sajtóközlemény azonnal közölhető! Kkv-beruházások: kitarthat még a cégek lendülete Budapest, 2017. június 27. Minden ötödik 200 millió és 15 milliárd forint közötti árbevétellel rendelkező kis- és középvállalkozás

Részletesebben

A magyar lakosság belföldi és külföldi utazásai 2016-ban A KSH keresletfelmérésének adatai alapján

A magyar lakosság belföldi és külföldi utazásai 2016-ban A KSH keresletfelmérésének adatai alapján Budapest, 2017. március 10. A magyar lakosság belföldi és külföldi utazásai 2016-ban A KSH keresletfelmérésének adatai alapján 1. A magyar lakosság többnapos belföldi utazásai 2016-ban 1 A magyar lakosság

Részletesebben

Hogyan használják ki az ügyvédek az internet nyújtotta lehetőségeket?

Hogyan használják ki az ügyvédek az internet nyújtotta lehetőségeket? Hogyan használják ki az ügyvédek az internet nyújtotta lehetőségeket? KÉSZÍTETTE: ÜGYVÉDBRÓKER KFT. INFO@UGYVEDBROKER.HU WWW.UGYVEDBROKER.HU Tartalom Az eredmények rövid összefoglalása... 3 A felmérés

Részletesebben

Lakossági vélemények a közbiztonságról és a halálbüntetésrôl a közép-kelet-európai országokban

Lakossági vélemények a közbiztonságról és a halálbüntetésrôl a közép-kelet-európai országokban Közép-európai közvélemény: Lakossági vélemények a közbiztonságról és a halálbüntetésrôl a közép-kelet-európai országokban A Central European Opinion Research Group (CEORG) havi rendszeres közvéleménykutatása

Részletesebben

A magyar lakosság évi utazási szokásai VEZETÕI ÖSSZEFOGLALÓ. Magyar Turizmus Rt.

A magyar lakosság évi utazási szokásai VEZETÕI ÖSSZEFOGLALÓ. Magyar Turizmus Rt. A magyar lakosság 2004. évi utazási szokásai 2005 VEZETÕI ÖSSZEFOGLALÓ www.itthon.hu Magyar Turizmus Rt. www.hungary.com A magyar lakosság utazási szokásairól a Magyar Turizmus Rt. éves gyakorisággal végez

Részletesebben

Torma Dorisz 2012. május 29. Kaposvári Egyetem, Gazdaságtudományi Kar Marketing és Kereskedelem Tanszék

Torma Dorisz 2012. május 29. Kaposvári Egyetem, Gazdaságtudományi Kar Marketing és Kereskedelem Tanszék Torma Dorisz 2012. május 29. Kaposvári Egyetem, Gazdaságtudományi Kar Marketing és Kereskedelem Tanszék Konzulens: Dr. Szente Viktória Egyetemi docens Dr. Szakály Zoltán Egyetemi docens In-store minden

Részletesebben