Harghita Examenul de bacalaureat 2012 LICEUL PEDAGOGIC BENEDEK ELEK ODORHEIU SECUIESC

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Harghita - 3380. Examenul de bacalaureat 2012 LICEUL PEDAGOGIC BENEDEK ELEK ODORHEIU SECUIESC"

Átírás

1 Bilet nr. 1 - Limba şi literatura maghiară A Babeş Bolyai Tudományegyetem központi étkezdéje (Haşdeu-kantin) Kolozsvár első számú diákmenzájához, a fő viszonyítási ponthoz mentem először kajálni. A pultnál több tíz méteres sor fogadott, pedig a déli csúcsidő után értem oda, amikor még bő a választék, de elvben kevesebben vannak. Húsz percet kellett sorban állnom, hogy végre kiszolgáljanak. Korgó gyomorral ez elég kellemetlen. Napi menü nincs, ezért szabadon válogattunk a bő kínálatból: babgulyás, panírozott sajt, krumplipüré és savanyúság. Az ételek íze viszonylag rendben volt, csak a paszulylevest sózták el. De azért még meg lehetett enni vagy inni, mert inkább ízesített lé volt, mint egy kiadós leves. A főétel állagában és ízében megfelelő volt, viszont nagynak semmiképp nem nevezném az adagot. Olcsón kijöttünk 7,40 lejt fizettünk összesen, de nem ettük degeszre magunkat, csak épp már nem korgott a gyomrunk. A terem, az edények és evőeszközök is tiszták voltak, és a kajaszagot is el lehetett viselni, egyedül a kézmosási lehetőség van ügyetlenül megoldva. Előnye a többihez képest, hogy van mikrohullámú-sütő, tehát saját magad újramelegítheted az ételed. Plusz nagyon sokáig tart nyitva. Kinek ajánljuk: minden egyetemistának. (www.transindex.ro) 1. Értelmezze a fenti szöveget! Értelmezésében válaszoljon az alábbi kérdésekre/oldja meg a. Tömörítse egy mondatba a szöveget! b. Mi a szöveg kommunikációs funkciója? Indokolja válaszát! c. Melyek a központi egyetem étkezdéjének hátrányai? 2. Alkosson mondatos párbeszédet, melynek szereplői a diákmenzán sorban álló egyetemisták!

2 Bilet nr. 2 - Limba şi literatura maghiară Óriási érdeklődés övezi Szerbia jelenleg legismertebb emberét, hiszen egyre több rekord fűződik a nevéhez, és senki sem gondolta volna, hogy Roger Federer és Rafael Nadal idejében bárki más beleszólhat a trófeák sorsába. A legnagyobb szenzáció, hogy Djokovics nem a semmiből jött elő, nem csupán tehetségének köszönheti sikereit, hanem több évi munkával érdemelte ki a győzelmeket. Nole sok éven keresztül Roger és Rafa árnyékában teniszezett, ennek megfelelően egyértelmű, hogy valamilyen változáson ment keresztül. Ennek jártunk utána. Minden a tavalyi Davis-kupa döntőjében kezdődött. Szerbia 3 2-re legyőzte Franciaországot, amiben Novak Djokovicsnak óriási része volt, hiszen két egyéni győzelmet is aratott a döntőben. Ez a hihetetlen siker rengeteg önbizalmat adott a hazafias játékosnak, aminek a tudatában Djokovics teljesen megváltozott a téli szünet alatt. Idén megnyerte az Australian Opent, Wimbledont, a US Opent, valamint hét másik fontos tornát, hatszor legyőzte Nadalt, négyszer Federert, az Open Era legjobb szezonkezdetét tudhatja magáénak 41 győzelemmel, csak kétszer kapott ki a szezon során, és 10,6 millió dollár rekordbevételt szedett össze. Ilyen sok klasszis teljesítmény nem csak a szerencsétől függhet, ráadásul még sérülés is hátráltatta (a US Open előtt). (www.transindex.ro) 1. Értelmezze a fenti szöveget! Értelmezésében válaszoljon az alábbi kérdésekre/oldja meg a. Melyek a szöveg kulcsszavai? b. Melyik stílusréteg jellegzetességeit ismeri fel a szövegben? Indokolja válaszát! c. Mivel magyarázhatóak Djokovics sikerei? 2. Fejtse ki véleményét mondatban a sikerélmény szerepéről!

3 Bilet nr. 3 - Limba şi literatura maghiară A GroundFloor előadása, a Dívák nem különbözik az általános trendtől: két-három remek ötlet, pazar szereposztás, és áll a lábán a produkció. Gyorsan fel is sorolom, hogy szerintem miért volt érdemes ezt az előadást bemutatni persze lehet, hogy más nézőnek más jelenetek a kedvencei. A toplista élén a guminő, "akit" saját képükre szeretnének formálni, de az "visszatáncol" a mikrofontól (brávó, a legjobb bábosok sem tudnák jobban manipulálni az élettelen tárgyat). Aztán a gyógyszeres dobozokra támaszkodó tipegés... Igen, sok nő táplálékkiegészítőn billegteti tökéletes alakját. És a megfordított perspektíva, a dívány háttámláján keresztbe tett lábakkal. Sok ötlet lenne még említésre méltó, de ha megtesszük itt és most, nem lesz semmi meglepetés azok számára, akik ezután látják majd az előadást. Kicsit színdarab, kicsit mozgásszínház, kicsit tanmese. Hogy kétféleképpen is lehet nézni, utólag derült ki, amikor két értelmezést egyeztettünk, és mindkettő jogos. Első változat: a siker, pénz, csillogás háromszögéből a bugyuta videoklipek, majd a reklámszerepek világába halad a karrier, itt is átmenetekkel, az óvszerreklámtól a narancsbőrkrémig. Végül már csak az egykori fénypontot jelképező rúdba való görcsös kapaszkodás, illetve az új kolléga bevezetése marad. A vége felé gyógyszeres dobozt szalagoznak a lábukra, és azon lépegetnek: vizuális megjelenítése annak a kifejezésnek, hogy valaki gyógyszereken él. (www.transindex.ro) 1. Értelmezze a fenti szöveget! Értelmezésében válaszoljon az alábbi kérdésekre/oldja meg a. Mi a szöveg témája? b. Mi jellemzi a szöveg szerkezetére? c. Korunk milyen jelenségeit bírálja a Dívák bemutatója? 2. Fejtse ki véleményét mondatban a diáktársadalom egy elmarasztalt divathóbortjáról!

4 Bilet nr. 4 - Limba şi literatura maghiară Meglehetősen szokatlan és többek által élesen bírált ötlettel állt elő az egyik mexikóvárosi törvényhozó: szeretné, ha egy házasság két évre szólna, majd ezután automatikusan megszűnne vagy, ha a felek még mindig egymás mellett döntenek, megújítható lenne adta hírül hétfőn az al-dzsazíra televízió hírportálja. A kezdeményezés célja a Mexikóban évről évre egyre nagyobb számban előforduló válások, és a vele járó trauma és pereskedés megelőzése. A javaslat indoklásaként hangoztatott statisztika szerint a mexikói fővárosban évente átlagosan 16 ezer pár lép frigyre, de ezeknek a házasságoknak közel a fele két éven belül válással végződik. A tendencia növekvő, és mióta 2008-ban életbe lépett Mexikóvárosban az úgynevezett "expressz válás" intézménye amellyel négy hét alatt el lehet válni közel 60 ezer házasságbontást regisztráltak. Az ötletgazda képviselő, Lizbeth Rosas Montero szerint a reformmal "harmonikusabbá és egészségesebbé válna a párok kapcsolata, helyreállna a szociális háló és a családok stabilabb alapokon állnának". A Demokratikus Forradalom Pártjának politikusa szerint két év az a minimális időmennyiség, amely szükséges ahhoz, hogy az ember megismerje és felmérje, milyen az élet párban. "Ha megújítod (a házasságot), az azt jelenti, hogy megértitek egymást, tisztában vagytok a kapcsolat szabályaival" vélekedett Rosas. Mint mondta, a határozott idejű házassági szerződés amelynek megkötése nem lenne kötelező bevezetésével a bírók válláról óriási terhet vennének le, s egyúttal megkímélnék a párokat a válási procedúra fájdalmaitól. (www.transindex.ro) 1. Értelmezze a fenti szöveget! Értelmezésében válaszoljon az alábbi kérdésekre/oldja meg a. Adjon címet a szövegnek! b. Melyek a házasság szónak a szövegben előforduló szinonímái? c. Milyen érvek szólnak a szövegben a két évre szóló házassági szerződés bevezetése mellett? 2. Fejtse ki mondatban a tartós párkapcsolatra vonatkozó véleményét!

5 Bilet nr. 5 - Limba şi literatura maghiară A fehér király a tizenegy-két éves, valamelyik romániai városban a nyolcvanas évek idején felnövekvő Dzsátá gúnynevű kisfiú szemszögéből elmondott történet. A kisfiú apját a Duna-deltába hurcolják, kettesben marad édesanyjával, serdülő évei a szokásos színtereken legelsősorban az iskolában azzal a hol egészen erőteljesen, hol némiképp háttérbe helyezve érzékeltetett, de mindig jelenlévő várakozással telnek el, hogy apját hamarosan viszontláthatja, a családfő visszatér az ő körükbe, s a világ kerek és teljes lesz újra, mint hajdanán volt. Minden egyes darab, minden egyes kis kezdőbetűs címmel ellátott külön fejezet a kamaszlét egy-egy motívumának, történésének, jelentőségteljes vagy éppen súlytalan eseményének a megörökítése. Dzsátá univerzuma ennek megfelelően fejezetről fejezetre különféle rendű és rangú szereplőkkel gazdagodik: barátokkal, gyermekmódra vélt vagy felnőttesen valóságos halálos ellenségekkel, játszótársakkal, családtagokkal, tanárokkal, a környék alvilágának és felvilágának kétes és még kétesebb rangú alakjaival, miközben minden egyes történés, élmény újabb vagy éppenséggel újra megismétlődő etikai próba, a gyermeki személyiség újfent lezajló morális mérlegretétele, szembesülés egy-egy élethelyzettel, ahol az erősnek többnyire győznie kell, a gyengébb pedig szinte mindig elbukik, s ezek után legfeljebb annyi elégtétele lehet, hogy a játszma végén mégis az ő markában marad ott az elefántcsontból kifaragott sakkfigura, a fehér király. (Csuhai István: Kamaszkorom legszebb sakkfigurája) 1. Értelmezze a fenti szöveget! Értelmezésében válaszoljon az alábbi kérdésekre/oldja meg a. Mi a szöveg témája? b. Mi a szöveg kommunikációs funkciója? Indokolja válaszát! c. Mit tudhat meg A fehér király című regény olvasója Dzsátáról a fenti szöveg alapján? 2. Fejtse ki véleményét mondatban a következő szövegrészlet igazságtartalmával kapcsolatosan: Az erősnek többnyire győznie kell, a gyengébb pedig szinte mindig elbukik!

6 Bilet nr. 6 - Limba şi literatura maghiară A Hugo Boss év elején a Vodafone McLaren Mercedes-szel együtt versenyt hirdetett. Ennek tárgya, hogy a két F1-pilóta, Hamilton és Button minden szombati napon egy különleges mintás overallba öltözik. Ezek mintáját pedig a Hugo Boss pályázati úton választja ki a számukra. Így a szombati kvalifikáción mindig érdekes ruházata volt a két pilótának, és mivel többnyire legalább egyikük mindig dobogón végzett, a tévénézők a sajtótájékoztatón tetőtől talpig láthatták az öltözéket. Ahogy az várható volt, a futamonként lezajló overall-kompetíciónak nagy sikere lett. A Magyar Nagydíj esetében egy kalocsai arculat lett a nyertes, a két angol pilóta ezt is vette fel a Hungaroringen. A Hugo Boss, felbuzdulva a sikeren, az idei utolsó, Brazil Nagydíjra döntőt hirdetett: a világszerte legnépszerűbb overallba öltözzön a két ex-világbajnok. A versenyen bárki voksolhatott. A SportGéza beszámolója szerint a magyar pályázó kalocsai mintás kezeslábasa fölényesen vezette a szavazást, több mint százezernél járt, amikor péntek délután az addig nyilvános, a hivatalos honlapon látható állást elérhetetlenné tették. Majd vasárnap a játékot lebonyolító Boss honlapján megjelent, hogy hamarosan közlik a győztest. Mivel ezen a héten szerdáig semmi nem történt, a tervező Kalmár István kapcsolatba lépett a Hugo Boss-szal, hogy érdeklődjön az eredményről. Tájékoztatták, hogy a szavazási folyamatban tapasztalt rendellenességek miatt érvénytelenítették a szavazás eredményét, és sorshúzással a Német Nagydíjon szereplő overallt hirdették meg győztesnek. (www.transindex.ro) 1. Értelmezze a fenti szöveget! Értelmezésében válaszoljon az alábbi kérdésekre/oldja meg a. Mi a szöveg témája? b. Mi a szöveg kommunikációs funkciója? Indokolja válaszát! c. Milyen szakaszai vannak a divatcég által meghirdetett versenynek? 2. Fejtse ki véleményét mondatban az autósport népszerűségéről!

7 Bilet nr. 7 - Limba şi literatura maghiară Nagy-Britannia eddigi legnagyobb, több millió font értékű római kori aranyleletét fedezhette fel egy fémdetektorral dolgozó amatőr kincskereső. A római kori aranyérmékre Anglia közép-nyugati részén Worcestershire megyében egy vaskori erődítmény maradványainál találtak rá. A szerencsés megtaláló kilétét nem hozták nyilvánosságra, és a kincsről sem árultak el részleteket. Annyi bizonyos, hogy a worcestershire-i megyei vezetést és egy törvényszéki szakértőt is értesítették a leletről, annak lehetséges régészeti jelentősége miatt. "Azon túl, hogy rendkívül értékesek is lehetnek, ezek az érmék mindenekelőtt történelmi emlékek, amelyek feltárhatják a múltat" mondta Roger White, a Birminghami Egyetem római korral foglalkozó szakértője. "Brendon Hill nem volt római gócpont, közvetlenül két törzs települése között húzódott" fejtette ki. A rómaiak alapította közeli Worcester viszont a vas- és fémverés egyik központja volt. A szakértő szerint több oka is lehetett annak, hogy elásták az aranyat. A nagy mennyiségű pénzérme elföldelése néha vallási rituáléra az isteneknek tett felajánlásra utalhat, de lehet, hogy egy bajba keveredett személy féltette pénzét, vagy egyszerűen el akarta rejteni azt a kötelező beolvasztás elől olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában. (www.transindex.ro) Olvassa fel hangosan az alábbi szöveget! 1. Értelmezze a fenti szöveget! Értelmezésében válaszoljon az alábbi kérdésekre/oldja meg a. Adjon címet a szövegnek! b. Milyen stílusrétegbe sorolható a szöveg? Indokolja válaszát! c. Milyen okai lehetnek az aranylelet elrejtésének a szöveg szerint? 2. Fogalmazzon mondatos monológot arról, mihez kezdene a talált kinccsel!

8 Bilet nr. 8 - Limba şi literatura maghiară A Kézdivásárhelyi Városi Színház bemutatja az idei évad első nagyszínpadi előadását: október 25-én, kedden 19 órától Szép Ernő Lila ákác című műve László Csaba m.v. rendezésében kerül színre. Játszódik Pesten, a vízözön előtt írta a darab címe alá Szép Ernő. A közel százéves történet azonban ma is friss és tiszta, mint az első szerelem. Tavasz van, nyílik az akác, amikor a tizenhat éves Tóth Manci a nyolcadik kerületből elhatározza, hogy ő bizony nem lesz tovább varronesz, azaz varrólány, hanem beáll táncosnőnek, énekesnőnek a hírhedt pesti mulatók egyikébe, a Casinoba. Csacsinszky Pali, a fiatal bankfiú a nyíló akácok alatt éppen élete szerelmét, a nagy kalandot várja, aki Bizonyosné személyében meg is érkezik a randevúra, ám a sorsfordító pillanat, mint minden sorsfordító, végzetes pillanat az életben, nehezen tettenérhető az események lassanként más fordulatot vesznek, mint ahogy azt Pali elképzelte... Közben pedig bepillanthatunk a Casino kulisszái mögé is, ahol az este leszálltával kifestik magukat, és színpadra mennek a lányok, tangóba kezdenek a táncosok, pezsgőt rendelnek az aranyifjak, előbújnak az éjszaka bolondjai, bohém és bizarr alakjai, groteszk figurái. És mindenki, mindenki szerelmes... (www.transindex.ro) 1. Értelmezze a fenti szöveget! Értelmezésében válaszoljon az alábbi kérdésekre/oldja meg a. Mi a darab témája? b. Mi a humor forrása a szövegben? c. Milyen jellegzetes alakokat idéz meg a szöveg? 2. Jelenítse meg mondatos párbeszédben Csacsinszky Pali és Bizonyosné találkozását!

9 Bilet nr. 9 - Limba şi literatura maghiară Nem egy örök nagy happiness iskolába járni, nem lehet minden pillanatban élvezni azt. De mikor a szülő megkérdezi a gyerekét, hogy na és mi volt a suliban, erre legtöbbször egyetlenegy dolgot felelnek: semmi. Az iskolában nem történik soha semmi. Amint megkapirgáljuk kicsit, rögtön előjön valami. Érdemes ezeket a reakciókat kihúzkodni a gyerekekből, hiszen utólag csomó minden helyre tehető. Bizonyos dolgok miatt a gyerekek ingerültek a tanárokra, hol igazuk van, hol nincs, aztán vannak olyan furcsaságok, amik fel sem tűnnek nekik. Ez persze nem azt jelenti, hogy a szülő bátorítsa fel a gyerekét, menjél be baltával és intézd el, édes fiam. Az erőből reagálás tévút, ami élhetetlenné teszi a világot, de ha valami gond van, azt azért jó lenne jelezni. A dialogicitás a lényeg, igenis tekintsük párbeszédpartnernek a tanárt. Ne gondoljuk, hogy á, úgyis azt fogja mondani! Talán azt mondja, de azért próbáld ki! Nem lehet mindenkivel mindenről beszélni, de menjünk el a végsőkig, és kiderülhet, hogy nem is szakad a part, menjünk el a dialógusig órán és órán kívül is, ne essünk bele abba a rutinba, hogyha problémák vannak, azokat úgysem lehet megoldani. Nagyon fontos lenne, hogy a szülők, a diákok és a tanárok tekintsék partnernek a másikat. Fogalmazzuk meg, ha nem értünk egyet, de ez ne azt jelentse, hogy le akarom fejelni a másikat, hanem hogy szeretnék közös nevezőre jutni. Nálunk is volt tanárokkal közös elbeszélgetés az egyik gyerekünk kapcsán, s azt kell hogy mondjam, nagyon jó hangulatban történt, és ezen maga a gyerek lepődött meg a legjobban. Azt hitte, lefütyülik a hajat a fejéről, ehelyett beszélgettünk egymással. (Lackfi János: A diák fejletlen irodalomtörténész?) Olvassa fel hangosan a következő szöveget! 1. Értelmezze a fenti szöveget! Értelmezésében válaszoljon az alábbi kérdésekre/oldja meg a. Melyek a szöveg kulcsszavai? b. Mi a szerepük a szövegben alkalmazott beszélt nyelvi fordulatoknak? c. Milyen módszereket ajánl a szerző az iskolai konfliktusok rendezésére? 2. Fejtse ki véleményét mondatban az ideális tanár diák szülő viszonyról!

10 Bilet nr Limba şi literatura maghiară A Protestáns Teológiai Intézet konviktusa A Protestáns Teológiai Intézet étkezdéjének két nagy hátránya van: egyrészt körülményes az ételrendelés, hiszen legalább egy nappal korábban meg kell venni az ebédjegyet, tehát előre kell tervezni, nem lehet csak úgy besétálni. Másrészt nincs választék. Egy nap csak egyfélét főznek, ha előre megvetted és nem ízlik, legfeljebb eladhatod a jegyet. A napi menü egységesen 9 lej. Karfiolleves, tejfölös szelet makarónival és egy negyed kenyér volt a menü aznap, amikor ott jártam. A karfiollevest bőségesen és tartalmasan mérték, nem lehet panaszom, viszont attól még karfiolleves maradt, amit ha választhatnék, kimaradna. De ízre jó volt, és a tejfölös szelet makarónival is finom és bőséges volt. A hely egyértelmű előnye a nagy mennyiségű kaja, amelyből két gyengébb étkű egyetemista is jóllakhat. Pláne, ha már megismerkedtek a konyhás nénikkel, akik kérésre kisebb repetát is adnak. Nem véletlen, hogy nem látni egyetlen sovány végzős teológust sem. Ezek után már csak kisebb probléma, hogy csak kora délután van nyitva igaz, akkor gyorsan kiszolgálnak és a kézmosási lehetőség nincs egyértelműen feltüntetve. Kinek ajánljuk: akinek a mennyiség a legfontosabb. (www.transindex.ro) Olvassa fel hangosan a következő szöveget! 1. Értelmezze a fenti szöveget! Értelmezésében válaszoljon az alábbi kérdésekre/oldja meg a. Tömörítse egy mondatba a szöveg tartalmát! b. Mi a szöveg kommunikációs funkciója? Indokolja válaszát! c. Mi jellemzi a Teológiai Intézet menzáján való étkezést? 2. Alkosson mondatos párbeszédet, melynek résztvevői az étkezdében sorban álló egyetemisták!

11 Bilet nr Limba şi literatura maghiară Sok otthonom van. Az egyik Debrecenben, a gyerekkori Nagyerdő. A másik otthon az a kis balatoni ház, ahol a szüleimmel éltünk nyaranta. És otthonom még két amerikai város. Két egyetem. Az egyik a Stanford egyetem, gyönyörű, hatalmas campus, óriási parkok, épületek, fantasztikus diákok, csodálatos könyvtár, kiváló kollégák, vagy harminc Nobel-díjas. A világ közepe. Minden ott van. A másik Washingtonban van, Georgetown. A tengerből följött a Potomac folyó, ott alakult ki egy gyönyörű, 19. századi angol város. A mai napig is úgy néz ki, akkor polgároknak voltak a házai, most pedig a szenátoroknak, Clintonoknak, professzoroknak. Gyönyörű egyetem, fantasztikus könyvtár megint. Otthonnak érzem, ahol azt hiszem, hogy szabadon lehet gondolkozni és érdemes szabadon gondolkozni. És lehet. Nincs kötöttség. Nincs az ország terhe rajtam. És minden könyv és minden kolléga, szakértő ott van együtt. Stanfordban az egyetem fölött van egy domb. Ott mindenkinek van egy kis fakabinja. Lelátni a campusra és egy kis tóra. Reggel megrendeli interneten, délig minden könyv, a világ minden könyve ott van az asztalán. Senki nem mehet be a kabinba. Csak ha telefonál előtte két nappal, hogy szeretnék veled beszélni. Tizenkettőtől kettőig mindennap együtt ebédelünk, egy központi téren, ahol gyönyörű virágok és pálmák, ez hagyján, de ott a világ szellemi krémje... Nem lehet jelentkezni, meghívással lehet csak odakerülni. A másik, hogy mindkét helyen nagyon jó diákok vannak. Most Belgiumban tanítok. Az Európai Uniónak van egy egyeteme Brugge-ben. Európa legjobb diákjait válogatják oda. Az megy Georgtown-ba, aki valahogy az amerikai nagypolitikába akar bekerülni. Stanfordba, aki a világ tudományának az élvonalába akar kerülni. Brugge-be, aki az Európai Unió vezérkarába akarna kerülni. Nagyon jó diákok és nagyon inspirálók. (Schaffer Erzsébet: Cukrászdai délután Hankiss Elemérrel) 1. Értelmezze a fenti szöveget! Értelmezésében válaszoljon az alábbi kérdésekre/oldja meg a. Mi a szöveg témája? b. Mi a szöveg kommunikációs funkciója? Indokolja válaszát! c. Miért választják a diákok a szövegben szereplő egyetemeken való tanulás lehetőségét? 2. Fejtse ki véleményét mondatban a következő kijelentés igazságtartalmáról: Otthonnak érzem, ahol azt hiszem, hogy szabadon lehet gondolkozni és érdemes szabadon gondolkozni.

12 Bilet nr Limba şi literatura maghiară Egy véső, egy kalapács és egy láncfűrész csupán ennyi szerszám, ám annál több lelkesedés, fantázia, meg persze a család többi tagjának segítségével a kétgyermekes brit apuka, Simon Dale felépítette az új családi fészket. Az apuka a négy hónapig tartó építkezés idejére a helyszínre, egy walesi domboldalra költöztette a családját is. Amíg ő ásott, fúrt, faragott, a család a közelben sátorozott. Simon először kiásta a domboldalt, majd megépítette a faszerkezetet, és befedte az épület tetejét. Az ügyes kezű apának egyébként nem volt semmilyen asztalosi vagy építőiparosi előélete. A csináld-magad-építkezés nagyon élvezetes dolog, szabadjára engedheted a kreativitásod, a természetből épülő ház a te részed, nem pedig egy tömegcikk, amelyből az építőipar megpróbálja a legnagyobb hasznot húzni. Nem beszélve arról, hogy természetes anyagokból építeni sokkal olcsóbb, és ezek az anyagok nincsenek megmérgezve azokkal a mesterséges adalékokkal sem, amelyekből a modern házak készülnek nyilatkozta az apuka. Az eredmény egy teljesen komfortos házikó lett, amelyet a környékbeliek A Gyűrűk Ura után csak hobbitházként emlegetnek. Szigetelésként szalmát használtak, a tetőt pedig földdel fedték be, így a kunyhó olyan, mintha egy kis barlangban lenne. Az építőanyagokat maradékokból, hulladék anyagokból és adományokból gyűjtötték össze. A falakat szalmából és kövekből tapasztották össze, majd mogyoróbotokkal rögzítették, végül meszelték. A hobbitházban komposztvécé, szolárpanelekből nyert áram és egy közeli forrás vize gondoskodik az alapvető komfortról. A családnak ráadásul a telek sem került pénzébe, az erdő tulajdonosa ugyanis örült neki, hogy a földjén telepednek le, mert legalább szemmel tartják a birtokot. Simon, az élelmes apuka azóta szerepet vállalt egy egész walesi ökofalu felépítésében is: már készíti az első házat az egyedülálló lakóparkban. Az új épületet pedig természetesen a híres hobbitkunyhóhoz hasonlóan fogják kialakítani. (www.nlcafe.hu) 1. Értelmezze a fenti szöveget! Értelmezésében válaszoljon az alábbi kérdésekre/oldja meg a. Mi a szöveg témája? b. Mi a szöveg kommunikációs funkciója? Indokolja válaszát! c. Melyek a csináld-magad-építkezés előnyei? 2. Fogalmazza meg mondatban a házépítő apa monológját!

13 Bilet nr Limba şi literatura maghiară Igen, tudjuk mi is, hogy óvodás meg minden, de attól még tényleg hasznos, főleg hideg reggeleken. Ráadásul a legnagyobb előnye, hogy nem teszi tönkre a hajat, így ondolált séró mellé is jó választás lehet egy szőrös fülvédő. Bár a gombok nem sorolhatók kimondottan a kiegészítők kategóriájába, azért nem szabad figyelmen kívül hagyni őket. Az idei szezonban ugyanis legalább annyira hangsúlyos szerepet kapnak, mint a sapkák vagy a sálak. Ha nem szeretnél új kabátra beruházni, egyszerűen csak cseréld le a gombokat nagyobb, díszesebb darabokra! A gyűrűk igazi sztárok a mostani szezonban. Minél nagyobb és harsányabb, annál jobb, viszont egy kézre csak egy gyűrű kerüljön, ugyanis a cél még mindig nem a bazárimajomkinézet. Aki igazán trendi akar lenni, az vágott ujjú kesztyűt keres mellé. A boltok kínálatát elnézve idén is fekete télre számíthatunk, legalábbis ami a kabátokat illeti, ezért nem árt színes kiegészítőkben gondolkodni. A táska legyen nagy és hangsúlyos színű! Aki igazán menő akar lenni, az bőröndfazont választ, és színben hozzá illő sapkát keres mellé. A sállal semmi újat nem mondunk. Divat volt már 72-ben is, sőt gyanítjuk, hogy ben is lesznek igazán mutatós sálak. A mostani szezonban a nagy, kötött darabok számítanak favoritnak. Lehetőleg olyat válassz, aminek össze van varrva a vége, ez melegebb és praktikusabb is a hagyományos sálaknál. (www.nlcafe.hu) 1. Értelmezze a fenti szöveget! Értelmezésében válaszoljon az alábbi kérdésekre/oldja meg a. Adjon címet a szövegnek! b. Mi a szöveg kommunikációs funkciója? Indokolja válaszát! c. Milyen divattanácsokat ad a szöveg szerzője? 2. Fejtse ki véleményét mondatban a divatmajmolásról!

14 Bilet nr Limba şi literatura maghiară Ha másképpen viszonyulsz a világhoz, ha abban nem a saját igazságod, hanem az egyetemest keresed, rátalálsz az együttérzésre, a megértésre, s a szeretetre is. Ezek azok a dolgok, melyekért valóban Te vagy a felelős, s amelyekért valóban érdemes élned. Túlélhetsz dolgokat, bizonyosságok sorával igazolhatod önmagad, de azért, amit cselekszel, egyedül Te vagy a felelős, s ha tükröd homályos, az még nem jelenti azt, hogy általa látsz homályosan, s megérted Pál apostol szavait, hanem éppen ellenkezőleg: úton vagy. Valahova tartasz. Úti célod ismeretlen ugyan, s nem vagy képes és nem is mersz már semmiféle mondatokat sem megfogalmazni, mert gúzsba kötött maga kételkedés, amely önmagában is egy félkész valami, s nem is a Tiéd. Ne arra koncentrálj, hogy majd megtanulod egyszer, hogy mikor, s miben lépnél másként, ha visszafordíthatnád az idő kerekét, hanem arra, ami előtted van! Lehet, hogy ízzé-porrá törnek Benned a dolgok, de mégis éppen ezért jönnek létre azok, amelyekre csak rácsodálkozni lehet, s egy szép napon már nem menekülsz, mert átölel a boldogság, a szeretet. Így ne kérdezgesd szüntelen Önmagad! Csupán légy jelen, ha szükség van Rád, s hidd el, megszületnek azok az eddig megfogalmazhatatlannak tűnő szavak is! A történet valóságossá válik és elmondhatóvá, s akkor Te Magad leszel a csoda! (M. Fehérvári Judit: Amikor elfogynak a szavak) 1. Értelmezze a fenti szöveget! Értelmezésében válaszoljon az alábbi kérdésekre/oldja meg a. Mi a szöveg tételmondata! b. Melyik stílusréteg jellemzőit ismeri fel a szövegben? Indokolja válaszát! c. Milyen élettanácsokkal látja el a szerző az olvasót? 2. Fogalmazzon mondatos monológot saját életének lehetőségeiről!

15 Bilet nr Limba şi literatura maghiară A könyv illata, tapintása, a papír állaga, textúrája mélyről, régről ismerős, helyettesíthetetlen. Egy antikvárium-illatú zug afféle második anyaméh. Egy könyvvel félre lehet vonulni, egy sarokba kuporodni, olvasni ágyon, buszon, kádban, vécén, mindenütt. Elvileg ezt egy laptoppal is meg lehet tenni, de azért huzamosan nem jó gépen olvasni. Ennek ellenére rengeteg digitális szöveg folyik át rajtam, hiszen tanárként, szerkesztőként nagyon is szükség van rá. Óriási dolog, hogy egy-egy különszámot, antológiát meg lehet szerkeszteni en keresztül. Rengeteg rohangászástól, fáradságtól kíméli meg magát az ember, és a végeredmény ugyanolyan jó minőségű. Persze tipikus jelenség, hogy egy gépen korrektúrázott szövegben olykor több hiba marad, vagyis a papír-levonatok ideje nem egészen a múlté. Borzasztó praktikus gépen, levlistán segítséget kérni írás, fordítás közben. Egyáltalán, megfizethetetlen, hogy rögtön tiszta írásképet kapunk az amúgy zavaros, áthúzásoktól hemzsegő kézirat helyett. Így sokkal jobban látni a gyenge pontokat, bárhányszor rámehet a szövegre az ember, nem teszi tönkre vele a mű kinézetét Én még írógépen kezdtem, s tudom, milyen az, amikor a harmadik összefirkált piszkozat után az embernek nem marad ereje az újabb tisztázásra. (Lackfi János: Digitális Gutenberg?) 1. Értelmezze a fenti szöveget! Értelmezésében válaszoljon az alábbi kérdésekre/oldja meg a. Értelmezze a címet a szöveg ismeretében! b. Mi a szöveg kommunikációs funkciója? Indokolja válaszát! c. Milyen előnyei vannak a digitális szövegalkotásnak a szerző szerint? 2. Fejtse ki véleményét mondatban a digitális szövegalkotás/olvasás hátrányairól!

16 Bilet nr Limba şi literatura maghiară Úton-útfélen, árokban, hegyoldalon, erdők sűrűjében, sőt a kapa nyomában is csodás vizű források fakadnak a székelyek földjéből írta Hankó Vilmos természettudós. Földtani és földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően Székelyföld egyik legnagyobb kincse az ásványvíz. A XIX. századi polgári fürdőkultúra részeként Székelyföld területén több híres fürdő nőtte ki magát, mint például Előpatak, Borszék, Tusnád vagy Szováta. A székelyföldi fürdőket leginkább a helyi lakosság, a szomszédos Románia középosztálya, illetve egy-két magyarországi vendég látogatta. A fürdők többsége a kiterjedt közbirtokossági erdők területén volt található, így a közbirtokosságok vagy maguk kezelték, vagy kiadták bérbe a fürdőket. A nagyobb fürdők kivételével jelentősebb beruházásra nem került sor. A fürdők esetében visszatérő panasz volt, hogy a bérlők csak annyit áldoznak az illető üdülőhelyre, amennyi a szerződésük idején megtérül, és nem tőrödnek a fürdők tényleges fejlesztésével. Tusnádról 1879-ben a következőt írták: Igen sok, nagyon sok hiányzik még Tusnádról, hogy világfürdővé emelkedjék, pedig a természet pazarul szórta itt áldásait ( ) Kényelemről, éppen mint legtöbb honi fürdőn szó itt sem lehet, csak egy van, amiben nem tágít még a külföldi fürdők előtt sem a drágaságban. ( ) Tusnád annyi haladást még is mutat fel, hogy a sétatérre biggyesztettek néhány lámpát, vagy mint egy jó ismerősöm magát kifejezte: leviccelték a holdvilágot. A székely fürdőket hátrányosan érintette, hogy Előpatak kivételével az 1880-as évek végéig több órányi kocsikázásra feküdtek a legközelebbi vasútállomástól. (www.transindex.ro) 1. Értelmezze a fenti szöveget! Értelmezésében válaszoljon az alábbi kérdésekre/oldja meg a. Mi a szöveg témája? b. Mi a szöveg kommunikációs funkciója? Indokolja válaszát! c. Mi akadályozta a fürdők minőségi szolgáltatásait? 2. Számoljon be mondatos elbeszélő szövegben egy fürdőhelyen tett látogatásáról!

17 Bilet nr Limba şi literatura maghiară Nem először merül fel a megfelelő kommunikáció kérdése a párkapcsolatokban. Például, hogy ha előre megválaszolunk valamit a másik helyett, mert biztosan azt mondaná, talán lesz egy válaszunk, de messze nem biztos, hogy ugyanaz lesz, mint amit az érintett abban a helyzetben éppen válaszolna. Vagy hogy ha szükségünk van valamire, azt nagyon szép lenne, ha a másik rögtön teljesítené is, de keveseknek adatik meg, hogy egy gondolatolvasóval éljenek együtt. Valamilyen formában közölnünk is kell a másikkal, mit szeretnénk. Nem mindegy persze, milyen ez a forma. Ha megfogalmazzuk, mit érzünk, mire volna szükségünk, és mit szeretnénk ennek érdekében kérni a másiktól, az nem követelőzés. Ha így teszünk, neki is lesz lehetősége mérlegelni, és eldönteni, teljesíti-e kérésünket vagy sem. Ha sokáig némán várjuk, hogy kitalálja, mit is várunk tőle, aztán még tovább morgunk, mert ez nem történt meg, talán az sem követelőzés, de nem is hatékony eszköz a harmonikus élethez. Ha tudja, mit várunk tőle, eldöntheti, megteszi-e vagy sem. Így még mindig marad lehetőségünk, hogy tovább morogjunk, ha esze ágában sincs, de akár meg is kaphatjuk, amire igazán szükségünk van. (www.sonline.hu) 1. Értelmezze a fenti szöveget! Értelmezésében válaszoljon a következő kérdésekre/oldja meg a. Mi a szöveg témája? b. Melyek a szöveg kommunikációs funkciói? Indokolja válaszát! c. Mi az oka a párkapcsolatokban gyakran előforduló kommunikációs zavarnak? 2. Fogalmazza meg mondatban véleményét a tartós párkapcsolat feltételeiről!

Azonban ez nem így megy. Azért nem, mert amikor valaki nekem igyekszik megfelelni, akkor én ennek az energiának csak egy kis részét látom.

Azonban ez nem így megy. Azért nem, mert amikor valaki nekem igyekszik megfelelni, akkor én ennek az energiának csak egy kis részét látom. Bevezetés Tegnap körülbelül húsz órát feküdtem az ágyban. Lázam volt, fájtak az izmaim. Közben a könyv első mondatai forogtak a fejemben. Ma már nem köhögök annyit, jobban érzem magam. És talán most így,

Részletesebben

2013. nov. AKG-s ma ga zin. 50 Ft

2013. nov. AKG-s ma ga zin. 50 Ft 2013. nov. AKG-s ma ga zin 50 Ft 76 Kutatók éjszakája az AKG-ban 2 Szubjektívmagazin Kiadja az Al ter na tív K öz gaz da s á gi Gim ná zi um Sz ub jek tív Alkotóköre Felelősszerkesztő Ba ra nyai Ist ván

Részletesebben

Az iskola nem pótolhatja a szülõket. Adómentes iskolakezdési támogatás. Gyermekeink õszi ruhatára. Kismamanapló: Sírni hagyni?

Az iskola nem pótolhatja a szülõket. Adómentes iskolakezdési támogatás. Gyermekeink õszi ruhatára. Kismamanapló: Sírni hagyni? Ingyenes magazin l I. évfolyam 1. szám l 2006. augusztus Az iskola nem pótolhatja a szülõket Adómentes iskolakezdési támogatás Gyermekeink õszi ruhatára Kismamanapló: Sírni hagyni? Az unoka nem a mi gyerekünk!

Részletesebben

Rúzsa Magdi. Megújult a weboldalunk is! www.szimpatika.hu. Popper Péter A belső csendről Novák Péter A külső zaj Illényi Katica Egy kis jóga

Rúzsa Magdi. Megújult a weboldalunk is! www.szimpatika.hu. Popper Péter A belső csendről Novák Péter A külső zaj Illényi Katica Egy kis jóga Az élhetőbb élet magazinja Megújult a weboldalunk is! Popper Péter A belső csendről Novák Péter A külső zaj Illényi Katica Egy kis jóga Rúzsa Magdi www.szimpatika.hu Kövessen minket a Facebook-on is! OKTÓBERI

Részletesebben

Szerkesztõi szó. arról, hogy Móra Nyúzt írni jó... Kata

Szerkesztõi szó. arról, hogy Móra Nyúzt írni jó... Kata MóraNyúz VI. évfolyam 3. (23.) szám. A Móra Ferenc Kollégium lapja 2005. március 21. Állt a bál... MóraNyúz Szerkesztõi szó 2005.03.21. Szerkesztõi szó arról, hogy Móra Nyúzt írni jó... Fagyos novemberi

Részletesebben

Isten nyilai között avagy A Titok valóban működik

Isten nyilai között avagy A Titok valóban működik Isten nyilai között avagy A Titok valóban működik LENA BELICOSA Publio Kiadó 2011 2009 Béres Magdolna ISBN 978-1-4709-6518-1 Minden jog fenntartva.! Smashwords Edition Jelen könyvet, illetve annak részeit

Részletesebben

A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium Kiadványa

A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium Kiadványa A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium Kiadványa 2011/2012. I. szám TARTALOM Interjú Bujpál Péter tanár úrral Akik próbálgatják a nagybetűs ÉLETET! AFS-es diákjaink Barlascan Alphan és Luca Poggi Diákügyek

Részletesebben

2013. január. Presser Gábor. Karácsony János. Novák Péter Felnőtt-tartalom! Polgár Teréz Eszter Iskolapélda. Az Ön Szimpatikája: JANUÁRI AKCIÓ

2013. január. Presser Gábor. Karácsony János. Novák Péter Felnőtt-tartalom! Polgár Teréz Eszter Iskolapélda. Az Ön Szimpatikája: JANUÁRI AKCIÓ 2013. január Karácsony János Presser Gábor Novák Péter Felnőtt-tartalom! Polgár Teréz Eszter Iskolapélda Az Ön Szimpatikája: JANUÁRI AKCIÓ Kedves Olvasó! Nálunk vidáman kezdődött az új év! Az egyik reggel

Részletesebben

Gárdonyi Béla. Tamás könyve. Szerkesztette: Dr. Hunyady Györgyné. Lektor: Dr. Kosztolányi György ISBN: 963 00 8462 7

Gárdonyi Béla. Tamás könyve. Szerkesztette: Dr. Hunyady Györgyné. Lektor: Dr. Kosztolányi György ISBN: 963 00 8462 7 Gárdonyi Béla Tamás könyve Szerkesztette: Dr. Hunyady Györgyné Lektor: Dr. Kosztolányi György ISBN: 963 00 8462 7 A könyv megjelenését támogatták: Dr. Kékes Ferenc, a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének

Részletesebben

Sister Frances Dominica: A gyermekek lelke továbbél!

Sister Frances Dominica: A gyermekek lelke továbbél! Vegye a lapot! Segítse a gyermekhospice-t! 150 FORINT Mága Zoltán òsei évszázadokkal ezelòtt már zenészek voltak A természet csodásan gazdag, nyitott patikájában ott van a szer bajainkra Az anya és az

Részletesebben

125 Ft. Regionális Közösségi lap. II. ÉvfolYam - 3. szám

125 Ft. Regionális Közösségi lap. II. ÉvfolYam - 3. szám 125 Ft Regionális Közösségi lap II. ÉvfolYam - 3. szám A Civil Közösségek Háza márciusi programja Minden hétfőn 14.30 órakor NYUGDÍJAS PEDAGÓGUSOK BARÁTSÁG KÓRUSÁNAK próbája Minden hétfőn 18 órakor ASTRA

Részletesebben

Az élet öröme. Cserkészavatás. Régi és új kincsek. Katekumenjeink. Lássátok meg testvéreim...

Az élet öröme. Cserkészavatás. Régi és új kincsek. Katekumenjeink. Lássátok meg testvéreim... www.gyongyos.ofm.hu Karács on y XVI. évf. 3. szám 2011. december Az élet öröme Cserkészavatás Régi és új kincsek Katekumenjeink Lássátok meg testvéreim... K ö s z ö n t ő Már többször nekiugrottam a köszöntőnek,

Részletesebben

A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának diáklapja

A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának diáklapja 2014. HÚSVÉT 21. évfolyam 79. szám A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának diáklapja xx-xx. oldal Tartalom Kiss Péter O.Cist.: Húsvét 1 Páprádi Bíborka (10.E): Akik még mindíg randiznak... 2-3 Csontos

Részletesebben

Fasori Örökdiák. AFasorban végzett, tanult diákok döntô többsége nagy szeretettel. Visszatekintés, javaslatok

Fasori Örökdiák. AFasorban végzett, tanult diákok döntô többsége nagy szeretettel. Visszatekintés, javaslatok Fasori Örökdiák A BUDAPESTI EVANGÉLIKUS GIMNÁZIUM VOLT NÖVENDÉKEINEK EGYESÜLETE TIMOR DOMINI PRINCIPIUM SCIENTIÆ AZ ÚRNAK FÉLELME FEJE A BÖLCSESSÉGNEK 2013. SZEPTEMBER 6. SZÁM Visszatekintés, javaslatok

Részletesebben

A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának diáklapja

A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának diáklapja 2014. Karácsony 22. évfolyam 82. szám A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának diáklapja 14-19. oldal Tartalom Antal Emília: Mit üzen a Betlehem? 1 Csorbai Virág: (9.A): Beszélgetés Huszárné Mánfai Máriával

Részletesebben

BÁRTFAI BARNABÁS. Informatika és kalandregény XIV. GYÔRI KÖNYVSZALON 2014. NOVEMBER 7 9. Gyôri Könyvszalon alkotói díj Czigány György

BÁRTFAI BARNABÁS. Informatika és kalandregény XIV. GYÔRI KÖNYVSZALON 2014. NOVEMBER 7 9. Gyôri Könyvszalon alkotói díj Czigány György XIV. GYÔRI KÖNYVSZALON 2014. NOVEMBER 7 9. WWW.KONYV7.HU XVIII. ÉVFOLYAM 2014. 3. SZÁM ELÔFIZETÔKNEK 350 Ft Gyôri Könyvszalon alkotói díj Czigány György Jean Rouaud Jeles férfiak Terézia Mora A szörnyeteg

Részletesebben

2013. március. Novák Péter Jogomban áll! Sallai Ervin Tavaszi megújulás. Szacsvay László. Az Ön Szimpatikája: MÁRCIUSI AKCIÓ

2013. március. Novák Péter Jogomban áll! Sallai Ervin Tavaszi megújulás. Szacsvay László. Az Ön Szimpatikája: MÁRCIUSI AKCIÓ 2013. március Novák Péter Jogomban áll! Sallai Ervin Tavaszi megújulás Szacsvay László Az Ön Szimpatikája: MÁRCIUSI AKCIÓ KERESSEN MINKET AZ INTERNETEN IS! honlap WWW. facebook oldal.hu www.facebook.com/szimpatika

Részletesebben

ÉLETVITELI KOMPETENCIÁK FEJLESZTÉSE

ÉLETVITELI KOMPETENCIÁK FEJLESZTÉSE KULCSKOMPETENCIÁK FEJLESZTÉSE KÉPZÉSI PROGRAM ÉLETVITELI KOMPETENCIÁK FEJLESZTÉSE INSTRUKTORI MODULFÜZET Türr István Képző és Kutató Intézet Budapest Fejlesztő Sélleiné Kraszkó Márta Szakmai lektor Juhász

Részletesebben

A SZABADSÁG. Idén újra ÁVF-NAP! Interjú dr. Tóth Margita tanárnővel Kerekasztalon a szabadság AZ ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FŐISKOLA LAPJA ÁPRILIS

A SZABADSÁG. Idén újra ÁVF-NAP! Interjú dr. Tóth Margita tanárnővel Kerekasztalon a szabadság AZ ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FŐISKOLA LAPJA ÁPRILIS IKSZIKSZÍ 2009 ÁPRILIS XIII. ÉVFOLYAM 5. SZÁM ÁM AZ ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FŐISKOLA LAPJA A SZABADSÁG Idén újra ÁVF-NAP! Interjú dr. Tóth Margita tanárnővel Kerekasztalon a szabadság Pálizs Brigitta B

Részletesebben

Főszerkesztői köszöntő

Főszerkesztői köszöntő Főszerkesztői köszöntő Kedves Olvasóink! Minden kezdet nehéz. Az új tanév kezdetét vette Úgy vélem, hogy a konklúziót mindenki le tudja vonni. Remélem, hogy nyáron mindenki kipihente magát és sikerült

Részletesebben

12. HÍRLEVÉL Rotary Club Szolnok Alapítva: 1932. október 23. Újraalapítva: 1999. május 23.

12. HÍRLEVÉL Rotary Club Szolnok Alapítva: 1932. október 23. Újraalapítva: 1999. május 23. 12. HÍRLEVÉL Rotary Club Szolnok Alapítva: 1932. október 23. Újraalapítva: 1999. május 23. 2014. június 2013/2014. Rotary év 15 Tartalomjegyzék A 2014. május 24-i Charter évforduló ünnepség résztvevői

Részletesebben

A világ, amelyben élek

A világ, amelyben élek 1 A világ, amelyben élek Tartalomjegyzék Milyen az a világ, amelyben élnek ők, az az ötvennyolc középiskolás diák az ország különböző részeiből, aki pályaművet küldött a BKF ennek a korosztálynak kiírt

Részletesebben

Azzal nagy titkosan levette a pokol-vasát a mérleg alul, s jól megtetézte a lisztet a szegény asszonynak. f Az elfelejtett arc 9.

Azzal nagy titkosan levette a pokol-vasát a mérleg alul, s jól megtetézte a lisztet a szegény asszonynak. f Az elfelejtett arc 9. országos evangélikus hetilap 70. évfolyam, 48. szám 2005. november 27. Advent 1. vasárnapja Ára: 164 Ft Mindig otthon érzem magam a szószéken vagy úgy is mondhatnám, a szószéken érzem magam igazán otthon.

Részletesebben

Az Szakképző Iskola diákújságja 2004. március I. évfolyam 1. szám

Az Szakképző Iskola diákújságja 2004. március I. évfolyam 1. szám Alternatíva Az Szakképző Iskola diákújságja 2004. március I. évfolyam 1. szám A PHARE-projektről Az ALTERNATÍV Szakképző Iskola egy PHARE-pályázat keretében nyerte el a lehetőséget, hogy részt vehessünk

Részletesebben

agyarország ányuló migr ó jobb megé ééh é

agyarország ányuló migr ó jobb megé ééh é C vábbra is az ogy segítség adjunk a agyarország ányuló migr ó jobb megé ééh é? C vábbra is az ogy segítség adjunk a agyarország ányuló migr ó jobb megé ééh é? C vábbra is az ogy segítség adjunk a agyarország

Részletesebben

A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának diáklapja

A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának diáklapja 2012. 20. évfolyam 74. szám A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának diáklapja 13-22. oldal Tartalom Kovács Gusztáv: Elkezdődött 1 Kovács Blanka (11.E): μετάνοια 2-3 Marján Babett (12.A): Beszélgetés

Részletesebben

ESZIRAT. 2006. január. AlpeSÍ utazás. Energetikai Szakközépiskola és Kollégium folyóirat. Molnár Dóra snowboardozik a gerlitzeni pályán

ESZIRAT. 2006. január. AlpeSÍ utazás. Energetikai Szakközépiskola és Kollégium folyóirat. Molnár Dóra snowboardozik a gerlitzeni pályán ESZIRAT 2006. január Energetikai Szakközépiskola és Kollégium folyóirat AlpeSÍ utazás Szedmák Tímea és Szedmák Péter az arnoldsteini pályán Molnár Dóra snowboardozik a gerlitzeni pályán Januári számunkban

Részletesebben

Felméry Lili 10MINDÖRÖKKÉ TIPP MI ILLIK MIHEZ? BOR&ÉTEL. Adorjáni Bálint ÉHES AZ ÉLETRE SZÉPSÉG- FIATALON & LENDÜLET

Felméry Lili 10MINDÖRÖKKÉ TIPP MI ILLIK MIHEZ? BOR&ÉTEL. Adorjáni Bálint ÉHES AZ ÉLETRE SZÉPSÉG- FIATALON & LENDÜLET FARSANGI MENÜ AZ ÍZEK FORGATAGÁBAN SZÉPEK ÉS SPORTOSAK MESEAUTÓ AZ ŐSERŐ VARÁZSA TANZÁNIA & LENDÜLET MI ILLIK MIHEZ? BOR&ÉTEL ÉHES AZ ÉLETRE Adorjáni Bálint SZÉPSÉG- TIPP 10MINDÖRÖKKÉ FIATALON Felméry

Részletesebben

LAKITELEKI ÚJSÁG ALAPÍTO TTA: LEZSÁK SÁNDOR,

LAKITELEKI ÚJSÁG ALAPÍTO TTA: LEZSÁK SÁNDOR, XXIII. évfolyam11. szám Szent András hava, Õszutó, Enyészet hava 2011. november 27. Ára: 120 Ft ALAPÍTO TTA: LEZSÁK SÁNDOR, 19 8 9-BEN A szeretet fényében LAKITELEKI ÜNNEPI HÉT Ezúton is nagy szeretettel

Részletesebben

Zsipp- Zsupp. A jószívű sárkány

Zsipp- Zsupp. A jószívű sárkány Zsipp- Zsupp 2009. június 32. szám Egy 9 éves kislány világjátéka a hozzáfűzött meséjével. A jószívű sárkány Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kislány. Úgy hívták: Andi. Ez a kislány bement

Részletesebben