Harghita Examenul de bacalaureat 2012 LICEUL PEDAGOGIC BENEDEK ELEK ODORHEIU SECUIESC

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Harghita - 3380. Examenul de bacalaureat 2012 LICEUL PEDAGOGIC BENEDEK ELEK ODORHEIU SECUIESC"

Átírás

1 Bilet nr. 1 - Limba şi literatura maghiară A Babeş Bolyai Tudományegyetem központi étkezdéje (Haşdeu-kantin) Kolozsvár első számú diákmenzájához, a fő viszonyítási ponthoz mentem először kajálni. A pultnál több tíz méteres sor fogadott, pedig a déli csúcsidő után értem oda, amikor még bő a választék, de elvben kevesebben vannak. Húsz percet kellett sorban állnom, hogy végre kiszolgáljanak. Korgó gyomorral ez elég kellemetlen. Napi menü nincs, ezért szabadon válogattunk a bő kínálatból: babgulyás, panírozott sajt, krumplipüré és savanyúság. Az ételek íze viszonylag rendben volt, csak a paszulylevest sózták el. De azért még meg lehetett enni vagy inni, mert inkább ízesített lé volt, mint egy kiadós leves. A főétel állagában és ízében megfelelő volt, viszont nagynak semmiképp nem nevezném az adagot. Olcsón kijöttünk 7,40 lejt fizettünk összesen, de nem ettük degeszre magunkat, csak épp már nem korgott a gyomrunk. A terem, az edények és evőeszközök is tiszták voltak, és a kajaszagot is el lehetett viselni, egyedül a kézmosási lehetőség van ügyetlenül megoldva. Előnye a többihez képest, hogy van mikrohullámú-sütő, tehát saját magad újramelegítheted az ételed. Plusz nagyon sokáig tart nyitva. Kinek ajánljuk: minden egyetemistának. (www.transindex.ro) 1. Értelmezze a fenti szöveget! Értelmezésében válaszoljon az alábbi kérdésekre/oldja meg a. Tömörítse egy mondatba a szöveget! b. Mi a szöveg kommunikációs funkciója? Indokolja válaszát! c. Melyek a központi egyetem étkezdéjének hátrányai? 2. Alkosson mondatos párbeszédet, melynek szereplői a diákmenzán sorban álló egyetemisták!

2 Bilet nr. 2 - Limba şi literatura maghiară Óriási érdeklődés övezi Szerbia jelenleg legismertebb emberét, hiszen egyre több rekord fűződik a nevéhez, és senki sem gondolta volna, hogy Roger Federer és Rafael Nadal idejében bárki más beleszólhat a trófeák sorsába. A legnagyobb szenzáció, hogy Djokovics nem a semmiből jött elő, nem csupán tehetségének köszönheti sikereit, hanem több évi munkával érdemelte ki a győzelmeket. Nole sok éven keresztül Roger és Rafa árnyékában teniszezett, ennek megfelelően egyértelmű, hogy valamilyen változáson ment keresztül. Ennek jártunk utána. Minden a tavalyi Davis-kupa döntőjében kezdődött. Szerbia 3 2-re legyőzte Franciaországot, amiben Novak Djokovicsnak óriási része volt, hiszen két egyéni győzelmet is aratott a döntőben. Ez a hihetetlen siker rengeteg önbizalmat adott a hazafias játékosnak, aminek a tudatában Djokovics teljesen megváltozott a téli szünet alatt. Idén megnyerte az Australian Opent, Wimbledont, a US Opent, valamint hét másik fontos tornát, hatszor legyőzte Nadalt, négyszer Federert, az Open Era legjobb szezonkezdetét tudhatja magáénak 41 győzelemmel, csak kétszer kapott ki a szezon során, és 10,6 millió dollár rekordbevételt szedett össze. Ilyen sok klasszis teljesítmény nem csak a szerencsétől függhet, ráadásul még sérülés is hátráltatta (a US Open előtt). (www.transindex.ro) 1. Értelmezze a fenti szöveget! Értelmezésében válaszoljon az alábbi kérdésekre/oldja meg a. Melyek a szöveg kulcsszavai? b. Melyik stílusréteg jellegzetességeit ismeri fel a szövegben? Indokolja válaszát! c. Mivel magyarázhatóak Djokovics sikerei? 2. Fejtse ki véleményét mondatban a sikerélmény szerepéről!

3 Bilet nr. 3 - Limba şi literatura maghiară A GroundFloor előadása, a Dívák nem különbözik az általános trendtől: két-három remek ötlet, pazar szereposztás, és áll a lábán a produkció. Gyorsan fel is sorolom, hogy szerintem miért volt érdemes ezt az előadást bemutatni persze lehet, hogy más nézőnek más jelenetek a kedvencei. A toplista élén a guminő, "akit" saját képükre szeretnének formálni, de az "visszatáncol" a mikrofontól (brávó, a legjobb bábosok sem tudnák jobban manipulálni az élettelen tárgyat). Aztán a gyógyszeres dobozokra támaszkodó tipegés... Igen, sok nő táplálékkiegészítőn billegteti tökéletes alakját. És a megfordított perspektíva, a dívány háttámláján keresztbe tett lábakkal. Sok ötlet lenne még említésre méltó, de ha megtesszük itt és most, nem lesz semmi meglepetés azok számára, akik ezután látják majd az előadást. Kicsit színdarab, kicsit mozgásszínház, kicsit tanmese. Hogy kétféleképpen is lehet nézni, utólag derült ki, amikor két értelmezést egyeztettünk, és mindkettő jogos. Első változat: a siker, pénz, csillogás háromszögéből a bugyuta videoklipek, majd a reklámszerepek világába halad a karrier, itt is átmenetekkel, az óvszerreklámtól a narancsbőrkrémig. Végül már csak az egykori fénypontot jelképező rúdba való görcsös kapaszkodás, illetve az új kolléga bevezetése marad. A vége felé gyógyszeres dobozt szalagoznak a lábukra, és azon lépegetnek: vizuális megjelenítése annak a kifejezésnek, hogy valaki gyógyszereken él. (www.transindex.ro) 1. Értelmezze a fenti szöveget! Értelmezésében válaszoljon az alábbi kérdésekre/oldja meg a. Mi a szöveg témája? b. Mi jellemzi a szöveg szerkezetére? c. Korunk milyen jelenségeit bírálja a Dívák bemutatója? 2. Fejtse ki véleményét mondatban a diáktársadalom egy elmarasztalt divathóbortjáról!

4 Bilet nr. 4 - Limba şi literatura maghiară Meglehetősen szokatlan és többek által élesen bírált ötlettel állt elő az egyik mexikóvárosi törvényhozó: szeretné, ha egy házasság két évre szólna, majd ezután automatikusan megszűnne vagy, ha a felek még mindig egymás mellett döntenek, megújítható lenne adta hírül hétfőn az al-dzsazíra televízió hírportálja. A kezdeményezés célja a Mexikóban évről évre egyre nagyobb számban előforduló válások, és a vele járó trauma és pereskedés megelőzése. A javaslat indoklásaként hangoztatott statisztika szerint a mexikói fővárosban évente átlagosan 16 ezer pár lép frigyre, de ezeknek a házasságoknak közel a fele két éven belül válással végződik. A tendencia növekvő, és mióta 2008-ban életbe lépett Mexikóvárosban az úgynevezett "expressz válás" intézménye amellyel négy hét alatt el lehet válni közel 60 ezer házasságbontást regisztráltak. Az ötletgazda képviselő, Lizbeth Rosas Montero szerint a reformmal "harmonikusabbá és egészségesebbé válna a párok kapcsolata, helyreállna a szociális háló és a családok stabilabb alapokon állnának". A Demokratikus Forradalom Pártjának politikusa szerint két év az a minimális időmennyiség, amely szükséges ahhoz, hogy az ember megismerje és felmérje, milyen az élet párban. "Ha megújítod (a házasságot), az azt jelenti, hogy megértitek egymást, tisztában vagytok a kapcsolat szabályaival" vélekedett Rosas. Mint mondta, a határozott idejű házassági szerződés amelynek megkötése nem lenne kötelező bevezetésével a bírók válláról óriási terhet vennének le, s egyúttal megkímélnék a párokat a válási procedúra fájdalmaitól. (www.transindex.ro) 1. Értelmezze a fenti szöveget! Értelmezésében válaszoljon az alábbi kérdésekre/oldja meg a. Adjon címet a szövegnek! b. Melyek a házasság szónak a szövegben előforduló szinonímái? c. Milyen érvek szólnak a szövegben a két évre szóló házassági szerződés bevezetése mellett? 2. Fejtse ki mondatban a tartós párkapcsolatra vonatkozó véleményét!

5 Bilet nr. 5 - Limba şi literatura maghiară A fehér király a tizenegy-két éves, valamelyik romániai városban a nyolcvanas évek idején felnövekvő Dzsátá gúnynevű kisfiú szemszögéből elmondott történet. A kisfiú apját a Duna-deltába hurcolják, kettesben marad édesanyjával, serdülő évei a szokásos színtereken legelsősorban az iskolában azzal a hol egészen erőteljesen, hol némiképp háttérbe helyezve érzékeltetett, de mindig jelenlévő várakozással telnek el, hogy apját hamarosan viszontláthatja, a családfő visszatér az ő körükbe, s a világ kerek és teljes lesz újra, mint hajdanán volt. Minden egyes darab, minden egyes kis kezdőbetűs címmel ellátott külön fejezet a kamaszlét egy-egy motívumának, történésének, jelentőségteljes vagy éppen súlytalan eseményének a megörökítése. Dzsátá univerzuma ennek megfelelően fejezetről fejezetre különféle rendű és rangú szereplőkkel gazdagodik: barátokkal, gyermekmódra vélt vagy felnőttesen valóságos halálos ellenségekkel, játszótársakkal, családtagokkal, tanárokkal, a környék alvilágának és felvilágának kétes és még kétesebb rangú alakjaival, miközben minden egyes történés, élmény újabb vagy éppenséggel újra megismétlődő etikai próba, a gyermeki személyiség újfent lezajló morális mérlegretétele, szembesülés egy-egy élethelyzettel, ahol az erősnek többnyire győznie kell, a gyengébb pedig szinte mindig elbukik, s ezek után legfeljebb annyi elégtétele lehet, hogy a játszma végén mégis az ő markában marad ott az elefántcsontból kifaragott sakkfigura, a fehér király. (Csuhai István: Kamaszkorom legszebb sakkfigurája) 1. Értelmezze a fenti szöveget! Értelmezésében válaszoljon az alábbi kérdésekre/oldja meg a. Mi a szöveg témája? b. Mi a szöveg kommunikációs funkciója? Indokolja válaszát! c. Mit tudhat meg A fehér király című regény olvasója Dzsátáról a fenti szöveg alapján? 2. Fejtse ki véleményét mondatban a következő szövegrészlet igazságtartalmával kapcsolatosan: Az erősnek többnyire győznie kell, a gyengébb pedig szinte mindig elbukik!

6 Bilet nr. 6 - Limba şi literatura maghiară A Hugo Boss év elején a Vodafone McLaren Mercedes-szel együtt versenyt hirdetett. Ennek tárgya, hogy a két F1-pilóta, Hamilton és Button minden szombati napon egy különleges mintás overallba öltözik. Ezek mintáját pedig a Hugo Boss pályázati úton választja ki a számukra. Így a szombati kvalifikáción mindig érdekes ruházata volt a két pilótának, és mivel többnyire legalább egyikük mindig dobogón végzett, a tévénézők a sajtótájékoztatón tetőtől talpig láthatták az öltözéket. Ahogy az várható volt, a futamonként lezajló overall-kompetíciónak nagy sikere lett. A Magyar Nagydíj esetében egy kalocsai arculat lett a nyertes, a két angol pilóta ezt is vette fel a Hungaroringen. A Hugo Boss, felbuzdulva a sikeren, az idei utolsó, Brazil Nagydíjra döntőt hirdetett: a világszerte legnépszerűbb overallba öltözzön a két ex-világbajnok. A versenyen bárki voksolhatott. A SportGéza beszámolója szerint a magyar pályázó kalocsai mintás kezeslábasa fölényesen vezette a szavazást, több mint százezernél járt, amikor péntek délután az addig nyilvános, a hivatalos honlapon látható állást elérhetetlenné tették. Majd vasárnap a játékot lebonyolító Boss honlapján megjelent, hogy hamarosan közlik a győztest. Mivel ezen a héten szerdáig semmi nem történt, a tervező Kalmár István kapcsolatba lépett a Hugo Boss-szal, hogy érdeklődjön az eredményről. Tájékoztatták, hogy a szavazási folyamatban tapasztalt rendellenességek miatt érvénytelenítették a szavazás eredményét, és sorshúzással a Német Nagydíjon szereplő overallt hirdették meg győztesnek. (www.transindex.ro) 1. Értelmezze a fenti szöveget! Értelmezésében válaszoljon az alábbi kérdésekre/oldja meg a. Mi a szöveg témája? b. Mi a szöveg kommunikációs funkciója? Indokolja válaszát! c. Milyen szakaszai vannak a divatcég által meghirdetett versenynek? 2. Fejtse ki véleményét mondatban az autósport népszerűségéről!

7 Bilet nr. 7 - Limba şi literatura maghiară Nagy-Britannia eddigi legnagyobb, több millió font értékű római kori aranyleletét fedezhette fel egy fémdetektorral dolgozó amatőr kincskereső. A római kori aranyérmékre Anglia közép-nyugati részén Worcestershire megyében egy vaskori erődítmény maradványainál találtak rá. A szerencsés megtaláló kilétét nem hozták nyilvánosságra, és a kincsről sem árultak el részleteket. Annyi bizonyos, hogy a worcestershire-i megyei vezetést és egy törvényszéki szakértőt is értesítették a leletről, annak lehetséges régészeti jelentősége miatt. "Azon túl, hogy rendkívül értékesek is lehetnek, ezek az érmék mindenekelőtt történelmi emlékek, amelyek feltárhatják a múltat" mondta Roger White, a Birminghami Egyetem római korral foglalkozó szakértője. "Brendon Hill nem volt római gócpont, közvetlenül két törzs települése között húzódott" fejtette ki. A rómaiak alapította közeli Worcester viszont a vas- és fémverés egyik központja volt. A szakértő szerint több oka is lehetett annak, hogy elásták az aranyat. A nagy mennyiségű pénzérme elföldelése néha vallási rituáléra az isteneknek tett felajánlásra utalhat, de lehet, hogy egy bajba keveredett személy féltette pénzét, vagy egyszerűen el akarta rejteni azt a kötelező beolvasztás elől olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában. (www.transindex.ro) Olvassa fel hangosan az alábbi szöveget! 1. Értelmezze a fenti szöveget! Értelmezésében válaszoljon az alábbi kérdésekre/oldja meg a. Adjon címet a szövegnek! b. Milyen stílusrétegbe sorolható a szöveg? Indokolja válaszát! c. Milyen okai lehetnek az aranylelet elrejtésének a szöveg szerint? 2. Fogalmazzon mondatos monológot arról, mihez kezdene a talált kinccsel!

8 Bilet nr. 8 - Limba şi literatura maghiară A Kézdivásárhelyi Városi Színház bemutatja az idei évad első nagyszínpadi előadását: október 25-én, kedden 19 órától Szép Ernő Lila ákác című műve László Csaba m.v. rendezésében kerül színre. Játszódik Pesten, a vízözön előtt írta a darab címe alá Szép Ernő. A közel százéves történet azonban ma is friss és tiszta, mint az első szerelem. Tavasz van, nyílik az akác, amikor a tizenhat éves Tóth Manci a nyolcadik kerületből elhatározza, hogy ő bizony nem lesz tovább varronesz, azaz varrólány, hanem beáll táncosnőnek, énekesnőnek a hírhedt pesti mulatók egyikébe, a Casinoba. Csacsinszky Pali, a fiatal bankfiú a nyíló akácok alatt éppen élete szerelmét, a nagy kalandot várja, aki Bizonyosné személyében meg is érkezik a randevúra, ám a sorsfordító pillanat, mint minden sorsfordító, végzetes pillanat az életben, nehezen tettenérhető az események lassanként más fordulatot vesznek, mint ahogy azt Pali elképzelte... Közben pedig bepillanthatunk a Casino kulisszái mögé is, ahol az este leszálltával kifestik magukat, és színpadra mennek a lányok, tangóba kezdenek a táncosok, pezsgőt rendelnek az aranyifjak, előbújnak az éjszaka bolondjai, bohém és bizarr alakjai, groteszk figurái. És mindenki, mindenki szerelmes... (www.transindex.ro) 1. Értelmezze a fenti szöveget! Értelmezésében válaszoljon az alábbi kérdésekre/oldja meg a. Mi a darab témája? b. Mi a humor forrása a szövegben? c. Milyen jellegzetes alakokat idéz meg a szöveg? 2. Jelenítse meg mondatos párbeszédben Csacsinszky Pali és Bizonyosné találkozását!

9 Bilet nr. 9 - Limba şi literatura maghiară Nem egy örök nagy happiness iskolába járni, nem lehet minden pillanatban élvezni azt. De mikor a szülő megkérdezi a gyerekét, hogy na és mi volt a suliban, erre legtöbbször egyetlenegy dolgot felelnek: semmi. Az iskolában nem történik soha semmi. Amint megkapirgáljuk kicsit, rögtön előjön valami. Érdemes ezeket a reakciókat kihúzkodni a gyerekekből, hiszen utólag csomó minden helyre tehető. Bizonyos dolgok miatt a gyerekek ingerültek a tanárokra, hol igazuk van, hol nincs, aztán vannak olyan furcsaságok, amik fel sem tűnnek nekik. Ez persze nem azt jelenti, hogy a szülő bátorítsa fel a gyerekét, menjél be baltával és intézd el, édes fiam. Az erőből reagálás tévút, ami élhetetlenné teszi a világot, de ha valami gond van, azt azért jó lenne jelezni. A dialogicitás a lényeg, igenis tekintsük párbeszédpartnernek a tanárt. Ne gondoljuk, hogy á, úgyis azt fogja mondani! Talán azt mondja, de azért próbáld ki! Nem lehet mindenkivel mindenről beszélni, de menjünk el a végsőkig, és kiderülhet, hogy nem is szakad a part, menjünk el a dialógusig órán és órán kívül is, ne essünk bele abba a rutinba, hogyha problémák vannak, azokat úgysem lehet megoldani. Nagyon fontos lenne, hogy a szülők, a diákok és a tanárok tekintsék partnernek a másikat. Fogalmazzuk meg, ha nem értünk egyet, de ez ne azt jelentse, hogy le akarom fejelni a másikat, hanem hogy szeretnék közös nevezőre jutni. Nálunk is volt tanárokkal közös elbeszélgetés az egyik gyerekünk kapcsán, s azt kell hogy mondjam, nagyon jó hangulatban történt, és ezen maga a gyerek lepődött meg a legjobban. Azt hitte, lefütyülik a hajat a fejéről, ehelyett beszélgettünk egymással. (Lackfi János: A diák fejletlen irodalomtörténész?) Olvassa fel hangosan a következő szöveget! 1. Értelmezze a fenti szöveget! Értelmezésében válaszoljon az alábbi kérdésekre/oldja meg a. Melyek a szöveg kulcsszavai? b. Mi a szerepük a szövegben alkalmazott beszélt nyelvi fordulatoknak? c. Milyen módszereket ajánl a szerző az iskolai konfliktusok rendezésére? 2. Fejtse ki véleményét mondatban az ideális tanár diák szülő viszonyról!

10 Bilet nr Limba şi literatura maghiară A Protestáns Teológiai Intézet konviktusa A Protestáns Teológiai Intézet étkezdéjének két nagy hátránya van: egyrészt körülményes az ételrendelés, hiszen legalább egy nappal korábban meg kell venni az ebédjegyet, tehát előre kell tervezni, nem lehet csak úgy besétálni. Másrészt nincs választék. Egy nap csak egyfélét főznek, ha előre megvetted és nem ízlik, legfeljebb eladhatod a jegyet. A napi menü egységesen 9 lej. Karfiolleves, tejfölös szelet makarónival és egy negyed kenyér volt a menü aznap, amikor ott jártam. A karfiollevest bőségesen és tartalmasan mérték, nem lehet panaszom, viszont attól még karfiolleves maradt, amit ha választhatnék, kimaradna. De ízre jó volt, és a tejfölös szelet makarónival is finom és bőséges volt. A hely egyértelmű előnye a nagy mennyiségű kaja, amelyből két gyengébb étkű egyetemista is jóllakhat. Pláne, ha már megismerkedtek a konyhás nénikkel, akik kérésre kisebb repetát is adnak. Nem véletlen, hogy nem látni egyetlen sovány végzős teológust sem. Ezek után már csak kisebb probléma, hogy csak kora délután van nyitva igaz, akkor gyorsan kiszolgálnak és a kézmosási lehetőség nincs egyértelműen feltüntetve. Kinek ajánljuk: akinek a mennyiség a legfontosabb. (www.transindex.ro) Olvassa fel hangosan a következő szöveget! 1. Értelmezze a fenti szöveget! Értelmezésében válaszoljon az alábbi kérdésekre/oldja meg a. Tömörítse egy mondatba a szöveg tartalmát! b. Mi a szöveg kommunikációs funkciója? Indokolja válaszát! c. Mi jellemzi a Teológiai Intézet menzáján való étkezést? 2. Alkosson mondatos párbeszédet, melynek résztvevői az étkezdében sorban álló egyetemisták!

11 Bilet nr Limba şi literatura maghiară Sok otthonom van. Az egyik Debrecenben, a gyerekkori Nagyerdő. A másik otthon az a kis balatoni ház, ahol a szüleimmel éltünk nyaranta. És otthonom még két amerikai város. Két egyetem. Az egyik a Stanford egyetem, gyönyörű, hatalmas campus, óriási parkok, épületek, fantasztikus diákok, csodálatos könyvtár, kiváló kollégák, vagy harminc Nobel-díjas. A világ közepe. Minden ott van. A másik Washingtonban van, Georgetown. A tengerből följött a Potomac folyó, ott alakult ki egy gyönyörű, 19. századi angol város. A mai napig is úgy néz ki, akkor polgároknak voltak a házai, most pedig a szenátoroknak, Clintonoknak, professzoroknak. Gyönyörű egyetem, fantasztikus könyvtár megint. Otthonnak érzem, ahol azt hiszem, hogy szabadon lehet gondolkozni és érdemes szabadon gondolkozni. És lehet. Nincs kötöttség. Nincs az ország terhe rajtam. És minden könyv és minden kolléga, szakértő ott van együtt. Stanfordban az egyetem fölött van egy domb. Ott mindenkinek van egy kis fakabinja. Lelátni a campusra és egy kis tóra. Reggel megrendeli interneten, délig minden könyv, a világ minden könyve ott van az asztalán. Senki nem mehet be a kabinba. Csak ha telefonál előtte két nappal, hogy szeretnék veled beszélni. Tizenkettőtől kettőig mindennap együtt ebédelünk, egy központi téren, ahol gyönyörű virágok és pálmák, ez hagyján, de ott a világ szellemi krémje... Nem lehet jelentkezni, meghívással lehet csak odakerülni. A másik, hogy mindkét helyen nagyon jó diákok vannak. Most Belgiumban tanítok. Az Európai Uniónak van egy egyeteme Brugge-ben. Európa legjobb diákjait válogatják oda. Az megy Georgtown-ba, aki valahogy az amerikai nagypolitikába akar bekerülni. Stanfordba, aki a világ tudományának az élvonalába akar kerülni. Brugge-be, aki az Európai Unió vezérkarába akarna kerülni. Nagyon jó diákok és nagyon inspirálók. (Schaffer Erzsébet: Cukrászdai délután Hankiss Elemérrel) 1. Értelmezze a fenti szöveget! Értelmezésében válaszoljon az alábbi kérdésekre/oldja meg a. Mi a szöveg témája? b. Mi a szöveg kommunikációs funkciója? Indokolja válaszát! c. Miért választják a diákok a szövegben szereplő egyetemeken való tanulás lehetőségét? 2. Fejtse ki véleményét mondatban a következő kijelentés igazságtartalmáról: Otthonnak érzem, ahol azt hiszem, hogy szabadon lehet gondolkozni és érdemes szabadon gondolkozni.

12 Bilet nr Limba şi literatura maghiară Egy véső, egy kalapács és egy láncfűrész csupán ennyi szerszám, ám annál több lelkesedés, fantázia, meg persze a család többi tagjának segítségével a kétgyermekes brit apuka, Simon Dale felépítette az új családi fészket. Az apuka a négy hónapig tartó építkezés idejére a helyszínre, egy walesi domboldalra költöztette a családját is. Amíg ő ásott, fúrt, faragott, a család a közelben sátorozott. Simon először kiásta a domboldalt, majd megépítette a faszerkezetet, és befedte az épület tetejét. Az ügyes kezű apának egyébként nem volt semmilyen asztalosi vagy építőiparosi előélete. A csináld-magad-építkezés nagyon élvezetes dolog, szabadjára engedheted a kreativitásod, a természetből épülő ház a te részed, nem pedig egy tömegcikk, amelyből az építőipar megpróbálja a legnagyobb hasznot húzni. Nem beszélve arról, hogy természetes anyagokból építeni sokkal olcsóbb, és ezek az anyagok nincsenek megmérgezve azokkal a mesterséges adalékokkal sem, amelyekből a modern házak készülnek nyilatkozta az apuka. Az eredmény egy teljesen komfortos házikó lett, amelyet a környékbeliek A Gyűrűk Ura után csak hobbitházként emlegetnek. Szigetelésként szalmát használtak, a tetőt pedig földdel fedték be, így a kunyhó olyan, mintha egy kis barlangban lenne. Az építőanyagokat maradékokból, hulladék anyagokból és adományokból gyűjtötték össze. A falakat szalmából és kövekből tapasztották össze, majd mogyoróbotokkal rögzítették, végül meszelték. A hobbitházban komposztvécé, szolárpanelekből nyert áram és egy közeli forrás vize gondoskodik az alapvető komfortról. A családnak ráadásul a telek sem került pénzébe, az erdő tulajdonosa ugyanis örült neki, hogy a földjén telepednek le, mert legalább szemmel tartják a birtokot. Simon, az élelmes apuka azóta szerepet vállalt egy egész walesi ökofalu felépítésében is: már készíti az első házat az egyedülálló lakóparkban. Az új épületet pedig természetesen a híres hobbitkunyhóhoz hasonlóan fogják kialakítani. (www.nlcafe.hu) 1. Értelmezze a fenti szöveget! Értelmezésében válaszoljon az alábbi kérdésekre/oldja meg a. Mi a szöveg témája? b. Mi a szöveg kommunikációs funkciója? Indokolja válaszát! c. Melyek a csináld-magad-építkezés előnyei? 2. Fogalmazza meg mondatban a házépítő apa monológját!

13 Bilet nr Limba şi literatura maghiară Igen, tudjuk mi is, hogy óvodás meg minden, de attól még tényleg hasznos, főleg hideg reggeleken. Ráadásul a legnagyobb előnye, hogy nem teszi tönkre a hajat, így ondolált séró mellé is jó választás lehet egy szőrös fülvédő. Bár a gombok nem sorolhatók kimondottan a kiegészítők kategóriájába, azért nem szabad figyelmen kívül hagyni őket. Az idei szezonban ugyanis legalább annyira hangsúlyos szerepet kapnak, mint a sapkák vagy a sálak. Ha nem szeretnél új kabátra beruházni, egyszerűen csak cseréld le a gombokat nagyobb, díszesebb darabokra! A gyűrűk igazi sztárok a mostani szezonban. Minél nagyobb és harsányabb, annál jobb, viszont egy kézre csak egy gyűrű kerüljön, ugyanis a cél még mindig nem a bazárimajomkinézet. Aki igazán trendi akar lenni, az vágott ujjú kesztyűt keres mellé. A boltok kínálatát elnézve idén is fekete télre számíthatunk, legalábbis ami a kabátokat illeti, ezért nem árt színes kiegészítőkben gondolkodni. A táska legyen nagy és hangsúlyos színű! Aki igazán menő akar lenni, az bőröndfazont választ, és színben hozzá illő sapkát keres mellé. A sállal semmi újat nem mondunk. Divat volt már 72-ben is, sőt gyanítjuk, hogy ben is lesznek igazán mutatós sálak. A mostani szezonban a nagy, kötött darabok számítanak favoritnak. Lehetőleg olyat válassz, aminek össze van varrva a vége, ez melegebb és praktikusabb is a hagyományos sálaknál. (www.nlcafe.hu) 1. Értelmezze a fenti szöveget! Értelmezésében válaszoljon az alábbi kérdésekre/oldja meg a. Adjon címet a szövegnek! b. Mi a szöveg kommunikációs funkciója? Indokolja válaszát! c. Milyen divattanácsokat ad a szöveg szerzője? 2. Fejtse ki véleményét mondatban a divatmajmolásról!

14 Bilet nr Limba şi literatura maghiară Ha másképpen viszonyulsz a világhoz, ha abban nem a saját igazságod, hanem az egyetemest keresed, rátalálsz az együttérzésre, a megértésre, s a szeretetre is. Ezek azok a dolgok, melyekért valóban Te vagy a felelős, s amelyekért valóban érdemes élned. Túlélhetsz dolgokat, bizonyosságok sorával igazolhatod önmagad, de azért, amit cselekszel, egyedül Te vagy a felelős, s ha tükröd homályos, az még nem jelenti azt, hogy általa látsz homályosan, s megérted Pál apostol szavait, hanem éppen ellenkezőleg: úton vagy. Valahova tartasz. Úti célod ismeretlen ugyan, s nem vagy képes és nem is mersz már semmiféle mondatokat sem megfogalmazni, mert gúzsba kötött maga kételkedés, amely önmagában is egy félkész valami, s nem is a Tiéd. Ne arra koncentrálj, hogy majd megtanulod egyszer, hogy mikor, s miben lépnél másként, ha visszafordíthatnád az idő kerekét, hanem arra, ami előtted van! Lehet, hogy ízzé-porrá törnek Benned a dolgok, de mégis éppen ezért jönnek létre azok, amelyekre csak rácsodálkozni lehet, s egy szép napon már nem menekülsz, mert átölel a boldogság, a szeretet. Így ne kérdezgesd szüntelen Önmagad! Csupán légy jelen, ha szükség van Rád, s hidd el, megszületnek azok az eddig megfogalmazhatatlannak tűnő szavak is! A történet valóságossá válik és elmondhatóvá, s akkor Te Magad leszel a csoda! (M. Fehérvári Judit: Amikor elfogynak a szavak) 1. Értelmezze a fenti szöveget! Értelmezésében válaszoljon az alábbi kérdésekre/oldja meg a. Mi a szöveg tételmondata! b. Melyik stílusréteg jellemzőit ismeri fel a szövegben? Indokolja válaszát! c. Milyen élettanácsokkal látja el a szerző az olvasót? 2. Fogalmazzon mondatos monológot saját életének lehetőségeiről!

15 Bilet nr Limba şi literatura maghiară A könyv illata, tapintása, a papír állaga, textúrája mélyről, régről ismerős, helyettesíthetetlen. Egy antikvárium-illatú zug afféle második anyaméh. Egy könyvvel félre lehet vonulni, egy sarokba kuporodni, olvasni ágyon, buszon, kádban, vécén, mindenütt. Elvileg ezt egy laptoppal is meg lehet tenni, de azért huzamosan nem jó gépen olvasni. Ennek ellenére rengeteg digitális szöveg folyik át rajtam, hiszen tanárként, szerkesztőként nagyon is szükség van rá. Óriási dolog, hogy egy-egy különszámot, antológiát meg lehet szerkeszteni en keresztül. Rengeteg rohangászástól, fáradságtól kíméli meg magát az ember, és a végeredmény ugyanolyan jó minőségű. Persze tipikus jelenség, hogy egy gépen korrektúrázott szövegben olykor több hiba marad, vagyis a papír-levonatok ideje nem egészen a múlté. Borzasztó praktikus gépen, levlistán segítséget kérni írás, fordítás közben. Egyáltalán, megfizethetetlen, hogy rögtön tiszta írásképet kapunk az amúgy zavaros, áthúzásoktól hemzsegő kézirat helyett. Így sokkal jobban látni a gyenge pontokat, bárhányszor rámehet a szövegre az ember, nem teszi tönkre vele a mű kinézetét Én még írógépen kezdtem, s tudom, milyen az, amikor a harmadik összefirkált piszkozat után az embernek nem marad ereje az újabb tisztázásra. (Lackfi János: Digitális Gutenberg?) 1. Értelmezze a fenti szöveget! Értelmezésében válaszoljon az alábbi kérdésekre/oldja meg a. Értelmezze a címet a szöveg ismeretében! b. Mi a szöveg kommunikációs funkciója? Indokolja válaszát! c. Milyen előnyei vannak a digitális szövegalkotásnak a szerző szerint? 2. Fejtse ki véleményét mondatban a digitális szövegalkotás/olvasás hátrányairól!

16 Bilet nr Limba şi literatura maghiară Úton-útfélen, árokban, hegyoldalon, erdők sűrűjében, sőt a kapa nyomában is csodás vizű források fakadnak a székelyek földjéből írta Hankó Vilmos természettudós. Földtani és földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően Székelyföld egyik legnagyobb kincse az ásványvíz. A XIX. századi polgári fürdőkultúra részeként Székelyföld területén több híres fürdő nőtte ki magát, mint például Előpatak, Borszék, Tusnád vagy Szováta. A székelyföldi fürdőket leginkább a helyi lakosság, a szomszédos Románia középosztálya, illetve egy-két magyarországi vendég látogatta. A fürdők többsége a kiterjedt közbirtokossági erdők területén volt található, így a közbirtokosságok vagy maguk kezelték, vagy kiadták bérbe a fürdőket. A nagyobb fürdők kivételével jelentősebb beruházásra nem került sor. A fürdők esetében visszatérő panasz volt, hogy a bérlők csak annyit áldoznak az illető üdülőhelyre, amennyi a szerződésük idején megtérül, és nem tőrödnek a fürdők tényleges fejlesztésével. Tusnádról 1879-ben a következőt írták: Igen sok, nagyon sok hiányzik még Tusnádról, hogy világfürdővé emelkedjék, pedig a természet pazarul szórta itt áldásait ( ) Kényelemről, éppen mint legtöbb honi fürdőn szó itt sem lehet, csak egy van, amiben nem tágít még a külföldi fürdők előtt sem a drágaságban. ( ) Tusnád annyi haladást még is mutat fel, hogy a sétatérre biggyesztettek néhány lámpát, vagy mint egy jó ismerősöm magát kifejezte: leviccelték a holdvilágot. A székely fürdőket hátrányosan érintette, hogy Előpatak kivételével az 1880-as évek végéig több órányi kocsikázásra feküdtek a legközelebbi vasútállomástól. (www.transindex.ro) 1. Értelmezze a fenti szöveget! Értelmezésében válaszoljon az alábbi kérdésekre/oldja meg a. Mi a szöveg témája? b. Mi a szöveg kommunikációs funkciója? Indokolja válaszát! c. Mi akadályozta a fürdők minőségi szolgáltatásait? 2. Számoljon be mondatos elbeszélő szövegben egy fürdőhelyen tett látogatásáról!

17 Bilet nr Limba şi literatura maghiară Nem először merül fel a megfelelő kommunikáció kérdése a párkapcsolatokban. Például, hogy ha előre megválaszolunk valamit a másik helyett, mert biztosan azt mondaná, talán lesz egy válaszunk, de messze nem biztos, hogy ugyanaz lesz, mint amit az érintett abban a helyzetben éppen válaszolna. Vagy hogy ha szükségünk van valamire, azt nagyon szép lenne, ha a másik rögtön teljesítené is, de keveseknek adatik meg, hogy egy gondolatolvasóval éljenek együtt. Valamilyen formában közölnünk is kell a másikkal, mit szeretnénk. Nem mindegy persze, milyen ez a forma. Ha megfogalmazzuk, mit érzünk, mire volna szükségünk, és mit szeretnénk ennek érdekében kérni a másiktól, az nem követelőzés. Ha így teszünk, neki is lesz lehetősége mérlegelni, és eldönteni, teljesíti-e kérésünket vagy sem. Ha sokáig némán várjuk, hogy kitalálja, mit is várunk tőle, aztán még tovább morgunk, mert ez nem történt meg, talán az sem követelőzés, de nem is hatékony eszköz a harmonikus élethez. Ha tudja, mit várunk tőle, eldöntheti, megteszi-e vagy sem. Így még mindig marad lehetőségünk, hogy tovább morogjunk, ha esze ágában sincs, de akár meg is kaphatjuk, amire igazán szükségünk van. (www.sonline.hu) 1. Értelmezze a fenti szöveget! Értelmezésében válaszoljon a következő kérdésekre/oldja meg a. Mi a szöveg témája? b. Melyek a szöveg kommunikációs funkciói? Indokolja válaszát! c. Mi az oka a párkapcsolatokban gyakran előforduló kommunikációs zavarnak? 2. Fogalmazza meg mondatban véleményét a tartós párkapcsolat feltételeiről!

18 Bilet nr Limba şi literatura maghiară Nem egyedül lakom, először is itt élnek velem az öcsém és a sógornőm, naponta hazajárnak Pestről Kolozsvárra. Most is éppen őket várom, meleg a káposzta, hogy egyenek, tessék őket is felírni. Aztán a két győri nővérem, nálam laknak, csak most kivitték a szemetet. Na, velem együtt ez már öt személy. Meg itt él a házban Marcika bácsi is, a drága lökött unokatestvér, ő is kivitte a szemetet, Pécsre, az eddig hat, és az özvegy nagynéném és lányai, Stockholmból, na, az már összesen nyolcvan. Aztán a két komám, Farkas koma és Róka koma, valamint az ő nagymamájuk. Tessék őket is felírni. És az unokaöcsém meg a felesége, várom őket haza, vacsorára, rotyog már a káposzta, dehogy költöztek, csak elmentek megnézni a parlamentet, a parlamentet és a turulmanó-szobrot. Meg a két nagy gyerekük, mérnökök; úgy hiszem, itthon vannak mért is élnének Kanadában? a hátsó szobában laknak talán, már nem is tudom: rég voltam kint a konyhából. Plusz az ötven keresztfiam, itt laknak, csak sátoros ünnepkor mennek dolgozni Olaszba, ez idáig tizenszáz, továbbá, akinek a hangját a nappaliból teccik hallani, na, az Menszátor Magdolna, vele együtt már tizenszázegy.s a kisszobában hét unokám és hétszerhét dédunokám, várom őket, jönnek, melegedik ez a kis káposzta. Meg itt van, aki éhes volt, és én ennie adtam, szomjas volt, és innia adtam, idegen volt, és befogadtam, ruhátlan volt, és betakartam összesen egymillió-tizenhúsz; plusz egy magyar vizsla, kérem felírni, meg a nénike, aki előttem lakott, szegény, ő is hazajár, csak ő mindig nagyon későn jön, na, tessék beírni őt is. (www. transindex.ro) Olvassa fel hangosan a következő szöveget! 1. Értelmezze a fenti szöveget! Értelmezésében válaszoljon az alábbi kérdésekre/oldja meg a. Adjon címet a szövegnek! b. Mi a humor forrása a szövegben? c. Jellemezze a szöveg beszélőjét! 2. Fogalmazza meg mondatban a megszólított fél válaszát!

19 Bilet nr Limba şi literatura maghiară Nincs ez másképp a könyv esetében sem, van fény- és árnyoldal egyaránt. Hiszen micsoda szédítő, narcisztikus érzés, még így, sokadjára is kézben tartani egy-egy frissen kijött saját könyvet, szagolgatni, forgatni, nézegetni, olvasgatni az unásig ismert oldalakat! Úgy érzem ilyenkor, célba értem, munkámnak értelme, tárgyi megvalósulása, fizikailag tapintható, birtokba vehető gyümölcse van. Szeretek dedikálni is, nyomot hagyni a köteteken, bár aztán az ember úgy jár, mint Borges, aki azt mondta, annyi könyvet szignált már, hogy végül azok lesznek az értékesebbek az utókor számára, amikbe nem írt semmit. De persze kit ne suhintott volna már meg az elmúlás szele, a hiábavalóság érzete, mikor egy antikváriumba betévedve észtre fordított szuahéli antológiára akad, és tudja, hogy ezt aztán az életben senki soha nem veszi a kezébe, pedig akár egy teljes, munkás élet összes energiáját sűrítette belé a szerző. Ugyanezt az érzést fogalmazta meg a fülem hallatára az egyik pesti könyvpalota végtelen polcai közt járkálva egy fiatal srác, amikor így szólt barátnőjéhez: mennyi könyv, csak a helyet foglalják, aztán minek?. Hát igen, ez is benne van a pakliban: tízezer év írásbelisége után, az Irdatlan Könyvpiramis tetején állva ugyan mit is akar még íróként az ember? Komolyan hiszi, hogy van kimondatlan Ige, melynek birtokában lenne? Na ne nevettessen! És mégis, és mégse, és mégis és mégse. A történet végtelen, depresszióból optimizmusba, optimizmusból depresszióba. Hadd legyen a végkicsengés mégis pozitív, hadd higgyek abban, hogy az a bizonyos gép azt írja ki nekem: Önnek van új üzenete. (Lackfi János: A diák- fejletlen irodalomtörténész?) 1. Értelmezze a fenti szöveget! Értelmezésében válaszoljon az alábbi kérdésekre/oldja meg a. Ki a szöveg beszélője? b. Milyen stílusréteg sajátosságai érvényesülnek a szövegben? Indokolja válaszát! c. Milyen kétségek gyötrik az írót művének megjelenése után? 2. Fejtse ki mondatban véleményét a könyvek szerepéről!

20 Bilet nr Limba şi literatura maghiară KISKOSZTÜM VAGY FARMERNADRÁG? Vezetői protokollképzést szerveznek Kolozsváron A protokolláris szabályok ismeretére leginkább talán az üzleti szférában lehet szükségünk. Mikor kell kezet csókolni? Milyen rövid lehet a szoknya? Hogyan kell bemutatkozni? Hogyan tűnjek hitelesnek? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket akaratlanul is felteszünk magunknak, amikor találkozóra, megbeszélésre, tárgyalásra indulunk.. Az elmúlt évtizedek úgy múltak el, hogy a társadalom legnagyobb része nem támasztott különösebb viselkedéskultúra-elvárásokat tagjaival szemben. Természetesen a magánéletben megőrződtek az illemtan egyes elemei, de a közéletben legtöbbször nem lehetünk tanúi a kulturált viselkedés szabályainak vezeti fel a képzés szükségességét Gáti Attila, a kolozsvári RMKT alelnöke. A nemzetközi gazdasági életbe való intenzív bekapcsolódás szükségessé teszi, hogy legyenek ismereteink a protokoll területén, illetve ha már megvannak az alapok, akkor azokat korszerűsíteni kell. Így versenyelőnyhöz juthatunk azokkal szemben, akik nem rendelkeznek a megfelelő tudással ezen a téren. A képzés fő célcsoportját azok az üzletemberek alkotják, akik olyan találkozókon, megbeszéléseken, üzleti tárgyalásokon vesznek részt, ahol elengedhetetlen a business-etikett ismerete, alkalmazása. A tréning a következő témákat járja körül: a konvenciók, erkölcs és törvény hármas szabálya, a verbalitás, a hiteles találkozás, a közvetlen közszereplés és a hivatalos étkezések. A résztvevők ezeken belül választ kaphatnak arra, hogy milyen körülmények között megengedett a tegezés, hogyan kell bemutatni ismerőseinket, hogyan kell leszervezni a tárgyalási ültetési rendet, mire kell figyelni prezentáció közben, illetve hogyan kell helyesen viselkedni vendégként és házigazdaként egyaránt. (www.transindex.ro) 1. Értelmezze a fenti szöveget! Értelmezésében válaszoljon az alábbi kérdésekre/oldja meg a. Mi a szöveg témája? b. Mi a szöveg kommunikációs funkciója? Indokolja válaszát! c. Milyen témákat érint a tanfolyam? 2. Fejtse ki mondatban véleményét a kultúrált viselkedés gyakorlatáról/hiányáról napjainkban!

Szövegértés. 1. Többszörös választás. Fejezze be a mondatokat!

Szövegértés. 1. Többszörös választás. Fejezze be a mondatokat! Szövegértés 1. Többszörös választás. Fejezze be a mondatokat! 1. Az elbeszélő gyermekkorában azt gondolta, hogy a. New York nem Amerikában van. b. van egy Nevjork és egy Nyújork nevű város is Amerikában.

Részletesebben

.a Széchenyi iskoláról

.a Széchenyi iskoláról Negyedikesek írták....a Széchenyi iskoláról 7 éves koromban, szüleimmel azért választottuk ezt az iskolát, mert itt német nyelvet lehet tanulni. Én már óvodás korom óta tanulom a németet, így ragaszkodtunk

Részletesebben

Csillag-csoport 10 parancsolata

Csillag-csoport 10 parancsolata Csillag-csoport 10 parancsolata 1. Nagyon jól érezd magad mindig, mert ilyen hely nem lesz több a világon. (Panka) 2. Próbálj meg normálisan viselkedni, hogy ne legyenek rád dühösek. (Vince) 3. Kitartóan

Részletesebben

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com Korrektúra: Egri Anikó 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 3 Az összefogás döbbenetes ereje... 4 Depressziós helyett bajnok... 6 Na

Részletesebben

MagyarOK 1.: munkalapok 3

MagyarOK 1.: munkalapok 3 1. Mi a tárgy neve? kártyák telefon lámpa számítógép / laptop kulcs pénz igazolvány toll nyomtató asztal szék szemüveg könyv kávéfőző bögre buszjegy papír zsebkendő mobiltelefon ceruza Szita Szilvia és

Részletesebben

A kötőszók. Mindenki jól ismeri a DE szócskát, amivel ellentétet fejezünk ki. Gyakori, jól és könnyen használható:

A kötőszók. Mindenki jól ismeri a DE szócskát, amivel ellentétet fejezünk ki. Gyakori, jól és könnyen használható: A kötőszók Előhang (prelúdium): DE Mindenki jól ismeri a DE szócskát, amivel ellentétet fejezünk ki. Gyakori, jól és könnyen használható: Vera csak 2 éves, de már 100-ig tud számolni. Ez az étterem kitűnő,

Részletesebben

Generációk közötti együttműködés. Tehetséggondozó foglalkozások

Generációk közötti együttműködés. Tehetséggondozó foglalkozások Generációk közötti együttműködés Tehetséggondozó foglalkozások (Drámajátékos improvizációk) Belinszky Bernadett Judit drámapedagógus 1. A család és a nagycsalád II. A csoportok improvizációs feladatainak

Részletesebben

nyelv: 2) Kérdezz meg 3 embert a környezetedben arról, milyen nyelven tud beszélni, írni, olvasni. Írd le a válaszaikat!

nyelv: 2) Kérdezz meg 3 embert a környezetedben arról, milyen nyelven tud beszélni, írni, olvasni. Írd le a válaszaikat! nyelv: A nyelv arra való, hogy el tudjuk mondani másoknak, amit gondolunk, és mások gondolatait meg tudjuk érteni. Nagyon régen alakult ki, és folyamatosan változik. A nyelv részei: a hangok, a szavak,

Részletesebben

Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen?

Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen? Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen? Természetesen minden szülő a legjobbat akarja a gyerekének, de sajnos a hétköznapok taposómalmában nem mindig veszi észre az ember, hogy bizonyos reakciókkal

Részletesebben

Tegezés, magázás. Tegeződés: a beszélgetőpartnerünknek azt mondjuk, hogy te. Tegezünk: barátokat családtagokat gyerekeket és (legtöbbször) kollégákat

Tegezés, magázás. Tegeződés: a beszélgetőpartnerünknek azt mondjuk, hogy te. Tegezünk: barátokat családtagokat gyerekeket és (legtöbbször) kollégákat Tegezés, magázás 1 ) Alapszabályok Tegeződés: a beszélgetőpartnerünknek azt mondjuk, hogy te. Tegezünk: barátokat családtagokat gyerekeket és (legtöbbször) kollégákat Magázódás: a beszélgetőpartnerünknek

Részletesebben

E D V I N Írta Korcsmáros András

E D V I N Írta Korcsmáros András E D V I N Írta Korcsmáros András A színen a Fiú, aki egy padon ül, majd előveszi a telefonját. Szia! Én vagy az, Dávid! Most hallasz? Nem? Na és most? Nagyszerű! Minden rendben. Nem, nincs baj. Éppen ebédszünetem

Részletesebben

2010. 06. 10. csütörtök. Az élet megoldja magát. Interjú Spilák Klárával

2010. 06. 10. csütörtök. Az élet megoldja magát. Interjú Spilák Klárával 2010. 06. 10. csütörtök Az élet megoldja magát Interjú Spilák Klárával "Ha nem jártam volna be ezt az utat, abba belehaltam volna, de megismertem, tudom milyen, és nem kérem" - mondja a színészetről Spilák

Részletesebben

KE - Vizuális támpontként majd egy legközelebbi műsorunkban már hátha már lesz webkamera és akkor majd könnyebb lesz, mi is majd fejlődünk.

KE - Vizuális támpontként majd egy legközelebbi műsorunkban már hátha már lesz webkamera és akkor majd könnyebb lesz, mi is majd fejlődünk. Konferálók - a HIT Rádió délutáni műsora HIT Rádió, www.hitradio.hu (KE Körtvélyfáy Eszter riporter, LE - Loványi Eszter és KZS - Kovács Zsuzsanna KE - A kutya az ember legjobb barátja. tarja a mondás,

Részletesebben

Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül. 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika

Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül. 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika Péterfy Bori színész- és énekesnő. A Krétakör Színháznak, majd 2008-tól Alföldi menesztéséig a Nemzeti Színház társulatának

Részletesebben

Szerintem vannak csodák

Szerintem vannak csodák Brjeska Dóra Szerintem vannak csodák De neked is tenned kell értük 2015 Bevezetés Ajánlom ezt a könyvet valakinek, aki már egy másik, sokkal békésebb helyről vigyáz ránk és segít nekünk. Így kezdődik egy

Részletesebben

1. Hány király él a mesében? egy... Hány lánya van neki? három... Hány országa van? három...

1. Hány király él a mesében? egy... Hány lánya van neki? három... Hány országa van? három... A SÓ (népmese) Hol volt, hol nem volt, élt egyszer egy öreg király s volt három szép lánya. Volt néki három dúsgazdag országa, mindhárom lányának jutott egy-egy ország. Hanem ahogy mondják: nincs három

Részletesebben

Szerző: Horváth-Lukács Judit

Szerző: Horváth-Lukács Judit Örömteli családi ünnepségre készülünk! Bendegúz, legidősebb unokám, 6. születésnapja lesz a vasárnap. A szülinapi torta kapcsán jutottak eszembe a következő gondolatok. Kedves Olvasóm! Hadd meséljek el

Részletesebben

A CSALÁD. Következzen tehát a család:

A CSALÁD. Következzen tehát a család: A CSALÁD 2013. február. Eljutottam végre ide is - hogy összeismertessem a rokonokat. A több ezernyi kép közül majdnem mindegyik régi Aputól származik, az újak túlnyomó része pedig tőlem. Igyekeztem őket

Részletesebben

Horváth Szabolcs. Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET

Horváth Szabolcs. Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET Horváth Szabolcs Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET Lenni Egy kis tréning sosem árthat meg, Így egy rossz papíron nevezlek, Téged, kit oly nagyon kedvellek, S el nem engedlek. De látod, így néz ki szobám,

Részletesebben

Olvasás javítókulcs. 6. évfolyam ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉS. Kiss Árpád Országos Közoktatási Szolgáltató Intézmény - Értékelési Központ

Olvasás javítókulcs. 6. évfolyam ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉS. Kiss Árpád Országos Közoktatási Szolgáltató Intézmény - Értékelési Központ 6. ÉVFOLYAM JAVÍTÓKULCS ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉS 2003 ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉS Olvasás javítókulcs 6. évfolyam Kiss Árpád Országos Közoktatási Szolgáltató Intézmény - Értékelési Központ OLVASÁS 1. BLOKK

Részletesebben

Pár szóban a novella létrejöttéről:

Pár szóban a novella létrejöttéről: Pár szóban a novella létrejöttéről: A Heléné Cixous-pályázatot a Feldmár Intézet Nők Iskolája alapította. A pályázat feltételeit Feldmár András fogalmazta meg...a nyertes pályázatoktól őszinte, magas színvonalú,

Részletesebben

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait.

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait. Göncölszekér M ári szólt asszonyához Pista, te csak maradj az ágyban, próbálj meg aludni. Ez a szegény lánygyerek folyton köhög. Nem hagy téged aludni. Nem tudsz pihenni. Lehet, hogy a komámnak lesz igaza.

Részletesebben

MagyarOK 1.: munkalapok 7

MagyarOK 1.: munkalapok 7 1. Dénes napirendje 6.30 6.35 Fél hétkor Dénes felkel. Hat óra harmincöt perckor már a fürdőszobában van. (Hideg vízzel zuhanyozik.) 7.00 Hét órakor Dénes kimegy a konyhába, és leül reggelizni. / Hét órakor

Részletesebben

A boldogság benned van

A boldogság benned van Halász Emese A boldogság benned van 50 lépés a boldogság felé Előszó Kedves Olvasó! Levelem hozzád, azzal kezdeném, hogy el kell mondanom pár dolgot Neked! Nagyszerű híreim vannak ugyanis. Képzeld, a boldogság

Részletesebben

Nyelvhasználat. - Legyen szíves! - Egészségedre! - Gyere be! - Mit tetszik kérni? - Jó éjszakát! Melyik a helyes válasz? Jelöld be!

Nyelvhasználat. - Legyen szíves! - Egészségedre! - Gyere be! - Mit tetszik kérni? - Jó éjszakát! Melyik a helyes válasz? Jelöld be! Nyelvhasználat Kinek mondod? Írj a mondatok mellé 1-est, ha gyereknek, 2-est, ha olyan felnıttnek, akivel nem tegezıdsz (nem Szia-t köszönsz neki), és X-et, ha mindkettınek! (5 pont) - Legyen szíves! -

Részletesebben

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett 16 Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett mást is felfedezni vélt. Dühöt, talán. Kétségbeesést.

Részletesebben

a viszonyuk. És a lány nem is hozta rendbe a dolgokat, mielőtt az apja oly hirtelen elment. Visszatekintve már látta, hogy nagyon sok a hasonlóság

a viszonyuk. És a lány nem is hozta rendbe a dolgokat, mielőtt az apja oly hirtelen elment. Visszatekintve már látta, hogy nagyon sok a hasonlóság ELSŐ FEJEZET Nem így kellett volna történnie. Addie Folsom úgy képzelte, a középiskola után hat évvel tehetősen és egy jó kocsi volánjánál ülve tér majd haza. Ehelyett behúzott nyakkal és egy közel háromszázezer

Részletesebben

A BARÁT. Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta.

A BARÁT. Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta. Bódi Zsolt Publio Kiadó 2012 Minden jog fenntartva! A BARÁT Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta. Szüleimnek, testvéreimnek,

Részletesebben

mondott, és nem kimondott gondolataival. Még senki sem tudta így elmondani ezeket, akár burkoltan is, bizony ezek a dalok gyakran kimondják azt,

mondott, és nem kimondott gondolataival. Még senki sem tudta így elmondani ezeket, akár burkoltan is, bizony ezek a dalok gyakran kimondják azt, II. fejezet [...] Legyél az esernyőm, Óvj a széltől, és ha mégis elázom, Te legyél az égen a Nap, Te melegíts át, ha néha fázom! Én meg olyan leszek hozzád, mint a gazdájához a véreb Amikor először láttam

Részletesebben

Mire jó a fejszámolás?

Mire jó a fejszámolás? Mire jó a fejszámolás? Még négyéves sem voltam, amikor menthetetlenül beleszerettem a számokba. Az 1000-nél kisebb számok világa voltak a játszóterem, a négy alapművelet pedig a csúszdám, a hintám, a libikókám

Részletesebben

Az Ellenzéki Kerekasztal ülése 1989. november 2.

Az Ellenzéki Kerekasztal ülése 1989. november 2. Helyszín: az Országház 55. sz. tanácsterme. Az Ellenzéki Kerekasztal ülése 1989. november 2. Résztvevők: Keresztes Sándor soros elnök Kereszténydemokrata Néppárt Antall József Magyar Demokrata Fórum Balsai

Részletesebben

ÚJ LAKÁSBAN. Kedves Csilla!

ÚJ LAKÁSBAN. Kedves Csilla! ÚJ LAKÁSBAN Kedves Csilla! Képzeld el! Új lakásban lakom! Ez a legszebb ház a környéken! Egy mesés társasházban, gyönyörű lakásban élek! Képzeld el! Van benne egy csendes hálószoba, világos nappali szoba,

Részletesebben

Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban?

Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban? Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban? A Jövô diákja Felkelni nehéz dolog, fél hét elôtt sosem sikerül. Az indulásig hátra lévô fél óra arra ugyan elég volna, hogy magamra rángassak valamit, aztán

Részletesebben

Már újra vágytam erre a csodár a

Már újra vágytam erre a csodár a Már újra vágytam erre a csodár a Szüleinktől kapjuk az utat, gyermekeinktől a célt olvasható az államfő feleségének hitvallása internetes bemutatkozó oldalán. Áder János köztársasági elnök felesége, négygyermekes

Részletesebben

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG)

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy Igen? Kérlek, ne zavarj, imádkozom. De te megszólítottál! Én, Téged megszólítottalak? Biztos, hogy nem! Csak imádkozom:

Részletesebben

Legyen, BELÉPŐ ??? !!! JULIE FISON

Legyen, BELÉPŐ ??? !!! JULIE FISON Legyen, BELÉPŐ???!!! ahogy akarod! ÁLOM vagy VALÓSÁG JULIE FISON Elsô fejezet Ahogy leszálltam a buszról, már tudtam, hogy nagy hír vár rám. Nagyon nagy. Elindultam a folyosón a barátnôim felé, remegve

Részletesebben

- Hétévesen kezdtél hegedülni. Volt aki zenei múlttal rendelkezett a családban és ennek hatására kezdtél el tanulni vagy teljesen önszántadból?

- Hétévesen kezdtél hegedülni. Volt aki zenei múlttal rendelkezett a családban és ennek hatására kezdtél el tanulni vagy teljesen önszántadból? Balczó Péter operaénekessel, a Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház oszlopos tagjával, a nagykörúti Szamos Cukrászdában találkoztam. Észnél kell lenni, hiszen interjúalanyaimnak általában fogalmuk

Részletesebben

Caramel: Tûrnöm kell 2015. June 24.

Caramel: Tûrnöm kell 2015. June 24. Caramel: Tûrnöm kell 2015. June 24. Nem lenne tanár, és azt is elmondja, miért nem. - Kipróbálná magát külföldön, de imád magyarul énekelni. - Interjú Molnár Ferenc Caramellel cigányságról, kirekesztésrõl,

Részletesebben

Segítség a család lelki növekedéséhez

Segítség a család lelki növekedéséhez Segítség a család lelki növekedéséhez Hogyan válhatnak családi áhítataink a meghittség, a közösség és a szeretet különös pillanataivá? Szeresd azért az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből

Részletesebben

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Forrás: Gyurcsó István Alapítvány Füzetek 14., Dunaszerdahely, 1999

Részletesebben

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő Prievara Tibor Nádori Gergely A 21. századi szülő Előszó Ez a könyvecske azért született, hogy segítsen a szülőknek egy kicsit eligazodni az internet, a számítógépek (összefoglaló nevén az IKT, az infokommunikációs

Részletesebben

garmadát. Abban sem volt nagy köszönet, ahogy cseperedtem, mert, ami rosszat elképzelhet az ember, azt én mind véghezvittem: a macska talpára

garmadát. Abban sem volt nagy köszönet, ahogy cseperedtem, mert, ami rosszat elképzelhet az ember, azt én mind véghezvittem: a macska talpára Mire megvirrad... Julis! Julis! Asszony! Csak nem hagy békén, s én áldozatként, hogy szabaduljak tőle, elvonulok, mint a nagyokosok, tollat veszek a kezembe, azzal ámítom őnagyságát, hogy úr lettem, ahogy

Részletesebben

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve Kiss Ottó A nagypapa távcsöve ITT VANNAK A NAGYIÉK Itt vannak a nagyiék, megjöttek! Két hétre. Fogalmam sincs, hogy mit lehet majd velük addig csinálni. 3 A NAGYPAPA UGYANOLYAN A nagypapa ugyanolyan, mint

Részletesebben

formában, amikor még fociztam, és egészségesen éltem, illetve nem éltem egészségtelenül. A testem tisztul, ideális formára talál, és nem mintha a

formában, amikor még fociztam, és egészségesen éltem, illetve nem éltem egészségtelenül. A testem tisztul, ideális formára talál, és nem mintha a TOKIÓ Egy férfi fekszik a földön. A hátán fekszik, mint egy döglött, kiszáradt bogár. Egyik lába kinyújtva a kihalt sikátor betonján, a másik egy ruhaüzlet kirakatának üvegére tapadva. Alszik. Nincs rosszul,

Részletesebben

Benedek Elek: JÉGORSZÁG KIRÁLYA

Benedek Elek: JÉGORSZÁG KIRÁLYA Benedek Elek: JÉGORSZÁG KIRÁLYA Volt egyszer egy szegény ember. Ennek a szegény embernek annyi fia volt, mint a rosta lika, még eggyel több. Éjjel-nappal búslakodott szegény, hogy mit csináljon ezzel a

Részletesebben

Hogyan mondjuk meg a gyerekeknek?

Hogyan mondjuk meg a gyerekeknek? Hogyan mondjuk meg a gyerekeknek? Tudod, az úgy van próbált Verena beszélgetést kezdeményezni Alexandrával a reggelinél. Nyújtotta a szavakat, nem nagyon tudta, hogyan mondja meg négyéves kislányának,

Részletesebben

A család kedvencei. Receptjeim hétköznapokra és ünnepekre

A család kedvencei. Receptjeim hétköznapokra és ünnepekre A család kedvencei Receptjeim hétköznapokra és ünnepekre A család kedvencei Receptjeim hétköznapokra és ünnepekre RACHEL ALLEN Ezt a könyvet férjemnek, Isaac-nak ajánlom akinek szere tete, támogatása

Részletesebben

A DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETŐRENDSZER KUTATÁSI EREDMÉNYEIBŐL 2011. JELLI JÁNOS ÉS KABAINÉ TÓTH KLÁRA

A DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETŐRENDSZER KUTATÁSI EREDMÉNYEIBŐL 2011. JELLI JÁNOS ÉS KABAINÉ TÓTH KLÁRA AVKF KUTATÁS 1. A DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETŐRENDSZER AVKF Aktív Hallgatók 2011 tavasz KUTATÁSI EREDMÉNYEIBŐL 2011. JELLI JÁNOS ÉS KABAINÉ TÓTH KLÁRA APOR VILMOS KATOLIKUS FŐISKOLA EGYÜTTMŰKÖDÉSBEN A ZSKF TKK-VAL

Részletesebben

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Kislányként sok álmom volt. Embereknek szerettem volna segíteni, különösen idős, magányos embereknek. Arrol

Részletesebben

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó 1. Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó barátnak nem. A motort nem állította le, halk zúgása

Részletesebben

Szardínia Szicília. 2012. március 28-tól április 5-ig. Készített: Varga Orsolya 13. a

Szardínia Szicília. 2012. március 28-tól április 5-ig. Készített: Varga Orsolya 13. a Szardínia Szicília 2012. március 28-tól április 5-ig Készített: Varga Orsolya 13. a 1.nap: Már hetek óta várt utazás végre kezdetét vette. Mindenki izgatottan várta a repülő utat, a fogadó családját, az

Részletesebben

Színbe hozunk! Találd meg magadban Te is az önkéntest!

Színbe hozunk! Találd meg magadban Te is az önkéntest! Színbe hozunk! Találd meg magadban Te is az önkéntest! Szia! A Faipari Tudományos Alapítvány saját profiljába vágó önkéntes programot indított ZuzmóKa néven. Az egy éven át tartó rendezvénysorozat önkéntesek

Részletesebben

Berekfürdő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. november hó 18. napján tartott falugyűlésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E

Berekfürdő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. november hó 18. napján tartott falugyűlésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E Berekfürdő Községi Önkormányzat 5309 Berekfürdő, Berek tér 15. Berekfürdő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. november hó 18. napján tartott falugyűlésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E Készült:

Részletesebben

Valódi céljaim megtalálása

Valódi céljaim megtalálása Munkalap: Valódi céljaim megtalálása Dátum:... - 2. oldal - A most következő feladat elvégzésével megtalálhatod valódi CÉLJAIDAT. Kérlek, mielőtt hozzáfognál, feltétlenül olvasd el a tanfolyam 5. levelét.

Részletesebben

www.tantaki.hu Oldal 1

www.tantaki.hu Oldal 1 www.tantaki.hu Oldal 1 Problémacsillapító szülőknek Hogyan legyen kevesebb gondom a gyermekemmel? Nagy Erika, 2012 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi

Részletesebben

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés V i c z i á n Á k o s Halálos haszonszerzés Nem is emlékszem, hogy mikor aludtam ilyen jót, igaz nem volt több hat óránál, de ennyit ritkán alszom. Nyújtózkodtam egy hatalmasat, majd felkeltem az ágyból,

Részletesebben

RADNÓTHY SZABOLCS. A hullámlovas 2015.

RADNÓTHY SZABOLCS. A hullámlovas 2015. RADNÓTHY SZABOLCS A hullámlovas 2015. PROLÓGUS Rájöttem, hogy az élet tenger. Hogy érted? Egyszerre csendes és hangos. Viharos és morajló. Amikor a horizonton a végét keresed, rájössz, hogy se eleje, se

Részletesebben

SZERELMES ÜZEMMÉRNÖK LÓDENBEN SZUROVY ATTILA ÓSZERES

SZERELMES ÜZEMMÉRNÖK LÓDENBEN SZUROVY ATTILA ÓSZERES festményeket pedig kevés kivétellel mindig megsiratom. De csapodár fajta az ószeres, szerelmes lesz néhány tárgyba, de aztán eladja, utána meg kesereg, miért tette. SZERELMES ÜZEMMÉRNÖK LÓDENBEN SZUROVY

Részletesebben

Így változtass az életeden. Lendvai Norbert. Publio kiadó. Minden jog fenntartva!

Így változtass az életeden. Lendvai Norbert. Publio kiadó. Minden jog fenntartva! Így változtass az életeden Lendvai Norbert 2015 Publio kiadó Minden jog fenntartva! Egy könyv születése 2011 nyarán írni kezdtem egy könyvet, melynek (több munkacím után) az Így változtass az életeden

Részletesebben

FELSŐBÜKI NAGY PÁL ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY Bük, 2013. március 25. MATEMATIKA 1. OSZTÁLY

FELSŐBÜKI NAGY PÁL ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY Bük, 2013. március 25. MATEMATIKA 1. OSZTÁLY FELSŐBÜKI NAGY PÁL ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY Bük, 2013. március 25. MATEMATIKA 1. OSZTÁLY név:... iskola:... 1. Számolj pontosan! Milyen szám kerül az utolsó helyre? 19-3 + 2-7 - 2 + 5-2 + 6 =

Részletesebben

- A Kodály iskola kóruséletéről híres. Te is tagja vagy valamelyik kórusnak?

- A Kodály iskola kóruséletéről híres. Te is tagja vagy valamelyik kórusnak? INTERJÚ Tarek Ferenccel Sokan sokféle indíttatásból kezdjük meg zeneiskolai tanulmányainkat. Vannak, akik szüleik kezdeményezésére, mert egykor ők maguk is zenéltek, vagy pont azért, mert felnőtt korban

Részletesebben

EGY VÉRBELI CIGÁNYMUZSIKUS

EGY VÉRBELI CIGÁNYMUZSIKUS EGY VÉRBELI CIGÁNYMUZSIKUS Magyar vagyok. Természetem komoly, Mint hegedűink első hangjai; Ajkamra fel-felröppen a mosoly, De nevetésem ritkán hallani. Ha az öröm legjobban festi képem: Magas kedvemben

Részletesebben

Gyerekekre alkalmazta: Anthony A. Lee Illusztrálta: Rex John Irvine Fordította: Maryam Frazer Channának.

Gyerekekre alkalmazta: Anthony A. Lee Illusztrálta: Rex John Irvine Fordította: Maryam Frazer Channának. Gyerekekre alkalmazta: Anthony A. Lee Illusztrálta: Rex John Irvine Fordította: Maryam Frazer Channának. 1 2 Nagyon régen, mielőtt megszülettél, 'Abdu'lBahá ellátogatott Amerikába. Az utazás alatt Amerikában

Részletesebben

A HECSEDLI MEG A POSTÁS

A HECSEDLI MEG A POSTÁS SZEMLE 13 T. Ágoston László A HECSEDLI MEG A POSTÁS Hecsedli. Várjuk a postást mondta Bányai, az író, és letette a kagylót. Régi, jól bevált, mondhatni egyezményes szövegük volt ez Zsengellérrel, a költővel

Részletesebben

EVALUARE NAŢIONALĂ LA FINALUL CLASEI A II-A ALTERNATIVA EDUCAŢIONALĂ WALDORF. Citit. Școli și secții cu predare în limba maghiară maternă TEST 1

EVALUARE NAŢIONALĂ LA FINALUL CLASEI A II-A ALTERNATIVA EDUCAŢIONALĂ WALDORF. Citit. Școli și secții cu predare în limba maghiară maternă TEST 1 EVALUARE NAŢIONALĂ LA FINALUL CLASEI A II-A 2015 ALTERNATIVA EDUCAŢIONALĂ WALDORF Citit Școli și secții cu predare în limba maghiară maternă TEST 1 Judeţul/ sectorul... Localitatea... Şcoala... Numele

Részletesebben

13 JÓ SZOKÁSOK KIFEJLESZTÉSE

13 JÓ SZOKÁSOK KIFEJLESZTÉSE 13 JÓ SZOKÁSOK KIFEJLESZTÉSE Mindegyikünknek kétféle szokásai vannak: jók és rosszak. A jó szokásaink közelebb visznek minket álmaink földjére, és a rosszak távolabb visznek álmaink földjétől. A jó szokások

Részletesebben

Három égi lovag Ó, ti Istentől származó égi lovagok az úrnak mennyi szépet adtatok, a művész lelketektől megremegtek a csillagok súlyos szárnyú képzeletem bennetek az égen ás, mint őrült égi vadász a művészettek

Részletesebben

TEST IZ MAĐARSKOG JEZIKA

TEST IZ MAĐARSKOG JEZIKA Student's name : E-mail: Test štampajte i skeniranog ga vratite na e-mail office@centarzaedukaciju.com U slučaju da nemate tehničke mogućnosti, prihvata se i da na datu e-mail adresu pošaljete odgovore

Részletesebben

Séta a szülőfalumban. Beder Beáta V. osztályos tanuló

Séta a szülőfalumban. Beder Beáta V. osztályos tanuló Séta a szülőfalumban Egy szép napon elmentünk a barátnőmmel sétálni a szülőfalumban. Az Erzsébet parkban megmutattam az emlékművet, a református templomot meg a nyári színpadot. _ Te, nagyon szereted a

Részletesebben

Telefonos meghívás 2012.11.07. Görözdi Dóra Kocsis Zoltán

Telefonos meghívás 2012.11.07. Görözdi Dóra Kocsis Zoltán Telefonos meghívás 2012.11.07 Névlista 5 lista, ami megváltoztatja az életed 1. Üzleti kapcsolatok 2. Akiknek egészségi problémájuk van/sportolnak/ egészségmániások 3. Potenciális viszonteladók 4. Nemzetközi

Részletesebben

Nyelvhasználat Kinek mondod? Írj a mondatok mellé 1-est, ha gyereknek, 2-est, ha olyan feln ttnek, akivel nem tegez

Nyelvhasználat Kinek mondod? Írj a mondatok mellé 1-est, ha gyereknek, 2-est, ha olyan feln ttnek, akivel nem tegez Nyelvhasználat Kinek mondod? Írj a mondatok mellé 1-est, ha gyereknek, 2-est, ha olyan felnıttnek, akivel nem tegezıdsz (nem Szia-t köszönsz neki), és X-et, ha mindkettınek! (5 pont) - Legyen szíves! 2

Részletesebben

Megcélozni a legszebb álmot, Komolyan venni a világot, Mindig hinni és remélni, Így érdemes a földön élni.

Megcélozni a legszebb álmot, Komolyan venni a világot, Mindig hinni és remélni, Így érdemes a földön élni. Ajánlás A családtörténet feltárása hidat épít múlt és jövõ között, összeköti a nemzedékeket oly módon, ahogyan azt más emléktárgyak nem képesek. Azok a változások, melyek korunk szinte minden társadalmában

Részletesebben

A fölkelő nap legendája

A fölkelő nap legendája Prof. Dr. Tapolyai Mihály A fölkelő nap legendája Máréfalvi barátaimnak mestereim egyikéről Dr. Szalay Károly pszichiáter emlékére Dr. Szalay Károly pszichiáter élete (1894-1973) Régen mesternek hívtuk

Részletesebben

Nem a félelemnek a lelkét adta nekünk az Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét. (2Tim. 1,7) 2005-ben konfirmált fiatalok

Nem a félelemnek a lelkét adta nekünk az Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét. (2Tim. 1,7) 2005-ben konfirmált fiatalok 2005/6 Nem a félelemnek a lelkét adta nekünk az Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét. (2Tim. 1,7) 2005-ben konfirmált fiatalok Szivárványívemet helyezem a felhőkre, az lesz a jele a szövetségnek,

Részletesebben

Juhász Bence. A nagy litikamu

Juhász Bence. A nagy litikamu Juhász Bence A nagy P litikamu Parlamentből a Parlamentbe Viszontválaszra megadom a szót képviselő úrnak. Köszönöm Elnök úr, Tisztelt Országgyűlés, Tisztelt Ház. Amint az előző felszólalásomban is ismertettem

Részletesebben

Egy hosszú hétvégét töltöttünk el Gyulán a Corso Hotelben. Gyula nagyon szép,

Egy hosszú hétvégét töltöttünk el Gyulán a Corso Hotelben. Gyula nagyon szép, Gyulai emlék Egy hosszú hétvégét töltöttünk el Gyulán a Corso Hotelben. Gyula nagyon szép, tiszta és turistákkal teli kisváros. Gyönyörűek a belváros szökőkútjai, a vár körüli sétány, ahol a nyári melegben

Részletesebben

Budapest Főváros XIX. ker. Kispest Önkormányzatának, mint fenntartónak a szociális intézményekre vonatkozó 2011. évi ellenőrzése és az értékelés

Budapest Főváros XIX. ker. Kispest Önkormányzatának, mint fenntartónak a szociális intézményekre vonatkozó 2011. évi ellenőrzése és az értékelés Szociális és Gyermekvédelmi Iroda Budapest Főváros XIX. ker. Kispest Önkormányzatának, mint fenntartónak a szociális intézményekre vonatkozó 2011. évi ellenőrzése és az értékelés A Segítő Kéz Kispesti

Részletesebben

ÚJABB RÁGALOM HORTHY MIKLÓS KORMÁNYZÓ ELLEN. Hiteles tanúk cáfolata. Interjú Horthy Istvánnéval

ÚJABB RÁGALOM HORTHY MIKLÓS KORMÁNYZÓ ELLEN. Hiteles tanúk cáfolata. Interjú Horthy Istvánnéval Lehet-e? ÚJABB RÁGALOM HORTHY MIKLÓS KORMÁNYZÓ ELLEN Hiteles tanúk cáfolata Interjú Horthy Istvánnéval A közelmúltban a Jobbik néven ismert, de általam kezdettől ártalmas és értelmetlen képződménynek nevezett

Részletesebben

VII. Megjegyzések, kommentárok

VII. Megjegyzések, kommentárok VI Megjegyzések, kommentárok VI Megjegyzések, kommentárok Beszédpanelek és mintadialógusok Véleménykérés - Na, mit szólsz hozzá? - És, milyen? / Na, milyen? - Szerinted milyen? - Láttad már Éva új barátját?

Részletesebben

TISZAUG KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT. 2013. január 30-án megtartott ülésének

TISZAUG KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT. 2013. január 30-án megtartott ülésének Szám: 230/2013. TISZAUG KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT K É P V I S E L Ő - T E S T Ü L E T E 2013. január 30-án megtartott ülésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E Tartalom: 1/2013.(I.31.) számú önkormányzati RENDELET A

Részletesebben

Anyssa. Távolsági hívás Avagy Üzen a lélek

Anyssa. Távolsági hívás Avagy Üzen a lélek Anyssa Távolsági hívás Avagy Üzen a lélek Szeretettel köszöntöm! Távolsági hívás, avagy üzen a lélek: könyvemnek miért ezt a címet adtam? Földi és misztikus értelemben is, jól értelmezhető. Pont ezért,

Részletesebben

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem jelenthetett komolyabb problémát az, hogy megértesse

Részletesebben

Kötelező versek. 1-2.osztály ZELK ZOLTÁN. Varázskréta

Kötelező versek. 1-2.osztály ZELK ZOLTÁN. Varázskréta Kötelező versek 1-2.osztály ZELK ZOLTÁN Varázskréta Ismerek egy öregasszonyt, - igazat mondok, nem tréfát - aki egyszer a tavasztól elkérte a varázskrétát. És azóta, mint a tavasz, hegyre dombra és mezőre,

Részletesebben

A holdfényben repülő bicikli

A holdfényben repülő bicikli A holdfényben repülő bicikli Páros interjú Mindketten rövid ideig tudhatták magukénak különleges biciklijüket, és vendéglátós művészi karrierjük sem tartott sokáig. Marozsán Erika színésznő épp túl egy

Részletesebben

A barátom azt mondta, hogy azért nem bolond Iglbauer, csak idegbeteg volt. De ha három évig kezelték, gondoltam, akkor mégiscsak bolond lesz.

A barátom azt mondta, hogy azért nem bolond Iglbauer, csak idegbeteg volt. De ha három évig kezelték, gondoltam, akkor mégiscsak bolond lesz. A barátom azt mondta, hogy azért nem bolond Iglbauer, csak idegbeteg volt. De ha három évig kezelték, gondoltam, akkor mégiscsak bolond lesz. Mindenesetre írtam neki egy lapot, s egy szép napon megjelent

Részletesebben

Futó viszonyok, tartós kapcsolatok - a fiatalok párkapcsolatai napjainkban. Tóth Olga MTA Szociológiai Intézet PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar

Futó viszonyok, tartós kapcsolatok - a fiatalok párkapcsolatai napjainkban. Tóth Olga MTA Szociológiai Intézet PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar Futó viszonyok, tartós kapcsolatok - a fiatalok párkapcsolatai napjainkban Tóth Olga MTA Szociológiai Intézet PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar Megváltozott házasságkötési szokások Magyarországon (Ezer hajadonra

Részletesebben

Érzékszerveink. Olvasószint: A

Érzékszerveink. Olvasószint: A Az Olvass magyarul! kiskönyvsorozat azoknak a tengeren túl élő magyar gyerekeknek készül, akik az angol mellett magyarul is tanulnak írni és olvasni. Természetesen a világ bármely részén élő magyar gyermeknek

Részletesebben

Sajtóközlemény. A stresszt okolják a magyarok a betegségekért. 2012. november 14.

Sajtóközlemény. A stresszt okolják a magyarok a betegségekért. 2012. november 14. Sajtóközlemény 2012. november 1. A stresszt okolják a magyarok a betegségekért A stressz tehet leginkább a rövidebb életről, a stressz miatt alakulnak ki bennünk a rettegett betegségek ezt gondolja a magyar

Részletesebben

Helyzetképek: középiskolások infokommunikációs kultúrája

Helyzetképek: középiskolások infokommunikációs kultúrája Generációk az információs társadalomban Infokommunikációs kultúra, értékrend, biztonságkeresési stratégiák Projekt záró workshop TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV-2010-0005 Program Helyzetképek: középiskolások infokommunikációs

Részletesebben

Tudatos Teremtés Alapok. Erőteljes teremtő erő lakozik benned!

Tudatos Teremtés Alapok. Erőteljes teremtő erő lakozik benned! Tudatos Teremtés Alapok 1-es Modul Erőteljes teremtő erő lakozik benned! 1 Üdvözöllek! Kalló Melinda vagyok, és megtisztelő számomra hogy részese lehetek a tudatos teremtésednek. Tudatos teremtés alapok:

Részletesebben

Felfedeztem egy nagyon érdekes és egyszerű internetes pénzkeresési módot, amihez nulla forint befektetés szükséges.

Felfedeztem egy nagyon érdekes és egyszerű internetes pénzkeresési módot, amihez nulla forint befektetés szükséges. Kedves Olvasó! Felfedeztem egy nagyon érdekes és egyszerű internetes pénzkeresési módot, amihez nulla forint befektetés szükséges. Eredetileg egy barátomnak akartam segíteni, aki egyik napról a másikra

Részletesebben

Jézus egyszerre több dologról is beszélt ebben a részben: A bibliai nyelve három féle látásról beszél

Jézus egyszerre több dologról is beszélt ebben a részben: A bibliai nyelve három féle látásról beszél Textus: Mk. 8, 11-26. 1 Bevezetés Jézus egyszerre több dologról is beszélt ebben a részben: - farizeusok viselkedése - jel - a négyezrek megvendégelésének a története hogyan talált visszhangra - HELYES

Részletesebben

Hosszúhetény Online. Kovács Dávid 2012. júl. 24. 11:23 Válasz #69 Szia Franciska!

Hosszúhetény Online. Kovács Dávid 2012. júl. 24. 11:23 Válasz #69 Szia Franciska! Hosszúhetény Online H.H.Franciska 2012. júl. 24. 12:00 Válasz #70 Köszi a gyors választ! Csak arra tudok gondolni, hogy nem jutott el a felajánlás az illetékesekhez, mert máskülönben biztosan éltek volna

Részletesebben

Kocsis György. Családi hétvége gyermekotthonban nevelkedő gyerekek és családtagjaik részére

Kocsis György. Családi hétvége gyermekotthonban nevelkedő gyerekek és családtagjaik részére Kocsis György Családi hétvége gyermekotthonban nevelkedő gyerekek és családtagjaik részére Az oroszlányi gyermekotthon 1967 óta áll a fővárosi gyermekvédelem szolgálatában. Kezdetben csak lány növendékei

Részletesebben

Akárki volt, Te voltál!

Akárki volt, Te voltál! Mindenkinek annyi baja van, az annyi bajnak annyi baja van, hogy annyi baj legyen. A. E. Bizottság: Vaníliaálomkeksz Előszövegelés De sok gyerekfilmet meg kellett néznem a gyerekeimmel! Micsoda időpocsékolás

Részletesebben

Karácsony máshol, máshogyan

Karácsony máshol, máshogyan Karácsony máshol, máshogyan A karácsonyt sokféleképpen lehet ünnepelni, s mivel a téma nem is oly régen még aktuális volt, gondoltam, pár újonnan szerzett információt közölnék iskolánk szorgalmas diákjaival:

Részletesebben

Önmeghaladás, életcélok, jóllét

Önmeghaladás, életcélok, jóllét PÁL FERENC Önmeghaladás, életcélok, jóllét A lélektani és spirituális dimenziók összefüggései Néhány alkalommal találkoztam Gyökössy Bandi bácsival. Többek között, amikor a papnevelõ intézetbe jártam,

Részletesebben

München 2009 tavaszi félév

München 2009 tavaszi félév München 2009 tavaszi félév Keszthelyi Csaba vagyok, III. éves Energetikás hallgató. 2009 tavaszi félévét Münchenben, Németországban töltöttem Erasmusos diákként a Hochschule München főiskolán. A kint töltött

Részletesebben

VOLT EGYSZER, LESZ EGYSZER (Was Albert nyomán)

VOLT EGYSZER, LESZ EGYSZER (Was Albert nyomán) VOLT EGYSZER, LESZ EGYSZER (Was Albert nyomán)... Minden esztendőnek a vége felé az Úristen emlékeztetni akarja az embereket arra, hogy a gonoszság útja hova vezet, s ezért ősszel a napok rövidülni kezdenek,

Részletesebben

Túlzottan on-line? Készítette: Kistérségi Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgáltató Központ (9200 Mosonmagyaróvár, Vasutas u. 10.)

Túlzottan on-line? Készítette: Kistérségi Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgáltató Központ (9200 Mosonmagyaróvár, Vasutas u. 10.) Túlzottan on-line? Készítette: Kistérségi Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgáltató Központ (9200 Mosonmagyaróvár, Vasutas u. 10.) TÁMOP-3.1.4.B-13/ 1 2013-0001 Függőség kávé Szerhez kötődő Nem szerhez

Részletesebben