Vadászkutya fajták. Vadászkutyák csoportosítása Magyarországon használatos vadászebek November 16. Ujhelyi Tamás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Vadászkutya fajták. Vadászkutyák csoportosítása Magyarországon használatos vadászebek. 2010. November 16. Ujhelyi Tamás"

Átírás

1 Vadászkutya fajták Vadászkutyák csoportosítása Magyarországon használatos vadászebek

2 Vadászkutyák csoportosítása Ősi típusú vadászkutyák Agarak Magyar agár Angol agár Egyéb nemzettségek agarai (Afgán, Perzsa, stb) Kopók Erdélyi kopó Alpesi tacskókopó Beagle Számos egyéb fajta

3 Vadászkutyák csoportosítása A jelenkor vadászkutyái Vizslák Angol vizslák Pointer Angol szetter Ír szetter Gordon szetter Német vizslák Rövidszőrű német vizsla Drótszőrű német vizsla Weimari vizsla Münsterlandi vizsla

4 Vadászkutyák csoportosítása Magyar vizslák Rövidszőrű magyar vizsla Drótszőrű magyar vizsla Egyéb vizslák Egyéb nemzetek vizslái (Olasz, Spanyol, Dán, stb) November 16.. Ujhelyi Tamás

5 Vadászkutyák csoportosítása kotorékebek tacskók rövidszőrű tacskó hosszúszőrű tacskó szálkásszőrű tacskó terrierek simaszőrű foxterrier drótszőrű foxterrier welsh terrier jagd terrier

6 Vadászkutyák csoportosítása vaddisznós kutyák kotorékebek kopó erdélyi kopó alpesi tacskókopó beagle pumi lajka

7 Vadászkutyák csoportosítása kajtató ebek Spánielek Cocker spániel Springer spániel vadelhozó kutyák labrador retriever golden retriever vérebek hannoveri véreb bajor hegyi véreb angol véreb

8 Magyar agár Egyes elméletek szerint a honfoglaló magyarok hozták magukkal a Kárpátmedencébe, de vannak, akik elvetik ezt az elméletet. Minden estre hosszú időn keresztül elhanyagolt és mellőzött fajta volt a magyar agár, s csak egy Mátyás királyról szóló - film forgatásához való szükséglet hívta felszínre a figyelmet ismét a magyar agárra. A kihaltnak vélt magyar agarat Szigethy Kálmán, a gödöllői filmtelep vezetője Szabolcs-Szatmár megyében fedezte fel, ahol vásárolt is egy kant és egy szukát. Ez a két kutya, illetőleg utódjaik alapozták meg a magyar agár újkori tenyészetét. Általános leírás: Ősi vadászkutyafajta. Testhossza valamivel több, mint magassága. Marmagassága: cm, tömege kg. Feje ék alakú, füle kicsi. Erős, izmos, karcsú állat. Viselkedése: Nyílt természetű, kissé tartózkodó, értelmes állat. Kevésbé igényes, rendkívül szívós állat. Szaglása nem túl jó. Hosszú, izmos lábai, mély mellkasa teszik lehetővé a vad hosszú távon való követése.

9 Magyar agár

10 Kopók A kopók falkában vadásznak, a csapatért küzdenek, ugyanazt a vadat kell követniük. Szociális viselkedésük, társas hajlamaik ideálisak és kiválóak. Nem marakodnak, nem versengenek, a falkában ritkán fordulnak elő rangsorviták, hatalmi harcok. A kopók szelíd, békés, engedelmes társas lények, ugyanakkor szívós, rámenős, bátor kutyák.

11 Erdélyi kopó Ősi vadászkutya, ősei a honfoglaló magyarokkal a Kárpát-medencébe behozott keleti jellegű kopók. Ezek a kopók keveredtek az itt található kopófajtákkal, melyből kialakult a Pannonkopó. Ezek utódaiból alakulhatott ki az erdélyi kopó. Az erdélyi kopót egy 1947-es román rendelet miszerint minden kopót ki kell irtani majdnem kipusztította. Csupán 20 év múlva sikerült fellelni egy-egy fajtiszta egyedet, melyet a budapesti Állatkert megvásárolt, s alapját képezte a fajta megmentésének. Színe: háromszínű, alapszíne bársonyfekete, a szemei felett, pofája tájékán, a végtagokon, a hasaalján és a szügyön csersárga jegyekkel, valamint fehér folt a fejen, nyakon, mellen, mancsokon vagy a farok végén. Marmagassága cm (kan); (szuka) cm. Tömege: kg. Viselkedése: Élénk, értelmes, játékos. Rendkívül kitartó, könnyen kiképezhető. Kitűnően hajtja és állítja a vadat. Hajtás közben magas hangon jelez. Rámenős, bátor kutya. Használhatósága: A nagyobb vadat állítja, hajtja, a kisebbet lefojtja. Lovas hajtóvadászaton is bevált. Vadászat közben bátor, kitartó. Szimata kiváló, a szagnyomot jól tartja. Kiegyensúlyozott, jó természetű.

12 Erdélyi kopó

13 Alpesi tacskókopó Évszázadokkal ezelőtt tenyésztették ki, a tacskó és a kopó keresztezésével, majd szigorú munkakövetelmények mellett, tiszta vérben tenyésztették. Színe: őzbarna, sötét őzbarna, fekete, rozsdavörös szemfolttal. (négyszemű) Marmagassága: cm (kan), cm (szuka). Viselkedése, tulajdonságai: Nyugodt, kiegyensúlyozott, kiváló nyomkövető. Bátor és kitartó, munkaszerető, tevékeny és élénk. Az időjárás viszontagságaira nem érzékeny. Használhatósága: A sebzett csülkösvad felkutatására használják. Előszeretettel használják vaddisznóhajtásban, disznóra éles. Szükség esetén apróvadat is apportíroz!

14 Alpesi tacskókopó

15 Vizslák A vizslák különleges és előkelő helyet foglalnak el a vadászkutyák között. Ha az összes többi vadászkutya kipusztulna, a vizsla valamennyit képes lenne helyettesíteni. Bámulatosan okos, ügyes, engedelmes, intelligens, sokoldalú. Fegyelmezettsége egészen magas fokú. Munka közben kötelességérzete mindig legyőzi természetes ösztöneit. Szimata, apportírozóképessége közismerten jó. Nem véletlen, hogy minden nagy kutyás hagyományokkal rendelkező nemzet kitenyésztette a maga vizslafajtáját.

16 Rövidszőrű magyar vizsla Kialakulása: pontosan nem ismert, de valószínűleg a pannonkopótól származik, miközben keveredett egyéb, a Kárpát-medencébe hozott kopójellegű fajtával (tatárjárás, török hódoltság). Mindenesetre a XV. században már ismerték a magyar vizslát. Színe: sötét zsemlyesárga. Marmagassága: cm (kan), cm (szuka). Tömege: kg. Viselkedése, tulajdonságai: A magyar vizsla legendásan értelmes, engedelmes, tanulékony, nyugodt, mindenes vadászkutya. Jó orrú, szenvedélyes apportírozó. Szenvedélyesen szereti a vizet. Vérebmunkára is használható. Használhatósága: Mindenes vadászkutya. Erdei, mezei és vízi munkában is megállja a helyét. Ha kell gyorsan keres, ha kell nyugodtan veszi fel a vércsapát. Megbízható.

17 Rövidszőrű magyar vizsla November 16.. Ujhelyi Tamás

18 Drótszőrű magyar vizsla A XX. század 30-as éveiben tenyésztették ki, a rövidszőrű magyar vizslát keresztezték drótszőrű német vizslával. Viselkedése, tulajdonságai: Méreteiben, tulajdonságaiban hasonló a rövidszőrű magyar vizsláéval, csak egy kissé keményebb, rámenősebb és egy kicsit nehezebben kezelhető. Mindamellett értelmes, éber, apportírozó hajlama kiváló. Szenvedélyesen kedveli a vizet, kitűnően úszik. Durva szőrzete jó védelmet nyújt mindenféle nehéz, bozótos terepen. Használhatósága: Mindenes vadászkutya. Erdei, mezei és vízi munkában is megállja a helyét. Ha kell gyorsan keres, ha kell nyugodtan veszi fel a vércsapát. Megbízható.

19 Drótszőrű magyar vizsla November 16.. Ujhelyi Tamás

20 Rövidszőrű német vizsla A fajta kialakítása 1860-as és az 1880-as évekre tehető. Ekkor a németek egy mindenes vadászkutyát akartak kialakítani. A cél érdekében több fajtát is felhasználtak, jelentős eredményeket azonban a spanyol vizsla és a St. Hubert fajta keresztezése hozott. Ennek a szerencsés keresztezésnek köszönhető a fajta kiváló szaglása. Az így kialakított vizsla nehézségén a feltehetően a pointer vér segített. Színe: fehér alapon világos gesztenye vagy sötétebb barna, spriccelt, foltos vagy egyszínű. Marmagassága: cm (kan), cm (szuka). Tömege: kg. Remek felépítésű, elegáns kutya. Viselkedése, tulajdonságai: Kitűnően állja a vadat. Lövésre és felrebbenésre szobormerevvé válik. Kitűnő apportképességgel rendelkezik, nagyon szereti a vizet. Minden terepen megállja a helyét, kitűnő mindenes vizsla. Rendkívül értelmes, könnyen kiképezhető, nehezen fárad. Megbízható, barátságos, munkakedve lenyűgöző. Használhatósága: Remek vadászkutya, különösen a terepmunkában kiváló, de a vízi munkában is sok elismerést arat. Könnyen nevelhető, vezethető.

21 Rövidszőrű német vizsla

22 Drótszőrű német vizsla A drótszőrű német vizsla kitenyésztésekor több fajtát is kereszteztek, de az alap a rövidszőrű német vizsla volt. E mellet felhasználták a pudelpointert, a drótszőrű griffont, sőt valószínűleg felhasználták az airedale terriert és az uszkárt is. Színe: barna alapszín, fehér vagy szürkésbarna foltokkal. Marmagassága: cm (kan), cm (szuka). Tömege: kg. Viselkedése, tulajdonságai: Nem annyira hajlékony, mint rövidszőrű társa, kissé keményebb, energikusabb. Intelligens, tanulékony, szenvedélyes apportírozó. Aktív, mozgékony, ügyes kutya. Használhatósága: Sokoldalúsága ezt a kutyát tulajdonképpen mindenféle vadászatra alkalmassá teszi. Kemény kötésű, kissé nyers kutya.

23 Drótszőrű német vizsla

24 Pointer Elegáns, csupa ideg, dekoratív megjelenésű, barátságos kutya. Teste csupa izom. Felettébb ruganyos és mozgékony. Színe: fehér alapon fekete, sárga vagy barna foltos, de lehet egyszínű is. Marmagassága: cm (kan), cm (szuka). Tömege: kg. Viselkedése, tulajdonságai: Eszes, értelmes, ragaszkodó, csupa ideg kutya. Kiváló a szaglása. Feltűnően gyors. Szenvedélyesen keres, kutat, nagyon szeret vadászni. A vadat álló kutyák királyának nevezik. Használhatósága: A pointer az orrával jelez. Munkája abból áll, hogy a nyílt vidéken megtalálja a vadat. A fegyveres vadász előtt dolgozik, rendkívül éles szaglásával észleli, majd szoborrá merevedve jelzi a vadat, mintha lépés közben hirtelen megállna.

25 Pointer

26 Retrieverek Arisztokratikus megjelenésű, bátor, ám mégis békés, erőteljes felépítésű, jól úszó kutyák. Ezek a kutyák évszázadok óta az ember vadásztársai. Igazi apportírozó specialisták. A lövés utáni feladatok végrehajtására tenyésztették őket. Két Magyarországon használatos fajtájuk van, a labrador retriever és a golden retriever. Társas, nagyterítékű vadászatokon mutatják igazi értéküket, nyújtják a legnagyobb segítséget November 16.. Ujhelyi Tamás

27 Retrieverek

28 Vérebek A nyomkövetés specialistái, a csapázás királyai. A legjobb orrú kutyák, s minden mai szimat és vadászkutyák ősének tartják. Őseik megtalálhatók csaknem minden olyan vadászkutya kitenyésztésében, ahol a jó orr fontos és megtalálható. Kiválóak a hideg nyom követésében, nem ritka a 72 órás nyom sikeres követése is. Sok ország rendőrsége alkalmazza őket szagazonosítóként, eltűnt személyek felkutatására.

29 Angol véreb Kialakulását homály fedi, az angolok magukénak tulajdonítják. Nagyobb azonban annak a valószínűsége, hogy származása Belga területekhez kötődik, s a St, Hubertus kopóból tenyésztették ki. A XVIII. század második felében a bűnüldöző szervek már kiképzett vérebekkel dolgoztak, főleg a birka tolvajok ellen. Az angol vérebek a háborúban is szerepeltek, egyebek között Erzsébet angol királynő Írország elleni háborújában és VIII. Henrik franciák elleni hadjáratában. Színe: fekete, vörös, vörösesbarna, olykor sötétebb bronzos árnyalattal keverve. Marmagassága: cm (kan) és cm (szuka). Tömege: kg. Súlyos, nagytestű, impozáns állat. Viselkedése, tulajdonságai: Nevével ellentétben nagyon barátságos. Soha nem támad meg senkit és semmit, a nyom végén általában a farkát csóválja barátságosan. Rendkívül ragaszkodó, nyugodt, higgadt kutya. A testi fenyítés, egy erélyesebb durvább szó is makaccsá teszi, ilyenkor akár megtagadhatja is a munkát. Használhatósága: Az angol véreb a szimatkutyák csoportjának koronázatlan királya. Különleges képességének, a nyom követésének köszönhetően az egyszer felvett nyomot többé nem téveszti. A sebzett vad nyomát kitartóan követi, bár a nyom végét hajszával nem fejezi be. E miatt vadászatra ritkán használják, a hétköznapok vadászai többet kívánnak vérebüktől.

30 Angol véreb November 16.. Ujhelyi Tamás

31 Hannoveri véreb A hannoveri véreb eredete egészen a kelták koráig vezethetők vissza. Újabb kori története akkor kezdődött, amikor megjelentek a korszerű lőfegyverek ősei. Szükség volt olyan jó csapázó kutyákra, amelyek képesek követni, és ha kell megállítani a sebzett vadat. A hannoveri véreb őse feltehetőleg a leithund (vezető eb) és a kopó voltak. Gazdasági értékük a nagyvadas területeken vitathatatlan. Színe: vörös különböző árnyalatai, valamint fekete-barna csíkos. Marmagassága: cm. Tömege: kg. Közepes nagyságú, erős, nyújtott testű, viszonylag rövid lábú kutya. Viselkedése, tulajdonságai: Kitűnő vadászkutya. Nyugodt, kiegyensúlyozott, kiváló nyomkövető. Bátor és kitartó, munkaszerető, tevékeny és élénk. Rendkívül jó nyomkövető. Használhatósága: A sebzett vad felkutatására használják. Miután főleg hivatásos vadászok tenyésztik, minden remény meg van arra, hogy a fajta kiváló tulajdonságai és adottságai megmaradnak.

32 Hannoveri véreb

33 Bajor hegyi véreb Miután a hannoveri véreb kissé nehézkes, erős testalkatával a hegyvidéken nem boldogult, keresztezték a hegyi kopóval. Az eredmény könnyebb, izmosabb kutya lett. Így alakult ki a bajor hegyi véreb. Színe: vörös legkülönbözőbb árnyalatai, de lehet halványsárga is. Marmagassága: cm (kan), cm (szuka). Tömege: kg. Hasonlít a hannoveri vérebre, csak könnyedebb, mozgékonyabb, véknyabb. Viselkedése, tulajdonságai: A bajor hegyi véreb nyomtartó képessége elmarad ugyan a hannoveri vérebétől, de hajszája egészen kiváló. Bátor, jóindulatú, jó szimatú kutya. Valamivel élénkebb temperamentumú, de jól kiképezhető. Használhatósága: Ugyanaz, mint a hannoveri vérebé. Nem túl népszerű hazánkban, de használata elterjedőben van.

34 Kotorékebek A kotorékmunkát végző ebek feladata, hogy a föld alatt elbújt, kotorékában meghúzódó vadat kiugrassa, vagy vele harcba bocsátkozva lefojtsa, majd kivonszolja. Ezért erre a célra a kotorékba beférő, kis termetű, de igen harcias természetű, fogós ebeket használják. A kotorékebek jelentősége a vadászatban a XX. század derekáig nagy volt, azonban az elmúlt évtizedekben jelentőségük megcsappant (a vidra és a borz védetté válása). Napjainkban azonban ismét reneszánszát éli e szép vadászati forma (a borz újra vadászható, rókák számának növekedése, immunizálás). A természetes vadászati lehetőségekből kiszoruló kotorékkutyák számára a képességek megőrzése és továbbfejlesztése céljából mesterségesen kialakított járatokban, műkotorékokban versenyeket tartanak. Ugyanakkor a tenyésztők arra törekednek, hogy a korábban kotorékmunkára felhasznált ebekben olyan meglévő képességeket fejlesszenek tovább, amely révén a vadászat más területein eredményesen felhasználhatók (vaddisznós kutyák).

35 Terrierek Jellemzőik: Harciasság, bátorság, szívósság, kihívó viselkedés, harapós természet, erős izomzat, kemény állkapocs, általában durva szőrzet. Rettenthetetlen vadászok, nagy kötekedők. A legkisebb provokációra is azonnal verekedést kezdeményeznek. Újra és újra támadnak, bármilyen sebeket is szerezzenek harc közben. Hazai képviselőik: foxterrier, jagd terrier, welsh terrier.

36 Tacskók Jellemzőik: Sokoldalú, nagyszerű kiskutyák. Intelligenciájuk kiemelkedő. Nemcsak arról van szó, hogy könnyen megtanul mindent, amit egy kutya megtanulhat, hanem valósággal gondolkodik. Annak ellenére, hogy nem agresszív ha felmérgesítik, életre-halálra képes küzdeni. Kemény kutya, de neveléssel finomítható, képezhető. Vidám, mozgékony, eleven állat. A tacskó minden változata kiváló vadászeb, nem csupán a föld alatti munkára alkalmasak, hanem a föld felett is kitűnően követik a vad nyomát. Vércsapára, kotorékmunkára valamennyi típus jól használható. Remekül ásnak. Hazai képviselőik: szálkásszőrű-, rövidszőrű tacskó

37 Terrierek, tacskók

Békéscsabai Regionális Képz Központ 5600 Békéscsaba Kétegyházi út 1. SZÜLFÖLD ALAP. Oktatási és Szakképzési Kollégium 4142/2008. sz.

Békéscsabai Regionális Képz Központ 5600 Békéscsaba Kétegyházi út 1. SZÜLFÖLD ALAP. Oktatási és Szakképzési Kollégium 4142/2008. sz. Békéscsabai Regionális Képz Központ 5600 Békéscsaba Kétegyházi út 1. SZÜLFÖLD ALAP Oktatási és Szakképzési Kollégium 4142/2008. sz. pályázat KYNOLÓGIA VADÁSZEB FAJTAISMERET Modulfüzet Verzió: 1.0 Összeállította:

Részletesebben

A magyar kutyafajták, mint nemzetünk meghatározóan fontos értékei, kiemelten a magyar vizsla

A magyar kutyafajták, mint nemzetünk meghatározóan fontos értékei, kiemelten a magyar vizsla Kecskeméti Humán Középiskola, Szakiskola és Kollégium Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Szakközépiskola és Szakiskolája A magyar kutyafajták, mint nemzetünk meghatározóan fontos értékei, kiemelten

Részletesebben

Pártatlan bíró. Anubisz. Mitikus kutyák

Pártatlan bíró. Anubisz. Mitikus kutyák Mitikus kutyák Anubisz Pártatlan bíró Anubisz, Ízisz és Ozirisz fia a sivatag és az alvilág istene az ókori Egyiptomban. Ô vezeti át a halottakat a túlvilágra, vigyáz a sírokra, és távol tartja a tetemeket

Részletesebben

CHESAPEAKE BAY RETRIEVER

CHESAPEAKE BAY RETRIEVER CHESAPEAKE BAY RETRIEVER FAJTALEÍRÁS A fajta története 1807-ben az amerikai Marylaná állam partjainál kezdődött. Egy hallal megrakott kereskedő hajó Új-Foundlandról Dél-Angliába menet erős viharba került.

Részletesebben

GOLDEN RETRIEVER KÖR A GOLDEN RETRIEVER, A CHESAPEAKE BAY RETRIEVER ÉS A NOVA SCOTIA DUCK TOLLING RETRIEVER KUTYAFAJTA TENYÉSZTÉSI PROGRAMJA

GOLDEN RETRIEVER KÖR A GOLDEN RETRIEVER, A CHESAPEAKE BAY RETRIEVER ÉS A NOVA SCOTIA DUCK TOLLING RETRIEVER KUTYAFAJTA TENYÉSZTÉSI PROGRAMJA 1 GOLDEN RETRIEVER KÖR A GOLDEN RETRIEVER, A CHESAPEAKE BAY RETRIEVER ÉS A NOVA SCOTIA DUCK TOLLING RETRIEVER KUTYAFAJTA TENYÉSZTÉSI PROGRAMJA amellyel a Golden Retriever Kör a 64/1998(XII.31.) sz. FVM

Részletesebben

GOLDEN RETRIEVER KÖR A GOLDEN RETRIEVER, A CHESAPEAKE BAY RETRIEVER ÉS A NOVA SCOTIA DUCK TOLLING RETRIEVER KUTYAFAJTA TENYÉSZTÉSI PROGRAMJA

GOLDEN RETRIEVER KÖR A GOLDEN RETRIEVER, A CHESAPEAKE BAY RETRIEVER ÉS A NOVA SCOTIA DUCK TOLLING RETRIEVER KUTYAFAJTA TENYÉSZTÉSI PROGRAMJA 1 GOLDEN RETRIEVER KÖR A GOLDEN RETRIEVER, A CHESAPEAKE BAY RETRIEVER ÉS A NOVA SCOTIA DUCK TOLLING RETRIEVER KUTYAFAJTA TENYÉSZTÉSI PROGRAMJA amellyel a Golden Retriever Kör a 98/2013 (X.24.) sz. VM rendelet

Részletesebben

Vaddisznós kutyák munkája tankertben

Vaddisznós kutyák munkája tankertben Vaddisznós kutyák munkája tankertben A vaddisznó egyéni és társas vadászatán egyaránt kívánatos a jól képzett vadászkutya alkalmazása. Megjegyezendő, hogy valójában e vadfaj vadászatán nem ragaszkodunk

Részletesebben

Nincs egy lélek széles e világban, kiben megbízhatnál? Tarts kutyát, komám!

Nincs egy lélek széles e világban, kiben megbízhatnál? Tarts kutyát, komám! MAGUS Kalandozok.hu Ynev kutyái Nincs egy lélek széles e világban, kiben megbízhatnál? Tarts kutyát, komám! A fenti mondás, különböző formákban, mindenütt ismert Yneven - de vajon igaz-e minden körülmények

Részletesebben

Éltető sokféleség titokzatos kutyánk, a mudi

Éltető sokféleség titokzatos kutyánk, a mudi Éltető sokféleség titokzatos kutyánk, a mudi Írta: Dr. Pongrácz Péter Csodálatos, hogy mi magyarok nem tudjuk és nem akarjuk megbecsülni a saját értékeinket (Dr. Fényes Dezső, 1936) Vajon mi az, ami egyes

Részletesebben

NOVA SCOTIA DUCK RETRIEVER

NOVA SCOTIA DUCK RETRIEVER NOVA SCOTIA DUCK RETRIEVER FAJTALEÍRÁS "Tolling" játékkal kíváncsiságot felkelteni és közelebb csábítani. A trükk lényege, hogy egy erre a célra tenyésztett kutyafajta, amely a rókára hasonlít, játékával

Részletesebben

A testtájak ismertetése. A fej megnyúlt, viszonylag keskeny. Formájára a hosszúsági

A testtájak ismertetése. A fej megnyúlt, viszonylag keskeny. Formájára a hosszúsági KORÁBBI PUMI FAJTALEÍRÁSOK Forrás: A Magyar kutyafajtákról - Anghi Csaba Geyza A pumi magassága 50 centiméter körül van. Füle mindig felálló; szőrözete hossz; végtagjai nyúltabbak a puliénál. Egyébként

Részletesebben

Vadászkutyafajták vadászati. alkalmassági vizsgájának követelményei

Vadászkutyafajták vadászati. alkalmassági vizsgájának követelményei Vadászkutyafajták vadászati alkalmassági vizsgájának követelményei Vadászkutyafajták vadászati alkalmassági vizsgájának követelményei Országos Magyar Vadászkamara 2011 A szabályzatot szerkesztette Eppel

Részletesebben

Kutyafajták helyzete a magyar mezıgazdaságban és vadgazdálkodásban - bemutatásuk egy honlapon keresztül

Kutyafajták helyzete a magyar mezıgazdaságban és vadgazdálkodásban - bemutatásuk egy honlapon keresztül Debreceni Egyetem Agrár - és Mőszaki Tudományok Centruma Agrárgazdasági és Vidékfejlesztési Kar Gazdasági - és Agrárinfomatikai Tanszék Tanszékvezetı: habil Dr. Herdon Miklós Kutyafajták helyzete a magyar

Részletesebben

A FAJTA EREDETE (NEMZETKÖZI KUTYA-ENCIKLOPÉDIA

A FAJTA EREDETE (NEMZETKÖZI KUTYA-ENCIKLOPÉDIA LABRADOR RETRIEVER A FAJTA EREDETE (NEMZETKÖZI KUTYA-ENCIKLOPÉDIA 1991) Sima, mint a selyem és arisztokratikus, bátor, de békeszerető, robosztus, mégis úszik, mint a hal. Ha, akár a legkellemetlenebb talajon

Részletesebben

Lótenyésztés Bokor, Árpád Pongrácz, László Bartos, Ádám Gulyás, László

Lótenyésztés Bokor, Árpád Pongrácz, László Bartos, Ádám Gulyás, László Lótenyésztés Bokor, Árpád Pongrácz, László Bartos, Ádám Gulyás, László Lótenyésztés írta Bokor, Árpád, Pongrácz, László, Bartos, Ádám, és Gulyás, László Publication date 2011 Tartalom... vi... vii... viii...

Részletesebben

A Kuvasz történelmi múltja

A Kuvasz történelmi múltja Kovács Imre: A Kuvasz történelmi múltja 1. Őshazától a Kárpát-medencéig Az ember egyik legkorábban háziasított állata a kutya, mely a farkas ősi tulajdonságait egyre inkább elhagyva, hű társa lesz, az

Részletesebben

VADÁSZKUTYAFAJTÁK VADÁSZATI ALKALMASSÁGI VIZSGÁJÁNAK KÖVETELMÉNYEI BUDAPEST

VADÁSZKUTYAFAJTÁK VADÁSZATI ALKALMASSÁGI VIZSGÁJÁNAK KÖVETELMÉNYEI BUDAPEST VADÁSZKUTYAFAJTÁK VADÁSZATI ALKALMASSÁGI VIZSGÁJÁNAK KÖVETELMÉNYEI BUDAPEST 2007 A szabályzatot szerkesztette: Eppel János Dr. Sándor Gyula Az egyes fejezeteket írta és összeállította: B hm István Dr.

Részletesebben

MAGYAR LÓTENYÉSZTÔK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE. Fajtaismertetô

MAGYAR LÓTENYÉSZTÔK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE. Fajtaismertetô MAGYAR LÓTENYÉSZTÔK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE Fajtaismertetô TARTALOMJEGYZÉK Bevezetô...1 Shagya Arab...2 Lipicai...4 Nóniusz...6 Furioso North Star...8 Gidrán...10 Kisbéri-félvér...12 Magyar Sportló...14 Hucul...16

Részletesebben

Előszó. Írta: Monty Roberts

Előszó. Írta: Monty Roberts Tartalom Előszó... 2 Bevezetés... 3 Az elveszített nyelv... 6 Egy élet a kutyák társaságában... 10 Hallgatni és tanulni... 15 A vezérség átvétele... 19 Az első próba... 25 Szívélyes kötelékek, a falkavezérség

Részletesebben

Vásárlási tanácsadó az olcsokutya.uw.hu alapján

Vásárlási tanácsadó az olcsokutya.uw.hu alapján Vásárlási tanácsadó az olcsokutya.uw.hu alapján 2010 Köszönjük, hogy ellátogatott hozzánk kiskutyavásárlási szándékával. Kérem, hogy olvassa el, mielött kiskutyát vásárolna tőlünk. Mindig arra törekszünk,

Részletesebben

KUTYAVILÁG KUTYAVILÁG. Kutyavilág KUTYAVILÁG KUTYAVILÁG. A kutyák származása és rokonaik Hogyan mûködik a kutya teste? A kutya és az ember

KUTYAVILÁG KUTYAVILÁG. Kutyavilág KUTYAVILÁG KUTYAVILÁG. A kutyák származása és rokonaik Hogyan mûködik a kutya teste? A kutya és az ember KUTYAVILÁG KUTYAVILÁG Kutyavilág KUTYAVILÁG KUTYAVILÁG A kutyák származása és rokonaik Hogyan mûködik a kutya teste? A kutya és az ember Általános iskolai segédanyag 1 Kutyavilág Tisztelt Tanárok! A kutyák

Részletesebben

1. A kutya. 1. 1. A kutya és az ember közötti kommunikáció

1. A kutya. 1. 1. A kutya és az ember közötti kommunikáció Szeretem az állatokat. Azon a Földön élnek, mint mi emberek. Mégis úgy érzem, hogy más világ az övék, mely oly sok titkot rejt az ember számára. Éppen ezért, az állatbarát kutatók életük nagy részét arra

Részletesebben

AZ ORSZÁGOS MAGYAR VADÁSZKAMARA HEVES MEGYEI TERÜLETI SZERVEZETÉNEK LAPJA

AZ ORSZÁGOS MAGYAR VADÁSZKAMARA HEVES MEGYEI TERÜLETI SZERVEZETÉNEK LAPJA AZ ORSZÁGOS MAGYAR VADÁSZKAMARA HEVES MEGYEI TERÜLETI SZERVEZETÉNEK LAPJA XIII. évfolyam 3. szám 2011. november A MEGYEI KAMARA ÉS A SZÖVETSÉG HÍREI KITÜNTETÉSEK A MEGYEI VADÁSZNAPON Magyar Vadászatért

Részletesebben

Régi-új vezetés a Kamarában

Régi-új vezetés a Kamarában A Somogy Megyei Vadászkamara és a Somogy Megyei Vadászok Szövetsége lapja VI. évfolyam 3. szám Tisztelt Vadásztársak! Ez év őszén lezajlott a tisztújítás a Somogy megyei Területi Szervezetnél is. A Tisztújító

Részletesebben

NYOMON A FALKA. Bloodhound hírlevél

NYOMON A FALKA. Bloodhound hírlevél NYOMON A FALKA Szólítsál gazdi, rád figyelek, de elég egy füttyöd, máris megyek! Bárhol is vagyok, futok hozzád, kedvedre tenni, nagy boldogság! Bloodhound hírlevél Kohut Katalin BevezetŐ Szervusztok!

Részletesebben

Hungária Komondor Klub Elismert Tenyésztő Szervezet

Hungária Komondor Klub Elismert Tenyésztő Szervezet Hungária Komondor Klub Elismert Tenyésztő Szervezet TENYÉSZTÉSI PROGRAM 2013. november HUNGÁRIA KOMONDOR KLUB 2364 Ócsa, Kiss János u. 44. www.komondorklub.hu Tartalomjegyzék 1. Bevezetés, célkitűzés...4

Részletesebben

Meghatározó változások a vadászati jogban

Meghatározó változások a vadászati jogban A Somogy Megyei Vadászkamara és a Somogy Megyei Vadászok Szövetsége lapja V. évfolyam 2. szám Meghatározó változások a vadászati jogban Az elmúlt hónapokban született vadászatot érintõ jogszabályi változásról

Részletesebben

Bernáthegyi a nyugat-alpesi szent

Bernáthegyi a nyugat-alpesi szent Bernáthegyi a nyugat-alpesi szent Kutya.hu 2005.01.10 Hevenyészett felmérést végeztem ismerőseim körében, amely meglepő eredménnyel zárult. Annak ellenére, hogy a szentbernáthegyi hazánkban sosem vált

Részletesebben

(7. századi arab kézirat)

(7. századi arab kézirat) ",Ne beszélj így: ez az én lovam mondd: ez az én fiam. (Gyorsabb a viharnál, gyorsabb a pillantásnál. Tiszta, mint az arany... Szeme a sötétben a hajszálat is meglátja, lába a gazellát is utoléri; a sashoz

Részletesebben

2000. augusztus 24. napjától államilag elismert tenyésztő szervezet, a. Magyar Ír Farkasagár Egyesület. TENYÉSZTÉSI PROGRAMJA Ír farkasagár

2000. augusztus 24. napjától államilag elismert tenyésztő szervezet, a. Magyar Ír Farkasagár Egyesület. TENYÉSZTÉSI PROGRAMJA Ír farkasagár A 2000. augusztus 24. napjától államilag elismert tenyésztő szervezet, a Magyar Ír Farkasagár Egyesület TENYÉSZTÉSI PROGRAMJA Ír farkasagár a 98/20134. (X.24.) VM rendeletben foglaltak szerint 1 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben