VILLAMOS MÉRÉSEK. oktatási segédlet. a főiskolai levelező villamosmérnök hallgatók részére. Szerkesztették: Váradiné Dr. Szarka Angéla 2002.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "VILLAMOS MÉRÉSEK. oktatási segédlet. a főiskolai levelező villamosmérnök hallgatók részére. Szerkesztették: Váradiné Dr. Szarka Angéla 2002."

Átírás

1 VILLAMOS MÉRÉSEK oktatási segédlet a főiskolai levelező villamosmérök hallgatók részére Szerkesztették: Váradié Dr. Szarka Agéla 00.

2 BEVEZETÉS Mérés: Iformációszerzés - a megismerés eszköze. Fizikai meyiség összehasolítása a mértékegységgel (aak egységyi meyiségével). A mértékegységet gyakra szimbólumok helyettesítik. A mérések célja, hogy a mérés tárgyáról (a fizikai meyiségről, állapotról, folyamatról stb.) megbízható és leírható iformációt szerezzük. Ezt az iformációt a mérés eredméyéek evezzük. Mértékegységek: SI (Systeme Iteratioal d Uités) Alapegységek: m, kg, s, a, K, cd, mól Kiegészítő egységek: rad, sr Nem haszálható egységek: q, kp, kp/cm (at), mmhg, LE, cal Öálló evű származtatott egységek összefoglalva az. táblázatba találhatóak. Az SI mértékegység-redszer mellett korlátozás élkül, illetve éháy szakterületre korlátozotta további mértékegységek is haszálhatók. Ezek közül a leggyakrabba és legáltaláosabba haszált mértékegységek az alábbiak: 0 C celsius-fok liter l toa t perc mi óra h ap d hét - hóap - év - kilométer per óra km/h wattóra Wh ívmásodperc - ívperc fok o voltamper VA (szakterülete) var var (szakterülete) elektrovolt ev (szakterülete) bar bar (szakterülete)

3 3 SI prefixumok: Név Jel Érték exa E 0 8 peta P 0 5 tera T 0 giga G 0 9 mega M 0 6 kilo k 0 3 hekto h 0 deka da (dk) 0 deci d 0 - ceti c 0 - milli m 0-3 mikro µ 0-6 ao 0-9 piko p 0 - femto f 0-5 atto a 0-8 Meyiség eve Jele Egység eve Kifejezés más egységekkel Frekvecia f hertz, Hz f = ; T s Erő F ewto, N F = m a; [ mkgs - ] Muka, eergia, W joule, J W = F s; [ Nm] = [ Ws ] hőmeyiség Teljesítméy P watt, W P = W ; t J s Vill. töltés Q coulomb, C Q= idt; [ As ] Vill. feszültség U volt, V Elleállás R ohm, Ω Vill vezetés G siemes, S Kapacitás C farad, F Mágeses fluxus Φ weber, Wb. táblázat U = P W ; I A R = U V ; I A G = A ; R V C = Q As ; U V U N d Φ dt N Udt i = Φ = ; Vs [ ] Mágeses idukció B tesla, T Iduktivitás L hery, H B = L = Φ Vs A = Wb ; m m N Φ Vs ; I A

4 4 Mérés:. közvetett közvetle. aalóg digitális Mérési módszer: Az az elv, amely szerit a mérést megtervezzük és elvégezzük. Mérési eljárás: A módszer, az eszköz és a mérést végző személy együttes tevékeysége. A mérés tárgya: Jelek Jelek determiisztikus sztochasztikus periódikus em periódikus stacioárius em stacioárius sziuszos összetett kváziperiódikus trazies Deteremiisztikus jelek: Matematikai kifejezésekkel leírhatóak és matematikai összefüggésekkel kezelhetők. Sztochasztikus jelek: Matematikai módszerekkel csak részlegese kezelhetőek. Statisztikai jellemzőkkel vázolhatóak: várható érték - idő függvéy égyzetes középérték - idő függvéy variacia autokorreláció függvéy autokovariacia függvéy keresztkorreláció függvéy keresztkovariacia függvéy Periódikus jelek: T periódusidő, Fourier sorba fejthetők (sziusz és kosziuszok összegekét felírhatók) Sziuszos jelek: xt () = A si( πf t+ ϕ ) Összetett periódikus jelek: x( t) = A + ( A cosπf t+ B si πf t) = F + F cos( πf t+ Θ ) = = = Ce 0 0 = jπf t =

5 5 Kváziperiódikus jelek: xt () = A + ( A cosπf t+ B si π ft) 0 = ahol f egész szám f Trazies jelek: Egyszeri, em periodikus folyamatok, melyek véges eergiájúak: x () t dt < Részleges leírás: felfutási idő lefutási idő beállási idő túllövés, stb. Teljes leírás: bizoyos matematikai feltételek mellett Fourier ill. Laplace traszformációval. I. MÉRÉSI HIBA Mide mérési eredméy kisebb agyobb hibát tartalmaz, ezért a méredő meyiség valódi értékét teljes biztosággal em lehet meghatározi. A mérés sorá természetese arra kell törekedi, hogy a valódi érték legjobb becslését megtaláljuk. A legjobb becsléssel meghatározott értéket helyes értékek evezzük. Ha a mérési hiba kicsi, akkor az esetleg elhayagolható. Ha túl agy a mérés hibája, akkor esetleg egy jobb mérési módszer alkalmazásával érhetjük el a kívát potosságot. De mikor agy és mikor elhayagolható egy mérés hibája? Egyáltalá hogya becsülhető meg a mérési hiba agysága? Ahhoz, hogy egy mérés sorá a helyes értéket meg tudjuk határozi, és a hiba agyságát jól becsülve a feti kérdésekre válaszoli tudjuk, közelebbről meg kell ismeri a mérési hibák eredőit és jellemzőit. A mérési hibák csoportosítása A mérési hibákat jellegük szerit három csoportba sorolhatjuk: a, redszeres hibák b, véletle hibák c, durva hibák Redszeres hibákak azokat a hibákat evezzük, amelyek agysága és előjele meghatározható, amelyekkel így a mérési eredméyt potosítai lehet.

6 6 A redszeres hibák felismerése, a hibák agyságáak és előjeléek megállapítása - a mérőberedezések redszeres hitelesítése mellett - külöös figyelmet és agy szakértelmet igéyel. Véletle hibákak azokat a hibákat evezzük, amelyek időbe változó hatást mutatak, ezért az általuk létrehozott mérési hiba agysága is és előjele is (adott határok között) megváltozhat. Így a véletle hibák agyságát és előjelét em ismerjük. Meg kell jegyezi, hogy a véletle hibákak is kokrét okai vaak, de ezeket az okokat em ismerjük. A véletle hibákat egy olya ±σ szélességű itervallummal lehet megadi, amelybe az általuk előírt valószíűséggel (a villamosméröki tudomáyokba legtöbbször 99,74%-os valószíűséggel) bee va a véletle hibától metes valódi érték. Ezt az itervallumot megbízhatósági itervallumak, vagy kofidecia itervallumak evezik. A kofidecia itervallum ismeretébe a helyes értéket (x H ) a összefüggés segítségével határozhatjuk meg. x H = x i ± σ A kofidecia itervallumot méréssorozat segítségével határozhatjuk meg. Mérési sorozatról akkor beszélük, amikor ugyaazt a méredő meyiséget ugyaazzal a műszerrel azoos külső körülméyek között ugyaazo megfigyelő többször egymásutá megméri. A mérési eredméyek a véletle hibák miatt kis igadozást mutatak. A mérési sorozat és az így kapott mérési eredméyek ismeretébe a matematikai statisztika segítségével meghatározható a várható érték jó becslése, továbbá az a ± σ itervallum, amelybe az elvégzedő mérések eredméyéek legagyobb része az általuk előírt valószíűséggel beleesik. Véletle hibáak tekitjük azokat a redszeres hibákat is, amelyek elvileg meghatározhatók ugya, de a hiba meghatározása túlságosa boyolult, költséges stb. Ilye esetbe a hibahatárokat olya ± σ itervallummal kell megadi, amely a redszeres hibáak várható legagyobb értékét általuk előírt valószíűséggel tartalmazza. Durva hibáak erős köryezeti hatás, vagy személyi tévedés következtébe fellépő olya hibákat evezzük, amelybe a relatív hiba %-ot is elérhet. Például, tömegmérésél figyelmetleségből a 0,5 kg-os és kg-os súlyokat összecseréljük. Mérési hibák helyett gyakra a mérés potosságáról beszélük. A potosság a hiba elletétes (iverz) fogalma. Azt mutatja meg, hogy a mért érték meyire va közel a valódi értékhez. Miél agyobb a hiba, aál kisebb a potosság. Hasolóa gyakra haszált fogalom a mérés bizoytalasága, ami em más, mit a ± σ illetve ± σ itervallum. A redszeres hibák elhayagolása, figyelembe em vétele a méréseredméyt torzítottá, a véletle hibák figyelembe em vétele pedig a méréseredméyt bizoytalaá teszik. A godos mérést az jellemzi, hogy a redszeres hibákat (a lehetőség határai belül) meghatározzuk és korrigáljuk, így a mérési végeredméybe csak a véletle hibák miatti bizoytalaság szerepel.

7 7 Mérőműszerek mérési hibájáak számítása, megadása: A midekori mért érték x i és a helyes érték x h közötti külöbség a méréseredméy abszolút hibája /H i /. Hi = x i - x h Az abszolút hiba lehet pozitív vagy egatív. Pozitív hibáról beszélük, ha a mért érték agyobb mit a helyes érték. Ha a mérési hibát a méredő meyiségre voatkoztatjuk, akkor azt relatív - vagy viszoylagos hibáak evezzük. A relatív hiba jele: h Hi h = x H vagy százalékba Hi h% =.00 x h Végkitérésre voatkoztatott relatív hiba: Hi hv = 00% x v ahol x v a végkitéréshez tartozó potos érték. Hibahatár: h h ( ) = hv α max Osztálypotosság (O p ): A hibahatár felfelé, szabváyos értékre kerekített értéke. Szabváyos osztálypotosságok: 0.05; 0.; 0.; 0.5; ;.5;.5; 5. Osztálypotosság a műszer potossági jellemzője, amellyel a gyártó a végkitérésre voatkoztatott relatív hiba határértékét adja meg. A gyártó az osztálypotosságot úgy határozza meg, hogy a műszer hitelesítésekor mért hibahatárát felkerekíti egy szabváyos értékre. A műszerek abszolút hibája a skála teljes szélességé azoos: H = O x /00% p v Ezért a relatív hiba a mutató kitérésével csökke, vagyis aál potosabb a mérés, miél agyobb a mutató kitérése. (Mutatós műszerrel a skála felső harmadába érdemes méri!)

8 8 A mérés relatív hibája a műszer mutató kitéréséek függvéyébe: α v h( α) O p α h α mér α v α Aalóg műszerek hitelesítése A hitelesítés miimum feltétele: Op 3 Opo ahol O po a hitelesítő műszer osztálypotossága xv = x vo ahol p vo a hitelesítő műszer végkitérése A relatív hibák külöbségéből készítjük a hibagörbét: h v H H xi xh xi xh = 00% = xi xi hv 00% = 00% xv xvo xv xv xv h v -h vo +O p +O po +Op +O p -O po.. 3. α -O p +O po -O p -O p -O po

9 9. A műszer megfelel az osztálypotosságáak.. Nem lehet eldötei az adott hitelesítő műszerrel, hogy megfelel-e a mért műszer az osztálypotosságáak. Egy kisebb osztálypoosságú hitelesítő műszerrel meg kell ismételi a hitelesítést. 3. A műszer em felel meg a gyárilag megadott osztálypotosságak. A csak pozitív (vagy egatív) előjelű hibák redszeres hibára is utalhatak. Példák:. Egy voltmérő potossági osztálya.5. A végkitérése 00V. Mérést végzük és a mutató 45Vot mutat. a. Mekkora a mérés abszolút hibája? H=00*.5/00=.5V b. Mekkora a mérés maximális relatív hibája? h=.5/(45±.5)*00%= a agyobbat figyelembe véve = 3.% c. Mekkora a mérés maximális végkitérésre voatkoztatott relatív hibája?.5%. Két műszert hasolítuk össze. A mérés eredméyei:. mérés. mérés 3. mérés O p x v. műszer 5.5V 46.V 78.V V. műszer 6.8V 47V 77.3V.5 00V h= ( )/00*00%=.3% h=(47-46.)/00*00%=0.9% h3=( )/00*00%= - 0.9% A vizsgáladó műszerről ezzel az elleőrző műszerrel em állapítható meg, hogy megfelel-e a ráírt potossági osztályak. Egy potosabb műszerrel kell a mérést megismételi. II. Mérési sorozatok kiértékelése Egy mérési sorozat álljo darab olya mérésből, amelyeket úgy végeztük el, hogy mide általuk befolyásolható feltétel a mérések alatt változatla maradt. A mért értékek halmaza ekkor redre: x, x, x 3,...x i,...x Állítjuk, hogy a várható érték legjobb becslése a méréssorozat átlaga. Eek jele: x x = [ ] x + x x = x (.5) i i=

10 0 x áltag természetese "kevesebb" iformációt tartalmaz, mitha az összes mért értéket felsoroltuk vola, mert az átlag megadással a méréssorozatot jellemző iformáció egy része elveszik. Mideek elleére az áltag érték a méréssorozat legjobb, legvalószíűbb értékét adja feltételezve azt, hogy a sorozatba kapott méréseredméyek redszeres hibától metesek. Ezt bizoyítja az átlagtól való eltérés lieáris értékére és égyzetére voatkozó számítás is. Vizsgáljuk meg az átlagtól való eltérést. A véletle hibákból adódó értékváltozást úgy számítjuk ki, hogy az x átlagértéket kivojuk a méréssorozat egyes értékéből. Ezt az értékváltozást látszólagos hibáak evezzük. A méréssorozat eredméyeihez tartozó látszólagos hibák ekkor: δ = x - x; δ = x - x; δ = x x δ + δ δ = δ = x x = 0 i i= i= ebből x = x i i= (.5b) ami éppe a mérés sorozat átlaga. Az átlagtól való eltérést vizsgáljuk a "legkisebb égyzetek módszerével" is. A méréssorozat eredméyeiből vojuk le egy tetszés szeriti A számot. Ekkor: δ i = (x - A) = xi - Ax i + A Képezzük az átlagtól való eltérés égyzetösszegét és ezt jelöljük S-sel. s = δ + δ δ = s = x - A x + A i= Vizsgáljuk meg, hogy A milye értéke mellett lesz s értéke miimális. Ekkor ds = 0 = - x i + A da i Redezve az egyeletet A = x i = x i= ami bizoyítja, hogy az x az a szám, amelyél külöbségek égyzetösszege miimális. E tulajdoság miatt az átlagot a legvalószíűbb értékek is evezik. II.. Véletle hibák becsléséek módszerei i= Ismeretes, hogy a mérési sorozatak az átlaggal törtét megadásakor a sorozatot jellemző iformáció tartalom egy részét elveszítjük. Azért, hogy a mérések eredméye az átlagérték mellett a legjellemzőbb iformációkat is tartalmazza, az átlagot - mit ez általába szokásos, - a következőképpe adjuk meg: x ± δ (.7) δ azt az iformációt tartalmazza amely megmutatja, hogy a mért adatok milye mértékbe szóródak az átlag körül. A gyakorlatba külöféle mérőszámokat alkalmazak a szóródás jellemzésére. Ezeket fogjuk az alábbiakba ismerteti. i i= i i= δ i

11 . Terjedelem. A terjedelem amit a méréstechika R betűvel jelöl a sorozat legagyobb tagja (x max ) és legkisebb tagja (x mi ) közötti távolság. R=x max -x mi A gyakorlatba gyakra em a terjedelmet, haem az L= x max - x illetve L = x-x mi értékeket szokás megadi. L és L ismeretébe az eredméy így írható:. Valószíű hiba. (P) + L x - L Néha szokás a szóródást egy olya P számmal jellemezi, amely által meghatározott x + P és x - P közötti itervallumba az összes mért érték fele esik. Ezt a P számot az irodalomba, - em túl szerecsése - valószíű hibáak szokták evezi. Az x ± P midig szűkebb itervallumot jellemez, mit az x ± L. 3. Átlagos abszolút eltérés A hibák abszolút értékeiek összegéből a következő képlettel határozható meg: E = δ i i= ahol δ i = x - x Az abszolút érték ige léyeges, mert e élkül az egyelet 0-val vola egyelő. 4. Szórás, vagy stadard eltérés. A gyakorlati méréstechika ezt a mérőszámot haszálja leggyakrabba mérési eredméyek szóródásáak jellemzésére. A szórás jele: s, defiíciója: s = δ i (.3) - i= Mivel δ i a égyzete szerepel, az átlagtól való eltérés előjele eltűik és a agyobb eltérések agyobb súllyal szerepelek. Ugyaazo mérési sorozatra ézve, s általába agyobb, mit E és P, de kisebb L-él. Az eredméyek x ± s (.4) alakba törtéő megadása tehát agyobb biztoságot ad, mit az x ± P, illetve x ± E alakú megadás, de szűkebb értelmű mit az x ± L alakú eredméy. Elmodottak természetese egy adott mérési sorozatra voatkozak. A méréselméletbe gyakra haszált a szóráségyzet (variacia), kifejezés ami értelemszerűe az

12 s = δ (.5) - i Ha >>, ami a méréssorozatok agy számát tekitve legtöbbször feáll, a (.3) összefüggés jó közelítéssel úgy írható fel, hogy s = ± δ (.6) ami em más mit az átlagtól vett eltérések égyzetéek középértéke. III. Áram és feszültség mérése Árammérési tartomáyok DC-elektrométerek 0 aa- A DC DMM 00 pa-0 A AC DMM A-0 A Elektromechikus árammérők 0 pa-00 A Sötök, mérőtrafók 0 ma-00 ka (Felsőhatár- disszipoiciós problémák) Feszültségmérési tartomáyok DC aovoltmérők DC DMM AC DMM Elektromechaikus Osztók, mérőtrafók 0V-kV 00V-kV V-kV 0V-MV V-MV Áram és feszültségmérés tárgykörébe tartozó jellemzők: - egyefeszültség, egyeáram -lieáris középérték - csúcsérték - effektívérték - pillaatérték - vektorkompoesek - frekveciaspektrum Zavarforrások: - külső villamos terek - külső mágeses terek - közös módusú jelek - belső offset - termikus zaj - termofeszültség

13 3 III.. Mérőhálózat legfőbb egységei: A zavaforrások figyelembevételére és hatásaiak kiküszöbölésére az áram és feszültségmérő hálózatot godosa kell tervezi: jelforrás modellezése: forrás mérővezeték műszer. ábra Z U I Z I ideális mérővezeték modelleése: U. ábra be ki 3. ábra valóságos mérővezeték modellezése: frekveciafüggő soros és párhuzamos impedaciák miatt a ki-és a bemeete mért feszültségek és áramok külöbözőek. z d z p z p mérőműszer modellezése: z sl 4. ábra Z a V Z V A árammérő voltmérő 5. ábra Ideális mérővezetékkel összekötve a forrást:

14 4 Z U Z a Z V V U m I Z I U A Im Um= mérhető feszültség 6. ábra U m = U Zv Z Z u v I m = I Z I ZI + Z A Zavarérzékeység: külső zavar behatolási helye:. mérővezeték. méredő objektum Külső zavar kiküszöbölése: a) mérőredszer elektrosztatikus és mágeses áryékolása b) zavarforrás elektrosztatikus és mágeses áryékolása Kapacitív, koduktív zavarok okozta áramok áryékolt mérővezetékkel kiküszöbölhetőek. Az áramok az áryékoláso keresztül a földbe folyak. A frekvecia övekedésével csökke az áryékolás hatása. Sodrott érpár - mágeses terek zavaróhatására érzéketle (idukált feszültségek kioltják egymást) Áryékolóképesség további javítása:

15 5 sodrott érpár védőáryékolás földelt áryékolás kettős áryékolás mágeses áryékolás (ferromágeses fólia) 7. ábra Gyakra a forrást is áryékoli kell. Pl: traszformátorok (mágeses zavarforrások) mágeses áryékolás. Kis jelszitek eseté: termofeszültség Külöböző ayagú és hőmérsékletű térek találkozásáál. (Találkozási potjába) Védekezés: azoos ayagok alkalmazása. Termosztátok alkalmazása III.. Áram- és feszültségmérő műszerek Elektromechaikus műszerek Alapfogalmak. kitérítőyomaték: A méredő villamosmeyiséggel aráyos.. visszatérítő yomaték: A kitérítő yomaték elle hat, a mozgórész yugalmi állapotát állítja vissza. 3. csillapító yomaték: A kitérítő és visszatérítő yomaték legőredszert hoz létre. Ezeket a legéseket kell csillapítai. - csillapítatla műszer többet leg - túlcsillapított műszer, lassa kúszik fel Álladó mágesű (Depzer) műszer Alapműszer: egyeáram mérése µa...0,05a tartomáyba. Működési elve az áram és a mágeses tér kölcsöhatásá alapul. Legőtekercs két oldalá két elletétes csavarmaetű rugó (hőtágulás kiküszöbölése) rugó:. visszatérítő yomaték. méredő áram továbbítása a tekercsbe. A kitérítő yomatékot a rugó méri.

16 6 8. ábra Ampermérő 9. ábra M k = F D D: erőpár karja F = B l N I M k =D B l N I = k I (Nm) >> α szögelfordulás rugó yomatéka: M r =c r α c r = rugóálladó M k = M r k I = C r α k α = I = K I I C r Árammérés tartomáya sötöléssel terjeszthető ki, akár 000 A-ig is. I R S I m R a A 0. ábra R s (I - I m ) = R a I m

17 7 R s = I m I-I m R a 50 A-ig házbaépíthető söt. Afölött sötszekréy (hőfejlődés miatt) Voltmérő: Legőtekerccsel elleállást kapcsoluk sorba. I = U R α = K I U = K U U R R I m U... U A U=I m Z a R. ábra R = U I m - R a 600 V-ig bővíthető méréshatár előtételleállással. Osztálypotosság 0, % Lieáris skála, kis fogyasztás Csillapítóyomaték: Alumíiumkeretbe keletkezett örvéyáramok csillapítaak. U i = d φ dt = B l D d α dα keret szögelfordulása dt Keretbe idukált feszültaég, keret elleállása R. i = BlD R dα dt M cs = F cs D F = BlN I

18 8 M cs = k cs dα dt A csillapítóyomaték aráyos a keret szögsebességével. Galvaométer Nagy érzékeységű, külöleges kostrukciójú Deper-műszer. Érzékeység - mekkora áram hatására fordul el a mérőtekercs. Kis áram hatására agy elmozdulás - agy érzékeység 0 pa -0 V felbotóképesség. Jellemzők: -spirálrugó helyett torziós szál -mutató helyett féysugár -alumíuum keret ics örvéyáram helyett Lez törvéy szeriti tekercs elmozdulást akadályozó U i. Elektrodiamikus műszer Egye - váltakozó (RMS) meyiségek mérése 30 ma...00 A ill V Depze-hez működési elvbe hasoló. A mágeses teret em egy álladó máges, haem egy állótekercs árama gerjeszti. Szerelési okokból az állótekercs két részre va osztva. ábra M = k B I l B = k' I a M k = k k' I l I a = K I l I a Légcsillapítás Wattmérő: K M = U R I cosϕ a

19 9 Váltakozómeységek mérése eseté: il = I l siω t i a I a si ( ωt - ϕ ) m = Ki = K I I siωt si( ωt - ϕ ) li a l a [ cos( - ) - cos ( + )] siαsiβ = α β α β siωt si ω - ϕ = ω ω ϕ ω ω ϕ = ϕ ω ϕ cos t - t + - cos t + t - m= K I I cos ϕ - KI I cos(ωt - ϕ ) [ ] ( t ) ( ) ( ) cos - cos( t - ) l a A legőtekercs tehetetleségi yomatéka miatt a második rész em hat. M = KI l cosϕ I a l a a mutató szögelfordulása az áram égyzetével aráyos >> égyzetes skála. Ameyibe az egyik tekercset feszültségtekercskét, a másik tekercset áramtekercskét haszáljuk: K α= U I a cosϕ= K p P ClR a mutató kitérése a teljesítméyel aráyos >> skála lieáris. Árammérő R e I l R l R a R I a 3. ábra legőtekercs árama max. 00 ma, állótekercs árama 5-0 A. Így csökkethető a legőtekercs súlya. α = K I I a

20 0 Voltmérő R l R a I a =I l =I U R e 4. ábra I a = I l = I cosϕ = M = K I I = U R M = K R U = K U α = K u U A skála aljá agyo potatla a leolvasás Lágyvasas műszerek Mágeses vozáso vagy mágeses taszításo alapul a működésük. Lapos tekercsű műszer működése Működése a mágeses vozáso alapul. A méredő áramot egy tekercsre kapcsoljuk, amelyek az áram hatására kialakul a mágeses tere. Ez a tér voza a tegelyre erősített lágyvas darabkát, és elfordul. Visszatérítő yomaték: rugó csillapítóyomaték: légkamrába mozgó dugó

21 5. ábra Kerek tekercses műszer taszítás elvé működik 6. ábra Állóvas a csévetesthez rögzítve, mozgóvas a tegelyhez. A mozgóvas elmozdulása közbe végzett elemi muka: dw = F dx dx = r dα F = dw r dα Nyomaték: M = F r = dw dα A tekercs eergiája: W = LI M = I dl dα lágyvasas műszerek általáos yomatékegyelete dl dα = K = á ll. megfelelő vas alak mellett. M = K I - égyzetes skála egye-és váltakozó (RMS) meyiségek mérése

22 Digitális multiméterek Az alapműszer: DVM potosság sebesség (beállási idő) felbotás érzékeység mitavétlezési idő DVM hibája Katalógusadat: h rdg mért értékre voatkoztatott relatív hiba xfs h rdg = h h = H fs fs x x rdg D h sz = 00% számlálási hiba N k N k - teljes szám értéke (kijelzés) D - bizoytala jegyek száma x fs méréshatárra votkozó hiba Pl: U m = U rdg = 5,5mV U fs = 0µV h rdg = ± 0.05 % h fs = ± 0,0 % katalógus D = méréshatárra voatkoztatva: h rdg = h U fs ± % U = 0,0 0µ V fs 5,5mV = 0,038 % számlálási: rdg h sz = % = ± 0,09 % összevot relatív hiba: h = ± 0,05 + 0, ,09 % = 0,07% Abszolút hiba: h H = U = 0,07 rdg 00% 00 5,5 4 V

23 3 DMM A/D átalakítóval az aalóg feszültséget digitális formába alakítják Kijelző Jelkodícioáló osztók S/H A/D Vezérlő U ref Billetyűzet 7. ábra Muktiméter = digitális voltmérő + jelkodícioálók + A/D Mit mérek a DMM-ek?. Egyefeszültség (DV). Váltakozófesz. (AV) 3. Egyeáram (DC) 4. Vált.áram (AC) 5. Elleállás (R) dc osztó ac Kijelző AC/DC osztó dc ADC Vezérlő C/V ac. U ref Billetyűzet AC/DC C/V R/V 8. ábra

24 4 IV. Teljesítméy és eergia mérése Egyeáramú teljesítméy: P = U I Sziuszos jelek eseté: látszólagos teljesítméy S = U I = p + Q hatásos teljesítméy P = U I cosϕ meddő teljesítméy Q = U I siϕ pillaatérték= p(t) = u(t) i(t) ϕ = u és i közötti fázisszög cos ϕ = teljesítméytéyező Többfázisú teljesítméy P = P k k= fázisok száma k= IV.. DC teljesítméy mérése Volt- és ampermérővel I A A R a R V R a R V R V R U U V I 9. ábra P = U I - U R v P = U I - I R a R v >>R R a <<R

25 5 IV.3. Eergia mérése Idukciós fogyasztásmérő 8. ábra 9. ábra Az egyik tekercs az áramtekercs a fogyasztóval sorbakapcsolva, a másik tekercs a feszültségtekercs, a fogyasztóval párhuzamosa kapcsolva. I - a hálózat árama, I - a feszültséggel aráyos áram. Visszatérítő yomaték: fékmáges M f = K, ahol a fordulatszám. Mk = c I Isiβ P = U I cosϕ h M k = k P Egyesúlyi helyzet: M k = M f k P h = K = áalladó P h A tárcsa egységyi idő alatt megtett fordulatszáma a villamos teljesítméyel aráyos. Fordulatszámláló beépítve.

26 6 V. Impedaciamérés Z = U I Ideális ohmos elleállás: Z = R A valóságos elleállás frekveciafüggő. Ha váltakozóáramo haszáljuk, figyelembe kell vei, hogy va iduktivitása és kapacitása. Igy a helyettesítő kép: R L S c p R p 3. ábra L S - elleállástekercs iduktivitása c p - szórt kapacitás R p - az elleállás sarkai között fellépő szivárgási elleállás Egyéb járulékos hibák: skieffektus - a frekvecia övekedésével a haszos keresztmetszet csökke, ezért az elleállás ő. A hatás MHz felett jeletkezik fokozotta. Kiküszöbölés: többerű hurokelleállás hőhatás - köryezeti, - átfolyó áram okozta. Kiküszöbölés: termosztát, hűtés. termofeszültség - az elleállás kivezetése és az elleálláshuzal éritkezési potjába keletkező feszültség. Kiküszöbölés: az egymáshoz csatlakozó ayagok helyes megválasztása.

27 7 V.. Aalóg elleállásmérés Volt-, ampermérővel I A A R a R V R a R V R V R U U V I Elleállásmérés közvetlemutatós ohmmérővel 3. ábra. Álladó áramot hajtuk és mérjük a feszültséget 33. ábra U x = I R X I = álladó U X aráyos R X - szel. Digitális műszerekbe alkalmazzák.. Feszültséggeerátoros feszültséggeerátor - szárazelem (pl. Deprez műszer) 34. ábra Soros ohmmérő

28 8 A soros ohmmérő árama: U U I = = R+ R R R X X + R A műszer kitérése: (A Deprez műszer skálaegyelete szerit) : α= k I = k U R R + R hiperbólikus skála R X = 0 eseté α max R X = eseté α = 0 A skála közepé a legpotosabb. X Elleállásmérés feszültségösszehasolítással 35. ábra Párhuzamos ohmmérő 36. ábra U N = I R N R X = R N (U X / U N ) U X = I R X Digitális multiméterekbe elleállásaráymérésre haszálják. Elleállásmérés áramösszehasolítással

29 9 37. ábra U = I X R X U = I N R N R X = R N (I N / I X ) V.. Nullmódszer Wheatstoe-híd Feszültségösszehasolítás módszere. Ha U X = U 3, akkor U 0 = ábra Kiegyelítés feltétele: U 0 R X = R + R R R = R R X R R R X = R X 3 3 R R 3 + R 3 = 0 U 0 mérése agyérzékeységű ullidikátorral törtéik. Egyeáramú hidak potossága függ: - ullidikátor érzékeysége - kiegyelítő elemek potossága - hőhatások, termofeszültségek

30 30 - kis elleállások eseté a bekötő vezetékek elleállása - agy elleállások eseté aszivárgóáramok Általába h<0.5%. Thomso híd 0 Ω alatti mérések eseté a bekötő vezetékek jeletős mérési hibákat okozhatak. Ezt küszöböli ki a belső híddal kiegészített Thomso-híd. R e 39. ábra - áramkorlátozó elleállás, R a hozzávezetések elleállása. ( X + ) = ( + ) R R R R R R R R + R R = R R + R R X RXR = R R R = R R 3 & R 3 3 Vagyis a fő- és a mellékhíd egyidejű kiegyelítése szükséges.

Villamos mérések. Analóg (mutatós) műszerek. Készítette: Füvesi Viktor doktorandusz

Villamos mérések. Analóg (mutatós) műszerek. Készítette: Füvesi Viktor doktorandusz Villamos mérések Analóg (mutatós) műszerek Készítette: Füvesi Viktor doktorandusz rodalom UrayVilmos Dr. Szabó Szilárd: Elektrotechnika o.61-79 1 Alapfogalmak Mutatós műszerek Legegyszerűbbek Közvetlenül

Részletesebben

Méréstani összefoglaló

Méréstani összefoglaló PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR FIZIKAI INTÉZET Méréstai összefoglaló (köryezettudomáyi szakos hallgatók laboratóriumi mérési gyakorlataihoz) Összeállította: Dr. Német Béla Pécs 2008 1 Bevezetés

Részletesebben

Az átlagra vonatkozó megbízhatósági intervallum (konfidencia intervallum)

Az átlagra vonatkozó megbízhatósági intervallum (konfidencia intervallum) Az átlagra voatkozó megbízhatósági itervallum (kofidecia itervallum) Határozzuk meg körül azt az itervallumot amibe előre meghatározott valószíűséggel esik a várható érték (µ). A várható értéket potosa

Részletesebben

A matematikai statisztika elemei

A matematikai statisztika elemei A matematikai statisztika elemei Mikó Teréz, dr. Szalkai Istvá szalkai@almos.ui-pao.hu Pao Egyetem, Veszprém 2014. március 23. 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 3 Bevezetés................................

Részletesebben

VII. A határozatlan esetek kiküszöbölése

VII. A határozatlan esetek kiküszöbölése A határozatla esetek kiküszöbölése 9 VII A határozatla esetek kiküszöbölése 7 A l Hospital szabály A véges övekedések tétele alapjá egy függvéy értékét egy potba közelíthetjük az köryezetébe felvett valamely

Részletesebben

Méréselmélet és mérőrendszerek

Méréselmélet és mérőrendszerek Méréselmélet és mérőrendszerek 6. ELŐADÁS KÉSZÍTETTE: DR. FÜVESI VIKTOR 2016. 10. Mai témáink o A hiba fogalma o Méréshatár és mérési tartomány M é r é s i h i b a o A hiba megadása o A hiba eredete o

Részletesebben

FELADATOK MÉRÉSELMÉLET tárgykörben. 1. Egy műszer osztálypontossága 2.5, a végkitérése 300 V. Mekkora a mérés abszolút hibája?

FELADATOK MÉRÉSELMÉLET tárgykörben. 1. Egy műszer osztálypontossága 2.5, a végkitérése 300 V. Mekkora a mérés abszolút hibája? FELADATOK MÉÉSELMÉLET tárgykörbe. Egy műszer osztálypotosság., végktérése 3 V. Mekkor mérés bszolút hbáj? H Op v / %,*3/ 7, V. A fet műszer V-ot mér. Mekkor mérés reltív hbáj? H h v % 6,% h 3. Egy mérés

Részletesebben

Fizika II. tantárgy 4. előadásának vázlata MÁGNESES INDUKCIÓ, VÁLTÓÁRAM, VÁLTÓÁRAMÚ HÁLÓZATOK 1. Mágneses indukció: Mozgási indukció

Fizika II. tantárgy 4. előadásának vázlata MÁGNESES INDUKCIÓ, VÁLTÓÁRAM, VÁLTÓÁRAMÚ HÁLÓZATOK 1. Mágneses indukció: Mozgási indukció Fizika. tatárgy 4. előadásáak vázlata MÁGNESES NDKÓ, VÁLÓÁAM, VÁLÓÁAMÚ HÁLÓAOK. Mágeses idukció: Mozgási idukció B v - Vezetőt elmozdítuk mágeses térbe B-re merőlegese, akkor a vezetőbe áram keletkezik,

Részletesebben

BIOMATEMATIKA ELŐADÁS

BIOMATEMATIKA ELŐADÁS BIOMATEMATIKA ELŐADÁS 10. A statisztika alapjai Debrecei Egyetem, 2015 Dr. Bérczes Attila, Bertók Csaád A diasor tartalma 1 Bevezetés 2 Statisztikai függvéyek Defiíció, empirikus várható érték Empirikus

Részletesebben

Matematikai statisztika

Matematikai statisztika Matematikai statisztika PROGRAMTERVEZŐ INFORMATIKUS alapszak, A szakiráy Arató Miklós Valószíűségelméleti és Statisztika Taszék Természettudomáyi Kar 2019. február 18. Arató Miklós (ELTE) Matematikai statisztika

Részletesebben

Méréselmélet és mérőrendszerek 2. ELŐADÁS (1. RÉSZ)

Méréselmélet és mérőrendszerek 2. ELŐADÁS (1. RÉSZ) Méréselmélet és mérőrendszerek 2. ELŐADÁS (1. RÉSZ) KÉSZÍTETTE: DR. FÜVESI VIKTOR 2016. 10. Mai témáink o A hiba fogalma o Méréshatár és mérési tartomány M é r é s i h i b a o A hiba megadása o A hiba

Részletesebben

A statisztikai vizsgálat tárgyát képező egyedek összességét statisztikai sokaságnak nevezzük.

A statisztikai vizsgálat tárgyát képező egyedek összességét statisztikai sokaságnak nevezzük. Statisztikai módszerek. BMEGEVGAT01 Készítette: Halász Gábor Budapesti Műszaki és Gazdaságtudomáyi Egyetem Gépészméröki Kar Hidrodiamikai Redszerek Taszék 1111, Budapest, Műegyetem rkp. 3. D ép. 334. Tel:

Részletesebben

Matematika B4 I. gyakorlat

Matematika B4 I. gyakorlat Matematika B4 I. gyakorlat 2006. február 16. 1. Egy-dimeziós adatredszerek Va valamilye adatredszer (számsorozat), amelyről szereték kiszámoli bizoyos dolgokat. Az egyes értékeket jelöljük z i -vel, a

Részletesebben

Átfolyó-rendszerű gázvízmelegítő teljesítményének és hatásfokának meghatározása Gazdaságossági számításokhoz

Átfolyó-rendszerű gázvízmelegítő teljesítményének és hatásfokának meghatározása Gazdaságossági számításokhoz Átfolyó-redszerű gázvízmelegítő teljesítméyéek és hatásfokáak meghatározása Gazdaságossági számításokhoz Szuyog Istvá 005 Készült az OTKA T-0464 kutatási projekt keretébe A Gázipari oktatási laboratórium

Részletesebben

V. Deriválható függvények

V. Deriválható függvények Deriválható függvéyek V Deriválható függvéyek 5 A derivált fogalmához vezető feladatok A sebesség értelmezése Legye az M egy egyees voalú egyeletes mozgást végző pot Ez azt jeleti, hogy a mozgás pályája

Részletesebben

2. Hatványsorok. A végtelen soroknál tanultuk, hogy az. végtelen sort adja: 1 + x + x x n +...

2. Hatványsorok. A végtelen soroknál tanultuk, hogy az. végtelen sort adja: 1 + x + x x n +... . Függvéysorok. Bevezetés és defiíciók A végtele sorokál taultuk, hogy az + x + x + + x +... végtele összeg x < eseté koverges. A feti végtele összegre úgy is godolhatuk, hogy végtele sok függvéyt aduk

Részletesebben

I. Függelék. A valószínűségszámítás alapjai. I.1. Alapfogalamak: A valószínűség fogalma: I.2. Valószínűségi változó.

I. Függelék. A valószínűségszámítás alapjai. I.1. Alapfogalamak: A valószínűség fogalma: I.2. Valószínűségi változó. I. Függelék A valószíűségszámítás alapjai I.1. Alapfogalamak: Véletle jeleség: létrejöttét befolyásoló összes téyezőt em ismerjük. Tömegjeleség: a jeleség adott feltételek mellett akárháyszor megismételhető.

Részletesebben

MÉRÉSI EREDMÉNYEK PONTOSSÁGA, A HIBASZÁMÍTÁS ELEMEI

MÉRÉSI EREDMÉNYEK PONTOSSÁGA, A HIBASZÁMÍTÁS ELEMEI MÉRÉSI EREDMÉYEK POTOSSÁGA, A HIBASZÁMÍTÁS ELEMEI. A mérési eredmény megadása A mérés során kapott értékek eltérnek a mérendő fizikai mennyiség valódi értékétől. Alapvetően kétféle mérési hibát különböztetünk

Részletesebben

A mérés. A mérés célja a mérendő mennyiség valódi értékének meghatározása. Ez a valóságban azt jelenti, hogy erre kell

A mérés. A mérés célja a mérendő mennyiség valódi értékének meghatározása. Ez a valóságban azt jelenti, hogy erre kell A mérés A mérés célja a mérendő mennyiség valódi értékének meghatározása. Ez a valóságban azt jelenti, hogy erre kell törekedni, minél közelebb kerülni a mérés során a valós mennyiség megismeréséhez. Mérési

Részletesebben

(A TÁMOP /2/A/KMR számú projekt keretében írt egyetemi jegyzetrészlet):

(A TÁMOP /2/A/KMR számú projekt keretében írt egyetemi jegyzetrészlet): A umerikus sorozatok fogalma, határértéke (A TÁMOP-4-8//A/KMR-9-8 számú projekt keretébe írt egyetemi jegyzetrészlet): Koverges és diverges sorozatok Defiíció: A természetes számoko értelmezett N R sorozatokak

Részletesebben

2. Az együttműködő villamosenergia-rendszer teljesítmény-egyensúlya

2. Az együttműködő villamosenergia-rendszer teljesítmény-egyensúlya II RÉZ 2 EJEZE 2 Az együttműködő vllamoseerga-redszer teljesítméy-egyesúlya 2 A frekveca és a hatásos teljesítméy között összefüggés A fogyasztó alredszerbe a fogyasztók hatásos wattos teljesítméyt lletve

Részletesebben

BIOSTATISZTIKA ÉS INFORMATIKA. Leíró statisztika

BIOSTATISZTIKA ÉS INFORMATIKA. Leíró statisztika BIOSTATISZTIKA ÉS INFORMATIKA Leíró statisztika Első közelítésbe a statisztikai tevékeységeket égy csoportba sorolhatjuk, de ezek között ics éles határ:. adatgyűjtés, 2. az adatok áttekithetővé tétele,

Részletesebben

PELTON TURBINA MÉRÉSE

PELTON TURBINA MÉRÉSE idrodiamikai Redszerek Taszék PELTON TURBINA MÉRÉSE 1. A mérés célja A mérés célja egy, a gyógyszer- és vegyiparba eergia visszayerés céljára haszálatos saválló jelleggörbéiek felvétele. A turbia jellemzői:

Részletesebben

Mérési hibák 2006.10.04. 1

Mérési hibák 2006.10.04. 1 Mérési hibák 2006.10.04. 1 Mérés jel- és rendszerelméleti modellje Mérési hibák_labor/2 Mérési hibák mérési hiba: a meghatározandó értékre a mérés során kapott eredmény és ideális értéke közötti különbség

Részletesebben

f (M (ξ)) M (f (ξ)) Bizonyítás: Megjegyezzük, hogy konvex függvényekre mindig létezik a ± ben

f (M (ξ)) M (f (ξ)) Bizonyítás: Megjegyezzük, hogy konvex függvényekre mindig létezik a ± ben Propositio 1 (Jese-egyelőtleség Ha f : kovex, akkor tetszőleges ξ változóra f (M (ξ M (f (ξ feltéve, hogy az egyelőtleségbe szereplő véges vagy végtele várható értékek létezek Bizoyítás: Megjegyezzük,

Részletesebben

Pályázat címe: Pályázati azonosító: Kedvezményezett: Szegedi Tudományegyetem Cím: 6720 Szeged, Dugonics tér 13. www.u-szeged.hu www.palyazat.gov.

Pályázat címe: Pályázati azonosító: Kedvezményezett: Szegedi Tudományegyetem Cím: 6720 Szeged, Dugonics tér 13. www.u-szeged.hu www.palyazat.gov. Pályázat címe: Új geerációs sorttudomáyi kézés és tartalomfejlesztés, hazai és emzetközi hálózatfejlesztés és társadalmasítás a Szegedi Tudomáyegyeteme Pályázati azoosító: TÁMOP-4...E-5//KONV-05-000 Sortstatisztika

Részletesebben

BAGME11NNF Munkavédelmi mérnökasszisztens Galla Jánosné, 2011.

BAGME11NNF Munkavédelmi mérnökasszisztens Galla Jánosné, 2011. BAGME11NNF Munkavédelmi mérnökasszisztens Galla Jánosné, 2011. 1 Mérési hibák súlya és szerepe a mérési eredményben A mérési hibák csoportosítása A hiba rendűsége Mérési bizonytalanság Standard és kiterjesztett

Részletesebben

1. A radioaktivitás statisztikus jellege

1. A radioaktivitás statisztikus jellege A radioaktivitás időfüggése 1. A radioaktivitás statisztikus jellege Va N darab azoos radioaktív atomuk, melyekek az atommagja spotá átalakulásra képes. tegyük fel, hogy ezek em bomlaak tovább. Ekkor a

Részletesebben

Mérés és adatgyűjtés

Mérés és adatgyűjtés Mérés és adatgyűjtés 4. óra - levelező Mingesz Róbert Szegedi Tudományegyetem 2011. március 18. MA lev - 4. óra Verzió: 1.3 Utolsó frissítés: 2011. május 15. 1/51 Tartalom I 1 A/D konverterek alkalmazása

Részletesebben

SOROK Feladatok és megoldások 1. Numerikus sorok

SOROK Feladatok és megoldások 1. Numerikus sorok SOROK Feladatok és megoldások. Numerikus sorok I. Határozza meg az alábbi, mértai sorra visszavezethető sorok esetébe az S -edik részletösszeget és a sor S összegét! )...... k 5 5 5 5 )...... 5 5 5 5 )......

Részletesebben

Villamosságtan. Dr. Radács László főiskolai docens A3 épület, II. emelet, 7. ajtó Telefon: 12-13 elkrad@uni-miskolc.hu www.uni-miskolc.

Villamosságtan. Dr. Radács László főiskolai docens A3 épület, II. emelet, 7. ajtó Telefon: 12-13 elkrad@uni-miskolc.hu www.uni-miskolc. Vllamosságtan Dr. adács László főskola docens A3 épület,. emelet, 7. ajtó Telefon: -3 e-mal: Honlap: elkrad@un-mskolc.hu www.un-mskolc.hu/~elkrad Ajánlott rodalom Demeter Károlyné - Dén Gábor Szekér Károly

Részletesebben

biometria III. foglalkozás előadó: Prof. Dr. Rajkó Róbert Hipotézisvizsgálat

biometria III. foglalkozás előadó: Prof. Dr. Rajkó Róbert Hipotézisvizsgálat Kísérlettervezés - biometria III. foglalkozás előadó: Prof. Dr. Rajkó Róbert u-próba Feltétel: egy ormális eloszlású sokaság σ variaciájáak számszerű értéke ismert. Hipotézis: a sokaság µ várható értéke

Részletesebben

Statisztika 1. zárthelyi dolgozat március 21.

Statisztika 1. zárthelyi dolgozat március 21. Statisztika 1 zárthelyi dolgozat 011 március 1 1 Legye X = X 1,, X 00 függetle mita b paraméterű Poisso-eloszlásból b > 0 Legye T 1 X = X 1+X ++X 100, T 100 X = X 1+X ++X 00 00 a Milye a számra igaz, hogy

Részletesebben

A kommutáció elve. Gyűrűs tekercselésű forgórész. Gyűrűs tekercselésű kommutátoros forgórész

A kommutáció elve. Gyűrűs tekercselésű forgórész. Gyűrűs tekercselésű kommutátoros forgórész Egyeáramú gépek 008 É É É + Φp + Φp + Φp - - - D D D A kommutáció elve Gyűrűs tekercselésű forgórész Gyűrűs tekercselésű kommutátoros forgórész 1 Egyeáramú gép forgórésze a) b) A feszültség időbeli változása

Részletesebben

A biostatisztika alapfogalmai, konfidenciaintervallum. Dr. Boda Krisztina PhD SZTE ÁOK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet

A biostatisztika alapfogalmai, konfidenciaintervallum. Dr. Boda Krisztina PhD SZTE ÁOK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet A biostatisztika alapfogalmai, kofideciaitervallum Dr. Boda Krisztia PhD SZTE ÁOK Orvosi Fizikai és Orvosi Iformatikai Itézet Mitavétel ormális eloszlásból http://www.ruf.rice.edu/~lae/stat_sim/idex.html

Részletesebben

Statisztika. Eloszlásjellemzők

Statisztika. Eloszlásjellemzők Statsztka Eloszlásjellemzők Statsztka adatok elemzése A sokaság jellemzése középértékekkel A sokaság jellemzéséek szempotja A sokaság jellemzéséek szempotja: A sokaság tpkus értékéek meghatározása. Az

Részletesebben

Populáció nagyságának felmérése, becslése

Populáció nagyságának felmérése, becslése http:/zeus.yf.hu/~szept/kuzusok.htm Populáció agyságáak felméése, becslése Becsült paaméteek: N- az adott populáció teljes agysága (egyed, pá, stb) D- dezitás (sűűség), egységyi felülete/téfogata számított

Részletesebben

24. tétel A valószínűségszámítás elemei. A valószínűség kiszámításának kombinatorikus modellje.

24. tétel A valószínűségszámítás elemei. A valószínűség kiszámításának kombinatorikus modellje. 24. tétel valószíűségszámítás elemei. valószíűség kiszámításáak kombiatorikus modellje. GYORISÁG ÉS VLÓSZÍŰSÉG meyibe az egyes adatok a sokaságo belüli részaráyát adjuk meg (törtbe vagy százalékba), akkor

Részletesebben

Villamos gépek tantárgy tételei

Villamos gépek tantárgy tételei Villamos gépek tatárgy tételei 7. tétel Mi a szerepe az áram- és feszültségváltókak? Hogya kapcsolódak a hálózathoz, milye előírások voatkozak a biztoságos üzemeltetésükre, kiválasztásukál milye adatot

Részletesebben

Ingatlanfinanszírozás és befektetés

Ingatlanfinanszírozás és befektetés Nyugat-Magyarországi Egyetem Geoiformatikai Kar Igatlameedzser 8000 Székesfehérvár, Pirosalma u. 1-3. Szakiráyú Továbbképzési Szak Igatlafiaszírozás és befektetés 2. Gazdasági matematikai alapok Szerzı:

Részletesebben

A mérések általános és alapvető metrológiai fogalmai és definíciói. Mérések, mérési eredmények, mérési bizonytalanság. mérés. mérési elv

A mérések általános és alapvető metrológiai fogalmai és definíciói. Mérések, mérési eredmények, mérési bizonytalanság. mérés. mérési elv Mérések, mérési eredmények, mérési bizonytalanság A mérések általános és alapvető metrológiai fogalmai és definíciói mérés Műveletek összessége, amelyek célja egy mennyiség értékének meghatározása. mérési

Részletesebben

Reakciómechanizmusok leírása. Paraméterek. Reakciókinetikai bizonytalanságanalízis. Bizonytalanságanalízis

Reakciómechanizmusok leírása. Paraméterek. Reakciókinetikai bizonytalanságanalízis. Bizonytalanságanalízis Megbízható kémiai modellek kifejlesztése sok mérési adat egyidejő feldolgozása alajá uráyi amás www.turayi.eu ELE Kémiai Itézet Reakciókietikai Laboratórium Eddig dolgoztak eze a témá: (témavezetık: uráyi

Részletesebben

ÖSSZEFÜGGÉSVIZSGÁLAT, PARAMÉTERBECSLÉS

ÖSSZEFÜGGÉSVIZSGÁLAT, PARAMÉTERBECSLÉS ÖSSZEFÜGGÉSVIZSGÁLAT, PARAMÉTERBECSLÉS Összefüggésvizsgálat, paraméterbecslés A kísérletek sorá a redszer állapotát ellemző paraméterek kapcsolatát vizsgáluk. A yert adatok alapá felállítuk a redszer matematikai

Részletesebben

ORVOSI STATISZTIKA. Az orvosi statisztika helye. Egyéb példák. Példa: test hőmérséklet. Lehet kérdés? Statisztika. Élettan Anatómia Kémia. Kérdések!

ORVOSI STATISZTIKA. Az orvosi statisztika helye. Egyéb példák. Példa: test hőmérséklet. Lehet kérdés? Statisztika. Élettan Anatómia Kémia. Kérdések! ORVOSI STATISZTIKA Az orvos statsztka helye Életta Aatóma Kéma Lehet kérdés?? Statsztka! Az orvos dötéseket hoz! Mkor jó egy dötés? Meyre helyes egy dötés? Mekkora a tévedés lehetősége? Példa: test hőmérséklet

Részletesebben

7. el adás Becslések és minta elemszámok. 7-1. fejezet Áttekintés

7. el adás Becslések és minta elemszámok. 7-1. fejezet Áttekintés 7. el adás Becslések és mita elemszámok 7-1. fejezet Áttekités 7-1 Áttekités 7- A populáció aráy becslése 7-3 A populáció átlag becslése: σismert 7-4 A populáció átlag becslése: σem ismert 7-5 A populáció

Részletesebben

ALGEBRA. egyenlet megoldásait, ha tudjuk, hogy egész számok, továbbá p + q = 198.

ALGEBRA. egyenlet megoldásait, ha tudjuk, hogy egész számok, továbbá p + q = 198. ALGEBRA MÁSODFOKÚ POLINOMOK. Határozzuk meg az + p + q = 0 egyelet megoldásait, ha tudjuk, hogy egész számok, továbbá p + q = 98.. Határozzuk meg az összes olya pozitív egész p és q számot, amelyre az

Részletesebben

Diszkrét matematika II., 3. előadás. Komplex számok

Diszkrét matematika II., 3. előadás. Komplex számok 1 Diszkrét matematika II., 3. előadás Komplex számok Dr. Takách Géza NyME FMK Iformatikai Itézet takach@if.yme.hu http://if.yme.hu/ takach/ 2007. február 22. Komplex számok Szereték kibővítei a valós számtestet,

Részletesebben

Izolált rendszer falai: sem munkavégzés, sem a rendszer állapotának munkavégzés nélküli megváltoztatása nem lehetséges.

Izolált rendszer falai: sem munkavégzés, sem a rendszer állapotának munkavégzés nélküli megváltoztatása nem lehetséges. ERMODINMIK I. FÉELE els eergia: megmaraó meyiség egy izolált reszerbe (eergiamegmaraás törvéye) mikroszkóikus kifejezését láttuk Izolált reszer falai: sem mukavégzés sem a reszer állaotáak mukavégzés élküli

Részletesebben

KÜLSŐGERJESZTÉSŰ EGYENÁRAMÚ MOTOR MECHANIKAI JELLEGGÖRBÉJÉNEK FELVÉTELE

KÜLSŐGERJESZTÉSŰ EGYENÁRAMÚ MOTOR MECHANIKAI JELLEGGÖRBÉJÉNEK FELVÉTELE KÜLSŐGERJESZTÉSŰ EGYENÁRAÚ OTOR ECHANIKAI JELLEGGÖRBÉJÉNEK FELVÉTELE A mérés célja: az egyik leggyakraa alkalmazott egyeáramú géptípus =f() jelleggöréiek megismerése és méréssel törtéő felvétele: A felkészüléshez

Részletesebben

Innen. 2. Az. s n = 1 + q + q 2 + + q n 1 = 1 qn. és q n 0 akkor és csak akkor, ha q < 1. a a n végtelen sor konvergenciáján nem változtat az, ha

Innen. 2. Az. s n = 1 + q + q 2 + + q n 1 = 1 qn. és q n 0 akkor és csak akkor, ha q < 1. a a n végtelen sor konvergenciáján nem változtat az, ha . Végtele sorok. Bevezetés és defiíciók Bevezetéskét próbáljuk meg az 4... végtele összegek értelmet adi. Mivel végtele sokszor em tuduk összeadi, emiatt csak az első tagot adjuk össze: legye s = 4 8 =,

Részletesebben

képzetes t. z = a + bj valós t. a = Rez 5.2. Műveletek algebrai alakban megadott komplex számokkal

képzetes t. z = a + bj valós t. a = Rez 5.2. Műveletek algebrai alakban megadott komplex számokkal 5. Komplex számok 5.1. Bevezetés Taulmáyaik sorá többször volt szükség az addig haszált számfogalom kiterjesztésére. Először csak természetes számokat ismertük, később haszáli kezdtük a törteket, illetve

Részletesebben

Szemmegoszlási jellemzők

Szemmegoszlási jellemzők Szemmegoszlási jellemzők Németül: Agolul: Charakteristike er Korgrößeverteilug Characteristics of particle size istributio Fraciául: Caractéristique e compositio graulométrique Kutatási, fejlesztési és

Részletesebben

A szórások vizsgálata. Az F-próba. A döntés. Az F-próba szabadsági fokai

A szórások vizsgálata. Az F-próba. A döntés. Az F-próba szabadsági fokai 05..04. szórások vizsgálata z F-próba Hogya foguk hozzá? Nullhipotézis: a két szórás azoos, az eltérés véletle (mitavétel). ullhipotézishez tartozik egy ú. F-eloszlás. Szabadsági fokok: számláló: - evező:

Részletesebben

Ajánlott irodalom: Uray Vilmos Dr. Szabó Szilárd: Elektrotechnika. Előadó: Szabó Norbert mérnöktanár

Ajánlott irodalom: Uray Vilmos Dr. Szabó Szilárd: Elektrotechnika. Előadó: Szabó Norbert mérnöktanár Villamos alaplaboratórium GEVEE506B(L), GEVEE006B(L) Ajánlott irodalom: Uray Vilmos Dr. Szabó Szilárd: Elektrotechnika Előadó: Szabó Norbert mérnöktanár http://www.uni-miskolc.hu/~elkszabo/ Mérés Információszerzés,

Részletesebben

A statisztika részei. Példa:

A statisztika részei. Példa: STATISZTIKA Miért tauljuk statisztikát? Mire haszálhatjuk? Szakirodalom értő és kritikus olvasásához Mit állít egyáltalá a cikk? Korrektek-e a megállaítások? Vizsgálatok (kísérletek és felmérések) tervezéséhez,

Részletesebben

Mérés szerepe a mérnöki tudományokban Mértékegységrendszerek. Dr. Berta Miklós Fizika és Kémia Tanszék Széchenyi István Egyetem

Mérés szerepe a mérnöki tudományokban Mértékegységrendszerek. Dr. Berta Miklós Fizika és Kémia Tanszék Széchenyi István Egyetem Mérés szerepe a mérnöki tudományokban Mértékegységrendszerek Dr. Berta Miklós Fizika és Kémia Tanszék Széchenyi István Egyetem Alapinformációk a tantárgyról a tárgy oktatója: Dr. Berta Miklós Fizika és

Részletesebben

18. Differenciálszámítás

18. Differenciálszámítás 8. Differeciálszámítás I. Elméleti összefoglaló Függvéy határértéke Defiíció: Az köryezetei az ] ε, ε[ + yílt itervallumok, ahol ε > tetszőleges. Defiíció: Az f függvéyek az véges helye vett határértéke

Részletesebben

Cserjésné Sutyák Ágnes *, Szilágyiné Biró Andrea ** ismerete mellett több kísérleti és empirikus képletet fel-

Cserjésné Sutyák Ágnes *, Szilágyiné Biró Andrea ** ismerete mellett több kísérleti és empirikus képletet fel- ACÉLOK KÉMIAI LITY OF STEELS THROUGH Cserjésé Sutyák Áges *, Szilágyié Biró Adrea ** beig s s 1. E kutatás célja, hogy képet meghatározásáak kísérleti és számítási móiek tosságáról, és ezzel felfedjük

Részletesebben

Számítási feladatok megoldással a 6. fejezethez

Számítási feladatok megoldással a 6. fejezethez Számítási feladatok megoldással a 6. fejezethez. Egy szinuszosan változó áram a polaritás váltás után μs múlva éri el első maximumát. Mekkora az áram frekvenciája? T = 4 t = 4 = 4ms 6 f = = =,5 Hz = 5

Részletesebben

Ohm törvénye. A mérés célkitűzései: Ohm törvényének igazolása mérésekkel.

Ohm törvénye. A mérés célkitűzései: Ohm törvényének igazolása mérésekkel. A mérés célkitűzései: Ohm törvényének igazolása mérésekkel. Eszközszükséglet: Elektromos áramkör készlet (kapcsolótábla, áramköri elemek) Digitális multiméter Vezetékek, krokodilcsipeszek Tanulói tápegység

Részletesebben

1. Milyen módszerrel ábrázolhatók a váltakozó mennyiségek, és melyiknek mi az előnye?

1. Milyen módszerrel ábrázolhatók a váltakozó mennyiségek, és melyiknek mi az előnye? .. Ellenőrző kérdések megoldásai Elméleti kérdések. Milyen módszerrel ábrázolhatók a váltakozó mennyiségek, és melyiknek mi az előnye? Az ábrázolás történhet vonaldiagramban. Előnye, hogy szemléletes.

Részletesebben

Méréstechnika. Rezgésmérés. Készítette: Ángyán Béla. Iszak Gábor. Seidl Áron. Veszprém. [Ide írhatja a szöveget] oldal 1

Méréstechnika. Rezgésmérés. Készítette: Ángyán Béla. Iszak Gábor. Seidl Áron. Veszprém. [Ide írhatja a szöveget] oldal 1 Méréstechnika Rezgésmérés Készítette: Ángyán Béla Iszak Gábor Seidl Áron Veszprém 2014 [Ide írhatja a szöveget] oldal 1 A rezgésekkel kapcsolatos alapfogalmak A rezgés a Magyar Értelmező Szótár megfogalmazása

Részletesebben

3. MINTAFELADATSOR EMELT SZINT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

3. MINTAFELADATSOR EMELT SZINT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Oktatáskutató és Fejlesztő Itézet TÁMOP-3.1.1-11/1-01-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordiáció) II. szakasz MATEMATIKA 3. MINTAFELADATSOR EMELT SZINT 015 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Oktatáskutató

Részletesebben

1. Adatok közelítése. Bevezetés. 1-1 A közelítő függvény

1. Adatok közelítése. Bevezetés. 1-1 A közelítő függvény Palácz Béla - Soft Computig - 11-1. Adatok közelítése 1. Adatok közelítése Bevezetés A természettudomáyos feladatok megoldásához, a vizsgált jeleségek, folyamatok főbb jellemzői közötti összefüggések ismeretére,

Részletesebben

Debreceni Egyetem, Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kar. Feladatok a Gazdasági matematika I. tárgy gyakorlataihoz. Halmazelmélet

Debreceni Egyetem, Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kar. Feladatok a Gazdasági matematika I. tárgy gyakorlataihoz. Halmazelmélet Debrecei Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudomáyi Kar Feladatok a Gazdasági matematika I. tárgy gyakorlataihoz a megoldásra feltétleül ajálott feladatokat jelöli e feladatokat a félév végére megoldottak

Részletesebben

Házi Feladat. Méréstechnika 1-3.

Házi Feladat. Méréstechnika 1-3. Házi Feladat Méréstechnika 1-3. Tantárgy: Méréstechnika Tanár neve: Tényi V. Gusztáv Készítette: Fazekas István AKYBRR 45. csoport 2010-09-18 1/1. Ismertesse a villamos jelek felosztását, és az egyes csoportokban

Részletesebben

VÁLTAKOZÓ ÁRAMÚ KÖRÖK

VÁLTAKOZÓ ÁRAMÚ KÖRÖK Számítsuk ki a 80 mh induktivitású ideális tekercs reaktanciáját az 50 Hz, 80 Hz, 300 Hz, 800 Hz, 1200 Hz és 1,6 khz frekvenciájú feszültséggel táplált hálózatban! Sorosan kapcsolt C = 700 nf, L=600 mh,

Részletesebben

Populáció. Történet. Adatok. Minta. A matematikai statisztika tárgya. Valószínűségszámítás és statisztika előadás info. BSC/B-C szakosoknak

Populáció. Történet. Adatok. Minta. A matematikai statisztika tárgya. Valószínűségszámítás és statisztika előadás info. BSC/B-C szakosoknak Valószíűségszámítás és statisztika előadás ifo. BSC/B-C szakosokak 6. előadás október 16. A matematikai statisztika tárgya Következtetések levoása adatok alapjá Ipari termelés Mezőgazdaság Szociológia

Részletesebben

33 522 04 1000 00 00 Villanyszerelő 4 Villanyszerelő 4 33 522 04 0100 21 01 Kábelszerelő Villanyszerelő 4

33 522 04 1000 00 00 Villanyszerelő 4 Villanyszerelő 4 33 522 04 0100 21 01 Kábelszerelő Villanyszerelő 4 A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Stabilitás Irányítástechnika PE MI_BSc 1

Stabilitás Irányítástechnika PE MI_BSc 1 Stabilitás 2008.03.4. Stabilitás egyszerűsített szemlélet példa zavarás utá a magára hagyott redszer visszatér a yugalmi állapotába kvázistacioárius állapotba kerül végtelebe tart alapjelváltás Stabilitás/2

Részletesebben

MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306

MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306 Budaesti Műszaki és Gazdaságtudomáyi Egyetem Elektroikus Eszközök Taszéke MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306 Félvezető fizikai alaok htt://www.eet.bme.hu/~oe/miel/hu/03-felvez-fiz.tx htt://www.eet.bme.hu Budaesti

Részletesebben

Statisztika 1. zárthelyi dolgozat március 18.

Statisztika 1. zárthelyi dolgozat március 18. Statisztika. zárthelyi dolgozat 009. március 8.. Ismeretle m várható értékű, szórású ormális eloszlásból a következő hatelemű mitát kaptuk:, 48 3, 3, 83 0,, 3, 97 a) Számítsuk ki a mitaközepet és a tapasztalati

Részletesebben

3. SOROZATOK. ( n N) a n+1 < a n. Egy sorozatot (szigorúan) monotonnak mondunk, ha (szigorúan) monoton növekvő vagy csökkenő.

3. SOROZATOK. ( n N) a n+1 < a n. Egy sorozatot (szigorúan) monotonnak mondunk, ha (szigorúan) monoton növekvő vagy csökkenő. 3. SOROZATOK 3. Sorozatok korlátossága, mootoitása, kovergeciája Defiíció. Egy f : N R függvéyt valós szám)sorozatak evezük. Ha A egy adott halmaz és f : N A, akkor f-et A-beli értékű) sorozatak evezzük.

Részletesebben

8.1. A rezgések szétcsatolása harmonikus közelítésben. Normálrezgések. = =q n és legyen itt a potenciál nulla. q i j. szimmetrikus. q k.

8.1. A rezgések szétcsatolása harmonikus közelítésben. Normálrezgések. = =q n és legyen itt a potenciál nulla. q i j. szimmetrikus. q k. 8. KIS REZGÉSEK STABIL EGYENSÚLYI HELYZET KÖRÜL 8.. A rezgések szétcsatolása harmoikus közelítésbe. Normálrezgések Egyesúlyi helyzet: olya helyzet, amelybe belehelyezve a redszert (ulla kezdősebességgel),

Részletesebben

Zavar (confounding): akkor lép fel egy kísérletben, ha a kísérletet végző nem tudja megkülönböztetni az egyes faktorokat.

Zavar (confounding): akkor lép fel egy kísérletben, ha a kísérletet végző nem tudja megkülönböztetni az egyes faktorokat. Zavar és mita Zavar (cofoudig): akkor lép fel egy kísérletbe, ha a kísérletet végző em tudja megkülöbözteti az egyes faktorokat. Zavar és mita Zavar (cofoudig): akkor lép fel egy kísérletbe, ha a kísérletet

Részletesebben

Statisztika I. 4. előadás. Előadó: Dr. Ertsey Imre

Statisztika I. 4. előadás. Előadó: Dr. Ertsey Imre Statsztka I. 4. előadás Előadó: Dr. Ertsey Imre KÖZÉPÉRTÉKEK A statsztka sor általáos jellemzésére szolgálak, a statsztka sokaságot egy számmal jellemzk. Számított középértékek: matematka számítás eredméyekét

Részletesebben

1 k < n(1 + log n) C 1n log n, d n. (1 1 r k + 1 ) = 1. = 0 és lim. lim n. f(n) < C 3

1 k < n(1 + log n) C 1n log n, d n. (1 1 r k + 1 ) = 1. = 0 és lim. lim n. f(n) < C 3 Dr. Tóth László, Fejezetek az elemi számelméletből és az algebrából (PTE TTK, 200) Számelméleti függvéyek Számelméleti függvéyek értékeire voatkozó becslések A τ() = d, σ() = d d és φ() (Euler-függvéy)

Részletesebben

Kutatói pályára felkészítı modul

Kutatói pályára felkészítı modul Kutatói pályára felkészítı modul Kutatói pályára felkészítı kutatási ismeretek modul Tudomáyos kutatási alapayag feldolgozása, elemzési ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI

Részletesebben

6 A teljesítményelektronikai kapcsolások modellezése

6 A teljesítményelektronikai kapcsolások modellezése 6 A teljesítméyelektroikai kapcsolások modellezése A teljesítméyelektroikai beredezések vagy már ömagukba egy bizoyos szabályzott redszert alkotak, vagy egy agyobb szabályozott redszer részét képezik.

Részletesebben

Matematika I. 9. előadás

Matematika I. 9. előadás Matematika I. 9. előadás Valós számsorozat kovergeciája +-hez ill. --hez divergáló sorozatok A határérték és a műveletek kapcsolata Valós számsorozatok mootoitása, korlátossága Komplex számsorozatok kovergeciája

Részletesebben

Egy lehetséges tételsor megoldásokkal

Egy lehetséges tételsor megoldásokkal Egy lehetséges tételsor megoldásokkal A vizsgatétel I része a IX és X osztályos ayagot öleli fel, 6 külöböző fejezetből vett feladatból áll, összese potot ér A közzétett tétel-variások és az előző évekbe

Részletesebben

3.1. A Poisson-eloszlás

3.1. A Poisson-eloszlás Harmadik fejezet Nevezetes valószíűségi változók Valamely valószíűségi változóhoz kapcsolódó kérdésekre akkor tuduk potos választ adi, ha a változó eloszlása ismert, vagy megközelítőleg ismert. Ebbe a

Részletesebben

= λ valós megoldása van.

= λ valós megoldása van. Másodredű álladó együtthatós lieáris differeciálegyelet. Általáos alakja: y + a y + by= q Ha q = 0 Ha q 0 akkor homogé lieárisak evezzük. akkor ihomogé lieárisak evezzük. A jobb oldalo lévő q függvéyt

Részletesebben

Kalkulus II., második házi feladat

Kalkulus II., második házi feladat Uger Tamás Istvá FTDYJ Név: Uger Tamás Istvá Neptu: FTDYJ Web: http://maxwellszehu/~ugert Kalkulus II, második házi feladat pot) Koverges? Abszolút koverges? ) l A feladat teljese yilvávalóa arra kívácsi,

Részletesebben

Komplex számok (el adásvázlat, 2008. február 12.) Maróti Miklós

Komplex számok (el adásvázlat, 2008. február 12.) Maróti Miklós Komplex számok el adásvázlat, 008. február 1. Maróti Miklós Eek az el adásak a megértéséhez a következ fogalmakat kell tudi: test, test additív és multiplikatív csoportja, valós számok és tulajdoságaik.

Részletesebben

2. fejezet. Számsorozatok, számsorok

2. fejezet. Számsorozatok, számsorok . fejezet Számsorozatok, számsorok .. Számsorozatok és számsorok... Számsorozat megadása, határértéke Írjuk fel képlettel az alábbi sorozatok -dik elemét! mooto, korlátos, illetve koverges-e! Vizsgáljuk

Részletesebben

1. feladat R 1 = 2 W R 2 = 3 W R 3 = 5 W R t1 = 10 W R t2 = 20 W U 1 =200 V U 2 =150 V. Megoldás. R t1 R 3 R 1. R t2 R 2

1. feladat R 1 = 2 W R 2 = 3 W R 3 = 5 W R t1 = 10 W R t2 = 20 W U 1 =200 V U 2 =150 V. Megoldás. R t1 R 3 R 1. R t2 R 2 1. feladat = 2 W R 2 = 3 W R 3 = 5 W R t1 = 10 W R t2 = 20 W U 1 =200 V U 2 =150 V U 1 R 2 R 3 R t1 R t2 U 2 R 2 a. Számítsd ki az R t1 és R t2 ellenállásokon a feszültségeket! b. Mekkora legyen az U 2

Részletesebben

Függvényhatárérték-számítás

Függvényhatárérték-számítás Függvéyhatárérték-számítás I Függvéyek véges helye vett véges határértéke I itervallumo, ha va olya k valós szám, melyre az I itervallumo, ha va olya K valós szám, melyre I itervallumo, ha alulról és felülről

Részletesebben

Matematikai játékok. Svetoslav Bilchev, Emiliya Velikova

Matematikai játékok. Svetoslav Bilchev, Emiliya Velikova Matematikai játékok Svetoslav Bilchev, Emiliya Velikova 1. rész Matematikai tréfák A következő matematikai játékokba matematikai tréfákba a végső eredméy a játék kiidulási feltételeitől függ, és em a játékosok

Részletesebben

Optika. sin. A beeső fénysugár, a beesési merőleges és a visszavert, illetve a megtört fénysugár egy síkban van.

Optika. sin. A beeső fénysugár, a beesési merőleges és a visszavert, illetve a megtört fénysugár egy síkban van. Optika Mi a féy? Látható elektromágeses sugárzás. Geometriai optika (modell) Féysugár: ige vékoy párhuzamos féyyaláb Ezt a modellt haszálva az optikai jeleségek széles köréek magyarázata egyszerű geometriai

Részletesebben

? közgazdasági statisztika

? közgazdasági statisztika Valószíűségszámítás és a statsztka Valószíűség számítás Matematka statsztka Alkalmazott statsztka? közgazdaság statsztka épesség statsztka orvos statsztka Stb. Példa: vércsoportok Az eloszlás A AB B Elem

Részletesebben

SZÁMELMÉLET. Vasile Berinde, Filippo Spagnolo

SZÁMELMÉLET. Vasile Berinde, Filippo Spagnolo SZÁMELMÉLET Vasile Beride, Filippo Spagolo A számelmélet a matematika egyik legrégibb ága, és az egyik legagyobb is egybe Eek a fejezetek az a célja, hogy egy elemi bevezetést yújtso az első szite lévő

Részletesebben

A NEMZETKÖZI MÉRTÉKEGYSÉG-RENDSZER (AZ SI)

A NEMZETKÖZI MÉRTÉKEGYSÉG-RENDSZER (AZ SI) A NEMZETKÖZI MÉRTÉKEGYSÉG-RENDSZER (AZ SI) A Nemzetközi Mértékegység-rendszer bevezetését, az erre épült törvényes mértékegységeket hazánkban a mérésügyről szóló 1991. évi XLV. törvény szabályozza. Az

Részletesebben

L/10 L/0 L/0. MÉRŐMŰSZEREK Sorolható analóg voltmérők. Sorolható analóg ampermérők közvetlen áramméréshez V1 UL94 V1 UL94. Sorolható mérőműszerek

L/10 L/0 L/0. MÉRŐMŰSZEREK Sorolható analóg voltmérők. Sorolható analóg ampermérők közvetlen áramméréshez V1 UL94 V1 UL94. Sorolható mérőműszerek ÉRŐŰSZEREK Sorolható analóg voltmérők Sorolható mérőműszerek 5 V IP 4 5..4 C / 1 1 CVS-25-25 V 1,5 % V C CVS-1-1 V 1,5 % CVS-45-45 V 1,5 % DCVS-1 V DC -1 V 1,5 % DCVS-25-25 V 1,5 % V 1 4 REEVT STDRD E

Részletesebben

(d) x 6 3x 2 2 = 0, (e) x + x 2 = 1 x, (f) 2x x 1 = 8, 2(x 1) a 1

(d) x 6 3x 2 2 = 0, (e) x + x 2 = 1 x, (f) 2x x 1 = 8, 2(x 1) a 1 . Bevezető. Oldja meg az alábbi egyeleteket: (a cos x + si x + cos x si x = (b π si x = x π 4 x 3π 4 cos x (c cos x + si x = si x (d x 6 3x = 0 (e x + x = x (f x + 5 + x = 8 (g x + + x + + x + x + =..

Részletesebben

A FUNDAMENTÁLIS EGYENLET KÉT REPREZENTÁCIÓBAN. A függvény teljes differenciálja, a differenciális fundamentális egyenlet: U V S U + dn 1

A FUNDAMENTÁLIS EGYENLET KÉT REPREZENTÁCIÓBAN. A függvény teljes differenciálja, a differenciális fundamentális egyenlet: U V S U + dn 1 A FUNDAMENÁLIS EGYENLE KÉ REPREZENÁCIÓBAN A differeciális fudametális egyelet A fudametális egyelet a belső eergiára: UU (S V K ) A függvéy teljes differeciálja a differeciális fudametális egyelet: U S

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK Elektronikai alapismeretek középszint 08 ÉRETTSÉGI VIZSGA 008. október 0. ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMTATÓ OKTATÁSI ÉS KLTRÁLIS MINISZTÉRIM Az

Részletesebben

Vizsgatételek főiskolai szintű villamosmérnök szakos levelező hallgatók számára Fizika II. GEFIT122L

Vizsgatételek főiskolai szintű villamosmérnök szakos levelező hallgatók számára Fizika II. GEFIT122L izsgatételek főiskolai szitű villamosmérök szakos levelező hallgatók számára Fizika II. GFIT1L 1. Kiematikai alapfogalmak. pálya, a sebesség és a gyorsulás defiíciója. Mozgás leírása derékszögű koordiáta-redszerbe.

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 25. ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 25. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐORRÁS

Részletesebben

Sorozatok A.: Sorozatok általában

Sorozatok A.: Sorozatok általában 200 /2002..o. Fakt. Bp. Sorozatok A.: Sorozatok általába tam_soroz_a_sorozatok_altalaba.doc Sorozatok A.: Sorozatok általába Ad I. 2) Z/IV//a-e, g-m (CD II/IV/ Próbálj meg róluk miél többet elmodai. 2/a,

Részletesebben