42. ÉVFOLYAM 2014/ szám

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "42. ÉVFOLYAM 2014/2015. 2. szám"

Átírás

1 42. ÉVFOLYAM 2014/ szám A Dienes László Gimnázium és Egészségügyi Szakképző Iskola Diákönkormányzatának lapja A szám tartalmából: Téli diáknapok... 2 Bemutat(koz)unk A Dienes 9. e osztálya... 3 Természettudományos nap a Dienesben Nézz vissza most egy percre! Dienes Art... 8 Állati Örökbefogadási program Utolsó oldal Négy évszak a Dienesben A szerkesztőség tagjai: Balogh Vivien Szabó Fanni Batiz Viktória Szabó Franciska Bársony Gréta Tomosi Dorina Fehér Kamilla Vincze Anna A szerkesztők munkáját segítő tanárok: Hogya Viktor Musák László Az újságot kiadja: A Dienes László Gimnázium és Egészségügyi Szakképző Iskola Diákönkormányzata A kiadásért felel: Bánk Tibor igazgató Megjelenik: Elektronikus formában a weboldalon Szerkesztői levél Kedves olvasóink! Az ősz után újra jelentkezik a Dienes iskolaújsága, a Pepita. Tavaszi cikkeinkben is arra törekedtünk, hogy a Pepita cikkei és rovatai minél érdekesebbek legyenek számotokra. Az újság mostani száma szintén elérhető lesz az interneten iskolánk megújult weboldalán, aminek címe a következő: Reméljük, tavaszi számunk tartalma is elnyeri tetszéseteket. Kellemes olvasást kívánunk mindenkinek!

2 2 Téli diáknapok Eddig mint minden évben, most is Mikulás járta végig krampuszaival a sulit december 5-én. Minden osztályt szaloncukrokkal ajándékoztak meg néhány szép versikéért cserébe. December 13-án jótékonysági vásárt tartottunk iskolánk aulájában. Szinte minden osztály részt vett a kiárusításban. Voltak, akik sütiket, míg mások porcelánokat, könyveket és kézzel készített árukat értékesítettek. A vásáron összegyűlt pénz egy részét az iskola technikai felszereléseinek újítására költötték. A karácsonyt is minden tanuló izgatottan várta, és karácsony előtt 4 héttel megkezdődött az adventi gyertyagyújtás. A diákok minden pénteken énekléssel és versmondással készültek. Az első hetet az a osztályos tanulók képviselték, az advent második hetében a b osztályos tanulók mutathatták be előadásaikat, a harmadik héten pedig a c osztályosok adtak elő latin dalokat az iskola többi tagjának; advent utolsó hetére az e osztály, azaz a szakközepes diákok készülhettek. December 19-én a téli szünet előtti utolsó tanítási napon tartottuk a sulikarácsonyt. Egésznap érdekes programokban vehettek részt a Dienes László Gimnázium és Egészségügyi Szakképző Iskola tanulói. A tornateremben röplabda mecscsek zajlottak, az aulában közös éneklés, a földszinten kézműveskedés és ajándékkészítés, az ebédlőben pedig mézeskalácssütés, karaoke és angyal-szépségverseny. A rendezvények után a Dienes Band tagjai léptek fel. Az oldalt összeállította Balogh Vivien 10. a osztályos tanuló. PEPITA 43 ÉVF. 2. SZÁM

3 3 Bemutat(koz)unk A Dienes 9. e osztálya A 9. e osztályt 38 fővel kezdtük szeptemberben négy évfolyamos egészségügyi szakközépiskolai osztályként. Jelenleg 37- en nyűjük az iskolapadokat, többségében lányok (34 lány és 3 fiú). Általános iskolai tapasztalataink után szokatlan volt szeptemberben az új környezet, a közösség és a tanárok. Hamar összeszokott a csapat ebben osztályfőnökünk, Pappné Gyöngyösi Éva tanárnő és az osztályfőnök-helyettes Hogya Viktor tanár úr segítettek. Már az augusztusban megrendezett Gólyanapon is lelkesen, szinte összekovácsolódott közösséggént vettünk részt a programokon. Az iskolai változatos rendezvények segítették, hogy fokozatosan megismerjük egymást. Az eddig eltöltött idő alatt többször vettünk részt közös programokon, amelyek csak erősítették a közöttünk kialakult kapcsolatot. Ilyen volt például a Diáktanévnyitó, ahol első helyezettek lettünk, valamint az idegen nyelvi Ki Mit Tud?, ahol második helyezést értünk el. A Magyar Hospice Alapítvány és a Nárcisz Alapítvány a Méltóság mezeje program 2014/2015. évi rendezvényének irodalmi pályázatán vers kategória győztesünk is van. A budapesti holokauszt kiállítás meglátogatására is sokáig fogunk emlékezni. Felejthetetlen napokat töltöttünk az osztálytermünk dekorálásával is, amit rendszeresen megújítunk. Folyamatosan segítjük egymást, sokszor együtt készülünk a dolgozatokra, valamint tanáraink is bíztatva támogatnak minket. Mi 37-en úgy érezzük, megismertük, megszoktuk egymást, és mára már beilleszkedtünk az iskola életébe. Osztályunk mottója lett: EGYSÉGBEN AZ ERŐ! Az oldalt összeállították Bársony Gréta és Tomosi Dorina 9. e osztályos tanulók.

4 4 Természettudományos nap a Dienesben 2015 a fény éve. Ezt a természettudományos nap is bizonyította. Azonban nemcsak az érdekes kísérletek miatt volt figyelemfelkeltő, hanem talán a vicces és lényegre törő bemutatók hatására egy halvány fény kezdett derengeni a tanulók fejében, a tudásszomj fénye. Remélem, ez a fény sosem alszik ki. Az első bemutató, amin részt vettem, a matematika világába kalauzolt el. Vegyünk egy vicces és találékony osztályt, adjunk hozzá egy alapos felkészítő tanárt és megkapjuk a 12. a osztály bemutatóját Ákos Judit tanárnő vezetésével. A prezentáció tökéletes arányokban tartalmazott humort, matekot és mindent, ami kell, hogy felkeltse a mai diákok érdeklődését a tantárgy iránt. Ezután a végeláthatatlan univerzum titkait fejtegettük a 11. c osztály segítségével. Az előadások érthetőek és szépen kidolgozottak voltak. Nem tudom, hogy a galaxisok, a naprendszerek és a bolygók sokfélesége tette-e, vagy a teremben látható érdekes tablók és a csinos díszítés, de valahogy az egész bemutató alatt mintha egy teljesen más világba csöppentünk volna. A következő előadás elé már fokozott izgatottsággal néztem az előzőek nagyszerűsége miatt és őszintén mondhatom, hogy nem csalódtam. Géczi Nándorné tanárnő és a 10. c osztály együttműködése egy nagyszerű bemutatót eredményezett. A hatásos szemléltető eszközök miatt ténylegesen úgy éreztük, hogy a fizikának nemcsak a dolgozatok írásakor van jelentősége, hanem a mindennapi életben is hasznát vehetjük. Ilyen mértékű információrengeteg után azt hiszem mindannyiunknak felüdülés volt megnézni a kiállított csodaszép képeket és meghallgatni pár jól megkomponált dalt Tiszlavicz János tanár úr vezetésével.

5 5 A képeket nézegetve az ember elgondolkodik az őt körülvevő világ szépségeiről, hisz azokat egy teljesen egyéni nézőpontból láthatja viszont. Az állatos és természeti képek színesben és fekete-fehérben is maradandó élményt nyújtottak a szemlélőnek. Mindezek kellemes gitár, fuvola, hegedű és egy nagyon szép énekhang kíséretében nemcsak kikapcsolódást jelentettek, hanem gondoskodtak a nap további derűs hangulatáról is. Miután az iskola gondoskodott arról, hogy művészi érzékeink se maradjanak fejletlenek, Derecichei Eszter tanárnő és a 10. b osztály bemutatója kicsit visszahozott mindenkit a földre és elgondolkodtatott a világról. Alapos és közérthető anyagukkal az első komoly témát egy üde tárggyal folytatták. Ami pedig a motivációt illeti az ötletes és egyedi kvízzel kapcsolatban, azt jobban nem is oldhatták volna meg. Az előző témák sokféleségét egy mindennapos téma gazdagította. Ez pedig az egészséges életmód volt, az élményt pedig Póta Györgyné tanárnő és a 10. c osztály hozta el nekünk. A szívélyes fogadtatást egészséges csemegék osztogatása nagyon ügyesen felépített és a helyes életmódra felhívó bemutatók követték. Majd Póta Györgyné tanárnő rövid, de frappáns kitekintője felkeltette sokunk érdeklődését. A sort egy nagyon humoros divatbemutató zárta. Végül mindenki a nagy finálét várta, amit szerintem meg is kaptunk. Az iskola java része a tornateremben gyűlt össze, ahol először meghallgathattuk Ákos Judit, Póta Györgyné, Kiss Enikő és Páles Hajnalka tanárnők roppant humoros, de egyben nagyszerű kórusát. A tanárnők jelmezei csak még jobban kihangsúlyozták viselőik elkötelezettségét iskolánk iránt, és biztosították a jó hangulatot, ami Hogya Viktor tanár úr kísérletei alatt is megmaradt. A kísérletek érdekességét a tanár úr magyarázata, ötletessége és humora pedig csak fokozta az élményt. Összességében egy élményékben gazdag napot zártunk, amit nem lehetett nem élvezni, és aminek szeretnék legközelebb is részese lenni, még ha csak halvány képet is tudtam festeni annak hangulatáról. Az oldalt összeállította Fehér Kamilla 9. a osztályos tanuló.

6 6 Nézz vissza most egy percre! emlékünk az első pár hónapból a diáktanévnyitó volt, ahol megtörtént az elsősavató. Ott mutatkozott meg először, hogy milyen összetartó az osztályunk, és milyen jól működünk együtt csapatként. Lassacskán eltelt ez az öt év. A számtalan egyéni és közösen megélt élmény, az izgalommal szervezett és várt osztálykirándulások, a különböző iskolai rendezvények, a mindennapok feladatai, nehézségei, a gyakran megélt öröm és bánat, a számos siker és kudarc, időnként a gondok és a nehézségek a tanulásban és az élet más területein, az osztály- és iskolatársakhoz, tanárokhoz fűződő viszony, igaz, egész életre szóló barátságok valószínűleg ezek örök emlékek lesznek számunkra. De talán a legemlékezetesebb pillanatok az iskolánkban már hagyománnyá vált diáktanévnyitók és -zárok, a Dienes Band fellépései és a nyelvi Ki mit tud? -ok maradnak. Lassan elérkezik az a nap, amire már hosszú évek óta várunk Mégis, most kettős érzés tölt el minket: kíváncsian várjuk, hogy mit rejt számunkra a jövő, de szomorúak is vagyunk amiatt, hogy itt kell hagynunk azt a helyet, ahol mindenkit és mindent jól ismertünk. Ismertük egymást és tanárainkat, tudtuk, kihez fordulhatunk, kiben bízhatunk. Itthon voltunk. Amikor úgy döntöttünk, hogy a Dienes László Gimnáziumba felvételizünk, még bele sem gondoltunk, hogy életünk legszebb éveit fogjuk itt eltölteni. Itt váltunk gyermekből felnőtté, itt formálódott személyiségünk, s ha évekkel ezelőtt más döntést hoztunk volna, ha más iskolát választottunk volna, akkor most biztosan más emberek is lennénk. Emlékszem, mikor elérkezett az első tanítási nap, mindannyian nagyon izgatottak és kíváncsiak voltunk. Alig vártuk, hogy végre megismerjük az osztálytársainkat és a tanárainkat, na meg persze, hogy felfedezzük az iskola összes kis zugát. Hetekbe telt, míg megtanultuk egymás és a tanárok nevét, és hónapokba, míg megjegyeztük végre az órarendet és a terembeosztást (főleg azért, mert mindkettő folyamatosan változott). Szépen fokozatosan kezdtünk mindenhez hozzászokni. Azt hiszem, a legszebb

7 7 Úgy gondolom, méltán lehetünk hálásak tanárainknak, akik az évek során mindig azon voltak, hogy a jó irányba terelgessenek bennünket, hogy megmutassák nekünk a követendő utat. Remélhetőleg csak a jó emlékeket fogják megőrizni rólunk, és a rosszak idővel elfelejtődnek. Hiába mondogattuk éveken át, hogy milyen jó is lenne, ha már elballagnánk, most, pár héttel a ballagás és az érettségi előtt már azt érezzük, hogy mennyivel jobb lenne még egy kicsit maradni itt, ahol még gyerekek lehetünk, és nem kell szembenéznünk a felnőtt lét gondjaival és kihívásaival. De sajnos eljött a búcsú ideje: itt állunk a nagybetűs élet kapujában, és hamarosan ki is kell lépünk. Akármit is hozzanak az évek, kerüljünk bárhová is, mindig büszkén fogunk visszaemlékezni arra, hogy a Dienes László Gimnázium tanulói voltunk. Eddig csak álmodtunk, terveztünk még, most valóra válhat minden ami szép. Az élet, a munka tárt karokkal vár, S hogy szép lesz-e, csak rajtunk áll. (Szabó Pál) Lehet, hogy gyenge néha még a hangunk, Lehet, hogy léptünk még bizonytalan, De indulunk: a szépet, jót akarjuk S érezzük, hogy hitünknek szárnya van! (Juhász Gyula) Az oldalt összeállította Vincze Anna 13. a osztályos tanuló.

8 8 Dienes Art Menedék Valahol a távolban, Óriás ködfátyolban Meseszerű körvonal Terül végig, s úgy látom, Üresen hagyott várrom Áll a ködös határon. Arra tart egy félig vak Különös sötét alak, Háta mögött madarak Követik a bús vándort, Kit nem tart vissza zápor, A sáron is átgázol. Soha nem volt más álma Vagy bármi önző vágya, Csak eljutni a várba. S lakhelye volt a város, Ahonnan elvágyódott, Hogy ne legyen magányos. Tervek nélkül kelt útra, Ment, merre a szél fújta. Túl messzire sodorta Könnyű testét, s kalapot A fején, oh, nem hagyott, S eltakarta a Napot. Tűnj el csúf szél! kiáltja, S fagyos karját kitárva Szalad tovább zihálva. Szeme előtt cél lobog, S miatta talán boldog Szíve, mint rég, úgy dobog. Nem számít már a múltja, Köddé vált minden gondja Amikor a vár romja, Az az ódon, régi rom Öleli őt, a vándor Útjuk végre összeforrt. Az oldalt összeállították Szabó Fanni 9. a és Batiz Viktória 13. b osztályos tanulók.

9 9 Állati Örökbefogadási program Hogyan is értelmezhetjük az állatok örökbefogadást napjainkban? Egy örökbefogadónak mindig, minden körülmények között tudnia kell, milyen felelősséggel jár egy állat, amikor otthonunkat megosztjuk vele. Egy állat befogadása egyes emberek szerint egyszerű és gyorsan megvan. De ez valójában nem így van Ha menhelyről fogadunk be állatokat, akkor bizonyára tudjuk, hogy van vele papírmunka és egy hosszabb beszélgetés is a befogadóval. Ezek a feltételek alapvető fontosságúnak számítanak egy menhelyen. De mi van akkor, ha magánszemély ad örökbe? Tisztában van vajon a feltételekkel? Ha nem, akkor az alábbiakban adunk néhány jó és megfontolandó tanácsot. fogadó felelősséget vállal az állat egészségéért, jólétéért és beleegyezik az esetleges látogatásokba az örökbe adó részéről, amit az aláírásával igazol. Ezáltal kiküszöbölhető az, hogy olyan emberek fogadjanak örökbe állatot, akik nem megfelelően tartják őket. Mindig meg kell bizonyosodni a befogadó személyéről. Valamilyen szinten utána kell járni (jogait természetesen nem sértve), hogy a befogadó jó ember, alkalmas, és megvan minden háttere ahhoz, hogy állatot fogadjon örökbe (mindezt a hazugságok elkerülése érdekében). Fontos az oltási könyvvel történő átadás. Az örökbe adónak ragaszkodnia kell az első oltás árának elkéréséhez, hogy biztosan tudja, az örökbe fogadó mennyire veszi komolyan az állat egészségét és védelmét, legyen az kölyök vagy felnőtt jószág. Vagyis oltási könyvvel együtt átadni át az állatot, ha keverék, ha fajtatiszta. Természetesen abban az esetben, ha menhelyről fogadunk örökbe, ne sértsen meg minket, ha a menhelyesek folytonos kérdéseket tesznek fel, esetleg utánanéznek a lakhelyünknek, hiszen egy árva mosolytól vagy egy kis kedvességtől még nem leszünk jó gazdik. A menhelyen dolgozók néha túlzásba esnek, persze ennek mind-mind megvan a maga oka. Ők sok borzalmat láttak, és nem Az örökbefogadói nyilatkozatban a be-

10 10 szeretnének újabb galibát a jövőben, így biztosra mennek a befogadók szándékáról. Az örökbefogadás hatalmas felelősség, egy állat akár 20 évig is élhet (ez természetesen állatfaj-függő dolog). Egy húsvétra, karácsonyra, esetleg évfordulóra vagy vett, vagy ajándékozott állat nem egy dísz, és pláne nem egy ideig tartó valami egy családnál vagy egy személynél. Az állatoknak vannak érzelmeik és jogaik. Ragaszkodnak, és az első náluk sosem önmaguk, hanem az ember. Ezt minden állattartónak tudomásul kell vennie. Az oldalt összeállította Szabó Franciska 9. a osztályos tanuló.

11 11 Utolsó oldal Négy évszak a Dienesben ép testben épp, hogy éltek? Tavasz, Nyár, Ősz és Tél. Miért a négy évszak? A természet fantasztikus kvartettje. Mindegyik másképpen szól, mást ad a fülnek, a szemnek, az orrnak. Imádom a tavasz mindent betöltő illatos, zöld zsongását, a nyár öblös, mézsárga csobbanását, az ősz lágy, suttogó vörös-barna búgását és a tél kemény, fagyos, kékes-fehér sikoltását. Szerencsések vagyunk, hogy olyan helyen élhetünk, ahol mind a négy évszakot ismerhetjük. Azonban mégsem ismerjük eléggé, nem töltünk elég időt odakinn. Ezért gondoltam arra, hogy jó lenne egy olyan programot összehozni, hogy minden évszakban töltsünk együtt néhány napot a természettel. Így lett hát a Dienes Négy Évszak ötletből valóság. Ja, igen! A sízésre, a gyaloglásra, az evezésre, vagy a bicajozásra gondolok. Igen, igen, igen! Kinn, a szabadban, nem pedig a virtuális világban. Márai Sándor így ír a Füves Könyvben a lustaságról: Kétféle lustaság van: vízszintes és függőleges. Van ember, aki csak élete nagy távlataiban lusta; a tervekben; abban, hogy elodázza elhatározásait, döntéseit; lustán építi fel élete munkáját, mindent az időbe épít, a nagy messzeségbe. Aztán van a másik, a függőleges lustaság, mikor a nagy pillanat előtt maradunk lusták, mikor nem gondoljuk, mondjuk vagy cselekedjük azt, amit abban a pillanatban lehetne. NE LEGYETEK LUSTÁK! Se vízszintesen, se függőlegesen! Négy olyan programról van szó, ami szól egy kicsit a sportról, egy kicsit a csapatról, egy kicsit a természetről és egy kicsit a jövőről. Igen, a jövőről, mert remélem lesz olyan köztetek, aki ennek hatására új hobbit talál magának és elhatározza, hogy a jövőben kicsit aktívabb életet él Most van itt az idő! Merjetek együtt lenni, akár egymásnak kiszolgáltatott helyzetben is. Próbáljátok ki milyen a tavasz, a nyár, az ősz és a tél! Próbáljátok ki, milyen együtt gyalogolni fel és le, milyen jóleső érzés hallani az evező csobbanását, hogy milyen kellemes egy hosszú tekerés után megpihenni, hogy milyen ezerrel suhanni a hegyoldalon a talpad alatt egy lécen! Ennyi csak az üzenet! NE LEGYETEK LUS- TÁK! Se vízszintesen, se függőlegesen! Az oldalt összeállította Hogya Viktor tanár úr.

A Dienes László Gimnázium és Egészségügyi Szakképző Iskola Diákönkormányzatának lapja. Kedves Végzős Diák!

A Dienes László Gimnázium és Egészségügyi Szakképző Iskola Diákönkormányzatának lapja. Kedves Végzős Diák! 43. ÉVFOLYAM 2014/2015. Ballagási különszám A Dienes László Gimnázium és Egészségügyi Szakképző Iskola Diákönkormányzatának lapja A szám tartalmából: Kedves Végzős Diák! Köszönöm, hogy az utolsó nap bejöttél

Részletesebben

42. ÉVFOLYAM 2013/2014. 2. szám

42. ÉVFOLYAM 2013/2014. 2. szám 42. ÉVFOLYAM 2013/2014. 2. szám A Dienes László Gimnázium és Egészségügyi Szakképző Iskola Diákönkormányzatának lapja A szám tartalmából: Miért öltözött sárgába a Dienes?... 2 3 Bemutat(koz)unk A Dienes

Részletesebben

HÖKI BALLAGÓ. A Máriaremete Hidegkúti Ökumenikus Általános Iskola lapja XXIV. évfolyam, különszám

HÖKI BALLAGÓ. A Máriaremete Hidegkúti Ökumenikus Általános Iskola lapja XXIV. évfolyam, különszám HÖKI BALLAGÓ A Máriaremete Hidegkúti Ökumenikus Általános Iskola lapja XXIV. évfolyam, különszám 2015. június Mandula Puli Szabó Lőrinc: Ima a gyermekekért Fák, csillagok, állatok és kövek szeressétek

Részletesebben

HÖKI BALLAGÓ. A Máriaremete Hidegkúti Ökumenikus Általános Iskola lapja. 8.b (Pacsirta) 8.a (Teknős)

HÖKI BALLAGÓ. A Máriaremete Hidegkúti Ökumenikus Általános Iskola lapja. 8.b (Pacsirta) 8.a (Teknős) HÖKI BALLAGÓ A Máriaremete Hidegkúti Ökumenikus Általános Iskola lapja XXI. évfolyam különszám 2012. június 8.b (Pacsirta) 8.a (Teknős) Höki Hírlap Ballagás 2012. Ballagó Höki 2012. Ady Endre: Üzenet egykori

Részletesebben

Köszöntő. Főpásztori áldással: Dr. Beer Miklós váci püspök

Köszöntő. Főpásztori áldással: Dr. Beer Miklós váci püspök Köszöntő Az édesanya a család lángoló tűzhelye, otthonná teszi a lakást gondoskodó szeretetével, megértő és megbocsátó szívével, tiszta szavaival a család minden tagja számára. Az édesanya felejthetetlen,

Részletesebben

A székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium kiadványa TARTALOM

A székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium kiadványa TARTALOM A székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium kiadványa TARTALOM Ballagás 2013. A tanárok és a végzős diákok névsora Így látták az osztályfőnökök a 12.A-t, 12.B-t, 12.C-t, 12.D-t Négyen a ballagók közül Interjú

Részletesebben

A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium Kiadványa

A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium Kiadványa A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium Kiadványa 2011/2012. I. szám TARTALOM Interjú Bujpál Péter tanár úrral Akik próbálgatják a nagybetűs ÉLETET! AFS-es diákjaink Barlascan Alphan és Luca Poggi Diákügyek

Részletesebben

Kötodés. Mottó: Az emberek egymásnak születtek: oktasd őket, vagy viseld el őket! Marcus Aurélius

Kötodés. Mottó: Az emberek egymásnak születtek: oktasd őket, vagy viseld el őket! Marcus Aurélius Kötodés Mottó: Az emberek egymásnak születtek: oktasd őket, vagy viseld el őket! Marcus Aurélius Az írásokat összegyűjtötte: Gyöngyösi Olga Kedves Pedagógustársam! Tisztelt Olvasó! A 2009. év pedagógusnapjára

Részletesebben

......2009. január......továbbtanulás 2009...

......2009. január......továbbtanulás 2009... évf 5 szám III 2009 január Továbbtanulás 2009 1 Januári események Továbbtanulás 2009 J A N U Á R 8 Tantestületi értekezlet 9 Wass Albert-emlékműsor az iskolánk előtti emlékkőnél a kollégium tanulói számára

Részletesebben

Kedves Olvasó! Előttünk álló események. hogy megörökítsük iskolánk életének fontosabb. eseményeit. Számos újdonság is szerepel

Kedves Olvasó! Előttünk álló események. hogy megörökítsük iskolánk életének fontosabb. eseményeit. Számos újdonság is szerepel Kedves Olvasó! hogy megörökítsük iskolánk életének fontosabb eseményeit. Számos újdonság is szerepel tavaszi számunkban, melyhez jó olvasást és Gyakran halljuk a hétköznapokban, hogy az kellemes kikapcsolódást

Részletesebben

A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának diáklapja

A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának diáklapja 2014. Te Deum 21. évfolyam 80. szám A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának diáklapja 14-17. oldal Tartalom Gál Károly: Hurrá! Nyaralunk! 1 Kocsis Dorottya (11.C): Egy búsan ballagó BÉS osztályfőnök...

Részletesebben

MÁTYÁS HÍRLEVÉL AKIKRE BÜSZKÉK VAGYUNK

MÁTYÁS HÍRLEVÉL AKIKRE BÜSZKÉK VAGYUNK AKIKRE BÜSZKÉK VAGYUNK MÁTYÁS HÍRLEVÉL ORSZÁGOS EREDMÉNYEINK (folyt.) Mohácsi Martin 3.c Kvalitas Extra szövegfeld. 7. Sallai Zoé 3.c Kvalitas Extra szövegfeld. 10. Sándor Barbara 4.b Kvalitas Extra szövegfeld.

Részletesebben

A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának diáklapja

A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának diáklapja 2013. Te Deum 20. évfolyam 76. szám A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának diáklapja 12-17. oldal Tartalom Meszéna Tamás: Kávéházi gondolatok 1 Vörös Anna (11.A): Visszapillantó 2-5 Papp Luca (9.D):

Részletesebben

A Győri Radó Iskola újságja a búcsúzó osztályok életéről, gondolatairól 10. évfolyam 3. szám 2012. június

A Győri Radó Iskola újságja a búcsúzó osztályok életéről, gondolatairól 10. évfolyam 3. szám 2012. június A Győri Radó Iskola újságja a búcsúzó osztályok életéről, gondolatairól 10. évfolyam 3. szám 2012. június Kedves Olvasók! Sok szeretettel nyújtjuk át nektek a ballagó 8. osztályosok újságját! 2 évvel ezelőtt

Részletesebben

Tanács. Te ne kérdezz, csak menj az utadon S meg ne állj körülnézni, A kétely gyilkos sebet üt belénk S a lelkünk, a lelkünk bevérzi.

Tanács. Te ne kérdezz, csak menj az utadon S meg ne állj körülnézni, A kétely gyilkos sebet üt belénk S a lelkünk, a lelkünk bevérzi. A székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium kiadványa TARTALOM Ballagás 2012. A tanárok és a végzős diákok névsora Így látták az osztályfőnökök a 12.A-t, 12.B-t, 12.C-t, 12.D-t Négyen a ballagók közül Interjú

Részletesebben

BesiSulirka. 2014 7. évfolyam 4. Tavasz-Nyár

BesiSulirka. 2014 7. évfolyam 4. Tavasz-Nyár BesiSulirka 2014 7. évfolyam 4. Tavasz-Nyár Tartalomjegyzék Béres-labor............................................ 3. oldal Tanárinterjúk........................................ 4-5. oldal Március idusa.........................................

Részletesebben

Diáknap. Gárdonyi Nap. Cserekapcsolatok. Biológusavató. Elsősök bemutatkozása. Gólyatábor

Diáknap. Gárdonyi Nap. Cserekapcsolatok. Biológusavató. Elsősök bemutatkozása. Gólyatábor Gárdonyi Nap Diáknap Biológusavató Cserekapcsolatok Elsősök bemutatkozása Gólyatábor TARTALOM 1 2-3 4-6 7 8-9 10-11 12-13 14-15 16-17 18-21 22-23 24-27 28-31 32-35 36 Tartalom Gárdonyi-nap Dobós kisgólyák

Részletesebben

A Fráter. György Katolikus Gimnázium diáklapja 2009. ősz - advent

A Fráter. György Katolikus Gimnázium diáklapja 2009. ősz - advent A Fráter György Katolikus Gimnázium diáklapja 2009. ősz - advent Talentum 2009. ősz - advent Talentum Laudetur Jesus Christus! MI ÚJSÁG? Mi újság? - kérdezik sokan mostanában, furcsa módon többen, mint

Részletesebben

VONATKERTI NAPLÓ XXIV. évf. 4-5. szám (246-247.) 2014. DEC.-JAN. XXIV. évfolyam 4-5. szám (246-247.)

VONATKERTI NAPLÓ XXIV. évf. 4-5. szám (246-247.) 2014. DEC.-JAN. XXIV. évfolyam 4-5. szám (246-247.) XXIV. évfolyam 4-5. szám (246-247.) Dec.- Jan. 1 Tárogató Leendő elsős osztályfőnökök 1. a osztály: Mészáros Ágnes Mészáros Ágnes vagyok, 1993 óta tanítok, Zsámbékon végeztem tanító szakon. A főiskola

Részletesebben

megkezdődött a szovjet csapatok kivonása Magyarországról

megkezdődött a szovjet csapatok kivonása Magyarországról 1989 a változások éve volt megkezdődött a szovjet csapatok kivonása Magyarországról feloszlott a KISZ és az MSZMP elkezdték a vasfüggöny felszedését újratemették Nagy Imrét és mártírtársait átengedték

Részletesebben

A nagykanizsai Piarista Általános Iskola, Gimnázium, Diákotthon és Boldog Donáti Celesztina Óvoda időszaki folyóirata

A nagykanizsai Piarista Általános Iskola, Gimnázium, Diákotthon és Boldog Donáti Celesztina Óvoda időszaki folyóirata Piarista DEÁKLAP A nagykanizsai Piarista Általános Iskola, Gimnázium, Diákotthon és Boldog Donáti Celesztina Óvoda időszaki folyóirata I. ÉVFOLYAM 2. SZÁM Forma és tartalom Egyik legalapvetőbb emberi értékünk

Részletesebben

A szobádban nézed a tévét, a konyhában, miközben főzöd az ebédet, szól

A szobádban nézed a tévét, a konyhában, miközben főzöd az ebédet, szól Te is félsz a csendtől? A szobádban nézed a tévét, a konyhában, miközben főzöd az ebédet, szól a rádió, ha kilépsz a teraszra, a szomszéd magnetofonja hallatszik át, s ha utazol, a füledben a fülhallgató,

Részletesebben

ESZIRAT. 2006. január. AlpeSÍ utazás. Energetikai Szakközépiskola és Kollégium folyóirat. Molnár Dóra snowboardozik a gerlitzeni pályán

ESZIRAT. 2006. január. AlpeSÍ utazás. Energetikai Szakközépiskola és Kollégium folyóirat. Molnár Dóra snowboardozik a gerlitzeni pályán ESZIRAT 2006. január Energetikai Szakközépiskola és Kollégium folyóirat AlpeSÍ utazás Szedmák Tímea és Szedmák Péter az arnoldsteini pályán Molnár Dóra snowboardozik a gerlitzeni pályán Januári számunkban

Részletesebben

Im p r e s s z u m. Kiadja: Pro Ludovico Alapítvány és a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma Felelős kiadó: Dobosi László

Im p r e s s z u m. Kiadja: Pro Ludovico Alapítvány és a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma Felelős kiadó: Dobosi László 1813 17-26. oldal Tartalom Dobosi László: Kettőszáz éves elköteleződés 1813-2013 1 Kovács Blanka (12.E): Péter atya újra iskolánk falai között 2-3 Andrásfalvy Csenge (11.D): Új diákfőszerkesztőink 4 Csontos

Részletesebben

Szóval... A Pasaréti Gimnázium iskolaújsága 2011. tavasz

Szóval... A Pasaréti Gimnázium iskolaújsága 2011. tavasz TARTALOM AKTUALITÁSOK Szóval... A Pasaréti Gimnázium iskolaújsága 2011. tavasz Kedves Olvasó! Sokan mondják, hogy minden nap egy új kezdet. A változás életünk egyik legfőbb kísérője. Vannak, akik ezzel

Részletesebben

A Szász Ferenc Kereskedelmi Szakközépiskola és Szakiskola diáklapja 9. évfolyam 3. szám 2007. április Ára: 70 Ft

A Szász Ferenc Kereskedelmi Szakközépiskola és Szakiskola diáklapja 9. évfolyam 3. szám 2007. április Ára: 70 Ft A Szász Ferenc Kereskedelmi Szakközépiskola és Szakiskola diáklapja 9. évfolyam 3. szám Ára: 70 Ft 1. helyezés: Tompa Tímea (9.a): A sport, csapatjátékok 2. helyezés: Csipai Nikolett (10.a). Az extrém

Részletesebben

A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának diáklapja

A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának diáklapja 2013. KARÁCSONY 21. évfolyam 78. szám A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának diáklapja 14-19. oldal Tartalom Nyisztor Zsolt: Karácsony, szeretet-szolgálat 1 Páprádi Bíborka (10.E) - Czimmrmann Csilla:

Részletesebben

Várunk... Szent László Katolikus Szakközépiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda

Várunk... Szent László Katolikus Szakközépiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda Hívunk- Várunk... Szent László Katolikus Szakközépiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda Köszöntő Kedves Olvasó! Egy ékszerdobozt szeretnénk bemutatni Önnek! Nevelő-oktató munkánk csodáját, intézményünk

Részletesebben

Kedves Édesanyák, Nagymamák!

Kedves Édesanyák, Nagymamák! 2015. április xxiv. évf. IV. szám Kedves Édesanyák, Nagymamák! Minden évben van egy kedves nap, amiről sohasem feledkezhetünk meg. Május első vasárnapján az édesanyákat ünnepeljük. Az édesanyákat, akik

Részletesebben