Farmgyakornoki programok (részletes programismertetés)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Farmgyakornoki programok (részletes programismertetés)"

Átírás

1 Farmgyakornoki programok (részletes programismertetés) A jelentkezés folyamata A farmgyakornoki programokra vonatkozó jelentkezéshez a (Képzési Igazgatóság szolgáltatásai/ Farmgyakorlatok menü) honlapról letölthető adatlapot kell kitölteni, és elektronikusan eljuttatni az VM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet (VM VKSZI) illetékes ügyintézőjéhez. A hivatalos pályázati felhívás megjelenését követően a fenti, elektronikusan megküldött adatlapon túl bizonyos dokumentumokat és a nyilatkozatot nyomtatott formában, valamint a regisztrációs díj befizetéséről szóló bizonylat másolatát postai úton is be kell küldeni. A szükséges mellékletek jegyzéke a pályázati felhívásban szerepel. A pályázat elbírálásának rendje A beérkezett hiánytalan pályázati anyagok alapján az VM VKSZI szakértőkből álló bizottsága kijelöli azon pályázókat, akiket előzetesen a farmgyakorlaton való részvételre alkalmasnak ítél. Őket személyes meghallgatásra hívják be. A meghallgatás alkalmával a bizottság a jelentkezők eddig megszerzett gyakorlati tapasztalatát, szakmai rátermettségét és nyelvi felkészültségét méri fel. Egyes programok esetében előfordul, hogy a külföldi partner képviselői is részt vesznek a beszélgetésen. A sikeres pályázók kitöltik a fogadó szervezetek jelentkezési lapjait, majd ezeket az VM VKSZI munkatársai továbbítják a külföldi partnernek. A pályázók fogadásáról szóló végleges döntést a jelentkezési lapok kézhezvételétől számítva általában 3-4 hónap elteltével a külföldi partnerek hozzák meg, a pályázati anyagok és a farmgazdaságok fogadókészsége alapján. A külföldi partner döntését követően az VM VKSZI referensei koordinátori munkájuk során segítséget nyújtanak a kiutazással kapcsolatban. A kiutazás előtt egy előkészítő találkozót tartanak, melynek keretében tájékoztatják a nyertes pályázókat a rájuk váró gyakornoki időszakról, a kinti életről, szokásokról, munkáról, megosztják az eddigi tapasztalatokat, biztosítják a korábbi gyakornokokkal való konzultáció lehetőségét, valamint a lehetőségekhez mérten a nyelvi-kulturális felkészítést. A nyertes pályázó köteles - a kiutazás előtt tartandó felkészítőn részt venni, - az 5000 Ft-os regisztrációs díjat az VM VKSZI részére befizetni, kivéve az Edda Henze által Németországba szervezett programra jelentkezők, - a külföldi partnerszervezet programdíját hiánytalanul befizetni a megadott határidőig, - a külföldi gyakorlaton részt venni a megadott időben és helyen, - a gyakorlat befejezését követő 1 hónapon belül az intézet honlapján megadott forma szerint beszámolót készíteni, és azt az VM VKSZI részére megküldeni.

2 2 A külföldi gyakorlattól történő visszalépés A meghallgatás eredményéről szóló értesítés kézhezvételét követő 8 napon belül írásbeli nyilatkozattal lehet a pályázatot visszavonni. 8 napon túli, alapos indok nélküli visszalépés esetén a visszalépő jelentkezőnek az egy főre jutó átlagos szervezési és egyéb költségek megtérítéseként Ft-ot kell az VM VKSZI részére megfizetnie. Érdeklődni az alábbi telefonszámon és címen lehet: Telefon: 06 1/ vagy 06 1/ farmgyakorlat@vkszi.hu október

3 3 Részletes relációnkénti ismertető (egyes esetekben változhatnak még a költségtételek) Amerikai Egyesült Államok A programok szervezői : Ohio State University The Ohio Program (TOP) University of Minnesota - Minnesota Agricultural Student Trainee (MAST) Az amerikai farmgyakornoki programra jelentkezőkkel szemben támasztott általános követelmények: mezőgazdaság iránti elhivatottság, határozott elképzelések, tervek a külföldi gyakorlatot illetően, megfelelő szintű angol nyelvismeret, kifogástalan egészségi állapot, alkalmazkodóképesség, önállóság, a programmal járó bizonyos költségek vállalása, a jelentkező jelenleg szakirányú tanulmányokat folytat, ill. tanulmányainak befejezése és az amerikai program megkezdése között 12 hónapnál nem több idő telt el, vagy szakirányú végzettséggel, és ezen túlmenően legalább 1 év munkatapasztalattal rendelkezik, vagy 5 év munkatapasztalattal rendelkezik. Lehetőség van a programban való ismételt részvételre is. Előzetes költségek: vízumdíj SEVIS-díj (Students and Exchange Visitors Information System) (180 USD) egyes partnerszervezetek előre befizetik a jelentkező helyett, ez esetben a programdíjjal együtt törleszti a gyakornok a szervezet felé repülőjegy - úti céltól és szezontól függően programdíj egésze, vagy egy része.

4 4 1. Ohio State University - TOP program A szervezett programokon belül A, B és C típusú programokat különböztetünk meg. Az A, a B és a C programra egyaránt érvényes, hogy a feltüntetett hónapszám a kötelezően letöltendő időtartamot jelzi, de van lehetőség hosszabbításra is. A program A program szakmai tartalma: Mezőgazdasági gyakorlat, valamint - általában a téli időszakban - 3 hónapos egyetemi képzés az Ohio Állami Egyetemen. Az egyetemi tanrend személyre szabott, amelyet a gyakornok a programmenedzserrel közösen alakít ki. Jelentkezési feltételek: év közötti életkor, független családi állapot (gyermektelen), magabiztos (középszintű) angol nyelvtudás, főiskolai/egyetemi hallgatói jogviszony, minimum 1 befejezett tanévvel minimum 2 éves mezőgazdasági szakmai gyakorlat, érvényes gépjárművezetői engedély. A program időtartama, kezdési időpontja: A gyakorlat időtartama 12 hónap, azaz 9 hónap gyakorlatból és 3 hónap egyetemi képzésből áll. Kezdési időpont: a gyakorlat rendszerint márciusban kezdődik és decemberben fejeződik be. Szerveznek ún. tavaszi programot is, ez júniusban kezdődik. Célszerű a pályázatokat minél előbb benyújtani! Lehetőség van a program 18 hónapra történő meghosszabbítására, további elméleti tanulmányok céljából, vagy azokat követően. Gyakornoki javadalmazás: A gyakornokok munkájuk ellenszolgáltatásaként kb. 750 USD zsebpénzt kapnak havonta, amennyiben a szállás (és az étkezés) költségeit a fogadó cég állja. Ahol a gyakornoknak fizetnie kell a szállásért, a kapott zsebpénz arányosan magasabb. A partner által megadott órabér mindig levonások (adó és egyéb költségek) nélkül értendő. Költségek: A jelentkezési díj hallgatóknak 250 USD, minden más jelentkezőnek 425 USD. A SEVIS díj egységesen 180 USD. Az egészség- és baleset biztosítás díja 75 USD/hó (900 USD/ év), amelyet be lehet fizetni egy összegben az USA-ba történő megérkezést követően Columbus-ban tartandó orientáción, vagy két részletben: felét a columbusi orientáción, a másik felét pedig a gyakorlat első 4 hónapja folyamán. Az egyetemi tandíj 1250 USD, melyet 1 hónappal az egyetemi negyedév előtt kell befizetni. Az egyetemi időszak alatt a szállásköltség kb. 400 USD, amely a tankönyvek költségével együtt a gyakornokot terheli.

5 5 Amennyiben a kiutazás nem valósul meg a jelentkezési és a SEVIS díjat, valamint a biztosítás költségét visszatérítik. Nem térítik vissza a jelentkezési díjat azonban, ha a gyakornok valós, illetve elfogadható indok nélkül mondja le a számára már megszervezett programot. B program: A program szakmai tartalma: Jellemzően szakmai gyakorlat. Farmon gazdálkodó család mindennapi tevékenységében (állattenyésztés, növénytermesztés, kertészet) való részvétel. Jelentkezési feltételek: év közötti életkor, független családi állapot (gyermektelen), magabiztos angol nyelvtudás, érvényes gépjárművezetői engedély. A program időtartama, kezdési időpontja: A B program 12 hónapig tart. Kezdési időpont: a szervező külföldi partner az adott mezőgazdasági munka jellegétől és az elhelyezési lehetőségektől függően határozza meg. Gyakornoki javadalmazás: A gyakornokok munkájuk ellenszolgáltatásaként kb. 750 USD zsebpénzt kapnak havonta, amennyiben a szállás (és az étkezés) költségeit a fogadó cég állja. Ahol a gyakornoknak fizetnie kell a szállásért, a kapott zsebpénz arányosan magasabb. A partner által megadott órabér mindig levonások (adó és egyéb költségek) nélkül értendő. Költségek: A jelentkezési díj hallgatóknak 250 USD, minden más jelentkezőnek 425 USD. A SEVIS díj egységesen 180 USD. Az egészségbiztosítás díja 900 USD/ év, amelyet be lehet fizetni egy összegben az USA-ba történő megérkezést követően Columbus-ban tartandó orientáción, vagy két részletben: felét a columbusi orientáción, a másik felét pedig a gyakorlat első 4 hónapja folyamán. A fogadó farmer minden gyakornok után 135 USD-t fizet a TOP-nak, amely összeget, - saját döntése szerint - levonhatja a gyakornok illetményéből. Amennyiben a kiutazás nem valósul meg a jelentkezési és a SEVIS díjat, valamint a biztosítás költségét visszatérítik. Nem térítik vissza a jelentkezési díjat azonban, ha a gyakornok valós, illetve elfogadható indok nélkül mondja le a számára már megszervezett programot.

6 6 C program A program szakmai tartalma: Mezőgazdasági gépesítés és az USA-ba alkalmazott korszerű gépi technológiák megismerése elsősorban a szántóföldi növénytermelés területén. Jelentkezési feltételek: év közötti életkor, független családi állapot (gyermektelen), magabiztos angol nyelvtudás, érvényes gépjárművezetői engedély. A program időtartama, kezdési időpontja: A C program 8 hónapig tart. Kezdési időpont: a szervező külföldi partner az adott mezőgazdasági munka jellegétől és az elhelyezési lehetőségektől függően határozza meg. Gyakornoki javadalmazás: A gyakornokok munkájuk ellenszolgáltatásaként kb. 750 USD zsebpénzt kapnak havonta, amennyiben a szállás (és az étkezés) költségeit a fogadó cég állja. Ahol a gyakornoknak fizetnie kell a szállásért, a kapott zsebpénz arányosan magasabb. A partner által megadott órabér mindig levonások (adó és egyéb költségek) nélkül értendő. Költségek: A jelentkezési díj hallgatóknak 250 USD, minden más jelentkezőnek 425 USD. A SEVIS díj egységesen 180 USD. Az egészségbiztosítás díja 900 USD/ év, amelyet be lehet fizetni egy összegben az USA-ba történő megérkezést követően Columbusban tartandó orientáción, vagy két részletben: felét a columbusi orientáción, a másik felét pedig a gyakorlat első 4 hónapja folyamán. A fogadó farmer minden gyakornok után 135 USD-t fizet a TOP-nak, amely összeget, - saját döntése szerint - levonhatja a gyakornok illetményéből. Amennyiben a kiutazás nem valósul meg a jelentkezési és a SEVIS díjat, valamint a biztosítás költségét visszatérítik. Nem térítik vissza a jelentkezési díjat azonban, ha a gyakornok valós, illetve elfogadható indok nélkül mondja le a számára már megszervezett programot.

7 7 2. University of Minnesota (MAST program) A szervezett programokon belül az alábbiakat különböztetjük meg: A. gyakorlat a mezőgazdaságban dolgozó fiatalok (továbbiakban gyakornokok) számára, szakmai ismereteik bővítése és új ismeretek megszerzése céljából, B. mezőgazdasági gyakorlat felsőfokú szakirányú tanulmányaikat folytató fiatalok (továbbiakban hallgatók) számára, gyakorlati ismeretek megszerzése céljából, C. gyakorlat a mezőgazdaságban dolgozó magasan képzett fiatalok (továbbiakban manager gyakornokok) számára, meglévő manager-i szakmai ismereteik bővítése és új ismeretek megszerzése céljából. Gyakorlati helyek korlátozottan állnak rendelkezésre. A program szakmai tartalma mezőgazdasági gyakorlat az alábbi, választható szakterületeken: állattenyésztés (tehenészet, vágómarha-, juh- és sertéstartás, lovászat és lótenyésztés), növénytermesztés (szántóföldi növénytermesztés (gabona, szója, cukorrépa, burgonya, bab, ill. búza, zab, árpa, lucerna stb.) kertészet (zöldség-, gyümölcstermelés, értékesítés (parasztpiacok) üvegházi termelés, kertépítés, faiskola), egyéb különleges termelési, kutatási és agri-biznisz helyek. A szakmai gyakorlatokhoz kapcsolódóan elméleti képzésben való részvételre is van lehetőség. A. Program gyakornokok számára Jelentkezési feltételek: 21 és 32 év közötti életkor, független családi állapot (gyermektelen), 5 év szakmai gyakorlat a mezőgazdaságban, ill. ahhoz kapcsolódó szakterületen, vagy felsőfokú szakmai képesítés és legalább 1 év munkatapasztalat a mezőgazdaság, vagy ahhoz kapcsolódó szakterületen A programok időtartama: A program 3-12 hónap munkából áll, amelyet egy szemeszter (16 hét) tanulási program követ. A teljes időtartam (farmmunka és tanulás) nem haladhatja meg a 18 hónapot. Kezdési időpontok: A szervező külföldi partner az adott mezőgazdasági munka jellegétől és az elhelyezési lehetőségektől függően határozza meg. Gyakornoki javadalmazás és a munkaidő: A minimális órabér 7,25 USD. A munkaidő heti 40 óra. Fel kell azonban készülni arra, hogy munkacsúcsokban (pl. ültetés, aratás) ennél többet, esetenként órát is kell naponta dolgozni. A túlóra kifizetése helyenként eltérő, az állami, ill. szövetségi törvény határozza meg. Költségek: A programdíjból 300 USD-t az USA-beli orientáción egy összegben kell kifizetni. A gyakorlat időtartama alatt további 75 USD/hó programdíjat fizet a gyakornok.

8 8 Biztosítás: A gyakornoknak betegség és baleset esetére átfogó egészségbiztosítással kell rendelkeznie. A MAST-nál kötött biztosítás díja 60 USD/hó+30 USD kitöltési díj. A biztosítást az orientáción egy összegben kell kifizetni (pl. 4 hónapos program esetében a biztosítás 270 UDS, 17 hónapos program esetében pedig 1050 USD). B. Program hallgatók számára Jelentkezési feltételek év közötti életkor független családi állapot egyetemi, vagy főiskolai hallgató, folyamatban levő, vagy éppen megkezdett felsőfokú tanulmányok és legalább 1 év szakmai gyakorlat a mezőgazdaságban, vagy ahhoz kapcsolódó szakterületen, vagy frissdiplomás, a program kezdési időpontját megelőző 12 hónapon belül megszerzett felsőfokú végzettség és legalább 1 év szakmai tapasztalat a mezőgazdaságban, vagy ahhoz kapcsolódó szakterületen A program időtartama, kezdési időpontja: A program 3-12 hónap szakmai gyakorlatból áll, amely elméleti programot is magában foglalhat(egy szemeszter, azaz 16 hét). Összességében nem haladhatja meg a 12 hónapot a program időtartama, vagyis amennyiben elméleti programban is rész kíván venni a jelentkező a farmmunka 3-8 hónap lehet. Kezdési időpontok: a szervező külföldi partner az adott mezőgazdasági munka jellegétől és az elhelyezési lehetőségektől függően határozza meg. A hallgatók javadalmazása és a munkaidő: A minimális órabér 7,25 USD. A munkaidő heti 40 óra. Fel kell azonban készülni arra, hogy munkacsúcsokban (pl. ültetés, aratás) ennél többet, esetenként órát is kell naponta dolgozni. A túlóra kifizetése helyenként eltérő, az állami, ill. szövetségi törvény határozza meg. Költségek: A programdíjból 300 USD-t az USA-beli orientáción egy összegben kell kifizetni. A gyakorlat időtartama alatt további 75 USD/hó programdíjat fizet a gyakornok. Biztosítás: A hallgatóknak betegség és baleset esetére átfogó egészségbiztosítással kell rendelkeznie. A MAST-nál kötött biztosítás díja 60 USD/hó+30 USD kitöltési díj. A biztosítást az orientáción egy összegben kell kifizetni (pl 4 hónapos program esetében a biztosítás 270 UDS, 17 hónapos program esetében pedig 1050 USD). Elméleti programok Mind a két gyakornoki program résztvevőinek, külön térítés ellenében, lehetőségük van arra, hogy szakmai gyakorlatuk részeként különböző elméleti kurzusokon is részt vegyenek.

9 9 A programok időtartama egy szemeszter (16 hét), díja: USD. Az összeget a program megkezdése előtt be kell fizetni. A kurzusokat a minnesotai College of Food, Agricultural and Natural Resource Sincences (CFANS) szervezi a mezőgazdaság, élelmiszeripar környezetvédelem, halászat, vadgazdálkodás, erdészet, természeti erőforrások, növény- és állatélettani tudományos, talaj, víz és klíma témakorét is átfogó szakterületeken. A választható kurzusokról a gyakornokok tájékoztatást kapnak. C. Program manager gyakornokok számára Jelentkezési feltételek év közötti életkor független családi állapot kiváló angol nyelvtudás 5 év szakmai gyakorlat a mezőgazdaságban, ill. ahhoz kapcsolódó szakterületen, vagy felsőfokú szakmai képesítés és legalább 1 év munkatapasztalat a mezőgazdaság, vagy ahhoz kapcsolódó szakterületen A program időtartama, kezdési időpontja: A program 3-18 hónap szakmai gyakorlatból áll. Összességében nem haladhatja meg a 18 hónapot a program időtartama. Kezdési időpontok: a szervező külföldi partner az adott mezőgazdasági munka jellegétől és az elhelyezési lehetőségektől függően határozza meg. A hallgatók javadalmazása és a munkaidő: A minimális órabér 7,25 USD. A munkaidő heti 40 óra. Fel kell azonban készülni arra, hogy munkacsúcsokban (pl. ültetés, aratás) ennél többet, esetenként órát is kell naponta dolgozni. A túlóra kifizetése helyenként eltérő, az állami, ill. szövetségi törvény határozza meg. Költségek: A programdíjból 300 USD-t az USA-beli orientáción egy összegben kell kifizetni. A gyakorlat időtartama alatt további 75 USD/hó programdíjat fizet a gyakornok. Biztosítás: A hallgatóknak betegség és baleset esetére átfogó egészségbiztosítással kell rendelkeznie. A MAST-nál kötött biztosítás díja 60 USD/hó+30 USD kitöltési díj. A biztosítást az orientáción egy összegben kell kifizetni (pl 4 hónapos program esetében a biztosítás 270 UDS, 17 hónapos program esetében pedig 1050 USD).

10 10 Dánia A program szervezője: Academy of Agricultural Business- Denmark (Dalum Landbrugsskole) Választható szakterületek Általános mezőgazdaság A program szakmai tartalma: A program 13 hónapos dán gazdaságban letöltendő gyakorlatból és 7-8 hónapos szervezett elméleti oktatásból áll: Az általános mezőgazdasági (állattenyésztési) program esetén Korinth helység mezőgazdasági iskolájában (Dalum-Korinth Landbrugsskole). A program augusztus elsején kezdődik 20 hetes elméleti képzéssel (Basic Program ) a gyakornok tanulmányaitól, felkészültségétől függően januárjában a farmmunkával folytatódik a gyakorlat, amelynek időtartama 13 hónap. Végül februárjában a gyakornok megkezdi az utolsó 16 hét időtartamú képzését (1 st Main Course). A zázóvizsgákat követően Farm Assistant végzettséget szerezhet a résztvevő. Jelentkezési feltételek: 18 és 28 év közötti életkor, független családi állapot, elkötelezettség a mezőgazdasági szakma, és azon belül is az adott szakterület iránt, középfokú mezőgazdasági végzettség (elsősorban Mezőgazdasági technikus, Gazda, Mezőgazdasági gazdaasszony, Agrár-közgazdasági és áruforgalmazó technikus, Állattenyésztő és állat-egészségügyi technikus, Általános állattenyésztő, Mezőgazdasági gépésztechnikus, Mezőgazdasági gépész, Növénytermesztő gépész); az agráregyetemi, -főiskolai hallgatók jelentkezése esetén is kell a középfokú mezőgazdasági végzettség, továbbá az állattenyésztésben letöltött gyakorlatról szóló igazolás, társalgási szintű angol nyelvtudás, orvos által igazolt jó egészségi állapot, gépjárművezetői engedély. A programok időtartama,: A programok időtartama 24 hónap, amelyre egész évben lehetséges a jelentkezés. Kezdési időpont A program - néhány kivételtől eltekintve augusztus elsején indul.. Költségek: Szállás és ellátás 550 DKK hetente. Az első elméleti képzés (Basic Program) díja 1000 DKK, amely a tankönyveket és egyéb tanfelszerelést tartalmaz, illetve heti 50 DKK az egyéb kiegészítő költségek fedezésére. Erre az időszakra már meg lehet kötni a tanulmányi szerződést a leendő gyakorlati hellyel a költségek fedezésére, de ennem megléte nem kötelező feltétel. A második, egyúttal fő elméleti képzés (Main Course) idejére a tanulmányi szerződést meg kell kötni a gyakorlati hellyel.

11 11 A gyakornoki javadalmazás és ellátás: A fogadó családok teljes ellátást (szállás, étkezés) és átlag bruttó Eur/hónap gyakornoki illetményt biztosítanak, melyből az elméleti képzés során felmerülő költségeket fedezni tudják a program résztvevői

12 12 Franciaország A program szervezője: Service des Échanges et des Stages Agricoles dans le Monde( SESAME) A program szakmai tartalma: Mezőgazdasági gyakorlat franciaországi családi gazdaságokban, az alábbi választható szakterületeken: kertészet, zöldségtermesztés, szántóföldi növénytermesztés, tejelő tehenészet, húsmarha-, sertéstartás, juh-és kecsketenyésztés, tojástermelés, méhészet, haltenyésztés, szőlészet, borászat, falusi turizmus. Jelentkezési feltételek: év közötti életkor, független családi állapot, kifogástalan egészség, hallgatói vagy tanulói jogviszony valamely alap-, illetve továbbképzést biztosító oktatási intézményben, erős motiváltság és érdekeltség mezőgazdasági ismeretek és tapasztalatok elmélyítésében, legalább 6 hónap szakmai tapasztalat, a franciaországi gyakorlatra megjelölt szakterületen, a programmal járó bizonyos költségek vállalása, a francia nyelv megfelelő szinten való ismerete, nemzetközi vezetői engedély, nemzetközi diákigazolvány. A program időtartama, kezdési időpontja: A program időtartama a választott szakterülettől, gyakorlati szakmai tapasztalattól, illetve a gyakornoki státusztól függően 3-6 hónapig terjedhet. A kezdési időpontokat a szervező külföldi partner az adott munka jellegétől és az elhelyezési lehetőségektől függően határozza meg. Gyakornoki javadalmazás és ellátás: A gyakornokok általában családi gazdaságokban dolgoznak, a családokkal együtt laknak, ahol általában teljes ellátásban részesülnek. Fizikai munkát végeznek, és A zsebpénz 398,13 Eur/ hónap vagy 650 Eur/hónap között változik a gyakornok státuszától függően (szerződéses gyakornoki jogviszonnyal vagy ideiglenes munkavállalói engedéllyel). Költségek: A programok díja (egyszer befizetendő összeg, vagyis nem havonta értendő összeg): 350 Eur európai uniós állampolgárok számára.

13 13 Visszalépési díj: 50 Eur, amennyiben még nem találtak gyakorlati helyet; a teljes programdíj, ha már szervezett gyakorlati helyet utasít vissza a jelentkező. A biztosítási díj összege - az ajánlottan kiváltandó uniós biztosítási kártyával kiegészítve - az alábbiak szerint alakul: 31 EUR/hónap Nemzetközi szeminárium: Az országban épp gyakorlaton lévő fiatalok számára nyáron és ősszel egy-egy szemináriumot szerveznek, melyen a részvétel nem kötelező. Azonban ekkor lehetőség nyílik találkozni a más országból érkezett, gyakorlaton lévő fiatalokkal, illetve szakmai és turisztikai programokon lehet részt venni. A szeminárium költségeit a programdíj tartalmazza, csak az odautazás költségeit kell a gyakornoknak fizetnie.

14 14 Hollandia A program szervezője: Stichting Uitwisseling en Studiereizen voor het Platteland Agency for Agricultural Exchange and Studytours (SUSP) Választható szakterületek, a program szakmai tartalma: Tejtermelés, szántóföldi növénytermesztés, húshasznú állattartás, kertészet, vegyes gazdaság, zöldségtermesztés, sajtkészítés. Korlátozott számban továbbá: juhtartás, lótartás, baromfitartás, kertészeti központok/ virágüzletek/ tájépítészet, vegyes mezőgazdasági és kertészeti üzemek, tejtermelő üzem robottechnikával, üvegházi növénytermesztés. Jelentkezési feltételek: 18 és 28 év közötti életkor (lehetőleg), független családi állapot elkötelezettség a mezőgazdasági szakma, és azon belül is az adott szakterület iránt, a holland kultúra iránti érdeklődés, szakmai gyakorlat a választott mezőgazdasági területen, a jelentkező tud kerékpározni, kifogástalan egészségi állapot, büntetlen előélet, jó referenciák, nyelvtudás - társalgási szintű angol nyelvtudás, - vagy középfokú német és egyben alapfokú angolnyelvtudás, - vagy társalgási szintű holland nyelvtudás. A programok időtartama, kezdési időpontja: A programok időtartama legalább 3 hónap (90 nap). A programkezdés egész évben lehetséges, de a tervezett kiutazási időpont előtt kb. 3-5 hónappal előbb be kell nyújtani az anyagokat, hogy a hazai és a külföldi adminisztráció időben teljesíthető legyen. Gyakornoki javadalmazás (Tájékoztató jellegű adatok) A gyakornok hetente nettó 90 eurót kap kézhez, és ehhez jár még az étkezés, szállás és egészségbiztosítás, aminek díját a munkáltató fizeti A szállás, étkezés, biztosítás költségei készpénzre nem válthatók. Költségek: A programdíj (közvetítői díj) 415 euró. Ez a díj tartalmazza az elhelyezést, szállást, bemutatkozó találkozást, nyomon követést, szótárat és egy gyakornoki kézikönyvet. A programtól való visszalépés költsége ha még nem találták meg a megfelelő gyakorlati helyet 130 euró, ha az elhelyezés már megtörtént, akkor 415 euró. Ha a gyakornok hamarabb kíván hazatérni, mint ahogy a szerződése lejár, szintén köteles heti 25 eurót befizetni a fenn maradó hetekre vonatkozóan (max. 250 eurót). Ha a gyakornok később érkezik a szerződésében foglaltaktól heti 25 eurót kell befizetnie.

15 15 A teljes programdíjat be kell fizetni a gyakorlat megkezdése előtt. A gyakornokot terheli a holland közvetítői díj és átutalásának banki díja (ill. törlés esetén a törlési díj), a kiutazás költsége, valamint a kiutazás és hazautazás idejére kötött utas- és poggyászbiztosítás költsége. A kiutazást, biztosítást minden jelentkező önállóan intézi. A gyakornok köteles munkaruhát illetve megfelelő munkacipőt vinni magával. Azoknak a gyakornokoknak, akik 90 napnál hosszabb időre kívánnak kiutazni, még további dokumentumokat kell beszerezniük a sikeres meghallgatás, majd a holland partner jóváhagyását követően (korábban nem érdemes beszerezni a papírokat, mivel elévülhetnek és így kárba vész a ráfordított költség/ illetékdíj). Ezek költsége, amely szintén a gyakornokot terheli, várhatóan kb Ft (A születési bizonyítvány okmányirodai beszerzésének díja, a külügyminisztérium aposztil bélyegzőjének beszerzése, további 2 fotó). Az érintett gyakornokokat a szakreferens idejében tájékoztatja. Munkaidő A hivatalos munkaidő heti 40 óra. A napi munkaidő nem haladhatja meg a 9 órát. A heti szabadidő minimum 1,5 nap, illetve havonta még 1,5 nap. Orientációk: Az orientáció célja, hogy az esetlegesen felmerülő problémákat hatékonyan kezeljék, és lehetőséget biztosítsanak a gyakornokoknak az egymással és a SUSP dolgozóival való megismerkedésre. A bevezető, időközi és záró orientáción kötelező megjelenni a SUSP központjában. Ezek időpontjáról és helyéről a holland szervezet értesíti a gyakornokokat. Az oda- és visszautazás költségeit a programdíj fedezi, így a felmerülő utazási költségeket a holland közvetítő megtéríti a gyakornok számára. A gyakorlati idő hosszabbítása Amennyiben a gyakornok a várt időponthoz képest néhány nappal később érkezik meg, a gyakorlat ideje nem tolódik ki automatikusan a különbözeti időt adó napok számával. Amennyiben a gyakornok annyira jól érzi magát, hogy hosszabbítani szeretne, érdemes előre tudni, hogy erre nincs mód. A munkavállalási engedélyben meghatározott időtartam minden esetben kötelező érvénnyel bír

16 Németország 16 A programok szervezője: Edda Henze projektmenedzser: Mecklenburg-Vorpommern, Leonardo da Vinci mobilitási pályázat keretében Schorlemer Stiftung des Deutschen Bauernverbandes (DB-Német Parasztszövetség ) 1. Leonardo da Vinci mobilitási pályázat Az FVM VKSZI Leonardo mobilitás pályázat keretében lehetőséget hirdet középfokú lovas és erdészet szakképzésben résztvevő vagy végzett, gyakorlattal rendelkező fiatalok részére Németországban szervezendő 4, illetve 9 hetes mezőgazdasági programban való részvételre, mely magában foglal egy egy-, illetve kéthetes szaknyelvi és kulturális németországi felkészítőt is. A programról részletek a Képzés/ Nemzetközi programok menü alatt olvashatók. 2. Schorlemer Stiftung des Deutschen Bauernverbandes (DB-Német Parasztszövetség ) A jelentkezés feltételei: befejezett szakmai tanulmányok a mezőgazdaság/kertészet területén (szakmunkás/szakközépiskolai vagy főiskolai/egyetemi) vagy folyamatban lévő tanulmányok, kellő szakmai tapasztalat a kiválasztott szakterületen, megfelelő motiváltság és a mezőgazdaság/kertészet területén kialakított jövőkép, német nyelvismeret, érvényes gépjárművezetői jogosítvány, független családi állapot (gyermektelen), év közötti életkor, büntetlen előélet, a pályázó korábban nem vett részt németországi gyakorlaton. A gyakorlathoz munkavállalási engedély szükséges, amelyet a DBV szerez be és küldi el a fogadó gazdaság részére, ahol azt a gyakornok érkezéskor kapja meg. A program időtartama: Minimum 3 hónap, maximum 12 hónap. A munkavállalási engedélyt nem lehet meghosszabbítani, ezért a gyakornoki program választott időtartamát a pályázatban határozottan meg kell jelölni és azt be kell tartani. Gyakornoki javadalmazás: A gyakornok minimális havi fizetése 250 euró. Költségek: A gyakorlati hely közvetítéséért a Német Parasztszövetség 200 euró díjat számít fel, mely akkor fizetendő, ha a jelentkező pályázatát a német partnerszervezet elfogadta.

17 17 Elhelyezési részletek, feltételek: Az elhelyezés az alábbi szakterületeken biztosítható: mezőgazdaság általában vegyes gazdálkodású (szarvasmarha-tenyésztés, sertéstenyésztés, szántóföldi növénytermesztés, gépek üzemeltetése) átlagos méretű családi farmok, a keleti országrészben néhány nagyüzem is fogad gyakornokot; kertészet (tájépítés, kertcentrumok, dísznövénykertészet, zöldség-, gyümölcstermesztés) korlátozott számban; agri-mix a háztartás és a mezőgazdasági termelés kombinációja (csak lányoknak) borászat korlátozott számban. A gyakornokok elhelyezése egész Németország területén, de leginkább a nyugati országrészben biztosítható. A szállást és ellátást a fogadó gazda biztosítja (a gyakornok rendszerint a fogadó család otthonában lakik). Ezenfelül fedezi a betegségbiztosítás költségét is. A gyakornoknak a kiutazás előtt azonban teljeskörű balesetbiztosítást kell kötnie. A gyakornok hetente megközelítőleg 5,5 ún. gyakornoki napot dolgozik, és heti 1,5 nap munkaszünete van. A napi munkaórák száma normális körülmények között nem haladja meg a 8-9 órát, de elvárható, hogy pl. a betakarítás idején a gyakornok is többet dolgozzék. A többletmunkát a gazda szabadnappal vagy bérrel kompenzálja. A gyakornoknak havi 2 nap szabadsága van. A szabadság időpontjáról, a többletmunka kompenzálásáról a gazda és a gyakornok egymással állapodik meg. Nemzetközi nyári szeminárium A Német Parasztszövetség a gyakornokok részére minden év augusztus végén vagy szeptember elején egyhetes nemzetközi szemináriumot szervez. Ez a szeminárium nem csak arra ad lehetőséget, hogy a gyakornokok bővítsék ismereteiket a német mezőgazdasági és kertészeti ágazatról, hanem arra is, hogy találkozzanak más országok gyakornokaival. A szeminárium keretében szakmai utakra, előadásokra és beszélgetésekre kerül sor. A szállás és ellátás, valamint az országon belüli utazás költségeit a német Szövetségi Mezőgazdasági Élelmezési és Fogyasztóvédelmi Minisztérium fedezi. A szemináriumon a Német Parasztszövetség képviselői is részt vesznek, így arra is van lehetőség, hogy a gyakornokok személyesen a szervezőkel folytassanak megbeszélést tapasztalataikról. A szemináriumon értelemszerűen azok a gyakornokok vehetnek részt, akik a megadott időpontban Németországban tartózkodnak.

18 18 Svájc A program szervezője: Agroimpuls A gyakornokokkal szemben támasztott követelmények: A programban való részvétel főiskolai/egyetemi/középiskolai mezőgazdasági tanulmányok folytatása közben vagy befejezésüket követően (a tanulmányok befejezését követő 1 éven belül meg kell kezdeni a gyakorlatot) lehetséges. jogosítvány személyautóra (esetleg traktorra) a német nyelv alapszintű ismerete mezőgazdaság iránti érdeklődés év közötti életkor Csak egy gyakorlatot lehet teljesíteni Svájcban, és a gyakorlat befejezése után el kell hagyni az országot. A programok időtartama, kezdési időpontja: A program időtartama: 3-4 hónap A kiutazás alapvetően csoportosan történik, de esetenként egyéni kiutazás is lehetséges. Gyakornoki javadalmazás és költségek: A gyakornokok fizetése a következőképpen alakul: Bruttó bér az étkezés és szállás költségei Bruttó bér 2415 CHF/hó 990 CHF/hó 1425 CHF/hó A nettó bért a társadalombiztosítási járulékok (öregségi és túlélő hozzátartozói biztosítás, betegbiztosítási pénztár, balesetbiztosítás, nyugdíjpénztár) és a forrásadó levonása után kapjuk meg. Az átlagos havi fizetés kb. 800 CHF (a gyakornok korától és kantontól függően változó). Ebből az összegből a gyakornoki program időtartama alatt az alábbi egyszeri költségeket vonják le: az Agroimpulsnak fizetett díj: 175 CHF + 7,6 % ÁFA a községbe való bejelentkezésért fizetendő díj: kb. 30 CHF tartózkodási engedély: kb. 70 CHF Biztosítás: A gyakornokokat Svájcban a munkahelyre való megérkezést követően munkaadójuk biztosítja a svájci jognak megfelelően betegségre, balesetre, halálesetre és rokkantságra. Próbaidő: Max. 4 hónapos tartózkodás esetén 1 hónap, hosszabb programok esetén 2 hónap. A próbaidő a munkahelyre való megérkezéssel kezdődik. A próbaidő alatt a munkaviszony egy 7 napos felmondási idő betartásával bármelyik fél által felmondható.

19 19 Munkaidő: A napi munkaidő a kantonban érvényes szokásos mezőgazdasági munkaszerződés rendelkezéseinek megfelelően alakul. Szükség esetén a gyakornoknak túlóráznia kell. Ezt plusz szabadidővel vagy hosszabb szabadsággal kompenzálják, vagy a túlórákat 25%-os pótdíjjal fizetik ki. A munkaadó dönti el, hogy a túlórákat kompenzálja vagy kifizeti. Szabadság és szabadnapok: A szabadnapok száma a kantonban érvényes szokásos mezőgazdasági munkaszerződés rendelkezéseinek megfelelően alakul. A törvény által biztosított szabadság 20 évnél fiatalabb gyakornokok esetében évente 5 hét, 20 évnél idősebb gyakornokok esetében 4 hét. A munkaadó a törvényesen járó szabadság időtartamára a teljes bért fizeti a gyakornoknak. Egyéb: Minden gyakornoknak kötelező jelleggel részt kell vennie a gyakorlati idő alatt az Agroimpuls által szervezett 2 napos gyakornoki kiránduláson. Ennek költsége 250 svájci frank, amelynek felét a fogadó gazda fizeti, másik felét pedig a gyakornok. A gyakornokoknak a kirándulásra szabadnapot kell kivenniük, illetve a hétvégét/ünnepnapot kell kihasználniuk erre a célra.

20 20 Svédország A program szervezője: Jordbrukare-Ungdomens Förbund (JUF) Jelentkezési feltételek: közötti életkor érdeklődés a mezőgazdasági szakma és a svéd kultúra iránt független családi állapot (gyermektelen) minimum 1 éves szakmai gyakorlat a választott mezőgazdasági területen minimum 1 éves gépjárművezetői engedély, traktorvezetési gyakorlat az angol nyelv alap szintű ismerete büntetlen előélet, ennek igazolása, ha a JUF igényt tart rá legyen megfelelő képviselője a küldő szervezetnek és az országának kifogástalan egészségi állapot a magyar koordinátorral való személyes interjú után a programba való felvétel. Az interjú során az IRWE (International Rural Work Exchange) forma használandó. A programok időtartama és költsége: Agro-felfedezés program (3 hónapos): 220 EUR Fakultatív szeminárium: 220 EUR Visszalépési díj: 100 EUR Agro-gazdálkodás program (6 hónapos, meghosszabbítható 9, 12 vagy 18 hónapra): 5000 SEK (tartalmazza a jelentkezési díjat) Jelentkezési díj: 1000 SEK, vagy 100 EUR, vagy 140 USD Visszalépési díj: 1000 SEK, vagy 100 EUR, vagy 140 USD Hosszabbítás 6-ról 9 hónapra: 1200 SEK Hosszabbítás 6-ról 12 hónapra, egy márciusi/áprilisi 3 napos stockholmi szemináriummal kiegészítve: 3750 SEK Hosszabbítás 12-ről 18 hónapra: 1200 SEK Adózás: A 6 hónapos vagy annál rövidebb gyakorlati idő esetén 25%. Ennél hosszabb periódusra teljes adó az első naptól kezdve, kb. 31% a helyi adóktól függően. Az adó nem visszatéríthető. Minden gyakornok köteles a formanyomtatványt kitölteni és elküldeni a helyi adóhivatalnak. A vendéglátó család segít ezeknek az ügyeknek az intézésében. Gyakornoki javadalmazás és ellátás: A béreket a mezőgazdasági dolgozók kollektív szerződése alapján állapítják meg. Ez az 50% vagy 70%-át jelenti a mezőgazdasági dolgozók teljes órabérének a gyakornok tapasztalatától függően. Az 50%-os bérek 70%-ra emelkednek 6 hónapos tartózkodás után. Minden gyakornok 12 hónap elteltével teljes munkabért (100%) kap a kollektív szerződés alapján. A alternatíva (gyakornokok, akik a vendéglátó családdal étkeznek): 1. bruttó 48,75 SEK (50%-nál) vagy 68,20 SEK (70%-nál) óránként, 2. a vendéglátó család havi 2100 koronát von le az ellátásért (szállás, reggeli, kávé, ebéd, délutáni kávé, vacsora a hét minden napján),

Farmgyakornoki programok (részletes programismertetés)

Farmgyakornoki programok (részletes programismertetés) Farmgyakornoki programok (részletes programismertetés) A jelentkezés folyamata A farmgyakornoki programokra vonatkozó jelentkezéshez a www.nakvi.hu (Képzési Igazgatóság / Képzési Igazgatóság szolgáltatásai

Részletesebben

Farmgyakornoki programok (részletes programismertetés) A jelentkezés folyamata A farmgyakornoki programokra vonatkozó jelentkezéshez a www.nakvi.hu (Agrárszakképzés/Pályázatok, felhívások menü) honlapról

Részletesebben

PSZICHOLÓGIA DOKTORI ISKOLA

PSZICHOLÓGIA DOKTORI ISKOLA PÁLYÁZATI FELHÍVÁS doktori képzésben való részvételre 2016-2017. tanév PSZICHOLÓGIA DOKTORI ISKOLA BME TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR 1 A BME Természettudományi Kar pályázatot hirdet a Pszichológia Doktori Iskola

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A 2015/2016. ÉVI ERASMUS+ TANULMÁNYI ÉS SZAKMAI GYAKORLATI CÉLÚ HALLGATÓI MOBILITÁSRA

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A 2015/2016. ÉVI ERASMUS+ TANULMÁNYI ÉS SZAKMAI GYAKORLATI CÉLÚ HALLGATÓI MOBILITÁSRA PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A 2015/2016. ÉVI ERASMUS+ TANULMÁNYI ÉS SZAKMAI GYAKORLATI CÉLÚ HALLGATÓI MOBILITÁSRA 1. A pályázati felhívás célja: A pályázni jogosult hallgatói számára Erasmus+ külföldi részképzés

Részletesebben

Ausztriai munkajogi kisokos

Ausztriai munkajogi kisokos Ausztriai munkajogi kisokos Minden országban más munkajogi szabályok vannak életben. A Munkaügyi Kisokossal abban szeretnénk segíteni téged, hogy a legfontosabb kérdésekre megkapjad válaszaid munkába állás

Részletesebben

POLGÁRI JÓZSEF ATTILA GIMNÁZIUM ÉS SZAKKÉPZŐ ISKOLA. 4090 Polgár, Kiss E. u. 10. Tel.: 52/391-544, Fax: 52/391-544;

POLGÁRI JÓZSEF ATTILA GIMNÁZIUM ÉS SZAKKÉPZŐ ISKOLA. 4090 Polgár, Kiss E. u. 10. Tel.: 52/391-544, Fax: 52/391-544; POLGÁRI JÓZSEF ATTILA GIMNÁZIUM ÉS SZAKKÉPZŐ ISKOLA 4090 Polgár, Kiss E. u. 10. Tel.: 52/391-544, Fax: 52/391-544; A Polgári József Attila Gimnázium és Szakképző Iskola a közalkalmazottak jogállásáról

Részletesebben

Erasmus+ Erasmus tanulmányi mobilitás 2015/2016

Erasmus+ Erasmus tanulmányi mobilitás 2015/2016 Erasmus+ Erasmus tanulmányi mobilitás 2015/2016 PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A Pázmány Péter Katolikus Egyetem pályázatot hirdet hallgatói részére a 2015/2016-os tanév őszi és tavaszi félévére egyaránt. I. Általános

Részletesebben

KÉPZŐI FELHÍVÁS. I. A felhívás célja:

KÉPZŐI FELHÍVÁS. I. A felhívás célja: KÉPZŐI FELHÍVÁS Tárgy: EVS (Európai Önkéntes Szolgálat) önkéntesek nem-formális tanulási folyamatát támogató képzések, találkozók: - Megérkezés utáni képzés (2 alkalom) - Félidős értékelő találkozó (2

Részletesebben

Közlemény: a fiatal mezőgazdasági termelői minőség megszerzésével kapcsolatos változásokról

Közlemény: a fiatal mezőgazdasági termelői minőség megszerzésével kapcsolatos változásokról Közlemény: a fiatal mezőgazdasági termelői minőség megszerzésével kapcsolatos változásokról Ezúton értesítjük Önöket, hogy a 23/2007 (IV.17.) FVM rendelet módosítása alapján a fiatal mezőgazdasági termelői

Részletesebben

Erasmus+ Erasmus tanulmányi mobilitás 2017/2018

Erasmus+ Erasmus tanulmányi mobilitás 2017/2018 Erasmus+ Erasmus tanulmányi mobilitás 2017/2018 PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A Pázmány Péter Katolikus Egyetem pályázatot hirdet hallgatói részére a 2017/2018-as tanév őszi és tavaszi félévére egyaránt. I. Általános

Részletesebben

OKTATÓ RÖVID TANULMÁNYÚT KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ

OKTATÓ RÖVID TANULMÁNYÚT KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÓ RÖVID TANULMÁNYÚT KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ Pályázati jelentkezés Jelentkezés alapjául szolgáló intézmény: legördülő menüsorból lehet kiválasztani, mely intézményhez kapcsolódóan kíván pályázni. Pályázat

Részletesebben

THE EUROPEAN ENVIRONMENT AGENCY

THE EUROPEAN ENVIRONMENT AGENCY THE EUROPEAN ENVIRONMENT AGENCY PÁLYÁZATI ŰRLAP (Kérjük, válaszoljon minden kérdésre. Megfelelő esetben válaszoljon "nem"-mel. Ne hagyjon üres helyet, és ne alkalmazzon kihúzást. Az űrlapot írógéppel,

Részletesebben

b.) az iskolai oktatást kiegészítő pedagógiai szakszolgálatok igénybevétele

b.) az iskolai oktatást kiegészítő pedagógiai szakszolgálatok igénybevétele I. TÉRÍTÉSI DÍJ ÉS A TANDÍJ 1. A térítésmentesen biztosított köznevelési feladatok a.) a kötelező alapfokú- és középfokú oktatás az érettségi megszerzéséig - a tanórai foglalkozás, a heti kötelező időkeret

Részletesebben

HALLGATÓI CSOPORTOS TANULMÁNYÚT Közös (csoportvezető) KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ

HALLGATÓI CSOPORTOS TANULMÁNYÚT Közös (csoportvezető) KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ HALLGATÓI CSOPORTOS TANULMÁNYÚT Közös (csoportvezető) KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ FONTOS! A csoportos tanulmányút kizárólag a konvergencia régiók felsőoktatási intézményeiben tanulók számára elérhető! Csoportos

Részletesebben

VAS MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG

VAS MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG VAS MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG PÁLYÁZATI FELHÍVÁS AZ ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG A VAS MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG ÚTJÁN PÁLYÁZATOT HIRDET: a középfokú oktatási intézmények első, második vagy harmadik

Részletesebben

FELSŐOKTATÁSI MUNKATÁRSI RÖVID TANULMÁNYÚT KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ

FELSŐOKTATÁSI MUNKATÁRSI RÖVID TANULMÁNYÚT KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ FELSŐOKTATÁSI MUNKATÁRSI RÖVID TANULMÁNYÚT KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ Pályázat jelentkezés Jelentkezés alapjául szolgáló intézmény: legördülő menüsorból lehet kiválasztani, mely intézményhez kapcsolódóan kíván

Részletesebben

AZ EURÓPAI PARLAMENTBEN, AZ EPP KÉPVISELŐCSOPORT TITKÁRSÁGÁN FOLYTATOTT SZAKMAI GYAKORLATOKRA VONATKOZÓ BELSŐ SZABÁLYOK

AZ EURÓPAI PARLAMENTBEN, AZ EPP KÉPVISELŐCSOPORT TITKÁRSÁGÁN FOLYTATOTT SZAKMAI GYAKORLATOKRA VONATKOZÓ BELSŐ SZABÁLYOK AZ EURÓPAI PARLAMENTBEN, AZ EPP KÉPVISELŐCSOPORT TITKÁRSÁGÁN FOLYTATOTT SZAKMAI GYAKORLATOKRA VONATKOZÓ BELSŐ SZABÁLYOK Tartalomjegyzék 1. cikk: Általános rendelkezések...3 2. cikk: A szakmai gyakorlatok

Részletesebben

SZABADKA VÁROS. meghirdeti az alábbi PÁLYÁZATOT KÖZMUNKÁK SZERVEZÉSÉRE SZABADKA VÁROS TERÜLETÉN A ÉVBEN

SZABADKA VÁROS. meghirdeti az alábbi PÁLYÁZATOT KÖZMUNKÁK SZERVEZÉSÉRE SZABADKA VÁROS TERÜLETÉN A ÉVBEN A foglalkoztatásról és a munkanélküliség elleni biztosításról szóló törvény 57. és 59. szakasza (az SZK Hivatalos Közlönyének 36/2009, 88/2010 és 35/2015 száma) alapján, és a Nemzeti foglalkoztatási akciótervvel,

Részletesebben

GYAKORNOKI PROGRAM PÁLYAKEZDŐK TÁMOGATÁSÁRA

GYAKORNOKI PROGRAM PÁLYAKEZDŐK TÁMOGATÁSÁRA MUNKAHELYTEREMTÉS- GYAKORNOKI PROGRAM PÁLYAKEZDŐK TÁMOGATÁSÁRA GINOP-5.2.4-16 kódszámú felhívás ELŐADÓ: NAGY GÁBOR A PROGRAMRÓL RÖVIDEN Magyarország Kormánya az Európai Unióval együttműködve átfogó programot

Részletesebben

Andai Zoltán NKE-KTK HÖK külkapcsolati referens Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Kar NEMZETKÖZI KISOKOS

Andai Zoltán NKE-KTK HÖK külkapcsolati referens Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Kar NEMZETKÖZI KISOKOS Andai Zoltán NKE-KTK HÖK külkapcsolati referens Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Kar NEMZETKÖZI KISOKOS 2014 1. Erasmus + Mi az Erasmus +? Az ERASMUS+ egy átfogó programcsomag, amely

Részletesebben

MEGÁLLAPODÁS U.S. ADVENTURE PLACED (RESORT)

MEGÁLLAPODÁS U.S. ADVENTURE PLACED (RESORT) MEGÁLLAPODÁS U.S. ADVENTURE PLACED (RESORT) mely létrejött egyrészről: Cégszerű megnevezés: U.S. ADVENTURE Kft. Székhelye: 2097, Pilisborosjenő, Bajcsy-Zs. u. 5. Adószám: 23038075-2-13 Cégjegyzék száma:

Részletesebben

ADMINISZTRÁTORI CSOPORTOS TANULMÁNYÚT Közös (csoportvezető) KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ

ADMINISZTRÁTORI CSOPORTOS TANULMÁNYÚT Közös (csoportvezető) KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ ADMINISZTRÁTORI CSOPORTOS TANULMÁNYÚT Közös (csoportvezető) KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ Csoportos tanulmányutak esetén szükséges egy csoportvezető kijelölése. Az ő feladata lesz a regisztráció és a teljes pályázati

Részletesebben

Diákmunka: ismerd meg jogaidat és kötelezettségeidet!

Diákmunka: ismerd meg jogaidat és kötelezettségeidet! Diákmunka: ismerd meg jogaidat és kötelezettségeidet! a jó munkahely mindnyájunknak fontos a munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület 2008. április 30-ai ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület 2008. április 30-ai ülésére GÖDÖLLŐ VÁROS POLGÁRMESTERE E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület 2008. április 30-ai ülésére Tárgy: Pályázati kiírás a Gödöllői Városi Múzeum igazgatói állásának betöltésére. Előterjesztő: Dr.

Részletesebben

Füzesgyarmat Város Önkormányzat Polgármesterétől 5525 Füzesgyarmat, Szabadság tér 1. szám (66) Fax:

Füzesgyarmat Város Önkormányzat Polgármesterétől 5525 Füzesgyarmat, Szabadság tér 1. szám (66) Fax: ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület 2017. október 26-án tartandó ülésére Füzesgyarmati Városgazdálkodási és Intézményüzemeltetési Korlátolt Felelősségű Társaság ügyvezetői tisztségére vonatkozó pályázat

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. a PANNON EGYETEM Doktori képzésébe való részvételre. 2007/2008 tanév

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. a PANNON EGYETEM Doktori képzésébe való részvételre. 2007/2008 tanév PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a PANNON EGYETEM Doktori képzésébe való részvételre 2007/2008 tanév A doktori képzés egyetemi felelősei az Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanács elnöke Tudományos és Nemzetközi ügyek

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ a levelező oktatásról

TÁJÉKOZTATÓ a levelező oktatásról NYME Roth Gyula Gyakorló Szakközépiskola és Kollégium Levelező Tagozata 9400 Sopron, Szent György u. 9. Pf. 26. TÁJÉKOZTATÓ a levelező oktatásról Iskolánk az Erdészeti és vadgazdálkodási technikus (OKJ:

Részletesebben

2017. évi CAFETERIA-SZABÁLYZAT

2017. évi CAFETERIA-SZABÁLYZAT 2017. évi CAFETERIA-SZABÁLYZAT a Cserepes Sori Piac Piac KFT. cafeteria-rendszeréről Hatályba lépés: 2017. január 01. Jóváhagyta: Rácz Attila ügyvezető igazgató 1 TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés 1. Választható

Részletesebben

BELLEVUE ÖSZTÖNDÍJPROGRAM

BELLEVUE ÖSZTÖNDÍJPROGRAM BELLEVUE ÖSZTÖNDÍJPROGRAM BUNDESPRÄSIDIALAMT ROBERT BOSCH STIFTUNG Háttér A Szövetségi Elnöki Hivatal és a Robert Bosch Alapítvány a Bellevue Ösztöndíjprogrammal új programot hozott létre, amely Európa

Részletesebben

Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola

Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola FELVÉTELI a 2015-2016-os tanévre TANDÍJ NINCS! Szakközépiskola Összesen 6 osztály 204 tanuló, ebből 2 osztály turizmus szakirány érettségi

Részletesebben

Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola

Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola PÁLYAVÁLASZTÁSI ÚTMUTATÓ 2018/2019-ES TANÉV Az iskola szakmaszerkezeti felépítése: Ssz. A Szakképesítés (képzési program)

Részletesebben

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala. pályázatot hirdet. 1 fő. részére. a Szerzői Jogi Főosztály Nemzetközi Szerzői Jogi Osztályára.

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala. pályázatot hirdet. 1 fő. részére. a Szerzői Jogi Főosztály Nemzetközi Szerzői Jogi Osztályára. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (a továbbiakban: Kttv.) 45. (1) bekezdése, a közszolgálati tisztviselők személyi irataira, a közigazgatási

Részletesebben

GINOP GYAKORNOKI PROGRAM PÁLYAKEZDŐK TÁMOGATÁSÁRA SZÉCHENYI PROGRAMIRODA

GINOP GYAKORNOKI PROGRAM PÁLYAKEZDŐK TÁMOGATÁSÁRA SZÉCHENYI PROGRAMIRODA SZÉCHENYI PROGRAMIRODA KÖFOP-3.3.3-15-2016-00001 GYAKORNOKI PROGRAM PÁLYAKEZDŐK TÁMOGATÁSÁRA GINOP-5.2.4-16 2018.05.23. ZALAEGERSZEGI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM SZÉCHENYI ISTVÁN SZAKGIMNÁZIUMA ÉS SZAKKÖZÉPISKOLÁJA

Részletesebben

CSOPORTOS TANULMÁNYÚT Közös (csoportvezető) KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ

CSOPORTOS TANULMÁNYÚT Közös (csoportvezető) KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ CSOPORTOS TANULMÁNYÚT Közös (csoportvezető) KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ Csoportos tanulmányutak esetén szükséges egy csoportvezető kijelölése. Az ő feladata lesz a regisztráció és a teljes pályázati anyag feltöltése.,

Részletesebben

ERASMUS TÁJÉKOZTATÓ február 23.

ERASMUS TÁJÉKOZTATÓ február 23. ERASMUS TÁJÉKOZTATÓ 2017. február 23. ERASMUS PLUS PROGRAM Erasmus Plus program Az Európai Bizottság 2014-2020 közötti programja Magában foglalja a korábbi Erasmus programokat (mobilitás, közös képzések),

Részletesebben

ERASMUS Roadshow Külföldi ösztöndíjak bemutatása február 23.

ERASMUS Roadshow Külföldi ösztöndíjak bemutatása február 23. ERASMUS Roadshow Külföldi ösztöndíjak bemutatása 2016. február 23. Erasmus Plus program Az Európai Bizottság 2014-2020 közötti programja Magában foglalja a korábbi Erasmus programokat (mobilitás, közös

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ az egyénileg elhelyezkedő hallgatók szakmunka gyakorlatához

TÁJÉKOZTATÓ az egyénileg elhelyezkedő hallgatók szakmunka gyakorlatához TÁJÉKOZTATÓ az egyénileg elhelyezkedő hallgatók szakmunka gyakorlatához 1. Négyhetes szakmunka-gyakorlatot kell teljesíteni. A munkáltató és a hallgató közösen állapodnak meg a szakmunka gyakorlat konkrét

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. A pályázatok beérkezési határideje: 2012. augusztus 25.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. A pályázatok beérkezési határideje: 2012. augusztus 25. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár (MH 25. KGYLDD) parancsnoka pályázatot hirdet a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár, Vezető Szervek, Gazdálkodás Támogató

Részletesebben

Eötvös Loránd Tudományegyetem. a "Közalkalmazottak jogállásáról szóló" évi XXXIII. törvény 20/A. alapján pályázatot hirdet

Eötvös Loránd Tudományegyetem. a Közalkalmazottak jogállásáról szóló évi XXXIII. törvény 20/A. alapján pályázatot hirdet 1 / 5 2017. 06. 12. 15:51 Eötvös Loránd Tudományegyetem a "Közalkalmazottak jogállásáról szóló" 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. alapján pályázatot hirdet Eötvös Loránd Tudományegyetem Kancellária, Informatikai

Részletesebben

Pályázati felhívás. A pályázatok elbírálásánál előnyben részesül, az a személy, aki

Pályázati felhívás. A pályázatok elbírálásánál előnyben részesül, az a személy, aki Pályázati felhívás A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Elnöksége pályázatot hirdet megyei Szakmai vizsgabizottsági tagi névjegyzékébe történő felvételre 1. A pályázati kiírás célja:

Részletesebben

Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola

Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola Az iskola szakmaszerkezeti felépítése: A Szakképesítés (képzési program) Jelentkezés időtartama Ssz. kimenetelének határmegnevezése hónap

Részletesebben

ZIEHL-ABEGG. Ösztöndíj program. Vállalatunkról

ZIEHL-ABEGG. Ösztöndíj program. Vállalatunkról ZIEHL-ABEGG Ösztöndíj program Vállalatunkról A ZIEHL-ABEGG SE a világ egyik vezető vállalata a motor és ventillátorgyártás területén. A németországi székhelyű konszern megközelítőleg 3500 munkavállalót

Részletesebben

Budakörnyéki Közterület - Felügyelet pályázatot hirdet közterület-felügyelő munkakör betöltésére. A munkavégzés helye: Herceghalom és Páty.

Budakörnyéki Közterület - Felügyelet pályázatot hirdet közterület-felügyelő munkakör betöltésére. A munkavégzés helye: Herceghalom és Páty. Budakörnyéki Közterület - Felügyelet pályázatot hirdet közterület-felügyelő munkakör betöltésére. A munkavégzés helye: Herceghalom és Páty. A munkakörhöz tartozó főbb tevékenységi körök: Budakörnyéki Közterület-felügyelet

Részletesebben

KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ BME KJK MUNKAVÉDELMI TOVÁBBKÉPZŐ KÖZPONT MUNKAVÉDELMI SZAKMÉRNÖK SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS

KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ BME KJK MUNKAVÉDELMI TOVÁBBKÉPZŐ KÖZPONT MUNKAVÉDELMI SZAKMÉRNÖK SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ BME KJK MUNKAVÉDELMI TOVÁBBKÉPZŐ KÖZPONT MUNKAVÉDELMI SZAKMÉRNÖK SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Munkavédelmi

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS ERASMUS+ HALLGATÓI TANULMÁNYI ÉS SZAKMAI GYAKORLATI CÉLÚ HALLGATÓI MOBILITÁSRA A 2016/2017-ES TANÉVRE

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS ERASMUS+ HALLGATÓI TANULMÁNYI ÉS SZAKMAI GYAKORLATI CÉLÚ HALLGATÓI MOBILITÁSRA A 2016/2017-ES TANÉVRE PÁLYÁZATI FELHÍVÁS ERASMUS+ HALLGATÓI TANULMÁNYI ÉS SZAKMAI GYAKORLATI CÉLÚ HALLGATÓI MOBILITÁSRA A 2016/2017-ES TANÉVRE 1. A pályázati felhívás célja: A pályázni jogosult hallgatói számára Erasmus+ külföldi

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS 2014. az Országos szakmai vizsgaelnöki névjegyzékbe történő felvételre

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS 2014. az Országos szakmai vizsgaelnöki névjegyzékbe történő felvételre PÁLYÁZATI FELHÍVÁS 2014. az Országos szakmai vizsgaelnöki névjegyzékbe történő felvételre A Belügyminisztérium (a továbbiakban: BM) a szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. törvény 15. (1) bekezdése,

Részletesebben

A belügyminiszter. /2011. (..) BM rendelete

A belügyminiszter. /2011. (..) BM rendelete A belügyminiszter /2011. (..) BM rendelete a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok hivatásos állománya választható béren kívüli juttatásainak éves összegéről, fajtáiról, mértékéről, kifizetésének rendjéről

Részletesebben

A PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM PÁLYÁZATI KIÍRÁSA

A PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM PÁLYÁZATI KIÍRÁSA A PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM PÁLYÁZATI KIÍRÁSA A PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT TULAJDONÁBAN LÉVŐ PÉCS KOLLER U. 4-6. SZÁM ALATT TALÁLHATÓ FECSKEHÁZ MEGNEVEZÉSŰ - ÖSSZKOMFORTOS ÖNKORMÁNYZATI LAKÁSOK BÉRLETI

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. A pályázat célja:

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. A pályázat célja: PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Esély Itthon Kisteleken című EFOP-1.2.11-16-2017-00004 azonosító számú pályázat keretében nyújtandó Fiatalok helyben maradását ösztönző támogatás elnyerésére Kistelek Város Önkormányzata

Részletesebben

.f lrg. . számú előterjesztés. Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Polgármestere. I. Tartalmi összefoglaló

.f lrg. . számú előterjesztés. Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Polgármestere. I. Tartalmi összefoglaló Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Polgármestere.f lrg. számú előterjesztés Előterjesztés a Képviselő-testület részére a Kőbányai Gépmadár Óvoda intézményvezetői álláshelyének pályáztatásáról

Részletesebben

Erasmus+ Erasmus tanulmányi mobilitás 2016/2017

Erasmus+ Erasmus tanulmányi mobilitás 2016/2017 Erasmus+ Erasmus tanulmányi mobilitás 2016/2017 PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A Pázmány Péter Katolikus Egyetem pályázatot hirdet hallgatói részére a 2016/2017-es tanév őszi és tavaszi félévére egyaránt. I. Általános

Részletesebben

Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Polgármcstere. I. Tartalmi összefoglaló

Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Polgármcstere. I. Tartalmi összefoglaló 'f Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Polgármcstere Előterjesztés a Képviselő-testület részére a Kőbányai Mászóka Óvoda és a Kőbányai Janikovszky Éva Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS ERASMUS+ HALLGATÓI TANULMÁNYI ÉS SZAKMAI GYAKORLATI CÉLÚ HALLGATÓI MOBILITÁSRA A 2018/2019-ES TANÉVRE

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS ERASMUS+ HALLGATÓI TANULMÁNYI ÉS SZAKMAI GYAKORLATI CÉLÚ HALLGATÓI MOBILITÁSRA A 2018/2019-ES TANÉVRE PÁLYÁZATI FELHÍVÁS ERASMUS+ HALLGATÓI TANULMÁNYI ÉS SZAKMAI GYAKORLATI CÉLÚ HALLGATÓI MOBILITÁSRA A 2018/2019-ES TANÉVRE 1. A pályázati felhívás célja: A Magyar Táncművészeti Egyetem pályázni jogosult

Részletesebben

Pályázati felhívás. Bécsi Egyetemen létesített vendégtanári pozíció betöltésére

Pályázati felhívás. Bécsi Egyetemen létesített vendégtanári pozíció betöltésére Pályázati felhívás Bécsi Egyetemen létesített vendégtanári pozíció betöltésére A külgazdasági és külügyminiszter (a továbbiakban: miniszter) a Bécsi Egyetem és a Balassi Intézet között létrejött BBI-1056/2003.

Részletesebben

EGT Alap Ösztöndíj program Felsőoktatási mobilitási pályázatok Projektindító szeminárium

EGT Alap Ösztöndíj program Felsőoktatási mobilitási pályázatok Projektindító szeminárium EGT Alap Ösztöndíj program Felsőoktatási mobilitási pályázatok Projektindító szeminárium Ugrósdy-Beregi Bettina Tempus Közalapítvány 2015. február 18. Név, pozíció Intézmény Megkezdődött már a megvalósítás?

Részletesebben

hatályos: 2014.10.20 - A szakvizsgára vonatkozó hatályos rendelkezéseket a 16/2010. (IV. 15.) EüM rendelet tartalmazza.

hatályos: 2014.10.20 - A szakvizsgára vonatkozó hatályos rendelkezéseket a 16/2010. (IV. 15.) EüM rendelet tartalmazza. A Nemzeti Vizsgabizottság tájékoztatója rendkívüli vizsgaidőszakra szakvizsgákra jelentkezésről és vizsganaptáráról a 2014. december 1. 2015. január 31. közötti vizsgaidőszakra I. Általános tudnivalók

Részletesebben

FELHÍVÁS AZ ORSZÁGOS SZAKKÉPZÉSI NÉVJEGYZÉK RÉSZÉT KÉPEZŐ VIZSGAELNÖKI ÉS VIZSGABIZOTTSÁGI NÉVJEGYZÉKBE. történő jelentkezésre

FELHÍVÁS AZ ORSZÁGOS SZAKKÉPZÉSI NÉVJEGYZÉK RÉSZÉT KÉPEZŐ VIZSGAELNÖKI ÉS VIZSGABIZOTTSÁGI NÉVJEGYZÉKBE. történő jelentkezésre FELHÍVÁS AZ ORSZÁGOS SZAKKÉPZÉSI NÉVJEGYZÉK RÉSZÉT KÉPEZŐ VIZSGAELNÖKI ÉS VIZSGABIZOTTSÁGI NÉVJEGYZÉKBE történő jelentkezésre A szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. törvény (a továbbiakban: Szt.) 15.

Részletesebben

ÁLLÁS HIRDETÉSI ADATLAP

ÁLLÁS HIRDETÉSI ADATLAP ÁLLÁS HIRDETÉSI ADATLAP MUNKAKÖ R ADATAI: *Munkakör/beosztás megnevezése: *Az intézmény megnevezése, ahol a munkavégzésre sor kerül: (szervezeti egység megnevezése - kar, intézmény, szak) **Munkakör betölthetőségének

Részletesebben

A Tolna Megyei Önkormányzat 10/2002. (IV. 24.) önkormányzati rendelete 1 a külföldi kiküldetésekről - a módosítással egységes szerkezetben - 2

A Tolna Megyei Önkormányzat 10/2002. (IV. 24.) önkormányzati rendelete 1 a külföldi kiküldetésekről - a módosítással egységes szerkezetben - 2 1. oldal A Tolna Megyei Önkormányzat 10/2002. (IV. 24.) önkormányzati rendelete 1 a külföldi kiküldetésekről - a módosítással egységes szerkezetben - 2 A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlése a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

A rendelet célja. (2) A cím adományozása és a címmel járó támogatás megállapítása nyilvános pályázat útján történik.

A rendelet célja. (2) A cím adományozása és a címmel járó támogatás megállapítása nyilvános pályázat útján történik. Doboz Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete 5/2013. (II.15.) önkormányzati rendelete Doboz Nagyközség Ifjú Reménysége cím alapításáról, támogatásának rendjéről Doboz Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete

Részletesebben

1. Elfogadható szakképesítések az Országos Képzési Jegyzékről szóló 7/1993. (XII. 30.) MüM rendelet alapján A B C

1. Elfogadható szakképesítések az Országos Képzési Jegyzékről szóló 7/1993. (XII. 30.) MüM rendelet alapján A B C 6. számú szakmai melléklet Mezőgazdasági termeléssel összefüggő ek 1. Elfogadható ek az Országos Képzési Jegyzékről szóló 7/1993. (XII. 30.) MüM rendelet alapján 1. Szakképesítés azonosító száma A B C

Részletesebben

1. számú melléklet. Mezőgazdasági termeléssel összefüggő szakképesítések

1. számú melléklet. Mezőgazdasági termeléssel összefüggő szakképesítések 1. számú melléklet Mezőgazdasági termeléssel összefüggő ek 1. Elfogadható ek az Országos Képzési Jegyzékről szóló 7/1993. (XII. 30.) MüM rendelet alapján Szakképesítés Megnevezése 1. 26 2 8299 02 2 2 01

Részletesebben

A évi május-júniusi írásbeli érettségi vizsgák

A évi május-júniusi írásbeli érettségi vizsgák A 2016. évi május-júniusi írásbeli érettségi vizsgák A B C 1. Emelt szintű írásbeli érettségi vizsga 2. magyar nyelv és irodalom Középszintű érettségi írásbeli vizsga magyar nyelv és irodalom, magyar mint

Részletesebben

Tanyafejlesztési Program - 2011

Tanyafejlesztési Program - 2011 Tanyafejlesztési Program - 2011 Kis Zoltán Osztályvezető Vidékfejlesztési Főosztály Vidékfejlesztési Minisztérium 2011. szeptember 1. Budapest VM 2. célterület (TP-T2) Tanyagazdaságok fejlesztésének pályázatai

Részletesebben

VM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet szerepe a magyar agrárszakképzésben Tájékoztatás a Leader programról

VM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet szerepe a magyar agrárszakképzésben Tájékoztatás a Leader programról Budapest, 2011. november 10. VM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet szerepe a magyar agrárszakképzésben Tájékoztatás a Leader programról Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid főigazgató Vidékfejlesztési,

Részletesebben

... napirendi pont. Csabdi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. augusztus 18-i ülésére

... napirendi pont. Csabdi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. augusztus 18-i ülésére ... napirendi pont E LŐTERJESZTÉS Csabdi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. augusztus 18-i ülésére Előterjesztés címe és tárgya: a Csabdi Napraforgó Óvoda óvodavezetői álláshelyére pályázat

Részletesebben

AEGON CSOPORTOS BIZTOSÍTÁSOK FELHÍVÁS AJÁNLATTÉTELRE

AEGON CSOPORTOS BIZTOSÍTÁSOK FELHÍVÁS AJÁNLATTÉTELRE AEGON CSOPORTOS BIZTOSÍTÁSOK FELHÍVÁS AJÁNLATTÉTELRE 2013 AEGON Magyarország Általános Biztosító Zrt. Csoportos Biztosítások 1091 Budapest, Üllői út 1. 1. oldal Aegon csoportos biztosítási díjkalkuláció

Részletesebben

Duális gyakorlati képzés az agrár- és élelmiszeripari szakképzésben

Duális gyakorlati képzés az agrár- és élelmiszeripari szakképzésben Munkaerő-piaci kihívások Duális gyakorlati képzés az agrár- és élelmiszeripari szakképzésben Pataki Tamás Budapest, 2015.11.12. I. Ágazati specifikumok a duális képzésben Duális képzésről beszélünk, ha:

Részletesebben

EGT Alap Ösztöndíj program Felsőoktatási intézményközi együttműködési projektek (M4)

EGT Alap Ösztöndíj program Felsőoktatási intézményközi együttműködési projektek (M4) EGT Alap Ösztöndíj program Felsőoktatási intézményközi együttműködési projektek (M4) Évközi beszámoló szeminárium Csigi Klaudia Tempus Közalapítvány 2015. szeptember 17. Beszámoló benyújtása Eredeti példányban,

Részletesebben

Szakmai gyakorlatok az Európai Unióban

Szakmai gyakorlatok az Európai Unióban Szakmai gyakorlatok az Európai Unióban I.Szakmai gyakorlatok az Európai Parlamentben 1. Szakmai gyakorlatok az egyetemi oklevéllel rendelkezők számára 2. Fordítási szakmai gyakorlat egyetemi oklevéllel

Részletesebben

FELHÍVÁS A PALLAS ATHÉNÉ GEOPOLITIKAI ALAPÍTVÁNY MUNKAKÖREINEK BETÖLTÉSÉRE

FELHÍVÁS A PALLAS ATHÉNÉ GEOPOLITIKAI ALAPÍTVÁNY MUNKAKÖREINEK BETÖLTÉSÉRE FELHÍVÁS A PALLAS ATHÉNÉ GEOPOLITIKAI ALAPÍTVÁNY MUNKAKÖREINEK BETÖLTÉSÉRE A Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány pályázatot hirdet az Alapítvány munkaszervezete személyi állományának feltöltésére. Az

Részletesebben

Osztályszám Tagozatkód (tanult idegen nyelv) Humán gimnázium (angol német) 4 év 32 fő 1 01 Humán gimnázium (német angol)

Osztályszám Tagozatkód (tanult idegen nyelv) Humán gimnázium (angol német) 4 év 32 fő 1 01 Humán gimnázium (német angol) KRÚDY GYULA GIMNÁZIUM, KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ KÖZÉPISKOLA, IDEGENFORGALMI ÉS VENDÉGLÁTÓIPARI SZAKKÉPZŐ ISKOLA 9024 Győr, Örkény I. u. út 8 10. Tel.: 96/510-670 E-mail: titkar@krudy.gyor.hu, honlap: www.krudy.gyor.hu

Részletesebben

A háztartási munkára létesített munkavégzés szabályai

A háztartási munkára létesített munkavégzés szabályai A háztartási munkára létesített munkavégzés szabályai A természetes személyek között háztartási munkára létesített munkavégzésre irányuló jogviszony szabályairól 2010. augusztus 15. napjától a 2010. évi

Részletesebben

KENGYEL KÖZSÉG POLGÁRMESTERÉTŐL E L Ő T E R J E S Z T É S. A Képviselő-testület 2014. január 14-i ülésére

KENGYEL KÖZSÉG POLGÁRMESTERÉTŐL E L Ő T E R J E S Z T É S. A Képviselő-testület 2014. január 14-i ülésére A rendszerfüggő víziközműelemek bérleti díjának megállapítására Tiszamenti-regionális Vízművek Zártkörűen Működő Részvénytársasággal, mint víziközmű szolgáltatóval 2013. október 31-én aláírt bérleti-üzemeltetési

Részletesebben

Gyakorlati oktatás a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. üzleteiben

Gyakorlati oktatás a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. üzleteiben Gyakorlati oktatás a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. üzleteiben Budapest, 2011.05.10. Visszatekintés Folyamatos tanulóképzés Egyre növekvő tanulói létszám Kamarák Gyakorlati képzés szereplői Iskolák

Részletesebben

4/2013. számú Dékáni Utasítás A RÉSZISMERETI JOGVISZONY ALKALMAZÁSÁRÓL A PTE BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KARÁN

4/2013. számú Dékáni Utasítás A RÉSZISMERETI JOGVISZONY ALKALMAZÁSÁRÓL A PTE BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KARÁN 4/2013. számú i Utasítás A RÉSZISMERETI JOGVISZONY ALKALMAZÁSÁRÓL A PTE BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KARÁN 1. A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény (a továbbiakban: Nftv) előírja a felsőoktatási

Részletesebben

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Egyetemi Doktori Tanács Elnök: Dr. Koren Csaba egyetemi tanár Titkár: Horváth Balázs egyetemi adjunktus 9026 Győr, Egyetem tér 1. Telefon: (96) 503-400/3121 Fax: (96) 329-263 E-mail:

Részletesebben

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter./2007. ( ) FVM rendelete

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter./2007. ( ) FVM rendelete A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter./2007. ( ) FVM rendelete az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a növénytermesztés és kertészet korszerűsítéséhez nyújtandó támogatások részletes

Részletesebben

REGIONÁLIS POLITIKA ÉS GAZDASÁGTAN DOKTORI ISKOLA

REGIONÁLIS POLITIKA ÉS GAZDASÁGTAN DOKTORI ISKOLA REGIONÁLIS POLITIKA ÉS GAZDASÁGTAN DOKTORI ISKOLA P Á L Y Á Z A T I F E L H Í V Á S ÉS T Á J É K O Z T A T Ó Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Pécs, 2017. március A Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi

Részletesebben

A VM Közép-magyarországi Agrár-szakképző Központ Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium. meghirdeti a 2013/2014 tanévben

A VM Közép-magyarországi Agrár-szakképző Központ Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium. meghirdeti a 2013/2014 tanévben A VM Közép-magyarországi Agrár-szakképző Központ Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium meghirdeti a 2013/2014 tanévben a "FÖLDTŐL AZ ASZTALIG" AGRÁR- ÉS ÉLELMISZERTUDOMÁNYI PROJEKTVERSENYT

Részletesebben

Vizsgaszervezés rendje 2013.

Vizsgaszervezés rendje 2013. Vizsgaszervezés rendje 2013. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal, mint vizsgaszervező a szakmai vizsgáztatás általános szabályairól és eljárási rendjéről szóló 20/2007. (V.21.) SZMM rendelet, a 9/2008. (VI. 28.)

Részletesebben

CEEPUS egyéni hallgatói és oktatási mobilitási pályázatok Általános pályázati feltételek, formai és tartalmi követelmények

CEEPUS egyéni hallgatói és oktatási mobilitási pályázatok Általános pályázati feltételek, formai és tartalmi követelmények Student (S) féléváthallgatás célú mobilitás 35 hónap minimum tartózkodási idő: egész hónapok, az utolsó hónap min. 16 nap aktív hallgatói státusz alap, mester vagy doktori képzésben 2 lezárt félév a kiutazáskor

Részletesebben

A háztartási munkára létesített munkavégzés szabályai

A háztartási munkára létesített munkavégzés szabályai A háztartási munkára létesített munkavégzés szabályai A természetes személyek között háztartási munkára létesített munkavégzésre irányuló jogviszony szabályairól 2010. augusztus 15. napjától a 2010. évi

Részletesebben

5/2016. (IX.26.) számú REKTORI ÉS KANCELLÁRI EGYÜTTES UTASÍTÁS A hallgatók külföldi tanulmányi útjainak támogatásáról. 1. Általános rendelkezések

5/2016. (IX.26.) számú REKTORI ÉS KANCELLÁRI EGYÜTTES UTASÍTÁS A hallgatók külföldi tanulmányi útjainak támogatásáról. 1. Általános rendelkezések Iktatószám: KA/106/2016. 5/2016. (IX.26.) számú REKTORI ÉS KANCELLÁRI EGYÜTTES UTASÍTÁS A hallgatók külföldi tanulmányi útjainak támogatásáról 1. Általános rendelkezések (1) A Külföldi Tanulmányi Út Támogatás

Részletesebben

Felvételi a GUNDEL-ben

Felvételi a GUNDEL-ben Felvételi a GUNDEL-ben BVHSZC = Budapesti Vendéglátó és Humán Szakképzési Centrum (összesen 9 iskola) Közös (!) oktatási azonosító: 203078 Négy vendéglátó szakképző iskola Dobos C. József Szakképző Iskola,

Részletesebben

FİOSZTÁLYVEZETİ-HELYETTES

FİOSZTÁLYVEZETİ-HELYETTES A Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központ (KSZK) Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium nevében a köztisztviselık jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény 10. (1) bekezdése

Részletesebben

Egy lehetséges megoldás a legális foglalkoztatás növelésére

Egy lehetséges megoldás a legális foglalkoztatás növelésére Egy lehetséges megoldás a legális foglalkoztatás növelésére Szolgáltatási csekk (utalvány) rendszer Belgiumban Mi a probléma? Alacsony a foglalkoztatás, elsősorban a képzettséggel nem rendelkezők esetében

Részletesebben

Erasmus+ Erasmus tanulmányi mobilitás 2017/2018

Erasmus+ Erasmus tanulmányi mobilitás 2017/2018 Erasmus+ Erasmus tanulmányi mobilitás 2017/2018 PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A Pázmány Péter Katolikus Egyetem pályázatot hirdet hallgatói részére a 2017/2018-as tanév őszi és tavaszi félévére egyaránt. I. Általános

Részletesebben

Azt kapja-e, amit megérdemel?

Azt kapja-e, amit megérdemel? Hongaars/Hungarian Ön időszakosan a holland építőiparban dolgozik Azt kapja-e, amit megérdemel? Információ külföldi munkavállalók és ideiglenes munkavállalók számára A fenti információkat az építőipari

Részletesebben

38/2000. (IV. 27.) I.I.T. számú h a t á r o z a t a

38/2000. (IV. 27.) I.I.T. számú h a t á r o z a t a A Semmelweis Egyetem Ideiglenes Intézményi Tanácsának 38/2000. (IV. 27.) I.I.T. számú h a t á r o z a t a az Egyetem dolgozóinak külföldi tanulmányútjával és munkavállalás vagy egyéb célból külföldi tartózkodáshoz

Részletesebben

Új Szöveges dokumentum. Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ (hátrányos helyzetűek)

Új Szöveges dokumentum. Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ (hátrányos helyzetűek) Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ (hátrányos helyzetűek) TÁJÉKOZTATÓ a foglalkozatás bővítését szolgáló támogatásról (bértámogatás) hátrányos helyzetű álláskereső foglalkoztatása esetén

Részletesebben

Pályázati adatlap BOE által szervezett cseregyakorlati pályázatokhoz (2014/15-ös tanév) Név... Évfolyam:... Neptun-kód:...

Pályázati adatlap BOE által szervezett cseregyakorlati pályázatokhoz (2014/15-ös tanév) Név... Évfolyam:... Neptun-kód:... Pályázati adatlap BOE által szervezett cseregyakorlati pályázatokhoz (2014/15-ös tanév) Név... Évfolyam:... Neptun-kód:... SCOPE- szakmai cseregyakorlatra jelentkezem: * SCORE- TDK cseregyakorlatra jelentkezem:

Részletesebben

A PANNON EGYETEM PhD felvételi tájékoztatója

A PANNON EGYETEM PhD felvételi tájékoztatója A PANNON EGYETEM PhD felvételi tájékoztatója A DOKTORI KÉPZÉST SZERVEZŐ HIVATALOK, FELELŐS SZEMÉLYEK Az Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanács elnöke: Dr. Pósfai Mihály akadémikus, egyetemi tanár Oktatási

Részletesebben

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ SZENT BENEDEK ÁLTALÁNOS ISKOLA, KÖZÉPISKOLA, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM OM száma: 201410 TANULMÁNYI TERÜLETEK és FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK A Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi

Részletesebben

DEBRECEN Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Szociális Osztály 4026 Debrecen, Kálvin tér 11. (52) 517-750

DEBRECEN Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Szociális Osztály 4026 Debrecen, Kálvin tér 11. (52) 517-750 DEBRECEN Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Szociális Osztály 4026 Debrecen, Kálvin tér 11. (52) 517-750 NYUGDÍJASOK TÁVHŐSZOLGÁLTATÁSI TÁMOGATÁST IGÉNYLŐ ADATLAP 1./ Kérelmező neve /születési név

Részletesebben

SZABADKA VÁROS PÁLYÁZATOT HIRDET KÖZMUNKÁK SZERVEZÉSÉRE SZABADKA VÁROS TERÜLETÉN A 2015. ÉVBEN I. A PROGRAM LEÍRÁSA ÉS A TÁMOGATÁS ÖSSZEGE

SZABADKA VÁROS PÁLYÁZATOT HIRDET KÖZMUNKÁK SZERVEZÉSÉRE SZABADKA VÁROS TERÜLETÉN A 2015. ÉVBEN I. A PROGRAM LEÍRÁSA ÉS A TÁMOGATÁS ÖSSZEGE A foglalkoztatásról és a munkanélküliség elleni biztosításról szóló törvény 57., 59. és 60. szakasza (az SZK Hivatalos Közlönyének 36/2009 és 88/2010 száma) alapján, és a Nemzeti foglalkoztatási akciótervvel,

Részletesebben

A "Közalkalmazottak jogállásáról szóló" évi XXXIII. törvény 20/A. alapján pályázatot hirdet. Szentes Városi Könyvtár

A Közalkalmazottak jogállásáról szóló évi XXXIII. törvény 20/A. alapján pályázatot hirdet. Szentes Városi Könyvtár A "Közalkalmazottak jogállásáról szóló" 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. alapján pályázatot hirdet munkakör betöltésére. A közalkalmazotti jogviszony időtartama: határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszony

Részletesebben

Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Bolyai János Katonai Műszaki Kar KATONAI GAZDÁLKODÁSI ALAPKÉPZÉSI SZAK

Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Bolyai János Katonai Műszaki Kar KATONAI GAZDÁLKODÁSI ALAPKÉPZÉSI SZAK Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Bolyai János Katonai Műszaki Kar KATONAI GAZDÁLKODÁSI ALAPKÉPZÉSI SZAK Az alapszak képzési célja A képzés célja olyan közgazdász tisztek képzése, akik a képzés során

Részletesebben

PÁLYÁZATI HATÁRIDŐ PÁLYÁZATI FELTÉTELEK

PÁLYÁZATI HATÁRIDŐ PÁLYÁZATI FELTÉTELEK A BÍRÓSÁGOK FELVÉTELT HIRDETNEK BÍRÓSÁGI FOGALMAZÓI ÁLLÁSHELYEKRE PÁLYÁZATI HATÁRIDŐ 208. március. 6 óra 30 perc PÁLYÁZATI FELTÉTELEK Ki pályázhat? cselekvőképes magyar állampolgár aki egyetemi állam-

Részletesebben

PÁLYÁZATI HATÁRIDŐ PÁLYÁZATI FELTÉTELEK

PÁLYÁZATI HATÁRIDŐ PÁLYÁZATI FELTÉTELEK A BÍRÓSÁGOK FELVÉTELT HIRDETNEK BÍRÓSÁGI FOGALMAZÓI ÁLLÁSHELYEKRE PÁLYÁZATI HATÁRIDŐ 208. március. 6 óra 30 perc PÁLYÁZATI FELTÉTELEK Ki pályázhat? cselekvőképes magyar állampolgár aki egyetemi állam-

Részletesebben