A SZIE GAEK tudományos műhelyeinek megerősítése TDK TÁJÉKOZTATÓ. (Témaajánló, SZIE GAEK, Tessedik Campus) Szarvas május 21.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A SZIE GAEK tudományos műhelyeinek megerősítése TDK TÁJÉKOZTATÓ. (Témaajánló, SZIE GAEK, Tessedik Campus) Szarvas május 21."

Átírás

1 TDK TÁJÉKOZTATÓ (Témaajánló, SZIE GAEK, Tessedik Campus) Szarvas május 21.

2 A tudományos diákköri munka lényege A hallgatók témavezető oktató irányításával önálló kutatómunkát végeznek, mely által elmélyítik az oktatás során szerzett ismereteket, illetve a tananyagon túlmenő ismeretekre tesznek szert. A TDK munka folyamata Témaválasztás A TDK munka készülhet az intézetek, oktatók által meghirdetett témakörökből, illetve egyéb hozott témából. Utóbbi esetben szükséges a téma konzulens általi elfogadása. A TDK munkát célszerű legkésőbb a II. évfolyam 2. félévében elkezdeni. A szakdolgozati témaválasztásra már legyen TDK téma. Regisztráció A Karon folyó tudományos diákköri tevékenység nyomonkövethetősége, dokumentálása érdekében a TDK-s hallgatók regisztrációja szükséges. Erre vonatkozóan minden évben a tavaszi félévben egy regisztrációs felhívást teszünk közzé. A TDK munka anyagi támogatása (esetleges pályázati anyag- és utazási költségek, ösztöndíj stb.) csak a regisztrált hallgatók számára lehetséges. TDK munka Jellemzően 1,5-2 év áll rendelkezésre a TDK munkára, amelynek fő részei: munkaterv elkészítése, szakirodalom áttekintése, kísérletek, kutatás megvalósítása, eredmények feldolgozása, dolgozat elkészítése, a munka kari TDK konferencián történő bemutatása. A TDK munkát témavezető oktató irányítja. Amennyiben a téma megkívánja, külső konzulens is ajánlott a belső konzulens (kar oktatója) mellé. TDK dolgozatok formai követelményei (OTDK elvárások): A dolgozat terjedelme A4-es oldal (címlappal, tartalomjegyzékkel és mellékletekkel együtt!) Az oldal margója: felső és alsó 2,5 cm, bal és jobb oldalon 2 cm. A szövegben Times New Roman betűtípus, 12-es betűméret és 1,5 sortávolság.

3 Minden egyéb formai, szerkezeti vonatkozásban a kari Szakdolgozati útmutatót kell követni (a kari honlapon megtalálható). Kari TDK konferencia A pályamunkák bemutatása perces előadások formájában történik, mely után a témához kapcsolódó kérdésekre kell válaszolni. A kari konferencia minden évben november második felében kerül megrendezésre. TDK munka értékelése A TDK munkát a szekció bíráló bizottsága értékeli komplex módon, azonos súllyal figyelembe véve a TDK dolgozatot és a konferencia előadást. A dolgozat bírálati szempontjai: Szerkesztés, stílus A téma irodalmának feldolgozása A feldolgozási módszer színvonala Az eredmények értékelése A kapott eredmények gyakorlati alkalmazhatósága Az előadás bírálati szempontjai: Tárgyi tudás Az előadás felépítése Vitakészség Technikai előkészítés, gazdálkodás az idővel A helyezéseket az összpontszám határozza meg. Minden résztvevő részesül valamilyen jutalomban. TDK dolgozat szakdolgozatként történő elfogadása A megfelelő színvonalú pályamunkák esetén a bíráló bizottság javasolja a szakdolgozatként történő elfogadást (jeles érdemjeggyel). Továbbjutás az OTDK-ra A bíráló bizottság tesz javaslatot az Országos Tudományos Diákköri Konferencián való részvételre. Jellemzően a hallgatók mintegy fele nyeri el ezt a lehetőséget, valójában nincs korlátozva a továbbjutók aránya. Az OTDK kétévente kerül megrendezésre, legközelebb 2017 tavaszán.

4 A TDK műhelyünk eredményessége Az elmúlt években a kari TDK konferenciákon jellemzően hallgató vett részt, legtöbben 2006-ban (21 fő), legkevesebben 2010-ben (8 fő). A bemutatott dolgozatok száma is megközelítően ennyi, mivel általában egy dolgozatot egy hallgató készít, többszerzős munka utoljára 2008-ban készült. A Kar (Campus) évről-évre csökkenő hallgatói létszáma ellenére a TDK-s aktivitás abszolút értelemben sem, vagy csak alig csökken, pl. a 2011-es őszi konferencián mutattak be legtöbb dolgozatot (17). A bíráló bizottságok általában a minősített helyezetteket javasolják OTDK-n való részvételre. Több év átlagában mintegy 10 pályamunka képviseli karunkat az OTDK Agrártudományi Szekciójában. Az összes díjazott pályamunka száma 3 és 6 között változott az évek folyamán ( ), ami arányait tekintve jó (főképp annak tükrében, hogy BSc-s hallgatókról van szó), bizonyítva a TDK munka színvonalát, eredményességét. A TDK dolgozatok számának és a TDK dolgozatot készítő hallgatók számának alakulása ( ) Az utolsó négy OTDK-n elért eredmények: Országo s TDK éve Bemutatott pályamunkák Résztvevő hallgatók száma (fő) I. helyezett pályamunka II. helyezett pályamunka III. helyezett pályamunka Különdíjak Összes díjazott pályamunka

5 Az Agrártudományi és Vidékfejlesztési Intézet által gondozott TDK témák: - Talaj nélküli paradicsom hajtatás technológiai újításai - Klímacomputerek térhódítása a zöldséghajtatásban - Tápanyagellátás hatásának vizsgálata a fűszerpaprika termésmennyiségi és termésminőségi paramétereire (Terbe Tibor) - A phylazonit és a vetésidő hatása a kukoricák terméshozamára és terméskomponenseire - Az évjárat hatása a hibridkukorica terméshozamára - Napraforgó hibridek kisparcellás összehasonlító értékelése - A tápanyag ellátottság hatása a paprika terméshozamára - A tápanyag ellátottság hatása a tavaszi búza terméshozamára és minőségére (Ollai Ignác) - A tápanyagellátás hatása az őszi búza terméshozamára és minőségére; - Mezőgazdasági üzem tápanyagellátottságának elemzése tápanyagmérlegek alkalmazásával; - Kukorica vagy napraforgó állomány heterogenitásának vizsgálata és kapcsolata a terméshozammal; (Dr. Izsáki Zoltán) - Őszi búza tápanyagellátásának és növényvédelmének komplex fejlesztése különböző vízellátási körülmények között - Különböző növénykultúrák lombtrágyázási technológiájának komplex vizsgálata. - Őszi búza N-trágyázási technológiájának fejlesztése amid-n-t tartalmazó műtrágyák alkalmazásával. - Eltérő víz- és tápanyagellátás hatása a kukorica élettani paramétereire, termésátlagára és minőségére. - A szárazságtűrés fiziológiai, élettani és technológiai alapjainak vizsgálata a klímaváltozás tükrében (Dr. Futó Zoltán) - Falusi és vidéki turizmus kutatás - Turisztikai desztinációs marketing kutatás - Magyarország turizmustörténetének kutatása (Dr. Glózik Klára) - A versenyképesség és az életminőség területi összefüggéseinek vizsgálata; - Egészségegyenlőtlenségek regionális elemzése Magyarországon, Kelet-Közép- Európában és Európában; - Térszerkezeti változások Kelet-Közép-Európában és az EurópaiUnióban; - A fejlettség/elmaradottság területi vizsgálata hagyományos és alternatív mutatók segítségével; - A zöld innováció általános és területi egyenlőtlenségei Európában. (Dr. Egri Zoltán)

6 - Zöld gazdaság vidékfejlesztési potenciáljainak feltárása - Többfunkciós tájhasználatok regionális értékelése: a települési környezet és a táj térkapcsolatainak, szolgáltató funkcióinak táj specifikus jellemzői - Környezeti-társadalmi hajtóerők által vezérelt tájhasználat-változás folyamatai, optimális tájhasználat tervezés. - Esettanulmányokkal a termőföld-felhagyás lokális hajtóerőinek, okainak, az alternatív funkcióknak és a földtulajdonosok ezzel kapcsolatos attitűdjeinek a feltérképezése; - A városkörnyéki multifunkcionális mezőgazdaság vidéki térségek fejlődéséhez, illetve táji értékek megőrzéséhez és a gazdálkodók társadalmi igényeihez való hozzájárulásának vizsgálata.(dr. Duray Balázs) Az Víz- és Környezetgazdálkodási Intézet által gondozott TDK témák: - Évjárat hatása a kukorica termésátlagának alakulására. - A búza termésátlagainak ingadozása és tendenciája adott térségben (üzem, megye, ország - Burgonya öntözéses termesztése (Dr. Szalókiné dr. Zima Ildikó) - A domborzat hatása a mikro- és lokális klímára (hőmérséklet, légnedvesség) és ennek mezőgazdasági jelentősége. - Városi hősziget település-klíma vizsgálatok (mérések adatgyűjtőkkel). - Alacsony költségű csapadékmérési lehetőségek és ennek mezőgazdasági alkalmazása. - A magyarországi rizstermesztés agrometeorológiai vonatkozásai (pl. hidegstressz). - Növények fenológiai fejlődésének modellezése (hőösszeg módszeren alapuló). (Dr. Gombos Béla) - Szennyvíz tisztítási technológiák összehasonlító értékelése - Hidrokultúrás termesztés tápanyag viszonyainak tanulmányozása - Vízszennyezési, vízminőség védelmi kérdések, vízminőség javítási feladatok - Növényvédelmi technológiák vizsgálata, összehasonlító értékelése (Rácz Istvánné dr.) - Különböző alapművelési eljárások értékelése rögfrakció vizsgálatokkal. - Magágykészítés minőségének vizsgálata különböző talajállapotok mellett. - A talajtömörödés és a talajnedvesség összefüggéseinek értékelése műszeres vizsgálatokkal. - A földhő hasznosításának lehetőségei a mezőgazdaság különböző ágazataiban. (Dr. Virág Sándor) - A belvíz-kialakulás okainak vizsgálata egy adott területen - Kis kiterjedésű, táblán belüli belvizek kialakulásának okai, megelőzési és

7 megszüntetési lehetőségei - Adott térség vízrendezésének jellemzése (felszíni, felszín alatti), fejlesztési lehetőségei - Adott település csapadékvíz-gazdálkodásának jellemzése, fejlesztése és csapadék-hasznosítási lehetőségei (Montvajszki Márk) - Kisteljesítményű napelemes rendszer üzemi jellemzőinek vizsgálata. - Korszerű erőgépek környezetvédelmi vonatkozásainak elemző vizsgálata. - Precíziós öntözés gyakorlati megvalósításának lehetőségei, vizsgálata. - Adott gazdaság vízellátásának és öntözési rendszerének tervezése. - Építési és bontási hulladékok hasznosításának lehetőségei, kőtörőgép vizsgálata. (Dr. Mészáros Miklós) - Precíziós öntözés hazai adaptációjának vizsgálata. - Területi párolgási értékek meghatározása különböző léptékekben. - Vízháztartási vizsgálatok belvízzel veszélyeztetett területeken. - Síkvidéki összegyülekezési folyamatok modellezése. (Dr. Bíró Tibor) Az Társadalom és Vezetéstudományi Intézet által gondozott TDK témák: - A fogyasztói magatartás vizsgálata, marketing-kommunikáció (Paraszt Márta) - Egy mezőgazdasági vállalkozás (kicsi vagy nagy) választott növénytermesztési, kertészeti (szabadföldi, fólia alatti) ágazatának ökonómiai vizsgálata, vagy több ágazat összehasonlító ökonómiai vizsgálata - Egy mezőgazdasági vállalkozás választott állattenyésztési ágazatának (sertéshústermelés, brojler-hizlalás, tejtermelés, tojástermelés, juhágazat stb.) ökonómiai vizsgálata - Az integrált-, a bio- és a hagyományos növénytermesztési technológiák összehasonlító ökonómiai vizsgálata, adott gazdaságban, adott kultúrában - Az EU-s és nemzeti agrár- és vidékfejlesztési támogatások áttekintése, szerepük a gazdálkodás eredményességében, adott vállalkozásban - A hallgató ötlete alapján, egyeztetett agrárökonómiai jellegű téma (Kaiser Imre) - Agrárgazdasági szakterület jövedelmi, tőke ellátottsági, hatékonysági kérdései egy tesztüzem ökonómiai vizsgálatán keresztül - Földértékelés, földhasználat gazdasági vetületei, birtokpolitikaifarmstrukturális kérdések - Beruházás-gazdaságossági döntések előkészítése, az öntözéses gazdálkodás ökonómiai kérdései, az öntözéses gazdálkodás működési cash-flowja - Az agrárpolitika beavatkozási területei - A klímaváltozás környezetgazdaságtani vetületei (Dr. Karácsonyi Péter)

8 A 2015-ös intézményi TDK konferenciához kapcsolódó fontos határidők, időpontok (időközbeni kismértékű változtatás még lehetséges): Az intézményi TDK konferencia időpontja: november 25. Tessedik Campus Jelentkezés a konferencián való részvételre: október 15. jelentkezési lap és egyoldalas összefoglaló leadásával A TDK dolgozat leadási határideje: november 2. További információk: Dr. Gombos Béla, kari TDK felelős Dr. Futó Zoltán, általános és kutatási dékánhelyettes

Víz- és Környezetgazdálkodási Intézet

Víz- és Környezetgazdálkodási Intézet SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK 2015. Víz- és Környezetgazdálkodási Intézet Dr. Virág Sándor 1. Különböző alapművelési eljárások értékelése rögfrakció vizsgálatokkal. 2. Magágykészítés minőségének vizsgálata különböző

Részletesebben

Szakdolgozati és TDK témaajánlás 2018

Szakdolgozati és TDK témaajánlás 2018 Szakdolgozati és TDK témaajánlás 2018 AGRÁRTUDOMÁNYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI INTÉZET Dr. Futó Zoltán A tritikálé zöldtakarmányként történő hasznosítása és takarmányozási értéke A sűrített levegővel történő

Részletesebben

A SZIE GAEK tudományos műhelyeinek megerősítése TDK TÁJÉKOZTATÓ. (Témaajánló, SZIE GAEK, Egészségtudományi Campus) Gyula 2015. május 21.

A SZIE GAEK tudományos műhelyeinek megerősítése TDK TÁJÉKOZTATÓ. (Témaajánló, SZIE GAEK, Egészségtudományi Campus) Gyula 2015. május 21. TDK TÁJÉKOZTATÓ (Témaajánló, SZIE GAEK, Egészségtudományi Campus) Gyula 2015. május 21. A tudományos diákköri munka lényege A hallgatók témavezető oktató irányításával önálló kutatómunkát végeznek, mely

Részletesebben

A SZIE GAEK tudományos műhelyeinek megerősítése TDK TÁJÉKOZTATÓ. (Témaajánló, SZIE GAEK, Egészségtudományi Campus) Gyula 2015. május 21.

A SZIE GAEK tudományos műhelyeinek megerősítése TDK TÁJÉKOZTATÓ. (Témaajánló, SZIE GAEK, Egészségtudományi Campus) Gyula 2015. május 21. TDK TÁJÉKOZTATÓ (Témaajánló, SZIE GAEK, Egészségtudományi Campus) Gyula 2015. május 21. A tudományos diákköri munka lényege A hallgatók témavezető oktató irányításával önálló kutatómunkát végeznek, mely

Részletesebben

A SZIE GAEK tudományos műhelyeinek megerősítése TDK TÁJÉKOZTATÓ. (Témaajánló, SZIE GAEK, Gazdasági Campus) Békéscsaba május 21.

A SZIE GAEK tudományos műhelyeinek megerősítése TDK TÁJÉKOZTATÓ. (Témaajánló, SZIE GAEK, Gazdasági Campus) Békéscsaba május 21. TDK TÁJÉKOZTATÓ (Témaajánló, SZIE GAEK, Gazdasági Campus) Békéscsaba 2015. május 21. A tudományos diákköri munka lényege A hallgatók témavezető oktató irányításával önálló kutatómunkát végeznek, mely által

Részletesebben

SZAKDOLGOZATI ÉS TDK DOLGOZATI TÉMAKÖRÖK 2013

SZAKDOLGOZATI ÉS TDK DOLGOZATI TÉMAKÖRÖK 2013 KÖRNYEZETTUDOMÁNYI INTÉZET Konzulens: Dr. Kocsis István, Dr. Simándi Péter A komposztminősítés kémiai paraméterei Redox-potenciál mérések jelentősége a szennyvíziszapok kezelésében A biogáz termeléshez

Részletesebben

FELHÍVÁS a XXVIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Informatika Tudományi Szekciójában való részvételre

FELHÍVÁS a XXVIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Informatika Tudományi Szekciójában való részvételre FELHÍVÁS a XXVIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Informatika Tudományi Szekciójában való részvételre A rendezvény helyszíne: Miskolci Egyetem Gépészmérnöki Kar Informatikai Intézet Cím: 3515

Részletesebben

Intézményi Tudományos Diákköri Konferencia 2018 ősz

Intézményi Tudományos Diákköri Konferencia 2018 ősz PANNON EGYETEM MODERN FILOLÓGIAI ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI TANÁCS (http://) Intézményi Tudományos Diákköri Konferencia 2018 ősz A Pannon Egyetem Egyetemi Tudományos Diákköri Tanácsa

Részletesebben

1. A Miskolci Egyetem Egészségtudományi Intézete Tudományos Diákköri Tanácsa 2. Az ITDT tisztségviselői 3. Az ITDT ügyrendje

1. A Miskolci Egyetem Egészségtudományi Intézete Tudományos Diákköri Tanácsa 2. Az ITDT tisztségviselői 3. Az ITDT ügyrendje A Tudományos Diákköri Tanács a Miskolci Egyetem Egészségtudományi Intézetében folyó tudományos diákköri munkát szervező és ellenőrző testület. Munkáját a Miskolci Egyetem 35/2000. számú (2000. október

Részletesebben

A SZAKDOLGOZAT KÖVETELMÉNYEI A SZEXUÁLPSZICHOLÓGIAI SZAKPSZICHOLÓGUS KÉPZÉSBEN

A SZAKDOLGOZAT KÖVETELMÉNYEI A SZEXUÁLPSZICHOLÓGIAI SZAKPSZICHOLÓGUS KÉPZÉSBEN A SZAKDOLGOZAT KÖVETELMÉNYEI A SZEXUÁLPSZICHOLÓGIAI SZAKPSZICHOLÓGUS KÉPZÉSBEN A szexuálpszichológiai szakpszichológusi diploma megszerzésének feltétele szakdolgozat benyújtása. Szakdolgozati témát a hallgató

Részletesebben

BESZÁMOLÓ KIEMELT DÍJAK

BESZÁMOLÓ KIEMELT DÍJAK BESZÁMOLÓ A 2012. NOVEMBER 07-ÉN MEGRENDEZETT DE GVK KARI TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI KONFERENCIÁRÓL A konferencián összesen 30 dolgozatot regisztráltak, amelyből 29 került bemutatásra a konferencia napján. A

Részletesebben

FELHÍVÁS. a 2014/2015. tanév őszi szemeszterében tartandó Kari Tudományos Diákköri Konferencián való részvételre

FELHÍVÁS. a 2014/2015. tanév őszi szemeszterében tartandó Kari Tudományos Diákköri Konferencián való részvételre FELHÍVÁS a 2014/201. tanév őszi szemeszterében tartandó Kari Tudományos Diákköri Konferencián való részvételre A konferencia helyszíne: Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Cím: 3 Budapest

Részletesebben

FELHÍVÁS a XXXI. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Agrártudományi Szekciójában való részvételre

FELHÍVÁS a XXXI. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Agrártudományi Szekciójában való részvételre FELHÍVÁS a XXXI. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Agrártudományi Szekciójában való részvételre A rendezvény helyszíne: Budapesti Corvinus Egyetem Budai Campus Élelmiszertudományi Kar Kertészettudományi

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. Tudományos Diákköri Konferencia 2017 GFF ESZK

TÁJÉKOZTATÓ. Tudományos Diákköri Konferencia 2017 GFF ESZK TÁJÉKOZTATÓ Tudományos Diákköri Konferencia 2017 GFF ESZK 1. Szabályok A tudományos diákköri (TDK) tevékenységhez kapcsolódóan egyelőre nincs hivatalos kari TDK-szabályzat, ezért az Országos Tudományos

Részletesebben

Útmutató. a 7. félévi. szakmai gyakorlathoz

Útmutató. a 7. félévi. szakmai gyakorlathoz Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar Tessedik Campus Szarvas Útmutató a 7. félévi szakmai gyakorlathoz Szarvas 2015. 2 1. Általános tudnivalók (1) A nemzeti felsőoktatásról szóló

Részletesebben

Környezetgazdálkodási agrármérnök MSc Záróvizsga TÉTELSOR

Környezetgazdálkodási agrármérnök MSc Záróvizsga TÉTELSOR Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Víz- és Környezetgazdálkodási Intézet H-4002 Debrecen, Böszörményi út 138, Pf.: 400 Tel: 52/512-900/88456, email: tamas@agr.unideb.hu Környezetgazdálkodási

Részletesebben

FELHÍVÁS. a 2016/2017. évi tanév őszi szemeszterében tartandó Kari Tudományos Diákköri Konferencián való részvételre

FELHÍVÁS. a 2016/2017. évi tanév őszi szemeszterében tartandó Kari Tudományos Diákköri Konferencián való részvételre FELHÍVÁS a 2016/2017. évi tanév őszi szemeszterében tartandó Kari Tudományos Diákköri Konferencián való részvételre A konferencia helyszíne: Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Cím:

Részletesebben

MÉRLEG- ÉS EREDMÉNYELEMZÉS c. tárgy tanulmányozásához

MÉRLEG- ÉS EREDMÉNYELEMZÉS c. tárgy tanulmányozásához Számvitel Intézeti Tanszék /fax: 469-6798 Budapest 72. Pf.: 35. 1426 TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ NAPPALI TAGOZAT MÉRLEG- ÉS EREDMÉNYELEMZÉS c. tárgy tanulmányozásához Gazdálkodási és menedzsment szak Statisztikus

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK A Tudományos Diákkör A Tudományos Diákköri munka Az Egyetemi Tudományos Diákköri Tanács A kari Tudományos Diák

TARTALOMJEGYZÉK A Tudományos Diákkör A Tudományos Diákköri munka Az Egyetemi Tudományos Diákköri Tanács A kari Tudományos Diák 1. verzió Az Óbudai Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata 3. melléklet Hallgatói követelményrendszer 12. függelék Az ÓBUDAI EGYETEM TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI SZABÁLYZATA BUDAPEST, 2010. január TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Integrált regionális és vidékfejlesztés. Specifikus célok között szerepel: TÁJÉKOZTATÓ ANYAG

Integrált regionális és vidékfejlesztés. Specifikus célok között szerepel: TÁJÉKOZTATÓ ANYAG TÁJÉKOZTATÓ ANYAG Regionális és vidékfejlesztési szakirányú agrármérnök-képzés a GAEK-on Készítette: Dr. Duray Balázs, egyetemi docens, szakirány felelős. 2014. október A Kari agrárképzés regionális és

Részletesebben

Agrárgazdaságtan. Óraadók: Dr. Bánhegyi Gabriella, Weisz Miklós. Az agrárgazdaságtani tanulmányokról

Agrárgazdaságtan. Óraadók: Dr. Bánhegyi Gabriella, Weisz Miklós. Az agrárgazdaságtani tanulmányokról Agrárgazdaságtan Az elıadások anyagát készítette:dr. Palkovics Miklós Óraadók: Dr. Bánhegyi Gabriella, Weisz Miklós Az agrárgazdaságtani tanulmányokról Besorolása a tudományok rendszerébe, kapcsolódásai:

Részletesebben

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM KAUTZ GYULA GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR A diplomamunka készítés és a záróvizsgák rendjére vonatkozó előírások Utolsó módosítás: 2017. február 24. 1. Témaválasztás (1) A szakdolgozat/diplomamunka

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR UNIVERSITY OF DEBRECEN FACULTY OF ARTS

DEBRECENI EGYETEM BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR UNIVERSITY OF DEBRECEN FACULTY OF ARTS Debreceni Egyetem BTK Útmutató szakdolgozatok készítéséhez (A Debreceni Egyetem Tanulmányi és vizsgaszabályzatának alapján) Az egységes, osztatlan képzésben, az alapképzésben, (BSc, BA), mesterképzésben

Részletesebben

Kari Tudományos Diákköri Konferencia 2018 tavasz

Kari Tudományos Diákköri Konferencia 2018 tavasz PANNON EGYETEM MODERN FILOLÓGIAI ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI TANÁCS (http://) Kari Tudományos Diákköri Konferencia 2018 tavasz A Pannon Egyetem Egyetemi Tudományos Diákköri Tanácsa és

Részletesebben

Környezetgazdálkodási agrármérnök BSc Záróvizsga TÉTELSOR

Környezetgazdálkodási agrármérnök BSc Záróvizsga TÉTELSOR Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Víz- és Környezetgazdálkodási Intézet H-4002 Debrecen, Böszörményi út 138, Pf.: 400 Tel: 52/512-900/88456, email: tamas@agr.unideb.hu Környezetgazdálkodási

Részletesebben

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola. TDK szabályzata

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola. TDK szabályzata Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola a A Szervezeti és működési szabályzat melléklete 2012. szeptember Tartalomjegyzék A szabályzat célja... 3 A szabályzat hatálya... 3 A TDK célja... 3 Részvételi feltételek

Részletesebben

Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar Gazdasági Campus Békéscsaba Tudományos Diákköri Konferencia FORMAI KRITÉRIUMOK

Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar Gazdasági Campus Békéscsaba Tudományos Diákköri Konferencia FORMAI KRITÉRIUMOK Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar Gazdasági Campus Békéscsaba Tudományos Diákköri Konferencia FORMAI KRITÉRIUMOK 2015. 1. A 2015-ös Tudományos Diákköri Konferencia fontos

Részletesebben

KOMPLEX ELEMZÉS c. tárgy tanulmányozásához

KOMPLEX ELEMZÉS c. tárgy tanulmányozásához Számvitel Intézeti Tanszék /fax: 469-6683 Budapest 72. Pf.: 35. 1426 TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ NAPPALI TAGOZAT KOMPLEX ELEMZÉS c. tárgy tanulmányozásához PÉNZÜGY ÉS SZÁMVITEL szak hallgatói részére 2014/2015.tanév

Részletesebben

Országos Tudományos Diákköri Tanács Helyzet és Jövőkép

Országos Tudományos Diákköri Tanács Helyzet és Jövőkép Országos Tudományos Diákköri Tanács Helyzet és Jövőkép Minőségfejlesztés a felsőoktatásban TÁMOP-4.1.4-08/1-2009-0002 A tudományos diákköri tevékenység A tudományos és művészeti diákkör a kötelező tananyaggal

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. Tudományos Diákköri Konferencia 2018 GFF ESZK

TÁJÉKOZTATÓ. Tudományos Diákköri Konferencia 2018 GFF ESZK TÁJÉKOZTATÓ Tudományos Diákköri Konferencia 2018 GFF ESZK 1. A Tudományos Diákkörről (TDK) A Tudományos Diákköri mozgalom több mint 60 éves múltra tekint vissza Magyarországon, és egyben a legfontosabb

Részletesebben

Alapkutatás fejlesztés a Szent István Egyetem Pirolízis Technológiai Kutatóközpontjában

Alapkutatás fejlesztés a Szent István Egyetem Pirolízis Technológiai Kutatóközpontjában PROJEKTNYITÓ RENDEZVÉNY TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0015 Alapkutatás fejlesztés a Szent István Egyetem Pirolízis Technológiai Kutatóközpontjában Dr. Mozsgai Katalin, IBS Management Nonprofit Kft. 2012.

Részletesebben

A rekreációszervezés és egészségfejlesztés BSc alapszakon készítendő szakdolgozat követelményei

A rekreációszervezés és egészségfejlesztés BSc alapszakon készítendő szakdolgozat követelményei ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Érvényes a 2013/2014. tanévtől, a tanulmányaikat 2010 szeptemberében vagy ezt követően megkezdő hallgatók számára. A rekreációszervezés és egészségfejlesztés BSc alapszakon

Részletesebben

"Magasabb (helyi) hozzáadott érték, mint a vidék kitörési lehetősége" II. Nemzetközi Vidékfejlesztési Tudományos Konferenciára.

Magasabb (helyi) hozzáadott érték, mint a vidék kitörési lehetősége II. Nemzetközi Vidékfejlesztési Tudományos Konferenciára. A Szent István Egyetem Agrár- és Gazdaságtudományi Kar Agrártudományi és Vidékfejlesztési Intézete és a University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine of the Banat (Temesvár) együttműködésben

Részletesebben

Dr. Bozsik Sándor SZAKMAI GYAKORLAT -SZAKDOLGOZAT

Dr. Bozsik Sándor SZAKMAI GYAKORLAT -SZAKDOLGOZAT Dr. Bozsik Sándor SZAKMAI GYAKORLAT -SZAKDOLGOZAT SZAKDOLGOZATKÉSZÍTÉS CÉLJA, TERJEDELME Cél: bebizonyítani, hogy adott munkahelyen képesek közgazdasági végzettséghez kötődő munkát ellátni Tartalom: szakmai

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A 2013-14-2. FÉLÉVBEN ÉS AZ UTÁN FELVÉTELT NYERTEK RÉSZÉRE 1

TÁJÉKOZTATÓ A 2013-14-2. FÉLÉVBEN ÉS AZ UTÁN FELVÉTELT NYERTEK RÉSZÉRE 1 ENERGETIKAI GÉPEK ÉS RENDSZEREK TANSZÉK TÁJÉKOZTATÓ A TERVEZÉSI, DIPLOMATERVEZÉSI, SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSI ÉS PROJEKT TÁRGYAK KÖVETELMÉNYEIRŐL A 2013-14-2. FÉLÉVBEN ÉS AZ UTÁN FELVÉTELT NYERTEK RÉSZÉRE

Részletesebben

Diplomamunka, Szakdolgozat, Projekt munka, Komplex tervezés felépítésének tartalmi és formai követelményei

Diplomamunka, Szakdolgozat, Projekt munka, Komplex tervezés felépítésének tartalmi és formai követelményei Diplomamunka, Szakdolgozat, Projekt munka, Komplex tervezés felépítésének tartalmi és formai követelményei 1. Kötelezően leadandó Az Automatizálási és Infokommunikációs Intézet honlapján található tervezési

Részletesebben

Európai Agrárpolitika és Vidékfejlesztés

Európai Agrárpolitika és Vidékfejlesztés Európai Agrárpolitika és Vidékfejlesztés A vidékfejlesztés koncepciója és a fejlesztésekhez rendelhető források Gáti Attila Egy kis történelem avagy a KAP kialakulása Mezőgazdaság Élelmiszerellátás Önellátás

Részletesebben

SZMSZI - Intézeti információk

SZMSZI - Intézeti információk SZMSZI - Intézeti információk Intézeti rend 2013/2014. tanév II. félév Szorgalmi idõszak: 2014. február 3-május 16. Tematikák leadása: 2014. február 3. Regisztrációs idõszak: 2014. január 13-február 14.

Részletesebben

FELHÍVÁS a XXVIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Állam- és Jogtudományi Szekciójában való részvételre

FELHÍVÁS a XXVIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Állam- és Jogtudományi Szekciójában való részvételre FELHÍVÁS a XXVIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Állam- és Jogtudományi Szekciójában való részvételre A rendező intézmény: Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Cím: 1042

Részletesebben

Legyen előadónk, ossza meg tudását és tapasztalatait, legyen részese egy sikeres rendezvénynek!

Legyen előadónk, ossza meg tudását és tapasztalatait, legyen részese egy sikeres rendezvénynek! Előadói felhívás EWA Tavaszi Napok 2015 - Budapesti Víz Konferencia A Budapesti Víz Világtalálkozó helyszíne ismét várja a települési vízgazdálkodási és víziközmű szakma nemzetközi szereplőit, szakembereit.

Részletesebben

Szakdolgozati formai követelmények

Szakdolgozati formai követelmények SZÁMALK SZAKKÖZÉPISKOLA Szakdolgozati formai követelmények - 1 - TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 3 2. Konzultáció... 3 3. A szakdolgozat formai követelményei... 3 4. A szakdolgozat mellékletei... 5 5.

Részletesebben

Besorolása a tudományok rendszerébe, kapcsolódásai

Besorolása a tudományok rendszerébe, kapcsolódásai Agrárgazdaságtan Besorolása a tudományok rendszerébe, kapcsolódásai Társadalomtudományok Közgazdaságtan: általános gazdasági törvényszerűségek Ágazati tudományágak Agrárgazdaságtan Vállalati gazdaságtan

Részletesebben

SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK

SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK GAZDÁLKODÁSI ÉS MENEDZSMENT SZAKOS HALLGATÓK SZÁMÁRA 2013 Figyelem!!! A szakdolgozat készítésére vonatkozó szabályokat a hallgatónak a témát kijelölő kari sajátosságok figyelembe

Részletesebben

A KÖZBESZERZÉSI HATÓSÁG PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA A KÖZBESZERZÉSI KIVÁLÓSÁGI DÍJ ELNYERÉSÉRE FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEK TANULÓI SZÁMÁRA

A KÖZBESZERZÉSI HATÓSÁG PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA A KÖZBESZERZÉSI KIVÁLÓSÁGI DÍJ ELNYERÉSÉRE FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEK TANULÓI SZÁMÁRA A KÖZBESZERZÉSI HATÓSÁG PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA A KÖZBESZERZÉSI KIVÁLÓSÁGI DÍJ - 2018 ELNYERÉSÉRE FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEK TANULÓI SZÁMÁRA A Közbeszerzési Hatóság a kiemelkedő színvonalú közbeszerzési szakmai

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ az NTP-HHTDK támogatásból megvalósított. A program megvalósításának ideje: Támogatás összege: Ft.

SZAKMAI BESZÁMOLÓ az NTP-HHTDK támogatásból megvalósított. A program megvalósításának ideje: Támogatás összege: Ft. SZAKMAI BESZÁMOLÓ az NTP-HHTDK-16-0019. támogatásból megvalósított A Pallasz Athéné Egyetem tudományos diákköri műhelyeinek és konferenciáinak támogatása 2016/17 projektről A program megvalósításának ideje:

Részletesebben

BMF SZMSZ 22. melléklete TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI SZABÁLYZAT. Budapest, 2001 június

BMF SZMSZ 22. melléklete TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI SZABÁLYZAT. Budapest, 2001 június BMF SZMSZ 22. melléklete TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI SZABÁLYZAT Budapest, 2001 június T A R T A L O M J E G Y Z É K Oldal 1. Tudományos Diákkör.2. 2. A Tudományos Diákköri munka.. 2. 3. A Főiskolai Tudományos

Részletesebben

FILOLÓGIA ÉS IRODALOM

FILOLÓGIA ÉS IRODALOM KÁRPÁT-MEDENCEI IRODALMI PHD- ÉS MA-HALLGATÓK KONFERENCIÁJA PILISCSABA, 2013. SZEPTEMBER 4 5., Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Irodalomtudományi Doktori Iskola *** A PPKE BTK IDI magyar irodalommal

Részletesebben

Szaktanácsadás képzés- előadás programsorozat

Szaktanácsadás képzés- előadás programsorozat Szaktanácsadás képzés- előadás programsorozat Helyszín: Földi Kincsek Vására Oktatóközpont, 2632 Letkés Dózsa György út 22. IDŐ ELŐADÁS SZAKTANÁCSADÁS KÉPZÉS 2014.09.27 Innováció a helyi gazdaság integrált

Részletesebben

Térinformatika gyakorlati alkalmazási lehetőségei a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságán

Térinformatika gyakorlati alkalmazási lehetőségei a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságán Barkász Zsuzsanna Nyugat-Magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kar Székesfehérvár, 2009. Térinformatika gyakorlati alkalmazási lehetőségei a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi

Részletesebben

A PTE Pollack Mihály Műszaki Kar Tudományos Diákköreinek szervezeti és működési szabályzat

A PTE Pollack Mihály Műszaki Kar Tudományos Diákköreinek szervezeti és működési szabályzat A PTE Pollack Mihály Műszaki Kar Tudományos Diákköreinek szervezeti és működési szabályzat 1. A tudományos diákköri (TDK) munka célja, hogy segítséget nyújtson a hallgatóknak a tananyagon túlmenő szakmai,

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Kibocsátás, agrár-külkereskedelem 23. lecke Többfunkciós (multifunkcionális)

Részletesebben

A MISKOLCI EGYETEM TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI TANÁCSÁNAK SZABÁLYZATA EGÉSZSÉGÜGYI KARRA VONATKOZÓ MELLÉKLETE

A MISKOLCI EGYETEM TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI TANÁCSÁNAK SZABÁLYZATA EGÉSZSÉGÜGYI KARRA VONATKOZÓ MELLÉKLETE A MISKOLCI EGYETEM TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI TANÁCSÁNAK SZABÁLYZATA EGÉSZSÉGÜGYI KARRA VONATKOZÓ MELLÉKLETE Miskolc 2017 Elfogadva a Kari Tanács 37/2017-es számú határozatával A MISKOLCI EGYETEM TUDOMÁNYOS

Részletesebben

A KITE Precíziós Gazdálkodás eszközrendszere. Orbán Ernő Marketing menedzser Gépkereskedelmi üzletág KITE Zrt.

A KITE Precíziós Gazdálkodás eszközrendszere. Orbán Ernő Marketing menedzser Gépkereskedelmi üzletág KITE Zrt. A KITE Precíziós Gazdálkodás eszközrendszere Orbán Ernő Marketing menedzser Gépkereskedelmi üzletág KITE Zrt. Precíziós gazdálkodás a KITE értelmezésében Olyan műszaki, informatikai, információstechnológiai

Részletesebben

Tudományos Diákköri Szabályzat. Tájépítészeti és Településtervezési Kar kiegészítése

Tudományos Diákköri Szabályzat. Tájépítészeti és Településtervezési Kar kiegészítése Szent István Egyetem Tudományos Diákköri Szabályzat Tájépítészeti és Településtervezési Kar Szent István Egyetem Tudományos Diákköri Szabályzat Tájépítészeti és Településtervezési Kar I. fejezet ÁLTALÁNOS

Részletesebben

A sportszervező BSc alapszakon készítendő szakdolgozat követelményei

A sportszervező BSc alapszakon készítendő szakdolgozat követelményei ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Érvényes a 2012/2013. tanévtől, a tanulmányaikat 2010 szeptemberében vagy ezt követően megkezdő hallgatók számára. A sportszervező BSc alapszakon készítendő szakdolgozat

Részletesebben

FELHÍVÁS a XXVIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Társadalomtudományi Szekciójában való részvételre

FELHÍVÁS a XXVIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Társadalomtudományi Szekciójában való részvételre FELHÍVÁS a XXVIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Társadalomtudományi Szekciójában való részvételre A rendezvény helyszíne: Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Cím: 7624 Pécs Ifjúság

Részletesebben

A FIZIKUS mesterszakon beadandó DIPLOMAMUNKA készítés szabályai PTE TTK Fizikai Intézet

A FIZIKUS mesterszakon beadandó DIPLOMAMUNKA készítés szabályai PTE TTK Fizikai Intézet PTE TTK FIZIKAI INTÉZET DIPLOMAMUNKA KÉSZÍTÉS SZABÁLYAI 2010. FEBRUÁR. 02. 1 A FIZIKUS mesterszakon beadandó DIPLOMAMUNKA készítés szabályai PTE TTK Fizikai Intézet A Fizikus MSc képzéshez kapcsolódó diplomamunka

Részletesebben

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Tudományos Diákköri Konferencia szabályzata

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Tudományos Diákköri Konferencia szabályzata 2176/2018.10.26. határozat - 2. melléklet A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Tudományos Diákköri Konferencia szabályzata I. Alapelvek 1) A TDK célja a hallgatók elméleti és gyakorlati kutatómunkába

Részletesebben

A KUKORICA CSEPEGTETŐ SZALAGOS ÖNTÖZÉSE

A KUKORICA CSEPEGTETŐ SZALAGOS ÖNTÖZÉSE A KUKORICA CSEPEGTETŐ SZALAGOS ÖNTÖZÉSE A KUKORICA VÍZIGÉNYE A kukorica a szántóföldi növények között a közepes űek csoportjába tartozik. A tenyészidő folyamán a termőhelytől, a hibrid tenyészidejének

Részletesebben

A TDK a Tudományos Diákköri Konferencia rövidítése, amely egy kétlépcsős megmérettetése egy tudományos dolgozatnak. Intézményünkben zeneművészeti,

A TDK a Tudományos Diákköri Konferencia rövidítése, amely egy kétlépcsős megmérettetése egy tudományos dolgozatnak. Intézményünkben zeneművészeti, A TDK a Tudományos Diákköri Konferencia rövidítése, amely egy kétlépcsős megmérettetése egy tudományos dolgozatnak. Intézményünkben zeneművészeti, ill. építészeti képzés is folyik, ezért mi a TMDK, Tudományos

Részletesebben

- állattartási, állattenyésztési, állategészségügyi és takarmányozási problémák

- állattartási, állattenyésztési, állategészségügyi és takarmányozási problémák PÁLYÁZATI KIÍRÁS SZTE Kutatóegyetemi Kiválósági Központ - kiváló tudományos utánpótlás biztosítása Tudományos ÖSZTÖNDÍJTÁMOGATÁSI PROGRAM (A pályázat kódja: SZTE-TÁMOP-4.2.2/B-2012-MGK-TDK/1) A TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0012

Részletesebben

SZIE GTK TDK programjainak megvalósítása a 2016/17. tanévben NTP-HHTDK SZAKMAI BESZÁMOLÓ

SZIE GTK TDK programjainak megvalósítása a 2016/17. tanévben NTP-HHTDK SZAKMAI BESZÁMOLÓ Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar SZIE GTK TDK programjainak megvalósítása a 2016/17. tanévben NTP-HHTDK-16-0069 SZAKMAI BESZÁMOLÓ Gödöllő, 2017. NTP-HHTDK-16-0069 SZIE GTK TDK

Részletesebben

A SZAKDOLGOZATKÉSZÍTÉS TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEI a Színház- és Filmművészeti Egyetem alap-, mester- és osztatlan képzésein

A SZAKDOLGOZATKÉSZÍTÉS TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEI a Színház- és Filmművészeti Egyetem alap-, mester- és osztatlan képzésein A HKR 8. számú melléklet A SZAKDOLGOZATKÉSZÍTÉS TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEI a Színház- és Filmművészeti Egyetem alap-, mester- és osztatlan képzésein 1. A hallgató tanulmányainak utolsó két szemeszterében

Részletesebben

BSc hallgatók szakdolgozatával szemben támasztott követelmények SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport

BSc hallgatók szakdolgozatával szemben támasztott követelmények SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport BSc hallgatók szakdolgozatával szemben támasztott követelmények SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport Az alapszakon a záróvizsgára bocsátás feltétele szakdolgozat készítése. A szakdolgozat kreditértéke:

Részletesebben

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Cím port XII. VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM 0 i kezelésű előirányzatok Vidékfejlesztési és halászati programok Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (II.

Részletesebben

Tudnivalók a XXX. Jubileumi OTDK-val kapcsolatban

Tudnivalók a XXX. Jubileumi OTDK-val kapcsolatban Tudnivalók a XXX. Jubileumi OTDK-val kapcsolatban A részvétel feltételei: Az OTDK-n történő részvételre az intézményi TDK jelölés alapján az osztatlan egyetemi, főiskolai és a BA, BSc, MA, MSc képzésében1

Részletesebben

Az OTDT Agrártudományi Szakmai Bizottságának Szervezeti és Működési Szabályzata

Az OTDT Agrártudományi Szakmai Bizottságának Szervezeti és Működési Szabályzata Az OTDT Agrártudományi Szakmai Bizottságának Szervezeti és Működési Szabályzata Az agrártudományi területen működő diákkörök tevékenységének összehangolását a agrártudományi szakmai bizottság (a továbbiakban:

Részletesebben

SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Komplex elemzés. Pénzügy és számvitel alapszak Nappali tagozat 2015/2016. tanév II.

SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Komplex elemzés. Pénzügy és számvitel alapszak Nappali tagozat 2015/2016. tanév II. TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Komplex elemzés Pénzügy és számvitel alapszak Nappali tagozat 2015/2016. tanév II. félév A tantárgy rövid bemutatása: A Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Karán meghatározó

Részletesebben

MELLÉKLET AZ ÖSSZEFOGLALÓVAL (REZÜMÉ) SZEMBEN TÁMASZTOTT TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEK:

MELLÉKLET AZ ÖSSZEFOGLALÓVAL (REZÜMÉ) SZEMBEN TÁMASZTOTT TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEK: FELHÍVÁS a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Közigazgatási Kar Intézményi Tudományos Diákköri Konferenciájának 2018. évi őszi fordulóján való részvételre A rendezvény helyszíne: Nemzeti Közszolgálati

Részletesebben

XXXIX. TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI KONFERENCIÁJÁRA

XXXIX. TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI KONFERENCIÁJÁRA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA MŰSZAKI ÉS MEZŐGAZDASÁGI KARÁNAK TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI TANÁCSA tisztelettel meghívja Önt a XXXIX. TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI KONFERENCIÁJÁRA A konferencia időpontja: 2011. december 07. (szerda)

Részletesebben

Az A-MGM-BSc-N-G kódú, Mezőgazdasági mérnöki szak mintatanterve 2017

Az A-MGM-BSc-N-G kódú, Mezőgazdasági mérnöki szak mintatanterve 2017 Az AMGMBScNG kódú, Mezőgazdasági mérnöki szak mintatanterve 2017 Természettudomámyos alapismeretek Teljesítendő minimális kredit: 1 Az általános és specifikus mezőgazdasági ismeretek megértéséhez és elsajátításához

Részletesebben

A Kedvezőtlen Adottságú Területek (KAT) jövője Skutai Julianna egyetemi docens SZIE - Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet

A Kedvezőtlen Adottságú Területek (KAT) jövője Skutai Julianna egyetemi docens SZIE - Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet A Kedvezőtlen Adottságú Területek (KAT) jövője Skutai Julianna egyetemi docens SZIE - Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet Virágzó Vidékünk Európa Nap- Hogyan tovább agrár-környezetgazdálkodás? Székesfehérvár,

Részletesebben

A KÖZBESZERZÉSI HATÓSÁG PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA A KÖZBESZERZÉSI KIVÁLÓSÁGI DÍJ ELNYERÉSÉRE FELELŐS AKKREDITÁLT KÖZBESZERZÉSI SZAKTANÁCSADÓK SZÁMÁRA

A KÖZBESZERZÉSI HATÓSÁG PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA A KÖZBESZERZÉSI KIVÁLÓSÁGI DÍJ ELNYERÉSÉRE FELELŐS AKKREDITÁLT KÖZBESZERZÉSI SZAKTANÁCSADÓK SZÁMÁRA A KÖZBESZERZÉSI HATÓSÁG PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA A KÖZBESZERZÉSI KIVÁLÓSÁGI DÍJ - 2018 ELNYERÉSÉRE FELELŐS AKKREDITÁLT KÖZBESZERZÉSI SZAKTANÁCSADÓK SZÁMÁRA A Közbeszerzési Hatóság a kiemelkedő színvonalú közbeszerzési

Részletesebben

Pénzügyminisztérium ÚTMUTATÓ

Pénzügyminisztérium ÚTMUTATÓ Pénzügyminisztérium ÚTMUTATÓ a záródolgozat (portfólió) elkészítéséhez és védéséhez 55 345 03 0000 00 00 Közösségi-civil szervező szakképesítés 2001-06 Az üzletvitellel kapcsolatos személyes és szervezeti

Részletesebben

Vidékfejlesztési Program 2015. ÉVRE SZÓLÓ ÉVES FEJLESZTÉSI KERET

Vidékfejlesztési Program 2015. ÉVRE SZÓLÓ ÉVES FEJLESZTÉSI KERET Vidékfejlesztési Program 2015. ÉVRE SZÓLÓ ÉVES FEJLESZTÉSI KERET Felhívás azonosító tervezett ideje VP4-10.1.1-15 Agrárkörnyezetgazdálkodási kifizetés 158.6 egyszerűsített október VP4-11.1.1-11.2.1-15

Részletesebben

Földi Kincsek Vására Oktatóközpont Programfüzete

Földi Kincsek Vására Oktatóközpont Programfüzete Földi Kincsek Vására Oktatóközpont Programfüzete Előadás- képzés-szaktanácsadás a Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület szervezésében Helyszín: Földi Kincsek Vására Oktatóközpont (2632, Letkés

Részletesebben

MESTERKÉPZÉSI SZAK (MA) A mesterképzési szakon szerezhet végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szerepl megjelölése:

MESTERKÉPZÉSI SZAK (MA) A mesterképzési szakon szerezhet végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szerepl megjelölése: TANEGYSÉGLISTA (MA) Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció 2015-től felvett hallgatóknak k = kötelező

Részletesebben

FELHÍVÁS a XXVIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Műszaki Tudományi Szekciójában való részvételre

FELHÍVÁS a XXVIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Műszaki Tudományi Szekciójában való részvételre FELHÍVÁS a XXVIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Műszaki Tudományi Szekciójában való részvételre A rendezvény helyszíne: Széchenyi István Egyetem Cím: 9026 Győr Egyetem tér 1. Telefon: 06 (96)

Részletesebben

TESTNEVELÉSI EGYETEM Szakdolgozati és diplomadolgozati követelmények

TESTNEVELÉSI EGYETEM Szakdolgozati és diplomadolgozati követelmények TESTNEVELÉSI EGYETEM Szakdolgozati és diplomadolgozati követelmények TARTALMI KÖVETELMÉNYEK A szakdolgozat és a diplomadolgozat (továbbiakban diplomamunka) az adott képzés szintjének és irányultságának

Részletesebben

A Vidékfejlesztési Program aktualitásai. Számfira Gabriella Vidékfejlesztési referens

A Vidékfejlesztési Program aktualitásai. Számfira Gabriella Vidékfejlesztési referens A Vidékfejlesztési Program aktualitásai Számfira Gabriella Vidékfejlesztési referens Vidékfejlesztési Program forrásai Összes forrás - 1294 Mrd Ft Megjelent Megjelenésre vár 6% 94% Felfüggesztett pályázati

Részletesebben

A rekreáció MSc szakon készítendő diplomamunka követelményei

A rekreáció MSc szakon készítendő diplomamunka követelményei ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Érvényes a 2017/2018. tanévtől, a tanulmányaikat 2017 szeptemberében vagy ezt követően megkezdő hallgatók számára. A rekreáció MSc szakon készítendő diplomamunka követelményei

Részletesebben

Döntéstámogatási rendszerek a növénytermesztésben

Döntéstámogatási rendszerek a növénytermesztésben PANNEX workshop Budapest, 2016. november 17. Döntéstámogatási rendszerek a növénytermesztésben Jolánkai Márton - Tarnawa Ákos Szent István Egyetem, Növénytermesztési Intézet A kutatás tárgya az agrár ágazatok

Részletesebben

XXXIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia

XXXIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia XXXIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia 2017 tavasza Segédlet a tudományos diákköri munka készítéséhez Megyeriné dr. Runyó Anna megyerine@avkf.hu OTDK - Országos Tudományos Diákköri Konferencia

Részletesebben

A kertészeti ágazat helyzete és szerepe az agrárszektorban

A kertészeti ágazat helyzete és szerepe az agrárszektorban A kertészeti ágazat helyzete és szerepe az agrárszektorban Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Földművelésügyi Minisztérium Kecskemét, 2016. március 10. 2015-ben a kertészeti

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A KERESKEDELMI MENEDZSER. KÉPZÉS 2014/2015/2-es félév MODUL ZÁRÓVIZSGÁJÁRÓL

TÁJÉKOZTATÓ A KERESKEDELMI MENEDZSER. KÉPZÉS 2014/2015/2-es félév MODUL ZÁRÓVIZSGÁJÁRÓL TÁJÉKOZTATÓ A KERESKEDELMI MENEDZSER (KSZM, KSZM levelező, RSZM, EU, KKV specializációk) KÉPZÉS 2014/2015/2-es félév MODUL ZÁRÓVIZSGÁJÁRÓL Tisztelt végzős Hallgatók! Az Önök modulrendszerű Kereskedelmi

Részletesebben

Az MNB kiválósági ösztöndíj pályázatok elbírálásának rendje és feltételei a Budapesti Gazdasági Egyetemen október 5.

Az MNB kiválósági ösztöndíj pályázatok elbírálásának rendje és feltételei a Budapesti Gazdasági Egyetemen október 5. Az MNB kiválósági ösztöndíj pályázatok elbírálásának rendje és feltételei a Budapesti Gazdasági Egyetemen 2016. október 5. 1. Előzmények A Magyar Nemzeti Bank (továbbiakban MNB) a Budapesti Gazdasági Egyetem

Részletesebben

Szaktanácsadási folyamat szabályozása ME/75-03

Szaktanácsadási folyamat szabályozása ME/75-03 D E B R E C E N I E G Y E T E M Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar 2. kiadás Hatályba léptetve: 2010. május 05. Készítette: Jóváhagyta

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A KERESKEDELMI MENEDZSER (KSZM, KSZM levelező, RSZM, EU, KKV specializációk) KÉPZÉS 2014/2015-es tanév MODUL ZÁRÓVIZSGÁJÁRÓL

TÁJÉKOZTATÓ A KERESKEDELMI MENEDZSER (KSZM, KSZM levelező, RSZM, EU, KKV specializációk) KÉPZÉS 2014/2015-es tanév MODUL ZÁRÓVIZSGÁJÁRÓL TÁJÉKOZTATÓ A KERESKEDELMI MENEDZSER (KSZM, KSZM levelező, RSZM, EU, KKV specializációk) KÉPZÉS 2014/2015-es tanév MODUL ZÁRÓVIZSGÁJÁRÓL Tisztelt végzős Hallgatók! Az Önök modulrendszerű Kereskedelmi Szakmenedzser

Részletesebben

A Debreceni Egyetem tudományos diákkörei

A Debreceni Egyetem tudományos diákkörei A Debreceni Egyetem tudományos diákkörei Dr. Varga Zsolt tudományos igazgató. szeptember. TÁMOP-../B-/-- projekt nyitórendezvény Mi is a tudományos diákkör? Ftv.. (): A tudományos diákkör a kötelezı tananyaggal

Részletesebben

Környezetkímélő talajművelési rendszerek Magyarországon 2014

Környezetkímélő talajművelési rendszerek Magyarországon 2014 Környezetkímélő talajművelési rendszerek Magyarországon 2014 elmélet és gyakorlat 1. K ö r l e v é l 2014. október 27 28. MTA CSFK Földrajztudományi Intézet Budapest Ezúton szeretnénk meghívni Önt és munkatársait

Részletesebben

2006. január 24-25-én 30. alkalommal rendezi meg a Kutatási és Fejlesztési Tanácskozását.

2006. január 24-25-én 30. alkalommal rendezi meg a Kutatási és Fejlesztési Tanácskozását. Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományok Osztálya Agrár-Műszaki Bizottság Tisztelt Cím! Kedves Kolléga! Értesítem, hogy az MTA Agrár-Műszaki Bizottsága 2006. január 24-25-én 30. alkalommal rendezi meg

Részletesebben

Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar. Útmutató. a szakdolgozat elkészítéséhez. (ápoló szakirány számára)

Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar. Útmutató. a szakdolgozat elkészítéséhez. (ápoló szakirány számára) Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez (ápoló szakirány számára) Tartalom: Tájékoztató a szakdolgozat elkészítésének rendjéről Tájékoztató

Részletesebben

TERV Három évtized a gazdaság- és társadalomtudomány szolgálatában

TERV Három évtized a gazdaság- és társadalomtudomány szolgálatában J ó v á h a g y o m! 2016. május -án, Dr. Káposzta József dékán TERV a Három évtized a gazdaság- és társadalomtudomány szolgálatában című kiadvány elkészítésére Felterjesztés: 2016. április 26-án, Dr.

Részletesebben

Oktatói önéletrajz Dr. Barta József

Oktatói önéletrajz Dr. Barta József egyetemi docens Élelmiszertudományi Kar Konzervtechnológiai Tanszék Karrier Felsőfokú végzettségek: 1966-1971 Gödöllői Agrártudományi Egyetem, mezőgazdasági gépészmérnök Tudományos fokozatok, címek:: 1977,

Részletesebben

8. előterjesztés I. határozati javaslat 2. melléklete Nem kötelező véleményadó szervezetek

8. előterjesztés I. határozati javaslat 2. melléklete Nem kötelező véleményadó szervezetek 8. előterjesztés I. határozati javaslat 2. melléklete Nem kötelező véleményadó szervezetek 1 Ssz Véleményező Dokument um kelte 1 Debreceni Egyetem ad hoc bizottság Prof. Dr. Nagy Géza 2014. március 4.

Részletesebben

REGIONÁLIS POLITIKA ÉS GAZDASÁGTAN DOKTORI ISKOLA

REGIONÁLIS POLITIKA ÉS GAZDASÁGTAN DOKTORI ISKOLA REGIONÁLIS POLITIKA ÉS GAZDASÁGTAN DOKTORI ISKOLA P Á L Y Á Z A T I F E L H Í V Á S ÉS T Á J É K O Z T A T Ó Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Pécs, 2017. március A Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi

Részletesebben

A Kormány 1012/2016. (I. 20.) Korm. határozata a Vidékfejlesztési Program éves fejlesztési keretének megállapításáról

A Kormány 1012/2016. (I. 20.) Korm. határozata a Vidékfejlesztési Program éves fejlesztési keretének megállapításáról 498 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2016. évi 8. szám A Kormány 1012/2016. (I. 20.) Korm. határozata a Vidékfejlesztési Program éves fejlesztési keretének megállapításáról 1. A Kormány megállapítja a Vidékfejlesztési

Részletesebben

FELHÍVÁS. A rendezvény helyszíne: Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Közigazgatási Kar 1118 Budapest, Ménesi út 5.

FELHÍVÁS. A rendezvény helyszíne: Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Közigazgatási Kar 1118 Budapest, Ménesi út 5. FELHÍVÁS a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Közigazgatási Kar Intézményi Tudományos Diákköri Konferenciájának 2016. évi őszi fordulóján való részvételre A rendezvény helyszíne: Nemzeti Közszolgálati

Részletesebben

ÚTMUTATÓ SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSÉHEZ A GYÓGYSZERÉSZETI INTÉZETBEN

ÚTMUTATÓ SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSÉHEZ A GYÓGYSZERÉSZETI INTÉZETBEN ÚTMUTATÓ SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSÉHEZ A GYÓGYSZERÉSZETI INTÉZETBEN TVSZ: 1. A hallgatónak mind az alapképzésben, mind a mesterképzésben, illetve az osztatlan képzésben az oklevél megszerzéséhez diplomamunkát,

Részletesebben

VIDÉKKUTATÁS 2012-2013

VIDÉKKUTATÁS 2012-2013 VIDÉKKUTATÁS 2012-2013 KLÍMAVÁLTOZÁS ÉS VIDÉKFEJLESZTÉS A globális felmelegedés hatása a földés tájhasználat-változásra Témavezető Dr. Duray Balázs PhD MTA KRTK RKI tudományos munkatárs További szerzők:

Részletesebben