Ami kimarad a családgondozásból

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Ami kimarad a családgondozásból"

Átírás

1 Ami kimarad a családgondozásból A túlzott internethasználat, mint új kihívás Berényi András klinikai és addiktológiai szakpszichológus, KEF szakmai elnöke, évi gyermekjóléti tanácskozás a jelzőrendszeri tagok részvételével Debrecen, március 18.

2 AZ INTERNETES FÜGGŐSÉG FAJTÁI Kiberkapcsolatoktól való függés - az online kapcsolatok túlzott ápolása a személyes kapcsolatokkal szemben Internetkényszer - az online szerencsejátékok, vásárlás, üzletelés mániákus művelése Információtúlterhelés - kényszeres, állandó szörfözés, az adatbázisok állandó, kényszeres figyelemmel kísérése Kiberszexuális függés - a csak felnőtteknek szóló kiberszex- és a kiberpornóoldalak kényszeres használata Online játékfüggőség - a számítógépes játékok túlzott művelése

3 DIGITÁLIS BENSZÜLÖTTEK Ők azok a gyerekek, akik a számítógép, internet mellett nőttek fel, és akik számára ez a világ a természetes. A hálón lógnak: egész életükben folyamatosan jelen van a számítógép, idejük 80%-át vele töltik. Mobilak: megszokták, és szeretik a mobil eszközök használatát. Rengeteg sms-t küldenek, okostelefonokkal pedig még gyorsabban tudnak interneten is kommunikálni egymással. A tanulás, a szórakozás, és a kapcsolattartás egyre inkább összefonódik. Mobilisak: azaz el tudják képzelni, hogy például otthonról, interneten, kávézóban dolgozzanak, vagy végezzék munkájuk egy részét. Mindig be vannak kapcsolva: egész nap telefonon, msn-en, chat-en, közösségi terekben jelen vannak.

4 Gyorsak: megszokták, hogy minden egyetlen kattintásnyira van tőlük. Feleslegesnek tartják sokszor az adatok tanulását, hiszen mindenhez villámgyorsan hozzá lehet férni. Türelmetlenek: minden kérdésre szinte azonnal lehet választ találni a világhálón, így gyakran türelmüket, érdeklődésüket vesztik, ha hosszabb, lassabb folyamat vezet a megoldáshoz. Nagyobbak az elvárásaik: sokkal többet tudnak a világról (legalábbis annak egy részéről), tisztában vannak azzal is, hogy milyen munkát, hol, milyen feltételekkel végezhetnek, mi éri meg nekik, hol, mikor, mennyiért. Nyitottak: sokkal könnyebben, szívesebben osztanak meg személyes élményeket akár idegenekkel is. Szinte soha nem gondolnak bele abba, hogy például egy blog olvasója bárki lehet. Megdöbbentő nyitottsággal, őszinteséggel képesek (gyakran nem is álnév alatt) igen komoly dolgokat írni, fényképeket publikálni magukról.

5 Híresek: bármit írnak, azonnal lesz közönségük. Akár egy blogposzt formájában, akár például egy buli képeit feltöltve egy közösségi portálra, ismerősök és ismeretlenek is azonnal nézik, olvassák, kommentálják amit feltöltöttek. Információdúsítottak: mindig, mindenhonnan, párhuzamosan több forrásból érik impulzusok őket, és ez láthatóan nem frusztráló számukra. Sőt, kifejezetten igénylik. Ez az a helyzet, amikor a gyerekek online csetelnek, csinálják Word-ben a házi feladatukat, játszanak valamilyen közösségi oldalon egy játékkal valaki ellen, természetesen a TV és/vagy a rádió be van kapcsolva, a fülükben pedig az mp3 lejátszó. Kísérletezők: sokkal könnyebben, szívesebben kísérleteznek új alkalmazásokkal, nem esnek kétségbe, ha egy weboldal idegen nyelven íródott. Megszokták azt is, hogy kérdés, kérés nélkül bármikor bármit letöltenek, installálnak, elindítanak, használnak. Sokkal önállóbbak lettek, vagy sokkal 'gátlástalanabbak'?

6 Közösségiek: teljesen másképpen kommunikálnak, szerveznek, dolgoznak, mint az előző generációk. Természetes számukra, hogy mindeközben egy ismeretlen méretű közösség követi tevékenységeiket. Globálisak: ők már egy olyan világban nőttek fel, amelyben magától értetődik, hogy bármikor bárkivel tudnak beszélni, bármilyen információt el tudnak érni a világ bármelyik pontján. Ehhez kapcsolódik a nyelvtanulási szokások változása is: ha tudnak angolul, minden elérhetővé válik számukra - kimondhatatlan motiváció ez. Változatosak: mivel bármivel lehet bármilyen mélységben foglalkozni az internet segítségével, sokkal könnyebben válhatnak profikká mindenben, ami csak érdekli őket.

7 INTERNET Az online kommunikáció olyan szituáció, amely sem nem magány, sem nem társaság. Csepeli György Vannak olyan netfüggések, amik nem tartósak és általában maguktól megoldódnak. Maga az online jelenlét vagy egy adott élethelyzetben megjelenő kiüresedés (párkapcsolat megszűnése, gyerekek elköltözése, stb.) adhat okot arra, hogy valaki intenzívebben bevonódjon. A kezdeti eufóriát egy idő után felválthatja a hiányérzet, mert a virtuális kapcsolatok és tartalmak nem okoznak már olyan elégedettség érzést, sőt, csalódással is járhatnak. az internet legaddiktívabb területe a szociális aspektusú alkalmazások köre, amelyek segítségével másokkal kapcsolatba lehet lépni. Ezeken belül is az interaktív megoldások okozzák a legnagyobb függőséget pl. chat, online játék, közösségi oldalak.

8 Nagyon fontos jellemzője a online helyzeteknek a névtelenség és arctalanság. A beazonosíthatatlanság lazább, közvetlenebb kommunikációt eredményez és gyorsabban érhetőek el az intimitás mélyebb szintjei. Az anonimitás és a bármikori kilépési lehetőség csökkenti a társas interakciók kudarcától való félelmet. Rejtve maradhat a családi állapot, a fogyatékosság, a nem, a kor, stb., azaz mindentől független szabad önkifejezés történhet. A függőség nem a neten töltött órák számától függ, hanem attól, hogy az hogyan befolyásolja offline életünket elhanyagoljuk-e miatta valódi kapcsolatainkat, munkánkat, tanulmányainkat.

9 NET-FÜGGŐSÉG A probléma érzékelése a felhasználó részéről A közvetlen fizikai és emberi környezettel való kapcsolattartás (rendezettség, gondoskodási formák) mértéke Az alvás módja, mértéke Az étkezések jelenléte, kimaradása A munkahelyi/iskolai teljesítmény változása A napi feladatok megoldhatósága hálózati elérés nélkül

10 VESZÉLYEZTETETTEK Az internetfüggőség sokkal könnyebben bekövetkezik, ha a gyermekek depressziósak, ellenséges érzelműek, figyelemhiányos hiperaktív zavarban (ADHD) vagy szociális fóbiában szenvednek. Azok a fiatalok, akik az internetet olyan sokat használják, hogy az mindennapi tevékenységük elvégzését és a döntéshozási képességüket is megzavarja, már internetfüggővé válthattak. A fiúknál nagyobb az internetfüggőség kialakulásának kockázata, mint a lányoknál, valamint azoknál a gyermekeknél is, akik heti 20 óránál többet használják az internetet, vagy mindennap használják, vagy online játékokat játszanak rajta, nagyobb a függőség kialakulásának kockázata.

11 VESZÉLYEZTETETTEK Azok a gyerekek, akik hiperaktívak, vagy figyelemhiányos hiperaktív zavarban (ADHD) szenvednek szinte sóvárognak a gyorsütemű videojátékok és az interaktív közösségi hálózatok állandó stimulációja után. A depressziós gyermekek, vagy a szociális problémákkal küszködő gyermekek szintén úgy fordulnak az internethez, mint egy terápiás eszközhöz. Belebújhatnak egy vágyott hős vagy más személy bőrébe és kapcsolatba léphetnek más gyermekekkel, akik hasonló problémákkal és társadalmi hiányosságokkal küzdenek. Ezekben a szerepekben nem kell konvencionális társadalmi módon funkcionálniuk.

12 NET_FÜGGŐSÉG KEZELÉSE Kizárólag internetfüggőkre szakosodott addiktológiai ellátás még nem létezik Magyarországon, bár a hagyományos függőségek kezelése sok szempontból alkalmasnak bizonyul ebben az esetben is. A világhálón régóta fellelhető számos virtuális klinika is, melyek kifejezetten az internetfüggők kezelése és segítése céljából működnek.

13 NET_FÜGGŐSÉG KEZELÉSE Young elsősorban viselkedésterápiás stratégiákat ajánl: ellentét gyakorlása: amikor a megszokott online használatot egy semleges cselekvéssel kell megtörni. (pl. azt az időszakot töltse házon kívül) külsődleges fék, amely emlékeztetőként szolgál, pl. óracsörgés az online töltött idő jelzésére; személyes leltár készítés, amely esetben más, korábbi elhanyagolt hobbikat, érdeklődési köröket elevenít fel a páciens, amelyek nem kapcsolódnak az internethez, de kellemes élményt nyújtanak számára. Célként nem lehet kitűzni a végleges online tevékenység felfüggesztését (mint a drognál), hanem egy normalizált állapotot kell elérni (mint pl. az evészavaroknál, munka-, vagy szexfüggőségnél). Azonban ha a függőség bizonyos alkalmazásokra, így pl. az online játékra vonatkozik, akkor a cél a teljes elvonás kell legyen.

14 FÜGGSZ A KÖZÖSSÉGI OLDALAKTÓL? 1. Ha otthon hagyod az okostelefonodat, akkor elveszettnek és magányosnak érzed magadat, amiért nem tudod ellenőrizni a Facebookodat vagy frissíteni a Twitteredet. 2. Naponta akár 20-szor is ellenőrzöd a Facebook fiókodat. 3. Ha nincs válasz, vagy reakció az utolsó blogbejegyzésedhez 12 órán belül, akkor mérhetetlenül szomorú leszel. 4. Ha elutazol valahova a laptopod nélkül, akkor hiányérzeted van. 600 millió tagot számláló közösségi oldal Facebook-600 millió tagot számláló közösségi oldal. Az átlag összesen havonta több mint 700 percet tölt az oldalon, a függők ennek sokszorosát!

15 5. Több közösségi médiás alkalmazásod van az iphone-odon, mint más típusú alkalmazások. 6. Képes lennél 24 órát sorban állni a legújabb kütyü premierjén, csak azért, hogy nagyobb képernyőn frissíthesd a Facebookodat. 7. Több online barátod van, mint valódi. 8. Tweetelsz a mobilodon, miközben sétálsz. 9. Hamarabb bejelentkezel reggel a Facebookodra, mint hogy fogat mosnál. 10. Ellenőrzöd a Facebookod és a Twittered az ágyból, miután már lefeküdtél.

16 A KÖZÖSSÉGI OLDALAKTÓL VALÓ TÁVOLODÁS TECHNIKÁJA 1. Kapcsoljuk ki az es értesítőket! 2. Gyomláljuk ki az üzenőfalunkat! 3. Bújjunk el a többiek elől! 4. Hozzunk létre privát csoportot! 5. Limitáljuk az időt! 6. Tisztogassunk! 7. A végső megoldás: a fiók felfüggesztése

17 ONLINE SZEREPJÁTÉK Az internetes szerepjátékok az utóbbi években több tízmillió rajongót szereztek maguknak. A szakemberek a játékosok jórészét függőknek tekintik. Leginkább azok a tinédzserek veszélyeztettek, akiknek hiányzik a valódi életben az elismerés. A virtuális siker és az ismeretségek miatt játszanak naponta több órát. "Itt ugyanúgy minden megvan, mint a valódi életben: barátok, siker, elismerés. Amennyiben abbahagyod, mindez eltűnik. Éppen ezért nehezebb abbahagyni, mint például a drogokat. A video- és számítógépes játékok bizonyítottan sokkal nagyobb hatással vannak a játékosokra, mint a tévézés vagy a video-nézés, hiszen itt nemcsak passzív szemlélői, hanem aktív, sőt interaktív résztvevői a történéseknek. A számítógépes játékok jelentős része alapvetően az erőszak alkalmazására épülnek. Sok játékban a legfőbb feladat legyilkolni mindent és mindenkit, aki a győzelem útjában áll.

18 Mit tehet a családgondozó?

19 1. Legyen nyitott! Meg kell barátkozni a gondolattal, hogy mindannyian - Ön, tanítványai és saját gyermeke is - olyan kultúrában élünk, melyben az internet használat egyre nagyobb teret ölt. Már és még nem tudjuk optimálisan használni. 2. Szabaduljon meg saját előítéleteitől! Próbálja minél jobban megérteni a fiatalok internethasználatához való viszonyát, annak pozitívként megélt hatásait.

20 5. A net-függőség talán csak a felszín! Hátterében jellemzően a serdülőkor számtalan pszichés krízis-helyzete húzódik meg (serdülőkori depresszió,identitás krízis, magány, divat, fokozott érzékenység, stb.) Mindig a diák egész személyiségére kell figyelni, s meglátni azt a momentumot, amely beszippantotta őt a hálóba. 3. Ne hárítsa el a problémával járó felelősséget! Hajlamosak vagyunk külső körülményekre, más személyekre (társadalomra, szülőkre, kortársakra) hárítani a felelősséget, pedig mindannyiunknak van saját felelősségteljes feladatunk és példaértékű viszonyulásunk. 4. kezdeményezze a személyes beszélgetést! Amennyiben úgy látja, komoly függőségről lehet szó, bizalmas beszélgetésekre van szükség.

21 6. Ne szégyelljen segítséget kérni! Célszerű a társszakmák képviselőível együtt gondolkodni, beszélgetni erről a kérdésről. Ez nem azt jelenti, hogy a probléma kezelését át lehet hárítani más szakemberre, hanem közösen kell a legjobb megoldásokat keresni. 7. Alakítsanak ki közös álláspontot! A családgondozók felfogása eltérő lehet a probléma kezelésével kapcsolatosan. Igyekezzenek ezt egymással is megbeszélni, és mindannyiuk számára elfogadható stratégiát kialakítani a segítői munkában! A gyerekek, fiatalok telefonhasználatával és internet használatával kapcsolatban felmerülő kérdésekre ne ötletszerűen reagáljanak, már előre készüljenek fel!

22 Köszönöm a figyelmet!

KIMONDHATÓ.?! f ü g gőség I N T ERNE T-

KIMONDHATÓ.?! f ü g gőség I N T ERNE T- Magyar Máltai Szeretetszolgálat F o g a d ó P s z i c h o s z o c i á l i s S z o l g á l a t Civilizációs áldás vagy ártalom? 2 Függeni a hálón és a hálótól 4 Facebook függőség 8 Online kockázatok és

Részletesebben

Surf Safe Field Work - Komplex médiatudatosságot és biztonságos internethasználatot fejlesztő projekt keretében,

Surf Safe Field Work - Komplex médiatudatosságot és biztonságos internethasználatot fejlesztő projekt keretében, A számítógép és az internet használata mára rutin. E-mailen küldjük leveleinket, facebook-on, viberen beszélgetünk barátainkkal, vaterán vesszük a cipőnket és netről rendeljük a pizzát. Lassan skype on

Részletesebben

Szerző: Boronkai Dóra Lektor: Síklaki István TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0091 INFORMÁCIÓ - TUDÁS ÉRVÉNYESÜLÉS

Szerző: Boronkai Dóra Lektor: Síklaki István TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0091 INFORMÁCIÓ - TUDÁS ÉRVÉNYESÜLÉS Az internet pszichológiája Szerző: Boronkai Dóra Lektor: Síklaki István Bevezető Ebben az elektronikus tananyagban ön megismerkedhet az internethasználat alapvető színtereivel, az internetes kommunikáció

Részletesebben

VIRTUÁLIS IFJÚSÁGI MUNKA ÉS AZ E-IFJÚSÁG

VIRTUÁLIS IFJÚSÁGI MUNKA ÉS AZ E-IFJÚSÁG Ex5 10/8/23 2:06 PM Page 1 VIRTUÁLIS IFJÚSÁGI MUNKA ÉS AZ E-IFJÚSÁG ÚTIKALAUZ A DIGITÁLIS BENNSZÜLÖTTEK VILÁGÁBA Székely Levente Nagy Ádám dr. Budapest, 2010 Ex5 10/8/23 2:06 PM Page 2 SOROZATSZERKESZTÔ

Részletesebben

Valódi és virtuális terek a magyar fiatalok életében, avagy hogyan él és gondolkodik a magyar FB-generáció?

Valódi és virtuális terek a magyar fiatalok életében, avagy hogyan él és gondolkodik a magyar FB-generáció? Valódi és virtuális terek a magyar fiatalok életében, avagy hogyan él és gondolkodik a magyar FB-generáció? Az Új Nemzedék Központ 2013. évi ifjúságkutatása legfontosabb megállapításainak összegzése A

Részletesebben

Magyar Máltai Szeretetszolgálat F o g a d ó P s z i c h o s z o c i á l i s S z o l g á l a t KIMONDHATÓ.?! Számítógép Játékgép Szerencsejáték

Magyar Máltai Szeretetszolgálat F o g a d ó P s z i c h o s z o c i á l i s S z o l g á l a t KIMONDHATÓ.?! Számítógép Játékgép Szerencsejáték Magyar Máltai Szeretetszolgálat F o g a d ó P s z i c h o s z o c i á l i s S z o l g á l a t KIMONDHATÓ.?! Számítógép Játékgép Szerencsejáték 4. 2 Miért játszunk? játszunk? Mertvágyunkakikapcsolódásra,aszabadságra,az

Részletesebben

Autizmus-specifikus foglalkoztatás módszertani kézikönyve. (kivonat)

Autizmus-specifikus foglalkoztatás módszertani kézikönyve. (kivonat) Autizmus-specifikus foglalkoztatás módszertani kézikönyve (kivonat) Az Ökumenikus Segélyszervezet Tandem programja által támogatott a Kék Paradicsom majorságban kialakított új szolgáltatás bemutatása,

Részletesebben

HELYI TANTERV ERKÖLCSTAN 5-8. évfolyam

HELYI TANTERV ERKÖLCSTAN 5-8. évfolyam 2013 HELYI TANTERV ERKÖLCSTAN 5-8. évfolyam KISKUNHALASI FELSŐVÁROSI ÁLTALÁNOS ISKOLA KISKUNHALAS, SZABADSÁG TÉR 6. 6400 1 ERKÖLCSTAN Az erkölcstan alapvető feladata az erkölcsi nevelés, a gyerekek közösséghez

Részletesebben

Integrációs Fejlesztési Program

Integrációs Fejlesztési Program A Nemzeti Stratégiák A Koragyermekkor Integrációs Fejlesztési Program Autizmus spektrummal élő gyermekek támogatása: Útmutatás gyakorlati szakemberek számára a Koragyermekkori Fejlődés Megalapozásában

Részletesebben

ERKÖLCSTAN Alapozó és fejlesztő szakasz (5-8. évfolyam)

ERKÖLCSTAN Alapozó és fejlesztő szakasz (5-8. évfolyam) BEVEZETÉS ERKÖLCSTAN Alapozó és fejlesztő szakasz (5-8. évfolyam) Alapelvek, célok Az erkölcstan alapvető feladata az erkölcsi nevelés, a gyerekek közösséghez való viszonyának, értékrendjüknek, normarendszerüknek,

Részletesebben

Káros szenvedélyek megelőzése TÁJÉKOZTATÓ SZÜLŐK RÉSZÉRE

Káros szenvedélyek megelőzése TÁJÉKOZTATÓ SZÜLŐK RÉSZÉRE A BÁRCZI GÉZA ÁLTALÁNOS ISKOLA tájékoztatója Készült a TÁMOP -6.1.2./A-09/1-KMR-2010-0303 EgészségVár pályázat támogatásával Káros szenvedélyek megelőzése TÁJÉKOZTATÓ SZÜLŐK RÉSZÉRE Mottó: Minden szenvedély

Részletesebben

KOMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS, EGYENLŐ HOZZÁFÉRÉS -INNOVATÍV INTÉZMÉNYEKBEN TÁMOP 3.1.4/08/02-2009-0096

KOMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS, EGYENLŐ HOZZÁFÉRÉS -INNOVATÍV INTÉZMÉNYEKBEN TÁMOP 3.1.4/08/02-2009-0096 KOMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS, EGYENLŐ HOZZÁFÉRÉS -INNOVATÍV INTÉZMÉNYEKBEN TÁMOP 3.1.4/08/02-2009-0096 D I G I T Á L I S T A R T A L M A K H A S Z N Á L A T A A Z O K T A T Á S I G Y A K O R L A T B A N KÉSZÍTETTE:

Részletesebben

ERKÖLCSTAN 5-8. Helyi tanterv

ERKÖLCSTAN 5-8. Helyi tanterv ERKÖLCSTAN 5-8. Helyi tanterv Miért van szükség az erkölcstan tantárgy bevezetésére? Többek között azért, hogy azt az egoizmust, ami a magyar ifjúság életszemléletét évtizedek óta uralja, megpróbálja mederbe

Részletesebben

Hálózatosodás és tanulás hálózati környezetben

Hálózatosodás és tanulás hálózati környezetben Hálózatosodás és tanulás hálózati környezetben Molnár Pál Hálózatosodás és tanulás hálózati környezetben Molnár Pál lektor: Póczos Valéria Szerzői jog 2013 Eötvös Lóránd Tudományegyetem E könyv kutatási

Részletesebben

Összefoglaló és ajánlás az Árpád Tiszk projeket keretében lebonyolított virtuális kompetenciaversenyekről. Digitális kompetencia versenyek

Összefoglaló és ajánlás az Árpád Tiszk projeket keretében lebonyolított virtuális kompetenciaversenyekről. Digitális kompetencia versenyek Digitális kompetencia versenyek (TÁMOP2.2.307/22F20080033) A globális világ és a tanulás A XXI. század világa nyitott és bonyolult rendszer lett, amelyben a globalizálódás mellett megjelennek a több pólusú,

Részletesebben

Kosztolányi Dezső Gimnázium

Kosztolányi Dezső Gimnázium Kosztolányi Dezső Gimnázium Cím: 1012 Budapest Attila út 135-137. Tel./Fax: 375-2282 E-mail: titkarsag@kosztolanyigimnazium.hu OM azonosító: 035344 Honlap: http://kosztolanyigimnazium.hu Erkölcstan KÉPZÉSI

Részletesebben

A KÖZÖSSÉGI MARKETING ALAPJAI

A KÖZÖSSÉGI MARKETING ALAPJAI A KÖZÖSSÉGI MARKETING ALAPJAI Tartalomjegyzék WEB 2.0 2 MILYEN MEGJELENÉSI LEHETŐSÉGEK VANNAK? 3 A KÖZÖSSÉGI OLDALAK, MINT HATÉKONY WEBMARKETING ESZKÖZÖK 4 FACEBOOK 6 MI IS AZ A FACEBOOK? 6 MIÉRT FONTOS

Részletesebben

Nonprofit Monitor (2010) www.nonprofitmonitor.hu 6. szám, 6-37. oldal ISSN 2062-0861

Nonprofit Monitor (2010) www.nonprofitmonitor.hu 6. szám, 6-37. oldal ISSN 2062-0861 Nonprofit Monitor (2010) www.nonprofitmonitor.hu 6. szám, 6-37. oldal ISSN 2062-0861 Megjelenik a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával Ruff Tamás-Domokos Tamás: Az egri fiatalok közösségi élményei 1.

Részletesebben

ÚJVIDÉKI EGYETEM MAGYAR TANNYELVŰ TANÍTÓKÉPZŐ KAR SZABADKA KUTATÁSI PROJEKT TÉMA:

ÚJVIDÉKI EGYETEM MAGYAR TANNYELVŰ TANÍTÓKÉPZŐ KAR SZABADKA KUTATÁSI PROJEKT TÉMA: ÚJVIDÉKI EGYETEM MAGYAR TANNYELVŰ TANÍTÓKÉPZŐ KAR SZABADKA KUTATÁSI PROJEKT TÉMA: A DIGITÁLIS BEVÁNDORLÓK ÉS A DIGITÁLIS BENNSZÜLÖTTEK A KÖZÖSSÉGI OLDALAK VESZÉLYES HÁLÓJÁBAN MENTOR: Námesztovszki Zsolt

Részletesebben

kezd elveszíteni az élet

kezd elveszíteni az élet EQUAL A/077 PROEJKT akiket kezd elveszíteni az élet Halmozottan hátrányos helyzetű fiatalok személyközpontú oktatása, érettségire felkészítése Zárótanulmány 1 TARTALOM Kiknek az iskolája a Belvárosi Tanoda?

Részletesebben

DOBBANTÓ PROGRAM. Diáktámogató füzetek. Támpontok. a diáktámogatáshoz

DOBBANTÓ PROGRAM. Diáktámogató füzetek. Támpontok. a diáktámogatáshoz DOBBANTÓ PROGRAM Diáktámogató füzetek Támpontok a diáktámogatáshoz 2011 Írta Bartha Éva Győrik Edit Hegedűs Judit Horváth H. Attila Kádár Erika Tóth Ibolya Fejlesztő értékelés fejezet: Lénárd Sándor Szerkesztette:

Részletesebben

A MÁSODIK ESÉLY ISKOLA KOMPLEX TÁMOGATÓ RENDSZERE OSZTÁLYFŐNÖK HELYETT MENTOR

A MÁSODIK ESÉLY ISKOLA KOMPLEX TÁMOGATÓ RENDSZERE OSZTÁLYFŐNÖK HELYETT MENTOR A MÁSODIK ESÉLY ISKOLA KOMPLEX TÁMOGATÓ RENDSZERE OSZTÁLYFŐNÖK HELYETT MENTOR Forrás:? Tartalom 1. A LEMORZSOLÓDÓ FIATALOK JELLEMZŐ PROBLÉMÁI 2. MENTORRENDSZER 2.1. A mentor-diák viszony, segítő kapcsolat

Részletesebben

Áldozatsegítési együttműködést szabályozó protokoll és eljárásrend

Áldozatsegítési együttműködést szabályozó protokoll és eljárásrend Áldozatsegítési együttműködést szabályozó protokoll és eljárásrend Gyula 2014 1088 Budapest, Múzeum u. 17. Online kiadást jóváhagyta: Szilágyiné dr. Szász Zsuzsanna, Igazságügyi Szolgálat, igazgató 2014.

Részletesebben

Kid.Comm 2 kutatási eredmények a 8-14 éves gyerekek médiahasználati szokásai

Kid.Comm 2 kutatási eredmények a 8-14 éves gyerekek médiahasználati szokásai Kid.Comm 2 kutatási eredmények a 8-14 éves gyerekek médiahasználati szokásai Budapest, 2012. május 23 A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság felkérésére és anyagi támogatása mellett az Ipsos Média-, Reklám-,

Részletesebben

Indító. Gyerekparadicsom Alapítvány Budapest, 2005

Indító. Gyerekparadicsom Alapítvány Budapest, 2005 Indító 2005 Gyerekparadicsom Alapítvány Budapest, 2005 Grafikai szerkesztô: Balázs Andrea Kiadja a Gyerekparadicsom Alapítvány Felelôs kiadó: Tóbiás László Készítette a Print City Kft. Felelôs vezetô:

Részletesebben

Z generáció a 21. században

Z generáció a 21. században Z generáció a 21. században Majerszki Nikolett, Ügyvezető Peabo Media Kft., 3351 Verpelét, Kossuth út 39. email: nikolett.majerszki@gmail.com Összefoglaló A cikk a Z generáció közösségi médiával kapcsolatos

Részletesebben

A TANULÁSSAL A TUDÁSIG, A TUDÁSSAL A KÉPZETTSÉGIG ÚTMUTATÓ. Mentorok felkészítése a tanításra. a»tanulás az életre«c. nevelési - képzési programban.

A TANULÁSSAL A TUDÁSIG, A TUDÁSSAL A KÉPZETTSÉGIG ÚTMUTATÓ. Mentorok felkészítése a tanításra. a»tanulás az életre«c. nevelési - képzési programban. A TANULÁSSAL A TUDÁSIG, A TUDÁSSAL A KÉPZETTSÉGIG SI-HU-2-2-014 ÚTMUTATÓ a Tanulás az életre pályázat keretében az iskolarendszerű képzésből lemorzsolódással fenyegetettek, illetve kikerültek képzésben

Részletesebben

A GYERMEKEK JOGAINAK BIZTOSÍTÁSA

A GYERMEKEK JOGAINAK BIZTOSÍTÁSA Előszó 3 1. oldal A GYERMEKEK JOGAINAK BIZTOSÍTÁSA Útmutató az alternatív gondoskodásban dolgozó szakemberek részére www.coe.int/children Építsük Európát a gyermekekkel a gyermekekért! SOS NEMZETKÖZI GYERMEKFALVAK

Részletesebben

Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer E L B I R LAKOSSÁGI HÍRLEVÉL 2013. február BUDAPEST

Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer E L B I R LAKOSSÁGI HÍRLEVÉL 2013. február BUDAPEST 213. február Tisztelt Hölgyem / Uram! Februári levelünk hasábjain engedjék meg nekem, hogy a januárihoz http://www.police.hu/data/cms129176/brfk_elbir_213_januar.pdf hasonlóan egy olyan, 212. év végi jeles

Részletesebben

A magyarországi kutatás eredményei. Készült a Nemzeti Médiaés Hírközlési Hatóság megrendelésére

A magyarországi kutatás eredményei. Készült a Nemzeti Médiaés Hírközlési Hatóság megrendelésére A magyarországi kutatás eredményei Készült a Nemzeti Médiaés Hírközlési Hatóság megrendelésére TARTALOM 1.A gyerekek és a világháló kockázatok és lehetőségek. Elméleti megfontolások. 2.A gyerekek internet-használatának

Részletesebben