MOKLASZ-pódium október 5.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MOKLASZ-pódium 2009. október 5."

Átírás

1 MOKLASZ-pódium október 5. Kolláth György: Kulcsmondatok a piaci értékről szóló AB-indítvány kapcsán /az előadás már e honlapon!/

2 Elvárás: spekulatív bázisú többlet Tisztelt Kollégák és Érdeklődők! Ebben a körben első ízben találkozunk. A VOSZ-szal már több éve együttműködöm. 3 éve az elvárt adóalap és kétszeres járulék-alap AB-indítványát nyújtottuk be. Az elvárt adó közjogi felülvizsgálatát megnyertük, a dupla járulék-alapról nincs alkotmánybírósági döntés. /Ha az utóbbi is megszületett volna, talán ma nincs miről beszélnem./ Hibás filozófiája mindkettőnek azonos: a törvény megszab egy spekulatív, (közép)arányosnak vélt, többlet közteher-elvárást. Nem a % nő, hanem a számítás bázisa torzul, így a rendszer borul. Logikája: több pénz kell az állami, illetve a tébé-büdzsébe, finnyáskodni nincs idő, szorítani kell az adó-eltitkolókon. A cél, netán a krízis szentesíti az eszközt. Ez év nyarán, jövő januári hatályba lépéssel új, fiktív bázisú köztehertörvény született. Fedőneve: járulék-bázis=a tevékenység piaci értéke.

3 Prokrusztész ágya Nem csak a munkaviszonyban is álló társas vállalkozók gondjabaja ez. A budapesti ügyvédi kamara hírlevele jelzi: minden sürgetés ellenére a pénzügyi kormányzat még mindig bizonytalanságban tartja az ügyvédséget, az Szja. törvény 25. -a (a tevékenységre jellemző kereset figyelembe vételével történő adóalap-megállapítás) kapcsán.ez szükségessé teszi az adóstruktúrák áttekintését, mivel e szabályok jelentős reáljövedelem-csökkenéshez vezetnek. Ami ott több ezer ügyvédre nonszensz egységes mérce: a tevékenységre jellemző kereset, az a VOSZ társas vállalkozásai és vállalkozóinál a tevékenység piaci értéke. Mindkettő: Prokrusztész ágya. A barbár időkben ez az ágy etalon volt. Aki rövidebb volt nála, azt kinyújtották, aki hosszabb, azt bárddal az ágy méretére szabták. Csekély alkotmányjogi öröm, hogy nem diszkrimináltak. Egyenlőség volt: szabadság és testvériség nélkül a mondabeli időkben. Lássuk, mennyit mentünk előre azóta! A tevékenység piaci értéke tárgyában született törvényt lehetőleg sürgősséggel és visszamenőlegesen kérjük megsemmisíteni. Indítványunk nem nyilvános. Közismert ugyanerről Dávid Ferenc főtitkár hírlevele. Kulcs-mondata a címe: Elvárt járulék helyett jogbiztonságot várunk.

4 5 klasszikus elv, érték Mind a VOSZ-nak, mind az értő felelős törvényhozásnak volnának (köz)jogi sarokpontjai. Főleg ez az 5 dolog: elvárható gazdasági alkotmányosság, befektető-barát klíma, érték-szemléletű, kiszámítható, biztonságos jogállamiság. Továbbá, a kollektív szankcionálás és a bizonyítási teher megfordításának elvetése, elvi akadálya. Végül: nem fair ügyfélbarát hatósági jogalkalmazásról beszélni, hogyha közben a törvényalkotás ennek pont az ellenkezőjét intézményesíti. Mindezek terén kevéssé lett tisztább a jogélet. Az AB határozatai nyomán két közjogi elv, s mérce látható:

5 Alkotmányos közteher mérce a)az elvárt jövedelem adóztatása megdönthetetlen vélelem alapján, azaz ellenbizonyítás nélkül alkotmánysértő, ezért pl. a mostani törvényben egy kockázatos ellenbizonyítás már megjelenik, b) a közteher-viselésre immár van egy 4 elemből álló alkotmányossági mérce, melyet súlya és tartós érvénye miatt érdemes idézni: az adó (közteher) alanyi kötelezettek jövedelmi és vagyoni viszonyainak való megfelelése; az adó és az alanyi kötelezettek adófizetési kötelezettség alá vont jövedelme, illetve vagyona között fennálló közvetlen kapcsolat; az alanyi kötelezettek által ténylegesen megszerzett jövedelem, illetve vagyon adóztatása; az adó alanyi kötelezettek teherviselő képességével való arányossága. Megjegyzés: ha nincs direkt megfelelőség és arányosság a tényleges jövedelmi-vagyoni viszonyokkal, akkor a köztehertörvény nem alkotmányos. Ezek közismert tételek. A piaci érték törvényben nem találhatók meg.

6 Határozatlan jogfogalom Nem csak emiatt vitatjuk a tevékenység piaci (m)értékét, mint járulék alapot. Elvi baki a próbálkozás jogállami-piacgazdasági abszurditása. 1)Az alkotmányosság és a demokratikus jogállamiság közé szokás egyenlőségjelet tenni. Ha az utóbbi hiányzik, sérül az előbbi is. Esetünkben a törvény a tevékenység piaci értékét határozatlan jogfogalomként kezeli. Ez, mint értelmezhetetlen és végrehajthatatlan norma, sérti a jogbiztonságból fakadó normavilágosság követelményét. Az AB érvei: a jog egésze, egyes részterületei és az egyes jogszabályok is világosak, egyértelműek, működésüket tekintve kiszámíthatóak és előreláthatóak legyenek a norma címzettjei számára. A jogbiztonság nem csupán az egyes normák egyértelműségét követeli meg, de az egyes jogintézmények működésének kiszámíthatóságát is. Még ha el is fogadnánk alapként a piaci értéket, akkor sem tudható, hogy mi és mennyi ez! Viszont, amennyiben utólag, törvényi felhatalmazás nélkül születik konkretizáló tartalmú (informális) jogforrás, úgy az további alkotmánysértést vet fel. Az AB szerint a jogalkotás garanciális szabályainak mellőzésével hozott minisztériumi és egyéb központi állami szervektől származó, jogi iránymutatást tartalmazó leiratok, körlevelek, útmutatók, iránymutatások, állásfoglalások és egyéb informális jogértelmezések kiadása és az ezekkel való irányítás gyakorlata alkotmányellenes.

7 Vállalkozói autonómia, válaszút 2) Kiállunk a vállalkozás alkotmányos alapjoga, s a piacgazdaságban meghatározó magántulajdon cselekvési szabadsága, autonómiája mellett is. Paternalista gazdasági és jogrendszerben tudhatja jobban az állam, mint a tulajdonos, hogy mi jó és rossz a vállalkozónak, ő mit és hogyan érvényesítsen. A törvény szükségtelen és aránytalan beavatkozás az értéktermelő magántulajdonos döntési autonómiájába. Egy korrekt piacgazdaságban a vállalkozó döntési szabadságába tartozzék: a cégben keletkező jövedelmet osztalékként avagy munkabérként veszi ki. Akié a döntés, azé a felelősség: ezt önkényesen, törvénnyel megbontani értelmetlen és káros. A közteher %-os mértéke szinte sosem alkotmányossági kérdés. Ha megszorítás kell, lásd áfa-emelés, a metódus adott. De a szisztémát a közhatalom kénye-kedve szerint átírni kríziskor sem helyénvaló. Válaszúthoz értünk, talán már túl is vagyunk a vörös vonalon. Objektív felelősséggel, az alárendelt félre testált bizonyítási teherrel, rendszer-idegen átlagolással ideig-óráig, taktikailag lehet operálni, plusz-pénzt és kiutat keresni. Ám ennek a stratégiai eredménye: kényelmes, döjfös, inaktív államhatalom és vele szemben remegő, ideges, trükköző és morális mentséget lelő ügyfél. Megéri??!

8 Hidegvíz, meleg víz Néha a közgazdasági, a jogi logika, s a józan paraszti ész egybeesik. Nemcsak alkotmányosan és financiálisan kifogásolható a piaci érték, avagy a tevékenységre jellemző kereset, mint bázis, hanem a tiszta ész kritikájaként is. Ismét ügyvédi példa ad szemléltetést. Az összlétszámunk tízezer fő, az eltartó-képesség ennek a negyede-ötöde. Van talán ezer fő prókátor-oligarcha, van 4-5 ezer fős középosztály, és sajnos van pár-ezer, a minimálbér környékén tengődő kolléga is. Van mindennek jelleghasonló, alsó széle közepe? Nincsen! A jellemző, piaci (m)érték csakis múltbeli, bizonytalan tételek átlag-értéke volna. Az átlag csalóka: mint amikor az ember egyik lába 100 fokos forró, a másik 0 fokos jéghideg vízben van. Átlagosan jól van, de ténylegesen!? Orvosilag ugyanez: 10 napig tart a hasmenés, majd 10 napig a szorulás. Átlagban remek az emésztés! Belenyugodjunk? Nem mehet szembe egyetlen törvény sem a józan ésszel. Az írott törvény akkor igazán erős, ha íratlan törvénnyé is válik.

9 Válság, normavilágosság Az AB negatív jogalkotó, elvi precedens-bíróság. Döntéseit felülírni alkotmánymódosítással avagy saját jogfejlesztő, új határozatával lehet. Néha a jogilag biztonságos következetesség, az autonómiát és az alapjogot megillető jogvédelem elvész a testület munkájában is. Mindenütt nagyobb jogbiztonságra, normavilágosságra volna szükség. Egyelőre nem lehet megtippelni a testület várható döntését, s annak időszerűségét sem. 3 éve, a VOSZ-nál a jósnő esetével tréfálkoztam. Idegesen hallgatja az ifjú bombázó a jósnő látomását: meg fog halni az ura! Válasz: azt én is tudom, azt mondja meg, mennyit kapok érte?! 2010-ben a hibás új törvény megszorító filozófiájának indítékával, a válsággal lehet derűsen takarózni. Ami nem vicc: félő, hogy a járulék-alap négy-ötszörös felemelése bukásra ítél menedzser-vállalkozókat. A pesti humor a válságra is kitalált egy történetet. Egy kisvállalkozó férfi neje meglepetést szerez a férjének, ezért váratlanul beállít annak munkahelyére. Benyit az irodába, s látja, hogy a férfi ölében félreérthetetlen helyzetben ott ül a titkárnője. Emberünk, hogy mentse a menthetőt, diktálni kezd:...végül, a T. adóhatóságnak, hadd jelezzem, hogy válság ide vagy oda, nem tudom ezt az irodát egy székkel működtetni. Reméljük, hogy ennél azért jobban járunk. Még van remény arra, hogy egy átlag-mentes saláta-ízű jogi korrekció szülessék.

2010. évi... törvény. egyes adó- és járulékszabályok módosításáró l

2010. évi... törvény. egyes adó- és járulékszabályok módosításáró l atal a 2010. évi.... törvény,, 7552., É, t., u : 2010 Jí:N 2 9. egyes adó- és járulékszabályok módosításáró l A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások

Részletesebben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése Az AJB-5247/2014. ügyben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése Az AJB-5247/2014. ügyben Az alapvető jogok biztosának Jelentése Az AJB-5247/2014. ügyben Előadó: dr. Horváth-Egri Katalin Az eljárás megindítása A panaszos azért fordult az alapvető jogok biztosához, mert álláspontja szerint a

Részletesebben

2. előadás Alkotmányos alapok I.

2. előadás Alkotmányos alapok I. 2. előadás Alkotmányos alapok I. Jog fogalma: a jog olyan norma, magatartásszabály, amely az emberi cselekvések irányításának, illetve a magatartásokat befolyásoló körülmények szabályozásának eszköze.

Részletesebben

Alkotmányjog 1 előadás október 9.

Alkotmányjog 1 előadás október 9. Alkotmányjog 1 előadás 2017. október 9. Ameddig az előző előadás eljutott a normatív jogi aktus megkülönböztetése az egyedi jogi aktustól a jogforrások (normatív jogi aktusok) rendszerezése, alapvető típusai

Részletesebben

Jogforrások II. Alkotmányjog 1. előadás március 9. Bodnár Eszter

Jogforrások II. Alkotmányjog 1. előadás március 9. Bodnár Eszter Jogforrások II. Alkotmányjog 1. előadás 2017. március 9. Bodnár Eszter 2 A jogszabályok érvényessége 3 A jogszabályok érvényessége 1. Jogalkotó hatáskörrel rendelkező szerv vagy személy alkotta meg 2.

Részletesebben

Alkotmányjog 1. Alkotmány, alapelvek Jogforrások Státusok Részvétel tavaszi szemeszter ELTE ÁJK február 16.

Alkotmányjog 1. Alkotmány, alapelvek Jogforrások Státusok Részvétel tavaszi szemeszter ELTE ÁJK február 16. Alkotmányjog 1 Alkotmány, alapelvek Jogforrások Státusok Részvétel 2016-17. tavaszi szemeszter ELTE ÁJK 2017. február 16. A tantárgy Előadás Gyakorlat Vizsgakövetelmények Vizsgarendszer A tanszékről alkjog.elte.hu/

Részletesebben

MELLÉKLETEK. a következőhöz A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK. A jogállamiság erősítésére irányuló új uniós keret

MELLÉKLETEK. a következőhöz A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK. A jogállamiság erősítésére irányuló új uniós keret EURÓPAI BIZOTTSÁG Strasbourg, 11.3.2014 COM(2014) 158 final ANNEXES 1 to 2 MELLÉKLETEK a következőhöz A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK A jogállamiság erősítésére irányuló új

Részletesebben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-850/2017. számú ügyben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-850/2017. számú ügyben Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-850/2017. számú ügyben Az eljárás megindítása Előadó: dr. Németh Andrea Az érintett ügy előzményeként a Bejelentő 2015. június 8-án közérdekű bejelentéssel

Részletesebben

Tisztelt Alkotmánybíróság!

Tisztelt Alkotmánybíróság! Iktatószámunk: E05/2006 Magyar Köztársaság Alkotmánybírósága részére 1015 Budapest, Donáti utca 35-45. Tisztelt Alkotmánybíróság! A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete

Részletesebben

1. félév: alkotmányjog, közjogi berendezés 2. félév: alapvető jogok és kötelezettségekhez tartozó alkotmánybírósági döntések

1. félév: alkotmányjog, közjogi berendezés 2. félév: alapvető jogok és kötelezettségekhez tartozó alkotmánybírósági döntések 1. félév: alkotmányjog, közjogi berendezés 2. félév: alapvető jogok és kötelezettségekhez tartozó alkotmánybírósági döntések Alkotmány: constitutio közös állapot, közös megegyezés, hogy milyen szabályok

Részletesebben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-1441/2014. számú ügyben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-1441/2014. számú ügyben Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-1441/2014. számú ügyben Előadó: dr. Herke Miklós Az eljárás megindítása Az AJB-6780/2012. számon folytatott ombudsmani vizsgálat során észleltem, hogy a közigazgatási

Részletesebben

3) kulcskérdés: az alkotmánybíráskodás független intézményi kereteinek biztosítása

3) kulcskérdés: az alkotmánybíráskodás független intézményi kereteinek biztosítása Előadásvázlat Az alkotmánybíráskodás fogalma és modelljei. A magyar alkotmánybíráskodás jellemzői. Az Alkotmánybíróság jogállása, hatáskörei 2016. november 10. és november 17. I. Az alkotmánybíráskodás

Részletesebben

Az Alkotmánybíróság tanácsa alkotmányjogi panasz tárgyában dr. Czine Ágnes alkotmánybíró párhuzamos indokolásával meghozta a következő

Az Alkotmánybíróság tanácsa alkotmányjogi panasz tárgyában dr. Czine Ágnes alkotmánybíró párhuzamos indokolásával meghozta a következő Az Alkotmánybíróság döntésének tájékoztató jelleggel közzétett, nem hivatalos szövege. A hivatalos közzétételre a Magyar Közlönyben, illetve az Alkotmánybíróság Határozatai című hivatalos lapban kerül

Részletesebben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-4381/2016. számú ügyben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-4381/2016. számú ügyben Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-4381/2016. számú ügyben Előadó: dr. Győrffy Zsuzsanna A vizsgálat megindítása A panaszos édesapa a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Gyámügyi és Igazságügyi

Részletesebben

Könyvelői Praktikum ( :34:29 IP: Copyright 2018 Egzatik Szakkiadó Kft. - Minden jog fenntartva.

Könyvelői Praktikum ( :34:29 IP: Copyright 2018 Egzatik Szakkiadó Kft. - Minden jog fenntartva. Munkabér előleg Időállapot: 2017-01-01-2017-12-31 Szerző: Varga Ferenc, Lektor: Zatik László, Módosítva: 2017-01-03 14:57:11 Tartalomjegyzék: 1. A munkabérelőleg elszámolásának gyakorlata 2. Adózás 3.

Részletesebben

1. (1) bekezdés, 2. (3) bekezdés, 6., 11., 15., szja tv. 47. (2) bekezdés részeit alkotmányellenességre tekintettel megsemmisíteni szíveskedjen.

1. (1) bekezdés, 2. (3) bekezdés, 6., 11., 15., szja tv. 47. (2) bekezdés részeit alkotmányellenességre tekintettel megsemmisíteni szíveskedjen. Magyar Köztársaság Alkotmánybírósága részére! 1015.Budapest, Donáti utca 35-45. Tisztelt Alkotmánybíróság! Alulírott Angyal József regisztrált okleveles adószakértő (1158. Budapest, Pörge utca 82.) indítványozó

Részletesebben

SZABÓ MÁTÉ DÁNIEL A NÉPSZAVAZÁSRA SZÁNT KÉRDÉS EGYÉRTELMŰSÉGE

SZABÓ MÁTÉ DÁNIEL A NÉPSZAVAZÁSRA SZÁNT KÉRDÉS EGYÉRTELMŰSÉGE SZABÓ MÁTÉ DÁNIEL A NÉPSZAVAZÁSRA SZÁNT KÉRDÉS EGYÉRTELMŰSÉGE KORREFERÁTUM DEZSŐ MÁRTA BRAGYOVA ANDRÁS: AZ ORSZÁGOS NÉPSZAVAZÁS MAGYARORSZÁGON CÍMŰ ELŐADÁSÁHOZ A népszavazások, illetve népszavazási kezdeményezések

Részletesebben

Jogi norma, jogtétel, jogszabály, jogpozitivizmus, jogszabályok érvényessége, jogok vertikális tagozódása (ez most mind 1 téma?)

Jogi norma, jogtétel, jogszabály, jogpozitivizmus, jogszabályok érvényessége, jogok vertikális tagozódása (ez most mind 1 téma?) Hatályok fogalma és típusaik Idöbeli Kezdete, mikor a szabály hatályba lép. Ez sokszor egybeesik a kihirdetéssel Van, hogy a kihirdetés után még hagy a kihirdetö idöt a hatálybalépésig» átmeneti idö, idö

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN!

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! Ügyszám: Keltezés: Előadó bíró: Közlöny információ: AB közlöny: 471/B/1995 Budapest, 1995.10.04 12:00:00 de. Sólyom László Dr. 61/1995. (X. 6.) AB határozat Közzétéve a Magyar Közlöny 1995. évi 84. számában

Részletesebben

Tisztelt Képviselő-testület!

Tisztelt Képviselő-testület! 6. napirendi pont E - 167 Előterjesztő: Előterjesztést készítette: dr. Zakály Erzsébet Előzetesen tárgyalja: Ügyrendi Bizottság Mellékletek: Rendelet-tervezet Előterjesztés Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzat

Részletesebben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-7201/2013. számú ügyben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-7201/2013. számú ügyben Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-7201/2013. számú ügyben Előadó: dr. Garaguly István Az eljárás megindulása Bölcske község a hulladékgazdálkodással kapcsolatosan érkezett, AJB-4665/2013. számú

Részletesebben

VI. téma. Jogalkotás, a bírói jog, szokásjog. Jogforrások

VI. téma. Jogalkotás, a bírói jog, szokásjog. Jogforrások VI. téma Jogalkotás, a bírói jog, szokásjog. Jogforrások 1. A jogalkotás 1.1. Fogalma: - specifikus állami tevékenység, - amit főleg közhatalmi szervek végezhetnek - és végterméke a jogszabály. Mint privilegizált

Részletesebben

a pénzügyi tárgyú törvények vizsgálatát

a pénzügyi tárgyú törvények vizsgálatát Tilk Péter az alkotmánybíróság És a pénzügyi tárgyú törvények vizsgálati lehetõsége* Már az Alkotmány szövegében szerepelt (igaz, csak az utolsó éveiben) olyan kitétel, mely szerint az Alkotmánybíróság

Részletesebben

76/2008. (V. 29.) AB határozat. Indokolás

76/2008. (V. 29.) AB határozat. Indokolás 76/2008. (V. 29.) AB határozat A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! Az Alkotmánybíróság az Országos Választási Bizottságnak az országos népszavazás kitűzésére irányuló kezdeményezés aláírásgyűjtő ívének hitelesítése

Részletesebben

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 3162/2016. (VII. 22.) AB VÉGZÉSE

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 3162/2016. (VII. 22.) AB VÉGZÉSE 986 Az alkotmánybíróság határozatai AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 3162/2016. (VII. 22.) AB VÉGZÉSE alkotmányjogi panasz visszautasításáról Az Alkotmánybíróság tanácsa alkotmányjogi panasz tárgyában meghozta a következő

Részletesebben

1. oldal, összesen: 5 oldal

1. oldal, összesen: 5 oldal 1. oldal, összesen: 5 oldal Ügyszám: IV/00788/2014 Első irat érkezett: 2014.04.14 Az ügy tárgya: a Kúria Kvk.I.37.441/2014/2. számú végzése elleni alkotmányjogi panasz (politikai reklámfilm közlésének

Részletesebben

1. JOGFORRÁSOK. Típusai. Jogszabály (alkotmány, törvény, rendelet, rendes vagy rendkívüli jogrendben)

1. JOGFORRÁSOK. Típusai. Jogszabály (alkotmány, törvény, rendelet, rendes vagy rendkívüli jogrendben) 1. JOGFORRÁSOK Típusai Jogszabály (alkotmány, törvény, rendelet, rendes vagy rendkívüli jogrendben) Közjogi szervezetszabályozó eszköz (normatív határozat és utasítás) Speciális jogforrás (AB határozat,

Részletesebben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-1170/2014. számú ügyben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-1170/2014. számú ügyben Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-1170/2014. számú ügyben Előadó: dr. Regényi Eszter Az eljárás megindítása A panaszost 2011. június 29-én a rendőrök előállították, rendőrségi fogdában helyezték

Részletesebben

Az alapvető jogok biztosának és a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettesének Közös jelentése az AJB-1575/2015.

Az alapvető jogok biztosának és a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettesének Közös jelentése az AJB-1575/2015. Az alapvető jogok biztosának és a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettesének Közös jelentése az AJB-1575/2015. számú ügyben Előadó: dr. Garaguly István Az eljárás megindulása A panaszosnak

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN!

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! 1. oldal, összesen: 19 670/B/2006. AB határozat A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! Az Alkotmánybíróság jogszabály alkotmányellenességének utólagos vizsgálatára irányuló indítványok tárgyában dr. Kiss László

Részletesebben

Vállalkozói jövedelemadó alapja = = ,- Ft

Vállalkozói jövedelemadó alapja = = ,- Ft ADÓZÁS ÖSSZEHASONLÍTÁSA 2015-BEN A 6 EGYÉNI VÁLLALKOZÁSNÁL AZ EVA HATÁLYA ALATT ÉS AZ EVA HATÁLYÁN KÍVÜL, valamint KATA esetén ( minimálbér 2013-ban 93.000 forint, 2014/15-ben 100.000 forint) 1. egyéni

Részletesebben

Társadalombiztosítás

Társadalombiztosítás Társadalombiztosítás 2013 Járulékok Nyugdíjjárulék 10 % Egészségbiztosításiés munkaerő-piaci járulék Egészségügyi szolgáltatási járulék 8,5 % [3 + 4 + 1,5 ] 6660 (napi 222) Ft. [5 790 Ft.] 1 JÁRULÉKFIZETÉSI

Részletesebben

KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ELŐTERJESZTÉS. Javaslat települési adóról szóló 16/2016. (V.20.) önkormányzati rendelet módosítására. Jegyző

KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ELŐTERJESZTÉS. Javaslat települési adóról szóló 16/2016. (V.20.) önkormányzati rendelet módosítására. Jegyző Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzatának J E G Y Z Ő J E 1239 Budapest, Grassalkovich út 162. KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ELŐTERJESZTÉS Javaslat települési adóról szóló 16/2016. (V.20.) önkormányzati

Részletesebben

Tartalomj egyzék. Előszó 13

Tartalomj egyzék. Előszó 13 Tartalomj egyzék Előszó 13 I. KÖNYV: A KÖZIGAZGATÁSI JOG ÉS A KÖZIGAZGATÁS ALKOTMÁNYOS MEGHATÁROZOTTSÁGA (VARGA ZS. ANDRÁS) 15 1. Hatalom és hatalomgyakorlás 17 2. Jogállam-joguralom, az elv hatása az

Részletesebben

Az Alkotmánybíróság tanácsa alkotmányjogi panasz tárgyában meghozta a következő

Az Alkotmánybíróság tanácsa alkotmányjogi panasz tárgyában meghozta a következő Az Alkotmánybíróság döntésének tájékoztató jelleggel közzétett, nem hivatalos szövege. A hivatalos közzétételre a Magyar Közlönyben, illetve az Alkotmánybíróság Határozatai című hivatalos lapban kerül

Részletesebben

Alkotmányjog 1 előadás Levelező tagozat október 20.

Alkotmányjog 1 előadás Levelező tagozat október 20. Alkotmányjog 1 előadás Levelező tagozat 2017. október 20. Jogállamiság Demokratikus legitimáció Hatalommegosztás EU jog ALAPTÖRVÉNY JJOGSZABÁLYOK Törvények Rendeletek Nemzetközi jog EGYÉB LÉTEZŐ ÉS KÖTELEZŐ

Részletesebben

Az alkotmányos demokrácia

Az alkotmányos demokrácia Az alkotmányos demokrácia Az alkotmányos demokrácia Demokrácia meghatároz rozása A nép uralma, a nép által, a népért való kormányzás (Lincoln: government of the people, for the people, by the people )

Részletesebben

Kaszai Ügyvédi Iroda. ügyvéd

Kaszai Ügyvédi Iroda. ügyvéd A Népszabadság Napilap Szerkesztőségének Kaszai Ügyvédi Iroda dr. Kaszainé dr. Szendi Mónika ügyvéd Lev. cím: 1307 Budapest, Pf.: 38. Mobil: 06 (30) 413 4520 E- mail: kaszaics@ axelero. hu 1034 Budapest,

Részletesebben

1. oldal, összesen: 5 oldal

1. oldal, összesen: 5 oldal 1. oldal, összesen: 5 oldal Ügyszám: 1039/B/2006 Első irat érkezett: Az ügy tárgya: Előadó Paczolay Péter Dr. alkotmánybíró: Támadott jogi aktus: Határozat száma: 4/2007. (II. 13.) AB határozat ABH oldalszáma:

Részletesebben

ZÁRÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK ALKOTMÁNYJOGBÓL 2018 tavasz

ZÁRÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK ALKOTMÁNYJOGBÓL 2018 tavasz ZÁRÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK ALKOTMÁNYJOGBÓL 2018 tavasz KÖTELEZŐ TANANYAG: Petrétei József: Az alkotmányos demokrácia alapintézményei. Dialóg Campus Kiadó, Budapest-Pécs 2009 VAGY Kocsis Miklós Petrétei József

Részletesebben

Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 27/A., 321-5262; Fax: 321-5405 E-mail: info@liganet.

Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 27/A., 321-5262; Fax: 321-5405 E-mail: info@liganet. Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 27/A., 321-5262; Fax: 321-5405 E-mail: info@liganet.hu SZAKSZERVEZETEK Magyar Köztársaság Alkotmánybírósága Budapest Donáti

Részletesebben

Termékértékesítés bevételeinek bizonylatolása, foglalkoztatás lehetőségei. Készítette: Beke Ibolya

Termékértékesítés bevételeinek bizonylatolása, foglalkoztatás lehetőségei. Készítette: Beke Ibolya Termékértékesítés bevételeinek bizonylatolása, foglalkoztatás lehetőségei Készítette: Beke Ibolya 1 Üzleti jellegű termékértékesítés adóköteles tevékenység A gazdasági tevékenység elemei: üzletszerűség;

Részletesebben

Tisztelt Alkotmánybíró Úr!

Tisztelt Alkotmánybíró Úr! DR. KISS LÁSZLÓ úr alkotmánybíró A Magyar Köztársaság Alkotmánybírósága B u d a p e s t Donáti u. 35-45. 1 0 1 5 Postacím: 1535 Bp. Pf. 773. Hiv. szám: 111/B/2010. Tárgy: álláspont közlése Tisztelt Alkotmánybíró

Részletesebben

A Tbj. törvény 2010. évi változása

A Tbj. törvény 2010. évi változása A Tbj. törvény 2010. évi változása A 2010. január 1-jétıl megszerzett jövedelmekre és fizetési kötelezettségekre kell alkalmazni. A 19. (1) és (3) bekezdését a 2010. január 1-jétıl megszerzett jövedelmekre

Részletesebben

Tisztelt Jegyző Úr! I. Az önkormányzatok szervezetalakításának jogköre és annak korlátai

Tisztelt Jegyző Úr! I. Az önkormányzatok szervezetalakításának jogköre és annak korlátai KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI REGIONÁLIS ÁLLAMIGAZGATÁSI HIVATAL FELÜGYELETI ÉS IGAZGATÁSI MONITORING FŐOSZTÁLY FŐOSZTÁLYVEZETŐ 1056 Budapest V. ker., Váci utca 62-64. 1364 Budapest, Pf. 234. (1) 235-1774 Fax: (1)

Részletesebben

Széttagoltság. Összefogás! Kamara!!! Pataki Éva Szociális Szakmai Szövetség 2010.06.17. SZIOSZ Szakmai Konferencia

Széttagoltság. Összefogás! Kamara!!! Pataki Éva Szociális Szakmai Szövetség 2010.06.17. SZIOSZ Szakmai Konferencia Széttagoltság. Összefogás! Kamara!!! Pataki Éva Szociális Szakmai Szövetség 2010.06.17. SZIOSZ Szakmai Konferencia Mit akar a szociális szakma ma? Transzparens és koherens jogi, szakmai, finanszírozási

Részletesebben

Az Alkotmánybíróság tanácsa alkotmányjogi panasz tárgyában meghozta a következő

Az Alkotmánybíróság tanácsa alkotmányjogi panasz tárgyában meghozta a következő Az Alkotmánybíróság döntésének tájékoztató jelleggel közzétett, nem hivatalos szövege. A hivatalos közzétételre a Magyar Közlönyben, illetve az Alkotmánybíróság Határozatai című hivatalos lapban kerül

Részletesebben

DTM Hungary Accounting Intelligence

DTM Hungary Accounting Intelligence AZ OSZTALÉKFIZETÉSSEL KAPCSOLATOS SZÁMVITELI TUDNIVALÓK Kedves Ügyfelünk! Noha a nem magánszemélyek részére kifizetett osztalék 2006. január 1-jétől adómentesség alá tartozik, a magánszemély tulajdonosok

Részletesebben

Az adójog alapjai. Dr. Darák Péter

Az adójog alapjai. Dr. Darák Péter Az adójog alapjai Dr. Darák Péter 1 Bevezetés Az adójog fogalmának meghatározása Az adó mint materiális viszony és az adójog mint norma és jogviszony Egységes normarendszer Anyagi és eljárási normák Adózói

Részletesebben

Mintegy 100 évvel ezelõtt

Mintegy 100 évvel ezelõtt UL_0902.qxd 2009. 03. 17. 21:11 Page 6 6 Alkotmányossági és alkotmánybírósági megfontolások az adóhatósági tevékenység kapcsán 1 A közigazgatás nem (lehet) más, mint az Alkotmány gyakorlata Egy alkotmánybírósági

Részletesebben

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 3088/2015. (V. 19.) AB VÉGZÉSE. Az Alkotmánybíróság teljes ülése alkotmányjogi panasz tárgyában meghozta a következő.

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 3088/2015. (V. 19.) AB VÉGZÉSE. Az Alkotmánybíróság teljes ülése alkotmányjogi panasz tárgyában meghozta a következő. 3088/2015. (V. 19.) AB végzés 1759 AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 3088/2015. (V. 19.) AB VÉGZÉSE alkotmányjogi panasz visszautasításáról Az Alkotmánybíróság teljes ülése alkotmányjogi panasz tárgyában meghozta a

Részletesebben

Chronowski Nóra és Lápossy Attila (ELTE ÁJK Alkotmányjogi Tanszék)

Chronowski Nóra és Lápossy Attila (ELTE ÁJK Alkotmányjogi Tanszék) Alkotmányjog 2. előadások Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar 2017/18. tanév őszi szemeszter Az Alkotmányjogi Tanszék előadásvázlatai http://alkjog.elte.hu/ ALKOTMÁNYBÍRÁSKODÁS (összevont

Részletesebben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-6514/2013. számú ügyben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-6514/2013. számú ügyben Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-6514/2013. számú ügyben Előadó: dr. Vass Veronika Az eljárás megindítása Egy magánszemély azért fordult Hivatalomhoz, mert a magasabb összegű családi pótlékra

Részletesebben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-2784/2015. számú ügyben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-2784/2015. számú ügyben Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-2784/2015. számú ügyben Előadó: dr. Győrffy Zsuzsanna A vizsgálat megindítása A panaszos nagyszülő beadványában a fia megbízásából a Pest Megyei Kormányhivatal

Részletesebben

Adózási általános elmélet. EKF Csorba László

Adózási általános elmélet. EKF Csorba László Adózási általános elmélet EKF Csorba László A magyar államháztartás mérete, aránya az országhoz képest GDP Bruttó hazai termék GDP 47 (2005) 42 (2010)% az államháztartáson folyik keresztül Visegrádi országok:

Részletesebben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-7473/2012. számú ügyben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-7473/2012. számú ügyben Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-7473/2012. számú ügyben Előadó: dr. Lápossy Attila A vizsgálat megindítása A Lánglovagok Egyesület elnöke beadvánnyal fordult Hivatalomhoz, amelyben az Országos

Részletesebben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-3882/2016. számú ügyben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-3882/2016. számú ügyben Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-3882/2016. számú ügyben Előadó: dr. Szabó Orsolya Az eljárás megindítása A panaszos a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal elhúzódó másodfokú eljárását,

Részletesebben

dr. Lenkovics Barnabás úr részére elnök Alkotmánybíróság Budapest Tisztelt Elnök Úr! Magyarország köztársasági elnöke év március hó 9.

dr. Lenkovics Barnabás úr részére elnök Alkotmánybíróság Budapest Tisztelt Elnök Úr! Magyarország köztársasági elnöke év március hó 9. dr. Lenkovics Barnabás úr részére elnök Alkotmánybíróság Budapest Tisztelt Elnök Úr! Magyarország köztársasági elnöke 2016. év március hó 9. napján a Magyar Nemzeti Bankról szóló 2013. évi CXXXIX. törvény

Részletesebben

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 3258/2015. (XII. 22.) AB HATÁROZATA

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 3258/2015. (XII. 22.) AB HATÁROZATA 3258/2015. (XII. 22.) AB határozat 3061 AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 3258/2015. (XII. 22.) AB HATÁROZATA bírói kezdeményezés elutasításáról Az Alkotmánybíróság tanácsa jogszabály alaptörvény-ellenességének megállapítására

Részletesebben

Adó Hírlevél SZJA bevallás 2014

Adó Hírlevél SZJA bevallás 2014 Adó Hírlevél SZJA bevallás 2014 2014. április Magánszemélyek adóbevallása 2014 Belföldi illetőségű magánszemélyeknek a teljes jövedelmük után, míg a nem belföldi illetőségű magánszemélyeknek a Magyarországon

Részletesebben

I. Az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló évi XLIII. törvény (Eva-tv.) módosításai (a évi CXXV. törvény alapján)

I. Az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló évi XLIII. törvény (Eva-tv.) módosításai (a évi CXXV. törvény alapján) Összeállította: dr. Nagy Gábor I. Az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló 2002. évi XLIII. törvény (Eva-tv.) módosításai (a 2016. évi CXXV. törvény alapján) 1. Nyilvántartási kötelezettség [Eva-tv.

Részletesebben

KÚRIA. v é g z é s t: A Kúria a Nemzeti Választási Bizottság 59/2015. számú határozatát helybenhagyja.

KÚRIA. v é g z é s t: A Kúria a Nemzeti Választási Bizottság 59/2015. számú határozatát helybenhagyja. KÚRIA A Kúria a dr. Tordai Csaba ügyvéd által képviselt szervezőnek a Nemzeti Választási Bizottság által országos népszavazási kezdeményezés tárgyában meghozott 59/2015. számú határozata felülvizsgálata

Részletesebben

KÚRIA. v é g z é s t: Kötelezi a szervezőt, hogy fizessen meg az államnak külön felhívásra 10.000 (tízezer) forint eljárási illetéket.

KÚRIA. v é g z é s t: Kötelezi a szervezőt, hogy fizessen meg az államnak külön felhívásra 10.000 (tízezer) forint eljárási illetéket. KÚRIA Knk.IV.37.487/2015/2.szám A Kúria a dr. Tordai Csaba ügyvéd által képviselt szervezőnek (a továbbiakban: szervező), a Nemzeti Választási Bizottság országos népszavazási kezdeményezés tárgyában meghozott

Részletesebben

HAVI BEVALLÁS. a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról

HAVI BEVALLÁS. a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról 1308A HAVI BEVALLÁS a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról Nemzeti Adóés Vámhivatal Benyújtandó az illetékes alsó fokú

Részletesebben

A.1) A büntetőjog fogalma, feladata; az állami büntetőhatalom korlátai; a büntetőjog alapelvei

A.1) A büntetőjog fogalma, feladata; az állami büntetőhatalom korlátai; a büntetőjog alapelvei A.1) A büntetőjog fogalma, feladata; az állami büntetőhatalom korlátai; a büntetőjog alapelvei Záróvizsga-felkészítő konzultáció Büntetőjog c. tárgyból Jogász alapszak Miskolc, 2016. A büntetőjog fogalma

Részletesebben

Adózás és osztalékként kiosztható összegek összehasonlítása 2015-ben 4 kft-nél az Eva hatálya alatt és az Eva hatályán kívül:

Adózás és osztalékként kiosztható összegek összehasonlítása 2015-ben 4 kft-nél az Eva hatálya alatt és az Eva hatályán kívül: Adózás és osztalékként kiosztható összegek összehasonlítása 2015-ben 4 kft-nél az Eva hatálya alatt és az Eva hatályán kívül: 1. kft. a) Kiemelt adófizetési kötelezettségek, ha a vállalkozás nem jelentkezik

Részletesebben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-4788/2016. számú ügyben (kapcsolódó ügy AJB-4785/2016.)

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-4788/2016. számú ügyben (kapcsolódó ügy AJB-4785/2016.) Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-4788/2016. számú ügyben (kapcsolódó ügy AJB-4785/2016.) Előadó: dr. Jászberényi Éva Az eljárás megindítása Az érintett ügy előzményeként egy nevének elhallgatását

Részletesebben

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 3126/2015. (VII. 9.) AB HATÁROZATA. Az Alkotmánybíróság tanácsa alkotmányjogi panasz tárgyában meghozta a következő.

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 3126/2015. (VII. 9.) AB HATÁROZATA. Az Alkotmánybíróság tanácsa alkotmányjogi panasz tárgyában meghozta a következő. 3126/2015. (VII. 9.) AB határozat 2175 AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 3126/2015. (VII. 9.) AB HATÁROZATA alkotmányjogi panasz elutasításáról Az Alkotmánybíróság tanácsa alkotmányjogi panasz tárgyában meghozta a következő

Részletesebben

Colling Ügyfél-tájékoztató május 30.

Colling Ügyfél-tájékoztató május 30. Colling Ügyfél-tájékoztató 2011. május 30. 1 H 1138 Budapest, Váci út 141. Tel: +36 1 452 6900 Fax: +36 1 452 6910 colling@colling.hu www.colling.hu Tisztelt Olvasó! Ebben a hónapban is összeállítottunk

Részletesebben

Az új személyi jövedelemadó-szabályokkal kapcsolatban az ügyvédeket érintő legfontosabb változások összefoglalása:

Az új személyi jövedelemadó-szabályokkal kapcsolatban az ügyvédeket érintő legfontosabb változások összefoglalása: Az új személyi jövedelemadó-szabályokkal kapcsolatban az ügyvédeket érintő legfontosabb változások összefoglalása: A tevékenységre jellemző kereset és a tevékenység piaci értéke A jogszabály változtatás

Részletesebben

T. Fővárosi Bíróság, a Fővárosi Választási Bizottság útján 1052 Budapest Városház utca 9-11.

T. Fővárosi Bíróság, a Fővárosi Választási Bizottság útján 1052 Budapest Városház utca 9-11. T. Fővárosi Bíróság, a Fővárosi Választási Bizottság útján 1052 Budapest Városház utca 9-11. B í r ó s á g i f e l ü l v i z s g á l a t i r á n t i k é r e l m e a Political Capital Szolgáltató Kft-nek

Részletesebben

Járulékok, biztosítási kötelezettség

Járulékok, biztosítási kötelezettség Járulékok, biztosítási kötelezettség 1. Kérdés: Egy Magyarországon bejegyzett betéti társaság beltagja - aki a társaság tevékenységében személyesen közreműködik - román állampolgár, Romániában van munkaviszonyból

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület május 24-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület május 24-i ülésére KISTARCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE 2143 Kistarcsa, Szabadság út 48. Telefon: (28)-507-133 Fax: (28)-470-357 Nyílt ülésen tárgyalandó ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület 2017. május 24-i ülésére

Részletesebben

A különadó. Kire nem vonatkozik a minimum járulékalap. Új járulék kedvezmények július 1- jétől. A minimum járulék-alap II. A minimum járulék-alap I.

A különadó. Kire nem vonatkozik a minimum járulékalap. Új járulék kedvezmények július 1- jétől. A minimum járulék-alap II. A minimum járulék-alap I. A minimum járulék-alap I. A járulék és egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség várható változásai 2007. január 1-jétől 2006. december 15. A munkaviszonyban álló biztosított foglalkoztatója a társadalombiztosítási

Részletesebben

1. Kft. ügyvezető megbízásban, nem tag a) van díj de nem éri el a minimálbér 30 százalékát

1. Kft. ügyvezető megbízásban, nem tag a) van díj de nem éri el a minimálbér 30 százalékát 1. Kft. ügyvezető megbízásban, nem tag a) van díj de nem éri el a minimálbér 30 százalékát Szocho 27 %, Járulék 0 b) eléri a minimálbér 30 százalékát 10 % nyugdíjjárulék, 4 % természetbeni, 3 % pénzbeli,

Részletesebben

ALKOTMÁNYBíRÓSÁG. r)l_v) Iv A~ l>l.f. ~O 1:2013. Az Alkotmánybíróság 1015 Budapest Donátí u

ALKOTMÁNYBíRÓSÁG. r)l_v) Iv A~ l>l.f. ~O 1:2013. Az Alkotmánybíróság 1015 Budapest Donátí u Ugyszam: ALKOTMÁNYBíRÓSÁG Iv A~ l>l.f. ~O 1:2013. Erkezett: 2013 SZEPT Z ~ - T Az Alkotmánybíróság 1015 Budapest Donátí u. 35-45. A Szolnoki Törvényszék 5000 Szolnok Kossuth L. u. 1. útján részére SZOL\OKI

Részletesebben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-7661/2013. számú ügyben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-7661/2013. számú ügyben Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-7661/2013. számú ügyben Előadó: dr. Szentkirályi-Harsányi Ágnes Az eljárás megindítása A panaszos azt sérelmezte, hogy a kommunális adó elengedésére irányuló

Részletesebben

KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ELŐTERJESZTÉS. Javaslat települési adóról szóló 16/2016. (V.20.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezésére.

KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ELŐTERJESZTÉS. Javaslat települési adóról szóló 16/2016. (V.20.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezésére. Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzatának A L J E G Y Z Ő J E 1239 Budapest, Grassalkovich út 162. KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ELŐTERJESZTÉS Javaslat települési adóról szóló 16/2016. (V.20.) önkormányzati

Részletesebben

2015. június 22. Előadó: dr. Sümegi Nóra

2015. június 22. Előadó: dr. Sümegi Nóra 2015. június 22. Előadó: dr. Sümegi Nóra Az 1952. október 10-én született 25 év szolgálati idővel rendelkező egyéni vállalkozó 2015. április 11-én öregségi nyugdíj megállapítása iránti kérelmet terjesztett

Részletesebben

EVA. EGYSZERŰSÍTETT VÁLLALKOZÁSI ADÓ 2002/XLIII tv.

EVA. EGYSZERŰSÍTETT VÁLLALKOZÁSI ADÓ 2002/XLIII tv. EVA EGYSZERŰSÍTETT VÁLLALKOZÁSI ADÓ 2002/XLIII tv. AZ EVA FŐ JELLEMZŐI keverék törvény több törvényt vált ki (SZJA, ÁFA, számviteli törvény) komplex törvény mindent egy helyen szabályoz (befizetés, bevallás,

Részletesebben

Szakmai beszámoló a projekt eredményeiről és a megvalósítás tapasztalatairól. Kedvezményezett: Tolna Város Önkormányzata 7130 Tolna, Hősök tere 1.

Szakmai beszámoló a projekt eredményeiről és a megvalósítás tapasztalatairól. Kedvezményezett: Tolna Város Önkormányzata 7130 Tolna, Hősök tere 1. Szakmai beszámoló a projekt eredményeiről és a megvalósítás tapasztalatairól Kedvezményezett: Tolna Város Önkormányzata 7130 Tolna, Hősök tere 1. Projekt címe: Tolna Város Önkormányzatának szervezetfejlesztése

Részletesebben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-1906/2012. számú ügyben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-1906/2012. számú ügyben Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-1906/2012. számú ügyben Előadó: dr. Friedrich Ábel Az eljárás megindítása A panaszos beadványában a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény védőövezetre

Részletesebben

AZ ALAPJOGOK ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEI

AZ ALAPJOGOK ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEI ELTE ÁJK Alkotmányjogi Tanszék Alkotmányjog 3. - Alapjogok AZ ALAPJOGOK ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEI 2017. szeptember 11. és 18. 1. Az alapjogok fogalmi összetevői 1.1. Jogon túli megalapozás az ember legalapvetőbb

Részletesebben

Országos Egészségbiztosítási Pénztár

Országos Egészségbiztosítási Pénztár Országos Egészségbiztosítási Pénztár 1 2015/2. számú TÁJÉKOZTATÓ A TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI KIFIZETŐHELYEK RÉSZÉRE a csecsemőgondozási díj és a gyermekgondozás díj napi alapjának megállapítását érintő 2015.

Részletesebben

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 3133/2015. (VII. 9.) AB VÉGZÉSE. Az Alkotmánybíróság tanácsa alkotmányjogi panasz tárgyában meghozta a következő.

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 3133/2015. (VII. 9.) AB VÉGZÉSE. Az Alkotmánybíróság tanácsa alkotmányjogi panasz tárgyában meghozta a következő. 3133/2015. (VII. 9.) AB végzés 2219 AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 3133/2015. (VII. 9.) AB VÉGZÉSE alkotmányjogi panasz visszautasításáról Az Alkotmánybíróság tanácsa alkotmányjogi panasz tárgyában meghozta a következő

Részletesebben

Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 27/A., ; Fax:

Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 27/A., ; Fax: Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 27/A., 321-5262; Fax: 321-5405 E-mail: info@liganet.hu SZAKSZERVEZETEK Magyar Köztársaság Alkotmánybírósága Budapest Donáti

Részletesebben

2. A Magyar Köztársaság Alkotmánya. kötelességek 4. Az államhatalom megosztásának elve. közvetett hatalomgyakorlás formái

2. A Magyar Köztársaság Alkotmánya. kötelességek 4. Az államhatalom megosztásának elve. közvetett hatalomgyakorlás formái A Magyar Köztársaság alkotmányos alapjai Az előadás tartalmi felépítése 1. Alkotmányosság és hatalom 2. A Magyar Köztársaság Alkotmánya 3. Alapvető ő emberi és állampolgári l á jogok és kötelességek 4.

Részletesebben

Egyszerűsített közteherviselési eljárás (EKHO) Dr. Bedőházi Zita-Rózália

Egyszerűsített közteherviselési eljárás (EKHO) Dr. Bedőházi Zita-Rózália Egyszerűsített közteherviselési eljárás (EKHO) Dr. Bedőházi Zita-Rózália Az EKHO hatálya Az Szja és a Tb kötelezettségeket váltja ki, de az EHO-t nem A törvény hatálya kiterjed: a törvényben meghatározott

Részletesebben

Az Alkotmánybíróság határozatai és végzései

Az Alkotmánybíróság határozatai és végzései M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2011. évi 11. szám 3547 VI. Az Alkotmánybíróság határozatai és végzései Az Alkotmánybíróság 6/2011. (II. 3.) AB határozata A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! Az Alkotmánybíróság jogszabály

Részletesebben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-6524/2013. számú ügyben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-6524/2013. számú ügyben Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-6524/2013. számú ügyben Előadó: dr. Varga Éva Csilla Az eljárás megindulása A panaszos az ellene foganatosított rendőri intézkedést, valamint az ellene indult

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN!

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! Ügyszám: Keltezés: Előadó bíró: Közlöny információ: AB közlöny: 1650/B/1992 Budapest, 1994.10.17 12:00:00 de. Sólyom László Dr. 47/1994. (X. 21.) AB határozat Közzétéve a Magyar Közlöny 1994. évi 103.

Részletesebben

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 3078/2017. (IV. 28.) AB HATÁROZATA

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 3078/2017. (IV. 28.) AB HATÁROZATA 2017. 10. szám 509 AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 3078/2017. (IV. 28.) AB HATÁROZATA bírói kezdeményezés elutasításáról Az Alkotmánybíróság tanácsa jogszabály alaptörvény-ellenességének megállapítására irányuló bírói

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK DönTÉsEK

TARTALOMJEGYZÉK DönTÉsEK TARTALOMJEGYZÉK Döntések... 7 590/B/2007. AB határozat Az Országgyűlés, a Kormány, a minisztérium vagy a helyi önkormányzat által 1994. január 1-je előtt létrehozott alapítványok alapítói közhatalmi szervek,

Részletesebben

ALKOTMÁNYJOG JOGESETEK TÜKRÉBEN Módszertani útmutató és példatár

ALKOTMÁNYJOG JOGESETEK TÜKRÉBEN Módszertani útmutató és példatár Letölthető az Alkotmányjogi Tanszék honlapjáról (alkjog.elte.hu), illetve beszerezhető az ELTE ÁJK kari sokszorosítójában. (Az elektronikus változat kétoldalas nyomtatását javasoljuk.) ALKOTMÁNYJOG JOGESETEK

Részletesebben

Az Alkotmánybíróság jogfejlesztő joggyakorlata, különös tekintettel az ítéletek hivatkozhatóságára

Az Alkotmánybíróság jogfejlesztő joggyakorlata, különös tekintettel az ítéletek hivatkozhatóságára Cseporán Zsolt jogász, az ÓNSZ közjogi tagozatának volt tagja Az Alkotmánybíróság jogfejlesztő joggyakorlata, különös tekintettel az ítéletek hivatkozhatóságára Az Alkotmánybíróság esetjogának közjogi

Részletesebben

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 3068/2018. (II. 26.) AB VÉGZÉSE

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 3068/2018. (II. 26.) AB VÉGZÉSE 336 AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG HATÁROZATAI AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 3068/2018. (II. 26.) AB VÉGZÉSE alkotmányjogi panasz visszautasításáról Az Alkotmánybíróság tanácsa alkotmányjogi panasz tárgyában meghozta a következő

Részletesebben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-1517/2014. számú ügyben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-1517/2014. számú ügyben Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-1517/2014. számú ügyben Előadó: dr. Ottrok Viktória Az eljárás megindítása A panaszos Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidék Önkormányzata Közterületfelügyeletének

Részletesebben

Magyar Köztársaság Alkotmánybírósága 1535 Budapest, Pf. 773. Tárgy: alkotmányjogi panasz. I. A tényállás leírása

Magyar Köztársaság Alkotmánybírósága 1535 Budapest, Pf. 773. Tárgy: alkotmányjogi panasz. I. A tényállás leírása Magyar Köztársaság Alkotmánybírósága 1535 Budapest, Pf. 773. Tárgy: alkotmányjogi panasz Alulírott.. [név] (születési hely, idő:.., lakcím:..) alkotmányjogi panasszal fordulok a T. Alkotmánybírósághoz

Részletesebben

A mezőgazdasági őstermelő és az egyéni vállalkozó járulékfizetési kötelezettsége. Matlné Kisari Erika

A mezőgazdasági őstermelő és az egyéni vállalkozó járulékfizetési kötelezettsége. Matlné Kisari Erika A mezőgazdasági őstermelő és az egyéni vállalkozó járulékfizetési kötelezettsége Matlné Kisari Erika A járulékfizetés feltételei Biztosítási kötelezettséggel járó jogviszony Járulékalapot képező jövedelem

Részletesebben

az Alkotmányról szóló évi XX. tv. 2. (1) bekezdését, az Alkotmányról szóló évi XX. tv. 54. (1) bekezdését, valamint

az Alkotmányról szóló évi XX. tv. 2. (1) bekezdését, az Alkotmányról szóló évi XX. tv. 54. (1) bekezdését, valamint Magyar Köztársaság Alkotmánybírósága Budapest Tisztelt Alkotmánybíróság! A Társaság a Szabadságjogokért közhasznú jogvédő szervezet (képviseletében dr. Csernus Eszter ügyvivő), valamint a Menhely Alapítvány

Részletesebben