A szabálytalanságkezelési eljárás összefüggései, gyakorlati működése

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A szabálytalanságkezelési eljárás összefüggései, gyakorlati működése"

Átírás

1 A szabálytalanságkezelési eljárás összefüggései, gyakorlati működése Szabó Tamás Intézmény Ellenőrzési főosztályvezető december 17.

2 A szabálytalanság kezelés jogszabályi Jogszabályi környezet: környezete A Bkr. 6. (4) bekezdés a költségvetési szerv vezetője köteles szabályozni a szabálytalanság kezelés rendjét. Megjelenési formája: Az SZMSZ mellléklete vagy külön szabályzat

3 Alapfogalmak Szabálytalanság annak a gyanúja, hogy az előírások megszegése sérti vagy veszélyezteti a források rendeltetésszerű felhasználását, valamely létező szabálytól (törvény, rendelet, utasítás, szabályzat, stb.) való eltérés. Típusa korrigálható mulasztások vagy hiányosságok, a fegyelmi-, büntető-, szabálysértési-, illetve kártérítési, eljárás megindítására okot adó cselekmények egyaránt beletartoznak. Előfordulása A szabálytalanság az államháztartás működési rendjében, a költségvetési gazdálkodás bármely gazdasági eseményében, az állami feladatellátás bármely tevékenységében, az egyes műveletekben, stb. előfordulhat.

4 A szabálytalansági eljárás célja a hibák, hiányosságok javításra, pótlásra kerüljenek, szabályszerűen kerüljön végrehajtásra a gazdasági művelet, csak az elszámolható, szabályosan keletkezett költség kerüljön kifizetésre, (két helyen számolják el) az ismétlődő szabálytalanságok, tévedések és visszaélések megelőzése, megakadályozása, a megvalósítási rendszer hiányosságainak kiszűrése.

5 A szabálytalanságok fogalomköre Következmény szabálytalansági eljárás megindítás, amelynek során a szabálytalanság-felelős együttműködve a szabálytalansági eljárás vezetőjével feltárja az elkövetett szabálytalanságokat, tévedéseket, illetve visszaéléseket, valamint javaslatot tesz az ezek következtében szükségessé váló korrekciók megtételére az ügyvezető részére a szabálytalanságokra vonatkozó mindenkor érvényes hazai és uniós jogszabályoknak, valamint eljárásrendnek megfelelően.

6 A belső ellenőrzés szerepe a szabálytalanságok kezelésében A belső ellenőrzés meghatározó szerepet játszik abban, hogy a szabálytalanságok elkövetésére utaló jelek azonosításra kerüljenek. (küldetés) A belső ellenőrnek a szabálytalanságok kiemelkedően súlyos eseteit, illetve azok bekövetkezésének lehetőségét kell felismerni és megkülönböztetni.

7 A belső ellenőrnek megfelelő ismeretekkel kell rendelkezni ezen jelek felismeréséhez, azonban az nem várható el tőlük, hogy olyan szaktudással rendelkezzenek, mint azok a személyek, illetve hatóságok, akiknek elsődleges feladata a szabálytalanságok feltárása és kivizsgálása. A belső ellenőrzés felelős azért, hogy a (pénzügyi) irányítási és kontroll rendszer megfelelőségének és hatékonyságának vizsgálatával és értékelésével a szabálytalanságok bekövetkezését megelőzzék. Ez elsősorban az intézet azon tevékenységeire, működési területeire vonatkozik, ahol magas a szabálytalanságok előfordulásának kockázata. Ezek megakadályozása olyan feladatok végrehajtásából áll, amelyek kiküszöbölik az elkövetés lehetőségét, illetve korlátozzák az okozott kár mértékét.

8 Az ellenőrzések során a belső ellenőrnek értékelni kell Az intézményi környezet elősegíti-e a tudatos ellenőrzést? Valóságos szervezeti célokat és célkitűzéseket állítottak-e fel? Léteznek-e írott eljárásrendek, amelyek meghatározzák a jogellenes tevékenységeket és a szükséges intézkedéseket, amennyiben ezen el_írások megszegését feltárták? A információs csatornák ellátják-e a vezetést megfelelő és megbízható információval? Kialakítottak-e megfelelő (pénzügyi) irányítási és kontroll rendszert, azt hatékonyan működtetik-e? A szervezeten belül megvalósul-e a feladat- és hatáskörök megfelelő elkülönítése? A belső ellenőrzés meghatározó szerepet játszik abban, hogy a szabálytalanság vagy csalás elkövetésére utaló jelek azonosításra kerüljenek.

9 Folyamatos értékeléssel a belső ellenőr javaslatokat és ajánlásokat ad: az intézet igazgatójának a hatékonyabb kontroll rendszer működése érdekében. (kontroll rendszer megfelelő kiépítése, folyamatos javítása) annak érdekében, hogy a szervezeten belüli eljárások és szabályzatok minél hatékonyabban akadályozzák meg a szabálytalanságok bekövetkezését, minimalizálják azok bekövetkezésének lehetőségét.

10 A szabálytalanságok alapesetei szándékosan okozott szabálytalanságok (félrevezetés, csalás, sikkasztás, megvesztegetés, szándékosan okozott szabálytalan kifizetés, stb.) nem szándékosan okozott szabálytalanságok (figyelmetlenségből, hanyag magatartásból, helytelenül vezetett nyilvántartásból, stb. származó szabálytalanság)

11 A szabálytalanságok megelőzése a szabályozottság biztosítása, a szabálytalanságok megakadályozása, kezelése elsődlegesen a szervezet igazgatójának felelőssége. (az eljárási rend kialakítása, a szükséges intézkedések meghozatala, a kapcsolódó nyomon követés, a keletkezett iratanyagok elkülönített nyilvántartása) a jogszabályoknak megfelelő szabályzatok alapján működjön a szervezet (szabályzatok harmonizálása, aktualizálása) a szabályozottságot, illetve a szabályok betartását folyamatosan kísérje figyelemmel a vezető, szabálytalanság esetén hatékony intézkedés szülessék, a szabálytalanság korrigálásra kerüljön annak a mértéknek megfelelően, amilyen mértéket képviselt a szabálytalanság.

12 A szabálytalanságok észlelése a FEUVE rendszerében A szervezet valamely munkatársa észlel szabálytalanságot Amennyiben a szabálytalanságot az intézet valamely munkatársa észleli, köteles értesíteni az osztályvezetőt, vagy a szervezeti egység vezetőjét. Amennyiben az osztályvezető, szervezeti egység vezetője az adott ügyben érintett, a munkatársnak a vezető felettesét, annak érintettsége estén az irányító szervet kell értesítenie. Ha a szervezeti egység vezetője megalapozottnak látja a szabálytalanságot, úgy arról értesíti az igazgatót. Az igazgatónak kötelessége gondoskodni a megfelelő intézkedések meghozataláról, illetve indokolt esetben a szükséges eljárások megindításáról. A szervezet igazgatója észleli a szabálytalanságot Az igazgató, illetve a szervezeti egységek vezetőinek észlelése alapján a feladat, hatáskör és felelősségi rendnek megfelelően kell intézkedést hozni a szabálytalanság korrigálására, megszüntetésére.

13 A belső ellenőre észleli a szabálytalanságot A belső ellenőr ellenőrzési tevékenysége során büntető-, szabálysértési, kártérítési, illetve fegyelmi eljárás megindítására okot adó cselekmény, mulasztás vagy hiányosság gyanúját észleli, haladéktalanul köteles értesíteni az intézet igazgatóját. A gazdálkodási rendet sértő, a személyi és anyagi felelősség megállapítása alapjául szolgáló mulasztások, szabálytalanságok, károkozások és egyéb jogsértő cselekmények gyanúja esetén a belső ellenőr köteles ellenőrzési jegyzőkönyvet felvenni. A belső ellenőr, illetve a saját maga által észlelt szabálytalanság gyanújának esetén köteles a költségvetési szerv vezetőjét, a költségvetési szerv vezetőjének érintettsége esetén, az irányító szerv vezetőjét haladéktalanul tájékoztatni és javaslatot tenni a megfelelő eljárás megindítására. (Bkr. 17. f) pont). A költségvetési szerv vezetőjének ( annak érintettsége esetén az irányító szerv vezetőjének) kötelessége gondoskodni a megfelelő intézkedések meghozataláról, illetve az eljárások megindításáról. A belső ellenőrzés nyomon követi az intézkedéseket (Bkr. 10. ). Intézkedési tervet kell kidolgoznia a belső ellenőrzés megállapításai alapján, annak végrehajtása.

14 Külső ellenőrzési szerv észleli a szabálytalanságot A külső ellenőrzési szerv szabálytalanságra vonatkozó megállapításait az ellenőrzési jelentés tartalmazza. A büntető-, szabálysértési, kártérítési, illetve fegyelmi eljárás megindítására okot adó cselekmény, mulasztás vagy hiányosság gyanúja esetén az ellenőrző szervezet működését szabályozó törvény, rendelet alapján jár el (pl. ÁSZ, az EU ellenőrzést gyakorló szervei, stb.). A szabálytalanságra vonatkozó megállapítások alapján az intézetnek intézkedési tervet kell kidolgozni.

15 SzabálytalansággaI kapcsolatos eljárások nyomonkövetése Az intézet igazgatója: nyomon követi az elrendelt vizsgálatokat, a meghozott döntéseket, illetve a megindított eljárások helyzetét, figyelemmel kíséri az általa és a vizsgálatok során készített javaslatok végrehajtását, a feltárt szabálytalanság típusa alapján a további szabálytalanság-lehetőségeket beazonosítja, (a hasonló projektek, témák, kockázatok meghatározása) információt szolgáltat a belső ellenőrzés számára, elősegítve annak folyamatban lévő ellenőrzéseit, az ellenőrzési környezetre és a vezetési folyamatokat érintő eseményekre való nagyobb rálátást.

16 A szabálytalanságokkal kapcsolatos intézkedések általános célja megakadályozza a különböző jogszabályokban és szabályzatokban meghatározott előírások megszegését, (megelőzés) keretet biztosítson ahhoz, hogy azok sérülése, megsértése esetén a megfelelő állapot helyreállításra kerüljön, a hibák, hiányosságok, tévedések korrigálása, a felelősség megállapítása, az intézkedések foganatosítása megtörténjen.

17 A szabálytalanságok/intézkedések nyilvántartása Az intézet igazgatója: a szabálytalanságokkal kapcsolatban keletkezett iratanyagok nyilvántartásának naprakész és pontos vezetéséről gondoskodik; egy elkülönített, a szabálytalanságokkal kapcsolatos nyilvántartásban iktatni kell a kapcsolódó írásos dokumentumokat az iratkezelési szabályzat szerint. nyilvántartja a megtett intézkedéseket, az azokhoz kapcsolódó határidőket; a pályázati úton felhasználásra kerülő források, költségvetési előirányzatok tekintetében figyelembe veszi a kapcsolódó pénzügyi, lebonyolítási, számviteli és ellenőrzési szabályokat.

18 A szabálytalanság észlelését követő szükséges intézkedések, megindítása A szervezet igazgatója felelős a szükséges intézkedések végrehajtásáért. Büntető- vagy szabálysértési ügyekben a szükséges intézkedések meghozatala az arra illetékes szervek értesítését jelenti, az illetékes szerv a megfelelő eljárásokat megindítsa. Fegyelmi ügyekben az igazgató vizsgálatot rendel el a tényállás tisztázására. A vizsgálatban való részvételre munkatársakat (indokolt esetben külső szakértőt) kér fel a munkajogi szabályok tiszteletben tartásával. A vizsgálat eredménye lehet további vizsgálat elrendelése is. ha a szabálytalanság megállapítását követően a felelősség eldöntéséhez és/vagy a hasonló esetek megelőzése érdekében szükséges intézkedések meghatározásához nem elég a rendelkezésre álló információ.

19 Büntetőeljárás megindítása A Büntető Törvénykönyvről szóló évi C. törvény 4. (1) bekezdése szerint: bűncselekmény az a szándékosan vagy - ha a törvény a gondatlan elkövetést is bünteti - gondatlanságból elkövetett cselekmény, amely veszélyes a társadalomra, és amelyre a törvény büntetés kiszabását rendeli. A pénzügy területen pl. számvitel rendjének megsértése, hűtlen kezelés, hanyag kezelés (gondatlan elkövetés), sikkasztás A büntetőeljárásról szóló évi XIX. törvény (a továbbiakban Be.) 6. (1) bekezdése kimondja, hogy a bíróságnak, az ügyésznek és a nyomozó hatóságnak hivatali kötelessége a törvényben foglalt feltételek megléte esetén büntetőeljárást megindítani. A Be (2) bekezdése előírja, hogy a hivatalos személy köteles a hatáskörében (pl: belső ellenőrzés során) tudomására jutott bűncselekményt feljelenteni. A feljelentést rendszerint az ügyészségnél vagy a nyomozó hatóságnál kell megtenni.

20 Kártérítési eljárás megindítása A Polgári Törvénykönyvről szóló évi V. törvény 6:519. kimondja, hogy aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül a felelősség alól a károkozó, ha magatartása nem volt felróható. (Felróhatóság: úgy kell eljárni, ahogy az adott helyzetben általában elvárható.) A kártérítési eljárás megindítására a polgári perrendtartásról szóló évi III. törvény rendelkezései (elsősorban a XXIII. Fejezet, a munkaviszonyból és a munkaviszony jellegű jogviszonyból származó perek) az irányadók. Kártérítési felelősség tekintetében irányadók továbbá a Munka Törvénykönyvéről szóló évi I. törvény (Mt.) XIV. fejezet, a közalkalmazottak jogállásáról szóló évi XXXIII. törvény (Kjt.) megfelelő rendelkezései.

21 Szabálysértési eljárás megindítása A szabálysértésekről szóló évi II. törvény 1. (1) bek. szerint szabálysértés az a e törtvény által büntetni rendelt tevékenység vagy mulasztás, amely veszélyes a társadalomra. A pénzügyi-gazdálkodás területén a vámszabálysértések szerepelnek. A törvény az általános eljárási szabályok között foglalkozik részletesen a szabálysértési eljárással, a 78. (1) bekezdése kimondja, A szabálysértési eljárás feljelentés, vagy a szabálysértési hatóság vagy a bíróság hivatali hatáskörében szerzett tudomása, illetve a helyszíni bírság kiszabására jogosult szerv vagy személy általi észlelés alapján indul meg.

22 Fegyelmi eljárás megindítása Fegyelmi eljárás, illetve felelősség tekintetében az Mt., a Kjt., megfelelő rendelkezései az irányadók.

23 ISO 9001:2009 szabvány Az MSZ EN ISO 9001:2009 minőségbiztosítással / minőségirányítással foglalkozó szabványcsoport maghatározó tagja. Ez a szabvány tartalmazza a minőségirányítási rendszerrel kapcsolatos követelményeket. A független tanúsító általi tanúsítás eljárása (auditálása) után a tanúsító kiállít az adott szervezetre egy tanúsítványt, amivel igazolja az ISO 9001 szerint kialakított minőségirányítási rendszer követelményeknek megfelelő működését.

24 Szabálytalanság kezelés a MIR-ben Helyesbítő tevékenység (Tevékenység egy észlelt nem megfelelőség okának megszüntetésére) Megelőző tevékenység (Az előfordulás megelőzése érdekében hajtják végre)

25 Helyesbítő tevékenység Hibát jelző ellenőrzési adatok, Balesetek, Reklamációk, beteg elégedetlenség, jelzések egyedi és ismétlődő problémákról.

26 A hibákat, hiányosságokat tipizálják. Szabályozatlansággal kapcsolatos) A tipizált szabálytalanság könnyebb, egyszerűbb, valamint egységesebb beazonosítást szolgálja. (Pl: Alkalmazása lehetővé teszi a hatékonyabb kockázatelemzést, s ennek nyomán a preventív szemlélet meghonosodhat.

27 Megelőző tevékenység Helyesbítő tevékenységhez kapcsolódóan feltárt hiányosság általánosításból származó probléma megszüntetésekor, Folyamatok teljesítményének elemzésekor, Új folyamat, tevékenység, szolgáltatás bevezetésére történő felkészüléskor

28 Nem megfelelőség: 1. Rendszeres ellenőrzéskor tapasztalt eltérés 3. Külső audit 2. Minőségirányítási belső audit 4. Egyéb nem-megfelelőség A nem-megfelelőség részletezése: Dátum: Aláírás: A helyesbítő intézkedés kidolgozása, megvalósítása Sorsz. Munkaszakasz Alkal mazott módsz er Felelős 1. Megoldás tervezése 1. Megoldás alkalmazása Bevezetés dátuma: Aláírás Utóellenőrzés eredménye: Dátum: Aláírás

29 Köszönöm a megtisztelő figyelmet!

Ügyiratszám:639-3/2014. SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK ELJÁRÁSRENDJE SZABÁLYZAT HATÁLYA

Ügyiratszám:639-3/2014. SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK ELJÁRÁSRENDJE SZABÁLYZAT HATÁLYA Ügyiratszám:639-3/2014. SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK ELJÁRÁSRENDJE SZABÁLYZAT HATÁLYA A Csetényi Közös Önkormányzati Hivatal, mint az Ávr. 10. alapján kijelölt költségvetési szerv szabályzatának hatálya

Részletesebben

SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK ELJÁRÁSRENDJE

SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK ELJÁRÁSRENDJE SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK ELJÁRÁSRENDJE A Kazincbarcika és Vonzáskörzete Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulás Társulási Iroda (továbbiakban: Társulási Iroda) szabálytalanságok kezelésének eljárásrendjét

Részletesebben

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS ÁLLAMIGAZGATÁSI HIVATALBAN A SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK ELJÁRÁSRENDJE

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS ÁLLAMIGAZGATÁSI HIVATALBAN A SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK ELJÁRÁSRENDJE SZMSZ 7. sz. melléklete DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS ÁLLAMIGAZGATÁSI HIVATALBAN A SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK ELJÁRÁSRENDJE A Dél-dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatalnak (a továbbiakban: Hivatal)

Részletesebben

Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ

Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ SZMSZ 5. sz. melléklet 4/2010. számú Főigazgatói utasítás a Szabálytalanságok kezelésének eljárásáról Hatályos: 2010. január 1. Dr. Brebán Valéria főigazgató

Részletesebben

Nyíregyházi Egyetem SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK ELJÁRÁSRENDJE

Nyíregyházi Egyetem SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK ELJÁRÁSRENDJE Nyíregyházi Egyetem SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK ELJÁRÁSRENDJE A Szervezeti és működési szabályzat 32. sz. melléklete Elfogadva: 2005. május 10., hatályba lép: 2005. május 18-án Utolsó módosítás: 2016.

Részletesebben

A kihirdetés módja: kifüggesztés A kihirdetés napja: december 12. jegyző

A kihirdetés módja: kifüggesztés A kihirdetés napja: december 12. jegyző A kihirdetés módja: kifüggesztés A kihirdetés napja: 2008. december 12. dr. Xantus Judit jegyző Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat 63/2008. (XII.12.) sz. önk. rendelete A Képviselő-testület

Részletesebben

A SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK RENDJE

A SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK RENDJE A SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK RENDJE Az államháztartás működési rendjéről szóló többször módosított 217/1998. (XII. 30.) Korm. rendelet 145/A. (5) bekezdésének megfelelően a Jegyző kötelessége a szabálytalanságok

Részletesebben

A MAGYAR SZABADALMI HIVATAL ALAPTEVÉKENYSÉGÉBE TARTOZÓ MUNKAKÖRÖK JEGYZÉKE

A MAGYAR SZABADALMI HIVATAL ALAPTEVÉKENYSÉGÉBE TARTOZÓ MUNKAKÖRÖK JEGYZÉKE 3. melléklet A MAGYAR SZABADALMI HIVATAL ALAPTEVÉKENYSÉGÉBE TARTOZÓ MUNKAKÖRÖK JEGYZÉKE A köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény 7. -ának (6) bekezdése alapján szabadalmi elbíráló

Részletesebben

A SEMMELWEIS EGYETEM S Z A B Á L Y Z A T A

A SEMMELWEIS EGYETEM S Z A B Á L Y Z A T A 81/2006. (IX. 28.) számú hat. A SEMMELWEIS EGYETEM S Z A B Á L Y Z A T A A SZABÁLYTALANSÁGOKKAL KAPCSOLATOS ELJÁRÁSRENDRŐL (A FEUVE-rendszer elemeként) BUDAPEST 2006 A Semmelweis Egyetem S z e n á t u

Részletesebben

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum. SZABÁLYZATA A SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK RENDJÉRŐL (az SzMSz 3. melléklete)

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum. SZABÁLYZATA A SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK RENDJÉRŐL (az SzMSz 3. melléklete) 1 A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum SZABÁLYZATA A SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK RENDJÉRŐL (az SzMSz 3. melléklete) Tartalomjegyzék Bevezetés... 3 A szabálytalanságok fogalom köre...3 Alapesetei lehetnek:...3

Részletesebben

A Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ

A Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ SZMSZ 8. számú melléklet A Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Szabályzata a szabálytalanságok kezelésének eljárásáról Hatályos: 2007. április 1. Jóváhagyom:

Részletesebben

Szabálytalanságok kezelése

Szabálytalanságok kezelése II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár A folyamatba épített, elızetes és utólagos vezetıi ellenırzés (FEUVE) szabályzatához kapcsolódó Szabálytalanságok kezelése (SZMSZ melléklet) Jóváhagyta: -.... Jóváhagyás

Részletesebben

MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA KÖNYVTÁRA 1051 Budapest, Arany János u.1.

MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA KÖNYVTÁRA 1051 Budapest, Arany János u.1. MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA KÖNYVTÁRA 1051 Budapest, Arany János u.1. SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK ELJÁRÁSRENDJE Érvényes: 2012. január 1. napjától Jóváhagyta: Dr.Nárav-Szabó Gábor főigazgató A SZABÁLYTALANSÁGOK

Részletesebben

SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK ELJÁRÁSRENDJE

SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK ELJÁRÁSRENDJE 3. sz. melléklet SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK ELJÁRÁSRENDJE Szervezeti és Működési Szabályzat IGSZ 2010.01.01. 1 / 10 oldal 3. sz. melléklet 2010. 09.01. 2 / 10 oldal SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK ELJÁRÁSRENDJE

Részletesebben

Szabálytalanságok kezelésének eljárásrendje SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK ELJÁRÁSRENDJE A BUDAÖRSI KINCSKERESŐ ÓVODÁBAN 2016.

Szabálytalanságok kezelésének eljárásrendje SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK ELJÁRÁSRENDJE A BUDAÖRSI KINCSKERESŐ ÓVODÁBAN 2016. SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK ELJÁRÁSRENDJE A BUDAÖRSI KINCSKERESŐ ÓVODÁBAN 2016. 1 A Budaörsi Kincskereső Óvoda Szabálytalanságok Kezelésének Eljárásrendjét a költségvetési szervek belső kontrollrendszeréről

Részletesebben

A FOLYAMATBA ÉPÍTETT, ELŐZETES ÉS UTÓLAGOS VEZETŐI ELLENŐRZÉS RENDJE

A FOLYAMATBA ÉPÍTETT, ELŐZETES ÉS UTÓLAGOS VEZETŐI ELLENŐRZÉS RENDJE Debreceni Egyetem A FOLYAMATBA ÉPÍTETT, ELŐZETES ÉS UTÓLAGOS VEZETŐI ELLENŐRZÉS RENDJE Készítette: Gazdasági Főigazgatóság Hatályos: 2007. február 15. napjától Tartalomjegyzék A SZABÁLYZAT CÉLJA, HATÁLYA,

Részletesebben

MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEM

MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEM MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEM Szervezeti integritást sértő események kezelésének eljárásrendje Elfogadta a Szenátus 69/2016. (XII. 14.) számú határozatával.. Prof. Csanádi Judit rektor 1 A Magyar Képzőművészeti

Részletesebben

MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont szabályzata a szabálytalanságok kezelésének rendjéről

MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont szabályzata a szabálytalanságok kezelésének rendjéről MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont szabályzata a szabálytalanságok kezelésének rendjéről A költségvetési szervek belső kontrollrendszeréről és belső ellenőrzéséről szóló 370/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet

Részletesebben

A SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSE ELJÁRÁSI RENDJE I. BEVEZETÉS

A SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSE ELJÁRÁSI RENDJE I. BEVEZETÉS A SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK ELJÁRÁSI RENDJE I. BEVEZETÉS Az államháztartás mőködési rendjérıl szóló 217/1998. (XII. 30.) Kormányrendelet 145/A. (5) bekezdésének megfelelıen a fıjegyzı az alábbiakban

Részletesebben

Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala 1092. Budapest, Bakáts tér 14.

Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala 1092. Budapest, Bakáts tér 14. Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala 1092. Budapest, Bakáts tér 14. SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK ELJÁRÁSRENDJE 2011. év 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. A SZABÁLYTALANSÁGOK

Részletesebben

PTE SZMSZ 41. számú melléklete Szabálytalanságok kezelése a Pécsi Tudományegyetemen

PTE SZMSZ 41. számú melléklete Szabálytalanságok kezelése a Pécsi Tudományegyetemen PTE SZMSZ 41. számú melléklete Szabálytalanságok kezelése a Pécsi Tudományegyetemen Az államháztartás működési rendjéről szóló 217/1998. (XII. 30.) Korm. rendelet 145/A. (5) bekezdésének megfelelően a

Részletesebben

Folyamatba épített előzetes és utólagos vezetői ellenőrzési rendszer

Folyamatba épített előzetes és utólagos vezetői ellenőrzési rendszer Folyamatba épített előzetes és utólagos vezetői ellenőrzési rendszere (FEUVE) A folyamatba épített, előzetes és utólagos vezetői ellenőrzést (a továbbiakban: FEUVE), ennek részeként az ellenőrzési nyomvonalat,

Részletesebben

6/2011. sz. Szabályzat. A Szabálytalanságok Kezelésének Eljárásrendje kiadásáról

6/2011. sz. Szabályzat. A Szabálytalanságok Kezelésének Eljárásrendje kiadásáról 6/2011. sz. Szabályzat A Szabálytalanságok Kezelésének Eljárásrendje kiadásáról 1. Az államháztartás működési rendjéről szóló 292/2009. (XII. 19.) Korm. rendelet 161. - ában foglalt kötelezettség teljesítése

Részletesebben

A NÓGRÁD MEGYEI LEVÉLTÁRBAN ELŐFORDULÓ SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK ELJÁRÁSRENDJE. 1. Általános rész

A NÓGRÁD MEGYEI LEVÉLTÁRBAN ELŐFORDULÓ SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK ELJÁRÁSRENDJE. 1. Általános rész 3. sz. melléklet A NÓGRÁD MEGYEI LEVÉLTÁRBAN ELŐFORDULÓ SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK ELJÁRÁSRENDJE Az államháztartás működési rendjéről szóló 292/2009. (XII. 19.) Kormányrendelet 161. -a alapján a költségvetési

Részletesebben

Folyamatba épített Előzetes és Utólagos Vezetői Ellenőrzés (FEUVE) Tartalomjegyzék

Folyamatba épített Előzetes és Utólagos Vezetői Ellenőrzés (FEUVE) Tartalomjegyzék 4. számú függelék Folyamatba épített Előzetes és Utólagos Vezetői Ellenőrzés (FEUVE) Tartalomjegyzék 4.1 A VMKI gazdasági folyamatábrái 4.2 A szabálytalanságok kezelésének eljárásrendje 4.3 A VMKI Beszámolási

Részletesebben

2. sz. Melléklet. a Katona József Gimnázium Szervezeti és Működési szabályzatához SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK ELJÁRÁSRENDJE

2. sz. Melléklet. a Katona József Gimnázium Szervezeti és Működési szabályzatához SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK ELJÁRÁSRENDJE 2. sz. Melléklet a Katona József Gimnázium Szervezeti és Működési szabályzatához SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK ELJÁRÁSRENDJE 1. Általános rendelkezések 1.1. A szabálytalanság fogalma Az államháztartás

Részletesebben

4 sz. melléklet A SZABÁLYTALANÁSOK KEZELÉSI RENDJE

4 sz. melléklet A SZABÁLYTALANÁSOK KEZELÉSI RENDJE 4 sz. melléklet A SZABÁLYTALANÁSOK KEZELÉSI RENDJE 1. A SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSI RENDJÉNEK CÉLJA, TARTALMA 1.1. A szabálytalanságok kezelésének célja Az eljárásrend célja, hogy rögzítse azokat a fogalmakat,

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐiSKOLA ~ BGF BUDAPEST BUSINESS SCHOOL A BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐiSKOLA ~ BGF BUDAPEST BUSINESS SCHOOL A BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA BUDAPEST GAZDASÁG FŐiSKOLA ~ BGF BUDAPEST BUSNESS SCHOOL A BUDAPEST GAZDASÁG FŐSKOLA FOLYAMATBA ÉPÍTETT ELŐZETES ÉS UTÓLAGOS VEZETŐ ELLENŐRZÉS RENDSZERE Budapest, 2005. szeptember FOLYAMATBA ÉPÍTETT ELŐZETES

Részletesebben

Neszmély Község Önkormányzata Önkormányzata Polgármesteri Hivatal

Neszmély Község Önkormányzata Önkormányzata Polgármesteri Hivatal Neszmély Község Önkormányzata Önkormányzata Polgármesteri Hivatal S Z A B Á L Y T A L A N S Á G O K K E Z E L É S É N E K E L J Á R Á S R E N D J E 2011. december 20. Elfogadásra került a /2011. (XII.

Részletesebben

SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK ELJÁRÁSRENDJE

SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK ELJÁRÁSRENDJE ZRÍNYI MIKLÓS 7. számú melléklet a ZMNE számhoz NEMZETVÉDELMI EGYETEM. számú példány SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK ELJÁRÁSRENDJE - 2011 - 2 A szabálytalanságok kezelése eljárásrend célja, hogy a Zrínyi

Részletesebben

SZABÁLYTALANSÁGOK ELJÁRÁSRENDJE

SZABÁLYTALANSÁGOK ELJÁRÁSRENDJE MÁV KÓRHÁZ ÉS RENDELŐINTÉZET S Z O L N O K 6. számú melléklet SZABÁLYTALANSÁGOK ELJÁRÁSRENDJE (SZMSZ MELLÉKLETE) Az államháztartás működési rendjéről szóló 292/2009. (XII.19.) Kormányrendelet 161. -a értelmében

Részletesebben

Rudabánya Város Polgármesteri Hivatala Szervezeti és Működési Szabályzatához. 1. Általános rész

Rudabánya Város Polgármesteri Hivatala Szervezeti és Működési Szabályzatához. 1. Általános rész 3. SZ. MELLÉKLET Rudabánya Város Polgármesteri Hivatala Szervezeti és Működési Szabályzatához A szabálytalanságok kezelésének eljárásrendje A költségvetési szervek belső kontrollrendszeréről és belső ellenőrzéséről

Részletesebben

SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK ELJÁRÁSRENDJE. a Szervezeti és Működési Szabályzat 4. számú melléklete

SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK ELJÁRÁSRENDJE. a Szervezeti és Működési Szabályzat 4. számú melléklete Kecskeméti Humán Középiskola, Szakiskola és Kollégium 6000 Kecskemét, Nyíri út 32. SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK ELJÁRÁSRENDJE a Szervezeti és Működési Szabályzat 4. számú melléklete 1 1. Általános rendelkezések

Részletesebben

Külső, belső, és folyamatba épített előzetes és utólagos vezetői ellenőrzés rendszere

Külső, belső, és folyamatba épített előzetes és utólagos vezetői ellenőrzés rendszere Püspökladány Város Gazdasági Ellátó Szervezete Külső, belső, és folyamatba épített előzetes és utólagos vezetői ellenőrzés rendszere Érvényes 2008 január 01-től. készítette: Pusztainé Nádházi Ibolya igazgató

Részletesebben

1. sz. melléklet: A kutatóintézet szervezeti felépítésének ábrája. Igazgató Külső Tanácsadó Testület. Igazgatótanács. Belső ellenőr.

1. sz. melléklet: A kutatóintézet szervezeti felépítésének ábrája. Igazgató Külső Tanácsadó Testület. Igazgatótanács. Belső ellenőr. 1. sz. melléklet: A kutatóintézet szervezeti felépítésének ábrája Igazgatótanács Igazgató Külső Tanácsadó Testület Belső ellenőr Igazgatóhelyettes Gazdasági vezető Pályázati és innovációs vezető Informatikai

Részletesebben

Szabálytalanságok kezelésének Szabályzata Szamos Mátyás Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola

Szabálytalanságok kezelésének Szabályzata Szamos Mátyás Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola 2. sz. melléklet Szamos Mátyás Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola Szabálytalanságok kezelésének Szabályzata Szamos Mátyás Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola Szabálytalanságok kezelésének

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem. Szervezeti és Működési Szabályzatának 42. számú melléklete

A Pécsi Tudományegyetem. Szervezeti és Működési Szabályzatának 42. számú melléklete A Pécsi Tudományegyetem Szervezeti és Működési Szabályzatának 42. számú melléklete A szervezeti integritást sértő események kezelésének rendje a Pécsi Tudományegyetemen Pécs 2016. hatályos 2016. december

Részletesebben

A BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK RENDJÉRŐL SZÓLÓ SZABÁLYZATA

A BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK RENDJÉRŐL SZÓLÓ SZABÁLYZATA A BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK RENDJÉRŐL SZÓLÓ SZABÁLYZATA BUDAPEST 2013 (2013. december 06. napjától hatályos változat) A Budapesti Gazdasági Főiskola (továbbiakban: Főiskola,

Részletesebben

A BUDAPESTI GAZDASÁGI EGYETEM SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK RENDJÉRŐL SZÓLÓ SZABÁLYZATA

A BUDAPESTI GAZDASÁGI EGYETEM SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK RENDJÉRŐL SZÓLÓ SZABÁLYZATA A BUDAPESTI GAZDASÁGI EGYETEM SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK RENDJÉRŐL SZÓLÓ SZABÁLYZATA BUDAPEST 2013 (2016. április 23. napjától hatályos változat) A Budapesti Gazdasági Egyetem (továbbiakban: Egyetem,

Részletesebben

A SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK RENDJE

A SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK RENDJE A SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK RENDJE A költségvetési szervek belső kontrollrendszeréről és belső ellenőrzéséről szóló 370/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 6. (4) bekezdésének megfelelően a költségvetési

Részletesebben

World Travel Master kft

World Travel Master kft World Travel Master kft ADATVÉDELMI INCIDENSKEZELÉSI SZABÁLYZAT A World Travel Master kft, mint Adatkezelő tiszteletben tartja mindazon személyek magánszféráját, akik számára személyes adatot adnak át

Részletesebben

Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testülete 35/2010. (IX.27.) önkormányzati rendelete

Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testülete 35/2010. (IX.27.) önkormányzati rendelete Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testülete 35/2010. (IX.27.) önkormányzati rendelete Budaörs Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 56/2003. (XII.

Részletesebben

ZALALÖVŐ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA. Szabálytalanságok Kezelésének Eljárásrendje kiadásáról

ZALALÖVŐ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA. Szabálytalanságok Kezelésének Eljárásrendje kiadásáról ZALALÖVŐ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA 4.sz. melléklet Szabálytalanságok Kezelésének Eljárásrendje kiadásáról 1. Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 69..-a, és a költségvetési szervek belső

Részletesebben

Pomáz Város Önkormányzatának 4./2006. (01.26.) számú rendelete

Pomáz Város Önkormányzatának 4./2006. (01.26.) számú rendelete Pomáz Város Önkormányzatának 4./2006. (01.26.) számú rendelete z Önkormányzati Képviselı-testület Szervezeti és Mőködési Szabályzatáról szóló 11/1999.(05. 11.) sz.rendelete módosításáról Pomáz Város Önkormányzatának

Részletesebben

A SZERVEZETI INTEGRITÁST SÉRTŐ ESEMÉNYEK KEZELÉSÉNEK RENDJE

A SZERVEZETI INTEGRITÁST SÉRTŐ ESEMÉNYEK KEZELÉSÉNEK RENDJE A SZERVEZETI INTEGRITÁST SÉRTŐ ESEMÉNYEK KEZELÉSÉNEK RENDJE Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár Készült: 2017. szeptember 26. Hatálybaléptetés dátuma: 2017. október 1. Jóváhagyta: Palánkainé Sebők

Részletesebben

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA A BELSŐ ELLENŐRZÉSI IRODA ÜGYRENDJE. Elfogadva: március 22. Módosítva: január 22., hatályba lép: 2013.

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA A BELSŐ ELLENŐRZÉSI IRODA ÜGYRENDJE. Elfogadva: március 22. Módosítva: január 22., hatályba lép: 2013. NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA A BELSŐ ELLENŐRZÉSI IRODA ÜGYRENDJE Elfogadva: 2011. március 22. Módosítva: 2013. január 22., hatályba lép: 2013. január 24-én A Belső Ellenőrzési Iroda ügyrendjét (a továbbiakban:

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem. Szervezeti és Működési Szabályzatának 42. számú melléklete. A szabálytalanságok kezelésének rendje a Pécsi Tudományegyetemen

A Pécsi Tudományegyetem. Szervezeti és Működési Szabályzatának 42. számú melléklete. A szabálytalanságok kezelésének rendje a Pécsi Tudományegyetemen A Pécsi Tudományegyetem Szervezeti és Működési Szabályzatának 42. számú melléklete A szabálytalanságok kezelésének rendje a Pécsi Tudományegyetemen Pécs 2012. A szabályzat célja Jelen szabályzat célja,

Részletesebben

Kérem a Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést vitassa meg, és a mellékelt határozati javaslatot hagyja jóvá. Balatonfüred, december 8. Dr

Kérem a Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést vitassa meg, és a mellékelt határozati javaslatot hagyja jóvá. Balatonfüred, december 8. Dr BALATO FÜRED VÁROS Ö KORMÁ YZATA P O L G Á R M E S T E R 8230 Balatonfüred, Szent István tér 1. Szám: 1100- /2011. Előkészítő: Pékné dr. Csefkó Judit E L Ő T E R J E SZ T É S A Képviselő-testület 2011.

Részletesebben

11/2015. (XII. 2.) OBH elnöki ajánlás a Kúriának, az ítélőtábláknak és a törvényszékeknek a szabálytalanságok kezelésére vonatkozó szabályzatról

11/2015. (XII. 2.) OBH elnöki ajánlás a Kúriának, az ítélőtábláknak és a törvényszékeknek a szabálytalanságok kezelésére vonatkozó szabályzatról 11/2015. (XII. 2.) OBH elnöki ajánlás a Kúriának, az ítélőtábláknak és a törvényszékeknek a szabálytalanságok kezelésére vonatkozó szabályzatról A bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló 2011. évi

Részletesebben

AZ ÓBUDAI EGYETEM SZABÁLYTALANSÁGOK, KÖZÉRDEKŰ BEJELENTÉSEK KEZELÉSÉNEK RENDJÉRŐL SZÓLÓ SZABÁLYZATA

AZ ÓBUDAI EGYETEM SZABÁLYTALANSÁGOK, KÖZÉRDEKŰ BEJELENTÉSEK KEZELÉSÉNEK RENDJÉRŐL SZÓLÓ SZABÁLYZATA AZ ÓBUDAI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATÁNAK 10. SZÁMÚ MELLÉKLETE AZ ÓBUDAI EGYETEM SZABÁLYTALANSÁGOK, KÖZÉRDEKŰ BEJELENTÉSEK KEZELÉSÉNEK RENDJÉRŐL SZÓLÓ SZABÁLYZATA BUDAPEST, 2015. (2015. november

Részletesebben

Szabálytalanságok kezelésének szabályzatáról

Szabálytalanságok kezelésének szabályzatáról Segesd, Ötvöskónyi és Beleg Községek Körjegyzősége 7562 Segesd, Szabadság tér 1. 7511 Ötvöskónyi, Fő u. 51., 7543 Beleg, Kossuth u.97. Telefon:82/733-402 Telefax:82/598-001 E-mail: segesd@latsat.hu 11/2012.

Részletesebben

Egészségügyi beszerzésekkel összefüggésben észlelt problémák az ÁSZ ellenőrzési tapasztalatai alapján november 22.

Egészségügyi beszerzésekkel összefüggésben észlelt problémák az ÁSZ ellenőrzési tapasztalatai alapján november 22. Egészségügyi beszerzésekkel összefüggésben észlelt problémák az ÁSZ ellenőrzési tapasztalatai alapján Előadó: dr. Gál Nóra, osztályvezető, Jogi támogató osztály Bevezető gondolatok 2 Magyarországon 21

Részletesebben

GAZDÁLKODÁSI SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK ELJÁRÁSRENDJE FEUVE-RENDSZER SZERINT, A PM-ÚTMUTATÓ ALAPJÁN

GAZDÁLKODÁSI SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK ELJÁRÁSRENDJE FEUVE-RENDSZER SZERINT, A PM-ÚTMUTATÓ ALAPJÁN GAZDÁLKODÁSI SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK ELJÁRÁSRENDJE FEUVE-RENDSZER SZERINT, A PM-ÚTMUTATÓ ALAPJÁN A szabályzat az intézmény mint költségvetési szerv folyamatba épített, előzetes és utólagos vezetői

Részletesebben

Javaslat a Heves Megyei Önkormányzat és intézményei 2016. évi Ellenőrzési Tervére

Javaslat a Heves Megyei Önkormányzat és intézményei 2016. évi Ellenőrzési Tervére Ikt.sz: 13-14/2015/221 Heves Megyei Közgyűlés Helyben Tisztelt Közgyűlés! Javaslat a Heves Megyei Önkormányzat és intézményei 2016. évi Ellenőrzési Tervére A Heves Megyei Közgyűlés 2015. évi munkatervének

Részletesebben

Szabálytalanságok kezelésének eljárásrendje

Szabálytalanságok kezelésének eljárásrendje Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés Hivatala A Bács-Kiskun megyei Közgyűlés Hivatala Szervezeti és Működési Szabályzatának 2. számú melléklete Szabálytalanságok kezelésének eljárásrendje Az államháztartás működési

Részletesebben

Rendkívüli és egyéb események jelentésének szabályai 2015.

Rendkívüli és egyéb események jelentésének szabályai 2015. Rendkívüli és egyéb események jelentésének szabályai 2015. Rendészeti Szabályzat 3. sz. melléklete Hatályba lépett: 2015. A szabályzat hatálya Kiterjed a Javítóintézet minden dolgozójára, és növendékére.

Részletesebben

Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei

Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei A szabálytalanságok kezelésének és a szabálytalanságokkal kapcsolatos jelentéstétel eljárásrendje Jóváhagyta: Pelle József igazgató Hatályos: az aláírás

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem. Szervezeti és Működési Szabályzatának 42. számú melléklete. A szabálytalanságok kezelésének rendje a Pécsi Tudományegyetemen

A Pécsi Tudományegyetem. Szervezeti és Működési Szabályzatának 42. számú melléklete. A szabálytalanságok kezelésének rendje a Pécsi Tudományegyetemen A Pécsi Tudományegyetem Szervezeti és Működési Szabályzatának 42. számú melléklete A szabálytalanságok kezelésének rendje a Pécsi Tudományegyetemen Pécs 2012. 2015. december 17. napjától hatályos változat

Részletesebben

A kockázatkezelés az államháztartási belső kontrollrendszer vonatkozásában

A kockázatkezelés az államháztartási belső kontrollrendszer vonatkozásában A kockázatkezelés az államháztartási belső kontrollrendszer vonatkozásában Előadó: Ivanyos János Trusted Business Partners Kft. ügyvezetője Magyar Közgazdasági Társaság Felelős Vállalatirányítás szakosztályának

Részletesebben

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola. A főiskola hallgatóinak fegyelmi és kártérítési felelősségéről szóló szabályzata

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola. A főiskola hallgatóinak fegyelmi és kártérítési felelősségéről szóló szabályzata Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola A főiskola hallgatóinak fegyelmi és kártérítési felelősségéről szóló szabályzata A Szervezeti és működési szabályzat melléklete 2012. szeptember T A R T A L O M J E G

Részletesebben

2015-2018. Község Önkormányzata

2015-2018. Község Önkormányzata Ikt.szám:../2015 BELSŐ ELLENŐRZÉSI STRATÉGIAI TERV 2015-2018. Község Önkormányzata A belső ellenőrzési feladat végrehajtására különböző szintű előírások vonatkoznak. Törvényi szinten az Államháztartási

Részletesebben

Csabdi Község Önkormányzat éves ellenőrzési jelentése. Vezetői összefoglaló

Csabdi Község Önkormányzat éves ellenőrzési jelentése. Vezetői összefoglaló Csabdi Község Önkormányzat 2015. éves ellenőrzési jelentése Vezetői összefoglaló Csabdi Község Önkormányzatnál az ellenőrzésre vonatkozó jogszabályi felhatalmazást Magyarország helyi önkormányzatairól

Részletesebben

A Hagyományok Háza tevékenysége során feltárt szabálytalanságok kezelésének eljárásrendje

A Hagyományok Háza tevékenysége során feltárt szabálytalanságok kezelésének eljárásrendje A Hagyományok Háza tevékenysége során feltárt szabálytalanságok kezelésének eljárásrendje 2010. április 1 Bevezetı Az államháztartás mőködési rendjérıl szóló 292/2009. (XII. 19.) kormányrendelet (továbbiakban:

Részletesebben

A Kar FEUVE rendszere

A Kar FEUVE rendszere 4. sz. melléklet a 6/2016. (I. 1) sz. Dékáni utasításhoz A Kar FEUVE rendszere Az Államháztartási törvény alapján az (átfogó) szervezeti egység vezetője felelős: a feladatai ellátásához az (átfogó) szervezeti

Részletesebben

A MISKOLCI EGYETEM BELSŐ KONTROLL RENDSZERE. Miskolc, 2017.

A MISKOLCI EGYETEM BELSŐ KONTROLL RENDSZERE. Miskolc, 2017. A MISKOLCI EGYETEM BELSŐ KONTROLL RENDSZERE Miskolc, 2017. 1.1.4. sz. Egyetemi Szabályzat A MISKOLCI EGYETEM BELSŐ KONTROLL RENDSZERE A./RÉSZ B./RÉSZ C./RÉSZ PREAMBULUM SZERVEZETI INTEGRITÁST SÉRTŐ ESEMÉNYEK

Részletesebben

Csabdi Község Önkormányzat 2014. éves ellenőrzési jelentése. Vezetői összefoglaló

Csabdi Község Önkormányzat 2014. éves ellenőrzési jelentése. Vezetői összefoglaló Csabdi Község Önkormányzat 2014. éves ellenőrzési jelentése Vezetői összefoglaló Csabdi Község Önkormányzatnál az ellenőrzésre vonatkozó jogszabályi felhatalmazást Magyarország helyi önkormányzatairól

Részletesebben

43/2016. (IV.28.) számú határozata. a Szabálytalanságok kezelésének eljárásrendjéről című szabályzat elfogadásáról

43/2016. (IV.28.) számú határozata. a Szabálytalanságok kezelésének eljárásrendjéről című szabályzat elfogadásáról A Semmelweis Egyetem Szenátusának 43/2016. (IV.28.) számú határozata a Szabálytalanságok kezelésének eljárásrendjéről című szabályzat elfogadásáról Az SZMSZ 21. (14) és 22. (3) bekezdésében kapott felhatalmazás

Részletesebben

Bodorkós Ferenc polgármester évi belső ellenőrzési terv

Bodorkós Ferenc polgármester évi belső ellenőrzési terv Gencsapáti Község Önkormányzata 2017. évi belső ellenőrzési terve Bodorkós Ferenc polgármester Kőszegfalviné Pajor Klára belső ellenőrzési vezető Dr. Görög István jegyző 2017. évi belső ellenőrzési terv

Részletesebben

HÉVÍZGYÖRK KÖZSÉG BELSŐ ELLENŐRI 2011. ÉVES ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS. I. A belső ellenőrzés által végzett tevékenység bemutatása önértékelés alapján

HÉVÍZGYÖRK KÖZSÉG BELSŐ ELLENŐRI 2011. ÉVES ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS. I. A belső ellenőrzés által végzett tevékenység bemutatása önértékelés alapján HÉVÍZGYÖRK KÖZSÉG BELSŐ ELLENŐRI 2011. ÉVES ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS I. A belső ellenőrzés által végzett tevékenység bemutatása önértékelés alapján 2011. évben az ellenőrzés a belső ellenőrzési tervben meghatározott

Részletesebben

B U D A P E S T I M Ű S Z A K I ÉS G A Z D A S Á G T U D O M Á N Y I E G Y E T E M

B U D A P E S T I M Ű S Z A K I ÉS G A Z D A S Á G T U D O M Á N Y I E G Y E T E M 1. sz. melléklet B U D A P E S T I M Ű S Z A K I ÉS G A Z D A S Á G T U D O M Á N Y I E G Y E T E M BELSŐ ELLENŐRZÉSI CSOPORT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Hatályba lép: 2013. július 1-jén Az államháztartásról

Részletesebben

A MISKOLCI EGYETEM BELSŐ KONTROLL RENDSZERE. Miskolc, 2014.

A MISKOLCI EGYETEM BELSŐ KONTROLL RENDSZERE. Miskolc, 2014. A MISKOLCI EGYETEM BELSŐ KONTROLL RENDSZERE Miskolc, 2014. PREAMBULUM Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (Áht.) 61-62. és 69. -a szabályozza az államháztartási kontrollok rendszerének,

Részletesebben

Kivonat a Bocskaikert Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. december 15-én megtartott ülésének jegyzőkönyvéből

Kivonat a Bocskaikert Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. december 15-én megtartott ülésének jegyzőkönyvéből Kivonat a Bocskaikert Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. december 15-én megtartott ülésének jegyzőkönyvéből Bocskaikert Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 131/2014. (XII.15.) KT.

Részletesebben

A költségvetési szervek belső ellenőrzési rendszere fejlesztési tapasztalatai

A költségvetési szervek belső ellenőrzési rendszere fejlesztési tapasztalatai A költségvetési szervek belső ellenőrzési rendszere fejlesztési tapasztalatai Belső Ellenőrök Társasága 2015. 09. 24 Dr. Csáki Ilona Nemzeti Közszolgálati Egyetem 1 Költségvetési gazdálkodás Államháztartás

Részletesebben

KÖLTSÉGVETÉSI SZERVEKET KISZOLGÁLÓ INTÉZMÉNY

KÖLTSÉGVETÉSI SZERVEKET KISZOLGÁLÓ INTÉZMÉNY BUDAPEST FŐVÁROS III. KER. ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZATA KÖLTSÉGVETÉSI SZERVEKET KISZOLGÁLÓ INTÉZMÉNY (a továbbiakban: KSZKI) Budapest, 1033 Folyamőr u. 22. A KONTROLLRENDSZER ÉS A FOLYAMATBA ÉPÍTETT,

Részletesebben

Balatonakarattya Község Önkormányzata éves ellenőrzési jelentése. Vezetői összefoglaló

Balatonakarattya Község Önkormányzata éves ellenőrzési jelentése. Vezetői összefoglaló Balatonakarattya Község Önkormányzata e Vezetői összefoglaló Balatonakarattya Község Önkormányzatánál az ellenőrzésre vonatkozó jogszabályi felhatalmazást Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.

Részletesebben

AZ ÓBUDAI EGYETEM SZERVEZETI INTEGRITÁSÁT SÉRTŐ ESEMÉNYEK KEZELÉSÉNEK RENDJÉRŐL SZÓLÓ SZABÁLYZATA

AZ ÓBUDAI EGYETEM SZERVEZETI INTEGRITÁSÁT SÉRTŐ ESEMÉNYEK KEZELÉSÉNEK RENDJÉRŐL SZÓLÓ SZABÁLYZATA AZ ÓBUDAI EGYETEM SZERVEZETI INTEGRITÁSÁT SÉRTŐ ESEMÉNYEK KEZELÉSÉNEK RENDJÉRŐL SZÓLÓ SZABÁLYZATA BUDAPEST, 2017. (2018. január 1. napjától hatályos 1. verziószámú változat) 1 TARTALOM PREAMBULUM... 3

Részletesebben

BELSŐ KONTROLLRENDSZER SZABÁLYZATA

BELSŐ KONTROLLRENDSZER SZABÁLYZATA Mezőberényi Kistérségi Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Kollégium és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat 5650 Mezőberény, Petőfi u.17-19. SZMSZ 3. sz. melléklet BELSŐ KONTROLLRENDSZER

Részletesebben

INTÉZKEDÉSI TERV. Az ellenőrzés intézkedést igénylő javaslatai a Várpalotai Közüzemi Kft. ügyvezetőjének:

INTÉZKEDÉSI TERV. Az ellenőrzés intézkedést igénylő javaslatai a Várpalotai Közüzemi Kft. ügyvezetőjének: 1. számú melléklet INTÉZKEDÉSI TERV Az Állami Számvevőszék által Várpalota Város Önkormányzata Az önkormányzatok többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságok közfeladat ellátását érintő gazdálkodási

Részletesebben

Előterjesztés. Zalakomár Község Önkormányzat Képviselő-testületének április -i ülésére

Előterjesztés. Zalakomár Község Önkormányzat Képviselő-testületének április -i ülésére sz. napirend Előterjesztés Zalakomár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2010. április -i ülésére Tárgy: Éves ellenőrzési jelentés a 2009. évi belső ellenőrzési tevékenységről Tisztelt Képviselő-testület!

Részletesebben

Magyar joganyagok - 50/2013. (II. 25.) Korm. rendelet - az államigazgatási szervek in 2. oldal (3) Az (1)-(2) bekezdés szerinti feladatok teljesítésén

Magyar joganyagok - 50/2013. (II. 25.) Korm. rendelet - az államigazgatási szervek in 2. oldal (3) Az (1)-(2) bekezdés szerinti feladatok teljesítésén Magyar joganyagok - 50/2013. (II. 25.) Korm. rendelet - az államigazgatási szervek in 1. oldal 50/2013. (II. 25.) Korm. rendelet az államigazgatási szervek integritásirányítási rendszeréről és az érdekérvényesítők

Részletesebben

SZENTENDRE VÁROS ÖNKORMÁNYZAT BELSŐ ELLENŐRZÉSI STRATÉGIAI TERVE A ÉVEKRE

SZENTENDRE VÁROS ÖNKORMÁNYZAT BELSŐ ELLENŐRZÉSI STRATÉGIAI TERVE A ÉVEKRE SZENTENDRE VÁROS ÖNKORMÁNYZAT BELSŐ ELLENŐRZÉSI STRATÉGIAI TERVE A 2016 2019. ÉVEKRE Szentendre Város Önkormányzat egyik alapvető célja, hogy biztosítsa a település működőképességét a kötelező és az önként

Részletesebben

ÓBUDAI EGYETEM. Rektor. OE-RH-375/2014 Budapest, 2014.április 1.

ÓBUDAI EGYETEM. Rektor. OE-RH-375/2014 Budapest, 2014.április 1. OE-RH-375/2014 Budapest, 2014.április 1. 2/2014. i Utasítás A vagyon elleni bűncselekmények/szabálysértések megelőzésével, valamint az ezen cselekmények elleni fellépéssel kapcsolatos eljárások rendjéről

Részletesebben

8/2011. sz. Szabályzat FOLYAMATBA ÉPÍTETT ELŐZETES ÉS UTÓLAGOS VEZETŐI ELLENŐRZÉS RENDSZERE

8/2011. sz. Szabályzat FOLYAMATBA ÉPÍTETT ELŐZETES ÉS UTÓLAGOS VEZETŐI ELLENŐRZÉS RENDSZERE 8/2011. sz. Szabályzat FOLYAMATBA ÉPÍTETT ELŐZETES ÉS UTÓLAGOS VEZETŐI ELLENŐRZÉS RENDSZERE A Csákvár Nagyközség Polgármesteri Hivatala Folyamatba épített, előzetes és utólagos vezetői ellenőrzés rendszerét

Részletesebben

Magyar Repülőszövetség Siklórepülő szakág ELJÁRÁSI UTASÍTÁS. Oldalszám: 3. Melléklet: - Változat : 2. ME-852 MEGELŐZŐ TEVÉKENYSÉG

Magyar Repülőszövetség Siklórepülő szakág ELJÁRÁSI UTASÍTÁS. Oldalszám: 3. Melléklet: - Változat : 2. ME-852 MEGELŐZŐ TEVÉKENYSÉG Magyar Repülőszövetség Siklórepülő szakág ELJÁRÁSI UTASÍTÁS Oldalszám: 3 Melléklet: - Változat : 2. ME-852 MEGELŐZŐ TEVÉKENYSÉG Hatálybalépés dátuma: 2003. november 1 Készítette: 1 / 6 Kerekes László minőségirányítási

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzata

Szervezeti és Működési Szabályzata Gomba Község Önkormányzata 2217 Gomba, Bajcsy-Zs. u. 2. Gomba Község Polgármesteri Hivatalának Szervezeti és Működési Szabályzata Jóváhagyva Gomba Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a 126/2007.

Részletesebben

Jászivány Község Önkormányzata évi belső ellenőrzési terve

Jászivány Község Önkormányzata évi belső ellenőrzési terve Jászivány Község Önkormányzata 2016. évi belső ellenőrzési terve Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 61. -a szerint az államháztartási kontrollok célja az államháztartás

Részletesebben

A MISKOLCI EGYETEM BELSŐ KONTROLL RENDSZERE. Miskolc, 2015.

A MISKOLCI EGYETEM BELSŐ KONTROLL RENDSZERE. Miskolc, 2015. A MISKOLCI EGYETEM BELSŐ KONTROLL RENDSZERE Miskolc, 2015. belső kontroll rendszere Oldalszám: PREAMBULUM Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (Áht.) 61-62. és 69. -a szabályozza az államháztartási

Részletesebben

4. SZ. MELLÉKLET FOLYAMATBA ÉPÍTETT ELŐZETES ÉS UTÓLAGOS VEZETŐI ELLENŐRZÉS A BONYHÁDI OKTATÁSI NEVELÉSI INTÉZMÉNYBEN

4. SZ. MELLÉKLET FOLYAMATBA ÉPÍTETT ELŐZETES ÉS UTÓLAGOS VEZETŐI ELLENŐRZÉS A BONYHÁDI OKTATÁSI NEVELÉSI INTÉZMÉNYBEN 4. SZ. MELLÉKLET FOLYAMATBA ÉPÍTETT ELŐZETES ÉS UTÓLAGOS VEZETŐI ELLENŐRZÉS A BONYHÁDI OKTATÁSI NEVELÉSI INTÉZMÉNYBEN TARTALOMJEGYZÉK 1. FŐBB FOGALMAK, DEFINÍCÓK 2. FOLYAMATBA ÉPÍTETT ELŐZETES ÉS UTÓLAGOS

Részletesebben

JÓZSEFVÁROSI SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ ÉS GYERMEKÓLÉTI KÖZPONT 1081 BUDAPEST NÉPSZÍNHÁZ UTCA 22.

JÓZSEFVÁROSI SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ ÉS GYERMEKÓLÉTI KÖZPONT 1081 BUDAPEST NÉPSZÍNHÁZ UTCA 22. 1.3. Ellenőrzési prioritások A 2019. évi belső ellenőrzési terv készítésénél, a konkrét ellenőrzési célok meghatározásánál a következő prioritások kerültek figyelembe vételre: > A JSZSZGYK számára műhelymunka

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM 2010. ÉVI BELSŐ ELLENŐRZÉSI TERVE

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM 2010. ÉVI BELSŐ ELLENŐRZÉSI TERVE KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM ÉVI BELSŐ ELLENŐRZÉSI TERVE A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium évi belső i terve a költségvetési szervek belső éről szóló 193/2003. (XI. 26.) Kormányrendelet

Részletesebben

RMC Medical Zrt. Panaszkezelési Szabályzat. Hatályos: június hónap 1 napjától

RMC Medical Zrt. Panaszkezelési Szabályzat. Hatályos: június hónap 1 napjától RMC Medical Zrt. Panaszkezelési Szabályzat Hatályos: 2016. június hónap 1 napjától A szabályozás célja: Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvényben foglaltak érvényre juttatása: a panasz kivizsgálásának

Részletesebben

Vezető tisztségviselő felelőssége. Csehi Zoltán

Vezető tisztségviselő felelőssége. Csehi Zoltán Vezető tisztségviselő felelőssége Csehi Zoltán 2014.5.13. 1 Vezető tisztségviselő felelőssége Nem csak társasági jogi kérdés! A kódex vonatkozó normáit együtt kell alkalmazni! Munkajogi szabályok! 2 2

Részletesebben

É V E S E L L E N Ő R Z É S I J E L E N T É S A HORT KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL BELSŐ ELLENŐRZÉSÉNEK 2009. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

É V E S E L L E N Ő R Z É S I J E L E N T É S A HORT KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL BELSŐ ELLENŐRZÉSÉNEK 2009. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL É V E S E L L E N Ő R Z É S I J E L E N T É S A HORT KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL BELSŐ ELLENŐRZÉSÉNEK 2009. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL A belső ellenőrzés által végzett tevékenység bemutatása 1.

Részletesebben

4. SZ. MELLÉKLET FOLYAMATBA ÉPÍTETT ELŐZETES ÉS UTÓLAGOS VEZETŐI ELLENŐRZÉS A BONYHÁDI OKTATÁSI NEVELÉSI INTÉZMÉNYBEN

4. SZ. MELLÉKLET FOLYAMATBA ÉPÍTETT ELŐZETES ÉS UTÓLAGOS VEZETŐI ELLENŐRZÉS A BONYHÁDI OKTATÁSI NEVELÉSI INTÉZMÉNYBEN 4. SZ. MELLÉKLET FOLYAMATBA ÉPÍTETT ELŐZETES ÉS UTÓLAGOS VEZETŐI ELLENŐRZÉS A BONYHÁDI OKTATÁSI NEVELÉSI INTÉZMÉNYBEN TARTALOMJEGYZÉK 1. FŐBB FOGALMAK, DEFINÍCÓK 2. FOLYAMATBA ÉPÍTETT ELŐZETES ÉS UTÓLAGOS

Részletesebben

Költségvetési szervek ellenőrzése. V. Előadás. A Nemzetgazdasági Minisztérium által kiadott, a belső ellenőrzésre vonatkozó útmutatók

Költségvetési szervek ellenőrzése. V. Előadás. A Nemzetgazdasági Minisztérium által kiadott, a belső ellenőrzésre vonatkozó útmutatók Költségvetési szervek ellenőrzése V. Előadás A Nemzetgazdasági Minisztérium által kiadott, a belső ellenőrzésre vonatkozó útmutatók A Nemzetgazdasági Minisztérium által kiadott, belső ellenőrzésre vonatkozó

Részletesebben

ÓBUDAI EGYETEM KOLLÉGIUM

ÓBUDAI EGYETEM KOLLÉGIUM 1. verzió ÓBUDAI EGYETEM KOLLÉGIUM FEGYELMI ÉS KÁRTÉRÍTÉSI ÜGYEK ELBÍRÁLÁSÁNAK RENDJE Budapest, 2009. december Az Óbudai Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzat 1. számú mellékletének, a Szervezeti és

Részletesebben

GAZDÁLKODÁSI SZABÁLYZAT

GAZDÁLKODÁSI SZABÁLYZAT NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM GAZDÁLKODÁSI SZABÁLYZAT FEUVE SZABÁLYZAT SOPRON 2013 TARTALOMJEGYZÉK I. Bevezetés... 3 II. Ellenőrzési nyomvonal... 3 III. A kockázatkezelés rendszerének kialakítása... 4 IV.

Részletesebben

HEVES MEGYEI ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL [g] 3300 Eger, Kossuth L. u. 9.

HEVES MEGYEI ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL [g] 3300 Eger, Kossuth L. u. 9. HEVES MEGYEI ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL [g] 3300 Eger, Kossuth L. u. 9. Ikt szám: 12-8/2016/23 1. Kivonat A Heves Megyei Közgyűlés 2016. december 6-i ülésénekjegyzőkön yvé ből 83/2016. (XII. 6.) közgyűlési

Részletesebben

Belső ellenőrzési szabályzat ( Kockázat kezelési Szabályzat, A szabálytalanságok kezelésének rendje) Folyamatleírás

Belső ellenőrzési szabályzat ( Kockázat kezelési Szabályzat, A szabálytalanságok kezelésének rendje) Folyamatleírás 4. számú melléklet MÓRA FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY Gyurkovics Balázsné 6041 Kerekegyháza Szent István tér 6. Tel/fax: 76/545-070 e-mail: mfai@netoldal.hu Belső ellenőrzési

Részletesebben

Éves összefoglaló ellenőrzési jelentés, Tiszalök Város Önkormányzatának évi belső ellenőrzési tevékenységéről

Éves összefoglaló ellenőrzési jelentés, Tiszalök Város Önkormányzatának évi belső ellenőrzési tevékenységéről Önkormányzatának Belső ellenőre 4465 Rakamaz, Kossuth út 68. Száma:../2014. Éves összefoglaló i jelentés, Önkormányzatának 2013. évi belső i tevékenységéről A jelentésben használt jogszabályi hivatkozások:

Részletesebben