Határtalanul pályázat

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Határtalanul pályázat"

Átírás

1 Határtalanul pályázat Előkészületek: Az első pillanattól kezdve, mikor megtudtuk, hogy lehetőséget kapunk erdélyi diáktársainkkal együtt egy kölcsönös osztálykirándulásra, nagy izgalomban voltunk. Az osztálytársaink közül sokan, köztük én is, még nem jártak Erdélyben. Bozó Zsuzsa tanárnő és Jenei József tanár úr segítőkészen és lelkesen tartották a rendhagyó irodalom, illetve történelemórákat. Bozó tanárnővel megnéztük nagy magyar költőink erdélyi vonatkozásait. Így szóba került többek közt Arany János, Ady Endre, vagy éppen Dzsida Jenő. Hála ennek a pályázatnak a szóban forgó költők szülőházaihoz, sírjaihoz, emlékhelyeihez is eljuthattunk. Jenei tanár úr érdekes, kifejezetten Erdély történelmét feldolgozó órán vehettünk részt. Ezek után egy, már meleg tavaszi napon elmentünk a bonyhádi Székely Házba ahol a bukovinai székelyek történetét bemutató kiállítást tekintettük meg. Egy ideiglenes fotókiállítást a csíksomlyói passióról és a környékről összegyűjtött szövőszékeket kiállító temet is megnéztünk.

2 Erdélyi osztálykirándulás 1. nap (szerda): A reggeli levegő kissé csípős volt azon a szerda reggelen. Az egész osztály 6:30-ra a gimnázium elé lett rendelve. Az izgalom és a kíváncsiság elegye kavargott a levegőben. A nagy összecsomagolt bőröndök és utazótáskák, hátizsákok és kézitáskák úgy sorakoztak egymás mellett mintha csak egy táskásbolt portékái lennének. Aztán megérkezett a busz. Mindenki bepakolt és elfoglalta a helyét. A járműt megtöltötte az osztályunk, valamint a kísérő tanárok. A tervezett időben hétkor el tudtunk indulni. Az első megállóig nem kellet sokat várni, hisz Bonyhád közelében Bonyhád-Börzsönyben volt az első megállónk ahol Hanna és Tibi segítségével a szalagozást követően megemlékeztünk Vörösmarty Mihályról és Perczel Mórról. 1.ábra: Előadás Vörösmartyról Börzsönyben Ezután természetesen egy jóval hosszabb út következett melyet apró megállókkal tarkítottunk. Az út a határig hosszú volt, de a reggeli indulásnak köszönhetően lelkesen és gyorsan eltelt. Az átkelés a határon mondhatni zökkenőmentes volt. Legközelebb már az Erdélyben található Királyhágóban álltunk meg, ahol lélegzetelállító látvány fogadott minket. Itt Tibor előadását hallgattuk meg erről a csodás természeti képződményről. Aztán a következő megálló Bánffyhunyad volt ahol Zsófi mondta el a lényeges tudnivalókat.

3 Ezután már fárasztónak tűnt a buszút, így hát úgy döntöttünk, hogy megálltunk Körösfőn is. Ahol megnéztük a népdalból is ismert körösfői templomot. Bár a háromágú diófát nem találtuk meg, a hely mégis kellemes megállónak bizonyult. Innen az utunk Kolozsvárra vezetett. A buszon Marci elmondott mindent, amit csak tudnunk kell erről a hangulatos városról. 3. ábra: Körösfői templom előtt Első este a Kolozsvár szélén álló Szent Kamill Otthonban szálltunk meg. A fehérre meszelt falakat ebben az épületben vallási képek és keresztek tarkították. A mi osztályunk a negyedik illetve az ötödik emeleten foglalt szállást. Este hat körül érkeztünk oda. Egyből kipakoltunk, majd a legfelső emeleten elfogyasztottuk a vacsorát. Ezután Géza bácsi, az osztályfőnökünk elmondta a másnapi útitervet. A vacsora után elmentünk a János Zsigmond Kollégiumba, ahol találkoztunk a kolozsvári diákokkal. Nagyon kedves fogadtatásban részesültünk. Velük is egyeztettük a másnapi programokat, majd meghallgattunk egy kis történeti visszatekintést a kollégiumról és János Zsigmondról. Egy kicsit még beszélgettünk, ismerkedtünk a diákokkal, majd visszamentünk a szállásunkra, és eltettük magunkat másnapra. Az éjszaka nagy égszakadás, földindulás volt. Az érkezésünkkor még tiszta eget esőfellegek és óriási fénylő villámok tarkították, így másnapra habár az esőzés elállt hidegebb reggelre ébredtünk.

4 2. nap (csütörtök): Másnap hűvös időre ébredtünk. A csapat reggel 8-ra lett összehívva, amikor elfogyasztottuk a reggelinket. Reggeli után a szállás mellett található Petőfi mellszobrot szalagoztuk meg. Mivel az ő nevét viseli az iskolánk, és az ország egyik legnevesebb költőjéről volt szó, így nyilvánvaló volt, hogy mindenki kellően felkészült az ő életéből és munkásságából. Ezután bepakoltunk a buszba, majd a János Zsigmond Kollégiumnál találkoztunk a kolozsvári diákokkal, és mindannyian Marosvásárhely felé vettük az utunkat. Ott megtekintettük a Teleki Téka Könyvtárat és a város e részén körülnéztünk, kicsit belekóstolva a város hangulatába. Majd ezután Farkaslaka felé vezetett utunk, ám előtte Korondot is útba ejtettük, ahol kaptunk egy kis szabadidőt. A szuveníres bodegák és a magyar mintás tárgyakat áruló bazárok színes forgatagában minden megtalálható volt. A kürtőskalács és lángos illatával megtelt levegő végigáramlott a faházak között igazi nyári hangulatot varázsolt a szürke égbolt alá. A kitérő után hamar Farkaslakára érkezünk. Ott gyönyörű, fából faragott emlékmű áll Tamási Áron tiszteletére, akinek szülőházába is beléphettünk ahol Zsófi mondta el előadását, majd megszalagoztuk az emlékművet. Nem messze tőle egy Trianonnak emléket állító szobrot is megnéztünk. Ezután egy hosszabb út következett Borszékig. Ez a buszozás már nem röppent el olyan rövid idő alatt min a z előző napi, de jó hangulatban jobban telik az idő. Az ablakon kibámulva megcsodálhattuk Erdély gyönyörű tájait és a kisebb favak mindennapi életbe is betekintést nyerhettünk azalatt a csöppnyi idő alatt míg ezeken a településeken áthaladtunk. Sok mindenkiből meglepődést váltott ki az Európai Uniós, illetve a Román zászlók gyakorisága. 5. ábra: Tamási Áron sírjánál A buszon Dani elmondta nekünk Borszék történetét, ami különösen fontos számunkra hisz Bonyhád testvérvárosa. Már sötétedett mikor Borszékre érkeztünk, és ott megettük a vacsorát. Egy hangulatos régi építésű, ám belülről rendkívül korszerűen felújított épületben volt a második szállásunk. A háromágyas szobákban mindenki kellemesen elfért, és jó hangulatban tölthette az estét, ami egy kis éjszakai túrával kezdődött. A túra ideje alatt megnéztünk három forrást és a másnap részletesebbel is meglátogatott Tündérkert kapujához is elsétáltunk.

5 3. nap (péntek): A harmadik nap reggelén kellemes tavaszi időre ébredtünk. A reggeli után elindultunk ki a természetbe. Útközben nagyon nagy beszélgetéseket folytattunk a velünk lévő kolozsvári diákokkal. A város reggel még hangulatosabbnak bizonyult. Az óriásira nőtt fák között elhelyezkedő város szélén volt a szállassunk mellett még több tucat lelakott és felújított villa és családi apartman. A borszéki túrát egy helyi tanár segítségével tettük meg. Először az iható vizű forrásokat látogattuk meg. Aztán elmentünk a már említett Tündérkertbe, amelyről legenda is szól. A kellemes időben megtett túra elején megnéztük az erdő természeti szépségeit, majd a jótékony hatású kinti, forrásokból táplálkozó, jótékony hatású fürdőket és lábáztatókat. Ezután egy mofetát mutatott az idegenvezető tanár úr. Természetesen felhívták a figyelmet rá hogy az erdőben medve él, de a nyugalom megőrzése érdekében azt is le kellett szögezni hogy annak az esélye hogy találkozunk is egy el igen csekély. Ennek ellenére az utunk következő pontja a Medvebarlang névre hallgatott, ami már egy ideje lakatlan. A sötét barlangba tízesével bemászhattunk.ezután a borszéki híres kőfejtőt nézhettük meg amelynek szintezettsége olyan volt akár egy orchestráé. Majd még barangoltunk egy kicsit az erdőben, ámuldoztunk a tájon, és bámultuk a természeti szépségeket. A Tündérkertből kiérve Borszék városának belseje felé vettük az irányt, ahol a polgármester köszöntött minket és elvitt az épülőben levő termálfürdő építkezésére. A fürdő a tervezet szerint négy év múlva kész lesz. Itt Bencének beleállt egy szög a lábába, de kezelésbe lett véve, így hiánytalanul folytathattuk az utunkat a Békás-szoros felé. Mikor odaértünk a bámulatos eget érintő hegyek közé az osztály nagy részének a szava is elállt (ami nagy szó). Itt a folyó mentén végigjártuk a szorost. Mindenki számára felejthetetlen élmény volt. Aztán elmentünk a Gyilkos-tóhoz, melynek szintén híres legendája van, hisz ha valaki belenéz sejtelmes vizébe, monumentális fák tetejét fogja látni. Itt hoszszabb szabadidőt kaptunk, ami szükséges is volt, hisz nem tudtunk betelni a hellyel. Ám folytatnunk kellet utunkat. A cél már Kolozsvár volt. Habár a tervezett visszaérési idő hét óra volt mi 8. ábra: A Békás-szoros

6 mégis csak fél tizenegy körül érkeztünk meg a János Zsigmond Líceumba. Itt kacskaringós lépcsősorokon tekergős út vezetett a tetőtérbe, ahol már vártak minket. Előre beosztott kollégiumi szobákban kaptunk szállást. Miután elfoglaltuk helyünket mindenki fáradtan társalgott, majd hajtotta álomra a fejét a tartalmas nap után.

7 4. nap (szombat): A reggeli nap sugarai korán ébresztettek minket. A napot a kolozsvári diákokkal a Líceumban elfogyasztott reggelivel kezdtük. Majd az ebédlőben meghallgattuk Péter előadását János Zsigmondról, és Lucáét a kollégium történetéről. Pontosan kilenc órára érkezett dr. Benő Attila, aki a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem tanszékvezető docense. Ő volt az idegenvezetőnk a délelőtti városnézésen. A város rengeteg érdekessége közül sokat megtekintettünk. Először Mátyás király szülőházához mentünk ahol Adri tartott előadást, és az ott található emléktáblára szalagot kötöttünk. Egyébként Mátyás király szülőháza jelenleg a Ioan Andreescu nevét viselő Képzőművészeti Főiskolának ad otthont. Ezután a Kolozsvár főterén álló Szent Mihály-templomot látogattuk, meg amely egy monumentális 14. századi gótikus templom, amit nemcsak az üvegablakokon átáradó ezernyi színben pompázó napsugarak varázsoltak misztikussá, hanem az akkor épp felcsendülő orgonajáték is. A templom előtt álló Mátyás szobrot néztük meg eztán. A hatalmas, tekintélyt parancsoló lovas szobor méltó emléket állít az egykori uralkodónak.

8 Majd a Babes-Bólyai Tudományegyetem lett a következő úti cél. Itt a tanár úr elmondott minden fontos tudnivalót az egyetem történelmi múltjáról és jelenéről. Majd megmutatta az egyetemet belülről, és kívülről is. Ezután a Farkas utcai református templomot tekintettük meg ahol láttuk Bethlen Kata sírját,itt Csenge tartott előadást., majd Dani I. Apafi Mihály sírjánál. A templom előtt álló Szent György lovas szobrát is megnéztük, amiről Barnabás tartott izgalmas beszámolót. 13. ábra: A Házsongárdi temetőben Az osztály délig szabad időt kapott, akkor visszamentünk a Líceumba ebédelni. Ebéd után a kolozsvári diákokkal együtt a Házsongárdi temetőben tettünk látogatást. Itt a kísérőn Alpár tanár úr volt. Négy sírt néztünk itt meg ahol előadásokat is hallgattunk, valamint meg is szalagoztuk a sírhelyeket. Az előadásokat Ármin, Bence, Kitti és Zsombor adta elő. A sírokon pedig Dzsida Jenő, Brassai Sámuel, Reményik Sándor és Apáczai Csere János neve szerepelt. A temetőlátgatás után találkoztunk újabb kolozsvári diákokkal, akik csatlakoztak hozzánk a közelben lévő Tordai-hasadék meglátogatásához. Itt megtettünk egy túrát fel a hasadékba. A látvány és a környezet bámulatos volt. A jó időnek hála könnyedén mászhattunk a száraz köveken a sziklák mellett, úgy hogy közben mellettünk 5-6 méterrel lejjebb a folyó csordogált békésen. A több órás túra megérte, hisz a látvány feledhetetlen volt. A Tordai hasadékban tett kirándulás megtette a hatását, hisz Kolozsvárra visszavezető úton néma csend volt. Amikor visszaértünk elmentünk a fellegvárba ahol Bianka tartott előadást. Majd visszamentünk a szállásra ahol megvacsoráztunk, majd szabadidőt kaptunk, hogy felfedezzük a várost. Ebben segítségünkre voltak a kolozsvári diákok. Este az aznap szerzett élmények kavarogtak az agyunkban, így sajnáltuk, hogy ez az utolsó nap, és egyáltalán nem vártuk a másnapi hazautazást.

9 5. nap (vasárnap): Kirándulásunk utolsó napjára ébredtünk. Megreggeliztünk a szálláson, búcsút vettünk a kedves kolozsvári diákoktól, és már indultunk is, hisz a hazafelé vezető úton is voltak még programok. Először a Kakasos templom volt a cél, ahol Koós Károly életéről és munkásságáról tartott előadást Enikő. Csucsán is megálltunk ahol Ady Endréről emlékeztünk meg, valamint az ő feleségéről Boncza Bertáról. Teó és Roxi tartott róluk érdekes előadásokat. 15. ábra: Arany János sírjánál Nagyszalontán Tanulmányi kirándulásunk utolsó tanulmányi célból tartott megállója Nagyszalonta volt ahol megnéztük Arany János szobrát és szülőházát. Végül hosszú és fárasztó busz utunk végén megérkeztünk Bonyhádra. Alig várjuk, hogy a kedves kolozsvári diákokkal újra találkozzunk Bonyhádon. Nagyon sok barátság köttetett köztünk!

Útinapló. Készült a Rumi Rajki István ÁMK Általános Iskolája. 7. osztálya osztálykirándulása alkalmából. Úti cél: Erdély

Útinapló. Készült a Rumi Rajki István ÁMK Általános Iskolája. 7. osztálya osztálykirándulása alkalmából. Úti cél: Erdély 1 Útinapló Készült a Rumi Rajki István ÁMK Általános Iskolája 7. osztálya osztálykirándulása alkalmából Úti cél: Erdély A kirándulás időpontja: 2012.05.25.- 05.30. 1. nap 2012.05.24.-25. Csütörtök éjfélkor

Részletesebben

RÁKÓCZI SZÖVETSÉG. MÁRCIUS 15-i DIÁKUTAZTATÁSI PROGRAM

RÁKÓCZI SZÖVETSÉG. MÁRCIUS 15-i DIÁKUTAZTATÁSI PROGRAM RÁKÓCZI SZÖVETSÉG MÁRCIUS 15-i DIÁKUTAZTATÁSI PROGRAM 2012 0 Tartalomjegyzék Vajda Péter Intézmény Gimnáziuma, Szarvas... 3 Deák Ferenc és Széchenyi István Szakközép és Szakiskola, Zalaegerszeg... 4 Nagykanizsai

Részletesebben

PROJEKTNAPLÓ. ,,Velencei-tótól a Gyilkos-tóig, turisztikai kalandozás Erdélyben

PROJEKTNAPLÓ. ,,Velencei-tótól a Gyilkos-tóig, turisztikai kalandozás Erdélyben PROJEKTNAPLÓ,,Velencei-tótól a Gyilkos-tóig, turisztikai kalandozás Erdélyben Székesfehérvári Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola / 2014. / Kedves Napló! 2013 tavaszán izgalommal

Részletesebben

Erdélyi kirándulás 2015

Erdélyi kirándulás 2015 Erdélyi kirándulás 2015 Mindkét osztály nagyon várta 2015. május 13-át. Ezen a napon a koránkelés sem okozott gondot senkinek, pedig fél ötkor már az iskola előtt gyülekeztünk. Rövid létszám ellenőrzés

Részletesebben

Barangolás Erdélyország kulturális és természeti kincsei között

Barangolás Erdélyország kulturális és természeti kincsei között HATÁRTALANUL! Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek Barangolás Erdélyország kulturális és természeti kincsei között Vörösmarty Mihály Általános Iskola, Gimnázium és AMI, Kápolnásnyék 2013. 04. 10-14. Első

Részletesebben

2014. október 21. kedd

2014. október 21. kedd 2014. október 21. kedd Hajnali 5 órakor találkoztunk az iskolánk előtt. Senki nem volt nyűgös. Villám tempóban pakoltuk be a holminkat és a vendéglátóinknak szánt ajándékokat, s vágtunk neki az útnak.

Részletesebben

RÁKÓCZI SZÖVETSÉG OKTÓBER 23-I DIÁKUTAZTATÁSI PROGRAM

RÁKÓCZI SZÖVETSÉG OKTÓBER 23-I DIÁKUTAZTATÁSI PROGRAM RÁKÓCZI SZÖVETSÉG OKTÓBER 23-I DIÁKUTAZTATÁSI PROGRAM 2012 0 Tartalomjegyzék PETŐFI SÁNDOR ELMÉLETI LÍCEUM, SZÉKELYHÍD... 2 BÁNYAI JÁNOS MŰSZAKI SZAKKÖZÉPISKOLA, SZÉKELYUDVARHELY... 3 ADY ENDRE ELMÉLETI

Részletesebben

OKTÓBER 23-I DIÁKUTAZTATÁSI PROGRAM

OKTÓBER 23-I DIÁKUTAZTATÁSI PROGRAM OKTÓBER 23-I DIÁKUTAZTATÁSI PROGRAM 2013 TARTALOM Építészeti Szakközépiskola - Dunaszerdahely... 1 Alsóbodoki Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola Alsóbodok... 2 Radnóti Miklós Általános Iskola Balatonfüred...

Részletesebben

Vendégként érkezni, barátként távozni

Vendégként érkezni, barátként távozni PROJEKTNAPLÓ Határtalanul kirándulás hetedikeseknek Vendégként érkezni, barátként távozni Karcagi Nagykun Református Általános Iskola 2014 tavaszán osztályfőnökünk, Éva néni arról tájékoztatott bennünket,

Részletesebben

Táborok, csereutak, honismereti kirándulások

Táborok, csereutak, honismereti kirándulások Táborok, csereutak, honismereti kirándulások 91 IRODALOMTÁBOR Buszpályaudvar. ismeretlen. vegyes érzelmek. várok. senki. új. út. egyedül. zene. táj. félek. ismeretlen. messze. kihalt. megérkezés. a ház.

Részletesebben

Benei Hírmondó XII. évfolyam IV. szám 2014. május-június Ladánybene Polgármesteri Hivatalának Információs Kiadványa

Benei Hírmondó XII. évfolyam IV. szám 2014. május-június Ladánybene Polgármesteri Hivatalának Információs Kiadványa Benei Hírmondó XII. évfolyam IV. szám 2014. május-június Ladánybene Polgármesteri Hivatalának Információs Kiadványa Önkormányzati hírek Ladánybene Község Önkormányzat Képviselő-testülete 2014. május 27-én

Részletesebben

HATÁRTANUL! Program beszámoló. (Csíkszereda- Seregélyes)

HATÁRTANUL! Program beszámoló. (Csíkszereda- Seregélyes) HATÁRTANUL! Program beszámoló. (Csíkszereda- Seregélyes) Iskolánk sikeresen pályázott a Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt. HATÁRTANUL! Programjára. A benyújtott két pályázat mindegyike nyert, ennek

Részletesebben

I. AMIKOR KÉSZÜLTÜNK AZ UTAZÁSRA

I. AMIKOR KÉSZÜLTÜNK AZ UTAZÁSRA 1 I. AMIKOR KÉSZÜLTÜNK AZ UTAZÁSRA 2015. május 12-e és 15-e között tanulmányi kiránduláson vettünk részt, a mondák, legendák, tündérmesék földjén, Erdélyben. A kiránduláshoz kapcsolódó első feladatunkról

Részletesebben

Irodalmi barangoláson vettünk rész Erdélyben! (Élménybeszámoló a főszervező szemével)

Irodalmi barangoláson vettünk rész Erdélyben! (Élménybeszámoló a főszervező szemével) Irodalmi barangoláson vettünk rész Erdélyben! (Élménybeszámoló a főszervező szemével) 1. nap: Nagyvárad-Királyhágó-Csucsa-Szamosújvár Kicsit nehézkesen sikerült elindulnunk, mivel az első időpontban (március

Részletesebben

Helyükre kerülnek a kövek! Gondnoki beszámoló PÜNKÖSDI ÜZENET. 2007. pünkösd

Helyükre kerülnek a kövek! Gondnoki beszámoló PÜNKÖSDI ÜZENET. 2007. pünkösd Helyükre kerülnek a kövek! Gondnoki beszámoló 1Pt 2,5 Ti magatok is mint élő kövek épüljetek fel lelki házzá, szent papsággá, hogy lelki áldozatokkal áldozzatok, a melyek kedvesek Istennek a Jézus Krisztus

Részletesebben

PROJEKTNAPLÓ. Édes hazám Magyarország, édes Erdélyország barangolás a végeken

PROJEKTNAPLÓ. Édes hazám Magyarország, édes Erdélyország barangolás a végeken Édes hazám Magyarország, édes Erdélyország barangolás a végeken HA-13-01-27 pályázat Irodalmi, történelmi, honismereti, földrajzi barangolás a végeken, Erdély gyönyörű tájain PROJEKTNAPLÓ Készítette: Hódmezővásárhely

Részletesebben

Projektnapló. a Határtalanul programban való részvételről

Projektnapló. a Határtalanul programban való részvételről Projektnapló a Határtalanul programban való részvételről Iskolánk, a Széchenyi István Szakképző Iskola sikeresen pályázott egy felvidéki iskolával, a gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskolával közös

Részletesebben

Képes élménybeszámoló a kalotaszentkirályi kirándulásról 2015. április 23 26.

Képes élménybeszámoló a kalotaszentkirályi kirándulásról 2015. április 23 26. Képes élménybeszámoló a kalotaszentkirályi kirándulásról 2015. április 23 26. Ebben a tanévben iskolánk 7. osztálya rendhagyó osztálykiránduláson vehetett részt. Amint arról már korábban beszámoltunk,

Részletesebben

Barangolások a természetben és a történelemben. Erdélyi túra 2007. augusztus 11-17. Túravezető: Bikfalvi Tünde. Írta: Kesik László

Barangolások a természetben és a történelemben. Erdélyi túra 2007. augusztus 11-17. Túravezető: Bikfalvi Tünde. Írta: Kesik László -- Barangolások a természetben és a történelemben Erdélyi túra 2007. augusztus 11-17. Túravezető: Bikfalvi Tünde Írta: Kesik László Tartalomjegyzék Oldalszám Képek száma Címoldal 1 1 Tartalom jegyzék 2

Részletesebben

HATÁRTALANUL! 2012. március 12. első nap, hétfő

HATÁRTALANUL! 2012. március 12. első nap, hétfő HATÁRTALANUL! UTINAPLÓ FODRÁSZ SZAKMACSOPORT 2012. március 12. első nap, hétfő Hétfőn korán reggel a kiscsapat elindult Erdély felé. Hosszú út után az első megállónk Kolozsvár volt. Mátyás téren kezdtük

Részletesebben

XXV. évfolyam 2. szám 2009. december katalóniai különszám A Táncsics Mihály Kollégium lapja. A nagy utazás. Élménybeszámolók. Viva Catalunya!

XXV. évfolyam 2. szám 2009. december katalóniai különszám A Táncsics Mihály Kollégium lapja. A nagy utazás. Élménybeszámolók. Viva Catalunya! XXV. évfolyam 2. szám 2009. december katalóniai különszám A Táncsics Mihály Kollégium lapja A nagy utazás Élménybeszámolók Viva Catalunya! Demjén József: Lectori salutem! Különleges lapszámot tart a kezében

Részletesebben

PROJEKTNAPLÓ. Orczys kalandozások. Kelet-Felvidéken. Orczy Anna Általános Iskola, Szakiskola Fegyvernek

PROJEKTNAPLÓ. Orczys kalandozások. Kelet-Felvidéken. Orczy Anna Általános Iskola, Szakiskola Fegyvernek PROJEKTNAPLÓ Orczys kalandozások Kelet-Felvidéken Orczy Anna Általános Iskola, Szakiskola Fegyvernek Az élet nem az, amit az ember átélt, hanem az, amire visszaemlékszik, és ahogy visszaemlékszik rá, amikor

Részletesebben

különszám 1 2012. 11. 20.

különszám 1 2012. 11. 20. különszám 1 2012. 11. 20. 2 2012. október 22. Az első nap A Határtalanul! pályázat keretében erdélyi kirándulásra induló csapatnak 4 óra harminckor kellett gyülekeznie az iskolánknál. Amikor bepakoltunk

Részletesebben

Útinapló a kaposvári Építőipari, Faipari Szakképző Iskola és Kollégium diákjainak kárpátaljai látogatásáról

Útinapló a kaposvári Építőipari, Faipari Szakképző Iskola és Kollégium diákjainak kárpátaljai látogatásáról Útinapló a kaposvári Építőipari, Faipari Szakképző Iskola és Kollégium diákjainak kárpátaljai látogatásáról 2012. április 10 az első nap (Kaposvár, Técső) (írta: Tompos Adrián) Hét órakor indultunk a nagy

Részletesebben

AJKP ÚJSÁG - Vásárhelyi Cseresnyés Kollégium EGYENLŐ SÉG. Hagyaték az Osztálytól.az újaknak.

AJKP ÚJSÁG - Vásárhelyi Cseresnyés Kollégium EGYENLŐ SÉG. Hagyaték az Osztálytól.az újaknak. AJKP ÚJSÁG - Vásárhelyi Cseresnyés Kollégium www.cseresnyes.hu EGYENLŐ SÉG Hagyaték az Osztálytól.az újaknak. Balról jobbra, felső sor: Balázs, Gyuri, Norbi, Imi, Tamás, Szandi, Kati, Lídia alsó sor: Szabolcs,

Részletesebben

Tündérkertben jártunk...

Tündérkertben jártunk... 1 Tündérkertben jártunk... A zalaegerszegi Városi Vegyeskar idén ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját. Karvezetőnk, Kovács Kata ötlete volt, hogy e szép kerek számú jubileumot ne csak egy koncerttel,

Részletesebben

MÁRCIUS 15-I DIÁKUTAZTATÁSI PROGRAM

MÁRCIUS 15-I DIÁKUTAZTATÁSI PROGRAM RÁKÓCZI SZÖVETSÉG MÁRCIUS 15-I DIÁKUTAZTATÁSI PROGRAM RÁKÓCZI SZÖVETSÉG H 1027, Szász Károly utca 1. IV/1. Levélcím: H 1255, Pf. 23. Telefon: (+36 1) 201 3067, (+36 1) 212 3854 Fax: (+36 1) 212 8891 www.rakocziszovetseg.org

Részletesebben

VOLUNTAS. 10 perc. az öltözőben 20. oldal. exkluzív. parlamenti ifjúsági nap 2. oldal. a szerencsés 13 3. oldal

VOLUNTAS. 10 perc. az öltözőben 20. oldal. exkluzív. parlamenti ifjúsági nap 2. oldal. a szerencsés 13 3. oldal exkluzív VOLUNTAS A KAPOsváRI TánCsICs mihály gimnázium lapja 7 Xl. ÉvfOlyAm, 2. szám 7 2009. november parlamenti ifjúsági nap 2. oldal a szerencsés 13 3. oldal 10 perc Kitüntették Dr. Miklós Endréné tanárnőt

Részletesebben

P 2. évfolyam 4. szám 2010. április

P 2. évfolyam 4. szám 2010. április P 2. évfolyam 4. szám 2010. április PETRIKERESZTÚR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK FOLYÓÍRATA MEGJELENIK HAVONTA Ez történt áprilisban: Április 23-án került sor a filmklub rendezvényére. Április 19-24 között Székelykeresztúron

Részletesebben

2.fekete. (feketemadonna)

2.fekete. (feketemadonna) 1.nap: Nagykároly: 1. Aranyszarvas fogadó: Károlyi György építette feleségének, Zichy Karolinának, akit Pestről hozott, Nagykárolyba. Mivel felesége a városi élethez szokott, a fogadóban nagyon sok bált,

Részletesebben