SZERETETTEL KÖSZÖNTENEK EGER VÉDŐI

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SZERETETTEL KÖSZÖNTENEK EGER VÉDŐI"

Átírás

1 SZERETETTEL KÖSZÖNTENEK EGER VÉDŐI - KATTINTÁSSAL HALADJ TOVÁBB! Csapatunk tagjai: 6. a osztály Ildikó Csonki Lili Garai Dóra Havassy Franciska Dóri Dani Maszárovics Dániel Lili Zagyi Ildikó Dóra Balassi Bálint Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola Tinódi Sebestyén Tagiskola, Eger Frani

2 RÓLUNK - GÁRDONYIVAL, A VELÜNK ÉLŐ GÁRDONYIRÓL

3 ÍGY KEZDŐDÖTT Egy egri diák első, igazi találkozását városunk írójával, az októberi Várjátékok adják. Idén sem volt ez másként Hangoskönyvvel gyorsabb! Vagy pihentetőbb? Mindenkinek volt feladata Néha jól jön egy kis tanári segítség! Az egri Vár jellemzői; az Egri csillagok eseményei, hősei; az egri Remete életének történései mind - mind ránk vártak

4 FELDERÍTŐ ÚTON Lili megtudta az íróról, hogy: - számtalan művet írt, legnagyobb sikereit a történelmi regényeivel aratta; Budán kezdte meg elemi iskolai tanulmányait, majd között a sárospataki református kollégiumba járt ban Gárdonyi Géza leérettségizett, majd az Egri Érseki Katolikus Tanítóképző Intézet növendéke lett ben szerezte meg népiskolai tanítói oklevelét októberében lemondott kántortanítói állásáról, majd házasságot kötött Csányi Máriával. Rövid életű házasságukból négy gyermek született, majd 1892-ben különváltak októberében Egerbe is ellátogatott. A nagyváros zajából elkívánkozó író rácsodálkozott Eger szépségeire és nyugalmára. Bródy Sándor is bátorította az Egerbe költözésre, így hát nem tétovázott sokáig: úgy érezte, Egerben megtalálta végre a helyét.

5 A GÁRDONYI HÁZBAN IS JÁRTUNK Dani az egri eseményeknek nézett utána: Az egri várra néző sánc-negyedi Hóhérdombon az író megvásárolt egy tornácos parasztházat, s még ugyanazon év június 22-én idős édesanyjával és maga mellé vett két idősebb fiával Egerbe költözött. Hamarosan megvásárolták a szomszédos szőlőterületet, s az új házban alakították ki a konyhát, ebédlőt, ide költözött be a család többi tagja, míg ő maga a szintén átalakított, megnagyobbított régi épületbe fészkelte be magát. Könyvekkel, rövid szárú csibukokkal és hosszú szárú tajtékpipákkal zsúfolt, ablaktáblás és bőrrel párnázott ajtajú, teremnyi nagyságú dolgozószobájába nem szűrődött be a külvilág látványa és zaja, a napfény csak a tetőbe vágott ablakokon keresztül talált utat a remetelakba.

6 AZ EGRI VÁRRÓL SEM FELEDKEZTÜNK MEG Ildikó az Egri csillagok helyszínének, azaz a Vár építése történetének olvasott utána: Az egri Várhegyen a 13. században csak egy kisebb erősség volt, a magas kőfalakat az országos újjáépítés részeként, az egri püspök parancsára emelték. A várat a 16. század első felében külső és belső részre osztották, a védműveket Alessandro Vedani tervei alapján korszerűsítették. Eger élére1548-ban nevezték ki Dobó Istvánt várkapitánynak. A hódoltság 91 esztendeje alatt a törökök nemcsak fenntartották, de bővítették is az erődrendszert. A várat a Habsburgok vették vissza, miután kiéheztették a védőket. A régészeti kutatómunka és helyreállítás csak 1862-ben kezdődött el.

7 ÉS KÖZBEN? OLVASTUK A REGÉNYT TOVÁBB, DE! Franciska illusztrációt készített az "ügyes kezűekkel" a regényhez; illetve a vár napjainkban látható kiállításainak járt utána: Az egyik földszinti teremben állították ki Dobó István vörösmárvány sírkövét, amit egri hősök szimbolikus szobrai vesznek körül. Egy falitáblán a név szerint ismert 1552-es várvédőket sorolják fel. Két teremben időszakos kiállításokat rendeztek be. Az emeleten az egri vár történetét bemutató kiállítás tekinthető meg. Dóri Gárdonyi Titkosnaplójának nézett utána: Az író gyermekeiről kezdte vezetni 1915-től a naplóját titkosírással. A titkosírást 1960-ban fejtette meg Gilicze Gábor fordító és Gyürk Ottó honvéd alezredes.

8 ELÉRKEZETT A PRÓBATÉTEL NAPJA: Teljes harci díszben VÁRJÁTÉKOK 2012 Feladatra várva Esküszünk!" Zászlónk alatt vonultunk be a Várba. Dobónak esküdtünk: Magamat élve sem a váron belül, sem a váron kívül meg nem adom! Isten engem úgy segéljen!" A törököt csatakiáltással riasztottuk: Egységben az erő! "Egri vitézek a nevünk, Aki nem fél, jöjjön velünk! Éjjel nappal járunk kelünk, Gyere te is, támadj velünk! Tinódiból jöttünk, Támadunk és győzünk!"

9 VÁRJÁTÉKOK Pajzsot készítettünk - Verset is írtunk: 1552 Csak csendben, csak halkan! Itt az idő emberek! A török basa közeleg, Jön a török sereg, Temesvárról közeleg! Ha Temesvár már elesett, Győzünk majd mi, egriek! Kétezer bátor vitéz, meg a kard, meg az ész! aknalesen Reszkessetek törökök! Így készül fel Eger vára a nemes nagy csatára! A próbatételeket bátran vívtuk! Sőt, még törököt is fogtunk!

10 ÉLMÉNYEINK KÉPEKBEN

11 AKI KEDVET KAPOTT " GÁRDONYIRA A Nagy" könyv A lányok kedves olvasmánya Dani kedvence A Remete-lakban" született alkotások!

12 NEKÜNK IS FONTOSAK A BARÁTAINK Bródy Sándor Szabolcska Mihály Neki köszönhetjük, hogy Gárdonyi Egerben telepedik le, Az közötti időszakban Ambrus Zoltán és Gárdonyi közreműködésével szerkesztette a Jövendő c. hetilapot, amelyet a Nyugat előfutárának is tekinthetünk. Ebben a korabeli társadalom visszásságait bírálta. Gárdonyi a háza ajtaján kopogtató váratlan látogatóktól, a riportot kérő újságíróktól elzárkózott, Eger társasági életétől is távol tartotta magát, de írótársait és barátait szívesen fogadta otthonában. Szoros barátságot ápolt többek között Bródyval és Szabolcska Mihállyal.

13 A GÁRDONYI UTCÁTÓL AZ ÉRSEKKERTIG Nyomkövetésen Két jó barát az Érsekkert fái alatt Amikor pályatársai 1911-ben lázasan készülődtek Gárdonyi harmincéves írói jubileumának megünneplésére, a rivaldafénytől irtózó egri remete teljes erélyével állította le a szervezkedést. Azt azonban már nem tudta megakadályozni, hogy az egri városvezetés 1912-ben átkeresztelje az író lakhelyéül szolgáló Takács utcát Gárdonyi Géza utcára. Napjainkban: Gárdonyival több helyen is találkozhattunk városunkban: Gimnázium, színház viseli a nevét. Alakját szoborban örökítette meg a hálás utókor. Somogyi Árpád: Gárdonyi

14 FEBRUÁR 19. GÁRDONYI SZÜLETÉSNAPJA OLVASUNK, SŐT FELOLVASUNK! Hargita Megye Tanácsa Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont; Székelyudvarhely magyar iskolái "Felolvasó-maraton -ra invitáltak minden magyar iskolát, hogy részt vegyünk tanárainkkal együtt ezen a felolvasó programon. A Tinódiban reggel 7-től délután 17 óráig folyamatosan olvastak kicsik és nagyok. Mindenkinek köszönjük!

15 GÁRDONYI - GYEREKEK Nekünk is fontosak a szüleink! József, Gizella, Sándor Gyermekei az 1890-es évek derekán. Gárdonyi festette Sándor fiáról Sándor, édesapja halála után, féltő gonddal kezelte a hagyatékot. A látogatóknak szívesen mesélt édesapjáról. Neki is köszönhetjük, hogy 1952-ben megnyílt az emlékmúzeum. Gárdonyi Titkosnaplójában olvashatjuk gyermekeiről alkotott véleményét: "A gyermek az örök tavasz, az ígéret, hogy földi testünk se vész el, mert hiszen előttünk látjuk újulásunkat; szemünket, hogy újra új; tagjainkat, hogy újra frissek." Az édesapa Sándor fiáról

16 NEVEZÉS A VERSENYRE Februárban beneveztünk Izgatottan vártuk az első fordulót Csapatunk viszi-e jobban a szót? Feltártuk a városi könyvtár titkait Kaptuk a verseny első ajándékait. A versenyhez anyagot gyűjtöttünk Könyvtárról könyvtárra járva Eredtünk Gárdonyi nyomába. Edit néni dicsérte fegyelmünk, Julika néni kötötte le figyelmünk: Megmutatott mindent mi nyílt és titkos, Gárdonyiról, kinek már naplója sem titkos.

17 AZ ELSŐ HELYSZÍNEN Március 22-én a Bródy Sándor könyvtár előtt adtunk egymásnak találkozót. Nagy izgalommal vártuk, hogy milyen feladatokat kell majd megoldanunk. Kellemes délutánt töltöttünk együtt!

18 GÁRDONYITÓL TANULTÁK FIAI, S NEKÜNK IS ÚTMUTATÁST JELENTHET Én szeretek az lenni, ami vagyok. Én a falumban minden szíven és minden lelken uralkodom. Ez nekem öröm. És gazdag is vagyok. Istenem, de jó volna, ha mindig azt dolgozhatná az ember, amit akar. Hiszem, hogy nem lenne henye ember belőlem, és talán jobban használhatnék a társadalomnak, mint így ebben a kényszerű hivatalban. "Életemben ide nyújtották nekem azokat a rózsákat, amelyeket csak halotti szemfödelemre várhattam volna, ez a nagy és nemes adomány megerősít engem lankadó munkabírásomban, és szent fogadalmakra kötelez. Munkálkodok tovább az Istentől nekem osztott szerszámmal holtomig - a nemzet művelődéséért és Egerért"

19 AZ ELSŐ ERŐPRÓBA TESZTÍRÁS Március 22. Dobó István Vármúzeum Amit délutáni sétánkon megfigyeltünk, arról 13+1 pontban totót tölthettünk. Feleletet vártak tőlünk arra: Mennyire emlékszünk a látottakra, Mit két órán keresztül mutattak, magyaráztak minden csapatnak. Össze dugtuk a fejünk, tudásunk, Hogy senki előtt szégyenbe ne maradjunk!

20 EGYEDÜL NEM MEGY Köszönet azoknak, akik segítették a munkánkat! Ica néninek! Edina néninek! Éva néninek!

21 FELHASZNÁLT IRODALOM Lipp Tamás: Így élt Gárdonyi. Budapest: Móra, Gárdonyi Géza: Az én falum. Szeged: Mozaik, Z. Szalai Sándor: Gárdonyi Géza. Budapest: Szépirodalmi,1977. = Arcok és vallomások Köszönjük a figyelmet!

I. GÁRDONYI GÉZA IRODALMI FESZTIVÁL

I. GÁRDONYI GÉZA IRODALMI FESZTIVÁL www.gardonyiemlekev.hu I. GÁRDONYI GÉZA IRODALMI FESZTIVÁL Eger, 2013. augusztus 8 11. KÖSZÖNTŐ Kedves Vendégeink! Tisztelettel köszöntöm Önöket Egerben az I. Gárdonyi Géza Irodalmi Fesztiválon! A Gárdonyi

Részletesebben

A Szent István Egyházi Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium havilapja

A Szent István Egyházi Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium havilapja 2013. június A Szent István Egyházi Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium havilapja IX. évfolyam 6. szám 2012/2013: A TUDÁS ÉVE TARTALMASAN TÖLTÖTT, PIHENÉSBEN ÉS ÉLMÉNYEKBEN GAZDAG NYÁRI SZÜNETET KÍVÁNUNK

Részletesebben

Kedvenc íróm, Gárdonyi Géza

Kedvenc íróm, Gárdonyi Géza Kedvenc íróm, Gárdonyi Géza (1863-1922) családjának története Voltaképpen minden embernek meg kell írnia a maga életét. Mert nincs érdektelen élet, és nincs haszontalan életírás. Minden életnek megvannak

Részletesebben

2014. május 22. Tállya

2014. május 22. Tállya 2014. május 22. Sajnos Kárpátaljára nem jutottunk ki a háborús helyzetek miatt, ezért el se hittük, hogy helyette a Felvidékre ellátogathatunk. Mindenki nagyon várta korán reggel az indulást. Milyen is

Részletesebben

Karácsonyi gondolatok Mert láttuk az csillagát, amikor felt nt, és eljöttünk, hogy imádjuk t. Kedves Testvéreim!

Karácsonyi gondolatok Mert láttuk az csillagát, amikor felt nt, és eljöttünk, hogy imádjuk t. Kedves Testvéreim! Ige: Mt 2,1-12 ÜZENET Az Őri Református Egyházközség karácsonyi lapja - 2013. december Karácsonyii gondollatok Mert láttuk az ő csillagát, amikor feltűnt, és eljöttünk, hogy imádjuk őt. Kedves Testvéreim!

Részletesebben

Ünnepélyes telephely átadás

Ünnepélyes telephely átadás A település közéleti lapja XX. (XXXV.) évfolyam 11. szám Alapítva 1927-ben 2013. november Méltó emlékezés Gárdonyira Névadóját ünnepelte az általános iskola Magyarország Kormánya a 2013-as esztendőt, Gárdonyi

Részletesebben

V. évf. 8. szám 2011. április. www. gardonyi.eger-sulinet.hu/iskolaújság

V. évf. 8. szám 2011. április. www. gardonyi.eger-sulinet.hu/iskolaújság V. évf. 8. szám 2011. április www. gardonyi.eger-sulinet.hu/iskolaújság Események Á P R I L I S 4. Véradás az iskolánkban. Ez alkalomból iskolánk tanulói közül 63 fő jelentkezett véradásra. A 13. A osztályból

Részletesebben

V. évf. 7. szám 2014. április 14. HÍVÓ SZÓ. Szigetszentmiklós-Kossuth utcai Református Egyházközség lapja

V. évf. 7. szám 2014. április 14. HÍVÓ SZÓ. Szigetszentmiklós-Kossuth utcai Református Egyházközség lapja V. évf. 7. szám 2014. április 14. HÍVÓ SZÓ Szigetszentmiklós-Kossuth utcai Református Egyházközség lapja - 2 - HÚSVÉT NYÚL NÉLKÜL? A Húsvét szimbólumai, ahogyan mindannyian tudjuk: a nyuszi és a piros

Részletesebben

A Szűzanya karácsonya

A Szűzanya karácsonya HERCEGKÚT KÖZSÉG INFORMÁCIÓS LAPJA 2007. DECEMBER 8. ÉVFOLYAM 12. SZÁM ÁRA: 120,- FT A Szűzanya karácsonya Az első karácsony eseményeit számtalan festő próbálta már megfesteni, ábrázolni. Természetesen

Részletesebben

NYME ÖVEGES KÁLMÁN GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA, GYŐR

NYME ÖVEGES KÁLMÁN GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA, GYŐR NYME ÖVEGES KÁLMÁN GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA, GYŐR XV. évfolyam 3. szám 2013. január-február KRÓNIKA Nem ette meg még a kutya a telet - idézhetnénk a népi bölcsességet. Valahányszor kicsit megenyhül az

Részletesebben

Éle tké pe k A Szegedi Kis István Református Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium lapja

Éle tké pe k A Szegedi Kis István Református Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium lapja 2 0 1 1. D E C E M B E R Éle tké pe k A Szegedi Kis István Református Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium lapja Régen volt? Hogy is volt? Események karácsonyig Múlt......és jelen Karácsonyra

Részletesebben

RÁKÓCZI SZÖVETSÉG OKTÓBER 23-I DIÁKUTAZTATÁSI PROGRAM

RÁKÓCZI SZÖVETSÉG OKTÓBER 23-I DIÁKUTAZTATÁSI PROGRAM RÁKÓCZI SZÖVETSÉG OKTÓBER 23-I DIÁKUTAZTATÁSI PROGRAM 2012 0 Tartalomjegyzék PETŐFI SÁNDOR ELMÉLETI LÍCEUM, SZÉKELYHÍD... 2 BÁNYAI JÁNOS MŰSZAKI SZAKKÖZÉPISKOLA, SZÉKELYUDVARHELY... 3 ADY ENDRE ELMÉLETI

Részletesebben

EGRI MAGAZIN. A MÉDIA EGER NONPROFIT KFT. INGYENES KIADVÁNYA 2012. október 5. évfolyam 10. szám

EGRI MAGAZIN. A MÉDIA EGER NONPROFIT KFT. INGYENES KIADVÁNYA 2012. október 5. évfolyam 10. szám EGRI MAGAZIN A MÉDIA EGER NONPROFIT KFT. INGYENES KIADVÁNYA 2012. október 5. évfolyam 10. szám Támogatások, beszámolók Napirendek előtt a Rendőrség képviselőjéhez szólva a gyülekezési jog, a rendezvények

Részletesebben

SZÉPHALMI HÍRMONDÓ NEVELTEM RÖPÜLNI TUDÓ, BÁTOR LELKEKET.

SZÉPHALMI HÍRMONDÓ NEVELTEM RÖPÜLNI TUDÓ, BÁTOR LELKEKET. SZÉPHALMI HÍRMONDÓ I. évfolyam 2. szám 2014. november 20. Korlátozott példányszámban Új szerkesztőségi felállással, de a megszokott minőségben jelentkezik a Széphalmi Hírmondó! Az V. István Katolikus Szakközépiskola

Részletesebben

Hermann Gmeiner professzor és Josef von Ferenczy mondott üdvözlô beszédet a gyermekfalu megnyitásakor.

Hermann Gmeiner professzor és Josef von Ferenczy mondott üdvözlô beszédet a gyermekfalu megnyitásakor. BATTONYA A TÖRTÉNET KÉPEKBEN 1983 1984 1986 ÉV TÖRTÉNET Sok lelkes, segítôkész ember munkájának köszönhetôen itt, Battonyán kezdett épülni az elsô magyarországi SOS Gyermekfalu. 2009 Megépülhettek a családi

Részletesebben

Március Böjt máshava KIKELET hava Április Szent György hava SZELEK hava LAKITELEKI ÚJSÁG ALAPÍTO TTA: LEZSÁK SÁNDOR,

Március Böjt máshava KIKELET hava Április Szent György hava SZELEK hava LAKITELEKI ÚJSÁG ALAPÍTO TTA: LEZSÁK SÁNDOR, XXVII. évfolyam 3. szám Március Böjt máshava KIKELET hava Április Szent György hava SZELEK hava 2015. március április Ára: 150 Ft LAKITELEKI ALAPÍTO TTA: LEZSÁK SÁNDOR, 19 8 9-BEN FELTÁMADT A HALÁLBÓL

Részletesebben

...ELMONDOM HÁT MINDENKINEK

...ELMONDOM HÁT MINDENKINEK ...ELMONDOM HÁT MINDENKINEK A Debreceni Városi Könyvtár III. Diákkonferenciája AZ IRODALOM ÉS ÉN 2009. november 19. Libakerti Könyvtár 2 AZ IRODALOM ÉS ÉN negyedikes gyerekek irodalomról, írókról, könyvekről

Részletesebben

Megvitték a hírt Mit keresitek a holtak között az élőt? Nincs itt, hanem feltámadt. (Lk 24,5-6)

Megvitték a hírt Mit keresitek a holtak között az élőt? Nincs itt, hanem feltámadt. (Lk 24,5-6) A Kecskeméti Református Egyházközség Hírmondója XIX. évf. 2012. 2. szám Megvitték a hírt Mit keresitek a holtak között az élőt? Nincs itt, hanem feltámadt. (Lk 24,5-6) 2 Ünnepi kör - Áhítat Szőlőskert

Részletesebben

HÍRLEVELE 2013. karácsony

HÍRLEVELE 2013. karácsony A Budapest-Budafoki Református Egyházközség HÍRLEVELE 2013. karácsony Mert a teremtett világ sóvárogva várja az Isten fiainak megjelenését Nemrégiben terjedt el a hír, hogy Edvard Munch híres festménye

Részletesebben

www. gardonyi.eger.hu/iskolaújság

www. gardonyi.eger.hu/iskolaújság VIII. évf. 2. szám 2013. október www. gardonyi.eger.hu/iskolaújság O K T Ó B E R 4. Az aradi vértanúk emléknapja A rádiós megemlékezést Feketéné Kovács Ildikó tanárnő állította össze. 6. Nagymarosi találkozó

Részletesebben

Péter hitével, Pál szívével

Péter hitével, Pál szívével Péter hitével, Pál szívével XVI. Benedek pápa rendelkezése szerint a katolikus egyházban 2013. a Hit Éve. Ebben az évben különös hangsúlyt kap a búcsúnk ünnepe, hiszen gyönyörű templomunk a két főapostol,

Részletesebben

Lébény III. ÉVFOLYAM 17. SZÁM INFORMÁCIÓS LAP ÖNKORMÁNYZAT KIADÁSÁBAN

Lébény III. ÉVFOLYAM 17. SZÁM INFORMÁCIÓS LAP ÖNKORMÁNYZAT KIADÁSÁBAN 2009. december Ingyenes kiadvány III. ÉVFOLYAM 17. SZÁM INFORMÁCIÓS LAP ÖNKORMÁNYZAT KIADÁSÁBAN A hatalmas, láthatatlan teremtő Isten emberi alakban megjelent a saját, teremtett világában, a saját képére

Részletesebben

2000. VENI SANCTE. Hivatali órák: Hétköznapokon reggel ½8 és este 6 órakor

2000. VENI SANCTE. Hivatali órák: Hétköznapokon reggel ½8 és este 6 órakor III. évfolyam 5. szám 2000. VENI SANCTE Felsõ-Krisztinavárosi Keresztelõ Szent János Plébánia, 1124 Budapest, Apor Vilmos tér 9, telefon: 356-0089 Szentmisék rendje: Hivatali órák: Hétköznapokon reggel

Részletesebben

Tartalom ZAKAR FERENC POLIKÁRP, NY. ZIRCI FŐAPÁTNAK

Tartalom ZAKAR FERENC POLIKÁRP, NY. ZIRCI FŐAPÁTNAK Tartalom Közös intézményi rész: 2.oldal Tartalom Kitüntetés 3.oldal Dékány Árpád Sixtus zirci apát beiktatásának ünnepe 4. oldal Áldott, aki az Úr nevében jön 5. oldal Az Úr engedi látni bennem az eredeti

Részletesebben

A szerkesztő bevezetője: Tisztelt Olvasó! Örökségünk: Dr. Tóth Zoltán

A szerkesztő bevezetője: Tisztelt Olvasó! Örökségünk: Dr. Tóth Zoltán VI. ÉVFOLYAM 3.SZÁM A KULTURÁLIS EGYESÜLET KIADVÁNYA 2012. november A szerkesztő bevezetője: Tisztelt Olvasó! Megtanultam, hogy mindenki a hegy csúcsán szeretne élni, nem is sejtvén, hogy a valódi boldogság

Részletesebben

A Rózsakerti Általános Iskola lapja

A Rózsakerti Általános Iskola lapja A Rózsakerti Általános Iskola lapja V. évfolyam 1. szám 2011. december Molnár Olivér 7.a 2 Vezércsillagom az legyen, hogy Magyarország egykor büszkén mutathasson rám. Liszt Ferenc születésének 200. és

Részletesebben

Semper reformari debet

Semper reformari debet 2012. szeptember VIII. évf. 3. szám www.szre.hu Szentendrei Református Hírlevél - megjelenik negyedévente Semper reformari debet Ez a latin mondat azt jelenti, hogy mindig reformálni kell, vagyis reformációra

Részletesebben

A Szent István Egyházi Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium havilapja

A Szent István Egyházi Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium havilapja 2015. június A Szent István Egyházi Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium havilapja XI. évfolyam 6. szám 2014/2015: A MEGÚJULÁS ÉVE TARTALMASAN TÖLTÖTT, PIHENÉSBEN ÉS ÉLMÉNYEKBEN GAZDAG NYÁRI SZÜNETET

Részletesebben

Jubiláns házasok találkozója a Székesegyházban Mátyás Zsófia

Jubiláns házasok találkozója a Székesegyházban Mátyás Zsófia Meghalt Habsburg Ottó Igazi európai, katolikus keresztény, odaadó családapa 3. oldal A család és a társadalom A család az emberséggel adott érték, lehetőség, kincs 4. oldal Vezércikk Az evangéliumi úton

Részletesebben

A Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola Hunyadi János Kollégiumának Lapja

A Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola Hunyadi János Kollégiumának Lapja A Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola Hunyadi János Kollégiumának Lapja Kiadja: a Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium, Kalocsa 2008. április

Részletesebben