A konferencia résztvevői

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A konferencia résztvevői"

Átírás

1 A konferencia résztvevői Dr. Josef Bühler ( ) Főkormányzósági Kabinet, Krakkó Államtitkár Bühler, aki 1941 júniusától Dr. Hans Frank főkormányzó állandó helyettese volt, ebben a feladatkörében részt vett a lengyel nép ellen elkövetett valamennyi bűntettben és a lengyelországi zsidók tömeges legyilkolásában. Ő győzködte a Wannsee-konferencián Heydrichet, hogy a végső megoldást a Főkormányzóságban kezdjék el, mondván, ott nem kell szállítási nehézségektől tartani, továbbá kifejtette, hogy szeretné a zsidókérdést ezen a területen a lehető leggyorsabban megoldani. Bühler 1942-ben részt vett annak a betelepítési akciónak az előkészületeiben, amelyben németeket telepítettek tömegesen Lublin környékére. Közreműködött lengyelek németországi kényszermunkára hurcolásában is. Bühler katolikus családban, egy pék fiaként született Waldseeben (Württembergben). A gimnázium után jogi tanulmányokat folytat, 1932-ben jogi doktorátus szerez áprilisában belép az NSDAP-be, a Nemzetiszocialista Német Munkáspártba. Főállamügyészként Hans Frank tárca nélküli birodalmi miniszter hivatalvezetője decemberétől a Főkormányzóság Hivatalának vezetője Krakkóban, 1940 márciusától ennek államtitkára januárjában elmenekül Krakkóból áprilisában a védelem tanúja a Nemzetközi Katonai Törvényszék által Hans Frank ellen folytatott nürnbergi perben, ezt követően kiadják Lengyelországnak júliusában Krakkóban halálra ítélik és kivégezik.

2 Adolf Eichmann ( ) a Birodalmi Biztonsági Főhivatal, az RSHA IV B 4 ügyosztályának vezetője Eichmann a deportálások szervezőjeként központi szerepet játszott az európai zsidók meggyilkolásában októberétől az SD, a Biztonsági Szolgálat berlini főhivatalának II/112 ( zsidóügyi ) osztályán tevékenykedik, ahol a zsidók Németországból való elűzésének lehetőségeivel foglalkozik. Ausztria Németországhoz csatolása, majd a németek cseh- és morvaországi bevonulása után Eichmann ben a Zsidó Kivándorlás Központi Hivatalait vezeti Bécsben és Prágában szeptemberében részt vesz a Lublin melletti lengyel falu, Nisko közelében tervezett zsidó rezervátum kialakításában, ami hamarosan félbeszakad decemberétől a Birodalmi Biztonsági Főhivatal, az RSHA IV D 4 ügyosztályának ( kivándoroltatás és kiürítés ), majd 1941 márciusától a IV B 4 ügyosztály ( zsidóügyek és kiürítések ) vezetője. Eichmann foglalta jegyzőkönyvbe a Wannsee-konferencián elhangzottakat októberététől 1944-ig az általa vezetett iroda koordinálta a transzportokat, és határozta meg a deportálandó zsidók számát márciusától a budapesti Eichmann-kommandó vezetőjeként több mint magyar zsidó Auschwitzba és más táborokba való elhurcolásáért felel. Könyvelő fiaként született Solingenben. A reáliskola elvégzése után mérnöki tanulmányokat folytat, de ezeket félbeszakítja, ezután kereskedőnek tanul között eladóként és utazóügynökként dolgozik Bécsben áprilisában belép az NSDAP-be, a Nemzetiszocialista Német Munkáspártba, valamint az SS-be, a Védőosztagba augusztusában áttelepül Németországba től az SD-nél, között az RSHA-nál dolgozik május elejétől légierős őrvezetői munkakörével álcázza magát. Elfogják, de sikerül elmenekülnie. Egy ideig álnéven erdei munkás a Celle város közelében ben Ausztrián keresztül Olaszországba, majd Argentínába menekül, ahol Ricardo Klement néven Buenos Airesben telepszik le. Ott 1960 májusában az izraeli titkosszolgálat fogja el decemberében Jeruzsálemben halálra ítélik, majd június 1-jén kivégzik.

3 Dr. Roland Freisler ( ) Birodalmi Igazságügyi Minisztérium Államtitkár Freisler a Wannsee-konferencián azt a minisztériumot képviselte, amely főként az ben hatályba lépett nürnbergi törvények óta a németországi zsidók jogi eszközökkel való üldözését és jogaiktól való megfosztását szervezetten irányította. Freisler kezeskedett nemzetiszocialista szellemiségért augusztusában megválasztották a Népbíróság elnökének. E funkciójában Freisler a törvényszék más tagjaival együtt halálos ítéletek ezreit hozta meg politikai ellenfeleik ellen. Protestáns-református családban született Celle városában, egy mérnök gyermekeként. A gimnáziumot Aachenben végzi, 1912-ben érettségizik. Jogi tanulmányait a Kieli Egyetemen folytatja augusztusában katonai szolgálatot teljesít hadapródként, később hadnagyként októbere és 1920 között orosz hadifogságban van ben megszerzi a jogi doktorátust től ügyvédként dolgozik Kasselben és a Népi-Szociális Blokk városi képviselője júliusában belép az NSDAP-be, a Nemzetiszocialista Német Munkáspártba ben képviselő a porosz országgyűlésben. Ugyanebben az évben a porosz Igazságügyi Minisztérium főosztályvezetőjévé választják, 1933 júniusától államtitkár és a porosz államtanács tagja októberétől a Német Jogi Akadémia tagja és az ottani büntetőjogi részleg vezetője áprilisától államtitkár az összevont Birodalmi és Porosz Igazságügyi Minisztériumban, ahol többek között személyzeti ügyekért, a büntető törvénykezésért és a büntetés-végrehajtásért felel. Egy berlini légitámadásban hal meg február 3-án.

4 Reinhard Heydrich ( ) A Biztonsági Rendőrség (SiPo), a Biztonsági Szolgálat (SD) és a Birodalmi Biztonsági Főhivatal (az RSHA) vezetője, a Cseh- Morva Protektorátus birodalmi kormányzója Heydrich 1938-tól az európai zsidók üldözésének és tömeges meggyilkolásának kulcsfigurája. Ebben a folyamatban a Biztonsági Szolgálat Ausztria bekebelezésétől fogva a zsidókra kényszerített kivándorlás megszervezésével járt élen. Az évi novemberi pogrom után Heydrich németországi zsidót záratott koncentrációs táborokba. A második világháború kitörésekor, szeptember 1-jén Heydrich az összes lengyelországi zsidó közösségben elrendelte a gettósítást, valamint zsidó tanácsok felállítását. A Szovjetunió lerohanását követően először azt parancsolta meg az Einsatzgruppéknak (kivégzőosztagok), hogy kommunista funkcionáriusokat, valamint a párt- és állami hivatali pozíciókat betöltő zsidókat végezzenek ki. Ennek az utasításnak a nyomán a megszállt szovjet területeken bevetett kivégzőosztagok hamarosan a teljes zsidó lakosságra kiterjedő szisztematikus tömeggyilkosság elkövetőivé váltak. A Göring által július 31-én aláírt meghatalmazása birtokában, amely a zsidókérdés végleges megoldásnak lebonyolítására jogosította fel, Heydrich 11 millió európai zsidó meggyilkolását tervezte. Halle a. d. Saaleban született egy zeneszerző és konzervatóriumigazgató fiaként. Katolikus gimnáziumban tanul, majd 1920-tól szabadcsapatokban katonáskodik, 1922-ben pedig belép a haditengerészet kötelékébe. Itt fregatthadnagyként 1931-ig teljesít szolgálatot, amikor korábban tett házassági ígéretét egy új szerelem miatt megszegi, így a becsületkódex megsértése miatt eltávolítják a flottából ben belép az NSDAP-ba, a Nemzetiszocialista Német Munkáspártba és az SS-be, a Védőosztagba júliusában Himmler megbízza a Biztonsági Szolgálat, az SD szervezetének felépítésével és annak vezetésével áprilisában a Bajor Politikai Rendőrség vezetője lesz, 1934 áprilisától pedig a Gestapo hivatalának élén áll Berlinben júniusától a Biztonsági Rendőrség vezetője, 1939 szeptemberétől pedig a Birodalmi Biztonsági Főhivatal főnöke május 27-én cseh ellenállók merényletet követnek el ellene Prágában. Heydrich június 4-én belehal sérüléseibe.

5 Otto Hofmann ( ) az SS (Védőosztag) Faji és Telepítési Főhivatalának vezetője Főhivatali vezetőként Hofmann 1940 és 1943 között vezető szerepet játszott a Lengyelországban és Szovjetunióban végigvitt germanizálási politikában. Ő volt a faji vizsgálatok felelőse, amelyek következményeként a megszállt területek lakóinak tömegeit űzték el a hazájukból, helyükre pedig németeket telepítettek be. Szintén Hofmann volt a felelős lengyel gyermekek Németországba hurcolásáért, és az SS szervezetén belüli családfakutatásért és -gondozásért. A Wannsee-konferencián Hofmann nyomatékosan kérte a kevert fajúak sterilizálását. Innsbruckban született egy kereskedő gyermekeként. A gimnázium befejezése után 1914 augusztusától önkéntes a háborúban, 1917 márciusától hadnagy, 1917 júniusától orosz hadifogságba esik, majd visszamenekül Németországba, később pilótának képezik ki ben leszerel és 1925 között egy bornagykereskedésben dolgozik, ezután szabadúszó borügynök lesz áprilisában belép az NSDAP-be, a Nemzetiszocialista Német Munkáspártba, 1931 áprilisában pedig a Védőosztagba, az SS-be tól főállású SS-vezető áprilisától az SS délnyugati alakulatának vezetője, Württemberg, Baden és Elzász magas rangú SS- és rendőrségi vezetője. A hadifoglyok parancsnoka az Wehrmacht védelmi körzetek szerint kialakított V. közigazgatási kerületében (délkeleten). A Faji és Telepítési Főhivatal elleni perben, 1948 márciusában Hofmannt az emberiség ellen elkövetett, valamint háborús bűntetteiért 25 év börtönre ítélik ben kegyelmet kap, és szabadon engedik a landsbergi fegyházból. Ezután kereskedelmi alkalmazottként dolgozik Württembergben.

6 Dr. Gerhard Klopfer ( ) A Nemzetiszocialista Német Munkáspárt legfelsőbb pártvezetése (pártkancellária) Főosztályvezető Klopfer a legfelsőbb pártvezetés nemzetiszocialista uralmi rendszerben betöltött központi szerepe miatt vett részt a Wannsee-konferencián. A nemzetiszocialista rezsim legbefolyásosabb és legjobban informált pártbürokratái közé tartozott. Az NSDAP Pártkancelláriájának III. számú, közjogi részlegének vezetőjeként, valamint Martin Bormann helyetteseként ő felelt a faji és nemzeti kérdésekért, a gazdaságpolitikáért, az együttműködésért az RSHA-val, vagyis a Birodalmi Biztonsági Főhivatallal, valamint a megszállási politika alapvető feladataiért novemberében államtitkárként részt vesz a vegyes házasságban élő zsidók jogainak további korlátozásában. Schreibersdorfban (Szilézia) született, mezőgazdász családban ban érettségizik, majd jogot és közgazdaságtudományt hallgat Jenában és Boroszlón, 1927-ben jogi doktorátust szerez től elsőfokú bíróságon bíráskodik Düsseldorfban áprilisában belép az NSDAP-be, a Nemzetiszocialista Német Munkáspártba és az SA-ba, a Rohamosztagba végétől a Porosz Mezőgazdasági Minisztérium, majd 1934-ben a Gestapo referense áprilisától a Führert helyettesítő és Rudolf Hess irányította csoport tagja a pártvezetésen belül ben belép a Védőosztagba, az SS-be, ahol kirendeltség-vezető lesz tól miniszteri tanácsosként zsidó vállalatok árjásításával foglalkozik áprilisában elmenekül Berlinből, később börtönbe zárják es szabadon bocsátása után a nürnbergi főtörvényszék kevésbé súlyos bűntetteket elkövetőnek (minderbelastet) ítéli től adóügyi segéd, 1956-tól ügyvéd Ulmban. A Wannsee-konferencián való részvétele miatt indított nyomozást az ulmi államügyészség 1962-ben megszünteti.

7 Wilhelm Kritzinger ( ) Birodalmi Kancellária Főosztályvezető Kritzinger a Birodalmi Kancellária második emberének számított Hans Heinrich Lammers után. Tudomása volt valamennyi zsidóellenes intézkedésről, és a Birodalmi Kancellárián belül maga is a zsidóproblémával foglalkozott. Így között részt vett a nép kártevői ellen meghozott rendeletek, valamint a birodalmi állampolgársági törvényhez kapcsolódó 11. rendelet kidolgozásában, amely később a német zsidók vagyonának deportáláskori elkobzásához szolgáltatott jogi alapot. Államtitkárként ban a zsidók által igénybe vehető jogi eszközöket korlátozó rendeletek kidolgozásával foglalkozott. Az 1945 utáni kihallgatásokon Kritzinger elismerte részvételét a Wannseekonferencián, és azt is, hogy a konferencián tárgyalt terveik bűncselekmények voltak. Egy lelkész fiaként született Grünfierben (az között fennálló Netzekreis körzetben). Iskolai végzettség: gimnázium, 1908-ban érettségizik, majd jogásznak tanul, között a harctéren szolgál, az utolsó időkben tartalékos csapatok hadnagyaként ben szakvizsgázik, majd gyakornokként dolgozik a Birodalmi Igazságügyi Minisztériumban között tartományi bíró a Porosz Kereskedelmi Minisztériumban ban visszatér a Birodalmi Igazságügyi Minisztériumba ban lép be az NSDAP-be, a Nemzetiszocialista Német Munkáspártba februárjában átigazol a Birodalmi Kancelláriához, ahol a B részleg vezetője lesz minisztériumi főosztályvezető hivatali megnevezéssel elejétől államtitkár-helyettes, ugyanennek az évnek a végén már államtitkár a kancelláriában áprilisában elmenekül Berlinből, 1945 májusában államtitkár lesz a flensburgi Dönitz-kormányban, majd Bruchsalban börtönbe zárják áprilisában szabadon engedik, decemberben azonban ismét bebörtönzik. Később betegség miatt ideiglenesen felfüggesztik büntetése végrehajtását.

8 Dr. Rudolf Lange ( ) A Biztonsági Rendőrség és a Biztonsági Szolgálat (SD) parancsnoka Lange több éven át a Gestapo középrangú, a terrorapparátus működését garantáló hivatalnokai közé tartozott. Miután Heydrich parancsnoksága alatt létrehozták a Biztonsági Rendőrség (SiPo) és a Biztonsági Szolgálat (SD) Einsatzgruppéit (kivégző osztagait) a Szovjetunióban élő zsidók legyilkolására, Langét is kinevezték, méghozzá az A Einsatzgruppén belül működő Gruppenstab nevű vezérkari testület irányítására. A Baltikumban ideiglenesen vezette (az A Einsatzgruppén belüli) 2. számú kivégző kommandót is, amely 1941 decemberéig mintegy lett és Lettországba deportált zsidót gyilkolt meg. Riga peremkerületében Lange személyesen vezetett kivégzéseket. A Wannsee-konferencián a tömegmészárlások tapasztalt szakértőjeként volt jelen. Egy birodalmi vasútépítési felügyelő gyermekeként született a Weißwasser nevű településen. Jogot tanul, majd 1933-ban, Halléban belép Gestapóba. A jénai egyetemen jogi doktorátust szerez ban belép a berlini Gestapóba, 1937-ben pedig az NSDAPbe, a Nemzetiszocialista Német Munkáspártba és a Védőosztagba, az SS-be ban a bécsi, majd 1939-ben a stuttgarti Gestapo tagja lesz től a weimari és erfurti Gestapo élén áll szeptemberétől a berlini Gestapo vezetőjének helyettese decemberétől a lettországi Biztonsági Rendőrség és a Biztonsági Szolgálat parancsnoka, 1945 januárjától pedig ugyanennek a két hatóságnak a főnöke Warthegau tartományban februárjában öngyilkosságot követ el Poznanban.

9 Dr. Georg Leibbrandt ( ) A Megszállt Keleti Területek Birodalmi Minisztériuma Főosztályvezető között Leibbrandt felelősségi körébe tartoztak a következő részlegek: általános politika, Ukrajna, Ostland (a Baltikum és Belorusszia egyes részei), Kaukázus, Oroszország valamint sajtó és kultúra. Ezen feladatköreiben Leibbrandt jelentős szerepet játszott a zsidók elleni népirtásában. Leibbrandt már 1941 októberében részt vett egy Heydrichhel közös megbeszélésen, amelyen arról tanácskoztak, hogy valamennyi európai zsidót be kell vonni a megsemmisítő programba. A Wannsee-konferencia után két nappal összehívott egy munkamegbeszélést annak tisztázására, hogy ki minősüljön zsidónak a keleti területeken. Az Odessza közelében fekvő Hoffnungsfeld nevű településen született. A gimnáziumot Dorpatban és Odesszában végzi, a forradalom után Berlinbe menekül tól teológiai, filozófiai és közgazdasági tanulmányokat folytat Tübingenben és Lipcsében. Tanulmányútjain eljut Párizsba, Londonba, a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetségébe és az Egyesült Államokba is ben filozófiai doktorátust szerez ban belép az NSDAP-be, a Nemzetiszocialista Német Munkáspártba. A párt külpolitikai hivatalában a keleti területekért felelős részleg vezetője lesz. Ezután az antikommunista és szovjetellenes propagandáért felel tól ülnök a Népbíróságon júliusától a Megszállt Keleti Területek Birodalmi Minisztériumában az I. számú, Politikai Főosztály vezetője nyarán haditengerészeti szolgálatra jelentkezik ben börtönbe zárják, ahonnan 1949-ben szabadon bocsátják januárjában előzetes vizsgálatot rendelnek el ellene Nürnberg-Fürth törvényszékén. A vizsgálatot 1950 augusztusában lezárják.

10 Martin Luther ( ) Külügyminisztérium Államtitkár-helyettes Luther 1940 és 1943 között a D (Németország) részleg vezetőjeként felelt az együttműködésért Himmlerrel és a Birodalmi Biztonsági Főhivatallal, felelős volt továbbá a D III ügyosztályért ( Zsidókérdés, faji politika; a külképviseletek tájékoztatása lényeges belpolitikai eseményekről ). Adolf Eichmann hivatalával folytatott intenzív együttműködésének köszönhetően az általa vezetett D ügyosztály a végső megoldás végrehajtásában közreműködő szervvé vált. A későbbiekben a Külügyminisztérium a népirtáshoz főleg azzal járult hozzá, hogy a megszállt és a szövetséges országokból indítandó deportálásokat diplomáciai úton előkészítette és konkretizálta. A Wannseekonferencián azt javasolta Luther, hogy az északi országokat tekintettel az ott élő csekély létszámú zsidó közösségekre és a várható nehézségekre sorolják hátrébb, helyettük a délkeleti és a nyugat-európai területekre összpontosítsanak. Berlinben született. Magasabb iskolai végzettséget nem szerzett től önkéntes a hadseregben, 1918-tól hadnagy. Később bútorszállítással foglalkozik márciusában belép az NSDAP-be, a Nemzetiszocialista Német Munkáspártba között a párt berlini Gazdasági Tanácsadó Irodájának vezetője, 1936-tól pedig a Párt Tanácsadó Irodájának vezetője az NSDAP külpolitikai kérdésekért felelős megbízottja, Joachim von Ribbentrop mellett. Ribbentrop külügyminiszteri kinevezése után, 1938-tól Luther az NSDAP Különleges Ügyosztályának vezetője a Külügyminisztériumban től minisztériumi osztályvezető államtitkár-helyettes hivatali megnevezéssel. Mivel részt vesz a Ribbentrop megbuktatására irányuló kísérletben, február 16-án elbocsátják, majd a sachsenhauseni koncentrációs táborba zárják kiváltságos őrizetesként. A Vörös Hadsereg szabadítja fel, egy hónappal később Berlinben meghal.

11 Dr. Alfred Meyer ( ) A Megszállt Keleti Területek Birodalmi Minisztériuma A birodalmi miniszter állandó helyettese Alfred Rosenberg miniszter helyetteseként Meyer 1941 nyarától 1942 novemberéig Meyer államtitkári pozícióban volt, és a három legfontosabb részlegért, a politikáért, az igazgatásért és a gazdaságért felelt. Ebben a minőségében részt vett a megszállt szovjet területek kizsákmányolásában és kifosztásában, lakosai különösen a zsidók elnyomásában és meggyilkolásában. A Wannsee-konferenciára azért hívták meg Meyert, mert minisztériuma igazgatási területén az Einsatzgruppék, a kivégző osztagok már megkezdték a zsidók megsemmisítését júliusában Meyer azt javasolta, hogy a Szovjetunióban a kevert fajúaknál ugyanazokat az intézkedéseket alkalmazzák, mint a zsidóknál. Göttingenben, evangélikus családban, egy kormányzati és építésügyi tanácsos gyermekeként született ben érettségizik től hadiapródnak áll, majd 1914-től század-, később zászlóalj-parancsnok ben francia hadfogságba esik, 1920-ban századosként szabadul. Ezután kereskedelmi alkalmazottként dolgozik, állam- és államtudományt, valamint nemzetgazdaságot tanul ben megszerzi az államtudományok doktora címet, között jogi referens egy gelsenkircheni bányaüzemnél ban belép az NSDAP-be, a Nemzetiszocialista Német Munkáspártba, ahol helyi csoportvezető lesz, között Emscher-Lippe körzet vezetője szeptemberében a Reichstag képviselője lesz, 1931-től az NSDAP körzetvezetője Westfalen-Nordban májusától Lippe és Schaumburg-Lippe önálló birodalmi tartomány helytartója, 1936-tól a lippei tartományi kormány vezetője tól Vesztfália tartomány elnöke és SA-altábornagy novemberétől Westfalen-Nord körzet birodalmi védelmi biztosa májusában öngyilkosságot követ el.

12 Heinrich Müller ( eltűnt) a Birodalmi Biztonsági Főhivatalban a IV. ügyosztály, a Gestapo vezetője A Titkos Államrendőrség (a Gestapo) vezetőjeként Müller vezető szerepet játszott szinte valamennyi a Birodalmi Biztonsági Főhivatal által megtervezett, előkészített és szervezett bűntettben szeptember elejétől utasításokat adott arra, hogy politikai ellenfeleket különleges elbánásban részesítsenek (meggyilkoljanak). Müller hatáskörébe tartozott az Eichmann által vezetett Judenreferat, a Zsidó Ügyosztály is. A Szovjetunióban élő zsidókat sújtó népirtás tervezésében és kivitelezésében a legapróbb részletekig közreműködött. Heydrich megbízásából Müller fogalmazta meg az Einsatzgruppékhoz intézett parancsokat, és ő volt felelős az Einsatzgruppék jelentéseit összefoglaló beszámolók elkészítéséért is. Müller a nemzetiszocialista rezsim egyik legbefolyásosabb bürokrata gyilkosának számít. Katolikus családban született Münchenben. Apja csendőrségi hivatalnok volt. A középiskola elvégzése után repülőgép-szerelőnek tanul től önkéntes a hadseregben, 1919-ben tizedesi rangban bocsátják el. Ezután a müncheni rendőrkapitányságon kap kiképzést, majd 1929-től rendőrségi titkár a kommunista szervezetek ellen fellépő Müncheni Politikai Rendőrségnél ben belép a Védőosztagba, az SS-be, ahonnan Berlinbe helyezik át, a Gestapo hivatalába tól a Biztonsági Rendőrség Főhivatalán belül a Politikai Rendőrségi Hivatal helyettes vezetője végén belép az NSDAP-be, a Nemzetiszocialista Német Munkáspártba től a Birodalmi Zsidó Kivándorlási Központ ügyvezetője, 1939 októberétől a Birodalmi Biztonsági Főhivatal IV. számú ügyosztálya, a Gestapo vezetője és SS-altábornagyi és rendőrségi altábornagyi rangban májusától eltűntnek tekintik.

13 Erich Neumann ( ) A Négyéves Terv Megbízottjának Hivatala Államtitkár Neumann már 1938 novemberében részt vett azon a megbeszélésen Göringnél, amelyen a gazdaság árjásításáról, valamint a zsidók megjelöléséről és elszigeteléséről volt szó. A Wannsee-konferencián Neumann a gazdasági, munkaügyi, pénzügyi, élelmezésügyi, közlekedési, valamint a fegyverkezésért felelős minisztériumokat képviselte. Göring államtitkáraként Neumann a hadigazdálkodásért felelős hatóság érdekeit tartotta szem előtt, ezért azt javasolta, hogy a hadászati szempontból jelentős üzemekben munkaszolgálatot teljesítő zsidókat egyelőre ne deportálják. Evangélikus családban született Forstban (Alsó-Luzsica), gyártulajdonos fiaként. A gimnázium után jogot és közgazdaságtudományt tanul Freiburgban, Lipcsében és Halléban között frontszolgálatot teljesít, főhadnagyként szerel le tól a Porosz Belügyminisztérium kormányzati ülnöke, ezt követően Essenben a járási közigazgatási hivatalé tól kormánytanácsos a Porosz Kereskedelmi Minisztériumban között járási közigazgatási vezető Freystadtban (Alsó- Szilézia), majd ismét miniszteri tanácsos a kereskedelmi minisztériumban szeptemberétől főosztályvezető a Porosz Tartományi Minisztériumban, ahol a közigazgatási reformok felelőse májusában belép az NSDAP-be, a Nemzetiszocialista Német Munkáspártba, 1934 augusztusában pedig a Védőosztagba, az SS-be végétől a Porosz Tartományi Minisztériumban tevékenykedik, 1936 októberétől pedig a négyéves terv megbízottjának, Hermann Göringnek a hivatalában nyarától államtitkár, 1941-től a megszállt szovjet területek olajmezőinek kiaknázásával megbízott Kontinentale Erdöl AG felügyelő bizottságának helyettes elnöke augusztusától a Német Káliumsó Szindikátus GmbH vezérigazgatója ben börtönbe zárják elején betegsége miatt szabadul.

14 Dr. Eberhard Schöngarth ( ) A Biztonsági Rendőrség és a Biztonsági Szolgálat (SD) parancsnoka A Biztonsági Rendőrség és az SD teljes Főkormányzóságért felelős parancsnokaként Schöngarth 1941 februárjától a megszállt Lengyelország lengyel és zsidó lakossága ellen elkövetett valamennyi elnyomó és megsemmisítő intézkedésben részt vett. A Szovjetunió megtámadása után, 1941 júliusa és szeptembere között maga állított fel Kelet-Galíciában egy különleges feladatokra létrehozott Einsatzkommandót, vagyis bevetési alakulatot, amely több mint 4000 zsidó férfit lőtt agyon. A Wannsee-konferencia résztvevői közül Lange mellett ő volt a másik gyakorló gyilkos, aki rendszeresen tömeges kivégzéseket vezényelt. Építésvezető fiaként született Lipcsében tól szabadcsapatokban katonáskodik ben érettségizik, majd belép az NSDAP-be, a Nemzetiszocialista Német Munkáspártba és a Rohamosztagba, az SA-ba között banki alkalmazott től állam- és jogtudományt tanul Lipcsében, 1929-ben jogi doktorátust szerez júniusától bírósági ülnök a magdeburgi, az erfurti és a torgaui törvényszékeken ban belép az SS-be, a Védőosztagba novemberétől az erfurti Birodalmi Postaigazgatóságon dolgozik, 1935-től pedig a Gestapo sajtóosztályán tavaszától államrendőrségi hivatalokat vezet Dortmundban, Bielefeldben és Münsterben től kormányfőtanácsos és SS- alezredes májusától a Biztonsági Rendőrség és az SD parancsnoka a megszállt Hollandiában februárjában egy brit katonai bíróság egy hadifogoly agyonlövése miatt halálra ítéli. Kivégzik.

15 Dr. Wilhelm Stuckart ( ) Birodalmi Belügyminisztérium Államtitkár Stuckart 1935-től a Birodalmi Belügyminisztérium I. osztályának ( alkotmány, törvényhozás, közigazgatás ) vezetőjeként részt vett a Német Birodalom területén élő zsidók ellen hozott valamennyi alapvető törvény és rendelet kidolgozásában, különösképp a birodalmi állampolgári törvényében és a német vér és becsület védelméről szóló törvényében (nürnbergi törvények) ben részt vett azokban az előkészítő munkálatokban, amelyek következtében a németországi zsidókat végül megfosztották az állampolgárságuktól ben javaslatot dolgozott ki a Német Birodalomban élő zsidó megjelölésére. A Wannsee-konferencián Stuckart javasolta a kevert fajúak kényszersterilizálását áprilisában ő vezette egy államtitkári konferenciát, amelyen a birodalmi állampolgári törvény 13. rendeletéről, a zsidók által elkövetett büntetendő cselekmények rendőrhatósági üldözéséről tanácskoztak. Wiesbadenben született, vasúti alkalmazott fiaként, keresztény neveltetést kapott. Az érettségi után 1919-től a hadseregben önkénteskedik, majd 1922-től jogot tanul Münchenben és Frankfurt am Mainban decemberében belép az NSDAP-be, a Nemzetiszocialista Német Munkáspártba ban jogi doktorátust szerez tól járásbíró márciusa között a pomerániai SA ügyvédje és jogi referense júniusától a Porosz Tudományos Minisztérium, 1934-től a Gazdasági, Népnevelési és Népművelési Minisztérium, 1935-től pedig a Birodalmi Belügyminisztérium államtitkára ban belép a Védőosztagba, az SS-be, 1944-től SS-tábornok májusában a Dönitz-kormány belügyminisztereként Flensburgban őrizetbe veszik áprilisában a Wilhelmstrasse-i náci hivatalok tisztviselőinek perében 3 év és 10 hónap fegyházra ítélik, amely az előzetes őrizetbe vétel miatt letöltöttnek számít ben az esküdtszéki eljárásban a szimpatizáns (német: Mitläufer) besorolást kapja, 1952-ben pedig 500 márka pénzbüntetésre ítélték novemberében halálos balesetet szenved.

Titkos birodalmi ügy! Tárgyalási jegyzőkönyv

Titkos birodalmi ügy! Tárgyalási jegyzőkönyv Titkos birodalmi ügy! 30 példányból a 16. példány Tárgyalási jegyzőkönyv I. A zsidókérdés végső megoldásáról 1942. január 20-án Berlinben, az Am Großen Wannsee 56-58. szám alatt tartott megbeszélésen az

Részletesebben

Költségvetési szerveknél foglalkoztatottak kulcsszámrendszere. I. Választott tisztségviselők

Költségvetési szerveknél foglalkoztatottak kulcsszámrendszere. I. Választott tisztségviselők 6. számú melléklet Költségvetési szerveknél foglalkoztatottak kulcsszámrendszere I. Választott tisztségviselők A kulcsszám 1-4. pozícióján 0 szerepel. Az 5. pozíció a választási szinteket jelzi. A 6. pozíció

Részletesebben

1922. Egyiptom függetlensége (brit protektorátus ) angol kézen marad a Szuezi- csatorna Brit és francia mandátum-területek

1922. Egyiptom függetlensége (brit protektorátus ) angol kézen marad a Szuezi- csatorna Brit és francia mandátum-területek 1922. Egyiptom függetlensége (brit protektorátus ) angol kézen marad a Szuezi- csatorna Brit és francia mandátum-területek - Irak önállósulása Örményország függetlenségi harca Vörös Hadsereg leveri, ua.

Részletesebben

Költségvetési szerveknél foglalkoztatottak kulcsszámrendszere. 2010. július 6-ától. I. Választott tisztségviselők

Költségvetési szerveknél foglalkoztatottak kulcsszámrendszere. 2010. július 6-ától. I. Választott tisztségviselők 3. számú melléklet Költségvetési szerveknél foglalkoztatottak kulcsszámrendszere 2010. július 6-ától I. Választott tisztségviselők A kulcsszám 1-4. pozícióján 0 szerepel. Az 5. pozíció a választási szinteket

Részletesebben

Magyarország. Gerlach/Aly (2002), pp. 37-90. 4

Magyarország. Gerlach/Aly (2002), pp. 37-90. 4 Eckart Conze - Norbert Frei - Peter Hayes - Moshe Zimmermann A Hivatal és a múlt német diplomaták a Harmadik Birodalomban és a Német Szövetségi Köztársaságban 1 Magyarország 1942 ősze óta a Wilhelmstraße

Részletesebben

ÉVES KÖLTSÉGVETÉSI BESZÁMOLÓ

ÉVES KÖLTSÉGVETÉSI BESZÁMOLÓ Fejezeti jellemző adatok Önkormányzati jellemző adatok 20 1002 ${pukorzet} fejezet cím/alcím megye pénzügyi körzet településtípus A fejezet megnevezése, székhelye: A megye megnevezése, önkormányzat székhelye..................

Részletesebben

Soltész Imre csö. ezredes és fia, dr. Soltész István

Soltész Imre csö. ezredes és fia, dr. Soltész István Az alábbi információ zömét Soltész Imre fivérének dédunokája, a mai Trvanában (Nagyszombaton) élő Boris Majerov szolgáltatta, amiért köszönetünket fejezzük ki. Soltész Imre csendőr ezredes 1877. február

Részletesebben

Készenléti, ügyeleti, helyettesí-tési díj, túlóra, túlszolgálat. Törvény szerinti illetmények, munkabérek

Készenléti, ügyeleti, helyettesí-tési díj, túlóra, túlszolgálat. Törvény szerinti illetmények, munkabérek 08 - Adatszolgáltatás a személyi és a foglalkoztatottak, választott összetételéréről 01 miniszterelnök, miniszterelnök-helyettes 02 miniszter,miniszterrel azonos illetményre jogosult vezető 03 kormánybiztos,

Részletesebben

Családfa. Lunczer Gyuláné (szül.?)?? Krausz Adolfné (szül.?)?? Krausz Adolf 1836 1928. Lunczer Gyula? 1925/26. Apa. Anya. Lunczer Lipót 1871 1930

Családfa. Lunczer Gyuláné (szül.?)?? Krausz Adolfné (szül.?)?? Krausz Adolf 1836 1928. Lunczer Gyula? 1925/26. Apa. Anya. Lunczer Lipót 1871 1930 Családfa Apai nagyapa Lunczer Gyula? 1925/26 Apai nagyanya Lunczer Gyuláné (szül.?)?? Anyai nagyapa Krausz Adolf 1836 1928 Anyai nagyanya Krausz Adolfné (szül.?)?? Apa Lunczer Lipót 1871 1930 Anya Lunczer

Részletesebben

Gellért János: A nemzetiszocialista megsemmisítı gépezet mőködése Kamenyec-Podolszkijban

Gellért János: A nemzetiszocialista megsemmisítı gépezet mőködése Kamenyec-Podolszkijban Cím: 1094 Budapest, Páva utca 39. Tel: 1-455-3313 Mobil: +36-70-505-0360 Fax: 1-455-3399 E-mail: korosmezo1941@hdke.hu www.hdke.hu Gellért János: A nemzetiszocialista megsemmisítı gépezet mőködése Kamenyec-Podolszkijban

Részletesebben

A Fejér Megyei Közigazgatási Hivatal 2001-ben, a millennium évében

A Fejér Megyei Közigazgatási Hivatal 2001-ben, a millennium évében A Fejér Megyei Közigazgatási Hivatal 2001-ben, a millennium évében A rendszerváltozás során a helyi önkormányzati rendszer kiépülésével párhuzamosan megtörtént az új államigazgatási szervezet kialakítása.

Részletesebben

Családfa. Apa. Anya. Adler Mátyás 1897 1944. Adler Mátyásné (szül. Pollák Etel) 1895 1944. Házastárs. Testvérek. Interjúalany. Pudler János 1921 1999

Családfa. Apa. Anya. Adler Mátyás 1897 1944. Adler Mátyásné (szül. Pollák Etel) 1895 1944. Házastárs. Testvérek. Interjúalany. Pudler János 1921 1999 Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Adler? Nincs adat Pollák? Pollák?-né?? 1837 1942 (szül.?)? 1911 Apa Adler Mátyás 1897 1944 Anya Adler Mátyásné (szül. Pollák Etel) 1895

Részletesebben

Családfa. Anyai nagyapa. Csernovits. Efraim? 1937. Interjúalany. Csernovits Farkas Sámuel 1925. Gyermekek

Családfa. Anyai nagyapa. Csernovits. Efraim? 1937. Interjúalany. Csernovits Farkas Sámuel 1925. Gyermekek Családfa Apai nagyapa Davidovits Mózes? 1890-es évek Apai nagyanya Davidovits Mózesné (szül.? Ráhel)?? Anyai nagyapa Csernovits Efraim? 1937 Anyai nagyanya Csernovits Efraimné (szül.? Eszter? 1888/9 Apa

Részletesebben

A HOLOKAUSZT KRONOLÓGIÁJA

A HOLOKAUSZT KRONOLÓGIÁJA A HOLOKAUSZT KRONOLÓGIÁJA -1933 1914. augusztus 1. Németország belép az első világháborúba. 1915 Az örmény népirtás a Török Birodalomban. 1917. november 2. A Balfour-nyilatkozat megszületése. 1917. november

Részletesebben

Budapest ostromkalauz

Budapest ostromkalauz Mihályi Balázs Budapest ostromkalauz 1944-1945 Budapest, 2014 Tartalom Előszó... 7 Budapest ostroma (1944 45)... 9 Védelmi és támadási eljárások Budapest ostrománál... 20 Buda Észak... 29 Buda Dél... 62

Részletesebben

Családfa. nagyapa Marmorstein. Lorber Sámuel? 1933. Interjúalany. Bognár Pálné (szül. Mermelstein / Marmorstein/ Éva) 1929.

Családfa. nagyapa Marmorstein. Lorber Sámuel? 1933. Interjúalany. Bognár Pálné (szül. Mermelstein / Marmorstein/ Éva) 1929. Családfa Apai nagyapa Marmorstein Herman?? Apai nagyanya Marmorstein Hermanné (szül. Gottesman Ilona)?? Anyai nagyapa Lorber Sámuel? 1933 Anyai nagyanya Lorber Sámulné (szül. Goldiner Ida)?? Apa Marmorstein

Részletesebben

A katonai-szakmai ismeretekhez kötött hivatásos és szerződéses katonai beosztások megoszlása

A katonai-szakmai ismeretekhez kötött hivatásos és szerződéses katonai beosztások megoszlása Melléklet a /2007. (..) HM rendelethez A katonai-szakmai ismeretekhez kötött hivatásos és szerződéses katonai beosztások megoszlása HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM Az államtitkár közvetlen irányítása alatt működő

Részletesebben

Családfa. Moskovits Zsigmond? 1921. Katz?-né?? Moskovits Zsigmondné (szül.? Braha)? 1930-as évek. Katz??? Apa. Anya. Katz Mózes 1890 körül 1944

Családfa. Moskovits Zsigmond? 1921. Katz?-né?? Moskovits Zsigmondné (szül.? Braha)? 1930-as évek. Katz??? Apa. Anya. Katz Mózes 1890 körül 1944 Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Katz??? Katz?-né?? Moskovits Zsigmond? 1921 Moskovits Zsigmondné (szül.? Braha)? 1930-as évek Apa Katz Mózes 1890 körül 1944 Anya Katz Bella

Részletesebben

a) Sztálin halála. Az osztrák államszerződés aláírása. b) Tüntetések Budapesten és Hruscsov beszédében leleplezi a kommunista

a) Sztálin halála. Az osztrák államszerződés aláírása. b) Tüntetések Budapesten és Hruscsov beszédében leleplezi a kommunista '56-os terem a) Sztálin halála. Az osztrák államszerződés aláírása. b) Tüntetések Budapesten és Hruscsov beszédében leleplezi a kommunista vidéki nagyvárosokban. rendszer bűneit. c) Magyarország felmondta

Részletesebben

A szabályzat célja. A szabályzat hatálya

A szabályzat célja. A szabályzat hatálya O R S Z Á G O S B Í R Ó S Á G I H I V A T A L ELNÖKE Az Országos Bírósági Hivatal elnökének 16/2012. (X. 18.) OBH utasítása a meghagyással kapcsolatos eljárás és a meghagyásba bevont szervek besorolásáról

Részletesebben

Családfa. Anyai nagyapa. Friedrich Vilmos Nincs adat. Interjúalany. Szeszlerné Göndör Márta (szül. Göndör Márta) 1919 2003.

Családfa. Anyai nagyapa. Friedrich Vilmos Nincs adat. Interjúalany. Szeszlerné Göndör Márta (szül. Göndör Márta) 1919 2003. Családfa Apai nagyanya Apai nagyapa Göndör (Grünwald) Jakab Bauman?-né (Göndör /Grünwald/ Jakabné) (szül. Heimovics Regina) 1850-es évek 1940-es évek Anyai nagyapa Friedrich Vilmos Anyai nagyanya Friedrich

Részletesebben

Családfa. Goldklang Dávid 1880-as évek vége 1930/40-es évek eleje. Krausz Simonné (szül. Krausz Betti) 1875 1944. Goldklang Dávidné (szül.?)?

Családfa. Goldklang Dávid 1880-as évek vége 1930/40-es évek eleje. Krausz Simonné (szül. Krausz Betti) 1875 1944. Goldklang Dávidné (szül.?)? Családfa Apai nagyapa Goldklang Dávid 1880-as évek vége 1930/40-es évek eleje Apai nagyanya Goldklang Dávidné (szül.?)? 1932/33 Anyai nagyapa Krausz Simon 1875 1932 Anyai nagyanya Krausz Simonné (szül.

Részletesebben

törvényjavaslat a Magyar Köztársaság minisztériumainak felsorolásáról

törvényjavaslat a Magyar Köztársaság minisztériumainak felsorolásáról Új változat a T/57 helyett 4n1v.3? 3Y T ~ G4 2006 MAJ 3 0. T/.... számú törvényjavaslat a Magyar Köztársaság minisztériumainak felsorolásáról Budapest, 2006. május 2006. évi... törvény a Magyar Köztársaság

Részletesebben

BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT KULTURÁLIS ÉS SPORT BIZOTTSÁG

BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT KULTURÁLIS ÉS SPORT BIZOTTSÁG BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT KULTURÁLIS ÉS SPORT BIZOTTSÁG Készült a 2012. szeptember 12-én tartandó képviselő-testületi ülésre. Készítette: Kincses Csilla közművelődési referens Tárgy:

Részletesebben

Diktátorok. 1. Vladimir Iljics Lenin (1870. április 22. 1924. január 21.)

Diktátorok. 1. Vladimir Iljics Lenin (1870. április 22. 1924. január 21.) Diktátorok 1. Vladimir Iljics Lenin (1870. április 22. 1924. január 21.) Született Vladimir Iljics Uljanov, később veszi fel a Lenin nevet. 1906-ban bekerül az Orosz szociáldemokrata Párt elnökségébe.

Részletesebben

Magyarország külpolitikája a XX. században

Magyarország külpolitikája a XX. században Fülöp Mihály-Sipos Péter Magyarország külpolitikája a XX. században SUB Göttingen 7 210 085 436 99 A 5460 Aula, 1998 TARTALOM Első fejezet MAGYARORSZÁG AZ ÚJ NEMZETKÖZI RENDBEN AZ I. VILÁGHÁBORÚ UTÁN 9

Részletesebben

Családfa. Kohn Mihályné (szül.? Hermina) 1882 1944. Keller Jakabné (szül.? Berta) 1860-as évek 1944. Kohn Mihály 1876 1944

Családfa. Kohn Mihályné (szül.? Hermina) 1882 1944. Keller Jakabné (szül.? Berta) 1860-as évek 1944. Kohn Mihály 1876 1944 Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Keller Jakab 1860-as évek 1944 Keller Jakabné (szül.? Berta) 1860-as évek 1944 Kohn Mihály 1876 1944 Kohn Mihályné (szül.? Hermina) 1882

Részletesebben

Családfa. Krämer Gyuláné (szül. Benedek Gizella)?? Neuser Lipótné (szül. Bachmann Róza) 1870 1943. Neuser Lipót Kb. 1868 1939

Családfa. Krämer Gyuláné (szül. Benedek Gizella)?? Neuser Lipótné (szül. Bachmann Róza) 1870 1943. Neuser Lipót Kb. 1868 1939 Családfa Apai nagyapa Krämer Gyula (Julius Krämer)?? Apai nagyanya Krämer Gyuláné (szül. Benedek Gizella)?? Anyai nagyapa Neuser Lipót Kb. 1868 1939 Anyai nagyanya Neuser Lipótné (szül. Bachmann Róza)

Részletesebben

Családfa. Dr. Glück Lajosné (szül. Pollatschek Katalin) 1860 körül 1932. Löbl Árminné (szül. Bernfeld Katalin) 1870-es évek vége 1921

Családfa. Dr. Glück Lajosné (szül. Pollatschek Katalin) 1860 körül 1932. Löbl Árminné (szül. Bernfeld Katalin) 1870-es évek vége 1921 Családfa Apai nagyapa Dr. Glück Lajos 1850-es évek 1891 Apai nagyanya Dr. Glück Lajosné (szül. Pollatschek Katalin) 1860 körül 1932 Anyai nagyapa Löbl Ármin 1857 1930 Anyai nagyanya Löbl Árminné (szül.

Részletesebben

A nemzetközi kapcsolatok története (1914 1946)

A nemzetközi kapcsolatok története (1914 1946) A nemzetközi kapcsolatok története (1914 1946) 2012. szeptember Valki László www.nemzetkozi jog.hu 15 m halott I. világháború Összehasonlítás: áldozatok száma millióban 62 II. világháború 40 Mongol hódítások

Részletesebben

Bevezetés... 3 1. Az alapjogok korlátozásának általános szabályai... 5

Bevezetés... 3 1. Az alapjogok korlátozásának általános szabályai... 5 TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés... 3 A jogok generációi...3 A hatalmi ágak elválasztása... 4 Az Alaptörvény és a korábbi Alkotmány kapcsolata... 4 1. Az alapjogok korlátozásának általános szabályai... 5 1.1.

Részletesebben

Önéletrajz. Személyi adatok. Cím 1061 Budapest, Andrassy u. 11. E-mail mail@andrastoth.hu. Szakmai tapasztalat

Önéletrajz. Személyi adatok. Cím 1061 Budapest, Andrassy u. 11. E-mail mail@andrastoth.hu. Szakmai tapasztalat Dr. Tóth András PhD egyetemi adjunktus ügyvéd Önéletrajz Személyi adatok Cím 1061 Budapest, Andrassy u. 11. E-mail mail@andrastoth.hu Web Állampolgárság www.andrastoth.hu Magyar Születési dátum 1979.03.11

Részletesebben

Családfa. Schillinger Lipótné (szül. Keppich Róza) 1874 1944. Steinberger Dávidné (szül. Czinner Jozefa)? 1944. Schillinger Lipót 1864 1944

Családfa. Schillinger Lipótné (szül. Keppich Róza) 1874 1944. Steinberger Dávidné (szül. Czinner Jozefa)? 1944. Schillinger Lipót 1864 1944 Családfa Apai nagyapa Steinberger Dávid?? Apai nagyanya Steinberger Dávidné (szül. Czinner Jozefa)? 1944 Anyai nagyapa Schillinger Lipót 1864 1944 Anyai nagyanya Schillinger Lipótné (szül. Keppich Róza)

Részletesebben

Küldöttség létszáma 1 (fő) Elszámolt napok száma. Időpont (tól-ig) 2006. január 2006.01.14. 7:05:00-

Küldöttség létszáma 1 (fő) Elszámolt napok száma. Időpont (tól-ig) 2006. január 2006.01.14. 7:05:00- . sz. táblázat Állami vezetők és más munkavállalók külföldi kiküldetéseinek elszámolt költsége és témája Tárca, szerv neve: Oktatási és Kulturális Minisztérium (Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma)

Részletesebben

Családfa. Lőrincz Dánielné (szül. Grün Helén) 1876 1951. Seiger Gottliebné (szül. Roth Hermina ) 1878 1941. Seiger Gottlieb 1864 1924

Családfa. Lőrincz Dánielné (szül. Grün Helén) 1876 1951. Seiger Gottliebné (szül. Roth Hermina ) 1878 1941. Seiger Gottlieb 1864 1924 Családfa Apai nagyapa Lőrincz Dániel 1870 1929 Apai nagyanya Lőrincz Dánielné (szül. Grün Helén) 1876 1951 Anyai nagyapa Seiger Gottlieb 1864 1924 Anyai nagyanya Seiger Gottliebné (szül. Roth Hermina )

Részletesebben

Családfa. Anyai nagyapa. Laufer Mór?? Interjúalany. Klára Kováčová-Kohnová (szül. Weisz Klára) 1926. Gyermekek. Marta Kováčová-Kohnová 1948 1948

Családfa. Anyai nagyapa. Laufer Mór?? Interjúalany. Klára Kováčová-Kohnová (szül. Weisz Klára) 1926. Gyermekek. Marta Kováčová-Kohnová 1948 1948 Családfa Apai nagyapa Weisz Mihály?? Apai nagyanya Weisz Cecília (szül. Hopper Cecília)?? Anyai nagyapa Laufer Mór?? Anyai nagyanya Laufer Mina (szül. Smatana Mina) 1860-as évek 1938 Apa Weisz József 1893

Részletesebben

NÉVMUTATÓ* Beneš Edvard Clementis, Vladimír Drtina, Prokop Ïuriš, Július Fal an, Samuel Feierabend, Ladislav Ferjenèík, Mikuláš Fierlinger, Zdenìk

NÉVMUTATÓ* Beneš Edvard Clementis, Vladimír Drtina, Prokop Ïuriš, Július Fal an, Samuel Feierabend, Ladislav Ferjenèík, Mikuláš Fierlinger, Zdenìk NÉVMUTATÓ * Beneš Edvard (1884 1948) köztársasági elnök (1935 1938, 1938 1945, 1945 1948) Clementis, Vladimír (1902 1952) a londoni emigrációban a Jogi Tanács tagja (1942 1945), a Szlovák Nemzeti Tanács

Részletesebben

Családfa. Legmann Rudolfné (szül. König Róza) 1878 1925. Izsák Sámuelné (szül. Simon Regina) 1864 1944. Izsák Sámuel? 1914. Legmann Rudolf 1856 1938

Családfa. Legmann Rudolfné (szül. König Róza) 1878 1925. Izsák Sámuelné (szül. Simon Regina) 1864 1944. Izsák Sámuel? 1914. Legmann Rudolf 1856 1938 Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Izsák Sámuel? 1914 Izsák Sámuelné (szül. Simon Regina) 1864 1944 Legmann Rudolf 1856 1938 Legmann Rudolfné (szül. König Róza) 1878 1925

Részletesebben

Családfa. Anyai nagyapa. Rechnitz Sámuel 1850-es évek 1890-es évek. Interjúalany

Családfa. Anyai nagyapa. Rechnitz Sámuel 1850-es évek 1890-es évek. Interjúalany Családfa Apai nagyapa Geiringer Vilmos? 1944 Apai nagyanya Geiringer Vilmosné (szül. Rechnitz Antónia)?-1944 Anyai nagyapa Rechnitz Sámuel 1850-es évek 1890-es évek Anyai nagyanya Rechnitz Sámuelné (szül.

Részletesebben

A Délvidéki Visszatérés Tábori Posta levelezőlapjai

A Délvidéki Visszatérés Tábori Posta levelezőlapjai Kedves szakosztályi tagok! Ez a példány a számítógépen való olvasásra szolgál! Ha ki akarja nyomtatni, használja a Helyi201101nyomtatható. pdf fájlt! X. évfolyam 1. szám 2011. március Készítette: FILEP

Részletesebben

Családfa. Charlotte Oppenheimer (szül. Charlotte Rosenfeld) 1846 körül 1926. Weisz Farkasné (szül.?) (? 1900-as évek)

Családfa. Charlotte Oppenheimer (szül. Charlotte Rosenfeld) 1846 körül 1926. Weisz Farkasné (szül.?) (? 1900-as évek) Családfa Apai nagyapa Weisz Farkas (? 1900-as évek) Apai nagyanya Weisz Farkasné (szül.?) (? 1900-as évek) Anyai nagyapa Henrich Oppeneimer (? 1920 előtt) Anyai nagyanya Charlotte Oppenheimer (szül. Charlotte

Részletesebben

Családfa. Nincs adat. Nincs adat. Friedman? 1850-es évek 1920-as évek. Izsák József 1858 1933. Apa. Anya. Izsák Jakab 1880-as évek 1940-es évek eleje

Családfa. Nincs adat. Nincs adat. Friedman? 1850-es évek 1920-as évek. Izsák József 1858 1933. Apa. Anya. Izsák Jakab 1880-as évek 1940-es évek eleje Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Izsák József 1858 1933 Friedman? 1850-es évek 1920-as évek Apa Izsák Jakab 1880-as évek 1940-es évek eleje Anya Izsák Jakabné (szül. Friedman

Részletesebben

Családfa. Anyai nagyapa. Apai nagyanya. Anyai nagyanya. Apai nagyapa. Apa. Anya. Házastárs. Testvérek. Interjúalany. Gyermekek

Családfa. Anyai nagyapa. Apai nagyanya. Anyai nagyanya. Apai nagyapa. Apa. Anya. Házastárs. Testvérek. Interjúalany. Gyermekek Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Baik Gyula?? Baik Gyuláné (szül. Landsinger Gizella)? 1937? Schischa Ignác 1847 1910 Schischa Ignácné (szül. Österreicher Regina) 1870 1925

Részletesebben

*Sokan a cím állítására bizonyosan felkapják a fejüket. A világ legnagyobb hajó katasztrófája és "Wilhelm Gustloff"?*****

*Sokan a cím állítására bizonyosan felkapják a fejüket. A világ legnagyobb hajó katasztrófája és Wilhelm Gustloff?***** *Sokan a cím állítására bizonyosan felkapják a fejüket. A világ legnagyobb hajó katasztrófája és "Wilhelm Gustloff"?* Szinte mindenkinek, aki a "hivatalos történetírás" műveit olvassa, annak a világ legnagyobb

Részletesebben

Családfa. Lazarovits Józsefné (szül. Rosenfeld Róza) 1860-as évek 1943. Fülöp Jakabné (szül.? Eszter) Fülöp Jakab. Lazarovits József 1860-as évek 1944

Családfa. Lazarovits Józsefné (szül. Rosenfeld Róza) 1860-as évek 1943. Fülöp Jakabné (szül.? Eszter) Fülöp Jakab. Lazarovits József 1860-as évek 1944 Családfa Apai nagyapa Lazarovits József 1860-as évek 1944 Apai nagyanya Lazarovits Józsefné (szül. Rosenfeld Róza) 1860-as évek 1943 Anyai nagyapa Fülöp Jakab 1860-as évek 1939 Anyai nagyanya Fülöp Jakabné

Részletesebben

Családfa. Anyai nagyapa. Kohn Manó 1857 1944. Interjúalany. Nyitrai Lászlóné (szül.sövény /Spitzer/ Judit) 1924. Gyermekek. Nyitrai István 1947

Családfa. Anyai nagyapa. Kohn Manó 1857 1944. Interjúalany. Nyitrai Lászlóné (szül.sövény /Spitzer/ Judit) 1924. Gyermekek. Nyitrai István 1947 Családfa Anyai nagyanya Apai nagyapa Spitzer Jakab? 1922 Apai nagyanya Spitzer Jakabné (szül. Rózsay Gizella)?? Anyai nagyapa Kohn Manó 1857 1944 Kohn Manóné (szül. Hirsch Flóra)?? Kohn Manóné (szül. Wurn

Részletesebben

Vám- és Pénzügyőrség Sajtótájékoztató - Háttéranyag

Vám- és Pénzügyőrség Sajtótájékoztató - Háttéranyag 17 milliárdot mostak tisztára az adócsalók Vám- és Pénzügyőrség Sajtótájékoztató - Háttéranyag 2007. 06-40-FINANC november http://vam.gov.hu 26. 17 milliárdot mostak tisztára az adócsalók 17 milliárdot

Részletesebben

V. 1154. Váckisújfalui körjegyzőség iratai 1838-1950

V. 1154. Váckisújfalui körjegyzőség iratai 1838-1950 V. 54. 838 Raktári helye: Mester utca, I. emelet, 52 állvány, 3. polc Körjegyzőség közös anyaga 946 D/ Népi demokratikus kori iratok b/ Elöljárósági iratok 946,70 fm Váckisújfalu község 838 A/ Feudális

Részletesebben

Családfa. Schlosz Bertalan?? Schwarz?-né (szül.? Anna)? 1921. Schlosz Bertalanné (szül.?)? 1926. Schwarz??? Apa. Anya

Családfa. Schlosz Bertalan?? Schwarz?-né (szül.? Anna)? 1921. Schlosz Bertalanné (szül.?)? 1926. Schwarz??? Apa. Anya Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Schwarz??? Schwarz?-né (szül.? Anna)? 1921 Schlosz Bertalan?? Schlosz Bertalanné (szül.?)? 1926 Apa Szántó (Schwarz) Miksa 1880/82 1950

Részletesebben

Észak-Erdély kérdése Románia külpolitikájában 1940 1944 között

Észak-Erdély kérdése Románia külpolitikájában 1940 1944 között Észak-Erdély kérdése Románia külpolitikájában 1940 1944 között Előadásom elsősorban román szemszögből, továbbá a politika- és az eszmetörténet oldaláról közelíti meg az 1940 1944 közötti észak-erdélyi

Részletesebben

Tudásbázis kiterjesztése Egyéni kérdőív bíró

Tudásbázis kiterjesztése Egyéni kérdőív bíró Tudásbázis kiterjesztése Egyéni kérdőív bíró NÉV: SZOLGÁLATI HELY: 1. Jogi diploma: megszerzésének I. Szakmai primer ismeretek ideje: 2. Szakdolgozat: jogterülete: címe: 3. Szakvizsga: megszerzésének ideje:

Részletesebben

Közszolgálati karrier-utak Romániában

Közszolgálati karrier-utak Romániában HR-megoldások a XXI. században - fókuszban a közszféra és a magánszféra nemzetközi tudományos konferencia Budapest, 2014. december 2. Közszolgálati karrier-utak Romániában Dr. Kerekes Kinga Egyetemi adjunktus,

Részletesebben

Családfa. Mailender Lajosné (szül. Marosi Julianna) 1870-es évek 1905. Lukács Simonné (szül. Lőwinger Mária) 1870-es évek 1940. Lukács Simon?

Családfa. Mailender Lajosné (szül. Marosi Julianna) 1870-es évek 1905. Lukács Simonné (szül. Lőwinger Mária) 1870-es évek 1940. Lukács Simon? Családfa Apai nagyapa Mailender Lajos? 1936 Apai nagyanya Mailender Lajosné (szül. Marosi Julianna) 1870-es évek 1905 Anyai nagyapa Lukács Simon? 1925 Anyai nagyanya Lukács Simonné (szül. Lőwinger Mária)

Részletesebben

V. 1133. Tápiószecső nagyközség iratai 1945-1950

V. 1133. Tápiószecső nagyközség iratai 1945-1950 V. 33. 945 Raktári helye: Mester utca, I. emelet, 46. állvány, 82. polc D/ Népi demokratikus kori iratok 945 a/ Képviselőtestületi iratok 945 0,08 fm b/ Elöljárósági iratok 945 3,30 fm d/ Adókezelési és

Részletesebben

Családfa Apai Apai Anyai Anyai nagyapa nagyanya nagyapa nagyanya Apa Anya Testvérek Házastárs Interjúalany Gyermekek

Családfa Apai Apai Anyai Anyai nagyapa nagyanya nagyapa nagyanya Apa Anya Testvérek Házastárs Interjúalany Gyermekek Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Tevan Adolf 1854 1921 Tevan Adolfné (szül. Fischer Teréz) 1863 1944 Deutsch Béla 1850 1936 Deutsch Béláné (szül. Reis Nina) 1866 1944 Apa

Részletesebben

BÜNTETÉS-VÉGREHAJTÁS ORSZÁGOS PARANCSNOKSÁGA

BÜNTETÉS-VÉGREHAJTÁS ORSZÁGOS PARANCSNOKSÁGA BÜNTETÉS-VÉGREHAJTÁS ORSZÁGOS PARANCSNOKSÁGA KÖZPONTI SZÁLLÍTÁSI ÉS NYILVÁNTARTÁSI FŐOSZTÁLY 30500-5/303//03. Ügyintéző: Juhász Ferenc bv.fhdgy. Tel/fax: /6-33. Tárgy: tájékoztatás Kovács Ildikó részére

Részletesebben

Családfa. Gárdonyi (Grünberger) Kinszki Árminné (szül. Schiller Paula) 1879 1944/45. Gárdonyi (Grünberger) Dávidné (szül. Brauner Hermina) 1869 1943

Családfa. Gárdonyi (Grünberger) Kinszki Árminné (szül. Schiller Paula) 1879 1944/45. Gárdonyi (Grünberger) Dávidné (szül. Brauner Hermina) 1869 1943 Családfa Apai nagyapa Kinszki Ármin 1860-as évek 1910 Apai nagyanya Kinszki Árminné (szül. Schiller Paula) 1879 1944/45 Anyai nagyapa Gárdonyi (Grünberger) Dávid 1861 1914 Anyai nagyanya Gárdonyi (Grünberger)

Részletesebben

A SZEKSZÁRDI JÁRÁSBÍRÓSÁG 2 0 1 3. évi ÜGYELOSZTÁSI RENDJÉNEK M Ó D O S Í T Á S A

A SZEKSZÁRDI JÁRÁSBÍRÓSÁG 2 0 1 3. évi ÜGYELOSZTÁSI RENDJÉNEK M Ó D O S Í T Á S A SZEKSZÁRDI TÖRVÉNYSZÉK ELNÖKHELYETTESE S Z E K S Z Á R D 2012. El. III. A. 3/6/8. A SZEKSZÁRDI JÁRÁSBÍRÓSÁG 2 0 1 3. évi ÜGYELOSZTÁSI RENDJÉNEK M Ó D O S Í T Á S A A Szekszárdi Városi Bíróság elnöke 2012.El.III.A.5.

Részletesebben

LdU Aktuell június - július. Magyarországi Németek Országos Önkormányzata

LdU Aktuell június - július. Magyarországi Németek Országos Önkormányzata Magyarországi Németek Országos Önkormányzata 1. HIVATALI HÍREK - MNOÖ Közgyűlés 2012. 07. 07. - Az MNOÖ-intézmények igazgatói pályázatainak nyertesei LdU LdU Aktuell Aktuell 2012. 2012. április június

Részletesebben

A munkafelügyeleti rendszer szervezeti átalakítása

A munkafelügyeleti rendszer szervezeti átalakítása TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése A munkafelügyeleti rendszer szervezeti átalakítása Előadó: dr. H. Nagy Judit főosztályvezető-helyettes

Részletesebben

Az Országos Bírósági Hivatal elnökének

Az Országos Bírósági Hivatal elnökének Az Országos Bírósági Hivatal elnökének 6/2012. (IV. 13.) OBH utasítása a bírák és igazságügyi alkalmazottak tevékenysége elismeréséről szóló szabályzatról Az Országos Bíróság Hivatal elnökeként a bíróságok

Részletesebben

IV. Rákosmenti Hagyományőrző Rendvédelmi és Katonai Napok

IV. Rákosmenti Hagyományőrző Rendvédelmi és Katonai Napok IV. Rákosmenti Hagyományőrző Rendvédelmi és Katonai Napok Negyedik alkalommal rendezték meg a Rákosmenti Hagyományőrző Rendvédelmi és Katonai Napokat június 12-14. között. A program fővédnöke Hende Csaba

Részletesebben

V. 1065. Kőröstetétlen község iratai 1948-1950

V. 1065. Kőröstetétlen község iratai 1948-1950 Terjedelem: 1,24 fm, 7 doboz (0,95 fm), 9 kötet (0,29 fm), 16 raktári egység Raktári hely: Mester utca, fszt. raktár, 117. állvány, 20-22. polc D) Népi demokratikus kori iratok a) Képviselő-testületi iratok

Részletesebben

Családfa. Kauders Dávidné (szül. Steiner Franciska)?? Freiberger Mórné (szül. Engel Laura) 1872 1937. Freiberger Mór? 1904/05. Kauders Dávid 1854 1926

Családfa. Kauders Dávidné (szül. Steiner Franciska)?? Freiberger Mórné (szül. Engel Laura) 1872 1937. Freiberger Mór? 1904/05. Kauders Dávid 1854 1926 Családfa Apai nagyapa Kauders Dávid 1854 1926 Apai nagyanya Kauders Dávidné (szül. Steiner Franciska)?? Anyai nagyapa Freiberger Mór? 1904/05 Anyai nagyanya Freiberger Mórné (szül. Engel Laura) 1872 1937

Részletesebben

A SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG 2013. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉNEK ÉRTÉKELÉSE

A SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG 2013. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉNEK ÉRTÉKELÉSE A SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG 2013. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉNEK ÉRTÉKELÉSE Kiemelt célkitűzések A polgárok szubjektív biztonságérzetét befolyásoló jogsértésekkel szembeni fellépés; Időskorúak

Részletesebben

Családfa. Kappel Noé ?,??,? 1. Kappel Mihályné (szül. Rosenfeld Róza)? 1906 körül 2. Nincs adat. Kappel Mihály?,??,? Nincs adat. Klein Léb ?,??,?

Családfa. Kappel Noé ?,??,? 1. Kappel Mihályné (szül. Rosenfeld Róza)? 1906 körül 2. Nincs adat. Kappel Mihály?,??,? Nincs adat. Klein Léb ?,??,? Családfa Apai dédnagyapa Kappel Noé?,??,? Apai nagyapa Kappel Mihály?,??,? Apai nagyanya 1. Kappel Mihályné (szül. Rosenfeld Róza)? 1906 körül 2. Anyai nagyapa Klein Léb?,??,? Anyai nagyanya Apa Anya Kappel

Részletesebben

Kormányzati kiberbiztonsági koordináció eredményei, stratégiai elvárások az NKE képzésével kapcsolatban

Kormányzati kiberbiztonsági koordináció eredményei, stratégiai elvárások az NKE képzésével kapcsolatban Kormányzati kiberbiztonsági koordináció eredményei, stratégiai elvárások az NKE képzésével kapcsolatban Dr. Szemerkényi Réka a miniszterelnök kül- és biztonságpolitikai főtanácsadója, kiberkoordinátor

Részletesebben

Felkészítjük Európára! www.andrassyuni.hu

Felkészítjük Európára! www.andrassyuni.hu Felkészítjük Európára! www.andrassyuni.hu Az Egyetem rövid története Az Andrássy Egyetem a Magyar Köztársaság, Ausztria, Németország, Svájc, a Bajor és Baden Württemberg Szövetségi Tartományok közös projektje

Részletesebben

Családfa. Kohn Jakabné (szül. Spitz Róza)? 1890 Kohn Jakabné (szül. Ornstein Hermina) Ornstein Mór? 1938/39

Családfa. Kohn Jakabné (szül. Spitz Róza)? 1890 Kohn Jakabné (szül. Ornstein Hermina) Ornstein Mór? 1938/39 Családfa Apai nagyanya Apai nagyapa Kohn Jakab? 1930-as évek Kohn Jakabné (szül. Spitz Róza)? 1890 Kohn Jakabné (szül. Ornstein Hermina)? 1930-as évek Anyai nagyapa Ornstein Mór? 1938/39 Anyai nagyanya

Részletesebben

HIVATALOS ÉRTESÍTŐ 45. szám

HIVATALOS ÉRTESÍTŐ 45. szám HIVATALOS ÉRTESÍTŐ 45. szám A MAGYAR KÖZLÖNY MELLÉKLETE 2015. szeptember 11., péntek Tartalomjegyzék I. Utasítások 23/2015. (IX. 11.) BM utasítás a migrációs helyzet kezelésével kapcsolatos feladatokat

Részletesebben

Családfa. Nincs adat. Salamonné (szül. Siegel Johanna)? 1941. Schwartz. Nincs adat. Salamon? 1927. Apa. Anya. Kornveis Ignác 1882 1929

Családfa. Nincs adat. Salamonné (szül. Siegel Johanna)? 1941. Schwartz. Nincs adat. Salamon? 1927. Apa. Anya. Kornveis Ignác 1882 1929 Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Schwartz Salamon? 1927 Anyai nagyanya Schwartz Salamonné (szül. Siegel Johanna)? 1941 Apa Kornveis Ignác 1882 1929 Anya Kornveis Kornélia (szül. Schwarz

Részletesebben

Sándor Iván. Az éjszaka mélyén

Sándor Iván. Az éjszaka mélyén Sándor Iván Az éjszaka mélyén 1914 Felsőtestüket a bársonyhuzatú karosszékekben hátrafeszítve, fejüket magasra emelve, az elnök egy-egy közbevetésére rábólintva hallgatták a miniszterek Pinchon külügyminiszter

Részletesebben

A Magyar Német Fórum 25. Éves Közgyűlése. a Magyar Német Ifjúsági Fórum 5. Közgyűlése. 2015. november 12/13.

A Magyar Német Fórum 25. Éves Közgyűlése. a Magyar Német Ifjúsági Fórum 5. Közgyűlése. 2015. november 12/13. Németoszági Európa Unió Az Európa Mozgalom Magyar Tanácsa Európa Intézet Budapest A Magyar Német Fórum 25. Éves Közgyűlése és a Magyar Német Ifjúsági Fórum 5. Közgyűlése 2015. november 12/13. Az európai

Részletesebben

Honvédelmi Minisztérium állami vezetőinek utazásai 2010.06.01-2010.12.31

Honvédelmi Minisztérium állami vezetőinek utazásai 2010.06.01-2010.12.31 HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM KÖZGAZDASÁGI ÉS PÉNZÜGYI ÜGYNÖKSÉG Nemzetközi Igazgatóság Honvédelmi Minisztérium állami vezetőinek utazásai 2010.06.01-2010.12.31 Utazás 0078/01089/2010 Belgium 27 968 Ft 221 940

Részletesebben

T/13860. számú. törvényjavaslat

T/13860. számú. törvényjavaslat MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/13860. számú törvényjavaslat a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló 2011. évi CLXI. törvénynek, valamint a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CLXII.

Részletesebben

Rendkívüli és egyéb események jelentésének szabályai 2015.

Rendkívüli és egyéb események jelentésének szabályai 2015. Rendkívüli és egyéb események jelentésének szabályai 2015. Rendészeti Szabályzat 3. sz. melléklete Hatályba lépett: 2015. A szabályzat hatálya Kiterjed a Javítóintézet minden dolgozójára, és növendékére.

Részletesebben

SAJTÓ-, KOMMUNIK[CIÓS, KÖZKAPCSOLATI ÉS PROTOKOLL FŐOSZT[LY

SAJTÓ-, KOMMUNIK[CIÓS, KÖZKAPCSOLATI ÉS PROTOKOLL FŐOSZT[LY SAJTÓ-, KOMMUNIK[CIÓS, KÖZKAPCSOLATI ÉS PROTOKOLL FŐOSZT[LY AZ ÚJ HELYETTES ÁLLAMTITKÁROK ÉLETRAJZAI dr. Borókainé dr. Vajdovits Éva koordinációs ügyekért felelős helyettes államtitkár Koordinációs Ügyekért

Részletesebben

KÖZÖS NYILATKOZAT 2001.05.22.

KÖZÖS NYILATKOZAT 2001.05.22. KÖZÖS NYILATKOZAT 2001.05.22. A Közép-európai Rendőrakadémia résztvevő minisztériumai tekintettel a Közép- Európában lezajlott társadalmi, politikai és társadalmi fejleményekre, amelyek Európa államainak

Részletesebben

T/5145. számú törvényjavaslat. az állami vezetői juttatások csökkentésével összefüggésben egyes törvények módosításáról

T/5145. számú törvényjavaslat. az állami vezetői juttatások csökkentésével összefüggésben egyes törvények módosításáról MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/5145. számú törvényjavaslat az állami vezetői juttatások csökkentésével összefüggésben egyes törvények módosításáról Előadó: Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Budapest,

Részletesebben

A Hivatal szervezeti egységei által ellátott munkakörök. Szervezeti egység Munkakör Létszám

A Hivatal szervezeti egységei által ellátott munkakörök. Szervezeti egység Munkakör Létszám A Hivatal szervezeti egységei által ellátott munkakörök 2. sz. melléklet Pécs M.J. Város Polgármesteri Hivatala Polgármester Alpolgármester Jegyző Aljegyző Jogi és Önkormányzati Főosztály Jogi Csoport

Részletesebben

Osztrák-Magyar Munkaügyi Konferencia

Osztrák-Magyar Munkaügyi Konferencia Együttműködési Fórum Osztrák-Magyar Munkaügyi Konferencia Munkaerő-piaci nyitás Önkéntesség a munkavállalás motorja? Aktuális okokból az idei konferenciának két súlyponti témája van: Mivel 2011. május

Részletesebben

Családfa. P. Ignácné (szül. Kohn Erzsébet) 1875 1931. Fk. Fülöpné (szül. Lőwinger Karolina)? 1920. P. Ignác 1867 1942/43. Fk. Fülöp? 1920. Apa.

Családfa. P. Ignácné (szül. Kohn Erzsébet) 1875 1931. Fk. Fülöpné (szül. Lőwinger Karolina)? 1920. P. Ignác 1867 1942/43. Fk. Fülöp? 1920. Apa. Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Fk. Fülöp? 1920 Fk. Fülöpné (szül. Lőwinger Karolina)? 1920 P. Ignác 1867 1942/43 P. Ignácné (szül. Kohn Erzsébet) 1875 1931 Apa F. Hugó

Részletesebben

időbeli hatály területi hatály személyi hatály hatály

időbeli hatály területi hatály személyi hatály hatály időbeli területi személyi 2 fogalma a fő szabály az elkövetési idő jelentősége az elkövetési időre vonatkozó elméletek magatartás (vagy tevékenység) elmélet cselekményegység elmélete ok-folyamat elmélet

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS A KORMÁNY RÉSZÉRE. a Legyen jobb a gyermekeknek! Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottságának létrehozásáról

ELŐTERJESZTÉS A KORMÁNY RÉSZÉRE. a Legyen jobb a gyermekeknek! Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottságának létrehozásáról MeH-et vezető miniszter Iktatószám:MEH/ ELŐTERJESZTÉS A KORMÁNY RÉSZÉRE a Legyen jobb a gyermekeknek! Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottságának létrehozásáról Budapest, 2008. május Melléklet A Kormány./2008.

Részletesebben

Családfa. Mózesné (szül. Berger Tobe) 1870 körül 1937 körül. Wieder Mendelné (szül.?)? 1914 előtt. Wieder Mendel? 1914 előtt. Mózes. Apa.

Családfa. Mózesné (szül. Berger Tobe) 1870 körül 1937 körül. Wieder Mendelné (szül.?)? 1914 előtt. Wieder Mendel? 1914 előtt. Mózes. Apa. Családfa Apai nagyapa Wieder Mendel? 1914 előtt Apai nagyanya Wieder Mendelné (szül.?)? 1914 előtt Anyai nagyapa Wettenstein Mózes?? Anyai nagyanya Wettenstein Mózesné (szül. Berger Tobe) 1870 körül 1937

Részletesebben

A Magyar-Német Fórum 21. éves közgyűlése

A Magyar-Német Fórum 21. éves közgyűlése Európa-Mozgalom Németországi Hálózata Németországi Európa-Szövetség Európa-Mozgalom Magyar Tanácsa Európai Intézet, Budapest A Magyar-Német Fórum 21. éves közgyűlése Szakmai Fórum: Kisebbségek társadalmi

Részletesebben

Családfa. Jakabné (szül.? Ella) 1850-es évek 1944. Klein Izraelné (szül.? Gitta) 1854 1944. Klein Izrael 1852 1944. Hollander Jakab.

Családfa. Jakabné (szül.? Ella) 1850-es évek 1944. Klein Izraelné (szül.? Gitta) 1854 1944. Klein Izrael 1852 1944. Hollander Jakab. Családfa Apai nagyapa Hollander Jakab 1850-es évek 1933 Apai nagyanya Hollander Jakabné (szül.? Ella) 1850-es évek 1944 Anyai nagyapa Klein Izrael 1852 1944 Anyai nagyanya Klein Izraelné (szül.? Gitta)

Részletesebben

V. 1047. Gyömrő nagyközség iratai 1899-1950

V. 1047. Gyömrő nagyközség iratai 1899-1950 Raktári helye: Mester utca, I. emelet, 136. állvány, 1-8. polc C/ Polgári kori iratok 1899-1944 a/ Képviselő-testületi iratok 1899-1944 0,25 fm b/ Elöljárósági iratok 1926-1944 2,46 fm c/ Községi bíráskodás

Részletesebben

XXIII. Tanácsok (1884 ) 1950 1990 ( 1996) 6 276,21 fm

XXIII. Tanácsok (1884 ) 1950 1990 ( 1996) 6 276,21 fm XXIII. Tanácsok (1884 ) 1950 1990 ( 1996) 6 276,21 fm K 1 Pest Megyei Tanács iratai 1950 1990 5,20 fm a) Jegyzőkönyvek 1950 1990 5,20 fm K 2 Pest Megyei Tanács Végrehajtó Bizottsága iratai 1950 1990 24,20

Részletesebben

sorszám VERSENY-JOGÁSZ KÉRDŐÍV 2003. október

sorszám VERSENY-JOGÁSZ KÉRDŐÍV 2003. október sorszám VERSENY-JOGÁSZ KÉRDŐÍV 2003. október Kérdező aláírása:... igazolványszáma Jó napot kívánok. A TÁRKI munkatársa,. vagyok. A Gazdasági Versenyhivatal megbízásából szeretnék néhány kérdést feltenni

Részletesebben

1. A közszolgálati tisztviselők jogviszonyának jellemzői, elhatárolása más, munkavégzésre irányuló jogviszonyoktól

1. A közszolgálati tisztviselők jogviszonyának jellemzői, elhatárolása más, munkavégzésre irányuló jogviszonyoktól A diasort hatályosította: dr. Márkus Györgyi (2014. augusztus 15.) 1 Az előadás tartalmi felépítése 1. A közszolgálati tisztviselők jogviszonyának jellemzői, elhatárolása más, munkavégzésre irányuló jogviszonyoktól

Részletesebben

2015. évi törvény egyes igazságszolgáltatást érintő törvények kommunista bűnök feltárása érdekében szükséges módosításáról

2015. évi törvény egyes igazságszolgáltatást érintő törvények kommunista bűnök feltárása érdekében szükséges módosításáról 2015. évi törvény egyes igazságszolgáltatást érintő törvények kommunista bűnök feltárása érdekében szükséges módosításáról 1. A Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény módosítása 1. A Büntető

Részletesebben

A honvédelmi miniszter.../2007. ( ) HM. r e n d e l e t e

A honvédelmi miniszter.../2007. ( ) HM. r e n d e l e t e A honvédelmi miniszter.../2007. ( ) HM r e n d e l e t e a katonai szolgálati viszony méltatlanság címén történő megszüntetésének eljárási szabályairól A Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú

Részletesebben

Családfa. Anyai nagyapa. Goldsmann Bernard?? Interjúalany. Greif Ruth (szül. Goldstein Ruth) 1932. Gyermekek

Családfa. Anyai nagyapa. Goldsmann Bernard?? Interjúalany. Greif Ruth (szül. Goldstein Ruth) 1932. Gyermekek Családfa Apai nagyapa Goldstein??? Apai nagyanya Goldstein?-né (szül.? Rozália) 1874 1949 Anyai nagyapa Goldsmann Bernard?? Anyai nagyanya Goldsmann Bernardné (szül.? Eszter) 1880-as évek 1970- es évek

Részletesebben

A NORMANDIAI PARTRASZÁLLÁS

A NORMANDIAI PARTRASZÁLLÁS A NORMANDIAI PARTRASZÁLLÁS A hadművelet az Overlord (hűbérúr) fedőnevet kapta. A hadművelet nagy részben azért lehetett sikeres, mert a németek azt hitték, hogy a partraszállás a Somme folyótól északra

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓRÓL SZÓLÓ SZERZŐDÉS ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ MŰKÖDÉSÉRŐL SZÓLÓ SZERZŐDÉS

AZ EURÓPAI UNIÓRÓL SZÓLÓ SZERZŐDÉS ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ MŰKÖDÉSÉRŐL SZÓLÓ SZERZŐDÉS AZ EURÓPAI UNIÓRÓL SZÓLÓ SZERZŐDÉS ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ MŰKÖDÉSÉRŐL SZÓLÓ SZERZŐDÉS P a t r o c i n i u m - k i a d v á n y W e r b ő c z y - s o r o z a t Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi

Részletesebben

1. A teheráni konferencia

1. A teheráni konferencia 12.tétel: A II. világháború lezárása és az új világrend kialakulása: a szövetségesek tanácskozásai: Teherán, Jalta és Potsdam, nemzetközi együttműködés, megszállások, békeszerződések 1. A teheráni konferencia

Részletesebben

J a v a s l a t az Ózdi Köznevelési Intézmények Gondnoksága intézményvezetői megbízására

J a v a s l a t az Ózdi Köznevelési Intézmények Gondnoksága intézményvezetői megbízására J a v a s l a t az Ózdi Köznevelési Intézmények Gondnoksága intézményvezetői megbízására Ózd, 2014. június 26. Előterjesztő: Alpolgármester Előkészítő: Humánerőforrás és Képviselő-testületi Osztály Köznevelési

Részletesebben

Észak-balatoni Polgári Klub Alapítva 1998

Észak-balatoni Polgári Klub Alapítva 1998 Bajor- Magyar Gazdasági Konferencia München 2013. április 18-19. Helyszín: München, Magyar Főkonzulátus München, Wollmannstr.2. Programtervezet A rendezvény fővédnökei: Prof. Dr. Cséfalvay Zoltán, uniós

Részletesebben

Családfa. Turteltaub. Bernátné (szül. Kasztor Rozália) 1850 után kb. 1918. Turteltaub. Glück Mór? 1892 körül. Bernát? 1911 előtt. Anya.

Családfa. Turteltaub. Bernátné (szül. Kasztor Rozália) 1850 után kb. 1918. Turteltaub. Glück Mór? 1892 körül. Bernát? 1911 előtt. Anya. Családfa Apai nagyapa Glück Mór? 1892 körül Apai nagyanya Glück Mórné (szül. Íritz Teréz) kb. 1840 kb. 1918 Anyai nagyapa Turteltaub Bernát? 1911 előtt Anyai nagyanya Turteltaub Bernátné (szül. Kasztor

Részletesebben