UTASÍTÁSOK ÉS INFORMÁCIÓK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "UTASÍTÁSOK ÉS INFORMÁCIÓK"

Átírás

1 UTASÍTÁSOK ÉS INFORMÁCIÓK A SZLOVÉN AUTÓPÁLYA-MATRICA ÁRUSÍTÓK SZÁMÁRA Minden, amit az árusítóknak a szlovén autópályákon és autóutakon használandó autópálya-matrica árusításáról és használatáról tudniuk kell. Az útmutató december 1-től érvényes., Szlovén Autópálya-kezelő Rt. Székhely: Ul. XIV. divizije 4, 3000 Celje, Szlovénia

2

3 Tisztelt árusítók! július 1-vel Szlovénia csataklozik azokhoz az európai államokhoz, amelyek azokat a gépjárműveknek, amelyek megengedett össztömege nem haladja meg a 3,5 tonnát, az autópályadíjazását autópálya-matricákkal hajtja végre. Hogy minden kérdésre, amelyekkel a vásárlók és a felhasználók önökhöz fognak fordulni, válaszolni tudjanak, elkészítettük a következő»utasítások és információkat a szlovén autópálya-matrica árusítók számára«című dokumentumot. Reméljük, hogy belefoglaltunk mindent, amit tudniuk kell az autópálya-matrica árusításáról és használatáról Szlovéniában. Amennyiben úgy gondolja, hogy az útmutató kiegészítése és részletesebb magyarázata szükséges, akkor kérjük, értesítsen bennünket erről. Szívesen fogadunk minden visszajelzést. Ha valamilyen kérdésre nem találnak megfelelő választ, további információkért a rendelkezésükre állunk. Felvehetik a kapcsolatot a harmadik (3) oldalon felsorolt személyekkel, vagy írjanak a címre. Közreműködésükért és segítségükért hálásak vagyunk! Az Rt. székhelye: Ul. XIV. divizije Celje kirendeltség: Dunajska ljubljana tel: Internetes honlap:

4 Tartalom: 1. Elérhetőségek: Legfontosabb tények Díjköteles közlekedési utak Matrica értékesítési helyének megjelölése Autópálya-matricák fajtái és árak Az autópálya-matricával való bánás Az autópálya-matrica felhelyezése Egyéb határozatok Az autópályadíj fizetése alóli felmentések Az autópálya-matricával kapcsolatos szabálysértések és bírságok Pótmatrica kiadása Csomagolás Fontos felhívások áttekintése Az útmutató december 1.-től érvényes.

5 1. Elérhetőségek: Értékesítési és marketing Osztály Darja Bartolj tel: Sanja Bašič tel: Albina Ložar tel: Emilija Erent, osztályvezető tel: Legfontosabb tények A matrica eladása előtt a vevőtől meg kell kérdezni, hogy melyik díjkategóriára kíván venni matricát. A vevő felelőssége, hogy megbizonyosodjon arról, hogy melyik díjkategóriába tartozik a jármű, amelyhez matricát kíván vásárolni. Amennyiben a vevő nem biztos, a holnapon megjelenített, a mért járművek listáját kell felajánlani segítségül. A törvénnyel meghatározott kötelező elemek mellett a vásárlónak kiállított számlán fel kell tűntetni az eladott matrica sorszámát is. A felhasználó figyelmét fel kell hívni arra, hogy a számlát és a matrica kuponját a matrica érvényessége végéig meg kell őrizni. Az úthasználati díj csak abban az esetben tekintett megfizetettnek, ha a matrica fel van ragasztva. Ha valaki megpróbálja eltávolítani a már kihelyezett matricát, a matrica érvénytelenné válik az ' ÉRVÉNYTELEN ( NEVELJAVNO ) biztonsági jel jelenik meg! A már felragasztott matricát az értékesítés helyén nem lehetséges kicserélni. A matricát semmilyen esetben sem lehet más járműhöz használni. Az útmutató december 1.-től érvényes. 3

6 3. Díjköteles közlekedési utak A Szlovén Köztársaság területén az autópályák és autóutak használata díjköteles. A 3500 kg-nál nem nagyobb tömegsúlyú egynyomtávú motoros gépjármű (motorkerékpár) és az utánfutóval rendelkező vagy utánfutó nélküli kétnyomtávú motoros gépjármű esetén a díjfizetési kötelezettség autópályamatrica megvásárlásával teljesíthető. Díjköteles közlekedési utak: Autópályá Autóutak A1 Šentilj - Koper (Srmin) H2 Pesnica - Maribor (Tezno) A2 A3 A4 A5 Karavanke - Obrežje Gabrk - Fernetiči Slivnici - Draženci Maribor (Dragučova)- Pince H3 H4 H5 H6 Ljubljana (razcep Zadobrova - rondo Tomačevo razcep Koseze / ljubljanai körgyűrű Razdrto - Vrtojba Škofije - Srmin - Koper (Slavček) Koper (Slavček) - Semedela) H7 Dolga vas - magyar államhatár A díjköteles autópályák és autóutak, amelyeken a matrica kötelező, megfelelő közlekedési jelzéssel ellátottak, amelyek tájékoztatják a felhasználót a matricás fizetési rendszerről. Karavankák-alagút Az országközti Karavankák-alagút, amely a szlovén A2-es és az osztrák A11-es autópályákat köti össze, nem szerepel a matricás fizetési rendszerben. Ezért a Karavankák-alagút használatára a szlovén matrica nem érvényes, hanem alagútdíjat kell fizetni az átkeléséért. A megfizetett alagútdíj mindkét országban az első autópálya csatlakozásig (Szlovéniában a Hrušica csatlakozásig, Ausztriában a Podrožca csatlakozásig) érvényes. A hrušicai csatlakozástól a továbbhaladásért Szlovénia központi része felé a felhasználónak a járműre matricát kell kihelyezni. További információ az alagútdíjról és a fizetés módjáról a holnapon található. 4 Az útmutató december 1.-től érvényes.

7 Díjköteles közlekedési utak Ljubljanai körgyűrű Maribori körgyűrű Az útmutató december 1.-től érvényes. 5

8 4. Matrica értékesítési helyének megjelölése Minden eladóhelynek, ahol Szlovéniában és kölföldön megvásárolható az autópálya matrica, az ajtóra vagy jól látható helyre ki kell helyezni az Eladó tanusítványát és az Autópálya matrica ártáblázatát. Az Eladó tanusítványát, amely a matrica hivatalos értékesítését jelöli, 2013 novemberében postai úton kapja meg. A hivatkozásra kattintva megtalálja az összes értékesítési hely listáját. 6 Az útmutató december 1.-től érvényes.

9 5. Autópálya-matricák fajtái és árak Azoknak a gépjárműveknek, amelyek összömege nem haladja meg a kg-ot a díjazott autópályák használatához kötelező az autópálya-matrica felhelyezése. Ha a gépjármű utánfutóval rendelkezik, az osztályozáskor csak a gépjármű legnagyobb össztömege számít. Díjkategóriák ÚJ! A gépjárműveket, amelyek az autópálya díjat matrica megvásárlásával kötelesek fizetni, december 1-től három díjkategóriába soroltuk be: 1 DÍJKATEGÓRIA A kategóriába az egy nyomvonalú gépjárművek, motorkerékpárok vontatvánnyal vagy nélküle soroltak be. 2A DÍJKATEGÓRIA Lakókocsik és két nyomvonalű gépjárművek, amelyeknél a jármű első tengelye feletti magassága 1,30 m, amelyek megengedett legnagyobb össztömege nem haladja meg a kg-t, vontatmánnyal vagy nélküle.. A lakókocsik közé azokat a járműveket soroljuk be, amelyeknél a lakókocsi kategória be van jegyezve a forgalmi engedélybe. A 2A díjkategóriába egyébként az egyterű járművek és terepjárók soroltak be az esetleges kivételek, amelyek a 2B díjkategóriába tartoznak, szintén a Mért járművek listáján vannak közzétéve. Az útmutató december 1.-től érvényes. 7

10 2B DÍJKATEGÓRIA Két nyomvonalú gépjárművek, amelyeknél a jármű első tengelye feletti magasság legalább 1,30 m, amely megengedett legnagyobb össztömege nem haladja meg a kg-t, vontatvánnyal vagy nélküle. A 2B díjkategóriába egyébként a kombi típusú gépkocsik soroltuk be az esetleges kivételek azok a kombi típusú gépkocsik, amelyek a 2A díjkategóriába tartoznak, szintén a Mért járművek listáján vannak közzétéve. A mért járművek listája A Mért járművek listája olyan típusú járműveket tartalmaz, melyeknél az első tengely feletti magasság hitelesített mérőeszközzel volt megmérve. Tekintettel a jármű mért magasságára az első tengely felett ezek a 2A vagy 2B díjkategóriába tartoznak A járművek számtalan típusa és modellei miatt a lista még nem teljes, és hetente (minden kedden) módosítjuk. A Mért járművek listáját a holnapon tettük közzé. A jármű első tengely feletti magassága az alap és a gépjármű legmagasabb pontja közötti távolság, amely merőleges az alapra és az első kerék tengelyén megy keresztül. A vevő a matrica megvásárlása előtt ellenőrizze, hogy melyik kategóriába van besorolva a járműve.. 8 Az útmutató december 1.-től érvényes.

11 Autópálya matricák ára Az autópálya matricák árai eltérőek - tekintettel a kategóriára és a matrica érvényességére. Az értékesítőknek a DARS d. d. által biztosított árlistát jól látható helyre kell kihelyezni. Díjkategória Az érvényesség időtartama Heti autópálya-matrica Féléves autópálya-matrica Éves autópálya-matrica Heti autópálya-matrica Havi autópálya-matrica Éves autópálya-matrica Heti autópálya-matrica Havi autópálya-matrica Éves autópálya-matrica Ár (HÉA-val) 7,50 EUR 30,00 EUR 55,00 EUR 15,00 EUR 30,00 EUR 110,00 EUR 40,00 EUR 80,00 EUR 220,00 EUR Az autópály-matrica árát a Szlovén Köztársaság kormánya határozza meg és teszi közzé. Tiltott bármilyen kereskedelmi kedvezmény adása a matrica megvásárlásához. Az autópálya-matrica érvényességének időtartama A 2014 re érvényes autópálya-matricák től ig lesznek forgalomban. A heti autópálya-matrica 7 egymást követő naptári napig érvényes attól a naptól kezdve, amelyet a használó a vásárláskor meghatároz. A havi autópálya-matrica 1 hónapig - a vásárlás pillanatától a következő hónap azonos számú napjának végéig - érvényes. Ha a következő hónapban nincs azonos számú nap, akkor a vásárlást követő hónap utolsó napjának végéig érvényes. A féléves autópálya-matrica a vásárlás napjától számított 6 hónapig érvényes. Az éves autópálya-matricák az adott évet megelőző év december 1.-től az adott évet követő év január 31.-ig érvényesek (14 hónapig). Az útmutató december 1.-től érvényes. 9

12 6. Az autópálya-matricával való bánás Éves matrica: Az éves autópálya-matrica érvényességét a felső bal sarkában feltüntetett két év utolsó két száma és az autópálya-matrica színe határozza meg, amely minden évben változik. Az éves matricát csak fel kell helyezni a megfelelő helyre. Az éves autópálya-matricákat nem kell lyukasztani. Az éves autópálya-matricával ellenétben a féléves, a havi és a heti autópálya-matricát az eladó már a vásárláskor köteles érvényesíteni ill. kilyukasztani, amivel meghatározza a matrica érvényességét. A lyukasztás külön figyelmet igényel a lyukasztási mezők mérete miatt. Ezért kérjük az eladókat és figyelmeztetjük őket, hogy a lyukasztáskor figyeljenek a dátumos mezőkre. 10 Az útmutató december 1.-től érvényes.

13 Helyes lyukasztás: Féléves autópálya-matrica: Az érvényesség első napját kell átlyukasztani. A havi autópálya-matrica előre nem vásárolható meg. pl. nap 17 és hónap VIII Az autópálya-matrica a lyukasztás napjától fél évig érvényes, azaz a lyukasztás napjától számított hat hónapos időszak utolsó napjáig. A fenti példa esetében ez azt jelenti, hogy az autópálya-matrica bezárólag február 17-ig bezárólag érvényes. A féléves matricák csak motorkerékpárokra vonatkoznak A 2013 decemberében megvásárolt 2014-es jelzésű féléves autópályamatricán a megvásárlás dátuma és a XII/13-es jelzés lyukasztandó át. Az alábbi példa szerint ez a matrica ig bezárólag érvényes. Az útmutató december 1.-től érvényes. 11

14 Havi matrica: Az érvényesség első napja lyukasztandó. A havi autópálya-matrica előre nem vásárolható meg. pl. nap 17 és hónap VIII A havi autópálya-matrica a megvásárlás napjától az ugyanazon számú napig, a megvásárlás napjától számítva egy hónapig, ill. a hónap utolsó napjáig, ha a következő hónapban nincs olyan számú nap. A fenti példa szerint a matrica ig bezárólag érvényes. A havi autópálya-matricák kizárólag személygépkocsikra használhatók. A 2013 decemberében megvásárolt 2014-es jelzésű havi autópályamatricán a megvásárlás dátuma és a XII/13-es jelzés lyukasztandó át. Az alábbi példa szerint ez a matrica ig bezárólag érvényes. 12 Az útmutató december 1.-től érvényes.

15 Utasítások és információk az auópálya-matrica árusítók számára Heti autópálya-matrica: Az érvényesség első napja lyukasztandó. A heti autópálya-matrica előre is megvásárolható. pl. nap 17 és hónap VIII A heti autópálya-matrica hét naptári napig érvényes, az érvényesség első napját beleértve, amit viszont a vásárló a matrica megvásárlásakor határoz meg. A bemutatott pléda szerint azt jelenti, hogy a matrica ig bezárólag érvényes. A heti matrica utolsó lyukaszási napja a. A 2013 decemberében megvásárolt 2014-es jelzésű heti matricán a várásló által meghatározott dátumot és a XII/13-es jelzést kell átlyukasztani. Az alábbi péltda szerint ez azt jelenti, hogy a matrica ig bezárólag érvényes. Az útmutató december 1.-től érvényes. 13

16 A vásárlónak soha ne adjanak ki nem átlyukasztott féléves, havi és heti autópálya-matricát! Amennyiben a matrica lyukasztásakor téved, a matricát ne adja át a vásárlónak, hanem tartsa magánál, vonja ki a forgalomból, sorszámát írja be az eladási elszámolás mellékletébe és a Bizományi értékesítési szerződés alapján, küldje vissza. A már felhelyezett matricákat, amelyeket a vásárló hibás lyukasztás miatt visszahoznak, az eladó a DARS-nál nem reklamálhatja. Ezt a költséget az eladó fedi. Az árúsító helyen olyan autópálya-matricát visszavenni, amelyen»érvénytelen«jelzés vagy ennek egy része szerepel, nem lehet. Ilyen jelzés részben vagy egészben csak akkor szerepel a matricán, ha az már a szélvédő-üvegen vagy más felületen felragasztásra került. Ilyen jelzés soha nem szerepel a matricán, ha az csak a fóliáról került eltávolításra. A fenti értelemben érvénytelen jelzéssel ellátott matrica árának visszatérítését a DARS nem ismeri el. 14 Az útmutató december 1.-től érvényes.

17 7. Az autópálya-matrica felhelyezése A gépjárművezető a fizető autópálya használata előtt köteles gondoskodni arról, hogy a gépjárművét a megfelelő osztályozás szerinti autópálya-matricával legyen ellátni. Az autópálya-matrica csak a gépjárműre helyezhető fel. Kérjük, figyelmeztessék erre a vásárlókat. Mikor van az autópálya-matrica helyesen felhelyezve? Személygépkocsik A védőfólia eltávolítása után a matricát azonnal és sértetlenül fel kell helyezni a rajta levő ragasztóval a szélvédő belső oldalára, mégpedig úgy, hogy kívülről látható legyen (nem szabad a sötétített üvegfelületre helyezni). A védőfólia eltávolítása után a sértetlen autópálya-matricát az eredeti ragasztóval a gépjármű szélvédőjének bal felső sarkára, a belső oldalon kell felhelyezni, mégpedig jól látható helyre. A felhelyezéskor figyelembe kell venni a matrica hátoldalán található utasítást is. A közlekedési biztonság érdekében és az autópálya-díjazás hatékony és a fogyasztóknak kedvező módja miatt az új és érvényes autópálya-matrica felhelyezése előtt szükséges a szélvédőről a nem érvényes és azelőtt felhelyezett matricákat eltávolítani. Az autópálya-matricákat nem szabad a gépjármű oldalablakára helyezni. Motorkerékpárok Az autópálya-matricát a motorkerékpár olyan látható részére kell felhelyezni, amelyet nem lehet eltávolítani, ill. csak nagyobb erőfeszítéssel távolítható el (üzemanyagtartály stb.). Az autópályamatricának épnek kell lennie és az eredeti ragasztóval kell felragasztani. A felhelyezésnél kövesse a matrica hátsó oldalán található utasításokat. Szíveskedjenek figyelni arra, hogy az autópályamatricát tiszta felületre helyezik fel (a felhelyezés előtt szükséges a por, olajfoltok és viaszmaradékok eltávolítása). Az útmutató december 1.-től érvényes. 15

18 A felhelyezéskor nem engedélyezett további ragasztóeszközök vagy egyéb ragasztófóliák, ragasztószalagok és egyéb eszközök használata. Az említett esetekben az autópálya-matrica nem bizonyítja, hogy a felhasználó befizette az autópályadíjat, ami annyit jelent, hogy az autópályamatrica nem érvényes. Javasoljuk, hogy az autópálya-matricát 5 C felett helyezze fel. Alacsonyabb hőmérséklet esetében ajánljuk, hogy a felhelyezés előtt kapcsolja be a fűtést és azt a szélvédőre irányítsa. Ha az autópálya-matrica nem megfelelő módon van felhelyezve, érvénytelennek számít, azaz nem bizonyítja, hogy a fizetős út felhasználója befizette az autópályadíjat. Az autópálya-matrica alsó részén található szelvényt nem kell felragasztani. A szelvényt mindenképpen őrizze meg a matrica érvényességének lejártáig. Kérjük, figyelmeztessék a vásárlókat arra, hogy a szelvény felhelyezése nem szükséges. A vásárló köteles megőrizni a szelvényt a matrica érvényességi idejének lejártáig, hiszen amennyiben a szélvédő megsemmisül, a szelvény bizonyítja az autópályadíj befizetését. 16 Az útmutató december 1.-től érvényes.

19 8. Egyéb határozatok Az autópálya-matrica eltávolítási és ismételt felhelyezésének a tilalma A gépjárműre való megfelelő felhelyezés után tilos az autópálya-matrica eltávolítása más gépjárműre való felhelyezés céljából, hiszen ebben az esetben az autópálya-matrica megsemmisül és NEVELJAVNO (Érvénytelen) felirat jelenik meg rajta. Tilos ugyanúgy bármilyen vegyszer használatával és bármilyen más beavatkozással kezelni a matricát és a ragasztóval ellátott oldalát, azzal a céllal, hogy az eltávolításkor elkerülnénk a megsemmisülést. Ezekben az esetekben az autópálya-matrica nem bizonyítja az autópályadíj befizetését. Kivételek a felhelyezéskor A fizetendő autópályák felhasználói, ill. azok a gépjárművek, amelyek nem rendelkeznek szélvédővel, használhatják az autópálya-matricát anélkül, hogy azt felhelyezik a gépjárműre. Ez ugyanúgy érvényes azokra a gépjárművekre, amelyek számára a gyártó meghatározta, hogy az adott gépjármű szélvédőjére nem ragasztható autópálya-matrica. A fizetendő autópályák felhasználói mindkét említett esetben kötelesek maguknál tartani a matrica megvásárlásáról szóló bizonylatot, amelyet az autópálya-kezelő adott ki. A bizonylatnak tartalmaznia kell a gépjármű rendszámát, amely részére a matricát kiadták. A szükséges igazoló okmánnyal kapcsolatos részletesebb információért az autópálya használója az autópálya-kezelőhöz () fordulhat. Telefonszám: vagy és weboldal: Az útmutató december 1.-től érvényes. 17

20 9. Az autópályadíj fizetése alóli felmentések Az autópályadíj fizetése alól a következők menthetők fel: előnyben részesülő gépjárművekkel való szállítások, beleértve a kísérő gépjárműveket; a Szlovén Hadsereg katonai járműveivel való szállítások; külföldi hadseregek katonai járműveivel való szállítások, amelyek az állam honvédelmi céljait, nemzetközi békefenntartói és egyéb célokat szolgálja, amelyeket nemzetközi szerződések határoznak meg; olyan szállításokat végző gépjárművek, amelyek háborúban vagy természeti csapások sújtotta területekre szállítanak humanitárius segélyeket; a fizetendő autópályák szükségeire és az autópályák karbantartására vonatkozó szállításokat végző gépjárművek ill. az autópálya-díjazási szolgálatok végzését szolgálják; 18 Az útmutató december 1.-től érvényes.

21 10. Az autópálya-matricával kapcsolatos szabálysértések és bírságok 300-tól 800 euróig terjedő bírsággal büntetendő az a fizető autópálya-felhasználó, aki: nem rendelkezik autópálya-matricával, amellyel bizonyítja, hogy a meghatározott időszakra meg van fizetve az autópályadíj, ill. a vezetés ideje alatt az autópálya-díj meg van fizetve; hamisított vagy átalakított autópálya-matricát használ; a gépjármű osztályának nem megfelelő autópálya-matricával és a nem megfelelő módon matricázott gépjárművel használja a fizető autópályát ill. autóutat. Ha a fent említett szabálysértés olyan gépjárművel történik, amely esetben a szabálysértést elkövető személy kiléte nem deríthető fel, a gépjármű tulajdonosa ill. a gépjármű használatára jogosult személy bírságolandó, amennyiben nem tudja bizonyítani, hogy a szabálysértést nem ő követte el. Az autópálya-matrica helyes használatának ellenőrzését a DARS (Szlovén Autópálya-kezelő Társaság), a Szlovén Köztársaság Közlekedési Felügyelete, a Szlovén Köztársaság Vámhatósága és a Rendőrség végzik. Az útmutató december 1.-től érvényes. 19

22 11. Pótmatrica kiadása A pótmatricák kiadására és a pótmatricák árának visszatérítésére vonatkozó összes információ a weboldalon található. A pótmatrica kiadása és apótmatrica árának visszatérítésévek kapcsolatban lévő eljárásokat a felhasználó személyesen vagy postai úton rendezheti a Felhasználói Központban. A díjköteles autópályák felhasználója abban az esetben, ha: a szélvédő vagy a motorkerékpár része, amelyre az autópálya-matrica fel volt helyezve, megsérült vagy ki lett cserélve, a gépjármű, a szélvédő vagy a motorkerékpár része, amelyre az autópálya-matrica fel volt helyezve, garanciális időn belül ki lett cserélve, a gépjárművet leadták megsemmisítésre (újrahasznosításra), az autópáyla-kezelőtől () a fennmaradt érvényességi időszakra pótmatricát igényelhet, illetve abban az esetben, ha saját maga új féléves vagy éves autópálya-matricát vett, akkor követelheti a pótmatrica árának visszatérítését. Pótmatrica A szélvédő vagy a motorkerékpár része, amelyre az autópálya-matrica fel volt helyezve, megsemmisülése vagy kicserélése miatt igényelt pótmatrica kiadásához a pótmatrica kiadásáról szóló igénylést kell kitölteni és a következő mellékleteket kell hozzácsatolni: az eltávolított matricát (ha az eltávolított matricán a teljes sorozatszám nem látható, akkor a megfelelő szelvényt kell mellékelni). Az eltávolított féléves, havi vagy heti matrica esetében az érvényesség idejének láthatónak kell lenni, ellenkező esetben csatolni kell a matrica megvásárlásáról szóló számlát is, a szélvédőcsere vagy a motorkerékpár részének cseréjét bizonyító számla fénymásolatát, amelyet a cserét végző műhely állít ki (a mellékelt számlából legyen látható, hogy mely gépjárműn végezték el az adott szolgáltatást), valamint mellékelje a cserét végző műhely dokumentumának fénymásolatát, amely bizonyítja, hogy a gépjárművet, a szélvédőt, vagy a motorkerékpár részét garanciális időn belül cserélte ki. A gépjármű megsemmisítése esetében a pótmatrica kiadásához csak az eltávolított matricát kell felmutatni (lásd a fenti meghatározást). Amennyiben a jármű külföldön került megsemmisítésre, akkor mellékelni kell a gépjármű forgalomból való kivonását és a megsemmisítésre való átadásról szóló dokumentum fénymásolatát, valamint ezek hiteles fordítását is. 20 Az útmutató december 1.-től érvényes.

23 A megvásárolt pótmatrica árának visszatérítése Az autópálya-matrica árának visszaigénylése csak akkor érvényesíthető, ha a felhasználó a fent említett okokból kifolyólag már új matricát vásárolt. A pótmatrica árának visszatérítését csak az éves és a féléves autópálya-matricákra lehet igénybe venni. Ilyen setben a felhasználónak azonos típusú matricát kell megvásárolnia mint amilyen matricája volt korábban (éves matricát amennyiben éves matricát pótol, és féléves matricát ha féléves matricát pótol). Az éves matrica értékének visszaigénylésére a felhasználó abban az esetben jogosult, ha a pótmatricát a következő évre vonatkozó matrica érvényességi ideje kezdete előtt vásárolta meg. A féléves matrica esetében, ha az autópályadíj köteles új érvényességi időszakot adott meg, a helyettesített, ill. megsemmisült matrica érvényességi idejének lejártáig vonatkozó időszakra jogosult igényelni a matrica arányos árának visszatérítését. A pótmatrica árának visszatérítéséhez ki kell tölteni az igénylőlapot és csatolni kell a pótmatrica kiadásánál felsorolt mellékleteket, valamint a szelvényt és az új matrica (pótmatrica) megvásárlását igazoló számlát. Az éves, illetve féléves pótmatrica kiadásához, illetve az árának visszatérítéséhez szükséges igénylőlapot (amely a holnapon is elérhető) a felhasználó a jogosultságot kiváltó eseményt követő 30 napon belül adhatja be. A pótmatrica kiadásával kapcsolatos intézkedéseket az alábbi címen végezhetik: DARS d. d. Cestninski uporabniški center Grič 54 (ljubljanai északi lehajtó: 16.sz.kijárat, Brdo) SI-1000 Ljubljana További információkat a vagy telefonszámon. Munkaidő: - hétfőtől péntekig 6.30 és óra között, - szombaton 8.00 és óra között. Az útmutató december 1.-től érvényes. 21

24 12. Csomagolás A matricákat a következő módon csomagoltuk: 100 darab motorkerékpárokra (10-szer 10 matrica), amelyekből 4500 darabot tartalmazó csomag van és 500 darab személygépkocsikra (5-ször 100 matrica), amelyekből darabot tartalmazó csomag van re vonatkozó csomagolás GTIN szám: A C Heti autópálya-matrica 1 díjkategória Féléves autópálya-matrica 1 díjkategória Éves autópálya-matrica 1 díjkategória Heti autópálya-matrica 1 díjkategória (10 darabos csomag) Féléves autópálya-matrica 1 díjkategória (10 darabos csomag) Éves autópálya-matrica 1 díjkategória (10 darabos csomag) Heti autópálya-matrica 1 díjkategória (100 darabos csomag) Féléves autópálya-matrica 1 díjkategória (100 darabos csomag) Éves autópálya-matrica 1 díjkategória (100 darabos csomag) Heti autópálya-matrica 1 díjkategória (4.500 darabos csomag) Féléves autópálya-matrica 1 díjkategória (4.500 darabos csomag) Éves autópálya-matrica 1 díjkategória (4.500 darabos csomag) Heti autópálya-matrica 2A díjkategória Havi autópálya-matrica 2A díjkategória Éves autópálya-matrica 2A díjkategória Heti autópálya-matrica 2A díjkategória (100 darabos csomag) Havi autópálya-matrica 2A díjkategória (100 darabos csomag) Éves autópálya-matrica 2A díjkategória (100 darabos csomag) Heti autópálya-matrica 2A díjkategória (500 darabos csomag) Havi autópálya-matrica 2A díjkategória (500 darabos csomag) Éves autópálya-matrica 2A díjkategória (500 darabos csomag) Heti autópálya-matrica 2A díjkategória ( darabos csomag) Havi autópálya-matrica 2A díjkategória ( darabos csomag) Éves autópálya-matrica 2A díjkategória ( darabos csomag) 22 Az útmutató december 1.-től érvényes.

25 644 9 Heti autópálya-matrica 2B díjkategória Havi autópálya-matrica 2B díjkategória Éves autópálya-matrica 2B díjkategória Heti autópálya-matrica 2B díjkategória (100 darabos csomag) Havi autópálya-matrica 2B díjkategória (100 darabos csomag) Éves autópálya-matrica 2B díjkategória (100 darabos csomag) Heti autópálya-matrica 2B díjkategória (500 darabos csomag) Havi autópálya-matrica 2B díjkategória (500 darabos csomag) Éves autópálya-matrica 2B díjkategória (500 darabos csomag) Heti autópálya-matrica 2B díjkategória ( darabos csomag) Havi autópálya-matrica 2B díjkategória ( darabos csomag) Éves autópálya-matrica 2B díjkategória ( darabos csomag) Az útmutató december 1.-től érvényes. 23

26 Minden csomagolási egységen található egy matrica, amelyen fel van tüntetve a: Csomagolási egység GTIN száma, Különböző csomagolási egységekben található matricák sorszámai és az első é sutolsó matrica vonalkódja - ITF jelzés (interleaved 2 of 5 with check digit). Abban az esetben, ha a csomagból hiányzik egy vagy több egymást követő sorszám, a végén fel van tüntetve a hiányzó matricák száma és azok sorszámai. Minden hiányzó matrica be van jegyezve a matricák ún. fekete listáján. A csomag súlya vonalkód formájában - ITF jelzés (interleaved 2 of 5). A csomagolásnál elvileg hiba nem fordulhat elő, mivel a csomagolási folyamatban a sorszám automatikusan van betáplálva és ellenőrizve, a hiányzó matricák fel vannak jegyezve és újakkal helyettesítve. Amennyiben valamelyik matrica hiányzik ill. felesleg, töltse ki a reklamációs űrlapot és az elszámolási időszak végén küldje vissza az elszámolással együtt. Sorszámok Az autópálya-matrica sorszámát egy betű, egy szóköz és hét szám alkotja. A sorszámok a következő növekvő sorrendben követik egymást és jelölve vannak a matricán: Az 1 díjkategóriára vonatkozó heti autópálya-matricák N betűvel kezdődnek, utána szóköz következik és a hétjegyű szám (N től kezdődően). Az 1 díjkategóriára vonatkozó féléves autópálya-matricák P betűvel kezdődnek, utána szóköz következik és hétjegyű szám (P től kezdődően). Az 1 díjkategóriára vonatkozó éves autópálya-matricák S betűvel kezdődnek, utána szóköz következik és a hétjegyű szám (S től kezdődően). 24 Az útmutató december 1.-től érvényes.

27 A 2A díjkategóriára vonatkozó heti autópálya-matricák M betűvel kezdődnek, utána szóköz következik és a hétjegyű szám (M től kezdődően). A 2A díjkategóriára vonatkozó havi autópálya-matricák O betűvel kezdődnek, utána szóköz következik és a hétjegyű szám (O től kezdődően). A 2A díjkategóriára vonatkozó éves autópálya-matricák R betűvel kezdődnek, utána szóköz következik és a hétjegyű szám (R től kezdődően). A 2B díjkategóriára vonatkozó heti autópálya-matricák T betűvel kezdődnek, utána szóköz következik és a hétjegyű szám (T től kezdődően). A 2B díjkategóriára vonatkozó havi autópálya-matricák U betűvel kezdődnek, utána szóköz következik és a hétjegyű szám (U től kezdődően). A 2B díjkategóriára vonatkozó éves autópálya-matricák V betűvel kezdődnek, utána szóköz következik és a hétjegyű szám (V től kezdődően). A matrica sorszáma a kuponon (szelvényen) vonalkód formájában van feltüntetve ITF jelzés (interleaved 2 of 5 with check digit). A vonalkód struktúrája: VTSSSSSSSSLK K ellenőrzési szám: algoritmus szerinti meghatározás. V gépjármű fajtája: - 6: 1 díjkategória, - 7: 2A díjkategória, - 8: 2B díjkategória T autópálya-matrica érvényességének időtartama: - 7: heti, - 8: havi, - 9: féléves, - 1: éves. SSSSSSSS sorozatszám amely a számmal kezdődik L érvényesség éve 2014: 4 A minőség ellenőrzése Ha az autópálya-matricák között, amelyeket eladás céljából vettek át, találnak olyan matricát, amelyek bármilyen módon sérültek vagy rossz minőségű a nyomtatás, ne tegyék forgalomba, hanem vonják ki a forgalomból és az eladási szerződés alapján küldjék vissza a DARS-nak. Az elszámoláshoz mellékelni kell az efféle matricák sorszámait is. Abban az esetben, ha a csomagoláson hiányosságokat vesznek észre, ne nyissák ki a csomagolást és küldjék vissza. Az útmutató december 1.-től érvényes. 25

28 13. Fontos felhívások áttekintése Mit kell az autópálya-matricák árusításánál figyelembe venni? Az autópálya-matrica eladása előtt ellenőrizze a vásárlónál, hogy milyen típusú két nyomvonalú járműhöz kér matricát. A két nyomvonalú járműre érvényes autópálya-matrica eladása előtt a vevőtől meg kell kérdezni, hogy a két nyomvonalú jármű, amelyre matricát kíván venni, melyik díjkategóriába tartozik, a 2A vagy a 2B kategóriába. A 2A kategóriába a lakókocsik és azok a két nyomvonalú gépjárművek tartoznak, amelyeknél az első tengely feletti magasság legfeljebb 1,30 méter. A 2B díjkategóriába azok két nyomvonalú gépjárművek tartoznak, amelyeknél az első tengely feletti magasság 1,30 méter vagy több. A két nyomvonalú gépjárművek első tengely feletti magasságának mérése A jármű első tengely feletti magassága az alap és a gépjármű legmagasabb pontja közötti távolság, amely merőleges az alapra és az első kerék tengelyén megy keresztül. A gépjármű magasságának lemérésénél fontos, hogy a gépjármű nincs megterhelve rakománnyal és a gumiabroncs nyomása megfelelő. A féléves, heti és havi autópálya-matricát az eladó lyukasztja át. Heti autópálya-matrica elővétele Elővételben csak heti matricák kaphatók. A lyukasztásnál az autópálya használatának a kezdete a mérvadó. Kérdezze meg a gépjárművezetőtől, előreláthatóan mikor kezdi meg a szlovéniai fizető autópályák ill. autóutak használatát, hiszen a lyukasztáskor ez a mérvadó. Figyelmeztesse a vásárlót arra, hogy a matricát nem lehet visszaadni, amennyiben az autópálya használatának dátuma változik. A heti matrica lyukaszásának utolsó lehetséges datuma Rosszul lyukasztott autópálya-matricák Az eladóhelyeken rosszul lyukasztott autópálya-matricákat a DARS Rt.-nek kell visszaküldeni, ahol azokat az év végén a nem eladott matricákkal együtt számolják el. Az elszámoláshoz mellékelni kell az efféle matricák sorszámait is. 26 Az útmutató december 1.-től érvényes.

36/2007. (III. 26.) GKM rendelet. az autópályák, autóutak és főutak használatának díjáról

36/2007. (III. 26.) GKM rendelet. az autópályák, autóutak és főutak használatának díjáról 36/2007. (III. 26.) GKM rendelet az autópályák, autóutak és főutak használatának díjáról A gazdasági és közlekedési miniszter feladat- és hatásköréről szóló 163/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. e) pontja

Részletesebben

ÁSZF. www.jatekliget.hu

ÁSZF. www.jatekliget.hu ÁSZF. www.jatekliget.hu Kedves Vásárlónk! Örömmel üdvözöljük a JATEKLIGET.HU Webáruház vásárlói között. Kérjük, mielőtt megrendelését jóváhagyja, figyelmesen olvassa el az alább részletezett Általános

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek

Általános Szerződési Feltételek Általános Szerződési Feltételek Web-áruház adatai: A www.kocsmasportok.hu web-áruház üzemeltetője, az Ön által vásárolt termékek eladója a KOCSMASPORTOK. Pontos, jogszabályok által meghatározott adatai:

Részletesebben

AUTÓPÁLYA ÚTMUTATÓ A HASZNÁLATI DÍJAS (E-MATRICÁS) RENDSZERHEZ

AUTÓPÁLYA ÚTMUTATÓ A HASZNÁLATI DÍJAS (E-MATRICÁS) RENDSZERHEZ AUTÓPÁLYA ÚTMUTATÓ A HASZNÁLATI DÍJAS (E-MATRICÁS) RENDSZERHEZ 2 E-MATRICA AUTÓPÁLYA ÚTMUTATÓ 2013 TISZTELT UTAZÓ! Magyarország autópályáit, autóútjait és az országos főutak egyes szakaszait kizárólag

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek

Általános Szerződési Feltételek Általános Szerződési Feltételek A szerződés a Vásárló a www.bymarjan.hu webáruház (a továbbiakban Webáruház) rendszerén keresztül leadott megrendelése elküldésével és annak az Eladó általi visszaigazolásával

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK Kérjük, mielőtt megrendelését jóváhagyja, illetve szolgáltatásainkat igénybe veszi, figyelmesen olvassa el az alább részletezett Általános Szerződési Feltételeket. A PRECIZ.HU

Részletesebben

Üzleti feltételek. üzlet. I. Bevezetés. VII. Leader pozícióba való feljutás. Munkamódszer és üzleti kapcsolatok

Üzleti feltételek. üzlet. I. Bevezetés. VII. Leader pozícióba való feljutás. Munkamódszer és üzleti kapcsolatok Üzleti feltételek 1 I. Bevezetés II. III. IV. Munkamódszer és i kapcsolatok Az együttműködés legfontosabb szabályai A disztribútorok közötti kapcsolat Kapcsolatok a szponzori vonalon Áruk Termékek Hogyan

Részletesebben

PRECIZ.HU WEBÁRUHÁZ Tartalomjegyzék: A PRECIZ.HU Webáruház üzemeltetője: Üzemeltető: Nyilvántartási száma:

PRECIZ.HU WEBÁRUHÁZ Tartalomjegyzék: A PRECIZ.HU Webáruház üzemeltetője: Üzemeltető: Nyilvántartási száma: Általános Szerződési Feltételek PRECIZ.HU WEBÁRUHÁZ Kérjük, mielőtt megrendelését jóváhagyja, illetve szolgáltatásainkat igénybe veszi figyelmesen olvassa el az alább részletezett Általános Szerződési

Részletesebben

2. Rendelés előzetes regisztráció nélkül, automatikus regisztráció

2. Rendelés előzetes regisztráció nélkül, automatikus regisztráció Általános Szerződési Feltételek FüggönyFutár Webáruház www.fuggonyfutar.hu Jelen Általános Szerződési Feltételek (továbbiakban ÁSZF) tartalmazza a www.fuggonyfutar.hu weboldalon (a továbbiakban: Webáruház)

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek

Általános Szerződési Feltételek Általános Szerződési Feltételek Web-áruház adatai: A www.kocsmasportok.hu web-áruház üzemeltetője, az Ön által vásárolt termékek eladója a KOCSMASPORTOK.HU. Pontos, jogszabályok által meghatározott adatai:

Részletesebben

A szerződés lényeges tulajdonságai az alábbiak szerint határozhatóak meg: 2. Megvásárolható termékek, szolgáltatások körének bemutatása

A szerződés lényeges tulajdonságai az alábbiak szerint határozhatóak meg: 2. Megvásárolható termékek, szolgáltatások körének bemutatása ÁSz Feltételek Általános Szerződési Feltételek Kérjük, amennyiben vásárlója, illetve aktív felhasználója kíván lenni a www.szexbox.hu web áruházunknak, figyelmesen olvassa el az Általános Szerződési Feltételeinket

Részletesebben

TWG.HU ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

TWG.HU ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK TWG.HU ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK Jelen dokumentum nem kerül iktatásra, kizárólag elektronikus formában kerül megkötésre, nem minősül írásbeli szerződésnek, magyar nyelven íródik, magatartási kódexre

Részletesebben

A www.inshop.hu webáruházat az inshop.hu webáruház Kft. üzemelteti, (a továbbiakban mint Eladó).

A www.inshop.hu webáruházat az inshop.hu webáruház Kft. üzemelteti, (a továbbiakban mint Eladó). A szerződés a Vásárló a www.inshop.hu webáruház (a továbbiakban Webáruház) rendszerén keresztül leadott megrendelése elküldésével és annak az Eladó általi visszaigazolásával jön létre. A Webáruházon keresztül,

Részletesebben

Gyakran Ismételt Kérdések

Gyakran Ismételt Kérdések Gyakran Ismételt Kérdések Általános Mi történik, ha útlezáráskor elterelik a forgalmat, vagy a járművezető ki akarja kerülni a torlódást? Onnantól büntethető, ha elhagyja a korábban megjelölt útvonalat?

Részletesebben

Gépjárművekkel kapcsolatos ügyintézés Kiadásra kerülő okmányok Törzskönyv A törzskönyv a jármű tulajdonjogát kizárólagosan igazoló okmány. Mely nem feltétele a közúti forgalomban való részvételnek. A törzskönyv

Részletesebben

Üzleti és szállítási feltételeink Általános Szerződési és Felhasználási feltételek

Üzleti és szállítási feltételeink Általános Szerződési és Felhasználási feltételek Üzleti és szállítási feltételeink Általános Szerződési és Felhasználási feltételek Kérjük, amennyiben vásárlója, illetve aktív felhasználója kíván lenni Webáruházunknak, figyelmesen olvassa el az Általános

Részletesebben

1. SZÁMÚ MELLÉKLET, INLERNET KEDVEZMÉNYEK, KARRIERRENDSZER, JUTALÉKOK ÉS BÓNUSZOK

1. SZÁMÚ MELLÉKLET, INLERNET KEDVEZMÉNYEK, KARRIERRENDSZER, JUTALÉKOK ÉS BÓNUSZOK 1 SZÁMÚ MELLÉKLET, INLERNET KEDVEZMÉNYEK, KARRIERRENDSZER, JUTALÉKOK ÉS BÓNUSZOK Ez a melléklet elválaszthatatlan részét képezi a mindenkori érvényes Inlernet Törzsvásárlói szerzõdés Általános Szerzõdési

Részletesebben

A webáruház általános szerződési feltételeit az alábbiakban olvashatja, vagy letöltheti innen. A Sorgenfresser-shop Webáruház

A webáruház általános szerződési feltételeit az alábbiakban olvashatja, vagy letöltheti innen. A Sorgenfresser-shop Webáruház A webáruház általános szerződési feltételeit az alábbiakban olvashatja, vagy letöltheti innen. A Sorgenfresser-shop Webáruház Általános Szerződési és Felhasználási Feltételei Kérjük, amennyiben vásárlója

Részletesebben

Általános szerződési feltételek (ÁSZF) (az ÁSZF letölthető és eltárolható ide kattintva: aszf_vagyaim.pdf)

Általános szerződési feltételek (ÁSZF) (az ÁSZF letölthető és eltárolható ide kattintva: aszf_vagyaim.pdf) Általános szerződési feltételek (ÁSZF) (az ÁSZF letölthető és eltárolható ide kattintva: aszf_vagyaim.pdf) Jelen Általános Szerződési Feltételek tartalmazza a www.vagyaim.hu webáruházban (a továbbiakban:

Részletesebben

magyar államvasutak zártkörűen működő részvénytársaság

magyar államvasutak zártkörűen működő részvénytársaság 14. szám 127. évfolyam 2012. június 1. ÉRTESÍTŐ magyar államvasutak zártkörűen működő részvénytársaság Utasítás: TARTALOM Oldal Egyéb közlemények: Oldal 32/2012. (VI. 01. MÁV Ért. 14.) EVIG számú elnök-vezérigazgatói

Részletesebben

KONYHAGEPSZEGED.HU ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

KONYHAGEPSZEGED.HU ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK KONYHAGEPSZEGED.HU ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK Jelen dokumentum nem kerül iktatásra, kizárólag elektronikus formában kerül megkötésre, utólagosan nem hozzáférhető, nem minősül írásbeli szerződésnek,

Részletesebben

AUTÓPÁLYA ÚTMUTATÓ VEZESSEN ELSÔ OSZTÁLYON!

AUTÓPÁLYA ÚTMUTATÓ VEZESSEN ELSÔ OSZTÁLYON! AUTÓPÁLYA ÚTMUTATÓ VEZESSEN ELSÔ OSZTÁLYON! Tisztelt Utazó! Magyarország autópályáit, autóútjainak többségét és az országos főutak egyes szakaszait a KRESZ előírásai és a Díjrendelet értelmében kizárólag

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek. Jelen ÁSZF hatálybalépésének ideje: 2013. október 20.

Általános Szerződési Feltételek. Jelen ÁSZF hatálybalépésének ideje: 2013. október 20. Általános Szerződési Feltételek Jelen ÁSZF hatálybalépésének ideje: 2013. október 20. Jelen dokumentum tartalmazza a Nettrade Szolgáltató és Tanácsadó Kft., mint szolgáltató által üzemeltetett www.kreativjatek.hu

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK trans-o-flex mint vállalkozás

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK trans-o-flex mint vállalkozás ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK trans-o-flex mint vállalkozás 1. A szerződő felek 1.1. A szolgáltató trans-o-flex Hungary Kft. (továbbiakban: trans-o-flex) Székhely: 1239 Budapest, Európa út. 12 Postacím:

Részletesebben

Kérjük, ügyeljen az adatok pontosságára, mert a megadott információ alapján kerül számlázásra, illetve szállításra a termék.

Kérjük, ügyeljen az adatok pontosságára, mert a megadott információ alapján kerül számlázásra, illetve szállításra a termék. Felhasználási feltételek Webáruházunkban a vásárláshoz nem szükséges regisztrálni. Kérjük, ügyeljen az adatok pontosságára, mert a megadott információ alapján kerül számlázásra, illetve szállításra a termék.

Részletesebben

Általános szerződési feltételek

Általános szerződési feltételek Általános szerződési feltételek 1. Bevezetés Az Általános Szolgáltatási Feltételek ( ÁSZF ) tartalmazzák a LED-DISZKONT Kft. (székhely:1151 Budapest, Bogáncs u. 6-8., adószám:23159624-2-42), mint szolgáltató

Részletesebben

Vodafone Online Shop Vásárlási Feltételek 2010. november 12-től hatályos változata

Vodafone Online Shop Vásárlási Feltételek 2010. november 12-től hatályos változata Vodafone Online Shop Vásárlási Feltételek 2010. november 12-től hatályos változata A módosított feltételek a hatályba lépés napjától feladott rendelésekre alkalmazandóak. A Vodafone Online Shop a www.vodafone.hu/shop

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek

Általános Szerződési Feltételek Webshop.atxcomp.hu Általános Szerződési Feltételek Jelen dokumentum nem kerül iktatásra, kizárólag elektronikus formában kerül megkötésre, nem minősül írásbeli szerződésnek, magyar nyelven íródik, magatartási

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK www.burkolo-shop.hu

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK www.burkolo-shop.hu ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK www.burkolo-shop.hu Ön mint felhasználó a www.burkolo-shop.hu weboldal (a továbbiakban: Honlap) használatával tudomásul veszi és elfogadja az alábbiakat: 1. A Honlapon folytatott

Részletesebben