UTASÍTÁSOK ÉS INFORMÁCIÓK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "UTASÍTÁSOK ÉS INFORMÁCIÓK"

Átírás

1 UTASÍTÁSOK ÉS INFORMÁCIÓK A SZLOVÉN AUTÓPÁLYA-MATRICA ÁRUSÍTÓK SZÁMÁRA Minden, amit az árusítóknak a szlovén autópályákon és autóutakon használandó autópálya-matrica árusításáról és használatáról tudniuk kell. Az útmutató december 1-től érvényes., Szlovén Autópálya-kezelő Rt. Székhely: Ul. XIV. divizije 4, 3000 Celje, Szlovénia

2

3 Tisztelt árusítók! július 1-vel Szlovénia csataklozik azokhoz az európai államokhoz, amelyek azokat a gépjárműveknek, amelyek megengedett össztömege nem haladja meg a 3,5 tonnát, az autópályadíjazását autópálya-matricákkal hajtja végre. Hogy minden kérdésre, amelyekkel a vásárlók és a felhasználók önökhöz fognak fordulni, válaszolni tudjanak, elkészítettük a következő»utasítások és információkat a szlovén autópálya-matrica árusítók számára«című dokumentumot. Reméljük, hogy belefoglaltunk mindent, amit tudniuk kell az autópálya-matrica árusításáról és használatáról Szlovéniában. Amennyiben úgy gondolja, hogy az útmutató kiegészítése és részletesebb magyarázata szükséges, akkor kérjük, értesítsen bennünket erről. Szívesen fogadunk minden visszajelzést. Ha valamilyen kérdésre nem találnak megfelelő választ, további információkért a rendelkezésükre állunk. Felvehetik a kapcsolatot a harmadik (3) oldalon felsorolt személyekkel, vagy írjanak a vinjeta@dars.si címre. Közreműködésükért és segítségükért hálásak vagyunk! Az Rt. székhelye: Ul. XIV. divizije Celje kirendeltség: Dunajska ljubljana tel: vinjeta@dars.si Internetes honlap:

4 Tartalom: 1. Elérhetőségek: Legfontosabb tények Díjköteles közlekedési utak Matrica értékesítési helyének megjelölése Autópálya-matricák fajtái és árak Az autópálya-matricával való bánás Az autópálya-matrica felhelyezése Egyéb határozatok Az autópályadíj fizetése alóli felmentések Az autópálya-matricával kapcsolatos szabálysértések és bírságok Pótmatrica kiadása Csomagolás Fontos felhívások áttekintése Az útmutató december 1.-től érvényes.

5 1. Elérhetőségek: Értékesítési és marketing Osztály Darja Bartolj tel: Sanja Bašič tel: Albina Ložar tel: Emilija Erent, osztályvezető tel: Legfontosabb tények A matrica eladása előtt a vevőtől meg kell kérdezni, hogy melyik díjkategóriára kíván venni matricát. A vevő felelőssége, hogy megbizonyosodjon arról, hogy melyik díjkategóriába tartozik a jármű, amelyhez matricát kíván vásárolni. Amennyiben a vevő nem biztos, a holnapon megjelenített, a mért járművek listáját kell felajánlani segítségül. A törvénnyel meghatározott kötelező elemek mellett a vásárlónak kiállított számlán fel kell tűntetni az eladott matrica sorszámát is. A felhasználó figyelmét fel kell hívni arra, hogy a számlát és a matrica kuponját a matrica érvényessége végéig meg kell őrizni. Az úthasználati díj csak abban az esetben tekintett megfizetettnek, ha a matrica fel van ragasztva. Ha valaki megpróbálja eltávolítani a már kihelyezett matricát, a matrica érvénytelenné válik az ' ÉRVÉNYTELEN ( NEVELJAVNO ) biztonsági jel jelenik meg! A már felragasztott matricát az értékesítés helyén nem lehetséges kicserélni. A matricát semmilyen esetben sem lehet más járműhöz használni. Az útmutató december 1.-től érvényes. 3

6 3. Díjköteles közlekedési utak A Szlovén Köztársaság területén az autópályák és autóutak használata díjköteles. A 3500 kg-nál nem nagyobb tömegsúlyú egynyomtávú motoros gépjármű (motorkerékpár) és az utánfutóval rendelkező vagy utánfutó nélküli kétnyomtávú motoros gépjármű esetén a díjfizetési kötelezettség autópályamatrica megvásárlásával teljesíthető. Díjköteles közlekedési utak: Autópályá Autóutak A1 Šentilj - Koper (Srmin) H2 Pesnica - Maribor (Tezno) A2 A3 A4 A5 Karavanke - Obrežje Gabrk - Fernetiči Slivnici - Draženci Maribor (Dragučova)- Pince H3 H4 H5 H6 Ljubljana (razcep Zadobrova - rondo Tomačevo razcep Koseze / ljubljanai körgyűrű Razdrto - Vrtojba Škofije - Srmin - Koper (Slavček) Koper (Slavček) - Semedela) H7 Dolga vas - magyar államhatár A díjköteles autópályák és autóutak, amelyeken a matrica kötelező, megfelelő közlekedési jelzéssel ellátottak, amelyek tájékoztatják a felhasználót a matricás fizetési rendszerről. Karavankák-alagút Az országközti Karavankák-alagút, amely a szlovén A2-es és az osztrák A11-es autópályákat köti össze, nem szerepel a matricás fizetési rendszerben. Ezért a Karavankák-alagút használatára a szlovén matrica nem érvényes, hanem alagútdíjat kell fizetni az átkeléséért. A megfizetett alagútdíj mindkét országban az első autópálya csatlakozásig (Szlovéniában a Hrušica csatlakozásig, Ausztriában a Podrožca csatlakozásig) érvényes. A hrušicai csatlakozástól a továbbhaladásért Szlovénia központi része felé a felhasználónak a járműre matricát kell kihelyezni. További információ az alagútdíjról és a fizetés módjáról a holnapon található. 4 Az útmutató december 1.-től érvényes.

7 Díjköteles közlekedési utak Ljubljanai körgyűrű Maribori körgyűrű Az útmutató december 1.-től érvényes. 5

8 4. Matrica értékesítési helyének megjelölése Minden eladóhelynek, ahol Szlovéniában és kölföldön megvásárolható az autópálya matrica, az ajtóra vagy jól látható helyre ki kell helyezni az Eladó tanusítványát és az Autópálya matrica ártáblázatát. Az Eladó tanusítványát, amely a matrica hivatalos értékesítését jelöli, 2013 novemberében postai úton kapja meg. A hivatkozásra kattintva megtalálja az összes értékesítési hely listáját. 6 Az útmutató december 1.-től érvényes.

9 5. Autópálya-matricák fajtái és árak Azoknak a gépjárműveknek, amelyek összömege nem haladja meg a kg-ot a díjazott autópályák használatához kötelező az autópálya-matrica felhelyezése. Ha a gépjármű utánfutóval rendelkezik, az osztályozáskor csak a gépjármű legnagyobb össztömege számít. Díjkategóriák ÚJ! A gépjárműveket, amelyek az autópálya díjat matrica megvásárlásával kötelesek fizetni, december 1-től három díjkategóriába soroltuk be: 1 DÍJKATEGÓRIA A kategóriába az egy nyomvonalú gépjárművek, motorkerékpárok vontatvánnyal vagy nélküle soroltak be. 2A DÍJKATEGÓRIA Lakókocsik és két nyomvonalű gépjárművek, amelyeknél a jármű első tengelye feletti magassága 1,30 m, amelyek megengedett legnagyobb össztömege nem haladja meg a kg-t, vontatmánnyal vagy nélküle.. A lakókocsik közé azokat a járműveket soroljuk be, amelyeknél a lakókocsi kategória be van jegyezve a forgalmi engedélybe. A 2A díjkategóriába egyébként az egyterű járművek és terepjárók soroltak be az esetleges kivételek, amelyek a 2B díjkategóriába tartoznak, szintén a Mért járművek listáján vannak közzétéve. Az útmutató december 1.-től érvényes. 7

10 2B DÍJKATEGÓRIA Két nyomvonalú gépjárművek, amelyeknél a jármű első tengelye feletti magasság legalább 1,30 m, amely megengedett legnagyobb össztömege nem haladja meg a kg-t, vontatvánnyal vagy nélküle. A 2B díjkategóriába egyébként a kombi típusú gépkocsik soroltuk be az esetleges kivételek azok a kombi típusú gépkocsik, amelyek a 2A díjkategóriába tartoznak, szintén a Mért járművek listáján vannak közzétéve. A mért járművek listája A Mért járművek listája olyan típusú járműveket tartalmaz, melyeknél az első tengely feletti magasság hitelesített mérőeszközzel volt megmérve. Tekintettel a jármű mért magasságára az első tengely felett ezek a 2A vagy 2B díjkategóriába tartoznak A járművek számtalan típusa és modellei miatt a lista még nem teljes, és hetente (minden kedden) módosítjuk. A Mért járművek listáját a holnapon tettük közzé. A jármű első tengely feletti magassága az alap és a gépjármű legmagasabb pontja közötti távolság, amely merőleges az alapra és az első kerék tengelyén megy keresztül. A vevő a matrica megvásárlása előtt ellenőrizze, hogy melyik kategóriába van besorolva a járműve.. 8 Az útmutató december 1.-től érvényes.

11 Autópálya matricák ára Az autópálya matricák árai eltérőek - tekintettel a kategóriára és a matrica érvényességére. Az értékesítőknek a DARS d. d. által biztosított árlistát jól látható helyre kell kihelyezni. Díjkategória Az érvényesség időtartama Heti autópálya-matrica Féléves autópálya-matrica Éves autópálya-matrica Heti autópálya-matrica Havi autópálya-matrica Éves autópálya-matrica Heti autópálya-matrica Havi autópálya-matrica Éves autópálya-matrica Ár (HÉA-val) 7,50 EUR 30,00 EUR 55,00 EUR 15,00 EUR 30,00 EUR 110,00 EUR 40,00 EUR 80,00 EUR 220,00 EUR Az autópály-matrica árát a Szlovén Köztársaság kormánya határozza meg és teszi közzé. Tiltott bármilyen kereskedelmi kedvezmény adása a matrica megvásárlásához. Az autópálya-matrica érvényességének időtartama A 2014 re érvényes autópálya-matricák től ig lesznek forgalomban. A heti autópálya-matrica 7 egymást követő naptári napig érvényes attól a naptól kezdve, amelyet a használó a vásárláskor meghatároz. A havi autópálya-matrica 1 hónapig - a vásárlás pillanatától a következő hónap azonos számú napjának végéig - érvényes. Ha a következő hónapban nincs azonos számú nap, akkor a vásárlást követő hónap utolsó napjának végéig érvényes. A féléves autópálya-matrica a vásárlás napjától számított 6 hónapig érvényes. Az éves autópálya-matricák az adott évet megelőző év december 1.-től az adott évet követő év január 31.-ig érvényesek (14 hónapig). Az útmutató december 1.-től érvényes. 9

12 6. Az autópálya-matricával való bánás Éves matrica: Az éves autópálya-matrica érvényességét a felső bal sarkában feltüntetett két év utolsó két száma és az autópálya-matrica színe határozza meg, amely minden évben változik. Az éves matricát csak fel kell helyezni a megfelelő helyre. Az éves autópálya-matricákat nem kell lyukasztani. Az éves autópálya-matricával ellenétben a féléves, a havi és a heti autópálya-matricát az eladó már a vásárláskor köteles érvényesíteni ill. kilyukasztani, amivel meghatározza a matrica érvényességét. A lyukasztás külön figyelmet igényel a lyukasztási mezők mérete miatt. Ezért kérjük az eladókat és figyelmeztetjük őket, hogy a lyukasztáskor figyeljenek a dátumos mezőkre. 10 Az útmutató december 1.-től érvényes.

13 Helyes lyukasztás: Féléves autópálya-matrica: Az érvényesség első napját kell átlyukasztani. A havi autópálya-matrica előre nem vásárolható meg. pl. nap 17 és hónap VIII Az autópálya-matrica a lyukasztás napjától fél évig érvényes, azaz a lyukasztás napjától számított hat hónapos időszak utolsó napjáig. A fenti példa esetében ez azt jelenti, hogy az autópálya-matrica bezárólag február 17-ig bezárólag érvényes. A féléves matricák csak motorkerékpárokra vonatkoznak A 2013 decemberében megvásárolt 2014-es jelzésű féléves autópályamatricán a megvásárlás dátuma és a XII/13-es jelzés lyukasztandó át. Az alábbi példa szerint ez a matrica ig bezárólag érvényes. Az útmutató december 1.-től érvényes. 11

14 Havi matrica: Az érvényesség első napja lyukasztandó. A havi autópálya-matrica előre nem vásárolható meg. pl. nap 17 és hónap VIII A havi autópálya-matrica a megvásárlás napjától az ugyanazon számú napig, a megvásárlás napjától számítva egy hónapig, ill. a hónap utolsó napjáig, ha a következő hónapban nincs olyan számú nap. A fenti példa szerint a matrica ig bezárólag érvényes. A havi autópálya-matricák kizárólag személygépkocsikra használhatók. A 2013 decemberében megvásárolt 2014-es jelzésű havi autópályamatricán a megvásárlás dátuma és a XII/13-es jelzés lyukasztandó át. Az alábbi példa szerint ez a matrica ig bezárólag érvényes. 12 Az útmutató december 1.-től érvényes.

15 Utasítások és információk az auópálya-matrica árusítók számára Heti autópálya-matrica: Az érvényesség első napja lyukasztandó. A heti autópálya-matrica előre is megvásárolható. pl. nap 17 és hónap VIII A heti autópálya-matrica hét naptári napig érvényes, az érvényesség első napját beleértve, amit viszont a vásárló a matrica megvásárlásakor határoz meg. A bemutatott pléda szerint azt jelenti, hogy a matrica ig bezárólag érvényes. A heti matrica utolsó lyukaszási napja a. A 2013 decemberében megvásárolt 2014-es jelzésű heti matricán a várásló által meghatározott dátumot és a XII/13-es jelzést kell átlyukasztani. Az alábbi péltda szerint ez azt jelenti, hogy a matrica ig bezárólag érvényes. Az útmutató december 1.-től érvényes. 13

16 A vásárlónak soha ne adjanak ki nem átlyukasztott féléves, havi és heti autópálya-matricát! Amennyiben a matrica lyukasztásakor téved, a matricát ne adja át a vásárlónak, hanem tartsa magánál, vonja ki a forgalomból, sorszámát írja be az eladási elszámolás mellékletébe és a Bizományi értékesítési szerződés alapján, küldje vissza. A már felhelyezett matricákat, amelyeket a vásárló hibás lyukasztás miatt visszahoznak, az eladó a DARS-nál nem reklamálhatja. Ezt a költséget az eladó fedi. Az árúsító helyen olyan autópálya-matricát visszavenni, amelyen»érvénytelen«jelzés vagy ennek egy része szerepel, nem lehet. Ilyen jelzés részben vagy egészben csak akkor szerepel a matricán, ha az már a szélvédő-üvegen vagy más felületen felragasztásra került. Ilyen jelzés soha nem szerepel a matricán, ha az csak a fóliáról került eltávolításra. A fenti értelemben érvénytelen jelzéssel ellátott matrica árának visszatérítését a DARS nem ismeri el. 14 Az útmutató december 1.-től érvényes.

17 7. Az autópálya-matrica felhelyezése A gépjárművezető a fizető autópálya használata előtt köteles gondoskodni arról, hogy a gépjárművét a megfelelő osztályozás szerinti autópálya-matricával legyen ellátni. Az autópálya-matrica csak a gépjárműre helyezhető fel. Kérjük, figyelmeztessék erre a vásárlókat. Mikor van az autópálya-matrica helyesen felhelyezve? Személygépkocsik A védőfólia eltávolítása után a matricát azonnal és sértetlenül fel kell helyezni a rajta levő ragasztóval a szélvédő belső oldalára, mégpedig úgy, hogy kívülről látható legyen (nem szabad a sötétített üvegfelületre helyezni). A védőfólia eltávolítása után a sértetlen autópálya-matricát az eredeti ragasztóval a gépjármű szélvédőjének bal felső sarkára, a belső oldalon kell felhelyezni, mégpedig jól látható helyre. A felhelyezéskor figyelembe kell venni a matrica hátoldalán található utasítást is. A közlekedési biztonság érdekében és az autópálya-díjazás hatékony és a fogyasztóknak kedvező módja miatt az új és érvényes autópálya-matrica felhelyezése előtt szükséges a szélvédőről a nem érvényes és azelőtt felhelyezett matricákat eltávolítani. Az autópálya-matricákat nem szabad a gépjármű oldalablakára helyezni. Motorkerékpárok Az autópálya-matricát a motorkerékpár olyan látható részére kell felhelyezni, amelyet nem lehet eltávolítani, ill. csak nagyobb erőfeszítéssel távolítható el (üzemanyagtartály stb.). Az autópályamatricának épnek kell lennie és az eredeti ragasztóval kell felragasztani. A felhelyezésnél kövesse a matrica hátsó oldalán található utasításokat. Szíveskedjenek figyelni arra, hogy az autópályamatricát tiszta felületre helyezik fel (a felhelyezés előtt szükséges a por, olajfoltok és viaszmaradékok eltávolítása). Az útmutató december 1.-től érvényes. 15

18 A felhelyezéskor nem engedélyezett további ragasztóeszközök vagy egyéb ragasztófóliák, ragasztószalagok és egyéb eszközök használata. Az említett esetekben az autópálya-matrica nem bizonyítja, hogy a felhasználó befizette az autópályadíjat, ami annyit jelent, hogy az autópályamatrica nem érvényes. Javasoljuk, hogy az autópálya-matricát 5 C felett helyezze fel. Alacsonyabb hőmérséklet esetében ajánljuk, hogy a felhelyezés előtt kapcsolja be a fűtést és azt a szélvédőre irányítsa. Ha az autópálya-matrica nem megfelelő módon van felhelyezve, érvénytelennek számít, azaz nem bizonyítja, hogy a fizetős út felhasználója befizette az autópályadíjat. Az autópálya-matrica alsó részén található szelvényt nem kell felragasztani. A szelvényt mindenképpen őrizze meg a matrica érvényességének lejártáig. Kérjük, figyelmeztessék a vásárlókat arra, hogy a szelvény felhelyezése nem szükséges. A vásárló köteles megőrizni a szelvényt a matrica érvényességi idejének lejártáig, hiszen amennyiben a szélvédő megsemmisül, a szelvény bizonyítja az autópályadíj befizetését. 16 Az útmutató december 1.-től érvényes.

19 8. Egyéb határozatok Az autópálya-matrica eltávolítási és ismételt felhelyezésének a tilalma A gépjárműre való megfelelő felhelyezés után tilos az autópálya-matrica eltávolítása más gépjárműre való felhelyezés céljából, hiszen ebben az esetben az autópálya-matrica megsemmisül és NEVELJAVNO (Érvénytelen) felirat jelenik meg rajta. Tilos ugyanúgy bármilyen vegyszer használatával és bármilyen más beavatkozással kezelni a matricát és a ragasztóval ellátott oldalát, azzal a céllal, hogy az eltávolításkor elkerülnénk a megsemmisülést. Ezekben az esetekben az autópálya-matrica nem bizonyítja az autópályadíj befizetését. Kivételek a felhelyezéskor A fizetendő autópályák felhasználói, ill. azok a gépjárművek, amelyek nem rendelkeznek szélvédővel, használhatják az autópálya-matricát anélkül, hogy azt felhelyezik a gépjárműre. Ez ugyanúgy érvényes azokra a gépjárművekre, amelyek számára a gyártó meghatározta, hogy az adott gépjármű szélvédőjére nem ragasztható autópálya-matrica. A fizetendő autópályák felhasználói mindkét említett esetben kötelesek maguknál tartani a matrica megvásárlásáról szóló bizonylatot, amelyet az autópálya-kezelő adott ki. A bizonylatnak tartalmaznia kell a gépjármű rendszámát, amely részére a matricát kiadták. A szükséges igazoló okmánnyal kapcsolatos részletesebb információért az autópálya használója az autópálya-kezelőhöz () fordulhat. Telefonszám: vagy és weboldal: Az útmutató december 1.-től érvényes. 17

20 9. Az autópályadíj fizetése alóli felmentések Az autópályadíj fizetése alól a következők menthetők fel: előnyben részesülő gépjárművekkel való szállítások, beleértve a kísérő gépjárműveket; a Szlovén Hadsereg katonai járműveivel való szállítások; külföldi hadseregek katonai járműveivel való szállítások, amelyek az állam honvédelmi céljait, nemzetközi békefenntartói és egyéb célokat szolgálja, amelyeket nemzetközi szerződések határoznak meg; olyan szállításokat végző gépjárművek, amelyek háborúban vagy természeti csapások sújtotta területekre szállítanak humanitárius segélyeket; a fizetendő autópályák szükségeire és az autópályák karbantartására vonatkozó szállításokat végző gépjárművek ill. az autópálya-díjazási szolgálatok végzését szolgálják; 18 Az útmutató december 1.-től érvényes.

21 10. Az autópálya-matricával kapcsolatos szabálysértések és bírságok 300-tól 800 euróig terjedő bírsággal büntetendő az a fizető autópálya-felhasználó, aki: nem rendelkezik autópálya-matricával, amellyel bizonyítja, hogy a meghatározott időszakra meg van fizetve az autópályadíj, ill. a vezetés ideje alatt az autópálya-díj meg van fizetve; hamisított vagy átalakított autópálya-matricát használ; a gépjármű osztályának nem megfelelő autópálya-matricával és a nem megfelelő módon matricázott gépjárművel használja a fizető autópályát ill. autóutat. Ha a fent említett szabálysértés olyan gépjárművel történik, amely esetben a szabálysértést elkövető személy kiléte nem deríthető fel, a gépjármű tulajdonosa ill. a gépjármű használatára jogosult személy bírságolandó, amennyiben nem tudja bizonyítani, hogy a szabálysértést nem ő követte el. Az autópálya-matrica helyes használatának ellenőrzését a DARS (Szlovén Autópálya-kezelő Társaság), a Szlovén Köztársaság Közlekedési Felügyelete, a Szlovén Köztársaság Vámhatósága és a Rendőrség végzik. Az útmutató december 1.-től érvényes. 19

22 11. Pótmatrica kiadása A pótmatricák kiadására és a pótmatricák árának visszatérítésére vonatkozó összes információ a weboldalon található. A pótmatrica kiadása és apótmatrica árának visszatérítésévek kapcsolatban lévő eljárásokat a felhasználó személyesen vagy postai úton rendezheti a Felhasználói Központban. A díjköteles autópályák felhasználója abban az esetben, ha: a szélvédő vagy a motorkerékpár része, amelyre az autópálya-matrica fel volt helyezve, megsérült vagy ki lett cserélve, a gépjármű, a szélvédő vagy a motorkerékpár része, amelyre az autópálya-matrica fel volt helyezve, garanciális időn belül ki lett cserélve, a gépjárművet leadták megsemmisítésre (újrahasznosításra), az autópáyla-kezelőtől () a fennmaradt érvényességi időszakra pótmatricát igényelhet, illetve abban az esetben, ha saját maga új féléves vagy éves autópálya-matricát vett, akkor követelheti a pótmatrica árának visszatérítését. Pótmatrica A szélvédő vagy a motorkerékpár része, amelyre az autópálya-matrica fel volt helyezve, megsemmisülése vagy kicserélése miatt igényelt pótmatrica kiadásához a pótmatrica kiadásáról szóló igénylést kell kitölteni és a következő mellékleteket kell hozzácsatolni: az eltávolított matricát (ha az eltávolított matricán a teljes sorozatszám nem látható, akkor a megfelelő szelvényt kell mellékelni). Az eltávolított féléves, havi vagy heti matrica esetében az érvényesség idejének láthatónak kell lenni, ellenkező esetben csatolni kell a matrica megvásárlásáról szóló számlát is, a szélvédőcsere vagy a motorkerékpár részének cseréjét bizonyító számla fénymásolatát, amelyet a cserét végző műhely állít ki (a mellékelt számlából legyen látható, hogy mely gépjárműn végezték el az adott szolgáltatást), valamint mellékelje a cserét végző műhely dokumentumának fénymásolatát, amely bizonyítja, hogy a gépjárművet, a szélvédőt, vagy a motorkerékpár részét garanciális időn belül cserélte ki. A gépjármű megsemmisítése esetében a pótmatrica kiadásához csak az eltávolított matricát kell felmutatni (lásd a fenti meghatározást). Amennyiben a jármű külföldön került megsemmisítésre, akkor mellékelni kell a gépjármű forgalomból való kivonását és a megsemmisítésre való átadásról szóló dokumentum fénymásolatát, valamint ezek hiteles fordítását is. 20 Az útmutató december 1.-től érvényes.

23 A megvásárolt pótmatrica árának visszatérítése Az autópálya-matrica árának visszaigénylése csak akkor érvényesíthető, ha a felhasználó a fent említett okokból kifolyólag már új matricát vásárolt. A pótmatrica árának visszatérítését csak az éves és a féléves autópálya-matricákra lehet igénybe venni. Ilyen setben a felhasználónak azonos típusú matricát kell megvásárolnia mint amilyen matricája volt korábban (éves matricát amennyiben éves matricát pótol, és féléves matricát ha féléves matricát pótol). Az éves matrica értékének visszaigénylésére a felhasználó abban az esetben jogosult, ha a pótmatricát a következő évre vonatkozó matrica érvényességi ideje kezdete előtt vásárolta meg. A féléves matrica esetében, ha az autópályadíj köteles új érvényességi időszakot adott meg, a helyettesített, ill. megsemmisült matrica érvényességi idejének lejártáig vonatkozó időszakra jogosult igényelni a matrica arányos árának visszatérítését. A pótmatrica árának visszatérítéséhez ki kell tölteni az igénylőlapot és csatolni kell a pótmatrica kiadásánál felsorolt mellékleteket, valamint a szelvényt és az új matrica (pótmatrica) megvásárlását igazoló számlát. Az éves, illetve féléves pótmatrica kiadásához, illetve az árának visszatérítéséhez szükséges igénylőlapot (amely a holnapon is elérhető) a felhasználó a jogosultságot kiváltó eseményt követő 30 napon belül adhatja be. A pótmatrica kiadásával kapcsolatos intézkedéseket az alábbi címen végezhetik: DARS d. d. Cestninski uporabniški center Grič 54 (ljubljanai északi lehajtó: 16.sz.kijárat, Brdo) SI-1000 Ljubljana További információkat a vagy telefonszámon. Munkaidő: - hétfőtől péntekig 6.30 és óra között, - szombaton 8.00 és óra között. Az útmutató december 1.-től érvényes. 21

24 12. Csomagolás A matricákat a következő módon csomagoltuk: 100 darab motorkerékpárokra (10-szer 10 matrica), amelyekből 4500 darabot tartalmazó csomag van és 500 darab személygépkocsikra (5-ször 100 matrica), amelyekből darabot tartalmazó csomag van re vonatkozó csomagolás GTIN szám: A C Heti autópálya-matrica 1 díjkategória Féléves autópálya-matrica 1 díjkategória Éves autópálya-matrica 1 díjkategória Heti autópálya-matrica 1 díjkategória (10 darabos csomag) Féléves autópálya-matrica 1 díjkategória (10 darabos csomag) Éves autópálya-matrica 1 díjkategória (10 darabos csomag) Heti autópálya-matrica 1 díjkategória (100 darabos csomag) Féléves autópálya-matrica 1 díjkategória (100 darabos csomag) Éves autópálya-matrica 1 díjkategória (100 darabos csomag) Heti autópálya-matrica 1 díjkategória (4.500 darabos csomag) Féléves autópálya-matrica 1 díjkategória (4.500 darabos csomag) Éves autópálya-matrica 1 díjkategória (4.500 darabos csomag) Heti autópálya-matrica 2A díjkategória Havi autópálya-matrica 2A díjkategória Éves autópálya-matrica 2A díjkategória Heti autópálya-matrica 2A díjkategória (100 darabos csomag) Havi autópálya-matrica 2A díjkategória (100 darabos csomag) Éves autópálya-matrica 2A díjkategória (100 darabos csomag) Heti autópálya-matrica 2A díjkategória (500 darabos csomag) Havi autópálya-matrica 2A díjkategória (500 darabos csomag) Éves autópálya-matrica 2A díjkategória (500 darabos csomag) Heti autópálya-matrica 2A díjkategória ( darabos csomag) Havi autópálya-matrica 2A díjkategória ( darabos csomag) Éves autópálya-matrica 2A díjkategória ( darabos csomag) 22 Az útmutató december 1.-től érvényes.

25 644 9 Heti autópálya-matrica 2B díjkategória Havi autópálya-matrica 2B díjkategória Éves autópálya-matrica 2B díjkategória Heti autópálya-matrica 2B díjkategória (100 darabos csomag) Havi autópálya-matrica 2B díjkategória (100 darabos csomag) Éves autópálya-matrica 2B díjkategória (100 darabos csomag) Heti autópálya-matrica 2B díjkategória (500 darabos csomag) Havi autópálya-matrica 2B díjkategória (500 darabos csomag) Éves autópálya-matrica 2B díjkategória (500 darabos csomag) Heti autópálya-matrica 2B díjkategória ( darabos csomag) Havi autópálya-matrica 2B díjkategória ( darabos csomag) Éves autópálya-matrica 2B díjkategória ( darabos csomag) Az útmutató december 1.-től érvényes. 23

26 Minden csomagolási egységen található egy matrica, amelyen fel van tüntetve a: Csomagolási egység GTIN száma, Különböző csomagolási egységekben található matricák sorszámai és az első é sutolsó matrica vonalkódja - ITF jelzés (interleaved 2 of 5 with check digit). Abban az esetben, ha a csomagból hiányzik egy vagy több egymást követő sorszám, a végén fel van tüntetve a hiányzó matricák száma és azok sorszámai. Minden hiányzó matrica be van jegyezve a matricák ún. fekete listáján. A csomag súlya vonalkód formájában - ITF jelzés (interleaved 2 of 5). A csomagolásnál elvileg hiba nem fordulhat elő, mivel a csomagolási folyamatban a sorszám automatikusan van betáplálva és ellenőrizve, a hiányzó matricák fel vannak jegyezve és újakkal helyettesítve. Amennyiben valamelyik matrica hiányzik ill. felesleg, töltse ki a reklamációs űrlapot és az elszámolási időszak végén küldje vissza az elszámolással együtt. Sorszámok Az autópálya-matrica sorszámát egy betű, egy szóköz és hét szám alkotja. A sorszámok a következő növekvő sorrendben követik egymást és jelölve vannak a matricán: Az 1 díjkategóriára vonatkozó heti autópálya-matricák N betűvel kezdődnek, utána szóköz következik és a hétjegyű szám (N től kezdődően). Az 1 díjkategóriára vonatkozó féléves autópálya-matricák P betűvel kezdődnek, utána szóköz következik és hétjegyű szám (P től kezdődően). Az 1 díjkategóriára vonatkozó éves autópálya-matricák S betűvel kezdődnek, utána szóköz következik és a hétjegyű szám (S től kezdődően). 24 Az útmutató december 1.-től érvényes.

27 A 2A díjkategóriára vonatkozó heti autópálya-matricák M betűvel kezdődnek, utána szóköz következik és a hétjegyű szám (M től kezdődően). A 2A díjkategóriára vonatkozó havi autópálya-matricák O betűvel kezdődnek, utána szóköz következik és a hétjegyű szám (O től kezdődően). A 2A díjkategóriára vonatkozó éves autópálya-matricák R betűvel kezdődnek, utána szóköz következik és a hétjegyű szám (R től kezdődően). A 2B díjkategóriára vonatkozó heti autópálya-matricák T betűvel kezdődnek, utána szóköz következik és a hétjegyű szám (T től kezdődően). A 2B díjkategóriára vonatkozó havi autópálya-matricák U betűvel kezdődnek, utána szóköz következik és a hétjegyű szám (U től kezdődően). A 2B díjkategóriára vonatkozó éves autópálya-matricák V betűvel kezdődnek, utána szóköz következik és a hétjegyű szám (V től kezdődően). A matrica sorszáma a kuponon (szelvényen) vonalkód formájában van feltüntetve ITF jelzés (interleaved 2 of 5 with check digit). A vonalkód struktúrája: VTSSSSSSSSLK K ellenőrzési szám: algoritmus szerinti meghatározás. V gépjármű fajtája: - 6: 1 díjkategória, - 7: 2A díjkategória, - 8: 2B díjkategória T autópálya-matrica érvényességének időtartama: - 7: heti, - 8: havi, - 9: féléves, - 1: éves. SSSSSSSS sorozatszám amely a számmal kezdődik L érvényesség éve 2014: 4 A minőség ellenőrzése Ha az autópálya-matricák között, amelyeket eladás céljából vettek át, találnak olyan matricát, amelyek bármilyen módon sérültek vagy rossz minőségű a nyomtatás, ne tegyék forgalomba, hanem vonják ki a forgalomból és az eladási szerződés alapján küldjék vissza a DARS-nak. Az elszámoláshoz mellékelni kell az efféle matricák sorszámait is. Abban az esetben, ha a csomagoláson hiányosságokat vesznek észre, ne nyissák ki a csomagolást és küldjék vissza. Az útmutató december 1.-től érvényes. 25

28 13. Fontos felhívások áttekintése Mit kell az autópálya-matricák árusításánál figyelembe venni? Az autópálya-matrica eladása előtt ellenőrizze a vásárlónál, hogy milyen típusú két nyomvonalú járműhöz kér matricát. A két nyomvonalú járműre érvényes autópálya-matrica eladása előtt a vevőtől meg kell kérdezni, hogy a két nyomvonalú jármű, amelyre matricát kíván venni, melyik díjkategóriába tartozik, a 2A vagy a 2B kategóriába. A 2A kategóriába a lakókocsik és azok a két nyomvonalú gépjárművek tartoznak, amelyeknél az első tengely feletti magasság legfeljebb 1,30 méter. A 2B díjkategóriába azok két nyomvonalú gépjárművek tartoznak, amelyeknél az első tengely feletti magasság 1,30 méter vagy több. A két nyomvonalú gépjárművek első tengely feletti magasságának mérése A jármű első tengely feletti magassága az alap és a gépjármű legmagasabb pontja közötti távolság, amely merőleges az alapra és az első kerék tengelyén megy keresztül. A gépjármű magasságának lemérésénél fontos, hogy a gépjármű nincs megterhelve rakománnyal és a gumiabroncs nyomása megfelelő. A féléves, heti és havi autópálya-matricát az eladó lyukasztja át. Heti autópálya-matrica elővétele Elővételben csak heti matricák kaphatók. A lyukasztásnál az autópálya használatának a kezdete a mérvadó. Kérdezze meg a gépjárművezetőtől, előreláthatóan mikor kezdi meg a szlovéniai fizető autópályák ill. autóutak használatát, hiszen a lyukasztáskor ez a mérvadó. Figyelmeztesse a vásárlót arra, hogy a matricát nem lehet visszaadni, amennyiben az autópálya használatának dátuma változik. A heti matrica lyukaszásának utolsó lehetséges datuma Rosszul lyukasztott autópálya-matricák Az eladóhelyeken rosszul lyukasztott autópálya-matricákat a DARS Rt.-nek kell visszaküldeni, ahol azokat az év végén a nem eladott matricákkal együtt számolják el. Az elszámoláshoz mellékelni kell az efféle matricák sorszámait is. 26 Az útmutató december 1.-től érvényes.

UTASÍTÁSOK ÉS INFORMÁCIÓK

UTASÍTÁSOK ÉS INFORMÁCIÓK UTASÍTÁSOK ÉS INFORMÁCIÓK A SZLOVÉN AUTÓPÁLYA-MATRICA ÁRUSÍTÓK SZÁMÁRA Minden, amit az árusítóknak a szlovén autópályákon és autóutakon használandó autópálya-matrica árusításáról és használatáról tudniuk

Részletesebben

UTASÍTÁSOK ÉS INFORMÁCIÓK

UTASÍTÁSOK ÉS INFORMÁCIÓK UTASÍTÁSOK ÉS INFORMÁCIÓK A SZLOVÉN AUTÓPÁLYA-MATRICA ÁRUSÍTÓK SZÁMÁRA Minden, amit az árusítóknak a szlovén autópályákon és autóutakon használandó autópálya-matrica árusításáról és használatáról tudniuk

Részletesebben

Oktatási Segédlet. 1. Milyen szempontok alapján történik a járművek díjkategóriába sorolása az e- matricás rendszerben január 1-jétől?

Oktatási Segédlet. 1. Milyen szempontok alapján történik a járművek díjkategóriába sorolása az e- matricás rendszerben január 1-jétől? Oktatási Segédlet 1. Milyen szempontok alapján történik a járművek díjkategóriába sorolása az e- matricás rendszerben 2015. január 1-jétől? A gépjármű megengedett legnagyobb össztömege és a szállítható

Részletesebben

A DARS Rt. autópálya-díjazási rendszer elektronikus eszközei használatának alapfeltételeit fogadta el.

A DARS Rt. autópálya-díjazási rendszer elektronikus eszközei használatának alapfeltételeit fogadta el. A közutakról szóló törvény 75/č. szakasza hetedik (7) bekezdése (SzK Hivatalos Lapja, 33/06 sz. jogszabályok módosítását tartalmazó szöveg, 45/08, 57/08 ZLDUVCP, 69/08 ZCestV, 42/09 és 109/09), a Szlovén

Részletesebben

110/2005. (XII. 23.) GKM rendelet az autópályák használatának díjáról A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény (a továbbiakban: Kkt.) 48. -a (3) bekezdésének g) pontjában kapott felhatalmazás

Részletesebben

A nemzeti fejlesztési miniszter. 57/2014. (XII.30.) NFM rendelete

A nemzeti fejlesztési miniszter. 57/2014. (XII.30.) NFM rendelete A nemzeti fejlesztési miniszter 57/2014. (XII.30.) NFM rendelete az útdíjfizetési rendszer átalakításával összefüggő egyes miniszteri rendeletek módosításáról Az 1. és a 2. alcím tekintetében a közúti

Részletesebben

EME ZRT. Fizessen mobillal! Használati útmutató e-matrica

EME ZRT. Fizessen mobillal! Használati útmutató e-matrica EME ZRT. Fizessen mobillal! Használati útmutató e-matrica Tudnivalók ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK Ügyfeleink már 2006. decembere óta vásárolhatnak napi, heti, havi és havi e-matricát is mobiltelefonon keresztül,

Részletesebben

Magyar joganyagok - 25/2013. (V. 31.) NFM rendelet - az útdíj mértékéről és az útdíj 2. oldal 3. (1) Az útdíjköteles gépjárművek díjszedési környezetv

Magyar joganyagok - 25/2013. (V. 31.) NFM rendelet - az útdíj mértékéről és az útdíj 2. oldal 3. (1) Az útdíjköteles gépjárművek díjszedési környezetv Magyar joganyagok - 25/2013. (V. 31.) NFM rendelet - az útdíj mértékéről és az útdíj 1. oldal 25/2013. (V. 31.) NFM rendelet az útdíj mértékéről és az útdíjköteles utakról Az autópályák, autóutak és főutak

Részletesebben

A nemzeti fejlesztési miniszter 25/2013. (V. 31.) NFM rendelete az útdíj mértékéről és az útdíjköteles utakról. 1.

A nemzeti fejlesztési miniszter 25/2013. (V. 31.) NFM rendelete az útdíj mértékéről és az útdíjköteles utakról. 1. M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2013. évi 86. szám 54033 9. A kistelepülési önkormányzat a települési közkönyvtári és iskolai könyvtári feladatokat együttesen ellátó szolgáltató helyre is igénybe veheti a megyei

Részletesebben

E-MATRICA ÚTMUTATÓ 2019

E-MATRICA ÚTMUTATÓ 2019 H ÚTMUTATÓ 2019 Tisztelt Autóstársam! A munkámból adódóan és magánszemélyként is sokat autózom, így a hazai autópályákat is gyakran használom. Az országot járva mindig időben gondoskodom arról, hogy legyen

Részletesebben

A gazdasági és közlekedési miniszter. /2006. (.) GKM rendelete

A gazdasági és közlekedési miniszter. /2006. (.) GKM rendelete III-3TK/37/2/2006. Tervezet A gazdasági és közlekedési miniszter /2006. (.) GKM rendelete az autópályák használatának díjáról szóló 110/2005. (XII. 23.) GKM rendelet módosításáról A közúti közlekedésről

Részletesebben

E-MATRICA ÚTMUTATÓ 2018

E-MATRICA ÚTMUTATÓ 2018 H E-MATRICA ÚTMUTATÓ 2018 Tisztelt Autóstársam! A munkámból adódóan és magánszemélyként is sokat autózom, így a hazai autópályákat is gyakran használom. Az országot járva mindig időben gondoskodom arról,

Részletesebben

vasárnap), továbbá húsvéthétfő, május 1., pünkösdhétfő, augusztus 20., október 23.

vasárnap), továbbá húsvéthétfő, május 1., pünkösdhétfő, augusztus 20., október 23. Nagymaros Város Önkormányzatának 7/2011. (V. 2.) önkormányzati rendelete a fizető parkolási rendszerről Nagymaros Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény

Részletesebben

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2010.(VI.18.) sz. önkormányzati rendelete

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2010.(VI.18.) sz. önkormányzati rendelete A kihirdetés módja: kifüggesztés A kihirdetés napja: 2010. június 18. dr. Xantus Judit jegyző Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2010.(VI.18.) sz. önkormányzati

Részletesebben

1.10. Adószáma (11 hosszan): - - 1.11. Pénzforgalmi (átutalási) számlaszáma(i) és a számlavezető pénzintézet(ek) megnevezése, fiókja, számlaszáma:

1.10. Adószáma (11 hosszan): - - 1.11. Pénzforgalmi (átutalási) számlaszáma(i) és a számlavezető pénzintézet(ek) megnevezése, fiókja, számlaszáma: Kérelem benyújtásának időpontja: Kérelmet átvevő vámszerv megnevezése, aláírása: KÉRELEM vámhatósági nyilvántartásba vételhez a kereskedelmi gázolaj utáni adó-visszaigénylés érvényesítéséhez Új kérelem

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HU IN Hasizomerősítő insportline AB Perfect Dual

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HU IN Hasizomerősítő insportline AB Perfect Dual HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HU IN 12760 Hasizomerősítő insportline AB Perfect Dual TARTALOM BIZTONSÁGI ÚTMUTATÓ... 3 HASIZOMERŐSíTŐ RÉSZEI... 3 CSOMAG TARTALMA... 4 ÖSSZESZERELÉS... 4 GARANCIÁLIS FELTÉTELEK, REKLAMÁCIÓ...5

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HU IN 7152 Erőkeret insportline Column CC300

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HU IN 7152 Erőkeret insportline Column CC300 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HU IN 7152 Erőkeret insportline Column CC300 1 TARTALOM FONTOS BIZTONSÁGI ÚTMUTATÓ... 3 BIZTONSÁGI ÚTMUTATÓ... 3 ALKATRÉSZEK... 4 SZERELÉS... 6 GARANCIÁLIS FELTÉTELEK, REKLAMÁCIÓ...

Részletesebben

1. Általános rendelkezések

1. Általános rendelkezések Gödöllő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2019. (II.22.) önkormányzati rendelete a súlykorlátozással érintett utak engedéllyel történő használatáról Gödöllő Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

36/2007. (III. 26.) GKM rendelet. az autópályák, autóutak és főutak használatának díjáról

36/2007. (III. 26.) GKM rendelet. az autópályák, autóutak és főutak használatának díjáról 1. oldal 36/2007. (III. 26.) GKM rendelet az autópályák, autóutak és főutak használatának díjáról A gazdasági és közlekedési miniszter feladat- és hatásköréről szóló 163/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ SK IN Jóga függeszkedő insportline Hemmok

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ SK IN Jóga függeszkedő insportline Hemmok HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ SK IN 12699 Jóga függeszkedő insportline Hemmok TARTALOM 1. OPCIÓ: CSAVAROK FELSZERELÉSE... 3 2. OPCIÓ: KAPCSOLÓDÓ ELEMEK (TÁRCSÁK) INSTALÁLÁSA... 3 SZÍJ FELFÜGGESZTÉSE... 4 GARANCIÁLIS

Részletesebben

36/2007. (III. 26.) GKM rendelet. az autópályák, autóutak és főutak használatának díjáról. Díjfizetési kötelezettség

36/2007. (III. 26.) GKM rendelet. az autópályák, autóutak és főutak használatának díjáról. Díjfizetési kötelezettség 1/7. oldal 36/2007. (III. 26.) GKM rendelet az autópályák, autóutak és főutak használatának díjáról A gazdasági és közlekedési miniszter feladat- és hatásköréről szóló 163/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet

Részletesebben

36/2007. (III. 26.) GKM rendelet. az autópályák, autóutak és főutak használatának díjáról

36/2007. (III. 26.) GKM rendelet. az autópályák, autóutak és főutak használatának díjáról 36/2007. (III. 26.) GKM rendelet az autópályák, autóutak és főutak használatának díjáról A gazdasági és közlekedési miniszter feladat- és hatásköréről szóló 163/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. e) pontja

Részletesebben

Gépjárműügyintézés: Első forgalomba helyezés Ügyintézés kezdeményezhető: Az ügyintézés díja: Az alkalmazott jogszabályok Ügyintézésési határidő:

Gépjárműügyintézés: Első forgalomba helyezés Ügyintézés kezdeményezhető: Az ügyintézés díja: Az alkalmazott jogszabályok Ügyintézésési határidő: Gépjárműügyintézés: Első forgalomba helyezés : A külföldi gyártótól közvetlenül megvásárolt és importált, illetve Magyarországon gyártott jármű forgalomba helyezése. forgalmi engedély: 6.000 Ft, törzskönyv:

Részletesebben

Általános rendelkezések

Általános rendelkezések Borsodszirák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2011.(IX.14.) önkormányzati rendelete A járművek közlekedésének helyi közutakon történő súlykorlátozásáról, a közútkezelői hozzájárulás kiadásának

Részletesebben

Gépjárművekkel kapcsolatos ügyintézés

Gépjárművekkel kapcsolatos ügyintézés Gépjárművekkel kapcsolatos ügyintézés Személygépkocsi - motorkerékpár átírása Kérjük, hogy az ügyintézéshez minden esetben hozzák magukkal a személyi igazolványukat! kötelező felelősségbiztosítási kötvény

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HUN IN Test erősítő insportline AB Roller AR100

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HUN IN Test erősítő insportline AB Roller AR100 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HUN IN 13169 Test erősítő insportline AB Roller AR100 TARTALOM BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK... 3 ÖSSZESZERELÉS... 3 HOGYAN TORNÁZZON... 3 GARANCIÁLIS FELTÉTELEK, REKLAMÁCIÓ... 5 2 BIZTONSÁGI

Részletesebben

Forgalmi engedélyes ügyek: Gépjármű tulajdonjogának átírása (új típusú forgalmi engedély esetén)

Forgalmi engedélyes ügyek: Gépjármű tulajdonjogának átírása (új típusú forgalmi engedély esetén) Forgalmi engedélyes ügyek: Gépjármű tulajdonjogának átírása (új típusú forgalmi engedély esetén) Ügyintézés határideje és díja Kapcsolódó nyomtatványok, iratminták: dokumentumok, útmutatók, Gépjármű tulajdonjogának

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HUN IN Multifunkciós erősítő kerék insportline AB Roller AR400

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HUN IN Multifunkciós erősítő kerék insportline AB Roller AR400 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HUN IN 13170 Multifunkciós erősítő kerék insportline AB Roller AR400 TARTALOM BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK... 3 GYAKORLATOK ÁTTEKINTÉSE... 3 Alap gyakorlatok leírása... 3 Gyakorlatok állva...

Részletesebben

36/2007. (III. 26.) GKM rendelet. az autópályák, autóutak és főutak használatának díjáról. Díjfizetési kötelezettség

36/2007. (III. 26.) GKM rendelet. az autópályák, autóutak és főutak használatának díjáról. Díjfizetési kötelezettség 36/2007. (III. 26.) GKM rendelet az autópályák, autóutak és főutak használatának díjáról A gazdasági és közlekedési miniszter feladat- és hatásköréről szóló 163/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. e) pontja

Részletesebben

Hasznos tudnivalók az utánfutó használónak.

Hasznos tudnivalók az utánfutó használónak. Hasznos tudnivalók az utánfutó használónak. Rakodásra vonatkozó ismeretek A pótkocsira vonatkozó műszaki adatok A szélessége nem lehet több, mint 2,55 m. A magassága nem lehet több, mint 3 m. A rakományt

Részletesebben

Füzesgyarmat Város Önkormányzatának 13/2011. (V. 26.) önkormányzati rendelete A FIZETŐ PARKOLÁSI RENDSZERRŐL

Füzesgyarmat Város Önkormányzatának 13/2011. (V. 26.) önkormányzati rendelete A FIZETŐ PARKOLÁSI RENDSZERRŐL Füzesgyarmat Város Önkormányzatának 13/2011. (V. 26.) önkormányzati rendelete A FIZETŐ PARKOLÁSI RENDSZERRŐL Füzesgyarmat Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a közúti közlekedésről szóló 1988. évi

Részletesebben

36/2007. (III. 26.) GKM rendelet az autópályák, autóutak és főutak használatának díjáról

36/2007. (III. 26.) GKM rendelet az autópályák, autóutak és főutak használatának díjáról 36/2007. (III. 26.) GKM rendelet az autópályák, autóutak és főutak használatának díjáról A gazdasági és közlekedési miniszter feladat- és hatásköréről szóló 163/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. e) pontja

Részletesebben

I. Változnak a díjmentes és díjfizetős útszakaszok

I. Változnak a díjmentes és díjfizetős útszakaszok Tisztelt Partnerünk! Kérjük engedje meg, hogy felhívjuk figyelmét a hazai útdíjfizetési rendszerek használatában 2015. február elsejétől érvénybe lépő leglényegesebb változásokra annak érdekében, hogy

Részletesebben

Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzatának 42/2007. (X. 19.) rendelete a kerékbilincs alkalmazásáról. Általános szabályok

Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzatának 42/2007. (X. 19.) rendelete a kerékbilincs alkalmazásáról. Általános szabályok Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzatának 42/2007. (X. 19.) rendelete a kerékbilincs alkalmazásáról Belváros-Lipótváros Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

Vágáshuta Községi Önkormányzat Képviselő-testületének. 9/2010.(IV.27.) rendelete. a helyi közutak járműforgalmának korlátozásáról

Vágáshuta Községi Önkormányzat Képviselő-testületének. 9/2010.(IV.27.) rendelete. a helyi közutak járműforgalmának korlátozásáról Vágáshuta Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2010.(IV.27.) rendelete a helyi közutak járműforgalmának korlátozásáról Vágáshuta Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

Gépjármű ügyintézés: Elérhetőség. Ügyfélfogadási idő. Főbb típusok:

Gépjármű ügyintézés: Elérhetőség. Ügyfélfogadási idő. Főbb típusok: Gépjármű ügyintézés: Az ügyfélfogadás főszabály szerint előjegyzés alapján történik. Előjegyzés nélkül érkező ügyfeleket abban az esetben áll módunkban fogadni, ha a napi előjegyzések nem fogytak el. Az

Részletesebben

Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától

Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától A jogszabály mai napon (2015.VII.3.) hatályos állapota A jel a

Részletesebben

36/2007. (III. 26.) GKM

36/2007. (III. 26.) GKM Az autópályák, autóutak és fıutak használatának díjáról szóló 36/2007. (III. 26.) GKM rendelet a 2008.01.01-tıl hatályos módosításokkal egységes szerkezetben A gazdasági és közlekedési miniszter feladat-

Részletesebben

1. Általános rendelkezések

1. Általános rendelkezések Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 28/2012. (IV.28.) önkormányzati rendelete a fizető várakozás rendjéről (hatályos 2016. június 1-től) Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzatának

Részletesebben

36/2007. (III. 26.) GKM rendelet Hatályos: az autópályák, autóutak és főutak használatának díjáról

36/2007. (III. 26.) GKM rendelet Hatályos: az autópályák, autóutak és főutak használatának díjáról 36/2007. (III. 26.) GKM rendelet Hatályos: 2017.01.03 - az autópályák, autóutak és főutak használatának díjáról A gazdasági és közlekedési miniszter feladat- és hatásköréről szóló 163/2006. (VII. 28.)

Részletesebben

KELLÉKSZAVATOSSÁGI / TERMÉKSZAVATOSSÁGI IGÉNY BEJELENTÉSE (Kérjük nyomtatott betűvel kitölteni!)

KELLÉKSZAVATOSSÁGI / TERMÉKSZAVATOSSÁGI IGÉNY BEJELENTÉSE (Kérjük nyomtatott betűvel kitölteni!) Forgalmazó: LUK-CLOR Kft. Székhely: 1138. Budapest Turóc utca 3. 6. em. 5. Cégjegyzékszám: Cg. 01-09-271934 Adószám: 25382387-2-41 Playsport webshop Postacím: 3200. Gyöngyös, Köztársaság tér 11. 1.emelet

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HU IN 7186 Kondigép insportline Profigym C50

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HU IN 7186 Kondigép insportline Profigym C50 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HU IN 7186 Kondigép insportline Profigym C50 1 TARTALOM RAJZ... 3 ALKATRÉSZLISTA... 4 SZERELÉS... 8 GARANCIÁLIS FELTÉTELEK, REKLAMÁCIÓ... 18 2 RAJZ 3 ALKATRÉSZLISTA 1 2 3 4 első távtartó

Részletesebben

LÉBÉNY NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 9/2008. (VI.30.) rendelete a. behajtási engedélyek szabályozásáról

LÉBÉNY NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 9/2008. (VI.30.) rendelete a. behajtási engedélyek szabályozásáról LÉBÉNY NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 9/2008. (VI.30.) rendelete a behajtási engedélyek szabályozásáról Lébény Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

Közlekedés az EU-ban. Tények az EU-ról Fiataloktól Fiataloknak. Szeged, 2010.

Közlekedés az EU-ban. Tények az EU-ról Fiataloktól Fiataloknak. Szeged, 2010. Közlekedés az EU-ban Tények az EU-ról Fiataloktól Fiataloknak Szeged, 2010. A Közlekedés Jogosítvány Az EU bármely tagállamában megszerzett jogosítvány az egész Európai Unión belül érvényes. Az Európai

Részletesebben

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselőtestületének

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselőtestületének Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselőtestületének 63/2008. (XII. 19.) rendelete a kerület közterületein a járművel várakozás rendjének szabályozásáról Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselőtestülete

Részletesebben

JÓTÁLLÁSI ADATLAP. Habrugós matrac 90x200cm 90x2000 cm

JÓTÁLLÁSI ADATLAP. Habrugós matrac 90x200cm 90x2000 cm JÓTÁLLÁSI ADATLAP Habrugós matrac 90x200cm 90x2000 cm A fogyasztó adatai: Név: Cím: E-Mail: A vásárlás dátuma* A vásárlás helye* *Kérjük, hogy a vásárlás időpontjának és helyének igazolására a jótállási

Részletesebben

Általános szállítási feltételeink szerszámainkra vonatkozóan

Általános szállítási feltételeink szerszámainkra vonatkozóan Általános szállítási feltételeink szerszámainkra vonatkozóan Rendelését várjuk: web áruházunkban, személyesen telephelyünkön (2092 Budakeszi, Budaörsi út 11.), e- mailen (ertekesites@ballun.hu), faxon

Részletesebben

JÓTÁLLÁSI JEGY Vállalkozás neve és címe: 2. Termék megnevezése: 3. Termék típusa: 4. Termék gyártási száma (ha van): 5. Gyártó neve és címe (h

JÓTÁLLÁSI JEGY Vállalkozás neve és címe: 2. Termék megnevezése: 3. Termék típusa: 4. Termék gyártási száma (ha van): 5. Gyártó neve és címe (h JÓTÁLLÁSI JEGY 2014 1. Vállalkozás neve és címe: 2. Termék megnevezése: 3. Termék típusa: 4. Termék gyártási száma (ha van): 5. Gyártó neve és címe (ha nem azonos a Vállalkozóval): 6. Vásárlás (termék

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HU IN 7536 Erősítő insportline PT80

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HU IN 7536 Erősítő insportline PT80 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HU IN 7536 Erősítő insportline PT80 MAXIMÁLIS TERHELHETŐSÉG: 100KG (300LB) TARTALOM BIZTONSÁGI ELŐÍRÁS...3 RAJZ...3 ALKATRÉSZLISTA..4 ÖSSZESZERELÉS.6 GARANCIÁLIS FELTÉTELEK, REKLAMÁCIÓ.11

Részletesebben

Lehetőségautó Kft Budapest Kossuth Lajos utca 21.

Lehetőségautó Kft Budapest Kossuth Lajos utca 21. Tárgy: Tájékoztatás a súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményéről szóló 102/2011. (VI.29.) Kormányrendelet (a továbbiakban: Kormányrendelet) alapján használt személygépjármű megvásárlásához

Részletesebben

Általános szerződési feltételek

Általános szerződési feltételek Általános szerződési feltételek A jelen Általános szerződési feltételek ( ÁSZF ) tartalmazzák az ILST-Hungary Kft. ( szolgáltató ) és az által üzemeltetett ilst.hu internetes címen található webáruház

Részletesebben

IN 1336 Edzőpad HERO

IN 1336 Edzőpad HERO H A S Z N Á L A T I Ú T M U T A T Ó IN 1336 Edzőpad HERO Köszönjük, hogy termékünk megvásárlása mellett döntött. Bármennyire is igyekszünk a legjobb minőség elérésére, 1 előfordulhatnak hiányzó, vagy hibás

Részletesebben

a 42/2009. (IX. 30.) 3 és a 32/2010. (VII. 12.) 4 rendelettel egységes szerkezetben Általános rendelkezések

a 42/2009. (IX. 30.) 3 és a 32/2010. (VII. 12.) 4 rendelettel egységes szerkezetben Általános rendelkezések Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselőtestületének 63/2008. (XII. 19.) 1 rendelete 2 a kerület közterületein a járművel várakozás rendjének szabályozásáról a 42/2009. (IX. 30.) 3 és a 32/2010. (VII.

Részletesebben

1. A rendelet hatálya

1. A rendelet hatálya Ócsa Város Önkormányzatának 26/2010. (XII.24.) számú rendelete 1 A járművek közlekedésének önkormányzati tulajdonú utakon történő súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának

Részletesebben

JÓTÁLLÁSI ADATLAP MAGINON GPS 1

JÓTÁLLÁSI ADATLAP MAGINON GPS 1 HU 81 A fogyasztó adatai: Név: JÓTÁLLÁSI ADATLAP MAGINON GPS 1 Cím: E-mail A vásárlás dátuma * : * Javasoljuk, hogy a jótállási tájékoztatóval együtt őrizze meg a vásárláskor kapott nyugtát / számlát is.

Részletesebben

Mágocs Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete. 20/2008. (XII. 31.) rendeletével módosított. 11/2005. (X. 01.) rendelete

Mágocs Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete. 20/2008. (XII. 31.) rendeletével módosított. 11/2005. (X. 01.) rendelete Mágocs Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete 20/2008. (XII. 31.) rendeletével módosított 11/2005. (X. 01.) rendelete a nagyközség belterületi úthálózatának környezetkímélő rendjéről (a módosításokkal

Részletesebben

FEHÉRGYARMAT VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK. 5/1996.(IV. 25.) Önk. számú rendelete

FEHÉRGYARMAT VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK. 5/1996.(IV. 25.) Önk. számú rendelete FEHÉRGYARMAT VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK 5/1996.(IV. 25.) Önk. számú rendelete a parkolás szabályairól és a parkolási díjak megállapításáról Fehérgyarmat Város Képviselő- testülete a közúti

Részletesebben

JÓTÁLLÁSI ADATLAP. Díjtalan forródrót ügyfélszolgálat. A fogyasztó adatai: Név: Cím: E-mail A vásárlás dátuma * : A vásárlás helye: A hiba leírása:

JÓTÁLLÁSI ADATLAP. Díjtalan forródrót ügyfélszolgálat. A fogyasztó adatai: Név: Cím: E-mail A vásárlás dátuma * : A vásárlás helye: A hiba leírása: A fogyasztó adatai: Név: JÓTÁLLÁSI ADATLAP Rádiós fürdőszobai óra Cím: E-mail A vásárlás dátuma * : * Javasoljuk, hogy a jótállási tájékoztatóval együtt őrizze meg a vásárláskor kapott nyugtát / számlát

Részletesebben

12/2008. (03.28.) Kgy. rendelet. A járművek behajtási engedélyeinek kiadási és felülvizsgálati rendjéről

12/2008. (03.28.) Kgy. rendelet. A járművek behajtási engedélyeinek kiadási és felülvizsgálati rendjéről 12/2008. (03.28.) Kgy. rendelet A járművek behajtási engedélyeinek kiadási és felülvizsgálati rendjéről Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése a helyi önkormányzatokról szóló többször módosított

Részletesebben

7. 3 Hatályon kívül helyezve.

7. 3 Hatályon kívül helyezve. Kesztölc Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2011. (XII.15.) önkormányzati rendelete a járművek közlekedésének helyi közutakon történő súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és

Részletesebben

I. Változnak a díjmentes és díjfizetős útszakaszok

I. Változnak a díjmentes és díjfizetős útszakaszok Tisztelt Partnerünk! Kérjük, engedje meg, hogy felhívjuk figyelmét a hazai útdíjfizetési rendszerek használatában 2017. január 1-én hatályba lépő leglényegesebb változásokra annak érdekében, hogy a tevékenységi

Részletesebben

A termékek mellett feltüntetett árak nem tartalmazzák az esetleges szállítási költséget.

A termékek mellett feltüntetett árak nem tartalmazzák az esetleges szállítási költséget. Általános Szerződési Feltételek A cég adatai: Cég neve: Major Légfék Kft. Cégjegyzékszám: 01-09-724623 Fővárosi Bíróság, mint Cégbíróság Adószám:13227724-2-43 Székhely és telephely: 1214 Budapest, II.

Részletesebben

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2010.(VI.18.) sz. önkormányzati rendelete

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2010.(VI.18.) sz. önkormányzati rendelete A kihirdetés módja: kifüggesztés A kihirdetés napja: 2010. június 18. dr. Xantus Judit jegyző Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2010.(VI.18.) sz. önkormányzati

Részletesebben

Kisoroszi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2015. (VII.13.) önkormányzati rendelete

Kisoroszi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2015. (VII.13.) önkormányzati rendelete Kisoroszi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2015. (VII.13.) önkormányzati rendelete a Kisoroszi Szigetorrban kialakítandó díjköteles várakozási terület kijelöléséről, valamint üzemeltetésének

Részletesebben

Képviselő-testülete. 19/2015.(XII.28.) rendeletével hatályon kívül helyezett. 20/2008. (XII. 31.), 7/2012.(VI.01.) rendeletével módosított

Képviselő-testülete. 19/2015.(XII.28.) rendeletével hatályon kívül helyezett. 20/2008. (XII. 31.), 7/2012.(VI.01.) rendeletével módosított 1 Mágocs Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete 19/2015.(XII.28.) rendeletével hatályon kívül helyezett 20/2008. (XII. 31.), 7/2012.(VI.01.) rendeletével módosított 11/2005. (X. 01.) rendelete a

Részletesebben

36/2017. (IX.18.) NFM

36/2017. (IX.18.) NFM Tisztelt Ügyfelünk! Ezúton tájékoztatjuk, a Nemzeti Tengelysúlymérő Rendszer (továbbiakban: TSM) bevezetéshez kapcsolódóan a túlsúlyos, túlméretes fuvarozást is érintő jogszabály is megváltozik majd 2017.

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. IN 5497 Multifunkciós edzőpad insportline LKM904

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. IN 5497 Multifunkciós edzőpad insportline LKM904 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ IN 5497 Multifunkciós edzőpad insportline LKM904 1 TARTALOM TARTALOM...2 1 RAJZ...3 2 RAJZ...4 ALKATRÉSZLISTA...5 GARANCIÁLIS FELTÉTELEK,REKLAMÁCIÓ...6 2 1 RAJZ 3 2 RAJZ 4 ALKATRÉSZLISTA

Részletesebben

12/2004. (IV.24.) Orosházi Önkormányzati rendelet

12/2004. (IV.24.) Orosházi Önkormányzati rendelet 12/2004. (IV.24.) Orosházi Önkormányzati rendelet a fizető-parkolóhelyek működésének és igénybevételének rendjéről egységes szerkezetben a módosítására kiadott 19/2004. (VII.15.) Orosházi Önkormányzati

Részletesebben

JÓTÁLLÁSI TÁJÉKOZTATÓ 230 V-OS ELEKTROMOS PUMPA

JÓTÁLLÁSI TÁJÉKOZTATÓ 230 V-OS ELEKTROMOS PUMPA 25 JÓTÁLLÁSI TÁJÉKOZTATÓ 230 V-OS ELEKTROMOS PUMPA A fogyasztó adatai: Név: Cím: E-mail A vásárlás dátuma * : * Javasoljuk, hogy a jótállási tájékoztatóval együtt őrizze meg a vásárláskor kapott nyugtát

Részletesebben

60/2015. (III. 24.) Korm. rendelet

60/2015. (III. 24.) Korm. rendelet 60/2015. (III. 24.) Korm. rendelet a négy vagy több gyermeket nevelő nagycsaládos személyek és a mozgásukban korlátozott személyek részére nyújtott útdíjfizetési kompenzáció szabályairól és egyes kormányrendeletek

Részletesebben

ÚTDÍJFIZETÉSI KOMPENZÁCIÓ

ÚTDÍJFIZETÉSI KOMPENZÁCIÓ ÚTDÍJFIZETÉSI KOMPENZÁCIÓ A négy vagy több gyermeket nevelő nagycsaládos személyek és a mozgásukban korlátozott személyek részére nyújtott útdíjfizetési kompenzáció szabályairól és egyes kormányrendeletek

Részletesebben

Rimaszombat Város 97/2009 számú általános érvényű rendelete a gépkocsik állásáról és parkolásáról Rimaszombat város területén

Rimaszombat Város 97/2009 számú általános érvényű rendelete a gépkocsik állásáról és parkolásáról Rimaszombat város területén Rimaszombat Város 97/2009 számú általános érvényű rendelete a gépkocsik állásáról és parkolásáról Rimaszombat város területén A rimaszombati Városi Képviselőtestület az SZNT törvénye, a Tt. 369/1990 számú,

Részletesebben

4) Regisztrálja járműjét az új rendszám alatt:

4) Regisztrálja járműjét az új rendszám alatt: Kedvezmény rendszerébe Újdonságok 14. 1. 2013 Hogyan cselekedjünk rendszám elvesztése, vagy elidegenítése esetében és közben ne csökkennyen, illetve ne veszítsük el igényünket az útdíj kedvezményére vonatkozóan

Részletesebben

3ÉV. JÓTÁLLÁSI ADATLAP Játékkonyha fából. (: ÜGYFÉLSZOLGÁLAT. A fogyasztó adatai: Név: Cím:

3ÉV. JÓTÁLLÁSI ADATLAP Játékkonyha fából. (:   ÜGYFÉLSZOLGÁLAT. A fogyasztó adatai: Név: Cím: JÓTÁLLÁSI ADATLAP Játékkonyha fából HU A fogyasztó adatai: Név: Cím: (: E-Mail: A vásárlás dátuma*: * Kérjük, hogy a vásárlás időpontjának és helyének igazolására a jótállási tájékoztatóval együtt őrizze

Részletesebben

12/2008. (03.28.) Kgy. rendelet 1. A járművek behajtási engedélyeinek kiadási és felülvizsgálati rendjéről

12/2008. (03.28.) Kgy. rendelet 1. A járművek behajtási engedélyeinek kiadási és felülvizsgálati rendjéről 12/2008. (03.28.) Kgy. rendelet 1 A járművek behajtási engedélyeinek kiadási és felülvizsgálati rendjéről Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése a helyi önkormányzatokról szóló többször módosított

Részletesebben

DR-02 NYOMTATVÁNY Beadvány a természetes személy adónyilvántartásba történő bejegyzésére

DR-02 NYOMTATVÁNY Beadvány a természetes személy adónyilvántartásba történő bejegyzésére DR-02 NYOMTATVÁNY Beadvány a természetes személy adónyilvántartásba történő bejegyzésére * A csillaggal jelölt mezőket kötelező kitölteni. 1. Adószám * az első beadvány esetén a DURS tölti ki 1. Melléklet

Részletesebben

Általános Szerződési és Felhasználási feltételek

Általános Szerződési és Felhasználási feltételek Általános Szerződési és Felhasználási feltételek Kérjük, amennyiben vásárlója, illetve aktív felhasználója kíván lenni Webáruházunknak, figyelmesen olvassa el az Általános Szerződési Feltételeinket és

Részletesebben

A köznevelésben tanulók diákigazolványának elektronikus igénylési folyamata

A köznevelésben tanulók diákigazolványának elektronikus igénylési folyamata 1. számú melléklet A köznevelésben tanulók diákigazolványának elektronikus igénylési folyamata IGÉNYLÉS KEZDETE MIRE LESZ SZÜKSÉGED AZ OKMÁNYIRODÁBAN A NEK AZONOSÍTÓ IGÉNYLÉSÉHEZ? NEK AZONOSÍTÓD VAN? Ha

Részletesebben

Bodajk Város Önkormányzat Képviselő-testületének. 1/2015. (I. 28.) önkormányzati rendelete

Bodajk Város Önkormányzat Képviselő-testületének. 1/2015. (I. 28.) önkormányzati rendelete Bodajk Város Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2015. (I. 28.) önkormányzati rendelete az önkormányzati tulajdonú, behajtási tilalommal érintett közterületekre gépjárművel történő behajtás engedélyezésének

Részletesebben

Tájékoztatás a közúti gépjárművek környezetvédelmi tulajdonságának jelöléséről

Tájékoztatás a közúti gépjárművek környezetvédelmi tulajdonságának jelöléséről Közlekedési Felügyelőség Vezetô Tájékoztatás a közúti gépjárművek környezetvédelmi tulajdonságának jelöléséről A környezetvédelmi felülvizsgálat szabályait a közúti járművek környezetvédelmi felülvizsgálatának

Részletesebben

1. A rendelet hatálya. (2) A rendelet hatálya nem terjed ki a Herceghalom Gksz-2, Gksz-3 besorolási övezetre. 2. Közös szabályok

1. A rendelet hatálya. (2) A rendelet hatálya nem terjed ki a Herceghalom Gksz-2, Gksz-3 besorolási övezetre. 2. Közös szabályok Herceghalom Község Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2009. (XII.20.) rendelete a helyi közútra történő behajtás korlátozásáról (Egységes szerkezetbe foglalva a 3/2010.(II.05.), 7/2010. (IV.10.),

Részletesebben

1. Fizetési feltételek

1. Fizetési feltételek Fizetés, szállítás, garancia 1. Fizetési feltételek 1.1. Általános tudnivalók A Fejlesztő Játékok Webáruházban a minimális rendelési érték: 5000 Ft. Amennyiben a kosárba tett termék(ek) ára eléri vagy

Részletesebben

JÓTÁLLÁSI ADATLAP LED-es éjjeli lámpa

JÓTÁLLÁSI ADATLAP LED-es éjjeli lámpa JÓTÁLLÁSI ADATLAP LED-es éjjeli lámpa A fogyasztó adatai: Név: Cím: E-mail A vásárlás dátuma * : * Javasoljuk, hogy a jótállási tájékoztatóval együtt őrizze meg a vásárláskor kapott nyugtát / számlát is.

Részletesebben

1 Értelmező rendelkezések

1 Értelmező rendelkezések Dunaszerdahely Város a községi önkormányzatokról szóló 1990. évi 369. törvény 6. (2) bekezdése és későbbi módosításai és kiegészítései szerint összhangban a közutakról szóló 1961. évi 135. törvény 6a és

Részletesebben

PÁPA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 22/2004. (VII.7.) önkormányzati rendelete a belváros közlekedéséről /egységes szerkezetben/

PÁPA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 22/2004. (VII.7.) önkormányzati rendelete a belváros közlekedéséről /egységes szerkezetben/ PÁPA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 22/2004. (VII.7.) önkormányzati rendelete a belváros közlekedéséről /egységes szerkezetben/ Pápa Város Önkormányzatának Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

BEVÉTELI PROGNÓZIS AZ AUTÓBUSZOK MEGTETT ÚTTAL ARÁNYOS ELEKTRONIKUS DÍJSZEDÉSI RENDSZERBE TÖRTÉNŐ INTEGRÁCIÓJÁHOZ

BEVÉTELI PROGNÓZIS AZ AUTÓBUSZOK MEGTETT ÚTTAL ARÁNYOS ELEKTRONIKUS DÍJSZEDÉSI RENDSZERBE TÖRTÉNŐ INTEGRÁCIÓJÁHOZ 1 BEVÉTELI PROGNÓZIS AZ AUTÓBUSZOK MEGTETT ÚTTAL ARÁNYOS ELEKTRONIKUS DÍJSZEDÉSI RENDSZERBE TÖRTÉNŐ INTEGRÁCIÓJÁHOZ ELŐZMÉNYEK A vezetővel együtt 9 főnél több személy szállítására alkalmas gépkocsik, azaz

Részletesebben

- Termékek közúti fuvarozásának bejelentése

- Termékek közúti fuvarozásának bejelentése Tájékoztató EKÁER-rendszer - Termékek közúti fuvarozásának bejelentése Tájékoztató aktualizálva: 2015.01.22. 2015. január 1-jén elindul az Elektronikus Közúti Árumozgásokat Ellenőrző Rendszer (EKAER).

Részletesebben

Eger Megyei Jogú Város Közgyűlése, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. tv. 34. -ban foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

Eger Megyei Jogú Város Közgyűlése, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. tv. 34. -ban foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendeli el: Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 12/1991. (VI.12.) önkormányzati rendelete a korlátozott forgalmú belváros közlekedési rendjéről Módosította: 5/1993. (III.10.) 23/1994. (VI.29.). 19/1995.

Részletesebben

Tárgy: Javaslat a súlykorlátozással érintett utak engedéllyel történő önkormányzati rendelet megalkotására

Tárgy: Javaslat a súlykorlátozással érintett utak engedéllyel történő önkormányzati rendelet megalkotására GÖDÖLLŐ VÁROS POLGÁRMESTERE ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület 2019. február 21-én tartandó ülésére Tárgy: Javaslat a súlykorlátozással érintett utak engedéllyel történő önkormányzati rendelet megalkotására

Részletesebben

Dabas Város Önkormányzata Képviselő-testületének. 44 / (XII.1.) önkormányzati rendelete

Dabas Város Önkormányzata Képviselő-testületének. 44 / (XII.1.) önkormányzati rendelete Dabas Város Önkormányzata Képviselő-testületének 44 / 2017. (XII.1.) önkormányzati rendelete Dabas Város vásárterének és a környező közterület parkolási rendjéről Dabas Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

A szombathelyi Kutyamenhely Alapítvány BÉLYEGZŐ HASZNÁLATI SZABÁLYZATA

A szombathelyi Kutyamenhely Alapítvány BÉLYEGZŐ HASZNÁLATI SZABÁLYZATA A szombathelyi Kutyamenhely Alapítvány BÉLYEGZŐ HASZNÁLATI SZABÁLYZATA ( módosításokkal együtt, egységes szerkezetben) Utolsó módosítás dátuma: 2010. november 10. I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1.A szabályzat

Részletesebben

19. melléklet a 44/2015. (XI. 2.) MvM rendelethez

19. melléklet a 44/2015. (XI. 2.) MvM rendelethez KÖZBESZERZÉSI ADATBÁZIS 19. melléklet a 44/2015. (XI. 2.) MvM rendelethez Összefoglaló tájékoztatás A Kbt. 113. (1) bekezdés szerinti eljárások esetében. Az érdekelt gazdasági szereplőknek tájékoztatniuk

Részletesebben

KÖZÖSSÉGI FORGALMI JEGYZÉK

KÖZÖSSÉGI FORGALMI JEGYZÉK NEMZETI KLÍMAVÉDELMI HATÓSÁG Emisszió-kereskedelmi Osztály KÖZÖSSÉGI FORGALMI JEGYZÉK Laczkó Bendegúz 2019. január 10. ÚJ FELHASZNÁLÓ JOGOSULTSÁGOK ÉS JELENTÉSÜK Lehetséges jogosultságok AR (meghatalmazott

Részletesebben

Adatkezelési tájékoztató

Adatkezelési tájékoztató Adatkezelési tájékoztató A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zártkörűen működő Részvénytársaság (székhely: 1134 Budapest, Váci út 45. B. ép.; cégjegyzékszám: 01-10-043108; adószám: 12147715-2-44; elektronikus

Részletesebben

OBU EASY HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

OBU EASY HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ OBU EASY HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ 1 Mielőtt megkezdi útját a magyar fizető útvonalon, regisztráljon a http://www.hu-go.hu internetes oldalon és töltse fel egyenlegét. Az OBU csomagban elhelyezett regisztrációs

Részletesebben

Albertirsa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2004. (VII. 30.) rendelete a fizető parkolók működéséről és igénybevételük rendjéről

Albertirsa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2004. (VII. 30.) rendelete a fizető parkolók működéséről és igénybevételük rendjéről Albertirsa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2004. (VII. 30.) rendelete a fizető parkolók működéséről és igénybevételük rendjéről Albertirsa Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi

Részletesebben

TELEPÍTÉSI ÉS ÜZEMBEHELYEZÉSI ÚTMUTATÓ

TELEPÍTÉSI ÉS ÜZEMBEHELYEZÉSI ÚTMUTATÓ TELEPÍTÉSI ÉS ÜZEMBEHELYEZÉSI ÚTMUTATÓ ITS hordozható OBU gépjárműfedélzeti egység A Magyarországon díjköteles útszakaszok elektronikus útdíj bevallásához Kedves Vásárlónk, üzembehelyezés előtt gondosan

Részletesebben

A KÜLFÖLDI UTAS SZÁMÁRA ADHATÓ ÁFA-VISSZATÉRÍTÉS alapvető szabályai 2007.

A KÜLFÖLDI UTAS SZÁMÁRA ADHATÓ ÁFA-VISSZATÉRÍTÉS alapvető szabályai 2007. A KÜLFÖLDI UTAS SZÁMÁRA ADHATÓ ÁFA-VISSZATÉRÍTÉS alapvető szabályai 2007. 12 Kik jogosultak áfa-visszatérítésre? Az áfa-visszatérítésre a külföldi utas jogosult. Ön akkor minősül külföldi utasnak, ha olyan

Részletesebben

TERVEZET Mágocs Város Önkormányzat Képviselő-testülete.../2015. (...) rendelete. a település belterületi úthálózatának környezetkímélő rendjéről

TERVEZET Mágocs Város Önkormányzat Képviselő-testülete.../2015. (...) rendelete. a település belterületi úthálózatának környezetkímélő rendjéről TERVEZET Mágocs Város Önkormányzat Képviselő-testülete../2015. (...) rendelete a település belterületi úthálózatának környezetkímélő rendjéről Mágocs Város Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HU IN 7265 Fali eredménykijelző insportline CF040

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HU IN 7265 Fali eredménykijelző insportline CF040 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HU IN 7265 Fali eredménykijelző insportline CF040 BEVEZETŐ INFORMÁCIÓK Az eredménykijelző sok alapfunkciót kínál: idő, stopper, 20 perces leszámolás, Fight Gone Bad funkció időzítő.

Részletesebben