első világháború - további infó: januar/kultura/level-a-francia-loveszarokbol-a-magyar-loveszarokba

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "első világháború - további infó: http://www.huszadikszazad.hu/1915- januar/kultura/level-a-francia-loveszarokbol-a-magyar-loveszarokba"

Átírás

1 Egyetemes történelem első világháború - további infó: januar/kultura/level-a-francia-loveszarokbol-a-magyar-loveszarokba Január 27. Az oroszok az Uzsoki-hágón át ismét betörnek Magyarország területére. Február 18. Németország hadizónának nyilvánítja a Nagy-Britannia körüli vizeket, és felszólítja a semleges államok hajóit, hogy ne tartózkodjanak ezeken a részeken. Németország megindítja a korlátozott tengeralattjáró-háborút. Február 11. Brit repülők a világháború során első ízben légitámadást hajtanak végre a német kézen lévő Oostende és Zeebrugge ellen. Február 19. Tüzérségi előkészítéssel megkezdődik a Dardanellák megszerzésére az antant által indított Gallipoli-hadjárat; a brit csapatok támaszpontul elfoglalják Lemnosz és Tenedosz szigetet. Március 22. A kiéheztetett Przemysl kapitulál az orosz csapatok előtt katona esik fogságba. Március 31. Párizs és London után a német léghajók (zeppelinek) megkezdik a Dél-angliai megyék bombázását. Április A kárpáti húsvéti csatában az osztrák-magyar hadsereg kiszorítja az orosz csapatokat Magyarország területéről. A galíciai harcokban január és április között a Monarchia és Oroszország is mintegy ezer katonát veszít. Április A németek először vetnek be harci gázt a második ypres-i csatában, de csak átmeneti sikereket érnek el. Április 26. A londoni titkos szerződésben az antanthatalmak háborúba lépése esetén Olaszországnak ígérik az Osztrák Császársághoz tartozó Dél-Tirolt, Triesztet, Isztriát és Dalmáciát a part menti szigetekkel, valamint Albániában Valonát és környékét, s területeket ígérnek a felosztandó Oszmán Birodalomból és a német gyarmatokból. Május 2. A német August von Mackensen vezérezredes parancsnoksága alatt álló német és osztrák-magyar hadsereg (357 ezer katona) a galíciai Gorlice és Tarnów között áttöri az orosz frontot, és május közepére 150 km-t nyomul előre. Május 4. Olaszország felmondja a hármas szövetséget, amelyet 1882-ben kötött az Osztrák-Magyar Monarchiával és Németországgal.

2 Május 7. Az U-20 német tengeralattjáró elsüllyeszti a Lusitania nevű brit utasszállító hajót, amely hadianyagot is vitt. Az 1201 áldozat között 128 amerikai állampolgár is volt. Ez még jobban elmélyítette az USA és Németország közötti feszültséget. Május 23. Az olasz kormány hadat üzent az Osztrák-Magyar Monarchiának, és az antant oldalán belép az I. világháborúba. Május 25. Megindul az olasz csapatok támadása az Adriai-tengeren, célja Trieszt és az Isztriai-félsziget meghódítása, valamint a Dráva elérése. Június-július. A központi hatalmak sikertelen különbéke-tárgyalásokat folytatnak Oroszországgal. Június 3. A gorlicei áttörés után előrenyomuló osztrák-magyar csapatok visszafoglalják az oroszoktól Przemyslt. Június 23-július 7. Az első isonzói csatával megkezdőik az állóháború az olasz hadszíntéren. A támadó olasz hadsereg hatalmas túlereje ellenére képtelen áttörni az osztrák-magyar védelmet. Július 18-augusztus 10. Második isonzói csata. Augusztus 5. A német csapatok bevonulnak Varsóba. Augusztus 19. Egy német tengeralattjáró elsüllyeszti a brit Arabic személyszállító hajót, amelynek fedélzetén szintén utaztak amerikai állampolgárok is. Az USA hadba lépésének elkerülésére szeptember 18-án a tengeralattjáró-háborút felfüggesztik. Augusztus 26. A német csapatok elfoglalják Breszt-Litovszkot, a hónap végére a Kongresszusi Lengyelország teljes területe, majd Litvánia és Kurland is a központi hatalmak fennhatósága alá kerül. Augusztus 27. A Kongresszusi Lengyelország nagy részén Varsó székhellyel német katonai kormányzóság alakul. Szeptember 6. A plessi titkos egyezményben Németország és az Osztrák- Magyar Monarchia katonai szövetséget köt Bulgáriával. A háborúba lépés fejében Bulgáriának ígérik Szerb-Macedóniát, ill. esetlegesen román és görög területeket. Szeptember 22. Bulgáriában elrendelik a teljes mozgósítást. Szeptember 25. Joseph Joffre, a francia nagyvezérkar főnöke egyszerre indít támadást Artois-ban és Champagne-ban. Az október 7-ig, ill. október 13-ig

3 tartó offenzíva során a brit és francia csapatok kétszeres túlerejük és a nagy tüzérségi előkészítés ellenére sem tudják áttörni a németek védővonalát. A csatában az antanthatalmak kb 250 ezer, a németek 150 ezer embert veszítenek. Október 1. A Keleti hadszíntéren újra állóháború alakul ki. Október 5. Az új görög kormányfő Eleftheriosz Venizelosz jóváhagyásával (I. Konstantin király akarata ellenére) antant haderők szállnak partra Thesszaloníkiben. A Görögország hadba lépését szorgalmazó Venizelosz miniszterelnök még aznap megbukik. Október 6. A német August von Mackensen tábornagy vezette németosztrák-magyar hadseregcsoport támadást indít Szerbia ellen. Október 9. A központi hatalmak csapatai elfoglalják Belgrádot. Október 14. Bulgária hadat üzen Szerbiának, és támadást indít ellenük. Október Az antanthatalmak sorra deklarálják a hadiállapot beálltát Bulgáriával. Október 17. A Maurice Sarrail francia tábornok parancsnoksága alatt álló thesszaloníki antant haderő a szerbek megsegítésére megindul Észak felé; a bolgár csapatok rövidesen visszaszorítják Görögországba. Október Harmadik isonzói csata. Október 29-november 1. A szerbek nagy vereséget szenvednek a kragujeváci csatában, és az ország nagy részét kénytelenek feladni. A megszállt Szerbia osztrák-magyar katonai igazgatás alá kerül. November 10-december 4. Negyedik isonzói csata. November A rigómezei csatában a szerb hadsereg döntő vereséget szenved a központi hatalmak csapataitól, de egy része a bekerítést elkerülve Nyugat felé menekül, és decemberre eléri az Adriát. December 6-8. Az antanthatalmak képviselőinek konferenciája Chantillyben, ahol döntést hoznak a következő évi egyidejű, általános offenzíváról a Nyugati, a Keleti és az olasz fronton. December 7. A török csapatok a mezopotámiai fronton, Kút el-amaránál ostromgyűrűbe fogják a brit expedíciós haderőt. December 20. A Dardanellák elfoglalására indított hadjárat véglegesen kudarcba fullad: az antant megkezdi a Gallipoli-félsziget kiürítését.

4 A nagyvilágban Világkiállítás San Franciscóban (február 20. december 4.), amelynek témája a Panama-csatorna megnyitása. A kiállításon a magyar Nyolcak festőcsoport közösen állította ki képeit. további infó: Május 25-én autonómiát kap kínai felügyelettel Külső-Mongólia. December 22-én született Nikosz Beloiannisz görög mártír, akiről a magyarországi Beloiannisz település a nevét kapta. Társadalom, kultúra, művészetek New Yorkban október 17-én megszületett Arthur Asher Miller amerikai drámaíró és esszéista. Elsősorban Az ügynök halála és a Salemi boszorkányok című színdarabjai tették ismertté. Millert manapság világszerte úgy tekintik, mint a 20. század legjobb színdarabíróinak egyikét. Vlagyimir Vlagyimirovics Majakovszkij orosz költő megírja a futurizmus programversének tartott Nadrágba bújt felhő c. poémáját. (további infó:

5 William Fox magyar származású amerikai filmgyártó megalapítja Los Angelesben a Twentieth Century Fox Film Corporation filmgyártó vállalat elődjét Fox Film Corporation néven. (további infó: Elkészül Egon Schiele osztrák festő műve, A halál és a lányka. A bécsi szecesszió, ill Ferdinand Hodler szimbolista festészete nyomán kialakított erőteljes, témaválasztásában gyakran provokatív stílusa az expresszionizmushoz áll közel. Novemberben Bécsben bemutatják Kálmán Imre Csárdáskirálynő c. operettjét. (további infók: Megjelenik Heinrich Wölfflin svájci művészettörténész egyik fő műve, a Művészettörténeti alapfogalmak. A modern művészettörténet-tudományban a stílustörténeti módszer megteremtője, a rendszerezés érdekében olyan alapfogalmak kidolgozására törekszik, amelyek a művészi jellemzések és az esztétikai ítéletnek egyaránt alapjai lehetnek. Szentgálon november 24-én megszületett Lőrincze Lajos nyelvész, tanár. Kutatási területét a névtudomány, a nyelvjáráskutatás, a mai magyar nyelv és a nyelvművelés képezte. Társszerzője volt a Nyelvművelő kézikönyvnek és A magyar nyelvjárások atlaszának ben készült zongorára Bartók Béla Román népi táncok című alkotása.

6 között jelenik meg Amadée Ozenfant svájci festő avantgárd folyóirata, a L Élan. Ebben fejti ki először az új tiszta művészet, a purizmus megalapozását jelentő nézeteit, majd Le Corbusier-vel való találkozása után közösen dolgozzák ki mozgalmuk alapelveit. (kép forrása: Tumblr) (kép forrása: Magyar Elektronikus Könyvtár) Kassák Lajos szerkesztésében elindul A Tett c. irodalmi, képzőművészeti és társadalmi folyóirat, az aktivizmus nevében fellépő magyar irodalmi és képzőművészeti avantgárd első orgánuma. Radikális megújulást, határozott társadalmi szerepvállalást hangsúlyozó művészeti-irodalmi programja miatt 1916-ban betiltják. további infó: junius/kultura/eposz-wagner-maszkjaban Augusztus 29-én született Ingrid Bergman háromszoros Oscar-díjas svéd színésznő.

7 December 19-én születik Édith Piaf, eredeti nevén: Édith Giovanna Gassion francia sanzonénekesnő, sanzonszerző, színésznő. Hoboken-ben (New Jersey) december 12-én megszületett Francis Albert, azaz Frank Sinatra nyolcszoros Grammy-díjas, háromszoros Oscar-díjas és többszörös Golden Globe-díjas amerikai énekes, színész. Kortársai csak The Voice-nak (a Hang), ill. Ol' Blue Eyes-nak (Öreg Kékszemű) becézték. Július 11-én meghalt Schickedanz Albert műépítész, festő, az eklektikus építészet képviselője. Tanulmányait Karlsruhéban és Bécsben végezte. Budapesten Skalnitzky Antal, majd Ybl Miklós mellett dolgozott. Tőle származik a Millenniumi emlékmű építészeti kialakítása ( ), az új Műcsarnok (1905), a Szépművészeti Múzeum ( ). Ő tervezte a Batthyány-síremléket és a Deák Ferenc-, az Arany János- és a Honvéd-szobor talapzatát. Foglalkozott festészettel és iparművészettel is. (Forrás: mek.oszk.hu)

8 Tudomány és technika Január 19 Georges Claude szabadalmaztatja a neongázzal töltött világító reklámtáblákat. (kép forrása: Index.hu) Alfred Wegener német meteorológus, geofizikus könyvben is publikálja a kontinensvándorlás elméletét Die Entstehung der Kontinente und Ozeane c. további infó: 1.pdf A február elején közölt Zehnder-féle új Röntgencső biztonságosabbá teszi a vizsgálatot. további infó: februar/tudomany/tudomanyos-es-technikai-ujdonsagok Richard Martin Willstätter német kémikus felismeri a klorofillok összetételét, kémiai tulajdonságaikat. Walter Bradford Cannon kísérletekkel igazolja, hogy vészhelyzetben, izgalom esetén a mellékvesében nagy mennyiségű adrenalin termelődik, és ez indítja meg a szervezet vészreakcióját (Cannon-reakció). Stanislav Provazek cseh mikrobiológus felfedezi a kiütéses tífusz kórokozóját. A betegség elleni szérum előállítása során halálos fertőzést kap. Emlékére a kórokozót 1916-ban Rickettsia prowazekiinek nevezik el.

9 Szeptember 9.: Az angol hadsereg számára Ernst Swinton brit ezredes javaslatára elkészül a harckocsi (tank) prototípusa, a Little Willie. további infó: _az_elso_tankot/ Herbert Th. Kalmus amerikai mérnök több munkatársával megalapítja a Technicolor Motion Picture Companyt (november), és kidolgozzák az általuk feltalált technicolor színesfilm-készítési eljárást. további infó: novemberében Albert Einstein előadássorozatot tartott a Porosz Tudományos Akadémián (Preußische Akademie der Wissenschaften), amiben leírta az általános relativitáselméletet. Az utolsó előadás tetőpontja az volt, hogy bevezette a newtoni gravitációelméletet felváltó egyenletét.

10 Magyarország és Budapest Június 6-án született O. Nagy Gábor (Otrokocsi Nagy) nyelvész, tanár, a nyelvtudományok kandidátusa. Főleg frazeológiai kutatásaival, szólásmagyarázataival, szótörténeti tárgyú cikkeivel, ill. a szótárírás és a jelentéstan, ezen belül a szinonimika elméleti kérdéseit taglaló tanulmányaival szerzett érdemeket. Egyik legismertebb műve a Magyar szólások és közmondások (Bp., 1966). Kassák Lajos szerkesztésében elindul A Tett c. irodalmi, képzőművészeti és társadalmi folyóirat, az aktivizmus nevében fellépő magyar irodalmi és képzőművészeti avantgárd első orgánuma. Radikális megújulást, határozott társadalmi szerepvállalást hangsúlyozó művészeti-irodalmi programja miatt 1916-ban betiltják. további infó: Ady Endre feleségül veszi az 1911-ben megismert Boncza Bertát, Csinszka-verseinek címzettjét. további infó: Zoltay Lívia: Ady és az 1915-ös év (kép forrása: Magyar Katolikus Püspöki Konferencia) jún. 12-én szentelték pappá Mindszenty Józsefet, aki később esztergomi érsek, bíboros, Magyarország hercegprímása, legitimista politikus lett.

11 Megjelenik Kassák Lajos első verseskötete, a szabadverseket tartalmazó Éposz Wagner maszkjában. A magyar avantgárd kezdetének szimbolikus dátum. további infó: &mainContent=true&mode=html Zoltay Lívia: Kassák és az 1915-ös éve Madzsar József és Tauffer Vilmos orvosok meghatározó szerepet játszanak az anya- és csecsemővédelem megszervezésében; közreműködésükkel alakul meg a védőnői szolgálat (Országos Stefánia Szövetség), amelynek programját Madzsar dolgozza ki. további infó: Slachta Margit megalapítja a Keresztény Nő c. lapot ( , ), majd 1918-ban Magyar Nő ( ) c. a Szociális Missziótársulat országos szervezetének hivatalos közlönyét. Január 2-án elhunyt Goldmark Károly, zeneszerző, több híres opera, így a Sába királynője szerzője. további infó: November 5-én elhunyt Újházi Ede, színész, jellemkomikus, a realista színjátszás egyik úttörője. Úgy tartják, hogy róla nevezték el a magyar konyha egyik ínyencségét, az Újházi-tyúkhúslevest. Június 3-án születik Máriássy Félix Kossuth-díjas magyar filmrendező, főiskolai tanár, vágó, forgatókönyvíró. Főbb filmjei: Budapesti tavasz, Külvárosi legenda, Fapados szerelem, Fügefalevél, Imposztorok stb. Február 7-én meghal Zwack József szeszgyáros. Miután a szeszipari szakmát kitanulta, Pesten a nemrégiben lebontott ún. Marokkói-Udvarban rendezett be szerény üzemet, melyet 1854-ben, mint a legelső szabadalmazott likőrgyárat az Üllői útra helyezett át. A likőr-, rum- és szeszgyár fokozatos fejlesztésével készítményei a külföldi piacokon is versenyképesek lettek. Az 1892-ben átszervezett üzem korszerű technikai berendezésével tűnt ki. (Forrás: mek.oszk.hu) Március 11-én meghalt Weiss Berthold gyáriparos, közgazdasági író ben kereskedelmi pályára lépett, 1876-ban tőzsdebírósági tag lett. Az 1880-as évek közepén öccsével, Manfréddal együtt Budapesten konzerv-, ércáru- és tölténygyárat, Vácon kötszövő gyárat alapított. Több pénzintézet vezetésében vett részt. Elsőnek kezdeményezte a vidéki takarékpénztárak központi jelzálogbankjának alapítását. Április 20-án született Szeleczky Zita Klára Terézia magyar színésznő.

12 1915. március 1-jén indult meg az autóbuszos közlekedés Budapesten. Az március 1-i első járatról így számolt be egy korabeli újság: Reggel egy fölvirágzott, aranyszőke jövevény jelent meg a Városliget felől jövet az Andrássy úton, ahol érdeklődő tekintetek fogadták. Az aranysárga jövevény egy autóbusz volt, a fehér és piros rózsákkal a küllőin pedig azt ünnepelték, hogy ez a modern, új közforgalmi eszköz a mai napon vonult be állandó szolgálatra a főváros közlekedésébe. Az első vonal, amely szolgálatba állt, a táblája szerint ez: Aréna út (ma Dózsa György út) - Andrássy út - Vilmos császár út. Az installálás nagy csöndben történt, annyira, hogy a közönség az első órákban nem igen látszott tudomásul venni. Az emberek azt hitték, hogy próbajáratot tesz a villamos omnibusz és inkább szemlélték, mint használták. Az első fordulón nem igen volt utasa a gusztusos és kényelmes járműnek, és a kalauzoknak szíves bátorítással kellett invitálni a közönséget. Csak később, amikor megtudták, hogy 14 fillérrel most már mindenki automobilozhat közösen - lendült föl az üzlet, és lepték el az utasok úgy a kocsi bársonypamlagjait, mint a tető padjait. Örömmel konstatálták, hogy az új alkalmatosság simán fut és gyorsan halad. (Az Újság március 2.) Az utasok aztán annyira megkedvelték ezt a közlekedési eszközt, hogy az év őszén újabb vonalak megindítását kérték, és sürgették a meglévőnek a meghosszabbítását. Október 13-ától így a buszok már a Vörösmarty tér érintésével a Kígyó (ma Ferenciek) térig szállítottak utasokat. A két benzines busz 7:46-tól este 21:20-ig, a villamos üzemű pedig 7:50 és 21:33 között járt. (kép forrása: Omnibusz blog)

13 Augusztus 16-án meghalt Széll Kálmán politikus, miniszterelnök, az MTA igazgatósági tagja (1902). Pénzügyminiszter, belügyminiszter és miniszterelnöki pozíciót is betöltött több kormányban. Érdeme az december 31-én megkötött Széll-Körber-paktum. A Körber osztrák miniszterelnökkel felállított ún. Széllformula alapján rendezte a gazdasági kiegyezést Ausztriával. Szeptember 3-án született Szalai Pál (egyes forrásokban Szalay Pál), könyvkereskedő, ben a Nyilaskeresztes Párt rendőrségi összekötője. Raoul Wallenberg titkos segítője lett, megszervezte a budapesti gettó fegyveres, rendőrségi védelmét április 7-én, posztumusz a Világ Igaza kitüntetést és a Bátorság érdemjelet kapta.

14 November 27-én, a burkolatok lefektetése után adták át a felújított Lánchidat a forgalomnak. Ekkortól viseli Széchenyi nevét a legöregebb budapesti Duna hidunk. Az 1890-es évekre a híd elhasználódott, és a városi forgalom is jelentősen megnőtt ban ezért elkezdődtek az átalakítási munkálatok, amelyek 2 évig tartottak. Ennek során a teljes vasszerkezetet lecserélték. Az új hidat teljesen a régivel megegyező alakúra tervezték, a pilléreket és a hídfők látható részeit nem módosították. A szénacélból készült új láncok keresztmetszetét az eredeti másfélszeresére növelték, a lánclemezek magassága 26-ról 36 centiméterre, a lemezkötegek vastagsága pedig 60-ról 70 centiméterre növekedett. (Zádor István rajza)

19. MAGYAR-LENGYEL KAPCSOLATOK AZ OSZTRÁK-MAGYAR KIEGYEZÉS IDŐSZAKÁIG

19. MAGYAR-LENGYEL KAPCSOLATOK AZ OSZTRÁK-MAGYAR KIEGYEZÉS IDŐSZAKÁIG 344 19. MAGYAR-LENGYEL KAPCSOLATOK AZ OSZTRÁK-MAGYAR KIEGYEZÉS IDŐSZAKÁIG 1849 1849. október 24-től Magyarország területi felosztása során öt katonai kerületet alakítottak ki: Pest- Buda, Pozsony, Sopron,

Részletesebben

Alsónémedi Hírmondó. Alsónémedi Nagyközség Önkormányzatának és Képviselőtestületének ingyenes tájékoztató és kulturális folyóirata

Alsónémedi Hírmondó. Alsónémedi Nagyközség Önkormányzatának és Képviselőtestületének ingyenes tájékoztató és kulturális folyóirata Alsónémedi Nagyközség Önkormányzatának és Képviselőtestületének ingyenes tájékoztató és kulturális folyóirata XXIV. évfolyam Alsónémedi Hírmondó Önkormányzati hírek Egy régi nyár Alsónémedin Pipacslik

Részletesebben

Világháborúk sodrában (1914 1945)

Világháborúk sodrában (1914 1945) Világháborúk sodrában (1914 1945) 235 A KORSZAK KRONOLÓGIÁJA 1914. június 28. Szarajevóban meggyilkolják Ferenc Ferdinándot és feleségét 1914. július 28. Az Osztrák Magyar Monarchia hadat üzen Szerbiának,

Részletesebben

FEJEZETEK A MAGYAR OLASZ KULTURÁLIS KAPCSOLATOKRÓL 1880 1945 KÖZÖTT

FEJEZETEK A MAGYAR OLASZ KULTURÁLIS KAPCSOLATOKRÓL 1880 1945 KÖZÖTT Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Kar Szlavikovszky Beáta FEJEZETEK A MAGYAR OLASZ KULTURÁLIS KAPCSOLATOKRÓL 1880 1945 KÖZÖTT Történelemtudományi Doktori Iskola Vezető: Dr. Fröhlich Ida

Részletesebben

A NAGY HÁBORÚ ÉS KÖVETKEZMÉNYEI

A NAGY HÁBORÚ ÉS KÖVETKEZMÉNYEI A NAGY HÁBORÚ ÉS KÖVETKEZMÉNYEI A világégés első évei, 1914-1916 A BALKÁNI LŐPOROS HORDÓ FELROBBANÁSA A X X. század elejére kialakult az európai nagyhatalm ak két, egymással szem ben álló tö m b je: az

Részletesebben

Eseménynaptár a 2014/2015-ös tanévre. Irodalom Történelem Zenetörténet Vizuális kultúra

Eseménynaptár a 2014/2015-ös tanévre. Irodalom Történelem Zenetörténet Vizuális kultúra Eseménynaptár a 2014/2015-ös tanévre Irodalom Történelem Zenetörténet Vizuális kultúra Sík Sándor Tanáregylet Budapest 2014 Eseménynaptár a 2014/2015-ös tanévre Irodalom Történelem Zenetörténet Vizuális

Részletesebben

Eseménynaptár a 2012/2013-as tanévre. Irodalom Történelem Zenetörténet Vizuális kultúra

Eseménynaptár a 2012/2013-as tanévre. Irodalom Történelem Zenetörténet Vizuális kultúra Eseménynaptár a 2012/2013-as tanévre Irodalom Történelem Zenetörténet Vizuális kultúra Sík Sándor Tanáregylet Budapest 2012 Az Eseménynaptárt összeállították: Emőd Gáborné irodalom Gianone András történelem

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. Ifj. gróf Andrássy Gyula és az I. világháború. c. konferencia összefoglalója

BESZÁMOLÓ. Ifj. gróf Andrássy Gyula és az I. világháború. c. konferencia összefoglalója BESZÁMOLÓ Ifj. gróf Andrássy Gyula és az I. világháború c. konferencia összefoglalója 1 Az Ifj. Gróf Andrássy Gyula Alapítvány és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem az első nagy világégésre való emlékezéssel

Részletesebben

T. Kiss Tamás FRONTVONALBAN

T. Kiss Tamás FRONTVONALBAN T. Kiss Tamás FRONTVONALBAN T. Kiss Tamás FRONTVONALBAN Molnár Mihály élete dokumentumok tükrében SZEGED, 2013 A kötet megjelenését támogatta: Lektor Valuch Tibor Könyv- és borítóterv Molnár Iscsu István

Részletesebben

Nemzeti évfordulóink 2014

Nemzeti évfordulóink 2014 Nemzeti évfordulóink 2014 Kiadványunk a Balassi Intézet által gondozott sorozat tizenegyedik kötete. A Nemzeti évfordulóink sorozat évenként bemutatja a kultúra, a tudomány, a közélet, valamint a sport

Részletesebben

7. RÉSZ MAGYAR-LENGYEL KAPCSOLATOK A KÉT VILÁGHÁBORÚ KÖZÖTT

7. RÉSZ MAGYAR-LENGYEL KAPCSOLATOK A KÉT VILÁGHÁBORÚ KÖZÖTT 397 7. RÉSZ MAGYAR-LENGYEL KAPCSOLATOK A KÉT VILÁGHÁBORÚ KÖZÖTT 22. A MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG, ILLETVE TANÁCSKÖZTÁRSASÁG 1918 1918. november 13-án a szovjet kormány érvényteleníti a breszt-litovszki kényszer-békeszerződést.

Részletesebben

7. A polgárosodás kezdetei és kibontakozása Magyarországon

7. A polgárosodás kezdetei és kibontakozása Magyarországon 7. A polgárosodás kezdetei és kibontakozása Magyarországon Érettségi témakörök TÉMÁK 7.1. A reformmozgalom kibontakozása, a polgárosodás fő kérdései 7.2. A reformkori művelődés, kultúra 7.3. A polgári

Részletesebben

Blair, Tony. gyors vasúti összeköttetés viharos fejlődéshez vezetett a XIX. században. A híres homokos part mentén

Blair, Tony. gyors vasúti összeköttetés viharos fejlődéshez vezetett a XIX. században. A híres homokos part mentén 284-367_Britannica_Aprobetus_tortenelem 2012.04.25. 8:23 Page 289 Thinkstock Blair, Tony Blackpool város Angliában, Lancashire megyében, az Ír-tenger partján; az ország legnagyobb és legnépszerűbb tengeri

Részletesebben

Tisztelt Leendő Állampolgár!

Tisztelt Leendő Állampolgár! 1 Tisztelt Leendő Állampolgár! Könyvünkkel segítséget szeretnénk adni Önnek, hogy mielőbb otthon érezze magát új hazájában. Ismereteket nyerjen az ország régebbi és közelebbi múltjának legnevezetesebb

Részletesebben

TÖRTÉNELEM IV. KÉPESSÉGFEJLESZTŐ MUNKAFÜZET ÉRETTSÉGI ADATTÁR

TÖRTÉNELEM IV. KÉPESSÉGFEJLESZTŐ MUNKAFÜZET ÉRETTSÉGI ADATTÁR 1 F ORRÁSKÖZPONTÚ TÖRTÉNELEM KAPOSI JÓZSEF SZÁRAY MIKLÓS TÖRTÉNELEM IV. KÉPESSÉGFEJLESZTŐ MUNKAFÜZET ÉRETTSÉGI ADATTÁR NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ 2 ÉVSZÁMOK 1914. július 28.: az Osztrák Magyar Monarchia hadat

Részletesebben

TÖRTÉNELEM III. KÉPESSÉGFEJLESZTŐ MUNKAFÜZET ÉRETTSÉGI ADATTÁR

TÖRTÉNELEM III. KÉPESSÉGFEJLESZTŐ MUNKAFÜZET ÉRETTSÉGI ADATTÁR 1 F ORRÁSKÖZPONTÚ TÖRTÉNELEM KAPOSI JÓZSEF SZÁRAY MIKLÓS TÖRTÉNELEM III. KÉPESSÉGFEJLESZTŐ MUNKAFÜZET ÉRETTSÉGI ADATTÁR NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ 2 ÉVSZÁMOK 1722 1723: a pozsonyi országgyűlésen a magyar rendek

Részletesebben

UJVÁRI MIHÁLY. Egy évszázad a katonai ruházati ellátás szolgálatában

UJVÁRI MIHÁLY. Egy évszázad a katonai ruházati ellátás szolgálatában UJVÁRI MIHÁLY Egy évszázad a katonai ruházati ellátás szolgálatában 1 A HM HADTÖRTÉNETI INTÉZET ÉS MÚZEUM KIADVÁNYAI Sorozatszerkesztõ: Dr. Holló József Ferenc altábornagy fõigazgató 2 UJVÁRI MIHÁLY Egy

Részletesebben

Papp Ferenc ezredes a Nemzeti Közszolgálati Egyetem doktorandusz hallgatója. Az Országos Tiszti Kaszinó működése 1937-38-ban

Papp Ferenc ezredes a Nemzeti Közszolgálati Egyetem doktorandusz hallgatója. Az Országos Tiszti Kaszinó működése 1937-38-ban Papp Ferenc ezredes a Nemzeti Közszolgálati Egyetem doktorandusz hallgatója Az Országos Tiszti Kaszinó működése 1937-38-ban Az előzményekről röviden Az Országos Tiszti Kaszinó a 30-as évek második felében

Részletesebben

A LEVEGÕ LOVAGJA AZ ELSÕ VILÁGHÁBORÚBAN

A LEVEGÕ LOVAGJA AZ ELSÕ VILÁGHÁBORÚBAN DR. VAJDA SÁNDOR A LEVEGÕ LOVAGJA AZ ELSÕ VILÁGHÁBORÚBAN Az ember mindig csodálkozva nézte a madarakat, amikor azok szelték a hatalmas levegõeget és az évezredek során egyik legrégebbi vágya a repülés

Részletesebben

Város a Duna két partján

Város a Duna két partján Regio Regia A Közép-Dunántúl értékteremtőinek magazinja XV. évfolyam 118. szám http://www.regioregia.hu Kiadja: Regio Regia Nonprofit Kft. 2800 Tatabánya, Táncsics u. 51. info@regioregia.hu Telefon/Fax:

Részletesebben

Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Hadtudományi Doktori Iskola. Cseh Valentin. Légiriadó vigyázz!

Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Hadtudományi Doktori Iskola. Cseh Valentin. Légiriadó vigyázz! Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Hadtudományi Doktori Iskola Cseh Valentin Légiriadó vigyázz! Angolszász légitámadások a magyar olajipar ellen 1944/45-ben Doktori (PhD-)

Részletesebben

9. Magyarország története az első világháborútól a második világháborús összeomlásig

9. Magyarország története az első világháborútól a második világháborús összeomlásig 9. Magyarország története az első világháborútól a második világháborús összeomlásig Érettségi témakörök TÉMÁK 9.1. Az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása és következményei 9.2. A Horthy-rendszer jellege

Részletesebben

Készült: Az Együtt a könyvtárban a tudás nyomában c. projekt keretében Támop-3.2.4.A-11/1-2012-0050. Helyi értékeink. Szolnok diákszemmel

Készült: Az Együtt a könyvtárban a tudás nyomában c. projekt keretében Támop-3.2.4.A-11/1-2012-0050. Helyi értékeink. Szolnok diákszemmel Készült: Az Együtt a könyvtárban a tudás nyomában c. projekt keretében Támop-3.2.4.A-11/1-2012-0050 Helyi értékeink Szolnok diákszemmel A kiadvány összeállításában közreműködtek a Szandaszőlősi Általános

Részletesebben

A TARTALOMBÓL. Kapronczay Károly: A lengyel egység kérdése az I. világháború éveiben

A TARTALOMBÓL. Kapronczay Károly: A lengyel egység kérdése az I. világháború éveiben A TARTALOMBÓL Kapronczay Károly: A lengyel egység kérdése az I. világháború éveiben Palkó László András: Keserédes napjaink Ünnepek és ünneplési szokások Magyarországon a kádári puha diktatúra id szakában:

Részletesebben

A magyar kereskedelmi tengerészet az első világháborúban

A magyar kereskedelmi tengerészet az első világháborúban Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Kossuth Lajos Hadtudományi Kar Hadtudományi Doktori Iskola Zsigmond Gábor: A magyar kereskedelmi tengerészet az első világháborúban Doktori (PhD) értekezés Témavezető:

Részletesebben

2014. október 8-16. PROGRAMFÜZET

2014. október 8-16. PROGRAMFÜZET 2014. október 8-16. PROGRAMFÜZET STEFÁNIA PALOTA HONVÉD KULTURÁLIS KÖZPONT Nyitva: minden nap 8-22 óráig 1143 Budapest, Stefánia út 34-36. Telefon: (1) 460 0796 HM telefon: 26 424 Jegyinformáció Közönségszolgálat

Részletesebben

6. A polgári átalakulás, a nemzetállamok és az imperializmus kora

6. A polgári átalakulás, a nemzetállamok és az imperializmus kora 6. A polgári átalakulás, a nemzetállamok és az imperializmus kora Érettségi témakörök TÉMÁK 6.1. A francia polgári forradalom politikai irányzatai, az Emberi és Polgári Jogok Nyilatkozata 6.2. A napóleoni

Részletesebben

Séta a kerületben. Készítette: Csömör Izabella 5. b osztályos tanuló Szenczi Molnár Albert Református Általános Iskola

Séta a kerületben. Készítette: Csömör Izabella 5. b osztályos tanuló Szenczi Molnár Albert Református Általános Iskola Séta a kerületben Készítette: Csömör Izabella 5. b osztályos tanuló Szenczi Molnár Albert Református Általános Iskola Pestszentlőrinc - Pestszentimre területe már a honfoglalás idején lakott volt, legkorábbi

Részletesebben

VI. A KIRÁLY NÉLKÜLI KIRÁLYSÁG

VI. A KIRÁLY NÉLKÜLI KIRÁLYSÁG 126 1919. augusztus 1-jén a Budapesti Munkás- és Katonatanács Peidl Gyulát, a nyomdászszakszervezet egyik vezetőjét bízta meg az új kormány megalakításával. 1919. augusztus 2-án Magyarország államformája

Részletesebben

TRIANON, 1920-PARIZS, 1947

TRIANON, 1920-PARIZS, 1947 TRIANON, 1920-PARIZS, 1947 Közép-Európa szétdúlása (okok, következmények) A DUNATÁJ A XIX. SZÁZAD ELEJEN Kovács Ernő TRIANON 1920 PÁRIZS 1947 A szerző kiadása TO RONTO 1986 Minden jog a szerzőé Dr. Kovács

Részletesebben