KÉSZPÉNZISMERETI ALAPOK BANJEGYEK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "KÉSZPÉNZISMERETI ALAPOK BANJEGYEK"

Átírás

1 KÉSZPÉNZISMERETI ALAPOK BANJEGYEK MIKOR KERÜLT KIBOCSÁTÁSRA A MOSTANI BANKJEGYSOROZAT? A Magyar Nemzeti Bank 1997 ben kezdte meg a jelenleg forgalomban lévő bankjegysorozat kibocsátását. Az 1946 tól kezdődően kibocsátott régi bankjegyeket az elmúlt években teljes egészében felváltották az új bankjegyek. A forintbankjegyeken jól láthatóan szerepel a névérték számmal és betűvel is kiírva. A 7 címletből álló bankjegycsalád utolsó egyben legmagasabb címlete a forintos, amely 2001 februárjától van forgalomban. Tájékoztató filmünk megtekintéséhez kattints ide. MELYEK A JELENLEG FORGALOMBAN LÉVŐ FORINTBANKJEGY CÍMLETEK ÉS MI LÁTHA TÓ RAJTUK? A forintbankjegyek előoldalán a magyar történelem kimagasló személyiségeinek arcképe látható, hátoldalukon pedig a személyekhez kapcsolódó történelmi színhely. Valamennyi címletet eltérő színárnyalatban nyomtatják, és különféle biztonsági elemekkel látják el. A jelenleg forgalomban lévő forintbankjegyek képe és leírása Bankjegy Előoldal Hátoldal 200 forintos Károly Róbert Diósgyőri vár 500 forintos II. Rákóczi Ferenc Sárospataki vár 1000 forintos Mátyás király Visegrádi reneszánsz palota egy részlete 2000 forintos Bethlen Gábor fejedelem A fejedelem tudósai körében 5000 forintos Széchenyi István Nagycenki kastély forintos Szent István király Esztergom látképe forintos Deák Ferenc Az 1866 ban megnyílt régi képviselőház épületének metszete MENNYI FORINT BANKJEGY VOLT FORGALOMBAN DECEMBERÉBEN? Ebben az időpontban több mint 316 millió darab forint bankjegy volt forgalomban, azaz egy magyar állampolgárnál átlagosan közel 32 darab bankjegy volt.

2 Forrás: MNB MIÉRT FONTOS A BANKJEGYEK BIZTONSÁGI ELEMEINEK ISMERETE? Bár a statisztikák szerint hamis bankjegyek csak ritkán fordulnak elő, véletlenül hozzád is kerülhet egy ilyen, ezért elfogadás előtt érdemes jól megnézned a bankjegyeket. Ha nem veszed észre, hogy hamis bankjegyet kaptál, akkor anyagi kár ér, hiszen a hamis bankjegyek értéktelenek, azokkal nem tudsz fizetni, és sem a bankok, sem az MNB nem váltja be azokat. MILYEN CÉLT SZOLGÁLNAK A BIZTONSÁGI ELEMEK? Ha ismered a Milyen biztonsági elemek találhatóak a forintbankjegyeken? kérdésnél számbavett biztonsági elemeket, segítségükkel könnyen azonosíthatod a valódi bankjegyeket. A papírban lévő, továbbá nyomtatással kialakított biztonsági elemek azt a célt szolgálják, hogy az esetleg előforduló hamis bankjegyeket a valódi bankjegyek megfelelő ismerete alapján könnyen felismerhessük. Emellett a biztonsági elemek használata a bankjegyek hamisítását is jelentősen megnehezíti. MILYEN BIZTONSÁGI ELEMEK TALÁLHATÓAK A FORINTBANKJEGYEKEN? A bankjegyeket különleges, ún. bankjegy papírra nyomtatják, amely a textiliparban is használatos növényi rostokat, elsősorban gyapotot tartalmaz. Ez teszi lehetővé, hogy a bankjegy hosszú ideig felismerhető, forgalomképes maradjon annak ellenére, hogy kézről kézre jár, és használat során esetleg hajtogatják, vagy meggyűrik. A bankjegypapír összetételén túl azért is különleges, mert biztonsági elemeket: pl. vízjelet, biztonsági szálat is tartalmaz. A biztonsági elemeket az alábbi módszerekkel ellenőrizheted: tapintással: a metszetmélynyomtatás során keletkezett tapintható festékréteg, a speciális bankjegypapír érzete és a színváltós rozetta.

3 fény felé tartva a bankjegyet: vízjel, biztonsági szál és illeszkedőjel megléte. A forintbankjegyek elő és hátoldalán egyaránt több helyen is találsz mikroírást, mely nagyító használatával, kb. nyolcszoros nagyításban válik olvashatóvá. a rátekintés szögének változtatásával: hologram hatású fémcsík, színváltós nyomat (OVI), rejtett kép. HOGYAN ELLENŐRIZHETED ÉS ISMERHETED FEL LEGEGYSZERŰBBEN A HAMISGYANÚS BANKJEGYEKET? A Milyen biztonsági elemek találhatóak a forintbankjegyeken? kérdésnél felsorolt biztonsági elemek ismeretében az egyes fizetési alkalmakkor, üzletekben, piacon, szórakozóhelyeken vess néhány pillantást az átvett bankjegyekre. Az alábbiakban összefoglaljuk azokat az egyszerű dolgokat, amelyek segítségével Te is könnyen ellenőrizheted a forint bankjegyek valódiságát: A forint hamisítványok sohasem készülnek valódi bankjegypapírra, A forint hamisítványok sohasem készülnek metszetmélynyomtatással, hanem színes fénymásolóval esetleg printerrel vagy síknyomtatással. Ebből következik, hogy felületükön tapintható festékvastagság nem érzékelhető. A fenti két alapvető szempont figyelembe vételével segédeszköz nélkül is ellenőrizheted: a metszetmélynyomtatást meglétét tapintással, a fény felé tartva a bankjegyet átnézetben a vízjelet, a biztonsági szálat, és az előhátoldali illeszkedőjel pontos illeszkedését, a rátekintés szögének változtatásával az optikailag változó tulajdonságú színváltós nyomatot és a holografikus hatású fémcsíkon lévő motívumokat, valamint rejtett képeket. MENNYI FORINT HAMISÍTÁS FORDUL ELŐ? A forgalomban lévő 316 millió darab forintbankjegyhez és a mintegy 1 milliárd darab érméhez (2008. december 31 i adatok) képest elhanyagolható az előforduló hamis forintbankjegy és érme mennyisége ban az MNB szakértői által megvizsgált bankjegyhamisítványok száma 2986 darab volt, érmehamisítványt pedig egyet sem találtak. MELYEK A LEGGYAKRABBAN HAMISÍTOTT FORINT CÍMLETEK? Korábban a régi típusú, kevésbé védett forintos hamisítványok voltak a leggyakoribbak. Ezek augusztus 31 i forgalomból történt kivonását követően a hamisítványok száma jelentős mértékben lecsökkent, és a magas címletűek a dominánsak.

4 Forrás: MNB A 2008 második félévében lefoglalt hamis bankjegyek összetétele címlet és darabszám szerint: Forrás: MNB MELYEK A LEGGYAKRABBAN ELŐFORDULÓ HAMISÍTOTT VALUTÁK? IV. negyedévében az MNB szakértői 445 darab különböző valuta hamisítványt vizsgáltak. A lefoglalt hamis valuták többsége euro bankjegy volt (283 darab). Az euro hamisítványok közül a 200 as címlet a leggyakoribb.

5 Forrás: MNB MI A TEENDŐ, HA HAMIS VAGY HAMISGYANÚS BANKJEGYET KAPSZ? A Büntető Törvénykönyv bünteti a bankjegyek hamisítását. Ennek megfelelően a hamis, hamisgyanús készpénzt fizetésül nem szabad elfogadni. A hamis bankjegyekért az MNB nem térít ellenértéket. Ha mégis a birtokodba került egy hamis vagy hamisgyanús bankjegy, a bankokhoz vagy a posta pénztáraihoz fordulhatsz szakértői vizsgálat céljából. Arra is lehetőség van, hogy személyesen vagy postai úton az MNB hez fordulj a gyanús bankjegyek vizsgálata érdekében. Csak abban az esetben kaphatod meg a megvizsgált bankjegy ellenértékét, illetve külföldi bankjegy esetén magát a bankjegyet, ha a készpénzszakértők azokat valódinak minősítik. Az MNB nemcsak a hamisgyanús forint, hanem a hamisgyanús külföldi bankjegyek szakértői vizsgálatát is végzi. MI A TEENDŐ, HA HIÁNYOS (CSONKA) ÉS SÉRÜLT FORINTBANKJEGYET KAPSZ? Magánszemélyek és a kereskedelmi forgalomban résztvevő cégek nem kötelesek elfogadni a hiányos (csonka) és sérült forintbankjegyeket (fizikai (mechanikai) vagy vegyi hatásra megváltozott állapotú, illetve bármely más módon sérült forintbankjegy, pl. a szakadt, ragasztott, festékes bankjegy) Ha mégis hozzád került egy sérült vagy csonka bankjegy, lehetőséged van ezek átváltására az MNB pénztárában. Az MNB ről szóló törvény alapján hitelintézetek és a posta pénztárai, az MNB nél történő becserélésre kötelesek átvenni egyrészt a sérült forintbankjegyeket, másrészt a hiányos (csonka) forintbankjegyeket, ha azoknak a felénél nagyobb része megvan. Az általános gyakorlat szerint a felsorolt intézmények pénztárosai azonnal becserélik a hiányos (csonka) és a sérült forintbankjegyeket, ha ott a helyszínen egyértelműen meg tudják állapítani, hogy azok becserélhetőek. A hiányos (csonka) bankjegyek esetében ez elsősorban attól függ, hogy a pénztárosok gyorsan, könnyen és megbízhatóan meg tudják e állapítani, hogy az adott forintbankjegy felénél ténylegesen nagyobb részét benyújtották. A sérült bankjegyeknél a csere attól függ, hogy a pénztárosok a helyszínen megbízhatóan meg tudják e állapítani a becserélni kívánt bankjegy címletét, valódiságát és mennyiségét.

6 MIKOR VAN SZÜKSÉG HIÁNYOS VAGY SÉRÜLT BANKJEGY SZAKÉRTŐI VIZSGÁLATRA, ÉS MI LEHET ENNEK EREDMÉNYE? Amennyiben olyan hiányos (csonka) vagy sérült bankjegyet szeretnél átváltani, amelynek becserélhetőségét a pénztáros nem tudja egyértelműen megállapítani, akkor a kérdéses bankjegyet egy átvételi elismervény, jegyzőkönyv vagy átvételt igazoló más dokumentum kiállításával átveszik tőled, és azt továbbküldik az MNB részére szakértői vizsgálatra. Ha a szakértői vizsgálat azt állapítja meg, hogy a hiányos (csonka) vagy a sérült forintbankjegy becserélhető, akkor az ellenértékét vagy közvetlenül neked, vagy a beküldő hitelintézetnek, illetve postának utalják át, ahonnan a pénzt számodra továbbítják. Ha a szakértők szerint a bankjegy nem cserélhető be, akkor az MNB értesítést küld a csere elutasításáról neked vagy annak a hitelintézetnek, illetve a postának, ahol a bankjegyet átvették tőled. MI A TEENDŐ, HA BEVONT FORINTBANKJEGY KERÜL BIRTOKODBA? A bevont forintbankjegyekkel már nem lehet törvényesen fizetni. A forgalomból bevont forintbankjegyek között négy olyan címlet van, amelyet az MNB még átvált törvényes fizetőeszközre. Ezek a következők: Átválható bankjegy Átválthatóság lejárata 1997* előtt gyártott 500 forintosok * előtt gyártott 1000 forintosok * előtt gyártott 5000 forintosok * óta hologram hatású fémcsík és a gyöngyház színű, ún. irizáló nyomat nélkül gyártott 1000 forintosok *A bankjegyek gyártásának dátuma a bankjegyek előoldalán, az aláírások felett látható. A bevont és még átváltható forintbankjegyek átváltását személyesen vagy postai úton kezdeményezheted az MNB nél. A jegybank csak az általa valódinak minősített forintbankjegyet váltja be, továbbá váltásra elfogadja a hiányos (csonka) forintbankjegyeket is, ha azoknak felénél nagyobb része megvan. Az MNB minden esetben névértéken, (A bankjegyen és az érmén feltüntetett érték) külön költség nélkül váltja át a bevont bankjegyet. Ha személyesen viszed be az MNB pénztárába az átváltandó bankjegyet, az MNB kérésed szerint készpénzben, postai készpénzátutalással vagy bankszámlára való átutalással téríti meg az átváltott bankjegy ellenértékét. Ha postai úton (értéklevélben) küldöd be az MNB hez a beváltandó bankjegyet, az MNB az átváltást kérésednek megfelelően bankszámlára utalással vagy postai készpénzutalással teljesíti. MEKKORA A BANKJEGYEK VÁRHATÓ ÉLETTARTAMA? Címlettől függ, hogy milyen hosszú élet vár egy bankjegyre, egy kis címletű (200 as) élettartama csupán két év, míg a tízezres vagy a húszezres akár öt hat évig is forgalomban maradhat. A kisebb címle

7 tű pénzek ugyanis sűrűbben cserélnek gazdát, több kézen mennek át, ezért jobban és gyorsabban kopnak, gyűrődnek. MENNYIBE KERÜL ÁTLAGOSAN A BANKJEGYEK ELŐÁLLÍTÁSA? Egy bankjegy átlagos előállítási költsége átlagosan Ft (áfával). MI TÖRTÉNIK A FORGALOMKÉPTELEN BANKJEGYEKKEL? Évente nagyjából tonna elhasználódott, megrongálódott bankjegyet von ki az MNB a forgalomból. Azt, hogy melyik papírpénz minősül forgalomképtelennek, a jegybank nagy teljesítményű bankjegyfeldolgozó gépei döntik el. Nem csak a sérült, rongált bankjegyeket vonják ki a forgalomból, hanem azokat is, amelyeknek a forgalomképessége nem megfelelő, például túl gyűröttek, és ezért automatákban nem lehetne használni őket. A forgalomban lévő bankjegyek átlagosan 30 százalékára vár ilyen sors. A forgalomképtelen bankókat a gépek apró, egyszer öt milliméteres darabokra aprítják. Ezután vegyszermentesen, adalékanyag hozzáadása nélkül nagy nyomáson körülbelül egykilós, tégla alakú bankjegy brikettekké préselik, melyek kiválóan alkalmasak fűtési célokra ban az MNB pályázatot írt ki közhasznú és kiemelten közhasznú szervezetek számára a bankjegy brikettek térítésmentes, fűtési célú hasznosítására.

8

A Magyar Nemzeti Bank elnökének 5/2006. (III.23.) MNB rendelete. új biztonsági elemekkel ellátott 1000 forintos címletű bankjegy kibocsátásáról

A Magyar Nemzeti Bank elnökének 5/2006. (III.23.) MNB rendelete. új biztonsági elemekkel ellátott 1000 forintos címletű bankjegy kibocsátásáról A Magyar Nemzeti Bank elnökének 5/2006. (III.23.) MNB rendelete új biztonsági elemekkel ellátott 1000 forintos címletű bankjegy kibocsátásáról A Magyar Nemzeti Bankról szóló 2001. évi LVIII. törvény (a

Részletesebben

MAGYAR TÖRVÉNYES FIZETŐESZKÖZÖK. Tájékoztató a forintbankjegyekről és a bankjegyek biztonsági elemeiről, valamint a forintérmékről

MAGYAR TÖRVÉNYES FIZETŐESZKÖZÖK. Tájékoztató a forintbankjegyekről és a bankjegyek biztonsági elemeiről, valamint a forintérmékről MAGYAR TÖRVÉNYES FIZETŐESZKÖZÖK Tájékoztató a forintbankjegyekről és a bankjegyek biztonsági elemeiről, valamint a forintérmékről 2009 Magyarországon 1946. augusztus 1-jén vezették be a forint pénzrendszert.

Részletesebben

MEGÚJUL A FORINT. Fejlődés és tradíció MAGYAR TÖRVÉNYES FIZETŐESZKÖZÖK. TÁJÉKOZTATÓ forintbankjegyek - biztonsági elemek 2016

MEGÚJUL A FORINT. Fejlődés és tradíció MAGYAR TÖRVÉNYES FIZETŐESZKÖZÖK. TÁJÉKOZTATÓ forintbankjegyek - biztonsági elemek 2016 MEGÚJUL A FORINT MAGYAR TÖRVÉNYES FIZETŐESZKÖZÖK TÁJÉKOZTATÓ forintbankjegyek - biztonsági elemek 2016 2OOO FORINTOS BANKJEGY BIZTONSÁGI SZÁL bal szélén, a vízjelmezőtől balra található a tagolt formájú,

Részletesebben

MEGÚJUL A FORINT. Fejlődés és tradíció MAGYAR TÖRVÉNYES FIZETŐESZKÖZÖK. TÁJÉKOZTATÓ forintbankjegy - biztonsági elemek 2017

MEGÚJUL A FORINT. Fejlődés és tradíció MAGYAR TÖRVÉNYES FIZETŐESZKÖZÖK. TÁJÉKOZTATÓ forintbankjegy - biztonsági elemek 2017 MEGÚJUL A FORINT MAGYAR TÖRVÉNYES FIZETŐESZKÖZÖK TÁJÉKOZTATÓ forintbankjegy - biztonsági elemek 2017 Fejlődés és tradíció 1OOO FORINTOS BANKJEGY A bankjegy előoldalának bal szélén, a vízjelmezőtől balra

Részletesebben

A Magyar Nemzeti Bank elnökének. 7/2009. (II. 14.) MNB rendelete. új biztonsági elemmel ellátott 5000 forintos címletű bankjegy kibocsátásáról

A Magyar Nemzeti Bank elnökének. 7/2009. (II. 14.) MNB rendelete. új biztonsági elemmel ellátott 5000 forintos címletű bankjegy kibocsátásáról A Magyar Nemzeti Bank elnökének 7/2009. (II. 14.) MNB rendelete új biztonsági elemmel ellátott 5000 forintos címletű bankjegy kibocsátásáról A Magyar Nemzeti Bankról szóló 2001. évi LVIII. törvény (a továbbiakban:

Részletesebben

1. Mikortól és hol lehet találkozni majd a megújított és forintosokkal?

1. Mikortól és hol lehet találkozni majd a megújított és forintosokkal? 1. Mikortól és hol lehet találkozni majd a megújított 2 000 és 5 000 forintosokkal? A megújított 2000 és 5000 forintosok 2016. november 15-től törvényes fizetőeszközzé válnak, a készpénzforgalomban azonban

Részletesebben

Készpénzforgalmi szolgáltatások üzletszabályzata

Készpénzforgalmi szolgáltatások üzletszabályzata Készpénzforgalmi szolgáltatások üzletszabályzata Hatályos: 2019. július 15. napjától alkalmazandó Tartalom 1. BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK... 3 2. ÁLTALÁNOS FELTÉTELEK... 3 3. CÍMLETVÁLTÁSI SZOLGÁLTATÁS FELTÉTELEI...

Részletesebben

A Magyar Nemzeti Bank elnökének. 6/2009. (II. 14.) MNB rendelete. új biztonsági elemmel ellátott 2000 forintos címletű bankjegy kibocsátásáról

A Magyar Nemzeti Bank elnökének. 6/2009. (II. 14.) MNB rendelete. új biztonsági elemmel ellátott 2000 forintos címletű bankjegy kibocsátásáról A Magyar Nemzeti Bank elnökének 6/2009. (II. 14.) MNB rendelete új biztonsági elemmel ellátott 2000 forintos címletű bankjegy kibocsátásáról A Magyar Nemzeti Bankról szóló 2001. évi LVIII. törvény (a továbbiakban:

Részletesebben

PÉNZFORGALMAZÁS Közzététel: december 28. H I R D E T M É N Y HATÁLYON KÍVÜL TŐL

PÉNZFORGALMAZÁS Közzététel: december 28. H I R D E T M É N Y HATÁLYON KÍVÜL TŐL H I R D E T M É N Y HATÁLYON KÍVÜL 2018.12.29-TŐL A bankjegyek és érmék forgalmazási díjtételeiről, forgalmazással kapcsolatos szabályairól 2018.12.29-TŐL A FORGALMAZÁS MEGSZŰNT 1. A BÓLY ÉS VIDÉKE TAKARÉKSZÖVETKEZET

Részletesebben

H I R D E T M É N Y. A bankjegyek és érmék forgalmazási díjtételeiről, forgalmazással kapcsolatos szabályairól Hatályos: 2018.

H I R D E T M É N Y. A bankjegyek és érmék forgalmazási díjtételeiről, forgalmazással kapcsolatos szabályairól Hatályos: 2018. H I R D E T M É N Y A bankjegyek és érmék forgalmazási díjtételeiről, forgalmazással kapcsolatos szabályairól Hatályos: 2018. szeptember 3tól 1. A MOHÁCSI TAKARÉK BANK ZRT. PÉNZTÁRI SZOLGÁLTATÁST NYÚJTÓ

Részletesebben

20/2019. (V. 13.) MNB rendelet. az érmék feldolgozásáról, forgalmazásáról, valamint hamisítás elleni védelmével kapcsolatos technikai feladatokról

20/2019. (V. 13.) MNB rendelet. az érmék feldolgozásáról, forgalmazásáról, valamint hamisítás elleni védelmével kapcsolatos technikai feladatokról 20/2019. (V. 13.) MNB rendelet az érmék feldolgozásáról, forgalmazásáról, valamint hamisítás elleni védelmével kapcsolatos technikai feladatokról A Magyar Nemzeti Bankról szóló 2013. évi CXXXIX. törvény

Részletesebben

H I R D E T M É N Y. a bankjegyek és érmék forgalmazásának díjtételeiről

H I R D E T M É N Y. a bankjegyek és érmék forgalmazásának díjtételeiről H I R D E T M É N Y a bankjegyek és érmék forgalmazásának díjtételeiről I. FORINT BANKJEGYEK ÉS ÉRMÉK 1.) A hiányos (csonka) bankjegyek csere céljából történő (Érvényes: 2016. október 01-től) átvétele

Részletesebben

ÜZLETI FELTÉTELEK. A lakossági ügyfelek részére készpénzben végzett műveletekre vonatkozóan. Hatályos: 2014. december 1.

ÜZLETI FELTÉTELEK. A lakossági ügyfelek részére készpénzben végzett műveletekre vonatkozóan. Hatályos: 2014. december 1. ÜZLETI FELTÉTELEK A lakossági ügyfelek részére készpénzben végzett műveletekre vonatkozóan Hatályos: 2014. december 1. 1 TARTALOMJEGYZÉK I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 3 A KÉSZPÉNZBEN VÉGZETT MŰVELETEK

Részletesebben

A Magyar Nemzeti Bank elnökének 10/2008. (IX. 9.) MNB rendelete. új biztonsági elemmel ellátott forintos címletű bankjegy kibocsátásáról

A Magyar Nemzeti Bank elnökének 10/2008. (IX. 9.) MNB rendelete. új biztonsági elemmel ellátott forintos címletű bankjegy kibocsátásáról A Magyar Nemzeti Bank elnökének 10/2008. (IX. 9.) MNB rendelete új biztonsági elemmel ellátott 10 000 forintos címletű bankjegy kibocsátásáról A Magyar Nemzeti Bankról szóló 2001. évi LVIII. törvény (a

Részletesebben

Tájékoztató a húszezrest érintő új típusú hamisítványról

Tájékoztató a húszezrest érintő új típusú hamisítványról Tájékoztató a húszezrest érintő új típusú ítványról 2009. október elejétől új típusú, a korábbiaknál megtévesztőbb húszezres ítvány bukkant fel. A ítványon a húszezres egyes biztonsági elemeinek imitációja

Részletesebben

H I R D E T M É N Y. a bankjegyek és érmék forgalmazásának díjtételeiről

H I R D E T M É N Y. a bankjegyek és érmék forgalmazásának díjtételeiről H I R D E T M É N Y a bankjegyek és érmék forgalmazásának díjtételeiről I. FORINT BANKJEGYEK ÉS ÉRMÉK 1.) A hiányos (csonka) bankjegyek csere céljából történő (Érvényes: 2016. október 01-től) átvétele

Részletesebben

Tájékoztató az új típusú hamis 20 000 forintos bankjegyekről

Tájékoztató az új típusú hamis 20 000 forintos bankjegyekről Tájékoztató az új típusú 20 000 forintos bankjegyekről 2009. október elejétől új típusú, a korábbiaknál megtévesztőbb húszezer forintos ítványok jelentek meg a forgalomban. A ítványon a bankjegyek egyes

Részletesebben

ÜZLETI FELTÉTELEK. Lakossági ügyfelek részére készpénzben végzett műveletekre vonatkozóan. Hatályos: április 25.

ÜZLETI FELTÉTELEK. Lakossági ügyfelek részére készpénzben végzett műveletekre vonatkozóan. Hatályos: április 25. ÜZLETI FELTÉTELEK Lakossági ügyfelek részére készpénzben végzett műveletekre vonatkozóan Hatályos: 2016. április 25. TARTALOMJEGYZÉK I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 3 A KÉSZPÉNZBEN VÉGZETT MŰVELETEK KÖRE,

Részletesebben

Bódi-Schubert Anikó Pataki Tibor: Közérthetően a bankjegycseréről Milyen bankjegycímletekkel fizethetünk ben?

Bódi-Schubert Anikó Pataki Tibor: Közérthetően a bankjegycseréről Milyen bankjegycímletekkel fizethetünk ben? Bódi-Schubert Anikó Pataki Tibor: Közérthetően a bankjegycseréről Milyen bankjegycímletekkel fizethetünk 2017- ben? A Magyar Nemzeti Bank 2014-ben kezdte meg a forgalomban levő forintbankjegyek cseréjét,

Részletesebben

A Magyar Nemzeti Bank elnökének 18/2006. (X. 16.) MNB rendelete

A Magyar Nemzeti Bank elnökének 18/2006. (X. 16.) MNB rendelete A Magyar Nemzeti Bank elnökének 18/2006. (X. 16.) MNB rendelete az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából 500 forintos címletű bankjegy kibocsátásáról A Magyar Nemzeti Bankról

Részletesebben

H I R D E T M É N Y. A bankjegyek és érmék forgalmazási díjtételeiről, forgalmazással kapcsolatos szabályairól Hatályos: 2019.

H I R D E T M É N Y. A bankjegyek és érmék forgalmazási díjtételeiről, forgalmazással kapcsolatos szabályairól Hatályos: 2019. H I R D E T M É N Y A bankjegyek és érmék forgalmazási díjtételeiről, forgalmazással kapcsolatos szabályairól Hatályos: 2019. március 1től 1. A MOHÁCSI TAKARÉK BANK ZRT. PÉNZTÁRI SZOLGÁLTATÁST NYÚJTÓ FIÓKJAI

Részletesebben

NYUGAT TAKARÉK SZÖVETKEZET

NYUGAT TAKARÉK SZÖVETKEZET NYUGAT TAKARÉK SZÖVETKEZET ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK a jogelőd SAVARIA TAKARÉKSZÖVETKEZETBEN VÉGZETT KÉSZPÉNZFORGALMAZÁSI MŰVELETEKHEZ - a Takarékszövetkezet általi egyoldalú módosításokkal egységes

Részletesebben

Magyar Posta Pénzforgalmi Szolgáltatásainak Általános Szerződési Feltételei IX. FEJEZET PÉNZKEZELÉS ÉS SZABÁLYAI IX. FEJEZET PÉNZKEZELÉS ÉS SZABÁLYAI

Magyar Posta Pénzforgalmi Szolgáltatásainak Általános Szerződési Feltételei IX. FEJEZET PÉNZKEZELÉS ÉS SZABÁLYAI IX. FEJEZET PÉNZKEZELÉS ÉS SZABÁLYAI IX. FEJEZET PÉNZKEZELÉS ÉS SZABÁLYAI (1) A befizetett összegek részletezése - Összefoglaló jegyzék A kettőnél több postautalvány, készpénzátutalási, illetve expressz készpénzátutalási megbízás nyomtatvánnyal

Részletesebben

+1. Amennyiben mégis megtörténik a baj, haladéktalanul értesítsük a 112-es segélyhívón a rendőrséget!

+1. Amennyiben mégis megtörténik a baj, haladéktalanul értesítsük a 112-es segélyhívón a rendőrséget! 1. Ne verjük nagy dobra, ha elutazunk! 2. Tartsunk rendet a portánkon, hogy ne tűnjön az ingatlan lakatlannak! 3. Az udvaron széthagyott holmik bevonzhatják a betörőt! 4. Helyezzünk el mozgásérzékelőket

Részletesebben

H I R D E T M É N Y. a bankjegyek és érmék forgalmazásának díjtételeiről

H I R D E T M É N Y. a bankjegyek és érmék forgalmazásának díjtételeiről H I R D E T M É N Y a bankjegyek és érmék forgalmazásának díjtételeiről I. FORINT BANKJEGYEK ÉS ÉRMÉK 1.) A hiányos (csonka) bankjegyek csere céljából történő (Érvényes: 2016. október 01-től) átvétele

Részletesebben

A Magyar Posta Egyes Pénzforgalmi Szolgáltatásainak Általános Szerződési Feltételei V. FEJEZET PÉNZKEZELÉS ÉS SZABÁLYAI V. FEJEZET

A Magyar Posta Egyes Pénzforgalmi Szolgáltatásainak Általános Szerződési Feltételei V. FEJEZET PÉNZKEZELÉS ÉS SZABÁLYAI V. FEJEZET V. FEJEZET PÉNZKEZELÉS ÉS SZABÁLYAI 1. A befizetett összegek részletezése - Összefoglaló jegyzék A kettőnél több utalvány, készpénzátutalási megbízás nyomtatvánnyal történő feladás, vagy kettőnél több

Részletesebben

Az EURÓ Tájékoztató az euróbankjegyek és -érmék biztonsági elemeiről

Az EURÓ Tájékoztató az euróbankjegyek és -érmék biztonsági elemeiről Az EURÓ Tájékoztató az euróbankjegyek és -érmék biztonsági elemeiről 2002. január 1-jétől a valuták világának új időszaka kezdődik, mely egyben Európa történetének is új fejezete. Az euró a gazdasági és

Részletesebben

(E rendelet alkalmazásában

(E rendelet alkalmazásában A Magyar Nemzeti Bank elnökének /2014. (. ) MNB rendelete a bankjegyek feldolgozásáról, forgalmazásáról, valamint hamisítás elleni védelmével kapcsolatos technikai feladatokról szóló 11/2011. (IX. 6.)

Részletesebben

1. Miért döntött az Magyar Nemzeti Bank (MNB) új bankjegysorozat kibocsátásáról?

1. Miért döntött az Magyar Nemzeti Bank (MNB) új bankjegysorozat kibocsátásáról? 1. Miért döntött az Magyar Nemzeti Bank (MNB) új bankjegysorozat kibocsátásáról? A forgalomban lévő forint bankjegysorozat legrégebbi címleteinek kibocsátása 17 évvel ezelőtt (1997-ben) kezdődött, de a

Részletesebben

Megújul a bankjegysorozat Szebb és biztonságosabb lesz a forint

Megújul a bankjegysorozat Szebb és biztonságosabb lesz a forint Bódi-Schubert Anikó - Leszkó Erika - Pataki Tibor - Réthy Barbara: Megújul a bankjegysorozat Szebb és biztonságosabb lesz a forint A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014 végétől megújított forint bankjegyeket

Részletesebben

AZ EURÓPÉ- BANKJEGYSOROZAT

AZ EURÓPÉ- BANKJEGYSOROZAT AZ EURÓPÉ- BANKJEGYSOROZAT A TELJES EURÓPÉ-SOROZAT 153 x 77 mm 147 x 77 mm 140 x 77 mm 133 x 72 mm 127 x 67 mm 120 x 62 mm BEVEZETÉS Miért van szükség új bankjegyre? Időről időre szükség van a bankjegyek

Részletesebben

Készpénzforgalmi szolgáltatások üzletszabályzata

Készpénzforgalmi szolgáltatások üzletszabályzata Készpénzforgalmi szolgáltatások üzletszabályzata 2012. január 1. 1 1 A Igazgatóságának (15/2009. és a módosításokra vonatkozó 46/2006. számú) jóváhagyó határozatai alapján történı hatálybalépés idıpontja:

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 134. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 134. szám MAGYAR KÖZLÖNY 134. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2017. augusztus 23., szerda Tartalomjegyzék 21/2017. (VIII. 23.) MNB rendelet Megújított 1000 forintos címletű bankjegy kibocsátásáról 18598 22/2017.

Részletesebben

Forintbankjegyek valódiságvizsgálata UV-fény segítségével

Forintbankjegyek valódiságvizsgálata UV-fény segítségével Forintbankjegyek valódiságvizsgálata UV-fény segítségével A forintbankjegyek tartalmaznak kétféle UV-fényben, az ún. UV-A és UV-C fénytartományokban 1 egyaránt ellenőrizendő ún. bifluorenszcens biztonsági

Részletesebben

ÜZLETI FELTÉTELEK. Lakossági ügyfelek részére készpénzben végzett műveletekre vonatkozóan. Hatályos: január 1.

ÜZLETI FELTÉTELEK. Lakossági ügyfelek részére készpénzben végzett műveletekre vonatkozóan. Hatályos: január 1. ÜZLETI FELTÉTELEK Lakossági ügyfelek részére készpénzben végzett műveletekre vonatkozóan Hatályos: 2019. január 1. TARTALOMJEGYZÉK I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 3 A KÉSZPÉNZBEN VÉGZETT MŰVELETEK KÖRE,

Részletesebben

Bódi-Schubert Anikó - Leszkó Erika - Pataki Tibor - Réthy Barbara: Megújul a bankjegysorozat Versenyben a technikával és a hamisítókkal

Bódi-Schubert Anikó - Leszkó Erika - Pataki Tibor - Réthy Barbara: Megújul a bankjegysorozat Versenyben a technikával és a hamisítókkal Bódi-Schubert Anikó - Leszkó Erika - Pataki Tibor - Réthy Barbara: Megújul a bankjegysorozat Versenyben a technikával és a hamisítókkal A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014 végétől megújított forint bankjegyeket

Részletesebben

HIRDETMÉNY Utolsó módosítás hatályba lépés: től

HIRDETMÉNY Utolsó módosítás hatályba lépés: től TISZÁNTÚLI TAKARÉK Takarékszövetkezet 4026 Debrecen, Bethlen u. 10-12. A ép. 1/6. KSH száma 139975410-6419-122-09, cégjegyzékszáma: 09-02-000644, MNB engedély: H-EN-I-657/2016, valamint 58/1997/F és 773/1997/F,

Részletesebben

Bódi-Schubert Anikó Pataki Tibor Réthy Barbara: Megújul a forint Mit kell tudnunk a régi forintosok bevonásáról?

Bódi-Schubert Anikó Pataki Tibor Réthy Barbara: Megújul a forint Mit kell tudnunk a régi forintosok bevonásáról? Bódi-Schubert Anikó Pataki Tibor Réthy Barbara: Megújul a forint Mit kell tudnunk a régi 20 000 forintosok bevonásáról? Az MNB a fejlesztett forintbankjegyek 2014 decemberében megkezdett kibocsátását 2015.

Részletesebben

ÜZLETSZABÁLYZAT A KÉSZPÉNZFORGALMI SZOLGÁLTATÁSOKRÓL

ÜZLETSZABÁLYZAT A KÉSZPÉNZFORGALMI SZOLGÁLTATÁSOKRÓL Operatív Igazgatóság Személyes Ügyfélszolgálat ÜZLETSZABÁLYZAT A KÉSZPÉNZFORGALMI SZOLGÁLTATÁSOKRÓL A Merkantil Bank Zrt. Igazgatóságának 15/2009. számú jóváhagyó határozata alapján történı hatálybalépés

Részletesebben

A Magyar Nemzeti Bank elnökének 13/2005. (VI. 27.) MNB rendelete

A Magyar Nemzeti Bank elnökének 13/2005. (VI. 27.) MNB rendelete A Magyar Nemzeti Bank elnökének 13/2005. (VI. 27.) MNB rendelete a magyar és a külföldi törvényes fizetőeszközök hamisítás elleni védelmével kapcsolatos technikai és egyéb feladatokról A Magyar Nemzeti

Részletesebben

Bódi-Schubert Anikó - Leszkó Erika Pataki Tibor - Réthy Barbara: Megújul a forint Közérthetően bankjegygyártásról és fejlesztésről (2.

Bódi-Schubert Anikó - Leszkó Erika Pataki Tibor - Réthy Barbara: Megújul a forint Közérthetően bankjegygyártásról és fejlesztésről (2. Bódi-Schubert Anikó - Leszkó Erika Pataki Tibor - Réthy Barbara: Megújul a forint Közérthetően bankjegygyártásról és fejlesztésről (2.) A Magyar Nemzeti Bank 2014 végétől megújított forint bankjegyeket

Részletesebben

Belházyné Illés Ágnes. Amit jó tudni a készpénzes fizetésről

Belházyné Illés Ágnes. Amit jó tudni a készpénzes fizetésről Belházyné Illés Ágnes Amit jó tudni a készpénzes fizetésről Cash is king, azaz a készpénz a király tartja a mondás, mivel a készpénzben történő fizetés előnye, hogy legtöbbször egyszerűen és gyorsan lebonyolítható.

Részletesebben

SÉRÜLT ÉS HAMIS (VAGY HAMISÍTÁS GYANÚS) GREEN PASS UTALVÁNYOKRA VONATKOZÓ SZABÁLYOK ELFOGADÓHELYEK RÉSZÉRE ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÁS

SÉRÜLT ÉS HAMIS (VAGY HAMISÍTÁS GYANÚS) GREEN PASS UTALVÁNYOKRA VONATKOZÓ SZABÁLYOK ELFOGADÓHELYEK RÉSZÉRE ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÁS SÉRÜLT ÉS HAMIS (VAGY HAMISÍTÁS GYANÚS) GREEN PASS UTALVÁNYOKRA VONATKOZÓ SZABÁLYOK ELFOGADÓHELYEK RÉSZÉRE ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÁS Hatályos: 2015. április 13. napjától I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1. A GREEN

Részletesebben

A Magyar Posta Egyes Pénzforgalmi Szolgáltatásainak Általános Szerződési Feltételei V. FEJEZET PÉNZKEZELÉS ÉS SZABÁLYAI V. FEJEZET

A Magyar Posta Egyes Pénzforgalmi Szolgáltatásainak Általános Szerződési Feltételei V. FEJEZET PÉNZKEZELÉS ÉS SZABÁLYAI V. FEJEZET V. FEJEZET PÉNZKEZELÉS ÉS SZABÁLYAI 1. A befizetett összegek részletezése - Összefoglaló jegyzék A kettőnél több utalvány, készpénzátutalási megbízás nyomtatvánnyal történő feladás, vagy kettőnél több

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY. 103. szám. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA 2011. szeptember 6., kedd. Tartalomjegyzék

MAGYAR KÖZLÖNY. 103. szám. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA 2011. szeptember 6., kedd. Tartalomjegyzék MAGYAR KÖZLÖNY 103. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA 2011. szeptember 6., kedd Tartalomjegyzék 184/2011. (IX. 6.) Korm. rendelet 11/2011. (IX. 6.) MNB rendelet 12/2011. (IX. 6.) MNB rendelet 28/2011.

Részletesebben

Bódi-Schubert Anikó Pataki Tibor Réthy Barbara: Megújul a forint A bankjegykibocsátási program folytatása a megújult 20 000 forintossal

Bódi-Schubert Anikó Pataki Tibor Réthy Barbara: Megújul a forint A bankjegykibocsátási program folytatása a megújult 20 000 forintossal Bódi-Schubert Anikó Pataki Tibor Réthy Barbara: Megújul a forint A bankjegykibocsátási program folytatása a megújult 20 000 forintossal 2014-ben a jegybank cikksorozatot indított, amelyben a megújított

Részletesebben

ÉRTÉKKEZELÉSI SZABÁLYZAT

ÉRTÉKKEZELÉSI SZABÁLYZAT ÉRTÉKKEZELÉSI SZABÁLYZAT A jelen Értékkezelési Szabályzat (a továbbiakban: a Szabályzat ) a HA-MI-ÖSSZEFOGUNK Korlátolt Felelősségű Európai Szövetkezet SCE (a továbbiakban: a Szövetkezet ) Igazgatósága

Részletesebben

A Magyar Nemzeti Bank elnökének. 11/2011. (IX.6.) MNB rendelete

A Magyar Nemzeti Bank elnökének. 11/2011. (IX.6.) MNB rendelete A Magyar Nemzeti Bank elnökének 11/2011. (IX.6.) MNB rendelete a bankjegyek feldolgozásáról, forgalmazásáról, valamint hamisítás elleni védelmével kapcsolatos technikai feladatokról A Magyar Nemzeti Bankról

Részletesebben

Bankjegyvizsgáló gépek bevizsgálása

Bankjegyvizsgáló gépek bevizsgálása Bankjegyvizsgáló gépek bevizsgálása Az MNB pénzkibocsátói jogköréből adódóan nagy hangsúlyt helyez a forgalomban lévő bankjegyek valódiságának, forgalomképességének biztosítására. Ennek érdekében az MNB

Részletesebben

A Magyar Nemzeti Bank elnökének..../2011. ( ) MNB rendelete

A Magyar Nemzeti Bank elnökének..../2011. ( ) MNB rendelete A Magyar Nemzeti Bank elnökének.../2011. ( ) MNB rendelete a bankjegyek feldolgozásáról, forgalmazásáról, valamint hamisítás elleni védelmével kapcsolatos technikai feladatokról A Magyar Nemzeti Bankról

Részletesebben

Általános Kondíciók (Érvényes május 1-től)

Általános Kondíciók (Érvényes május 1-től) Általános Kondíciók (Érvényes 2018. május 1-től) KONDÍCIÓS LISTA MAGÁNSZEMÉLYEK RÉSZÉRE TERMÉK DÍJTÉTELEK 2018. március 1. Számlavezetés Számlanyitás Számlavezetési díj (HUF) Számlavezetési díj (USD/EUR)

Részletesebben

A Magyar Posta Egyes Pénzforgalmi Szolgáltatásainak Általános Szerződési Feltételei IV. FEJEZET EGYÉB SZOLGÁLTATÁSOK IV. FEJEZET EGYÉB SZOLGÁLTATÁSOK

A Magyar Posta Egyes Pénzforgalmi Szolgáltatásainak Általános Szerződési Feltételei IV. FEJEZET EGYÉB SZOLGÁLTATÁSOK IV. FEJEZET EGYÉB SZOLGÁLTATÁSOK 1 Készpénz címletváltás IV. FEJEZET EGYÉB SZOLGÁLTATÁSOK 1.1 A postai készpénz címletváltás szolgáltatás a forgalomképes, valamint a törvényes fizetőeszköznek minősülő forgalomképtelen forintbankjegyek

Részletesebben

ÚTMUTATÓ PÉNZKEZELŐKNEK

ÚTMUTATÓ PÉNZKEZELŐKNEK AZ : BIZTONSÁGI ELEMEK szerint növekvő sorrendben, kezdve az -s 01-as, és a 10 -s 01. szeptember -i bevezetésével. További tájékoztatásig az első sorozat bankjegyei Kaiserstrasse 9, 011 Frankfurt am Main,

Részletesebben

Magyar joganyagok - 11/2011. (IX. 6.) MNB rendelet - a bankjegyek feldolgozásáról, f 2. oldal 3. átlagos napi forint kifizetési forgalom: adott hiteli

Magyar joganyagok - 11/2011. (IX. 6.) MNB rendelet - a bankjegyek feldolgozásáról, f 2. oldal 3. átlagos napi forint kifizetési forgalom: adott hiteli Magyar joganyagok - 11/2011. (IX. 6.) MNB rendelet - a bankjegyek feldolgozásáról, f 1. oldal 11/2011. (IX. 6.) MNB rendelet a bankjegyek feldolgozásáról, forgalmazásáról, valamint hamisítás elleni védelmével

Részletesebben

Számlabetétek kamatozása Ifjúsági bankszámla és Gyámhatósági betét esetén: Látra szóló 0,25% (0,25%)

Számlabetétek kamatozása Ifjúsági bankszámla és Gyámhatósági betét esetén: Látra szóló 0,25% (0,25%) Számlabetétek kamatozása Ifjúsági bankszámla és Gyámhatósági betét esetén: éves kamat (EBKM) Látra szóló 0,25% (0,25%) Látra szóló MiaManó Perselyszámla esetén 3,00% (3,04%) Egyszeri illetve folyamatos

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 81. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 81. szám MAGYAR KÖZLÖNY 81. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2019. május 13., hétfő Tartalomjegyzék 19/2019. (V. 13.) MNB rendelet A bankjegyek feldolgozásáról, forgalmazásáról, valamint hamisítás elleni védelmével

Részletesebben

Készpénzforgalmi szolgáltatások üzletszabályzata

Készpénzforgalmi szolgáltatások üzletszabályzata Készpénzforgalmi szolgáltatások üzletszabályzata 2014. október 01. 1 1 A Igazgatóságának (15/2009. és a módosításokra vonatkozó 46/2006. számú) jóváhagyó határozatai alapján történő hatálybalépés időpontja:

Részletesebben

AZ EURO ÚJ ARCA. Az új 10 eurós bankjegy bemutatása. www.uj-eurobankjegyek.eu www.euro.ecb.europa.eu

AZ EURO ÚJ ARCA. Az új 10 eurós bankjegy bemutatása. www.uj-eurobankjegyek.eu www.euro.ecb.europa.eu AZ EURO ÚJ ARCA Az új 10 eurós bankjegy bemutatása HÁTTÉRINFORMÁCIÓK RÓL az elnöke HÁTTÉRINFORMÁCIÓK RÓL az elnöke BIZTONSÁGI ELEMEI Ellenőrizni könnyű, de hamisítani annál nehezebb Továbbfejlesztett biztonsági

Részletesebben

VIII. FEJEZET EGYÉB SZOLGÁLTATÁSOK

VIII. FEJEZET EGYÉB SZOLGÁLTATÁSOK VIII. FEJEZET EGYÉB SZOLGÁLTATÁSOK (1) Készpénzváltás 1 (1.1) A postai készpénzváltás szolgáltatás a forintbankjegyek és érmék más címletű forintbankjegyre, vagy érmére történő váltása. A Magyar Posta

Részletesebben

A Magyar Posta Egyes Pénzforgalmi Szolgáltatásainak Általános Szerződési Feltételei IV. FEJEZET EGYÉB SZOLGÁLTATÁSOK IV. FEJEZET EGYÉB SZOLGÁLTATÁSOK

A Magyar Posta Egyes Pénzforgalmi Szolgáltatásainak Általános Szerződési Feltételei IV. FEJEZET EGYÉB SZOLGÁLTATÁSOK IV. FEJEZET EGYÉB SZOLGÁLTATÁSOK IV. FEJEZET EGYÉB SZOLGÁLTATÁSOK 1. Készpénz címletváltás 1.1. A postai készpénz címletváltás szolgáltatás a forgalomképes, valamint a törvényes fizetőeszköznek minősülő forgalomképtelen forintbankjegyek

Részletesebben

Általános Kondíciók (Érvényes május 1-től)

Általános Kondíciók (Érvényes május 1-től) KONDÍCIÓS LISTA VÁLLALATOK RÉSZÉRE Általános Kondíciók (Érvényes 2018. május 1-től) 2018. március 1. TERMÉK DÍJTÉTELEK Számlavezetés MIN MAX Számlanyitás Számlavezetési díj (HUF) Számlavezetési díj (USD/EUR)

Részletesebben

Általános Kondíciók (Érvényes április 19-től)

Általános Kondíciók (Érvényes április 19-től) Általános Kondíciók (Érvényes 2013. április 19-től) KONDÍCIÓS LISTA MAGÁNSZEMÉLYEK RÉSZÉRE (KÖZPONTI ÜGYFÉLSZOLGÁLAT ÉS A VIII. KERÜLETI BANKFIÓK TEVÉKENYSÉGE) 2013. február 18. Termék Kondíciók MIN MAX

Részletesebben

HIRDETMÉNY Hatályba lépés: től

HIRDETMÉNY Hatályba lépés: től HIRDETMÉNY Hatályba lépés: 2018.02.01-től A forgalomképes és a törvényes fizetőeszköznek minősülő forgalomképtelen forintbankjegy és forintérme címletváltásának díjtételeiről és szabályairól Hatályba léptette:

Részletesebben

PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT. a számvitelről szóló 2000. évi C. tv 14. (5)d., (8) pontja alapján

PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT. a számvitelről szóló 2000. évi C. tv 14. (5)d., (8) pontja alapján 1 Tartalomjegyzék PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT a számvitelről szóló 2000. évi C. tv 14. (5)d., (8) pontja alapján 1. ÁLTALÁNOS RÉSZ... 3 1.1 AZ EGYESÜLET ADATAI:... 3 1.2 A SZABÁLYZAT HATÁLYA:... 3 1.3 FIGYELEMBE

Részletesebben

Hatályos: 2015. január 01. napjától Közzététel napja: 2014. december 31.

Hatályos: 2015. január 01. napjától Közzététel napja: 2014. december 31. Lakossági Bankszámla Hirdetmény. 6/8. számú melléklet FHB Kamathozó Csatolt Megtakarítási Betétszámához (2011. március 31-ig FHB Csatolt Megtakarítási Betétszámla) kapcsolódó költségek, díjak, jutalékok

Részletesebben

A Magyar Posta Egyes Pénzforgalmi Szolgáltatásainak Általános Szerződési Feltételei IV. FEJEZET EGYÉB SZOLGÁLTATÁSOK IV. FEJEZET EGYÉB SZOLGÁLTATÁSOK

A Magyar Posta Egyes Pénzforgalmi Szolgáltatásainak Általános Szerződési Feltételei IV. FEJEZET EGYÉB SZOLGÁLTATÁSOK IV. FEJEZET EGYÉB SZOLGÁLTATÁSOK 1. Készpénz címletváltás IV. FEJEZET EGYÉB SZOLGÁLTATÁSOK 1.1. A postai készpénz címletváltás szolgáltatás a forgalomképes, valamint a törvényes fizetőeszköznek minősülő forgalomképtelen forintbankjegyek

Részletesebben

ÚT A BIZTONSÁG FELÉ [1] MARZEK KNER PACKAGING.

ÚT A BIZTONSÁG FELÉ [1] MARZEK KNER PACKAGING. ÚT A BIZTONSÁG FELÉ [1] Gyógyszergyártók ajánlásai Csomagolás Tabletta Tartalom Eredetitől eltérő minőségű a csomagolóanyag Nincsen magyar nyelvű felirat a dobozon Nincsen OGYI-T vagy EU engedélyszám a

Részletesebben

LAKOSSÁGI FORINT SZÁMLACSOMAGOK

LAKOSSÁGI FORINT SZÁMLACSOMAGOK LAKOSSÁGI FORINT SZÁMLACSOMAGOK 1. IFJÚSÁGI/MIAMANÓ FORINT SZÁMLACSOMAGOK Számlacsomag neve IFJÚSÁGI MiaManó Számlavezetés költségei Számlavezetés díja/hó Törzsbetét 3 60 Csomagváltás Jóváírások (GIRO,

Részletesebben

HIRDETMÉNY Vállalkozások részére forintban vezetett számlák. Észak-magyarországi Regionális Bank Zrt

HIRDETMÉNY Vállalkozások részére forintban vezetett számlák. Észak-magyarországi Regionális Bank Zrt . HIRDETMÉNY Vállalkozások részére forintban vezetett számlák Érvényes: 2014. március 17-től 1. Egyszeri díjak, havi díjak, forgalmi jutalékok 1.1. Vállalkozások és egyéb szervezetek számlái Általános

Részletesebben

ÚTMUTATÓ PÉNZKEZELŐKNEK. Az új 5 eurós bankjegy bemutatása. Mit tegyen, és mit ne: AZ EURÓPÉ-SOROZAT: BIZTONSÁGI ELEMEK GYANÚS A BANKJEGY?

ÚTMUTATÓ PÉNZKEZELŐKNEK. Az új 5 eurós bankjegy bemutatása. Mit tegyen, és mit ne: AZ EURÓPÉ-SOROZAT: BIZTONSÁGI ELEMEK GYANÚS A BANKJEGY? Bld de Berlaimont 000 Bruxelles / Brussel Tél. / Tel. : + 8 Télécopie / Fax : + 0 пл. Княз Александър І 000 София Тел.: (+9) 99 Факс: (+9) 980-- Havnegade 09 København K Tlf.: Fax: 7 0 Wilhelm-Epstein-Straße

Részletesebben

ÜZLETI FELTÉTELEK. Hatályos: 2014. november 14.

ÜZLETI FELTÉTELEK. Hatályos: 2014. november 14. ÜZLETI FELTÉTELEK a Magyar Nemzeti Banknál forint bankszámlával rendelkező ügyfelek, valamint a pénzfeldolgozó szervezetek részére készpénzben végzett műveletekre vonatkozóan Hatályos: 2014. november 14.

Részletesebben

100 éves a Közgaz! 1. forduló. Te lehetsz a jövő közgazdásza! (Vetélkedő kaposvári általános iskolák 7. és 8. osztályos tanulói számára) (1911-2011)

100 éves a Közgaz! 1. forduló. Te lehetsz a jövő közgazdásza! (Vetélkedő kaposvári általános iskolák 7. és 8. osztályos tanulói számára) (1911-2011) 100 éves a Közgaz! (1911-2011) Te lehetsz a jövő közgazdásza! (Vetélkedő kaposvári általános iskolák 7. és 8. osztályos tanulói számára) 1. forduló Válaszd ki a helyes választ, majd vezesd fel a mellékelt

Részletesebben

VÁLLALATI FORINT SZÁMLACSOMAGOK

VÁLLALATI FORINT SZÁMLACSOMAGOK VÁLLALATI FORINT SZÁMLACSOMAGOK 1. VÁLLALKOZÓI/ÖNKORMÁNYZATI FORINT SZÁMLACSOMAGOK Vállalkozói/Önkormányzati forint számlacsomagok STANDARD KOMFORT DINAMIKUS PRAXIS EGÉSZSÉGÜGYI Számlacsomag neve Számlavezetés

Részletesebben

VÁLLALATI FORINT SZÁMLACSOMAGOK

VÁLLALATI FORINT SZÁMLACSOMAGOK Hatályos 2014. május 28 -tól VÁLLALATI FORINT SZÁMLACSOMAGOK 1. VÁLLALKOZÓI/ÖNKORMÁNYZATI FORINT SZÁMLACSOMAGOK Vállalkozói/Önkormányzati forint számlacsomagok STANDARD KOMFORT DINAMIKUS PRAXIS EGÉSZSÉGÜGYI

Részletesebben

A 181. sorszámú Pénztárkezelő és valutapénztáros megnevezésű részszakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye

A 181. sorszámú Pénztárkezelő és valutapénztáros megnevezésű részszakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye A 181. sorszámú Pénztárkezelő és valutapénztáros megnevezésű részszakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A részszakképesítés azonosító száma:

Részletesebben

A Magyar Nemzeti Bank elnökének. 12/2011. (IX. 6.) MNB rendelete

A Magyar Nemzeti Bank elnökének. 12/2011. (IX. 6.) MNB rendelete A Magyar Nemzeti Bank elnökének 12/2011. (IX. 6.) MNB rendelete az érmék feldolgozásáról, forgalmazásáról, valamint hamisítás elleni védelmével kapcsolatos technikai feladatokról A Magyar Nemzeti Bankról

Részletesebben

Hatályos 2014. február 1- jétől

Hatályos 2014. február 1- jétől Díjtétel Standard Komfort számla (elektronikus számla) Dinamikus számla (elektronikus számla) SZÁMLAVEZETÉS Számlanyitás Törzsbetét Társas vállalkozó 30 00 Törzsbetét Egyéni vállalkozás 10 00 Törzsbetét

Részletesebben

HAJDÚNÁNÁSI HOLDING ZRT. Bocskai Korona. Általános Üzleti Feltételek 2015.10.01.

HAJDÚNÁNÁSI HOLDING ZRT. Bocskai Korona. Általános Üzleti Feltételek 2015.10.01. HAJDÚNÁNÁSI HOLDING ZRT. Bocskai Korona Általános Üzleti Feltételek 2015.10.01. Tartalom 1. Preambulum... 3 2. Fogalmak... 3 3. Hatály... 4 4. Kibocsátás... 4 4.1 Megjelenés:... 4 4.2 Címletek... 4 4.3

Részletesebben

VALUTAISMERTETŐ FUNKCIÓNÁLIS SPECIFIKÁCIÓ

VALUTAISMERTETŐ FUNKCIÓNÁLIS SPECIFIKÁCIÓ VALUTAISMERTETŐ FUNKCIÓNÁLIS SPECIFIKÁCIÓ Tartalomjegyzék. Áttekintés Rendszerkövetelmények A szoftver funkciói Interfészek Képernyőképek Főképernyő Általános ismertető Valuta nézet Bankjegy nézet Csekkek

Részletesebben

Bankszámlák feletti rendelkezésre jogosultak nyilvántartása

Bankszámlák feletti rendelkezésre jogosultak nyilvántartása Bankszámlák feletti rendelkezésre jogosultak nyilvántartása Bankszámla száma Egyedüli aláírási joggal aláírók Többes aláírók Jogosultság kezdete Jogosultság vége Az. terminál használtára jogosult személyek

Részletesebben

PÉNZHAMISÍTÁS ELŐSEGÍTÉSE MIATT INDÍTOTT BÜNTETŐÜGY SZABÓ ISTVÁN ELLEN

PÉNZHAMISÍTÁS ELŐSEGÍTÉSE MIATT INDÍTOTT BÜNTETŐÜGY SZABÓ ISTVÁN ELLEN PÉNZHAMISÍTÁS ELŐSEGÍTÉSE MIATT INDÍTOTT BÜNTETŐÜGY SZABÓ ISTVÁN ELLEN Btk. 305. (NIRIIVIANK) Védelem MÓDOSÍTOTT BEADVÁNY 2009.12.13 Készítette : Sebestyén Adalbert - THL5CK... BMF-NIK Mérnök Informatikus

Részletesebben

Észak-magyarországi Regionális Bank Zrt. HIRDETMÉNY Lakosság részére, forintban vezetett számlák

Észak-magyarországi Regionális Bank Zrt. HIRDETMÉNY Lakosság részére, forintban vezetett számlák Érvényes: 2014. március 17-től HIRDETMÉNY Lakosság részére, forintban vezetett számlák 1. Egyszeri díjak, havi díjak, forgalmi jutalékok 1.1. Általános lakosság számlák SZÁMLAVEZETÉS Általános lakossági

Részletesebben

OKTATÓI ÚTMUTATÓ az eurobankjegyekről és az euroérmékről

OKTATÓI ÚTMUTATÓ az eurobankjegyekről és az euroérmékről OKTATÓI ÚTMUTATÓ az eurobankjegyekről és az euroérmékről www.euro.ecb.eu TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS.... 3 EUROBANKJEGYEK Általános jellemzők... 5 A legfontosabb biztonsági elemek... 7 További biztonsági

Részletesebben

Hatályos 2012. augusztus 1-jétől

Hatályos 2012. augusztus 1-jétől Lakossági / ifjúsági folyószámla Látra szóló 1% (1,01 %) Lakossági / Ifjúsági folyószámla Exkluzív számlacsomag (látra szóló) Összeghatárok éves kamat (EBKM) 0 Ft -100.000 Ft-ig 1,25 % (1,27%) 100.001

Részletesebben

HIRDETMÉNY. a Magyar Posta. pénzforgalmi szolgáltatásainak díjairól

HIRDETMÉNY. a Magyar Posta. pénzforgalmi szolgáltatásainak díjairól HIRDETMÉNY a Magyar Posta pénzforgalmi szolgáltatásainak díjairól Pénzforgalmi Üzletszabályzat I. Fejezet 3.1. pontja értelmében pénzforgalmi szolgáltatásainak díjait jelen Hirdetményben teszi közzé. A

Részletesebben

ÜZLETI FELTÉTELEK. Hatályos: december 14.

ÜZLETI FELTÉTELEK. Hatályos: december 14. ÜZLETI FELTÉTELEK a Magyar Nemzeti Banknál forint bankszámlával rendelkező ügyfelek, valamint a pénzfeldolgozó szervezetek részére készpénzben végzett műveletekre vonatkozóan Hatályos: 2015. december 14.

Részletesebben

6/25. számú melléklet - FHB Flexibilis Hitelkeret termékhez kapcsolódó költségek, díjak, jutalékok és kamatmértékek

6/25. számú melléklet - FHB Flexibilis Hitelkeret termékhez kapcsolódó költségek, díjak, jutalékok és kamatmértékek Lakossági Bankszámla Hirdetmény 6/25. számú melléklet FHB Flexibilis Hitelkeret termékhez kapcsolódó költségek, díjak, jutalékok és kamatmértékek Jelen Hirdetmény az FHB Flexibilis Hitelkeret termékhez

Részletesebben

BOLDVA ÉS VIDÉKE TAKARÉKSZÖVETKEZET A PÉNZVÁLTÁSI TEVÉKENYSÉG ÜZLETSZABÁLYZATA

BOLDVA ÉS VIDÉKE TAKARÉKSZÖVETKEZET A PÉNZVÁLTÁSI TEVÉKENYSÉG ÜZLETSZABÁLYZATA BOLDVA ÉS VIDÉKE TAKARÉKSZÖVETKEZET A PÉNZVÁLTÁSI TEVÉKENYSÉG ÜZLETSZABÁLYZATA Hatályos: 2013 január 01. 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. Fogalmak 3 2. Az árfolyam meghatározása, közzététele 4 3. A pénzváltás lebonyolítása

Részletesebben

ÉRTÉKELŐLAP. Sorszám A vizsgázó neve Tétel. Dátum: aláírás

ÉRTÉKELŐLAP. Sorszám A vizsgázó neve Tétel. Dátum: aláírás 1. Határozza meg a pénzváltás fogalmát, a pénzváltási tevékenység végzésére jogosultak körét! Részletezze a pénzváltási tevékenységről szóló Kormányrendelet alapján a pénzváltás személyi és tárgyi feltételeit!

Részletesebben

6/21. Számú melléklet FHB Megtakarítási Számlához kapcsolódó költségek, díjak, jutalékok és kamatmértékek

6/21. Számú melléklet FHB Megtakarítási Számlához kapcsolódó költségek, díjak, jutalékok és kamatmértékek Lakossági Bankszámla Hirdetmény. 6/21. Számú melléklet FHB Megtakarítási Számlához kapcsolódó költségek, díjak, jutalékok és kamatmértékek Az FHB Megtakarítási Számla megegyezik a 2011. március 31-ig Allianz

Részletesebben

HA-MI-ÖSSZEFOGUNK KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ EURÓPIA SZÖVETKEZET SCE KÉKFRANK. Általános Üzleti Feltételek 2013.09.18.

HA-MI-ÖSSZEFOGUNK KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ EURÓPIA SZÖVETKEZET SCE KÉKFRANK. Általános Üzleti Feltételek 2013.09.18. HA-MI-ÖSSZEFOGUNK KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ EURÓPIA SZÖVETKEZET SCE KÉKFRANK Általános Üzleti Feltételek 2013.09.18. Tartalom 1. Fogalmak... 3 2. Hatály... 4 3. Kibocsátás... 4 3.1 Megjelenés:... 4 3.2 Címletek...

Részletesebben

VÁLLALKOZÓI/ÖNKORMÁNYZATI FORINT SZÁMLACSOMAGOK

VÁLLALKOZÓI/ÖNKORMÁNYZATI FORINT SZÁMLACSOMAGOK VÁLLALKOZÓI/ÖNKORMÁNYZATI FORINT SZÁMLACSOMAGOK Vállalkozói/Önkormányzati forint számlacsomagok STANDARD KOMFORT DINAMIKUS PRAXIS EGÉSZSÉGÜGYI ELEKTRONIKUS Számlacsomag neve Számlavezetés költségei Számlanyitás

Részletesebben

HIRDETMÉNY. a Magyar Posta. pénzforgalmi szolgáltatásainak díjairól

HIRDETMÉNY. a Magyar Posta. pénzforgalmi szolgáltatásainak díjairól HIRDETMÉNY a Magyar Posta pénzforgalmi szolgáltatásainak díjairól A Magyar Posta Egyes Pénzforgalmi Szolgáltatásainak Általános Szerződési Feltételei Pénzforgalmi Üzletszabályzat I. Fejezet (3.1.) bekezdése

Részletesebben

ÜZLETI FELTÉTELEK. Hatályos: január 1.

ÜZLETI FELTÉTELEK. Hatályos: január 1. ÜZLETI FELTÉTELEK a Magyar Nemzeti Banknál forint bankszámlával rendelkező ügyfelek, valamint a pénzfeldolgozó szervezetek részére készpénzben végzett műveletekre vonatkozóan Hatályos: 2019. január 1.

Részletesebben

Szerzői jogi hozzájáruló nyilatkozat engedély nélkül készíthető forintbankjegy-utánzatokhoz

Szerzői jogi hozzájáruló nyilatkozat engedély nélkül készíthető forintbankjegy-utánzatokhoz Szerzői jogi hozzájáruló nyilatkozat engedély nélkül készíthető forintbankjegy-utánzatokhoz Címlet tervező(k) neve 1. 100 forint terv: Horváth Endre rajz: Reck István metszet: Horváth Endre, Nagy Zoltán

Részletesebben

6/25. számú melléklet - FHB Flexibilis Hitelkeret termékhez kapcsolódó költségek, díjak, jutalékok és kamatmértékek

6/25. számú melléklet - FHB Flexibilis Hitelkeret termékhez kapcsolódó költségek, díjak, jutalékok és kamatmértékek Lakossági Bankszámla Hirdetmény 6/25. számú melléklet FHB Flexibilis Hitelkeret termékhez kapcsolódó költségek, díjak, jutalékok és kamatmértékek Jelen Hirdetmény az FHB Flexibilis Hitelkeret termékhez

Részletesebben

NEGYEDÉVES JELENTÉS július 14.

NEGYEDÉVES JELENTÉS július 14. NEGYEDÉVES JELENTÉS 2006. július 14. Negyedéves jelentés 2006. július 14. Kiadja: Magyar Nemzeti Bank Felelõs kiadó: Missura Gábor 1850 Budapest, Szabadság tér 8 9. www.mnb.hu Tartalom 1. Monetáris politika

Részletesebben

Teller cash recycler. VERTERA Pénztári bankjegy-visszaforgató berendezés

Teller cash recycler. VERTERA Pénztári bankjegy-visszaforgató berendezés Teller cash recycler VERTERA Pénztári bankjegy-visszaforgató berendezés VERTERA Telling or Selling? Teller cash recycler Bankjegyes készpénzműveletek automatizálása (kifizetések és befizetések) Célkitűzések:

Részletesebben

HIRDETMÉNY. a Magyar Posta. pénzforgalmi szolgáltatásainak díjairól

HIRDETMÉNY. a Magyar Posta. pénzforgalmi szolgáltatásainak díjairól HIRDETMÉNY a Magyar Posta pénzforgalmi szolgáltatásainak díjairól A Magyar Posta Egyes Pénzforgalmi Szolgáltatásainak Pénzforgalmi Üzletszabályzat I. Fejezet 3.1. pontja értelmében pénzforgalmi szolgáltatásainak

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 104. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 104. szám MAGYAR KÖZLÖNY 104. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2018. július 3., kedd Tartalomjegyzék 25/2018. (VII. 3.) MNB rendelet Megújított 500 forintos címletű bankjegy kibocsátásáról 8942 26/2018. (VII. 3.)

Részletesebben