Tisza-tÓ Tisza-tavi pecás kalandok l 3. Kalandra fel!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tisza-tÓ Tisza-tavi pecás kalandok l 3. Kalandra fel!"

Átírás

1 Tisza-tÓ Tisza-tavi pecás kalandok l 3 Kalandra fel! Izgalmas vakációk hosszú hó napjait töltöttem gyermekként a Tisza-tónál. Kergettem a móló körül nyüzsgő küszöket, a fürge vörösszárnyúakat, édesapámmal a csónakban gubbasztva lestem az úszó rezdülését, a kapásjelző mozdulását a szigetvilág buja nádasaiban. Azóta sem csillapult bennem a természet, a vízi világ megismerésének vágya. A sok közös horgászélmény és tapasztalat kovácsolt össze engem és a barátomat, akit még az is kolában ismertem meg, és a víz, a természet mély szeretete erősítette meg végleg baráti kapcsolatunkat. Ma már félszavakból is megértjük egymást, amikor a hétvégi horgásztúrát tervezzük. Horgászkalandjaink során számtalan vidéket jártunk be, ám mindig visszatértünk a Tisza-tóhoz. Ma már a gyermekeimmel, családommal és barátom családjával együtt élvezzük e páratlan vízi világ csodáit. Olykor felvillannak a régi élmények emlékképei itt, de az izgalmas történeteknek mindig új sora kezdődik, amelyekben mi játsszuk a főszerepet. Ajánlom e kiadványt azoknak a gyermekeknek, akik igazi kalandra vágynak, továbbá olyan családoknak, akiket vonzanak a határtalan természet különleges Tisza-tavi hangulatai és megnyilvánulásai. Egy Tisza-tavi horgász

2 Ha elképzelsz egy tiszta vizű, kanyargós folyót rejtelmes partokkal, víz fölé nyúló fákkal, s ha még hozzáképzelsz egy nyugodtnak tűnő, ám mégis izgalmakkal teli, szigetekkel, nádasokkal, tündérrózsamezőkkel tarkított hatalmas vízfelületet, akkor szinte bizonyosra veheted, hogy a Tisza-tavat látod magad előtt. Ilyen vidék csak egy van a valóságban. Élet a vízben Tisza-tÓ Tisza-tavi pecás kalandok 4 l 5 Titokzatos élőhely a vizek világa: a víz alatt zajló élet számunkra láthatatlan, csak maguk a vízi élőlények ismerhetik minden titkát. A vízi világ nem csak a folyók, tengerek, tavak mélyét jelenti, hanem felszínét, partjait is, az ártéri erdőségeket, növényzetet, vadállatokat és madarakat, amelyek mind kötődnek valahogyan az életet adó vízhez. A vizek élőlényei szoros közösségben élnek. Úgy is mondhatjuk, hogy egymástól függenek. Ezt úgy érthetitek meg, ha betekintést nyertek a vizek biológiai működésébe, megismeritek a hazai tavak, folyók táplálékláncait, táplálékhálózatait. Mi a különbség a tápláléklánc és a táplálékhálózat között? Egy-egy példán bemutatjuk: Tápláléklánc: növényi plankton (fitoplankton) állati plankton (zooplankton) halivadékok ragadozó halak Készülj fel alaposan, ha e vízi világ egyik boldog kalandora akarsz lenni! Szükséged lesz fontos ismeretekre. Az ifjú Tisza-tavi halvadásznak sok információra van szüksége ahhoz, hogy sikeresen kifogjon egy halat. Érdemes először az interneten, szülői segítséggel tájékozódni. Most, együtt a családdal, megtanulhatjátok a horgászat első lépéseit. E kis kiadványban rengeteg hasznos tanácsot és tudnivalót találtok a horogkötéstől kezdve a halfajokig. Választ kaptok fontos kérdésekre. Hol és hogyan lehet horgászni? Mikor és milyen halfajra érdemes horgászni? Milyen bottal, csalival mire érdemes? Hogyan bánjunk a hallal, ha megtartjuk? Milyen ételt készítsünk belőle? Érdemes ezt is tudnod: Biztosan ti is hallottatok már a tiszavirágzásról. Mi is ez valójában? A tiszavirágzás a kérészek násza a kérészek 2 4 cm-es rovarok. Maga az esemény nagyon rövid, néhány óra, miközben a kérészek nem is táplálkoznak, csak a párzással törődnek. Innen erednek tiszavirág életű, kérészéletű kifejezések (jelentése: nagyon rövid ideig tartó). A tiszavirágzás nekünk embereknek bámulatos jelenség, az élővilág többi szereplője számára azonban igen fontos dolog. A rajzás egy-két hétig tart, mindennap a kora esti órákban. Ilyenkor a környék halai, madarai összesereglenek: a kérészek óriási tömege könnyű prédát jelent számukra, jól belakmározhatnak belőlük. (A következő oldalakon az így jelölt helyeken mindig valami témához kapcsolódó érdekességet olvashatsz.)

3 Táplálékhálózat: Tisza-TÓ Tisza-Tavi pecás kalandok 6 l 7 Egy vízi életközösségben a táplálékláncok összességét táplálékhálózatnak nevezzük. A rajzon alulról fölfelé haladva a nyilak mentén különböző utakon juthatsz el a csúcsragadozókig. Minden ilyen út egy-egy táplálékláncnak tekinthető. testmagasság mellúszó hátúszó farokúszó hasúszó farokalatti úszó fej törzs farok standard testhossz teljes hossz Ahogy itt látható, minden mindennel összefügg. Ha tehát a rendszer bármelyik elemét eltávolítjuk, vagy netán környezetszennyezés következtében eltűnik, a táplálékhálózat sérül, súlyos esetben az egész rendszer összeomlik. Csúcsragadozók (csuka, harcsa, süllő) Férgek Halivadékok, kistestű halak, busa Csigák Amur (keszegfélék, ponty, compó stb.) Állati plankton Rovarok, kérész (ágascsápú rákok, evezőlábú rákok, kerekesférgek) Vízi növények Növényi plankton Szerves törmelékek, szerves anyagok A táplálékláncból a halakat mutatjuk be neked, hiszen horgászatod során velük szemben válhatsz csúcsragadozóvá, vagy ha visszaengeded, akkor igazi sporthorgásszá. Ismerkedjünk meg a halak úszóival! A páros úszók közé tartoznak a mell- és hasúszók, a páratlan úszókhoz pedig a hát-, a farok- és a farok alatti vagy anális úszó. A halak kopoltyúval lélegeznek. A kopoltyú a fejük két oldalán, a kopoltyúfedők alatt helyezkedik el. Azért olyan élénkvörös színű, mert az erek gazdagon hálózzák be. Másik különleges szervük az úszóhólyag, amely egy gázzal telt, hártyás falú zsák a hasüregben. A halak a benne lévő gáz mennyiségével képesek szabályozni testük térfogatát. Ennek megfelelően változik a víz felhajtóereje is, így képesek elérni, hogy úszóik mozgatása nélkül se süllyedjenek a mederfenékre. Emellett hangokat és rezgéseket is képesek vele érzékelni. A halak oldalán végighúzódó csík az oldalvonal, amellyel képesek érzékelni a víz mozgását. Tudtad-e, hogy a halak bajusza hasonlít a nyelvedhez? A hal a bajusza segítségével képes ízeket érzékelni.

4 Milyen halfajokra számíthatsz? Szélhajtó küsz Más néven sneci. Teste megnyúlt, oldalról lapított és ezüstös színű. Hossza cm, maximum 20 cm. A küsz a süllő és a balin kedvenc csemegéje. Hajszálvékony damillal, pici úszóval, apró horoggal (ezt hívjuk finom szereléknek), rajta csontkukaccal (csontival) vagy léggyel fogható. Vörösszárnyú keszeg Szép vörös úszójú keszegféle, szeme gyakran narancsos színű. Csendes, növényzettel benőtt helyeken foghatjuk nagy számban. Kezdő horgászoknak kiváló és hasznos hal, hiszen a haladó horgászok előszeretettel használják csukacsaliként. Egy óhalászi csukatúra előtt nem árt néhány vörösszárnyút zsákmányolni. Bodorka Oldalról lapított testű halacska, úszói és szemei vöröses-narancsos színűek. Könnyen összetéveszthető a vörösszárnyú keszeggel, de a bodorka hátúszója a hasúszók fölött, azokkal szinte egy vonalban kezdődik, míg a vörösszárnyú keszegé lényegesen hátrébb. Már kora tavasszal fogható, sőt télen, léki horgászat közben is számíthatunk rá. Fárasztásuk kis bottal élvezetes, szívós fajta, csalinak is kiváló. Fekete törpeharcsa Viszonylag kis testű hal. Színe az aranysárgától egészen a barnásfeketéig terjed. Szája nagy, szeme kicsi. Nem túl népszerű a horgászok körében, pedig finom és szálkátlan a húsa. Kezdő horgászoknak ideális lehet e kistestű bestiákon gyakorolni. Óvatosan nyúljatok hozzá, mert hát- és mellúszóinak tüskéje fájdalmas sebet ejt, amely el is fertőződhet. Ha félkilósnál nagyobbat fogtok, az már kapitális példánynak számít. Tisza-tÓ Tisza-tavi pecás kalandok 8 l 9 Naphal A naphal nem túlzottan óvatos. Mint a neve is utal rá, rendkívül szereti a napfényt, ezért is találhatjuk meg elsősorban a sekély, part menti sávban. Könnyű úszós készséggel, gilisztával, csontival egyaránt fogható. A csali méretének megválasztásakor arra kell ügyelni, hogy ne legyen túlságosan nagy a falat, hiszen szája aprócska. Kapása agresszív, védekezése méretéhez képest jó. Csalihalként kevesen használják, pedig a nagyobb süllők, csukák kedvelik. A tapasztalt, idősebb horgászok mint jó téli csalihalat emlegetik. Szívós, a fogságot jól tűri. Húsa ízletes, de mérete és nehéz tisztítása miatt a konyhára nem igazán horgásszák. Díszhalként azonban mind a mai napig előszeretettel tartják. Ezüstkárász Teste zömök, oldalról lapított, háta magas. Orra tompa, szája csúcsba nyíló, bajusza nincs. Színe általában ezüstös, de a barnás színezetű vizekben lehet enyhén sárga is. Átlagosan cm-es, de akadnak 30 cm feletti példányok is. Ponty Teste megnyúlt, oldalról lapított, háta erősen ívelt. Van belőle pikkelyes és pikkely nélküli (tükrös vagy tükörponty). Színe sárgás-barnás. Szája csúcsba nyíló, szélén 1-1 bajusza van. Békés hal mivolta ellenére nagy benne a küzdőszellem, élvezetes a fárasztása és a méretesebb példányokat igazi trófeaként lehet elkönyvelni. (Május 2. és június 15. között nem szabad fogni. Ha ilyenkor mégis horogra akad, vissza kell engedni. Más időszakban pedig a 30 cm alatti példányokat kell visszadobni.)

5 Sügér Mindenféle folyóban és állóvízben megtalálható a sügér, nem meglepő tehát, hogy a Tisza-tónál is gyakran találkozhatunk vele. Ez a kistestű (félkilós) ragadozóhal kiváló lépcsőfok a nagyobb ragadozók horgászata felé. A süllő és a kősüllő rokona. Húsa kevéssé szálkás és rendkívül ízletes. Csuka A csuka teste torpedó alakú, jellegzetes pofája kacsacsőrre emlékeztet. Az egyik legszebb és legkönnyebben felismerhető halunk. Lesből támad a kishalra, a vízi növényzet közt jól álcázza magát szürkés-sárgás pikkelyeivel. Nagyon mohón táplálkozó hal. Ahol nagy számban fordul elő, ott akár úszós módszerrel is foghatjuk. Az 1-2 kilós csukák nagyon harciasak, fárasztásuk kimerítő, de nagyon élvezetes. (Február 15. és március 31. között nem fogható, ha rákapott a horgodra, engedd el! Más időszakban az 50 cm alatti csukákat vissza kell dobni.) Balin Megnyúlt testű, oldalról lapított ragadozó. Különös ismertetőjegye az, hogy alsó állkapcsának csúcsa kissé felfelé hajlik, pótolva fogainak hiányát. Pikkelyei viszonylag aprók. Alsó úszói vöröses színűek, a teste pedig ezüstös. A nagyobb példányok cm hosszúak, néha 1 méternél nagyobbak is lehetnek. (A március 1. és április 30. közötti időszakban nem szabad kifogni, ha mégis sikerül, engedd vissza! A 40 cm alatti példányokat ugyancsak vissza kell dobni.) Élmény a Tisza-tó Tisza-tÓ Tisza-tavi pecás kalandok 10 l 11 A Tisza-tónál megismerheted az édesvízi élőhelyek közül a tavi és folyóvízi élővilágot is. A hömpölygő folyó és a tó találkozásánál mindent megtalálsz: burjánzó ártéri erdőket, sárgán aranyló homokpadokat, holtágakat, szigeteket, madarak ezreit. A víz élménye önmagában örömforrás, ismerd meg a benne élő, lubickoló lakókat is. Kis és nagy halak küzdenek a táplálékért, figyeld meg őket! Ragadj horgászbotot, válassz horgászmódszert, készülj fel a Tisza-tavi horgászatra! Hogyan készülj fel a horgászatra? Ha még nem vagy több 14 évesnél, szülői felügyelettel, egy állami és egy Tisza-tavi gyermekhorgászjeggyel már horgászhatsz is. Ha elmúltál 14 éves, de még nem vagy 18, akkor ifjúsági jegyet kell váltanod: ennek birtokában már akár pergető bottal is horgászhatsz. Ne felejtsd el, hogy e jegy megszerzéséhez már horgászvizsgát is kell tenned! Egy kis felkészüléssel már jó eséllyel levizsgázhatsz, akár e kiadványt elolvasva és némi könyvtári kutatás segítségével. Szinte minden Tisza-tavi kikötőben és horgászboltban árulnak horgászjegyeket a Tisza-tóra. Gyermek horgászként is szükséged lesz állami horgászjegyre és területi horgászengedélyre, valamint egy horgásznaplóra. E naplóban örökítheted meg a Tisza-tavi élményeidet, azaz hogy milyen halakat és mennyit fogtál az év során. A harcsa, a süllő és a kecsege komolyabb horgásztudást igénylő nemes halak. Nézz utána, milyen módszerrel, hogyan lehet őket megfogni, miben különlegesek ezek a vízi teremtmények! Akár úszós, pergető vagy fenekező bottal horgászol, a lényeg, hogy találd meg a megfelelő helyet. Válaszd ki azt is, kivel fogsz pecázni: szüleiddel, barátaiddal, vagy rokonokkal, csónakról-e vagy a partról, nyílt vízen vagy a fák alól, morotvák partján, vízi növények között, madárfészkelő helyek mellett? Mindenre lehetőséged nyílik, és ezeket még kombinálhatod is más túramódokkal, kirándulásötletekkel. Érdekelnek a régi halászmódszerek is? A Tiszavirág Ártéri Sétaúton végigsétálhatsz a régi Tisza-tavi mesterségeket bemutató tanösvényen, majd egy kis Göbe nevű belső tavon akár csónakból is pecázhatsz.

6 Partról kényelmesebb horgászni, mint csónakból, közelebb van a szálláshely, a büfé, a horgászbolt, könnyebb pótolni a hiányos felszerelést. Az időjárásnak is kevésbé vagy kitéve, könnyebb fedelet találni a parton, ha elered az eső. A Tisza-tó parti horgászhelyekben is bővelkedik, jó horgászkikötőt pedig sokfelé találsz a közelben. Mikor horgásszunk? Tisza-TÓ Tisza-Tavi pecás kalandok 12 l 13 A Tisza-tó arca minden évszakban más, sőt még az évszakokon belül is változik attól függően, milyen időjárás és természeti jelenség alakítja. Gyermekeknek tavasztól őszig ajánljuk a Tisza-tavi horgászatot, különös tekintettel a nyári és őszi szezonra, amikor a legnagyobb a halbőség, és kedvező viszonyok mellett szinte egymást érik a kapások. Tilalmi időkre vonatkozó szabályok 2011-ben: Amikor a tóhoz értek, az első és legjobb segítség egy horgászboltos vagy egy kikötős tanácsa lehet. Ők adhatnak neked keszegező felszerelést, eligazíthatnak a kezdő lépésekről, a helyi viszonyokról, és akár horgot kötni is megtanítanak. Időt nyerhetsz azzal is, ha már jó előre, otthon elsajátítasz pár hasznos dolgot. A csónakos horgászat előnye, hogy kinyílnak, megsokszorozódnak a lehetőségek. Egy csónakos horgásztúrára alaposan fel kell készülni, tudni kell a vízi közlekedés szabályait is (ezeket minden kikötőben megismerheted). A vízi útvonalak a dzsungeltúrákhoz hasonlóak a Tisza-tó morotváin. Halfaj Tilalmi idő Csuka II. 15 III. 31. Süllő III. 1 IV. 29. Kősüllő III. 1 V. 31. Balin III. 1 IV. 29. Kecsege III. 1 V. 31. Ponty V. 2 VI. 15. Márna V. 2 VI. 15. Harcsa V. 2 VI. 15. Amur Jászkeszeg V. 2 VI. 15. Paduc V. 2 VI. 15. Szilvaorrú keszeg V. 2 VI. 15. Menyhal Sebes pisztráng X. 1 XII. 31. A tilalmakról tájékozódhattok a oldalon. Amire szükségetek lehet Szendvics, rágcsálnivaló Ital, ivólé Naptej Élő csali Fényképezőgép Szúnyogriasztó Sebtapasz Mobiltelefon Nyáron gyakran hallhatjuk a harcsára vadászók kuttyogtatását. Igazi ősi magyar módszer ez, amelyet a magyarság a Volga vidékéről hozott magával Európába. Ha a Tisza-tóra érkezvén nem is mindjárt harcsára fogsz horgászni, érdemes kipróbálnod ezt az érdekes, speciális hangkeltésen alapuló módszert egy tapasztaltabb harcsázó horgász segítségével.

7 Az egyre sűrűsödő sulyommezők szélénél gyönyörű (akár rekordméretű) compók laknak. A parti részek kövezésein szinte mindig lehet egy-két keszeget fogni, ha pedig még etetéssel is rásegítünk, csapatostul jöhetnek a kisebb-nagyobb keszegek és kárászok. Érdemes ezt is tudnod: A júniustól augusztusig tartó időszak a Tisza-tónál nemcsak a halakról szól, ez a hatalmas strandolások, kenutúrák, sátorozások időszaka is. A nyár a Tisza-tónál a napfényben fürdő nyílt vizek és a zegzugos árnyas csatornák bebarangolásának időszaka. Kifogható Halfaj legkisebb méret Csuka 50 cm Süllő 35 cm Kősüllő 25 cm Balin 40 cm Kecsege 45 cm Ponty 30 cm Márna 40 cm Harcsa 60 cm Amur 40 cm Jászkeszeg Paduc Szilvaorrú keszeg Menyhal 20 cm Sebes pisztráng 22 cm Ilyenkor nyáron igazán itt az idő az éjszakai és a hajnali horgászatra. Sok horgász szerint ekkor kapnak legjobban a halak, nyugodtabb a tó felszíne, és talán még nagyobb kaland a sötétben megbújni vagy a napfelkeltében gyönyörködni pecázás közben. A nagy horgászguruk számára ősszel kezdődik az igazi szezon, mert valódi kihívás ilyenkor elkapni a megfelelő halat a megfelelő helyen és időben. A lassan hűlő vízben a halak még jól esznek, sőt némely faj most eszik igazán, hogy zsírtartalékot halmozzon fel télire. A tó ilyenkor a legszebb: fejünk felett vándormadarak húznak el, a tóparti fák vörösbe és sárgába borulnak, és a lassan ereszkedő nap hosszú árnyékkal és aranyszínű fénnyel borít be mindent. Tisza-TÓ Tisza-Tavi pecás kalandok 14 l 15 Hol horgásszunk? Magyarország egyik legnagyobb és talán legszebb horgászvizében, a Tiszatóban több mint 50 halfaj él. Az egyes fajok más és más környezetet igényelnek, ezért különböző helyeken találhatunk rájuk. A Tisza-tavon belül négyféle víztípust találtok: 1. Holtmedrek 2. Öblítőcsatornák 3. Tározótér 4. Folyómeder Az engedélyárakról tájékozódhattok a oldalon. Október végén megkezdődik a tó vízszintjének csökkentése, a halak a mélyebb részekre és az élő Tiszába húzódnak vissza. A csuka, a süllő és a balin is szépen kap ilyenkor. Egy méretes csuka kifogása semmihez sem hasonlítható élmény, elejtése igazi megkoronázása lehet horgásztanonc-időszakunknak. Holdbélihez vagy sarkvidékihez hasonlítható, különleges táj a téli Tisza-tóé. A befagyott tó jege alatt viszont zajlik az élet. A halak bár lassabban, de ilyenkor is mozognak, táplálkoznak. A Tisza-tó tározóterén és kubikjain rengeteg olyan hely van, ahol lékből is biztonságosan lehet horgászni, természetesen mindig társakkal, sosem egyedül.

8 1. Holtmedrek Talán a holtmedrek rendelkeznek a legszebb növénytársulásokkal. Tündérrózsások, gyékényesek és nádasok mellett a vízitök és a szúrós termése miatt nem nagyon kedvelt sulyom tarkítja a tájat. Itt jó eredménnyel horgászhattok például pontyra, ezüstkárászra, compóra, keszegfélékre, röviden békés halakra. A békés halak viszont vonzzák a ragadozókat, így ezek nagyon jó csukás vizek is egyben. A csukát legtöbbször a part menti növényzetben találhatjátok meg, tehát itt mindenképpen érdemes a megfelelő horgászmódszert választani. A csónakról történő horgászat is nagy élmény itt, és csendesen evezve a halakat sem zavarjátok el a horgászhelyekről. Tisza-tÓ Tisza-tavi pecás kalandok 16 l Öblítőcsatornák Az élő Tisza medrét magasabb térszínű folyóhátak kísérik, amelyeken zsilippel elzárható öblítőcsatornákon át juthatunk a tározótérbe. Mesterséges kialakításuk ellenére is vadregényesek ezek a vizek, amelyeket néhol szinte zöld alagúttá változtat a fák föléjük hajló lombkoronája. Másutt bedőlt fatörzsek állják el az utat, amelyeket gondosan ki kell kerülni, nehogy kárt tegyenek a csónakunkban. A kősüllő, a balin mellett a ponty is gyakori erre. Ha valamelyik öblítőcsatornán szeretnétek halat fogni, akkor csónakkal kell mennetek, de kikötés után itt is lehet a partról horgászni. A számos csatorna között biztosan találtok olyat, amely megfelel a számotokra. Az öblítőcsatornák mentén jellemző erdőtársulás a fűz-nyár ligeterdő, amelynek fáin meglesheted a védett jégmadarat, a bakcsót és az üstökösgémet. A Tisza-tavi holtmedrek páratlan szépségű növénye a vízfelszínen úszó kerekded leveleiről és fehér virágáról felismerhető fehér tündérrózsa. Ne szakíts róla virágot, mert egyrészt védett növény, másrészt csak a szárán díszlik, letépve azonnal hervadni kezd. A szintén védett sulyom egyszerű virága nem csábító, inkább szúrós terméséről ismert. Régen vízidiónak nevezték, s a termés belsejét nyersen és főzve egyaránt fogyasztották. A parányi akáclevélre emlékeztető, vízfelszínen úszó rucaöröm főként ősszel gyakori. A másik neve vízipáfrány, ami elárulja, hogy egyszerű, virágtalan növény. Az állatok közül találkozhatsz a bakcsóval, amelyet a hangja után vakvarjúnak is neveznek, vagy elrepülhet fölötted Európa leglassúbb szárnycsapású madara, a szürke gém. Ha szerencséd van, még a fenséges megjelenésű réti sast is megpillanthatod. Őszi csukázás a holtmedrekben Amikor ősszel lecsökkentik a tározó vízszintjét, elérkezik a csukázás ideje. Ilyenkor a csukák az erősen hűlő sekély vizekből a régi holt medrek mélyebb vizébe húzódnak. Eredményes horgászatra a bedőlt fák közelében és a lebarnult hínármezők szélén számíthattok. A horgászmódszerek közül kezdők számára a klasszikus úszózás ajánlható. Felszerelés: Úszózáshoz szinte bármilyen bot megfelel, fontos kellék a drótelőke. Csali: élő hal (kárász, vörösszárnyú keszeg). Keszegezés az öblítőcsatornákon Tavasztól őszig bármikor alkalmazható horgászati módszer a keszegezés, de itt feltétlenül szükséges az egy-két napos szoktató etetés. A felszerelést pedig úgy kell méretezni, hogy egy erősebb ponty akadása se okozzon gondot. Felszerelés: Vékony, 0,12 0,16-os zsinór, úszó, etetőanyag. Csali: giliszta, csonti, konzervkukorica, árvaszúnyoglárva.

9 Kisköre Abádszalóki-öböl Abádszalók Tiszanána- Dinnyéshát Tiszaderzs Sarud Sarudi-medence 3 2 Tiszaszőlős Poroszló Poroszlói-medence 3 3 Tiszaörvény É Tisza-TÓ Tisza-Tavi pecás kalandok 18 l 19 Tiszavalki-medence 33-as főút Tiszafüredi-öblözet Tiszafüred Tiszavalk 4 Holtmedrek Öblítőcsatornák Tározótér Folyómeder Tiszabábolna Tiszadorogma Ároktő Tisza Nagy teljesítményű motorcsónakkal is járható terület Max. 4 kw teljesítményű motorral felszerelt horgászcsónakkal bejárható terület Motorcsónakkal nem szabad közlekedni Szabad vízi strand Kikötő Tourinform Iroda Kerékpárút Tiszacsege Ez a térkép csak a Tisza-tó változatosságát hivatott bemutatni, a tavon való közlekedéshez szerezz be egy nagyobb méretarányú térképet.

10 3. Tározótér A folyó természetes eséséből adódóan a tározótér is északkelet délnyugati lejtésű. Állandó vízszint esetén Kisköre és Abádszalók térségében a mélyebb, nyílt vizek dominálnak, míg a Poroszlói- és Valki-medence sekélyebb, és gazdag növényzet borítja. A vízi növényzet a halak számára kiváló búvóhelyeket nyújt. Ezek egy részét a partról is elérhetitek, a beljebb lévőket azonban csak csónakkal közelíthetitek meg. Ha megkérdezitek az idősebb horgászokat, biztosan elmondják nektek, hogy hol találhatjátok a sneciben és keszegfélékben bővelkedő, jó horgászhelyeket. A tározótérben csónakból is nagyobb biztonsággal horgászhattok, mint a folyón, hiszen itt nem olyan mély a víz, és ha nincs szél, a vízmozgás is csekély. A legeredményesebben és legkönnyebben e medencékben horgászhattok, mert nagyon könnyen megközelíthetőek és sok könnyen kifogható hal várakozik itt. Ha vihar közeledik, akkor azonban minél előbb partra kell jutnotok, mert méteres hullámokra is számíthattok, amelyek nagyon veszélyesek. A Tisza-tavi tározótéren néhol hatalmas sárga szőnyeget alkot a kis kerekded leveleiről és sárga virágáról felismerhető, vízfelszínen úszó tündérfátyol. A madarak közül gyakran láthatod a fekete tollazatáról és fehér homlokpajzsáról fölismerhető szárcsát, a hófehér nagy kócsagot és a nyáron csokoládé színű tollsapkát viselő dankasirályt. Nádi pontyozás A módszer, bár nevében csak a nádat hordozza, a nádon kívül gyékényben, sásban, hínárosban és tuskós helyeken is ugyanolyan jól alkalmazható. Célszerű legalább méteres vízmélységű helyet keresni, és 2-3 napig csak etetni. A csónakkal aránylag távol, legalább 6 8 méterre kell állni az etetőhelytől. A csónakot súlyokkal is lehorgonyozhatjátok, de szeles időben célszerűbb leszúrt karókhoz kikötni. Tisza-tÓ Tisza-tavi pecás kalandok 20 l Folyómeder Az élő Tisza a víztározó kialakítása után is megőrizte eredeti medrét és folyóvízi jellegét. Több mint 30 folyamkilométernyi folyószakasz tartozik a tározóhoz, így mindenki megtalálhatja rajta a neki megfelelő részt. A partról és csónakból is eredményesen horgászhattok itt. A nyári melegben a parti fák között nem kell a leégéstől tartani, gyönyörködhettek a folyóban, és zavartalanul horgászhattok. Egyesek szerint az élő Tisza a Tisza-tó legizgalmasabb része. Azért lehet ez, mert innen kerülnek ki a legnagyobb harcsák, sőt a tapasztalt horgászok szerint a legnagyobb süllők és pontyok is. Nem tagadható, hogy ez a legveszélyesebb területe a Tisza-tónak, ezért csak felügyelettel tartózkodjatok az élő Tisza medrénél. Minden nyáron itt zajlik a tiszavirágzás, amelyet látnotok kell. A helyválasztás titkát persze nem lehet leírni, inkább menjetek ki a partra, s keressétek a folyóparti fákban, az ártéri erdőben, a virágillatban, a madárdalban és a Tisza-tó vizében. Keszegezés a Tiszán Egész nyáron és ősszel, sőt még a tél elején is jó szórakozást jelentő horgászati program. Különösen akkor eredményes, ha a víz átlátszósága eléri a centimétert. Helytől függően csónakból és partról is keszegezhetsz. Hosszabb idejű etetés után akár pontyok is foghatók így. Felszerelés: úszós készség, vékony, maximum 0,16 0,18-as zsinór, hosszú előkére kötött kisméretű horog, etetőanyag. Csali: giliszta, konzervkukorica, csonti. FONTOS! Legyetek mindig óvatosak a mély víz mellett! Mindig viseljetek mentőmellényt! A gyermekek sohase tűnjenek el a felnőttek szeme elől! A Tisza partján jellemző növények a fűz, a nyár és a kúszónövények, az állatok közül pedig a partifecske és a sárgáslábú sirály.

11 Hogyan horgásszunk? Felszerelés: Vásároljatok ultrakönnyű botot és orsót a horgászboltban. Próbáljatok rövid pecabotot venni, de legyen legalább három méteres. A felszerelés összeállítása (csomók) Úszótípusok és használatuk Csúszós úszós szerelék (felfektetős módszer): Tisza-tÓ Tisza-tavi pecás kalandok 22 l 23 Kapás közben az úszó felfekszik a vízfelszínre: Karikás horog kötése: Lapkás horog kötése: FONTOS FIGYELMEZTETÉS A SZÜLŐKNEK: Kedves Szülők! Kérjük, mindig tartsák szem előtt a gyermek korát és érettségét! A horog éles, óvatosságot igényel.

12 Tisza-tÓ Tisza-tavi pecás kalandok 24 l 25 Rögzített úszós módszer: (Kapás közben az úszó kiemelkedhet vagy lesüllyedhet.) Rögzített úszó Fő ólom Etetőanyag és bekeverése Etetőanyagot horgászboltban vásárolhattok, de a keveréshez szükséges egy vödör is. Mindig az etetőanyaghoz öntsétek a vizet (ne fordítva), és jól keverjétek össze. Gyúrjátok keményre, ha a fenéken akartok horgászni, és lágyabbra, ha a víz felszínén. Csalik Csonti, pinki (légylárva): minden horgászboltban kapható fürge és kicsi kukacok, amelyek a horog végén étvágygerjesztő látvány nyújtanak a halaknak. Kukorica: A kukorica a mai napig a pontyhorgászok első számú csalija. Csemegekukoricát mindenhol kaphatunk, az augusztusi horgászatkor a nyers, a tőről frissen szedett kukorica egyedülálló aromája egyaránt vonzza a pontyot és az amurt is. Kenyér: Olcsó és fogós csali, elég hozzá csak a kenyérbélből kicsippenteni egy darabot, összegyúrni és a horogra tűzni. Giliszta: A giliszta talán a legáltalánosabb csali. A harcsától a pontyig, a keszegtől a márnáig és a pisztrángig minden hal szívesen fogyasztja. Horog Az ólom és a horog általában egy vékonyabb zsinóron (előkén) van összekötve a főzsinórral. A főzsinórra és az előkére fűzött fülek összekapcsolása: Hogyan szedjünk gilisztát? Harmatgilisztát eső után szedhetünk elemlámpával. Este sötétedés után keressünk füves területet, ahol a földön elemlámpánk (fejlámpánk) fényében megcsillan a húsos giliszta. Gyors mozdulattal kapd el őket, és tedd bele egy dobozba.

13 Tisza-tÓ Tisza-tavi pecás kalandok 26 l 27 Helykiválasztás, elhelyezkedés A Tisza-tónál végtelen a helykiválasztási lehetőségek száma. A természeti szépségek és a jó fogási lehetőségek mellett ügyeljünk a biztonságra is. Csúszós, saras partszélnél fokozottan óvatosnak kell lennünk, a bot meglendítéséhez és a szerelék bedobásához is helyre van szükség, távolabb az akadályozó faágaktól, bokroktól. Vízmélység mérése Partról történő horgászat esetén nagyon fontos az aljzat feltérképezése és a víz mélységének meghatározása, különösen akkor, ha úszós készséget használsz, mert azt a víz mélységének megfelelően kell beállítanod. Mélységmérésnél a horogra akasztjuk vagy csíptetjük a fenékmérő ólmot (többféle változat létezik), majd a kiválasztott helyre ejtjük a szerelékünket. Amennyiben úszónk elfekszik a víz tetején, fokozatosan csökkentsük az ereszték hosszát mindaddig, míg az úszó szépen be nem áll. Így biztosak lehetünk abban, hogy a halak által leginkább látogatott fenékközeli részen kínáljuk fel az ínyencségeket. Etetés (alapozás, ráetetés) A bekevert etetőanyagból 3-4 hógolyó méretű gombócot gyúrunk, és ezeket bedobáljuk a vízbe. Igyekezzünk kb. 1 négyzetméteres területre koncentrálni az etetést úgy, hogy közvetlenül a bot vége alá essen. Itt könnyű lesz megtartani az úszót. Halfogásonként érdemes egy diónyi ráetetéssel utántölteni. Kapás: hal a horgon! A horgászat legizgalmasabb része a kapás. Ráérzünk a hal érdeklődésére, ahogy piszkálja a csalinkat, és amikor az úszó antennája eltűnik, megemelkedik vagy esetleg elfekszik, akkor egy finom, de határozott mozdulattal megemeljük a bot végét, azaz bevágunk. Ha az ellenállásból érezzük, hogy a horgon van a hal, akkor kezdődik a fárasztás. Fárasztás: A fárasztás egy húzd meg, ereszd meg játék. Érdemes kihúzni a halat az etetett területről, majd ha sikerült leakadás nélkül a parthoz vonnunk, akkor kiemelni, a nagyobbakat megszákolni. A horgot mindig a lehető legkisebb fájdalmat és sérülést okozva távolítsd el! Mindig legyen nálad horogkiszedő, mert a mélyre nyelt horog kiszedéséhez nélkülözhetetlen! Elhelyezés: Ha a fogott halra nincs szükséged, mielőbb engedd vissza. Ha meg akarod tartani, kíméletesen bánj vele. Megfelelő haltartót minden horgászboltban kaphatsz. Néhány hasznos kiegészítő merítőszák létra (horgászszerelék tárolására) horogkiszedő haltartó

14 Hogyan bánjunk a hallal? A halak érző lények, csakúgy, mint a madarak és az emlősök vagy éppen mint Te. Ne élj vissza hatalmaddal, hiszen amikor horogra akadnak és szárazra kerülnek, ők vannak kiszolgáltatott helyzetben. Védekezésre képtelen lénnyel pedig sportember lovagiasan bánik. Tisza-tÓ Tisza-tavi pecás kalandok 28 l 29 Ha hazavisszük Rácson vagy bográcsban sült keszeg A sült keszeg, ilyen vagy olyan formában, sokunk kedvenc csemegéje. Hozzávalók Számos halfaj okozhat sérülést, ha nem vigyázol. Különösen szúrós a törpeharcsák hát- és mellúszójában található csonttüske. 5-6 db keszeg só 4-5 gerezd fokhagyma paprikás fűszerkeverék liszt étolaj a sütéshez, ha bográcsban sütjük szalonna, ha rácson sütjük Ha a hal mohó volt, mélyre nyelte a horgot, és látjuk, hogy csak nagy fájdalom okozásával tudnánk kivenni a torkából, akkor inkább vágjuk el a horogelőke zsinórját, és kíméletesen engedjük vissza a vízbe. (A hal gyomorsava olyan erős, hogy az acélhorgot is szétmarja.) A halakat irdalás után fűszerezzük, só, fűszerkeverék és fokhagyma felhasználásával. Kis ideig pihentetjük, hogy a fűszerek íze jól átjárja a halat. A halakat szabad tűz felett, parázsló faszénen sütjük meg, füstölt szalonnából vágott csíkokat helyezünk rájuk. Ha egyik oldaluk megsült, akkor vegyük le a szalonnacsíkokat, és fordítsuk meg a halakat, majd helyezzük a szalonnát vissza. Ha bográcsban készítjük, akkor a halszeleteket forró olajban sütjük ki.

HORGÁSZVIZSGÁRA VALÓ FELKÉSZÜLÉST SEGÍTŐ TANKÖNYV

HORGÁSZVIZSGÁRA VALÓ FELKÉSZÜLÉST SEGÍTŐ TANKÖNYV HORGÁSZVIZSGÁRA VALÓ FELKÉSZÜLÉST SEGÍTŐ TANKÖNYV 0 TARTALOMJEGYZÉK 1. HALGAZDÁLKODÁSI ÉS HALVÉDELMI JOGSZABÁLYOK ISMERETE... 4 1.1. A horgászok számra fontos alapfogalmak... 4 1.2. Alapvető rendelkezések...

Részletesebben

Tiszavirág Ártéri Sétaút és Tanösvény egész évben várja a természetben kikapcsolódni vágyókat

Tiszavirág Ártéri Sétaút és Tanösvény egész évben várja a természetben kikapcsolódni vágyókat Borito kül. Világörökségünk a Tisza-tó Tiszavirág Ártéri Sétaút és Tanösvény egész évben várja a természetben kikapcsolódni vágyókat Ízelítő túraajánlatainkból: Madárrezervátum túra: 75 perces vagy 2 órás

Részletesebben

tisza-tó MInden élménnyel több leszel

tisza-tó MInden élménnyel több leszel tisza-tó MInden élménnyel több leszel Kárókatona Tündérfátyol Kedves Utazó! Kérjük, engedje meg, hogy elcsábítsuk! A Tisza-tó Magyarország egyik legizgalmasabb turisztikai célterülete, ahol a ter mé szetközeli

Részletesebben

Felelős gazdálkodás. Szigorúbb ellenõrzés. Amit ma elkezdhetsz, ne halaszd... 2005 MÁRCIUS

Felelős gazdálkodás. Szigorúbb ellenõrzés. Amit ma elkezdhetsz, ne halaszd... 2005 MÁRCIUS 2005 MÁRCIUS 140 Ft Amit ma elkezdhetsz, ne halaszd... Tavaszi telepítés (2. oldal) Halébresztõ (5. oldal) Pákászat... (6 7. oldal) Esõ után... (7. oldal) Görbüljön a bot (8. oldal) Rengeteg halat (11.

Részletesebben

Merítsen energiát a természetből! Üdülési ajánlatok a Tisza-tavi régióból 2011. www.itthon.hu

Merítsen energiát a természetből! Üdülési ajánlatok a Tisza-tavi régióból 2011. www.itthon.hu Merítsen energiát a természetből! Üdülési ajánlatok a Tisza-tavi régióból 2011 www.itthon.hu Tisza-tÓ Merítsen energiát a természetből! 2 l 3 Merítsen energiát a természetből! ATisza-tó Magyarország második

Részletesebben

HORGÁSZVIZSGÁRA VALÓ FELKÉSZÜLÉST SEGÍTŐ TANKÖNYV

HORGÁSZVIZSGÁRA VALÓ FELKÉSZÜLÉST SEGÍTŐ TANKÖNYV HORGÁSZVIZSGÁRA VALÓ FELKÉSZÜLÉST SEGÍTŐ TANKÖNYV TARTALOMJEGYZÉK 1. HALGAZDÁLKODÁSI ÉS HALVÉDELMI JOGSZABÁLYOK ISMERETE... 3 1.1. Alapfogalmak... 4 1.2. Alapvető rendelkezések... 5 1.3. A hal élőhelyének

Részletesebben

Csónakból a biciklire: új trendek a Tisza-tó kerékpáros turizmusában

Csónakból a biciklire: új trendek a Tisza-tó kerékpáros turizmusában Kodolányi János Főiskola Turizmus tanszék Csónakból a biciklire: új trendek a Tisza-tó kerékpáros turizmusában Konzulens: Michalkó Gábor Készítette: Tóth Anikó Turizmus vendéglátás szak Budapest 2009 Tartalomjegyzék

Részletesebben

POROSZLÓ SARUD TISZAFÜRED ABÁDSZALÓK KISKÖRE ÚJLÔRINCFALVA TISZAVALK TISZASZÔLÔS BEREKFÜRDÔ MEZÔKÖVESD ZSÓRY FÜRDÔ

POROSZLÓ SARUD TISZAFÜRED ABÁDSZALÓK KISKÖRE ÚJLÔRINCFALVA TISZAVALK TISZASZÔLÔS BEREKFÜRDÔ MEZÔKÖVESD ZSÓRY FÜRDÔ Vakáció POROSZLÓ SARUD TISZAFÜRED ABÁDSZALÓK KISKÖRE ÚJLÔRINCFALVA TISZAVALK TISZASZÔLÔS BEREKFÜRDÔ MEZÔKÖVESD ZSÓRY FÜRDÔ Tisza-tó ATisza-tó Magyarország második legnagyobb tava, 127 km 2 -nyi területével

Részletesebben

Kemény, hideg tél A kemény hideg, a hosszú tél sok kárt okozott a természetes vizek élővilágában. Tavaszi eszmecsere. Szemtõl szemben.

Kemény, hideg tél A kemény hideg, a hosszú tél sok kárt okozott a természetes vizek élővilágában. Tavaszi eszmecsere. Szemtõl szemben. 2006 április 140 Ft Szemtõl szemben Tavaszi halkínálat (2. oldal) Kemény tél (3. oldal) Tudnivalók... (4. 5. oldal) Engedély árak (6. oldal) Jegyárak (7. oldal) Májusi kaland (8. oldal) Vajai Víztározó

Részletesebben

A Körösök vidéke. mind a helyi horgász, mind az idelátogató turista számára. Jó fogási lehetőségek. A békésszentandrási duzzasztó.

A Körösök vidéke. mind a helyi horgász, mind az idelátogató turista számára. Jó fogási lehetőségek. A békésszentandrási duzzasztó. A Körösök vidéke Békés megye az ország dél-kele határán, a Körös-Maros hordalékkúpon helyezkedik el. Románia felől mintegy 140 kilométer hosszú határszakaszon Bihar és Arad, északon Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-

Részletesebben

Tisztelt Horgásztársak! Eredményekben gazdag boldog új évet kíván olvasóinak a Villantó Magazin! www.villantomagazin.com yíyíy.

Tisztelt Horgásztársak! Eredményekben gazdag boldog új évet kíván olvasóinak a Villantó Magazin! www.villantomagazin.com yíyíy. 2007 december 140 Ft A csuka a csukának is ellensége yíyíy Tisztelt Horgásztársak! Az évi végi ünnepekkor, karácsonykor és újévkor általában számba veszszük, hogy mit végeztünk eddig és mit várunk az elkövetkezendő

Részletesebben

POROSZLÓ. Barangolás a zöld közepén TE ÖN RE FP

POROSZLÓ. Barangolás a zöld közepén TE ÖN RE FP POROSZLÓ Barangolás a zöld közepén Kedves Vendégeink! Kis falunk lakói, vendéglátói évrôl-évre alig várják, hogy a tavasz eljöttével elkezdôdjön az élet. A madarak csivitelése, a hóvirág megjelenése a

Részletesebben

TERMÉSZETBARÁT. Hírek az erdei iskolából. Téli madárvédelem. Téli sportok. Immunerősítés télen. Teák gyógynövényekből

TERMÉSZETBARÁT. Hírek az erdei iskolából. Téli madárvédelem. Téli sportok. Immunerősítés télen. Teák gyógynövényekből 2013. XI. évfolyam 1. szám december - január - február TERMÉSZETBARÁT Az Erdőpedagógia projekt negyedévente ingyenesen megjelenő folyóirata. Kiadja: Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar

Részletesebben

AZ EGER-PATAK ÁLLATVILÁGA

AZ EGER-PATAK ÁLLATVILÁGA AZ EGER-PATAK ÁLLATVILÁGA ÁLTALÁNOS ISKOLÁS KORTÓL AJÁNLOTT TEREPI, KÉPES ISMERETTERJESZTŐ FÜZET AZ EGER-PATAK EGRI ÉS SZARVASKŐI SZAKASZÁNAK ÁLLATVILÁGÁRÓL Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület

Részletesebben

Kecskeméti Környezetvédelmi Kiskönyv 2008.

Kecskeméti Környezetvédelmi Kiskönyv 2008. Kecskeméti Környezetvédelmi Kiskönyv 2008. Környezetvédelmi tudnivalók, feladatok 5-8. osztályosok részére Szerkesztette: Kecskemét Kistérségi Pedagógiai Intézet Ajánló Kedves Gyerekek! A Kecskeméti Környezetvédelmi

Részletesebben

Bevezető Kedves Olvasó!

Bevezető Kedves Olvasó! Bevezető Kedves Olvasó! Egyesületünk, a Nimfea Természetvédelmi Egyesület hat éve foglalkozik aktívan turizmussal, illetve annak környezeti ártalmaival. Hat eszendő alatt számos negatív példát láttunk

Részletesebben

Klub. Tartalom. életünk legfontosabb része, kiapadhatatlan örömforrás, életen át tartó boldogság. Ez a

Klub. Tartalom. életünk legfontosabb része, kiapadhatatlan örömforrás, életen át tartó boldogság. Ez a Üdvözöljük a feldobó élmények világában! Családi Móka ajándékának programajánlatából saját maga választhatja ki azt az élményt, amelyre a legjobban vágyik. sokszínű és minőségi szolgáltatásokat nyújtó

Részletesebben

Klub. Tartalom. Életünk legfontosabb része, kiapadhatatlan örömforrás, életen át tartó t

Klub. Tartalom. Életünk legfontosabb része, kiapadhatatlan örömforrás, életen át tartó t Üdvözöljük a feldobó élmények világában! Családi Móka ajándékának programajánlatából saját maga választhatja ki azt az élményt, amelyre a legjobban vágyik. Sokszínű és minőségi szolgáltatásokat nyújtó

Részletesebben

5. A kavicsbányatavak vízkezelési problémái (Hoitsy György)

5. A kavicsbányatavak vízkezelési problémái (Hoitsy György) 5. A kavicsbányatavak vízkezelési problémái (Hoitsy György) 5.1. Bevezetés Borsod-Abaúj-Zemplén megye területén, a pleisztocén idején a hegyekből lezúdult, nagy energiájú vízfolyások sok kavicsot görgettek

Részletesebben

Bevezetés. Élőhelyfejlesztési javaslatok

Bevezetés. Élőhelyfejlesztési javaslatok A KözépTisza vidék árterületein ívó halfajok Képes zsebhatározó 1 Bevezetés A Tisza szabályozását 1846 nyarán kezdték el, ami jelentős átalakulásokat hozott a Tiszavidéken. Az egykori árterületeknek mindössze

Részletesebben

ÉRTÉKTÁR II. A Duna kincsei az általános iskolákban a jövő generációiért 2013.

ÉRTÉKTÁR II. A Duna kincsei az általános iskolákban a jövő generációiért 2013. ÉRTÉKTÁR II. A Duna kincsei az általános iskolákban a jövő generációiért 2013. www.husk-cbc.eu Duna kincsei az általános iskolákban a jövő generációiért HUSK/1101/1.7.1/0014. Szerzők: Bárd Edit Fehér Györgyi

Részletesebben

Környezetvédelmi erőfeszítések. a Duna-medencében

Környezetvédelmi erőfeszítések. a Duna-medencében Környezetvédelmi erőfeszítések 6 a Duna-medencében Használva védjük 243 Bevezetés 245 Célok, eszközök, szervezés 246 1. feladat: a legszebb folyók 247 2. feladat: Ős-Duna Terv 247 3. feladat: Segítsünk

Részletesebben

VÍZMINŐSÉGI TÁJÉKOZTATÓ

VÍZMINŐSÉGI TÁJÉKOZTATÓ 9. évfolyam 5. szám 2002.november VÍZMINŐSÉGI TÁJÉKOZTATÓ A Közép-Tisza vidéki Környezetvédelmi Felügyelőség belső információs kiadványa A Tisza-tavi turizmus Turizmus a rendeletek tükrében A Tisza-tó

Részletesebben

PUSZTADOKTOR MAGAZIN

PUSZTADOKTOR MAGAZIN PUSZTADOKTOR MAGAZIN II. évfolyam 6. szám a Madárkórház Alapítvány havilapja 2007. június Idén korábban virágzott a Tisza Kisrigók és más fiókák Legyengült madárfiókák gondozása Táborajánló: Fotós táborok

Részletesebben

A ragadozó halak szaporítása (Dr. Horváth László) 1. A harcsa szaporítása

A ragadozó halak szaporítása (Dr. Horváth László) 1. A harcsa szaporítása A ragadozó halak szaporítása (Dr. Horváth László) 1. A harcsa szaporítása A Siluridaie halcsaládba tartozó harcsa (Silurus glanis L.) tógazdaságaink egyik legfontosabb ragadozó hala. Jól bírja azokat a

Részletesebben

Ingyenes turisztikai programajánló magazin. ÉLMÉNY itthon. Ízekben utazunk. Fókuszban 2012. OKTÓBER. Minden élménnyel több leszel www.itthon.

Ingyenes turisztikai programajánló magazin. ÉLMÉNY itthon. Ízekben utazunk. Fókuszban 2012. OKTÓBER. Minden élménnyel több leszel www.itthon. Ingyenes turisztikai programajánló magazin ÉLMÉNY itthon Fókuszban Ízekben utazunk 2012. OKTÓBER Minden élménnyel több leszel EGÉSZSÉGESEN mozgásban vízparton kul-túra ízutazás falujárás 22 Tartalom OKTÓBER

Részletesebben

A PILIS KÉTÉLTŰI ÉS HÜLLŐI

A PILIS KÉTÉLTŰI ÉS HÜLLŐI Kovács Tibor - Vági Balázs - Némedy Zoltán A PILIS KÉTÉLTŰI ÉS HÜLLŐI Kistó a Pilisben kétéltűek fontos petéző helye KÖSZÖNTJÜK A PILIS ERDEIBEN! A Pilis állami tulajdonban lévő erdeit kezelő erdőgazdaság,

Részletesebben

Abádszalóki. augusztus HÍRNÖK 08. Ára: 100,- Ft. Rövid mérleg a 2011-es turisztikai. Minden Gyerek Lakjon Jól Kisállatok osztása

Abádszalóki. augusztus HÍRNÖK 08. Ára: 100,- Ft. Rövid mérleg a 2011-es turisztikai. Minden Gyerek Lakjon Jól Kisállatok osztása Abádszalóki HÍRNÖK az Abádszalóki Önkormányzat lapja XV. évf. 7-8. szám 2011. július-augusztus 08. augusztus Ára: 100,- Ft Rövid mérleg a 2011-es turisztikai szezonról 2. oldal A kompérfesztivál értékelése

Részletesebben

Környezeti nevelés. Környezeti. nevelés KÓCSAGVÁRI FÜZETEK. Neusiedler See - Seewinkel Fertő - Hanság

Környezeti nevelés. Környezeti. nevelés KÓCSAGVÁRI FÜZETEK. Neusiedler See - Seewinkel Fertő - Hanság N AT I O N A L PA R K Neusiedler See - Seewinkel Fertő - Hanság NEMZETI PARK Környezeti nevelés aaa KÓCSAGVÁRI FÜZETEK 1 Környezetinevelés Tartalomjegyzék Kedves Olvasó! 3 A Fertő-táj 5 I. A szikes puszta

Részletesebben

Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése (I. ütem) Tájgazdálkodási Kézikönyvsorozat. Ökoturizmus és Vízi turizmus

Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése (I. ütem) Tájgazdálkodási Kézikönyvsorozat. Ökoturizmus és Vízi turizmus Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése (I. ütem) Tájgazdálkodási Kézikönyvsorozat Ökoturizmus és Vízi turizmus Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése (I. ütem) Tájgazdálkodási Kézikönyvsorozat Ökoturizmus és Vízi

Részletesebben