Tisza-tÓ Tisza-tavi pecás kalandok l 3. Kalandra fel!

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tisza-tÓ Tisza-tavi pecás kalandok l 3. Kalandra fel!"

Átírás

1 Tisza-tÓ Tisza-tavi pecás kalandok l 3 Kalandra fel! Izgalmas vakációk hosszú hó napjait töltöttem gyermekként a Tisza-tónál. Kergettem a móló körül nyüzsgő küszöket, a fürge vörösszárnyúakat, édesapámmal a csónakban gubbasztva lestem az úszó rezdülését, a kapásjelző mozdulását a szigetvilág buja nádasaiban. Azóta sem csillapult bennem a természet, a vízi világ megismerésének vágya. A sok közös horgászélmény és tapasztalat kovácsolt össze engem és a barátomat, akit még az is kolában ismertem meg, és a víz, a természet mély szeretete erősítette meg végleg baráti kapcsolatunkat. Ma már félszavakból is megértjük egymást, amikor a hétvégi horgásztúrát tervezzük. Horgászkalandjaink során számtalan vidéket jártunk be, ám mindig visszatértünk a Tisza-tóhoz. Ma már a gyermekeimmel, családommal és barátom családjával együtt élvezzük e páratlan vízi világ csodáit. Olykor felvillannak a régi élmények emlékképei itt, de az izgalmas történeteknek mindig új sora kezdődik, amelyekben mi játsszuk a főszerepet. Ajánlom e kiadványt azoknak a gyermekeknek, akik igazi kalandra vágynak, továbbá olyan családoknak, akiket vonzanak a határtalan természet különleges Tisza-tavi hangulatai és megnyilvánulásai. Egy Tisza-tavi horgász

2 Ha elképzelsz egy tiszta vizű, kanyargós folyót rejtelmes partokkal, víz fölé nyúló fákkal, s ha még hozzáképzelsz egy nyugodtnak tűnő, ám mégis izgalmakkal teli, szigetekkel, nádasokkal, tündérrózsamezőkkel tarkított hatalmas vízfelületet, akkor szinte bizonyosra veheted, hogy a Tisza-tavat látod magad előtt. Ilyen vidék csak egy van a valóságban. Élet a vízben Tisza-tÓ Tisza-tavi pecás kalandok 4 l 5 Titokzatos élőhely a vizek világa: a víz alatt zajló élet számunkra láthatatlan, csak maguk a vízi élőlények ismerhetik minden titkát. A vízi világ nem csak a folyók, tengerek, tavak mélyét jelenti, hanem felszínét, partjait is, az ártéri erdőségeket, növényzetet, vadállatokat és madarakat, amelyek mind kötődnek valahogyan az életet adó vízhez. A vizek élőlényei szoros közösségben élnek. Úgy is mondhatjuk, hogy egymástól függenek. Ezt úgy érthetitek meg, ha betekintést nyertek a vizek biológiai működésébe, megismeritek a hazai tavak, folyók táplálékláncait, táplálékhálózatait. Mi a különbség a tápláléklánc és a táplálékhálózat között? Egy-egy példán bemutatjuk: Tápláléklánc: növényi plankton (fitoplankton) állati plankton (zooplankton) halivadékok ragadozó halak Készülj fel alaposan, ha e vízi világ egyik boldog kalandora akarsz lenni! Szükséged lesz fontos ismeretekre. Az ifjú Tisza-tavi halvadásznak sok információra van szüksége ahhoz, hogy sikeresen kifogjon egy halat. Érdemes először az interneten, szülői segítséggel tájékozódni. Most, együtt a családdal, megtanulhatjátok a horgászat első lépéseit. E kis kiadványban rengeteg hasznos tanácsot és tudnivalót találtok a horogkötéstől kezdve a halfajokig. Választ kaptok fontos kérdésekre. Hol és hogyan lehet horgászni? Mikor és milyen halfajra érdemes horgászni? Milyen bottal, csalival mire érdemes? Hogyan bánjunk a hallal, ha megtartjuk? Milyen ételt készítsünk belőle? Érdemes ezt is tudnod: Biztosan ti is hallottatok már a tiszavirágzásról. Mi is ez valójában? A tiszavirágzás a kérészek násza a kérészek 2 4 cm-es rovarok. Maga az esemény nagyon rövid, néhány óra, miközben a kérészek nem is táplálkoznak, csak a párzással törődnek. Innen erednek tiszavirág életű, kérészéletű kifejezések (jelentése: nagyon rövid ideig tartó). A tiszavirágzás nekünk embereknek bámulatos jelenség, az élővilág többi szereplője számára azonban igen fontos dolog. A rajzás egy-két hétig tart, mindennap a kora esti órákban. Ilyenkor a környék halai, madarai összesereglenek: a kérészek óriási tömege könnyű prédát jelent számukra, jól belakmározhatnak belőlük. (A következő oldalakon az így jelölt helyeken mindig valami témához kapcsolódó érdekességet olvashatsz.)

3 Táplálékhálózat: Tisza-TÓ Tisza-Tavi pecás kalandok 6 l 7 Egy vízi életközösségben a táplálékláncok összességét táplálékhálózatnak nevezzük. A rajzon alulról fölfelé haladva a nyilak mentén különböző utakon juthatsz el a csúcsragadozókig. Minden ilyen út egy-egy táplálékláncnak tekinthető. testmagasság mellúszó hátúszó farokúszó hasúszó farokalatti úszó fej törzs farok standard testhossz teljes hossz Ahogy itt látható, minden mindennel összefügg. Ha tehát a rendszer bármelyik elemét eltávolítjuk, vagy netán környezetszennyezés következtében eltűnik, a táplálékhálózat sérül, súlyos esetben az egész rendszer összeomlik. Csúcsragadozók (csuka, harcsa, süllő) Férgek Halivadékok, kistestű halak, busa Csigák Amur (keszegfélék, ponty, compó stb.) Állati plankton Rovarok, kérész (ágascsápú rákok, evezőlábú rákok, kerekesférgek) Vízi növények Növényi plankton Szerves törmelékek, szerves anyagok A táplálékláncból a halakat mutatjuk be neked, hiszen horgászatod során velük szemben válhatsz csúcsragadozóvá, vagy ha visszaengeded, akkor igazi sporthorgásszá. Ismerkedjünk meg a halak úszóival! A páros úszók közé tartoznak a mell- és hasúszók, a páratlan úszókhoz pedig a hát-, a farok- és a farok alatti vagy anális úszó. A halak kopoltyúval lélegeznek. A kopoltyú a fejük két oldalán, a kopoltyúfedők alatt helyezkedik el. Azért olyan élénkvörös színű, mert az erek gazdagon hálózzák be. Másik különleges szervük az úszóhólyag, amely egy gázzal telt, hártyás falú zsák a hasüregben. A halak a benne lévő gáz mennyiségével képesek szabályozni testük térfogatát. Ennek megfelelően változik a víz felhajtóereje is, így képesek elérni, hogy úszóik mozgatása nélkül se süllyedjenek a mederfenékre. Emellett hangokat és rezgéseket is képesek vele érzékelni. A halak oldalán végighúzódó csík az oldalvonal, amellyel képesek érzékelni a víz mozgását. Tudtad-e, hogy a halak bajusza hasonlít a nyelvedhez? A hal a bajusza segítségével képes ízeket érzékelni.

4 Milyen halfajokra számíthatsz? Szélhajtó küsz Más néven sneci. Teste megnyúlt, oldalról lapított és ezüstös színű. Hossza cm, maximum 20 cm. A küsz a süllő és a balin kedvenc csemegéje. Hajszálvékony damillal, pici úszóval, apró horoggal (ezt hívjuk finom szereléknek), rajta csontkukaccal (csontival) vagy léggyel fogható. Vörösszárnyú keszeg Szép vörös úszójú keszegféle, szeme gyakran narancsos színű. Csendes, növényzettel benőtt helyeken foghatjuk nagy számban. Kezdő horgászoknak kiváló és hasznos hal, hiszen a haladó horgászok előszeretettel használják csukacsaliként. Egy óhalászi csukatúra előtt nem árt néhány vörösszárnyút zsákmányolni. Bodorka Oldalról lapított testű halacska, úszói és szemei vöröses-narancsos színűek. Könnyen összetéveszthető a vörösszárnyú keszeggel, de a bodorka hátúszója a hasúszók fölött, azokkal szinte egy vonalban kezdődik, míg a vörösszárnyú keszegé lényegesen hátrébb. Már kora tavasszal fogható, sőt télen, léki horgászat közben is számíthatunk rá. Fárasztásuk kis bottal élvezetes, szívós fajta, csalinak is kiváló. Fekete törpeharcsa Viszonylag kis testű hal. Színe az aranysárgától egészen a barnásfeketéig terjed. Szája nagy, szeme kicsi. Nem túl népszerű a horgászok körében, pedig finom és szálkátlan a húsa. Kezdő horgászoknak ideális lehet e kistestű bestiákon gyakorolni. Óvatosan nyúljatok hozzá, mert hát- és mellúszóinak tüskéje fájdalmas sebet ejt, amely el is fertőződhet. Ha félkilósnál nagyobbat fogtok, az már kapitális példánynak számít. Tisza-tÓ Tisza-tavi pecás kalandok 8 l 9 Naphal A naphal nem túlzottan óvatos. Mint a neve is utal rá, rendkívül szereti a napfényt, ezért is találhatjuk meg elsősorban a sekély, part menti sávban. Könnyű úszós készséggel, gilisztával, csontival egyaránt fogható. A csali méretének megválasztásakor arra kell ügyelni, hogy ne legyen túlságosan nagy a falat, hiszen szája aprócska. Kapása agresszív, védekezése méretéhez képest jó. Csalihalként kevesen használják, pedig a nagyobb süllők, csukák kedvelik. A tapasztalt, idősebb horgászok mint jó téli csalihalat emlegetik. Szívós, a fogságot jól tűri. Húsa ízletes, de mérete és nehéz tisztítása miatt a konyhára nem igazán horgásszák. Díszhalként azonban mind a mai napig előszeretettel tartják. Ezüstkárász Teste zömök, oldalról lapított, háta magas. Orra tompa, szája csúcsba nyíló, bajusza nincs. Színe általában ezüstös, de a barnás színezetű vizekben lehet enyhén sárga is. Átlagosan cm-es, de akadnak 30 cm feletti példányok is. Ponty Teste megnyúlt, oldalról lapított, háta erősen ívelt. Van belőle pikkelyes és pikkely nélküli (tükrös vagy tükörponty). Színe sárgás-barnás. Szája csúcsba nyíló, szélén 1-1 bajusza van. Békés hal mivolta ellenére nagy benne a küzdőszellem, élvezetes a fárasztása és a méretesebb példányokat igazi trófeaként lehet elkönyvelni. (Május 2. és június 15. között nem szabad fogni. Ha ilyenkor mégis horogra akad, vissza kell engedni. Más időszakban pedig a 30 cm alatti példányokat kell visszadobni.)

5 Sügér Mindenféle folyóban és állóvízben megtalálható a sügér, nem meglepő tehát, hogy a Tisza-tónál is gyakran találkozhatunk vele. Ez a kistestű (félkilós) ragadozóhal kiváló lépcsőfok a nagyobb ragadozók horgászata felé. A süllő és a kősüllő rokona. Húsa kevéssé szálkás és rendkívül ízletes. Csuka A csuka teste torpedó alakú, jellegzetes pofája kacsacsőrre emlékeztet. Az egyik legszebb és legkönnyebben felismerhető halunk. Lesből támad a kishalra, a vízi növényzet közt jól álcázza magát szürkés-sárgás pikkelyeivel. Nagyon mohón táplálkozó hal. Ahol nagy számban fordul elő, ott akár úszós módszerrel is foghatjuk. Az 1-2 kilós csukák nagyon harciasak, fárasztásuk kimerítő, de nagyon élvezetes. (Február 15. és március 31. között nem fogható, ha rákapott a horgodra, engedd el! Más időszakban az 50 cm alatti csukákat vissza kell dobni.) Balin Megnyúlt testű, oldalról lapított ragadozó. Különös ismertetőjegye az, hogy alsó állkapcsának csúcsa kissé felfelé hajlik, pótolva fogainak hiányát. Pikkelyei viszonylag aprók. Alsó úszói vöröses színűek, a teste pedig ezüstös. A nagyobb példányok cm hosszúak, néha 1 méternél nagyobbak is lehetnek. (A március 1. és április 30. közötti időszakban nem szabad kifogni, ha mégis sikerül, engedd vissza! A 40 cm alatti példányokat ugyancsak vissza kell dobni.) Élmény a Tisza-tó Tisza-tÓ Tisza-tavi pecás kalandok 10 l 11 A Tisza-tónál megismerheted az édesvízi élőhelyek közül a tavi és folyóvízi élővilágot is. A hömpölygő folyó és a tó találkozásánál mindent megtalálsz: burjánzó ártéri erdőket, sárgán aranyló homokpadokat, holtágakat, szigeteket, madarak ezreit. A víz élménye önmagában örömforrás, ismerd meg a benne élő, lubickoló lakókat is. Kis és nagy halak küzdenek a táplálékért, figyeld meg őket! Ragadj horgászbotot, válassz horgászmódszert, készülj fel a Tisza-tavi horgászatra! Hogyan készülj fel a horgászatra? Ha még nem vagy több 14 évesnél, szülői felügyelettel, egy állami és egy Tisza-tavi gyermekhorgászjeggyel már horgászhatsz is. Ha elmúltál 14 éves, de még nem vagy 18, akkor ifjúsági jegyet kell váltanod: ennek birtokában már akár pergető bottal is horgászhatsz. Ne felejtsd el, hogy e jegy megszerzéséhez már horgászvizsgát is kell tenned! Egy kis felkészüléssel már jó eséllyel levizsgázhatsz, akár e kiadványt elolvasva és némi könyvtári kutatás segítségével. Szinte minden Tisza-tavi kikötőben és horgászboltban árulnak horgászjegyeket a Tisza-tóra. Gyermek horgászként is szükséged lesz állami horgászjegyre és területi horgászengedélyre, valamint egy horgásznaplóra. E naplóban örökítheted meg a Tisza-tavi élményeidet, azaz hogy milyen halakat és mennyit fogtál az év során. A harcsa, a süllő és a kecsege komolyabb horgásztudást igénylő nemes halak. Nézz utána, milyen módszerrel, hogyan lehet őket megfogni, miben különlegesek ezek a vízi teremtmények! Akár úszós, pergető vagy fenekező bottal horgászol, a lényeg, hogy találd meg a megfelelő helyet. Válaszd ki azt is, kivel fogsz pecázni: szüleiddel, barátaiddal, vagy rokonokkal, csónakról-e vagy a partról, nyílt vízen vagy a fák alól, morotvák partján, vízi növények között, madárfészkelő helyek mellett? Mindenre lehetőséged nyílik, és ezeket még kombinálhatod is más túramódokkal, kirándulásötletekkel. Érdekelnek a régi halászmódszerek is? A Tiszavirág Ártéri Sétaúton végigsétálhatsz a régi Tisza-tavi mesterségeket bemutató tanösvényen, majd egy kis Göbe nevű belső tavon akár csónakból is pecázhatsz.

6 Partról kényelmesebb horgászni, mint csónakból, közelebb van a szálláshely, a büfé, a horgászbolt, könnyebb pótolni a hiányos felszerelést. Az időjárásnak is kevésbé vagy kitéve, könnyebb fedelet találni a parton, ha elered az eső. A Tisza-tó parti horgászhelyekben is bővelkedik, jó horgászkikötőt pedig sokfelé találsz a közelben. Mikor horgásszunk? Tisza-TÓ Tisza-Tavi pecás kalandok 12 l 13 A Tisza-tó arca minden évszakban más, sőt még az évszakokon belül is változik attól függően, milyen időjárás és természeti jelenség alakítja. Gyermekeknek tavasztól őszig ajánljuk a Tisza-tavi horgászatot, különös tekintettel a nyári és őszi szezonra, amikor a legnagyobb a halbőség, és kedvező viszonyok mellett szinte egymást érik a kapások. Tilalmi időkre vonatkozó szabályok 2011-ben: Amikor a tóhoz értek, az első és legjobb segítség egy horgászboltos vagy egy kikötős tanácsa lehet. Ők adhatnak neked keszegező felszerelést, eligazíthatnak a kezdő lépésekről, a helyi viszonyokról, és akár horgot kötni is megtanítanak. Időt nyerhetsz azzal is, ha már jó előre, otthon elsajátítasz pár hasznos dolgot. A csónakos horgászat előnye, hogy kinyílnak, megsokszorozódnak a lehetőségek. Egy csónakos horgásztúrára alaposan fel kell készülni, tudni kell a vízi közlekedés szabályait is (ezeket minden kikötőben megismerheted). A vízi útvonalak a dzsungeltúrákhoz hasonlóak a Tisza-tó morotváin. Halfaj Tilalmi idő Csuka II. 15 III. 31. Süllő III. 1 IV. 29. Kősüllő III. 1 V. 31. Balin III. 1 IV. 29. Kecsege III. 1 V. 31. Ponty V. 2 VI. 15. Márna V. 2 VI. 15. Harcsa V. 2 VI. 15. Amur Jászkeszeg V. 2 VI. 15. Paduc V. 2 VI. 15. Szilvaorrú keszeg V. 2 VI. 15. Menyhal Sebes pisztráng X. 1 XII. 31. A tilalmakról tájékozódhattok a oldalon. Amire szükségetek lehet Szendvics, rágcsálnivaló Ital, ivólé Naptej Élő csali Fényképezőgép Szúnyogriasztó Sebtapasz Mobiltelefon Nyáron gyakran hallhatjuk a harcsára vadászók kuttyogtatását. Igazi ősi magyar módszer ez, amelyet a magyarság a Volga vidékéről hozott magával Európába. Ha a Tisza-tóra érkezvén nem is mindjárt harcsára fogsz horgászni, érdemes kipróbálnod ezt az érdekes, speciális hangkeltésen alapuló módszert egy tapasztaltabb harcsázó horgász segítségével.

7 Az egyre sűrűsödő sulyommezők szélénél gyönyörű (akár rekordméretű) compók laknak. A parti részek kövezésein szinte mindig lehet egy-két keszeget fogni, ha pedig még etetéssel is rásegítünk, csapatostul jöhetnek a kisebb-nagyobb keszegek és kárászok. Érdemes ezt is tudnod: A júniustól augusztusig tartó időszak a Tisza-tónál nemcsak a halakról szól, ez a hatalmas strandolások, kenutúrák, sátorozások időszaka is. A nyár a Tisza-tónál a napfényben fürdő nyílt vizek és a zegzugos árnyas csatornák bebarangolásának időszaka. Kifogható Halfaj legkisebb méret Csuka 50 cm Süllő 35 cm Kősüllő 25 cm Balin 40 cm Kecsege 45 cm Ponty 30 cm Márna 40 cm Harcsa 60 cm Amur 40 cm Jászkeszeg Paduc Szilvaorrú keszeg Menyhal 20 cm Sebes pisztráng 22 cm Ilyenkor nyáron igazán itt az idő az éjszakai és a hajnali horgászatra. Sok horgász szerint ekkor kapnak legjobban a halak, nyugodtabb a tó felszíne, és talán még nagyobb kaland a sötétben megbújni vagy a napfelkeltében gyönyörködni pecázás közben. A nagy horgászguruk számára ősszel kezdődik az igazi szezon, mert valódi kihívás ilyenkor elkapni a megfelelő halat a megfelelő helyen és időben. A lassan hűlő vízben a halak még jól esznek, sőt némely faj most eszik igazán, hogy zsírtartalékot halmozzon fel télire. A tó ilyenkor a legszebb: fejünk felett vándormadarak húznak el, a tóparti fák vörösbe és sárgába borulnak, és a lassan ereszkedő nap hosszú árnyékkal és aranyszínű fénnyel borít be mindent. Tisza-TÓ Tisza-Tavi pecás kalandok 14 l 15 Hol horgásszunk? Magyarország egyik legnagyobb és talán legszebb horgászvizében, a Tiszatóban több mint 50 halfaj él. Az egyes fajok más és más környezetet igényelnek, ezért különböző helyeken találhatunk rájuk. A Tisza-tavon belül négyféle víztípust találtok: 1. Holtmedrek 2. Öblítőcsatornák 3. Tározótér 4. Folyómeder Az engedélyárakról tájékozódhattok a oldalon. Október végén megkezdődik a tó vízszintjének csökkentése, a halak a mélyebb részekre és az élő Tiszába húzódnak vissza. A csuka, a süllő és a balin is szépen kap ilyenkor. Egy méretes csuka kifogása semmihez sem hasonlítható élmény, elejtése igazi megkoronázása lehet horgásztanonc-időszakunknak. Holdbélihez vagy sarkvidékihez hasonlítható, különleges táj a téli Tisza-tóé. A befagyott tó jege alatt viszont zajlik az élet. A halak bár lassabban, de ilyenkor is mozognak, táplálkoznak. A Tisza-tó tározóterén és kubikjain rengeteg olyan hely van, ahol lékből is biztonságosan lehet horgászni, természetesen mindig társakkal, sosem egyedül.

8 1. Holtmedrek Talán a holtmedrek rendelkeznek a legszebb növénytársulásokkal. Tündérrózsások, gyékényesek és nádasok mellett a vízitök és a szúrós termése miatt nem nagyon kedvelt sulyom tarkítja a tájat. Itt jó eredménnyel horgászhattok például pontyra, ezüstkárászra, compóra, keszegfélékre, röviden békés halakra. A békés halak viszont vonzzák a ragadozókat, így ezek nagyon jó csukás vizek is egyben. A csukát legtöbbször a part menti növényzetben találhatjátok meg, tehát itt mindenképpen érdemes a megfelelő horgászmódszert választani. A csónakról történő horgászat is nagy élmény itt, és csendesen evezve a halakat sem zavarjátok el a horgászhelyekről. Tisza-tÓ Tisza-tavi pecás kalandok 16 l Öblítőcsatornák Az élő Tisza medrét magasabb térszínű folyóhátak kísérik, amelyeken zsilippel elzárható öblítőcsatornákon át juthatunk a tározótérbe. Mesterséges kialakításuk ellenére is vadregényesek ezek a vizek, amelyeket néhol szinte zöld alagúttá változtat a fák föléjük hajló lombkoronája. Másutt bedőlt fatörzsek állják el az utat, amelyeket gondosan ki kell kerülni, nehogy kárt tegyenek a csónakunkban. A kősüllő, a balin mellett a ponty is gyakori erre. Ha valamelyik öblítőcsatornán szeretnétek halat fogni, akkor csónakkal kell mennetek, de kikötés után itt is lehet a partról horgászni. A számos csatorna között biztosan találtok olyat, amely megfelel a számotokra. Az öblítőcsatornák mentén jellemző erdőtársulás a fűz-nyár ligeterdő, amelynek fáin meglesheted a védett jégmadarat, a bakcsót és az üstökösgémet. A Tisza-tavi holtmedrek páratlan szépségű növénye a vízfelszínen úszó kerekded leveleiről és fehér virágáról felismerhető fehér tündérrózsa. Ne szakíts róla virágot, mert egyrészt védett növény, másrészt csak a szárán díszlik, letépve azonnal hervadni kezd. A szintén védett sulyom egyszerű virága nem csábító, inkább szúrós terméséről ismert. Régen vízidiónak nevezték, s a termés belsejét nyersen és főzve egyaránt fogyasztották. A parányi akáclevélre emlékeztető, vízfelszínen úszó rucaöröm főként ősszel gyakori. A másik neve vízipáfrány, ami elárulja, hogy egyszerű, virágtalan növény. Az állatok közül találkozhatsz a bakcsóval, amelyet a hangja után vakvarjúnak is neveznek, vagy elrepülhet fölötted Európa leglassúbb szárnycsapású madara, a szürke gém. Ha szerencséd van, még a fenséges megjelenésű réti sast is megpillanthatod. Őszi csukázás a holtmedrekben Amikor ősszel lecsökkentik a tározó vízszintjét, elérkezik a csukázás ideje. Ilyenkor a csukák az erősen hűlő sekély vizekből a régi holt medrek mélyebb vizébe húzódnak. Eredményes horgászatra a bedőlt fák közelében és a lebarnult hínármezők szélén számíthattok. A horgászmódszerek közül kezdők számára a klasszikus úszózás ajánlható. Felszerelés: Úszózáshoz szinte bármilyen bot megfelel, fontos kellék a drótelőke. Csali: élő hal (kárász, vörösszárnyú keszeg). Keszegezés az öblítőcsatornákon Tavasztól őszig bármikor alkalmazható horgászati módszer a keszegezés, de itt feltétlenül szükséges az egy-két napos szoktató etetés. A felszerelést pedig úgy kell méretezni, hogy egy erősebb ponty akadása se okozzon gondot. Felszerelés: Vékony, 0,12 0,16-os zsinór, úszó, etetőanyag. Csali: giliszta, csonti, konzervkukorica, árvaszúnyoglárva.

9 Kisköre Abádszalóki-öböl Abádszalók Tiszanána- Dinnyéshát Tiszaderzs Sarud Sarudi-medence 3 2 Tiszaszőlős Poroszló Poroszlói-medence 3 3 Tiszaörvény É Tisza-TÓ Tisza-Tavi pecás kalandok 18 l 19 Tiszavalki-medence 33-as főút Tiszafüredi-öblözet Tiszafüred Tiszavalk 4 Holtmedrek Öblítőcsatornák Tározótér Folyómeder Tiszabábolna Tiszadorogma Ároktő Tisza Nagy teljesítményű motorcsónakkal is járható terület Max. 4 kw teljesítményű motorral felszerelt horgászcsónakkal bejárható terület Motorcsónakkal nem szabad közlekedni Szabad vízi strand Kikötő Tourinform Iroda Kerékpárút Tiszacsege Ez a térkép csak a Tisza-tó változatosságát hivatott bemutatni, a tavon való közlekedéshez szerezz be egy nagyobb méretarányú térképet.

10 3. Tározótér A folyó természetes eséséből adódóan a tározótér is északkelet délnyugati lejtésű. Állandó vízszint esetén Kisköre és Abádszalók térségében a mélyebb, nyílt vizek dominálnak, míg a Poroszlói- és Valki-medence sekélyebb, és gazdag növényzet borítja. A vízi növényzet a halak számára kiváló búvóhelyeket nyújt. Ezek egy részét a partról is elérhetitek, a beljebb lévőket azonban csak csónakkal közelíthetitek meg. Ha megkérdezitek az idősebb horgászokat, biztosan elmondják nektek, hogy hol találhatjátok a sneciben és keszegfélékben bővelkedő, jó horgászhelyeket. A tározótérben csónakból is nagyobb biztonsággal horgászhattok, mint a folyón, hiszen itt nem olyan mély a víz, és ha nincs szél, a vízmozgás is csekély. A legeredményesebben és legkönnyebben e medencékben horgászhattok, mert nagyon könnyen megközelíthetőek és sok könnyen kifogható hal várakozik itt. Ha vihar közeledik, akkor azonban minél előbb partra kell jutnotok, mert méteres hullámokra is számíthattok, amelyek nagyon veszélyesek. A Tisza-tavi tározótéren néhol hatalmas sárga szőnyeget alkot a kis kerekded leveleiről és sárga virágáról felismerhető, vízfelszínen úszó tündérfátyol. A madarak közül gyakran láthatod a fekete tollazatáról és fehér homlokpajzsáról fölismerhető szárcsát, a hófehér nagy kócsagot és a nyáron csokoládé színű tollsapkát viselő dankasirályt. Nádi pontyozás A módszer, bár nevében csak a nádat hordozza, a nádon kívül gyékényben, sásban, hínárosban és tuskós helyeken is ugyanolyan jól alkalmazható. Célszerű legalább méteres vízmélységű helyet keresni, és 2-3 napig csak etetni. A csónakkal aránylag távol, legalább 6 8 méterre kell állni az etetőhelytől. A csónakot súlyokkal is lehorgonyozhatjátok, de szeles időben célszerűbb leszúrt karókhoz kikötni. Tisza-tÓ Tisza-tavi pecás kalandok 20 l Folyómeder Az élő Tisza a víztározó kialakítása után is megőrizte eredeti medrét és folyóvízi jellegét. Több mint 30 folyamkilométernyi folyószakasz tartozik a tározóhoz, így mindenki megtalálhatja rajta a neki megfelelő részt. A partról és csónakból is eredményesen horgászhattok itt. A nyári melegben a parti fák között nem kell a leégéstől tartani, gyönyörködhettek a folyóban, és zavartalanul horgászhattok. Egyesek szerint az élő Tisza a Tisza-tó legizgalmasabb része. Azért lehet ez, mert innen kerülnek ki a legnagyobb harcsák, sőt a tapasztalt horgászok szerint a legnagyobb süllők és pontyok is. Nem tagadható, hogy ez a legveszélyesebb területe a Tisza-tónak, ezért csak felügyelettel tartózkodjatok az élő Tisza medrénél. Minden nyáron itt zajlik a tiszavirágzás, amelyet látnotok kell. A helyválasztás titkát persze nem lehet leírni, inkább menjetek ki a partra, s keressétek a folyóparti fákban, az ártéri erdőben, a virágillatban, a madárdalban és a Tisza-tó vizében. Keszegezés a Tiszán Egész nyáron és ősszel, sőt még a tél elején is jó szórakozást jelentő horgászati program. Különösen akkor eredményes, ha a víz átlátszósága eléri a centimétert. Helytől függően csónakból és partról is keszegezhetsz. Hosszabb idejű etetés után akár pontyok is foghatók így. Felszerelés: úszós készség, vékony, maximum 0,16 0,18-as zsinór, hosszú előkére kötött kisméretű horog, etetőanyag. Csali: giliszta, konzervkukorica, csonti. FONTOS! Legyetek mindig óvatosak a mély víz mellett! Mindig viseljetek mentőmellényt! A gyermekek sohase tűnjenek el a felnőttek szeme elől! A Tisza partján jellemző növények a fűz, a nyár és a kúszónövények, az állatok közül pedig a partifecske és a sárgáslábú sirály.

11 Hogyan horgásszunk? Felszerelés: Vásároljatok ultrakönnyű botot és orsót a horgászboltban. Próbáljatok rövid pecabotot venni, de legyen legalább három méteres. A felszerelés összeállítása (csomók) Úszótípusok és használatuk Csúszós úszós szerelék (felfektetős módszer): Tisza-tÓ Tisza-tavi pecás kalandok 22 l 23 Kapás közben az úszó felfekszik a vízfelszínre: Karikás horog kötése: Lapkás horog kötése: FONTOS FIGYELMEZTETÉS A SZÜLŐKNEK: Kedves Szülők! Kérjük, mindig tartsák szem előtt a gyermek korát és érettségét! A horog éles, óvatosságot igényel.

12 Tisza-tÓ Tisza-tavi pecás kalandok 24 l 25 Rögzített úszós módszer: (Kapás közben az úszó kiemelkedhet vagy lesüllyedhet.) Rögzített úszó Fő ólom Etetőanyag és bekeverése Etetőanyagot horgászboltban vásárolhattok, de a keveréshez szükséges egy vödör is. Mindig az etetőanyaghoz öntsétek a vizet (ne fordítva), és jól keverjétek össze. Gyúrjátok keményre, ha a fenéken akartok horgászni, és lágyabbra, ha a víz felszínén. Csalik Csonti, pinki (légylárva): minden horgászboltban kapható fürge és kicsi kukacok, amelyek a horog végén étvágygerjesztő látvány nyújtanak a halaknak. Kukorica: A kukorica a mai napig a pontyhorgászok első számú csalija. Csemegekukoricát mindenhol kaphatunk, az augusztusi horgászatkor a nyers, a tőről frissen szedett kukorica egyedülálló aromája egyaránt vonzza a pontyot és az amurt is. Kenyér: Olcsó és fogós csali, elég hozzá csak a kenyérbélből kicsippenteni egy darabot, összegyúrni és a horogra tűzni. Giliszta: A giliszta talán a legáltalánosabb csali. A harcsától a pontyig, a keszegtől a márnáig és a pisztrángig minden hal szívesen fogyasztja. Horog Az ólom és a horog általában egy vékonyabb zsinóron (előkén) van összekötve a főzsinórral. A főzsinórra és az előkére fűzött fülek összekapcsolása: Hogyan szedjünk gilisztát? Harmatgilisztát eső után szedhetünk elemlámpával. Este sötétedés után keressünk füves területet, ahol a földön elemlámpánk (fejlámpánk) fényében megcsillan a húsos giliszta. Gyors mozdulattal kapd el őket, és tedd bele egy dobozba.

13 Tisza-tÓ Tisza-tavi pecás kalandok 26 l 27 Helykiválasztás, elhelyezkedés A Tisza-tónál végtelen a helykiválasztási lehetőségek száma. A természeti szépségek és a jó fogási lehetőségek mellett ügyeljünk a biztonságra is. Csúszós, saras partszélnél fokozottan óvatosnak kell lennünk, a bot meglendítéséhez és a szerelék bedobásához is helyre van szükség, távolabb az akadályozó faágaktól, bokroktól. Vízmélység mérése Partról történő horgászat esetén nagyon fontos az aljzat feltérképezése és a víz mélységének meghatározása, különösen akkor, ha úszós készséget használsz, mert azt a víz mélységének megfelelően kell beállítanod. Mélységmérésnél a horogra akasztjuk vagy csíptetjük a fenékmérő ólmot (többféle változat létezik), majd a kiválasztott helyre ejtjük a szerelékünket. Amennyiben úszónk elfekszik a víz tetején, fokozatosan csökkentsük az ereszték hosszát mindaddig, míg az úszó szépen be nem áll. Így biztosak lehetünk abban, hogy a halak által leginkább látogatott fenékközeli részen kínáljuk fel az ínyencségeket. Etetés (alapozás, ráetetés) A bekevert etetőanyagból 3-4 hógolyó méretű gombócot gyúrunk, és ezeket bedobáljuk a vízbe. Igyekezzünk kb. 1 négyzetméteres területre koncentrálni az etetést úgy, hogy közvetlenül a bot vége alá essen. Itt könnyű lesz megtartani az úszót. Halfogásonként érdemes egy diónyi ráetetéssel utántölteni. Kapás: hal a horgon! A horgászat legizgalmasabb része a kapás. Ráérzünk a hal érdeklődésére, ahogy piszkálja a csalinkat, és amikor az úszó antennája eltűnik, megemelkedik vagy esetleg elfekszik, akkor egy finom, de határozott mozdulattal megemeljük a bot végét, azaz bevágunk. Ha az ellenállásból érezzük, hogy a horgon van a hal, akkor kezdődik a fárasztás. Fárasztás: A fárasztás egy húzd meg, ereszd meg játék. Érdemes kihúzni a halat az etetett területről, majd ha sikerült leakadás nélkül a parthoz vonnunk, akkor kiemelni, a nagyobbakat megszákolni. A horgot mindig a lehető legkisebb fájdalmat és sérülést okozva távolítsd el! Mindig legyen nálad horogkiszedő, mert a mélyre nyelt horog kiszedéséhez nélkülözhetetlen! Elhelyezés: Ha a fogott halra nincs szükséged, mielőbb engedd vissza. Ha meg akarod tartani, kíméletesen bánj vele. Megfelelő haltartót minden horgászboltban kaphatsz. Néhány hasznos kiegészítő merítőszák létra (horgászszerelék tárolására) horogkiszedő haltartó

14 Hogyan bánjunk a hallal? A halak érző lények, csakúgy, mint a madarak és az emlősök vagy éppen mint Te. Ne élj vissza hatalmaddal, hiszen amikor horogra akadnak és szárazra kerülnek, ők vannak kiszolgáltatott helyzetben. Védekezésre képtelen lénnyel pedig sportember lovagiasan bánik. Tisza-tÓ Tisza-tavi pecás kalandok 28 l 29 Ha hazavisszük Rácson vagy bográcsban sült keszeg A sült keszeg, ilyen vagy olyan formában, sokunk kedvenc csemegéje. Hozzávalók Számos halfaj okozhat sérülést, ha nem vigyázol. Különösen szúrós a törpeharcsák hát- és mellúszójában található csonttüske. 5-6 db keszeg só 4-5 gerezd fokhagyma paprikás fűszerkeverék liszt étolaj a sütéshez, ha bográcsban sütjük szalonna, ha rácson sütjük Ha a hal mohó volt, mélyre nyelte a horgot, és látjuk, hogy csak nagy fájdalom okozásával tudnánk kivenni a torkából, akkor inkább vágjuk el a horogelőke zsinórját, és kíméletesen engedjük vissza a vízbe. (A hal gyomorsava olyan erős, hogy az acélhorgot is szétmarja.) A halakat irdalás után fűszerezzük, só, fűszerkeverék és fokhagyma felhasználásával. Kis ideig pihentetjük, hogy a fűszerek íze jól átjárja a halat. A halakat szabad tűz felett, parázsló faszénen sütjük meg, füstölt szalonnából vágott csíkokat helyezünk rájuk. Ha egyik oldaluk megsült, akkor vegyük le a szalonnacsíkokat, és fordítsuk meg a halakat, majd helyezzük a szalonnát vissza. Ha bográcsban készítjük, akkor a halszeleteket forró olajban sütjük ki.

15 Horgász kisokos Antenna: Az úszó vízből kiemelkedő része. Árvaszúnyoglárva: Pici piros lárva, olyan csali, amelyet a hal természetes közegéből ismer. Ezért az egyik legfogósabb eledelük. Beetetés: Rendszeresen etetőanyagot szórunk arra a helyre, ahol később horgászni szeretnénk. Azért kell, hogy a halak odaszokjanak. Csonti (csontkukac): Egyfajta csali, kb. 1 3 mm-es fehér vagy színezett, élő légylárva. Csúcsragadozó: Az a ragadozó, amely más ragadozókkal is táplálkozik, ő maga viszont nem tápláléka a többi ragadozónak. Damil: Műanyagból készült egyszálú horgászzsinór hétköznapi neve. Előke: Egy vékonyabb és rövidebb zsinór horoggal ellátva, melyet a főzsinórhoz rögzítenek. Haltartó szák: A hal kíméletes vízben tartására szolgáló eszköz. Horgászkészség: A bot és a hozzá tartozó szerelék. Ívás: A halikrák lerakásának és megtermékenyítésének folyamata. Kérész: Más néven tiszavirág. Egy ízeltlábú, amely néhány évig a Tisza iszapjában fejlődik ragadozó életmódot folytatva, majd júniusban tömegesen kirajzik és szaporodik. Ez a tiszavirágzás. Merítőszák: A megfogott hal kiemelésére szolgáló eszköz. Morotva: Amikor egy-egy folyókanyarulat hurokszerűen túlfejlődik, a nagy árvizek alkalmával levágódik és holtággá, morotvává alakul. A nálunk található morotvák jelentős része nem természetes úton, hanem a folyók szabályozásakor a kanyarulatok mesterséges átvágásával képződött. Pergetés: A műcsalikkal történő horgászat összefoglaló neve. Lényege, hogy a műcsali megfelelő mozgatásával a ragadozó halat kapásra ingereljük. Komolyabb horgásztudást igénylő módszer. Pinki: Nagyon kicsi rózsaszínű csonti, egy másik légyfaj lárvája. Plankton: Szabad szemmel nem vagy alig látható élőlények összessége, amelyek nagyon fontos részei a vízi élőlényközösségnek, továbbá a fiatal halivadék első táplálékai. Létezik növényi (algák) és állati plankton (pl.: ágascsápú rákok, kerekesférgek). Rabsic: Orvhorgász, vagyis engedély nélküli horgász, aki lopja a halat. Sneci: A szélhajtó küsz másik elnevezése. Spiccbot: Gyűrű nélküli teleszkópos bot. Szerves anyagok: Az elpusztult növények és állatok testének lebomlása után visszamaradt anyagok. Szerves törmelék: Az elpusztult növények és állatok testének bomlása során keletkezett szövettörmelékek. Tiszavirág: lásd: Kérész Tisza-TÓ Tisza-Tavi pecás kalandok 30 l 31 Tisza-tavi Vízi Sétány és Tanösvény út a vízi világba Poroszlón Gyere el szüleiddel Magyarország leghosszabb pallóútrendszerére, melyen a víz fölött a növényzet és a madarak között végighaladva fedezheted fel a Tisza-tó természeti értékeit! Ha még többet szeretnél látni a Tisza-tóból, vegyél részt szüleiddel egy legalább négy órás csónaktúrán, s ajándékba egy gyermekhorgászengedélyt kapsz tőlünk.* A tőlünk kapott horgászengedéllyel a Vízi Sétány belső taván kialakított gyermekhorgászhelyeinken biztonságos körülmények között ki is próbálhatod szerencsédet. * Legalább 4 fő csónaktúrán való részvétele esetén egy 14 év alatti gyermek részére. Ajánld osztálytársaidnak és tanárodnak kedvezményes osztálykirándulási programjainkat (2,5 óra 20 fő részére Ft) Kiemelt ajánlat: Hajó- és csónakkirándulások mindennap Ft/fő/óra áron. További információ, nyitva tartás, menetrend: Tel.: / , fax: / Cserőháti Vendégház Poroszló Azoknak a családoknak, amelyek 1 vagy több gyermekkel érkeznek vendégházunkba és legalább 3 éjszakát eltöltenek, az alábbi programot ajánlom: kerékpárkölcsönzés, csónakkölcsönzés evezővel vagy motorral, vezetett túrák, kézműves-foglalkozás, tanösvény-látogatás, tanyalátogatás, állatsimogató (háziállatok megtekintése kisgazdaságban), lovaglás, lovas kocsikázás, sétahajózás, csónakos, ladikos vízitúrák, szervezett madárrezervátum-látogatás, udvarban homokozó, játszótér, kerti bútorok, bográcsozás, grillezés. Gyermeke legalább 3 éjszaka eltöltése esetén ingyenes horgászjegyet kap a Tisza-tóra, valamint a vízitúrákhoz vagy csónakos horgászathoz vízimentőmellényt. Elérhetőség: Cím: 3388, Poroszló, Berzsenyi út 2. Tel.: /

16 Eurostrand Camping és Ifjúsági Tábor Sarud A Tisza-tó partján, egyedülálló adottságokkal és szabad vízi stranddal rendelkező 170 fős ifjúsági táborban várjuk vendégeinket zöldövezeti faházakban, apartmanházakban (mozgáskorlátozottak részére is). Táborunk területén zárt, biztonságos vízparton éjjel-nappali horgászatot, biztosítunk. Rendszeres versenyek és etetés garantálja a hallal teli vidám pillanatokat. Táborozóink részére igény szerint szervezünk: szórakoztató programokat, vízi-, kerékpáros, gyalogos, ügyességi (Gps-es) túrákat túravezetővel. Elérhetőségeink: Telefon: / , / Gyerekhorgászprogram a Tisza Balneum Hotelban (4 nap/3 éj) Foglalható családok részére, minimum 1 fő 12 év alatti gyerekkel (kivéve kiemelt időszakban). Szobatípus Standard kétágyas szobában (1 2 fő elhelyezésére alkalmas) Superior kétágyas szobában (1 2 fő elhelyezésére alkalmas) Junior vagy Family Suite-ban (1 4 fő elhelyezésére alkalmas) De-Luxe Apartmanban (4 6 fő elhelyezésére alkalmas) Szállodánk üdülésicsekk-elfogadóhely. Csomagár tartalmaz*: 3 éjszaka szállás büféreggelivel Esténként 3 fogásos vacsora 1 db éves területi gyermekhorgász-engedély Ingyenes mentőmellény-használat a gyerekek részére Balneum Spa korlátlan használata Tisza-TÓ Tisza-Tavi pecás kalandok 32 l 33 Szobaár HUF/fő/3 éj Ft Ft Ft Ft *A csomag teljes tartalma és további áraink, foglalás: 5350 Tiszafüred, Húszöles út 27. Tel.: / , fax: / Legyél Te a Tisza-tó legnagyobb HO-HO-HO-HORGÁSZA! Abádszalóki Vitorlás Vendégház és Étterem Gyermekkel érkező vendégeink részére 1 50 fő között ingyenesen biztosítunk horgásznapijegyet a Tisza-tavi horgászvizekre, 1 20 fő részére gyermek horgászfelszerelést, 1 5 fő részére mentőmellényt és a szálláshelytől 30 méterre lévő horgászhelyen beetetett horgászvizet! Az abádszalóki ATTILA öböl közvetlen közelében, a horgászok által közkedvelt SZALÓKI HORGÁSZHELYEKTŐL a NAGYKUNSÁGI főcsatornától és a ma már egyedül megmaradt ártéri erdőt szegélyező Erzsébet ligettől néhány lépésre, a Tisza-tavi kerékpárúttól 30 méterre, a csendes és nyugalmas üdülőövezetben található a VITORLÁS VENDÉGHÁZ és ÉTTEREM. 6 db kétágyas és 2 db háromágyas (zuhany + wc, televízió, hűtő) szobával, 2 db 2 ágyas, teljes komfortos Apartman de lux szálláshellyel, valamint 3 db két hálószobás, nappali-étkezős, teljes komfortos APARTMAN faházzal várjuk vendégeinket. További információ: Abádszalóki Vitorlás Vendégház és Étterem 5241 Abádszalók, Őszike u. 2. Tel.: / (este) Mobil: / , / Nádas Panzió és Pihenőpark Tiszafüred Családi horgászhétvége Családias hangulatú pihenőparkunk várja a horgászni, kikapcsolódni, pihenni vágyó családokat. Szabadtéri medence, játszótér, napozóterasz, szauna, jakuzzi, minigolfpálya, műfüves sportpálya, bográcsozóhely, grillterasz, nagy zöldterület, kerékpár-kölcsönzési lehetőség és a Tisza-tó csodálatos vízi világa várja a hozzánk látogató vendégeket. Csomagár: Ft-tól. A programcsomag tartalma: 2 felnőtt + 2 gyermek részére 2 éjszaka szállás reggelivel, családi szobás elhelyezéssel, ingyenes dély, mentőmellények biztosítása, gyermekhorgász-enge- 2 alkalmas minigolfozási lehetőség és 2 óra ingyenes kerékpárhasználat. Nádas Panzió és Pihenőpark 5350 Tiszafüred, Kismuhi u. 2. Tel.: / , / Fax: /

17 EZÜST PONTY HORGÁSZEGYESÜLET Poroszló, Csapó köz 8. Tel.: / Tevékenység: Állami horgászjegy váltása, vizsgáztatás, területi engedélyek forgalmazása, gátközlekedési engedélyek kiadása, horgászcikkek árusítása. Egyesületünk több mint tíz éve magas szintű képzésben részesíti az érdeklődő gyermek horgászokat (négytusa keretében). A négytusa az alábbiakat foglalja magába: 1. Elmélet: halismeret, ívási időszakok, tilalmak, méretkorlátozások, védett halak témakörében. 2. Barkácsolás: horogkötés, ólom- és úszórögzítés, keszegező felszerelés összeállítása. 3. Célba dobás: 2-3 m hosszú orsós bottal, 10 g-os csepp alakú dobósúllyal egy fektetett céltáblára (2 2 m, közepe 70 cm). 4. Halfogás: csalizási praktikák, etetési technikák, vízmélységmérés, halfogás, a hallal való bánás legkíméletesebb módja. Hagyományainkhoz híven májusban és augusztusban gyermekversenyeket rendezünk (halfogásban, négytusában). Ezeken a versenyeken bárki indulhat, aki érvényes gyermekjeggyel rendelkezik. Aki még nem rendelkezik ilyen jeggyel, azoknak az egyesület biztosítja. Tagjaink rendelkezésére áll egy horgászcsónak, ami a fiatal horgászok gyakorlati oktatását is szolgálja: mire, mikor, hol etessünk és horgásszunk? Ez a csónak egy K-MAX típusú, minden tartozékkal felszerelt, gondozásmentes, légkamrás vízi jármű. A Tisza-tó körüli településeken nyaraló gyermekeket várjuk aktív kikapcsolódásra, a poroszlói horgásztanyára. A fenti programot kínálja egyesületünk az ingyenes gyermekhorgászjeggyel együtt. CSUKA HORGÁSZBOLT Poroszló, Temető út 2. Tel.: / , / csalik, napijegyek gátközlekedési engedélyek halfejek preparálása Csali vendégház kiadó Nyitva tartás: H Szo.: 6 16, V.: 6 12.

Tisza-tavi pecás kalandok. Horgászzsebkönyv gyerekeknek. www.itthon.hu

Tisza-tavi pecás kalandok. Horgászzsebkönyv gyerekeknek. www.itthon.hu Tisza-tavi pecás kalandok Horgászzsebkönyv gyerekeknek www.itthon.hu Tisza-tÓ Tisza-tavi pecás kalandok l 3 Kalandra fel! Izgalmas vakációk hosszú hó napjait töltöttem gyermekként a Tisza-tónál. Kergettem

Részletesebben

VASI VIZEKEN IFJÚSÁGI HORGÁSZVETÉLKEDŐ I. FORDULÓ

VASI VIZEKEN IFJÚSÁGI HORGÁSZVETÉLKEDŐ I. FORDULÓ VASI VIZEKEN IFJÚSÁGI HORGÁSZVETÉLKEDŐ I. FORDULÓ CSAPAT NÉV: CSAPATKAPITÁNY NEVE: CSAPATKAPITÁNY ELÉRHETŐSÉGE: VASKERESZTES, 2013-02-05 FELADATOK I. Feladat: Találjatok ki egy ötletes csapat logót (szimbólumot),

Részletesebben

ORSZÁGOS HATÁLYÚ TILALMI IDŐSZAKOK, MÉRET- ÉS MENNYISÉGI KORLÁTOZÁSOK, NEM FOGHATÓ HALFAJOK

ORSZÁGOS HATÁLYÚ TILALMI IDŐSZAKOK, MÉRET- ÉS MENNYISÉGI KORLÁTOZÁSOK, NEM FOGHATÓ HALFAJOK ORSZÁGOS HATÁLYÚ TILALMI IDŐSZAKOK, MÉRET- ÉS MENNYISÉGI KORLÁTOZÁSOK, NEM FOGHATÓ HALFAJOK Állami halászjeggyel vagy állami horgászjeggyel rendelkező személy nyilvántartott hal gazdálko dá si vízterületen

Részletesebben

ŐLBŐ-TAVI ARANYHAL HORGÁSZEGYESÜLET. Sporthorgász szabályzat I. Általános magatartási rendszabályok

ŐLBŐ-TAVI ARANYHAL HORGÁSZEGYESÜLET. Sporthorgász szabályzat I. Általános magatartási rendszabályok ŐLBŐ-TAVI ARANYHAL HORGÁSZEGYESÜLET Sporthorgász szabályzat I. Általános magatartási rendszabályok 1. Az Ölbői tóparton a horgászat elől elzárt területjelző táblák közötti szakaszokon és a Csülök Csárda

Részletesebben

SPORTHORGÁSZ EGYESÜLET TARJÁN HÁZIREND

SPORTHORGÁSZ EGYESÜLET TARJÁN HÁZIREND SPORTHORGÁSZ EGYESÜLET TARJÁN HÁZIREND 3. KIADÁS Kiadó: Sporthorgász Egyesület Tarján A Házirend jelen, 3. kiadását a Sporthorgász Egyesület 2010. január 24-i közgyűlése fogadta el. 2010. április - 2 -

Részletesebben

HALÁLLOMÁNY FELMÉRÉS EREDMÉNYE A VÉSZTŐI MÁGORI HE. KECSKÉSZUGI ÉS TEMETŐSZÉLI HORGÁSZVIZÉN

HALÁLLOMÁNY FELMÉRÉS EREDMÉNYE A VÉSZTŐI MÁGORI HE. KECSKÉSZUGI ÉS TEMETŐSZÉLI HORGÁSZVIZÉN HALÁLLOMÁNY FELMÉRÉS EREDMÉNYE A VÉSZTŐI MÁGORI HE. KECSKÉSZUGI ÉS TEMETŐSZÉLI HORGÁSZVIZÉN A Mágori Horgászegyesület felkérésére 2011. április 9.-én állományfelmérő halászatot végeztünk a Kecskészugi

Részletesebben

TISZA-TAVI HORGÁSZREND 2015

TISZA-TAVI HORGÁSZREND 2015 TISZA-TAVI HORGÁSZREND 2015 Általános horgászati előírások 1.A) A felnőttek részére kiadott horgászjegy birtokosa egyszerre maximum 2 bottal és botonként legfeljebb 3 db egyenként maximum 3 ágú horoggal

Részletesebben

A horgászat, a horgászturimus jövője és kapcsolata az akvakultúrával. Fürész György és Zellei Ágnes Magyar Országos Horgász Szövetség

A horgászat, a horgászturimus jövője és kapcsolata az akvakultúrával. Fürész György és Zellei Ágnes Magyar Országos Horgász Szövetség A horgászat, a horgászturimus jövője és kapcsolata az akvakultúrával Fürész György és Zellei Ágnes Magyar Országos Horgász Szövetség 5 000 17 000 35 000 52 000 58 000 93 000 133 000 240 000 298 000 320

Részletesebben

SPORTHORGÁSZ EGYESÜLETEK VAS MEGYEI SZÖVETSÉGE III. ORSZÁGOS VASI RENDŐR KUPA INFORMÁCIÓS ÖSSZEFOGLALÓ TERVEZET

SPORTHORGÁSZ EGYESÜLETEK VAS MEGYEI SZÖVETSÉGE III. ORSZÁGOS VASI RENDŐR KUPA INFORMÁCIÓS ÖSSZEFOGLALÓ TERVEZET SPORTHORGÁSZ EGYESÜLETEK VAS MEGYEI SZÖVETSÉGE III. ORSZÁGOS VASI RENDŐR KUPA INFORMÁCIÓS ÖSSZEFOGLALÓ TERVEZET 2007 1 ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK Helyszín: Vaskeresztesi Pinka holtág és a horvátlövői Pinka

Részletesebben

Horgászvízkezelő-Tógazda Tanfolyam (Elméleti képzés) Halőri vizsga felkészítő

Horgászvízkezelő-Tógazda Tanfolyam (Elméleti képzés) Halőri vizsga felkészítő Horgászvízkezelő-Tógazda Tanfolyam (Elméleti képzés) Halőri vizsga felkészítő NÉBIH - Halászati őri ismeretek Felkészülést elősegítő tananyag a halászati őri vizsgára (105 oldal). Alapvető tudás (halfajfelismerés)

Részletesebben

MUNKÁCSY HORGÁSZ EGYESÜLET

MUNKÁCSY HORGÁSZ EGYESÜLET MUNKÁCSY HORGÁSZ EGYESÜLET 5700 Gyula, Vajda János u. 19. Telefon: +36 20/569-9227 TERÜLETI ÉVES HORGÁSZENGEDÉLY Ára:..Ft, sorszám:.. Érvényes: 2012 év 12. hó 31. 25 db békés hal (ponty, amur) maximum

Részletesebben

A 3 éjszakás csomagajánlat +1 éjszakával történő meghosszabbítása esetén a térítési díj már

A 3 éjszakás csomagajánlat +1 éjszakával történő meghosszabbítása esetén a térítési díj már HÚSVÉT A SZŐLŐSZEM TERMÁLBAN SZÉDÍTŐ KEDVEZMÉNNYEL! Érvényessége: 2013. március 29-április 01. Tartalma: - 3 éjszakai szállás kedvezményesen - elhelyezés szobában vagy apartmanban létszámtól függően -

Részletesebben

Horgászturizmus. és a. Körösök

Horgászturizmus. és a. Körösök Horgászturizmus és a Körösök Köszöntő A Körösök vidékéről már oly sokan és olyan szépen írtak: költők, írók, tudósok, hogy elég lenne talán csak hivatkozni ezekre a művekre, és idézni egy-egy gondolatot

Részletesebben

védett halakból naponta összesen 2 db tartható meg, egy halfajból azonban legfeljebb

védett halakból naponta összesen 2 db tartható meg, egy halfajból azonban legfeljebb Kedves Horgásztárs! Önnel együtt azt szeretnénk, hogy a Tisza-tó halállománya gyarapodjon, védelme erősödjön, a környezete tisztább és vonzóbb legyen. Az igazi horgász sportszerű eszközökkel, szabályos

Részletesebben

AJÁNDÉKOZZ HORGÁSZATOT

AJÁNDÉKOZZ HORGÁSZATOT AJÁNDÉKOZZ HORGÁSZATOT 2017 NEM CSAK HORGÁSZOKNAK!!! Szenvedély, Kaland, Halak Balaton Fishing Kft. AJÁNDÉKKÁRTYA családodnak, barátodnak, főnöködnek, baráti társaságnak, születésnapra, karácsonyra, esküvőre,

Részletesebben

TAVASZI & NYÁRI WELLNESS AJÁNLAT. Pihenjen és töltődjön fel energiával a Château Béla Kastélyszállóban, távol a mindennapok stresszes világától.

TAVASZI & NYÁRI WELLNESS AJÁNLAT. Pihenjen és töltődjön fel energiával a Château Béla Kastélyszállóban, távol a mindennapok stresszes világától. TAVASZI & NYÁRI WELLNESS AJÁNLAT Pihenjen és töltődjön fel energiával a Château Béla Kastélyszállóban, távol a mindennapok stresszes világától. Különleges ajánlatunk, amely a következőket tartalmazza:

Részletesebben

Spiccbotos szerelékek összeállítása, tárolása - Horgászbörze horgászmagazin

Spiccbotos szerelékek összeállítása, tárolása - Horgászbörze horgászmagazin A békés halak horgászatának első számú fegyvere az úszós szerelék. A fenekezéssel ellentétben, az úszózás sokkal szélesebb skálán variálható, a vízoszlop teljes magasságát le lehet a segítségével horgászni.

Részletesebben

VASI VIZEKEN IFJÚSÁGI HORGÁSZVETÉLKEDŐ II. FORDULÓ

VASI VIZEKEN IFJÚSÁGI HORGÁSZVETÉLKEDŐ II. FORDULÓ VASI VIZEKEN IFJÚSÁGI HORGÁSZVETÉLKEDŐ II. FORDULÓ CSAPAT NÉV: CSAPATKAPITÁNY NEVE: CSAPATKAPITÁNY ELÉRHETŐSÉGE: VASKERESZTES, 2013 02 25 FELADATOK I. Feladat: Iskolátok, vagy lakóhelyetek környékén biztosan

Részletesebben

Síkvölgyi Sporthorgász Egyesület HORGÁSZREND

Síkvölgyi Sporthorgász Egyesület HORGÁSZREND Síkvölgyi Sporthorgász Egyesület HORGÁSZREND Amely, az alapszabály 24. 1. bekezdése alapján annak kötelező melléklete, készült az 1997 évi XLI törvény (továbbiakban Hhtv.), a 73/1997. (X.28.) FM-KTM. együttes

Részletesebben

Folyóvízben előforduló fontosabb halfajok

Folyóvízben előforduló fontosabb halfajok Folyóvízben előforduló fontosabb halfajok Dr. Csenki-Bakos Zsolt Tudományos munkatárs Halgazdálkodási Tanszék csenki.zsolt@mkk.szie.hu mellék: 06/28-522-000 m:2316 Bodorka Rutilus rutilus (Linnaeus, 1758)

Részletesebben

Kedvezményes Üdülés Keszthelyen, Szakszervezeti Tagok és Családtagjaik részére

Kedvezményes Üdülés Keszthelyen, Szakszervezeti Tagok és Családtagjaik részére Kedvezményes Üdülés Keszthelyen, Szakszervezeti Tagok és Családtagjaik részére Örömünkre szolgált, hogy az elmúlt évek során sok szakszervezeti tag és családja részére biztosítottuk szálláshelyünkön a

Részletesebben

Tisztelt Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete!

Tisztelt Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete! Tisztelt Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete! Kérem, engedje meg, hogy figyelmébe ajánljam szállodánk a Két Korona Wellness Hotel ajánlatait. Szállodánk Balatonszárszón az egyik legkedveltebb üdülőövezetben

Részletesebben

Természetmadárvédelem. gyerekszemmel

Természetmadárvédelem. gyerekszemmel Természetmadárvédelem gyerekszemmel Tiszakécske Párkereső 1 izhá csaka 2 sitéve júvar 3 héref aglyó 4 artipcsekef 5 dajármég 6 nakadrilyás b d e 7 tulipán( t betűcsere = vízimadár ) a c f g Madártotó képben

Részletesebben

Országos Horgászrend!

Országos Horgászrend! Országos Horgászrend! A halászatról, horgászatról szóló törvény és végrehajtási rendeletének néhány fontosabb tudnivalója a következő: - Horgászni csak az jogosult, akinek érvényes állami horgászjegye

Részletesebben

HORGÁSZREND. 18. életévüket betöltött az adott évre érvényes állami horgászjeggyel rendelkező

HORGÁSZREND. 18. életévüket betöltött az adott évre érvényes állami horgászjeggyel rendelkező Síkvölgyi Sporthorgász Egyesület HORGÁSZREND Amely, alapszabály 24. 1. bekezdése alapján annak kötelező melléklete, készült a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvény (továbbiakban

Részletesebben

Tisztelt Szakszervezeti Tag!

Tisztelt Szakszervezeti Tag! Tisztelt Szakszervezeti Tag! Kérem, engedje meg, hogy figyelmébe ajánljam szállodánk a Két Korona Wellness Hotel ajánlatait. Szállodánk Balatonszárszón az egyik legkedveltebb üdülőövezetben található.

Részletesebben

VASI VIZEKEN IFJÚSÁGI HORGÁSZVETÉLKEDŐ II. FORDULÓ

VASI VIZEKEN IFJÚSÁGI HORGÁSZVETÉLKEDŐ II. FORDULÓ VASI VIZEKEN IFJÚSÁGI HORGÁSZVETÉLKEDŐ II. FORDULÓ CSAPAT NÉV: CSAPATKAPITÁNY NEVE: CSAPATKAPITÁNY ELÉRHETŐSÉGE: VASKERESZTES, 2010-03-21 FELADATOK I. Feladat: A helyszíni forduló a vaskeresztesi tanpályán

Részletesebben

2013. évi balatoni halfogások bemutatása és kiértékelése

2013. évi balatoni halfogások bemutatása és kiértékelése 2013. évi balatoni halfogások bemutatása és kiértékelése Szarvas, 2014.05.29 Turcsányi Béla, Nagy Gábor Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. Szakmai koncepció A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

Részletesebben

Horgászvízkezelő-Tógazda Tanfolyam (Elméleti képzés) 2. óra Vízi élettájak, a halak élőhelye szerinti felosztás (szinttájak)

Horgászvízkezelő-Tógazda Tanfolyam (Elméleti képzés) 2. óra Vízi élettájak, a halak élőhelye szerinti felosztás (szinttájak) Horgászvízkezelő-Tógazda Tanfolyam (Elméleti képzés) 2. óra Vízi élettájak, a halak élőhelye szerinti felosztás (szinttájak) Vízi élettájak Faciál (vízfelszíni élettáj) Fitál (makrovegetáció borítású vízi

Részletesebben

Régi módszer, jó módszer...

Régi módszer, jó módszer... Régi módszer, jó módszer... A kukorica a pontycentrikus hazai hazai horgászat máig kiemelkedő jelentőségű csalija.. Régebben a filléres és a lófogú kukoricát kedvelték. A filléresnek onnan a neve, hogy

Részletesebben

Palotavárosi Alsó-tó horgászrendje 2015. évre

Palotavárosi Alsó-tó horgászrendje 2015. évre Palotavárosi Alsó-tó horgászrendje 2015. évre A tavon oda érvényes Teljes árú / állami jeggyel rendelkező/ és Kedvezményes /HOFESZ tagsággal rendelkező/ felnőtt éves, napi, ifi éves, ifi napi, megyei összevont

Részletesebben

Vizek, vízpartok élővilága, gerinctelen állatok

Vizek, vízpartok élővilága, gerinctelen állatok A kísérlet megnevezése, célkitűzései: Vizek parányi élőlényeinek megismerése Iszaplakó kagyló megfigyelése Ízeltlábúak a vízben és a vízparton Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: vízminta (patak, tó,

Részletesebben

A PAKSI ATOMERŐMŰ HORGÁSZEGYESÜLET

A PAKSI ATOMERŐMŰ HORGÁSZEGYESÜLET A PAKSI ATOMERŐMŰ HORGÁSZEGYESÜLET HORGÁSZRENDJE A Paksi Atomerőmű Horgászegyesület horgászrendje - 1. oldal Horgászegyesületünk vízterületén általánosságban a 2013. évi CII. törvényben foglaltak az érvényesek.

Részletesebben

BÁTONYTERENYE-MACONKAI SZABADIDŐ- ÉS SPORTHORGÁSZ EGYESÜLET

BÁTONYTERENYE-MACONKAI SZABADIDŐ- ÉS SPORTHORGÁSZ EGYESÜLET BÁTONYTERENYE-MACONKAI SZABADIDŐ- ÉS SPORTHORGÁSZ EGYESÜLET 2016.. évii NAPIIJEGYES TÁJÉKOZTATÓ Felhívjuk a figyelmet, hogy e tájékoztató tartalmazza az egységes állami horgászokmány kitöltésére vonatkozó

Részletesebben

9/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan I.

9/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan I. 9/b tétel GERINCES RENDSZERTAN I. HALAK TÖRZS: GERINCESEK (VERTEBRATA) ALTÖRZS: ÁLLKAPOCSNÉLKÜLIEK (AGNATHA) OSZTÁLY: KÖRSZÁJÚAK (CYCLOSTOMATA) REND: INGOLAALKÚAK» CSALÁD: INGOLAFÉLÉK TISZAI INGOLA (Eudontomyzon

Részletesebben

Horgászegyesület Elnöke

Horgászegyesület Elnöke HORGÁSZEGYESÜLETEK VELENCEI-TAVI és DUNAMENTI SZÖVETSÉGE Pákozd, Budai út 72. Nyt. Szám: /2016 Horgászegyesület Elnöke SZÉKHELYÉN Tárgy: Versenykiírás Tisztelt Sporttársunk! A Horgászegyesületek Velencei-tavi

Részletesebben

Horgászturizmus Magyarországon

Horgászturizmus Magyarországon Horgászturizmus Magyarországon Előadó: Dr. Glózik Klára SZIE-GAEK egyetemi adjunktus Tourinform Békés megye irodavezető Szeged, 2013. november 22. Meghatározás A horgászturizmus olyan aktív szabadidős

Részletesebben

AJÁNDÉKOZZ HORGÁSZATOT

AJÁNDÉKOZZ HORGÁSZATOT AJÁNDÉKOZZ HORGÁSZATOT 2017 NEM CSAK HORGÁSZOKNAK!!! Szenvedély, Kaland, Halak Balaton Fishing Kft. AJÁNDÉKKÁRTYA családodnak, barátodnak, főnöködnek, baráti társaságnak, születésnapra, karácsonyra, esküvőre,

Részletesebben

A Látóképi-víztározó évi általános horgászrendje (érvényes között)

A Látóképi-víztározó évi általános horgászrendje (érvényes között) A Látóképi-víztározó 2016. évi általános horgászrendje (érvényes 2016. 05. 01 2017. 01. 31 között) A Látóképi-víztározó Debrecen és vonzáskörzetének egyik kiemelkedő környezeti adottságú horgászvize. A

Részletesebben

HORGÁSZREND. Hatályos: 2015. február 14-től 2016. február 14-ig.

HORGÁSZREND. Hatályos: 2015. február 14-től 2016. február 14-ig. DIÓSJENŐI SORTHORGÁSZ EGYESÜLET 2643 Diósjenő, Tópart 078/2 Hrsz. HORGÁSZREND Hatályos: 2015. február 14-től 2016. február 14-ig. A Diósjenői Sporthorgász Egyesület Taggyűlése 1 /2015. (II. 14.) számú

Részletesebben

Balatontourist Platán. Panzió. Balaton. H 8621 Zamárdi, Damjanich u. 2/b. www.balatontourist.hu

Balatontourist Platán. Panzió. Balaton. H 8621 Zamárdi, Damjanich u. 2/b. www.balatontourist.hu Balatontourist Platán Panzió Balaton 2013 H 8621 Zamárdi, Damjanich u. 2/b. H Balatontourist Platán Panzió H 8621 Zamárdi, Damjanich u. 2/b. Foglalás: Tel.: (36) 84/314-388, (36) 30/758-4575 (36) 30/742-2107

Részletesebben

Duna és egyéb folyók szabályozásáról

Duna és egyéb folyók szabályozásáról 8. évfolyam 5. szám 2001.október VÍZMINŐSÉGI TÁJÉKOZTATÓ A Közép-Tisza vidéki Környezetvédelmi Felügyelőség belső információs kiadványa AZ ALCSI HOLT-TISZA Az Alcsi Holt-Tisza mint tartalék ivóvízbázis

Részletesebben

A Fehérvárcsurgói víztározó 2013. évi horgászrendje

A Fehérvárcsurgói víztározó 2013. évi horgászrendje A Fehérvárcsurgói víztározó 2013. évi horgászrendje A víztározón csak oda érvényes Teljes áru /csak állami jeggyel rendelkező/, valamint Kedvezményes/szövetségi tagságilap-bélyeggel/, napijegy, éjszakai

Részletesebben

Egy hosszú hétvégét töltöttünk el Gyulán a Corso Hotelben. Gyula nagyon szép,

Egy hosszú hétvégét töltöttünk el Gyulán a Corso Hotelben. Gyula nagyon szép, Gyulai emlék Egy hosszú hétvégét töltöttünk el Gyulán a Corso Hotelben. Gyula nagyon szép, tiszta és turistákkal teli kisváros. Gyönyörűek a belváros szökőkútjai, a vár körüli sétány, ahol a nyári melegben

Részletesebben

TISZA BALNEUM HOTEL**** KONFERENCIA ÉS WELLNESS KÖZPONT

TISZA BALNEUM HOTEL**** KONFERENCIA ÉS WELLNESS KÖZPONT TISZA BALNEUM HOTEL**** KONFERENCIA ÉS WELLNESS KÖZPONT CSAPATÉPÍTŐ AJÁNLAT TARTALOM JEGYZÉK: I. ROBIN KALANDSZIGET II. VÍZI TÚRÁK II./1. KIRÁNDULÁS A TISZAVIRÁG ÁRTÉRI SÉTAÚTRA III. SÁRKÁNYHAJÓZÁS IV.

Részletesebben

Robin KalandSziget. Kalandpark tömör bemutatása. 20 kiemelt játék bemutatása

Robin KalandSziget. Kalandpark tömör bemutatása. 20 kiemelt játék bemutatása Robin KalandSziget Kalandpark tömör bemutatása Hazánk egyik leggyönyörűbb és legkalandosabb vízi világában, a Tisza-tó vadregényes szigetén Magyarországon egyedülálló élménypark épült. Az attrakció célja,

Részletesebben

Erdély Ivó völgye. Aktív Relax Panzió-Kulcsosházak

Erdély Ivó völgye. Aktív Relax Panzió-Kulcsosházak Erdély Ivó völgye Aktív Relax Panzió-Kulcsosházak Az Aktív Relax Panzió 2008 tavaszán nyitotta meg kapuit a kikapcsolódni vágyó vendégek számára. A létesítmény hárommargarétás (háromcsillagosnak megfelelő)

Részletesebben

www.nagyszeksosto.morahalom.hu www.erdeiiskola.morahalom.hu

www.nagyszeksosto.morahalom.hu www.erdeiiskola.morahalom.hu www.nagyszeksosto.morahalom.hu www.erdeiiskola.morahalom.hu Kedves Vendégeink! Idén nyolc színes túrával várjuk az aktívan kikapcsolódni vágyókat Mórahalmon és környékén. Fedezze fel velünk a Homokhátság

Részletesebben

Design: Lézerpont Stúdió Kft., Miskolc, Nyomda: Komáromi Nyomda Kft., Komárom. (2009 február)

Design: Lézerpont Stúdió Kft., Miskolc, Nyomda: Komáromi Nyomda Kft., Komárom. (2009 február) Kiadja: Magyar Turizmus Zrt. Tisza-tavi Regionális Marketing Igazgatóság 5350 Tiszafüred, Kossuth tér 1. III.em. Tel./fax: 59/351-753 E-mail: rmitiszato@itthon.hu www.tiszatoinfo.hu Design: Lézerpont Stúdió

Részletesebben

Adatok a Cserhát kisvízfolyásainak halfaunájához

Adatok a Cserhát kisvízfolyásainak halfaunájához Adatok a Cserhát kisvízfolyásainak halfaunájához Bevezető Egyesületünk a rendkívül száraz 00-ik év után 00-ben tovább folytatta a cserháti patakok halfaunisztikai felmérését. A két év leforgása alatt a

Részletesebben

MALDÍV-szigetek: HOLIDAY ISLAND

MALDÍV-szigetek: HOLIDAY ISLAND MALDÍV-szigetek: HOLIDAY ISLAND 3 csillagos, 700m x 140m, zátony: 350-400 m, 35 perc belső járattal Malé reptértől+ 5 perc hajóval: PADI búvárközponttal rendelkezik! Talán a legkedvezőbb áru sziget! A

Részletesebben

esetén 18.500,-Ft/f /7 éjszaka). 2011. január 06-tól február 27-ig 20.500,-Ft/f /7 éjszaka (négyágyas szobákban 4 személy

esetén 18.500,-Ft/f /7 éjszaka). 2011. január 06-tól február 27-ig 20.500,-Ft/f /7 éjszaka (négyágyas szobákban 4 személy HAJDÚSZOBOSZLÓ FONTANA PANZIÓ (4200 Hajdúszoboszló, Jókai sor 19.) A panzióban tíz teljes komforttal rendelkez vendégszoba áll rendelkezésre. A szobák elosztása: 4 db nagyobb alapterület kétágyas, 3 db

Részletesebben

Lassan 17 éve Szolnokon élek a Széchenyi lakótelepen, így bőven volt alkalmam kiismerni a lakhelyemhez közeli területeket.

Lassan 17 éve Szolnokon élek a Széchenyi lakótelepen, így bőven volt alkalmam kiismerni a lakhelyemhez közeli területeket. Lassan 17 éve Szolnokon élek a Széchenyi lakótelepen, így bőven volt alkalmam kiismerni a lakhelyemhez közeli területeket. A lakóteleptől északra helyezkedik el a Széchenyi Parkerdő, ami a köztudatban

Részletesebben

Erzsébet Üdülőközpont és Tábor Zánka

Erzsébet Üdülőközpont és Tábor Zánka Központi szállodaépület (nyitva: június 15 - augusztus 29.) Az üdülőközpont 2012-ben felújított központi épületében több szinten helyezkednek el a szálláshelyek, melyek 1, 2 és 3 ágyasak. Ezek a szobák

Részletesebben

Ha a Föld csupán egy egynemű anyagból álló síkfelület lenne, ahol nem lennének hegyek és tengerek, akkor az éghajlatot csak a napsugarak beesési

Ha a Föld csupán egy egynemű anyagból álló síkfelület lenne, ahol nem lennének hegyek és tengerek, akkor az éghajlatot csak a napsugarak beesési A Forró övezet Ha a Föld csupán egy egynemű anyagból álló síkfelület lenne, ahol nem lennének hegyek és tengerek, akkor az éghajlatot csak a napsugarak beesési szöge, vagyis a felszínnel bezárt szöge határozná

Részletesebben

A Tisza-tavi régió turisztikai kínálata, kiemelkedő vonzerők Szendy Mónika MT Zrt. Tisza-tavi Regionális Turisztikai Projekt Iroda Marketing menedzser Veszprém, 2006. április 7. A TISZA-TÓ ALTERNATÍV ÜDÜLÉSI

Részletesebben

*CSALÁDI NYARALÁS AHOL A GYEREKEK INGYEN VAKÁCIÓZHATNAK* ***2 felnőtt + 2 gyerek (14 éves korig) 2 fő fizet 2 gyermek GRATIS***

*CSALÁDI NYARALÁS AHOL A GYEREKEK INGYEN VAKÁCIÓZHATNAK* ***2 felnőtt + 2 gyerek (14 éves korig) 2 fő fizet 2 gyermek GRATIS*** 2015 *CSALÁDI NYARALÁS AHOL A GYEREKEK INGYEN VAKÁCIÓZHATNAK* ***2 felnőtt + 2 gyerek (14 éves korig) 2 fő fizet 2 gyermek GRATIS*** CAMPING FIORI*** RABAC - Isztriai félsziget Horvátország 560 km-re Bp-től

Részletesebben

Besenyszögi Milléri Sporthorgász Egyesület 5071 Besenyszög, Dózsa György út 4

Besenyszögi Milléri Sporthorgász Egyesület 5071 Besenyszög, Dózsa György út 4 Besenyszögi Milléri Sporthorgász Egyesület 5071 Besenyszög, Dózsa György út 4 E-mail: millerihorgasz@upcmail.hu Facebook: http://facebook.com/millerihorgasz Web: http://millerihorgasz.lapunk.hu A BESENYSZÖGI

Részletesebben

Balatonkeresztúr, 2013. december 27. Olti Miklós.

Balatonkeresztúr, 2013. december 27. Olti Miklós. <reklám> Mottó A harcsahorgász egy olyan különleges élőlény, amely viselkedésének megértésére a normális embereknek még kísérletet sem érdemes tenniük. Az olyan lehetetlen lenne, mint a televízió működési elvét

Részletesebben

Kedves Uvaterv -es Vendégeink!

Kedves Uvaterv -es Vendégeink! Kedves Uvaterv -es Vendégeink! A TIHANYI ÜDÜLŐ - a 2012-es évben is várja a pihenni, nyaralni vágyó vendégeket. Az üdülési program lehetőséget ad : - rövidebb, hosszabb időszak, - csak szállás, - szállás

Részletesebben

LELLEI ÓVODA. Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD.

LELLEI ÓVODA. Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD. LELLEI ÓVODA Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD. (Környezeti Munkanapló) A LELLEI ÓVODÁBAN: Nagy hangsúlyt fektetnek a környezettudatos

Részletesebben

A Kompetenciafejlesztés helyszíneinek a bemutatása

A Kompetenciafejlesztés helyszíneinek a bemutatása A Kompetenciafejlesztés helyszíneinek a bemutatása Közigazgatási szervek munkatársainak kompetenciafejlesztése Árop 2.2.23 Készítette: Szíjgyártó Beáta,Cserép Zsolt, Navracsics Antal, Lakatos Béla az Erzsébet

Részletesebben

Az ivadék termelése/nevelése lehalászása és teleltetése. Dr. Bokor Zoltán, tudományos munkatárs Dr. Horváth László, egyetemi tanár

Az ivadék termelése/nevelése lehalászása és teleltetése. Dr. Bokor Zoltán, tudományos munkatárs Dr. Horváth László, egyetemi tanár Az ivadék termelése/nevelése lehalászása és teleltetése Dr. Bokor Zoltán, tudományos munkatárs Dr. Horváth László, egyetemi tanár A tavi ivadék előnevelés technológiája Keltetőházi lárva előállításra

Részletesebben

Lowrance Elite-4 DSI bemutató Utolsó frissités október 21. hétfõ 13:16

Lowrance Elite-4 DSI bemutató Utolsó frissités október 21. hétfõ 13:16 Lowrance Elite-4 DSI bemutató Utolsó frissités 2013. október 21. hétfõ 13:16 látott halra horgászni - Lowrance Elite-4 DSI halradar nagy horgászkönyvekben meg van írva valahol, hogy két dolog kell az eredményes

Részletesebben

b) akivel szemben halvédelmi bírságot szabtak ki,

b) akivel szemben halvédelmi bírságot szabtak ki, TISZABÁBOLNAI SPORTHORGÁSZ EGYESÜLET 2015. évi HORGÁSZ RENDJE Hhvtv. 5. (1) A halgazdálkodási vízterületek halgazdálkodási hasznosítása során a horgászat és a horgászturizmus fejlesztése elsőbbséget élvez

Részletesebben

A VELENCEI-TÓ KÖRNYÉKÉNEK BORAI

A VELENCEI-TÓ KÖRNYÉKÉNEK BORAI A VELENCEI-TÓ KÖRNYÉKÉNEK BORAI 2011-ES PALACKOS BORLAP www.lsimon.hu ZÖLDIKE 2011 ZÖLD VELTELINI MIN SÉGI SZÁRAZ FEHÉRBOR A zöldike sárgászöld szín, vaskos cs r pintyféle. A hím szárnya és farkának tövi

Részletesebben

Málta. Fővárosa: Valletta Államforma: Köztársaság Hivatalos nyelve: máltai, angol Területe: 316 km² Lakossága: 404 039 fő Valutája: euró

Málta. Fővárosa: Valletta Államforma: Köztársaság Hivatalos nyelve: máltai, angol Területe: 316 km² Lakossága: 404 039 fő Valutája: euró Málta Fővárosa: Valletta Államforma: Köztársaság Hivatalos nyelve: máltai, angol Területe: 316 km² Lakossága: 404 039 fő Valutája: euró Az 1964. óra független Málta a Földközi-tengerben található kis szigetcsoport,

Részletesebben

Tisza Corner Hotel, Szeged - 2=3 Akció. Csomagárak:

Tisza Corner Hotel, Szeged - 2=3 Akció. Csomagárak: Tisza Corner Hotel, Szeged - 2=3 Akció szállás 3 éjre fürdőszobás szobában Svédasztalos reggeli Wifi internet parkolás hotel zárt parkolójában a 3. éjszakát grátisz biztosítjuk! Csomagárak: 6.500.-Ft helyett

Részletesebben

10/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan II.

10/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan II. 10/b tétel GERINCES RENDSZERTAN II. KÉTÉLTŰEK TÖRZS: GERINCESEK (VERTEBRATA) ALTÖRZS: ÁLLKAPCSOSAK (GNATHOSTOMATA) OSZTÁLY: KÉTÉLTŰEK (AMPHIBIA) REND: FARKOS KÉTÉLTŰEK» CSALÁD: SZALAMANDRAFÉLÉK Testük

Részletesebben

A BESENYSZÖGI MILLÉRI SPORTHORGÁSZ EGYESÜLET HORGÁSZRENDJE

A BESENYSZÖGI MILLÉRI SPORTHORGÁSZ EGYESÜLET HORGÁSZRENDJE A BESENYSZÖGI MILLÉRI SPORTHORGÁSZ EGYESÜLET HORGÁSZRENDJE A Besenyszögi Milléri Sporthorgász Egyesület horgászrendjében meghatározott szabályok rendeltetése, hogy elősegítsék az Egyesület céljainak érvényesülését;

Részletesebben

Tisza-tó. túraajánlatok a természet felfedezésére. Természet új dimenzióban. w w w. t i s z a t o. i t t h o n. h u

Tisza-tó. túraajánlatok a természet felfedezésére. Természet új dimenzióban. w w w. t i s z a t o. i t t h o n. h u Tisza-tó túraajánlatok a természet felfedezésére Természet új dimenzióban w w w. t i s z a t o. i t t h o n. h u 2012 Kedves Utazó! A Tisza-tó Magyarország ökoturisztikai szigeteként mindig is elöl járt

Részletesebben

Trek biciklitúra sorozat és a 2011-es modellek tesztelése Velencei-tó

Trek biciklitúra sorozat és a 2011-es modellek tesztelése Velencei-tó Trek biciklitúra sorozat és a 2011-es modellek tesztelése Velencei-tó Aktív hétvégére várjuk a sportszerető családokat! Ezt a hétvégét olyan családoknak vagy egyéneknek ajánljuk, akik szeretnének egy sportos

Részletesebben

A halak váltv állatok.

A halak váltv állatok. Halak más m s váltv ltózó testhőmérs rsékletű állatok A halak váltv ltózó testhőmérs rsékletű állatok. Váltózó testhőmérs rsékletű még: Rákok Békák Kagylók Polipok Tintahal Csigák Halak húsa A halhús kedvező

Részletesebben

Versenyző adatlap. Név: Osztály: Születési hely, idő: Általános iskola neve, címe: A versenyző otthoni címe: Telefonszáma: e-mail címe:

Versenyző adatlap. Név: Osztály: Születési hely, idő: Általános iskola neve, címe: A versenyző otthoni címe: Telefonszáma: e-mail címe: Versenyző adatlap Név: Osztály: Születési hely, idő: Általános iskola neve, címe: A versenyző otthoni címe: Telefonszáma: e-mail címe: Vizeink védelme I. forduló 1, Az alábbi keresztrejtvény egy, a vízgazdálkodásban

Részletesebben

Barbacsi Környezetvédő és Sporthorgász Közhasznú Egyesület

Barbacsi Környezetvédő és Sporthorgász Közhasznú Egyesület Barbacsi Környezetvédő és Sporthorgász Közhasznú Egyesület 2015. év HORGÁSZRENDJE A BKH Egyesület horgászrendjében meghatározott szabályok rendeltetése, hogy elősegítsék az Egyesület céljainak érvényesülését;

Részletesebben

EGYSÜLETI HORGÁSZREND 2014

EGYSÜLETI HORGÁSZREND 2014 Bónom-zug Vizéért Egyesület 5502 Gyomaendrőd, Apponyi u. 14. e-mail: bonomzugiegyesület@gmail.com www.bonom.atw.hu EGYSÜLETI HORGÁSZREND 2014 Általános szabályok: 1. A Bónom-zugi holtágon (halgazdálkodási

Részletesebben

DUNA. A folyó közelsége biztosítja az exkluzív légkört ahely számára. Teraszhelyiségünkben és a 200 fő

DUNA. A folyó közelsége biztosítja az exkluzív légkört ahely számára. Teraszhelyiségünkben és a 200 fő Rendezvény központ Üdvözöljük A Római-part legújabb gyöngyszeme, ahely, csodálatos dunai panorámával várja kedves vendégeit. Hatalmas kertünkben közvetlenül a folyóparton gyönyörködhet a Dunában egy pohár

Részletesebben

SZKB_102_03. Tóban és tóparton

SZKB_102_03. Tóban és tóparton SZKB_102_03 Tóban és tóparton DIAK_2evfolyam.indd 23 2007.07.30. 10:37:27 DIAK_2evfolyam.indd 24 2007.07.30. 10:37:28 DIÁKMELLÉKLET TÓBAN ÉS TÓPARTON 2. ÉVFOLYAM 25 D1 Tóban és tóparton élő állatok A A

Részletesebben

Jásztelek HORGÁSZREND

Jásztelek HORGÁSZREND HORGÁSZREND a jászteleki kezelésében levő Zagyva-holtágakra Kedves Horgásztárs! Önnel együtt azt szeretnénk, hogy a holtág halállománya gyarapodjon, védelme erősödjön, a környezete tisztább és vonzóbb

Részletesebben

Tolnai erdők ölelésében

Tolnai erdők ölelésében Tolnai erdők ölelésében Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. ökoturisztikai kínálata Hű nevelőim, dunántúli dombok, ti úgy karoltok, hogy nem korlátoltok, nem fogtok rabul, amikor öleltek, ti úgy öveztek,

Részletesebben

Új horgászati és halászati szabályozás Magyarországon. Bardócz Tamás főosztályvezető

Új horgászati és halászati szabályozás Magyarországon. Bardócz Tamás főosztályvezető Új horgászati és halászati szabályozás Magyarországon Bardócz Tamás főosztályvezető Változó szabályozási környezet Új Btk. Új rendészeti tv. EU Közös Halászati Politika Változó társadalmi, gazdasági elvárások

Részletesebben

Horgászegyesület Elnöke

Horgászegyesület Elnöke Horgászegyesületek Velencei-tavi és Dunamenti Szövetsége H V D SZ 8 0 0 0 S z é k e s f e h é r v á r S z é c h e n y i u. 4. Nyt. Szám: 15/2014 Horgászegyesület Elnöke SZÉKHELYÉN Tárgy: Versenykiírás

Részletesebben

csomagok vár fehér Székes szálloda gasztronómia kikapcsolódás kultúra vendégváró

csomagok vár fehér Székes szálloda gasztronómia kikapcsolódás kultúra vendégváró Székes fehér vár 2016 vendégváró csomagok szálloda gasztronómia kikapcsolódás kultúra Belvárosi hétvége a Hotel Magyar Királyban Székesfehérvár szívében, a megszépült történelmi belvárosban, a színház

Részletesebben

Mit tennék a vizek védelmében

Mit tennék a vizek védelmében Mit tennék a vizek védelmében Marcal folyó Készítette: Bálint Brigitta Magyargencsi Sportegyesület Bevezető Bizonyára sokan hallottak már a Dunántúl szívében emelkedő Somló-hegyről és bortermő vidékéről,

Részletesebben

ugyanazt a legyet 15-ször a könyvben! De vigyázz, akad köztük szélhámos is!

ugyanazt a legyet 15-ször a könyvben! De vigyázz, akad köztük szélhámos is! Szöveg és illusztráció: Bogárszakértő: bogár Találd meg... ugyanazt a legyet 15-ször a könyvben! De vigyázz, akad köztük szélhámos is! Ki lakik idebenn Mindenféle bogár 6 Imádkozó sáska 38 Bogárlesen 8

Részletesebben

Jásztelek HORGÁSZREND

Jásztelek HORGÁSZREND HORGÁSZREND a jászteleki kezelésében levő Zagyva-holtágakra Kedves Horgásztárs! Önnel együtt azt szeretnénk, hogy a holtág halállománya gyarapodjon, védelme erősödjön, a környezete tisztább és vonzóbb

Részletesebben

UTASTÁJÉKOZTATÓ ZAKYNTHOS 2016

UTASTÁJÉKOZTATÓ ZAKYNTHOS 2016 UTASTÁJÉKOZTATÓ ZAKYNTHOS 2016 A festői szépségű kék tenger minden természetkedvelő embert elvarázsol Zakynthos szigetén. Aki egyszer a Navagio-öblöt megpillantja, az biztosan rabja lesz és szeretne visszatérni

Részletesebben

KÖRNYEZETISMERET. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 4. osztályos tanulók részére. Élô és élettelen természet. Tompáné Balogh Mária. ...

KÖRNYEZETISMERET. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 4. osztályos tanulók részére. Élô és élettelen természet. Tompáné Balogh Mária. ... Tompáné Balogh Mária KÖRNYEZETISMERET Élô és élettelen természet TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK. osztályos tanulók részére............. a tanuló neve pauz westermann AZ ÉLÔ ÉS ÉLETTELEN TERMÉSZET ALAPISMERETEI.

Részletesebben

Látvány elemek koncepció terve

Látvány elemek koncepció terve Látvány elemek koncepció terve A A Modern Városok Program keretében megvalósuló Pangea Ökocentrum (Sóstói Többfunkciós Oktatási Központ) Építési Kivitelezési Tervdokumentációjához Építtető: Nyíregyházi

Részletesebben

1. 2. 3.. 4... 5.. 6.. 7... 8...

1. 2. 3.. 4... 5.. 6.. 7... 8... Környezetismeret-környezetvédelem csapatverseny 2014/2015. 1.a.) Mit láttok a képeken? Írjátok alá a nevüket! 2. évfolyam I. forduló 1. 2. 3.. 4.... 5.. 6.. 7... 8... b.) Alkossatok két csoportot a képekből,

Részletesebben

MALDÍV-szigetek. BANDOS ISLAND Észak Malé atoll, 4 csillagos, 600 m x 400 m, zátony: 10-40 m, 20 perc gyorshajóval a reptértől,

MALDÍV-szigetek. BANDOS ISLAND Észak Malé atoll, 4 csillagos, 600 m x 400 m, zátony: 10-40 m, 20 perc gyorshajóval a reptértől, MALDÍV-szigetek. BANDOS ISLAND Észak Malé atoll, 4 csillagos, 600 m x 400 m, zátony: 10-40 m, 20 perc gyorshajóval a reptértől, Ez a méltán népszerű sziget az egyik legrégebben átadott üdülőhely. Eredetileg

Részletesebben

Az élmények világa. Check in, chill out. www.aquaworldresort.hu. A resort of:

Az élmények világa. Check in, chill out. www.aquaworldresort.hu. A resort of: Az élmények világa A resort of: www.aquaworldresort.hu B_tematikus_HU_2014_11.indd 1 2015.01.07. 15:08:40 A vízibirodalom Az Aquaworld Resort Budapest komplexum fürdője Közép-Európa legnagyobb fedett vízi

Részletesebben

Az őshonos halaink védelmében

Az őshonos halaink védelmében Az őshonos halaink védelmében Sallai Zoltán Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság NIMFEA Természetvédelmi Egyesület Magyar Haltani Társaság Szarvas, 2008. május 14-15. A hazai gerincesek védettsége 100%

Részletesebben

MENTSÜK MEG! Veszélyben a kék bálnák

MENTSÜK MEG! Veszélyben a kék bálnák MENTSÜK MEG! Veszélyben a kék bálnák Mi a probléma? Az ember a világ legokosabb élőlénye. Tudja, hogyan kell földet művelni, várost építeni, különféle iparágakat létrehozni, repülőgépet készíteni. Ám ez

Részletesebben

HORGÁSZVIZSGÁRA VALÓ FELKÉSZÜLÉST SEGÍTŐ TANKÖNYV

HORGÁSZVIZSGÁRA VALÓ FELKÉSZÜLÉST SEGÍTŐ TANKÖNYV HORGÁSZVIZSGÁRA VALÓ FELKÉSZÜLÉST SEGÍTŐ TANKÖNYV 0 TARTALOMJEGYZÉK 1. HALGAZDÁLKODÁSI ÉS HALVÉDELMI JOGSZABÁLYOK ISMERETE... 4 1.1. A horgászok számra fontos alapfogalmak... 4 1.2. Alapvető rendelkezések...

Részletesebben

Behúzós, (behordós) horgászat szabályai a Balatonon

Behúzós, (behordós) horgászat szabályai a Balatonon Behúzós, (behordós) horgászat szabályai a Balatonon A Balatonra általános éves területi jegyet vagy behúzós heti területi jegyet váltott horgász köteles betartani a Balatoni Horgászrend rendelkezéseit,

Részletesebben

Tisztelt Résztvevő! Az új Balatoni Horgászrendet 2012-ben vezettük be. Több módosítás után jelenleg 35 pontból áll. Az újabb módosítási tervek okai:

Tisztelt Résztvevő! Az új Balatoni Horgászrendet 2012-ben vezettük be. Több módosítás után jelenleg 35 pontból áll. Az újabb módosítási tervek okai: Ikt.szám: 687-1/2014. Tisztelt Résztvevő! Alább megküldjük a tihanyi konferencián elhangzott, az ott megbeszéltek szerint kialakított, 2015. évtől hatályba lépő balatoni horgászrend tervezett módosításait.

Részletesebben

Kivonat Fegyvernek Város Önkormányzat Képviselőtestülete 2015. január 29-ei ülésének jegyzőkönyvéből:

Kivonat Fegyvernek Város Önkormányzat Képviselőtestülete 2015. január 29-ei ülésének jegyzőkönyvéből: Kivonat Fegyvernek Város Önkormányzat Képviselőtestülete 2015. január 29-ei ülésének jegyzőkönyvéből: 10/2015.(I.29.) sz. önkormányzati határozat: Az Alsóréti Holt-Tisza Halgazdálkodási Tervéről és Horgászrendjéről

Részletesebben

Családias hangulat, magas színvonalon

Családias hangulat, magas színvonalon 20 Namibia ÉV TAPASZTALATÁVAL Családias hangulat, magas színvonalon AFRIKAI KÖRNYEZET KÉNYELEM ÉS KOMFORT FELSŐ SZNTEKEN Vendégeink kényelmét 4 szoba teszi lehetővé, mindegyik szoba saját fürdőszobával,

Részletesebben