VEZÉRFONAL 1. KIR. CSENDŐRSÉG SZÁMÁRA. SZEGEDEN. NYOMATOTT BÁBA SÁNDOR KÖNYVNYOMDÁJÁBAN.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "VEZÉRFONAL 1. KIR. CSENDŐRSÉG SZÁMÁRA. SZEGEDEN. NYOMATOTT BÁBA SÁNDOR KÖNYVNYOMDÁJÁBAN."

Átírás

1 VEZÉRFONAL KARDVÍVÁS A A OKTATÁSÁHOZ 1. KIR. CSENDŐRSÉG SZÁMÁRA. SZEGEDEN. NYOMATOTT BÁBA SÁNDOR KÖNYVNYOMDÁJÁBAN.

2 Általános hatái-ozványok. 1. A karddal való vívás a csendőrben ezen fegyvere iránt bizalmat ébreszt; ez által tanulja meg ellenfelét megtámadni és önmagát megvédeni. A vivási oktatásnak egyik főfeladata az erős és mégis hajlékony csuklók kifejlesztése. Ez teszi a támadásokat elhatározókká és eredményesekké. Ennek folytán tehát a vivás oktatásának egyik főkellékét még a test mozgékonyságának gyakorlása is képezi. A különféle meghatározott vágások (támadások) és födözések gyakorlása arra szolgál, hogy a csendőr azokkal megismerkedjék és a szabadvivásra előkészíttessék. Ez utóbbi a lélekjelenlétet fejleszti, a melyre a csendőrnek szolgálati működése folytán előforduló körülmények között elodázhatlan szüksége van. 2. A vivási előgyakorlatokra a legénység szabályszerű könnyű öltözetben és derékra kötött oldalfegyverrel vonul ki; s ezen gyakorlatoknál minden formaszerüség és kényszer lehetőleg mellőzendő. 3. A szabadvivás gyakorlásakor két, könnyű vivókardokkal ellátott csendőr áll egymással szembe, s kölcsönös megállapodás nélkül vág és födöz. 4. Ezen gyakorlathoz, a szabályszerű csendőrségi szolgálati kard alakjának megfelelően, kemény fából és bádog lemezből készült markolat-kosárral kiállítandó fakardok használandók, melyek az őrsátalányból szerzendők be. ELSŐ SZAKASZ. Előgyakorlatok. 5. Az előgyakorlatok többekkel egyszerre eszközöltethetnek. 6. Az előgyakorlatokhoz a legénység sorban vonul ki és Négy lépésre balra (jobbra, vagy jobbra és balra) n y i- tódj!" vezényszóra, ennek megfelelően foglal állást.

3 A balszárnyra mindenkor a legügyesebb vagy gyakorlottabb ember állítandó, hogy a többieknek egyúttal képletes vezetőül szolgáljon. I. A vivási állás. 7.»Vivrii!«figyelmeztetőre a netaláni pibenő_ állásból a rendes katonai arczállásba kell helyezkedni át.»á 1 1 á s, e gy!«vezényszóra a jobb kéz a testhez közel a baloldalra áttérve megragadja a kardmarkolatot, mig a bal kéz a kard hüvelyét a markolaton alól fogja meg; kettő! u-re a jobb kéz a kardot gyorsan a hüvelyből kihúzza, s azt ugy emeli a test elébe, hogy a kar kissé felemelve és meghajtva, s ökle körülbelül jobb szeme elé azzal egyenlő magasságban, a penge hegye rézsut előre és élével felfeléabal váll magasságába jusson ;»h á r o m!«-ra mindkét térd kissé meghajtatván, a jobb' láb rövid hallható toppanással ugy lép előre, hogy a test középvonalának feleljen meg, a bal térd ezen láb ujjai fölött függélyesen, a jobb láb alsó lábszára pedig magában merőlegesen, a felső test hátravont balvállal a csípőkön függélyesen álljon, az arcz egyenesen előre az ellenfélre néz. A kardmarkolat teljes ököllel akként markolandó meg, hogy a kis ujj a védvasat érintse, mig a hüvelyk ujj a markolat fogantyújának fokvasán van. A bal kar oly módon tétetik a testen hátra, hogy az előkar a keresztcsont felett vízszintesen nyugodjék, mely fekvésében minden további mozdulat alatt megmarad (1. a 7. ábrát). 8. Ha a kezdő a fennebbiek szerint részletezett állást foglalni megtanulta, a v i v n i-á 1 1 á s!" vezényszóra ezen mozdulat a részletes mozdulatok és fogások egyesítésével gyakorlandó és végrehajtandó. 9. F i h e n j!" figyelmeztetőre, a lábak távolságának megtartása mellett kényelmes állás foglalható, a kard a vívó állásból hegyével a föld felé cresztctik és a felső test szabadon mozoghat, mig a vigyázz! v i v n i-á 1 1 á s!" figyelmeztető, illetőleg vezényszóra ismét a szabályos v i v-állásba kell helyezkedni.

4 Viovázz! kardot rcjts!"-re akár a pihenő, akar pedig a viv-állásbül a bal láb helytt hagyásával a szabályszerű katonás állás foglaltatik el és a kard, ép ugy, a mint kivonatott, hüvelyébe rejtetik, minek teljesítése alatt az illető kissé balra lefelé pillant. 11. A kard elrejtése után a sor zárkoztatik és a legénység leléptetik. 12. Itt megjegyeztetik, miszerint a gyakorlott és ügyes vivő különösen a szabad-vivásnál, határozott alakisághoz nem köthető, söt szükséges, hogy a vivó bizonyos körülmények között az alakiságtól eltérve, ezáltal tulajdonképeni szándékát ellenfe'e elöl mintegy elleplezze. II. Test mozdulatok 13. Miután a viv-állás már begyakoroltatott, a testmozdulatokra való oktatás, illetőleg ezek gyakorlása következik ; ezek teljesítése mindenkor a szabályszerű viv- A testmozdulatok a következők: a) Dobbantás. (Appel.) 14. Dobbants!" vezényszóra a jobb lábbal a földre hallható toppan ás tétetik. Ez a viv-állás elfoglalásánál, valamely mozdulat bevégeztével vagy összecsapásoknál, a kölcsönös készenlét jeléül adandó. A kettős dobbantás, két egymás után gyorsan következő toppantásból áll és Kettős dobbantás!" figyelmeztetőre kimondandó D obbants!" vezényszóra gyakorlandó. Továbbá a távlat megváltoztatására : 15. Előre haladás egy!" vezényszóra a jobb láb 30 cmtrnyire előre tétetik, mig a bal láb, a nélkül, hogy a földön húzatnék, egyúttal ugyanazon távolságra a jobb után tétetik a földre ; a mozgás folytatására továbbá csak Egy!" vezényeltetik; mig a kellő gyakorlottság elérése után az előrehaladás Előre" vezényszóra teljesítendő és mindaddig folytatandó, mig az Állj!"

5 - 6 - vezényszóval megállapodás parancsol tátik, mire az egy dobbantással megszüntettetik. Az előrehaladás csaknem ülőhelyzetnek megfelelően gyorsan és lehetőleg zaj nélkül történjék; mert minél gyorsabban és zajtalanul vitetik végbe, annál meglepőbb és annál biztosabb az eredménye is. c) Hátrálás. (Retiriren). 16. Hátrálj Egy!«-re a bal láb 30 cmtnyire hátrább lép és a jobb láb szintén ugyanannyira vonatik vissza ; különben ép ugy végeztetik az oktatás, mint az előrehaladásnál már fennebb mondatott, s az oktatandó kellő gyakorlottsága folytán Hátrálj!" vezényszóra hajtandó végre mindaddig, mig a hátra mozgás Állj!* vezényszóval beszünteltetik, mire az egy dobbantással befejeztetik. d) Kitörés. (Ausfall). 17. A kitörés a támadás hatásának fokozására szolgál. Kitörni!" vezényszóra a jobb láb 30 cmtnyire gyorsan előre tétetik és a bal, anélkül, hogy helyből emeltetnék, teljesen kinyujtatik. A feltest előre hajlik, a jobb csipő behuzatik, s a bal váll lehetőleg hátra vonatik. A test egyensúlyban tartandó, s e súlynak nem szabad egyedül a jobb lábon nyugodni, mivel ezáltal a vívásban való gyors visszatérés tetemesen megnehezittetnék. A kitörésben való állásnak nem szabad sokáig tartani' hanem mielőbb a H e 1 y r e!" vezényszóra ismét vivó-állásba kell helyezkedni. A kitörés hosszas gyakorlatot igényel, s a kellő gyakorlat folytán a kitörés és visszakozás Kitörj!" vezényszóra együttesen gyakorlandó. e) Hátra kitörés. (RackwSrts-Aurfall). 18. Hátra kitörj!" vezényszóra a bal láb teljesen megfeszülve a kitörési helyre visszalép s a tovább következő Helyre!" vezényszóra a jobb láb egy dobbantással a viv-állásba vonatik vissza.

6 f) Hatralépés. (Rück-Sohritt.) 19. Hátra lépj!" vezényszóra a jobb láb cmternyire a bal lábtól oldalvást vagy a mögé helyeztetik, mialatt a térdek kissé meghajolva maradnak, a test felső része pedig visszavonatik. Helyre!" vezényszóra egy dobbantással a szabályos viv-állás foglaltatik el. Ezen mozdulat gyengébb vagy kétes cseltámadás kikerülésére szolgál és szük helyen a hátraugrást pótolja. g) Hátranurás. (Riickwarts-Sprung.) 20. Hátra ugorj!" vezényszóra ezen mozdulat egy ellökés által mindkét lábbal egyszerre történik, mire egy dobbantás következik. Ez erősebb támadás gyors kikerülésére szolgál. I.) Előrehajlás. 21. Előrehajolni egy!"-re a bal láb teljesen megfeszíttetik s a feltest annyira hajlik előre, hogy a jobb láb térde függélyesen a lábbujjhegyek fölé jusson, mig a fej kissé leeresztetvén, a felső jobb kar közelében tartatik ; Helyre!" vezényszóra ismét a vivallás egy dobbantással foglaltatik el. Ezen mozdulat az ellenfélnek támadásra való csábítására, vagy a sokáig kitörési állásban maradt támadónak gyors viszonttámadására és cselvágásra is szolgál s ily esetekben az előre kitörést pótolja i) Hátrahajlás. 22. Hátrahajolni egy!"-re a bal láb még inkább meghajlik, a jobb láb megfeszül és a te.'t felső része és a fej hátravonatik Helyre!" vezényszóra egy dobbantással ismét a viv-állás foglaltatik el. Ezen mozdulat röviden véghez vitt vágások kikerülésére és az előrehajlás közben tett gyengébb ellenséges támadások irányában is alkalmazható. k) Fordulás jobbra. (Volté rechts.) 23. Jobbra fordulj!"-ra a jobb láb kissé jobbra előre és oldalvást helyeztetik és a test a saját külső (jobb)

7 oldal felé hajlik, mialatt a bal láb a kitörési állásban van ; Helyre!" a viv-állás egy dobbantással gyorsan foglalandó el. 1) Foril.ilsís balra. (Volté links). 24. Balra fordulj!"-ra a jobb láb kissé balra és előre helyeztetik s egyidejűleg a test a saját belső (bal) oldal felé hajolván, a bal láb is tovább balra és egyúttal kitörési helyzetbe helyeztetik: Helyre!" egy dobbantással az eredeti állásponton a szabályos viv-állás foglaltatik el. 25. Ezen fordulatok az ellennek oldalba támadása czéljából, esetleg az ő fordulatainak ellensúlyozására használtatnak. 26. Nagyobb mérvű gyakorlottság folytán a pontokban taglalt mozdulatok okszerűen egyesítve is gyakorlandók. III. Kardforgatások. 27. A csendőrnek mindenekelőtt meg kell tanulnia, a vágásokat teljes erö'vel és mindig a kard élével megtenni. E végre előgyakorlatul a kardforgatások szolgálnak. Ezek ki-' nyújtott karral és a csuklóból kiinduló erőteljes kanyaritással végbe vitt vágások, melyeknek egymást ütem szerint kell követniök. 28. A kardforgatások a már kiképzett vivó által is, még pedig mindenkor a szabályszerű szolgálati karddal minden leczke után gyakorlandók. 29. A kardforgatások a szabályos viv-állásban (7. pont) gyakorlandók, csakhogy, ha ezen gyakorlás huzamosabban tart, kezdetben a térdek kissé kiegyenlítése megengedhető, mig közben rövid ideig a kitörési (17. pont) és előre hajlott (21. pont) állásban is gyakorlandók. 30. Kard forgatás egy!"-re a csendőr szabályosan tartott kardja pengéje hegyét a támadó állásból bal felől feje fölött hátra húzza, e mellett a könyökcsuklót is némileg meghajtván, erős vágást tesz az ellenfél bal vállára, annak jobb csipője irányában és a pengét teljesen kikanya

8 u

9 9 ritja; ezután öklét bal vállához emeli s az ellenfél jobb vállára annak bal csípője irányában intéz vágást, a kardot ismét kikanyaritja, kinyújtott karját a jobb oldal felé emeli és e két vágást (felső forgatást oberes Molineé ) addig ismétli, mig Helyre" vagy 31. Kettő" következik. Most a csendőr a pengét, a vágást azon irányban, a melyben épen van, lefelé kikanyaritja, öklét megfordítja, hogy a kard éle előre irányuljon és az ököl és könyök csuklóiból szintén az előbb említett vágásokat teszi meg, csakhogy azok most az ellenfél teste mindkét oldalán alólról felfelé irányozandók, s e két vágást (alsó forgatás unteres Molineé ) addig ismétli, mig Helyre" vezényeltetik, vagy a következő vezényszó ejtetik ki : 32. Három" vezényszóra a csendőr öklét a bal válla elé és az ökölcsukló meghajtásával a kard hegyét rézsútosan hátra felé bal válla irányába hozza, s fejét előre hajtva vízszintesen jobbra vág, a pengét feje fölött kikanyaritja és a vágást jobbra ismétli ; ezután öklét megfordítja és ugyanezen vízszintes kettősvágást ellenkező irányban, azaz balra végzi. 33. Ezen vízszintes kettős forgatás fölváltva jobbra és balra mindaddig ismételtetik, mig ismét Egy" vagy Kettő" vagy Helyre" vezényeltetik. 34. Ha a csendőr a teljesen kikanyarított és összefüggő vágásokból álló kardforgatásokban már némi ügyességet sajátított el, akkor neki a vágásokat és a szúrást (42. pont) is a vágóállványra, az azon kijelölt irányok szerint szabatosan és teljes erővel kell tennie. A vágó-állvány egy szorosan összefíuött és zsákvászonnal bevont, férfi felső test magasságának megfelelő szalma csomó, mely egy 16/io méter magasságú szilárdan álló czölöpre tűzetik. A vágások és a szúrás iránya, a mint azt az ábra mutatja, a vágó állványon fekete sávokkal, vagy felvarrt bőrszeletek által jelölendő meg.

10 IV. Vágások és szúrás. 35. A kardnak minden vágásnál éle első harmadával kell a kijelölt helyet találni. A fokéllel csakis a vízszintes jobb- és mély jobb vágásoknál szabad vágni és pedig azon esetben, ha ezen vágások a jobbra tett vágásokat követik és ezekkel közvetlenül összekötvék, minek folytán a kivitel gyorsítása czéljából az ököl forgatása elmaradván, a fokéivágás eredményeztetik. Ezen gyakorlatnál már a 4. pontban említett vivó kardok használandók. 36. Hogy a csendőr minden irányban tanuljon meg vágni és szúrni, akként foglaljon viv-állást, hogy a vágóállvány vele vagy egyenest szemközt, vagy előre és oldalt, vagy pedig teljesen oldalt legyen. 37. A vezényszóra : Magasan jobbra vágj!" a csendőr a kardforgatás első vágását a vágó-állvány megfelelő pontjára végzi és ismét viv-állásba helyezkedik, a minek minden következő vágás vagy szúrás után kell megtörténni. 38. Magasan balra v ágj!" mire a csendőr a megfelelő pontra a kardforgatás második vágását végzi. 39. Mélyen jobbra (balra) vágj!" erre az irány megnevezésének megfelelőleg, az illető pontra, a kardforgatások alsó vágásainak egyike ejtetik, minél a felső test mérsékelten a megfelelő oldal felé hajlik. 40. Jobbra (balra) -vágj!" vezényszóra a vizirányos kettős kardforgatásnak megfelelő vágás a jelzett irányban, de természetesen már csak mint egyszera forgatással végzendő vágás teendő. 41. Fejre vágj!" mire a csendőr az állványon megjelölt irányban függélyesen felülről lefelé vág. 42. Szúrj!" vezényszóra a csendőr öklét hátra húzza, mialatt hüvelykujját a markolat hátára kell tennie s a kard hegyével, karjának teljes és gyors kinyújtása mellett, a vágó állványon kijelölt pontra erőteljes döfést intéz, melynek felső testének némi előhajlása által nagyobb nyomatékot ad.

11 11 A szúrás intézésénél az ököl leginkább a vízszintes bal vágás fekvésében lehet, azonban a többi ökölfekvéseknek megfelelőleg is gyakorlandó. MÁSODIK Vivási oktatás. SZAKASZ. 43. Ezen oktatásnál ugy az oktatandó, mint a vívómester a 4. pontban említett vivó-kardot használják; az öltözetre nézve, ugy mint a tornászainál, az illemet nem sértő minden kényelem megengedendő. 44. Ha a csendőr a vágó állványra már teljes erővel és szabatosan tud vágni és szúrni, akkor a vívómester eleinte a döfkörön kivül foglal az oktatandóval szemben állást, mire mindketten egymás irányában, a 7., illetőleg a 8. pont szerint, a vívómester vezényszavára, a szabályszerű viv-állásba helyezkednek. 45. Most az oktató a pontok alatt tárgyalt vágásokat vezényli, melyeket az oktatandó a 17. pontban leirt kitörés mellett teljesít; az oktató pedig az pontoknak megfelelően födöz. 46. Minden vágás teljesítése után, a netalán kellő helyesitésre Helyre!" vezénylendő, mi azonban nagyobb gyakorlottság folytán, az oktatandó által vezényszó nélkül teljesítendő. 47. Magasan jobbra (balra) vágj!" erre a csendőr, (lásd a 2. ábra v. illetőleg a 3. ábra v. alakját), a kitöréssel egyidejűleg a jelzett vágást megteszi, mire a 46. pont szerint járandó el. 48. Mélyen jobbra (balra) vágj!" vezényszóra a csendőr a kitöréssel egyidejűleg, az illető vágást (4. ábra v. illetőleg az 5. ábra v. alakja szerint) teljesiti. 49 Jobbra (balra) vágj!" vezényszóra a jelzett oldalnak megfelelően, a 40. pontban emiitett vizirányos vágások teendők.

12 50. Fejre vágj!" erre a csendőr (lásd a 6. ábra v. alakját) a kitörés mellett és saját fejét kissé előre hajtva, az ellenfél fejére intéí vágást. 51. Szúrj!" vezényszóra a csendőr, nyomatékosabb kitöréssel, az ellenfél mellének a 42. pont szerinti szúrást 52. Ha a vágások, illetőleg támadási mozdulatok eléggé gyakoroltattak, az oktató az oktataudóval szemben és ennek döfkörén belül foglalván állást, pengéjét az ellenfelével, és pedig vagy a külső oldalon azaz él élén (lásd a 7. ábrát), vagy pedig a belső oldalon azaz fok fokon (lásd a 7/a ábrát) Ezután az oktató az oktatandónak a vágásra nyújt alkalmat; mely végből testének egy részét födetlenül hagyván, neki az ily alkalmak mikénti felhasználását megmagyarázza és őt a szándékolt támadási mozdulatok azaz vágások végrehajtására utasítja, melyekkel szemben önmagát födözi, s egyúttal a födözések kölönféle nemeit megmagyarázza. 53. Miután az oktatandó a födözések különféle nemeit, az oktató födözései folytán megismerte és a neki nyújtott alkalmakat is kizsákmányolni megtanulta, az oktatandó a födözések teljesítésére taníttatik. 54 Minden vágás vagy szúrás a penge erősebb részével, s annak élével és kissé előre nyúló hegyével, s csakis akkor födözendő, midőn az ellenfél kitör. A pengének erősebb része alatt annak a hossza közepétől a tövéig vagyis a markolatig terjedő része értetik. 55. A födözések begyakorlása czéljából az oktató az oktatandóval szemben viv-állást foglal, pengéjét az ellenével keresztezi, például a belső oldalon, hogy gyenge nyomással balra az ellenfél bal oldalát érhesse és azután vezényli: 56. Balra födözz!" Erre a csendőr azon pillanatban, midőn az oktató kitöréssel a bal válla felé jelzi a vágást, öklét befelé fordítja és azt rézsut felfelé irányuló pengehegygyei a belső, vagyis bal oldala felé taszítja, egyszersmind öklét a vágás magassága vagy s mélysége irányának megfelelően leereszti, hogy a vágást

13 18 - a penge élével, a markolathoz közel meggátolhassa (lásd a 2. ábra f. alakját). Az oktató a kitörésben némi ideig megmarad, mialatt a födözést megbírálja és helyesbiti, azután a kardot ismét hátrahúzza, mire az oktatandó is előbbi állásába helyezkedik, mely eljárás minden további födözésnél is követendő. 57. Most az oktató kardját az oktatandóéval a külső oldalon teszi keresztbe, ennek pengéjét kissé jobbra nyomja és az utóbbi jobb válla felé jelezvén a vágást, vezényli : Jobbra födözz!" mire a csendőr (lásd a 3. ábra f. alakját) öklét lefelé irányuló pengehegygyei kifelé, azaz jobbra fordítja és egy kis nyomással átveti, öklét egyszersmind azon mérvben, amint a vágás magasabban vagy mélyebben irányoztatik, leereszti, hogy azt, ekként a pengeéllel a markolathoz közel felfoghassa. 58. Mélyen balra -- f ö d ö z z!" vezényszóra a csendőr a bal csípője felé alólról irányuló vágást oly módon födözi, hogy befelé, azaz balra fordított éllel pengéje hegyét ezen oldal felé ereszti le (lásd a 4. ábra f. alakját). 59. Mélyen jobbra fö d özz!"-re ugyanezen födözés jobbra tétetik meg (lásd a 5. ábra f. alakját). 60. Ezen két mély födözésnél az ökölnek a gyomorgödör magasságánál alább sülyedni nem szabad. 61. A 49. pont szerinti vízszintes vágások kissé lejebb eresztett ököllel az 55. és 56. pontokban leirt módon födöztetnek Fejet födözz!' vezényszóra a csendőr azon pillán.tban, midőn az oktató a fej vágást jelzi, az élével fölfelé fordított kardját annyira veszi hátra, hogy ökle jobb szemétől mintegy 30 centiméternyire jobbra előre és fölfelé, a kissé fölemelt pengehegy pedig inkább balra, mint előre irányuljon; a fej egyidejűleg kissé előre hajlik (lásd a 6. ábra f. alakját). 63. Az oktató belső támaszban lévén, az oktatandó támaszban lévő pengéjét kissé jobbra, azaz kifelé külső nyomja és vezényli :

14 Szúrást jobbra födözz!" mire az oktatandó mellére szúrást jelez ez utóbbi ugyanazon pillanatban saját pengéje hegyét csaknem függélyesen leeresztvén, ellene kardját éllel jobbra, az 57. pontban leirt födözéshez hasonlóan fogja föl. 64. Most külső támaszt foglalván, a csendőr kardját beleié, azaz balra nyomja és vezényli : Szúrás balra födözz!" s az oktatandó mellére szúrást jelezvén, ez ép ugy, mint előbb mondatott, s az 58. pontban leirt födözéshez hasonlóan jár el, csakhogy most ellene pengéjét balra fogja föl, azaz balra födöz. 65. Ezután a csendőr arra utasítandó, hogy a szúrást a belső támaszból balra, azaz befelé és a külső támaszból jobbra, azaz kifelé födözze, minél arra figyelmeztessék, hogy ennek eszközlésére pengéjét gyorsan az ellenfél pengéjén fölül kell átvinnie. 66. Ha a csendőr már valamennyi támadási és védelmi mozdulatot helyesen és a kellő gyorsasággal végbe vinni képes, akkor a vágások és szúrásoknak a födözésekkel való összeköttetései és pedig az oktató által vezényelve, gyakoroltassanak. E czélból az oktató és oktatandó egymással szemközt szintén viv-állásba helyezkednek és pengéiket keresztezik. Egy- egy vágásra vagy szúrásra ugyancsak egy füdözésnek s viszont az utóbbira egy támadási mozdulatnak kell következni. Az oktató az oktatandóval eleinte csak két külön mozdulatot külön osztva, később azonban egymást gyorsan követve gyakoroljon ; s az ügyesség fokozódásához képest a két első mozdulattal még egy harmadikat és negyediket is kössön össze. Ha a csendőr első mozdulata vágás vagy szúrás volna, akkor azt csakis az oktató rendeletére szabad megkezdenie. Az oktató, bizonyos összeköttetéseknél, a penge támasznak a külső vagy belső oldalra való átváltoztatása által, ellenkező vagyis változott viszonyt idézhet elő; de a végbevitel előtt vagy után a csendőrt az ily mozdulatnak czélja iránt gyakran kérdezze meg, hogy utóbbi ekként

15 a kardvívásnál előforduló helyzetnek önálló megbirálására szoktattassék. A szabad vívás. 67. A vivási oktatás ezennel be lévén fejezve, a kölcsönös értesítés nélküli szabad vivás kezdetik meg. Ennél csak a föntebbiek szerint tanult vágások és födözések használandók, mig mesterkélt vágások csak tökéletesen vívóknál engedhetők meg. Ha a vivók fölhevülődve a kellő nyugalmat és mérsékletet vesztették, a gyakorlat rögtön beszüntetendő.

Magyar Királyi Lovasság számára kiadott Gyakorlati Szabályzat (I.rész, második kiadás, Budapest,Pallas 1889) Gyakorlat a kard használatában

Magyar Királyi Lovasság számára kiadott Gyakorlati Szabályzat (I.rész, második kiadás, Budapest,Pallas 1889) Gyakorlat a kard használatában Magyar Királyi Lovasság számára kiadott Gyakorlati Szabályzat (I.rész, második kiadás, Budapest,Pallas 1889) Megjegyzés- a következő szöveg egy kompiláció, amihez a fenti szabályzat Vukics Ferenc által

Részletesebben

1900. január 8-án kelt 1/eln. Számú körrendelethez. Rendeleti Közlöny a m. kir. honvédség számára. Szabályrendeletek 2. szám. GYAKORLATI SZABÁLYZAT

1900. január 8-án kelt 1/eln. Számú körrendelethez. Rendeleti Közlöny a m. kir. honvédség számára. Szabályrendeletek 2. szám. GYAKORLATI SZABÁLYZAT E-6,a. 1900. január 8-án kelt 1/eln. Számú körrendelethez. Rendeleti Közlöny a m. kir. honvédség számára. Szabályrendeletek 2. szám. GYAKORLATI SZABÁLYZAT A M. KIR. HONVÉD LOVASSÁG SZÁMÁRA. I. RÉSZ. HARMADIK

Részletesebben

6. Yoko ofoshi. 7. Tani ofoshi.

6. Yoko ofoshi. 7. Tani ofoshi. 6. Yoko ofoshi. Ezt a fogást akkor használjuk, ha mindketten a jobb lábon természetes vagy védelmi állásban állunk s mindketten éppen úgy, mint a sumigaeshi-né\, jobb kezünket az ellenfél karja alatt tartjuk,

Részletesebben

PÁROS NYÚJTÓ GYAKORLATOK

PÁROS NYÚJTÓ GYAKORLATOK PÁROS NYÚJTÓ GYAKORLATOK Törös Károly Utánpótlás szövetségi kapitány Vezetőedző, szövetségi kapitány ex Délfrika Afrika és ex Algéria 2009-2013 1. Kiinduló helyzet: kisterpeszben állva, két kéz a vesetájon

Részletesebben

JÁTÉKTERÜLET. min. 3 m. min. 3 m. Jegyzôkönyvvezetôi asztal. 16 m. Kifutó. 6 m. max. 5 m. min. Kifutó. 8 m. 8 m. 5 m. min.

JÁTÉKTERÜLET. min. 3 m. min. 3 m. Jegyzôkönyvvezetôi asztal. 16 m. Kifutó. 6 m. max. 5 m. min. Kifutó. 8 m. 8 m. 5 m. min. . RÉSZ ÁBRÁK JÁTÉKTERÜLET min. 3 m. min. 3 m. Jegyzôkönyvvezetôi asztal Kifutó 16 m. 5 m. min. 6 m. max. 8 m. 8 m. Kifutó 5 m. min. 2 18 m. minimum / 20 m. maximum Nyitó zóna 6 m. max. End Line Ligne de

Részletesebben

DI GRASSI A VÉDEKEZÉS IGAZ MŰVÉSZETE

DI GRASSI A VÉDEKEZÉS IGAZ MŰVÉSZETE DI GRASSI A VÉDEKEZÉS IGAZ MŰVÉSZETE Schollet 3. Szakdolgzoata Készítette: Héjj Gergő 2014 1. BEVEZETÉS A Scholler 3 szakdolgozatom témája Giacomo di Grassi Di Grassi His true Art of Defence című könyvének

Részletesebben

A JÁTÉKVEZETŐK HIVATALOS KARJELEI

A JÁTÉKVEZETŐK HIVATALOS KARJELEI 11.ábra 1-5. A JÁTÉKVEZETŐK HIVATALOS KARJELEI Jelmagyarázat: játékvezető, aki a karjelet az általános feladatai keretében mutatja játékvezető, aki a karjelet csak egyes játékhelyzetekben mutatja az első

Részletesebben

FIZIKAI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAM, AZ ÉLVONALBELI TELJESÍTMÉNYHEZ

FIZIKAI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAM, AZ ÉLVONALBELI TELJESÍTMÉNYHEZ FIZIKAI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAM, AZ ÉLVONALBELI TELJESÍTMÉNYHEZ Időszak: 1. és 2. felkészülési fázis Ízületi mozgékonyság Lazaság - Erő-Állóképesség FIGYELEM Erőfejlesztés, kondicionálás gumiszalag segítségével.

Részletesebben

Kezdő íjászok kézikönyve PIROS. Toll

Kezdő íjászok kézikönyve PIROS. Toll PIROS Toll 1 A FITA PIROS TOLL JELVÉNY MEGSZERZÉSÉHEZ SZÜKSÉGES ISMERETANYAG TALÁLATOK ÉRTÉKELÉSE Lőtávolság: 6m Lövésszám: 15 (5x3 vessző) Elérendő teljesítmény: 12 találat 80 cm-es lőlapra (találat =

Részletesebben

22 Jodan Ken Juji Uke (keresztező védés ököllel, alulról felfelé Joho Uke). Migi Mae Geri Keage.

22 Jodan Ken Juji Uke (keresztező védés ököllel, alulról felfelé Joho Uke). Migi Mae Geri Keage. 1 Heisoku Dachi (zárt lábas állás). 2 Musubi Dachi (laza V -állás). R E I! 3 Hachiji Dachi (nyitott lábas állás Joi Dachi). 4-5 Bal lábunkat hagyjuk helyben és helyezzük jobb lábunkat kissé előre majd

Részletesebben

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András Joachim Meyer A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Bot Fordította: Berki András A botról Az ötödik, és egyben utolsó fejezete ennek a könyvnek, amiben elmagyarázom és röviden

Részletesebben

A Hohmann-Coradi-féle hengerlő planiméter.

A Hohmann-Coradi-féle hengerlő planiméter. A Hohmann-Coradi-féle hengerlő planiméter. Közli : Chrismár Ottó, erdőakadémiai tanár. Coradi, a zürichi jóhirü műszergyártó Hohmann úrral egyetemben az elmúlt évben egy uj területmérőt szerkesztett, mely

Részletesebben

3. A tanulók fizikai állapotának mérését szolgáló feladatok, illetve az elért eredményekhez tartozó pontszámok:

3. A tanulók fizikai állapotának mérését szolgáló feladatok, illetve az elért eredményekhez tartozó pontszámok: 1. A tanulók fizikai állapotának mérését a testnevelés tantárgyat tanító nevelők végzik el a testnevelés órákon, tanévenként két alkalommal október, illetve május hónapban. (A felmérés a Hungarofit teszt

Részletesebben

CIKK SZÁM: 1241 HASZNÁLATI UTASÍTÁS

CIKK SZÁM: 1241 HASZNÁLATI UTASÍTÁS CIKK SZÁM: 1241 HASZNÁLATI UTASÍTÁS TARTALOM FELHASZNÁLÓI FIGYELMEZTETÉS ALKATRÉSZEK LISTÁJA FELÜLNÉZETI RAJZ SZERELÉSE ÚTMUTATÓ HASZNÁLAT ELÖTTI BEMELEGÍTÉS ÉS NYÚJTÁSI TIPPEK NEHÉZSÉG BEÁLLÍTÁSA TRÉNING

Részletesebben

Testedzési program: 1.-6. hét

Testedzési program: 1.-6. hét Testedzési program: 1.-6. hét Az alábbiakban közreadunk egy teljes test megmozgatására alkalmas, kezdőnek szóló edzéstervet. A napi életritmusba rugalmasan beilleszthető, és emellett lehetőséget nyújt

Részletesebben

Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak

Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak Nagyon fontos, hogy szülés után erős legyen a váll és hátizmod, mert a gyereket sokat kell majd cipelned, a mellizom gyakorlatok pedig

Részletesebben

TAIKYOKU SHODAN. 18. Jobb lábbal előre zenkutsu dachi, jobb kézzel chudan oi tsuki.

TAIKYOKU SHODAN. 18. Jobb lábbal előre zenkutsu dachi, jobb kézzel chudan oi tsuki. TAIKYOKU SHODAN A végrehajtás részletező leírása Yoi! (kiinduló helyzet: készenléti pozíció) Rei! (köszönés, tisztelgés) A lábak a váll szélességnyire egymástól, az ökölbe zárt kezek a test előtt a comb

Részletesebben

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Testmozgással az egészségért

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Testmozgással az egészségért 1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037 Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél Testmozgással az egészségért Hogyan sportoljunk? Gyógytorna program Kiadó: Gönc Város

Részletesebben

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC2-01

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC2-01 175,5 cm 349 cm Air Walker Rendelési kód: OFC2-01 399 cm 99 cm Edzéstípus: Vérkeringés, kardio Hatása: Az ízületeket kímélve edzi a teljes láb- és csípőizomzatot. Hasznos eszköze lehet a mozgásszervi rehabilitációnak

Részletesebben

3. Pillanat fölvételek Röntgen-sugarak segélyével.*

3. Pillanat fölvételek Röntgen-sugarak segélyével.* 3. Pillanat fölvételek Röntgen-sugarak segélyével.* (IV. sz. táblával.) Kezdetben, a mig a Röntgen-sugarak előállííására szolgáló berendezés még nem volt eléggé tökéletes, az ember testének vastagabb részeit

Részletesebben

ISK - Progym JÉGKORONG

ISK - Progym JÉGKORONG Száraz tesztek U18-20 ISK - Progym JÉGKORONG Nap 1 1. Pihenőpulzus 2:2 2. Reggelihőmérséklet 2:3 -"- 3. Magasság 1:1 4. Suly 1:2 -"- -------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

STEP UP BOARD Cikk szám: 1132 Használati utasítás és ajánlott gyakorlatok

STEP UP BOARD Cikk szám: 1132 Használati utasítás és ajánlott gyakorlatok STEP UP BOARD Cikk szám: 1132 Használati utasítás és ajánlott gyakorlatok Minden amire szüksége lehet egy tökeletes edzéshez! Az Aerobic Step az egyetlen tréningeszköz, amire szüksége lehet. Ideális cardovaszkuláris

Részletesebben

Oktatás. kamrában helyezendők el, nlindig megfelelő készletnek kell lennie.

Oktatás. kamrában helyezendők el, nlindig megfelelő készletnek kell lennie. A szijszel'számot ezen szappannal következőkép kell tisztitani. A bőr előbb szappanos vízzel jól lemosatik és. árnyékos helyen kiszárittatik; ezután a folyós állapotban levő nyel'egszappannal egyenlően

Részletesebben

Arlow Gusztáv és Alfred Hutton szablyavívásának összehasonlítása

Arlow Gusztáv és Alfred Hutton szablyavívásának összehasonlítása Arlow Gusztáv és Alfred Hutton szablyavívásának összehasonlítása Márkus János Dániel 2017 Bevezetés A 2017-es tanévben egy hatfős kutatócsoport dolgozta ki az Ars Ensis Lovagi Kör és Kardvívó Iskola középhaladó

Részletesebben

Dobások nevei Pontszám Dobások leírásai Elhelyezkedés

Dobások nevei Pontszám Dobások leírásai Elhelyezkedés Dobások nevei Pontszám Dobások leírásai Elhelyezkedés Borjú Lovas ok 1 Overhand/Overhead 2 pont A hurkot egyenesen a fej fölött pörgetjük. Kidobáskor a tenyér lefelé néz. 2 Side arm 2 pont 3 Side arm open

Részletesebben

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC-02

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC-02 Air Walker Rendelési kód: OFC-02 Edzéstípus: Vérkeringés, kardio Hatása: Az ízületeket kímélve edzi a teljes láb- és csípőizomzatot. Hasznos eszköze lehet a mozgásszervi rehabilitációnak is, hiszen javítja

Részletesebben

ComfortControl 01 DŐLÉS-BLOKKOLÁS 02 DŐLÉS-ELLENÁLLÁS 05 HÁTTÁMLA MAGASSÁGA 03 ÜLÉSMÉLYSÉG 06 HÁTTÁMLA SZÖGE 04 ÜLÉSMAGASSÁG 07 KARFA MAGASSÁG

ComfortControl 01 DŐLÉS-BLOKKOLÁS 02 DŐLÉS-ELLENÁLLÁS 05 HÁTTÁMLA MAGASSÁGA 03 ÜLÉSMÉLYSÉG 06 HÁTTÁMLA SZÖGE 04 ÜLÉSMAGASSÁG 07 KARFA MAGASSÁG 1. lépés: Oldja ki a széket. 01 DŐLÉS-BLOKKOLÁS 2. lépés: Igazítsa a széket a testéhez. 02 DŐLÉS-ELLENÁLLÁS 03 ÜLÉSMÉLYSÉG 04 ÜLÉSMAGASSÁG 3. lépés: Igazítsa a széket munkastílusához. 05 HÁTTÁMLA MAGASSÁGA

Részletesebben

1.ábra Az edzés blokkvázlata

1.ábra Az edzés blokkvázlata Előkészítő, rávezető, célgyakorlatok a köríves rúgás gyakoroltatásánál 1.ábra Az edzés blokkvázlata Tervezett edzésprogramom célcsoportjai olyan haladó edzett versenyzők, akik a szereplő technikákban már

Részletesebben

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök)

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) Rendelési szám Eszköz leírása Méret (mm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) SL116 GYALOGLÓ 1250x600x1600 207 000 Ft 262 890 Ft Végtagok formálására, erősítésére és

Részletesebben

1. Kisszoknya készítése

1. Kisszoknya készítése 1. Kisszoknya készítése 1. Minden alkatrész hosszanti oldalát és az alját tisztázzuk (cikk-cakk) le. 2. A két háta testrészt fordítsuk színt színnel szembe, gombostűzzük össze a hátközepét úgy, hogy jelöljük

Részletesebben

Matematika levelezős verseny általános iskolásoknak II. forduló megoldásai

Matematika levelezős verseny általános iskolásoknak II. forduló megoldásai Matematika levelezős verseny általános iskolásoknak II. forduló megoldásai 1. Hány olyan téglalap van, amelynek csúcsai az alábbi négyzetrács rácspontjaira esnek? A téglalapok oldalai vagy,,függőlegesek"

Részletesebben

Teodori Verolini A vívás művészete

Teodori Verolini A vívás művészete http://kardrendje.hu Teodori Verolini A vívás művészete Kard Rendje Lovagi Kör és Vívóiskola Egyesület Fordítás Teodori Verolini (HN 4 35) könyvéből 2012 Felhasználási feltételek Az itt látható dokumentum

Részletesebben

Közlemények a gép-ipar teréről.

Közlemények a gép-ipar teréről. EREDETI DOLGOZATOK. i. Közlemények a gép-ipar teréről. > BIELEK MIKSATOL. I. A Cameron-féle gözszivattyú. (I. tábla). ^ A Cameron-féle gözszivattyú (Special-Dampfpumpe Patent Cameron) neiü bír forgó, hanem

Részletesebben

A K É T V É G É N A L Á T Á M A S Z T O T T T A R T Ó S T A T I K A I V IZS-

A K É T V É G É N A L Á T Á M A S Z T O T T T A R T Ó S T A T I K A I V IZS- A K É T V É G É N A L Á T Á M A S Z T O T T T A R T Ó S T A T I K A I V IZS- Forgatónyomaték meghatározása G Á L A T A Egy erő forgatónyomatékkal hat egy pontra, ha az az erővel össze van kötve. Például

Részletesebben

UEFA B TOVÁBBKÉPZÉS (Gyakorlati anyag) 2014.02.05. Szombathely. Oktatási lépések, kulcspontok bemutatása 1:1, 2:1, 4:2 elleni kis játékokon keresztül

UEFA B TOVÁBBKÉPZÉS (Gyakorlati anyag) 2014.02.05. Szombathely. Oktatási lépések, kulcspontok bemutatása 1:1, 2:1, 4:2 elleni kis játékokon keresztül Cél: UEFA B TOVÁBBKÉPZÉS (Gyakorlati anyag) 2014.02.05. Szombathely Oktatási lépések, kulcspontok bemutatása 1:1, 2:1, 4:2 elleni kis játékokon keresztül (Korosztály: 12 év Létszám: 12+2 fő Bemutató ideje:

Részletesebben

Híd. Lábemelés. Váll/Fej fölé nyúlás (száraz hátúszás) Bemelegítő gyakorlatok lépés: 2. lépés: 1. lépés: 2. lépés: 1. lépés: 2.

Híd. Lábemelés. Váll/Fej fölé nyúlás (száraz hátúszás) Bemelegítő gyakorlatok lépés: 2. lépés: 1. lépés: 2. lépés: 1. lépés: 2. Bemelegítő gyakorlatok 1 HÁTONFEKVÉSBEN Híd Feküdj hanyatt, a lábadat húzd talpra, a lábfejed legyen majdnem pontosan a térd alatt. Nyomd le a sarkad, és emeld fel a feneked a talajról. Húzd be a hasad,

Részletesebben

30 NAPOS BEMELEGÍTÉS. Összesen 1 percig. Szászhegyessy Zita. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 11. Nap Felsőtest

30 NAPOS BEMELEGÍTÉS. Összesen 1 percig. Szászhegyessy Zita. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 11. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS vállkörzés előre-hátra karkörzés szökdelés/ lépkedés Összesen 1 percig. 6 Gyakorlat 2 Körben - 15 perc 1. Tenyértámaszban evezés+ hegymászás (45 mp) Széles tenyértámaszban állj meg, hát egyenes

Részletesebben

NÉMETH MOZGÁSMODELL PROBLÉMAKÖRÖKHÖZ IGAZÍTOTT KISCSOPORTOS GYAKORLATOK

NÉMETH MOZGÁSMODELL PROBLÉMAKÖRÖKHÖZ IGAZÍTOTT KISCSOPORTOS GYAKORLATOK VÁLTOZZ A VILÁGGAL HEFOP 2.1.6. PROGRAM NÉMETH IMRE ÁLTALÁNOS ISKOLA HEFOP-2.1.6/05/1-2005-08-0062/1.0 NÉMETH MOZGÁSMODELL PROBLÉMAKÖRÖKHÖZ IGAZÍTOTT KISCSOPORTOS GYAKORLATOK Készítette: Abonyi Krisztina

Részletesebben

Gödörásó és esem eteát ültető szerkezet

Gödörásó és esem eteát ültető szerkezet Gödörásó és esem eteát ültető szerkezet Matusovits Péter miniszteri tanácsos, m. kir. erdőigazgató, c. M. 9401. a. sz. szabadalma. A szerkezet gödörásásra, csemete- és suhángültetésre és illetve suhángkiszedésre

Részletesebben

Egyszerű szabályos forduló a hátúszásban, és annak oktatása

Egyszerű szabályos forduló a hátúszásban, és annak oktatása Egyszerű szabályos forduló a hátúszásban, és annak oktatása Az úszó fekvő testhelyzetben, háton megközelíti a falat. Ne engedje le a csípőjét, megemelt állal hajtsa végre a fordulást. Fejjel is megközelíti

Részletesebben

ISMERTETÉSEK. I. Légfűtés. (V. tábla I, 2, 3. ábra.)

ISMERTETÉSEK. I. Légfűtés. (V. tábla I, 2, 3. ábra.) ISMERTETÉSEK. I. Légfűtés. (V. tábla I, 2, 3. ábra.) A Zeitschrift des Architecten- und Ingenieur-Voreins zu Hannover" 1867. évi folyamának 2-, 3- és 4-dik együttes füzete a többek között a göttingai országos

Részletesebben

Állások Joachim Meyer alapján*

Állások Joachim Meyer alapján* Állások Joachim Meyer alapján* 1. Fő állások: Ökör (Ochs) Eke (Pflug) Tető (Tag) Bolond (Olber) 2. Mellék állások: Düh (Zornhůt) Hosszúhegy (Langort) Váltó (Wechsel) Közeli állás (Nebenhůt) Vaskapu (Eisenport)

Részletesebben

Snowskate. Használati útmutató. Tchibo GmbH D Hamburg 87516AB6X5VI

Snowskate. Használati útmutató. Tchibo GmbH D Hamburg 87516AB6X5VI Snowskate hu Használati útmutató Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 87516AB6X5VI 2016-04 Kedves Vásárlónk! A snowskate a 7 év feletti gyerekeknek igazi szórakozást nyújt a hóban. A snowskate-ezés nem snowboardozás,

Részletesebben

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám 7502

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám 7502 EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési 7502 Eszköz leírása Méret (cm) Biztonsági tér (cm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) LIBEGŐ 160 x 97 x 127 460 x 397 300 000 381 000 Koordináció és egyensúly javítására. Erősíti

Részletesebben

KRIYA A 10 TEST FELEBRESZTESERE

KRIYA A 10 TEST FELEBRESZTESERE KRIYA A 10 TEST FELEBRESZTESERE Fekudj hanyatt, kezek a combok mellett. Emeld fel a fejed es alabakat 20-25 centire a talajtol, kezek a combok felett, tenyerek egymas fele neznek. Spiccelnek a labfejek,

Részletesebben

. Számítsuk ki a megadott szög melletti befogó hosszát.

. Számítsuk ki a megadott szög melletti befogó hosszát. Szögek átváltása fokról radiánra és fordítva 2456. Hány fokosak a következő, radiánban (ívmértékben) megadott szögek? π π π π 2π 5π 3π 4π 7π a) π ; ; ; ; ; b) ; ; ; ;. 2 3 4 8 3 6 4 3 6 2457. Hány fokosak

Részletesebben

1870. évi XXVII. törvénycikk. A valkány-perjámosi másodrendü vasut engedélyokmánya

1870. évi XXVII. törvénycikk. A valkány-perjámosi másodrendü vasut engedélyokmánya 1870. évi XXVII. törvénycikk a valkány-perjámosi másodrendü gőzmozdony vasut kiépitése tárgyában 1. A szabadalmazott államvaspálya-társaság déli vonalából Oroszlámos és Mokrin állomások közt Valkány község

Részletesebben

Műtét utáni gyakorlatok

Műtét utáni gyakorlatok Műtét utáni gyakorlatok 1. Korai, műtét utáni fekvőgyakorlatok Ezek a gyakorlatok igen fontosak a lábak keringési rendszerének beindítása és a vérrög kialakulásának elkerülése céljából. Emellett segíti

Részletesebben

Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő, cél- és rávezetőgyakorlatok általános iskola felső tagozat

Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő, cél- és rávezetőgyakorlatok általános iskola felső tagozat Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet dr. Koltai Miklós Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő,

Részletesebben

Szászhegyessy Zita 30 NAPOS. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 2. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS

Szászhegyessy Zita 30 NAPOS. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 2. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS BEMELEGÍTÉS ugrókötél ugró kötél nélkül ugrálsz (nagyobb túlsúllyal maradj a járásnál, egyelőre ne terheld feleslegesen az ízületeidet) Karhúzás oldaltartásban vállkörzés sarokhúzás térdhúzás Összesen

Részletesebben

2.9.1. TABLETTÁK ÉS KAPSZULÁK SZÉTESÉSE

2.9.1. TABLETTÁK ÉS KAPSZULÁK SZÉTESÉSE 2.9.1 Tabletták és kapszulák szétesése Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.3-1 01/2009:20901 2.9.1. TABLETTÁK ÉS KAPSZULÁK SZÉTESÉSE A szétesésvizsgálattal azt határozzuk meg, hogy az alábbiakban leírt kísérleti körülmények

Részletesebben

SZABADALMI LEÍRÁS 771H7. szám.

SZABADALMI LEÍRÁS 771H7. szám. Megjelent 1 í>1920. évi szeptember hó 18-án. MAGYAR KIRÁLYI SZABADALMI HIVATAL. SZABADALMI LEÍRÁS 771H7. szám. VII/a. OSZTÁLY. Eljárás és kéazülék rendszerestávlati (torzított)átvitelreoptikai vagyfényképészeti

Részletesebben

Be"'vezetés. megfelelőleg módositott szabályok fognak annak idej én kiada tni. _ határoz. Oltözék és szerelék.

Be'vezetés. megfelelőleg módositott szabályok fognak annak idej én kiada tni. _ határoz. Oltözék és szerelék. Be"'vezetés. A lovas csendőr kiképzésére gyalog és lóháton, -- loyar (lában való oktatásra - és apótlovak idomitására vonatkozólag a m. kir. honvédlovassági gyakorlati szabályzat I-s6 része, a lovak gondozása,

Részletesebben

Kezdő íjászok kézikönyve. Fehér. Nyíl

Kezdő íjászok kézikönyve. Fehér. Nyíl Fehér Nyíl 1 A FITA FEHÉR NYÍL MEGSZERZÉSÉHEZ SZÜKSÉGES ISMERETANYAG TALÁLATOK ÉRTÉKELÉSE Lőtávolság: 10 méter Minimális elérendő pontszám: 115 pont MOZGÁSTECHNIKA - A lövési folyamat végrehajtása a következők

Részletesebben

XXVI. Erdélyi Magyar Matematikaverseny Zilah, február II. forduló osztály

XXVI. Erdélyi Magyar Matematikaverseny Zilah, február II. forduló osztály . feladat: Szupercsiga egy függőleges falon mászik felfelé. Első nap 4 cm-t tesz meg, éjszaka cm-t visszacsúszik. Második napon 9 cm-t tesz meg, éjszaka 4 cm-t csúszik vissza, harmadik napon 6 cm-t mászik,

Részletesebben

PLUSZ ügyességi versenyeken használt akadály típusok.

PLUSZ ügyességi versenyeken használt akadály típusok. PLUSZ ügyességi versenyeken használt akadály típusok. A bója akadályok építhetők kicsi vagy nagy bójából, a labirintusban és a beékező és kiérkező bójakapuk csak kis bójából építhetők. Minden bója tetején

Részletesebben

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési Eszköz leírása Méret (cm) Biztonsági tér (cm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) 7502 LIBEGŐ 160 x 97 x 127 460 x 397 300 000 Ft 381 000 Ft Koordináció és egyensúly javítására. Erősíti

Részletesebben

SZABÁLYISMERTETÉSI FILM (tőr-, kard -, párbajtőrvívás)

SZABÁLYISMERTETÉSI FILM (tőr-, kard -, párbajtőrvívás) SZABÁLYISMERTETÉSI FILM (tőr-, kard -, párbajtőrvívás) MTV-MVSZ MTV: Sass Csaba vezetőrendező Szakértő: Dr. Szepesi László egyetemi docens TF Vívómesterképzővezetője Dr. Szepesi László Mit kell tudni a

Részletesebben

A bukó fordulók oktatása

A bukó fordulók oktatása A bukó fordulók oktatása Elsősorban a gyorsúszás fordulójának oktatását meg kell kezdeni azoknál a gyermekeknél, akik bekerültek a legalacsonyabb versenyzői korcsoportba, hiszen a gyorsúszás az úszásnemek

Részletesebben

Flexi Force személy bejáró kapu

Flexi Force személy bejáró kapu Flexi Force személy bejáró kapu Figyelem, általános felhívás Ezen kit biztonságos üzemeltetéséhez, karbantartásához, számos dolgot kell figyelembe venni elővigyázatosságból. A biztonság érdekében vegye

Részletesebben

2015/10/07 11:03 1/6 Ászanák

2015/10/07 11:03 1/6 Ászanák 2015/10/07 11:03 1/6 Ászanák < Jóga Ászanák Az ászanák statikus gyakorlatok, amelyek húzzák, nyújtják és erősítik az izmokat. Az ászanák elvégzésének célja minél több izomcsoport megmozgatása. Amikor elkezdesz

Részletesebben

AVAS Egészségügyi Centrum Kft.

AVAS Egészségügyi Centrum Kft. AVAS Egészségügyi Centrum Kft. WOLF védőruhák és védőfelszerelések Röntgenköpenyek és röntgenkötények Egyszerű röntgenköpeny A szakma elvárásainak mindenben megfelelő köpeny kiválóan állítható a kétoldalt

Részletesebben

Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki Kar Gépjárművek Tanszék

Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki Kar Gépjárművek Tanszék Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki Kar Gépjárművek Tanszék Gépjármű elektronika laborgyakorlat Elektromos autó Tartalomjegyzék Elektromos autó Elmélet EJJT kisautó bemutatása

Részletesebben

Tájékoztató. a Magyar Vívó Szövetség szervezésében megrendezésre kerülő IV. Országos Sulivívó Találkozóhoz és Sulivívó Diákolimpiához

Tájékoztató. a Magyar Vívó Szövetség szervezésében megrendezésre kerülő IV. Országos Sulivívó Találkozóhoz és Sulivívó Diákolimpiához Tisztelt Résztvevők! Tájékoztató a Magyar Vívó Szövetség szervezésében megrendezésre kerülő IV. Országos Sulivívó Találkozóhoz és Sulivívó Diákolimpiához A Magyar Vívó Szövetség az idei évben negyedik

Részletesebben

A váltófutás oktatása általános iskolában

A váltófutás oktatása általános iskolában NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT Művészeti, Nevelés és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMALTE 2202)

Részletesebben

ö á á ö á ü á í á ö ü í ö ö ő ö á á ó ö á á á í ó á á á ő ő ú ú á á ó ó ó ő ö ü ö ö ü ö Ö á ő á á Ö á Í á ó á ő ü á ö á á ü ö ö á ö á á ö ó ü ú ő á í

ö á á ö á ü á í á ö ü í ö ö ő ö á á ó ö á á á í ó á á á ő ő ú ú á á ó ó ó ő ö ü ö ö ü ö Ö á ő á á Ö á Í á ó á ő ü á ö á á ü ö ö á ö á á ö ó ü ú ő á í ö á ő ü ó ü ö á á ó ö Ö á á ő ü á ö á ó ó ó ö á í ö á ó ő ó ö á ü í á í á á á ó ó ó á á á ó ó ő ő ö ő ő á ó Á á ü ö á á ö á ü ó á ü ő á á á ő ő á á á ö Ö á Í á Ö á ö á á Í ü á ű á í á á ó ö ő á á í ó ö

Részletesebben

A NEMZETI EGYSÉGES TANULÓI FITTSÉGI TESZT (NETFIT)

A NEMZETI EGYSÉGES TANULÓI FITTSÉGI TESZT (NETFIT) A NEMZETI EGYSÉGES TANULÓI FITTSÉGI TESZT (NETFIT) ELŐZMÉNYEK A Nemzeti Együttműködés Programja szerint: felfutó rendszerben a közoktatásban be kell vezetni a mindennapos testnevelést és az évenkénti egységes

Részletesebben

Atlétika. Súlylökés oktatása általános iskolában (SMDLTE 2202) 2011. Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ

Atlétika. Súlylökés oktatása általános iskolában (SMDLTE 2202) 2011. Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Dr. Koltai Miklós Atlétika Súlylökés oktatása általános

Részletesebben

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Az atlétika gyakorlata és módszertana SMANTE 2202 Készítette: Kolontáry

Részletesebben

Munkaszék beállítási útmutató

Munkaszék beállítási útmutató A Munkaszék beállítási útmutató B 3 ElLÖLNÉZET Köszönjük, hogy Herman Miller széket vásárolt. Minden általunk tervezett székben a művészet és tudomány területén elért haladás ötvözése a célunk. Ez a cél

Részletesebben

EDZŐPAD LW-20. FONTOS: Használat előtt, kérjük olvassa el figyelemmel jelen útmutatót.

EDZŐPAD LW-20. FONTOS: Használat előtt, kérjük olvassa el figyelemmel jelen útmutatót. EDZŐPAD LW-20 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FONTOS: Használat előtt, kérjük olvassa el figyelemmel jelen útmutatót. Örizze meg az útmutatót a késöbbi hivatkozások érdekében. A termék tulajdonságai eltérhetnek az

Részletesebben

A MÉH HÜVELYI RÉSZÉNEK TÚLTENGÉSE ÉS ANNAK KEZELÉSE.*) Engel Gábor tanártól.

A MÉH HÜVELYI RÉSZÉNEK TÚLTENGÉSE ÉS ANNAK KEZELÉSE.*) Engel Gábor tanártól. 208 A MÉH HÜVELYI RÉSZÉNEK TÚLTENGÉSE ÉS ANNAK KEZELÉSE.*) Engel Gábor tanártól. A méh hüvelyi részének megbetegedése daczára elrejtett elhelyezkedésének aránylag gyakran képezi tárgyát gyógykezelésünknek.

Részletesebben

Alkalmazástechnika Oldalsz. : 2/31. TEGOLA CANADESE S. p. A. Kutatás és Fejlesztés. Kód: DRS2022. Felrakási utasítás Standard tipusú zsindelyhez

Alkalmazástechnika Oldalsz. : 2/31. TEGOLA CANADESE S. p. A. Kutatás és Fejlesztés. Kód: DRS2022. Felrakási utasítás Standard tipusú zsindelyhez TEGOLA CANADESE Alkalmazástechnika Oldalsz. : 2/31 Felrakási utasítás Standard tipusú zsindelyhez Bevezetés: A bitumenes zsindely egyszerű és korrekt felhelyezésének előfeltétele, hogy a fogadó felület

Részletesebben

A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában

A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában Atlétika SMDLTE2202 Szakács Tibor HKND4Z

Részletesebben

Termékek. Az alacsony fekvőtámasz állvány kondieszköz a fekvőtámasz gyakorlatok kombinálásához,

Termékek. Az alacsony fekvőtámasz állvány kondieszköz a fekvőtámasz gyakorlatok kombinálásához, Termékek Alacsony fekvőtámasz állvány Az alacsony fekvőtámasz állvány kondieszköz a fekvőtámasz gyakorlatok kombinálásához, változatosabbá tételéhez nyújt segítséget. A saját testsúlyos edzés egyik legfontosabb

Részletesebben

Fajtabemutató-Standard Módosítás: 2009. február 04. szerda, 14:59

Fajtabemutató-Standard Módosítás: 2009. február 04. szerda, 14:59 A kaukázusi juhászkutya ősi hazája Közép-Ázsia, Kaukázus, Azerbajdzsán, Örményország, Grúzia, Dagesztán, Csecsenföld, Észak-Oszétia és a környező kisebb köztársaságok. Nagyon nagy számban fordul elő Oroszország

Részletesebben

Gothik zsindely felhelyezési útmutató: A Gothik zsindely fogadószerkezete: A kítűzéses általános ismertetése (lásd az A ábrát és a következő képet)

Gothik zsindely felhelyezési útmutató: A Gothik zsindely fogadószerkezete: A kítűzéses általános ismertetése (lásd az A ábrát és a következő képet) Gothik zsindely felhelyezési útmutató: A Gothik zsindely felhelyezési útmutató csak a Tegola Canadese bitumenes zsindely Alkalmazástechnikai Előírásaival együtt érvényes A Gothik zsindely fogadószerkezete:

Részletesebben

Csípőforgás. Módszer: Álljon a gömbre egyenesen, majd végezzen a derekával twist-pörgő mozdulatokat és a karjaival egyensúlyozzon.

Csípőforgás. Módszer: Álljon a gömbre egyenesen, majd végezzen a derekával twist-pörgő mozdulatokat és a karjaival egyensúlyozzon. Csípőforgás Módszer: Álljon a gömbre egyenesen, majd végezzen a derekával twist-pörgő mozdulatokat és a karjaival egyensúlyozzon. Hatás: Erősíti a derekat és a hátizmokat. 2. Nyak-hát nyújtó gyakorlat

Részletesebben

A csecsemő és kisgyermek mozgásfejlődése. Budapest, 2008. november 8. Sümeginé Hamvas Enikő

A csecsemő és kisgyermek mozgásfejlődése. Budapest, 2008. november 8. Sümeginé Hamvas Enikő A csecsemő és kisgyermek mozgásfejlődése Budapest, 2008. november 8. Sümeginé Hamvas Enikő A csontos váz és a mozgatórendszer fejlődése Csontosodás, izomzat és ízületek - a csontos vázrendszer az embryonális

Részletesebben

TÉMA. A csontváz az emberi test támasza. Hogyan mozog az ember?

TÉMA. A csontváz az emberi test támasza. Hogyan mozog az ember? TÉMAKÖR. Az ember a természet része TÉMA. A csontváz az emberi test támasza. Hogyan mozog az ember? CÉL. Tovább ismertetni a tanulókat az emberi test felépítésével, a csontvázzal, mint az emberi test támasza,

Részletesebben

Érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola 1 Úszás 1.-8. évf. 2030 Érd, Fácán köz 1. Sportiskolai helyi tanterv 2013.

Érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola 1 Úszás 1.-8. évf. 2030 Érd, Fácán köz 1. Sportiskolai helyi tanterv 2013. Sportiskolai Általános Iskola 1 Úszás 1.-8. évf. HELYI TANTERV ÚSZÁS 1.-8. évfolyam KÖZNEVELÉSI TÍPUSÚ SPORTISKOLAI OSZTÁLYOK RÉSZÉRE Összeállította: Pécz Imre Az Érdi Batthyány Sportiskolai Általános

Részletesebben

JÁTÉKTAN főiskolai jegyzet egy ma még nem létező tantárgyhoz

JÁTÉKTAN főiskolai jegyzet egy ma még nem létező tantárgyhoz JÁTÉKTAN főiskolai jegyzet egy ma még nem létező tantárgyhoz pedagógushallgatóknak gyakorló pedagógusoknak gyerekekkel foglalkozóknak tehetség-gondozóknak Az Elmetorna kurzus blokk, egy 19 részes (szándék

Részletesebben

2. KYU BARNA ÖV FEKETE CSÚCCSAL

2. KYU BARNA ÖV FEKETE CSÚCCSAL A KORÁBBI KÖVETELMÉNYEKEN FELÜL: MEGJEGYZÉS: KATA VERSENYEN INDULÁS KÖTELEZŐ! KÖVETELMÉNYEK: GYEREKEK, JUNIOROK ÉS FELNŐTTEK TANÍTÁSA; VERSENYTAPASZTALAT VEZETŐ- ÉS PONTOZÓBÍRÓKÉNT SZEMINÁRIUMOK LÁTOGATÁSA

Részletesebben

Haladó mozgások A hely és a mozgás viszonylagos. A testek helyét, mozgását valamilyen vonatkoztatási ponthoz, vonatkoztatási rendszerhez képest adjuk

Haladó mozgások A hely és a mozgás viszonylagos. A testek helyét, mozgását valamilyen vonatkoztatási ponthoz, vonatkoztatási rendszerhez képest adjuk Haladó mozgások A hely és a mozgás viszonylagos. A testek helyét, mozgását valamilyen vonatkoztatási ponthoz, vonatkoztatási rendszerhez képest adjuk meg, ahhoz viszonyítjuk. pl. A vonatban utazó ember

Részletesebben

Cikk szám: 1238 Használati utasítások

Cikk szám: 1238 Használati utasítások Cikk szám: 1238 Használati utasítások FONTOS BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK 1. Mielőtt ezt vagy bármilyen más edzést elkezdene, konzultáljon kezelő orvosával. Kérje orvosa segítségét annak meghatározásában, hogy

Részletesebben

MUNKAANYAG. Gergely József. Keretszerkezetek készítése. A követelménymodul megnevezése: Alapvető tömörfa megmunkálási feladatok

MUNKAANYAG. Gergely József. Keretszerkezetek készítése. A követelménymodul megnevezése: Alapvető tömörfa megmunkálási feladatok Gergely József Keretszerkezetek készítése A követelménymodul megnevezése: Alapvető tömörfa megmunkálási feladatok A követelménymodul száma: 2302-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-022-30

Részletesebben

TECHNIKAI ELEMZÉS FORMÁCIÓK, ALAKZATOK, CHARTOK ELEMZÉSE

TECHNIKAI ELEMZÉS FORMÁCIÓK, ALAKZATOK, CHARTOK ELEMZÉSE TECHNIKAI ELEMZÉS FORMÁCIÓK, ALAKZATOK, CHARTOK ELEMZÉSE Japán gyertyák Mik is azok a japán gyertyák? A japán gyertyák a technikai elemzés alapját adják. Egy gyertya minden fontos információt tartalmaz

Részletesebben

1. ábra Tükrös visszaverődés 2. ábra Szórt visszaverődés 3. ábra Gombostű kísérlet

1. ábra Tükrös visszaverődés 2. ábra Szórt visszaverődés 3. ábra Gombostű kísérlet A kísérlet célkitűzései: A fény visszaverődésének kísérleti vizsgálata, a fényvisszaverődés törvényének megismerése, síktükrök képalkotásának vizsgálata. Eszközszükséglet: szivacslap A/4 írólap vonalzó,

Részletesebben

Gyenge Zoltán. Marshaller jelzések

Gyenge Zoltán. Marshaller jelzések Gyenge Zoltán Marshaller jelzések Bár az IVAO hálózatán nem használatos, mégis érdekességképpen szeretném ezt a leírást azoknak szánni, akik picit érdeklődnek a repülőtér belső személyzeteinek munkája

Részletesebben

A német katona alaki iskolája

A német katona alaki iskolája 1 / 6 2007.12.04. 21:05 A német katona alaki iskolája By Oberfeldwebel Heinrich Lützow, edited by Unteroffizier Jan Sabol Hun Translate: Balazs Skobrics Hogy egy hagyományörzö úgy mozogjon, mint egy katona,

Részletesebben

A TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI BETEGELLÁTÁS A HÁBORÚ ALATT

A TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI BETEGELLÁTÁS A HÁBORÚ ALATT A TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI BETEGELLÁTÁS A HÁBORÚ ALATT ÍRTA: KELETI JÓZSEF A szociális állam keretében az egészség teljesen elveszti magánérdekjellegét és olyan közüggyé válik, melyre nézve az egészségügyi

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ EDZŐPAD SPORTMANN LW-21

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ EDZŐPAD SPORTMANN LW-21 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ EDZŐPAD SPORTMANN LW-21 FONTOS: Használat előtt, kérjük olvassa el figyelemmel jelen útmutatót. Őrizze meg az útmutatót a későbbi hivatkozások érdekében. A termék tulajdonságai eltérhetnek

Részletesebben

InSPORTline Vin-bell edzésprogram

InSPORTline Vin-bell edzésprogram InSPORTline Vin-bell edzésprogram Az insortline Vin-bell kiválasztásánál válassza ki az edzési szintjének megfelelő súlyt. Olyan súlyt válasszon, amellyel minden gyakorlatot 10 ismétléseses sorozatban

Részletesebben

Beállítási útmutató Mirra székhez

Beállítási útmutató Mirra székhez Beállítási útmutató Mirra székhez L Az itt látható útmutató tartalmazza az összes lehetséges beállítást. A beállítások felszereltségtől és modelltől függően változhatnak. A Mirra szék beállítási útmutató

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HUN IN Test erősítő insportline AB Roller AR100

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HUN IN Test erősítő insportline AB Roller AR100 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HUN IN 13169 Test erősítő insportline AB Roller AR100 TARTALOM BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK... 3 ÖSSZESZERELÉS... 3 HOGYAN TORNÁZZON... 3 GARANCIÁLIS FELTÉTELEK, REKLAMÁCIÓ... 5 2 BIZTONSÁGI

Részletesebben

Vigyázat! Esetleges kiesés veszély!

Vigyázat! Esetleges kiesés veszély! Használati utasítás Az első használat előtt figyelmesen tanulmányozd át a használati utasítást és a fényképeket! A hordozó használatának begyakorlásához kérj segítséget! Az első alkalmakkor segíthet, ha

Részletesebben

50.431./1891. BM. rendelet

50.431./1891. BM. rendelet 50.431./1891. BM. rendelet az 1888. évi XIV. törvényczikkel beczikkelyezett magyar-román határegyezmény alapján kiadott határőrizeti utasítás tárgyában. Az 1888. évi XIV. törvényczikkbe foglalt magyar-román

Részletesebben

Újdonságnak számított az is, hogy az iskolák a 9 10. osztályokban szakmatanulásra

Újdonságnak számított az is, hogy az iskolák a 9 10. osztályokban szakmatanulásra Iskolakultúra 2000/6 7 Liskó Ilona Szülői vélemények az általános képzés meghosszabbításáról tanulmány 1998 őszén a magyar közoktatási rendszerben bevezették a NAT-ot, amely nemcsak az oktatás tartalmának

Részletesebben

Az úszás biomechanikája

Az úszás biomechanikája Az úszás biomechanikája Alapvető összetevők Izomerő Kondíció állóképesség Mozgáskoordináció kivitelezés + Nem levegő, mint közeg + Izmok nem gravitációval szembeni mozgása + Levegővétel Az úszóra ható

Részletesebben