A termográfiáról. Tartalomjegyzék. I. Mit jelent a termográfia (CTI)?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A termográfiáról. Tartalomjegyzék. I. Mit jelent a termográfia (CTI)?"

Átírás

1 A termográfiáról Tartalomjegyzék I. Mit jelent a termográfia (CTI)? II. Milyen felismerésen alapul a vizsgáló módszer? III.Milyen termokamerával történik a vizsgálat? IV.Az orvosi termográfia története V. Mikor érdemes elvégezni a termográfiát (CTI)? VI.Miért ajánljuk a termográfiát(cti)? I. Mit jelent a termográfia (CTI)? CTI (Computerised Thermal Imaging) a vizsgálat nemzetközileg elfogadott rövidítése. A termogram szó hőtérképet jelent. A termográfia (hőtérképezés) egy olyan funkcionális vizsgáló eljárás, amelynek során az emberi test hőmérsékletét mérjük infrakamerával egy erre a célra kifejlesztett számítógépes szoftver segítségével. A CTI a legmodernebb orvostechnikai vizsgáló módszerek egyike, mely húsz év nemzetközi kutató munka eredményeként lehetővé teszi a szervezet kóros működéseinek korai felismerését. II. Milyen felismerésen alapul a vizsgáló módszer? Az emberi test többek között infravörös hullámokat bocsát ki magából. A különböző helyeken fellépő minimális hőenergetikai különbségek termokamerával történő mérésével a szervezetben zajló kóros folyamatok korai felismerése válik lehetővé. A gyulladásos szövetek, az aktív növekedési fázisban lévő daganatos sejtek legtöbbjének hőkibocsátása fokozott, míg a sorvadt, heges, alulműködő sejtek hőtermelése csökkent. Azon daganatos sejtek, amelyek hőtermelése nem magasabb a normál sejtekénél, a fokozott anyagcsereigény miatt megnövekedett számú erek (ún. "perivascularisatio") miatt mutathat emelkedett hőleadást. III. Milyen termokamerával történik a vizsgálat? Az eszköz több mint húsz év amerikai hadiipari és NASA kutatásainak eredménye. A kamera eredetileg haditechnikai célokra lett kifejlesztve, orvosi alkalmazását átalakítása és egy speciális szoftver teszi lehetővé mégpedig úgy, hogy az eltérő hőleadású szövetekről hőtérkép készítésével ad felvilágosítást. A kamera 0,08 Celsius különbséget is képes érzékelni, így ez a kamera tízszer érzékenyebb, mint az eddig ismertek. Igen korai jelfelismerést tesz lehetővé. Három dimenzióban is átnézhető a vizsgált elváltozás, a módszer ezen képessége révén lehetővé válik a jelzett terület elhelyezkedésének pontosabb felmérése.

2 IV. Az orvosi termográfia története A hőmérséklet objektív mérését több évszázada használjuk különböző hőmérőkkel. Az első higanyos hőmérő kitalálója D. G. Farenheit holland tudós. Ezt a hőmérőt a XVIII. század óta használjuk. Azóta a Celsius nevéhez fűződő hőmérsékleti skálázás terjedt el főleg és a "Celsiusfok" lett a nemzetközi mértékegysége a hőfoknak. A 80-as években az Amerikai Védelmi Minisztérium titkos, nagyléptékű megbízást adott a hűtés nélküli infravörös érzékelő technológia kifejlesztésére. A hadsereg olyan érzékelőt akart, amelynek nagyon rövid a mérési ideje. Az infravörös módszerrel dolgozó eljárások lényege, hogy minden anyag energiát bocsát ki elektromágneses sugárzás formájában. Az abszolút nulla hőmérséklet -273,15fok Celsius. Az e fölötti hőmérsékletű tárgyak, szövetek által kibocsátott sugárzást a hőkamera méri, hőképpé alakítja át. Az infravörös sugárzás tartománya 0,75 és 100 mikron között van. Az infravörös kamera segítségével a láthatatlan hőenergia válik láthatóvá ben az Amerikai Kormány engedélyezte az infravörös technológia kereskedelmét, de az ellenőrzése alatt tartja a technológiát. Az Európai Unióban egy éve hozzáférhető a amerikai fejlesztésű technológia. A számítógéphez csatolt infrakamera lehetővé teszi, hogy érintkezés nélkül végezzünk méréseket a test által kibocsátott infravörös sugarak bonyolult elektronikus rögzítésével. A termográfia (CTI) a jövő vizsgáló módszere. Nagy pontossággal ad felvilágosítás a szervezetben zajló kóros folyamatokról akár gyulladásos, akár heges, sorvadásos alulműködésről van szó. A CTI egy új, funkcionális vizsgáló eljárás, mely tovább segíti a korai felismerést, nem helyettesíti a bevált diagnosztikai vizsgálatokat, de új területet nyit a diagnosztikában a betegellátás területében. V. Mikor érdemes elvégezni a termográfiát (CTI)? A CTI vizsgálat elősegítheti egyes kóros, különböző funkciózavarok, (pl. kopások, perifériás keringési zavarok) korai felismerését. Gyulladásos folyamatok kezdeti állapotát jelzi, segítséget nyújt a góckutatásban, fájdalmak hátterének tisztázásában, daganatos betegségek felismerésében, kisgyermekek, terhesek vizsgálatában, terápiák hatékonyságának nyomonkövetésében segít. 1. Akut vagy krónikus gyulladásos folyamatok gyanúja esetén A hő az egyes testtájakra jellemző módon oszlik el. A gyulladt szöveteknek nagyobb a hőleadása, így a CTI segítségével korai stádiumban láthatóvá válik a gyulladás helye és mértéke.

3 2. Góckutatáskor Mit értünk góc alatt? A szervezetben helyi gyulladásos elváltozások jöhetnek létre, melyekben letokolva avirulens kórokozók vagy genny tárolódhat és innen különböző hatásokra időről-időre a keringésbe jutva más szervekben akut vagy krónikus gyulladásokat provokálnak. Az egyik legismertebb góc a garatmandulában alakulhat ki. A mandulák jellegzetes felépítése teszi lehetővé, hogy elzáródó kriptarendszerükben baktériumok vagy genny tárolódjon. A mandulák mellett gócként szerepelhet az idült arcüreggyulladás, krónikus fülgyulladás, rossz fogak, fogcsúcsgennyedés, idült epehólyaggyulladás, krónikus vakbélgyulladás, petefészekgyulladás, krónikus baktériumürítés a vizeletben. A teljesség igénye nélkül, milyen betegségek lehetnek góceredetűek? szívizomgyulladás rheumás láz az izületek rheumás gyulladása egyes vesegyulladások kóros hajhullás egyes szemgyulladások tartós hőemelkedés egyes ideggyulladások visszatérő érgyulladások krónikus kiütések bizonyos típusai az úgynevezett eruptív psoriasis A CTI elősegíti a góc felismerését. Érzékenysége miatt a kóros eltéréseket korán jelzi. 3. Perifériás keringési zavarok hátterének tisztázására Napjaink egyik leggyakoribb betegsége a különböző perifériás keringési eltérések. Egy bizonyos kor után szinte nincs olyan ember, akinek ne lenne visszértágulata. Ez a vénás keringés leggyakoribb zavara, amikor is leggyakrabban az alsó végtagon a véna fala kitágul, egyenetlen lefutásúvá válik és a vénákban lévő billentyűk elégtelenül működnek. A két lábon járás átalakította a test szerkezetét, de a vénabillentyűk nem rendeződtek át. Fekvő helyzetben a boka környékén a vénás nyomás kb.11 Hgmm. Járás nélküli állás közben a vénás nyomás kb. 100 Hgmm-re nő. Álló helyzetben a vénás vér áramlása a visszerekben megfordulhat. A helyi keringési feltételek elősegítik ezen visszerek begyulladását. Pangás, vizenyő, trombózis alakulhat ki. Elhanyagolt esetekben nehezen gyógyuló fekélyek jelennek meg. A CTI elősegíti ezen kóros folyamatok korai felismerését, így lehetővé válik megfelelő életmódváltással, kezelésekkel a keringési zavarok megszűntetése, prolongálása. 4. Mozgásszervi károsodások kimutatására Lágyrész-reumatizmusokat vizsgálhatunk a CTI-vel (golf, teniszkönyök stb). A módszer alkalmas különböző sportsérülések gyógyulásának követésére.

4 5. Daganatos elváltozások megítélésére A daganatos sejtek aktív növekedési fázisukban fokozott hőtermelők. A daganatos sejtek körül kialakul az úgynevezett perivascularisatio, ami annyit jelent, hogy megnövekszik az erek száma a fokozott anyagcsere-ellátás érdekében. Ennek megfelelően ezen terület hőleadása is fokozódik, amit a CTI érzékel, segítve a korai felismerést. 6. Terápiakövetésre, hatékonyság felmérésére A CTI vizsgálat nem terheli a szervezetet, mivel a kibocsátott hőt regisztrálja érzékenyen. Nonkontakt, non-invazív, ezért korlátlanul ismételhető. Igen alkalmas a gyulladásos és egyéb folyamatok terápiájának követésére, annak hatékonyságát felmérve. 7. Fájdalmak hátterének tisztázására VI. Miért ajánljuk a termográfiát(cti)? olyan funkcionális vizsgálat, mely érzékenysége miatt korai, kismértékű funkciózavarokat is jelez a vizsgálat nem káros a szervezetre mivel a testből kijövő infravörös sugarak rögzítésével mér nem fájdalmas a vizsgált személy nem kerül kontaktusba az eszközzel a vizsgálat során, így kifejezetten kényelmes akárhányszor ismételhető, ezzel a különböző terápiák hatékonysága nyomonkövetkhető használatával el lehet kerülni az alul- vagy túl gyógyszerezés lehetőségét terhesek vizsgálatára is alkalmas A termográfia (CTI) előnyei Biztonságos Nincs besugárzás, nincs izotóphasználat, nincs vegyi anyag használata, tűszúrás, nincs mellékhatás a vizsgálat során, mivel csak a kibocsátott hőt és az elektromágneses teret jeleníti meg érzékenyen. A vizsgálati módszer valódi biztonsága teszi lehetővé, hogy életkortól függetlenül gyermekek és terhesek is vizsgálhatók. A vizsgálat korlátlanul ismételhető. Érintésmentes A készülék úgy ad információt, hogy használata során nem ér a vizsgált személyhez. Nem invazív. Megbízható Érzékenysége miatt sikeresen alkalmazhatjuk patológiai folyamatok megfigyelésére és ezek ellenőrzésére, terápia követésre.

5 Figyelem! A termográfiás vizsgálat (CTI) nem váltja ki az orvoslásban hagyományos diagnosztikai vizsgálatokat, azonban, mint funkcionális vizsgálat, új területet nyit a kóros folyamatok felismerésében, a kezelések hatékonyságának ellenőrzésében. A termográfia és a mammográfia összehasonlítása TERMOGRÁFIA MAMMOGRÁFIA Fiziológiai vizsgálat Anatómiai vizsgálat a tumor és egyéb elváltozások helyét nagyon korán jelzi 0,3 cm vagy ennél nagyobb elváltozásokat tud kimutatni nem fájdalmas, kontaktus nélküli vizsgálat az eszköz használata során a mell összenyomódik nem ártalmas a szervezetre a méréshez röntgen sugárzást használ terheseknél is elvégezhető terhesség alatt nem ajánlott korlátlan számban ismételhető korlátlan számban nem ismételhető

I. Az orvosi termográfia története

I. Az orvosi termográfia története I. Az orvosi termográfia története A hőmérséklet objektív mérését több évszázada használjuk különböző hőmérőkkel. Az első higanyos hőmérő kitalálója D. G. Farenheit holland tudós. Ezt a hőmérőt a XVIII.

Részletesebben

THERMOGRÁFIAI KÉPALKOTÓ RENDSZER

THERMOGRÁFIAI KÉPALKOTÓ RENDSZER 1 of 6 12/1/2008 2:33 AM THERMOGRÁFIAI KÉPALKOTÓ RENDSZER Az infravörös monitorozás emisszión alapuló noninvazív képalkotó eljárás. A Budapesti Mûszaki Egyetemen kidolgozott thermográfiai vizsgálati rendszer

Részletesebben

TÁJ-BB-13 KR-2 Tom 2005.05. 30.

TÁJ-BB-13 KR-2 Tom 2005.05. 30. Szomatoinfra diagnosztikai rendszer bevezetése és alkalmazása egy komplex katona-egészségügyi és fizikális állapot meghatározására tervezett rendelõintézetnél DR. SZACSKY MIHÁLY Mûegyetemi Természet- és

Részletesebben

Termikus műember alkalmazási lehetőségei hőkomfort vizsgálatoknál

Termikus műember alkalmazási lehetőségei hőkomfort vizsgálatoknál Szent István Egyetem Termikus műember alkalmazási lehetőségei hőkomfort vizsgálatoknál Doktori (Ph.D.) értekezés tézisei dr. Magyar Zoltán Gödöllő 2011 A doktori iskola megnevezése: Műszaki Tudományi Doktori

Részletesebben

CT-lézer -mammográfia

CT-lézer -mammográfia Tájékoztató anyag CT-lézer -mammográfia Sok nő fél az emlőráktól, mégis nehezen szánják rá magukat a szűrővizsgálatra. A MeDoc Egészségközpontban rövid időn belül, fájdalommentes vizsgálat során a jelenleg

Részletesebben

MUNKAANYAG. Tamás Béláné. Klinikai ismeretek IX. Reumatológiai. ismeretek betegségek és speciális ápolási. és gondozási igényei

MUNKAANYAG. Tamás Béláné. Klinikai ismeretek IX. Reumatológiai. ismeretek betegségek és speciális ápolási. és gondozási igényei Tamás Béláné Klinikai ismeretek IX. Reumatológiai ismeretek betegségek és speciális ápolási és gondozási igényei A követelménymodul megnevezése: A sajátos szükségletek felmérésének feladatai az idősellátásban

Részletesebben

Kézreflexológia Kézikönyv gyógyítóknak és öngyógyítóknak

Kézreflexológia Kézikönyv gyógyítóknak és öngyógyítóknak Dr. Palágyi Jolanda Kézreflexológia Kézikönyv gyógyítóknak és öngyógyítóknak 4. kiadás Tartalom A szerző előszava / 5 A reflexterápia alapjai / 7 A homeosztázis / 7 Mi a reflexterápia? / 8 A láb és a kéz

Részletesebben

Spondylitis ankylopoetica

Spondylitis ankylopoetica Spondylitis ankylopoetica (Bechterew-kór) Géher Pál dr. reumatológus szakorvos Halmosi Ágnes gyógytornász Lakatos Tamás dr. ortopéd szakorvos Budai Irgalmasrendi Kórház Budapest 2009 Kiadja: A Magyar Reumatológia

Részletesebben

Kábítószerek használatával összefüggő fertőzések

Kábítószerek használatával összefüggő fertőzések Kábítószerek használatával összefüggő fertőzések 1. HIV/ AIDS - 1986-ban adta az AIDS kórokozójának a Nemzetközi Vírus Nomenclatura Bizottság a HIV (Human Immundeficiencia Vírus) nevet. - Az a vírustípus,

Részletesebben

- ORVOSI TÁJÉKOZTATÓ -

- ORVOSI TÁJÉKOZTATÓ - DIAGNOSZTIKA KÖZPONT 1117 Budapest, Hunyadi J. út 9. Tel.: 36-1-505-8881, Fax: 36-1-505-8889 Info vonal: 36-1-505-8888 E-mail: info@pet.hu www.pet.hu PET/CT DIAGNOSZTIKA A DAGANATOS BETEGSÉGEK VIZSGÁLATÁBAN

Részletesebben

Testünk öngyógyító ereje PHYSIOTHERM INFRAKABINOK. Az alacsonyhőmérsékletű infravörös mélymeleg terápia fiziológiai hatásai Tudományos tanulmány 2006

Testünk öngyógyító ereje PHYSIOTHERM INFRAKABINOK. Az alacsonyhőmérsékletű infravörös mélymeleg terápia fiziológiai hatásai Tudományos tanulmány 2006 PHYSIOTHERM INFRAKABINOK Az alacsonyhőmérsékletű infravörös mélymeleg terápia fiziológiai hatásai Tudományos tanulmány 2006 (hivatalos fordítás német nyelvről) A Physiotherm infrakabin sugárbiztonsága

Részletesebben

A nem gyógyuló (krónikus) bőrsebek ellátásának előirányzott irányelve

A nem gyógyuló (krónikus) bőrsebek ellátásának előirányzott irányelve 0 A nem gyógyuló (krónikus) bőrsebek ellátásának előirányzott irányelve A Bőrgyógyász Szakmai Kollégium jóváhagyásával készült irányelv 2011. átdolgozott formája Az irányelvet átdolgozták: Dr. Daróczy

Részletesebben

Radiológiai vizsgálatok tájékoztatója

Radiológiai vizsgálatok tájékoztatója DR.RÉTHY PÁL KÓRHÁZ RENDELŐINTÉZET 5600 BÉKÉSCSABA, GYULAI ÚT 18. (66) 441-411, 555-555 Telefax: (66) 441-192 Levélcím: 5601. Békéscsaba, Pf.: 49. AZ ÉV KÓRHÁZA 2004. AZ ÉV KÓRHÁZA 2005. Radiológiai vizsgálatok

Részletesebben

A magnetoterápia alkalmazásának lehetőségei a Magyar Honvédség hivatásos állománya életminőség-javításában

A magnetoterápia alkalmazásának lehetőségei a Magyar Honvédség hivatásos állománya életminőség-javításában DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS /tervezet/ Rikk János A magnetoterápia alkalmazásának lehetőségei a Magyar Honvédség hivatásos állománya életminőség-javításában Témavezető: Dr habil Kóródi Gyula PhD NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI

Részletesebben

OTTHONI LÉZER-TERÁPIA

OTTHONI LÉZER-TERÁPIA OTTHONI LÉZER-TERÁPIA Legyen mindenki egészséges a családban! Safe Laser Gyógyító fény a családban Sokoldalú felhasználás Hatékony és természetes! Ajánlások Dr. Gáspár Lajos (az orvostudomány kandidátusa,

Részletesebben

Autoimmun. 7. szám 2014/2. A Debreceni Egyetem Klinikai Immunológia Tanszékének és az Autoimmun Betegegyesület kiadványa

Autoimmun. 7. szám 2014/2. A Debreceni Egyetem Klinikai Immunológia Tanszékének és az Autoimmun Betegegyesület kiadványa Autoimmun A Debreceni Egyetem Klinikai Immunológia Tanszékének és az Autoimmun Betegegyesület kiadványa 7. szám 2014/2 Milyen tünetek esetén kell immunhiányos állapotra gondolni Az immunhiányos állapotok

Részletesebben

Az egészség forradalmian újszerű útja a biorezonancia

Az egészség forradalmian újszerű útja a biorezonancia Az egészség forradalmian újszerű útja a biorezonancia BRT Napjainkra teljes mértékben bebizonyosodott, hogy az emberi szervezet több annál, mint egyedülálló, független anyagi részecskék halmaza. A szervezetet

Részletesebben

Az infravörös kezelés és egészségügyi előnyei

Az infravörös kezelés és egészségügyi előnyei Az infravörös kezelés és egészségügyi előnyei Az infravörös kisugárzott energia biztonsága Csak egyetlen ilyen típusú berendezés kapható Az infravörös sugárzásnak tulajdonított, világszerte publikált élettani

Részletesebben

Free Scholler SZAKDOLGOZAT

Free Scholler SZAKDOLGOZAT ARS ENSIS Lovagi Kör és Kardvívó Iskola Egyesület Free Scholler SZAKDOLGOZAT A SPORTOLÁS SORÁN SZEREZHETŐ SÉRÜLÉSEK ÉS MÁS KÓROS HATÁSOK ISMERTETÉSE ÉS AZOK ELLÁTÁSA Készítette: Faragó Péter Free Scholler

Részletesebben

Írta: Dr. Kovács Gábor Dr. Csóka Mónika Prof. Dr. Nagy Kálmán Segítõ füzetek 4.

Írta: Dr. Kovács Gábor Dr. Csóka Mónika Prof. Dr. Nagy Kálmán Segítõ füzetek 4. Akut myeloid leukémia Írta: Dr. Kovács Gábor Dr. Csóka Mónika Prof. Dr. Nagy Kálmán Segítõ füzetek 4. 2 Dr. Kovács Gábor Dr. Csóka Mónika Prof. Dr. Nagy Kálmán Akut myeloid leukémia 3 Készült az Egészségügyi

Részletesebben

azaz, amit az ismétlődő vetélésről, az okokról, a kivizsgálásról és a kezelés új lehetőségeiről érdemes megismerni

azaz, amit az ismétlődő vetélésről, az okokról, a kivizsgálásról és a kezelés új lehetőségeiről érdemes megismerni azaz, amit az ismétlődő vetélésről, az okokról, a kivizsgálásról és a kezelés új lehetőségeiről érdemes megismerni A babavárás egy nő életének talán legboldogabb és leggondtalanabb időszaka. Vannak azonban

Részletesebben

Tudnivalók és érdekességek a CCS Home mágnesterápiás rendszerrôl

Tudnivalók és érdekességek a CCS Home mágnesterápiás rendszerrôl REF 5020 Verzió: 0 Tudnivalók és érdekességek a CCS Home mágnrápiás rendszerrôl Információs kiadvány A gyógyító mágnes a CCS Home mágnes matrac dolgozik és fitté teszi Önt a mindennapok kihívásaival szemben

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI UTASÍTÁS

FELHASZNÁLÓI UTASÍTÁS Medicintechnika FELHASZNÁLÓI UTASÍTÁS A BEMER 3000 terápiarensdszer alkalmazása Felhasználói utasítás a BEMER 3000 terápia rendszerhez A felhasználói utasítás több ezer alkalmazás során szerzett tapasztalatra,

Részletesebben

Preventív fogászat Nyárasdy, Ida Bánóczy, Jolán

Preventív fogászat Nyárasdy, Ida Bánóczy, Jolán Preventív fogászat Nyárasdy, Ida Bánóczy, Jolán Preventív fogászat írta Nyárasdy, Ida és Bánóczy, Jolán Publication date 2009-09-01 Szerzői jog 2009-09-01 Ida, Nyárasdy; Jolán, Bánóczy; Szerzők Kivonat

Részletesebben

Látószervi károsodások. Zajácz Magdolna Juhász Ferenc Ungváry Lilla. 27. fejezet

Látószervi károsodások. Zajácz Magdolna Juhász Ferenc Ungváry Lilla. 27. fejezet Zajácz Magdolna Juhász Ferenc Ungváry Lilla 27. fejezet Általános rész A szem felépítése és funkciói Zajácz Magdolna A látószerv három fô részbôl áll: szemgolyó (bulbus oculi), szemideg (nervus és tractus

Részletesebben

Mi, radiológusok duplán szolgálunk

Mi, radiológusok duplán szolgálunk Mi, radiológusok duplán szolgálunk Interjú Dr. Gődény Mária professzorral Nincs olyan fázisa az onkológiai diagnosztikus és terápiás algoritmusnak, amelyben ne lennének jelen a modern képalkotó eljárások

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ A PAJZSMIRIGY GÖBÖS ELVÁLTOZÁSÁRÓL

BETEGTÁJÉKOZTATÓ A PAJZSMIRIGY GÖBÖS ELVÁLTOZÁSÁRÓL BETEGTÁJÉKOZTATÓ A PAJZSMIRIGY GÖBÖS ELVÁLTOZÁSÁRÓL Mi az a göbös golyva? A golyva (vagy struma) a pajzsmirigy megnagyobbodását jelenti. A göb a pajzsmirigy körülírt szerkezeti eltérése, egy csomó. Leginkábba

Részletesebben

Magneter Termékleírás

Magneter Termékleírás Magneter Termékleírás www.magneter-terapia.hu A XXI. század otthoni egészségmegőrző, wellness és rehabilitációs Orvostechnikai eszköze A Magneter Magyar találmány, mely a biorezonancia és a mágnesterápia

Részletesebben

PrenaTest Újgenerációs szekvenálást és z-score

PrenaTest Újgenerációs szekvenálást és z-score PrenaTest Újgenerációs szekvenálást és z-score számítást alkalmazó, nem-invazív prenatális molekuláris genetikai teszt a magzati 21-es triszómia észlelésére, anyai vérből végzett DNS izolálást követően

Részletesebben