Epilepszia veszély. Technikai támogatás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Epilepszia veszély. Technikai támogatás"

Átírás

1

2

3 Epilepszia veszély Bizonyos személyek a mindennapi életben érzékenyek a villogó fényekre és bizonyos mintákra, melyek epileptikus rohamot válthatnak ki bennük. Ezek az emberek TV-nézés, vagy számítógépes játékok használata közben is hasonlót érzékelhetnek. Ez hirtelen is megtörténhet, olyan játékosokkal is történhet ilyen, akik ezelőtt még soha nem találkoztak epileptikus rohammal. Számítógépes játék használata előtt keress fel egy orvost, hogy kiderítsd, hogy Te, vagy családod más tagja nem hajlamos-e az epileptikus görcsökre. Ha a következő tünetek közül bármelyik fellép, azonnal hagyj fel a játék használatával. Ezek a szimptómák: szédülés, látási problémák, szem-, vagy izomrángás, zavarodottság, a környezet észlelésének romlása és / vagy önkéntelen mozgások, vagy rángatózások. Technikai támogatás Ha a telepítés vagy játék során bármilyen probléma merülne fel, kövesd az alábbi utasításokat, ha technikai segítséget szeretnél kérni: A technikai támogatás címe: info@sevenm.hu Internetes támogatás web címe: Mielőtt kapcsolatba lépsz a támogatást biztosító személlyel, tedd meg a következő előkészületeket. 1) Nézd meg számítógéped konfigurációját (memória, processzor, sebesség, videó- és hangkártya típusa, gyártója). 2) A probléma pontos, részletes ismerete (hibaüzenet, mikor, hol történt). 3) Legyen nálad papír és ceruza, hogy jegyzetelhess. 4) Legyél a géped közelében (A támogatás gyorsabb és hatékonyabb, ha lépésről lépésre kaphatsz utasítást.) :: 3 ::

4 JoWooD Productions Software AG, Pyhrnstra e Pyhrnstraße 4, 40, A- 4 A-8940 Liezen, Austria JoWooD weboldala: A Céh 2 weboldala: by JoWooD Productions Software AG, Pyhrnstraße 40, A-8940 Liezen, Austria. Készítette a 4Head Studios az Európai Bizottság MEDIA programjának támogatásával. Minden jog fenntartva. A játék használatának feltételeit a Végfelhasználói Licenc Szerződés (EULA) tartalmazza. A program támogatja a DivX média formátumot. Gamebryo 3D Graphics Engine. Copyright 2006 by Emergent Game Technologies. A jogtulajdonos engedélyének felhasználásával SpeedTreeRT. Copyright 2006 Interactive Data Visualization, Inc. A jogtulajdonos engedélyével. FMOD Sound System. Copyright by Firelight Technologies, Pty, Ltd. A jogtulajdonos engedélyével. Rendez-Vous Technology. Copyright by Quazal Technologies Inc. A jogtulajdonos engedélyével. A program, a grafika, a zene, a szöveg, a nevek és a kézikönyv a szerzői jogi törvények oltalma alatt állnak. A JoWooD Productions Software AG előzetes írásbeli engedélye nélkül tilos a szoftver és a kézikönyv egészének vagy bármely részének másolása, sokszorosítása vagy más nyelvre történő lefordítása és bármilyen elektronikus formában történő vagy számítógép által feldolgozható reprodukciója. A jelen kézikönyvben szerelő hardver és szoftver márkák többsége bejegyzett védjegy és akként kezelendő. :: 4 ::

5 Sascha Pieroth emlékére Nagyrabecsült kolléga szeretett barát! Soha nem felejtünk el. Emléked örökké él szívünkben. :: ::

6 TARTALOM TECHNIkai támogatás 2 Bevezetés 6 A kézikönyvről 6 Műszaki rész 7 Rendszerkövetelmény 7 Telepítés 7 A program eltávolítása 7 A játék indítása 7 Indítás a DVD-ről 8 Indítás a Windows-ból 8 Elindul a játék 8 Navigáció a Menükben 8 Fő menü 8 Egyedi játék 9 Hálózati játék 9 Lehetőségek 10 Új játék indítása 10 Egyedi játék 10 Hálózati játék 11 Szereplő létrehozás 12 Játék vezérlők 14 Kamera mozgatása 14 Szereplők & kocsik mozgatása 15 A kezelőfelület 16 Általános műveletek 18 A szereplő 19 Jellegzetességek 19 Karakter osztályok & foglalkozások 19 Tehetségek 21 Csillagjegyek 22 Élet pontok 22 Fejlődés 22 Tapasztalati pontok 22 Szereplő szint 22 Különleges képességek 23 Címek 23 A lakóhely 23 Fejlesztések 24 Csatlósok 24 Műveletek 24 Eszköztár & felszerelés 25 Termelés & kereskedelem 25 Az üzlet 25 Alkalmazottak 25 Raktár & szállítás menü 26 Termelés 27 Fejlesztések 28 Épület irányítás üzleted irányításának automatizálása 28 Kereskedelem 28 Piactér 28 :: 6 ::

7 Szállítás 30 Bánya & favágó kunyhó 31 Áruk 31 Nyersanyag források 31 Nyersanyagok 31 Fogyasztási cikkek 31 Műtárgyak 32 Szimpátia, Diplomácia & udvarlás 32 Szimpátia 32 Diplomácia 33 Diplomáciai helyzet 33 Családi boldogság & a gyermekáldás 34 Udvarlás & házasság 34 Gondoskodás az utódokról 35 A gyermekek felnőnek 35 Politika & bíróság 37 A városi tanács 37 Jelentkezés egy tisztségre 37 A város szintje 37 Tisztségek & hivatali hierarchia 37 Hivatali kiváltságok 38 A tanács ülése 38 Felmentés kezdeményezése 39 Egy hivatal elnyerése 39 Igazság & igazságtalanság 39 Bűntény & bizonyíték 39 Bizonyíték gyűjtése 40 Vádemelési indítvány 40 Bírósági eljárás 40 Csata 41 Élet és halál kérdése 41 Sérülés 47 Ájulás & halál 42 Légy résen 42 Fegyver 42 Páncélzat 42 A párbaj 42 Csalás 43 Gyors lövés 43 Célzás és lövés 43 Sértegetés 43 Cselezés 43 Táblák & áttekintések 44 Tehetségek 44 Csillagjegyek 45 Szereplő szintek 45 Címek 46 Város szintek & hivatalok 46 Tisztségek & hivatali ranglétra 46 Politikai szintek 47 Fegyverek & páncélzat 47 Billentyűzet & egér vezérlők 48 Készítők 50 Végfelhasználói licenc szerződés (EULA) 51 :: 7 ::

8 Bevezetés Köszöntelek világomban, drága barátom. Tarts velem Európa késő középkorának idejébe. Éld át egy tisztességes polgár életét, vagy próbálj szerencsét a törvényen kívüli gazember bőrében. Építs fel egy családi birodalmat, ami fennmarad az utókor számára. Lásd el farmerként a várost gabonával és hússal, és csillapítsd vendégeid szomját fogadósként. Készítsd el a legélesebb kardokat és teremtsd meg a betevődet drága ruhák varrásával. Bűnbocsánat árusításával nyugtasd meg magad közösséged papjaként és tedd próbára magad az alkímia tudományában. Vagy állj lesben az utak mellett a pénzszállító kocsikra várva és törj be mások hatalmas palotáiba. Udvarolj kedvesednek és alapíts családot. Gyermekeidet küldd iskolába, mestervizsgára és egyetemre. Öregbítsd hírneved, bonyolódj titkos kapcsolatokba, és győzd le ellenfeleidet párbajban. Gyarapítsd vagyonod, vásárolj egyre magasabb címeket és használd kiváltságaidat a céljaid elérése érdekében. Mászd meg a politikai szamárlétrát. Határozd meg városod jövőjét a tanács tagjainak megvesztegetésével, hogy megvalósíthasd terveid, vagy zsarold meg őket botrányos gaztetteik bizonyítékainak felhasználásával. Fegyverezd fel magad ellenségeid támadásai ellen. Bérelj fel csatlósokat, akik hűségesen harcolnak érted, védik épületeidet, kikémlelik ellenfeleid terveit és szabotázsokat követnek el kedvedért. Mindez része a világomnak. De gyere és győződj meg róla a saját szemeddel A kézikönyvről Jelen kézikönyv célja, hogy egy gyors áttekintést nyújtson számodra A Céh 2-ről. Mielőtt saját játékodba kezdenél, javasoljuk, hogy játszd végig A Céh 2 interaktív bemutatóit. Ezek segítségével megismerheted a játék legfontosabb tulajdonságait, és kitűnő képet kapsz a játék menetéről és eseményeiről. Jelen kézikönyv mindenekelőtt arra szolgál, hogy információkat, megjegyzéseket és közvetlen magyarázatokat találj a játékban elérhető műveletekről, és gyorsan választ kapj a felmerülő kérdéseidre. Jó szórakozást és sok sikert kívánunk A Céh 2-ben A 4HEAD Studios csapata Hannover, Németország, Július, az Úr 2006-dik esztendejében :: ::

9 Műszaki rész Rendszer követelmény A Céh 2 futtatásához számítógéped meg kell, hogy feleljen az alábbi minimális rendszerigényeknek: MS Windows 98, ME, XP 1.8 GHz processzor DVD-ROM meghajtó DirectX 9 kompatíbilis grafikus kártya pixel shader 1.1 támogatással DirectX 9 kompatíbilis egér, billentyűzet és hangkártya 512 MB RAM 3 GB szabad merevlemez terület A játék megfelelő futtatásához javasoljuk az alábbi rendszer összeállítást: 2.8 GHz processzor DirectX 9-kompatíbilis grafikus kártya pixel shader 2 támogatással 1 GB RAM TELEPÍTÉS Helyezd be az A Céh 2 DVD-ROM-ot a számítógép DVD-ROM meghajtójába. Ha a meghajtón engedélyezve van az Automatikus futtatás, a telepítő program automatikusan elindul. Ellenkező esetben neked kell elindítanod a telepítő programot. Ehhez kattints duplán a sajátgép ikonra a számítógép munkaasztalán, és a megjelenő ablakban kattints duplán a DVD meghajtó ikonjára. Ezután kattints duplán vagy az autorun.exe vagy a setup.exe fájlra. Megjelenik az indító menü. Kattints a telepítés gombra és kövesd a képernyőn megjelenő utasításokat. A program eltávolítása A Céh 2-t a későbbiekben bármikor eltávolíthatod a számítógépről. Ehhez kattints a Start menüben a Programok menüpontra, majd az A Céh 2 programcsoportra vagy használd a Windows Vezérlőpultjának Programok telepítése és Törlése lehetőségét. A játék indítása A játék indítása előtt győződj meg róla, hogy minden virtuális meghajtó le van tiltva! :: ::

10 Indítás a DVD-ről Miután behelyezed A Céh 2 DVD-ROM-ot a DVD-ROM meghajtódba, megjelenik a DVD indító menü. Kattints a Játék gombra. Indítás a Windows-ból Ha A Céh 2 DVD-ROM már a számítógéped DVD-ROM meghajtójában van, de a DVD indító menü nem jelenik meg automatikusan, akkor te magad is elindíthatod A Céh 2-t. Ehhez kattints a Start menü Programok menüpontjára, majd az A Céh 2 -re. Ezután válaszd a Játék lehetőséget. Elindul a játék Navigáció a Menükben Az egér segítségével navigálhatsz a menükben. A billentyűzettel vihetsz be szavakat és számokat. Fő menü A Céh 2 indításakor, vagy egy játékból történő kilépéskor a főmenübe kerülsz. EGYEDI JÁTÉK Erre a gombra kattintva indíthatod el A Céh 2 interaktív bemutatóját, elkezdhetsz egy egyedi játékot, vagy betölthetsz egy előzőleg elmentett egyedi játékot. HÁLÓZATI JÁTÉK Ezzel a gombbal indíthatod el saját hálózati játékodat, csatlakozhatsz egy létező játékhoz, vagy betölthetsz egy előzőleg elmentett hálózati játékot. LEHETŐSÉGEK Erre a gombra kattintva a játék beállításait tartalmazó menübe juthatsz. KÉSZÍTŐK Itt azoknak a nevét láthatod, akik részt vette A Céh 2 készítésében. :: 10 ::

11 KILÉPÉS A Céh 2 befejezése és visszatérés a Windows-hoz. Egyedi játék Egyedi játék kezdésekor három lehetőség közül választhatsz. JÁTÉK INDÍTÁSA Ha a Játék indítása parancsra kattintasz, közvetlenül az Új játék indításához jutsz. BEMUTATÓ Ez a parancs indítja el A Céh 2 interaktív bemutatóját. Itt ismerheted meg az alapvető irányítási lehetőségeket és a játék legfontosabb összetevőt. JÁTÉK BETÖLTÉSE Ezzel tölthetsz be egy előzőleg elmentett játékot, ha folytatni akarod azt. HÁLÓZATI JÁTÉK Itt indíthatsz hálózati játékot, vagy részt vehetsz egy létező játékban az Interneten vagy helyi hálózaton. Ehhez a számítógépednek rendelkeznie kell Internet kapcsolattal, vagy más működő hálózati kapcsolattal. Ha bármilyen problémába ütközöl, tiltsd le a tűzfalat, vagy állítsd játék üzemmódra. INTERNET A Céh 2 az Internetes játékhoz a Quazal Rendez-Vous programot használja. Egy internetes játék elindításához, vagy egy létező játékhoz való csatlakozáshoz egy account-ra van szükséged. Ehhez kattints az Account létrehozása parancsra. Adj meg az accounthoz egy felhasználónevet például a nevedet és egy számot és egy jelszót, amit csak te ismersz valamint az címedet. Ha elfelejted a felhasználónevedet és/vagy jelszavadat, a Quazal-tól ben lekérheted az adatokat. A Quazal Rendez-Vous account létrehozása és használata ingyenes és semmilyen kötelezettséget nem jelent számodra. HELYI HÁLÓZAT Egy helyi hálózaton játszható játék létrehozásához, vagy csatlakozáshoz először meg kell adnod a játékos nevedet. Tetszés szerint bármilyen nevet választhatsz. Ennek a névnek nincs köze a szereplő nevéhez, inkább arra való, hogy a többi játékos azonosíthasson téged a hálózaton. :: 11 ::

12 A Lehetőségek menü A Lehetőségek menü számos beállítási lehetőséget biztosít A Céh 2 megjelenítésének és hangjainak beállításához, valamint a játék különféle beállításainak módosításához. Grafika A Grafika menüpontban állíthatod be többek között a kép minőségét, a képernyő felbontását, a fényerőt, a kontrasztot és a megjelenítés részletességét. Játék A Játék menüpontban állíthatod be többek között a játék sebességét, a kamera sebességét, a megjelenő eszköztippeket, a tippek & trükkök megjelenítését, valamint az automatikus mentéseket. Hang A Hang menüpontban találhatod A Céh 2 zenéjének, hangeffektusainak és szöveges információinak valamennyi beállítás lehetőségét. Új játék indítása Miután elhatároztad, hogy Egyedi vagy Hálózati játékot választasz, először a Játék létrehozás, majd a Szereplő létrehozás következik. Egyedi játék Amikor egyedi játékot hozol létre, először a Játék világ kiválasztása menübe kerülsz. A Játék világ kiválasztása az alábbi részekből áll: a bal felső részben választhatod ki azt, hogy melyik térképen akarsz játszani. Ez alatt láthatod az egyes térképek leírását. A képernyő jobb felső felében láthatod magát a térképet, a városokkal. Itt választhatod ki lakóhelyedet. Ehhez egyszerűen csak kattints rá az egyik városra. Ha nem választasz ki város, a program véletlen szerűen választ egyet számodra. A képernyő jobb alsó felében választhatod ki a játék módot és a játék célját; a játék cél lehetőség a kiválasztott játékmódtól függően változik. A játékmódok a következők: Játék mód Végtelen játék Megsemmisítés Időkorlát Játék célja Meghatározott cél nélküli játék Semmisítsd meg ellenfeleid dinasztiáit Válassz egy időkorlátot. Az idő lejárta után összehasonlításra kerülnek a játékosok győzelmi pontjai. (*) :: 12 ::

13 Csapatonként egy véletlen Minden csapatnak egy véletlenszerűen kiválasztott küldetés küldetést kell teljesítenie. Minden csapatnak ugyanaz Válassz ki egy küldetést. Minden csapatnak ezt a a küldetése küldetést kell teljesítenie. (*) A győzelmi pontok kiszámítása a családok vagyonai, a megszerzett címek és hivatalok valamint a legyőzött ellenfelek alapján történik. A játékosok számával határozhatod meg, hogy hány dinasztia versengjen a hatalom megszerzéséért. Az általános nehézségi szint segítségével saját magad számára határozatod meg, hogy mennyire legyen bonyolult a játék, a számítógép által vezérelt dinasztiákat ez nem befolyásolja. Más részről viszont a küldetések nehézségi szintje a számítógép dinasztiáira is hatással van. Végül választhatsz egyet a 16 családi címer közül. Ez a címer jelképezi a dinasztiádat a játék során. Hálózati játék Ha a főmenüben az Internetes vagy helyi Hálózati játékot választod, A rendelkezésre álló játékok áttekintése jelenik meg. FRISSÍTÉS Ezzel frissítheted a játékok listáját. CSATLAKOZÁS JÁTÉKHOZ Válassz egyet a felsorolt játékok közül és kattints a Csatlakozás játékhoz parancsra, ha részt akarsz venni a kijelölt játékban. Ez közvetlenül a Hálózati játék váróba visz. JÁTÉK LÉTREHOZÁS Kattints erre a gombra a saját játékod létrehozásához. A megjelenő menüben kiválaszthatod a térképet, a játékmódot és a játékban résztvevő játékosok maximális számát. Itt töltheted be az előzőleg elmentett játékokat is, hogy folytasd a játékot. Amikor a Tovább-ra kattintasz vagy betöltesz egy Hálózati játékot, a Hálózati váróba kerülsz. :: 13 ::

14 Hálózati váró A hálózati váróban találod meg a játékban részt vevő többi játékost. Itt határozhatod meg a csapatok színét, és a bal alsó részen található Chat Ablakban kommunikálhatsz a többi játékossal. Amikor kipiálod a neved mellett lévő jelölőnégyzetet, a beállításaid tárolásra kerülnek és regisztrálódsz a játékba. Ha a játékot te hoztad létre, a Játék indítása gombra kattintva kezdheted meg a játékot. Ekkor a regisztrált játékosok a Szereplő létrehozás szekcióba kerülnek. Szereplő létrehozás Itt hozhatod létre kezdő szereplődet. Nevet adhatsz neki, meghatározhatod a nemét, a külsejét, a szereplő osztályt, a foglalkozását, a tehetség értékeit és különleges képességeit. Ne feledd, nem egy jelentéktelen figurát hozol létre, hanem minden idők legsikeresebb dinasztiájának megalapítóját. Név, nem & vallás A szereplőd vezetékneve lesz a dinasztiád alapja, az idők végezetéig viselni és tisztelni fogják. Válassz ennek megfelelő keresztnevet is. A szereplőd neme bizonyos különleges lehetőségeket tartalmaz, hátránnyal egyik nem sem jár. Természetesen azonban egy férfi szereplő nem flörtölhet férfiakkal, míg egy nő nem írhat verset egy másik nőnek, hogy ezzel nyerje el a szimpátiáját. Mondanunk sem kel, hogy a házasság is csak férfi és nő között lehetséges mivel dinasztiád fennmaradása a cél, amihez utódokra van szükséged A vallás kiválasztásával csatlakozhatsz a Katolikus vagy Protestáns közösséghez. A másik valláshoz tartozóktól egy kicsit kevesebb szimpátiára számíthatsz. A játék során természetesen lehetőséged van a vallásod megváltoztatására. Szereplő osztály A Céh 2-ben négy szereplő osztály közül választhatsz. Minden osztály számos foglalkozást tartalmaz, melyeket az adott szereplő gyakorolhat. Ezek pontos leírását A szereplő című fejezetben olvashatod. Szereplő osztály Patrónus Mesterember Tudós Gazember Foglalkozások Pék, farmer, fogadós Kovács, szabó, asztalos Alkimista, pap Tolvaj, rabló :: 14 ::

15 Csillagjegyek A Zodiákus minden csillagjegye egy további külön tehetséget biztosít a szereplőd számára. A csillagjegyekről A szereplő című fejezetben olvashatsz bővebben. A Táblák & Áttekintések alatt további áttekintést találsz a csillagjegyekről. Tehetségek A kiválasztott szereplő osztálytól függően, a szereplődnek lesznek tanulási előnyei (+) és tanulási hátrányai (-) a 10 tehetség elsajátítása során. A tanulási előny azt jelenti, hogy a szereplő könnyebben növeli tehetségét a tapasztalati pontokkal (TP), míg a tanulási hátrány ennek épp az ellenkezője. Alapvetően, a tanulási előnyöktől és hátrányoktól függetlenül, minden tehetség a 10-es értékig növelhető. A Táblák & Áttekintések alatt további áttekintést találsz a tehetségekről. A játék elején a szereplőd kap néhány induló tapasztalati pontot. Ezeket tehetségeid növelésére fordíthatod. Minden tehetség jobb oldalán, a plusz és mínusz jelek mellett, látsz egy TP mennyiséget, ami ahhoz szükséges, hogy a következő szintre lépj. A szereplő című fejezetben tovább információkat találsz a tehetségekről. Képességek Minden szereplőnek vannak különleges képessége. Néhányan különösen nehéz terhet tudnak cipelni, mások kitűnő szónokok. Megjelenés A kedélyes patrónust játszanád, akinek derékbősége is jelzi, mennyire ízletes és tápláló ételeket készít? Vagy jobban éreznéd magad egy agyafúrt tolvajnő bőrében, aki macskaként csusszan át a gazdag villák ablakrácsai között? Válassz kedved szerint! A szereplő megjelenését a következő lehetőségekkel módosíthatod: arcvonások, testalkat, haj stílus, haj szín, fejfedő (*), hang, és szőrzet (*) (*) csak a férfi szereplők esetében A ruházat színe a játék létrehozásakor kiválasztott családi címertől függ. :: 15 ::

16 Játék vezérlők A Céh 2 úgy készült, hogy az egérrel és a billentyűzettel lehessen irányítani. Nem feltétel, de az irányítás sokkal egyszerűbb, ha az egereden van görgető kerék is. A bal egér gombbal választhatod ki a szereplőidet és a kocsijaidat, valamit egy gombra vagy ikonra kattintva műveleteket hajthatsz végre. A bal egér gomb lenyomva tartásával és az egér mozgatásával kijelölő keretet rajzolhatsz, amikor egyszerre több szereplőt és kocsit akarsz kiválasztani. A jobb egér gomb lenyomva tartásával részletes információkat jeleníthetsz meg, ha az egeret egy ikon fölé viszed. Az egyszerű jobb kattintással bezárhatod a megnyitott ablakokat és megszüntetheted a tárgyak kijelölését. A kézikönyv végén található Táblák & Áttekintések című fejezetben részletes áttekintést találsz a billentyűparancsokat és gyorsbillentyűket illetően. A statisztikák a dinasztiád vagyonáról, egyenlegéről, győzelmi pontjairól és egyebekről tartalmaznak információt. Kamera mozgatás A Céh 2 kamerájával madártávlatból is figyelheted a játék világát, de rá is közelíthetsz az egyes szereplőkre vagy épületekre. Így felülről áttekintheted az eseményeket, de közelről akár ki is hallgathatod két szereplő beszélgetését, miközben megfigyeled arckifejezéseiket és gesztusaikat. A kamera vezérlésére az egeret és a billentyűzetet egyaránt használhatod. Tartsd lenyomva az egér jobb gombját és mozgasd az egeret. A kamera követi az egér mozgását. Ha mindkét egér gombot lenyomva tartod, szabadon forgathatod a kamerát és nagyíthatsz, kicsinyíthetsz. A nagyítás az egér kerekével is lehetséges és a kerék lenyomva tartásával is forgathatod a kamerát. Tartsd lenyomva az egér jobb gombját a kamera mozgatásához. Ha mindkét egér gombot lenyomva tartod, szabadon forgathatod a kamerát és nagyíthatsz. Ha az egered rendelkezik görgető kerékkel, ezt is használhatod a nagyításhoz, ha pedig lenyomva tartod, szabadon forgathatod a kamerát. Ha a kamera egy épületen elül van, tovább mozgathatod az egér jobb gombjának lenyomva tartása közben, és forgathatod is, ha mindkét egér gombot egyszerre lenyomva tartod. Az épületen belül a nagyítás és kicsinyítés nem lehetséges. Az épületeken belül szabadon mozgathatod és forgathatod a kamerát. A nagyítás itt nem lehetséges. :: 16 ::

17 Szereplők & kocsik mozgatása A szereplőket és a kocsikat úgy mozgathatod, hogy az egér bal gombjával kiválasztod őket, majd az egér jobb gombjával kiválasztod a célt. A cél lehet egy épület, vagy egy tetszőleges pont valahol a világban. Válassz ki egy szereplőt vagy kocsit az egér bal gombjával, majd kattints valahol a játék világában egy pontra vagy egy épületre a jobb egér gombbal. A szereplők és kocsik kiválasztásához a szereplő és kocsi ikonokat is használhatod. Ha a mozgás célpontja egy épület, az s kiválaszthatod úgy, hogy az egér jobb gombjával az épület listában kattintasz rá. :: 17 ::

18 A kezelő felület A Céh 2 kezelő felülete számos hasznos funkciót tartalmaz. A legfontosabbakról az alábbiakban olvashatsz. 6) Üzenet sáv Amikor üzenetet kapsz, egy kis ikon jelenik meg az üzenet sávon. Új olvashatod el az üzenetet, hogy rákattintasz az ikonra az egér bal gombjával. A jobb egér gombbal az üzenet ikonjára kattintva törölheted az üzenetet, azonban ez a művelet nem vonható vissza. A különösen fontos üzeneteket villogó ikonok jelzik. Ezeket érdemes gyorsan megnyitni, mert olyan fontos eseményekről tájékoztatnak, amiket nem szabad elmulasztanod. Néhány üzenethez egy idő sáv is tartozik. Ezek általában egy döntést igényelnek tőled. Ha nem hozod meg időben a döntést, akkor automatikusan negatív döntésként értékeli a program. 1) Általános információk Itt találod dinasztiád címerét, aktív szereplőd nevét, az aktuális dátumot és időt. Az egér bal gombjával kattintva az üzenet ikonra megnyílik az üzenet, a jobb kattintás törli az üzenetet. Ha a továbbiakban nem akarsz megkapni bizonyos típusú üzeneteket, az üzenet sáv alatti levél ikonra kattintva állíthatod be az üzenetek szűrését. Így például beállíthatod, hogy csak az üzleti jellegű üzeneteket fogadd. Az üzenet szűrővel meghatározhatod, hogy milyen típusú üzeneteket akarsz megkapni és milyeneket nem. 7) Általános műveletek Az általános műveleteket a képernyő bal és jobb alsó részén találod. 4) Művelet sáv dául, ha beszélni akarsz valakivel, vagy meg akarsz támadni valakit. Ezen a sávon találod az aktuálisan A különleges műveleteket csoportokra osztva láthatod, típu- kiválasztott szereplővel, kocsival vagy épülettel végrehajtható valamennyi suknak megfelelő színekkel jelölve. Például a szociális műveletek műveletet. Például itt nézheted meg a szereplőd felszerelését, vagy az épületed fejlesztéseit. De a különféle spe- műveletek pirosak. türkiz kék színűek, a támadó ciális műveleteket is itt találod, pél- :: 18 ::

19 2) Játékos csoport A Céh 2-ben, legfeljebb három játékost vehetsz fel a játékos csoportodba, akiket azután te irányíthatsz. Természetesen dinasztiádnak jóval több tagja lehet, de ezek közül te egyszerre legfeljebb csak hármat irányíthatsz. Egy szereplő kijelöléséhez a játékos csoportba, egyszerűen kattints az egér bal gombjával a szereplő képére. Ha duplán kattintasz a bal egér gombbal, a kamera megkeresi a kiválasztott szereplőt.. 3) Épület lista Ebben a listában láthatod a dinasztiád által birtokolt valamennyi épületet, valamint a városházát és az aktuálisan kiválasztott szereplő városának piacterét. Tartsd az egér mutatóját egy darabig valamelyik épületen az ott lakó szereplők és az ott dolgozó alkalmazottak, valamit az épülethez tartozó kocsik megjelenítéséhez. Ha az egér bal gombjával egy épületre, szereplőre vagy kocsira kattintasz az épület listában, kijelölheted az adott épületet, szereplőt vagy kocsit. Dupla bal kattintásra a kamera megkeresi az adott célpontot. Ha egyszer kiválasztottad valamelyik szereplődet vagy kocsidat, bármelyik épülethez elküldheted, ha az egér jobb gombjával rákattintasz az épületre az épület listában az egér jobb gombjával. 5) Információs sáv Itt jelennek meg az aktuálisan kijelölt szereplővel, épülettel vagy kocsival kapcsolatos műveletekre vonatkozó információk. Például, ha olyan műveletet akarsz végrehajtani, amihez egy célpont megadása is szükséges, ezen a sávon jelenik meg a kérés, hogy válassz egy célpontot. Ha az egeret a sáv valamelyik művelete fölött tartod, megjelenik az adott csoport összes művelete. A művelet végrehajtásához kattints a kiválasztott műveletre az egér bal gombjával. Bizonyos műveleteknél meg kell adnod a célpontot is, amire a művelet vonatkozik. A célpont kiválasztása szintén a bal egér gombbal történik. A műveletet menet közben bármikor félbeszakíthatod, ha az X ikonra kattintasz a művelet sávon. :: 19 ::

20 Általános műveletek (Lásd a Kezelő felület című rész 7-es pontját) Lehetőségek A Lehetőségek menü megjelenítése. Térkép A földgömb ikonra kattintva jelenítheted meg a térképet. Ha az egér bal gombjával duplán kattintasz egy tárgyra a térképen, a kamera odaugrik a kiválasztott tárgyhoz. Ha van kijelölt szereplőd vagy kocsid, odaküldheted a kijelölt tárgyhoz, ha az egér jobb gombjával rákattintasz a térképen. Dinasztia Erre az ikonra kattintva jelenítheted meg szereplőid adatlapjait, dinasztiád családfáját és a fontos személyek áttekintését. A szereplőidhez tartozó adatlapon fejlesztheted a tehetség értékeiket a megszerzett tapasztalati pontjaik felhasználásával, és új képességeket szerezhetsz számukra, amikor feljebb lépnek egy szintet. Erre vonatkozóan minden információt A szereplő című részben találsz meg. Szereplőid adatlapján növelheted tehetség értékeiket és választhatod ki különleges képességeiket. A dinasztiád családfája családod tagjait és a szereplők között lévő rokoni kapcsolatokat jeleníti meg. A családfában kiválasztva egy szereplőt, hozzáadhatod őt a játékos csoporthoz, vagy eltávolíthatod onnan. Válassz egy szereplőt a családfában, ha hozzá akarod adni a játékos csoporthoz, vagy el akarod távolítani őt onnan. A fontos személyek áttekintésében, megtalálod valamennyi családtagodat, barátaidat és ellenségeidet. Szintén itt találod az ellenfeleid dinasztiáira vonatkozó információkat. Ha ki akarsz választani egy szereplőt valamely műveleted célpontjaként, például beszélni akarsz valakivel, egyszerűen csak válaszd ki célpontként a listából. :: 20 ::

21 Napló A naplóban nem csupán a megtörtént eseményekről olvashatsz, szereplőid határidőnaplóit is itt találod, például a találkozók vagy párbajok időpontjait, vagy a bizonyítékok könyvét, amely az ellenfeleidről összegyűjtött bizonyítékokat tartalmazza és a küldetések könyvét, ahol küldetéseid listáját láthatod. A naplóban megtalálod a beérkezett üzeneteket, a találkozóid időpontjait, valamint a versenytársaid ellen összegyűjtött bizonyítékokat és a küldetéseket. Politika Ezzel az ikonnal jelenítheted meg a térképen található városok politikai áttekintését. A fontos személyek áttekintéséhez hasonlóan a politikai áttekintést is használhatod arra, hogy kiválassz egy szereplőt a műveleted célpontjaként. STATISZTIKÁK Többek között ebben az áttekintésben találhatod meg a vagyonodra és a dinasztiád győzelmi pontjaira vonatkozó információkat. A szereplő Jellegzetességek Karakterosztályok & foglalkozások A Céh 2-ben mindegyik szereplő valamelyik szereplő osztályhoz tartozik. Attól függően, hogy a szereplő melyik osztály tagja, különböző különleges műveleteket is végrehajthat és különböző mesterségeket gyakorolhat. A dinasztia szereplői például valamennyi szereplőd minden osztályban kiépíthetik és működtethetik saját üzletüket, amennyiben elérik a szükséges szintet. :: 21 ::

22 Patrónus A Patrónusok az élelmiszer ellátással foglalkoznak. Jutalmat fizethetnek alkalmazottaiknak, vagy munkára ösztönözhetik őket, hogy egy kis időre növeljék üzletük termelékenységét. Felvehetnek továbbá banki kölcsönöket is. Farmerként ők termelik az élelmiszer és az italok előállításhoz szükséges nyersanyagokat a pékségek és serfőzdék számára. A farmer állítja elő a gyapjút is, a szabó munkájához. A serfőző kiadhatja kocsmájának hálószobáit és fürdőt is építhet vendégei számára. Foglalkozás 1. épület szint 2. épület szint 3. épület szint Pék Pék üzlet Pékség Cukrász üzlet Farmer Major Farm Gazdaság Serfőző Kocsma Fogadó Vendéglő Mesterember A kereskedők minden város iparának gerincét alkotják. A patrónusokhoz hasonlóan ők is fizethetnek alkalmazottaiknak jutalmat és ösztönözhetik őket a munkára. A bankból is vehetnek fel kölcsönt. A kovács választhat az ékszerek és egyéb tárgyak, vagy a fegyverek és páncélzatok készítése között. A szabó mindenféle gyönyörű és hasznos öltözetet készíthet, míg az ács foglalkozhat lámpásokkal, sétapálcákkal vagy fából készült fegyverekkel. Foglalkozás 1. épület 2. épület 3. épület szint szint szint Kovács Öntöde Kovácsműhely Ötvös műhely Fegyvergyár Fegyverüzem Szabó Szövőműhely Szabóműhely Ruhaüzlet Ács Ács üzlet Esztergályos műhely Asztalos műhely Tudós Különleges műveletként a tudósok munkára ösztönözhetik alkalmazottaikat, fenyegethetnek másokat, és az egyetemeken folytathatják tanulmányaikat. A papok befolyásolhatják hívőiket a szertartásokon, és szenvedélyes beszédek tartásával új híveket toborozhatnak a piactéren. Az alkimisták pedig, érdeklődési körüktől függően ötletes feltalálóként hasznos találmányokat készíthetnek, vagy titokzatos varázslóként sötét szellemeket idézhetnek meg. :: 22 ::

23 Foglalkozás 1. épület szint Alkimista Boszorkánykonyha 2. épület 3. épület szint szint Alkimista műhely Feltaláló műhely Varázsló műhely Varázslók céhe Pap Templom (Kat.) Dóm (Kat.) Katedrális (Kat.) Templom (Prot.) Dóm (Prot.) Katedrális (Prot.) Gazember A gazemberek, a tisztességes polgárok legnagyobb bánatára lopással és erőszakkal keresik meg mindennapi betevőjüket. Ráadásul, a többi szereplő osztály tagjaival ellentétben, a gazemberek született harcosok. Meg is fenyegethetnek másokat, hogy elérjék céljaikat, rabolhatnak és el is törhetik a csatában elgyőzött ellenfeleik csontjait. Ráadásul a rablók saját táborukban is gyógyíthatják magukat, helyreállíthatják életpontjaikat. A tolvajok nem csak lopással és betöréssel kereshetnek jókora összegeket, hanem emberrablással is szép summához juthatnak. A rablók az út mellett lesben állva kirabolhatják az arra haladó embereket és szállító kocsikat és kifoszthatják az épületeket. Foglalkozás 1. épület 2. épület 3. épület szint szint szint Tolvaj Tolvajok odúja Tolvajok barlangja Tolvajok céhe Rablór Rabló tanya Rabló tábor Rablóvezér tábora Tehetségek A Céh 2-ben minden szereplőnek 10 tehetsége van, melyek értéke minden tehetségesetében 1 és 10 között változhat. Ez az érték jelképezi, hogy a szereplő milyen jól bánik az adott tehetséggel, az 1 a lehető legalacsonyabb, a 10 a legmagasabb érték. A tehetségeknek bizonyos hatása van a szereplőkre. Így például a szervezet tehetség a szereplő életpontjainak pl. az egészség kiszámításánál játszik szerepet. Néhány tehetség bizonyos műveletek végrehajtásához szükséges. Az alapszabály itt a következő: az egyszerű műveletek még alacsony tehetség értékek esetén is többnyire sikerülnek, de a bonyolultabb műveletek már csak magasabb értékek esetén. Bizonyos műveleteknél a két szereplő tehetség értékeinek összehasonlítása dönti el, hogy melyik a győztes. Ilyen például a harc, ahol a két küzdő fél közül a nagyobb harci tehetség értékkel rendelkező harcos nagyobb eséllyel üt és többször találja el az ellenfelét. A Táblák & Áttekintések alatt további áttekintést találsz a tehetségekről.. :: 23 ::

A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése

A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése Telepítő fájl letöltése honlapunkról A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése A honlapunkon (www.novitax.hu) található telepítő fájlt (novitax2007-setup.exe) le kell tölteni a számítógép egy

Részletesebben

Kézikönyv HSM_FS_M_HU_v_.indd 2 HSM_FS_M_HU_v_.indd 2 2/16/11 10:13 PM 2/16/11 10:13 PM

Kézikönyv HSM_FS_M_HU_v_.indd 2 HSM_FS_M_HU_v_.indd 2 2/16/11 10:13 PM 2/16/11 10:13 PM HSM_FS_M_HU_v_.indd 1 Kézikönyv HSM_FS_M_HU_v_.indd 2 Rendszerkövetelmények Microsoft Windows Vista / XP SP3 1,5 GHz Intel Pentium 4 osztály, vagy hasonló AMD Athlon processzor 512 MB RAM 3 GB szabad merevlemez-terület

Részletesebben

Mobil Partner telepítési és használati útmutató

Mobil Partner telepítési és használati útmutató Mobil Partner telepítési és használati útmutató Tartalom Kezdeti lépések... 2 Telepítés... 2 A program indítása... 6 Mobile Partner funkciói... 7 Művelet menü... 7 Kapcsolat... 7 Statisztika... 8 SMS funkciók...

Részletesebben

Választó lekérdezés létrehozása

Választó lekérdezés létrehozása Választó lekérdezés létrehozása A választó lekérdezés egy vagy több rekordforrásból származó adatokat jelenít meg. A választó lekérdezések a táblák, illetve az adatbázis tartalmát nem változtatják meg,

Részletesebben

Samsung Universal Print Driver Felhasználói útmutató

Samsung Universal Print Driver Felhasználói útmutató Samsung Universal Print Driver Felhasználói útmutató képzelje el a lehetőségeket Szerzői jog 2009 Samsung Electronics Co., Ltd. Minden jog fenntartva. Ez a felügyeleti útmutató csak tájékoztató célt szolgál.

Részletesebben

EDInet Connector telepítési segédlet

EDInet Connector telepítési segédlet EDInet Connector telepítési segédlet A cégünk által küldött e-mail-ben található linkre kattintva, a következő weboldal jelenik meg a böngészőben: Az EdinetConnectorInstall szövegre klikkelve(a képen pirossal

Részletesebben

OTOsuite. Telepítési útmutató. Magyar

OTOsuite. Telepítési útmutató. Magyar OTOsuite Telepítési útmutató Magyar Ez a dokumentum leírja miképp telepítse az OTOsuite szoftvert DVD-ről, pendrive-ról vagy tömörített fájlból. Rendszerkövetelmények 1,5 GHz processzor vagy gyorsabb (ajánlott:

Részletesebben

3Sz-s Kft. Tisztelt Felhasználó!

3Sz-s Kft. Tisztelt Felhasználó! 3Sz-s Kft. 1158 Budapest, Jánoshida utca 15. Tel: (06-1) 416-1835 / Fax: (06-1) 419-9914 E-mail: zk@3szs. hu / Web: http://www. 3szs. hu Tisztelt Felhasználó! Köszönjük, hogy telepíti az AUTODATA 2007

Részletesebben

HF-DVR H.264 Hálózati Rögzítő. Felhasználói kézikönyv

HF-DVR H.264 Hálózati Rögzítő. Felhasználói kézikönyv HF-DVR H.264 Hálózati Rögzítő Felhasználói kézikönyv Bevezető Ez a felhasználói kézikönyv a HF-DVR5704T 4 csatornás H.264 tömörítésű hálózati rögzítő használatát mutatja be. Nem tér ki az eszköz telepítésére,

Részletesebben

Órarendkészítő szoftver

Órarendkészítő szoftver SchoolTime Órarendkészítő szoftver 2.0 verzió Tartalomjegyzék: 1., Belépés a programba...3 2., Órarend főtábla...3 3., Tanátok...4 3.1., Új tanár felvitele, módosítása...4 3.2., Tanár törlése...4 3.3.,

Részletesebben

KISOKOS Windows TARTALOM. Vista rendszerhez

KISOKOS Windows TARTALOM. Vista rendszerhez KISOKOS Windows Vista rendszerhez TARTALOM 1. fejezet: RENDSZERKöVETELMéNYEK...1 2. fejezet: NYOMTATóSZOFTVER TELEPíTéSE WINDOWS HASZNáLATA ESETéN...2 Szoftver telepítése helyi nyomtatáshoz... 2 Szoftver

Részletesebben

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak.

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. Mappakezelés WINDOWS-7 A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. A PC legnagyobb mappája, amely az összes többi mappát is magában foglalja,

Részletesebben

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv A kézikönyv használata Mielőtt elindítaná és használná a szoftvert kérjük olvassa el figyelmesen a felhasználói kézikönyvet! A dokumentum nem sokszorosítható illetve

Részletesebben

Mio Technology Limited www.mio-tech.be C510, C710. Gyors használati utasítás a Mio Map v3 programhoz. Magyar

Mio Technology Limited www.mio-tech.be C510, C710. Gyors használati utasítás a Mio Map v3 programhoz. Magyar Mio Technology Limited www.mio-tech.be C510, C710 Gyors használati utasítás a Mio Map v3 programhoz Magyar 2 A Fő menü Amikor a Mio Map elindul, a fő menü jelenik meg. Innen lehet elérni a Mio Map minden

Részletesebben

Tartalom jegyzék 1 BEVEZETŐ 2 1.1 SZOFTVER ÉS HARDVER KÖVETELMÉNYEK 2 2 TELEPÍTÉS 2 3 KEZELÉS 5

Tartalom jegyzék 1 BEVEZETŐ 2 1.1 SZOFTVER ÉS HARDVER KÖVETELMÉNYEK 2 2 TELEPÍTÉS 2 3 KEZELÉS 5 Tartalom jegyzék 1 BEVEZETŐ 2 1.1 SZOFTVER ÉS HARDVER KÖVETELMÉNYEK 2 2 TELEPÍTÉS 2 3 KEZELÉS 5 3.1 ELSŐ FUTTATÁS 5 3.2 TULAJDONOSI ADATLAP 6 3.3 REGISZTRÁLÁS 6 3.4 AKTIVÁLÁS 6 3.5 MÉRÉS 7 3.5.1 ÜGYFÉL

Részletesebben

Fontos megjegyzés: Telepítse először az illesztőprogramot, majd csatlakoztassa a VideoCAM ExpressII eszközt az USB porthoz!

Fontos megjegyzés: Telepítse először az illesztőprogramot, majd csatlakoztassa a VideoCAM ExpressII eszközt az USB porthoz! Fontos megjegyzés: Telepítse először az illesztőprogramot, majd csatlakoztassa a VideoCAM ExpressII eszközt az USB porthoz! Telepítés előtt olvassa el ezt a fontos megjegyzést! 1. A VideoCAM ExpressII

Részletesebben

CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén

CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén A CIB Internet Bankba való webes felületen keresztül történő belépés az Oracle által

Részletesebben

1 Rendszerkövetelmények

1 Rendszerkövetelmények 1 Rendszerkövetelmények 1.1 Operációs rendszer Az i-deal2 ajánlatadó alkalmazás a Microsoft.Net és Click Once technológiáin alapul. Ezek használatához legalább Microsoft Windows XP SP2 (Szervízcsomag 2),

Részletesebben

ivms-4200 kliensszoftver

ivms-4200 kliensszoftver ivms-4200 kliensszoftver Felhasználói segédlet v1.02 2012.11.21. HU 1. TARTALOM 1. Tartalom... 2 2. Bevezető... 2 2.1. Felhasználás... 2 2.2. Hardverigény... 2 3. Használat... 3 3.1. Vezérlőpult... 3 3.2.

Részletesebben

Felhasználói Kézikönyv

Felhasználói Kézikönyv Felhasználói Kézikönyv Az eforte 5.0 e-időpont Modul használatához 1 T a r talomjegyzék 1. BEVEZETÉS... 3 1.1. ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK A KÉZIKÖNYVRŐL... 3 1.2. SZÜKSÉGES TECHNIKAI KÖRNYEZET A RENDSZER HASZNÁLATÁHOZ...

Részletesebben

Nyomtató telepítése. 1. ábra Nyomtatók és faxok Nyomtató hozzáadása

Nyomtató telepítése. 1. ábra Nyomtatók és faxok Nyomtató hozzáadása Ha ki szeretnénk nyomtatni az elkészített dokumentumainkat, akkor a nyomtató vezérlőprogramját a számítógépre kell telepítenünk. Ezáltal a számítógép irányítani tudja a nyomtatót, érzékeli üzeneteit. A

Részletesebben

TERKA Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás

TERKA Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás TERKA Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás Telepítési leírás 1.0.0.8 verzió A dokumentum készült: 2004. július 1. Utolsó módosítás időpontja: 2004. június 21. A dokumentumot készítette:

Részletesebben

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák A Portál rendszer felületének általános bemutatása Felhasználói útmutató Támogatott böngészők Internet Explorer 9+ Firefox (legújabb verzió) Chrome (legújabb verzió) Felületek felépítése Információs kártyák

Részletesebben

Thermo1 Graph. Felhasználói segédlet

Thermo1 Graph. Felhasználói segédlet Thermo1 Graph Felhasználói segédlet A Thermo Graph program a GIPEN Thermo eszközök Windows operációs rendszeren működő grafikus monitorozó programja. A program a telepítést követően azonnal használható.

Részletesebben

DebitTray program Leírás

DebitTray program Leírás DebitTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés Egy-egy kintlévőséghez tartozó határidő elmulasztásának komoly következménye lehet. Éppen ezért a Kintlévőség kezelő program főmenü ablakában a program

Részletesebben

A telepítési útmutató tartalma

A telepítési útmutató tartalma 1 A telepítési útmutató tartalma 3 Kompatibilitás és rendszerkövetelmények A telepítési folyamat röviden 4 A telepítés indítása 5 Adatbáziskezelő beállítása / telepítése 8 Telepítési módozatok 11 Az ENSO

Részletesebben

kommunikáció Megoldások

kommunikáció Megoldások Információ és kommunikáció Megoldások Megoldások Információ és kommunikáció 1. A címsorba gépelje be a http://www.nbc.com címet! A Kedvencek hozzáadása panelen kattintunk a létrehozás gombra! Kattintsunk

Részletesebben

MicroCoin Tárca használati útmutató

MicroCoin Tárca használati útmutató használati útmutató V.3.5 MicroCoin Tárca használati útmutató Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... Tárca használati útmutató:... 2 A Program telepítése... 2 A Program elindítása... 2 A kezdőképernyő... 4

Részletesebben

Vodafone Mobile Connect telepítése

Vodafone Mobile Connect telepítése Vodafone Mobile Connect telepítése Kérjük ne csatlakoztassa a Vodafone Mobile Connect eszközt a Mac számítógépéhez. Ha esetleg már csatlakoztatta az adatkártyát vagy a modemet a Mac számítógépéhez, akkor

Részletesebben

A számítógép beállításainak megváltoztatása

A számítógép beállításainak megváltoztatása Megjelenés és témák Először tekintsük át, hogy hogyan lehet a képernyőn megjelenő elemek küllemét módosítani. Válasszuk a Start menü Vezérlőpultban a Megjelenés és témák hivatkozást. Itt kattintsunk a

Részletesebben

Ablak és ablakműveletek

Ablak és ablakműveletek Ablak és ablakműveletek 1. Jelölje meg az igaz állításokat! A. A képen egy ablakot lehet látni. B. A Windows operációs rendszerben a mappák és programok ablakokban nyílnak meg. C. Egyszerre csak egy ablakot

Részletesebben

KATRO-FL rendszer 4CH MOBIL DVR. PC-s visszatekintő program használati utasítása

KATRO-FL rendszer 4CH MOBIL DVR. PC-s visszatekintő program használati utasítása KATRO-FL rendszer 4CH MOBIL DVR PC-s visszatekintő program használati utasítása Tartalomjegyzék Hogyan kell kivenni a memóriakártyát? 3 Szoftver installálás 3 Az adatok visszanyerése 5 Az adatok megjelenése

Részletesebben

ContractTray program Leírás

ContractTray program Leírás ContractTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés Egy-egy szerződéshez tartozó határidő elmulasztásának komoly gazdasági következménye lehet. Éppen ezért a Szerződés kezelő program főmenü ablakában a

Részletesebben

CAMLAND Beruházás-megfigyelő

CAMLAND Beruházás-megfigyelő 2016 CAMLAND Beruházás-megfigyelő Felhasználói útmutató Készítette: GeoVision Hungária Kft. Tartalomjegyzék Bevezető... 2 Bejelentkezés... 2 Vezérlőpult... 3 Kamera adatlap... 4 Nézetek kezelése... 6 Felhasználók...

Részletesebben

Telepítési útmutató a Solid Edge ST7-es verziójához Solid Edge

Telepítési útmutató a Solid Edge ST7-es verziójához Solid Edge Telepítési útmutató a Solid Edge ST7-es verziójához Solid Edge Tartalomjegyzék Bevezetés 2 Szükséges hardver és szoftver konfiguráció 3 Testreszabások lementése előző Solid Edge verzióból 4 Előző Solid

Részletesebben

2. lépés A Visszaállítási pont leírása: mezőbe gépeld be: Új alkalmazás telepítése!

2. lépés A Visszaállítási pont leírása: mezőbe gépeld be: Új alkalmazás telepítése! 5.6.2 Laborgyakorlat: Visszaállítási pontok Bevezetés Nyomtasd ki a feladatlapot és végezd el a laborgyakorlat lépéseit! Ezen a laborgyakorlaton egy visszaállítási pontot fogunk létrehozni és a számítógépet

Részletesebben

FÁJLOK ÉS MAPPÁK MÁSOLÁSA PENDRIVE-RA ÉS CD-RE A LEGEGYSZERŰBBEN WINDOWS XP-N

FÁJLOK ÉS MAPPÁK MÁSOLÁSA PENDRIVE-RA ÉS CD-RE A LEGEGYSZERŰBBEN WINDOWS XP-N FÁJLOK ÉS MAPPÁK MÁSOLÁSA PENDRIVE-RA ÉS CD-RE A LEGEGYSZERŰBBEN WINDOWS XP-N Ezek a cikkek Atom Manó rovattársam kérdésfeltevése alapján jöttek létre, és mivel Ő a fényképekkel végezhető műveletek kapcsán

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ VÉRADÁS IDŐPONT SZERKESZTŐ (verzió: 1.2) 2013. április 1. Tartalomjegyzék 1. Telepítés és indítás... 3 2. Frissítés... 3 3. Beállítás... 4 4. Felület... 4 5. Véradó helyszínek...

Részletesebben

Kézikönyv Sarzs (LOT) kezelés - alapok

Kézikönyv Sarzs (LOT) kezelés - alapok Kézikönyv Sarzs (LOT) kezelés - alapok 1 4 Tartalomjegyzék 2 ÁRUCIKK - ÜRES... 10 3 ÁRUCIKK - MEGJELENÍTÉS [10035 BE_S_ANYAG SARZSOS ALAPANYAG]... 12 4 ÁRUCIKK - VÁLTOZTATÁS [10035 BE_S_ANYAG SARZSOS ALAPANYAG]13

Részletesebben

Médiatár. Rövid felhasználói kézikönyv

Médiatár. Rövid felhasználói kézikönyv Médiatár Rövid felhasználói kézikönyv Tartalomjegyzék Bevezetés Tartalomjegyzék Bevezetés Bevezetés... 3 Kezdô gondolatok... 4 Hálózati követelmények... 4 Támogatott operációs rendszerek a számítógépeken...

Részletesebben

NightHawk AccessControl

NightHawk AccessControl NightHawk AccessControl Poker Edition Version: 2.0 2012. január 1 Tartalomjegyzék Rendszer elemei... 3 Felhasználói felület... 3 Nap nyitása, zárása... 4 Új játékos felvitele... 4 Ki és beléptetés... 5

Részletesebben

TvNetTel Internet Kapcsolat Beállítása

TvNetTel Internet Kapcsolat Beállítása TvNetTel Internet Kapcsolat Beállítása A TvNetTel Kft internetes szolgáltatásának igénybevételéhez szükséges a hálózati csatlakozás beállítása a számítógépen vagy routeren. A beállításhoz szükség van a

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához

Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához A WEB EDInet rendszer használatához internet kapcsolat, valamint egy internet böngésző program szükséges (Mozilla Firefox, Internet Explorer).

Részletesebben

Netlock Kft. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows XP SP3 Internet Explorer 8 böngészőbe

Netlock Kft. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows XP SP3 Internet Explorer 8 böngészőbe Netlock Kft. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows XP SP3 Internet Explorer 8 böngészőbe 1. Indítsa el az Internet Explorer 8-as böngészőt. (Windows XP esetén: Start menü > Internet

Részletesebben

Modem telepítése Windows 98 alatt

Modem telepítése Windows 98 alatt A modem, legyen az külső kommunikációs portra köthető, vagy belső kártya, egy illesztő program által vezérelhető. A gyártók mindig mellékelnek az eszközhöz egy CD-t vagy floppyt, mely tartalmazza a szükséges

Részletesebben

3 A hálózati kamera beállítása LAN hálózaton keresztül

3 A hálózati kamera beállítása LAN hálózaton keresztül Hikvision IP kamera Gyorsindítási útmutató 3 A hálózati kamera beállítása LAN hálózaton keresztül Megjegyzés: A kezelő tudomásul veszi, hogy a kamera internetes vezérlése hálózati biztonsági kockázatokkal

Részletesebben

Microsec Zrt. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows 7 (x86/x64) Internet Explorer 9 (32 bites) böngészőbe

Microsec Zrt. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows 7 (x86/x64) Internet Explorer 9 (32 bites) böngészőbe Microsec Zrt. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows 7 (x86/x64) Internet Explorer 9 (32 bites) böngészőbe 1. Indítsa el az Internet Explorer 9 (32 bites) böngészőt. (Start menü > Internet

Részletesebben

Windows 8.1 frissítés, részletes útmutató

Windows 8.1 frissítés, részletes útmutató Windows 8.1 frissítés, részletes útmutató A Windows 8.1 telepítése és frissítése A BIOS, illetve alkalmazások és illesztőprogramok frissítése, valamint a Windows Update futtatása A telepítés típusának

Részletesebben

A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra

A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra Nyomtató telepítése A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra duplán kattintva kezdeményezhetjük.

Részletesebben

1. Origin telepítése. A telepítő első képernyőjén kattintson a Next gombra:

1. Origin telepítése. A telepítő első képernyőjén kattintson a Next gombra: 1. Origin telepítése Az Origin telepítéséhez tegye be az Origin CD-t a CDROM-ba, majd kattintson az Origin 7.5 hivatkozásra, miután elindult a CD behelyezésekor a telepítő program. Ha nem indulna el a

Részletesebben

Archive Player Divar Series. Kezelési útmutató

Archive Player Divar Series. Kezelési útmutató Archive Player Divar Series hu Kezelési útmutató Archive Player Tartalomjegyzék hu 3 Tartalomjegyzék 1 Bevezetés 4 2 Működés 5 2.1 A program indítása 5 2.2 A fő ablak bemutatása 6 2.3 Megnyitás gomb 6

Részletesebben

11.4.1 Laborgyakorlat: Hálózati kártya telepítése

11.4.1 Laborgyakorlat: Hálózati kártya telepítése 11.4.1 Laborgyakorlat: Hálózati kártya telepítése Bevezetés Nyomtasd ki a laborgyakorlatot és oldd meg a feladatokat! Ezen a laborgyakorlaton hálózati kártyát fogunk telepíteni, ellenőrizzük a működését,

Részletesebben

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése Táblázatok Táblázatok beszúrása A táblázatok sorokba és oszlopokba rendezett téglalap alakú cellákból épülnek fel. A cellák tartalmazhatnak képet vagy szöveget. A táblázatok használhatók adatok megjelenítésére,

Részletesebben

FITNESS SYSTEM Telepítési útmutató

FITNESS SYSTEM Telepítési útmutató FITNESS SYSTEM Telepítési útmutató web: www.szakk.hu e-mail: info@szakk.hu Tartalomjegyzék: Első lépések:... 3 Licenc megállapodás... 3 Telepítési kulcs... 4 Felhasználói adatok... 5 Telepítő csomagok

Részletesebben

Egészségterv és edzésprogram használati utasítás

Egészségterv és edzésprogram használati utasítás TELEPÍTÉS (1) Üdvözli a Bi-LINK. Az alkalmazás használatával követheti, megértheti és irányíthatja legfontosabb egészségügyi paramétereit. Az első lépés készüléke adatainak megtekintéséhez, hogy letölti,

Részletesebben

Hiteles elektronikus postafiók Perkapu

Hiteles elektronikus postafiók Perkapu Hiteles elektronikus postafiók Perkapu 2018.10.27. Tartalom Bevezetés...2 Bejelentkezés a Hiteles Elektronikus Postafiókba...2 Perkapu tárhely kiválasztása...2 Beérkezett üzenetek...3 Dokumentumletöltés...4

Részletesebben

Gyorskalauz SUSE Linux Enterprise Desktop 11

Gyorskalauz SUSE Linux Enterprise Desktop 11 Gyorskalauz SUSE Linux Enterprise Desktop 11 NOVELL GYORSKALAUZ KÁRTYA A SUSE Linux Enterprise Desktop 11 új verziójának telepítéséhez a következő műveletsorokat kell végrehajtani. A jelen dokumentum áttekintést

Részletesebben

Hozzávalók keresése és csatolása

Hozzávalók keresése és csatolása Hozzávalók keresése és csatolása VUE támogatja digitális tartalmak hozzáadását saját gépről, WEB-ről, távoli rendszerekből, mint az FTP oldalak, digitális forrásokból és Google szerverekről. A tartalmak

Részletesebben

A Szoftvert a Start menü Programok QGSM7 mappából lehet elindítani.

A Szoftvert a Start menü Programok QGSM7 mappából lehet elindítani. Telepítés A programot a letöltött telepítőprogrammal lehet telepíteni. A telepítést a mappában lévő setup.exe fájlra kattintva lehet elindítani. A telepítő a meglévő QGSM7 szoftver adatbázisát törli. Ezután

Részletesebben

QB-Suli Felhasználói útmutató verziószám: 4.0.2.6. 2015. március 4.

QB-Suli Felhasználói útmutató verziószám: 4.0.2.6. 2015. március 4. Felhasználói útmutató verziószám: 4.0.2.6. 2015. március 4. Készítette: Quadro Byte Zrt. Tartalomjegyzék: 1. Bevezető...3 2. QB-SULI Help...3 3. Regisztráció...3 4. Bejelentkezés...4 4.1. Elfelejtette

Részletesebben

Digitális aláírás általános telepítése és ellenőrzése

Digitális aláírás általános telepítése és ellenőrzése Digitális aláírás általános telepítése és ellenőrzése A digitális aláírásból (tanúsítványból) két fajta létezik! Egyik az úgynevezett hardveres tanúsítvány, amelynél az ügyfél rendelkezik fizikailag egy

Részletesebben

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, PHEGER_1231-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz.

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, PHEGER_1231-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, PHEGER_1231-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Elektronikus adóbevallását a NAV portáljáról letöltött

Részletesebben

Tanúsítvány feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre. Windows 7, Windows 8, Windows 8.1 és Windows 10-es operációs rendszeren 1(9)

Tanúsítvány feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre. Windows 7, Windows 8, Windows 8.1 és Windows 10-es operációs rendszeren 1(9) Tanúsítvány feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre Windows 7, Windows 8, Windows 8.1 és Windows 10-es operációs rendszeren 1(9) Tartalomjegyzék 1. Bevezető... 3 2. AuthentIC Manager szoftver

Részletesebben

A CCL program használatbavétele

A CCL program használatbavétele A CCL program használatbavétele Tartalomjegyzék 1.1 Hardver és szoftverkövetelmények... 2 1.2 CCL program telepítése hálózatba. Telepítés szerver számítógépre... 2 1.3 Cégek... 6 1.3.1 Egy céges felhasználás....

Részletesebben

Protection Service for Business. Az első lépések Windows-számítógépeken

Protection Service for Business. Az első lépések Windows-számítógépeken Protection Service for Business Az első lépések Windows-számítógépeken Rendszerkövetelmények Rendszerkövetelmények Támogatott operációs rendszerek Microsoft Windows 7, Windows 8 és Vista Windows-munkaállomások

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ A. NOKIA PC SUITE 4.51a FOR NOKIA 6510 PROGRAMCSOMAGHOZ. Copyright Nokia Corporation 2002. Minden jog fenntartva.

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ A. NOKIA PC SUITE 4.51a FOR NOKIA 6510 PROGRAMCSOMAGHOZ. Copyright Nokia Corporation 2002. Minden jog fenntartva. FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ A NOKIA PC SUITE 4.51a FOR NOKIA 6510 PROGRAMCSOMAGHOZ Copyright Nokia Corporation 2002. Minden jog fenntartva. Tartalom 1. BEVEZETÉS...1 2. RENDSZERKÖVETELMÉNYEK...1 3. A PC SUITE

Részletesebben

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program A GeoEasy telepítése GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program (c)digikom Kft. 1997-2008 Tartalomjegyzék Hardver, szoftver igények GeoEasy telepítése A hardverkulcs Hálózatos hardverkulcs A GeoEasy indítása

Részletesebben

Az Ön kézikönyve SAMSUNG CLP-770ND

Az Ön kézikönyve SAMSUNG CLP-770ND Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató. Megtalálja a választ minden kérdésre az a felhasználói kézikönyv (információk, leírások, biztonsági

Részletesebben

Molnár Mátyás. Bevezetés a PowerPoint 2010 használatába. Csak a lényeg érthetően!

Molnár Mátyás. Bevezetés a PowerPoint 2010 használatába. Csak a lényeg érthetően! Molnár Mátyás Bevezetés a PowerPoint 2010 használatába Csak a lényeg érthetően! Diavetítés vezérlése OLVASÁSI NÉZET Az olvasási nézetben az ablak címsora és az állapotsor a képernyőn marad, a kettő között

Részletesebben

VisualBaker Telepítési útmutató

VisualBaker Telepítési útmutató VisualBaker Telepítési útmutató Office Hungary Bt web: www.visualbaker.hu e-mail: info@visualbaker.hu Tartalomjegyzék: Telepítési útmutató... 1 Tartalomjegyzék:... 2 Első lépések:... 3 Telepítési kulcs...

Részletesebben

TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció

TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció 2014. második félévétől kezdődően a TERC V.I.P. költségvetés-készítő program hardverkulcsát regisztrálniuk kell a felhasználóknak azon a számítógépen, melyeken futtatni

Részletesebben

12.2.3 Laborgyakorlat: Partíció létrehozása Windows XP Professional operációs rendszerben

12.2.3 Laborgyakorlat: Partíció létrehozása Windows XP Professional operációs rendszerben 12.2.3 Laborgyakorlat: Partíció létrehozása Windows XP Professional operációs rendszerben Bevezetés Nyomtasd ki a feladatlapot és oldd meg a feladatokat! Ezen a laborgyakorlaton FAT32 fájlrendszerre formázott

Részletesebben

F-Secure Biztonsági megoldás. Az első lépések Windows-számítógépeken

F-Secure Biztonsági megoldás. Az első lépések Windows-számítógépeken F-Secure Biztonsági megoldás Az első lépések Windows-számítógépeken Rendszerkövetelmények Rendszerkövetelmények Támogatott operációs rendszerek Microsoft Windows 7, Windows 8 és Vista Windows-munkaállomások

Részletesebben

Felhasználói dokumentáció. a TávTagTár programhoz. Készítette: Nyíri Gábor, hdd@nc-studio.com GDF Abakusz regisztrációs kód: GDFAba43

Felhasználói dokumentáció. a TávTagTár programhoz. Készítette: Nyíri Gábor, hdd@nc-studio.com GDF Abakusz regisztrációs kód: GDFAba43 a TávTagTár programhoz Készítette: Nyíri Gábor, hdd@nc-studio.com GDF Abakusz regisztrációs kód: GDFAba43 Tartalomjegyzék Futási feltételek... 3 Telepítés... 3 Indítás... 3 Főablak... 4 Új személy felvétele...

Részletesebben

Szeged Megyei Jogú Város Integrált e-önkormányzati Rendszerének Térinformatikai Modul felhasználói kézikönyve. Internetes verzió

Szeged Megyei Jogú Város Integrált e-önkormányzati Rendszerének Térinformatikai Modul felhasználói kézikönyve. Internetes verzió Szeged Megyei Jogú Város Integrált e-önkormányzati Rendszerének Térinformatikai Modul felhasználói kézikönyve Internetes verzió 2012. 04. 05. Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 3 2. Az alkalmazás felépítése...

Részletesebben

Szia Ferikém! Készítek neked egy leírást mert bánt, hogy nem sikerült személyesen megoldani a youtube problémát. Bízom benne, hogy segít majd.

Szia Ferikém! Készítek neked egy leírást mert bánt, hogy nem sikerült személyesen megoldani a youtube problémát. Bízom benne, hogy segít majd. Szia Ferikém! Készítek neked egy leírást mert bánt, hogy nem sikerült személyesen megoldani a youtube problémát. Bízom benne, hogy segít majd. Első lépés: Töltsd le a programot innen: http://download.vessoft.com/files/fyds/freeyoutubedownoad.exe

Részletesebben

A program telepítése

A program telepítése program telepítése Töltse le a telepítőt a www.kocheskochkft.hu internetes oldalról. Programjaink menü alatt válassza a Egyszerűsített foglalkoztatással kapcsolatos nyilvántartás programot, kattintson

Részletesebben

1. DVNAV letöltése és telepítése

1. DVNAV letöltése és telepítése 1. DVNAV letöltése és telepítése A Drén és Valner Szoftver Kft által készített DVNAV programmal lehetőség van a számlázó program által elkészített XML-ek NAV-hoz történő eljuttatására, majd a számlákról

Részletesebben

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05+ Geodéziai Feldolgozó Program

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05+ Geodéziai Feldolgozó Program A GeoEasy telepítése GeoEasy V2.05+ Geodéziai Feldolgozó Program (c)digikom Kft. 1997-2010 Tartalomjegyzék Hardver, szoftver igények GeoEasy telepítése A hardverkulcs Hálózatos hardverkulcs A GeoEasy indítása

Részletesebben

ClicXoft programtálca Leírás

ClicXoft programtálca Leírás ClicXoft programtálca Leírás Budapest 2015 Bevezetés A ClicXoft programok bár önálló programok közös technológia alapon lettek kifejlesztve. Emellett közös tulajdonságuk, hogy a hasonló funkciókhoz ugyanaz

Részletesebben

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, EGERPH_1431-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz.

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, EGERPH_1431-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, EGERPH_1431-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Elektronikus adóbevallását a NAV portáljáról letöltött

Részletesebben

Euro-eBank Ügyfélprogram (ÜP) Felhasználói Leírás v. 3.00

Euro-eBank Ügyfélprogram (ÜP) Felhasználói Leírás v. 3.00 Euro-eBank Ügyfélprogram (ÜP) Felhasználói Leírás v. 3.00 1 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 3 2. Program indítása:... 3 3. A program üzemmódjai:... 4 4. Számlaegyenleg lekérdezése:... 4 5. Számlakivonatok

Részletesebben

A CA-42 adatkommunikációs kábel gyors telepítési útmutatója

A CA-42 adatkommunikációs kábel gyors telepítési útmutatója A CA-42 adatkommunikációs kábel gyors telepítési útmutatója 9234594 2. kiadás A Nokia, a Nokia Connecting People és a Pop-Port a Nokia Corporation bejegyzett védjegyei. Copyright 2005 Nokia. Minden jog

Részletesebben

Teljes vírusirtás a NOD32 Antivirus System segítségével. vírusirtási útmutató

Teljes vírusirtás a NOD32 Antivirus System segítségével. vírusirtási útmutató Teljes vírusirtás a NOD32 Antivirus System segítségével vírusirtási útmutató 1. A vírus definíciós adatbázis frissítése A tálca jobb alsó sarkán található NOD32 ikon segítségével nyissa meg a Vezérlő központot.

Részletesebben

A Windows 7 operációs rendszerrel kompatibilis DS150E felhasználói útmutatója. Dangerfield,február 2010 V1.0 Delphi PSS

A Windows 7 operációs rendszerrel kompatibilis DS150E felhasználói útmutatója. Dangerfield,február 2010 V1.0 Delphi PSS A Windows 7 operációs rendszerrel kompatibilis DS150E felhasználói útmutatója Dangerfield,február 2010 V1.0 Delphi PSS 1 TARTALOM Főalkatrészek. 3 Telepítési útmutató...5 A Bluetooth telepítése....17 A

Részletesebben

Felhasználói Kézikönyv

Felhasználói Kézikönyv Felhasználói Kézikönyv A ForteMap használatához 1 T a r talomjegyzék 1. AZ ALKALMAZÁS ELINDÍTÁSA... 3 1.1. A KEZELŐFELÜLET ISMERTETÉSE... 3 1.2. NAVIGÁLÁS A TÉRKÉPEN... 3 1.2.1. Térkép nagyítása... 4 1.2.2.

Részletesebben

A TERC VIP költségvetés-készítő program telepítése, Interneten keresztül, manuálisan

A TERC VIP költségvetés-készítő program telepítése, Interneten keresztül, manuálisan Telepítés internetről A TERC VIP költségvetés-készítő program telepítése, Interneten keresztül, manuálisan Új szolgáltatásunk keretén belül, olyan lehetőséget kínálunk a TERC VIP költségvetéskészítő program

Részletesebben

Operációs rendszerek. Tanmenet

Operációs rendszerek. Tanmenet Tanmenet TANMENET- Operációs rendszerek Témakörök Javasolt óraszám 1. Operációs rendszerek alapjai 2. Windows 2000 ismeretek- Munka a képernyőn 3. Windows 2000 ismeretek- A Start menü elemei 4. Windows

Részletesebben

Alapok (a K2D rendszer alapjai)

Alapok (a K2D rendszer alapjai) Alapok (a K2D rendszer alapjai) 1 1. Bevezetés... 3 2. Fastruktúra... 3 2.1. Nyitása, zárása... 3 2.2. Fülek... 5 2.3. Licence kulcs érvényesítése... 9 2.4. Új elem felvitele... 10 2.5. Elem törlése...

Részletesebben

Jelentkezési lap képző szervek részére

Jelentkezési lap képző szervek részére Jelentkezési lap képző szervek részére Felhasználói segédlet Tartalomjegzék Belépés Jelentkezési lap felület Kézi kitöltés menete Alapadatok megadása Korábban megszerzett vezetői engedély adatai Személyes

Részletesebben

Oktatás. WiFi hálózati kapcsolat beállítása Windows XP és Windows 7-es számítógépeken. SZTE Egyetemi Számítóközpont

Oktatás. WiFi hálózati kapcsolat beállítása Windows XP és Windows 7-es számítógépeken. SZTE Egyetemi Számítóközpont Oktatás WiFi hálózati kapcsolat beállítása Windows XP és Windows 7-es számítógépeken SZTE Egyetemi Számítóközpont WLAN kapcsolat beállítása 1 Tartalom Windows XP... 2 Tanúsítvány telepítése... 2 WPA2 védett

Részletesebben

SportinvazioClub felhasználói kézikönyv v

SportinvazioClub felhasználói kézikönyv v SportinvazioClub felhasználói kézikönyv v1.1 2017.12.29 Tartalom 1. Menüpontok, toolbar... 3 1.1. Menüpontok... 3 1.2. Toolbar... 4 2. Idővonal... 4 2.1. Új bejegyzések... 5 2.2. Bejegyzések funkciói...

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV XMAP (EXTENDED MAP) KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (TATABÁNYA VÁROS KÖZLEKEDÉSE)

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV XMAP (EXTENDED MAP) KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (TATABÁNYA VÁROS KÖZLEKEDÉSE) FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV XMAP (EXTENDED MAP) KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (TATABÁNYA VÁROS KÖZLEKEDÉSE) 1. Bevezető Az XMap egy korszerű, internetes, böngésző alapú, térképes utastájékoztató szoftver. Jelenleg Tatabánya

Részletesebben

Belépés a GroupWise levelező rendszerbe az Internet felől

Belépés a GroupWise levelező rendszerbe az Internet felől 1 Belépés a GroupWise levelező rendszerbe az Internet felől A GroupWise levelező szolgáltatás web felelületről, az Internet felől az Egyetem honlapjáról is elérhető, az alábbi linken: www.uni-nke.hu WEBMAIL-NKE

Részletesebben

A mobil alkalmazás. Felhasználói útmutató - ios

A mobil alkalmazás. Felhasználói útmutató - ios Program megnevezése: Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 Pályázat címe: HUSK JOBs portal Közös munkaerő-piaci információs rendszer A vezető partner: Centrum pokročilých

Részletesebben

FIGYELMEZTETÉS EPILEPSZIAVESZÉLYRÔL

FIGYELMEZTETÉS EPILEPSZIAVESZÉLYRÔL Tartalom Rendszerkövetelmények.................3 A játék telepítése........................4 A játék indítása.........................5 A játék eltávolítása......................5 A játék alapjai..........................6

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Az alkalmazása megnyitása Hozzáférés a kiadványokhoz

Tartalomjegyzék. Az alkalmazása megnyitása Hozzáférés a kiadványokhoz Első lépések Tartalomjegyzék Az alkalmazása megnyitása Hozzáférés a kiadványokhoz Könyvespolc A könyvespolc elemei A könyvespolc funkciói Egy kiadvány letöltése Egy kiadvány megnyitása Olvasó modul Olvasás

Részletesebben

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot a felső sorban:

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot a felső sorban: A program telepítése A 2019-es év programja a szokott módon önálló rendszerként telepíthető. Töltse le WEB oldalunkról (http://www.drd-software.hu). A telepítés előtt nem szabad és nem kell eltávolítania

Részletesebben

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása.

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása. QGIS Gyakorló Verzió: 1.7. Wroclaw Cím: A Print composer használata és a címkézés. Minta fájl letöltése innen: http://www.box.net/shared/87p9n0csad Egyre több publikációban szerepelnek digitális térképek,

Részletesebben

Tanúsítvány feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre

Tanúsítvány feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre Tanúsítvány feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre Windows XP, Vista és Windows 7 operációs rendszeren 1(6) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. AuthentIC Manager

Részletesebben