FEDEZÉS LIKVIDITÁSI KOCKÁZAT MELLETT

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "FEDEZÉS LIKVIDITÁSI KOCKÁZAT MELLETT"

Átírás

1 FEDEZÉS LIKVIDITÁSI KOCKÁZAT MELLETT 47 FEDEZÉS LIKVIDITÁSI KOCKÁZAT MELLETT Dömöör Barbara Bár a vállalai kockázakezelés érékeremése finanszírozási nehézségekkel indokolhaó, a piaci kockázaok fedezésének eszközei a modellek álalában finanszírozási kockázaól menesnek feléelezik. A gyakorlaban azonban a derivaív ügyleekből származó parnerkockáza mérséklésére már nemcsak a őzsdei, hanem a őzsdén kívüli, bilaerális elszámolású ügyleek eseén is leé vagy bizosíéknyújási köelezeség erheli a feleke az ügyle akuális piaci érékének függvényében. Jelen cikk célja ké olyan modell bemuaása és összeveése, amelyekben a fedezei ügyle finanszírozási szükséglee is megjelenik, így a finanszírozás elérheősége befolyásolja a fedezési sraégiá, ha az opimális fedezei arányra. A kockázai forrás és a vállalai célfüggvény azonos, a likvidiási kockáza azonban különbözőképpen jelenik meg a ké modellben. Az egyikben a derivaív pozíció leéi szükségleének újrafelölésére nincs elegendő forrás, ami a fedezei pozíció likvidálásához vezehe, a másik modellben a bizosíék elhelyezéséhez szükséges hiel elérheő, azonban meghaározo kamafelár ellenében, ami mia a fedezés kölségessé válha. 1, 2 JEL-kódok: G17, G32 Kulcsszavak: kockázakezelés, fedezés, finanszírozási likvidiás 1. BEVEZETÉS A vállalai kockázakezelés racionaliásá a pénzügyi elméleek piaci ökélelenségekkel, valamin öszönzési okokkal magyarázzák. Az adók, ranzakciós kölségek, információs aszimmeria, valamin a pénzügyi nehézségek kölségei vizsgáló elméleek mind arra junak, hogy a vállalanak érdemes sokszor eljes mérékben lefedezni a kockázaai 3 (Dömöör, 2014). A vállalai kockázakezelés finanszírozási, illeve öszönzési okokkal igazoló elméleeke az empirikus 1 A cikk Dömöör Barbara: A finanszírozási likvidiás haása a piaci kockázaok fedezésére című dokori érekezése alapján készül. 2 A anulmány az Innovaív maemaikai modellek kuaása a bázeli banki kockázaok mérésére és őkeköveelmény számszerűsíésére a piaci, működési, likvidiási és másodlagos kockázaok erüleén; valamin pénzügyi ermékek áralakulásának viselkedésalapú előrejelzése című, az Új Széchenyi Terv kereében finanszírozo kuaásfejleszés során (PIAC_ számú projek), európai uniós ámogaás melle valósul meg. 3 A vállalai kockázakezelés folyamaáról és hazai gyakorlaáról lásd Waler (2014).

2 48 DÖMÖTÖR BARBARA apaszalaok is aláámaszják, míg az adózási, illeve ranzakciós kölségekkel összefüggő magyarázaok nem nyerek megerősíés (Hommel, 2005). A 2007-ben kezdődő pénzügyi válság jól illuszrála, hogy milyen súlyos kövekezményekkel járha a finanszírozási likvidiási kockáza, illeve kiderül, hogy a piac egyik szereplője számára sem állnak rendelkezésre korlálan finanszírozási források. Ennek kövekezében a piaci kockázaok kezelésének modellezésekor nem lehe figyelmen kívül hagyni a finanszírozás kérdésé. A finanszírozási korláokkal azonban a fedezei pozíció vonakozásában is számolni kell, mivel a derivaív ügyleek eredménye hielkockázai kiesége generál. A cikkben először röviden ismereem, hogyan jelenik meg a finanszírozás a vállalai kockázakezelési elméleekben, majd a fedezei pozíció likvidiási kockázaá elemző ké modell bemuaása kövekezik. Végül összeveem és érékelem a modelleke. 2. A FINANSZÍROZÁS HATÁSA A KOCKÁZATKEZELÉSRE A fedezés érékeremésé a vállala finanszírozásával magyarázó elméleek kiindulóponja, hogy belső források híján a vállalanak külső finanszírozási forrás kell bevonnia, ami a Miller Modigliani-elméleel (1958) ellenében kölséges, vagy egyálalán nem leheséges. A finanszírozáshoz kapcsolódó kölségek lehenek akár direk (adminiszrációs) kölségek, akár az információs aszimmeriából fakadó, ügynöki kölségek (Myers, 1984; Tirole, 2006). A fedezés álal csökken a vállalai pénzáramlás szóródása, így a pénzügyi nehézségek valószínűsége is. A pénzügyi nehézségek kölségei megjelenhenek ranzakciós kölség formájában, illeve a nagyobb várhaó csődkölség csökkeni a vállala éréké (Smih és Sulz, 1985). A finanszírozási nehézségek mia előfordulha, hogy a vállala nem, vagy csak részben udja megvalósíani a poziív neó jelenérékű beruházásai, ami szinén a vállalai éréke csökkeni (Lessard, 1990; Froo e al., 1993). A kockázakezelés a vállalai finanszírozás szemponjából érelmező ké legismerebb elméle Froo, Scharfsein és Sein (1993), valamin Tirole (2006) modellje. Mindké modell kockázasemleges (profiban lineáris) vállalai hasznosságfüggvény feléelez, azonban a külső források bevonása kölséges. Froo és ársai nem magyarázzák, adonak veszik ez a kölségfüggvény, Tirole-nál a kölségek ügynök-megbízó problémából származnak, mivel a finanszírozás nyújója csak meghaározo mérékig hajlandó forrás bizosíani, megfelelő nagyságú önrész hiányában pedig még felár ellenében sem vállalja a finanszírozás kockázaá. A fedezés léjogosulsága abból adódik, hogy álala csökkenheőek a finanszírozási kölségek, így kiszámíhaó a profi várhaó éréke, s ennek kövekezében a vállala éréke növekszik.

3 FEDEZÉS LIKVIDITÁSI KOCKÁZAT MELLETT 49 Mindké modellben bár alapveően képeriódusos dönési helyzeben írják le a fedezés problémájá maga a fedezés csak egy periódusra szól, így a fedezei ügyleről szóló dönés kizárólag a fedezei ügyle lejárakor érvényes ermelési-, illeve árfolyameloszlások befolyásolják. Mivel nincsenek a fedezési perióduson belül közes vizsgálandó időponok, nem jelenik meg a fedezei eszköz álal a fuamidő ala generál pénzáramlás sem. A fedezei ügyleekhez kapcsolódóan a gyakorlaban öbbféle okból jelenkezhe finanszírozási szükségle: az aszimmerikus kifizeésfüggvénnyel rendelkező ügyleek kezdei ügyleköési díjainak formájában (jellemzően opciók eseén); a fedezei ügyle és a fedezendő kockáza elérése (báziskockáza) okán; ovábbá a fedezei ügyle eredményének napi elszámolásából 4 adódóan is (őzsdei haáridős pozíciók). A őzsdei ügyleeknél az ügyleköés feléele egy meghaározo nagyságú kezdei leé (iniial margin) meglée, valamin a leéi pozíció bizonyos minimális szinjének (mainenance margin) folyamaos fennarása szükséges. Habár a őzsdén kívüli (OTC) ügyleek elszámolása nem örénik meg napi szinen, a gyakorlaban egyre gyakrabban előfordul, hogy az üzleköés elején vagy bizonyos nagyságú, nem realizál veszeség fellépésekor a pozíció ovábbi arásáér a bank bizosíéko köveel (Korn, 2003). Az új európai szabályozás (EMIR, 2012) meghaározo érékhaár fele a szenderdizál OTC-ermékek eseében is előírja egy közponi szerződő fél szükségességé, mivel a szabályozás egyérelműen a parnerkockázaok mérséklésé, ezálal a rendszer egészének kisebb sérülékenységé célozza. A őzsdén kívüli derivaív ügyleek feléelei rögzíő ISDA (Inernaional Swaps and Derivaives Associaion) szerződések ulajdonképpen hielszerződések, amelyek mellékleében a felek hielkockáza-csökkenő feléeleke bizosíéknyújási köelezeségeke vagy kovenánsoka is megállapíanak. A válság haására ezek a szerződések egy újabb mellékleel bővülek: a Credi Suppor Annexnek (CSA) neveze megállapodás már bankok közö, illeve a nagyobb, így eddig bizonságosnak aro ügyfelekkel szembeni, álalában kölcsönös bizosíéknyújási köelezeség szabályai aralmazza. Továbbá, még abban az eseben is, ha feléelezzük, hogy a parnerbank nem fog bizosíéko kérni a derivaív pozíció fuamideje ala, a pozíció veszesége növeli a banki kiesége, így korláozza a vállala ovábbi hielfelvevő képességé. Mindez az jeleni, hogy nemcsak a őzsdei, de az OTC származao pozíciók eredménye is függ az alapermék árfolyamának fuamidő alai alakulásáól. Mindezek kövekezében a finanszírozás elérheősége a fedezei ügyle szemponjából is kriikus. A fedezei céllal megköö derivaív ügyle fuamideje sokszor 4 A forward és fuures kereskedés és fedezei ügyle különbségeiről és jellegzeességeiről lásd Berlinger e al. (2005).

4 50 DÖMÖTÖR BARBARA akár években is mérheő, a fellépő finanszírozási igény pedig haással van a vállala finanszírozási leheőségeire. Froo e al. (1993) elemzésükben már emlíik, hogy a fedezei ügyleekhez kapcsolódó finanszírozási igény csökkeni az opimális fedezési arány, mivel egyfaja rade-off lép fel a vállala összes jövőbeli pénzáramlásai jelenérékének bebizosíása és a közes időponokban jelenkező pénzáramlások ingadozásának megszüneése közö, az elemzés azonban nem viszik ovább ebben az irányban. Anderson és Danhine (1983) vizsgálaában jelenik meg először a fedezei ügyle finanszírozásának kérdése: öbbperiódusos modelljükben a fedezei ügyleköés öbb időponban örénhe, illeve a fedezei ügyle (őzsdei haáridős megállapodás: fuures) akuális piaci (mark-o-marke) éréké minden egyes periódusban elszámolják. A modell azonban feléelezi, hogy nincsenek finanszírozási korláok, sem hielfelár, így a közes időponok pénzáramlása bármikor finanszírozhaó, vagyis a pénzáramlás a nem-szochaszikusnak feléeleze kockázamenes kamaláb melle egyszerűen ákonverálhaó a lejárai időponra. A finanszírozási likvidiás kérdése a fedezéssel foglalkozó, elmélei modellekben a 2000-es évek elején jelenik meg. Mello és Parsons (2000) likvidiási szemponoka is figyelembe véve vizsgálja az opimális fedezési sraégiáka, megállapíja, hogy finanszírozási korláok mia mind a cash flow-varianciá minimalizáló, mind a cégérék varianciá minimalizáló fedezési sraégiák szubopimálisak. Az opimális fedezés a cégben lévő pénzeszközök haárérékének varianciájá minimalizálja, vagyis azokhoz a vélelen kimeneekhez csoporosíja á a pénzeszközöke, ahol a legnagyobb a haárhasznuk. Az i bemuaandó elméleekben a vállalai profi maximalizálása helye a profi álal meghaározo (konkáv) vállalai hasznosságfüggvény maximalizálása a cél, a likvidiás pedig kéféle módon jelenik meg: egyrész a fedezei ügyle fuamidő alai eredményének elszámolásául szolgáló leéi számla nagyságának modellezésével, feléelezve, hogy a számla újrafelölésére nincs, vagy korláozo a vállala leheősége (forrása) (Deep, 2002). A finanszírozás elégelensége abból adódik, hogy a belső források allokálása, készleezése ilyen célra úlságosan drága, külső finanszírozó bevonása pedig az információs aszimmeria mia nem, vagy csak öbblekölség melle leheséges, mivel nehéz kívülről megíélni, hogy a derivaív ügyleeken elszenvede veszeségek mögö prudens kockázakezelés vagy felelőlen spekuláció áll. A másik megközelíés a finanszírozás kölségé a leé (bizosíék) finanszírozásához szükséges forrásnak a kockázamenes kamaszin felei kamafelára alapján számolja (Korn, 2003).

5 FEDEZÉS LIKVIDITÁSI KOCKÁZAT MELLETT FEDEZÉS A LETÉTFELTÖLTÉSHEZ SZÜKSÉGES FINANSZÍROZÁSI LEHETŐSÉG HÍJÁN A DEEP-MODELL Deep (2002) olyan dönési helyzee vizsgál, amelyben az alapkieség fuures ügyleekkel ökéleesen fedezheő. A modellben a vállala álal jövőben kibocsáandó ermék mennyisége (π) ado, a kockáza a jövőbeli ár alakulásának bizonyalanságából adódik. Az árfolyam alakulására geomeriai Brown-mozgás éelez fel, a kockázamenes kamalábnak megfelelő drifel: ds rs d S dw, (1) ahol S a időponbeli árfolyam, r a kockázamenes kamaláb, σ az árfolyamválozás volailiása, és dw a Wiener-folyama megválozása jelöli az árfolyamválozásban megjelenő vélelenszerűsége. Az árfolyam várhaó növekedése ehá a kockázamenes kamalábnak felel meg, így a haáridős árfolyam alakulása alkalmazva az Iô-lemmá mar in gál folya ma 5 : df F dw. (2) Ezzel az egyszerűsíő feléelezéssel kiikahaó a fedezés spekulaív moivációja, az opimális fedezés meghaározásánál nem lesz szempon a derivaív ügyle önmagában ve eredménye. 6 A vállala őzsdei haáridős eladással (fuures) fedezi kieségé, a fedezei menynyiség (θ ) minden időponban válozahaó. A derivaív pozíció éréke minden időponban elszámolásra kerül a leéi számlán (X ), így annak érékválozása a kövekező folyama szerin alakul: dx rx d df. (3) A fedezei pozíció megnyiásához rendelkezésre áll egy bizonyos összeg (X 0 ), amelye a vállala leékén el ud helyezni, arra azonban nincs leheősége, hogy újabb forrás mozgósíson abban az eseben, ha a számla éréke egy bizonyos minimális szin (K) alá csökken, és felölési felszólíás (margin call) kap. A számlafelölés elmaradása a pozíció likvidálásához, ezálal a fedezeség megszűnéséhez veze. 5 A haáridős árfolyamválozás drifje az alapermék növekedési üemének a kockázamenes kamalábon felüli része, ami nulla, feléelezve, hogy az alapermék ponosan a kockázamenes kamalábnak megfelelő üemben növekszik. 6 A derivaív pozíció várhaó hozamáról lásd Berlinger (1998).

6 52 DÖMÖTÖR BARBARA Bár a modell alapfelevése, hogy nincs elérheő finanszírozási forrás a leé felölésére, eselegesen rendelkezésre álló hielkere a K, illeve a kezdei számlaérék (X 0 ) módosíásával behelyezheő a modellbe. A pozíció likvidálásának valószínűségé muaja az 1. ábláza különböző lejáraig háralevő fuamidő, kezdei leénagyság és árfolyam-volailiás melle. Az árfolyam alakulása i az (1) egyenle szerini geomeriai Brown-mozgás. 1. ábláza A fedeze finanszírozási elégelenség miai megszűnésének valószínűsége Pozíciólikvidálás valószínűsége Volailiás Kezdei leé (X 0 /F) T = 26 hé T = 52 hé 0,05 55% 65% 0,10 29% 44% 15% 0,25 1% 9% 0,50 0% 0% 1,00 0% 0% 0,05 62% 69% 0,10 41% 48% 20% 0,25 8% 13% 0,50 0% 1% 1,00 0% 0% Forrás: sajá számíás Deep (2002) alapján Az eredmények Mone-Carlo-szimulációval, 1000 realizáció lefuaásával adódak. 10%-os kezdei leéi köveelmény melle az egyéves pozíció fuamidő alai likvidálásának valószínűsége 44%. Mivel a őzsdei ügyleek kezdei leéi köveelménye álalában nem haladja meg a 10%-o, a fedező vállalanak nagy valószínűséggel számíania kell arra, hogy a fedezei pozíció fennarásához ovábbi finanszírozás válik majd szükségessé, amely likvidiási sokko pénzügyi nehézségek nélkül kezelnie kell. A vállalavezeés célja a lejárai vállalai érék ami a ermelés és a leéi számla érékének összege várhaó hasznosságának maximalizálása. Feléelezve, hogy a vállala hasznossági függvényében a relaív kockázakerülés konsans 7 (CRRA), az opimális fedezés a kövekező egyenlee maximalizálja: 7 Vagyis a vagyon meghaározo hányadának kockázaásával szembeni aiűd állandó. A befekeői kockázai hajlandóság mérőszámaihoz lásd részleesen Arrow (1970) és Pra (1964) munkái.

7 FEDEZÉS LIKVIDITÁSI KOCKÁZAT MELLETT 53 max ( X T FT ) 8 ; 0 < γ < 1 (4) X K korláozó feléel melle. Az opimalizáció Deep szochaszikus dinamikus programozás segíségével oldja meg. Az opimális fedezés problémája egy szochaszikus konrollfeladakén adódik, ami a megoldandó parciális differenciálegyenle nemlineariása mia csak numerikus módszerekkel közelíheő. Az opimális fedezési sraégiá meghaározó ényezők: a vállala kockázai kiesége, a fedezési időáv, a kockázai forrás volailiása, a fedezei ügyle finanszírozására rendelkezésre álló források nagysága, valamin a vállala kockázai aiűdje. A fedezési dönés meghozaalakor a vállalanak kéféle kockáza szinjéről kell dönenie: minél inkább csökkeni a ermelés ára körüli bizonyalanságo (jelenérék-kockáza), annál nagyobb lesz a fuamidő alai pozíciólikvidálás kockázaa (cash flow- vagy likvidiási kockáza). Nyilvánvalóan ez uóbbi kockáza, vagyis a leéi számla minimális szin alá csökkenésének valószínűsége a háralévő fuamidő csökkenésével csökken, az árfolyam volailiásának növekedésével pedig növekszik. Hasonlóan, inuiíve is beláhaó, hogy minél magasabb a leéi számlán rendelkezésre álló pénzeszköznek a forward kieséghez viszonyío aránya, annál kevésbé jelen korláo a likvidiás. Az 1. ábra ké fakornak, a rendelkezésre álló források arányának és a fuamidőnek a haásá szemlélei, feléelezve, hogy a kockázai forrás geomeriai Brown-mozgás végez 15%-os éves volailiás és kockázamenes kamanak megfelelő éves drif (5%) melle, a vállalai kockázakerülés (1 γ) méréke pedig 0,5. Az opimális fedezési arány ehá a lejáraig háralevő fuamidő és a volailiás negaív, a leéi számla finanszírozására rendelkezésre álló források poziív függvénye. A vállalai kockázakerülési szin mérékének haása fordíoan arányos a finanszírozási források szinjével. A nagyobb kockázakerülés hasonlóan befolyásolja az opimális fedezei arány, min a korláozoabb finanszírozási leheőségek, vagyis csökkeni, mivel a fedeze eseleges elveszéséből adódó hasznosságcsökkenés nagyobb. Deep modellje ehá az alulfedezés oká finanszírozási dönéssel magyarázza. A fedezés opimális mérékének modellezésével arra a kövekezeésre ju, hogy ado ermelési mennyiség melle a fedezei pozíció finanszírozásának nehézsége a vállalai fedezei arány csökkenéséhez veze. 8 I nem a kockázakerülés méréké jelöli a γ, hanem az (1 kockázakerülési együhaó)-. Mivel Deep elemzésében a válaszo kockázakerülési érék 0,5, a keő megegyezik.

8 54 DÖMÖTÖR BARBARA 1. ábra Az opimális fedezei arány a leénagyság és a fuamidő függvényében Fedezei arány Kezdei leénagyság (X 0 /F) Lejáraig háralevő fuamidő (hé) Forrás: Deep (2002), 5.1 ábra 4. A FEDEZETI ÜGYLET FINANSZÍROZÁSÁNAK KÖLTSÉGE A KORN-MODELL A fedezei ügyle finanszírozási szükséglee mia fellépő kockázao Korn (2003) modelljében nem a fedezei pozíció eseleges likvidálása jeleni, hanem a forrásbevonás öbblekölsége. A modell feléelezi, hogy a vállala képes előeremeni a szükséges finanszírozás; ennek azonban ára van, mivel a cég nem ud a kockázamenes kamalábon (r) finanszírozáshoz juni. A finanszírozási kölség, ezálal a fedezés likvidiási kockázaa annál nagyobb, minél magasabb ez a vállalaspecifikus kamafelár (s). Bár az alapeseben a kamamarzs konsans, ermészeesen hielnagyságól függő kamafelár is beépíheő a modellbe, illeve az elérheelen finanszírozás a kamafelár végelenig növelésével szimulálhaó. Korn alapmodelljében a vállala a 0. időponban dön a ermelés mennyiségéről (Q), a kibocsáás pedig 2 periódus múlva realizálódik. A ermék eladási ára (P) vélelenszerűen alakul, ez jeleni a fedezendő kockázai fakor. A fedezés őzsdén kívüli haáridős eladással örénik, a forward árfolyam alakulására (hasonlóan az előző modellhez) felesszük, hogy maringálfolyama. A fedezei ügyle köésére mind a nulladik, mind az első időponban leheősége van a vállalanak. A 2. ábra muaja a folyamao, az indexek az időponra ualnak.

9 FEDEZÉS LIKVIDITÁSI KOCKÁZAT MELLETT ábra A vállalai működés folyamaa Korn modelljében Termelés meghaározása (Q) Fedezési mennyiség (h 0 ) Fedezei árfolyam (F 0 ) Termelés érékesíése (P2) Fedezei ügyle eredménye (F 0 F 1 ) Új fedezés mennyisége (h 1 ) Fedezei árfolyam (F 1 ) Forrás: sajá készíés Korn (2003) alapján A második periódus végén realizálódó vállalai profi (Π) három részből evődik össze, a működési eredményből, a fedezei ügyleek eredményéből, valamin a fedezei ügyle bizosíékának kölségéből: ( F0 F1 ) P2 Q c( Q) h0 ( F0 P2 ) h1 ( F1 P2 ) s min h0 ; 0 1 r (5) Működésből származó eredmény Fedezei ügyleek eredménye Fedezei ügyle finanszírozásának kölsége Az egyenle paraméerei a fen definiálak szerin érendők. Az opimális fedezési sraégia, amely a várhaó hasznosságo (E[U(Π)]) maximalizálja, ké lépésben, visszafelé haározhaó meg. Az első (közes) időponban haáridőre elado mennyiség (h 1 ) meghaározásához a már ismer Q, F 1 és h 0 melle kell az (5) egyenlee maximalizálni: max h E1[ U ( ) F1, Q, 0 ]. (6) 1 h Az elsőrendű feléel, amely a hasznosságfüggvény konkáviása mia bizosíja a maximumo: E1[ U '( )( F1 F2 )] 0. (7)

10 56 DÖMÖTÖR BARBARA Mivel feleük, hogy a forward árfolyam jövőbeli várhaó éréke a jelenérékkel egyenlő (E 1 (F 2 )=F 1 ), az egyenlőség akkor eljesül, ha a szorza ké agjának kovarianciája 0, vagyis a profifüggvény nem függ F 2 -ől. Eszerin az első időponban az opimális fedezési mennyiség: h 1* =Q h 0, (8) vagyis ekkor már a eljes ermelés lefedezendő, függelenül a vállalai finanszírozás kölségéől (s), lévén, hogy a fedezei ügyle uán nem lesz már szükség újabb bizosíék nyújására. A nulladik időponban, behelyeesíve a (8) egyenlee, a profifüggvény alakulása: ( F0 F1 ) * F. (9) 1Q c( Q) h0 ( F0 F1 ) s min h0 ; 0 1 r Finanszírozási kölségek nélkül (s=0) akkor maximális a várhaó hasznosság, ha E0[ U '( *)( F0 F1 )] 0. (10) Így, hasonlóan az első időponbeli fedezési mennyiség meghaározásához, a eljes ermelés lefedezésével bizosíhaó, hogy a profifüggvény ne válozzon a haáridős ár (F 1 ) szerin, vagyis h 0* =Q* és h 1* = 0. (11) Korn modelljében a ermelés mennyisége szinén a vállalai dönés függvénye, annak meghaározása a (9) egyenle és a vállalai hasznosságfüggvény felhasználásával adódik: E0[ U '( *)( F1 c'( Q))] Ami akkor eljesül, ha: E0[ U '( *)]( F0 c'( Q)) cov0[ U '( *), F1 ] 0. (12) 0. (13) Opimumban a (11) egyenle mia a kovarianciás ag 0, ezér az opimális ermelési mennyiség melle a ermelés haárkölsége a nulladik időponbeli haáridős árral egyezik meg. Ez az eredmény hasonlóan Froo és ársai modelljéhez, a pénzügyi kockázaok ökélees fedezésé, illeve ennek fennarásá javasolja. Amennyiben a finanszírozás kölséges (s > 0), a fedezés egyfelől éréknövelő, mivel csökkeni a vállalai profi bizonyalanságá, azonban kölséggel jár, ami

11 FEDEZÉS LIKVIDITÁSI KOCKÁZAT MELLETT 57 viszon csökkeni a várhaó profio. Ennek kövekezében a kölségmenes finanszírozáshoz képes kisebb ermelési volumen és 1-nél kisebb fedezei arány melle lesz opimális a ermelési és fedezési sraégia. Korn bizonyíja, hogy a fedezei arány 0-nál nem lehe kisebb, azaz az eredei kockázaal megegyező irányú kieség vállalása nem indokol, hiszen bármely irányú derivaív pozíció kölséges. Az opimális fedezei arány a vállalai hasznosságfüggvény és a haáridős árfolyam alakulásának ismereében haározhaó meg. A modell lognormális forward árfolyameloszlás és konsans relaív kockázakerülés (CRRA) esz fel, ezen felevések melle Korn indirek módon bizonyíja 9, hogy az opimális fedezési arány 1 r h 1 r s * 0 / Q* c / F 0, (14) ahol c az egységnyi kibocsáás álagkölségé jeleni. A ényleges opimális fedezési arány meghaározásához Korn, az előzőleg bemuao Deep-modellhez hasonlóan, a kockázamenes hozamo évi 5%-ban, a forward árfolyam éves volailiásá (σ) pedig 15%-ban rögzíi. A kölségfüggvény nem definiálja, az álagkölség 0,1, a modell mindké periódusa 1 év. Az opimális fedezési arány a hasznosság (15) várhaó érékének maximalizálásával adódik. (1 ) ( *) U 1, (15) ahol U a hasznosság, * az opimális fedezés mellei profi, γ a kockázaeluasíás méréke. A feni paraméerek melle numerikusan megoldva az opimalizáció, a 3. ábra muaja az opimális fedezési arány a vállalai kamafelár (s) és a kockázaeluasíás (γ) 10 függvényében. 9 Amennyiben a fedezési arány kívül esik ezeken a haárokon, poziív valószínűséggel kövekezik be veszeség (negaív profi), ami egy kockázakerülő vállala számára nem lehe opimális. 10 A kockázaeluasíás méréke nulla kockázasemleges eseben, a felső szélsőérékkén megado 2 pedig az egyéni kockázakerülésnek a Blume és Friend (1975) álal meghaározo éréke.

12 58 DÖMÖTÖR BARBARA 3. ábra Opimális fedezei arány a kamafelár függvényében, különböző kockázakerülési szinek melle Forrás: sajá számíás Korn (2003) alapján, Mone-Carlo-szimuláció, fuaás, anieikus válozók módszerével Ahogy a 3. ábra illuszrálja, amennyiben a vállala a kockázamenes kamalábnak megfelelő szinen ju finanszírozáshoz, a eljes fedezés az opimális; a kamafelár egy százalékponos emelkedése minegy 5 százalékponal csökkeni az opimális fedezési arány egy 0,5-ös (γ = 0,5) kockázakerülési együhaóval rendelkező vállala számára. Ahogy csökken a kockázakerülés méréke (csökkenő γ), az opimális fedezei arány egyre kisebb lesz, mivel egyre kisebb a fedezés álal elér haszon, ami ellenéelezi a fedezés mia fellépő kamakölsége. A ermelési kölségek jelenős haással vannak a fedezési poliikára. A ermelési álagkölségnek a haáridős árhoz viszonyío aránya adja meg az opimális fedezei arány alsó korlájá, mivel ez az arány bizosíja, hogy a realizál árbevéel legalább a kölségek éréké elérje. 11 Az álagkölség növekedése emeli a fedezei arány minimális szinjé, hiszen a kölségek növekedése álal csökken a profi, a hasznossági függvény pedig a kisebb érékeknél a meredekebb (annál érzékenyebb a cég a negaív kimeneekre), így egyre nagyobb a kockázakezeléssel elérheő haszon. Fonos megjegyezni azonban, hogy a feni összefüggés a fedezési arányra vonakozik; a ermelés opimális szinje, így a konkré fedeze mennyiség a likvidiási kölségek melle jelenősen csökkenhe. A kockázai forrás volailiása (szórása) kéféleképpen ha a vállalai fedezés opimális szinjére. Egyrész minél nagyobb a forward árfolyam szórása (nagyobb 11 Abból indulunk ki, hogy a nulladik időponban rögzíheő haáridős árfolyam meghaladja az álagkölsége, különben nem érdemes belevágni a projekbe.

13 FEDEZÉS LIKVIDITÁSI KOCKÁZAT MELLETT 59 kockáza), annál nagyobb lesz az opimális fedezei arány egy kockázakerülő vállala számára. Másfelől azonban a nagyobb volailiás a fedezei ügyle finanszírozásához szükséges kölségek várhaó éréké is emeli, ami álal csökken az opimális fedezei arány. A ké haás eredője nem egyérelmű. A Korn álal vizsgál paraméerek (r = 5%, γ = 0,5, álagkölség = 10%, F 0 = 1, F lognormális eloszlású 1 várhaó érékkel, 3 különböző szórással: σ =0,1; 0,15; 0,2) melle a volailiás emelkedése növeli az opimális fedezei arány. Felmerül a kérdés, mikén válozik az opimális fedezési sraégia, ha opciós ügyleek is elérheőek, lévén, hogy ekkor nem kelekezik közes időponban feléeles finanszírozási igény. Az opciós ügyleek kezdei díja azonban megleheősen drágává eszi ez a fedezei megoldás, ezér egy finanszírozási korláokkal küzdő vállala számára kevésbé vonzó ez a sraégia. 5. A FEDEZÉS MIATTI LIKVIDITÁST MODELLEZŐ ELMÉLETEK ÖSSZEVETÉSE A fedezei ügylenek a fuamidő alai finanszírozási szükséglee miai likvidiási kockázao (funding liquidiy risk) különbözőképpen modellezi a fen bemuao ké elméle, és a kövekezeések sem esnek mindenhol egybe. Mindké feni modellben kockázaos a ermék eladási ára (P), emia a vállalai árbevéel és a profi is. A ermék piacon kereskede és haáridős ügyle (eladás: shor forward vagy shor fuures) köheő rá bármikor, bármilyen mennyiségben, az ado időponban érvényes, piaci árnak (F ) megfelelő szinen. Szinén hasonló a ké modellben, hogy az alapermék és a forward árfolyam alakulása is geomeriai Brown-mozgás, és mivel az alapermék növekedési üeme a kockázamenes kamalábbal egyenlő, a haáridős árfolyam alakulása maringálfolyama. Ez a feléelezés annyiban egyszerűsíi a ovábbi számíásoka, hogy a fedezei ügyle várhaó eredménye nulla, így spekulaív céllal nem örénik ügyleköés. Az opimális fedezési arány meghaározásához mindké modell feléelezi még, hogy a vállala relaív kockázakerülése konsans (CRRA ípusú a hasznosságfüggvény). Az alapveő különbség a ké modellben, hogy Deepnél a fedezei ügyle őzsdei haáridős megállapodás (fuures), amelynek eredményé napona elszámolják a leéi számlán; a likvidiási kockázao a leéi számla felöléséhez rendelkezésre álló források elégelensége jeleni. Ezzel szemben Korn modelljében őzsdén kívüli haáridős (forward) megállapodással örénik a fedezés, amire a fuamidő ala egyelen közes időponban kell veszeség eseén bizosíéko (készpénz formájában) elhelyezni. A likvidiási kockáza a bizosíék nyújásához felve hiel kamafelárában jelenik meg.

14 60 DÖMÖTÖR BARBARA Az opimális fedezési arány befolyásoló ényezők haása, ado paraméerek és minden más fakor válozalansága melle, öbb eseben ellenées a ké modellben, ezeke foglalja össze a 2. ábláza. 2. ábláza Az opimális fedezei arány meghaározó ényezők ceeris paribus haása Deep és Korn modelljében Deep Korn Kockázakerülés méréke (γ) Kockázai fakor volailiása (σ) Kamafelár (s) -- Finanszírozási forrás (X) -- Fedezési időáv () Termelési kölségek (c(q)) -- Forrás: sajá szerkeszés Deep (2002) és Korn (2003) alapján Deep modelljében nem jelennek meg a ermelési kölségek, az opimalizáció egyszerűen a vállalai bevéelek: a ermék lejárai árának és a fedezei ügyle eredményének (ami a leéi számla éréke) az összege alapján örénik. I a ermelési mennyiség ado, annak opimális méréke nem haározhaó meg a modellből. Kornnál ezzel szemben a ermelési kölségek hanak az opimális ermelési mennyiségre, valamin a fedezei arány minimális szinjére is. A vállalai kockázakerülés mérékének emelkedésével Deep modelljében csökken az opimális fedezei arány, mivel így udja csökkeneni a vállala a fedeze megszűnésének kockázaá. Korn modelljében azonban minél kockázaérzékenyebb a vállala, annál nagyobb a fedezés álal elérheő haszon, ezér a fedezés eseleges öbblekölsége ellenére is nagyobb lesz az opimális fedeze szinje. A kockázai fakor volailiása meghaározza mind az alapkieségből adódó, poenciális veszesége, mind a fedezés eseleges kölségé. A ké haás ellenées irányú: Deepnél az uóbbi a jelenősebb, így a volailiás növekedése csökkeni az opimális fedezei arány, Korn modelljében viszon a fedezés haszna meghaladja a kölségeke, ehá a volailiás növekedésével nő a fedezei arány is. A likvidiási kockázao megesesíő paraméerek haása azonos, a nagyobb kamafelár, illeve a kisebb finanszírozási forrás csökkeni az opimális fedezei arány.

15 FEDEZÉS LIKVIDITÁSI KOCKÁZAT MELLETT 61 A fedezei időáv növekedése ugyanúgy ha a ké modellben, min a nagyobb volailiás: Deepnél növeli a fedezei ügyle megszűnésének a kockázaá, ezér az opimális fedezei arány csökkeni, Korn modelljében pedig növeli a fedezés álal elérheő haszno, ezzel együ az opimális fedezés méréké. Korn modelljében az időáv csak az egyes periódusok hosszá növeli, finanszírozási szükségle válozalanul csak egyelen időponban jelenkezhe. 6. ÖSSZEGZÉS Mivel a válság kövekezében a szabályozói előírások és a pénzügyi inézmények kockázakezelése is egyre inkább megköveeli a parnerkockázaok fokozoabb monioringjá és korláozásá, egyre öbb piacon örekednek a derivaív pozíciók napi elszámolására, ami mia a pozíciók fennarása likvidiási kockázaal jár. Mindezekre ekineel kell lenni a kockázakezelés során; a fedezei céllal köö pénzügyi derivaívok finanszírozási szükséglee ha a fedezési dönésre, ami magyarázaul szolgál a derivaív eszközök kínálaának széles paleájára, valamin a gyakorlaban apaszalhaó lászólagos alul-, illeve úlfedezésre. A cikk az opimális fedezés ké olyan elmélei modelljé ismerei és hasonlíja össze, amelyekben a fedezei pozícióhoz kapcsolódó finanszírozási kockáza megjelenik. Az opimális fedezési arány, azaz a fedezei pozíció és a kieség arányá a fedezés álal elér volailiáscsökkenésből adódó hasznosságnövekedés és a fedezei ügyle finanszírozási kölsége közöi rade-off haározza meg mindké modellben, azonban alapveően különbözőképpen ragadják meg a likvidiási kockázao, így a levon kövekezeések, az egyes paraméerek haásai részben ellenéesek.

16 62 DÖMÖTÖR BARBARA IRODALOMJEGYZÉK Anderson, R. W. Danhine, J. (1983): The Time Paern of Hedging and he Volailiy of Fuures Prices. The Review of Economic Sudies, 50 (2), pp DOI: hp://dx.doi. org/ / Arrow, K. J. (1974): Theory of Risk Aversion. In: Essays in he Theory of Risk-bearing. Amserdam: Norh-Holland Publishing Company. Berlinger, Edina Jáki, Erika Waler, György (2005): Haáridős ügyleek (Tőzsdei haáridős vizsga ananyag). Budapes, Közép-Európai Brókerképző Alapívány. Berlinger, Edina (1998): Derivaív ermékek várhaó hozama. In: Bácskai Tamás, Király Júlia, Marmoly Judi, Májer Beáa, Sulyok-Pap Mára (eds.): Bankról, pénzről, őzsdéről: Válogao előadások a Bankárképzőben Budapes, Nemzeközi Bankárképző Közpon Zr., pp Blume, M. Friend, I. (1975): The asse srucure of individual porfolios and some implicaions for uiliy funcions. Journal of Finance 30 (2), pp DOI: hp://dx.doi.org/ / Deep, A. (2002): Opimal Dynamic Hedging Using Fuures under a Borrowing Consrain. Basle, Working Paper, Bank for Inernaional Selemens. DOI: hp://dx.doi.org/ /ssrn Dömöör Barbara (2014): A finanszírozási likvidiás haása a piaci kockázaok fedezésére. PhDérekezés, Budapesi Corvinus Egyeem, Gazdálkodásani Dokori Iskola. European Marke Infrasrucure Regulaion (2012): Regulaion (EU) No 648/2012 of he European Parliamen and of he Council of 4 July 2012 on OTC derivaives, cenral counerparies and rade reposiories. hp://eur-lex.europa.eu/legal-conen/en/txt/?uri=celex:32012r0648. Froo, K. A. Scharfsein, D. S. Sein, J. C. (1993): Risk Managemen: Coordinaing Corporae Invesmen and Financing Policies. The Journal of Finance 48 (5), pp DOI: hp:// dx.doi.org/ /j b05123.x. Hommel, U. (2005): Value-based Moives for Corporae Risk Managemen. In: Risk Managemen, Chaper 3, Berlin Heidelberg Springer, pp DOI: hp://dx.doi.org/ / _23. Korn, O. (2003): Liquidiy Risk and Hedging Decisions. Working Paper, Mannheim: Universiy of Mannheim, DOI: hp://dx.doi.org/ /ssrn Lessard, D. (1990): Global Compeiion and Corporae Finance in he 1990s. Journal of Applied Corporae Finance 3 (4), pp DOI: hp://dx.doi.org/ /j b00564.x. Mello, A. S. Parsons, J. E. (2000): Hedging and Liquidiy. The Review of Financial Sudies 13 (1), pp DOI: hp://dx.doi.org/ /rfs/ Miller, H. M. Modigliani, F. (1958): The Cos of Capial, Corporae Finance and he Theory of Invesmen. The American Economic Review 48 (3), pp Myers, S. C. (1984): The Capial Srucure Puzzle. Journal of Finance 39 (3), pp DOI: hp:// dx.doi.org/ /w1393. Pra, J. W. (1964): Risk Aversion in he Small and in he Large. Economerica 32 (1-2), pp DOI: hp://dx.doi.org/ / Smih, C. W. Sulz, R. (1985): The Deerminans of Firms Hedging Policies. Journal of Financial and Quaniaive Analysis 20 (4), pp DOI: hp://dx.doi.org/ / Tirole, J. (2006): The Theory of Corporae Finance. Princeon and Oxford: Princeon Universiy Press. Waler, György (2014): A vállalai kockázakezelés. In: Waler, György (ed.): Vállalafinanszírozás a gyakorlaban: leheőségek és dönések a magyar piacon. Budapes: Alinea, pp

6. szemináriumi. Gyakorló feladatok. Tőkekínálat. Tőkekereslet. Várható vs váratlan esemény tőkepiaci hatása. feladatok

6. szemináriumi. Gyakorló feladatok. Tőkekínálat. Tőkekereslet. Várható vs váratlan esemény tőkepiaci hatása. feladatok 6. szemináriumi Gyakorló feladaok. Tőkekínála. Tőkekeresle. Várhaó vs váralan esemény őkepiaci haása. feladaok A feladaok megoldása során ahol lehe, írjon MATLAB scripe!!! Figyelem, a MATLAB a gondolkodás

Részletesebben

GAZDASÁGI ÉS ÜZLETI STATISZTIKA jegyzet ÜZLETI ELŐREJELZÉSI MÓDSZEREK

GAZDASÁGI ÉS ÜZLETI STATISZTIKA jegyzet ÜZLETI ELŐREJELZÉSI MÓDSZEREK BG PzK Módszerani Inézei Tanszéki Oszály GAZDAÁGI É ÜZLETI TATIZTIKA jegyze ÜZLETI ELŐREJELZÉI MÓDZEREK A jegyzee a BG Módszerani Inézei Tanszékének okaói készíeék 00-ben. Az idősoros vizsgálaok legfonosabb

Részletesebben

Radnai Márton. Határidős indexpiacok érési folyamata

Radnai Márton. Határidős indexpiacok érési folyamata Radnai Máron Haáridős indexpiacok érési folyamaa Budapesi Közgazdaságudományi és Államigazgaási Egyeem Pénzügy anszék émavezeő: Dr. Száz János Minden jog fennarva Budapesi Közgazdaságudományi és Államigazgaási

Részletesebben

Portfóliókezelési keretszerződés

Portfóliókezelési keretszerződés Porfóliókezelési kereszerződés Válaszo befekeési poliika Jelen szerződés lérejö alulíro helyen és napon a Random Capial Broker Zárkörűen Működő Részvényársaság (székhely: H-1053 Budapes, Szép u.2., nyilvánarja

Részletesebben

Aggregált termeléstervezés

Aggregált termeléstervezés Aggregál ermeléservezés Az aggregál ermeléservezés feladaa az opimális ermékszerkeze valamin a gyáráshoz felhasználhaó erőforrások opimális szinjének meghaározása. Termékek aggregálása. Erőforrások aggregálása.

Részletesebben

Erőmű-beruházások értékelése a liberalizált piacon

Erőmű-beruházások értékelése a liberalizált piacon AZ ENERGIAGAZDÁLKODÁS ALAPJAI 1.3 2.5 Erőmű-beruházások érékelése a liberalizál piacon Tárgyszavak: erőmű-beruházás; piaci ár; kockáza; üzelőanyagár; belső kama. Az elmúl évek kaliforniai apaszalaai az

Részletesebben

1. ábra A hagyományos és a JIT-elvű beszállítás összehasonlítása

1. ábra A hagyományos és a JIT-elvű beszállítás összehasonlítása hagyományos beszállíás JIT-elvû beszállíás az uolsó echnikai mûvele a beszállíás minõségellenõrzés F E L H A S Z N Á L Ó B E S Z Á L L Í T Ó K csomagolás rakározás szállíás árubeérkezés minõségellenõrzés

Részletesebben

1. Előadás: Készletezési modellek, I-II.

1. Előadás: Készletezési modellek, I-II. . Előadás: Készleezési modellek, I-II. Készleeke rendszerin azér arunk hogy, valamely szükséglee, igény kielégísünk. A szóban forgó anyag, cikk iráni igény, keresle a készle fogyásá idézi elő. Gondoskodnunk

Részletesebben

Zsembery Levente VOLATILITÁS KOCKÁZAT ÉS VOLATILITÁS KERESKEDÉS

Zsembery Levente VOLATILITÁS KOCKÁZAT ÉS VOLATILITÁS KERESKEDÉS Zsembery Levene VOLATILITÁS KOCKÁZAT ÉS VOLATILITÁS KERESKEDÉS PÉNZÜGYI INTÉZET BEFEKTETÉSEK TANSZÉK TÉMAVEZETŐ: DR. SZÁZ JÁNOS Zsembery Levene BUDAPESTI KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI ÉS ÁLLAMIGAZGATÁSI EGYETEM

Részletesebben

Tiszta és kevert stratégiák

Tiszta és kevert stratégiák sza és kever sraégák sza sraéga: Az -edk áékos az sraégá és ez alkalmazza. S sraégahalmazból egyérelműen válasz k egy eknsük a kövekező áéko. Ké vállala I és II azonos erméke állí elő. Azon gondolkodnak,

Részletesebben

ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék GAZDASÁGSTATISZTIKA. Készítette: Bíró Anikó. Szakmai felelős: Bíró Anikó. 2010. június

ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék GAZDASÁGSTATISZTIKA. Készítette: Bíró Anikó. Szakmai felelős: Bíró Anikó. 2010. június GAZDASÁGSTATISZTIKA GAZDASÁGSTATISZTIKA Készül a TÁMOP-4..2-08/2/A/KMR-2009-004pályázai projek kereében Taralomfejleszés az ELTE TáK Közgazdaságudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságudományi Tanszék, az

Részletesebben

Portfóliókezelési szabályzat

Portfóliókezelési szabályzat A szabályza ípusa: A szabályza jóváhagyója: A szabályza haályba lépeője: Működési Igazgaóság Igazgaóság elnöke Porfóliókezelési szabályza Szabályza száma: 9/015 erziószám: 1.7 Budapes, 015. auguszus 7.

Részletesebben

BEFEKTETÉSI POLITIKA TARTALMI KIVONATA

BEFEKTETÉSI POLITIKA TARTALMI KIVONATA BEFEKTETÉS POLTKA TARTALM KVONATA haályos: 2016.06.02-ől A Pénzár befekeési evékenységének célja a Pénzár agjai álal illeve javára eljesíe befizeések, ezen belül pedig elsősorban a pénzáragok egyéni számláin

Részletesebben

MNB-tanulmányok 50. A magyar államadósság dinamikája: elemzés és szimulációk CZETI TAMÁS HOFFMANN MIHÁLY

MNB-tanulmányok 50. A magyar államadósság dinamikája: elemzés és szimulációk CZETI TAMÁS HOFFMANN MIHÁLY MNB-anulmányok 5. 26 CZETI TAMÁS HOFFMANN MIHÁLY A magyar államadósság dinamikája: elemzés és szimulációk Czei Tamás Hoffmann Mihály A magyar államadósság dinamikája: elemzés és szimulációk 26. január

Részletesebben

Síkalapok vizsgálata - az EC-7 bevezetése

Síkalapok vizsgálata - az EC-7 bevezetése Szilvágyi László - Wolf Ákos Síkalapok vizsgálaa - az EC-7 bevezeése Síkalapozási feladaokkal a geoehnikus mérnökök szine minden nap alálkoznak annak ellenére, hogy mosanában egyre inkább a mélyépíés kerül

Részletesebben

GAZDASÁGPOLITIKA. Készítette: Pete Péter. Szakmai felelős: Pete Péter. 2011. június

GAZDASÁGPOLITIKA. Készítette: Pete Péter. Szakmai felelős: Pete Péter. 2011. június GAZDASÁGPOLITIKA Készül a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázai projek kereében Taralomfejleszés az ELTE TáTK Közgazdaságudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságudományi Tanszék az MTA Közgazdaságudományi

Részletesebben

Az árfolyamsávok empirikus modelljei és a devizaárfolyam sávon belüli elõrejelezhetetlensége

Az árfolyamsávok empirikus modelljei és a devizaárfolyam sávon belüli elõrejelezhetetlensége Az árfolyamsávok empirikus modelljei 507 Közgazdasági Szemle, XLVI. évf., 1999. június (507 59. o.) DARVAS ZSOLT Az árfolyamsávok empirikus modelljei és a devizaárfolyam sávon belüli elõrejelezheelensége

Részletesebben

Makroökonómiai modellépítés monetáris politika

Makroökonómiai modellépítés monetáris politika Makroökonómiai modellépíés moneáris poliika Szabó-Bakos Eszer 200. ½oszi félév Téelezzük fel, hogy az álalunk vizsgál gazdaságban a reprezenaív fogyaszó hasznossági függvénye az X U = ln C +! v M+ L +

Részletesebben

Dinamikus optimalizálás és a Leontief-modell

Dinamikus optimalizálás és a Leontief-modell MÛHELY Közgazdasági Szemle, LVI. évf., 29. január (84 92. o.) DOBOS IMRE Dinamikus opimalizálás és a Leonief-modell A anulmány a variációszámíás gazdasági alkalmazásaiból ismere hárma. Mind három alkalmazás

Részletesebben

( r) t. Feladatok 1. Egy betét névleges kamatlába évi 20%, melyhez negyedévenkénti kamatjóváírás tartozik. Mekkora hozamot jelent ez éves szinten?

( r) t. Feladatok 1. Egy betét névleges kamatlába évi 20%, melyhez negyedévenkénti kamatjóváírás tartozik. Mekkora hozamot jelent ez éves szinten? Feladaok 1. Egy beé névleges kamalába évi 20%, melyhez negyedévenkéni kamajóváírás arozik. Mekkora hozamo jelen ez éves szinen? 21,5% a) A névleges kamalába időarányosan szokák számíani, ehá úgy veszik,

Részletesebben

2014.11.18. SZABÁLYOZÁSI ESZKÖZÖK: Gazdasági ösztönzők jellemzői. GAZDASÁGI ÖSZTÖNZŐK (economic instruments) típusai. Környezetterhelési díjak

2014.11.18. SZABÁLYOZÁSI ESZKÖZÖK: Gazdasági ösztönzők jellemzői. GAZDASÁGI ÖSZTÖNZŐK (economic instruments) típusai. Környezetterhelési díjak SZABÁLYOZÁSI ESZKÖZÖK: 10. hé: A Pigou-éelen alapuló környezei szabályozás: gazdasági öszönzők alapelvei és ípusai 1.A ulajdonjogok (a szennyezési jogosulság) allokálása 2.Felelősségi szabályok (káréríés)

Részletesebben

Instrumentális változók módszerének alkalmazásai Mikroökonometria, 3. hét Bíró Anikó Kereslet becslése: folytonos választás modell

Instrumentális változók módszerének alkalmazásai Mikroökonometria, 3. hét Bíró Anikó Kereslet becslése: folytonos választás modell Insrumenális válozók módszerének alkalmazásai Mikroökonomeria, 3. hé Bíró Anikó Keresle becslése: folyonos válaszás modell Folyonos vs. diszkré válaszás: elérő modellek Felevés: homogén jószág Közelíés:

Részletesebben

Ingatlanbefektetések elemzése

Ingatlanbefektetések elemzése Igalabefekeések elemzése Elıadás Igalavagyo-érékelı és közveíı Szakképzés, Igalakezelı Szakképzés A-V. modul Cash flow modell (ıkekölségveés): Leheséges eljes bevéel - Kihaszálalaságból eredı veszeség

Részletesebben

OKTATÁSGAZDASÁGTAN. Készítette: Varga Júlia Szakmai felelős: Varga Júlia június

OKTATÁSGAZDASÁGTAN. Készítette: Varga Júlia Szakmai felelős: Varga Júlia június OKTATÁSGAZDASÁGTAN Készül a TÁMOP-4..2-08/2/A/KMR-2009-004pályázai projek kereében Taralomfejleszés az ELTE TáTK Közgazdaságudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságudományi Tanszék az MTA Közgazdaságudományi

Részletesebben

Kamat átgyűrűzés Magyarországon

Kamat átgyűrűzés Magyarországon Kama ágyűrűzés Magyarországon Horváh Csilla, Krekó Judi, Naszódi Anna 4. február Összefoglaló Elemzésünkben hiba-korrekciós modellek segíségével vizsgáljuk a piaci hozamok és a banki forin hiel- és beéi

Részletesebben

13 Wiener folyamat és az Itô lemma. Options, Futures, and Other Derivatives, 8th Edition, Copyright John C. Hull

13 Wiener folyamat és az Itô lemma. Options, Futures, and Other Derivatives, 8th Edition, Copyright John C. Hull 13 Wiener folyama és az Iô lemma Opions, Fuures, and Oher Derivaives, 8h Ediion, Copyrigh John C. Hull 01 1 Markov folyamaok Memória nélküli szochaszikus folyamaok, a kövekező lépés csak a pillananyi helyzeől

Részletesebben

OTDK-dolgozat. Váry Miklós BA

OTDK-dolgozat. Váry Miklós BA OTDK-dolgoza Váry iklós BA 203 EDOGÉ KORRUPCIÓ EGY EOKLASSZIKUS ODELLBE EDOGEOUS CORRUPTIO I A EOCLASSICAL ODEL Kézira lezárása: 202. április 6. TARTALOJEGYZÉK. BEVEZETÉS... 2. A KORRUPCIÓ BEVEZETÉSE EGY

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN!

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! i 7-5'33/07 A Fovárosi Íéloábla 2.Kf.27.561/2006/8.szám "\"?,', " R ".,--.ic-" i" lvöj.bul.lape" evlcz,,-.'{i-.)., Erkze:.. 2007 JúN 1 :szám:......,;.?:j.or; lvi\:dekleek:,""" : Ekiira ik szam ' m.:...,.

Részletesebben

KAMATPOLITIKA HATÁRAI

KAMATPOLITIKA HATÁRAI Pécsi Tudományegyeem Közgazdaságudományi Kar Gazdálkodásani Dokori Iskola Koppány Kriszián JEGYBANKI HITELESSÉG ÉS A KAMATPOLITIKA HATÁRAI Likvidiási csapda és deflációs spirál: elméle és realiás Dokori

Részletesebben

Megtelt-e a konfliktuskonténer?

Megtelt-e a konfliktuskonténer? Közpoliikai kihívások az új évizedben Vigvári András Megel-e a konflikuskonéner? Néhány pénzügyi szempon a helyzeérékeléshez és a rendszer áalakíásához KKözhelynek és öbb oldalról bizonyíonak 1 számí az

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK Elekronikai alapismereek középszin 3 ÉETTSÉG VZSG 04. május 0. EEKTONK PSMEETEK KÖZÉPSZNTŰ ÍÁSBE ÉETTSÉG VZSG JVÍTÁS-ÉTÉKEÉS ÚTMTTÓ EMBE EŐFOÁSOK MNSZTÉM Egyszerű, rövid feladaok Maximális ponszám: 40.)

Részletesebben

DIPLOMADOLGOZAT Varga Zoltán 2012

DIPLOMADOLGOZAT Varga Zoltán 2012 DIPLOMADOLGOZAT Varga Zolán 2012 Szen Isván Egyeem Gazdaság- és Társadalomudományi Kar Markeing Inéze Keresle-előrejelzés a vállalai logiszikában Belső konzulens neve, beoszása: Dr. Komáromi Nándor, egyeemi

Részletesebben

A BIZOTTSÁG MUNKADOKUMENTUMA

A BIZOTTSÁG MUNKADOKUMENTUMA AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2007. május 23. (25.05) (OR. en) Inézményközi dokumenum: 2006/0039 (CNS) 9851/07 ADD 2 FIN 239 RESPR 5 CADREFIN 32 FELJEGYZÉS AZ I/A NAPIRENDI PONTHOZ 2. KIEGÉSZÍTÉS Küldi:

Részletesebben

5. Differenciálegyenlet rendszerek

5. Differenciálegyenlet rendszerek 5 Differenciálegyenle rendszerek Elsőrendű explici differenciálegyenle rendszer álalános alakja: d = f (, x, x,, x n ) d = f (, x, x,, x n ) (5) n d = f n (, x, x,, x n ) ömörebben: d = f(, x) Definíció:

Részletesebben

ipari fémek USA 2015.07.22 16:30 Készletjelentés m hordó július USA 2015.07.27 14:30 Tartós cikkek rendelésállománya % június 0.5

ipari fémek USA 2015.07.22 16:30 Készletjelentés m hordó július USA 2015.07.27 14:30 Tartós cikkek rendelésállománya % június 0.5 www.kh.hu 215.7.16 Nyersanyagpiaci hírlevél piaci áekinés nyersanyag megnevezés akuális 2 héel ezelői kőolaj réz LME 3hó () 5565 5765 cink LME 3hó () 254 2 nikkel LME 3hó () 1162 1198 alumínium LME 3hó

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK Elekronikai alapismereek középszin ÉETTSÉG VZSGA 0. május. ELEKTONKA ALAPSMEETEK KÖZÉPSZNTŰ ÍÁSBEL ÉETTSÉG VZSGA JAVÍTÁS-ÉTÉKELÉS ÚTMTATÓ EMBE EŐFOÁSOK MNSZTÉMA Egyszerű, rövid feladaok Maximális ponszám:

Részletesebben

Kína 2015.08.01 3:00 Feldolgozóipari index július 50.1 USA 2015.08.03 16:00 Feldolgozóipari index július 53.5

Kína 2015.08.01 3:00 Feldolgozóipari index július 50.1 USA 2015.08.03 16:00 Feldolgozóipari index július 53.5 www.kh.hu 215.7.31 Nyersanyagpiaci hírlevél piaci áekinés nyersanyag megnevezés akuális 2 héel ezelői kőolaj réz LME 3hó () 5298 5565 A Bren kőolaj a folyaa a mélyrepülés az elmúl ké hében, és 9%-al kerül

Részletesebben

GYAKORLÓ FELADATOK 5. Beruházások

GYAKORLÓ FELADATOK 5. Beruházások 1. felada Egymás kölcsööse kizáró beruházások közöi válaszás. Ké külöböző ípusú gépe szerezheük be egyazo művele elvégzésére. A ké egymás kölcsööse kizáró projek pézáramlásai ($) a kövekező ábláza muaja:

Részletesebben

4. Fejezet BERUHÁZÁSI PROJEKTEK ÉRTÉKELÉSE Beruházási pénzáramok értékelése Infláció hatása a beruházási projektekre

4. Fejezet BERUHÁZÁSI PROJEKTEK ÉRTÉKELÉSE Beruházási pénzáramok értékelése Infláció hatása a beruházási projektekre . Fejeze Pénzáramok (euróban) 0. év. év. év. év. év. év 0 000 9000 900 0 000 000 000 BERUHÁZÁSI PROJEKTEK ÉRTÉKELÉSE... Saikus beruházás gazdaságossági számíások: Neó pénzáramok álaga ARR = Kezdõ pénzáram

Részletesebben

Jelzáloghitel-törlesztés forintban és devizában egyszerű modellek

Jelzáloghitel-törlesztés forintban és devizában egyszerű modellek Közgazdasági Szemle, LXii. évf., 215. január (1 26. o.) Király Júlia Simonovis András Jelzáloghiel-örleszés forinban és devizában egyszerű modellek A devizaalapú jelzáloghielek néhány éves népszerűség

Részletesebben

Bethlendi András: Ph.D. - Tézisgyűjtemény

Bethlendi András: Ph.D. - Tézisgyűjtemény BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR Gazdálkodás- és Szervezésudományi Dokori Iskola A Dokori Iskola vezeője: Dr. Szlávik János Témavezeő: Dr. Veress József

Részletesebben

fényében a piac többé-kevésbé figyelmen kívül hagyta, hogy a tengerentúli palaolaj kitermelők aktivitása sorozatban alumínium LME 3hó (USD/t) 1589

fényében a piac többé-kevésbé figyelmen kívül hagyta, hogy a tengerentúli palaolaj kitermelők aktivitása sorozatban alumínium LME 3hó (USD/t) 1589 www.kh.hu WTI (USD/hordó) 46 46 diesel ARA spo () 456 472 kerozin ARA spo () 215.9.25 Nyersanyagpiaci hírlevél piaci áekinés nyersanyag megnevezés akuális 2 héel ezelői kőolaj B az elmúl ké hében a Bren

Részletesebben

A magyar pénzpiaci alapok összehasonlító elemzése

A magyar pénzpiaci alapok összehasonlító elemzése Közgazdasági Szemle, LIII. évf., 26. május (38947. o.) RADNAI MÁRTONSZATMÁRI ALEXANDRA A magyar alapok összehasonlíó elemzése A alapoknak min nevük is muaja befekeéseike eredeileg a pénzpiacon, azaz rövid

Részletesebben

Túlgerjesztés elleni védelmi funkció

Túlgerjesztés elleni védelmi funkció Túlgerjeszés elleni védelmi unkció Budapes, 2011. auguszus Túlgerjeszés elleni védelmi unkció Bevezeés A úlgerjeszés elleni védelmi unkció generáorok és egységkapcsolású ranszormáorok vasmagjainak úlzoan

Részletesebben

Ancon feszítõrúd rendszer

Ancon feszítõrúd rendszer Ancon feszíõrúd rendszer Ancon 500 feszíőrúd rendszer Az összeköő, feszíő rudazaoka egyre gyakrabban használják épíészei, lászó szerkezei elemkén is. Nagy erhelheősége melle az Ancon rendszer eljesíi a

Részletesebben

A tudás szerepe a gazdasági növekedésben az alapmodellek bemutatása*

A tudás szerepe a gazdasági növekedésben az alapmodellek bemutatása* A udás szerepe a gazdasági növekedésben az alapmodellek bemuaása* Jankó Balázs, az ECOSTAT közgazdásza E-mail: Balazs.Janko@ecosa.hu A anulmányban azoka a nemzeközi közgazdasági irodalomban fellelheő legfonosabb

Részletesebben

PORTFÓLIÓ KEZELÉSI SZERZŐDÉS

PORTFÓLIÓ KEZELÉSI SZERZŐDÉS PORTFÓLIÓ KEZELÉSI SZERZŐDÉS aely lérejö a STRATEGON Érékpapír Zárkörűen Működő Részvényársaság Székhely: 1034 Budapes Bécsi ú 165. III. eele Cégjegyzékszá: 01-10-045641 a ovábbiakban in Sraegon, valain

Részletesebben

Elméleti közgazdaságtan I. A korlátozott piacok elmélete (folytatás) Az oligopólista piaci szerkezet formái. Alapfogalmak és Mikroökonómia

Elméleti közgazdaságtan I. A korlátozott piacok elmélete (folytatás) Az oligopólista piaci szerkezet formái. Alapfogalmak és Mikroökonómia Elmélei közgazdaságan I. Alafogalmak és Mikroökonómia A korláozo iacok elmélee (folyaás) Az oligoólisa iaci szerkeze formái Homogén ermék ökélees összejászás Az oligool vállalaok vagy megegyeznek az árban

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ Technikai kivetítés és a költségvetési szabályok számszerűsítése 2011-2012

TÁJÉKOZTATÓ Technikai kivetítés és a költségvetési szabályok számszerűsítése 2011-2012 TÁJÉKOZTATÓ Technikai kiveíés és a kölségveési szabályok számszerűsíése 2011-2012 2009. okóber 21. Az elemzés szerzői: Baksa Dániel, Benk Szilárd, Berki Tamás, Draban Béla, Fehér Csaba, Gerner Vikória,

Részletesebben

Rövid távú elôrejelzésre használt makorökonometriai modell*

Rövid távú elôrejelzésre használt makorökonometriai modell* Tanulmányok Rövid ávú elôrejelzésre használ makorökonomeriai modell* Balaoni András, a Századvég Gazdaságkuaó Zr. kuaási igazgaója E-mail: balaoni@szazadveg-eco.hu Mellár Tamás, az MTA dokora, a Pécsi

Részletesebben

A pénz tartva tenyész, költögetve vész!

A pénz tartva tenyész, költögetve vész! VÁLLALAT ÉNZÜGYEK. A KÖTVÉNYEK ÉRTÉKELÉSE (4 óra) Összeállíoa: Naár Jáos okl. üzemgazdász, okl. közgazdász-aár A péz arva eyész, kölögeve vész! Dugoics Adrás: Magyar példa beszédek és jeles modások 8 Kövéy:

Részletesebben

A monetáris aggregátumok szerepe a monetáris politikában

A monetáris aggregátumok szerepe a monetáris politikában MNB-anulmányok 71. 2008 KOMÁROMI ANDRÁS A moneáris aggregáumok szerepe a moneáris poliikában A moneáris aggregáumok szerepe a moneáris poliikában 2008. január Az MNB-anulmányok sorozaban megjelenõ írások

Részletesebben

HF1. Határozza meg az f t 5 2 ugyanabban a koordinátarendszerben. Mi a lehetséges legbővebb értelmezési tartománya és

HF1. Határozza meg az f t 5 2 ugyanabban a koordinátarendszerben. Mi a lehetséges legbővebb értelmezési tartománya és Házi feladaok megoldása 0. nov. 6. HF. Haározza meg az f 5 ugyanabban a koordináarendszerben. Mi a leheséges legbővebb érelmezési arománya és érékkészlee az f és az f függvényeknek? ( ) = függvény inverzé.

Részletesebben

2.2.45. SZUPERKRITIKUS FLUID KROMATOGRÁFIA 2.2.46. KROMATOGRÁFIÁS ELVÁLASZTÁSI TECHNIKÁK

2.2.45. SZUPERKRITIKUS FLUID KROMATOGRÁFIA 2.2.46. KROMATOGRÁFIÁS ELVÁLASZTÁSI TECHNIKÁK 2.2.45. Szuperkriikus fluid kromaográfia Ph. Hg. VIII. Ph. Eur. 4, 4.1 és 4.2 2.2.45. SZUPEKITIKUS FLUID KOATOGÁFIA A szuperkriikus fluid kromaográfia (SFC) olyan kromaográfiás elválaszási módszer, melyben

Részletesebben

Kóbor Ádám. A piaci kockázatmérési eszközök alkalmazási lehetoségei a pénzügyi stabilitás elemzésében

Kóbor Ádám. A piaci kockázatmérési eszközök alkalmazási lehetoségei a pénzügyi stabilitás elemzésében Kóbor Ádám A piaci kockázamérési eszközök alkalmazási leheoségei a pénzügyi sabiliás elemzésében Befekeések Tanszék Témavezeo: Dr. Király Júlia Copyrigh 3 Budapesi Közgazdaságudományi és Államigazgaási

Részletesebben

Statisztika II. előadás és gyakorlat 1. rész

Statisztika II. előadás és gyakorlat 1. rész Saiszika II. Saiszika II. előadás és gyakorla 1. rész T.Nagy Judi Ajánlo irodalom: Ilyésné Molnár Emese Lovasné Avaó Judi: Saiszika II. Feladagyűjemény, Perfek, 2006. Korpás Ailáné (szerk.): Álalános Saiszika

Részletesebben

Parametrikus nyugdíjreformok és életciklus-munkakínálat

Parametrikus nyugdíjreformok és életciklus-munkakínálat Közgazdasági Szemle, LX. évf., 213. november (1169 127. o.) Paramerikus nyugdíjreformok és éleciklus-munkakínála A ársadalombizosíási nyugdíjrendszer finanszírozása puszán a demográfiai folyamaok kövekezében

Részletesebben

Előszó. 1. Rendszertechnikai alapfogalmak.

Előszó. 1. Rendszertechnikai alapfogalmak. Plel Álalános áekinés, jel és rendszerechnikai alapfogalmak. Jelek feloszása (folyonos idejű, diszkré idejű és folyonos érékű, diszkré érékű, deerminiszikus és szochaszikus. Előszó Anyagi világunkban,

Részletesebben

A gyermekvállalás árnyékára és a teljes termékenységi ráta Magyarországon

A gyermekvállalás árnyékára és a teljes termékenységi ráta Magyarországon Compeiio 2017. XVI. évfolyam, 1. szám, 31 61. oldal doi: 10.21845/comp/2017/1/2 A GYERMEKVÁLLALÁS ÁRNYÉKÁRA ÉS A TELJES TERMÉKENYSÉGI RÁTA A gyermekvállalás árnyékára és a eles ermékenységi ráa Magyarországon

Részletesebben

A hiperbolikus diszkontálás alkalmazása az optimális szabadalmak elméletében

A hiperbolikus diszkontálás alkalmazása az optimális szabadalmak elméletében A hiperbolikus diszkonálás alkalmazása az opimális szabadalmak elméleében Nagy Benedek Absrac: Gazdaságpoliikai dönések során gyakora szükséges azonnali kölségek és hosszú időn á realizálódó hasznok, vagy

Részletesebben

A határidős és az opciós hedge nyújtotta lehetőségek a gabonatermelők jövedelembiztosításában

A határidős és az opciós hedge nyújtotta lehetőségek a gabonatermelők jövedelembiztosításában A haáridős és az ociós hedge nyújoa leheőségek a gabonaermelők jövedelembizosíásában Kozár László Debreceni Egyeem Agrárudományi Cenrum, Agrárgazdasági és Vidékfejleszési Kar, Markeing és Üzlei Tanszék,

Részletesebben

Módszertani megjegyzések a hitelintézetek összevont mérlegének alakulásáról szóló közleményhez

Módszertani megjegyzések a hitelintézetek összevont mérlegének alakulásáról szóló közleményhez Módszerani megjegyzések a hielinézeek összevon mérlegének alakulásáról szóló közleményhez 1. A forinosíás és az elszámolás kezelése a moneáris saiszikákban Az egyes fogyaszói kölcsönszerződések devizanemének

Részletesebben

3. Gyakorlat. A soros RLC áramkör tanulmányozása

3. Gyakorlat. A soros RLC áramkör tanulmányozása 3. Gyakorla A soros áramkör anlmányozása. A gyakorla célkiőzései Válakozó áramú áramkörökben a ekercsek és kondenzáorok frekvenciafüggı reakív ellenállással ún. reakanciával rendelkeznek. Sajáságos lajdonságaik

Részletesebben

Összegezés az ajánlatok elbírálásáról

Összegezés az ajánlatok elbírálásáról Összegezés az ajánlaok elbírálásáról 9. mellékle a 92/211. (XII. 3.) NFM rendelehez 1. Az ajánlakérő neve és címe: Budesi Távhőszolgálaó Zárkörűen Működő Részvényársaság (FŐTÁV Zr.) 1116 Budes Kaloaszeg

Részletesebben

Hitelkérelmi adatlap egyéni vállalkozások részére Útdíj Hitelprogram

Hitelkérelmi adatlap egyéni vállalkozások részére Útdíj Hitelprogram Hielkérelmi adalap egyéni vállalkozások részére Údíj Hielprogram (a hielkérő egyéni vállalkozás elnevezése) A hielkérelmi adalap ávéele nem köelezi a KAVOSZ Vállalkozásfejleszési Zr.- a hielnyújásra! Az

Részletesebben

A hőérzetről. A szubjektív érzés kialakulását döntően a következő hat paraméter befolyásolja:

A hőérzetről. A szubjektív érzés kialakulását döntően a következő hat paraméter befolyásolja: A hőérzeről A szubjekív érzés kialakulásá dönően a kövekező ha paraméer befolyásolja: a levegő hőmérséklee, annak érbeli, időbeli eloszlása, válozása, a környező felüleek közepes sugárzási hőmérséklee,

Részletesebben

Gazdasági növekedés, felzárkózás és költségvetési politika

Gazdasági növekedés, felzárkózás és költségvetési politika Közgazdasági Szemle, XLIX. évf., 2002. január (1 23. o.) VALENTINYI ÁKOS Gazdasági növekedés, felzárkózás és kölségveési poliika A anulmány a kölségveési poliikának a növekedésre és a felzárkózásra gyakorol

Részletesebben

A közgazdasági Nobel-díjat a svéd jegybank támogatásával 1969 óta ítélik oda. 1 Az

A közgazdasági Nobel-díjat a svéd jegybank támogatásával 1969 óta ítélik oda. 1 Az ROBERT F. ENGLE ÉS CLIVE W. J. GRANGER, A 003. ÉVI KÖZGAZDASÁGI NOBEL-DÍJASOK DARVAS ZSOLT A Svéd Tudományos Akadémia a 003. évi Nobel-díjak odaíélésé ké fő alkoással indokola: Rober F. Engle eseén az

Részletesebben

Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Közgazdaságtani Doktori Iskola. Ács Attila

Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Közgazdaságtani Doktori Iskola. Ács Attila Szegedi Tudományegyeem Gazdaságudományi Kar Közgazdaságani Dokori Iskola Ács Aila LIKVIDITÁS ÉS REÁLGAZDASÁG KAPCSOLATA Az Egyesül Államok példáján Dokori érekezés Témavezeő: Dr. Boos Kaalin Dr. Pap Gyula

Részletesebben

ERGO Unit Linked életbiztosítás különös feltételei ERGO AQUA Global alapbiztosítás

ERGO Unit Linked életbiztosítás különös feltételei ERGO AQUA Global alapbiztosítás ERGO Uni Linked élebizosíás különös feléelei ERGO AQUA Global alapbizosíás 1. Álalános rendelkezések 1.1. Jelen élebizosíási feléelek az ERGO Élebizosíó Zr. Uni Linked ermékeinek Álalános Személybizosíási

Részletesebben

Az inflációs célkövetés optimális horizontja Magyarországon

Az inflációs célkövetés optimális horizontja Magyarországon MNB-anulmányok 45. 2005 VÁRPALOTAI VIKTOR Az inflációs célköveés opimális horizonja Magyarországon Várpaloai Vikor Az inflációs célköveés opimális horizonja Magyarországon 2005. november Az MNB-anulmányok

Részletesebben

A személyi jövedelemadó reformjának hatása a társadalombiztosítási nyugdíjakra

A személyi jövedelemadó reformjának hatása a társadalombiztosítási nyugdíjakra Közgazdasági Szemle, LVIII. évf., 20. december (029 044. o.) Cseres-Gergely Zsombor Simonovis András A személyi jövedelemadó reformjának haása a ársadalombizosíási nyugdíjakra 2009 és 203 közö a magyar

Részletesebben

Járműelemek I. Tengelykötés kisfeladat (A típus) Szilárd illesztés

Járműelemek I. Tengelykötés kisfeladat (A típus) Szilárd illesztés BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Közlekedésmérnöki Kar Járműelemek I. (KOJHA 7) Tengelyköés kisfelada (A ípus) Szilárd illeszés Járműelemek és Hajások Tanszék Ssz.: A/... Név:...................................

Részletesebben

1. Feladatkör: nemzeti számvitel. Mikro- és makroökonómia

1. Feladatkör: nemzeti számvitel. Mikro- és makroökonómia Mikro- és makroökonómia Felada: hielpénzrendszer működése (egyszerűsíe Rosier-modell) Tekinsünk egy zár isza hielpénz-gazdaságo, ahol minden arozás a kövekező időszakban kell visszaadni és a bank egyálalán

Részletesebben

A vállalati tıkeszerkezet-elméletek tesztelése

A vállalati tıkeszerkezet-elméletek tesztelése XIII. Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia Kolozsvár, 2010. május 14-16. A vállalai ıkeszerkeze-elméleek eszelése Szerzı: Beder Róber, Babeş-Bolyai Tudományegyeem, Közgazdaság- és Gazdálkodásudományi

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK Elekronikai alapismereek középszin Javíási-érékelési úmuaó 063 ÉETTSÉG VZSG 006. okóber 4. EEKTONK PSMEETEK KÖZÉPSZNTŰ ÍÁSE ÉETTSÉG VZSG JVÍTÁS-ÉTÉKEÉS ÚTMTTÓ OKTTÁS ÉS KTÁS MNSZTÉM Elekronikai alapismereek

Részletesebben

A magyar növekedésről egy régimódi megközelítés

A magyar növekedésről egy régimódi megközelítés Közgazdasági Szemle LXIV. évf. 217. szepember (915 929. o.) Kónya Isván A magyar növekedésről egy régimódi megközelíés A növekedéselméle a közgazdaságan legrégibb és leginkább közponi kérdései vizsgálja.

Részletesebben

STATISZTIKAI IDŐSORELEMZÉS A TŐZSDÉN. Doktori (PhD) értekezés

STATISZTIKAI IDŐSORELEMZÉS A TŐZSDÉN. Doktori (PhD) értekezés NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM Széchenyi Isván Gazdálkodás- és Szervezésudományok Dokori Iskola STATISZTIKAI IDŐSORELEMZÉS A TŐZSDÉN Dokori (PhD) érekezés Készíee: Hoschek Mónika A kiadvány a TÁMOP 4.. B-/--8

Részletesebben

A termelési, szolgáltatási igény előrejelzése

A termelési, szolgáltatási igény előrejelzése A ermelés, szolgálaás gény előrejelzése Termelés- és szolgálaásmenedzsmen r. alló oém egyeem docens Menedzsmen és Vállalagazdaságan Tanszék Termelés- és szolgálaásmenedzsmen Részdős üzle meserszakok r.

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK Elekronikai alapismereek középszin Javíási-érékelési úmaó 09 ÉETTSÉGI VIZSG 00. májs 4. ELEKTONIKI LPISMEETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍÁSBELI ÉETTSÉGI VIZSG JVÍTÁSI-ÉTÉKELÉSI ÚTMUTTÓ OKTTÁSI ÉS KULTUÁLIS MINISZTÉIUM

Részletesebben

Fourier-sorok konvergenciájáról

Fourier-sorok konvergenciájáról Fourier-sorok konvergenciájáról A szereplő függvényekről mindenü felesszük, hogy szerin periodikusak. Az ilyen függvények megközelíésére (nem a polinomok, hanem) a rigonomerikus polinomok űnnek ermészees

Részletesebben

r e h a b BUDAPEST IX. KERÜLET KÖZÉPSŐ-FERENCVÁROS REHABILITÁCIÓS TERÜLET KERÜLETI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATA EGYEZTETÉSI ANYAG

r e h a b BUDAPEST IX. KERÜLET KÖZÉPSŐ-FERENCVÁROS REHABILITÁCIÓS TERÜLET KERÜLETI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATA EGYEZTETÉSI ANYAG A rendeleerveze és a szabályozás irányelvei és koncepciója, OTÉK-ól való egyedi elérések Jelen ervezés és a rendele készíése során elsődleges szempon vol, hogy a rehabiliációs erüle haályos szabályozása

Részletesebben

Folyamatszemléleti lehetőségek az agro-ökoszisztémák modellezésében

Folyamatszemléleti lehetőségek az agro-ökoszisztémák modellezésében Folyamaszemlélei leheőségek az agro-ökosziszémák modellezésében Dokori (D) érekezés Ladányi Mára Témavezeő: Dr. Harnos Zsol, MHAS, egyeemi anár BCE, Kerészeudományi Kar, Maemaika és Informaika Tanszék

Részletesebben

ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék GAZDASÁGPOLITIKA. Készítette: Pete Péter. Szakmai felelős: Pete Péter június

ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék GAZDASÁGPOLITIKA. Készítette: Pete Péter. Szakmai felelős: Pete Péter június GAZDASÁGPOLITIKA GAZDASÁGPOLITIKA Készül a TÁMOP-4..2-08/2/A/KMR-2009-004pályázai projek kereében Taralomfejleszés az ELTE TáK Közgazdaságudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságudományi Tanszék, az MTA

Részletesebben

DOI 10.14267/phd.2015011 MORVAY ENDRE A MUNKAERŐPIAC SZTOCHASZTIKUS DINAMIKAI VIZSGÁLATA ELMÉLET ÉS GYAKORLAT

DOI 10.14267/phd.2015011 MORVAY ENDRE A MUNKAERŐPIAC SZTOCHASZTIKUS DINAMIKAI VIZSGÁLATA ELMÉLET ÉS GYAKORLAT MORVAY ENDRE A MUNKAERŐPIAC SZTOCHASZTIKUS DINAMIKAI VIZSGÁLATA ELMÉLET ÉS GYAKORLAT Maemaikai Közgazdaságan és Gazdaságelemzés Tanszék Témavezeő: Móczár József egyeemi anár, az MTA-dokora Morvay Endre

Részletesebben

) (11.17) 11.2 Rácsos tartók párhuzamos övekkel

) (11.17) 11.2 Rácsos tartók párhuzamos övekkel Rácsos arók párhuzamos övekkel Azér, hog a sabiliási eléelek haásá megvizsgáljuk, eg egszerű síkbeli, saikailag haározo, K- rácsozású aró vizsgálunk párhuzamos övekkel és hézagos csomóponokkal A rúdelemek

Részletesebben

A nemzetgazdasági tervezés megújításának koncepciója

A nemzetgazdasági tervezés megújításának koncepciója SZÁMVEVÕSZÉKI KONFERENCIA Báger Guszáv A nemzegazdasági ervezés megújíásának koncepciója AAz Állami Számvevõszék (ÁSZ) ellenõrzései és kuaóinézeének elemzései alapján az a véleményünk, hogy Magyarországon

Részletesebben

Intraspecifikus verseny

Intraspecifikus verseny Inraspecifikus verseny Források limiálsága evolúciós (finesz) kövekezmény aszimmeria Denziás-függés Park és msai (930-as évek, Chicago) - Tribolium casaneum = denziás-függelen (D-ID) 2 = alulkompenzál

Részletesebben

Portfóliókezelési keretszerződés

Portfóliókezelési keretszerződés Széchenyi Kereskedeli Bank Zr. Befekeési Szolgálaási Üzleág Porfóliókezelési kereszerződés A Befekeési Szolgálaási Üzleág Üzleszabályzaának 18.sz. elléklee Porfóliókezelési kereszerződés Jelen szerződés

Részletesebben

Az inflációs célkövetés, az árszínvonal célkitűzés, valamint hibrid politikájuk alkalmazhatóságának parametrikus elemzése

Az inflációs célkövetés, az árszínvonal célkitűzés, valamint hibrid politikájuk alkalmazhatóságának parametrikus elemzése Budapesi Műszaki- és Gazdaságudományi Egyeem Gazdaság- és Társadalomudományi Kar Üzlei Tudományok Inéze Pénzügyek Tanszék Az inflációs célköveés, az árszínvonal célkiűzés, valamin hibrid poliikájuk alkalmazhaóságának

Részletesebben

Demográfiai átmenet, gazdasági növekedés és a nyugdíjrendszer fenntarthatósága

Demográfiai átmenet, gazdasági növekedés és a nyugdíjrendszer fenntarthatósága Közgazdasági Szemle LXI évf 204 november (279 38 o) Varga Gergely Demográfiai ámene gazdasági növekedés és a nyugdírendszer fennarhaósága Magyarországon a ársadalombizosíási nyugdírendszer finanszírozása

Részletesebben

ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék GAZDASÁGPOLITIKA. Készítette: Pete Péter. Szakmai felelős: Pete Péter június

ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék GAZDASÁGPOLITIKA. Készítette: Pete Péter. Szakmai felelős: Pete Péter június GAZDASÁGPOLITIKA GAZDASÁGPOLITIKA Készül a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázai projek kereében Taralomfejleszés az ELTE TáK Közgazdaságudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságudományi Tanszék, az MTA

Részletesebben

Demográfia és fiskális fenntarthatóság DSGE-OLG modellkeretben

Demográfia és fiskális fenntarthatóság DSGE-OLG modellkeretben Demográfia és fiskális fennarhaóság DSGE-OLG modellkereben Baksa Dániel* és Munkácsi Zsuzsa** 2. szepember 24. Absrac A hagyományos dinamikus szochaszikus álalános egyensúlyi DSGE modellkere jellegéb l

Részletesebben

C-CAPM. An Estimation of C-CAPM Considering Risk-free Rate and Money-in-utility MIU. Tatsuya Morisawa C-CAPM GMM C-CAPM

C-CAPM. An Estimation of C-CAPM Considering Risk-free Rate and Money-in-utility MIU. Tatsuya Morisawa C-CAPM GMM C-CAPM 26 1 15-332017 C-CAPM An Esimaion ofc-capm Considering Risk-free Rae and Money-in-uiliyMIU Tasuya Morisawa C-CAPM GMM C-CAPMMIU Coninuous Updaing GMM Consumpion-based Capial Asse Pricing Model: C-CAPM

Részletesebben

Volt-e likviditási válság?

Volt-e likviditási válság? KÜLÖNSZÁM 69 VÁRADI KATA 1 Vol-e lkvdás válság? Volalás és lkvdás kapcsolaának vzsgálaa Széleskörűen aláámaszo, emprkus ény, hogy önmagában a nagyobb volalás csökken a pac lkvdásá, vagys válozékonyabb

Részletesebben

A tõkejövedelem optimális adóztatása

A tõkejövedelem optimális adóztatása Közgazdasági Szemle, XLVIII. évf., 2001. június (459 479. o.) VALENTINYI ÁKOS A õkejövedelem opimális adózaása A anulmány a õkejövedelemre kivee adó opimális nagyságára vonakozó legújabb elmélei eredményeke

Részletesebben

RÖVID TÁVÚ ELİREJELZİ MODELL MAGYARORSZÁGRA

RÖVID TÁVÚ ELİREJELZİ MODELL MAGYARORSZÁGRA Közgazdasági és Regionális Tudományok Inézee Pécsi Tudományegyeem Közgazdaságudományi Kar MŐHELYTANULMÁNYOK RÖVID TÁVÚ ELİREJELZİ MODELL MAGYARORSZÁGRA Balaoni András - Mellár Tamás 2011/3 2011. szepember

Részletesebben

Növekedés és felzárkózás Magyarországon,

Növekedés és felzárkózás Magyarországon, Közgazdasági Szemle, LVIII. évf., 20. május (393 4. o.) Kónya Isván Növekedés és felzárkózás Magyarországon, 995 2009 A anulmány célja az, hogy a magyar makrogazdaság elmúl 5 évének legfőbb makrofolyamaai

Részletesebben

Kamatfelár, hitelválság és mérlegalkalmazkodás egy kis, nyitott gazdaságban

Kamatfelár, hitelválság és mérlegalkalmazkodás egy kis, nyitott gazdaságban Közgazdasági Szemle LX. évf. 2013. szepember (940 964. o.) Benczúr Péer Kónya Isván Kamafelár hielválság és mérlegalkalmazkodás egy kis nyio gazdaságban E anulmányban az vizsgáljuk hogy mikén alkalmazkodik

Részletesebben

A sebességállapot ismert, ha meg tudjuk határozni bármely pont sebességét és bármely pont szögsebességét. Analógia: Erőrendszer

A sebességállapot ismert, ha meg tudjuk határozni bármely pont sebességét és bármely pont szögsebességét. Analógia: Erőrendszer Kinemaikai egyensúly éele: Téel: zár kinemaikai lánc relaív szögsebesség-vekorrendszere egyensúlyi. Mechanizmusok sebességállapoa a kinemaikai egyensúly éelével is meghaározhaó. sebességállapo ismer, ha

Részletesebben