A BIOCID TERMÉKEK FORGALOMBA HOZATALÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE, VÁLTOZÁSOK AZ EURÓPAI UNIÓS ELŐÍRÁSOK KÖVETKEZTÉBEN

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A BIOCID TERMÉKEK FORGALOMBA HOZATALÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE, VÁLTOZÁSOK AZ EURÓPAI UNIÓS ELŐÍRÁSOK KÖVETKEZTÉBEN"

Átírás

1 A BIOCID TERMÉKEK FORGALOMBA HOZATALÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE, VÁLTOZÁSOK AZ EURÓPAI UNIÓS ELŐÍRÁSOK KÖVETKEZTÉBEN Dr. Horváth Györgyi NÉBIH ÁTI MAGYOSZ május 14.

2 Intézet majd igazgatóság bemutatása, története Állatgyógyászati Oltóanyag-ellenőrző Intézet (ÁOI) Állatgyógyászati Oltóanyag- és Gyógyszerellenőrző Intézet (ÁOGYI) Állatgyógyászati Oltóanyag-, Gyógyszer- és Takarmányellenőrző Intézet (ÁOGYTI) néven működött, től a Mezőgazdasági Szakigazgatósági Hivatal Állatgyógyászati Termékek Igazgatósága, (MgSzH ÁTI), március 15-ével jött létre a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal és a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal összevonásával a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Intézet helyett Állatgyógyászati Termékek Igazgatósága (NÉBIH ÁTI).

3 Biocid engedélyezés kezdete Európában az EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 98/8/EK IRÁNYELVE (1998. február 16.) a biocid termékek forgalomba hozataláról hatására kezdődött el a biocid termékek engedélyezése. Magyarországon az első lépés a 38/2003. (VII. 7.) ESZCSM-FVM- KvVM együttes rendelet a biocid termékek előállításának és forgalomba hozatalának feltételeiről megjelenése volt. A biocid nemzeti (kompetens) hatóság az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) lett, az engedélyezési és regisztrációs eljárásokban az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség (OKTVF), most (OKTF) valamint a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter által kijelölt szerv szakhatóságként feladatkörében közreműködik. Az akkori ÁOGYTI szakhatósági kijelölése megtörtént, de végrehajtási utasítás nem jelent meg.

4 FVM biocid rendelete EU belépés időpontja: május 1. 33/2010. (IV. 7.) FVM rendelet az állatgyógyászati termékről szóló 128/2009. (X. 6.) FVM rendelet módosításáról. Az állategészségügyi biocid termékek, állati vérkészítmények engedélyezésére, az állatgyógyászatban használatos gyógyhatású készítmények, ápolószerek, segédanyagok nyilvántartásba vételére vonatkozó szabályozást tartalmazza. 17/2010. (IV. 16.) EüM-FVM-KvVM biocid rendelet módosítása 1. Az állatgyógyászati terméknek minősülő állategészségügyi biocid termékre annak valamennyi hatóanyaga közösségi jegyzékbe történő felvételéig az állatgyógyászati termékről szóló jogszabály rendelkezéseit kell alkalmazni.

5 Az átmeneti időszakban az FVM rendelet hatálya alá tartozó terméktípusok I. Önálló engedély kiadás az állategészségügyben: 3, 18, 19 terméktípusokban OTH-val megosztva. 3. terméktípus: az állathigiéniai célra szolgáló, az állatok testfelületével érintkezésbe kerülő termék, így különösen bőr-, nyálkahártya-, tőgy-, csülök- és patafertőtlenítő, valamint az állati test fertőtlenítésére alkalmazható, fertőtlenítőszerrel impregnált törlőkendő és papír.

6 Az átmeneti időszakban az FVM rendelet hatálya alá tartozó terméktípusok II. 18. terméktípus: a rovarölő, atkaölő és más ízeltlábúak elleni szerek közül a külön rendelet szerint egészségügyi kártevőnek nem minősülő ízeltlábúak elleni védekezés érdekében az állatok elhelyezési, tartási, szállítási környezetében használt szer, beleértve az alombogár, madártetű-atka és az óvantagok irtására az állatok tartási környezetében alkalmazandó szer is. 19. terméktípus: a riasztó és csalogatószerek közül a külön rendelet szerint egészségügyi kártevőnek nem minősülő kártevők, külső élősködők ellen riasztó, csalogató, illetve távoltartó hatású, ölő hatással nem rendelkező, az állatok testfelületén közvetlenül vagy közvetett módon alkalmazandó, vagy az állatok elhelyezési, tartási, szállítási környezetében felhasználandó készítmény.

7 NÉBIH ÁTI szakvélemény A 3. terméktípusban, az állategészségügyi felületfertőtlenítőszerekre állategészségügyi szakvéleményt ad a NÉBIH, koordinál az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) Dezinfekciós Osztálya. Az engedélyt az OTH Járványügyi Főosztálya adja ki. Az 5. terméktípusban, az állatok általi fogyasztásra szánt ivóvíz fertőtlenítésére, kezelésére szolgáló szerek terén, a től megalakult Országos Közegészségügyi Központ (OKK) Országos Környezetegészségügyi Intézete (OKI) Vízbiológiai és Ökotoxikológiai Osztálya koordinál, a szakvéleményezési eljárásba bevonja a NÉBIH illetékes szervét. Az engedélyt az OTH Közegészségügyi Főosztálya adja ki.

8 Engedélyköteles biocid termékek Átmeneti periódusban és azelőtt: Fertőtlenítőszerek 1., 2., 3., 4., 5. terméktípus Rágcsáló irtószerek 14. terméktípus Rovarölő, atkaölő és más ízeltlábúak elleni szerek 18. terméktípus Riasztó- és csalogatószerek 19. terméktípus Változás től az új európai engedélyezés hatályba lépésével: Mind a 22. terméktípus engedélyköteles lett.

9 Új európai biocid rendelet A Biocid Termék Irányelvet (Biocidal Product Directiva, BPD) 98/8 EK felváltotta a Biocid Termék Rendelet (Biocidal Product Regulation, BPR) az európai parlament és a tanács 528/2012/EU rendelete (2012. május 22.) a biocid termékek forgalmazásáról és felhasználásáról Hatálybalépés: július 18. Alkalmazás: szeptember 1. A biocid termékekre és kezelt árucikkekre kell alkalmazni. A hatóanyagok európai felülvizsgálata alatt az átmeneti időszakban folytatódik a hagyományos, nemzeti engedélyezés a tagországok jogszabályai szerint, csak az 1/A listán szereplő hatóanyagokat tartalmazó termékek engedélyezhetők.

10 Változások szeptember 1-től Új engedélyezési eljárások bevezetése Bizottság által kiadott engedély az EU egész területén érvényes Minden biocid termék forgalmazása engedély köteles lett ECHA központi szerepe az engedélyezésben Díjazási költségek jelentősen emelkedtek Terméktípusok megváltoztak A dokumentációk elektronikus benyújtási módja Kötelező adatmegosztás Párhuzamos kereskedelem Kezelt árucikkekre vonatkozó új rendelkezések

11 A hatóanyagokra vonatkozó jogszabályok I. A 98/8 EK rendelet kijelölte a hatóanyagok felülvizsgálatának menetét től, eleinte 10 éves terv volt, a lassú haladás miatt nem teljesült. 2032/2003 EK rendelet szeptember 1-jében állapította meg azt a határidőt, amely után a felülvizsgálati programban nem vizsgált hatóanyagokat tartalmazó termékeket ki kellett vonni a piacról. BIZOTTSÁG 1451/2007/EK rendelete (2007. december 4.) a biocid termékek forgalomba hozataláról szóló 98/8/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv 16. cikkének (2) bekezdésében említett 10 éves munkaprogram második szakaszáról, felülvizsgálat részletes szabályai I. melléklet Létező hatóanyagok május 14. előtt forgalomban II. melléklet Felülvizsgálati programba felvett hatóanyagok III. A hatóanyag teljes dossziéjával és a dosszié összefoglalásával kapcsolatos követelmények

12 A hatóanyagokra vonatkozó jogszabályok II. A BIZOTTSÁG 1062/2014/EU FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE (2014. augusztus 4.) a biocid termékekben található valamennyi létező hatóanyag szisztematikus vizsgálatára irányuló, az 528/2012/EU európai parlamenti és tanácsi rendeletben említett munkaprogramról A hatóanyag dokumentáció értékelési folyamata I. melléklet hatóanyag-/terméktípus kombinációk bejelentésében feltüntetendő információk II. melléklet 1. rész aug. 4-én a felülvizsgálati programba felvett hatóanyag-/terméktípus kombinációk II. melléklet 2. rész aug. 4-én nem támogatott hatóanyag- /terméktípus kombinációk

13 Hatóanyag jóváhagyásának ismérvei A biocid hatóanyagok felülvizsgálatának befejeződése után az elutasításról, vagy jóváhagyásról a Bizottság végrehajtási rendeletet (Comission Decision) ad ki Indokolás a referens tagállam jelentése CAR, a tagállamok hatóságainak szakértői, a Biocid Termékekkel Foglalkozó Bizottság értékelő jelentése alapján Biocid Termékek Állandó Bizottsága elfogadja Melléklet: táblázatban közhasználati név, IUPAC név, EK szám, CAS szám, a hatóanyag minimális tisztasági foka, a jóváhagyás időpontja, a jóváhagyás lejártának időpontja, terméktípus, az engedélyezés különös feltételei

14 Jódnak, PVP-jódnak az 1, 3. 4, és 22 ttp-okba tartozó biocid termékekben felhasználható létező hatóanyagként történő jóváhagyásáról Hatóanyag azonosítása, tisztaság megállapítása Rendelet kiadása: január 31. jóváhagyás időpontja: szept. 1. jóváhagyás lejártának időpontja: aug. 1. Régi típusú termékengedély kiadásának határ- ideje: aug. 31. Szeptembertől csak az új típusú engedély kérelmezhető teljes dokumentációval. Termék dokumentáció elkészítésére 19 hónap maradt.

15 Helyettesítendő hatóanyag Ha megfelel a kizárási kritériumok egyikének: Légzőszervi érzékenységet okozó anyagként kell osztályozni az 1272/2008 rendelet szerint A hasonló, jóváhagyott anyagoknál alacsonyabb elfogadható napi bevitel, akut referenciadózis vagy az operátor expozíciós szintje A perzistens P, bioakkumulatív B és toxikus T meghatározó kritériumok közül 2-t teljesít Jelentős arányban inaktív izomereket vagy szennyeződéseket tartalmaz Elegendő a kritériumok egyikének teljesülése a besoroláshoz! A hatóanyag jóváhagyása, vagy megújítása legfeljebb 7 évre (5) Kisebb általános kockázatú hatóanyaggal helyettesítendő.

16 Technikailag egyenértékű hatóanyagok Követelmény: a biocid termékekben lévő hatóanyagoknak technikailag egyenértékűnek kell lenni a már jóváhagyott hatóanyagokkal. Ezt az ECHA akkor értékeli, ha a gyártó különbözik az eredeti jóváhagyással rendelkező gyártótól, a gyártási folyamat eltérő, a jóváhagyott gyártó gyártási helye megváltozik

17 Biocid termék új meghatározás Bármely olyan, egy vagy több hatóanyag álló, egy vagy több hatóanyagot tartalmazó vagy egy vagy több hatóanyagot keletkeztető anyag vagy keverék a felhasználóhoz jutó kiszerelésben, amelynek rendeltetése, hogy károsító szervezeteket a tisztán fizikai vagy mechanikai ráhatáson kívüli bármely más módon elpusztítson, elriasszon, ártalmatlanná tegyen, hatásuk kifejtésében megakadályozzon vagy azokkal szemben más gátló hatást fejtsen ki.

18 Fogalom további bővítése Kezelt árucikk: minden olyan anyag, keverék vagy árucikk, amelyet egy vagy több biocid termékkel kezeltek vagy amely szándékoltan egy vagy több biocid terméket tartalmaz. Az elsődleges biocid funkcióval rendelkező kezelt árucikkek biocid terméknek minősülnek 3. cikk Csak akkor hozhatók forgalomba, ha a termékek összes hatóanyaga jóváhagyásra került, vagy szerepelnek a rendelet I. mellékletében a releváns terméktípus és felhasználás tekintetében (egyszerűsített engedélyezési eljárás hatóanyagai között)

19 Biocid funkcióval rendelkező kezelt árucikk Olyan árucikk, amelynek szándékolt felhasználási céljai között legalább az egyik az, hogy valamely kártékony biológiai szervezetet kémiai vagy biológia eszközökkel elpusztítson, elriasszon, ártalmatlanítson, károkozásában akadályozzon, illetőleg valamilyen más módon korlátozó hatást gyakoroljon. Ez a funkció nem magát a kezelt árucikket, vagy annak eredeti funkcióját védi. Az elsődleges biocid funkcióval rendelkező kezelt árucikk, olyan kezelt árucikk, amelynek egy vagy több funkciója van és ezek között a biocid funkció elsődleges, de legalábbis összemérhető fontosságú.

20 Biocid termékípusok kissé megváltoztak 1. FŐCSOPORT: Fertőtlenítőszerek 1. Humán-egészségügyi célra szánt termékek (emberi bőr vagy fejbőr fertőtlenítésére) 2. Nem közvetlenül embereken vagy állatokon való felhasználásra szánt fertőtlenítőszerek és algásodás elleni szerek, felületek, uszodák, akváriumok, fürdő- és egyéb vizek; a légkondicionáló berendezések; a falak és a padlók magán-, köz- és ipari területeken és egyéb, szakmai tevékenység céljára szolgáló területeken 3. Állategészségügyi célra szolgáló termékek, állatok testfelületén vagy állatok tartására, szállítására szolgáló felületek fertőtlenítésére 4. Élelmiszer és takarmány közelében használt termékek, azok előállításával, tárolásával vagy fogyasztásával kapcsolatos berendezések, felületek, ivóvíz vezetékek, csőrendszer fertőtlenítésére alkalmazható szerek 5. Emberi és állati ivóvíz fertőtlenítésére alkalmazható szerek

21 2. FŐCSOPORT: Tartósítószerek 6. Termékek eltarthatóságát biztosító tartósítószerek. 7. Bevonatvédő szerek 8. Faanyagvédő szerek 9. Rost, bőr, gumi és polimerizált anyagok tartósítószerei 10. Építőanyagok tartósítására használt szerek 11. Tartósítószerek hűtőfolyadékokhoz és technológiai eljárásokhoz (rendszerfolyadékok) 12. Nyálkásodásgátló szerek 13. Megmunkálásra vagy vágásra használt folyadékok tartósítószerei

22 3. és 4. főcsoport 3. FŐCSOPORT: Kártevők elleni védekezésre használt szerek 14. Rágcsálóirtó szerek 15. Madárölő szerek 16. Puhatestű és féregirtó szerek, valamint egyéb gerinctelen állatok elleni védekezésre használt szerek 17. Halirtó szerek 18. Rovarölő, atkaölő, valamint más ízeltlábúak elleni védekezésre használt szerek 19. Riasztó- és csalogatószerek 20. Egyéb gerincesek elleni védekezésre használt szerek 4. FŐCSOPORT: Egyéb biocid termékek 21. Algásodásgátló termékek 22. Balzsamozáshoz és állatok kitöméséhez használt folyadékok

23 20. terméktípus kihagyása 23-ból 22 maradt Az élelmiszerek és takarmányok tartósítására a károsító szervezetekkel szembeni hatásuk miatt használt, előzőleg a 20. terméktípusba sorolt szereket az 1831/2003 EK rendelet és az 1333/2008 EK irányelv szabályozza, ezért nem indokolt a terméktípus fenntartása.

24 EC Joint Research Centre, Ispra, Olaszország Itt működött a biocid központ őszéig. Technical meeting-ek szervezése a biocid hatóanyagok felülvizsgálatára, értékelésére évente 4 alkalommal. Cím: Via E. Fermi 2749 I Ispra (VA) Italy, Régi megszűnt! Helyette új - ies-contact@jrc.it Tel: , Fax: Web: ies.jrc.ec.europa.eu The EC-JRC Institute for Environment and Sustainability Most a környezettel, fenntartható fejlődéssel foglalkozik.

25 Az 1997/2006 EK rendelettel létrehozták az Európai Vegyianyag-ügynökséget web: Az új biocid központ székhelye: FI Annankatu 18. Helsinki, Finnország.

26 Termék engedélyezés Biocid terméket az EU tagállamokban nem szabad forgalmazni vagy felhasználni az e rendelettel összhangban történő engedélyezési eljárás nélkül. Engedélyt 10 évre lehet adni, ha Hatóanyag szerepel a rendelet I. mellékletében az adott terméktípusban, felhasználási céllal (egyszerűsített engedélyezés esetében) Hatóanyag felülvizsgálatának befejeződése után Az új engedély megújítási kérelem beadása 550 nappal az engedély lejáratának időpontja előtt.

27 Előző engedéllyel meddig lehet forgalmazni? 528/2012 rendelet, 89 cikk 3. bekezdés: Ha nem kerül benyújtásra új kérelem, előző engedély elutasításra kerül, a terméket a hatóanyag jóváhagyásának időpontjától nem szabad gyártani, a forgalomba került tételek 180 napot követően nem forgalmazhatók, a meglévő készletek ártalmatlanítása és felhasználása a jóváhagyás időpontjától számított 365 napig folytatódhat.

28 Európai biocid engedélyezés ismérvei Uniós engedélyezés közigazgatási aktus Engedélyes az Unióban letelepedett, vagy állandó lakcímmel rendelkező személy, aki felelős a termék forgalomba hozataláért egy adott tagállamban, vagy az Unióban Egyedi biocid termékre vagy termékcsaládra engedély legfeljebb 10 évre adható A termékcsalád tagjai között eltérések lehetnek a pigmentek, illatanyagok és festékanyagok vonatkozásában, Újabban a hatóanyag mennyisége is csökkenhet, hatáselmaradás nélkül. A biocid termék jellemző tulajdonságainak összefoglalóját, az un. SPC-t el kell készíteni az engedélyezési eljáráshoz

29 Uniós engedély nem adható ki A kizárási kritériumok alapján 5 cikk Rákkeltő, mutagén, reprodukciót károsító vagy az endokrin rendszert károsító tulajdonságú hatóanyagokat illetve, P-perzisztens, B-bioakkumulatív, T-toxikus (mérgező) vpvb (v=nagyon) hatóanyagokat tartalmazó termékekre, engedmények, felhasználás zárt rendszerekben 14. rágcsálók, 15. madarak, 17. halak, 20. és egyéb gerincesek kártételének szabályozására szolgáló, valamint az un. algásodásgátló, a 21 ttp-ba tartozó termékekre uniós engedély azonos felhasználási feltételekkel nem adható ki.

30 Tervezett időtartamok az uniós engedélyek kiadására szeptember 1-jétől az új hatóanyagot tartalmazó termékekre; az 1.,3., 4., 5., 18. és 19. terméktípusba sorolt termékekre január 1-jétől a 2., 6. és 13. terméktípusba sorolt termékekre január 1-jétől az összes többi terméktípusba sorolt termékekre

31 Biocid termékek, termékcsaládok új engedélyezési eljárásai Nemzeti engedélyezés (NA) egy tagállamban, Egymást követő kölcsönös elismerés / Mutual recognition in sequence, (MRS) Párhuzamos kölcsönös elismerés / Mutual recognition in parallel (MRP), Uniós engedélyezés minden tagállamra kiterjedő eljárás, a tagállamok nem vesznek részt benne, a Bizottság adja ki. Az érintett tagállam, ha nem találja megfelelőnek eltérést kezdeményezhet a 37. cikk alapján Egyszerűsített engedélyezési eljárás

32 Egyszerűsített engedélyezési eljárás feltételei A biocid termék hatóanyaga(i) a rendelet I. mellékletében szerepelnek, megfelelnek a meghatározott korlátozásoknak Nem tartalmaznak aggodalomra okot adó anyagot, vagy nanoanyagot, Megfelelően hatékonyak, Alkalmazásuk során a nincs szükség személyi védőfelszerelésre/védőeszközre Feltételek megléte esetén a hiánypótlást követő 90 napon belül kiadják az engedélyt

33 Egyszerűsített engedélyezési eljárás hatóanyagainak jegyzéke/1. melléklet 1). 1333/2008 EK rendelet alapján élelmiszer adalékanyagként engedélyezett anyagok: tejsav, nátrium-benzoát, ±borkősav, ecetsav, propionsav, 2). 1907/2006 EK rendelet IV. mellékletében felsorolt anyagok: aszkorbinsav, lenmagolaj 3). Gyenge savak, 4). Hagyományosan használt természetes eredetű anyagok: levendulaolaj, borsmenta olaj 5). Feromonok: okt-1-én-3-ol, ruhamoly-feromon 6). A 98/8/EK irányelv I. vagy I.A mellékletében szereplő anyagok: széndioxid, nitrogén, (ZE)-tetradeka-9,12-dienil-acetát 7).Egyéb anyagok: bakulovírus, bentonit, citronellál, vas-szulfát

34 Új engedély kérelem benyújtása Nemzeti engedély (NA) esetében az adott tagország biocid kompetens hatóságához Egymást követő kölcsönös elismerés (MRS) esetén az első tagállamban (RM) megadott nemzeti engedélyt valamennyi érintett tagállam illetékes hatóságának a tagállam által meghatározott nyelvre lefordítva, Párhuzamos kölcsönös elismerés esetén a választott referens tagállam illetékes hatóságának, egyidejűleg valamennyi érintett tagállam illetékes hatóságának Egyszerűsített engedélyezés esetén az ECHA-nak a kérelem értékelésére javasolt tagállam nevével. Javasolt tagállam illetékes hatóságának írásbeli nyilatkozata benyújtandó, hogy vállalja az értékelést.

35 Kérelem benyújtásának módja R4BP biocid termékek nyilvántartása, központi platform, amelyen keresztül a biocid termékekkel kapcsolatos valamennyi kérelmet elektronikus úton be kell nyújtani IUCLID (5) vagy (6) =INTERNATIONAL UNIFORM CHEMICAL INFORMATION DATABASE a hatóanyagokra és a biocid termékekre vonatkozó adatok összegyűjtéséhez, szervezéséhez, tárolásához használandó. Ezekből az adatokból hozzák létre a dokumentációt, amelyet az R4BP-n keresztül nyújtanak be az ECHA-nak, és az illetékes hatóságoknak.

36 Segítségek az ECHA honlapján Manual for authority users IUCLID dossiers content, comparison and annotations Kézikönyv a hatósági felhasználóknak az IUCLID dokumentációk tartalmáról, összehasonlítások, magyarázatok Guidance on activ substance suppliers Útmutatás a hatóanyag ellátókról Guidance on the preparation of dossiers for harmonised classification and labelling Útmutatás a dokumentáció elkészítéséhez a harmonizált osztályozás és címkézés szerint Practical Guides Gyakorlati útmutatók minden témában

37 Kötelező adatmegosztás Célja a szükségtelen állatkísérletek elkerülése. Gerinceseken csak akkor végezhető vizsgálat, ha a szükséges adatok másképp nem szerezhetők meg. A gerinceseken végzett vizsgálat nem ismételhető meg. Kísérlet végzése előtt kérelmet kell benyújtani az ECHA-hoz, hogy megtudják más benyújtotta-e a vizsgálatot. Ha igen, a kérelmezőnek és az adatok tulajdonosának meg kell állapodniuk ellenszolgáltatás fejében a vizsgálati eredmények megosztásáról. Ha nem sikerül a megállapodás, jelenteni kell az Ügynökségnek, 60 napon belül engedélyezik az adatokra hivatkozást, ha bizonyított, hogy a kérelmező mindent megtett, fizetett. Vita esetén nemzetközi bíróság határoz a költségekről.

38 Párhuzamos kereskedelem A bevezetés helye szerinti tagállam illetékes hatósága a kérelmező kérésére egy másik, a származási tagállamban már engedélyezett biocid termék vonatkozásában a területén való forgalmazásra, vagy felhasználásra vonatkozóan párhuzamos kereskedelmi engedélyt ad ki, ha megállapítja, hogy a termék azonos a referencia termékkel. Azonosság 15 előírt feltétel teljesülése esetén, kiegészítő információk kérhetők a származási tagállam hatóságától Ha az első engedélyt biztonsági vagy hatásossági okból visszavonják, úgy a párhuzamos engedélyt a bevezetés helye szerinti tagállam illetékes hatósága visszavonhatja.

39 ÉLELMEZÉS-EGÉSZSÉGÜGYI VÁRAKOZÁSI IDŐ Az állatokon és tartási környezetükben alkalmazásra kerülő biocid termékek esetében a kockázatbecslés eredményétől függően maradványanyag vizsgálatot, határérték megállapítást (MRL) és az élelmezés-egészségügyi várakozási idő megállapítását írhatják elő. Állatgyógyszereknél 470/2009/EK rendelet, Növényvédőszer maradékok határértékéről 396/2005/EK rendelet, Megalakult a Biocides Technical Meeting-en belül a Dietary Risk Assessment Working Group (DRAWG), együttműködési szerződést kötöttek a European Medicines Agency-vel (EMA) a maradékanyagok határértékének megállapítására. Technical guidance document on livestock exposure estimation on biocides: Módszertani útmutató készült a haszonállatokon és környezetükben alkalmazott biocid termékek által okozott expozíció értékelésére.

40 Workshop on MRLs Workshop on MRLs for biocides Berlin, Vita a hatóságok és a cégek között a küszöbérték mértéke és vizsgálati kötelezettség előírása, újabb költségek miatt. További egyeztetések szükségesek, az idő sürget, mert a hatóanyagok értékelése halad a 18 ttp-ban, elkezdődött a 3. ttp-ban. Svéd Királyság kapta a további feladatot Véletlenszerűen halmozott expozíció előfordulhat, ha a hatóanyag más formulációban is egyidejűleg felhasználásra kerül pl: állat kezelése állatgyógyszer, ektoparazitikum, tőgybimbó- vagy csülök fertőtlenítés biocid termék állat környezetében fertőtlenítés, rovarirtás biocid termék, legelőn, takarmánytermő területen növényvédőszer alkalmazás peszticid

41 Expozíció mértéke Guideline on risk characterisation and assessment of maximum residue limits (MRL) for biocides készül, EMA London /2015. aug. 1-re várható a hatályba lépése/ Javasolt biocid küszöbérték 4 µg/ttkg/nap/hatóanyag az élelmiszertermelő állatokat ért külső expozíció mértékére. MRL vizsgálat végzendő, ha az expozíció ezt az értéket meghaladja. Növényvédő szereknél a küszöbérték 0,1 mg/kg/ hatóanyag/takarmány az European Food Safety Authority (EFSA) ezt alkalmazza.

42 Hatóanyag gyártók A költségek egyenlő megoszlásának biztosítása érdekében minden hatóanyag gyártónak vagy importőrnek hozzáférési felhatalmazást vagy teljes dokumentációt kell benyújtani az ECHA-hoz azon hatóanyagok tekintetében amelyeket értékesít, vagy biocid termékben felhasznál. A listát az ECHA naprakészen közzéteszi szeptember 1-től csak az ECHA honlapján felsorolt hatóanyag gyártóktól származó hatóanyag lehet a biocid termék összetételében, más hatóanyag nem kerülhet forgalomba. Engedélyezés során a hatóanyag gyártó adatait be kell nyújtani

43 dal-products-regulation/approved-suppliers

44 REACH rendelet Az Európai Parlament és Tanács 1907/2006/EK rendelete (2006. december 18.) a vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről és korlátozásáról (REACH), az Európai Vegyianyag -ügynökség létrehozásáról, az 1999/45 EK rendelet módosításáról, előző rendeletek visszavonásáról. A vegyi anyagokra a mennyiségtől függő regisztrációs és bejelentési kötelezettséget írt elő, A biocidokra vonatkozik, Nem vonatkozik a humán és állatgyógyászati készítményekre.

45 CLP vagy GHS rendelet Az Európai Parlament és Tanács 1272/2008/EK rendelete (2008. december 16.) az anyagok és keverékek osztályozásáról, címkézéséről és csomagolásáról, a 67/548/EGK és az 1999/45 EK irányelv módosításáról, és hatályon kívül helyezéséről, valamint az 1907/2006/EK rendelet módosításáról Vegyi anyagok osztályozásának és címkézésének globálisan harmonizált rendszere, az ENSZ keretében 12 év alatt dolgozták ki. Anyagok esetében től, keverékek esetében től alkalmazandó. Keverékek esetében, amelyeket az 1999/45 EK irányelv szerint osztályoztak, címkéztek, csomagoltak, előtt már forgalmaztak, ig nem szükséges e rendelet szerint újracímkézni és csomagolni.

46 Elérhetőség

47 Teendők Biztonsági adatlapok megváltoztatása Veszélyt jelző piktogramok GHS01-től GHS 09-ig, szimbólumok a csúcsukra állított négyzetek az eddigi oldalukra állított négyzetek helyett Figyelmeztető H mondatok a biocid termék kockázatos használatára utaló R mondatok helyett Óvintézkedésre vonatkozó P mondatok a biocid termék biztonságos használatára utaló S mondatok helyett

48 Címkézés és csomagolás újabb módosítása A Bizottság 944/2013/EU rendelete (2013. október 2.) az anyagok és keverékek osztályozásáról, címkézéséről és csomagolásáról szóló 1272/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendeletnek a műszaki és tudományos fejlődéshez való hozzáigazítása céljából történő módosításáról

49 Rendelet a módosításokról A Bizottság 354/2013/EU végrehajtási rendelete (2013. április 18.) az Európai Parlament és a Tanács 528/2012/EU rendeletének megfelelően engedélyezett biocid termékekkel kapcsolatos változtatásokról Kategóriákba sorolás alapja, hogy milyen mértékben szükséges újraértékelni a kockázatokat és a hatékonyságot. Minden változtatást külön be kell nyújtani, bizonyos esetekben összevont benyújtás megengedhető. Kategóriák: adminisztratív változtatás kisebb mértékű változtatás jelentős változtatás

50 Azonos biocid termékek engedélyezése A BIZOTTSÁG 414/2013/EU végrehajtási rendelete (2013. május 6.) az 528/2012/EU európai parlamenti és tanácsi rendeletnek megfelelően az azonos biocid termékek engedélyezésére szolgáló eljárás meghatározásáról Két vagy több, azonos jellemzőkkel rendelkező biocid termék engedélyezése során az engedélyek megadhatók egyetlen termék értékelése és adott esetben összehasonlító értékelés alapján. A termékengedély duplikálható az adminisztratív adatok megváltoztatásának lehetőségével. Hozzáférési nyilatkozatot be kell adni az új engedélyesnek.

51 Végrehajtási rendelet A Bizottság 492/2014/EU felhatalmazáson alapuló rendelete (2014. március 17.) az 528/2012/EU európai parlamenti és tanácsi rendeletnek a kölcsönös elismerési eljárás tárgyát képező engedélyek megújítására vonatkozó szabályok tekintetében történő kiegészítéséről Az 528/2012/EU rendelet számos hiányosságát pótolja.

52 Európai rendelet átültetése magyarra 316/2013. (VIII. 28.) Korm. Rendelet a biocid termékek engedélyezésének és forgalomba hozatalának egyes szabályairól Magyar kompetens biocid hatóság: Országos Tisztifőorvosi Hivatal /OTH Az értékelésben szakértőként közreműködnek az OTH intézményei, a koordinációs csoportok tagjainak kijelölésére az OTH jogosult, Országos Epidemiológiai Központ / OEK Országos Közegészségügyi Központ (OKK) intézetei : az Országos Kémiai Biztonsági Intézet / OKBI és az Országos Környezet-egészségügyi Intézet / OKI Országos Gyógyszerészeti- és Élelmezés-egészségügyi Intézet /OGYÉI/ Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakhatóságból szakértő lett Szakhatóság: Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi Felügyelőség /OKTF/ a szakhatósági állásfoglalásra határidő 45 nap

53 Az emberi erőforrások minisztere 32/2014 (IV. 18.) EMMI rendelete egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról I. 2. rész A 38/2013. (VII. 7.) ESZCSM-FVM-KvVM együttes rendelet módosításáról Az e rendelet szerint nem engedélyköteles biocid termék bejelentését méregfelügyeleti nyilvántartás, valamint a biocid termék nyilvántartása céljából a gyártó vagy importáló a gyártás vagy az import megkezdésétől számított 90 napon belül köteles megtenni az OKBI-ba elektronikus úton az OTH Szakrendszeri Információs Rendszerén keresztül. Ha engedélyköteles, akkor a termékbejelentést a benne található hatóanyag(ok) közül az utolsó jóváhagyásának időpontjáig érvényes és hatályos engedély birtokában kell megtenni, ekkor az OTH végzi a bejelentést az OKBI-ba.

54 Az emberi erőforrások minisztere 32/2014 (IV. 18.) EMMI rendelete egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról I. Az OEK, OKBI, OKI, OÉTI és a NÉBIH szakértőként járnak el a kijelölt terméktípusok engedélyezési eljárásaiban. A 3., 4., 5., 18., 19 terméktípusba tartozó, az állatgyógyászati termékről szól rendelet szerint állategészségügyi biocidnak nem minősülő termék felhasználhatóságával összefüggő határozatát az OTH a NÉBIH-hel is közli. Azok a termékek, amelyek élelmiszerrel, állatok itatására szolgáló folyadékkal vagy takarmánnyal összetéveszthetők, úgy kell csomagolni, hogy az ilyen összetévesztés esélye a lehető legkisebb legyen. A mindenki számára hozzáférhető termékeknek, ha azok élelmiszerrel, itallal vagy takarmánnyal összetéveszthetők, olyan averzív hatású összetevőt(ket)kell tartalmazniuk, amely(ek) a termék elfogyasztását megakadályozzák, vagy az elfogyasztás veszélyeire a fogyasztó figyelmét egyértelműen felhívják. A felirat nem túlozhatja el a termék hatását, Pl. nem mérgező, ártalmatlan

55 Az emberi erőforrások minisztere 32/2014 (IV. 18.) EMMI rendelete egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról III. A 38/2013. (VII. 7.) rendelet szerint engedélyezett biocid termék címkéjének magyar nyelven, jól olvashatóan és eltávolíthatatlan módon tartalmazandók felsorolása A kérelemhez csatolni kell a csomagolás, a felirat (címke) tájékoztatók mintáját vagy tervezetét. Meg kell jelölni a termék hatóanyag gyártójának a nevét, székhelye és telephelye címét. Az új engedély kibocsátását követően a termék a megelőző címkével legfeljebb 180 napig forgalmazható. Megjegyzés: a hatósági ellenőrzés egyre fontosabbá válik, hogy a rendeletet betartsák, vagy betartását kikényszerítsék a tagállamokban.

FOLYTONOSSÁG ÉS VÁLTOZÁS A BIOCID TERMÉKEK SZABÁLYOZÁSÁBAN

FOLYTONOSSÁG ÉS VÁLTOZÁS A BIOCID TERMÉKEK SZABÁLYOZÁSÁBAN Állami NépegN pegészségügyi gyi és s Tisztiorvosi Szolgálat lat FOLYTONOSSÁG ÉS VÁLTOZÁS A BIOCID TERMÉKEK SZABÁLYOZÁSÁBAN Biztonságtechnika 2015. Balatonalmádi, 2015. május 27-29. Cseresznyák Veronika

Részletesebben

316/2013. (VIII. 28.) Korm. rendelet. a biocid termékek engedélyezésének és forgalomba hozatalának egyes szabályairól

316/2013. (VIII. 28.) Korm. rendelet. a biocid termékek engedélyezésének és forgalomba hozatalának egyes szabályairól 316/2013. (VIII. 28.) Korm. rendelet a biocid termékek engedélyezésének és forgalomba hozatalának egyes szabályairól Hatályos:2013. 09. 02-től A Kormány a kémiai biztonságról szóló 2000. évi XXV. törvény

Részletesebben

Fertőtlenítőszerek engedélyezése/engedély módosítása az átmeneti időszakban

Fertőtlenítőszerek engedélyezése/engedély módosítása az átmeneti időszakban Fertőtlenítőszerek engedélyezése/engedély módosítása az átmeneti időszakban Cserháti Pálma MSc, biológus Országos Epidemiológiai Központ, Dezinfekciós osztály Biocidok és szabályozásuk Biocid termék: hatóanyag,

Részletesebben

32/2014. (IV. 18.) EMMI rendelet egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról

32/2014. (IV. 18.) EMMI rendelet egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról 32/2014. (IV. 18.) EMMI rendelet egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról hatályos: 2014.04.21 - Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 247. (5) bekezdés c) pont cd) alpontjában

Részletesebben

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 528/2012/EU RENDELETE (2012. május 22.) a biocid termékek forgalmazásáról és felhasználásáról

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 528/2012/EU RENDELETE (2012. május 22.) a biocid termékek forgalmazásáról és felhasználásáról AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 528/2012/EU RENDELETE (2012. május 22.) a biocid termékek forgalmazásáról és felhasználásáról Kozmetikai és Háztartás-vegyipari Konferencia Visegrád, 2013. november 5.

Részletesebben

Az emberi erőforrások minisztere..../2013. ( ) EMMI rendelete

Az emberi erőforrások minisztere..../2013. ( ) EMMI rendelete A tervezetet a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának. Az emberi erőforrások minisztere.../2013. ( ) EMMI rendelete a biocid termékek előállításának és forgalomba hozatalának

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ a 2. és 5. terméktípusba tartozó biocid termékek átmeneti időszakos engedélyezési eljárásáról

TÁJÉKOZTATÓ a 2. és 5. terméktípusba tartozó biocid termékek átmeneti időszakos engedélyezési eljárásáról TÁJÉKOZTATÓ a 2. és 5. terméktípusba tartozó biocid termékek átmeneti időszakos engedélyezési eljárásáról Az Országos Közegészségügyi Intézet a következő biocid terméktípusokra vonatkozóan állít ki közegészségügyi

Részletesebben

***I JELENTÉSTERVEZET

***I JELENTÉSTERVEZET EURÓPAI PARLAMENT 2009-2014 Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság 11.9.2013 2013/0150(COD) ***I JELENTÉSTERVEZET a biocid termékek forgalmazásáról és felhasználásáról szóló

Részletesebben

Biocid aktualitások. Magyar Kémikusok Egyesülete évi Biztonságtechnika továbbképző szemináriuma

Biocid aktualitások. Magyar Kémikusok Egyesülete évi Biztonságtechnika továbbképző szemináriuma Biocid aktualitások Magyar Kémikusok Egyesülete 2016. évi Biztonságtechnika továbbképző szemináriuma 2016. Június 2. Német Balázs Osztályvezető Kémiai Biztonsági és Biocid Kompetens Hatósági Osztály Országos

Részletesebben

Mellékelten továbbítjuk a delegációknak a D039942/02 számú dokumentumot. Melléklet: D039942/ /15 1 DGB 2B. Az Európai Unió Tanácsa

Mellékelten továbbítjuk a delegációknak a D039942/02 számú dokumentumot. Melléklet: D039942/ /15 1 DGB 2B. Az Európai Unió Tanácsa Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2015. július 16. (OR. en) 10916/15 AGRILEG 148 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2015. július 13. Címzett: a Tanács Főtitkársága Biz. dok. sz.: D039942/02

Részletesebben

EURÓPAI BIZOTTSÁG EGÉSZSÉGÜGYI ÉS ÉLELMISZERBIZTONSÁGI FŐIGAZGATÓSÁG

EURÓPAI BIZOTTSÁG EGÉSZSÉGÜGYI ÉS ÉLELMISZERBIZTONSÁGI FŐIGAZGATÓSÁG EURÓPAI BIZOTTSÁG EGÉSZSÉGÜGYI ÉS ÉLELMISZERBIZTONSÁGI FŐIGAZGATÓSÁG Brüsszel, 2019. február 18. REV2 A 2018. október 2-án közzétett kérdések és válaszok (REV1) helyébe lép KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK AZ EGYESÜLT

Részletesebben

1 MUNKAANYAG A MINISZTÉRIUM VÉGSŐ ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter

1 MUNKAANYAG A MINISZTÉRIUM VÉGSŐ ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 1 A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter /2008. ( ) FVM rendelete a növényvédő szerek forgalomba hozatalának és felhasználásának engedélyezéséről, valamint a növényvédő szerek csomagolásáról,

Részletesebben

21/2012. (IX. 4.) EMMI rendelet. egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek jogharmonizációs célú módosításáról

21/2012. (IX. 4.) EMMI rendelet. egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek jogharmonizációs célú módosításáról 21/2012. (IX. 4.) EMMI rendelet egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek jogharmonizációs célú módosításáról hatályos: 2012.09.05-2012.09.05 A kémiai biztonságról szóló 2000. évi XXV. törvény 34.

Részletesebben

Dr. Marosvölgyi Nikoletta Országos Kémiai Biztonsági Intézet REACH Nemzeti Tájékoztató Szolgálat

Dr. Marosvölgyi Nikoletta Országos Kémiai Biztonsági Intézet REACH Nemzeti Tájékoztató Szolgálat Dr. Marosvölgyi Nikoletta Országos Kémiai Biztonsági Intézet REACH Nemzeti Tájékoztató Szolgálat Bevezetés Az Európai Parlament és a Tanács 1907/2006/EK (REACH) rendelete a vegyi anyagok regisztrálásáról,

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, október 13. (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, az Európai Unió Tanácsának főtitkára

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, október 13. (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, az Európai Unió Tanácsának főtitkára Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. október 13. (OR. en) 13212/16 FEDŐLAP Küldi: Az átvétel dátuma: 2016. október 11. Címzett: Biz. dok. sz.: Tárgy: az Európai Bizottság főtitkára részéről Jordi AYET

Részletesebben

(EGT-vonatkozású szöveg)

(EGT-vonatkozású szöveg) 2017.7.26. HU L 194/51 A BIZOTTSÁG (EU) 2017/1383 VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2017. július 25.) a flokumafen 14. terméktípusba tartozó biocid termékekben hatóanyagként történő felhasználására vonatkozó jóváhagyás

Részletesebben

A veszélyes anyagokhoz kapcsolódó fogalomgyűjtemény

A veszélyes anyagokhoz kapcsolódó fogalomgyűjtemény A veszélyes anyagokhoz kapcsolódó fogalomgyűjtemény A veszélyes anyagok témaköréhez kapcsolódó legfontosabb fogalmakat többek között a következő jogszabályokban találjuk meg. A munkavédelemről szóló 1993.

Részletesebben

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2013.5.16. COM(2013) 288 final 2013/0150 (COD) C7-0141/13 Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE a biocid termékek forgalmazásáról és felhasználásáról szóló 528/2012/EU

Részletesebben

/2006. ( ) FVM rendelete

/2006. ( ) FVM rendelete A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter Tervezet! /2006. ( ) FVM rendelete a takarmányok előállításáról, forgalomba hozataláról és felhasználásáról szóló 2001. évi CXIX törvény végrehajtásáról

Részletesebben

(EGT-vonatkozású szöveg)

(EGT-vonatkozású szöveg) L 60/12 HU A BIZOTTSÁG (EU) 2019/337 VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2019. február 27.) a mefentriflukonazol hatóanyagnak a növényvédő szerek forgalomba hozataláról szóló 1107/2009/EK európai parlamenti és tanácsi

Részletesebben

A veszélyes anyagokhoz kapcsolódó fogalomgyűjtemény

A veszélyes anyagokhoz kapcsolódó fogalomgyűjtemény A veszélyes anyagokhoz kapcsolódó fogalomgyűjtemény A veszélyes anyagok témaköréhez kapcsolódó legfontosabb fogalmakat többek között a következő jogszabályokban találjuk meg. A munkavédelemről szóló 1993.

Részletesebben

címkézéséről Botos Ágnes EV REACH, GHS, ADR, KEM tanácsadó 2009.október.6. www.reachexpert.eu www.reachexpert.eu

címkézéséről Botos Ágnes EV REACH, GHS, ADR, KEM tanácsadó 2009.október.6. www.reachexpert.eu www.reachexpert.eu CLP: 1272/2008/EK rendelet anyagok és keverékek osztályozásáról címkézéséről csomagolásáról Botos Ágnes EV REACH, GHS, ADR, KEM tanácsadó 2009.október.6. GHS ÉS CLP KAPCSOLATA Az ENSZ kidolgozta a Vegyi

Részletesebben

A BIZOTTSÁG 254/2013/EU VÉGREHAJTÁSI RENDELETE

A BIZOTTSÁG 254/2013/EU VÉGREHAJTÁSI RENDELETE 2013.3.21. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 79/7 A BIZOTTSÁG 254/2013/EU VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2013. március 20.) a vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről, engedélyezéséről és korlátozásáról

Részletesebben

14/2013. (II. 15.) EMMI rendelet

14/2013. (II. 15.) EMMI rendelet 14/2013. (II. 15.) EMMI rendelet egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek jogharmonizációs célú módosításáról hatályos: 2013.02.16 - - 2014.05.01 A kémiai biztonságról szóló 2000. évi XXV. törvény

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT. Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság PE v02-00

EURÓPAI PARLAMENT. Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság PE v02-00 EURÓPAI PARLAMENT 2004 ««««««««««««2009 Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság 28.9.2005 PE 360.358v02-00 MÓDOSÍTÁS: 19-24 Jelentéstervezet (PE 353.529v02-00) Guido Sacconi

Részletesebben

(Nem jogalkotási aktusok) RENDELETEK

(Nem jogalkotási aktusok) RENDELETEK 2013.4.18. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 108/1 II (Nem jogalkotási aktusok) RENDELETEK A BIZOTTSÁG 348/2013/EU RENDELETE (2013. április 17.) a vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről, engedélyezéséről

Részletesebben

(EGT-vonatkozású szöveg)

(EGT-vonatkozású szöveg) 2017.7.26. HU L 194/9 A BIZOTTSÁG (EU) 2017/1376 VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2017. július 25.) a warfarin 14. terméktípusba tartozó biocid termékekben hatóanyagként történő felhasználására vonatkozó jóváhagyás

Részletesebben

(EGT-vonatkozású szöveg)

(EGT-vonatkozású szöveg) 2016.6.1. L 144/27 A BIZOTTSÁG (EU) 2016/863 RENDELETE (2016. május 31.) a vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről, engedélyezéséről és korlátozásáról (REACH) szóló 1907/2006/EK európai parlamenti

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA

AZ EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA LX. ÉVFOLYAM 10. SZÁM 1977 2128. OLDAL 2010. május 7. AZ EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA TARTALOM ÁRA: 2040 FT I. RÉSZ Személyi rész II. RÉSZ Törvények, országgyûlési határozatok, kormányrendeletek

Részletesebben

GYÓGYTERMÉKEK JELENE ÉS JÖVŐJE

GYÓGYTERMÉKEK JELENE ÉS JÖVŐJE GYÓGYTERMÉKEK JELENE ÉS JÖVŐJE Sárvár 2011. március 24. Országos Gyógyszerészeti Intézet Dr. Szepezdi Zsuzsanna főigazgató A természetes anyagok (növényi szerek) szabályozására 1987-ben került sor elsőként

Részletesebben

A munkavédelemről szóló évi XCIII. törvény 88. (4) bekezdés a) pont ab)

A munkavédelemről szóló évi XCIII. törvény 88. (4) bekezdés a) pont ab) A nemzetgazdasági miniszter 21/2015. (VIII. 28.) NGM rendelete egyes munkavédelmi tárgyú miniszteri rendeletek jogharmonizációs célú módosításáról, valamint egyes foglalkoztatási és szakképzési tárgyú

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS RENDELETE

Javaslat A TANÁCS RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2017.1.19. COM(2017) 23 final 2017/0010 (NLE) Javaslat A TANÁCS RENDELETE a 2008/98/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv III. mellékletének a HP 14 veszélyességi tulajdonság

Részletesebben

Magyar joganyagok - 28/2015. (II. 25.) Korm. rendelet - az Országos Gyógyszerészeti 2. oldal j) ellátja a kozmetikai termékekkel kapcsolatosan a kozme

Magyar joganyagok - 28/2015. (II. 25.) Korm. rendelet - az Országos Gyógyszerészeti 2. oldal j) ellátja a kozmetikai termékekkel kapcsolatosan a kozme Magyar joganyagok - 28/2015. (II. 25.) Korm. rendelet - az Országos Gyógyszerészeti 1. oldal 28/2015. (II. 25.) Korm. rendelet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetről A Kormány

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, december 2. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, december 2. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. december 2. (OR. en) 15193/16 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2016. november 30. Címzett: Biz. dok. sz.: Tárgy: a Tanács Főtitkársága D048510_01

Részletesebben

I. fejezet. Általános rendelkezések. II. fejezet

I. fejezet. Általános rendelkezések. II. fejezet 78/2004. (IV. 19.) Korm. rendelet a mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek földrajzi árujelzőinek oltalmára vonatkozó részletes szabályokról 2005. november 1-jétől hatályos szöveg A védjegyek és a földrajzi

Részletesebben

Professzionális tanácsadó a vegyszerekre vonatkozó EU törvényekhez

Professzionális tanácsadó a vegyszerekre vonatkozó EU törvényekhez Professzionális tanácsadó a vegyszerekre vonatkozó EU törvényekhez Számos tanácsadó cég kínál általános támogatást, de csak néhányan biztosítanak olyan minőségi szolgáltatást, mint a JSC. A szabályozási

Részletesebben

A BIZOTTSÁG 354/2013/EU VÉGREHAJTÁSI RENDELETE

A BIZOTTSÁG 354/2013/EU VÉGREHAJTÁSI RENDELETE L 109/4 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2013.4.19. A BIZOTTSÁG 354/2013/EU VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2013. április 18.) az Európai Parlament és a Tanács 528/2012/EU rendeletének megfelelően engedélyezett

Részletesebben

Tudományos kutatás és fejlesztés (SR&D), termék- és folyamatorientált kutatás és fejlesztés (PPORD)

Tudományos kutatás és fejlesztés (SR&D), termék- és folyamatorientált kutatás és fejlesztés (PPORD) Ú T M U T A T Ó D I Ó H É J B A N Tudományos kutatás és fejlesztés (SR&D), termék- és folyamatorientált kutatás és fejlesztés (PPORD) A dokumentum célja, hogy közérthetően bemutassa az SR&D- és PPORD-ok

Részletesebben

36/2014. (XII. 17.) FM rendelet. az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról

36/2014. (XII. 17.) FM rendelet. az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról 36/2014. (XII. 17.) FM rendelet az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 76. (2) bekezdés 26. pontjában, a 13. tekintetében

Részletesebben

(EGT-vonatkozású szöveg)

(EGT-vonatkozású szöveg) 2019.4.24. HU L 109/13 A BIZOTTSÁG (EU) 2019/637 VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2019. április 23.) a kolekalciferolnak a 14. terméktípusba tartozó biocid termékekben felhasználható hatóanyagként történő jóváhagyásáról

Részletesebben

MÓDOSÍTÁSOK előterjesztette: Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság

MÓDOSÍTÁSOK előterjesztette: Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság 8.3.2018 A8-0026/ 001-001 MÓDOSÍTÁSOK 001-001 előterjesztette: Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság Jelentés Adina-Ioana Vălean Newcastle-betegség elleni védekezés A8-0026/2018

Részletesebben

Az 1223/2009/EK kozmetikai rendelet magyarországi bevezetése. Dr. Török Ágnes KOZMOS Jogi Szakbizottság vezetője

Az 1223/2009/EK kozmetikai rendelet magyarországi bevezetése. Dr. Török Ágnes KOZMOS Jogi Szakbizottság vezetője Az 1223/2009/EK kozmetikai rendelet magyarországi bevezetése Dr. Török Ágnes KOZMOS Jogi Szakbizottság vezetője Az 1223/2009/EK kozmetikai rendelet bevezetése Maga a rendelet nem igényel hazai átültetést,

Részletesebben

az energiával kapcsolatos termékek energia- és egyéb erőforrás-fogyasztásának címkézéssel

az energiával kapcsolatos termékek energia- és egyéb erőforrás-fogyasztásának címkézéssel Megjelent az energiával kapcsolatos termékek kötelező címkézésére vonatkozó kormányrendelet, mely alapján energiával kapcsolatos termék akkor hozható forgalomba vagy helyezhető üzembe, ha megfelel az adott

Részletesebben

m) AOEL: a felhasználó személyt érő, elfogadható expozíciós szint;

m) AOEL: a felhasználó személyt érő, elfogadható expozíciós szint; 38/2003. (VII. 7.) ESZCSM FVM KvVM együttes rendelet a biocid termékek előállításának és forgalomba hozatalának feltételeiről A kémiai biztonságról szóló 2000. évi XXV. törvény (a továbbiakban: Kbtv.)

Részletesebben

(EGT-vonatkozású szöveg)

(EGT-vonatkozású szöveg) 2019.6.3. HU L 144/41 A BIZOTTSÁG (EU) 2019/901 VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2019. május 29.) az Ashbya gossypii (DSM 23096) által termelt riboflavin, a Bacillus subtilis (DSM 17339 és/vagy DSM 23984) által

Részletesebben

A biocid termék jellemzőinek összefoglalója

A biocid termék jellemzőinek összefoglalója A biocid termék jellemzőinek összefoglalója Termék neve: Raid hangya és csótányirtó porozószer Termék típusa(i): 8. terméktípus Rovarölő és atkaölő szerek, valamint más ízeltlábúak elleni Engedélyszám:

Részletesebben

T/4818. számú törvényjavaslat. a géntechnológiai tevékenységről szóló 1998. évi XXVII. törvény módosításáról

T/4818. számú törvényjavaslat. a géntechnológiai tevékenységről szóló 1998. évi XXVII. törvény módosításáról MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/4818. számú törvényjavaslat a géntechnológiai tevékenységről szóló 1998. évi XXVII. törvény módosításáról Előadó: Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Budapest, 2015. május

Részletesebben

38/2003. (VII. 7.) ESzCsM-FVM-KvVM együttes rendelet. a biocid termékek előállításának és forgalomba hozatalának feltételeiről. A rendelet hatálya

38/2003. (VII. 7.) ESzCsM-FVM-KvVM együttes rendelet. a biocid termékek előállításának és forgalomba hozatalának feltételeiről. A rendelet hatálya 38/2003. (VII. 7.) ESzCsM-FVM-KvVM együttes rendelet a biocid termékek előállításának és forgalomba hozatalának feltételeiről A kémiai biztonságról szóló 2000. évi XXV. törvény (a továbbiakban: Kbtv.)

Részletesebben

A BIZOTTSÁG (EU).../... VÉGREHAJTÁSI RENDELETE ( )

A BIZOTTSÁG (EU).../... VÉGREHAJTÁSI RENDELETE ( ) EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2018.5.28. C(2018) 3120 final A BIZOTTSÁG (EU).../... VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2018.5.28.) a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 1169/2011/EU európai

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. f e l t é t e l h e z k ö t ö m:

H A T Á R O Z A T. f e l t é t e l h e z k ö t ö m: Iktatószám: Tárgy: KE/001/00576-0003/2016 Elsőfokú kötelezést kiszabó határozat H A T Á R O Z A T A WELL DONE ST. MORITZ KFT. (székhely: 2900 Komárom, Mártírok u. 92., adószám: 13075833-2-11) által forgalmazott

Részletesebben

Kötelezem Spaits Csaba egyéni vállalkozót (székhelye: 9912 Magyarszecsőd, Petőfi u. 15. sz.) ,- Ft, azaz Huszonötezer forint

Kötelezem Spaits Csaba egyéni vállalkozót (székhelye: 9912 Magyarszecsőd, Petőfi u. 15. sz.) ,- Ft, azaz Huszonötezer forint Iktatószám: Tárgy: VA/7/00491-0005/2016 Elsőfokú kötelezést kiszabó határozat Kötelezem Spaits Csaba egyéni vállalkozót (székhelye: 9912 Magyarszecsőd, Petőfi u. 15. sz.) 25.000,- Ft, azaz Huszonötezer

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság

EURÓPAI PARLAMENT Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság EURÓPAI PARLAMENT 2014-2019 Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság 2014/0096(COD) 6.2.2015 MÓDOSÍTÁS: 6-14 Jelentéstervezet Giovanni La Via (PE546.615v01-00) Az emberi fogyasztásra

Részletesebben

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. /2006. ( ) FVM rendelete. az állategészségügyi biocid termékekről

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. /2006. ( ) FVM rendelete. az állategészségügyi biocid termékekről A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter /2006. ( ) FVM rendelete az állategészségügyi biocid termékekről Az állategészségügyről szóló 2005. évi CLXXVI. törvény (a továbbiakban: Áeü.) 47. -a (2)

Részletesebben

(EGT-vonatkozású szöveg)

(EGT-vonatkozású szöveg) L 77/6 2018.3.20. A BIZOTTSÁG (EU) 2018/456 VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2018. március 19.) az új élelmiszerré történő minősítésre irányuló, az új élelmiszerekről szóló (EU) 2015/2283 európai parlamenti és

Részletesebben

A BIZOTTSÁG (EU).../... FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE ( )

A BIZOTTSÁG (EU).../... FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE ( ) EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2018.5.22. C(2018) 2980 final A BIZOTTSÁG (EU).../... FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE (2018.5.22.) a 29/2012/EU végrehajtási rendeletnek az olívaolaj címkézésén feltüntetendő

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, január 13. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, január 13. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. január 13. (OR. en) 5209/16 AGRILEG 3 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2016. január 8. Címzett: a Tanács Főtitkársága Biz. dok. sz.: D042746/16

Részletesebben

A 2001/95/EK irányelv és a kölcsönös elismerésről szóló rendelet közötti összefüggés

A 2001/95/EK irányelv és a kölcsönös elismerésről szóló rendelet közötti összefüggés EURÓPAI BIZOTTSÁG VÁLLALKOZÁSPOLITIKAI ÉS IPARI FŐIGAZGATÓSÁG Útmutató 1 Brüsszel, 2010.2.1. - A 2001/95/EK irányelv és a kölcsönös elismerésről szóló rendelet közötti összefüggés 1. BEVEZETÉS E dokumentum

Részletesebben

Biztonsági adatlap 1907/2006/EC 31. cikkelye szerint. Octenisept. 1. Az anyag/készítmény és a vállalkozás azonosítása:

Biztonsági adatlap 1907/2006/EC 31. cikkelye szerint. Octenisept. 1. Az anyag/készítmény és a vállalkozás azonosítása: Biztonsági adatlap 1907/2006/EC 31. cikkelye szerint Octenisept Nyomtatás dátuma: 2009. 06. 15. Módosítás/revízió: 2009. 11. 10. 1. Az anyag/készítmény és a vállalkozás azonosítása: 1.1 Kereskedelmi név:

Részletesebben

MELLÉKLET I. MELLÉKLET AZ ÚJ ÉLELMISZERRÉ TÖRTÉNŐ MINŐSÍTÉSRE IRÁNYULÓ KONZULTÁCIÓS KÉRELMET KÍSÉRŐ LEVÉL MINTÁJA

MELLÉKLET I. MELLÉKLET AZ ÚJ ÉLELMISZERRÉ TÖRTÉNŐ MINŐSÍTÉSRE IRÁNYULÓ KONZULTÁCIÓS KÉRELMET KÍSÉRŐ LEVÉL MINTÁJA HU MELLÉKLET I. MELLÉKLET AZ ÚJ ÉLELMISZERRÉ TÖRTÉNŐ MINŐSÍTÉSRE IRÁNYULÓ KONZULTÁCIÓS KÉRELMET KÍSÉRŐ LEVÉL MINTÁJA A tagállam illetékes szerve Dátum: Tárgy: Konzultációs kérelem a(z) új élelmiszerré

Részletesebben

A gyomirtó szer alkalmazás jogszabályi alapelvei különös tekintettel a természetvédelmi gyakorlatra Dancza István

A gyomirtó szer alkalmazás jogszabályi alapelvei különös tekintettel a természetvédelmi gyakorlatra Dancza István A gyomirtó szer alkalmazás jogszabályi alapelvei különös tekintettel a természetvédelmi gyakorlatra Dancza István Agresszív özönnövény fajok természetvédelmi kezelése a gyakorlatban Szakmai szeminárium

Részletesebben

33/2010. (IV. 7.) FVM rendelet az állatgyógyászati termékekről szóló 128/2009. (X. 6.) FVM rendelet módosításáról

33/2010. (IV. 7.) FVM rendelet az állatgyógyászati termékekről szóló 128/2009. (X. 6.) FVM rendelet módosításáról 33/2010. (IV. 7.) FVM rendelet az állatgyógyászati termékekről szóló 128/2009. (X. 6.) FVM rendelet módosításáról Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 76. -a (2)

Részletesebben

Ref. Ares(2015) /11/2015

Ref. Ares(2015) /11/2015 Ref. Ares(2015)4822779-04/11/2015 EURÓPAI BIZOTTSÁG VÁLLALKOZÁSPOLITIKAI ÉS IPARI FŐIGAZGATÓSÁG Útmutató 1 Brüsszel, 2010.2.1. - A kölcsönös elismerésről szóló rendelet alkalmazása étrendkiegészítőkre

Részletesebben

HATÁROZAT-ot: 1. A hatóanyag és a növényvédő szer gyártója, az engedély tulajdonosa: Isagro SPA Via Caldera Milano, Olaszország

HATÁROZAT-ot: 1. A hatóanyag és a növényvédő szer gyártója, az engedély tulajdonosa: Isagro SPA Via Caldera Milano, Olaszország ELŐADÓ: Tót Erika ENGEDÉLYSZÁM: 02.5/510/1/2008. OLDALAK SZÁMA: 2 MELLÉKLET: - TÁRGY: Domark 10 EC gombaölő permetezőszer forgalomba hozatali és felhasználási engedélyének módosítása A Mezőgazdasági Szakigazgatási

Részletesebben

Ragasztók új veszélyességi osztályozása. A CLP bevezetése az EU-ban

Ragasztók új veszélyességi osztályozása. A CLP bevezetése az EU-ban Ragasztók új veszélyességi osztályozása A CLP bevezetése az EU-ban Az EU CLP rendelete a vegyi termékek osztályozásáról (Classification), címkézéséről (Labeling) és csomagolásáról (Packaging) Összhangba

Részletesebben

44/2000. (XII. 27.) EüM rendelet

44/2000. (XII. 27.) EüM rendelet a veszélyes anyagokkal és a veszélyes készítményekkel kapcsolatos egyes eljárások, illetve A kémiai biztonságról szóló 2000. évi XXV. törvény (a továbbiakban: Kbtv.) 34. (4) bekezdése a) pontjának aa)-ah)

Részletesebben

(EGT-vonatkozású szöveg)

(EGT-vonatkozású szöveg) 2018.7.19. HU L 183/9 A BIZOTTSÁG (EU) 2018/1018 VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2018. július 18.) az UV-fénnyel kezelt sütőélesztő (Saccharomyces cerevisiae) (EU) 2015/2283 európai parlamenti és tanácsi rendelet

Részletesebben

ÁLLÁSFOGLALÁSI INDÍTVÁNY

ÁLLÁSFOGLALÁSI INDÍTVÁNY EURÓPAI PARLAMENT 2009-204 Plenárisülés-dokumentum 5.2.204 B7-0000/204 ÁLLÁSFOGLALÁSI INDÍTVÁNY az eljárási szabályzat 87a. cikkének (3) bekezdése alapján a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról

Részletesebben

(HL L 167., , 1. o.)

(HL L 167., , 1. o.) 2012R0528 HU 25.04.2014 002.001 1 Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért B AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 528/2012/EU RENDELETE

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, május 17. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, május 17. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. május 17. (OR. en) 9384/17 DENLEG 44 AGRI 273 SAN 203 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2017. május 17. Címzett: a Tanács Főtitkársága Biz.

Részletesebben

EGYES HATÓSÁGI ÜGYEK, ÜGYLEÍRÁSOK. Zala Megyei Kormányhivatal Keszthelyi Járási Hivatala Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály

EGYES HATÓSÁGI ÜGYEK, ÜGYLEÍRÁSOK. Zala Megyei Kormányhivatal Keszthelyi Járási Hivatala Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály EGYES HATÓSÁGI ÜGYEK, ÜGYLEÍRÁSOK Zala Megyei Kormányhivatal Keszthelyi Járási Hivatala Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály Ügytípus megnevezése: ÉLŐÁLLAT SZÁLLÍTÓ JÁRMŰ ENGEDÉLYEZÉSE.

Részletesebben

A NÉBIH szerepe az ökológiai gazdálkodásban; az ökológiai növénytermesztésre vonatozó szabályok

A NÉBIH szerepe az ökológiai gazdálkodásban; az ökológiai növénytermesztésre vonatozó szabályok A NÉBIH szerepe az ökológiai gazdálkodásban; az ökológiai növénytermesztésre vonatozó szabályok Rónai Anna növényvédelmi mérnökszakértő Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi

Részletesebben

EURÓPAI BIZOTTSÁG EGÉSZSÉGÜGYI ÉS ÉLELMISZERBIZTONSÁGI FŐIGAZGATÓSÁG

EURÓPAI BIZOTTSÁG EGÉSZSÉGÜGYI ÉS ÉLELMISZERBIZTONSÁGI FŐIGAZGATÓSÁG Ref. Ares(2018)4015139-30/07/2018 EURÓPAI BIZOTTSÁG EGÉSZSÉGÜGYI ÉS ÉLELMISZERBIZTONSÁGI FŐIGAZGATÓSÁG Egészségügy és élelmiszer-biztonság ellenőrzés és elemzés DG(SANTE) 2017-6014 VÉGLEGES JELENTÉS A

Részletesebben

(Nem jogalkotási aktusok) RENDELETEK

(Nem jogalkotási aktusok) RENDELETEK 2019.2.27. L 59/1 II (Nem jogalkotási aktusok) RENDELETEK A BIZOTTSÁG (EU) 2019/330 FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE (2018. december 11.) a veszélyes vegyi anyagok kiviteléről és behozataláról szóló 649/2012/EU

Részletesebben

Mi a CLP? A CLP a vegyi anyagok és keverékek osztályozási, címkézési és csomagolási szabályozása.

Mi a CLP? A CLP a vegyi anyagok és keverékek osztályozási, címkézési és csomagolási szabályozása. Mi a CLP? A CLP a vegyi anyagok és keverékek osztályozási, címkézési és csomagolási szabályozása. Az ENSZ vegyszerekre vonatkozó Globálisan Harmonizált Rendszerének (UN-GHS) európai bevezetése. A REACH

Részletesebben

449/2017. (XII. 27.) Korm. rendelet a gyógyszerekkel folytatott nagykereskedelmi és párhuzamos importtevékenység végzésének engedélyezéséről

449/2017. (XII. 27.) Korm. rendelet a gyógyszerekkel folytatott nagykereskedelmi és párhuzamos importtevékenység végzésének engedélyezéséről 449/2017. (XII. 27.) Korm. rendelet a gyógyszerekkel folytatott nagykereskedelmi és párhuzamos importtevékenység végzésének engedélyezéséről hatályos: 2018.01.01 - A Kormány az emberi alkalmazásra kerülő

Részletesebben

128/2009. (X. 6.) FVM rendelet

128/2009. (X. 6.) FVM rendelet 128/2009. (X. 6.) FVM rendelet az állatgyógyászati termékekről Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 76. - a (2) bekezdésének 24. pontjában, valamint (5) bekezdésének

Részletesebben

A Népegészségügyi Szakigazgatási Szervek és a Járási Népegészségügyi Intézetek feladatai az ivóvízbiztonság-felügyelet területén

A Népegészségügyi Szakigazgatási Szervek és a Járási Népegészségügyi Intézetek feladatai az ivóvízbiztonság-felügyelet területén Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat A Népegészségügyi Szakigazgatási Szervek és a Járási Népegészségügyi Intézetek feladatai az ivóvízbiztonság-felügyelet területén Horváth Kinga, Németh Dávid

Részletesebben

Útmutató az anyagoknak a XIV. mellékletbe (az engedélyköteles anyagok jegyzékébe) való felvételéhez

Útmutató az anyagoknak a XIV. mellékletbe (az engedélyköteles anyagok jegyzékébe) való felvételéhez AZ ANYAGOK FELVÉTELE A XIV. MELLÉKLETBE Hiv.: ECHA-09-GF-01-EN Dátum: 2009/10/30 Nyelv: Magyar Útmutató az anyagoknak a XIV. mellékletbe (az engedélyköteles anyagok jegyzékébe) való felvételéhez Az (ECHA)

Részletesebben

h a t á r o z a t o t.

h a t á r o z a t o t. Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. 1/309-1000; Fax: 1/246-2942 ELŐADÓ: Tőkés Gábor HATÁROZATSZÁM: 02.5/1680/3/2009.

Részletesebben

Mellékelten továbbítjuk a delegációknak a D049061/02 számú dokumentumot.

Mellékelten továbbítjuk a delegációknak a D049061/02 számú dokumentumot. Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. február 2. (OR. en) 5896/17 AGRILEG 26 VETER 10 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2017. február 1. Címzett: a Tanács Főtitkársága Biz. dok.

Részletesebben

TERVEZET A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM TERVEZET

TERVEZET A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM TERVEZET KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/471/2008. TERVEZET a biológiai biztonságról szóló, Nairobiban, 2000. május 24-én aláírt és a 2004. évi

Részletesebben

CLP új szabályozás lép hatályba a termékek veszélyességi besorolásával kapcsolatban változások a címkézésben

CLP új szabályozás lép hatályba a termékek veszélyességi besorolásával kapcsolatban változások a címkézésben CLP új szabályozás lép hatályba a termékek veszélyességi besorolásával kapcsolatban változások a címkézésben Amennyiben Ön az utóbbi időben vásárolt valamilyen terméket (pl. tisztítószert) akkor észrevehette

Részletesebben

Biztonsági adatlappal kapcsolatos követelmények A biztonsági adatlap frissítése

Biztonsági adatlappal kapcsolatos követelmények A biztonsági adatlap frissítése Biztonsági adatlappal kapcsolatos követelmények A biztonsági adatlap frissítése S hogy még szebb legyen az életünk: módosul a REACH II. melléklete!! Összeállította: dr. Deim Szilvia Országos Kémiai Biztonsági

Részletesebben

Szám Oldal Dátum M1 Az Európai Parlament és a Tanács 1882/2003/EK rendelete (2003. L 284 1 2003.10.31.

Szám Oldal Dátum M1 Az Európai Parlament és a Tanács 1882/2003/EK rendelete (2003. L 284 1 2003.10.31. 1998L0008 HU 31.05.2012 021.001 1 Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért B AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 98/8/EK IRÁNYELVE (1998.

Részletesebben

A BIZOTTSÁG 1060/2013/EU VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2013. október 29.) a bentonit valamennyi állatfaj takarmány-adalékanyagaként történő engedélyezéséről

A BIZOTTSÁG 1060/2013/EU VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2013. október 29.) a bentonit valamennyi állatfaj takarmány-adalékanyagaként történő engedélyezéséről HU 2013.10.31. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 289/33 A BIZOTTSÁG 1060/2013/EU VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2013. október 29.) a bentonit valamennyi állatfaj takarmány-adalékanyagaként történő engedélyezéséről

Részletesebben

Felülvizsgálat dátuma Verzió 1.0 Nyomtatás Dátuma Sikadur -501

Felülvizsgálat dátuma Verzió 1.0 Nyomtatás Dátuma Sikadur -501 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító Márkanév : 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása Jelenlegi

Részletesebben

Az AEO változásai. NAV KI Vám Főosztály. NavigátorVilág Konferencia november 09.

Az AEO változásai. NAV KI Vám Főosztály. NavigátorVilág Konferencia november 09. Az AEO változásai NAV KI Vám Főosztály NavigátorVilág Konferencia 2017. november 09. AEO státus Vám Világszervezet (WCO) koncepció vámhatóságok és a vállalatok közötti partnerségen, együttműködésen alapul

Részletesebben

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 528/2012/EU RENDELETE

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 528/2012/EU RENDELETE (EGT-vonatkozású szöveg) AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA, tekintettel az Európai Unió működéséről szóló szerződésre és különösen annak 114. cikkére, tekintettel az Európai Bizottság javaslatára,

Részletesebben

CLP és az ADR kapcsolata

CLP és az ADR kapcsolata CLP és az ADR kapcsolata Botos Ágnes (GHS-expert Kft. ) REACH, CLP, ADR, KEM tanácsadó Környezetvédelmi jogi szakokleveles vegyészmérnök 2010.november Tel: +36-20-2205737 E-mail: agnes.botos@ghsexpert.com

Részletesebben

A Nemzetgazdasági Minisztérium Munkafelügyeleti Főosztályának tájékoztatása

A Nemzetgazdasági Minisztérium Munkafelügyeleti Főosztályának tájékoztatása A Nemzetgazdasági Minisztérium Munkafelügyeleti Főosztályának tájékoztatása a REACH rendelet (1907/2006/EK rendelet), a CLP rendelet (1272/2008/EK rendelet), valamint az egyes munkavédelmi irányelvek kapcsolatával

Részletesebben

Mellékelten továbbítjuk a delegációknak a D048947/06 számú dokumentumot.

Mellékelten továbbítjuk a delegációknak a D048947/06 számú dokumentumot. Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. július 24. (OR. en) 11470/17 AGRILEG 145 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2017. július 20. Címzett: a Tanács Főtitkársága Biz. dok. sz.: D048947/06

Részletesebben

RENDELETEK. (EGT-vonatkozású szöveg)

RENDELETEK. (EGT-vonatkozású szöveg) L 10/2 HU 2019.1.14. RENDELETEK A BIZOTTSÁG (EU) 2019/49 VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2019. január 4.) a nátrium-szelenit, a bevont, granulált nátrium-szelenit és a cink-l-szeleno-metionin valamennyi állatfaj

Részletesebben

Magyar joganyagok - 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet - az egyéni védőeszközök meg 2. oldal 5. (1) A kijelölt szervezet a tárgyévben végzett megfelelő

Magyar joganyagok - 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet - az egyéni védőeszközök meg 2. oldal 5. (1) A kijelölt szervezet a tárgyévben végzett megfelelő Magyar joganyagok - 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet - az egyéni védőeszközök meg 1. oldal 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet az egyéni védőeszközök megfelelőségét értékelő szervezetek kijelölésének és

Részletesebben

Orvostechnikai eszközök az egészségügyi szolgáltatóknál

Orvostechnikai eszközök az egészségügyi szolgáltatóknál Orvostechnikai eszközök az egészségügyi szolgáltatóknál (szigorodó szabályozások, egyértelmű felelősség) Balázs György Ferenc EMKI főosztályvezető DEMIN 2013. május Eszközminősítő és Kórháztechnikai Igazgatóság

Részletesebben

BÁBOLNA BIOENVIRONMENTAL CENTRE LTD. BUDAPEST BIZTONSÁGI ADATLAP BIOPREN 50 LML. szúnyoglárvairtó koncentrátum. Kiadás dátuma: 2013.05.22.

BÁBOLNA BIOENVIRONMENTAL CENTRE LTD. BUDAPEST BIZTONSÁGI ADATLAP BIOPREN 50 LML. szúnyoglárvairtó koncentrátum. Kiadás dátuma: 2013.05.22. ENVIRONMENTAL CENTRE LTD. BUDAPEST 1/6 BIZTONSÁGI ADATLAP BIOPREN 50 LML szúnyoglárvairtó koncentrátum Kiadás dátuma: 2013.05.22. Verzió: 1 1. SZAKASZ A keverék és a vállalkozás azonosítása 1.1 A keverék

Részletesebben

(Nem jogalkotási aktusok) RENDELETEK

(Nem jogalkotási aktusok) RENDELETEK 2018.6.25. L 160/1 II (Nem jogalkotási aktusok) RENDELETEK A BIZOTTSÁG (EU) 2018/895 VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2018. június 22.) az Európai Vegyianyagügynökség részére fizetendő díjakról szóló 340/2008/EK

Részletesebben

Helsinki, március 25. Dokumentum: MB/12/2008 végleges

Helsinki, március 25. Dokumentum: MB/12/2008 végleges Helsinki, 2009. március 25. Dokumentum: MB/12/2008 végleges HATÁROZAT AZ EURÓPAI PARLAMENT, A TANÁCS ÉS A BIZOTTSÁG DOKUMENTUMAIHOZ VALÓ NYILVÁNOS HOZZÁFÉRÉSRŐL SZÓLÓ 1049/2001/EK EURÓPAI PARLAMENTI ÉS

Részletesebben

A vidékfejlesztési miniszter /2011. ( ) VM rendelete. egyes önkéntes megkülönböztető megjelölések élelmiszereken történő használatáról

A vidékfejlesztési miniszter /2011. ( ) VM rendelete. egyes önkéntes megkülönböztető megjelölések élelmiszereken történő használatáról A vidékfejlesztési miniszter /2011. ( ) VM rendelete egyes önkéntes megkülönböztető megjelölések élelmiszereken történő használatáról Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI.

Részletesebben

Kovács Tamás OKBI REACH Nemzeti Tájékoztatási Szolgálat 2013. november 05. Visegrád

Kovács Tamás OKBI REACH Nemzeti Tájékoztatási Szolgálat 2013. november 05. Visegrád Kovács Tamás OKBI REACH Nemzeti Tájékoztatási Szolgálat 2013. november 05. Visegrád CLP AKTUÁLIS KÉRDÉSEK I.: VÁLTOZÁSOK, MÓDOSÍTÁSOK 2 1.) 944/2013/EU bizottsági rendelet (5. ATP) Kihirdetés: 2013. okt.

Részletesebben

2011.3.23. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 77/25

2011.3.23. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 77/25 2011.3.23. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 77/25 A BIZOTTSÁG 284/2011/EU RENDELETE (2011. március 22.) a Kínai Népköztársaságból és Hongkong Különleges Közigazgatási Területről származó vagy ott feladott

Részletesebben