Állati eredetű melléktermékek. Állattenyésztési és vágási melléktermékek kérdései. Dr. Kiss Jenő ATEVSZOLG Zrt

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Állati eredetű melléktermékek. Állattenyésztési és vágási melléktermékek kérdései. Dr. Kiss Jenő ATEVSZOLG Zrt"

Átírás

1 Állati eredetű melléktermékek Állattenyésztési és vágási melléktermékek kérdései Dr. Kiss Jenő ATEVSZOLG Zrt

2 Miről kívánok szólni? Milyen anyagok tartoznak az állattenyésztési és vágási melléktermékekhez? Melyek a legfontosabb jogszabályok? Mit nyújt a szolgáltató szakma és mire büszke? Miben kell szemléletváltás? Melléktermék hulladék? Milyen kérdéseket kell még tisztázni? Javaslataink.

3 Állattenyésztési melléktermékek Állattartó és tenyésztő telepek melléktermékei Tetemek (kérődző, nem kérődző) Trágya, hígtrágya Lakossági állattartás melléktermékei Gazdasági haszonállatok tetemei (kérődző, nem kérődző) Kedvtelésből tartott állatok tetemei Trágya Kísérleti, állatkerti, cirkuszi állatok tetemei

4 Vágási és húsfeldolgozási melléktermékek Vágóhidak állati eredetű melléktermékei Vágási maradékok (utihulla, kobzás, belsőségek, gyomor és béltartalom, vér, toll, szőr stb.) Szennyvízkezelési maradékok (ívszita, dobszűrő, flotátum, biológiai iszapok) Húsfeldolgozás állati eredetű melléktermékei Húsfeldolgozási maradékok (csont, fej-láb stb.) Szennyvízkezelési maradékok (ívszita, dobszűrő, flotátum, biológiai iszapok)

5 Az Európai Parlament és a Tanács 1069/2009/EK rendelete a nem emberi fogyasztásra szánt állati melléktermékekre vonatkozó alapvető egészségügyi előírások megállapításáról a., Állati melléktermékek osztályozása, gyűjtése, szállítása, ártalmatlanítása, feldolgozása, felhasználása, közbenső tárolása b., Gyűjtő, tároló, feldolgozó üzemek engedélyezésével kapcsolatos előírások c., Feldolgozott állati fehérjék forgalomba hozatala, felhasználása

6 A Bizottság 142/2011/EU rendelete a nem emberi fogyasztásra szánt állati melléktermékekre vonatkozó alapvető egészségügyi előírások megállapításáról szóló 1069/2009/EK rendelet végrehajtásáról a., Részletes szabályok b., 16 mellékletben minták, kötelezések

7 Magyarországi jogszabályok 45/2012. (V. 8.) VM rendelet a nem emberi fogyasztásra szánt állati eredetű melléktermékekre vonatkozó állategészségügyi szabályok megállapításáról (az Unió 1069/2009 EK rendelet hazai megfelelője) Egyedi fogalmak - telephelyi, települési gyűjtőhelyek Engedélyezett eltérések Elföldelésre vonatkozó egyedi előírások Engedélyezési szabályok Kereskedelmi okmány országhatáron belülre A nyilvántartás és bejelentés szabályai 56/2008. (IV. 25.) FVM rendelet az állati hulla elszállítási és ártalmatlanítási költségeinek támogatásáról (többször, legutóbb a 75/2012. (VII. 25.) VM rendelettel módosítva)

8 Mit nyújt a szolgáltató szakma és mire büszke? A szolgáltatókhoz kerülő állati melléktermék teljes mennyisége közvetlenül, vagy közvetetten, anyagában, vagy más formában hasznosul. (elföldelés, távoli területeken való elföldelés, kis kapacitású égetők!) A szakma szolgáltató cégei rendkívül fontos állategészségügyi, járványügyi, higiéniai, környezetvédelmi és gazdasági feladatot látnak el.

9 Az állati eredetű melléktermékek teljes körű hasznosítása Takarmány alapanyag előállítás (hús-, toll-, vérlisztek, takarmányzsírok stb.) Talajjavító anyagok komposzt, biotrágya Biogáz alapanyag (megújuló energia előállításra), majd talajjavító anyag (fermentátum) Energiahordozó cementgyártás Egyéb hasznosítások (pl. halcsali)

10 Verseny van az egyes hasznosítási irányok között, de Az EU véleményem szerint hamarosan feloldja az élelmiszertermelő haszonállatokkal való etetés értelmetlen tilalmát! Hol keletkezik a nagyobb hozzáadott érték? Takarmány alapanyag biogáz alapanyag komposzt alapanyag? Tehát mi az alapvető kérdés? Melyik hasznosítási irány, milyen melléktermékből, milyen fajlagos költségen, milyen fajlagos hozzáadott értéket tud előállítani? Az innováció folyamatosan változtathatja a legjobb irányt!

11 Miben kell szemléletváltás? Hiába volt/van hatályban az 1069/2009/EK és a 142/2011/EU rendelet 2011 március 4-től, hiába tekintette a korábbi hulladékot mellékterméknek, az a magyar joggyakorlatban továbbra is hulladék maradt. Új helyzetet kell, hogy teremtsen a 45/2012. VM rendelet, hiszen meghatározza a melléktermékként történő nyomon követés és bevallás szabályait is! Képesek vagyunk-e megfelelni az új helyzetnek? Igen, úgy gondolom, kijelenthetem, hogy a Szolgáltatók képesek ennek megfelelni.. Csak azt kérik, egyértelmű, egyféle legyen a szabályozás, ne tekintsük egyidejűleg mellékterméknek és hulladéknak is ugyanazt az anyagot!

12 Milyen kérdéseket kell még tisztázni? A 45/2012. VM rendeletben meghatározott nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettséget mikortól kell teljesíteni? Az új kötelező kereskedelmi okmány mellett az SZkísérőjegy, illetve a szállítólevél kell-e, ha igen miért? Az állati melléktermékek hasznosításakor keletkező állati zsír hőtermelő kazánban történő eltüzelését, a hazai környezetvédelmi engedélyezési gyakorlat hulladékégetésként értékeli, annak ellenére, hogy erre is vonatkoznak az 1069/2009/EK rendelet előírásai. Az illetékes állategészségügyi hatóságok engedélyei hasonló feltételekre, kiadónként más-más szerkezettel és más-más tartalommal készülnek. Lehetséges-e ebben valamiféle egységesítés, legalább a minimális tartalomban?

13 Nyilvántartás, adatszolgáltatás A 45/2012. VM rendelet nem határozza meg az időpontot. Egy éven belül ne legyen kétféle bevallás év bevallását a korábbi gyakorlat szerint (EWC kód), a környezetvédelmi bevallásoknak megfelelően teljesítsük és ne legyen kötelezettség az állategészségügyi hatóság felé január 1-től kizárólag melléktermékként (1., 2., 3. osztály) történjen a nyilvántartás és bevallás az állategészségügy felé. Készüljön egy internetes felületű bevallási lehetőség, amely egyszerűsíti az adatszolgáltatásra kötelezettek és az állategészségügyi hatóságok (összegző és ellenőrző) feladatait is! Ezzel teljesüljön a kerületi hivatal felé fennálló kötelezettség is!

14 Kereskedelmi okmány vagy más is? Legyen kizárólagos a kereskedelmi okmány vezetésének kötelezettsége! A korábban veszélyes hulladék besorolású EWC kóddal rendelkező állati anyagokat január 1-től ne kísérje az SZ-kísérőjegy! Egyéb dokumentumokat (szállítólevél stb.) a szállító, átvevő vállalkozás saját elhatározásából vezethet.

15 Kereskedelmi okmány állati melléktermékek és származtatott termékek Magyarországon belül történő szállításához Iktatási szám: Az elszállítás időpontja:. 2. A melléktermék megnevezése* 3. A melléktermék besorolása :... kategória, a 1069/2009/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet... cikke... pontja szerint.** 4. Állatfaj (ha értelmezhető) *** Elhullott állatok esetén azok száma: Szarvasmarha, juh vagy kecske hulla esetén ENAR szám(ok),: A melléktermék mennyisége térfogatban, tömegben vagy csomagok számában: A melléktermék származási helye, átadó (állattartó) neve, címe: Átadó nyilvántartási száma vagy ENAR tenyészetkódja: A szállító neve, címe : Szállító nyilvántartási száma: A szállítójármű rendszáma: Az átvevő (címzett) neve, címe: Az átvevő nyilvántartási száma : Származtatott termék esetén A feldolgozás jellege és módszerei:*... Árukód (KN-kód):.Tételszám:... Konténer azonosítója:... Csomagolás típusa:... Csomagok száma: Az áru rendeltetési helyen történő átvételének időpontja: Kelt:...,... (év)... (hónap)... (nap)... átadó (termelő)... szállító... átvevő (címzett) Ez az okmány 3 példányban (egy eredeti és két másolat) készült, melyeket két évig meg kell őrizni. Az eredeti példány a rendeltetési helyig kíséri a szállítmányt, a 2. példányt az átadó őrzi meg, a 3. példány a szállítónál marad. 1.és 2. kategóriába tartozó anyagok és ezek származtatott termékei, valamint ún. feldolgozott állati fehérje esetén az átvevő (címzett) az átadónak (termelőnek) az átvételtől számított 8 napon belül visszajuttatja az eredeti kereskedelmi okmány egy másolatát, aláírásával igazolva és feltüntetve rajta az átvétel időpontját. * A 142/2011/EU rendelet VIII. melléklet III. fejezetében szereplő kereskedelmi okmány minta megjegyzések rovatában szereplő megnevezések használatával. ** A 1069/2009/EK rendelet vonatkozó cikkére és pontjára utalni csak a 3. kategóriájú anyagok esetében kötelező. *** Csak 3. kategóriájú és takarmányozásra szánt anyagok, valamint elhullott állatok esetén.

16

17 Állati zsír eltüzelése hőtermelő Vonatkozó uniós és hazai jogszabályok: kazánban 1069/2009/EK 142/2011/EU hatály, állati zsír eltüzelése nem hulladékégetés tüzelés feltételei hőtermelő kazánban 98/2008/EK hulladék keretirányelv 45/2012. (V.8.) VM rend évi XLIII. törvény hatály tüzelés engedélyezési jogkörei hatály Jelenleg alkalmazott hazai jogszabályok az engedélyezésnél: 3/2002. (III.22.) KvVM rend. 23/2001. (XI.13.) KöM rend. Nem hulladékégetés!! (1069/2009/EK szerint) Állati zsír nem szerepel a folyékony tüzelőanyagok között!

18 Javaslat a jogszabályok harmonizálására I. 10/2003. (VII. 11.) KvVM rend. biomassza fogalmának kiegészítése II. 3/2002. (II. 22.) KöM rend. hatály rendezése III. 23/2001. (XI.13.) KöM rend. VAGY III. 4/2011. (I. 14.) VM rend. 2. számú melléklet határértékeinek kiterjesztése állati zsírra új technológia a 7. számú mellékletbe: állati zsír eltüzelése hőtermelő kazánban

19 Javaslatok I. ef) a 1069/2009/EK rendelet alapján engedélyezett állati eredetű melléktermék-feldolgozó létesítmény feldolgozási tevékenységéből származó állati zsír, ha az eltüzelés a termelés helyén, vagy hasonló tevékenységet végző feldolgozó kazánjában történik és a termelt hőt hasznosítják II. A rendelet hatálya nem terjed ki: d) a 1069/2009/EK rendelet alapján engedélyezett állati eredetű melléktermék-feldolgozó létesítmény feldolgozási tevékenységéből származó állati zsír saját hőtermelő kazánban, vagy hasonló tevékenységet végző feldolgozó hőtermelő kazánjában történő eltüzelésére, ha a termelt hőt helyben hasznosítják III. Légszennyező I anyag kibocsátási határérték [mg/m3] Szilárd anyag: 80(1); Szén-monoxid (CO)175; I Nitrogén-oxidok (NO2-ben kifejezve)450; Kén-dioxid és kén-trioxid (SO2-ben kifejezve). (4)1700; (2)Korom(3) (5)1Megjegyzések: (1) Háztartási tüzelőolajoknál, állati zsírnál 50 mg/m3. (2) Háztartási tüzelőolajoknál 1000 mg/m3. (3) Feketedési szám a Bacharach-skála szerint. (4) Állati zsírnál 100 mg/m3 III. 4/2011. (I. 14.) VM rendelet 7. számú mellékletének egy újabb ponttal való kiegészítése az alábbiak szerint: Állati eredetű melléktermék feldolgozása Kibocsátási határérték [mg/m3] Szilárd anyag 50; Nitrogén-oxidok (NO2-ben megadva) 450; Kén-dioxid és kén-trioxid (SO2- ben kifejezve) 100; Szén-monoxid 175 Technológia: állati zsír tüzelése hőtermelő kazánban

20 Az állategészségügyi működési engedélyek minimális tartalma és nyilvánossága? Az engedélyes neve, székhelye, adószáma, a tevékenységet végző telephely címe, ha az nem a székhelyen történik. Az átvehető és kezelhető melléktermékek körének meghatározása az 1069/2009/EK rendelet meghatározott cikkeire, illetve azok bekezdéseire hivatkozva. Az évente bizonyos esetekben a naponta, vagy hetente maximálisan átvehető és kezelhető állati melléktermék mennyiségének meghatározása. A kiadott engedélyek a hatálybalépést követő 30 napon belül kerüljenek fel a NEBIH honlapjára!

21 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! Dr. Kiss Jenő ügyvezető igazgató kissj@atevszolg.hu

22 Jelentés a... évben átadott állati eredetű melléktermékekről, az átvevők szerinti bontásban Telephely címe:...telephely áeü. azonosító száma:.. A jelentésért felelős neve:..., telefonszáma:..., címe:... Az átvevő neve Székhelye Telephelye Azonosító száma Átadott melléktermék kategóriája és tömege (kg) 1. kategória 2. kategória 3. kategória Összesen

23 I. Jelentés a... évben átvett állati eredetű melléktermékekről, az átadók szerinti bontásban Az átvevő neve és székhelye:... Telephelye címe:... Telephely áeü. azonosító száma:... A jelentésért felelős neve:... Telefonszáma:... címe: 1. Állattartó telep Átadó 2. Vágóhíd vagy más élelmiszeripari létesítmény Átvett melléktermék kategóriája és tömege (kg) 1. kategória 2. kategória 3. kategória 3. Települési gyűjtőhely Nem lehetséges Nem lehetséges 4. Vadfeldolgozó, vadbegyűjtő 4. Kereskedelmi egységek 5. Vendéglátó ipari egységek 6. Állati eredetű melléktermék szállító vagy állati melléktermék gyűjtő-átrakó telep 8. Komposztáló telep, biogáz üzem Nem lehetséges 9. Műszaki üzem 10. Állateledel előállító üzem Nem lehetséges 11. Egyéb: Egyéb: Egyéb:... Mindösszesen

24 II. Jelentés a... évben átvett és kezelt állati eredetű melléktermékekről Telephelye címe:... Telephely áeü. azonosító száma:... A jelentésért felelős neve:... Telefonszáma:... címe: 1. Égetés, együttégetés Kezelés módja 2. Feldolgozás 1. módszer szerint Átvett melléktermék kategóriája és tömege (kg) 1. kategória 2. kategória 3. kategória 3. Feldolgozás 2-7. módszer szerint Nem lehetséges Nem lehetséges 4. Feldolgozás utáni égetés, együttégetés 5. Feldolgozás utáni komposztálás, biogáz előállítás Nem lehetséges 6. Feldolgozás utáni elföldelés hulladéklerakóban 7. Feldolgozás utáni szántóföldi kihelyezés 8. Komposztálás, biogáz előállítás (előzetes feldolgozás nélkül) 9. Műszaki termék előállítás xxxxxxxxxxx Nem lehetséges 10. Állateledel előállítás xxxxxxxxxxx Nem lehetséges 11. Egyéb:... Nem lehetséges 12. Egyéb: Egyéb:... Mindösszesen

25 III. Jelentés a... évben átvett és továbbadott állati eredetű melléktermékekről Az átvevő neve és székhelye:... Telephelye címe:... Telephely áeü. azonosító száma:... A jelentésért felelős neve:... Telefonszáma:... címe: 1. Égető, együttégető üzem Átvevő Átadott melléktermék kategóriája és tömege (kg) 1. kategória 2. kategória 3. kategória 2. Feldolgozó üzem 3. Komposztáló telep, biogáz üzem Nem lehetséges 4. Műszaki üzem 5. Állateledel előállító üzem Nem lehetséges Nem lehetséges 6. Hulladéklerakó 7. Állati eredetű melléktermék szállító vagy állati melléktermék gyűjtő-átrakó telep 8. Egyéb: Egyéb: Egyéb:... Mindösszesen

Állattenyésztési és vágási melléktermékek kérdései Dr. Kiss Jenő ATEVSZOLG Zrt

Állattenyésztési és vágási melléktermékek kérdései Dr. Kiss Jenő ATEVSZOLG Zrt Állattenyésztési és vágási melléktermékek kérdései Dr. Kiss Jenő ATEVSZOLG Zrt Miről kívánok szólni? Milyen anyagok tartoznak az állattenyésztési és vágási melléktermékekhez? Melyek a legfontosabb jogszabályok?

Részletesebben

NÉBIH Állategészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóság

NÉBIH Állategészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóság A vidékfejlesztési miniszter 45/2012. (V.8.) VM rendelete a nem emberi fogyasztásra szánt állati eredetű melléktermékekre vonatkozó állategészségügyi szabályok megállapításáról (Magyar Közlöny 2012/54.)

Részletesebben

A45/2012. VM rendelettel kapcsolatos jogalkotói szándékról

A45/2012. VM rendelettel kapcsolatos jogalkotói szándékról A45/2012. VM rendelettel kapcsolatos jogalkotói szándékról Dr. Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkár A 45/2012. (V. 8.) VM rendelet az új nemzeti

Részletesebben

Önkormányzati eredetű állati hulladékok. Dr. Kiss Jenő vezérigazgató ATEV FEHÉRJEFELDOLGOZÓ ZRT. Budapest, 2009. április 08.

Önkormányzati eredetű állati hulladékok. Dr. Kiss Jenő vezérigazgató ATEV FEHÉRJEFELDOLGOZÓ ZRT. Budapest, 2009. április 08. Önkormányzati eredetű állati hulladékok Dr. Kiss Jenő vezérigazgató ATEV FEHÉRJEFELDOLGOZÓ ZRT. Budapest, 2009. április 08. Állati melléktermékek osztályozása Az 1774/2002/EK rendelet az állati hulladékokat

Részletesebben

JOGALKALMAZÓI GYAKORLAT AZ ÁLLATI MELLÉKTERMÉKEK KEZELÉSÉBEN

JOGALKALMAZÓI GYAKORLAT AZ ÁLLATI MELLÉKTERMÉKEK KEZELÉSÉBEN JOGALKALMAZÓI GYAKORLAT AZ ÁLLATI MELLÉKTERMÉKEK KEZELÉSÉBEN Dr. Márton Lázár osztályvezető Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 2012. november 19. Miért kell külön szabályozni ezeket a Hgtv által

Részletesebben

Melléktermék, vagy hulladék a környezetvédelmi hatóság szemével

Melléktermék, vagy hulladék a környezetvédelmi hatóság szemével Melléktermék, vagy hulladék a környezetvédelmi hatóság szemével Pádár Csilla ATI-KTVF 2012. november 19. Vonatkozó hulladékgazdálkodási előírások hulladék: bármely, az 1. számú melléklet szerinti kategóriák

Részletesebben

1. Általános rendelkezések. 2. Fogalom-meghatározások. 3. Általános állategészségügyi elõírások

1. Általános rendelkezések. 2. Fogalom-meghatározások. 3. Általános állategészségügyi elõírások 9184 MAGYAR KÖZLÖNY 2012. évi 54. szám A vidékfejlesztési miniszter 45/2012. (V. 8.) VM rendelete a nem emberi fogyasztásra szánt állati eredetû melléktermékekre vonatkozó állategészségügyi szabályok megállapításáról

Részletesebben

Európa szintű Hulladékgazdálkodás

Európa szintű Hulladékgazdálkodás Európa szintű Hulladékgazdálkodás Víg András Környezetvédelmi üzletág igazgató Transelektro Rt. Fenntartható Jövő Nyitókonferencia 2005.02.17. urópa színtű hulladékgazdálkodás A kommunális hulladék, mint

Részletesebben

ÚJFEHÉRTÓ TELEPÜLÉSI ÁLLATI MELLÉKTERMÉK GYŰJTŐHELY MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 4244 ÚJFEHÉRTÓ KÜLTERÜLET 0551/85 HRSZ.

ÚJFEHÉRTÓ TELEPÜLÉSI ÁLLATI MELLÉKTERMÉK GYŰJTŐHELY MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 4244 ÚJFEHÉRTÓ KÜLTERÜLET 0551/85 HRSZ. ÚJFEHÉRTÓ TELEPÜLÉSI ÁLLATI MELLÉKTERMÉK GYŰJTŐHELY MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 4244 ÚJFEHÉRTÓ KÜLTERÜLET 0551/85 HRSZ. Újfehértó Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a nem emberi fogyasztásra szánt állati

Részletesebben

Egészségügyi Minisztérium

Egészségügyi Minisztérium Szívességi fordítás Egészségügyi Minisztérium ÁLLATEGÉSZSÉGÜGYI, ÉLELMEZÉSI ÉS ÉLELMISZERBIZTONSÁGI FŐOSZTÁLY ÉLELMISZERBIZTONSÁGI ÉS ÉLELMEZÉSI OSZTÁLY III. sz. Hivatal Állati Eredetű Élelmiszerek Higiéniája

Részletesebben

5.6. Élelmiszer-hulladék

5.6. Élelmiszer-hulladék 5.6. Élelmiszer-hulladék JOGHÁTTÉR GHP 852/2004/EK rendelet II. melléklet VI. fejezet (1) Az élelmiszer-hulladékot, a nem ehető melléktermékeket és egyéb hulladékot a felgyülemlésük elkerülése érdekében

Részletesebben

Magyar joganyagok - 45/2012. (V. 8.) VM rendelet - a nem emberi fogyasztásra szánt 2. oldal 4. települési állati melléktermék gyűjtőhely: a település

Magyar joganyagok - 45/2012. (V. 8.) VM rendelet - a nem emberi fogyasztásra szánt 2. oldal 4. települési állati melléktermék gyűjtőhely: a település Magyar joganyagok - 45/2012. (V. 8.) VM rendelet - a nem emberi fogyasztásra szánt 1. oldal 45/2012. (V. 8.) VM rendelet a nem emberi fogyasztásra szánt állati eredetű melléktermékekre vonatkozó állategészségügyi

Részletesebben

45/2012. (V. 8.) VM rendelet. a nem emberi fogyasztásra szánt állati eredetű melléktermékekre vonatkozó állategészségügyi szabályok megállapításáról

45/2012. (V. 8.) VM rendelet. a nem emberi fogyasztásra szánt állati eredetű melléktermékekre vonatkozó állategészségügyi szabályok megállapításáról Hatály: 2015.VIII.15. - 45/2012. (V. 8.) VM rendelet a nem emberi fogyasztásra szánt állati eredetű melléktermékekre vonatkozó állategészségügyi szabályok megállapításáról Az élelmiszerláncról és hatósági

Részletesebben

Mellékelten továbbítjuk a delegációknak a D049061/02 számú dokumentumot.

Mellékelten továbbítjuk a delegációknak a D049061/02 számú dokumentumot. Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. február 2. (OR. en) 5896/17 AGRILEG 26 VETER 10 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2017. február 1. Címzett: a Tanács Főtitkársága Biz. dok.

Részletesebben

A baromfi valamint a sertéságazatban igénybe vehető támogatáshoz szükséges hatósági bizonyítvány

A baromfi valamint a sertéságazatban igénybe vehető támogatáshoz szükséges hatósági bizonyítvány A baromfi valamint a sertéságazatban igénybe vehető támogatáshoz szükséges hatósági bizonyítvány A baromfi ágazatban igénybe vehető állatjóléti támogatások feltételeiről szóló 139/2007. (XI. 28.) FVM rendelet,

Részletesebben

CSORVÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 5/2009.(II.27.) ö n k o r m á n y z a t i r e n d e l e t e

CSORVÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 5/2009.(II.27.) ö n k o r m á n y z a t i r e n d e l e t e CSORVÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 5/2009.(II.27.) ö n k o r m á n y z a t i r e n d e l e t e a települési állati hulladék kezelésével kapcsolatos közszolgáltatásról (a módosítással egységes

Részletesebben

Kiszombor Nagyközség Polgármesterétől 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/525-090 E-mail: phkiszombor@vnet.hu

Kiszombor Nagyközség Polgármesterétől 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/525-090 E-mail: phkiszombor@vnet.hu Kiszombor Nagyközség Polgármesterétől 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/525-090 E-mail: phkiszombor@vnet.hu Üsz.: 22-175/2013. Tárgy: Megállapodás állati hulladék elhelyezésére Mell.:

Részletesebben

/2006. ( ) FVM rendelete

/2006. ( ) FVM rendelete A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter Tervezet! /2006. ( ) FVM rendelete a takarmányok előállításáról, forgalomba hozataláról és felhasználásáról szóló 2001. évi CXIX törvény végrehajtásáról

Részletesebben

Környezetvédelmi jogszabályok listája JELENLEG HATÁLYOS KÖRNYEZETVÉDELMI JOGSZABÁLYOK LISTÁJA TÉMAKÖR: 1 / 30

Környezetvédelmi jogszabályok listája JELENLEG HATÁLYOS KÖRNYEZETVÉDELMI JOGSZABÁLYOK LISTÁJA TÉMAKÖR: 1 / 30 JELENLEG HATÁLYOS KÖRNYEZETVÉDELMI JOGSZABÁLYOK LISTÁJA 2011. TÉMAKÖR: 1 / 30 Hulladékgazdálkodás Levegővédelem Termékdíj Természetvédelem Vízvédelem, vízgazdálkodás Zaj- és rezgésvédelem 2 / 30 TÖRVÉNYEK

Részletesebben

23/2001. (XI. 13.) KöM rendelet

23/2001. (XI. 13.) KöM rendelet 23/2001. (XI. 13.) KöM rendelet a 140 kw th és az ennél nagyobb, de 50 MW th -nál kisebb névleges bemenő hőteljesítményű tüzelőberendezések légszennyező anyagainak technológiai kibocsátási határértékeiről

Részletesebben

Mezőkövesd Város Önkormányzatának 11/2008. (III.27.) ÖK. számú R E N D E L E T E

Mezőkövesd Város Önkormányzatának 11/2008. (III.27.) ÖK. számú R E N D E L E T E Mezőkövesd Város Önkormányzatának 11/2008. (III.27.) ÖK. számú R E N D E L E T E az állati hulladékok kezelésével kapcsolatos közszolgáltatás szabályainak meghatározása Mezőkövesd város Önkormányzatának

Részletesebben

56/2008. (IV. 25.) FVM rendelet. Fogalommeghatározások

56/2008. (IV. 25.) FVM rendelet. Fogalommeghatározások 56/2008. (IV. 25.) FVM rendelet az állati hulla elszállítási és ártalmatlanítási költségeinek támogatásáról A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez

Részletesebben

Pécsi Többcélú Kistérségi Társulás (7621 Pécs, Perczel u. 2.) Állati melléktermék gyűjtő-átrakó telep Kővágószőllős 022/46 hrsz.

Pécsi Többcélú Kistérségi Társulás (7621 Pécs, Perczel u. 2.) Állati melléktermék gyűjtő-átrakó telep Kővágószőllős 022/46 hrsz. Pécsi Többcélú Kistérségi Társulás (76 Pécs, Perczel u..) Állati melléktermék gyűjtőátrakó telep Kővágószőllős 0/46 hrsz. HACCP terv Pécsi Többcélú Kistérségi Társulás (76 Pécs, Perczel u..) Állati melléktermék

Részletesebben

Biogáz konferencia Renexpo

Biogáz konferencia Renexpo Biogáz konferencia Renexpo A nyírbátori biogáz üzem üzemeltetésének tapasztalatai Helyszín: Hungexpo F-G pavilon 1. em. Időpont: 2012.05.10. Előadó: Dr. Petis Mihály Helyzet és célok Hiányos és bizonytalan

Részletesebben

KMS Védjegy általános szakmai követelményei

KMS Védjegy általános szakmai követelményei KMS Védjegy általános szakmai követelményei A Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) védjegy céljai: felhívja a hazai és külföldi fogyasztók figyelmét az ellenőrzötten kiváló minőségű sertéshúsból készült termékekre

Részletesebben

AZ FKF NONPROFIT ZRT. KÖRNYEZETVÉDELMI HATÓSÁGI ENGEDÉLYEI ÉS AZOK ÉRVÉNYESSÉGI IDEJE

AZ FKF NONPROFIT ZRT. KÖRNYEZETVÉDELMI HATÓSÁGI ENGEDÉLYEI ÉS AZOK ÉRVÉNYESSÉGI IDEJE AZ FKF NONPROFIT ZRT. KÖRNYEZETVÉDELMI HATÓSÁGI ENGEDÉLYEI ÉS AZOK ÉRVÉNYESSÉGI IDEJE 2017. 01. 11. 1. HULLADÉKGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS ENGEDÉLYEK Közszolgáltatásra vonatkozó minősítési engedély: OKTF-KP/1309-60/2016.

Részletesebben

BÉKÉS MEGYEI KORMÁNYHIVATAL

BÉKÉS MEGYEI KORMÁNYHIVATAL BÉKÉS MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Ügyiratszám: BE/20/2419-8/2016. Tárgy: Komposzttelep működési engedélye Ügyintéző: Dr. Gubuznai Tibor Telefon: (66) 540-230 Melléklet: Kereskedelmi okmány minta A Gyulai Közüzemi

Részletesebben

A hulladékégetésre vonatkozó új hazai szabályozás az Ipari Kibocsátás Irányelv tükrében

A hulladékégetésre vonatkozó új hazai szabályozás az Ipari Kibocsátás Irányelv tükrében A hulladékégetésre vonatkozó új hazai szabályozás az Ipari Kibocsátás Irányelv tükrében KSZGYSZ 2014. október 7. Bibók Zsuzsanna Nemzeti Környezetügyi Intézet 1 A hulladékégetés szabályozása 2000/76/EK

Részletesebben

A hatóság nézőpontja a hulladékok tüzelőanyagként való felhasználásának engedélyezéséről

A hatóság nézőpontja a hulladékok tüzelőanyagként való felhasználásának engedélyezéséről A hatóság nézőpontja a hulladékok tüzelőanyagként való felhasználásának engedélyezéséről GÁL ISTVÁN H U L L A D É K G A Z D Á L K O D Á S I S Z A K Ü G Y I N T É Z Ő PEST MEGYEI KORMÁNYHIVATAL KÖRNYEZETVÉDELMI

Részletesebben

Makra Gábor - főosztályvezető

Makra Gábor - főosztályvezető Környezetvédelmi szakterületen bekövetkezett változások a 2017. év folyamán Makra Gábor - főosztályvezető Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Környezetvédelmi

Részletesebben

EGYES HATÓSÁGI ÜGYEK, ÜGYLEÍRÁSOK. Zala Megyei Kormányhivatal Keszthelyi Járási Hivatala Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály

EGYES HATÓSÁGI ÜGYEK, ÜGYLEÍRÁSOK. Zala Megyei Kormányhivatal Keszthelyi Járási Hivatala Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály EGYES HATÓSÁGI ÜGYEK, ÜGYLEÍRÁSOK Zala Megyei Kormányhivatal Keszthelyi Járási Hivatala Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály Ügytípus megnevezése: ÉLŐÁLLAT SZÁLLÍTÓ JÁRMŰ ENGEDÉLYEZÉSE.

Részletesebben

Információtartalom vázlata: Mezőgazdasági hulladékok definíciója. Folyékony, szilárd, iszapszerű mezőgazdasági hulladékok ismertetése

Információtartalom vázlata: Mezőgazdasági hulladékok definíciója. Folyékony, szilárd, iszapszerű mezőgazdasági hulladékok ismertetése 1. Jellemezze és csoportosítsa a mezőgazdasági hulladékokat és melléktermékeket eredet és hasznosítási lehetőségek szempontjából, illetve vázolja fel talajra, felszíni-, felszín alatti vizekre és levegőre

Részletesebben

Mellékelten továbbítjuk a delegációknak a D048570/03 számú dokumentumot.

Mellékelten továbbítjuk a delegációknak a D048570/03 számú dokumentumot. Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. január 26. (OR. en) 5664/17 AGRILEG 23 VETER 9 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2017. január 20. Címzett: a Tanács Főtitkársága Biz. dok. sz.:

Részletesebben

23/2001. (XI. 13.) KöM rendelet

23/2001. (XI. 13.) KöM rendelet 23/2001. (XI. 13.) KöM rendelet a 140 kwth és az ennél nagyobb, de 50 MWth-nál kisebb névleges bemenő hőteljesítményű tüzelőberendezések légszennyező anyagainak technológiai kibocsátási határértékeiről

Részletesebben

(egységes szerkezetben a 15/2009. (X.15.), valamint a 2012. évi díjat megállapító 21/2011. (XII. 15.) Ör. sz. rendelettel)

(egységes szerkezetben a 15/2009. (X.15.), valamint a 2012. évi díjat megállapító 21/2011. (XII. 15.) Ör. sz. rendelettel) Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2008. (VI. 12.) Ör. sz. rendelete az állati hulladékok kezelésével kapcsolatos közszolgáltatás szabályainak meghatározása (egységes szerkezetben

Részletesebben

(Nem jogalkotási aktusok) RENDELETEK

(Nem jogalkotási aktusok) RENDELETEK 2013.4.6. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 98/1 II (Nem jogalkotási aktusok) RENDELETEK A BIZOTTSÁG 294/2013/EU RENDELETE (2013. március 14.) a nem emberi fogyasztásra szánt állati melléktermékekre és

Részletesebben

Az EU hulladékpolitikája. EU alapító szerződés (28-30 és 174-176 cikkelye) Közösségi hulladékstratégia COM (96)399

Az EU hulladékpolitikája. EU alapító szerződés (28-30 és 174-176 cikkelye) Közösségi hulladékstratégia COM (96)399 Az EU hulladékpolitikája EU alapító szerződés (28-30 és 174-176 cikkelye) Közösségi hulladékstratégia COM (96)399 Hulladékgazd kgazdálkodási alapelvek szennyező fizet gyártói felelősség ( számonkérhetőség)

Részletesebben

NYILVÁNTARTÁS HULLADÉKTERMELŐK RÉSZÉRE. a 164/2003. (X. 18.) Korm. rendelet 1. számú melléklet 1-2. szerint

NYILVÁNTARTÁS HULLADÉKTERMELŐK RÉSZÉRE. a 164/2003. (X. 18.) Korm. rendelet 1. számú melléklet 1-2. szerint NYILVÁNTARTÁS HULLADÉKTERMELŐK RÉSZÉRE a 164/2003. (X. 18.) Korm. rendelet 1. számú melléklet 1-2. szerint A hulladék termelő nyilvántartásának előírt adattartalma nem veszélyes és veszélyes hulladék esetében

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK 1. KÖTET I. FEJLESZTÉSI STRATÉGIA... 6

TARTALOMJEGYZÉK 1. KÖTET I. FEJLESZTÉSI STRATÉGIA... 6 TARTALOMJEGYZÉK 1. KÖTET I. FEJLESZTÉSI STRATÉGIA... 6 II. HÓDMEZŐVÁSÁRHELY ÉS TÉRKÖRNYEZETE (NÖVÉNYI ÉS ÁLLATI BIOMASSZA)... 8 1. Jogszabályi háttér ismertetése... 8 1.1. Bevezetés... 8 1.2. Nemzetközi

Részletesebben

ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. Kállai Attila 2014.

ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. Kállai Attila 2014. ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. Kállai Attila 2014. Cégtörténet Áttekintés Az állati melléktermékek és az azokból származó termékek kategorizálása Az állati hulla elszállítási és ártalmatlanítási költségeinek

Részletesebben

V. A Kormány tagjainak rendeletei

V. A Kormány tagjainak rendeletei 4536 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2016. évi 50. szám V. A Kormány tagjainak rendeletei A földművelésügyi miniszter 29/2016. (IV. 11.) FM rendelete az egyes állat-járványügyi intézkedésekről és az azokkal

Részletesebben

ELKÜLÖNÍTETT BEGYŰJTŐ ÉS KEZELŐ RENDSZEREK KIÉPÍTÉSE, A HASZNOSÍTÁS ELŐSEGÍTÉSE

ELKÜLÖNÍTETT BEGYŰJTŐ ÉS KEZELŐ RENDSZEREK KIÉPÍTÉSE, A HASZNOSÍTÁS ELŐSEGÍTÉSE ELKÜLÖNÍTETT BEGYŰJTŐ ÉS KEZELŐ RENDSZEREK KIÉPÍTÉSE, A HASZNOSÍTÁS ELŐSEGÍTÉSE Célok a települési szilárd hulladék 40%-ának hasznosítása 2009ig, 50%-ának hasznosítása 2013 végéig a lerakott hulladék biológiailag

Részletesebben

Ügytípus rövid leírása: Állatkísérletet folytatni csak a Főosztály által engedélyezett helyen, a tevékenységre kiadott engedély birtokában lehet.

Ügytípus rövid leírása: Állatkísérletet folytatni csak a Főosztály által engedélyezett helyen, a tevékenységre kiadott engedély birtokában lehet. Kísérlet céljára állat felhasználásának engedélyezése Állatkísérletet folytatni csak a Főosztály által engedélyezett helyen, a tevékenységre kiadott engedély birtokában lehet. Jogszabályban meghatározott

Részletesebben

SZOLGÁLTATÁSI SZERZŐDÉS

SZOLGÁLTATÁSI SZERZŐDÉS SZOLGÁLTATÁSI SZERZŐDÉS Érvényes 2015.04.01-től Partnerszám: Gyárnév: TÁMOGATOTT állati melléktermékek elszállítására és kezelésére vonatkozóan az 56/2008.(IV.25.) FVM rendelet alapján MEGRENDELŐ: Neve:...

Részletesebben

SZOLGÁLTATÁSI SZERZŐDÉS

SZOLGÁLTATÁSI SZERZŐDÉS SZOLGÁLTATÁSI SZERZŐDÉS állati melléktermékek elszállítására és kezelésére vonatkozóan MEGRENDELŐ: Neve:... (anyja neve*:... ) Székhely címe/állandó lakcíme:*,... Levelezési címe:,....... Megye:... Cégjegyzék

Részletesebben

Magyar joganyagok - 3/2010. (VII. 5.) VM rendelet - az élelmiszer-előállítással és -for 2. oldal fogalmait is alkalmazni kell. 3. (1)1 A megyei kormán

Magyar joganyagok - 3/2010. (VII. 5.) VM rendelet - az élelmiszer-előállítással és -for 2. oldal fogalmait is alkalmazni kell. 3. (1)1 A megyei kormán Magyar joganyagok - 3/2010. (VII. 5.) VM rendelet - az élelmiszer-előállítással és -for 1. oldal 3/2010. (VII. 5.) VM rendelet az élelmiszer-előállítással és -forgalmazással kapcsolatos adatszolgáltatásról

Részletesebben

1. ENGEDÉLYKÖTELES HULLADÉK KEZELÉSI TEVÉKENYSÉGEK

1. ENGEDÉLYKÖTELES HULLADÉK KEZELÉSI TEVÉKENYSÉGEK ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint I. fokú hatóság 1. ENGEDÉLYKÖTELES HULLADÉK KEZELÉSI TEVÉKENYSÉGEK A hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény

Részletesebben

16/1998. (IV. 3.) FM rendelet. a vágójuhok vágás utáni minősítéséről és kereskedelmi osztályba sorolásáról

16/1998. (IV. 3.) FM rendelet. a vágójuhok vágás utáni minősítéséről és kereskedelmi osztályba sorolásáról 16/1998. (IV. 3.) FM rendelet a vágójuhok vágás utáni minősítéséről és kereskedelmi osztályba sorolásáról Az agrárpiaci rendtartásról szóló 1993. évi VI. törvény 27. -ának (2) bekezdésében kapott felhatalmazás

Részletesebben

ZALA MEGYEI KORMÁNYHIVATAL ÉLELMISZERLÁNC-BIZTONSÁGI ÉS FÖLDHIVATALI FŐOSZTÁLY

ZALA MEGYEI KORMÁNYHIVATAL ÉLELMISZERLÁNC-BIZTONSÁGI ÉS FÖLDHIVATALI FŐOSZTÁLY ZALA MEGYEI KORMÁNYHIVATAL ÉLELMISZERLÁNC-BIZTONSÁGI ÉS FÖLDHIVATALI FŐOSZTÁLY Ügytípus megnevezése: Állati eredetű élelmiszert előállító üzem engedélyezése Az állati eredetű élelmiszert (pl. hús, húskészítmény,

Részletesebben

MAGYAR KAPCSOLT ENERGIA TÁRSASÁG COGEN HUNGARY. A biogáz hasznosítás helyzete Közép- Európában és hazánkban Mármarosi István, MKET elnökségi tag

MAGYAR KAPCSOLT ENERGIA TÁRSASÁG COGEN HUNGARY. A biogáz hasznosítás helyzete Közép- Európában és hazánkban Mármarosi István, MKET elnökségi tag ? A biogáz hasznosítás helyzete Közép- Európában és hazánkban Mármarosi István, MKET elnökségi tag Tartalom MAGYAR KAPCSOLT ENERGIA TÁRSASÁG A biogáz és a fosszilis energiahordozók A biogáz felhasználásának

Részletesebben

A BIZOTTSÁG 208/2006/EK RENDELETE

A BIZOTTSÁG 208/2006/EK RENDELETE 2006.2.8. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 36/25 A BIZOTTSÁG 208/2006/EK RENDELETE (2006. február 7.) az 1774/2002/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet VI. és VIII. mellékletének a biogáz- és komposztálóüzemekre

Részletesebben

ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint I. fokú hatóság

ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint I. fokú hatóság ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint I. fokú hatóság HULLADÉKKÁ VÁLT GÉPJÁRMŰVEK KEZELÉSI ENGEDÉLYKÉRELEM TARTALMI KÖVETELMÉNYEI Ezúton hívjuk fel figyelmét,

Részletesebben

TERMOLÍZIS SZAKMAI KONFERENCIA TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0015 2013. SZEPTEMBER 26.

TERMOLÍZIS SZAKMAI KONFERENCIA TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0015 2013. SZEPTEMBER 26. TERMOLÍZIS SZAKMAI KONFERENCIA 2013. SZEPTEMBER 26. A SZABÁLYOZÁSI KÖRNYEZET VIZSGÁLATA A TERMOLÍZIS EURÓPAI ÉS HAZAI SZABÁLYOZÁSÁNAK GYAKORLATA Dr. Farkas Hilda SZIE-GAEK A KUTATÁS CÉLJA A piaci igények

Részletesebben

Állati eredetű veszélyes hulladékok feldolgozása és hasznosítása

Állati eredetű veszélyes hulladékok feldolgozása és hasznosítása Állati eredetű veszélyes hulladékok feldolgozása és hasznosítása Dr. Kiss Jenő 1, Dr. Simon Miklós 2, Dr. Kádár Imre 3 Dr. Kriszt Balázs 4, Morvai Balázs 3, Horváth Zoltán 1 1 ATEVSZOLG Innovációs és Szolgáltató

Részletesebben

EGYMÁSRA ÉPÜLŐ ÉLELMISZER ÉS ENERGIA ELŐÁLLÍTÁS

EGYMÁSRA ÉPÜLŐ ÉLELMISZER ÉS ENERGIA ELŐÁLLÍTÁS EGYMÁSRA ÉPÜLŐ ÉLELMISZER ÉS ENERGIA ELŐÁLLÍTÁS EGYMÁSRA ÉPÜLŐ ÉLELMISZER ÉS ENERGIA ELŐÁLLÍTÁS A kétpólusú mezőgazdaság lényege, hogy olyan gazdasági ösztönző és támogatási rendszert kell kialakítani,

Részletesebben

A BIZOTTSÁG (EU) / RENDELETE ( )

A BIZOTTSÁG (EU) / RENDELETE ( ) EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2019.2.6. C(2019) 595 final A BIZOTTSÁG (EU) / RENDELETE (2019.2.6.) a 999/2001/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet IX. mellékletének és a 142/2011/EU bizottsági rendelet

Részletesebben

56/2008. (IV. 25.) FVM rendelet. az állati hulla elszállítási és ártalmatlanítási költségeinek támogatásáról

56/2008. (IV. 25.) FVM rendelet. az állati hulla elszállítási és ártalmatlanítási költségeinek támogatásáról 1. oldal 56/2008. (IV. 25.) FVM rendelet az állati hulla elszállítási és ártalmatlanítási költségeinek támogatásáról A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb

Részletesebben

56/2008. (IV. 25.) FVM rendelet az állati hulla elszállítási és ártalmatlanítási költségeinek támogatásáról

56/2008. (IV. 25.) FVM rendelet az állati hulla elszállítási és ártalmatlanítási költségeinek támogatásáról 56/2008. (IV. 25.) FVM rendelet az állati hulla elszállítási és ártalmatlanítási költségeinek támogatásáról A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez

Részletesebben

Állati eredetű melléktermékek komposztálása, hasznosítása. Dr. Kiss Jenő ATEVSZOLG Zrt

Állati eredetű melléktermékek komposztálása, hasznosítása. Dr. Kiss Jenő ATEVSZOLG Zrt Állati eredetű melléktermékek komposztálása, hasznosítása Dr. Kiss Jenő ATEVSZOLG Zrt 1 Az állati melléktermékek ártalmatlanításának és hasznosításának jelentősége Közegészségügyi Állategészségügyi Járványügyi

Részletesebben

Nyirád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2001. (V. 11.) önkormányzati rendelete

Nyirád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2001. (V. 11.) önkormányzati rendelete Nyirád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2001. (V. 11.) önkormányzati rendelete a környezetvédelemről, közterületek használatáról és az állattartásról Hatályos: 2016. szeptember 6. Nyirád 2001

Részletesebben

Állattartó telepek korszerűsítéséhez nyújtandó támogatás

Állattartó telepek korszerűsítéséhez nyújtandó támogatás Állattartó telepek korszerűsítéséhez nyújtandó támogatás Wayda Imre vezető főtanácsos Agrárfejlesztési Főosztály Kaposvár, 2012. szeptember 21-22. Előzmények A 2007-2013. vidékfejlesztési program (ÚMVP

Részletesebben

Feldolgozott állati fehérjék értéke a takarmányozásban. Dr. Kiss Jenő - Dr. Nyárs Levente

Feldolgozott állati fehérjék értéke a takarmányozásban. Dr. Kiss Jenő - Dr. Nyárs Levente Feldolgozott állati fehérjék értéke a takarmányozásban Dr. Kiss Jenő - Dr. Nyárs Levente Forrás: USDA, Rabobank Globális szójabab többlet és hiány Forrás: USDA Globális szójadara felhasználás 2010/2011

Részletesebben

Áll l a l ti i hu h l u l l a l dé d kok o ene n rge g tik i ai h szno n s o ít í ásána n k krit i ériu i m u ai

Áll l a l ti i hu h l u l l a l dé d kok o ene n rge g tik i ai h szno n s o ít í ásána n k krit i ériu i m u ai Állati hulladékok energetikai hasznosításának kritériumai DR. KISS JENŐ ATEV ZRT. RABI BÉLA ATEVSZOLG ZRT. RENEXPO 2008 BIOMASSZA KONFERENCIA A biogáz előállítás és a komposztálás kapcsolata az ATEVSZOLG

Részletesebben

2. számú melléklet a 98/2001. (VI. 15.) Korm. rendelethez. Szabályzat a veszélyes hulladékok belföldi szállításáról

2. számú melléklet a 98/2001. (VI. 15.) Korm. rendelethez. Szabályzat a veszélyes hulladékok belföldi szállításáról 2 számú melléklet a 98/2001 (VI 15) Korm rendelethez Szabályzat a veszélyes hulladékok belföldi szállításáról 1 Általános előírások 11 Az ország területén történő hulladékmozgások követésére a veszélyeshulladék-forgalomban

Részletesebben

DUNA-DRÁVA CEMENT KFT.

DUNA-DRÁVA CEMENT KFT. DUNA-DRÁVA CEMENT KFT. JELENTÉS HULLADÉK EGYÜTTÉGETŐ MŰVEK 2016. ÉVI MŐKÖDÉSÉRŐL ÉS ELLENŐRZÉSÉRŐL Tartalomjegyzék 1.0 Hivatkozások 2.0 Technológia működése 3.0 Levegőbe és vizekbe történő kibocsátások

Részletesebben

Magyar joganyagok - 16/2008. (II. 15.) FVM-SZMM együttes rendelet - a nyers tej viz 2. oldal 9. Tejtétel: a tejtermelő gazdaságban az átadásra-átvétel

Magyar joganyagok - 16/2008. (II. 15.) FVM-SZMM együttes rendelet - a nyers tej viz 2. oldal 9. Tejtétel: a tejtermelő gazdaságban az átadásra-átvétel Magyar joganyagok - 16/2008. (II. 15.) FVM-SZMM együttes rendelet - a nyers tej viz 1. oldal 16/2008. (II. 15.) FVM-SZMM együttes rendelet a nyers tej vizsgálatáról Az élelmiszerekről szóló 2003. évi LXXXII.

Részletesebben

B I O M A S S Z A H A S Z N O S Í T Á S és RÉGIÓK KÖZÖTTI EGYÜTM KÖDÉS

B I O M A S S Z A H A S Z N O S Í T Á S és RÉGIÓK KÖZÖTTI EGYÜTM KÖDÉS B I O M A S S Z A H A S Z N O S Í T Á S és RÉGIÓK KÖZÖTTI EGYÜTM KÖDÉS Dr. Petis Mihály : MezDgazdasági melléktermékekre épüld biogáz termelés technológiai bemutatása Nyíregyházi FDiskola 2007. szeptember

Részletesebben

Élelmiszerhulladék-csökkentés a Jövő Élelmiszeripari Gyárában Igények és megoldások

Élelmiszerhulladék-csökkentés a Jövő Élelmiszeripari Gyárában Igények és megoldások Élelmiszerhulladék-csökkentés a Jövő Élelmiszeripari Gyárában Igények és megoldások Jasper Anita Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. Élelmiszerhulladékok kezelésének és újrahasznosításának jelentősége

Részletesebben

LÉGSZENNYEZŐ FORRÁSOK (L)

LÉGSZENNYEZŐ FORRÁSOK (L) Száma: L/M1 mell. 19/1. oldal 1. Légszennyező források: 1. Hőellátás technológia: P1, P2 azonosítószámú pontforrások: a tervezett állatszállás technológiai helyiségében egy 1600 kw teljesítményű 4 modulból

Részletesebben

SZOLGÁLTATÁSI SZERZŐDÉS

SZOLGÁLTATÁSI SZERZŐDÉS Érvényes: 2015.04.01-től Partnerszám: SZOLGÁLTATÁSI SZERZŐDÉS TÁMOGATOTT állati lati melléktermékek elszállítására és kezelésére vonatkozóan az 56/2008.(IV.25.) FVM rendelet alapján MEGRENDELŐ: Neve:...

Részletesebben

ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint I. fokú hatóság

ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint I. fokú hatóság ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint I. fokú hatóság ELEKTROMOS ÉS ELEKTRONIKAI BERENDEZÉSEK KEZELÉSI ENGEDÉLYKÉRELEM TARTALMI KÖVETELMÉNYEI Ezúton hívjuk

Részletesebben

A Kormány. /2018. ( ) Korm. rendelete

A Kormány. /2018. ( ) Korm. rendelete A Kormány /2018. ( ) Korm. rendelete az országhatárt átlépő hulladékszállításról szóló 180/2007. (VII. 3.) Korm. rendelet és az állami hulladékgazdálkodási közfeladat ellátására létrehozott szervezet kijelöléséről,

Részletesebben

Állati eredetű melléktermék elektronikus bevallási rendszer (MEBER) 45/2012 (V.8.) VM rendelet alapján ÚTMUTATÓ

Állati eredetű melléktermék elektronikus bevallási rendszer (MEBER) 45/2012 (V.8.) VM rendelet alapján ÚTMUTATÓ Állati eredetű melléktermék elektronikus bevallási rendszer (MEBER) 45/2012 (V.8.) VM rendelet alapján ÚTMUTATÓ Tartalom 1.Általános információk... 1 2. Regisztráció... 2 2.1. Első regisztráció... 4 2.2.

Részletesebben

Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform

Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Laszlovszky Gábor főosztályvezető Előzmények 1990- BSE Reformok az Európai Unió élelmiszer politikájában egyik alappillér a

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, július 20. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, július 20. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. július 20. (OR. en) 11435/17 AGRILEG 141 DENLEG 57 VETER 64 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2017. július 17. Címzett: a Tanács Főtitkársága

Részletesebben

Energianövények, biomassza energetikai felhasználásának lehetőségei

Energianövények, biomassza energetikai felhasználásának lehetőségei Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Hulladékból Tüzelőanyag Előállítás Gyakorlata Budapest 2016 Energianövények, biomassza energetikai felhasználásának lehetőségei Dr. Lengyel Antal főiskolai

Részletesebben

A hulladék, mint megújuló energiaforrás

A hulladék, mint megújuló energiaforrás A hulladék, mint megújuló energiaforrás Dr. Hornyák Margit környezetvédelmi és hulladékgazdálkodási szakértő c. egyetemi docens Budapest, 2011. december 8. Megújuló energiamennyiség előrejelzés Forrás:

Részletesebben

A baromfi ágazat stratégiája. Dr. Csorbai Attila elnök-igazgató Baromfi Termék Tanács

A baromfi ágazat stratégiája. Dr. Csorbai Attila elnök-igazgató Baromfi Termék Tanács A baromfi ágazat stratégiája Dr. Csorbai Attila elnök-igazgató Baromfi Termék Tanács 1949 1951 1953 1955 1957 1959 1961 1963 1965 1967 1969 1971 1973 1975 1977 1979 1981 1983 1985 1987 1989 1991 1993 1995

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, február 14. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, február 14. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. február 14. (OR. en) 6300/17 ADD 1 AGRILEG 43 VETER 17 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2017. február 13. Címzett: a Tanács Főtitkársága Biz.

Részletesebben

SZOLGÁLTATÁSI SZERZŐDÉS

SZOLGÁLTATÁSI SZERZŐDÉS Partnerszám: Alkalmazandó: 2012. január 1. SZOLGÁLTATÁSI SZERZŐDÉS élelmiszeripari üzemek, feldolgozók állati melléktermékei, hulladékai elszállítására és kezelésére MEGRENDELŐ: Neve:... (anyja neve:*...

Részletesebben

Bizonyítvány a Közösségen belüli kereskedelemhez

Bizonyítvány a Közösségen belüli kereskedelemhez I.1. Feladó Bizonyítvány a Közösségen belüli kereskedelemhez I.2. Bizonyítvány hivatkozási száma I.2.a Helyi hivatkozási szám: I.3. Központi illetékes hatóság I. rész: Bemutatott szállítmány adatai I.4.

Részletesebben

AZ FKF NONPROFIT ZRT. KÖRNYEZETVÉDELMI HATÓSÁGI ENGEDÉLYEI ÉS AZOK ÉRVÉNYESSÉGI IDEJE

AZ FKF NONPROFIT ZRT. KÖRNYEZETVÉDELMI HATÓSÁGI ENGEDÉLYEI ÉS AZOK ÉRVÉNYESSÉGI IDEJE AZ FKF NONPROFIT ZRT. KÖRNYEZETVÉDELMI HATÓSÁGI ENGEDÉLYEI ÉS AZOK ÉRVÉNYESSÉGI IDEJE 2018. 02. 06. 1. HULLADÉKGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS ENGEDÉLYEK Közszolgáltatásra vonatkozó minősítési engedély: PE/KTF/34-24/2017.

Részletesebben

Csólyospálos Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 8/2004.(VI.25.) KT. számú rendelete az állattartás szabályairól

Csólyospálos Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 8/2004.(VI.25.) KT. számú rendelete az állattartás szabályairól Csólyospálos Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 8/2004.(VI.25.) KT. számú rendelete az állattartás szabályairól (8/2012.(V.31.) rendelettel módosítva) (Egységes szerkezetbe szedve) Csólyospálos

Részletesebben

36/2014. (XII. 17.) FM rendelet. az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról

36/2014. (XII. 17.) FM rendelet. az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról 36/2014. (XII. 17.) FM rendelet az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 76. (2) bekezdés 26. pontjában, a 13. tekintetében

Részletesebben

Intézményközi referenciaszám: 2014/0100 (COD)

Intézményközi referenciaszám: 2014/0100 (COD) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2015. május 6. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2014/0100 (COD) 8576/15 AGRILEG 102 CODEC 651 FELJEGYZÉS Küldi: Címzett: az elnökség a Tanács Előző dok. sz.: 14760/14,

Részletesebben

A hulladékok tételes jegyzékét a hulladékok jegyzékéről szóló 16/2001. (VII.18.) KöM rendelet tartalmazza.

A hulladékok tételes jegyzékét a hulladékok jegyzékéről szóló 16/2001. (VII.18.) KöM rendelet tartalmazza. Hulladékok kezelése Mi a hulladék? A 2000. évi XLIII. törvény (Hgtv.) meghatározása, miszerint: A hulladék bármely, a Hgtv. 1.sz. melléklete szerinti kategóriák valamelyikébe tartozó tárgy vagy anyag,

Részletesebben

A környezetvédelmi hatóságok hulladékgazdálkodási engedélyezési eljárása a gyakorlatban

A környezetvédelmi hatóságok hulladékgazdálkodási engedélyezési eljárása a gyakorlatban A környezetvédelmi hatóságok hulladékgazdálkodási engedélyezési eljárása a gyakorlatban DR. BARTUS ADRIENN FŐOSZTÁLYVEZETŐ PEST MEGYEI KORMÁNYHIVATAL KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐOSZTÁLY Környezetvédelmi

Részletesebben

A hulladékkezelés szabályozása (építési-bontási hulladékok)

A hulladékkezelés szabályozása (építési-bontási hulladékok) A hulladékkezelés szabályozása (építési-bontási hulladékok) G Á L ISTVÁN O S Z T Á L Y V E Z E T Ő P E S T M E G Y E I K O R M Á N Y HIVATAL É R D I JÁRÁSI H I V A T A L A K Ö R N Y E Z E T V É D E L M

Részletesebben

Általános rendelkezések 1.

Általános rendelkezések 1. Kunszentmiklós Város Önkormányzat Képviselőtestületének 23/2004. (VII. 1.) önkormányzati rendelete a szilárd hulladék kezelésével kapcsolatos hulladékkezelési közszolgáltatásról Módosítva: Kihirdetve:

Részletesebben

Tárgy: Az állati hulladék ártalmatlanítási díj ához történő hozzájárulás

Tárgy: Az állati hulladék ártalmatlanítási díj ához történő hozzájárulás Ikt. sz.: II. 4105/2013. BÉKÉSCSABA MEGYEI JOG Ú VÁROS JEGYZŐJE Békéscsaba, Szent István tér 7. Üg)dntéző: Dr. Urbán-Zsilák Klára, Dr. Deák Zoltán, Csukás Zsolt Mell.: Rendelettervezet Postacím: 5601 Pf

Részletesebben

A komposztok termékként történő forgalomba hozatalának és felhasználásának engedélyezése

A komposztok termékként történő forgalomba hozatalának és felhasználásának engedélyezése A komposztok termékként történő forgalomba hozatalának és felhasználásának engedélyezése Botosné Olasz Zsuzsanna NÉBIH Növény- Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 2016. október 26. Jogi háttér

Részletesebben

ÉLELMISZERBIZTONSÁG Egyes hormonhatású anyagok állattenyészésben való felhasználásának tilalma Élelmiszerjog, élelmiszerbiztonsági eljárások

ÉLELMISZERBIZTONSÁG Egyes hormonhatású anyagok állattenyészésben való felhasználásának tilalma Élelmiszerjog, élelmiszerbiztonsági eljárások Az FVM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet megbízásából készült ÉLELMISZERBIZTONSÁG Egyes hormonhatású anyagok állattenyészésben való felhasználásának tilalma Élelmiszerjog, élelmiszerbiztonsági

Részletesebben

A mezőgazdasági biogáz üzemek jogszabályi környezete, az engedélyezés eljárása

A mezőgazdasági biogáz üzemek jogszabályi környezete, az engedélyezés eljárása A mezőgazdasági biogáz üzemek jogszabályi környezete, az engedélyezés eljárása FARMAGAS Szakmai Továbbképzési Konferencia Kecskemét, 2010. szeptember 23. Dr. Lengyel Attila ügyvéd 2009/28 Megújuló Energia

Részletesebben

Sertéstartó telepek korszerűsítése VP

Sertéstartó telepek korszerűsítése VP Sertéstartó telepek korszerűsítése VP2-4.1.1.5-16 A felhívás a mezőgazdasági termelők, a mezőgazdasági termelők egyes csoportjai és a fiatal mezőgazdasági termelők részére az állattartó gazdaságokban a

Részletesebben

A BIOHULLADÉK SZABÁLYOZÁS ÁTALAKÍTÁSA Budapest, szeptember 10.

A BIOHULLADÉK SZABÁLYOZÁS ÁTALAKÍTÁSA Budapest, szeptember 10. A BIOHULLADÉK SZABÁLYOZÁS ÁTALAKÍTÁSA Budapest, 2015. szeptember 10. dr. Dér Sándor címzetes egyetemi docens MKK Környezettudományi Intézet Hulladékgazdálkodási és Környezettechnológiai Tanszék A jelenleg

Részletesebben

Törvényi szabályozás célja

Törvényi szabályozás célja 4.2.. Táblázat / 1. 1. 1995. évi LIII. törvény a környezet védelmének általános szabályairól 2. 1995. évi LVII. törvény vízgazdálkodásról. 2000. évi XLIII. törvény a hulladékgazdálkodásról 4. 200. évi

Részletesebben

Az európai élelmiszeripar tevékenysége az élelmiszer-veszteség és pazarlás. megelőzése és csökkentése érdekében. NÉB)( Maradék nélkül konferencia

Az európai élelmiszeripar tevékenysége az élelmiszer-veszteség és pazarlás. megelőzése és csökkentése érdekében. NÉB)( Maradék nélkül konferencia Az európai élelmiszeripar tevékenysége az élelmiszer-veszteség és pazarlás megelőzése és csökkentése érdekében NÉB)( Maradék nélkül konferencia 2016. november 18. Szöllősi Réka Élelmiszer-feldolgozók Országos

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, október 11. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, október 11. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. október 11. (OR. en) 13182/16 AGRILEG 147 VETER 97 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2016. október 11. Címzett: a Tanács Főtitkársága Biz. dok.

Részletesebben

Az adatszolgáltatás, és nyilvántartás tapasztalatai. Fekete Katalin 2009. április 22.

Az adatszolgáltatás, és nyilvántartás tapasztalatai. Fekete Katalin 2009. április 22. Az adatszolgáltatás, és nyilvántartás tapasztalatai Fekete Katalin 2009. április 22. A hulladékkezelési adatszolgáltatás,- és nyilvántartás tapasztalatai a települési szilárd hulladék fogalma TSZH-t érintő

Részletesebben

A hulladékkal kapcsolatos éves, negyedéves adatszolgáltatások teljesítése, a hulladéklerakókkal kapcsolatos új elektronikus adatszolgáltatás

A hulladékkal kapcsolatos éves, negyedéves adatszolgáltatások teljesítése, a hulladéklerakókkal kapcsolatos új elektronikus adatszolgáltatás A hulladékkal kapcsolatos éves, negyedéves adatszolgáltatások teljesítése, a hulladéklerakókkal kapcsolatos új elektronikus adatszolgáltatás Kertész-Káldosi Zsuzsanna hulladékgazdálkodási referens Hulladékgazdálkodási

Részletesebben