A Néphagyomány, mint turisztikai és vidékfejlesztési érték A népi kultúrával kapcsolatos programok, képzések eredménye Kiscsősz, a Somló térségében.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A Néphagyomány, mint turisztikai és vidékfejlesztési érték A népi kultúrával kapcsolatos programok, képzések eredménye Kiscsősz, a Somló térségében."

Átírás

1 A Néphagyomány, mint turisztikai és vidékfejlesztési érték A népi kultúrával kapcsolatos programok, képzések eredménye Kiscsősz, a Somló térségében. Eredmények, pozitívumok: o Helyben tartó erő o Kulturális fejlődés, kultúraápolás o Helyi emberek értékrendjének, igényszintjének fejlődése o Példaértékű programok, melyek nevelik a rendezvények szervezőit o Turisztikai fejlődés o Összefogás a közös érdek mentén településvezetők, vidékfejlesztők körében o Hosszútávra tervezhető fejlődési irány o Programlehetőségek a helyben élők számára o Új közösségek kialakulásának táptalaja

2 A térség jelentős kulturális szervezetei és az általuk végzett tevékenység Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület munkájának bemutatása Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület évtizedes fennállása óta a magyar néphagyomány kutatását, átörökítését tekinti fő feladatának. E-célok mentén végzi tevékenységét, szervezi, bonyolítja programjait. Munkája évről-évre egyre szerteágazóbb, sokszínűbb lett, melynek eredményeként a szervezet mára az egész magyar nyelvterületen, sőt több távoli országban is ismertté vált. Tevékenységünk részterületei: Képzések, táborok Rendszeresen szervezünk néptáncos továbbképzéseket. A képzések tematikája változó. Gyakran választunk egy-egy tájegységről ismert táncanyagot. Ilyenkor a gyakorlati oktatásra helyezzük a hangsúlyt. A néphagyománnyal kapcsolatos elméleti ismeretekről is tartottunk képzéseket, így például pedagógusok számára népi gyermekjátékokat, játékdalokat, módszertani információkat oktattunk. Különleges érdeklődés kíséri a már több alkalommal megtartott szakmai beszélgetéssorozatot, melyet Furik Rita elismert folklorista, koreográfus vezet. Erre a programra az ország minden részéről érkeztek táncoktatók, együttes vezetők. A nyári időszakban több szakmai tábort is bonyolítunk, melyek fő helyszíne a székhelyünk, Kiscsősz. E táborok egyre népszerűbbek, kedveltebbek. A programban a táncoktatás mellett módszertani beszélgetések, egyéb kiegészítő események kapnak helyet. A célközönségünk ezeken a táborokon főként a felnőtt korosztály.

3 Rendezvények Szinte minden hónapra esik olyan népművészeti rendezvény, melyet Egyesületünk önállóan, vagy partnerségben szervez. Bekapcsolódunk a térség népművészeti programjaiba, segítjük a kistelepülések rendezvényeit, lehetőségeink szerint saját rendezvényeket bonyolítunk. Legjelentősebb rendezvényeink: Somló Hangja Fesztivál, Kiscsőszi Pajtafesztivál (partnerségben), Bakony Népművészeti Találkozó (partnerségben), Farsangi Disznóvágás Kiscsőszön, Regölés Kiscsőszön. Magyar-Magyar kapcsolatok Évek óta bonyolítjuk és fejlesztjük Hidak programunkat. E tevékenységünk kezdetben arra korlátozódott, hogy határon túli magyar hagyományőrzőkkel építettünk kapcsolatot. Később ezeket a szervezeteket meghívtuk Magyarországra és közös eseményeket, konferenciákat, előadássorozatokat szerveztünk. Jelenleg egy honlap formájában reklámozzuk tevékenységünket ( a honlapon található információk a világ bármely tájáról elérhetők. Azért fontos ez, mert a honlap célja a távol élő magyarok megszólítása, a más országokban működő magyar népművészeti szervezetekkel való kapcsolattartás. Elmélyült kapcsolatot ápolunk Kanada, Amerika, Ausztria, Szlovénia (Muravidék), Szlovákia (Csallóköz), Románia (Erdély), Szerbia (Vajdaság) és Németország magyar néptáncosaival. Az Országos Táncháztalálkozón megrendeztük a Minden Magyarok Tánca című programunkat, melyre száz fölötti résztvevő érkezett a világ különböző országaiból.

4 Múzeum Nemrégiben adtuk át az UMVP III as tengelye által támogatott Kiscsőszi Interaktív Falumúzeumot. Ez az Intézmény a jövőben terveink szerint a rendezvényeink, képzéseink egyik fő színtere lesz. A múzeum folyamatosan látogatható. A térségre jellemző építészeti formák, eszközök mellett vendég kiállítások láthatók. A múzeum része az istálló, melyben élő, valóságos állatokkal mintázható a régi falusi gazdálkodó életmód. A kerti pajtát táncteremmé alakítottuk, így nyári táboraink kitűnő közösségi színtere lesz.

5 Apte Művészeti Egyesület Néptáncosok Baráti Köre bemutatása Egyesületünk térségünk legkorábban megalakult népművészeti civil szervezeteinek egyike. Bejegyzésünk (1994) óta egyre szélesebb palettán mozogva igyekszünk előbbre lendíteni a magyar népművészet, ezen belül különösen a táncos és zenei hagyományok ügyét. Bár eredetileg helyi hatású céljaink voltak, jelenleg az egész magyar nyelvterületre kiható programokat bonyolítunk, nagyon széles szakmai kapcsolatrendszerrel, partneri körrel rendelkezünk. Kezdetben Ajka városában tevékenykedtünk, segítettük, irányítottuk a helyi táncos szervezetek munkáját. Egyre népszerűbb rendezvényeink, oktatási, képzési programjaink arra sarkalltak bennünket, hogy más vidékek táncosait, zenészeit is megkeressük elképzeléseinkkel. Jelenleg több területen is tevékenykedünk, széles szakmai és területi hatókörrel: Felnőtt művészeti csoportjaink magas színvonalon mutatják be a magyar nyelvterület népművészetét, beleértve a kisebbségek kultúráját is. Együtteseink az elmúlt években több száz alkalommal mutatkoztak be hazánkban és külföldön. Oktatási tevékenységünk a szűkebb térségünkben közel ötszáz, különböző korosztályú táncost érint. Az általunk alapított művészeti iskolát most a magyarpolányi Önkormányzattal összefogva, együttműködve tartjuk fenn. Rendszeresen tartunk táncházakat, képzéseket. Egyesületünk sok művészeti eseményt, fesztivált, nyári tábort szervez. Jelentős programunk a Kiscsőszi Pajtafesztivál, évről-évre visszatérő táborunk a Táncos tehetségek tábora. Ezeket az eseményeket egyre nagyobb érdeklődés kíséri, ami azt mutatja, hogy jó utat választottunk céljaink megvalósításához. Kiemelten foglalkozunk a térségi roma kultúrával, hiszen Devecser környékén magas a cigány lakosság aránya, akiknek igényük van saját művészetük megismerésére. A segítségünkkel működő Fláre Beás zenekar cigány tánccsoportot is működtetni kezdett, így a megyében egyedüliként állítja színpadra a helyi cigányság muzsikáját és táncait. Az elmúlt években sikerrel valósítottuk meg Üzenet Haza című programsorozatunkat. Az ország legkiemelkedőbb fiatal táncos és zenei előadóinak összefogásával jött létre a Wass Albert műve ihlette előadás, melyet Magyarország több települése mellett Erdély és a Felvidék magyar falvai is fogadtak. Erdélyi előadássorozatunk nagy örömöt adott a közönségnek és az előadóknak egyaránt.

6 Népművészeti rendezvények egész évben a Somló térségében, Kiscsősz központtal Farsangtól a karácsonyi ünnepkörig Dezső Disznó a Mennybe megy február 9-én, szombaton ismét megrendezésre kerül a hagyományos Kiscsőszi Farsangi Mulatság, melynek során Dezső Disznó a Mennybe megy. Várható program: Reggel nyolc óra tájban Dezső Disznó búcsúpercei Délelőtt zenés koncolás és ebédfőzés Orjaleves mindenkinek, akinek jut Álorczás felvonulás a Falu egyetlen utcáján, a Kocsma elé, ahol elégetjük a telet Farsangi műsor a Faluházban Disznótoros vacsora, ezt követően Farsangi bál A nap folyamán és az esti bálban a Dűvő Zenekar muzsikál Tavaszi fejlesztő néptánc tábor és Locsolóbál Húsvét hétfőn Vendégjárás a Tengerentúlról A szokásos négy napos tavaszi tábor résztvevői 2013-ban a Veszprém-Bakony Táncegyüttes és az Ajka-Padragkút Táncegyüttes tagjai lesznek, összesen közel hetven fővel. A tábor a húsvéti hétvégét megelőző napokban, szerdától szombatig zajlik.

7 A tavaszi enyhülés lehetővé teszi, hogy húsvét hétfőn a kiscsőszi Interaktív Faluház környékén töltsük vendégeinkkel az időt. A délelőtti locsolkodást délután népzenei koncert követi. A rendezvényre szeretnénk meghívni azokat a térségi kulturális vezetőket, térségfejlesztési szakembereket, akik a hosszú távú fejlődésben szerepet játszhatnak, valóban aktív, előre mutató tevékenységet folytatnak. A délután folyamán bárányételeket fogyasztunk, melynek elkészítésére Töreki Zoltán helyi böllért, szakácsmestert kérjük fel. Az ünnepi koncertet Németh Dénes és zenekara adja. Németh Dénes a Honvéd Együttes vezető prímásaként lett ismert muzsikus, aki jelenleg a Felvidék és a Nyugat- Dunántúl legismertebb zenekarának vezetője. A programot este táncházzal zárjuk, melynek zenekara szintén Németh Dénesék lesznek. Hagyomány már, hogy a húsvéti időszakban Kiscsőszön látjuk vendégül azokat a külföldi népi hagyományőrzőket, akik a tavaszi rendezvények kapcsán Magyarországra utaznak. Egyesületünk jó kapcsolatokat ápol amerikai, kanadai, németországi és más országokban működő néptáncegyüttesekkel. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is meghívjuk a térségbe az Országos Táncháztalálkozóra érkező barátainkat, akik az itt töltött néhány napban megismerkedhetnek a helyi turisztikai és gasztronómiai értékekkel és néptáncos munkájukhoz módszertani segítséget, de legfőképpen lelki megerősítést kaphatnak.

8 A rendezvény előélete Bakony Népművészeti Találkozó Magyarpolány, május (Pünkösd) A Bakony Népművészeti Találkozó térségünk egyik legrégebbi visszatérő fesztiválja, mely a magyarpolányi Passió programjához kapcsolódó országos hatókörű táncos találkozó. A fesztiválon résztvevő együttesek száma átlagosan évi Magyarország legtávolabbi részeiből is ellátogattak hozzánk táncegyüttesek, hagyományőrző csoportok (elekiek, horvátzsidányiak), de többször fogadtuk az erdélyi Pipacsok együttest, felvidéki hagyományőrzőket.

9 A rendezvény a pünkösdi ünnepkörhöz is kapcsolódik. Célunk, egy olyan zsűrizett táncfesztivál létrehozása volt, ahol nem kell az értékelő szakember haragjától és rosszindulatától tartani a résztvevőknek. A csoportok értékelést kaptak, de helyezéseket nem adtunk ki. A zsűri tanácsaival, a kívülálló szakember véleményével segítette a koreográfusokat. A fesztivál estéjén nagyszabású gálaműsort, táncházat tartottunk neves táncosok, népzenekarok részvételével. Ezen a gálán az együttesek nem szerepeltek, hiszen részben nekik szólt a műsor. A nap délutáni szakaszában a Közép-dunántúli régió legkiválóbb gyerek szólistáinak és gyerek néptáncegyütteseinek műsorát rendeztük meg minden évben. A fellépőket elkísérték pedagógusaik, társaik, rokonaik, így igazi régiós szakmai találkozók valósultak meg ben itt tartottuk az Örökség Egyesület regionális al-szervezetének találkozóját, minden évben itt ülésezik a Veszprém Megyei Néptánc Egyesület. A közelmúltban az alábbi együttesek vendégeskedtek nálunk: o Bartók Táncegyüttes Budapest o Veszprém Táncegyüttes o Honvéd Bakony Táncegyüttes o Ajka-Padragkút Táncegyüttes o Litéri Zöldág Táncegyüttes o Szárazág Táncegyüttes o Homokbödöge Táncegyüttes o Kurázsi Táncegyüttes o Sümeg Néptáncegyüttes o Eleki Hagyományőrző Együttes o Művészeti Iskola Homokbödöge Ifjúsági csoportja o Táncol-Kodo Táncegyüttes Székesfehérvár o Kinizsi Táncegyüttes Tapolca o Garabonciás Táncegyüttes Komárom o Pötörke Táncegyüttes Tata o Angyalföldi Vadrózsa Néptáncegyüttes A bemutatókat követően a Zsűri értékelést tartott a Pajtában. A Zsűri tagjai 2012-ben Gál-Dobos Beáta és Hahn-Kakas István voltak. A rendezvényen gálaműsor formájában vendégszerepeltek a régióban kiemelkedő teljesítményt nyújtó gyermek, ifjúsági, felnőtt korosztályú szólótáncosai. Az esti órákban tavaly a budapesti Eszterlánc Zenekar és a Fláre Beás zenekar koncertjét élvezhették a vendégek. Este táncházat rendeztünk a Pajtában, melyet a Zagyva Banda kísért.

10 Bakony Népművészeti Találkozó május (szombat, vasárnap) 2013-ban az eddigieknek megfelelően az ország minden részére küldünk meghívást. Várhatóan legalább együttes él a meghívással, így a résztvevők becsült létszáma 300 fő. Tekintettel a magyarpolányi pünkösdi rendezvények jó hírére nagy létszámú közönségre számíthatunk, akik nem csak a közvetlen környékről érkeznek, hiszen a színes összetételű program, a méltán nagyhírű Passiójáték nagy turisztikai vonzerővel bír. A falu vendégszerető lakossága jó partner az ilyen típusú programok szervezésében. Az együttesek a reggeli órákban érkeznek, színpadbejárási lehetőséget kapnak. Az előadások helyszíne a Tájház udvarán felállított szabadtéri színpad, rossz idő esetén a Pajtaszínház. Az együttesek számára étkezést biztosítunk. A távolabbról érkezők szállást kérhetnek Ajkán, a Bánki Donát Szakközépiskola kollégiumában (ezt nekik kell téríteni). A fesztivál fő zenekara a Zagyva Banda. Az Ő feladatuk azon együttesek lekísérése, akik zenekar nélkül érkeznek. Kísérik továbbá a szólisták gáláját és muzsikálnak az esti táncházban. Meghívott vendégeink eleki hagyományőrző táncosok, akik a teljes hétvégét Magyarpolányban töltik. A szombati napot a néptánc mellett a kézműves népművészetnek szánjuk. Magyarpolányban régi hagyománya van a vásároknak, az értékes népművészeti portékák kelendőek, a vásárosok, kézművesek szívesen jönnek a faluba. A rendezvény helyszínén több mesterséget élő formájában mutatnak be az avatott mesteremberek. E programot a helyi Passió Egyesülettel karöltve szervezzük. A szombati napot a Közép-dunántúli Régió kiemelkedő gyermek néptáncosainak fellépései színesítik. A régióban minden megye rendez szólótáncversenyt. E versenyek legügyesebb résztvevői kapnak meghívást Magyarpolányba. Ezen a napon gálaműsort rendezünk az ajkai, halimbai, csöglei, kertai, somlóvásárhelyi és magyarpolányi gyermek néptánccsoportokkal is. Vasárnap rendezzük a Bakony Népművészeti Találkozó felnőtt programját. Jelen pályázatunk a vasárnapi Bakony Népművészeti találkozó programjának támogatására irányul. Ezt a programot idén is zsűri értékeli. Szeretnénk a Megyénk népművészetének legkiemelkedőbb személyiségét, Ertl Pálnét a Zsűri tiszteletbeli elnökének felkérni. A további két tag Lőrincz Hortenzia és Hahn-Kakas István lesznek. Az esti órákban a Dűvő zenekart és a Budafolk zenekart kéjük fel a közönség szórakoztatására. Mindkét banda egy-egy órás koncertet ad, majd a Zagyva Banda vezette táncházban is muzsikálnak.

11 Program Egész nap kézművesség, játszóház, vásár a régió népművészeinek szervezésében táncegyüttesek megérkezése, színpadbejárás táncoktatás a Faluházban beszélgetés a csoportvezetőkkel, koreográfusokkal ebéd táncegyüttesek színpadi bemutatói zsűri értékelése a Pajtaszínházban a Dűvő zenekar koncertje fellépnek az eleki hagyományőrzők vacsora Budafolk koncert Táncház a Dűvő zenekarral

12 Táncos Tehetségek Tábora Kiscsősz, június Előzmények: A Táncos Tehetségek Tábora Egyesületünk egyik legnépszerűbb rendezvénye. Igyekeztünk úgy tervezni az oktatás színvonalát és a meghirdetésre kerülő anyagot, hogy az ifjú táncosok közül főként a tehetségesebbek kapjanak az iskolai munkához kiegészítést, plusz táncélményt. Természetesen senkit nem tiltunk el a jelentkezéstől azonban felhívjuk a figyelmet arra, hogy a táborban a kiegészítő programok mellett is a szokásosnál intenzívebb táncoktatás folyik. Szinte minden eddigi táborban két táncanyagot sajátíthattak el az érdeklődők. A kezdeti időszakban fős létszám jellemezte a tábort. Az elmúlt években már két turnust kellett rendeznünk a magas jelentkezői létszám miatt. Kiscsősz bemutatása Kiscsősz az elmúlt néhány évben táncos körökben egyre többet emlegetett településsé vált. A falu a Közép-Dunántúl nyugati csücskén, a Somló hegy lábánál, a városoktól és a fő közlekedési útvonalaktól távol fekszik. A környék legkisebb települése, lakóinak száma alig haladja meg a százat. A falu elzártságának köszönhetően megőrizte régies szerkezetét, környezetét. A határban szántók, kaszálók, akácerdők tanúskodnak a gazdálkodó életforma jelenlétéről. A legtöbb háznál ma is színes állatforgatag segít a napi betevő előteremtésében. A térség egyetlen települése, amely nagyobb létszámú tehéncsordával rendelkezik. A lakók nagy része hagyománytisztelő, vallásos ember, akik szívesen látják a vendégeket. A táncos zenés néphagyományt már nem művelik, de nagyon szeretik. A faluban több berendezett régi vendégház van, ezekben helyezzük el a tábor résztvevőit. Az étkezést a vendégházak gazdái valódi falusi ételek készítésével segítenek megoldani.

13 A tábor programja A meghirdetésben ügyelünk arra, hogy ne zárjunk ki egyetlen érdeklődőt sem, viszont igyekszünk megtalálni azt a célcsoportot, akik valóban alkalmasak egy táncanyag magas szintű elsajátítására. A gyerekek a felső tagozatos korosztályát hívjuk meg. Esetenként volt példa évesek jelentkezésére is, természetesen őket is szívesen fogadjuk. A táncoktatás mellett természetesen egyéb közösségépítő, szabadős programokat is tervezünk. Ezek a programok kapcsolódnak a helyi kultúrához, a térség környezeti értékeihez. A tábor résztvevőinek várható létszáma 60 fő. Ez meghaladja az eddig fogadott létszámot, de idén már lehetőségünk lesz egy külön felépített sátorban osztott csoportos foglalkozásokat tartani. Mindemellett a felhívásban kérjük az oktatókat, hogy főként a kiemelkedő tehetségű táncosaiknak ajánlják a lehetőséget. Amennyiben a létszám a tervezettet meghaladja, még egyszer megrendezzük a tábort azonos programmal és azonos feltételekkel. Az idei tábor anyaga: Vitnyédi Táncok (Hahn-Kakas István, Tombor Beáta) Vajdaszentiványi táncok (Kádár Ignác, Nagypál Anett) Felnőtt táborvezetők: Kádár Ignác (Örökös Aranysarkantyús táncos, a Népművészet Ifjú Mestere) Nagypál Anett (az Ajka-Padragkút Táncegyüttes tánckarvezetője) Hahn-Kakas István (Örökös Aranysarkantyús táncos, a Népművészet Ifjú Mestere) Tombor Beáta (Örökös Aranygyöngyös táncos, a Népművészet Ifjú Mestere) Kovács Norbert (Örökös Aranysarkantyús táncos, a Népművészet Ifjú Mestere) Gaschler Beáta néptáncoktató, foglalkozásvezető Borbács Magdolna pedagógus, foglalkozásvezető Vargáné Földházy Ildikó táncpedagógus, foglalkozásvezető Varga István táncpedagógus, foglalkozásvezető Napi program: Június 23. vasárnap ig érkezés, szállás elfoglalása ebéd megbeszélés, bemutatkozás táncoktatás vacsora, majd ismerkedési est, tánc Június 24. hétfő 8.00 reggeli táncoktatás ebéd lovaglás és íjászat Kertán, a Magyar Fogyatékosok Lovassport szövetsége segítségével vacsora, daltanulás tábortűznél

14 Június 25. kedd 8.00 reggeli táncoktatás ebéd táncoktatás Kézműves foglalkozás a Falumúzeumban, hagyományos használati eszközök készítése természetes alapanyagokból, a falu lakóinak segítségével (csuhé papucs, kötélverés, kosárfonás) Június 26. szerda 8.00 reggeli Kovácsolás, patkókészítés, bőrözés, kosárfonás, korongozás sümegi kézművesekkel, kirándulás Borbács László erdei házához, környezetismereti foglalkozás, botvágás ebéd Kovácsolás, patkókészítés, bőrözés, kosárfonás, korongozás sümegi kézművesekkel, kirándulás Borbács László erdei házához, környezetismereti foglalkozás, botvágás vacsora, daltanulás Június 27. csütörtök 8.00 reggeli táncoktatás ebéd pásztorbotkészítés (fiúk), az erdőben vágott botokkal tűz mellett. Népi öltözetek megfelelő viselése, felöltése, hajfonás hagyományos módjai (lányok) vacsora, daltanulás, közben botmelegítés a tábortűznél Június 28. péntek 8.00 reggeli táncoktatás ebéd táncoktatás az Ajka-Padragkút Táncegyüttes táncbemutatója vacsora, majd táncház a Zagyva Bandával Június 30. szombat 8.00 reggeli, majd hazautazás

15 Előzmények Gyakorló néptáncosok és táncoktatók tábora, Dűvő népzenei tábor Kiscsőszön július Egyesületünk évek óta építi, alakítja a kiscsőszi kulturális élet különböző részterületeit. Más szervezetekkel együttműködve rendezvényeket, értékmentő programokat, táborokat bonyolítunk. A Gyakorló Táncosok és Táncoktatók Táborát hosszú ideje évről-évre megrendezzük. A kezdeti időszakban úgy éreztük, hiányt pótolunk ezzel a programmal, hiszen a jelentősebb táborok nagy része családoknak, műkedvelőknek is nyitott, így a haladó táncosok számára szakmailag kevesebbet nyújt a vártnál. Az általunk szervezett táborban nincs kezdő csoport, a jelentkezőknek fel kell készülni arra, hogy az oktatók nagy tempót diktálnak és hangsúlyt helyeznek a táncok külön figyelmet és nagyobb felkészültséget igénylő apróbb stílusjegyeinek, finomságainak megismertetésére. Az évek során kialakult a visszajáró oktatói kör. Ezek a Mesterek az ország legelismertebb szakemberei közül valók, tudásukat a néptánc mozgalom elismeri ben új programrésszel bővült az esemény. Első alkalommal tartottunk hangszeres népzenei oktatást. A Dűvő Zenekar tagjai, Hrúz Dénes, Hrúz Szabolcs, Nagy Zsolt, Mohácsy Albert vonós hangszereken oktatta két tájegység (Sóvidék és Gömör) népzenéjét. A tábor így az eddigi létszámhoz képest több, mint harminc zenésszel bővült, ami nagy hangulati és szakmai előrelépést jelentett. A zenészek számára megfelelő minőségű sátorozó helyet alakítottunk ki, így a plusz szállásigény sem jelentett problémát. A tábor programja A tábort július 7-12-ig rendezzük, két napos kurzusokkal. Az oktatásra terveink szerint Szabó Szilárdot, Németh Ildikót, Busai Norbertet, Busai Zsuzsannát, Kádár Ignácot, Nagypál Anettet kérjük fel (változás a személyekben és a táncanyagban is elképzelhető). Az oktatópárosok két naponként váltják egymást, tehát egy-egy táncanyagra összesen négy próbát szánunk. Fontos célunk, hogy a résztvevők a szokásosnál magasabb színvonalon, nagyobb mélységben ismerjék meg a tanított anyagokat, így a tábort kifejezetten gyakorlott táncosoknak és táncoktatóknak ajánljuk. A tábor utolsó két estéjére zenekaros kíséretű táncházat tervezünk, ahol a tanult anyagok improvizálására helyezzük a hangsúlyt. A résztvevők várható létszáma 60 fő. A

16 jelentkezéseket beérkezési sorrendben fogadjuk, emellett a meghirdetésben is igyekszünk a valódi célközönséget megcélozni. Részletes program I. szakasz - Szabó Szilárd és Németh Ildikó Dél Alföld táncai Július ig érkezés, szálláshelyek elfoglalása táncoktatás ebéd táncoktatás vacsora eredeti anyagok vetítése táncház a népzenei táborosokkal Július reggeli táncoktatás ebéd táncoktatás vacsora borkóstoló a Somlón táncház a népzenei táborosokkal II. Szakasz Kádár Ignác és Nagypál Anett Gyergyói Táncok Július reggeli táncoktatás ebéd táncoktatás (délután zenekari kísérettel) vacsora eredeti anyagok vetítése táncház a népzenei táborosokkal Július reggeli táncoktatás ebéd táncoktatás kirándulás Borbács László erdei házához, vadpörkölt készítése vacsora az erdőben táncház a népzenei táborosokkal III. Szakasz Busai Norbert és Busai Zsuzsanna Magyarpalatkai táncok Július reggeli

17 táncoktatás ebéd táncoktatás vacsora esti pajtakoncertek megtekintése, táncház Július reggeli táncoktatás ebéd táncoktatás (délután zenekari kísérettel) részvétel a Kiscsőszi Pajtafesztivál nyitóprogramjában, majd vacsora, pajtakoncertek megtekintése táncház Dűvő Népzenei Tábor Kiscsősz, Interaktív Faluház A Dűvő Együttes 2013-ban második alkalommal hirdeti meg népzenei táborát Kiscsőszön. Az idei tábor minden várakozást felülmúlt. Több korosztályból, több, mint harminc zenész vett részt a programban, ahol két zenei anyaggal is foglalkoztak. A kiváló hangulatú esemény nagy szakmai előrelépést is eredményez, hiszen a tánchoz muzsika, a muzsikához tánc dukál. Ebben az együttműködésben a két táborrész résztvevői egymást segítve, közös esti táncházakat tartva haladnak a kiválasztott anyagokkal. Természetesen a fő cél a magyar népzene alapjainak elsajátítása a zenekar által használt hangszereken. A táborban kizárólag vonós hangszeroktatás lesz. Hegedűn, brácsán, nagybőgőn tanulhatnak kezdő és haladó zenészek. Oktatók: Hrúz Dénes hegedű, Hrúz Szabolcs hegedű, Nagy Zsolt brácsa, Mohácsy Albert nagybőgő. A szállást sátorozás formájában biztosítjuk. Korlátozott létszámra közös sátrat tudunk biztosítani, emellett célszerű lesz saját sátrat hozni. Megfelelő tisztálkodási lehetőség, illemhelyek rendelkezésre állnak, ezeket bérelt mobil wc-kben és épített tusolókban oldjuk meg. Étkezés a Faluban lesz, napi három alkalommal. Oktatás az Interaktív Faluház helyiségeiben és udvarán. A tábor célcsoportja: a magyar népzenét kedvelő kezdő és haladó zenészek. Korosztályt nem határozunk meg, de 14 évnél fiatalabbak csak szülői (oktatói) felügyelettel vehetnek részt a rendezvényen. Napi program: Reggeli zeneoktatás Ebéd zeneoktatás Vacsora tól esti beszélgetések, muzsikálás A tábor a Kiscsőszi Pajtafesztiválba torkollik, mely vasárnapig tart. Esténként közös táncházat tartunk a néptáncos tábor résztvevőivel. A résztvevő népzenei táborozók várható létszáma: 40 fő

18 A táborban Kilyénfalvi Gábor hangszerkészítő mester díjmentesen vállalja, hogy a résztvevők hangszerein kisebb, helyben elvégezhető javításokat, beállításokat eszközöl. IX. Kiscsőszi Pajtafesztivál július Előzmények A Kiscsőszi Pajtafesztivál immár nyolc alkalommal került megrendezésre. A rendezvény szakmai körökben országosan ismertté vált, a népzenészek és táncosok egyik legkedveltebb nyári szakmai eseménye. Kezdetben kizárólag népzenei koncerteket rendeztünk, később egyre több néptánccsoport kapcsolódott be előadásaival. A program időtartama négy napra emelkedett. Csütörtökön és pénteken a kora-esti esti órákban, szombaton és vasárnap egész nap zajlanak az események. A programok helyszínei a Falu különböző pontjain vannak. A helyszínválasztásnál fontosak voltak a környezeti adottságok is, így a falu leghangulatosabb helyszínein folynak az események. A pajták előtt, diófák alatt ülő közönség erősítés, technikai beavatkozás nélkül hallgathatja a magyar népzenét. Az Iskolaerdő szélén felállított szabadtéri színpadon néptánccsoportok, zenekarok közös gálaműsorai zajlanak pénteken és szombaton este. A késő esti órákban táncházban mulathatnak a felnőtt résztvevők. A évben nemzetközi kapcsolataink révén a bécsi Délibáb, az erdélyi Kékiringó és a montreali Bokréta néptáncegyüttesek is részt vettek a programon, így valódi nemzetközi magyar-magyar találkozóvá vált az esemény. Szintén újdonság, hogy programhelyszínként szerepelt a közeli Kispirit település központi parkja.

19 Program 2013-ban is a megszokott időpontban, július második hétvégéjéhez igazodva rendezzük meg a programot (július ) A rendezvény az előző évekhez hasonlóan zajlik. Szeretnénk, ha a kialakult hangulati töltöttség és a megszokott programösszetétel alapjaiban nem változna. A műsorok között kizárólag autentikus magyar zenei és táncos programok, egyházi (templomi) események és hagyományhoz kötődő kiegészítő programok lehetnek. Szeretnénk, ha Kispirit település jövőre is helyszínnel szolgálna a program egyes részeihez. A helyszínek az eddigiekhez hasonlóan a falu területén: o Magdi Portája o Gyöngyi Pajtája o Cimbi Diófája o Múzeumpajta o Iskolaerdei színpad o Legelő Új helyszín: Kispirit Régi Iskola parkja A program kapcsolódik a gyakorló táncosok és táncoktatók, illetve a Dűvő zenekar táborához, mely a megelőző időszakban zajlik a faluban. A célközönség: Fontosnak tartjuk, hogy a térség falvaiban élő emberek érdeklődését felkeltsük a magyar népművészet iránt. Érdekes volt megfigyelni, hogy a rendezvény előbb tett szert országos hírnévre, minthogy a környező kisfalvak lakói látogatni kezdték volna. Célunk, hogy a falusiakat visszaneveljük az értéket képviselő kulturális események látogatására. Az utóbbi évek tapasztalatai alapján jó úton járunk. A környék lakói büszkék arra, hogy a régi időket idéző programok zajlanak Kiscsőszön és egyre többen látogatnak el a faluba. A népzenét és néptáncot kedvelő, ismerő, művelő közönséget az ország teljes területéről igyekszünk megszólítani, természetesen a határon túli magyarságnak is hirdetjük a programokat. Igyekszünk a látogatottságot a falu méretének megfelelő szinten tartani, ezért a reklámozást módszeresen, a célközönséget megszólítva végezzük. A várható látogatói létszám a négy nap alatt fő. Belépőt egyetlen programra sem kell fizetni. A résztvevők köre: A pajtakoncertek előadói a tavaszi időszakban fogják jelezni részvételi szándékukat, így a teljes fellépői kört még nem tudjuk közölni. Szűkebb együttműködői körünkből mindenképpen számíthatunk több zenei és táncos előadóra. Pajtakoncert és táncház kíséret formájában számítunk a Zagyva Bandára, a Tegnap zenekarra, a Dűvő zenekarra, a Fláre Beás zenekarra és még jó néhány kiemelkedő muzsikusra. Táncos előadóként biztosak lehetünk az Ajka-Padragkút Táncegyüttes, a Sopron Néptáncegyüttes a celldömölki Kemenes Néptáncegyüttes, a Magyarpolányi Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Néptánccsoportjainak részvételében. Emellett más néptáncosok fellépését is tervezzük. Jövőre ismét szeretnénk külföldi magyar együtteseket, táncosokat, zenészeket fogadni. Terveink szerint a Felvidékről és Németországból hívunk csoportokat. A program megvalósítása A résztvevők számára a falu lakóinak segítségével étkezést, ellátást, szállást biztosítunk. Fontos, hogy a rendezvényt a helyiek is magukénak érezzék, ezért olyan eseményeket is szervezünk, amelyeknek

20 Ők a résztvevői, lebonyolítói. A helyi asszonyok búcsúi süteményeket sütnek, melyekkel a közönség előtt versengenek, gyógyteákat kóstoltatunk, falusi munkafolyamatokból versenyt rendezünk. Tervezett program: július 11. csütörtök Pajtakoncert Múzeumpajta Pajtakoncert Múzeumpajta Táncház Múzeumpajta július 12. péntek Nyitótánc a Kocsma előtt a Gyakorló táncosok és táncoktatók és zenészek tábora résztvevőivel Pajtakoncert Magdi portája Pajtakoncert Gyöngyi Pajtája Iskolaerdei Gála tól Táncház július 13. szombat tól hagyományvásár és kiállítás a Múzeum udvarán, Kultúrpiknik művészek, kulturális szakemberek és politikusok részvételével (szigorúan civilben) Tejkóstolás Üveges Zsoltnál Kiscsőszi Népi Olimpia (Múzeumkert) Süteménykóstolás, teakóstolás Régi magyar zsoltárénekek hangversenye a Templomban Táncműsorok Kispiriten Pajtakoncert Gyöngyi pajtája Pajtakoncert Magdi portája Pajtakoncert Cimbi diófája Iskolaerdei gála Táncház július 14. vasárnap Karikázó a Templom előtt, ahogy régen Cigányzene a Kocsma előtt Sallai Flóriánnal és zenekarával Térségi népdalkörök énekes műsora a Kocsma előtt Pajtakoncert Magdi portája Pajtakoncert Cimbi diófája A látogatók díjmentesen tekinthetik meg a Kiscsőszi Interaktív Falumúzeum kiállítását, ajánljuk számukra a kispiriti kovácsműhely, az iszkázi Nagy László Emlékház kiállításait.

21 A jó zene és a szép borok fesztiválja Immár négy éve, hogy a Somlói Térség több közéleti szereplőjének összefogásával létrejött az első Somló Hangja Fesztivál. Az esemény olyan térséget igyekezett életre kelteni, ahol a kultúra szereplői és produktumai erősen kallódóban voltak. Alig működtek művészeti csoportok, közösségek, a kultúrházakat szinte kizárólag az utazó alkalmi árusok használták, az emberek egyetlen közösségi tere a vendéglő volt. A Somló fellelhető hagyományokban gazdag, évszázados értékekkel rendelkező, szunnyadó vidék. A Hegy borászai mostanság kezdenek ráébredni arra, hogy a többi borvidék már rég felismerte az összefogásban, a helyi értékek védelmében és a szélesebb rétegekre is ható közösségi eseményekben rejlő lehetőségeket és ezeket kiaknázva igen hatékonyan propagálják boraikat, turisztikai kínálatukat. A Somlón több helyi hatású program után a Somló Hangja Fesztivál volt az első esemény, amely túlmutatott a kistérség határain. A rendezvény szervezői a helyi emberek kulturális szokásaihoz, érzékenységéhez igyekeztek kijelölni a programok fő vonulatát. A legnagyobb szerepet a népi alapú világzene, az autentikus népzene és az értékes jazz muzsika kapja. A kiegészítő programokban nagy hangsúly kerül a családok, kisközösségek kikapcsolódásának lehetőségére és a helyben fellelhető, termelődő értékek bemutatására, népszerűsítésére. HIDAK MAGYAR MAGYAR KULTURÁLIS TALÁLKOZÓ Kiscsősz, Doba

X. Kiscsőszi Pajtafesztivál Hidak Kulturális Találkozó a Somló-Ság tengelyén Kiscsősz Iszkáz, Kispirit 2014. július 10-13.

X. Kiscsőszi Pajtafesztivál Hidak Kulturális Találkozó a Somló-Ság tengelyén Kiscsősz Iszkáz, Kispirit 2014. július 10-13. X. Kiscsőszi Pajtafesztivál Hidak Kulturális Találkozó a Somló-Ság tengelyén Kiscsősz Iszkáz, Kispirit 2014. július 10-13. Július 10. csütörtök Nap közben népzene, népdal és néptánc tanítás az Interaktív

Részletesebben

Beszámoló. Szólótáncosok továbbképzése, felkészítő hétvégéje Székesfehérváron október 6-7.

Beszámoló. Szólótáncosok továbbképzése, felkészítő hétvégéje Székesfehérváron október 6-7. Beszámoló Szólótáncosok továbbképzése, felkészítő hétvégéje Székesfehérváron 2018. október 6-7. Kétévente kerül megrendezésre országos szinten a gyermek, ifjúsági valamint felnőtt szólótánc verseny, különböző

Részletesebben

Hírlevél április-május

Hírlevél április-május Hírlevél április-május A közelmúlt eseményei VBTE edzőtábor Kiscsőszön Kitűnő hangulatú edzőtábort tartott a Veszprém-Bakony Táncegyüttes Kiscsőszön. Április második hétvégéjén. A három napos programban

Részletesebben

Együttélésben Kiscsőszön

Együttélésben Kiscsőszön Együttélésben Kiscsőszön A program időpontja: 2017. szeptember 15-16-17. A program helyszíne: Kiscsősz A program szervezője: Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület Érintettek létszáma: 1500 fő Az Élő Forrás

Részletesebben

Újra Devecserben zajlott a Bakony-Somló Népművészeti Találkozó

Újra Devecserben zajlott a Bakony-Somló Népművészeti Találkozó Újra Devecserben zajlott a Bakony-Somló Népművészeti Találkozó A program időpontja: 2017. június 2-3. A program helyszíne: Devecser A program szervezője: Apte Művészeti Egyesület Néptáncosok Baráti Köre,

Részletesebben

2014. A XXV. Kalocsai Paprikafesztivál megszervezése szakmai beszámoló 2014.12.10.

2014. A XXV. Kalocsai Paprikafesztivál megszervezése szakmai beszámoló 2014.12.10. 2014. A XXV. Kalocsai Paprikafesztivál megszervezése szakmai beszámoló 2014.12.10. Szakmai beszámoló I. A rendezvény bemutatása A Kalocsai Paprikafesztivál és a Paprikás Ételek Főzőversenye a térség legnagyobb

Részletesebben

Programsoroló. Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület jelentősebb rendezvényei a Somló-Ság kulturális tengelyén

Programsoroló. Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület jelentősebb rendezvényei a Somló-Ság kulturális tengelyén Programsoroló Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület jelentősebb rendezvényei a Somló-Ság kulturális tengelyén Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület egész évre tervezi programjait, rendezvényeit. Fontos

Részletesebben

IV. Kiscsőszi Pajtafesztivál Kézművesek, népi iparművészek vására 2008. július 10-13.

IV. Kiscsőszi Pajtafesztivál Kézművesek, népi iparművészek vására 2008. július 10-13. IV. Kiscsőszi Pajtafesztivál Kézművesek, népi iparművészek vására 2008. július 10-13. Rendezők: Apte Művészeti Egyesület Néptáncosok Baráti Köre Kiscsősz Község Jövőjéért Alapítvány Kiscsősz Önkormányzata

Részletesebben

Nádorvárosi Népművészeti Egyesület 2018/2019 I. félév programjai

Nádorvárosi Népművészeti Egyesület 2018/2019 I. félév programjai Nádorvárosi Népművészeti Egyesület 2018/2019 I. félév programjai 2018. szeptember 1. A Nádorvárosi Népművészeti Egyesület csatlakozott az Élő Forrás Alapfokú Művészeti Iskolához, aminek központja Devecser.

Részletesebben

Beszámoló Pályázati azonosító: NTP-AMI-13-0082

Beszámoló Pályázati azonosító: NTP-AMI-13-0082 Beszámoló Pályázati azonosító: NTP-AMI-13-0082 A zongorás tábor résztvevőinek a száma a tervezetthez képest jóval magasabb lett. Az eredetileg tervezett 25-30 gyermek helyett több mint 50 gyermek jelentkezett

Részletesebben

Dévaványai Folkműhely Egyesület. Egyesületi beszámoló a Dévaványai Önkormányzat számára 2014.

Dévaványai Folkműhely Egyesület. Egyesületi beszámoló a Dévaványai Önkormányzat számára 2014. Dévaványai Folkműhely Egyesület Egyesületi beszámoló a Dévaványai Önkormányzat számára 2014. A Dévaványai Folkműhely Egyesület 2013. augusztus 12-én alakult azzal acéllal, hogy az alapszabályában lefektetett

Részletesebben

A falusi vendéglátás, mint a helyi értékek kihasználásának lehetősége. Ricz András Regionális Tudományi Társaság Szabadka

A falusi vendéglátás, mint a helyi értékek kihasználásának lehetősége. Ricz András Regionális Tudományi Társaság Szabadka A falusi vendéglátás, mint a helyi értékek kihasználásának lehetősége Ricz András Regionális Tudományi Társaság Szabadka Helyi értékek - vonzerőleltár Kulturális hagyaték Természetvédelmi értékek Turisztikai

Részletesebben

Kacsóta Községi Önkormányzat 4/2004. (IV.19.) KT. Rendelete. a közművelődésről

Kacsóta Községi Önkormányzat 4/2004. (IV.19.) KT. Rendelete. a közművelődésről Kacsóta Községi Önkormányzat 4/2004. (IV.19.) KT. Rendelete a közművelődésről Kacsóta községi Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi közművelődési feladatok ellátása érdekében a kulturális javak

Részletesebben

Újvárosi városrészi nap. LEADER rendezvény. Beszámoló

Újvárosi városrészi nap. LEADER rendezvény. Beszámoló Újvárosi városrészi nap LEADER rendezvény Beszámoló A rendezvény helyszíne: 6800 Hódmezővásárhely, Széchenyi tér A rendezvény időpontja: 2012. július 21. A Visszhang utcai Olvasókör 12 éve rendezi meg

Részletesebben

Takácsi Község Képviselőtestülete 4/2001. / III.20./ sz. rendelete a helyi közművelődésről

Takácsi Község Képviselőtestülete 4/2001. / III.20./ sz. rendelete a helyi közművelődésről Takácsi Község Képviselőtestülete 4/2001. / III.20./ sz. rendelete a helyi közművelődésről Takácsi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a többször módosított 1990. évi LXV. tv. 16.. / 1 / bekezdésében

Részletesebben

KARNEVÁLI CIVIL KORZÓ

KARNEVÁLI CIVIL KORZÓ KARNEVÁLI CIVIL KORZÓ FELHÍVÁS A SAVARIA TÖRTÉNELMI KARNEVÁLON VALÓ RÉSZVÉTELRE CIVIL SZERVEZETEK számára és MŰVÉSZETI PRODUKCIÓKAT bemutató csoportok, zenekarok, együttesek, egyéni előadók számára SAVARIA

Részletesebben

Szakmai beszámoló. Rendezvény megnevezése: XXIII. Fazekas-találkozó. A rendezvény időpontja: június 12. Látogatók száma: kb.

Szakmai beszámoló. Rendezvény megnevezése: XXIII. Fazekas-találkozó. A rendezvény időpontja: június 12. Látogatók száma: kb. Szakmai beszámoló Rendezvény megnevezése: XXIII. Fazekas-találkozó A rendezvény időpontja: 2016. június 12. Látogatók száma: kb. 1000 fő Program részletezése: 23. alkalommal is sikeresen lezajlott a Fazekas-találkozó.

Részletesebben

FONYÓDI HARCSAFESZTIVÁL

FONYÓDI HARCSAFESZTIVÁL FONYÓDI HARCSAFESZTIVÁL 2013. szeptember 6 8. Gasztronómiai és Kulturális Rendezvény 2013. szeptember 06. péntek Helyszín: Kikötő, Szabadtéri színpad 20:00 Románia Magyarország Világbajnoki selejtező mérkőzés

Részletesebben

Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Weiner Leó Zeneiskola. Különös közzétételi listája

Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Weiner Leó Zeneiskola. Különös közzétételi listája Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Weiner Leó Zeneiskola Különös közzétételi listája Melléklet a 32/2008. (XI.24.) OKM rendelethez, 10. sz. melléklet a 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelethez 1. A pedagógusok

Részletesebben

Kulcsi Kemencés Kézműves Egyesület

Kulcsi Kemencés Kézműves Egyesület Kulcsi Kemencés Kézműves Egyesület a 10 évig sikeresen működő Mesterségek Bölcsője Alkotó napok elnevezésű rendezvény kapcsán jött létre 2008-ban, azokkal a segítőkkel, akik az évente egyszer megrendezésre

Részletesebben

Révfülöpi Nyár 2008. JÚNIUS

Révfülöpi Nyár 2008. JÚNIUS Révfülöpi Nyár 2008. JÚNIUS 2008. június 14. szombat 18 óra RAFFAY BÉLA szobrászművész kiállításának megnyitója a Tóparti Galériában (Révfülöp, Halász utca 6.). A kiállítást megnyitja: Kancsal Károly,

Részletesebben

HIDAK HÍRLEVÉL TAVASZRA

HIDAK HÍRLEVÉL TAVASZRA HIDAK HÍRLEVÉL TAVASZRA A tavaszi szép időnek, lám, hogy mindenek örülnek. Erdők mezők megzöldülnek, A madarak zengedeznek. Kisütött a nap sugára, Az én rózsám ablakára Tündöklik gyémánt orcája, Ragyog

Részletesebben

Kaszás Attila Kulturális fesztivál 2015

Kaszás Attila Kulturális fesztivál 2015 Kaszás Attila Kulturális fesztivál 2015 Zsigárd 2015. július 13-augusztus 8. 2015. július 13-17. Kistérségi nyári kézműves tábor Helyszín: tájház Napi foglalkozások: 09:00-14:00 5 napon keresztül különböző

Részletesebben

A «A Polgárok Európai Éve találkozó Szihalmon» projektet az Európai Unió finanszírozta az Európa a polgárokért program keretében

A «A Polgárok Európai Éve találkozó Szihalmon» projektet az Európai Unió finanszírozta az Európa a polgárokért program keretében EURÓPA A POLGÁROKÉRT A «A Polgárok Európai Éve találkozó Szihalmon» projektet az Európai Unió finanszírozta az Európa a polgárokért program keretében Az 1. alprogram, 1.1. pályázati típusra vonatkozóan

Részletesebben

Márványos Tamburazenekar

Márványos Tamburazenekar Márványos Tamburazenekar MŰSORAINK "Húzzad édes muzsikásom" - Magyar népi hangszerek, hangadó játékszerek bemutatója: Az interaktív előadás során a magyar népzene hangszereit mutatjuk be. Egy műsoron belül

Részletesebben

NTP-TM-13-0003 A szem muzsikája. A szem muzsikája című projekt szakmai beszámolója

NTP-TM-13-0003 A szem muzsikája. A szem muzsikája című projekt szakmai beszámolója A szem muzsikája című projekt szakmai beszámolója Az Orosházi Táncsics Mihály Tehetséggondozó Gimnázium, Szakközépiskola, Általános Iskola és Kollégium Vörösmarty Mihály Tagintézményében az ének-zenei

Részletesebben

2011. ÉVI RENDEZVÉNYNAPTÁR ZALAEGERSZEGI KISTÉRSÉG

2011. ÉVI RENDEZVÉNYNAPTÁR ZALAEGERSZEGI KISTÉRSÉG 2011. ÉVI RENDEZVÉNYNAPTÁR ZALAEGERSZEGI KISTÉRSÉG JANUÁR Település Időpont Rendezvény Zalalövő Január 15. Informatikai és családi nap Nagylengyel Január 22. Asztalitenisz bajnokság Nagylengyel Január

Részletesebben

Szakmai beszámoló. Testvértelepülések találkozója Szentpéterszeg, október

Szakmai beszámoló. Testvértelepülések találkozója Szentpéterszeg, október Szakmai beszámoló Testvértelepülések találkozója Szentpéterszeg, 2016. október 7-8-9. Az Európa a polgárokért program támogatásával 2016. október 7-8-9-én az Európa jövője Az euroszkepticizmus és az aktív

Részletesebben

MUSICAL-re hangolva Egyesület 8100 Várpalota, Felsőinkám u.7. Telefon: 70 / 202 09 17 e-mail: musicalrehangolva@gmail.com www.musicalkurzus.hu MUSICAL-re hangolva Musical Stúdió KÉPZÉSI TERVE Felnőttképzési

Részletesebben

Kedves Fesztivállátogató!

Kedves Fesztivállátogató! Kedves Fesztivállátogató! Szeretettel köszöntjük Önöket a tavaszi fesztiválok megrendezése alkalmából és örömmel invitáljuk programjainkra a siófoki Hajókikötőbe. Reményeink szerint olyan színvonalas programot

Részletesebben

A NESZ soron következő küldöttgyűlését 2014. november 21 22 én tartja a Hotel Venturában (1119 Budapest, Fehérvári út 179.)

A NESZ soron következő küldöttgyűlését 2014. november 21 22 én tartja a Hotel Venturában (1119 Budapest, Fehérvári út 179.) Népművészeti Egyesületek Szövetségének hírlevele Novemberi küldöttgyűlés A NESZ soron következő küldöttgyűlését 2014. november 21 22 én tartja a Hotel Venturában (1119 Budapest, Fehérvári út 179.) Program:

Részletesebben

Az V. Muzsika Hídja Nemzetközi Fesztivál 2015

Az V. Muzsika Hídja Nemzetközi Fesztivál 2015 Az V. Muzsika Hídja Nemzetközi Fesztivál 2015 Bevezetés A Muzsika Hídja Fesztivál Szervezőbizottsága 2015-ben is megrendezi a Muzsika Hídja Nemzetközi Fesztivált Budapesten 2015. július 25-26-án, első

Részletesebben

S O M O G Y M E G Y E I M Ú Z E U M O K I G A Z G A T Ó S Á G A H Í R L E V É L

S O M O G Y M E G Y E I M Ú Z E U M O K I G A Z G A T Ó S Á G A H Í R L E V É L Kedves Látogatónk! S O M O G Y M E G Y E I Hírlevelünkben legújabb kiállításainkat és aktuális programjainkat ajánljuk figyelmébe! Programok: Népi kalendárium 2011.április 16. Februárban útjára indítottunk

Részletesebben

NTP-TV IV. Soproni Országos Szóló Néptáncverseny

NTP-TV IV. Soproni Országos Szóló Néptáncverseny NTP-TV-16-0129 IV. Soproni Országos Szóló Néptáncverseny Előzmények: Iskolánk 2016 decemberében hirdette meg a versenyt - ezt megelőzte egy szakmai egyeztetés, melyet intézményünk az ÖRÖKÍTŐ szervezettel

Részletesebben

A III. Muzsika Hídja Balaton Nemzetközi Fesztivál 2014 Budapest.

A III. Muzsika Hídja Balaton Nemzetközi Fesztivál 2014 Budapest. A III. Muzsika Hídja Balaton Nemzetközi Fesztivál 2014 Budapest. Bevezetés III. Muzsika Hídja Balaton Nemzetközi Fesztivált a III. Muzsika Hídja Balaton Nemzetközi Fesztivál Szervezőbizottság rendezi meg

Részletesebben

Székely Támadt Vár Séta Lilike szamárral gyerekeknek 14:00 19:00 Kicsi kör és nagy kör a kedvenc szamarad hátán

Székely Támadt Vár Séta Lilike szamárral gyerekeknek 14:00 19:00 Kicsi kör és nagy kör a kedvenc szamarad hátán Dátum Óra Míves Emberek Sokadalma Programtervezet Helyszín Július 29. péntek 9:00 Fórum: Míves Emberek Sokadalma 1. nap Hagyományaink: A hagyományaink, a népművészet és a kézművesség szerepe a kulturális

Részletesebben

Hidak Hírlevél 2012 utolsó

Hidak Hírlevél 2012 utolsó Hidak Hírlevél 2012 utolsó Mikael Mihály Sinko Itt az ideje! Hogyan váltakoznak az évszakok, a napok? - nem zaklatnak; fokozatosan jönnek, mennek, mintha ráérnének; és sok örömöt ezáltal gerjeszthetnek

Részletesebben

HIDAK hírlevél. Újévi csapatunk. Kedves Néptáncosok, Népzenészek!

HIDAK hírlevél. Újévi csapatunk. Kedves Néptáncosok, Népzenészek! HIDAK hírlevél Kedves Néptáncosok, Népzenészek! Figyelmetekbe ajánljuk az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület honlapját. Látogassátok rendszeresen, küldjetek információkat! www.hidakforum.hu Újévi csapatunk

Részletesebben

Élő Értékek a Somló-Ság Kulturális tengelyén XII. Kiscsőszi Pajtafesztivál

Élő Értékek a Somló-Ság Kulturális tengelyén XII. Kiscsőszi Pajtafesztivál Élő Értékek a Somló-Ság Kulturális tengelyén XII. Kiscsőszi Pajtafesztivál A program időpontja: 2017. július 9-17. A program helyszíne: Kiscsősz A program szervezője: Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület

Részletesebben

Program: 1. nap 9.00 9.45 Regisztráció

Program: 1. nap 9.00 9.45 Regisztráció Népművészeti Egyesületek Szövetségének hírlevele Ha problémája van a megjelenítéssel, kattintson ide. Novemberi küldöttgyűlés A NESZ soron következő küldöttgyűlését 2014. november 21-22-én tartja a Hotel

Részletesebben

Tapolca Város Önkormányzata Képviselő-testületének 39/2012. (XII. 17.) önkormányzati rendelete

Tapolca Város Önkormányzata Képviselő-testületének 39/2012. (XII. 17.) önkormányzati rendelete Tapolca Város Önkormányzata Képviselő-testületének 39/2012. (XII. 17.) önkormányzati rendelete a helyi közművelődésről (módosítással egybefoglalva és lezárva: 2014. december 31.) Tapolca Város Önkormányzatának

Részletesebben

PROGRAMOK JANUÁR. December 30 - február 17. Móri csata 170 kiállítás Helyszín: Lamberg-kastély, 12-es terem Információ: 22/

PROGRAMOK JANUÁR. December 30 - február 17. Móri csata 170 kiállítás Helyszín: Lamberg-kastély, 12-es terem Információ: 22/ PROGRAMOK 2019. JANUÁR December 30 - február 17. Móri csata 170 kiállítás Helyszín: Lamberg-kastély, 12-es terem Január 23. 18 óra MAGYAR KULTÚRA NAPJA 2019 Szólt az ember Jordán Tamás és Sebő Ferenc József

Részletesebben

Stein Júlia - Tátrai Ádám, témavezető: Klobusovszki Péter DLA

Stein Júlia - Tátrai Ádám, témavezető: Klobusovszki Péter DLA KICSSZŐSZ Stein Júlia - Tátrai Ádám, témavezető: Klobusovszki Péter DLA Kiscsősz Az elmúlt évek során a Somló térségének egyik legkisebb faluja, Kiscsősz kulturális virágzásnak indult. Művészeti táborok,

Részletesebben

Cantemus. IX. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál 2012. augusztus 16-21. Karvezetoi mesterkurzus Szabó Dénes vezetésével.

Cantemus. IX. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál 2012. augusztus 16-21. Karvezetoi mesterkurzus Szabó Dénes vezetésével. Cantemus IX. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál 2012. augusztus 16-21. Nyíregyháza Karvezetoi mesterkurzus Szabó Dénes vezetésével 2012. augusztus 15-22. Nyíregyháza A Fesztivál A Nyíregyházi Cantemus

Részletesebben

VÁROSÜNNEP Rudabánya

VÁROSÜNNEP Rudabánya VÁROSÜNNEP Rudabánya Magyarország Európai Unióhoz csatlakozása 10. évfordulójának jegyében Programok III. Ásványgyűjtő Fesztivál, Rudabánya 2014. szeptember 5. VII. Városnap, Rudabánya 2014. szeptember

Részletesebben

XI. Őrségi Tökfesztivál

XI. Őrségi Tökfesztivál XI. Őrségi Tökfesztivál 2014. szeptember 26-28. Szeptember 26. (péntek) Őriszentpéter 10 00 Fókuszban a töktermesztés, konferencia Helyszín: Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság, Siskaszer 26/A Nagyrákos 18

Részletesebben

IV. MIÉNK A VÁR! Országos hagyományőrző és kulturális várfesztivál VAJDAHUNYADVÁR Pünkösd, május

IV. MIÉNK A VÁR! Országos hagyományőrző és kulturális várfesztivál VAJDAHUNYADVÁR Pünkösd, május IV. MIÉNK A VÁR! Országos hagyományőrző és kulturális várfesztivál VAJDAHUNYADVÁR Pünkösd, 2016. május 14 16. Komplex rendezvény 2013-tól A rendezvény 2013-tól évente Pünkösdkor a események harmonikusan

Részletesebben

23. BOLYAI NYÁRI AKADÉMIA 2015. Analitikus program

23. BOLYAI NYÁRI AKADÉMIA 2015. Analitikus program 23. BOLYAI NYÁRI AKADÉMIA 2015 "A nyelv írja a szöveget, a beszéd szövi a szellemet" Kántor Zoltán A kommunikációs kompetenciák fejlesztése tanórán A. Curriculáris szempontok Analitikus program 1. Tanfolyam

Részletesebben

Kedves Hímző Alkotó! A találkozó célja:

Kedves Hímző Alkotó! A találkozó célja: Kedves Hímző Alkotó! A Hagyományok Háza támogatásával 2017. május 12-13-án szervezzük meg az Országos Hímző Találkozót és Továbbképzést. Ennek keretében nyílik meg Dr. Illés Károlyné, Népi Iparművész,

Részletesebben

Visegrád Város Önkormányzatának Képviselő Testülete az évi CXL. tv a felhatalmazása alapján az alábbi rendeletet alkotja:

Visegrád Város Önkormányzatának Képviselő Testülete az évi CXL. tv a felhatalmazása alapján az alábbi rendeletet alkotja: Visegrádi Önkormányzat 11/2001. (IX. 27.) ör. rendelete a város közművelődési feladatairól és ellátásának feltételeiről [Egységes szerkezetben a 4/2014. (III.21.) Ökt. rendelettel] Visegrád Város Önkormányzatának

Részletesebben

22. BOLYAI NYÁRI AKADÉMIA 2014. Analitikus program

22. BOLYAI NYÁRI AKADÉMIA 2014. Analitikus program A nevelés egyet jelent azzal, hogy segítünk a gyermeknek valóra váltani lehetőségeit Kosztolányi Dezső 22. BOLYAI NYÁRI AKADÉMIA 2014 Differenciált oktatás, felzárkóztatás és tehetségápolás a A. Curriculáris

Részletesebben

TÉKA MŰVELŐDÉSI ÉS OKTATÁSI KÖZPONT - SZAMOSÚJVÁR

TÉKA MŰVELŐDÉSI ÉS OKTATÁSI KÖZPONT - SZAMOSÚJVÁR TÉKA MŰVELŐDÉSI ÉS OKTATÁSI KÖZPONT - SZAMOSÚJVÁR TÉKA ALAPÍTVÁNY- MÉRFÖLDKÖVEK 1993 - az alapítás éve 1995 -a Téka Művelődési Központ létrehozása 2000 - csatlakozás a szórvány oktatási programhoz 2001-2006

Részletesebben

Válaszúti nyár Válaszúti nyár

Válaszúti nyár Válaszúti nyár Válaszúti nyár A Kallós Zoltán Alapítvány június 22.-én hazaengedte a Mezőségi Szórványkollégium lakóit, és megkezdődött a nyár. Minden évben az Alapítvány életében a nyár egyet jelent a táborozókkal.

Részletesebben

Hortobágyi Hagyományőrző rendezvények projekt beszámoló

Hortobágyi Hagyományőrző rendezvények projekt beszámoló Hortobágyi Hagyományőrző rendezvények projekt beszámoló Célterület: A Hortobágyi LEADER HACS területén belüli közösségépítő rendezvények támogatása Célterület azonosító: 1 026 063 Pályázó: - neve: Hortobágy

Részletesebben

SZAFI Egyesület tevékenységéről szóló beszámoló 2009. évről

SZAFI Egyesület tevékenységéről szóló beszámoló 2009. évről SZAFI Egyesület tevékenységéről szóló beszámoló 2009. évről Egyesületünk 2005. október 27 én alakult szülői kezdeményezésre. Célja: Tápiószecsőn és a környező Tápió vidék - Kistérségben értelmi vagy testi

Részletesebben

XXVIII. Palócnapok és Megyei Vadásznap

XXVIII. Palócnapok és Megyei Vadásznap XXVIII. Palócnapok és Megyei Vadásznap 2014. július 11-12-13. Parád Nagyközség Önkormányzata és Bodony Község Önkormányzata szervezésében A rendezvény fővédnöke: Horváth László Országgyűlési képviselő

Részletesebben

DERECSKE VÁROS BÁLJÁRA,

DERECSKE VÁROS BÁLJÁRA, Felhívás! A Derecske Városi Mûvelõdési Központ és Könyvtár 2011. december 21-2012. január 2-ig zárva tart. Nyitás 2012. január 3-án. Derecske Város Önkormányzata tisztelettel meghívja Önt és partnerét

Részletesebben

Szeretem, mert Vasból van

Szeretem, mert Vasból van VAS MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT 9700 Szombathely, Berzsenyi D. tér 1. Vas megyei Általános Iskolák részére Tárgy: Versenykiírás Iktatószám: 2-45/2013 Székhelyén Tisztelt Igazgató Asszony/Úr! Tisztelt Pedagógusok!

Részletesebben

HÍRLEVÉL májusra. Az elmúlt időszak történései. Bakonyi táncok és dalok továbbképzése

HÍRLEVÉL májusra. Az elmúlt időszak történései. Bakonyi táncok és dalok továbbképzése HÍRLEVÉL májusra Kedves Címzettek! Figyelmetekbe ajánlom az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület aktuális hírlevelét. A programok számán látható, hogy a szép tavasz új lendületet is hozott a kulturális szervezetek

Részletesebben

Viharsarok Néptáncszövetség KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS ÉV

Viharsarok Néptáncszövetség KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS ÉV Viharsarok Néptáncszövetség KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2009. ÉV A közgyűlés a jelentést elfogadta. A szervezet adatai: Elnevezés: Viharsarok Néptáncszövetség Képviselő: Dombi Ildikó Székhely: 5600 Békéscsaba,

Részletesebben

ADATLAP MINTA. AZ AJÁNLÓ MEGNEVEZÉSE Előadó_egyéni_művészeti ág megnevezése_település.pdf Kézműves_egyéni_termék megnevezés_település.

ADATLAP MINTA. AZ AJÁNLÓ MEGNEVEZÉSE Előadó_egyéni_művészeti ág megnevezése_település.pdf Kézműves_egyéni_termék megnevezés_település. ADATLAP MINTA Az alábbi adatok feltöltése szükséges, értelemszerűen a relevánsak. - Név (csoport/egyéni alkotó) - Elérhetőségek (cím, e-mail, telefonszám, honlap) - Képviselő neve, elérhetőségei - Művészeti

Részletesebben

#zeneóra. Ifjúsági bérlet Baranya megye

#zeneóra. Ifjúsági bérlet Baranya megye #zeneóra Ifjúsági bérlet 2019-2020 Baranya megye Elérhetővé tesszük az élményt! A Filharmónia Magyarország ifjúsági koncertsorozata 6 éves kortól egészen 18 éves korig szólítja meg az iskolásokat azzal

Részletesebben

Tájékoztató az "Egész életen át tartó tanulás program" - Leonardo partnerségek projektről, melyben a NESZ is részt vesz Elolvasom

Tájékoztató az Egész életen át tartó tanulás program - Leonardo partnerségek projektről, melyben a NESZ is részt vesz Elolvasom Népművészeti Egyesületek Szövetségének hírlevele Leonardo partnerségi program Tájékoztató az "Egész életen át tartó tanulás program" - Leonardo partnerségek projektről, melyben a NESZ is részt vesz Vásárok,

Részletesebben

SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskola

SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskola SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskola Iskolánkról Az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskolát 2004-ben alapította a Szegedi Tudományegyetem. Iskolánk, fiatal kora

Részletesebben

NTP-OTKP A hazai és határon túli tehetség-kibontakoztató programok támogatása

NTP-OTKP A hazai és határon túli tehetség-kibontakoztató programok támogatása NTP-OTKP-17-0054 A hazai és határon túli tehetség-kibontakoztató programok támogatása Nagykanizsa Központi Óvoda Hétszínvirág Tagóvodájában működő Népi játék, néptánc műhely Gyű, paci, paripa nem messze

Részletesebben

Somló-Ság értékőrzés 2017

Somló-Ság értékőrzés 2017 Somló-Ság értékőrzés 2017 Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület 2017. évi programtervezete Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület Székhely: 8494 Kiscsősz, Kossuth Lajos utca 47. Honlap: www.hidakforum.hu,

Részletesebben

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa MEGHÍVÓ

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa MEGHÍVÓ MEGHÍVÓ Vámosgálfalva Önkormányzata tisztelettel meghívja a Vámos Települések Szövetségének tag önkormányzatait és minden kedves érdeklődőt a 2010. június 4 6 án megrendezésre kerülő Vámos Települések

Részletesebben

Hírlevél. Mozsgó Biztos Kezdet Gyerekház. 2014. január-június

Hírlevél. Mozsgó Biztos Kezdet Gyerekház. 2014. január-június Hírlevél Mozsgó Biztos Kezdet Gyerekház 2014. január-június Gyerekházunk napi szinten 9-13. h áll a családok rendelkezésére. A napi foglalkozásokon túl folyamatos programokkal a jeles napok megünneplésével

Részletesebben

2011. évi rendezvénynaptár

2011. évi rendezvénynaptár 2011. évi rendezvénynaptár JANUÁR 12. Doni megemlékezés 21. Magyar Kultúra Napja 22. Német Nemzetiségi Nap 28. FEBRUÁR 1. Meseszínház - Kabóca Bábszínház 11. 12. Valentin napi party Kultúrház 26. Farsangi

Részletesebben

Tapolca Város Önkormányzata Képviselő-testületének 39/2012. (XII. 17.) önkormányzati rendelete

Tapolca Város Önkormányzata Képviselő-testületének 39/2012. (XII. 17.) önkormányzati rendelete Tapolca Város Önkormányzata Képviselő-testületének 39/2012. (XII. 17.) önkormányzati rendelete a helyi közművelődésről (módosítással egybefoglalva és lezárva: 2018. november 27.) Tapolca Város Önkormányzatának

Részletesebben

Mádi Furmint Ünnep 2013 Szakmai Beszámoló

Mádi Furmint Ünnep 2013 Szakmai Beszámoló Mádi Furmint Ünnep 2013 Szakmai Beszámoló Tartalomjegyzék: Technikai adatok 2 A program eredményessége, szakmai hatásai 3 Részletes Program 4-6 Fotóalbum 7-16 Sajtómegjelenések 17-22 Kreatív anyagok 23-24

Részletesebben

Iktatószám: /2011. Melléklet: 1 db. Beszámoló a Napközi otthonos Óvoda évi működéséről, gazdálkodásáról. Bakóné Mászáros Tímea óvodavezető

Iktatószám: /2011. Melléklet: 1 db. Beszámoló a Napközi otthonos Óvoda évi működéséről, gazdálkodásáról. Bakóné Mászáros Tímea óvodavezető E L Ő T E R J E S Z T É S PÉR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2011. MÁRCIUS 22 - ÉN TARTANDÓ NYILVÁNOS ÜLÉSÉRE Iktatószám: /2011. Melléklet: 1 db Tárgy: Beszámoló a Napközi otthonos Óvoda 2010.

Részletesebben

A Sajnovics János Egyesített Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 2463 Tordas, Köztársaság út 1.

A Sajnovics János Egyesített Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 2463 Tordas, Köztársaság út 1. A Sajnovics János Egyesített Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 2463 Tordas, Köztársaság út 1. SZAKMAI BESZÁMOLÓJA Az NKA NÉPMŰVÉSZETI SZAKMAI KOLLÉGIUM 1904/1653 azonosító sz. elnyert

Részletesebben

III. Alsószeli Jurta Napok Kulturális Fesztivál és Nyári Szabadegyetem

III. Alsószeli Jurta Napok Kulturális Fesztivál és Nyári Szabadegyetem III. Alsószeli Jurta Napok Kulturális Fesztivál és Nyári Szabadegyetem 2007. június 29 július 1. Tisztelt Hölgyem / Uram! 2007. június 29 - július 1. közt, immár harmadik alkalommal, a Zele törzs és az

Részletesebben

Szakmai beszámoló a 32. Régi Zenei Napokról

Szakmai beszámoló a 32. Régi Zenei Napokról Szakmai beszámoló a 32. Régi Zenei Napokról Magyarország legrégebben alapított historikus zenei fesztiválja 32. alkalommal került megrendezésre Fertőd-Eszterházán, 2016. június 25. és július 2. között,

Részletesebben

Innovatív Dél Zala Vidékfejlesztési Egyesület beérkezett projektötletek rendszerezve 2011.03.16.

Innovatív Dél Zala Vidékfejlesztési Egyesület beérkezett projektötletek rendszerezve 2011.03.16. A projektötlet-gyűjtés eredményei A projektötlet-gyűjtést honlapon és e-mailben is népszerűsítettük. A 70 projektötlet-adatlapból 19 érkezett e-mailben, 11-et adtak fel postai úton vagy faxon, és 40 készült

Részletesebben

Külhoni Magyar Fiatalok Találkozója

Külhoni Magyar Fiatalok Találkozója Külhoni Magyar Fiatalok Találkozója Augusztus 14. csütörtök 2014. augusztus 14-21. PROGRAM Érkezés, szobafoglalás Helyszín: Balaton - Zánkai Új Nemzedék Központ 20.30 22.00 Tábortűz, táncmulatság Augusztus

Részletesebben

2017. évi Városi rendezvényterv. 1. sz. melléklet. Ferenczné Fajta Mária. Készítette: I. Nemzeti, állami és önkormányzati ünnepségek

2017. évi Városi rendezvényterv. 1. sz. melléklet. Ferenczné Fajta Mária. Készítette: I. Nemzeti, állami és önkormányzati ünnepségek 1. sz. melléklet 2017. évi Városi rendezvényterv Készítette: Ferenczné Fajta Mária mb. intézményvezető I. Nemzeti, állami és önkormányzati ünnepségek I. Nemzeti és állami ünnepek Március 15. Az 1848/49-es

Részletesebben

Szakmai beszámoló Pályázati azonosító: /00295 Adatlap azonosító: A2014/N8906

Szakmai beszámoló Pályázati azonosító: /00295 Adatlap azonosító: A2014/N8906 Szakmai beszámoló Pályázati azonosító: 202104/00295 Adatlap azonosító: A2014/N8906 1 A program előzményei A Happy Dixieland Baráti Kör Egyesületet többek között a magyar zenei kulturális örökség megőrzése

Részletesebben

Helyi termékek, tradicionális gasztronómia bevonásának lehetőségei a turisztikai kínálatba

Helyi termékek, tradicionális gasztronómia bevonásának lehetőségei a turisztikai kínálatba Helyi termékek, tradicionális gasztronómia bevonásának lehetőségei a turisztikai kínálatba DR SZALÓK CSILLA TDM Konferencia I 2015. december 3-4. I Gyula A falusi turizmus helyzete Falusi szálláshelyek

Részletesebben

SzeptEmber Feszt 2011 Gasztronómiai és kulturális fesztivál 2011. szeptember 2-4. www.szeptemberfeszt.hu

SzeptEmber Feszt 2011 Gasztronómiai és kulturális fesztivál 2011. szeptember 2-4. www.szeptemberfeszt.hu SzeptEmber Feszt 2011 Gasztronómiai és kulturális fesztivál 2011. szeptember 2-4. www.szeptemberfeszt.hu A Rétesvonat 35 féle rétest sütött meg Előzmények 2010-ben a GKRTE volt díszvendégünk 2000-ben jött

Részletesebben

országjáró KulTúR kamion Színház VR kiállítás 3D mozi Házhoz megy a kultúra Kiajánló

országjáró KulTúR kamion Színház VR kiállítás 3D mozi Házhoz megy a kultúra Kiajánló Színház VR kiállítás 3D mozi Kiajánló 1 Magyarországon először idén NYÁRON indul útjára és járja be az országot a Közép- Kelet Európában egyedülálló film-színház Szervezetünk az Esztrád Színház, Magyarországon

Részletesebben

a Felső-Bácska Vidékfejlesztési Nonprofit Kft.-nek a francia Haut-Poitou et Clain Térségfejlesztési Egyesületnél tett látogatásáról

a Felső-Bácska Vidékfejlesztési Nonprofit Kft.-nek a francia Haut-Poitou et Clain Térségfejlesztési Egyesületnél tett látogatásáról EMLÉKEZTETŐ a FelsőBácska Vidékfejlesztési Nonprofit Kft.nek a francia HautPoitou et Clain Térségfejlesztési Egyesületnél tett látogatásáról 2011. október 1215 A francia HautPoitou et Clain Térségfejlesztési

Részletesebben

XII. Őrségi Tökfesztivál

XII. Őrségi Tökfesztivál XII. Őrségi Tökfesztivál 2015. szeptember 25-27. Szeptember 25. (péntek) Őriszentpéter 10 00 Töktermesztői konferencia Helyszín: Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság, Siskaszer 26/A Nagyrákos 18 00 Egyszer

Részletesebben

Komplex, egyedi programcsomagokat kínálunk leendő látogatóink számára szórakoztatási lehetőségekkel, családbarát programok biztosításával.

Komplex, egyedi programcsomagokat kínálunk leendő látogatóink számára szórakoztatási lehetőségekkel, családbarát programok biztosításával. Csabai Kolbászház Látvány és élmény! Disznóvágás Kolbászkészítés Csapatépítő programok 2015 januárjától megnyitotta kapuit a Csabai Rendezvényszervező Kft. által üzemeltetett fesztiválház. Fő célunk a

Részletesebben

ÉRTÉKFELTÁRÁS DÉL-BORSODBAN (DÉL-BORSOD ÉRTÉKTÁRA WWW.DBLE.HU)

ÉRTÉKFELTÁRÁS DÉL-BORSODBAN (DÉL-BORSOD ÉRTÉKTÁRA WWW.DBLE.HU) ÉRTÉKFELTÁRÁS DÉL-BORSODBAN (DÉL-BORSOD ÉRTÉKTÁRA WWW.DBLE.HU) TÁJ- ÉRTÉK- VIDÉK műhelykonferencia Előadó: Murányi Norbert, vidékfejlesztési menedzser Dél-borsodi LEADER Egyesület 2014. Május 21. DÉL-BORSOD

Részletesebben

Szakmai beszámoló Pályázati azonosító: /00364 Adatlap azonosító: A2016/N0637

Szakmai beszámoló Pályázati azonosító: /00364 Adatlap azonosító: A2016/N0637 Szakmai beszámoló Pályázati azonosító: 202104/00364 Adatlap azonosító: A2016/N0637 1 A program előzményei A Happy Dixieland Baráti Kör Egyesületet többek között a magyar zenei kulturális örökség megőrzése

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. a Lovasrendezvények a Zala völgyében című pályázat megvalósulásáról

BESZÁMOLÓ. a Lovasrendezvények a Zala völgyében című pályázat megvalósulásáról BESZÁMOLÓ a Lovasrendezvények a Zala völgyében című pályázat megvalósulásáról A 122/2009. (IX. 17.) FVM rendelet alapján a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához nyújtandó

Részletesebben

"You and Me in Beijing" Pekingi Idegen Nyelvi Egyetem nyári tábor. Mint minden évben, idén is megrendezésre kerül a 10 napos "You

You and Me in Beijing Pekingi Idegen Nyelvi Egyetem nyári tábor. Mint minden évben, idén is megrendezésre kerül a 10 napos You "You and Me in Beijing" Pekingi Idegen Nyelvi Egyetem nyári tábor 2017 Mint minden évben, idén is megrendezésre kerül a 10 napos "You and Me in Beijing" nyári tábor, amely során 3 kontinens diákjai gyűlnek

Részletesebben

A Létavértesi Irinyi János Általános Iskola hírei: Erdei iskola

A Létavértesi Irinyi János Általános Iskola hírei: Erdei iskola A Létavértesi Irinyi János Általános Iskola hírei: Erdei iskola Iskolánk harmadikos és hatodikos tanulói szeptember végén idén is erdei iskola projekt keretében természet közelben tanultak öt-öt napig.

Részletesebben

KÖZZÉTÉTELI LISTA Ajkai Bródy Imre Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola. Zeneművészeti ág:

KÖZZÉTÉTELI LISTA Ajkai Bródy Imre Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola. Zeneművészeti ág: KÖZZÉTÉTELI LISTA Ajkai Bródy Imre Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola Zeneművészeti ág: 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához Sorszám

Részletesebben

LOVAS SZAKKIÁLLÍTÁS ÉS VÁSÁR

LOVAS SZAKKIÁLLÍTÁS ÉS VÁSÁR LOVAS SZAKKIÁLLÍTÁS ÉS VÁSÁR ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK KIÁLLÍTÓK SZÁMÁRA NEMZETI VÁGTA KÖZÉP-, KELET-EURÓPA LEGNAGYOBB LOVAS FESZTIVÁLJA BUDAPESTEN A Nemzeti Vágta a magyar tradíciókra épülő kulturális, turisztikai,

Részletesebben

Különös Közzétételi Lista Alapfokú művészetoktatási intézmény

Különös Közzétételi Lista Alapfokú művészetoktatási intézmény Különös Közzétételi Lista Alapfokú művészetoktatási intézmény 1. A felvételi lehetőségek Az intézmény az alábbiak szerint határozza meg a felvételi lehetőségeket: A 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet a 17.

Részletesebben

XVIII. N E M Z E T K Ö Z I N É P M Ű V É S Z E T I T Á B O R P R OGRAMJAI július 7-14.

XVIII. N E M Z E T K Ö Z I N É P M Ű V É S Z E T I T Á B O R P R OGRAMJAI július 7-14. XVIII. N E M Z E T K Ö Z I N É P M Ű V É S Z E T I T Á B O R P R OGRAMJAI 2013. július 7-14. A hét eseményei: 2013. július 7. vasárnap 10,00 Tábornyitó istentisztelet a református templomban - Közreműködnek:

Részletesebben

KIMUTATÁS a Kultúrális és Sport Alapra benyújtott pályázatok támogatásáról (Kultúra) 2007. év

KIMUTATÁS a Kultúrális és Sport Alapra benyújtott pályázatok támogatásáról (Kultúra) 2007. év KIMUTATÁS a Kultúrális és Sport Alapra benyújtott pályázatok támogatásáról (Kultúra) 2007. év A tevékenység meghatározása 2007 évben a Kulturális és Sport sorsz. A pályázó neve és az összeg rendeltetése

Részletesebben

2009. évi Közhasznúsági jelentése

2009. évi Közhasznúsági jelentése Az közhasznú szervezet 1132 Budapest, Visegrádi utca 6. V/1. 2009. évi Közhasznúsági jelentése Farkas Réka elnök Budapest, 2010. február 1. 1 1. Számviteli beszámoló ezer forint 2008 2009 A. Összes közhasznú

Részletesebben

A VÁLLALKOZÓK KLUBJÁNAK FELHÍVÁSA

A VÁLLALKOZÓK KLUBJÁNAK FELHÍVÁSA Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa 1. évfolyam 9. szám A VÁLLALKOZÓK KLUBJÁNAK FELHÍVÁSA PROGRAMAJÁNLÓ: MAGYAR ÍZEK - MAGYAR SZÍNEK 6. GASZTRONÓMIAI ÉS GYÜMÖLCSFESZTIVÁL,

Részletesebben

Zalaegerszegi Országos Fazekas-keramikus Találkozó. Kozárdi Gazdaünnep és 8. Almavirág Fesztivál

Zalaegerszegi Országos Fazekas-keramikus Találkozó. Kozárdi Gazdaünnep és 8. Almavirág Fesztivál V. Vőfélytalálkozó Zalaegerszegi Országos Fazekas-keramikus Találkozó és Fesztivál Szent György-napi Országos Biovásár Kozárdi Gazdaünnep és 8. Almavirág Fesztivál XV. Nemzetközi Sajt- és Túrófesztivál

Részletesebben

Cigány Szociális és Művelődési Módszertani Bázis. FUND Iskola évnyitó és Pécsi Napok Roma Napja Szakmai beszámoló

Cigány Szociális és Művelődési Módszertani Bázis. FUND Iskola évnyitó és Pécsi Napok Roma Napja Szakmai beszámoló Cigány Szociális és Művelődési Módszertani Bázis FUND Iskola évnyitó és Pécsi Napok Roma Napja Szakmai beszámoló Tartalom 1. A Cigány Szociális és Művelődési Módszertani Bázis rövid bemutatása... 3 2.

Részletesebben

Az elmúlt időszakban történt Folytatjuk az építkezést

Az elmúlt időszakban történt Folytatjuk az építkezést 2011október 1 Ismét elkezdődött a tanév a Művészeti Iskolákban. Az elmúlt években a magyar néptáncélet soha nem látott magasságokba emelkedett a művészetoktatás állami segítésének és a megfelelően ellenőrzött

Részletesebben