A Néphagyomány, mint turisztikai és vidékfejlesztési érték A népi kultúrával kapcsolatos programok, képzések eredménye Kiscsősz, a Somló térségében.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A Néphagyomány, mint turisztikai és vidékfejlesztési érték A népi kultúrával kapcsolatos programok, képzések eredménye Kiscsősz, a Somló térségében."

Átírás

1 A Néphagyomány, mint turisztikai és vidékfejlesztési érték A népi kultúrával kapcsolatos programok, képzések eredménye Kiscsősz, a Somló térségében. Eredmények, pozitívumok: o Helyben tartó erő o Kulturális fejlődés, kultúraápolás o Helyi emberek értékrendjének, igényszintjének fejlődése o Példaértékű programok, melyek nevelik a rendezvények szervezőit o Turisztikai fejlődés o Összefogás a közös érdek mentén településvezetők, vidékfejlesztők körében o Hosszútávra tervezhető fejlődési irány o Programlehetőségek a helyben élők számára o Új közösségek kialakulásának táptalaja

2 A térség jelentős kulturális szervezetei és az általuk végzett tevékenység Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület munkájának bemutatása Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület évtizedes fennállása óta a magyar néphagyomány kutatását, átörökítését tekinti fő feladatának. E-célok mentén végzi tevékenységét, szervezi, bonyolítja programjait. Munkája évről-évre egyre szerteágazóbb, sokszínűbb lett, melynek eredményeként a szervezet mára az egész magyar nyelvterületen, sőt több távoli országban is ismertté vált. Tevékenységünk részterületei: Képzések, táborok Rendszeresen szervezünk néptáncos továbbképzéseket. A képzések tematikája változó. Gyakran választunk egy-egy tájegységről ismert táncanyagot. Ilyenkor a gyakorlati oktatásra helyezzük a hangsúlyt. A néphagyománnyal kapcsolatos elméleti ismeretekről is tartottunk képzéseket, így például pedagógusok számára népi gyermekjátékokat, játékdalokat, módszertani információkat oktattunk. Különleges érdeklődés kíséri a már több alkalommal megtartott szakmai beszélgetéssorozatot, melyet Furik Rita elismert folklorista, koreográfus vezet. Erre a programra az ország minden részéről érkeztek táncoktatók, együttes vezetők. A nyári időszakban több szakmai tábort is bonyolítunk, melyek fő helyszíne a székhelyünk, Kiscsősz. E táborok egyre népszerűbbek, kedveltebbek. A programban a táncoktatás mellett módszertani beszélgetések, egyéb kiegészítő események kapnak helyet. A célközönségünk ezeken a táborokon főként a felnőtt korosztály.

3 Rendezvények Szinte minden hónapra esik olyan népművészeti rendezvény, melyet Egyesületünk önállóan, vagy partnerségben szervez. Bekapcsolódunk a térség népművészeti programjaiba, segítjük a kistelepülések rendezvényeit, lehetőségeink szerint saját rendezvényeket bonyolítunk. Legjelentősebb rendezvényeink: Somló Hangja Fesztivál, Kiscsőszi Pajtafesztivál (partnerségben), Bakony Népművészeti Találkozó (partnerségben), Farsangi Disznóvágás Kiscsőszön, Regölés Kiscsőszön. Magyar-Magyar kapcsolatok Évek óta bonyolítjuk és fejlesztjük Hidak programunkat. E tevékenységünk kezdetben arra korlátozódott, hogy határon túli magyar hagyományőrzőkkel építettünk kapcsolatot. Később ezeket a szervezeteket meghívtuk Magyarországra és közös eseményeket, konferenciákat, előadássorozatokat szerveztünk. Jelenleg egy honlap formájában reklámozzuk tevékenységünket (www.hidakforum.hu) a honlapon található információk a világ bármely tájáról elérhetők. Azért fontos ez, mert a honlap célja a távol élő magyarok megszólítása, a más országokban működő magyar népművészeti szervezetekkel való kapcsolattartás. Elmélyült kapcsolatot ápolunk Kanada, Amerika, Ausztria, Szlovénia (Muravidék), Szlovákia (Csallóköz), Románia (Erdély), Szerbia (Vajdaság) és Németország magyar néptáncosaival. Az Országos Táncháztalálkozón megrendeztük a Minden Magyarok Tánca című programunkat, melyre száz fölötti résztvevő érkezett a világ különböző országaiból.

4 Múzeum Nemrégiben adtuk át az UMVP III as tengelye által támogatott Kiscsőszi Interaktív Falumúzeumot. Ez az Intézmény a jövőben terveink szerint a rendezvényeink, képzéseink egyik fő színtere lesz. A múzeum folyamatosan látogatható. A térségre jellemző építészeti formák, eszközök mellett vendég kiállítások láthatók. A múzeum része az istálló, melyben élő, valóságos állatokkal mintázható a régi falusi gazdálkodó életmód. A kerti pajtát táncteremmé alakítottuk, így nyári táboraink kitűnő közösségi színtere lesz.

5 Apte Művészeti Egyesület Néptáncosok Baráti Köre bemutatása Egyesületünk térségünk legkorábban megalakult népművészeti civil szervezeteinek egyike. Bejegyzésünk (1994) óta egyre szélesebb palettán mozogva igyekszünk előbbre lendíteni a magyar népművészet, ezen belül különösen a táncos és zenei hagyományok ügyét. Bár eredetileg helyi hatású céljaink voltak, jelenleg az egész magyar nyelvterületre kiható programokat bonyolítunk, nagyon széles szakmai kapcsolatrendszerrel, partneri körrel rendelkezünk. Kezdetben Ajka városában tevékenykedtünk, segítettük, irányítottuk a helyi táncos szervezetek munkáját. Egyre népszerűbb rendezvényeink, oktatási, képzési programjaink arra sarkalltak bennünket, hogy más vidékek táncosait, zenészeit is megkeressük elképzeléseinkkel. Jelenleg több területen is tevékenykedünk, széles szakmai és területi hatókörrel: Felnőtt művészeti csoportjaink magas színvonalon mutatják be a magyar nyelvterület népművészetét, beleértve a kisebbségek kultúráját is. Együtteseink az elmúlt években több száz alkalommal mutatkoztak be hazánkban és külföldön. Oktatási tevékenységünk a szűkebb térségünkben közel ötszáz, különböző korosztályú táncost érint. Az általunk alapított művészeti iskolát most a magyarpolányi Önkormányzattal összefogva, együttműködve tartjuk fenn. Rendszeresen tartunk táncházakat, képzéseket. Egyesületünk sok művészeti eseményt, fesztivált, nyári tábort szervez. Jelentős programunk a Kiscsőszi Pajtafesztivál, évről-évre visszatérő táborunk a Táncos tehetségek tábora. Ezeket az eseményeket egyre nagyobb érdeklődés kíséri, ami azt mutatja, hogy jó utat választottunk céljaink megvalósításához. Kiemelten foglalkozunk a térségi roma kultúrával, hiszen Devecser környékén magas a cigány lakosság aránya, akiknek igényük van saját művészetük megismerésére. A segítségünkkel működő Fláre Beás zenekar cigány tánccsoportot is működtetni kezdett, így a megyében egyedüliként állítja színpadra a helyi cigányság muzsikáját és táncait. Az elmúlt években sikerrel valósítottuk meg Üzenet Haza című programsorozatunkat. Az ország legkiemelkedőbb fiatal táncos és zenei előadóinak összefogásával jött létre a Wass Albert műve ihlette előadás, melyet Magyarország több települése mellett Erdély és a Felvidék magyar falvai is fogadtak. Erdélyi előadássorozatunk nagy örömöt adott a közönségnek és az előadóknak egyaránt.

6 Népművészeti rendezvények egész évben a Somló térségében, Kiscsősz központtal Farsangtól a karácsonyi ünnepkörig Dezső Disznó a Mennybe megy február 9-én, szombaton ismét megrendezésre kerül a hagyományos Kiscsőszi Farsangi Mulatság, melynek során Dezső Disznó a Mennybe megy. Várható program: Reggel nyolc óra tájban Dezső Disznó búcsúpercei Délelőtt zenés koncolás és ebédfőzés Orjaleves mindenkinek, akinek jut Álorczás felvonulás a Falu egyetlen utcáján, a Kocsma elé, ahol elégetjük a telet Farsangi műsor a Faluházban Disznótoros vacsora, ezt követően Farsangi bál A nap folyamán és az esti bálban a Dűvő Zenekar muzsikál Tavaszi fejlesztő néptánc tábor és Locsolóbál Húsvét hétfőn Vendégjárás a Tengerentúlról A szokásos négy napos tavaszi tábor résztvevői 2013-ban a Veszprém-Bakony Táncegyüttes és az Ajka-Padragkút Táncegyüttes tagjai lesznek, összesen közel hetven fővel. A tábor a húsvéti hétvégét megelőző napokban, szerdától szombatig zajlik.

7 A tavaszi enyhülés lehetővé teszi, hogy húsvét hétfőn a kiscsőszi Interaktív Faluház környékén töltsük vendégeinkkel az időt. A délelőtti locsolkodást délután népzenei koncert követi. A rendezvényre szeretnénk meghívni azokat a térségi kulturális vezetőket, térségfejlesztési szakembereket, akik a hosszú távú fejlődésben szerepet játszhatnak, valóban aktív, előre mutató tevékenységet folytatnak. A délután folyamán bárányételeket fogyasztunk, melynek elkészítésére Töreki Zoltán helyi böllért, szakácsmestert kérjük fel. Az ünnepi koncertet Németh Dénes és zenekara adja. Németh Dénes a Honvéd Együttes vezető prímásaként lett ismert muzsikus, aki jelenleg a Felvidék és a Nyugat- Dunántúl legismertebb zenekarának vezetője. A programot este táncházzal zárjuk, melynek zenekara szintén Németh Dénesék lesznek. Hagyomány már, hogy a húsvéti időszakban Kiscsőszön látjuk vendégül azokat a külföldi népi hagyományőrzőket, akik a tavaszi rendezvények kapcsán Magyarországra utaznak. Egyesületünk jó kapcsolatokat ápol amerikai, kanadai, németországi és más országokban működő néptáncegyüttesekkel. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is meghívjuk a térségbe az Országos Táncháztalálkozóra érkező barátainkat, akik az itt töltött néhány napban megismerkedhetnek a helyi turisztikai és gasztronómiai értékekkel és néptáncos munkájukhoz módszertani segítséget, de legfőképpen lelki megerősítést kaphatnak.

8 A rendezvény előélete Bakony Népművészeti Találkozó Magyarpolány, május (Pünkösd) A Bakony Népművészeti Találkozó térségünk egyik legrégebbi visszatérő fesztiválja, mely a magyarpolányi Passió programjához kapcsolódó országos hatókörű táncos találkozó. A fesztiválon résztvevő együttesek száma átlagosan évi Magyarország legtávolabbi részeiből is ellátogattak hozzánk táncegyüttesek, hagyományőrző csoportok (elekiek, horvátzsidányiak), de többször fogadtuk az erdélyi Pipacsok együttest, felvidéki hagyományőrzőket.

9 A rendezvény a pünkösdi ünnepkörhöz is kapcsolódik. Célunk, egy olyan zsűrizett táncfesztivál létrehozása volt, ahol nem kell az értékelő szakember haragjától és rosszindulatától tartani a résztvevőknek. A csoportok értékelést kaptak, de helyezéseket nem adtunk ki. A zsűri tanácsaival, a kívülálló szakember véleményével segítette a koreográfusokat. A fesztivál estéjén nagyszabású gálaműsort, táncházat tartottunk neves táncosok, népzenekarok részvételével. Ezen a gálán az együttesek nem szerepeltek, hiszen részben nekik szólt a műsor. A nap délutáni szakaszában a Közép-dunántúli régió legkiválóbb gyerek szólistáinak és gyerek néptáncegyütteseinek műsorát rendeztük meg minden évben. A fellépőket elkísérték pedagógusaik, társaik, rokonaik, így igazi régiós szakmai találkozók valósultak meg ben itt tartottuk az Örökség Egyesület regionális al-szervezetének találkozóját, minden évben itt ülésezik a Veszprém Megyei Néptánc Egyesület. A közelmúltban az alábbi együttesek vendégeskedtek nálunk: o Bartók Táncegyüttes Budapest o Veszprém Táncegyüttes o Honvéd Bakony Táncegyüttes o Ajka-Padragkút Táncegyüttes o Litéri Zöldág Táncegyüttes o Szárazág Táncegyüttes o Homokbödöge Táncegyüttes o Kurázsi Táncegyüttes o Sümeg Néptáncegyüttes o Eleki Hagyományőrző Együttes o Művészeti Iskola Homokbödöge Ifjúsági csoportja o Táncol-Kodo Táncegyüttes Székesfehérvár o Kinizsi Táncegyüttes Tapolca o Garabonciás Táncegyüttes Komárom o Pötörke Táncegyüttes Tata o Angyalföldi Vadrózsa Néptáncegyüttes A bemutatókat követően a Zsűri értékelést tartott a Pajtában. A Zsűri tagjai 2012-ben Gál-Dobos Beáta és Hahn-Kakas István voltak. A rendezvényen gálaműsor formájában vendégszerepeltek a régióban kiemelkedő teljesítményt nyújtó gyermek, ifjúsági, felnőtt korosztályú szólótáncosai. Az esti órákban tavaly a budapesti Eszterlánc Zenekar és a Fláre Beás zenekar koncertjét élvezhették a vendégek. Este táncházat rendeztünk a Pajtában, melyet a Zagyva Banda kísért.

10 Bakony Népművészeti Találkozó május (szombat, vasárnap) 2013-ban az eddigieknek megfelelően az ország minden részére küldünk meghívást. Várhatóan legalább együttes él a meghívással, így a résztvevők becsült létszáma 300 fő. Tekintettel a magyarpolányi pünkösdi rendezvények jó hírére nagy létszámú közönségre számíthatunk, akik nem csak a közvetlen környékről érkeznek, hiszen a színes összetételű program, a méltán nagyhírű Passiójáték nagy turisztikai vonzerővel bír. A falu vendégszerető lakossága jó partner az ilyen típusú programok szervezésében. Az együttesek a reggeli órákban érkeznek, színpadbejárási lehetőséget kapnak. Az előadások helyszíne a Tájház udvarán felállított szabadtéri színpad, rossz idő esetén a Pajtaszínház. Az együttesek számára étkezést biztosítunk. A távolabbról érkezők szállást kérhetnek Ajkán, a Bánki Donát Szakközépiskola kollégiumában (ezt nekik kell téríteni). A fesztivál fő zenekara a Zagyva Banda. Az Ő feladatuk azon együttesek lekísérése, akik zenekar nélkül érkeznek. Kísérik továbbá a szólisták gáláját és muzsikálnak az esti táncházban. Meghívott vendégeink eleki hagyományőrző táncosok, akik a teljes hétvégét Magyarpolányban töltik. A szombati napot a néptánc mellett a kézműves népművészetnek szánjuk. Magyarpolányban régi hagyománya van a vásároknak, az értékes népművészeti portékák kelendőek, a vásárosok, kézművesek szívesen jönnek a faluba. A rendezvény helyszínén több mesterséget élő formájában mutatnak be az avatott mesteremberek. E programot a helyi Passió Egyesülettel karöltve szervezzük. A szombati napot a Közép-dunántúli Régió kiemelkedő gyermek néptáncosainak fellépései színesítik. A régióban minden megye rendez szólótáncversenyt. E versenyek legügyesebb résztvevői kapnak meghívást Magyarpolányba. Ezen a napon gálaműsort rendezünk az ajkai, halimbai, csöglei, kertai, somlóvásárhelyi és magyarpolányi gyermek néptánccsoportokkal is. Vasárnap rendezzük a Bakony Népművészeti Találkozó felnőtt programját. Jelen pályázatunk a vasárnapi Bakony Népművészeti találkozó programjának támogatására irányul. Ezt a programot idén is zsűri értékeli. Szeretnénk a Megyénk népművészetének legkiemelkedőbb személyiségét, Ertl Pálnét a Zsűri tiszteletbeli elnökének felkérni. A további két tag Lőrincz Hortenzia és Hahn-Kakas István lesznek. Az esti órákban a Dűvő zenekart és a Budafolk zenekart kéjük fel a közönség szórakoztatására. Mindkét banda egy-egy órás koncertet ad, majd a Zagyva Banda vezette táncházban is muzsikálnak.

11 Program Egész nap kézművesség, játszóház, vásár a régió népművészeinek szervezésében táncegyüttesek megérkezése, színpadbejárás táncoktatás a Faluházban beszélgetés a csoportvezetőkkel, koreográfusokkal ebéd táncegyüttesek színpadi bemutatói zsűri értékelése a Pajtaszínházban a Dűvő zenekar koncertje fellépnek az eleki hagyományőrzők vacsora Budafolk koncert Táncház a Dűvő zenekarral

12 Táncos Tehetségek Tábora Kiscsősz, június Előzmények: A Táncos Tehetségek Tábora Egyesületünk egyik legnépszerűbb rendezvénye. Igyekeztünk úgy tervezni az oktatás színvonalát és a meghirdetésre kerülő anyagot, hogy az ifjú táncosok közül főként a tehetségesebbek kapjanak az iskolai munkához kiegészítést, plusz táncélményt. Természetesen senkit nem tiltunk el a jelentkezéstől azonban felhívjuk a figyelmet arra, hogy a táborban a kiegészítő programok mellett is a szokásosnál intenzívebb táncoktatás folyik. Szinte minden eddigi táborban két táncanyagot sajátíthattak el az érdeklődők. A kezdeti időszakban fős létszám jellemezte a tábort. Az elmúlt években már két turnust kellett rendeznünk a magas jelentkezői létszám miatt. Kiscsősz bemutatása Kiscsősz az elmúlt néhány évben táncos körökben egyre többet emlegetett településsé vált. A falu a Közép-Dunántúl nyugati csücskén, a Somló hegy lábánál, a városoktól és a fő közlekedési útvonalaktól távol fekszik. A környék legkisebb települése, lakóinak száma alig haladja meg a százat. A falu elzártságának köszönhetően megőrizte régies szerkezetét, környezetét. A határban szántók, kaszálók, akácerdők tanúskodnak a gazdálkodó életforma jelenlétéről. A legtöbb háznál ma is színes állatforgatag segít a napi betevő előteremtésében. A térség egyetlen települése, amely nagyobb létszámú tehéncsordával rendelkezik. A lakók nagy része hagyománytisztelő, vallásos ember, akik szívesen látják a vendégeket. A táncos zenés néphagyományt már nem művelik, de nagyon szeretik. A faluban több berendezett régi vendégház van, ezekben helyezzük el a tábor résztvevőit. Az étkezést a vendégházak gazdái valódi falusi ételek készítésével segítenek megoldani.

13 A tábor programja A meghirdetésben ügyelünk arra, hogy ne zárjunk ki egyetlen érdeklődőt sem, viszont igyekszünk megtalálni azt a célcsoportot, akik valóban alkalmasak egy táncanyag magas szintű elsajátítására. A gyerekek a felső tagozatos korosztályát hívjuk meg. Esetenként volt példa évesek jelentkezésére is, természetesen őket is szívesen fogadjuk. A táncoktatás mellett természetesen egyéb közösségépítő, szabadős programokat is tervezünk. Ezek a programok kapcsolódnak a helyi kultúrához, a térség környezeti értékeihez. A tábor résztvevőinek várható létszáma 60 fő. Ez meghaladja az eddig fogadott létszámot, de idén már lehetőségünk lesz egy külön felépített sátorban osztott csoportos foglalkozásokat tartani. Mindemellett a felhívásban kérjük az oktatókat, hogy főként a kiemelkedő tehetségű táncosaiknak ajánlják a lehetőséget. Amennyiben a létszám a tervezettet meghaladja, még egyszer megrendezzük a tábort azonos programmal és azonos feltételekkel. Az idei tábor anyaga: Vitnyédi Táncok (Hahn-Kakas István, Tombor Beáta) Vajdaszentiványi táncok (Kádár Ignác, Nagypál Anett) Felnőtt táborvezetők: Kádár Ignác (Örökös Aranysarkantyús táncos, a Népművészet Ifjú Mestere) Nagypál Anett (az Ajka-Padragkút Táncegyüttes tánckarvezetője) Hahn-Kakas István (Örökös Aranysarkantyús táncos, a Népművészet Ifjú Mestere) Tombor Beáta (Örökös Aranygyöngyös táncos, a Népművészet Ifjú Mestere) Kovács Norbert (Örökös Aranysarkantyús táncos, a Népművészet Ifjú Mestere) Gaschler Beáta néptáncoktató, foglalkozásvezető Borbács Magdolna pedagógus, foglalkozásvezető Vargáné Földházy Ildikó táncpedagógus, foglalkozásvezető Varga István táncpedagógus, foglalkozásvezető Napi program: Június 23. vasárnap ig érkezés, szállás elfoglalása ebéd megbeszélés, bemutatkozás táncoktatás vacsora, majd ismerkedési est, tánc Június 24. hétfő 8.00 reggeli táncoktatás ebéd lovaglás és íjászat Kertán, a Magyar Fogyatékosok Lovassport szövetsége segítségével vacsora, daltanulás tábortűznél

14 Június 25. kedd 8.00 reggeli táncoktatás ebéd táncoktatás Kézműves foglalkozás a Falumúzeumban, hagyományos használati eszközök készítése természetes alapanyagokból, a falu lakóinak segítségével (csuhé papucs, kötélverés, kosárfonás) Június 26. szerda 8.00 reggeli Kovácsolás, patkókészítés, bőrözés, kosárfonás, korongozás sümegi kézművesekkel, kirándulás Borbács László erdei házához, környezetismereti foglalkozás, botvágás ebéd Kovácsolás, patkókészítés, bőrözés, kosárfonás, korongozás sümegi kézművesekkel, kirándulás Borbács László erdei házához, környezetismereti foglalkozás, botvágás vacsora, daltanulás Június 27. csütörtök 8.00 reggeli táncoktatás ebéd pásztorbotkészítés (fiúk), az erdőben vágott botokkal tűz mellett. Népi öltözetek megfelelő viselése, felöltése, hajfonás hagyományos módjai (lányok) vacsora, daltanulás, közben botmelegítés a tábortűznél Június 28. péntek 8.00 reggeli táncoktatás ebéd táncoktatás az Ajka-Padragkút Táncegyüttes táncbemutatója vacsora, majd táncház a Zagyva Bandával Június 30. szombat 8.00 reggeli, majd hazautazás

15 Előzmények Gyakorló néptáncosok és táncoktatók tábora, Dűvő népzenei tábor Kiscsőszön július Egyesületünk évek óta építi, alakítja a kiscsőszi kulturális élet különböző részterületeit. Más szervezetekkel együttműködve rendezvényeket, értékmentő programokat, táborokat bonyolítunk. A Gyakorló Táncosok és Táncoktatók Táborát hosszú ideje évről-évre megrendezzük. A kezdeti időszakban úgy éreztük, hiányt pótolunk ezzel a programmal, hiszen a jelentősebb táborok nagy része családoknak, műkedvelőknek is nyitott, így a haladó táncosok számára szakmailag kevesebbet nyújt a vártnál. Az általunk szervezett táborban nincs kezdő csoport, a jelentkezőknek fel kell készülni arra, hogy az oktatók nagy tempót diktálnak és hangsúlyt helyeznek a táncok külön figyelmet és nagyobb felkészültséget igénylő apróbb stílusjegyeinek, finomságainak megismertetésére. Az évek során kialakult a visszajáró oktatói kör. Ezek a Mesterek az ország legelismertebb szakemberei közül valók, tudásukat a néptánc mozgalom elismeri ben új programrésszel bővült az esemény. Első alkalommal tartottunk hangszeres népzenei oktatást. A Dűvő Zenekar tagjai, Hrúz Dénes, Hrúz Szabolcs, Nagy Zsolt, Mohácsy Albert vonós hangszereken oktatta két tájegység (Sóvidék és Gömör) népzenéjét. A tábor így az eddigi létszámhoz képest több, mint harminc zenésszel bővült, ami nagy hangulati és szakmai előrelépést jelentett. A zenészek számára megfelelő minőségű sátorozó helyet alakítottunk ki, így a plusz szállásigény sem jelentett problémát. A tábor programja A tábort július 7-12-ig rendezzük, két napos kurzusokkal. Az oktatásra terveink szerint Szabó Szilárdot, Németh Ildikót, Busai Norbertet, Busai Zsuzsannát, Kádár Ignácot, Nagypál Anettet kérjük fel (változás a személyekben és a táncanyagban is elképzelhető). Az oktatópárosok két naponként váltják egymást, tehát egy-egy táncanyagra összesen négy próbát szánunk. Fontos célunk, hogy a résztvevők a szokásosnál magasabb színvonalon, nagyobb mélységben ismerjék meg a tanított anyagokat, így a tábort kifejezetten gyakorlott táncosoknak és táncoktatóknak ajánljuk. A tábor utolsó két estéjére zenekaros kíséretű táncházat tervezünk, ahol a tanult anyagok improvizálására helyezzük a hangsúlyt. A résztvevők várható létszáma 60 fő. A

16 jelentkezéseket beérkezési sorrendben fogadjuk, emellett a meghirdetésben is igyekszünk a valódi célközönséget megcélozni. Részletes program I. szakasz - Szabó Szilárd és Németh Ildikó Dél Alföld táncai Július ig érkezés, szálláshelyek elfoglalása táncoktatás ebéd táncoktatás vacsora eredeti anyagok vetítése táncház a népzenei táborosokkal Július reggeli táncoktatás ebéd táncoktatás vacsora borkóstoló a Somlón táncház a népzenei táborosokkal II. Szakasz Kádár Ignác és Nagypál Anett Gyergyói Táncok Július reggeli táncoktatás ebéd táncoktatás (délután zenekari kísérettel) vacsora eredeti anyagok vetítése táncház a népzenei táborosokkal Július reggeli táncoktatás ebéd táncoktatás kirándulás Borbács László erdei házához, vadpörkölt készítése vacsora az erdőben táncház a népzenei táborosokkal III. Szakasz Busai Norbert és Busai Zsuzsanna Magyarpalatkai táncok Július reggeli

17 táncoktatás ebéd táncoktatás vacsora esti pajtakoncertek megtekintése, táncház Július reggeli táncoktatás ebéd táncoktatás (délután zenekari kísérettel) részvétel a Kiscsőszi Pajtafesztivál nyitóprogramjában, majd vacsora, pajtakoncertek megtekintése táncház Dűvő Népzenei Tábor Kiscsősz, Interaktív Faluház A Dűvő Együttes 2013-ban második alkalommal hirdeti meg népzenei táborát Kiscsőszön. Az idei tábor minden várakozást felülmúlt. Több korosztályból, több, mint harminc zenész vett részt a programban, ahol két zenei anyaggal is foglalkoztak. A kiváló hangulatú esemény nagy szakmai előrelépést is eredményez, hiszen a tánchoz muzsika, a muzsikához tánc dukál. Ebben az együttműködésben a két táborrész résztvevői egymást segítve, közös esti táncházakat tartva haladnak a kiválasztott anyagokkal. Természetesen a fő cél a magyar népzene alapjainak elsajátítása a zenekar által használt hangszereken. A táborban kizárólag vonós hangszeroktatás lesz. Hegedűn, brácsán, nagybőgőn tanulhatnak kezdő és haladó zenészek. Oktatók: Hrúz Dénes hegedű, Hrúz Szabolcs hegedű, Nagy Zsolt brácsa, Mohácsy Albert nagybőgő. A szállást sátorozás formájában biztosítjuk. Korlátozott létszámra közös sátrat tudunk biztosítani, emellett célszerű lesz saját sátrat hozni. Megfelelő tisztálkodási lehetőség, illemhelyek rendelkezésre állnak, ezeket bérelt mobil wc-kben és épített tusolókban oldjuk meg. Étkezés a Faluban lesz, napi három alkalommal. Oktatás az Interaktív Faluház helyiségeiben és udvarán. A tábor célcsoportja: a magyar népzenét kedvelő kezdő és haladó zenészek. Korosztályt nem határozunk meg, de 14 évnél fiatalabbak csak szülői (oktatói) felügyelettel vehetnek részt a rendezvényen. Napi program: Reggeli zeneoktatás Ebéd zeneoktatás Vacsora tól esti beszélgetések, muzsikálás A tábor a Kiscsőszi Pajtafesztiválba torkollik, mely vasárnapig tart. Esténként közös táncházat tartunk a néptáncos tábor résztvevőivel. A résztvevő népzenei táborozók várható létszáma: 40 fő

18 A táborban Kilyénfalvi Gábor hangszerkészítő mester díjmentesen vállalja, hogy a résztvevők hangszerein kisebb, helyben elvégezhető javításokat, beállításokat eszközöl. IX. Kiscsőszi Pajtafesztivál július Előzmények A Kiscsőszi Pajtafesztivál immár nyolc alkalommal került megrendezésre. A rendezvény szakmai körökben országosan ismertté vált, a népzenészek és táncosok egyik legkedveltebb nyári szakmai eseménye. Kezdetben kizárólag népzenei koncerteket rendeztünk, később egyre több néptánccsoport kapcsolódott be előadásaival. A program időtartama négy napra emelkedett. Csütörtökön és pénteken a kora-esti esti órákban, szombaton és vasárnap egész nap zajlanak az események. A programok helyszínei a Falu különböző pontjain vannak. A helyszínválasztásnál fontosak voltak a környezeti adottságok is, így a falu leghangulatosabb helyszínein folynak az események. A pajták előtt, diófák alatt ülő közönség erősítés, technikai beavatkozás nélkül hallgathatja a magyar népzenét. Az Iskolaerdő szélén felállított szabadtéri színpadon néptánccsoportok, zenekarok közös gálaműsorai zajlanak pénteken és szombaton este. A késő esti órákban táncházban mulathatnak a felnőtt résztvevők. A évben nemzetközi kapcsolataink révén a bécsi Délibáb, az erdélyi Kékiringó és a montreali Bokréta néptáncegyüttesek is részt vettek a programon, így valódi nemzetközi magyar-magyar találkozóvá vált az esemény. Szintén újdonság, hogy programhelyszínként szerepelt a közeli Kispirit település központi parkja.

19 Program 2013-ban is a megszokott időpontban, július második hétvégéjéhez igazodva rendezzük meg a programot (július ) A rendezvény az előző évekhez hasonlóan zajlik. Szeretnénk, ha a kialakult hangulati töltöttség és a megszokott programösszetétel alapjaiban nem változna. A műsorok között kizárólag autentikus magyar zenei és táncos programok, egyházi (templomi) események és hagyományhoz kötődő kiegészítő programok lehetnek. Szeretnénk, ha Kispirit település jövőre is helyszínnel szolgálna a program egyes részeihez. A helyszínek az eddigiekhez hasonlóan a falu területén: o Magdi Portája o Gyöngyi Pajtája o Cimbi Diófája o Múzeumpajta o Iskolaerdei színpad o Legelő Új helyszín: Kispirit Régi Iskola parkja A program kapcsolódik a gyakorló táncosok és táncoktatók, illetve a Dűvő zenekar táborához, mely a megelőző időszakban zajlik a faluban. A célközönség: Fontosnak tartjuk, hogy a térség falvaiban élő emberek érdeklődését felkeltsük a magyar népművészet iránt. Érdekes volt megfigyelni, hogy a rendezvény előbb tett szert országos hírnévre, minthogy a környező kisfalvak lakói látogatni kezdték volna. Célunk, hogy a falusiakat visszaneveljük az értéket képviselő kulturális események látogatására. Az utóbbi évek tapasztalatai alapján jó úton járunk. A környék lakói büszkék arra, hogy a régi időket idéző programok zajlanak Kiscsőszön és egyre többen látogatnak el a faluba. A népzenét és néptáncot kedvelő, ismerő, művelő közönséget az ország teljes területéről igyekszünk megszólítani, természetesen a határon túli magyarságnak is hirdetjük a programokat. Igyekszünk a látogatottságot a falu méretének megfelelő szinten tartani, ezért a reklámozást módszeresen, a célközönséget megszólítva végezzük. A várható látogatói létszám a négy nap alatt fő. Belépőt egyetlen programra sem kell fizetni. A résztvevők köre: A pajtakoncertek előadói a tavaszi időszakban fogják jelezni részvételi szándékukat, így a teljes fellépői kört még nem tudjuk közölni. Szűkebb együttműködői körünkből mindenképpen számíthatunk több zenei és táncos előadóra. Pajtakoncert és táncház kíséret formájában számítunk a Zagyva Bandára, a Tegnap zenekarra, a Dűvő zenekarra, a Fláre Beás zenekarra és még jó néhány kiemelkedő muzsikusra. Táncos előadóként biztosak lehetünk az Ajka-Padragkút Táncegyüttes, a Sopron Néptáncegyüttes a celldömölki Kemenes Néptáncegyüttes, a Magyarpolányi Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Néptánccsoportjainak részvételében. Emellett más néptáncosok fellépését is tervezzük. Jövőre ismét szeretnénk külföldi magyar együtteseket, táncosokat, zenészeket fogadni. Terveink szerint a Felvidékről és Németországból hívunk csoportokat. A program megvalósítása A résztvevők számára a falu lakóinak segítségével étkezést, ellátást, szállást biztosítunk. Fontos, hogy a rendezvényt a helyiek is magukénak érezzék, ezért olyan eseményeket is szervezünk, amelyeknek

20 Ők a résztvevői, lebonyolítói. A helyi asszonyok búcsúi süteményeket sütnek, melyekkel a közönség előtt versengenek, gyógyteákat kóstoltatunk, falusi munkafolyamatokból versenyt rendezünk. Tervezett program: július 11. csütörtök Pajtakoncert Múzeumpajta Pajtakoncert Múzeumpajta Táncház Múzeumpajta július 12. péntek Nyitótánc a Kocsma előtt a Gyakorló táncosok és táncoktatók és zenészek tábora résztvevőivel Pajtakoncert Magdi portája Pajtakoncert Gyöngyi Pajtája Iskolaerdei Gála tól Táncház július 13. szombat tól hagyományvásár és kiállítás a Múzeum udvarán, Kultúrpiknik művészek, kulturális szakemberek és politikusok részvételével (szigorúan civilben) Tejkóstolás Üveges Zsoltnál Kiscsőszi Népi Olimpia (Múzeumkert) Süteménykóstolás, teakóstolás Régi magyar zsoltárénekek hangversenye a Templomban Táncműsorok Kispiriten Pajtakoncert Gyöngyi pajtája Pajtakoncert Magdi portája Pajtakoncert Cimbi diófája Iskolaerdei gála Táncház július 14. vasárnap Karikázó a Templom előtt, ahogy régen Cigányzene a Kocsma előtt Sallai Flóriánnal és zenekarával Térségi népdalkörök énekes műsora a Kocsma előtt Pajtakoncert Magdi portája Pajtakoncert Cimbi diófája A látogatók díjmentesen tekinthetik meg a Kiscsőszi Interaktív Falumúzeum kiállítását, ajánljuk számukra a kispiriti kovácsműhely, az iszkázi Nagy László Emlékház kiállításait.

21 A jó zene és a szép borok fesztiválja Immár négy éve, hogy a Somlói Térség több közéleti szereplőjének összefogásával létrejött az első Somló Hangja Fesztivál. Az esemény olyan térséget igyekezett életre kelteni, ahol a kultúra szereplői és produktumai erősen kallódóban voltak. Alig működtek művészeti csoportok, közösségek, a kultúrházakat szinte kizárólag az utazó alkalmi árusok használták, az emberek egyetlen közösségi tere a vendéglő volt. A Somló fellelhető hagyományokban gazdag, évszázados értékekkel rendelkező, szunnyadó vidék. A Hegy borászai mostanság kezdenek ráébredni arra, hogy a többi borvidék már rég felismerte az összefogásban, a helyi értékek védelmében és a szélesebb rétegekre is ható közösségi eseményekben rejlő lehetőségeket és ezeket kiaknázva igen hatékonyan propagálják boraikat, turisztikai kínálatukat. A Somlón több helyi hatású program után a Somló Hangja Fesztivál volt az első esemény, amely túlmutatott a kistérség határain. A rendezvény szervezői a helyi emberek kulturális szokásaihoz, érzékenységéhez igyekeztek kijelölni a programok fő vonulatát. A legnagyobb szerepet a népi alapú világzene, az autentikus népzene és az értékes jazz muzsika kapja. A kiegészítő programokban nagy hangsúly kerül a családok, kisközösségek kikapcsolódásának lehetőségére és a helyben fellelhető, termelődő értékek bemutatására, népszerűsítésére. HIDAK MAGYAR MAGYAR KULTURÁLIS TALÁLKOZÓ Kiscsősz, Doba

Programsoroló. Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület jelentősebb rendezvényei a Somló-Ság kulturális tengelyén

Programsoroló. Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület jelentősebb rendezvényei a Somló-Ság kulturális tengelyén Programsoroló Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület jelentősebb rendezvényei a Somló-Ság kulturális tengelyén Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület egész évre tervezi programjait, rendezvényeit. Fontos

Részletesebben

HÍRLEVÉL májusra. Az elmúlt időszak történései. Bakonyi táncok és dalok továbbképzése

HÍRLEVÉL májusra. Az elmúlt időszak történései. Bakonyi táncok és dalok továbbképzése HÍRLEVÉL májusra Kedves Címzettek! Figyelmetekbe ajánlom az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület aktuális hírlevelét. A programok számán látható, hogy a szép tavasz új lendületet is hozott a kulturális szervezetek

Részletesebben

EURÓPA A POLGÁROKÉRT. HOPPÁ Disszeminációs füzetek 26. Hogyan vehetünk részt aktívan Európa közös építésében? Mozaik magyar koordinálású projektekrõl

EURÓPA A POLGÁROKÉRT. HOPPÁ Disszeminációs füzetek 26. Hogyan vehetünk részt aktívan Európa közös építésében? Mozaik magyar koordinálású projektekrõl EURÓPA A POLGÁROKÉRT Hogyan vehetünk részt aktívan Európa közös építésében? Mozaik magyar koordinálású projektekrõl HOPPÁ Disszeminációs füzetek 26. Bõvített kiadás, 2011 Európa a polgárokért Hogyan vehetünk

Részletesebben

KULTÚRA, VÁLTOZÁS, TÁRSADALOM. Elemzések, értékelések és értekezések a kultúra hagyományos világából

KULTÚRA, VÁLTOZÁS, TÁRSADALOM. Elemzések, értékelések és értekezések a kultúra hagyományos világából a KULTÚRA, VÁLTOZÁS, TÁRSADALOM Elemzések, értékelések és értekezések a kultúra hagyományos világából Készítette a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Kutatóintézete a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával

Részletesebben

BESZÁMOLÓ 2013 MUNKATERV 2014

BESZÁMOLÓ 2013 MUNKATERV 2014 a..-./2014. ikt.sz. előterjesztés 1. melléklete BESZÁMOLÓ 2013 MUNKATERV 2014 CSOKONAI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT Rákospalota Pestújhely - Újpalota Tóth Lajos igazgató Tartalomjegyzék BEVEZETŐ ÉRTÉKELÉS... 3 Beszámoló

Részletesebben

Készítette: Varga Barbara mb. intézményvezető 2014. január

Készítette: Varga Barbara mb. intézményvezető 2014. január A KLAUZÁL GÁBOR BUDAFOK-TÉTÉNYI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT 2013. ÉVI BESZÁMOLÓJA Készítette: Varga Barbara mb. intézményvezető 2014. január 1 Tartalomjegyzék I. Bevezető 3. oldal II. Klauzál Gábor Budafok-Tétényi

Részletesebben

OROSZLÁNY ÉS KISTÉRSÉGE CIVIL SZERVEZETEK

OROSZLÁNY ÉS KISTÉRSÉGE CIVIL SZERVEZETEK OROSZLÁNY ÉS KISTÉRSÉGE CIVIL SZERVEZETEK 2010 Köszöntöm az Olvasót! A klasszikus demokráciákban a nonprofit szektor léte elengedhetetlen feltétele a társadalom működtetésének. A civil társadalom ennek

Részletesebben

Impresszum. Felelős kiadó Csobán Róbert igazgató Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központ 4026 Debrecen, Bem tér 19.

Impresszum. Felelős kiadó Csobán Róbert igazgató Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központ 4026 Debrecen, Bem tér 19. Ha igazán a szabadság ügyét akarjuk szolgálni, akkor neveljük ennek az országnak a társadalmát a demokratikus kormányforma számára Terjesszük a kultúrát az országban, és mindenekelőtt gondozzuk és ápoljuk

Részletesebben

A TARTALOMBÓL M E GÚ JU L T K Ö N YV T Á R H ON L A P J A.

A TARTALOMBÓL M E GÚ JU L T K Ö N YV T Á R H ON L A P J A. 2011. FEBRUÁR A TARTALOMBÓL - Figyelő: Közművelődési statisztikai adatszolgáltatás a 2010. évről Kitüntetettek - Előretekintő: Felhívás gyermek színjátszó csoportoknak Felhívás vers és prózamondóknak -

Részletesebben

KÖZMŰVELŐDÉSI KONCEPCIÓ 2008-2018

KÖZMŰVELŐDÉSI KONCEPCIÓ 2008-2018 1 KÖZMŰVELŐDÉSI KONCEPCIÓ 2008-2018 Készítette: Szilárdi László Intézményvezető Városi Művelődési Ház és Könyvtár Kistarcsa, 2007. 2 TARTALOMJEGYZÉK I. Bevezetés II. Kistarcsa bemutatása III. Kistarcsa

Részletesebben

Hírlevél márciusra. Táncos összefogás a felvidéki Kis-Megyer Néptáncegyüttessel

Hírlevél márciusra. Táncos összefogás a felvidéki Kis-Megyer Néptáncegyüttessel Hírlevél márciusra Táncos összefogás a felvidéki Kis-Megyer Néptáncegyüttessel Helyszín: Kiscsősz Nagymegyer (Szlovákia) Szervező (Partner): Élő Forrás hagyományőrző Egyesület Időpont: 2015. február-május

Részletesebben

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT MŰVÉSZETI, NEVELÉSI- ÉS SPORTTUDOMÁNYI KAR ANDRAGÓGIA INTÉZET ANDRAGÓGIA TANSZÉK

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT MŰVÉSZETI, NEVELÉSI- ÉS SPORTTUDOMÁNYI KAR ANDRAGÓGIA INTÉZET ANDRAGÓGIA TANSZÉK NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT MŰVÉSZETI, NEVELÉSI- ÉS SPORTTUDOMÁNYI KAR ANDRAGÓGIA INTÉZET ANDRAGÓGIA TANSZÉK A TATAI FESZTIVÁLOK HELYZETE NAPJAINKBAN Konzulens: Lovass Tibor Óraadó

Részletesebben

2009. Éves Beszámoló

2009. Éves Beszámoló I/C kötet 1. oldal Zöld Szikla Művészet-és Természetvédő Alapítvány 6800 Hódmezővásárhely, Bolgár u. 9. Tel: 20/ 975 1458 www.zoldszikla.hu e-mail: info@zoldszikla.hu 2009. Éves Beszámoló 2008. december

Részletesebben

CIVILEK A VIDÉKÉRT - NEKIK SIKERÜLT -

CIVILEK A VIDÉKÉRT - NEKIK SIKERÜLT - CIVILEK A VIDÉKÉRT - NEKIK SIKERÜLT - CIVIL SZERVEZETEK LEADER FEJLESZTÉSEI A VÉRTES-GERECSE KÖZÖSSÉG TERÜLETÉN 2011-2013 Bemutatkozik a Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösség Egyesületünk 2008. szeptember

Részletesebben

Elnökségi ülés - Pusztavám. Elnökségi ülés - Csákvár-Fornapuszta. 2011. január - III. évf. 1. szám

Elnökségi ülés - Pusztavám. Elnökségi ülés - Csákvár-Fornapuszta. 2011. január - III. évf. 1. szám 2011. január - III. évf. 1. szám Elnökségi ülés - Csákvár-Fornapuszta Elnökségi ülést tartott a Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösség 2011. január 14-én, a Pro Vértes Közalapítvány csákvári Dohányosházában.

Részletesebben

Szerkesztõbizottság: Bene Tamás Döbör András Jancsák Csaba Kökény Szabolcs Szuperák Attila Vajda Árpád Vincze József

Szerkesztõbizottság: Bene Tamás Döbör András Jancsák Csaba Kökény Szabolcs Szuperák Attila Vajda Árpád Vincze József Szeged, 2006 Szerkesztõbizottság: Bene Tamás Döbör András Jancsák Csaba Kökény Szabolcs Szuperák Attila Vajda Árpád Vincze József Szerkesztették: JANCSÁK CSABA ÉS VINCZE JÓZSEF Boritóterv: FODOR TIBOR

Részletesebben

Napraforgó. Civil szakmai műhely Békéscsabán Ez történt Pályázatok Megyei rendezvények Figyelmükbe ajánljuk

Napraforgó. Civil szakmai műhely Békéscsabán Ez történt Pályázatok Megyei rendezvények Figyelmükbe ajánljuk BÉKÉS MEGYEI CIVIL SZERVEZETEK LAPJA 2010 október Napraforgó A Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületének kiadványa Civil szakmai műhely Békéscsabán Ez történt Pályázatok Megyei rendezvények Figyelmükbe

Részletesebben

E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT. Békés megye értékei

E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT. Békés megye értékei E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT Békés megye értékei 2014. március 25-én került megrendezésre a Békés megye értékei címet viselő szakmai nap a Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében a Békés Megyei

Részletesebben

Apa is figyelt rá. Gyerekeket és örökifjakat egyaránt elvarázsolt a szabadtérin bemutatott koncertjén Halász Judit. Írás a 7.

Apa is figyelt rá. Gyerekeket és örökifjakat egyaránt elvarázsolt a szabadtérin bemutatott koncertjén Halász Judit. Írás a 7. Gyarapodó Zoo Az állatkertben történt egyedszaporulatról Tóth Tibor állatgondozó számolt be lapunknak. Cikk a 4. oldalon Apa is figyelt rá Gyerekeket és örökifjakat egyaránt elvarázsolt a szabadtérin bemutatott

Részletesebben

E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT

E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT JÁTSZANI JÓ, JÓ, JÓ! Kis játékmesterek Csanádapácán A játszótársam, mondd, akarsz-e lenni, Akarsz-e mindig, mindig játszani (Kosztolányi Dezső) Ezzel a kérdéssel

Részletesebben

Vezetői összefoglaló

Vezetői összefoglaló Vezetői összefoglaló A Hagyományok Háza történetének talán legsikeresebb és legzsúfoltabb évét zárjuk. Ha a 2012- es év a konszolidáció éve volt, akkor 2013-at nyugodtan nevezhetjük az alagút végének,

Részletesebben

Vezetői összefoglaló

Vezetői összefoglaló Vezetői összefoglaló A Hagyományok Háza történetének talán legsikeresebb és legzsúfoltabb évét zárjuk. Ha címkézni akarnánk, akkor 2012-t a konszolidáció és elrugaszkodás évének nevezhetnénk. Sikerült

Részletesebben

E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT. Békés megyei civil szervezetek vezetői találkoztak ismét Szanazugban

E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT. Békés megyei civil szervezetek vezetői találkoztak ismét Szanazugban E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT Békés megyei civil szervezetek vezetői találkoztak ismét Szanazugban Immár 21. alkalommal szervezte meg a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete a Békés Megyei

Részletesebben

Fiatalokkal útban a demokrácia felé *

Fiatalokkal útban a demokrácia felé * AZ ÉLETTÉR EGYESÜLET HÍRÚJSÁGA A hírújság megjelenését az NCA támogatja Fiatalokkal útban a demokrácia felé * A Mag-házban mûködõ civil szervezetek együttmûködésével a Civil Közösségi Házak Magyarországi

Részletesebben

Vasvári Újság. Idén is Vasvár látta vendégül a dévai gyermekotthon lakóit. A Vasvári Önkormányzat lapja XXV. évfolyam 8. szám

Vasvári Újság. Idén is Vasvár látta vendégül a dévai gyermekotthon lakóit. A Vasvári Önkormányzat lapja XXV. évfolyam 8. szám Vasvári Újság Vasvár, 2015. augusztus 5. A Vasvári Önkormányzat lapja XXV. évfolyam 8. szám Idén is Vasvár látta vendégül a dévai gyermekotthon lakóit Vasváron töltött július végén egy hetet a Dévai Szent

Részletesebben

Hát akkor elkezdjük? - tanévnyitó Szentgyörgyön (5. oldal)

Hát akkor elkezdjük? - tanévnyitó Szentgyörgyön (5. oldal) B A L A T O N I XVIII. ÉVFOLYAM 9. SZÁM 2011 SZEPTEMBER ÁRA 150 Ft A RÉGIÓ BALATON-DÍJAS HAVI MAGAZINJA 3 Szorítok a BFT-ért Beszélgetés Halász János államtitkárral Településrõl 7-11 településre 12 Ha

Részletesebben

Pünkösdi lovasverseny Rádiházán

Pünkösdi lovasverseny Rádiházán Rádiházán nagy hagyománya van a lovasversenyeknek, melyek közül az egyik legismertebbet immár ötven éve Pünkösdkor tartják. A lovasokat, állatbarátokat, szabadidõs tevékenységet keresõket káni- k ö z é

Részletesebben

Az NKA pályázati tevékenységével kapcsolatos tapasztalatok, települések kulturális ellátottsága

Az NKA pályázati tevékenységével kapcsolatos tapasztalatok, települések kulturális ellátottsága Kultúra, változás társadalom Elemzések, értékelések és értekezések a kultúra hagyományos világából Az NKA pályázati tevékenységével kapcsolatos tapasztalatok, települések kulturális ellátottsága Az online

Részletesebben

Szentgrót és Vidéke. Öt falu közös búcsúja tuk, hogy a búcsút fõzõversennyel. Zalavölgyi Kultúrtivornya

Szentgrót és Vidéke. Öt falu közös búcsúja tuk, hogy a búcsút fõzõversennyel. Zalavölgyi Kultúrtivornya Szentgrót és Vidéke A Pakod és Zalabér között húzódó hegygerincen található a Szent Antal Kápolna, ahol a védõszent névnapjához kötõdõen tartják meg a környék öt településének hagyományos hegyi búcsúját.

Részletesebben

A CSEPELI MUNKÁSOTTHON ALAPÍTVÁNY

A CSEPELI MUNKÁSOTTHON ALAPÍTVÁNY 1215 Budapest, Árpád u. 1. 1215 Budapest, Árpád u. 1. 061/276-7733 Bankszámlaszám:11721026-20019165*Adószám: 19662989-2-43 http://www.csmoa.hu * email: csmo@csmoa.hu A CSEPELI MUNKÁSOTTHON ALAPÍTVÁNY 2015.

Részletesebben