Amanda Buys: Ádám hallgatása Hol vagytok, Isten férfiai?

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Amanda Buys: Ádám hallgatása Hol vagytok, Isten férfiai?"

Átírás

1 Amanda Buys: Ádám hallgatása Hol vagytok, Isten férfiai? Amanda Buys szellemi befedezése Ez az anyag a Kanaan Ministries kiadványa, amely non-profit szolgálat, és a következő szellemi befedezések alatt áll: Roly, Amanda férje már több mint 35 éve. River of Life Family Church Edward Gibbens pásztor Vanderbijlpark Dél-Afrika Tel: +27 (0) Fax: +27 (0) A következő tanítás nem áll szerzői jogvédelem alatt, de részleteiben sem sokszorosítható és használható fel egyéni nyereségszerzés céljából. Minden jog CSAK az Úr Jézus Krisztus Királysága terjesztésére van fenntartva. További információért vagy rendelésért a következő elérhetőségen keress meg minket: P.O. Box John VorsterAvenue Panorama Plattekloof Ext Panorama 7500 Capetown (Fokváros) Capetown Dél-Afrika Dél-Afrika Tel: +27 (0) Fax: Honlap: Irodai nyitva tartás: hétfőtől péntekig 9 15h Kanaan Európában Basel Honlap:

2 TARTALOM Bevezetés 1. Az oroszlán beszél 2. Kijövetel az anyaméhből 3. Gyertek elő, népünk fiai! 4. Szexualitás és szellemiség 5. A mének összeterelése 6. Elveszve a férfiak között 7. Megváltott harcos 8. Hol vannak a férfiak? Miért nem járnak gyülekezetbe? 9. Független vagy összetört 10. Az Atya megismerése helyreállás!

3 ÁDÁM HALLGATÁSA HOL VAGYTOK, ISTEN FÉRFIJAI? BEVEZETÉS Sokéves lelkigondozás után a szívem így kiáltott fel: Atyám, hogyan kell imádkoznom annak a sok fájdalomnak és szenvedésnek a megoldásáért, ami ott van olyan sok gyermeked életében? Az Atya válasza ez volt: A férfiak nem vetik alá magukat Nekem. Passzívvá váltak a kötelességeik felvállalásában. Imádkozz, hogy a férfiak teljesen adják át magukat Nekem, hogy megkaphassák a szívemet, és képessé váljanak arra, hogy az Én akaratom szerint gondoskodjanak a nőkről! Kötözd meg a férfiakon lévő passzivitás szellemét, hogy képesek legyenek felvállalni a kötelességeiket és azokban járjanak! Az újságok címlapjai és a TV hírek abortuszról, pornográfiáról, erőszakról és szexről szólnak. Ennek az oka a következő: Van egy nagy seb a férfiak lelkén, amit nagyon sok gyülekezet figyelmen kívül hagy. A börtönök szállásolják el az ilyen férfiakat, de meggyógyítani nem tudják őket. Hol kezdődött mindez? 1Mózes 2:8-17: És ültete az Úr Isten egy kertet Édenben (gyönyörűség), napkelet felől, és abba helyezteté az embert, a kit formált (alakított, létrehozott) vala. És nevele az Úr Isten a földből mindenféle fát, tekintetre kedvest, avagy kívánatost és eledelre jót (kellemeset, alkalmasat), az élet fáját is, a kertnek közepette, és a jó és gonosz (közötti különbség) tudásának fáját. Folyóvíz jő vala pedig ki Édenből a kert megöntözésére; és onnét elágazik és négy főágra szakad vala. Az elsőnek neve Pison, ez az, a mely megkerüli Havilah egész földét, a hol az arany terem. És annak a földnek aranya igen jó minőségű; ott van a bdelliom (gyöngy?) és az onix-kő. A második folyóvíz neve pedig Gihon; ez az, a mely megkerüli az egész Khús földét. És a harmadik folyóvíz neve Hiddekel (a Tigris); ez az, a mely Asszíriától keletre folyik. A negyedik folyóvíz pedig az Eufrátesz. És vevé az Úr Isten az embert, és helyezteté őt az Éden kertjébe, hogy mívelje és őrizze azt. És parancsola az Úr Isten az embernek, mondván: A kert minden fájáról bátran egyél.

4 De a jó és gonosz (áldás és csapások) tudásának fájáról, arról ne egyél; mert a mely napon ejéndel arról, bizony meghalsz. Van egy visszafordíthatatlan sorrend az emberiség teremtésében Isten először Ádámot teremtette meg és Évát utána. Isten úgy rendelte, hogy Ádám legyen a vezető a kapcsolatban, ami létrejött. 1Mózes 2:20: És nevet ada Ádám minden baromnak, az ég madarainak, és minden mezei vadnak; de Ádámnak hozzá illő (alkalmas, őt kiegészítő, hozzá alkalmazkodó) segítő társat nem talált vala. Isten megadta Ádámnak a lehetőséget, hogy csak ő egyedül időt töltsön Istennel, mielőtt magára vette volna felesége szolgálatának feladatát. A másik ok, amiért Ádámot teremtette meg Isten először, az volt, hogy Ádám identitása az Istennel való kapcsolatban alapozódjon meg jól, ne pedig a feleségével való kapcsolatban. Ádám teljes biztonságban érezte magát a házassága előtti állapotban. Minél gazdagabb és teljesebb a férfi kapcsolata Istennel, annál gazdagabb és teljesebb lesz a kapcsolata a feleségével és a többi embertársával. BIZTONSÁG ÖNÉRTÉKELÉS ÉRTELMES ÉLET Mindaddig nem fogod tudni, ki vagy, amíg nem tudod, hogy Kihez tartozol! 1Mózes 2:18-23: És monda az Úr Isten: Nem jó (elegendő, kielégítő) az embernek egyedül lenni; szerzek néki segítő társat, hozzá illőt (alkalmasat, őt kiegészítőt, hozzá alkalmazkodót). És formált vala az Úr Isten a földből mindenféle mezei vadat és élő teremtményt, és mindenféle égi madarat, és elvivé Ádámhoz, hogy lássa, minek nevezze azokat; mert a mely nevet adott Ádám minden élő állatnak, az annak neve. És nevet ada Ádám minden baromnak, az ég madarainak, és minden mezei vadnak; de az Ádámnak hozzá illő (alkalmas, őt kiegészítő, hozzá alkalmazkodó) segítő társat nem talált vala. Bocsáta tehát az Úr Isten mély álmot az emberre, és miközben aludt, kivőn egyet annak oldalbordái közűl, és hússal tölté be annak helyét.

5 És alkotá és építé az Úr Isten azt az oldalbordát (vagy oldalrészt), a melyet kivett vala az emberből, asszonnyá, és vivé az emberhez. És monda az ember: Ez [a teremtmény] már csontomból való csont, és testemből való test: ez asszonyembernek neveztessék, mert emberből vétetett. Nem volt jó Ádámnak egyedül szüksége volt egy hozzá hasonló társra, akivel kapcsolatot építhetett és ekkor teremtette meg Isten Évát. BIZTONSÁG BIZTONSÁG ÖNÉRTÉK ÉRTELMES ÉLET ÖNÉRTÉK ÉRTELMES ÉLET Figyeld meg: Isten képmása, mint értelmes lény, nem volt teljes, a nő megteremtése előtt. A bukás után az ember Istennel ápolt meghitt kapcsolata összeomlott és üresség jött létre a két ember legbelsőbb lényében. Az egymás iránti szolgálat manipulációvá változott Mit nyerhetek tőled és nem Mit adhatok neked. [Csak az Agapé szeretet összpontosít másokra.] Istentől elválasztva egymáshoz ragaszkodtak és megpróbálták egymástól megkapni azt, amit eredetileg Istentől kaptak a biztonságot, az önértékelést és az értelmes élet tudatát. Mi történt Ádámmal? Eltorzult a szeretetteljes vezetői szerepe. Kezdeményezőnek/vezetőnek jelölte ki Isten, de elbukott a vezetői próbáján. 1Mózes 3:16: És amikor látá az asszony, hogy jó (kellemes, alkalmas) az a fa eledelre s hogy kedves a szemnek, és kivánatos az a fa a bölcseségért, szakaszta annak gyümölcséből, és evék, és ada vele levő férjének is, és az is evék. Ádám hallgatása Soha nem fogjuk megérteni a bukás mélységét, ameddig nem értjük meg Ádám hallgatását. Ádám arra lett teremtve, hogy vezető és kezdeményező legyen, de abban a pillanatban, amikor kihívással nézett szembe, némán visszavonult.

6 Ádám kudarca igazából akkor kezdődött, amikor lemondott arról a szerepről, amire Isten teremtette. Alkotó módon kellett volna szólnia az adott helyzetben, ahogyan Isten megengedte neki, amikor elnevezte az állatokat tekintélyt kapott, hogy uralkodjon, de elbukott Éva ügyvédjeként. Mióta Ádám elbukott, minden férfi küszködik azzal, hogy Isten eredeti terve szerint működjön. A férfiúság igazi természete az, hogy vállalja a vezetést, akcióba lendüljön és mozduljon a nő felé. A bukás következményeként a férfiak rendszeresen cserben hagyják a feleségüket irányítani akarnak és szabályok szerint akarnak működni. A férfiasságukat most az ajándékaikra és képességeikre alapozzák, nem a jellemükre. A bukás előtt Ádám tekintélye kiegészítő tekintély volt, de a bukás után versengő tekintéllyé változott. Ez egészen nyilvánvalóan látszik abban, ahogyan a férfi állandóan küszködik azzal, hogy ő megfelelő-e és alkalmas-e. A nő pedig állandóan a biztonságérzetével küszködik. Éva nem bízik meg a férje döntéseiben attól tart, hogy azok nem az ő érdekeit képviselik, és küzdenie kell a saját jogaiért. Éva fenyegetve érzi magát Ádám bírálatai miatt és a vezetésben vallott kudarca miatt. Ádám pedig fenyegetve érzi magát Éva kritikája miatt és azért, mert Éva próbálja irányítani őt, ezért Ádám hibakereséssel érvényesíti a tekintélyét Éva fölött. Így kezdődött el a kölcsönös manipuláció ősrégi és egyetemes problémája. A HÉTVÉGE CÉLJA: Isten teljes szabadítása és gyógyítása a férfiak számára Jézus Krisztus által.

7 1. AZ OROSZLÁN BESZÉL Ámós 3:8: Ordít az oroszlán: ki ne rettegne? Az ÚR szólt: ki ne prófétálna? Álom: Egy kegyetlen oroszlán üldöz egy férfit. Értelmezés: Bátorság és erő Az igazi férfiasság nem olyasmi, amit a férfiaknak keresni kellene, vagy törekedni rá hanem ajándék az Atyaistentől. A világ képe a férfiról azt mutatja, hogy a férfi több módon keresi az identitását pl. alkoholhirdetésekben, cigarettareklámokban, autókban, amelyeket bikinis nők kínálnak, stb. Ezek a férfiak bizonytalanságára mutatnak. A világ fél az olyan férfitól, aki biztonságban érzi magát férfiként, mert őt nem lehet manipulálni. Az igazi férfiasság valóban ijesztő vajon a férfiak félnek az ehhez szükséges bátorságtól és erőtől? A bátorságnak nincs értelme ott, ahol nincs veszély. Az erőnek nincs értelme ott, ahol nincs gyengeség. Az, hogy Isten erőt és bátorságot adott a férfiaknak, azt jelenti, hogy a kötelesek is gyakorolni azokat. Fel vannak készülve erre a férfiak? Az igazi férfiasság csak az Atyaistennel való kapcsolatban közelíthető meg ahhoz, hogy a férfi betölthesse a célját, amire teremtetett. Tehát a férfiasságot nem keresni kell, hanem azt Isten nyilatkoztatja ki. Isten útjai fenyegetőek az önközpontúságunk számára ezért a férfiak félnek az igazi férfiasságtól és ragaszkodnak a saját terveikhez és vágyaikhoz. Isten arra hívja fel a férfiakat, hogy válasszanak az Ő akarata és a saját akaratuk között. Önvédelem: képesnek kell lenned bebizonyítani, hogy te magad meg tudod csinálni. Ismered annak az egyesített erejét, amikor Isten férfijai együtt állnak egységben vagy fenyegetve érzed magad ettől? Ennek az erőnek, amit Isten rábíz a férfiakra, a fő eleme egyszerűen az Igazság Beszéde. Az igazi férfiasság nélkülözhetetlen része az erő ahhoz, hogy tiszteljük az igazságot hogy kimondjuk és azzá legyünk. Zsidók 4:12-13: Mert az a Szó, amit Isten kimond, eleven és erővel teli (ami tevékennyé, működővé és hatékonnyá teszi megtölti energiával a Szót); élesebb bármely kétélű kardnál: áthatol az élet leheletét (lelket) és a (halhatatlan) szellemet,

8 az ízületeket és a velőt (lényünk legmélyebb részeit) elválasztó vonalon, leleplezi, átrostálja, elemzi és megítéli a szív gondolatait és céljait. Az Ő szeme elől nincs rejtve egy teremtmény sem, hanem minden nyitott, leleplezett, mezítelen és védtelen Annak szemei előtt, Akivel nekünk dolgunk van. Becsületesség, erős jellem. A ránk vonatkozó igazság szabaddá tesz bennünket ezt mondja: az énnek meg kell halnia! Ezért menekülünk az oroszlán elől! Le kell számolni mindennel, ami a testies férfiasságon alapszik: a feleségeddel, a munkáddal, az emberek tiszteletével, stb. kapcsolatban. Férfiak, mertek ISTEN férfijai lenni, amikor Ő hív titeket? Megengeditek Neki, hogy elvegye a büszkeségeteket és a saját terveiteket, és azokat odaszegezze a Kereszthez, hogy végre megkaphassátok az Ő Szellemét, hogy aztán az Ő Királyságát építhessétek és szilárdíthassátok meg a földön? 2. KIJÖVETEL AZ ANYAMÉHBŐL 1Mózes 3:20: Nevezte vala pedig Ádám az ő feleségét Évának, mivelhogy ő lett anyja minden élőnek. Az életed első kilenc hónapjában az anyukád méhében, az anyukád testének részeként azt etted, amit ő evett, azt érezted, amit ő érzett. Az ő élete határozta meg a te életedet. Őbenne volt az élet: amíg ő élt, te is éltél; ha ő meghalt volna, te is meghaltál volna. Az első nő, akit a férfi szeret, az anyja. Ez a szeretetkapcsolat a legelemibb fizikai függésen alapul. Ez a biológiai függés mélyen gyökerező következményekkel jár a fiúgyermek számára a későbbi, más nőkkel való kapcsolatai szempontjából. A férfinak meg kell tanulnia, hogy nem a nő az élete forrása az bálványimádás lenne. Az Atyaisten az élet egyedüli forrása. (János 3:3-6) Kérdés: Amikor a családot veszély fenyegeti, ki reagál elsőként? (A legnagyobb veszély nem fizikai, hanem érzelmi.) Általában a nő keres először segítséget. A nők kiáltanak az Úrhoz, hogy szabadítsa meg őket a félelem által vezérelt vágytól, hogy másokat irányítsanak. Ők arra vágynak, hogy az Úrban megpihenjenek. Kimerítő, és tönkre tud tenni másokat és téged is, ha mások számára az életerő elsődleges forrása te vagy. A férfiak félnek, amikor a nők kezdeményeznek, mert ez a saját hiányosságaikra emlékezteti őket. A férfiaknak meg kell szabadulni attól, hogy az anyjukat vagy a feleségüket

9 tekintik az élet forrásának, és feltétel nélkül át kell adniuk magukat Jézusnak. Gyerekkorban az anyáknak el kell engedniük a fiaikat az apa szerepének fontosabbá kell válnia. Az apának kell bevezetnie a fiút abba, hogy kezdeményező legyen és a társadalom termékeny tagjává váljon. Az iskolák nem töltik be ezt a szerepet, mivel a tanárok többsége nő. A vasárnapi iskolákra ugyanez érvényes. ( Több csúzli és béka kell a vasárnapi iskolákba, hogy később több férfi legyen a gyülekezetekben. ) Az apa szerepe döntő fontosságú serdülőkorban. Ha egy fiút nem enged el az anyja ebben az életszakaszban, akkor a fiú oly módon kötődik majd az anyjához, hogy később képtelen lesz átadni magát a feleségének úgy, ahogyan Isten elrendelte. A férfi szexualitás erőteljes titka tükröződik a szexuális egyesülés fizikai aktusában. Megengeded a feleségednek, hogy teljesen birtokoljon és irányítson téged a szexualitás területén? Mi a férfiasság (férfiúság)? A férfiasságnak van egy erős, átható tulajdonsága, ami párhuzamos a szexualitása jellegével. A férfi lélek vagy szellem energiájának van egy konkrét formája, ami arra lett megteremtve, hogy erős legyen és behatoljon a nő világába, de szabadsággal (nem agresszivitással). A nőiesség (szintén a szexuális kialakítást követve) a meleg, barátságos fogékonyságról ismerhető fel, ami kiegészül azzal az igénnyel, hogy tápláljon, vigasztaljon és gyönyörködjön. A női lélek a kapcsolat légkörében gerjed fel. 3. GYERTEK ELŐ, NÉPÜNK FIAI Egy afrikai törzs példája. Mit követel a mi nyugati kultúránk valódi férfiasságként? Jogosítványt 18 évesen; jogot az iskola otthagyására 16 évesen; lehetőséget a katonasághoz való csatlakozásra; engedélyt cigaretta és sör vásárlására; bebocsátást a bárokba és a korhatáros mozifilmekre; pornográf könyveket, filmeket, stb. Ennek az üzenete egyértelmű: férfinak lenni azt jelenti, hogy képes vagy nehézgépek irányítására, mások meggyilkolására, az önkielégítésre, a tüdőd tönkretételére, a lerészegedésre és a lehető legtöbb szexre. Mennyire elveszett is a férfi nem Nagyon messze van Isten szándékától! Tény, hogy a földi apa a kulcs ahhoz, hogy a fiúk átlépjék a férfikor küszöbét. Mit tehetnek azok, akiknek nem volt földi apjuk, vagy akiket nem vezetett az apjuk?

10 A keresztény férfinek fel kell ismernie, hogy a férfiasság nem az apjában gyökerezik, hanem az Atyaistenben. Ő teremtett minden férfit, és Ő is vezeti el őket az igazi férfiúságra Jézus Krisztus által. Férfiak, ismerjétek fel, hogy igazi férfivá kell fejlődnötök, és ismerjétek el a gyermekkorotoktól bennetek lévő vágyakat! Legyetek őszinték! 4. SZEXUALITÁS ÉS SZELLEMISÉG Fel kell ismernünk a szexualitás szellemi dimenzióját. Honnan jön a másik nemhez való vonzódás ilyen erőteljes, elfojthatatlan energiája? Ez az erő nagyobb bármelyik egyénnél, és az emberi akaratunkon kívülről ered. (A kánaániták a szexet vallásként látták, és a vallási tevékenységük részeként templomi prostituáltakat neveztek ki.) 1Mózes 2:24: Annakokáért elhagyja a férfiú az ő atyját és az ő anyját, és ragaszkodik feleségéhez (egyesül vele): és lesznek egy testté. A férfi és nő egyesülése. Megteremtette Isten az embert a Maga képmására férfivá és nővé teremtette őket. Az ellentétes nemek közti vonzódás az ember lényének a gyökerénél van ez egy ősrégi kiáltás az eggyé válás/az egység után. Ezért ennek az egységnek az eléréséhez elengedhetetlen, hogy az ember elhagyja az apját és az anyját. A szexualitás nagyobb dolog, mint gondoltuk magába foglalja a találkozást az Élő Istennel. Isten ereje teljességének a megtapasztalása azt jelenti, hogy többé nem a saját emberi erőnk ad nekünk biztonságérzetet. Férfiként és nőként az egymástól való félelem a legnagyobb akadálya az egymással való közösségnek, amire vágyunk. Mik a félelmeink? Az elutasítástól való félelem, félelem attól, hogy nem vagyunk elég jók, stb. A világ szerint az elfogadható kapcsolat az, ha mindkét fél a lehető legtöbbet nyer a kapcsolatból. A keresztény mérce példája Jézus mindkét fél azt adja, amit Isten akarata szerint adnia kell tiszteletet Jézusnak, és így szabadok vagyunk arra, hogy félelem nélkül vessük alá magunkat egymásnak. Ima: Uram, alávetem magam Neked. Belefáradtam, hogy az energiámat pazarolom azzal a nővel szemben, akit szeretek, hogy védjem a büszkeségemet; félek, hogy veszítek vele szemben, és belefáradtam, hogy megpróbálom a férfit játszani.

11 Alárendelem magam, Uram, elsősorban Neked nem neki; tegyél engem azzá a férfivá, akivé Te szeretnéd, hogy váljak. A szexuális vonzódásunk szellemi jellegére vonatkozó lecke nélkül könnyen az önközpontú testi vágyaink áldozataivá válhatunk. Hogyan birkózik meg a férfi egy nő iránti ellenállhatatlan szexuális vonzódásával? 5. A MÉNEK ÖSSZETERELÉSE Jeremiás 5: Oh, hogyan bocsátanám meg ezt néked? Gyermekeid elhagytak engem, és azokra esküsznek, akik nem istenek; noha jól tartottam őket, mégis házasságot törtek és tolongtak a parázna házába. 8. Olyanok lettek, mint a hizlalt, kéjvágyó lovak; kiki az ő felebarátjának feleségére nyerít. 9. Avagy ne büntessem-é meg az ilyeneket, mondja az Úr, és az e féle népen, mint ez, ne álljak-é bosszút? Férfiak, tudjátok a szívetekben, hogy nem a feleségeteken kell uralkodnotok, hanem valójában a bennetek levő férfias erőn? Amikor ez az erő zabolátlan, akkor önpusztításhoz, vagy mások elpusztításához vezethet, például háborúkban és válásban. Férfiak, tudjátok, hogy ezt az erőt képtelenek vagytok a saját emberi erőtökkel megfékezni vagy irányítani magatokban? Ahogy aláveted ezt az erőt Jézusnak, már nem fogsz félni ettől az erőtől, és képessé válsz arra, hogy az Ő teremtő és helyreállító céljaira összpontosíts. Az a férfi, aki ragaszkodik ahhoz, hogy uralkodjon a feleségén és irányítsa őt, nem hajlandó engedni, hogy Jézus uralkodjon az élete fölött. A Playboy filozófia a férfiak elcsábítására koncentrál. Az olvasónak férfiasságot tulajdonítanak azok a nők, akik szexuálisan felgerjesztik a kihívó testtartásukkal. A valóságban azonban a férfi ezzel átadja a férfiúi kezdeményezést a nőnek és a nő vágyainak. A férfi aláveti férfi-szellemét az istennőnek, és így el is veszíti azt. Ha az Atyaistennek rendeled alá magad: Annak, aki a férfiasságot adományozza, akkor megmarad a férfi-szellemed így most már te irányíthatsz.

12 A férfiakat le kell szoktatni arról az ötletről, hogy nő adja meg a férfinak a férfiasságát. A nő csodálata és vágyakozása az igazi férfiasság eredménye kell, hogy legyen, nem pedig a forrása. Amikor egy nő rájön, hogy a szexuális vonzerejével manipulálni tud egy férfit, akkor elveszíti a tiszteletét a férfi iránt, és végül tönkreteszi a férfiasságát mint a fekete özvegy pók. (Orosz kém) Ha egy földi apa nem hívta be a fiát az igazi férfiúságba, akkor a fiú úgy nő fel, hogy a nőkben keresi igazi férfi identitását a nők hangja pedig a szexuális hódításokon keresztül hívja be őt a férfiasságba. Ez azonban megtévesztés, amit meg kell vallani. A férfiúság nem egy nő, hanem egy férfi meghódításából ered nem más férfiak meghódításából, mint a háborúban, hanem önmaga meghódításából. Meg kell tanulnunk, hogy a szexuális egységet Isten rendelte el, azt nem az emberi vágy parancsolja. Az a férfi, aki aláveti magát az Atyaistennek, bízhat abban, hogy Isten megóvja az elbukástól. Ez a hitbeli lépés segíti őt, hogy uralkodjon a szexuális vágyain, és kevésbé sebezhetővé teszi a kísértéssel szemben. Fontos, hogy minden férfi alávesse magát Istennek, de Isten emberei kölcsönösen támogathatják és hordozhatják egymást, pl.: Dávid, Betsabé, Uriás. Azt tanuljuk a Bibliából, hogy elsősorban Istennek szól a szexuális hűség, nem a nőnek. Ha a férfi elsősorban a feleségéhez hűséges, akkor könnyen talál majd elegendő okot arra, hogy hűtlen legyen, ha feszültség vagy harag van köztük a feleségével. Másrészről, ha elsősorban Istenhez hűséges, akkor nem kísérti meg a bűn a felesége viselkedése eredményeként, bármilyen fájdalmas legyen is az. Példa: József 1Móz 39:6-10: (Potifár) Mindent azért, valamije vala, József kezére bíza; és semmire sem vala gondja mellette, hanem ha az ételre, melyet megeszik vala. József pedig vonzó és jó külsejű vala. És lőn ezek után, hogy az ő urának felesége Józsefre veté szemeit, és monda: Hálj velem. Ő azonban visszautasította s monda az ő ura feleségének: Ímé, az én uramnak én mellettem semmi gondja nincs az ő háza dolgaira, és a mije van, mindenét az én kezemre bízá. Ő sem nagyobb nálamnál az ő házában; és tőlem semmit sem tiltott meg, hanem csak téged, mivelhogy te felesége vagy; hogy követhetném hát el ezt a nagy gonoszságot és hogyan vétkezném az Isten ellen? És lőn, hogy az asszony mindennap azt mondogatá Józsefnek, de ő nem hallgata reá, hogy vele háljon és vele egyesüljön. A mén története

13 Férfiak, vegyétek fel az Igazság Kardját a legbelsőbb lényetekben lévő zabolátlan csődőr ellen, és így fedezzétek fel az erőt, amit Isten adott nektek! Rendeljétek alá férfiúi szexualitásotokat Jézusnak, aki az Ő igáját ajánlja fel nektek (Máté 11:29). Ez szükséges a csődőr megzabolázásához saját magatok és a nemzetetek érdekében (Júdás 24). 6. ELVESZVE A FÉRFIAK KÖZÖTT Megtanultuk, hogy az apa szerepe kardinális jelentőségű. Szükséges a fiú szexuális identitásának megalapozásához is. Ha az apa fizikailag hideg és visszahúzódó, vagy nincs is jelen, akkor a fiú vágyódása nincs betöltve. Ez szorongást válthat ki a többi férfival való kapcsolataiban. Bizonyos esetekben a fiú később elnyomja a tudatalattijában lévő elviselhetetlen fájdalmat azt a tényt, hogy soha nem tapasztalta meg a fizikai kötődést és szeretetet az apjától ez később elferdült formában is felszínre jöhet: a férfiak iránti szexuális vonzódás formájában. Vannak esetek, amikor az apa bántalmazta a fiút. Bármi is legyen a helyzet, az a fiú, aki fél az apjától, a férfiasságtól is félni fog és visszahúzódik attól. A fiú, aki gyűlöli az apját, nem tudja majd megragadni és ünnepelni a saját férfiasságát sem. Emlékezzünk, hogy Isten felelősnek tart bennünket azért, hogy hajlandók vagyunk-e találkozni Jézussal a halálban a Keresztnél, és ott újjászületni. Ezért az nem bűn, ha olyan anyja van valakinek, aki birtokolni akarja őt, és olyan apja, aki visszahúzódó, és az sem, ha valaki homoszexuális fantáziálásokat él át. A bűn az, ha nem vagy hajlandó átadni magad Jézusnak, hogy így Isten elkezdhessen az Ő saját képmására férfivá formálni téged. 7. MEGVÁLTOTT HARCOS A férfiúsághoz harcosnak kell lenni. Létezhet a harcos anélkül, hogy öljön és pusztítson? Képes a kard gyógyítani? Maga a harcosi kép elpusztítása elveszi a férfiasságot. A férfiaknak szüksége van lelkesedésre, kihívásokra és kockázatokra. El kell jutniuk a határaikig. Ez történik akkor, amikor elfogadják a kihívást, hogy harcosok legyenek, hogy megpróbálják az élet minden pillanatát keresztes lovagként megélni: a munkahelyen, a házasságban, a gyereknevelésben és a szabadidőben. Az igazság az, hogy nem szükséges háborúba menni ahhoz, hogy belépjünk a harcba. Az életet úgy lövik felénk, mint egy golyót nem tudsz elmenekülni előle.

14 Minden erőfeszítés a menekülésre a drogok, az értelmetlen utazások, a szórakoztató média, az üres anyagiasság hosszú távon kudarcot vall. A férfiasság nem erőszakosság. A férfi számára a csapatsportok a legkönnyebben megvalósítható alternatívák a harcosi, katonai élet helyettesítésére, hogy férfias tulajdonságaikat kifejlesszék. A katona és a sportoló tulajdonságai: 1. Bátorság, merészség 2. Igazlelkűség 3. Bajtársiasság 4. Fegyelem 5. Eltökéltség 6. Erő 7. Akció, energia 8. Dicsőség, tisztesség, 9. Igazságos harag elismerés 10. Győzelem az ellenfél, ellenség fölött Hogyan tudja az egyház ezeket az értékeket ösztönözni, és lehetőséget adni a férfiaknak ezek gyakorlására? Jézus az eszményi harcos jellemzőit példázta? 1. Jézus bátorsága, amikor visszatért Jeruzsálembe. 2. Az igazlelkűsége, amikor a sátán megkísértette Őt. 3. A közössége a tanítványaival. 4. A fegyelme az imádkozásban. 5. Az eltökéltsége, amikor elutasították Őt. 6. Az ereje, amikor kiűzte a démonokat. 7. Az energiája, amikor feltámasztotta Lázárt a halálból. 8. A dicsősége, amikor bemerítkezett. 9. A haragja a templomban lévő kereskedőkkel szemben. 10. A golgotai győzelme az ellenség felett. JÉZUS SOHA NEM ÖLT MEG SENKIT ÉS NEM PUSZTÍTOTT EL SEMMIT!! Valójában Jézus az igazi Harcos, akin keresztül Isten erőt ad nekünk az ellenség legyőzésére és a körülmények feletti győzelemre. Legyen áldott az Ő neve! A fegyverzet, a gyümölcs és az ajándékok. 8. HOL VANNAK A FÉRFIAK? MIÉRT NEM JÁRNAK GYÜLEKEZETBE? A férfiasság macho képe kísérlet arra, hogy kompenzálja azt a bizonytalanságot, ami akkor keletkezik, amikor az apák érzelmileg távol vannak a fiaiktól. A múltban az egyház megpróbálta a női erényekre buzdítani a férfiakat több idő töltése a családdal, segítség a házimunkában, stb.

15 Elhanyagolták azonban a Krisztus-központú módszereket a férfi erények keresésére és fejlesztésére. Egy keresztény férfi számára nem elegendő, ha gyengeséget és gyengédséget mutat. Be kell mutatni az Atyától jövő férfias erőt és határozottságot is. Be kell mutatni, hogy az Istennek bevallott és Jézus Krisztus által Istennek alávetett gyengeség végül azt hozza létre, amire minden férfi vágyik: mozdíthatatlanságot az ellenállás dacára, határozottságot a bizonytalanságok ellenére, megmentő erőt a veszély ellenére. Az a gyülekezet, amelyik figyelmen kívül hagyja ezeket a tulajdonságokat, sőt, le is töri őket, végül el fogja veszíteni a férfiakat, és teljesen elnőiesedik. Az egyház küldetése nem a férfiak elnőiesítése, hanem a férfiak megváltása nem az, hogy a nőkhöz hasonlóbbá, hanem az, hogy igazi férfivá tegye őket. Ez természetes módon magába foglalja a gyengédséget és a vigasztalást is. Egy férfi csak akkor tudja megragadni ezeket a gyengédebb tulajdonságokat, ha már szilárdan meggyökerezett a férfiasságában. A keménység önmagában nem rossz, ha az Jézusnak alávetett, kontrollált keménység. Jézus keménységet mutatott, amikor ellenállt a farizeusoknak, amikor szembe került a gadarai megszállottal, stb. A keménységre gyakran bűnként tekintenek, és ez eltántorítja a férfiakat az egyháztól, mert ezt a férfias tulajdonságot bűnként látják. Az egyház csak puhányoknak való? Sok férfi úgy látja az egyházat, mint női gyeplőt a férfiúi keménységén nem is csoda, hogy elutasítják az egyházat! Jézus igája Máté 11:29-30: Vegyétek föl magatokra az Én igámat, és tanuljátok meg Tőlem, hogy Én szelid (gyengéd) és alázatos szívű vagyok: és nyugalmat (megkönnyebbülést, pihenést, felfrissülést, könnyebbséget, felüdülést és áldott csendességet) találtok a ti lelkeiteknek. Mert az Én igám biztonságos (hasznos, jó nem kemény, durva, éles, nem is nyom, hanem kényelmes, kellemes és jóindulatú) és az Én terhem könnyű és könnyen hordható. Ezért az igazi keresztény férfiasság csak olyan férfiban mutatkozik meg, aki Isten igáját hordozza, odaadta magát élő áldozatként (Róma 12:1), és aki nem a saját ereje, hanem a Szent Szellem ereje által él. Hasonlítsd össze az Anonim Alkoholisták programját az egyház programjával miért nem vonzza az egyház a férfiakat? 9. FÜGGETLEN VAGY ÖSSZETÖRT A bukás után az ember el lett választva Istentől, és ennek pusztító következményei

16 lettek. Az emberek elkezdtek abban hinni, hogy a világ képmására készültek nézd csak meg a médiát. A machonak, a cowboynak és a magányos harcosnak akinek a figurája mélyen az elszigeteltségben gyökerezik nincs szüksége senkire. A magam módján csináltam. Társadalmunkban a nő az, aki a kapcsolatokat táplálja: leveleket ír, telefonál, stb. A Krisztusba vetett hit a kapcsolatokon alapul. Máté 22:36-40: Mester, milyen a nagy parancsolat (a fontos és elsődleges dolog) a Törvényben? (Némely parancsok könnyűek. Melyek a súlyosak?) Jézus pedig monda néki: Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből (értelmedből). Ez az első és nagy (legfontosabb, fő) parancsolat. A második pedig hasonlatos ehhez: Szeresd felebarátodat, mint magadat. E két parancsolattól függ az egész Törvény és a Próféták. (Ezek összegzik mindazt.) A Szentháromságtól azt tanuljuk meg, hogy a kapcsolatok képezik a valóság lényegét és emiatt a saját létezésünk lényegét is. Mi az a férfiakban, ami elfordítja őket a szellemi dolgoktól (az Istentől való teljes függőségtől), és az emberi erő és a függetlenség felé fordítja őket? ÖNÉRTÉK BIZTONSÁG ÉRTELMES ÉLET A férfiak sokkal inkább fizikai és racionális lények. Mindentől visszariadnak, ami fenyegeti vagy beárnyékolja az erejüket ezért a természetfeletti erőtől is. A férfiak irányítani akarják mindazt, amitől félnek. Mivel félnek a kapcsolatoktól, irányítani akarják azokat Isten és az emberek viszonylatában is. A férfiak ezért jobban érzik magukat vallásosan (a szabályok és törvények között), mint a szellemi dolgok között. A világ azt tanítja, hogy a férfi felnőtté válásához az elkülönülés és az individualizmus szükséges. Az egyház és a férfiak egymással ellentétes irányban mozognak, és ezért a férfiak számára a megtérés sokkal összetettebb és megerőltetőbb, mint a nők számára.

17 Merik a férfiak rábízni a Szent Szellemre, hogy Ő vezesse be őket az Istennel és más emberekkel való kapcsolatba? Mire utasít Isten? Egy egykori anya kisfiát elhívják Jákob az Úrral tusakodott, és új nevet kapott. (1Mózes 32) Az Atya, a szeretet Istene, minden férfival az ő belső sötétségének mély völgyében csap össze, önző becstelensége és az igazság között. Amikor az Atya végez vele, megcsonkított egóval hagyja ott a férfit, aki már viszont csak az igazságot keresi, ami vissza tudja adni neki Krisztusban kapott lehetőségei teljességét.

18 10. AZ ATYA MEGISMERÉSE HELYREÁLLÁS! Jézus azért jött, hogy megmutassa és megtanítsa nekünk, mi volt Isten eredeti terve a bukás előtt. Csakis Őrajta keresztül lehetséges a kapcsolat helyreállása. A férfinek az Istennel való kapcsolaton keresztül kell keresnie az identitását. (Honnan szerezzük a tejet a tehéntől vagy a boltból?) ÖNÉRTÉK A világ azt mondja, hogy az igazi férfias közösség a sörösüveg körül található meg a sör összehozza a férfiakat és legyőzi az elutasítottságot és magányt. Micsoda megtévesztés! Emberi lényként leginkább szeretetre van szükségünk. Honnan jön a szeretet? Hogyan kaphatok több szeretetet? És hogyan adhatok több szeretetet? Válasz: BIZTONSÁG ÉRTELMES ÉLET 1János 4:7: Szeretteim, szeressük egymást: mert a szeretet az Istentől van (fakad); és mindaz, a ki szeret(i embertársát), az Istentől született (fogantatott), és (egyre inkább meg)ismeri (és megérti) az Istent (egyre inkább érzékeli, felismeri Őt, egyre jobb és tisztább tudást szerez Róla). Egyetlen ember sem képes betölteni ezt a szükséget. (Ez olyan, mint a boltban venni a tejet.) Az emberek nem a szeretet forrásai, csak tartályok, és kiürülhetnek. Mindaddig, amíg abban hiszünk, hogy az emberek a forrásaink, két dolog történhet: 1. Feladjuk és visszahúzódunk, falakat építünk magunk köré és kikapcsolunk ami sok érzelmi káoszt eredményez. 2. Megpróbáljuk manipulálni az adott embert, hogy adja meg nekünk a szeretetet, amire szükségünk van; teljesítményre törekszünk, fenyegetőzünk, könyörgünk, büntetünk, stb. Ha már hosszú ideje a boltban vásárolod a tejet, akkor elfelejted, hogyan kell visszamenni a farmra nem tudjuk, hogyan kell közeledni Isten, mint Atya felé.

19 Ahhoz, hogy Jézus Krisztuson keresztül közelebb kerüljünk az Atyaistenhez, fel kell adnunk minden reményt és elvárást a más emberektől érkező szeretettel kapcsolatban. Ez az összes bálvány feláldozását jelenti a szeretteid felszabadítását, és a velük való kapcsolat átadását az Atyának, hogy Ő megtisztítsa és megújítsa azokat. IMA: Jézus, köszönöm, hogy letetted az életedet értem, és most Rajtad keresztül jöhetek az Atyához! Atyám, megvallom, hogy nem ismertelek úgy, mint Atyámat. Már olyan régóta úgy éreztem, hogy nem szeretnek. Szükségem van a szeretetre, Atyám, és most már tudom, hogy egyedül csak Te tudod azt megadni nekem. Bocsáss meg nekem azokért az időkért, amikor manipuláltam másokat, fenyegettem és kényszerítettem őket, hogy szeressenek és azokért az időkért is, amikor teljesen feladtam és visszahúzódtam, és őket vádoltam ahelyett, hogy Hozzád fordultam volna. Jézus, én átadom magam Neked. Te vagy az Út, az Igazság és az Élet. Atyám, itt vagyok én, a Te összetört fiad. Atyám, szükségem van Rád. Csak Rád. Szeress engem, Atyám!!

20 AZ APA: CSALÁDJA PÁSZTORA TARTALOM I. APAI ERŐ II. KORLÁTLAN SZERETET III. IV. A MESTERI TERV ISTEN ELGONDOLÁSA A CSALÁDRÓL BECSÜLD A FELESÉGEDET! V. 3D-S SZEX VI. VII. VIII. IX. A FÉRFIAK, A MUNKA ÉS A GYÜLEKEZET A KESERŰSÉG GYÖKERE BELSŐ SZÖVETSÉGEK JUTALMAK

21 AZ APA: CSALÁDJA PÁSZTORA BEVEZETÉS Ez a tábor az előzőnek a folytatása, amelynek címe: ÁDÁM HALLGATÁSA HOL VAGYTOK, ISTEN FÉRFIJAI? Amikor a férfiak megtörték Ádám hallgatásának az átkát, jelentős áttörést értek el. Ezután kitört az ébredés és a férfiak elfoglalták jogos helyüket, vagyis elkezdtek Krisztusban élő férfiként vezetni, az Ő tekintélyével. Óriási harc dúlt, miközben az ÚRra vártam, hogy megkapjam Tőle ennek a tábornak az anyagát. Átéltem, hogy az ÚR konkrét szolgálatokat akar beindítani. Az ellenség dühös, mert a férfiak családjuk pásztorává válnak, hiszen olyan sokáig megbénította a férfiakat ezen a területen: elérte, hogy visszavonuljanak, és ne legyenek papok, próféták és királyok. Ennek eredményeként a nők átvették a vezetést. Azt látjuk, hogy ez már az Édenkertben megtörtént, ahol a Sátán taktikája az volt, hogy rávegye a nőt az uralkodásra. AZ APÁK BŰNEINEK EREDMÉNYE: A PAPI HIVATAL ELVESZTÉSE Hóseás 4:1, 2, 6 Halljátok meg az Úrnak beszédét Izráel fiai, mert pere van az Úrnak a földnek lakóival: Nincs igazság és nincsen irgalom és nincsen Istennek ismerete a földön. Káromkodnak, hazudnak és gyilkolnak és lopnak és házasságot törnek, minden korlátozást leráznak magukról és egyik vérontás a másikat éri. Elvész az én népem, mivelhogy tudomány nélkül való. Mivelhogy te megvetetted a tudományt, én is megvetlek téged, hogy papom ne légy. És mivelhogy elfeledkeztél Istened törvényéről, elfeledkezem én is a te fiaidról. DE, DICSŐSÉG AZ ÚRNAK!!!!!!! A férfiak már kezdenek reagálni Illés szellemére (Mal 4:5, 6). Nem értettem, hogy lehet az, hogy az ÚR felkent engem a vérvonalon lévő átkokról szóló tanítás előadására és ugyanakkor a férfiaknak tartott táborokra is nem láttam az összefüggést a kettő között. Miközben az ÚRra vártam ezzel a táborral kapcsolatban, tisztán meghallottam az Ő hangját. Illés szelleme ISTEN hangja, amely visszahívja az apák szívét gyermekeikhez és a gyermekek szívét apáikhoz (Mal 4:5-6). Illés szelleme leplezi le a bűnösség titkát, és harcol ellene (2Tim 2:7). [Bűnösség igaztalan állapot, ami átadódik egyik nemzedékről a másikra.] Azért imádkozom, hogy ezen a hétvégén csakis ISTEN akarata legyen meg ami az Ő szívén van veletek kapcsolatban. Csodálatos kiváltság számomra, hogy eszköz lehetek APUCI, az ATYA KEZÉBEN. Kérlek, imádkozzatok értem, amint teljesen alávetem magam az Ő vezetésének!

22 ISTEN áldjon meg gazdagon mindegyikteket a családotokkal együtt! Ezen a hétvégén MINDEGYIKTEK éljen át csodálatos találkozást MINDEN KIRÁLYOK KIRÁLYÁVAL, MIDEN FÉRFIAK KÖZÜL A LEGINKÁBB FÉRFIVAL ÉS MINDEN ATYA ATYJÁVAL!

23 I. APAI ERŐ MEGHATÁROZÁS Az APAI ERŐ az Istentől kapott képesség arra, hogy befolyásold a gyermekeid életét: Pozitívan vagy negatívan Jó vagy rossz eredménnyel. Ez az erő mindig működik, akkor is, ha némelyek tagadják, lekicsinylik vagy nevetnek rajta. Vagy felépíti, vagy elrontja a gyermek jellemét és önképét, sőt, teljesen tönkre is teheti a gyermeket. A. AZ APAI ERŐ TULAJDONSÁGAI 1. AZ APAI ERŐ CIKLUSOKBAN MŰKÖDIK 1MÓZES 5:3 Először itt említi a Biblia az APAI ERŐT. 1MÓZES 1:26 Azonos a fentivel. ISTEN az embert a Saját képmására teremtette, ami ISTEN tükörképe az emberben. Istenhez hasonlóan nekünk is van személyiségük, döntési szabadságunk, erkölcsi irányelveink, képzelőerőnk, kreativitásunk és ésszerű gondolkodásunk. Jóllehet, ezeket a tulajdonságokat beszennyezte a bűn, mégis rámutatnak valakire az univerzum TEREMTŐJÉRE. Ahogyan az ember visszatükrözi ISTENT, a gyermekek ugyanúgy visszatükrözik az apjukat.

24 HOGYAN LÁTJUK ISTENT ÍRÁSHELY: MÁTÉ 5:8 ÁLDOTTAK A TISZTA SZÍVŰEK, MERT ŐK MEGLÁTJÁK ISTENT. Ezért szívednek azokon a területein, ahol nem vagy tiszta, nem látod meg Istent. Gyermekkorunkban a szüleink mutattak nekünk egy képet Istenről. Az ő reakcióikból és viselkedésükből érzékeltük ISTENT mi, gyerekek. A későbbi átéléseinket a múltbeli események alapján hozott ítéleteink és kialakult elvárásaink szerint értelmezzük. Ha a múltban sok ítéletet hoztunk, akkor eltorzul az a mód, ahogyan az életet és az URAT látjuk. Felnőttként az elménk tudja, hogy ISTEN szeret és meg akar áldani minket, de a szívünk ezt nem tudja elhinni vagy elfogadni. Képtelenek vagyunk a valóságnak megfelelően látni az életet, mert az, amit a szüleinkkel átéltünk, sötét szemüveget adott ránk. Csakis azután láthatjuk tisztán ISTENT, ha megvallottuk a bűneinket, megtértünk, megbocsátottunk, a régi látásmódunkat a kereszthez szögeztük, és megkaptuk az új szív és új elme ajándékát.

25 Kérdések 1. Egészséges kapcsolatot éltél át vele? 2. Az ölébe vett? 3. Olvasott neked mesét? 4. Hosszú órákat dolgozott az otthonotoktól távol? 5. Kezdeményezte, hogy időt töltsetek együtt? 6. Dicsért vagy bírált? 7. Bizalmas kapcsolatban lehettél vele? 8. A megfelelő módon fenyített? APA ANYA Minden területen, ahova beengedtük a keserűséget, vagy ahol megítéltük a szüleinket, sorompókat építettünk a szívünkben. A szellemünk megsötétedett azokon a területeken, ahol nem tudjuk igazán megismerni ISTENT. Péld 20:20, 27; Zsid 12:14; Máté 6:22-23; 1Kor 2: Az elnyomott harag és neheztelés sötét szemüveggé válik, amin keresztül később ISTENT látjuk. Felnőtté válunk, de nem tesszük le magunkban a gyermek dolgait. 1Kor 13:11-12; Kol 3:9 (23)

26 MIÉRT NEM HALLOM MINDIG ISTEN HANGJÁT? MIÉRT NEM TAPASZTALOM MINDIG AZ Ő TELJESSÉGÉT? ISTEN ÁLDÁSFOLYÓJA BELEÜTKÖZIK AZ AKADÁLYBA SZABADON ÁRAD BELÜL: LÁZADÁS BÜSZKESÉG VÉRVONALON LÉVŐ ÁTKOK STB. Mi pedig csak a cseppjeit éljük át annak, amit Isten nekünk szán.

27 Amikor a szüleink bűntudatot és félelmet terhelnek ránk: Tudat alatt ugyanezt várjuk el Istentől Félénk és védekező felnőtté válhatunk Nem tudunk lazítani és természetesen viselkedni Isten jelenlétében. Az életünk szüleinkkel eltöltött szakasza hozza létre azt a sablont, amelyben az elménk működik. Amikor az apák nem fegyelmeznek, akkor a gyermekek azt gondolhatják, hogy ISTEN sem nevel minket. Ekkor nemtörődöm -nek láthatjuk Őt, mert apánk sem törődött velünk. (Ha apánk nem fenyít minket, akkor nem alakul ki bennünk a jó és rossz döntések közötti különbségtétel képessége. Az apának felelősségre kell vonnia a gyermekét a tetteiért.) IMA ATYÁM, ÉN NEM TUDOM, HOGYAN KELL A MEGBOCSÁTÁST MEGVALÓSÍTANI, NEM TUDOM MEGTISZTÍTANI A SZÍVEMET ÉS MEGVÁLTOZTATNI AZ ÉRZÉSEIMET. NEM TUDOK BÍZNI, ÉS FÉLEK MEGNYITNI A SZÍVEMET. MÉGIS MA ÚGY DÖNTÖK, HOGY MEGBOCSÁTOK. TUDOM, HOGY EZT A DÖNTÉST ÚJRA MEG ÚJRA MEG KELL MAJD HOZNOM, AMÍG TELJESSÉ ÉS VALÓSÁGOSSÁ NEM TESZED A MEGBOCSÁTÁSOMAT. ATYÁM, KÉRLEK, ADJ NEKEM HAJLANDÓSÁGOT ÉS ERŐT ARRA, HOGY KITARTSAK A MEGBOCSÁTÁSI DÖNTÉSEM MELLETT, AMÍG EL NEM ÉREM A MEGVALÓSULÁST A TE ERŐDDEL! ÚGY DÖNTÖK, MEGBOCSÁTOM APÁMNAK, HOGY ÚGY DÖNTÖK, MEGBOCSÁTOM ANYÁMNAK, HOGY. BOCSÁSD MEG MINDEN BŰNÖS REAGÁLÁSOMAT..! ATYÁM, ELENGEDEK MINDEN NEHEZTELÉST ÉS KESERŰSÉGET, AMIT A SZÍVEMBEN FELHALMOZTAM. MOSS ENGEM TISZTÁRA! BOCSÁSD MEG MINDEN ELÍTÉLŐ KIJELENTÉSEMET! TEREMTS BENNEM TISZTA SZÍVET ÉS ÁLLHATATOS SZELLEMET, AMELY KÉPESSÉ TESZ ARRA, HOGY GYŰLÖLJEM A BŰNT, DE A TE IRGALMADDAL ÉS SZERETETEDDEL TEKINTSEK A BŰNÖSRE! GYÓGYÍTSD MEG A BENNEM ÉLŐ GYERMEK SEBZETT SZÍVÉT! ÁRASZD KI RÁM A SZERETETEDET! ÁLDD MEG AZOKAT, AKIK MEGSEBEZTEK ENGEM! BOCSÁSD MEG, URAM, HOGY A SZÜLEIMRŐL GYERMEKKÉNT ALKOTOTT KÉPET KIVETÍTETTEM RÁD ÉS MÁS EMBEREKRE IS, KÜLÖNÖSEN AZOKRA, AKIKET SZERETEK! HALJON EL EZ A KÉP, JÉZUS NEVÉBEN! MOST RAGYOGJON BE A TE FÉNYED SZÍVEM MINDEN ELREJTETT ZUGÁBA! URAM, VILÁGOSÍTSD MEG SZÍVEM SZEMEIT, HOGY OLYANNAK LÁSSALAK ÉS SZERESSELEK TÉGED, AMILYEN VALÓBAN VAGY, ÉS TÉGY KÉPESSÉ ARRA, HOGY A TE ÚTJAIDON JÁRJAK! Figyelem: Itt nem a szülő bűnös volta a lényeg, hanem a gyermek bűnös reagálása a szülei tetteire.

28 BEFEJEZÉS Gyermekként hiányos és torz identitást kaptam, ami miatt nem értettem meg, mi a szerepem FÉRFIKÉNT és apaként. Mire a férfiak elérik harmincas vagy negyvenes éveiket, rájönnek, hogy valami hiányzik az életükből. IDÉZET: Sok férfit látok, aki élete derekán azt érzi, hogy olyan dolgok után sóvárog, amelyeket nem kaphat meg a feleségétől és a munkájától, de amelyeket önmagából sem tud kihozni. Meggyőződésem, hogy a férfiaknak saját identitásuk átélése hiányzik a szentesítés apáról fiúra, egyik nemzedékről a másikra szálló nagyon ősi és igen mély érzése. Ezért az apaság ereje ciklusokban hat. II. AZ APAI ERŐ TÖBB NEMZEDÉKET BEFOLYÁSOL ÉS ALAKÍT Apai erődet használhatod pozitív módon (Zsolt 78:5, 6). A negyedik nemzedék törvénye. Amikor az apai erőt Isten rendelése szerint használják, annak eredményei meglátszanak a következő nemzedékekben. A bölcs apa, aki alkalmazza ezeket az alapelveket, az Úrtól valóban megáldott örökséget hagy a gyermekeire.

29 ÁDÁM GENETIKAILAG SZELLEMI KRISZTUS két szál mindnyájunkban összefonódik. Ez a DÉDNAGYAPA NAGYAPA APA A TE NEVED A GYERMEKEID AZ UNOKÁID A negyedik nemzedék törvénye szerint még a dédapád is hat az életedre.

30 Mindnyájan arra vágyunk, hogy az életünk során valami fontos dologgal hozzájáruljunk a világhoz. Az apai erő elve kijózanító módon emlékeztet minket arra, hogy az életben semmilyen cselekedetünknek nem lehet messzebb mutató hatása, mint annak, amit az utódainkon keresztül valósítunk meg. A hatalmadban áll a befolyásodat kiterjeszteni a huszonkettedik századra. Ezért az apaság a legfontosabb feladatod. III. HOGYAN LÁTJÁK A GYERMEKEID ISTENT? 1. Te adóállomás vagy. 2. A gyermekeid a vevőkészülékek. A gyermekeid belőled szűrik le az Istenről alkotott képüket. A gyermek elméjében Isten épp olyan, mint Apuci. J. B. Phillips: Mindaz, amit Istenről gondoltam, apám felmagasztalt változata. Egy olyan gyermek verse, akit az apja öt éves korától kezdve kilenc éven át rendszeresen megerőszakolt: Apukám: Nem akarok felnőtt lenni. A felnőttek kegyetlen dolgokat művelnek a gyerekekkel, De gyerek végképp nem akarok lenni, Mert a gyerekek fizetnek a szüleik bűneiért. Milyen valódi gyermeknek lenni, Futkározni, ugrándozni és játszani? Vajon hány hozzám hasonló gyerek Kérte Istent, hogy tartsa távol a papáját? Az én apukám újra meg újra bántott: Olyanokat tett, amiket apáknak nem kéne tenni. Édességet adott és azt mondta, ne beszéljek róla. Először azt hittem, hogy ő is szeret engem. Azt hallottam, van egy másik Atyám Az égben, aki szeret. Bíznom kellene benne, Aki nem védett meg, de nem tudom, miért.

31 B. AZ APAI ERŐT NEGATÍV MÓDON IS HASZNÁLHATJUK Sok szívfájdalmat és szenvedést eredményezhet az, ha az apai erőt mellőzzük vagy visszaélünk vele. 1. A férfi kárt okozhat az utódainak (2Móz 34:7) 2. És a nemzetének is (Mal 4:5-6) C. AZ APAI ERŐT URALNI KELL I. A pozitív apai erőhöz szükséges, hogy hatékonyan működjenek a nyílt kommunikációs szálak. 1. A Mennyei Atya szempontjából nem lehetsz jó apja a fiadnak, amíg nem válsz az Atya fiává. 2. A földi apád szempontjából: vannak rendezetlen elemek a kapcsolatotokban? 3. Az utánad következő apákat tekintve: lásd a fiaidat, mint majdani gyermeknevelőket! II. A pozitív apai erőhöz elkötelezettség szükséges 1. Némelyek folytatnak egy ciklust. 2. Mások elkezdenek egy ciklust. 3. Néhányan megszakítanak egy régi ciklust. Egy letört gyereken csak az apja segíthet. Az Írás ezt apai erőnek hívja.

32 II. KORLÁTLAN SZERETET Hogyan szeretsz? TERMÉSZETES SZERETET A. A természetes szeretet olyan gondolkodási irány, ami az önközpontúság természetes emberi ösztönét követi. Ezt a szeretetet az önmagunkra irányultság méltányos érzése adja. Megérdemlem. Igazolom az önzésemet. Ez nem csak ösztönös, hanem pusztító is. A természetes szeretet a teljesítményre összpontosít arra, amit értem teszel. Feltételekhez kötött és erőssége a másik fél viselkedésével összefüggésben változik. Lehetséges, hogy ez a szeretet működik, ha egy tökéletes emberrel kötöttünk házasságot!! Ez a fajta szeretet mindig tönkreteszi a kapcsolatokat. B. Ebben a fajta szeretetben három kudarclehetőség rejlik 1. A természetes szeretet elbukik az elfogadás/elutasítás próbáján. 2. Az ösztönös szeretet elbukik a visszajelzéseknél a férfiak küszködnek a kommunikációval nem tudják, hogyan reagáljanak. 3. A természetes szeretet kudarcot vall az értékelés, a teljesítmény területén. Ez egyik kudarc után a másikhoz vezet. C. Ennek a természetes szeretetnek kiszámíthatóak az egymást követő lépései. 1. A romantikus szakasz, pl. kellemes férfias romantikus 2. Az átmeneti szakasz passzív többet kéne fürödnie szexet akar 3. A valóság szakaszai Az ébresztőóra csörgése 4. A megtorlás szakasza Sok fájdalom, bosszú 5. Elszigetelődési szakasz Falakat épít, visszavonul válás.

33 SZELLEMI SZERETET A szellemi szeretet olyan gondolkodási minta, ami úgy dönt, hogy önmagát odaadja a másik ember javáért, tekintet nélkül annak a teljesítményére. A szeretett ember döntésére és elkötelezettségére összpontosít. Értéke a szeretett ember minőségétől függ. A szellemi szeretetet nem befolyásolja kedvezményezettje teljesítménye. Ez radikális szeretet, amit a világ nem is ért. A. A szellemi szeretetnek jól felismerhető tulajdonságai vannak. A szellemi szeretet azt mondja: Én a te javadért munkálkodok. Rád koncentrál, nem rám. Ezt a folyamatot Isten kezdeményezte. Először Ő cselekedett nekünk adta a Fiát, Jézus Krisztust ezzel mutatta meg a szeretetét. Ez a szeretetbeli tett adta meg az értékünket az önértékelésünket és önmagunk tiszteletét. Azért tudunk szeretni másokat, mert minket szeretnek. Isten igaz férfijai éljétek meg azt, amit hisztek! A szellemi szeretet cselekedet soha el nem fogy, mert Istenben kezdődik és végződik. A korlátlan szeretet felszabadítja a feleségedet és a gyermekeidet a feltételek és az elvárások alól. Azt jelenti, hogy mindig elkötelezed magad az igazság szeretetben történő szólására. A konfliktusok és a harag megoldására is elkötelezed magad (Efezus 4:26-27). Hol a feleséged helye ebben a képben? Ő kapja meg a gyümölcsét mindannak, ami közted és Isten között történik!! B. A szellemi szeretetnek kiszámíthatóak az egymást követő lépései 1. Romantikus szakasz 2. Átmeneti szakasz minden álarc lehull a maga valójában látható az ember. 3. A szellemi szeretet cselekedet, ami egységhez vezet. Ez a fajta szeretet döntést követel.

34 III. A MESTERI TERV ISTEN ELGONDOLÁSA A CSALÁDRÓL TUDJA OTT VALAKI, HOGY KI VAGYOK? Sok férfi teszi fel a kérdést: Mi a szerepem férjként a feleségem életében és apaként a gyermekeim életében? Sok férfi identitástudata nagyon hiányos és torz mint egy ugródeszka ugrás nélkül. Ahelyett, hogy a férfiakat elindítanák az élet útján, visszafogják őket és fejlődésük folyamata korlátozott. A rossz identitástudat hat a férfi egész családjára. Az apában uralkodó zűrzavar káoszt okoz a családban. A férfiakat jelenleg sújtó válsághelyzet arra vezethető vissza, hogy nincsenek férfi vezetők a családban. Ez az első olyan férfinemzedék, amit túlnyomórészt nők neveltek fel. Ebben a korban, amikor sok a válás és sokan heti hatvan órát dolgoznak, sok férfi apa nélkül nőtt fel és ez mély lelki fájdalmat okozott. Így alakultak ki a puhább, elnőiesedett férfiak. Ha életedben soha nem csodált egy másik férfi, ez szörnyű fájdalmat okoz. Noha elvárják a férfiaktól, hogy szeressék a feleségüket és neveljék fel a gyermekeiket, férfi vezetők híján és a szívükben tátongó üresség miatt nem tudják, hol is kezdjék ezt. A férfiak és családjaik válságban vannak, mert figyelmen kívül hagytuk a családra vonatkozó eredeti tervet. Isten a tanács és a rend Istene (Ézsaiás 46:10-11). Isten minden teremtményét jól megtervezte. Isten négy fő célja a család számára: 1. Szeretné, ha a család Isten szerinti képet tükrözne. Az embereket vonzza ennek a képnek az egyedisége. 2. Az Isten szerinti kormányzás létrejöttét kívánja. Egy nemzet annyira erős, mint a leggyengébb családja. Isten kormányzási terve nem a Parlament folyosóin kezdődik az ülések idején, hanem a családokban. A jellem először és főként a családban formálódik ki.

35 3. Isten azt akarja, hogy növekedjen az Isten szerinti örökség. 4. Táplálni akarja az istenfélő embereket. A család az elsődleges egység Isten kezében, amelyen keresztül táplálni tudja az egyházat. Nem a vasárnapi iskola, a bibliaiskola és hasonlók, hanem a család. Istennek reményteli és bátorító tervei vannak számunkra. Isten az ész erejével építi a családokat, más szóval az otthont a bölcsesség építi (Péld 24:3). A CSALÁD CÉLJA Isten a családot a legkisebb harcoló egységként hozta létre a Sátán elleni csatában. Ősi harcművészet: A tipikus logika azt követelte, hogy a gyalogosok egymáshoz a lehető legközelebb álljanak fel, váll-váll vetve, olyan fegyverekkel, amelyek a lehető legtávolabb tartották tőlük az ellenséget. Az ilyen szoros elhelyezkedés megakadályozta, hogy a katonák meghátráljanak a csata hevében. Isten ilyen szorosan állította csatarendbe a hívőket. Ezt a harci egységet CSALÁDNAK nevezi. A Sátán kiszemelte magának Isten legkisebb harci egységét. Nem volt még korábban olyan nemzedék, amikor a családot ennyire támadták, gúnyolták, lekicsinyelték és pusztították volna, ill. amikor ennyi család felbomlott és széttöredezett volna. Mindebben az a legnagyobb tragédia, hogy miközben ez a pusztítás zajlik, az otthon feje, az apa, a család pásztora mélyen alszik. Máté 12:29 AZ ERŐS EMBERT ELŐSZÖR MEG KELL KÖTÖZNI, MERT A HÁZAT CSAK EZUTÁN LEHET KIFOSZTANI. Az erős embert megkötözte a munkája, a kedvtelései, stb. Az apa ott sem volt, amikor az otthonát kifosztották. A Sátán szabadon formálhatta a gyermekek gondolkodását és megnyomoríthatta a házaspár kapcsolatát. A mesterterv visszahívja a férfiakat kötelességeik vállalásához. Az apának, a család pásztorának négy fő kötelességnek/szerepkörnek kell megfelelnie: 1. Vezessen 2. Összekössön 3. Szeressen 4. Készítsen fel

Amanda Buys: Ádám némasága

Amanda Buys: Ádám némasága Amanda Buys: Ádám némasága hol vagytok Isten férfiai? Amanda Buys szellemi befedezése: Ez az anyag a Kanaan Minisrties, egy non-profit szervezet terméke, ami a következő befedezések alatt áll: - El Shaddai

Részletesebben

BIBLIAI TEREMTÉSTÖRTÉNET

BIBLIAI TEREMTÉSTÖRTÉNET A világ teremtése BIBLIAI TEREMTÉSTÖRTÉNET MÓZES ELSŐ KÖNYVE A teremtésről 1. Kezdetben teremté Isten az eget és a földet. 2. A föld pedig kietlen és puszta vala, és setétség vala a mélység színén, és

Részletesebben

Bibliai tanítás a részegségről

Bibliai tanítás a részegségről Bibliai tanítás a részegségről ADUNARE Bibliai tanítás a részegségről A részegségről tanulni nehéz feladat de ugyanakkor nagyon fontos. Mi úgy szeretnénk leélni az életünket hogy az Istennek tetsző legyen

Részletesebben

1 ÚRVACSORA(ÉNEKESKÖNYV) ÚRVACSORA

1 ÚRVACSORA(ÉNEKESKÖNYV) ÚRVACSORA 1 ÚRVACSORA(ÉNEKESKÖNYV) ÚRVACSORA A mi Urunk Jézus Krisztus így szól: Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek. (Mt 11,28) Tőle kaptuk ezt

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. Az asszony

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. Az asszony A Biblia gyermekeknek bemutatja Az asszony a kútnál Írta : Edward Hughes Illusztrálta : Lazarus Átírta : Ruth Klassen Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Kiadta : Bible for Children www.m1914.org BFC

Részletesebben

Megtanulni megbocsátani

Megtanulni megbocsátani Megtanulni megbocsátani ADUNARE Megtanulni megbocsátani. Megtanulni megbocsátani az egyik legfontosabb lecke a keresztény életünkben. A megbocsátásról tanulhatunk az egész Biblián keresztül. Amikor megbocsátunk

Részletesebben

Tanuljunk imádkozni ADUNARE

Tanuljunk imádkozni ADUNARE Tanuljunk imádkozni ADUNARE Tanuljunk imádkozni. Imádkozni tanulni olyasvalami ami örömet hoz az életünkbe és Istennek is tetsző. Az egyik legfontosabb lecke amelyet megtanulhatunk az az hogy hogyan imádkozzunk,

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek bemutatja. Az asszony

A Biblia gyermekeknek bemutatja. Az asszony A Biblia gyermekeknek bemutatja Az asszony a kútnál Írta : Edward Hughes Illusztrálta : Lazarus Átírta : Ruth Klassen Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Kiadta : Bible for Children www.m1914.org 2012

Részletesebben

Lelki és érzelmi egészség. Igazságban járni: 1. előadás

Lelki és érzelmi egészség. Igazságban járni: 1. előadás Igazságban járni: 1. előadás 1 1. lépés: Nevezd meg a problémát Bűn Bizonytalanság 2 Az ember öt dimenziója Szellemi Erkölcsi Társadalmi Pszichológi ai Biológiai 3 A teremtek sorrend Lélek (lelki) Jellem

Részletesebben

Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.

Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. Mert nem azért küldte az Isten az ő Fiát a világra, hogy kárhoztassa

Részletesebben

megírattak pedig a mi tanulságunkra, akikhez az időknek vége elérkezett

megírattak pedig a mi tanulságunkra, akikhez az időknek vége elérkezett megírattak pedig a mi tanulságunkra, akikhez az időknek vége elérkezett Félreértett rtett tanítások? Ugyanazon alapról eltérő tanítások? Fordítások A Biblia eredeti nyelve nem a magyar Összehasonlító fordítások,

Részletesebben

Üdvözlünk Isten családjában!

Üdvözlünk Isten családjában! Üdvözlünk Isten családjában! Amikor Jézust elfogadod Megváltódnak, Isten családjának tagja leszel. Isten azt akarja, hogy ha az Ő gyermeke lettél, növekedj az Ő megismerésében, és válj minél inkább Jézushoz

Részletesebben

Az 1 Krón 1,1-ben is említik valamint a: Jób 31,33; Lk 3,38; Róm 5,14; 1 Kor 15,22, 45; 1 Tim 2,13, 14.

Az 1 Krón 1,1-ben is említik valamint a: Jób 31,33; Lk 3,38; Róm 5,14; 1 Kor 15,22, 45; 1 Tim 2,13, 14. Alig tudjuk elképzelni, hogy milyen lehetett az, amikor Ádám volt az első és egyetlen ember a Földön. Biztosan magányos volt egyedül. Ádám számára ez természetes volt, még soha nem ismert egy másik embert.

Részletesebben

Újjászületés - Beleszületni Isten családjába

Újjászületés - Beleszületni Isten családjába Kenneth E. Hagin Nem az a fontos, hogy melyik gyülekezetbe tartozol, hanem az, hogy melyik családba. Jézus azt tanította, hogy az embernek újjá kell születnie. A következő állítások Jézus szájából származnak:

Részletesebben

A Raffay-Prõhle Agendák szerinti istentiszteleti rendek kiegészítése

A Raffay-Prõhle Agendák szerinti istentiszteleti rendek kiegészítése A Raffay-Prõhle Agendák szerinti istentiszteleti rendek kiegészítése 13. Bûnbánati imádságok Advent 1. vasárnapja Istenem! Méltatlan vagyok kegyelmedre, mert sokszor és sokféleképpen vétkeztem. De légy

Részletesebben

HÁZASSÁG ÉS VÁLÁS. Pasarét, 2014. február 09. (vasárnap) Szepesy László

HÁZASSÁG ÉS VÁLÁS. Pasarét, 2014. február 09. (vasárnap) Szepesy László Pasarét, 2014. február 09. (vasárnap) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Szepesy László HÁZASSÁG ÉS VÁLÁS Alapige: Malakiás 2,13-16 És ezt is cselekszitek: betöltitek az Úr oltárát könnyhullatással, sírással

Részletesebben

Pozitív intézményi légkör

Pozitív intézményi légkör Pozitív intézményi légkör Mitől más a keresztyén iskola? Írjon le három dolgot, amely ön szerint megkülönbözteti a keresztyén iskolákat más iskoláktól! Ossza meg gondolatait az ön mellett ülővel. A keresztyén

Részletesebben

Tanítás a gyülekezetről

Tanítás a gyülekezetről Tanítás a gyülekezetről ADUNARE Tanítás a gyülekezetről. A keresztény élet egyik legfontosabb leckéje a gyülekezetről való tanulás. Isten mindíg az Ő gyülekezetét használja arra hogy a földön véghezvigye

Részletesebben

TANÉVZÁRÓ. Újpest-Belsőváros. 2006. 06. 11. Szentháromság vasárnapja. Juhász Emília

TANÉVZÁRÓ. Újpest-Belsőváros. 2006. 06. 11. Szentháromság vasárnapja. Juhász Emília Újpest-Belsőváros 2006. 06. 11. Szentháromság vasárnapja Juhász Emília TANÉVZÁRÓ Alapige (textus): Ef 6,1-4; 6,10 Olvasandó (lectio): Péld 3,1-18 Heidelbergi Káté*: XXI. ÚRNAP (*Olvasható a szolgálat végén)

Részletesebben

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com Korrektúra: Egri Anikó 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 3 Az összefogás döbbenetes ereje... 4 Depressziós helyett bajnok... 6 Na

Részletesebben

Tartalom 1. RÉSZ A GYÜLEKEZETNÖVEKEDÉS ÉS AZ ÉGŐ VÁGY 2. RÉSZ A GYÜLEKEZETNÖVEKEDÉS ÉS A LAIKUSOK

Tartalom 1. RÉSZ A GYÜLEKEZETNÖVEKEDÉS ÉS AZ ÉGŐ VÁGY 2. RÉSZ A GYÜLEKEZETNÖVEKEDÉS ÉS A LAIKUSOK Tartalom 1. RÉSZ A GYÜLEKEZETNÖVEKEDÉS ÉS AZ ÉGŐ VÁGY 1. fejezet: A gyülekezetnövekedés és az égő vágy........... 7 2. RÉSZ A GYÜLEKEZETNÖVEKEDÉS ÉS A LAIKUSOK 2. fejezet: Hogyan lehet nagy dolgokat elvégezni

Részletesebben

Kérem, nyissa ki az Újszövetséget Máté 1:1-nél. Itt kezdi Máté magyarázatát arról, hogy mi az Evangélium. Ezt olvashatjuk:

Kérem, nyissa ki az Újszövetséget Máté 1:1-nél. Itt kezdi Máté magyarázatát arról, hogy mi az Evangélium. Ezt olvashatjuk: Mi az evangélium? Jó az, ha időt tudunk áldozni arra, hogy átgondoljuk mi a Biblia üzenete. Bizonyára sokan óvatosak a vallásokkal, a templomba járással, az egyházi rituálékkal, és a hagyományok követésével.

Részletesebben

KAPCSOLATAINK. Istennel és a házastársunkkal. Mózes Áron és Zsuzsi,

KAPCSOLATAINK. Istennel és a házastársunkkal. Mózes Áron és Zsuzsi, KAPCSOLATAINK Istennel és a házastársunkkal 1 Kapcsolat Az életünk megosztása egymással Kölcsönösség Megosztás A kapcsolat 2 A Biblia központi kérdése: Isten és ember kapcsolatai 1Mózes 2,15-17 1Mózes

Részletesebben

Vajon Isten tényleg az életemben van, ha mellette döntöttem?

Vajon Isten tényleg az életemben van, ha mellette döntöttem? Vajon Isten tényleg az életemben van, ha mellette döntöttem? Amikor úgy döntöttél, hogy behívod Jézust az életedbe, lehet, hogy felmerült benned a kérdés: Vajon Isten hallotta egyáltalán, amit mondtam?

Részletesebben

Létezik-e Antikrisztus?

Létezik-e Antikrisztus? Létezik-e Antikrisztus? Az embereknek sokféle elképzelésük van az Antikrisztusról, de e- gyedül csak a Bibliából kaphatunk helyes választ arra, hogy ki ő, és mit csinál. Felmerült már bennünk a kérdés:

Részletesebben

ISTENNEK TETSZŐ IMÁDSÁG

ISTENNEK TETSZŐ IMÁDSÁG Pasarét, 2014. február 2. (vasárnap) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Horváth Géza ISTENNEK TETSZŐ IMÁDSÁG Lekció: ApCsel 4,23-31 Alapige: Zsolt 124,8 A mi segítségünk az Úr nevében van, aki teremtette

Részletesebben

A LÉLEK KARDJA. Alapige: Efézus 6,17b Vegyétek fel a Lélek kardját, amely az Isten beszéde.

A LÉLEK KARDJA. Alapige: Efézus 6,17b Vegyétek fel a Lélek kardját, amely az Isten beszéde. Pasarét, 2013. október 24. (csütörtök) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Horváth Géza A LÉLEK KARDJA Alapige: Efézus 6,17b Vegyétek fel a Lélek kardját, amely az Isten beszéde. Imádkozzunk! Hálaadással

Részletesebben

Az Istentől származó élet

Az Istentől származó élet Az Istentől származó élet Előszőr is mi az élet? Sokan próbálták deffiniálni, különféle kulturális, tudományos vagy vallási nézőpontokból is. A tudomány mivel a fő forrása a megfigyelés és az információ

Részletesebben

Bérmálási vizsgakérdések

Bérmálási vizsgakérdések 1 Bérmálási vizsgakérdések 1. Miért bérmálkozol? Hogy a Szentlélek ajándékát elnyerjem. 2. Mire képesít a Szentlélek a bérmálkozásban? Hogy felnőtt keresztény legyek, vagyis saját akaratomból Jézus tanítványa

Részletesebben

A TAN. Az Evangéliumok és a Beszélgetés az Angyallal című könyv azonosságai, ahogy én látom. Összeállította: Petróczi István

A TAN. Az Evangéliumok és a Beszélgetés az Angyallal című könyv azonosságai, ahogy én látom. Összeállította: Petróczi István A TAN Az Evangéliumok és a Beszélgetés az Angyallal című könyv azonosságai, ahogy én látom. Összeállította: Petróczi István 1943. szeptember 10. péntek. 12. BESZÉLGETÉS LILIVEL L. Köszönöm, hogy eljöttél.

Részletesebben

SZENT BERNÁT APÁT ESTI DICSÉRET

SZENT BERNÁT APÁT ESTI DICSÉRET SZENT BERNÁT APÁT ESTI DICSÉRET Istenem, jöjj segítségemre! Uram, segíts meg engem! Dicsıség az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek, miképpen kezdetben most és mindörökké. Amen. HIMNUSZ 2 SZENT BERNÁT

Részletesebben

A tudatosság és a fal

A tudatosság és a fal A tudatosság és a fal Valami nem stimmel a világgal: háborúk, szenvedések, önzés vesz körül bennünket, mikor Jézus azt mondja, hogy az Isten országa közöttetek van. (Lk 17,21) Hol van ez az ország Uram?

Részletesebben

2015. március 1. Varga László Ottó

2015. március 1. Varga László Ottó 2015. március 1. Varga László Ottó 2Kor 4:6 Isten ugyanis, aki ezt mondta: "Sötétségből világosság ragyogjon fel", ő gyújtott világosságot szívünkben, hogy felragyogjon előttünk Isten dicsőségének ismerete

Részletesebben

"Ki kötelezi el még magát közületek az Úrnak?"

Ki kötelezi el még magát közületek az Úrnak? "Ki kötelezi el még magát közületek az Úrnak?" 1 Krón 29,5 Gyógyulásunk és megerősödésünk akkor történik, amikor fenntartás nélkül átadjuk magunkat Jézusnak. Minél jobban megnyílunk, és engedjük, hogy

Részletesebben

ÉVKÖZI IDŐ II. HÉT: PÉNTEK REGGELI DICSÉRET. Ez azonban elmarad, ha az Imádságra hívás közvetlenül az imaóra előtt van.

ÉVKÖZI IDŐ II. HÉT: PÉNTEK REGGELI DICSÉRET. Ez azonban elmarad, ha az Imádságra hívás közvetlenül az imaóra előtt van. V. Istenem, jöjj segítségemre! 1 ÉVKÖZI IDŐ II. HÉT: PÉNTEK REGGELI DICSÉRET F. Uram, segíts meg engem! Dicsőség az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek, miképpen kezdetben, most és mindörökké. Ámen. Alleluja.

Részletesebben

Az emberi élet értelme

Az emberi élet értelme Az emberi élet értelme Valószínü már mindegyikünk egyszer elgondolkozott azon, hogy miért élünk ezen a világon, s mi az életünk értelme. Röviden, hat ponton keresztül szeretnénk Isten tervét életünkre

Részletesebben

Tanuljuk meg hogyan kell tanulmányozni a Bibliát

Tanuljuk meg hogyan kell tanulmányozni a Bibliát Tanuljuk meg hogyan kell tanulmányozni a Bibliát ADUNARE Nagyon fontos megtanulnunk hogyan kell tanulmányozni a Bibliát, mivel: Amikor tanulmányozzuk a Bibliát halljuk Isten parancsolatait. Amikor tanulmányozzuk

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek bemutatja. Jézus és Nikodémusz

A Biblia gyermekeknek bemutatja. Jézus és Nikodémusz A Biblia gyermekeknek bemutatja Jézus és Nikodémusz Írta : Edward Hughes Illusztrálta : Byron Unger és Lazarus Átírta : M. Maillot és Sarah S. Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Kiadta : Bible for Children

Részletesebben

Hittan tanmenet 4. osztály

Hittan tanmenet 4. osztály Hittan tanmenet 4. osztály Heti óraszám:1 Összes óra: 40 Az Élet a hitben című hittankönyvhöz Plébániai hitoktatás céljára Óraszám Tananyag Didaktikai cél, nevelési cél Segédeszköz, Munkaformák, Módszerek

Részletesebben

nk és s Istennek? megírattak pedig a mi tanulságunkra, akikhez az időknek vége elérkezett

nk és s Istennek? megírattak pedig a mi tanulságunkra, akikhez az időknek vége elérkezett megírattak pedig a mi tanulságunkra, akikhez az időknek vége elérkezett A húsvh svét értéke nekünk nk és s Istennek? Mit jelent a húsvét az átlagember számára? Generated by Foxit PDF Creator Foxit Software

Részletesebben

Az élet istentisztelete 3.: A CSALÁDBAN

Az élet istentisztelete 3.: A CSALÁDBAN 1 Újpest-Belsőváros 2008. 03. 02. Juhász Emília Az élet istentisztelete 3.: A CSALÁDBAN Olvasandó (lectio): 2 Móz 13,1-10 Alapige (textus): 2 Móz 13,8-9 És mondd el fiaidnak azon a napon: Amiatt történik

Részletesebben

Aki elbocsátja feleségét, és mást vesz el, házasságtörő, és aki férjétől elbocsátott asszonyt vesz el, szintén házasságtörő.

Aki elbocsátja feleségét, és mást vesz el, házasságtörő, és aki férjétől elbocsátott asszonyt vesz el, szintén házasságtörő. Válás és újraházasodás a Biblia szemszögéből Ebben az írásunkban a Biblia válás és újraházasodás kérdésére vonatkozó kijelentéseivel szeretnénk foglalkozni. Az Újszövetség világosan elutasítja a válást.

Részletesebben

Függelék. 2. Unitárius hitvallás.

Függelék. 2. Unitárius hitvallás. Függelék. 2. Unitárius hitvallás... Hiszek egy Istenben a világ teremtőjében fenntartójában és az emberiség szeret'ő atyjában;.. Hiszek az ember Jézusban" az ő isteni kulde. tésében az ő tanainak udvözítő

Részletesebben

MIT MOND A BIBLIA A HALLOWEENRŐL?

MIT MOND A BIBLIA A HALLOWEENRŐL? MIT MOND A BIBLIA A HALLOWEENRŐL? ne igazodjatok e világhoz, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával, hogy megítélhessétek, mi az Isten akarata, mi az, ami jó, ami neki tetsző és tökéletes (Róm

Részletesebben

Gazdagrét. Prédikáció 2013.10.13

Gazdagrét. Prédikáció 2013.10.13 Gazdagrét. Prédikáció 2013.10.13 Számomra mindig jelzés értékű az, ha valamilyen formában megrezdül a lelkem, megérinti valami. Ilyenkor az jut az eszembe, hogy ott még feladatom, tanulni valóm van. Üzenni

Részletesebben

Hamis és igaz békesség

Hamis és igaz békesség Hamis és igaz békesség Lectio: Jer 1,1-15 Textus: Jer 1,14 A lelkipásztor így szólt egy asszonyhoz: - Asszonyom, szokta önt kínozni a Sátán? - Engem? Soha! - No, akkor ez annak a jele, hogy ön még a Sátáné,

Részletesebben

Az ü dvö ssé g förrá sái (Vö. Iz 12,3)

Az ü dvö ssé g förrá sái (Vö. Iz 12,3) Az ü dvö ssé g förrá sái (Vö. Iz 12,3) Szentségek vételére felkészítő kiadvány. Kiadja: Szent József Plébánia. Cím: 8800 Nagykanizsa Ady E. 15. Felelős kiadó és szerkesztő: Váron István. E-mail: varonistvan@gmail.com

Részletesebben

Isten felméri Ábrahám szeretetét

Isten felméri Ábrahám szeretetét A Biblia gyermekeknek bemutatja Isten felméri Ábrahám szeretetét Írta : Edward Hughes Illusztrálta : Byron Unger és Lazarus Átírta : M. Maillot és Tammy S. Franciáról fordította : Helga Himer Kiadta :

Részletesebben

János 3: Hungarian Károli ( public domain)

János 3: Hungarian Károli ( public domain) Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az õ egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen õ benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. Mert nem azért küldte az Isten az õ Fiát a világra, hogy kárhoztassa

Részletesebben

12 A NYER ÉNKÉP hírneve és imázsa mi milyennek látjuk önmagunkat. képünk van saját magunkról mit gondolunk, érzünk és hiszünk

12 A NYER ÉNKÉP hírneve és imázsa mi milyennek látjuk önmagunkat. képünk van saját magunkról mit gondolunk, érzünk és hiszünk 12 A NYERŐ ÉNKÉP Egy országnak, egy iparágnak, egy cégnek, egy szervezetnek, egy terméknek, vagy egy személynek, mind van hírneve és imázsa. Nagyon fontos az, hogy mint cég, vagy személy, milyennek látnak

Részletesebben

A bölcsesség otthon: szülők és gyerekek

A bölcsesség otthon: szülők és gyerekek A bölcsesség otthon: szülők és gyerekek Lekció: Lk. 15.1-3, 11b-32/Textus: Péld. 4.1-6, 17.6, 20.29, 13.24, 19.18, 23.13-16, 20.11, 22.6, 17.21, 17.25, 19.13, 20.20-21 2013. okt. 13. A bölcsesség otthon.

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. Gedeon kis hadserege

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. Gedeon kis hadserege A Biblia gyermekeknek bemutatja Gedeon kis hadserege Írta : Edward Hughes Illusztrálta : Janie Forest Átírta : Ruth Klassen Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Kiadta : Bible for Children www.m1914.org

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. Rut : Szerelmi

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. Rut : Szerelmi A Biblia gyermekeknek bemutatja Rut : Szerelmi történet Írta : Edward Hughes Illusztrálta : Janie Forest Átírta : Lyn Doerksen Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Kiadta : Bible for Children www.m1914.org

Részletesebben

Tanítás a házasságról

Tanítás a házasságról Tanítás a házasságról ADUNARE Tanítás a házasságról A házasságról való tanítás nagyon fontos mivel kihatással van minden ember életére. A házasság jó dolog. A házasság Istentől való dolog. Amikor összeházasodunk

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek bemutatja. A földműves és a mag

A Biblia gyermekeknek bemutatja. A földműves és a mag A Biblia gyermekeknek bemutatja A földműves és a mag Írta : Edward Hughes Illusztrálta : M. Maillot és Lazarus Átírta : E. Frischbutter és Sarah S. Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Kiadta : Bible for

Részletesebben

DEREK PRINCE. Isten Gyülekezetének Újrafelfedezése

DEREK PRINCE. Isten Gyülekezetének Újrafelfedezése DEREK PRINCE Isten Gyülekezetének Újrafelfedezése Bevezető - A Derek Prince Ministries ismertetője Az 1930-as években, a történet szerint, megcsörrent a telefon az igazgatói irodában, abban a washingtoni

Részletesebben

ISTEN MENNYEI ATYÁNK ÉS URUNK

ISTEN MENNYEI ATYÁNK ÉS URUNK Pasarét, 2013. június 27. (csütörtök) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Szepesy László ISTEN MENNYEI ATYÁNK ÉS URUNK Alapige: Malakiás 1,6a A fiú tiszteli atyját, a szolga is az ő urát. És ha én atya

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek. bemutatja

A Biblia gyermekeknek. bemutatja A Biblia gyermekeknek bemutatja Jézus és Lázár Írta : Edward Hughes Illusztrálta : Janie Forest Átírta : Ruth Klassen Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Kiadta : Bible for Children www.m1914.org BFC

Részletesebben

Wittinger László: Passiójáték

Wittinger László: Passiójáték Wittinger László: Passiójáték I. (AZ UTOLSÓ VACSORA) ELSŐ APOSTOL: Íme, Mester, elkészítettük az ételt, ahogyan kérted! JÉZUS: Vágyva vágytam arra, hogy a húsvéti bárányt veletek együtt fogyasszam el.

Részletesebben

Gyermekimák. mű a Pázmány Péter Elektronikus Könyvtár (PPEK) a magyarnyelvű keresztény irodalom tárháza állományában.

Gyermekimák. mű a Pázmány Péter Elektronikus Könyvtár (PPEK) a magyarnyelvű keresztény irodalom tárháza állományában. PPEK 879 Gyermekimák Gyermekimák mű a Pázmány Péter Elektronikus Könyvtár (PPEK) a magyarnyelvű keresztény irodalom tárháza állományában. Bővebb felvilágosításért és a könyvtárral kapcsolatos legfrissebb

Részletesebben

Gazdagrét Prédikáció 2012.09.09.

Gazdagrét Prédikáció 2012.09.09. Gazdagrét Prédikáció 2012.09.09. EZT CSELEKEDJÉTEK AZ ÉN EMLÉKEZETEMRE, Lk. 22;19, Azt tapasztalom testvérek, hogy első hallásra nehezen tud az ember megbarátkozni azokkal a szokatlanul új gondolatokkal,

Részletesebben

PSZICHOLÓGIAI ÚJRAHASZNOSÍTÁS AVAGY NEM MINDEN SZEMÉT, AMI HULLADÉK

PSZICHOLÓGIAI ÚJRAHASZNOSÍTÁS AVAGY NEM MINDEN SZEMÉT, AMI HULLADÉK PSZICHOLÓGIAI ÚJRAHASZNOSÍTÁS AVAGY NEM MINDEN SZEMÉT, AMI HULLADÉK Szil Péter Az Integral folyóiratban 2001. márciusában megjelent írás (fordította: Cserháti Éva) bővített változata. Erőfeszítésünk, hogy

Részletesebben

ÖNMAGAMMAL VALÓ SZEMBETEKINTÉS

ÖNMAGAMMAL VALÓ SZEMBETEKINTÉS ÖNMAGAMMAL VALÓ SZEMBETEKINTÉS Elfogadom-e önmagam olyannak amilyennek Isten teremtett, a tulajdonságaimat, fizikai alkatomat? Elfogadom-e, hogy NŐnek illetve FÉRFInak teremtett engem Isten? Saját egészségemre,

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. A Mennyország, Isten. otthona

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. A Mennyország, Isten. otthona A Biblia gyermekeknek bemutatja A Mennyország, Isten gyönyörű otthona Írta : Edward Hughes Illusztrálta : Lazarus Átírta : Sarah S. Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Kiadta : Bible for Children www.m1914.org

Részletesebben

IMÁDSÁG MINDENEK ELŐTT

IMÁDSÁG MINDENEK ELŐTT Újpest-Belsőváros 2004. 03. 14. Loránt Gábor IMÁDSÁG MINDENEK ELŐTT Alapige (textus): Neh 1 és Lk 11,1 Lectio: Neh 1 Lk 11,1: Történt egyszer, hogy valahol imádkozott, és mikor befejezte, így szólt hozzá

Részletesebben

A KING JAMES BIBLIA 1611 APOKRIF IMÁDSÁG és AZARIAH dal három zsidó. A dal, a három zsidók és Azariah ima

A KING JAMES BIBLIA 1611 APOKRIF IMÁDSÁG és AZARIAH dal három zsidó. A dal, a három zsidók és Azariah ima www.scriptural-truth.com Az ima Azariah A KING JAMES BIBLIA 1611 APOKRIF IMÁDSÁG és AZARIAH dal három zsidó A dal, a három zsidók és Azariah ima 1:1 és mentek a tűz közepén dicsérő Isten, és az áldás az

Részletesebben

valamint az Irgalmasság órája, Irgalmasság rózsafüzére és Irgalmasság litániája

valamint az Irgalmasság órája, Irgalmasság rózsafüzére és Irgalmasság litániája Jézusom, bízom Benned! Az Isteni irgalmasság kilencede valamint az Irgalmasság órája, Irgalmasság rózsafüzére és Irgalmasság litániája 1937. augusztus 10-én mondta az Úr Szent Faustina nővérnek: Azt kívánom,

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Bevezetés a 3. részhez: Jézus természete és céljai 113 14. Csodálatos Tanácsadó 115 15. Békesség Fejedelme 119

Tartalomjegyzék. Bevezetés a 3. részhez: Jézus természete és céljai 113 14. Csodálatos Tanácsadó 115 15. Békesség Fejedelme 119 Tartalomjegyzék Előszó 5 i. rész: A neveiben föltárulkozó Isten Bevezetés az 1. részhez: Egység és többesség: Atya, Fiú és Szent Szellem 9 1. Elóhim 15 2. Jehova vagy Jahve 21 3. Ő, Aki gondot visel 27

Részletesebben

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Kislányként sok álmom volt. Embereknek szerettem volna segíteni, különösen idős, magányos embereknek. Arrol

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. A Nílus hercege

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. A Nílus hercege A Biblia gyermekeknek bemutatja A Nílus hercege Írta : Edward Hughes Illusztrálta : M. Maillot és Lazarus Átírta : M. Maillot és Sarah S. Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Kiadta : Bible for Children

Részletesebben

EDK -k az EDM -ért. Evangéliumi Diák Körök az Evangéliumi Diák Misszióért. www.ujremeny.hu

EDK -k az EDM -ért. Evangéliumi Diák Körök az Evangéliumi Diák Misszióért. www.ujremeny.hu EDK -k az EDM -ért Evangéliumi Diák Körök az Evangéliumi Diák Misszióért LÁTÁS Egyetemekre, Főiskolákra járó diákok evangéliummal való elérése, keresztyén diáktársaik által. Keresztyén diákok aktivizálása,

Részletesebben

Nagy öröm. Textus: És lőn nagy öröm abban a városban. (ApCsel 8,8).

Nagy öröm. Textus: És lőn nagy öröm abban a városban. (ApCsel 8,8). Nagy öröm Lectio: ApCsel 8,1-25. Textus: És lőn nagy öröm abban a városban. (ApCsel 8,8). Fülöp Samáriában hirdette a Messiást. Jézusról tett bizonyságot, a Szabadítóról. Az ember mindig kapcsolatban kellene,

Részletesebben

A Ferences Világi Rend előtt álló kihívások a mai Európában

A Ferences Világi Rend előtt álló kihívások a mai Európában A Ferences Világi Rend előtt álló kihívások a mai Európában Európa egy földrész, ahol 50 ország vagy független állam található, amelynek a területe 10,2 millió km2, népessége 740 millió fő, több, mint

Részletesebben

A kegyelem árad 193 A mélyből Hozzád száll szavam 101 A nap bíborban áll 50 A sötétség szűnni kezd már 181 A szívemet átadom én 64 A Te nevedben mi

A kegyelem árad 193 A mélyből Hozzád száll szavam 101 A nap bíborban áll 50 A sötétség szűnni kezd már 181 A szívemet átadom én 64 A Te nevedben mi A kegyelem árad 193 A mélyből Hozzád száll szavam 101 A nap bíborban áll 50 A sötétség szűnni kezd már 181 A szívemet átadom én 64 A Te nevedben mi együtt vagyunk 126 A tisztelet csak Istené 48 A végtelenhez

Részletesebben

A piros kiskocsi. Levelező Klub. Tomi és Évi 1. sorozat 1. lecke

A piros kiskocsi. Levelező Klub. Tomi és Évi 1. sorozat 1. lecke Levelező Klub Tomi és Évi 1. sorozat 1. lecke A piros kiskocsi Tomi és Évi a domb tetejére húzták a piros kiskocsit. Beültek a -ba, és elindultak lefelé a lejtőn. Sebesen gurultak ám! Aztán reccs, bumm!

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. Jézus, a nagy Mester

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. Jézus, a nagy Mester A Biblia gyermekeknek bemutatja Jézus, a nagy Mester Írta : Edward Hughes Illusztrálta : Byron Unger és Lazarus Átírta : E. Frischbutter és Sarah S. Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Kiadta : Bible

Részletesebben

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG)

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy Igen? Kérlek, ne zavarj, imádkozom. De te megszólítottál! Én, Téged megszólítottalak? Biztos, hogy nem! Csak imádkozom:

Részletesebben

6. TETTEK ÉS KÖVETKEZMÉNYEK Gyülekezeti óraszám: 1. Egyházi iskolák óraszáma: 1.

6. TETTEK ÉS KÖVETKEZMÉNYEK Gyülekezeti óraszám: 1. Egyházi iskolák óraszáma: 1. 6. TETTEK ÉS KÖVETKEZMÉNYEK Gyülekezeti óraszám: 1. Egyházi iskolák óraszáma: 1. TEOLÓGIAI ALAPVETÉS (Felhasznált irodalom: I. A Heidelbergi Káté II. Második Helvét Hitvallás. Kálvin Kiadó, Budapest. 2004;

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. Ésaiás a jövőbe lát

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. Ésaiás a jövőbe lát A Biblia gyermekeknek bemutatja Ésaiás a jövőbe lát Írta : Edward Hughes Illusztrálta : Jonathan Hay Átírta : Mary-Anne S. Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Kiadta : Bible for Children www.m1914.org

Részletesebben

Üzenet. A Prágai Református Missziós Gyülekezet Hetilapja II. Évfolyam 18. szám, 2009. Máj. 3. Kedves Testvéreim!

Üzenet. A Prágai Református Missziós Gyülekezet Hetilapja II. Évfolyam 18. szám, 2009. Máj. 3. Kedves Testvéreim! Üzenet A Prágai Református Missziós Gyülekezet Hetilapja II. Évfolyam 18. szám, 2009. Máj. 3. Kedves Testvéreim! Vala pedig a farizeusok közt egy ember, a neve Nikodémus, a zsidók főembere: Ez jöve Jézushoz

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek bemutatja. Ésaiás a jövőbe lát

A Biblia gyermekeknek bemutatja. Ésaiás a jövőbe lát A Biblia gyermekeknek bemutatja Ésaiás a jövőbe lát Írta : Edward Hughes Illusztrálta : Jonathan Hay Átírta : Mary-Anne S. Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Kiadta : Bible for Children www.m1914.org

Részletesebben

Tiltott gyümölcs ÚJ generációs tanítások alkalmazása az ÉLETedben

Tiltott gyümölcs ÚJ generációs tanítások alkalmazása az ÉLETedben Tiltott gyümölcs ÚJ generációs tanítások alkalmazása az ÉLETedben CSAKRA- és MERIDIÁN-tisztító módszer IMÁval INGYENES CSAKRA- és MERIDIÁNtisztítás +harmonizálás IMÁVAL Tested, Lelked, Szellemed, Érzelmeid,

Részletesebben

TANÉVNYITÓ BUZDÍTÁS. Olvasandó (lectio): Mk 6,45-52. Alapige (textus): Mk 6,50

TANÉVNYITÓ BUZDÍTÁS. Olvasandó (lectio): Mk 6,45-52. Alapige (textus): Mk 6,50 Újpest-Belsőváros 2008. 09. 07. Juhász Emília TANÉVNYITÓ BUZDÍTÁS Alapige (textus): Mk 6,50 Olvasandó (lectio): Mk 6,45-52 Ezután azonnal megparancsolta tanítványainak, hogy szálljanak hajóba, és menjenek

Részletesebben

Megcélozni a legszebb álmot, Komolyan venni a világot, Mindig hinni és remélni, Így érdemes a földön élni.

Megcélozni a legszebb álmot, Komolyan venni a világot, Mindig hinni és remélni, Így érdemes a földön élni. Ajánlás A családtörténet feltárása hidat épít múlt és jövõ között, összeköti a nemzedékeket oly módon, ahogyan azt más emléktárgyak nem képesek. Azok a változások, melyek korunk szinte minden társadalmában

Részletesebben

Szelíd volt-e Jézus és szelídséget hirdetett-e?

Szelíd volt-e Jézus és szelídséget hirdetett-e? Szelíd volt-e Jézus és szelídséget hirdetett-e? Jézust szelídnek tartjuk. Ilyennek mutatja a házasságtörő asszonynak az esete. Meg akarják kövezni, de Jézus megmentette ettől. A keresztfán kéri az Atyát,

Részletesebben

1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút

1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút 1 1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút És lőn abban az időben, hogy Abimélek és Pikhól annak hadvezére megszólíták Ábrahámot mondván: Az Isten van te veled mindenben, a mit cselekszel. Mostan azért

Részletesebben

Szolgáló. Szabadságra születve

Szolgáló. Szabadságra születve Szabadságra születve A szabadság, mint fogalom, mint emberi érték él évezredek óta társfogalmakkal egyetemben ereinkben. A szabadság önmagában hordoz minden igaz értéket, így a békességet, szeretetet,

Részletesebben

megírattak pedig a mi tanulságunkra, akikhez az időknek vége elérkezett Könnyelműen vagy felelősségteljesen a hétköznapokban?

megírattak pedig a mi tanulságunkra, akikhez az időknek vége elérkezett Könnyelműen vagy felelősségteljesen a hétköznapokban? megírattak pedig a mi tanulságunkra, akikhez az időknek vége elérkezett Könnyelműen vagy felelősségteljesen a hétköznapokban? Életidőnk Nagy, meghatározó döntéseink emlékszünk-e rájuk? Nagy, meghatározó

Részletesebben

Szeretettel köszöntelek Benneteket!

Szeretettel köszöntelek Benneteket! Házaspáros alkalom Szeretettel köszöntelek Benneteket! Siklósiné Földvári Gabi. 2012-10-28 1 Téma 2012-10-28-án A gyermekcentrikus házasság 2 Ismételjünk egy picit Bizony, az ÚR ajándéka a gyermek, az

Részletesebben

VAGY: PAP: Testvéreim! Vizsgáljuk meg lelkiismeretünket, és bánjuk meg bűneinket, hogy méltóképpen ünnepelhessük az Úr szent titkait!

VAGY: PAP: Testvéreim! Vizsgáljuk meg lelkiismeretünket, és bánjuk meg bűneinket, hogy méltóképpen ünnepelhessük az Úr szent titkait! 1 A NÉP RÉSZVÉTELÉVEL BEMUTATOTT MISE RENDJE BEVEZETŐ SZERTARTÁS Az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében. NÉP: Ámen. A mi Urunk, Jézus Krisztus kegyelme, az Atyaisten szeretete és a Szentlélek egyesítő

Részletesebben

Isten az Atya Dr. Arnold Fruchtenbaum ArIEL

Isten az Atya Dr. Arnold Fruchtenbaum ArIEL MBS051 ARIEL HUNGARY - BIBLIATANÍTÁSOK Isten az Atya Dr. Arnold Fruchtenbaum ArIEL HUNGARY bibliatanitasok.hu bibliatanitasok@gmail.com Tartalom BEVEZETÉS I. ISTEN ATYASÁGA A. A Messiás Atyja 1. Az Atya

Részletesebben

VI. JÉZUS KRISZTUS SZENVEDETT PONCIUS PILÁTUS ALATT, MEGFESZÍTETTÉK, MEGHALT ÉS ELTEMETTÉK

VI. JÉZUS KRISZTUS SZENVEDETT PONCIUS PILÁTUS ALATT, MEGFESZÍTETTÉK, MEGHALT ÉS ELTEMETTÉK VI. JÉZUS KRISZTUS SZENVEDETT PONCIUS PILÁTUS ALATT, MEGFESZÍTETTÉK, MEGHALT ÉS ELTEMETTÉK 1 Szenvedett Poncius Pilátus alatt; megfeszítették, meghalt és eltemették. Alászállt a poklokra, harmadnapon feltámadt

Részletesebben

Szeretettel köszöntelek Benneteket!

Szeretettel köszöntelek Benneteket! Házaspáros alkalom Szeretettel köszöntelek Benneteket! Siklósiné Földvári Gabi 2012-11-18 1 Téma 2012-11-18-án A szülő-, illetve családcentrikus házasság 2 Ismételjünk ismét egy picit A férfi elhagyja

Részletesebben

interperszonális másokra és a hozzájuk fűződő kapcsolatainkra vonatkozik. S megint más részük alapvetően társadalmi jellegű közösségeinkhez és

interperszonális másokra és a hozzájuk fűződő kapcsolatainkra vonatkozik. S megint más részük alapvetően társadalmi jellegű közösségeinkhez és BIBLIAISMERET A Bibliaismeret alapvető feladata a Biblia igazságainak megismertetése, a Teremtő és Gondviselő Mennyei Atya bemutatása, és ezek alapján a gyerekek társaikhoz, családjukhoz és környezetükhöz

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. A Mennyország, Isten. otthona

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. A Mennyország, Isten. otthona A Biblia gyermekeknek bemutatja A Mennyország, Isten gyönyörű otthona Írta : Edward Hughes Illusztrálta : Lazarus Átírta : Sarah S. Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Kiadta : Bible for Children www.m1914.org

Részletesebben

Bibliaismereti alapok

Bibliaismereti alapok Bibliaismereti alapok Bibliaismereti alapok 1. Isten 2. Jézus Krisztus 3. Szent Szellem Szentháromság 4. A Biblia 5. Az Ember 6. Bűn megváltás 7. Újjászületés, megszentelődés 8. Betöltekezés Szent Szellemmel

Részletesebben

SZOLGA VAGY FIÚ? Lekció: Lk 15,11-24

SZOLGA VAGY FIÚ? Lekció: Lk 15,11-24 Pasarét, 2012. július 1. (vasárnap) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK Horváth Géza SZOLGA VAGY FIÚ? Lekció: Lk 15,11-24 Alapige: Galata 4,4-7 De amikor eljött az idő teljessége, Isten elküldte Fiát, aki asszonytól

Részletesebben

Louise L. Hay előszava: Ha a tanítvány készen áll, a tanító megjelenik! Jerry Hicks előszava Esther Hicks bemutatja Abrahamet

Louise L. Hay előszava: Ha a tanítvány készen áll, a tanító megjelenik! Jerry Hicks előszava Esther Hicks bemutatja Abrahamet Tartalom Louise L. Hay előszava: Ha a tanítvány készen áll, a tanító megjelenik! Jerry Hicks előszava Esther Hicks bemutatja Abrahamet 1. fejezet: Egy új szemlélet Minden vágyad meghallgatásra talál, és

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. a király (2. rész)

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. a király (2. rész) A Biblia gyermekeknek bemutatja Dávid, a király (2. rész) Írta : Edward Hughes Illusztrálta : Lazarus Átírta : Ruth Klassen Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Kiadta : Bible for Children www.m1914.org

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. Jézus

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. Jézus A Biblia gyermekeknek bemutatja Jézus születése Írta : Edward Hughes Illusztrálta : M. Maillot Átírta : E. Frischbutter és Sarah S. Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Kiadta : Bible for Children www.m1914.org

Részletesebben