VTNG függőleges tengelyű szélgenerátor

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "VTNG függőleges tengelyű szélgenerátor"

Átírás

1 VTNG függőleges tengelyű szélgenerátor Tartalom Bemutatkozás VTNG jellemzői, és fejlesztési története Összehasonlítás egyéb szélgenerátorokkal A VTNG telepítése képekben Néhány referencia Garancia, szavatosság, hitelesség, megtérülés A megrendelés folyamata Bemutatkozás Cégünket 8 éves sikeres fejlesztési tevékenység után 2013-ban alapítottuk az USA-ban élő tulajdonos társammal együtt annak érdekében, hogy hatékonyan működő, háztartási, kis méretű szélgenerátorokat gyártsunk és értékesítsünk. A CÉG jelenleg konzorcium formájában van jelen a piacon. Gyártja, értékesíti és beüzemeli termékeit. Az alapot a feltaláló/vezető termékfejlesztő adja, aki a tudást know-how-t birtokolja. Mellette végzi munkáját a sales development director, aki a cégépítésért, a kereskedelem megszervezéséért, a külkapcsolatokért, valamint a gyártás összehangolásáért felelős.

2 Mellettük található a megrendelők felé teljesítő tervező/engedélyeztető/szállító/ beüzemelő csapat. Az elmúlt években összegyűlt szakmai és piaci tapasztalatok egyaránt megmutatták számunkra, hogy az 50 kw alatti teljesítménnyel rendelkező szélgenerátorok jelenleg betöltetlen űrt jelentenek a piacon. Ám hatalmas igény mutatkozik rá. Ebben a mérettartományban hatékonyan működő, kedvező megtérülési mutatókkal rendelkező berendezések csak elvétve találhatók. Fentiek inspiráltak bennünket arra, hogy olyan szélgenerátorokat fejlesszünk, melyek képesek sziget üzemmódban is működni, illetve a központi elektromos hálózatra is áramot feltáplálni. A magyarországi cégünk főként a kontinentális szélviszonyokat vizsgálja és megfigyeléseink alapján végezzük fejlesztéseinket. Az amerikai társcégünk, pedig jellemzően a tengeri tengerparti szélviszonyokra specializálódott. Igy elmondhatjuk, hogy napjainkra sikerült egy olyan jól működő és biztonságos technológiát kifejlesztenünk, mely a leendő vevők széles elvárásainak képes megfelelni. Fejlesztőközpontunk méréseket és teszteket végez, így képesek vagyunk folyamatos fejlesztésekre a folyton változó piaci igények kielégítése érdekében. A kifejlesztett technológia gyártását is mi irányítjuk, valamint a magyarországi értékesítést és a nemzetközi piacra lépést egyaránt cégünk végzi. Célunk Hiszünk abban, hogy tevékenységünkkel képesek vagyunk jelentős pozitív változást előidézni az alternatív megújuló energia szektorban. Célunk, hogy a méretkategóriában (5-50 kw) Magyarországon és nemzetközi piacon egyaránt piacvezető szerepet szerezzünk, valamint a speciális, kifejezetten hajókra fejlesztett termékünkkel a tengeri és folyami hajózásban is megjelenjünk. Emellett fő célkitűzésünk volt, hogy a jelenleg átlag kb.18-25%-os hatásfokkal működő szélgenerátorok hatékonyságát a fejlesztésünk által jelentősen megnöveljük. Nagy örömünkre szolgál, hogy azt a célkitűzést sikeresen elértük. Ma elmondhatjuk, hogy a VTNG szélgenerátorok egyedülálló módon, 40% feletti hatásfokkal működnek. Jövőkép, tervek A jövőbeli célunk, hogy a jelenlegi méretkategóriát jelentősen megnövelve, a sikeres technológiát nagyobb méretben is alkalmazzuk.

3 A szélgenerátorok általános áttekintése A szél erejét évszázadok óta hasznosítják. Szélmalmokat, és vízkiemelő szélkerekeket régóta alkalmaztak szerte a világban, sőt a vízkiemelő szélkerekek a mai napig is a tanyák és farmok meghatározó látványelemei pl Amerikában. Iparszerű áramtermelésre kb. 40 éve használnak szélgenerátorokat, melyek eddig jellemzően a több megawattos horizontális / hagyományos három lapátos / berendezésekre korlátozódtak. Jelenleg Németországban pl. az energia ellátás közel 25%-át már ezek a berendezések szolgáltatják, Dániában ez az arány még magasabb. Azonban be kell látnunk, hogy ennek az alternatívának vannak korlátai is: Így például a szélerőmű parkok beruházása tetemes összegeket emészt fel, jellemzően csak szélcsatornába telepíthetők. De emellett a kvóták is határt szabhatnak. Családok és kisüzemek közvetlenül nem tudják hasznosítani. Fontos szempont még az is, hogy csak bizonyos szélerőtől képesek beindulni és a változó szélirányt nem tolerálják. Igy fordult a tervező mérnökök figyelme azon alternatívák felé, melyekkel a fenti gyenge pontok kiküszöbölhetővé válnak. Ma már általános trendnek tekinthetjük a vertikális / függőleges tengelyű szélgenerátorok fejlesztési irányát. Általában kijelenthetjük, hogy ez a technológia alkalmas arra, hogy akár házi méretű rendszereket is telepíthessünk, kisebb költséggel. Ezek alacsony szélsebességtől is beindulnak, valamint jól tolerálják a változó szélirányokat. Fontos még megemlíteni a környezeti hatásokat is,(pl. zaj) mely ez utóbbi alternatíva esetén jóval előnyösebb a hatalmas három lapátos rendszerekhez képest. A termékről: A függőleges tengely alkalmazása (kisebb felület, olcsóbb tartószerkezet, elfogadhatóbb design) egyedi találmányilag védett lapátozás, mely minden korábbi megoldásnál lényegesen hatékonyabban képes a szélből kinyerni az energiát, jól kezeli a változó irányú és erősségű szelet is, ezért alacsonyabbra telepíthető (olcsóbb és több helyre szerelhető, mint a korábbiak) alacsony fordulatszám, viharálló, viharban is termel, fizikai tulajdonságai miatt nem tud túlpörögni, nincs hangja, a környezeti zajhatásoknál halkabb, vibráció mentes, könnyű, egyszerű szerkezeti felépítés 25 évre tervezve, gyakorlatilag szerviz igény nélkül, szabadalmilag védett generátor tekercsezés miatt alacsony szélsebesség mellett is elindul és termel, alacsony az üzemi szélsebesség igénye, nagy hatékonyság, minden szabványos inverterhez csatlakoztatható, szigetüzemben (akku töltős) és hálózatra visszatápláló változatban készül, 1,1-24 kw közötti nettó felhasználható teljesítményhatárok között.

4 Technikai eredményekben (más által gyártott hasonló teljesítményűnek mondott szélgenerátorok) nincs versenytárs, a helyettesíthető termékeknél pl. napelem, kétszer hatékonyabb, azonos ár mellett, de jobb telepíthetőségi paraméterekkel. VTNG szélgenerátor jellemzői A VTNG egyedisége 1. Fontos kiemelnünk, hogy a piacon forgalomban lévő, szélgenerátorokhoz kifejezetten alkalmas inverterekhez fejlesztjük a szélgenerátorainkat. Alkalmazott típusaink: Power one Aurora, SMA, Fronius, stb. 2. Induló szélsebesség: 0,5 m/s, már áramot termel! m/s-os viharos erejű szélben is folyamatos működésre képes, a berendezés nem károsodik, 160 km/h-s szélsebességnek is ellenáll. Ezért speciális lapátkiképzést kellett alkalmaznunk. 4. A szélgenerátorunk jelenleg mért maximális hatékonysága: 43%. Ismereteink szerint ilyen hatékonyságú szélgenerátort rajtunk kívül még nem készítettek, ilyen nem működik. Más gyártók termékei jellemzően a megadott teljesítmény felét, harmadát adják csak le. 5. Ugyan a berendezésünk a világ bármely táján képes működni, ahol minimális szélerő rendelkezésre áll, azonban fontos tény, hogy az egyedi és a nagy sorozatú értékesítések esetében egyaránt figyelembe vesszük az adott földrajzi jellegzetességeket. Így valójában képesek vagyunk a vevők földrajzi elhelyezkedése és a helyi szélviszonyok alapján specializált berendezéseket telepíteni. Mivel a Volt és Amper igény helyszínenként változik, más-más lesz az inverter igény is! Ezért a fentiek figyelembevétele mellett a leghatékonyabb alternatívát tudjuk garantálni a megrendelőink számára. 6. A helyi sajátosságok alapján adjuk meg az oszlop magasságát is, mely tovább növeli az éves üzemidő nagyságát. 7. Cégünk a berendezések teljesítményét minden esetben az inverter kimeneti oldalán méri, ami a valós felhasználható áram mennyiségével megegyezik! 8. A hagyományos vasmagos tekercselés helyett a speciálisan kialakított tekercselést alkalmazunk. 9. A szélgenerátor üzemi fordulata egészen alacsony: fordulat / perc.

5 10. A felszerelés helyére jellemző szélre optimalizáljuk és előre meghatározzuk, javasoljuk az inverter pontos típusát. Ezért valójában a hagyományos értelemben vett dobozos terméket csak előre meghatározott szélviszonyok ismeretében lehet csinálni. Ez azonban nem befolyásolja a sorozatgyártást, sőt, növeli a vevő megelégedettségét, hiszen a berendezés a lehető legnagyobb áram mennyiséget termeli és a legrövidebb időn belül térül meg! Ajánlott inverterek listája: Power one Aurora, SMA, Fronius A fejlesztési története Az elmúlt több mint nyolc év fejlesztési folyamata az alábbi főbb mérföldkövekből áll: 1. Szigetüzemű és gyors járású vízszintes tengelyű szélgenerátorok kifejlesztése 2. A jelentős zajszint miatt javítottunk a hang hatáson 3. A generátor fordulatszámát jelentősen csökkentettük, ezzel tovább mérsékelve a zaj és rezonancia hatásokat. 4. A következő legfontosabb fejlesztési szempont volt, hogy a szélgenerátorunk minél kisebb szélsebességnél is elinduljon. 5. Általános elvárásnak megfelelően létrehoztunk egy olyan változatot, mely már alkalmas volt arra, hogy nagy viharnak is ellenálljon, sőt képes legyen viharban is áramot termelni. 6. A következő szakaszban megoldottuk, hogy a szélgenerátorunk direkt hajtásban, alacsony fordulaton, hajtómű nélkül működjön. 7. A fejlesztési folyamatnak ebben a stádiumában szembesültünk azzal, hogy a városokban, lakóövezetekben történő alkalmazásra nagy igény jelentkezik. Ezért annak érdekében, hogy a

6 zavaró hanghatást gyakorlatilag megszüntessük, koncepcióváltást végeztünk. Ekkor indult be a függőleges tengelyű szélgenerátor valódi fejlesztése, mely gyakorlatilag hangtalan. 8. A nagyobb hatásfok elérése érdekében a lapátok profilját változtattuk, pontosítottuk, újra terveztük. Ezt követően a különböző változatokra kísérlet sorozatok készültek. 9. Az egyik legfontosabb elvárásunk a szélgenerátorral szemben az volt, hogy egészen kis szélsebességnél is beinduljon a generátor és már termeljen áramot. A már ismert vasmagos tekercselés helyett egy újszerű tekercselést alkalmaztunk ennek érdekében. Fejlesztések 1. Tárgyalás folyik arról, hogy egy hardver-szoftver rendszer kerüljön beépítésre, mely a berendezés működését méri, naplózza, valamint akár évekre visszamenőleg archiválja. A rendszer alkalmas arra, hogy a működő berendezést webes felületen működés közben is megmutassa, valamint a rendelkezésre álló adatokat védett felületen keresztül listázza. 2. Jelenlegi legnagyobb termékünk az 50 kw-os termék és szeretnénk idővel kw-os termékeket is piacra fejleszteni. Összehasonlítás egyéb szélgenerátorokkal: Magyarázat: Ha általában 10 méter magasságban, kb. 10 m/sec szél esetén, az egyéb szélgenerátorok átlagát (25% hatásfokot) figyelembe vesszük és a VTNG szélgenerátorral összevetjük, az alábbi adatok számíthatók - azonos turbinafelülettel számolva. A VTNG esetében "csak" 43% hatásfokkal számoltunk. Tehát, a szokásos egyenlet: Az óriás szélturbinák hatásfoka általában 17-25% között mozog. Az adott szélerősségeknél a berendezésünk által megtermelt áram mennyiségét az alábbi táblázat szemlélteti. (A bal oszlopban a konkurens termékek által általánosan mért adatok láthatók)

7 5Kw-os VTNG szélgenerátor teljesítmény adatai különböző szélerősségek esetén (azonos A esetén) A berendezésünk a névleges teljesítményét kb. 8,3 m/s szélnél adja le., 10 m/s felett (vihar) fékezésre kerül, de termel, nem áll meg! Szélsebesség Hagyományos VTNG szélgenerátor 2m/sec 40watt 69watt 3m/sec 136watt 234watt 4m/sec 322watt 554watt 5m/sec 629watt 1082watt 6m/sec 1087watt 1870watt 7m/sec 1726watt 2969watt 8m/sec 2577watt 4432watt 9m/sec 3669watt 6310watt 10m/sec 5033watt 8656watt 18 kw-os VTNG szélgenerátor teljesítmény adatai különböző szélerősségek esetén Szélsebesség Hagyományos VTNG szélgenerátor 2m/sec 144watt 247watt 3m/sec 486watt 836watt 4m/sec 1152watt 1982watt 5m/sec 2250watt 3871watt 6m/sec 3889watt 6690watt 7m/sec 6175watt 10622watt

8 8m/sec 9219watt 15856watt 9m/sec 13126watt 22579watt 10m/sec 18007watt 30972watt A VTNG szélgenerátor telepítése képekben A telepítés folyamata: 1. Fogyasztói igény felmérés 2. Helyszíni felmérés / földrajzi elhelyezkedés, szélviszonyok, domborzat, település kép / 3. Szélmérő berendezés telepítés és mérés 4. Termék kiválasztása 5. Ajánlat a konkrét helyszínre 6. Szükség esetén helyszíni építésügyi tervezés, ami országonként, településenként változó 7. Megrendelés, 60% lőleg kifizetése 8. Telepítés 9. Átadás 10. maradék 40% kiegyenlítése VTNG szélgenerátor referencia lista Kész telepítések Gyulafirátót: 5 kw Szombathely-Zanat: 5 kw Győr: 7,5 kw Kisbér: 9 kw Budapest, XVI. kerület: 10,5 kw British Virgin Island: szigetüzemű, yachtra telepítve:

9 Folyamatban lévő telepítések Szombathely: 9 kw Miskolc: 12,5 kw Komló: 5 kw Szeged: 18 kw Elismerések A 2012-es Hannover Messe: A megújuló energia területéről érkező innovációk közül a VTNG szélgenerátor (akkor még vízszintes tengelyű) elnyerte az első díjat. Szavatosság, hitelesség, megtérülés 3. A berendezésekre alapban 2 év garanciát adunk, további 2 év garancia megvásárolható. Ez kizárólag az általunk gyártott egységekre vonatkozik. A tartó oszlopra, az inverterekre és a telepítésre az adott beszállító köteles garanciát vállalni. 4. A tervezett anyagválasztás és az egyszerű technika miatt a berendezés élettartama rendeltetésszerű használat esetén kb év 5. A feltüntetett adatokat az általunk végzett mérések igazolják. Azonban amennyiben a vevőnk szeretne bevonni független szervezetet a szélgenerátor teljesítményének hitelesítésére, nyitottak vagyunk és rendelkezésre állunk az együttműködésre. 6. A berendezés általánosan 8-11 év alatt térül meg Magyarországon, de az áram átvételi árának, valamint a helyi szél adottságoknak függvényében ez változik.

10 Külföldi gyártás, értékesítés A szélgenerátor külföldi értékesítése a magyarországi gyártással történik. Minden alkatrész, berendezés és tartozék Magyarországon kerül legyártásra, majd alkatrészenként szétszerelve konténerben történik a kiszállítás. A helyi telepítést az első néhány alkalommal a gyártó, illetve hivatalos megbízottja végzi. Nagyobb darabszámú, illetve folyamatos megrendelések esetén a berendezés piacra helyezése külföldön hagyományos vegyesvállalati formában történhet. Ebben az estben az adott országban összeszerelő üzem, majd később gyártó üzem létesítése megoldható több lépésben. A termék egyediségét jelentő szerkezeti egységet, az un. fekete dobozt, minden esetben a magyar gyártó állítja elő a magyar telephelyen, mely innen kerül kiszállításra. Ez a konstrukció biztosítja a szélgenerátor nemzetközi szintű védettségét, valamint a hosszú távú, stabil piaci pozícióját is. Egy ország, vagy régió kizárólagos forgalmazási/telepítési jogához van lehetőség pályázni. Vertigo ártájékoztató A megadott árak NEM tartalmazzák az inverter, a tervezés és kivitelezés, valamint az oszlop költségét. Ezek országonként teljesen változó költségeket jelentenek. Azonban az inverterek áraira vonatkozóan itt küldjük a tájékoztató árakat is. Hálózatra táplálós kivitelben: 5 kw/h USD 9kW/h USD 12,5 kw/h USD 15 kw/h USD 18 kw/h USD 50 kw/h USD Sziget üzemmódban működő kivitelben: 5 kw/h USD 9kW/h USD 12,5 kw/h USD

11 15 kw/h USD 18 kw/h USD 50 kw/h USD A sziget üzemmódban üzemelő berendezések árai tájékoztató jellegűek, ugyanis ha ezt a technológiát alkalmazzuk, az árakat nagyban befolyásolják az alábbi szempontok: 12,24, vagy pedig 48V-os rendszert használunk? Milyen akkumulátorokat tölt a rendszer? Hány óra alatt mekkora akkumulátort tud feltölteni a generátor? Felhasználjuk a megtermelt áramot, vagy akkumulátorba tápláljuk? Esetleg mindkettőt egyszerre? Jogvédettség Az VTNG szélgenerátor jelenleg közjegyzői jogvédelem alatt áll. Ez garantálja, hogy az esetlegesen megjelenő szabadalmi jogvitákat a letétbe helyezett okirat tisztázhassa. A szabadalmi védettség folyamatban van, mely decemberében lesz elindítva. Ennek oka, hogy a decemberben telepítendő típus testesíti meg azt a végső stádiumot, melyben a lapátozás, generátor kialakítás, elektronikus védelem a végső formáját ölti fel Technikai adatok, CE minősítés CE minősítés a csatolt dokumentum alapján: Model Súly / kg Lapát hossza / mm Lapát profil / mm Rotor átmérő / mm Vertigo SRG 5 kw/h Vertigo SRG 9 kw/h Vertigo SRG 12,5 kw/h Vertigo SRG 15 kw/h Vertigo SRG 18 kw/h Vertigo SRG 50 kw/h

SZÉLENERGIA HASZNOSÍTÁSA KISFOGYASZTÓKNÁL

SZÉLENERGIA HASZNOSÍTÁSA KISFOGYASZTÓKNÁL SZÉLENERGIA HASZNOSÍTÁSA KISFOGYASZTÓKNÁL KISSZÉLERŐMŰVEK/ SZÉLTURBINÁK ALKALMAZÁSA A MINDENNAPJAINKBAN Németh Edina, HGYZUB építészmérnök hallgató, Széchenyi István Egyetem, Győr e-mail cím: edina-marci@t-online.hu

Részletesebben

KÖRNYEZETTUDATOS HÁZTARTÁSOK

KÖRNYEZETTUDATOS HÁZTARTÁSOK PD 71685 A környezettudatosság összetevői és mérési lehetőségeik 2008-2011 Kutatásvezető: Dr. Berényi László KÖRNYEZETTUDATOS HÁZTARTÁSOK ALTERNATÍV ENERGIAELLÁTÁS Tumik Tamás esettanulmány Miskolci Egyetem

Részletesebben

ENERGETIKAI KONCEPCIÓ

ENERGETIKAI KONCEPCIÓ ENERGETIKAI KONCEPCIÓ 2014.12.15. KÖRÖS CONSULT KFT. - készült a Városliget Zrt. számára- Készítette: KÖRÖS CONSULT KFT. 1113, BUDAPEST KAROLINA U. 17/B. TEL: 365-1656 FAX: 365-1659 2 Tartalomjegyzék 1.

Részletesebben

SZÉLERŐMŰVEK. NÉMETH BÁLINT BME VET VM csoport Ph.D. hallgatója

SZÉLERŐMŰVEK. NÉMETH BÁLINT BME VET VM csoport Ph.D. hallgatója SZÉLERŐMŰVEK NÉMETH BÁLINT BME VET VM csoport Ph.D. hallgatója BUDAPEST, 2005 1. Bevezetés Világ Energia Trend Bármit teszünk is, mindig energiát használunk. Ha utazunk, ha dolgozunk, ha pihenünk, ha szórakozunk.

Részletesebben

8. KIEGÉSZÍTŐ MEGÚJULÓENERGIA- RENDSZEREK Simon Gábor Nagy József

8. KIEGÉSZÍTŐ MEGÚJULÓENERGIA- RENDSZEREK Simon Gábor Nagy József 8. KIEGÉSZÍTŐ MEGÚJULÓENERGIA- RENDSZEREK Simon Gábor Nagy József Ebben a fejezetben olyan megújuló energiaforrásokról lesz szó, amelyeknek keletkezése nincs közvetlen öszszefüggésben a mezőgazdasági tevékenységgel.

Részletesebben

1,8 MW TELJESÍTMÉNYŰ SZÉLERŐMŰ - SZÁPÁR

1,8 MW TELJESÍTMÉNYŰ SZÉLERŐMŰ - SZÁPÁR ESETTANULMÁNY/KIOP-2004-1.7. Energiagazdálkodás környezetbarát fejlesztése 1,8 MW TELJESÍTMÉNYŰ SZÉLERŐMŰ - SZÁPÁR KIOP-2004-1.7. Projekt Esettanulmány Készült: 2006. november 1. Szerző: Kutatásvezető:

Részletesebben

SZENT ISTVÁN EGYETEM ENERGETIKAI CÉLÚ SZÉLMÉRŐRENDSZER KIALAKÍTÁSA. Doktori (Ph.D.) értekezés tézisei. Schrempf Norbert. Gödöllő 2007.

SZENT ISTVÁN EGYETEM ENERGETIKAI CÉLÚ SZÉLMÉRŐRENDSZER KIALAKÍTÁSA. Doktori (Ph.D.) értekezés tézisei. Schrempf Norbert. Gödöllő 2007. SZENT ISTVÁN EGYETEM ENERGETIKAI CÉLÚ SZÉLMÉRŐRENDSZER KIALAKÍTÁSA Doktori (Ph.D.) értekezés tézisei Schrempf Norbert Gödöllő 2007. A doktori iskola Megnevezése: Műszaki Tudományi Doktori Iskola Tudományága:

Részletesebben

A WRF modellre alapozott napi szélenergia előrejelzések beválásának statisztikai vizsgálata, az alkalmazott számítási módszer optimalizálása

A WRF modellre alapozott napi szélenergia előrejelzések beválásának statisztikai vizsgálata, az alkalmazott számítási módszer optimalizálása Eötvös Loránd Tudományegyetem Földrajz- és Földtudományi Intézet Meteorológiai Tanszék A WRF modellre alapozott napi szélenergia előrejelzések beválásának statisztikai vizsgálata, az alkalmazott számítási

Részletesebben

A NAPENERGIA ÉS SZÉLENERGIA ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEINEK VIZSGÁLATA HAZÁNKBAN

A NAPENERGIA ÉS SZÉLENERGIA ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEINEK VIZSGÁLATA HAZÁNKBAN IV. Évfolyam 2. szám - 2009. június Kasza Anett Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem anett.kasza@gmail.com Készült a Somos Alapítvány támogatásával A NAPENERGIA ÉS SZÉLENERGIA ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEINEK

Részletesebben

Készítette: Együtt az Abaúji Megújuló Energiák Termesztéséért és Felhasználásáért Szakmai Egyesület

Készítette: Együtt az Abaúji Megújuló Energiák Termesztéséért és Felhasználásáért Szakmai Egyesület Döntés előkészítő rendszer napelemes beruházásokhoz Készítette: Együtt az Abaúji Megújuló Energiák Termesztéséért és Felhasználásáért Szakmai Egyesület Hidasnémeti, 2014. július 1. Tartalomjegyzék 1. A

Részletesebben

A megújuló energiaforrások alkalmazási lehetőségei egyéni és közösségi szinten

A megújuló energiaforrások alkalmazási lehetőségei egyéni és közösségi szinten Ökorégió Alapítvány A Fenntartható Fejlõdésért A megújuló energiaforrások alkalmazási lehetőségei egyéni és közösségi szinten Kiadta: Ökorégió Ala pít vány, 8977 Dötk, Fõ u. 39. Tel./fax: 83/376-178 E-mail:

Részletesebben

Megújuló energiaforrások napjainkban

Megújuló energiaforrások napjainkban Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Nagy László Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium, 5340 Kunhegyes, Kossuth L. u. 15-17. OM azonosító: 036056 Megújuló energiaforrások napjainkban Innováció, project Készítette:

Részletesebben

I Megújuló villamosenergia-termelési formák.

I Megújuló villamosenergia-termelési formák. I Megújuló villamosenergia-termelési formák. A megújuló energiaforrásokból termelt villamos energia mennyisége és a támogatási rendszer pénzügyi mutatói Magyarországon 2004-ben 2004-ben a megújuló és a

Részletesebben

Villamos energiatermelés nap - és szélenergiával

Villamos energiatermelés nap - és szélenergiával Villamos energiatermelés nap - és szélenergiával Szemlélet és technológiai-alap formáló TANANYAG Magyarország- Szlovákia a Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében Megújuló Szakképzés-

Részletesebben

Tartalomjegyzék 35 36

Tartalomjegyzék 35 36 Tartalomjegyzék 4 5 6 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 Köszöntő A TÁMOP-4.2.3-12/1/KONV-2012-0056 - TudásSZEtt - Tudomány- és tudásdisszeminációs

Részletesebben

SZENT ISTVÁN EGYETEM ENERGETIKAI CÉLÚ SZÉLMÉRŐRENDSZER KIALAKÍTÁSA. Doktori (Ph.D.) értekezés. Schrempf Norbert. Gödöllő 2007.

SZENT ISTVÁN EGYETEM ENERGETIKAI CÉLÚ SZÉLMÉRŐRENDSZER KIALAKÍTÁSA. Doktori (Ph.D.) értekezés. Schrempf Norbert. Gödöllő 2007. SZENT ISTVÁN EGYETEM ENERGETIKAI CÉLÚ SZÉLMÉRŐRENDSZER KIALAKÍTÁSA Doktori (Ph.D.) értekezés Schrempf Norbert Gödöllő 2007. A doktori iskola Megnevezése: Műszaki Tudományi Doktori Iskola Tudományága: Agrárműszaki

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT. A napenergia mint megújuló energiaforrás alkalmazhatósága. konkrét családi házra

SZAKDOLGOZAT. A napenergia mint megújuló energiaforrás alkalmazhatósága. konkrét családi házra Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Kőolaj és Földgáz Intézet Gázmérnöki Intézeti Tanszék SZAKDOLGOZAT A napenergia mint megújuló energiaforrás alkalmazhatósága konkrét családi házra Készítette:

Részletesebben

TANULMÁNY. SMART GRID Intelligens elektromos energia hálózatok. Jánosy János Sebestyén. MTA EK MTSzSz. Témaszám: 123/2013. Budapest, 2013 December

TANULMÁNY. SMART GRID Intelligens elektromos energia hálózatok. Jánosy János Sebestyén. MTA EK MTSzSz. Témaszám: 123/2013. Budapest, 2013 December Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpont TANULMÁNY SMART GRID Intelligens elektromos energia hálózatok Jánosy János Sebestyén EK MTSzSz Témaszám: 123/2013 Budapest, 2013 December A leírásban

Részletesebben

Nyári és téli egyetlen abroncsban

Nyári és téli egyetlen abroncsban 2009/3 XI.évfolyam Következõ megjelenés: október vége ITT MINDEN A KERÉK KÖRÜL FOROG www.gumipiacmagazin.hu Nyári és téli egyetlen abroncsban Maximális vízelvezetés Optimális hó- és sár-kiszorító képesség

Részletesebben

FENNTARTHATÓ ENERGIAGAZDÁLKODÁS ÉS MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK ALKALMAZÁSA VIDÉKEN

FENNTARTHATÓ ENERGIAGAZDÁLKODÁS ÉS MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK ALKALMAZÁSA VIDÉKEN FENNTARTHATÓ ENERGIAGAZDÁLKODÁS ÉS MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK ALKALMAZÁSA VIDÉKEN ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség Nonprofit Kft. www.enerea.eu A projekt a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat

Részletesebben

Helyi hő, és villamosenergia igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal

Helyi hő, és villamosenergia igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal Helyi hő, és villamosenergia igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal GINOP 4.1.3 Napjaink egyik legfontosabb kérdése a környezetszennyező és egyre drágább fosszilis energiahordozók felhasználásának

Részletesebben

Hajdúszoboszlói kistérség energetikai akcióterve 2010

Hajdúszoboszlói kistérség energetikai akcióterve 2010 Hajdúszoboszlói kistérség energetikai akcióterve 2010 Készítette: ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség 2010 Tartalom Tartalom... 2 1. Az akcióterv tárgya, célja, módszertan... 3 2. A megújuló

Részletesebben

AZ ENERKIAMEGTAKARÍTÁS ÉS A MEGÚJULÓ ENERGIÁK ALKALMAZÁSÁNAK LEHETSÉGES FORMÁI A REPÜLŐTÉRI LÉTE- SÍTMÉNYEK ÜZEMELTETÉSE TERÜLETÉN

AZ ENERKIAMEGTAKARÍTÁS ÉS A MEGÚJULÓ ENERGIÁK ALKALMAZÁSÁNAK LEHETSÉGES FORMÁI A REPÜLŐTÉRI LÉTE- SÍTMÉNYEK ÜZEMELTETÉSE TERÜLETÉN Dr. Tóth Rudolf (PhD) AZ ENERKIAMEGTAKARÍTÁS ÉS A MEGÚJULÓ ENERGIÁK ALKALMAZÁSÁNAK LEHETSÉGES FORMÁI A REPÜLŐTÉRI LÉTE- SÍTMÉNYEK ÜZEMELTETÉSE TERÜLETÉN A Föld élővilágát egy rendkívüli hőegyensúly hozta

Részletesebben

Innovációs Pályázat Kutatásfejlesztés Teljesen önellátó üvegház létesítése, megújuló energia rendszer kialakításával

Innovációs Pályázat Kutatásfejlesztés Teljesen önellátó üvegház létesítése, megújuló energia rendszer kialakításával Innovációs Pályázat Kutatásfejlesztés Teljesen önellátó üvegház létesítése, megújuló energia rendszer kialakításával 1. Innováció célja, leírása 1.1 Innováció célja, A mai világban nagy hangsúlyt kellene

Részletesebben

Fenntarthatósági jelentés Samsonite Hungária Bőrönd Kft.

Fenntarthatósági jelentés Samsonite Hungária Bőrönd Kft. Fenntarthatósági jelentés Samsonite Hungária Bőrönd Kft. 2010. IGAZGATÓI LEVÉL... 4 BEVEZETŐ... 6 A JELENTÉS CÉLJA ÉS ALAPVETŐ KERETEI... 6 A JELENTÉS HATÁLYA... 6 AZ ÉRINTETTEK BEVONÁSA... 7 KÜLDETÉSÜNK

Részletesebben

Településfejlesztési füzetek 29. az energia-önellátás útján. Az energiastratégia alkotásának módszerei és hazai tapasztalatai 83

Településfejlesztési füzetek 29. az energia-önellátás útján. Az energiastratégia alkotásának módszerei és hazai tapasztalatai 83 Településfejlesztési füzetek 29. Települések az energia-önellátás útján Az energiastratégia alkotásának módszerei és hazai tapasztalatai 83 Településfejlesztési füzetek 29. Települések az energia-önellátás

Részletesebben

A MAGYARORSZÁGON LÉTESÍTETT SZÉLENERGIA KAPACITÁSA ÉS STRUKTÚRÁJA

A MAGYARORSZÁGON LÉTESÍTETT SZÉLENERGIA KAPACITÁSA ÉS STRUKTÚRÁJA 1 A MAGYARORSZÁGON LÉTESÍTETT SZÉLENERGIA KAPACITÁSA ÉS STRUKTÚRÁJA L. Tóth Prof. Dr. DSc. SZIE Gépészmérnöki Kar, Folyamatmérnöki Intézet*, 2100 Gödöllő, Páter K u 1. Hungary (A Magyar Szélenergia Tudományos

Részletesebben

Windcraft Development L.L.C. Környezetkímélő Energetikai Rendszer Fejlesztése

Windcraft Development L.L.C. Környezetkímélő Energetikai Rendszer Fejlesztése Windcraft Development L.L.C. Hungary - 1181 Budapest, Üllői u. 431. +36 30 235 2062 Fax: +36 1 294 0750 Környezetkímélő Energetikai Rendszer Fejlesztése Rövid leírás A projekt célja A szélenergia hasznosításán

Részletesebben

Hagyományos gázkészülékek Hagyományos fűtési megoldások a Bosch-tól

Hagyományos gázkészülékek Hagyományos fűtési megoldások a Bosch-tól Robert Bosch Kft. Termotechnika üzletág Budapest Gyömrői út 120. 1103 Információs és szerviz vonal: (+36-1) 470-4747 www.bosch.hu, www.bosch-climate.hu bosch-termotechnika@hu.bosch.com Hagyományos gázkészülékek

Részletesebben

NEMZETI HAJÓZÁSI STRATÉGIA

NEMZETI HAJÓZÁSI STRATÉGIA TERVEZÉSKOORDINÁCIÓÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG NEMZETI HAJÓZÁSI STRATÉGIA avagy Magyarország és fővárosa a víz felé fordul - VITAANYAG - 2012. szeptember NEMZETI HAJÓZÁSI STRATÉGIA avagy Magyarország és

Részletesebben