Hogyan készült? Ez a füzet egy ifjúsági tábor (hivatalos nevén nemzetközi ifjúsági csere) eredménye.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Hogyan készült? Ez a füzet egy ifjúsági tábor (hivatalos nevén nemzetközi ifjúsági csere) eredménye."

Átírás

1

2 Hogyan készült? Ez a füzet egy ifjúsági tábor (hivatalos nevén nemzetközi ifjúsági csere) eredménye augusztus ig a testvérerődök (a Velencei Erőd (Olaszország)), a Prsemysli Erőd (Lengyelország), a Komárnói Erődök (Szlovákia) és a Monostori Erőd) delegáltjai vettek részt A természet, mint pedagógiai módszer c. táborunkban. A résztvevők megismerkedtek az Erőddel, környezetével és olyan játékokat, feladatokat találtak ki, amiket ebbe a kiadványba foglaltunk. Emellett persze még jól is érezték magukat. A projekt az Európai Unió Fiatalok Lendületben programja keretében valósult meg. Az ifjúsági csere résztvevői

3 Kedves természetbarát Látogatónk! A Monostori Erőd Kht. örömmel adott helyet a nyári ifjúsági tábornak és vele azoknak a lelkes fiataloknak, akik felmérték a területet, fotóztak, ötleteltek, vitatkoztak és végül létrehozták annak a kiadványnak az alapjait, amit most a kezében tart. Számunkra ez a kreatív, alkotó folyamat legalább olyan fontos volt mint az elkészült kiadvány. Remélem, hogy örömet szerez a gyerekeknek nemcsak az Erőd, de a körülötte élő növény- és állatvilág felfedezése a feladatok, játékok segítségével! Varga István Igazgató Monostori Erőd Kht. Kedves Látogató! Síksági jellegénél fogva látszólag egyhangú kultúrtájnak tűnő, alaposan megfigyelve mégis igen változatos vidék a Kisalföld. Ennek keleti fele már az erdőssztyepp zónába tartozik, ahol a buckatetőket és löszhátakat száraz gyepekkel mozaikos erdőfoltok (erdőssztyepp) boríthatták. Ennek nyomai fedezhetők fel a Monostori Erőd környezetében, a Duna közelsége miatt puhafaligetekkel, árterekkel kiegészülve. Érdekessége az itt fellelhető flórának és faunának, hogy a fent említett élőhelyeknek mintegy mesterséges elválasztója az erődítmény. Tanösvénye a külső várfalon kígyózik körbe, megismertetve a látogatót a tájba ágyazott építmény tőszomszédságában a síkvidéki homoksztyeppek, valamint a Dunát végigkísérő puhafaligetek növény és állatvilágával. Különösen kedves e környék, hiszen az itt fellelhető élőlények jelentős része nemcsak alkalmazkodni volt képes az ember által megváltoztatott környezethez, de ki is használta az építmény adottságait. Óvjuk és őrizzük közösen a továbbiakban is az itt élők nyugalmát és legyünk csendes szemlélői csodálatos alkalmazkodóképességüknek! Bognár Balázs (biológia-rajz szakos tanár a tábor egyik vezetője)

4 ízelítő A tanösvény növényvilágából I. Lágyszárúak Vérehulló fecskefű (Chelidonium majus) A mákfélék családjához tartozó évelő növény. Májustól szeptemberig virágzik. Sziromlevelei korán lehullanak. Elsősorban utak mentén, parkokban gyakori. Gyökérkivonatát korábban gyakran alkalmazták máj- és epebajok esetén, a mérgező, narancssárga tejnedv a néphit szerint eltávolítja a szemölcsöket. Előfordulása a talaj magas nitráttartalmát jelzi. Vérehulló fecskefű Fehér here (Trifolium repens) A fehér here cm-re nő meg, főleg réteken, szántókon, parkokban fordul elő. Májustól szeptemberig virágzik. Nitrogénkötő faj, magas fehérjetartalma miatt fontos takarmánynövény. Orvosi somkóró (Melilotus officinalis) A pillangósvirágúak családjához tartozó, terebélyes (akár 1 méterre is megnő), kétéves növény. Apró, sárga, mézillatú virágai hosszú fürtökben, májustól szeptemberig nyílnak. Legtöbbször utak mentén, elhagyott romoknál fordul elő. A benne található hatóanyag gyulladáscsökkentő, ezért kivonatával duzzanatokat, keléseket kezeltek. Belsőleg nem alkalmazható, mert hányingert okozhat. Fontos méhlegelő és takarmánynövény. Orvosi somkóró Fehér here

5 Mezei katáng (Cichorium intybus) Nagy termetű, kopasz, évelő növény. Utak mentén, száraz réteken gyakori. A 19. században termesztették és gyökeréből pörkölés és darálás után cikóriát állítottak elő, ami kedvelt kávépótszerként szolgált. Fogyasztották salátának is. Virágai júliustól szeptemberig festik lilára a mezőket. Mezei katáng Apró szulák (Convolvulus arvensis) Évelő, szántóföldi gyomnövény. Kúszó, felfutó hajtásai az 1 métert is meghaladhatják. Nitrogénkedvelő. A virágzási ideje csak egy napig tart, a virágok reggel 8 óra körül nyílnak ki és kora délután becsukódnak. Virágait májustól októberig kereshetjük a réteken. Apró szulák Ligeti zsálya (Salvia nemorosa) Ligeti zsálya Európában és Közép Ázsiában honos évelő növény. Hosszúkás, zöld színű levelei ráncosak. Lila színű virágai nyáron és ősszel nyílnak. Mézelő növény, pillangók és poszméhek szeretettel látogatják. Teljes napfényben érzi jól magát, elviseli a száraz fekvést is. Napos évelőágyakba, nagyobb sziklakertekbe ültethető.

6 II. Cserjék Gyepűrózsa (Rosa canina) Gyepűrózsa termése Gyepűrózsa virága Formagazdag, lombhullató, rózsaféle cserje. Halvány rózsaszín vagy fehér virágai 4-5 cm-esek, hímnősek és rövid életűek. Rovarok porozzák be. A sokak által ismert, korallvörös csipkebogyók szeptembertől kezdenek beérni. Bogyójából magas C-vitamin tartalma miatt gyógyteát, lekvárt, szörpöt állítanak elő. Galagonya (Crataegus laevigata) Galagonya termése Galagonya virága Lombhullató, gazdagon elágazó, tövises cserje. Hímnős virágai fehérek, mindegyikben egy bibét találunk. Élénkvörös almatermései május-júniusban érnek be. Nagy lombos erdők, erdei utak növénye.

7 Kökény (Prunus spinosa) Kökény termése Kökény virága Lombhullató cserje, sok tövissel. Rovarok porozzák. Egymagvú, csonthéjas termése októberben érik. Sűrű bozótokat képez. Termése éretlenül fanyar, az első fagyok után érdemes gyűjteni, mert magas vitamintartalma miatt nagyon egészséges. III. Fák Mezei szil (Ulnus minor) Mezei szil levele Mezei szil Akár 40 m magasra is megnő, márciusban, áprilisban virágzik. Kétivarú virágai a fakorona felső részén lombfakadás előtt virágoznak. Szélmegporzású faj. A tápanyagban gazdag, napos helyeket kedveli.

8 Szomorú fűz (Salix alba) Szomorú fűz levele Szomorú fűz Szétálló ágrendszerű fa, hosszú és nagyon hajlékony vesszői vannak m magas, koronája terjedelmes. Levele keskeny, lándzsás, hosszan és kissé ferdén elhegyesedik. Barkája karcsú, görbült, kéthimes, tokocskája egészen kopasz. A szél porozza. A magvakon hosszú, fehér szőrökből álló üstök van, ezek repítőszőrök. Felnyíló tokjából júniustól szórja a magvakat. Akár 200 évig is elél. Közönséges gyertyán (Carpinus betulus) Közönséges gyertyán levele Közönséges gyertyán Kérge sötétszürke, hosszanti, világosabb, fénylő csíkokkal. Egylaki, szélmegporzású faj. Termése szeptember-októberben érik és az őket körülölelő levelek repítőkészülékként segítik a magok terjedését. Fája fehéressárga, kemény, jól hajlítható szerszámfa.

9 Rezgő nyár (Populus tremula) Rezgő nyár levele Rezgő nyár Kétlaki fa, barkába tömörülő virágai lombfakadás előtt nyílnak március-április körül. A magvakat a szél hordja szét. Tápanyagban gazdag, napfényes helyeken érzi jól magát, sok helyen ültetik is. Ecetfa (Rhus typhina) Ecetfa Ecetfa levele Alacsony, nálunk is gyakran ültetett fa. Virágzata bugavirágzat. Virága zöld vagy zöldes-fehér. Bugája tömött, szőrös, megnyúlt, tojásdad alkú. Apró virágai vannak. Termése csonthéjas, piros színű, sötétvörös terméscsomói júliustól a tél végéig díszítenek. A növény levele és termése mérgező! Érzékeny bőrűek kerüljék érintését, mert allergiás tüneteket okozhat.

10 ízelítő A tanösvény állatvilágából I. Ízeltlábúak Kéneslepke (Colias hyale) Kéneslepke Kéneslepke A hím alapszíne sárga, a nőstényé sárgásfehér. Gyakran lucernatáblák felett figyelhetjük meg, de a lóhere virágait is gyakran látogatják. Április és október között 2-3 nemzedéke van. Petéit a lucernára rakja, ezeken láthatjuk a zöld hernyókat, amelyek letelepedésre alkalmas helyet keresnek maguknak, s így telelnek át. A déli tájakról a lepkék rendszerint észak felé vándorolnak. Citromlepke (Gonepterix rhamni) Citromlepke Citromlepke Csúcsosan végződő szárnyai citromsárgák. Főként erdők közelében fekvő nyílt területeken szárnyal. Évente egy nemzedéke van. A telet dermedt állapotban egy ágon függve tölti. Petéiből kikelt hernyói 3-7 hétig fejlődnek, zöld színűek.

11 Zöld lombszöcske (Tettigonia viridissima) Hatalmas termetű (legnagyobb méretű szöcskefaj), fűzöld színű rovar, jellegzetesen hosszú és vékony csápokkal, erős ugrólábakkal, a nőstény hosszú tojócsővel rendelkezik. Kedvelt élőhelyei a lombok, fák, de a gyomok között is megtalálható. Mivel beleolvad a környezetébe, jelenlétét csak hosszan tartó, hangos éneke árulja el. Ezt a hím elülső szárnyai egymáshoz dörzsölésével érik el. Rovarokkal táplálkozik. Zöld lombszöcske Imádkozó sáska (Mantis religiosa) Az imádkozó sáska átlagosan 7-14 cm hosszú, jól felismerhető hosszú nyakáról és jellegzetesen meghajlított mellső lábairól, amelyek tüskések és igazi fogókészüléket alkotnak. Leggyakrabban zöld vagy barna színű, alakjának és testtartásának köszönhetően jól beleolvad a környezetébe. Az imádkozó sáska gyakran megtalálható a meleg száraz, bokros-füves területeken. Párzása nyár végén történik, a frissen kikelt állatok nagyon hasonlítanak a kifejlett imádkozó sáskára. Tápláléka elsősorban rovarokból áll, de néha kisebb gerincesek is áldozatul esnek a ragadozó ájtatos manónak. A régiek úgy hitték, hogy megmutatja a Imádkozó sáska hazafelé vezető utat az eltévedt gyereknek.

12 Erdei béka (Rana dalmatina) II. Kétéltűek Petecsomó Ebihal Erdei béka Kedvelt élőhelyei a ritkás lomberdők és a nedves, füves területek. Nappal és éjjel egyaránt aktív, alkalmazkodott a szárazföldi élethez, de mindig víz közelében él. Több mint 2 m távolságra és 1 m magasra tud ugrani. A nőstény többnyire március-április körül rakja le petecsomónként akár ezret is tartalmazó petéit. Ezek a víz alá merülve sodródnak. Barna varangy (Bufo bufo) Barna varangy Barna varangy nászruhában A legnagyobb hazai varangyfaj. Az állat általában túlnyomórészt barna színű, szürkés vagy feketés foltokkal; testét olajzöld szemölcsök borítják. A háton és a mellen található mirigyekben két különböző mérgező váladék termelődik, amelyek elriasztják egyes ellenségeit. Egy átlátszó, védő harmadik szemhéj, a pislogóhártya segítségével a béka a víz alatt is lát. Akár 10 centiméter hosszúra is megnövő, ragadós, rózsaszínű nyelvét képes lasszószerűen előre- és visszalendíteni. Elsősorban szürkületkor és éjszaka mozog, de nedves és meleg időben nappal is táplálék után jár. Férgeket, rovarokat, meztelen csigákat zsákmányol. A telet gyökerek között, kövek alatt tölti.

13 III. Hüllők Fürge gyík (Lacerta agilis) Fürge gyík Fürge gyík nászruhában Rövid lábú, vaskos fejű, - neve ellenére - viszonylag lassú mozgású gyík. Itthon ez a leggyakoribb gyíkfaj, melegkedvelő, szívesen napozik köveken, vakondtúrásokon. Kis hasadékokban telel, rovarokkal, pókokkal táplálkozik. A nőstény az átmelegedett talajba rakja tojásait, melyek kb. 8 hét múlva kelnek ki. Kockás sikló (Natrix tessellata) Kockás sikló feje Kockás sikló A kockás sikló egy eurázsiai kígyófaj, mely közeli rokonával, a vízisiklóval ellentétben valóban vízhez kötött életet él és tápláléka nagy részét is innen szerzi. A változó testhőmérsékletű kockás sikló ősszel száraz, meleg helyre vonul telelni, ahonnan április közepén bújik elő. A meleg időszakban szinte sosem hagyja el a vizet, amelyben és amelyen egyaránt kiválóan úszik. Órákig képes levegővétel nélkül mozdulatlanul várakozni víz alatti rejtekhelyén, hogy azután lecsapjon áldozatára.

14 Zsákmányát elsősorban halak, kisebb mértékben békák, ebihalak és gőték képezik. Az emberek oktalan félelmükben gyakran végeznek vele, illetve a vizek szennyezése és a vizes élőhelyek pusztulása negatívan befolyásolja a faj állományát. Természetes ellenségei elsősorban a gázlómadarak, illetve fiatalabb korában a különféle ízeltlábúak és békák. Magyarországon, mint minden hazai kétéltű és hüllő, a kockás sikló is védett, eszmei értékét forintban szabták meg. IV. Madarak Szárcsa (Fulica atra) Szárcsa Szárcsa etetés közben Szárcsa Parti növényzettel rendelkező álló- és lassú folyású vizek, halastavak madara. Fejével szüntelenül bólogatva úszik, kis fejesugrást követően merül a víz alá. Felrepülés előtt hosszasan szalad a vízen, amit közben szárnyaival hangosan paskol. Táplálékát a vízinövények, puhatestűek, rovarok jelentik. Fészkét a parti növényzet között vagy a vízen rakja, a tojások kb. 25 nap alatt kelnek ki. A kicsik a fészket néhány nap múlva elhagyják, de szüleik hosszabb ideig gondozzák őket.

15 Nagy fakopáncs (Dendrocopos major) Nagy fakopáncs Nagy fakopáncs etetés közben Többnyire fák törzsén és ágain, villanyoszlopokon figyelhetjük meg, a földre ritkán száll le. Erős csőrével lyukat vés a fába, a kéreg alatt élő hernyókat keresgélve, majd ragadós nyelvével szedi ki táplálékát. A fatörzsről is összeszedi a bogarakat és a gyümölcsöket is megeszi. Saját maga által vájt, szűk bejárat után kiöblösödő odú csupasz aljzatára rakja 6 tojását, melyeken napig kotlik. A fiókái fészeklakók, 20 napos korukban repülnek ki. Hazánkban védett, eszmei értéke Ft. Füsti fecske (Hirundo rustica) Füsti fecske Füsti fecske repülés közben Füsti fecske etetés közben Kedveli a vizek környékét, röpte gyors, gyakran vitorlázik, rovarzsákmányát a levegőben kapja el. Az ősz közeledtével mind kevesebb rovar repked a levegőben, így egyre inkább a vízpartok környékén keresgél. Amikor eső közeleg, a rovarok is földközelben maradnak, ezért jelzik az alacsonyan szálló fecskék az időjárásváltozást. Augusztus-szeptemberben a fecskék kisebb-nagyobb csoportokba verődnek a háztetők gerincén és a villanydrótokon, készülve az előttük álló hosszú utazásra. A vándorlás során a csapatokban vonuló madarak óriási távolságokat képesek megtenni és nagyobb nádasokban éjszakáznak. Istállók gerendáin, épületek beljesében építi csésze alakú fészkét. A 4-6 fióka 15 napi kotlás után kel ki.

16 Kék cinege (Parus caeruleus) Kék cinege Frissen kikelt Kék cinegék Kék cinege téli etetéskor Gyakori parkokban, folyóárterek fái között. Miközben rovarokat keresgél, artistákat megszégyenítő ügyességgel tornászik az ágak között. A faj igen hasznos kis rovarpusztító, kedvelt táplálékát lepkehernyók, pókok, poloskalárvák, lószúnyogok, bársonylegyek képezik. Állandó madár, telente kényszerűségből magvakat fogyaszt; ilyenkor rendszeresen felkeresi a madáretetőket, akár más madárfajok társaságában is. Harkályok vájta vagy mesterséges odúban nap alatt kelti ki tojásait. Ezután a hím eteti őket. Nyest (Martes forina) V. Emlősök Nyest profilból Nyest A sziklás, nyíltabb területeket kedveli. Gyakran megjelenik a városokban, sőt megtelepedhet az épületekben is. Ügyesen mászik, de ritkán megy fel magas fákra. Főleg szürkületkor és éjszaka mozog. Hatékony vadász, tápláléka gerinctelenekből, rágcsálókból, madarakból, tojásokból áll, de szereti a gyümölcsöt is. Imádja a tojást, annak tartalmát kiszívja, csak az üres héjat hagyja hátra. A vemhességi ideje 2-9 hónap.

17 Vörös róka (Vulpes vulpes) Vörös róka Vörös róka a kicsinyével Erdőkben, bokros mezőségeken él. Szürkületi és éjszakai életmód jellemzi. A fiatalok napközben a kotorék előtt játszanak. Látása, hallása és szaglása kitűnő. Főleg apró rágcsálókkal táplálkozik, de gerinceseket is zsákmányol nyúl- ill. lúdnagyságig. A gyümölcsöt sem veti meg. A szuka kb. 50 napi vemhesség után hozza világra 3-5 kölykét. Korai denevér (Nyctalus noctula) Korai denevér Korai denevér repülés közben Korai denevér alvási szokása Általában vörös színezetű, fülfedője jellemzően vese alakú, ez biztos ismérve. Inkább a sík vidékeket, széles folyamvölgyeket kedveli. Nappali ideiglenes búvóhelyéül legszívesebben a fák hasadékait, harkályok odvait, istállókat, elhagyott erdészlakokat szemeli ki. Ha rejtekhelye fák odvában van, ez arról ismerhető fel, hogy az odú bejárata sima és zsíros, s valami sajátságos, kellemetlen szagot áraszt. Téli alvásuk színhelyéül is hasonló búvóhelyeket keresnek, de leginkább mégis épületekbe, templom-padlásokba, lakatlan, ódon várkastélyokba, s más hasonló helyekre szállásolják el magukat, ahol aztán százával, cserépzsindely módjára egymásra rétegződve függenek. A hazai denevérfajok többsége veszélyeztetett mind természetes, mind mesterséges, újonnan elfoglalt élőhelyén. Veszélyeztetettségük oka elsősorban nappali alvóhelyeik lezárása, odvas fák kivágása. További veszélyt jelent, hogy táplálkozási helyeik átalakulnak, a monokultúrás növénytermesztés jelentősen csökkenti a denevérek által fogyasztott rovarok faj- és egyedszámát. Magyarországon 1901 óta valamennyi denevérfaj védett!

18 Európai őz (Capreolus capreolus) Európai őzbak Európai őzsuta Európai őzgida Az őz az erdős sztyeppék és a kis erdőfoltokkal tarkított mezőgazdasági területek szarvasféléje. Főleg szürkületi életmódú. Az őz nyáron jellemzően magányosan, vagy kis családi csoportokban él, pl. suta a gidáival, ősztől tavaszig azonban kisebb-nagyobb csapatokat formálnak. Nagyon jól fut, úszik, hallása kitűnő. Füvekkel, lágyszárú növényekkel, gyümölcsökkel, gombákkal táplálkozik. Többnyire 1-2 gida születik, nyitott szemmel, szőrösen jönnek a világra, 2-3 hónapig szopnak, 1 év után önállóak. Feladatok 7-12 éves gyerekeknek a Monostori Erődöt körülvevő dr. Gyurkó János tanösvényen Térkép: A térképen látható útvonalat követve találod meg azokat a pontokat, ahol a feladatokat végre kell hajtanod.

19 1. Gyógyerejű növények Keress olyan növényeket, amiknek gyógyító hatásuk van! Mit találtál? Mire használta ezeket a népi gyógyászat? Még ma is megtalálod teák, krémek, szörpök alkotóelemeként a boltok polcain? (A füzet eleje segít!) Ne add fel a keresést, az út során még ráakadhatsz néhány fajra! 2. Állati dalok Hány olyan népdal, ének jut eszedbe, amikben előfordul egy állat vagy egy növény neve? Keress minél többet! Megtalálható ez a növény vagy állat a tanösvényen? Gondolkozz! Ha van kedved énekeld is el őket! 3. Activity Biztosan ismered a játékot. Az anyukádnál, vagy az osztályfőnöködnél található lapra írtuk a feladványokat. Ő megmutat egyet valamelyikőtöknek, akinek minél hamarabb el kell mutogatnia azt a többieknek. Aki kitalálta, az mutathatja a következőt! 4. Levél-rajz Ez a feladat odafigyelést igényel. Ha körülnézel itt, s az út során, sokféle fát látsz körbe-körbe. Mindegyiknek más és más a formája, a mérete és a levele is. Hat levél árnyékát rajzoltuk ide neked és mellé írtunk egy-egy segítő kijelentést is. Próbálj meg rájönni, hogy melyik levél melyik fához tartozik. Ha ügyes vagy, rájuk is találsz a tanösvényen! 1. Szelíd fajtájának termését ősszel sütve szoktuk megenni. 2. Ha ennek a fának a nevében egy betűt í -re cserélsz, egy másik fa nevét kapod. 3. A babfőzelékbe biztosan tesz anya olyan folyadékot, aminek a neve megtalálható a fa nevében is.

20 4. A fa neve + va = egy gyümölcs neve 5. Kanada zászlajában is feltűnik ez a levél. Találhatsz ilyen fát a tanösvényen. 6. Ennek a fának a levelével sokszor szoktunk szeret-nem szeret játékot játszani. a., b., c., d., e., f.,

21 5. Színes hangok Maradj egy percre csendben, csukd be a szemed! Figyelj a természet hangjaira! Válassz ki először egyet közülük és társíts hozzá egy színt! (A szél susogása például világoskék szerintem. Szerinted?) Válassz ezután még két hangot! 6. Mesélő kövek Ha lemész a Duna-partra, sok-sok különleges, változatos színű és formájú követ találsz. Mindegyiknek van története. Ki tudja, hogy honnan jöttek? Mit láttak útközben? Mi koptatta, színezte a felületüket? Keress egy követ, amiről úgy gondolod, hogy mondanivalója van a számodra! Ha egy percig koncentrálsz, akkor meg is hallod a kő történetét. Meséld el a többieknek! Mielőtt továbbindultok, az osztály vagy a család vigyen egy kavicsot magával! Ha lapos követ választottál dobd vissza kacsáztatva a Dunába, hadd folytassa az útját és legyen tanúja új meséknek! Mielőtt továbbindulsz vigyél egy követ magaddal! 7. Ugróiskola Rajzolj a földre egy ugróiskolát és játssz! Aki mellédob, az fejtse meg az egyik feladványt! Azaz keresse meg, hogy melyik szöveghez melyik állat tartozik. Ha olyan sokszor mellédobtok, hogy elfogy a feladvány, gondolkodjatok állatos, növényes találóskérdéseken! a., b., c.,

22 d., e., 1. Bátor vadász, ki átlövöd acéllal alázatos és tiszta szívemet, tiszteld az én százszor-szent gyávaságom, ki meghalok, az életért zokogva, mint az egyéves, síró kisgyerek. 2. Hogy énekelnek mindenféle fattyúk, pimasz veréb, csicsörke, banka, vadtyúk, mi hallgatunk a zűrzavarba, hagyjuk, csivogjanak, legyen meg akaratjuk. Csodásan úszunk a csodás halálba, de ottan az igaz dalt megtalálva az égre sírunk, gőgös, néma 3. Földmívelő a. A szorgalom a kenyere s kalandja. Ha langy a nyár, nézi, hogy nő télre a kalangya. 4. Feketesárga gyilkos, tőr kezében:.! Izgága röpte, ideges zugás: varázs! A seb, melyet döf, izzó, lángoló-vad: parázs! 5. A madarak zenészek. Én nem tudok dalolni, ámde nézek. Ha színeket rakétáz a tenyészet, úgyis megértem a dicső Egészet. Fészek nélkül csapongok így a feslő virágra, részeg, bohém és néma festő. a) b) c) d) e)

23 8. Ehető természet Próbálj meg ehető terméseket találni! Ez nem fog menni minden évszakban. Mikor is lehetséges? (Segít a füzet eleje!) Találtál? Mit? A tanösvénynek ez egy különleges pontja. Kívülről láthatod a Dunai bástyát. Emlékszel még, hogy mit mondott az idegenvezető, mi volt ennek a funkciója? És mi célt szolgált a bástyától jobbra nyíló árok? Reméljük, hogy jól érezted magad/magatokat a Monostori Erődben és a tanösvényen! Visszavárunk! Felhasznált irodalom Wilhelm Eisenreich: Állat- és növényhatározó természetjáróknak, Magyar Könyvklub, Budapest, 2000 Wikipédia Kiadja a Monostori Erőd Kht., 2008 Felelős kiadó: Varga István igazgató A kiadvány összeállításában közreműködtek: a nemzetközi ifjúsági csere résztvevői, valamint Csillag Attila, Vadász Bálint, Bognár Balázs, Horváth Krisztina és Tóth-Lencse Andrea Grafika: Szelőczei Diána

24

FELADATOK 7-12 ÉVES GYEREKEKNEK a Monostori Erődöt körülvevő dr. Gyurkó János tanösvényen

FELADATOK 7-12 ÉVES GYEREKEKNEK a Monostori Erődöt körülvevő dr. Gyurkó János tanösvényen Európai őz (Capreolus capreolus) Európai őzbak Európai őzsuta Európai őzgida Az őz az erdős sztyeppék és a kis erdőfoltokkal tarkított mezőgazdasági területek szarvasféléje. Főleg szürkületi életmódú.

Részletesebben

Hogyan készült? Ez a füzet egy ifjúsági tábor (hivatalos nevén nemzetközi ifjúsági csere) eredménye.

Hogyan készült? Ez a füzet egy ifjúsági tábor (hivatalos nevén nemzetközi ifjúsági csere) eredménye. Hogyan készült? Ez a füzet egy ifjúsági tábor (hivatalos nevén nemzetközi ifjúsági csere) eredménye. 2008. augusztus 17-26-ig a testvérerődök (a Velencei Erőd (Olaszország)), a Prsemysli Erőd (Lengyelország),

Részletesebben

ÍZELÍTŐ A TANÖSVÉNY ÁLLATVILÁGÁBÓL I. Ízeltlábúak

ÍZELÍTŐ A TANÖSVÉNY ÁLLATVILÁGÁBÓL I. Ízeltlábúak ÍZELÍTŐ A TANÖSVÉNY ÁLLATVILÁGÁBÓL I. Ízeltlábúak Kéneslepke (Colias hyale) Kéneslepke Kéneslepke A hím alapszíne sárga, a nőstényé sárgásfehér. Gyakran lucernatáblák felett figyelhetjük meg, de a lóhere

Részletesebben

Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője. Műszaki szerkesztés, tipográfia: Dr. Pétery Kristóf ISBN 978-963-607-625-2. Mercator Stúdió, 2009

Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője. Műszaki szerkesztés, tipográfia: Dr. Pétery Kristóf ISBN 978-963-607-625-2. Mercator Stúdió, 2009 Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője. Műszaki szerkesztés, tipográfia: Dr. Pétery Kristóf ISBN 978-963-607-625-2 Mercator Stúdió, 2009 Mercator Stúdió Elektronikus Könyvkiadó 2000 Szentendre, Harkály

Részletesebben

2. forduló megoldások

2. forduló megoldások BIOLÓGIA 7. évfolyamos tanulók számára 2. forduló megoldások 1, Egészítsd ki a táblázat hiányzó részeit! A táblázat utáni feladatok által felkínált lehetőségek közül válassz! A kiválasztott betűt jelöld

Részletesebben

Természetmadárvédelem. gyerekszemmel

Természetmadárvédelem. gyerekszemmel Természetmadárvédelem gyerekszemmel Tiszakécske Párkereső 1 izhá csaka 2 sitéve júvar 3 héref aglyó 4 artipcsekef 5 dajármég 6 nakadrilyás b d e 7 tulipán( t betűcsere = vízimadár ) a c f g Madártotó képben

Részletesebben

Éti csiga. Fekete csupaszcsiga

Éti csiga. Fekete csupaszcsiga Kedves Olvasó! Újságunk segítségével nem csak a Vadak Ura kártyajáték kedvelőinek szeretnénk további segítséget, tanácsokat adni, hanem szeretnénk információkat adni ahhoz a természettudományi versenyhez,

Részletesebben

Természetismeret 3. osztály - 3. forduló -

Természetismeret 3. osztály - 3. forduló - MERJ A LEGJOBB LENNI! A TEHETSÉGGONDOZÁS FELTÉTELRENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ISKOLA ÉS ÓVODÁBAN AZONOSÍTÓ SZÁM: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0053 PROJEKT KEDVEZMÉNYEZETT: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

10/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan II.

10/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan II. 10/b tétel GERINCES RENDSZERTAN II. KÉTÉLTŰEK TÖRZS: GERINCESEK (VERTEBRATA) ALTÖRZS: ÁLLKAPCSOSAK (GNATHOSTOMATA) OSZTÁLY: KÉTÉLTŰEK (AMPHIBIA) REND: FARKOS KÉTÉLTŰEK» CSALÁD: SZALAMANDRAFÉLÉK Testük

Részletesebben

Sarlósfecske-, szalakóta és harkályalkatúak rendje

Sarlósfecske-, szalakóta és harkályalkatúak rendje Magyarország madarai 7. elıadás 2011. február 23. 2011.08.12. Sarlósfecske-, szalakóta és harkályalkatúak rendje Sarlósfecske alkatúak rendje Habitusuk fecskére emlékeztet, lábuk rövid kapaszkodó láb,

Részletesebben

Amazónia varázslatos állatvilága

Amazónia varázslatos állatvilága Amazónia varázslatos állatvilága Az Amazonas-medence állatvilága Óriási fajgazdagság. (egysejtűek, férgek, rovarok /lepkék, bogarak kicsik és óriásiak/ különféle kétéltűek, hüllők és emlősök) Nappal az

Részletesebben

Természetismeret 4. osztály - 3. forduló -

Természetismeret 4. osztály - 3. forduló - MERJ A LEGJOBB LENNI! A TEHETSÉGGONDOZÁS FELTÉTELRENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ISKOLA ÉS ÓVODÁBAN AZONOSÍTÓ SZÁM: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0053 PROJEKT KEDVEZMÉNYEZETT: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

1. 2. 3.. 4... 5.. 6.. 7... 8...

1. 2. 3.. 4... 5.. 6.. 7... 8... Környezetismeret-környezetvédelem csapatverseny 2014/2015. 1.a.) Mit láttok a képeken? Írjátok alá a nevüket! 2. évfolyam I. forduló 1. 2. 3.. 4.... 5.. 6.. 7... 8... b.) Alkossatok két csoportot a képekből,

Részletesebben

TÚZOK TUSA II. FORDULÓ

TÚZOK TUSA II. FORDULÓ TÚZOK TUSA II. FORDULÓ 1. Képzeljétek el, hogy a cserebökényi pusztán vagytok. Kora tavasz van, a pusztai vízállásoknál madarak tömegei időznek. Van, aki nemrég érkezett haza a telelőterületről, van, aki

Részletesebben

4. osztályos feladatsor I. forduló 2015/2016. tanév

4. osztályos feladatsor I. forduló 2015/2016. tanév Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Iskola neve:.. Csapatnév:.

Részletesebben

2012 év madara - az egerészölyv

2012 év madara - az egerészölyv 2012 év madara - az egerészölyv Az egerészölyv a leggyakoribb ragadozó madarunk, sík- és hegyvidéken egyaránt előfordul, így a laikusok által úton-útfélen látott sasok általában ennek a fajnak a képviselői.

Részletesebben

Kivilágosodó erdők. Elhelyezkedése, éghajlata, növényei. A csimpánz és a nílusi krokodil

Kivilágosodó erdők. Elhelyezkedése, éghajlata, növényei. A csimpánz és a nílusi krokodil Kivilágosodó erdők Elhelyezkedése, éghajlata, növényei. A csimpánz és a nílusi krokodil 10-20. szélességi fokok között. Afrika > Ausztrália > India > Dél-Amerika Az esőerdők és a szavanna közötti átmenet:

Részletesebben

ugyanazt a legyet 15-ször a könyvben! De vigyázz, akad köztük szélhámos is!

ugyanazt a legyet 15-ször a könyvben! De vigyázz, akad köztük szélhámos is! Szöveg és illusztráció: Bogárszakértő: bogár Találd meg... ugyanazt a legyet 15-ször a könyvben! De vigyázz, akad köztük szélhámos is! Ki lakik idebenn Mindenféle bogár 6 Imádkozó sáska 38 Bogárlesen 8

Részletesebben

2. osztályos feladatsor I. forduló 2012/2013. tanév

2. osztályos feladatsor I. forduló 2012/2013. tanév Iskola: 1 Csapatnév: 1. a.) Fejtsétek meg a rejtvényt! 2. 1. 3.. 2. osztályos feladatsor I. forduló 2012/2013. tanév 1. Örökzöld fa. 2. Ez lesz a virágból. 3. Csonthéjas gyümölcs.. Erdei állat. Megfejtés:

Részletesebben

Magyarországi vadak etológiája

Magyarországi vadak etológiája Magyarországi vadak etológiája VI. Előadás Menyétfélék és a borz Menyétféle ragadozók (Mustelidae) Világszerte elterjedt, fajokban gazdag csoport. Rövid lábú, talponjáró, hosszú testű ragadozók. Erős szagú

Részletesebben

KÖRNYEZETISMERET. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 4. osztályos tanulók részére. Élô és élettelen természet. Tompáné Balogh Mária. ...

KÖRNYEZETISMERET. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 4. osztályos tanulók részére. Élô és élettelen természet. Tompáné Balogh Mária. ... Tompáné Balogh Mária KÖRNYEZETISMERET Élô és élettelen természet TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK. osztályos tanulók részére............. a tanuló neve pauz westermann AZ ÉLÔ ÉS ÉLETTELEN TERMÉSZET ALAPISMERETEI.

Részletesebben

SZKB_102_03. Tóban és tóparton

SZKB_102_03. Tóban és tóparton SZKB_102_03 Tóban és tóparton DIAK_2evfolyam.indd 23 2007.07.30. 10:37:27 DIAK_2evfolyam.indd 24 2007.07.30. 10:37:28 DIÁKMELLÉKLET TÓBAN ÉS TÓPARTON 2. ÉVFOLYAM 25 D1 Tóban és tóparton élő állatok A A

Részletesebben

Ki mit tud Magyarországi hüllők

Ki mit tud Magyarországi hüllők Ki mit tud Magyarországi hüllők Fürge gyík feje közelről, oldalt jól látszik a füle További információ a Magyarországon honos állatokról: MME Az összes magyarországi hüllő és kétéltű védett állat, befogásukat

Részletesebben

Az általános iskolák biológiaversenyének iskolai fordulója a Proteus-elismerésért. 2015/2016-os tanév október 21. VERSENYLAP

Az általános iskolák biológiaversenyének iskolai fordulója a Proteus-elismerésért. 2015/2016-os tanév október 21. VERSENYLAP Az általános iskolák biológiaversenyének iskolai fordulója a Proteus-elismerésért 2015/2016-os tanév 2015. október 21. VERSENYLAP Kedves Versenyző! Mielőtt válaszolnál a kérdésekre, figyelmesen olvasd

Részletesebben

KEDVES OLVASÓ! Győri Komplex Biológiai Monitorozó Rendszer Hírlevele. AKTUÁLIS HÍREINK Kardozók. www.biomonitoring.komszol.hu

KEDVES OLVASÓ! Győri Komplex Biológiai Monitorozó Rendszer Hírlevele. AKTUÁLIS HÍREINK Kardozók. www.biomonitoring.komszol.hu GYŐR-SZOL Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt. - Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás 7. Győri Komplex Biológiai Monitorozó Rendszer Hírlevele www.biomonitoring.komszol.hu

Részletesebben

Festőnövények TAVASZ. Csalán /Urtica dioica/ Farkaskutyatej /Euphorbia cyparissias/ Cserszömörce /Cotinus coggyria/

Festőnövények TAVASZ. Csalán /Urtica dioica/ Farkaskutyatej /Euphorbia cyparissias/ Cserszömörce /Cotinus coggyria/ Festőnövények TAVASZ Csalán /Urtica dioica/ Jól ismeri mindenki, a találkozást nem felejtjük el vele. Friss csalánlevéllel halványzöldre festhetjük a gyapjút. Sárgát ad, ha a friss leveleket megfőzzük,

Részletesebben

Indul a Túzok Tusa I. fordulója!

Indul a Túzok Tusa I. fordulója! ndul a Túzok Tusa. fordulója! A Körös-Maros Nemzeti Park gazgatóság Körösvölgyi Látogatóközpontja idén is meghirdeti természetismereti vetélkedőjét az általános iskolák 7-8. osztályos tanulói számára.

Részletesebben

LELLEI ÓVODA. Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD.

LELLEI ÓVODA. Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD. LELLEI ÓVODA Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD. (Környezeti Munkanapló) A LELLEI ÓVODÁBAN: Nagy hangsúlyt fektetnek a környezettudatos

Részletesebben

vulpes) Vörösróka A róka lábnyoma és hullatéka (Lloyd, 1981) Vörösróka Vörösróka

vulpes) Vörösróka A róka lábnyoma és hullatéka (Lloyd, 1981) Vörösróka Vörösróka Vörösróka A vörösróka A róka (Vulpes (Vulpes vulpes) vulpes) o az egész Északi féltekén, a mediterrán zónáig - Afrika északi partjaival bezárólag - és Ausztrália nagy részén; o két jégkorszakot is átvészelt

Részletesebben

Lassan 17 éve Szolnokon élek a Széchenyi lakótelepen, így bőven volt alkalmam kiismerni a lakhelyemhez közeli területeket.

Lassan 17 éve Szolnokon élek a Széchenyi lakótelepen, így bőven volt alkalmam kiismerni a lakhelyemhez közeli területeket. Lassan 17 éve Szolnokon élek a Széchenyi lakótelepen, így bőven volt alkalmam kiismerni a lakhelyemhez közeli területeket. A lakóteleptől északra helyezkedik el a Széchenyi Parkerdő, ami a köztudatban

Részletesebben

Füvészkert. Történetek, rejtvények és feladatok gyógy- és fűszernövényekről

Füvészkert. Történetek, rejtvények és feladatok gyógy- és fűszernövényekről Füvészkert Történetek, rejtvények és feladatok gyógy- és fűszernövényekről Az ősz bőséggel kínálja az értékes vitaminforrásokat vadon termő fákon, cserjéken, növényeken. Magyarországon kb. 3000 gyógynövényfaj

Részletesebben

A patkánysiklók élete a természetben. (Pantherophis obsoletus)

A patkánysiklók élete a természetben. (Pantherophis obsoletus) A patkánysiklók élete a természetben. (Pantherophis obsoletus) Írta: Thurn Tamás Köszönet a képekért: http://www.herp-pix.org http://www.edu.ge.ch/co/renard/coursfacbio/welcome.htm Ez a csodálatos hüllő

Részletesebben

Készítette: Babiak Sabina, Bugyi Ágnes, Pálovics Nikoletta Tanár: Győriné Benedek Kata Gáspár Sámuel Alapiskola és Óvoda Csicsó Kattintásra vált

Készítette: Babiak Sabina, Bugyi Ágnes, Pálovics Nikoletta Tanár: Győriné Benedek Kata Gáspár Sámuel Alapiskola és Óvoda Csicsó Kattintásra vált Készítette: Babiak Sabina, Bugyi Ágnes, Pálovics Nikoletta Tanár: Győriné Benedek Kata Gáspár Sámuel Alapiskola és Óvoda Csicsó Kattintásra vált 2. leghosszabb folyó Európában, hossza: 2850 km Fekete-erdőből

Részletesebben

Gyakorlati madárvédelem a ház körül 1. Természetes élőhelyek és mesterséges odúk

Gyakorlati madárvédelem a ház körül 1. Természetes élőhelyek és mesterséges odúk Gyakorlati madárvédelem a ház körül 1. Természetes élőhelyek és mesterséges odúk Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 2011. Természetes élőhelyek A változatos növényzetű környezet egész

Részletesebben

(ÁT)VÁLTOZÁS. Budainé Kántor Éva Reimerné Csábi Zsuzsa Lückl Varga Szidónia

(ÁT)VÁLTOZÁS. Budainé Kántor Éva Reimerné Csábi Zsuzsa Lückl Varga Szidónia (ÁT)VÁLTOZÁS Budainé Kántor Éva Reimerné Csábi Zsuzsa Lückl Varga Szidónia Feladat kiosztása Lapozd át a Szitakötő tavaszi számát, és keresd ki azokat a cikkeket amelyek változással, illetve átváltozással

Részletesebben

Ha a Föld csupán egy egynemű anyagból álló síkfelület lenne, ahol nem lennének hegyek és tengerek, akkor az éghajlatot csak a napsugarak beesési

Ha a Föld csupán egy egynemű anyagból álló síkfelület lenne, ahol nem lennének hegyek és tengerek, akkor az éghajlatot csak a napsugarak beesési A Forró övezet Ha a Föld csupán egy egynemű anyagból álló síkfelület lenne, ahol nem lennének hegyek és tengerek, akkor az éghajlatot csak a napsugarak beesési szöge, vagyis a felszínnel bezárt szöge határozná

Részletesebben

SZÖVEGÉRTÉS 4. OSZTÁLY TOLLFORGATÓ V. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS 4. OSZTÁLY. Tanuló neve:... Osztálya:... Iskola neve:......

SZÖVEGÉRTÉS 4. OSZTÁLY TOLLFORGATÓ V. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS 4. OSZTÁLY. Tanuló neve:... Osztálya:... Iskola neve:...... Fekete István Általános Iskola 2213 Monorierdő, Szabadság u. 43. Tel./Fax: 06-29-419-113 www.fekete-merdo.sulinet.hu SZÖVEGÉRTÉS 4. OSZTÁLY TOLLFORGATÓ V. TOLLFORGATÓ 1. forduló V. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ

Részletesebben

Nagy kócsag A Wikipédiából, a szabad lexikonból. Nagy kócsag Státusz: nem veszélyeztetett Magyarországon fokozottan védett! Eszmei értéke: 100 000 Ft

Nagy kócsag A Wikipédiából, a szabad lexikonból. Nagy kócsag Státusz: nem veszélyeztetett Magyarországon fokozottan védett! Eszmei értéke: 100 000 Ft Nagy kócsag A Wikipédiából, a szabad lexikonból. Nagy kócsag Státusz: nem veszélyeztetett Magyarországon fokozottan védett! Eszmei értéke: 100 000 Ft Rendszertan Ország: Állatok (Animalia) Törzs: Gerinchúrosok

Részletesebben

S Z Í N E S JÁ T É K

S Z Í N E S JÁ T É K S Z Í N E S JÁ T É K 3 10 éves gyermekeknek Láttál már SZIVÁRVÁNYT? Ugye milyen szép? Hogyan keletkezik a szivárvány? Süt a nap és esik az eső, vagy eláll az eső és kisüt a nap. A levegőben sok a vízcsepp.

Részletesebben

Kacor király. 1. Színezd ki azt a rajzot, amelyik a mese első jelenetét ábrázolja!

Kacor király. 1. Színezd ki azt a rajzot, amelyik a mese első jelenetét ábrázolja! Kacor király 1. Színezd ki azt a rajzot, amelyik a mese első jelenetét ábrázolja! 2. Húzd alá azt a mondatot, amelyikből kiderül, mit csinált a macska, miután elkergette az asszony! Elindult az erdőbe,

Részletesebben

Az éghajlati övezetesség

Az éghajlati övezetesség Az éghajlati övezetesség Földrajzi övezetek Forró övezet Mérsékelt övezet Hideg övezet Egyenlítői öv Átmeneti öv Térítői öv Trópusi monszun vidék Meleg mérsékelt öv Valódi mérsékelt öv Hideg mérsékelt

Részletesebben

Iskola: Csapatnév: 2. Felülről lefelé, és alulról felfelé elrejtettük a növények fejlődéséhez szükséges feltételeket. Keressétek meg!

Iskola: Csapatnév: 2. Felülről lefelé, és alulról felfelé elrejtettük a növények fejlődéséhez szükséges feltételeket. Keressétek meg! Iskola: 1 Csapatnév: 4. osztályos feladatsor I. forduló 2012/2013. tanév 1. Ki adta fel az apróhirdetéseket? a. Futóversenyre várom mezei rokonaim jelentkezését! Döntsük el ki a gyorsabb! Üregi kollégák

Részletesebben

BOLYAI TERMÉSZETTUDOMÁNYI CSAPATVERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ SZÓBELI (2015. ÁPRILIS 11.) 3. osztály

BOLYAI TERMÉSZETTUDOMÁNYI CSAPATVERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ SZÓBELI (2015. ÁPRILIS 11.) 3. osztály 3. osztály Az év melyik napján van az új kenyér ünnepe? Jellemezzétek az évszakot az időjárás, a növények és az állatok szempontjából! Válaszoljatok az érzékszervekkel kapcsolatos alábbi kérdésekre! Mely

Részletesebben

Iskolakód 2008/2009. S ZÖVEGÉRTÉS 4. év f olyam. Az MFFPPTI nem járul hozzá a feladatok részben vagy egészben történő üzleti célú felhasználásához!

Iskolakód 2008/2009. S ZÖVEGÉRTÉS 4. év f olyam. Az MFFPPTI nem járul hozzá a feladatok részben vagy egészben történő üzleti célú felhasználásához! Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet 1088 Budapest, Vas utca 8-10. Iskolakód 5 Évfolyam Osztálykód Naplósorszám Nem 2008/2009. S ZÖVEGÉRTÉS 4. év f olyam Az iskola bélyegzője:

Részletesebben

Környezetismeret-környezetvédelem állatok. 4. évfolyam

Környezetismeret-környezetvédelem állatok. 4. évfolyam Környezetismeret-környezetvédelem állatok 4. évfolyam Juh A köznyelv inkább birkának nevezi ezt a bégető állatot. Tülkös szarvú, páros ujjú patás. Az egyik legrégebben háziasított állat. Bizonyos fajtái

Részletesebben

A VELENCEI-TÓ KÖRNYÉKÉNEK BORAI

A VELENCEI-TÓ KÖRNYÉKÉNEK BORAI A VELENCEI-TÓ KÖRNYÉKÉNEK BORAI 2011-ES PALACKOS BORLAP www.lsimon.hu ZÖLDIKE 2011 ZÖLD VELTELINI MIN SÉGI SZÁRAZ FEHÉRBOR A zöldike sárgászöld szín, vaskos cs r pintyféle. A hím szárnya és farkának tövi

Részletesebben

INTERNETES VETÉLKEDŐ 1. forduló Beküldési határidő: 2015. május 12. cím: csordasb@freemail.hu 1. FORDULÓ

INTERNETES VETÉLKEDŐ 1. forduló Beküldési határidő: 2015. május 12. cím: csordasb@freemail.hu 1. FORDULÓ 1. FORDULÓ 1. Feladat: Erdő kvíz Válasszátok ki a helyes megoldást! 1.A magyarországi erdőterület nagysága a honfoglalás idején ekkora lehetett: A) 5-7 % B) 18-20 % C) 40-60% D) 80-90% 2. Magyarország

Részletesebben

Azonosság-különbözıség: 1., 2., 3., 4. Irányok, téri tájékozódás: 6., 7., 13. Szintézis: 6. Számfogalom, bontás: 7. Következtetés: 5.

Azonosság-különbözıség: 1., 2., 3., 4. Irányok, téri tájékozódás: 6., 7., 13. Szintézis: 6. Számfogalom, bontás: 7. Következtetés: 5. Azonosság-különbözıség: 1., 2., 3., 4. Irányok, téri tájékozódás: 6., 7., 13. Szintézis: 6. Számfogalom, bontás: 7. Következtetés: 5. Összes lehetıség megtalálása: 3. Figyelem fejlesztése: 1., 2., 3.,

Részletesebben

Ötlettár Madarak és Fák napi programhoz

Ötlettár Madarak és Fák napi programhoz Lampert Bálint Ötlettár Madarak és Fák napi programhoz A természetvédelmi törvény 43. (3) szerint Minden év május 10-e a Madarak és Fák Napja. E nap megemlékezéseinek, rendezvényeinek a lakosság különösen

Részletesebben

Állatkerti foglalkozások. Óvodásoknak

Állatkerti foglalkozások. Óvodásoknak Állatkerti foglalkozások Óvodásoknak Az állatkert az élmények kertje Élménygyűjtő séták az állatkertben Vannak, akik már megtapasztalták, milyen izgalmas úgy érkezni egy állatkerti látogatásra, hogy ott

Részletesebben

Rendszertan - Összefoglalás -

Rendszertan - Összefoglalás - Rendszertan - Összefoglalás - Az első tudományos rendszertant Carl Linné alkotta meg. Munkásságát hazánkban Kitaibel Pál, a magyar Linné folytatta. A mai tudományos rendszertan testfelépítés és hasonlóság,

Részletesebben

SZKC 103_03 MOTÍVUMOK KÜLÖNBÖZŐ KULTÚRÁKBAN III.

SZKC 103_03 MOTÍVUMOK KÜLÖNBÖZŐ KULTÚRÁKBAN III. SZKC 103_03 MOTÍVUMOK KÜLÖNBÖZŐ KULTÚRÁKBAN III. Madarak voltunk 103_D.indb 21 2007.08.30. 11:39:18 103_D.indb 22 2007.08.30. 11:39:21 MOTÍVUMOK KÜLÖNBÖZŐ KULTÚRÁKBAN II. 3. ÉVFOLYAM 23 D1 TALÁLÓS KÉRDÉSEK,

Részletesebben

Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802

Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 Iskola neve:. Csapat neve:.. Csapattagok neve:. Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny 3. évfolyam I. forduló 2014. november 19. 1. a) Fejtsétek meg a rejtvényt! 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

Részletesebben

Állatsereglet a szavannán A szavannák állatai II.

Állatsereglet a szavannán A szavannák állatai II. Állatsereglet a szavannán A szavannák állatai II. Nagytestű növényevők Sok fű kedvező élőhely. Évszakváltáskor vándorlások- A fű kevés tápanyagot biztosít, ezért szinte folyamatosan legelniük kell. Patások.

Részletesebben

Törökszentmiklós Város területén található helyi védelemre javasolt természeti értékek

Törökszentmiklós Város területén található helyi védelemre javasolt természeti értékek Törökszentmiklós Város területén található helyi védelemre javasolt természeti értékek Javaslat helyi jelentőségű védett természeti értékek védetté nyilvánításához Készítette: Petre Anna Gabriella K2/16-0266

Részletesebben

Cím: Krokodil Forrás: Programcsomag

Cím: Krokodil Forrás: Programcsomag Cím: Krokodil Forrás: Programcsomag Szöveg típusa: magyarázó Szöveg olvashatósága: könnyű Kérdések nehézsége: könnyű, közepesen nehéz, nehéz Javasolt felhasználás: 3 4. évfolyam. A folyópartok réme Szerencsére

Részletesebben

VEZETŐFÜZET. a Kalanderdő tanösvényeihez. általános iskolások részére

VEZETŐFÜZET. a Kalanderdő tanösvényeihez. általános iskolások részére VEZETŐFÜZET a Kalanderdő tanösvényeihez általános iskolások részére Kedves Olvasó! A Kalanderdő kitűnő terep a játékra, ügyességed próbára tételére, és egyúttal lehetőség a természet megismerésére is.

Részletesebben

Tompáné Balogh Mária TERMÉSZETISMERET BARANGOLÁS HAZAI TÁJAKON TÉMAZÁRÓ FELEDATOK 12 ÉVES TANULÓK RÉSZÉRE. ... a tanuló neve.

Tompáné Balogh Mária TERMÉSZETISMERET BARANGOLÁS HAZAI TÁJAKON TÉMAZÁRÓ FELEDATOK 12 ÉVES TANULÓK RÉSZÉRE. ... a tanuló neve. Tompáné Balogh Mária TERMÉSZETISMERET BARANGOLÁS HAZAI TÁJAKON TÉMAZÁRÓ FELEDATOK ÉVES TANULÓK RÉSZÉRE....... a tanuló neve pauz westermann HAZAI ERDÔK A VÁLTOZAT 1. Nevezd meg és jellemezd az ábrázolt

Részletesebben

Társas madarak, azaz csapatban élnek. A párok az elsô évben csak jegyesek, azután lépnek házasságra. Életük végéig hûségesek egymáshoz.

Társas madarak, azaz csapatban élnek. A párok az elsô évben csak jegyesek, azután lépnek házasságra. Életük végéig hûségesek egymáshoz. Kedves Gyerekek! A megújult Csipogó rovatban mostantól Csicseri és Csicsóka, a két fiatal csóka fog benneteket kaluzolni. Ezentúl a testvérem és én kísérünk Téged a Csipogó világában. Azért kaptam a Csicseri

Részletesebben

2015 ÉV MADARA BÚBOSBANKA

2015 ÉV MADARA BÚBOSBANKA KALENDÁRIUM 2015 2015 ÉV MADARA BÚBOSBANKA JANUÁR Erdei fülesbagoly Leggyakoribb hazai bagolyfajunk. Közepes méretű, tollfülei hosszúak. A múlt század első felében a varjak vadászata során sok fészekaljat

Részletesebben

Vadászat, vadgazdálkodás II.

Vadászat, vadgazdálkodás II. Vadászat, vadgazdálkodás II. Természetvédelmi mérnök szak levelező tagozat, III. évfolyam 2007/08 tanév 2. félév Apróvadfajok: emlősök Vadászható (szept. 1 dec. 31). Mezei nyúl Hazánkban a nagy, összefüggő

Részletesebben

Karcag 2013. november 15. Az MME 1974-ben alakult

Karcag 2013. november 15. Az MME 1974-ben alakult A madárbarát Magyarországért! Madárbarát Kert Halmos Gergő Magyarország legszebb konyhakertje Karcag 2013. november 15. Az MME 1974-ben alakult 1 10000 tag 32 MME csoport Magyarországon 2 BirdLife Partnership

Részletesebben

Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra

Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra Éjszakai túra a Medvetalp Túracsoporttal! Találkozó/Indulás: Május 17-én ( szombaton),

Részletesebben

1. forduló 7. 8. osztály. Beküldési határidő: 2013. február 22. Hétvezér Általános Iskola

1. forduló 7. 8. osztály. Beküldési határidő: 2013. február 22. Hétvezér Általános Iskola 1. forduló 7. 8. osztály Beküldési határidő: 2013. február 22. Hétvezér Általános Iskola A 2. fordulóba továbbjutott tanulók névsorát iskolánk honlapján tesszük közzé. Elérhető pontszám: 1. Alkoss fajneveket

Részletesebben

FORGATÓKÖNYV. MEGNYITÓ MŰSOR: Köszöntő: (Földi Erika)

FORGATÓKÖNYV. MEGNYITÓ MŰSOR: Köszöntő: (Földi Erika) FORGATÓKÖNYV Esemény: Madarak és fák napja Időpont: 2014. május 12. (hétfő) A program szervezői: Földi Erika, Török Éva, Vinnai Krisztina, Helyszín: PARK, Művelődési ház előtti terület, Iskolai ebédlő

Részletesebben

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013.

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. Lektorálatlan összegyűjtött változat A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. A BARÁTOK VERSLISTA KIADVÁNYA Farkas Mayer Zsó: Torkos (Fotó: Fetykó Judit) Farkas koma nem volt rest Piroska mamájához

Részletesebben

MAGYAR FAVÁLASZTÉK SZOKVÁNYOK FOGALMAK

MAGYAR FAVÁLASZTÉK SZOKVÁNYOK FOGALMAK MAGYAR FAVÁLASZTÉK SZOKVÁNYOK Készítették: Tisza Ottó dr. Gólya János Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőhasználati Tanszék FOGALMAK Ággöcsök: A göcsösség a leggyakoribb és a legfontosabb fahiba. Göcsnek

Részletesebben

A parlagfű Magyarországon

A parlagfű Magyarországon Előadás a Környezetvédelmi Világnap alkalmából Csongrád, 2012. június 5. A parlagfű Magyarországon Szerzők: Dr. Juhászné Halász Judit Exner Tamás Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület A parlagfű bemutatása

Részletesebben

A szegedi salátaboglárka (Ficaria verna) populációinak vizsgálata morfológiai jellemzők alapján

A szegedi salátaboglárka (Ficaria verna) populációinak vizsgálata morfológiai jellemzők alapján A szegedi salátaboglárka (Ficaria verna) populációinak vizsgálata morfológiai jellemzők alapján Szegeden sok helyen nyílik ez a kedves virág tavaszonként. Megtalálhatjuk parkokban, csendes kisutcákban,

Részletesebben

Tudós Rektor Természettudományi Csapatverseny 8. évfolyam részére. Csapat neve:... Csapattagok neve:... Iskola: Település:

Tudós Rektor Természettudományi Csapatverseny 8. évfolyam részére. Csapat neve:... Csapattagok neve:... Iskola: Település: Tudós Rektor Természettudományi Csapatverseny 8. évfolyam részére Csapat neve:... Csapattagok neve:...... Iskola: Település: 2. forduló 1. Nevezzétek el a képeken látható szöveteket és oldjátok meg a feladatokat,

Részletesebben

SZEGEDI ÓVI FÖLDMÍVES UTCAI ÓVODÁJA. Szeged, Földmíves u. 3

SZEGEDI ÓVI FÖLDMÍVES UTCAI ÓVODÁJA. Szeged, Földmíves u. 3 SZEGEDI ÓVI FÖLDMÍVES UTCAI ÓVODÁJA Szeged, Földmíves u. 3 CÉLOK Alakuljon és tudatosodjon a gyermekek környezetükhöz fűződő pozitív viszonya. Ismerjék meg a gyerekek a kulturált életvitel szokásait. Legyenek

Részletesebben

Terepi felmérési protokoll a kockás sikló (Natrix tessellata) állományainak monitorozására

Terepi felmérési protokoll a kockás sikló (Natrix tessellata) állományainak monitorozására Természetvédelmi Információs Rendszer Központi protokoll Verzió: 2016. június 9. Terepi felmérési protokoll a kockás sikló (Natrix tessellata) állományainak monitorozására Készítette: Halpern Bálint, Konrad

Részletesebben

A megtelepedés okai. Városi vadgazdálkodás. A megtelepedés okai. A megtelepedés okai. A városokban előforduló fajok csoportosítása

A megtelepedés okai. Városi vadgazdálkodás. A megtelepedés okai. A megtelepedés okai. A városokban előforduló fajok csoportosítása A megtelepedés okai Városi vadgazdálkodás IV. előadás: A városi területeken előforduló fajok Alkalmazkodás az emberi civilizáció egyébként zavaró, káros körülményeihez Az urbanizálódás szelekciós tényező

Részletesebben

A vízparti növények. Melyik tónak lehet gazdagabb élővilága?

A vízparti növények. Melyik tónak lehet gazdagabb élővilága? A vízparti növények Melyik tónak lehet gazdagabb élővilága? Ennek vagy ennek? Jellemzően milyen növények lehetnek a vízparton? A NÁD: és a GYÉKÉNY: Mi jellemző a nádasra? hozzájárul a vizek öntisztulásához

Részletesebben

Corylaceae mogyorófélék családja

Corylaceae mogyorófélék családja Corylaceae mogyorófélék családja Corylus mogyoró Carpinus gyertyán Ostrya - komlógyertyán Corylus mogyoró nemzetség szimpodiális hajtásrendszer nagy termetű cserjék vagy fák váltakozó (szórt) levélállás

Részletesebben

GY EF KT BF. Elérhető pontszám: 100 pont FIGYELEM!!! A VÁLASZOKAT MÁSOLD ÁT AZ ÉRTÉKELŐLAPRA!

GY EF KT BF. Elérhető pontszám: 100 pont FIGYELEM!!! A VÁLASZOKAT MÁSOLD ÁT AZ ÉRTÉKELŐLAPRA! KAÁN KÁROLY 24. ORSZÁGOS TERMÉSZET- ÉS KÖRNYEZETISMERETI VERSENY ISKOLAI FORDULÓ 2016. Elérhető pontszám: 100 pont FIGYELEM!!! A VÁLASZOKAT MÁSOLD ÁT AZ ÉRTÉKELŐLAPRA! 1. feladat.. AZ ERDŐ FÁI 12 p Írd

Részletesebben

VIGYÁZZ RÁ! VÉDJÜK az erdei DENEVÉREKET. A kiadvány megjelenését a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatta.

VIGYÁZZ RÁ! VÉDJÜK az erdei DENEVÉREKET. A kiadvány megjelenését a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatta. VIGYÁZZ RÁ! VÉDJÜK az erdei DENEVÉREKET A kiadvány megjelenését a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatta. Az emberiség tájformáló tevékenysége nyomán számos természetes élőhely, így

Részletesebben

MADÁRBARÁT GAZDÁLKODÓ

MADÁRBARÁT GAZDÁLKODÓ A MADÁRBARÁT GAZDÁLKODÓ 12 PONTJA 1. Ismerjük meg a gazdaságunkban és környékén elôforduló madarak és más állatok életmódját, szokásait, igényeit! 2. Vegyszerek használata helyett segítsük a természetes

Részletesebben

Az állatok természetes élőhelyükön magányosan vagy csoportokban élnek. A csoportok rendkívül sokfélék lehetnek. Családot alkotnak a szülők és

Az állatok természetes élőhelyükön magányosan vagy csoportokban élnek. A csoportok rendkívül sokfélék lehetnek. Családot alkotnak a szülők és TÁRSAS VISELKEDÉS Az állatok természetes élőhelyükön magányosan vagy csoportokban élnek. A csoportok rendkívül sokfélék lehetnek. Családot alkotnak a szülők és utódaik, kolóniát a nagy telepekben élő családok,

Részletesebben

Kedves Tanárok! 1. rész: Prológus

Kedves Tanárok! 1. rész: Prológus Kedves Tanárok! Az alábbi kisfilmek a természettel, környezetvédelemmel foglalkozó emberek, szervezetek munkáját mutatják be. Az egyes fejezetek után kérdéseket teszünk fel a filmekben elhangzott kérdésekkel

Részletesebben

CSILLAGFÜRT Jelent sége már az ókori Egyiptomban termesztették Több faját ismerjük: fehérvirágú, sárgavirágú, kékvirágú, keskenylevel, ével csillagfürt felhasználása: zöldtrágya, zöldtakarmány, abraktakarmány

Részletesebben

Versenyző adatlap. Név: Osztály: Születési hely, idő: Általános iskola neve, címe: A versenyző otthoni címe: Telefonszáma: e-mail címe:

Versenyző adatlap. Név: Osztály: Születési hely, idő: Általános iskola neve, címe: A versenyző otthoni címe: Telefonszáma: e-mail címe: Versenyző adatlap Név: Osztály: Születési hely, idő: Általános iskola neve, címe: A versenyző otthoni címe: Telefonszáma: e-mail címe: Vizeink védelme I. forduló 1, Az alábbi keresztrejtvény egy, a vízgazdálkodásban

Részletesebben

KÉRDŐÍV FELNŐTT LAKOSSÁG RÉSZÉRE

KÉRDŐÍV FELNŐTT LAKOSSÁG RÉSZÉRE KÉRDŐÍV FELNŐTT LAKOSSÁG RÉSZÉRE A közönséges ürge nyílt rövidfüvű területeken lakó rágcsáló. Fokozottan védett fajnak számít, elsősorban azért, mivel ritka, értékes nagytestű ragadozó madaraink, mint

Részletesebben

TestLine - ERASMUS-Környezet kimeneti mérés Minta feladatsor

TestLine - ERASMUS-Környezet kimeneti mérés Minta feladatsor TestLine - RSMUS-Környezet kimeneti mérés Szélsőséges pontok: 0 pont +80 pont soportosítsd a világtájakat! 1. 4:00 Normál H Kelet Észak Északkelet él élnyugat élkelet Északnyugat Nyugat minden sorban pontosan

Részletesebben

FEJLESZTŐ FELADATOK TANULÓI PÉLDÁNY. 10. évfolyam

FEJLESZTŐ FELADATOK TANULÓI PÉLDÁNY. 10. évfolyam FEJLESZTŐ FELADATOK TANULÓI PÉLDÁNY BIIOLÓGIIA 10. évfolyam A feladatsorok összeállításában közreműködtek: Both Mária Fazakas Andrea Gadóné Kézdy Edit Holzgethán Katalin Kecskés Ferenc Kerényi Zoltán Lászlóné

Részletesebben

` r.~. r, :.~.. cos ~ ~ toc. r..iu

` r.~. r, :.~.. cos ~ ~ toc. r..iu Magyar Zoltán országgyűlési képviselő Kövér László úrnak, az Országgyűlés elnökének ` r.~. r, :.~.. cos ~ ~ toc. r..iu Irományszám : S g7 G Érkezett 2015 AUG 0.6. Írásbeli kérdés Helyben Tisztelt Elnök

Részletesebben

Magyarországon honos hüllőfajok: Kígyók

Magyarországon honos hüllőfajok: Kígyók Magyarországon honos hüllőfajok: Kígyók Vizisikló, Kockás sikló, Erdei sikló, Haragos sikló, Rézsikló, Keresztes vipera, Rákosi vipera Vizisikló - Natrix natrix ENG: Grass snake, DE: Ringelnatter, FR:

Részletesebben

Fedezze fel négy kontinens madárvilágának szépségeit az Élet Bárkájában!

Fedezze fel négy kontinens madárvilágának szépségeit az Élet Bárkájában! Fedezze fel négy kontinens madárvilágának szépségeit az Élet Bárkájában! Szeretnénk a látogatás előtt egy áttekintést nyújtani a Bárka madarairól, amely talán tartalmasábbá teheti a látogatást. A Bárka

Részletesebben

1. Á L P P I Ó C 6. R A K A S Z 2. L Á K A S N Y A R A 7. Ö L T Ő S Ü V 3. K Ó S B A R E G E N I C 8. G Y A N E L E P

1. Á L P P I Ó C 6. R A K A S Z 2. L Á K A S N Y A R A 7. Ö L T Ő S Ü V 3. K Ó S B A R E G E N I C 8. G Y A N E L E P 1. forduló 7 8. osztály Iskola neve: Csapattagok neve: Beküldési határidő: 2014. február 14. Hétvezér Általános Iskola A 2. fordulóba bejutott csapatok nevét honlapunkon nézhetik meg 03.04-től. Elérhető

Részletesebben

Bármennyire hihetetlen: a rovarvilág legjobb repülõi a vízhez kötõdnek. Általában. Élõ helikopterek HÁROMSZÁZMILLIÓ ÉV ÓTA REPÜLNEK

Bármennyire hihetetlen: a rovarvilág legjobb repülõi a vízhez kötõdnek. Általában. Élõ helikopterek HÁROMSZÁZMILLIÓ ÉV ÓTA REPÜLNEK 01-EloHeli.qxd 10/3/2007 4:34 PM Page 1 HÁROMSZÁZMILLIÓ ÉV ÓTA REPÜLNEK Élõ helikopterek A nagyszitakötők szárnyainak töve és tori kapcsolódásuk bonyolult, fantasztikus röpképességüket lehetővé tevő architektúrája

Részletesebben

Egy élőhelyen azok a populációk élhetnek egymás mellett, amelyeknek hasonlóak a környezeti igényeik. A populációk elterjedését alapvetően az

Egy élőhelyen azok a populációk élhetnek egymás mellett, amelyeknek hasonlóak a környezeti igényeik. A populációk elterjedését alapvetően az Társulás fogalma Egy adott helyen egy időben létező, együtt élő és összehangoltan működő növény- és állatpopulációk együttese. Az életközösségek többféle növény- és többféle állatpopulációból állnak. A

Részletesebben

3. osztály megoldások

3. osztály megoldások 3. osztály 3. osztály megoldások 1. Melyik adat lehet igaz egy harmadik osztályos gyerekre? (A) 3500 g a testsúlya (B) 3295 napos (C) 30 db foga van (D) 476 hetes (E) 14 dm magas Megoldás: A fenti lehetőségek

Részletesebben

Versenyző iskola neve:.. Település:... Csapat neve:... Csapattagok nevei:... Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő

Versenyző iskola neve:.. Település:... Csapat neve:... Csapattagok nevei:... Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232

Részletesebben

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság TÚZOK TUSA 2015. I. forduló FELADATLAP

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság TÚZOK TUSA 2015. I. forduló FELADATLAP Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság TÚZOK TUSA 2015 I. forduló FELADATLAP Kedves Versenyzők! Szeretettel köszöntünk benneteket az idei Túzok Tusa I. fordulójában, mely hagyománnyá vált verseny elnevezését

Részletesebben

NAGYKÁLLÓI ERDEI ISKOLA VADON TANÖSVÉNY

NAGYKÁLLÓI ERDEI ISKOLA VADON TANÖSVÉNY NAGYKÁLLÓI ERDEI ISKOLA VADON TANÖSVÉNY Az erdő fohásza Vándor, ki elhaladsz mellettem, ne emelj rám kezet! Én vagyok a tűzhelyed melege hideg téli éjszakákon, én vagyok tornácod barátságos fedele, melynek

Részletesebben

Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő

Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232

Részletesebben

Természeti értékeink Tápiógyörgyén

Természeti értékeink Tápiógyörgyén Természeti értékeink Tápiógyörgyén 1 Madarak a ház körül Madarak a ház körül Mennyire kell érteni a madarakhoz? Településünk nem csak nekünk, embereknek jelent lakóhelyet, számos madár alkalmazkodott a

Részletesebben

TestLine - Környezetismeret bemeneti mérés Minta feladatsor

TestLine - Környezetismeret bemeneti mérés Minta feladatsor soportosítsd a világtájakat! 1. 4:04 Normál Jelöld! G H északkelet észak kelet délkelet délnyugat nyugat dél északnyugat minden sorban pontosan egy helyes válasz van ŐVILÁGTÁJK MLLÉKVILÁGTÁJK Jelöld! Melyik

Részletesebben

TestLine - Környezetismeret bemeneti mérés Minta feladatsor

TestLine - Környezetismeret bemeneti mérés Minta feladatsor soportosítsd az állatokat élőhelyük szerint! 1. 3:10 Normál tyúk vaddisznó szarvas szarvasmarha róka kecske Vadon élő állatok Ház körül élő állatok 2. kérdés nagyobb mint egy önálló oldal, ezért nem tud

Részletesebben

TANMENETJAVASLAT. 1. témakör A növények és az állatok élete, életműködései. környezeti tényezők;

TANMENETJAVASLAT. 1. témakör A növények és az állatok élete, életműködései. környezeti tényezők; Éves óraszám: 55,5 óra Heti óraszám: 1,5 óra TANMENETJAVASLAT A harmadik osztályos természetismeret témakörei az új leckék óraszámával: 1. témakör: A növények és az állatok élete, életműködése 9 óra 2.

Részletesebben