Jellemzés A legkorábbi közvetlen fosszilizálódott bizonyíték a Triászból származik, de a kilyukasztás és szívás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Jellemzés A legkorábbi közvetlen fosszilizálódott bizonyíték a Triászból származik, de a kilyukasztás és szívás"

Átírás

1

2 Jellemzés A legkorábbi közvetlen fosszilizálódott bizonyíték a Triászból származik, de a kilyukasztás és szívás módszere már megjelent a Devonban; Maga a növény és a növényevő élőlény koevolúció eredménye, tehát a növ. élőlény alkalmazkodása során élő környezetével is kölcsönhatásban fejlődött; Ez a koevolúciós fejlődés 4 fázisban zajlott le; A többfázisos fejlődés eredménye a növényi védekezés és a növényevő ehhez való alkalmazkodása; Másodlagos anyagcseretermékek szintetizálása; bőrszöveti képződmények kialakulása, Vs. Offenzív védekezés: lehetővé teszik a táplálkozás mértékének növekedését és a gazdanövény kihasználását. [

3 Folytatás Trofikus szintek alapján: primer producens - primer konzumens kapcsolat; A kapcsolatok a növényevők és a gazdanövényeik között gyakran eredményeznek inverz evolúciós változásokat. Mikor egy növényevő megeszik egy növényt, olyan reakciót vált ki, ami biokémiai vagy fizikai védelmet hoz létre vagy ellentámadást indukál. Azokban az esetekben, ahol a kapcsolat specifikusságot (az egyes jellegzetességek evolúciója egymásból következik) és inverzitást (mindkét jellegzetesség kifejlődik) mutat, a fajok koevolúciós fejlődésen mennek keresztül. Ennek alapján igaz az a teória is, miszerint az alkalmazkodás a növényevőknél és gazdanövényeiknél speciáción (fajfejlődésen) keresztül valósul meg.

4 Herbivória szempontjából Feltehetően nincs olyan növény, amelyet ne fogyasztana v-en herbivór; A fogyasztók a nettó növényi produkció 10%-át hasznosítják; A herba nem csupán táplálék, hanem alom, búvó-, élő- és párzóhely is egyben; A herbivór lehet mono- (gubacsdarazsak), oligo- (krumplibogár) és polifág (káposztabagoly); illetve generalista (üregi nyúl) vagy specialista (óriáspanda); A speciáció kialakulhat egy növényre nézve, több fogyasztóval (pl.: az impala a Poaceaek levéllemezét, a kétszikűek levélrügyeit, a topi a még zöld füvek levéllemezét legeli, a bivalyt pedig a zöld és száraz, rostos növényi részek érdeklik.)

5 Folytatás a klíma szempontjából Adott tápnövény, adott fogyasztóval, adott habitaton éghajlatnak megfelelően fordul elő; Kozár és mtsai., 1992-ben ismertetik a trofoklimatikus elméletüket*, mely szerint az időjárás közvetlenül befolyásolja a tápnövények mennyiségét és minőségét, ezáltal szabályozza az őket fogyasztó populációk egyedeinek mennyiségét az adott élőhelyen. Az időjárás továbbá mindennél nagyobb mortalitást idéz elő, sőt sok esetben az ingazodásai előrejelezhetetlenek. (*Meteorológiai elméletek az egyedszámváltozás szabályozására)

6

7 P É L D Á K

8 Dohánybogár Lasioderma serricorne Tápnövénye: dohány, de előfordul különböző gyümölcsökben is; Csak a lárva károsít: a sebzés könnyen felismerhető az általa rágott apró, kis kerek lyukakról és az azokból kitúrt ürülékről; amit 1x megtámadott, az utána fogyaszthatatlanná válik.

9 Hársfa díszbogár Lampra rutilans Tápnövénye(i): hárs (Tilia) fajok; A teljes lárvafejlődés a hársak korhadó törzsében zajlik le, amelyben a lárvák járatokat rágnak. Bebábozódás előtt a lárva kijárónyílást készít a bogár számára.

10 Mogyoróeszelény Apoderus coryli Tápnövénye: mogyoró (Corylus spp.); A bogarakkal májustól augusztus végéig találkozunk. Télen a talajba beássák magukat. A nőstények besodorják a mogyoróleveleket.

11 Nagy éjjelipávaszem Saturnia pyri Tápnövénye(i): kökény (P. spinosa), kőris (F. ornis) és gyümölcsfák; Hernyója hatalmas zöld színű állat, melyen pirosas szemölcsök és belőlük kiálló serteszerű szőrök láthatók és elsősorban gyümölcsfák leveleit fogyasztja. Bábállapotban ez a faj is a hernyó által szőtt gubóban fejlődik, de ez a gubó egyáltalán nem alkalmas selyem készítésére.

12 Kis busalepke Pyrgus malvae Tápnövénye(i): mályvák (Malvaceae), gyűszűvirág, málna és szeder; A hernyó nagy, fekete fejű, zöldes színű. A fiatal hernyók növények összenőtt levelei között élnek, idősebb korukban egy-egy levelet lehúznak, és összeszövik az aljzattal. Ezt a védősátrat csak táplálkozás idején hagyják el.

13 Admirális lepke Vanessa atalanta Tápnövénye(i): nagy csalán (Urtica dioica), bogáncs (Carduus spp.); A nyílt területeket kedveli, kertekben, gyümölcsösökben, erdőszéleken, parkokban látható. Vándorlepke. Gyakran üldögél túlérett gyümölcsön, fatörzsek szivárgó nedvén és virágokon is.

14 Kis téliaraszoló Operophtera brumata Tápnövénye(i): cseresznye, alma, tölgy (Quercus), gyertyán (Carpinus); A hernyó gyümölcsökkel, az imágó a lombos fák leveleivel táplálkozik; fenológiai szinkronizáció jellemzi: a petéknől túl korai, v. kései való kibújás éhezést eredményez igazodás rügypattanáshoz.

15 Keleti fadongó Xylocopa virginica Tápnövénye(i): zsályafajok (Salvia spp.) és bogáncs; Nem agresszív méhféle; néhány zsályafaj kizárólagos beporzója; a nőstények az elfoglalt növényen találhatók, a hímek inkább kíváncsibbak (felfedezők).

16 Háziméh Apis mellifera Tápnövénye(i): virágos zárvatermők nektárja és pollenje; Szintén nem agresszív; euszociális faj, tehát olyan nagy családokban él, ahol az egyedek többsége nem szaporodik, hanem rokonait támogatja a szaporodásban.

17 Vörös méh Apis koschevnikovi Tápnövénye(i): virágos zárvatermők nektárja és pollenje; Rendkívül szelíd méhféle; fészküket a trópusi esőerdők fáinak odvában rendezik be; rokon fajaikkal ellentétben propoliszt nem használnak.

18 Vörösfoltos bodobács Lygaeus equestris Tápnövénye: méreggyilok (Vincetoxicum officinale); Élőhelye a száraz gyepek, de napfényes erdőkben, cserjésekben és gyomtársulásokban is előfordul. Növényi nedvekkel táplálkozik.

19 Zöld bogyómászó-poloska Palomena prasina Tápnövénye(i): ernyősök (Apiaceae); Rétek, út- és erdőszélek lakója, de kertekben is megtalálható. A rovar szintén különböző növények nedveit szívogatja.

20 Nagy címerespoloska Acanthosoma haemorrhoidale Tápnövénye(i): madárberkenye (Sorbus aucuparia), galagonya (Crataegus spp). Lomberdők tisztásain, erdőszéli bozótosokban él. Tápláléka kizárólag növényi nedvek.

21 Sarlóscsőrű kolibri Eutoxeres aquila Tápnövénye(i): Heliconia fajok (Gyömbérvirágzatúak); Főként nektárt fogyaszt, de alkalomadtán rovarokat is elejt. Porozza is egyben a virágokat.

22 Zöld füleskolibri Colibri thalassinus Tápnövénye(i): Inga fajok (Hüvelyesek); Elsősorban nektárt fogyaszt, de gyakran rovarokat is elkap. Előszeretettel látogatja a kávé árnyalatú fajokat.

23 Aranymellű csillagoskolibri Coeligena bonapartei Tápnövénye(i): Cavendishia (Fészkesek) és Fuchsia (Rózsafélék)fajok; Nektárt fogyaszt, emellett követi a rovarokat virágról virágra, így beporzást is végez. Charles Lucien Bonaparte

24 Óriáspanda Ailuropoda melanoleuca Tápnövénye: bambusz fiatal hajtásai (Fűfélék); Bambuszon (napi kg, mert nem tápláló) kívül mézet, tojást, halat és jamszgyökeret is eszik.

25 Vombat Vombatus ursinus Tápnövénye: Fűfélék (csakis); Kemény, szívós leveleket fogyasztja, u.a kiásott gyökereket is szívesen megeszi. Erős fogai és karmai segítik a táplálkozásban.

26 Koala Phascolarctos cinereus Tápnövénye: eukaliptusz (Mirtuszfélék); Anyagcseréje a vombathoz hasonlóan igen lassú. Napi 500 g levelet eszik és több fajtát is előnyben részesít /alacsony tápérték/.

27 Köszönöm a figyelmet!

Az oktatási segédanyagot a Patkós Stúdió fejlesztette. www.patkosstudio.hu

Az oktatási segédanyagot a Patkós Stúdió fejlesztette. www.patkosstudio.hu Négyrétegu kirakó Az oktatási segédanyagot a Patkós Stúdió fejlesztette. www.patkosstudio.hu 2 Négyrétegu kirakó 3 Segédanyag-ismertető Ez az oktatási segédanyag egy nyári Madárbarát kert életébe nyújt

Részletesebben

ODÚLAKÓ MADARAK VÉDELME AZ MME BÖRZSÖNYI HELYI CSOPORT TERÜLETÉN

ODÚLAKÓ MADARAK VÉDELME AZ MME BÖRZSÖNYI HELYI CSOPORT TERÜLETÉN ODÚLAKÓ MADARAK VÉDELME AZ MME BÖRZSÖNYI HELYI CSOPORT TERÜLETÉN Dr. Havasi András egyetemi tanár emlékének Előszó MME Börzsönyi Helyi Csoport Szakmailag lektorálta: Schmidt András Szerkesztette: Nagy

Részletesebben

Focus Eco Center Marosvásárhely, Liliom utca 22 Tel: 0740-177.977 www.focuseco.ro e-mail: focuseco@rdslink.ro

Focus Eco Center Marosvásárhely, Liliom utca 22 Tel: 0740-177.977 www.focuseco.ro e-mail: focuseco@rdslink.ro Focus Eco Center Marosvásárhely, Liliom utca 22 Tel: 0740-177.977 www.focuseco.ro e-mail: focuseco@rdslink.ro Projekt koordinátor: Suba Csongor Projekt asszisztens: Balla Zoltán A projektet támogatta:

Részletesebben

TERMÉSZETVÉDELEM A DUNA MENTI TERÜLETEKEN ÖKOLÓGIAI SZŐLŐMŰVELÉSI TECHNOLÓGIA BEVEZETÉSÉVEL (ISTERVIN PROJEKT) Kabóca monitoring jelentés 2013

TERMÉSZETVÉDELEM A DUNA MENTI TERÜLETEKEN ÖKOLÓGIAI SZŐLŐMŰVELÉSI TECHNOLÓGIA BEVEZETÉSÉVEL (ISTERVIN PROJEKT) Kabóca monitoring jelentés 2013 TERMÉSZETVÉDELEM A DUNA MENTI TERÜLETEKEN ÖKOLÓGIAI SZŐLŐMŰVELÉSI TECHNOLÓGIA BEVEZETÉSÉVEL (ISTERVIN PROJEKT) Projektszám: HUSK/111/2.2.1/294 Kabóca monitoring jelentés 213 1. Módszerek 1.1. Kísérleti

Részletesebben

Az oktatási segédanyagot a Patkós Stúdió fejlesztette. www.patkosstudio.hu

Az oktatási segédanyagot a Patkós Stúdió fejlesztette. www.patkosstudio.hu Az oktatási segédanyagot a Patkós Stúdió fejlesztette. www.patkosstudio.hu 2 3 Segédanyag-ismertető A nyári erdő élővilága oktatásisegédanyag-csomag az erdő életközösségébe nyújt betekintést, segítve ezzel

Részletesebben

FEJLESZTŐ FELADATOK TANULÓI PÉLDÁNY. 7. évfolyam

FEJLESZTŐ FELADATOK TANULÓI PÉLDÁNY. 7. évfolyam FEJLESZTŐ FELADATOK TANULÓI PÉLDÁNY BIIOLÓGIIA 7. évfolyam 1 Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési és Innovációs Központ Írták és lektorálták: Pintérné Mészáros Ildikó Fazakas Andrea Gadóné Kézdy

Részletesebben

Köszöntjük a Telki - Öreg Tölgy Erdei Tanösvényen!

Köszöntjük a Telki - Öreg Tölgy Erdei Tanösvényen! Köszöntjük a Telki - Öreg Tölgy Erdei Tanösvényen! A Budai hegyek délnyugati lábánál, és a Zsámbéki-medence keleti szélén található tanösvény 2011-ben létesült. A kiinduló ponttól északi és keleti irányban

Részletesebben

Általános ökológia előadás Szabó D. Zoltán http://okologia.wordpress.com

Általános ökológia előadás Szabó D. Zoltán http://okologia.wordpress.com Általános ökológia előadás Szabó D. Zoltán http://okologia.wordpress.com Felhasznált és javasolt irodalom: Begon, M., Harper, J.L., Townsend, C.R. 2006. Ecology Individuals, populations and communities.

Részletesebben

Predáció. Étrend összeállítás. Étrend összeállítás. Specializáció mértéke. A predátor lehet : Ökológia alapjai

Predáció. Étrend összeállítás. Étrend összeállítás. Specializáció mértéke. A predátor lehet : Ökológia alapjai +- Predáció Ökológia alapjai Egyik populáció egyedei tápláléknak tekintik a másik populáció egyedeit herbivoria, predáció, parazitizmus. Taxonómiai csoportosítás: Állat fogyasztók carnivor ragadozó Növény

Részletesebben

Természetvédelem házunk körül. Élővilágbarát kert. Természetvédelem házunk körül

Természetvédelem házunk körül. Élővilágbarát kert. Természetvédelem házunk körül Természetvédelem házunk körül 1 Élővilágbarát kert Természetvédelem házunk körül 2 Élővilágbarát kert Rovarhotel Poszméhkas Lepketeleltető Mókusetető Madárdaloskert Természetbarátok Boltja www.madardaloskert.hu

Részletesebben

Biológia I. Adventív állatok. Oktató: Pestiné Rácz Éva Veronika

Biológia I. Adventív állatok. Oktató: Pestiné Rácz Éva Veronika Széchenyi István Egyetem Műszaki Tudományi Kar Építő- és Környezetmérnöki Intézet Környezetmérnöki Tanszék Biológia I. Adventív állatok Oktató: Pestiné Rácz Éva Veronika Győr, 2003. Őszi félév Készítette:

Részletesebben

A GYAPJASLEPKE (LYMANTRIA DISPAR L.) ÉLETMÓDJA ÉS KÁRTÉTELE MAGYARORSZÁGON

A GYAPJASLEPKE (LYMANTRIA DISPAR L.) ÉLETMÓDJA ÉS KÁRTÉTELE MAGYARORSZÁGON A GYAPJASLEPKE (LYMANTRIA DISPAR L.) ÉLETMÓDJA ÉS KÁRTÉTELE MAGYARORSZÁGON Csóka György és Hirka Anikó Erdészeti Tudományos Intézet Erdővédelmi Osztály Rendszertan, nevezéktan, elterjedés A gyapjaslepke

Részletesebben

A Zempléni-hegység és a Bodrog ártér erdeiben, valamint településeken kialakított odútelepek leggyakoribb madár- és kisemlős fajai

A Zempléni-hegység és a Bodrog ártér erdeiben, valamint településeken kialakított odútelepek leggyakoribb madár- és kisemlős fajai A Zempléni-hegység és a Bodrog ártér erdeiben, valamint településeken kialakított odútelepek leggyakoribb madár- és kisemlős fajai A gyakorlati természetvédelem évszázados múltra visszatekintő módja mesterséges

Részletesebben

Élőhelyek és védelmük

Élőhelyek és védelmük Élőhelyek és védelmük állatkerti oktatócsomag 8 12 évesek tanításához Rajzok: Lukács Albert Fotók: Bagosi Zoltán www.zoobudapest.com www.gorillazoona.hu Általános szervezési információk Az állatkert nagyszerű

Részletesebben

emlősvilága A nemzeti park Emlősvilág KÓCSAGVÁRI FÜZETEK aaa A Fertő-Hanság Nemzeti Park emlősei

emlősvilága A nemzeti park Emlősvilág KÓCSAGVÁRI FÜZETEK aaa A Fertő-Hanság Nemzeti Park emlősei NATIONALPARK Neusiedler See - Seewinkel Fertő - Hanság NEMZETI PARK A nemzeti park emlősvilága aaa KÓCSAGVÁRI FÜZETEK 1 A Fertő-Hanság Nemzeti Park emlősei Tartalomjegyzék Nemzeti park a határ két oldalán...

Részletesebben

Húsz éves a Zempléni Tájvédelmi Körzet

Húsz éves a Zempléni Tájvédelmi Körzet Bevezetés A természet élő és élettelen értékeinek feltárása, szakszerű kezelése és fenntartása céltudatos társadalmi tevékenység, amelynek körébe tartozik az élővilág védelme és a tájvédelem. A Zempléni

Részletesebben

Invazív fajok szerepe a biodiverzitás fennmaradásában

Invazív fajok szerepe a biodiverzitás fennmaradásában Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Környezettudományi Centrum Invazív fajok szerepe a biodiverzitás fennmaradásában SZAKDOLGOZAT Készítette: Iván Judit KÖRNYEZETTAN ALAPSZAKOS HALLGATÓ

Részletesebben

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési és Innovációs Központ (Biológia) Fejlesztő feladatok FEJLESZTŐ FELADATOK TANÁRI KÉZIKÖNYV. 7.

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési és Innovációs Központ (Biológia) Fejlesztő feladatok FEJLESZTŐ FELADATOK TANÁRI KÉZIKÖNYV. 7. FEJLESZTŐ FELADATOK TANÁRI KÉZIKÖNYV BIIOLÓGIIA 7. évfolyam Írták és lektorálták: Pintérné Mészáros Ildikó Fazakas Andrea Gadóné Kézdy Edit Kecskés Ferenc Kerényi Zoltán Lászlóné Pátkai Zsuzsa A program

Részletesebben

ÉV ELEJI ISMÉTLÉS Hazai erdők élővilága

ÉV ELEJI ISMÉTLÉS Hazai erdők élővilága ÉV ELEJI ISMÉTLÉS Hazai erdők élővilága Hazánk 17%-át borítják erdők. 1/3-a természetes állapotú erdő, amely önmagát fenntartja, megújítja; 2/3-a telepített erdő, melynek életét az ember szabályozza. Középhegységeinkben,

Részletesebben

A POLLINÁTORFAJOK ÉS VÉDELMÜK. A rovarbarát kert

A POLLINÁTORFAJOK ÉS VÉDELMÜK. A rovarbarát kert A POLLINÁTORFAJOK ÉS VÉDELMÜK A rovarbarát kert Pollinációnak a növények állatok általi beporzását nevezzük. A beporzást végző állatokat pollinátoroknak nevezzük. Ezek a fajok Magyarországon leggyakrabban

Részletesebben

Kutya. Farkas. Bevezető

Kutya. Farkas. Bevezető 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 Bevezető A jelen kiadvány főként 7 éven felüli gyerekek részére készült. Elsősorban az erdélyi dombvidék azon emlőseinek nyomait és életjeleit

Részletesebben

A területen előforduló Natura 2000-es állat és növényfajok, kezelési javaslataik

A területen előforduló Natura 2000-es állat és növényfajok, kezelési javaslataik A területen előforduló Natura 2000-es állat és növényfajok, kezelési javaslataik (Elterjedésüket a Kék-Kállóvölgy site-n belül a térképmelléklet - lásd Galéria rovat: http://kekkallo.csillagpark.hu/gal.html

Részletesebben

Védett fajok a Püspökerdőből

Védett fajok a Püspökerdőből Védett fajok a Püspökerdőből A Reflex Környezetvédő Egyesület még a kilencvenes években több győri természeti érték helyi védetté nyilvánítását javasolta, köztük a Püspökerdő teljes területét. A javaslataink

Részletesebben

Az útmutató olyan feladatokat tartalmaz, amelyet a film megtekintése előtt és után a tanárok a tantermi foglalkozások során felhasználhatnak.

Az útmutató olyan feladatokat tartalmaz, amelyet a film megtekintése előtt és után a tanárok a tantermi foglalkozások során felhasználhatnak. A Bogárszemmel egy 3D-ben felvett, természetben játszódó, élő akciófilm. A felvételek Borneó szigetén és egy erre a célra épített stúdióban készültek az angliai Oxford mellett. A film igazi különlegességét

Részletesebben

A gyapjaslepke életmódja és kártétele Magyarországon

A gyapjaslepke életmódja és kártétele Magyarországon A gyapjaslepke életmódja és kártétele Magyarországon Csóka György, Hirka Anikó és Szőcs Levente Erdészeti Tudományos Intézet, Erdővédelmi Osztály 3232 Mátrafüred, Hegyalja u. 18. Telefon: 37-320-129 E-mail:

Részletesebben

KÜLSŐ VILÁG TEVÉKENY MEGISMERÉSE Törzsanyag a Százszorszép Helyi Nevelési Programhoz

KÜLSŐ VILÁG TEVÉKENY MEGISMERÉSE Törzsanyag a Százszorszép Helyi Nevelési Programhoz Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív Intézményekben című pályázat (TÁMOP 3.1.4. /09/1.) KÜLSŐ VILÁG TEVÉKENY MEGISMERÉSE Törzsanyag a Százszorszép Helyi Nevelési Programhoz Mottónk:

Részletesebben

Természetvédelmi ökológia Dr. Bihari, Zoltán Dr. Gyüre, Péter Dr. Antal, Zsuzsanna

Természetvédelmi ökológia Dr. Bihari, Zoltán Dr. Gyüre, Péter Dr. Antal, Zsuzsanna Természetvédelmi ökológia Dr. Bihari, Zoltán Dr. Gyüre, Péter Dr. Antal, Zsuzsanna Természetvédelmi ökológia: Dr. Bihari, Zoltán Dr. Gyüre, Péter Dr. Antal, Zsuzsanna Publication date 2011 Szerzői jog

Részletesebben

TERMÉSZETI ÉRTÉKEINK

TERMÉSZETI ÉRTÉKEINK TERMÉSZETI ÉRTÉKEINK BUDAÖRS KISÚJFALU (NOVÁ VIESKA) ÚTIKALAUZ DR. MESTER EDIT LECHNER JUDIT BÁRD BARBARA KORBULY ÁDÁM HOÓS EDIT KAROL KÓSA BEÁTA UDVARDI PETRONELLA BERNÁTH BUDAÖRS, 2006 KÉSZÜLT AZ INTERREG

Részletesebben

RAGADOZÓ EMLŐSÖK ÉS TÁPLÁLKOZÁS-ÖKOLÓGIÁJUK

RAGADOZÓ EMLŐSÖK ÉS TÁPLÁLKOZÁS-ÖKOLÓGIÁJUK KAPOSVÁRI EGYETEM ÁLLATTUDOMÁNYI KAR Kisállattenyésztési Tanszék Ökológiai Munkacsoport RAGADOZÓ EMLŐSÖK ÉS TÁPLÁLKOZÁS-ÖKOLÓGIÁJUK Oktatási segédanyag Összeállította: Dr. Lanszki József Lektorálta: Dr.

Részletesebben

A téli Madárbarát kert

A téli Madárbarát kert Madárbarát kert játék A téli Madárbarát kert Háromrétegu kirakó Az oktatási segédanyagot a Patkós Stúdió fejlesztette. www.patkosstudio.hu 2 Háromrétegu kirakó 3 Segédanyag-ismertető Ez az oktatási segédanyag

Részletesebben