Szeretetotthoni működés minőségügyi szemléletben Az út... Ritz Judit (Bálint Sándor Szeretetotthon, Szeged)

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szeretetotthoni működés minőségügyi szemléletben Az út... Ritz Judit (Bálint Sándor Szeretetotthon, Szeged)"

Átírás

1 Szeretetotthoni működés minőségügyi szemléletben Az út... Ritz Judit (Bálint Sándor Szeretetotthon, Szeged) Mottó: Vannak ilyen szédülésszerű pillanatok az életben, mikor az ember tisztábban lát mindent, érzi erejét, a lehetőségeket, látja azt, amihez eddig gyáva volt, vagy gyönge. Ezek az élet változásainak pillanatai. (Márai Sándor) Számos fórumon volt lehetőségem bemutatni Szeretetotthonunkat, így megtisztelő, hogy a Debreceni Egészségügyi Minőségi Napokon is megtehetem. Ahhoz, hogy velem tudjanak tartani, meghívom Önöket egy közös utazásra! Gyakran evidenciákról beszélek az értő fülek számára, viszont a megtett lépéseink hangsúlyosak az intézményünk életében. Hatalmas változások zajlanak az üzleti életben, és az iparban. A változás lehetőségeket rejt - mondja Shiba professzor. A változás minden területen, így a szociális szférában is megtörténik. A változások változtatásokat követelnek; ugyanakkor lehetőségeket is hordoznak magukban. Úgy gondolom, időnként érdemes megállni egy pillanatra, rátekinteni az általam vezetett intézményre, hogy a fejlődés melyik stádiumában van: a hagyományos módon -jól működik, vagy a fokozatos fejlődés jellemzi, vagy eljött az ideje egy áttöréses fejlesztésnek.

2 A vevői elégedettség figyelemmel kísérése alapvető fontosságú egy szervezet számára, mely túlmutat az irányítási rendszer működtetésének követelményén. Itt emberi dolgokról, érzésekről, alapvető szükségletekről van szó. Ha mindannyian érezzük a szerepünket a vevői elégedettség biztosításában, hiszem, hogy hosszútávon eredményes intézményként szolgálhatjuk az ellátást igénylők szükségleteit. Mindennapi munkám során elsődleges célom, egyfajta szemlélettranszformálás a szociális intézmények részére, illetve annak bemutatása, hogy számtalan teendőnk van. Hiszek abban, hogy érdemes, és lehet tenni, fejleszteni, változtatni! Vezetőként úgy érzem, nem elég csak beszélni az új irányról, működési módról. Jövőorientált vezetőként érdemes példát mutatnom, hiszen viselkedésemnek szimbolikus jelentése van. Szavaim, és tetteim mindig összhangban kell, hogy legyenek. S ha sikerül példát mutatnom, akkor megfelelő stratégiai irányt mutathatok. Szeretetotthonunk A Bálint Sándor Szeretetotthon, mint kezdetben a Szeged-Csanádi Egyházmegye, január 1-től a Magyar Katolikus Egyházhoz tartozó, Szeged-Csanádi Egyházmegye szervezeti egysége, a Bálint Sándor Egyházmegyei Szeretetszolgálat által fenntartott, önálló gazdálkodású és működésű intézmény kiemelkedő módszereket és eredményeket könyvelhet el. A minőségfejlesztéseket a IIASA-SHIBA koncepciókra alapozzuk, megteremtve az egymástól tanulás lehetőségét, felajánlva a benchmarking alkalmazását. Kik vagyunk? A Szeretetotthon Szeged-Csanádi Egyházmegye kezdeményezésére, annak felügyelete alatt működő olyan intézmény, amely életkoruk, egészségi állapotuk és szociális helyzetük miatt rászoruló személyekről gondoskodik. Az önálló gazdálkodású Szeretetotthon működési körzete Magyarország közigazgatási

3 területe. A május 29-én alapított intézményben nők, férfiak és házaspárok vannak elhelyezve a rendelkezésre álló 70 férőhelyen. Szervezetünk A személyzet 45 főből áll (intézményvezető-minőségirányítási képviselő, mentálhigiénés munkatárs-intézményvezető helyettes, gazdálkodási munkatársak, műszakvezető ápolónő, ápolók, szociális munkások, pénztáros, gondnok, mosodai munkatársak, takarítónők, konyhai dolgozók, belső karbantartó, adminisztrátor, gyógytornász, informatikus). Legfontosabb szolgáltatásaink, alaptevékenységünk A szociális igazgatásról és a szociális ellátásról szóló évi III. törvényben, valamint az Alapító okiratban meghatározottak szerint Személyes gondoskodás keretébe tartozó szakosított ellátások, ahol vállalkozási tevékenység nem folyik. Az intézmény az ellátottakkal kapcsolatos feladatokon kívül saját maga végzi a működéssel kapcsolatos feladatokat. Csak az orvosi ellátással, az épület fenntartással kapcsolatos feladatokat végezteti alvállalkozókkal. Az általam vezetett Szeretetotthon az országban az első olyan egyházi szociális intézmény, amely ISO 9001: 2000 tanúsítást kapott. Intézményünket decemberében auditálták a november 15-én hatályba lépett ISO 9001: 2008-as szabvány szerint. A kialakított minőségirányítási rendszer a Szeretetotthon egészére, minden folyamatára kiterjed, a szolgáltatási főfolyamatára éppúgy, mint az irányítási és támogató folyamatokra. A Szeretetotthon folyamataiban érvényesül a PDCA-ciklus, összhangban az ISO 9001:2008 szabvány szemléletével.

4 A kezdetektől A működés megkezdésekor rögtön előjöttek olyan kérdések, (amelyek a szociális szolgáltatásokban évek óta jelen vannak) mint: milyen is a munkakultúránk, hogyan dolgozhatnánk jobban, vagy kell-e, lehet-e hatékonyabban végezni az amúgy is nehéz, sokszor kevésbé megbecsült munkát? Szembe találtuk magunkat olyan megfontolandó témákkal is, hogy egy szeretetotthon, egy szociális otthon vagy intézmény esetében mi az, hogy minőség? Számunkra a minőség, maga a működés, egy olyan munkakultúra, ahol szabályozott körülmények között az ellátottak vannak a középpontban, egy valós szakmai kihívás. Úgy ítéltük meg, hogy az ellátottak dinamikusan változó igényei, valamint a szolgáltatási és finanszírozási körülményekre való gyors reagálás lehet csak a megoldás, hiszen az irányítási körülmények megváltoztak. Előtérbe került: a rendszerben gondolkodás, azaz a komplexitás, az egymástól független szempontok és tényezők alapján hozott döntések helyett, a jövő lehetőségeinek számbavétele, azaz, nemcsak a jövőkép, hanem a jövőt befolyásoló tényezők vizsgálata, a stratégiai szemlélet kialakítása, ami a jövő követelményeinek vizsgálatából kell kiinduljon, a rövid távú működésbiztosításon túl, a sikertényezők meghatározásával. Már az első évben olyan kérdésekre kerestük a választ, mint: A számos állami, önkormányzati és egyházi szabályozás mellett miért kell nekünk valamilyen szabvány szerinti, esetleg tanúsítással működtetett minőségügyi rendszer? Talán nem elég jó a higiénés szemléletünk, hogy még egy, alapvetően az élelmiszeripart fegyelmező HACCP rendszer alkalmazására is gondoltunk?

5 Unikum, hogy egy szociális otthon, sőt egy egyházi intézmény alkalmaz tanúsított rendszert, vagy működési kiválósági modellt? Nincs elég gazdálkodási követelményből eredő probléma? Mit akarunk hangsúlyozni? Tehetünk-e lépéseket a szélesebb értelemben vett kiválóság felé, és mit is kezdhet egy szociális ellátásban tevékenykedő szeretetotthon olyan működési filozófiával, mint a TQM, főleg, ha még egyházi alapítású is? Meghatározóvá vált számunkra: Az ellátottak elégedettségének fokozása Az egyházi és állami követelmények teljesítésének biztosítása Célok és működésjavító eszközök alkalmazása a folyamatos fejlődés érdekében A szűkebb és bővebb értelemben vett Fogyasztók, az ELLÁTOTTAK növekvő igénye: - a szélesebb értelemben vett minőség iránt, - a rövidebb szolgáltatási határidőkre, - egyedi megoldások, szolgáltatások nyújtására, - a szállítói (beszállítói, alvállalkozói) lánc fejlesztésére, - a minél magasabb színvonalú szolgáltatás nyújtására.a munkatársak jelentős részének bevonása mellett az alábbiakban határoztuk meg a rendszerépítés alapelveit: Megfelelőség és szervezeti teljesítmény elvárása, a Minőségpolitika meghirdetésén keresztül. A minőségirányítási rendszer kiépítése során, ben a Vezetés, a Minőségpolitika (Működéspolitika) megalkotásakor a Küldetés és Jövőképre támaszkodott. Folyamatközpontúság, folyamatmodellezés (a PDCA ciklus alkalmazása) A dokumentáció minimalizálása A jó működés bizonyítékainak tudatos gyűjtése (feljegyzések)

6 A felső vezetés képzése, továbbképzése A folyamatos fejlődés (pld. TQM!) technikáinak és módszereinek megismerése, betanítása és alkalmazásasok megbeszélés és kölcsönös magyarázat mellett, tanácsadónk aktív közreműködésével, megállapítottuk szolgáltatásaink minőségét meghatározó legfontosabb tényezőket, oktattuk ezeket és továbbadtuk tapasztalatainkat, melyeket a következő pontokban rögzíthetünk: 1. Kiegyensúlyozott gondozás alkalmazása, ahol az egyházi elvárásokból és a szociális törvényből fakadóan a fő érték az ellátást igénybe vevő személy, annak egyénre szabott gondozása. 2. Benchmarking. 3. Magas szakmai ismeretekkel és kiemelkedő emberi tulajdonságokkal rendelkező munkatársak alkalmazása, és az intézménybe történő integrálása. 4. Emberközpontú TQM munkakultúra kialakítása. 5. Az erőforrások optimális kihasználása. 6. A Szeretetotthon vezetősége minőségpolitikai nyilatkozatának, küldetésének megfelelően folyamatosan meghatározta és aktualizálta a folyamatos fejlődéshez szükséges minőségcélokat az ellátottak elégedettségének fokozásához, és az egyházi, állami követelmények teljesítéséhez.

7 Miért van szükség minőségirányítási rendszerre? Úgy gondolom, hogy munkatársaimmal egyetértésben mondhatjuk, hogy azért mert: Működési versenyhelyzet van. Az ellátott ( vevői ) bizalmat növeli. A szolgáltatás minőségét javítja. Növeli a szervezettséget és átláthatóságot. Hatékonyabbá teszi a vezetést. Megkülönböztető marketinget jelent. Az intézményi imázs pozitívan változik. Írott, vagy burkoltan elvárt követelmény. Mit kaptunk az irányítási rendszertől?a folyamatszemléleten keresztül biztonságot Hitelességet Átláthatóbb működést Folyamatok kézben tarthatóságát és a folyamatos fejlődést Vezetői információkat Az ellátottak elégedettségének növelését A munkatársak fokozott bevonását és elégedettségük növekedését. Szeretetotthonunk működésének alapfeltétele, hogy felismerjük hiányosságainkat, és képesek legyünk az állandó megújulásra. Következetesen haladtunk ezen az úton; az egymásra épülő lépéseket- szemléletformálás, munkakultúra-váltás, az irányítási rendszer kiépítése, bevezetése, tanúsításaeredmények követték. Ezek a mérföldkövek -sikereink, elért eredményeink- nagyon fontosak számunkra. Úgy érzem, sikerként könyvelhetjük el, hogy munkatársaink valóságos műhelymunkaként élték meg a fejlesztéseket, változásokat, s ezáltal magukénak érezhetik munkájuk gyümölcsét.

8 Sikereink, számunkra jelentős eseményeink: december ISO 9001:2000 minőségirányítási rendszer SGS tanúsítása március Intézményvezetői elismerés a Pro Caritate emlékéremmel és oklevéllel; munkatársak a Szociális és Családügyi Minisztérium Elismerő Oklevele kollektív kitüntetésben részesültek április A japán 5S módszer oktatása és alkalmazása szeptember SGS auditálta és verifikálta a HACCP rendszerünket október IIASA-SHIBA Díj március SZCSM Dicséret -egyéni oklevélben részesült az intézményvezető főnővér május Nemzeti Minőség Klub tagság szeptember EFQM Kiválóság Modell alkalmazásával teljes körű workshop-os önértékelés december Dél-Alföldi Regionális Minőségi Díj pályázat (Érem + Oklevél) február Egészségbarát Munkahely 2004 címet nyertünk november Ismételt belső önértékelés az EFQM Kiválóság Modell alapján január Sikeres és hibamentes ISO 9001:2000-s SGS megújító audit február Dél-Alföldi Regionális Minőségi Díj 2004 elnyerése szeptember HACCP rendszer SGS megújító audit december Ismét sikeres ISO 9001:2000-s megújító SGS audit január ISO 9001:2000 szabvány szerinti SGS megújító audit augusztus Magyar Köztársaság Érdemkereszt bronz fokozat (intézményvezető) szeptember HACCP rendszer SGS auditálása és tanúsítása felnőttek alap- és alternatív étkeztetésére helyben és kiszállításra vonatkozóan december Sikeres SGS audit a módosult, új kiadású ISO 9001:2008-s szerint szeptember HACCP rendszer megújító audit december ISO 9001:2008 szabvány szerinti SGS felülvizsgálati audit. Nagyfokú változások idején azok a jövő örökösei, akik tanulnak. A tanult embereket felkészülten éri az, ha megszűnik megszokott világuk - mondta Eric Hoffer.

9 Ez a mottónk a minőség, azaz a működésfejlesztés területén. Ellátottaink Nemrég az emberek jellemzően családi körben öregedtek meg, talán a szülői házban közeledett életük vége. A gondozásra szoruló idős hozzátartozókról családi körben gondoskodtak; tisztelték, megbecsülték az időseket. Napjainkra szinte minden körülmény megváltozott. A családok már nem tudnak gondoskodni hozzátartozóikról, melyet számtalan tényező befolyásol. Lelkiismeret-furdalással gyötörten kérnek segítséget -többnyire az utolsó előtti pillanatban- szakellátást nyújtó intézményektől, bentlakásos idősek otthonaitól. A napi minimum 4 órás gondozási szükségletet igénylő ellátottakról való gondoskodás során szinte a látogatók számára kórházi hangulatot tükröznek az intézmények, mintsem kellemes hangulatú OTTHONT. Ebben a hangulatban különösen fontos, hogy hogyan gondoskodunk az idős ellátást igénylőkről. Az értékelések, összehasonlítások további, mélyebb elemzését tovább lehet, és érdemes folytatni. Az összehasonlítások mélyebb észlelést tesznek lehetővé, mely az újabb ötletek, fejlődési lehetőségek előszobája. Ezeket az újabb ötleteket, a fejlődést hívják a változások. Egy folyamatosan fejlődő szervezet számára elengedhetetlen, hogy tisztában legyen a vevők igényével. A már közel 11 éve működő minőségirányítási rendszerünk első alapelve a vevői -ellátotti, hozzátartozói- megelégedettség. Ellátottaink, hozzátartozóik igényeit, szükségleteit rendszeresen kutatjuk, vizsgáljuk, elemezzük. A holisztikus szemléletű gondoskodásunk értékelésében egyik legfontosabb az ellátottak, hozzátartozóik megelégedettségének ismerete. Az ellátottak, és hozzátartozóik elégedettségi felmérései az egész kollektívára, és az ellátottakra is jótékony hatással vannak, hiszen a felméréseket mindig kiértékelés, visszajelzések, továbbá változtatások követik.

10 Meg kellett találnunk azokat a módszereket, amelyeket alkalmazhatjuk az adataink érdemi méréséhez, elemzéséhez, értékeléséhez. A rendelkezésre álló adatok elemzéseivel célunk elsősorban, hogy: a vevőink (ellátottak, hozzátartozóik) elégedettségét növeljük, döntéseink előkészítésében segítséget nyújtson, a minőségirányítási rendszerünket fejleszthessük, s ez által az intézményünk eredményesebb, hatékonyabb működését támogassuk. A megelégedettségi vizsgálatok Eredményességünket, hatékony működésünket akkor ítélhetjük meg leghitelesebben, s leginkább reálisan, ha tudjuk, hogy a szolgáltatást igénybe vevők mennyire elégedettek. A TQM munkakultúra egyik legfontosabb eleme a vevőközpontúság. A vevőt a teljes körű minőséggel lehet megnyerni, és megtartani. A szolgáltatásunkat igénybe vevők jelzik vissza számunkra a legfontosabb értékítéletet. Lehet-e cél a 100%-os megelégedettség? Reális cél lehet-e, hogy a 70 férőhelyes Szeretetotthonunk minden ellátottjának különböző szükségleteit messzemenőkig ki tudjuk elégíteni? Kell, hogy ez legyen a cél, hisz ez vezet a folyamatos fejlődésünkhöz! Hogyan mérjünk? A minőségirányítási rendszer működésének egyik mértékeként a szervezetnek figyelnie kell a vevő véleményét arról, hogy a szervezet ismeri-e, és teljesítette-e az igényeit, elvárásait. Az ilyen információ gyűjtésének és felhasználásának módszereit érdemes meghatározni. A vevői megelégedettség mérése, figyelemmel kísérése a vevőkel kapcsolatos információk átvizsgálásán alapul. Egy olyan módszer alkalmazására van szükségünk, mely elegendő információt ad számunkra, könnyen kezelhető, feldolgozható.

11 Egy név nélküli kérdőív segítségével mérjük évente 1 alkalommal ellátottaink megelégedettségét. Kezdetben nehéz feladatnak tűnt, hisz a 79,5-83 év átlagéletkorú időseket szocializálni kellett az önkitöltős kérdőívek őszinte, következmények nélküli válaszadásaira. Az elsőként összeállított kérdőív hibáira a válaszadásokból, vagy azok hiányából jöttünk rá. Módosítanunk kellett. Így 2006-ban egy második kiadású formanyomtatvány segíti munkánkat-eredményesen. Majd folyamatosan alkalmazkodnunk kellett az egészségi, fizikai, mentális állapotromláshoz, így segítséget nyújtunk a kitöltésben. Hatékonyabbá vált a lekérdezés-emelkedett a válaszadók száma, az értékeléseket hitelesebbé, egyértelműbbé tette! Természetesen a lekérdező messzemenőkig betartja az etikai szabályokat! Évről-évre figyeljük a változásokat Az elégedettség vizsgálatát követően érdemes vizsgálnunk a visszajelzéseket, változásokat! Tehát a választott kérdőíves lekérdezéses módszer elegendő információt ad a vevőink, elsősorban ellátottaink elvárásairól. Fontos a kérdések prioritása is, hisz azokra adott válaszok súlyozottabb értéket képviselnek. Ezekre a területekre érdemes fokozott figyelmet fordítanunk. Átgondolt, salamoni döntésekre, helyesbítő, megelőző, valamint fejlesztő tevékenységre van szükségünk. Az első öt év, úgy ítélem meg, hogy egyfajta ismerkedés a megelégedettségi vizsgálatokkal. Tapasztalatok, visszajelzések sokasága, melyet hatékonyan érdemes elemezni. A cél az, hogy hiteles visszajelzéseket kapjunk. A megelégedettségi vizsgálatok hozadékai

12 A nagyszámú mérési módszerek közül kiválasztott kérdőíves lekérdezéses -az utóbbi években megkérdezéses- módszerrel való munka eredményét egy csokorba szedve a következőket állapítom meg: Érdemes továbbra is alkalmazni a személyes megkérdezés módszerét: hitelesebb az értékelés, hatékonyabb a lekérdezés, értéknövelő - rangot ad a megelégedettség mérésének. Lehetőséget rejt magában a problémamegoldások terén. Az ellátottak megfogalmazzák igényeiket, pontosan körülhatárolják szükségleteiket. Mindezek objektív bizonyítékaiként szolgálnak a lekérdezett kérdőívek. Nyomon követhetőek a változó, vagy éppen az elmaradhatatlan igények tól jól érzékelhető, hogy leginkább a szükségletek fogalmazódnak meg. Az elmúlt években a hozzátartozói mérések mintegy kiegészítői, megerősítői voltak az ellátotti visszajelzéseknek, rácsengtek az ellátottaink-hozzátartozóik igényeire. Úgy látom, hogy a klienskör egészségügyi-, mentális állapotváltozása következtében egyre kevesebb ellátottól tudunk érdemi, hiteles visszajelzéseket nyerni. Így a hozzátartozói megelégedettségi mérések fokozott hangsúllyal bírnak majd. Bizakodom, hogy mindez egy még hatékonyabb szeretetotthonihozzátartozói kapcsolat erősödését eredményezi. Összegzés Az elmúlt évek gazdasági nehézségei és irányítási változásai lassították fejlesztési folyamatainkat. A megszokások, a túlterhelésekből következő fásultságok bizonyos értelemben monotonná és szürkévé tették a mindennapi folyamatokat, és nem kedveztek a belső innovációnak. Mégis belső szervezésekkel, új munkatársak felvételével előrébb tudtunk jutni. Fontosnak tartom a visszatekintést, a folyamatos fejlődés állomásainak átgondolását, mely újabb utat nyit a változás és a további fejlesztés felé.

13 Egy új Szolgáltató, a fenntartóváltás is egy változás, változtatás első lépése. A Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás a fenntartói jogát napjával a Szeged-Csanádi Egyházmegye részére adta át. A hódmezővásárhelyi Badalik Bertalan Szociális Szolgáltató, integrált intézmény ei alapítása és működésének kezdete, valamint a Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásába, majd én a Bálint Sándor Szeretetszolgálat fenntartásába kerülése maga után von nemcsak szemléletváltást, egy másfajta működési alapelvet: a kereszténységből fakadó önzetlen emberi gondoskodás, összhangban a megfelelő tanítással, a hit és az erkölcs normatív szabályozásával, valamint a helyes életgyakorlattal. A segítségnyújtás mértékét és módját mindenkor a szolgáltatásokat igénybe vevők szükségleteihez igazodva, autonómiájukat meghagyva, egyénre szabott gondoskodással határozzuk meg. Elkötelezett munkatársak végzik a holisztikus szemlélelű munkájukat, melyet áthatnak a keresztény és humanista alapértékek, s amelynek középpontjában az ellátást igénybe vevő személy, valamint megelégedettsége áll. Mindemellett különös fontossággal bír az intézmények közötti kommunikáció, együttműködés, a jó gyakorlatok megismerése, sőt a legjobb gyakorlatok megismertetése, átadása. Azt tapasztalom, hogy a minőségügyi szemlélet iránt érdeklődő kollegákkal való együttgondolkodás mindig gyümölcsöző, és a további fejlődés kulcsa. Amennyiben igaz az, hogy ha a lehetőség nem kopogtat be hozzád, csinálj magadnak egy ajtót, akkor az ezzel járó nehézségekkel megbirkózva a már ismert, hatékony működési szemléletet érdemes a Szeretetszolgálat minden intézményében alkalmazni. Ha nehézségekről, a választott útról beszélünk, magában rejt: lehetőséget, esélyt, reményt.

14 Az utaknak céljuk van. Minden út összefut végül egyetlen közös célban. S akkor megállunk és csodálkozunk, tátott szájjal bámészkodunk, csodáljuk azt a rejtelmes rendet a sok út szövevényében, csodáljuk a sugárutak, országutak és ösvények sokaságát, melyeken áthaladva végül eljutottunk ugyanahhoz a célhoz. Igen, az utaknak értelmük van. De ezt csak utolsó pillanatban értjük meg, közvetlenül a cél előtt. (Márai Sándor)

Szeretetotthoni működés minőségügyi szemléletben A cél az út maga

Szeretetotthoni működés minőségügyi szemléletben A cél az út maga Szeretetotthoni működés minőségügyi szemléletben A cél az út maga Ritz Judit intézm zményvezető Bálint Sándor Szeretetotthon, Szeged DEBRECENI EGÉSZSÉGÜGYI MINŐSÉGÜGYI NAPOK DEMIN XII. Debrecen, 2012.

Részletesebben

MSZ ISO 9004:2010 ISO 9004:2009

MSZ ISO 9004:2010 ISO 9004:2009 MSZ ISO 9004:2010 ISO 9004:2009 A szervezet fenntartható (tartós) sikerének irányítása (menedzselése) Minőségirányítási megközelítés Managing the sustained success of an organization 1 1. Ez a nemzetközi

Részletesebben

Szociális alapellátás Nagy Éva (Badalik Bertalan Szociális Szolgáltató, Hódmezővásárhely)

Szociális alapellátás Nagy Éva (Badalik Bertalan Szociális Szolgáltató, Hódmezővásárhely) Szociális alapellátás Nagy Éva (Badalik Bertalan Szociális Szolgáltató, Hódmezővásárhely) A hódmezővásárhelyi Badalik Bertalan Szociális Szolgáltató Gondozási Központjának szakmai vezetésére 212. március

Részletesebben

XXIII. MAGYAR MINŐSÉG HÉT

XXIII. MAGYAR MINŐSÉG HÉT XXIII. MAGYAR MINŐSÉG HÉT MŰHELYMUNKA MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZEREK ÁTALAKÍTÁSA AZ ISO 9001:2015 SZERINT GYAKORLATI FOGÁSOK. TOHL ANDRÁS TECHNIKAI VEZETŐ SGS HUNGÁRIA KFT. NAPIREND Bevezetés, problémák,

Részletesebben

Szabályozók felülvizsgálata Ellenőrzési-mátrix

Szabályozók felülvizsgálata Ellenőrzési-mátrix Szabályozók felülvizsgálata Ellenőrzési-mátrix Laukó Krisztina SZTE SZAKK, intézményi koordinátor 35. NEVES Betegbiztonsági Fórum, 2016. 06. 23. Előzmények 1998 Mintaklinika program 2002 az összes szervezeti

Részletesebben

A., ALAPELVEK VÁLTOZÁSAI

A., ALAPELVEK VÁLTOZÁSAI A., ALAPELVEK VÁLTOZÁSAI S.sz. ISO 9001:2008 ISO 9001:2015 1) vevőközpontúság vevőközpontúság 2) vezetés vezetői szerepvállalás 3) a munkatársak bevonása a munkatársak elköteleződése 4) folyamatszemléletű

Részletesebben

EOQ MNB QMHC eü. specifikus tanfolyam ( 4x2 nap) (2016.október-november) EOQ QMHC tanfolyam

EOQ MNB QMHC eü. specifikus tanfolyam ( 4x2 nap) (2016.október-november) EOQ QMHC tanfolyam EOQ QMHC tanfolyam Minőségi vezetők az alapismereteket egyetemi / felsőfokú végzettség során szerzik meg és emellett legalább négy éves teljes munkaidős munkahelyi tapasztalata szükséges, melyből legalább

Részletesebben

KÉRDŐÍV. Az iskolarendszerű szakképzést folytató intézményekben történő minőségfejlesztési tevékenység felmérésére.

KÉRDŐÍV. Az iskolarendszerű szakképzést folytató intézményekben történő minőségfejlesztési tevékenység felmérésére. KÉRDŐÍV Az iskolarendszerű szakképzést folytató intézményekben történő minőségfejlesztési tevékenység felmérésére. Kedves Kollégák! Az NSZI az iskolarendszerű szakképzést folytató intézmények körében reprezentatív

Részletesebben

a filozófia, amely a működést rendszerbe foglalja, a módszer, amely a vezetőség aktív stratégiaalkotását és napi irányítását feltételezi a hatáskör,

a filozófia, amely a működést rendszerbe foglalja, a módszer, amely a vezetőség aktív stratégiaalkotását és napi irányítását feltételezi a hatáskör, a filozófia, amely a működést rendszerbe foglalja, a módszer, amely a vezetőség aktív stratégiaalkotását és napi irányítását feltételezi a hatáskör, amely kiterjed valamennyi munkatársra, a gazdasági szerep,

Részletesebben

AZ ISO 9001:2015 LEHETŐSÉGEI AZ IRÁNYÍTÁSI RENDSZEREK FEJLESZTÉSÉRE. XXII. Nemzeti Minőségügyi Konferencia 2015. Szeptember 17.

AZ ISO 9001:2015 LEHETŐSÉGEI AZ IRÁNYÍTÁSI RENDSZEREK FEJLESZTÉSÉRE. XXII. Nemzeti Minőségügyi Konferencia 2015. Szeptember 17. AZ ISO 9001:2015 LEHETŐSÉGEI AZ IRÁNYÍTÁSI RENDSZEREK FEJLESZTÉSÉRE 2015. Szeptember 17. SGS BEMUTATÁSA Alapítás: 1878 Központ: Genf, Svájc Tevékenység: Ellenőrzés, vizsgálat és tanúsítás Szervezet: 80.000

Részletesebben

A tanfelügyelet: a vezető mint pedagógus, a vezető mint vezető ellenőrzése

A tanfelügyelet: a vezető mint pedagógus, a vezető mint vezető ellenőrzése A tanfelügyelet: a vezető mint pedagógus, a vezető mint vezető ellenőrzése A tanfelügyeleti standardok fajtái 1. Az ellenőrzés területeinek megfelelő A vezető ellenőrzése - értékelése A pedagógusok ellenőrzése

Részletesebben

SI FELADATAINAK SZERVEZÉSE

SI FELADATAINAK SZERVEZÉSE KISVÁLLALKOZ LLALKOZÁSOK FEJLESZTÉSI SI FELADATAINAK SZERVEZÉSE SE INNONET Innovációs és Technológiai Központ, Győr 2007. május 08. Előadó: Hajdu Elemér cégvezető tanácsadó Hajdu & Társai Tanácsadó és

Részletesebben

MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS ÉS E- LEARNING. Jelli János Apor Vilmos Katolikus Főiskola

MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS ÉS E- LEARNING. Jelli János Apor Vilmos Katolikus Főiskola MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS ÉS E- LEARNING Jelli János Apor Vilmos Katolikus Főiskola Minőség fogalma (üzleti) 1 egy termék vagy szolgáltatás olyan tulajdonságainak összessége amelyek meghatározott vagy elvárható

Részletesebben

Ramocsaháza Község Polgármesterétől 4536 Ramocsaháza, Fő tér 1. Telefon / Fax: 42 /

Ramocsaháza Község Polgármesterétől 4536 Ramocsaháza, Fő tér 1. Telefon / Fax: 42 / Ramocsaháza Község Polgármesterétől 4536 Ramocsaháza, Fő tér 1. Telefon / Fax: 42 / 352-423 e-mail: ramocsa.polgarmester@falunet.hu Ügyirat szám: Tárgy:Előterjesztés szociális intézmény alapító okiratának

Részletesebben

Tartalom és mutatók 1/1

Tartalom és mutatók 1/1 Tartalom és mutatók 1/1 1/1 Tartalom 1 Tartalom és mutatók 1/1 Tartalom 1/2 Szerzôk 1/3 Ellenôrzô lap 2013. február 2 A vállalati stratégia, rendszer és folyamat minôségtudatos fejlesztése 2/1 Tartalom

Részletesebben

Minőségügyi Menedzser az Egészségügyben témájú szakmai tanfolyam (EOQ QMHC tanfolyam)

Minőségügyi Menedzser az Egészségügyben témájú szakmai tanfolyam (EOQ QMHC tanfolyam) Minőségügyi Menedzser az Egészségügyben témájú szakmai tanfolyam (EOQ QMHC tanfolyam) Tanfolyam célja A tanfolyam célja a résztvevők számára olyan általános és egészségspecifikus minőségmenedzsmenti ismeretek

Részletesebben

Gondolatok a belső auditorok felkészültségéről és értékeléséről Előadó: Turi Tibor vezetési tanácsadó, CMC az MSZT/MCS 901 szakértője

Gondolatok a belső auditorok felkészültségéről és értékeléséről Előadó: Turi Tibor vezetési tanácsadó, CMC az MSZT/MCS 901 szakértője Gondolatok a belső auditorok felkészültségéről és értékeléséről Előadó: Turi Tibor vezetési tanácsadó, CMC az MSZT/MCS 901 szakértője 1 Az előadás témái Emlékeztetőül: összefoglaló a változásokról Alkalmazási

Részletesebben

A minőségirányítási rendszer auditálása laboratóriumunkban. Nagy Erzsébet Budai Irgalmasrendi Kórház Központi Laboratórium

A minőségirányítási rendszer auditálása laboratóriumunkban. Nagy Erzsébet Budai Irgalmasrendi Kórház Központi Laboratórium A minőségirányítási rendszer auditálása laboratóriumunkban Nagy Erzsébet Budai Irgalmasrendi Kórház Központi Laboratórium Alkalmazott standardok MSZ EN ISO 9000:2001 (EN ISO 9000: 2000) Minőségirányítási

Részletesebben

Az ISO 9001:2015 szabványban szereplő új fogalmak a tanúsító szemszögéből. Szabó T. Árpád

Az ISO 9001:2015 szabványban szereplő új fogalmak a tanúsító szemszögéből. Szabó T. Árpád Az ISO 9001:2015 szabványban szereplő új fogalmak a tanúsító szemszögéből. Szabó T. Árpád Bevezetés Az új fogalmak a TQM ből ismerősek? ISO 9001:2015 új fogalmainak az érdekelt felek általi értelmezése

Részletesebben

Képzés leírása. Képzés megnevezése: IRIS szabványismertető Jelentkezés

Képzés leírása. Képzés megnevezése: IRIS szabványismertető Jelentkezés Képzés megnevezése: IRIS szabványismertető Jelentkezés Mi a képzés célja és mik az előnyei? A képzés célja az IRIS szabvány vasúti járműipari kiegészítő követelményeinek megismertetése a résztvevőkkel.

Részletesebben

Ép testben ép lélek alapítvány. 18 háziorvosi praxis minőségügyi tevékenységének 10 éve

Ép testben ép lélek alapítvány. 18 háziorvosi praxis minőségügyi tevékenységének 10 éve Ép testben ép lélek alapítvány 18 háziorvosi praxis minőségügyi tevékenységének 10 éve 2000 MOTIVÁCIÓ LEHETŐSÉG FORRÁSTEREMTÉS CÉLMEGHATÁROZÁS, ÚTKERESÉS, GYŰJTŐMUNKA, RENDSZERKIÉPÍTÉS TANÚSÍTÁS 2001-2005

Részletesebben

Lehetséges-e rendszerszerű minőségfejlesztés a neonatológiai sürgősségi ellátásban?

Lehetséges-e rendszerszerű minőségfejlesztés a neonatológiai sürgősségi ellátásban? Lehetséges-e rendszerszerű minőségfejlesztés a neonatológiai sürgősségi ellátásban? Széll András dr., Dudás Gábor, Somogyvári Zsolt dr. Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálat Prekoncepciók Megnövekedett

Részletesebben

Közoktatási Kiválóság Partnerprogram

Közoktatási Kiválóság Partnerprogram Közoktatási Kiválóság Partnerprogram Programindító tájékoztató 2009. november 17. Sugár Karolina, elnök, az EFQM Nemzeti Partnerszervezete 1/15 SZÖVETSÉG A KIVÁLÓSÁGÉRT KÖZHASZNÚ EGYESÜLET TAGI SZERVEZŐDÉSŰ,

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ ELJÁRÁS

Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ ELJÁRÁS Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Készítette: Dr. Traiber-Harth Ibolya minőségirányítási igazgató 2014.04.30. Felülvizsgálta, aktualizálta:... Hegedüs Zsuzsanna mb. operatív vezető 2016.02.21. Jóváhagyta:...

Részletesebben

Képzés leírása. Képzés megnevezése: Integrált belső auditor (MSZ EN ISO 9001, MSZ EN ISO 14001) Jelentkezés

Képzés leírása. Képzés megnevezése: Integrált belső auditor (MSZ EN ISO 9001, MSZ EN ISO 14001) Jelentkezés Képzés megnevezése: Integrált belső auditor (MSZ EN ISO 9001, MSZ EN ISO 14001) Jelentkezés Mi a képzés célja és mik az előnyei? A résztvevő a képzés után - megfelelő képesítést szerez az MSZ EN ISO 9001,

Részletesebben

A Felső Kiskunsági és Dunamelléki Többcélú Kistérségi Társulás. Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény

A Felső Kiskunsági és Dunamelléki Többcélú Kistérségi Társulás. Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény A Felső Kiskunsági és Dunamelléki Többcélú Kistérségi Társulás Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény ALAPÍTÓ OKIRATA (egységes szerkezetbe foglalva) Bődi Szabolcs Társulás elnöke ALAPÍTÓ OKIRAT A Felső-Kiskunsági

Részletesebben

Dorog Város Önkormányzata Dorog Bécsi út 71. 2510. Dorog Város Képviselő-testülete Dr. Tittmann János Polgármester

Dorog Város Önkormányzata Dorog Bécsi út 71. 2510. Dorog Város Képviselő-testülete Dr. Tittmann János Polgármester Baptista Szeretetszolgálat Figyelj Rám! Szociális Szolgáltató Házi Segítségnyújtás Székhely: 2023 Dunabogdány, Kossuth Lajos út. 2. Tel. 06 70 953 53 43.Telephely: 2500 Esztergom, Bánomi ltp. 35. Tel:

Részletesebben

A minőségügyi munka múltja, jelene, jövője a MOHE CÉGCSOPORT tagjai között

A minőségügyi munka múltja, jelene, jövője a MOHE CÉGCSOPORT tagjai között A minőségügyi munka múltja, jelene, jövője a MOHE CÉGCSOPORT tagjai között XVII. Otthoni Szakápolási Kongresszus Ráckeve 2015. Október 08-09. Készítette: Bodrogi Sándorné minőségfejlesztési vezető 1 Újraélesztés

Részletesebben

NyíREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 90/2013.(IV.25.) számú. határozata

NyíREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 90/2013.(IV.25.) számú. határozata NyíREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 90/2013.(IV.25.) számú határozata A Nyírségi Többcélú Kistérségi Társulás fenntartásában levő Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ Alapító Okiratának módosításáról

Részletesebben

SZERENCS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 8/2015. (III.31.) ÖNKORMÁNYZATI R E N D E L E T E. a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról

SZERENCS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 8/2015. (III.31.) ÖNKORMÁNYZATI R E N D E L E T E. a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról SZERENCS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 8/2015. (III.31.) ÖNKORMÁNYZATI R E N D E L E T E a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról egységes szerkezetben a 14/2015.(VI.25.), valamint a 28/2015.(XII.17.),

Részletesebben

A minőségbiztosítás szerepe a tanfelügyeleti és minősítési rendszer fenntarthatóságában Sonkád 2015. július 4.

A minőségbiztosítás szerepe a tanfelügyeleti és minősítési rendszer fenntarthatóságában Sonkád 2015. július 4. A minőségbiztosítás szerepe a tanfelügyeleti és minősítési rendszer fenntarthatóságában Sonkád 2015. július 4. TÁMOP 3.1.15-14-2014-0001 Köznevelési reformok operatív megvalósítása A MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS

Részletesebben

A Közép-dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatal Szociális és Gyámhivatala. 2010. évi munkaterve

A Közép-dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatal Szociális és Gyámhivatala. 2010. évi munkaterve 1 A Közép-dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatal Szociális és Gyámhivatala 2010. évi munkaterve A Közép-dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatal Szociális és Gyámhivatala (továbbiakban: Szociális

Részletesebben

A minőségfejlesztés és a kiválóság új útjai az egészségügyi és szociális szféra területén

A minőségfejlesztés és a kiválóság új útjai az egészségügyi és szociális szféra területén A minőségfejlesztés és a kiválóság új útjai az egészségügyi és szociális szféra területén DEMIN XII. konferencia, Debrecen 2012. május 31. Sugár Karolina, elnök, az EFQM Nemzeti Partnerszervezete 1/33

Részletesebben

Képzés leírása. Képzés megnevezése: Integrált belső auditor (MSZ EN ISO 9001, MSZ EN ISO 14001, OHSAS 18001) Jelentkezés

Képzés leírása. Képzés megnevezése: Integrált belső auditor (MSZ EN ISO 9001, MSZ EN ISO 14001, OHSAS 18001) Jelentkezés Képzés megnevezése: Integrált belső auditor (MSZ EN ISO 9001, MSZ EN ISO 14001, OHSAS 18001) Jelentkezés A résztvevő a képzés után - megfelelő képesítést szerez MSZ EN ISO 9001, MSZ EN ISO 14001, OHSAS

Részletesebben

H a t á r o z a t t e r v e z e t NYÍRMADA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK /2012.( ) h a t á r o z a t a

H a t á r o z a t t e r v e z e t NYÍRMADA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK /2012.( ) h a t á r o z a t a H a t á r o z a t t e r v e z e t A Képviselő-testület NYÍRMADA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK /2012.( ) h a t á r o z a t a Kistérségi Szociális Központ alapító okiratának felülvizsgálata

Részletesebben

Tapasztalatok és teendők a szabvány változások kapcsán

Tapasztalatok és teendők a szabvány változások kapcsán Tapasztalatok és teendők a szabvány változások kapcsán Előadó: Turi Tibor, vezetési tanácsadó 1 Az előadás témái Új irányítási rendszerszabványok A legfontosabb változások áttekintése Teendők 2 Új irányítási

Részletesebben

A Kiválóság kultúra lehetséges szerepe a beszállítói szervezetek fejlődésében

A Kiválóság kultúra lehetséges szerepe a beszállítói szervezetek fejlődésében A Kiválóság kultúra lehetséges szerepe a beszállítói szervezetek fejlődésében Kiválóság Tavasz 2012 EFQM Kiválóság Nap Budapest, 2012. március 8. Szabó Kálmán, ügyvezető igazgató, az EFQM Nemzeti Partnerszervezete

Részletesebben

ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek

ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek BUSINESS ASSURANCE ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek XXII. Nemzeti Minőségügyi Konferencia jzr SAFER, SMARTER, GREENER DNV GL A jövőre összpontosít A holnap sikeres vállalkozásai

Részletesebben

Elsőa piacon, elsőa Legjobb Munkahelyek között 2004.

Elsőa piacon, elsőa Legjobb Munkahelyek között 2004. Elsőa piacon, elsőa Legjobb Munkahelyek között 2004. T-Mobile Magyarország - a piacvezető mobil szolgáltató 19.38% 47.19% TMM Pannon Vodafone 33.43% 2004.október 2 Életutunk a technológiai kiválóságtól

Részletesebben

Honnan hova jutottunk a minőségügy területén a PICK SZEGED Rt-nél. Minőségirányítási Vezető

Honnan hova jutottunk a minőségügy területén a PICK SZEGED Rt-nél. Minőségirányítási Vezető Honnan hova jutottunk a minőségügy területén a PICK SZEGED Rt-nél Varró Györgyné dr. Minőségirányítási Vezető Törvény 2003.évi LXXXII törvény Az élelmiszerekről Az Európai Közösséggel harmonizált törvény

Részletesebben

11-3/2014. E L Ő T E R J E SZ T É S az Alsó- Tisza-menti Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa február 05. napján tartandó ülésére

11-3/2014. E L Ő T E R J E SZ T É S az Alsó- Tisza-menti Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa február 05. napján tartandó ülésére Alsó- Tisza-menti Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa E l n ö k é t ő l 6647 Csanytelek, Volentér János tér 2 Tel.: 63 / 578 510 Fax: 63 / 578-517, e-mail: atmot@csanytelek.hu 11-3/2014. E L Ő T E

Részletesebben

NYíREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 231/2012. (IX. 27.) számú határozata

NYíREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 231/2012. (IX. 27.) számú határozata NYíREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 231/2012. (IX. 27.) számú határozata a Szociális Gondozási Központ Alapító Okiratának módosításáról, egységes szerkezetben történő elfogadásáról A Közgyűlés

Részletesebben

Minőségfejlesztési kézikönyv

Minőségfejlesztési kézikönyv Minőségfejlesztési kézikönyv Kézikönyv a felsőoktatási intézmények minőségfejlesztési feladataihoz Minőségfejlesztés a felsőoktatásban TÁMOP-4.1.4-08/1-2009-0002 A felsőoktatás minőségfejlesztési helyzete

Részletesebben

Szervezetfejlesztési Program

Szervezetfejlesztési Program Szervezetfejlesztési Program ÁROP-1.2.18/A-2013-2013-0064 CAF (Common Assessment Framework) minőségmenedzsment modell bemutatása és gyakorlati alkalmazásának lépései I. Általános tudnivalók a CAF szervezeti

Részletesebben

Szülői elégedettségi kérdőív 2014/15 (11 kitöltés)

Szülői elégedettségi kérdőív 2014/15 (11 kitöltés) Szülői elégedettségi kérdőív 2014/15 (11 kitöltés) 1/12 Kitöltői adatok statisztikái: 1. Kérjük, gondolja végig és értékelje azt, hogy a felsorolt állítások közül melyik mennyire igaz. A legördülő menü

Részletesebben

54 762 02 0010 54 01 Gerontológiai gondozó Szociális szakgondozó

54 762 02 0010 54 01 Gerontológiai gondozó Szociális szakgondozó A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A Népegészségügyi Kar minőségbiztosítása, minő rendszerének és eredményeinek értékelése

A Népegészségügyi Kar minőségbiztosítása, minő rendszerének és eredményeinek értékelése A Népegészségügyi Kar minőségbiztosítása, minő ségfejlesztés rendszerének és eredményeinek értékelése. 2013. 1. Általános minőségbiztosítási elvek A Kar szakjainak minőségbiztosítási tevékenységei 2013-ig

Részletesebben

Bács-Kiskun megye gyermekvédelmi szakellátó rendszere

Bács-Kiskun megye gyermekvédelmi szakellátó rendszere Bács-Kiskun megye gyermekvédelmi szakellátó rendszere Bács-Kiskun megyében a gyermekvédelmi szakellátás sokszínű, több szolgáltató vesz részt az otthont nyújtó ellátásban. Ez a teljes körű ellátás minden

Részletesebben

Kiválóság kultúra fejlődése a DMRV Zrt.-nál Előadás a KIVÁLÓSÁG TAVASZ 2012 rendezvényen 2012. 03. 08. Előadó: Vogel Csaba vezérigazgató

Kiválóság kultúra fejlődése a DMRV Zrt.-nál Előadás a KIVÁLÓSÁG TAVASZ 2012 rendezvényen 2012. 03. 08. Előadó: Vogel Csaba vezérigazgató Kiválóság kultúra fejlődése a DMRV Zrt.-nál Előadás a KIVÁLÓSÁG TAVASZ 2012 rendezvényen 2012. 03. 08. Előadó: Vogel Csaba vezérigazgató 1 A CÉG TÖRTÉNETE, JOGELŐDÖK A cég fennállását 1928. október 21-től

Részletesebben

PROFESSZIONÁLIS OKTATÓI TEVÉKENYSÉG

PROFESSZIONÁLIS OKTATÓI TEVÉKENYSÉG PROFESSZIONÁLIS OKTATÓI TEVÉKENYSÉG KIVÁLÓSÁG PROFIL 2011. június A kiváló szervezetek elérik és fenntartják azt a teljesítményt, mely megfelel a partnereik elvárásainak. Ennek a célnak sikeres elérése

Részletesebben

Pannonhalma Többcélú Kistérségi Társulás Gyermekjóléti Szolgálat és Szociális Intézménye ALAPÍTÓ OKIRATA

Pannonhalma Többcélú Kistérségi Társulás Gyermekjóléti Szolgálat és Szociális Intézménye ALAPÍTÓ OKIRATA Pannonhalma Többcélú Kistérségi Társulás Gyermekjóléti Szolgálat és Szociális Intézménye ALAPÍTÓ OKIRATA A Pannonhalma Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Tanácsa a gyermekek védelméről gyámügyi igazgatásról

Részletesebben

13. Önkormányzati szociális feladatok

13. Önkormányzati szociális feladatok 13. Önkormányzati szociális feladatok Önkormányzati kötelezettségek Kötelező feladatok: Települési önkormányzat: alapszolgáltatások egyes típusai Vállalható feladatok: nem mehet az alapfeladatok rovására

Részletesebben

NYíREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 162/2011. (VIII. 25.) számú. határozata

NYíREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 162/2011. (VIII. 25.) számú. határozata NYíREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 162/2011. (VIII. 25.) számú határozata Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyűlésének 117/2011. (VI.30.) számú határozatának módosításáról, a Gyermekjóléti Központ

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem. minőségbiztosítási. szabályzata

A Pécsi Tudományegyetem. minőségbiztosítási. szabályzata A Pécsi Tudományegyetem minőségbiztosítási szabályzata Pécs 2011. 2011. november 10. 1 A Pécsi Tudományegyetem (továbbiakban: Egyetem) Szenátusa a felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény 21. (2)

Részletesebben

Projektszám HU13210/11 oldalszám: 1/5. 2000 Szentendre, Dózsa György út 20.

Projektszám HU13210/11 oldalszám: 1/5. 2000 Szentendre, Dózsa György út 20. Projektszám HU13210/11 oldalszám: 1/5 Megbízó szervezet megnevezése: Szentendrei Betonárugyár ZRt. Székhelye: 2000 Szentendre, Dózsa György út 20. Az audit során vizsgált illetve megtekintett telephelye(i):

Részletesebben

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Támogató szolgálata

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Támogató szolgálata Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Támogató szolgálata Miért fontos? Elméleti keretrendszer nélkül a tevékenység céljai nem határozhatóak meg.

Részletesebben

Legjobb gyakorlati alkalmazások

Legjobb gyakorlati alkalmazások Legjobb gyakorlati alkalmazások Korszerű Elektronikus Minőségirányítás A minőségirányítás alapelvei Ahhoz, hogy egy szervezetet sikeresen vezessenek és működtessenek, szükséges, hogy a vezetés és a szabályozás

Részletesebben

A MINŐSÉGDÍJAK SZERVEZETFEJLESZTŐ HATÁSA

A MINŐSÉGDÍJAK SZERVEZETFEJLESZTŐ HATÁSA ISO 9000 FÓRUM XXII. NEMZETI MINŐSÉGÜGYI KONFERENCIA A MINŐSÉGDÍJAK SZERVEZETFEJLESZTŐ HATÁSA Balatonalmádi, 2015. szeptember 17. Rózsa András ISO 9000 FÓRUM, elnök 1 ISO 9000 FÓRUM FILOZÓFIÁNK, TEVÉKENYSÉGEINK

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 9/2007. (I. 22.) számú. h a t á r o z a t a

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 9/2007. (I. 22.) számú. h a t á r o z a t a NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 9/2007. (I. 22.) számú h a t á r o z a t a Nyíregyháza Megyei Jogú Város és Nyírpazony Község Önkormányzata között megkötött intézményfenntartói társulási megállapodás

Részletesebben

Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Polgármestere ELŐTERJESZTÉS

Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Polgármestere ELŐTERJESZTÉS Polgármestere ELŐTERJESZTÉS Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete 2010. november 24-i munkaterv szerinti ülésére a 2011. évi belső ellenőrzési terv elfogadására Tisztelt Képviselő-testület!

Részletesebben

Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés, a tanfelügyelet standardjai

Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés, a tanfelügyelet standardjai Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés, a tanfelügyelet standardjai A tanfelügyeleti standardok fajtái 1. Az ellenőrzés területeinek megfelelő A vezető ellenőrzése - értékelése A pedagógusok ellenőrzése

Részletesebben

Az akkreditáció és a klinikai audit kapcsolata a tanúsítható minőségirányítási rendszerekkel

Az akkreditáció és a klinikai audit kapcsolata a tanúsítható minőségirányítási rendszerekkel TÁMOP-6.2.5.A-12/1-2012-0001 Egységes külső felülvizsgálati rendszer kialakítása a járó- és fekvőbeteg szakellátásban, valamint a gyógyszertári ellátásban Az akkreditáció és a klinikai audit kapcsolata

Részletesebben

ALAPÍTÓ OKIRAT - módosításokkal egységes szerkezetben - Kristály Szociális és Gyermekjóléti Társulás Szociális Szolgáltató Központ

ALAPÍTÓ OKIRAT - módosításokkal egységes szerkezetben - Kristály Szociális és Gyermekjóléti Társulás Szociális Szolgáltató Központ ALAPÍTÓ OKIRAT - módosításokkal egységes szerkezetben - Az intézmény neve: Kristály Szociális és Gyermekjóléti Társulás Szociális Szolgáltató Központ Székhelye: Földes, Karácsony Sándor tér 1. Telephelyek:

Részletesebben

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET MINŐSÉGÜGYI DOKUMENTUMAINAK GYŰJTEMÉNYE 2016 1101 Budapest, Hungária krt. 9-11. Tel: (1) 432-9000 Email: NKE_KVI@uni-nke.hu

Részletesebben

Minőségbiztosítás a laboratóriumi munkában - Akkreditáció -

Minőségbiztosítás a laboratóriumi munkában - Akkreditáció - Minőségbiztosítás a laboratóriumi munkában - Akkreditáció - Kulcsszavak - Teljes dokumentáltság, szabályozottság - Visszavezethetőség - Rendszeres külső és belső ellenőrzés - Folyamatos fejlődés - Esetlegesség,

Részletesebben

Önértékelés Pedagógiai módszertani felkészültség Elvárások. Alkalmazott módszerei a tanítás-tanulás eredményességét segítetik.

Önértékelés Pedagógiai módszertani felkészültség Elvárások. Alkalmazott módszerei a tanítás-tanulás eredményességét segítetik. I. Pedagógusra vonatkozó elvárások 1. Pedagógiai módszertani felkészültség Alapos, átfogó és korszerű szaktudományos és szaktárgyi tudással rendelkezik. A szaktárgynak és a tanítási helyzetnek megfelelő,

Részletesebben

Minőségtanúsítás a gyártási folyamatban

Minőségtanúsítás a gyártási folyamatban Minőségtanúsítás a gyártási folyamatban Minőség fogalma (ISO 9000:2000 szabvány szerint): A minőség annak mértéke, hogy mennyire teljesíti a saját jellemzők egy csoportja a követelményeket". 1. Fogalom

Részletesebben

Amit a minőségről tudni kell Certified Process Quality Manager course 1 Az előadás tematikája: ISO 9001 minőségirányítási rendszer közérthetően Minőségirányítási rendszertanúsítások egy tapasztalt auditor

Részletesebben

Projektszám: HU16121/14 oldalszám: 1/7. Szabados Éva. MSZ EN ISO 9001:2009 Minőségirányítási rendszer

Projektszám: HU16121/14 oldalszám: 1/7. Szabados Éva. MSZ EN ISO 9001:2009 Minőségirányítási rendszer Projektszám: HU16121/14 oldalszám: 1/7 Megbízó szervezet neve: D-PACK Gyártó, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. Székhelye: 2371 Dabas-Sári, Szent János u. 1. Megbízó szervezet vezetőségének képviselője:

Részletesebben

Tájékoztató a Békés-Rehab Integrált Szociális Intézmény 2013-as szakmai munkájáról

Tájékoztató a Békés-Rehab Integrált Szociális Intézmény 2013-as szakmai munkájáról Tájékoztató a Békés-Rehab Integrált Szociális Intézmény 2013-as szakmai munkájáról Készítette: Prorok Mihály intézményvezető. Tartalom 1. Az intézmény békési egységének adatai... 3. 2. Fenntartó adatai...

Részletesebben

KOCKÁZATSZEMLÉLETŰ AUDIT: MIÉRT ÉRDEKLI A TANÚSÍTÓT (IS) A BETEGKOCKÁZAT?

KOCKÁZATSZEMLÉLETŰ AUDIT: MIÉRT ÉRDEKLI A TANÚSÍTÓT (IS) A BETEGKOCKÁZAT? KOCKÁZATSZEMLÉLETŰ AUDIT: MIÉRT ÉRDEKLI A TANÚSÍTÓT (IS) A BETEGKOCKÁZAT? Becskeházi-Tar Judit, SGS Egészségügyi team Debreceni Egészségügyi Minőségügyi Napok, 2014. MÁJUS 21-23. Piac vezető és újító Ellenőrzés,

Részletesebben

Cselekvési ütemterv a projekt intézményi megvalósításához

Cselekvési ütemterv a projekt intézményi megvalósításához A projekt megvalósításának időtartama 8 hónap. A projekt időszak: 2012.04.01 2012.11.30. Cselekvési ütemterv a projekt intézményi megvalósításához m á j u s A projekt végrehajtásának előkészítése. Támogató

Részletesebben

1. A rendelet hatálya. 2. E rendeletben alkalmazott fogalmakat az Sztv. 4. -a szerint kell értelmezni.

1. A rendelet hatálya. 2. E rendeletben alkalmazott fogalmakat az Sztv. 4. -a szerint kell értelmezni. Albertirsa Város Önkormányzata 8/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete a Humánszolgáltató Társulás által biztosított személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint az ellátások

Részletesebben

A SPORTISKOLAI PROGRAM MONITORINGJA ÉS A SZAKÉRTŐI MUNKA LEHMANN LÁSZLÓ

A SPORTISKOLAI PROGRAM MONITORINGJA ÉS A SZAKÉRTŐI MUNKA LEHMANN LÁSZLÓ A SPORTISKOLAI PROGRAM MONITORINGJA ÉS A SZAKÉRTŐI MUNKA LEHMANN LÁSZLÓ Módszerek A sportiskolai rendszer témafeldolgozása és kutatása során két fő módszert alkalmaztunk: az egyik a dokumentumelemzés,

Részletesebben

AZ IRÁNYÍTÁS FOLYAMATA AZ IRÁNYÍTÁS FOLYAMATA

AZ IRÁNYÍTÁS FOLYAMATA AZ IRÁNYÍTÁS FOLYAMATA AZ IRÁNYÍTÁS FOLYAMATA AZ IRÁNYÍTÁS FOLYAMATA A vállalat céljai elérése érdekében folytatott koordináció, azaz az erőforrások koordinálásának folyamata. AZ IRÁNYÍTÁS FOLYAMATA AZ IRÁNYÍTÁS FOLYAMATA A

Részletesebben

Általános rendelkezések 1.

Általános rendelkezések 1. Megyei Jogú Város Közgyűlésének 17/2012. (III.29.) önkormányzati rendelete a i Kistérség Többcélú Társulása által biztosított személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A NEMZETI FOGLALKOZTATÁSI SZOLGÁLAT SZERVEZETEIBEN FOLYÓ MINŐSÉGÜGYI FEJLESZTÉSRŐL

TÁJÉKOZTATÓ A NEMZETI FOGLALKOZTATÁSI SZOLGÁLAT SZERVEZETEIBEN FOLYÓ MINŐSÉGÜGYI FEJLESZTÉSRŐL TÁJÉKOZTATÓ A NEMZETI FOGLALKOZTATÁSI SZOLGÁLAT SZERVEZETEIBEN FOLYÓ MINŐSÉGÜGYI FEJLESZTÉSRŐL Összeállította: Bartók Mónika, minőségirányítási koordinátor Nagy Eszter, minőségirányítási vezető 1. Előzmények

Részletesebben

A fenntartható sikeresség irányítását szolgáló szervezeti önértékelési szoftver alkalmazása Katonai Zsolt (Q-Master Trust Tanácsadó Kft)

A fenntartható sikeresség irányítását szolgáló szervezeti önértékelési szoftver alkalmazása Katonai Zsolt (Q-Master Trust Tanácsadó Kft) A fenntartható sikeresség irányítását szolgáló szervezeti önértékelési szoftver alkalmazása Katonai Zsolt (Q-Master Trust Tanácsadó Kft) A MSZ EN ISO 9004: 2010 szabvány a tartós siker megvalósítását támogatja

Részletesebben

MARTIN JÁNOS SZAKKÉPZŐ ISKOLA MISKOLC

MARTIN JÁNOS SZAKKÉPZŐ ISKOLA MISKOLC MARTIN JÁNOS SZAKKÉPZŐ ISKOLA MISKOLC Martin János Szakképző Iskola A Martin János Szakképző Iskola felvállalta a sajátos nevelési igényű fiatalok speciális képzését és számtalan új ötlettel, differenciált

Részletesebben

MŰKÖDŐ MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER KÓRHÁZI KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT

MŰKÖDŐ MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER KÓRHÁZI KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT MŰKÖDŐ MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER KÓRHÁZI KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT Pergéné Kiss Éva Hetényi Géza Kórház- RI, Szolnok Központi műtő/ fül-orr-gége és szájseb. műtő BSc ápoló, műtős szakasszisztens Balatonfüred,

Részletesebben

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER IRÁNYÍTÁSA MF 01.RE

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER IRÁNYÍTÁSA MF 01.RE Változtatás átvezetésére kötelezett példány: nem kötelezett példány: Példány sorszám: MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER IRÁNYÍTÁSA MF 01.RE Készítette: Dr. Váncsa Andrea Átvizsgálta: Dr. Szűcs Gabriella Jóváhagyta:

Részletesebben

TUDATOS VEZETÉS vezetőfejlesztő program

TUDATOS VEZETÉS vezetőfejlesztő program TUDATOS VEZETÉS vezetőfejlesztő program Valódi partner, valódi megoldások. TUDATOS VEZETÉS VEZETŐFEJLESZTŐ PROGRAM 60 ÓRÁS COACHINGGAL KOMBINÁLT MODULÁRIS TRÉNINGSOROZAT A Tudatos Vezetés Program tréningsorozat

Részletesebben

ÚJSZÁSZ VÁROS POLGÁRMESTERE 5052 ÚJSZÁSZ, SZABADSÁG TÉR 1. TEL/FAX: 56/

ÚJSZÁSZ VÁROS POLGÁRMESTERE 5052 ÚJSZÁSZ, SZABADSÁG TÉR 1. TEL/FAX: 56/ ÚJSZÁSZ VÁROS POLGÁRMESTERE 5052 ÚJSZÁSZ, SZABADSÁG TÉR 1. TEL/FAX: 56/552-022 e-mail: molnarpeter@pr.hu Tárgyalja: Pénzügyi és Településfejlesztési Bizottság Ügyrendi Bizottság Szociális, Egészségügyi

Részletesebben

Melegedőnk a Fóti úti épületünk földszintjén működik munkanapokon 9-15 óra között.

Melegedőnk a Fóti úti épületünk földszintjén működik munkanapokon 9-15 óra között. Melegedőnk a Fóti úti épületünk földszintjén működik munkanapokon 9-15 óra között. Az intézmény vezetője Surányi Ákos, a szociális munkások a 233-11-91 számon hívhatók. Szakmai program (2008. november)

Részletesebben

I. A közoktatás-fejlesztési szolgáltatást nyújtó referencia-intézmény definíciója

I. A közoktatás-fejlesztési szolgáltatást nyújtó referencia-intézmény definíciója I. A közoktatás-fejlesztési szolgáltatást nyújtó referencia-intézmény definíciója Egyedi, más intézmények számára is példaértékű, működésében koherens, befogadó, gyermekközpontú pedagógiai gyakorlattal,

Részletesebben

Kérdőív. 1. Milyen szolgáltatásokat nyújt a vállalat, ahol dolgozik? ... ... 4. Jelenleg milyen feladatokat lát el az intézményben? ...

Kérdőív. 1. Milyen szolgáltatásokat nyújt a vállalat, ahol dolgozik? ... ... 4. Jelenleg milyen feladatokat lát el az intézményben? ... KÉRDŐÍV SZÁMA... Kérdőív A nemzetközi gyakorlathoz hasonlóan Romániában is általánossá vált, hogy egyes üzleti problémával a vállalatok Önökhöz fordulnak. A tanácsadás a professzionális szolgáltató piac

Részletesebben

Mátészalka Város Polgármesteri Hivatal Szervezetfejlesztése /ÁROP-1.A.2/A-2008-0084. sz./

Mátészalka Város Polgármesteri Hivatal Szervezetfejlesztése /ÁROP-1.A.2/A-2008-0084. sz./ Mátészalka Város Polgármesteri Hivatal Szervezetfejlesztése /ÁROP-1.A.2/A-2008-0084. sz./ Kivonat a Corporate Values Szervezetfejlesztési és Vezetési Tanácsadó Kft. Stratégiai műhelymunkáról szóló visszajelző

Részletesebben

KOCKÁZATÉRTÉKELÉS ÉS KOCKÁZATKEZELÉS A MINŐSÉGSZEMLÉLET TÜKRÉBEN

KOCKÁZATÉRTÉKELÉS ÉS KOCKÁZATKEZELÉS A MINŐSÉGSZEMLÉLET TÜKRÉBEN KOCKÁZATÉRTÉKELÉS ÉS KOCKÁZATKEZELÉS A MINŐSÉGSZEMLÉLET TÜKRÉBEN Balatonalmádi, 2016. április 21. Rózsa András ISO, elnök 1 MEGALAKULÁS ÉS TAGSÁG Az Egyesület olyan szervezetek egyesülése, amelyek rendelkeznek

Részletesebben

BEVEZETŐ. Grúber György igazgató

BEVEZETŐ. Grúber György igazgató BEVEZETŐ 2015. május 25-én került sor az Országos Kompetenciamérésre a 10. évfolyamos tanulók csoportjának körén. A felmérés célja a tanulók szövegértési képességének és matematikai eszköztudásának felmérése

Részletesebben

A FELSŐOKTATÁSI MINŐSÉGI DÍJ MODELL BEMUTATÁSA

A FELSŐOKTATÁSI MINŐSÉGI DÍJ MODELL BEMUTATÁSA MOLNÁRNÉ STADLER KATALIN TUNKLI GÁBOR A FELSŐOKTATÁSI MINŐSÉGI DÍJ MODELL BEMUTATÁSA FMD 2011 DÍJÁTADÓ, 2011. OKTÓBER 26. Minőségfejlesztés a felsőoktatásban TÁMOP-4.1.4-08/1-2009-0002 Az előadás tartalma

Részletesebben

Képzés leírása. Képzés megnevezése: Autóipari belső auditor (MSZ ISO/TS 16949) Mi a képzés célja és mik az előnyei?

Képzés leírása. Képzés megnevezése: Autóipari belső auditor (MSZ ISO/TS 16949) Mi a képzés célja és mik az előnyei? Képzés megnevezése: Autóipari belső auditor (MSZ ISO/TS 16949) Jelentkezés Mi a képzés célja és mik az előnyei? A résztvevő a képzés után - megfelelő képzettséget szerez az MSZ ISO/TS 16949 szabvány belső,

Részletesebben

ISO 9001:2015 revízió - áttekintés

ISO 9001:2015 revízió - áttekintés ISO 9001:2015 revízió - áttekintés Tartalom n Ki az illetékes? n Milyen az ütemterv? n Hol tartunk most? n Hogyan fog ez folytatódni? n Mik képezik a kialakítás kereteit? n Mik képezik az alapvető képességeket?

Részletesebben

Akkreditáció szerepe és lehetőségei a hazai egészségügyi ellátás szakmai minőségfejlesztésében

Akkreditáció szerepe és lehetőségei a hazai egészségügyi ellátás szakmai minőségfejlesztésében Akkreditáció szerepe és lehetőségei a hazai egészségügyi ellátás szakmai minőségfejlesztésében Dr. Belicza Éva minőségügyi programok szakmai vezetője Háttér TÁMOP 6.2.5/A jelű pályázat több éves előkészítés

Részletesebben

Szervezeti működésfejlesztés komplexitása CMC minősítő előadás

Szervezeti működésfejlesztés komplexitása CMC minősítő előadás Szervezeti működésfejlesztés komplexitása CMC minősítő előadás Sarlósi Tibor 2012. február 28. Érintett területek 1 Diagnózis 2 Stratégiamenedzsment 3 Folyamatmenedzsment 4 Projektmenedzsment 6 rendszerek

Részletesebben

Integrált irányítási rendszerek tanúsítási tapasztalatai

Integrált irányítási rendszerek tanúsítási tapasztalatai XXII. Magyar Minőség Hét Integrált irányítási rendszerek tanúsítási tapasztalatai Budapest, 2013. november 5. Kéki Zsuzsanna Az MSZT tanúsítási szolgáltatásai Minőségirányítási rendszerek tanúsítása MSZ

Részletesebben

Kivonat. mely készült a Csongrádi Kistérség Többcélú Társulása Társulási Tanácsának 2011. szeptember 20. napján megtartott ülésének jegyzıkönyvébıl

Kivonat. mely készült a Csongrádi Kistérség Többcélú Társulása Társulási Tanácsának 2011. szeptember 20. napján megtartott ülésének jegyzıkönyvébıl 59/2011. (IX. 20.) CsKTT. 16-5633-4/2011 Tárgy: Csanytelek, Baross Gábor u. 2. sz. alatti ingatlan használatba vétele Csongrádi Kistérség Többcélú Társulása Társulási Tanácsa megtárgyalta Csanytelek, Baross

Részletesebben

BUDAPEST XVIII. PESTSZENTLŐRINC-PESTSZENTIMRE ÖNKORMÁNYZAT KERÜLETI SZOLGÁLTATÁS-TERVEZÉSI KONCEPCIÓ VÉGREHAJTÁSI ÜTEMTERV

BUDAPEST XVIII. PESTSZENTLŐRINC-PESTSZENTIMRE ÖNKORMÁNYZAT KERÜLETI SZOLGÁLTATÁS-TERVEZÉSI KONCEPCIÓ VÉGREHAJTÁSI ÜTEMTERV BUDAPEST XVIII. PESTSZENTLŐRINC-PESTSZENTIMRE ÖNKORMÁNYZAT KERÜLETI SZOLGÁLTATÁS-TERVEZÉSI KONCEPCIÓ VÉGREHAJTÁSI ÜTEMTERV ssz.: a feladat megnevezése, felelős: a fejlesztés tartalma, a végrehajtás a teljesítési

Részletesebben

Támogatott lakhatás. Serafin József EMMI. Hajléktalanellátás Országos Konferenciája 2013.

Támogatott lakhatás. Serafin József EMMI. Hajléktalanellátás Országos Konferenciája 2013. Támogatott lakhatás Serafin József EMMI SZOLGÁLTATÁSOK FŐOSZTÁLYA KÉPVISELŐJÉNEK KÖSZÖNTŐJE, ÉS ELŐADÁSA: TÁMOGATOTT LAKHATÁS 1 Jogszabályi háttér Törvény a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S Várpalota Város Önkormányzati Képviselő-testülete 8100 Várpalota, Gárdonyi Géza u. 39. Tel: 592 660. Pf.: 76. fax: 592 676 e-mail: varpalota@varpalota.hu E L Ő T E R J E S Z T É S Várpalota Város Önkormányzati

Részletesebben

MARCALI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 7/2012. (II. 17.) Ö N K O R M Á N Y Z A T I R E N D E L E T E

MARCALI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 7/2012. (II. 17.) Ö N K O R M Á N Y Z A T I R E N D E L E T E Marcali Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 8700 Marcali, Rákóczi u. 11. Tel.: 85/501-000 MARCALI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 7/2012. (II. 17.) Ö N K O R M Á N Y Z A T I R E N D E

Részletesebben