TEJELŐ SZARVASMARHÁK ÖKOLÓGIAI TAKARMÁNYOZÁSÁRA AJÁNLOTT HAZAI SZÁNTÓFÖLDI NÖVÉNYFAJOK ÉS FAJTÁK ISMERTETŐJE

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TEJELŐ SZARVASMARHÁK ÖKOLÓGIAI TAKARMÁNYOZÁSÁRA AJÁNLOTT HAZAI SZÁNTÓFÖLDI NÖVÉNYFAJOK ÉS FAJTÁK ISMERTETŐJE"

Átírás

1 1 TEJELŐ SZARVASMARHÁK ÖKOLÓGIAI TAKARMÁNYOZÁSÁRA AJÁNLOTT HAZAI SZÁNTÓFÖLDI NÖVÉNYFAJOK ÉS FAJTÁK ISMERTETŐJE TECH_08/A3/ (CONFU_08) kutatási konzorcium 2014

2 2 SZÁNTÓFÖLDI ZÖLDTAKARMÁNY-NÖVÉNYEK Tejelő szarvasmarhák napi takarmányadagjában alapvető fontosságú a megfelelő minőségű tömegtakarmány frakció, ami általában tartósított zöldtakarmány formájában kerül a jászolba. A takarmány minőségét nemcsak az alkalmazott technológia határozza meg, hanem a termesztett növényfajok és -fajták genetikai adottságai is. Projektünkben zöldtakarmány-keverékek és silókukorica hibridek ökológiai termeszthetőségét és tejtermelésre gyakorolt hatását vizsgáltuk meg között. Jelen kiadványunkban azok a növényfajták kaptak helyet, melyek a legsikeresebben szerepeltek a szántóföldi kísérleteink során, és a vizsgálatok szerint a kiváló beltartalmi értékkel rendelkeznek.

3 3 TÖBBKOMPONENSŰ ZÖLDTAKARMÁNY-KEVERÉKEK A Munkácsy-Tej Kft. területein alapvetően a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. és a martonvásári MTA Agrártudományi Kutatóközpont kalászos fajtaválasztékát felhasználva félüzemi kísérleteket folytattunk speciális, négykomponensű zöldtakarmány-keverékekkel. Célunk volt a minél magasabb hektáronkénti zöldtömeg, és a szárazanyagtartalomra vonatkoztatott nyersfehérje-tartalom elérése, valamint annak megállapítása, hogy a keverékekből készíthető szenázs versenytársa lehet-e a kukoricaszilázsnak ökológiai termesztési feltételek esetén. A keveréktakarmányokat előzetes beltartalmi vizsgálatok alapján állítottuk össze: a felhasznált növényfajtákból zöld növényi mintákat küldtünk akkreditált laboratóriumba. Minden keverékben % volt a kalászos/pillangós fajok aránya. Tritikálé, zab, tönkebúza, tavaszi búza, alakorbúza, takarmányborsó, szöszös bükköny, pannon bükköny, tavaszi bükköny és vöröshere genotípusokkal végeztünk kísérleteket, amelyeket a későbbiekben részletesebben is bemutatunk. Őszi és tavaszi vetésű növénytársításokat is kipróbáltunk, illetve évelő kultúrákat is megvizsgáltunk utóbbiakat a forgalmazó által előrekevert formában teszteltük. A tenyészidőszak folyamán rendszeresen felvételeztük a növényállományt a következő tulajdonságokra fókuszálva: kelési erély, őszi vetésűeknél télállóság, szárszilárdság, növénymagasság, kórokozókkal és kártevőkkel szembeni rezisztencia, gyomelnyomó képesség, tenyészidőszak hossza. A különböző növénytársítások zöldhozamában és minőségi mutatóiban is szignifikáns eltéréseket tapasztaltunk.

4 4 Tritikálét, zabot, borsót és szöszös bükkönyt tartalmazó keverék Keverékalkotó fajták nyersfehérje-tartalmának változása

5 5 GK SZEMES őszi vetésű tritikáléfajta Nevét egészséges, piros és nagyméretű szemeiről kapta, 2010-ben nyert állami minősítést. A NÉBIH hivatalos kísérleteiben a 2010-es esztendőben a szombathelyi fajtavizsgáló állomáson 13,1 t/ha-os szemtermést produkált. Ezzel felállította a magyar kalászosokban a szemtermés rekordot, ekkora termést még a hibrid búzák sem voltak képesek elérni. Igen korai érésű, őszi és tavaszi növekedése gyors. Ugyan őszi fajtaként nyert állami minősítést, de járó típusú, azaz tavaszi vetésben is szárba indul és jól terem. Bokrosodó képessége kiváló, ezért nem érdemes túl sűrűre vetni. Nagyobb tenyészterület mellett az egyébként is testesre növő kalászai még nagyobbak lesznek. A GK Szemes energiatakarékos gabona, rezisztencia-tulajdonságainak köszönhetően termesztése nem igényel drága agrotechnikát. Kontroll (balra) és GK Szemes (jobbra) szenázskészítésre alkalmas állapotban

6 6 GK IMPALA őszi vetésű zabfajta A Gabonakutató Kft. első jó télállóságú őszi zabfajtája. Nagy vegetatív produkciója révén kiválóan alkalmas pillangósokkal (borsó, bükköny) történő kevert vetésre, szenázs készítésére. Az eddigi tapasztalatok alapján pillangósokkal %-os arányban együtt vetve és 35 % körüli szárazanyag tartalommal betakarítva, t/ha mennyiségű, 14 %-os nyersfehérje tartalmú zöld szenázs könnyen megtermelhető ökológiai gazdálkodásban. A fajta jó alkalmazkodó képességű, extenzív típusú, átlagos agrotechnikával termeszthető. Levélbetegségekre nem fogékony.

7 7 GK ZALÁN tavaszi vetésű zabfajta Az egyetlen hazai nemesítésű csupasz (pelyvamentes) zabfajta. Szemtermése pelyvamentesen is 2,5 t/ha körüli, tehát csak annyival terem kevesebbet a pelyvás zabokhoz képest, amennyi azok pelyvatömege (kb. 30%). Zöld keveréktakarmány előállításra azért is alkalmas, mert zöldtömege ennek a fajtának a legnagyobb a tavaszi fajták között. Pillangósokkal kevert vetésben t/ha zöldtömeg-termésre képes.

8 8 MV HÓPEHELY őszi vetésű zabfajta Az első martonvásári nemesítésű őszi zabfajta, 2007-ben kapott állami elismerést. Kiváló termőképessége jó beltartalmi értékekkel párosul. Nyersfehérje-tartalma 11,9-14,6 % közötti, pelyva nélkül mért ß-glükán tartalma 3,1-4,5 % között alakult a martonvásári kísérletekben. Erősen bokrosodó, kiváló alkalmazkodóképességű fajta. A jobb fagyállóságúak közé sorolható, jó állományképző képességének köszönhetően tavasszal erőteljes bokrosodásával kompenzálni tudja az esetleg fellépő növényszám-ritkulást. A különböző kórokozókkal szemben jó a szántóföldi ellenállósága. Rövid tenyészideje is elősegíti keverékben termesztését.

9 9 MV HEGYES vetésű tönkebúzafajta Ökológiai nemesítésű tönkefajta, a tetraploid búzák közé tartozó pelyvás gabonaféle. Szemtermése biotermesztésben jó évjáratokban 2,0 3,0 t/ha. Kiválóan alkalmazkodik az ökológiai gazdálkodáshoz és a low input termesztési feltételekhez. Télállósága nagyon jó és a szárazságot is igen jól bírja, homoktalajokon és erősen kötött talajokon egyaránt sikerrel termeszthető. Elsősorban biotermékek előállítására alkalmas, magas fehérjetartalma miatt zöldtakarmány készítésére is alkalmazható.

10 10 MV ALKOR őszi vetésű alakorfajta Az első hazai ökológiai nemesítésű alakorbúza fajta. Termőképessége hasonlít a közepes termőképességgel rendelkező búzákhoz (2,5-3,0 t/ha). Jól bokrosodik, ezért alacsony vetőmagnormával vethető. Sűrűbb vetésben, illetve nitrogénben gazdag talajokon megdőlésre hajlamos. Gyomelnyomó-képessége kiemelkedő és igen látványos. Kiváló rezisztenciával rendelkezik a főbb gombabetegségekkel szemben.

11 11 NANY őszi vetésű takarmányborsó fajta Nagy tömegű, értékes zöldtakarmányt ad. Termesztése kitűnően illeszthető a vetésváltásba. Jó szárazságtűrő képességgel rendelkezik, akár cm magasra is megnő. Levele sötétzöld színű, virága lila, hüvelye zöld, magja apró zöldes-szürkés barna színű. Ha négy-öt lombleveles stádiumban megy a télbe, hótakaró nélkül akár C-ot is elvisel anélkül, hogy állománya jelentősen megritkulna. Vetőmag normája a tavaszi borsóénál lényegesen alacsonyabb, amely részben a kisebb ezermagtömegének, részben a jó bokrosodó képességének köszönhető. Mind tiszta vetésben, mind kalászos keverékben a virágzás kezdetétől a hüvelykötödés idejéig adja a legnagyobb zöld tömeget, de folyamatos betakarítása április közepétől június elejéig tarthat.

12 12 SAVANE őszi vetésű szöszös bükköny fajta Franciaországban regisztrálták 2007-ben. Gyors kezdeti növekedésű, hamar borítja a talajt. Nagyon jó a szárazságtűrése és a betegségekkel szembeni rezisztenciája. Számos oldalhajtást fejleszt, egyedei nagytermetűek, ezért csak tartónövénnyel érdemes termeszteni. Tavasszal feltűnő kékeslila virágzatával hívja fel magára a figyelmet. A zöld növény nyersfehérje-tartalma a borsóéval vetekszik. Szélsőségesebb talajokon és időjárási körülmények között is sikeresen termeszthető.

13 13 Silókukorica hibridek összehasonlító vizsgálata Vizsgálataink másik fő irányvonala olyan siló típusú kukoricahibridek keresése volt, amelyek ökológiai körülmények között is viszonylag biztonságosan megtermelhetők, és olyan speciális minőségű szilázs készíthető belőlük, amelyek alkalmazásával akár úgynevezett funkcionális tejtermékek is készíthetők. Az egyik vizsgált hibrid a szegedi és martonvásári kutatóintézetek által közösen nemesített BIOHIBRID-2 (SZEMAR) fajtajelölt volt, amely még nem államilag elismert fajta, de ígéretes beltartalmú genotípus. A betakarításkori növénymagasság cm között változott, az átlagos csőtömeg pedig g között. A területen az ökológiai feltételrendszernek megfelelően kizárólag mechanikai gyomirtás történt, aminek időzítése nagyban befolyásolja a kukoricafajták zöldhozamát. Az erőteljes gyomosodás miatt kulcsfontosságú a kukorica gyors kezdeti fejlődési erélye. Kísérletünkben t/ha-os zöldhozamot sikerült realizálni ökológiai körülmények között. Konvencionális termesztés mellett kisparcellás kísérleti adatok alapján átlagos évben t/ha zöld termésre, és t/ha szárazanyag termésre számíthatunk.

14 14 BIOHIBRID-2 kísérleti kukorica hibrid (SZEMAR fajtajelölt) Hasznosítási típus: Silókukorica Fajtatulajdonos: Gabonakutató Nonprofit Kft. Szeged és MTA ATK Mezőgazdasági Kutatóintézet, Martonvásár (közös hibrid) Éréscsoport: FAO 460 Technológiai ajánlás: Javasolt a 11 o C fok feletti talajhőmérsékletnél a vetés, 80 ezer csíra/hektáros mennyiséggel. Botanikai jellemzés: Normál olajtartalmú ASC (Gabonakutató Szeged) és magas olajtartalmú organikus nemesítésű beltenyésztett vonal (MTA ATK Mezőgazdasági Kutatóintézet, Martonvásár) keresztezésével előállított világos sárga és fehérszemű, lófogú kukorica hibrid.

15 15 Jegyzetek

16 16 TECH_08/A3/ (CONFU_08) kutatási konzorcium: Gabonakutató Nonprofit Kft.: Szeged MTA - Agrártudományi Kutatóközpont, Martonvásár Munkácsy-Tej Termelő Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., Gyula Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, ÁTHK Herceghalom

AZ INNOVÁcIó HAGYOMÁNYA. kutatás+marketing. Önt is várjuk nyári fajtabemutatóinkra!

AZ INNOVÁcIó HAGYOMÁNYA. kutatás+marketing. Önt is várjuk nyári fajtabemutatóinkra! A Gabonakutató Nonprofit Kft. lapja 29. évfolyam 2. szám, 2015. nyár kutatás+marketing AZ INNOVÁcIó HAGYOMÁNYA Önt is várjuk nyári fajtabemutatóinkra! 1 Tartalom 2 NÉHÁNY GONDOLAT A MINŐSÉGI BÚZATERMESZTÉSRŐL..............

Részletesebben

Bene Zoltán cégvezető

Bene Zoltán cégvezető A közel 20 éve a piacon lévő Karintia Kft. célja továbbra is változatlan. A gazdák számára modern genetikájú, elsősorban a Pannon régióra nemesített őszi és tavaszi vetőmagok előállítása és forgalmazása.

Részletesebben

GabonaKutató. Sikerekben gazdag évet kíván a Gabonakutató Nonpro t Kft. HÍRADÓ. Kutatás + Marketing

GabonaKutató. Sikerekben gazdag évet kíván a Gabonakutató Nonpro t Kft. HÍRADÓ. Kutatás + Marketing Kutatás + Marketing GabonaKutató A Gabonakutató Nonprofit Kft. lapja 29. évfolyam 1. szám, 2015. január HÍRADÓ Sikerekben gazdag évet kíván a Gabonakutató Nonpro t Kft. 2015 90 éves a Gabonakutató A jogelőd

Részletesebben

Tisztelt Olvasók! Idei elsõ lapszámunk összeállításakor

Tisztelt Olvasók! Idei elsõ lapszámunk összeállításakor Kutatás + Marketing A Gabonatermesztési Kutató Közhasznú Társaság lapja 21. évfolyam 1. szám 27. január Tisztelt Olvasók! Idei elsõ lapszámunk összeállításakor elsõsorban a tavaszi vetésû növényekre koncentráltunk,

Részletesebben

Együtt, a gazdaságos termesztésért

Együtt, a gazdaságos termesztésért 25. évfolyam 1. szám 2011. január Köszöntés az Olvasóknak Együtt, a gazdaságos termesztésért A Gabonakutató Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójává 2010. június 26-val neveztek ki. A korábbi években szoros

Részletesebben

2004/1. XVI. évfolyam 1. szám AZ MTA MEZÕGAZDASÁGI KUTATÓINTÉZETÉNEK KÖZLEMÉNYEI

2004/1. XVI. évfolyam 1. szám AZ MTA MEZÕGAZDASÁGI KUTATÓINTÉZETÉNEK KÖZLEMÉNYEI 2004/1 XVI. évfolyam 1. szám AZ MTA MEZÕGAZDASÁGI KUTATÓINTÉZETÉNEK KÖZLEMÉNYEI 50 ÉVES A MAGYAR HIBRID KUKORICA Mv v 5 2 2004/1 Eseménynaptár * A hagyományos kalászos gabona bemutatónkat június 4 5-én

Részletesebben

LG kukorica és napraforgó vetőmag ajánlat. haszon! nagyobb. Kevesebb kockázat. Magról magra, magasabbra

LG kukorica és napraforgó vetőmag ajánlat. haszon! nagyobb. Kevesebb kockázat. Magról magra, magasabbra LG kukorica és napraforgó vetőmag ajánlat Kevesebb kockázat nagyobb haszon! 2015 Magról magra, magasabbra bevezető A Limagrain Csoport szántóföldi üzletága, Európa egyik vezető vetőmag piaci szereplője.

Részletesebben

2006/1. XVIII. évfolyam 1. szám AZ MTA MEZÕGAZDASÁGI KUTATÓINTÉZETÉNEK KÖZLEMÉNYEI

2006/1. XVIII. évfolyam 1. szám AZ MTA MEZÕGAZDASÁGI KUTATÓINTÉZETÉNEK KÖZLEMÉNYEI 2006/1 XVIII. évfolyam 1. szám AZ MTA MEZÕGAZDASÁGI KUTATÓINTÉZETÉNEK KÖZLEMÉNYEI 2 2006/1 Eseménynaptár Bemutatók Július 14 15-én nagy érdeklõdés kísérte az Országos Kalászos Gabona Bemutatót. A közel

Részletesebben

VETÔMAG KATALÓGUS 2014.

VETÔMAG KATALÓGUS 2014. VETÔMAG KATALÓGUS 214. A kiszámítható fejlôdés útján Bene Lász ló Ügyvezetô A befektetett munkának, és szaktudásnak köszönhetôen mára a Raiffeisen-Agro elérte azt, hogy a hazai piac legnagyobb, saját fajtaszortimenttel

Részletesebben

VETÔMAG KATALÓGUS 2013. tavasz-ôsz

VETÔMAG KATALÓGUS 2013. tavasz-ôsz VETÔMAG KATALÓGUS 1. tavasz-ôsz Sikeres fajtákkal a szélsôséges körülmények között Bene Lász ló Ügyvezetô 1 és 11 után nem gondolta volna senki sem, hogy van még az idôjárás tekintetében lejjebb. Sajnos

Részletesebben

2007/1. XIX. évfolyam 1. szám AZ MTA MEZÕGAZDASÁGI KUTATÓINTÉZETÉNEK KÖZLEMÉNYEI

2007/1. XIX. évfolyam 1. szám AZ MTA MEZÕGAZDASÁGI KUTATÓINTÉZETÉNEK KÖZLEMÉNYEI 2007/1 XIX. évfolyam 1. szám AZ MTA MEZÕGAZDASÁGI KUTATÓINTÉZETÉNEK KÖZLEMÉNYEI 2 2007/1 Kiállítások Sikeresen szerepelt Intézetünk az augusztus 30. és szeptember 2. között rendezett 15. debreceni Farmer-Expon.

Részletesebben

Szegeden, a Gabonatermesztési Kutató Kht. Kecskés-telepi tenyészkertjében, 2006. június 7-én és 8-án (szerda, csütörtök)

Szegeden, a Gabonatermesztési Kutató Kht. Kecskés-telepi tenyészkertjében, 2006. június 7-én és 8-án (szerda, csütörtök) A Gabonatermesztési Kutató Közhasznú Társaság lapja Tisztelt Olvasók! Kalászos és repce fajtabemutatóink idõpontjára idõzített nyári Híradónkban, hagyományainkhoz híven, többnyire ezekkel a növényfajokkal

Részletesebben

A magyar búza piaci kilátásai. Tartalom: 2007-es év alacsony termés, magas árak. 2008-as hazai termés gyengébb minőség

A magyar búza piaci kilátásai. Tartalom: 2007-es év alacsony termés, magas árak. 2008-as hazai termés gyengébb minőség Termesztés-technológiai kézikönyv Tartalom: 2 4 7 14 19 23 23 29 34 38 45 49 52 54 56 56 58 61 666 71 A magyar búza piaci kilátásai Szabványok és minősítések gabonákban A kalászos gabona termesztés általános

Részletesebben

2002/2. XIV. évfolyam 2. szám AZ MTA MEZÕGAZDASÁGI KUTATÓINTÉZETÉNEK KÖZLEMÉNYEI

2002/2. XIV. évfolyam 2. szám AZ MTA MEZÕGAZDASÁGI KUTATÓINTÉZETÉNEK KÖZLEMÉNYEI 2002/2 XIV. évfolyam 2. szám AZ MTA MEZÕGAZDASÁGI KUTATÓINTÉZETÉNEK KÖZLEMÉNYEI 2 2002/2 Március 6-án a Chilei Köztársaság mezõgazdasági minisztere, Jaime Campos látogatta meg intézetünket és ismerkedett

Részletesebben

A LEGJOBB VETŐMAGOK MINDEN TERÜLETRE! A MEZŐGAZDASÁGI FEJLŐDÉS ÉRDEKÉBEN. Elit genetika, minőségi vetőmagok & innovációs szolgáltatások

A LEGJOBB VETŐMAGOK MINDEN TERÜLETRE! A MEZŐGAZDASÁGI FEJLŐDÉS ÉRDEKÉBEN. Elit genetika, minőségi vetőmagok & innovációs szolgáltatások A LEGJOBB VETŐMAGOK A MEZŐGAZDASÁGI FEJLŐDÉS ÉRDEKÉBEN MINDEN TERÜLETRE! Elit genetika, minőségi vetőmagok & innovációs szolgáltatások 1 2015 2 Tisztelt Partnereink! A Maïsadour Semences és a Jouffray-Drillaud,

Részletesebben

Eseménynaptár. tatást kaptak a kukorica piaci viszonyairól,

Eseménynaptár. tatást kaptak a kukorica piaci viszonyairól, 2 2011/1 Fajtaelismerés Újabb három fajtával bõvült a külföldön elismert kalászos gabonák sora. Albániában az állami fajtakísérletek eredményei alapján szeptember 8-án minõsítették az Mv Marsall, Mv Suba

Részletesebben

XVIII. Növénynemesítési Tudományos Napok

XVIII. Növénynemesítési Tudományos Napok MTA Agrártudományok Osztályának Növénynemesítési Tudományos Bizottsága Magyar Növénynemesítők Egyesülete MAE Genetikai Szakosztálya XVIII. Növénynemesítési Tudományos Napok Összefoglalók Szerkesztette

Részletesebben

Partnerség. Tudomány

Partnerség. Tudomány Partnerség Fejlesztés Kutatás Tudomány Szerviz Innováció KATALÓGUS 2015 Tisztelt Partnerünk! A mezőgazdaságban eltöltött 32 év alatt már nagyon régen megtanultam, hogy nincs két egyforma évjárat. Ez 2014-ben

Részletesebben

toznak a zöldtea és a vörösbor polifenol vegyületei is.) A rutin erősíti az érfalakat, növeli rugalmasságukat, szabályozza az áteresztőképességüket,

toznak a zöldtea és a vörösbor polifenol vegyületei is.) A rutin erősíti az érfalakat, növeli rugalmasságukat, szabályozza az áteresztőképességüket, FÓKUSZBAN AZ ALTERNATÍV NÖVÉNYEK Alternatív lehetőségek a szántóföldi növénytermesztésben Dr. Gondola István, Dr. Gocs László, Dr. Nagy László Debreceni Egyetem, Agrár- és Műszaki Tudományok Centruma,

Részletesebben

Országos Mezőgazdasági Információs Szaklap

Országos Mezőgazdasági Információs Szaklap II. évfolyam 3. szám 2015. április Országos Mezőgazdasági Információs Szaklap Az újra felfedezett csicsóka 2015 - A talajok nemzetközi éve Gabonapiaci helyzetkép Mennyi nitrogént igényel a búza tavasszal?

Részletesebben

Eseménynaptár 2 2014/1

Eseménynaptár 2 2014/1 2 2014/1 Eseménynaptár Fajtaelismerés Az elmúlt fél év folyamán két martonvásári őszi búzafajta, név szerint az Mv Kolo és az Mv Kolompos kapott állami minősítést Horvátországban. Ez év tavaszán állami

Részletesebben

www.karintia.hu 2015.

www.karintia.hu 2015. www.karintia.hu 2015. teljeskör kiszolgálás növényvéd szer-, m trágya-, termény- és vet magkereskedelem, szaktanácsadás megújult fajtakínálat, kiváló alkalmazkodóképesség, Pannon régióra nemesített fajtákkal

Részletesebben

Növényvédelmi Tippek 2014/1

Növényvédelmi Tippek 2014/1 Növényvédelmi Tippek 2014/1 2 BASF Tartalom Hírek Az Olvasóhoz 3 3 Az Olvasóhoz Kalászosok Gyomirtás 5 A kalászosok új, 4-dimenziós gyomirtó szere, a Biathlon 4D Kukorica 8 Növeljük együtt a kukoricatermesztés

Részletesebben

Kevesebb búzafajtával jobb minõséget

Kevesebb búzafajtával jobb minõséget 2 2010/2 Magyarország búzatermésének mintegy felét exportálja. Ez az arány nem nagyobb annál, mint ami a nagy exportõr országok esetében megfigyelhetõ, lényeges különbség viszont, hogy az értékesítés nem

Részletesebben

Gabonatermesztési Kutató Közhasznú Társaság

Gabonatermesztési Kutató Közhasznú Társaság GAZDASÁGOSAN AKAR NÖVÉNYT TERMESZTENI? AKKOR VÁLASSZON A GK FAJTÁK ÉS HIBRIDEK GYÖNGYSZEMEIBÕL! A fajtákhoz munkatársaink termesztéstechnológiát is javasolnak! ÕSZI BÚZA TAVASZI BÚZA DURUMBÚZA ÕSZI ÁRPA

Részletesebben

A Pannon minôségû búza nemesítése és termesztése. Szerkesztette: Bedô Zoltán

A Pannon minôségû búza nemesítése és termesztése. Szerkesztette: Bedô Zoltán A Pannon minôségû búza nemesítése és termesztése Szerkesztette: Bedô Zoltán A Pannon minôségû búza fejlesztési programjában résztvevôk Magyar Tudományos Akadémia Mezôgazdasági Kutatóintézete, Martonvásár

Részletesebben

A környezeti tényezők hatása az árpa és a maláta söripari tulajdonságaira

A környezeti tényezők hatása az árpa és a maláta söripari tulajdonságaira SZENT ISTVÁN EGYETEM A környezeti tényezők hatása az árpa és a maláta söripari tulajdonságaira Doktori értekezés Tóth Nikoletta Gödöllő 2011. A doktori iskola megnevezése: vezetője: Környezettudományi

Részletesebben

Termesztés-technológiai kézikönyv

Termesztés-technológiai kézikönyv NAPR AFORGÓ Termesztés-technológiai kézikönyv Tartalom Napraforgó Termesztés-technológiai kézikönyv 4 Kiváló perspektívák a napraforgó előtt 9 A napraforgó termesztés technológiája 15 Napraforgó nemesítési

Részletesebben

FEBRUÁR. Bihar F1. Kulcshibrid a paradicsompaprika termesztésben! Teljes fajtasor szabadföldi paprika termesztéshez

FEBRUÁR. Bihar F1. Kulcshibrid a paradicsompaprika termesztésben! Teljes fajtasor szabadföldi paprika termesztéshez Bihar F1 Teljes fajtasor szabadföldi paprika termesztéshez Palotás F1 Magas hozam, kiváló őrlemény! Legkedveltebb almapaprika fajták Peronoszpóra ellenálló konzervuborka fajták hogy a költség biztosan

Részletesebben

ÔSZI TEENDÔK A REPCÉBEN Hogyan tovább? A GYOMTENGEREK CSÚCSRAGADOZÓJA Kyleo innovatív tarlóápoló szer TAKARÉKOS CSÁVÁZÁSI MEGOLDÁSOK

ÔSZI TEENDÔK A REPCÉBEN Hogyan tovább? A GYOMTENGEREK CSÚCSRAGADOZÓJA Kyleo innovatív tarlóápoló szer TAKARÉKOS CSÁVÁZÁSI MEGOLDÁSOK 5. évfolyam 15. szám A GYOMTENGEREK CSÚCSRAGADOZÓJA Kyleo innovatív tarlóápoló szer TAKARÉKOS CSÁVÁZÁSI MEGOLDÁSOK Gizmo, Nuprid Max és Nuprid 600 SÁRGAROZSDA A Midas ellenállt neki NUFARMER MAJÁLIS 2014

Részletesebben