Katonánk halt meg Irakban

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Katonánk halt meg Irakban"

Átírás

1 Katonánk halt meg Irakban A bagdadi biztonsági körülményektől függően várhatóan hétfőre virradóra hozzák haza Irakból a hősi halált halt Nagy Richárd szakaszvezető földi maradványait közölte Juhász Ferenc honvédelmi miniszter csütörötkön. Ma egy magyar katonai vizsgálóbizottság indul a helyszínre. Nagy Richárd Csütörtökön délelőtt helyi idő szerint fél tizenegykor egy Hillából induló 47 fős katonai konvojunk, amely ivóvizet szállított az ukrán bázisra, támadást szenvedett" mondta rendkívüli sajtótájékoztatóján Juhász Ferenc honvédelmi miniszter. A támadás során egy 27 éves szerződéses katona, Nagy Richárd szakaszvezető meghalt, akit a honvédség hősi halottjává nyilvánított. Nagy Richárdot a konvoj második páncélozott járművében érte a sérülés, a bombarepesz a golyóálló mellény egyik résén át a tüdején találta el. A helyszínen sikerült még újraéleszteni, de Bagdadban a kórházban belehalt sérüléseibe. Juhász Ferenc közölte: vizsgálóbizottságot állítanak fel, amely ma indul el Irakba. Juhász Ferenc elmondta: a nemzetközi törzs hivatalos jelentése alapján helyi idő szerint órakor (magyar idő szerint 8.30-kor) Babil tartományban lépett működésbe egy robbanószerkezet a magyar katonai konvoj mellett. Az elhunyt szerződéses szakaszvezető a 14 járműből álló szállítóoszlopot biztosító második, BTR 80A típusú páncélos járműben utazott. Az utána közlekedő teherautó sofőrje a kocsi üvegének szétrobbanása miatt hámsérüléseket szenvedett. A robbanás Bagdadtól délkeletre mintegy 70 kilométerre, Al Hillahtól 100 kilométerre történt. Szenes Zoltán vezérkari főnök szerint a robbanószerkezetet előre elhelyezték az út mellett és valószínűleg álcázták, ezért nem volt felismerhető. Feltehetően irányított robbantás történt és egy repesz érte az elhunyt katonát. Juhász Ferenc elmondta: megvizsgálják, hogy lehet-e még erősíteni a biztonsági intézkedéseket az Irakban szolgáló magyar katonák védelmében. Kijelentette: a magyar katonák addig szolgálnak Irakban, amíg arra érvényes parlamenti felhatalmazásuk van. A jövő héten a honvédelmi miniszter és a vezérkari főnök látogatást tesz az iraki táborban. Az iraki háború első magyar áldozata a 27 éves győri Varga-Balázs Péter volt. Amerikai katonák lőtték le tévedésből Irakban egy ellenőrző pontnál az egyetemistát, aki önként vállalta a humanitárius munkát. A tábori lelkész véleménye Hogy mit tehet egy hadműveleti területen szolgáló tábori lelkész egy ilyen haláleset alkalmával, arról Haller Lászlót kérdeztük, aki több hónapig szolgált Koszovóban. A háborús helyzetben is sokat tapasztalt római katolikus pap elmondta: részvéttel gondol a meggyilkolt magyar katonára és családjára, de aki ilyenfajta veszélyes kötelezettséget vállal, az mindenre számíthat. Megemlítette, hogy koszovói szolgálata alatt egy nagyon fiatal brit katona halt meg. Az eset kezdetben szorongást váltott ki társaiból, hiszen a fronton mindenkinek egyforma esélye van

2 a halálra. Egy szervezett kibeszélős terápia" és pár békés nap után majd mindenki túl tudta tenni magát a megrázkódtatáson. Miért nem védte meg a mellény? A Kisalföld Boszniában is szolgált katonai szakértője szerint a magyarok bár sokkal jobb, erősebb golyóálló mellényt használnak, mint az amerikaiak, nincsenek védve a távirányítással robbanó aknák nagy becsapódási energiával, kis felületen érkező repeszei, acélkockái vagy acéltűi ellen. Mellényük is csak ólombetétes lövedékek ellen véd igazán. Titánbetétet tartalmazó repeszálló mellényeik csak a tűzszerészeknek vannak. Az Irakban meghalt Nagy Richárd szakaszvezető február 18-án született Szolnokon. Szerződéses katona március 1-jétől az 1. számú könnyű vegyes ezrednél, ahol szolgálatát kiemelkedő eredménnyel látta el januárjában jelentkezett az iraki misszió váltóállományába. Február 23-án helyezték ki műveleti területre, ahol feladatát nagy szakmai hozzáértéssel és fegyelmezetten végezte. Csúcsminőség a katonai kórházakban" Egy ilyen támadást legfeljebb úgy lehet túlélni, ahogy nekem sikerült. Én lemaradtam arról a buszról, amit felrobbantottak..." mondta a hír hallatán dr. Pellek Sándor győri mellkassebész, aki egy éve szintén Afganisztánban vállalt missziós munkát. Az orvos jelenleg Tel-Avivban tartózkodik, orvoskonferencián vesz részt, amelynek témája a terrorizmus orvosi vonatkozásai. Míg a kabuli katonai kórházban dolgozott, számos gránát okozta sérülést műtött ő maga is. Dr. Pellek tapasztalatai alapján a katonai kórházakban mind a műszerek, mind pedig a szakemberek a szakma csúcsát képviselik". Bátran kimondom, ezen nem múlhatott, hogy a szerencsétlenül járt katonát nem sikerült megmenteni. Sajnos vannak sérülések, amelyek az élettel összeegyeztethetetlenek" nyilatkozta Tel-Avivból lapunknak Pellek Sándor. Így látja a győri katona apja Az Al Hillahba vezényelt magyar szállítóalakulatban szolgáló győri Varga Gy. Péter mélységi felderítő édesapja nagyon sajnálja, ami a fiatal szakaszvezetővel történt. Először is szeretném kifejezni részvétemet a meghalt magyar katona szüleinek és hozzátartozóinak. Azonban mélységesen fel vagyok háborodva, mert nem megfelelően védték a szállítókonvojt. Bevett katonai gyakorlat, hogy ilyen helyzetben, amikor a katonák a feladatukat végzik, egy helikopter biztosítja a védelmüket a magasból. Nem értem, ez most miért nem történt meg hangsúlyozta az idősebb Varga Gy. Péter.

3 Végső búcsút vettek az Irakban hősi halált halt Nagy Richárdtól Katonai tiszteletadás mellett temették el június 23-án, szerdán, Zagyvarékason Nagy Richárd hadnagyot, aki június 17-én Irakban egy terrortámadásban hunyt el. Több százan - hozzátartozók, rokonok mellett katonatársak, ismerősök - voltak a temetőben, hogy megadják a végtisztességet a tragikus körülmények között elhunyt fiatalembernek. A gyászszertartáson megjelent a Mádl Ferenc államfő, a Magyar Köztársaság fegyveres erőinek főparancsnoka, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Juhász Ferenc honvédelmi miniszter és Szenes Zoltán altábornagy, vezérkari főnök. Ott voltak az MH 1. Könnyű Vegyes Ezred katonái, és eljöttek a jelenleg Irakban szolgáló bajtársak is sivatagi egyenruhájukban. Lerótták kegyeletüket a hadsereg, a társadalmi szervezetek, társ fegyveres szervek és szervezetek képviselői és egész Zagyvarékas lakossága. A ravatalnál többek között díszőrséget állt Juhász Ferenc honvédelmi miniszter, Szenes Zoltán altábornagy és Havril András altábornagy, a vezérkari főnök helyettese. Szabó Tamás dandártábornok, katolikus tábori püspök szavai után Juhász Ferenc búcsúzott a hősi halott katonától. "Ő volt egyike a legfelkészültebbeknek, a legrátermettebbeknek, a legtudatosabbaknak, egy igazi leg volt - mondta a miniszter, majd így folytatta: "A gyász csak ritkán országos, de most az, Nagy Richárd hadnagy a mi hősi halottunk, egy országé, aki a Magyar Köztársaságért áldozta fiatal életét. Mert a Magyar Köztársaság érdekeit védi minden katona, aki fegyveres szolgálatot vállal az iraki nemzetközi koalícióban, a NATO- és EU-missziókban a Balkántól Afganisztánig, Ciprustól a Sínai-félszigetig. A miniszter "aljas, gyáva, arctalan terroristák erőszakos cselekményének minősítette a magyar szállítókonvoj ellen elkövetett robbantásos merényletet. "Katonáinkat nem a fegyveres harc veszélyezteti, hanem a kiszámíthatatlan gonoszság, a brutalitás. Építeni mentünk Irakba, segíteni a nemzetközi közösségnek, ezt a munkát folytatni kell, immár Nagy Richárd halála is erre kötelez bennünket - zárta búcsúbeszédét Juhász Ferenc.

4 A hősi halált halt katona alakulata - a szolnoki 1. Könnyű Vegyes Ezred - nevében Keresztúri László ezredes, parancsnok vett végső búcsút katonájától. Mint mondta, Richárd olyan katona volt, akire ejtőernyős bajtársai rá merték bízni ernyőjük összehajtását, mert maximálisan bíztak a tudásában, szakértelmében. A búcsúbeszédek után a koporsót fedő nemzetiszínű zászlót Szenes Zoltán altábornagy, vezérkari főnök átadta Nagy Richárd édesanyjának. Az édesanyjának Molnár Zsolt százados, a jelenleg Irakban állomásozó zászlóalj századparancsnoka is átnyújtott egy zászlót, amelyet al- Hillahból hozott Nagy Richárd hadnagy bajtársai nevében. Ezt követően a koporsót a díszszázad sortüze közben gyászzene kíséretében helyezték a sírba. Nyugodj békében Nagy Richárd hadnagy, hiszen Te is a békéért harcoltál!

5 Ne ágyban, párnák közt A Magyar Honvédség Hőseinek arcképcsarnoka június 17-én - tragikus módon - egy újabb katona-személyiséggel, Nagy Richárd szakaszvezetővel (posztumusz hadnaggyal) gyarapodott. Az MH Irakban települt szállítózászlóalja június 15-én este kapta a feladatot, hogy az Al Hillah-i táborából az ukrán zászlóalj számára vizet szállítson mintegy 400 raklapnyi mennyiségben. Június 17-én a 14 járműből álló konvoj 9.30-kor gördült ki a tábor kapuján. Előbb a főútvonalon haladt Bagdad felé, majd elkanyarodott a Fontana nevű mellékútra. A kereszteződés után 4 kilométerre, 10 óra 32 perckor történt a robbanás. A repeszdarabok a BTR-80A típusú páncélozott szállító harcjárműbe és a parancsnoki Nissanba csapódtak, amelyek közül az egyik fémdarab kioltotta a harcjárműből figyelési feladatot végrehajtó magyar katona életét. Nagy Richárdot a Magyar Köztársaság honvédelmi minisztere a Magyar Honvédség Hősévé nyilvánította, és előléptette hadnaggyá. A hivatalos közleményeken túl milyen ember, bajtárs is volt ő? Erről beszélgettünk egy közeli rokonnal és a vele egy században szolgált katonatársával. Nagy Zsolt szakaszvezető, Richárd másodunokatestvére, először az együtt töltött gyermek- és fiatalkori évekről beszélt. - Ő és a testvére is Szolnokon születettek, csak később mentek át Zagyvarékasra. Amikor mi 1981-ben odaköltöztünk, Richárdék már ott laktak. Szülei 1985-ben váltak el. Ettől kezdve édesanyjuk nevelte Richárdot és öccsét, Krisztiánt. Keményen dolgozott azért, hogy a család dolgai rendben legyenek. Sokat segítették őket édesanyja szülei is. Krisztián jelenleg Szolnokon él, dolgozik, ott alapított családot. Richárd családjában nem volt hagyománya a katonai pályának, ezért mondhatni, hogy amit ezzel kapcsolatban önmagának felépített, az egyéni érdeklődésének, az általa összegyűjtött információknak volt köszönhető. Az általános iskola elvégzése után kőművesnek tanult, de nem fejezte be az iskolát, hanem a cukrász szakmát választotta. Ezt el is végezte és bevonulásáig Szolnokon dolgozott. Annak ellenére, hogy sok barátja, haverja volt - különösen a kertszomszédjával, Attikával volt nagyon jóban - és általában benne volt minden gyermeki csínyben is, inkább olyan magának való volt. Nem volt egy nagyszájú, mindenáron kitűnni, feltűnni vágyó gyermek. Már fiatal korától kezdve sportolt, de ezt is csak úgy önszorgalomból, vagyis nem versenyszerűen. Egyszerre kilométereket futott, méghozzá egy kilós hátizsákkal ban nekem is segített, amikor szerződéses katonaként a sportfelmérésekre készültem. Gyakran futottunk együtt. A katonaság volt a mindene. Ezzel kapcsolatban rengeteg könyvet, cikket, dokumentumot olvasott el, és gyűjtött az amerikai tengerészgyalogságról, az idegenlégióról, a túlélés szabályairól, módszereiről, az igazi katonaéletről. Ő a katonát olyan embernek képzelte el, aki minden, a legnehezebb, leglehetetlenebb helyzetben is képes helytállni, képes a szituációt és saját magát uralni, és ha tisztességes küzdelemben mégis alulmaradna, úgy fogta fel, hogy az is benne van a "pakliban. Kialakított magában egy eszményképet és ennek megfelelően készítette fel magát. Még civilben is leginkább a polgári életben vásárolható katonai formaruhákban szeretett járni, de volt bajonettje is. Mielőtt bevonult, a sorozáson megkérdezték tőle, hogy hol szeretne szolgálni. Ő természetesen az ejtőernyősöket jelölte meg. Szolnokon, a helyi Repülő Egyesületnél le is ugrotta a katonai előkészítő tanfolyam során meghatározott ugrásszámot. Szeretett ejtőernyőzni, élvezte a kihívást. Az én szememben Ricsi abban különbözött sok más, általam ismert embertől, hogy ő nem másoknak, hanem saját magának akarta megmutatni, hogy mire képes. Elgondolta, hogy mivé akar válni, és abba az irányba formálta az életét, az egész egyéniségét. Édesanyja tudta, hogy fiát milyen tervek foglalkoztatják, és természetesen féltette is, de nem szólt bele törekvéseibe, nem akadályozta őt annak megvalósításában. Hagyta, hogy menjen a maga által választott úton. - Mikor vonult be katonának?

6 ban lett sorkatona a 88. Gyorsreagálású Zászlóaljnál, Szolnokon. Az egység logisztikai alegységéhez osztották be, ezért sajnos nem ugorhatott. Soha nem panaszkodott, de a hozzá közelállóknak elmondta, mennyire bántja a helyzet. Hiszen annak ellenére, hogy ejtőernyős előképzést kapott, nem lehetett belőle ejtőernyős. - Mikor és milyen körülmények között lett szerződéses katona Richárd? - A leszerelése után civilben dolgozott, de amikor látta, hogy elképzelését az 1. Könnyű Vegyes Ezrednél valósíthatja meg, 2002-ben szerződéses szolgálatot vállalt. Az az igazság, hogy ő nem is ment volna más alakulathoz, csak hozzánk, vagy a felderítőkhöz. Ennek megfelelően az alakulatnál ejtőernyős beosztásra jelentkezett, így került az 1. századhoz. Sajnos egészségügyi okok miatt ekkor sem jött össze neki az ejtőernyőzés. Meg is fellebbezte az egészségügyi határozatot, de végül is be kellett látnia, hogy nem megy. Ekkor helyezték át a 4. (BTR-80) századhoz, RPG-irányzónak. - Mielőtt kiutazott Irakba, találkoztak-e? december végén jöttem vissza az MSU-ból (Katonai Rendfenntartó Kontingens, Szarajevóban - a szerző -), és január 5-ével kivezényeltek felkészítőnek az iraki kontingenshez, Táborfalvára. Én akkoriban beszéltem vele hosszasabban utoljára. Sok minden szóba került köztünk. Ők külön voltak elszállásolva, ezért főleg vacsora alkalmával találkozgattunk, ekkor többször ugrattuk egymást, és természetesen napi dolgokról, az otthoniakról, a kiképzésről váltottunk szót. Én január 23-ig voltam kinn a felkészítésen, és mielőtt hazajöttem volna, még találkoztunk és beszélgettünk, ez volt az utolsó személyes találkozásunk. Persze búcsúzáskor mondtam az ilyenkor szokásos dolgokat, hogy "Vigyázz magadra! Figyelj oda nagyon, tudod, hogy ez egy eléggé kemény hely, de akkor egyikünk sem gondolt arra, hogy soha többé nem látjuk egymást. - Az utolsó találkozáskor nem volt Richárdnak valami rossz érzése, hiszen azt mondják, hogy az ember gyakran előre megérez dolgokat? - Ő gyakran beszélt arról, hogy nem akarja "ágyban, párnák közt végezni. Természetesen ezt nem úgy gondolta, hogy ilyen hamar. De nem akart megöregedni és természetes halállal meghalni. Nem akart senki terhére lenni, ha már meg kell halni, akkor lőjék le, és kész - mondta ilyenkor. Olyan ember volt, aki nem szerette, ha bárki is részvéttel van iránta. A tiszta, egészséges emberi kapcsolatok híve volt. Mindent rezdületlen arccal fogadott. Úgy volt vele, hogy csak semmi érzelemnyilvánítás. A viccet is csak egy enyhe mosollyal intézte el. Tudta és értette is a humort, de azt nem mutatta kifelé sohasem. Valószínű, hogy azokhoz a szigorú katonás normákhoz, amit magával szemben állított, ez is hozzátartozott. - Hogyan értesült Richárd haláláról? - A tragédia napján, az ebédnél érdeklődött Pintér főhadnagy úr az étkezdében, hogy van-e valaki zagyvarékasi? Az is érdekelte, hogy hol van ott a Táncsics Mihály utca. Ekkor kezdtem gyanút fogni, hogy nem a Ricsivel történt-e valami? Sajnos beigazolódott a rossz előérzetem. Később én adtam meg Richárd édesapjának a telefonszámát is, így az apját valószínű, hogy az általam megadott szám alapján, telefonon értesíthették, persze az is meglehet, hogy az újságokból tudta meg a tragikus hírt. Egy biztos, hogy ott volt a temetésen. Én, mivel kértem, hogy vihessem Ricsi koporsóját, csak úgy fél szemmel véltem felfedezni az apját. Édesapám viszont határozottan állította, hogy ott volt. Ezt csupán azért tartom érdekesnek elmondani, mert az újságokban azt írták, hogy nem volt ott az édesapja a temetésen. - Bodnár Zoltán tizedes egy században szolgált Nagy Richárddal, hogyan emlékszik vissza rá? decemberétől szolgáltunk egy században, mind a ketten RPG-sek voltunk. Néha a kiképzés után elmentünk egy-egy sört meginni, ekkor beszélgettünk, de nem különösebben világmegváltó dolgokról, csak úgy, ami napközben összejött. Mivel ő Rékason lakott, a kiképzés után legtöbbször hazament, ezért olyan sok időt nem töltöttünk együtt. Ha rá gondolok, először is arra emlékszem, hogy milyen kemény elszántsággal sportolt. A testnevelési foglalkozásokon túl ő

7 még külön edzette magát. Ezért, aki ismerte, nem csodálkozott azon, hogy a negyven kilós felszereléssel mindig könnyedén mozgott. Nem állítanám, hogy nyüzsgő típus lett volna, de ha feladat volt, akkor beindult, és hajtott, mint a gép. A szolgálati feladatok végrehajtásában is ott volt mindig, ahol kellett, és végrehajtotta azt, amit kellett, és "oda is tette magát keményen. Feltűnt még a kiegyensúlyozottsága. Kiabálni, emelt hangon beszélni sosem hallottam, veszekedni meg egyáltalán nem. Nem hiszem, hogy akár egy haragosa is lett volna valaha. Egy biztos, bántotta, hogy nem lehetett ejtőernyős katona. Erről is csak szűkebb, baráti társaságban beszélt, de ekkor sem panaszkodott. Nem azért, mert ilyenkor ezt így illik mondani, de a századnál tényleg népszerű volt, és nem ismerek olyan embert, akivel baja lett volna. Aki igényelte, azoknak mindig segített. Abszolút nem volt agresszív, kötekedő ember. Neki az iraki volt az első külföldi missziója, mivel az MSU-ba korábban nem mehetett ki. Nálunk ugyanis az a szabály, hogy legalább egy évig kell szerződéses katonának lenni ahhoz, hogy valaki külföldi missziót vállalhasson. De amikor lehetősége nyílt rá, elsőként jelentkezett, és az Irak volt. - Beszélt-e vele közvetlenül a kiutazása előtt? - Nem beszélgettünk, mert nekik is volt dolguk bőven. De azt tudom, hogy ő ki akart menni, mert igazi kihívásnak tartotta ezt a feladatot, és nagyon egybeesett a katonaságról vallott felfogásával. - Milyen hatással volt a katonatársakra, amikor meghallották a halálhírt? - Aki nem nagyon ismerte Ricsit, azt mondta, hogy ez benne van a vállalásban. Aki közelebbről ismerte, annak egy kicsit rosszabb volt. Mert itt sokan nemcsak egy katonatársat, hanem jó barátot, kiszámítható bajtársat, vagy a mi esetünkben egy rokont veszettek el - veszi át a szót Nagy Zsolt szakaszvezető. Ráadásul az egész tragédia szerencsétlen események sorozata volt. Ott érte a találat, ahol nem védett a mellény, maga a robbantás is egy "arctalan akció terméke volt, sőt az is meglehet, hogy nem is nekünk, hanem másoknak szánták. Szóval más az, ha egy katona a fegyveres küzdelemben marad alul, erre mondjuk mi - és mondta volna ő is -, hogy ez "oké. De ez a robbantás egy roppant sunyi dolog volt. Úgy gondoljuk, hogy mindezek feldolgozásához több időre van még szükség. A szolgálat azonban ma is és holnap is folytatódik, ami embert, emberi helytállást követel, ezért nincs sok idő a tépelődésre, töprengésre. Ahogyan mondani szokás, az élet megy tovább, csak most már nélküle. Nyugodjon békében! Gy. Fekete István

EMLÉKEZZÜNK! Hüse Károly posztumusz ejtőernyős őrnagy, 2015. február 5-én lenne 75éves, ha a tragédia nem következik be!

EMLÉKEZZÜNK! Hüse Károly posztumusz ejtőernyős őrnagy, 2015. február 5-én lenne 75éves, ha a tragédia nem következik be! Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége Budapesti Szervezete 1143 Budapest, Stefánia út 34. : Bp. 1081 Kiss József u.5 III/37. : 303-8618, 06-20-218-5271 E-mail: patuzziannamaria@gmail.com Adószám: 181

Részletesebben

XXV. évfolyam 2014/1 HON ÉD ALTISZTI

XXV. évfolyam 2014/1 HON ÉD ALTISZTI XXV. évfolyam 2014/1 HON ÉD LTZT F O L Y Ó R T 2 Témakör TRTLOM Új év, új kihívások 2 hivatásról 3 Mindig a legjobbat és a legtöbbet adjuk 4 jövő kulcsa a kommunikáció 6 Vezénylőzászlósi konferencia zentendrén

Részletesebben

Biztonságpolitikai és Honvédelmi Kutatások Központja Közhasznú. Alapítvány (BHKK)

Biztonságpolitikai és Honvédelmi Kutatások Központja Közhasznú. Alapítvány (BHKK) 1 Biztonságpolitikai és Honvédelmi Kutatások Központja Közhasznú Alapítvány (BHKK) Alapító okirat: Az alapítvány pártoktól és politikai irányzatoktól független. Az alapítvány tagsággal nem rendelkezik.

Részletesebben

XXIV. évfolyam 2013/6 HON ÉD ALTISZTI

XXIV. évfolyam 2013/6 HON ÉD ALTISZTI XXV. évfolyam 2013/6 HON É LTZT F O L Y Ó R T 2 Témakör TRTLOM ltisztek ünnepe 2 zok akarunk maradni, akik vagyunk! 3 Katonanők nemzetközi misszióban 5 Béketámogató kiképzés többnemzeti kiképzőcsoport

Részletesebben

ELSŐ KÉZBŐL A HADERŐRŐL! www.honvedelem.hu ONVÉD. agyar. A Honvédelmi Minisztérium magazinja 2013. április XXIV. évf. 4. szám 390 Ft HAZATÉRÉS

ELSŐ KÉZBŐL A HADERŐRŐL! www.honvedelem.hu ONVÉD. agyar. A Honvédelmi Minisztérium magazinja 2013. április XXIV. évf. 4. szám 390 Ft HAZATÉRÉS ELSŐ KÉZBŐL A HADERŐRŐL! ONVÉD A Honvédelmi Minisztérium magazinja 2013. április XXIV. évf. 4. szám 390 Ft HmA agyar www.honvedelem.hu HAZATÉRÉS 14 Fotó: Galovtsik Gábor Kőbe vésve, bronzba öntve AZ EMBER,

Részletesebben

ELSŐ KÉZBŐL A HADERŐRŐL! www.honvedelem.hu ONVÉD. agyar. A Honvédelmi Minisztérium magazinja 2014. június XXV. évf. 6. szám 390 Ft TŰZTÁMOGATÓK

ELSŐ KÉZBŐL A HADERŐRŐL! www.honvedelem.hu ONVÉD. agyar. A Honvédelmi Minisztérium magazinja 2014. június XXV. évf. 6. szám 390 Ft TŰZTÁMOGATÓK ELSŐ KÉZBŐL A HADERŐRŐL! ONVÉD A Honvédelmi Minisztérium magazinja 2014. június XXV. évf. 6. szám 390 Ft HmA agyar www.honvedelem.hu TŰZTÁMOGATÓK TARTALOM 36 A TAVASZI ÁTTÖRÉS 2014 HADGYAKORLAT HÁROM NAGYOBB

Részletesebben

Együtt, egymásért együtt a békéért!

Együtt, egymásért együtt a békéért! 2008. szeptember XI. évfolyam 4. Különszám A kiadvány térítésmentes, sokszorosítható Készült az NCA támogatásával A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének idõszakos kiadványa Együtt, egymásért együtt

Részletesebben

ELSŐ KÉZBŐL A HADERŐRŐL! www.honvedelem.hu ONVÉD. agyar. A Honvédelmi Minisztérium magazinja 2014. augusztus XXV. évf. 8. szám 390 Ft HÁBORÚ!

ELSŐ KÉZBŐL A HADERŐRŐL! www.honvedelem.hu ONVÉD. agyar. A Honvédelmi Minisztérium magazinja 2014. augusztus XXV. évf. 8. szám 390 Ft HÁBORÚ! ELSŐ KÉZBŐL A HADERŐRŐL! ONVÉD A Honvédelmi Minisztérium magazinja 2014. augusztus XXV. évf. 8. szám 390 Ft HmA agyar www.honvedelem.hu 1914 2014 HÁBORÚ! TARTALOM 16 A KÜLÖNLEGES MŰVELETI HARCIBÚVÁR-ALAPTAN-

Részletesebben

Portré: Labanc Imre őrnagy Missziós feladatok Ruandában és Ugandában

Portré: Labanc Imre őrnagy Missziós feladatok Ruandában és Ugandában Portré: Labanc Imre őrnagy Missziós feladatok Ruandában és Ugandában Az interjút készítette: Besenyő János PhD alezredes, a hadtudományok doktora A Magyar Honvédség Geoinformációs Szolgálatának főtisztje

Részletesebben

ONVÉD HÁROMSZOROS VETERÁN. agyar ELSŐ KÉZBŐL A HADERŐRŐL! A Honvédelmi Minisztérium magazinja 2013. november XXIV. évf. 11.

ONVÉD HÁROMSZOROS VETERÁN. agyar ELSŐ KÉZBŐL A HADERŐRŐL! A Honvédelmi Minisztérium magazinja 2013. november XXIV. évf. 11. ELSŐ KÉZBŐL A HADERŐRŐL! ONVÉD A Honvédelmi Minisztérium magazinja 2013. november XXIV. évf. 11. szám 390 Ft HmA agyar www.honvedelem.hu HÁROMSZOROS VETERÁN TARTALOM 42 AFGANISZTÁNBAN ÉLETET MENTENEK A

Részletesebben

HOn éd altiszti. Altisztek hangján Altisztek hangján Altisztek hangján Altisztek hangján Altisztek hangján

HOn éd altiszti. Altisztek hangján Altisztek hangján Altisztek hangján Altisztek hangján Altisztek hangján XXV. évfolyam 2014/4 HOn éd altiszti f o l y ó i r a t hangján ltisztek hangján ltisztek hangján ltisztek hangján ltisztek hangján ltisztek hangján ltisztek hangján ltisztek hangján ltisztek hangján ltisztek

Részletesebben

16. évfolyam 3. szám 2014. május június

16. évfolyam 3. szám 2014. május június 16. évfolyam 3. szám 2014. május június Főhajtás a hősi halottak emléke előtt 1973. április 7. 11 óra 45 perc Dél-Vietnam. Szolgálatteljesítés közben lezuhant a Vietnami Nemzetközi Ellenőrző és Felügyelő

Részletesebben

ONVÉD VITÉZSÉGGEL ÉS HŰSÉGGEL. agyar ELSŐ KÉZBŐL A HADERŐRŐL! A Honvédelmi Minisztérium magazinja 2012. február XXIII. évf. 2.

ONVÉD VITÉZSÉGGEL ÉS HŰSÉGGEL. agyar ELSŐ KÉZBŐL A HADERŐRŐL! A Honvédelmi Minisztérium magazinja 2012. február XXIII. évf. 2. ELSŐ KÉZBŐL A HADERŐRŐL! ONVÉD A Honvédelmi Minisztérium magazinja 2012. február XXIII. évf. 2. szám 390 Ft HmA agyar www.honvedelem.hu VITÉZSÉGGEL ÉS HŰSÉGGEL 14 Fotó: Rácz Tünde Kőbe vésve, bronzba öntve

Részletesebben

ELSŐ KÉZBŐL A HADERŐRŐL! www.honvedelem.hu ONVÉD. agyar. A Honvédelmi Minisztérium magazinja 2014. október XXV. évf. 10.

ELSŐ KÉZBŐL A HADERŐRŐL! www.honvedelem.hu ONVÉD. agyar. A Honvédelmi Minisztérium magazinja 2014. október XXV. évf. 10. ELSŐ KÉZBŐL A HADERŐRŐL! ONVÉD A Honvédelmi Minisztérium magazinja 2014. október XXV. évf. 10. szám 390 Ft HmA agyar www.honvedelem.hu KÖZÖS FELLÉPÉS 2014 TARTALOM 16 A LÉGIERŐ, A SZÁRAZFÖLDI ERŐK ÉS A

Részletesebben

Búcsúzás. A búcsúzást rendszerint fájdalmasnak érezzük. Az Úr Jézus gyõzelme még sokszor nem látható, de már ma is érvényes!

Búcsúzás. A búcsúzást rendszerint fájdalmasnak érezzük. Az Úr Jézus gyõzelme még sokszor nem látható, de már ma is érvényes! Búcsúzás Az élet komoly kérdéseirõl az emberek vagy nem akarnak tudni, vagy különösen nagy figyelmet fordítanak rájuk. Mostani számunk témája is ilyen jellegû. A búcsúzás kérdése mindannyiunkat érint.

Részletesebben

Besenyő János. Magyar békefenntartók Afrikában

Besenyő János. Magyar békefenntartók Afrikában Besenyő János Magyar békefenntartók Afrikában A Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat kiadványa Felelős kiadó Kovács József altábornagy, főigazgató Szerkesztő Dr. Kobolka István ezredes Szakmai lektor Márton

Részletesebben

16. évfolyam 2. szám 2014. március április

16. évfolyam 2. szám 2014. március április 16. évfolyam 2. szám 2014. március április Életet az éveknek Szepezdi Dezső nyugállományú ezredest csaknem mindenki ismeri a budapesti nyugállományúak klubjában. 1974-óta tagja a klubnak, szinte hihetetlen,

Részletesebben

ONVÉD REPÜLŐNAP FÖLDÖN-ÉGEN. agyar ELSŐ KÉZBŐL A HADERŐRŐL! A Honvédelmi Minisztérium magazinja 2013. július XXIV. évf. 7.

ONVÉD REPÜLŐNAP FÖLDÖN-ÉGEN. agyar ELSŐ KÉZBŐL A HADERŐRŐL! A Honvédelmi Minisztérium magazinja 2013. július XXIV. évf. 7. ELSŐ KÉZBŐL A HADERŐRŐL! ONVÉD A Honvédelmi Minisztérium magazinja 2013. július XXIV. évf. 7. szám 390 Ft HmA agyar www.honvedelem.hu REPÜLŐNAP FÖLDÖN-ÉGEN 14 Kőbe vésve, bronzba öntve A NEMZET ATYJA Fotó:

Részletesebben

ELSŐ KÉZBŐL A HADERŐRŐL! ONVÉD. www.honvedelem.hu. agyar. A Honvédelmi Minisztérium magazinja 2012. augusztus XXIII. évf. 8.

ELSŐ KÉZBŐL A HADERŐRŐL! ONVÉD. www.honvedelem.hu. agyar. A Honvédelmi Minisztérium magazinja 2012. augusztus XXIII. évf. 8. ELSŐ KÉZBŐL A HADERŐRŐL! ONVÉD A Honvédelmi Minisztérium magazinja 2012. augusztus XXIII. évf. 8. szám 390 Ft HmA agyar www.honvedelem.hu LÉGY RÁ MÉLTÓ! 14 Kőbe vésve, bronzba öntve VÁNDORLÓ HONVÉDSÍROK

Részletesebben

Kozma Gyula nyugállományú törzszászlóssal

Kozma Gyula nyugállományú törzszászlóssal 1978. október 12-ét írunk, délután 14 óra 30 perc. Az MN 5081 alakulat, a pápai 47. honi vadászrepülő ezred a délutáni repülési váltásra készül. A repülésre előkészített repülőgépek az indító zónában egymás

Részletesebben

TARTALOM 8 FEBRUÁR ELSEJÉN HIVATALOSAN IS MEGALAKULT A ZRÍNYI MIKLÓS A MAGYAR HONVÉD,, MAGAZIN KÖVETKEZO SZÁMA 2011. MÁRCIUS 11-ÉN JELENIK MEG.

TARTALOM 8 FEBRUÁR ELSEJÉN HIVATALOSAN IS MEGALAKULT A ZRÍNYI MIKLÓS A MAGYAR HONVÉD,, MAGAZIN KÖVETKEZO SZÁMA 2011. MÁRCIUS 11-ÉN JELENIK MEG. 21:25 Oldal 24 ELSŐ KÉZBŐL A HADERŐRŐL! ONVÉD H A www.honvedelem.hu 2011.01.31. magyar tartalom 02:23-24-25.qxd A Honvédelmi Minisztérium magazinja 2011. február XXII. évf. 2. szám 390 Ft A HUMVEE UNOKÁJA

Részletesebben

AZ ALTISZTKÉPZÉS ÚJ RENDSZERÉRŐL

AZ ALTISZTKÉPZÉS ÚJ RENDSZERÉRŐL AZ ALTISZTKÉPZÉS ÚJ RENDSZERÉRŐL BAJTÁRSIASSÁG TEGNAP, MA, HOLNAP 2 ALTISZTEK A NEMZET SZOLGÁLATÁBAN 3 TANÁCSKOZTAK A vezénylőzászlósok 4 PÉLDAMUTATÓ HELYTÁLLÁS 4 KECSKEMÉTI VIZIT 5 VESZPRÉMBEN JÁRT A

Részletesebben

Tápiógyörgye. Székely zászló a Községháza homlokzatán

Tápiógyörgye. Székely zászló a Községháza homlokzatán Faluújság Tápiógyörgye XXII. évfolyam 2. szám A község közéleti lapja 2013. május Székely zászló a Községháza homlokzatán A székely zászló égszínkék mezőben arany csíkkal, a Nap és a Hold ábrázolásával

Részletesebben

Kemendy Géza: HARCTÉRI EMLÉKEIM, 1942-1943 A magyar királyi 17. honvéd gyalogezred II. zászlóalja a Donnál

Kemendy Géza: HARCTÉRI EMLÉKEIM, 1942-1943 A magyar királyi 17. honvéd gyalogezred II. zászlóalja a Donnál Kemendy Géza: HARCTÉRI EMLÉKEIM, 1942-1943 A magyar királyi 17. honvéd gyalogezred II. zászlóalja a Donnál Zalai Gyűjtemény 71. KEMENDY GÉZA: HARCTÉRI EMLÉKEIM, 1942-1943 A magyar királyi 17. honvéd gyalogezred

Részletesebben

ELSŐ KÉZBŐL A HADERŐRŐL! www.honvedelem.hu ONVÉD. agyar. A Honvédelmi Minisztérium magazinja 2012. december XXIII. évf. 12.

ELSŐ KÉZBŐL A HADERŐRŐL! www.honvedelem.hu ONVÉD. agyar. A Honvédelmi Minisztérium magazinja 2012. december XXIII. évf. 12. ELSŐ KÉZBŐL A HADERŐRŐL! ONVÉD A Honvédelmi Minisztérium magazinja 2012. december XXIII. évf. 12. szám 390 Ft HmA agyar www.honvedelem.hu TÁVOL A HAZÁTÓL 14 Fotó: Rácz Tünde Kőbe vésve, bronzba öntve GÖRGEI

Részletesebben

Szülővárosunk, Zenta, a Tisza-parti gesztenyefasoros kisváros

Szülővárosunk, Zenta, a Tisza-parti gesztenyefasoros kisváros Memoár 143 Recskó Szabolcs A MAGYAR KIRÁLYI V. HONVÉD GÉPKOCSIZÓ VONATOSZTÁLY EGYIK KATONÁJÁRÓL Szülővárosunk, Zenta, a Tisza-parti gesztenyefasoros kisváros mindig is részese volt a történelem forgatagos

Részletesebben

ELSŐ KÉZBŐL A HADERŐRŐL! www.honvedelem.hu ONVÉD. agyar. A Honvédelmi Minisztérium magazinja 2013. augusztus XXIV. évf. 8. szám 390 Ft TŰZNYILAK

ELSŐ KÉZBŐL A HADERŐRŐL! www.honvedelem.hu ONVÉD. agyar. A Honvédelmi Minisztérium magazinja 2013. augusztus XXIV. évf. 8. szám 390 Ft TŰZNYILAK ELSŐ KÉZBŐL A HADERŐRŐL! ONVÉD A Honvédelmi Minisztérium magazinja 2013. augusztus XXIV. évf. 8. szám 390 Ft HmA agyar www.honvedelem.hu TŰZNYILAK 14 Fotó: Rácz Tünde A nyolc katonai parcella felett 1993-tól

Részletesebben

ÉLETEM ISTENNEK AJÁNLVA - Beszélgetés Varga Lászlóval -

ÉLETEM ISTENNEK AJÁNLVA - Beszélgetés Varga Lászlóval - úgy neveltek, hogy szeressem a hazámat. ÉLETEM ISTENNEK AJÁNLVA - Beszélgetés Varga Lászlóval - Több mint ötvenéves lelkészi szolgálat után december elsejével nyugalomba vonult Varga László, a Dunamelléki

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK: (két kérdéscsoport alapján)

TARTALOMJEGYZÉK: (két kérdéscsoport alapján) v. 1408 Markovics Milán Mór Bajtársaim! Markovics Milán Mór, római katolikus tábori lelkész vagyok. Az alábbi dokumentum egy folyamatosan bővül ő(!) kérdések-válasz segédanyag ( nemcsak) katonák számára.

Részletesebben

ONVÉD HOGY NE A VÍZ LEGYEN AZ ÚR... agyar ELSŐ KÉZBŐL A HADERŐRŐL! A Honvédelmi Minisztérium magazinja 2013. június XXIV. évf. 6.

ONVÉD HOGY NE A VÍZ LEGYEN AZ ÚR... agyar ELSŐ KÉZBŐL A HADERŐRŐL! A Honvédelmi Minisztérium magazinja 2013. június XXIV. évf. 6. ELSŐ KÉZBŐL A HADERŐRŐL! ONVÉD A Honvédelmi Minisztérium magazinja 2013. június XXIV. évf. 6. szám 390 Ft HmA agyar www.honvedelem.hu HOGY NE A VÍZ LEGYEN AZ ÚR... 14 Fotó: Rácz Tünde Kőbe vésve, bronzba

Részletesebben