Nagy Imre és kora. Az 1956 os forradalom és előzményei

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Nagy Imre és kora. Az 1956 os forradalom és előzményei"

Átírás

1 Nagy Imre és kora Az 1956 os forradalom és előzményei A pályázatot készítette: Lipták Fruzsina 8. osztály Felkészítő tanár: Kondor Ágnes Szárcsa Általános Iskola Budapest, Szárcsa utca Telefon:

2 Tartalomjegyzék A forradalomhoz vezető út 1 A forradalom első szakasza 3 A forradalom győzelme 8 A forradalom leverése 9 A felhasznált szakirodalom 12

3 A forradalomhoz vezető út Amikor 1945 ben Magyarország szovjet katonai megszállás alá került, még senki nem sejtette, hogy néhány éven belül a kommunista politikusok pártállami diktatúrát fognak kiépíteni ig semmi esély nem volt hazánkban a Szovjetuniótól való egyoldalú függés és a diktatórikus szocializmus felszámolására őszén mégis forradalom és szabadságharc zajlott le Magyarországon. Hogyan jutott a magyar nép idáig? Ahhoz, hogy a szovjetek által alávetett országokban bármiféle változás történjen, a birodalom központjában kellett radikális változásnak bekövetkeznie. A Szovjetunióban ez a változás Sztálin halála volt 1953 ban, mely után reformok kezdődtek Magyarországon is június 13 án magyar pártküldöttség érkezett Moszkvába, a Magyar Dolgozók Pártjának főtitkára Rákosi Mátyás vezetésével. A Szovjet Kommunista Párt elnökségének tagjai, köztük az új első titkár, Hruscsov komolyan bírálták Rákosiék kalandorpolitikáját, mellyel a csőd szélére juttatták Magyarországot. Nemcsak az elhibázott gazdaságpolitika, de az antidemokratikus vezetési módszerek miatt is kritizálták a szovjetek a Rákosi klikket. A Kreml urai a túlzott iparosítás, a túlhajtott szövetkezetfejlesztés, a személyi kultusz és a sorozatos törvénytelenségek 1 felszámolására szólították fel a magyar pártvezetést, főként mivel sztrájkokról érkezetek hírek több magyar iparvárosból. Moszkvában a szovjet vezetők új miniszterelnök kinevezéséről is döntöttek: a moszkvai emigrációban megismert Nagy Imrét választották ki e posztra. A szovjet igényeknek megfelelően az MDP Központi Vezetőségének június ai ülésén Rákosit és a nevével összefonódó sztálinista politikát bíráló határozat született és 1953 júliusában Rákosi helyett Nagy Imre lett a miniszterelnök. Nagy szerint 1953 júliusában a kommunista államhatalommal szembeni munkáslázadás réme bírta rá a szovjet vezetőket arra, hogy határozottan visszaszorítsák Rákosi hatalmát, és őt nevezték ki miniszterelnöknek. Ugyanez a megfontolás vezette őket, amikor jóváhagyták az 1953 és 1955 közötti új szakaszt 2. A Nagy Imre nevével fémjelzett reformpolitika komoly várakozást keltett a magyar lakosság körében. A felszabadultság érzése lett úrrá az emberekben a kiszámíthatatlan terror időszaka után. Ám a Rákosi hű pártapparátus aknamunkája a változásokat fékezte. Az új szakasznak nevezett kormányprogramban Nagy Imre elmondta, hogy céljuk: nagy horderejű 1 Méray Tibor: Nagy Imre élete és halála. Bibliotéka Kiadó, o. 2 Tóbiás Áron: In memoriam Nagy Imre: Emlékezés egy miniszterelnökre. Budapest, Szabad Tér, o.

4 rendelkezések {meghozatala}, melyeket a népgazdaság átállítása és a jogrend megszilárdítása, valamint az életszínvonal emelése terén teszünk 3. A gazdasági gondok, valamint a pártapparátus megosztottsága a reformok ügyében, és a szovjet kommunista párton belüli hatalmi harcok végül a Rákosi csoport átmeneti megerősödését hozták elején Moszkvában is komolyan bírálták Nagy Imre tevékenységét. Hruscsovék a rendszer stabilitását látták veszélyben, így végül 1955 áprilisában leváltották Nagyot a miniszterelnöki posztról. Mivel nem volt hajlandó jobboldali nézeteit felülvizsgálni, leváltották őt minden párttisztségéről, később kizárták a pártból. Ám az új szakasz politikája erjedést indított el Magyarországon és Nagy Imre körül megszerveződött egy reformtábor, melynek fő zászlóvivői antisztálinista kommunista írók, újságírók voltak. Ők nyíltan támadták a sztálinizmus bűneit. A Szabad Nép egyik taggyűlésén elhangzott: Ebben az országban a megtisztulás viharára van szükség amely következetesen megtisztít a piszoktól, a szennytől Ennek a viharnak le kell rombolnia mindazt, ami rothadt és új élettel kell megtöltenie mindazt, ami jó 4. Az ellenzéki hangok nyilvánosságot kaptak, és a rendszer többé nem mert visszatérni a nyílt erőszakhoz. A kényelmetlenné váló újságírókat, írókat leváltották, áthelyezték, de nem tartóztatták le. Nyilvánvaló volt, hogy Moszkva nem engedte Rákosinak, hogy a sztálinista megtorló módszereket alkalmazza. Az ellenzéki tábor megszerveződésében döntő szerepe volt az Írószövetségnek és az Irodalmi Újság valóságot leleplező írásainak. Az egyik legnagyobb visszhangot kiváltó esemény november 1 jén a Magyar Írók Szövetségének kommunista pártszervezetének taggyűlésén történt: Zelk Zoltán egy olyan szöveget olvasott fel, melyet később a Memorandum néven emlegettek. Ebben a kommunista értelmiség elitje kritizálta a párt kultúrpolitikáját. A kultúra területén végbemenő átalakulás, az ellenzéki hangok felerősödése 1955 őszén és telén háborgó szenvedélyével már mélységes sebet ejtett az agyaglábú óriás testén 5. A Szovjetunió Kommunista Pártja 1956 februárjában tartotta XX. Kongresszusát, melyen az SZKP első titkára, Hruscsov elvetette az osztályharc éleződésének elméletét, mellyel a terrort korábban indokolták. E kongresszuson a szovjet párt első titkára zárt ülésen beszélt a sztálini időszak törvénytelenségeiről, melyekhez hasonlót Rákosi is elkövetett Magyarországon. A kongresszusról érkező hírek újabb lökést adtak a magyarországi reformerek köztük a Nagy Imre csoport aktivitásának tavaszán és nyarán a nyilvánosság újabb fórumokon értesült a párt megosztottságáról, a reformkövetelésekről. A Petőfi Kör nyilvános vitái tömegrendezvényekké váltak, melyen 3 A Nagy Imre vonal. Dokumentumválogatás. Bev. és válogatta: Dér Ferenc, Szerk.: Kovács Lajos Péter. Budapest, Reform, o. 4 Aczél Tamás Méray Tibor: Tisztító vihar o. 5 Aczél Tamás Méray Tibor: Tisztító vihar o.

5 vezető tudósok, művészek, írók és politikusok beszéltek az ország gondjairól, gazdasági kérdésekről, a sajtó helyzetéről, népszerűsítették Nagy Imre gondolatait és követelték a hatalomba való visszatérését. A sztálinista rendszert elutasító elit a tömegelégedetlenség állandó nyomására vált egyre ellenzékibbé, lázadóbbá 6. Moszkvában is pontosan érzékelték, hogy Magyarországon pattanásig feszült a helyzet, és a vezetőváltástól vártak nyugalmat: Rákosi az MDP Központi Vezetőségének július ai ülésén szovjet kezdeményezésre lemondott, és Gerő Ernő lett a párt első titkára. Ám a kommunista párt hatalmának válsága 1956 őszén tovább mélyült. Október 6 án százezres tömeg előtt került sor az ártatlanul kivégzett Rajk László, Pállfy György, Szőnyi Tibor és Szalai András, 13 én pedig Sólyom László és társai újratemetésére. A temetés résztvevői a diktatúra ellen tüntettek, a pártvezetés pedig bizonytalan volt. Miután pártszervezetek sora is szorgalmazta, október 13 án visszavették a pártba Nagy Imrét. Mindenki tudta, hogy Gerő Nagy Imre visszavételével politikai vereséget szenvedett. 7. Október 15 én párt és kormányküldöttség utazott Jugoszláviába, miközben itthon egyre komolyabb volt a helyzet. Többen érezték a közelgő nemzeti katasztrófát az egyre növekvő szovjetellenes hangulatokat 8. Az egyetemeken és főiskolákon is forradalmi volt a hangulat, a diákok új ifjúsági szervezetet hoztak létre, és diákgyűléseken fogalmazták meg követeléseiket. Eközben Lengyelországban is megrendült a sztálinisták hatalma. Poznanban már 1956 júniusában munkásfelkelés zajlott, melyet vérbe fojtottak, ám a politikai válság ezután elmélyült. A szovjetek felkészültek a katonai beavatkozásra, de végül mégis békésen rendeződött a helyzet. A reformer Gomulkát választották a Lengyel Egyesült Munkáspárt első titkárává. Hasonlóan Nagy Imréhez, tőle is a reformok véghezvitelét várták. A forradalom első szakasza október 22 én, a Budapesti Műszaki Egyetemen a diákok pontokba foglalták követeléseiket, többek között többpárti választásokat, a rákosi időszak bűnös vezetőinek bíróság elé állítását, Nagy Imre miniszterelnöki kinevezését, a szovjet csapatok 6 Tóbiás Áron: In memoriam Nagy Imre o. 7 Vas Zoltán: Betiltott könyvem. Életem III. Budapest, Szabad Tér o. 8 Hiányzó lapok 1956 történetéből. Dokumentumok a volt SZKP KB Levéltárából. Válogatta: Vjacseszlav Szereda, Alekszandr Sztikalin. Budapest, Móra, o.

6 Magyarországról való kivonását, március 15 e nemzeti ünneppé nyilvánítását akarták elérni. Másnapra, a lengyel nép iránti szolidaritás kifejezésére tüntetést szerveztek. Az egyetemisták több gyár munkásaival is kapcsolatba léptek, eljuttatták hozzájuk követeléseiket, s bár a fiatalok békés demonstrációra készültek, a hatalom mégis megijedt. A 23 án reggel Jugoszláviából hazaérkező pártvezetés előbb a tüntetés betiltásáról döntött, ám délutánra belátták, mégsem tudják a demonstrációt megakadályozni, mivel sem a hadsereg, sem a rendőrség nem kívánt fegyvert használni a felvonulók ellen. Végül kora délután mégis engedélyezték a megmozdulást. Budán a diákság által szervezett tömeg békésen vonult a Műegyetemtől a Bem térre, a pestiek a Petőfi szobortól érkeztek meg ugyanoda. A demonstrálók között egyetemisták, tiszti iskolások és egyre több a munkából hazatérő, önként csatlakozó személy volt. Az utcákon megjelent a forradalom jelképe, a lyukas zászló. A tüntetés jelszavai egyre radikálisabbá váltak: Vesszen az önkény, éljen a törvény!, Ne csináljunk mindent késve, Nagy Imrét a vezetésbe!, Ruszkik haza!. A Bem téri koszorúzás után százezres tömeg vonult a Kossuth térre, ahol követelték, hogy Nagy Imre beszéljen hozzájuk. Az esti órákban végül Nagy beszédet mondott az összegyűlteknek, ám az emberek jóval többet vártak az elmondottaknál. Időközben egymással párhuzamosan Budapest több pontján is fontos események zajlottak. A Rádió épületénél is megjelentek a tüntetők és követelték, hogy olvassák be a diákság által megfogalmazott követeléseket, ám a rádió vezetői a 16 pont nyilvánosságra hozatalát a párt jóváhagyása híján elutasították. Az este nyolckor leadott rákosista szellemű Gerő beszéd is csak olaj volt a tűzre. Gerő szerint most arról van szó, {hogy} szocialista demokráciát akarunk e, vagy burzsoá demokráciát. A demonstrálók végül erőszakkal próbáltak meg behatolni az épületbe, melynek következtében tűzharc bontakozott ki a rádiót védő ÁVH s őrség és az időközben felfegyverkezett tüntetők között. A Felvonulási téren összegyűlt tömeg este 9 óra körül ledöntötte Sztálin óriási bronzszobrát, a zsarnokság jelképét. A felkelés órák alatt kiterjedt az egész fővárosra, a felfegyverzett

7 csoportok nyomdákat, telefonközpontokat és katonai objektumokat támadtak. A párt lapja, a Szabad Nép székházánál is atrocitások történtek. A hadsereg és az ÁVH csapatait már 7 órakor harckészültségbe helyezték, de tűzparancsot nem mertek kiadni. A pártvezetés ugyanis nem volt egységes az események megítélésével kapcsolatban: a sztálinisták a felkelés fegyveres elfojtását követelték, míg a reform kommunisták gyökeres személyi változásokban és radikális reformokban látták a válságból kivezető utat. A délutáni és esti órákban Gerő többször beszélt telefonon Hruscsovval, és végül az SZKP elnöksége döntött a szovjet csapatok bevetéséről. Később kiderült, hogy hivatalos felkérés a szovjet segítségnyújtásra nem történt. A sztálinista magyar pártvezetés a szovjet csapatokat felhasználva fegyveresen próbálta leverni az ellenforradalminak minősített felkelést. A válság megoldásához a szovjet pártvezetés Budapestre küldte Mikojant és Szuszlovot, hogy tájékoztassák Hruscsovékat a fejleményekről, valamint segítsék a magyarokat a fontos döntések meghozásában. A szovjet csapatok 24 én hajnalban jelentek meg Budapest utcáin, ahol nem várt ellenállásba ütköztek. A szabadságharcosok a főváros több, jól védhető pontján ellenállási gócokat hoztak létre (pl. a Corvin közben, a Tűzoltó utcánál, a Széna téren, a Móricz Zsigmond körtéren). A spontán szerveződő fegyveres csoportok nem rendelkeztek egységes irányítással. A harcokban résztvevők nagy része fiatal 20 és 30 év közötti munkás és diák volt, akik egyetértettek a forradalom elején megfogalmazott demokratikus és nemzeti követelésekkel. Ők többnyire csak kézifegyverekkel és molotov koktéllal voltak felszerelve, mégis halált megvető bátorsággal szálltak szembe a szovjet páncélosokkal. A Magyar Néphadsereg csapatai csak elszórtan avatkoztak a harcokba, inkább az ÁVH sok fogtak fegyvert a forradalom leverésére. A magyar katonák egy része fegyverrel segítette a felkelőket, sőt többen a szabadságharcosok oldalán küzdöttek. Az MDP Központi Vezetősége kezdetben az államrend megtörésére irányuló, ellenforradalmi lázadásként értékelte az eseményeket és betiltottak minden gyülekezést, csoportosulást és felvonulást, október 24 én reggel statáriumot hirdettek. Az elégedetlenkedők lecsillapítására a rádióban közzétették a Nagy Imre miniszterelnökké való kinevezéséről szóló hírt. A párt

8 vezetésébe beválasztottak néhány reform kommunista személyt, ám a KV sztálinista tagjai hatalmukat féltve komolyabb változásokhoz nem járultak hozzá. Nagy Imre hívei világosan látták, hogy ami 23 án lejátszódott, az nem egy maroknyi reakciós kalandor műve és az MDP vezetőnek politikája széthúzni és megtorolni áthidalhatatlanná szélesíti a szakadékot a hatalom és a nép között 9. Mint október 24 ei rádiószózatában Nagy kijelentette, a kormány célja: a magyar közélet széles körű demokratizálása, a szocializmus építésében a mi nemzeti sajátosságainknak megfelelő magyar út megvalósítása, a dolgozó tömegek életkörülményeinek gyökeres megjavítása. 10. A legfontosabb feladat a rend helyreállítása volt, ám a szovjet harckocsik megjelenése nem megfélemlítette, de inkább felbátorította, és kitartásra buzdította a forradalmárokat. A szabadságharcosok a hatalmas szovjet erőfölény ellenére sem tették le a fegyvert. Nagy Imre a rendteremtés után az 1953 as reformokhoz kívánt visszatérni, ám a forradalmárok követelései már túlhaladtak a Nagy csoport tervein. A miniszterelnök néhány nap alatt elfogadta a kialakult helyzetet és korábban elképzelhetetlen mértékű változásokhoz járult hozzá. Helyzetét nehezítette az első napokban, hogy a döntéseket a párt vezető testületi hozták, de a népszerűtlen közlemények, rendeletek sokszor az ő nevében lettek kihirdetve. Nagynak minden döntést egyeztetnie kellett a Moszkvából ideküldött személyekkel, ráadásul kormányának miniszterei október 27 ig a régi Hegedűs kormány tagjai voltak. Október 25 én a kormány felhívást tett közzé a munka felvételéről és a közlekedés megindításáról, úgy tűnt elcsitulnak a harcok. A kijárási tilalom feloldása után a Kossuth téren több ezer békésen tüntető ember gyűlt össze. Miközben a Politikai Bizottság ülésezett, lövések zaja hallatszott és hír érkezett a Parlament előtti vérfürdőről: a tüntető tömegre ismeretlenek tüzet nyitottak, melynek eredménye körülbelül 60 halott és több száz sebesült volt. Ennek hatására a gyűlölet az elnyomó hatalom, illetve a felelősnek tartott ávósok ellen újra fellángolt. A pártvezetés úgy döntött Gerőt leváltja és a reformpárti Kádár Jánost választották az MDP első titkárának. Nagy kezdettől fogva a megbékélés politikáját látta célravezetőnek, de az első napokban tehetetlennek érezte magát arra, hogy a fegyveres leverés ellen felszólaljon. Október 26 ára azonban a miniszterelnök magatartásában változás volt tapasztalható. Kiállt a politikai válságkezelés mellett, feloldotta a kijárási tilalmat, kísérletet tett a kormány átalakítására. A Politikai Bizottság ülésén a Nagy csoport meghatározó tagja, Donáth Ferenc kezdeményezte, hogy a párt álljon élére a szocializmust demokratikus eszközökkel építeni akaró 9 Tóbiás Áron: In memoriam Nagy Imre o. 10 A forradalom hangja. Magyarországi rádióadások október 23. november 9. Összeáll.: Varga László. Szerk.: Kenedi János. Budapest, Századvég Kiadó Nyilvánosság Klub, o.

9 tömegmegmozdulásnak, és bár többen támogatták az elképzelést végül a sztálinista csoport megakadályozta ennek elfogadását. Nagy is úgy gondolta, hogy az addig követett út elfogadhatatlan. Mint kifejtette, a megoldás módja lehetne: bevonni a kormányba néhány tekintélyes demokratát, a népi demokrácia híveit 11. A kormányfő tehát ekkorra a békés megoldás híveként kötelezte el magát. A helyzet rendezésére, a párt bomlási folyamatának megakadályozására a Központi Vezetőség Rendkívüli Bizottságot, direktóriumot választott. Október 27 én az esti direktóriumi ülésen Nagy részvételével döntöttek arról, hogy elfogadják a forradalmi követelések egy részét. Nagynak és Kádárnak együttesen sikerült meggyőznie Mikojant és Szuszlovot a fordulat szükségességéről. A szovjetek végül hajlandónak mutatkoztak tárgyalást kezdeni csapataik kivonásáról. Másnap, október 28 án Nagyék a magyar pártvezetés elé terjesztették a szükségesnek tartott változásokat. Kádár előadta, hogy meg kell változtatni az események értékelését, melyet a miniszterelnök így indokolt: Ha mi a széles alapon nyugvó mozgalmat ellenforradalomnak értékeljük, akkor nem marad más lehetőség, mint az az út, hogy fegyveres tankok és tüzérség segítségével verjük le ez az út nem a mi utunk. 12. A rádióban fél egy körül bejelentették az azonnali és általános tűzszünetet. A Nagy Imre kormány két órakor alakuló ülést tartott, ahol elfogadták a kormánynyilatkozat szövegét. Az október 28 i kormánynyilatkozat számos nagy horderejű változást jelentett be. A kormányfő rádióbeszédében nemzeti demokratikus mozgalomként értékelte az elmúlt napok történéseit, mely célul tűzte ki, hogy biztosítsa nemzeti függetlenségünket, önállóságunkat és szuverenitásunkat, kibontakoztassa társadalmi, gazdasági, politikai életünk demokratizmusát 13. A kormánynyilatkozat megígérte, hogy az új kormány nyomban hozzákezd a nép jogos követeléseinek megvalósításához 14. A tervezett intézkedések közt szerepelt a parasztság sérelmeinek orvoslása, a szovjet magyar kapcsolatok felülvizsgálata, a szovjet csapatok fővárosból történő kivonása, az ÁVH feloszlatása és új karhatalom megalakítása is. Október utolsó napjaira úgy tűnt, hogy a Nagy Imre kormány irányításával végbemehet a konszolidáció, mely a nemzeti kormány irányításával egy demokratikus szocializmus megvalósulását hozza. A szovjet vezetést viszont megdöbbentette, és aggodalommal töltötte el a magyarországi politikai átalakulás. Nagy Imrét tették felelőssé a helyzet súlyosbodásáért és a pártelnökségben felvetődött, hogy a magyarok velünk már nem törődnek, illetve hogy 11 Rainer M. János: Nagy Imre. Vince Kiadó, o. 12 Rainer M. János: Nagy Imre o. 13 A forradalom hangja o. 14 A forradalom hangja o.

10 Nagy már már ellenünk fordul 15. A szovjetellenes hangulat fokozódását látva Hruscsov javaslatára a legrosszabbra egy forgatókönyvet dolgoztak ki bábkormány felállításáról és újabb szovjet beavatkozás előkészítéséről a helyzet rendezésére. Az ígéreteknek megfelelően elkezdődött ugyan a szovjet csapatok kivonása Budapestről, ám a tűzszünet ellenére nem szűntek meg a harcok. A kormány és a felkelő csoportok tárgyalásai során világossá vált, hogy a felkelők politikai feltételekhez kötik a harcok beszüntetését. A Nagy kormány igen nehéz helyzetbe került, mivel a felkelők mellett a sztrájkot hirdető munkástanácsok is politikai követelésekkel álltak elő. A politikai élet gyors felpezsdülése sok párt ujjászervezését, megalakulását hozta, ám a rövid idő többnyire nem volt elég programjuk széles körű propagálására, tevékenységük kiterjesztésére. A meghatározó pártok néhány alapkérdésben egyetértettek: valamennyien támogatták a függetlenség megteremtését, az ÁVH felszámolását, mielőbbi szabad választásokat kívántak, illetve a demokratikus szabadságjogok biztosítását. Az MDP Elnöksége október 31 én feloszlatta az amúgy is szétzilálódott pártot, ugyanakkor Magyar Szocialista Munkáspárt néven új párt alapítását kezdeményezte. Az új munkáspárt a nemzeti demokratikus célkitűzéseket felvállaló politikai erőnek tűnt. Az ország függetlenségének alapja a szovjet csapatok teljes kivonásának megvalósítása volt, ám a szovjetek a Nagy kormány döntései alapján egyre inkább tartottak attól, hogy a kommunista párt elveszti hatalmát. Ez Moszkva számára elfogadhatatlan volt, így október 31. én a Kremlben Hruscsov javaslatára a magyar forradalom fegyveres leveréséről döntöttek. A magyar kormány a szovjet álláspont változásáról mit sem tudott. Ezen a napon Nagy Imre az Országház előtt bejelentette: A mai napon megkezdtük a tárgyalásokat a szovjet csapatok kivonására az országból, a Varsói Szerződésből reánk háramló kötelezettségeink felmondásáról 16. A semlegesség kimondásával újabb forradalmi követelés valósult meg, a magyar nép számára úgy tűnt lehetséges a függetlenség elérése. A forradalom győzelme Miközben október 31 re az utolsó szovjet alakulatok is elhagyták Budapestet, folyamatosan zajlott a szovjet csapatok beáramlása Magyarországra, mely az újabb fegyveres beavatkozást 15 Döntés a Kremlben, A szovjet pártelnökség vitái Magyarországról. Szerk.: Vjacseszlav Szereda, Rainer M. János. Budapest, 1956 os Intézet, o. 16 Ripp Zoltán: Forradalom és szabadságharc Magyarországon. Budapest, Korona Kiadó, o.

11 készítette elő. E csapatmozgások a Nagy kormány számára is előre vetítették az újabb szovjet intervenciót, ám Andropov nagykövet a miniszterelnök kérdéseire folyamatosan kitérő vagy megtévesztő válaszokat adott. November 1 jén a kormányfő a Varsói Szerződés felmondásával és Magyarország semlegességének bejelentésével próbálta a támadást megelőzni. A függetlenség elérésére november 3 án úgy tűnt, van némi remény, hiszen a szovjet csapatok kivonásáról szovjet magyar tárgyalások kezdődtek. A szovjetek részéről ez azonban csak időhúzás volt. Kilátásba helyezték, hogy 1957 elején kivonulnak Magyarországról, valójában azonban újabb támadásra készültek. A tárgyalásokat este Tökölön, a szovjet parancsnokságon tervezték folytatni, ám ott a magyar delegáció tagjait Szerov, a KGB főnöke letartóztatta. Kádár János eltűnése szintén november első napjaiban történt. Kádár október végén még Naggyal teljes egyetértésben politizált, részt vett az új kormány munkájában is. November 1 jén a szovjet nagykövetségre hívták tárgyalni, ezután eltűnt. Mint később kiderült Münnich Ferenccel együtt Moszkvába szállították, ahol értesült a közelgő szovjet intervencióról. Ekkor Kádár elfogatta a neki felajánlott tisztséget, a szovjetek által létrehozott bábkormány vezetését. A forradalom leverése Az október 31 i moszkvai döntés után a szovjetek rögtön hozzákezdtek Magyarország teljes katonai lerohanásának és megszállásának előkészületeihez. Hiába tiltakozott Nagy Imre a szovjet csapatok beáramlása ellen, Hruscsovék villámháborúban akarták a rebbellis tartományt térdre kényszeríteni, és ehhez hatalmas erőfölény kellett. November 3 ig folyamatosan újabb és újabb szovjet egységek érkezetek az országba. A november 1 jei semlegességi nyilatkozat nem akadályozhatta meg a szovjet támadást, mivel sem az ENSZ, sem a nyugati hatalmak nem tettek komoly lépéseket Magyarország támogatására. A szuezi válság is épp e napokban zajlott és ez részben elvonta a világ közvéleményének figyelmét a magyar ügyről. A szovjetek számára a döntő az amerikai állásfoglalás volt. Eisenhower elnök nyilatkozatai világossá tették, hogy az Egyesült Államok csak a propaganda szintjén támogatja a magyarokat, külpolitikájukat az addig fenn álló status quo fenntartása vezérelte. Ezzel Hruscsovék szabad kezet kaptak a magyarországi ellenforradalom leverésére.

12 November 4 én hajnalban harckocsik dübörgésére ébredt a főváros lakossága. 5 óra 20 perckor Nagy Imre drámai bejelentést tett a rádióban: Ma hajnalban a szovjet csaptok támadást indítottak fővárosunk ellen azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy megdöntsék a törvényes magyar demokratikus kormányt. Csapataink harcban állnak! A kormány a helyén van! 17. Csapataink azonban nem mindenhol álltak harcban, a miniszterelnök pedig nem adott utasítást a kilátástalannak tűnő fegyveres ellenállásra. A kormány sem volt a helyén, hiszen az Országházból a drámai bejelentés után a kormányfő több hívével együtt a belgrádi kormány által felajánlott menedékjoggal élve Jugoszlávia budapesti nagykövetségének épületébe ment. Eközben az ország népe egy Szolnokról sugárzott rádióadásból értesülhetett arról, hogy Kádár János vezetésével megalakult a Magyar Forradalmi Munkás Paraszt Kormány. Nagy Imre elutasította, hogy átadja a hatalmat Kádárnak, továbbra is magát tekintette a törvényes magyar miniszterelnöknek. A szovjetek által hatalomra segített Kádár kezdetben ígéretekkel, meggyőzéssel próbálta megnyerni a lakosság bizalmát. A nép viszont árulónak tartotta őt és csak a szovjet egységek tudták a hatalmát biztosítani. November 11 ére az óriási túlerő Budapest minden pontján megsemmisítette a szórványosan ellenálló fegyveres csoportokat. A viszonylag békés rendezés azonban nem sikerült, a forradalom vívmányainak védelmére ugyanis széles körű ellenállás bontakozott ki: a munkástanácsok sztrájkja hosszú időre megbénította a termelést, illegális újságok, röplapok jelentek meg. A fegyveres ellenállás elfojtása után a magyar társadalom kiállt a forradalom vívmányaiért. Kádárék néhány hét után belátták, hogy terror nélkül csak lassan valósulhat meg a konszolidáció. A bábkormány hatalmának törvényesítéséhez szükség lett volna a jugoszláv követségen tartózkodó Nagy Imre lemondására, ám ezt Nagy nem volt hajlandó megtenni. Ezért a szovjetek Kádárék tudtával november 22 én elrabolták a követségről távozó kormányfőt, a 17 A forradalom hangja o.

13 vele lévő munkatársakat, családtagjaikat, és az egész csoportot Romániába deportálták. A Nagy csoport eltűnését követő napokban országszerte tiltakozó megmozdulások zajlottak. A Kádár kormány hatalmának elfogadtatása végül a megtorlás és terror alkalmazásával valósult meg. A lakosság ellenállásának megtörésére nemcsak tömeges letartóztatások kezdődtek, de több városban sortüzek dördültek, decembertől pedig felszámolták a forradalom idején létrejött a forradalmi bizottságokat és a munkástanácsokat is. Az új rendszer ellen az utolsó nagy tömegdemonstrációra január 11. én Csepelen került sor. A forradalom leverése után közel kétszázezer elkeseredett ember hagyta el Magyarországot, ők így tűntettek a diktatúra visszatérése ellen és 1961 között több ezer politikai perben ítélték el a forradalom résztvevőit népköztársaság elleni bűntettek miatt. A Nagy Imre és társai ellen indított per kiemelkedik a sorból, ugyanis ez az eljárás a Kádárrendszer megszilárdításának egyik alappillére volt. A nyilvánosság teljes kizárásával lefojtatott koncepciós perben Nagy Imrét bünösnek találták, a népi demokratikus államrend megdöntésére irányuló szervezkedés vezetésében, valamint hazaárulás bűntettében, ezért halálra ítélték. Ugyanez az ítélet született Maléter Pál és Gimes Miklós ügyében is. Nagy Imre barátai közül Losonczy Gézát már decemberében a börtönben meggyilkolták, Szilágyi József ügyét pedig elkülönítve tárgyalta a népbírósági tanács. Őt is kivégezték. A Nagy Imre perben börtönbüntetésre ítélték Kopácsi Sándort, Donáth Ferencet, Jánosi Ferencet, Tildy Zoltánt és Vásárhelyi Miklóst őszén egy szerencsétlen, halálra kínzott, agyonsértegetett, megalázott nemzet föltápászkodott 18 és fellázadt a sztálinista vezetés és az elviselhetetlen élet ellen. Nagy Imre a nemzeti egység megtestesítőjeként, feladta kommunista elveinek egy részét, hogy a szabadságért és a népi demokráciáért indított népi mozgalom, a forradalom miniszterelnöke legyen. Ezért kellett meghalnia. A mártírok áldozata mégsem volt hiábavaló. A magyar munkások és értelmiségiek Nyomorúságuk, láncaik és száműzöttségük ellenére királyi örökséget hagytak ránk, melyet ki kell érdemelnünk: a szabadságot, melyet ők nem nyertek el, de egyetlen nap alatt visszaadtak nekünk! Ómolnár Miklós: Tizenkét nap, amely október 23 november 4. Események, emlékek, dokumentumok. Összegyűjt., vál. és szerk.: Koltay Gábor. Szabad Tér Kiadó, o. 19 Albert Camus: A magyarok vére. In Ezerkilencszázötvenhat, te csillag. A forradalom és a szabadságharc olvasókönyve. Budapest, Püski, o.

14 A felhasznált szakirodalom Aczél Tamás Méray Tibor: Tisztító vihar. Szeged, JATE Kiadó, Döntés a Kremlben, A szovjet pártelnökség vitái Magyarországról. Szerk.: Vjacseszlav Szereda, Rainer M. János. Budapest, 1956 os Intézet, A forradalom hangja. Magyarországi rádióadások október 23. november 9. Összeáll.: Varga László. Szerk.: Kenedi János. Budapest, Századvég Kiadó Nyilvánosság Klub, Hiányzó lapok 1956 történetéből. Dokumentumok a volt SZKP KB Levéltárából. Válogatta: Vjacseszlav Szereda, Alekszandr Sztikalin. Budapest, Móra, Méray Tibor: Nagy Imre élete és halála. Bibliotéka Kiadó, Ómolnár Miklós: Tizenkét nap, amely október 23. november 4. Események, emlékek, dokumentumok. Összegyűjt., vál. és szerk.: Koltay Gábor. Szabad Tér Kiadó,1989. Rainer M. János: Nagy Imre. Budapest, Vince Kiadó, Ripp Zoltán: Forradalom és szabadságharc Magyarországon. Budapest, Korona Kiadó, A Nagy Imre vonal. Dokumentumválogatás. Bev. és válogatta: Dér Ferenc, Szerk.: Kovács Lajos Péter. Budapest, Reform, Tóbiás Áron: In memoriam Nagy Imre: Emlékezés egy miniszterelnökre. Budapest. Szabad Tér Vas Zoltán: Betiltott könyvem. Életem III. Budapest, Szabad Tér, 1990.

Nagy Imre és kora. Az 1956 os forradalom és előzményei

Nagy Imre és kora. Az 1956 os forradalom és előzményei Nagy Imre és kora Az 1956 os forradalom és előzményei A pályázatot készítette: Veres Szimonetta (8. osztály) Felkészítő tanár: Kondor Ágnes Szárcsa Általános Iskola 1213 Budapest, Szárcsa utca 9 11. Tel.:

Részletesebben

1996-os emlékbélyegek

1996-os emlékbélyegek 1996-os emlékbélyegek 1. MAGYAR - AZ 1956 -OS FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARC - Bélyeg rendelési kód: 1996/005 2. ENGLISH - THE 1956 REVOLUTION - Order code of the stamp: 1996/005 3. GERMAN - Die Revolution

Részletesebben

AZ 1956-OS FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARC. 1956. október 23. november 11.

AZ 1956-OS FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARC. 1956. október 23. november 11. AZ 1956-OS FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARC 1956. október 23. november 11. 1. Előzmények: 1953. március 8.: Sztálin utóda Hruscsov lesz, aki bírálja Sztálin egyes cselekedeteit (SZKP XX. Kongresszusa, 1956

Részletesebben

a magyar szovjet és a magyar jugoszláv kapcsolatok felülvizsgálatát és rendezését;

a magyar szovjet és a magyar jugoszláv kapcsolatok felülvizsgálatát és rendezését; Magyarország 1944/45 és 1989 között Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc főbb eseményei, célkitűzése, nemzetközi jelentősége Az 1956-os forradalom 1956 őszén megélénkülő politikai élet: felújítja

Részletesebben

Történelem levelező verseny II. FORDULÓ

Történelem levelező verseny II. FORDULÓ Történelem levelező verseny II. FORDULÓ I. Ismerd fel a leírások alapján és jelöld be a vaktérképen a forradalom és szabadságharc vidéki eseményeinek helyszíneit a számok megfelelő helyre történő beírásával!

Részletesebben

POLITIKA: A FELTÁMADÁS REMÉNYE

POLITIKA: A FELTÁMADÁS REMÉNYE POLITIKA: A FELTÁMADÁS REMÉNYE ÚJSÁGCIKKEK 1956. OKTÓBER 23. - NOVEMBER 4. A KÖTETET SZERKESZTETTE, AZ ELŐSZÓT ÉS A JEGYZETEKET ÍRTA SZIGETHY GÁBOR HOLNAP KIADÓ TARTALOM Szigethy Gábor: IDŐRENDBEN / 5

Részletesebben

Nagy Imre és kora. Az 1956-os forradalom és a megtorlás

Nagy Imre és kora. Az 1956-os forradalom és a megtorlás Nagy Imre és kora Az 1956-os forradalom és a megtorlás A pályázatot készítette: Surenbaator Darisuren 8. osztályos tanuló Felkészítő tanár: Kondor Ágnes Szárcsa Általános Iskola. 1213 Budapest, Szárcsa

Részletesebben

T Ö R T É N E L E M V E R S E N Y A Z 1 9 5 6 - O S F O R R A D A L O M É S S Z A B A D S Á G H A R C 2007. október 25. Középiskolás B feladatlap

T Ö R T É N E L E M V E R S E N Y A Z 1 9 5 6 - O S F O R R A D A L O M É S S Z A B A D S Á G H A R C 2007. október 25. Középiskolás B feladatlap T Ö R T É N E L E M V E R S E N Y A Z 1 9 5 6 - O S F O R R A D A L O M É S S Z A B A D S Á G H A R C 2007. október 25. Középiskolás B feladatlap 1. Mik voltak a Petőfi körök? Reformkommunista (a sztálinizmusból

Részletesebben

1.) Miért nevezzük október 23 át kettős Nemzeti ünnepnek?

1.) Miért nevezzük október 23 át kettős Nemzeti ünnepnek? 1.) Miért nevezzük október 23 át kettős Nemzeti ünnepnek? a). b) 2.) Az 1956 os forradalom és szabadságharc miniszterelnöke látható a képen. Ki ő? Életrajzi adatainak nézzetek utána! Neve Születési helye,

Részletesebben

Középszint A magyarság helyzetének f bb jellemz i a szomszédos országokban.

Középszint A magyarság helyzetének f bb jellemz i a szomszédos országokban. 10.1 A szovjet felszabadítás és megszállás A szovjet felszabadítás és megszállás. Az ország háborús emberáldozata és anyagi vesztesége. A nemzetközi helyzet hatása a magyar belpolitika alakulására 1945

Részletesebben

Kedves Versenyzők! Nézzétek meg a Magyarország története filmsorozat részeit és a segítségükkel válaszoljatok az alábbi kérdésekre!

Kedves Versenyzők! Nézzétek meg a Magyarország története filmsorozat részeit és a segítségükkel válaszoljatok az alábbi kérdésekre! Kedves Versenyzők! Nézzétek meg a Magyarország története filmsorozat 38-43. részeit és a segítségükkel válaszoljatok az alábbi kérdésekre! Ha a filmsorozat CD-változata nem áll rendelkezésetekre, az interneten

Részletesebben

Az évi forradalom és szabadságharc

Az évi forradalom és szabadságharc Az 1956. évi forradalom és szabadságharc vetíthető oktatási segédanyag Keglevich Kristóf Budapest, 2017 1. Előzmények 1956 nyara és ősze a) külpolitika 1955: osztrák államszerződés a Szovjet Hadsereg kivonul

Részletesebben

a) Sztálin halála. Az osztrák államszerződés aláírása. b) Tüntetések Budapesten és Hruscsov beszédében leleplezi a kommunista

a) Sztálin halála. Az osztrák államszerződés aláírása. b) Tüntetések Budapesten és Hruscsov beszédében leleplezi a kommunista '56-os terem a) Sztálin halála. Az osztrák államszerződés aláírása. b) Tüntetések Budapesten és Hruscsov beszédében leleplezi a kommunista vidéki nagyvárosokban. rendszer bűneit. c) Magyarország felmondta

Részletesebben

Helytörténeti vetélkedő középiskolások számára 2.online forduló Közzététel: szeptember 19. Beküldési határidő: szeptember 25.

Helytörténeti vetélkedő középiskolások számára 2.online forduló Közzététel: szeptember 19. Beküldési határidő: szeptember 25. http://1956.vfmk.hu Helytörténeti vetélkedő középiskolások számára 2.online forduló Közzététel: 2016. szeptember 19. Beküldési határidő: szeptember 25. Irodalom: Cseh Géza: A Damjanich Rádió hullámhosszán.

Részletesebben

Helytörténeti vetélkedő középiskolások számára 2. online forduló - Javítókulcs A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem.

Helytörténeti vetélkedő középiskolások számára 2. online forduló - Javítókulcs A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem. Helytörténeti vetélkedő középiskolások számára 2. online forduló - Javítókulcs A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem. (Bibó István) 1. Állítsa párba az események leírását a hozzá tartozó képekkel!

Részletesebben

Amit a papír október 23-án elbírt: a forradalom sajtója

Amit a papír október 23-án elbírt: a forradalom sajtója Amit a papír október 23-án elbírt: a forradalom sajtója 1956. október 23-a reggelén egy élhetőbb és igazságosabb rendszerért kiáltottak a fiatalok, az Írószövetség tagjai és a sajtó képviselői. A párt

Részletesebben

IRATOK A MAGYAR-JUGOSZLÁV KAPCSOLATOK TÖRTÉNETÉHEZ

IRATOK A MAGYAR-JUGOSZLÁV KAPCSOLATOK TÖRTÉNETÉHEZ IRATOK A MAGYAR-JUGOSZLÁV KAPCSOLATOK TÖRTÉNETÉHEZ MAGYAR-JUGOSZLÁV KAPCSOLATOK 1956 Az állami- és pártkapcsolatok rendezése, az októberi felkelés, a Nagy Imre-csoport sorsa Dokumentumok MTA Jelenkor-kutató

Részletesebben

Az 1956-os forradalom és szabadságharc. A forradalom okai és előzményei

Az 1956-os forradalom és szabadságharc. A forradalom okai és előzményei Az 1956-os forradalom és szabadságharc A forradalom okai és előzményei 1948/49-től a kommunista hatalomátvétel után megkezdődött a magyar társadalom és gazdaság szovjetizálása, a totális, sztálini típusú

Részletesebben

I. feladatlap. I. Az 1956-os forradalom jelentős személyeit látod a képeken. Kik ők? Írd neveiket a válaszlap megfelelő betűjéhez!

I. feladatlap. I. Az 1956-os forradalom jelentős személyeit látod a képeken. Kik ők? Írd neveiket a válaszlap megfelelő betűjéhez! I. feladatlap I. Az 1956-os forradalom jelentős személyeit látod a képeken. Kik ők? Írd neveiket a válaszlap megfelelő betűjéhez! (8 pont) A B C D E F G H II. A forradalom belpolitikai előzménye a Rákosi-rendszer

Részletesebben

A MAGYAR DOLGOZÓK PÁRTJA HATÁROZATAI

A MAGYAR DOLGOZÓK PÁRTJA HATÁROZATAI A MAGYAR DOLGOZÓK PÁRTJA HATÁROZATAI 1948-1956 BUDAPEST TARTATOM Előszó, 5 2948 1. A Magyar Dolgozók Pártja programnyilatkozata (1948. június 13-14.) 15 2. A Magyar Dolgozók Pártja Szervezeti Szabályzata

Részletesebben

1956-os forradalom és szabadságharc Történelemverseny 2016

1956-os forradalom és szabadságharc Történelemverseny 2016 1956-os forradalom és szabadságharc Történelemverseny 2016 1. Egészítsd ki a 60 évvel ezelőtt elhangzott rádióbeszédet! Itt... beszél, a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának elnöke. Ma hajnalban a...

Részletesebben

Az 1956-os magyar forradalom

Az 1956-os magyar forradalom Az 1956-os magyar forradalom Tisztelt Olvasók! Az 1956-os események megítélése az elmúlt évtizedekben meglehetősen ellentmondásos. Titulálták ellenforradalmi lázadásnak, forradalomnak, népfelkelésnek.

Részletesebben

LÉTÜNK TÁRSADALOM, TUDOMÁNY, KULTÚRA

LÉTÜNK TÁRSADALOM, TUDOMÁNY, KULTÚRA LÉTÜNK TÁRSADALOM, TUDOMÁNY, KULTÚRA 3 2006 LÉTÜNK TÁRSADALOM, TUDOMÁNY, KULTÚRA XXXVI. évfolyam, 2006, 3. szám FORUM KÖNYVKIADÓ, ÚJVIDÉK KIADJA A FORUM KÖNYVKIADÓ Fő- és felelős szerkesztő: Németh Ferenc

Részletesebben

AZ ÍRÓK ÉS A HATALOM

AZ ÍRÓK ÉS A HATALOM STANDEISKY ÉVA AZ ÍRÓK ÉS A HATALOM 1956-1963 MÁSODIK, JAVÍTOTT KIADÁS 1956-08 INTÉZET BUDAPEST, 1996 BEVEZETŐ 11 A FORRADALOM ELŐTT 17 A NÉPI ÉS A KOMMUNISTA ÍRÓK 17 EGY MORALISTA ÍRÓ 19 Az 1956. OKTÓBER

Részletesebben

Komplex területi történelmi emlékverseny az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának tiszteletére

Komplex területi történelmi emlékverseny az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának tiszteletére Komplex területi történelmi emlékverseny az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának tiszteletére 1. A szókeresőben a második világháborút követő időszakra jellemző tíz fogalmat rejtettünk

Részletesebben

MAGYARORSZÁQ NEMZETKÖZI KAPCSOLATAINAK TÖRTÉNETE

MAGYARORSZÁQ NEMZETKÖZI KAPCSOLATAINAK TÖRTÉNETE ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM Politikaelmélet tanszék HERCZEGH GÉZA ARDAY LAJOS JOHANCSIK JÁNOS MAGYARORSZÁQ NEMZETKÖZI KAPCSOLATAINAK TÖRTÉNETE SUB Göttingen 7 219 046 719 2006 A 6088 BUDAPEST,

Részletesebben

Forradalmárok az október 23-ai szabadságharcból

Forradalmárok az október 23-ai szabadságharcból 2016 október 23. Flag 0 5 Átlag: 5 (1 szavazat) Mérték Mohai Balázs képein keresztül megismerhetünk forradalmárokat, akik 1956-ban a mi szabadságunkért is küzdöttek. Ez a forradalom Magyarország népének

Részletesebben

20. SZÁZADI MAGYAR TÖRTÉNELEM

20. SZÁZADI MAGYAR TÖRTÉNELEM 20. SZÁZADI MAGYAR TÖRTÉNELEM 1900-1994 Egyetemi tankönyv / Második, bővített kiadás Szerkesztők PÖLÖSKEI FERENC, GERGELY JENŐ, IZSÁK LAJOS Korona Kiadó, Budapest, 1997 TARTALOM I. A KIEGYEZÉS VÁLSÁGJELEI

Részletesebben

V. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY TÖRTÉNELEM 7-8. OSZTÁLY. Tanuló neve:... Osztálya:... Iskola neve: Címe: Felkészítő tanár neve:...

V. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY TÖRTÉNELEM 7-8. OSZTÁLY. Tanuló neve:... Osztálya:... Iskola neve: Címe: Felkészítő tanár neve:... Fekete István Általános Iskola 2213 Monorierdő, Szabadság u. 43. Tel./Fax: 06-29-419-113 www.fekete-merdo.sulinet.hu V. TOLLFORGATÓ 2. forduló V. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY TÖRTÉNELEM 7-8. OSZTÁLY

Részletesebben

Falukép Cserkút Község Önkormányzatának Hivatalos Lapja

Falukép Cserkút Község Önkormányzatának Hivatalos Lapja Cserkút Község Önkormányzatának Hivatalos Lapja P 2 0 1 6. november A tartalomból ár hónappal ezelőtt kezdődött... Munkacsoport alakult az október 23-i ünnepség megtervezésére, lebonyolítására. Ötleteltünk,

Részletesebben

1. Küzdelem a magyar demokráciáért - a koalíciós időszaktól az egy párt rendszer kialakulásáig 1944-1947

1. Küzdelem a magyar demokráciáért - a koalíciós időszaktól az egy párt rendszer kialakulásáig 1944-1947 1. Küzdelem a magyar demokráciáért - a koalíciós időszaktól az egy párt rendszer kialakulásáig 1944-1947 - 1944. december 2-án Szegeden megalakult a Magyar Nemzeti Függetlenségi Front és december 21-re

Részletesebben

Pályázati felhívás! önálló, legalább 5 íves monográfia. (a kiadói honoráriumon kívül) II. díj

Pályázati felhívás! önálló, legalább 5 íves monográfia. (a kiadói honoráriumon kívül) II. díj Pályázati felhívás! A Magyar Tudományos Akadémia II. Osztálya, az MSZMP KB Párttörténeti Intézete és a Történettudományi Intézet pályázatot hirdet a Tanácsköztársaság 40. évfordulójára ikészítendő következő

Részletesebben

Ötvenhat elhullajtott levelei Gyulán

Ötvenhat elhullajtott levelei Gyulán 20 2006/XVIII. 5 6. e z e r k i l e n c s z á z ö t v e n h a t Cora Zoltán Ötvenhat elhullajtott levelei Gyulán 1989 után az -os események újra- és átértékelése lehetségessé vált a korábbi egységes nézettel

Részletesebben

1956 a szabadságharc katonapolitikája

1956 a szabadságharc katonapolitikája KIRÁLY BÉLA 1956 a szabadságharc katonapolitikája Király Béla hadtörténész az MTA külsô tagja 1912-ben született Kaposvárott. Tanulmányait 1930 1935 között a Ludovika Akadémián, 1940 1942 között a Honvéd

Részletesebben

Lyukas zászló és Kossuth-címer

Lyukas zászló és Kossuth-címer 2011 október 23. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Give 1/5 Give 2/5 Mérték Give 3/5 Give 4/5 Give 5/5 Beethoven Egmont-nyitánya mellett az 1956-os forradalom meghatározó jelképe a Kossuth-címer

Részletesebben

Magyarország külpolitikája a XX. században

Magyarország külpolitikája a XX. században Fülöp Mihály-Sipos Péter Magyarország külpolitikája a XX. században SUB Göttingen 7 210 085 436 99 A 5460 Aula, 1998 TARTALOM Első fejezet MAGYARORSZÁG AZ ÚJ NEMZETKÖZI RENDBEN AZ I. VILÁGHÁBORÚ UTÁN 9

Részletesebben

SZAKÁLY SÁNDOR. Egy 55-ös, 57 év után, az 1956-os forradalomról és szabadságharcról

SZAKÁLY SÁNDOR. Egy 55-ös, 57 év után, az 1956-os forradalomról és szabadságharcról SZAKÁLY SÁNDOR Egy 55-ös, 57 év után, az 1956-os forradalomról és szabadságharcról Az 1956-os magyarországi forradalom és szabadságharc a XX. századi magyar történelem legkiemelkedőbb, világtörténelmi

Részletesebben

FÖLDES GYÖRGY A magyar szovjet viszony 1957 1989 között

FÖLDES GYÖRGY A magyar szovjet viszony 1957 1989 között FÖLDES GYÖRGY A magyar szovjet viszony 1957 1989 között Rövid áttekintés Ez a bő három évtized különleges helyet foglal el a magyar orosz kapcsolatok ezeréves történetében. Drámai és tragikus volt a kezdet.

Részletesebben

Történelem 3 földrészen - 1956

Történelem 3 földrészen - 1956 1956, Melbourne Az 1956. december 6-ai melbourne-i vérfürdő legendájával az olimpiatörténet egyik legismertebb fejezetének főszereplője lett a magyar vízilabda csapat. Történelem 3 földrészen - 1956 Három,

Részletesebben

ÉRETTSÉGI TÉTELEK TÖRTÉNELEM 2010

ÉRETTSÉGI TÉTELEK TÖRTÉNELEM 2010 ÉRETTSÉGI TÉTELEK TÖRTÉNELEM 2010 I. Témakör: Gazdaság, gazdaságpolitika, anyagi kultúra 1. Gazdasági változások az Anjouk idején. Mutassa be Károly Róbert gazdaságpolitikájának főbb tényezőit! Tárja fel

Részletesebben

1956-os forradalom évfordulójára Hangdokumentumok: 1956 12 nap válogatott hangdokumentumai (kazetta)

1956-os forradalom évfordulójára Hangdokumentumok: 1956 12 nap válogatott hangdokumentumai (kazetta) Csak akkor születtek nagy dolgok, Ha bátrak voltak, akik mertek S ha százszor tudtak bátrak lenni, Százszor bátrak és viharvertek. (Ady: A Tűz csiholója) Az 1956-os forradalom évfordulójára készített összeállításunkkal

Részletesebben

Felkelõcsoport a Corvin közben

Felkelõcsoport a Corvin közben EÖRSI LÁSZLÓ Felkelõcsoport a Corvin közben A forradalom kirobbanását követõ éjjeli-hajnali órákban megjelentek a fõvárosban a szovjet páncélos alakulatok, amelyekkel szemben városzszerte felvették a harcot

Részletesebben

MAGYARORSZÁG A II. VILÁGHÁBORÚBAN június : Fegyveres semlegesség Belépés a háborúba Harc a tengely oldalán

MAGYARORSZÁG A II. VILÁGHÁBORÚBAN június : Fegyveres semlegesség Belépés a háborúba Harc a tengely oldalán MAGYARORSZÁG A II. VILÁGHÁBORÚBAN 1939-1941 1941. június 27. 1941-1945: Fegyveres semlegesség Belépés a háborúba Harc a tengely oldalán 1. A semlegesség időszaka: Semlegességi taktika: Magyarország a II.

Részletesebben

INTERJÚ FELTÖLTÉS ADATLAP

INTERJÚ FELTÖLTÉS ADATLAP INTERJÚ FELTÖLTÉS ADATLAP Az interjú feltöltése során kérjük, pontosan töltse ki az alábbi űrlapot és figyelmesen válaszolja meg az interjúra vonatkozó kérdéseket. Az interjú feltöltésének állapotát folyamatosan

Részletesebben

1918. október július március 21. Kitör az őszirózsás forradalom. Az Osztrák-Magyar Monarchia hadat üzen Szerbiának

1918. október július március 21. Kitör az őszirózsás forradalom. Az Osztrák-Magyar Monarchia hadat üzen Szerbiának MAGYARORSZÁG 1900 1918. október 30. Kitör az őszirózsás forradalom 1914. július 28. Az Osztrák-Magyar Monarchia hadat üzen Szerbiának 1919. március 21. Kikiáltják a Tanácsköztársaságot 1910 1920. június

Részletesebben

Hung. Monitoring 19.5.89. (Kossuth Rádió, Hírek, 16 h ) - Megalakult a magyar Helsinki Bizottság, A ma már szerencsére természetes eseményről számol be Szilágyi Gabriella. - Az alakuló ülésen Schwarzenberg

Részletesebben

FOGALMAK felülről vezérelt átalakitás Római Klub Todor Zsivkov társad. növekvő ellenállása túlméretezett birodalom környezetszennyezés Nicolae

FOGALMAK felülről vezérelt átalakitás Római Klub Todor Zsivkov társad. növekvő ellenállása túlméretezett birodalom környezetszennyezés Nicolae FOGALMAK felülről vezérelt átalakitás Római Klub Todor Zsivkov társad. növekvő ellenállása túlméretezett birodalom környezetszennyezés Nicolae Ceausescu Magyar Demokrata Fórum fegyverkezési verseny korl

Részletesebben

Ismeretlen kisfiú naplója: Magyar forradalom. Isten áldd meg a magyart! 1956. X. 23., kedd

Ismeretlen kisfiú naplója: Magyar forradalom. Isten áldd meg a magyart! 1956. X. 23., kedd Ismeretlen kisfiú naplója: Magyar forradalom 1956 Isten áldd meg a magyart! 1956. X. 23., kedd Kronológia: 12.53-kor a rádió bejelenti, hogy a délutánra tervezett tüntetést betiltották, 14.30-kor azonban

Részletesebben

1953-1956 közötti Magyarország, avagy utak 56-hoz. 1956-os év októberig

1953-1956 közötti Magyarország, avagy utak 56-hoz. 1956-os év októberig 1953-1956 közötti Magyarország, avagy utak 56-hoz 1953. március 5-én meghalt J. V. Sztálin. Halálát követően politikai és gazdasági válságban egyre mélyülő Magyarország problémájának a megoldására a szovjet

Részletesebben

2. Az ÁVO-t (az ÁVH elődjét), aminek börtönében aztán ő maga is ült, egyébként Rajk László hívta életre, és az első koncepciós pereket is ő indította.

2. Az ÁVO-t (az ÁVH elődjét), aminek börtönében aztán ő maga is ült, egyébként Rajk László hívta életre, és az első koncepciós pereket is ő indította. A tüntetés 1. 1956. október 6-án újratemették Rajk Lászlót, a korábbi belügy-, majd külügyminisztert, akit Rákosi féltékenységből 1949-ben, koncepciós perben elítéltetett és kivégeztetett. Az ünnepségen

Részletesebben

Az 1956-os forradalom és szabadságharc

Az 1956-os forradalom és szabadságharc SZAMOSI LÓRÁNT Az 1956-os forradalom és szabadságharc 1. Aki magyar velünk tart! Az események Rajk László újratemetése után gyorsultak fel. Október 13-án rehabilitálták Nagy Imrét, október 16-án a szegedi

Részletesebben

MAGYARORSZÁG TÁRSADALOMTÖRTÉNETE A SZOCIALISTA KORBAN

MAGYARORSZÁG TÁRSADALOMTÖRTÉNETE A SZOCIALISTA KORBAN MAGYARORSZÁG TÁRSADALOMTÖRTÉNETE A SZOCIALISTA KORBAN MAGYARORSZÁG TÁRSADALOMTÖRTÉNETE A SZOCIALISTA KORBAN Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE

Részletesebben

Az identitáskereső identitása

Az identitáskereső identitása Csepeli György Az identitáskereső identitása Pataki Ferenc 1982-ben jelentette meg Az én és a társadalmi azonosságtudat című könyvét, melyet szerényen műhelytanulmánynak nevezett. A mű valójában monográfia,

Részletesebben

V. A POLGÁROSODÁS KIBONTAKOZÁSA MAGYARORSZÁGON. A DUALIZMUS KORA ( )

V. A POLGÁROSODÁS KIBONTAKOZÁSA MAGYARORSZÁGON. A DUALIZMUS KORA ( ) Óra sorszám V. A POLGÁROSODÁS KIBONTAKOZÁSA MAGYARORSZÁGON. A DUALIZMUS KORA (1849 1914) Az önkényuralom A kiegyezés Gazdasági felzárkózás A polgárosodó társadalom Városiasodás. A főváros fejlődése Népesedés.

Részletesebben

A vörös diktatúra áldozatai - Nincs bocsánat!

A vörös diktatúra áldozatai - Nincs bocsánat! 2014 október 25. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még Givenincs A vörös értékelve diktatúra Mérték - 1/5 2/5 3/5 4/5 5/5 Hosszú időre megrendültek az alapvető normák: a becsület, az igazmondás, a tisztességes

Részletesebben

Nemzeti Emlékezet Bizottsága Biszku-per TV, RÁDIÓ

Nemzeti Emlékezet Bizottsága Biszku-per TV, RÁDIÓ Nemzeti Emlékezet Bizottsága Biszku-per TV, RÁDIÓ MÉDIANÉZŐ KFT. -NEMZETI EMLÉKEZET BIZOTTSÁGA 1 A tartalom Meghalt Biszku Béla-TV2 Elhunyt Biszku Béla- RTL II Meghalt Biszku Béla- DUNA TV Meghalt Biszku

Részletesebben

IZSÁK LAJOS: A polgári ellenzék kiszorítása a politikai életből Magyarországon 1947 1949 História, 1981/3. szám

IZSÁK LAJOS: A polgári ellenzék kiszorítása a politikai életből Magyarországon 1947 1949 História, 1981/3. szám IZSÁK LAJOS: A polgári ellenzék kiszorítása a politikai életből Magyarországon 1947 1949 História, 1981/3. szám Az 1947. augusztus 31-i országgyűlési választásokon a választási szövetség négy pártja, a

Részletesebben

Állásfoglalás száma. Megnevezés. Kiadott MTA állásfoglalás

Állásfoglalás száma. Megnevezés. Kiadott MTA állásfoglalás A Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalása Magyarország önkormányzatai közterületeinek elnevezéseirõl a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvényben biztosított felhatalmazás

Részletesebben

Az MSZP állásfoglalásai az 1956-os forradalomról és Nagy Imréről ( ) a) Népszabadság

Az MSZP állásfoglalásai az 1956-os forradalomról és Nagy Imréről ( ) a) Népszabadság Az MSZP állásfoglalásai az 1956-os forradalomról és Nagy Imréről (1989-2005) a) Népszabadság (?) Bossányi Katalin: Meddig engedünk 56-ból? 1991. június 15. Emlékmű a megbékélésért. Megbékélés Emlékmű Alapítvány

Részletesebben

Jobbágyi Gábor: Előkészületek az 56-os felkelés kirobbantására

Jobbágyi Gábor: Előkészületek az 56-os felkelés kirobbantására 2014 október 26. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még Givenincs Jobbágyi értékelve Gábor: Előkészületek Mérték 1/5 2/5 3/5 4/5 5/5 Tudós, 1956-ra specializálódott történészeink negyedszázada állítják, hogy

Részletesebben

Országos történelem szaktárgyi verseny 2012.

Országos történelem szaktárgyi verseny 2012. HÓDMEZŐVÁSÁRHELYI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS KLAUZÁL GÁBOR ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA Országos történelem szaktárgyi verseny 2012. Erőszakszervezetek, rendfenntartó szervezetek a XIX-XX. századi Magyarországon

Részletesebben

TÖRTÉNELEM 8. évfolyamos tanulók számára 2. forduló Össz.pontszám:

TÖRTÉNELEM 8. évfolyamos tanulók számára 2. forduló Össz.pontszám: Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium 1 TÖRTÉNELEM 8. évfolyamos tanulók számára 2. forduló Össz.pontszám: 50p Név: Iskola neve, címe:.. I. Az alábbi feladat az 1848-49-es magyar forradalomra

Részletesebben

1956 A magyar forradalom Európa történetében Rainer M. János

1956 A magyar forradalom Európa történetében Rainer M. János 1956 A magyar forradalom Európa történetében Rainer M. János 1956. október 23-án délután Budapesten kétszázezer ember ment az utcákra. A magyarok békés tüntetéssel adtak hangot a szabadság, demokrácia

Részletesebben

Tanítási órák tervezetei az Öveges Kálmán Gyakorló Iskolából osztályfőnöki és történelem óra Összeállította: Dr. Varga József docens. 1.

Tanítási órák tervezetei az Öveges Kálmán Gyakorló Iskolából osztályfőnöki és történelem óra Összeállította: Dr. Varga József docens. 1. Tanítási órák tervezetei az Öveges Kálmán Gyakorló Iskolából osztályfőnöki és történelem óra Összeállította: Dr. Varga József docens 1. Óratervezet Készítette: Kocsis Tiborné Tantárgy: Osztályfőnöki óra

Részletesebben

Történelem társadalmi és állampolgári ismeretek 8. osztály. I.félév. Hidegháborús konfliktusok és a kétpólusú világ kiépülése

Történelem társadalmi és állampolgári ismeretek 8. osztály. I.félév. Hidegháborús konfliktusok és a kétpólusú világ kiépülése Történelem társadalmi és állampolgári ismeretek 8. osztály I.félév Hidegháborús konfliktusok és a kétpólusú világ kiépülése Tudják a tanulók, hogy a második világháború átrendezte a világpolitikai viszonyokat!

Részletesebben

60 éves a kommunizmus Kínában

60 éves a kommunizmus Kínában 2009 október 03. Flag 0 Értékelés kiválasztása értékelve Mérték Még nincs 1/5 2/5 3/5 4/5 5/5 Hatvan évvel ezelőtt, 1949. október 1-én kiáltották ki a Kínai Népköztársaságot, amelynek alapjait egy ádáz

Részletesebben

VI. TÁRSADALMI, POLITIKAI ESEMÉNYEK

VI. TÁRSADALMI, POLITIKAI ESEMÉNYEK VI. TÁRSADALMI, POLITIKAI ESEMÉNYEK Az új kormány tevékenységét szemlélve egyelôre a nagy ívû tervek megfogalmazásának vagyunk a tanúi, várjuk a tényleges lépéseket. Ezért a 2002-es évet a változás és

Részletesebben

Osztályozó vizsga témái. Történelem

Osztályozó vizsga témái. Történelem 9.ÉVFOLYAM Egyiptom, a Nílus ajándéka Athén, a demokrácia kialakulása és fénykora A görög perzsa háborúk (Kr. e. 492 448) A poliszok hanyatlása és Nagy Sándor birodalma A város alapításától a köztársaság

Részletesebben

Kopátsy Sándor Száz éve született Kádár Hozzászólás a májusi Egyenlítő két írásához

Kopátsy Sándor Száz éve született Kádár Hozzászólás a májusi Egyenlítő két írásához Kopátsy Sándor Száz éve született Kádár Hozzászólás a májusi Egyenlítő két írásához Örültem, hogy a baloldal megemlékezik a magyar baloldal legnagyobb alakjáról. Nemcsak a magyar baloldal, de a magyar

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ KÉRDÉSEK

ÖSSZEFOGLALÓ KÉRDÉSEK ÖSSZEFOGLALÓ KÉRDÉSEK A francia forradalom kezdete Ki volt a francia uralkodó 1789-ben? XVI. Lajos. Mit jelentett az abszolutizmusa? Korlátlan királyi önkényuralmat. Miért került államcsőd közeli helyzetbe

Részletesebben

Erdély. Erdőelve, azaz Erdőn túli. Latinul Transsylvania. Kétféle értelmezésben használjuk: - történelmi Erdély (Belső-Erdély) - jelenkori Erdély

Erdély. Erdőelve, azaz Erdőn túli. Latinul Transsylvania. Kétféle értelmezésben használjuk: - történelmi Erdély (Belső-Erdély) - jelenkori Erdély Erdély és a Partium Erdély Erdőelve, azaz Erdőn túli. Latinul Transsylvania. Kétféle értelmezésben használjuk: - történelmi Erdély (Belső-Erdély) - jelenkori Erdély Történelmi Erdély (Belső-Erdély) Az

Részletesebben

65. A forradalom szabadságharccá szélesedik

65. A forradalom szabadságharccá szélesedik 65. A forradalom szabadságharccá szélesedik 65. A forradalom szabadságharccá szélesedik A forradalom kitörésével rendkívül bonyolult helyzet állt elõ. A legnehezebb feladat Nagy Imrére várt, mert benne

Részletesebben

Olvasásra ajánljuk a% évi választások alkalmával

Olvasásra ajánljuk a% évi választások alkalmával A Magyar Népköztársaságban minden hatalom a dolgozó népé. A város és a falu dolgozói választott és a népnek felelős küldöttek útján gyakorolják hatalmukat." (Idézet a Magyar Népköztársaság Alkotmányából.)

Részletesebben

LÉTÜNK TÁRSADALOM, TUDOMÁNY, KULTÚRA

LÉTÜNK TÁRSADALOM, TUDOMÁNY, KULTÚRA LÉTÜNK TÁRSADALOM, TUDOMÁNY, KULTÚRA 3 2006 LÉTÜNK TÁRSADALOM, TUDOMÁNY, KULTÚRA XXXVI. évfolyam, 2006, 3. szám FORUM KÖNYVKIADÓ, ÚJVIDÉK KIADJA A FORUM KÖNYVKIADÓ Fő- és felelős szerkesztő: Németh Ferenc

Részletesebben

Tófalvi Zoltán: A Magyarországon kivégzett 1956-os erdélyi mártírok

Tófalvi Zoltán: A Magyarországon kivégzett 1956-os erdélyi mártírok Tófalvi Zoltán: A Magyarországon kivégzett 1956-os erdélyi mártírok A magyar forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulója tiszteletére, Dávid Gyula irodalomtörténész, egykori politikai elítélt szerkesztésében

Részletesebben

1956-os forradalom. Tartalomjegyzék

1956-os forradalom. Tartalomjegyzék 1956-os forradalom Az 1956-os forradalom Magyarország népének a sztálinista diktatúra elleni forradalma és a szovjet megszállás ellen folytatott szabadságharca, amely a 20. századi magyar történelem egyik

Részletesebben

Tisztelt Elnök Úr, Elnök Asszony!

Tisztelt Elnök Úr, Elnök Asszony! Tisztelt Elnök Úr, Elnök Asszony! Szeretettel köszöntök a magyar Országgyűlés nevében minden résztvevőt, a Lengyelország-Magyarország: Történelem és Emlékezet címmel megrendezett emlékülésen. Külön is

Részletesebben

Osztályozó, illetve pótvizsga témakörök Történelem

Osztályozó, illetve pótvizsga témakörök Történelem Osztályozó, illetve pótvizsga témakörök Történelem 9. évfolyam Ókor A zsidó vallás fő jellemzői. Az athéni demokrácia működése a Kr.e. 5. században. A görög hitvilág. A római hitvilág. Julius Caesar egyeduralmi

Részletesebben

1. félév: alkotmányjog, közjogi berendezés 2. félév: alapvető jogok és kötelezettségekhez tartozó alkotmánybírósági döntések

1. félév: alkotmányjog, közjogi berendezés 2. félév: alapvető jogok és kötelezettségekhez tartozó alkotmánybírósági döntések 1. félév: alkotmányjog, közjogi berendezés 2. félév: alapvető jogok és kötelezettségekhez tartozó alkotmánybírósági döntések Alkotmány: constitutio közös állapot, közös megegyezés, hogy milyen szabályok

Részletesebben

8.osztály. 1. Egészítsd ki a szövegrészletet!

8.osztály. 1. Egészítsd ki a szövegrészletet! 8.osztály 1. Egészítsd ki a szövegrészletet! 1914. 28-án, Bosznia fővárosában, egy terrorista pisztolylövésekkel meggyilkolta osztrák magyar trónörököst és feleségét. Az Osztrák Magyar Monarchia Szerbiának

Részletesebben

Az 1956-os forradalom és szabadságharc története http://tortenelemcikkek.hu/node/159 Beküldte Harmat Árpád Péter - h, 02/02/2015-12:11 Az 1956-os forradalom és szabadságharc története /Harmat Árpád Péter/

Részletesebben

Történelem adattár. 10. modul MAGYARORSZÁG 1945-TŐL A RENDSZERVÁLTÁSIG ( )

Történelem adattár. 10. modul MAGYARORSZÁG 1945-TŐL A RENDSZERVÁLTÁSIG ( ) Történelem adattár MAGYARORSZÁG 1945-TŐL A RENDSZERVÁLTÁSIG (1945-1990) 10. modul Elérhetőségek Honlap: www.tanszek.com Email: info@tanszek.com Telefon: +3620/409-5484 Tartalomjegyzék Fogalmak... 2 Államosítás

Részletesebben

Népakarat kinyilvánítása

Népakarat kinyilvánítása Tolmács Önkormányzata Hajnis Ferenc Polgármester Úr részére Tisztelt Polgármester Úr! Ezzel a levéllel Nógrád megye 88, Magyarország hozzávetőlegesen 2500 polgármesterét keresem meg. A levelet tájékoztatásul

Részletesebben

Egységre van szükség, nem törzsi háborúkra

Egységre van szükség, nem törzsi háborúkra A nemzeti mitológia erőt és erkölcsöt ad Bölcsességet, a saját hibák felismerésének képességét, éles elmét, szívet és lelket kért Istentől Kőbánya országgyűlési képviselője a forradalom ünnepén. Dr. György

Részletesebben

MAGYAR-JUGOSZLÁV KAPCSOLATOK DECEMBER FEBRUÁR

MAGYAR-JUGOSZLÁV KAPCSOLATOK DECEMBER FEBRUÁR MAGYAR-JUGOSZLÁV KAPCSOLATOK 1956. DECEMBER - 1959. FEBRUÁR A magyar-jugoszláv kapcsolatok és a Nagy Imre-csoport sorsa Dokumentumok MTA Jelenkor-kutató Bizottság 1995 TARTALOMJEGYZÉK Bevezető 5 Szerkesztői

Részletesebben

Javaslat. Dr. Szobonya Zoltán életműve Jánoshalmi értéktárba történő felvételéhez. Készítette: Maráczi Nóra. (név) (aláírás) Jánoshalma,

Javaslat. Dr. Szobonya Zoltán életműve Jánoshalmi értéktárba történő felvételéhez. Készítette: Maráczi Nóra. (név) (aláírás) Jánoshalma, Javaslat Dr. Szobonya Zoltán életműve Jánoshalmi értéktárba történő felvételéhez Készítette: Maráczi Nóra (név).. (aláírás) Jánoshalma, 2016.04.28. (P.H.) I. A JAVASLATTEVŐ ADATAI 1. A javaslatot benyújtó

Részletesebben

K i gondolta volna a kommunizmus bukásakor, hogy 2006 végén azt találgatjuk,

K i gondolta volna a kommunizmus bukásakor, hogy 2006 végén azt találgatjuk, Alex Standish AZ OROSZ TITKOSSZOLGÁLATOK ÚJJÁSZÜLETÉSE K i gondolta volna a kommunizmus bukásakor, hogy 2006 végén azt találgatjuk, hogy ki gyilkolta meg Londonban radioaktív anyaggal az orosz titkosszolgálat

Részletesebben

Szerkesztette SZAKOLCZAI ATTILA

Szerkesztette SZAKOLCZAI ATTILA 1956 Szerkesztette SZAKOLCZAI ATTILA OSIRIS KIADÓ BUDAPEST 2006 TARTALOM ELOSZO 21 I. FORRÁSOK A FORRADALOM ELŐZMÉNYEI 27 1953. évi I. törvény Joszif Visszárionovics Sztálin generalisszimusz emlékének

Részletesebben

A rendszerváltoztatást követő kormányok politikai és gazdasági teljesítménye I. Az Antall-kormány

A rendszerváltoztatást követő kormányok politikai és gazdasági teljesítménye I. Az Antall-kormány A rendszerváltoztatást követő kormányok politikai és gazdasági teljesítménye I. Az Antall-kormány Kovács János vezető elemző Kovács János 1 Az Antall-kormány A politikai rendszerváltoztatás utáni első

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016 Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

Még tovább mesél a 233-as parcella

Még tovább mesél a 233-as parcella Még tovább mesél a 233-as parcella Ez év elején, arról írtam, hogy megoldódni látszik a Rákoskeresztúri Köztemető 233-as parcellájában elkapart egykori 56-osok sírjainak rendszeres ápolása, mert az erre

Részletesebben

Osztályozó/Javító vizsga témakörei TÖRTÉNELEMBŐL. 40% fölött elégséges 20-40% között szóbeli vizsga 20% alatt elégtelen

Osztályozó/Javító vizsga témakörei TÖRTÉNELEMBŐL. 40% fölött elégséges 20-40% között szóbeli vizsga 20% alatt elégtelen Osztályozó/Javító vizsga témakörei TÖRTÉNELEMBŐL Írásbeli vizsga: teszt + esszé (60 perc) 40% fölött elégséges 20-40% között szóbeli vizsga 20% alatt elégtelen I. Az ókori kelet 9. évfolyam Mezopotámia

Részletesebben

Diktátorok. 1. Vladimir Iljics Lenin (1870. április 22. 1924. január 21.)

Diktátorok. 1. Vladimir Iljics Lenin (1870. április 22. 1924. január 21.) Diktátorok 1. Vladimir Iljics Lenin (1870. április 22. 1924. január 21.) Született Vladimir Iljics Uljanov, később veszi fel a Lenin nevet. 1906-ban bekerül az Orosz szociáldemokrata Párt elnökségébe.

Részletesebben

Az 1956-os forradalom és szabadságharc

Az 1956-os forradalom és szabadságharc Az 1956-os forradalom és szabadságharc Nagy Imre kormánya: az új szakasz és kudarca (1953-1955) 1953. március 5-én a Moszkva melletti dácsájában agyvérzésben meghalt Sztálin Magyarországon az 1953. évi

Részletesebben

A rendszerváltás. vetíthető oktatási segédanyag. Keglevich Kristóf. Budapest, 2016

A rendszerváltás. vetíthető oktatási segédanyag. Keglevich Kristóf. Budapest, 2016 A rendszerváltás vetíthető oktatási segédanyag Keglevich Kristóf Budapest, 2016 1. Előzmények a Kádár-korszak válságba jutott a) gazdasági válság tervgazdálkodás nem termel hasznot külpolitikai ok: olajárrobbanás

Részletesebben

Az 1956-os szabadságharc fegyverei

Az 1956-os szabadságharc fegyverei Publikálva Alfahír (https://alfahir.hu) Címlap > Az 1956-os szabadságharc fegyverei Az 1956-os szabadságharc fegyverei 58 évvel ezelőtt, néhány ezer magyar hazafi keményen megleckéztette a világ legerősebb

Részletesebben

Kedves Diákok! Tisztelt Tanárok!

Kedves Diákok! Tisztelt Tanárok! 1 2 Kedves Diákok! Tisztelt Tanárok! Amikor Andrew Vajna producerrel majd a hozzánk csatlakozó színész kollégáinkkal: Fenyő Ivánnal, Dobó Katával, Csányi Sándorral, Gesztesi Károllyal és a többiekkel még

Részletesebben

Munkások, munkáspolitika a Kádár-korszakban és a rendszerváltás időszakában

Munkások, munkáspolitika a Kádár-korszakban és a rendszerváltás időszakában Bartha Eszter Munkások, munkáspolitika a Kádár-korszakban és a rendszerváltás időszakában A hatalom kérdései a munka világában REWORK-OTKA Kutatócsoport műhelyszemináriuma 2017. január 19. hivatalos ideológia

Részletesebben

Kiadja az 1956-os Emlékbizottság Budapest, október. PROGRAMFÜZET október 20. november 6.

Kiadja az 1956-os Emlékbizottság Budapest, október. PROGRAMFÜZET október 20. november 6. Kiadja az 1956-os Emlékbizottság Budapest, 2016. október PROGRAMFÜZET 2016. október 20. november 6. 2016. október 20., csütörtök 11:00 óra A MAGYAR IFJÚSÁG TÖRTÉNELMET ÍRT Ünnepi megemlékezés Beszédet

Részletesebben

BALÁZS GÁBOR: A NEMZETI BIZOTTSÁGOK MŰKÖDÉSE PEST MEGYÉBEN 1. Bevezetés

BALÁZS GÁBOR: A NEMZETI BIZOTTSÁGOK MŰKÖDÉSE PEST MEGYÉBEN 1. Bevezetés BALÁZS GÁBOR: A NEMZETI BIZOTTSÁGOK MŰKÖDÉSE PEST MEGYÉBEN 1 Bevezetés A II. világháború után, elsősorban a béke első óráiban alapvető szerepük volt a rendkívüli néphatalmi szerveknek a mindennapi életben.

Részletesebben