FELÚJÍTÁSI KISOKOS

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "FELÚJÍTÁSI KISOKOS www.ujhazcentrum.hu"

Átírás

1 FELÚJÍTÁSI KISOKOS FELÚJÍTÁS ÚJHÁZ MÓDRA! TETŐFEDÉS FÉNY ÉS ÁRNYÉK HŐSZIGETELÉS KERT ÉS KERTFELÚJÍTÁS SZÁZEZERREL SZEBB OTTHON!

2 2 Védelem minden helyzetben Falba rejtett tokrendszer Energiamegtakarítás hűtésnél és fűtésnél További termékinformáció: Tel.: 1/ Fax: 1/ Web:

3 AZ ÉPÍTŐANYAGOK FORRÁSA! 3 Tapasztalat Szakértelem Megbízhatóság ISMERJE MEG AZ ÚJHÁZ CENTRUM FILOZÓFIÁJÁT! ÁT! Tapasztalat, szakértelem és megbízhatóság. E három tulajdonság sikeres kombinációja az alapja annak a dinamikus növekedésnek, amely az újház Centrum országos építőanyag-hálózatát jellemzi. Hálózatunkhoz már több mint 80 kereskedés tartozik, amelyek minden építkezési és felújítási munkára kiterjedő, széles termékválasztékkal várják a vásárlókat. Büszkék vagyunk rá, hogy az újház Centrum a legnagyobb, piacvezető építőanyag-kereskedés Magyarországon. A vezető szerep persze nem jogosít fel minket arra, hogy elégedetten hátradőljünk. Éppen ellenkezőleg! Ahhoz, hogy a belénk vetett bizalmat megháláljuk, a jövőben is megalkuvás nélküli minőséget, sokoldalú szolgáltatásokat, megfizethető árakat és személyre szabott megoldásokat kell nyújtanunk. Sikerünket semmi más nem garantálhatja úgy, mint vásárlóink elégedettsége. E filozófiát szem előtt tartva különös gondot fordítunk a kiszolgálásra, tanácsadásra és a folyamatos kedvezményekre. Valamennyi telephelyünkön segítőkész, szakértő kollégák és átfogó termékkínálat várja vásárlóinkat. Legyen szó építkezésről, átalakítási munkákról, tetővagy lakásfelújításról, burkolásról, hőszigetelésről vagy kisebb-nagyobb tennivalóról a házban és a kertben, érdemes lesz felkeresnie az újház Centrum telephelyeit. Alapanyagok, építőanyagok és munkaeszközök rendkívül széles választékával várjuk. Az egész országot behálózó telephelyeinknek köszönhetően mindig találhat egy kereskedést a közelben! Egy építkezés vagy felújítás nem a vásárlással kezdődik. Munkatársaink már azt megelőzően segítenek a fontos döntésekben. Többek között személyes szaktanácsadással, költségkalkulációval, házhoz szállítással és anyagszámítással állunk vásárlóink rendelkezésére valamennyi telephelyünkön. Forduljon hozzánk bizalommal!

4 4 TARTALOM FELÚJÍTÁS ÚJHÁZ MÓDRA! Költséghatékony megoldások egy dekoratívabb és gazdaságosabb otthonért 5 TETŐFEDÉS Könnyen tető alá hozzuk! 6 FÉNY ÉS ÁRNYÉK Spóroljunk energiát jól megválasztott nyílászárókkal 8 9 Minőség elérhető áron Delta Kft. 10 Roto A tetőtér ablaka 11 HŐSZIGETELÉS Passzívházak az energiatudatos épületek Energiatakarékos szigetelés a komfortos, élhető tetőterekért 14 Belső oldali hőszigetelés Multipor ásványi hőszigetelő lapokkal 15 Titok a habarcs alatt a vakolástól a falazásig Lasselsberger-Knauf Color System 18 Lasselsberger-Knauf Ceramic System 19 KERT ÉS KERTFELÚJÍTÁS A kert élménye Új trendek a beton burkolókövek piacán SZÁZEZERREL SZEBB OTTHON! Nyereményjáték 25 TELEPHELYEINK 26 27

5 FELÚJÍTÁS ÚJHÁZ MÓDRA! 5 KÖLTSÉGHATÉKONY MEGOLDÁSOK EGY DEKORATÍVABB ÉS GAZDASÁGOSABB OTTHONÉRT Életünk csak akkor lehet teljes, ha jól érezzük magunkat környezetünkben. Mindennapjaink legnagyobb részét otthonunkban töltjük, így természetes, hogy gondot fordítunk annak állapotára és hangulatára. Házunk vagy lakásunk a rendszeres tisztasági festésen kívül persze egyéb törődést is kíván. Az évek során családot alapítunk, változnak életkörülményeink, változik a divat és az ízlésünk is. Mindezek természetes velejárója, hogy otthonunkat átalakítjuk, felújítjuk és időről időre kicsinosítjuk. És akkor még nem beszéltünk a szükségszerű munkákról. Sajnos néha előfordul, hogy gond van a vezetékekkel, beázik a tető vagy itt-ott leválik a vakolat. Egyszóval minden lakástulajdonos életében elkerülhetetlen időnként a felújítás. Ezt a kiadványt azért készítettük, hogy hasznos segítséget nyújtson a felmerülő munkák tervezésében, végrehajtásában. Legyen az eredmény esztétikus, gazdaságos és takarékos! A felújítási munkákra összpontosító kiadványsorozatunk immár harmadik részéhez érkezett. A korábbi számokban az építkezés és felújítás témakörét jártuk körbe, átfogó és takarékos ötletekkel segítetve az olvasók otthoni munkáját. Az immár hagyományosnak mondható Kisokos sorozat legújabb számában a már bevált és kedvelt formát folytatjuk. Ismét egyedi cikkek kel, okos tippekkel szolgálunk az építkezők és felújítók részére, bízva abban, hogy olvasóink sikeresen hasznosítják majd az összegyűjtött praktikákat. Figyeltünk arra, hogy ötleteink otthon, saját kezűleg is kivitelezhetők legyenek, de egyes esetekben talán érdemes szakembereket bevonni a munkába. Bízunk benne, hogy a kiadvány könnyebbé teszi a munkát az Ön számára, és az okos, költséghatékony ötletek révén esztétikusabb, gazdaságosabb otthont teremthet. Sikeres felújítást kívánunk!

6 6 TETŐFEDÉS KÖNNYEN TETŐ ALÁ HOZZUK! A magas energiaárak következtében egyre több házon készül utólagos falszigetelés. Ám nem árt tudnunk, hogy egy átlagos magastetős ház hőveszteségének százaléka a tetőn át távozik, így hosszú távon a tető hőszigetelése sem maradhat el. A tető esetében a táblában vagy tekercsben kapható ásványi szálas hőszigeteléseket szokás alkalmazni. Tetőtér-beépítés esetén a tetősíkban, más esetekben a padlásfödémen kell elhelyezni a hőszigetelő réteget. A tetőablak hőszigetelő képessége is fontos szempont, a piacon már akár passzívházakhoz ajánlott, hármas üvegezésű tetőtéri ablakot is vásárolhatunk. Ha már beépítjük a tetőt, lehetőség szerint érdemes a tetőfedést is felújítani. A kereskedelemben olyan újdonságokkal is találkozhatunk, mint az alacsony hajlású tetőkön is vízzáró, illetve szennyeződéstaszító tetőcserép. Az esztétikai szempontokon túl a használható fedést elsősorban a tetőhajlás határozza meg. Hagyományos fokos hajlásnál szinte minden termék, a betoncseréptől a bitumenzsindelyig alkalmazható, alacsony hajlású tetőknél a fémlemezfedés az egyik legtartósabb megoldás. Amennyiben meglévő tető beépítésére készülünk, először vizsgáljuk meg a tetőszerkezet faelemeit. Látható korhadás, rovarkár esetén jobb, ha faanyagvédelmi szakvéleményt kérünk. A tetőben célszerű a páravédelemre is ügyelni. A szerkezet alátétfóliával történő befedésekor, a cserépléc alatt 5 cm-es idomcserepekkel kiszel- lőztetett légrést kell hagynunk. A fóliázás után jöhet a cm-es, a szarufák hőhídhatását is csökkentő, vízszintes gerendákkal rögzített hőszigetelés. A belső burkolatok, válaszfalak leggyakrabban gipszkartonból készülnek. Ez esetben ügyeljünk, hogy vizes helyiségek esetén a vízálló fajtát használjuk. Sose felejtsük el a hőszigetelés és a burkolat közé betenni a párafékező fóliát. A tetőtér hangulatát alapvetően meghatározza a fény; sokat emelhet rajta a megfelelő tetőablak, illetve tetőablak-kombináció. Világosabbá tehetjük a lakás helyiségeit az úgynevezett fénycsatornákkal is! Az innovatív megoldás a tetőn keresztül elviszi a fényt a nappaliba, gardróbba, lépcsőházba, vagy a sötétebb folyosókra. Ablakok, kémények, oromfalak, vápák (konkáv tetősíkok) csatlakozásainál különösen ügyeljünk a megfelelő hőszigetelés, vízelvezetés, bádogozás kialakítására, mert utólag nehezen orvosolható párásodási, beázási gondokat okozhatnak. Új építésű otthonunk esetén a kialakítandó rétegrend ugyanez, csak értelemszerűen a beépítés sorrendje változik. TUDTA ÖN, hogy az alacsony hajlásszögű tetővel rendelkező, mediterrán jellegű épületeknél a lakóteret határoló födémet kell szigetelni, nem pedig a héjazat alatti részt

7 TONDACH Deluxe tetőcserép Innováció és szakértelem a kézzelfogható minőségért. 7 További termékinformáció: Infóvonal: 06-40/ (06-40/CSERÉP) Internet:

8 8 FÉNY ÉS ÁRNYÉK SPÓROLJUNK ENERGIÁT JÓL MEGVÁLASZTOTT NYÍLÁSZÁRÓKKAL Érdemes időt és pénzt szánni a külső ablakok, ajtók felújítására vagy cseréjére, mert télen az első gázszámla megérkezése, míg nyáron a nem kívánt otthoni szauna okozhat meglepetést. MILYEN LEGYEN AZ ABLAK? Fény, csend és a megfelelő hőmérséklet. Egy jó ablaknak ezért a három dologért kell felelnie. Csere esetén döntésünk hosszú távra szól, ezért érdemes szakemberekkel is konzultálunk. Fontos, hogy a nyílászáró anyaga illeszkedjen az épület jellegéhez, stílusához. Gondoljuk végig, hogy fix, bukó, vagy bukó-nyíló, illetve egy- vagy kétszárnyú legyen! Nem mindegy a mérete sem, amit helyi építési rendelet szerint szabályoznak. Mindegyik anyagnak megvan az előnye! Az alurendszereket főként irodaházak esetében használják, a fa mellett szól, hogy természetes anyag. Bármelyik anyag mellett is döntünk, érdemes elismert gyártót keresni. A rendszeresen gondozott nyílászáró évtizedekig megőrzi minőségét, akár fa, akár alumínium. Az ütésálló PVC-ből készült több kamrás, acélmerevítéssel ellátott keretek szintén remek ár-érték arányt képviselnek. Sok típus és szín közül választhatunk a PVC keretek közül, amelyek elegáns alumínium rátétekkel a legmodernebb épületekben is megállják a helyüket. HIDEG? KIZÁRVA! A fűtés 20-30%-a távozik a nem megfelelő nyílászárókon keresztül. Ezért fontos minél energiatakarékosabb típust beépíteni. A műanyag ablakoknál három-, öt- vagy hatkamrás profilú ablakok közül választhatunk, melyekben speciális gázok felelnek a hő- és hangszigetelési paraméterekért. A kamraszám növelése a profil vastagságának növekedésével jár együtt. Amennyiben új ablakban gondolkodunk, lehetőleg minimum 5 légkamrás u=1.0w/m 2 K (vagy ennél kisebb) hőátbocsátási értékkel rendelkező nyílászárókat válasszunk. Minél kisebb ez az U érték, annál jobb az üvegünk, és annál jobban tartja a hőt. ABLAK A NAPRA Az anyag és az üvegezés kínálta lehetőségeken túl számos paraméterre érdemes odafigyelni: a mechanikai, biztonsági, zárhatósági szempontokra, a takaríthatóságra, a szélállóságra, a betörésbiztonságra, a vízállóságra, a beépítési paraméterekre és a felületkezelésre. Míg a fokozott hőszigetelő képességű üvegek a nap melegét és a napfényt beengedik a lakásba, és megakadályozzák a belső hő kiáramlását, addig a napvédő, anyagukban is színezett üvegek, a napfény belépését is csökkentik. Ezeknek az eltérő vastagságú, hőszigetelő üvegezésű ablakoknak a hanggátlása db, amely normál körülmények között megfelelő. Nagyobb zajterhelés ellen vastagabb, többrétegű vagy speciális gáztöltésű üvegeket kell használnunk. Az üveg törése által okozott sérülésektől biztonsági fóliával, a nem kívánt látogatók ellen pedig betörésgátló fóliával védekezhetünk. TUDTA ÖN, hogy a hő- és fényvédő ablakfóliák használata nemcsak az energia megtakarítást segíti, de megvédi a faburkolatokat, bútorokat, kárpitokat a kifakulástól

9 9 BEÉPÍTETT ÁRNYÉK A napvédő üvegezésen kívül természetesen sokféle külső- és belsőoldali árnyékolástechnikai megoldás létezik. A külsőoldali megoldások általában hatékonyabbak, mert a nap melegét a lakáson kívül tartják. A nyílászárókhoz redőnyök, rovarhálók vagy zsalugáterek is kapcsolódhatnak, ezért ajánlott még vásárlás előtt eldönteni, hogy szeretnénk-e valamelyiket, és ha igen, melyiket? Redőny esetében ha a kézi vezérlésű gurtni helyett motoros megoldást választunk, akkor nemcsak kényelmes és esztétikus megoldással leszünk gazdagabbak, de a kialakítás során is kevesebb problémával szembesülünk. A régi épületeknél sajnos legtöbbször csak az ablak elé szerelhető külső tokos műanyag vagy alumínium redőny jöhet szóba. Ez költséghatékony, könnyen szerelhető, azonban nem illeszkedik minden épülettípus stílusához. Az egyszerű rovarháló helyett ezekbe a szerkezetekbe sűrű szövésű ún. napvédő hálók is tehetők, melyek a nap melegének akár 50-70%-át is képesek kiszűrni. ZSALU, ZSALUZIA, NAPELLENZŐ A zsaluk régi házak és a mediterrán országok hangulatos árnyékolói. Ha emellett döntünk, akkor számolnunk kell a zsalutáblák nyitásához szükséges falfelülettel is. Kialakításuk lehet táblás deszkázat, lamellás vagy harmonikaszerűen kihajtható csuklópántos. A zsaluzia a belső reluxához hasonló, állítható lamellákból álló árnyékoló, ami az ablak külső oldalán kap helyet. A fényt beengedi, de véd a nap ellen. A napellenzők főleg teraszok, erkélyek hasznos kiegészítői, melyek az általános hazai ízlést figyelembe véve leggyakrabban csíkosak. Felszerelésük egyszerű, tetszőlegesen méretezhetők, működhetnek tekerőkarral vagy elektromotorral, de akár időjárásfüggő vezérléssel is elláthatók. Árnyékolásra használható még a napjainkban közkedvelt, dekoratív napvitorla is, melyeket leginkább nagyobb méretű erkélyeken, teraszokon és tetőkerteken használhatunk.

10 10 FÉNY ÉS ÁRNYÉK MINŐSÉG ELÉRHETŐ ÁRON BEMUTATKOZIK A DELTA KFT. 20 éve kis építőipari vállalkozásként indult, ma négy üzemben folyik a termelés, és már az ország határain túl is megtalálni termékeinket. Alapelvünk, hogy a válság ellenére is fejlődni kell, és egyre komplexebb, egyre sokoldalúbb szolgáltatással, szélesebb termékskálával, valamint kiváló minőséggel kell megtartani vevőinket, illetve újakat szerezni. Mindezeket szem előtt tartva két új üzemcsarnokot adtunk át (4300 és 4500 m 2 ), melyeknek köszönhetően jelentősen tudtuk és tudjuk javítani termékeink minőségét és bővíteni termelői kapacitásunkat. Megkezdtük a fa és műanyag nyílászárók mellett az alumínium nyílászáró szerkezetek gyártását is, valamint egy új profilrendszerrel elindítottuk a 78 mm vastag, 3 rétegű hőszigetelő üvegezéssel ellátott fa nyílászárók gyártását, és ez év közepétől bevezetünk a piacra egy új 80 mm-es 7 kamrás műanyag ablakrendszert is. Kültéri és beltéri fa nyílászáróinkat igény szerint kompletten felületkezeléssel is le tudjuk gyártani. Szükség esetén helyszíni felmérést és beszerelést is végzünk. Valamennyi termékünk CE-minősítéssel rendelkezik, méltán reprezentálják a minőséget és a megbízhatóságot a hazai nyílászáró-kínálatban. Nyílászáró-vásárlás előtt kérje szakembereink segítségét! Keresse termékeinket az ÚjHáz csoport telepein. Delta Tenk üzemcsarnok

11 11 NÉMET MINŐSÉG 75 ÉVE A tetőtéri ablakok jóval többre használhatók, mint fény beengedésére és szellőztetésre. A speciálisan billenő nyitásmód kényelmes hozzáférést biztosít az ablakhoz, a nyitott ablaktábla alatt kényelmesen elfér a fejünk, és ki tudunk nézni a szabadba. További előny, hogy az ablak nyitott állapotban sem nyúlik be a lakótérbe, azaz nem zavarja a lehúzott szúnyoghálót. A Roto R7 speciálisan billenő ablak kiváló ár/érték aránnyal rendelkezi, hiszen minimális felár ellenében közel felnyíló nyitásmódot nyújt. DEKORFÓLIÁS MŰANYAG TETŐTÉRI ABLAKOK Különösen télen jelenthet problémát, hogy a lakótérben lévő nedvesség kicsapódhat a tetőtéri ablak üvegén. Párának különösen kitett helyiségek esetén konyha, fürdőszoba érdemes műanyagból készült tetőtéri ablakokat használni. A Roto valódi műanyag profilból készíti az ablakokat, és a fehér alapszín mellett 5 különböző fahatású dekorfóliával is rendelhető. Így ötvöződik a műanyag tartóssága és a fa esztétikája. ENERGIAHATÉKONYSÁG TETŐTÉRI ABLAK PASSZÍVHÁZBA A folyamatosan növekedő energiaköltségek miatt felértékelődik az építőanyagok hőszigetelő képessége. A Roto passzívházakhoz ajánlott megoldása a 3-rétegű üvegezéssel ellátott R89P K tetőtéri ablak, mely 0,8 W/m 2 K U értékkel rendelkezik. Az ablak természetesen tartalmazza a gyárilag előszerelt hőszigetelő csomagot és a belső párazáró fóliacsatlakozást is. aranytölgy (KG) dió (KM) mahagóni (KS) tölgy (KM) fenyő (KK)

12 12 HŐSZIGETELÉS PASSZÍVHÁZAK AZ ENERGIATUDATOS ÉPÜLETEK Képzelje el, hogy olyan házban lakik, ahol nincs fűtésszámla és nyáron sincs szükség légkondicionálóra! Ez ma már nem csak álom. Egy passzívháznak amellett, hogy képes egy hagyományos épülethez képest 80-90%-kal alacsonyabb üzemeltetési költségen működni, számos más előnye is van. A régi pazarló megoldások helyett a drasztikusan megnövekedett energiaárak, a környezetvédelmi szempontok előtérbe kerülése miatt manapság a tervezők és a megrendelők figyelme egyre inkább az energiatudatos építkezés felé terelődik. Az első úgynevezett passzívház 1992-ben Darmstadtban épült fel. Összetett tervezési folyamat révén sikerült elérni, hogy a házban aktívfűtésre nincs szükség. Egy ilyen típusú háznak, melyet a német Passzívház Intézet minősít, azóta is szigorú követelményrendszernek kell megfelelnie. Lényege, hogy a kellemes hőmérséklet biztosítása mindössze a szellőztetés során lehűlő levegő utánfűtésével megoldható legyen. Ehhez maximum évi 15 kwh/m 2 fűtési energiát használhat el a ház. Ezt ún. PHPP energetikai számítással igazolják. Előnye a töredék rezsiköltségeken túl, hogy a folyamatos légcserének köszönhetően mindig friss a levegő, a falak melegek, így sokkal jobb a ház komfortérzete. Természetesen nem elhanyagolható szempont a ház alacsony CO 2 - kibocsátása sem. A passzívházak tervezési elve az üvegházhatáson alapszik. Lényege, a kinti hideg kizárása és a napsugárzás energiájának felhasználása, illetve egy hőcserélővel ellátott szellőztető berendezés alkalmazása. Ezt első körben kompakt tömegformálással (minél kevesebb lehűlő felület), optimális tájolással érik el. Az épületet nagy délre tájolt üvegfelületekkel, napcsapdákkal, extra vastag, mindenre kiterjedő hőszigeteléssel látják el. A szerkezetek kiválasztásánál a jó hőszigetelő képesség mellett a légtömörség és a hőhídmentes kialakítás is fontos szempont (pl. 3 rétegű, nemesgáztöltésű ablakok). De figyelem! A jó hőszigetelés mellett elegendő hőtároló tömegre (nehéz anyagú falak, födémek) is szükség van. Az üvegfelületeket árnyékoló rendszerrel kell védeni a nyári túlmelegedés ellen. A szellőztetéshez használt levegő fűtését, hűtését általában geotermikus energiával, talajkollektorral oldják meg. Magyarországon az első ilyen ház 2008-ban Szadán épült fel, Szekér László tervezésében. Azóta egyre több magyar passzívházat minősítenek (pl. Fótliget Sigray Judit, Kiskunfélegyháza Sári Attila, Páty Sinóros-Szabó Balázs). TUDTA ÖN, hogy nemrég egy 150 éves bécsi ház tetőterét a tulajdonos csak azért alakította át a legkorszerűbb technológiák felhasználásával, hogy bebizonyítsa, nemcsak új házak kaphatnak passzív minősítést

13 13 A passzívház elismerő címét új épületek szokták elnyerni, de nem lehetetlen egy meglévő épületet sem ilyen irányba átépíteni. Első és legfontosabb a ház alapos hőszigetelése. Alapszabály, hogy a legvastagabb hőszigetelés a tetőre kell, a falakra valamivel kevesebb is elég. Következő lépés az ablakcsere és a gépészet korszerűsítése, esetleg megújuló energiaforrások bevonása. A napsugárzás energiáját nem csak új ablakok nyitásával, de télikertek, üvegezett verandák kialakításával is hasznosíthatjuk. Fontos, hogy ezek padlója valamilyen a hőt magába szívó sötét burkolat legyen, és figyeljünk nyári szellőzésükre, árnyékolásukra. Talán az eredmény nem fog megfelelni a passzívház szigorú követelményeinek, de az ily módon energiatudatossá alakított ház eredményeit az alacsonyabb fűtésszámla biztosan tanúsítani fogja. Akár új építésen, akár felújításon gondolkodik, a hőszigetelésektől, nyílászáróktól kezdve, falazatokon, szerkezeti elemeken át számos terméket talál az Újház Centrum honlapján vagy érdeklődjön több mint 80 telephelyünk egyikén.

14 14 SZIGETELJÜNK OKOSAN ENERGIATAKARÉKOS SZIGETELÉS A KOMFORTOS, ÉLHETŐ TETŐTEREKÉRT Ha hideg belső falfelületeket, nedvesedést, penészedést észlelünk a lakótérben, akkor a jelenség hátterében komoly hőszigetelés- és páratechnikai hibák sokasága áll. Ez azonban orvosolható! Régen sok olyan tetőtér készült, amelyben nyáron elviselhetetlen a meleg, télen pedig kifűthetetlen. A mai műszaki követelményekhez viszonyítva sokszor rossz szigetelőképességű és kis vastagságú (10 cm) anyagot építettek be egyetlen rétegben a szarufák között. Mivel a fa igen rossz szigetelő, a szarufáknál vonalmenti hőhidak keletkeztek. A belső burkolat mögött gyakran láthatunk teljesen más célra gyártott mezőgazdasági fóliákat, kátránypapírokat, ám ez páratechnikailag egyáltalán nem megfelelő. A szakszerűtlen kivitelezés is komoly probléma: a fóliaátlapolások leragasztásának és a fóliák csatlakozó szerkezetekhez való hozzáragasztásának teljes hiánya; a belső páratechnikai fólia elektromos vezetékek általi átlyukasztása. Ezek mind hideg belső falfelületeket és nedvesedést, penészesedést idéznek elő! Kívül gyakori hiba, hogy nincs ellenléc a cseréptartó lécek alatt, így átszellőztetett légrés sincs kialakítva. Ha van is légrés, akkor sincs biztosítva az eresz vonalában és a tetőgerinc környékén a megfelelő be- ill. kiszellőzés: a levegő nem tud keringeni, hogy nyáron hűtse a felforrósodott fedés alatti légteret és a szerkezetet. Télen ha bejut a porhó és a csapadék, akadályoztatott lefolyásuk miatt a cseréptartó lécek elkorhadhatnak azokon a pontokon, ahol felülnek a szarufára. A fedés megcsúszhat az eresz irányába és be is szakadhat. URSA Salgótarján Zrt Budapest, Szépvölgyi út 41. AZ URSA SZAKEMBEREI KIFEJLESZTETTEK EGY INNOVATÍV TETŐFELÚJÍTÁSI* MEGOLDÁST: Amennyiben a problémákat együttesen és véglegesen szeretnénk megszüntetni, a rétegrendek újbóli kialakítása szükséges, mely kívülről valósítható meg. Az URSA ásványgyapot, XPS és SECO termékeinek kombinált alkalmazásával olyan tetőteret alakíthatunk ki, amellyel hosszú távra teremthetjük meg minden évszakban a megfelelő komfortérzetet a lakótérben. A belső oldalra párafékező SECO fólia kerül, a meglévő szarufákat pedig URSA hőhídmentesítő és teherátadó XPS bakok segítségével magasítjuk. A magasított szarufaközökbe építjük be az URSA ásványgyapot szigetelőanyagot. Előnyök: Lakható tetőtér a felújítási munkálatok alatt is Végleges problémamegoldás: épületfizikailag helyére kerülnek a páratechnikai rétegek Komplex: szarufa-magasítás+hőszigetelés+alátétfólia XPS bakok: minimálisra csökken a szarufa vonalmenti hőhídhatása Optimális ár-érték arány * A komplex rétegrend új építés esetén is használható Látogassa meg honlapunkat, ismerje meg többi termékünket és megoldásunkat is, melyekkel TETŐTŐL TALPIG és KÍVÜL-BELÜL felöltöztetheti házát! MŰSZAKI TANÁCSADÁS: Varga Tamás alkalmazástechnológus; 06-20/ ; AJÁNLATÉRT: Hívja területi képviselőinket és kereskedő partnereinket!

15 HŐSZIGETELÉS 15 BELSŐ OLDALI HŐSZIGETELÉS MULTIPOR ÁSVÁNYI HŐSZIGETELŐ LAPOKKAL A homlokzati falszerkezetek külső oldali hőszigetelése nem minden esetben megoldható. Például, amikor több lakásos házban a tulajdonosok nem tudnak megegyezni a közös beruházás finanszírozásáról, régi műemléki épületeknél, ahol a homlokzat architektúrája, burkolata vagy díszítése nem takarható el szigetelő lapokkal, vagy szomszédjogi problémák miatt (tűzfalak, oldalhatáron álló épületek) kivitelezhetetlen. Ilyen esetekben csak a belső oldali hőszigetelés kerülhet szóba. Fontos szempontok azonban, a szigetelőanyagok tűzállósága, természetes alkotóelemei, stabil ellenálló kivitele és páratechnikai viselkedése. A fenti problémákra megfelelő megoldást jelenthetnek a kálcium-szilikát alapanyagú hőszigetelő rendszerek. A kapilláris anyagszerkezetből adódóan a Multipor lapok kiváló páraszabályzó tulajdonságúak, ennek köszönhetően alkalmazásukkal a belső oldali hőszigetelés párazáró réteg készítése nélkül is elkészíthető. A lakóterek falszerkezeteiben normál hőmérsékleti és páraviszonyok mellett, nem alakul ki páralecsapódás, így elkerülhető a penészedés megjelenése. A szigetelendő falszerkezetre történő teljes felületű ragasztással elkerülhető, hogy a hőszigetelő lap és a falszerkezet között un. bezárt légrések alakuljanak ki, ahol a pára összegyűlhet és a hideg falfelületen lecsapódhat. Emellett az alapanyagok és a Multipor habarcs lúgos közege is akadályozza a penészgombák elszaporodását. A páraszabályozó szerep megtartása érdekében fontos, hogy a ragasztás és az elsődleges felületképzés a termék páratechnikai tulajdonságaihoz is jól igazodó Multipor habarccsal, a végleges felületképzés (festés) pedig kellően páraáteresztő, ásványi alapú anyagokkal történjen. Látogasson el a új weboldalunkra, ahol megnézheti kivitelezési filmünket, kiszámíthatja kalkulátorunk segítségével megtakarításait, továbbá részt vehet tavaszi nyereményjátékunkban, ahol megnyerheti lakása belső oldali hőszigetelését is.

16 16 HŐSZIGETELÉS TITOK A HABARCS ALATT A VAKOLÁSTÓL A FALAZÁSIG A falszerkezet hőszigetelő képessége annak rétegrendjétől függ, amit nagyban befolyásol a felhasznált falazóanyag. Ez alkalommal áttekintjük a falazóelemek típusait, tulajdonságait. Mit gondol, akad köztük olyan, amit nem is kell külön hőszigetelni? 20. századig a legelterjedtebb hagyományos falazóanyag a kisméretű és a nagyméretű tömör tégla volt. A téglaipar fejlődésével megjelentek a hőszigetelés szempontjából kedvezőbb üreges téglák. A mai falazóelemeket az európai szabvány, az Eurocode szerint, üregtérfogat alapján csoportosítják. A 25% üregtérfogat alatti ún. HD (High density) téglákhoz tartozik a kisméretű tömör tégla, a kevéslyukú, a soklyukú, a B30-as tégla stb. A 25% üregtérfogat feletti, ún. LD (Low density) téglák közé sorolhatjuk az összes vázkerámiát, falazóblokkot. hogy mennyi energia halad át 1 m 2 falszerkezeten 1 fok hőkülönbség esetén. Minél kisebb, annál jobb a fal hőszigetelő képessége. Például egy B30-as hőszigetelés nélküli fal 1,4-es U értéke meglehetősen alacsonynak számít, a 38 cm-es vázkerámia 0,41-es értékéhez képest. Szabvány szerinti megengedett értéke külső falra vonatkozóan 0,45 W/m 2 K. Újdonságnak számít a tavasszal piacra dobott összetett üregrendszerű vázkerámiák új generációja. Ezekkel egy 38 cm-es vakolt falnál akár 0,25-ös U értéket is el lehet elérni, amit a régebbi vázkerámia csak 8 cm polisztirol lemez hőszigeteléssel kiegészítve tudott teljesíteni. Szintén idei újítás, amikor az üregekbe gyárilag hőszigetelést töltenek. Ez a fal 0,17-es U értékével már 62%-kal túlteljesíti az energetikai előírásokat, így akár passzívházak építésére is alkalmas. A fenti újításokkal akár teljes egészében elhagyhatjuk a hőszigetelő táblák alkalmazását ezzel is időt, munkát spórolva meg. A vázkerámiák hőszigetelő képessége elsősorban a hő útjától, vagyis az üregrendszer bonyolultságától függ. Mindig hasonlítsa össze a termékek W/m 2 K-ben megadott hőátbocsátási tényezőjét! Ez az U értéknek nevezett, szám megmutatja, Energiatakarékos falazat építéséhez pórusbeton termékek is rendelkezésre állnak. A homokcement-mész-víz keverékhez alumíniumpasztát adagolnak, ami az eljárás során apró buborékokat képez a masszában. Az anyagban ily módon

17 17 bennrekedt levegő adja a tégla hőszigetelő képességét. Egy 38 cm-es pórusbeton fal 0,25 W/ m 2 K-es értéket is tud teljesíteni. Az energiahatékonyság szempontjából nagyon fontos, hogy rendszerben gondolkodjunk! Az elkészült falazat tulajdonságait az alkalmazott falazóhabarcs és a vakolat is nagyban befolyásolja! Egy fal annál jobb hőszigetelő minél inkább homogén. A téglák közti habarcs sok apró vonalszerű hőhidat képez. A hőhíd az a hely szerkezetünkben, ahol a hő fokozottabban áramlik kifele (pl.: a különböző anyagok találkozása miatt). Ezt a hatást lehetőség szerint minél inkább csökkenteni szeretnénk. Többek között ez indokolta, hogy a kisméretű téglát a nagyobb méretű falazóblokkokra cserélték és bevezették a nútféderes termékeket. Nút féderes falazóelemnek azokat a téglákat hívjuk, amik oldalirányban habarcs nélkül kapcsolódnak, tehát habarcs csak a vízszintes sorokban, a téglák alatt van. Egyre inkább terjednek a vékony ragasztóhabarcsok és a speciális anyagokkal feljavított hőszigetelő habarcsok is. A 2010-es év nagy újdonsága a cementalapú anyagok helyett kifejlesztett műanyag- (PUR-hab-) alapú ragasztóhabarcs. 1,5 2,5 cm vastagságban. Adalékanyagokkal, (perlittel, polisztirolgyönggyel) dúsított hőszigetelő vakolatokkal tovább javíthatjuk a falazatunk hőszigetelő képességét. Ezek szokásos vastagsága 3 6 cm, de némely típus akár 10 cm vastagságban is felhordható. A gyártók falazóelemeikhez mindig ajánlanak megfelelő habarcsot, vakolatot is. Telephelyeinken bátran kérjen személyes tanácsot szakembereinktől! A körültekintően kiválasztott falazat és a gondos hőszigetelés alacsonyabb rezsiköltséget jelent! Falazóelemekkel, vakolatokkal kapcsolatos további részletekért, termékekért kattintson az újház Centrum honlapjára, vagy látogasson el Önhöz legközelebb eső telephelyünkre. Ne feledkezzünk meg a befejező munkákról, a vakolatokról sem! Hagyományosan cementtel javított mészvakolatot alkalmazunk, lmazunk, TUDTA ÖN, hogy a falba jutó nedvesség hatására hőgátló képessége romlik? Egy téglafal szigetelőértékét már 5% nedvességfelvétel megfelezi. Ezért kell a homlokzati károkat a lehető leghamarabb megszüntetni

18 18 Hogyan válasszak színezôvakolatot? A színezôvakolatok kiválasztásakor 3 fô szempontot kell figyelembe venni: Szín Struktúra Mûszaki tulajdonságok SZÍNVÁLASZTÁS A színválasztás könnyû feladatnak tûnik. Viszont, mikor dönteni kell A szín mindig szubjektív szempont, mivel mindenkinek más az ízlése. Néhány jó tanács azonban segíthet, hogy évek múltán is hazaérkezve otthon érezzük magunkat. 2-3 különbözô szín és esetleg különbözô formák alkalmazásával hangsúlyosabbá, szebbé teheti homlokzatát. Túl sok szín használata viszont nem ajánlott. Dinamikus és pasztell színek együttes alkalmazásával kellemes színharmónia vagy izgalmas kontraszt alakítható ki. A színezôvakolat színét a ház környezetének és többi részének színével összhangban válassza ki! Vegye figyelembe a lábazatot, a cserepet, a nyílászárókat és a fa burkolatokat is! A színek elekronikus megjelenítése nem adja vissza a valós színt. Emellett a környezet és a színezett felület nagysága is befolyásolja a színérzékelésünket. Ezért minden esetben a kiválasztott színt próbáljuk ki kb. 1x1m 2 -es felületen és csak ha megfelelô, akkor színezzük az egész épületet. STRUKTÚRA VÁLASZTÁS A struktúra alapvetôen a termék szemcseösszetételébôl adódik. A kivitelezés során viszont számos struktúraverzió alakítható ki, melynek csak a kivitelezô szaktudása szab határt. Néhány tanács struktúra választáshoz: Minél nagyobb a szemcseméret, annál hangsúlyosabb a megjelenés. A struktúra megváltoztatja a színrôl alkotott összbenyomást. Színezôvakolat gyártója és típusa is eltérô struktúrát eredményezhet. További tanácsokat talál a oldalon. MŰSZAKI TULAJDONSÁGOK A mûszaki tulajdonságok alapvetôen a termékösszetételbôl adódnak. A színezôvakolatok minôségét, megjelenését és idôtállóságát alapvetôen a szemcse és a kötôanyag határozza meg. Emellett adalékanyagokkal javítják a minôségét, pl. algásodás gátlás vagy víztaszítás növelése érdekében. Mûszaki tulajdonságok áttekintéséhez ajánljuk a oldalunkat, ahol leírások és összehasonlító táblázatok segítik a színezôvakolat kiválasztásában.

19 19 VÍZSZIGETELÉS HIDEGBURKOLATOK ESETÉN A víz alapvetően az életünk örömteli része, viszont számos esetben kordában szeretnénk tartani. Fürdőszobában szeretnénk a lefolyóba elvezetni, így megakadályozni, hogy a falba vagy padlóba szivárogjon és penészedést okozzon vagy az alsó szomszéd eláztatásához vezessen. A talajon fekvő teraszok és aljzatok esetén a talajpára és az eső elleni védekezés a legfőbb célunk, a burkolati felfagyások elkerülése érdekében. Terasz, bejárat burkolása (padló): Kültérben a hômérsékletkülönbség ill. a csapadék okozza a legnagyobb igénybevételt, ezért flexibilis anyagok alkalmazására és vízszigetelésre is szükség van Kis méretû lapok (max 25x25 cm) 1 Aljzat elôkészítés Lejtést kell kialakítani (min. 2%-os) Nagy méretû lapok 2 Alapozás Haftemulsion / Tiefengrund / Esztrichgrund * 3 Vízszigetelés 1. réteg Aquastop Flex 4 Vízszigetelés 2. réteg Superflex 75/4 (a sarkokba) + Aquastop Flex 5 Csemperagasztás Flex Fliessflex / ProfiFlex 6 Fugázás ProCol 7 Rugalmas réskitöltés Homlokzati- és Natúrkôszilikon / Szaniterszilikon / Univerzális szilikon** * A megfelelô anyag kiválasztásához weblapunkon vagy hidegburkolási kiadványunkban talál információkat. ** Homlokzati-és natúrkôszilikon kell a homlokzati vakolat és natúrkô csatlakozásokhoz. Univerzális szilikon kell a fémes csatlakozásokhoz (kerámiákhoz is használható). Szaniterszilikont csak égetett kerámia csatlakozásokhoz használhatunk. KŐBURKOLATOK A HÁZ KÖRÜL Kőburkolattal a ház körül számos helyen találkozhatunk. Minden esetben részletes tervezésre van szükség, hogy időtálló, biztonságos és esztétikus burkolatot alakítsunk ki. Ajánlott rétegrend lábazat és kerítés kőburkolati kialakításához. Kedvelt kerítés és lábazati kialakítás a természetes kövekkel való burkolás. A RockFix termék - mint a kövek ragasztóhabarcsa - erre a célra lett kifejlesztve. Rétegrend 1 Alapfelület Beton vagy fagyálló cementes vakolat. (Sockelputz) 2 Ragasztó RockFix 3 Kôburkolat Természetes kövek, betonlapok 4 Fugázás Colorin Rock 5 Állagmegóvás Funcosil FC, WS Lasselsberger-Knauf Kft. Zöld szám:

20 20 KERT ÉS KERTFELÚJÍTÁS A háztetőről összegyűjtött, megszűrt esővíz hasznosításával a felhasznált közműves ivóvíz mennyisége csökkenthető. Esővízszűrő, esővíztartály és a csírátlanítást biztosító UV-lámpa beépítésével a csapadék megfelelő módon tárolható, amit felhasználhatunk a kert öntözésére, vagy szürkevízként akár vécéöblítésre, takarításra és mosásra is. Amennyiben a tárolótartályok felszín alatti beépítése nem oldható meg, kis ráfordítással szabadban elhelyezhető esővízgyűjtőt érdemes az eresz alatt elhelyezni. Ez lehet egy egyszerű hordó vagy nagyobb űrtartalmú zárt műanyagtartály, melyekből egy kisteljesítményű szivattyúval már magasabb helyre is eljuttathatjuk az összegyűjtött esővizet. Ezeket a felszíni esővízgyűjtőket a fagy miatt télre le kell ereszteni. A KERT ÉLMÉNYE A VÍZ AZ ÚR! Ha lehet hinni az elkövetkező évek prognózisainak, akkor a klímaváltozás miatt egyre aszályosabb évek várhatóak. Így, aki üde kertet akar, az nem kerülheti el a locsolást. A huncut forintok pedig úgyis megfoghatók, ha az értékes esővizet egyszerűen nem engedjük megszökni. ÉGI ÁLDÁS Fém, műanyag, horganyzott, és színes ereszcsatorna-rendszerek is kaphatóak a piacon, melyek összeszerelését a különféle összekötő idomok megkönnyítik. Rögzítésüknél fontos a méterenként kb. 2,5 5 mm lejtés betartása: kisebb, vagy nagyobb lejtés esetén nem tudják elég hatékonyan elvezetni a vizet, és túlcsordulnak. MI VAN A FELSZÍNEN? A talaj mélyebb rétegeiben húzódó vizek előbbutóbb tönkretehetik a szigeteléseket, a falakat, pincéket. A felszín alatti vízelvezetés megoldása nem a lelkes amatőrök asztala, ezt bízzuk inkább szakemberre. A felszíni vizek elvezetése és gyűjtése azonban már nem igényel komolyabb szaktudást, csak némi gyakorlati érzéket. Használjunk víznyelőket, süllyesztett rácsos folyókákat, draincsöveket! A víznyelős megoldás költségesebb mélyvezetésű csatornafektetést igényel, a burkolatot enyhén tölcséres formában kell kialakítani, amit nehezebb kivitelezni és tisztítani is. A rácsos lefedésű folyókáknál az ereszekhez hasonlóan megfelelő lejtéssel biztosítani kell a víz lefolyását, és szilárdan, a talajba süllyesztve kell beépíteni őket. A megfelelően megerősített anyagból készült típusain akár autóval is áthaladhatunk. Kialakításukkor számba kell venni a víztelenítő felület nagyságát, a burkolat anyagát, a várható csapadékmennyiséget, a terep lejtését. A felszín alatt elvezetett

ENERGIA- TAKARÉKOSSÁGI KISOKOS

ENERGIA- TAKARÉKOSSÁGI KISOKOS ENERGIA- TAKARÉKOSSÁGI KISOKOS www.ujhazcentrum.hu ENERGIATAKARÉKOSSÁG HŐSZIGETELÉS NAPENERGIA ÁRNYÉKOLÁS PASSZÍVHÁZ NYÍLÁSZÁRÓCSERE NYEREMÉNYJÁTÉK Rugalmas megoldások tet felújításhoz. 2 A szakemberek

Részletesebben

SzázezrekbeN. mérhető nyeremény! Takarékossági. kisokos. www.ujhazcentrum.hu FELÚJÍTÁS ÁTALAKÍTÁS BELSÔÉPÍTÉSZET SZIGETELÉS

SzázezrekbeN. mérhető nyeremény! Takarékossági. kisokos. www.ujhazcentrum.hu FELÚJÍTÁS ÁTALAKÍTÁS BELSÔÉPÍTÉSZET SZIGETELÉS SzázezrekbeN mérhető nyeremény! Takarékossági kisokos www.ujhazcentrum.hu FELÚJÍTÁS ÁTALAKÍTÁS BELSÔÉPÍTÉSZET SZIGETELÉS takarékossági ötletek HASZNOS TUDNIVALÓK Többcsillagos VELUX megoldások tetőtér-felújításhoz

Részletesebben

FELÚJÍTÁS ÁTALAKÍTÁS BELSÔÉPÍTÉSZET SZIGETELÉS

FELÚJÍTÁS ÁTALAKÍTÁS BELSÔÉPÍTÉSZET SZIGETELÉS Takarékossági kisokos www.ujhazcentrum.hu FELÚJÍTÁS ÁTALAKÍTÁS BELSÔÉPÍTÉSZET SZIGETELÉS TAKArÉKoSSÁGI ötletek HASZNOS TUDNIVALÓK Többcsillagos VELUX megoldások tetőtér-felújításhoz Nem éri meg kevesebbel

Részletesebben

www.velux.hu árkatalógus Érvényes: 2010. december 6-tól

www.velux.hu árkatalógus Érvényes: 2010. december 6-tól www.velux.hu Termékés árkatalógus Érvényes: 2010. december 6-tól Eredeti tetőtéri ablakok a piacvezetőtől már alapáron is Vezető márka A VELUX több mint 60 évvel ezelőtt elsőként kezdett tetőtéri ablakokat

Részletesebben

árkatalógus Érvényes: 2012. február 1-jétől Nem éri meg kevesebbel beérni! www.velux.hu www.tetoablakcsere.hu

árkatalógus Érvényes: 2012. február 1-jétől Nem éri meg kevesebbel beérni! www.velux.hu www.tetoablakcsere.hu Termékés árkatalógus Érvényes: 2012. február 1-jétől Nem éri meg kevesebbel beérni! www.velux.hu www.tetoablakcsere.hu 70 évvel ezelőtt, a Cégcsoport alapítójának egyszemélyes vállalkozása elsőként kezdett

Részletesebben

www.velux.hu árkatalógus Érvényes: 2011. április 1-jétől

www.velux.hu árkatalógus Érvényes: 2011. április 1-jétől www.velux.hu Termékés árkatalógus Érvényes: 2011. április 1-jétől Eredeti tetőtéri ablakok komplett megoldások Piacvezető márka A VELUX Cégcsoport alapítója 70 évvel ezelőtt elsőként kezdett tetőtéri ablakokat

Részletesebben

Nem éri meg kevesebbel beérni! árkatalógus. Érvényes: 2013. március 1-jétől

Nem éri meg kevesebbel beérni! árkatalógus. Érvényes: 2013. március 1-jétől Nem éri meg kevesebbel beérni! Termékés árkatalógus Érvényes: 2013. március 1-jétől Mit nyújt Önnek a VELUX márka? 2 TETŐTÉRI ABLAKOK Több mint 70 év kutatás-fejlesztés a tetőn keresztül az otthonokba

Részletesebben

Kedves Olvasó! Tartalom. Ugye nem lenne kellemes burkolatok nélküli épületekben, szakinfoépítészet. szigeteléstechnika

Kedves Olvasó! Tartalom. Ugye nem lenne kellemes burkolatok nélküli épületekben, szakinfoépítészet. szigeteléstechnika Tartalom Parafa a fenntartható építészetért 2 Természetes burkolat csúcsminőséggel párosítva 7 A bambusz térhódítása napjainkban 10 Svéd szalagparketta padlófűtéshez is 13 Modul padlószőnyeg 15 Harmóniában

Részletesebben

A gazdaságos felújítás

A gazdaságos felújítás A gazdaságos felújítás Részletes tájékoztató a költség-optimalizált energetikai korszerűsítésről magánépíttetők és intézmény üzemeltetői számára Energetikai felújítást fontolóknak Kiadó: Belügyminisztérium

Részletesebben

GRAND-ÁCS KÉSZHÁZAK GRAND-ÁCS KÉSZHÁZAK ENERGIATAKARÉKOS ÉS PASSZÍV HÁZAK MINÕSÉG + ENERGIATAKARÉKOSSÁG + ÉRTÉKÁLLÓSÁG = GRAND 128 ALPESI.

GRAND-ÁCS KÉSZHÁZAK GRAND-ÁCS KÉSZHÁZAK ENERGIATAKARÉKOS ÉS PASSZÍV HÁZAK MINÕSÉG + ENERGIATAKARÉKOSSÁG + ÉRTÉKÁLLÓSÁG = GRAND 128 ALPESI. ENERGIATAKARÉKOS ÉS PASSZÍV HÁZAK passzív házak alternatív energia szigetelés 2010. március világítástechnika MINÕSÉG + ENERGIATAKARÉKOSSÁG + ÉRTÉKÁLLÓSÁG = GRAND-ÁCS KÉSZHÁZAK GRAND-ÁCS KÉSZHÁZAK GRAND

Részletesebben

Fényes díj az építőiparban immár másodszor!

Fényes díj az építőiparban immár másodszor! Köszöntő Tisztelt Partnerünk! A Lambda Systeme Kft. 20 éves jubileuma alkalmából készült magazin olvasójaként szeretettel üdvözlöm Önt! A jeles évforduló arra sarkall minket, hogy megálljunk egy percre.

Részletesebben

AHI Roofing Kft - Kereskedelmi Iroda A Pavilon 307/C

AHI Roofing Kft - Kereskedelmi Iroda A Pavilon 307/C KIÁLLÍTÓI ÚJDONSÁGOK AHI Roofing Kft - Kereskedelmi Iroda A Pavilon 307/C GERARD TETŐCSALÁD - TETŐ EGY ÉLETRE Az acéllemez alapú GERARD tetőcsalád ideális, esztétikus és hosszú életű megoldást nyújt a

Részletesebben

Technical Kft. Budapest legnagyobb kandalló bemutatóterme

Technical Kft. Budapest legnagyobb kandalló bemutatóterme 2009. március április Energiatakarékos és passzív házak Technical Kft. Budapest legnagyobb kandalló bemutatóterme 1103 Budapest, Kőér u. 16. Tel: 06 (1) 260-2290, Mobil: 06/20 341-1217, 06/20 9342-911,

Részletesebben

Panel épületek felújítása. www.lb-knauf.hu www.epitomegoldasok.hu

Panel épületek felújítása. www.lb-knauf.hu www.epitomegoldasok.hu Panel épületek felújítása www.lb-knauf.hu www.epitomegoldasok.hu Tartalomjegyzék IPAROSÍTOTT ÉPÍTÉSI TECHNOLÓGIA 1 Szerkezeti megoldások... 1 Mérföldkövek a panel szerkezetekben... 1 Panelos szerkezetek

Részletesebben

2009. június Külső- és belső burkolatok Parador minőség a padlóburkolatokban

2009. június Külső- és belső burkolatok Parador minőség a padlóburkolatokban 2009. június Külső- és belső burkolatok Parador minőség a padlóburkolatokban Eventus-Trade Kft. 2096 Üröm, Kőbányai út 16. Tel.: 26/550 177 mobil: 30/336 0874 Fax: 26/550 178 szakinfo_epiteszet_2009_02.indd

Részletesebben

Hoszigetelési csomóponti kiadvány

Hoszigetelési csomóponti kiadvány Hoszigetelési csomóponti kiadvány www.lb-knauf.hu epitomegoldasok.hu Tartalomjegyzék Bevezetô 3 A hőszigetelés fontossága - energetika a 21. században 3 Ütemezett felújítás és a várható élettartam 3 A

Részletesebben

TE MIRE KÖLTENÉD A REZSIT? Nálunk szigeteltek! Nálad mikor fognak? Mi már tudjuk, hogy megérte!

TE MIRE KÖLTENÉD A REZSIT? Nálunk szigeteltek! Nálad mikor fognak? Mi már tudjuk, hogy megérte! TE MIRE KÖLTENÉD A REZSIT? Nálunk szigeteltek! Nálad mikor fognak? Mi már tudjuk, hogy megérte! Összefoglaló a rendhagyó energia- és rezsimegtakarító kísérletről 2014 TE MIRE KÖLTENÉD A REZSIT? Egyedülálló

Részletesebben

Hogyan növelhetjük otthonunk értékét?

Hogyan növelhetjük otthonunk értékét? Hogyan növelhetjük otthonunk értékét? A Lakcímke kampány az Európai Bizottság által támogatott nemzetközi Implement projekt magyarországi megvalósítása. Szervezője az Energia Klub. Fővédnök és kiemelt

Részletesebben

Kedves Olvasó! TARTALOMJEGYZÉK. Egyre népszerûbb a fenntartható építészet és a környezettudatos

Kedves Olvasó! TARTALOMJEGYZÉK. Egyre népszerûbb a fenntartható építészet és a környezettudatos TARTALOMJEGYZÉK Épületgenetikai szakkiállítás 2 Épületautomatikai rendszerek másként 3 Solaraction 4 Foton ablak és ajtó 5 Komfort rádióhullámokkal 6-7 Mire kell odafigyelünk Õsszel? 8 20 éves a Stiebel

Részletesebben

A természet védelme szívügyünk. Ezért szorosan együttmú ködünk vele.

A természet védelme szívügyünk. Ezért szorosan együttmú ködünk vele. Vitocal 300-A_210x250_HU 26.08.2010 14:36 Uhr Seite 1 2010. szeptember A természet védelme szívügyünk. Ezért szorosan együttmú ködünk vele. A Viessmann kínálata természetesen meggyőző: az új Vitocal 300-A

Részletesebben

TETÔPONT. A Creaton Hungary Kft. idôszakos hírmagazinja 2011. szeptember. ami összetöri, feltépi vagy beáztatja a Creaton viharálló tetőcserepeit.

TETÔPONT. A Creaton Hungary Kft. idôszakos hírmagazinja 2011. szeptember. ami összetöri, feltépi vagy beáztatja a Creaton viharálló tetőcserepeit. TETÔPONT m a g a z i n A Creaton Hungary Kft. idôszakos hírmagazinja 2011. szeptember VIHAR LEGYEN A TALPÁN, ami összetöri, feltépi vagy beáztatja a Creaton viharálló tetőcserepeit. Passzív irodaház Gentben

Részletesebben

AZ IGAZÁN HATÉKONY MEGOLDÁS:

AZ IGAZÁN HATÉKONY MEGOLDÁS: 2009. szeptember október Épületgépészet épületvillamosság FŰTÉS KORSZERŰSÍTÉSHEZ AZ IGAZÁN HATÉKONY MEGOLDÁS: LÉGBŐL KAPOTT altherma HT Magas hőmérsékletű fűtésre > A kazánt közvetlen hőszivattyúra lehet

Részletesebben

Építőipari ismeretek

Építőipari ismeretek Nyugat-magyarországi Egyetem Dőry István, Hantos Zoltán, Karácsonyi Zsolt, Lonsták Nóra, Szabó Péter Építőipari ismeretek Műszaki metaadatbázis alapú fenntartható e-learning és tudástár létrehozása TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0067

Részletesebben

Ön is lehet a Mesterek Mestere! MAPEI Krónika 46. szám 2015. június Rendkívüli előnyök a szerveződő szakemberek közösségében!

Ön is lehet a Mesterek Mestere! MAPEI Krónika 46. szám 2015. június Rendkívüli előnyök a szerveződő szakemberek közösségében! Ön is lehet a Mesterek Mestere! MAPEI Krónika 46. szám 2015. június Rendkívüli előnyök a szerveződő szakemberek közösségében! 46 Kedves Kivitelező Partnerünk! Biztosan olvastál, hallottál már a Mapei Kft.

Részletesebben

II. évf., 1.szám / 2007 tavasz. Lélegzik-e a fa? Mik azok a passzívházak? Lépéskényszer. AUSTROTimes / 2007. tavasz

II. évf., 1.szám / 2007 tavasz. Lélegzik-e a fa? Mik azok a passzívházak? Lépéskényszer. AUSTROTimes / 2007. tavasz II. évf., 1.szám / 2007 tavasz Lélegzik-e a fa? Mik azok a passzívházak? Lépéskényszer előhang passzívház Mik azok a passz Papp Ferenc kereskedelmi ügyvezető igazgató Kedves Olvasónk, megszületett második

Részletesebben

Jóval Olcsóbb! Ez tető lesz 30 év múlva is! A MONIER GROUP tagja

Jóval Olcsóbb! Ez tető lesz 30 év múlva is! A MONIER GROUP tagja Jóval Olcsóbb! Ez tető lesz 30 év múlva is! A MONIER GROUP tagja JÓVAL OLCSÓBB! Építkezik, felújít? Ha spórolni akar, amikor tetõt húz a házára, válassza a minõséget! De hogy lehet olcsóbb, ami jobb? A

Részletesebben

Nyílászárók 70 HÁZ és KERT Nyílászárók Folyamatos akciók! Borovi- és Lucfenyőből ill. tölgyből készült fa ajtók, ablakok nagy választékban 3 és 5 légkamrás profilból készült műanyag ajtók ablakok nagy

Részletesebben

Ingatlan. Az ingatlanpiac a hitelválság után

Ingatlan. Az ingatlanpiac a hitelválság után Ingatlan Az ingatlanpiac a hitelválság után Az amerikai másodlagos jelzáloghitel-piac bedőlésével indult hitelpiaci válság természetesen hatással van az egyre inkább globalizálódó ingatlanpiacra is. A

Részletesebben

studio IDEÁLIS AZ EGYEDISÉGET KERESŐKNEK

studio IDEÁLIS AZ EGYEDISÉGET KERESŐKNEK studio IDEÁLIS AZ EGYEDISÉGET KERESŐKNEK A studio ablakok letisztult formavilága és visszafogott designja tökéletesen illeszkedik az épület architektúrájába. A főként síkban futó termékek hangsúlyozzák

Részletesebben

times Referencia: Austrotherm Strada töltéskönnyítés austro Austrotherm Magazin Amitől a víz a lefolyóba talál Lejtésképző elemek polisztirolból

times Referencia: Austrotherm Strada töltéskönnyítés austro Austrotherm Magazin Amitől a víz a lefolyóba talál Lejtésképző elemek polisztirolból VI. évf., 11. szám / 2011. tél times austro Austrotherm Magazin Referencia: Austrotherm Strada töltéskönnyítés Amitől a víz a lefolyóba talál Lejtésképző elemek polisztirolból Homlokzati hőszigetelő rendszerek

Részletesebben