FELÚJÍTÁSI KISOKOS

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "FELÚJÍTÁSI KISOKOS www.ujhazcentrum.hu"

Átírás

1 FELÚJÍTÁSI KISOKOS FELÚJÍTÁS ÚJHÁZ MÓDRA! TETŐFEDÉS FÉNY ÉS ÁRNYÉK HŐSZIGETELÉS KERT ÉS KERTFELÚJÍTÁS SZÁZEZERREL SZEBB OTTHON!

2 2 Védelem minden helyzetben Falba rejtett tokrendszer Energiamegtakarítás hűtésnél és fűtésnél További termékinformáció: Tel.: 1/ Fax: 1/ Web:

3 AZ ÉPÍTŐANYAGOK FORRÁSA! 3 Tapasztalat Szakértelem Megbízhatóság ISMERJE MEG AZ ÚJHÁZ CENTRUM FILOZÓFIÁJÁT! ÁT! Tapasztalat, szakértelem és megbízhatóság. E három tulajdonság sikeres kombinációja az alapja annak a dinamikus növekedésnek, amely az újház Centrum országos építőanyag-hálózatát jellemzi. Hálózatunkhoz már több mint 80 kereskedés tartozik, amelyek minden építkezési és felújítási munkára kiterjedő, széles termékválasztékkal várják a vásárlókat. Büszkék vagyunk rá, hogy az újház Centrum a legnagyobb, piacvezető építőanyag-kereskedés Magyarországon. A vezető szerep persze nem jogosít fel minket arra, hogy elégedetten hátradőljünk. Éppen ellenkezőleg! Ahhoz, hogy a belénk vetett bizalmat megháláljuk, a jövőben is megalkuvás nélküli minőséget, sokoldalú szolgáltatásokat, megfizethető árakat és személyre szabott megoldásokat kell nyújtanunk. Sikerünket semmi más nem garantálhatja úgy, mint vásárlóink elégedettsége. E filozófiát szem előtt tartva különös gondot fordítunk a kiszolgálásra, tanácsadásra és a folyamatos kedvezményekre. Valamennyi telephelyünkön segítőkész, szakértő kollégák és átfogó termékkínálat várja vásárlóinkat. Legyen szó építkezésről, átalakítási munkákról, tetővagy lakásfelújításról, burkolásról, hőszigetelésről vagy kisebb-nagyobb tennivalóról a házban és a kertben, érdemes lesz felkeresnie az újház Centrum telephelyeit. Alapanyagok, építőanyagok és munkaeszközök rendkívül széles választékával várjuk. Az egész országot behálózó telephelyeinknek köszönhetően mindig találhat egy kereskedést a közelben! Egy építkezés vagy felújítás nem a vásárlással kezdődik. Munkatársaink már azt megelőzően segítenek a fontos döntésekben. Többek között személyes szaktanácsadással, költségkalkulációval, házhoz szállítással és anyagszámítással állunk vásárlóink rendelkezésére valamennyi telephelyünkön. Forduljon hozzánk bizalommal!

4 4 TARTALOM FELÚJÍTÁS ÚJHÁZ MÓDRA! Költséghatékony megoldások egy dekoratívabb és gazdaságosabb otthonért 5 TETŐFEDÉS Könnyen tető alá hozzuk! 6 FÉNY ÉS ÁRNYÉK Spóroljunk energiát jól megválasztott nyílászárókkal 8 9 Minőség elérhető áron Delta Kft. 10 Roto A tetőtér ablaka 11 HŐSZIGETELÉS Passzívházak az energiatudatos épületek Energiatakarékos szigetelés a komfortos, élhető tetőterekért 14 Belső oldali hőszigetelés Multipor ásványi hőszigetelő lapokkal 15 Titok a habarcs alatt a vakolástól a falazásig Lasselsberger-Knauf Color System 18 Lasselsberger-Knauf Ceramic System 19 KERT ÉS KERTFELÚJÍTÁS A kert élménye Új trendek a beton burkolókövek piacán SZÁZEZERREL SZEBB OTTHON! Nyereményjáték 25 TELEPHELYEINK 26 27

5 FELÚJÍTÁS ÚJHÁZ MÓDRA! 5 KÖLTSÉGHATÉKONY MEGOLDÁSOK EGY DEKORATÍVABB ÉS GAZDASÁGOSABB OTTHONÉRT Életünk csak akkor lehet teljes, ha jól érezzük magunkat környezetünkben. Mindennapjaink legnagyobb részét otthonunkban töltjük, így természetes, hogy gondot fordítunk annak állapotára és hangulatára. Házunk vagy lakásunk a rendszeres tisztasági festésen kívül persze egyéb törődést is kíván. Az évek során családot alapítunk, változnak életkörülményeink, változik a divat és az ízlésünk is. Mindezek természetes velejárója, hogy otthonunkat átalakítjuk, felújítjuk és időről időre kicsinosítjuk. És akkor még nem beszéltünk a szükségszerű munkákról. Sajnos néha előfordul, hogy gond van a vezetékekkel, beázik a tető vagy itt-ott leválik a vakolat. Egyszóval minden lakástulajdonos életében elkerülhetetlen időnként a felújítás. Ezt a kiadványt azért készítettük, hogy hasznos segítséget nyújtson a felmerülő munkák tervezésében, végrehajtásában. Legyen az eredmény esztétikus, gazdaságos és takarékos! A felújítási munkákra összpontosító kiadványsorozatunk immár harmadik részéhez érkezett. A korábbi számokban az építkezés és felújítás témakörét jártuk körbe, átfogó és takarékos ötletekkel segítetve az olvasók otthoni munkáját. Az immár hagyományosnak mondható Kisokos sorozat legújabb számában a már bevált és kedvelt formát folytatjuk. Ismét egyedi cikkek kel, okos tippekkel szolgálunk az építkezők és felújítók részére, bízva abban, hogy olvasóink sikeresen hasznosítják majd az összegyűjtött praktikákat. Figyeltünk arra, hogy ötleteink otthon, saját kezűleg is kivitelezhetők legyenek, de egyes esetekben talán érdemes szakembereket bevonni a munkába. Bízunk benne, hogy a kiadvány könnyebbé teszi a munkát az Ön számára, és az okos, költséghatékony ötletek révén esztétikusabb, gazdaságosabb otthont teremthet. Sikeres felújítást kívánunk!

6 6 TETŐFEDÉS KÖNNYEN TETŐ ALÁ HOZZUK! A magas energiaárak következtében egyre több házon készül utólagos falszigetelés. Ám nem árt tudnunk, hogy egy átlagos magastetős ház hőveszteségének százaléka a tetőn át távozik, így hosszú távon a tető hőszigetelése sem maradhat el. A tető esetében a táblában vagy tekercsben kapható ásványi szálas hőszigeteléseket szokás alkalmazni. Tetőtér-beépítés esetén a tetősíkban, más esetekben a padlásfödémen kell elhelyezni a hőszigetelő réteget. A tetőablak hőszigetelő képessége is fontos szempont, a piacon már akár passzívházakhoz ajánlott, hármas üvegezésű tetőtéri ablakot is vásárolhatunk. Ha már beépítjük a tetőt, lehetőség szerint érdemes a tetőfedést is felújítani. A kereskedelemben olyan újdonságokkal is találkozhatunk, mint az alacsony hajlású tetőkön is vízzáró, illetve szennyeződéstaszító tetőcserép. Az esztétikai szempontokon túl a használható fedést elsősorban a tetőhajlás határozza meg. Hagyományos fokos hajlásnál szinte minden termék, a betoncseréptől a bitumenzsindelyig alkalmazható, alacsony hajlású tetőknél a fémlemezfedés az egyik legtartósabb megoldás. Amennyiben meglévő tető beépítésére készülünk, először vizsgáljuk meg a tetőszerkezet faelemeit. Látható korhadás, rovarkár esetén jobb, ha faanyagvédelmi szakvéleményt kérünk. A tetőben célszerű a páravédelemre is ügyelni. A szerkezet alátétfóliával történő befedésekor, a cserépléc alatt 5 cm-es idomcserepekkel kiszel- lőztetett légrést kell hagynunk. A fóliázás után jöhet a cm-es, a szarufák hőhídhatását is csökkentő, vízszintes gerendákkal rögzített hőszigetelés. A belső burkolatok, válaszfalak leggyakrabban gipszkartonból készülnek. Ez esetben ügyeljünk, hogy vizes helyiségek esetén a vízálló fajtát használjuk. Sose felejtsük el a hőszigetelés és a burkolat közé betenni a párafékező fóliát. A tetőtér hangulatát alapvetően meghatározza a fény; sokat emelhet rajta a megfelelő tetőablak, illetve tetőablak-kombináció. Világosabbá tehetjük a lakás helyiségeit az úgynevezett fénycsatornákkal is! Az innovatív megoldás a tetőn keresztül elviszi a fényt a nappaliba, gardróbba, lépcsőházba, vagy a sötétebb folyosókra. Ablakok, kémények, oromfalak, vápák (konkáv tetősíkok) csatlakozásainál különösen ügyeljünk a megfelelő hőszigetelés, vízelvezetés, bádogozás kialakítására, mert utólag nehezen orvosolható párásodási, beázási gondokat okozhatnak. Új építésű otthonunk esetén a kialakítandó rétegrend ugyanez, csak értelemszerűen a beépítés sorrendje változik. TUDTA ÖN, hogy az alacsony hajlásszögű tetővel rendelkező, mediterrán jellegű épületeknél a lakóteret határoló födémet kell szigetelni, nem pedig a héjazat alatti részt

7 TONDACH Deluxe tetőcserép Innováció és szakértelem a kézzelfogható minőségért. 7 További termékinformáció: Infóvonal: 06-40/ (06-40/CSERÉP) Internet:

8 8 FÉNY ÉS ÁRNYÉK SPÓROLJUNK ENERGIÁT JÓL MEGVÁLASZTOTT NYÍLÁSZÁRÓKKAL Érdemes időt és pénzt szánni a külső ablakok, ajtók felújítására vagy cseréjére, mert télen az első gázszámla megérkezése, míg nyáron a nem kívánt otthoni szauna okozhat meglepetést. MILYEN LEGYEN AZ ABLAK? Fény, csend és a megfelelő hőmérséklet. Egy jó ablaknak ezért a három dologért kell felelnie. Csere esetén döntésünk hosszú távra szól, ezért érdemes szakemberekkel is konzultálunk. Fontos, hogy a nyílászáró anyaga illeszkedjen az épület jellegéhez, stílusához. Gondoljuk végig, hogy fix, bukó, vagy bukó-nyíló, illetve egy- vagy kétszárnyú legyen! Nem mindegy a mérete sem, amit helyi építési rendelet szerint szabályoznak. Mindegyik anyagnak megvan az előnye! Az alurendszereket főként irodaházak esetében használják, a fa mellett szól, hogy természetes anyag. Bármelyik anyag mellett is döntünk, érdemes elismert gyártót keresni. A rendszeresen gondozott nyílászáró évtizedekig megőrzi minőségét, akár fa, akár alumínium. Az ütésálló PVC-ből készült több kamrás, acélmerevítéssel ellátott keretek szintén remek ár-érték arányt képviselnek. Sok típus és szín közül választhatunk a PVC keretek közül, amelyek elegáns alumínium rátétekkel a legmodernebb épületekben is megállják a helyüket. HIDEG? KIZÁRVA! A fűtés 20-30%-a távozik a nem megfelelő nyílászárókon keresztül. Ezért fontos minél energiatakarékosabb típust beépíteni. A műanyag ablakoknál három-, öt- vagy hatkamrás profilú ablakok közül választhatunk, melyekben speciális gázok felelnek a hő- és hangszigetelési paraméterekért. A kamraszám növelése a profil vastagságának növekedésével jár együtt. Amennyiben új ablakban gondolkodunk, lehetőleg minimum 5 légkamrás u=1.0w/m 2 K (vagy ennél kisebb) hőátbocsátási értékkel rendelkező nyílászárókat válasszunk. Minél kisebb ez az U érték, annál jobb az üvegünk, és annál jobban tartja a hőt. ABLAK A NAPRA Az anyag és az üvegezés kínálta lehetőségeken túl számos paraméterre érdemes odafigyelni: a mechanikai, biztonsági, zárhatósági szempontokra, a takaríthatóságra, a szélállóságra, a betörésbiztonságra, a vízállóságra, a beépítési paraméterekre és a felületkezelésre. Míg a fokozott hőszigetelő képességű üvegek a nap melegét és a napfényt beengedik a lakásba, és megakadályozzák a belső hő kiáramlását, addig a napvédő, anyagukban is színezett üvegek, a napfény belépését is csökkentik. Ezeknek az eltérő vastagságú, hőszigetelő üvegezésű ablakoknak a hanggátlása db, amely normál körülmények között megfelelő. Nagyobb zajterhelés ellen vastagabb, többrétegű vagy speciális gáztöltésű üvegeket kell használnunk. Az üveg törése által okozott sérülésektől biztonsági fóliával, a nem kívánt látogatók ellen pedig betörésgátló fóliával védekezhetünk. TUDTA ÖN, hogy a hő- és fényvédő ablakfóliák használata nemcsak az energia megtakarítást segíti, de megvédi a faburkolatokat, bútorokat, kárpitokat a kifakulástól

9 9 BEÉPÍTETT ÁRNYÉK A napvédő üvegezésen kívül természetesen sokféle külső- és belsőoldali árnyékolástechnikai megoldás létezik. A külsőoldali megoldások általában hatékonyabbak, mert a nap melegét a lakáson kívül tartják. A nyílászárókhoz redőnyök, rovarhálók vagy zsalugáterek is kapcsolódhatnak, ezért ajánlott még vásárlás előtt eldönteni, hogy szeretnénk-e valamelyiket, és ha igen, melyiket? Redőny esetében ha a kézi vezérlésű gurtni helyett motoros megoldást választunk, akkor nemcsak kényelmes és esztétikus megoldással leszünk gazdagabbak, de a kialakítás során is kevesebb problémával szembesülünk. A régi épületeknél sajnos legtöbbször csak az ablak elé szerelhető külső tokos műanyag vagy alumínium redőny jöhet szóba. Ez költséghatékony, könnyen szerelhető, azonban nem illeszkedik minden épülettípus stílusához. Az egyszerű rovarháló helyett ezekbe a szerkezetekbe sűrű szövésű ún. napvédő hálók is tehetők, melyek a nap melegének akár 50-70%-át is képesek kiszűrni. ZSALU, ZSALUZIA, NAPELLENZŐ A zsaluk régi házak és a mediterrán országok hangulatos árnyékolói. Ha emellett döntünk, akkor számolnunk kell a zsalutáblák nyitásához szükséges falfelülettel is. Kialakításuk lehet táblás deszkázat, lamellás vagy harmonikaszerűen kihajtható csuklópántos. A zsaluzia a belső reluxához hasonló, állítható lamellákból álló árnyékoló, ami az ablak külső oldalán kap helyet. A fényt beengedi, de véd a nap ellen. A napellenzők főleg teraszok, erkélyek hasznos kiegészítői, melyek az általános hazai ízlést figyelembe véve leggyakrabban csíkosak. Felszerelésük egyszerű, tetszőlegesen méretezhetők, működhetnek tekerőkarral vagy elektromotorral, de akár időjárásfüggő vezérléssel is elláthatók. Árnyékolásra használható még a napjainkban közkedvelt, dekoratív napvitorla is, melyeket leginkább nagyobb méretű erkélyeken, teraszokon és tetőkerteken használhatunk.

10 10 FÉNY ÉS ÁRNYÉK MINŐSÉG ELÉRHETŐ ÁRON BEMUTATKOZIK A DELTA KFT. 20 éve kis építőipari vállalkozásként indult, ma négy üzemben folyik a termelés, és már az ország határain túl is megtalálni termékeinket. Alapelvünk, hogy a válság ellenére is fejlődni kell, és egyre komplexebb, egyre sokoldalúbb szolgáltatással, szélesebb termékskálával, valamint kiváló minőséggel kell megtartani vevőinket, illetve újakat szerezni. Mindezeket szem előtt tartva két új üzemcsarnokot adtunk át (4300 és 4500 m 2 ), melyeknek köszönhetően jelentősen tudtuk és tudjuk javítani termékeink minőségét és bővíteni termelői kapacitásunkat. Megkezdtük a fa és műanyag nyílászárók mellett az alumínium nyílászáró szerkezetek gyártását is, valamint egy új profilrendszerrel elindítottuk a 78 mm vastag, 3 rétegű hőszigetelő üvegezéssel ellátott fa nyílászárók gyártását, és ez év közepétől bevezetünk a piacra egy új 80 mm-es 7 kamrás műanyag ablakrendszert is. Kültéri és beltéri fa nyílászáróinkat igény szerint kompletten felületkezeléssel is le tudjuk gyártani. Szükség esetén helyszíni felmérést és beszerelést is végzünk. Valamennyi termékünk CE-minősítéssel rendelkezik, méltán reprezentálják a minőséget és a megbízhatóságot a hazai nyílászáró-kínálatban. Nyílászáró-vásárlás előtt kérje szakembereink segítségét! Keresse termékeinket az ÚjHáz csoport telepein. Delta Tenk üzemcsarnok

11 11 NÉMET MINŐSÉG 75 ÉVE A tetőtéri ablakok jóval többre használhatók, mint fény beengedésére és szellőztetésre. A speciálisan billenő nyitásmód kényelmes hozzáférést biztosít az ablakhoz, a nyitott ablaktábla alatt kényelmesen elfér a fejünk, és ki tudunk nézni a szabadba. További előny, hogy az ablak nyitott állapotban sem nyúlik be a lakótérbe, azaz nem zavarja a lehúzott szúnyoghálót. A Roto R7 speciálisan billenő ablak kiváló ár/érték aránnyal rendelkezi, hiszen minimális felár ellenében közel felnyíló nyitásmódot nyújt. DEKORFÓLIÁS MŰANYAG TETŐTÉRI ABLAKOK Különösen télen jelenthet problémát, hogy a lakótérben lévő nedvesség kicsapódhat a tetőtéri ablak üvegén. Párának különösen kitett helyiségek esetén konyha, fürdőszoba érdemes műanyagból készült tetőtéri ablakokat használni. A Roto valódi műanyag profilból készíti az ablakokat, és a fehér alapszín mellett 5 különböző fahatású dekorfóliával is rendelhető. Így ötvöződik a műanyag tartóssága és a fa esztétikája. ENERGIAHATÉKONYSÁG TETŐTÉRI ABLAK PASSZÍVHÁZBA A folyamatosan növekedő energiaköltségek miatt felértékelődik az építőanyagok hőszigetelő képessége. A Roto passzívházakhoz ajánlott megoldása a 3-rétegű üvegezéssel ellátott R89P K tetőtéri ablak, mely 0,8 W/m 2 K U értékkel rendelkezik. Az ablak természetesen tartalmazza a gyárilag előszerelt hőszigetelő csomagot és a belső párazáró fóliacsatlakozást is. aranytölgy (KG) dió (KM) mahagóni (KS) tölgy (KM) fenyő (KK)

12 12 HŐSZIGETELÉS PASSZÍVHÁZAK AZ ENERGIATUDATOS ÉPÜLETEK Képzelje el, hogy olyan házban lakik, ahol nincs fűtésszámla és nyáron sincs szükség légkondicionálóra! Ez ma már nem csak álom. Egy passzívháznak amellett, hogy képes egy hagyományos épülethez képest 80-90%-kal alacsonyabb üzemeltetési költségen működni, számos más előnye is van. A régi pazarló megoldások helyett a drasztikusan megnövekedett energiaárak, a környezetvédelmi szempontok előtérbe kerülése miatt manapság a tervezők és a megrendelők figyelme egyre inkább az energiatudatos építkezés felé terelődik. Az első úgynevezett passzívház 1992-ben Darmstadtban épült fel. Összetett tervezési folyamat révén sikerült elérni, hogy a házban aktívfűtésre nincs szükség. Egy ilyen típusú háznak, melyet a német Passzívház Intézet minősít, azóta is szigorú követelményrendszernek kell megfelelnie. Lényege, hogy a kellemes hőmérséklet biztosítása mindössze a szellőztetés során lehűlő levegő utánfűtésével megoldható legyen. Ehhez maximum évi 15 kwh/m 2 fűtési energiát használhat el a ház. Ezt ún. PHPP energetikai számítással igazolják. Előnye a töredék rezsiköltségeken túl, hogy a folyamatos légcserének köszönhetően mindig friss a levegő, a falak melegek, így sokkal jobb a ház komfortérzete. Természetesen nem elhanyagolható szempont a ház alacsony CO 2 - kibocsátása sem. A passzívházak tervezési elve az üvegházhatáson alapszik. Lényege, a kinti hideg kizárása és a napsugárzás energiájának felhasználása, illetve egy hőcserélővel ellátott szellőztető berendezés alkalmazása. Ezt első körben kompakt tömegformálással (minél kevesebb lehűlő felület), optimális tájolással érik el. Az épületet nagy délre tájolt üvegfelületekkel, napcsapdákkal, extra vastag, mindenre kiterjedő hőszigeteléssel látják el. A szerkezetek kiválasztásánál a jó hőszigetelő képesség mellett a légtömörség és a hőhídmentes kialakítás is fontos szempont (pl. 3 rétegű, nemesgáztöltésű ablakok). De figyelem! A jó hőszigetelés mellett elegendő hőtároló tömegre (nehéz anyagú falak, födémek) is szükség van. Az üvegfelületeket árnyékoló rendszerrel kell védeni a nyári túlmelegedés ellen. A szellőztetéshez használt levegő fűtését, hűtését általában geotermikus energiával, talajkollektorral oldják meg. Magyarországon az első ilyen ház 2008-ban Szadán épült fel, Szekér László tervezésében. Azóta egyre több magyar passzívházat minősítenek (pl. Fótliget Sigray Judit, Kiskunfélegyháza Sári Attila, Páty Sinóros-Szabó Balázs). TUDTA ÖN, hogy nemrég egy 150 éves bécsi ház tetőterét a tulajdonos csak azért alakította át a legkorszerűbb technológiák felhasználásával, hogy bebizonyítsa, nemcsak új házak kaphatnak passzív minősítést

13 13 A passzívház elismerő címét új épületek szokták elnyerni, de nem lehetetlen egy meglévő épületet sem ilyen irányba átépíteni. Első és legfontosabb a ház alapos hőszigetelése. Alapszabály, hogy a legvastagabb hőszigetelés a tetőre kell, a falakra valamivel kevesebb is elég. Következő lépés az ablakcsere és a gépészet korszerűsítése, esetleg megújuló energiaforrások bevonása. A napsugárzás energiáját nem csak új ablakok nyitásával, de télikertek, üvegezett verandák kialakításával is hasznosíthatjuk. Fontos, hogy ezek padlója valamilyen a hőt magába szívó sötét burkolat legyen, és figyeljünk nyári szellőzésükre, árnyékolásukra. Talán az eredmény nem fog megfelelni a passzívház szigorú követelményeinek, de az ily módon energiatudatossá alakított ház eredményeit az alacsonyabb fűtésszámla biztosan tanúsítani fogja. Akár új építésen, akár felújításon gondolkodik, a hőszigetelésektől, nyílászáróktól kezdve, falazatokon, szerkezeti elemeken át számos terméket talál az Újház Centrum honlapján vagy érdeklődjön több mint 80 telephelyünk egyikén.

14 14 SZIGETELJÜNK OKOSAN ENERGIATAKARÉKOS SZIGETELÉS A KOMFORTOS, ÉLHETŐ TETŐTEREKÉRT Ha hideg belső falfelületeket, nedvesedést, penészedést észlelünk a lakótérben, akkor a jelenség hátterében komoly hőszigetelés- és páratechnikai hibák sokasága áll. Ez azonban orvosolható! Régen sok olyan tetőtér készült, amelyben nyáron elviselhetetlen a meleg, télen pedig kifűthetetlen. A mai műszaki követelményekhez viszonyítva sokszor rossz szigetelőképességű és kis vastagságú (10 cm) anyagot építettek be egyetlen rétegben a szarufák között. Mivel a fa igen rossz szigetelő, a szarufáknál vonalmenti hőhidak keletkeztek. A belső burkolat mögött gyakran láthatunk teljesen más célra gyártott mezőgazdasági fóliákat, kátránypapírokat, ám ez páratechnikailag egyáltalán nem megfelelő. A szakszerűtlen kivitelezés is komoly probléma: a fóliaátlapolások leragasztásának és a fóliák csatlakozó szerkezetekhez való hozzáragasztásának teljes hiánya; a belső páratechnikai fólia elektromos vezetékek általi átlyukasztása. Ezek mind hideg belső falfelületeket és nedvesedést, penészesedést idéznek elő! Kívül gyakori hiba, hogy nincs ellenléc a cseréptartó lécek alatt, így átszellőztetett légrés sincs kialakítva. Ha van is légrés, akkor sincs biztosítva az eresz vonalában és a tetőgerinc környékén a megfelelő be- ill. kiszellőzés: a levegő nem tud keringeni, hogy nyáron hűtse a felforrósodott fedés alatti légteret és a szerkezetet. Télen ha bejut a porhó és a csapadék, akadályoztatott lefolyásuk miatt a cseréptartó lécek elkorhadhatnak azokon a pontokon, ahol felülnek a szarufára. A fedés megcsúszhat az eresz irányába és be is szakadhat. URSA Salgótarján Zrt Budapest, Szépvölgyi út AZ URSA SZAKEMBEREI KIFEJLESZTETTEK EGY INNOVATÍV TETŐFELÚJÍTÁSI* MEGOLDÁST: Amennyiben a problémákat együttesen és véglegesen szeretnénk megszüntetni, a rétegrendek újbóli kialakítása szükséges, mely kívülről valósítható meg. Az URSA ásványgyapot, XPS és SECO termékeinek kombinált alkalmazásával olyan tetőteret alakíthatunk ki, amellyel hosszú távra teremthetjük meg minden évszakban a megfelelő komfortérzetet a lakótérben. A belső oldalra párafékező SECO fólia kerül, a meglévő szarufákat pedig URSA hőhídmentesítő és teherátadó XPS bakok segítségével magasítjuk. A magasított szarufaközökbe építjük be az URSA ásványgyapot szigetelőanyagot. Előnyök: Lakható tetőtér a felújítási munkálatok alatt is Végleges problémamegoldás: épületfizikailag helyére kerülnek a páratechnikai rétegek Komplex: szarufa-magasítás+hőszigetelés+alátétfólia XPS bakok: minimálisra csökken a szarufa vonalmenti hőhídhatása Optimális ár-érték arány * A komplex rétegrend új építés esetén is használható Látogassa meg honlapunkat, ismerje meg többi termékünket és megoldásunkat is, melyekkel TETŐTŐL TALPIG és KÍVÜL-BELÜL felöltöztetheti házát! MŰSZAKI TANÁCSADÁS: Varga Tamás alkalmazástechnológus; 06-20/ ; tamas.varga@uralita.com AJÁNLATÉRT: Hívja területi képviselőinket és kereskedő partnereinket!

15 HŐSZIGETELÉS 15 BELSŐ OLDALI HŐSZIGETELÉS MULTIPOR ÁSVÁNYI HŐSZIGETELŐ LAPOKKAL A homlokzati falszerkezetek külső oldali hőszigetelése nem minden esetben megoldható. Például, amikor több lakásos házban a tulajdonosok nem tudnak megegyezni a közös beruházás finanszírozásáról, régi műemléki épületeknél, ahol a homlokzat architektúrája, burkolata vagy díszítése nem takarható el szigetelő lapokkal, vagy szomszédjogi problémák miatt (tűzfalak, oldalhatáron álló épületek) kivitelezhetetlen. Ilyen esetekben csak a belső oldali hőszigetelés kerülhet szóba. Fontos szempontok azonban, a szigetelőanyagok tűzállósága, természetes alkotóelemei, stabil ellenálló kivitele és páratechnikai viselkedése. A fenti problémákra megfelelő megoldást jelenthetnek a kálcium-szilikát alapanyagú hőszigetelő rendszerek. A kapilláris anyagszerkezetből adódóan a Multipor lapok kiváló páraszabályzó tulajdonságúak, ennek köszönhetően alkalmazásukkal a belső oldali hőszigetelés párazáró réteg készítése nélkül is elkészíthető. A lakóterek falszerkezeteiben normál hőmérsékleti és páraviszonyok mellett, nem alakul ki páralecsapódás, így elkerülhető a penészedés megjelenése. A szigetelendő falszerkezetre történő teljes felületű ragasztással elkerülhető, hogy a hőszigetelő lap és a falszerkezet között un. bezárt légrések alakuljanak ki, ahol a pára összegyűlhet és a hideg falfelületen lecsapódhat. Emellett az alapanyagok és a Multipor habarcs lúgos közege is akadályozza a penészgombák elszaporodását. A páraszabályozó szerep megtartása érdekében fontos, hogy a ragasztás és az elsődleges felületképzés a termék páratechnikai tulajdonságaihoz is jól igazodó Multipor habarccsal, a végleges felületképzés (festés) pedig kellően páraáteresztő, ásványi alapú anyagokkal történjen. Látogasson el a új weboldalunkra, ahol megnézheti kivitelezési filmünket, kiszámíthatja kalkulátorunk segítségével megtakarításait, továbbá részt vehet tavaszi nyereményjátékunkban, ahol megnyerheti lakása belső oldali hőszigetelését is.

16 16 HŐSZIGETELÉS TITOK A HABARCS ALATT A VAKOLÁSTÓL A FALAZÁSIG A falszerkezet hőszigetelő képessége annak rétegrendjétől függ, amit nagyban befolyásol a felhasznált falazóanyag. Ez alkalommal áttekintjük a falazóelemek típusait, tulajdonságait. Mit gondol, akad köztük olyan, amit nem is kell külön hőszigetelni? 20. századig a legelterjedtebb hagyományos falazóanyag a kisméretű és a nagyméretű tömör tégla volt. A téglaipar fejlődésével megjelentek a hőszigetelés szempontjából kedvezőbb üreges téglák. A mai falazóelemeket az európai szabvány, az Eurocode szerint, üregtérfogat alapján csoportosítják. A 25% üregtérfogat alatti ún. HD (High density) téglákhoz tartozik a kisméretű tömör tégla, a kevéslyukú, a soklyukú, a B30-as tégla stb. A 25% üregtérfogat feletti, ún. LD (Low density) téglák közé sorolhatjuk az összes vázkerámiát, falazóblokkot. hogy mennyi energia halad át 1 m 2 falszerkezeten 1 fok hőkülönbség esetén. Minél kisebb, annál jobb a fal hőszigetelő képessége. Például egy B30-as hőszigetelés nélküli fal 1,4-es U értéke meglehetősen alacsonynak számít, a 38 cm-es vázkerámia 0,41-es értékéhez képest. Szabvány szerinti megengedett értéke külső falra vonatkozóan 0,45 W/m 2 K. Újdonságnak számít a tavasszal piacra dobott összetett üregrendszerű vázkerámiák új generációja. Ezekkel egy 38 cm-es vakolt falnál akár 0,25-ös U értéket is el lehet elérni, amit a régebbi vázkerámia csak 8 cm polisztirol lemez hőszigeteléssel kiegészítve tudott teljesíteni. Szintén idei újítás, amikor az üregekbe gyárilag hőszigetelést töltenek. Ez a fal 0,17-es U értékével már 62%-kal túlteljesíti az energetikai előírásokat, így akár passzívházak építésére is alkalmas. A fenti újításokkal akár teljes egészében elhagyhatjuk a hőszigetelő táblák alkalmazását ezzel is időt, munkát spórolva meg. A vázkerámiák hőszigetelő képessége elsősorban a hő útjától, vagyis az üregrendszer bonyolultságától függ. Mindig hasonlítsa össze a termékek W/m 2 K-ben megadott hőátbocsátási tényezőjét! Ez az U értéknek nevezett, szám megmutatja, Energiatakarékos falazat építéséhez pórusbeton termékek is rendelkezésre állnak. A homokcement-mész-víz keverékhez alumíniumpasztát adagolnak, ami az eljárás során apró buborékokat képez a masszában. Az anyagban ily módon

17 17 bennrekedt levegő adja a tégla hőszigetelő képességét. Egy 38 cm-es pórusbeton fal 0,25 W/ m 2 K-es értéket is tud teljesíteni. Az energiahatékonyság szempontjából nagyon fontos, hogy rendszerben gondolkodjunk! Az elkészült falazat tulajdonságait az alkalmazott falazóhabarcs és a vakolat is nagyban befolyásolja! Egy fal annál jobb hőszigetelő minél inkább homogén. A téglák közti habarcs sok apró vonalszerű hőhidat képez. A hőhíd az a hely szerkezetünkben, ahol a hő fokozottabban áramlik kifele (pl.: a különböző anyagok találkozása miatt). Ezt a hatást lehetőség szerint minél inkább csökkenteni szeretnénk. Többek között ez indokolta, hogy a kisméretű téglát a nagyobb méretű falazóblokkokra cserélték és bevezették a nútféderes termékeket. Nút féderes falazóelemnek azokat a téglákat hívjuk, amik oldalirányban habarcs nélkül kapcsolódnak, tehát habarcs csak a vízszintes sorokban, a téglák alatt van. Egyre inkább terjednek a vékony ragasztóhabarcsok és a speciális anyagokkal feljavított hőszigetelő habarcsok is. A 2010-es év nagy újdonsága a cementalapú anyagok helyett kifejlesztett műanyag- (PUR-hab-) alapú ragasztóhabarcs. 1,5 2,5 cm vastagságban. Adalékanyagokkal, (perlittel, polisztirolgyönggyel) dúsított hőszigetelő vakolatokkal tovább javíthatjuk a falazatunk hőszigetelő képességét. Ezek szokásos vastagsága 3 6 cm, de némely típus akár 10 cm vastagságban is felhordható. A gyártók falazóelemeikhez mindig ajánlanak megfelelő habarcsot, vakolatot is. Telephelyeinken bátran kérjen személyes tanácsot szakembereinktől! A körültekintően kiválasztott falazat és a gondos hőszigetelés alacsonyabb rezsiköltséget jelent! Falazóelemekkel, vakolatokkal kapcsolatos további részletekért, termékekért kattintson az újház Centrum honlapjára, vagy látogasson el Önhöz legközelebb eső telephelyünkre. Ne feledkezzünk meg a befejező munkákról, a vakolatokról sem! Hagyományosan cementtel javított mészvakolatot alkalmazunk, lmazunk, TUDTA ÖN, hogy a falba jutó nedvesség hatására hőgátló képessége romlik? Egy téglafal szigetelőértékét már 5% nedvességfelvétel megfelezi. Ezért kell a homlokzati károkat a lehető leghamarabb megszüntetni

18 18 Hogyan válasszak színezôvakolatot? A színezôvakolatok kiválasztásakor 3 fô szempontot kell figyelembe venni: Szín Struktúra Mûszaki tulajdonságok SZÍNVÁLASZTÁS A színválasztás könnyû feladatnak tûnik. Viszont, mikor dönteni kell A szín mindig szubjektív szempont, mivel mindenkinek más az ízlése. Néhány jó tanács azonban segíthet, hogy évek múltán is hazaérkezve otthon érezzük magunkat. 2-3 különbözô szín és esetleg különbözô formák alkalmazásával hangsúlyosabbá, szebbé teheti homlokzatát. Túl sok szín használata viszont nem ajánlott. Dinamikus és pasztell színek együttes alkalmazásával kellemes színharmónia vagy izgalmas kontraszt alakítható ki. A színezôvakolat színét a ház környezetének és többi részének színével összhangban válassza ki! Vegye figyelembe a lábazatot, a cserepet, a nyílászárókat és a fa burkolatokat is! A színek elekronikus megjelenítése nem adja vissza a valós színt. Emellett a környezet és a színezett felület nagysága is befolyásolja a színérzékelésünket. Ezért minden esetben a kiválasztott színt próbáljuk ki kb. 1x1m 2 -es felületen és csak ha megfelelô, akkor színezzük az egész épületet. STRUKTÚRA VÁLASZTÁS A struktúra alapvetôen a termék szemcseösszetételébôl adódik. A kivitelezés során viszont számos struktúraverzió alakítható ki, melynek csak a kivitelezô szaktudása szab határt. Néhány tanács struktúra választáshoz: Minél nagyobb a szemcseméret, annál hangsúlyosabb a megjelenés. A struktúra megváltoztatja a színrôl alkotott összbenyomást. Színezôvakolat gyártója és típusa is eltérô struktúrát eredményezhet. További tanácsokat talál a oldalon. MŰSZAKI TULAJDONSÁGOK A mûszaki tulajdonságok alapvetôen a termékösszetételbôl adódnak. A színezôvakolatok minôségét, megjelenését és idôtállóságát alapvetôen a szemcse és a kötôanyag határozza meg. Emellett adalékanyagokkal javítják a minôségét, pl. algásodás gátlás vagy víztaszítás növelése érdekében. Mûszaki tulajdonságok áttekintéséhez ajánljuk a oldalunkat, ahol leírások és összehasonlító táblázatok segítik a színezôvakolat kiválasztásában.

19 19 VÍZSZIGETELÉS HIDEGBURKOLATOK ESETÉN A víz alapvetően az életünk örömteli része, viszont számos esetben kordában szeretnénk tartani. Fürdőszobában szeretnénk a lefolyóba elvezetni, így megakadályozni, hogy a falba vagy padlóba szivárogjon és penészedést okozzon vagy az alsó szomszéd eláztatásához vezessen. A talajon fekvő teraszok és aljzatok esetén a talajpára és az eső elleni védekezés a legfőbb célunk, a burkolati felfagyások elkerülése érdekében. Terasz, bejárat burkolása (padló): Kültérben a hômérsékletkülönbség ill. a csapadék okozza a legnagyobb igénybevételt, ezért flexibilis anyagok alkalmazására és vízszigetelésre is szükség van Kis méretû lapok (max 25x25 cm) 1 Aljzat elôkészítés Lejtést kell kialakítani (min. 2%-os) Nagy méretû lapok 2 Alapozás Haftemulsion / Tiefengrund / Esztrichgrund * 3 Vízszigetelés 1. réteg Aquastop Flex 4 Vízszigetelés 2. réteg Superflex 75/4 (a sarkokba) + Aquastop Flex 5 Csemperagasztás Flex Fliessflex / ProfiFlex 6 Fugázás ProCol 7 Rugalmas réskitöltés Homlokzati- és Natúrkôszilikon / Szaniterszilikon / Univerzális szilikon** * A megfelelô anyag kiválasztásához weblapunkon vagy hidegburkolási kiadványunkban talál információkat. ** Homlokzati-és natúrkôszilikon kell a homlokzati vakolat és natúrkô csatlakozásokhoz. Univerzális szilikon kell a fémes csatlakozásokhoz (kerámiákhoz is használható). Szaniterszilikont csak égetett kerámia csatlakozásokhoz használhatunk. KŐBURKOLATOK A HÁZ KÖRÜL Kőburkolattal a ház körül számos helyen találkozhatunk. Minden esetben részletes tervezésre van szükség, hogy időtálló, biztonságos és esztétikus burkolatot alakítsunk ki. Ajánlott rétegrend lábazat és kerítés kőburkolati kialakításához. Kedvelt kerítés és lábazati kialakítás a természetes kövekkel való burkolás. A RockFix termék - mint a kövek ragasztóhabarcsa - erre a célra lett kifejlesztve. Rétegrend 1 Alapfelület Beton vagy fagyálló cementes vakolat. (Sockelputz) 2 Ragasztó RockFix 3 Kôburkolat Természetes kövek, betonlapok 4 Fugázás Colorin Rock 5 Állagmegóvás Funcosil FC, WS Lasselsberger-Knauf Kft. vevoszolgalat@lb-knauf.hu Zöld szám:

20 20 KERT ÉS KERTFELÚJÍTÁS A háztetőről összegyűjtött, megszűrt esővíz hasznosításával a felhasznált közműves ivóvíz mennyisége csökkenthető. Esővízszűrő, esővíztartály és a csírátlanítást biztosító UV-lámpa beépítésével a csapadék megfelelő módon tárolható, amit felhasználhatunk a kert öntözésére, vagy szürkevízként akár vécéöblítésre, takarításra és mosásra is. Amennyiben a tárolótartályok felszín alatti beépítése nem oldható meg, kis ráfordítással szabadban elhelyezhető esővízgyűjtőt érdemes az eresz alatt elhelyezni. Ez lehet egy egyszerű hordó vagy nagyobb űrtartalmú zárt műanyagtartály, melyekből egy kisteljesítményű szivattyúval már magasabb helyre is eljuttathatjuk az összegyűjtött esővizet. Ezeket a felszíni esővízgyűjtőket a fagy miatt télre le kell ereszteni. A KERT ÉLMÉNYE A VÍZ AZ ÚR! Ha lehet hinni az elkövetkező évek prognózisainak, akkor a klímaváltozás miatt egyre aszályosabb évek várhatóak. Így, aki üde kertet akar, az nem kerülheti el a locsolást. A huncut forintok pedig úgyis megfoghatók, ha az értékes esővizet egyszerűen nem engedjük megszökni. ÉGI ÁLDÁS Fém, műanyag, horganyzott, és színes ereszcsatorna-rendszerek is kaphatóak a piacon, melyek összeszerelését a különféle összekötő idomok megkönnyítik. Rögzítésüknél fontos a méterenként kb. 2,5 5 mm lejtés betartása: kisebb, vagy nagyobb lejtés esetén nem tudják elég hatékonyan elvezetni a vizet, és túlcsordulnak. MI VAN A FELSZÍNEN? A talaj mélyebb rétegeiben húzódó vizek előbbutóbb tönkretehetik a szigeteléseket, a falakat, pincéket. A felszín alatti vízelvezetés megoldása nem a lelkes amatőrök asztala, ezt bízzuk inkább szakemberre. A felszíni vizek elvezetése és gyűjtése azonban már nem igényel komolyabb szaktudást, csak némi gyakorlati érzéket. Használjunk víznyelőket, süllyesztett rácsos folyókákat, draincsöveket! A víznyelős megoldás költségesebb mélyvezetésű csatornafektetést igényel, a burkolatot enyhén tölcséres formában kell kialakítani, amit nehezebb kivitelezni és tisztítani is. A rácsos lefedésű folyókáknál az ereszekhez hasonlóan megfelelő lejtéssel biztosítani kell a víz lefolyását, és szilárdan, a talajba süllyesztve kell beépíteni őket. A megfelelően megerősített anyagból készült típusain akár autóval is áthaladhatunk. Kialakításukkor számba kell venni a víztelenítő felület nagyságát, a burkolat anyagát, a várható csapadékmennyiséget, a terep lejtését. A felszín alatt elvezetett

Fertôszéplaki Téglaipari Kft. TÖMÖR TÉGLÁK fagyálló kivitelben is

Fertôszéplaki Téglaipari Kft. TÖMÖR TÉGLÁK fagyálló kivitelben is ÉPÍTŐANYAGOK TÖMÖR TÉGLÁK fagyálló kivitelben is FALAZÓBLOKKOK HANGGÁTLÓ TÉGLA KÖPENYELEM VÁLASZFALTÉGLÁK LAPTÉGLÁK 4 cm-es és 2 cm-es változatban különbözô méretekben PROVENCE BURKOLÓTÉGLÁK PÁRKÁNYTÉGLÁK

Részletesebben

Kiváló energetikai minőség okostéglával! OKOSTÉGLA A+++

Kiváló energetikai minőség okostéglával! OKOSTÉGLA A+++ Kiváló energetikai minőség okostéglával! A+++ Megoldás falazatra Miért fontos a megfelelő téglaválasztás? Amikor téglaválasztás előtt állunk, gyakran nem is tudatosul bennünk, milyen fontos döntést kell

Részletesebben

Passzív házak. Ni-How Kft. 8200 Veszprém Rozmaring u.1/1. Tel.: 3670-253-8749 nyilaszarocentrum.com@gmail.com www.nyilaszaro-centrum.

Passzív házak. Ni-How Kft. 8200 Veszprém Rozmaring u.1/1. Tel.: 3670-253-8749 nyilaszarocentrum.com@gmail.com www.nyilaszaro-centrum. Passzív házak Ni-How Kft. 8200 Veszprém Rozmaring u.1/1. Tel.: 3670-253-8749 nyilaszarocentrum.com@gmail.com www.nyilaszaro-centrum.com 2014.08.12. 1 Passzív ház Olyan épület, amelyben a kényelmes hőmérséklet

Részletesebben

Otthonunk, jól megszokott környezetünk átalakítása gonddal, kiadással jár együtt.

Otthonunk, jól megszokott környezetünk átalakítása gonddal, kiadással jár együtt. Otthonunk, jól megszokott környezetünk átalakítása gonddal, kiadással jár együtt. A nyílászárók felújítása, cseréje azonban megéri ezt a fáradságot, hiszen melegebb, energiatakarékos, környezet barát helyet

Részletesebben

Tondach Thermo PIR szarufa feletti hőszigetelések

Tondach Thermo PIR szarufa feletti hőszigetelések Tondach Thermo PIR szarufa feletti hőszigetelések Fókuszban az energiahatékonyság Érezze magát egy életen át komfortosan korszerűen hőszigetelt otthonában! www.wienerberger.hu Az energiahatékonyság kötelező

Részletesebben

Megoldás falazatra 2

Megoldás falazatra 2 Megoldás falazatra 2 Mitől okos a tégla? Az okostéglák olyan új fejlesztésű termékek, melyek hőszigetelő képessége 40-50 %-kal jobb, mint az ugyanolyan falvastagságban kapható hagyományos, nútféderes falazóelemeké.

Részletesebben

haz_es_kert2009-04.qxp 2009.09.04. 9:39 Page 37 Nyílászárók

haz_es_kert2009-04.qxp 2009.09.04. 9:39 Page 37 Nyílászárók haz_es_kert2009-04.qxp 2009.09.04. 9:39 Page 37 Nyílászárók haz_es_kert2009-04.qxp 2009.09.04. 9:39 Page 38 40 HÁZ és KERT Nyílászárók haz_es_kert2009-04.qxp 2009.09.04. 9:39 Page 39 Nyílászárók HÁZ és

Részletesebben

Családi ház hőkamerás vizsgálata

Családi ház hőkamerás vizsgálata Cég ORIGOSÁNTA ÉPÍTŐ ZRT Győri u. 32. Sopron Mérést végezte: Markó Imre Telefon: 99/511540 EMail: info@origosanta.hu Készülék testo 8752 Gyártási szám: Objektív: 1910101 normál Megbízó Megrendelő Mérőhely:

Részletesebben

POROTHERM Építési Rendszer

POROTHERM Építési Rendszer POROTHERM Építési Rendszer WB_8_oldalas_2011.indd 1 2011.03.28. 14:55 A téglából épült otthon Energiatakarékos, hiszen a Wienerberger leginnovatív téglater- mékeinek hőszigetelő értéke kiegészítő hőszigetelés

Részletesebben

Homlokzati falak belső oldali hőszigetelése

Homlokzati falak belső oldali hőszigetelése Homlokzati falak belső oldali hőszigetelése Küszöbön a felújítás! E-learning sorozat Xella Magyarország Kft. ásványi hőszigetelő lapok anyagjellemzők Ásványi és tömör Magasfokú hőszigetelőképesség Természetes

Részletesebben

Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek. YTONG és YTONG MULTIPOR

Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek. YTONG és YTONG MULTIPOR Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek YTONG és YTONG MULTIPOR anyagok használatával Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek Tartalomjegyzék: 1) Környezetbarát termék 2) Hőtechnika:

Részletesebben

Előadó neve Xella Magyarország Kft.

Előadó neve Xella Magyarország Kft. ORSZÁGOS KONFERENCIASOROZAT Főtámogató Szervezők Homlokzati falszerkezetek belső oldali hőszigetelése ásványi hőszigetelő lapokkal Előadó neve Xella Magyarország Kft. hőszigetelő lapok anyag jellemzők

Részletesebben

Komuves és burkoló képzések 2016

Komuves és burkoló képzések 2016 Komuves és burkoló képzések 2016 www.lb-knauf.hu/kbkepzesek2016 KŐMŰVES ÉS BURKOLÓ KÉPZÉSEK 2016 2016 januárjában ismételten meghirdeti a hagyományosan minden évben megrendezésre kerülő Kőműves és Burkoló

Részletesebben

A LEGMODERNEBB TECHNIKA: H 260 ÉS H 360 STYLOS ABLAKRENDSZEREK A HOCO-TÓL.

A LEGMODERNEBB TECHNIKA: H 260 ÉS H 360 STYLOS ABLAKRENDSZEREK A HOCO-TÓL. Építse be. Élvezze előnyeit. HOCOstylos H260 műanyag és H360 műanyag-alumínium ablakrendszer A LEGMODERNEBB TECHNIKA: H 260 ÉS H 360 STYLOS ABLAKRENDSZEREK A HOCO-TÓL. FUNKCIÓ. BIZTONSÁG. ÁLLANDÓSÁG. A

Részletesebben

BEMUTATKOZÁS. Miért válasszon minket?

BEMUTATKOZÁS. Miért válasszon minket? BEMUTATKOZÁS Cégünk főprofilja a minőségi műanyag nyílászárók - ablakok, erkélyajtók, bejárati ajtók, beltéri ajtók - értékesítése és igényes, gyors beépítése, de kínálatunkban árnyékolástechnikai rendszerek

Részletesebben

MET.BME.HU 20124/ 2015 II. Szemeszter Előadó: Dr. DUDÁS ANNAMÁRIA BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék

MET.BME.HU 20124/ 2015 II. Szemeszter Előadó: Dr. DUDÁS ANNAMÁRIA BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék Magasépítéstan MSc 11. előadás: Épületek hőveszteségének csökkentése MET.BME.HU 20124/ 2015 II. Szemeszter Előadó: Dr. DUDÁS ANNAMÁRIA BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék BME MET 2014 / 2015. II. szemeszter

Részletesebben

Redőnyök, reluxák, szalagfüggönyök, szúnyoghálók, ablakpárkányok REDŐNY

Redőnyök, reluxák, szalagfüggönyök, szúnyoghálók, ablakpárkányok REDŐNY Redőnyök, reluxák, szalagfüggönyök, szúnyoghálók, ablakpárkányok REDŐNY Műanyag redőny A külső tokos műanyag redőny az egyik legkeresettebb redőny, mivel ára igen kedvező. Szinte mindegyik nyílászáróra

Részletesebben

Elegáns forma, meggyőző funkcionalitás

Elegáns forma, meggyőző funkcionalitás Brügmann ART Line A Brügmann nyílászáró rendszer tökéletes választás, mert csökkentheti vele fűtési költségeit. A 84 mm-es szárnyprofil szélességével egyedülálló a maga osztályában, ideális,korszerű keret

Részletesebben

DOMONY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2182 Domony, Fő út. 98. Önkormányzati épületek energiahatékonysági felújítása Domony Községben Műszaki Leírása

DOMONY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2182 Domony, Fő út. 98. Önkormányzati épületek energiahatékonysági felújítása Domony Községben Műszaki Leírása SZÁNTÓ ZSÓFIA architect & design STUDIO DOMONY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2182 Domony, Fő út. 98. Önkormányzati épületek energiahatékonysági felújítása Domony Községben Műszaki Leírása 2017 NOVEMBER 0630 682

Részletesebben

VÁCHARTYÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2164 Váchartyán, Fő utca 55.

VÁCHARTYÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2164 Váchartyán, Fő utca 55. SZÁNTÓ ZSÓFIA architect & design STUDIO VÁCHARTYÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2164 Váchartyán, Fő utca 55. Önkormányzati épületek energiahatékonysági felújítása Váchartyán Községben Műszaki Leírása 2017 NOVEMBER

Részletesebben

Bemutató Jellegű Közösségi Épület Kiviteli Terve

Bemutató Jellegű Közösségi Épület Kiviteli Terve Megjegyzés: Rétegrendek: - A terv a vonatkozó szakági tervfejezetekkel együtt érvényes! Külső falazat tetőtérben Műszárított - A méretek a helyszínen ellenőrizendők! Műszárított, lucfenyő Páraáteresztő

Részletesebben

Műanyag nyílászárók a SCHÜCO-tól

Műanyag nyílászárók a SCHÜCO-tól A fenntarthatóság iránt elkötelezett építészetért Műanyag nyílászárók a SCHÜCO-tól A SCHÜCO rendszer műanyag nyílászárói a hazai piacon is egyre nagyobb teret és elismerést nyernek, hiszen előnyös tulajdonságaikkal,

Részletesebben

Előremutató tető hőszigetelési megoldások

Előremutató tető hőszigetelési megoldások Előremutató tető hőszigetelési megoldások a hazai és a nemzetközi hőtechnikai követelmények tükrében Szatmári Zoltán - alkalmazástechnikai mérnök-tanácsadó BACHL KFT. TETŐAkadémia 2014 - konferencia 1

Részletesebben

GLEN R FALSZERKEZET FÖDÉM 39 CM-ES FÖDÉMSZERKEZET 41 CM-ES TÖMÖR, HOMOGÉN FALSZERKEZET. 180 m 2 LOGLEN favázas mintaház fázisainak bemutatása

GLEN R FALSZERKEZET FÖDÉM 39 CM-ES FÖDÉMSZERKEZET 41 CM-ES TÖMÖR, HOMOGÉN FALSZERKEZET. 180 m 2 LOGLEN favázas mintaház fázisainak bemutatása FALSZERKEZET FÖDÉM CM-ES TÖMÖR, HOMOGÉN FALSZERKEZET KÜLSŐ ÉS BELSŐ VAKOLÁST NEM IGÉNYEL cm Acél vázszerkezet 0, cm Feltöltő nyílások Ø 8 cm cm cm Üvegszövet háló Burkolat 7 7 8 9 CM-ES FÖDÉMSZERKEZET

Részletesebben

Minden érv. mellette szól

Minden érv. mellette szól Minden érv mellette szól Nekem fontos a hatékonyság Tökéletes választás mindenkinek, akinek fontos a hatékonyság. RotoQ-val garantált a hatékony beépítés. Az új RotoQ a beszerelés során csavarok nélkül

Részletesebben

Milyen döntések meghozatalában segít az energetikai számítás? Vértesy Mónika energetikai tanúsító é z s é kft

Milyen döntések meghozatalában segít az energetikai számítás? Vértesy Mónika energetikai tanúsító é z s é kft Milyen döntések meghozatalában segít az energetikai számítás? Rendelet írja elő a tanúsítást 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról Új épületeknél már kötelező

Részletesebben

Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek. YTONG és YTONG MULTIPOR

Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek. YTONG és YTONG MULTIPOR Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek YTONG és YTONG MULTIPOR anyagok használatával Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek Tartalomjegyzék: 1) Környezetbarát termék 2) Hőtechnika:

Részletesebben

Beszéljünk egy nyelvet (fogalmak a hőszigetelésben)

Beszéljünk egy nyelvet (fogalmak a hőszigetelésben) Beszéljünk egy nyelvet (fogalmak a hőszigetelésben) (-) (-) (+) (+) (+/-) (+) Épületek hővesztesége Filtrációs hőveszteség: szabályozatlan szellőztetésből, tőmítetlenségekből származó légcsere Transzmissziós

Részletesebben

Az ásványgyapot új generációja

Az ásványgyapot új generációja Az ásványgyapot új generációja Egy selymes tapintású, kristálytiszta, nem éghetõ hõ- és hangszigetelõ ásványgyapot az URSA-tól PureOne az ásványgyapot új generációja URSA az Ön partnere elkötelezett a

Részletesebben

Elegáns hőszigetelés.

Elegáns hőszigetelés. Elegáns hőszigetelés A hőszigetelés fejlődése Hőátbocsátási tényező (W/m 2 K) Tető Fal Falazat Állagvédelmi szempontok 1,0 1,4 B30 Energiatakarékosság 1979 0,4 0,70 Uniform Környezetvédelem 1991 (0,3)

Részletesebben

Termékinformáció Hajtókarral működtetett CVP lapos tetős felülvilágító

Termékinformáció Hajtókarral működtetett CVP lapos tetős felülvilágító 2.0 változat 2015.11.15. Termékinformáció Hajtókarral működtetett lapos tetős felülvilágító Termékjellemzők Rúddal működtetett felülvilágító lapos tetőkhöz Teleszkópos rúd a könnyű működtetéshez Kopásálló,

Részletesebben

Termékinformáció ISD síküveg VELUX CFP/CVP lapos tetős felülvilágítókhoz

Termékinformáció ISD síküveg VELUX CFP/CVP lapos tetős felülvilágítókhoz 1.0 változat 2015.09.15. Termékinformáció ISD ------ 2093 síküveg VELUX lapos tetős felülvilágítókhoz Termékjellemzők Síküveg VELUX CFP és CVP lapos tetős felülvilágítókhoz Ideális új VELUX lapos tetős

Részletesebben

Belső oldali hőszigetelés - technológiák és megtakarítási lehetőségek

Belső oldali hőszigetelés - technológiák és megtakarítási lehetőségek Belső oldali hőszigetelés - technológiák és megtakarítási lehetőségek belső oldali hőszigetelés - technológiák Lehetséges megoldások: 1.Párazáró réteg beépítésével 2.Párazáró / vízzáró hőszigetelő anyaggal

Részletesebben

Minden érv. mellette szól

Minden érv. mellette szól Minden érv mellette szól Nekem fontos a hatékonyság Klick Klick Klick Tökéletes választás mindenkinek, akinek fontos a hatékonyság. Előnyök a beépítés során + csavar nélküli szerelés, akusztikus visszajelzéssel

Részletesebben

MB 45 Alumínium ablak

MB 45 Alumínium ablak MB 45 Alumínium ablak Az MB-45 elnevezésű ablak a legkorszerűbb technológiára épülő, hőszigetelést nem igénylő alumínium rendszerű ablakok egyik kiemelkedő tagja. Egyaránt felhasználható kültéri és beltéri

Részletesebben

REDŐNYÖK, RELUXÁK, SZÚNYOGHÁLÓK, ABLAKPÁRKÁNYOK

REDŐNYÖK, RELUXÁK, SZÚNYOGHÁLÓK, ABLAKPÁRKÁNYOK REDŐNYÖK, RELUXÁK, SZÚNYOGHÁLÓK, ABLAKPÁRKÁNYOK katalógusa 2017 REDŐNY Műanyag redőny A külső tokos műanyag redőny az egyik legkeresettebb redőny, mivel ára igen kedvező. Szinte mindegyik nyílászáróra

Részletesebben

-ablakrendszerek Az energia bent marad minden más kint.

-ablakrendszerek Az energia bent marad minden más kint. -ablakrendszerek Az energia bent marad minden más kint. 10 Meggyőző minőség Építse be és érezze jól magát! Az Ön előnyei a Cég által... Termék A Cég minden helyzetben a legjobb megoldást kínálja Önnek,

Részletesebben

VÖDRÖS SZÍNEZOVAKOLATOK

VÖDRÖS SZÍNEZOVAKOLATOK VÖDRÖS SZÍNEZOVAKOLATOK szálerősítésű már 40 éve bizonyít széles színválaszték alga- és gombagátló azonnal feldolgozható hőszigetelő rendszerekhez ajánlott K 1.5 K 2 R 2 Vödrös színezővakolatok Kötőanyag

Részletesebben

Komuves és burkoló képzések 2015

Komuves és burkoló képzések 2015 Komuves és burkoló képzések 2015 www.lb-knauf.hu/kbkepzesek2015 KŐMŰVES ÉS BURKOLÓ KÉPZÉSEK 2015 KÉPZÉS 1 - HIDEGBURKOLTOK, HÉZGKÉPZÉS Lasselsberger-Knauf 2015-ben HIDEGBURKOLTOK, HÉZGKÉPZÉS, képzés keretében

Részletesebben

Termékinformáció VELUX INTEGRA CVP lapos tetős felülvilágító

Termékinformáció VELUX INTEGRA CVP lapos tetős felülvilágító 2.0 változat 2015.11.13. Termékinformáció VELUX INTEGRA lapos tetős felülvilágító Termékjellemzők Elektromos felülvilágító lapos tetőkhöz Vezérlőegység vagy távirányító Tokba rejtett ablakmozgató motor

Részletesebben

XELLA MAGYARORSZÁG Kft. 1. oldal HŐHÍDMENTES CSOMÓPONTOK YTONG SZERKEZETEK ESETÉBEN

XELLA MAGYARORSZÁG Kft. 1. oldal HŐHÍDMENTES CSOMÓPONTOK YTONG SZERKEZETEK ESETÉBEN XELLA MAGYARORSZÁG Kft. 1. oldal HŐHÍDMENTES CSOMÓPONTOK YTONG SZERKEZETEK ESETÉBEN Juhász Gábor okl.építőmérnök, magasépítő szakmérnök Vitruvius Kft. juhasz.gabor @ vitruvius.hu Rt: 06-30-278-2010 HŐHIDAK

Részletesebben

Bemutatkozás. Termékeink:

Bemutatkozás. Termékeink: Bemutatkozás A Sõregi Mester Kft. 1989-ben kezdte meg mûködését egyéni vállalkozásként. A megrendelések növekvõ számának köszönhetõen az egyéni vállakozás mára kinõtte magát, amely az asztalosmûhely korszerûsítésében,

Részletesebben

Termékinformáció CVP hajtókaros felülvilágító kupola lapostetőbe

Termékinformáció CVP hajtókaros felülvilágító kupola lapostetőbe 2017.04.03. Termékinformáció hajtókaros felülvilágító kupola lapostetőbe Termékjellemzők Hajtókarral működtetett felülvilágító lapostetőkhöz Teleszkópos rúd a könnyű működtetéshez Kopásálló, kiváló minőségű

Részletesebben

Termékinformáció CFP fix felülvilágító lapostetőbe kívül ISD síküveggel

Termékinformáció CFP fix felülvilágító lapostetőbe kívül ISD síküveggel 2017.04.03 Termékinformáció fix felülvilágító lapostetőbe kívül ISD ------ 2093 síküveggel Termékjellemzők Fix (nem nyitható) felülvilágító lapostetőbe kívül síküveggel Sima, elegáns külső dizájn üvegből

Részletesebben

A falazat kiválasztása, hőszigetelési praktikák. Tóth Zsolt, az é z s é kft. ügyvezetője

A falazat kiválasztása, hőszigetelési praktikák. Tóth Zsolt, az é z s é kft. ügyvezetője A falazat kiválasztása, hőszigetelési praktikák Tóth Zsolt, az é z s é kft. ügyvezetője Miért téglából építünk? - évezredek óta használjuk - az első mesterséges építőanyag - tartós - időjárásálló - nagy

Részletesebben

Mûanyag nyílászárók. EnergetoKarát. Jubileum

Mûanyag nyílászárók. EnergetoKarát. Jubileum Mûanyag nyílászárók EnergetoKarát 85 85 Jubileum Hôszigetelés Alapkivitelben készülô mûanyag nyílászáróink segítségével megfelelô homlokzati hôszige te léssel párosítva akár 40 70% energia megta ka rítás

Részletesebben

Hőszigetelt felülvilágító kupola Fix (CFP) típus

Hőszigetelt felülvilágító kupola Fix (CFP) típus Hőszigetelt felülvilágító kupola Fix (CFP) típus Mit tehet a szobával egy felülvilágító ablak A lapostetővel rendelkező otthonokban a legtöbb tér konyha, nappali vagy hálószoba csak nagyon kevés természetes

Részletesebben

Termékinformáció CFP fix felülvilágító lapostetőbe kívül ISD íves üveggel

Termékinformáció CFP fix felülvilágító lapostetőbe kívül ISD íves üveggel 2018.04.03. Termékinformáció fix felülvilágító lapostetőbe kívül ISD ------ 1093 íves üveggel Termékjellemzők Íves üvegű, fix (nem nyitható) felülvilágító lapostetőbe Innovatív, ívelt formájú, teljes felületén

Részletesebben

Termékinformáció VIU poliuretán bevonatú térdfalablak

Termékinformáció VIU poliuretán bevonatú térdfalablak Edition 1.0 01.03.2015 Termékinformáció poliuretán bevonatú térdfalablak Termékjellemzők Magas minőségű, egybeöntött poliuretán bevonat fehérre lakkozott kivitelben Fix, semmilyen módon nem nyitható ablak

Részletesebben

Mûanyag nyílászárók 2010. EnergetoKarát

Mûanyag nyílászárók 2010. EnergetoKarát Mûanyag nyílászárók 2010 70 EnergetoKarát 3x Hôszigetelés Alapkivitelben készülô mûanyag nyílászáróink segítségével megfelelô hôszige teléssel párosítva akár 40 70% energia megta ka rítás érhetô el! Ablakaink

Részletesebben

Az ásványgyapot új generációja

Az ásványgyapot új generációja Az ásványgyapot új generációja Egy selymes tapintású, kristálytiszta, nem éghető hő- és hangszigetelő ásványgyapot az URSA-tól PureOne az ásványgyapot új generációja URSA az Ön partnere elkötelezett a

Részletesebben

összeállította: Nagy Árpád kotv. HM HH KÉÉHO építésfelügyelő

összeállította: Nagy Árpád kotv. HM HH KÉÉHO építésfelügyelő összeállította: Nagy Árpád d kotv. HM HH KÉÉK ÉÉHO építésfelügyelő Az emberiség energiafelhasználása: 1900-ig 11.000 exaj 1900-2000 15.000 exaj!!! ebből: 1901-ben 25 exaj 2000-ben 400 exaj!!! Dr. Gács

Részletesebben

Termékinformáció CFP fix lapos tetős felülvilágító

Termékinformáció CFP fix lapos tetős felülvilágító 2.0 változat 2015.11.13. Termékinformáció fix lapos tetős felülvilágító Termékjellemzők Fix (nem nyitható) felülvilágító lapos tetőkhöz Kopásálló, kiváló minőségű fehér PVC tok Energiatakarékos hőszigetelő

Részletesebben

Innovatív tetőfelújítási megoldások PIR keményhab táblákkal

Innovatív tetőfelújítási megoldások PIR keményhab táblákkal Innovatív tetőfelújítási megoldások PIR keményhab táblákkal Szatmári Zoltán alkalmazástechnikai mérnök-tanácsadó padlástér hasznosítás Budapest, II.ker. Előd utca Szarufák feletti hőszigetelés Fém tartószerkezet

Részletesebben

Termékinformáció GIL kiegészítő fix ablak

Termékinformáció GIL kiegészítő fix ablak Edition 1.0 15.12.2014 Termékinformáció kiegészítő fix ablak Termékjellemzők Minőségi fenyőből készül, amely az impregnálást követően több réteg vízbázisú színtelen lakkozást kap, de rendelhető fehérre

Részletesebben

realtherm Mûanyag nyílászáró rendszerek

realtherm Mûanyag nyílászáró rendszerek realtherm Mûanyag nyílászáró rendszerek realtherm több mint egy ablak! Realtherm Kft. közel 10 éves szakmai tapasztalattal a háta mögött végzi tevékenységét a műanyag nyílászáró gyártás területén. Célunk,

Részletesebben

ISOVER Saint-Gobain Construction Products Hungary Kft.

ISOVER Saint-Gobain Construction Products Hungary Kft. ISOVER Saint-Gobain Construction Products Hungary Kft. TETŐ ÉPÍTŐK EGYESÜLETE Székesfehérvár 2014. 02. 13. Tetőterek, padlásfödémek hőszigetelése Dr. Laczkovits Zoltán okl. épületszigetelő szakmérnök HŐSZIGETELÉS

Részletesebben

A nyílászárók szerepe az épület-felújításoknál ABLAKCENTRUM

A nyílászárók szerepe az épület-felújításoknál ABLAKCENTRUM A nyílászárók szerepe az épület-felújításoknál ABLAKCENTRUM Megoldások értéknövelő felújításokra tetőn és homlokzaton Mit várunk el egy ablaktól? Mit várunk el egy ablaktól? -Természetes fény beeresztése

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre i napló a 20 /20. tanévre Kőműves és hidegburkoló szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 582 08 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai

Részletesebben

LAKATOS ÚTI 2. SZÁMÚ LAKÁSSZÖVETKEZET - LAKOSSÁGI FÓRUM

LAKATOS ÚTI 2. SZÁMÚ LAKÁSSZÖVETKEZET - LAKOSSÁGI FÓRUM LAKATOS ÚTI 2. SZÁMÚ LAKÁSSZÖVETKEZET - LAKOSSÁGI FÓRUM Időpont: 2013.09.02 17:30 Helyszín: Eötvös Lóránd általános iskola, étkező Lakatos úti 2. számú Lakásszövetkezet Igazgatóság a közösség szolgálatában

Részletesebben

Protektor vakolóprofilok

Protektor vakolóprofilok Protektor vakolóprofilok 2006/1 A Protektorwerk A Protektorwerk egy 1903-ban alapított német családi vállalkozás. Kezdettõl fogva olyan kiegészítõ jellegû acél termékek gyártásával foglalkozik, amelyek

Részletesebben

4450 Ft/m 2. Színpompás Ősz 2015. berlin Vario. Kertek Kövek Hangulatok. Akció érvényessége: 2015. szeptember 14. november 20. Régi ár 7188 Ft/m 2

4450 Ft/m 2. Színpompás Ősz 2015. berlin Vario. Kertek Kövek Hangulatok. Akció érvényessége: 2015. szeptember 14. november 20. Régi ár 7188 Ft/m 2 Színpompás Ősz 2015 Kertek Kövek Hangulatok berlin Vario Régi ár 7188 Ft/m 2 4450 Ft/m 2 homokkő, kagylóbarna színben Akció érvényessége: 2015. szeptember 14. november 20. KK Kavics Beton A minőség garantált

Részletesebben

KÖLTSÉGHATÉKONY MEGVALÓSÍTÁS, OLCSÓ FENNTARTHATÓSÁG, MAGAS ÉLETMINŐSÉG! OPTIMUMHÁZ TERVEZÉSI-IRÁNYELV

KÖLTSÉGHATÉKONY MEGVALÓSÍTÁS, OLCSÓ FENNTARTHATÓSÁG, MAGAS ÉLETMINŐSÉG! OPTIMUMHÁZ TERVEZÉSI-IRÁNYELV KÖLTSÉGHATÉKONY MEGVALÓSÍTÁS, OLCSÓ FENNTARTHATÓSÁG, MAGAS ÉLETMINŐSÉG! OPTIMUMHÁZ TERVEZÉSI-IRÁNYELV az alacsony energiaigényű lakóépületekre vonatkozó követelményrendszer Megjelent: Budapest, 2014 Szerző:

Részletesebben

Komuves és burkoló képzések 2019

Komuves és burkoló képzések 2019 Komuves és burkoló képzések 2019 www.lb-knauf.hu/kbkepzesek2019 KŐMŰVES ÉS BURKOLÓ KÉPZÉSEK 2019 A 2019 januárjában ismételten meghirdeti a hagyományosan minden évben megrendezésre kerülő Kőműves és Burkoló

Részletesebben

Az ásványgyapot új generációja

Az ásványgyapot új generációja Az ásványgyapot új generációja Egy selymes tapintású, kristálytiszta, nem éghető hő- és hangszigetelő ásványgyapot az URSA-tól PureOne az ásványgyapot új generációja URSA az Ön partnere elkötelezett a

Részletesebben

Bemutatkozás. www.jankokft.hu. A biztos megoldás

Bemutatkozás. www.jankokft.hu. A biztos megoldás Bemutatkozás A Jankó Kft. 1987-ben egyszemélyes vállalkozásként kezdte meg működését. Néhány év elteltével, a telephely megvásárlása és átalakítása után családi vállalkozásként, Kft. formájában folytatta

Részletesebben

A.D. MÉRNÖKI IRODA KFT 5435 MARTFŰ, GESZTENYE SOR 1/a

A.D. MÉRNÖKI IRODA KFT 5435 MARTFŰ, GESZTENYE SOR 1/a A.D. MÉRNÖKI IRODA KFT 5435 MARTFŰ, GESZTENYE SOR 1/a VÁROSÜZEMELTETÉSI ÉPÜLET ENERGETIKAI FELÚJÍTÁSA TENDER TERV Felújítás helye: 5435 Martfű, Május 1 út 1., hrsz:349/2 Megbízó: MARTFŰ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

Részletesebben

Termékinformáció GIU kiegészítő, poliuretán bevonatú fix ablak

Termékinformáció GIU kiegészítő, poliuretán bevonatú fix ablak Edition 1.0 15.12.2014 Termékinformáció kiegészítő, poliuretán bevonatú fix ablak Termékjellemzők Magas minőségű, egybeöntött poliuretán bevonat fehérre lakkozott kivitelben Fix, semmilyen módon nem nyitható

Részletesebben

Kulcsrakész műszaki tartalom

Kulcsrakész műszaki tartalom Kulcsrakész műszaki tartalom Helyszín: Kecskemét belterület, helyrajzi szám: 4986/40 természetben Széna utca 1. 1 db két lakásos lakóépület Beruházó és generál kivitelező: Quality Homes Zrt. 6000 Kecskemét,

Részletesebben

ambiente Élvezze a látványt az ambiente stílus tanulmányozása közben!

ambiente Élvezze a látványt az ambiente stílus tanulmányozása közben! 56 I 57 Ideális a tradicionális épületekhez Az ambiente ablakok klasszikus formavilága és tradicionális designja meghatározza az épület architektúráját. Az elismert Internorm ablakrendszerek kiemelik otthonának

Részletesebben

Kategóriák A B Hasznos alapterületre: Bruttó Ft/nm-tól Bruttó Ft/nm-tól

Kategóriák A B Hasznos alapterületre: Bruttó Ft/nm-tól Bruttó Ft/nm-tól Kategóriák A B Hasznos alapterületre: Bruttó 192.000Ft/nm-tól Bruttó 220.000Ft/nm-tól Munkafolyamat Beépített anyagok Beépített anyagok Előkészítés Alapozás Lábazati kiemelés + szigetelés Vasalt aljzat

Részletesebben

nyílászárók Talent Impulsive Passzív Minimal Alu Alu-mûanyag és mûanyag nyílászárók Emelõ-toló rendszerek Alumínium nyílászárók Alu Puren 90 Veka

nyílászárók Talent Impulsive Passzív Minimal Alu Alu-mûanyag és mûanyag nyílászárók Emelõ-toló rendszerek Alumínium nyílászárók Alu Puren 90 Veka Nyílászárók nyílászárók Alu-mûanyag és mûanyag nyílászárók Passzív épületek Passzív Impulsive Passziv jellegû, alacsony energiafelhasználású épületek Talent Hõszigetelt épületek Puren 90 Veka 90 Veka

Részletesebben

Baumit Sanova. Rendszer N. mérsékelten nedves és csekély sóterheltségû. falazatokhoz kül és beltérben, mechanikai szilárdság

Baumit Sanova. Rendszer N. mérsékelten nedves és csekély sóterheltségû. falazatokhoz kül és beltérben, mechanikai szilárdság SANOVA FELÚJÍTÓRENDSZEREK ÁTTEKINTÉSE Tökéletes felújítás FELÚJÍTÓRENDSZEREK ÁTTEKINTÉSE Rendszerek Alkalmazás Elôkészítés Vakolat- ill. höszigetelô réteg Sanova Rendszer K mérsékelten nedves és csekély

Részletesebben

őszi 29.900,- 2.860,- hangulatban! Ft/kaloda Ft/m 2 tegye még kényelmesebbé otthonát! www.ujhazcentrum.hu Az akció időtartama: 2011. október 3-31.

őszi 29.900,- 2.860,- hangulatban! Ft/kaloda Ft/m 2 tegye még kényelmesebbé otthonát! www.ujhazcentrum.hu Az akció időtartama: 2011. október 3-31. őszi hangulatban! tegye még kényelmesebbé otthonát! Kalodás tüzifa Hasított keményfa, méretrevágott (25-30 cm), kandallókész - cser, bükk, tölgy vegyesen - 1 kaloda: 1,0 x 1,0 x 1,7 m - 1 kaloda 1,7 m

Részletesebben

Acryl tömítõk Poliuretán habok Szilikon ragasztók

Acryl tömítõk Poliuretán habok Szilikon ragasztók Filled with quality! HU Termékismertetõ Acryl tömítõk Poliuretán habok Szilikon ragasztók www.phobextools.com Premium Neutrális Szilikon ÁTLÁTSZÓ Egykomponensû, semleges, szagtalan, penészálló szilikon.

Részletesebben

Termékinformáció CSP lapos tetős füstelvezető ablakok

Termékinformáció CSP lapos tetős füstelvezető ablakok 1.0 változat 2014.10.01. Termékinformáció CSP lapos tetős füstelvezető ablakok Termékjellemzők Elektromos füstelvezető ablak lapos tetőkhöz CE-jelöléssel rendelkezik az EN 12101-2:2003 szabványnak megfelelően

Részletesebben

tető CupaClad Átszellőztetett terméspala homlokzatburkolati rendszer TERMÉSPALA

tető CupaClad Átszellőztetett terméspala homlokzatburkolati rendszer TERMÉSPALA tető CupaClad Átszellőztetett terméspala homlokzatburkolati rendszer TERMÉSPALA CupaClad átszellőztetett homlokzatburkolati rendszer 2 TETŐ HORN TERMÉSPALA FORGALMAZÓ ÉS TÉGLÁNY KIVITELEZŐ FEDÉSEK KFT.

Részletesebben

Wattok, centik, határidők.

Wattok, centik, határidők. Wattok, centik, határidők A hőszigetelés fejlődése Hőátbocsátási tényező (W/m 2 K) Tető Fal Falazat Állagvédelmi szempontok 1,0 1,4 B30 Energiatakarékosság 1979 0,4 0,70 Uniform Környezetvédelem 1991 (0,3)

Részletesebben

Komuves és burkoló képzések 2018

Komuves és burkoló képzések 2018 Komuves és burkoló képzések 2018 www.lb-knauf.hu/kbkepzesek2018 KŐMŰVES ÉS BURKOLÓ KÉPZÉSEK 2018 A 2018 januárjában ismételten meghirdeti a hagyományosan minden évben megrendezésre kerülő Kőműves és Burkoló

Részletesebben

gördülékeny árnyékolás -télikert/veranda- www.kontirkft.hu

gördülékeny árnyékolás -télikert/veranda- www.kontirkft.hu gördülékeny árnyékolás -télikert/veranda- www.kontirkft.hu TÉLIKERT árnyékolás A télikert árnyékoló divatos és hasznos megoldás családi házak teraszainak, télikertek üvegfelületeinek és egyéb tetőszerkezeteknek

Részletesebben

TARTÓSZERKEZET-REKONSTRUKCIÓS SZAKMÉRNÖKI KÉPZÉS VÁLYOGÉPÍTÉS. Vályog szerkezetek építési hibái és javítási módjai

TARTÓSZERKEZET-REKONSTRUKCIÓS SZAKMÉRNÖKI KÉPZÉS VÁLYOGÉPÍTÉS. Vályog szerkezetek építési hibái és javítási módjai TARTÓSZERKEZET-REKONSTRUKCIÓS SZAKMÉRNÖKI KÉPZÉS VÁLYOGÉPÍTÉS Vályog szerkezetek építési hibái és javítási módjai O. Dr. CSICSELY ÁGNES egyetemi adjunktus BME, Építészmérnöki Kar Szilárdságtani és Tartószerkezeti

Részletesebben

Termékinformáció VELUX INTEGRA CVP nyitható felülvilágító lapostetőbe kívül ISD síküveggel

Termékinformáció VELUX INTEGRA CVP nyitható felülvilágító lapostetőbe kívül ISD síküveggel 2017.04.03 Termékinformáció VELUX INTEGRA nyitható felülvilágító lapostetőbe kívül ISD ------ 2093 síküveggel Termékjellemzők Elektromos felülvilágító lapostetőkhöz kívül síküveggel Tokba rejtett ablakmozgató

Részletesebben

gördülékeny árnyékolás -könyökkaros napellenző- www.arnyekvarazs.hu

gördülékeny árnyékolás -könyökkaros napellenző- www.arnyekvarazs.hu gördülékeny árnyékolás -könyökkaros napellenző- Könyökkaros NAPELLENZŐ A könyökkaros napellenző hasznos és dekoratív kiegészítője lehet családi házak teraszainak, társasházak erkélyinek, de vendéglátóipari

Részletesebben

OPTIMA 76 MŰANYAG NYÍLÁSZÁRÓK 2013

OPTIMA 76 MŰANYAG NYÍLÁSZÁRÓK 2013 OPTIMA 76 MŰANYAG NYÍLÁSZÁRÓK 2013 Az épületek védelmi szempontból leggyengébb pont ja a nyílászáró. Igaz ez nem csak a betörésvédelem, de a hővédelem (hőszigetelés) és a zajvédelem (hangszigetelés) vonatkozásában

Részletesebben

Termékinformáció CSP hő- és füstelvezető felülvilágító lapostetőbe

Termékinformáció CSP hő- és füstelvezető felülvilágító lapostetőbe 2018.04.03. Termékinformáció CSP hő- és füstelvezető felülvilágító lapostetőbe Termékjellemzők Elektromos füstelvezető ablak lapostetőkhöz CE-jelöléssel rendelkezik az EN 12101-2 szabványnak megfelelően

Részletesebben

DEVI fűtőkábelek alkalmazásai:

DEVI fűtőkábelek alkalmazásai: DEVI fűtőkábelek alkalmazásai: Hó- és jégolvasztás, fagyvédelem: Ereszcsatornák fagymentesítése Elektromos padlófűtés: Csővezetékek fagyvédelme Kizárólagos padlófűtés Garázsbejárók, rámpák fűtése Kiegészítő

Részletesebben

Ablak elé szerelhető zsaluziák

Ablak elé szerelhető zsaluziák Ablak elé szerelhető zsaluziák A ROMA zsaluziarendszerek forma- és típusválasztéka részben azonos az ablak elé építhető ROMA redőnyrendszerekkel. A jól megtervezett helykihasználás miatt - a motor a lamellacsomag

Részletesebben

Finnbär árajánlat House Schulze 36 m2 alapterületű szigetelt gerendaház, 16m2 terasz

Finnbär árajánlat House Schulze 36 m2 alapterületű szigetelt gerendaház, 16m2 terasz Finnbär árajánlat House Schulze 36 m2 alapterületű szigetelt gerendaház, 16m2 terasz Szállított anyagok listája Gerendák, rönkök : Északi fenyőből formázott rétegelt ragasztott gerenda. Méretre vágva,

Részletesebben

Név : Köröstarcsa Község Önkormányzata

Név : Köröstarcsa Község Önkormányzata Név : Köröstarcsa Község Önkormányzata Cím : Köröstarcsa, Kossuth tér 7. Kelt: 2017. 07. 11. Szám :... KSH besorolás:... Teljesítés:20.. év...hó...nap A munka leírása: Készítette :... Köröstarcsa, Dübögő

Részletesebben

Érvényes 2014. július 1-jétől. Árlista

Érvényes 2014. július 1-jétől. Árlista Érvényes 2014. július 1-jétől Árlista Tartalom Bevezető... 5 Külső falszerkezeti megoldások... 6 Válaszfal megoldások... 8 Felújítás, átépítés és tetőtér... 10 Külső oldali hőszigetelő rendszer... 12 Silka

Részletesebben

Az ablaküveg helyes megválasztásával Ön a következő előnyökre tehet szert:

Az ablaküveg helyes megválasztásával Ön a következő előnyökre tehet szert: Üvegek AMIT AZ ÜVEGEKRŐL TUDNI ÉRDEMES: Hőszigetelő üvegszerkezetek: A modern technológiának köszönhetően az üveg ma már minden olyan lényeges igényt képes kielégíteni, amelyre egy korszerű építkezés kapcsán

Részletesebben

Hogyan válasszunk nyílászárót?

Hogyan válasszunk nyílászárót? Hogyan válasszunk nyílászárót? Ni-How Kft. 8200 Veszprém Rozmaring u.1/1. Tel.: 3670-253-8749 nyilaszarocentrum.com@gmail.com www.nyilaszaro-centrum.com 2014.08.12. 1 Fa, vagy műanyag? Műanyag nyílászárók

Részletesebben

Általános építőipari profilok

Általános építőipari profilok Tartalomjegyzék Általános építőipari profilok A széria közös tulajdonságai 112 1101 Gipszkarton élvédő 1102 Hálós élvédő profil 113 1103 Hajlítható gipszkarton élvédő profil 114 A SALAG általános építkezési

Részletesebben

Korszerű -e a hő h tá ro s? T th ó Zsolt

Korszerű -e a hő h tá ro s? T th ó Zsolt Korszerű-e ű a hőtárolás? Tóth Zsolt 1. Mikor beszélünk hőtárolásról? 1.Könnyűszerkezet 2.Nehéz szerkezet 1. Fogalmak? 1. Hőtároló tömeg 2. Hő kapacitás 3. Hővezető képesség 4. Aktív tömeg 5. Hő csillapítás

Részletesebben

198 500 FT-ért SZEKCIONÁLT GARÁZSKAPU MÉRETRE SZABOTT GARÁZSAJTÓK MOTORRAL AZ AKCIÓS ÁRON AZ ALUTECH STANDARD GARÁZSAJTÓ KAPHATÓ 2500X2125 MÉRETIG

198 500 FT-ért SZEKCIONÁLT GARÁZSKAPU MÉRETRE SZABOTT GARÁZSAJTÓK MOTORRAL AZ AKCIÓS ÁRON AZ ALUTECH STANDARD GARÁZSAJTÓ KAPHATÓ 2500X2125 MÉRETIG SZEKCIONÁLT GARÁZSKAPU MÉRETRE SZABOTT GARÁZSAJTÓK MOTORRAL 198 500 FT-ért AZ AKCIÓS ÁRON AZ ALUTECH STANDARD GARÁZSAJTÓ KAPHATÓ 2500X2125 MÉRETIG Az ár az áfá-t tartalmazza. Az akció más kedvezményekkel

Részletesebben

Fürdőkultúra, wellness, fitness

Fürdőkultúra, wellness, fitness Fürdőkultúra, wellness, fitness 74 HÁZ és KERT Fürdőkultúra, wellness, fitness Fürdőkultúra, wellness, fitness HÁZ és KERT 75 76 HÁZ és KERT Fürdőkultúra, wellness, fitness A fürdőmedencék anyagát és szerkezeti

Részletesebben

ÖNMAGÁBAN KIVÁLÓ: PRÉMIUM KATEGÓRIÁS ABLAK A HOCO-TÓL.

ÖNMAGÁBAN KIVÁLÓ: PRÉMIUM KATEGÓRIÁS ABLAK A HOCO-TÓL. Építse be. Élvezze előnyeit. HOCOpremium műanyag és műanyag-alumínium ablakrendszer ÖNMAGÁBAN KIVÁLÓ: PRÉMIUM KATEGÓRIÁS ABLAK A HOCO-TÓL. ÉRTÉK MINDEN TERÜLETEN. A művészet az optimális ablakrendszer

Részletesebben

M=1:1000 HELYSZÍNRAJZ. TERVEZETT ÉPÜLET - Ép.eng.terv Cím: Budaörs 2040, Rákóczi utca 10. Hrsz.: 723/2 ÉPÍTTETŐ: WOLF-BAU KFT. 2009 okt.

M=1:1000 HELYSZÍNRAJZ. TERVEZETT ÉPÜLET - Ép.eng.terv Cím: Budaörs 2040, Rákóczi utca 10. Hrsz.: 723/2 ÉPÍTTETŐ: WOLF-BAU KFT. 2009 okt. lakóház magastető 4,5 m 13,40 1,00 7,28 0,35 14,40 7,63 lakóház magastető 4,5 m 7,37 3,98 3,30 7,37 7,28 garázs magastető 3,5 m lakóház magastető 4,5 m lakóház magastető 6,0 m Rákóczi utca HELYSZÍNRJZ

Részletesebben

EGYEDI BURKOLÁSI MEGOLDÁSOK:

EGYEDI BURKOLÁSI MEGOLDÁSOK: EGYEDI BURKOLÁSI MEGOLDÁSOK: Kőintarzia, természetes kövek, vagy extra méretű greslapok, illesztési hézag (fuga) nélküli szabásával. AZ ELKÉPZELÉSTŐL - A MEGVALÓSÍTÁSIG: 1. A megrendelő által kiválasztott

Részletesebben

A Sopron Balfi utca 5349/203 hrsz. alatt felvett ingatlanon, 39 lakásos társasház kivitelezési szerződéséhez.

A Sopron Balfi utca 5349/203 hrsz. alatt felvett ingatlanon, 39 lakásos társasház kivitelezési szerződéséhez. I. SZÁMÚ MELLÉKLET MŰSZAKI TARTALOM A Sopron Balfi utca 5349/203 hrsz. alatt felvett ingatlanon, 39 lakásos társasház kivitelezési szerződéséhez. Betonszerkezet Alapozás: C16-24/KK minőségű beton Lemezbeton:

Részletesebben