A projekt mindig egyensúlyozás az úgynevezett projekt-háromszög csúcsai között.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A projekt mindig egyensúlyozás az úgynevezett projekt-háromszög csúcsai között."

Átírás

1 1 Projektirányítás 1.1 Mit értünk projekten? A sokféle meghatározás közül az egyik legtömörebb, legjobb az alábbi: A projekt egyedi termék, szolgáltatás vagy eredmény létrehozására irányuló ideiglenesen zajló erőfeszítés. (Projektmenedzsment útmutató (PMBK Guide). Budapest Akadémiai Kiadó, 2006). A projekt főbb tulajdonságait kiemelhetjük, és ezektől függően eltérő fogalmazású definíciókat találhatunk ki. Van olyan álláspont is a szakirodalomban, hogy a projekt fogalmát nem is kell definiálni. A projekt tulajdonságait azonban elég jól összefoglalhatjuk: Konkrét cél érdekében folyik Egyedi terméket állít elő Az eredménynek bizonyos kritériumoknak meg kell felelni Általában rögzített költségvetése van (nehezen értelmezhető a költségvetés pl. egy nyílt forráskódú, szabad szoftver esetén) Erőforrásokat használ Van kezdete Van vége. A projekt mindig egyensúlyozás az úgynevezett projekt-háromszög csúcsai között. minőség idő költség Ez a három tényező általában egymás ellen hat. A gyorsan olcsón kiváló minőségben hármas nem teljesíthető maradéktalanul. Akkor vagyunk megfelelőek, ha az ügyfél ezt a hármast elfogadhatónak, sőt jónak ítéli. A kritériumokat célszerű a projekt elején rögzíteni, mert a hármas követelménycsomag bármelyik részének változása kihat a projekt egészére. Gondoljunk arra, hogy ha egy cél elérése rövid idő alatt szükséges, és nem rutínfeladatot kell megoldani. Az egyik lehetőség, hogy megbízunk egyszerre több független fejlesztő csapatot párhuzamosan a feladattal. Bizonyára jobb esélyünk van arra, hogy születik egy megfelelő minőségű megoldás rövid idő alatt, mintha egy utat követnénk. Az esetleg tévútra futott fejlesztésre fordított idő nem vész el. Természetesen a költségeink nőnek a párhuzamos fejlesztés miatt. Megnövelhetem

2 a rendelkezésre álló szellemi kapacitás minőségét is. Vannak tanácsadó cégek, ahol az a bevett gyakorlat, hogy egy újszerű feladathoz megvásárolják a téma legjobb szakértőit, és egy saját projektvezetőhöz rendelik őket. Ez csökkenti az időt, növeli a minőséget, csak nem lesz olcsó. A költség csökkenthető kevésbé tapasztalt fejlesztőcsapat alkalmazásával, de sok időt fog elvinni, amíg megismerik a terület sajátosságait, szabványait. A minőség rontása is egy elméleti lehetőség, de ez az irány hosszú távon nem járható. A rossz minőséget a piac hosszú távon nem fogadja el. A minőség javításának vannak lehetőségei (jól dokumentált komponens és integrációs teszt, a folyamatok előzetes metanyelvű leírása, a kód sebezhetőségének módszeres ellenőrzése, ), de ezek növelik a ráfordításokat. 1.2 Mitől sikeres egy projekt? A CHAS jelentés ( The Standish Group International) szerint a szoftverprojektek sikeressége az utóbbi években folyamatosan nő, de még így is 30 % alatt marad a sikeres projektek aránya. Az üzletileg sikeres projektek aránya még jóval kevesebb. Figyelemre méltó adat, hogy egy németországi vállalati felmérés szerint a megvásárolt kész szoftverek 50%-át soha nem vették használatba. Ez azt mutatja, hogy egy szoftver használhatósága csak a környezettel együtt értelmezhető, és a szoftver része a vállalati folyamatoknak. Jelentős költség és erőfeszítés kell az alkalmazások bevezetéséhez. Nem elegendő egy máshol esetleg jól bevált termék megvásárlása. Érdemes tehát megvizsgálni, hogy egy projekt mitől sikeres, vagy sikertelen. A projekteket egyszerűség kedvéért három csoportba soroljuk: Sikeres az a projekt, ami határidőre, a tervezett költségkereten belül valósul meg. Problémás az a projekt, aminek eredményét ugyan használatba vették, de vagy a költség, vagy a határidő, vagy a specifikáció nem teljesült. Megbukott az a projekt, amit vagy felfüggesztettek menet közben, vagy az eredményét soha nem vették használatba. Tréfásan azt szokták mondani, hogy egy szoftver projekt kétszer annyi ideig tart, és háromszor annyiba kerül. Mihez képest? Akármihez képest. A valóságos adat sok ezer projekt átlagában az, hogy a költségvetés túllépése 50 % körül van, nagy szélsőségekkel. A vállalatok szerint a három leggyakoribb oka a kudarcnak: nem reális határidő, nem megfelelő emberi erőforrások, nem eléggé definiált projektterjedelem. Mindhárom tényezőre megkísérlünk becsléseket tenni a későbbiek során.

3 Világos, hogy egy 60 embernapos projekt nem valósítható meg 1 nap alatt 60 programozóval, de az is valószínűsíthető, hogy egy ember 60 nap alatt rendkívül sok hibával fogja a feladatot elvégezni, ha egyáltalán elvégzi. Nem valószínű, hogy valaki egyszerre zseniális programozó, rendszertervező, tesztelő. Az emberi erőforrás minősége döntő tényező lehet a sikerben. A hozzá nem értésen nem segít sem az idő, sem a megnövelt prémium. Ha a projektről kiderül, hogy túlmutat a vállalat, vagy részleg keretein, akkor nem garantálható az eredményes befejezés mégoly jó megoldások esetén sem. A szoftverprojektek sajátossága, hogy a termékben a szállító tapasztalata és az adott területen szerzett jártassága (a know-how) is fontos része a szállításnak. Ma már sok cég elvárja a szállítótól, hogy a termék az eredetileg kitűzött felhasználási célokra alkalmas legyen. A szállítónak rendelkezni kell azokkal a tapasztalatokkal, eljárásokkal, ami a terméket az adott célra alkalmassá teszik. Ha a felhasználó jóváhagyta is a szállító rendszertervét, az nem mentesíti a célok elérésének kötelezettsége alól. A szerződések ilyen jellegű megfogalmazása a katonai beszállítói szerződésekben lett általános, majd átvette sok civil felhasználó is. Ezt az elvet fogalmazza meg az EURMETHD ajánlás is. Az informatika ma már a vállalat termelési struktúrájának része, így valójában az informatika a vállalat egy folyamatának része, és csak a teljes folyamattal együttesen lehet sikeres. Nem lehet sikeres pl. egy dokumentumkezelő szoftver, ha a cég nem tudja minősíteni a dokumentumok biztonsági szintjét, tartalmi besorolását, és nincs ügyrendje a dokumentumkezelésnek. A szállítónak meg kell fogalmazni azokat a keretfeltételeket, ami mellett a termék alkalmazható. Ide tartozik a szükséges emberi erőforrás, és annak képzettsége is. A sikerhez szükséges tényezők közül néhány: világos üzleti (műszaki) cél, projekt célok (cél-hármas) meghatározása, körültekintő szerződéskötés (EURMETHD), célok melletti elkötelezettség a szereplők részéről, jó projektvezető, elegendő erőforrás, megfelelő technológia (Ez külön fejezet a terméktervezésben! A szállító technológiája nem biztos, hogy optimális a feladathoz), megfelelő információkezelő és dokumentációs rendszer. 1.3 A projekt környezete Az informatikai projektek nem elszigetelten léteznek, hanem részei egy vállalati, nemzeti, EU gazdaságnak.

4 Sokszor hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy egy nagyvállalati rendszer sok szállal kapcsolódik egyéb rendszerekhez, melyekhez alkalmazkodni kell. Meglepően sokszor hagyjuk figyelmen kívül (még rendeletek, törvények szintjén is), hogy az Európai Unió tagjai vagyunk. Az EU támogatású projekteknél az EU ajánlásai kötelező érvényűek. A jelen (2009) magyar helyzetben rendkívül körültekintő módon kell eljárnunk a szerződések megkötésekor. Lassú a bírósági eljárás, és a fővállalkozók egy része tisztességtelen magatartást tanúsít az alvállalkozókkal szemben. A jó szerződés a prolémák egy részét meg tudja előzni. A termékfejlesztésben (szoftverfejlesztésben) saját hatáskörben csak a saját szervezetünket tudjuk befolyásolni, és a feladathoz igazítani. A szervezeti modelleket négy fő csoportba szokták sorolni: egyszerű szervezet, funkcionális modell, mátrix szervezet, projektcsapat modell. Az egyszerű szervezeten belül nincsenek hierarchia szintek. Egyszemélyi irányítás van. Ez a mikrovállalkozások tipikus formája. A céget a vezető közvetlenül irányítja. A tapasztalatok szerint ez a modell átlagosan 8 főig eredményes. Vezető munkatárs 1 munkatárs 2 munkatárs 3 munkatárs ábra. Egyszerű szervezet A funkcionális modell testesíti meg a klasszikus vállalati szervezetet. A funkcionális szervezet előnye a szakértelem koncentrálása. Egy nagyvállalatnál az európai területre elegendő pl. egy diszk-szakértő csapat, egy kommunikációs csapat, stb... Könnyű a munkatársak továbbképzése, helyettesítése. Nehézségeket okoz azonban a különböző funkcionális egységek közös feladatainak megoldása. Nehéz a munkatársak folyamatos terhelésének biztosítása.

5 Vezető funkcionális vez. 1 funkcionális vez. 2 funkcionális vez ábra. Funkcionális szervezet Az egész szervezet rugalmatlan. A terhelés egyenletes biztosítása csak nagy szervezeteknél nem okoz gondot. Egy európai méretű hálózatban mindig van feladat, kiegyenlítődnek a munkacsúcsok és hullámvölgyek. Érdekes például az a megoldás mikor földrajzilag eltérő területen dolgozó munkatársak vannak ugyanabban a funkcionális csoportban.pl.: a müncheni marketing osztály dolgozója mindenki, függetlenül attól, hogy Budapesten vagy Londonban dolgozik. A beosztottak azonban nem mindig követik szívesen ezt a munkastílust. (Ma Magyarországon, de lehet hogy a jövő héten Bécsben dolgozunk. A családosok számára nem igazán vonzó munkarend). A lokális vállalatok funkcionális szervezetei kényelmesek, de a vállalat szempontjából rosszul kihasználható szervezetek. Ha növekszik a több funkcionális egységet igénylő feladatok száma, akkor szoktak a cégek mátrix szervezetek irányába elmozdulni. A mátrix szervezet azt jelenti, hogy egy dolgozó egyszerre több szervezethez tartozik. Egy munkatárs tartozik mondjuk a berlini hardver osztályhoz, és budapesti irodához.. A projekt egy további dimenziót adhat a mátrixhoz. A helyzetet bonyolíthatja, hogy a cégen belül a különböző csoportokat eltérő mátrixokba szervezhetjük. A szervezeteket a funkcionális és projekt vezetőkhöz való tartozás szorossága szerint szokták osztályozni, és további csoportokra bontani.

6 A koordinációs mátrixban mindössze annyi történik, hogy minden funkcionális egységben van kijelölt gazdája a többi funkcionális egységgel való kapcsolattartásnak. Az átfedési mátrix szervezetben már valóban megvan a projekt és funkcionális dimenzió is.a munkatársak egyszerre két szervezeti egységhez tartoznak. Az átfedés mátrix előnye, hogy hamar kiderül, kik a felesleges emberek, akik nem kapcsolódnak hosszabb ideig projekthez. Kiderülnek a hiányszakmák is. A módszer hatékony és rugalmas. Két komoly hibája van azonban. Ha valakinek két főnöke van, nem tudja, hogy kinek az elvárásait részesítse előnyben. Ez megnehezíti a dolgozók motiválását is. A másik probléma az, hogy a jobb projekttagokért belső harc folyik a projektvezetők között. A jobb pozíciójú projektvezetők jobb embereket szereznek, jobb premizálási feltételekkel, és torzulhat a cégen belüli értékrend. A rendelkezésre bocsátási mátrix részben kompenzálja az előző megoldások hibáit, de újakat is létrehoz. Projekt iroda Vezető funkcionális vez. 1 funkcionális vez. 2 funkcionális vez. 3 projektvezető 1 projektvezető 2 projektvezető 3 projektvezető 4 projektvezető 5 Projekthez nem rendelt funkcionális tagok Projekt tagok 1.3. ábra Rendelkezésre bocsátási matrix A munkatársak a projekt idejére a projektvezetőhöz vannak rendelve, és gyakorlatilag egy főnökük van. A funkcionális vezetőhöz csak addig tartoznak, amíg nincsenek projektben. A problémája a szervezetnek, hogy a projektben nem cél a munkatársak képzése. Ez a funkcionális csoport feladata lenne,de a legjobbaknak erre alig marad idejük, mert mindig projektben vannak.

7 Hosszabb projektek esetén a hozzárendelések stabilizálódnak, és a funkcionális csoport szerepe leértékelődik. Ennek lehet az is az eredménye, hogy állandó, de nagyon különböző színvonalú projekt csapatok jönnek létre egy cégen belül. A rendelkezésre bocsátási mátrix átalakul projektcsapat szervezetté. A projektcsapat szervezet a hozzárendelt erőforrásokkal jól tud gazdálkodni. A funkcionális vezetők megszünnek, és helyüket szakértők veszik át. A szakértő feladata, hogy műszakilag meghatározza azokat a felhasználó által homályosan megfogalmazott célokat, és javaslatokat tegyen a projektek létrehozására. Projekt iroda Vezető szakértő 1 szakértő 2 szakértő 3 Nincsenek funkcionális tagok projektvezető 1 projektvezető 2 projektvezető 3 projektvezető 4 projektvezető 5 Projekt tagok 1.4.ábra. Projektcsapat szervezet A projektcsapat szervezetnek is vannak hiányosságai: Nincs intenzív (vagy semmilyen) kapcsolat a projektcsapatok között. Nem alakulnak ki egységes vállalati megoldások, vagy külön eljárásokat kell erre kitalálni. A szakértelem nehezen összpontosítható szakmai területek szerint. A megfelelő szervezeti forma kialakítására sajnos nincs egyértelmű recept. Vannak nagy világcégek, ahol eljutottak egy 8 dimenziós mátrixhoz a kapcsolatok leírásában. A sokdimenziós mátrixok azonban csak a projekelmélettel foglalkozók számára áttekinthetőek. A gyakorlat nem igazolta a sok dimenziós mátrixok előnyösnek vélt tulajdonságait. A két, esetleg három dimenziós mátrixok alkalmazása az elfogadott gyakorlat. Az 1.5. ábra orientációs jellegű, és azt szemlélteti, hogy a különböző gyakoriságú és méretű feladatokra milyen szervezet általában a megfelelő. Természetesen más a projekt méretekkel dolgozik egy 6000 fős szoftverfejlesztő cég, és egy 50 fős válalkozás. Érdekes tapasztalat, hogy egy célterületen, de különböző projektekben dolgozó programozók munkájának összehangolása fő környékén komoly nehézségeket okoz, és más módszreket igényel a munka irányítása.

8 Projekt mérete Projektcsapat modell Mátrix Funkcionális modell Egyedi Ismétlődő Folyamatos Gyakoriság 1.5.ábra. Modellválasztás szempontjai Az a tanulság, hogy a rutinfeladatok jól megoldhatók funkcionális szervezetben, míg az egyedi, nagy projektek megvalósítására projektszervezetet célszerű létrehozni. Magyar viszonyok között pl. egy atomerőmű környezeti mérőrendszerének létrehozása nem ismétlődő, többéves feladat, ami valószínűleg projekt szervezetben valósítható meg. Ahol évi 10 atomerőmű épül, ott megfontolandó egy mátrix szervezet létrehozása. Egy önkormányzat építési osztálya, aki hasonló ügyek százaival foglalkozik, valószínüleg funkcionális szervezetben működik hatékonyan. Ha a feldatokat a megrendelő oldaláról közelítjük, akkor az a probléma kerül előtérbe, hogy hogyan tudjuk a különböző beszállítók eltérő irányítási, fejlesztési, tervezési módszertanait összehangolni. A téma iránt érdeklődők számára az EURMETHD ajánlás sok hasznos ismeretet tartalmaz.

Dunavarsány Polgármesteri Hivatalának Szervezetfejlesztése

Dunavarsány Polgármesteri Hivatalának Szervezetfejlesztése Dunavarsány Polgármesteri Hivatalának Szervezetfejlesztése ÁROP-3.A.1/2008-0018 9. részfeladat Pályázati kiírás 12. területe A projekt szemlélet megerősítése Képzési tematika Készítette: SKC Consulting

Részletesebben

Projektmenedzsment sikertényezők Információ biztonsági projektek

Projektmenedzsment sikertényezők Információ biztonsági projektek Projektmenedzsment sikertényezők Információ biztonsági projektek A Project Management Institute (PMI, www.pmi.org) részletesen kidolgozott és folyamatosan fejlesztett metodológiával rendelkezik projektmenedzsment

Részletesebben

Nagy méretű projektekhez kapcsolódó kockázatok felmérése és kezelése a KKV szektor szemszögéből

Nagy méretű projektekhez kapcsolódó kockázatok felmérése és kezelése a KKV szektor szemszögéből Nagy méretű projektekhez kapcsolódó kockázatok felmérése és kezelése a KKV szektor szemszögéből Dr. Fekete István Budapesti Corvinus Egyetem tudományos munkatárs SzigmaSzervíz Kft. ügyvezető XXIII. Magyar

Részletesebben

PROJEKT MENEDZSMENT ERŐFORRÁS KÉRDÉSEI

PROJEKT MENEDZSMENT ERŐFORRÁS KÉRDÉSEI PROJEKT MENEDZSMENT ERŐFORRÁS KÉRDÉSEI Dr. Prónay Gábor 2. Távközlési és Informatikai PM Fórum PM DEFINÍCIÓ Költség - minőség - idő - méret C = f (P,T,S ) Rendszer - szervezet - emberek rendszertechnikai

Részletesebben

A PROJEKTSZEMLÉLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATNÁL ELTERJESZTÉS KONCEPCIÓJA AZ

A PROJEKTSZEMLÉLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATNÁL ELTERJESZTÉS KONCEPCIÓJA AZ Cím: 1148 Budapest, Nagy Lajos király útja 1-9. Tel.: Fax: E-mail: 06-1-2733090 06-1-2733099 felnottkepzes@bkf.hu A PROJEKTSZEMLÉLET ELTERJESZTÉS KONCEPCIÓJA AZ ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATNÁL TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék

Részletesebben

Tesztmérnök: tesztautomatizálási mérnök Feladat: Elvárások: Előnyt jelent: Beágyazott rendszer tesztmérnök beágyazott rendszer tesztmérnök Feladat:

Tesztmérnök: tesztautomatizálási mérnök Feladat: Elvárások: Előnyt jelent: Beágyazott rendszer tesztmérnök beágyazott rendszer tesztmérnök Feladat: Tesztmérnök: Új munkatársakat keresünk tesztautomatizálási mérnök pozícióba. Várjuk a téma iránt elkötelezett, nyitott és motivált kollégák jelentkezését, tapasztalt, illetve kevésbé tapasztalt jelöltek

Részletesebben

PROJEKTMENEDZSERI ÉS PROJEKTELLENŐRI FELADATOK

PROJEKTMENEDZSERI ÉS PROJEKTELLENŐRI FELADATOK Adat és Információvédelmi Mesteriskola MIR a projektben 30 MB KÁLMÁN MIKLÓS ÉS RÁCZ JÓZSEF PROJEKTMENEDZSERI ÉS PROJEKTELLENŐRI FELADATOK 2018.10.19. Adat és Információvédelmi Mesteriskola 1 MIR Tartalom:

Részletesebben

INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR

INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR MIR a projektben 30 MB KÁLMÁN MIKLÓS ÉS RÁCZ JÓZSEF PROJEKTMENEDZSERI ÉS PROJEKTELLENŐRI FELADATOK 2017. 02. 24. MMK-Informatikai projektellenőr képzés 1 MIR Tartalom: 2-12

Részletesebben

A projektmenedzsment gyakorlata Magyarországon

A projektmenedzsment gyakorlata Magyarországon A projektmenedzsment gyakorlata Magyarországon A Budapesti Corvinus Egyetem és a Magyar Projektmenedzsment Szövetség felmérésének eredményei 2018. május 17. 1 A kutatás célja Kutatás célja és célcsoportja

Részletesebben

PROVICE Üzleti és Informatikai Szolgáltató és Tanácsadó Kft.

PROVICE Üzleti és Informatikai Szolgáltató és Tanácsadó Kft. PARTNERKÖZPONTÚSÁG MINŐSÉGÉRTÉKELÉS MINŐSÉGKULTÚRA VÁLTÁS Szakértőkkel való együttműködés a szegedi modell kimunkálásában PROVICE Üzleti és Informatikai Szolgáltató és Tanácsadó Kft. Csécsei Róbert THE

Részletesebben

Projekt siker és felelősség

Projekt siker és felelősség Projekt siker és felelősség dr. Prónay Gábor 10. Távközlési és Informatikai Projekt Menedzsment Fórum 2007. április 5. AZ ELŐADÁS CÉLJA figyelem felhívás a siker kritériumok összetettségére, az elmúlt

Részletesebben

Tisztelettel köszöntöm a RITEK Zrt. Regionális Információtechnológiai Központ bemutatóján. www.ritek.hu

Tisztelettel köszöntöm a RITEK Zrt. Regionális Információtechnológiai Központ bemutatóján. www.ritek.hu Tisztelettel köszöntöm a RITEK Zrt. Regionális Információtechnológiai Központ bemutatóján. www.ritek.hu BEVEZETŐ az ASP-szolgáltatásról Az ASP-szolgáltatás (Application Service Providing) előnyei A megrendelő

Részletesebben

Projektmenedzsment tisztán és világosan. ÖKO Közösségek a Fenntartható Jövőért Klaszter Konferencia

Projektmenedzsment tisztán és világosan. ÖKO Közösségek a Fenntartható Jövőért Klaszter Konferencia Projektmenedzsment tisztán és világosan ÖKO Közösségek a Fenntartható Jövőért Klaszter Konferencia Előadó: Ulicsák Béla bela@brit-tech.hu műszaki igazgató BRIT TECH Üzleti Tanácsadó Kft. Napirend 1. A

Részletesebben

Hatékony iteratív fejlesztési módszertan a gyakorlatban a RUP fejlesztési módszertanra építve

Hatékony iteratív fejlesztési módszertan a gyakorlatban a RUP fejlesztési módszertanra építve Hatékony iteratív fejlesztési módszertan a gyakorlatban a RUP fejlesztési módszertanra építve Kérdő Attila, ügyvezető, INSERO Kft. EOQ MNB, Informatikai Szakosztály, HTE, ISACA 2012. május 17. Módszertanok

Részletesebben

Gondolatok a PM módszertan korlátairól, lehetőségeiről amit a felsővezetőknek tudniuk kell! dr. Prónay Gábor

Gondolatok a PM módszertan korlátairól, lehetőségeiről amit a felsővezetőknek tudniuk kell! dr. Prónay Gábor Gondolatok a PM módszertan korlátairól, lehetőségeiről amit a felsővezetőknek tudniuk kell! dr. Prónay Gábor 5. Távközlési és Informatikai Projekt Menedzsment Fórum 2002. április 18. AZ ELŐADÁS CÉLJA néhány

Részletesebben

Folyamatmenedzsment módszerek a projekt menedzsment eszköztárában

Folyamatmenedzsment módszerek a projekt menedzsment eszköztárában Folyamatmenedzsment módszerek a projekt menedzsment eszköztárában Kisbej András vezető tanácsadó 2007. április 5. Projektszerű működés és a funkcionális szervezeti működés szabályozása nem egyen szilárdságú

Részletesebben

PSZÁF - IT kockázatkezelési konferencia IT szolgáltatások megfelelőségének biztosítása Mátyás Sándor Belső Ellenőrzés

PSZÁF - IT kockázatkezelési konferencia IT szolgáltatások megfelelőségének biztosítása Mátyás Sándor Belső Ellenőrzés PSZÁF - IT kockázatkezelési konferencia IT szolgáltatások megfelelőségének biztosítása Mátyás Sándor Belső Ellenőrzés Budapest, 2007. szeptember 19. Tartalom Szolgáltató - Szolgáltatás - Szerződés Megfelelőség

Részletesebben

SZAKÉRTŐI SZOLGÁLTATÁS (VOUCHER TERMÉK)

SZAKÉRTŐI SZOLGÁLTATÁS (VOUCHER TERMÉK) Informatikai rendszer kialakítás nehézségei a hardver és szoftver problémákon túl! Szervezet és folyamat fejlesztés kérdései, informatikai kultúra kompetencia kérdései. SZAKÉRTŐI SZOLGÁLTATÁS (VOUCHER

Részletesebben

Projektirányítás az uniós nemzetközi tanácsadási projektek keretrendszerében

Projektirányítás az uniós nemzetközi tanácsadási projektek keretrendszerében Projektirányítás az uniós nemzetközi tanácsadási projektek keretrendszerében Markovits Gábor CMC prezentáció, Budapest, 2013. március 5. Bemutatkozás 2 MKKE, okleveles közgazdász, 1982 ACCA, Lean Six Sigma

Részletesebben

A visegrádi országok vállalati információs rendszerek használati szokásainak elemzése és értékelése

A visegrádi országok vállalati információs rendszerek használati szokásainak elemzése és értékelése A visegrádi országok vállalati információs rendszerek használati szokásainak elemzése és értékelése KRIDLOVÁ Anita Miskolci Egyetem, Miskolc anitacska84@freemail.hu A vállalkozások számára ahhoz, hogy

Részletesebben

1.1 Egyértelmű, világos projekt célkitűzések. 1.2 A projekt-célok teljesülésének egzakt, mérhető kritériumai

1.1 Egyértelmű, világos projekt célkitűzések. 1.2 A projekt-célok teljesülésének egzakt, mérhető kritériumai 1. 1 Az Ön tapasztalatai szerint a projektek indításakor általában milyen mértékben állnak rendelkezésre az alábbi táblázatban felsorolt tényezők? Válaszát a következő skála használatával (a megfelelőnek

Részletesebben

Az ásványgyapot új generációja

Az ásványgyapot új generációja Az ásványgyapot új generációja Egy selymes tapintású, kristálytiszta, nem éghető hő- és hangszigetelő ásványgyapot az URSA-tól PureOne az ásványgyapot új generációja URSA az Ön partnere elkötelezett a

Részletesebben

Értékesítések (összes, geográfiai -, ügyfelenkénti-, termékenkénti megoszlás)

Értékesítések (összes, geográfiai -, ügyfelenkénti-, termékenkénti megoszlás) Saját vállalkozás Értékesítések (összes, geográfiai -, ügyfelenkénti-, termékenkénti megoszlás) Piaci részesedés Haszonkulcs Marketing folyamatok Marketing szervezet Értékesítési/marketing kontrol adatok

Részletesebben

Tender-EXPERT. Hatékony megoldás a szervezet érdekeinek védelmére. Bull Kormányzati Megoldások Szakmai Nap. Veszelka Tamás. vezérigazgató Winsdom Zrt.

Tender-EXPERT. Hatékony megoldás a szervezet érdekeinek védelmére. Bull Kormányzati Megoldások Szakmai Nap. Veszelka Tamás. vezérigazgató Winsdom Zrt. Tender-EXPERT Hatékony megoldás a szervezet érdekeinek védelmére Bull Kormányzati Megoldások Szakmai Nap Veszelka Tamás vezérigazgató Winsdom Zrt. Tartalom Cégünkről Elvárások kereszttüzében merre vezet

Részletesebben

Hatékonyságnövelő program

Hatékonyságnövelő program Hatékonyságnövelő program LARSKOL Tanácsadók 1165 BUDAPEST, FARKASFA U. 21. +3620 931 7979 +3620 329 2651 email: info@larskol.hu web: www.larskol.hu Hatékonyságnövelés - költségcsökkentés A gazdasági környezet

Részletesebben

DIAGNOSZTIKA - A FOLYAMAT FELMÉRÉS LEGHATÉKONYABB ESZKÖZE

DIAGNOSZTIKA - A FOLYAMAT FELMÉRÉS LEGHATÉKONYABB ESZKÖZE ERP-rendszerek bevezetésének csupán egyharmada mondható sikeresnek. Unalomig ismert tény, hogy az informatikai projektek mintegy 2/3-a sikertelennek minősíthető, és még a fennmaradóknak is csupán csekély

Részletesebben

1 A SIKERES PROJEKT KOCKÁZATMENEDZ SMENT FŐ ELEMEI ÉS KULCSTÉNYEZŐI

1 A SIKERES PROJEKT KOCKÁZATMENEDZ SMENT FŐ ELEMEI ÉS KULCSTÉNYEZŐI 1 A SIKERES PROJEKT KOCKÁZATMENEDZ SMENT FŐ ELEMEI ÉS KULCSTÉNYEZŐI 1.1 MIT JELENT ÉS MIÉRT FONTOS A KOCKÁZATMENEDZSMEN T? A Project Management Institute (PMI) definíciója szerint a projekt egy ideiglenes

Részletesebben

Funkciópont elemzés: elmélet és gyakorlat

Funkciópont elemzés: elmélet és gyakorlat Funkciópont elemzés: elmélet és gyakorlat Funkciópont elemzés Szoftver metrikák Funkciópont, mint metrika A funkciópont metrika alapelveinek áttekintése Bonyolultsággal korrigált funkciópont A funkciópont

Részletesebben

ELTE Informatikai Kooperációs Kutatási és Oktatási Központ. Az ELTE-Soft KMOP-1.1.2-08/1-2008-0002 jelű pályázat zárórendezvénye 2012.05.31.

ELTE Informatikai Kooperációs Kutatási és Oktatási Központ. Az ELTE-Soft KMOP-1.1.2-08/1-2008-0002 jelű pályázat zárórendezvénye 2012.05.31. ELTE Informatikai Kooperációs Kutatási és Oktatási Központ Az ELTE-Soft KMOP-1.1.2-08/1-2008-0002 jelű pályázat zárórendezvénye 2012.05.31. Stratégiai jellemzők Cél hazai szoftveripar versenyképességének

Részletesebben

TESZTMENEDZSMENT TESZTELŐ SZERVEZET TESZTTERVEZÉS ÉS BECSLÉS

TESZTMENEDZSMENT TESZTELŐ SZERVEZET TESZTTERVEZÉS ÉS BECSLÉS TESZTMENEDZSMENT TESZTELŐ SZERVEZET TESZTTERVEZÉS ÉS BECSLÉS MUNKAERŐ-PIACI IGÉNYEKNEK MEGFELELŐ, GYAKORLATORIENTÁLT KÉPZÉSEK, SZOLGÁLTATÁSOK A DEBRECENI EGYETEMEN ÉLELMISZERIPAR, GÉPÉSZET, INFORMATIKA,

Részletesebben

Bevezetés: Mi a CRM? A tervezési fázis helye és szerepe a CRM implementációs projektekben Jógyakorlatok: mire figyeljünk a CRM tervezés közben.

Bevezetés: Mi a CRM? A tervezési fázis helye és szerepe a CRM implementációs projektekben Jógyakorlatok: mire figyeljünk a CRM tervezés közben. Mire figyeljünk a CRM rendszerek tervezésekor? Gyakorlati tapasztalatok Komáromi András Bevezetés: Mi a CRM? A tervezési fázis helye és szerepe Miért fontos a tervezési fázis? A tervezési fázis helye és

Részletesebben

Hát én immár mit válasszak?

Hát én immár mit válasszak? Hát én immár mit válasszak? Az SQI szoftverminőséggel kapcsolatos kutatási projektjei Dr. Balla Katalin 2005.04.15. ~ A környezet ~ Az SQI kutatási-fejlesztési projektjei ~ TST ~ IKKK Miről lesz szó 2005.04.15.

Részletesebben

DW/BI rendszerek kialakítása bevezetői szemszögből. Gollnhofer Gábor - Meta Consulting Kft.

DW/BI rendszerek kialakítása bevezetői szemszögből. Gollnhofer Gábor - Meta Consulting Kft. DW/BI rendszerek kialakítása bevezetői szemszögből Gollnhofer Gábor - Meta Consulting Kft. Bemutatkozás Meta Consulting Kft. BI, DW és CRM rendszerek tervezése és kialakítása rendszerintegráció, egyedi

Részletesebben

Visszajelző kérdőív "Fogadd el, fogadj el!" Pedagógusok felkészítése az értelmi sérült emberek társadalmi integrációját elősegítő osztályfőnöki órák

Visszajelző kérdőív Fogadd el, fogadj el! Pedagógusok felkészítése az értelmi sérült emberek társadalmi integrációját elősegítő osztályfőnöki órák Visszajelző kérdőív "Fogadd el, fogadj el!" Pedagógusok felkészítése az értelmi sérült emberek társadalmi integrációját elősegítő osztályfőnöki órák Kedves Hallgató! KÉPZÉS IDEJE 2014. október 9 december

Részletesebben

A kormányzati informatika konszolidációja. Vályi-Nagy Vilmos. Helyettes államtitkár

A kormányzati informatika konszolidációja. Vályi-Nagy Vilmos. Helyettes államtitkár A kormányzati informatika konszolidációja Vályi-Nagy Vilmos Helyettes államtitkár Milyen legyen a kormányzati informatika tevékenység? Finanszírozható Gyorsan reagáló Hatékony, eredményes, racionális Transzpare

Részletesebben

Mi a folyamat? Folyamatokkal kapcsolatos teendőink. Folyamatok azonosítása Folyamatok szabályozása Folyamatok folyamatos fejlesztése

Mi a folyamat? Folyamatokkal kapcsolatos teendőink. Folyamatok azonosítása Folyamatok szabályozása Folyamatok folyamatos fejlesztése 1 Mi a közös? Vevő Folyamatok Résztvevők (emberek) Folyamatmenedzsment Azonosított, szabályozott, ellenőrzött, mért És állandóan továbbfejlesztett folyamatok Cél: vevői elégedettség, üzleti siker 2 az

Részletesebben

Angolul: Extreme Programming, röviden: XP Agilis módszertan. Más módszertanok bevált technikáinak extrém módú (nagyon jó) használata

Angolul: Extreme Programming, röviden: XP Agilis módszertan. Más módszertanok bevált technikáinak extrém módú (nagyon jó) használata Angolul: Extreme Programming, röviden: XP Agilis módszertan. Más módszertanok bevált technikáinak extrém módú (nagyon jó) használata jelentése: gyors, fürge 1990-es évek vége Változás igénye Módszertan-család

Részletesebben

A TESZTELÉS ALAPJAI A TESZTELÉS ALAPVETŐ FOLYAMATA A TESZTELÉS PSZICHOLÓGIÁJA A TESZTELÉS ETIKAI KÓDEXE

A TESZTELÉS ALAPJAI A TESZTELÉS ALAPVETŐ FOLYAMATA A TESZTELÉS PSZICHOLÓGIÁJA A TESZTELÉS ETIKAI KÓDEXE A TESZTELÉS ALAPJAI A TESZTELÉS ALAPVETŐ FOLYAMATA A TESZTELÉS PSZICHOLÓGIÁJA A TESZTELÉS ETIKAI KÓDEXE MUNKAERŐ-PIACI IGÉNYEKNEK MEGFELELŐ, GYAKORLATORIENTÁLT KÉPZÉSEK, SZOLGÁLTATÁSOK A DEBRECENI EGYETEMEN

Részletesebben

Stratégiai projekt súlyponti kérdései a közigazgatásban

Stratégiai projekt súlyponti kérdései a közigazgatásban 1 Stratégiai projekt súlyponti kérdései a közigazgatásban Kovács Endre Projekt Koordinációs Főosztály főosztályvezető / projektvezető Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság PM Fórum Budapest, 2015. április

Részletesebben

Audi Termelési Rendszer (APS) Út elszigetelt hatékonyságnövelő intézkedésektől egy átfogó vállalatirányítási rendszerhez

Audi Termelési Rendszer (APS) Út elszigetelt hatékonyságnövelő intézkedésektől egy átfogó vállalatirányítási rendszerhez Audi Termelési Rendszer (APS) Út elszigetelt hatékonyságnövelő intézkedésektől egy átfogó vállalatirányítási rendszerhez Napi Gazdaság Hatékonyságfejlesztési Koferencia 2009.06.18 Budapest Gerbeaud-Ház

Részletesebben

Minőségmenedzsment: azért felel, hogy a projekt teljesítse az elvárt feladatát és a követelményeket.

Minőségmenedzsment: azért felel, hogy a projekt teljesítse az elvárt feladatát és a követelményeket. Jelölje be a helyes választ: ely projektszereplőhöz tartoznak az következő feladatok: sikeresnek vagy sikertelennek nyilvánítja a projektet a megvalósítás során a változtatások engedélyezése a megvalósítás

Részletesebben

Biztonsági osztályba és szintbe sorolás, IBF feladatköre

Biztonsági osztályba és szintbe sorolás, IBF feladatköre Biztonsági osztályba és szintbe sorolás, IBF feladatköre Angyal Adrián vezető szakértő 2013. évi L. törvény: az állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról IBTv. vagy 50-es törvény

Részletesebben

30 MB INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR

30 MB INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR 30 MB DOMBORA SÁNDOR BEVEZETÉS (INFORMATIKA, INFORMATIAKI FÜGGŐSÉG, INFORMATIKAI PROJEKTEK, MÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI FELADATOK TALÁKOZÁSA, TECHNOLÓGIÁK) 2016. 09. 17. MMK- Informatikai

Részletesebben

Nemzetközi díjas fejlesztés: hatékonyság- és ügyfélelégedettség-növelés az Oktatási Hivatal hatósági eljárásaiban

Nemzetközi díjas fejlesztés: hatékonyság- és ügyfélelégedettség-növelés az Oktatási Hivatal hatósági eljárásaiban Fulfilling your vision is our mission Fulfilling your vision Nemzetközi díjas fejlesztés: hatékonyság- és ügyfélelégedettség-növelés az Oktatási Hivatal hatósági eljárásaiban Barackmagból atommag Lengyel

Részletesebben

ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ

ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ ÜLÉS IDŐPONTJA: Vecsés Város Önkormányzat Képviselő-testületének december 15-i ülésére ELŐTERJESZTÉS TÁRGYA: Javaslat a 2016. évi belső ellenőrzési terv jóváhagyására ELŐTERJESZTŐ

Részletesebben

Technológiai igénymenedzsment és projektportfólió-menedzsment

Technológiai igénymenedzsment és projektportfólió-menedzsment Technológiai igénymenedzsment és projektportfólió-menedzsment Tantárgy: TECHNOLÓGIAMENEDZSMENT Dr. Danyi Pál, egy. docens 2016.04.04. 1 Főbb üzleti szolgáltatások, mint az IT támogatások célterületei Távközlési

Részletesebben

Informatikai projekteredmények elfogadottságának tényezői

Informatikai projekteredmények elfogadottságának tényezői Informatikai projekteredmények elfogadottságának tényezői Rabi Ákos 2014.02.18. Tartalom 1. Problémafelvetés Informatikai projekteredmények elfogadottsága 2. Informatikai projektek sikertényezői 3. Szoftverek

Részletesebben

2015-2018. Község Önkormányzata

2015-2018. Község Önkormányzata Ikt.szám:../2015 BELSŐ ELLENŐRZÉSI STRATÉGIAI TERV 2015-2018. Község Önkormányzata A belső ellenőrzési feladat végrehajtására különböző szintű előírások vonatkoznak. Törvényi szinten az Államháztartási

Részletesebben

Ami a vízesésen túl van

Ami a vízesésen túl van Ami a vízesésen túl van Adattárház fejlesztés módszertani tapasztalatok a T-Systems adattárházában, a HIFI-ben Ponori.Ajtony@iqpp.hu 2012. június 12. Miről is lesz szó? HIFI háttér HIFI projekt szkóp Két

Részletesebben

Vezetői számvitel / Controlling II. előadás. Controlling rendszer kialakítása Controlling részrendszerek A controller

Vezetői számvitel / Controlling II. előadás. Controlling rendszer kialakítása Controlling részrendszerek A controller Vezetői számvitel / Controlling II. előadás Controlling rendszer kialakítása Controlling részrendszerek A controller I. A controlling rendszer kialakítását befolyásoló tényezők A controlling rendszer kialakítását

Részletesebben

cím: 6725 Szeged Bokor u. 18. telefon: +36 1 808 9666 Innomedio Kft Scrum módszertan 1.0 Verzió Érvényes: 2012. április 1-től

cím: 6725 Szeged Bokor u. 18. telefon: +36 1 808 9666 Innomedio Kft Scrum módszertan 1.0 Verzió Érvényes: 2012. április 1-től Innomedio Kft Scrum módszertan 1.0 Verzió Érvényes: 2012. április 1-től Alapfogalmak: 1. hiba: egy már meglévő, funkcionalitásban hibás működést eredményező programrész hibás működésének leírása konkrét

Részletesebben

ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ

ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ ÜLÉS IDŐPONTJA: Vecsés Város Önkormányzat Képviselő-testületének december 13-i ülésére ELŐTERJESZTÉS TÁRGYA: Javaslat a 2017. évi belső i terv jóváhagyására ELŐTERJESZTŐ NEVE:

Részletesebben

Autóipari beágyazott rendszerek. Kockázatelemzés

Autóipari beágyazott rendszerek. Kockázatelemzés Autóipari beágyazott rendszerek Kockázatelemzés 1 Biztonságkritikus rendszer Beágyazott rendszer Aminek hibája Anyagi vagyont, vagy Emberéletet veszélyeztet Tipikus példák ABS, ESP, elektronikus szervokormány

Részletesebben

MENEDZSMENT ALAPJAI. Problémamegoldás, Döntéshozatal

MENEDZSMENT ALAPJAI. Problémamegoldás, Döntéshozatal MENEDZSMENT ALAPJAI Problémamegoldás, Döntéshozatal PROBLÉMAMEGOLDÁS, DÖNTÉSHOZATAL 1. A problémamegoldás folyamata, módszerei 2. A vezetői döntések típusai 3. Döntéshozatali folyamat 4. Vezetői döntéshozótípusok

Részletesebben

Minőségi megoldások IT infrastruktúra üzemeltetésre és felügyeletre

Minőségi megoldások IT infrastruktúra üzemeltetésre és felügyeletre CNW Rendszerintegrációs Zrt. Kozma Csaba vezető tanácsadó Minőségi megoldások IT infrastruktúra üzemeltetésre és felügyeletre Cégbemutató 2012. március 27.» Budapest CNW Rendszerintegrációs Zrt. 1994 óta

Részletesebben

Értékelés a BUS programhoz elkészült termékek magyar változatáról Készítette: Animatus Kft. Jókay Tamás január 07.

Értékelés a BUS programhoz elkészült termékek magyar változatáról Készítette: Animatus Kft. Jókay Tamás január 07. Értékelés a BUS programhoz elkészült termékek magyar változatáról Készítette: Animatus Kft. Jókay Tamás 2011. január 07. Tartarlom Guide book,,...3 Trainer s slides,,...4 Trainer s handbook,,...5 CD,,...6

Részletesebben

Célcsoport: Mikro-, kis-, és középvállalkozások, magánszemélyek. Célcsoport: Mikro-, kis-, és középvállalkozások, magánszemélyek

Célcsoport: Mikro-, kis-, és középvállalkozások, magánszemélyek. Célcsoport: Mikro-, kis-, és középvállalkozások, magánszemélyek Képzési terv a 2010-es évre A képzések célcsoportjai 1. Pályázati szakértő 2. Minősített pályázatíró 3. Certified IT Risk Manager képzés Célcsoport: Képzésünket azon szervezetek rendszergazdáinak, programozóinak,

Részletesebben

A projekt idő-, erőforrás és költségterve 1. rész

A projekt idő-, erőforrás és költségterve 1. rész A projekt idő-, erőforrás és költségterve 1. rész A TERVEZÉS FOLYAMATA a projekttevékenységek meghatározása a tevékenységek közötti logikai függőségi kapcsolatok meghatározása erőforrás-allokáció és a

Részletesebben

Visszajelző kérdőív "Fogadd el, fogadj el!" Pedagógusok felkészítése a sérült emberek társadalmi integrációja érdekébe

Visszajelző kérdőív Fogadd el, fogadj el! Pedagógusok felkészítése a sérült emberek társadalmi integrációja érdekébe Visszajelző kérdőív "Fogadd el, fogadj el!" Pedagógusok felkészítése a sérült emberek társadalmi integrációja érdekébe Kedves Hallgató! KÉPZÉS IDEJE 2017. November 9 december 15. NYILVÁTARTÁSI SZÁMA 2017/OFŐ/4.

Részletesebben

A SIKER KOVÁCSA, VAGY A KUDARC KÓDJA?

A SIKER KOVÁCSA, VAGY A KUDARC KÓDJA? A SIKER KOVÁCSA, VAGY A KUDARC KÓDJA? A döntéshozatali tudatosság hiányosságai és lehetőségei a projekt menedzsmentben Török L. Gábor PhD Sikeres és sikertelen projektek arányai PMI nemzetközi felmérés

Részletesebben

S S A D M ELEMZÉSI ÉS TERVEZÉSI MÓDSZERTAN. Structured Systems Analysis and Design Method

S S A D M ELEMZÉSI ÉS TERVEZÉSI MÓDSZERTAN. Structured Systems Analysis and Design Method S S A D M ELEMZÉSI ÉS TERVEZÉSI MÓDSZERTAN Structured Systems Analysis and Design Method Mi az SSADM? Kifejezetten a rendszerelemzést és a szoftverfejlesztést támogatja. Eljárási, műszaki és dokumentációs

Részletesebben

MŰSZAKI TESZTTERVEZÉSI TECHNIKÁK A TESZT FEJLESZTÉSI FOLYAMATA A TESZTTERVEZÉSI TECHNIKÁK KATEGÓRIÁI

MŰSZAKI TESZTTERVEZÉSI TECHNIKÁK A TESZT FEJLESZTÉSI FOLYAMATA A TESZTTERVEZÉSI TECHNIKÁK KATEGÓRIÁI MŰSZAKI TESZTTERVEZÉSI TECHNIKÁK A TESZT FEJLESZTÉSI FOLYAMATA A TESZTTERVEZÉSI TECHNIKÁK KATEGÓRIÁI MUNKAERŐ-PIACI IGÉNYEKNEK MEGFELELŐ, GYAKORLATORIENTÁLT KÉPZÉSEK, SZOLGÁLTATÁSOK A DEBRECENI EGYETEMEN

Részletesebben

Szakmai tanácskozás. Szakmai továbbképzési rendszer fejlesztése. Salgótarján, 2008 december 16.

Szakmai tanácskozás. Szakmai továbbképzési rendszer fejlesztése. Salgótarján, 2008 december 16. Szakmai tanácskozás Szakmai továbbképzési rendszer fejlesztése Salgótarján, 2008 december 16. Szakmai továbbképzési rendszer fejlesztése Minőségbiztosítás jelentősége a Készítette: Dr. Mikli Éva PTE Szociális

Részletesebben

Javaslat a 2013. évi belső ellenőrzési feladatok elvégzésére

Javaslat a 2013. évi belső ellenőrzési feladatok elvégzésére Az előterjesztés száma: 46/2013. A határozati javaslat elfogadásához egyszerű többség szükséges! Decs Nagyközség képviselő-testületének 2013. március 27-én, 18-órakor megtartandó ülésére Előterjesztő:

Részletesebben

dimeb Dinet Logisztika Kft Technológia munkavédelmi szakembereknek és szolgáltatóknak. Hatékonyság - Minőség - Innováció.

dimeb Dinet Logisztika Kft Technológia munkavédelmi szakembereknek és szolgáltatóknak. Hatékonyság - Minőség - Innováció. dimeb Dinet Logisztika Kft Technológia munkavédelmi szakembereknek és szolgáltatóknak. Hatékonyság - Minőség - Innováció. Mi a dimeb? A dimeb munkavédelmi szakemberek számára kifejlesztett modern technológia.

Részletesebben

77/2013 - Követelmények és a gyakorlat. Dr. Krasznay Csaba egyetemi adjunktus NKE KTK EFI IBT

77/2013 - Követelmények és a gyakorlat. Dr. Krasznay Csaba egyetemi adjunktus NKE KTK EFI IBT 77/2013 - Követelmények és a gyakorlat Dr. Krasznay Csaba egyetemi adjunktus NKE KTK EFI IBT Bevezetés Lassan egy éve fogadták el az Ibtv.-t Lassan 3 hónapos a 77/2013 NFM rendelet Lassan itt a következő

Részletesebben

Engedje meg, hogy megosszuk Önnel a legfrissebb információinkat a hamarosan benyújtható pályázatokkal kapcsolatban.

Engedje meg, hogy megosszuk Önnel a legfrissebb információinkat a hamarosan benyújtható pályázatokkal kapcsolatban. Tisztelt Hölgyem! Tisztelt Uram! Tisztelt Vállalkozó Ügyfelünk! Engedje meg, hogy megosszuk Önnel a legfrissebb információinkat a hamarosan benyújtható pályázatokkal kapcsolatban. MÓDOSULT A TELEPHELY

Részletesebben

Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérés. Vezető János

Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérés. Vezető János Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérés április 18, 2011 Végezte Innermetrix Hungary Copyright Innermetrix, Inc. 2008 1 IMX Szervezeti Egészség Felmérés Üdvözöljük az Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérésén!

Részletesebben

Magyar Projektmenedzsment Szövetség

Magyar Projektmenedzsment Szövetség Magyar Projektmenedzsment Szövetség A projektmenedzsment szerepe az irányításban Ulicsák Béla Műszaki igazgató BRIT TECH Üzleti Tanácsadó Kft. bela@brit-tech.hu Budapest, 2010. március 17. Tartalom Bevezető

Részletesebben

Projektkövetés a 148/2002 (VII.1.) Kormány rendelet alapján

Projektkövetés a 148/2002 (VII.1.) Kormány rendelet alapján KORMÁNYZATI INFORMATIKAI EGYEZTETŐ TÁRCAKÖZI BIZOTTSÁG 18. SZÁMÚ AJÁNLÁS Projektkövetés a 148/2002 (VII.1.) Kormány rendelet alapján Verzió: 1.0 Budapest 2003. 1 / 12. oldal Tartalom 1. BEVEZETÉS... 3

Részletesebben

IT biztonsági keretek és követelmények. Budapesti Műszaki és. Informatikai Központ. Szigeti Szabolcs. Networkshop 2009

IT biztonsági keretek és követelmények. Budapesti Műszaki és. Informatikai Központ. Szigeti Szabolcs. Networkshop 2009 IT biztonsági keretek és követelmények Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Informatikai Központ Szigeti Szabolcs Networkshop 2009 Tartalom Az EK3 projektről Problémafelvetés l é Célkitűzések

Részletesebben

LIBRA: a programozott fejlődés

LIBRA: a programozott fejlődés www.mve.hu LIBRA: a programozott fejlődés Előadó: Galambosné Schuszter Anna Portfoliónk Kis- és Középvállalati rendszerek: LibraCom LIBRA3S LIBRA3S Standard Nagyvállalati rendszerek: LIBRA6i LIBRA6i spec.

Részletesebben

TECHNOLÓGIAI IGÉNYMENEDZSMENT

TECHNOLÓGIAI IGÉNYMENEDZSMENT TECHNOLÓGIAI IGÉNYMENEDZSMENT 2017. március 22. Dr. Danyi Pál GTK MVT, egyetemi docens MAI TÉMÁK IT alkalmazások és típusaik Igényportfolió készítés Igénymenedzsment Üzleti terv készítés 2017. MÁRC. 22.

Részletesebben

Magyarország XX. századi története az új külföldi és hazai kutatások, valamint szakmunkák tükrében

Magyarország XX. századi története az új külföldi és hazai kutatások, valamint szakmunkák tükrében Magyarország XX. századi története az új külföldi és hazai kutatások, valamint szakmunkák tükrében 2016.02.12-14. Értékelőlapok száma 20 Balneo Hotel Zsori 1. csoport A továbbképzési program tartalmát

Részletesebben

Összefoglaló jelentés

Összefoglaló jelentés Összefoglaló jelentés A 2018. évi országgyűlési képviselők választásának lebonyolítási időszakában a választást támogató informatikai rendszerek működése során történt informatikai események vizsgálatáról

Részletesebben

Dunavarsány Polgármesteri Hivatalának Szervezetfejlesztése

Dunavarsány Polgármesteri Hivatalának Szervezetfejlesztése Dunavarsány Polgármesteri Hivatalának Szervezetfejlesztése ÁROP-3.A.1/2008-0018 9. részfeladat Pályázati kiírás 12. területe A projekt szemlélet megerősítése Meghatározás Készítette: SKC Consulting Kft.

Részletesebben

Bevezetés a programozásba

Bevezetés a programozásba Bevezetés a programozásba A szoftverfejlesztés folyamata PPKE-ITK Tartalom A rendszer és a szoftver fogalma A szoftver, mint termék és készítésének jellegzetességei A szoftverkészítés fázisai: Az igények

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar ÜZLETI TANÁCSADÓ szakirányú továbbképzési szak Az üzleti tanácsadás napjaink egyik kulcsfontosságú ágazata az üzleti szférában. A tercier szektor egyik elemeként

Részletesebben

Projektmenedzsment státusz autóipari beszállító cégeknél tréning tapasztalatok alapján herczeg.ivan@pmakademia.hu mobil: +36-20-485-02-80

Projektmenedzsment státusz autóipari beszállító cégeknél tréning tapasztalatok alapján herczeg.ivan@pmakademia.hu mobil: +36-20-485-02-80 Projektmenedzsment státusz autóipari beszállító cégeknél tréning tapasztalatok alapján herczeg.ivan@pmakademia.hu mobil: +36-20-485-02-80 Herczeg Iván Mesteroktató Semmelweis Egyetem. Szervező mérnök First

Részletesebben

Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő. Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő É 1/5

Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő. Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő É 1/5 A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Informatikai projektellenőr szerepe/feladatai Informatika / Az informatika térhódítása Függőség az információtól / informatikától Információs

Informatikai projektellenőr szerepe/feladatai Informatika / Az informatika térhódítása Függőség az információtól / informatikától Információs Bevezetés Projektellenőr szerepe és feladatai Informatika Informatikai függőség Informatikai projektek Mérnöki és informatikai feladatok találkozása technológiák 1 Tartalom Informatikai projektellenőr

Részletesebben

4. Napirend ELŐ TERJESZTÉS évi belső ellenőrzési terv

4. Napirend ELŐ TERJESZTÉS évi belső ellenőrzési terv 4. Napirend 2019. évi belső ellenőrzési terv 4. Napirend ELŐ TERJESZTÉS 2019. évi belső ellenőrzési terv Tisztelt Képviselő-testület! A költségvetési szervek belső kontrollrendszeréről és belső ellenőrzéséről

Részletesebben

Verifikáció és validáció Általános bevezető

Verifikáció és validáció Általános bevezető Verifikáció és validáció Általános bevezető Általános Verifikáció és validáció verification and validation - V&V: ellenőrző és elemző folyamatok amelyek biztosítják, hogy a szoftver megfelel a specifikációjának

Részletesebben

Amit a zöld beszerzésről tudni kell. Bevezetés. Varga Katalin Energiaklub Budapest, 2013. december 11.

Amit a zöld beszerzésről tudni kell. Bevezetés. Varga Katalin Energiaklub Budapest, 2013. december 11. Amit a zöld beszerzésről tudni kell Bevezetés Varga Katalin Energiaklub Budapest, 2013. december 11. Tartalom Az Energiaklubról A zöld beszerzés definíciója A zöld beszerzés előnyei Buy Smart+ projekt

Részletesebben

A kutatás-fejlesztés minősítési rendszerének értékelése Az első 20 hónap tapasztalatai. dr. Márkus Csaba, Igazgató, K+F és Állami Támogatások

A kutatás-fejlesztés minősítési rendszerének értékelése Az első 20 hónap tapasztalatai. dr. Márkus Csaba, Igazgató, K+F és Állami Támogatások A kutatás-fejlesztés minősítési rendszerének értékelése Az első 20 hónap tapasztalatai dr. Márkus Csaba, Igazgató, K+F és Állami Támogatások Tartalom Értékelés háttere, célja, módszertana Az értékelésnél

Részletesebben

Kis-és nagyvállalatok együttműködésének előnyei és nehézségei a projektmenedzser szemével. Gyutai Balázs Loxon Tessényi András - Supercharge

Kis-és nagyvállalatok együttműködésének előnyei és nehézségei a projektmenedzser szemével. Gyutai Balázs Loxon Tessényi András - Supercharge Kis-és nagyvállalatok együttműködésének előnyei és nehézségei a projektmenedzser szemével Gyutai Balázs Loxon Tessényi András - Supercharge Kik Vagyunk Szoftverfejlesztő cégünk nagy üzleti tudással és

Részletesebben

AGENDA. Pályázati lehetőségek az IT területén

AGENDA. Pályázati lehetőségek az IT területén Pályázati lehetőségek az IT területén Előadó: Nagy Tamás tanácsadó 2012. október 2. 1 AGENDA 00 Az Equinox Consulting bemutatása 01 Az Európai Unió által támogatott pályázati lehetőségek 02 Pályázatírással

Részletesebben

A PM szakma tükre 2017 Tendenciák és próféciák. Török L. Gábor PhD

A PM szakma tükre 2017 Tendenciák és próféciák. Török L. Gábor PhD A PM szakma tükre 2017 Tendenciák és próféciák Török L. Gábor PhD A projekt menedzsment tevékenység jelenéről és jövőjéről Vállalati/üzleti stratégia - projektszemlélet Mennyire érvényesül a projektszemlélet,

Részletesebben

DNV Business Assurance 2012. július 20. Tartalom HÍRLEVÉL. 2012 / 3. szám. Kövessen bennünket a facebookon is

DNV Business Assurance 2012. július 20. Tartalom HÍRLEVÉL. 2012 / 3. szám. Kövessen bennünket a facebookon is Tartalom 2012 / 3. szám Kövessen bennünket a facebookon is Felülvizsgálat alatt az ISO 14001 Megkezdődött a környezetirányítási rendszerek ISO 14001-es szabványának felülvizsgálata. Jelentős változások

Részletesebben

LOGISZTIKA/ELLÁTÁSI LÁNC MENEDZSMENT BODA & PARTNERS SZAKÉRTŐI SZOLGÁLTATÁSOK

LOGISZTIKA/ELLÁTÁSI LÁNC MENEDZSMENT BODA & PARTNERS SZAKÉRTŐI SZOLGÁLTATÁSOK LOGISZTIKA/ELLÁTÁSI LÁNC MENEDZSMENT BODA & PARTNERS SZAKÉRTŐI SZOLGÁLTATÁSOK BEMUTATKOZÁS Iparágtól függetlenül három egymással szorosan összefüggő terület játszik komoly szerepet a vállalatok sikerességében:az

Részletesebben

Frederick Taylor (1900 körül) A Pennsylvania-i acélműben tanulmányozta a munkafolyamatokat. A munkafolyamatokat szakaszokra bontotta, és különböző méréseket végzett a szakaszokon belüli és a szakaszok

Részletesebben

EMBERKÖZPONTÚ ONLINE MARKETING A SZEMÉLYRE SZABOTT ÜZENETEK MŰVÉSZETE

EMBERKÖZPONTÚ ONLINE MARKETING A SZEMÉLYRE SZABOTT ÜZENETEK MŰVÉSZETE EMBERKÖZPONTÚ ONLINE MARKETING A SZEMÉLYRE SZABOTT ÜZENETEK MŰVÉSZETE ONLINE MARKETINGRŐL 20 PERCBEN Lehetséges ez? Elérhető célok: Nyitottá, gátlásmentessé válni a téma iránt Feltérképezni a személyes

Részletesebben

Ép testben ép lélek alapítvány. 18 háziorvosi praxis minőségügyi tevékenységének 10 éve

Ép testben ép lélek alapítvány. 18 háziorvosi praxis minőségügyi tevékenységének 10 éve Ép testben ép lélek alapítvány 18 háziorvosi praxis minőségügyi tevékenységének 10 éve 2000 MOTIVÁCIÓ LEHETŐSÉG FORRÁSTEREMTÉS CÉLMEGHATÁROZÁS, ÚTKERESÉS, GYŰJTŐMUNKA, RENDSZERKIÉPÍTÉS TANÚSÍTÁS 2001-2005

Részletesebben

IT Factory. Kiss László

IT Factory. Kiss László IT Factory Kiss László Mit jelent az IT Factory Együttműködő építőelemekből áll, amelyek jól definiált céllal, feladattal rendelkeznek. A tervezés és megvalósítás világosan elkülönül. A folyamatok és teljesítmény

Részletesebben

A fenntartható sikeresség irányítását szolgáló szervezeti önértékelési szoftver alkalmazása Katonai Zsolt (Q-Master Trust Tanácsadó Kft)

A fenntartható sikeresség irányítását szolgáló szervezeti önértékelési szoftver alkalmazása Katonai Zsolt (Q-Master Trust Tanácsadó Kft) A fenntartható sikeresség irányítását szolgáló szervezeti önértékelési szoftver alkalmazása Katonai Zsolt (Q-Master Trust Tanácsadó Kft) A MSZ EN ISO 9004: 2010 szabvány a tartós siker megvalósítását támogatja

Részletesebben

Projekt szponzor : siker - felelősség - kompetencia

Projekt szponzor : siker - felelősség - kompetencia Projekt szponzor : siker - felelősség - kompetencia dr. Prónay Gábor 11. Projektmenedzsment a Gazdaságban Fórum 2008. április 10. AZ ELŐADÁS CÉLJA figyelem felhívás a projekt tulajdonos/szponzor meghatározó

Részletesebben

Hogyan segíthet egy tanácsadó egy költséghatékony IT kialakításában?

Hogyan segíthet egy tanácsadó egy költséghatékony IT kialakításában? Hogyan segíthet egy tanácsadó egy költséghatékony IT kialakításában? Kórász Tamás igazgató, KPMG Tanácsadó Kft. 2013.11.12. Tartalom 1. Mit vár el egy KKV-vezető az informatikától? 2. A buzzword felhő

Részletesebben

Az ITIL egyszeruen. avagy. híd

Az ITIL egyszeruen. avagy. híd Az ITIL egyszeruen avagy híd 1 A piaci megatrend millió USD 300 Üzemeltetés (outsourcing) Üzembeállítás és támogatás 200 Alkalmazáskészítés Rendszer- és hálózatintegrálás 100 Informatikai tanácsadás és

Részletesebben

Munkaformák. Dr. Nyéki Lajos 2016

Munkaformák. Dr. Nyéki Lajos 2016 Munkaformák Dr. Nyéki Lajos 2016 Az oktatás munkaformái Az oktatási folyamat szervezésében a szervezeti formák mellett további differenciálás is lehetséges, attól függően, hogy a tanár a tanítási-tanulási

Részletesebben

Egy országos jelentőségű beruházási projekt beszállítójává válásához szükséges stratégiai döntések

Egy országos jelentőségű beruházási projekt beszállítójává válásához szükséges stratégiai döntések Egy országos jelentőségű beruházási projekt beszállítójává válásához szükséges stratégiai döntések Dr. Boda György Boda & Partners Kft partnere Budapesti Corvinus egyetem, egyetemi docens.. XXIII. Magyar

Részletesebben