Tisztelt tudománnyal foglalkozók és tudomány iránt érdeklődők! Kedves Ünneplő Vendégeink!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tisztelt tudománnyal foglalkozók és tudomány iránt érdeklődők! Kedves Ünneplő Vendégeink!"

Átírás

1 Még soha nem volt ilyen közel hozzánk a tudomány. Reklámfilmek százaiban bukkannak fel laboratóriumok, meggyőzésre szánt tudományos szakkifejezések, kutatási adatok. Azért, hogy vegyük, szedjük és használjuk. A hírekben naponta közlik tudományos felmérések eredményeit. A nyilatkozók neve mellett pedig komoly intézmények és még komolyabb titulusok jelzik: erre bizony figyelnünk kell! Mindenféle krém dobozán, a legújabb üdítő palackján, a legkorszerűbb bicikli ülésén is az áll: kutatások bizonyítják kiválóságát, hasznosságát, nélkülözhetetlenségét. A tudomány ott van tehát a tejfölös-flakonon, a lábtörlőn és mobiltelefonban. Még soha ilyen közel nem volt hozzánk. Tisztelt tudománnyal foglalkozók és tudomány iránt érdeklődők! Kedves Ünneplő Vendégeink! Nem, ez nem igaz. A tudomány még soha nem volt ilyen messze a hétköznapi embertől. Még soha nem volt ennyire nehéz eldönteni helyét és felelősségét. Még soha nem volt ennyire bizakodó és mégis bizonytalan a tudománnyal kapcsolatos gondolkodás. Még soha nem volt ennyire zavaros, mit várunk és mit remélünk a tudománytól. Hogy mekkora szerepet szánunk neki, és közben, mit kívánunk tőle.

2 Ma, amikor a tudományon a boldog jövőt kérik számon, nem elég azt bizonyítania, hogy 100-ból hány bőrt tett ránctalanná, hogy a fejlesztésektől a végletekig fokozható lesz-e a fogyasztás, vagy, hogy mekkora közvetlen és gyors gazdasági haszon termelésére képes? Ma azt kell megmutatnia, hogy változtatni tud. Változtatni abban, ahogy a világot, önmagunkat és magát a tudományt látjuk. Meg kell mutatnia, hogy nem elsősorban eszköz, hanem látásmód és nyelv: a világ megismerésének, a világ felfedezésének útja. Az idei Magyar Tudomány Ünnepe a felfedező tudományról szól. Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tudom, hogy illő lenne valami találó jelszóval, szlogennel előlépni. Ma ez már fél sikert jelentene. Például azt mondani, hogy a tudomány a siker záloga. Vagy azt, hogy a tudományban ott a jövő. Nézzék el nekem, hogy nem lépek elő ilyesmivel, nem választom a könnyű utat. Nem tehetem, mert leegyszerűsíteném azt, ami az Akadémia szolgálata és a Magyar Tudomány Ünnepének üzenete. Mert úgy hoznám közel a tudományt, hogy közben teljesen eltávolítanám. Márpedig, ha nem értjük, hogy mit jelent a felfedező tudomány, pontosabban a felfedező kutatás, olyasmit ünneplünk, aminek a jelentőségét sem érthetjük.

3 Kedves Vendégeink! egyedül tiszta fogalmak alapján fejlődhetik ki az emberi jobblét mondta Széchenyi, az ünnep alapító gesztusának őrzője. A tudomány idei ünnepének az a legfontosabb küldetése, hogy tisztázza azokat a fogalmakat és értékeket, amelyek saját jövőjét és felelősségét is meghatározzák. Az első és leglényegesebb kijelenteni, hogy a tudomány elsősorban lehetőség. Nem nyújt gyorssegélyt, és nem ad mindig egyértelmű választ. Még akkor sem, ha sokan azt akarják hallani tőle. Másodszor: a tudomány nem a gazdaság, nem a politika és nem a jog nyelvén beszél. Hanem a megismerésén. Ami kereső, aprólékos, pontos, lehetőleg érdekmentes és tárgyilagos. De legfőképpen felelős. Harmadikként látnunk kell azt is, hogy a tudomány nem valamiféle egységes gyár, ahol az alapanyagokból tetszetős készáru lesz. A tudomány belső műveleteit, színtereit tekintve sem homogén, hiszen a szemlélődés, az alkotás, a gondolkodás és a kísérleti vizsgálat, az elmélet és a gyakorlat egyaránt formálja. Negyedszer: a tudomány nem független a változó körülményektől: saját művelőitől, a kor társadalmától, amelyben helyét keresi, a történelemtől, amely céljaiba nem egyszer beleavatkozik. De nem lehet soha független az állandó értékektől sem: az erkölcstől, az igazság és a szolgálat szeretetétől, a szembenézéstől.

4 Végül, ötödikként: a tudomány nem ígéret, hanem erőforrás. Lehetőségek feltárásának és kidolgozásának módja. Lehet rosszul, aránytalan hasznot és végzetes kárt okozva is használni egy lehetőséget. Ha a tudomány saját képességeibe szédül, ez is megtörténhet. Ha azonban tudja helyét és felelősségét, a közjó erőforrásaként működhet. Az emberiség ma nagy, létét veszélyeztető problémákkal szembesül. Ezekre csak akkor találhatunk megoldásokat, ha figyelembe vesszük, hogy a tudomány lehetőség és felelősség. Úgy kell ezekről gondolkoznunk, hogy tudjuk, a tudomány változni és változtatni képes. Ezért a tudomány egyik legfontosabb feladata, hogy saját lehetőségeit keresse. Felelősen és hitelesen, a köz megbízásából és a közjót támogatva. Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A tudomány lehetőségét és jövőjét a felfedező kutatások jelentik. Az a tevékenység, amely az emberiség ismeretanyagát, kultúráját bővíti. Ami lényeges, új felismeréseket jelent, amely sokféle folytatást, közvetett alkalmazást enged közép- és hosszútávon. Az ilyesmi hogy is fogalmazzak nem divatos, legalábbis nem könnyen kommunikálható manapság. Mert hiszen, mire jó, ha kiderítjük a baktériumtelepek életének részleteit? Lehet-e holnaptól valamire használni az idegsejtek tüskéinek elektromos tulajdonságairól szóló legfrissebb magyar tudományos eredményeket?

5 Nem. Holnaptól nem. Már mától lehet használni. Persze nem úgy, hogy holnapután már új mobil applikációért állhassunk sorba, és nem úgy, hogy egy hét múlva minden betegségektől megváltó gyógyszerért várakozzunk a patikákban. A felfedező kutatás időt kíván, de cserébe hosszú időre előre világítja be a jövő útjait, és számos közvetett, közjót szolgáló eredménnyel járhat. Igen, a felfedező kutatásokat nehezebb megérteni, mint a célzottakat vagy a tudományos fejlesztéseket. És tudjuk, hogy amit nehéz megérteni, azt ma már nemcsak a média nem szereti, hanem a hétköznapi gondolkodás sem. Mégsem szabad abba a hibába esnünk, hogy a végletes leegyszerűsítés nyelvén közelítünk a felfedező kutatáshoz. Nagyobb érték van benne ugyanis annál, mint ami a mire jó, mire használható kérdésekre gyors válaszként adható. Egy olyan korban, ahol a kreativitást és az innovációt feltétlen értéknek tekintjük, tisztán kell látnunk a felfedező kutatás megalapozó jelentőségét. A felfedező kutatás az eredeti, nagy felismerések, az innováció kultúrájának megteremtője. Nem kevesebb múlhat rajta, mint a tudás, a társadalmi és gazdasági működés jövője. A Magyar Tudomány Ünnepe 2012-ben ezért szól a felfedező tudományról. Tisztelt Vendégeink! Ma a tudományban, éppen úgy, ahogy a világban, újra a legfontosabb kérdésekre kell keresnünk a választ. Amikor a jólét díszletei ledőlni látszanak, és a társadalmak igazi értékeiket keresik, amikor tényleg tudni akarjuk, mi is történik valójában,

6 akkor a felfedező kutatások szerepét és jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni. Második ciklusomat töltöm az Akadémia elnökeként, és megbízatásom kezdete óta alapvető célkitűzésem volt, hogy a felfedező kutatásokat, a nyílt hozzáférésű tudományos eredmények megszületését serkentsem, és kiszámítható munkakörülményekkel hosszú távon támogassam ben indult el a Lendület program, 2012 januárjától átalakított szerkezetben kapott lehetőséget és forrásokat az akadémiai kutatóintézet-hálózat a stratégiai témák és a kutatói kiválóság megerősítésére, ígéretes eredményeket produkáló magyar kutatók térnek haza, és nagyhírű külföldi tudósok érkeznek hozzánk műhelyt formálni. A felfedező kutatások értékes lehetőséget, komoly esélyt jelentenek, ezért megbízhatóan kell biztosítani fenntarthatóságukat. Elnöki szolgálatom egyik fontos eleme volt és maradt ez: élvonalbeli kutatási eredményeket várunk, és versenyképes támogatást kívánunk nyújtani mindehhez. Mert a felfedező kutatások támogatása az állam feladata. Ezek nem piaci megrendelésre, hanem a köz, a jövő érdekében gyarapítják a tudást. A magyar kormány támogatásával az Akadémia így egyre növekvő forrásokat törekszik biztosítani egyre több Lendületes, akadémiai és egyetemi kutatóhelynek. Bíztatja a műhelyek megszületését: a tudománynak nyújtott lehetőségért fontos eredményeket és felelősséget várva.

7 Tisztelt Ünneplők! A Magyar Tudomány Ünnepe 2012-es rendezvényei is azokról az erőfeszítésekről beszélnek, amelyet tudós tesz a tudásért, tudomány az emberért, és intézmény a tudományért. Arról a felfedező tudományról szólnak, amelyben a tudomány legfontosabb helyét és szerepét találja meg, arról a felfedező felelősségről, amely mindannyiunk jövőjére hatással lehet. Idén sem könnyű szórakozást ígérünk, hanem valódi szellemi utazásokra, fontos felismerésekre hívjuk az együttgondolkodókat. Kikapcsolódás helyett bekapcsolódásra. Azért, hogy a tudomány közel kerüljön. Egészen közel hozzánk. Általa pedig mi kerüljünk közelebb a jövőnkről való, felelős gondolkodáshoz. Köszönöm figyelmüket!

EMBER INFORMÁCIÓ RENDSZER

EMBER INFORMÁCIÓ RENDSZER EMBER INFORMÁCIÓ RENDSZER Avagy mit kell tudni az információs rendszerekről? HALASSY BÉLA Budapest, 1996. A szerkesztést a szerző végezte. Az ábrák és a fedőlap megrajzolásában közreműködött Sajben Gábor.

Részletesebben

Gondolatok a pénzügyi krízissel kapcsolatban

Gondolatok a pénzügyi krízissel kapcsolatban Takáts Péter Gondolatok a pénzügyi krízissel kapcsolatban Ha a nemrég lezajlott, de sajnos még messze nem befejeződött, krízis utóéletét megvizsgáljuk, akkor azt láthatjuk, hogy a kormányok valójában nem

Részletesebben

A munkaerőpiacra való felkészítés feltételei és lehetőségei az oktatási intézményekben

A munkaerőpiacra való felkészítés feltételei és lehetőségei az oktatási intézményekben MŰHELY Bruckner László Gulyásné Fehér Ildikó Kovács Anikó Nagy Orsolya A munkaerőpiacra való felkészítés feltételei és lehetőségei az oktatási intézményekben A tanulmány először bemutatja azokat az új

Részletesebben

Az oktatás kormányzásának jövője: válasz a komplexitás kihívására 1

Az oktatás kormányzásának jövője: válasz a komplexitás kihívására 1 Halász Gábor Az oktatás kormányzásának jövője: válasz a komplexitás kihívására 1 Az elmúlt évtizedben az oktatás kormányzásának a kérdései nemcsak oktatáskutatók sokaságát foglalkoztatták, hanem az oktatási

Részletesebben

Kritikai érzék és társadalmi felelősség

Kritikai érzék és társadalmi felelősség Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Tudósok és Oktatáskutatók, Tudományszervezők és Oktatásfejlesztők! Tisztelt Kollégák! Kritikai érzék és társadalmi felelősség. Nekünk, a felsőoktatás és a tudomány

Részletesebben

Takáts Péter ez a kérdés, válasszatok! : Képviseleti vagy részvételi demokrácia?

Takáts Péter ez a kérdés, válasszatok! : Képviseleti vagy részvételi demokrácia? Takáts Péter ez a kérdés, válasszatok! : Képviseleti vagy részvételi demokrácia? A kulturális kreatívok minden közösségi területen új utakat keresnek. Olyanokat, melyekben ők aktív résztvevők és a folyamatok

Részletesebben

dobbantó program tematikus füzetek Gaskó Krisztina Gönczöl Enikő Horváth H. Attila Katona Nóra Megtanulni tanulni de hogyan?

dobbantó program tematikus füzetek Gaskó Krisztina Gönczöl Enikő Horváth H. Attila Katona Nóra Megtanulni tanulni de hogyan? dobbantó program tematikus füzetek Gaskó Krisztina Gönczöl Enikő Horváth H. Attila Katona Nóra Megtanulni tanulni de hogyan? 2011 Gaskó Krisztina Gönczöl Enikő Horváth H. Attila Katona Nóra Megtanulni

Részletesebben

Ahogyan mi láttuk könyvtár szakos hallgatókkal a Vándorgyűléseken Tapasztalatok az egri Eszterházy Károly Főiskolán

Ahogyan mi láttuk könyvtár szakos hallgatókkal a Vándorgyűléseken Tapasztalatok az egri Eszterházy Károly Főiskolán Ahogyan mi láttuk könyvtár szakos hallgatókkal a Vándorgyűléseken Tapasztalatok az egri Eszterházy Károly Főiskolán Szakemberek sora értékelte az őszi hónapokban, szakfolyóiratainkban a Vándorgyűlés(eke)t,

Részletesebben

Üzleti tanácsok. részére

Üzleti tanácsok. részére Üzleti tanácsok fejlõdõ vállalkozások részére 2015 NEKÜNK FONTOS A FEJLŐDÉS, FŐLEG HA AZ ÖNÉ. KISVÁLLALKOZÁSOK FINANSZÍROZÁSA Szeretné zökkenőmentessé tenni vállalkozása mindennapi pénzügyeit és biztosítani

Részletesebben

Áttekintés. Az agy megértése: útban egy új tanulástudomány felé

Áttekintés. Az agy megértése: útban egy új tanulástudomány felé Áttekintés Az agy megértése: útban egy új tanulástudomány felé Overview Understanding the Brain: Towards a New Learning Science Az Áttekintések az OECD kiadványok kivonatos fordításai. Az Online Könyvesboltban

Részletesebben

Edward de Bono NEM MINDEN. FEKETE vagy FEHÉR

Edward de Bono NEM MINDEN. FEKETE vagy FEHÉR Edward de Bono NEM MINDEN FEKETE vagy FEHÉR Edward de Bono NEM MINDEN FEKETE vagy FEHÉR A kreatív gondolkodás természetrajza A fordítás alapja: Edward de Bono: I Am Right You Are Wrong: From This to the

Részletesebben

Dr. Füzesi Zsuzsanna Dr. Tistyán László EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS ÉS KÖZÖSSÉG- FEJLESZTÉS A SZÍNTEREKEN

Dr. Füzesi Zsuzsanna Dr. Tistyán László EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS ÉS KÖZÖSSÉG- FEJLESZTÉS A SZÍNTEREKEN Dr. Füzesi Zsuzsanna Dr. Tistyán László EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS ÉS KÖZÖSSÉG- FEJLESZTÉS A SZÍNTEREKEN Az Egészségfejlesztési módszertani füzetek kiadványsorozat kötetei 1. Az egészségfejlesztés alapelvei (Az

Részletesebben

Győri Zsuzsanna. CSR-on innen és túl

Győri Zsuzsanna. CSR-on innen és túl Győri Zsuzsanna CSR-on innen és túl Gazdaságetikai Központ témavezető: dr. Zsolnai László igazgató, egyetemi tanár Győri Zsuzsanna 2 Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástani Doktori Iskola CSR-on innen

Részletesebben

Ikt. sz.: NOB-40/8-2/2014. NOB-2/2014. sz. ülés (NOB-2/2014-2018. sz. ülés)

Ikt. sz.: NOB-40/8-2/2014. NOB-2/2014. sz. ülés (NOB-2/2014-2018. sz. ülés) Ikt. sz.: NOB-40/8-2/2014. NOB-2/2014. sz. ülés (NOB-2/2014-2018. sz. ülés) J e g y z ő k ö n y v az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottságának 2014. június 3-án, kedden, 14 órakor az Országház Esterházy

Részletesebben

KUB-11/2014. (KUB-11/2014-2018.) Ikt. Szám:KUB-40/48-2/2014.

KUB-11/2014. (KUB-11/2014-2018.) Ikt. Szám:KUB-40/48-2/2014. KUB-11/2014. (KUB-11/2014-2018.) Ikt. Szám:KUB-40/48-2/2014. Jegyzőkönyv az Országgyűlés Külügyi bizottságának 2014. szeptember 23-án, hétfőn, 10 óra 08 perckor az Országház főemelet 55. számú tanácstermében

Részletesebben

A Kormány ifjúságpolitikai keretprogramja 2012

A Kormány ifjúságpolitikai keretprogramja 2012 A Kormány ifjúságpolitikai keretprogramja 2012 A Kormány ifjúságpolitikai keretprogramja 2012 KÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM www.ujnemzedek.hu www.facebook.com/ujnemzedek

Részletesebben

IFJÚSÁGI KORSZAKVÁLTÁS IFJÚSÁG AZ ÚJ ÉVEZREDBEN

IFJÚSÁGI KORSZAKVÁLTÁS IFJÚSÁG AZ ÚJ ÉVEZREDBEN IFJÚSÁGI KORSZAKVÁLTÁS IFJÚSÁG AZ ÚJ ÉVEZREDBEN IFJÚSÁGI KORSZAKVÁLTÁS IFJÚSÁG AZ ÚJ ÉVEZREDBEN szerkesztõbizottság Gábor Kálmán Jancsák Csaba Matiscsák Attila Szemerszky Mariann Tibori Tímea Utasi Ágnes

Részletesebben

VII. évfolyam 2010/4. INTERJÚ

VII. évfolyam 2010/4. INTERJÚ VII. évfolyam 2010/4. INTERJÚ Uraim, ha ezzel most nem foglalkoznak, hanem várnak még három hónapot,, a Magyar Köztársaság emberi jogi nagykövetével a Budapesti Népirtás Megelőzési Nemzetközi Központról

Részletesebben

A közművelődés mint társadalmi feladat.

A közművelődés mint társadalmi feladat. A közművelődés mint társadalmi feladat. 1. Annak az előadássorozatnak, amelyet az Erdélyi Múzeum-Egyesület Bölcsészet-, Nyelv- és Történettudományi Szakosztálya rendezett, ez az utolsó előadása. Az előbbi

Részletesebben

Kármán József Napi jegyzések és levelek 1795

Kármán József Napi jegyzések és levelek 1795 Oh be jó itt!...veteményes kertünk ajtaja megett, melyen a gyümölcsösbe járnak, a sövényt vastagon befutotta a komló, a mely általfonódik egy szép kökényfácskára, és ezen nyájas boltozat alatt áll az én

Részletesebben

A Palóc Út Klaszter. Középtávú marketingstratégiája. és 3 éves marketing és kommunikációs akcióterve

A Palóc Út Klaszter. Középtávú marketingstratégiája. és 3 éves marketing és kommunikációs akcióterve A Palóc Út Klaszter Középtávú marketingstratégiája és 3 éves marketing és kommunikációs akcióterve A Palóc Út Klaszter létrehozása - Néprajzi értékekre épülő tematikus út, turisztikai célterületté alakítása

Részletesebben

Szenczi Molnár Albert nyomában. Tisztelt Szülők! A jó bornak is kell a cégér. Magyar Gyereket, magyar iskolába

Szenczi Molnár Albert nyomában. Tisztelt Szülők! A jó bornak is kell a cégér. Magyar Gyereket, magyar iskolába Szenc- és Vidéke Társulás kiadványának tartalma: Szenczi Molnár Albert nyomában Bárdos Gyula, parlamenti képviselő levele Tisztelt Szülők! Duray Rezső, a Szenc- és Vidéke Társulás elnökének levele A jó

Részletesebben

Tartotta: Harald Elster (StB/WP, Präsident des DStV) Eröffnung (Köszöntő) Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Tartotta: Harald Elster (StB/WP, Präsident des DStV) Eröffnung (Köszöntő) Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tartotta: Harald Elster (StB/WP, Präsident des DStV) Eröffnung (Köszöntő) Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Ez az első olyan gyűlés, amelyen, mint elnök veszek részt. Köszönöm a taggyűlésnek, hogy engem választottak

Részletesebben

VÁLLALKOZNI JÓ! Sikeres magyar vállalkozók történetei

VÁLLALKOZNI JÓ! Sikeres magyar vállalkozók történetei VÁLLALKOZNI JÓ! Sikeres magyar vállalkozók történetei VÁLLALKOZNI JÓ! Sikeres magyar vállalkozók történetei AZ AMERIKAI KERESKEDELMI KAMARA KIADVÁNYA The American Chamber of Commerce in Hungary 1051 Budapest,

Részletesebben

Projekttervezés Jegyzet

Projekttervezés Jegyzet Projekttervezés Jegyzet Általános áttekintés Tartalom A jegyzet célja projektek tervezésével, előkészítésével, az egyes lépések logikai összefüggéseivel összefüggő tapasztalatok átadása, közérthető, a

Részletesebben

Teremtsd meg az első milliódat!

Teremtsd meg az első milliódat! Korosztály: 6-18 év Teremtsd meg az első milliódat! M u n k a f ü z e t g y e r e k p é n z ü g y e k I I. Pénzügyi sikeralapozó útmutató és munkafüzet 6-18 éves gyerekeknek. www.elsomillio.hu Tel: + 36

Részletesebben

SolutionCircle: Megoldásközpontú teamcoaching Használjuk fel a csoport-turbulenciát!

SolutionCircle: Megoldásközpontú teamcoaching Használjuk fel a csoport-turbulenciát! solutionsurfers magyarország info@solutionsurfers.hu www.solutionsurfers.hu Hankovszky Katalin & Tegyi Enikő 1222 Budapest Lőcsei utca 6/A 06 30 2035813 SolutionCircle: Megoldásközpontú teamcoaching Használjuk

Részletesebben

Utópiától Ecotópián át a hajnal városáig... (Aurowille City of Dawn)

Utópiától Ecotópián át a hajnal városáig... (Aurowille City of Dawn) Utópiától Ecotópián át a hajnal városáig... (Aurowille City of Dawn) A város a világ értékrendjének megnyilatkozása, ezért építésének át nem hágható törvénye van. Aki a várost ezeknek a törvényeknek ismerete

Részletesebben

Gordon Győri János Eötvös Loránd Tudományegyetem, Radnóti Miklós Gyakorlóiskola

Gordon Győri János Eötvös Loránd Tudományegyetem, Radnóti Miklós Gyakorlóiskola MAGYAR PEDAGÓGIA 98. évf. 4. szám 273 317. (1998) MITŐL HATÉKONY MÉG A JAPÁN OKTATÁS? A hivatalos oktatási rendszer tanítási óráin kívüli képzés és oktatás japánban Gordon Győri János Eötvös Loránd Tudományegyetem,

Részletesebben

Forrai Szilvia. Az Európai Uniós irányelvek hatása a magyar élethosszig tartó tanulás szakpolitikájára Az elmúlt 10 év retorikája 2014.

Forrai Szilvia. Az Európai Uniós irányelvek hatása a magyar élethosszig tartó tanulás szakpolitikájára Az elmúlt 10 év retorikája 2014. 1 Forrai Szilvia Az Európai Uniós irányelvek hatása a magyar élethosszig tartó tanulás szakpolitikájára Az elmúlt 10 év retorikája 2014. 2 TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS... 4 I. A LIFELONG LEARNING, MINT SZAKPOLITIKAI

Részletesebben