Erasmus Mobilitási program

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Erasmus Mobilitási program"

Átírás

1 Erasmus Mobilitási program 2011/2012 Téli szemeszter Krétai túlélő csomag Kedves lelkes olvasó! Mészáros Tamásnak hívnak ( ), mérnök informatikushallgató vagyok, és jelenleg Kréta szigetén töltöm az utolsó szemeszteremet a T.E.I.-n ( Techonlogical And Educational Institute of Crete). Mivel nagyon sok színvonalas beszámoló készült már az évek során, úgy gondolom, hogy igen csak a felvértezve vághatsz neki ennek az utazásnak. Éppen ezért legjobb tudásom szerint próbálok olyan dolgokról írni, amelyekről én személy szerint nem tudtam, de az életem sokkal könnyebben indult volna itt, ha tudom. A beszámolómat afféle túlélő csomagként használd egészséggel és bátran vedd elő, ha pánikba készülnél esni. Mindenekelőtt két fontos dolgot kell megjegyezned: Ki itt belépsz, hagyj fel a konstans internet és az áldásos meleg víz minden reményével!

2 Ha képes vagy lemondani e két elemi szükségletről, akkor egy élményekben gazdag, kalandos, és nem utolsó sorban tanulságos utazásban lesz részed egy szemeszteren keresztül, amelynek emléke egész életed során végig kísér majd, ebben biztos lehetsz. Utazás előtt Beadandó anyagok a jelentkezésnél Önéletrajzot kell írnod magyarul/angolul Motivációs levelet kell írnod (angolul), amely elsősorban a T.E.I számára fontos Utolsó 2 félév kredit indexe (teljesítési lap) Nyelvvizsga bizonyítvány (amennyiben van) A leadott anyagokat követően gyors elbírálás után, ha továbbjutsz az első rostán, akkor egy szóbeli elbeszélgetés során fel fogják mérni a nyelvtudásodat. Ez elengedhetetlen, ugyanis 5 hónapot fogsz kint tölteni külföldön Amennyiben olyan szerencsés vagy, hogy az iskola támogatja a kinti tanulmányaidat, az elfogadást követően meg kell írni az úgy nevezett Learning agreement -et, amiben meg kell határoznod milyen tantárgyakat, szeretnél felvenni. Ne aggódj, ha még nem tudod pontosan mit tanulnál szívesen, ugyanis az érkezésedet követően egy hónappal meg kell írni a módosított szerződést, ahol felvehetsz/leadhatsz tantárgyakat, tehát ez csak egy ideiglenes szerződés. Nem tudom pontosan, hogy a teljesítés más intézetben hogyan működik, de ha Garreth Owens lesz a koordinátorod, akkor 30 kredit értékben kell felvenned tantárgyakat. Ez a gyakorlatban 5-6 tantárgyat jelenthet. Vannak jellemzően erasmusos tantárgyak, amiket nem kötelező, de illendő felvenni: Greek Language History of Crete Hellenic Culture Business English (ez most az őszi szemeszterben nem volt, de jövő szemesztertől lesz) Ezek a tantárgyak fejenként 4 kreditet érnek, tehát ha az összeset felveszed, akkor máris kreditet lehetsz gazdagabb. A History of Crete majdhogynem kötelező tantárgy véleményem szerint, hiszen Garreth Owens tartja, valamint a Greek Language is, különben hamar el fogsz vérezni a városban Ha a többi tantárgyra vagy kíváncsi, akkor ajánlom az iskola weboldalát: Az aláírt elkészített szerződést ezután a főiskola elküldi postán az iskolának, és a szakodnak megfelelő koordinátornak (nekem George Papadourakis volt) alá kell írnia, majd visszaküldenie a szerződést. Ezután nincs más teendő, csak várni türelemmel.

3 Hogyan készüljek fel? Valójában én majdnem annyi időt töltöttem el az előkészületekkel májustól kezdve, mint amennyi idő maga a program. Én azt tanácsolom, hogy a kelleténél több időt ne szánjál erre, mert úgyis kint fogsz rengeteg dolgot megtapasztalni, és eldönteni (de ezt a papírost ne hagyd otthon természetesen). Utazás Repülőgép Ha jól tudom, sajnos 2008 óta Wizzair járatokat nem indítanak Budapesttől Heraklionba, és Bécstől sem járnak már fapados járatok Athénba. Két lehetőséget ismerek: o Őszi szemeszterben: Közvetlen Malév Charter járatok Budapesttől Heraklionig májustól szeptember végéig (nyilvánvalóan ez csak az őszi szemeszterben működik). Ennek az ára természetesen foglalási időponttól függ, de nekem forint volt az oda út. o Tavaszi szemeszterben/vissza úton: Az egyetlen járható út, ha Budapest - Athén között vesz az ember a Malévnál retúrjegyet. Még abban az esetben is retúrjegyet kell venni, hogyha csak egy útról van szó, egyetlen oda út esetén dupla annyi árat számít fel a légi társaság. Jobban megéri a retúrjegy minden esetben. Athéntól pedig komppal tudsz eljutni Heraklionba, amely diákok számára rendkívül kedvezményes (körülbelül 10 euro a diákjegy, amennyiben van érvényes görög diák igazolványod, vagy nemzetközi diák igazolványod) - bővebb infót itt találsz ezzel kapcsolatban: Anek lines hajótársaság, Busz a volánbusz és más magán társaság indít járatokat Athénig, forint körüli áron. Diák kedvezményről nem tudok. Athéntól ugyanúgy komppal érdemes eljutni Autó Hosszú távon a legkényelmesebb megoldás, de kissé körülményes lehet az oda/vissza út. Ajánlom figyelmedbe a korábbi beszámolókat, pontosan le van írva ennek a menete és módja Én személy szerint szeptemberben a közvetlen repülő járatot választottam, mivel kényelmesebb megoldásnak találtam. Érdemes legalább 2 hónappal előbb megvásárolni a jegyet, mert váratlanul felszökhetnek az árak az idő közeledtével. Beszerzendő dolgok Nemzetközi egészségbiztosítási kártya (iskolalátogatási papír kell hozzá) Deviza alapú bankszámla, amelyre majd az ösztöndíjat utalják Érvényes útlevél (nem kötelező, de ajánlatos) Legalább 8 db igazolványkép csináltatása Nemzetközi diák igazolvány (A kompon, és számtalan helyen elfogadják, amíg nem jutsz hozzá a végleges diákodhoz)

4 Repülőjegy Utasbiztosítás Gyógyszerek (lázcsillapító, torokfertőtlenítő, szódabikarbóna) sajnos én ezeket nem hoztam el, és meg is bűnhődtem miatta Leszálltam a repülőgépről. Hogyan tovább? Érkezés után az első lépés, hogy juss el az iskolába. Akár taxival (8-9 euró), akár busszal (1,12-es busz) Az iskolában meg kell keresned az IRO-t (International Relations Office). Itt fogsz találkozni Garreth Owenssel, aki az összes erasmusos diák koordinátora, a History of Crete tanára, nem utolsó sorban a kinti apukád. Rendkívül segítő kész, ráadásul mivel brit, szigeti angolt beszél, és nagyon udvarias ember. 1. ábra - Az utazás izgalmas pillanatai Minden kérdésedre választ fog adni, és segít majd az iskolai teendőket elvégezni, elindítani téged. Bejelentkezést követően, a megfelelő papírokat, szerződéseket kell aláírni, továbbá diák igazolványt igényelni. Ezek után a kiválasztott tanszékednek a vezetőjével kell felvenned a kapcsolatot. Az informatikai tanszék vezetője George Papadourakis ( ). Ő az, aki segít neked összeállítani a végleges óra rendedet, és minden kérdésedre választ ad a tantárgyakkal kapcsolatban. Ezt követően Mr. Apostolakis-al kell beszélned ( Ő felelős azért, hogy az általad választott tantárgyak tanárainak elérhetőségét megkapjad, valamint tudja, hogy melyik tantárgyat mikor tartják, tehát tőle kaphatsz majd órarendet is. Minden egyes tanárral fel kell venni ben a kapcsolatot, hogy egyeztessél a pontos számonkérésről. Fontos: A legtöbb tantárgyat görögül tartják, tehát jellemzően csak az erasmusos tantárgyakat hallgathatod angolul, kivéve egy-két szaktantárgyat (az én esetemben pl. az Object Oriented Programming I-et ). Mi a teljesítés módja? A teljesítés módja a legtöbb esetben egy projectfeladat készítése, amelyet a szemeszter végén prezentálnod kell, tehát a legtöbb választott tantárgyra nem fogsz bejárni. Heti konzultációs időpontot kell a tanáraiddal megbeszélni, ahol bemutathatod, hogy éppen hol tartasz a munkád során.

5 Sajnos ezt így elintézni egymás után igencsak valószínűtlen 1 nap alatt, mivel Görögországról van szó, és sosem tudhatod, hogy mikor szaladsz bele egy országos sztrájkba, vagy éppen hogy melyik tanárod nyaral. Sokszor sajnos elő fordul, hogy harmadik, negyedik leveled után sem kapsz választ a tanárodról, minden esetre ne aggódj, előbb vagy utóbb sikerülni fog minden csak kitartóan kell írni. További teendők a jövőben: Sportkártya igénylés (orvosi vizsgálat szükséges hozzá) Könyvtári olvasójegy (a projekt munkákhoz sok anyagot itt találsz majd meg angol nyelven, vagy az interneten) ESN kártya csináltatása (Erasmus Students Network Ezzel a kártyával számos kedvezményhez juthatsz bulikon, és egyéb erasmusos rendezvényeken) Étkezés befizetése (amennyiben a menzát választod) Tudsz ajánlani egy jó szálláshelyet? Ne aggódj, a történelemben még soha nem fordult elő, hogy hajlék nélkül maradt egy erasmusos hallgató Krétán. Valójában rendkívül egyszerű a dolog. Az első napokban a helyi erasmus koordinátor, illetve az ESN (Erasmus Students Network) kedvezményesen lefoglalhat neked ideiglenes szállást, ebből több fajta is van (Hotel Park, Hotel el Greco), de rengeteg lehetőség közül választhatsz, ha külön utat akarsz járni, viszont felelős döntést kell hoznod, mert hónapokat fogsz itt tölteni. Minden szállás típusnak megvan a maga előnye és hátránya. Három lehetőséged van: Ha szereted a tengerpartot, akkor Apartman, Hotel választása Amoudarában Amoudara egy üdülő övezet közvetlenül a Heraklion mellett, körül belül 5 kilométernyire az iskolától. A városhoz legközelebbi strand itt található. Én, és a társam Judit ezt a helyet választottuk, mert fontos szempont volt, hogy közel legyen a part. Mivel ez egy turista paradicsom, jellemzően Apartmant\Hotelt tudsz kibérelni. Mi a Minoan Apartmant választottuk kezdetben. Havi 300 euróra sikerült lealkudnunk az lakbért. Az energiafogyasztásért jellemzően mindenhol plusz költséggel kell számolni, bizonyos helyeken beletartozik az árba a meleg víz használat is. Amoudarában mindenki napkollektorokat használ vízfűtéshez. Ez abból a szempontból kellemes, hogy nem kell a meleg vízért fizetni, de meglepetést okozhat az esti zuhanyzás egy hideg esős napon. Nagyon kellemes időt töltöttünk itt el, és a tulajdonosasszony rendkívül készséges volt hozzánk, 2. ábra Az erkélyről

6 és a mosásért sem kellett fizetnünk, ugyanis ingyen volt. A harmadik emeleten laktunk egy teraszos apartmanban, gyönyörű kilátással a tengerre, 2 szobával. A földszinten úszómedence és mini bár is található (étkezési lehetőséggel), szezon után nem sokkal még sok vendég látogatja. További lehetőségek Amoudarában, amiket ismerek: Hotel Park o közel van a város stadionjához o gyalog lehet eljutni az egyetemre, városba (kettő között van) o gyönyörű a kilátás a tengerre (10 percre van a strand) o mosó gép nincsen o ár: Két ágyas szoba esetén: - fejenként 80E (szállás) + 10E (vízfogyasztás) + kb. 10E (villany) / hó Santa Elena Hotel Angela Apartmann o 270E / hó ( + villany ), kétágyas szobával o a vízhasználat benne van az árban o újépítésű ingatlan Ez a hely maga a paradicsom és tökéletes egészen addig, amíg jó idő van a szigeten. Ugyanis a közeli parton, és a csodálatos látványon kívül más előnnyel nem igazán szolgálhat. Október után kihal a környék, a kis boltok árai jellemzően turistaövezethez mértek, továbbá igencsak el van az ember zárva mind a belvárostól, mind az iskolától. Ellenben 50 méternyire van a tengerpart, bárhol is lakik az ember. Ha szeretsz bulizni Lakás bérlése a városban. Heraklion szíve a városközpont, amely egy hatalmas erődítmény falai között fekszik, az erasmusos események nagyjából 99 százalékát itt tartják. Mivel a buszok este 11 óra után nem közlekednek, hazafelé kizárólag csak taxival lehet menni, hacsak nem lakik közelben az ember. Máskülönben az első reggeli buszig várni kell. Ha csak nem álltok össze négyen hatan a taxizás igencsak költséges mulatság hosszú távon, ha sokat szeretsz eljárni, bulizni. A lakásbérlést tehát én személy szerint olyan emberek számára ajánlom, akik szeretnek bulizni és élvezik a független lakás előnyeit. Értem én ez alatt a fürdőkádat, felszerelt konyhát és bútorzatot. Persze tény, hogy a lakásbérlés az egyik legdrágább a lehetőségek közül, de ha sokan állnak össze, akkor olcsón meg lehet úszni ( havi 100 euro környékén, ha 5,6-an vagytok például ). A legtöbb helyen a rezsi költségek ( villany,víz,internet ) plusz költségnek számítanak!

7 Ha szeretsz tanulni és pénzt spórolnál és szerencsés vagy, akkor Kollégium ( Esties ) a legolcsóbb megoldás, hogyha az iskola mögött lévő kollégiumba költözöl. A szoba elég modern és felszerelt, nagy szekrénnyel és asztallal, sok polccal. Számtalan előnye van, hogyha ezt a megoldást választod: 120E / hó a bérleti díj (90E összeget kaucióként le kell tenni az érkezésed pillanatában, ezt a távozásodkor visszakapod, amennyiben nem kell kárt megtéríteni ebben az árban benne van a vízfogyasztás, és a villany használat díja is Közel van az iskolai sportközpont Közel van az iskola, valamint a menza A kollégiumhoz tartozik sportpálya, ahol kosárlabdázhatsz, vagy focihatsz 3. ábra - A235 Ha szeretnél kollégista lenni a jelentkezésedet követően még otthon, azonnal írnod kell egy levelet Gloria Vega Aragón-nak, aki a kollégiummal kapcsolatos ügyeket intézi. Tel: Mivel csak 10 szoba van fenntartva az erasmusos diáknak, nagyon korán fel kell venned a kapcsolatot vele, hogy elnyerd a lehetőséget. Nekem nem sikerült sajnos elsőre, de egy hónap után ide tudtam költözni. Hátrányként egyedül két dolgot tudok csak felsorolni: A wifi internet rendkívül szeszélyes a szobákban, és sokszor előfordulhat, hogy az ajtó előtt kell ácsorognod, hogy jelet kapj. Ez bizony egy párkapcsolatot is romba dönthet, ha nem lépsz valamit. Iskolai támogatásra nem igazán számíthatsz e téren, mert különösen nem foglalkoznak vele. De az is elő fordulhat, hogy 1mbyte/sec sebességgel szörfölhetsz az interneten, ha éppen olyan az időjárás. Kiszámíthatatlan. Nekem példának okáért egy 5 méteres USB kábelt + USB WIFI adaptert kellett vennem, hogy a jelem stabil maradjon az ágyamnál is A mosás. Minden épülethez (4 épület van) egy mosógép tartozik, és ezek a mosógépek véletlenszerűen kiválasztva mindig elromlanak. És ha az egész kollégium csak 1 működő mosógépet használhat, akkor könnyen előfordulhat, hogy aznapra tiszta ruha nélkül maradsz

8 4. ábra - Superbombastic CISCO Internet Solution Ezen apróságok ellenére én ezt a megoldást ajánlom mindenkinek, mert nagyon olcsó, és sok emberrel össze lehet itt ismerkedni, kitűnő alkalom arra, hogy az ember gyakorolja a görög nyelvet egy kicsit. Minden épülethez tartozik egy konyha, ahol lehet főzni, de a kollégisták jellemzően a menzára járnak, tehát nem nagyon főznek. Figyelem: A konyhai felszerelés egyenlő a nullával, tehát ha ideköltözöl, minden eszközről neked kell gondoskodnod! 5. ábra - Íróasztalom 6. ábra - a krétai kollégiumot meglátogatta a magyarok Istene - Gulyáslevest főztünk

9 Hogyan közlekedjek? 5 fajta jegy típust ismerek: Havi diákbérlet 40 euro Diákjegy Zöld 0,8 euro Távolsági jegy Kék 1,5 euro Normál jegy Narancssárga 1,1 euro Kedvezményes jegy* Citrom sárga 0,6 euro Az iskolába a 12-es, illetve 1-es busszal tudsz eljutni, ezek a reptérről indulnak közvetlenül, és keresztezik a városközpont egyik fő terét, az Eleftheria square-t (Szabadság tér). Sajnos a beszámolóm írásának pillanatában sem rendelkezem meg érvényes diák igazolvánnyal, és ez bizony okozott némi fejfájást a kezdetekkor. Elméletileg minden egyes alkalommal igazolni kell, hogy diák vagy, de buszvezetője válogatja. Általános tapasztalataim szerint belvárosi járatokon (mint amilyen például az 1-es, és 12-es) elfogadják a diákjegyet (igazolás nélkül), míg távolságiakon nagyon határozottan elkérik. Persze az is sokat nyom a latba, hogy mennyire tűnsz görög lakosnak. Nagyon fontos, hogy határozott legyél, és légy tisztában az árakkal, különben könnyen megeshet, hogy a buszvezető áldozatává válsz, és duplán kell kifizetned a turista jegyet. A busztársaság megkülönböztet távolság szerint (A), illetve (B) zónát. Az egyes zónákon belüli utazásnál zöld jegy a diákjegy, azonban hogyha zónákon haladsz át (távolsági utazásról van szó, tehát A-ból B-be), akkor a narancssárga normál jegy a diákjegy, és a kék jegy a normál jegy. Példának okáért Amoudarra, Amnissos, vagy éppen Knósszosz a (B) zónába tartozik, távolsági jegyeket kell rá váltani. Tudom, elsőre kissé bonyolultnak tűnhet a rendszer, de nagyon fontos hogy tudd! Életeket és pénzt menthet Az én első hónapom anyagi szempontból nem volt túl jövedelmező, mert rengeteg pénzt kellett utazásra költenem.

10 A menetrendet hol találom? Röviden, tömören: Felejtsd el a menetrendet, ugyanis nem létezik! A buszok közlekedési ideje 6.30 tól este 11 óráig tart, fél óránként közlekednek átlagban. Valóban igaz az a tény, hogy erélyesen kell jelezned a megállóban, mert nem elég a puszta tény, hogy ha a megállóban álldogálsz egyedül. A választott karodnak a titkárságán van lehetőség kérni ideiglenes iskolalátogatási igazolást, ameddig nem rendelkezel diákigazolvánnyal. Természetesen erről sem tudtam, És amikor megtudtam, akkor is azt mondták, hogy nem lehetséges, hiszen ugyanolyan jogokkal kezelnek minket, mint a helyi görög diákokat, de aztán csodával határos módon végül még is csak kaptam. Nem minden helyzetben udvariatlanság törtetőnek lenni, kedves olvasó! A legfontosabb, hogy minden helyzetben légy határozott! A görög nép nagyon híres a vendégszeretetéről, és rendkívül becsületes emberek, azonban igencsak törtető népség, és ha hagyod magad, akkor nehéz lesz eljutni bármilyen helyzetben is a második lépésig. Krétán (majdnem) bármi megoldható, és sose hidd el, hogy nem lehetséges. Az iskoláról - T.E.I. (Techonological And Educational Institute of Crete) Heraklionban két felsőoktatási intézmény létezik, a TEI,valamint a UOC (University Of Crete). Az iskola a központtól körülbelül 5 kilométernyire egy hegyen fekszik. Az intézmény 11 kar számára nyújt helyet (Legfontosabbak: agrár, műszaki, mérnök, közgazdász, egészségügy, informatika). Az iskolához a 12-es, illetve 1-es busszal lehet eljutni. Sajnos az iskola nem különösen szép, rengeteg graffiti található a falakon, ami az összképet kissé elrontja. Az egyes tanszékek külön épületekre van osztva, tehát meg van az úgynevezett campus érzése az embernek, amikor órára jár. Közvetlenül a fő belső csarnok egyik sarkából nyílik az iskolai menza. Az étteremben rendkívül kedvezményes áron vehetsz enni, egy alkalom mindössze 2,20E. Ebben az árban benne van az előétel (rendszerint leves, vagy valamilyen pite), főétel (hús, körettel), saláta (rengeteg féle van), és a desszert (gyümölcs, sütemény, vagy puding). Minden fajta típusból legalább 3-4 fajta választék van, tehát viszonylag változatos a menü. 7. ábra - Delicous food :) Annyit tudnod kell, hogy nem mindig a legfinomabb a kaja, de az árral szemben nem versenyezhet más megoldás. Ha kollégista vagy, akkor érdemes havi kajajegyet váltani, aminek az ára 66 euró, és ezért az árért naponta 3 alkalommal étkezhetsz (reggeli, ebéd, vacsora). Kiemelném, hogy a reggeli rendkívül bőséges és nagyon finom, csak sajnos korán van görög időhöz viszonyítva, tehát sűrűn nem biztos, hogy látogatni fogod (7-10 óra között van nyitva) de érdemes felkelni miatta.

11 8. ábra - GYM A sulihoz tartozik egy sportközpont (röviden: GYM ), ahol ingyen edzhetsz. Az edzőterem rendkívül felszerelt, rengeteg erőgép és hagyományos súlyzók mellett, a kardió gépeket kedvelők is megtalálják a nekik tetsző gyakorlatokat. A belépés feltétele, hogy előtte egy ún. Gym card -ot kiváltsál, amelyhez meg kell látogatni először az iskolai orvost (hogy megvizsgálhasson), majd fényképet kell leadni (ez kerül majd rá a kártyádra). Egy nagy csarnok is tartozik az épülethez, ahol hetente lehetőség van kosárlabdázni, focizni, illetve röplabdázni, bár ez szervezés kérdése. 9. ábra - Edzőterem A hétköznapi élet Krétán (akárcsak Görögországban) a világ kissé meg van fordulva, valahogy mindig is az volt benyomásom, hogy minél délebbre haladunk Európában, annál inkább ellentétesebben működnek a dolgok. A görög közlekedésről még a turista könyvekben is úgy írnak, hogy: * + és igen, a görögök bizony valóban nagyon sajátos módon közlekednek, úgyhogy ajánlatos körültekintően utazni. És akkor még igencsak udvariasan fogalmazott a könyv! A KRESZ szabályokat a görögök nem igazán tartják be, és életveszélyes próbatétel sokszor áthaladni a kijelölt gyalogosátjárón.

12 Kedves Olvasó! Azt ajánlom, erélyesen lépj a járdára, mert más különben sosem fognak az autók megállni neked, de azért óvatosan közlekedj. Kutyák vannak mindenhol. Ami nálunk a galamb osztag a Moszkva téren, azok itt a kóbor kutyák falkái. Valamilyen misztikus oknál fogva rengeteg árva eb sétál az utcákon, az iskolában, de még az étteremben is. Kezdetben kissé nehéz volt hozzászokni, de már a szívemhez nőttek nagyon. Egyes kutyáknak külön nevük is van. A bulik színhelye a városközpont, én személy szerint 3 nagyobb szórakozó helyet kiemelni, ahol rendszerint az erasmusos bulikat tartják: - La bresserie - Flou bar - Genicka 10. ábra - Aranyos partyállatkák La Bresserie bár A bulikról annyit érdemes tudni, az átlag sör ár egy átlag szórakozóhelyen 3-5 euro között helyezkedik el, a rövid italok 2 euro körül vannak, bár ez teljesen változó. A görög vendéglátáson mindenhol meg

13 fogsz lepődni, a szórakozóhelyeken például sokszor az első vagy utolsó kört a tulaj állja nektek, ha szerencsések vagytok. Étteremben szintén hasonló a helyzet, általában a desszert, és az elmaradhatatlan raki a ház ajándéka Italok. A krétai bornak régen nagyon nagy híre volt, mostanában ez a hírnév megfakult, nemzetközi becse megfogyatkozott. Az éttermekben azonban hordós bort, kimérve úgynevezett háztáji bolt kaphatunk kellemesen hűtve. Kréta remekel az effajta bor termesztésében, minden vidéknek megvan a maga tájbora, a rá jellemző színnel és aromával. Ezeket megfizethető áron lehet kapni. Görög specialitás a retsina, a fenyőgyantával zamatosított bor. A retsina jól illik a görög ételekhez és jó szódával is, mindenesetre szokni kell hozzá. A rakinak nevezett, ánizs nélküli pálinka rendkívül népszerű a görögök között. Ne öntsél fel túl sokat a garatra, nehogy macskajajos légy Az uzó ánizzsal párolt szesz, jéggel vagy vízzel isszák és rendkívül népszerű a görögök között. A sörivók is megtalálhatják a helyi kedvenceiket, a görögök több nemzeti különlegességgel is büszkélkednek. A görögök szeretik a kávét á la frappé módon, tehát jégbe hűtve. Nekem kissé furcsa volt ezt először megszokni, de később annál inkább rá kaptam. Most is azt iszom Árak. Mit is mondhatnék? Ha nagyon ragaszkodik az ember a forintváltáshoz fejben, akkor valóban itt szinte minden drágább, mint itthon. Cigaretta, alkohol, hétköznapi fogyasztási cikkek, mozi, stb. Nagy általánosságban azt tapasztaltam, hogy alacsonyabb árú termékeknél valahogy az ár mindig 1 euro felé tendál. Példának okáért egy átlagos sör egy bevásárló központban: 1 euro. Öngyújtó a kis traffikban: 1 euro. Buszjegy: (majdnem) 1 euro. A nálunk nagyon olcsóbb termékek drágábbak, és a nálunk drágábbak pedig itt egy kicsivel olcsóbbak. Valahogy normalizálva lettek az árak. A hústermékek jellemzően drágák, érdemes kollégiumban étkezni, amennyiben van rá mód. Látnivalók Krétán Sokféle képzet fűződik Kréta szigetéhez. Ősi lakóhelyek és leletek, zajos és forgalmas kereskedővárások, a földeken milliószámra tenyésző olajfák, fényárban úszó zeneszótól hangos üdülőhelyek, hangulatos étkezés édes kettesben a kikötőben ringó halászcsónakokat szemlélve, hegyek és mászásra hívó kaptatók, napozás a verőfényt velünk élvezőkkel kényelmes padokon, 15 órás napsütés nyári napokon ( erről én sajnos lemaradtam ), télen csaknem egyméteres hó a hegyekben ( ez bizony így van ). Kréta mindenki számára tartogat valami érdekeset. Olyan változatos, hogy 4,5 hónap alatt fele annyi helyre sem tudtam eljutni, mint amennyi helyre szerettem volna. Kis sziget, de rengeteg látnivalóval.

14 Heraklion 11. ábra - Séta a heraklioni kikötő felé Heraklion meglepetést tartogathat azoknak, akik már otthonosak az Égei-tenger északabbra fekvő görög szigetein, mivel egy valódi nyüzsgő város. A város központja egy hatalmas erődítmény falai között fekszik, amelyet a velenceiek kezdtek építeni és a törökök fejeztek be. Elég végigsétálni a várfalak mentén, hogy képet kapjál az egykori citadella méreteiről. A város közepén a meghitt Venizelosz tér ( Platia Venizelu ) fekszik, kávéházak és vendéglők karéjában. A tér közepén lévő Morosini kút található, amely velencei időkből származik. Ám a turisták, és az erasmusos hallgatók kedvelt kifejezésével élve ez a Lion Square, azaz az Oroszlán tér. A legtöbb erasmusos randevút ide fogják szervezni. A városközpontban sétálva az ember rengeteg gyönyörű templomba futhat bele, amelyeket érdemes meglátogatni, különösen, ha jó idő van (gyönyörű szép festett üveg ablakok vannak). Az augusztus 25-e utcán végig haladva lebilincselő látványt nyújtó Velencei-erődhöz érkezhetsz, ami a régi kikötő védőbástyájául szolgált. Az erőd a hullámtörő gátra épült, odafelé megtekintheted a helyi halászflottát: felgöngyölt sárga hálókkal felszerelt, apró halászcsónakok ringatóznak a vízen másnapi fogásra várva. Amit még érdemes meglátogatni: - Régészeti múzeum - Történelmi múzeum - El Greco Park - Nikos Kazantzakis sírja, az erőd tetején, közel a Chania kapuhoz

15 Knósszosz Herakliontól 5 km-re délre terül el Knósszosz, a világhírű település a leghíresebb és legősibb minószi palota található. Ha Krétán jársz, akkor muszáj meglátogatni. Érdemes előtte egy kicsit áttekinteni történelmi múltját, mert sokkal érdekesebb lesz a látogatás. 12. ábra - Knósszoszi csoportkép Matala 13. ábra Matalai strand Matala egy kellemes, homokos öbölpart, amely csodálatos látványt nyújt az ideérkezőknek. Az északi oldalon homokkő ormok emelkednek, az ezekbe vájt nagyméretű római sírkamrákkal. Az utóbbi időkig a környék területét a turisták szabadon használhatták sátorverésre. Ma a barlangokat kerítés és őrség védi, akit érdekel csekély belépődíjért meg is tekintheti. A hatvanas években nagyon népszerű hippi paradicsom volt.

16 Samaria szurdok 14. ábra - "Kellemes" séta a szurdok felé A kalandra vágyók Kréta közepén 16 kilómétert gyalogolhatnak végig a híres Szamaria-szurdokon. Ez a szurdok a leghosszabb Európában. A vége fent van a hegyekben, 3352 méter magasan. A túra ráébreszti az embert a természet csodájára és erejére. Úgy ahogy van, ez a természet: ősi ciprusfák, ritka növények, és fölöttük köröző ragadozó madarak. Ez az út veszélyes, érdemes az útra túrabakancsot vinni, napszemüveget és jókora adag vizet magunkkal vinni. Nem ajánlott profi vezető nélkül neki vágni a túrának Santorini 15. ábra - Santorini A szigeten történt bolygónk egyik legnagyobb vulkánkitörése: a Minószi kitörés (melyet néha Thérai kitörésnek is neveznek) 3600 évvel ezelőtt, a Minószi civilizáció csúcspontján következett be. A kitörés egy több száz méter vastag vulkáni hamu-üledékkel körülvett óriási kalderát hagyott hátra és a kiváltott cunami-val közvetett módon hozzájárulhatott a 110 km-re-délre fekvő krétai a Minószi civilizáció összeomlásához. Párkapcsolatban élők figyelem: Nagyon híres leánykérő hely! A sziget ma Európa egyik legismertebb és legfrekventáltabb turisztikai célpontja. Nevezték a világ 7 csodája közé. Nyáron, júniustól augusztus végéig több mint egymillió turista látogat a szigetre.

17 Athén Delphoi - Arachova Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy rendkívül kedvezményes áron Athénban tölthettem 4 napot, és 3 éjszakát, hála az ESN szervezésének. Bár az időzítés ismert okok végett nem éppen a legjobb volt, de ha az ember Görögországban jár muszáj, hogy meglátogassa a demokrácia bölcsőjét. Az utolsó napon ellátogattunk a híres delfi jósdába. Athéni Stadion 16. ábra - Túra vezetés közben Akropolisz fellegvár, Parthenon Delphoi

18 17. ábra - Matala Röviden, tömören: Ezt a programot óriási vétek kihagyni, és páratlan lehetőség. A Gábor Dénes Főiskola rendkívül kedvező lehetőséget nyújt a jelentkező hallgatóknak, hogy külföldön piacképes nyelvtudást és munkatapasztalatot szedjenek össze, bármelyik helyet is választják. De a szakmai előrelépés csak egy lehetősége ennek a programnak. A másik rendkívül fontos dolog, hogy a szociális horizontod megtízszereződik, és olyan barátokra, ismerősökre, vagy éppen szerelemre találhatsz, ami meg fogja változtatni az elképzelésed a világról. Kitágítja a tudatodat, és segít megismerni jobban mind saját magadat, mind más kultúrákat, és eltérő gondolkodásmódokat. Meg fogsz tanulni csapatban játszani, mert itt ez az egyetlen lehetőség, hogy érvényesülj. Egy percig se habozz a döntéssel, ha már eljutottál a beszámolóm végéig, hiszen valószínűleg érdekel a dolog. És elmondom: IGEN, a legjobb döntés, amit valaha hozhatsz Mészáros Tamás, Kréta Heraklion Esties A épület, 235-ös szoba

Uniwersytet Jagielloński Krakkó/Krakkow

Uniwersytet Jagielloński Krakkó/Krakkow Uniwersytet Jagielloński Krakkó/Krakkow Hallgatói beszámolók Eddigi kiutazók: 2014/15 őszi félév Baricz Márton 2012/13 tavaszi félév Domján Szabolcs Szécsényi Ákos 2011/2012 tavaszi félév Nagy Judit 2011/2012

Részletesebben

ERASMUS Mobilitási Program Kréta 2011-2012

ERASMUS Mobilitási Program Kréta 2011-2012 ERASMUS Mobilitási Program Kréta 2011-2012 Először is hagy mutatkozzak be, Czakó Judit Rita vagyok a GDF mérnök informatikus hallgatója! Az 5. szemeszteremet töltöm itt Krétán és a következőkben olvashattok

Részletesebben

Hochschule Karlsuhe Technik und Wirtschaft University of Applied Sciences. Karlsruhe

Hochschule Karlsuhe Technik und Wirtschaft University of Applied Sciences. Karlsruhe Hochschule Karlsuhe Technik und Wirtschaft University of Applied Sciences Karlsruhe Hallgatói beszámolók Eddigi kiutazók: 2014/15 (ősz) Tukacs Renátó, Pamuk Gábor, Gémes Orsolya 2013/14 (ősz) Sinkó Dávid

Részletesebben

Erasmus 2011/12 őszi félév

Erasmus 2011/12 őszi félév Erasmus 2011/12 őszi félév 1 Körkép a városról és a környező térségről, régióról: Ludwigshafen am Rhein szerves része, az igen híres Rheiland Pfalznak. A szomszédos városval, Mannheimmel és a nagy történelmi

Részletesebben

ERASMUS Technological Educational Institute of Crete Heraklion, Kréta, Görögország

ERASMUS Technological Educational Institute of Crete Heraklion, Kréta, Görögország ERASMUS Technological Educational Institute of Crete Heraklion, Kréta, Görögország A Gábor Dénes Főiskola gazdálkodási és menedzsment szakos hallgatója vagyok, és egyben az a szerencsés, aki a 2010/2011.

Részletesebben

ERASMUS beszámoló. ECE PARIS - ÉCOLE D INGÉNIEURS Franciaország - Párizs 2013/14. I. félév. Papp Erika

ERASMUS beszámoló. ECE PARIS - ÉCOLE D INGÉNIEURS Franciaország - Párizs 2013/14. I. félév. Papp Erika ERASMUS beszámoló ECE PARIS - ÉCOLE D INGÉNIEURS Franciaország - Párizs 2013/14. I. félév Papp Erika Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 3 2. Kezdetek... 3 3. Kiutazás... 3 4. Szállás... 4 4.1 Kollégium...

Részletesebben

Universität Salzburg Department of Geography and Geology

Universität Salzburg Department of Geography and Geology Universität Salzburg Department of Geography and Geology Hallgatói beszámolók Eddigi kiutazók: 2014/15 őszi félév Győri Anna Pogácsás Réka Salzburg 2014/15 őszi félév - Alkalmazott geoinformatika Győri

Részletesebben

Georg-August-Universität. Goettingen/Göttingen/Götting

Georg-August-Universität. Goettingen/Göttingen/Götting Georg-August-Universität Goettingen/Göttingen/Götting Hallgatói beszámolók Eddigi kiutazók: 2000/01 Rácz Péter jelentés fénymásolaton 2001/02 Vass Ottó jelentés fénymásolaton 2002/03 Bölkényi Gábor jelentés

Részletesebben

Høgskolen i Ålesund. Aalesund University College

Høgskolen i Ålesund. Aalesund University College Høgskolen i Ålesund Aalesund University College 2012.08.15. 2013.06.15. Pákai Brigitta Pákai Brigitta vagyok az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karának mérnök informatikus hallgatója. 2012 tavaszán

Részletesebben

Sokat gondolkodtam, Az utazásról. Tankovics Lajos

Sokat gondolkodtam, Az utazásról. Tankovics Lajos . FEJEZET Tankovics Lajos Az utazásról Bevezetés Sokat gondolkodtam, hogy hogyan kezdjem ezt a fejezetet. Esetleg egy olyan frázissal, mint például: Utazásról a sumérok óta beszélhetünk, majd leírom a

Részletesebben

Eberhard Karls Universität Tübingen

Eberhard Karls Universität Tübingen Eberhard Karls Universität Tübingen Eddigi kiutazók: 2013/14 ısz Rónai Ágnes 2012/13 tavasz Decsi Emese 2011/12 tavasz Gál Norbert 2010/11 ısz Fábián Eszter 2009/2010 ısz Csatári Tünde Nagy Gábor Hallgatói

Részletesebben

UTAS VÉLEMÉNYEK a Maldív szigetekről.

UTAS VÉLEMÉNYEK a Maldív szigetekről. 1 UTAS VÉLEMÉNYEK a Maldív szigetekről. Időrendi sorrendben, tehát legelöl a legfrissebb utas vélemény, hogy érdeklődőinkutasaink értesüljenek a legújabb tapasztalatokról. Fontos információ. 2014 július

Részletesebben

magazın www.felvi.hu A hiteles forrás minden, amit a felsőoktatásról tudni lehet XIII. évfolyam, 4. szám 2013. augusztus

magazın www.felvi.hu A hiteles forrás minden, amit a felsőoktatásról tudni lehet XIII. évfolyam, 4. szám 2013. augusztus A hiteles forrás minden, amit a felsőoktatásról tudni lehet magazın XIII. évfolyam, 4. szám 2013. augusztus www.felvi.hu Egyetem útikalauz stopposoknak Ösztöndíjak közel és távol Vedd a kezedbe a sorsod!

Részletesebben

Erasmus beszámoló. Spanyolország Tarragona. Ludász Barbara

Erasmus beszámoló. Spanyolország Tarragona. Ludász Barbara Erasmus beszámoló Spanyolország Tarragona 2013/2014 II. félév Ludász Barbara 1 Tartalomjegyzék Erasmus beszámoló... 1 Bemutatkozás... 3 A kezdetek... 4 Oktatás... 6 Spanyol - katalán... 7 Élet az egyetemen

Részletesebben

Krétai tapasztalatok, jó tanácsok

Krétai tapasztalatok, jó tanácsok Krétai tapasztalatok, jó tanácsok Kedves olvasó, remélem ez a dokumentum segítséget nyújt számodra annak eldöntésében, hogy hova utazz az Erasmus pályázat keretein belül. A dokumentumban a 2005/2006-os

Részletesebben

Erasmus élménybeszámoló

Erasmus élménybeszámoló Erasmus élménybeszámoló Tartalomjegyzék Előkészületek és a kiutazás... 2 A szállás... 3 Párizs és a párizsiak... 5 Az iskola... 7 Egyéb élmények... 10 Összefoglalás... 11 Praktikus tanácsok... 13 A Debreceni

Részletesebben

Kedves Gólya! Először is engedd meg, hogy sok szeretettel gratuláljunk Neked sikeres felvételidhez: légy üdvözölve a Semmelweis Egyetemen!

Kedves Gólya! Először is engedd meg, hogy sok szeretettel gratuláljunk Neked sikeres felvételidhez: légy üdvözölve a Semmelweis Egyetemen! Kedves Gólya! Először is engedd meg, hogy sok szeretettel gratuláljunk Neked sikeres felvételidhez: légy üdvözölve a Semmelweis Egyetemen! Mostantól TE is közénk tartozol! Életed legizgalmasabb (lásd vizsgák)

Részletesebben

Masaryková Univerzita (CZ BRNO05) Brno, CZ

Masaryková Univerzita (CZ BRNO05) Brno, CZ Masaryková Univerzita (CZ BRNO05) Brno, CZ Hallgatói beszámolók Eddigi kiutazók: 2013/14 ısz Kis Roland, Linka Krisztina 1 2013/2014, ısz Kiss Roland 1. Kiutazás Szeptember 6-án utaztam ki Brno városába

Részletesebben

Erasmus élménybeszámoló

Erasmus élménybeszámoló Erasmus élménybeszámoló Università degli Studi di Ferrara 2014/2015 I. szemeszter Mező Bettina A tavaly 25. születésnapját ünneplő ERASMUS mobilitási program több ezer hallgatónak adta már meg a lehetőséget,

Részletesebben

Miért pont az Inside Word?

Miért pont az Inside Word? Nyelvtanulás külföldön Általános nyelvtanfolyamok Ifjúsági nyelvi táborok Nyelviskolai tanév Középiskolai tanév Egyetemi tanév Tanár-tréning ösztöndíjjal Tanulás + munka Szaknyelvi tanfolyamok Szakmai

Részletesebben

ERASMUS Beszámoló. Finnország, Kuopio 2008/2009 őszi és tavaszi félév. Törjék Gábor

ERASMUS Beszámoló. Finnország, Kuopio 2008/2009 őszi és tavaszi félév. Törjék Gábor ERASMUS Beszámoló Finnország, Kuopio 2008/2009 őszi és tavaszi félév Törjék Gábor Törjék Gábor vagyok, a Budapesti Műszaki Főiskola Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának negyedikes hallgatója. Az ERASMUS

Részletesebben

különszám Bemutatkoznak szakjaink Isten hozott a TTK-n! Hallgatói Önkormányzatá III. évfolyam 1. szám 200

különszám Bemutatkoznak szakjaink Isten hozott a TTK-n! Hallgatói Önkormányzatá III. évfolyam 1. szám 200 TieTeK 1 A Pécsi Tudományegyete m Természettudományi Kar Hallgatói Önkormányzatá nak lapja III. évfolyam 1. szám 200 8. augusztus Gólyatábori különszám Bemutatkoznak szakjaink Isten hozott a TTK-n! 2 Kedves

Részletesebben

Erasmus élménybeszámoló

Erasmus élménybeszámoló Erasmus élménybeszámoló HOCHSCHULE RAVENSBURG WEINGARTEN 1 Tartalomjegyzék 1. Köszönetnyilvánítás 2. Előkészületek 3. Kiutazás, szoba elfoglalása 4. Programok és kirándulások 5. Vásárlás 6. Tanulmányok

Részletesebben

A Táncsics Mihály Tehetséggondozó Kollégium lapja

A Táncsics Mihály Tehetséggondozó Kollégium lapja 2013. március A Táncsics Mihály Tehetséggondozó Kollégium lapja Tartalom: Demjén, Csefkó Ádám Péter Csefkó Zoltán Dér Bálint Folk Zsófia Kindrat László Rabb László Szemerédi Bernadett A hónap kérdése Bevezető

Részletesebben

Kedves Gólyák! A tartalomból SZEGEDI KÖZLEKEDÉSI TÁRSASÁG BEKÖSZÖNTÛ SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM JUHÁSZ GYULA PEDAGÓGUSKÉPZÕ KAR.

Kedves Gólyák! A tartalomból SZEGEDI KÖZLEKEDÉSI TÁRSASÁG BEKÖSZÖNTÛ SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM JUHÁSZ GYULA PEDAGÓGUSKÉPZÕ KAR. BEKÖSZÖNTÛ Kedves Gólyák! Ismét itt a szeptember, a tanulás kezdete. Mégis teljesen új érzésekkel léptek be egy teljesen új iskolába, környezetbe. Minden ismeretlen számotokra egyelõre, de hála a Gólyatábornak

Részletesebben

HALLGATÓI BESZÁMOLÓ ERASMUS BRNO

HALLGATÓI BESZÁMOLÓ ERASMUS BRNO HALLGATÓI BESZÁMOLÓ ERASMUS BRNO 2011 FEBRUÁR JÚNIUS 1. A fogadó intézmény Internet címe, ajánlások a jövőben az intézményhez pályázó hallgatók számára az intézményről az Interneten található információk

Részletesebben

Hallgatói Önkormányzatá. IV. évfolyam 6. szám 2010. július. Dékáni Köszöntõ. Nosztalgia: Gólyatábor 2009. Benn: Tábortérkép. IV. évfolyam 6.

Hallgatói Önkormányzatá. IV. évfolyam 6. szám 2010. július. Dékáni Köszöntõ. Nosztalgia: Gólyatábor 2009. Benn: Tábortérkép. IV. évfolyam 6. TieTeK 1 A Pécsi Tudományegyete m Természettudományi Kar Hallgatói Önkormányzatá nak lapja IV. évfolyam 6. szám 201 0. július Dékáni Köszöntõ Nosztalgia: Gólyatábor 2009 Felvételni szám külö Benn: Tábortérkép

Részletesebben

ERASMUS Záró beszámoló

ERASMUS Záró beszámoló ERASMUS Záró beszámoló 2010/11 Tavaszi félév (2011.02.28.-2011.07.04) Név: Gál Péter és Varga Mihály Küldő intézmény: Óbudai Egyetem KVK Fogadó intézmény: Instituto Superior de Engenharia do Porto (Porto,

Részletesebben