Erasmus Mobilitási program

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Erasmus Mobilitási program"

Átírás

1 Erasmus Mobilitási program 2011/2012 Téli szemeszter Krétai túlélő csomag Kedves lelkes olvasó! Mészáros Tamásnak hívnak ( ), mérnök informatikushallgató vagyok, és jelenleg Kréta szigetén töltöm az utolsó szemeszteremet a T.E.I.-n ( Techonlogical And Educational Institute of Crete). Mivel nagyon sok színvonalas beszámoló készült már az évek során, úgy gondolom, hogy igen csak a felvértezve vághatsz neki ennek az utazásnak. Éppen ezért legjobb tudásom szerint próbálok olyan dolgokról írni, amelyekről én személy szerint nem tudtam, de az életem sokkal könnyebben indult volna itt, ha tudom. A beszámolómat afféle túlélő csomagként használd egészséggel és bátran vedd elő, ha pánikba készülnél esni. Mindenekelőtt két fontos dolgot kell megjegyezned: Ki itt belépsz, hagyj fel a konstans internet és az áldásos meleg víz minden reményével!

2 Ha képes vagy lemondani e két elemi szükségletről, akkor egy élményekben gazdag, kalandos, és nem utolsó sorban tanulságos utazásban lesz részed egy szemeszteren keresztül, amelynek emléke egész életed során végig kísér majd, ebben biztos lehetsz. Utazás előtt Beadandó anyagok a jelentkezésnél Önéletrajzot kell írnod magyarul/angolul Motivációs levelet kell írnod (angolul), amely elsősorban a T.E.I számára fontos Utolsó 2 félév kredit indexe (teljesítési lap) Nyelvvizsga bizonyítvány (amennyiben van) A leadott anyagokat követően gyors elbírálás után, ha továbbjutsz az első rostán, akkor egy szóbeli elbeszélgetés során fel fogják mérni a nyelvtudásodat. Ez elengedhetetlen, ugyanis 5 hónapot fogsz kint tölteni külföldön Amennyiben olyan szerencsés vagy, hogy az iskola támogatja a kinti tanulmányaidat, az elfogadást követően meg kell írni az úgy nevezett Learning agreement -et, amiben meg kell határoznod milyen tantárgyakat, szeretnél felvenni. Ne aggódj, ha még nem tudod pontosan mit tanulnál szívesen, ugyanis az érkezésedet követően egy hónappal meg kell írni a módosított szerződést, ahol felvehetsz/leadhatsz tantárgyakat, tehát ez csak egy ideiglenes szerződés. Nem tudom pontosan, hogy a teljesítés más intézetben hogyan működik, de ha Garreth Owens lesz a koordinátorod, akkor 30 kredit értékben kell felvenned tantárgyakat. Ez a gyakorlatban 5-6 tantárgyat jelenthet. Vannak jellemzően erasmusos tantárgyak, amiket nem kötelező, de illendő felvenni: Greek Language History of Crete Hellenic Culture Business English (ez most az őszi szemeszterben nem volt, de jövő szemesztertől lesz) Ezek a tantárgyak fejenként 4 kreditet érnek, tehát ha az összeset felveszed, akkor máris kreditet lehetsz gazdagabb. A History of Crete majdhogynem kötelező tantárgy véleményem szerint, hiszen Garreth Owens tartja, valamint a Greek Language is, különben hamar el fogsz vérezni a városban Ha a többi tantárgyra vagy kíváncsi, akkor ajánlom az iskola weboldalát: Az aláírt elkészített szerződést ezután a főiskola elküldi postán az iskolának, és a szakodnak megfelelő koordinátornak (nekem George Papadourakis volt) alá kell írnia, majd visszaküldenie a szerződést. Ezután nincs más teendő, csak várni türelemmel.

3 Hogyan készüljek fel? Valójában én majdnem annyi időt töltöttem el az előkészületekkel májustól kezdve, mint amennyi idő maga a program. Én azt tanácsolom, hogy a kelleténél több időt ne szánjál erre, mert úgyis kint fogsz rengeteg dolgot megtapasztalni, és eldönteni (de ezt a papírost ne hagyd otthon természetesen). Utazás Repülőgép Ha jól tudom, sajnos 2008 óta Wizzair járatokat nem indítanak Budapesttől Heraklionba, és Bécstől sem járnak már fapados járatok Athénba. Két lehetőséget ismerek: o Őszi szemeszterben: Közvetlen Malév Charter járatok Budapesttől Heraklionig májustól szeptember végéig (nyilvánvalóan ez csak az őszi szemeszterben működik). Ennek az ára természetesen foglalási időponttól függ, de nekem forint volt az oda út. o Tavaszi szemeszterben/vissza úton: Az egyetlen járható út, ha Budapest - Athén között vesz az ember a Malévnál retúrjegyet. Még abban az esetben is retúrjegyet kell venni, hogyha csak egy útról van szó, egyetlen oda út esetén dupla annyi árat számít fel a légi társaság. Jobban megéri a retúrjegy minden esetben. Athéntól pedig komppal tudsz eljutni Heraklionba, amely diákok számára rendkívül kedvezményes (körülbelül 10 euro a diákjegy, amennyiben van érvényes görög diák igazolványod, vagy nemzetközi diák igazolványod) - bővebb infót itt találsz ezzel kapcsolatban: Anek lines hajótársaság, Busz a volánbusz és más magán társaság indít járatokat Athénig, forint körüli áron. Diák kedvezményről nem tudok. Athéntól ugyanúgy komppal érdemes eljutni Autó Hosszú távon a legkényelmesebb megoldás, de kissé körülményes lehet az oda/vissza út. Ajánlom figyelmedbe a korábbi beszámolókat, pontosan le van írva ennek a menete és módja Én személy szerint szeptemberben a közvetlen repülő járatot választottam, mivel kényelmesebb megoldásnak találtam. Érdemes legalább 2 hónappal előbb megvásárolni a jegyet, mert váratlanul felszökhetnek az árak az idő közeledtével. Beszerzendő dolgok Nemzetközi egészségbiztosítási kártya (iskolalátogatási papír kell hozzá) Deviza alapú bankszámla, amelyre majd az ösztöndíjat utalják Érvényes útlevél (nem kötelező, de ajánlatos) Legalább 8 db igazolványkép csináltatása Nemzetközi diák igazolvány (A kompon, és számtalan helyen elfogadják, amíg nem jutsz hozzá a végleges diákodhoz)

4 Repülőjegy Utasbiztosítás Gyógyszerek (lázcsillapító, torokfertőtlenítő, szódabikarbóna) sajnos én ezeket nem hoztam el, és meg is bűnhődtem miatta Leszálltam a repülőgépről. Hogyan tovább? Érkezés után az első lépés, hogy juss el az iskolába. Akár taxival (8-9 euró), akár busszal (1,12-es busz) Az iskolában meg kell keresned az IRO-t (International Relations Office). Itt fogsz találkozni Garreth Owenssel, aki az összes erasmusos diák koordinátora, a History of Crete tanára, nem utolsó sorban a kinti apukád. Rendkívül segítő kész, ráadásul mivel brit, szigeti angolt beszél, és nagyon udvarias ember. 1. ábra - Az utazás izgalmas pillanatai Minden kérdésedre választ fog adni, és segít majd az iskolai teendőket elvégezni, elindítani téged. Bejelentkezést követően, a megfelelő papírokat, szerződéseket kell aláírni, továbbá diák igazolványt igényelni. Ezek után a kiválasztott tanszékednek a vezetőjével kell felvenned a kapcsolatot. Az informatikai tanszék vezetője George Papadourakis ( ). Ő az, aki segít neked összeállítani a végleges óra rendedet, és minden kérdésedre választ ad a tantárgyakkal kapcsolatban. Ezt követően Mr. Apostolakis-al kell beszélned ( Ő felelős azért, hogy az általad választott tantárgyak tanárainak elérhetőségét megkapjad, valamint tudja, hogy melyik tantárgyat mikor tartják, tehát tőle kaphatsz majd órarendet is. Minden egyes tanárral fel kell venni ben a kapcsolatot, hogy egyeztessél a pontos számonkérésről. Fontos: A legtöbb tantárgyat görögül tartják, tehát jellemzően csak az erasmusos tantárgyakat hallgathatod angolul, kivéve egy-két szaktantárgyat (az én esetemben pl. az Object Oriented Programming I-et ). Mi a teljesítés módja? A teljesítés módja a legtöbb esetben egy projectfeladat készítése, amelyet a szemeszter végén prezentálnod kell, tehát a legtöbb választott tantárgyra nem fogsz bejárni. Heti konzultációs időpontot kell a tanáraiddal megbeszélni, ahol bemutathatod, hogy éppen hol tartasz a munkád során.

5 Sajnos ezt így elintézni egymás után igencsak valószínűtlen 1 nap alatt, mivel Görögországról van szó, és sosem tudhatod, hogy mikor szaladsz bele egy országos sztrájkba, vagy éppen hogy melyik tanárod nyaral. Sokszor sajnos elő fordul, hogy harmadik, negyedik leveled után sem kapsz választ a tanárodról, minden esetre ne aggódj, előbb vagy utóbb sikerülni fog minden csak kitartóan kell írni. További teendők a jövőben: Sportkártya igénylés (orvosi vizsgálat szükséges hozzá) Könyvtári olvasójegy (a projekt munkákhoz sok anyagot itt találsz majd meg angol nyelven, vagy az interneten) ESN kártya csináltatása (Erasmus Students Network Ezzel a kártyával számos kedvezményhez juthatsz bulikon, és egyéb erasmusos rendezvényeken) Étkezés befizetése (amennyiben a menzát választod) Tudsz ajánlani egy jó szálláshelyet? Ne aggódj, a történelemben még soha nem fordult elő, hogy hajlék nélkül maradt egy erasmusos hallgató Krétán. Valójában rendkívül egyszerű a dolog. Az első napokban a helyi erasmus koordinátor, illetve az ESN (Erasmus Students Network) kedvezményesen lefoglalhat neked ideiglenes szállást, ebből több fajta is van (Hotel Park, Hotel el Greco), de rengeteg lehetőség közül választhatsz, ha külön utat akarsz járni, viszont felelős döntést kell hoznod, mert hónapokat fogsz itt tölteni. Minden szállás típusnak megvan a maga előnye és hátránya. Három lehetőséged van: Ha szereted a tengerpartot, akkor Apartman, Hotel választása Amoudarában Amoudara egy üdülő övezet közvetlenül a Heraklion mellett, körül belül 5 kilométernyire az iskolától. A városhoz legközelebbi strand itt található. Én, és a társam Judit ezt a helyet választottuk, mert fontos szempont volt, hogy közel legyen a part. Mivel ez egy turista paradicsom, jellemzően Apartmant\Hotelt tudsz kibérelni. Mi a Minoan Apartmant választottuk kezdetben. Havi 300 euróra sikerült lealkudnunk az lakbért. Az energiafogyasztásért jellemzően mindenhol plusz költséggel kell számolni, bizonyos helyeken beletartozik az árba a meleg víz használat is. Amoudarában mindenki napkollektorokat használ vízfűtéshez. Ez abból a szempontból kellemes, hogy nem kell a meleg vízért fizetni, de meglepetést okozhat az esti zuhanyzás egy hideg esős napon. Nagyon kellemes időt töltöttünk itt el, és a tulajdonosasszony rendkívül készséges volt hozzánk, 2. ábra Az erkélyről

6 és a mosásért sem kellett fizetnünk, ugyanis ingyen volt. A harmadik emeleten laktunk egy teraszos apartmanban, gyönyörű kilátással a tengerre, 2 szobával. A földszinten úszómedence és mini bár is található (étkezési lehetőséggel), szezon után nem sokkal még sok vendég látogatja. További lehetőségek Amoudarában, amiket ismerek: Hotel Park o közel van a város stadionjához o gyalog lehet eljutni az egyetemre, városba (kettő között van) o gyönyörű a kilátás a tengerre (10 percre van a strand) o mosó gép nincsen o ár: Két ágyas szoba esetén: - fejenként 80E (szállás) + 10E (vízfogyasztás) + kb. 10E (villany) / hó Santa Elena Hotel Angela Apartmann o 270E / hó ( + villany ), kétágyas szobával o a vízhasználat benne van az árban o újépítésű ingatlan Ez a hely maga a paradicsom és tökéletes egészen addig, amíg jó idő van a szigeten. Ugyanis a közeli parton, és a csodálatos látványon kívül más előnnyel nem igazán szolgálhat. Október után kihal a környék, a kis boltok árai jellemzően turistaövezethez mértek, továbbá igencsak el van az ember zárva mind a belvárostól, mind az iskolától. Ellenben 50 méternyire van a tengerpart, bárhol is lakik az ember. Ha szeretsz bulizni Lakás bérlése a városban. Heraklion szíve a városközpont, amely egy hatalmas erődítmény falai között fekszik, az erasmusos események nagyjából 99 százalékát itt tartják. Mivel a buszok este 11 óra után nem közlekednek, hazafelé kizárólag csak taxival lehet menni, hacsak nem lakik közelben az ember. Máskülönben az első reggeli buszig várni kell. Ha csak nem álltok össze négyen hatan a taxizás igencsak költséges mulatság hosszú távon, ha sokat szeretsz eljárni, bulizni. A lakásbérlést tehát én személy szerint olyan emberek számára ajánlom, akik szeretnek bulizni és élvezik a független lakás előnyeit. Értem én ez alatt a fürdőkádat, felszerelt konyhát és bútorzatot. Persze tény, hogy a lakásbérlés az egyik legdrágább a lehetőségek közül, de ha sokan állnak össze, akkor olcsón meg lehet úszni ( havi 100 euro környékén, ha 5,6-an vagytok például ). A legtöbb helyen a rezsi költségek ( villany,víz,internet ) plusz költségnek számítanak!

7 Ha szeretsz tanulni és pénzt spórolnál és szerencsés vagy, akkor Kollégium ( Esties ) a legolcsóbb megoldás, hogyha az iskola mögött lévő kollégiumba költözöl. A szoba elég modern és felszerelt, nagy szekrénnyel és asztallal, sok polccal. Számtalan előnye van, hogyha ezt a megoldást választod: 120E / hó a bérleti díj (90E összeget kaucióként le kell tenni az érkezésed pillanatában, ezt a távozásodkor visszakapod, amennyiben nem kell kárt megtéríteni ebben az árban benne van a vízfogyasztás, és a villany használat díja is Közel van az iskolai sportközpont Közel van az iskola, valamint a menza A kollégiumhoz tartozik sportpálya, ahol kosárlabdázhatsz, vagy focihatsz 3. ábra - A235 Ha szeretnél kollégista lenni a jelentkezésedet követően még otthon, azonnal írnod kell egy levelet Gloria Vega Aragón-nak, aki a kollégiummal kapcsolatos ügyeket intézi. Tel: Mivel csak 10 szoba van fenntartva az erasmusos diáknak, nagyon korán fel kell venned a kapcsolatot vele, hogy elnyerd a lehetőséget. Nekem nem sikerült sajnos elsőre, de egy hónap után ide tudtam költözni. Hátrányként egyedül két dolgot tudok csak felsorolni: A wifi internet rendkívül szeszélyes a szobákban, és sokszor előfordulhat, hogy az ajtó előtt kell ácsorognod, hogy jelet kapj. Ez bizony egy párkapcsolatot is romba dönthet, ha nem lépsz valamit. Iskolai támogatásra nem igazán számíthatsz e téren, mert különösen nem foglalkoznak vele. De az is elő fordulhat, hogy 1mbyte/sec sebességgel szörfölhetsz az interneten, ha éppen olyan az időjárás. Kiszámíthatatlan. Nekem példának okáért egy 5 méteres USB kábelt + USB WIFI adaptert kellett vennem, hogy a jelem stabil maradjon az ágyamnál is A mosás. Minden épülethez (4 épület van) egy mosógép tartozik, és ezek a mosógépek véletlenszerűen kiválasztva mindig elromlanak. És ha az egész kollégium csak 1 működő mosógépet használhat, akkor könnyen előfordulhat, hogy aznapra tiszta ruha nélkül maradsz

8 4. ábra - Superbombastic CISCO Internet Solution Ezen apróságok ellenére én ezt a megoldást ajánlom mindenkinek, mert nagyon olcsó, és sok emberrel össze lehet itt ismerkedni, kitűnő alkalom arra, hogy az ember gyakorolja a görög nyelvet egy kicsit. Minden épülethez tartozik egy konyha, ahol lehet főzni, de a kollégisták jellemzően a menzára járnak, tehát nem nagyon főznek. Figyelem: A konyhai felszerelés egyenlő a nullával, tehát ha ideköltözöl, minden eszközről neked kell gondoskodnod! 5. ábra - Íróasztalom 6. ábra - a krétai kollégiumot meglátogatta a magyarok Istene - Gulyáslevest főztünk

9 Hogyan közlekedjek? 5 fajta jegy típust ismerek: Havi diákbérlet 40 euro Diákjegy Zöld 0,8 euro Távolsági jegy Kék 1,5 euro Normál jegy Narancssárga 1,1 euro Kedvezményes jegy* Citrom sárga 0,6 euro Az iskolába a 12-es, illetve 1-es busszal tudsz eljutni, ezek a reptérről indulnak közvetlenül, és keresztezik a városközpont egyik fő terét, az Eleftheria square-t (Szabadság tér). Sajnos a beszámolóm írásának pillanatában sem rendelkezem meg érvényes diák igazolvánnyal, és ez bizony okozott némi fejfájást a kezdetekkor. Elméletileg minden egyes alkalommal igazolni kell, hogy diák vagy, de buszvezetője válogatja. Általános tapasztalataim szerint belvárosi járatokon (mint amilyen például az 1-es, és 12-es) elfogadják a diákjegyet (igazolás nélkül), míg távolságiakon nagyon határozottan elkérik. Persze az is sokat nyom a latba, hogy mennyire tűnsz görög lakosnak. Nagyon fontos, hogy határozott legyél, és légy tisztában az árakkal, különben könnyen megeshet, hogy a buszvezető áldozatává válsz, és duplán kell kifizetned a turista jegyet. A busztársaság megkülönböztet távolság szerint (A), illetve (B) zónát. Az egyes zónákon belüli utazásnál zöld jegy a diákjegy, azonban hogyha zónákon haladsz át (távolsági utazásról van szó, tehát A-ból B-be), akkor a narancssárga normál jegy a diákjegy, és a kék jegy a normál jegy. Példának okáért Amoudarra, Amnissos, vagy éppen Knósszosz a (B) zónába tartozik, távolsági jegyeket kell rá váltani. Tudom, elsőre kissé bonyolultnak tűnhet a rendszer, de nagyon fontos hogy tudd! Életeket és pénzt menthet Az én első hónapom anyagi szempontból nem volt túl jövedelmező, mert rengeteg pénzt kellett utazásra költenem.

10 A menetrendet hol találom? Röviden, tömören: Felejtsd el a menetrendet, ugyanis nem létezik! A buszok közlekedési ideje 6.30 tól este 11 óráig tart, fél óránként közlekednek átlagban. Valóban igaz az a tény, hogy erélyesen kell jelezned a megállóban, mert nem elég a puszta tény, hogy ha a megállóban álldogálsz egyedül. A választott karodnak a titkárságán van lehetőség kérni ideiglenes iskolalátogatási igazolást, ameddig nem rendelkezel diákigazolvánnyal. Természetesen erről sem tudtam, És amikor megtudtam, akkor is azt mondták, hogy nem lehetséges, hiszen ugyanolyan jogokkal kezelnek minket, mint a helyi görög diákokat, de aztán csodával határos módon végül még is csak kaptam. Nem minden helyzetben udvariatlanság törtetőnek lenni, kedves olvasó! A legfontosabb, hogy minden helyzetben légy határozott! A görög nép nagyon híres a vendégszeretetéről, és rendkívül becsületes emberek, azonban igencsak törtető népség, és ha hagyod magad, akkor nehéz lesz eljutni bármilyen helyzetben is a második lépésig. Krétán (majdnem) bármi megoldható, és sose hidd el, hogy nem lehetséges. Az iskoláról - T.E.I. (Techonological And Educational Institute of Crete) Heraklionban két felsőoktatási intézmény létezik, a TEI,valamint a UOC (University Of Crete). Az iskola a központtól körülbelül 5 kilométernyire egy hegyen fekszik. Az intézmény 11 kar számára nyújt helyet (Legfontosabbak: agrár, műszaki, mérnök, közgazdász, egészségügy, informatika). Az iskolához a 12-es, illetve 1-es busszal lehet eljutni. Sajnos az iskola nem különösen szép, rengeteg graffiti található a falakon, ami az összképet kissé elrontja. Az egyes tanszékek külön épületekre van osztva, tehát meg van az úgynevezett campus érzése az embernek, amikor órára jár. Közvetlenül a fő belső csarnok egyik sarkából nyílik az iskolai menza. Az étteremben rendkívül kedvezményes áron vehetsz enni, egy alkalom mindössze 2,20E. Ebben az árban benne van az előétel (rendszerint leves, vagy valamilyen pite), főétel (hús, körettel), saláta (rengeteg féle van), és a desszert (gyümölcs, sütemény, vagy puding). Minden fajta típusból legalább 3-4 fajta választék van, tehát viszonylag változatos a menü. 7. ábra - Delicous food :) Annyit tudnod kell, hogy nem mindig a legfinomabb a kaja, de az árral szemben nem versenyezhet más megoldás. Ha kollégista vagy, akkor érdemes havi kajajegyet váltani, aminek az ára 66 euró, és ezért az árért naponta 3 alkalommal étkezhetsz (reggeli, ebéd, vacsora). Kiemelném, hogy a reggeli rendkívül bőséges és nagyon finom, csak sajnos korán van görög időhöz viszonyítva, tehát sűrűn nem biztos, hogy látogatni fogod (7-10 óra között van nyitva) de érdemes felkelni miatta.

11 8. ábra - GYM A sulihoz tartozik egy sportközpont (röviden: GYM ), ahol ingyen edzhetsz. Az edzőterem rendkívül felszerelt, rengeteg erőgép és hagyományos súlyzók mellett, a kardió gépeket kedvelők is megtalálják a nekik tetsző gyakorlatokat. A belépés feltétele, hogy előtte egy ún. Gym card -ot kiváltsál, amelyhez meg kell látogatni először az iskolai orvost (hogy megvizsgálhasson), majd fényképet kell leadni (ez kerül majd rá a kártyádra). Egy nagy csarnok is tartozik az épülethez, ahol hetente lehetőség van kosárlabdázni, focizni, illetve röplabdázni, bár ez szervezés kérdése. 9. ábra - Edzőterem A hétköznapi élet Krétán (akárcsak Görögországban) a világ kissé meg van fordulva, valahogy mindig is az volt benyomásom, hogy minél délebbre haladunk Európában, annál inkább ellentétesebben működnek a dolgok. A görög közlekedésről még a turista könyvekben is úgy írnak, hogy: * + és igen, a görögök bizony valóban nagyon sajátos módon közlekednek, úgyhogy ajánlatos körültekintően utazni. És akkor még igencsak udvariasan fogalmazott a könyv! A KRESZ szabályokat a görögök nem igazán tartják be, és életveszélyes próbatétel sokszor áthaladni a kijelölt gyalogosátjárón.

12 Kedves Olvasó! Azt ajánlom, erélyesen lépj a járdára, mert más különben sosem fognak az autók megállni neked, de azért óvatosan közlekedj. Kutyák vannak mindenhol. Ami nálunk a galamb osztag a Moszkva téren, azok itt a kóbor kutyák falkái. Valamilyen misztikus oknál fogva rengeteg árva eb sétál az utcákon, az iskolában, de még az étteremben is. Kezdetben kissé nehéz volt hozzászokni, de már a szívemhez nőttek nagyon. Egyes kutyáknak külön nevük is van. A bulik színhelye a városközpont, én személy szerint 3 nagyobb szórakozó helyet kiemelni, ahol rendszerint az erasmusos bulikat tartják: - La bresserie - Flou bar - Genicka 10. ábra - Aranyos partyállatkák La Bresserie bár A bulikról annyit érdemes tudni, az átlag sör ár egy átlag szórakozóhelyen 3-5 euro között helyezkedik el, a rövid italok 2 euro körül vannak, bár ez teljesen változó. A görög vendéglátáson mindenhol meg

13 fogsz lepődni, a szórakozóhelyeken például sokszor az első vagy utolsó kört a tulaj állja nektek, ha szerencsések vagytok. Étteremben szintén hasonló a helyzet, általában a desszert, és az elmaradhatatlan raki a ház ajándéka Italok. A krétai bornak régen nagyon nagy híre volt, mostanában ez a hírnév megfakult, nemzetközi becse megfogyatkozott. Az éttermekben azonban hordós bort, kimérve úgynevezett háztáji bolt kaphatunk kellemesen hűtve. Kréta remekel az effajta bor termesztésében, minden vidéknek megvan a maga tájbora, a rá jellemző színnel és aromával. Ezeket megfizethető áron lehet kapni. Görög specialitás a retsina, a fenyőgyantával zamatosított bor. A retsina jól illik a görög ételekhez és jó szódával is, mindenesetre szokni kell hozzá. A rakinak nevezett, ánizs nélküli pálinka rendkívül népszerű a görögök között. Ne öntsél fel túl sokat a garatra, nehogy macskajajos légy Az uzó ánizzsal párolt szesz, jéggel vagy vízzel isszák és rendkívül népszerű a görögök között. A sörivók is megtalálhatják a helyi kedvenceiket, a görögök több nemzeti különlegességgel is büszkélkednek. A görögök szeretik a kávét á la frappé módon, tehát jégbe hűtve. Nekem kissé furcsa volt ezt először megszokni, de később annál inkább rá kaptam. Most is azt iszom Árak. Mit is mondhatnék? Ha nagyon ragaszkodik az ember a forintváltáshoz fejben, akkor valóban itt szinte minden drágább, mint itthon. Cigaretta, alkohol, hétköznapi fogyasztási cikkek, mozi, stb. Nagy általánosságban azt tapasztaltam, hogy alacsonyabb árú termékeknél valahogy az ár mindig 1 euro felé tendál. Példának okáért egy átlagos sör egy bevásárló központban: 1 euro. Öngyújtó a kis traffikban: 1 euro. Buszjegy: (majdnem) 1 euro. A nálunk nagyon olcsóbb termékek drágábbak, és a nálunk drágábbak pedig itt egy kicsivel olcsóbbak. Valahogy normalizálva lettek az árak. A hústermékek jellemzően drágák, érdemes kollégiumban étkezni, amennyiben van rá mód. Látnivalók Krétán Sokféle képzet fűződik Kréta szigetéhez. Ősi lakóhelyek és leletek, zajos és forgalmas kereskedővárások, a földeken milliószámra tenyésző olajfák, fényárban úszó zeneszótól hangos üdülőhelyek, hangulatos étkezés édes kettesben a kikötőben ringó halászcsónakokat szemlélve, hegyek és mászásra hívó kaptatók, napozás a verőfényt velünk élvezőkkel kényelmes padokon, 15 órás napsütés nyári napokon ( erről én sajnos lemaradtam ), télen csaknem egyméteres hó a hegyekben ( ez bizony így van ). Kréta mindenki számára tartogat valami érdekeset. Olyan változatos, hogy 4,5 hónap alatt fele annyi helyre sem tudtam eljutni, mint amennyi helyre szerettem volna. Kis sziget, de rengeteg látnivalóval.

14 Heraklion 11. ábra - Séta a heraklioni kikötő felé Heraklion meglepetést tartogathat azoknak, akik már otthonosak az Égei-tenger északabbra fekvő görög szigetein, mivel egy valódi nyüzsgő város. A város központja egy hatalmas erődítmény falai között fekszik, amelyet a velenceiek kezdtek építeni és a törökök fejeztek be. Elég végigsétálni a várfalak mentén, hogy képet kapjál az egykori citadella méreteiről. A város közepén a meghitt Venizelosz tér ( Platia Venizelu ) fekszik, kávéházak és vendéglők karéjában. A tér közepén lévő Morosini kút található, amely velencei időkből származik. Ám a turisták, és az erasmusos hallgatók kedvelt kifejezésével élve ez a Lion Square, azaz az Oroszlán tér. A legtöbb erasmusos randevút ide fogják szervezni. A városközpontban sétálva az ember rengeteg gyönyörű templomba futhat bele, amelyeket érdemes meglátogatni, különösen, ha jó idő van (gyönyörű szép festett üveg ablakok vannak). Az augusztus 25-e utcán végig haladva lebilincselő látványt nyújtó Velencei-erődhöz érkezhetsz, ami a régi kikötő védőbástyájául szolgált. Az erőd a hullámtörő gátra épült, odafelé megtekintheted a helyi halászflottát: felgöngyölt sárga hálókkal felszerelt, apró halászcsónakok ringatóznak a vízen másnapi fogásra várva. Amit még érdemes meglátogatni: - Régészeti múzeum - Történelmi múzeum - El Greco Park - Nikos Kazantzakis sírja, az erőd tetején, közel a Chania kapuhoz

15 Knósszosz Herakliontól 5 km-re délre terül el Knósszosz, a világhírű település a leghíresebb és legősibb minószi palota található. Ha Krétán jársz, akkor muszáj meglátogatni. Érdemes előtte egy kicsit áttekinteni történelmi múltját, mert sokkal érdekesebb lesz a látogatás. 12. ábra - Knósszoszi csoportkép Matala 13. ábra Matalai strand Matala egy kellemes, homokos öbölpart, amely csodálatos látványt nyújt az ideérkezőknek. Az északi oldalon homokkő ormok emelkednek, az ezekbe vájt nagyméretű római sírkamrákkal. Az utóbbi időkig a környék területét a turisták szabadon használhatták sátorverésre. Ma a barlangokat kerítés és őrség védi, akit érdekel csekély belépődíjért meg is tekintheti. A hatvanas években nagyon népszerű hippi paradicsom volt.

16 Samaria szurdok 14. ábra - "Kellemes" séta a szurdok felé A kalandra vágyók Kréta közepén 16 kilómétert gyalogolhatnak végig a híres Szamaria-szurdokon. Ez a szurdok a leghosszabb Európában. A vége fent van a hegyekben, 3352 méter magasan. A túra ráébreszti az embert a természet csodájára és erejére. Úgy ahogy van, ez a természet: ősi ciprusfák, ritka növények, és fölöttük köröző ragadozó madarak. Ez az út veszélyes, érdemes az útra túrabakancsot vinni, napszemüveget és jókora adag vizet magunkkal vinni. Nem ajánlott profi vezető nélkül neki vágni a túrának Santorini 15. ábra - Santorini A szigeten történt bolygónk egyik legnagyobb vulkánkitörése: a Minószi kitörés (melyet néha Thérai kitörésnek is neveznek) 3600 évvel ezelőtt, a Minószi civilizáció csúcspontján következett be. A kitörés egy több száz méter vastag vulkáni hamu-üledékkel körülvett óriási kalderát hagyott hátra és a kiváltott cunami-val közvetett módon hozzájárulhatott a 110 km-re-délre fekvő krétai a Minószi civilizáció összeomlásához. Párkapcsolatban élők figyelem: Nagyon híres leánykérő hely! A sziget ma Európa egyik legismertebb és legfrekventáltabb turisztikai célpontja. Nevezték a világ 7 csodája közé. Nyáron, júniustól augusztus végéig több mint egymillió turista látogat a szigetre.

17 Athén Delphoi - Arachova Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy rendkívül kedvezményes áron Athénban tölthettem 4 napot, és 3 éjszakát, hála az ESN szervezésének. Bár az időzítés ismert okok végett nem éppen a legjobb volt, de ha az ember Görögországban jár muszáj, hogy meglátogassa a demokrácia bölcsőjét. Az utolsó napon ellátogattunk a híres delfi jósdába. Athéni Stadion 16. ábra - Túra vezetés közben Akropolisz fellegvár, Parthenon Delphoi

18 17. ábra - Matala Röviden, tömören: Ezt a programot óriási vétek kihagyni, és páratlan lehetőség. A Gábor Dénes Főiskola rendkívül kedvező lehetőséget nyújt a jelentkező hallgatóknak, hogy külföldön piacképes nyelvtudást és munkatapasztalatot szedjenek össze, bármelyik helyet is választják. De a szakmai előrelépés csak egy lehetősége ennek a programnak. A másik rendkívül fontos dolog, hogy a szociális horizontod megtízszereződik, és olyan barátokra, ismerősökre, vagy éppen szerelemre találhatsz, ami meg fogja változtatni az elképzelésed a világról. Kitágítja a tudatodat, és segít megismerni jobban mind saját magadat, mind más kultúrákat, és eltérő gondolkodásmódokat. Meg fogsz tanulni csapatban játszani, mert itt ez az egyetlen lehetőség, hogy érvényesülj. Egy percig se habozz a döntéssel, ha már eljutottál a beszámolóm végéig, hiszen valószínűleg érdekel a dolog. És elmondom: IGEN, a legjobb döntés, amit valaha hozhatsz Mészáros Tamás, Kréta Heraklion Esties A épület, 235-ös szoba

Erasmus Mobilitás Program 2013/14 tavaszi félév, Kréta

Erasmus Mobilitás Program 2013/14 tavaszi félév, Kréta Erasmus Mobilitás Program 2013/14 tavaszi félév, Kréta Kovács Richárd vagyok és a hatodik szemeszterben jöttem ki tanulni Krétára az Erasmus keretein belül. Kréta fővárosában, Heraklionban töltöm ezt a

Részletesebben

ERASMUS Tanulmányi beszámoló. Madrid, Spanyolország Universidad Rey Juan Carlos 2012/2013 II. félév

ERASMUS Tanulmányi beszámoló. Madrid, Spanyolország Universidad Rey Juan Carlos 2012/2013 II. félév ERASMUS Tanulmányi beszámoló Madrid, Spanyolország Universidad Rey Juan Carlos 2012/2013 II. félév Ottenberger Csilla műszaki menedzser ottenberger.csilla@gmail.com 1 Utazás előtti teendők Én már a kiutazásom

Részletesebben

Tánczos Vivien : ERASMUS ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ LEIPZIG HOCHSCHULE FÜR TECHNIK, WIRTSCHAFT UND KULTUR 2015 tavaszi szemeszter

Tánczos Vivien : ERASMUS ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ LEIPZIG HOCHSCHULE FÜR TECHNIK, WIRTSCHAFT UND KULTUR 2015 tavaszi szemeszter Tánczos Vivien : ERASMUS ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ LEIPZIG HOCHSCHULE FÜR TECHNIK, WIRTSCHAFT UND KULTUR 2015 tavaszi szemeszter 1 Tánczos Vivien vagyok, az Óbudai Egyetem környezetmérnök szakos hallgatója. Motivációm

Részletesebben

Beszámoló. Universitá Carlo Cattaneo Castellanza Olaszország

Beszámoló. Universitá Carlo Cattaneo Castellanza Olaszország Beszámoló Universitá Carlo Cattaneo Castellanza Olaszország Azt hiszem, életem eddigi legjobb évét tudhatom magam mögött, melyhez nagyban hozzájárult az is, hogy a 2012/13-as őszi félévben Olaszországban

Részletesebben

Erasmus Krétán 2008/2009 ıszi félév

Erasmus Krétán 2008/2009 ıszi félév Erasmus Krétán Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy Erasmusos diákként egy szemesztert Krétán tölthettem el, jelenleg még csak az ösztöndíjam felénél tartok, de mondhatom nem bántam meg, hogy ezt

Részletesebben

Erasmus Hallgatói Beszámoló. Madrid. 2014/2015 ősz

Erasmus Hallgatói Beszámoló. Madrid. 2014/2015 ősz Erasmus Hallgatói Beszámoló Madrid 2014/2015 ősz Pontokba szedve próbálok segíteni Nektek, leendőerasmus ösztöndíjasnak, a Madridban eltöltendőfél/teljes év eltöltéséhez szükséges fontos információkkal.

Részletesebben

Esslingeni élménybeszámoló 2016/2. félév

Esslingeni élménybeszámoló 2016/2. félév Esslingeni élménybeszámoló 2016/2. félév Azért esett a választásom Esslingenre, mert több éve tanulom a német nyelvet és úgy éreztem, hogy csak német nyelvi környezetben tudok tovább fejlődni. Mielőtt

Részletesebben

UTASTÁJÉKOZTATÓ ZAKYNTHOS 2016

UTASTÁJÉKOZTATÓ ZAKYNTHOS 2016 UTASTÁJÉKOZTATÓ ZAKYNTHOS 2016 A festői szépségű kék tenger minden természetkedvelő embert elvarázsol Zakynthos szigetén. Aki egyszer a Navagio-öblöt megpillantja, az biztosan rabja lesz és szeretne visszatérni

Részletesebben

Élménybeszámoló. Németország Reutlingen. Kekk Éva Katalin

Élménybeszámoló. Németország Reutlingen. Kekk Éva Katalin Élménybeszámoló Németország Reutlingen Kekk Éva Katalin A 2013/14-es tanév őszi félévében lehetőségem nyílt az Eramus program segítségével, egy félévet külföldön tanulni. Körültekintő átgondolás után Németországot

Részletesebben

Belgium Antwerpen Karel de Grote Hogeschool - 2010 tavaszi félév Holobrádi Miklós, BGK

Belgium Antwerpen Karel de Grote Hogeschool - 2010 tavaszi félév Holobrádi Miklós, BGK Belgium Antwerpen Karel de Grote Hogeschool - 2010 tavaszi félév Holobrádi Miklós, BGK Kiutazás Utazásra nagyjából négy lehetőség adódik. Autóval kimenni kényelmes, sok csomagot ki lehet vinni, egyedül

Részletesebben

München 2009 tavaszi félév

München 2009 tavaszi félév München 2009 tavaszi félév Keszthelyi Csaba vagyok, III. éves Energetikás hallgató. 2009 tavaszi félévét Münchenben, Németországban töltöttem Erasmusos diákként a Hochschule München főiskolán. A kint töltött

Részletesebben

Erasmus beszámoló. Madrid, Spanyolország. Fejes Noémi. ÓE, KGK-műszaki menedzser e-mail: noemi.fejes@gmail.com

Erasmus beszámoló. Madrid, Spanyolország. Fejes Noémi. ÓE, KGK-műszaki menedzser e-mail: noemi.fejes@gmail.com Erasmus beszámoló Madrid, Spanyolország Fejes Noémi ÓE, KGK-műszaki menedzser e-mail: noemi.fejes@gmail.com 1 2011 őszi félévet és 2012 tavaszi félévet Erasmus ösztöndíjjal Madridban töltöttem. A Rey Juan

Részletesebben

International Secretary Laila Seppänen Tel. +358-(0)17 255 6232 E-mail: Laila.Seppanen@savonia-amk.fi

International Secretary Laila Seppänen Tel. +358-(0)17 255 6232 E-mail: Laila.Seppanen@savonia-amk.fi Hornyák Tamás BMF, Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar, Automatika szakirány. IV. Évfolyam. Kuopio, 2005/2006 tanév I. Félévét töltöttem Finnországban pontosabban Kuopio nevű városban, a helyi főiskolán,

Részletesebben

Erasmus tudósítás Kölnből. Mészáros Brigitta. Ahány nyelvet beszélsz, annyi életet élsz

Erasmus tudósítás Kölnből. Mészáros Brigitta. Ahány nyelvet beszélsz, annyi életet élsz Erasmus tudósítás Kölnből Mészáros Brigitta Ahány nyelvet beszélsz, annyi életet élsz Békés Márta 2015. június 13. Köln 1 Mészáros Brigitta vagyok, a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karán tanulok,

Részletesebben

Élménybeszámoló. Furtwangen WS 2013/ 14. Készítette: Krasznai Zsolt

Élménybeszámoló. Furtwangen WS 2013/ 14. Készítette: Krasznai Zsolt Élménybeszámoló Furtwangen WS 2013/ 14 Készítette: Krasznai Zsolt 1 Bevezető: Szeretném megköszönni ezt a lehetőséget az Óbudai Egyetemnek és azoknak a tanároknak, akik bíztattak a programban való részvételben.

Részletesebben

Erasmus diákok teendői

Erasmus diákok teendői Erasmus diákok teendői Az Erasmus pályázatot elnyerőknek a következő feladatokat kell ellátniuk kiutazásuk előtt: Tanulmányi szerződés megkötése (learning agreement) Ösztöndíjszerzuődés megkötése EU-s

Részletesebben

Hallgatói beszámoló 2009/2010 Ősz

Hallgatói beszámoló 2009/2010 Ősz Hallgatói beszámoló 2009/2010 Ősz Saxion University, Hollandia, Deventer Molnár László Bemutatkozás Molnár László végzős gazdálkodási és menedzsment szakos hallgató vagyok vállalkozásszervezés szakon.

Részletesebben

Mezei Virág. Erasmus ösztöndíj 2006 tavaszi félév. Technical University of Kosice

Mezei Virág. Erasmus ösztöndíj 2006 tavaszi félév. Technical University of Kosice Mezei Virág Erasmus ösztöndíj 2006 tavaszi félév Technical University of Kosice Kiutazás Autó: én személy szerint a kiutazásomat úgy oldottam meg, hogy apám kocsival kivitt, ami körülbelül 3, maximum 4

Részletesebben

Tornio, Finnország. 2014/2015 tavasz

Tornio, Finnország. 2014/2015 tavasz Tornio, Finnország 2014/2015 tavasz Tornio, az úti célul választott kisváros, egy félszigeten helyezkedik el fent északon, Lapföld déli részén, a Finn- Svéd határnál. A város méretéből adódóan mindent

Részletesebben

Egy hosszú hétvégét töltöttünk el Gyulán a Corso Hotelben. Gyula nagyon szép,

Egy hosszú hétvégét töltöttünk el Gyulán a Corso Hotelben. Gyula nagyon szép, Gyulai emlék Egy hosszú hétvégét töltöttünk el Gyulán a Corso Hotelben. Gyula nagyon szép, tiszta és turistákkal teli kisváros. Gyönyörűek a belváros szökőkútjai, a vár körüli sétány, ahol a nyári melegben

Részletesebben

Készítette: Szegedi-Vargha Emese 2014/2015 1.félév

Készítette: Szegedi-Vargha Emese 2014/2015 1.félév Porto-Portugália Készítette: Szegedi-Vargha Emese 2014/2015 1.félév 1 Porto Hogy miért Porto? Mikor 1,5 évvel ezelőtt kitaláltam, hogy Erasmusra szeretnék menni, egy dolog lebegett a szemem előtt, mégpedig

Részletesebben

Csernela Zsófia PTE-ÁOK, általános orvos szak, VI. évfolyam 2016/2017 Belgium, Leuven Catholic University of Leuven

Csernela Zsófia PTE-ÁOK, általános orvos szak, VI. évfolyam 2016/2017 Belgium, Leuven Catholic University of Leuven Az Erasmus programról csoporttársaimtól hallottam, akik régóta tervezték, hogy hatodéves gyakorlataink közül néhányat külföldön fognak végezni. Szerettem volna én is kipróbálni magam, hogyan tudok helyt

Részletesebben

Földes Katalin - Ankara

Földes Katalin - Ankara HALLGATÓI BESZÁMOLÓ Földes Katalin - Ankara Az Erasmus ösztöndíjjal 9 hónapot töltöttem Ankarában az Ankarai Egyetem, Állatorvosi Karának Virológiai Intézetében illetve az Ankarai Egyetem Biotechnológiai

Részletesebben

Beszámoló. Szabó Diána BMF-ROIK Műszaki menedzser szak 2007/2008 I. Félév

Beszámoló. Szabó Diána BMF-ROIK Műszaki menedzser szak 2007/2008 I. Félév Beszámoló Szabó Diána BMF-ROIK Műszaki menedzser szak 2007/2008 I. Félév 1 Tartalomjegyzék Erasmus ösztöndíj Kiérkezés Wildau TFH-Wildau Logisztika szakirány Kollégiumi élet Berlin Összefoglalás 2 Erasmus

Részletesebben

Málta. Fővárosa: Valletta Államforma: Köztársaság Hivatalos nyelve: máltai, angol Területe: 316 km² Lakossága: 404 039 fő Valutája: euró

Málta. Fővárosa: Valletta Államforma: Köztársaság Hivatalos nyelve: máltai, angol Területe: 316 km² Lakossága: 404 039 fő Valutája: euró Málta Fővárosa: Valletta Államforma: Köztársaság Hivatalos nyelve: máltai, angol Területe: 316 km² Lakossága: 404 039 fő Valutája: euró Az 1964. óra független Málta a Földközi-tengerben található kis szigetcsoport,

Részletesebben

TAVASZI & NYÁRI WELLNESS AJÁNLAT. Pihenjen és töltődjön fel energiával a Château Béla Kastélyszállóban, távol a mindennapok stresszes világától.

TAVASZI & NYÁRI WELLNESS AJÁNLAT. Pihenjen és töltődjön fel energiával a Château Béla Kastélyszállóban, távol a mindennapok stresszes világától. TAVASZI & NYÁRI WELLNESS AJÁNLAT Pihenjen és töltődjön fel energiával a Château Béla Kastélyszállóban, távol a mindennapok stresszes világától. Különleges ajánlatunk, amely a következőket tartalmazza:

Részletesebben

EILC beszámoló - Velence (2013. 08. 19. - 2013. 09.13.)

EILC beszámoló - Velence (2013. 08. 19. - 2013. 09.13.) EILC beszámoló - Velence (2013. 08. 19. - 2013. 09.13.) Egy csodálatos helyen, fantasztikus környezetben, nagyszerű emberek között, négy hétig. Először is ott kezdeném, hogy Velence leírhatatlanul szép.

Részletesebben

Zalaegerszeg-szolgáltatások

Zalaegerszeg-szolgáltatások Zalaegerszeg-szolgáltatások Orvosi szolgáltatások Háziorvos Természetesen a háziorvosi szolgáltatás zalaegerszegi képzési központ hallgatói számára is megoldott. Az?A? épületben minden szerdán Dr. Boros

Részletesebben

Erasmus beszámoló Tüske Éva Università degli Studi di Ferrara Ferrara Olaszország

Erasmus beszámoló Tüske Éva Università degli Studi di Ferrara Ferrara Olaszország Erasmus beszámoló Tüske Éva Università degli Studi di Ferrara Ferrara Olaszország Azon szerencsések közé sorolhatom magam, akinek lehetősége adódott fél évet Olaszországban töltenie. Ezt persze mind az

Részletesebben

Élménybeszámoló: Furtwangen

Élménybeszámoló: Furtwangen Élménybeszámoló: Furtwangen Bemutatkozás: Szőgyi András Szabolcs vagyok, és a NIK negyedéves kooperatívos hallgatója. A 2002/2003- as években sikerült egy szemesztert letöltenem a Furtwangeni Főiskolán

Részletesebben

Krétai élménybeszámoló Bátor József

Krétai élménybeszámoló Bátor József Krétai élménybeszámoló Bátor József Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy elmondhatom 2008/2009 tavaszi szemeszteremet (februártól júliusig) Heraklion-ban a TEI of Crete egyetemen tölthettem Erasmus

Részletesebben

Törökország - Izmir. Izmir University of Economics. 2011/2012 őszi szemeszter. Készítette: Heizer Katalin

Törökország - Izmir. Izmir University of Economics. 2011/2012 őszi szemeszter. Készítette: Heizer Katalin Törökország - Izmir Izmir University of Economics 2011/2012 őszi szemeszter Készítette: Heizer Katalin Beszámolóm az Izmir University of Economics intézményében töltött félévről. Azon kevés emberek közé

Részletesebben

Erasmus beszámoló Würzburg 2007 Készítette: Vass Melinda

Erasmus beszámoló Würzburg 2007 Készítette: Vass Melinda Erasmus beszámoló Würzburg 2007 Készítette: Vass Melinda 1 Utazás: Legjobb és legkényelmesebb, ha ki tud valaki vinni kocsival, de ha ez nem jön össze, akkor a vonatot tudom ajánlani. Minden reggel indul

Részletesebben

Hochschule Ravensburg-Weingarten Németország 2008/09 Őszi félév

Hochschule Ravensburg-Weingarten Németország 2008/09 Őszi félév Beszámoló Hochschule Ravensburg-Weingarten Németország 2008/09 Őszi félév Kovács Gergely (EXXRA9) Első nap Kovács Gergely vagyok, a BMF-KVK hallgatója. A 2008/09-es őszi félévben lehetőségem nyílt egy

Részletesebben

2015. május RIO 2016 OLIMPIA

2015. május RIO 2016 OLIMPIA Engedélyszám: U 000390 Molnár Kriszta sportutak Tel: +361 999 1446 Fax: +361 345 1566 E-mail: kmolnar@tensi.hu Kovács Mónika sportutak Tel: +361 345 1589 Fax: +361 345 1566 E-mail: mkovacs@tensi.hu 2015.

Részletesebben

Erasmus+ részképzésről

Erasmus+ részképzésről 2015.06.09. Beszámoló Erasmus+ részképzésről Kojsza Gréta Kojsza Gréta vagyok, a Miskolci Egyetem Nemzetközi gazdálkodás alapszakos, másodéves hallgatója. A 2014/2015-ös tanév tavaszi félévét Franciaországban,

Részletesebben

2014/2015/1 Hochschule Kiaserslautern

2014/2015/1 Hochschule Kiaserslautern 2014/2015/1 Hochschule Kiaserslautern Óbudai Egyetem - Nemzetközi Mobilitási Központ Pirk Károly Márk [TANULMÁNYI ERASMUS BESZÁMOLÓ] Bevezetés TANULMÁNYI ERASMUS BESZÁMOLÓ 2014/2015/1 Pirk Károly Márk

Részletesebben

Alapszintű útmutató program Erasmushoz

Alapszintű útmutató program Erasmushoz Alapszintű útmutató program Erasmushoz Egy diáktól a diáknak Üdvözöllek. Tregova Balázs vagyok, a Miskolci egyetem Politológia szakán tanulok. A harmadik szemeszteremet Erasmus keretében töltöttem Spanyolországban.

Részletesebben

Erasmus beszámoló Finnország, Kokkola 2006

Erasmus beszámoló Finnország, Kokkola 2006 Erasmus beszámoló Finnország, Kokkola 2006 Kovács Szilvia Kovács Szilviának hívnak, a Budapesti Műszaki Főiskola, Keleti Károly Gazdasági Karának végzős hallgatójaként adatott meg számomra a lehetőség,

Részletesebben

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL Az érettségi vizsga tartalmi részét az alább felsorolt témakörök képezik, azaz a feladatok minden vizsgarészben tematikusan ezekre épülnek. Ez a lista az érettségi

Részletesebben

Az Angol NYELV AZ ISKOLÁNKBAN

Az Angol NYELV AZ ISKOLÁNKBAN , Az Angol NYELV AZ ISKOLÁNKBAN Korábban már olvashattuk, hogy mit hány órában tanulhatunk nálunk, csakhogy az angol nyelv esetében nem elégszünk meg ennyivel és így kihagyhatatlan nálunk egy angliai utazás

Részletesebben

Apartmanok 2 0 1 5 Lido di Jesolo

Apartmanok 2 0 1 5 Lido di Jesolo Apartmanok 2 0 1 5 Lido di Jesolo LIDO DI JESOLO az Adriai tengerpart egyik legfőbb üdülőhelye, mindössze 21 km-re található az egyedülálló várostól, a nemzetközi kulturális események színházától, Velencétől.

Részletesebben

Tanulmányi út Tornióban. 2015/2016 tavaszi félév. Danka Zsuzsa

Tanulmányi út Tornióban. 2015/2016 tavaszi félév. Danka Zsuzsa Tanulmányi út Tornióban 2015/2016 tavaszi félév Danka Zsuzsa dankazsuzsi@gmail.com Az utazás előtt Az előző félévet ugyanezen az egyetemen töltöttem és a félév alatt arra jutottam, hogy meghosszabbítom

Részletesebben

Az Erasmus+ programról Dudás Ferencné c. egyetemi docens Nemzetközi Mobilitási Iroda igazgató

Az Erasmus+ programról Dudás Ferencné c. egyetemi docens Nemzetközi Mobilitási Iroda igazgató Az Erasmus+ programról Dudás Ferencné c. egyetemi docens Nemzetközi Mobilitási Iroda igazgató Mi az az Erasmus+ program? Az Európai Bizottság idén már 28 éves programja Plusz, mert a 28 évvel ezelőtt alapított

Részletesebben

Élménybeszámoló Berlinről

Élménybeszámoló Berlinről Élménybeszámoló Berlinről Az Erasmus ösztöndíj keretén belül lehetőségem nyílt arra, hogy a 2013/2014-es őszi/téli szemesztert Berlinben töltsem. A választásom azért erre a városra esett, mert a német

Részletesebben

Az egyetemi főépület, Münster - saját fénykép

Az egyetemi főépület, Münster - saját fénykép Az augusztust és szeptember első két hetét töltöttem otthon. Szeptember 16.-án utaztam a németországi Münsterbe. A szálláskeresés itt már nehezebb, a mi felelősségünk, nem kapunk benne túl sok segítséget.

Részletesebben

Erasmus+ beszámoló. Nagy László András Franciaország, Angers

Erasmus+ beszámoló. Nagy László András Franciaország, Angers Erasmus+ beszámoló Nagy László András Franciaország, Angers Erasmus+ program Úgy gondolom az természetes volt, hogy mint mindenkiben, bennem is felmerült pár kérdés, amikor a GDF honlapján átnéztem az

Részletesebben

ERASMUS Mobilitási Program Kréta 2011-2012

ERASMUS Mobilitási Program Kréta 2011-2012 ERASMUS Mobilitási Program Kréta 2011-2012 Először is hagy mutatkozzak be, Czakó Judit Rita vagyok a GDF mérnök informatikus hallgatója! Az 5. szemeszteremet töltöm itt Krétán és a következőkben olvashattok

Részletesebben

Élménybeszámoló. Furtwangen 2010/2011 őszi félév. Készítette: Leposa Krisztina

Élménybeszámoló. Furtwangen 2010/2011 őszi félév. Készítette: Leposa Krisztina Élménybeszámoló Furtwangen 2010/2011 őszi félév Készítette: Leposa Krisztina Bevezető Itt szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik hozzásegítettek, hogy egy félévet külföldön tölthessek. Ez egy olyan

Részletesebben

Osztálytalálkozó csomag ajánlat Érvényes től, visszavonásig

Osztálytalálkozó csomag ajánlat Érvényes től, visszavonásig Ambrózia Étterem és Panzió*** H 3700, Kazincbarcika, Egressy Béni út 41. Tel/fax: 48/310-883, 30/830-40-25 E-mail:info@ambroziapanzio.hu Web: www.ambroziapanzio.hu Osztálytalálkozó csomag ajánlat Érvényes

Részletesebben

Nyári gyakorlat beszámoló

Nyári gyakorlat beszámoló Nyári gyakorlat beszámoló Készítette: Vándor Lilla Mikor megtudtam az iskolában, hogy van lehetőségünk külföldön gyakorlatozni, nem is hezitáltam, ahogy lehetett jelentkeztem a programra. El sem hittem,

Részletesebben

Bidó Zoltán. Kokkola, Finnország

Bidó Zoltán. Kokkola, Finnország Bidó Zoltán Kokkola, Finnország Central Ostrobothnia University Of Applied Sciences 2009. szeptember 2009. december A kiutazás: Mivel én részt vettem Vaasaban egy EILC tanfolyamon, ezért én onnan utaztam

Részletesebben

Tanulmányi beszámoló

Tanulmányi beszámoló Tanulmányi beszámoló 2015. március elsejétől tanultam Esslingenben, mint Erasmus cserediák. Ezen beszámolóban szeretném elmondani élményeimet, tapasztalataimat. Maga a tartomány, Baden-Württemberg, az

Részletesebben

Olaszország. Fővárosa: Róma Államforma: Parlamentáris köztársaság Hivatalos nyelve: olasz Területe: 301 318 km² Lakossága: 56 995 744fő Valutája: euró

Olaszország. Fővárosa: Róma Államforma: Parlamentáris köztársaság Hivatalos nyelve: olasz Területe: 301 318 km² Lakossága: 56 995 744fő Valutája: euró Olaszország Fővárosa: Róma Államforma: Parlamentáris köztársaság Hivatalos nyelve: olasz Területe: 301 318 km² Lakossága: 56 995 744fő Valutája: euró A csizma alakú ország a kultúra és a művészetek bölcsőjének

Részletesebben

Horvátország HOTEL LIŠANJ 2* - NOVI VINODOLSKI

Horvátország HOTEL LIŠANJ 2* - NOVI VINODOLSKI HOTEL LIŠANJ 2* - NOVI VINODOLSKI A hotel közvetlen tengerparton található, közelében postahivatal, bank és benzinkút, a városközpont kb. 10 perc. A kétágyas szobák mindegyikben zuhany/wc, SAT TV, telefon.

Részletesebben

Erasmus+ Hallgatói Mobilitás és Szakmai Gyakorlat. SZTE Állam- és Jogtudományi Kar február 4.

Erasmus+ Hallgatói Mobilitás és Szakmai Gyakorlat. SZTE Állam- és Jogtudományi Kar február 4. Erasmus+ Hallgatói Mobilitás és Szakmai Gyakorlat SZTE Állam- és Jogtudományi Kar 2015. február 4. Miért jó a hallgatói mobilitás? Nyelvtudás fejlesztése; Interkulturális és szakmai kapcsolatok építése

Részletesebben

Hallgatói beszámoló Hogskulen i Volda

Hallgatói beszámoló Hogskulen i Volda Hallgatói beszámoló Hogskulen i Volda Írta: Brenner Andrea Norvégiai élményeimről nagyon sokat tudnék írni, de most igyekszem Voldára és a hasznos tapasztalatokra szorítkozni. Először is Volda tényleg

Részletesebben

is megismerheti a szigetet, miközben megmártózhat

is megismerheti a szigetet, miközben megmártózhat 51 Zakinthosz Levante rózsája Zante néven is ismert a Jón-tenger harmadik legnagyobb szigete. Az elmúlt években méltán vált az egyik leglátogatottabb görög területté. Miért is? És miért ajánlanám én is

Részletesebben

BÁSTYA FOGADÓ, ZALAEGERSZEG

BÁSTYA FOGADÓ, ZALAEGERSZEG BÁSTYA FOGADÓ, ZALAEGERSZEG Bemutatkozás: Csodálatos természeti környezetben, a zalai dombok között helyezkedik el Zalaegerszeg városa. Fogadónk könnyen megtalálható a város északdéli főútja mentén. Kellemesen

Részletesebben

Hunor Hotel Budapest, H-1039 Pünkösdfürdő u.40. Phone: +36 1 243 09 49 Fax: +36 1 244 08 21 info@hunor-hotel.com www.hunor-hotel.

Hunor Hotel Budapest, H-1039 Pünkösdfürdő u.40. Phone: +36 1 243 09 49 Fax: +36 1 244 08 21 info@hunor-hotel.com www.hunor-hotel. Üdvözöljük A Hunor Szálloda Budapest egyik legszebb kerületében Óbudán, Békásmegyeren a Duna-parttól 500 m-re található. 140 kétágyas komfortos klimatizált szobával és tíz apartmannal várja egyéni és csoportos

Részletesebben

*CSALÁDI NYARALÁS AHOL A GYEREKEK INGYEN VAKÁCIÓZHATNAK* ***2 felnőtt + 2 gyerek (14 éves korig) 2 fő fizet 2 gyermek GRATIS***

*CSALÁDI NYARALÁS AHOL A GYEREKEK INGYEN VAKÁCIÓZHATNAK* ***2 felnőtt + 2 gyerek (14 éves korig) 2 fő fizet 2 gyermek GRATIS*** 2015 *CSALÁDI NYARALÁS AHOL A GYEREKEK INGYEN VAKÁCIÓZHATNAK* ***2 felnőtt + 2 gyerek (14 éves korig) 2 fő fizet 2 gyermek GRATIS*** CAMPING FIORI*** RABAC - Isztriai félsziget Horvátország 560 km-re Bp-től

Részletesebben

FONTANA PANZIÓ (4200 Hajdúszoboszló, Jókai sor 19.)

FONTANA PANZIÓ (4200 Hajdúszoboszló, Jókai sor 19.) FONTANA PANZIÓ (4200 Hajdúszoboszló, Jókai sor 19.) A panzióban tíz teljes komforttal rendelkező vendégszoba áll rendelkezésre. A szobák elosztása: 4 db nagyobb alapterületű kétágyas, 3 db kisebb alapterületű

Részletesebben

Schweinfurt: Würzburg: Fachhochschule Würzburg - Schweinfurt. A város:

Schweinfurt: Würzburg: Fachhochschule Würzburg - Schweinfurt. A város: Fachhochschule Würzburg - Schweinfurt A város: Schweinfurt: Schweinfurt egy kisebb iparvárosnak számít. Itt található a FAG vállalat számos gyára, ami csapágyakat gyárt. Rengeteg parkkal és sportpályával

Részletesebben

Erasmus beszámoló Technological Educational Institution of Larissa Larissa Görögország 2011/2012. 1. félév

Erasmus beszámoló Technological Educational Institution of Larissa Larissa Görögország 2011/2012. 1. félév Erasmus beszámoló Technological Educational Institution of Larissa Larissa Görögország 2011/2012. 1. félév Készítette: Belákovics András TURAN IV. QLZIN4 2011 áprilisában adtam be a jelentkezésemet az

Részletesebben

Név: Valenta Ivett. Küldő intézmény: Kaposvári Egyetem. Kurzus helyszíne: Kortrijk, Belgium

Név: Valenta Ivett. Küldő intézmény: Kaposvári Egyetem. Kurzus helyszíne: Kortrijk, Belgium Név: Valenta Ivett Küldő intézmény: Kaposvári Egyetem Kurzus helyszíne: Kortrijk, Belgium Kurzust szervező intézmény: Katholieke Hogeschool Zuid-West- Vlaanderen Kortrijk, Belgium Kurzus időtartama: 2009.08.31-2009.09.18

Részletesebben

Foglalását kérem a piknik@piknik.hu e-mail címen írja meg

Foglalását kérem a piknik@piknik.hu e-mail címen írja meg PIKNIK WELLNESS ÉS KONFERENCIA HOTEL *** & PIKNIK APARTMANOK Siófok, Honvéd u. 73. Szobaáraink 2013: áraink Forintban egy főre, egy éjszakára értendőek Normál kétágyas szobában (2 fő +1 pótágy): 9720 Ft/fő/éj,

Részletesebben

Hallgatói beszámoló Toulouse ENVT 2012/13

Hallgatói beszámoló Toulouse ENVT 2012/13 Hallgatói beszámoló Toulouse ENVT 2012/13 1. A fogadó intézmény Internet címe, ajánlások a jövőben az intézményhez pályázó hallgatók számára az intézményről az Interneten található információk felhasználásának

Részletesebben

Kusadasi nyaralás Nagy dilemmák közepette került a választás Törökországra és azon belől Kusadasira. A családdal igazából külföldi nyaralás révén Görögországban voltunk ezidáig. Viszont a választásunkat

Részletesebben

Tervezet (1944) A Margitszigeti Úttörővasút pályájának körülbelüli tervrajza

Tervezet (1944) A Margitszigeti Úttörővasút pályájának körülbelüli tervrajza Tervezet (1944) A Margitszigeti Úttörővasút pályájának körülbelüli tervrajza Állomások és megállóhelyek: 1. Úttörő stadion (fejállomás) és fűtőház 2. Úttörő placc (VÁ, és 2 db tárolóvágány) 3. Nagy rét

Részletesebben

Erasmus beszámoló. Finnország, Helsinki december 30-tól május 27-ig

Erasmus beszámoló. Finnország, Helsinki december 30-tól május 27-ig Erasmus beszámoló Finnország, Helsinki 2013. december 30-tól 2014. május 27-ig 2013 őszi félévben fogalmazódott meg bennem a végső gondolat egy, az egyetemen tartott bemutató előadás során, ahol vendégelőadók

Részletesebben

Erasmus beszámoló. Hollandia, Ede 2014

Erasmus beszámoló. Hollandia, Ede 2014 Erasmus beszámoló Hollandia, Ede 2014 Erasmusos kiutazásomra Hollandiába, a 2013/14-es tavaszi félévben került sor miután megtudtam, hogy az őszi szemeszterben, amire jelentkeztem, nem indítanak kommunikációs

Részletesebben

Korfu. Odüsszeusz szigete. Korfu

Korfu. Odüsszeusz szigete. Korfu Odüsszeusz szigete 32 Moraitika Agios Ioannis városától 20 km-re délre, a keleti parton található kiépült nyaralóhely. A Messonghy folyó bal partján elterülő szállodák, nyaralók és apartmanházak között

Részletesebben

SZAKMAI GYAKORLAT BESZÁMOLÓ LUKÁCS ZSÓFIA 2015/2016 MÁLTA

SZAKMAI GYAKORLAT BESZÁMOLÓ LUKÁCS ZSÓFIA 2015/2016 MÁLTA SZAKMAI GYAKORLAT BESZÁMOLÓ LUKÁCS ZSÓFIA 2015/2016 MÁLTA Szakmai gyakorlatomat Máltán, a Vera Sant Fournier Interior Design Studionál végeztem. Ez a csupán három főből álló cég elsősorban magánlakások

Részletesebben

BESZÁMOLÓ KÜLFÖLDI TAPASZTALATAIMRÓL, ÉLMÉNYEIMRŐL

BESZÁMOLÓ KÜLFÖLDI TAPASZTALATAIMRÓL, ÉLMÉNYEIMRŐL BESZÁMOLÓ KÜLFÖLDI TAPASZTALATAIMRÓL, ÉLMÉNYEIMRŐL Készítette: Sávolyi Sára Erlangen, 2016.01.15. Sávolyi Sára vagyok végzős mesterszakos mechatronikai mérnökhallgató. Jelenleg a Friedrich-Alexander Universität

Részletesebben

KATAR-KUVAIT HASZNOS INFORMÁCIÓK

KATAR-KUVAIT HASZNOS INFORMÁCIÓK MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KATAR-KUVAIT HASZNOS INFORMÁCIÓK Melléklet az MKIK üzleti delegáció meghirdetése kapcsán Beutazással kapcsolatos információk KATAR Katarba turista céllal beutazni kívánó

Részletesebben

ERASMUS BÉCS 2014.02.25 2014.06.25.

ERASMUS BÉCS 2014.02.25 2014.06.25. ERASMUS BÉCS 2014.02.25 2014.06.25. Pontosan 5 hónapot töltöttem el Bécsben, az ERASMUS programnak köszönhetően, melyek egyszerűen csodásan teltek. De hogyan is kezdődött el ez az egész? Miként is jutottam

Részletesebben

Élménybeszámoló. Miskolczi Máté Magyar Ádám Pózner Balázs. Hochschule Furtwangen University. 2012/2013 téli szemeszter, had- és biztonságtechnika

Élménybeszámoló. Miskolczi Máté Magyar Ádám Pózner Balázs. Hochschule Furtwangen University. 2012/2013 téli szemeszter, had- és biztonságtechnika Élménybeszámoló Miskolczi Máté Magyar Ádám Pózner Balázs Bevezetés Hochschule Furtwangen University 2012/2013 téli szemeszter, had- és biztonságtechnika A legkevesebb, amit elvárhatsz egy Erasmusos félévtől,

Részletesebben

Kik vagyunk? Helyszín. Joggal felmerülhet a kérdés, hogy miért pont Szerbia?

Kik vagyunk? Helyszín. Joggal felmerülhet a kérdés, hogy miért pont Szerbia? Kik vagyunk? Németh Bence és Leel- Őssy Attila vagyunk, budapesti egyetemi hallgatók. A szervezést bonyolítja és az infrasturktúrát biztosítja, az Online Travel Services budapesti utazási iroda. Az iroda

Részletesebben

PIKNIK WELLNESS ÉS KONFERENCIA HOTEL *** & PIKNIK APARTMANOK

PIKNIK WELLNESS ÉS KONFERENCIA HOTEL *** & PIKNIK APARTMANOK PIKNIK WELLNESS ÉS KONFERENCIA HOTEL *** & PIKNIK APARTMANOK Szobaáraink 2013: áraink Forintban egy főre, egy éjszakára értendőek Normál kétágyas szobában (2 fő +1 pótágy): 9720 Ft/fő/éj, -10% kedvezmény

Részletesebben

FINNORSZÁG - JYVÄSKYLÄ ITPRO @ JAMK 2013 / 2014 SZABÓ FLÓRIÁN ÁKOS

FINNORSZÁG - JYVÄSKYLÄ ITPRO @ JAMK 2013 / 2014 SZABÓ FLÓRIÁN ÁKOS ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ FINNORSZÁG - JYVÄSKYLÄ ITPRO @ JAMK 2013 / 2014 SZABÓ FLÓRIÁN ÁKOS KÜLFÖLDI INTÉZMÉNY: JAMK University of Applied Sciences PROGRAM: ITPRO képzés CampusHungary és Erasmus ösztöndíjjal IDŐSZAK:

Részletesebben

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM APÁCZAI CSERE JÁNOS KAR. ERASMUS gyakorlati mobilitás. Készítette: Gelesits Tünde Turizmus-vendéglátás III.

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM APÁCZAI CSERE JÁNOS KAR. ERASMUS gyakorlati mobilitás. Készítette: Gelesits Tünde Turizmus-vendéglátás III. NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM APÁCZAI CSERE JÁNOS KAR ERASMUS gyakorlati mobilitás Készítette: Gelesits Tünde Turizmus-vendéglátás III. 2014 HOTEL CHRISTINA****, Pertisau, Tirol, Ausztria 2014. augusztus

Részletesebben

Ezt a félévet a Sokrates/Erasmus ösztöndíj jóvoltából Bécsben, a Műszaki Egyetemen húztuk le. Az osztrák fővárosról, Bécsről már korábban is nagyon sok jót hallottunk, de a kint tapasztaltak minden várakozást

Részletesebben

Magyar Könyvtárosok Egyesülete 47. Vándorgyűlése Szolnok, 2015. július 16-18. A minőség dinamikája: a fejlődő könyvtár.

Magyar Könyvtárosok Egyesülete 47. Vándorgyűlése Szolnok, 2015. július 16-18. A minőség dinamikája: a fejlődő könyvtár. Magyar Könyvtárosok Egyesülete 47. Vándorgyűlése Szolnok, 2015. július 16-18. A minőség dinamikája: a fejlődő könyvtár Jelentkezési lap Személyes adatok Név*: Területi szervezet / szekció neve: MKE tagsági

Részletesebben

A szobák klimatizáltak, mely használati díját (35 óra/hét) az árak tartalmazzák. Az apartman sat TV-vel felszerelt. Parkolási lehetőség az utcán.

A szobák klimatizáltak, mely használati díját (35 óra/hét) az árak tartalmazzák. Az apartman sat TV-vel felszerelt. Parkolási lehetőség az utcán. HORVÁTORSZÁG - Omiš NIKOLA APARTMANHAZ (4+1 fő): A ház az aprókavicsos tengerparttól 200 m-re, a homokos tengerparttól, valamint Omiš központjától 700 m-re helyezkedik el. A ház teljesen új, modern berendezéssel

Részletesebben

II. Wolters Kluwer Jogi Konferencia - Tájékoztató. 1. Bejelentkezés, csomagszoba

II. Wolters Kluwer Jogi Konferencia - Tájékoztató. 1. Bejelentkezés, csomagszoba II. Wolters Kluwer Jogi Konferencia - Tájékoztató 1. Bejelentkezés, csomagszoba A Thermal Hotel Visegrád****superior szobáit az érkezés napján 10.00-13.00 óra között lehet átvenni, távozás napján 10.00

Részletesebben

Erasmus Mobilitás Program

Erasmus Mobilitás Program Erasmus Mobilitás Program 2012/2013 II. félév Kréta Sziasztok! Zakár Zoránnak hívnak és a Gábor Dénes Főiskola 6. féléves hallgatója vagyok. Ezt a Az Erasmusos csapat tavaszi szemesztert az Erasmus mobilitás

Részletesebben

ERASMUS ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ SANTIAGO DE COMPOSTELA

ERASMUS ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ SANTIAGO DE COMPOSTELA ERASMUS ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ SANTIAGO DE COMPOSTELA Turizmus-vendéglátás szak Idegenforgalom és szálloda szakirány 2013/14. II. szemeszter/nappali Varga B. Veronika Varga B. Veronika vagyok, a Nyugat-Magyarországi

Részletesebben

Monitoring Törökország (Izmit/ Koaceli tartomány) 2014. június 29.-2014. július 5. Készítette: Rosza Kornélia és Tolnai Judit

Monitoring Törökország (Izmit/ Koaceli tartomány) 2014. június 29.-2014. július 5. Készítette: Rosza Kornélia és Tolnai Judit Monitoring Törökország (Izmit/ Koaceli tartomány) 2014. június 29.-2014. július 5. Készítette: Rosza Kornélia és Tolnai Judit Június 29.: Reggel 7:30-kor Ferihegy 2B termináljában gyülekeztünk. Azért tettük

Részletesebben

Szakmai gyakorlat beszámoló

Szakmai gyakorlat beszámoló Szakmai gyakorlat beszámoló Bartucz Mihály vagyok, utolsó éves villamosmérnök hallgató. Barcelona mellett, Castellar del Vallès-ban egy családi vállalkozásnál (S. A. Sistel) kaptam lehetőséget az első

Részletesebben

Utastájékoztató Montenegróhoz - 2016

Utastájékoztató Montenegróhoz - 2016 Utastájékoztató Montenegróhoz - 2016 Indulás: Indulás 18:00 órakor Budapest Planetárium bejáratától, amely a Népligetnél található, a helyközi buszpályaudvartól pár perc gyaloglásra. Térképen itt tudod

Részletesebben

Erasmus beszámoló. 2013/2014 Johann Wolfgang Goethe Universität, Frankfurt am Main

Erasmus beszámoló. 2013/2014 Johann Wolfgang Goethe Universität, Frankfurt am Main Erasmus beszámoló 2013/2014 Johann Wolfgang Goethe Universität, Frankfurt am Main 2013 tavaszán pályáztam meg az Erasmus tanulmányi ösztöndíjat. A hely kiválasztásánál elsődleges szempont volt, hogy német

Részletesebben

Név: Szalkai Patrik György. Erasmus Élmény beszámoló

Név: Szalkai Patrik György. Erasmus Élmény beszámoló Név: Szalkai Patrik György Erasmus Élmény beszámoló Az Erasmus által a finnországi Kuopio városába utazhattam ki két hónapra (2015. április 13-tól június 14-ig), ahol egy hotel, nevezetesen a Best Western

Részletesebben

Szardínia Szicília. 2012. március 28-tól április 5-ig. Készített: Varga Orsolya 13. a

Szardínia Szicília. 2012. március 28-tól április 5-ig. Készített: Varga Orsolya 13. a Szardínia Szicília 2012. március 28-tól április 5-ig Készített: Varga Orsolya 13. a 1.nap: Már hetek óta várt utazás végre kezdetét vette. Mindenki izgatottan várta a repülő utat, a fogadó családját, az

Részletesebben

AMBRÓZIA ÉTTEREM ÉS PANZIÓ*** H-3700, Kazincbarcika, Egressy Béni út 41. facebook.com/ambróziaétterem és Panzió***

AMBRÓZIA ÉTTEREM ÉS PANZIÓ*** H-3700, Kazincbarcika, Egressy Béni út 41.  facebook.com/ambróziaétterem és Panzió*** AMBRÓZIA ÉTTEREM ÉS PANZIÓ*** H-3700, Kazincbarcika, Egressy Béni út 41. www.ambroziapanzio.hu facebook.com/ambróziaétterem és Panzió*** AKTUÁLIS SZÁLLÁS ALAPÁRAK érvényes 2017. január 01-től (július és

Részletesebben

Családias hangulat, magas színvonalon

Családias hangulat, magas színvonalon 20 Namibia ÉV TAPASZTALATÁVAL Családias hangulat, magas színvonalon AFRIKAI KÖRNYEZET KÉNYELEM ÉS KOMFORT FELSŐ SZNTEKEN Vendégeink kényelmét 4 szoba teszi lehetővé, mindegyik szoba saját fürdőszobával,

Részletesebben

esetén 18.500,-Ft/f /7 éjszaka). 2011. január 06-tól február 27-ig 20.500,-Ft/f /7 éjszaka (négyágyas szobákban 4 személy

esetén 18.500,-Ft/f /7 éjszaka). 2011. január 06-tól február 27-ig 20.500,-Ft/f /7 éjszaka (négyágyas szobákban 4 személy HAJDÚSZOBOSZLÓ FONTANA PANZIÓ (4200 Hajdúszoboszló, Jókai sor 19.) A panzióban tíz teljes komforttal rendelkez vendégszoba áll rendelkezésre. A szobák elosztása: 4 db nagyobb alapterület kétágyas, 3 db

Részletesebben

Erasmus Program Wageningen, Hollandia

Erasmus Program Wageningen, Hollandia Erasmus Program Wageningen, Hollandia 2007 szeptembere és 2008 márciusa között az Erasmus program keretein belül, 6 hónapot a hollandiai Wageningeni Egyetemen töltöttem. A pályázat elnyerése nem volt nehéz

Részletesebben

Ó B U D A I E G Y E T E M K O L L É G I U M HOTEL@BMF DIÁKOTTHON **

Ó B U D A I E G Y E T E M K O L L É G I U M HOTEL@BMF DIÁKOTTHON ** Ó B U D A I E G Y E T E M K O L L É G I U M HOTEL@BMF DIÁKOTTHON ** 1084 Budapest, Tavaszmező utca 7-13. OLCSÓ SZÁLLÁSLEHETŐSÉG IGÉNYESEKNEK Budapest belvárosában, 2013 nyarán a főszezonban ( július augusztus

Részletesebben

Sajnos vagy szerencsére? SAJNOS SZERENCSÉRE

Sajnos vagy szerencsére? SAJNOS SZERENCSÉRE 1. Sajnos vagy szerencsére? SAJNOS SZERENCSÉRE Szita Szilvia és Pelcz Katalin, www.magyar-ok.hu 1 1. Sajnos vagy szerencsére? A belvárosban lakom. A földszinten lakom. Elég messze lakom a belvárostól.

Részletesebben