Hírlevél II. évfolyam, június 17. Tartalomjegyzék

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Hírlevél II. évfolyam, 2013. június 17. Tartalomjegyzék"

Átírás

1 1 Hírlevél II. évfolyam, június 17. Tartalomjegyzék Hírek az MVM-ről Az MVM Csoport sikerrel védekezett az árvíz ellen 2 Gyorsítanák az AGRI-projektet 3 A cégcsoport hírei Új termékkel bővül a HUPX kínálata 3-4 Paksi bővítés: 40 százalékban helyi vállalkozókra számít a Roszatom 4-5 Magyar polgármesterek a Roszatomnál - Turbinaszállítók jelentkeznek 5 Új főigazgató az OAH-nál - Konferencia Brüsszelben 6 Árvízi hírek 7-8 Újabb területekre hirdetett ki veszélyhelyzetet a kormány - Ingyen áram a cseh árvízkárosultaknak - Újra megnyitott az A38 Alternatív energia itthon és külföldön Körúton a gázüzemű busz, az IVECO Citelis 8-9 Atomenergia helyett szélenergia Iowa államban 9-10 A hazai energiaszektor hírei Számla miatt bírságolt szolgáltatókat a fogyasztóvédelem 10 Minden pert elvesztett az állam 11 E.ON, Tigáz: kivonulás? 12 Elfogadott törvények: jön a származási garancia MOL: gazdaságtalanná válhat a hazai földgázkitermelés 13 Rövidesen bányászati koncessziós pályázatokat írnak ki 14 Tőzsdére készülő szénbányászati cég Budapesten adták át a CERN-adatközpontot Külföldi energiaszektor EU: rendszeresen vizsgálná az atomerőműveket 16 Korszerű informatika rendszer segíti az atomerőmű építését 17 Földeket vesz a svéd Vattenfall Rendszerbe állt Kína legújabb erőműve 18 Újabb atomerőművet zárnak be Amerikában Júliustól olcsóbb az áram Lengyelországban 19 Ajánlatot kapott az RWE a Gazpromtól Vámuniós ajánlat Ukrajnának, olcsóbb gázért 20 Senkinek sem kellett a görög gázszolgáltató - Az EB sürget Brüsszel térdre kényszerítheti a román ipart Bárkinek eladja törpeerőműveit a Hidroelectrica 22 Közös kiállás a Nabucco mellett Amerikai kutatók: tíz évre fedezné a világ olajfogyasztását a palaolaj 23 Egyéb Kirepült Bíborka 24 Hírek röviden 24-25

2 2 Hírek az MVM-ről Az MVM Csoport sikerrel védekezett az árvíz ellen június 11. Az MVM Csoport által kezelt kritikus infrastruktúra biztonságának megőrzésére létrehozott MVM Árvízvédelmi Koordinációs Központ befejezte tevékenységét. A Duna rendkívül magas vízállása ellenére sem volt veszélyben a paksi atomerőmű telephelye, a termelés a folyamatos készültség mellett zavartalan volt. Az óvintézkedéseknek köszönhetően nem okozott kárt és fennakadást az áradás sem az átviteli hálózatban, sem a rendszerirányító központban, így a villamosenergia-ellátás folyamatos volt. Az MVM NET Zrt. által kezelt Nemzeti Távközlési Gerinchálózat is fennakadás nélkül működött, segítve az árvízi védekezésben részt vevő szervezetek munkáját. (fotó: facebook.com) Az MVM székháza biztonságban volt a legkritikusabb időszakban is. A fel nem használt, töltött homokzsákokat Báta Polgármesteri Hivatalának ajánlotta fel és juttatta el az MVM, így a Duna déli szakaszán is hozzájárult a védekezéshez a nemzeti energetikai cégcsoport. A cég munkatársai aktívan is részt vállaltak az árvízvédelmi munkálatokban, folyamatos váltásban több mint száz kolléga végzett önkéntes munkát a székházának is otthont adó budapesti III. kerületben, a Római Parton. (mvm.hu) Hajdú János paksi polgármester megerősítette a Hír TV-nek is, hogy az atomerőmű nem volt veszélyben, azt ugyanis 12 méteres gát védi, amit további 3 méterrel meg tudtak volna növelni. Kovács Antal, az atomerőmű kommunikációs vezetője a Népszabadságnak azt mondta: semmi gondot nem jelentett, hogy korábban 882 cm-es rekordvízszintet vártak, míg a Duna Paksnál 891 centiméterrel tetőzött. Kisebb problémát a nagy mennyiségű uszadék jelentett, amit kezeltek. Az erőműben a tavaly lezajlott célzott biztonsági felülvizsgálat - amely különösen szigorúan ellenőrizte árvízi felkészültségüket - nem talált hibát. Kovács Antal hasonlóképpen nyilatkozott az atv híradójának is.

3 3 Gyorsítanák az AGRI-projektet június 13. (fotó: kormany.hu) Elsősorban Európa energiabiztonságáról tárgyalt a Parlamentben Szijjártó Péter államtitkár az Azerbajdzsáni Parlament azerbajdzsáni-magyar baráti tagozatának küldöttségével. Két olyan energiapolitikai együttműködés van, amelyben Magyarország és Azerbajdzsán is érdekelt - az egyik az AGRI-projekt. A két ország közös célja a gázvezeték kiépítésének felgyorsítása - tájékoztatta az államtitkár sajtófőnöke a távirati irodát. (kormany.hu, hirado.hu) A cégcsoport hírei Új termékkel bővül a HUPX kínálata június 11.,12. (fotó: napi.hu) Június 6-tól új termékkel bővült a HUPX Zrt. által működtetett áramtőzsde határidős fizikai piaca: a börze tagjai heti zsinórtermékekkel egészíthetik ki kereskedésüket - mondta Balázs László vezérigazgató budapesti sajtótájékoztatóján. A Napi Gazdaság beszámolója szerint a csaknem 50 tagú áramtőzsde idén májusban rekordszintű, 25 terawattóra feletti összforgalmat ért el, az év elejétől május végéig 3585,5 gigawattórán állt a teljesítés, a legnagyobb napi kereskedett mennyiséget április 8-án regisztrálták több mint 41 ezer megawattórával - ez az itthoni bruttó fogyasztás több mint harmada. A hosszú távú piacon is rekord született április közepén, amikor a napi forgalom 315,2 ezer megawattóra volt. A hazai bruttó áramfogyasztás átlagosan 20,5 százaléka fordult meg ez évben az áramtőzsdén. Többször is előfordult már az idén, hogy a magyar áramtőzsdén több villamos energia fordult meg, mint a legjelentősebb európai piacon, a lipcsein - ezt a Magyar Nemzet emelte ki.

4 4 A cseh, szlovák és magyar piacok tavaly őszi összekapcsolása nyomán a várakozásoknak megfelelően nőtt a konvergencia a régiós piacok és a német áramtőzsdei árak között. A májusi HUPX-zsinórár 28,77 eurón 26 eurócenttel volt magasabb a releváns cseh és szlovák szintnél - ez a valaha mért legalacsonyabb különbség az érintett piacok között, a nyugat-európai határidős tőzsdékhez mért prémium a zsinór havi terméknél pedig átlagosan egy euró alatt maradt. A jelenleg három országot érintő piac-összekapcsolás jövőre további két országgal, Romániával és Lengyelországgal bővülhet, az erről szóló tárgyalások zajlanak - jelezte a vezérigazgató. Előzőleg a Világgazdaság írt arról, hogy már az első kereskedési napon volt kötés az új termékre. Istvánffy György üzemeltetési és termékfejlesztési igazgató úgy fogalmazott: a lépés az ügyfélorientált fejlesztés iskolapéldája volt, hiszen a heti kereskedést a tagok igényeire vezették be. Ez egyébként a további fejlesztés alapja is, a HUPX már vizsgálja más kisebb termékek bevezetésének a lehetőségét is. A lap kérdésére Balázs László elmondta: az ország határkeresztező kapacitásai elégségesek a tőzsdéhez kapcsolódó kereskedéshez. A MAVIR főként Szlovákia és Szlovénia felé készül újabb kapacitás-bővítésre. Paksi bővítés: 40 százalékban helyi vállalkozókra számít a Roszatom június 11. (fotó: atomenergiainfo.hu) Az orosz Roszatom legalább 40 százalékosra tervezi a magyar beszállítók arányát, amikor elindul az atomerőmű tervezett bővítési tenderén - közölte a cég. A magyar vállalkozások megjelenése a világszerte 28 blokkot építő Roszatom globális beszállítói hálózatában azt jelentené, hogy a jövőben a hazai vállalatok további jelentős megrendelésekhez juthatnak - idézte a közlemény Szergej Bojarkin projektigazgatót. A konszern 2030-ig 80 erőművi blokkra, hozzávetőleg 290 milliárd dollár értékűre növelné megrendeléseinek állományát. A berendezések mintegy 15 százalékát szállítja Oroszország, százalékát a helyi beszállítók, százalékát pedig a globális beszállítói kör.

5 5 Jelenleg a Roszatom az egyetlen olyan szállító a világon, amely sorozatban és pontos ütemterv alapján, határidőre vagy az előtt dolgozik, ráadásul tartva, illetve csökkentve a költségeket - jelentette ki a projektigazgató. Hangsúlyozta, hogy az orosz cég a majdani paksi tenderen indulva versenyképes áron ajánlja majd az atomerőmű megépítését. (hirado.hu, hvg.hu, Tőzsdefórum) Magyar polgármesterek a Roszatomnál - Turbinaszállítók jelentkeznek június 6.,14. (fotó: rosatom.ru) A nukleáris fűtőanyagok gyártásával ismerkedtek magyar polgármesterek a Roszatom leányvállalatához, a TVEL-hez tartozó MSZZ gépgyárban. A küldöttségben, amelynek programjában a Roszatom más érdekeltségeinek felkeresése is szerepelt, a paksi atomerőmű körzetében lévő 17 település vezetői kaptak helyet - erről az orosz cég saját honlapján (rosatom.ru) számolt be. A TVEL szállít fűtőanyagot a paksi reaktorokba is. A nuclear.ru a minap arról írt, hogy turbinákat szállítana a paksi atomerőmű tervezett blokkjaiba az ukrajnai Turboatom társaság. Ezt Viktor Szubbotyin vezérigazgató közölte, amikor Bayer Mihály kijevi magyar nagykövet meglátogatta a céget. A társaság ma is együttműködik a paksi erőművel: nyolc, általa korábban szállított turbina korszerűsítésében vesz részt. A hír kapcsán a Világgazdaság jelezte: más is szállítana a paksi blokkokhoz. Nukleáris turbinát kínál az amerikai GE és a Westinghouse, a japán Hitachi és a német Siemens is. A magyarországi vállalatoknak inkább a motorok, generátorok, szivattyúk és más berendezések, illetve építőipari munkák lehetnek érdekesek. A lap úgy tudja, hogy a hajdani Ganz tápiószelei cége, a CG Electric Systems Hungary Zrt. motor és generátor szállítását vállalná.

6 6 Új főigazgató az OAH-nál - Konferencia Brüsszelben június 10. (fotó: Fichtinger Gyula, oah.hu) A kormányfő Fichtinger Gyula korábbi főigazgató-helyettest nevezte ki az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatójává - közölte honlapján a hivatal ban a Moszkvai Energetikai Egyetemen szerzett hőfizikus-mérnöki diplomát, majd 1991-ben a Budapesti Műszaki Egyetemen atomtechnikai szakmérnökként végzett tól 1985-ig a Paksi Atomerőmű Vállalatnál, majd 1990-ig a Magyar Villamos Művek Trösztnél dolgozott től az atomerőmű biztonságát felügyelő hatóságnál töltött be vezető tisztségeket. Jelentős szerepet játszott a paksi teljesítménynövelés engedélyezésében, valamint az 1. blokk üzemidő hosszabbításának engedélyezésében. Fichtinger Gyula június 5-től főigazgatója a hivatalnak, miután elődje, Rónaky József nyugdíjba vonult június 15. (logó: ensreg.eu) június én Brüsszelben tartotta konferenciáját az Európai Nukleáris Biztonsági Hatóságok Csoportja (ENSREG), amelynek egyik fontos célja volt, hogy megvitassák az európai nukleáris biztonsági helyzetet két évvel a fukusimai katasztrófa után. Az Európai Bizottság ismertette az uniós tagállamokra vonatkozó irányelv módosításának terveit. A Greenpeace munkatársa, Jan Haverkamp a nukleáris terület szakértői, a hatóságok és a civil szervezetek közötti párbeszédről, valamint a terület átláthatóságáról szólva több kritikus észrevételeket tett, azonban Magyarországot jó példaként emelte ki. A rendezvényen részt vett Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója, valamint Volent Gábor, a Paksi Atomerőmű Zrt. biztonsági igazgatója is. (oah.hu) (Az EB javaslatairól részletek a külföldi hírek között)

7 7 Árvízi hírek Újabb területekre hirdetett ki veszélyhelyzetet a kormány június 10. (fotó: kormany.hu) Tizenkét, a fővárostól délre fekvő Duna menti járásra hirdetett ki veszélyhelyzetet a kormány. Pest megyében a szigetszentmiklósi, a ráckevei és az érdi járás, Fejér megyében a martonvásári és a dunaújvárosi járás, Bács- Kiskun megyében a kunszentmiklósi, a kalocsai és a bajai járás, Tolna megyében a paksi, a tolnai és a szekszárdi járás, Baranya megyében a mohácsi járás közigazgatási területére is vonatkozik a veszélyhelyzet. A kormányrendelet 15 napig lesz érvényben. (kormany.hu) Ingyen áram a cseh árvízkárosultaknak június 11. (fotó: reuters.com) Elengedi az árvízkárosultak áramszámláját a cseh állam többségi tulajdonában álló CEZ áramszolgáltató. A régió legnagyobb vállalata háromhavi számlát enged el azoknak, akiknek a házát legalább 50 centiméteres víz árasztotta el. Másnap a miniszterelnökkel folytatott megbeszélés után Daniel Benes vezérigazgató már arról tájékoztatott, hogy a centiméteres vízkárt elszenvedett háztartásoknak is jóváírnak egyhavi díjat. A CEZ vezérigazgatója jelezte, hogy az intézkedés millió korona (585 millió - 1,17 milliárd forint) bevételkiesést jelent. Csehországban több mint 10 ember meghalt, négy pedig eltűnt az áradásokban, amelyek az előzetes kormányzati becslések szerint 20 milliárd koronás, mintegy 233 milliárd forintos kárt okoztak. (hirado.hu/mti)

8 8 Újra megnyitott az A június 14. (fotó: metropol.hu) A dunai árvíz miatt az A38 hajó több mint egy héten át zárva volt, de június 14-én délután ismét megnyitott. Hétvégén tartották a Talentométer borászverseny első fordulóját, amelyen a fehér- és rozéborok mutatkoztak be. A Talentométer zenei tehetségkutató metál kategóriáját az eredetileg meghirdetett időponttól eltérően szintén hétvégén tartották. A pop-rock kategória elődöntője június 23-án, a döntő június 30-án lesz. (metropol.hu) Alternatív energia itthon és külföldön Körúton a gázüzemű busz, az IVECO Citelis június 10. (fotó: tisztajovo.hu) Megkezdte magyarországi bemutatkozó körútját a sűrített földgázzal (CNG) közlekedő IVECO Citelis. A városi autóbuszt először Sopronban, majd Kaposvárott, Pécsett, Miskolcon és végül Budapesten próbálhatják ki az utasok júniusban. A Tisztajövő beszámolója szerint a tesztet a Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesület szervezte. Magyarország még jelentős lemaradásban van a CNG-töltők kiépítésében, ami hátráltatja a gázüzemű hajtás szélesebb körű elterjedését. A CNG-technológia az egyre előnyösebb üzemeltetési költség mellett kínál szilárd-részecske kibocsátás nélküli üzemmódot. A portál megjegyezte, hogy ezek a részecskék felelősek a tüdő- és más légzőszervi rákbetegségek kialakulásáért, továbbá a szív- és érrendszeri megbetegedésekből fakadó elhalálozásokért. A gázüzemű járművek előnye az 5-6 decibellel csendesebb

9 9 technológia: a zajterhelés csak harmada a hagyományos autóbuszokénak. A környezetbarát üzemanyaggal hajtott járművek jelentősen hozzájárulnak a szmog kialakulásáért felelős nitrogén-dioxidok csökkentéséhez - ismertette a technológia előnyeit Domanovszky Henrik, az MGKKE elnöke. Atomenergia helyett szélenergia Iowa államban június 10. (fotó: cleantechnika.com) Feladta nukleáriserőmű-tervét az amerikai Iowa állam legnagyobb energiacége: a MidAmerican Energy a minap jelentette be, hogy nem vásárolja meg azt a területet, amelyet atomerőmű építésére szántak a közép-nyugati államban. A cég ugyanis felmérést készített a létesítmény megvalósíthatóságáról, és arra a következtetésre jutott, hogy a nukleáris erőművek biztonsági normáinak és a széndioxid-kibocsátás szabályozásának felülvizsgálata miatt bizonytalanná vált a beruházás. Éppen ezért a jövőben inkább a szélenergiába fektet. Az Eenergiacentrum.com/Aiolus News felidézte, hogy az efféle törekvéseknek már van hagyománya, hiszen a cég májusban jelentette be, hogy 1,9 milliárd dollárt szán új szélturbinák telepítésére Iowában. A MidAmerican 2004 óta 4 milliárd dollárt fektetett az iparágba, 1267 szélkereket állított fel ra energiatermelésének 39%-a szélből származik majd.

10 10 A hazai energiaszektor hírei Számla miatt bírságolt szolgáltatókat a fogyasztóvédelem június 12. (fotó: napi.hu) Csongrád megyében két energiaszolgáltatót bírságoltak meg hibás számlakép miatt az ellenőrök - mondta a megyei kormányhivatal fogyasztóvédelmi felügyeletének vezető főtanácsosa egy szegedi rendezvényen. A Profitline, a napi.hu cikke szerint Radnóti Zoltán közölte: az EDF Démász Zrt.-t hárommillió, a GDF Suez Zrt.-t tízmillió forintra bírságolták. A döntés nem jogerős, mert mindkét cég fellebbezett. A szolgáltatókat hivatalból vizsgálták - a rezsicsökkentés miatt egyik cég ellen sem érkezett panasz, a számla összegével és a fogyasztás mértékével összefüggésben azonban igen. Radnóti Zoltán beszámolt arról, hogy a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság számára az idei esztendő kiemelt témája a rezsicsökkentéssel kapcsolatos ellenőrzés. Ezért Járási Fogyasztóvédelmi Napok címmel indítottak rendezvénysorozatot, amelynek célja, hogy a járási hivatalok munkatársait is felkészítsék a fogyasztóvédelmi kérdések megválaszolásra.

11 11 Minden pert elvesztett az állam június 13.,17. Valamennyi energiaszolgáltató jogerősen megnyerte a januári rezsicsökkentés egy kisebb tétele miatt indított perét (a visszalépő Tigázt kivéve). A Népszabadság azt közölte, hogy az utoljára maradt francia hátterű Égáz-Dégáz is megnyerte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal ellen indított pert. A Fővárosi Törvényszék tanácsát vezető bíró, Borsainé Tóth Erzsébet helyesnek ítélte a közigazgatási bíróság elsőfokú döntését. Másodfokon is arra jutottak ugyanis, hogy a hivatal jogelődje december végén súlyosan megsértette az Égáz-Dégáz ügyféljogait. A bíróság kismértékben a jogszabályváltozások érvényesítése miatt módosította az elsőfokú ítéletet. Annak szövegét átemelve kimondta: addig a régi tarifák maradnak érvényben, amíg az újakról a hivatal nem alkot rendeletet. Borsainé Tóth Erzsébet - miként a lap utalt rá - indoklásában kissé neccesnek nevezte, hogy noha az új törvények megtiltják az elsőfokú határozatok megváltoztatását, a bíróságnak éppen ezek érvényesítése érdekében kell módosítania az elsőfokú ítéletet. Annak ellenére, hogy a cégek jogerősen is megnyerték a rezsipereket, nem változnak a gázárak. Marnitz István cikkében jelezte: a következő lépés az lenne, hogy a hivatal rendeletet alkot a rendszerhasználati díjakról, de lehetséges, hogy ez nem fog gyorsan megszületni. Ugyanis az áramdíjra vonatkozó, hasonló ítélet már márciusban megszületett, de a hivatal még mindig adós azzal a rendelettel is - megalkotására sem a bíróság, sem más jogszabály nem jelölt ki határnapot. A nyertesek valamely fórumon szóvá tehetik, hogy a hivatal nem tesz eleget a bíróság döntésének. Noha ezek látszólag jelképes, az árat nem befolyásoló lépések, az állam magatartása egy nemzetközi per alapjául is szolgálhat. Ezt támaszthatja alá az az értesülés, hogy a kormány is szeretne pontot tenni az áramrendelet végére. A MEKH állítólag már el is készült vele, ám kihirdetését hátráltatja a szervezetet irányító elnök bizonytalan posztja. Horváth Péter a MEKH-előd Magyar Energia Hivatal élére került a kormányváltás után, ám az új hivatal megalakulásával csak 90 nappal hosszabbították meg mandátumát. Korábbi hírek szerint nem is ő, hanem Dorkota Lajos Fidesz-képviselő venné át az elnöki posztot. A napi.hu arról közölt cikket, hogy a korábbi kategorikus tiltás enyhítésével állami energiacégnél - jogviszonya megszűnése után - azonnal elhelyezkedhet az új energiahivatal leköszönő elnöke és elnökhelyettese, ha a parlament elfogadja a Fónagy János államtitkár hétvégén benyújtott módosító indítványát.

12 12 E.ON, Tigáz: kivonulás? június 13. Áramelosztó cégei alaptőke-leszállításáról döntött az E.ON Hungária Energetikai Zrt. - írta a Heti Világgazdaság, ami arra utalhat, hogy megalapozott az értesülés, miszerint több energiacég is fontolgatja kivonulását Magyarországról. Az E.ON Dél-Dunántúli Áramhálózati Zrt. jegyzett tőkéje 29,8 milliárdról 22,6 milliárd forintra, míg az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. alaptőkéje 34,2 milliárdról 25,6 milliárd forintra csökken. A cikkből kitűnik, hogy az anyacég tőkekivonással magyarázta a döntést. Az idén januárban bevezetett közműadó és a rendszerhasználati díjak csökkentése már a céget is sújtja, nemcsak a korábban a válságadó miatt veszteségüket növelő, velük egy cégcsoportba tartozó szolgáltatókat. A HVG információi szerint az egyik kivonulást fontolgató energiacég valóban a német E.ON lehet, amelynek gázüzletágát megvásárolja a Magyar Villamos Művek Zrt. A hetilap felidézte, hogy az MVM a Tigáz-DSO Földgázelosztó Kft. kisebbségi, 0,8 százalékos részvénycsomagját is átvette a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től. Csiba Péter, a GDF SUEZ általános vezérigazgató-helyettese a Hír TV Magyarország élőben című műsorában azt mondta: a cég nem tervezi, hogy a rezsicsökkentés miatt kivonul az országból. Elsősorban azt vizsgálják, hogy a működés - költségcsökkentésekkel, a beruházások lenullázásával - mennyi ideig tartható fenn. Felidézte, hogy két éve fejezték be a Dunamenti Erőmű bővítését csaknem kétszázmillió eurós beruházással, ám most hasonló beruházást nem látnak lehetségesnek Magyarországon. Jelenleg meghúzzuk a nadrágszíjat, és amint tudunk, érdemben tárgyalunk, természetesen - mondta Csiba Péter. Elfogadott törvények: jön a származási garancia június 11. (fotó: parlament.hu)

13 13 Változnak a megújuló energia hasznosítására szóló pályázatok szabályai. Az Országgyűlés elfogadta a módosítást, így a jövőben a megújuló energia hasznosítására szóló pályázatok helyett a miniszter rendeletbe foglalt műszaki követelményei lesznek az irányadók. A zöld energiára, illetve a kapcsolt energiára a jelenlegi eredetigazolás helyett - az uniós szabályozással összhangban - bevezetik a származási garanciát, amelyet a szolgáltató köteles átadni a fogyasztónak, aki így nemcsak az áram ára, hanem annak ökologikus volta alapján is dönthet. A származási garancia azt jelzi, hogy a fogyasztott áram milyen arányban ered megújuló, illetve kapcsolt forrásból. A javaslat módosította az atomenergia-törvényt is: ez közvetlenül az erőműveket és a tárolókat érinti, és egy 2011-es uniós irányelvet vezet át a magyar törvénybe. (hirado.hu) MOL: gazdaságtalanná válhat a hazai földgázkitermelés június 11. A szabályozás, valamint a beruházások megtérülésének függvénye, hogy az idei évre tervezett magyarországi beruházásaiból mennyit tud megvalósítani a MOL - mondta Fasimon Sándor, a cégcsoport magyarországi tevékenységéért felelős vezérigazgató-helyettese a Világgazdaságnak adott interjújában. A tavaly ősszel meghirdetett beruházási programból milliárd forint jutna erre az évre - tette hozzá. Szóvá tette, hogy Magyarországon 2010 óta nem hirdettek új koncessziót óta 30 ezer négyzetkilométerről 3,5 ezer négyzetkilométerre csökkentették koncessziós területeik nagyságát. Ilyen körülmények közepette nehéz lassítani a mezők kimerüléséből fakadó termelés-csökkenést - tette hozzá. Megjegyezte azt is, hogy problémát jelenthet a rezsicsökkentésben igencsak érdekelt földgázszállítás, valamint a gáztermelés az 1998 előtt termelésbe állított mezőkről származó földgáz hatósági ára miatt. Ha még lejjebb kell vinni az árat, a tevékenység gazdaságtalanná válhat, a MOL pedig nem tudja azt folytatni. A Dunai Finomító területén építendő gázüzemű erőművel még kivár a társaság, ugyanis a jelenlegi alacsony áramárak mellett nem érdemes drága gázzal villamos energiát előállítani. Ugyancsak kivár a MOL a nem hagyományos szerkezetben lévő, drága kutatásokkal járó gáz termelésével is.

14 14 Rövidesen bányászati koncessziós pályázatokat írnak ki június 14. (fotó: kormany.hu) Befektetői fórumot tartott a fejlesztési tárca a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal, valamint a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet bevonásával. A közlemény szerint az iparág képviselői két területen tartják szükségesnek a magyar jogszabályok finomítását: szerintük a bányajáradék kiszámítási módszerének tervezhetőbbé tétele és a rétegrepesztéses eljárás hatósági engedélyezési feltételeinek tisztázása fokozná a befektetői környezet stabilitását. Elhangzott, hogy a fejlesztési miniszter utasítására várhatóan heteken belül hét bányászati koncessziós pályázatot írnak ki a hagyományos és nem-hagyományos szénhidrogén bányászat fejlesztésére és a geotermikus energia fokozottabb hasznosítására. A minisztérium az eredményes eljárások érdekében tájékoztatta a szakma hazai és nemzetközi képviselőit. (kormany.hu) Tőzsdére készülő szénbányászati cég június 13. (logó: hholdinghungary.com) Bányászati jogosultságot birtokló hazai cégbe szállt be a részben hongkongi tulajdonú, ám magyar kötődésű, 55 milliárd forintos alaptőkével bejegyzett HHolding Hungary - a Heti Világgazdaság cikkében jelezte: mégis használható valamire a mecseki szénvagyon. Ha nem is termelhető ki gazdaságosan - miként a legutóbbi sikertelen próbálkozások mutatták - egy tőzsdei részvénykibocsátással tervezett pénzgyűjtést azért megalapozhat az értéke. Ez a grandiózus terv bontakozik ki abból a bejelentésből, miszerint a világszerte négyszáz céget felölelő Hornyak Holding cégcsoport egyik tagja, a HHolding Hungary Zrt. megvásárolta a Mecsekben bányászati jogosultságokat birtokló Calamites Kft. üzletrészeinek 50 százalékát. A vétellel a HH szerint 280 millió tonna kibányászható feketekőszén-vagyon tulajdonosa lett, amelynek könyv

15 15 szerinti értéke 1,4 milliárd euró. Az eddigi, döntően energetikai hasznosítással szemben a HH a vegyiparnak szánja az alapanyagot. A tulajdonosok a tervek szerint 30 milliárd forintos alaptőkével még júniusban megalapítják a HHolding Bányászati Nyrt.-t, és egy éven belül budapesti, később németországi tőzsdei bevezetést fontolgatnak. Az idő sürget, mert az új Ptk. szerint jövő márciustól csak tőzsdén jegyzett vállalatok működhetnek nyilvános részvénytársaságként, a többinek zártkörűvé kell alakulnia. A cég ambícióira jellemző, hogy a tolnai-baranyai térségben több mint háromezer új munkahelyet ígér. A merész álmoknak azonban a hatósági engedélyezés is határt szabhat, hacsak a projekt nem kap kormányzati hátszelet - tette hozzá a cikk szerzője, Szabó Yvette. Budapesten adták át a CERN-adatközpontot június 13. (fotó: kormany.hu) Orbán Viktor miniszterelnök, Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Rolf-Dieter Heuer, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) főigazgatója avatta fel az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontjában felépített adatközpontot Csillebércen. Az MTA elnöke elmondta, hogy a beruházás - amely rekordidő alatt, egy év alatt épült meg - iparági hatása már most érezhető, de a budapesti tudományos életre is jelentős hatással lesz, hiszen a Wigner Adatközpont révén Magyarország hozzájárulása az európai kutatásokhoz jelentősen megnövekedett. A CERN főigazgatója, Rolf- Dieter Heuer azt mondta: a CERN agyközpontjának a fele Budapesten található. A központi épületek 8,5 milliárdba kerültek, ahová 40 milliárd forintnyi számítástechnikai eszköz érkezik. A 4000 négyzetméteres épületben kezelik a hadronütköztető adatait. A Tier-0 infrastruktúrájának új számítógépeit a Wigner Adatközpontba telepítik, ezeket kétszer 100 Gigabit/másodperc sávszélességű hálózat kapcsolja össze közvetlenül a CERN genfi számítóközpontjával, így a hadronütközető kísérleti adatai pillanatok alatt az akadémiai központba jutnak. A CERN számítóközpont és a Wigner Adatközpont közötti optikai kapcsolat hatalmas teljesítményét mutatja, hogy önmagában a teljes hazai internetforgalommal összemérhető

16 16 adatmennyiséget továbbít majd. A hálózati sebesség néhány éven belül megduplázódik. A CERN és Budapest között olyan összeköttetés épült ki, amely az Országos Széchényi Könyvtár teljes adatállományának hússzorosát 20 másodperc alatt juttatja ki Svájcba - érzékeltették az adatközpont teljesítményét a portálok, köztük a hirado.hu, az Index, a hvg.hu stb. Külföldi energiaszektor EU: rendszeresen vizsgálná az atomerőműveket június 13. (logó: europa.eu) Hatévente rendszeresen átnézetné az unióban működő reaktorokat az Európai Bizottság - ez derült ki a brüsszeli testület jogszabálytervezetéből, amelyből a Portfólió/MTI közölt részleteket. Nemzetközi szakemberekből álló csapat végezné az ellenőrzést és a tagállamokon múlna, hogy az mire terjedne ki. Az uniós államok hatóságainak szintén rendszeresen, legalább 10 évente ellenőrizniük kellene, hogy az atomreaktorok megfelelnek-e a biztonsági követelményeknek. Élettartam-hosszabbításkor pedig soron kívüli vizsgálatot is előír a javaslat. A tagállamoknak arról is gondoskodniuk kell, hogy ha egy erőműben baleset történik, akkor ne kerülhessen a környezetbe radioaktív sugárzás, új reaktorok építésénél pedig elvárás, hogy ha a reaktormag megsérül, akkor annak a létesítményen kívül semmilyen hatása sem lehet. Minden létesítménybe árvíz-, földrengés- és sugárzásbiztos válságkezelési központot kell telepíteni, kríziskezelési forgatókönyvet kell készíteni. Az atomerőművek üzemeltetőinek és a hatóságoknak stratégiát kell kidolgozniuk és közzétenniük arról, hogy baleset esetén miként értesítik a lakosságot. A javaslat egyértelműen lefektetné, hogy az atomerőművek esetében a tagállami ellenőrző szervezetek függetlenül működnek, a biztonsági szempontokat pedig semmiképpen sem írhatnák felül politikai, gazdasági vagy társadalmi érdekek.

17 17 Korszerű informatika rendszer segíti az atomerőmű építését június 13. (fotó: multi-d-forum.ru) Multi D elnevezéssel egységes informatikai rendszert alkalmaznak a rosztovi atomerőmű 3-as és 4-es blokkjának építésén - hangzott el a Roszatom moszkvai konferenciáján ( III. Multi D Engineering ), amelyen mintegy húsz ország atomenergetikai, gáz- és olajipari, illetve építési szakemberei vettek részt. Az informatikai rendszerrel naprakészen követhető a munkafolyamatok minden fázisa a tervezéstől a kivitelezésen át. Az adatbázisban mindent rögzítenek - például azt, hogy az eszközök, berendezések tervezése, gyártása hol tart, egészen addig, hogy azt mikor és hova építették be. Mindezt egy háromdimenziós, számítógépes modellel jelenítik meg, amely arra is alkalmas, hogy rögzítse: egy-egy munkafázissal mennyi időt tölt el a dolgozó. (hirado.hu, Tőzsdefórum/MTI) Földeket vesz a svéd Vattenfall 2013.június 12. (fotó: wattenfall.se) A svéd Vattenfall megkezdte a tárgyalásokat a földtulajdonosokkal és bérlőkkel a Ringhals erőmű szomszédságában lévő területek megvásárlásáról. Az energiapolitika szerint új blokk építését egy jelenlegi erőmű telephelyén képzelik el - írta az Energiainfó a NucNet-re hivatkozva. A Vattenfall két atomerőmű, a Ringhals és a Forsmark tulajdonosa. Nyolc éven belül nem várható döntés az új blokkról, ráadásul a cég a közelmúltban jelentette be, hogy a jelenlegi reaktorok üzemidejét szeretné meghosszabbítani 60 évre. A mostani vizsgálat célja annak bizonyítása, hogy mindkét telephelyen lehetséges új blokk építése. Mats Ladeborn, a Vattenfall nukleáris fejlesztésért felelős vezetője hangsúlyozta: a vállalat célja, hogy a helyi lakosok tájékoztatást kapjanak a folyamatról. A vállalat korrekt piaci áron vásárolja meg a földeket a

18 18 tulajdonosoktól, akik bérlőként továbbra is használhatják. A Vattenfall 2012 közepén kérelmezte két üzemelő blokk újakkal való pótlását. A nyilvánosságra hozott terv szerint a Ringhals lenne legalkalmasabb új atomerőmű építésére. Rendszerbe állt Kína legújabb erőműve június 14. Megkezdte a kereskedelmi üzemet a Hongyanhe telephelyen épülő négy blokk közül az első. A Kína északkeleti részén található blokk a tizenhetedik üzemelő egység az országban. Az 1080 MW-os kínai fejlesztésű nyomott vizes reaktor a közeli Dalian város villamosenergia-szükségleteinek körülbelül negyedét fedezi. A CPR-1000 blokk építése 2007 augusztusában kezdődött - elevenítette fel az Energiainfó/ NucNet. A telephely másodikon blokkján a teszteket végzik, a harmadik 66, a negyedik 40 százalékos készültségben van. A tervek szerint 2015 végére mindegyik reaktor üzemelni fog. Az egyes blokkon a berendezések háromnegyedét helyi vállalkozások gyártották, ez az arány a hármas és a négyes blokknál eléri a 80%-ot. A Hongyanhe erőmű az első, amely Kína északkeleti részében épül, tulajdonosa a Liaoning Hongyanhe Atomerőmű vállalat. Újabb atomerőművet zárnak be Amerikában június 11. (fotó: San Onofre erőmű, cbcnews.com) A floridai Crystal River után újabb atomerőművet zárnak be az idén az USAban: a Kalifornia déli részén fekvő San Onofre két reaktorát. Az aiolusnews.com, a cbcnews.com is arról írt, hogy a nukleáris központ 2012 januárja óta nem termel áramot, mert akkor radioaktív szivárgás miatt leállították. A működtető Southern California Edison cég - amely többször megpróbálta elérni legalább az egyik reaktor újraindításának engedélyezését, ám a hatóság nem tartotta elegendőnek a létesítmény biztonságára vonatkozó garanciákat - bejelentette, hogy 40 év után végleg bezárja az erőművet. A nukleáris energiát ellenző aktivisták ebből azt a következtetést vonták le, hogy

19 19 az országnak nincs szüksége atomenergiára - jelentette ki a Los Angeles Timesnak Shaun Burnie, a Föld Barátai szervezet képviselője. Kaliforniának egyetlen reaktora maradt, amely a Diablo Canyonban áll Los Angeles és San Francisco között, működtetője a Pacific Gas and Electric Company. Júliustól olcsóbb az áram Lengyelországban június 11. (fotó: forsal.pl) A lengyel energiahatóság döntésének eredményeként 3,9 és 4,6% közötti mértékben csökkenhetnek a lakossági áramárak júliustól - számolt be a Reuters nyomán a Portfólió. Lengyelország második legnagyobb áramszolgáltatója, a Tauron a minap jelentette be, hogy átlagosan 4,55 százalékkal csökkentené háztartási díjait. A szabályozóhatóság döntése kiterjed a PGE, az Enea és az Energa cégre is. A Reuters ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a lengyel díjcsökkentést óvatosan szabad összehasonlítani a magyarországival, mert az előbbiben a társaságok kezdeményezték a díjcsökkentést, és nem politikai döntés eredményeként mérséklik a tarifákat. Ajánlatot kapott az RWE a Gazpromtól június 10. (fotó: kommersant.ua) Az RWE visszautasította a Gazprom ajánlatát, miszerint olcsóbban adná neki az orosz földgázt, ha a német cég felhagyna Ukrajnába a reverz szállítással - a Kommerszant-Ukrajina cikkét itthon a Portfólió, az mfor.hu, a vg.hu/mti ismertette. Tavaly novembertől kezdett a német vállalat földgázt szállítani Ukrajnának, előbb Lengyelországon, majd Magyarországon keresztül. Ukrajna az RWE-nek 390 dollárt fizet ezer köbméter gázért, míg a közvetlenül

20 20 Oroszországból importáltért 430 dollárt. A német cégnél nem fedték fel, milyen ajánlatot tett a Gazprom a reverz gázszállítás megszakításáért cserébe, de az biztos, hogy már most lényegesen kedvezőbb áron jut orosz gázhoz, mint Ukrajna. Dmitro Marunics szakértő szerint az RWE cégnek komoly haszna van az Ukrajnának eladott földgázon. Európában ugyanis nemcsak Oroszországból, hanem Katarból és Norvégiából származó földgáz is van fölöslegben, amelyet megéri a beszerzésinél magasabb áron exportálni. Vámuniós ajánlat Ukrajnának, olcsóbb gázért június 10. (fotó: Azarov, oroszhirek.hu) Ukrajna is kapott ajánlatot, ráadásul különösen kedvezőt azért, hogy belépjen az orosz-fehérorosz-kazah vámunióba - közölte Azarov ukrán miniszterelnök. Szerinte Kijev a csatlakozásért cserébe olcsóbban juthatna orosz földgázhoz, és a szervezet tagországaiban eltörölnék az ukrán kőolajexport utáni vámot. "Ez dollármilliókat jelent" - hangsúlyozta Azarov, de pontos összeget nem említett. Ugyanakkor jelezte, hogy Ukrajna - a Világkereskedelmi Szervezet tagjává válva - számos nemzetközi kötelezettséget vállalt, amelyet nem szeghet meg. Az oroszhirek.hu/mti felidézte azt is: az Európai Unió többször figyelmeztette Ukrajnát, hogy belépése a vámunióba meghiúsítaná az EU és Ukrajna közötti szabadkereskedelmi megállapodás megkötését. Senkinek sem kellett a görög gázszolgáltató - Az EB sürget június 10.,11. (fotó: depa.gr) Görögország hiába enyhített a DEPA eladási feltételein, egyetlen vételi ajánlat sem érkezett a gázszolgáltatóra. Ügyfeleinek hátraléka igen jelentős, így nem csoda, hogy nem volt nagy tolongás. Miután könnyítették a feltététeket, gyakorlatilag a Gazprom maradt versenyben. A HRADF görög privatizációs

21 21 ügynökség május végén közölte, hogy a korábban előírt 20 helyett a vételárnak csak 10 százalékát kell letétbe helyezni garanciaként azelőtt, hogy az Európai Bizottság jóváhagyná az ügyletet. Egy elutasító döntésnél pedig visszafizetik a pénzt. A HRADF ígéretet tett arra is, hogy 180 millió euróval kompenzálja a vevőt, ha a DEPA nem tudja behajtani ügyfelei tartozását 2015 végéig. Az orosz vállalat egyetlen versenytársa a két görög cég által alapított M&M Gas volt, amely 550 millió eurós ajánlatot tett, vagyis jóval kevesebbet ígért a Gazprom 900 millió eurós, nem kötelező érvényű ajánlatánál. (Tőzsdefórum/MTI) A kudarc után az Európai Bizottság sürgette Görögországot, hogy a lehető leghamarabb tegyen újabb kísérletet a DEPA privatizációjára. Az eladásból remélt csaknem 1 milliárd eurós bevétel nélkül Athén nem tud eleget tenni a nemzetközi hitelezőkkel szemben vállalt kötelezettségének, hogy szeptember közepéig legalább 1,8 milliárd eurót, év végéig pedig legalább 2,5 milliárd eurót teremt elő privatizációból. Egy vezető kormánytisztviselő szerint a bevételi előirányzat csökkentését fogják kérni a hitelezők trojkájától (EU-IMF-EKB). Görög hivatalos körökben azt sugallják, hogy éppen az unió riasztotta el a Gazpromot, mert tartani lehetett tőle, hogy az EB nem hagyja jóvá, netán rendkívül szigorú feltételekkel engedélyezi az üzletet. A Gazprom a DEPA gázszükségletének 60 százalékát fedezi. Az unió ugyanakkor igyekszik mérsékelni az európai piac függőségét a Gazpromtól, amely "jelentős kockázatokkal" magyarázta visszalépését, köztük azzal, hogy a DEPA pénzügyi helyzete lényegesen romolhat az ügylet lezárásáig. (Energiainfó/MTI) Brüsszel térdre kényszerítheti a román ipart június 13. (fotó: Victor Ponta, neurope.eu) Tömeges leépítésekhez, gyárbezárásokhoz vezet a júliusban életbe lépő gázár-liberalizáció Romániában - írta a Napi Gazdaságban Túrós-Bense Levente. Több külföldi vállalat, köztük az ArcelorMittal acélóriás vagy az Alro Slatina alumíniumgyártó is jelezte, hogy ha tovább emelkednek az energiaárak, más országokba, Ukrajnába vagy Kínába helyezik át a gyártást. Victor Ponta kormányfő ismertette Brüsszel álláspontját, miszerint Günther Oettinger uniós

22 22 biztos határozottan elutasította Bukarest kérését, hogy hat hónappal halasszák el az áremelést. Bukarest az ország uniós csatlakozásakor kötelezte magát, hogy fokozatosan az uniós díjszabáshoz igazítja a helyben kitermelt energiahordozó árát, mindezek ellenére tavaly a román nagyfogyasztók kapták a legalacsonyabb gázszámlát az unióban. Az EU elsődleges érdeke az országok versenyképességének biztosítása, ezért Bukarest nem halaszthatja tovább az áremelést - érvelt a biztos. A Nemzetközi Valutaalappal kötött megállapodás pedig a folyamatot is rögzíti: a háztartások július elsejétől 8, októbertől pedig 2 százalékos drágulásra számíthatnak. Náluk a folyamat 2018-ig tart és éves szinten 7-10 százalékos áremelést jelent. Bárkinek eladja törpeerőműveit a Hidroelectrica június 13. (fotó: hidroelectrica.ro) A Hidroelectrica nemzetközi versenytárgyalást szervez július elején, amelyen törpe vízerőműveit akarja eladni - idézte a Mediafax hírét a mediatica.ro portál. A vállalat 73,6 millió lejben (16,6 millió euróban) szabja meg az induló árat. Az állami cég öt csomagban értékesítene 25 erőművet - a feltételek a cég honlapján is olvashatók. A törpe erőművek Bihar, Kolozs, Hunyad és Máramaros megyékben találhatók. A vállalat - amelynek csaknem 160 törpe vízi erőműve van - tavaly júniusban vált fizetésképtelenné, mert a megkötött előnytelen szerződések nyomán a piaci ár alatt adta el az energiát. Közös kiállás a Nabucco mellett június 13. (fotó: hirek.sk)

23 23 Az azerbajdzsáni államfőnek írt levélben álltak ki a Nabucco gázvezeték mellett Magyarország, Ausztria, Románia és Bulgária államfői a középeurópai országok és a tágabb régió államfőinek találkozóján Pozsonyban. Heinz Fischer osztrák államfő tájékoztatójáról az Elemzésközpont, illetve a szlovákiai magyar televíziós hírportál, a hirek.sk is beszámolt. A Nabucco projektjét támogató közös levelet Törökország is aláírta. "A diverzifikáció elkerülhetetlenül szükséges és a Nabucco éppen ehhez járulhat hozzá" - mondta Heinz Fischer. Hamarosan döntenek arról, hogy az azeri gáz melyik gázvezetéken jut el Európába. Közép-Európa érdeke az lenne, hogy a Nabucco West vezetéket jelöljék erre ki - ez is elhangzott a magyar Parlamentben, amikor Szijjártó Péter államtitkár fogadta az azeri küldöttséget. (kormany.hu) Amerikai kutatók: tíz évre fedezné a világ olajfogyasztását a palaolaj június 11. (térkép: eia.gov/analysis) A világ tízéves olajfogyasztását fedeznék a feltárt palaolaj-készletek az amerikai U.S. Energy Information Administration kormányzati kutatóintézet tanulmánya szerint: világszerte 345 milliárd hordónyi palaolajat lehet kitermelni a jövőben. A tanulmány 41 ország 137 lelőhelyét vizsgálta. A 345 milliárd hordós adat a "technikailag hozzáférhető" palaolaj-tartalékokra vonatkozik, tehát azokra, amelyek a mai technológiával kitermelhetők. Ez a világ olajtartalékának 10 százaléka. A hivatal szerint Oroszországnak vannak a legnagyobb palaolajkészletei (75 milliárd hordó), azután következik az USA (58 milliárd hordó), majd Kína (32 milliárd hordó), Argentína (27 milliárd hordó) és Líbia (26 milliárd hordó). Az adatgyűjtés a palagáz-tartalékokra is kiterjedt. Palagázból 206 milliárd köbméter található ma a föld alatt. Ez 10 százalékos növekedés a legutóbbi, 2011-es felmérés adataihoz képest, és a világ gázkészleteinek 32 százalékát adja. Palagázból Kínának van a legnagyobb tartaléka, összesen 31,5 milliárd köbméter. Az EIA arról nem közölt adatokat, hogy milyen árakkal lenne gazdaságos egy-egy lelőhely kiaknázása. (hvg.hu, figyelo.hu, profitline.hu/mti)

24 24 Egyéb Kirepült Bíborka június 14. (fotó: mavir.hu) Újabb fordulóponthoz érkezett a LIFE programban bekamerázott kerecsenpár élete: kirepült a pár egyetlen fiókája, Bíborka. A MAVIR honlapján és a greenfo.hu portálon is közölt beszámolók szerint a szakemberek épen és egészségesen találták meg a műfészek közelében, akkor egy oszlopon üldögélt. A kirepült fiatalokat - ahogy a fészek közelében tanyázó Bíborkát is - a szülők a környéken etetik és tanítják tovább, egészen önállóvá válásukig. Nagyon valószínű, hogy Bíborkát többé nem láthatjuk a fészekben, mert kirepülése után szinte azonnal, egy pár kabasólyom rögtön elfoglalta a megüresedett fészket. A kabasólymok igen agresszív módon védik új otthonukat, így egy tapasztalatlan fiatalnak esélye sincs visszatérni régi (mű)fészkébe. Az öreg kerecsenek még el-ellátogatnak a fészkelő ládához, de az új lakók őket is folyamatosan támadják, és ennek a zaklatásnak nem sokáig fogják a kerecsenek kitenni magukat. Hírek röviden június 14. A Mátrai Erőmű Zrt. árbevétele 98-ról 94 milliárd forintra csökkent, de továbbra is Heves megye legnagyobb nyereséget elérő vállalata - a visontai energetikai cég 2012-ben 18 milliárdos adózott eredmény ért el, igaz, ez 1,15 milliárd forinttal elmarad az egy évvel korábbitól. (Heves Megyei Hírlap) június 10. A Magyar Energiakereskedők Szövetségének elnöksége új elnököt választott, a jövőben Uzonyi Zoltán vezeti a szervezetet - munkáját alelnökként Viktor László segíti. (Tőzsdefórum)

Közép és Kelet-Európa gázellátása

Közép és Kelet-Európa gázellátása Közép és Kelet-Európa gázellátása Előadó: Csallóközi Zoltán Magyar Mérnöki Kamara Gáz- és Olajipari Tagozat elnöke Budapest, 2012. október 4. Földgázenergia felhasználás jellemző adatai A földgáz a világ

Részletesebben

MET 7. Energia műhely

MET 7. Energia műhely MET 7. Energia műhely Atomenergetikai körkép Paks II. a kapacitás fenntartásáért Nagy Sándor vezérigazgató MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. 2012. december 13. Nemzeti Energia Stratégia 2030 1 Fő célok:

Részletesebben

Villamos hálózati csatlakozás lehetőségei itthon, és az EU-ban

Villamos hálózati csatlakozás lehetőségei itthon, és az EU-ban Villamos hálózati csatlakozás lehetőségei itthon, és az EU-ban Molnár Ágnes Mannvit Budapest Regionális Workshop Climate Action and renewable package Az Európai Parlament 2009-ben elfogadta a megújuló

Részletesebben

MVM Hírlevél III. évfolyam, 2014. július 7. Tartalomjegyzék

MVM Hírlevél III. évfolyam, 2014. július 7. Tartalomjegyzék 1 MVM Hírlevél III. évfolyam, 2014. július 7. Tartalomjegyzék Hírek az MVM-ről Orbán Viktor: ki kell tartanunk a Déli Áramlat mellett 2 Szijjártó Péter: a Déli Áramlat megépítése magyar és európai érdek

Részletesebben

Hírlevél II. évfolyam, 2013. szeptember 2. Tartalomjegyzék

Hírlevél II. évfolyam, 2013. szeptember 2. Tartalomjegyzék 1 Hírlevél II. évfolyam, 2013. szeptember 2. Tartalomjegyzék Hírek az MVM-ről Az MVM felkészült az E.ON tranzakció zárására 2 Nyolcmilliárdot enged el az MVM a Vértesi Erőmű Zrt.-nek 3 Újabb kitüntetést

Részletesebben

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. december 7.

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. december 7. 1 MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. december 7. Tartalomjegyzék Hírek az MVM Csoportról Csiba Péter: az MVM készen áll portfóliójának bővítésére 2-3 Ütemterv szerint haladnak a biztonsági intézkedések az

Részletesebben

ERŐS BESZÁLLÍTÓI HÁTTÉRT IGÉNYELNEK AZ ÚJ BLOKKOK

ERŐS BESZÁLLÍTÓI HÁTTÉRT IGÉNYELNEK AZ ÚJ BLOKKOK Tartalom Erős beszállítói háttért igényelnek az új blokkok Szaúdi magyar energetikai együttműködésről egyeztettek Európai Unió A stressz teszt eredményei Európai Parlamenti nukleáris hírek röviden FORATOM

Részletesebben

Dr. Stróbl Alajos. ENERGOexpo 2012 Debrecen, 2012. szeptember 26. 11:50 12:20, azaz 30 perc alatt 20 ábra időzítve, animálva

Dr. Stróbl Alajos. ENERGOexpo 2012 Debrecen, 2012. szeptember 26. 11:50 12:20, azaz 30 perc alatt 20 ábra időzítve, animálva Dr. Stróbl Alajos Erőműépítések Európában ENERGOexpo 2012 Debrecen, 2012. szeptember 26. 11:50 12:20, azaz 30 perc alatt 20 ábra időzítve, animálva egyéb napelem 2011-ben 896 GW 5% Változás az EU-27 erőműparkjában

Részletesebben

Hírlevél II. évfolyam, 2013. július 29. Tartalomjegyzék

Hírlevél II. évfolyam, 2013. július 29. Tartalomjegyzék 1 Hírlevél II. évfolyam, 2013. július 29. Tartalomjegyzék Hírek az MVM-ről Épül a magyar-szlovák gázvezeték 2 Egy erőművel már megegyezett az MVM 3 A cégcsoport hírei Zöld együttműködés: MVM Partner, Toyota,

Részletesebben

K+F lehet bármi szerepe?

K+F lehet bármi szerepe? Olaj kitermelés, millió hordó/nap K+F lehet bármi szerepe? 100 90 80 70 60 50 40 Olajhozam-csúcs szcenáriók 30 20 10 0 2000 2020 Bizonytalanság: Az előrejelzések bizonytalanságának oka az olaj kitermelési

Részletesebben

J E L E N T É S. Helyszín, időpont: Krsko (Szlovénia), 2010. május 14-17. NYMTIT szakmai út Résztvevő: Nős Bálint, Somogyi Szabolcs (RHK Kft.

J E L E N T É S. Helyszín, időpont: Krsko (Szlovénia), 2010. május 14-17. NYMTIT szakmai út Résztvevő: Nős Bálint, Somogyi Szabolcs (RHK Kft. Ú T I J E L E N T É S Helyszín, időpont: Krsko (Szlovénia), 2010. május 14-17. Tárgy: NYMTIT szakmai út Résztvevő: Nős Bálint, Somogyi Szabolcs (RHK Kft.) 1. A szakmai program A szakmai program két látogatásból

Részletesebben

Az MVM Csoport 2014-2016 időszakra szóló csoportszintű stratégiája. Összefoglaló prezentáció

Az MVM Csoport 2014-2016 időszakra szóló csoportszintű stratégiája. Összefoglaló prezentáció Az MVM Csoport 2014-2016 időszakra szóló csoportszintű stratégiája Összefoglaló prezentáció Az MVM Csoport vertikálisan integrált vállalatcsoportként az energia értéklánc jelentős részén jelen van termelés

Részletesebben

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ. 2012. január 30. az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ. 2012. január 30. az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ 2012. január 30. Baji Csaba a PA Zrt. Igazgatóságának elnöke az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója Hamvas István a PA Zrt. vezérigazgatója 1 2011. évi eredmények Eredményeink: - Terven felüli,

Részletesebben

A magyar energiapolitika prioritásai és célkitűzései

A magyar energiapolitika prioritásai és célkitűzései A magyar energiapolitika prioritásai és célkitűzései Kádár Andrea Beatrix energetikáért felelős helyettes államtitkár Külgazdasági értekezlet, 2015. június 23. Nemzeti Energiastratégia A Nemzeti Energiastratégia

Részletesebben

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. január 4.

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. január 4. 1 MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. január 4. Tartalomjegyzék Hírek az MVM Csoportról Átcsoportosítások a költségvetésben 2 Zöld irodaházzal bővül az MVM központja 2-3 Befejezi az áramtermelést a Vértesi

Részletesebben

A bányászat szerepe az energetikában és a nemzetgazdaságban

A bányászat szerepe az energetikában és a nemzetgazdaságban A bányászat szerepe az energetikában és a nemzetgazdaságban Kovács Pál energiaügyért felelős államtitkár Országos Bányászati Konferencia, 2013. november 7-8., Egerszalók Tartalom 1. Globális folyamatok

Részletesebben

2015. évi VII. törvény

2015. évi VII. törvény 2015. évi VII. törvény a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásával kapcsolatos beruházásról, valamint az ezzel kapcsolatos egyes törvények módosításáról 1 Az Országgyűlés az Alaptörvény Q) cikkében

Részletesebben

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. március 9.

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. március 9. 1 MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. március 9. Tartalomjegyzék Hírek az MVM-ről Cél az MVM regionális szerepének növelése 2 A cégcsoport hírei MVM: garantált az atomerőmű biztonságos üzemeltetése 3-4 A

Részletesebben

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. április 25.

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. április 25. 1 MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. április 25. Tartalomjegyzék Hírek az MVM Csoportról Az MVM NET a DE-CIX internetforgalom-cserélő viszonteladója lett 2 Beszállítói nap az MVM OVIT-nál 3 Elkészült a tatabányai

Részletesebben

Towards the optimal energy mix for Hungary. 2013. október 01. EWEA Workshop. Dr. Hoffmann László Elnök. Balogh Antal Tudományos munkatárs

Towards the optimal energy mix for Hungary. 2013. október 01. EWEA Workshop. Dr. Hoffmann László Elnök. Balogh Antal Tudományos munkatárs Towards the optimal energy mix for Hungary 2013. október 01. EWEA Workshop Dr. Hoffmann László Elnök Balogh Antal Tudományos munkatárs A Magyarországi szélerőmű-kapacitásaink: - ~330 MW üzemben (mind 2006-os

Részletesebben

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. március 7.

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. március 7. 1 MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. március 7. Tartalomjegyzék Hírek az MVM Csoportról Stratégiát vált az MVM 2-3 Az MVM nyitott lakossági energiaszolgáltatók vásárlására 4 Déli Áramlat: veszteségrendezés

Részletesebben

Kapcsolt energia termelés, megújulók és a KÁT a távhőben

Kapcsolt energia termelés, megújulók és a KÁT a távhőben Kapcsolt energia termelés, megújulók és a KÁT a távhőben A múlt EU Távlatok, lehetőségek, feladatok A múlt Kapcsolt energia termelés előnyei, hátrányai 2 30-45 % -al kevesebb primerenergia felhasználás

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Hírlevél 2012. június 18.

Tartalomjegyzék. Hírlevél 2012. június 18. Hírlevél 2012. június 18. Tartalomjegyzék MVM Óvatosan bánnak az osztalékkal 2 Jövőre bővül a mobilpiac 2 Cégcsoport Átfogó biztosítéki ellenőrzés a paksi atomerőműben 3 Miből épül Paks II? 3 2032 végéig

Részletesebben

Fosszilis energiák jelen- és jövőképe

Fosszilis energiák jelen- és jövőképe Fosszilis energiák jelen- és jövőképe A FÖLDGÁZELLÁTÁS HELYZETE A HAZAI ENERGIASZERKEZET TÜKRÉBEN Dr. TIHANYI LÁSZLÓ egyetemi tanár, Miskolci Egyetem MTA Energetikai Bizottság Foszilis energia albizottság

Részletesebben

Magyarország Energia Jövőképe

Magyarország Energia Jövőképe Magyarország Energia Jövőképe Tóth Tamás főosztályvezető Közgazdasági Főosztály Magyar Energia Hivatal totht@eh.gov.hu ESPAN Pannon Energia Stratégia záró-konferencia Győr, 2013. február 21. Tartalom A

Részletesebben

EURÓPAI BIZOTTSÁG. Állami támogatás SA.38454 (2015/C) (ex 2015/N) Magyarország A Paksi Atomerőműnek nyújtott lehetséges támogatás

EURÓPAI BIZOTTSÁG. Állami támogatás SA.38454 (2015/C) (ex 2015/N) Magyarország A Paksi Atomerőműnek nyújtott lehetséges támogatás EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2015.11.23 C(2015) 8227 final E határozat közétett változatában az EK-Szerződés 93. cikkének alkalmazására vonatkozó részletes szabályok megállapításáról szóló, 1999. március

Részletesebben

Elemzés a megújuló energia ágazatról - Visegrádi négyek és Románia 2012

Elemzés a megújuló energia ágazatról - Visegrádi négyek és Románia 2012 Elemzés a megújuló energia ágazatról - Visegrádi négyek és Románia 2012 2012. január info@trinitinfo.hu www.trinitinfo.hu Tartalomjegyzék 1. Vezetői összefoglaló...5 2. A megújuló energiaforrások helyzete

Részletesebben

Megújuló energia projektek finanszírozása Magyarországon

Megújuló energia projektek finanszírozása Magyarországon Megújuló energia projektek finanszírozása Magyarországon Energia Másképp III., Heti Válasz Konferencia 2011. március 24. Dr. Németh Miklós, ügyvezető igazgató Projektfinanszírozási Igazgatóság OTP Bank

Részletesebben

KB: Jövőre lesz 60 éve, hogy üzembe állították a világ első atomerőművét, amely 1954-ben Obnyinszkban kezdte meg működését.

KB: Jövőre lesz 60 éve, hogy üzembe állították a világ első atomerőművét, amely 1954-ben Obnyinszkban kezdte meg működését. Kossuth Rádió, Krónika, 2013.10.18. Közelről MV: Jó napot kívánok mindenkinek, azoknak is akik most kapcsolódnak be. Kedvükért is mondom, hogy mivel fogunk foglalkozunk ebben az órában itt a Kossuth Rádióban.

Részletesebben

Barnaszénalapú villamosenergia-előállítás a keletnémet területen

Barnaszénalapú villamosenergia-előállítás a keletnémet területen ENERGIATERMELÉS, -ÁTALAKÍTÁS, -SZÁLLÍTÁS ÉS -SZOLGÁLTATÁS 2.5 2.1 Barnaszénalapú villamosenergia-előállítás a keletnémet területen Tárgyszavak: barnaszén; erőmű; emissziók; versenyképesség. 2001 februárjában

Részletesebben

H/17395. számú. országgyűlési határozati javaslat

H/17395. számú. országgyűlési határozati javaslat MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA H/17395. számú országgyűlési határozati javaslat a kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékok tárolójának létesítését előkészítő tevékenység megkezdéséhez szükséges előzetes,

Részletesebben

A Világgazdasági Fórum globális versenyképességi indexe 2014-2015

A Világgazdasági Fórum globális versenyképességi indexe 2014-2015 A Világgazdasági Fórum globális versenyképességi indexe 2014-2015 Sajtóközlemény Készítette: Kopint-Tárki Budapest, 2014 www.kopint-tarki.hu A Világgazdasági Fórum (WEF) globális versenyképességi indexe

Részletesebben

szerda, 2014. március 5. Vezetői összefoglaló

szerda, 2014. március 5. Vezetői összefoglaló szerda, 2014. március 5. Vezetői összefoglaló Fontosabb makroadatok hiányában az enyhülni látszó geopolitikai hírek határozták meg a nemzetközi tőzsdei kereskedést, így komoly emelkedést könyveltek el

Részletesebben

eh@eh.gov.hu; slenkere@eh.gov.hu; bagia@eh.gov.hu; magyara@eh.gov.hu

eh@eh.gov.hu; slenkere@eh.gov.hu; bagia@eh.gov.hu; magyara@eh.gov.hu 1081 BUDAPEST, KÖZTÁRSASÁG TÉR 7. ÜGYSZÁM: VEFO-366/ /2010 ÜGYINTÉZŐ: SLENKER ENDRE; BAGI ATTILA; DR. MAGYAR ATTILA TELEFON: 06-1-459-7773; 06-1-459-7711; 06-1-459-7767 TELEFAX: 06-1-459-7764 E-MAIL: eh@eh.gov.hu;

Részletesebben

Boundless World - Establishing an NGA Telecommunications Network between Békés Sub- Region and Bihor County HURO/1101/002/1.2.1. Webes megjelenések

Boundless World - Establishing an NGA Telecommunications Network between Békés Sub- Region and Bihor County HURO/1101/002/1.2.1. Webes megjelenések 1. http://www.beol.hu/bekes/gazdasag/elindult-a-bekesi-szuperhalozat-epitese-485861 Elindult a békési szuperhálózat építése 2013. február 26. 14:02 p. g. A nyitórendezvénnyel indították útjára kedden a

Részletesebben

Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége. 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia

Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége. 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia Magamról Amim van Amit már próbáltam 194 g/km?? g/km Forrás: Saját fotók; www.taxielectric.nl 2

Részletesebben

szerda, 2015. július 15. Vezetői összefoglaló

szerda, 2015. július 15. Vezetői összefoglaló szerda, 2015. július 15. Vezetői összefoglaló Pozitív tartományban zártak a vezető amerikai és nyugat-európai börzék. Ma reggel a 310-es szinten tartózkodott az euró/forint keresztárfolyam. A BUX 0,2 százalékot

Részletesebben

Felvesszük a ritmusát!

Felvesszük a ritmusát! Sikerre hangolva! A gázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény az Önök számára is megteremtette a szabad földgázkereskedő választás lehetőségét. Ha sokallják vállalkozásuk energia költségeit, vagy nincsenek

Részletesebben

Horváth Miklós Törzskari Igazgató MVM Paks II. Zrt.

Horváth Miklós Törzskari Igazgató MVM Paks II. Zrt. Az atomenergia jövője Magyarországon Új blokkok a paksi telephelyen Horváth Miklós Törzskari Igazgató MVM Paks II. Zrt. 2015. Szeptember 24. Háttér: A hazai villamosenergia-fogyasztás 2014: Teljes villamosenergia-felhasználás:

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 21.5.2007 COM(2007) 253 végleges - A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK

Részletesebben

Jövőkép 2030 fenntarthatóság versenyképesség biztonság

Jövőkép 2030 fenntarthatóság versenyképesség biztonság Energiastratégia 2030 a magyar EU elnökség tükrében Globális trendek (Kína, India); Kovács Pál helyettes államtitkár 2 A bolygónk, a kontinens, és benne Magyarország energiaigénye a jövőben várhatóan tovább

Részletesebben

Európa energiaügyi prioritásai J.M. Barroso, az Európai Bizottság elnökének ismertetője

Európa energiaügyi prioritásai J.M. Barroso, az Európai Bizottság elnökének ismertetője Európa energiaügyi prioritásai J.M. Barroso, az Európai Bizottság elnökének ismertetője az Európai Tanács 2013. május 22-i ülésére A globális energiapiac új realitásai A pénzügyi válság hatása A magánberuházások

Részletesebben

www.bet.hu www.kozzetetelek.hu www.appeninnholding.com

www.bet.hu www.kozzetetelek.hu www.appeninnholding.com Az Appeninn Nyrt. a Tpt. 53. által előírt kötelezettségének megfelelően az alábbiakban közzé teszi a 2013. üzleti évéről szóló Összefoglaló jelentését. KÖZZÉTETT INFORMÁCIÓK 2013. április 12-től a jelentés

Részletesebben

A gazdasági szereplők és a felsőoktatás kapcsolódási pontjai a Paksi Atomerőműben

A gazdasági szereplők és a felsőoktatás kapcsolódási pontjai a Paksi Atomerőműben A gazdasági szereplők és a felsőoktatás kapcsolódási pontjai a Paksi Atomerőműben Dr. Kovács Antal kommunikációs igazgató A régió felsőoktatásának jelene és jövője konferencia Pécs, 2013. május 6. 1 Energiaellátási

Részletesebben

Az ENERGIAKLUB Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ észrevételei az Európai Bizottság határozatához

Az ENERGIAKLUB Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ észrevételei az Európai Bizottság határozatához Az ENERGIAKLUB Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ észrevételei az Európai Bizottság határozatához Budapest, 2016. 02. 11. Tárgy: Állami támogatás SA.38454 (2015/C) (ex 2015/N) Magyarország A

Részletesebben

A régió közigazgatási, gazdasági, tudományos, oktatási és kulturális központja Magyarország negyedik legnagyobb városa A városban és

A régió közigazgatási, gazdasági, tudományos, oktatási és kulturális központja Magyarország negyedik legnagyobb városa A városban és A régió közigazgatási, gazdasági, tudományos, oktatási és kulturális központja Magyarország negyedik legnagyobb városa A városban és agglomerációjában több mint 300 000 ember él Gazdag ipari múlttal rendelkezik

Részletesebben

A Paksi Atomerőmű bővítése és annak alternatívái. Századvég Gazdaságkutató Zrt. 2014. október 28. Zarándy Tamás

A Paksi Atomerőmű bővítése és annak alternatívái. Századvég Gazdaságkutató Zrt. 2014. október 28. Zarándy Tamás A Paksi Atomerőmű bővítése és annak alternatívái Századvég Gazdaságkutató Zrt. 2014. október 28. Zarándy Tamás Az európai atomerőművek esetében 2025-ig kapacitásdeficit várható Épülő atomerőművek Tervezett

Részletesebben

Kicsiben is megéri! Hogyan váltsunk villamosenergia-kereskedőt? - Önkormányzati konferencia Balatonfüred. 2011.11.04-

Kicsiben is megéri! Hogyan váltsunk villamosenergia-kereskedőt? - Önkormányzati konferencia Balatonfüred. 2011.11.04- Kicsiben is megéri! Hogyan váltsunk villamosenergia-kereskedőt? - Önkormányzati konferencia Balatonfüred. 2011.11.04- MVM Partner Energiakereskedelmi ZRt. A villamos energiáról Az energia színe : fekete,

Részletesebben

MIÉRT ATOMENERGIA (IS)?

MIÉRT ATOMENERGIA (IS)? Magyar Mérnök Akadémia MIÉRT ATOMENERGIA (IS)? Dr. EMHŐ LÁSZLÓ Magyar Mérnök Akadémia BME Mérnöktovábbképző Intézet emho@mti.bme.hu ATOMENERGETIKAI KÖRKÉP MET ENERGIA MŰHELY M 7. RENDEZVÉNY NY 2012. december

Részletesebben

Megújuló energia, megtérülő befektetés

Megújuló energia, megtérülő befektetés Megújuló energia, megtérülő befektetés A megújuló energiaforrás fogalma Olyan energiaforrás, amely természeti folyamatok során folyamatosan rendelkezésre áll, vagy újratermelődik (napenergia, szélenergia,

Részletesebben

ENERGIABIZTONSÁG 2009 Földgáz és energiabiztonság Rahóty Zoltán E.ON Földgáz Trade. Budapest, 2009. május 11.

ENERGIABIZTONSÁG 2009 Földgáz és energiabiztonság Rahóty Zoltán E.ON Földgáz Trade. Budapest, 2009. május 11. ENERGIABIZTONSÁG 2009 Földgáz és energiabiztonság Rahóty Zoltán E.ON Földgáz Trade Budapest, 2009. május 11. A nagyfogyasztó régiók importfüggősége növekszik A nagyfogyasztó országok, régiók import szükséglete

Részletesebben

Paksi tervek: Üzemidő-hosszabbítás, célzott biztonsági felülvizsgálat, új blokkok. Volent Gábor biztonsági igazgató

Paksi tervek: Üzemidő-hosszabbítás, célzott biztonsági felülvizsgálat, új blokkok. Volent Gábor biztonsági igazgató Paksi tervek: Üzemidő-hosszabbítás, célzott biztonsági felülvizsgálat, új blokkok Volent Gábor biztonsági igazgató Balatonalmádi, 2012. március 22-23. 1 Tények a paksi atomerőműről. Korszerűsítések eredményeképpen

Részletesebben

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. szeptember 7.

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. szeptember 7. 1 MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. szeptember 7. Tartalomjegyzék Hírek az MVM Csoportról Kiemelkedő társaságok között az MVM 2 Lázár: német menedzser kerül a paksi erőmű élére 3 Magyarország az oroszoktól

Részletesebben

Erősnek lenni vs. erősnek látszani. Számháború a 2011-2012-es ingatlanpiacon

Erősnek lenni vs. erősnek látszani. Számháború a 2011-2012-es ingatlanpiacon Erősnek lenni vs. erősnek látszani Számháború a 2011-2012-es ingatlanpiacon Ingatlanfejlesztés Építőipar A kettő nem létezik egymás nélkül! Ingatlanpiac a válság előtt Aranykor Tervezhető bérleti díjak

Részletesebben

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. január 11.

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. január 11. 1 MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. január 11. Tartalomjegyzék Hírek az MVM Csoportról Újabb paksi blokkra kértek üzemidő-hosszabbítást 2 Új nagykereskedelmi gáztarifák 2-3 Február végére készen lesz a pécsi

Részletesebben

kedd, 2015. április 28. Vezetői összefoglaló

kedd, 2015. április 28. Vezetői összefoglaló kedd, 2015. április 28. Vezetői összefoglaló A vezető nyugat-európai börzék pluszban, az amerikai részvényindexek mínuszban zártak tegnap. 300-as szint alá erősödött az euró/forint árfolyam ma reggel.

Részletesebben

kedd, 2015. március 3. Vezetői összefoglaló

kedd, 2015. március 3. Vezetői összefoglaló kedd, 2015. március 3. Vezetői összefoglaló Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai és amerikai indexek tegnap. Hétfőn gyengült a forint a főbb devizákkal szemben, ma reggel az euró jegyzései 304,5-nél

Részletesebben

JAVASOLT RED REFORMOK 2012 DECEMBER 6

JAVASOLT RED REFORMOK 2012 DECEMBER 6 JAVASOLT RED REFORMOK 2012 DECEMBER 6 Pannonia Ethanol Zrt. Helyszín: Dunaföldvár, Tolna megye Alakult: 2009 Fő befektetése az Ethanol Europe Renewables Limited vállalatnak Termelés kezdete: 2012 március

Részletesebben

24 Magyarország 125 660

24 Magyarország 125 660 Helyezés Ország GDP (millió USD) Föld 74 699 258 Európai Unió 17 512 109 1 Amerikai Egyesült Államok 16 768 050 2 Kína 9 469 124 3 Japán 4 898 530 4 Németország 3 635 959 5 Franciaország 2 807 306 6 Egyesült

Részletesebben

GDF SUEZ. Cége velünk csak megtakaríthat!

GDF SUEZ. Cége velünk csak megtakaríthat! GDF SUEZ Cége velünk csak megtakaríthat! Cége velünk csak megtakaríthat! Időt Pénzt ENERGIÁT Amit biztosan elvárhat tőlünk: földgázt, szakértelmet, egyszerű ügyintézést személyes kapcsolattartó segítségével,

Részletesebben

A Magyar Energia Hivatal 2012. évi munkaterve

A Magyar Energia Hivatal 2012. évi munkaterve A Magyar Energia Hivatal 2012. évi munkaterve I. BEVEZETŐ A Magyar Energia Hivatalnak (MEH) szélesebb felhatalmazást kell kapnia, képessé kell válnia az Energiastratégia implementációját igénylő tervezési

Részletesebben

MAGYAR FÖLDGÁZPIACI FÓRUM FÖLDGÁZPIACI VÍZIÓ 2012. Dr. Zsuga János vezérigazgató FGSZ Földgázszállító Zrt. Budapest 2012. október 17.

MAGYAR FÖLDGÁZPIACI FÓRUM FÖLDGÁZPIACI VÍZIÓ 2012. Dr. Zsuga János vezérigazgató FGSZ Földgázszállító Zrt. Budapest 2012. október 17. MAGYAR FÖLDGÁZPIACI FÓRUM FÖLDGÁZPIACI VÍZIÓ 2012 Dr. Zsuga János vezérigazgató FGSZ Földgázszállító Zrt. Budapest 2012. október 17. 1 Regionális és magyar érdekek Célkitűzés: fizikai és kereskedelmi diverzifikáció

Részletesebben

KOZJAVAK.HU. Az MTA-DE Közszolgáltatási Kutatócsoport blogja ENERGIAUNIÓ MEGSZILÁRDÍTÁSÁHOZ VEZETŐ ÚT. Lovas Dóra

KOZJAVAK.HU. Az MTA-DE Közszolgáltatási Kutatócsoport blogja ENERGIAUNIÓ MEGSZILÁRDÍTÁSÁHOZ VEZETŐ ÚT. Lovas Dóra ENERGIAUNIÓ MEGSZILÁRDÍTÁSÁHOZ VEZETŐ ÚT Lovas Dóra Az energia területén túl sokáig nem érvényesültek az Unió alapvető szabadságai. A jelenlegi események rávilágítottak ennek magas tétjére: az európaiak

Részletesebben

A fenntartható energetika kérdései

A fenntartható energetika kérdései A fenntartható energetika kérdései Dr. Aszódi Attila igazgató, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Nukleáris Technikai Intézet elnök, MTA Energetikai Bizottság Budapest, MTA, 2011. május 4.

Részletesebben

A villamosenergia-termelés szerkezete és jövője

A villamosenergia-termelés szerkezete és jövője A villamosenergia-termelés szerkezete és jövője Dr. Aszódi Attila elnök, MTA Energetikai Bizottság igazgató, BME Nukleáris Technikai Intézet Energetikáról Másként Budapest, Magyar Energetikusok Kerekasztala,

Részletesebben

Az energiapolitika szerepe és kihívásai. Felsmann Balázs 2011. május 19. Óbudai Szabadegyetem

Az energiapolitika szerepe és kihívásai. Felsmann Balázs 2011. május 19. Óbudai Szabadegyetem Az energiapolitika szerepe és kihívásai Felsmann Balázs 2011. május 19. Óbudai Szabadegyetem Az energiapolitika célrendszere fenntarthatóság (gazdasági, társadalmi és környezeti) versenyképesség (közvetlen

Részletesebben

Orbán repül t ajándékozott a volt szlovák államf nek

Orbán repül t ajándékozott a volt szlovák államf nek Orbán repülőt ajándékozott a volt szlovák államfőnek Saját, 80. születésnapjára szervezett szimpóziumot Rudolf Schuster volt szlovák államfő. Orbán Viktor meglepő ajándékkal kedveskedett: az idős politikusnak

Részletesebben

A GYSEV és a GYSEV CARGO szerepe és tervei a közép-európai vasúti áruszállításban

A GYSEV és a GYSEV CARGO szerepe és tervei a közép-európai vasúti áruszállításban A GYSEV és a GYSEV CARGO szerepe és tervei a közép-európai vasúti áruszállításban Kövesdi Szilárd vezérigazgató GYSEV Zrt. 2012.11.08. Kőrös Norbert vezérigazgató GYSEV CARGO Zrt. 1. GYSEV általános bemutatása

Részletesebben

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. december 14.

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. december 14. 1 MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. december 14. Tartalomjegyzék Hírek az MVM Csoportról Az atomerőmű megkapta az engedélyt az új üzemeltetési ciklusra 2-3 Bővíti létesítményeit a radioaktív hulladékokat

Részletesebben

ENERGIA Nemcsak jelenünk, de jövőnk is! Energiahatékonyságról mindenkinek

ENERGIA Nemcsak jelenünk, de jövőnk is! Energiahatékonyságról mindenkinek ENERGIA Nemcsak jelenünk, de jövőnk is! Energiahatékonyságról mindenkinek Dr. Boross Norbert Kommunikációs igazgató ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport Miért van szükség az energiahatékonyságra? Minden változáshoz,

Részletesebben

Magyar Nemzet: Eladták a Gardeniát 2011. augusztus 25.

Magyar Nemzet: Eladták a Gardeniát 2011. augusztus 25. Nyomtatott sajtó: Magyar Nemzet: Eladták a Gardeniát 11. oldal Megvásárolta a győri Gardenia Csipkefüggönygyár Nyrt. felszámolójától a márkanevet és a hozzá kapcsolódó jogokat a Rovitex Homedeco Group,

Részletesebben

42. Kultúra keretprogram: változik, hogy változatlan maradjon?

42. Kultúra keretprogram: változik, hogy változatlan maradjon? 42. Kultúra keretprogram: változik, hogy változatlan maradjon? Kultúra keretprogram: változik, hogy változatlan maradjon? 2000. óta létezik az Európai Unió egységes kultúratámogató programja. A korábbi

Részletesebben

2013.12.04. Miért hullámzik a forint árfolyama? A halmozott infláció és az EUR árfolyam 1994-2013. Magyar államadósság 1994-2005

2013.12.04. Miért hullámzik a forint árfolyama? A halmozott infláció és az EUR árfolyam 1994-2013. Magyar államadósság 1994-2005 Miért hullámzik a forint árfolyama? Közgazdasági alapismeretek 10. előadás EKF Csorba László egyszerű gazdasági szereplők tranzakciói Különleges szereplők tranzakciói A halmozott infláció és az EUR árfolyam

Részletesebben

szerda, 2015. szeptember 16. Vezetői összefoglaló

szerda, 2015. szeptember 16. Vezetői összefoglaló szerda, 2015. szeptember 16. Vezetői összefoglaló Emelkedtek a nyugat-európai és tengerentúli tőzsdei árfolyamok. A forint erősödni tudott a vezető devizákkal szemben. A BUX értéke 6,6 milliárd forintos

Részletesebben

Hírlevél II. évfolyam, 2013. október 14. Tartalomjegyzék

Hírlevél II. évfolyam, 2013. október 14. Tartalomjegyzék 1 Hírlevél II. évfolyam, 2013. október 14. Tartalomjegyzék Hírek az MVM-ről Az MVM fehéroroszországi szerepvállalása 2 A cégcsoport hírei A Roszatom maximálisra növelné a magyar beszállítói hányadot 2-3

Részletesebben

Zöld Nyíl Miskolci Villamos Projekt. Szeged 2013. január 23.

Zöld Nyíl Miskolci Villamos Projekt. Szeged 2013. január 23. Zöld Nyíl Miskolci Villamos Projekt Szeged 2013. január 23. A közösségi villamos közlekedés története 1/3 A kezdetek 1897. július 10-én indult az első villamos, a forgalmat 9 darab motor és 4 darab pótkocsival

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V Dunaföldvár Város Képviselő-testülete Száma: 932-18/2011. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Dunaföldvár Város Képviselő-testületének 2011. szeptember 15-én (Csütörtökön) 14,00 órakor megtartott rendkívüli

Részletesebben

csütörtök, 2014. szeptember 18. Vezetői összefoglaló

csütörtök, 2014. szeptember 18. Vezetői összefoglaló csütörtök, 2014. szeptember 18. Vezetői összefoglaló Többségében pozitívan zártak a nemzetközi részvényindexek. Szerdán a forint erősödni tudott az euróval és a svájci frankkal szemben is. A BUX 4,7 milliárd

Részletesebben

Dorogi Ipartestület XXII. sz. hírlevele

Dorogi Ipartestület XXII. sz. hírlevele Dorogi Ipartestület XXII. sz. hírlevele Tisztelt Vállalkozó! A csatolt sajtószemle a kkv-k napi működését érintő fontos változásokat, gyakorlati tudnivalókat tartalmaz. Dorog, 2015. július 20. Üdvözlettel:

Részletesebben

Jobb félni, mint megérteni?

Jobb félni, mint megérteni? Jobb félni, mint megérteni? Hitek, tévhitek, és a civil szervezetek szerepe Dr. Pázmándi Tamás pazmandi@aeki.kfki.hu alelnök Magyar Nukleáris Társaság Tartalom Tények Tévhitek A civilek szerepe (gondolatébresztő

Részletesebben

helye az igazgatási rendszerben

helye az igazgatási rendszerben A bányafelügyelet helye az igazgatási rendszerben A bányászat állami szakigazgatási feladatait a Magyar Bányászati Hivatal és területi szervei, a bányakapitányságok (együtt: bányafelügyelet) látja el.

Részletesebben

1 MVM PÉNZÜGYI JELENTÉS 2009

1 MVM PÉNZÜGYI JELENTÉS 2009 1 CSOPORT PÉNZÜGYI TÁJÉKOZTATÓ 2 1 T A R T A L O M A. A társaságcsoport bemutatása 9 A.1. A társaságcsoport főbb jellemzői, tevékenysége 10 A.1.1. A társaságcsoport kialakulása, célja és főbb tevékenységei

Részletesebben

Richter Csoport. 2014. 1-9. hó. 2014. I-III. negyedévi jelentés 2014. november 6.

Richter Csoport. 2014. 1-9. hó. 2014. I-III. negyedévi jelentés 2014. november 6. Richter Csoport 2014. I-III. negyedévi jelentés 2014. november 6. Összefoglaló 2014. I-III. III. negyedév Konszolidált árbevétel: -2,8% ( ), +1,2% (Ft) jelentős forgalom visszaesés Oroszországban, Ukrajnában

Részletesebben

Még van pénz a Jeremie Kockázati Tőkealapokban 60% közelében a Start Zrt. Jeremie Kockázati Tőkeindexe

Még van pénz a Jeremie Kockázati Tőkealapokban 60% közelében a Start Zrt. Jeremie Kockázati Tőkeindexe Még van pénz a Jeremie Kockázati Tőkealapokban % közelében a Start Zrt. Jeremie Kockázati Tőkeindexe A Start Zrt. negyedévente adja közre a Start Jeremie Kockázati Tőke Monitor című jelentését, amelyben

Részletesebben

Orosz atomenergia technológia a tudomány és a versenyképesség szolgálatában

Orosz atomenergia technológia a tudomány és a versenyképesség szolgálatában Orosz atomenergia technológia a tudomány és a versenyképesség szolgálatában Vitassuk meg a jövőnket konferencia Hárfás Zsolt Atomenergia Info szakértője Balatonalmádi, 2015. június 18. Új atomerőmű építések

Részletesebben

Természeti erõforrások, ásványi nyersanyagok felhasználásának hatékony fejlesztési lehetõségei, energia- és környezetgazdálkodás

Természeti erõforrások, ásványi nyersanyagok felhasználásának hatékony fejlesztési lehetõségei, energia- és környezetgazdálkodás Természeti erõforrások, ásványi nyersanyagok felhasználásának hatékony fejlesztési lehetõségei, energia- és környezetgazdálkodás Dr. Kovács Ferenc egyetemi tanár, az MTA rendes tagja Valaska József a Magyar

Részletesebben

kedd, 2015. július 7. Vezetői összefoglaló

kedd, 2015. július 7. Vezetői összefoglaló kedd, 2015. július 7. Vezetői összefoglaló Hétfőn is veszteséggel zártak a vezető nemzetközi részvényindexek. Kismértékben erősödött, de még mindig a 316-os szint fölött tartózkodik az euró/forint keresztárfolyam.

Részletesebben

Köszöntjük a 3. Nemzetközi Szolárkonferencia résztvevőit. 3. Nemzetközi Szolárkonferencia 2014.03.12.

Köszöntjük a 3. Nemzetközi Szolárkonferencia résztvevőit. 3. Nemzetközi Szolárkonferencia 2014.03.12. Köszöntjük a 3. Nemzetközi Szolárkonferencia résztvevőit 3. Nemzetközi Szolárkonferencia 2014.03.12. 1. szekció: A napenergia szektor helyzete Európában és Magyarországon - jövő, trendek 09:10 Napelemes

Részletesebben

Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 22/2015

Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 22/2015 Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 22/2015 Kedves Kolléga! Kérem engedje meg, hogy tájékoztassuk arról, hogy idén is meghirdetésre került a Magyar Termék Nagydíj nyilvános pályázat,

Részletesebben

NAPOS BERUHÁZÁSOK A VÁLLALKOZÁSOK ÉS AZ ÖNKORMÁNYZATOK SZEMSZÖGÉBôL

NAPOS BERUHÁZÁSOK A VÁLLALKOZÁSOK ÉS AZ ÖNKORMÁNYZATOK SZEMSZÖGÉBôL NAPOS BERUHÁZÁSOK A VÁLLALKOZÁSOK ÉS AZ ÖNKORMÁNYZATOK SZEMSZÖGÉBôL elôadó: Csanaky Lilla SUNNY DAY KONFERENCIA Budapest, 2012. április 11. 2 RÓLUNK 1990 óta Célunk: új szemléletmód Eszközeink: kutatás,

Részletesebben

Az enhome komplex energetikai megoldásai. Pénz, de honnan? Zalaegerszeg, 2015 október 1.

Az enhome komplex energetikai megoldásai. Pénz, de honnan? Zalaegerszeg, 2015 október 1. Az enhome komplex energetikai megoldásai Pénz, de honnan? Zalaegerszeg, 2015 október 1. Az energiaszolgáltatás jövőbeli iránya: decentralizált energia (DE) megoldások Hagyományos, központosított energiatermelés

Részletesebben

Piacelemzés. Heti Piaci Adatok

Piacelemzés. Heti Piaci Adatok 2013 március 12., N 6 Piacelemzés Az elmúlt héten a stratégija a piaci szereplőknek a szén-dioxid piacon többségbe úgy határozható meg, hogy majd várunk és meglátjuk úgy határozható meg, mint "majd meglátjuk".

Részletesebben

Tájékoztató a devizahiteles ügyekkel kapcsolatos intézkedésekről

Tájékoztató a devizahiteles ügyekkel kapcsolatos intézkedésekről Tájékoztató a devizahiteles ügyekkel kapcsolatos intézkedésekről Azonnali intézkedés 12.000 ügyben Az Országos Bírói Tanács 2014. július 22-i ülésén soron kívüli intézkedést rendelt el a folyamatban lévő

Részletesebben

péntek, 2015. június 5. Vezetői összefoglaló

péntek, 2015. június 5. Vezetői összefoglaló péntek, 2015. június 5. Vezetői összefoglaló Csütörtökön veszteséggel zártak a vezető nemzetközi részvényindexek. Erősödni tudott a hazai fizetőeszköz az euróval szemben. A BUX értéke 0,4 százalékkal csökkent.

Részletesebben

A SZERENCSI SZALMATÜZELÉSŰ ERŐMŰ ÉPÍTÉSÉNEK ELŐZMÉNYEI (2006-2010)

A SZERENCSI SZALMATÜZELÉSŰ ERŐMŰ ÉPÍTÉSÉNEK ELŐZMÉNYEI (2006-2010) A SZERENCSI SZALMATÜZELÉSŰ ERŐMŰ ÉPÍTÉSÉNEK ELŐZMÉNYEI (2006-2010) Szerencs a Nagyalföld és az Eperjes-Tokaji-hegylánc találkozásánál fekszik. A településtől északra-északnyugatra húzódó hegyeken évszázadok

Részletesebben

Az Energia[Forradalom] Magyarországon

Az Energia[Forradalom] Magyarországon Az Energia[Forradalom] Magyarországon Stoll É. Barbara Klíma és energia kampányfelelős Magyarország barbara.stoll@greenpeace.hu Láncreakció, Pécs, 2011. november 25. Áttekintés: Pár szó a Greenpeace-ről

Részletesebben

Ajkai Mechatronikai és Járműipari Klaszter Energetikai Stratégiája 2011. február 28.

Ajkai Mechatronikai és Járműipari Klaszter Energetikai Stratégiája 2011. február 28. Ajkai Mechatronikai és Járműipari Klaszter Energetikai Stratégiája 2011. február 28. Nagy István épületenergetikai szakértő T: +36-20-9519904 info@adaptiv.eu A projekt az Európai Unió támogatásával, az

Részletesebben

A magyar építőipar számokban

A magyar építőipar számokban Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége Landesfachverband der Bauunternehmer A magyar építőipar számokban 1. Az építőipari termelés alakulása A magyar építőipari termelés hat éves csökkenés után mélyponton

Részletesebben

A nap- és szélerőművek integrálásának kérdései Európában. Dr. habil Göőz Lajos professor emeritus egyetemi magántanár

A nap- és szélerőművek integrálásának kérdései Európában. Dr. habil Göőz Lajos professor emeritus egyetemi magántanár A nap- és szélerőművek integrálásának kérdései Európában Dr. habil Göőz Lajos professor emeritus egyetemi magántanár A Nap- és szél alapú megújuló energiaforrások nagyléptékű integrálása az országos és

Részletesebben